Czyli nic nie zrozumiałeś z tego co napisałem.Tu dygresja dla Volomira - dlatego warto się bić o fanatyczny ale niezbyt liczny elektorat. Bo ten może dać zdecydowaną przewagę w wyborach na które np. zniechęceni do polityki ludzie nie pójdą (przeciw czemu np. PiS nie miałby nic przeciw - i stąd promowanie owego symetryzmu mającego mniej zdecydowanych i wyrobionych politycznie wyborców zniechęcić do polityki i głosowania w ogóle).
Tutaj idealnie pasuje emotkaA dlaczego uważasz, że młodzi są lepsi od starych? Znam i młodych i starych - różnicy nie widzę. I wśród jednych i wśród drugich są ludzie rozsądni i idioci. Może jedną różnicę da się zauważyć - młodzi są bardziej radykalni, skłonni do ryzyka i niecierpliwi. Ale to akurat w polityce nie są cechy dobre.
Jak wspomniałem , historia jest nauczycielką życia. Jeżeli prześledzicie sobie politykę prowadzoną np. w okresie średniowiecza, to zauważycie wiele dziwnych i wyraźnie niezbyt rozsądnych posunięć podyktowanych emocjami itd. Zważcie, że ludzie w średniowieczu żyli krócej. I z tego powodu bardzo często rządzili ludzie młodzi. Tu oczywiście reguły nie ma, ale historycy wiele razy na tą kwestię zwracają uwagę. Teza jest dyskusyjna, ale ma podstawy ją uzasadniającą. Tak więc nie jest powiedziane, że młodzi są lepsi od starszych ale i nie jest powiedziane,że jest odwrotnie.
Odnoszę wrażenie, że właśnie Ty należysz do tych leśnych dziadków bo gadasz blubry nie na temat.
Chciałbym zobaczyć ludzi wykształconych - ale nie kolejnych rzeszy "studentów prawa". Raczej wykształconych i mających doświadczenie (tylko nie ironizuj o 20 latach życia i 30 doświadczenia), pomysły i takich którzy znają JĘZYKI. A co najważniejsze, czego brakuje Tobie Napoleonie, takich którzy nadal mają kontakt z rzeczywistością, z problemami Polaków. Takich, którzy swojej wiedzy i przekonań nie opierają na populizmie leśnych dziadków.
Mówiłem już przy okazji wyborów... Mamy 38 mln mieszkańców i czy tak ciężko jest znaleźć ludzi na poziomie do obsadzenia Sejmu/Senatu i stołka prezydenta? Bo patrząc na PiS, PO, Nowoczesną, Kukiza i reszte ferajny to chyba nie mamy żadnej elity intelektualnej.

Odpowiedz z cytatem