Przepis na idealną kawę:
Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.
Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.
Księga XVI
Właśnie skończyłem czytać książkę:
I jestem bardzo zadowolony. Dobrze napisane, rzetelne fakty, które przyjemnie się czyta i zachęcają do poznawania głębiej historii (zwłaszcza) walk powietrznychDo tego bardzo ładnie zilustrowana.
Mniej jestem zadowolony natomiast z tego:
Książka jest dobra, jeśli chcemy tylko zapoznać się mniej więcej z kampaniami Węgry vs Niemcy w X wieku ale to tyle. Autor często wydaje się zbyt zafascynowany konnymi łucznikami i zdaje się zbyt ufać relacjom kronikarzy piszących o stratach w stylu 90-100% wojsk. Do tego ciężko mi uwierzyć, że niemieckie armie polowe składały się w całości z kawalerii (w większości pancernej), prawdą jest że piechota odgrywała marginalną rolę, ale jednak wydaje mi się, że na polach bitew występowała wówczas. Przynajmniej patrząc na armie europejskie z XII wieku i dalej, bo tu już mam pewnośc![]()
Niech żyje Gwardia!
Sympatycznie, przystępnie i ciekawie opisane realia średniowiecznej Europy. Polecam.
![]()
"A teraz słuchajcie wy, ludzie z NATO! Bombardujecie ścianę, co nie przepuszczała potoku afrykańskiej migracji do Europy, ścianę, co stopuje terrorystów . Tą ścianą była Libia. Rujnujecie ją. Wy - idioci. Za tysiące migrantów z Afryki, za wsparcie terrorystów będziecie płonąć w piekle. I tak będzie".
Mu'ammar al - Kaddafi
Ostatnio dorwałem coś takiego. Zapowiada się ciekawie
d629299.jpg
Fallschirmjager prawie skończone. Bardzo dobra książka, którą polecam każdemu, kto chce choć odrobinę się zaznajomić z tematyką komandosów niemieckich II WŚ.
Teraz biorę się za:
W tym miejscu chcę zrobić mały product placement i polecić księgarnię Wyd. Militaria, która zawiera książki o praktycznie każdej armii II WŚ, Międzywojnia i krótko po II WŚCeny w miarę rozsądne.
Chcesz się czegoś dowiedzieć na temat Warhammer Fantasy, gdy wychodzi Total War: Warhammer, a nie znasz uniwersum? Zajrzyj TUTAJ.
II Miejsce w turnieju Jesień Średniowiecza IV, uczestnik fazy pucharowej w Mistrzostwach Polski Rome II 1vs1.
"Braki w Total War'ach to pół biedy. Gorzej, jeśli ktoś uważa taki stan gry za pełną wersję" ~ Arroyo
Po pierwsze - jak cię interesuje moja errata do pozycji - zapraszam: http://www.historycy.org/index.php?s...&#entry1595294
Po drugie - jak miliony przed Tobą utożsamiasz jednostki spadochronowe z jednostkami specjalnymi. To typowy błąd. Specjalistyczne szkolenie, specyficzny espirit de corps niezależnie od kraju i narodowości, osiągnięcia militarne wprost zachęcają ich tak nazywać. To nie tak. 82 i 101DPDes to jedno, a tworzone bataliony Rangersów to drugie. Brytyjskie 1 (Arnhem) i 6DSpad to jedno, a jednostki SAS, SBS to drugie. U Niemców doby II wś szukaj haseł Brandenburg i Skorzenny.
"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
"Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
"Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II
Przepis na idealną kawę:
Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.
Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.
Księga XVI
Dobra i tania seria.