PaskudnyPludraku !!!
Niestety muszę trochę polemizować. Tryzub na monetach Włodzimierza jest pochodną od tamgi szeroko stosowanej przez Chazarów jak również przez plemiona słowiańskie im podległe. Światosław który rozbił kaganat Chazarów pobierał daninę od plemion słowiańskich i innych nacji które włączył do Rusi. Skoro tam tamgi były w powszechnym użyciu jako oznaka przynależności, władzy itp., prawdopodobnie wprowadzono tamgę na monetach, by wszyscy wiedzieli kto ją wydał.
Wpływy Chazarskiej kultury były widoczne na Rusi choćby w tym, że władców Rusi aż do XI wieku tytułowano kaganami. Jest to potwierdzone w ówczesnych dokumentach. Wykopano ten symbol tj. "tryzuba" dopiero w XX wieku by nawiązać do tradycji Rusi Kijowskiej. Sał się on również godłem niesławnych oddziałów OUN i UPA.
Natomiast jeśli chodzi o Żmudź i Litwę, mam tutaj do powiedzenia, że Troki założył Gedymin. Natomiast Mendog gdy zaczął tworzyć podwaliny pod państwo Litewskie jeszcze przed Gedyminem, stolicę miał w Nowogródku, w którym koronował się na króla, leżącym na terenie obecnej Białorusi i to on podbił Auksztotę stanowiącą część obecnej Litwy. Żmudź i Auksztota nie należały pierwotnie do Litwy, a stanowią większość terenu Litwy. Obecnie trudno znaleźć mapy z XIII i XIV wieku dokumentujące granice z tego okresu. Obecna Litwa nie chce uznać odrębności Żmudzinów, uważając ich za Litwinów, co powoduje separatystyczne dążenia tej społeczności. Wg. danych państwowych ok 0,5 mln ludzi deklaruje się Żmudzinami, zdaniem organizacji żmudzińskich jest ich ok. 1 mln. Jak pamiętamy z historii to Żmudź dzieliła Zakon Kawalerów Mieczowych od Krzyżaków. Dla współczesnych nie było wątpliwości kim byli mieszkańcy Auksztoty. Czy byli Litwinami? Wiele razy władze różnych państw naginały historię dla własnych celów. Mam takie spojrzenie na te sprawy. Zaznaczam, że nie jestem historykiem z zawodu i wykształcenia i mogę się mylić. Moje zainteresowanie historią jest czysto amatorskie.