Zobacz pełną wersję : NAPOLEON TOTAL WAR - dyskusje ogólne
Od 1 marca już za opłatą 3.99zł. Szkoda że gram.pl (CD Projekt raczej) tak zakpiło z graczy tymi naprawdę wirtualnymi wPLN, z którymi nic nie można zrobić.
Zamieszczam link do filmiku może widzieliście :) Całkiem to ciekawie wygląda
http://www.youtube.com/watch?v=lP1kxfNcT3w
Grenadier
23-02-2010, 15:09
Ten unoszący się dym jest boski. :D
Gra już dostępna w sklepie gram.pl. Co ciekawe edycja specjalna wykupiona co do sztuki i na razie brak towaru... .
Oby dla mnie starczyło , zamówione było już miesiąc temu. I oby dziś wysłali ... . Jak przed premierą do przed premierą ... .
na gram.pl normalna edycja jest jeszcze ale kolekcjonerka wyczerpana, natomiast z tego co widzę empik i wirtus.pl mają jeszcze dostępną edycje kolekcjonerską.
mrowa2442
23-02-2010, 15:51
NA allegro.pl NAPOLEON jest tani kosztuje około 80zł (90zł z przesyłką)
Marquess Alec Fortescue
23-02-2010, 17:29
No to gram.pl mowi, ze dzisiaj premiera... Jak wrażenia z gry? :) Bo chyba jest blokada na Steamie, jeszcze... :>
było przez parę godzin na steamie że będzie dostępna dzisiaj,ale teraz jest znów premiera 26 lutego.Jeśli chodzi o zamówienia przed premierą to jak zamówiłeś miesiąc wcześniej to dostaniesz ja mam informację że wysyłka będzie 25 lutego
Zabawne , niedawno moja przesyłka zmieniła status że już wysłane , tyle że piszę że wysłano wczoraj ... . LOL. Ale nawet jak dojdzie jutro to trzeba będzie czekać. Głupawe ograniczenie ale co zrobić ;/.
Drago-cs
23-02-2010, 20:19
Nie chce byc zlym prorokiem....ale lepiej nie nastawiac sie na szalenstwo z NTW po Steamie w najblizszy weekend, w trakcie jak ludzie beda sciagac ta gre :] ..doswiadczenia ze sciaganych patchy. Serwery zatkane jak amen w pacierzu...
Zabawne , niedawno moja przesyłka zmieniła status że już wysłane , tyle że piszę że wysłano wczoraj ...
U mnie jest, że wysłane 25 lutego. Ale wystarczy wejść w szczegółowe informacje i tam dokładnie jest podany status.
Co do problemów ze Steam, bardzo możliwe, podobnie było z premierą MW2, ale Napoleon nie będzie aż tak rozchwytywany.
Tak, bo ludzie się przekonali jak CA lubi dymać swoich klientów, ja kupię jak zobaczę co sądzą o niej gracze z naszego forum.
Nie, bo Total War nie jest grą skierowaną do wszystkich. Raczej do osób zainteresowanych w jakimś stopniu historią. Ale jak dla mnie prawdopodobnie Napoleon sprzeda się lepiej niż Empire (a Empire miał bardzo dobrą sprzedaż co trzeba zaznaczyć).
Napoleon będzie się lepiej sprzedawał także dlatego że to postać historyczna kojarząca się dość jednoznacznie pozytywnie w naszym Kraju. ;)
aktualizacje gry będą przez steama czy będą wydawane patche jak do np. mtw 2?
Wszystkie gry steamowe są w pełni zintegrowane właśnie z tą platformą, więc nie ma innej możliwości, bo oddzielne patche (w formie instalacji) są... bez sensu?
Wszystkie gry steamowe są w pełni zintegrowane właśnie z tą platformą, więc nie ma innej możliwości, bo oddzielne patche (w formie instalacji) są... bez sensu?
Racja, mogliby wydać zarówno patche przez steam jak i osobne (jak w M2TW) ja osobiście przegrałem sobie na dvd wszystkie patche dla m2tw i rtw (i dodatków) przez co oszczędzam na czasie i środki, a teraz będe musiał żmudnie czekać aż steam wszystko zaktualizuje, wtedy jestem uzależniony od dostępu do internetu oraz jego szybkości
kretu19955
24-02-2010, 19:20
Ten argument był bardzo mocny. Nie wszyscy mają 20mb internet i jeszcze dzieje się na steamie takie "baja bongo" że cała gra się ściąga.
Updates to Napoleon: Total War have been released. The updates will be applied automatically when your Steam client is restarted. The major changes include:
Napoleon: Total War
Fixed issue with New Chat Room button failing to function in MP Lobby
Added EyeFinity Support
Jak by kogoś interesowało, w saturnie (warszawa -złote tarasy) jest kupa Edycji Specjalnej po 139,90. Ceny edycji standardowej nie sprawdzałem.
W Saturnie w Katowicach także już dostępne obydwie edycje! Przed chwilą kupiłem właśnie rozszerzoną :D
To co oni na premiere nie czekali?
ManUtd --> I tak nie można zagrać przed jutrem, to co za różnica?
Palaiologos
25-02-2010, 18:42
Ja kupowałem w Metrze Centrum Sferis i tam mają całe góry obu edycji już od środy.
Kurcze, to może i u mnie gdzieś będzie. Lecę jutro sprawdzić. Chociaż Empire dowieźli do empiku dopiero dwa dni później.
Przy próbie instalacji pojawia mi się taki komunikat:
http://img11.imageshack.us/img11/638/63303251.png (http://img11.imageshack.us/i/63303251.png/)
To blokada Steama z uwagi na to, że jeszcze nie miała miejsca premiera gry czy raczej jakiś problem techniczny?
Z góry dzięki za odpowiedź...
Bo jeszcze premiery nie było.
Palaiologos
25-02-2010, 19:14
To raczej błąd techniczny, komunikat o blokadzie jest inny.
Palaiologos
25-02-2010, 19:16
4h45min i owieramy szampana!
Co to może być za błąd?
Coś z płytą? Wymagania sprzętowe spełniam....
Palaiologos
25-02-2010, 19:38
Szczerze mówiąc nie wiem, może spróbuj jeszcze raz instalacji. Może nie wybrałeś języka polskiego? A może to też inny rodzaj powiadomienia o blokadzie.
ChiniTEC
25-02-2010, 20:10
Cóż właśnie udało mi się aktywować mój cd-key na steam ale serwery są zbyt zajęte...
Palaiologos
25-02-2010, 20:24
U mnie to samo.
Panowie jeśli ktoś ma wersje zwykłą pudełkową, to czy macie kod na 5 jednostek specjalnych ?
Palaiologos
25-02-2010, 22:13
Panowie jeśli ktoś ma wersje zwykłą pudełkową, to czy macie kod na 5 jednostek specjalnych ?
Tak, mam.
udało wam sie juz zagrac w napoleon tw? Bo ja nawet nie moge aktywowac gry :(
Napoleon zainstalowany, aktualizacja zrobiona, gra się włącza, laduje intro i.... I wyskakuje okienko o zamknieciu aplikacji Napoleon:TW i powrot do pulpitu. Problemem jest moj komputer czy moze gra sie jeszcze nie aktywowala?? :roll:
Palaiologos
25-02-2010, 22:33
Napoleon zainstalowany, aktualizacja zrobiona, gra się włącza, laduje intro i.... I wyskakuje okienko o zamknieciu aplikacji Napoleon:TW i powrot do pulpitu. Problemem jest moj komputer czy moze gra sie jeszcze nie aktywowala?? :roll:Będzie działac po północy, mnie jeszcze się nic nie ładuje.
eeee to nie ma co czekac zanim sie zaktualizuje zainstaluje itp to bedzie 2 w nocy. Wole na spokojnie w piatek wieczorem zainstalowac i popykac
Palaiologos
25-02-2010, 22:56
eeee to nie ma co czekac zanim sie zaktualizuje zainstaluje itp to bedzie 2 w nocy. Wole na spokojnie w piatek wieczorem zainstalowac i popykac2 w nocy jak wszystko pójdzie gładko. A nigdy na Steamie nie idzie... :)
P.S. Jak uruchomiłeś całą instalkę? Kliknąłeś po prostu w ikonkę napoleona na Steamie?
Udało się wam w ogule zainstalować. Bo mi wywala że serwery są zajęte.
Palaiologos
25-02-2010, 23:01
Udało się wam w ogule zainstalować. Bo mi wywala że serwery są zajęte.Więc prawidłowo Ci wywala. ;)
Mnie również, trzeba uzbroić się w cierpliwość.
Znów totalna porażka. Normalnie deja vu
Dobrze że nie kupiłem przed premierą. Kupie sobie kulturalnie w sklepie w przyszłym miesiącu, jak już ludzie się rozczarują i serwery się odetkają :)
Swoją drogą błąd - "Failed to run install script" miałem ze swoją kolekcją specjalną Empire: Total War więc wszystko jak widzę po staremu :)
Mogę się założyć że w ciągu 2 tygodni wyjdą co najmniej trzy patche "stabilizujące" grę żeby mniej sypała błędami.
Oficjalna premiera w Polsce jest 26.02, tak? Jest to powszechnie wiadome i do 00:00 nikt nie ma prawa narzekać, że cokolwiek mu nie działa z "winy" producenta.
Oficjalna premiera w Polsce jest 26.02, tak? Jest to powszechnie wiadome i do 00:00 nikt nie ma prawa narzekać, że cokolwiek mu nie działa z "winy" producenta.
Co i tak dla mnie jest głupie że nie mogę nawet gry zainstalować.
Jak juz uda wam sie zagrac to napiszcie predko, jak tam wyglada sytuacja ze zdobywaniem miast ;) Czy nadal mamy forty i alpinistow, czy moze cos sie zmienilo? Bo jestem tego bardzo ciekawy :)
Palaiologos
25-02-2010, 23:59
Grę zainstaluję dopiero za 2 minuty, ale już teraz mogę Ci powiedziec, że alpiniści będą. :)
00:01 i zobaczymy co się stanie
Palaiologos
26-02-2010, 00:04
Niech to szlag... Nic się nie dzieje... A u was?
Palaiologos
26-02-2010, 00:07
Cholera ich wie, czy nie puszczą tego np. za 6 godzin...
Palaiologos
26-02-2010, 00:17
Rusza wam coś???
Witam, mi instaslka idzie.. ale do pewnego momentu... potem wywala komunikat ze serwery steama sa zajete, sprobuj pozniej... hym. Przynajmniej juz sie pojawil Napi w moich grach na steamie ;)
Pozdrawiam
PS. klopoty ze steamem.. skąd my to znamy...
NIe ale w innym temacie podobno ktoś już instaluje
Chyba powoli mi rusza
ten ktos to .. ja. hihi, tyle ze sie rozpedzilem i za szybko napisalem ;)
Palaiologos
26-02-2010, 00:23
Witam, mi instaslka idzie.. ale do pewnego momentu... potem wywala komunikat ze serwery steama sa zajete, sprobuj pozniej... hym. Przynajmniej juz sie pojawil Napi w moich grach na steamie ;)
Pozdrawiam
PS. klopoty ze steamem.. skąd my to znamy...Bo tyle to i mi szła i to już przed 00:00. Teraz klikam obłędnie w moich grach ikonkę, bo chyba tyle tylko mogę. Wyskakuje, że albo serwery zajęte i nie mogą się mną zając, albo że nie ma na serwerach do tej gry niczego, ble ble...
Zostało 58 minut do końca instalacji
Kiedy ci się wywaliło
Ja zainstalowalem pare godzinek temu bezproblemowo, ale jakies problemy z systemem mam.
Zamieńcie steama na jezyk angielski, odpalcie instalacje z plytki i leci bez problemy bo instaluje drugi raz :)
Palaiologos
26-02-2010, 00:30
Dzięki za info. Niby instalka leci, ale mam nadzieję, że nie będę miał gry po anglikańskiemu... :shock:
No tak, leci, tyle ze w ustawieniach zmienia na jezyk angielski rowniez gre... nie po to kupowalem polska wersje.
No ale sobie poradzilem, wystarczy zmienic w trakcie na polski i idzie
Hehe, zacząl mi zmieniac i ETW na angielski P ale juz przywrocil polska, ten sam myk, zmiana samego jezyka gry
Palaiologos
26-02-2010, 00:33
No tak, leci, tyle ze w ustawieniach zmienia na jezyk angielski rowniez gre... nie po to kupowalem polska wersje.
No ale sobie poradzilem, wystarczy zmienic w trakcie na polski i idzie
Hehe, zacząl mi zmieniac i ETW na angielski P ale juz przywrocil polska, ten sam myk, zmiana samego jezyka gryTo tylko język Steama i instalacji.
nie do konca, wejdz na steamie we wlasciwosci gry, i tam masz jezyk do wyboru, po zmianie jezyka steama i tam zmienia na angielski, dlatego zaczal mi tez ETW uaktualniac.
Palaiologos
26-02-2010, 00:37
nie do konca, wejdz na steamie we wlasciwosci gry, i tam masz jezyk do wyboru, po zmianie jezyka steama i tam zmienia na angielski, dlatego zaczal mi tez ETW uaktualniac.Czyli spokojnie można zainstalowac po angielsku a potem sobie zmienic na nadwiślański.
pewnie tak, jeszcze 10 min i sie zobaczy
Powodzenia
ChiniTEC
26-02-2010, 00:39
Hmmm to już poniżej pasa po angielsku bez problemu a po polsku w ogóle?
Przeraża mnie widok 58 minut do końca...
Palaiologos
26-02-2010, 00:41
Idzie szybciej niż pokazuje, ja mam 28 minut, chodzi mi z 10 minut, a pokazywało ponad godzinę na początku.
Palaiologos
26-02-2010, 00:56
Włożyłem właśnie drugą płytkę. Co idzie potem? Jakiś patch?
poszedl path - niby ok, ekran powitalny jak w ETW a potem ... bląd i doopka
Też mam ekran powitalny i dup , CTD. Spróbuje zainstalować ponownie ... .
Palaiologos
26-02-2010, 01:09
Komuś w drugim temacie ponoć działa...
ja sprawdzam cache, cos tam mietoli, mialem tak z GTA4 i po sprawdzeniu cos dociagnelo i poszlo spoko, a tak wykrzaczalo co chwila, zobaczymy
P nic to nie dalo
U mnie problem z napoleon.exe. Znów beta ??
Palaiologos
26-02-2010, 01:32
Ładuje ekran tytułowy i... wywala do windy. Co za szajs...
nie dziala i tyle... znowu to samo P
POlska wersja mi nie działa. Angielska śmiga aż miło.
zmieniłem język na angielski i mi ruszyła instalacja z płytki.
W sumie to nawet lepiej :-)
Na razie zmuszony byłem grać po angielsku.
Stoczyłem jedną bitwę. Dlatego wysnuje tylko dwa wnioski.
1. Kawaleria jest zbyt potężna , po prostu masakruje wszystko co się rusza.
2. Grafika , na full detalach to wygląda tak : :shock: :o :shock: :o , po prostu jest przepiękna , cud miód i orzeszki. Te wystrzały , ten dym ( !! ) , tekstury , coś pięknego.
hellbilly
26-02-2010, 10:16
to lece przed praca jeszcze kupic nowa karte, coz kasy wystarczy tylko na 250 gts za 450 zl, ale mysle ze wystarczy. Teraz mam 8600 i gra wyglada fatalnie, znaczni egorzej niz Rome.
Piechota strzela tylko pierwszą linią, a reszt przygląda się i dłubie w nosie - może ktoś wie co jest grane?
Misioleon*
26-02-2010, 10:20
Fajnie się czyta ten serial sensacyjno-horrorystyczno-obyczajowy pt. "Instalacja Napoleona". Brawa też dla autorów, którzy z taką pasją przez całą noc tworzyli scenariusz. No i dla CA i Steama za udostępnienie wątków fabularnych w postaci "nie działa", "serwer zajęty" itp. ;)
Strasznie niecierpliwi jesteście, naprawdę nie wiem po co się tak śpieszycie, dzisiaj i jutro też będzie dzień.
A teraz lecę się zwolnić wcześniej (6 godzin) z pracy i instalować NTW :lol:
Piechota strzela tylko pierwszą linią, a reszt przygląda się i dłubie w nosie - może ktoś wie co jest grane?
W bitwie u mnie to samo. Może jest tak samo jak w empire w jest w kampanii jakaś technologia która umożliwia ostrzał szeregami. Ale idiotyzm.
No tak sobie wymyślili dlatego rozciągam oddział maksymalnie - ale jak chce żeby strzelali liniami to jest opcja szturmu z ostrzałem. Z reszta jak może zauważyłeś strzelają dużo szybciej niż w ETW. Mi jakoś to niespecjalnie przeszkadza :) W ETW niektóre oddziały tak strzelały i było dobrze :)
Strzelają szybko, rozumiem, że po pierwszej salwie trzech szeregów ogień stawał się bardziej luźny i w ferworze walki nie strzelano salwami, ale drugi i trzeci szereg strzelał - może wolniej niż pierwszy, ale strzelał. Chodzi o zachowanie realiów epoki tego okresu i dla mnie pod tym względem jest to duży błąd, spróbuje jeszcze tego szturmu z ostrzałem ;).
hellbilly
26-02-2010, 11:00
zadzwonilem do CDP w sprawie niemozliwosci instalacji polskiej wersji i uslyszalem odpowiedz ze wszystko jest ok. i u nich dziala wiec to tylko moj problem. Czy to oznacza ze juz mozna instalowac polska wersje czy tylko tna w ch.... Szkoda mi wywalac wersje juz zainstalowana angielska. Slysalem o problemach po zmianie jezyka w srimie
Grenadier
26-02-2010, 11:14
Ja już napisałem o tym na głównym forum CA...
hellbilly
26-02-2010, 11:18
oczywiscie klamali !
hellbilly
26-02-2010, 11:22
jesli to faktycznie nie tylko moj problem to proponuje cos sprobowac zrobic, bo klamliwa odpowiedz z CDP to zwykle oszustwo. Rozumiem ze mog amiec problemy polska wersja gry ale jesli ktos klamie i twierdzi ze to tylko problem pojedynczej osoby i ze polska wersja dziala a tak nie jest to jest to chyba przestepstwo. Jest tu jakis prawnik na forum?
Czyli to nie problem z moim kompem hehe...
Grenadier
26-02-2010, 11:29
Może jakbyśmy wszyscy zadzwonili do nich to się zainteresują... :)
Jeżeli tak Ci odpowiedzieli to gratulacje dla panów z cd projekt. Profesjonalizm pełną gębą. To już Piłat miał więcej honoru. Umywają ręce i zgrywają że nic się nie stało. Mogli by powiedzieć wprost ,tak jest problem , producent stara się by go jak najszybciej naprawić, ze swojej strony niewiele możemy zrobić itp... .
hellbilly
26-02-2010, 11:33
facet powiedzial ze to ciekawe bo u nich sie normalni einstaluje polska wersja. A jesli mam juz wgrana angielska to mam zmienic w steamie. Zmienilem i oczuwiscie blad.
U mnie polska wersja też nie działa. Na razie jadę na angielskiej i nie zamierzam zmieniać. Bo oczywiście każda zmiana wiąże się ze ściąganiem jakiś plików co u mnie trwa trochę czasu.
Palaiologos
26-02-2010, 12:56
Zadzwoniłem do nich, jak planowałem już dawno. To samo mi powiedzieli - gra była testowana i wszystko działa, a ja żebym sobie sprawdził w instrukcji, czy dobrze instaluję... :shock: :shock: :shock:
No to zapytajmy:
Czy ktoś poza CD- Projekt gra w wersję polską NTW? :twisted:
Chyba nie znajdzie się taka osoba. Brak słów dla cd projekt za te ściemę ;/.
pewnie polska wersja nie została ukończona 8-)
Zwykli śmiertelnicy dostali wersję beta a cd-projekt może ma pełną??
Zamówiłem na gram.pl, za tą edycję za 80 zł jakie jednostki dostane? Bo na gram nie ma.
ahaha, jednostkowy problem http://www.cdprojekt.pl/news/5289/Probl ... Total_War_ (http://www.cdprojekt.pl/news/5289/Problemy_z_platforma_Steam_przy_instalacji_gry_Nap oleon_Total_War_) w zywe oczka kamać potrafia normalnie
Palaiologos
26-02-2010, 16:13
ahaha, jednostkowy problem http://www.cdprojekt.pl/news/5289/Probl ... Total_War_ (http://www.cdprojekt.pl/news/5289/Problemy_z_platforma_Steam_przy_instalacji_gry_Nap oleon_Total_War_) w zywe oczka kamać potrafia normalniejakto jednostkowy problem?
Przesledz troche wyzej dyskusje, tam ktos zadzwonil do CDP, i mu wlasnie tak odpowiedzieli
{{B-S}}SpartaN
26-02-2010, 16:34
Nie mam NTW, ale na ETW też tak miałem jak pierwszy raz zainstalowałem, że była ang wersja tylko. Może spróbujcie jeszcze raz zainstalować. Mi wtedy pomogło. Może i tu pomoże.
Gra już się instaluje z płyty przy wybraniu języka polskiego :) Mnie po kilkunastu próbach i telefonie do CDP udało się o 16.35 :shock: ... dobra, to zoabczymy jakie kwiatki będą dalej...
Palaiologos
26-02-2010, 16:57
Gra już się instaluje z płyty przy wybraniu języka polskiego :) Mnie po kilkunastu próbach i telefonie do CDP udało się o 16.35 :shock: ... dobra, to zoabczymy jakie kwiatki będą dalej...Co ci się udało? Uruchomić instalację? Uda ci się, jak uruchomisz grę.
idzie..........właśnie instaluję polską wersje :D
nie no , postęp jest, nie przerywa instalacji na poczatku (polskiej wersji), instaluje dalej, wiec jest nadzieja ze ruszy
Dziala Panowie wlaśnie mi ściągnęło polskiego paka prawie 500 mb
Polska wersja działa :D :D :D :D :D
Automatycznie zaczęło ci zasysać?
To u mnie narazie nic się nie dzieje. :(
Palaiologos
26-02-2010, 18:27
Nie trzeba reinstalować, wystarczy zmienić język na polski. Jeszcze tylko 1,5 h zasysania. :mrgreen:
Hym, a po co, reinstalka trwa 20 -30 min i masz all lacznie z dlc, zasysasz to co masz na plytach, bezsensu. ale jak wolisz czekac.. twoja wola. PZDR
Dobra właśnie zainstalowałem rozegrałem jedną bitwę w wersji angielskiej. Teraz we "właściwościach" zmieniłem na Polski zrobiła się aktualizacja i jak narazie śmiga po Polsku (jestem narazie w menu ;d)
Jeszcze mam jedno pytanie jak wgrać ten "Pułk Elitarny" i ten "Towarczys Polskiej Kawalerii" z gram.pl?
Klikasz "Aktywacja produktu w Steam", wpisujesz dalej kody i Steam odblokowuje dostęp do tych jednostek....
Palaiologos
26-02-2010, 21:20
Tylko Towarczys jest pruski, a nie polski. :mrgreen:
Kurczę, cieszyłem z a tu klops :evil: . Zainstalowałem grę w wersji polskiej z dwóch płyt. Próbuje włączyć grę a ona zaczyna ściągać uaktualnienie :( . Prawdopodobnie zaczyna ściągać całą grę z netu :shock: . Co jest nie tak?
Palaiologos
Na gram.pl pisało "Towarczys Polskiej Kawalerii w Pruskiej armii" czyli tak jednostka Pruska ,ale złożona z Polaków.
maryjan1001
27-02-2010, 07:09
Pruski bo on nazywa sie Pruski- Polski dziedzic. :lol: :lol: :lol:
Próbował już ktoś wyzwalać Polskę? Jakie mamy jednostki?
kretu19955
27-02-2010, 13:21
Pogram na takim sprzęcie na viscie czy XP -
Procek ADM Athlon(tm) 64 X2 Dual Core procesor 5200+ 2.7 GHz
Ram 2gb
system 32 bitowy
Karta graficzna Geforce 9600gt(512mb)
Spokojnie tak na viscie jak i na xp. Aczkolwiek lepiej xp bo masz tylko 2 gb ramu.
Bzyqusek
28-02-2010, 02:44
Mam pytanie czy na takim kompie pójdzie NTW ?
Procek AMD Athlon +3200(tm) 64 Processor 3200+ 2.01 GHz
Ram 2GB
Karta Radeon x1800 GTO (słaba bo lepsza mi się spaliła :cry: :cry: :cry: )
ETW śmigało na średnich/wysokich ;)
germinal
28-02-2010, 07:59
N:TW to ten sam silnik - skoro na tamto ci poszło to i Napoleon.
No to może jakieś pierwsze odczucia napiszecie. Dla mnie gra jest świetna. Jest tylko 1 minus - bitwa się wczytuje minutę ... I Jeszcze ani razu nie widziałam windy więc tym razem produkt jest ostateczny. Wyszła fajna sprawa - w momencie gdy N:TW został E:TW stał się grą grywalną (wreszcie mnie nie wywala). Nie grałem w E:TW od czerwca zeszłego roku i dzięki temu ma dwie w sumie fajne gry jednocześnie :D
A jaki masz sprzęt? Bo u mnie właśnie bitwy (3vs3) wczytują się w sekundach (góra 20sec), na win7, 64bit i 4gb ram. Nie mam zbytniego porównania, bo na stacjonarnym z 2gb nie próbowałem, ale Empire robił to znacznie dłużej.
apollo7100
28-02-2010, 13:13
czy w napoleonie sa te wielkie latajace flagi nad oddzialami czy jest sztandarowy?
Sam Fisher
28-02-2010, 14:26
W sumie podobne do Empire, żadnej rewelacji nie ma, ale mimo wszystko można posiedzieć trochę przy tej grze.
Podoba mi się to, że AI sam oferuje pomoc żądając w zamian pomoc w jego innej wojnie (gorzej od strony praktycznej, bo jak do tej pory ani Rosja ani Austria nie pomagają mi w wojnach - gram Prusami). Denerwuje za to fakt, że są sytuacje, gdy AI żąda technologii i pieniędzy dając jedynie sojusz militarny i nie zgadza się na sam sojusz, a to nie ja starałem się o ten sojusz.
Rzeczywiście, od strony praktycznej wielkiej - w sumie żadnej - pomocy nie okazuje, zresztą w żadnej części nie okazywał. Troche nietrafione jest to, że nie można narzucić wasalowi swojej woli. Skoro grając Francją w kampanii włoskiej jestem po zdobyciu Turyny protektorem Piemontu, to powinien Piemont chyba od razu iść na wojnę z Austrią. A tym czasem on chce ode mnie 4000 kasy i wojny z Wenecją. Moduł dyplomacji jest jeszcze trochę do dopracowania, szczególnie jeśli chodzi o urealnienie zawierania paktów.
AlGhouti
28-02-2010, 20:32
Witam mam pytanie czemu piechota liniowa nie strzela plutonami tylko strzela pierwszy rząd ? Dzieki za pomoc
Sam Fisher
28-02-2010, 20:36
Witam mam pytanie czemu piechota liniowa nie strzela plutonami tylko strzela pierwszy rząd ? Dzieki za pomoc
Trzeba chyba wynaleźć tę możliwość. Studiowanie i badania to potęga ;)
Trzeba chyba wynaleźć tę możliwość. Studiowanie i badania to potęga ;)
Coś mi się wydaje że nie ma takiej technologi.
AlGhouti
28-02-2010, 21:08
no właśnie też nie widze takiej technologi a na filmikach strzelaja wszyscy albo jeden rząd kuca a drugi stoi i strzelają myślałem ze jednostka musi miec specjalna zdolność ale żaden odział nie ma takiej zdolnosci oprócz lekkiej piechoty .
Sam Fisher
28-02-2010, 21:15
:shock: Gupie
Krótk dzisiaj grałem i nie przypatrywałem się szczegółowo drzewku rozwoju, stąd ma niewiedza ;)
AlGhouti
28-02-2010, 21:17
nie szkodzi ale irytuje mnie to bo w Empire byly takie technologie a tu nic a myslałem ze odrazu bedą mieli takie zdolności ... pozdrawiam
Hym, co do pomocy mi zdarzylo sie ze armia Włoska dobila rozbitych przeze mnie Austryjaków. Po mojej bitwie, zmiana tury, a tu z miasta włoskiego wyszła sobie armia i dobiła "niedobitki". Dosyć to miłe ;)
Podoba mi się drżenie obrazu podczas wybuchu pocisków i podczas szarży kawalerii (jesli bilsko kamery to nastąpi) - fajny efekt. Poza tym widać poprawe AI w stosunku do Empire w bitwach. W kampanii, w/g mnie, gra wymusza granie na granicy ryzyka (po stronie Francji), nie ma czasu na rozbudowe gospodarki itp. co troche mi przeszkadza. No ale taka specyficzna epoka i temat.
Pozdrawiam
czy w napoleonie sa te wielkie latajace flagi nad oddzialami czy jest sztandarowy?
Wystarczyłoby, żebyś spoglądnął na screeny z gry i tam widać, że są takie i takie.
Czyli w Napoleonie TW przez całą grę piechota liniowa strzela tylko pierwszym szeregiem, a reszta czeka, aż koledzy z pierwszego poumierają?
A, jeszcze jedno, w kampanii Egipskiej imperium Osmańskie wystawiło armie pod sztandarami.... Austrii z ETW ;) hehe. Taki mały bug.
Rozegralem juz kilka bitew,gra napewno lepsza od Empire ale tak naprawde nie jest to zaden przelom.Bardziej czuje jakbym sciagnal dobrego moda pod Empire...Ktos kto naprawde lubi serie TW niech kupi gre,zas ktos kto powoli przestaje z roznych powodow grac w TotalWarsy niech sie zastanowi bo zapewne bedzie narzekal.Nie moglbym nie wspomniec o muzyce bo wreszcie jest ona godna gier serii Total War(zwlaszcza ta w menu ;) )
Memnon[pl]
01-03-2010, 01:24
Jeżeli masz wynaleziony szturm z ostrzałem to wtedy pierwszy szereg strzela,zaczyna ładować...a w tym czasie przed niego wychodzi druga linia i strzela,następnie trzecia linia robi to samo.Niestety oddziały przesuwają się w tym czasie do przodu a po oddaniu strzałów wracają na wcześniejsze miejsce-troche im to zajmuje,a ponadto obrywają w tym czasie.Jako takieo ostrzału szergami lub plutonami jak w empire niezauważyłem....
Gregoriani
01-03-2010, 14:37
Jeśli chodzi o szturm z ostrzałem, to zauważyłem, że raz moja piechota, po wlączeniu tej opcji, przeszła, po oddaniu potężnej salwy trzech szeregów, od razu do ataku. Innym razem piechota, tak jak było to pisane wyżej (tak też jest w ETW), strzelała do przeciwnika poszczególnymi szeregami, posuwając sie do przodu. Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że w/w zachowanie piechoty, zależy od tego czy jest odznaczona obrona (tarcza na interfejsie), czy też nie. Dzisiaj sprawdzę to dokładnie.
Nie ma to znaczenia> Jak ustawisz szturm z ostrzałem i klikniesz szybko dwarazy atak tak aby biegli to po oddaniu salw zaatakują w ręcz :)
W zwykłej bitwie wszystkimi szeregami strzelają strzelcy i lekka piechota. Smutne :(
Sam Fisher
02-03-2010, 08:10
W zwykłej bitwie wszystkimi szeregami strzelają strzelcy i lekka piechota. Smutne :(
:o :shock: :? Niedopatrzenie czy co? Mam nadzieję, że poprawią to w jakimś patchu
Brak ostrzału plutonem to chyba niedopatrzenie. Chyba nie trzeba być Newtonem czy inną wybitną jednostką aby wpaść na to (odkrywanie takich "technologii"), że ostrzał prowadzony tylko przez pierwszy szereg to marnowanie potencjału piechoty, tym bardziej że jest juz XIX w :roll:
Na szczęście mamy mody : ;)
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=337787
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=337818
Pozdrawiam
AlGhouti
02-03-2010, 15:36
Sprawdziłem i mi dalej strzela pierwsza linia i zauważyłem , że jak zaczynają wystrzeliwać moich ludzi to dopiero wtedy zaczynają strzelać wszyscy nie rozumie tego :?
Brak ostrzału plutonem to chyba niedopatrzenie. Chyba nie trzeba być Newtonem czy inną wybitną jednostką aby wpaść na to (odkrywanie takich "technologii"), że ostrzał prowadzony tylko przez pierwszy szereg to marnowanie potencjału piechoty, tym bardziej że jest juz XIX w
No naprawde, tak trudno wymyśleć to ze jak jeden szreg strzeli to klęknie i strzeli drugi? Tym bardziej biorąc pod uwagę okres, skoro taką "technologię" odkrywaliśmy już w Empire w XVIII wieku to teraz powinna już być wszystkim znana. Mam nadzieję że zmienią to jakimś patchem.
Memnon[pl]
03-03-2010, 01:55
1.Ja licze na szybki patch i poprawe tego błędu.Marnowanie piechoty tylko przy takim strzelaniu....
2.Zauważyłem że moja czarna straż nie różni się niczym(poza statystykami) od szkockiej piechoty :? .Na unit cards jest pokazane że ma zielony kitel natomiast w bitwie ma taki sam czarny jak reszta szkotów...Przecież to dodatkowa jednostka za którą zapłaciłem ekstra więc chyba mogliby się troche postarać bardziej nad jej zróżnicowaniem :?
TwardkiSlovian
03-03-2010, 13:32
Ma juz ktos achievementa "Grand General Star"?
Wygralem 5 bitew w Napoleon Battles na poziomie hard i widac srebrne orzelki ale nie dostalem acziwa...
Napisane jest "Win Silver in 5 Historic battles" to nie wiem o co moze chodzic. :/
Rozwiazanie:
Trzeba zagrac w kolejna historyczna bitwe. Wystarczy rozpoczac gre(niewazne na jakim poziomie trudnosci) i zakonczyc bitwe escapem i wyjsciem do menu. W podsumowaniu bitwy powinno byc napisane, ze zdobylo sie achieva.
apollo7100
03-03-2010, 18:42
Czy jest do sciagniecia demo napoleona?, jesli tak to bardzo prosze o link....
nima dema ;)
a panowie jest jakas mozliwosc przeniesienia legionow do pojedynczej bitwy???
Panowie czy podczas instalacji istnieje mozliwosc wyboru jezyka w jakim gra ma zostac zainstalowana?Pzdr
AlGhouti
04-03-2010, 18:20
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=337881 - mod dla tych którzy chcą aby jednostki strzelały rzedami :)
Panowie czy podczas instalacji istnieje mozliwosc wyboru jezyka w jakim gra ma zostac zainstalowana?Pzdr
tak
Czy w napoleonie jest coś takiego jak papież lub państwo papieskie jak w med 2?? i czy jest więcej opcji dotyczących handlu,dyplomacji??
Dyplomacja jest dość rozwinięta, ale czasami mechanizmy jakimi kieruje sie komputer sa nie do konca zrozumiale ;)
Papieża nie ma, natomiast jest niegrywalna frakcja państwa papieskiego (obecna np. w kampanii włoskiej)
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=337881 - mod dla tych którzy chcą aby jednostki strzelały rzedami :)
Ten mod daje tylko ostrzał szeregami czy może jeszcze pogarsza celność? Bo w chwili obecnej walki są bardzo dynamiczne, a przy szeregach wole nawet nie myśleć :)
Sam Fisher
05-03-2010, 06:01
Ale to chyba nie psuje prowadzonej kampanii? :?
apollo7100
05-03-2010, 17:04
czy w napoleonie powstaja leje w ziemi po wybuchu pociskow artyleryjskich?
Zostają także ślady po odbiciach, a nawet dymią. :)
Sam Fisher
05-03-2010, 17:06
czy w napoleonie powstaja leje w ziemi po wybuchu pociskow artyleryjskich?
Nie za bardzo przypatrywałem się tej sprawie, ale wydaje mi się, że widziałem podłużne dziury w ziemi.
Jak to zainstalować i które.
Minął tydzien i.... dla rozeznania wielka kampania na srednim; pierwsze podejscie, nieprzemyślany rajd w glab ustri i Prus, armie otoczone, bronia sie ale beznadzieja. Wiec drugie podejscie tez na średnim i... przy rozsadnym graniu pod koniec 1806 roku nie ma Austrii, Prus a Napoleon stoi w grudniu armia w prowincji graniczacej z Moskwą. Drugi generał w Kijowie, trzecia wielka armia stacjonuje w Paryżu i odpiera niesmiałe desanty Anglików. Sojusz z Turkami gwarantuje bezpieczeństwo granic południowych (uwielbiaja mnie za rozprawe z Austrią) wszystkie male państewka w europie zachodniej i srodkowej wrecz kochaja i sa w sojuszu. Perspektywa? 1807 rok likwidacja Rosji, przygotowania do desantu na WB. Potem wygniatanie jak pluskwy opornych państewek, typu państwo kościelne itp. 1808 likwidacja Anglii, konflikt z Turkami, podbijanie panstewek niemieckich.
Podsumowując, średni poziom jest bardzo łatwy, jesli umiejetnie pożanglujemy dyplomacją, na poczatku wydawalo mi sie ze panuje straszny chaos, ze atakują ze wszystkich stron i nie ma gdzie rąk włożyc. Tak nie jest. kończe średni zaczne VH - i sie zobaczy ;)
VH- oszukuje(lepsze statystyki itd.) tak jak w ETW?
Demigood
06-03-2010, 17:50
Edycja specjalna jest warta swojej ceny, czy lepiej kupić podstawową? Czy po zakupie podstawowej można odczuć niedosyt różnorodności jednostek?
własnie instaluje mam nadieje że pójdzie bez problemów.
kretu19955
06-03-2010, 20:09
Ja się jeszcze nie przyzwyczaiłem do rosterów jednostek. Nie dość, że widzę dwie zupełnie różne piechoty liniowe po obu stronach, to jeszcze każda frakcja składa z innych formacji. NP. Francja ma dobre wszystko prócz strzelców(nie ma 125) siłą austrii są właśnie strzelcy itd.
nie sądziłem że to powiem ale...gra jest super ;D
kretu19955
07-03-2010, 01:22
Wie ktoś coś na temat dodawania jednostek? ściągnąłem PFM do NTW pozmieniałem i nic. Na TWC nie ma toturialu(może jest tylko nie umiem znaleść a nawet gdyby był to nie znam angielskiego) a chciałbym dać polsce pare jednostek od innych krajów.
Piter Pan
07-03-2010, 13:43
Podsumowując, średni poziom jest bardzo łatwy, jesli umiejetnie pożanglujemy dyplomacją, na poczatku wydawalo mi sie ze panuje straszny chaos, ze atakują ze wszystkich stron i nie ma gdzie rąk włożyc. Tak nie jest. kończe średni zaczne VH - i sie zobaczy ;)Polecam zdecydowanie grę na na poziomie very hard - jest sporo różnica pomiędzy poziomem najwyższym i prawie najwyższym, oczywiście na plus. Właśnie rozegrałem tak bitwę z SI i przegrałem, następnie spróbowałem rozegrać dokładnie tę samą bitwę z żywym przeciwnikiem i... niestety również przegrałem, ale broniłem się zdecydowanie dłużej! W porównaniu do Medievala jest spor lepiej, przeciwnik myśli - stara się okrążać nasze szeregi, tak na mapie strategicznej jak i taktycznej, jeżeli odrobinę odsłonimy artylerię - nie przepuści nadarzającej się okazji i zniszczy ją.
Sam Fisher
07-03-2010, 14:00
http://www.youtube.com/watch?v=o06fUJSw3mQ
Napoleon Total War intro.
Chciałem sobie wstawić do podpisu słowa Napoleona z tego intra. Mam jednak wątpliwości co do dwóch słówek, które zapisałem.
my enemies are many, my equals are none. in the shade of the olive trees they said Italy could never be conquered. In the land of pharaohs and kings they said Egypt could never be humbled. In the realm of forest and snow they said Russia could never be *tamed*. Now they say nothing. They fear me like a force of nature, a *dealer* and thunder and death. I say - I am Napoleon. I am Emperor.
Pomoże mi ktoś?
Kakashi, tamed z tego co sam słyszę, masz dobrze...jeśli rozumieć to jako poskromienie. Co do drugiego to nie mam pojęcia, ja tam słyszę 'like...' i coś dalej :P
Też mi się wydaje, że jest dobrze.
Inna sprawa, że te słowa słabo do Napoleon pasują moim skromnym zdaniem.
Sam Fisher
07-03-2010, 19:40
Dobra, dzięki. Myślę, że tyle starczy mi narazie ;)
CaiusCosades
07-03-2010, 19:51
Też mi się wydaje, że jest dobrze.
Inna sprawa, że te słowa słabo do Napoleon pasują moim skromnym zdaniem.
Może to nie odpowiedni temat na takie pytania, ale nie znam postaci Napoleona - dlaczego te słowa mogą nie pasować do Cesarza?
Bo te słowa wypowiedziane takim tonem jak w trailerze pokazują raczej Hitlera niż Napoleona :P
Może mi ktoś powiedzieć kiedy jednostki uciekające wracają na pole bitwy? Czasami jest tak, że jednostka zatrzyma się bez pomocy generała i wróci. Od czego to zależy?
Piter Pan
07-03-2010, 21:19
Może dlatego, że pomijając hektolitry patosu, jakim ocieka tekst tego przemówienia, a także to - że jest zwyczajnie głupi, to trudno sobie wyobrazić Napoleona, zresztą - w ogóle jakiegokolwiek przywódcę mówiącego: "boją się mnie jak strasznego żywiołu, bo przynoszę śmierć i zniszczenie, bla bla bla", ponieważ jak sądzę Napoleon zarzekałby się raczej, że on: broni interesów swojego narodu, niesie europie cywilizację, postęp, a także (w tym wypadku - kodeks napoleona) prawo, w żadnym wypadu nie takie brzydkie rzeczy jak śmierć, zniszczenie, lub wojnę. To przemówienie nadaje się tylko do gry komputerowej, albo... forum internetowego:D
Bo te słowa wypowiedziane takim tonem jak w trailerze pokazują raczej Hitlera niż Napoleona :PAkurat to mnie nie dziwi, ba - napoleon raczej tylko nam Polakom się dobrze kojarzy jako sojusznik, a także nadzieja na odzyskanie niepodległości, całej reszcie świata prawdopodobnie kojarzy się zgoła inaczej, ponieważ być to człowiek, który doszedłdo władzy w wyniku zamachu stanu, a następnie podbił pół Europy. Planował nawet inwazję na Wielką Brytanię, no i za jego sprawą - spłonęła Moskwa.
Pomijając to co wcześniej napisane, to wątpię by Napoleon się chlubił tym, że boją się go jak śmierci. Wbrew pozorom cesarz uważał wojnę za tragedię.
ponieważ być to człowiek, który doszedłdo władzy w wyniku zamachu stanu, a następnie podbił pół Europy. Planował nawet inwazję na Wielką Brytanię, no i za jego sprawą - spłonęła Moskwa.
To też tak nie do końca. Bo trzeba zwrócić uwagę, że praktycznie każda wojna była zapoczątkowana/sprowokowana przez jego przeciwników.
No i Moskwę sami Rosjanie spalili :)
Piter Pan
07-03-2010, 22:18
To też tak nie do końca. Bo trzeba zwrócić uwagę, że praktycznie każda wojna była zapoczątkowana/sprowokowana przez jego przeciwników.
No i Moskwę sami Rosjanie spalili :)Cóż, to że inne państwa napadły na Francję nie zmienia wcale faktu, że Napoleon skopał im tyłki, co daje ich mieszkańcom powód do tego aby Napoleona nie lubić:) I owszem Moskwę spalili Rosjanie, ale po to aby wykurzyć z niej Napoleona.
Napoleon jest prawie strategią doskonałą. Irytuje mnie jedna rzecz, a mianowicie to, że bitwy często toczą się do ostatniego żołnierza co jest dosyć kuriozalne. Wróg, który stracił 70 % stanu osobowego zamiast się elegancko poddać, to ten uparcie dalej przeprowadza kolejne ataki z góry narażone na katastrofę. Powinni to zdecydowanie naprawić. Podoba mi się to, że gdy ustawie po 400 jednostek w oddziale to wtedy bitwa przypomina rzeczywiste starcie. Kolumny rozciągają się na dużym dystansie, jedni żołnierze walczą o wioskę, a inni kilometr dalej biją się o wzgórze. Znacznie dzięki temu wzrasta realizm pola walki.
kretu19955
08-03-2010, 14:29
Zamówiłem właśnie Imperialną. Mam nadzieję, że się opłacało.
NorgeTroll
08-03-2010, 15:50
Mam kilka pytan dot. gry. Szukalem w istniejacych watkach ale nie linczujcie jesli cos mi umknelo.
1. Gdy gram w szybkie bitwy multiplayer jednostki zawsze sa male (piechota liniowa 40 ludzi). Gdy wrzuca mnie do czyjejs kampanii (1 raz) sa normalne (tak jak ten ktos ma ustawione). Mam super kompa i dobre lacze. W ustawieniach grafiki jednostki mam max. Trafiam na przeciwnikow z calej Europy - moze to jednak kwestia lacza i gra dobiera ustawienia jednostek wg. pingu? Rozegralem ok. 20 bitew i az dziwne, bym zawsze trafial na ludzi z ustawionymi najmniejszymi jednostkami.
2. Piechota liniowa nie ma opcji czworoboku. Obawiam sie, ze jest to wynikiem niskiej liczebnosci oddzialow (patrz p. 1.). Gdy gralem bitwe w cudzej kapmanii z duzymi jednostkami czworobok byl.
3. Na czym polegaja zdolnosci lekiej piechoty. Co dokladnie sie dzieje gdy wcisne/wycisne guzik. Tam jest kilka opcji. Pale znam i czasem uzywam ale pozostalych nie tykam. Skirmish i cos z rogiem/prochownica?
4. Na czym polegaja zdolnosci artylerii (haubic i armat). Haubica ma guzik z celownikiem, a armata z odbijajaca sie kula. Testowalem ale nie zauwazylem roznicy. Canister shot znam.
5. Czy las/krzaczory maja wplyw na skutecznosc ostrzalu piechoty i artylerii?
- 5A. Gdy oddzial strzelajacy siedzi w krzakach/lesie
- 5B. Gdy oddzial ostrzeliwany siedzi w krzakach/lesie
6. Jaki wplyw na ostrzal artylerii ma ukrycie jednostki
-6A Gdy jednostka jest pod ostrzalem i idzie w ukrycie (czy to w ogole mozliwe?)
- 6B Gdy jednostka jest ukryta i przypadkiem obrywa rykoszetem (ponosi straty, ujawnia sie, moze wciaz w ukryciu ale widac trupy?)
7. Czy artyleria ma nieograniczona amunicje?
8. Pracuje nad zmniejszeniem liczby ofiar ognia sojuszniczego i widze niezle efekty (lekka piechota przed pierwsza linia, szarsza kawalerii przez wlasne linie, etc.) Jestem ciekaw Waszych reflekcji na ten temat.
Gralem we wszystkie czesci TW oprocz Medievala II ale dopiero w Napoleona gram online. Z braku czasu gram tylko szybkie bitwy i pomijajac najnizsza liczebnosc jednostek wszystko bardzo sobie chwale. Jeden plus tej sytuacji to realistyczna artyleria - po jednym dziale na slot. Nie mialem zadnych problemow z instalacja, etc. Kupilem najdrozsza edycje i widze, ze troche pochopnie. Szkoda mi czasu na samodzielne kupowanie armii i wybieranie tych doborowych jednostek. Pewnie w koncu sie skusze (moze z kims z forum) ale poki co chce unikac dzieciakow z cudacznymi armiami. Te z szybkich bitew sa dla mnie dobrze zbalansowane. Ksiazka o Napoleonie to cos w stylu "nauka tenisa w weekend" ale fatalnie przetlumaczona i bez korekty. Niektorych zdan po prostu nie rozumiem. Niezdecydowanym polecam wersje podstawowa w jakiejs taniej e-ksiegarni.
Niektore mapy multi sa dziwaczne ale na wiekszosci zauwazylem swietny element - bardzo liczne nierownosci terenu. Z dalszej perspektywy niezauwazalne i dopiero w powtorkach widze, ze jegrzy mimo ruchu flankujacego i ciaglego ostrzalu nikogo nie ubili (bo siedzieli w lekkiej niecce). Dzieki temu gorsza jednostka moze niespodziewanie skutecznie stawic czola lepszemu przeciwnikowi.
Przy okazji polecam ksiazke "Napoleon i jego marszalkowie" Archibalda Gordona MacDonella. Bardzo bogata w tresc mimo 200 stron A5. Zastrzegam, ze trudna i wymagajaca dobrej znajomosci kampanii napoleonskich. Piekna edytorsko, wiec idalna na prezent dla milosnika epoki. Z lzejszych pozycji polecam oczywiscie bitwene serie Bellony.
Pozdrawiam Wszystkich i czekam na odpowiedzi.
Ja właśnie przed chwilą dostałem Imperialną edycję. Mam parę pytań. W zasadzie chodzi mi o instalację
Czy muszę instalować Empire żeby grać w Napoleona
Czy Empire razem z Napoleonem jest czymś nowym czy to to samo dno.
Może dlatego, że pomijając hektolitry patosu, jakim ocieka tekst tego przemówienia, a także to - że jest zwyczajnie głupi, to trudno sobie wyobrazić Napoleona, zresztą - w ogóle jakiegokolwiek przywódcę mówiącego: "boją się mnie jak strasznego żywiołu, bo przynoszę śmierć i zniszczenie, bla bla bla", ponieważ jak sądzę Napoleon zarzekałby się raczej, że on: broni interesów swojego narodu, niesie europie cywilizację, postęp, a także (w tym wypadku - kodeks napoleona) prawo, w żadnym wypadu nie takie brzydkie rzeczy jak śmierć, zniszczenie, lub wojnę. To przemówienie nadaje się tylko do gry komputerowej, albo... forum internetowego:D
Bo te słowa wypowiedziane takim tonem jak w trailerze pokazują raczej Hitlera niż Napoleona :PAkurat to mnie nie dziwi, ba - napoleon raczej tylko nam Polakom się dobrze kojarzy jako sojusznik, a także nadzieja na odzyskanie niepodległości, całej reszcie świata prawdopodobnie kojarzy się zgoła inaczej, ponieważ być to człowiek, który doszedłdo władzy w wyniku zamachu stanu, a następnie podbił pół Europy. Planował nawet inwazję na Wielką Brytanię, no i za jego sprawą - spłonęła Moskwa.
Moskwę spalili Rosjanie, a postrzeganie Napoleona jest różne - to prawda, ale z perspektywy czasu widać, że racja byla po jego stronie. Polecam film "Sharpe's Rifles" gdzie ów problem został zarysowany. Akcja ma co prawda miejsce w Hiszpanii, ale równie dobrze może się odnosić do Rosji. Zacząć należy od tego, że Moskwa zanim wkroczyli do niej Francuzi, została. . . ewakuowana. Dlaczego ? Bo rosyjska szlachta bardziej od napoleońskiej armii bała się. . . rewolucyjnej ideologii stąd ewakuacja mieszczan i kreowanie z napoleońskiej wyprawy na Rosję jakiejś wojny ojczyźnianej czy też religijnej. I rosyjscy chłopi ginęli za prawosławie, obronę panów feudalnych, za zacofanie, samodzierżawie i cara. I wygrali z cywilizacją i postępem :) Niesionymi na bagnetach, ale jednak. Podobnie było w Hiszpanii gdzie zwyciężył zabobon, konserwatywna reakcja i kler. Przez co, kraj ten pozostał średniowiecznym zaściankiem na kolejne 150 lat.
Jak ta ideologia wpłynęła na Polskę, nie trzeba wspominać. Wpływy rewolucji dotarły do nas szybko, podniecane obcym zniewoleniem i od tego czasu aż do dziś towarzyszy nam wolnościowa ideologia. Warto choćby zwrócić uwagę na metamorfoze polskiej szlachty. . .
3. Na czym polegaja zdolnosci lekiej piechoty. Co dokladnie sie dzieje gdy wcisne/wycisne guzik. Tam jest kilka opcji. Pale znam i czasem uzywam ale pozostalych nie tykam. Skirmish i cos z rogiem/prochownica?
Zdolność lekkeij piechoty powoduje rozproszenie oddziału - przydatne kiedy oddział znajduje się pod ostrzałem
Skirmish - bodajże powoduje automatyczne wycofanie jednostki kiedy znajdzie się albo w zasięgu przeciwnika albo jest przez przeciwnika atakowana
7. Czy artyleria ma nieograniczona amunicje?
Tak
Jeden plus tej sytuacji to realistyczna artyleria - po jednym dziale na slot.
Nie jestem pewien, ale chyba nie ze wszystkimi rodzajami artylerii tak jest.
Czy muszę instalować Empire żeby grać w Napoleona
nie
Marcin 'Łysy'
08-03-2010, 17:02
Witam. Mam jedno pytanko. Gdzie należy dokanać zmian w ustawieniach, aby w jednostce było 400 chłopa. Bardzo dziękuje za pomoc. GL & HF
Dołączam się do pytania, rzeczywiście tak byłoby bardziej realistycznie.
Norge Troll:
1.W trybie wizytacji (bitwy multi w czyjejś kampanii) masz jednostki 120 tak jak normalnie. W innych bitwach multi wielkośc jest ustalana przez gospodarza.
2.Opcja czworoboku jest nieaktywna kiedy liczebność oddziału spadnie chyba poniżej 44.
4.Zdolność haubicy polega na tym ze strzela celniej, armaty nie wiem.
5.Mają
6.Gdy siedzi w ukryciu widać tylko trupy, oddział sie nie ujawnia
Pewnie w koncu sie skusze (moze z kims z forum) ale poki co chce unikac dzieciakow z cudacznymi armiami.
Co masz na myśli z tymi cudacznymi armiami? Jaką ktoś armie wybierze taką ma, to jest cecha multi. Nieraz się spotkałem z tym ze w armii była połowa jazdy albo połowa strzelców, trzeba umieć sobie radzić z każdym.
Mam pytanko: podczas bitwy multi gdy jednego gracza wyrzuciło i dowodzenie przejął komputer, mimo obrony natychmiast rzucił wszystko do walki wręcz. Pomijając tą dziwną taktykę SI ruszył wszystkie oddziały oprócz 2 ustawionych w czworoboku, których nie ruszył już do końca bitwy. Czy to jakaś reguła czy po prostu tak się przytrafiło?
Witam. Mam jedno pytanko. Gdzie należy dokanać zmian w ustawieniach, aby w jednostce było 400 chłopa. Bardzo dziękuje za pomoc. GL & HF
Można tylko ustwic ultra - a to daje tylko 160 chłopa - jest na twcenter podpowiedź jak to zrobić - trza pogrzebac w pliku:)
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=335867
Czy tylko u mnie bardzo często na ikonce oddziału pokazane jest, że strzela gdy jest w czworoboku lub za jakimś murkiem chociaż tak naprawdę w pobliżu nie ma wroga?
Sam Fisher
09-03-2010, 13:30
Ja zauważyłem, że moje jednostki strzelają prosto przed siebie mimo tego, że nikogo tam nie ma ^ ^' Nie używałem żadnego czworoboku czy murków.
kretu19955
09-03-2010, 18:27
Przeszedłem Kampanię Egipską. Podobała mi się w końcu w pełni działająca funkcja kapitulacji i to, że komp nam też to proponuje. 1/3 miast wziąłem bez wystrzału, komp nie raz też mi proponował kapitulację , ale zawsze odmawiałem :D .
Kampania Egipska jak dla mnie najtrudniejsza, fajna jest Europejska w którą właśnie pocinam.
kretu19955
09-03-2010, 20:51
Dla mnie europejska. Nie mogę ogarnąć tak wielkiego państwa. Egipt to dla mnie kaszka z mleczkiem.
Może mi ktoś powiedzieć o co chodzi z balonami? :P W kampanii egipskiej przy rozpoczęciu bitwy na mapie kampanii w prawym górnym rogu swojej karty miałem mały obrazek balonu... no i w czasie bitwy rzeczywiście od strony moich wojsk na pole wleciał balon :d To daje jakieś plusy czy co? Czy tylko taka ozdoba? ;d
kretu19955
09-03-2010, 22:16
Daje, że na przykład rozstawienie wroga widzisz i posiłki wroga zanim przestąpią granicę pola bitwy
Rozstawienie wroga widać zawsze wtedy, gdy masz lepszego generała ;)
kretu19955
09-03-2010, 23:53
ale posilki zanim wstapia na pole bitwy nie sa wykrywane. A balon da ci czas na przygotowanie sie
EDIT:
Dziś gdy grałem bitwę Polską postanowiłem poobserwować lekką piechotę. Jak zapewne wiecie w NTW są różnego rodzaju okrzyki mobilizujące
gdy jednostka maszeruje lub jest nieruchomo. No i wpatruję się w tą lekką a tu gościu "Kucać idioci :!: "
Na jakich ustawieniach gracie w NAPOLEONA bo ja się zdziwiłem ale mając Ge Force 9800gt mogę spokojnie ustawić na rozdziałkę 1280x1024 i wszystkie opcje wizualne jak w Empire na poziomie Wysokim lub Bardzo wysokim a gra jakby nawet chodzi płynniej więc faktycznie chyba coś zmienili w optymalizacji sprzętowej
PS. Intro tylko mnie denerwuje przecież to nie Napoleon to po prostu Hitler i to nawet nie trzeba przymykać oka żeby to zobaczyć. CA przesadziło i to bardzo.
maryjan1001
11-03-2010, 07:07
Grając Prusami zabiłem szpiegiem Napoleona.Patrze w w tej samej i nastepnej turze i przywódcą Francji jest nie kto inny jak Napoleon Bonaparte.co on jakiś terminator jest????? :roll:
Sam Fisher
11-03-2010, 07:40
Tak samo jak w bitwach. Zawsze, gdy go "zabijam" to on jest tylko ranny. Może Napoleon będzie towarzyszył nam do końca kampanii.
To samo jest z głównodowodzącymi innych państw.
No i wpatruję się w tą lekką a tu gościu "Kucać idioci :!: "
Ktoś gdzieś pisał że słyszał takiego speecha w angielskiej piechocie:
- Nie krzycz tak człowieku nie umiesz umierać po cichu!!? - oczywiście po angielsku.
Grając Prusami zabiłem szpiegiem Napoleona.Patrze w w tej samej i nastepnej turze i przywódcą Francji jest nie kto inny jak Napoleon Bonaparte.co on jakiś terminator jest????? :roll:
Najwidoczniej postacie historyczne są nie do zabicia (tzn. mogą zginąć ale powracają ;) ) Trzy razy mój zabójca eliminował Michaiła Kutuzowa... Trochę to dziwaczne, pozostaje jedynie przyzwyczaić się do tego.
Co do trzeciej kampanii - Już ją ukończyłem (grudzień 1807) tzn. wypełniłem wszystkie zadania, jednak gram dalej. Przede wszystkim dążę do opracowania wszystkich "wynalazków", poza tym chciałbym zobaczyć w akcji najlepsze jednostki Francji. Muszę powiedzieć, że system "dwutygodniowej tury" o wiele lepiej się sprawdza niż tego typu, dłuższe, systemy we wcześniejszych odsłonach serii TW - dwa tygodnie na turę bardziej sprzyja realizmowi rozgrywki, wreszcie pory roku mają istotny wpływ na planowanie kampanii a co za tym idzie bardziej ceni się odziały własnej armii (rekrutacja regularnych oddziałów trwa dwie tury, nie mówiąc już o elicie np. młodej gwardii czy kirasjerach - 4 tury!!). Słowem - należy się nieraz głęboko zastanowić, czy aby dana ofensywa warta jest świeczki. Podobnie ma się sprawa z jednostkami pływającymi.
Wracając do kampanii - również i mnie na początku nieźle przeraził ogrom państwa jakim przyszło mi kierować.
Moimi pierwszymi inwestycjami była tylko i wyłącznie rozbudowa dróg (do momentu możliwości budowania tych najlepszych - 4500 / 10 tur !! - na nie mogłem sobie pozwolić dopiero później), następnie gospodarstwa, kopalnie, stajnie, magazyny, porty kupieckie/handlowe i inne obiekty sprzyjające sytości a nie głodówce społeczeństwa. Na początku w ogóle nie ruszałem rozbudowy budynków militarnych (arsenał/koszary itp.) czy administracyjnych (sądy) w miastach.
Trzeba przyznać, że początek trzeciej kampanii nie nastraja zbytnio optymizmem - prawie z każdym liczącym się państwem mamy wojnę (Anglia/Rosja/Austria/Prusy/Szwecja). Szczęście w nieszczęściu, że Hiszpania jest naszym sojusznikiem (podobnie jak kilka mniejszych państewek niemieckich).
Moje pierwsze posunięcie militarne polegało na zebraniu armii Alzacji i ruszeniu prosto na Wiedeń (pierwsze zadanie - zajęcie Wiednia da nam pokój z Austrią - zawsze to jeden przeciwnik mniej). Jak moja armia podeszła pod stolicę Habsburgów na mojej twarzy momentalnie pojawił się banan - przed Wiedniem stała rosyjska armia, którą dowodził nie kto inny jak Michaił Kutuzow :) Widać, że twórcy gry postarali się aby chociaż jako tako "nagrać" sytuację jaka sprzyjała bitwie pod Austerlitz.
Obecnie moja sytuacja przedstawia się następująco: można powiedzieć, że spełniłem "historyczne zachcianki" Napoleona - Anglia podbita (całkowicie wyeliminowana - co trzy tury bunt w Londynie - w sumie mi w to graj - kolejne armie buntowników są idealnym "poligonem" dla moich oddziałów), Moskwa zajęta (o dziwo był tylko jeden bunt) Smoleńsk, Mińsk, Wilno, Petersburg również, Prusacy posiadają jedynie Prusy Zach., Hiszpania nadal jest sojusznikiem, Austrii zabrałem, już wspomniany Wiedeń, Pragę, Ołomuniec, wyzwoliłem Warszawę (Polska jest protektoratem, podobnie jak Wenecja), wyeliminowałem Meklemburgię. Nie ruszałem natomiast Szwajcarii, Bawarii - medalowi sojusznicy, nie ingerowałem w sprawy Płw. Apenińskiego czy generalnie wschodniej części basenu Morza Śródziemnego, Szwecja i Dania non stop tłuką się między sobą.
Jeszcze jedna sprawa. Pamiętam jak przed premierą "Napoleona" niektórzy narzekali na rozmiar mapy, że nie ma Ameryk, że Szwecja jest "ucięta", że brak pełnego basenu Morza Śródziemnego itp.
Patrząc z perspektywy przegranych kilkunastu godzin w "Napoleona" stwierdzam, że "okrojona" mapa okazała się jednak dobrym rozwiązaniem. Raz, że takowe sprzyja klimatowi "epoki napoleońskiej" a dwa, "nieokrojona mapa" czyli np. ta znana z "Empire", kompletnie wypaczyłaby by tytuł produkcji. Ot, gracz dostałby do ręki tak na prawdę "Empire 2", z tą różnicą, że Francja byłaby nie "Bourbońska" a "Napoleońska".
Sam Fisher
11-03-2010, 12:28
Patrząc z perspektywy przegranych kilkunastu godzin w "Napoleona" stwierdzam, że "okrojona" mapa okazała się jednak dobrym rozwiązaniem. Raz, że takowe sprzyja klimatowi "epoki napoleońskiej" a dwa, "nieokrojona mapa" czyli np. ta znana z "Empire", kompletnie wypaczyłaby by tytuł produkcji. Ot, gracz dostałby do ręki tak na prawdę "Empire 2", z tą różnicą, że Francja byłaby nie "Bourbońska" a "Napoleońska".
Z drugiej strony można pomyśleć, że dostaliśmy ulepszony Empire z okrojoną mapą ^ ^. Szkoda, że nie ma niczego na wschód od Istambułu. Grając Rosją jest po prostu nudno po jakimś czasie. Ottomanów łatwo jest rozbić i wtedy wschód pozostaje całkowicie zabezpieczony od wszelkiego ataku.
Właśnie ściągam Napoleona przez Steama (DEMO niestety), ale że mam wolnego neta to zadam najpierw pytanie:
-Czy napoleon podobnie jak ETW ma problemy ze sterownikami Nvidia? Bo mam GTX 295 i w Empire w zasadzie nie da się u mnie grać, bo bitwa płynie aż miło ale kampania tnie niemożliwie bez względu na detale (na Windows 7, bo na Viście to nawet znikają miasta).
Gram na Geforce 250GTS, sterownik 196.21(ze strony nvidii) i nie występują jakiekolwiek problemy.
Cieszy mnie to. A czy wiecie może czy NTW obsługuje tryb SLI? Bo bez tego GTX295 będzie się zachowywał jak GTX260 (myślę że nawet bez tego wystarczy ale chcę móc się cieszyć najwyższą grafiką).
Mając GTX260 gracze cieszą się najlepszą grafiką w tej grze.
No ściągnąłem demo wczoraj i faktycznie lata aż miło na bardzo wysokich detalach (w rozdzielczości 1680x1050). Co prawda po włączeniu dodatkowych opcji (czyli tych których nie obejmują nawet te bardzo wysokie detale) płynność spada ale te opcje nie mają dla mnie znaczenia, bo w zasadzie nie widać ich wpływu na grafikę. Wrażenie ogólne z NTW jest bardzo pozytywne, jednak dalej obawiam się czy nie będzie mi się cięła mapa kampanii, ale tego niestety już mi żadne demo nie powie.
Ps. Jeszcze za bardzo nie grałem bo wczoraj miałem czas tylko włączyć i sprawdzić jak działa ale jak przejdę demo to podzielę się wrażeniami :D
apollo7100
13-03-2010, 11:47
moglby ktos mi wytłumaczyć o co chodzi z tym czworobokiem na kawalerie bo wiem ze kawaleria pada jak dzieci w walce z piechota ustawiona w czworobok ale czy cos takiego jest prawdziwe w historii wojen czy tylko takie element zostal dodany do gry aby jakos piechota radzila sobie nawet z szarżującą kawaleria. Bo wydaje mi sie to troche dziwne, przeciez biegnacy kon ma taka sama sile uderzenia wzgledem piechoty ustawionej w kilka szeregow czy w czworobok, czyba ze w gre wchodzi psychika konia ktory boi sie takiej formacji i zwalnia...
czworobk działa jak jeż, była to historyczna formacja na kawalerię.
moglby ktos mi wytłumaczyć o co chodzi z tym czworobokiem na kawalerie bo wiem ze kawaleria pada jak dzieci w walce z piechota ustawiona w czworobok ale czy cos takiego jest prawdziwe w historii wojen czy tylko takie element zostal dodany do gry aby jakos piechota radzila sobie nawet z szarżującą kawaleria. Bo wydaje mi sie to troche dziwne, przeciez biegnacy kon ma taka sama sile uderzenia wzgledem piechoty ustawionej w kilka szeregow czy w czworobok, czyba ze w gre wchodzi psychika konia ktory boi sie takiej formacji i zwalnia...
Jeździec z szablą ma mimo wszystko małe szanse z ziejącą ogniem ścianą bagnetów. Przewaga kawalerii nie wynikała tylko z impetu szarżującego konia. Oprócz tego dochodzi możliwość okrążenia przeciwnika dzięki mobilności np. atak z flanki i od tyłu. Do tego możliwośc łatwego rozerwania szyku, zwłaszcza linearnego i tylariery. Największą jednak zaletą kawalerii, jest oddziaływanie psychologiczne. Kawaleria z reguły wygrywała, wzbudzając strach i ucieczkę piechoty, którą można bylo wyciąć w pogoni. Łatwo sobie wyobrazić jakie oddziaływanie psychologiczne ma atak ściany kawalerzystów. . . w momencie kiedy piechota nie rzucała się do ucieczki, kawalerzyści nie wpadali w piechurów bo koń głupi nie jest i na bagnet nie wlezie. Natomiast witał kawalerzystów ogień karabinowy z kilku metrów. Potem kawalerzyści mogli spróbować rozerwać szyk np. kiedy martwy koń przewraca się bokiem a ścianę bagnetów, szyk jest de facto rozerwany, linia przełamana w pół, a kawalerzyści są już wszędzie. Na tyłach szyku w środku, przed szykiem.
W przypadku czworoboku wszystkie te zalety kawalerii są niewelowane. Czworoboku nie da się oflankować, trudno go rozerwać, nawet jeśli kilku kawalerzystów dostanie się do środka to łatwo można ich zakuć bagnetami w środku i uzupełnić szyk, dowóddztwo i sztandary są w środku więc oddziałowi nie grozi utrata dowództwa no, ale największą zaletą czworoboku jest komfort psychologiczny żołnierzy. Mając kolegów za plecami i po bokach, czują się po prostu pewnie i wiedzą, że martwić się muszą tylko o to co przed nimi. Okrążenie przez masy kawalerii i wrażenie odcięcia od reszty armii, nie jest takie straszne.
Jeździec z szablą ma mimo wszystko małe szanse z ziejącą ogniem ścianą bagnetów. Przewaga kawalerii nie wynikała tylko z impetu szarżującego konia. Oprócz tego dochodzi możliwość okrążenia przeciwnika dzięki mobilności np. atak z flanki i od tyłu. Do tego możliwośc łatwego rozerwania szyku, zwłaszcza linearnego i tylariery. Największą jednak zaletą kawalerii, jest oddziaływanie psychologiczne. Kawaleria z reguły wygrywała, wzbudzając strach i ucieczkę piechoty, którą można bylo wyciąć w pogoni. Łatwo sobie wyobrazić jakie oddziaływanie psychologiczne ma atak ściany kawalerzystów. . . w momencie kiedy piechota nie rzucała się do ucieczki, kawalerzyści nie wpadali w piechurów bo koń głupi nie jest i na bagnet nie wlezie. Natomiast witał kawalerzystów ogień karabinowy z kilku metrów. Potem kawalerzyści mogli spróbować rozerwać szyk np. kiedy martwy koń przewraca się bokiem a ścianę bagnetów, szyk jest de facto rozerwany, linia przełamana w pół, a kawalerzyści są już wszędzie. Na tyłach szyku w środku, przed szykiem.
W przypadku czworoboku wszystkie te zalety kawalerii są niewelowane. Czworoboku nie da się oflankować, trudno go rozerwać, nawet jeśli kilku kawalerzystów dostanie się do środka to łatwo można ich zakuć bagnetami w środku i uzupełnić szyk, dowóddztwo i sztandary są w środku więc oddziałowi nie grozi utrata dowództwa no, ale największą zaletą czworoboku jest komfort psychologiczny żołnierzy. Mając kolegów za plecami i po bokach, czują się po prostu pewnie i wiedzą, że martwić się muszą tylko o to co przed nimi. Okrążenie przez masy kawalerii i wrażenie odcięcia od reszty armii, nie jest takie straszne.
O ile mi wiadomo, polska kawaleria nigdy w historii nie rozbiła żadnego sformowanego czworoboku. A w przypadku francuskiej kawalerii okresu wojen napoleońskich, przypadki takie są sporadyczne i da się je łatwo zliczyć.
apollo7100
13-03-2010, 16:12
no tak to wszystko jest przekonywujące, na poczatku myslelem ze to mialo tylko poprawic balans gry...
pytanie czy jak podbije Francją Polskę to czy będę mógł ich piechotę budować(PL)
EDIT: zdobyłem Warszawę i da się budować polski legion, bardzo fajny smaczek :D
Ja tam się ciesze że wreszcie mogę w Napoleona grać bez nerwów nic nie wywala stabilny jak skała i na prawie max detalach a pewnie i na max by poszło ale nie chce karty przeciążać. I tak trzeba było od początku z Empire zrobić wreszcie można grać a się nie zastanawiać kiedy wywali do pulpitu. Szkoda że trzeba było wylać kilka kubłów pomyj żeby chłopcy z CA wreszcie wzięli się do porządnej i sumiennej pracy nad tym co wydają za ciężką kasę. ;)
Czy też macie znikające trupy na polu bitwy ??? Nie wiem czy to jakiś defekt czy kwestia zmniejszenia jakości detali (jeżeli tak to może ktoś wie jakich). Niby rzecz kompletnie nie ważna ale mnie trochę wkurza :)
nie mi nie znikają. muszą to być kwestie grafiki.
Bzyqusek
14-03-2010, 10:30
Ja gram na średnich i wszystko jest gitowo :)
Dla zobrazowania użycia czworoboku polecam obejrzeć ten fragment
http://www.youtube.com/watch?v=97dBfdNrf9A
Trochę to bezsensowne. Przypomniały mi się westerny, w których indianie jezdzili dookoła taborów a kowboje strzelali do nich aż ich wybili.
Przeciez żeby kawaleria miała szanse na zwycięstwo musi zaszarżować na piechotę a nie jezdzic dookoła czworoboku i machać szabelkami.
Witam! Podaje link do fajnego artykułu na temat czworoboków piechoty jest tam też wiele ciekawych artykułów oraz opisów armii i umundurowania polecam ;) http://napoleon.org.pl/taktyka/zbyszek.php
Fajna praca i pokazuje bzdurę kolejnego założenia z gry, że czworoboki nie mogą się poruszać. Oczywiście będą chodzić wolniej i przy okazji rozluźniać szyk, ale pójdą, a w sytuacji ciągłego zagrożenia jazdą innej możliwości nie ma. Inna sprawa że czworoboki w NTW formują się w trzy sekundy i nawet jeśli nie są jeszcze w pełni uformowane to jazda i tak się nie przebije.
Z tym szybkim formowaniem, to chyba chcieli po prostu zwiekszyć grywalność, bo musisz przyznać, że daję satysfakcję chwila, gdy przeciwnik wysyła na ciebie kawalerię, a ty w ostatnim momencie formujesz czworobok i ją unicestwiasz. :)
Moim zdaniem powinni wprowadzić możliwość poruszania się czworobokiem choćby nawet żółwim tempem zwiększając tym samym czas formowania formacji co mogłoby doprowadzić do efektowniejszych szarż kawalerii
koszters
16-03-2010, 12:49
Słyszałem ,że jednostki przeładowywują broń znacznie szybciej, nawet jak na gry, i n:tw jest mało realistyczny... czy to prawda?
SebastianT.
16-03-2010, 14:51
W pamietnikach Białkowskiego i wielu innych są opisy poruszających się czworoboków. Jescze jedna kwestia koń widząc przeszkodę będzie starał się ją ominąć - stąd wysoka skuteczność czworoboków. Jesli chodzi o strzelanie to mój rekord załadowania wynosi 14 sekund :)
Trochę to bezsensowne. Przypomniały mi się westerny, w których indianie jezdzili dookoła taborów a kowboje strzelali do nich aż ich wybili.
Przeciez żeby kawaleria miała szanse na zwycięstwo musi zaszarżować na piechotę a nie jezdzic dookoła czworoboku i machać szabelkami.
Jeździec może chcieć zaszarżować na piechotę. Problem w tym, że jego koń widząc przed sobą ścianę bagnetów może mieć odmienny pogląd na tę sprawę.
Słyszałem ,że jednostki przeładowywują broń znacznie szybciej, nawet jak na gry, i n:tw jest mało realistyczny... czy to prawda? w realu nabicie broni trwało znacznie dłużej, nawet do minuty
Prawdą jest to, że bitwy są chyba jednak ociupinkę za bardzo dynamiczne kiedy dochodzi do starcia. Człowiek nie zdąży popodziwiać fajerwerków, bo musi obsłużyć skrzydła, a tu już bitwa mija. Za szybko strzelają, zdecydowanie.
Słyszałem ,że jednostki przeładowywują broń znacznie szybciej, nawet jak na gry, i n:tw jest mało realistyczny... czy to prawda? w realu nabicie broni trwało znacznie dłużej, nawet do minuty
No w Empire strzelają ok jest przerwa dość spora miedzy salwą a przeładowaniem ale w Napoleonie faktycznie wygląda to jak w westernie... :lol:
Ale z drugiej strony Seria zmierza w kierunku Arcade a nie Symulation więc w sumie nie ma się czemu dziwić... A teraz powiem wam coś ciekawego po tym jak wyszedł Napoleon i dodali te łatki też do Empire (było jakieś uaktualnienie choć oficjalnie nic o tym nie powiadamia w stemie) Można wreszcie grać z przyjemnością w Empire i dopiero teraz widzę jakieś pozytywy w tej grze. Napoleon moim zdaniem po rozegraniu kampanii Egipskiej i kilku bitew Gracza jest faktycznie ulepszonym dodatkiem ale niestety trochę za bardzo zrobili z tego zręcznościówkę. No ale w sumie nie ma co narzekać wobec braku konkurencji i tak jest nieźle.
A co czyni Napoleona bardziej arcadową grą niż Empire, czy Medieval 2?
Fajna praca i pokazuje bzdurę kolejnego założenia z gry, że czworoboki nie mogą się poruszać. Oczywiście będą chodzić wolniej i przy okazji rozluźniać szyk, ale pójdą, a w sytuacji ciągłego zagrożenia jazdą innej możliwości nie ma. Inna sprawa że czworoboki w NTW formują się w trzy sekundy i nawet jeśli nie są jeszcze w pełni uformowane to jazda i tak się nie przebije.
Akurat brak możliwości poruszania się, aż tak bardzo nie boli.
Czworobok to skomplikowany szyk i poruszać się w czworoboku podczas bitwy, były w stanie jedynie najlepiej wyszkolone jednostki, a to i tak dużo wolniej niż np. w kolumnie. I tak jedynie mogłoby to być zrobione. . . że ruszać się może tylko kilka najbardziej elitarnych formacji.
Druga sprawa to czas formowania. Powinien być po pierwsze zróżnicowany dla różnych unitów o różnym doświadczeniu, a po drugie w czasie formowania jednostka powinna być bezbronna i formowanie powinno być anulowane kiedy dochodzi do walki.
Ale to są w sumie szczegóły bo i tak dziala to całkiem nieźle. . . w końcu kawaleria może niszczyć piechotę liniową efektownymi szarżami :)
Najbardziej boli jednak ostrzał piechoty. . . a mianowicie jego jednoszeregowość. Niby szczegół, a tak wkurza.
A tak btw. Ma ktoś może linka do jakiejś strony ze statystykami wszystkich unitów w NTW ? Do Empire udało mi się coś takiego znaleźć, do Napoleona, nie.
A tak btw. Ma ktoś może linka do jakiejś strony ze statystykami wszystkich unitów w NTW ? Do Empire udało mi się coś takiego znaleźć, do Napoleona, nie.
http://totalwar.honga.net/napoleon_faction.php
Bzyqusek
18-03-2010, 15:53
Mam pytanie, czy można w koalicji odblokować wszystkie nacje ? Bo gra Prusakami, Brytolami, Austriakami i Ruskami jest już nudna a kampanie napoleona już prawie przeszedłem :?
Szukajcie, a znajdziecie...
viewtopic.php?f=163&t=3936 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=163&t=3936)
Mam jedno malutkie pytanie: Czy w Napoleonie można tak jak w poprzednich grach TW grać dalej kampanie mimo skończonego czasu na wypełnienie głównych zadań (np kampanie w europie po 1812r)?
kretu19955
23-03-2010, 18:46
Tylko kampanię europejską można kontynuować po zakończeniu zasadniczego czasu. Włochy i Egipt się kończą.
Ja mam takie pytanie , a jak jest teraz z multi , czy zmieniło się coś odkąd poprawili Empire i wprowadzili Napoleona ? Jest więcej chętnych ? Bo ostatnim razem gdy się pytałem było już coraz mniej grających na multi , i takie jeszcze jedno pytanie czy teraz już warto kupić empire:tw ? Bo gdybym kupował to od razu z Napoleonem.
Ja mam takie pytanie , a jak jest teraz z multi , czy zmieniło się coś odkąd poprawili Empire i wprowadzili Napoleona ? Jest więcej chętnych ? Bo ostatnim razem gdy się pytałem było już coraz mniej grających na multi , i takie jeszcze jedno pytanie czy teraz już warto kupić empire:tw ? Bo gdybym kupował to od razu z Napoleonem.
Na wizytacje (tryb multi) zawsze ktoś chętny sie znajdzie, przynajmniej ja nie miałem z tym problemów.
Są 2 różne gry Empire Total War oraz Napoleon Total War. Polecam tą drugą czyli Napoleona, bo Empire to odradzam.
aa , czyli Napoleon działa bez E:TW ? Jeśli dobrze rozumiem oczywiście
Map pytanie czy da się jakoś mapy z bitew Napoleona wrzucić do własnych bitew ? Czy są już jakieś nowe mapy do własnych bitew ?
Tak dokładnie Napoleon to osobna gra i do uruchomienia jej wystarczy ona sama.
Wizytacje są zwałowane.
Gdy gram kampanie, działa to w miarę ok i faktycznie ktoś się pojawia.
Z kolei sam wizytacji boję się grać bo system jest najwidoczniej tak skonstruowany, że kiedy zbyt wiele osób woła o wizytacje, przydziela losową bitwę dwóm wizytującym. Nie było by w tym nic aż tak złego gdyby nie to, że system domyślnie ustawia wielkość jednostek na mini i jednostki są tak małe, że nawet czworoboku nie można sformować. Poza tym, kaszana z takimi bitwami. . . idzcie w cholere. .. już w ultra są dla mnie za małe.
Tak dokładnie Napoleon to osobna gra i do uruchomienia jej wystarczy ona sama.
dzięki bardzo za odpowiedź , wiec zapewne w niedługim czasie przy odpowiedniej ilości funduszy zawita na mojej półce ;)
Wizytacje są zwałowane.
Z kolei sam wizytacji boję się grać bo system jest najwidoczniej tak skonstruowany, że kiedy zbyt wiele osób woła o wizytacje, przydziela losową bitwę dwóm wizytującym. Nie było by w tym nic aż tak złego gdyby nie to, że system domyślnie ustawia wielkość jednostek na mini i jednostki są tak małe, że nawet czworoboku nie można sformować. Poza tym, kaszana z takimi bitwami. . . idzcie w cholere. .. już w ultra są dla mnie za małe.
Ja gram czasami nawet na największych jednostkach, wszystko zależy od tego z kim grasz. Czy to kampania twoja i tam oczekujesz kogoś. Czy też szukasz osoby, jak szukasz to wtedy jest ryzyko zagrania na mniejszej skali.
Wizytacje są zwałowane.
Ja gram czasami nawet na największych jednostkach, wszystko zależy od tego z kim grasz. Czy to kampania twoja i tam oczekujesz kogoś. Czy też szukasz osoby, jak szukasz to wtedy jest ryzyko zagrania na mniejszej skali.
No chyba tak wlaśnie napisałem nie ? Kampania ok, ale jako wizytator nieok. Kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem ?
kretu19955
24-03-2010, 18:08
Mam zamiar dodać do polski kilka jednostek z zagranicy, jednak mam problem. Zakładam, że chodzi o linijki wascape_animated_lod i wascape animated. W ETW nie było z nimi większych trudności jednak tu już są. Wiem, że jest toturial na TWC jednak nie znamangielskiego, a tłumacz mógłby źle przetłumaczyć bardzo istotne kwestie.
jakaś łatka się ściąga zobaczymy co to 8-)
Edit:
To celebrate today's release of new DLC, save 10% on Napoleon: Total War through March 30th. Owners of the base game will get the new DLC, Imperial Guard, for free starting today.
The Imperial Guard Pack features 6 brand new units and contains an alternative version of the Battle of Waterloo, fought from the British perspective.
6 nowych jednostek i brytyjskie waterlo? :shock: fajnie nawet ale oczekiwałem ostrzału szeregmi 8-)