Strona 112 z 205 PierwszyPierwszy ... 1262102110111112113114122162 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 111 do 1 120 z 2044

Wątek: Co aktualnie czytacie?

Krwawy Kardynał Awatar Samick
    Tournaments Joined
    9
    Tournaments Won
    1
    Podziękował
    171
    Otrzymał 427 podziękowań w 262 postach
    Ostatnia książka, ci sami autorzy, ta sama tematyka, ciut inny tytuł: Wojny domowe w imperium Aleksandra Wielkiego. Kupiłem pewien czas temu za grosze na jakimś kiermaszu.

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach

Strzelam że to ta sama książka. Już widziałem jak potrafi jedno wydawnictwo (Bellona) wydać tą samą książkę pod dwoma tytułami w przeciągu kilku ledwie lat.

Zresztą jak przyjrzałem się naszym książkom to wyszło że te także wydało wydawnictwo... BELLONA.

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Wojski
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    38
    Otrzymał 23 podziękowań w 17 postach
    "Wojna Czu z Han 209-202 p.n.e." Macieja Kuczyńskiego

Dowódca 101. Powietrznodesantowej Awatar Arroyo
    Tournaments Joined
    1
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 490
    Otrzymał 1 041 podziękowań w 702 postach

Aktualnie czytam to - szczerze? Odkrywam wiele rzeczy (dzięki tej książce), o których nie miałem zielonego pojęcia.

Chcesz się czegoś dowiedzieć na temat Warhammer Fantasy, gdy wychodzi Total War: Warhammer, a nie znasz uniwersum? Zajrzyj TUTAJ.
    II Miejsce w turnieju Jesień Średniowiecza IV, uczestnik fazy pucharowej w Mistrzostwach Polski Rome II 1vs1.
    "Braki w Total War'ach to pół biedy. Gorzej, jeśli ktoś uważa taki stan gry za pełną wersję" ~ Arroyo

5. Użytkownicy którzy uznali post Arroyo za przydatny:

Krwawy Kardynał Awatar Samick
    Tournaments Joined
    9
    Tournaments Won
    1
    Podziękował
    171
    Otrzymał 427 podziękowań w 262 postach
    Nie lepiej sięgnąć po coś bardziej renomowanego? Bazylow? Rostworowski?

Wracając do Aleksandra. Tak, to ta książka. Nawet "wstałem i odwróciłem się" by spojrzeć na wypisaną cenę - 10zł. Bellona specjalizuje się w tym ostatnio. Przerabia serię HBków w jakieś serii z twardą oprawą, dodając kilka pozycji spoza repertuaru XVII wieku i tej tematyki. Plus sytuacji, że jest na to przesyt, więc nie schodzą, zalegają, tanio chodzą, a Bellona dostała wyraźny znak żeby takich numerów nie robić. Minus, Bellona dostała po rzyci finansowo, więc będzie musiała to sobie odbić. Osobiście domyślam się, że takie powtórki to nie tylko skok marketingowy, ale także umowy zawierane z autorami. W przypadku tych zagranicznych zawierają od razu na dwa wydania, więc w chwili gdy książka odebrana zostanie słabo, pozbywają się w krótkim czasie do tego praw.

W przypadku książki o koreczku pod Falaise, rozumiem że masz obie pozycje. Czy rozdziały i całe ściany tekstu są toczka w toczkę?

Jeszcze o podręcznikach: Historia Polski 1572-1795, p.prof. Augustyniak, napisany przystępnym jeżykiem, w przeciwieństwie do innych rzeczy jej pióra, które wymagały ode mnie uważnego czytania każdego zdania, nawet tych najbardziej oczywistych i najprostszych. Zakres wiedzy - potężny, choć jak to podręcznik, jest to wiedza powierzchowna. Jeśli ktoś studiuje historie - pozycja obowiązkowa na III semestrze.

Podkreślę nim zniechęcę: styl nie ma wpływu na jakość treści u tej osoby. Wiele osób przeintelektualizuje swoje prace licząc na nie wiem co, może na większe uznanie, może liczy na powrót do łask myśli o elitaryzacji nauki - nie wiem. Wychodzi to zazwyczaj słabo, szczególnie jeśli piszący ma mało do powiedzenia i bliżej mu do machania cepem niż piórem.

Salvo
    Gość
    Orientuje sié kto czy Dzieje Agonii Jasienicy można jeszcze gdzieś dostać? We wszystkich sklepach oznaczone jako niedostępne, tylko na allegro są stare egzemplarze sprzed 100 lat :/ (kij z wiekiem, szkoda, że same miękkie okładki).

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    Cytat Zamieszczone przez Samick Zobacz posta
    W przypadku książki o koreczku pod Falaise, rozumiem że masz obie pozycje. Czy rozdziały i całe ściany tekstu są toczka w toczkę?
    Kardynale, skądże! Książki o takich tytułach ściągają moją uwagę. Gdy zobaczyłem tą drugą pozycję w zapowiedziach wpadł mi w oczy autor. Wziąłem w rękę swój egzemplarz i zobaczyłem że ilość stron też się zgadza. Nie wierzyłem że ten sam autor ma drugą książkę o takiej samej ilości stron i z podobnym tytułem. Gdy się w końcu ukazała, przejrzałem swoją książkę pod względem ilustracji i nazw rozdziałów i udałem się do księgarni. A w niej wszystko stało się jasne...

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Podkomorzy Awatar szwejk
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    219
    Otrzymał 371 podziękowań w 273 postach
    Ta książka bardziej skupia się na opisie powiązań służb, polityków i świata przestępczego, niż na samym drogim Bronisławie. Czyta się bardzo dobrze. Jak kryminał. Tyle, że tutaj kryminałem jest nasza polska rzeczywistość. Dużo tu różnych ciekawostek i smaczków z światka polityki i wojska. Fajnie przedstawiona geneza mafii pruszkowskiej. Polecam.
    "A teraz słuchajcie wy, ludzie z NATO! Bombardujecie ścianę, co nie przepuszczała potoku afrykańskiej migracji do Europy, ścianę, co stopuje terrorystów . Tą ścianą była Libia. Rujnujecie ją. Wy - idioci. Za tysiące migrantów z Afryki, za wsparcie terrorystów będziecie płonąć w piekle. I tak będzie".

Mu'ammar al - Kaddafi

10. Użytkownicy którzy uznali post szwejk za przydatny:

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Ja aktualnie czytam sobie pozycję, o której usłyszałem, że jest "psedoksiążką"

na deser wcześniejszy lub późniejszy zostawiłem sobie:

i po tym, co piszą na końcu książki oraz to, co przeczytałem na pierwszej stronie czuję, że będę miał niezły ubaw.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Cytat Zamieszczone przez szaman Zobacz posta
    "Wojna Czu z Han 209-202 p.n.e." Macieja Kuczyńskiego
    Kuczyńskiego jedyne co czytałem,posiadam i polecam to:

Nie wiedziałem że ma tak szerokie zainteresowania.

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Strona 112 z 205 PierwszyPierwszy ... 1262102110111112113114122162 ... OstatniOstatni