Strona 223 z 287 PierwszyPierwszy ... 123173213221222223224225233273 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 221 do 2 230 z 2861

Wątek: Ukraina i unia

Podstoli Awatar Wespazjan
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    278
    Otrzymał 173 podziękowań w 111 postach
    PaskudnyPludraku !!!
    Niestety muszę trochę polemizować. Tryzub na monetach Włodzimierza jest pochodną od tamgi szeroko stosowanej przez Chazarów jak również przez plemiona słowiańskie im podległe. Światosław który rozbił kaganat Chazarów pobierał daninę od plemion słowiańskich i innych nacji które włączył do Rusi. Skoro tam tamgi były w powszechnym użyciu jako oznaka przynależności, władzy itp., prawdopodobnie wprowadzono tamgę na monetach, by wszyscy wiedzieli kto ją wydał.
    Wpływy Chazarskiej kultury były widoczne na Rusi choćby w tym, że władców Rusi aż do XI wieku tytułowano kaganami. Jest to potwierdzone w ówczesnych dokumentach. Wykopano ten symbol tj. "tryzuba" dopiero w XX wieku by nawiązać do tradycji Rusi Kijowskiej. Sał się on również godłem niesławnych oddziałów OUN i UPA.
    Natomiast jeśli chodzi o Żmudź i Litwę, mam tutaj do powiedzenia, że Troki założył Gedymin. Natomiast Mendog gdy zaczął tworzyć podwaliny pod państwo Litewskie jeszcze przed Gedyminem, stolicę miał w Nowogródku, w którym koronował się na króla, leżącym na terenie obecnej Białorusi i to on podbił Auksztotę stanowiącą część obecnej Litwy. Żmudź i Auksztota nie należały pierwotnie do Litwy, a stanowią większość terenu Litwy. Obecnie trudno znaleźć mapy z XIII i XIV wieku dokumentujące granice z tego okresu. Obecna Litwa nie chce uznać odrębności Żmudzinów, uważając ich za Litwinów, co powoduje separatystyczne dążenia tej społeczności. Wg. danych państwowych ok 0,5 mln ludzi deklaruje się Żmudzinami, zdaniem organizacji żmudzińskich jest ich ok. 1 mln. Jak pamiętamy z historii to Żmudź dzieliła Zakon Kawalerów Mieczowych od Krzyżaków. Dla współczesnych nie było wątpliwości kim byli mieszkańcy Auksztoty. Czy byli Litwinami? Wiele razy władze różnych państw naginały historię dla własnych celów. Mam takie spojrzenie na te sprawy. Zaznaczam, że nie jestem historykiem z zawodu i wykształcenia i mogę się mylić. Moje zainteresowanie historią jest czysto amatorskie.
    Ostatnio edytowane przez Wespazjan ; 03-02-2016 o 14:14

Kapitan królów i król kapitanów. Awatar PaskudnyPludrak
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    148
    Otrzymał 237 podziękowań w 155 postach
    Cytat Zamieszczone przez Wespazjan Zobacz posta
    PaskudnyPludraku !!!
    Niestety muszę trochę polemizować. Tryzub na monetach Włodzimierza jest pochodną od tamgi szeroko stosowanej przez Chazarów jak również przez plemiona słowiańskie im podległe. Światosław który rozbił kaganat Chazarów pobierał daninę od plemion słowiańskich i innych nacji które włączył do Rusi. Skoro tam tamgi były w powszechnym użyciu jako oznaka przynależności, władzy itp., prawdopodobnie wprowadzono tamgę na monetach, by wszyscy wiedzieli kto ją wydał.
    Wpływy Chazarskiej kultury były widoczne na Rusi choćby w tym, że władców Rusi aż do XI wieku tytułowano kaganami. Jest to potwierdzone w ówczesnych dokumentach. Wykopano ten symbol tj. "tryzuba" dopiero w XX wieku by nawiązać do tradycji Rusi Kijowskiej. Sał się on również godłem niesławnych oddziałów OUN i UPA.
    Sporo badaczy twierdzi jednak, że tryzub Rurykowiczów jest pochodną/modyfikacją symboli wikińskich-konkretnie pikującego sokoła z charakterystycznie rozłożonymi skrzydłami(i to by się zgadzało biorąc pod uwagę pochodzenie Ruryka) teza jakoby Rurykowicze przejęli ten symbol dopiero od Chazarów coś się nie trzyma kupy jak dla mnie, tym bardziej, że tamgą posługiwało się wiele ludów stepowych(nie tylko Chazarzy), w tym Tatarzy krymscy kilka stuleci później.Pomijając już pochodzenie tryzuba faktem jest, że był symbolem powszechnie używanym przez Rurykowiczów na Rusi Kijowskiej i to nie tylko na monetach,również na ozdobach,uzbrojeniu..... itd ostatnio np rosyjscy archeolodzy wykopali takie coś

http://kresy24.pl/70666/rosyjscy-archeolodzy-kopali-kopali-i-wykopali-tryzub/
    Natomiast jeśli chodzi o Żmudź i Litwę, mam tutaj do powiedzenia, że Troki założył Gedymin. Natomiast Mendog gdy zaczął tworzyć podwaliny pod państwo Litewskie jeszcze przed Gedyminem, stolicę miał w Nowogródku, w którym koronował się na króla, leżącym na terenie obecnej Białorusi i to on podbił Auksztotę stanowiącą część obecnej Litwy. Żmudź i Auksztota nie należały pierwotnie do Litwy, a stanowią większość terenu Litwy. Obecnie trudno znaleźć mapy z XIII i XIV wieku dokumentujące granice z tego okresu. Obecna Litwa nie chce uznać odrębności Żmudzinów, uważając ich za Litwinów, co powoduje separatystyczne dążenia tej społeczności. Wg. danych państwowych ok 0,5 mln ludzi deklaruje się Żmudzinami, zdaniem organizacji żmudzińskich jest ich ok. 1 mln. Jak pamiętamy z historii to Żmudź dzieliła Zakon Kawalerów Mieczowych od Krzyżaków. Dla współczesnych nie było wątpliwości kim byli mieszkańcy Auksztoty. Czy byli Litwinami? Wiele razy władze różnych państw naginały historię dla własnych celów. Mam takie spojrzenie na te sprawy. Zaznaczam, że nie jestem historykiem z zawodu i wykształcenia i mogę się mylić. Moje zainteresowanie historią jest czysto amatorskie.
    Obecnej polityki Litwy wzgl mniejszości nie popieram i potępiam, nie zgadzam się jednak z tezami, że współczesna Litwa nie ma prawa powoływać się na dziedzictwo Wlk.Księstwa litewskiego itp
    Ostatnio edytowane przez PaskudnyPludrak ; 03-02-2016 o 18:26
    ...a sławny generał Wit-tenberg poprzedza go tak ,jak jutrzenka poprzedza słońce.-W.Kochowski "Lata potopu"
    "Nie wykuwać tarcz utopii. I nie kruszyć o nie kopii "

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    278
    Sz. Panie PaskudnyPludraku.
    Jest mi niezmiernie miło prowadzić dyskusję z osobą mającą wiedzę na ten temat. Zdaję sobie sprawę, że do dzisiaj toczą się dyskusje wśród historyków na temat tryzuba na monetach pierwszych władców Rusi. Jedni mówią o sokole nurkującym, inni o tamgach stepowych m.innymi chazarskich. Nie rozstrzygniemy tutaj sprawy. Jest również faktem, że na tradycję Rusi powołują się również Rosjanie. Być może i oni mają do tego jakieś prawo. Jak popatrzymy, to ciągoty do starożytnego pochodzenia mają w Europie prawie wszystkie nacje. choćby u nas lansowana teoria pochodzenia od Sarmatów w XVI i XVII wieku. Nawet teraz przez niektórych idea wielkiego państwa słowiańskiego które rzekomo istniało 4 tys. lat temu.

Kapitan królów i król kapitanów. Awatar PaskudnyPludrak
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    148
    Otrzymał 237 podziękowań w 155 postach
    Cytat Zamieszczone przez Wespazjan Zobacz posta
    . Jest również faktem, że na tradycję Rusi powołują się również Rosjanie. Być może i oni mają do tego jakieś prawo
    Oczywiście, że mają(pisałem o tym od początku) zarówno Rosjanie jak i Ukraińcy, a spór kto bardziej toczy się od lat(czego nie zamierzam rozsądzać), ostatnimi czasy znów na topie w związku z konfliktem na Ukrainie, choć nawet Putin powoływał się na wspólne dziedzictwo Rusi Kijowskiej.
    ...a sławny generał Wit-tenberg poprzedza go tak ,jak jutrzenka poprzedza słońce.-W.Kochowski "Lata potopu"
    "Nie wykuwać tarcz utopii. I nie kruszyć o nie kopii "

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Prezydent Rzeszowa nie wyraził zgody na postawienie pomnika ku czci Polaków bestialsko pomordowanych przez UPA argumentując swoją decyzję osłabianiem relacji polsko-ukraińskich.Aż dziwne że po drugiej stronie Sanu niczym grzyby po deszczu powstają pomniki i tablice upamiętniające oprawców naszych rodaków i nikt w Kijowie za bardzo sobie do głowy nie bierze obustronnych stosunków sąsiedzkich:
    http://rzeszow.wyborcza.pl/rzeszow/1...-wolynska.html

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    278
    U nas też są pomniki na Podkarpaciu upamiętniające "bohaterów" ukraińskich którzy Naszych rzezali na Wołyniu. Powstały nielegalnie i gdy ktoś wkurzony ochlapie je farbą lub coś w nich uszkodzi, zaraz krzyk w mediach, zwłaszcza w naszym opiniotwórczym pisadle "Wyborcza". Żaden rząd nie odważył się ich rozebrać bo nasi bracia Ukraińcy by się obrazili. Na Ukrainie stawia się naszym oprawcom pomniki, nawet SS Galizien ma swoje ulice. W naszym kraju niedługo nie będzie wolno wspomnieć o Wołyniu jak tak dalej pójdzie.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Miłośnicy banderyzmu mają się coraz lepiej w naszym pięknym kraju.Nie dość że ich nielegalne pomniki nanoszone są na mapy jako atrakcje turystyczne to teraz mają czelność robić sceny o ich dewastacje.I od kiedy to mordercy oraz zwyrodnialcy z UPA są definiowani jako "żołnierze"?
    http://wiadomosci.onet.pl/rzeszow/zn...owane-z/lt83tl
    http://www.kresy.pl/wydarzenia,polsk...terow-upa-foto

Nie tak dawno władze bratniego narodu nie pozwoliły na wzniesienie pomnika ku czci "Cichociemnych" a nasze wciąż tolerują obiekty postawione ku pamięci zbrodniarzy.
    http://www.kresy.pl/wydarzenia,spole...-cichociemnych

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Łowczy Awatar Sulejman I
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    15
    Otrzymał 14 podziękowań w 11 postach

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Cytat Zamieszczone przez Sulejman I Zobacz posta
    Już przywrócono stare tablice poprawnie politycznie pod nadzorem samego Tymy i lokalnej policji.Najlepiej tak nielegalnie postawione obeliksy poddawać mechanicznej obróbce kilofa i młota.

Tymczasem prezes sprytnie stara się o wymazanie ukraińskich zbrodni poprzez zlanie ich z obchodami inwazji ZSRR:
    http://www.polishclub.org/2016/05/25...a-na-polakach/

Łowczy Awatar Sulejman I
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    15
    Otrzymał 14 podziękowań w 11 postach
    Ja nie wiem nasi rządzący mają jakieś biznesy na tej Ukrainie? Rodzinę? Kontakty z gangsterką? Co oni się tak tej dziury boją?

Strona 223 z 287 PierwszyPierwszy ... 123173213221222223224225233273 ... OstatniOstatni