PiS raczej te wybory wygra i to spokojnie, 500+/Flaszka+ jest obliczona na kupienie ludu...
Jak starczy pieniędzy. Bo może nie starczyć.

W Polsce brakuje opozycji, która by była zdolna stworzyć odpowiedź na PiS...
A niby jaka ma być ta opozycja? PiS ma pełną władzę i może przegłosować wszystko. Jak sobie wyobrażasz w takiej sytuacji skuteczną opozycję? I co w ogóle rozumiesz pod pojęciem "opozycji, która byłaby odpowiedzią na PiS"? Ma zaproponować 1000+ czy może 1500+?
Tendencje w narodzie (i nie tylko, bo wybory w USA pokazują, że i na całym świecie) są takie jakie są. Ludzie muszą się sparzyć by cokolwiek się zmieniło. A czy na lepsze to zobaczymy.

Co do nacjonalizmu, to mylisz go z szowinizmem, nacjonalizm według jego definicji nie jest taki zły, tylko że to bydło na prawicy zamienia go w szowinizm i kilka innych rzeczy.
Nic nie mylę. Nacjonalizm to taki "narodowy egoizm" z którego nigdy nic dobrego nie wynika. To raczej Ty mylisz patriotyzm z nacjonalizmem - a to coś zupełnie innego.

cokolwiek myślę o katastrofie smoleńskiej: najpierw oddanie wraku bo po 1,5-2 latach to ich psi obowiązek a każdy dzień zwłoki to policzek dla każdego kto się czuje patriotą nad Wisłą
A co im zrobisz? Jak niby chcesz ten wrak ściągnąć? Wybacz, ale to co piszesz jest naiwne.

I właśnie dlatego szkoda czasu na polemikę z Tobą
Aby polemizować, to trzeba najpierw to co ktoś napisał przeczytać. Z tego zaś co piszesz wnioskuję, że szkoda ci było czasu przeczytać co napisałem. Stąd dziwię się, że nie było ci szkoda czasu w ogóle cokolwiek odpisać.

I dlatego mnie dziwi postawa tych co to głosowali lub przynajmniej bronią rząd bo "dobra zmiana"
Swego czasu kilka razy pytałem się zwolenników PiS jak mogą popierać wciąż to ugrupowanie przy tym co się dzieje. Odpowiedzi nie dostałem do dziś.

Się robi ciekawie...
Się robi? A niby nie jest "ciekawie"? Poza tym to niby co im zrobią? W ostateczności z UE wystąpimy i po kłopocie...