Strona 125 z 205 PierwszyPierwszy ... 2575115123124125126127135175 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 241 do 1 250 z 2044

Wątek: Co aktualnie czytacie?

Dowódca 101. Powietrznodesantowej Awatar Arroyo
    Tournaments Joined
    1
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 490
    Otrzymał 1 041 podziękowań w 702 postach
    Recenzja książki "Warhammer: Piętno Chaosu"
    UWAGA! Z góry zaznaczam - jeśli nie grałeś kampanii Mark of Chaos, a chciałbyś ją poznać, bądź przymierzasz się do skończenia kampanii - radzę nie czytać recenzji, gdyż będzie pełna spoilerów dotyczących fabuły gry. Z kolei jeśli skończyłeś wszystkie kampanie lub nie zamierzasz znać fabuły kampanii Mark of Chaos, to zapraszam do czytania.
    Spoiler: 
    Zapewne spora liczba z was zna grę Warhammer: Mark of Chaos. Gra nie do końca wybitna, lecz z w miarę fajną fabułą, cofającą nas do czasu po Wielkiej Wojnie z Chaosem - rok 2303-4. W grze mieliśmy dostępne 6 ras, podzielone na 3 ugrupowania (trzecie dochodzi w dodatku Battle March). Ważne rzeczy, które zadecydują o kształcie mojej recenzji to wątki fabularne i postacie.
    Przypomnijmy: w pierwszym ugrupowaniu ważni bohaterowie to: kapitan Stefan von Kessel, arcymagini Wysokich Elfów Aurelion, Marszałek Gwardii Reiku, hrabia von Gruber, Feldsturm.
    Drugie ugrupowanie to Chaos, do którego zaliczali się: Sudobaal, potężny czarnoksiężnik, silny wódz Chaosu Thorgar Okrwawiony, wojownik Olaf i Kasquit ze skaveńskiego klanu Skryre.

Książka "Piętno Chaosu", autorstwa Anthony'ego Reynoldsa, miała być swoistą adaptacją gry Warhammer: Mark of Chaos. Jak jednak wyszło mimo hucznych wśród książek reklam na okładce i brzmiącego napisu "Ta pełna akcji powieść oparta jeat na przebojowej grze komputerowej "Warhammer: Mark of Chaos""? Ano tak samo, jak to słowo "jeat" - dziwnie.
    Sama postać z okładki zachęciła mnie do zakupu i aż trudno uwierzyć, że wydałem na tę książkę 29 złotych. W sumie niewiele, ale sądzę, że książka winna być dużo tańsza. Zacznijmy od początku.
    Jak zapewne pamiętacie, wątek Imperium zaczynał się od zniszczenia wojsk Chaosu, zbierających się na jednej z równin, a żeby ich zniszczyć, należało podprowadzić artylerię Feldsturma i rozpocząć ostrzał Krasnoludów Chaosu. W książce jest inaczej - mamy wątek, że Stefan von Kessel partaczy wyznaczone mu zadanie i gromi wojska Chaosu, niż bronić dostępu do Gór Środkowych.
    Wyobraźcie sobie teraz 300 Spartan, którzy zamiast bronić przełęczy wychodzą z niej i radośnie sieką Persów... bez sensu, prawda? Dokładnie tak samo czułem się, czytając ten wątek. Z kolei wątek Chaosu zaczyna się już od ataku na wieś, podczas gdy z kolei główny bohater Chaosu stawał się dopiero wodzem. I tutaj kolejny strzał w kolano - główny bohater Chaosu w tej książce zwie się Hroth... z kolei Thorgar jest tylko marnym wojakiem w szeregach Hrotha. Kto to w ogóle wymyślił?! To tak, jakbym zamiast Aurelion prowadził do boju po stronie Wysokich Elfów księcia Khalanosa, jej kuzyna. Niby ok, ale kto nie chciałby dowodzić czarodziejką? Skoro mowa o Aurelion, w książce w ogóle nie ma wcześniejszego spotkania z nią, ba - nawet umiera pod koniec książki. W grze z kolei ginęła z ręki czarodziejki Mrocznych Elfów - Lilaeth. Wątki głównych bohaterów dobra i zła w porównaniu z grą są strasznie pocięte - pamiętacie, jak w Mark of Chaos mieliśmy misję z zabójstwem Wampira przez Kessela? W książce nic o tym nie ma. Ogółem mamy całkowicie luźną adaptację zrobioną po swojemu przez Reynoldsa.
    Wracając do bohaterów - sam Sudobaal przecież zdradził Thorgara i w końcu swą zdradę przypłacił życiem - tu z kolei Hroth go oszczędza... Kolejną głupotą jest wątek Księcia-Elektora Talabeklandu, który w fabule gry zwiewał z Talabheimu, chcąc w otwartym polu w pojedynku załatwić Thorgara. Tutaj z kolei umiera we własnym łożu, a gdy przybywa jeden z kapitanów jego prowincji, nagle schorowany (tak, on umiera, ale nadal żyje) wychodzi, by walczyć i polec.
    Ogólnie fabuła naprawdę nisko w porównaniu z tą z gry. Porównania celowe, skoro ta książka ma być "historią opartą na grze".
    Lecz dość o tym, bardziej rozwalały mnie byki ortograficzne i w nazewnictwie. Wielokrotnie słowo "Kessel" - nazwisko rodowe Stefana - zamieniane było na "Kassel" - formalnie początkujący czytelnik miałby z tym zawrót głowy. Na samej okładce jest już byk, co oznacza, że polskie tłumaczenie leży jak w Total War: Attila.
    Zapewne zapytacie się "Czy warto kupić tę książkę?". Odpowiem "I tak, i nie". Problem z jednoznacznym stwierdzeniem, do kogo skierowana jest książka wynika z tego, czy grałeś w Warhammer: Mark of Chaos i czy skończyłeś kampanię. Poza tym problem też leży po stronie tego, jaka tematyka książek z Warhammer Fantasy Cię ciekawi. Jeśli podoba Ci się tematyka wojen w Warhammer Fantasy - książka jest dla Ciebie. Z kolei jeśli wolisz książki typowo przygotowe - radziłbym zaopatrzyć się w:
    "Rotę" Dana Abnetta
    "Przygody Gotreka i Felixa" Williama Kinga i Nathana Long'a
    "Młotodzierzcę"
    Według mnie są to dużo, dużo lepsze pozycje z książek z Warhammer Fantasy.
    Oceny w skali nie będę wystawiać, gdyż po prostu za tym nie przepadam. Jeśli chodzi wam ogółem, co sądzę? Przeczytać można, ale na raz i potem najlepiej odstawić (przynajmniej według mnie).

A teraz kończę "Zabójcę Skavenów".

Chcesz się czegoś dowiedzieć na temat Warhammer Fantasy, gdy wychodzi Total War: Warhammer, a nie znasz uniwersum? Zajrzyj TUTAJ.
    II Miejsce w turnieju Jesień Średniowiecza IV, uczestnik fazy pucharowej w Mistrzostwach Polski Rome II 1vs1.
    "Braki w Total War'ach to pół biedy. Gorzej, jeśli ktoś uważa taki stan gry za pełną wersję" ~ Arroyo

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Otrzymał 124 podziękowań w 97 postach
    Grałem w Mark of chaos i mam pytanie: Czy tytuł książki nawiązuje do ,,tego'' aspektu z dzieciństwa Stefana czy nie?
    Nie Talleyrand,napatrz się pan,nasłuchaj i nawąchaj aż do mdłości.Żeby pertraktować o pokoju,trzeba znać jego cenę.- Napoleon ( film z 2002 roku)

- Czy to wystarczy?
    - Nie. Ale widok jest wspaniały
    .- (Napoleon 2002) Napoleon obserwujący początek wielkiej szarzy pod Eylau.

Tournaments Joined
    1
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 490
    Tak, jest ten wątek z jego rodzinką i życiem.

Chcesz się czegoś dowiedzieć na temat Warhammer Fantasy, gdy wychodzi Total War: Warhammer, a nie znasz uniwersum? Zajrzyj TUTAJ.
    II Miejsce w turnieju Jesień Średniowiecza IV, uczestnik fazy pucharowej w Mistrzostwach Polski Rome II 1vs1.
    "Braki w Total War'ach to pół biedy. Gorzej, jeśli ktoś uważa taki stan gry za pełną wersję" ~ Arroyo

Podkomorzy Awatar szwejk
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    219
    Otrzymał 371 podziękowań w 273 postach
    Nieźle napisana. Dobrze się czyta. Polecam.
    "A teraz słuchajcie wy, ludzie z NATO! Bombardujecie ścianę, co nie przepuszczała potoku afrykańskiej migracji do Europy, ścianę, co stopuje terrorystów . Tą ścianą była Libia. Rujnujecie ją. Wy - idioci. Za tysiące migrantów z Afryki, za wsparcie terrorystów będziecie płonąć w piekle. I tak będzie".

Mu'ammar al - Kaddafi

Tournaments Joined
    1
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 490
    Ja z kolei w drobnej przerwie od Zabójcy Skavenów i Inwazji czytam sobie "Wojnę Trappa" - udało się złapać za złotówkę tę książkę. Póki co wciąga mocno, jak na powieść o II WŚ.

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    No to polecam Pokój Trappa:

Tajną wojnę Trappa

oraz Trapp i III wojna światowa

ale już nie tak dobre
    Ostatnio edytowane przez Gajusz Mariusz ; 01-06-2016 o 18:21

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Tournaments Joined
    1
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 490
    "Inwazja" jest zbiorem opowiadań z Warhammer Fantasy, wspólnie napisana przez kilku autorów, wśród których prym wiodą takie nazwiska jak:
    Nathan Long
    Chris Wraight
    Robert Vardeman
    Mike Lee
    i wiele innych. Co mi się najbardziej spodobało w tej książce? Przede wszystkim okładka - jeźdźcy Imperium gromiący wojska maruderów Chaosu. Czy jednak książka jest tak dobra jak okładka? Przekonajmy się
    Spoiler: 
    "Ślepiec" to opowieść Nathana Longa o sukcesywnym natarciu na Naggarond przez Alith Anara, Belannaera i Elthariona. Samo to wydarzenie wpisane jest na zawsze w podręcznikach armii Wysokich Elfów i zapewne w annałach historii Mrocznych Elfów. Pierwsza rzecz, która rzuciła mi się w oczy to fakt, że Eltharion jest ślepy, ma opaskę na oczach, a jednak widzi wszystko. Nie wiem, może byłem ślepy, jak czytałem podręczniki Wysokich Elfów w poszukiwaniu wiedzy o Eltharionie, ale jestem święcie przekonany, że ten koleś ślepy nie był. Dalej, mamy wątki walk o Naggarond, walki z Nieśmiertelnymi - elitką wojsk Wiedźmiego Króla, która składa się z kilku najsilniejszych Mrocznych Elfów i wszyscy mają maski... dobra, może autor trochę odleciał. Mamy wątek możliwego spisku na życie Malekitha, który szybko zostaje udaremniony przez naszych trzech protagonistów, a także wątek Oka, które miesza Elfom w zmysłach. Mam wrażenie, że fabuła poleciała tak szybko, że sam autor pogubił się w swojej wizji tego opowiadania. Sami bohaterowie źli nie są, nawet można było się przywiązać do charakteru co niektórych. Lecz historia to już inna para kaloszy - strasznie szybka, mimo wielu logicznie wyjaśnionych elementów, to jednak sam autor musiał się trochę pogubić. Nie oceniam tej opowieści źle, bo naprawdę zawiera w sobie wiele z tego, co w podręcznikach do bitewniaka mamy przekazanego, lecz mogło to być lepiej napisane.
    "Przeczucie" - Chris Wraight, który napisał wkrótce wydaną książkę "Armie Imperatora" również dodał swą opowieść do tego zbioru. Opowiada ona o dwójce Elfów z Tor Yvresse, wyruszających na wyprawę z kilkoma regimentami wojowników w poszukiwaniu nowych lądów do zasiedlenia. Okazuje się, że na nowym lądzie nie są sami, gdyż żyją tam Zwierzoludzie i dziwne, podobne do ludzi istoty. Podobne, bo właściwie sam nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, że to jakieś prymitywy, czy po prostu jakaś inna rasa niż ludzie. W każdym bądź razie tutaj nie jest źle, same walki ze Zwierzoludźmi ciekawe, kuzyn głównej bohaterki troskliwy i to aż zbyt mocno, same wyglądy postaci i Zwierzoludzi świetnie przedstawione, sama opowieść mimo wszystko mi się podobała.
    REZYGNACJA
    "Oczyszczenie", napisane przez Roberta E. Vardemana jest chyba moją najmniej lubianą opowieścią z tego cyklu. Dlaczego? Bo sama fabuła wydaje się głupia. Gość walczący z larwą w jego oku, która została wyczarowana przez Czarnoksiężnika Nurgla przy jego ubijaniu, próba uwolnienia larw z osady opętanego, do tego walka ze Skavenami, która jest strasznie krótka, a do tego mam wrażenie, że samemu autorowi się nudziło. Gdyby porównywać trylogię Konrada do tego -> wybrałbym Konrada, przynajmniej bym się pośmiał przy krytyce tego "dzieła". Samemu autorowi "Oczyszczenia" nie dałbym nawet do rąk scenariusza do odcinka "Ojca Mateusza". Co za chłam.

Muszę sobie zrobić od tej książki przerwę, ostatnia z tych opowieści wytrąciła mnie z równowagi

Łowczy Awatar Sulejman I
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    15
    Otrzymał 14 podziękowań w 11 postach
    Skończyłem drugi tom Szubienicznika. Jeśli w następnej części autor nie bujnie akcji znacznie do przodu to dam sobie spokój. Tom pierwszy wydawał mi się przegadany ale potraktowałem go jako wstęp do dobrego kryminału osadzonego w czasach Jana III Sobieskiego. Niestety, część druga nie porusza akcji prawie wcale do przodu, wątek, który był na koniec tomu pierwszego został tak wyjaśniony, że miałem ochotę książkę rzucić w kąt. Teraz tak myślę, że w "dwójce" było tyle powtórzeń z "jedynki", że mógłbym wcale nie czytać, a i tak bym wiedział o co chodzi.

Dzisiaj idę po: Besala J., Zygmunt Stary i Bona Sforza. Czytał ktoś?

Krwawy Kardynał Awatar Samick
    Tournaments Joined
    9
    Tournaments Won
    1
    Podziękował
    171
    Otrzymał 427 podziękowań w 262 postach
    Cytat Zamieszczone przez Luty Zobacz posta
    Mam także pytanie dla bardziej obeznanych z tematem, czy możecie polecić jakieś ciekawe pozycje opisujące starożytną Grecję, Rzym, ale w szczególności chciałbym skupić się na upadku Cesarstwa. Tak samo chciałbym spytać o pozycje związane z wczesnym średniowieczem, średniowieczem w Polsce, coś o wyprawach krzyżowych.
    Wyprawy krzyżowe? Tylko jedna osoba jest do polecenia:

Steven Runciman
    Dzieje wypraw krzyżowych

Zajefajnie napisana (i przetłumaczona), drzewa genealogiczne, mapy, kultura, religia, polityka, społeczeństwa, wszystko w jednym. O jej wartości świadczy posiadanie przeze mnie jej w mojej biblioteczce.

O Grecji i Rzymie, ale raczej wczesnym okresie pisał Kubiak w jednej z trzech ksiąg im dedykowanych: Dzieje Greków i Rzymian. Ot takie lekkie czytanie. Jak chcesz coś mocniejszego to Historia starożytnej Grecji Hammonda albo Historia starożytnego Rzymu Jaczynowskiej. Obie pozycje to podręczniki akademickie.

Reszta nie była w orbicie moich szczególnych zainteresowań.

Besala dużo wydają ostatnio, podoba mi się, ale ciut zbyt lekko jak dla mnie, miejscami ślizga się po tematach byle tylko nie wejść w niego i nie wyłożyć swojej racji. Z tego powodu odłożyłem jego prace na dalsze tory.

Czytam, a w zasadzie dalej męczę Dzieje Mazowsza t2.

Cześnik Awatar Bartolomeo
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    62
    Otrzymał 58 podziękowań w 39 postach
    Potwierdzam Steven Runciman - "Dzieje wypraw krzyżowych "- znakomity warsztat niedawno skończyłem. Aktualnie zabrałem sie za " Samolubny Gen " R.Dawkins, ciekawe ale juz mnie ciagnie do historii znowu , poczytalbym coś z dobrą fabułą ale osadzanego w średniowieczu najlepiej. Ostatnio minęła mi gdzies reklama jakiegoś nowego tytułu o Wikingach , szumnie nazwana polską Grą o tron Kojarzycie może o jaki tytuł chodzi?

Strona 125 z 205 PierwszyPierwszy ... 2575115123124125126127135175 ... OstatniOstatni