Zobacz pełną wersję : Platforma Obywatelska
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
[
9]
10
Presidente
10-10-2012, 20:55
Może po prostu mam inne zdanie o budżetówkach niż Ty, ale to nie tylko i wyłącznie szkoły czy takie tam, ale też firmy, które powinny przynosić zyski. Wyprowadź mnie z błędu jeśli się mylę.
krwawa_rozprawa
10-10-2012, 21:03
Po prostu nie wiesz co jest co.
Presidente
10-10-2012, 21:04
No to mnie wyprowadziłeś z błędu, nie ma co.
W jednym zdaniu piszesz jedno a w drugim zaprzeczasz.
Tzn. gdzie jest to zaprzeczenie :?:
Czy te cele są zagrożone przez fakt istnienia państwa?
Jeśli państwo nie broni indywidualnych praw tak jak powinno? Jeśli "realizuje zasady sprawiedliwości społecznej"? Oczywiście. Takie państwo jest zagrożeniem dla obywateli.
Pytanie brzmiało: skąd obywatel ma pieniądze. Rozumiesz? Oraz co to jest terytorium i majątek państwa.
Znów nie widzę związku tych pytań z kwestią rozmiaru grabieży podatkowej w naszym pięknym kraju. Raczysz oświecić :?:
Dużo ale o niczym. Żyjesz chyba na Marsie, albo celowo piszesz głupoty. W Twoim mieście nie ma prywatnych przedszkoli, prywatnych szkół, prywatnego transportu sanitarnego?
Są. Tylko w moim mieście jest też np. infrastruktura drogowa. Jest sieć wodociągowo-kanalizacyjna. Sieci energetyczne. W tych obszarach mamy do czynienia z typowym monopolem naturalnym. Niestety trudno tutaj o konkurencję. Są służby ratownicze, które są niestety raczej mało rentownym biznesem. Niedaleko mam góry, tam działa GOPR. Niestety na wolnym rynku mógłby na siebie nie zarobić ;) Są rzeki, które trzeba w kilku miejscach uregulować, żeby nie wyrządziły zniszczeń podczas powodzi. Czasem(czasem!) w niektórych dziedzinach interwencja państwa jest niestety niezbędna. Jeśli jest jakiś obszar, którego rynek nie potrafi zaspokoić, a jest on potrzebny ogółowi, wtedy interwencję można rozważyć. Czegoś tutaj nie możesz zrozumieć :?:
Miotasz się strasznie. W tekście brak koherencji, kohezji, w zasadzie wszystkiego. Czy możesz się postarać i w kilku zdaniach napisać nam odpowiedzi na te proste pytania.
Jeśli te kilka zdań przekracza Twoje zdolności pojmowania, to bardzo mi przykro, starałem się, by było prosto. Jeśli czegoś nie rozumiesz, pytaj - wyjaśnię :D Nie wiesz co to oznacza "zapewnienie bezpieczeństwa wewnętrznego" albo "zewnętrznego" - jest to zwyczajna obrona Twoich indywidualnych praw przed osobą/grupą osób(z obszaru Twojego państwa bądź państwa zewnętrznego). Coś tu jest niezrozumiałego albo niespójnego :?: Masz jakiś problem ze zrozumieniem co to jest prawo, dlaczego państwo je ustanawia i egzekwuje :?: Może byłoby to prostsze do zrozumienia, gdybyś się skupił na tekście, a nie znów na atakach na moją osobę :roll: Jak nasza rozmowa ma wyglądać w ten sposób:
O tym, że piszczysz, że chcesz wydawać mniej już wiemy. Nie musisz się powtarzać. Co robisz aby zarabiać więcej i dlaczego pracując w budżetówce psioczysz na państwo? Przecież Ty nawet nie płacisz podatku za garaż.
Przecież to się nawet na onet nie nadaje...
krwawa_rozprawa
10-10-2012, 21:45
Jeszcze raz. Nie odpowiedziałeś na żadne pytanie. Posłużę się tym co pisałeś. Tym razem nie udawaj głupka. A może nie udajesz?
1. Czy wg Ciebie "państwo jest niepotrzebne i ma go nie być" czy "państwo jest niezbędne i gwarantuje ochronę"?
Jeśli państwo nie broni indywidualnych praw tak jak powinno? Jeśli "realizuje zasady sprawiedliwości społecznej"? Oczywiście. Takie państwo jest zagrożeniem dla obywateli.
2. Czy Twoje cele są zagrożone przez fakt istnienia państwa? Nie masz praw? Nie masz własności i wolności? Zostałeś dziś pięć razy zgwałcony? Chodzisz głodny?
2a. Jeśli twierdzisz, że III RP jest dla Ciebie zagrożeniem to napisz nam co takiego Tobie grozi ze strony państwa.
3. Skąd obywatel ma pieniądze? Co to jest terytorium i majątek państwa?
Są. Tylko w moim mieście jest też np. infrastruktura drogowa. Jest sieć wodociągowo-kanalizacyjna. Sieci energetyczne. W tych obszarach mamy do czynienia z typowym monopolem naturalnym.
Ok. Tylko napiszę Tobie, kto może być właścicielem drogi publicznej, bo widzę, że wrzucasz wszystko do jednego worka albo nie kumasz co jest pięć:
- gmina
- powiat
- województwo
- skarb państwa
To samo z kanalizą i energetyką. Tzw. spółki miejskie, pkp energetyka itp. Przebąkiwałeś coś o monopolu (lol). Życzę Tobie aby wszystkie drogi dokoła Ciebie były w rękach sąsiadów czyli prywatne i żebyś płacił każdemu 1 zł za przejazd 500 metrów. Były już takie przypadki w kraju.
Niedaleko mam góry, tam działa GOPR. Niestety na wolnym rynku mógłby na siebie nie zarobić ;) Są rzeki, które trzeba w kilku miejscach uregulować, żeby nie wyrządziły zniszczeń podczas powodzi. Czasem(czasem!) w niektórych dziedzinach interwencja państwa jest niestety niezbędna. Jeśli jest jakiś obszar, którego rynek nie potrafi zaspokoić, a jest on potrzebny ogółowi, wtedy interwencję można rozważyć.
4. "niestety niezbędna"? Wracamy do pytania nr 1.
Masz jakiś problem ze zrozumieniem co to jest prawo, dlaczego państwo je ustanawia i egzekwuje
Masz jakiś problem ze zrozumieniem co to jest państwo i po co są podatki?
Ok. Tylko napiszę Tobie, kto może być właścicielem drogi publicznej, bo widzę, że wrzucasz wszystko do jednego worka:
- gmina
- powiat
- województwo
- skarb państwa
No i :roll: :?:
1. Czy wg Ciebie "państwo jest niepotrzebne i ma go nie być" czy "państwo jest niezbędne i gwarantuje ochronę"?
Do czego państwo powołano i czemu służy już napisałem, jak nie dotarło, przeczytaj moje ostatnie posty raz jeszcze. Jak masz problem z rozumieniem słowa pisanego, to poproś o cytat, wkleję raz jeszcze. Pisałem też w wielu innych postach na tym forum w przeszłości, polecam poszukać.
2. Czy Twoje cele są zagrożone przez fakt istnienia państwa? Nie masz praw? Nie masz własności i wolności? Zostałeś dziś pięć razy zgwałcony? Chodzisz głodny?
2a. Jeśli twierdzisz, że III RP jest dla Ciebie zagrożeniem to napisz nam co takiego Tobie grozi ze strony państwa.
1. Gdzie napisałem, że moje cele są zagrożone przez fakt istnienia państwa samego w sobie :roll: :?:
2. Tak, państwo "realizujące zasady sprawiedliwości społecznej" jest dla mnie zagrożeniem. Dla mojej "wolności i prawa do poszukiwania szczęścia". A więc pośrednio dla mojego prawa do życia ;) Oczywiście jest mniejszym zagrożeniem, jak jej socjalistyczni poprzednicy: PRL i III Rzesza, ale to nadal jedna rodzina.
Raczyłem już poprosić, byś mi jak krowie na rowie wyjaśnił co ma piernik do wiatraka i jaki jest związek Twojego pytania z kwestią rozmiaru podatków nakładanych na obywateli naszego pięknego kraju przez naszą ludową władzę. Jak tego związku nie ma: trzymaj się tematu.
Pisałem kiedy jest niezbędna. Czegoś nie doczytałeś :roll: :?:
Wiem co to takiego państwo i po co się zbiera podatki. Nie wiem czego nie rozumiesz w zdaniu traktującym o funkcji państwa:
2. Tworzenie prawa i jego egzekwowanie, arbitraż między obywatelami(prawodawstwo, sądy, wymiar sprawiedliwości),
Napisałeś, że w tym zdaniu "w zasadzie brak wszystkiego", a moim zdaniem w nim zasadzie wszystko jest zrozumiałe ;)
Gaius Julius
10-10-2012, 22:16
[quote]Ok. Tylko napiszę Tobie, kto może być właścicielem drogi publicznej, bo widzę, że wrzucasz wszystko do jednego worka:
- gmina
- powiat
- województwo
- skarb państwa
No i :roll: :?:*
Do czego państwo powołano i czemu służy już napisałem, jak nie dotarło, przeczytaj moje ostatnie posty raz jeszcze. Jak masz problem z rozumieniem słowa pisanego, to poproś o cytat, wkleję raz jeszcze. Pisałem też w wielu innych postach na tym forum w przeszłości, polecam poszukać.
1. Gdzie napisałem, że moje cele są zagrożone przez fakt istnienia państwa samego w sobie :roll: :?:
2. Tak, państwo "realizujące zasady sprawiedliwości społecznej" jest dla mnie zagrożeniem. Dla mojej "wolności i prawa do poszukiwania szczęścia". A więc pośrednio dla mojego prawa do życia ;) Oczywiście jest mniejszym zagrożeniem, jak jej socjalistyczni poprzednicy: PRL i III Rzesza, ale to nadal jedna rodzina.**
Raczyłem już poprosić, byś mi jak krowie na rowie wyjaśnił co ma piernik do wiatraka i jaki jest związek Twojego pytania z kwestią rozmiaru podatków nakładanych na obywateli naszego pięknego kraju przez naszą ludową władzę. Jak tego związku nie ma: trzymaj się tematu.
Wiem co to takiego państwo i po co się zbiera podatki. Nie wiem czego nie rozumiesz w zdaniu traktującym o funkcji państwa:
2. Tworzenie prawa i jego egzekwowanie, arbitraż między obywatelami(prawodawstwo, sądy, wymiar sprawiedliwości),
Napisałeś, że w tym zdaniu "w zasadzie brak wszystkiego", a moim zdaniem w nim zasadzie wszystko jest zrozumiałe ;)[/quote:3kwspdde]
* no i to, że droga publiczna jest zarządzana przez administrację publiczną jeśli myślimy o konkurencji tak jak już wspomniano,powodzenia w przedzieraniu się przez pobór opłat w drodze do sklepu :lol:
** skoro szufladkujesz obecną władzę z czymś co kiedyś nawet ludziom o czymkolwiek myśleć bez zgody władzy zabroniano to widzę, że powinieneś na serio jeszcze poczytać o systemie politycznym w Polsce bo widzę nadal nie pojmujesz i nie docierają żadne słowa do Twojego matrixa....poza tym "znafco" od siedmiu boleści w III rzeszy nie było socjalizmu, partia tylko w nazwie miała socjalizm...totalitaryzm pełną gębą, tak więc pomyśl jeszcze raz czy teraz za to co tu wypisujesz na forum ktoś wjechał na chatę i spałował (gwoli ścisłości mówiłem o III-ciej rzeszy)
* no i to, że droga publiczna jest zarządzana przez administrację publiczną jeśli myślimy o konkurencji tak jak już wspomniano,powodzenia w przedzieraniu się przez pobór opłat w drodze do sklepu :lol:
Stąd pisałem, że w np. takim konkretnym przypadku, jak lokalna droga, taniej, lepiej, efektywniej i z większym pożytkiem dla wszystkich będzie, jak się drogę wybuduje i będzie utrzymywać z podatków.
** skoro szufladkujesz obecną władzę z czymś co kiedyś nawet ludziom o czymkolwiek myśleć bez zgody władzy zabroniano to widzę, że powinieneś na serio jeszcze poczytać o systemie politycznym w Polsce bo widzę nadal nie pojmujesz i nie docierają żadne słowa do Twojego matrixa....
Obecna władza wyrasta z tych samych korzeni, z jakich wyrastały jej poprzedniczki. Jest to korzeń etyki kolektywistycznej. A że obecnie do realizacji celów stosuje się inne środki i zmieniła się mądrość etapu :roll: Gwoli tłumaczenia można dodać, że to bardzo duży, bardzo stary pień, a jego alternatywa na przestrzeni dziejów to zaledwie młode maleńkie drzewko ;)
poza tym "znafco" od siedmiu boleści w III rzeszy nie było socjalizmu, partia tylko w nazwie miała socjalizm...totalitaryzm pełną gębą,
Totalitaryzm socjalizmu nie tylko nie wyklucza, co wręcz żyje z nim w ścisłej symbiozie.
tak więc pomyśl jeszcze raz czy teraz za to co tu wypisujesz na forum ktoś wjechał na chatę i spałował (gwoli ścisłości mówiłem o III-ciej rzeszy)
A po co wjeżdżać komuś na chatę i go pałować :?: Jak nie stanowi zagrożenia dla ustroju i dla władzy, pałowanie tworzyłoby męczennika i zapiekłego wroga systemu, demaskowało kamuflaż. Po co gdy te same cele można osiągać przy pomocy łagodniejszych środków? Jak przewidział kiedyś poeta:„Nie płoszmy ptaszka, niech mu się zdaje, że naszej partii siły nie staje (...) aż o poranku za oknem dojrzy kontury tanku, potem na schodach usłyszy kroki...”. O nasyłanie służb internautom do domu są później same awantury i się trzeba w mediach tłumaczyć ;)
Ty chyba nie rozumiesz co to jest budżetówka. Podałeś przykład sprywatyzowanej spółki.
Inny przykład - Poczta Polska. Kiedyś państwowe przedsiębiorstwo użyteczności publicznej, jakby nie patrzeć budżetówka przynosząca dochody, zmieniona przez PO w spółkę akcyjną. Jak na razie jedynym akcjonariuszem spółki jest Skarb Państwa, ale i to się niedługo zmieni.
krwawa_rozprawa
10-10-2012, 23:38
Inny przykład - Poczta Polska. Kiedyś państwowe przedsiębiorstwo użyteczności publicznej, jakby nie patrzeć budżetówka przynosząca dochody, zmieniona przez PO w spółkę akcyjną.
O ile mi wiadomo Poczta Polska jest/może być dotowana przez państwo, a przynajmniej tak było rok czy dwa lata temu. Gdzie dochód skoro była dotacja z budżetu państwa? Byli na minusie bo trąbiono na cały kraj o tym jakie dotacje mają iść z budżetu. Nie wiem kiedy po 1990 roku poczta przynosiła dochody, przynajmniej do okresu rok/dwa lata temu.
Zdaje się, że od momentu jej przekształcenia coś tam wychodzą na prostą i możesz mieć rację - czyli PO ma rację, w sensie, że piszesz o generowaniu monety od czasu zmian wprowadzonych przez PO.
Zresztą wszystko można przeczytać. Sprawozdanie finansowe Poczty Polskiej za 2011:
http://www.poczta-polska.pl/pliki/Spraw ... %20rok.pdf (http://www.poczta-polska.pl/pliki/Sprawozdanie%20finansowe%20Poczty%20Polskiej%20za% 202011%20rok.pdf)
Tym niemniej zwróciłem w poprzednich postach uwagę na urzędy i instytucje państwowe i tzw. gospodarstwa pomocnicze. Gościo wyleciał z jakąś prywatną firmą energetyczną i do tego francuską i zaczął gadać, że to jest budżetówka. Po prostu gimbaza.
krwawa_rozprawa
11-10-2012, 00:09
Napisałeś "czasem". A to jest po prostu idiotyzm. Jeśli coś jest niezbędne nie może być czasowe tylko permanentne. Jeśli jest niezbędne jest konieczne, obligatoryjne.
Pisałeś o np. GOPR. Przytoczę Twoje słowa abyśmy mogli się wszyscy pośmiać:
Niedaleko mam góry, tam działa GOPR. Niestety na wolnym rynku mógłby na siebie nie zarobić ;) Są rzeki, które trzeba w kilku miejscach uregulować, żeby nie wyrządziły zniszczeń podczas powodzi. Czasem(czasem!) w niektórych dziedzinach interwencja państwa jest niestety niezbędna.
Niestety na wolnym rynku mógłby na siebie nie zarobić ;)
A teraz dowiesz się czegoś nowego. Oprócz GOPR, LPR mamy w Polsce również prywatne firmy, które oferują transport medyczny samolotem lub śmigłowcem. Zapłacisz za to jakieś 50.000-100.000 zł. Twoje powyższe wywody nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.
ehh... przerwę wam panowie i napiszę znów coś związanego z tematem ;)
mianowicie wczorajsze głosowanie w sprawie ustawy antyaborcyjnej przypominało mi motyw z ojca chrzestnego lub jakiejś gry o tron xD
gdy kilkudziesięciu posłów PO poparło konserwatywny projekt, a ich mentalny guru Gowin wstrzymał się od głosu. To była piękna scena pokazująca siłę jego popleczników. Czyżby zbliżał się rozłam..?
no i przede wszystkim coraz bardziej wyłazi identyczność poglądów posłów PO, SP i PiSu... katolickie taliby rządzą tym krajem i śmiech mnie ogarnia jak nazywają niektórzy platformę komunistami :)
może i rzeczywiście nie chodzi wcale o zarodki, ale jak zwykle o rozgrywki polityczne... ehh :) wg Godsona stronnictwo Gowina liczyć może nawet 80 posłów.
ciekawe co na to Tusk... ostatnio nasz miszcz nie jest w najlepszej formie.
Gaius Julius
11-10-2012, 15:27
zastanawiałem kiedy ktoś to napisze..i niestety się doczekałem
a co może mają się zachowywać jak tępe pały i wszystko wszyscy na tak lub nie, tak jak przywódca partii każe? Wybacz, ale to nie jest PiS gdzie słowo prezesa-guru jest prawem i nie wolno się sprzeciwiać. Tym właśnie się różni PO od PiSu
Znów "krwawa rozprawo" z tajemniczych powodów przegapiłeś większość mojego posta, za to czepiasz się detali. Symptomatyczne ;)
Napisałeś "czasem". A to jest po prostu idiotyzm. Jeśli coś jest niezbędne nie może być czasowe tylko permanentne. Jeśli jest niezbędne jest konieczne, obligatoryjne.
Napisałem:
Jeśli jest jakiś obszar, którego rynek nie potrafi zaspokoić, a jest on potrzebny ogółowi, wtedy interwencję można rozważyć.
Coś jest w tym niezrozumiałego :?: "Trzeba rozrysować", jak mawiał jeden z forumowiczów ;) :?:
A teraz dowiesz się czegoś nowego. Oprócz GOPR, LPR mamy w Polsce również prywatne firmy, które oferują transport medyczny samolotem lub śmigłowcem. Zapłacisz za to jakieś 50.000-100.000 zł. Twoje powyższe wywody nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.
Jeśli sektor prywatny będzie potrafił o ten obszar zadbać, uczynić z tego rentowny biznes, państwo będzie tutaj zbędne, wtedy nie mam nic przeciwko, by państwo tego nie ruszało zupełnie. Pierwszą zasadą przy rozważaniu interwencji winno być "primum non nocere". Tak samo z drogami, sieciami energetycznymi i całą resztą.
Gaius:
hehe
no właśnie. Guru nie ma sił to Gowin harcuje. Tusk staje się Kaczyńskim, a Kaczyński Tuskiem. Polska polityka to mój ulubiony serial komediowy :D
Taka refleksja na margiesie: Nie brakuje wam chłopaki, kolegi Napoleona 7 ? Jego politpoprawna, prorządowa kazuistyka :roll: miała jednak pewien...takt, a momentami była nawet zabawna ;) i gdyby nie nóż, jaki wbił mu w plecy rodzony rząd, w sprawie ACTA... Jak pamiętamy był żarliwym obrońcą rządowego projektu, ale gdy linia polityczna się zmieniła... zamilkł... szkoda 8-) Mielibyśmy inny poziom dyskusji :lol:
A do kolegi-fana podpunktów: Może ty przedstawisz nam parę podpunktów genialnych obecnych rozwiązań rządowych? Wtedy my się do nich odniesiemy :ugeek: ...
Gaius Julius
11-10-2012, 16:11
a szwejku jak zwykle...
poszło o to, że...ogólnie z tego co pamiętam miał problem z Eutychesem, o coś poszło nie pamiętam o co, po prostu i z tego powodu stwierdził, że sobie da spokój z udzielaniem się tutaj, miał żal do administracji z paru powodów
jakby się ktoś pytał to w sumie szwejku swoim ostatnim postem pokazał na czym generalnie polega politykowanie zwykłych ludzi w tym kraju. Coś słyszał, nie wie dokładnie co, ale coś tam doda od siebie i mamy kolejne bzdury, które ludzie potem czytają, przekazują dalej przy okazji samemu zniekształcając obraz, czyli taki efekt zabawy w głuchy telefon
Coś jest w tym niezrozumiałego :?: "Trzeba rozrysować", jak mawiał jeden z forumowiczów ;) :?:
Ano, można by :)
Kryterium które przyjąłeś jest nieco niezrozumiałe, ponieważ, siłą rzeczy, nie ma takiego obszaru, którego rynek nie jest w stanie zaspokoić, bo i niby dlaczego? Czy rynek nie mógłby zaspokoić potrzeby obronności, nie mógłby organizować opieki medycznej, socjalnej?
Wszystko jest kwestią podlegającą dyskusji i moralności indywidualnych osób. Moim zadaniem niektóre rzeczy powinny być zależne od państwa i budżetówki. Takimi rzeczami jest między innymi opieka zdrowotna, ponieważ życie ludzkie, zgodnie z moją moralnością ( możesz ją nazywać jak chcesz - Twoja sprawa ) nie ma prawa być przedmiotem wolnorynkowego targu.
Taka refleksja na margiesie: Nie brakuje wam chłopaki, kolegi Napoleona 7 ?
Tak, brakuje. Był jedną z kilku osób z całego forum, które potrafiły wygłosić na dany temat spójną, konkretną, uargumentowaną wypowiedź. Tu nie chodzi o to, czy miał rację, czy nie. 90% osób piszących w agorze sprowadza ten dział do poziomu komentarzy widywanych jedynie pod artykułami na serwisach pokroju Onetu i WP.
Taka refleksja na margiesie: Nie brakuje wam chłopaki, kolegi Napoleona 7
Nie tylko jego, KWidzu miał też w zwyczaju pisać ciekawe rzeczy, chociaż ciężko się z nim dyskontowało. Miał w zwyczaju zadawać niewygodne pytania. ;)
No i miłościwie nam panujący Herod nie jest już moderatorem Agory.
Kryterium które przyjąłeś jest nieco niezrozumiałe, ponieważ, siłą rzeczy, nie ma takiego obszaru, którego rynek nie jest w stanie zaspokoić, bo i niby dlaczego? Czy rynek nie mógłby zaspokoić potrzeby obronności, nie mógłby organizować opieki medycznej, socjalnej?
Oczywiście, że są takie obszary. Obronność kraju jest chyba najlepszym przykładem. Nie wyobrażam sobie, żeby obronność była usługą, którą kupuje się od prywatnego przedsiębiorstwa. Nie ma szans żeby coś takiego dobrze funkcjonowało i tutaj odsyłam do Machiavelliego. Sądownictwo może być kolejnym przykładem. Opieka socjalna? Pewnie na zasadzie dobrowolnego ubezpieczenia. No ale to przecież dotyczy ludzi, których stać na taką usługę, co generalnie przeczy idei opieki socjalnej.
To była piękna scena pokazująca siłę jego popleczników. Czyżby zbliżał się rozłam..?
Oby, tylko pytanie co tak na prawdę jest w stanie zaoferować Gowin i jego stronnictwo?
Gaius Julius
11-10-2012, 17:51
Gaius:
hehe
no właśnie. Guru nie ma sił to Gowin harcuje. Tusk staje się Kaczyńskim, a Kaczyński Tuskiem. Polska polityka to mój ulubiony serial komediowy :D
O nie nie, właśnie tym Kaczyński różnie się od Donaldu Tusku a czym to już pisałem wcześniej. Jak dla mnie jest to raczej taktyczne podejście do sprawy, bo jakby nagle go wywalił to cały rząd szlag trafi.
To była piękna scena pokazująca siłę jego popleczników. Czyżby zbliżał się rozłam..?
zarówno rząd jak i jego samego czekałaby zguba więc żaden by nie zyskał z tego powodu. Tak więc uważam, że raczej będzie zachowany status quo
Taka refleksja na margiesie: Nie brakuje wam chłopaki, kolegi Napoleona 7 ? Jego politpoprawna, prorządowa kazuistyka :roll: miała jednak pewien...takt, a momentami była nawet zabawna ;) i gdyby nie nóż, jaki wbił mu w plecy rodzony rząd, w sprawie ACTA... Jak pamiętamy był żarliwym obrońcą rządowego projektu, ale gdy linia polityczna się zmieniła... zamilkł... szkoda 8-) Mielibyśmy inny poziom dyskusji :lol:
Mnie również brakuje - co prawda też lubił wbijać mi szpilki, ale w porównaniu z niektórymi, którzy go zastępują, to była delikatna akupunktura ;) Może stworzymy jakąś petycję, by wrócił :D Bez niego nawet nie wiemy, jaka jest obecna linia partii i mądrość etapu ;)
Rynek organizuje rynek opieki medycznej, poprzez prywatną "służbę zdrowia" i prywatne ubezpieczenia zdrowotne. Organizuje też, wbrew pozorom, rynek opieki socjalnej, od prywatnych funduszy emerytalnych, po prywatne organizacje charytatywne.
Z obronnością jest ten dylemat, że państwo ma ze swej natury monopol na przemoc na danym obszarze, stąd gdyby państwo zatrudniało prywatne firmy do obronności, to musiałyby lojalnie podlegać jednej jurysdykcji i się wzajemnie nie wymordować ;)
Wszystko jest kwestią podlegającą dyskusji i moralności indywidualnych osób. Moim zadaniem niektóre rzeczy powinny być zależne od państwa i budżetówki. Takimi rzeczami jest między innymi opieka zdrowotna, ponieważ życie ludzkie, zgodnie z moją moralnością ( możesz ją nazywać jak chcesz - Twoja sprawa ) nie ma prawa być przedmiotem wolnorynkowego targu.
I państwo urządzone wg mojej etyki ma ten niezaprzeczalny plus, że w żaden sposób nie będzie Tobie stało na przeszkodzie, byś swoją moralność realizował, naturalnie za własne środki i tych, którzy dobrowolnie pójdą Twoją drogą. Państwo wg Elronda nie opodatkuje Ciebie na budowę stadionu, igrzysk ku chwale Partii czy realizacji kaprysu np. premiera, który zechce z Twoich pieniędzy ufundować zasiłek swoim wyborcom. Będziesz mógł całe osobiste nadwyżki(albo i nawet nie nadwyżki, tylko środki umożliwiające Twoje własne przetrwanie, jeśli taka jest Twoja wola), wedle uznania przeznaczyć na jakiś szczytny cel, podobnie jak ci, których namówisz do tego samego. Jedynie odmówię Tobie odbierania środków tym, którzy nie będą podzielać tego samego punktu widzenia ;) A życie ludzkie naturalnie nie jest nigdy przedmiotem targu(jak pisałem człowiek jest celem samym w sobie), ale chcesz czy nie, jego leczenie i ratowanie było, jest i będzie "przedmiotem targu", bo nawet jak komuś uratujesz życie, nie żądając za to zapłaty, to skądś będziesz musiał wziąć lekarza, lekarstwo, szpital, itd. , co już niestety kosztuje. Możesz to nazwać "złem", że za lekarstwo, lekarza czy szpital ktoś w końcu zapłacić musi(nawet jeśli nie beneficjent), tylko wtedy sprawdź dalsze rezultaty takiej moralności - nie nazwałem jej w sposób, w jaki nazwałem, przypadkowo ;)
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/cbos-wyr ... omosc.html (http://wiadomosci.onet.pl/kraj/cbos-wyrazny-spadek-notowan-platformy,1,5274775,wiadomosc.html) - i takie coś pokazują nawet w sondażach, które zawsze są takie, jak trzeba ;) :?: Ktoś chyba nad Partią zwija parasol ochronny...
http://biznes.onet.pl/pomysl-ozusowania ... news-detal (http://biznes.onet.pl/pomysl-ozusowania-tzw-umow-smieciowych-budzi-kontr,18563,5274831,1,news-detal) - niech żyje szara strefa, czyli "jak Partia walczy z bezrobociem" i "jak Partia pobudza gospodarkę" :roll:
http://podatki.onet.pl/for-postuluje-li ... yjne-detal (http://podatki.onet.pl/for-postuluje-likwidacje-5-proc-i-8-proc-stawki-va,19925,5274819,1,agencyjne-detal) - za tym powinna pójść obniżka stawki bazowej, wtedy jestem w 100% na tak
Troszkę historii, która wpływa na czasy obecne 8-) Ciekawy wywiad z Grabowskim
http://nowyekran.tv/index.php?page=vide ... _id=100231 (http://nowyekran.tv/index.php?page=videos§ion=view&vid_id=100231)
krwawa_rozprawa
11-10-2012, 22:17
Znów "krwawa rozprawo" z tajemniczych powodów przegapiłeś większość mojego posta, za to czepiasz się detali. Symptomatyczne ;) blablabla
Przecież Twój post to papka i pobożne życzenia typu "należy zrobić to albo to", z tym, że "jak to zrobić" to już nie masz pojęcia ... daj spokój ... do wczoraj nawet nie wiedziałeś, że są prywatne firmy oferujące transport medyczny samolotem czy śmigłowcem i pisałeś jak mantrę, że organizacja typu GOPR na wolnym rynku mógłby na siebie nie zarobić. Potem używasz słów właściwych dla kogoś kto nie jest pewny tego co mówi "może", "winno być". Poza tym pewnie nie wiesz skąd taki GOPR dostaje pieniądze, jak kupisz bilet do jakiegoś parku narodowego to się dowiesz więcej. Pisałem o urzędach i instytucjach państwowych oraz o gospodarstwach pomocniczych - poczytaj sobie to się czegoś dowiesz o otaczającym Ciebie świecie, jak funkcjonuje, jak się zmienia. Nie tylko w Polsce są góry i nie tylko w Polsce jest ratownictwo górskie. http://pl.wikipedia.org/wiki/ADAC
Najlepsze jest to, że uciekasz do tzw. ogólników a kiedy masz napisać o "fundamentach" to cicho siedzisz bo nie wiesz co napisać. Dawniej kompromitowałeś się w każdym poście i jak widać nic się nie zmieniło, nawet biadolenie na to jak Ci jest źle. Marazm. Elrond - wannabe forum thinktank ;)
Oby, tylko pytanie co tak na prawdę jest w stanie zaoferować Gowin i jego stronnictwo?
a co miał do zaoferowania Palikot? ;) dostrzegam tu ogromne podobieństwo.
partia liberalno-konserwatywna byłaby ruchem wyprzedzającym w momencie gdy Pis zaczyna się stroić w takie piórka dzięki Wiplerowi.
Przecież Twój post to papka i pobożne życzenia typu "należy zrobić to albo to", z tym, że "jak to zrobić" to już nie masz pojęcia ... daj spokój ...
Najlepsze jest to, że uciekasz do tzw. ogólników a kiedy masz napisać o "fundamentach" to cicho siedzisz bo nie wiesz co napisać. Dawniej kompromitowałeś się w każdym poście i jak widać nic się nie zmieniło, nawet biadolenie na to jak Ci jest źle. Marazm. Elrond - wannabe forum thinktank ;)
Akurat to jest zabawne, że fundamenty zostały podane. Znów: gdybyś się skupił na treści, a nie na wściekłym ataku na moją osobę, to byś może nawet zauważył ;) Nic nie poradzę, że skupiasz się na mnie, a nie na treści lub masz problem z elementarną logiką :roll: Po co nam państwo, do czego służy i czym się winno zajmować to akurat napisałem. Tego w żaden sposób nie dotknąłeś, nie podważyłeś, nie podałeś swojej kontr-wersji. Postaraj się :D
do wczoraj nawet nie wiedziałeś, że są prywatne firmy oferujące transport medyczny samolotem czy śmigłowcem i pisałeś jak mantrę, że organizacja typu GOPR na wolnym rynku mógłby na siebie nie zarobić. Potem używasz słów właściwych dla kogoś kto nie jest pewny tego co mówi "może", "winno być". Poza tym pewnie nie wiesz skąd taki GOPR dostaje pieniądze, jak kupisz bilet do jakiegoś parku narodowego to się dowiesz więcej. Pisałem o urzędach i instytucjach państwowych oraz o gospodarstwach pomocniczych - poczytaj sobie to się czegoś dowiesz o otaczającym Ciebie świecie, jak funkcjonuje, jak się zmienia. Nie tylko w Polsce są góry i nie tylko w Polsce jest ratownictwo górskie. http://pl.wikipedia.org/wiki/ADAC
Dlatego właśnie piszę "może", gdy nie mam 100% pewności. Ogólna zasada jest taka, że państwo nie wtrąca się do niczego poza tym do czego je powołano(zajmuje się swoimi podstawowymi funkcjami - jakimi napisałem), a interwencja w innych dziedzinach zachodzi tylko w przypadku absolutnej konieczności. Nie mam wiedzy o wszystkich dziedzinach ludzkiej aktywności, stąd stąd podałem przykłady, gdzie potencjalnie taka konieczność może zachodzić(nie musi). Osobiście nie mam nic przeciwko, by taka konieczność nie zachodziła nigdzie i by dwie podstawowe funkcje były dla państwa jedynymi, jakimi musi się zajmować ;)
Znów trochę obok... Chyba już wchodzi mi to w krew :)
Ciekawe spostrzeżenie Ziemkiewicza - czyli "prawicowego politruka"-jak określają go wrogowie ;)
"Już nie troll zaśmieca rozmowy internautów i paskudzi na forach, ale właśnie płatny zombi, wklepujący bezmyślnie i masowo podany mu przekaz dnia, zalewa sieć prymitywną propagandą.
Takie czasy przyszły, zmienia się technologia informacji, to zmienia się i technologia kłamstwa -zombi wyrastają na żołnierzy władzy równie istotnych na medialnym froncie, jak lizusowscy prowadzący i "eksperci" w informacyjnych telewizjach. Nie da się na to poradzić, trzeba po prostu wzbudzić w sobie ostrożność. Na szczęście zombiego łatwo rozpoznać. Wystarczy zbadać częstotliwość wątków czy wpisywanych fraz...
Może miałby ktoś czas i siły stworzyć jakiś ośrodek monitorowania internetowego robienia wody z mózgu? W ostatnich tygodniach na przykład lawinowo wzrasta na forach i wykopach liczba wpisów na różne sposoby wtłaczających ten sam "przekaz dnia" - "SKOK-i to Amber Gold PiS-u".
Nic się nie stało w przestrzeni publicznej, co by uzasadniało gwałtowny wzrost zainteresowania internautów SKOK-ami, za to, jak wiedzą wtajemniczeni, sporo się dzieje w tej sprawie w Sejmie, skok na SKOK-i zapowiada się na dniach, i trudno nie wyjaśniać tego wzmożenia tym, że stojące za próbą zniszczenia spółdzielczej konkurencji banki sypią kasą na karmę dla zombich..."
Podane z
http://fakty.interia.pl/felietony/ziemk ... le,1852229 (http://fakty.interia.pl/felietony/ziemkiewicz-mysli_nowoczesnego-endeka/news/media-smieciowe-z-tlumem-zombich-w-tle,1852229)
Elrond
mam prośbę byś zerknął na PW :D Od jakiegoś czasu czeka :mrgreen:
pozdrawiam serdecznie
Szwejku, ale na takich zombich też jest sposób. Bardzo prosty sposób, który nazywa się "ignoruj posty użytkownika" (na tym forum "dodaj do wrogów").
http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,126 ... rczy_.html (http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,12657475,Expose__700_800_mld_zl_na_inwest ycje__wzrost_gospodarczy_.html) - to się nam "leberały" rozkręciły ;) Jeszcze niedawno, jak Kaczyński zapowiedział swoje plany "antykryzysowe"(mniejsza o ich sensowność), to Vincent zwołał specjalną konferencję, prasową i powiedział, że na to trzeba będzie "62 mld złotych". To było oczywiście nierealne. Teraz Donald obiecał 10 razy tyle, ale to już jak najbardziej jest realne ;) Zapewne nawet nie obciąży nawet wskaźników długu publicznego, bo się te długi pozrzuca na korporacje z udziałami SP, na BGK i kilka innych instytucji. No ale jak mówił klasyk nieważne czy to prawda, ważne żeby ciemny lud to kupił...
http://oi48.tinypic.com/ic8eps.jpg
Grecja też miała w pierwszej dekadzie XXI w., aż do zwały w 2009, średnio wzrost gospodarczy wyższy, niż średnia UE ;) A potem "nagle" i "z jakichś tajemniczych powodów"(zapewne przez jakieś mroczne siły) stała się bankrutem. Kim Don Tusk prowadzi nas, trzymając się koryta za wszelką cenę, tą samą ścieżką, po drugim expose widać, że może nawet te same "rynki finansowe" będą teraz nam pomagać, tak jak pomagały Grecji ;)
Gaius Julius
16-10-2012, 21:16
elrondzio jak zwykle wie dokładnie o co chodzi. Wie co premier chce, robi, myśli. Dodatkowo jest taki śmieszny porównując liberała do komucha...
http://s16.postimage.org/4n2nu13ap/pusty_pokoj.jpg (http://postimage.org/image/4n2nu13ap/)
w tym pokoju są ludzie, którzy uważają, że jesteś zabawny
a na poważnie
1. długi rządu,
2. zbyt szybkie wstąpienie do strefy euro
3. zbyt wysokie koszty utrzymania infrastruktury
4. socjal
innymi słowy wydawali więcej niż zarabiali, do tego zaciągali pożyczki, których potem nie spłacą i kryzys gotowy. Ważne, że u Ciebie w alternatywnej przestrzeni jest inaczej.
elrondzio jak zwykle wie dokładnie o co chodzi. Wie co premier chce, robi, myśli.
Co u płemieła siedzi w głowie i czy coś w ogóle siedzi, tego Elrond nie wie. Ale dwa do dwóch potrafi dodać i jakie są konsekwencje pewnych rządów potrafi przewidzieć, to akurat bardzo proste :roll:
Dodatkowo jest taki śmieszny porównując liberała do komucha...
"Liberała" czyli kogo :?:
a na poważnie
1. długi rządu,
2. zbyt szybkie wstąpienie do strefy euro
3. zbyt wysokie koszty utrzymania infrastruktury
4. socjal
innymi słowy wydawali więcej niż zarabiali, do tego zaciągali pożyczki, których potem nie spłacą i kryzys gotowy. Ważne, że u Ciebie w alternatywnej przestrzeni jest inaczej.
Coś tam słyszałeś, gdzieś coś dzwoni, tylko nie wiesz dokładnie gdzie ;) Kilka przyczyn podałeś całkiem celnie, teraz zadaj sobie pytanie czy widzisz jakieś analogie między III RP obecnie, a np. Grecją około 10 lat temu :?:
M.in. dlatego szkoda, że nie ma już z nami Napoleona, bo by Ciebie z pewnością zganił za to, że Grecja ma problemy, bo się znalazła w strefie euro - przecież euro to sam cymes :lol:
Gaius Julius
18-10-2012, 17:30
"Liberała" czyli kogo
Bonifacego, wa mać.
Coś tam słyszałeś, gdzieś coś dzwoni, tylko nie wiesz dokładnie gdzie ;) Kilka przyczyn podałeś całkiem celnie, teraz zadaj sobie pytanie czy widzisz jakieś analogie między III RP obecnie, a np. Grecją około 10 lat temu :?:
M.in. dlatego szkoda, że nie ma już z nami Napoleona, bo by Ciebie z pewnością zganił za to, że Grecja ma problemy, bo się znalazła w strefie euro - przecież euro to sam cymes :lol:
nie widzę analogi, przykro mi. Polska w tamtym czasie była w czarnej d**ie. Socjały praktycznie żadne o infrastrukturze już nie wspomnę.
Wyraźnie i jasno napisałem iż Grecja zbyt szybko przystąpiła do strefy euro. Krótko mówiąc - wyżej sr*li niż d*pę mieli. Efekty są tego takie jakie obecnie widać. To nie strefa euro jest problemem jeno to, że Grecja z problemami tam wlazła. Nie wiem jak ja mam Ci to wytłumaczyć, bardziej łopatologiczniej się chyba nie da.
wyrażaj się młody człowieku.
Główną przyczyną był populizm. Obiecywanie Euro-Raju. Tam rzeczywiście był socjal, czego u nas nie bardzo można doświadczyć. Chodzi o brak jakiegokolwiek planu u rządzących.
Chociaż nie sądzę abyśmy mieli podzielić los Grecji. Byliśmy i będziemy biedniejsi ;)
Gaius Julius
18-10-2012, 18:13
wyrażaj się młody człowieku.
Główną przyczyną był populizm. Obiecywanie Euro-Raju. Tam rzeczywiście był socjal, czego u nas nie bardzo można doświadczyć. Chodzi o brak jakiegokolwiek planu u rządzących.
Chociaż nie sądzę abyśmy mieli podzielić los Grecji. Byliśmy i będziemy biedniejsi ;)
nie będziesz mi mówił co mam robić.
a swoją drogą, pewnie, że nie podzielimy losu Grecji o ile zachowana zostanie zimna głowa oraz rozum. Mów za siebie, biedniejszy być może to Ty jesteś.
Bonifacego, wa mać.
Nadal nie wiem kto był "liberałem", a kto "komuchem" :lol: :?:
Polska w tamtym czasie była w czarnej d**ie.
Czytać raz jeszcze: czy widzisz jakieś analogie między III RP obecnie, a np. Grecją około 10 lat temu :?:
nie widzę analogi, przykro mi. Polska w tamtym czasie była w czarnej d**ie. Socjały praktycznie żadne o infrastrukturze już nie wspomnę.
Niezdolność do wyciągnięcia wniosków z historii skazuje na konieczność jej powtarzania. Jako że niezdolność do wyciągnięcia wniosków dotyczy, sądząc po wynikach rytuałów nad urnami, nie tylko Ciebie, ale też większość naszej tzw. "opinii publicznej", przeto całkiem prawdopodobne, że lekcję "świnek" przećwiczymy na własnej skórze ;)
Polska kroczy wprost grecką drogą - mamy podobnie głupią i skorumpowaną władzę i tzw. "elity". Mamy równie "mądre" społeczeństwa, które domagają się "państwa opiekuńczego", bez względu na koszty. Jak się rozmawia z przeciętnym ludkiem o Grecji, to z reguły taka osoba nie darzy wprost pogardą greckich "zdobyczy socjalnych" i nie uważa ich za zło, tylko wzdycha, że tak się tam klawo żyło, a tu idylla się skończyła niestety. Już nawet słyszałem, że problemem Grecji nie jest, broń Boże, socjał, tylko podłe korporacje i rynki finansowe, które zmówiły się, by Grecję położyć(bo w końcu dług publiczny i deficyt to normalka i "wszyscy tak mają, kapitalistyczne USA nawet").
Mamy rządy, które podobnie nas zadłużają, ukrywając to często sztuczkami księgowymi, patrząc tylko na koryto, a nie na przyszłość kraju. Nawet w obu krajach odbyły się wielkie igrzyska ku chwale "historycznego sukcesu", gdzie podobnie zmarnowano miliardy podatników. W obu krajach był i jest rozdęty socjal(tak, tak - on w Polsce jest rozdęty i dalece przekraczający możliwości finansowe państwa), rozdęta biurokracja, marnowanie publicznych pieniędzy i wszystkie patologie towarzyszące "realizacji zasad sprawiedliwości społecznej". A teraz rysuje się szansa, że nawet te same "rynki finansowe", które pomagały greckiej władzuchnie fałszować statystyki, pomogą też naszej - nasza Partia wie, do kogo się zwrócić po pomoc. Jakby się przyjrzeć lepiej, to analogie biją po oczach i można je wymieniać bardzo długo.
Dzieli nas tylko inny punkt w czasie - oni już rąbnęli o ścianę, my dopiero możemy rąbnąć. No i jednak nie jesteśmy aż takimi degeneratami(generalizując), jak oni, choć i tu na forum się znaleźli tacy, co się dziwili w przypadku greckiego socjału, że niby Grecy "mieli nie brać?", jak władza dawała ;)
Wyraźnie i jasno napisałem iż Grecja zbyt szybko przystąpiła do strefy euro. Krótko mówiąc - wyżej sr*li niż d*pę mieli. Efekty są tego takie jakie obecnie widać. To nie strefa euro jest problemem jeno to, że Grecja z problemami tam wlazła. Nie wiem jak ja mam Ci to wytłumaczyć, bardziej łopatologiczniej się chyba nie da.
Oprócz "łopatoligiczności" mógłbyś zadbać o logikę wywodu, wtedy byłoby prosto i zrozumiale. Tak musisz robić dialektyczne salta ;) Rozwiń na czym polegało "sr*nie wyżej" w przypadku Grecji i "zbyt szybkie przystąpienie do euro". W końcu jak "wszyscy ludzie na pewnym poziomie" wiedzą, tak im to zostano podane do wierzenia, euro to cud, miód, malina i nikomu zaszkodzić nie może przecież ;)
a swoją drogą, pewnie, że nie podzielimy losu Grecji o ile zachowana zostanie zimna głowa oraz rozum.
Zimna głowa i rozum w "demokracji realizującej zasady sprawiedliwości społecznej" :?: To już jesteśmy zgubieni :lol:
Gaius Julius
18-10-2012, 21:17
nie chce mi się robić wywodów więc krótko
1. zbyt szybkie przyjęcie euro € - jak wiadomo trzeba mieć jak najbardziej zniwelowany deficyt budżetowy. Źródła podają, że Grecja ponoć trochę zafałszowała dane nt swojego deficytu...dalej patrz punkt niżej.
2. Pożyczki - po przyjęciu strefy euro zadłużali się jeszcze bardziej, no bo skoro ich przyjęto to nie mogą nie oddać i spirala się nakręca.
3. Infrastruktura (patrz, Portugalia, Hiszpania) - najlepiej moim zdaniem sytuację oddaje Portugalia, gdzie autostrad jest stanowczo za dużo. W trakcie jazdy można nie napotkać żywej duszy na drodze
4. socjał - to, o co się teraz najbardziej burzą. Czyli rozdmuchane socjały, emerytury itp.
Polska kroczy wprost grecką drogą
sorry, ale jakoś nie bardzo się ku temu zanosi. Popatrz sobie wyżej dlaczego. Poza tym nie mamy rozdmuchanych socjałów, nadmiernej ilości dróg....rząd cuduje z nowymi podatkami.
Mamy równie "mądre" społeczeństwa, które domagają się "państwa opiekuńczego", bez względu na koszty.
i tu się zgodzę
tak, tak - on w Polsce jest rozdęty i dalece przekraczający możliwości finansowe państwa
pierwsze słyszę
Czy mi się wydaje, czy nasłuchałeś się propagandy PiSowskiej z debaty ekonomicznej, gdzie ekonomiści od siedmiu boleści twierdzą, że Polska już jest w pełni kryzysu?
Dla porównania popatrz sobie na Hiszpanię, mnóstwo ludzi ląduje na bruku. U nas robią zwolnienia bo się po prostu boją, ludzie kupują mniej bo się boją bo jakiś matoł nastraszył kryzysem, który de facto nas tylko smyra po plecach, a przez to faktycznie kiedyś się pojawi z przytupem.
nie będziesz mi mówił co mam robić
Ale ja będę. Nie róbmy z Agory rynsztoka Panowie. Dyskutować można nie najeżdżając na rozmówców i nie bluzgając gdzie popadnie ;)
nie chce mi się robić wywodów więc krótko
1. zbyt szybkie przyjęcie euro € - jak wiadomo trzeba mieć jak najbardziej zniwelowany deficyt budżetowy. Źródła podają, że Grecja ponoć trochę zafałszowała dane nt swojego deficytu...dalej patrz punkt niżej.
2. Pożyczki - po przyjęciu strefy euro zadłużali się jeszcze bardziej, no bo skoro ich przyjęto to nie mogą nie oddać i spirala się nakręca.
3. Infrastruktura (patrz, Portugalia, Hiszpania) - najlepiej moim zdaniem sytuację oddaje Portugalia, gdzie autostrad jest stanowczo za dużo. W trakcie jazdy można nie napotkać żywej duszy na drodze
4. socjał - to, o co się teraz najbardziej burzą. Czyli rozdmuchane socjały, emerytury itp.
To niech się Tobie zechce, bo nadal systematycznie piszesz, że przyjęcie euro tylko zrobiło Grekom krzywdę. Nie żebym się nie zgadzał, ale to podważa politycznie poprawną linię, że euro to sam cymes, co to każdemu nieba przychyli :lol: A to oznacza, że stajesz teraz na gruncie "oszołomstwa" :lol:
sorry, ale jakoś nie bardzo się ku temu zanosi. Popatrz sobie wyżej dlaczego. Poza tym nie mamy rozdmuchanych socjałów, nadmiernej ilości dróg....rząd cuduje z nowymi podatkami.
Mamy ogólnie rzecz biorąc rozdmuchane do granic możliwości państwo, na które nas nie stać. To państwo nas pożera żywcem i za "tu i teraz" niszczy przyszłość naszego pięknego kraju, a płynność finansową utrzymuje tylko dlatego, że się coraz mocniej zadłuża. I tu podobieństwa do Grecji są uderzające, choć jak napisałem jeszcze kawałek nam brakuje.
pierwsze słyszę
To już zostałeś poinformowany ;)
Czy mi się wydaje, czy nasłuchałeś się propagandy PiSowskiej z debaty ekonomicznej, gdzie ekonomiści od siedmiu boleści twierdzą, że Polska już jest w pełni kryzysu?
Dla porównania popatrz sobie na Hiszpanię, mnóstwo ludzi ląduje na bruku. U nas robią zwolnienia bo się po prostu boją, ludzie kupują mniej bo się boją bo jakiś matoł nastraszył kryzysem, który de facto nas tylko smyra po plecach, a przez to faktycznie kiedyś się pojawi z przytupem.
Niestety nie mam czasu na takie tematy. Znasz listę gości? Wiesz kim byli zaproszeni ekonomiści, że nazywasz ich "od siedmiu boleści" czy też ich kompetencje podważa sam fakt, że się zgodzili przyjść do Kaczyńskiego, bo jak wiedzą "młodzi, wykształceni, itd." na taką debatę "człowiek na poziomie" przyjść nie mógł ;) :?: Niestety nie wiem kto na debacie był, nie wiem czy ludzie "od siedmiu boleści" czy też nie, może poza Gwiazdowskim i Sadowskim z CAS, których godne pożałowania wypociny czytuję. I bawi mnie to, że Kaczyński ma odwagę zaprosić liberalnych oszołomów, od których ma poglądy(przynajmniej oficjalnie) 180 stopni różne. U Donka i Vincenta takie rzeczy nie przechodzą :lol:
PS. Źle się Tobie wydaje, nie zgadzam się z ekonomistami, którzy twierdzą, że Polska jest w pełni kryzysu. Uważam, że "najlepsze" jeszcze jest przed nami, a jeszcze kilka lat rządów Partii, to będziemy ponad dekadę dochodzić do siebie, jak po rządach Jaruzela ;)
http://biznes.onet.pl/grecja-wyzszy-niz ... news-detal (http://biznes.onet.pl/grecja-wyzszy-niz-zakladano-deficyt-i-dlug-publicz,18491,5284084,1,news-detal) - Ktoś zaryzykuje jeszcze stwierdzenie, że Grecja nie jest bankrutem, albo nie wiadomo czy zbankrutuje :lol: :?: Wiem, że jeszcze niedawno to dla niektórych "nie było pewne" ;)
Gaius Julius
23-10-2012, 17:54
widzę lubisz przekręcać fakty. UE sobie istniało i było gites. Grecja sobie wlazła, straciła łeb, brała pożyczki na "chama" i mamy co widać. Wszystko ma swoje wady jednakowoż UE jest warte swojej ceny. To nie UE jest problem jeno to jak się jego członkowie zachowują.
widzę lubisz przekręcać fakty.
Które przekręciłem :?:
UE sobie istniało i było gites.
Przez ten "gites" właśnie teraz robią bokami.
Grecja sobie wlazła, straciła łeb, brała pożyczki na "chama" i mamy co widać.
Robiła to wg tak miłej obecnym władzom UE i europejskim elitom politycznym "realizacji zasad sprawiedliwości społecznej".
Wszystko ma swoje wady jednakowoż UE jest warte swojej ceny. To nie UE jest problem jeno to jak się jego członkowie zachowują.
Problemem nie jest UE sama w sobie, tylko ideologia jaką reprezentuje, a przez to kształt, jaki ta organizacja ma obecnie. Problemem jest socjalizm, a jak UE lubi socjalizm, to racjonalne jest się trzymać od nich z dala, przynajmniej politycznie(handlować można bez ograniczeń).
http://m.money.pl/wiadomosci/artykul/re ... 82723.html (http://m.money.pl/wiadomosci/artykul/rekordowe;wplywy;z;podatku;poznalismy;plan;rostows kiego,3,0,1182723.html) - czyżby kolejny księżycowy budżet ;) :?:
Najlepszy komentarz:
"Trzeba opodatkować i oskładkować susowsko żony podatników. Przecież obcowanie z żoną to jest przychód! Jak auto służbowe. Stawki proponuję zapożyczyć z agencji...." - lepiej uważać z takimi pomysłami, bo jeszcze oni go wprowadzą :lol:
Zakapior-san
05-11-2012, 17:21
http://fakty.interia.pl/polska/news/pul ... ej,1859264 (http://fakty.interia.pl/polska/news/puls-biznesu-lista-wstydu-platformy-obywatelskiej,1859264)
By żyło się lepiej. Swoim. :mrgreen:
Fumanchu
25-11-2012, 18:43
Oto dlaczego w przyszłości będę głosował na PO:
1.Rząd obniżył i uprościł podatki, tak jak obiecywał.
2 PO dobrze wywiązała się z obietnicy zmniejszenia zatrudnienia
w administracji publicznej.
3.Jestem zadowolony z opieki medycznej i cen leków w RP
4. 1400 zł to godna pensja, a jej podniesienie to wyłącznie sprawa pracodawców
5.Uważam, tak jak rząd, że głównym elementem programu walki z bezrobociem jest otwarcie rynku pracy w Niemczech
6. Rząd dobrze zrobił likwidując 50% placówek doraźnej pomocy medycznej, zamiast zlikwidować NFZ, jak obiecywał.
7.Ograniczenie programu budowy autostrad uważam za sukces tego rządu.
8.Akceptuje najwyższe koszty budowy dróg w Europie.
9.Powinniśmy płacić jedne z najwyższych stawek za przejazd autostradą, a nasz rząd powinien pilnować interesów prywatnego jej właściciela.
10.Powinniśmy płacić za towary spożywcze więcej niż Niemcy i Anglicy, a zarabiać mniej.
11.Minister Rolnictwa nie musi wiedzieć jaką wprowadził stawkę VAT na cukier.
12.Jestem za inwigilacją Polaków
13.Podobnie jak rząd jestem za likwidacją szkół i placówek oświatowych
14.Popieram zakup i montaż kilkuset nowych fotoradarów, skoro z 1/4 budżetu jest zapisana z kar,mandatów i grzywien to łupić grabić i rabować.
Zakapior-san
25-11-2012, 21:52
Dodam od siebie takie punkty:
15. Cieszę się z jakości polskiej demokracji oraz z faktu że strona Państwowej Komisji Wyborczej jest obsługiwana przez ruskie serwery.
16. Tragiczne zgony ludzi mających wiedzę i związek z katastrofą smoleńską uważam za zwykły pech i nic więcej.
17. Lubię stać w miesięcznej kolejce do lekarza z NFZ a fakt, że robi mi usługi prywatne na państwowym sprzęcie satysfakcjonuje mnie w sposób szczególny.
18. Dostaję dzikiego orgazmu z powodu mojej umowy śmieciowej, dzięki niej jestem spokojny o jutro.
He, he ciekawą listę tu dajecie.
Wprawdzie ja nie mogę obiecać tego co uczynił powyżej Fumanchu, ale mogę dorzucić parę sarkastycznych punktów do waszej wyliczanki wartościowych sukcesów PO.
19. Władztwo PO zadłużyło kraj na c.a. 400 mld zł, a dług publiczny Polski rośnie dalej, obecnie podchodzi m/w pod 1 bilion zł przez co moje dzieci, a być może także wnuki oraz prawnuki będą miały wytyczony cel w życiu w przedmiocie spłacania tego długu przez następne 100 lat, a może nawet dłużej.
20. W latach 2007-2011 przybyło 110 tys. urzędników, co jest powodem do chwały PO oraz przejawem wspaniałego doskonalenia biurokratyzacji kraju.
21. Znaczny wzrost bezrobocia, za rządów PO obniża nacisk na wzrost kosztów płac, przez co pracodawcy nie muszą się wysilać w kwestii odpowiedniego podnoszenia efektywności gospodarowania z wykorzystaniem wysoce wydajnych technologii oraz organizacji, bo przy niskich kosztach płac nie jest to aż tak potrzebne.
22. Wysoka i rosnąca liczba osób bezrobotnych pozostających poza oficjalnym rejestrem oraz nadmiar wolnych rąk na rynku pracy poprawia pozycje rządzących w kwestii kształtowania najniższego wynagrodzenia. Polacy będą władzy wdzięczni za podjęcie pracy nawet za niską płace.
23. Utrzymywanie relatywnie niskich płac, emerytur i rent lepiej stymuluje elektorat do głosowania na jaśnie oświeconych obecnie rządzących. Wszak przy innych rządach mogłoby być zapewne gorzej.
24. Zapaść transportowa, gigantyczny bałagan inwestycyjny, bankructwa wielu firm owocuje dalszym wzrostem bezrobocia, co oczywiście będzie miało korzystny wpływ na dalsze utrzymywanie relatywnie niskich kosztów płac w przyszłości.
25. Podwyższenie podatków, akcyz, opłat, składek rentowych, mandatów, grzywien itd. danin na rzecz budżetu Polacy przyjmują z ogromnym zadowoleniem, wszak żyje się lepiej, ze świadomością konieczności codziennego doskonalenia sztuki oszczędności oraz skrupulatnego przestrzegania ogromu pogmatwanych przepisów.
26. Umożliwienie upadłości PKP oraz lokalnych PKS daje w tym względzie dalsze możliwości, wszak niedoinwestowania kolej i transport lokalny może upaść.
Ludzie przesiądą się na droższe środki indywidualnego transportu samochodowego zapewniając rządzącym dalsze dochody z wysokich podatków i akcyz.
27. PO obdarowało nas drogimi stadionami, zwrot z tych inwestycji jest obliczony oczywiście długoterminowo, chociaż koszty utrzymania stadionów na najbliższe lata prawdopodobnie będą przewyższały spodziewane przychody, ale pozwoli to grupie sprytnych działaczy na dalsze pobieranie sowitych gaż tytułem wspierania wspaniałych osiągnięć naszych sportowców.
28. Chaos w służbie zdrowia, pozwala przeżyć najsilniejszym, może także wyeliminować wielu chorych, niedomagających, a zdaniem niektórych nawet całkowicie zbędnych ludzi. Wprawdzie przy jednoczesnym wieloletnim utrzymywaniu niżu demograficznego zaowocuje to wyludnieniem Polski i zmniejszeniem nacisku na bezrobocie, ale jest pewna szansa na dalsze zmniejszanie zatrudnienia.
29. Wysoki wzrost cen żywności jest jak najbardziej po myśli rządzących, którzy tym samym chętniej uchwalili dopuszczenie żywności GMO, bez konieczności jej oznaczania i pozostawienia swobody wyboru konsumentom.
30. Zatrudnienie w firmach i instytucjach podległych rządzącym ok. 400 działaczy PO opłacone w jednym tylko roku pond 200 mln zł gwarantuje utrzymywanie przy władzy odpowiedniego grona partyjnych fachowców popierających rządzące partie.
Nie martwmy się wiec o rządzących, choć być może wkrótce CDN.
Nezahualcoyotl
26-11-2012, 16:51
Ale z pewnoscia przybedzie w POlsce robotnikow...z wyzszym wyksztalceniem.Niekazdy kraj moze sie pochwalic magistrami machajacymi lopatami lub kilofami ;)
Zas tak na powaznie to ponizszy link napawa groza
http://biznes.onet.pl/tabela-nedzy-w-po ... al-galeria (http://biznes.onet.pl/tabela-nedzy-w-polsce-ceny-wciaz-rosna,18858,5314241,13185149,fotoreportaze-detal-galeria)
Ach zacytuje slowa K.Jaroszynskiego:"W tym roku na wigilijnym stole bede miec tradycyjnie 12 potraw.Jest to i tak mala czastka z wielkiej ksiegi "1001 potraw z ziemniaka" ;)
Gaius Julius
30-11-2012, 19:11
http://fakty.interia.pl/polska/news/rew ... fz,1869083 (http://fakty.interia.pl/polska/news/rewolucja-w-nfz,1869083)
ciekawe co teraz na to wymyślą forumowi "znafcy" i węszyciele wszelkich spisków :lol:
http://fakty.interia.pl/polska/news/rew ... fz,1869083
ciekawe co teraz na to wymyślą forumowi "znafcy" i węszyciele wszelkich spisków :lol:
No jak co? Jak Partia obiecała, to już można odkorkować szampana. Kogo by obchodziło czy i jak się ze swoich obietnic wywiąże.
Nezahualcoyotl
30-11-2012, 21:12
http://fakty.interia.pl/polska/news/rewolucja-w-nfz,1869083
Kolejne bezproduktywne etaty,kolejne urzedy,kolejne stosy formularzy,kolejne zmarnowane publiczne pieniadze,kolejne tuskowe zamki na piasku ;) :lol:
Zakapior-san
22-02-2013, 11:56
http://fakty.interia.pl/polska/news/gpc ... st58933661 (http://fakty.interia.pl/polska/news/gpc-ministerstwa-pozbywaja-sie-symboli-narodowych,1895679#pst58933661)
Czy to jeszcze jest Polska czy już POlska? A może szykują nam inne symbole narodowe, jakiś sierp i młot, czarnego orła albo Gwiazdę Dawida?
Ouroboros
28-02-2013, 11:18
POwrót tzw. "psychuszek" możliwy: http://wpolityce.pl/wydarzenia/48122-rz ... a-izolowac (http://wpolityce.pl/wydarzenia/48122-rzad-proponuje-powrot-psychuszek-panstwo-bedzie-decydowac-kto-jest-niebezpieczny-i-kogo-trzeba-izolowac)
Stworzenie podobnych przepisów to kompletna zamiana filozofii karania. Daje to pole do nadużyć. W myśl przepisów to państwo będzie decydować, kto jest niebezpieczny i kogo trzeba izolować. W przyszłości może to doprowadzić do sytuacji, w której państwo będzie zamykać ludzi na wszelki wypadek
- mówi "GPC" Piotr Kładoczny z Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka.
Ta władza jednak nigdy nie zawodzi....
http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/ ... kalny.html (http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/685925,prezydent_podpisal_pakt_fiskalny.html) - no to będzie kolejny powód, by go razem z Donkiem postawić przed Trybunałem Stanu
POwrót tzw. "psychuszek" możliwy: http://wpolityce.pl/wydarzenia/48122-rz ... a-izolowac
Stworzenie podobnych przepisów to kompletna zamiana filozofii karania. Daje to pole do nadużyć. W myśl przepisów to państwo będzie decydować, kto jest niebezpieczny i kogo trzeba izolować. W przyszłości może to doprowadzić do sytuacji, w której państwo będzie zamykać ludzi na wszelki wypadek
- mówi "GPC" Piotr Kładoczny z Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka.
Ta władza jednak nigdy nie zawodzi....
Trzeba było wprowadzić karę śmierci, to by nie było problemów z groźnymi przestępcami wychodzącymi po 25 latach z więzienia...
Ouroboros
01-03-2013, 18:12
No, trzeba było.
Znalazłem to w necie i biorąc pod uwagę co pan Niesiołowski i inni z PO mówili w kontekście pewnych spraw w Polsce, należy potraktować te ironiczne punkty z powagą hehe ;)
1- wszyscy Polacy gejami
2- darmowy szczaw dla wszystkich plus mirabelki
3- PO przysięga, ze zagospodaruje wszystkimi swoimi członkami cały budżet Polski i całą kasę z Unii
4- zmniejszenie bezrobocia poprzez darmowe wyjazdy do Anglii :D
5- wydłużenie czasu dostania się do lekarza, tym samym wielu Polaków zakończy swój marny szczawiowy żywot, czym zmniejszy bezrobocie i odciąży ZUS od wypłaty emerytur :D
6- asfalt w każdej posiadłości członka PO
7- wielokrotne podniesienie wysokości nagród dla wszystkich posłów PO, marszałków i członków PO-wskiego rządu
8- zwiększenie ilości wspaniałych firm ala Amber Gold i Olt City
Gaius Julius
10-03-2013, 14:55
Trzeba było wprowadzić karę śmierci, to by nie było problemów z groźnymi przestępcami wychodzącymi po 25 latach z więzienia...
szanujmy życie! To raz, a dwa to darmowa siła robocza. Szkoda, że jeszcze nikt na to nie wpadł, że mogą pracować na rzecz obywateli to bym im się odechciało powrotu do pierdla.
@Eutyches - hehe :)
choć niektóre punkty są trochę nie na miejscu.
http://podatki.onet.pl/apel-przedsiebio ... yjne-detal (http://podatki.onet.pl/apel-przedsiebiorcow-ws-niemoralnych-zakusow-mf,19925,5441916,1,agencyjne-detal) - zawsze jak myślę, że już nic głupszego nasza ludowa władza nie wymyśli, to jednak okazuje się, że nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa :lol:
http://biznes.onet.pl/beda-skladki-na-z ... rasa-detal (http://biznes.onet.pl/beda-skladki-na-zus-od-zlecen,18490,5444927,1,prasa-detal) - jak umowy "śmieciowe" zostaną zastąpione umowami na gębę albo w ogóle brakiem zatrudnienia, to się pewnie ludowa władza ze związkowcami strasznie zdziwią ;)
nigdy chyba nie pojmę logiki naszych polskich związkowców. Naprawdę nie wiedzą, że za kilkanaście, kilkadziesiąt lat i tak tych pieniędzy z Zusu nie zobaczą? Zamiast walczyć o podniesienie realnych zarobków, walczą o pieniądze dla rządu, który później z tej kasy sfinansuje podwyżki dla policji, która z chęcią ich później spałuje.
nie dość, że pracodawcy już teraz kręcą grube wałki i traktują pracowników jak śmieci, to teraz całkowicie umocnią się na pozycji pana i władcy, bo nawet o umowę na zlecenie za 5zł/h trzeba będzie błagać na kolanach.
http://praca.interia.pl/zarobki/news-wy ... nId,775950 (http://praca.interia.pl/zarobki/news-wyzysk-polski,nId,775950)
'' Ważne spostrzeżenie: w roku ubiegłym management w Polsce podniósł sobie wynagrodzenia średnio o 25 proc. Natomiast płace realne pracowników spadły o 0,3 proc. Dla jasności: nie mówię, że zarządy mają mało zarabiać, ale nikt nie trąbi, że jeśli jest źle, to solidarnie zaciskajmy pasa. Nikt nie woła, że w sytuacji, gdy pracownikom spadają płace realne, zarządy sobie je podnoszą, i to aż o 25 proc. A to przecież dane GUS-u.''
Zakapior-san
15-03-2013, 16:41
Kto rządzi w Polsce finansami? Nikt o nim za bardzo wcześniej nie słyszał, a jego wykształcenie odpowiada polskiemu magistrowi ekonomii, mimo że niektórzy w Platformie tytułują go profesorem. - Minister Rostowski posiada stopień naukowy magistra ekonomii. Nie posiada tytułu naukowego ani stopnia naukowego doktora - przyznaje rzeczniczka Ministerstwa Finansów Magdalena Kobos. Minister-Rostowski-nie-jest-profesorem. Jan Antony Vincent-Rostowski (Jacek Rostowski) (ur. 30 kwietnia 1951 w Londynie) wnuk Jakuba Rothfelda-Rostowskiego (syna Mojżesza Rotfelda i Lei z domu Broder) w momencie otrzymania teki ministra finasów nie miał obywatelstwa polskiego i był obywatelem brytyjskim ! Wyszło to przypadkiem, gdy się okazało, że nie posiada on ani numeru pesel, ani NIPu. Nasuwa się pytanie - jeżeli Polskim Ministrem może być osoba posiadająca inne obywatelstwo (tak jak obecnie w przypadku Rostowskiego), to czyje interesy on reprezentuje? Posiada mnóstwo mieszkań na wynajem, ale próżno szukać tam jakiegoś polskiego adresu, jakby szykował się z góry do desantu, Taki pojawiam się i znikam. Rostowski ponadto będąc po "uszy zadłużonym" w niepolskich instytucjach finansowych znajduje się stale w "konflikcie interesów" ! Wyśmiewany jest jako ekonomista, który tymże ekonomistą został jedynie dzięki G. Sorosowi, który raczył go zatrudnić na Węgrzech w szkole założonej przez swoją fundację (Brytyjczycy wykpiwają fundację Sorosa). Trzeba przyznać, że odkąd został ministrem Finansów w Polsce nie mamy problemów z pozyskaniem kolejnych kredytów z NFW. Orban-ujawnia-na-jakich-warunkach-mfw-udziela-europie-pozyczek na jakich warunkach te pożyczki są udzielane i widzimy, że w Polsce te warunki są skrupulatnie wypełniane, to możemy sie domyślać, że ministra Rostowskiego dostaliśmy niejako w pakiecie od międzynarodowej finansjery. To nie polski rząd zdecydował, że Polacy mają pracować dłużej, a najlepiej do śmierci (biorąc pod uwagę, że najkrócej żyjemy w Europie), o tym zdecydowali bogaci bankierzy, aby mogli być jeszcze bogatsi. Za czasów ministra V. Rostowskiego: dwukrotnie wyprowadzono z Polski nawet setki miliardów złotych poprzez spekulacyjna grę na polskim złotym prowadzona m.in. przez Goldman Sachs oraz dodatkowo "wyssano" polskie finanse za pomocą tzw. asymetrycznych opcji walutowych a dług publiczny Polski wzrósł do 800 mld zł (różne szacunki mówią nawet 3 bilionów?), deficyt do 100 mld zł a zadłużenie zagraniczne do 250 mld USD - obecny stan finansów Polski jest stanem "przedzawałowym", "przed-upadłościowym", a minister finansów zyskuje miano "mistrza kreatywnej księgowości" i finalizuje się być może ostateczną destabilizację i grabież prywatyzacyjną Polski. Rostowski mieszkał i żył w Anglii - to wie że Anglia ma najniższe podatki w Europie (poza Belgią i Szwajcarią) że do >8000 funtów rocznie - nic nie płacisz podatku, że angielski ZUS dla małych przedsiębiorców to 10 funtów miesięcznie - jakieś 50 zł (a nie 1000 zł jak w Polsce to prawie 200 funtów miesięcznie) że można w Anglii otwierać firmę na próbę nie płacąc wcale podatku na 3 miesiące - pytanie: dlaczego więc Rostowski wprowadził w Polsce najwyższe podatki w Europie?
Ouroboros
22-03-2013, 08:46
Szara strefa rośnie: http://podatki.wp.pl/kat,70478,title,Ja ... aid=110461 (http://podatki.wp.pl/kat,70478,title,Jacek-Rostowski-popelnil-kardynalny-blad,wid,15435558,wiadomosc.html?ticaid=110461)
Nezahualcoyotl
11-05-2013, 14:42
Nie ma to jak dyscyplina w partii :mrgreen: :mrgreen:
http://www.tvn24.pl/ten-borowiak-ku-s-p ... 848,s.html (http://www.tvn24.pl/ten-borowiak-ku-s-podniesie-lape-czy-mu-przyp-lic-poslowie-glosuja,324848,s.html)
pani minister Kudrycka:
http://bialystok.gazeta.pl/bialystok/1, ... adzmy.html (http://bialystok.gazeta.pl/bialystok/1,35235,13924041,Po_rasistowskich_atakach__Pani_mi nister_apeluje__badzmy.html)
jej mąż:
http://bialystok.gazeta.pl/bialystok/1, ... tami_.html (http://bialystok.gazeta.pl/bialystok/1,35235,13924532,Proces_o_zastraszanie_swiadkow_bo jki_z_maczetami_.html)
W odpowiedzi obrońca oskarżonego adwokat Leszek Kudrycki wyciągał... wydruki z Facebooka, by dowieść, że poszkodowane nie są zastraszone non stop. Musiały tłumaczyć, że starają się prowadzić normalne życie. Jedna raz na jakiś czas wychodzi z bliskimi do klubu, a druga ma odwagę zamieszczać na prywatnym profilu antyfaszystowskie memy.
:lol:
tak bardzo prześladowani przez POlszewików...
Presidente
17-05-2013, 11:41
Tomasz P. przeprosił na wstępie za nieobecność na poprzedniej rozprawie. Tłumaczył się obowiązkami służbowymi - jest teraz kierowcą objazdowego teatrzyku. Dodał, że jemu też zależy na szybkim zakończeniu procesu. Do Sądu Rejonowego w Białymstoku stawił się z wypakowaną torbą i plecakiem. Jakby zaraz po rozprawie wybierał się w dalszą drogę. Ale nie do więzienia, które na niego czeka. Sprawdziliśmy. Do popołudnia nie stawił się ani w białostockim Zakładzie Karnym, ani w Areszcie Śledczym.
Musi odsiedzieć karę 2,5 roku pozbawienia wolności za podżeganie do napadu, w którym zginęła jedna osoba.
Teraz wykonaniem kary zajmuje się Sąd Okręgowy w Białymstoku. Ale nie robi nic, bo wciąż czeka na akta sprawy, które mają wrócić z sądu apelacyjnego. Sędziowie zapowiadają, że jeżeli Tomasz P. nie stawi się do więzienia sam, zostanie do niego doprowadzony. O ile nadal będzie przebywał w kraju.
A cieplutka cela już czeka, tylko jak zwykle aparat administracyjno-biurokracyjny działa jak należy. I jeszcze to zdanie: "O ile nadal będzie przebywał w kraju"
Nezahualcoyotl
19-05-2013, 15:57
Ludzie cuda sie dzieja na naszych oczach :shock: :!: Beda sami siebie oskarzac i pod sady prowadzic :mrgreen: :mrgreen:
http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-oneci ... omosc.html (http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/beata-bublewicz-doprowadzimy-pod-sad-kazdego-zlodz,1,5519478,wiadomosc.html)
Zakapior-san
19-05-2013, 17:12
Ludzie cuda sie dzieja na naszych oczach :shock: :!: Beda sami siebie oskarzac i pod sady prowadzic :mrgreen: :mrgreen:
http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-oneci ... omosc.html (http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/beata-bublewicz-doprowadzimy-pod-sad-kazdego-zlodz,1,5519478,wiadomosc.html)
Notowania Partii Oszustów stoją tak nisko, że łapią się każdego chytu marketingowego, żeby podwyższyć sondażowe słupki. Jak znowu wygrają wybory to zapomną o tych pomysłach, wszak mafia białych kołnierzyków to oni i ich poplecznicy. A jak wiadomo- nie podcina się gałęzi na której się samemu siedzi ;)
Buahahahahaha! A to dobry żart. Widzę, że teraz politycy ćwiczą, by dorabiać jako komedianci w razie, gdyby wybory się nie powiodły.
Gaius Julius
20-05-2013, 11:29
No co? Na czymś muszą zwiększyć poparcie :D Całkiem normalne, w końcu każdy tak postąpi :)
Robert Mazurek przeczytał Posłance PO, Ligi Krajewskiej fragment programu PO, twierdząc, że to program PIS. Oto wypowiedź posłanki: "Te wszystkie obietnice są na takim poziomie, że brakuje słów. To kpiny z ludzi! I gdzie oni je wszystkie postawią? (śmiech) A może od razu 49 lotnisk? W każdym mieście wojewódzkim po jednym. (...) Życzę PiS powodzenia w realizacji tych cudów, ale to się nie nadaje do poważnej rozmowy. Bo to zupełnie nierealne pomysły. Czyste chciejstwo. Człowiek składający takie obietnice okłamuje Polaków!" Całość w Plus Minus.
troll level hard :D
Chytra baba z ratusza:
http://www.wprost.pl/ar/401940/Awantura ... la-biletu/ (http://www.wprost.pl/ar/401940/Awantura-o-5-zlotych-Gronkiewicz-Waltz-nie-miala-biletu/)
http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/wa ... omosc.html (http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/warszawa/awantura-o-5-zl-hanna-gronkiewicz-waltz-chciala-zw,1,5529591,wiadomosc.html)
A tu interpretaca:
http://wpolityce.pl/artykuly/54797-wybo ... -gospodarz (http://wpolityce.pl/artykuly/54797-wyborcza-na-pomoc-gronkiewicz-waltz-prezydent-nie-zaplacila-za-bilet-bo-ujela-sie-za-stojacymi-w-kolejce-zachowala-sie-jak-dobry-gospodarz)
Pani prezydent jest taka oddana i pełna troski o prosty lud, a jeszcze wbijają jej szpilki. To nie ludzie, to wilki ;)
A tu rozwinięcie tego, co podał Glaca:
http://wpolityce.pl/wydarzenia/54841-ma ... ko-ludziom (http://wpolityce.pl/wydarzenia/54841-mazurek-kontra-krajewska-czyli-poslanka-po-w-oparach-absurdu-platforma-maszerowala-z-pochodniami-ale-to-byl-marsz-proeuropejski-a-pochodnie-moga-byc-tez-niesione-przeciwko-ludziom)
Władza po raz kolejny wyręcza kabareciarzy - biedni nie będą w temacie polityki robić sobie jaj, gdy politycy sami takowe fundują...
Gaius Julius
03-06-2013, 09:53
już mnie powoli irytuje to całe opodatkowanie....reforma reformą aparatu podatkowego, ale to już gruba przesada
http://podatki.wp.pl/kat,70474,title,Skarbowka-dobiera-sie-milusinskim-do-skory,wid,15698860,wiadomosc.html
już ten obszar życia można było sobie odpuścić...
Nezahualcoyotl
05-06-2013, 09:40
POlska to wsanialy kraj dla POmazancow partyjnych
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/skazany- ... omosc.html (http://wiadomosci.onet.pl/kraj/skazany-dzialacz-po-na-czele-jednego-z-osrodkow-pa,1,5532976,wiadomosc.html)
POlska to wsanialy kraj dla POmazancow partyjnych
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/skazany- ... omosc.html (http://wiadomosci.onet.pl/kraj/skazany-dzialacz-po-na-czele-jednego-z-osrodkow-pa,1,5532976,wiadomosc.html)
Wiec co jest najgorsze? Tak samo byłoby z PISolska, SLDolska, PSLolska itd.... Ciekawi mnie jak jest na zachodzie, czy też tak obsadzają wszystko co się da swoimi... zapewne w jakimś stopniu też tam jest taki problem, ale tutaj to "Polska na tym stoi".
Wiec co jest najgorsze? Tak samo byłoby z PISolska, SLDolska, PSLolska itd.... Ciekawi mnie jak jest na zachodzie, czy też tak obsadzają wszystko co się da swoimi... zapewne w jakimś stopniu też tam jest taki problem, ale tutaj to "Polska na tym stoi".
I tam feudalizm powoli wraca. Z Polski on się na dobre nigdy nie wyniósł, stąd mamy co mamy ;) Jednak korupcja i nepotyzm naszych "elyt" nawet w zachodnich politykach wywołałaby opad szczęki(no może poza "strukturami unijnymi", gdzie się wykształciła nomenklatura jak u nas za komuny). Na tak bezczelną ostentację, że gościa z dwoma wyrokami i bez wykształcenia daje się na stanowisko, gdzie formalnymi wymogami są niekaralność i wyższe wykształcenie , nikt by się nie poważył, bo opinia publiczna tych krajów by zeżarła taką władzę żywcem. A przykre konsekwencje dotknęły osób odpowiedzialnych za taki dobór. Tam też żądzą sitwy, ale mają chociaż na względzie podstawowe i elementarne interesy swoich krajów. A u nas od czasów tow. Szmaciaka nihil novi. Zamiast gościa z miejsca wywalić i przeprosić za tak mafijny dobór kadr, to jeszcze piszą w jego obronie listy :roll:
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/nik-pien ... omosc.html (http://wiadomosci.onet.pl/kraj/nik-pieniadze-na-koncert-madonny-wydano-niegospoda,1,5533238,wiadomosc.html) - pojawiło się co prawda tylko na kilka chwil i zaraz zdjęto z czołówki ;) Z tym NIK władza "coś musi zrobić", bo strasznie bruździ. Zobaczymy co spotka "ministrę" i jej ludków za takie "osiągnięcia biznesowe". W jakiejkolwiek prywatnej firmie jak się utopi kilka baniek i to jeszcze niezgodnie z procedurą, to się opuszcza stanowisko w mało przyjemnych okolicznościach, a nierzadko jeszcze dostaje wyrok w bonusie. Ciekawe jakie są standardy w Partii.
już mnie powoli irytuje to całe opodatkowanie....reforma reformą aparatu podatkowego, ale to już gruba przesada
http://podatki.wp.pl/kat,70474,title,Sk ... omosc.html (http://podatki.wp.pl/kat,70474,title,Skarbowka-dobiera-sie-milusinskim-do-skory,wid,15698860,wiadomosc.html)
już ten obszar życia można było sobie odpuścić...
Głosuj dalej na Partię, a będziesz płacić podatki nawet od puszczania bąków. Przynajmniej nim pod tym światłym inaczej przywództwem to wszystko p........e ;)
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Tusk-ni ... 50623.html (http://www.bankier.pl/wiadomosc/Tusk-nie-utrzymamy-takiego-tempa-wzrostu-jakie-zakladalismy-2850623.html) - coś takiego, różne "oszołomy" pisały o tym już od kwietnia, gdy było wiadomo jak był realizowany budżet za pierwszy kwartał, niektóre oszołomy to nawet pisały to po uchwaleniu w zeszłym roku ustawy budżetowej ;)
Głosuj dalej na Partię, a będziesz płacić podatki nawet od puszczania bąków. Przynajmniej jak pod tym światłym inaczej przywództwem to wszystko p........e
Tylko na kogo mają Polacy głosować? Tusk to jest zło, ale czy SLD, PSL i PIS to nie większe zło w dziedzinie gospodarki? Nie wymieniłem Palikota, bo ten może być coś ruszył ale to jest nisza...
Tylko na kogo mają Polacy głosować? Tusk to jest zło, ale czy SLD, PSL i PIS to nie większe zło w dziedzinie gospodarki?
Jak ktoś przegrywa z szulerem w karty, to popełnił jeden elementarny błąd - usiadł z nim do stołu ;)
Nie wymieniłem Palikota, bo ten może być coś ruszył ale to jest nisza...
Palikociarnia to tylko przelewanie z jednego koryta do drugiego. Żadna zmiana jakościowa. Nawet pod wieloma względami gorsza, niż to co jest.
Jak ktoś przegrywa z szulerem w karty, to popełnił jeden elementarny błąd - usiadł z nim do stołu
Ja jeszcze w życiu nie głosowałem.... 29 lat na karku ;)
Palikociarnia to tylko przelewanie z jednego koryta do drugiego. Żadna zmiana jakościowa. Nawet pod wieloma względami gorsza, niż to co jest.
Dla mnie to jest "show", miernej jakości ale cóż jaki kraj tacy "aktorzy"... Koleś jednak zrobił coś dużego, ale wyżej nie podskoczy z takimi poglądami i tym show. Jest zakładnikiem "kolesia z festynu ze sztucznym penisem".
Nezahualcoyotl
06-06-2013, 20:55
Z tego co pamietam to Mucha ma cos na sumieniu zwiazanego ze Stadionem Narodowym a tutaj beztrosko POzuje do zdegustowanych siatkarzy(fotka nr2 :lol: ).No coz Kowalski bedzie dluzny 100 to go zrownaja z blotem tak ze mucha nie siada lecz ministerka(poprawnie chyba?)Mucha za dotacje na Madonne tryska humorem :?
http://eurosport.onet.pl/siatkowka/liga ... to14492139 (http://eurosport.onet.pl/siatkowka/liga-swiatowa/historyczna-chwila-trening-siatkarzy-na-stadionie-,5534667,14492139,fotoreportaz-maly.html#photo14492139)
Ouroboros
17-06-2013, 07:16
http://polska.newsweek.pl/po-wydala-for ... 8,1,1.html (http://polska.newsweek.pl/po-wydala-fortune-na-ubrania,105378,1,1.html)
"Najbardziej zastanawiającym transferem w całej trzyletniej historii rachunku PO jest jednak coś innego. To przelew na prawie 2,5 tys. zł dla spółki Sigma Klub wykonany kilka dni po wyborach w 2011 roku. W tamtym czasie Sigma Klub prowadziła w warszawskim zagłębiu klubowym przy ul. Mazowieckiej dyskotekę Rich and Pretty. Pawełek twierdzi, że zapłata „dotyczyła obsługi cateringowej wieczoru wyborczego w 2011 roku”.
Tłumaczenie to niezbyt fortunne, bo Rich and Pretty, delikatnie rzecz biorąc, nigdy nie specjalizował się w tradycyjnym cateringu. Nieistniejący już lokal, jak sama nazwa wskazuje, słynął ze specyficznej klienteli: bogatych panów i pięknych pań. Na filmie z otwarcia Rich and Pretty, który jest do obejrzenia w Internecie, widać tancerki pląsające topless w witrynie klubu i specjalny pokaz polegający na tym, że trzy roznegliżowane hostessy wiją się na barowej ladzie i zlizują z siebie bitą śmietanę. Atrakcją wieczoru była zaś naga kobieta, z której goście mogli jeść sushi".
By żyło się lepiej, wszystkim ...
Ech to już chamstwo nami rządzi takie, że nawet za panienki płacą pieniędzmi podatnika. W sumie nie powinno dziwić, podczas "afery Rywina" wiele spraw odkryto tylko dlatego, że chamom kręcącym milionowe lody nie chciało się nawet kupić pre-paidów, tylko do lewizny używali służbowych telefonów. Jakie "elyty", taka "Rzeczpospolita"...
Nezahualcoyotl
18-06-2013, 17:43
Donald sie zmienia.Donald staje sie bardziej ludzki.Donald nas zaczyna rozumiec.Donald to i tamto.Donald wie ze wybory sie zblizaja :lol: :mrgreen:
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/tusktrak ... omosc.html (http://wiadomosci.onet.pl/kraj/tusktraktuje-to-jako-dobra-lekcje-wychowawcza,1,5543570,wiadomosc.html)
http://biznes.onet.pl/donald-tusk-nie-p ... news-detal (http://biznes.onet.pl/donald-tusk-nie-pozwole-na-wiekszy-haracz,18488,5543614,1,news-detal)
Ouroboros
21-06-2013, 16:08
Jak mawiał niejaki Aleksander Michajłowicz Gorczakow - "Nie wierzę w niezdementowane informacje":
"Za sukienki mojej żony płacili posłowie ze składek, nie podatnicy" - powiada Słońce Peru
http://www.rp.pl/artykul/10,1021954-Tus ... tnicy.html (http://www.rp.pl/artykul/10,1021954-Tusk--Za-sukienki-mojej-zony-placili-poslowie-ze-skladek--nie-podatnicy.html)
Gaius Julius
22-06-2013, 13:06
Z dwojga złego lepiej żeby stąd wzięła się kasa na ubiór niż by poszła w nie wiadomo czym. Choć z drugiej pensja premiera, z tego co się orientuję, jest wystarczająca na zakup porządnych ciuchów.
Nezahualcoyotl
22-06-2013, 16:00
Z dwojga złego lepiej żeby stąd wzięła się kasa na ubiór niż by poszła w nie wiadomo czym.
Czym jest wydawanie budzetowych pieniedzy na kiecki zony jak "nie wiadomo czym" :lol: :?:
Gaius Julius
22-06-2013, 17:46
o jakich budżetowej kasie? Budżetowa - kasa państwa czy kasa klubu?
No chyba nie chcesz mi powiedzieć, że wolisz by osoba, która pełni poniekąd osobę reprezentacyjną, pokazuje się w świecie, miałaby wyglądać beznadziejnie na tle gości...
Nezahualcoyotl
22-06-2013, 18:58
o jakich budżetowej kasie? Budżetowa - kasa państwa czy kasa klubu?
Oj jak dziecko :lol: budzet panstwa :arrow: budzet partii :arrow:sukienka :arrow: zalapales :?
No chyba nie chcesz mi powiedzieć, że wolisz by osoba, która pełni poniekąd osobę reprezentacyjną, pokazuje się w świecie, miałaby wyglądać beznadziejnie na tle gości...
No to jest wytlumaczenie wydawania publicznych pieniedzy :mrgreen:
adriankowaty
22-06-2013, 19:02
Wielka tragedia... kolega zajac chyba nie zauważył, na co wydaje szmal nasza faszyzująca partia Potwory i Spółka:
http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/871672,Komu-ile-i-za-co-Milionowe-wydatki-PiS
Gaius Julius
22-06-2013, 20:58
[quote=Gaius Julius]o jakich budżetowej kasie? Budżetowa - kasa państwa czy kasa klubu?
Oj jak dziecko :lol: budzet panstwa :arrow: budzet partii :arrow:sukienka :arrow: zalapales :?
No to jest wytlumaczenie wydawania publicznych pieniedzy :mrgreen:[/quote:2fgfpuis]
No, skoro kasa już trafiła na konto partii to to nie jest już kasa budżetowa tylko kasa partii politycznej, jak rodzic daje dziecku kasę to nadal mówi, że to jego kasa a nie dziecka? ;).
Jak dla mnie jest to burza w szklance wody. Szuka się dziury w całym zamiast skupić się na ważniejszych problemach :? Zupełnie jakbyśmy nie mieli żadnych problemów. Przyjdzie czas i moment to zostaną rozliczeni.
Ouroboros
06-07-2013, 10:58
Słońce Peru i jego świta nie ustają w czynieniu "by żyło się lepiej", wszystkim oczywiście:
Ministerstwo Finansów chce, by kontrolerzy mogli odwiedzać domy podatników. Kto nie wpuści skarbówki, może zapłacić karę.
Resort kierowany przez Jacka Rostowskiego sprawdza, jak daleko może się posunąć w zwiększaniu uprawnień służb fiskalnych. Ministerstwu Finansów (MF) nie wystarcza pełny dostęp do kont bankowych Polaków i możliwość ich swobodnego blokowania. Chce zapewnić kontroli skarbowej prawo do sprawdzania posesji, domów, mieszkań i garaży.
Ale to PiS są faszyści :D
Cóż co potrafią "obiektywne media" w tym kraju, najlepiej oddaje to:
http://niezalezna.pl/43248-polskie-medi ... -radwanska (http://niezalezna.pl/43248-polskie-media-bardziej-antypolskie-niz-zagraniczne-jak-szczuja-na-radwanska)
odi.profanum
06-07-2013, 11:09
Ale to PiS są faszyści :D
Ouroboros
11-07-2013, 10:21
"Skandal! Najpierw wyszło na jaw, że z pieniędzy przeznaczonych na rozwój i promocję sportu minister Joanna Mucha (37 l.) dofinansowała koncert Madonny. Wydała 5 mln zł, a teraz okazuje się, że to nie wszystko. Za 1,6 miliona zł z publicznych pieniędzy kupiono 4037 biletów na ten koncert".
http://media.wp.pl/kat,1022941,wid,1580 ... aid=110ecb (http://media.wp.pl/kat,1022941,wid,15804151,wiadomosc.html?ticaid=110 ecb)
Miss PO w pełnej krasie
"Jak podał tygodnik „Polityka”, za 1,6 miliona złotych z publicznych środków kupiono 4037 biletów. Bilety kupiło Narodowe Centrum Sportu, spółka podlegająca minister Joannie Musze. – NCS miało wynająć loże i miejsca biznesowe".
By siedziało się lepiej, wszystkim...
http://biznes.onet.pl/rzad-przedstawi-p ... news-detal (http://biznes.onet.pl/rzad-przedstawi-propozycje-ws-noweli-budzetu-w-prz,18494,5560382,1,news-detal) - niemożliwe ;) Po raz kolejny oszołomstwo twierdzące, że budżet uchwalony przez naszą ludową władzę jest księżycowy, wyprzedziło rzeczywistość.
Nezahualcoyotl
16-07-2013, 19:41
Oj rudy,rudy gdybys tak kraj kochal jak pieknie krecisz jezykiem...
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 2nkQ#at=33 (http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=4WXmBaS2nkQ#at=33)
Rincewind
17-07-2013, 15:45
Ostatnie filmiki w centrum humoru przypomniały mi o sprawie 4 x tak platformy. To najbardziej ordynarne, z pełną premedytacją zrobienie obywateli w... balona :cry: Które na dodatek przeszło bez większego echa.
PO zbierała głosy w Warszawie w sprawie :
* Likwidacji Senatu
* Zmniejszenia liczby posłów do 230
* Wprowadzenia jednomandatowych okręgów wyborczych do Sejmu
* Zniesienia immunitetu parlamentarnego.
Po zebranie podpisów - słuch po akcji zaginął. Sprytna akcja marketingowa wykorzystująca naiwność i sklerozę wyborców.
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... MocJucOR54 (http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=QMocJucOR54)
odi.profanum
18-07-2013, 10:51
http://www.tocowazne.pl/n/najgorszy-eko ... kly-nicpon (http://www.tocowazne.pl/n/najgorszy-ekonomista-czy-zwykly-nicpon) fajny art
Nezahualcoyotl
22-07-2013, 17:10
Bufetowa stolka latwo nie odda.Juz prokuratura ja wspiera :lol:
http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/wa ... omosc.html (http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/warszawa/gronkiewicz-waltz-nie-trzeba-zmieniac-prezydenta-w,1,5565345,region-wiadomosc.html)
http://niezalezna.pl/43925-nadchodzi-bi ... wicz-waltz (http://niezalezna.pl/43925-nadchodzi-bitwa-warszawska-prokuratura-po-stronie-gronkiewicz-waltz)
Ouroboros
30-07-2013, 13:51
Piekła nie ma hulaj dusza: http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... omosc.html (http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Jonski-interpelacja-do-Tuska-ws-nagrod-w-resortach,wid,15855358,wiadomosc.html)
Zresztą co się martwić, już przebąkuje się o podwyżce podatków, forsy na nagrody zabraknąć nie może...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Rzeczniczka dyscypliny klubowej PO Iwona Śledzińska-Katarasińska powiedziała, że będzie chciała na środowym spotkaniu prezydium klubu PO podnieść kwestię trzech posłów Platformy, którzy wstrzymali się od głosu ws. noweli o finansach publicznych. - Będę się zastanawiała, jakie zaproponować konsekwencje, bo zachowanie tych posłów było niedopuszczalne, nie może to pozostać bez kary, to jawny bunt".
Zamordyzm pełną gębą haha.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
POlska służbami stoi: http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... omosc.html
Miała się tym zajmowac straż miejska, i zajmowała, ale w końcu trzeba gdzieś poupychać pociotków, co pracy mają szukać?
Nie rozumiem tego oburzenia na karę dla tych 3 posłów... jak jest dyscyplina i ktoś się wyłamuję to jest kara, czy to w PO, czy w PIS, PSL itd., tak to jest w partii.
Nie rozumiem tego oburzenia na karę dla tych 3 posłów... jak jest dyscyplina i ktoś się wyłamuję to jest kara, czy to w PO, czy w PIS, PSL itd., tak to jest w partii.
Ja pamiętam, jak kilka lat temu, gdy Kaczyński czy Lepper wywalali ze swoich partii "niepokornych" polityków, to nasze "obiektywne media" i "autorytety" roniły łzy nad faszyzmem, wodzostwem i brakiem demokracji w tych partiach. Z ciekawości nie sprawdziłem czy podobne łzy ronią teraz :D :?:
Ouroboros
31-07-2013, 05:35
Niestety nie ronią, mowa jest jedynie o tym, że Gowin gra przeciw Platformie. Jak on śmie... PO oczywiście nie jest partią wodzowską, raczej jest tam wolność poglądów, demokracja i prawo do samodzielnego podejmowania decyzji, ale posłuch wobec szefa być musi. Poza tym, jak mawiał porucznik Makovec:
„Dyscyplina musi być, wy łby zakute, bo bez niej to byście łazili po drzewach jak te małpy". A czigodna Katarasińska-Śledzińska słusznie zauważyła: Posłowie zostaną ukarani, gdyż "uzbierało im się od dłuższego czasu". - O formie kary będziemy dyskutować na prezydium klubu.
Proponuję zakucie w dyby...
Panie i panowie, już nie musimy czekać na TW:R2. Oto powstała nowa, rodzima gra, która zapewni wam rozrywkę na wiele godzin!
http://zmienpremiera.pl/
Zagrajcie i przedstawcie swoje wrażenia. :)
Fajna ta gra :lol:
A tymczasem: Jakby co, to Vicent sam się wyżywi 8-)
"... Rostowski ma pięć mieszkań, dwa domy w Wielkiej Brytanii i jeden we Francji. Wartość jednego z nich wycenił na 3 mln funtów, pozostałe mogą kosztować po kilkaset tysięcy. Jedno z mieszkań ma powierzchnię prawie 100 mkw. i wycenione zostało na 1 mln zł, inne na 700 tys. funtów (równowartość około 3,445 mln zł). Ma także wysoką brytyjską emeryturę wypłacaną przez komercyjny fundusz emerytalny. Gdy dwa lata temu zaczął ją pobierać, otrzymał jednorazowo równowartość 328 tys. zł. Oprócz pensji ministerialnej zarobił w zeszłym roku z innych źródeł 45 tys. funtów (w tej sumie uwzględniony jest dochód z emerytury)..."
Reszta na http://dorzeczy.pl/brytyjski-emeryt-w-akcji/
No i co? Zarobił człek uczciwie(wątpię, że ma to z płacy ministra czy z jakiś przekrętów), ustawił się to ma.... tylko teraz jest kwestia, żeby innym też pozwolił to zrobić a nie podkładał im kłody pod nogi... Mnie to nie rusza, że ktoś coś tam ma, nie zazdroszczę i nie będę wieszał na kimś psów, tylko jest jedno "ale" jak już kolo dla "funu" chce się pobawić w politykowanie to niech to robi w mądry sposób a nie zaprzedaję się władzy...
Nezahualcoyotl
03-08-2013, 10:48
To jest wlasnie caly gajowy z ryza platforma u boku:bariery,ochroniarze,rewizje,etc...
http://www.naszdziennik.pl/polska-kraj/ ... omnik.html (http://www.naszdziennik.pl/polska-kraj/49879,bor-blokuje-pomnik.html)
I jeszcze jedna perelka:
http://niezalezna.pl/44409-politycy-po- ... ac-zonkile (http://niezalezna.pl/44409-politycy-po-wstydza-sie-bialo-czerwonych-symboli-woleli-przypiac-zonkile)
Szwejk do czego zmierzasz swoim postem? Minister finansów ma według Ciebie mieszkać w kartonie czy w szałasie?
Nigdy nie mogę zrozumieć ludzi, którzy zazdroszczą innym lepszej sytuacji materialnej. Świadczy to o pewnej zaradności jednostki (szczęście też się przydaje).
Szwejk do czego zmierzasz swoim postem? Minister finansów ma według Ciebie mieszkać w kartonie czy w szałasie?
Nigdy nie mogę zrozumieć ludzi, którzy zazdroszczą innym lepszej sytuacji materialnej. Świadczy to o pewnej zaradności jednostki (szczęście też się przydaje).
To nie zazdrość. Dla mnie Vicent mógłby być i miliarderem - jako prywatna osoba :D. Chodziło mi o to, czy wstawienie na ministra finansów, osoby zupełnie nie związanej materialnie i finansowo z krajem, za którego FINANSE ODPOWIADA, jest dobrym rozwiązaniem? 8-) Tezę, że wtedy łatwiej można podejmować profesjonalne decyzje, między bajki włóżmy :lol: Pamiętacie koncepcje "rządu fachowców" Nawet Wybiórcza się sprzeciwiała http://wyborcza.biz/biznes/1,101562,951 ... olski.html (http://wyborcza.biz/biznes/1,101562,9518673,Rzad_fachowcow_zly_dla_Polski.htm l) :lol: (fakt, że gdyby ten pomysł rzucił Donald, to odpowiedź pewnie byłaby inna ;) )
No i jak myślicie: czy Vicent byłby taki ochoczy do TAKICH reform emerytalnych i podatkowych, gdyby składki emerytalne płacił i emerytury oczekiwał w Polsce? Innymi słowy: gdyby JEGO OSOBISTA POMYŚLNOŚĆ zależała od pomyślności kraju, za którego finanse odpowiada?
Aha z tym wyżywieniem to parafrazowałem "geniusza myśli" Urbana
" Rząd się sam wyżywi. Opis: odpowiedź na sankcje gospodarcze nałożone przez Ronalda Reagana na Polskę w 1981."
http://pl.wikiquote.org/wiki/Jerzy_Urban
No i jak myślicie: czy Vicent byłby taki ochoczy do TAKICH reform emerytalnych i podatkowych, gdyby składki emerytalne płacił i emerytury oczekiwał w Polsce? Innymi słowy: gdyby JEGO OSOBISTA POMYŚLNOŚĆ zależała od pomyślności kraju, za którego finanse odpowiada?
Akurat koleś z takimi dochodami i na takim stanowisku może fikać na naszą emeryturę nawet jakby to była jego jedyna...
Po drugie o ile z podatkami ok zaprzedają się koniunktorze i utrzymaniu przy rządach(o dziwo tak jest, bo głupi naród nadal nie rozumie, że lepiej żeby zabrali część ulg i zasiłków a obniżyli podatki, niż dawali większe i niby je rozdawali) ale z emeryturami, a mianowicie z podniesieniem wieku zrobił jak najbardziej rzecz słuszną... tylko z OFE dali rzyci, bo to trzeba było reformować a nie rozkradać. Czyli coś tam zaczęli ale tylko połowicznie, resztę schrzanili i zamiast iść w stronę czegoś takiego jak w Kanadzie to dalej będzie głupia "solidarność pokoleń", tylko następnych "pokoleń" będzie mniej.... odkładanie problemu w czasie.
Nezahualcoyotl
04-08-2013, 17:00
Dwa ataki na dziennikarzy i dwie rozne wypowiedzi ryzego
[youtube:2la65poh]http://www.youtube.com/watch?v=gYKRqpTlq04[/youtube:2la65poh]
"Osoba, która dopuściła się tego czynu, musi za to odpowiedzieć, bez dwóch zdań. Również dlatego żeby nikt w Polsce nie śmiał więcej promować przemocy jako sposobu debatowania czy uczestniczenia w życiu publicznym, a koncert, dyskusja to z cała pewności jest, to też są elementy i to istotne elementy takiego życia publicznego. Nie pozwólmy, żeby czy to jest 11 listopada, czy to jest festiwal Woodstock, czy to są manifestacje, czy to są obchody rocznicy powstania warszawskiego, jakakolwiek sytuacja publiczna nikogo nie usprawiedliwia i nikogo nie uprawnia do przemocy. Przemoc w życiu publicznym jest zawsze złem i będziemy z tym starali się naprawdę bardzo skutecznie walczyć"
[youtube:2la65poh]http://www.youtube.com/watch?v=rxTVzzmo8tw[/youtube:2la65poh]
"Chcę powiedzieć, że rozumiem doskonale emocje, które wyrażał Stefan w czasie tamtego popołudnia".
Gaius Julius
05-08-2013, 11:51
dwie kompletnie różne sytuacje, tylko oczywiście nie widzisz tego.
Druga sytuacja jak najbardziej zrozumiała, człowiek jest tylko człowiekiem i ma prawo się zdenerwować a jak jeszcze dojdzie natrętna mucha dziennikarska...
Na prawdę nie rozumiem o co Ci chodzi.
Wycieczka po Warszawie. Atrakcje zafundowała HGW :lol:
http://dorzeczy.pl/subotnik-z-hgw-po-warszawie/
Nezahualcoyotl
05-08-2013, 15:47
dwie kompletnie różne sytuacje, tylko oczywiście nie widzisz tego.
W obydwu przypadkach doszlo do aktow czynnej napasci tylko oczywiscie nie widzisz tego ;)
Druga sytuacja jak najbardziej zrozumiała, człowiek jest tylko człowiekiem i ma prawo się zdenerwować a jak jeszcze dojdzie natrętna mucha dziennikarska...
Pierwsza sytuacja jak najbardziej zrozumiala,czlowiek jest tylko czlowiekiem i ma prawo sie zdenerwowac sluchajac klamcy i jego lgarstw... ;)
ma prawo się zdenerwować a jak jeszcze dojdzie natrętna mucha dziennikarska...
No to jest wytlumaczenie na stosowanie przemocy wobec dziennikarzy zadajacych niewygodne pytania :lol:
Gaius Julius
05-08-2013, 16:43
@zajac
chyba w życiu nie widziałeś czynnej napaści.
a i udowodnij mi proszę, że w drugim przypadku nastąpiła napaść - czyli naruszenie nietykalności cielesnej osoby drugiej. Uderzyć kogoś dłonią w twarz a szturchnąć kamerę to dwie zupełnie różne sprawy.
Nezahualcoyotl
05-08-2013, 16:49
a i udowodnij mi proszę, że w drugim przypadku nastąpiła napaść - czyli naruszenie nietykalności cielesnej osoby drugiej. Uderzyć kogoś dłonią w twarz a szturchnąć kamerę to dwie zupełnie różne sprawy.
no comments :mrgreen: :mrgreen:
Ouroboros
09-08-2013, 11:34
Stary artykuł, ale czterodniowy weekend to jest coś: http://www.wprost.pl/ar/243356/Dlugi-weekend-premiera/
"Trzy i pół roku w rządzie. niemal nieustannie w samolocie między Gdańskiem a Warszawą. Weekendy długości od trzech i pół do czterech dni. Polski premier nawet kryzysami w państwie zarządza z Trójmiasta, a rządowe samoloty traktuje jak taksówki. (...)
Ile kosztują podróże premiera do domu? Godzina lotu Tu-154M na trasie Warszawa – Gdańsk kosztowała około 50 tys. zł. Godzina lotu Embraera 175 (uwzględniając koszty czarteru i LOT-owskiej obsługi) to koszt ok. 36 tys. zł. Godzina lotu Jaka-40 – 16 tys. zł. Z analizy danych z CIR – przy ostrożnych szacunkach – wynika, że loty Tuska do domu kosztowały ponad 6 mln zł. Z kolei biletu LOT w klasie biznes to ok. 400 zł w jedną stronę".
By żyło się lepiej
Nezahualcoyotl
11-08-2013, 09:30
Tusk Niemilosierny w akcji
http://niezalezna.pl/44697-tusk-chce-wy ... e-premiera (http://niezalezna.pl/44697-tusk-chce-wycinac-pisiorow-wycieklo-nagranie-kompromitujace-premiera)
Co prawda to bardziej do działu humoru, ale tutaj też pasuje :lol:
http://niezalezna.pl/44709-co-o-tusku-p ... -odznaczen (http://niezalezna.pl/44709-co-o-tusku-pisza-na-wikipedii-w-wersji-angielskiej-ciekawa-jest-lista-odznaczen)
"...Wynika więc, że premier Rzeczypospolitej Polskiej - według twórców Wikipedii w angielskiej odmianie - otrzymał jedynie trzy nagrody, z czego jedną przyznali mu Peruwiańczycy, drugą Niemcy, a trzecia dotyczy niszczenia polskiej gospodarki. Ciekawe, jak teraz spece od wizerunku zrobią z tego „zieloną wyspę”? "
Skomentuję tak
- chcieliście, to macie ale czemu moje pokolenie ma też z tego tytułu "wesoło"? Proszę nie idźcie na wybory, zostańcie w domach przy następnych...:mrgreen:
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/tygodnik ... znej/28w60 (http://wiadomosci.onet.pl/kraj/tygodnik-powszechny-bunt-mlodych-zmiecie-po-ze-sceny-politycznej/28w60)
"W 2007 r. młodzi głosowali na PO z miłości. W 2011 r. zrobili to ze strachu przed rządami PiS. W 2015 r. wybór mniejszego zła już im nie wystarczy. Są znużeni rządem, który ich nie dostrzega i nie docenia" - pisze na łamach "Tygodnika Powszechnego" Paulina Wilk.
Nezahualcoyotl
13-08-2013, 16:25
Wies POtiomkinowska w pelnej krasie
http://biznes.onet.pl/pierwszy-pociag-p ... to14894743 (http://biznes.onet.pl/pierwszy-pociag-pendolino-juz-w-polsce,18490,5569950,0,fotoreportaze-detal-galeria#photo14894743)
Rzad wydaje lekka reka pieniadze na zagraniczne pociagi zas firma PESA ELF z Bydgoszczy podbija swoimi produktami kolejarska Europe ;)
Miałem wczoraj dokładnie takie same refleksje co Ty zajac :) Tym bardziej, że przez stan infrastruktury kolejowej możliwości naszego pendolino jeszcze długo nie będą w pełni wykorzystane.
Ale cóż - znaczniej lepiej pochwalić się włoskim pendolino niż naszymi rodzimymi hitami eksportowymi z bydgoskiej PES-y
chochlik20
14-08-2013, 08:01
Mnie powalił tekst w wiadomościach: "spółki odpowiedzialne za tory ogłosiły, że za rok pendolino będzie mogło rozwinąć maksymalną prędkość". Stanie się demonem prędkości jak Miecio w Vonga.com :twisted:
Nezahualcoyotl
14-08-2013, 15:41
Jak to sie powszechnie mowi:"Swoj do swego ciagnie" ;)
http://niezalezna.pl/44769-wielka-afera ... jny-gigant (http://niezalezna.pl/44769-wielka-afera-firma-od-ktorej-kupiono-pociagi-pendolino-korupcyjny-gigant)
No i wtopa referendum bedzie
http://niezalezna.pl/44724-nieudana-pro ... po-wymysli (http://niezalezna.pl/44724-nieudana-proba-uniewaznienia-warszawskiego-referendum-co-jeszcze-po-wymysli)
Ouroboros
16-08-2013, 09:53
5) wsparcie kryzysowe w zakresie komunikacji Zleceniodawcy w Internecie - w tym opracowanie rekomendacji konkretnych działań w przypadku kryzysu i wsparcie Zleceniodawcy w ich praktycznym wdrażaniu. Jako wsparcie kryzysowe rozumiana jest analiza i rekomendacja działań, jakie powinien podjąć Zleceniodawca, aby złagodzić lub zniwelować w mediach społecznościowych opinie o działaniach Kancelarii Prezesa Rady Ministrów, jak i samego Prezesa Rady Ministrów.
http://tech.wp.pl/kat,1009785,title,Rza ... omosc.html (http://tech.wp.pl/kat,1009785,title,Rzad-placi-naszymi-pieniedzmi-za-lagodzenie-opinii-w-internecie,wid,15902362,wiadomosc.html)
To się nazywa PR.
Edit: http://wiadomosci.onet.pl/kraj/gigantyc ... nien/zc78q (http://wiadomosci.onet.pl/kraj/gigantyczne-zakupy-msz-politycy-zadaja-wyjasnien/zc78q)
Sikorski po raz kolejny z forsą się nie liczy, kiedyś strona internetowa, dziś fotele. Ciekawe co jutro?
Co jutro? :D
http://www.rp.pl/artykul/10,1040236-Eme ... e.html?p=1 (http://www.rp.pl/artykul/10,1040236-Emerytury-beda-coraz-nizsze.html?p=1)
Lubię ZUS-owskich ekspertów ;)
Zdaniem ekspertów ZUS w momencie wprowadzania reformy emerytalnej był aktuarialnym bankrutem. Iluzją było, że będzie mógł wypłacać świadczenia na dotychczasowym poziomie.
3687 zł to przeciętna wysokość emerytury górnika, która jest wyliczana według starych zasad
Wojciechowski wskazuje, że obecna sytuacja jest uczciwsza. – To, że te świadczenia się obniżają, to jest naturalny proces dostosowywania się do realiów. Liczy się to, ile pracujemy, zarabiamy i żyjemy – mówi.
– Obniżające się świadczenia powinny być dla nas bodźcem do dłuższej pracy i dbania
o podnoszenie kwalifikacji,
i o zdrowie. Tylko dłuższa praca może przynieść wyższe świadczenie.[spoiler:3dxrlxn2]I Kto to mówi? hehehe[/spoiler:3dxrlxn2]
Dodaje, że obniżanie świadczeń jest uczciwe wobec naszych dzieci, bo nie będą one miały tak ogromnego bagażu, jakim byłaby w starym systemie konieczność utrzymania starszych osób. – Jeśli byśmy tego nie zmienili, wyjechaliby chyba wszyscy
– zauważa.
Nezahualcoyotl
20-08-2013, 15:58
http://wiadomosci.onet.pl/warszawa/refe ... nika/yp2ek (http://wiadomosci.onet.pl/warszawa/referendum-ws-odwolania-hanny-gronkiewicz-waltz-13-pazdziernika/yp2ek)
Bardzo mi sie spodobala elokwencja ryzego Pinokia:
"Premier Donald Tusk oświadczył dziś, że jego zdaniem organizowanie referendum rok przed wyborami samorządowymi jest bez sensu. Nazwał je także "poltyczną hucpą"." :mrgreen:
chochlik20
20-08-2013, 17:10
http://wiadomosci.onet.pl/warszawa/referendum-ws-odwolania-hanny-gronkiewicz-waltz-13-pazdziernika/yp2ek
Bardzo mi sie spodobala elokwencja ryzego Pinokia:
"Premier Donald Tusk oświadczył dziś, że jego zdaniem organizowanie referendum rok przed wyborami samorządowymi jest bez sensu. Nazwał je także "poltyczną hucpą"." :mrgreen:
Abstrachując od wypowiedzi polityków, Warszawiacy nie wytrzymaliby roku z obecną panią prezydent? Jakby nie patrzeć takie wybory to tylko marnowanie pieniędzy publicznych, przecież żaden polityk nie wyłoży na nie z własnej kieszeni.
Abstrachując od wypowiedzi polityków, Warszawiacy nie wytrzymaliby roku z obecną panią prezydent? Jakby nie patrzeć takie wybory to tylko marnowanie pieniędzy publicznych, przecież żaden polityk nie wyłoży na nie z własnej kieszeni.
Warszawiacy wytrzymali okupację, to i "bufetową" wytrzymają ;) Tylko po co :?:
http://www.rp.pl/artykul/182403,1040540 ... wicza.html (http://www.rp.pl/artykul/182403,1040540-Tajemniczy-gabinet-Sienkiewicza.html) - by żyło się lepiej :D
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/rafal-ka ... ortu/c1h90 (http://wiadomosci.onet.pl/kraj/rafal-kapler-wygral-proces-z-narodowym-centrum-sportu/c1h90) - ciekawe czy stadion ma wreszcie odbiór zrobiony ;) :?:
http://natemat.pl/72163,agnieszka-horyz ... i-130-osob (http://natemat.pl/72163,agnieszka-horyza-budowala-firme-od-10-lat-rzad-jedna-ustawa-niszczy-jej-biznes-prace-straci-130-osob) - słuszną linię ma nasza władza, ma być po równo i tak samo dla każdego, a nie że sobie ktoś zajęcia dodatkowe bierze dla dzieci i to bez zgody urzędasa. By żyło się lepiej ;)
http://wiadomosci.onet.pl/prezydent-pod ... erci/zsc5v (http://wiadomosci.onet.pl/prezydent-podpisal-ustawe-dot-zniesienia-kary-smierci/zsc5v) - wydaje się, że już głupiej być nie może, a tu Umiłowani Przywódcy pokazują, że jednak "można". A Bul zalicza kolejną kompromitację, podpisując takiego knota
też żałuję, że podczas tłumienia prawicowych zamieszek, policja i żandarmeria nie będzie miała możliwości wykonywania wyroków śmierci na miejscu ;/
Elrond, a powiesz mi co to zmienia, czy tak sobie tylko poleciałeś populizmem, tak jak i Korwin? W polskim Kodeksie Karnym nie ma kary śmierci, ani w części zwykłej, ani wojskowej. Tak czy siak jej wymierzanie byłoby więc bezprawne, wiec co to niby zmienia?
Nezahualcoyotl
29-08-2013, 04:37
też żałuję, że podczas tłumienia prawicowych zamieszek, policja i żandarmeria nie będzie miała możliwości wykonywania wyroków śmierci na miejscu ;/
Nie boj zaby kiedy juz skoncza z prawicowymi zamieszkami wezma sie za druga strone bo rownowaga w przyrodzie musi byc ;) Anarchista a gada jak rasowy faszysta :lol:
Lakonicznie mowiac ryzy pokazal co mysli o demokratycznych inicjatywach i wynikajacych z nich konsekwencji
http://wiadomosci.onet.pl/warszawa/po-p ... lano/mrm34 (http://wiadomosci.onet.pl/warszawa/po-premier-chce-powolac-gronkiewicz-waltz-na-komisarza-gdyby-ja-odwolano/mrm34)
Lakonicznie mowiac ryzy pokazal co mysli o demokratycznych inicjatywach i wynikajacych z nich konsekwencji
http://wiadomosci.onet.pl/warszawa/po-p ... lano/mrm34 (http://wiadomosci.onet.pl/warszawa/po-premier-chce-powolac-gronkiewicz-waltz-na-komisarza-gdyby-ja-odwolano/mrm34)
Nie ma bata żeby był aż tak głupi. Może powiedział coś takiego w przypływie gniewu ale jakby co powoła pewnie jakiegoś innego swojego człowieka który zapewne będzie robił to samo co Hanna. Całkiem możliwe że będzie to jakaś szara myszka robiąca to co zleci jej Tusk i Hanna, choć możliwe że PO wrzuci jakiegoś złotoustego łebka który zrobi PO kampanię wyborczą w stolicy a później zniknie.
Suchy Karol by się nie powstydził takiego żartu ;)
Elrond, a powiesz mi co to zmienia, czy tak sobie tylko poleciałeś populizmem, tak jak i Korwin? W polskim Kodeksie Karnym nie ma kary śmierci, ani w części zwykłej, ani wojskowej. Tak czy siak jej wymierzanie byłoby więc bezprawne, wiec co to niby zmienia?
Nie wiem jakie ma zdanie Korwin w tej konkretnej sprawie, poza jego opinią nt. kary śmierci ogólnie. Pół biedy jeszcze w czasie pokoju, szczególnie że dawanie takiemu państwu, jak III RP takich kompetencji może się wydawać wątpliwe. Ale jak kraj zawiesza wykonywanie kary śmierci już nawet w czasie wojny, to już jest kabaret. Jestem ciekaw jakie kary będzie w czasie wojny wymierzać zdrajcom i zbrodniarzom - pewnie "zawiasy" :D
http://wiadomosci.onet.pl/warszawa/po-p ... lano/mrm34
To też jest dobre:
http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju, ... 40111.html (http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/zawsze-namawial-zeby-glosowac-donald-tusk-zmienil-zdanie,340111.html)
Widocznie zdaniem partyjnych demokracja jest wtedy, kiedy jest im na rękę. Kiedy nie jest, to wtedy pies ją trącał. Niby komuna się skończyła, a mentalność naszych Umiłowanych przywódców niewiele się zmienia ;) Znów szkoda, że nie ma z nami Autorytetu, ciekawe jakich wygibusów by używał tłumacząc Donalda.
Nie odpowiedziałeś na moje pytanie, czyli co zmienia podpisanie bądź niepodpisanie tej regulacji? W Polsce nie ma czegoś takiego, jak kara śmierci na wypadek wojny, nie ma możliwości jej wprowadzenia w ogóle, chociażby ze względu na art. 40 Konstytucji. Więc co się zmieniło?
Nie odpowiedziałeś na moje pytanie, czyli co zmienia podpisanie bądź niepodpisanie tej regulacji? W Polsce nie ma czegoś takiego, jak kara śmierci na wypadek wojny, nie ma możliwości jej wprowadzenia w ogóle, chociażby ze względu na art. 40 Konstytucji. Więc co się zmieniło?
Zgodnie z zapisem artykułu i posiadaną przeze mnie wiedzą(popraw, jak się wszyscy mylą): "Polska jest jednym z ostatnich państw członkowskich Rady Europy, w których kara śmierci dozwolona jest podczas wojny.". Czapa w czasie wojny to oczywista oczywistość. Ja wiem, że w praktyce później w razie W np. zdrajców będą rozstrzeliwać bez sądów, a zbrodniarze będą popełniać samobójstwa w więzieniach albo dostawać zawałów sądzeni przez różne trybunały, ale to nas cofa cywilizacyjnie.
nie ma możliwości jej wprowadzenia w ogóle, chociażby ze względu na art. 40 Konstytucji
"Nikt nie może być poddany torturom ani okrutnemu, nieludzkiemu lub poniżającemu traktowaniu i karaniu. Zakazuje się stosowania kar cielesnych." - chyba że na terenie tajnych więzień CIA ;) A na serio - nie widzę sprzeczności tego artykułu z ks. Ktoś bardziej wrażliwy za to pewnie uznałby, że ten artykuł powinien wykluczać stosowanie kary bezwzględnego pozbawienia wolności, bo to przecież takie okrutne i nieludzkie ;)
Nie znam żadnej podstawy prawnej do tego (a jakaś być musi, i to rangi ustawowej), jak mi jakąś wskażesz to przyznam Ci rację, na razie lead z artykułu na onecie nie jest dla mnie zbyt wiarygodny. :)
edit: co do art. 40 Konstytucji to nie jest to tylko moje zdanie, bo wypowiedział je między innymi prof. Zoll, który akurat w dziedzinie prawa karnego jest chyba największym autorytetem w kraju. Kara śmierci nie jest dla Ciebie karą okrutną, ani cielesną? Co może być bardziej cielesnego, niż ingerencja w cudzy organizm i zatrzymanie jego funkcji? ;)
Polska jest jednym z ostatnich państw członkowskich Rady Europy, w których kara śmierci dozwolona jest podczas wojny.
Ten niedouczony redaktorzyna chyba z człona spadł. Warunkiem bycia w organizacji międzynarodowej, którą jest RE, jest m.in. ratyfikowanie Europejskiej Konwencji Praw Człowieka, więc nawet jeżeli znalazłby się gdzieś jakiś relikt dopuszczający karę śmierci o randze ustawowej (w co szczerze wątpię), to i tak byłby nieważny.
Nezahualcoyotl
30-08-2013, 15:38
sikoreczka stroszy piorka
http://konflikty.wp.pl/kat,127354,title ... omosc.html (http://konflikty.wp.pl/kat,127354,title,Radoslaw-Sikorski-Rosja-wspolodpowiedzialna-za-bron-chemiczna-Syrii,wid,15941136,wiadomosc.html)
ostal sie juz tylko jeden w wiekszosci
http://niezalezna.pl/45406-rzad-traci-w ... sze-wybory (http://niezalezna.pl/45406-rzad-traci-wiekszosc-w-sejmie-czekaja-nas-wczesniejsze-wybory)
Donadhinio dostal wlasnie urlop w "kadrze"
http://niezalezna.pl/45393-donald-tusk- ... vnpolitycy (http://niezalezna.pl/45393-donald-tusk-na-aucie-nie-chca-go-na-meczu-tvnpolitycy)
Ouroboros
19-09-2013, 06:02
Michnik w swych kazaniach napominał i nauczał, iż trzeba zawsze zwracać uwagę na to, co piszą o nas na zachodzie. Steve Forbes: Polska strzeliła sobie w stopę: http://biznes.pl/wiadomosci/raporty/ste ... detal.html (http://biznes.pl/wiadomosci/raporty/steve-forbes-polska-strzelila-sobie-w-stope,5577724,1,5105797,251,news-detal.html)
"Polska strzeliła sobie w stopę, tak jak niegdyś Argentyna, przejmując połowę oszczędności emerytalnych swoich obywateli. Obligacje rządowe znajdujące się w portfelach prywatnych funduszy inwestycyjnych zostaną przymusowo przetransferowane z powrotem do rządowej kasy. Ponieważ obligacje nie są już dłużej w posiadaniu inwestorów, rząd deklaruje, że dług narodowy został zredukowany o wartość nominalną tych papierów. Sprytny trick, dobrze zakorzeniony w sowieckim stylu myślenia. Duchy Stalina i Lenina muszą uśmiechać się pełną gębą".
Kolejny pomysł na ściągniecie forsy z obywatela: http://finanse.wp.pl/kat,1033759,title, ... aid=1113ab
Nezahualcoyotl
25-09-2013, 16:16
Szykujcie butelki na koktajle bo stan wojenny POwraca.Ten ryzy idiota jeszcze sie ludzi ze pozostanie u wladzy :lol:
http://niezalezna.pl/46414-ujawniamy-ku ... uje-wojsko (http://niezalezna.pl/46414-ujawniamy-kulisy-prowokacji-na-11-listopada-tusk-szykuje-wojsko)
Ouroboros
26-09-2013, 08:24
http://praca.wp.pl/title,Tak-sie-zalatw ... aid=111601 (http://praca.wp.pl/title,Tak-sie-zalatwia-prace-w-partii,wid,16009388,wiadomosc.html?ticaid=111601)
Wysokie standardy w całej swej krasie. "Partyjna młodzieżówka jest lepsza niż biuro pośrednictwa pracy. – Chcesz staż czy od razu pracę? – usłyszał już na wstępie dziennikarz TVN24, który udając młodego człowieka po studiach, zapragnął zapisać się do platformerskiej młodzieżówki, czyli Młodych Demokratów".
No ale jakby nie patrzeć to zawsze jakas sznasa dla bezrobotnych hehe.
Oni to mają poczucie humoru ;)
http://niezalezna.pl/46457-platforma-an ... sie-smieje (http://niezalezna.pl/46457-platforma-anonimowo-ratuje-hanke-internet-sie-smieje)
Zakapior-san
29-09-2013, 13:56
http://fakty.interia.pl/swiat/news-rmf2 ... Id,1034831 (http://fakty.interia.pl/swiat/news-rmf24-afera-lobbingowa-w-brukseli-zamieszani-polscy-europosl,nId,1034831)
Wszystkich polskich europosłów kupiono. Ktoś ma jeszcze wątpliwości czy ci ludzie sprzedają Polskę za własne korzyści :?:
A propos referendum w Warszawie. Czyli "radośnie i pozytywnie" :)
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... Cd8_ur1pjA (http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=RCd8_ur1pjA)
Zakapior-san
07-10-2013, 19:20
http://fakty.interia.pl/polska/news-byl ... st66459072 (http://fakty.interia.pl/polska/news-byly-dyrektor-zarobil-majatek-na-swoich-analizach,nId,1038445#pst66459072)
Niech żyje POlska przedsiębiorczość :mrgreen:
http://fakty.interia.pl/polska/news-byly-dyrektor-zarobil-majatek-na-swoich-analizach,nId,1038445#pst66459072
Niech żyje POlska przedsiębiorczość :mrgreen:
Nieźle się uśmiałem ale w sumie to Polak Potrafi to hasło coś znaczy :D
ps. A za chwilę zacznie się cyrk z referendum w Warszawie tylko czekać i niech się grzeje POPCORN będzie zabawa.
Baal-Melkart
14-10-2013, 18:30
Niewiele zabrakło do odwołania Gronkiewicz-Waltz, ale jak by nie patrzeć to kolejna porażka PiS. Zastanawiam się, czy silne zaangażowanie PiS-u w te referendum nie przyniosło więcej szkody niż pożytku zwolennikom odwołania Gronkiewicz-Waltz.
Zakapior-san
14-10-2013, 19:13
Niewiele zabrakło do odwołania Gronkiewicz-Waltz, ale jak by nie patrzeć to kolejna porażka PiS.
Zależy jak dla kogo bo pisiory na pewno nie uznają tego jako porażkę. Teraz będą wywlekać jak to PO-wcy przymuszali (poniekąd faktycznie) urzędników i nauczycieli żeby nie szli na referendum, jak to niedostatecznie rozlepiono plakaty informujące o referendum itd. Poza tym wynik głosowania za odwołaniem był miażdzący dla HGW (ponad 90% przeciwko niej). Będzie to jeszce wiele razy poruszane przez przeciwników PO, jak dla mnie to początek końca Tuska i ferajny.
Zresztą przede wszystkim chciałbym wskazać na pewien szczegół, który niewielu raczyło zauważyć (Ty też Baal?).
Otóż przy okazji tego referendum wyszły czarno na białym hipokryzja i moralność Kalego ze strony PO, która zawsze przed wyborami (parlamentarnymi, prezydenckimi, samorządowymi) krzyczała że iść na wybory to obywatelski obowiązek a kto nie idzie ten "nie dorósł do demokracji", "powinno się takich karać grzywną" itp. Tutaj nagle sami wrzeszczeli żeby nie iść, nawet w studiu TVP o 21.00 facet z PO powiedział że nie poszedł na referendum bo uwazał to za swój obowiązek. Gdyby mieli zasady to mówiliby "iść ale głosować przeciw odwołaniu" a nie "wogóle nie iść". Według mnie ta partia mieniąca się "obywatelską" właśnie ostatecznie ukazała swoje prawdziwe- antyobywatelskie oblicze.
Jeśli w Polsce prezydent i premier nawołują by nie głosować lub nie brać udziału w prawnym referendum to znaczy że w tym państwie nie ma już demokracji, że jest dyktat rządzących nie liczących się ze społeczeństwem. To klęska polskiej demokracji i żadne pohukiwania medialne tego nie zagłuszą. Premier dziękuje tym co nie poszli głosować! To osoba która nigdy nie powinna być premierem demokratycznego państwa :!:
Nezahualcoyotl
14-10-2013, 19:22
ale jak by nie patrzeć to kolejna porażka PiS.
W moim odczucie bardziej porazka wyborcow.Frekwencja wczorajszego referendum dobitnie ukazuje ze jako spoleczenstwo obywatelskie nie potrafimy korzystac z przyslugujacych nam praw dzieki ktorym mozna polepszyc wlasna egzystencje.Reasumujac Polacy nie dorosli do demokracji i odpowiedzialnosci za wlasny los ;)
Oczywiscie nagonka i szukanie "winnego" zaczelo sie jeszcze wczoraj po pierwszych wynikach i w tym jestesmy debesciaki :lol:
W moim odczucie bardziej porazka wyborcow.Frekwencja wczorajszego referendum dobitnie ukazuje ze jako spoleczenstwo obywatelskie nie potrafimy korzystac z przyslugujacych nam praw dzieki ktorym mozna polepszyc wlasna egzystencje.Reasumujac Polacy nie dorosli do demokracji i odpowiedzialnosci za wlasny los ;)
Myślę, że taka krytyka jest trochę przesadzona. Większość ludzi miało po prostu wywalone na tą całą sprawę, tzn. większość warszawiaków nie widziała konieczności odwołania HGW, dlatego niska frekwencja. Stąd też:
Poza tym wynik głosowania za odwołaniem był miażdzący dla HGW (ponad 90% przeciwko niej).
bo zmobilizowali się głównie przeciwnicy HGW.
Jeśli w Polsce prezydent i premier nawołują by nie głosować lub nie brać udziału w prawnym referendum to znaczy że w tym państwie nie ma już demokracji, że jest dyktat rządzących nie liczących się ze społeczeństwem. To klęska polskiej demokracji i żadne pohukiwania medialne tego nie zagłuszą. Premier dziękuje tym co nie poszli głosować! To osoba która nigdy nie powinna być premierem demokratycznego państwa
To już wskazuje na pewną patologie. Co gorsze, takie zachowanie powinno być bulwersujące, mnie samego to jednak nie zdziwiło.
Baal-Melkart
14-10-2013, 20:43
Zresztą przede wszystkim chciałbym wskazać na pewien szczegół, który niewielu raczyło zauważyć (Ty też Baal?).
Zauważyłem i to faktycznie jest naganne. Problem w tym, że trzy lata temu Kaczyński był nie lepszy podczas referendum w Łodzi. Polityka jest cyniczna. Ale nic nie szkodzi wygarnąć jednym i drugim co jakiś czas co się o nich i ich "polityce" myśli.
bo zmobilizowali się głównie przeciwnicy HGW.
A propos przeciwników HGW (skrót, że ja o tym wcześniej nie pomyślałem :) ), ma może ktoś przekrój głosujących wedle struktury wieku? Chciałbym wiedzieć, czy głosował głównie twardy elektorat PiS-u czy może też tzw. młodzi przypisywani raczej Platformie?
Nezahualcoyotl
14-10-2013, 21:33
Problem w tym, że trzy lata temu Kaczyński był nie lepszy podczas referendum w Łodzi.
Robil to jako szef partii nie rzadu lub panstwa co w pewien sposob usprawiedliwia jego starania ochrony partyjnego stolka w przeciwienstwie do funkcji premiera oraz prezydenta.Niemniej obydwa(trzy) incydenty uwazam za karygodne ;)
Z tego co mówili mi znajomi Warszawiacy, to oni uważają HGW za najlepszą możliwą alternatywę i nie poszli na referendum właśnie po to, bo chcą, by została (jakby poszli i zagłosowali przeciw to by była odpowiednia frekwencja i by ją odwołali, zwolennicy nie byli tak zorganizowani jak przeciwnicy.)
chochlik20
15-10-2013, 08:53
Do dwóch razy sztuka, a nóż się uda :D
http://fakty.interia.pl/prasa/news-gaze ... st66730942 (http://fakty.interia.pl/prasa/news-gazeta-polska-codziennie-trzeba-powtorzyc-referendum,nId,1042242#pst66730942)
Według mnie wynik głosowania PiS zawdzięcza właśnie sobie, to co wcześniej było formą bezpartyjnego referendum stało się przykładem zażartej walki politycznej. Dawni inicjatorzy tego odeszli w cień by ustąpić miejsca w blasku fleszy Kaczyńskiemu i reszcie. Dodajmy do tego jeszcze aferę z godziną W. Mnie ciekawi fakt (nie do sprawdzenia niestety :( ) ile osób tak naprawdę zagłosowało na tak bo uważało prezydent za osobę niekompetentną a ile tak naprawdę z sympatii propisowskich i stosunku do obecnej partii.
Mnie ciekawi fakt (nie do sprawdzenia niestety :( ) ile osób tak naprawdę zagłosowało na tak bo uważało prezydent za osobę niekompetentną a ile tak naprawdę z sympatii propisowskich i stosunku do obecnej partii.
Wg TNS:
1. Sympatie polityczne głosujących za odwołaniem
http://redir.atmcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/p2/i/5e1b18c4c6a6d31695acbae3fd70ecc6/9037d452-34b1-11e3-8678-0025b511229e.jpg?salt=3923D274ABD01244F7577D22443C 9B1E&token=DBE1FF7B9976FD232A49810FFC5BCCC1618829A640C9 67DC4414B78E851E1F109885049B0E40CC476D75BAF1E4DC96 4349733F3CFBF036BEEF85D12CACC43B1719EFCDF83F14151B FCDB5CAE14DFA0F3E768DAD032CF8F63F07C7AD37163EE64B0 7CE348B733B37C46ED99B10510079B542A525ACC197655EA7B 0F4C49B53042&type=1&quality=95&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=616&srch=2000&dstw=616&dsth=2000
2. Wiek biorących udział w referendum:
Z sondażu wynikało także, że wśród uczestników referendum najwięcej było osób w wieku 40-59 lat (30,6 proc.), a następnie 60+ (28,8 proc.) W wieku 18-25 lat frekwencja wyniosła 23,8 proc., a w przedziale 26-39 - 23,5 proc.
Wynika z powyższego, że większość głosujących (oczywiście za odwołaniem) była sympatykami PiS-u w wieku zaawansowanym. Główny elektorat PO w takich miastach jak Warszawa (młodzi, wykształceni, z dużych miast) został w domu.
Kilka refleksji. Całą otoczkę obozu prorządowego wokół referendum można zobrazować krótkim stwierdzeniem "Demokracja zwyciężyła. Ludzie zostali w domach". W sumie jest to smutne, ale oczywiście kupy ludzi (typu chochlik, który zauważa wyłącznie "aferę W" :? ) to nie rusza. Cóż, widocznie jako społeczeństwo zasługujemy wyłącznie na PiS i PO. Smutne, ale prawdziwe.
PiS przyciągnęło do referendum sporo swoich wyborców w Warszawie, ale na ostatnim etapie popełniło moim zdaniem poważny błąd (zresztą typowy dla PiS, bo tam od myślenia jest tylko Jarek, a czasem u niego proces ten szwankuje) - poleciało w bezsensowną kiełbasę wyborczą i slogany polityczne, które co prawda zapewniły im zwycięstwa na Podkarpaciu i w Elblągu, ale tutaj jest Warszawa, z całym szacunkiem. Zresztą Guział też odleciał.
Jestem spod Warszawy i niestety nie mogłem wziąć udziału w głosowaniu. A głosowałbym za odwołaniem HGW po pierwsze z racji szczerej niechęci do wszystkiego co związane z PO, po drugie z racji ciągłych podwyżek biletów, które szczególnie dotykają mieszkańców podwarszawskich powiatów (przeciętnie 30% rok w rok, przy kilkunastu % dla Warszawiaków).
Acha, i oczywiście największa nauka z tego referendum - w kolejnej kadencji będzie rządziła koalicja PO-SLD-PSL, chociaż wybory wygra PiS. Wycofanie się SLD w kluczowym momencie z kampanii referendalnej to w praktyce kamień węgielny pod taką koalicję w przyszłej kadencji. Tak więc poza nicnierobieniem jeżeli chodzi o sprawy gospodarcze (poza wyciąganiem pieniędzy od ludzi w ramach podwyżek podatków i "reform" OFE) dojdzie nam rewolucja obyczajowa. Parafrazując teksty medialnych gwiazd z czasów rządu PiS: "Czas uciekać... do Rosji".
chochlik20
15-10-2013, 13:05
Kilka refleksji. Całą otoczkę obozu prorządowego wokół referendum można zobrazować krótkim stwierdzeniem "Demokracja zwyciężyła. Ludzie zostali w domach". W sumie jest to smutne, ale oczywiście kupy ludzi (typu chochlik, który zauważa wyłącznie "aferę W" :? ) to nie rusza. Cóż, widocznie jako społeczeństwo zasługujemy wyłącznie na PiS i PO. Smutne, ale prawdziwe.
Nie doczytałeś jak widzę ze zrozumieniem, aferą z W cześć osób zniesmaczyła, część ogóle nie zainteresowała się nią, a reszta myślała jak prezes PiS-u. Pamiętam jak na początku w telewizji, pokazywali się inicjatorzy tego referendum, a potem :?: Znikli, zanikli, słuch o nich zaginał. Nie powiesz mi chyba, że referendum powinno być obywatelskie, bezpartyjne, wystarczyło, żeby powiedzieli co oni sądzą o tym, i tyle. Zresztą sam zauważyłeś:
PiS przyciągnęło do referendum sporo swoich wyborców w Warszawie, ale na ostatnim etapie popełniło moim zdaniem poważny błąd (zresztą typowy dla PiS, bo tam od myślenia jest tylko Jarek, a czasem u niego proces ten szwankuje) - poleciało w bezsensowną kiełbasę wyborczą i slogany polityczne, które co prawda zapewniły im zwycięstwa na Podkarpaciu i w Elblągu, ale tutaj jest Warszawa, z całym szacunkiem. Zresztą Guział też odleciał.
Czyż to nie inicjatorzy tego referendum powinni najwięcej krzyczeć na temat złamanych procedur, a nie PiS?
Z inicjatywy obywatelskiej zrobiła bezpardonowa walka o wpływy w stolicy, więc nie dziwie się, że zabrakło ileś tam procent.
chochlik, jak sam zauważyłeś: "Według mnie wynik głosowania PiS zawdzięcza właśnie sobie". Zupełnie jakoś umknął Ci fakt, że prezydent, premier, wszyscy czołowi politycy partii rządzącej, szef SLD, kupa "czołowych publicystów" postawiła sprawę jasno - "nie idźcie głosować!". Wszystko to oczywiście "w imię demokracji oraz dobra obywateli". A teraz te same osoby, jedna po drugiej idą krok dalej i wyrażają gorące poparcie dla prezydenckiego projektu zmian w praktyce zabijającego możliwość odwołania władz w trakcie kadencji (zresztą prezydent robi się powoli ekspertem od przepychania antyobywatelskich ustaw- wcześniej zmiany do prawa o zgromadzeniach).
I nie kupuję tłumaczenia, że to była inicjatywa polityczna, że rok do wyborów, że HGW będzie i tak komisarzem. Referendum JEST instrumentem demokracji. I twierdzenie, że tak nie jest i w Warszawie nie można, a TRZEBA to olać, a za chwilę odbierzemy społeczeństwu w ogóle możliwość referendalnego zmieniania władz - jest ANTYDEMOKRATYCZNE. Koniec i kropka. Bo nie jest demokratyczną sytuacja, w której ustawodawca daje (w jego mniemaniu) iluzoryczną możliwość działania dla społeczności lokalnej, po czym (kiedy widzi, że mobilizacja i niechęć jest tak duża, że ludzie przekroczą dany, wydawało się, nieosiągalny próg) - odbiera nawet tę iluzoryczną możliwość poprzez zwiększenie progu. Przecież to jest jak powiedzenie dziecku - położyłem Ci zabawkę na drugiej półce, ale jakoś się wdrapałeś, to teraz Ci ją przełożę na najwyższą. Wydźwięk nowego projektu jest dokładnie taki, a społeczeństwo traktowane jest jak banda debili, za których trzeba myśleć. Ale oczywiście dla przeciętnego zjadacza chleba w Polsce, ogłupionego tym całym prorządowym szumem, problemu w ogóle nie ma.
chochlik20
15-10-2013, 16:36
chochlik, jak sam zauważyłeś: "Według mnie wynik głosowania PiS zawdzięcza właśnie sobie". Zupełnie jakoś umknął Ci fakt, że prezydent, premier, wszyscy czołowi politycy partii rządzącej, szef SLD, kupa "czołowych publicystów" postawiła sprawę jasno - "nie idźcie głosować!". Wszystko to oczywiście "w imię demokracji oraz dobra obywateli". A teraz te same osoby, jedna po drugiej idą krok dalej i wyrażają gorące poparcie dla prezydenckiego projektu zmian w praktyce zabijającego możliwość odwołania władz w trakcie kadencji (zresztą prezydent robi się powoli ekspertem od przepychania antyobywatelskich ustaw- wcześniej zmiany do prawa o zgromadzeniach).
Czy jakby Ci czołowi politycy kazaliby mi skoczyć na główkę do pustego basenu miałbym to zrobić :?:
Czemu zaś Tobie umyka fakt, że liderzy, którzy zapoczątkowali tą inicjatywę zostali wepchnięci przez PiS w cień?
I nie kupuję tłumaczenia, że to była inicjatywa polityczna, że rok do wyborów, że HGW będzie i tak komisarzem. Referendum JEST instrumentem demokracji. I twierdzenie, że tak nie jest i w Warszawie nie można, a TRZEBA to olać, a za chwilę odbierzemy społeczeństwu w ogóle możliwość referendalnego zmieniania władz - jest ANTYDEMOKRATYCZNE. Koniec i kropka. Bo nie jest demokratyczną sytuacja, w której ustawodawca daje (w jego mniemaniu) iluzoryczną możliwość działania dla społeczności lokalnej, po czym (kiedy widzi, że mobilizacja i niechęć jest tak duża, że ludzie przekroczą dany, wydawało się, nieosiągalny próg) - odbiera nawet tę iluzoryczną możliwość poprzez zwiększenie progu. Przecież to jest jak powiedzenie dziecku - położyłem Ci zabawkę na drugiej półce, ale jakoś się wdrapałeś, to teraz Ci ją przełożę na najwyższą. Wydźwięk nowego projektu jest dokładnie taki, a społeczeństwo traktowane jest jak banda debili, za których trzeba myśleć. Ale oczywiście dla przeciętnego zjadacza chleba w Polsce, ogłupionego tym całym prorządowym szumem, problemu w ogóle nie ma.
Nie rozumiesz, że tak długa(bardzo krótka tak naprawdę) jak na czele inicjatywy stali ludzie nie zrzeszeni w żadnej partii była to inicjatywa obywatelska. Oczywiście, zgodzę się z rzeczą, że referendum jest jednym z narzędzi demokracji, tyle, że to społeczeństwo - czyli zwykli obywatele powinni mieć szanse przeprowadzenia tego od początku do końca, a nie jak w tym przypadku na czele inicjatywy stanął brutalnie PiS.
Wystarczy zobaczyć na wykres, który sam wrzuciłeś, ponad połowa ankietowanych, która głosowała miała sympatie pro - PiS-owskie, Ci ludzie poszli do urn bo tak chciał prezes, zagłosowali tak jak chciał. Jak dla mnie upolitycznienie tego narzędzia stało się porażką tego referendum, bo zapewne gdyby PiS nie przejął pałeczki z rąk pierwotnych, to wynik byłby zgoła inny zapewne. Ludzie zrobili by na złość PO, Tuskowi, który nawoływał by nie iść, PO wyszło by na tego złego, który niszczy demokracje, a PiS na partię neutralną, a tak zrobili na złość prezesowi. Jak dla mnie w tym momencie możesz podziękować PiS-owi, który chciał zgarnąć kolejne miasto dla siebie.
Czy jakby Ci czołowi politycy kazaliby mi skoczyć na główkę do pustego basenu miałbym to zrobić :?:
Trochę nie ogarniam, w jakim kierunku zmierzasz z tym tekstem? Przecież dokładnie tak się stało - politycy wezwali swój elektorat do pozostania w domach i tak się stało...
referendum jest jednym z narzędzi demokracji, tyle, że to społeczeństwo - czyli zwykli obywatele powinni mieć szanse przeprowadzenia tego od początku do końca, a nie jak w tym przypadku na czele inicjatywy stanął brutalnie PiS.
Czyli jednym słowem, jeżeli pod jakąkolwiek inicjatywę w ramach referendum podłączy się jakakolwiek partia polityczna, to referendum nie jest narzędziem demokracji? Społeczeństwo - zwykli obywatele i tak mają niesamowicie ciężko z jakąkolwiek inicjatywą, czy to referendalną, czy to ustawodawczą. A partie polityczne (i w przeciwieństwie do Ciebie, nie widzę tutaj tylko ślepo PiS, czy PO - wszystkie jak jeden mąż) tylko rzucają kłody pod nogi. Zbierzesz 100 tys. podpisów pod obywatelskim projektem ustawodawczym - zostanie odrzucony w pierwszym czytaniu sejmowym. Zawsze! Chcesz w ramach referendum odwołać jakiegoś lokalnego polityka - mówią Ci żebyś został w domu. A następnie w praktyce chcą wyeliminować możliwość odwołania kogokolwiek. Weź na chwilę spójrz na oczy poza swoją nienawiść do PiS i dostrzeż, że tak się właśnie zabija społeczeństwo obywatelskie.
Wystarczy zobaczyć na wykres, który sam wrzuciłeś, ponad połowa ankietowanych, która głosowała miała sympatie pro - PiS-owskie, Ci ludzie poszli do urn bo tak chciał prezes, zagłosowali tak jak chciał. Jak dla mnie upolitycznienie tego narzędzia stało się porażką tego referendum, bo zapewne gdyby PiS nie przejął pałeczki z rąk pierwotnych, to wynik byłby zgoła inny zapewne. Ludzie zrobili by na złość PO, Tuskowi, który nawoływał by nie iść, PO wyszło by na tego złego, który niszczy demokracje, a PiS na partię neutralną, a tak zrobili na złość prezesowi. Jak dla mnie w tym momencie możesz podziękować PiS-owi, który chciał zgarnąć kolejne miasto dla siebie.
Widzisz, różnica między nami jest taka, że ja potrafiłem dostrzec poważne błędy w wykonaniu PiS. A Ty konkretnych, dużo większych i bardziej siermiężnych w skutkach baboli PO za nic dostrzec nie potrafisz.
chochlik20
15-10-2013, 17:08
Trochę nie ogarniam, w jakim kierunku zmierzasz z tym tekstem? Przecież dokładnie tak się stało - politycy wezwali swój elektorat do pozostania w domach i tak się stało...
Czyli co praktycznie wszyscy Warszawiacy mają zacięcie pro - PO, bo ta partia najwięcej o tym krzyczała?
Czyli jednym słowem, jeżeli pod jakąkolwiek inicjatywę w ramach referendum podłączy się jakakolwiek partia polityczna, to referendum nie jest narzędziem demokracji? Społeczeństwo - zwykli obywatele i tak mają niesamowicie ciężko z jakąkolwiek inicjatywą, czy to referendalną, czy to ustawodawczą. A partie polityczne (i w przeciwieństwie do Ciebie, nie widzę tutaj tylko ślepo PiS, czy PO - wszystkie jak jeden mąż) tylko rzucają kłody pod nogi. Zbierzesz 100 tys. podpisów pod obywatelskim projektem ustawodawczym - zostanie odrzucony w pierwszym czytaniu sejmowym. Zawsze! Chcesz w ramach referendum odwołać jakiegoś lokalnego polityka - mówią Ci żebyś został w domu. A następnie w praktyce chcą wyeliminować możliwość odwołania kogokolwiek. Weź na chwilę spójrz na oczy poza swoją nienawiść do PiS i dostrzeż, że tak się właśnie zabija społeczeństwo obywatelskie.
Podłączyć się, a wytrącić inicjatywę z rąk zwykłych obywateli to dwie różne rzeczy.
Widzisz, różnica między nami jest taka, że ja potrafiłem dostrzec poważne błędy w wykonaniu PiS. A Ty konkretnych, dużo większych i bardziej siermiężnych w skutkach baboli PO za nic dostrzec nie potrafisz.
Dostrzegam, tyle, że PO po za gadaniem dużo nie zrobiła, taka jest prawda, zresztą od słów do czynów daleka jest droga. PiS zniechęcił do pójścia ludzi nie podpisujących się pod żadna z partii politycznych. Przecież to referendum nie miało być wygraną żadnej opcji politycznej tylko wygraną obywatelską.
Mój Boże, dobra, poddaję się.
Zakapior-san
28-10-2013, 18:27
http://fakty.interia.pl/polska/news-new ... Id,1049799 (http://fakty.interia.pl/polska/news-newsweek-kulisy-zwyciestwa-protasiewicza,nId,1049799)
To są te słynne "standardy" :D
Mnie tam ciekawi nagły skok notowań Po i spadek PIS.... czyżby Macierewicz i jego "eksperci"??
Nezahualcoyotl
28-10-2013, 20:55
Mnie tam ciekawi nagły skok notowań Po i spadek PIS.... czyżby Macierewicz i jego "eksperci"??
A juz tam Antoni...Z pewnoscia na 100 ankietowanych 90 bylo z PO ;)
Ouroboros
29-10-2013, 06:49
Wypis niektórych przykładów kreatywnej księgowości w wykonaniu duetu PO-PSL: http://finanse.wp.pl/gid,16103976,kat,1 ... leria.html (http://finanse.wp.pl/gid,16103976,kat,136674,title,Rzad-zamiata-dlug-pod-dywan,galeria.html)
I oczywiście tzw. "wysokie standardy": http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... omosc.html (http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Edward-Klimka-spotkanie-mialo-na-celu-zaproponowanie-mi-pracy-wraz-z-sugestia-glosowania,wid,16120917,wiadomosc.html)
Zakapior-san
30-10-2013, 18:13
Hej lemingu nie trać wiary!
Rzekł profesor bardzo stary.
Chcesz być sławny, oraz wielki
Wpieprzaj szczaw i mirabelki.
A jak przeżyć ci się uda
To zobaczysz inne cuda:
Z Amber Gold-u złote sztaby
Chłopów przerobionych w baby,
Dwa kasyna na cmentarzu,
Śluby gejów przy ołtarzu,
Za Madonnę zwrot kasiory,
Bezrobocia spadek spory,
Sprawną kolej ekspresową,
Sól drogową bardzo zdrową,
Dach zamknięty na stadionie,
Tunel, który w wodzie tonie,
Dla Małgosi suknie nowe
Za pieniądze budżetowe,
Ze związkami cud debatę
i niewinną S. Beatę
Oraz to co się już zdarza:
Los z loterii do lekarza.
Ouroboros
01-11-2013, 06:50
Balcerowicz ciśnie coraz mocniej w POłowców, tylko czekać, aż sam znajdzie się na liście oszołomów. Tutaj komentarz odnośnie do ostatniej afery w PO: http://biznes.onet.pl/wideo/balcerowicz ... 759,w.html (http://biznes.onet.pl/wideo/balcerowicz-robi-sie-pseudoprywatyzacje,142759,w.html)
Efekt psuje lekko zaniedbany garnitur LB.
Nezahualcoyotl
03-11-2013, 15:29
Mozna taki projekt skomentowac tylko tak:"Wy jestescie POje..." :shock:
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/resort-s ... tach/16pql (http://wiadomosci.onet.pl/kraj/resort-sprawiedliwosci-chce-by-mozna-bylo-budowac-na-cudzych-gruntach/16pql)
Sila argumentow w Twojej wypowiedzi powala.
O tym projekcie byla mowa juz przynajmniej kilka lat temu. Po takich zmianach np. PKP bedzie moglo sprzedac powierzchnie nad dworcem PKP w Warszawie, ktora i tak nie jest im potrzebna.
Nezahualcoyotl
03-11-2013, 21:54
Sila argumentow w Twojej wypowiedzi powala.
Mnie powala natomiast twoja glupota.Widac ze nie masz nawet metra kwadratowego ziemi na wlasnosc ;)
Ostrzeżenie ustne za obrażanie drugiej osoby - K A M 2150
Po raz kolejny sila argumentu powala.
Zmiana nie prowadzi do tego, ze ktos moze budowac na gruncie bez zgody jego wlasciciela. To tylko zawarcie umowy na czas okreslonyumozliwiajacej komus budowe na gruncie, bez posiadania wlasnosci. Rozwiazanie jest troche podobne do uzytkowania wieczystego, tyle ze dotyczy budynku. Przy okazji rozwiazuje problem "pionowej" zabudowy gruntu w miastach.
Jest to rozwiazanie znane w wielu innych panstwach na swiecie - Niemczech, USA, Australii, Wlk. Bryt. itd.
Janek ma racje.... mnie zmroził tytuł i początek ale jak się zagłębić w temat to spoko pomysł.
Ouroboros
07-11-2013, 07:17
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... omosc.html (http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Beata-Sawicka-oddajcie-moja-lapowke-Nowe-fakty,wid,16148181,wiadomosc.html)
"To chyba tylko w Polsce jest możliwe! Była posłanka Beata Sawicka (49 l.), która na oczach całej Polski brała łapówkę od agentów z CBA domaga się teraz oddania jej luksusowej whisky oraz pióra z brylantem, które wręczył jej agent Tomek (37 l.)! Co gorsza bardzo możliwe, że sąd odda jej te rzeczy".
Nie wiadomo nawet w jaki sposób to komentować, a niech będzie: :lol:
chochlik20
07-11-2013, 07:58
Tyle, że wówczas w polskim prawie nie było chyba ani słowa na temat łapówki kontrolowanej, równie dobrze te rzeczy można uznać jako prezent... Powołana w trybie pilnym CBA za rządów PiS-u stała się jedną wielką kompromitacją tak naprawdę.
Zakapior-san
20-11-2013, 07:33
Najnowsze przekręty:
http://fakty.interia.pl/prasa/news-dzie ... st67961659 (http://fakty.interia.pl/prasa/news-dziennik-gazeta-prawna-korupcyjna-siec-informatyzacji,nId,1060879#pst67961659)
http://fakty.interia.pl/polska/news-pos ... Id,1060763 (http://fakty.interia.pl/polska/news-poslowie-pis-kancelaria-premiera-nie-odpowiedziala-ws-wspolp,nId,1060763)
I oczywiście ciąg dalszy rozwiązywania najbardziej palącego problemu w POlsce:
http://fakty.interia.pl/prasa/news-dzie ... Id,1060892 (http://fakty.interia.pl/prasa/news-dziennik-zachodni-ministerstwo-szuka-pedofilow-w-szkolach,nId,1060892)
W kontekście orzeczenia sądu w sprawie Sawickiej i faktycznego zakwestionowania legalności prowokacji służb bezpieczeństwa jestem ciekaw jak się zakończy sprawa Brunona K. Koleś do momentu jak do sprawy wkroczyli podstawieni agenci CBA głównie pisał pierdoły na necie i próbował zwerbować zamachowców wśród... studentów (abstrahuję tutaj od prób wybuchowych w szczerym polu, bo w to się bawił od wielu lat, ot takie dziwne hobby).
W praktyce gdyby nie agenci CBA, to jego plan wysadzenia Sejmu (i tak beznadziejny i nierealny w praktyce) byłby kolejnym komentarzem na onecie odnośnie "uzdrowienia sytuacji w kraju".
chochlik20
20-11-2013, 14:16
I oczywiście ciąg dalszy rozwiązywania najbardziej palącego problemu w POlsce:
http://fakty.interia.pl/prasa/news-dzie ... Id,1060892 (http://fakty.interia.pl/prasa/news-dziennik-zachodni-ministerstwo-szuka-pedofilow-w-szkolach,nId,1060892)
To pewnie po tym jak u jednego z katechetów odkryto zdjęcia pedofilskie, a mimo tego uczył nadal.
W kontekście orzeczenia sądu w sprawie Sawickiej i faktycznego zakwestionowania legalności prowokacji służb bezpieczeństwa jestem ciekaw jak się zakończy sprawa Brunona K. Koleś do momentu jak do sprawy wkroczyli podstawieni agenci CBA głównie pisał pierdoły na necie i próbował zwerbować zamachowców wśród... studentów (abstrahuję tutaj od prób wybuchowych w szczerym polu, bo w to się bawił od wielu lat, ot takie dziwne hobby).
W praktyce gdyby nie agenci CBA, to jego plan wysadzenia Sejmu (i tak beznadziejny i nierealny w praktyce) byłby kolejnym komentarzem na onecie odnośnie "uzdrowienia sytuacji w kraju".
Agenci ABW jak już co.
Ouroboros
21-11-2013, 16:30
PO i jej machlojki część 43 i 1/4:
http://wiadomosci.dziennik.pl/polityka/ ... -osob.html (http://wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/443621,przesluchiwali-schetyne-kulisy-wielkiej-akcji-cba-i-aresztowania-18-osob.html)
http://wiadomosci.dziennik.pl/polityka/ ... cesem.html (http://wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/443615,cam-media-odcina-sie-od-afery-korupcyjnej-i-grozi-mediom-procesem.html)
No i potem dziwią się, że ktoś rzuci iż POlityka to wielki "bajzel": http://wpolityce.pl/wydarzenia/67333-ca ... wie-gazety (http://wpolityce.pl/wydarzenia/67333-call-girl-o-nicku-dlugonoga-paulina-od-lat-pracuje-w-kancelarii-premiera-o-sekrecie-z-al-ujazdowskich-13-donosza-dwie-gazety)
Z powyższego dobry tekst: "Jak donoszą obie gazety Katarzyna D. – która pracowała kancelarii, gdy premierem był Jerzy Buzek, była przez jakiś czas dziewczyną pracownika Biura Ochorny Rządu. Ich związek skończył się w tak burzliwych okolicznościach, że Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego musiała zabadać sprawę. Zachodziła bowiem obawa, iż romans mógł przyczynić się do osłabienia bezpieczeństwa Kancelarii Premiera".
Gdyby premier zachorował na szczerość (przyjmijmy, że jest to możliwe ;) ) jego ostatnie przemówienie mogłoby wyglądać tak:
"... To, że nam się nie udało z Zieloną Wyspą -- przepraszam -- To, że nam się z niczym nie udało jest wyłącznie winą partii Jarosława Kaczyńskiego!
Udowodnili to już wielokrotnie nasi dzielni dziennikarze z Polsatu, TVP oraz TVN, nie mówiąc już o naszych dziennikarzach z TOK fm oraz Polskiego Radia. Także Gazety Wyborczej, polskiego Newsweeka itd.
To samo dotyczy afery hazardowej, stoczniowej, smoleńskiej, szpitalnej, autostradowej, stadionowej, receptowej, szkolnej, emeryturowej, TV cyfrowej, informatyzacyjnej, afery inwigilacji internetowej (ACTA), afery niewykorzystanych funduszy europejskich, afery wstrzymanych dopłat europejskich, afery obciętych dotacji dla polskiego rolnictwa, afery obciętej refundacji składki europejskiej, afery kolejowej, afery śmieciowej, afery sześciolatków, afery pakietu klimatycznego, afery korupcji kolesiowskiej w spółkach skarbu państwa, afery OFE oraz afery dziury budżetowej (itd. itd.)
Zawsze nasi dziennikarze dzielnie stoją na straży prawdy oraz na straży ustroju.
Winę za całe zło w naszej ukochanej ojczyźnie ponosi PiS, który -- chcąc założyć IV Rzeczpospolitą -- dąży do zburzenia dotychczasowego porządku ustanowionego przez gen. Kiszczaka oraz innych ludzi honoru.
PS. Na mój piłkarski rozum mamy najlepszych rozgrzanych sędziów na świecie.
PS. Na mój piłkarski rozum wszystkie kobiety powinne pracować jak najdłużej, np. do 67 roku życia.
PS. Na mój piłkarski rozum Polska powinna solidarnie z Niemcami płacić najwyższe stawki za emisję CO2. Zamiast elektrowni węglowych powinniśmy mieć niemieckie wiatraki i francuskie elektrownie jądrowe. Stać nas przecież na to, żeby pomóc naszym zachodnim sąsiadom!..."
Zakapior-san
29-11-2013, 13:50
http://fakty.interia.pl/polska/news-pre ... st68291868 (http://fakty.interia.pl/polska/news-premier-rok-rodziny-chcemy-zamienic-w-dekade-rodzin,nId,1065841#pst68291868)
Premier podkreślił, że obecnie w jego gabinecie 19 ministrów ma w sumie 50 dzieci.
Chciałoby się rzec: syty głodnego nie zrozumie :lol:
Generalnie cały ten link pasuje do Centrum Humoru ale jednak Rząd i Unia zaczęły coś robić z rodzinami. Szkoda, że jak zwykle wszystko w złą stronę:
http://polskalokalna.pl/wiadomosci/slas ... st68285079 (http://polskalokalna.pl/wiadomosci/slaskie/news/rodzice-z-naszych-synow-chca-zrobic-dziewczynki,1969803,225#pst68285079)
Nie wiem gdzie to dać, najwyżej moderator przerzuci:
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/jaroslaw ... czna/8hv33 (http://wiadomosci.onet.pl/kraj/jaroslaw-gowin-powoluje-nowa-partie-polityczna/8hv33)
:) jes jes jes!
Nezahualcoyotl
07-12-2013, 16:21
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/jaroslaw ... czna/8hv33 (http://wiadomosci.onet.pl/kraj/jaroslaw-gowin-powoluje-nowa-partie-polityczna/8hv33)
No to mamy pierwsza na swiecie Ipartie :mrgreen: A tak na powaznie to znowu te same tluste ryje tylko ze w innym kubraczku ;)
Hmmm nie wiem... poglądy niby mają sensowne, ludzie też raczej spoko, ale pewnie jakby dorwali się do koryta to byłoby to samo.
Gaius Julius
08-12-2013, 00:41
No to mamy pierwsza na swiecie Ipartie :mrgreen: A tak na powaznie to znowu te same tluste ryje tylko ze w innym kubraczku ;)
widzę, że ktokolwiek ma jakikolwiek związek z PO (nieważne, że już nie jest w partii) jest tym złym tzn "tłustym ryjem" :roll: może trochę wiary, w końcu nic jeszcze tak na prawdę nie wiadomo o tym tworze.
Z chęcią bym zobaczył program tej partii. :)
Nezahualcoyotl
08-12-2013, 11:41
widzę, że ktokolwiek ma jakikolwiek związek z PO (nieważne, że już nie jest w partii) jest tym złym tzn "tłustym ryjem"
Mam gdzies z ktorej partii pochodza te "odpadki polityczne" ktore poddaly sie recyclingowi w postaci zielonego jabluszka bo to wciaz sa :arrow: tluste ryje majace na celu ponowne pobieranie poselskiej pensji wiedzac ze w pojedynke na takowa nie maja szans po kolejnych wyborach;)
Z chęcią bym zobaczył program tej partii. :)
Co to ma do rzeczy?Myslisz ze sie z niego wywiaza?W tym kraju kazda z partii obiecuje kraj mlekiem i miodem plynacy...malymi literami dopisane :arrow: tylko dla wybranych ;)
w końcu nic jeszcze tak na prawdę nie wiadomo o tym tworze.
Dysponujemy duzym zbiorem informacji o tym tworze ktore daja nam jego czlonkowie ;)
widzę, że ktokolwiek ma jakikolwiek związek z PO (nieważne, że już nie jest w partii) jest tym złym tzn "tłustym ryjem"
To jest wlasnie glowny problem polskiego wyborcy ze nie ma na kogo oddac swoj glos bo wciaz te same tluste ryje siedza w polityce i tylko naiwny wierzy ze ich cele oraz mentalnosc ulegly przemianie.JKW to jedyna szansa na zmiane tego zamknietego kola ;)
Jakby reaktywowała się partia przyjaciół piwa z Januszem Rewińskim na czele może bym na nich zagłosował...
Zawsze to jedno piwo za darmo na wiecu....
Nezahualcoyotl
06-01-2014, 17:02
Za ten humor zawsze mam szacunek dla Pietrzaka
[youtube:aa1lmtq2]http://www.youtube.com/watch?v=NtxNThkdhqo[/youtube:aa1lmtq2]
Zakapior-san
02-06-2014, 21:49
Programhttp://cdncache1-a.akamaihd.net/items/it/img/arrow-10x10.png (http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/liga-polskich-rodzin-karci-janusza-korwin-mikkego/1zwhf#) wyborczy [P]artii [O]szustów 2015:
1.Zniewolenie i kontrola społeczeństwa oczywiście dla "DOBRA I BEZPIECZEŃSTWA OBYWATELI".
2.Uległość władzom UE, USA & Izraela wzamian za (????????)
3.Zmniejszenie bezrobocia poprzez wyjazdy Polaków do pracy za granicę.
4.Utrudnienie dostępu do lekarzy oraz stopniowe wydłużanie wieku emerytalnego, tym samym wielu Polaków zakończy swój marny, niewolniczy żywot i odciąży ZUS i OFE od wypłaty emerytur i rent.
5.CHWILOWO darmowy "szczaw i mirabelki" dla wszystkich biednych aby uniknąć głodu.
6.Wypłacanie nieuzasadnionych nagród, premii dla wszystkich posłów, senatorów i urzędników.
7.Zwalczanie wartości takich jak: wolność, naród, państwo, własność prywatna, hierarchia i honor.
8.Zamiatanie wszystkich afer i przekrętów pod dywan, które szkodzą jedynie słusznej partii władzy.
9.Walka z kościołem oraz niszczenie najważniejszej komórki społecznej jaką jest rodzina.
10.Zwiększenie biurokracji (czyt.urzędniczych pasożytów) aby rodziny, przyjaciele i znajomi mieli posady.
11.Obniżenie poziomu nauczania w szkołach aby stworzyć tępych, posłusznych niewolników, którymi w przyszłości będzie łatwiej manipulować.
12.Fałszowanie wyborów (wpływ na PKW +"Ruskie Serwery").
13.Podporządkowanie sobie władzy wykonawczej, sądowniczej i mediów.
14.Eliminacja przeciwników politycznych (czyt."Seryjny Samobójca").
15.Nękanie ludzi "Sprawiedliwością Społeczną",która nie ma nic wspólnego ze sprawiedliwością, by dalej tkwić w niesprawiedliwym i niemoralnym socjalizmie.
16.Współpraca i legalizacja: NWO - GMO, Przymusowe Szczepienia, Chemtrails, Codex Alimentarius, Depopulacja ...
"BY ŻYŁO SIĘ LEPIEJ" ,,, ZŁODZIEJOM, OSZUSTOM I PASOŻYTOM
Nezahualcoyotl
03-06-2014, 11:57
:clap:
Programhttp://cdncache1-a.akamaihd.net/items/it/img/arrow-10x10.png (http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/liga-polskich-rodzin-karci-janusza-korwin-mikkego/1zwhf#) wyborczy [P]artii [O]szustów 2015:
1.Zniewolenie i kontrola społeczeństwa oczywiście dla "DOBRA I BEZPIECZEŃSTWA OBYWATELI".
4.Utrudnienie dostępu do lekarzy oraz stopniowe wydłużanie wieku emerytalnego, tym samym wielu Polaków zakończy swój marny, niewolniczy żywot i odciąży ZUS i OFE od wypłaty emerytur i rent.
5.CHWILOWO darmowy "szczaw i mirabelki" dla wszystkich biednych aby uniknąć głodu.
6.Wypłacanie nieuzasadnionych nagród, premii dla wszystkich posłów, senatorów i urzędników.
7.Zwalczanie wartości takich jak: wolność, naród, państwo, własność prywatna, hierarchia i honor.
8.Zamiatanie wszystkich afer i przekrętów pod dywan, które szkodzą jedynie słusznej partii władzy.
9.Walka z kościołem oraz niszczenie najważniejszej komórki społecznej jaką jest rodzina.
10.Zwiększenie biurokracji (czyt.urzędniczych pasożytów) aby rodziny, przyjaciele i znajomi mieli posady.
11.Obniżenie poziomu nauczania w szkołach aby stworzyć tępych, posłusznych niewolników, którymi w przyszłości będzie łatwiej manipulować.
15.Nękanie ludzi "Sprawiedliwością Społeczną",która nie ma nic wspólnego ze sprawiedliwością, by dalej tkwić w niesprawiedliwym i niemoralnym socjalizmie.
16.Współpraca i legalizacja: NWO - GMO, Przymusowe Szczepienia, Chemtrails, Codex Alimentarius, Depopulacja ...
Przynajmniej sport zostawili w spokoju
Gaius Julius
03-06-2014, 13:11
ad 3. Nie wiem, ale się wypowiem - standardowe.... wzrost ilości Emerytów a tym samym mniejsza ilość pracujących = mniej składek do ZUS = mniejsze emerytury. Założywszy, że nie podniesiono by wieku emerytalnego to minister finansów powiedziałby - "sorry, mniejsze emerytury" a ten zostałby zjechany równo z asfaltem. Mniej składek > mniej kasy > mniejsze emerytury - dla mnie ta zależność jest prosta jak budowa cepa.
I tak źle, i tak źle. Nobla dla tego kto wynajdzie sposób by emerytury były wyższe bez podnoszenia wieku emerytalnego.
ad 12. j/w - Złapałeś kogoś za rękę na gorącym uczynku, że wypowiadasz się z taką pewnością? Czy znowu łykasz wszystko co prezes "wyprodukuje"? Czyli generalnie powielanie czyichś bzdur.
ad. 14 - taaak "Seryjniak" - my i tak wiemy swoje :rolleyes: ciekawe kto i w jakim celu miałby eliminować ludzi, którzy politycznie stanowili margines? Swoje za uszami też mieli swoją drogą.
Co do reszty to się nie wypowiem, bo nie mam wiedzy na ten temat.
adriankowaty
03-06-2014, 15:42
W ramach odpowiedzi na post Zakapiora - przyganiał kocioł garnkowi:
http://fakty.tvn24.pl/ogladaj-online,60/startowaly-do-pe-z-list-korwin-mikkego-choc-nie-podzielaja-jego-pogladow,434545.html
Lista osób która popełniła ,,samobójstwo''...:
http://blogi.newsweek.pl/Tekst/polityka-polska/653143,w-wolnej-polsce-gina-ludzie-tajemnicze-smierci-po-smolensku-seryjny-samobojca-lista-osob-zamordowanych-przez-rzad-i-obcy-wywiad-%E2%80%93-wyjasnienie-zgonowx3.html
Nezahualcoyotl
19-06-2014, 18:00
W ramach odpowiedzi na post Zakapiora - przyganiał kocioł garnkowi:
http://fakty.tvn24.pl/ogladaj-online,60/startowaly-do-pe-z-list-korwin-mikkego-choc-nie-podzielaja-jego-pogladow,434545.html
Na liste sukcesow ryzej platformy odpowiedziales materialem skupiajacym sie na osobistych pogladach Korwina a nie na programie jego partii tak jak to uczynil Zakapior-san.Calkowicie chybiona riposta...
"Panie Donaldzie idziemy po pana!"
https://www.youtube.com/watch?v=9-VBt_8Swpc
Wespazjan
30-06-2014, 21:04
Nie zmienia się nic i się nie zmieni, bo mamy ordynację wyborczą taką, że nie głosujemy na konkretnych ludzi, lecz na partie. Nawet ci którzy nie dostali żadnego głosu siedzą w sejmie. Jednomandatowe okręgi zmusiłyby ludzi wybranych do odpowiedzialności za czyny i słowa. Każdy kto nie wiadomo co obiecuje i nie dotrzymuje słowa nie byłby już ponownie wybrany. Nie twierdzę, że od razu by się zmieniło na lepsze. Lecz ten system by wymusił większą odpowiedzialność i skończyli by się kandydaci przywożeni w teczkach, bo nikt by na nich nie głosował. Ale nawet o tym nie możemy pomarzyć. Mimo obietnic, żadna partia tego nie przeforsuje, nawet gdyby miała 90% w sejmie. Kto da sobie odebrać koryto i przywileje?
Nawet teraz gdy nastąpiła taka kompromitacja rządzących, zamiata się aferę pod dywan i ważniejsze jest dopaść mafię kelnersko-podsłuchową niż zastanowić się nad meritum sprawy tj. nad tym co myślą i jak zachowują się rządzący. Czy premie nie widzi gdzie oni mają naród i państwo? Jeśli to toleruje jest tyle wart co oni. W innym kraju już ministrów by nie było i być moż rząd podałby się do dymisji. U nas nic się nie stało. nikt ich nie odetnie od koryta.
Wespazjan
30-06-2014, 21:06
Panie Donaldzie, niech się Pan nie boi,
pół sejmu za Panem stoi.
Zakapior-san
04-11-2014, 07:10
https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/522039_874625065911401_7545218434541475309_n.jpg?o h=fc42690cd270e3aa5be24e6bdbb0b5e9&oe=54D97575&__gda__=1425531895_0258d678d312ad0e6b59067d828685f 3
Nie ma się co się dziwić, że PO ma wysokie wyniki w więzieniach:clap:
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/tygodnik-do-rzeczy-dotarl-do-rozmowy-bienkowskiej-i-wojtunika/w5jmz6
Kolejny dowód na planowaną akcję rozwalenia PO. Specjalnie to wypuścili, żeby pogrążyć platformę, z której ludzie przejdą do Balcerowicza i będą udawać zbawicieli dla kraju, a partia Nowoczesna.PL już 11% w sondażach...
Pisałem o tym w innym temacie, ale można rozmawiać tutaj.
Dodaj do tego ostatnie słowa Olechowskiego, który zdyskredytował nagłą miłość Komorowskiego do JOW-ów i powoli układa się to w całość. To która to już zmiana szyldu będzie? Bo trochę rachubę straciłem.
A ta cała Nowoczesna to już jest realnym bytem? Już tylu ludzi zna tą partię, że w sondażach wyrażają wsparcie? Czy to po prostu kolejna ordynarna manipulacja, by wskazać odgórnie ludziom, na kogo warto oddać swój głos?
To już chyba czwarta zmiana opakowania, a skład ciągle bardzo słaby.
Stowarzyszenie na starcie w/g sondażu IBRIS otrzymało 11% Ponoć nawet sam Balcerowicz nie wie, że jest taki byt polityczny a co do dopiero przecięty zjadacz chleba... :mrgreen:
Pamiętacie słynną budkę pod rosyjską ambasadą? Teraz wychodzi szydło z worka:P Co prawda, trochę trudno uwierzyć, że szef MSW coś takiego miał zlecić... Bawimy się w podpalaczy Polski?
http://wpolityce.pl/polityka/244854-prowokacja-na-zlecenie-szefa-msw-czy-sienkiewicz-nakazal-spalenie-budki-przed-ambasada-rosji
https://www.youtube.com/watch?v=W7iaGazbNj8
Elka jaki śmieszek. Chyba za dużo wina za 1000 zł... :P
Gaius Julius
19-05-2015, 13:11
https://www.youtube.com/watch?v=W7iaGazbNj8
Elka jaki śmieszek. Chyba za dużo wina za 1000 zł... :P
śmierdzi ironią na kilometr :P chyba tylko głupiec uwierzy, że zostało to powiedziane naprawdę.
EvilDoom
19-05-2015, 20:11
Wszystkie te nagrania świadczą o moralnej zgniliźnie tej partii. Widać władza całkowita jaką zdobyli, mocno ich zdeprawowała.
http://www.wprost.pl/ar/507484/Afera-tasmowa-Bienkowska-Za-6-tys-zl-to-pracuje-zlodziej-albo-idiota/
Kulisy władzy i ta pogarda dla zwykłych ludzi... Niesamowita jest odporność społeczeństwa na wyczyny naszej obecnej władzy
Platforma to jest jakiś niezatapialny lotniskowiec. Podejrzewam, że w większości cywilizowanych krajów ludzie wyszli by na ulicę, tłumie protestując przeciwko takim zagrywkom i domagając się zmiany rządu...
Platforma to jest jakiś niezatapialny lotniskowiec. Podejrzewam, że w większości cywilizowanych krajów ludzie wyszli by na ulicę, tłumie protestując przeciwko takim zagrywkom i domagając się zmiany rządu...
Jaki on tam niezatapialny! To tylko leminżeria indoktrynowana przez reżimowe media: powołała, utrzymuje i pasie tego pasożyta. Gdyby PO przerżnęła wybory parlamentarne, to rozpadłaby się jak domek z kart. Zaraz też w jej szeregach zacząłby działać seryjny samobójca... Zbyt wiele osób, ma tam wiedzę, o wielu aferach...:cool:. Sami platformersi nie mają co do tego złudzeń. Inaczej by nie powołano "platformy zapasowej" tj. partii Balcerowicza:twisted:
EvilDoom
05-06-2015, 08:11
http://www.polskatimes.pl/artykul/3888111,nowa-strategia-po-w-internecie-kopacz-powiedziala-ze-zatrudnilismy-50-hejterow-do-krytyki-pis,id,t.html?cookie=1
I pani Kopacz zapowiedziała nową strategię walki z PiSem oraz Dudą. Po raz kolejny wyszła prawdziwa twarz tej partii. Znowu na wszelkich stronach będzie straszenie o. T. Rydzykiem, A. Macierewiczem i J. Kaczyńskim. No ale jak się nie ma nic do zaoferowania, to znów trzeba się skupić na propagandzie. Ciekawe czy choć jeden z tych wynajętych hejterów trafi na to forum:D
Wbrew pozorom, to wiadomość optymistyczna. PO zapewni pracę! Przynajmniej 50 osobom. Ciekawe, jak wygląda rekrutacja? W urzędach pracy będą ogłoszenia "zatrudnimy hejtera", czy też po znajomości?:hmm: Jaka stawka? Od wpisu? Czy od przepracowanej godziny?:cool: No i śmieciówka, czy umowa o pracę? (to ważne). Muszę się dopytać w najbliższym biurze PO...
A pisząc poważnie, oni nie rozumieją, że większość prawaków pisze z potrzeby serca, a nie na rozkaz...
marko1805
05-06-2015, 13:53
I pani Kopacz zapowiedziała nową strategię walki z PiSem oraz Dudą. Po raz kolejny wyszła prawdziwa twarz tej partii. Znowu na wszelkich stronach będzie straszenie o. T. Rydzykiem, A. Macierewiczem i J. Kaczyńskim. No ale jak się nie ma nic do zaoferowania, to znów trzeba się skupić na propagandzie. Ciekawe czy choć jeden z tych wynajętych hejterów trafi na to forum:D
Cóż zaczynają robić to co PIS robi od dłuższego czasu. Czy trafią na nasze forum, hmm można tu na tym forum znaleźć przynajmniej dwie osoby, które w temacie TW mają tylko kilka postów, ale w tematach polityki tych postów jest ho ho :lol2: więc kto wie kogo wiatr przyniesie.
A pisząc poważnie, oni nie rozumieją, że większość prawaków pisze z potrzeby serca, a nie na rozkaz...
Racja, większość choć ja znam takich co robią to na rozkaz jak to ładnie ująłeś.
EvilDoom
05-06-2015, 16:50
Cóż zaczynają robić to co PIS robi od dłuższego czasu. Czy trafią na nasze forum, hmm można tu na tym forum znaleźć przynajmniej dwie osoby, które w temacie TW mają tylko kilka postów, ale w tematach polityki tych postów jest ho ho :lol2: więc kto wie kogo wiatr przyniesie.
To znaczy kiedy PiS wynajmował hejterów? Jakieś dowody? Czy to tylko twoje przemyślenia, przypuszczenia, fantazja? Nigdy nie słyszałem, żeby PiS, PSL, SLD itd. wynajmowało hejterów. Może tak robią, a może nie, ale dopóki nie masz dowodów to tylko zwykłe bajdurzenie. I o czym to niby świadczy, że ktoś ma mało postów w innych tematach na forum, a dużo w polityce? Uważasz, że niby jak ktoś się nie udziela w innych tematach to jest wynajęty czy co? Twierdzenie głupie jak but. Chyba, że to ma jakieś ukryte przesłanie, którego nie dostrzegam.
Racja, większość choć ja znam takich co robią to na rozkaz jak to ładnie ująłeś.
Znasz takich co robią na rozkaz? Jacyś znajomi znajomego, który jest znajomym innego znajomego:D Ciekawe kto wydaje te rozkazy:D Chyba, że mówisz o jakichś partyjnych to uwierzę.
marko1805
05-06-2015, 17:52
Znasz takich co robią na rozkaz? Jacyś znajomi znajomego, który jest znajomym innego znajomego:DCiekawe kto wydaje te rozkazy:D Chyba, że mówisz o jakichś partyjnych to uwierzę.
Nie znajomy znajomego, ale osoba, którą znam bezpośrednio.
To znaczy kiedy PiS wynajmował hejterów? Jakieś dowody? Czy to tylko twoje przemyślenia, przypuszczenia, fantazja? Nigdy nie słyszałem, żeby PiS, PSL, SLD itd. wynajmowało hejterów. Może tak robią, a może nie, ale dopóki nie masz dowodów to tylko zwykłe bajdurzenie. I o czym to niby świadczy, że ktoś ma mało postów w innych tematach na forum, a dużo w polityce? Uważasz, że niby jak ktoś się nie udziela w innych tematach to jest wynajęty czy co? Twierdzenie głupie jak but. Chyba, że to ma jakieś ukryte przesłanie, którego nie dostrzegam.
Widocznie jesteś naiwny, lub bardzo mało wiesz o życiu. To nie moje fantazje, albo przemyślenia, lecz fakty ,o których wiem z najbliższego otoczenia .
Uważasz, że niby jak ktoś się nie udziela w innych tematach to jest wynajęty czy co? Twierdzenie głupie jak but. Chyba, że to ma jakieś ukryte przesłanie, którego nie dostrzegam.
A czy ja stwierdziłem że Jesteś wynajęty ? Osobiście uważam, iż to forum jest dla fanów TW a nie dla "polityków amatorów". Dla nich są inne fora;) Na koniec wyluzuj nieco ,bo niepotrzebnie się spinasz i jeszcze stanie Ci się krzywda przed klawiaturą.
EvilDoom
05-06-2015, 18:05
Nie spinam. I nie jestem naiwny, domyślam się że istnieje takie zjawisko, ale nie rzuca się oskarżeń bez dowodów. A jakiś twój tajemniczy znajomy nie jest żadnym dowodem. Nie powiedziałem, że uważasz, że jestem wynajęty. nie wmawiaj mi czegoś czego nie napisałem:] Mnie bawią takie twierdzenia jak "Mój znajomy ma odrzutowiec", "mój znajomy jest szefem mafii", "mój znajomy wylądował na księżycu". Na razie tylko po dało się złapać na wynajmowaniu hejterów, co nie znaczy że inni tak nie robią, ale to są co najwyżej tylko domysły.
Presidente
05-06-2015, 18:11
A co Wy chcecie od tych hejterów? W końcu studenci politologii muszą mieć jakąś robotę:D
marko1805
05-06-2015, 18:59
A jakiś twój tajemniczy znajomy nie jest żadnym dowodem. Nie powiedziałem, że uważasz, że jestem wynajęty. nie wmawiaj mi czegoś czego nie napisałem:] Mnie bawią takie twierdzenia jak "Mój znajomy ma odrzutowiec", "mój znajomy jest szefem mafii", "mój znajomy wylądował na księżycu". Na razie tylko po dało się złapać na wynajmowaniu hejterów, co nie znaczy że inni tak nie robią, ale to są co najwyżej tylko domysły.
Mam Ci podać imię i nazwisko ? Może jeszcze przeprowadzić z wywiad z tą osobą? Ja wiem, że takie zjawisko ma miejsce ,a czy Ty w to wierzysz, to już mnie mało obchodzi.
Nie powiedziałem, że uważasz, że jestem wynajęty. nie wmawiaj mi czegoś czego nie napisałem:]
Nie napisałeś , ale Myślałeś o swej osobie skoro odpowiedziałeś na mego posta :D
Zresztą myśl i pisz co tam sobie chcesz.
Ciekawe.... artykuł w jakiejś gazecie to dowód lepszy od "znajomego odrzutowca", bo tam w gazecie pewnie był jakiś "informator", pewnie też anonimowy :lol: ... naprawdę ciekawe
EvilDoom
05-06-2015, 19:11
Informacja zawarta w gazecie oczywiście, że jest pewniejsza niż jacyś "anonimowi znajomi". Czy informacja jest prawdziwa, to już inna kwestia. Poza tym sama rzecznik rządu potwierdziła tą informacje, ale najlepiej się wypowiadać jak się nie ma wiedzy o danej sprawie. Ba! Rzecznik nawet mówi o specjalnym przeszkoleniu posłów PO. Następnym razem radzę panu sprawdzić informacje, niż z góry uznać ją za fałszywą. Widać należysz do tych co pierwsze piszą, a potem sprawdzają. Twoi znajomi, twoja sprawa. Ja nie potrzebuję dowodów od ciebie, po prostu zauważam, że to marny argument o jakichś osobistych znajomych. Skoro odpisałem, to znaczy że myślałem o sobie? Skąd takie wnioski? Proszę, nie próbuj mi wmawiać co myślałem, bo ja to wiem najlepiej:D
Radzę na początku sprawdzić kto pisał o jakiś znajomych i radzę nie wmawiać mi czegoś czego nie napisałem.... Mnie tyle polityka obchodzi co nic, ot czasem mam polewę z pożytecznych idiotów z prawa czy lewa, jeden nie lepszy od drugiego.
Tak w ogóle to naucz się czytać ze zrozumieniem, bo Twoja rzecznik powiedziała coś innego, masz żebyś nie szukał:
http://fakty.interia.pl/polska/news-kidawa-blonska-przed-kolejnymi-wyborami-po-nie-przespi-inter,nId,1830196
Poszczekasz teraz, żeby swoje głupoty odszczekać? Tylko głośno proszę.
EvilDoom
05-06-2015, 19:36
Chyba nie umiesz czytać ze zrozumieniem, przykre. Przecież potwierdziła, tyle tylko że uznała to za żart i wyrwane z kontekstu. Wytłumaczę ci prosto byś zrozumiał. Potwierdziła że takie słowa padły, tylko w jej opinii był to żart.Jaki śmieszny żart! Zatrudniamy hejterów, by nadawali na pis. Naprawdę boki zrywać. A kogo obchodzą twoje poglądy? To nie jest temat o poglądach politycznych. Nie wiem chwalisz się nimi czy żalisz? Szczekaj to sobie sam i naucz się trochę kultury. Po pierwsze naucz się czytać ze zrozumienie, to bardzo ci pomoże:D
I pani Kopacz zapowiedziała nową strategię walki z PiSem oraz Dudą.
Kidawa:
Dopytywana, czy klub PO zatrudni tzw. internetowych hejterów, odpowiedziała przecząco.
Dziękuję, do widzenia. To, że nie potrafisz krytykować źródeł to już Twoja sprawa, ale to, że nie wiesz co to "słowa wyrwane z kontekstu" to już żal...
ps. Oczywiście dla wszystkich normalnych jasne jest, że każda partia ma na swoje usługi "hejterów" i nie potrzebne do tego żadne gazety, "odrzutowi znajomi" czy kto tam, ale akurat nie o tym była dyskusja.
EvilDoom
05-06-2015, 20:26
Kopacz zapowiedziała, a Kidawa potwierdziła. Kłania się czytanie ze zrozumieniem. Faktem jest, że słowa padły a opinią że są żartem wyrwanym z kontekstu. Jak ktoś nie odróżnia faktu, od opinii to trudno z nim dyskutować. Krytyka źródła to zupełnie coś innego i ja jej tutaj nie prowadziłem. Ty sugerujesz mi bym uznał opinie Kidawy, za fakt a to jest głupie. jakbyś czytał moje wcześniejsze wpisy tobyś wiedział co sadze o hejterach zatrudnianych przez inne partie. Chociaż jak ty nie odróżniasz faktów od opinie, to nie wiem czy byś zrozumiał. Każdy normalny to kto? Jest jakiś wzór na osobę normalną? Czy to ty decydujesz kto jest normalny i jak myśli?:D Powiedz kto jest tą magiczną normalną osobą?:D Oczywiście, poza tobą:D Czyli każda partia bez wyjątku ma hejterów na usługach? Partii w Polsce mamy koło 70 i wszystkie zatrudniają hejterów? Nie kompromituj się :) i nigdzie nie twierdziłem, że inne partie nie zatrudniają hejterów, tylko że PO dało się na tym złapać. Ćwicz czytanie ze zrozumieniem, bo na razie słabo.
Fakt - słowa Kidawy:
Dopytywana, czy klub PO zatrudni tzw. internetowych hejterów, odpowiedziała przecząco.
Ostatni raz: dziękuję, do wiedzenia.
ps. swoją drogą ciekawe, że opinia "anonimowego informatora" jest bardziej "przekonywująca" niż oficjalne słowa rzecznika rządu... ale cóż.
EvilDoom
05-06-2015, 20:35
A co miała powiedzieć?:D teraz jest pytanie czy jej wierzyć czy nie? Ktoś tu chyba mówił o krytyce źródła?:D Rozumiem, że postawa ukochanej partii boli, ale bez przesady:) Kidawa sobie może mówić, a co zrobi PO można się domyślić;)
PS: Rzeczniczka, która jest członkinią partii w którą ta informacja uderza:D Naprawdę zagadka nie do rozwikłania:D
marko1805
05-06-2015, 20:37
Naprawdę boki zrywać. A kogo obchodzą twoje poglądy? To nie jest temat o poglądach politycznych. Nie wiem chwalisz się nimi czy żalisz? Szczekaj to sobie sam i naucz się trochę kultury
Miarą kultury jest rozwieź pisania zwrotów np: Ty, Twój itp z dużej litery. U Ciebie i w rozmowie i w pisowni jej ewidentnie brak.
ps. Oczywiście dla wszystkich normalnych jasne jest, że każda partia ma na swoje usługi "hejterów" i nie potrzebne do tego żadne gazety, "odrzutowi znajomi" czy kto tam, ale akurat nie o tym była dyskusja.
Nieprzekonanego nie przekonasz.
EvilDoom
05-06-2015, 20:41
Pisanie słów "ty" z dużej litery jest niepoprawne i tyle. Nie ma tu drugiego dna, ani braku szacunku z mojej strony. Jedni stosują tą formułkę jako wyraz szacunku, a inni nie. Nie doszukuj się znowu czegoś czego nie ma.
Łał wreszcie, "Kidawa sobie może mówić".... a "anonimowy" informator to już nie może? Ehhh porażasz mnie swoim podejściem.
Napisz mi też może gdzie znalazłeś na forum, czy gdziekolwiek w internecie, że PO to jest "moja ukochana" partia, może Twoja jest PIS czy coś tam, ja tam nigdy za żadną partią nie byłem.... Pewnie w tym samym miejscu, gdzie ja niby coś pisałem o "swoich znajomych", czyli nigdzie. Tak czy inaczej miałbyś problem w pracy hejtera, bo słabo wychodzi Ci te hejterstwo, ale może jakby Ci zapłacili to byłoby lepiej, choć w sumie chyba "lepsi" są Ci "pożyteczni idioci" z wybory a nie za kasę.
Pisanie słów "ty" z dużej litery jest niepoprawne i tyle. Nie ma tu drugiego dna, ani braku szacunku z mojej strony. Jedni stosują tą formułkę jako wyraz szacunku, a inni nie. Nie doszukuj się znowu czegoś czego nie ma.
Oczywiście jest poprawne! Nawet wskazane! Pisanie z małej litery nie jest błędem ale oznacza małą kulturę osobistą, oraz wypowiedzi, dyskutanta.
EvilDoom
05-06-2015, 21:05
Barsa twoja postawa pokazuje jaką partie lubisz. O idiotach lepiej się nie wypowiadajmy;) Anonimowy informator, którego informacje (że premier Kopacz powiedziała słowa o hejterach) potwierdziła rzecznik i dodał opinie, że to był żart. Nie nazywam idiotą ludzi którzy wierzą w słowa pani rzeczni, ale też uważam, że w szczerość jej słów można powątpiewać.Nigdzie nie znajdziesz, że popieram Pis, bo ich nie popieram:D Lepiej nie mówmy kto tutaj jest lemingiem lub jak wolisz pożytecznym idiotą;)
Twoje 30 postów mówi nam dużo "kogo" lubisz, przejdź przez moje 1800 i napisz mi jeszcze raz, że "lubię PO".... ja po prostu nie lubię pisania głupot.
Podsumujmy, poszedł artykuł w gazecie, wpadł na forum "niepopierający PIS" (ja "lubiący PO", wedle Ciebie, nie głosowałem na Bronka, ani nigdy na PO, ciekawe, czy Ty tak możesz powiedzieć o sobie i głosowaniu na Dudę czy PIS") i obwieścił nam "prawdę objawioną" z gazety, że PO wynajmuje hejterów (nie, że takie słowa padły, ale, że Kopacz ma "nową strategię"), nie czekając na odp. rządu, ta przyszła, bo rzecznik temu zaprzeczyła, mówiąc, że te słowa były wyrwane z kontekstu i były do tego żartem i nie będzie hejterów (kij wiec ze słowami, prawda, nie prawda, żart, nie żart, hejterów ma nie być)... natomiast "niepopierający PIS" dalej twierdzi, że te słowa nie były żartem, a bo.... a bo tak. Natomiast normalnych ludzi to mało obchodzi, bo i tak wiedzą, że każda licząca się partia ma swoich hejterów, i nie ważne czy pisze o tym gazeta w chwytliwym tytule, czy zaprzecza temu rzecznik itd. Normalni ludzie nie uważają ludzi z PO, PIS czy tam kogo za idiotów (przynajmniej nie wszystkich) i wiedzą, że w dzisiejszym świecie net to potęga i potrzeba tam też "swoich" ludzi.
Natomiast "niepopierający PIS" nadal nie wyjaśnił, gdzie user Barsa pisał o swoich "znajomych" i coś czuję, że nie wyjaśni...ot ciężko mu się przyznać do pomyłki osób.
EvilDoom
05-06-2015, 22:07
Odnoszę się do konkretnych zagadnień. Nie popieram pisu, ale głosowałem na Dudę, a raczej z niechęci do jego kontrkandydata. Nie zaprzeczyła tylko powiedziała o tym anonimie, o to cytat z wypowiedzi pani rzecznik "opowiedział o pierwszej cześć wypowiedzi pani premier a nie posłuchał do końca". Czyli potwierdziła, że słowa takie padły w pierwszej części, tyle.Radzę posłuchać jej wypowiedzi, a nie opierać się na jakichś artykułach. Każdy człowiek sam wyciągnie wnioski z żartów pani Kopacz o zatrudnianiu hejterów. I nigdzie nie twierdziłem, że inne partię nie wynajmują hejterów, tylko że nikt ich na tym nie złapał. Nadal mi nie określiłeś kto to jest ten normalny człowiek? jakieś kwalifikacje ? Przekonania? Ty zatwierdzasz? jakie trzeba spełnić warunki?:D A natomiast wpis o tych znajomych był trochę chaotyczny. Jego część była kierowana do marko inna do ciebie, więc stąd te nieporozumienie. Oczywiście przepraszam za chaos w tamtym wpisie.
Ituriel32
06-06-2015, 07:33
Każda partia ma swoich "hejterów". Są to po prostu ich najzagorzalsi zwolennicy, którzy krytykują wszystko co nie ma loga ich partii. Więc wynajmowanie takich specjalnych trochę mija się z celem i jest marnowaniem pieniędzy.
Co do weryfikacji źródła to trzeba dużo czytać (mi się zazwyczaj nie chcę bo to bagno) informacji z różnych źródeł. Najlepiej odnotowywać na kartce informacje nie prawdziwe/nie sprawdzone. A później wystawić notę. Naliczać wpadki?
Ja jak słyszę anonimowy informator to mam przed oczami "dziennikarza" który w domu na kanapie "zbiera" te donosy, aby tylko sprzedaż wzrosła.
Media generalnie "kłamią" lub inaczej pokazują tylko drobny wycinek rzeczywistości przez co manipulują odbiorcą.
Mój wujek zawsze na imprezach rodzinnych opowiada jak to widział demonstracje studentów. W telewizji była pokazana młodzież której pilnuje jedna neska zabiedzonych policjantów. Natomiast nie były pokazane boczne uliczki w których stały oddziały milicji z pałkami. Wujek zawsze mówi że czapkami by zasłonili tych studentów.
A co do PO to Tusk jest mądry, widział że jego partia się sypie to ewakuował się na ciepłą posadkę.
By żartobliwie spuentować wątek hejterstwa... Klawiatura ułatwiająca taką "pracę"...;)
http://niezalezna.pl/uploads/zdjecie2015/67751978011433526599.jpg
PaskudnyPludrak
06-06-2015, 13:15
Równie dobrze można wstawić podobne z klawiszami-TVN,GW....Lewak,Szechter,Zdrada,Hańba,Żydzi,Reż im,złodzieje,Lis,Stokrotka,tęcza,resortowe dzieci,gender,WSI,POlszewia,lemingi,homosie..... aha no i banderowcy :D
Gajusz Mariusz
10-06-2015, 17:50
Na specjalnej konferencji prasowej Ewa Kopacz przyjęła dymisje ministrów Bartosza Arłukowicza, Włodzimierza Karpińskiego i Andrzeja Biernata. Zapowiedziała, że nie przyjmie sprawozdania Andrzeja Seremeta. Z kolei odejście z funkcji marszałka Sejmu zapowiedział Radosław Sikorski. Jacek Rostowski nie będzie za to szefem doradców premiera. Minister Jacek Cichocki złożył rezygnację z funkcji koordynatora służb specjalnych. Czyli, moim zdaniem kolejne nagrania się pojawiły (Arłukowicz? Biernat?) + ratowanie twarzy (robi błąd Prezydenta, nerwowe ruchy) a wizerunek jest taki że do tej pory było wspaniale ale wybory tuż tuż. Czym nie zyska nowych głosów tylko straci dotychczasowe. Kto wie, czy PO nie powtórzy casusu rządzącej AWS...
Ituriel32
11-06-2015, 07:25
Bardziej chodzi o zapełnienie stanowisk (służby specjalne i prokuratura) swoimi ludźmi na nowe pełne kadencje.
Zauważyliście, że gwałtownie wyciszono Bronka? Nie udziela się, nie komentuje, nie broni, nie lideruje...:rolleyes:
No i nie ostrzega, że afera taśmowa, to pogrążanie się w "odmętach szaleństwa":geek:
On już chyba po ogłoszeniu wyników II tury powiedział, że zgodnie z jakimiś tam normami/tradycją resztę prezydentury "wykona" "po cichu". No i chyba nigdy nie liderował, jakoś mocno nie komentował itd.
Gaius Julius
11-06-2015, 14:06
Zauważyliście, że gwałtownie wyciszono Bronka? Nie udziela się, nie komentuje, nie broni, nie lideruje...:rolleyes:
No i nie ostrzega, że afera taśmowa, to pogrążanie się w "odmętach szaleństwa":geek:
No a co ma robić? :P Politycznie teraz to jest tylko zwykłym szaraczkiem.
Nezahualcoyotl
11-06-2015, 17:14
Lepiej dla PO że go trzymają jak najdalej od mediów bo jeszcze biedaczysko ze swoją elokwencją i chęcią zaimponowania by się z czegoś wygadał.Chociaż w obecnej sytuacji już wyżej to szambo które się wylało na ekipę Dywanowej Tancerki podejść nie może.
Póki co Ewcia wywaliła kolegów z resortów ale odprawy dla nich i tak będą.Kolejne świnki juz przebierają raciczkami żeby chociaż przez te wakacje nażreć się w korytku i do wyborów podreperować domowy budżet.Zaś jesli po wyborach będzie Armagedon to zawsze jest swój Prokurator Generalny który będzie dzielnie bronił koleżankę i kolegów przed żelaznymi firankami.
Kopacz co by o niej nie mówić ma jednak klasę i potrafi nawet przeprosić...co prawda tylko swój elektorat ale lepsze to niż nic.A zdefiniowanie podsłuchiwanych jako ofiary to prawno-lingwistyczny majstersztyk.Póki co łajba jeszcze płynie...
http://i60.tinypic.com/svpijb.jpg
Gajusz Mariusz
11-06-2015, 18:37
Zaś jesli po wyborach będzie Armagedon to zawsze jest swój Prokurator Generalny który będzie dzielnie bronił koleżankę i kolegów przed żelaznymi firankami.
Już dziś wiadomo (choć w polityce nigdy nie mów nigdy...) że nie uzbierają 2/3 głosów, więc chyba Prokurator Generalny spokojnie dojedzie do wyborów. :hmm:
Nezahualcoyotl
11-06-2015, 18:45
Jest pewien myk z tymi 2/3 głosów:
Jeżeli premier występuje do Sejmu o odwołanie prokuratora generalnego, wtedy głosowanie odbywa się przy obecności co najmniej połowy liczby posłów i musi być uzyskana większość 2/3 - tłumaczy Ćwiąkalski.
Zatem jak wspomniałeś w polityce nie ma "Nigdy".
Gajusz Mariusz
11-06-2015, 18:56
A historia z Konstytucją 3 Maja uczy że potrafiono pewne ograniczenia obejść w kraju nad Wisłą. :P A więc wcale nie wakacyjna frekwencja w sejmie zapewniona po obu stronach okopów na Wiejskiej :lol2: W tym roku odwołano sezon ogórkowy!
Nezahualcoyotl
11-06-2015, 19:08
Lakonicznie mówiąc premier skopała naszym parlamentarzystom tegoroczne wakacje.Strach i obawa przed odwołaniem Seremeta zapewią 100% frekwencję.
Sam Fisher
11-07-2015, 22:05
Tak wygląda samozaoranie. To się nazywa walnąć jak łysy warkoczem o kant kuli. Właściwie powinno być to w Centrum Humoru, no ale już niech będzie...
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/11667442_675744772556567_8078059297280463774_n.jpg ?oh=39e3b6a720cb367a0ce4d9b9b021c4eb&oe=5624123D
https://www.youtube.com/watch?v=SNieF3fu7Jo
Sam Fisher
22-07-2015, 09:36
http://wpolityce.pl/polityka/259607-nik-obnaza-zamach-na-ofe-gdyby-nie-ten-skok-na-kase-rzad-tuska-musialby-przyznac-sie-do-bankructwa-polskich-finansow
Sumarycznie gdyby nie ta operacja, dług publiczny wzrósłby na koniec 2014 roku o blisko 75 mld zł (a więc o blisko 5% PKB) i w ten sposób relacja długu do PKB na koniec poprzedniego roku przekroczyłaby próg konstytucyjny wynoszący 60% a tym samym premierowi i ministrowi finansów groziłby Trybunał Stanu.
takie tam "operacje finansowe"
Kidawa - Błońska w Tok FM:
"Umowy śmieciowe są złe ale to dobrze że są
bo dzięki temu ludzie w ogóle mają pracę."
https://www.youtube.com/watch?v=2emAsFmXULo
Mucha, Kidawa - Błońska - skąd się biorą takie osoby w polityce? :rolleyes:
Sam Fisher
22-07-2015, 18:16
No cóż. Obecne władze chcą wmówić, że bycie słabo opłacanym bez gwarancji stałego zatrudnienia jest w miarę ok. I chyba wprowadzają swoje pomysły na oślep aby do wyborów jakoś przetrzymać to. "A może się okaże tak, że właśnie dzięki temu...". "...może spowodować...". A może kopa w rzyć?
Jak to jest? PO nieustannie straszy PIS-em, a przed wyborami przyjmuje starych pisowców (jeden Napieralski wiosny nie czyni)... Lemingi są zupełnie zdezorientowane:rolleyes: https://scontent-lhr3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/11988245_693954487405799_4461805846293441222_n.jpg ?oh=918d45007bda19450d0857d027cca3d4&oe=56607A96
Stefan nie nadąża z narracją...
https://scontent.xx.fbcdn.net/hphotos-xtp1/v/t1.0-9/11990440_674114609390022_1945140099919508978_n.jpg ?oh=8c67cf5f4d46bf2e450152fbbaa71cfc&oe=565D0C8A
Ostrzegam, zachowajcie kulturę w dyskusji. Można się nie zgadzać z poglądami innych ludzi ale wszelkie przezwiska i przejawy chamstwa będą przeze mnie ostro karcone. Shay
Gaius Julius
03-09-2015, 19:31
Jak to jest? PO nieustannie straszy PIS-em, a przed wyborami przyjmuje starych pisowców (jeden Napieralski wiosny nie czyni)... Lemingi są zupełnie zdezorientowane:rolleyes:
Stefan nie nadąża z narracją...
a co ma straszenie PiSem do tego, że przyjęto dwóch exPiSowców? Zwłaszcza, że doskonale wiemy za co wylecieli.
Nie popieram w całej rozciągłości PO żeby nie było, ale nazywanie ludzi lemingami to już jest trochę niekulturalne. Jeśli Tobie zależy na wysokim poziomie dyskusji to odpuść sobie proszę tego typu określenia. Mnie bardzo na rękę dyskusja na poziomie a Tobie?
Jeśli Tobie zależy na wysokim poziomie dyskusji to odpuść sobie proszę tego typu określenia. Mnie bardzo na rękę dyskusja na poziomie a Tobie?
Pisząc o poziomie dyskusji masz zapewne na myśli poprawność polityczną;) co? Już od paru miesięcy można zaobserwować nacisk, by być "poprawnym" na tym forum. Dawniej można było tutaj pisać w sposób bardzo barwny i bezkompromisowy. Z jednej strony było to zabawne (te wielopiętrowe polemiki, rozbierające każde zdanko na czynniki pierwsze:P), z drugiej, podnosiło temperaturę dyskusji. Teraz dba się tylko o to, by było poprawnie, lewicowo i mdło. Nic dziwnego, że najlepiej piszący już się tutaj nie udzielają... Szkoda.
PS. Lemingi, to bardzo sympatyczne zwierzątka i osobiście żal mi, gdy masowo, ślepo się topią - co obraźliwego w tym porównaniu?
Gaius Julius
05-09-2015, 20:02
Pisząc o poziomie dyskusji masz zapewne na myśli poprawność polityczną;) co? Już od paru miesięcy można zaobserwować nacisk, by być "poprawnym" na tym forum. Dawniej można było tutaj pisać w sposób bardzo barwny i bezkompromisowy. Z jednej strony było to zabawne (te wielopiętrowe polemiki, rozbierające każde zdanko na czynniki pierwsze:P), z drugiej, podnosiło temperaturę dyskusji. Teraz dba się tylko o to, by było poprawnie, lewicowo i mdło. Nic dziwnego, że najlepiej piszący już się tutaj nie udzielają... Szkoda.
PS. Lemingi, to bardzo sympatyczne zwierzątka i osobiście żal mi, gdy masowo, ślepo się topią - co obraźliwego w tym porównaniu?
Nie udawaj, dobrze wiesz jakie w tej chwili ma znaczenie określenia "leming", nie udawaj zaskoczonego, że nagle ma takie a nie inne zabarwienie.
Teraz dba się tylko o to, by było poprawnie, lewicowo i mdło. Nic dziwnego, że najlepiej piszący już się tutaj nie udzielają... Szkoda.
Nie, dba się tutaj o kulturę dyskusji by trzymała poziom, jeśli ktoś jej nie pojmuje to wylatuje - proste jak budowa cepa. Podkreślam, nie żadne lewicowo tylko kulturalnie. A co do tych najlepiej piszących to Napoleon7, Witia i kilku innych przestało tutaj pisać ze względu na to iż po prostu zabrakło im sił na głupotę jaką tutaj niektórzy produkują a z kolei jeszcze inni zostali zbanowani (Zakapior).