Strona 198 z 205 PierwszyPierwszy ... 98148188196197198199200 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 971 do 1 980 z 2044

Wątek: Co aktualnie czytacie?

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    Cytat Zamieszczone przez szwejk Zobacz posta
    Uaktualnione, wywrotowe teorie archeologiczne. Dobrze się czyta.
    To taka lektura ala Franc Zalewski?

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Administrator*kotołak*archimandryta z Konstantynopola Awatar Eutyches
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    553
    Otrzymał 493 podziękowań w 352 postach
    Cytat Zamieszczone przez Gajusz Mariusz Zobacz posta
    No, co ty, żartujesz pan?
    Np. Sumerowie ze swoją niewiarygodną wiedzą patrząc na otaczających je ludy, to nie raz były inspiracją do różnych dociekań, od teorii spiskowych po czyste fantasy.
    Ja lubię takie rzeczy, pan kolega @szwejk nie raz mnie zainspirował^^...
    Teza jednej, wielkiej cywilizacji, to wbrew pozorom, nie s-f, już w czasach przed internetowych archeolodzy niepokorni stawiali tezy obrazoburcze i co najgorsze , że podparte archeologią i nie tylko.

Nie oszukujmy się, bo lubimy historię, ona ta nauka też ma swoje niestety dogmaty i paradygmaty, co powodują, że ból głowy i części znanych historyków, bo jak np. może być coś wybudowane starszego na potężną skalę niż przereklamowane^^ piramidy w Egipcie^^...

Odnośnie wiedzy odbiegającej od dawnych czasów, co i dziś wprawia w zdumienie współczesnych naukowców np. kosmologia plemienia Dogonów.
    Tutaj jest pole do popisu, bo ich wiedza jest zastanawiająca, ale jakoś twardogłowi wspominani historycy łamią sobie na tym zęby

Kiedyś czytałem, ciekawe jak teraz bym ją odebrał.
    P.S

Spoiler: 
    Aleś z tym Zalewskim panie kolega @Gajuszu Mariuszu pojechał, to taka prowokacja?^^
    Chyba ci się udało^^

Choć panie Gajuszu, żeby nie tacy tropiciele wszelkich dziwności i teorii, to do dzisiaj byś świętował odkrycie Ameryki Północnej przez Kolumba, czy nie zwróciłbyś uwagi, czy też zawodowi historycy na wykopaliska miasta prehistorycznego na terenie dzisiejszej Turcji, tam to jest już całkiem odjechane^^...

Masz rację, że przy pewnych korzyściach, tacy ludzie to szkodniki społeczne są, mam np. na myśli podejście do biologii i medycyny, ale to nie ten temat

Pan to czytał I jak? Ja nie dotrwałem.

Jakub Juszyński Trutina 8 X 1110. Zwycięstwo polskich konnych łuczników

Taki dla mnie kolejny od Wielkiej Lechii. Tam są bezcenne kwiatki, no i przypisy? Jestem uczulony na pewne sprawy, skoro ktoś obrazuje siebie jako pisarza z historii, pracę czemuś poświęconą i stawia jakieś tezy, to wypadałoby to podeprzeć. Mam na myśli całośc, nie tylko bitwę.
    Już sama nazwa, to czuć mi TW Medieval 1 i 2 Jak nie przypisy, to robić jak moi Francuzi od Bizancjum i wtedy można sobie prześledzić materiał, wiadomo czepiam się, ale w czasach zmurzynienia, wielkich lechii i debilnego prezentyzmu, to czasem smutno się robi.
    Ostatnio edytowane przez Eutyches ; 11-06-2023 o 19:33
    "Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, poprawiłoby człowieka, ale pogorszyłoby kota" — Mark Twain.

Szambelan Awatar odi.profanum
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1
    Otrzymał 29 podziękowań w 24 postach
    Widziałem podcasty u Joe Rogana z tymi chłopami. W sumie zachęciłeś mnie do kupienia, lubie teorie spiskowe. Ja czytam

https://ecsmedia.pl/cdn-cgi/image/fo...t129880567.jpg
    "What is best in life?
    To crush your enemies, to see them driven

before you, and to hear the lamentations

of their woman"

http://www.lastfm.pl/user/raq7 mój last

4. Użytkownicy którzy uznali post odi.profanum za przydatny:

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    Cytat Zamieszczone przez Eutyches Zobacz posta

Spoiler: 
    Aleś z tym Zalewskim panie kolega @Gajuszu Mariuszu pojechał, to taka prowokacja?^^
    Chyba ci się udało^^

Choć panie Gajuszu, żeby nie tacy tropiciele wszelkich dziwności i teorii, to do dzisiaj byś świętował odkrycie Ameryki Północnej przez Kolumba, czy nie zwróciłbyś uwagi, czy też zawodowi historycy na wykopaliska miasta prehistorycznego na terenie dzisiejszej Turcji, tam to jest już całkiem odjechane^^...

Masz rację, że przy pewnych korzyściach, tacy ludzie to szkodniki społeczne są, mam np. na myśli podejście do biologii i medycyny, ale to nie ten temat

Pan to czytał I jak? Ja nie dotrwałem.

Taki dla mnie kolejny od Wielkiej Lechii. Tam są bezcenne kwiatki, no i przypisy? Jestem uczulony na pewne sprawy, skoro ktoś obrazuje siebie jako pisarza z historii, pracę czemuś poświęconą i stawia jakieś tezy, to wypadałoby to podeprzeć. Mam na myśli całośc, nie tylko bitwę.
    Już sama nazwa, to czuć mi TW Medieval 1 i 2 Jak nie przypisy, to robić jak moi Francuzi od Bizancjum i wtedy można sobie prześledzić materiał, wiadomo czepiam się, ale w czasach zmurzynienia, wielkich lechii i debilnego prezentyzmu, to czasem smutno się robi.
    Tak się tylko pytałem. Co do Jakuba Juszyńskiego. To autor którego miłość do bratanków Moskali może równać się tylko z tą u Pampy. Do tego osobiście zakochany w łucznictwie tego ludu co zdaje się praktykuje. Na siłę znajduje co jest napisane między wierszami u kronikarzy (tzn co on tam widzi), do tego podlewa to mało skrywaną pogardą do zachodniej części kontynentu i odnajduje się w pisarstwie. Trochę mamy bekę z tego na forum, choć większość przyznaje się do tego raczej na privie. Taką lekturę traktuję jak słabiutkie filmy z cenionymi przeze mnie aktorami. Co się pomęczę to moje, lecz zawsze coś ciekawego może przeczytam o interesującym mnie okresie.

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

6. Użytkownicy którzy uznali post Gajusz Mariusz za przydatny:

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    553
    Tak się tylko pytałem. Co do Jakuba Juszyńskiego. To autor którego miłość do bratanków Moskali może równać się tylko z tą u Pampy. Do tego osobiście zakochany w łucznictwie tego ludu co zdaje się praktykuje. Na siłę znajduje co jest napisane między wierszami u kronikarzy (tzn co on tam widzi), do tego podlewa to mało skrywaną pogardą do zachodniej części kontynentu i odnajduje się w pisarstwie. Trochę mamy bekę z tego na forum, choć większość przyznaje się do tego raczej na privie. Taką lekturę traktuję jak słabiutkie filmy z cenionymi przeze mnie aktorami. Co się pomęczę to moje, lecz zawsze coś ciekawego może przeczytam o interesującym mnie okresie.
    Jestem wstanie zrozumieć fascynację Moskwą, bo patrząc od czasów pewnych, krystalizowała się tam idea Trzeciego Rzymu, szkoda że w takiej karykaturalnej postaci, ale potencjał robi i dziś wrażenie. Nie mówiąc o tym, że to, co wyprawia Moskwa już nie jedno mocarstwo upadające przerabiało, często z katastrofalnym dla samych siebie skutkiem.
    Dla Pamp i innych rusofilów , zresztą nie tylko, bo dla takich jak ja, swego czasu też dużo dało. Kiedyś, to człowiek miał parcie na wiedzę teraz, to wegetacja
    "Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, poprawiłoby człowieka, ale pogorszyłoby kota" — Mark Twain.

Podkomorzy Awatar szwejk
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    219
    Otrzymał 371 podziękowań w 273 postach
    Pan Franc zabiera się do problemu po inżyniersku. Pan Graham po astronomicznemu i klimatycznemu. Fajnie opisuje skutki przypuszczalnego uderzenia komety przy końcu ostatniej epoki lodowcowej. Opisuje swoją wizytę w Gobekli Tepe i Baalbek. Przedstawia też swoją korespondencję z archeologami.
    "A teraz słuchajcie wy, ludzie z NATO! Bombardujecie ścianę, co nie przepuszczała potoku afrykańskiej migracji do Europy, ścianę, co stopuje terrorystów . Tą ścianą była Libia. Rujnujecie ją. Wy - idioci. Za tysiące migrantów z Afryki, za wsparcie terrorystów będziecie płonąć w piekle. I tak będzie".

Mu'ammar al - Kaddafi

9. Następujących 2 użytkowników podziękowało szwejk za ten post:

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    553
    Cytat Zamieszczone przez szwejk Zobacz posta
    Pan Franc zabiera się do problemu po inżyniersku. Pan Graham po astronomicznemu i klimatycznemu. Fajnie opisuje skutki przypuszczalnego uderzenia komety przy końcu ostatniej epoki lodowcowej. Opisuje swoją wizytę w Gobekli Tepe i Baalbek. Przedstawia też swoją korespondencję z archeologami.
    Prehistoryczna apokalipsa

teraz jest na Netflixie, ciekawa sprawa, poparte nauką, archeologią i np. geologią. Wiadomo, trzeba mieć do wszystkiego pewien dystans, ale dużo wskazuje, że cywilizacje, jak warstwy odkładają się na sobie, po sobie. Stąd te "kosmiczne" dziwności, które są działem człowieka, a nie wizyty dobrych wujków w spodkach kosmicznych.

Szambelan Awatar odi.profanum
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1
    Otrzymał 29 podziękowań w 24 postach
    ale w to, że kometa przez setki tysięcy lat mogła trafić w ziemię to raczej nie jest nic takiego z archiwum x. Mogło tak być. Mogło być też tak, że kometa zrobiła tsunami, gdzie fala sięgała 200 m wysokości i leciała 180 km/h wlewając sie na kilaset km wgląb lądów.
    Bardzo wielu rzeczy nie wiemy na 100% o losach naszej planety. Ja tylko rzucę, że wciąż mało wiemy o dorzeczu Amazonii, centralnej Afryce pokrytej Saharą, Australii środkowej, Arktyki i Antarktydy no i obszary górskie plus coś na dnie ocenów by się znalazło. Imo mamy przebadane jakieś 10% planety ale wciąż wykopujemy w jakimiś pcimu dolnym rzeczy, które zaskakują...

Więc ja przyjmuję za możliwe hipotezy i prezentację wydarzeń, która mogła mieć miejsce. Dlatego, żę mam dosyć otwarty umysł, niezaczadzony polityczną poprawnością albo tęczową religia. W sumie ww. stanowisko ostatnio zaprezentowałem co do teorii spiskowych w kwestiach komety wśród znajomych mojej dziewczyny, którzy są po archeologii )
    My serio jeszcze mało wiemy by wypiwaidać się o dziejach planety tak na 100% pewności, wiec książki jak Grahama są potrzebne. Jest taka stronka https://cneos.jpl.nasa.gov/sentry/ gdzie NASA monitoruje różne obiekty, które zbliżają się do ziemi i prawdopodobieństwa uderzenia. Dane są ze 100lat ale dzieje ziemi to trochę więcej niż 100 lat plus można zobaczyć natężenie tych obiektów.
    Więc zalożenie, że na przestrzeni kilkunastu tysięcy ostantich lat choć raz trafiła w ziemię kometa, asteroida bądź inny obiekt wielkosci boiska piłkarskiego, jest całkiem racjonalne.

"What is best in life?
    To crush your enemies, to see them driven

before you, and to hear the lamentations

of their woman"

http://www.lastfm.pl/user/raq7 mój last

Podkomorzy Awatar szwejk
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    219
    Otrzymał 371 podziękowań w 273 postach
    Do zdobycia Rzymu. Dobrze się czyta.
    "A teraz słuchajcie wy, ludzie z NATO! Bombardujecie ścianę, co nie przepuszczała potoku afrykańskiej migracji do Europy, ścianę, co stopuje terrorystów . Tą ścianą była Libia. Rujnujecie ją. Wy - idioci. Za tysiące migrantów z Afryki, za wsparcie terrorystów będziecie płonąć w piekle. I tak będzie".

Mu'ammar al - Kaddafi

13. Użytkownicy którzy uznali post szwejk za przydatny:

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    553
    Czekałem i doczekałem się i czasu na czytanie, i dokończenie cyklu, może coś jeszcze napisze? Jestem w trakcie, jak to mówią - cudze chwalicie, swego nie znacie. Kapitalne połączenie historii alternatywnej, delikatnego steampunku i fantastyki z nie banalnym wykreowanym światem.

Strona 198 z 205 PierwszyPierwszy ... 98148188196197198199200 ... OstatniOstatni