Strona 139 z 205 PierwszyPierwszy ... 3989129137138139140141149189 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 381 do 1 390 z 2044

Wątek: Co aktualnie czytacie?

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Cytat Zamieszczone przez chochlik20 Zobacz posta
    XVII wiek, do Istambułu przybywa polskie poselstwo, które ma negocjować obniżenie haraczu i uwolnienie jeńców zamiast tego wraz z dawnymi wrogami muszą się zmierzyć przeciwko nowej, przerażającej sile, które przybyła z innego wymiaru celem podbicia Ziemi.

Wciąga!
    Ukończone w jeden dzień. Pozostał na końcu niedosyt, że książka miała zaledwie ponad 400 stron ,bo strasznie mnie wciągnęła fabuła z wartką akcją. Duży plus za bardzo oryginalny pomysł!

Był czas na relaks to nadszedł na wysiłek umysłowy:

Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Wielki Kuń Awatar Lwie Serce
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    452
    Otrzymał 326 podziękowań w 212 postach
    Właśnie skończyłem czytać książkę:

I jestem bardzo zadowolony. Dobrze napisane, rzetelne fakty, które przyjemnie się czyta i zachęcają do poznawania głębiej historii (zwłaszcza) walk powietrznych Do tego bardzo ładnie zilustrowana.

Mniej jestem zadowolony natomiast z tego:

Książka jest dobra, jeśli chcemy tylko zapoznać się mniej więcej z kampaniami Węgry vs Niemcy w X wieku ale to tyle. Autor często wydaje się zbyt zafascynowany konnymi łucznikami i zdaje się zbyt ufać relacjom kronikarzy piszących o stratach w stylu 90-100% wojsk. Do tego ciężko mi uwierzyć, że niemieckie armie polowe składały się w całości z kawalerii (w większości pancernej), prawdą jest że piechota odgrywała marginalną rolę, ale jednak wydaje mi się, że na polach bitew występowała wówczas. Przynajmniej patrząc na armie europejskie z XII wieku i dalej, bo tu już mam pewnośc

Niech żyje Gwardia!

Podkomorzy Awatar szwejk
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    219
    Otrzymał 371 podziękowań w 273 postach
    Sympatycznie, przystępnie i ciekawie opisane realia średniowiecznej Europy. Polecam.
    "A teraz słuchajcie wy, ludzie z NATO! Bombardujecie ścianę, co nie przepuszczała potoku afrykańskiej migracji do Europy, ścianę, co stopuje terrorystów . Tą ścianą była Libia. Rujnujecie ją. Wy - idioci. Za tysiące migrantów z Afryki, za wsparcie terrorystów będziecie płonąć w piekle. I tak będzie".

Mu'ammar al - Kaddafi

Podkomorzy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    271
    Otrzymał 153 podziękowań w 108 postach
    Ostatnio dorwałem coś takiego. Zapowiada się ciekawie

d629299.jpg

5. Użytkownicy którzy uznali post Andrij Marszałek za przydatny:

Dowódca 101. Powietrznodesantowej Awatar Arroyo
    Tournaments Joined
    1
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 490
    Otrzymał 1 041 podziękowań w 702 postach
    Fallschirmjager prawie skończone. Bardzo dobra książka, którą polecam każdemu, kto chce choć odrobinę się zaznajomić z tematyką komandosów niemieckich II WŚ.
    Teraz biorę się za:

W tym miejscu chcę zrobić mały product placement i polecić księgarnię Wyd. Militaria, która zawiera książki o praktycznie każdej armii II WŚ, Międzywojnia i krótko po II WŚ Ceny w miarę rozsądne.

Chcesz się czegoś dowiedzieć na temat Warhammer Fantasy, gdy wychodzi Total War: Warhammer, a nie znasz uniwersum? Zajrzyj TUTAJ.
    II Miejsce w turnieju Jesień Średniowiecza IV, uczestnik fazy pucharowej w Mistrzostwach Polski Rome II 1vs1.
    "Braki w Total War'ach to pół biedy. Gorzej, jeśli ktoś uważa taki stan gry za pełną wersję" ~ Arroyo

7. Użytkownicy którzy uznali post Arroyo za przydatny:

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    Cytat Zamieszczone przez Arroyo Zobacz posta
    Fallschirmjager prawie skończone. Bardzo dobra książka, którą polecam każdemu, kto chce choć odrobinę się zaznajomić z tematyką komandosów niemieckich II WŚ.
    Po pierwsze - jak cię interesuje moja errata do pozycji - zapraszam: http://www.historycy.org/index.php?s...&#entry1595294

Po drugie - jak miliony przed Tobą utożsamiasz jednostki spadochronowe z jednostkami specjalnymi. To typowy błąd. Specjalistyczne szkolenie, specyficzny espirit de corps niezależnie od kraju i narodowości, osiągnięcia militarne wprost zachęcają ich tak nazywać. To nie tak. 82 i 101DPDes to jedno, a tworzone bataliony Rangersów to drugie. Brytyjskie 1 (Arnhem) i 6DSpad to jedno, a jednostki SAS, SBS to drugie. U Niemców doby II wś szukaj haseł Brandenburg i Skorzenny.

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

9. Użytkownicy którzy uznali post Gajusz Mariusz za przydatny:

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Cytat Zamieszczone przez Arroyo Zobacz posta
    F

W tym miejscu chcę zrobić mały product placement i polecić księgarnię Wyd. Militaria, która zawiera książki o praktycznie każdej armii II WŚ, Międzywojnia i krótko po II WŚ Ceny w miarę rozsądne.
    Zerknij sobie na wydawnictwo Aj - Press, które, co prawda specjalizuje się bardziej w monografiach, ale może coś Cię zainteresuje.

Ja jestem świeżo po przeczytaniu:

teraz czytam:

Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

11. Następujących 2 użytkowników podziękowało chochlik20 za ten post:

Wojski
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    38
    Otrzymał 23 podziękowań w 17 postach

Dobra i tania seria.

Krwawy Kardynał Awatar Samick
    Tournaments Joined
    9
    Tournaments Won
    1
    Podziękował
    171
    Otrzymał 427 podziękowań w 262 postach
    Podróżna:
    Terry Pratchett - Wyprawa czarownic.
    Domowa:
    Łoziński - Prawem i lewem.

Podczaszy Awatar Mopek
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    12
    Otrzymał 12 podziękowań w 10 postach

Strona 139 z 205 PierwszyPierwszy ... 3989129137138139140141149189 ... OstatniOstatni