Według mnie push thru występuję gdy: odział jazdy przepchnie się przez wrogi odział na drugą stronę niezależnie czy po szarży czy też bez niej, czy to się stało przy czerwonej niebieskiej czy fioletowej linii(odział przyparty do linii został osaczony a jego droga ucieczki została zablokowana przeszkodą "terenową" w postaci końca mapy). Jeżeli do szarży doszło od boku a podczas odwrotu jazdy przez otwartą drogę cześć oddziału zahaczyła/przepchnęła się przez odział wroga nie jest to push thru. Jeżeli odział piechoty po szarży nie zachował ciągłości linii (został cały przewrócony bądź pojedynczy rozproszeni żołnierze utrzymali się na nogach) przejechanie na drugą stronę jest dozwolone (otwarta droga).
Ostatnie zdanie jest opcjonalne nie jestem jego pewien. Odział ustawiony na 6 i więcej szeregów zawsze utrzyma się na nogach po szarży, a bardzo ciężka piechota nawet przy 4.
Ja mogę bardzo chętnie rozsądzać takie przypadki oczywiście jeżeli uczestnictwo w lidze i moje poprzednie "przygody" z tą zasadą mnie nie wykluczają.