Zobacz pełną wersję : NAPOLEON TOTAL WAR - dyskusje ogólne
KLAssurbanipal
28-08-2009, 16:08
Dyskusje ogólne na temat najnowszego dziecka serii. :)
http://www.totalwar.com/
http://shoguntotalwar.yuku.com/
Dodatek (samodzielny) czy nowa samodzielna gra?
Więcej logicznych argumentów by był to dodatek:
- za szybko na nową część (NTW ma być wydany w niecały rok od premiery ETW a zapowiedziany 6 mies. od premiery ETW; na premierę ETW czekaliśmy 2 lata od zapowiedzi),
- każda poprzednia gra z serii miała dodatek,
- przybliżony okres do ETW,
- zbyt wąski temat na samodzielną grę,
- ta sama grafika co widać na screenach (pewne elemnty modeli skopiowane z ETW)
Są też 'logiczne' argumenty za samodzielną grą:
- cena wyższa od ETW... (139,90 zł)
- ostatnia polityka CA nieznana nam z poprzednich części: płatne 3 pojedyncze jednostki, droższa edycja specjalna z 6 nowymi jednostkami, a na początku tego lata płatne DLC z 14 nowymi jednostkami (wszystkie te jednostki powinny być w grze od początku, biorąc pod uwagę małe zróżnicowanie podstawki ETW)
- brak jednoznacznej odpowiedzi ze strony CA: ''będzie to samodzielna nowa gra wymagająca podstawki ETW do uruchomienia.''
Oby to był dodatek, a nie kolejna gra z serii totalwar, nie wyobrażam sobie stworzenie kolejnego działu na orgu i twcenter z powodu gry która nadaje się bardziej na dodatek
Flying Piano
28-08-2009, 17:02
Jak dla mnie to na 100% będzie dodatek(co prawda drogi, ale dodatek ;) ). Silnik gry nie potrzebuję przecież takiej przerzutki jak z medievala do empire. Poza tym te nowe małe kampanie zamiast jednej dużej przypominają mi za bardzo Kingdoms, żeby to miało nie być ekspansją.
KLAssurbanipal
28-08-2009, 17:17
CA napisało tak: będzie to samodzielna nowa gra wymagająca podstawki ETW do uruchomienia. Więc co to za sens?
Czyli jest to dodatek, skoro potrzeba Empire do jej zainstalowania. To tak jakby powiedzieli że do uruchomienia Medievala, potrzebny będzie Shogun...
PrisonNeo
28-08-2009, 19:49
Panowie z CA coś kręcą bo mówią że to samodzielny dodatek ale wymaga empire ( nie widze sensu w tej wypowiedzi) a cena jest conajmniej 2 razy za duża jak na dodatek. Jedno wiem na pewno, nie kupię tej gry póki nie zagram 5 razy w demo potem poczekam miesiąc na opinie jak będą pozytywne to jeszcze raz w demo i dopiero kupie bo ca już raz nas wykiwała z empire( kampania multiplayer, każdy generał inaczej dowodzi itd)
Cossack_231
29-08-2009, 07:52
Panowie z CA coś kręcą bo mówią że to samodzielny dodatek ale wymaga empire ( nie widze sensu w tej wypowiedzi) a cena jest conajmniej 2 razy za duża jak na dodatek. Jedno wiem na pewno, nie kupię tej gry póki nie zagram 5 razy w demo potem poczekam miesiąc na opinie jak będą pozytywne to jeszcze raz w demo i dopiero kupie bo ca już raz nas wykiwała z empire( kampania multiplayer, każdy generał inaczej dowodzi itd)
Wątpię żeby było demo, zbyt dużo osób zrezygnowały by z zakupu gry gdyby dane im było zagrać w demo Napoleona ;). Poza tym nawet gdyby demo było to będzie pewnie jakaś jedna bitwa, także zbyt dużego poglądu na całą grę nie da.
Markouno
29-08-2009, 09:41
Panowie badzmy sprawiedliwi sami przyznali ze w tej grze-dodatku znajdzie sie to co mialo byc od poczatku w empire ale nie zdazyli wiec bedzie teraz - :lol: jaki samokrytycyzm .Poprostu w koncu dostaniemy szanse na porzadna gre :D placac za nia na raty 140 zl za Empire + 139 zl za szanse ze Empire bedzie dzialac jak nalezy w dodatku plus gratis dostaniemy cesarza francuzow w prezencie -oczywiscie podkolorowanego w grafie :lol:
Wiec nie narzekac :mrgreen:
Hm, wiem że się łudzę, ale czy jest jakaś szansa na event z Księstwem Warszawskim? ;]
Ogólnie to trudno sie nie zgodzić, że to zwykłe naciąganie.
bloodraven
29-08-2009, 11:30
Herion- niestety łudzisz się ;) to nie EU3 żeby można było zaczynać w dowolnym roku, a kampanii moskiewskiej (jak na razie) nie uwzględnili :?
A co do CA, to świadomie przyznali się do porażki(wydania bety) i wydymania wszystkich którzy kupili Empire. A teraz za to co powinno byc od początku każą sobie płacić. Ot takie gówno w kolorowym papierku. :x
Krzysztoff
29-08-2009, 11:35
Mi to wygląda po prostu na wielkiego moda stworzonego przez panów z ca. Nowe jednostki, poprawiona mechanika, ech a cena ? Liczą że zapalani gracze i tak kupią ?
PrisonNeo
29-08-2009, 11:50
Z tego co słyszałem ma byc kampania moskiewska więc może będzie KW. Przecież stanowiło ono przyczułek dla Napoleona
Było by fajnie, ale nawet jak zrobią to jestem ciekaw jak będzie wyglądało. :roll:
bloodraven
29-08-2009, 13:51
Do PrisonNeo: w preview pisze, że mają być kampanie: włoska, egipska i główna- które wg. IGN ma rozgrywać się w latach 1805-1812, czyli rozpoczyna się dwa lata przed powstaniem Księstwa :/ zapewne z biegiem kampanii i podbijaniem kolejnych państw w armii francuskiej pojawią się jednostki Księstwa ...
Księstwo Warszawskie prawdopodobnie będzie jeżeli nawet nie będzie oddzielnej frakcji to prawdopodobnie będzie pod sztandarami Francji. Najprawdopodobniej będą jakieś jednostki specjalne typu piechota Księstwa Warszawskiego albo Polska piechota. Najważniejsze żeby mapa kampanii była dobrze odwzorowana z Warszawą i kilkoma miastami polskimi bo bez tego nie ma co marzyć o Księstwie. W każdym razie skoro jest trailer z Napoleonem który informuję że jest kampania Moskiewska choć może pod inną nazwą (Podbój Europy) to logicznym byłoby zrobienie Księstwa grywalną frakcją ale jak będzie ostatecznie dowiemy się w przeciągu najbliższych 2-3 miesięcy jak rozpocznie się kampania reklamowa na całego. PS. To wygląda na przedziwną rzecz tak jakby to Empire miałby być dodatkiem do Napoleona a nie na odwrót w końcu Napoleon ma być droższy o 20 zeta od teoretycznie pierwowzoru jakim był Empire. Wszystko to jakieś pokręcone.
W tym wszystkim jest dobra strona : po premierze Napoleonic pewnie zostaną udostępnione nowe narzędzia dla moderów (mam na myśli edycje modeli bo tego chyba nie można jeszcze robić). CA nie będzie sie martwić że gracze będą woleli grać w moda a nie w dodatek ;)
KLAssurbanipal
29-08-2009, 20:24
następna częśc powinna się nazywać:
MONEY: TOTAL WAR - osadzona w dzisiejszych czasach, W Los Angeles, a Beverly Hills zaczynać będzie jako najsilniejsza frakcja. Celem nie będzie tym razem podóbj lecz zarobienie jak najwięcej kasy robiąc ludzi w balona.
W takiej grze CA zrobiłoby wszystko bez bugów - daję sobie głowę uciąć. :D
Następne to będzie Prehistoria total war, jak zaskakiwać to na całego.
Gaius Julius
30-08-2009, 00:25
:lol: cena mnie dla mnie śmieszna...płacić za dodatek więcej niż za podstawkę? :lol: nie chcę się chwalić, ale E:TW dorwałem w MM za 99.90 w kilka dni po premierze ;) to jest jakieś chore...także dla mnie N:TW nie istnieje choćby ze względu na to, że nie będzie możliwości odratowania Rzeczpospolitej :( ...bez Polski nie ma gry :?
najbardziej to czekam na wiadomość, w której CA oznajmia, że trwają prace nad Rome 2 :Total War itd itd, :P
KLAssurbanipal
30-08-2009, 03:28
Następne to będzie Prehistoria total war, jak zaskakiwać to na całego.
będzie Money TW, jak napisałem :)
CA posuwa się za bardzo do przodu a nie wstecz do prehistorii, ale tylko jeśli idzie o grubą kasę... tylko i wyłacznie... :D
najbardziej to czekam na wiadomość, w której CA oznajmia, że trwają prace nad Rome 2 :Total War itd itd, :P
eh... marzenia...:P
albo jakby zrobili shoguna 2? te same czasy ale grafika dzisiejsza?
bloodraven
30-08-2009, 11:21
Znając ich politykę finansową będą chcieli uderzyć w jakieś środowisko bardzo przywiązane do danego tematu, które bez względu czy to będzie shit, czy nie kupi produkt. Moja propozycja to STAR WARS: Total War :lol:
:lol: cena mnie dla mnie śmieszna...płacić za dodatek więcej niż za podstawkę? :lol: nie chcę się chwalić, ale E:TW dorwałem w MM za 99.90 w kilka dni po premierze ;) to jest jakieś chore...także dla mnie N:TW nie istnieje choćby ze względu na to, że nie będzie możliwości odratowania Rzeczpospolitej :( ...bez Polski nie ma gry :?
No ja chciałbym żeby zrobili kolejną część Shogun total War podobno nawet w ich ankiecie którą kiedyś puścili była taka opcja bodajże Historia Chin i Japonii ale czy to zrobią trudno powiedzieć, pewne jest że na tym silniku graficznym odświeżony Shogun II total War wyglądałby zajebiście. Znając jednak kolesi z CA następną częścią będzie Wojna Secesyjna bo widać wyraźnie że idą w komercję i USA będzie przeważać w ich kolejnych produkcjach tylko jestem ciekawy jak przedstawią rolę USA w I Wojnie Światowej hehe to był by dopiero żart historyczny. :D
BlackKuma
30-08-2009, 17:18
Ca coraz bardziej daje tyłka. Dodatek droższy od podstawki?! Śmiechu warte. Płatne jednostki, edycje kolekcjonerskie z nowymi jednostkami też płatne itp. Wszystko schodzi na psy i nasz Medieval też.
Marzę o M3, który by powróciło czasów średniowiecza, które są moim zdaniem najbardziej odpowiednie. Trzeba by było tylko zwiększyć ilość prowincji, rozszerzyć mapkę, bardziej oddać historyczne realia i dodać jeszcze jakieś fajne smaczki. Jednak lepiej poradzą sobie z tym ekipy ludzi modujących medka niż CA:P
CA wyda ten dodatek, zobaczy małe dochody (nie sądzę żeby miliony miały nabrać się na chwyt), następnie wsadzi zapchajdziurę (jak Aleksander) i zacznie prace nad nowym projektem. W końcu już widać że to niewypał.
BlackKuma
30-08-2009, 22:07
Oby to nie był Hitler: Total War:P II Wojna Światowa to nie byłoby już to samo...
II wojna światowa aż się rozmarzyłem, za piękne by to było, lotnictwo, pociągi pancerne, czołgi wszystko na mapie kampani ale w klimacie total war, podejżewam że kupiłbym to za każde pieniądze, na Napoleona też czekam i pewnie jak większość marudze a i tak w końcu kupie ze względu na to że będzie bardziej bardziej dopracowany niż Empire, myśle że wyciągneli jakieś wnioski z ostatniej wypuszczonej gry.
II wojna światowa aż się rozmarzyłem, za piękne by to było, lotnictwo, pociągi pancerne, czołgi wszystko na mapie kampani ale w klimacie total war, podejżewam że kupiłbym to za każde pieniądze, na Napoleona też czekam i pewnie jak większość marudze a i tak w końcu kupie ze względu na to że będzie bardziej bardziej dopracowany niż Empire, myśle że wyciągneli jakieś wnioski z ostatniej wypuszczonej gry.
Raiden - spoko marzenie, jest tylko jedno ALE ... Myślisz że partacze z ca dali radę by to zrobić ? Jeżeli tak ,to właśnie zdobyłeś tytuł najbardziej niezorientowanego gracza serii TW.
lordwiesiek10492742
31-08-2009, 11:20
A może by tak Moda na Sukces Total War wiecie nie ma to jak potęga rodziny Forresterów...:P
Raiden - spoko marzenie, jest tylko jedno ALE ... Myślisz że partacze z ca dali radę by to zrobić ? Jeżeli tak ,to właśnie zdobyłeś tytuł najbardziej niezorientowanego gracza serii TW.
Złośliwości są tu nie na miejscu. Tur.
AgentMax
31-08-2009, 15:52
Mylicie się wszyscy. Po N:TW wyjdzie 100 dni Napoleona: Total War 1tura dzień 2tura noc itd :)
Mylicie się wszyscy. Po N:TW wyjdzie 100 dni Napoleona: Total War 1tura dzień 2tura noc itd :)
Lub będzie się sterować ludzikiem Napoleona po wyspie św. Heleny... i to wszystko :lol: . Jeżeli N:TW wyjdzie to na prawdę trzeba będzie solidnych podstaw by się sprzedało. W końcu ludziom znudzą się te wszystkie bugi, których przybywa wraz z odsłoną nowej serii. CA obrosło w piórka i wydaje gry byle jak. A ja nie kupię bo przecież pieniądze na drzewach nie rosną i 140zł to nie mało.
No dokładnie szczególnie że w polskich warunkach to spora kasa CA się wydaje że my to zarabiamy w funtach czy co? Dla Brytyjczyka to ok 40 funtów to nie jest wielki wydatek a dla polaka to już spora suma zwłaszcza jak na samodzielny dodatek który ofiaruje nam zaledwie 15 letni okres historyczny.
Brak mi słów!
Po płatnej, w żaden sposób niesprawdzonej i niedopracowanej becie, jaką był Empire, CA chce rzucić się na kasę jakimś sporym modem. Samodzielna gra, a do uruchomienia potrzebna poprzednia cześć :lol:. Najlepiej, niech będzie opychana wraz z Empire w pakiecie!!!
Ludzię będą kupować Napoleona.
Dlaczego?
CA nie jest głupie ( :lol: ). Wie, że mało osób kupi reskinu Empire z kilkoma nowymi opcjami za 140 zł. Jestem pewien, że wydadzą kampanie multiplayer. Akurta pasują tu trzy mini kampanie, które mają być w Napoleonie.
Dwóch graczy (Francja i Austria/Francja i Egipt z flotą brytyjską i Sidneyem Smithem), bez kompa. Wątpię w kooperację.
jon_snow
03-09-2009, 17:04
Jestem bardzo rozczarowany postawą panów z CA :( . Jeśli dobrze się przyjrzeć to można dojść do wniosku że od czasów Rome jedynymi, nowymi elementami które wprowadziły jakąś nową jakość do rozgrywki były bitwy morskie i kampanie dla wielu graczy. Ta seria nie tylko się nie rozwija ale wręcz cofa w rozwoju. Kiedy gram w Empire to nagromadzenie kretynizmów i niedorzecznych błędów sprawia że mam ochotę się pociąć. Psy bojowe w porównaniu do jednostek dostępnych w Empire wydają mi się dzisiaj całkiem zabawnym żartem twórców. Nie rozumiem też jak to możliwe że w cywilizowanym świecie twórcy na głos przyznają się że zrobili nas wszystkich w ***** wydając niedorozwiniętą betę Empire, nie tylko pozbawioną zdecydowanej większości z zapowiadanych możliwości i usprawnień, ale wręcz w stanie uniemożliwiającym normalną rozgrywkę nawet po kilku łatkach! Na dodatek ci sami ludzie, 3 miesiące później, wspaniałomyślnie ogłaszają że już niedługo wydadzą niesamodzielny/samodzielny dodatek, zawierający po części to co miało być w Empire i to za cenę o połowę większą od podstawki :shock: Nie wiem jak bardzo trzeba się nie szanować żeby kupić ten chłam :roll: Wyobrażacie sobie co by było gdyby taki sam patent zastosował producent np. samochodów. Ja rozumiem że producent gier tak samo jak każdy inny przedsiębiorca przede wszystkim chce zarobić ale wydawanie ewidentnie niedokończonych produktów to najzwyklejsze w świecie oszustwo. Ludzi odpowiedzialnych za taką poronioną politykę firmy powinno się zawlec w kajdanach do Mordoru...
Kto ma na tyle niską samoocenę, żeby kupić ten tzw. dodatek, dla zabawy???
Obawiam się, że teraz wszyscy narzekamy a niedługo CA wypuści kilka filmików, zaprezentuje podrasowane jednostki z ETW (już w płatnych jednostkach było kilka pasujących do okresu napoleońskiego - czyżby wzięli je już z powstającego Napoleona??).
Nadejdzie dzień premiery i nastąpi wyścig do Media Markt :shock:
I znowu będziemy utyskiwać na forum.
Kto kupi ten kupi, tylko wspolczuc... ja sobie podaruje, no chyba ze bedzie za ~30zeta.
Obawiam się, że teraz wszyscy narzekamy a niedługo CA wypuści kilka filmików, zaprezentuje podrasowane jednostki z ETW (już w płatnych jednostkach było kilka pasujących do okresu napoleońskiego - czyżby wzięli je już z powstającego Napoleona??).
Nadejdzie dzień premiery i nastąpi wyścig do Media Markt :shock:
I znowu będziemy utyskiwać na forum.
No nie raz już tak było narzekamy, narzekamy ale jak przychodzi co do czego każdy leci na łeb na szyję do sklepu. Z czego to wynika moim zdaniem przede wszystkim z braku konkurencji na rynku. Seria Total War króluje już 10 lat i nadal nie widziałem produktu który łączyłby w sobie wszystkie te cechy które prezentuje Total War łatwość obsługi, grywalność (PO 5 ŁATCE ŚREDNIO ;)), oraz możliwość modowania chociaż tu ostatnio zmienia się na gorsze niestety.
PrisonNeo
05-09-2009, 16:27
Oczywiście zrobią nas w jajo. Żeby ludzie kupili napoleona zrobią porządnego multiplayera, dadzą narzędzia do modowania, naprawią wszyskie bugi itd. Czyli wszysko co powinno być w empire
Haha :lol:
"Beta Edition" Swietne. Swoją drogą o multiplayerze to masz PrisonNeo rację. W tej chwili i tak ratuje on ETW i to mimo tego, że średnio 1 na 3 bitwy wywala z różnych powodów (nie łącze).
kretu19955
05-09-2009, 21:18
Ja z miłą chęcią ujrzał bym Polish-Lithuania: Total War. Zaczynali byśmy za w 1570 a kończyli w 1700. Za taką grę/dodatek byłbym gotów dużo zapłacić.
Ja z miłą chęcią ujrzał bym Polish-Lithuania: Total War. Zaczynali byśmy za w 1570 a kończyli w 1700. Za taką grę/dodatek byłbym gotów dużo zapłacić.
Obawiam się, że coś takiego nigdy nie powstanie. To nie na nas Polakach CA zbija kokosy.
Dlatego trzymajmy kciuki za KLA i European Wars!!!!
wszelkiego rodzaju Polskie akcenty w serii Total War byłyby dużo ciekawsze, gdyby zatrudnili kogoś kto zna się choć trochę na historii Polski i zna historię wojskowości. Bo na pierwszy rzut oka widać że CA nie ma pojęcia o polskich oddziałach i ich specyfikacjach bitewnych.
Filmy o epoce napoleońskiej:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=289225
A swoją drogą narzędzia do modowania mogliby w końcu wydać bo te mody co są teraz to wysokich lotów nie są :/
Konwerter modeli i program do mapowania....marzenia...
KLAssurbanipal
09-09-2009, 11:55
Nie zawiedziemy was z EW wspólnie z Salvo. Będziemy się starali. :)
Wyglada na to że w NTW znów spotkamy się z armią klonów - na screenach Stara Gwardia ma jeden rodzaj twarzy a dwa rodzjae kurtek i spodni, przemiesznaych ze sobą. Jest to taki sam silnik jak ETW. Pewnie usłysze że to prealpha itp. Jednak podobnie było z ETW. kiedy ja i ini narzekali na wygląd jednostek, była petycja, ze mundury różne w jednym regimencie a twarze te same. CA zapewniało że to się zmieni. I co? Przez rok nic się nie zmieniło. To co widzieliśmy na pierwszych screenach otrzymalismy w pudełku....
Ale w ostatnich newsach można było wyczytać że armia klonów ma wreszcie zniknąć. Napoleon ma być dużo bardziej zróżnicowany pod tym względem bodajże jednostki będą robione na 4 różnych modelach twarzy i do tego mają być różnego wzrostu. Więc miejmy nadzieje że nie będzie tak źle ;)
No to ładna kiszka się zapowiada...a to że mówią że wszystko poprawiają i w ogóle och i ach to marketing.
Niesmiertelnik
09-09-2009, 22:43
Jak to miło poczytać, że są jeszcze ludzie, którzy ślepo wierzą w słowa rzucone na wiatr przez marketingowa pacynkę :lol:
Napoleon ma być dużo bardziej zróżnicowany pod tym względem bodajże jednostki będą robione na 4 różnych modelach twarzy i do tego mają być różnego wzrostu
Ostatnio Pan "Kup Pan cegłę" opowiadał nawet, że pracują nad podświetleniem twarzy, żeby była jeszcze piękniejsza grafika.
Dla mnie mogą mylić dupę z głową, byle engine gry nie był zbugowany do stopnia graniczącego z obłędem i jednostki potrafiły reagować na wydawane rozkazy, artyleria nie czekała z salwą na moment gdy Kaziu od koni wróci z małego siku w lesie 300m wcześniej, a AI nie zmuszało jednostek komputera do ataku pojedynczymi jednostkami.
Oczywiście zrobią nas w jajo. Żeby ludzie kupili napoleona zrobią porządnego multiplayera, dadzą narzędzia do modowania, naprawią wszyskie bugi itd
Ja bym stawiał tylko na to jajo, na multiplayera niestety nie, bo:
1. 1-2% ludzi którzy kupili grę trafia na multi
2. SEGA dobrze wie o tendencjach wśród graczy - średnio rozgarnięty Amerykanin czy Anglosas poświęca na nowy tytuł ok. 40 godzin, po czym biegnie między półki by kupić następną , a oni stanowią 70-80% rynku - po co się starać?
Nie stawiałbym też na narzędzia do modowania, bo STEAM to dojna krowa i wszelkie modyfikacje można przez tą platformę sprzedawać, więc nie zamienią $ na satysfakcje z wykonanej pracy....
Co do bugów - może mnie zaskoczą, ale jeżeli Lusted na miesiąc przed patchem 1.3 odpisuje, że wiedza o bugach i nie ma konieczności wskazywania ich, jeżeli człowiek z
grupy beta testerów potwierdza, że zrobią poprawki, po czym CA nie robi nic i nie sygnalizuje poprawek w patchu 1.4, to biorąc pod uwagę, że są w pre-alfa na 5 m-cy przed premierą, mamy 90% szans na to że poprawią AI i grafikę, a bugi zostaną jak były i dopiero w kolejnych łatkach je zrobią.
Ja nie kupię NTW do chwili gdy nie zobaczę pozytywnej oceny co najmniej trzech uznanych graczy multi.
Wie ktoś czy CA planuje trailery z postępu prac nad Napoleon Total War ? Tak jak miało to miejsce odnośnie Empire czy Miedka II.
Misioleon*
14-09-2009, 10:39
Ja nie kupię NTW do chwili gdy nie zobaczę pozytywnej oceny co najmniej trzech uznanych graczy multi.
A ja dopóki nie poleci mi jej babcia. ;)
A tak poważnie to spryciarz z Ciebie - niech inni zainwestują, przetestują, a ja ewentualnie jak potwierdzi się że warto. A jeśli "uznani gracze" też pomyślą tak jak Ty? To co wtedy? Każdy ma swój osąd i tak naprawdę jest to sprawa subiektywna co się komu podoba. To już lepiej zobaczyć u kogoś grę w akcji lub ściągnąć demo (o ile będzie) i wtedy decydować. Pozdr.
to ściągnę pirata żeby zobaczyć co za badziew tym razem zrobili.
Zgadzam się z Nieśmiertelnikiem. Zostałem zrobiony w jajo za 100 zł więc teraz ja zrobie w jajo Sege i CA no chyba że chłopaki się postarają.
Misioleon*
14-09-2009, 11:45
to ściągnę pirata żeby zobaczyć co za badziew tym razem zrobili.
Zgadzam się z Nieśmiertelnikiem. Zostałem zrobiony w jajo za 100 zł więc teraz ja zrobie w jajo Sege i CA no chyba że chłopaki się postarają.
Hmmm, z tym piratem to chyba będzie Ci trudno ze względu na Steam.
A poza tym to niemoralne... :roll:
Cóż najlepsze byłoby demo, bo faktycznie wiele osób zraziło się po ETW i nie zechcą ryzykować kolejnego "trafionego inaczej" zakupu.
nie żartuj. ETW było dostępne 2 dni po premierze czyli w piątek. Demo mi nic nie powie tak samo jak demo ETW. Nie mów proszę o moralności bo CA dało mi do testowanie bete wersję i kazało sobie płacić za ten przywilej. Jak dla mnie to fail i to dużej klasy. Niech nie oczekują że wydam kasę na coś w co nie pogram dłuuuuugo.
Misioleon*
14-09-2009, 14:27
Masz rację... z jednej strony. ETW w wersji przekazanej do sprzedaży było Betą (którą my, gracze, testowaliśmy dopiero). I był to jak napisałeś "fail". Jednak po patchach (które bądź co bądź są darmowe) działa zdecydowanie lepiej, a przecież to nie koniec poprawek. Nauczyłem się już nie oczekiwać na produkt/grę doskonałą, bo to przy obecnym poziomie skomplikowania gier rzadko jest realne. Ważne czy poprawiają błędy w grach i czy wyciągają wnioski. A to okaże się chyba niestety dopiero po premierze NTW.
A piractwo generalnie mnie wkurza. W szczególności hasła w stylu "wy lamerzy wydaliście tyle kasy na bubel a ja go mam ściągniętego za darmo".
Nie obraź się, ale czy po ściągnięciu pirata i stwierdzeniu że gra jest OK, będziesz miał ochotę kupić oryginał?
Ale to dyskusja na inne forum i temat. Pozdr.
że przepraszam co te patche zrobiły???
ja nie mówię o produkcie doskonałym ale o grywalnym. Poprawki które wprowadzają tylko powodują problemy. Przy patchu 1,1 czy 1,2 dało się grać na multi teraz jak grasz 4 na 4 to 10% gier da się dograć w pełnych składach zazwyczaj kogoś wywala. Artyleria jest tak spaprana że ręce opadają. Lekka piechota to cyborgi. Jedyne co mamy to NOWE PŁATNE JEDNOSTKI.
Sorry ale potestuje pełną wersję na piracie i może się zdecyduje kupić od nich dodatek.
Później jest lament twórców że piractwo się szerzy :) Jest partactwo będzie i piractwo :)
Misioleon*
15-09-2009, 09:57
Bez przesady, obiektywnie trzeba przyznać że patche parę rzeczy poprawiły . Niestety parę też schrzaniły :( Liczę że wyeliminują crash'e w najnowszym patchu 1.4.
Co do piractwa, to idąc tropem który zasugerowałeś (Partactwo=piractwo) piracone byłyby tylko złe gry, niejako za karę. Trochę to absurdalne.
Nieważne. Poczekajmy na premierę, ukażą się wcześniej jakieś zapowiedzi, dema lub opinie z "prasy fachowej" i wtedy zdecydujemy.
Co do piractwa, to idąc tropem który zasugerowałeś (Partactwo=piractwo) piracone byłyby tylko złe gry, niejako za karę. Trochę to absurdalne.
De facto Piractwo jest karą ale nie za złe gry ale za ich wygórowaną cenę która często choć nie zawsze jest zbyt wysoka w porównaniu do jakości danego produktu. Empire świetnie wpisuje się w tą definicję. Samo piractwo jest nie moralne chociaż de facto jak się przyjrzeć temu bliżej to coś takiego jak piractwo nie istnieje.
Dlaczego zapytamy ? Bo to jest wymyślony slogan, a no prosty przykład spożywczy. Jasio kupuje jabłko i za nie płaci w sklepie 5 zeta. Spotyka za jakiś czas Tomka i daje mu te jabłko z życzliwości , więc tomek to jabłko od Jasia bierze.
Więc patrząc na to z punktu widzenia piractwa komputerowego, Tomek jest piratem bo za Jabłko które dostał od Jasia nie zapłacił ani grosza. Ale czy rzeczywiście Tomek to złodziej ? Według mnie nie to prawo które jest pisane pod konkretne lobby zrobiło z Tomka złodzieja.
Bo przecież Tomek nie ukradł tego jabłka dostał je od Jasia który przecież za nie zapłacił w sklepie 5 zeta. Więc de facto coś takiego jak piractwo to tylko wymyślony slogan.
Ps. Do Admina. Nie zamierzam więcej poruszać tematu Piractwa gdyż jest to dość drażliwy wątek dla Adminów chciałem tylko przez powyższy przykład pokazać absurd takiego stwierdzenia a także prawa które to reguluję. . Pozdrawiam.
ratownik
15-09-2009, 11:55
De facto Piractwo jest karą ale nie za złe gry ale za ich wygórowaną cenę która często choć nie zawsze jest zbyt wysoka w porównaniu do jakości danego produktu. Empire świetnie wpisuje się w tą definicję. Samo piractwo jest nie moralne chociaż de facto jak się przyjrzeć temu bliżej to coś takiego jak piractwo nie istnieje.
Dlaczego zapytamy ? Bo to jest wymyślony slogan, a no prosty przykład spożywczy. Jasio kupuje jabłko i za nie płaci w sklepie 5 zeta. Spotyka za jakiś czas Tomka i daje mu te jabłko z życzliwości , więc tomek to jabłko od Jasia bierze.
Więc patrząc na to z punktu widzenia piractwa komputerowego, Tomek jest piratem bo za Jabłko które dostał od Jasia nie zapłacił ani grosza. Ale czy rzeczywiście Tomek to złodziej ? Według mnie nie to prawo które jest pisane pod konkretne lobby zrobiło z Tomka złodzieja.
Bo przecież Tomek nie ukradł tego jabłka dostał je od Jasia który przecież za nie zapłacił w sklepie 5 zeta. Więc de facto coś takiego jak piractwo to tylko wymyślony slogan.
Ps. Do Admina. Nie zamierzam więcej poruszać tematu Piractwa gdyż jest to dość drażliwy wątek dla Adminów chciałem tylko przez powyższy przykład pokazać absurd takiego stwierdzenia a także prawa które to reguluję. . Pozdrawiam.
haha dobre :) Tylko że jak Ty kupisz ogrinał i dasz koledze za darmo po tygodniu albo dwóch to nie jest piractwo. Jak zrobisz kopie i dasz lub sprzedasz koledze to jest piractwo. Jabłka nie da się skopiować a podarowanie komuś prezentu w tym wypadku jabłka to nie piractwo.
Piractwo to syf ale jak wszyscy zauważyli sami producenci gier o to dbają zawyżając ceny lub wypuszczając buble.
Gadajcie o Napoleonie, a nie o piractwie :D
Jak macie jakieś pomysł z nowymi możliwościami/zmianami/usprawnieniami w NTW to piszcie.
Wszystko to zamieszczę na twc w odpowiednim temacie do którego często zagląda CA... i kto wie może coś użyją.... :D
Apropo jescze CA na twc.
Sam wielki Jack Lusted zapewnił mnie, że przestudiowali dokładnie Ospreya i wszystkie jednostki będą historyczne.
Misioleon*
15-09-2009, 13:47
Ciekawe czy w NTW będą piraci? :lol:
Sorry, nie mogłem się oprzeć :oops:
Pozdr
Izabelin
15-09-2009, 17:27
Jak macie jakieś pomysł z nowymi możliwościami/zmianami/usprawnieniami w NTW to piszcie.
Wszystko to zamieszczę na twc w odpowiednim temacie do którego często zagląda CA... i kto wie może coś użyją.... :D
Apropo jescze CA na twc.
Sam wielki Jack Lusted zapewnił mnie, że przestudiowali dokładnie Ospreya i wszystkie jednostki będą historyczne.
Pomijając multi, lepszą optymalizację gry i wiele innych usprawnień (np. nieszczęsna dyplomacja), których gracze na pewno będą żądać, ja chce jeszcze jednego. . .
Chcę wyzwania :) Niech zrobią tak aby przejście gry na najwyższym poziomie trudności było niemalże niemożliwe. Przynajmniej niektórymi państwami :) Dobre ai to skomplikowana sprawa, która już niejednokrotnie przerosła twórców, ale odpowiednie eventy (zarazy, bunty, rewolucje, powstania w koloniach), modyfikacje w mechanice, gra kompa na mapie strategicznej np. żeby komp nie tworzył śmieciowych armii, z którymi walka nie daje żadnej przyjemności itd. itp. Francja w głównej kampanii byłaby ok państwem do takiej gry przeciwko całej reszcie świata naraz :)
Wysoki poziom trudności to zaleta gry, która powoduje że później wraca się do niej dużo częściej. Weźmy chociażby grę Warhammer Dark Omen i Warhammer SotHR, które były niewątpliwie pierwowzorami serii Total War. . . ich przejście jest wyzwaniem - zwłaszcza za pierwszym razem - i to powoduje, ze wracam do nich aż do dziś. Gra gdzie aby wygrać wystarczy iść wszystkim na pałe, szybko zaczyna się nudzić :)
Chcę wyzwania :) Niech zrobią tak aby przejście gry na najwyższym poziomie trudności było niemalże niemożliwe. Przynajmniej niektórymi państwami :) Dobre ai to skomplikowana sprawa, która już niejednokrotnie przerosła twórców, ale odpowiednie eventy (zarazy, bunty, rewolucje, powstania w koloniach), modyfikacje w mechanice, gra kompa na mapie strategicznej np. żeby komp nie tworzył śmieciowych armii, z którymi walka nie daje żadnej przyjemności itd. itp. Francja w głównej kampanii byłaby ok państwem do takiej gry przeciwko całej reszcie świata naraz :)
Wysoki poziom trudności to zaleta gry, która powoduje że później wraca się do niej dużo częściej. Weźmy chociażby grę Warhammer Dark Omen i Warhammer SotHR, które były niewątpliwie pierwowzorami serii Total War. . . ich przejście jest wyzwaniem - zwłaszcza za pierwszym razem - i to powoduje, ze wracam do nich aż do dziś. Gra gdzie aby wygrać wystarczy iść wszystkim na pałe, szybko zaczyna się nudzić :)
Wyzwanie juz jest... Po ostatnim patchu. Pograj sobie Turcja na VH. Gwarantowana wojna ze wszystkimi sąsiadami. Przyjscie tej gry na tym poziomie jest niemalże niemożliwe.
Kurcze Epoka Napoleońska to mój ulubiony okres historii nie licząc XX lecia międzywojennego i ery Piłsudskiego. Ale jak tak patrzę na to wszystko to również zaczynam wątpić czy znowu nas w butelkę nie nabiją. Mogliby raz się wysilić i zrobić produkt grywalny bez koniecznosci łatania go 10 razy w międzyczasie. Na Empire nie mogę patrzeć z tego powodu jak to samo zrobią z Napoleonem to chyba se w łeb strzelę bo nie po to się kupuje grę żeby tracić przy niej nerwy i zastanawiać się kiedy mnie wywali do deskopa w tej turze przy tej bitwie czy przy tym epizodzie. Najgorsze jest to że tak naprawdę CA ma w dupie to co myślą o ich pracy czy raczej zaniedbaniach i w kółko gadają że wszystko będzie cacy a jak jest każdy widzi. Przydałaby się jakaś dobra konkurencja szkoda że nie ma grupy Polaków którzy podjeliby się ze wsparciem finansowym zrobienia coś na kształt Total War to by dopiero Europa i USA otworzyli gały ze zdziwienia bo na pewno nie tylko nasze regiony byłyby o wiele lepiej odtworzone historycznie ale zapewne i regiony wszystkich nacji wyglądałyby o niebo lepiej niż to ma miejsce w chwili obecnej.
Ja nie kupię do póki 1. Nie spadnie cena do 89 zł 2. Jak wszystko będzie tak jak obiecują, 2 raz w butelkę nabic się nie dam. Ale jak to mówią :''mądry Polak po szkodzie''.
kiedy6 ma wyjsc napoleon, i jakie maja byc wymagania?
kretu19955
05-10-2009, 14:05
Encyklopedia gry on-line ;) http://www.gry-online.pl/S016.asp?ID=13983
Marquess Alec Fortescue
07-10-2009, 16:55
Napoleona i Żaboli nie trawie, kupie ta gre tylko wtedy, jesli dane mi bedzie osobiscie skopac mu zad Brytyjczykami. Gdybym mial grac Francja w ETW to bym zeswirowal slyszac Francuskie teksty...
Hail Arthur Wellesley, 1st Duke of Wellington!
Napoleona i Żaboli nie trawie, kupie ta gre tylko wtedy, jesli dane mi bedzie osobiscie skopac mu zad Brytyjczykami. Gdybym mial grac Francja w ETW to bym zeswirowal slyszac Francuskie teksty...
Hail Arthur Wellesley, 1st Duke of Wellington!
To nie wiesz co tracisz bo nie było takiego drugiego człowieka jak Napoleon. To był geniusz strategii. Kto inny mógłyby się przeciwstawiać największym światowym Mocarstwom przez tak długi okres czasu i wychodzić zwycięsko w walce z 6 koalicjami Anty-napoleońskimi oczywiście nie wliczając tej ostatniej.
Ale mimo to to wynik oszałamiający. Analogicznie dzisiaj żeby zbliżyć się do tego co zrobił Napoleon to USA musiałoby się bronić przed zmasowanym atakiem Chin Europy i Rosjii (Dla mnie to Azja) i wyjść z tego na 6 razy 5 razy zwycięsko.
kretu19955
07-10-2009, 17:31
Dziś ktoś wcisnął by atomowy guzik i po wojnie. USA miałoby z głowy chiny a rosja za straconego sojusznika drugą atomówkę :lol:
Dziś ktoś wcisnął by atomowy guzik i po wojnie. USA miałoby z głowy chiny a rosja za straconego sojusznika drugą atomówkę :lol:
No mówiłem to w przenośni wiadomo że dzisiaj to już nie możemy mówić o taktyce wojny takiej która była przed wynalezieniem Bomby Atomowej. Jak mawiał Einstein. Nie wiem jaka będzie III Wojna Światowa ale wiem że IV Wojna Światowa będzie na kije i kamienie... ;)
Marquess Alec Fortescue
07-10-2009, 21:12
Trzecia Wojna Światowa? Toż to byłby, przy dzisiejszych technologiach, koniec świata...
A o Napoleonce zdania nie zmienie, o!
Tak offtopując http://pokazywarka.pl/mirror/ ciekawy artykuł na temat wojny atomowej, ciekawostka taka.
Swoją drogą ciekawe dlaczego aż tak bardzo nie lubisz Napoleona, dla zasady - bo to Francuz, czy z jakiegoś konkretnego powodu, a może "bo tak"? Ja tam go nie czczę ani nie nie cierpię, ot był sobie Napoleon co zawojował Europę.
Ja również zaofftopuje, bo nie chce mi się rozmawiać o Napoleonie, a wiem jak będzie wyglądał koniec świata :D
http://www.albinoblacksheep.com/flash/end
nie mogę się już doczekac tej swietnie zrobionej z miłością do graczy, nie wymagającą steama gry :)
bitwa pod borodino moje marzenie :D
Napoleon to już sam się boi tej premiery nie mniej niż CA i Sega :lol: Przecież oni i tak coś skopią pytanie co i jak bardzo. Po za tym nigdy nie było jeszcze dodatku który de facto nie ma być dodatkiem a samodzielną grą choć wymagać podstawki ETW więc wychodzi z tego masło maślane. I co z tego wszystkiego wyjdzie tego nie wie nikt. :)
Niesmiertelnik
11-10-2009, 19:28
Myślę że CA jest tak sprytne jak perfekcjonista bloga Mike "Bart" Simpson, manager CA we własnej osobie.
Wypuścili na chybcika zrobioną Warpath, po to żeby tradycji stało się zadość i ETW jak i wszystkie poprzedniczki również miało swój dodatek.
To w ich prze sprytnym mniemaniu uprawni SEGA do wydania Napoleona za full prajs jako zupełnie oddzielna grę, a krytykom mogą teraz pokazać gest Kozakiewicza opatrzony komentarzem FY everybody....
roman zabawa
11-10-2009, 21:14
Szczerze? Jeżeli rzeczywiście NTW będzie swoistą nakładką na Empira to w ciągu kilku miesięcy od premiery może się zrobić bardzo ciekawie.
Przypominam, że Lordzi wzięli się już za modyfikacje ETW. Jest to zespół z prawdziwego zdarzenia, mający na swoim koncie poważne, całościowe modyfikacje (a nie pół garstki zachwyconych sobą onanistów z drugą pół garstką klakierów). Podobieństwo do poprzedniej części powinno ułatwić im konwersję jednostek i systemu walki. Jednocześnie odpada to, z czym zawsze mieli problemy - projektowanie kampanii. A pod względem mapy strategicznej, wyważenia prowincji czy rozwoju frakcji Empire, wbrew rozmaitym marudom, jest bardzo dobrze skonstruowane. Zresztą łatwiej jest nanieść małe poprawki niż tworzyć od zera mapę; próbowali przecież pod Roma z marnym skutkiem.
Tak więc "chłit materkingowy" CA wyjść fanom serii na zdrowie 8-)
Niesmiertelnik
11-10-2009, 22:27
Oby....
Ale problem ETW to przede wszystkim problem silnika gry. Jeżeli go nie przerobią to nie ma na co liczyć.
A Lordz - oby jak najszybciej opublikowali swe dziecie. To już chyba jedyna siła zdolna zrobić coś z tą grą.
A do tego do podanego przez CA terminu premiery zostało 4 miechy. Cisza. Nic sie nie dzieje. 2 miechy temu mieli pre-alfę.
Już pora na pre-betę. Jak się nie wyrobią to beta będzie.... ale znowu w dzień premiery :lol:
kretu19955
12-10-2009, 18:03
Oby....
Ale problem ETW to przede wszystkim problem silnika gry. Jeżeli go nie przerobią to nie ma na co liczyć.
A Lordz - oby jak najszybciej opublikowali swe dziecie. To już chyba jedyna siła zdolna zrobić coś z tą grą.
A do tego do podanego przez CA terminu premiery zostało 4 miechy. Cisza. Nic sie nie dzieje. 2 miechy temu mieli pre-alfę.
Już pora na pre-betę. Jak się nie wyrobią to beta będzie.... ale znowu w dzień premiery :lol:
To z dniem premiery było naprawdę dobre ;) Jednak z tą grą od dawna "coś robi" KLA i jego dream-team :D nie mów że nie grałeś w EW2
Niesmiertelnik
12-10-2009, 21:47
Gram tylko w te mody które usprawniają MP i są popularne wśród "braci międzynarodowej".
Kibicuję KLA, ale nie grałem..... w żadne mody na ETW.
Jak się tak dobrze zastanowić, to biorąc pod uwagę ile czasu siedziałem przy RTW, BI czy MTW2 po premierze i porównując to z czasem jaki grałem przez ostatnie 5 m-cy mogę w sumie powiedzieć, że w ETW to nawet w vanile nie grałem 8-) choć mnie kosztowała 6k PLN.
Ależ mnie to CA wk......
kretu19955
12-10-2009, 21:57
Porównywalnie to w meda II grałem z cztery razy dłużej niż w empire. Teraz w empire nie gram ponieważ jak widzę te latające od oddziału do oddziału kreski(pociski) to szlak mnie trafia :x
Pierwsza relacja z Napoleona:http://www.gamesradar.com/pc/napoleon-total-war/preview/napoleon-total-war-first-look/a-2009101510398948011/g-2009081915535505078
lordwiesiek10492742
20-10-2009, 13:58
A wiecie może jak tam będzie z Plakami i Rzeczypospolitą w Napoleonie...
Małe info dla CA zrobiłem:http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=300617
Czyta się tą bajkę o Napoleonie nawet dość przyjemnie ale znając realia to grę kupimy w Lutym a zagrać w nią w miarę mam nadzieje stabilnie to tak koło Września pewnie będzie można bo średnio chłopcom z CA zajmuje 7 miesięcy naprawianie (to czego podobno nie zdążyli spieprzyć przy podstawce ) gry hehe :lol: :lol: :lol:
Tylko nie mówcie, że kupujecie tego Napoleona skoro tyle fajnych gier wychodzi: Call of Duty Modern Warfare 2, Majesty2, Resident Evil 5, Assasin's creed 2, Need for Speed Shift. Przynajmniej one są porządne i da się w nie grać a nie, że się kupi Napoleona za 150 zł i zapewne się w ogóle nie włączy.
Ja nie jestem jakimś maniakiem gier.
Mam Battelfield 2, Call Of Duty WORLD AT WAR i TOTAL WARe. Te gry mi wystarczą.
Oby....
In The Lordz we Trust. Jedyna nadzieja, że uratują choćby multiplayer. Ale chyba w Empire nie ma takiej dowolności tworzenia jednostek. Kolorek surdutu, mundurku, inna czapeczka i to wszystko.
Mnie interesuje inna kwestia mianowicie skoro Napoleon ma być znacznie bardziej kierowany tak jak w Drodze do Niepodległości mogliśmy to uświadczyć. To gdzie ta dowolność rozgrywki o której mówią chłopacy z CA skoro można podobno będzie grać inną frakcją niż Francja to nie widzę tu jakoś spójności logicznej znaczy się co ? Wszystkie frakcje będą miały napisany odpowiedni scenariusz ? Przecież to paranoja jest a raczej będzie jeżeli do tego dojdzie :|
Sedziwoj
25-10-2009, 02:19
w calym artykule jest tylko jeden konkret/novum techniczne - linie zaopatrzenia; niby ciekawe ale ja osobiscie mam dosyc juz uganiania sie za chlopami realistycznie puszczajacymi mi z dymem miasteczka farmy i porty;
po informacji ze lata 1.5 jest ostatnia do ETW poczulem sie jakbym w twarz od CA dostal; gdzie szturmy i oblezenia? gdzie jency?
nie mowcie mi ze bitwy morskie sa przyzwoicie zrobione i poprawiac ich juz nie trzeba; dopoki malym stateczkiem moge wygrac bitwe z hiszpanska armada to nie sa; Salvo napisal mi zebym nie porownywal ETW z Sid Meiers Pirates bo to rozne gry ale dlaczego w starej jak swiat gierce ktos sie domyslil ze wiatr nie jest statyczny, szybszy okret moze nawiac potezniejszym ale wolnym a zamkniete pole bitwy morskiej to juz totalna abstrakcja; czytam w info ze bitew morskich w NTW ruszac nie zamierzaja; to co oni tam takiego zaserwuja? scenariusz dodatkowy tylko?
Warpath kupilem poniewaz wychowalem sie na ksiazkach L.J. Okonia i jemu podobnych; NTW kupie tylko gdy a) beda tam oblezenia z prawdziwego zdarzenia b) dla posiadaczy ETW wypuszcza go jako dodatek w cenie obnizonej o koszt ETW
KLAssurbanipal
30-10-2009, 00:26
Uwaga! Radze odwiedzić Totalwar.com.
Zrobili osobną stronę, przypominajaca układem tą z Empire, różni się czcionkami i tłem. Co najlepsze zaczęli prezentować już jednostki! Są 2: morska i ladowa. Nie zdradzam jakie. Sposób pokazywania jest dość niewyraźny, nie jak w przypadku poprzednich części ruchomy kręcoący się ludzik w 3d. Jednak sądząc po mundurze to detale są w pełni historyczne nie jak to w ETW gdzie coś nie tak w wyglądzie miało 98% jednostek (motłoch turecki i konie indiańskie wygladały historycznie stąd te 2% :D żart).
http://www.totalwar.com/napoleon/units/?id=32
Miłej lektury
KLAssurbanipal
30-10-2009, 10:44
Informacje pochodzą stąd: http://www.totalwar.com/napoleon/?t=EnglishUK
Będę na bieżąco uzupełniał temat prezentując co tydzień nowe frakcje i jednostki.
UNITS:
LAND:
Artillerie à Pied
http://img340.imageshack.us/img340/7787/textartillerieapiedcann.jpg (http://img340.imageshack.us/i/textartillerieapiedcann.jpg/)
This elite unit is precise and deadly, but it does have the disadvantage of being vulnerable to fast moving cavalry and melee attacks. The soldiers who man these guns, although armed with swords, are not trained to defend themselves effectively. The power here lies in the cannons, and placing them at a discreet distance from the fray is always advisable. Formed in 1808, the Artillerie à Pied consisted of six companies of gunners and a company of ouvriers-pontonniers. These ouvriers-pontonniers were responsible for building bridges, allowing the artillery to pass swiftly and safely to their positions. There was some argument amongst the engineers and the artillery over who had command of these men but it was eventually decided that they should be assigned to the artillery. Ouvriers-pontonniers could construct a bridge of sixty to eighty pontoons, some 500 feet or 150 metres long, in just seven hours. They were also known to improvise if supplies were short, creating bridges from any materials that were to hand.
NAVAL:
106 Gun Ship of the Line
http://img215.imageshack.us/img215/5837/106gunfirstratefrance12.jpg (http://img215.imageshack.us/i/106gunfirstratefrance12.jpg/)
While these warships are among the most powerful vessels afloat, they are lubberly sailors, being both slow and unresponsive. This is not a serious shortcoming because, armed with 106 cannons firing 32-, 24-, and 18-pounder balls on their three decks, they deliver a terrible and destructive broadside. They actually have more artillery than most land armies! Their cost, however, is a drawback and few navies can afford to build or maintain more than a handful of them. Historically, 106-gun ships-of-the-line were never common, and hardly ever sent to overseas stations. They were pure battleships, existing only to fight in set-piece actions, and not for mundane duties such as protecting merchantmen, policing the seas and hunting down privateers. They were commissioned and richly decorated as a physical representation of the glory of the state, but this practice went into decline as warfare became more intense, forcing ships to become more functional.
FACTIONS:
Great Britain
http://img215.imageshack.us/img215/3548/britain125491950945.jpg (http://img215.imageshack.us/i/britain125491950945.jpg/)
Great Britain is a constitutional monarchy, a nation of free trade and personal liberty. Its people are seemingly devoted to making money and disliking foreigners in equal measure. Foreigners are, quite simply, just not very good at anything, be that running an empire or making a decent pie. Britons make no secret of their prejudice, a crass attitude that makes diplomacy difficult. The “English” as, much to the annoyance of the Scots, everyone calls them, are disliked in every court in Europe for this arrogance and their willingness to let everyone else do all the fighting and dying against the French. The apparent truth of this last point has been a gift to Bonaparte.
If the British do have a truly visceral dislike, then it would be the French, thanks to traditional rivalry and a genuine horror at the consequences of the French Revolution. While many British politicians were pleased to see an end to the Bourbon monarchy, they were repulsed by the insatiable bloodshed of the Terror, and fearful that the infection of revolution might cross the English Channel, with or without French bayonets to help it along. Invasion is a constant fear and, as always, an enemy in control of the Low Countries is enough to scare London.
Britain’s position in 1805 is better than might be expected, but not due to its own efforts: Napoleon has managed to upset almost every other nation in Europe with his high-handedness. This is an opportunity for the British to build a new alliance, although this will mean paying handsome subsidies to its partners. As long as the Royal Navy can keep control of the seas, Britain is safe from invasion, but without a substantial army and continental allies this counts for little against France. Britain can contribute to the downfall of France, but needs time and resolve to muster its strength. Napoleon may not grant that time.
To nie lepiej dawac po prost link do tego? Jeszcze zeby to bylo przetlumaczone na polski, a tak to jest przeciez to samo co w linku ktory podales ;)
KLAssurbanipal
30-10-2009, 10:51
Niektórzy to gapy i sami nie znajdą, a tak będzie podane na tacy jak w przypadku ETW. :D
Jednak sądząc po mundurze to detale są w pełni historyczne nie jak to w ETW gdzie coś nie tak w wyglądzie miało 98% jednostek (motłoch turecki i konie indiańskie wygladały historycznie stąd te 2% :D żart).
http://www.totalwar.com/napoleon/units/?id=32
Miłej lektury
He, he te dwie nowe jednostki NTW są ładne, ale ciekawe jakie naprawde będą w grze, bo te pokazane to zwykłe malowanki. Niestety detale munduru nie są w pełni historyczne, a zwłaszcza ta niedokreślona nazwa Artillerie a Pied. Jej opis jest krótki i treściwy, to dobrze, ale mogliby jasno napisać, że chodzi o Francuski Regiment Artylerii Pieszej Gwardii, bo tego można się jedynie domyślać. Możnaby przyczepić się też, że np. dodaki munduru (mankiety, obszycia połów, sznury czapy) nie są czerwone, epolety są bez frędzli, kamizela biała, zamiast granatowej, a muszkiet bez bagnetu. To są jednak drobnoski, bo ogólny wygląd jest o niebo lepszy od tych z ETW.
Zainteresowani mogą zajrzeć tu: http://napoleonistyka.atspace.com/IMPER ... ryuniforms (http://napoleonistyka.atspace.com/IMPERIAL_GUARD_artillery.htm#frenchguardartilleryu niforms)
Jest już ktoś całkowicie zdecydowany na kupno? Bo ja cały czas nie mam przekonania.
Ja. XVIII-XIX wiek to mój ulubiony okres historii. Ja się cieszę, że będzie druga gra w tych ramach czasowych. :D
Jest już ktoś całkowicie zdecydowany na kupno? Bo ja cały czas nie mam przekonania.
Zdałem sobie sprawę, że od kupna Empire (w dzieź premiery) nie kupiłem sobie żadnej nowej gry i tylko 3 książki....Chyba kupię...
No ja również chyba kupię ale bardziej dlatego że kolekcjonuje tą serię od początku. Jeżeli grywalność będzie taka jak w Empire to pewnie będzie tylko stać na półce i mieć ładną okładkę obym się mylił...
właśnie jatez się tak zanoszę, tylko nie wiem.. może zmienili politykę w stosunku do graczy.
Andreuse
31-10-2009, 20:08
JA tez pewnie kupie, ale co tam mowi sie trudno ;) ale zawsze jest cicha nadzieja ze to nie bedzie Alfa tylko Beta w dniu premiery NTW 8-)
Pozdrawiam
p.s czekam na ekipe LORDZ jak oni zrobia moda to pewnie wszyscy bedziemy w niego grac :)
KLAssurbanipal
01-11-2009, 00:54
Wiecie, jednostki nie są aż tak w 10000% historyczne, ale to co się nie zgadza to głównie jakieś małe detaliki nierzucajace się w oczy. To sukces w porównaniu do ETW gdzie mieliśmy przyjemnosć grać jednostkami które mocno kuły w oczy - przed patcham 1.3 i DLC frakcje były klonami Angoli, zero indywidualnosci w wyglądzie, wszystko na jedno kopyto, na dodatek wiele elemntów było niezgodnych mocno. Nie kojarzę żadnej jednostki z czystego ETW która tak dobrze wyglądała jak to co zaprezentowali z NTW. Mam nadzieję że będzie tak z resztą jednostek, a nie pierwszą.
Trochę mnie to dziwi... Wcześniej było 2,5 roku do wydania ETW od pierwszej zapowiedzi, a CA już na początku tłumaczyło ze nie maja czasu na robienie indywidualnosci jednostek frakcjom. Petycja o zrobienie historycznych jednostek (którą za pewne pamieta większosć) była napisana jeszcze rok przed premierą i CA nie poprawiło nic przez ten rok. Co gorsze jednostki wyglądały tak jak na screenach PreAlpha sprzed 2 lat :D
Mam uwierzyć że teraz mając pół roku zrobią super historyczne jednostki? Jakoś nie ejstem w stanie, ale przyznam ze mimo 1000 obietnic i zawodu ze strony CA to chcę dać im szansę i jeszcze ten jeden ostatni raz uwierzyć...
Ja teraz tylko licze na to, ze Napoleon bedzie tym "prawdziwym" Empire, ktore powstaloby gdyby nie presja od strony wydawcy :)
Wiecie, jednostki nie są aż tak w 10000% historyczne, ale to co się nie zgadza to głównie jakieś małe detaliki nierzucajace się w oczy.
Ooo, człowiek który drążył kwestie niewłaściwego kształtu wąsów jednostek ETW, odpuszcza detale jednostek NTW. :o
Grenadierzy gołowąsy z Gwardii Napoleona ze złotymi epoletami i kordonami to już tylko "jakieś małe detaliki nierzucajace się w oczy". Czyżby to zadziałał szok po Empireowy?
Ciekawe jednak skąd wiesz jak wyglądają jednostki NTW? Przecież te z pierwszych obrazków to jak twierdzi Lusted placeholder units. One rzeczywiście wyglądają dużo lepiej niż te z ETW, choć mają jeszcze sporo mankamentów. Jeśli tak będą wyglądały jednostki w NTW, to będzie to spory postęp w dobrym kierunku.
Oby jednak nie były to płonne nadzieje.
KLAssurbanipal
01-11-2009, 22:55
ExNowy, brak wąsów tez mnie denerwuje jak cholera :D CA nie dało wąsów najwyraźniej z powodu bo w DLC każdy narzekał że wszystkie jednostki mają wąsy (a zapomniano że każda z nowych jednostek DLC dostała wąsy, bo wczesniej narzekano ze w czystym Empire są same gołowąsy na wzór Angoli). Teraz CA znów posłuchało fanów i nawet kirasjerzy (zresztą w Empire też tak było) i grenadierzy są gołowąsami. :)
Wracajac do dyskusji to ta ostatnio prezentowana jednsotka ma wygląd ja bym powiedział taki w 90% historyczny. Mogliby dać te niebieskie kamizelki i byłoby naprawde w miarę. reszta tak bardzo nie kłuje w oczy. Porównujac do Empire to przeskok bo tam w wygladzie jednostki widziałem 90% niehistorycznych lub niepasujacych elemntów. To była dopiero jazda.
Sedziwoj
02-11-2009, 02:13
osobiscie trroche sie dziwie ze rozwodzicie sie na temat historycznego wygladu a nie razi was zubozala w stosunku do poprzednikow lista mozliwosci; ja sie dalem zrobic z empire, nie kupie NTW napewno dopoki nie poczytam waszych popremierowych piejacych z zachwytu nt gry postow
roman zabawa
04-11-2009, 17:40
Znam jedną nakładkę (czy też moda jak kto woli), gdzie XVIIIwieczni Polacy też są potraktowani niestereotypowo. Zamiast wąsatych, podgolonych blondynów mamy smagłych, kruczoczarnych gości stylizowanych na autora modyfikacji. Skoro więc sól tej ziemi, dbający o historyczny realizm modderzy mogą sobie pozwolić na nietypowe twarze, to chyba dobrze, że nastawiona na zysk, pazerna firma ich w tym naśladuje?
A ja mysle, ze i tak bedzie kupa.. ktora odsylac nas bedzie po info na pulpit co 15 min.. :lol:
Hammmurabi
08-11-2009, 11:30
Ja co do napoleona się jeszcze zastanowię zobaczę na recenzje.
Me propozycje dla CA są następujące
a)wprowadzić trzy tryby gry:
- realistyczny (jednostki rekrutują się 5-6),przymus dbania o zaopatrzenie
- nierealistyczny szybka rekrutacja
- uproszczony: szybka rekrutacja, technologie są wynajdowane automatycznie,piechota ma nieskończoność amunicji
b)przywrócić najemników
c)możliwość stworzenia marionetkowego państwa na pobitych terenach.
Gaius Julius
08-11-2009, 12:39
i możę frytki do tego? :roll: sorki ale nie mogłem się powstrzymać :lol:
Niesmiertelnik
09-11-2009, 16:08
Jutro okaże się do czego nadaje się wczesna wersja Napoleon TW.
Co jak co ale taką koszulką z facjatą Napoleona bym nie pogardził hehe ;)
A widziałeś tego Napoleona z gry? Wygląda hmm...dziwnie, jak jakiś psychol noszący siekierkę w majtkach czekających aż się odwrócisz żeby wbić ci ją w plecy, taki mały skur*** przynajmniej takie mam wrażenie.
Nieśmiertelnik, jeśli będą rozdawać koszulki to może wykorzystamy je do nagród np. do konkursu historycznego itp ??
Niesmiertelnik
09-11-2009, 23:06
Proszę bardzo. Mam nadzieje że będą jakieś fajne gadżety. Będę starał sie coś na miejscu ugrać.
@Pampa
własnie taki mały skur***. On taki był. Cała Europa go nienawidziła - poza Księstwem Warszawskim 8-)
Brawo dla KLA za znalezienie tego:http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=309959
Czy ktoś mógłby to przetłumaczyć lub przekazać ogólną zawartość tego tekstu ? Taka ilość tekstu mnie demotywuje do tłumaczenie :lol:
PS. I jak Nieśmiertelnik wygląda sytuacja ?
"To nie nasza wina, że AI jest takie trudne do zaprogramowania!!!oneoneeleven".
Na zachodzie bez zmian :lol:
"Sorry, że N:TW będzie słabe, ale co my tu poradzimy......"
NOWE WIDEO!!!!
http://www.youtube.com/watch?v=tm3yvYXqI8c
No to Nieśmiertelnik będzie niepocieszony, że Jason nie zawitał do Polski dzisiaj :lol:
Widać, że na mapce jest Księstwo Warszawskie.
Andreuse
10-11-2009, 19:00
Widać, że na mapce jest Księstwo Warszawskie.
Wlasnie to samo chcialem napisac po zobaczeniu tego filmku :) ale tam Księstwo Warszawskie jest jako..... chyba prowincja Francji :) co by to nie bylo ale jest jak ktos by sie czepial :lol:
Niesmiertelnik
10-11-2009, 22:07
Veni, Vidi... i siadam do pisania bo chyba jest o czym.
Na szybko napiszę tylko, że w trakcie panelu dyskusyjnego zadałem ok 80% ogólnej liczby pytań, a później w siedzibie CDP w trakcie prezentacji gry miałem jeszcze szansę na 30-to minutowa rozmowę. W sumie przez to nie położyłem łapy na myszce, bo przegadałem czas, ale:
1. to była alfa
2. była do dyspozycji jedna bitwa, w miasteczku i na przedpolach
Nieco żałuję, ale wydaje mi się że wkrótce będzie szansa na testy bardziej zaawansowanej wersji gry.
Dzięki rozmowie mam dużo materiałów do opracowania i opisania. Nie wiem czy wyrobię się z tym dzisiaj, jaki jest harmonogram założony przez Redakcję etc., choć myślę, że te materiały dostana chyba pierwszeństwo i już wkrótce będziecie mogli się z nimi zapoznać.
Najważniejsza informacja:
Duche de Varsovie może i jest widoczne jako prowincja, ale nie będzie nacją grywalną i to jest informacja 100%. Co by nie mówić - w tym czasie już się nie liczyliśmy.... poniekąd na własną prośbę.
@Andzia
Niestety - na tym spotkaniu żadnych gadżetów nie było, ale usłyszałem że oczywiście możemy na nie liczyć w przyszłości.
No to czekamy z niecierpliwością na relację ;)
szkoda, ale mam nadzieję że się da odblokować tak jak w empire :)
PrisonNeo
10-11-2009, 23:14
Mi się zdaje co zresztą było widać na mapie, że niestety to będzie prowincja francji więc nawet nie będzie można odblokować jej jako oddzielnej frakcji.
roman zabawa
10-11-2009, 23:18
Szkoda bo jednak na polach bitew liczyliśmy się.
Wolałbym już nie oglądać samodzielnej frakcji w ETW, zwłaszcza że co my znaczyliśmy w XVIII wieku, a co w epoce napoleońskiej 8-)
KLAssurbanipal
11-11-2009, 00:23
Obczailem ten filmik i widze w nim jedynie Empire z nowymi skinami, na dodatek nie pasującymi do epoki.
roman zabawa
11-11-2009, 10:08
Do jakiej epoki nie pasują? Lodowcowej?
Zgoda, że w Egipcie mają mundury z okresu Cesarstwa, ale też zachowajmy umiar. Gdyby miano wiernie oddać empirową rewię mundurową, wachlarz francuski szedłby w setki jednostek 8-)
Dowodca_Pawel
11-11-2009, 12:37
Sorry, że się wtrącę, ale może kogoś zainteresują te materiały dot. Napoleona :)
http://gamecorner.pl/gamecorner/1,86013 ... okazu.html (http://gamecorner.pl/gamecorner/1,86013,7242822,Napoleon__Total_War___relacja_z_pi erwszego_pokazu.html)
http://gamecorner.pl/gamecorner/1,86013 ... iec_o.html (http://gamecorner.pl/gamecorner/1,86013,7243186,Wywiad__czyli_wszystko__co_chcieli scie_wiedziec_o.html)
Na gamecornerze powjawiła się garść informacji z prezentacji NTW:
http://gamecorner.pl/gamecorner/1,86013 ... szych.html (http://gamecorner.pl/gamecorner/1,86013,7242393,Empire__Total_War___kampania_w_mul ti_to_kwestia_najblizszych.html)
http://gamecorner.pl/gamecorner/1,86013 ... okazu.html (http://gamecorner.pl/gamecorner/1,86013,7242822,Napoleon__Total_War___relacja_z_pi erwszego_pokazu.html)
http://gamecorner.pl/gamecorner/1,86013 ... iec_o.html (http://gamecorner.pl/gamecorner/1,86013,7243186,Wywiad__czyli_wszystko__co_chcieli scie_wiedziec_o.html)
Kampania multi na ETW ma się pojawić w ciągu kilku tygodni (wersja beta) i od przyjęcia zależy czy będzie w NTW.
Wymagania NTW będą takie same jak ETW, ale podobno dostaniemy więcej przy takich samych kompach. Poza tym mają nie powtórzyć błędów z ETW - zobaczymy...
Edit - ups nie zauważyłem wcześniejszego postu :)
Pozdr.
roman zabawa
11-11-2009, 13:20
Kampania przez pryzmat jednego człowieka... Czyżby powrót do "Kozaków" z ich durnowatymi misjami Iwana Gołodupcowa?
To chyba będzie inna gra po prostu.Europa tylko była w M2TW, w ETW był prawie cały świat - teraz znów tylko Europa więc to jest tylko wycinek wcześniejszych TW. Ale to się może udać, bo łatwiej dopracować wycinek mapy, gdzie cywilizacje są w miarę podobne, niż zrobić cały świat. Zresztą to będzie dopracowane ETW więc powinien być bardziej grywalny.
Cieszy mnie że zamiezają wypuścić edytor jednostek, choć obiecywali to oni wiele... Ale z drugiej strony martwi brak narzędzi - np nadal moderzy nie umieją zmieniać mapę kampanii, więc bez narzędzi to może być nawet niemożliwe :/
no wreszcie kampania multii :) może być serio ciekawie(wreszcie prawie rok po premierze...)
KLAssurbanipal
12-11-2009, 03:54
Czy w NTW będą klony jak w ETW?
Mam nadzieję że CA nie powieli błędu, który opisałem tutaj:
viewtopic.php?f=15&t=2054 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=15&t=2054)
;)
Niesmiertelnik
12-11-2009, 09:24
Na to pytanie nie znam odpowiedzi.
W żadnym momencie nie było zbliżenia na jednostki.
Jest to wersja alfa.
Trzeba poczekać na bardziej zaawansowaną wersję.
Co się kryje za frazą ,,edytor jednostek"? Był rozwijany ten temat? Czy to będzie edytor statsów? tekstur? modeli ;) ?
KLAssurbanipal
13-11-2009, 01:04
Ja bym marzył o edycji modeli, bo statsy to nie sztuka zmieniać w plikach tekstowych. Modele to już wyczyn. Dopiero po pol roku od premiery ETW postawiono pierwsze małe kroki w edycji modeli, co można zawdzięczać wyłącznie modderom bo CA nie dało nam żadnych narzedzi. :)
No tak, tekstury też nie sztuka zmieniać o ile ktoś umie rysować czy wklejać w photoshopie, a jak nie umie to mu edytor nie pomoże. Chyba, że byłby tak prostacki że zamieniałby gotowe elementy np kolor kurtki od munduru. A może to będzie jakieś badziewie na zasadzie robienia konwersji modeli z gotowych elementów- domek dla lalek- zmiana broni, czapki itd - tylko po co robić takie ahistoryczne pokemony... W sumie wszystkiego się można spodziewać.
AgentMax
13-11-2009, 19:01
Mi się zdaje co zresztą było widać na mapie, że niestety to będzie prowincja francji więc nawet nie będzie można odblokować jej jako oddzielnej frakcji. Eeee, i tak KLA z ekipą stworzy moda regionalnego, w którym będzie księstwo warszawskie ;) ;)
Mi się zdaje co zresztą było widać na mapie, że niestety to będzie prowincja francji więc nawet nie będzie można odblokować jej jako oddzielnej frakcji. Eeee, i tak KLA z ekipą stworzy moda regionalnego, w którym będzie księstwo warszawskie ;) ;)
Priorytetem jest dla nas EW2...Ale ja się na pewno w coś pobawię :mrgreen:
Obczailem ten filmik i widze w nim jedynie Empire z nowymi skinami, na dodatek nie pasującymi do epoki.
Zgadzam się tu zarówno z Tobą, jak i Romanem. Mimo to musze przyznać, że nie będzie powtorki Empire.
Ciekawy temat o mundurach na twc:http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=311175
KLAssurbanipal
17-11-2009, 00:23
Dokładnie, zrobi się moda z Księstwem Warszawskim. To będzie pierwsze wyzwanie dla modderów :)
KLAssurbanipal
18-11-2009, 18:33
W temacie ze screenami dałem screen z mapy kampanii! Wygląda o niebo lepiej niż ETW! :D
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?p=6321036#post6321036
Polecam przeczytać temat.
KLA pisze, że Brytyjczycy muszą być poprawieni,a Lusted mówi, że to stare screeny, nowe jednostki są poprawione :lol: :lol:
Nie znamy tego z Empire :lol:
KLAssurbanipal
19-11-2009, 13:51
Ja niedługo napiszę parę zdań o tym bardziej rozwiniętych bo to naprawdę wymaga komentarza :)
http://www.cdprojekt.pl/game/2990/Napoleon_Total_War
NTW pojawi się na stronie CD Projekt - Cena 99,90zł, za ile ponoć zapowiedzieli cenę ? 120zł ? Niestety nadal w katologu CD Projekt nie ma wzmianki o ETW Warpath + DLC
http://www.gry-online.pl/S022.asp?ID=6173
Niesmiertelnik
20-11-2009, 21:20
Przejrzałem ten topic który KLA podał i jedno co mi się rzuca w oczy to to, że KLA chce wojsko wysyłać na pokazy musztry paradnej. Na szczęście goście z Anglii siedząc na podręcznikach i skanując coraz to nowe strony wstrzymują jego zapędy ;) ;)
roman zabawa
21-11-2009, 13:13
Hehe co racja to racja... wymiękłem przy konnej Gwardii, ale cóż, nie ma to jak lobbing :lol:
Powtórzę jeszcze raz, że wachlarz mundurów, a w przypadku jednostek "strojnych" jak gwardyjskie czy huzarów to właściwie koktajl, jest tak wielki, że nie ma mowy o oddaniu w grze ubioru pasującego do magicznego zaklęcia "zgodny z historią". Nie mówię już o paradnych, ale przecież mundury kompanii wyborczych różniły się od zwykłych, letnie od zimowych, były stroje robocze, kolejne reformy zmieniały dane formacje, cięcia finansowe poskramiały wybujałe zapędy, do tego poszczególne pułki danej formacji różniły się między sobą kolorami. Zobaczcie dragona spod Austerlitz i porównajcie go do tego spod Waterloo. Żeby oddać zmiany trzeba by chyba rekrutować konkretne pułki, a do tego w trakcie kampanii mundury musiałyby się samoczynnie zmieniać. Pytanie co w momencie, gdy mamy megabudżet a zaskryptowany byłby rozkaz Napoleona z bodajże 1809 roku o ograniczeniu bogatych zdobień w pułkach huzarskich? No i jaką firmę stać na takie detale?
Tak wsławiona ekipa jak Lordsi wybrnęła z tego na zasadzie kompromisów i wydaje się to rozsądne. CA mogłaby dodać zapowiadane narzędzia modderskie z łatwym tworzeniem mundurów, bo powtarzam - epoka nietuzinkowa. Starczy spojrzeć na Joachima Murata ;)
Wie ktoś czemu Szkoci nie mają standardowych czerwonych kurtek, tylko jakieś białe? Mam ryciny z kampanii belgijskiej, może wcześniej mieli inne?
Jest tylko jedno rozwiązanie na problemy historycznego umundurowania - jakiś uproszczony edytor w grze, gdzie można by edytować mundury dla konkretnych zrekrutowanych już pułków. Wtedy każdy miłośnik historycznych realiów byłyby w siódmym niebie, a pozostali mogliby robić sobie co tylko chcą - żółte kurtki do różowych spodni, itp:P Szczególnie fajne jak się chce stworzyć swój własny elitarny pułk piechoty;)
roman zabawa
21-11-2009, 15:12
Tak naprawdę mundury w ogóle nie są problemem, problemem jest oddanie pola walki.
Bo jeśli będziemy mieli system Empire z lekkimi zmianami w statystykach jednostek to otrzymamy drugą część Wojny Secesyjnej, tym razem w przebraniach napoleońskich. Pal sześć paliki, przynajmniej urozmaicają multiplayera, ale odpieranie jazdy salwami nawet przez lekką piechotę w rozproszeniu (!!!), ostrzeliwania się jazdy rodem z westernów czy walki kontrbateryjne charakteryzują bitwy z końca XIX, powiedzmy z połowy XIX wieku, a nie z jego początku.
Tymczasem Napoleonie nanieść trzeba obowiązkowe czworoboki przeciw jeździe (nie tylko gdy flankują), zwolnić poruszanie się w zwartych szykach, "kamień - nóż - papier" w jeździe, bardziej mordercze rykoszety kul, krótkie zasięgi kartaczy, porzucanie armat przez kanonierów, mniejsze straty od ognia, a większą płochliwość, jednocześnie możliwość powrotu do bitwy po spanikowaniu. W skrócie: zmienić trzeba wszystko 8-)
Właśnie wypowiedziałeś marzenia każdego fana...
Mało z nich pewnie będzie zrealizowanych...
roman zabawa
21-11-2009, 15:41
Większość z nich została zrealizowana... w Napoleonicu 2 8-)
Racaj, ale jakoś mnie już ten mod nie kręci....Ja wierzę w Darth Vadera 8-)
roman zabawa
21-11-2009, 15:46
Jeśli powstrzyma się od wsadzania takich kwiatków jak policja punicka pod Roma :roll:
Wolę wierzyć w Lordzów.
Wolę wspierać Vadera i w niego wierzyć.
Sporo historycznego infa mu na twc dałem. A lordy...Z nimi nie wiadomo...Czy będą robic tego moda pod empire, zy zaczną od nowa na napoleonie....
Ponoć pracują nad Empire i co teraz....Napoleon pokrzyżował im trochę plany.
Wolę wspierać Vadera i w niego wierzyć.
Sporo historycznego infa mu na twc dałem. A lordy...Z nimi nie wiadomo...Czy będą robic tego moda pod empire, zy zaczną od nowa na napoleonie....
Ponoć pracują nad Empire i co teraz....Napoleon pokrzyżował im trochę plany.
Dokładnie tak samo jak z mount and blade - moderzy pracowali nad modem ogniem i mieczem a tu nagle pojawia się zapowiedź od Mount and blade ogniem i mieczem
roman zabawa
22-11-2009, 13:45
Powiem tak - wolę zaufać Lordsom, którzy trzymają się jednej epoki niż kolesiowi lub ekipom, które skaczą z kwiatka na kwiatek (czyli od premiery nowej części do premiery kolejnej). Moda polecanego przez Niesa i Andree właśnie ściągam i zobaczymy 8-)
W takim razie polecam siebie ;)
XVII, XVIII i Napoleon wiek to mój żywioł, a ew2 tworzę na podstawie AI i innych bajerów z darthmoda ;) Z lordami problem jest ten, że oni raczej nie są od AI...Owszem napisali świetny skrypt pod Borodino, ale bitewnego ai nie ulepszyli....
Z drugiej strony nie mieli po co, bo to głównie mod na multi...
Mimo to fajnie jak by zrobili moda pod N:TW, troche śmiesznie, że pierwszy raz robiliby to samo, co zwykli moderzy :)
Izabelin
24-11-2009, 14:28
A tak już wybiegając w przyszłość.
Prawdopodobnie w Napoleonie trzasną w końcu kampanię mp. A już na pewno w którymś kolejnym patchu do niego.
Fajnie byłoby stworzyć do tego dodatku regionalnego moda o powstaniu listopadowym - roboczy tytuł to np. "November Night - Total War".
Wg mnie temat bardzo ciekawy i choć w programowaniu jestem słaby to jestem gotów wnieść wkład merytoryczny, zgromadzić materiały itd. Mod z de facto dwoma uczestnikami byłby idealny do ew. kampani mp. No i ten klimat i jednostki :)
KLAssurbanipal
25-11-2009, 03:42
No to klony zaatakowały nas ponownie:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=312944
:roll:
Hammmurabi
27-11-2009, 18:54
Można kupić za 75 zł Napoleona (tylko dla tych którzy kupili i zarejestrowali inną grę z serii a ci którzy tego nie zrobili muszą zapłacić o 5zł drożej), już jest pre-order. Nie jest tak źle.
Link: http://www.gram.pl/news_8gTiH,u5_Pre_order_Napoleon_Total_War_wciel_s ie_w_postac_slynnego_generala.html
CaiusCosades
28-11-2009, 17:03
Przyznawać się, kto zamawia w preorderze? ;)
http://www.gram.pl/sk3_9Q3eJO2_Empire_T ... chodu.html (http://www.gram.pl/sk3_9Q3eJO2_Empire_Total_War_Na_wojennej_sciezce_E litarne_Jednostki_Zachodu.html)
No chyba mało się takich odważnych znajdzie. Ja po doświadczeniach z Empire poczekam przynajmniej 3 miesiące bo nerwy mi niedomagają ostatnio a znając życie to po premierze znowu zaczną się harce...
"Cieszy mię ten rym: "Polak mądr po szkodzie":
Lecz jesli prawda i z tego nas zbodzie,
Nową przypowieść Polak sobie kupi,
Że i przed szkodą, i po szkodzie głupi." (Jan Kochanowski - Pieśń V)
Mości Panowie - Ja nie zamierzam być głupi i nie kupię tego dodatku w dniu premiery, a i nawet po ukazaniu się trzeciego patcha będę się ociągał.
Uzbroję się w cierpliwość - nie zamierzam być nabijany w butelkę powtórnie.
To tyle - niech sobie nie myśli byle kundel z antypodów, że może obrażać moją godność narodową skoro On sam jej nie posiada.
Ja po zastanowieniu chyba jednak też nie kupię...
Szczególnie, że zamierzam zainwestować w HoI3 :mrgreen:
profilone
02-12-2009, 13:55
No chyba mało się takich odważnych znajdzie. Ja po doświadczeniach z Empire poczekam przynajmniej 3 miesiące bo nerwy mi niedomagają ostatnio a znając życie to po premierze znowu zaczną się harce...
Zgadzam się, z tym, że nie mam aż tak skrajnych wrażeń co do panów z CA. Jeśli nie podoba mi się ich produkcja to nie kupuję i tyle..ale nie zamierzam też ich obrażać - robią jakąś tam swoją robotę.
Jednak zgadzam się z tym, że należy poczekać ponieważ ja tak zrobiłem i jestem mega zadowolony :)
W empire grałem po przemierze kilka godzin (w pirata) i mnie wnerwiał strasznie. Generalnie - nie podobał mi się z każdej strony.
W zeszłym tygodniu jednak kupiłem grę, zainstalowałem i od razu mam już wersję 1.5 po wszystkich patchach - czyli bez głupich błędów. Steam też działa bez zarzutu i gierka rewelka. Mody też są już zrobione, wiec jest fajnie :)
Z napoleonem zrobię tak samo. Więc jeśli zamierzają robić premierę w marcu, to dla mnie ta gra ukaże się za rok :twisted:
Chyba, że gra jakimś niewytłumaczalnym cudem okaże się hitem bez wad - to wtedy kupię wcześniej ;)
Ja sam nie wiem...
Ostatnio ponownie wróciłem do romka i być może zacznę nawet coś pod niego modować, więc N:TW nie jest mi zbyt potrzebne... Mod z księstwem może trochę poczekać :mrgreen:
Później może kupię, ale priorytetem to nie jest...
Prezent dla fanów TW z gry Napoleon :)
http://wrzucacz.pl/file/2961260297242
Założylem temat o mapie kampanii na twc:http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?p=6434955#post6434955
Lusted od 20 minut w nim siedzi, może coś zaspoiluje....
http://www.totalwar.com/napoleon/gameinfo/factions.php?id=42
Francja ogłoszona.
Ciekaw jestem jak zostaną zbalansowane różnice między frakcjami.
Anglielscy red coats pewnie będą mieć największe morale.
Francuscy żołnierze powinni się wolniej męczyć, szybciej manewrować, a na mapie kampanii mieć więcej punktów ruchu.
Były juz jakies skriny z pruskimi żołnierzami? skoro gra zaczyna się przed bitwą pod Jeną/Auerstedt
to powinni wyglądać w starym stylu, jednak fajnie by było pograć czarnym korpusem czy też piechotą późniejszego okresu
Nowe info:http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?p=6560421#post6560421
Nowy wywiad:http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?p=6583537#post6583537
Im więcej czytam o tym Napoleonie tym jestem bardziej pewien że to powinien być co najwyżej dodatek a nie oddzielny produkt. Czy CA nie mogło tego razem wydać z Empire a nie męczyć nas i siebie tymi łatkami które zresztą de facto mało co zmieniły poza tym że tak często nie wywala do windy? Pytanie retoryczne wiem bo w końcu wydawca ich naciskał ale mimo wszystko mam nieodparte wrażenie że ktoś mnie tu nabija w butelkę.... Gdyby nie to że w sumie kolekcjonuje całą serię to bym chyba sobie to wszystko odpuścił bo to z każdym rokiem wygląda gorzej. Ja się już boję co będzie po Napoleonie.... Na ratunek przychodzi mi tylko myśl że tego nie dożyję bo wg Kalendarza Majów w 2012 ktoś zgasi lampkę na Ziemi i po ptokach.... :lol:
PrisonNeo
12-01-2010, 20:17
Lampke zgasi CA. A tak na serio to ja na Napoleona nie bede wydawał kasy bo znowu okaze sie ze cos nie dziala i dopiero za 100 patchem to naprawią, zresztą to co tam jest to powinno być w Empire.
Popieram przedmówcę.
Zresztą sama Europa....
Hiszpania oficjalnie NIE będzie grywalna:http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?p=6589221#post6589221
Nowy trailer
http://www.eurogamer.net/videos/exclusi ... size=large (http://www.eurogamer.net/videos/exclusive-napoleon-total-war-gameplay-trailer?size=large)
Niesmiertelnik
13-01-2010, 22:45
No to mamy odpowiedź co dla nas szykują.
Generalnie niewiele.
http://img51.imageshack.us/img51/115/padaka.jpg
Mapa jest mała, prowincji niewiele. Na screenie widać relacje polityczne. Mamy 7 nacji i informację że Hiszpania nie jest grywalna. Na mapie widać 6 nacji:
zielona Rosja
ciemno czerwona Ottomany
czerwona Francja
Anglia - już chyba zniszczona
brązowe Austro-Węgry
granatowe Prusy
Zadziwiające jest jedno.
Na screenie widzimy zakładkę Major factions, czyli pajace wrzucili niegrywalne nacje do major factions. To już całkiem pomieszanie z poplątaniem
EDIT: widać angielską jednostkę na karcie unitów, więc raczej to Francja została zniszczona przez Anglię.
EDIT 2; mapa jest po prostu niechlujna muszę stwierdzić po dłuższym oglądzie.
-Ottomani maja tylko część europejską.
-Anglia zaledwie 4 prowincje: Walia, Anglia, Irlandia i Szkocja
-Hiszpania jest jednym wielkim plackiem
-We Francji Ile de France jest rozrośnięte do monstrualnych rozmiarów połykając częściwo Gaskonię i inne pomniejsze prowincje na zachodzie, Pikardia skonsumowała Champagne, Prowancja poszła na północ, zniekształciła się Alzacja i Lotaryngia
-Prusy przyswoiły sobie resztki po HRE, pomimo ze jest lipiec 1807, a w 1806 roku mapa wyglądała tak jak tu
http://www.lib.utexas.edu/maps/historical/shepherd/germany_italy_1806.jpg
Jak widać po rozpadzie HRE w 1804 r. pozostało dużo smieci
Jak zwykle poszli grubym ściegiem po mapie i pozszywali jak im się wydaje.
W końcu tam głównie pracują Australijczycy i Amerykanie więc w sumie nie ma się co dziwić że dla nich Historia Europy to jak Stara Baśń czy coś w tym guście :lol: A na poważnie to po prostu dodatek nic po za tym i to się sprawdza z każdym następnym news-em. W zasadzie wypada zakląć EH DO CZORTA..... :?
http://www.gameplanet.co.nz/pc/games/159664/previews/134364.Napoleon-Total-War/
http://www.youtube.com/videos?ytsession=Ad2qIeOR7C7VnEW8OZj6Q8XBEkoa274_C RHDDvy6elcPbOOGcwWpxxZGsLcOR7U1QRFmBC5kgks3KPDxqbc qrm8GJ1PXqYyM-lSCZ35wjHXVftNKU1psc9MK2Rt1hBXGxka0n6JygMk2oUffUUb zF0Pch2EkOboysceSD6WSguaTHQ4K53YswapmTaqkBMa5AHUlv LuRJHBHRjuCbohOcn3eNX1yodPkiqdiRixn9E03y-EXYHJAfUmwDsziMdqOR2g13atbC6eTAPVzzrD91Gw421SuvQfq lrWeCtFBx2_yx7JUYHSSYEPmP8q4cw4jYjCtIxbOw9qIBQk3Wn S0aA
Graliśmy w Napoleon: Total War - Korsykanin nieźle sobie poczyna w Italii
http://gamecorner.pl/gamecorner/1,10265 ... iezle.html (http://gamecorner.pl/gamecorner/1,102651,7461625,Gralismy_w_Napoleon__Total_War___ Korsykanin_niezle.html)
KLAssurbanipal
19-01-2010, 17:30
Niesety NTW przypomina mi porażkę, która miała być konkurencją dla RTW. Mam na myśli Imperial Glory, która powstała przed MTW2 a miała już bitwy morskie. Gra miała tak samo mało głównych frakcji, podobną mapę, a jedyne co mogę dodać to fakt, że była jednym wielkim niewypałem.
P.S. Chce ktoś kupić? Na allegro nie chcieli... :roll:
A może zrobią jakieś lepsze rozwiązania w bitwach multi i stworzą ciekawsze jednostki ?
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?p=6629216#post6629216
Pinotchet
22-01-2010, 15:39
Sam już nie wiem co o tym wszystkim sądzić, przecież to jest jakaś kpina, państw na mapie mało, ja się pytam gdzi jest Związek Reński? no gdzie? ważny koalicjant Napoleona i do tego twór drażniacy Austrię i Prusy. Ale jak widać, ćmoki z CA uznali, że lepiej jest rozwiązać to inaczej byle łatwiej było, a z historycznością to w tej grze będzie już całkiem na bakier. Napewno nie kupie zaraz po premierze, wolę przeznaczyć pieniądze na Bioshocka 2.
http://blogs.sega.com/totalwar/2010/01/22/italian-campaign-diary/
Ta opcja w polskiej wersji nazwana Bitwy Wizytacyjne pozwala graczom w każdej chwili wyrazić zgodę na dołączenie się innego gracza , który w danej potyczce zastąpi AI. Objęcie dowodzenia przez „żywego" przeciwnika wniesie do bitwy element nieprzewidywalności oraz zdecydowanie podniesie poziom trudności rozgrywki, co całkowicie zmieni oblicze prowadzenia kampanii.
Fajne spolszczenie się szykuje :D
Nie no faktycznie w pierwszej kolejności kupuję Wiedzmina 2 bo z Napoleonem pewnie będą niezłe jaja to tłumaczenie mnie rozbiło :lol: :lol: :lol:
Hammmurabi
22-01-2010, 20:35
Chyba jednak cos zmieniona w sprawie klonów na tyn screenie widać 4 rodzaje włosów
http://www.gram.pl/upl/artykul/20100122162141.jpg
http://www.youtube.com/watch?v=gQs9BD2sxso&feature=fvsr 8-)
Mnie osobiście u Austriaków, Prusaków i Ruskich brakuje poprawnie historycznych flag używanych w armii :(
Gdyby te laski były dołączone do edycji kolekcjonerskiej, to pewnie bym Napoleona kupił.
Grenadier
25-01-2010, 11:18
Chyba jednak cos zmieniona w sprawie klonów na tyn screenie widać 4 rodzaje włosów
http://www.gram.pl/upl/artykul/20100122162141.jpg
W stronie przeciwnej Hiszpanom(Francuzi?) widać, że niektórzy mają wąsy a niektórzy nie, ponadto niektórzy mają czerwoną skórę a niektórzy białą. :lol:
Misioleon*
25-01-2010, 13:50
Nie, no weź Salvo !!! Chcesz mnie Totalnie zniechęcić do Napoleona ? :D Jaka ta gra by nie była to na pewno nie zasługuje na taką zapowiedź. Brrrrrr.....
Sam już nie wiem co o tym wszystkim sądzić, przecież to jest jakaś kpina, państw na mapie mało, ja się pytam gdzi jest Związek Reński? no gdzie? ważny koalicjant Napoleona i do tego twór drażniacy Austrię i Prusy. Ale jak widać, ćmoki z CA uznali, że lepiej jest rozwiązać to inaczej byle łatwiej było, a z historycznością to w tej grze będzie już całkiem na bakier. Napewno nie kupie zaraz po premierze, wolę przeznaczyć pieniądze na Bioshocka 2.
Związek Reński jako ważny koalicjant Napoleona? Raczej podnóżek, darmowy skład dóbr wszelakich i "hotel" wojsk francuskich oraz wasal Cesarstwa. Sprawa wyglądała podobnie z każdymi ziemiami jakie zajął Bonaparte.
Ale do rzeczy. Z tego co wiem (mogę się mylić) to trzecia, największa kampania (bo o niej mowa jak sądzę) rozpoczyna się na przełomie wieków. W każdym razie jeszcze za czasów Dyrektoriatu czy świeżo upieczonego Konsulatu.
Związek Reński powstał po pokonaniu III Koalicji Antyfrancuskiej (Rosja, Austria i Anglia) latem 1806r a więc na kilka miesięcy przed pogromem Prus pod Jeną i Auerstadt. (Austria się wtedy już nie liczyła - jej armia praktycznie nie istniała a Prusy były jak na widelcu).
"Ćmoki" z CA zapowiadali przecież, że historyczny to będzie jedynie start każdej z kampanii (dalsze losy prowadzonej przez gracza frakcji będą zależały jedynie od niego samego - to jasne. Poza tym jakby Napoleon miał być do bólu historyczny, to zaraz pojawiłoby się miauczenie i biadolenie, że gra liniowa, że przewidywalna itp/itd. Tak źle i tak niedobrze...) .Zatem trochę kuriozalne byłoby aby wraz z rozpoczęciem trzeciej kampanii, na mapie istniał już sztuczny twór pt. Związek Reński. Równie dobrze mógłbyś bezzasadnie zapytać o Królestwo Westfalskie czy Księstwo Warszawskie.
Z drugiej strony fajnie by było, aby gra oferowała nam utworzenie tych organizmów państwowych (Zw. Reński czy Ks. Warszawskie). Być może będzie taka możliwość w grze, nie wiem.
Jeśli już mowa o sztucznych tworach politycznych wykreowanych przez Bonapartegp: to (ostatecznie) wraz z rozpoczęciem trzeciej kampanii, na mapie powinna się znaleźć Republika Cisalpińska ze stolicą w Mediolanie (państwo utworzone po kampanii 1796-97)
Ja akurat zamierzam kupić Napoleona (w wersji kol.) Poza tym sprawa takich rzeczy jak:
takie a nie inne mundurki, okrojona Szwecja, brak Ameryki i inne "gorzkie żale" są dla mnie kompletnie niewarte funta kłaków. Ja akurat oczekuję dobrej zabawy na polu bitwy, wreszcie człowiek będzie mieć możliwość zabawienia się w Napoleona i spróbowania dokonać tego, czego jemu nie było dane, np. inwazja na Anglię, pokonanie Rosji, zwyciężyć pod Lipskiem czy Waterloo; i odwrotnie - wejść w skórę Koalicji Antyfrancuskiej i pokonać Napoleona pod Austerlitz czy Wagram. To się właśnie będzie liczyć (przynajmniej dla mnie).
Akurat brak Ameryk czy Indii jest dla mnie na +, ponieważ miałem dość czekania na swoją turę 20 min bo czejeni rozpalają ognisko.
Ciekaw jestem czy Francja będzie agresywna w głównej kampanii. Chciałbym, żeby Francuzi zdobyli w swoim czasie północne Włochy i zagrażali Berlinowi, wtedy wiązałaby się faktyczna koalicja AI z graczem tzn. armie różnych państw przemierzają ze swoimi jednostkami tereny sojuszników, aby napotkać Francuzów i stoczyć z nimi bitwę.
http://img716.yfrog.com/img716/7721/63519745.jpg
Fajne te bitwy ^^ będę mógł znowu zrobić prezentacje z jakiejś bitwy :mrgreen:
Akurat brak Ameryk czy Indii jest dla mnie na +, ponieważ miałem dość czekania na swoją turę 20 min bo czejeni rozpalają ognisko.
Też się ucieszyłem, że będzie mniej państw na mapie ;) Podobnie jak kolega miałem dość czekania x minut na swoją kolej. Oczywiście osoby, które miały super hiper sprzęt pewnie mają odmienne odczucia, ale co zrobić...
Liczę, że bitwy będą dużo ciekawsze i nie będzie tyle bugów co w Empire Total War. Grę i tak pewnie kupie dopiero 2-3 miesiące po premierze.
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=327984
Czy tylko ja daję tu linki do filmików?
Ludzie weźcie zacznijcie trochę świat przeglądać :mrgreen:
Grenadier
27-01-2010, 17:05
http://www.youtube.com/watch?v=Jg7WsPFE53k Ten sam film tylko po Polsku. :D
W żadnym z filmów nie widzę 'palików', czyżby wywalili ten bezsens? ^^
@edit
Widać, że kładą nacisk na multi. Jestem tylko ciekawy ile dadzą map.
Ja mam zupełnie odmienne zdanie akurat to uważam za wielki + ETW w końcu ile można grać ciągle na jednej i tej samej mapie Europy niezależnie od okresu historycznego, w tym przypadku poszerzenie mapy ( w końcu) dodało świeżości całej serii TW.
KLAssurbanipal
02-02-2010, 22:23
Amrod odesłał mnie tu więc poruszam sprawę.
Na TWC ludzie piszą że nie będzie obiecanego edytora mundurów i dema. Mam nadzieję że się mylą. Nie jest to wielka strata bo jednostki są bardzo dobre i można poprawić je w Photoshopie. Demo też wiele by nie pokazało. Z innego powodu jest to denerwujące. Mianowicie z takiego że CA obiecali przecież ten edytor i demo.
Mam nadzieję że wkrótce się to wyjasni.
siema ludzie... zastanawiam się nad kupnem 'Napoleon Total War' ... :?: czy warto ?
KLAssurbanipal
04-02-2010, 19:02
siema ludzie... zastanawiam się nad kupnem 'Napoleon Total War' ... :?: czy warto ?
jeszcze gra nie wyszła więc ciężko powiedzieć. :)
W każdym bądź razie z tego co wiadomo to podrasowane Empire, jednostki lepiej się zachowują (choć nieraz zbyt dosadnie co pisali recenzenci jednak brzmi lepiej niż w ETW). Mapa jest dużym minusem - mocno okrojona Europa, pierwszy raz bez północnej Afryki, Azji Mniejszej i Bliskiego Wschodu, kawałek Skandynawii. Plusem są na pewno historyczne i róznorodne jednostki wykonanne z niezwykłą starannością, bijące głowę te z poprzednich części a szczególnie Empire.
Tu w Anglii jest możliwość kupna przez neta a :mrgreen: ja poprostu nie miałem okazji poczytać o niej, a w Anglii jest łatwiej ją dostać dlatego też pytam się czy warto wydać kase ;) a że mapy są ałabe to każdy się skarzy :shock: jest tak źle :?:
http://www.game.co.uk/search.aspx?s=napoleon+total+war
Mapa jest plusem a nie minusem. Gra nazywa się "Napoleon" i wydarzenia dotyczą jego podbojów. A więc odwiedzamy Italię, Egipt i daleką Rosję.
Ciekawe tylko co nowego wniesie NTW do serii TW ??? Na to pytanie chyba dzisiaj nikt nie potrafi jednoznacznie odpowiedzieć. Dla mnie NTW zapowiadał się jako logiczny dodatek do ETW dlatego wydanie go jako osobnej gry i tym samym szybkie porzucenie projektu ETW wydaje się rozwiązaniem dosyć... no właśnie, nie wiem czy to do końca krok w dobra stronę, czas pokaże.
Niesmiertelnik
05-02-2010, 11:15
Hm. Moim zdaniem ETW samo trafi do kosza. Nie wierzę żebym chciał zagrać w ten szrot kiedykolwiek po tym gdy pojawi się dobrze zapowiadający się Napoleon. Prędzej wrócę na RTW....
pamiętaj że Empire też się dobrze zapowiadało...
Mapa jest plusem a nie minusem. Gra nazywa się "Napoleon" i wydarzenia dotyczą jego podbojów. A więc odwiedzamy Italię, Egipt i daleką Rosję.
A wojna brytyjsko-amerykanska?
A pertraktacje Napoleona z Amerykanami?
A wojna na morzu karaibskim?
A wygonienie Francuzow z Azji?
Gra nazywa się "Napoleon" i wydarzenia dotyczą jego podbojów.
Przydałaby się kampania na Półwyspie Iberyjskim. Może wydadzą ją w jakimś dodatku...
Gra nazywa się "Napoleon" i wydarzenia dotyczą jego podbojów.
Przydałaby się kampania na Półwyspie Iberyjskim. Może wydadzą ją w jakimś dodatku...
Coś na wzór Kingdoms do M2TW, że dodatkowe ale za to o konkretnych regionach kampanie, jako że już w podstawowym NTW będzie Italia i Bliski Wschód, pozostaje jeszcze nam... Iberia i co jeszcze może ?
W grze mają być kampanie w Italii, Egipcie i Rosji.
Ciekawe jednak co z kilkoma innymi kampaniami np. w Niemczech, Austrii, Prusach, Polsce, na Półwyspie Iberyjskim, Francji.
Czy wszystko to załatwi Wielka Kampania?
A jak będzie z tą kampanią w Italii, tu przecież było pare kampanii np.
* 1796-1797 ta ponoć będzie w grze
* 1798-1799 bez udziału Napoleona, ale dość ciekawa z punktu widzenia jego wrogów, bo pokonali oni tu Francuzów, w czym swój udział miał m.in. stary Suworow
* 1800 - m.in. słynne przekroczenie Alp przez Napoleona i bitwa pod Marengo
* 1805, 1809, 1813-1814 jako kolejne zmagania z Austrią, choć bez Cesarza, ale z udziałem jego wojsk
Grenadier
06-02-2010, 18:55
Za te rzeczy zapłacisz kartą master-card w steamie za DLC. :lol:
3GB ramu trzeba mieć jak się ma Viste. Ale jak masz XP to spoko ;), 2GB wtedy starczą.
W dużym uproszczeniu: do wczytywania poziomów, do zapisywania i odnotowywania zmian danych do których potrzebny jest szybki dostęp.
Hammmurabi
17-02-2010, 20:17
Kiedy tak dokładnie jest premiera ?
Grenadier
17-02-2010, 22:51
To dlaczego w planie wydawniczym na gram.pl jest data 23 luty?
Na steam i na trailerach jest 26 luty. Na gram.pl nie sprawdzałem.
http://www.gry-online.pl/S020.asp?ID=6382
Bodajże pierwsza polska recenzja. 9/10
http://www.gry-online.pl/galeria/galeria_duze2/69351312.jpg
szaserzy a cheval? :D kto to tłumaczy?
Grenadier
19-02-2010, 14:48
Profesjonalna ekipa polonizacyjna z CdProjectu. :D
http://www.gry-online.pl/gol_video.asp?ID=13042
Witam.
Czy ktoś może znalazł film do którego voitek dał link, ale w wersji pl?
Nie znam tak dobrze angielskiego i niewiele z tego filmu rozumiem.
Ja szukałem, ale jakoś znaleźć nie mogę.
Pozdrawiam.
Czy są może pierwsze ciche zapowiedzi, że po premierze N:TW będzie wydana w przyszłości jakaś łatka, która usprawni/urozmaici podstawkę, czy podstawka pójdzie już raczej w odstawkę, N:TW znudzi się po miesiącu (mała mapa), a twórcy wezmą się za inny projekt? Były jakieś deklaracje w tej sprawie? Bowiem N:TW traktować będę jako dodatek (mało prowincji, mało nacji), a dużo większą frajdę sprawi mi podbijanie Ameryki N i Indii Brytyjczykami w podstawowej wersji gry (pod warunkiem że wyjdzie jakiś mega pack do niej) niż zabawy na tak ograniczonym teatrze działań jaki jest w N:TW.
Do modów nie potrafię się przyzwyczaić, więc pewnie tu jest ten ból.
Z tego co wiem to właśnie jest testowana łatka do Empire (bo przecież po co była beta multiplayer campaign, aczkolwiek nie wiadomo czy ją dodadzą akurat w tej).
roman zabawa
19-02-2010, 21:07
szaserzy a cheval? :D kto to tłumaczy?
Translator... posikasz się jak zobaczysz jak przetłumaczyli Kawalergardów 8-)
czyli pozostaje tylko grac na angielskiej wersji gry w steam.
Przeglądałem rostery jednostek i wygląda na to, że dragoni będą tylko atakowali wręcz. Szkoda bo fajnie by było przeprowadzić szarże dragonów tuż po oddaniu salwy z karabinków [które swoją drogą mają u boku tak jak ci w ETW -.- ]
Hammmurabi
21-02-2010, 20:21
Na tym screenie widać w oddali balon http://www.gram.pl/upl/artykul/20100221182009.jpg
Ciekawe czy będzie można go wykorzystywać do bombardowania Rusków :lol: :lol:
Moim zdaniem ten balon będzie dostępny w jakiejś technologi.Dzięki niemu zapewne możliwa będzie obserwacja wojsk itp. Kolejny smaczek w grze :)
kretu19955
21-02-2010, 22:15
A, tam balon. Sama bitwa wygląda przecudnie(przynajmniej w porównaniu z ETW...)
Grenadier
21-02-2010, 23:17
Ciekawy jestem tylko w jakim dniu NTW wyjdzie. Na gram.pl jest 23 lutego, a na wszystkich trailerach 26... ciekawe... :)
@edit
Na steamie jest napisane:
Dostępne: 26 Luty 2010
Ta gra zostanie odblokowana za około 4 dni i 19 godz.
Czyżby gram.pl dostali jako pierwsi na świecie grę? :shock:
kretu19955
21-02-2010, 23:27
Wyszło dziś :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Mam dwa pytania:
Czy wymagania się zmienią?
Czy producent da jakieś narzędzia do edycji gry(animacje,mapy itd.)?
http://www.play.pl/produkt/2240/napoleo ... _spec.html (http://www.play.pl/produkt/2240/napoleon_total_war_ed_spec.html)
Edycja specjalna za banalne 115zł, niestety sklep prowadzi sprzedaż hurtową a nie detaliczną :cry:
http://www.redcoon.pl/index.php/cmd/sho ... Total_War/ (http://www.redcoon.pl/index.php/cmd/shop/a/ProductDetail/pid/B212090/cid/48005/SEGA_PC_Napoleon_Total_War/)
Tu też promocja ES.
Niesmiertelnik
23-02-2010, 01:06
uhhh, pikantne pikantne :?
Marquess Alec Fortescue
23-02-2010, 08:13
Chyba jakiś żart. To jest cena ze Steama prosto z Eurasków. ;)
Grenadier
23-02-2010, 14:02
Najbardziej opłacalne jest chyba gram.pl...
Jest taki sklep amazonka.pl, jest za 125 zł jak komuś 4 zł robi różnicę :P
Grenadier
23-02-2010, 14:43
Tylko patrz, jak kupujesz z gram.pl i masz możliwość odbioru przesyłki bezpośrednio w jednym z salonów w mieście bez kosztów przesyłki wtedy gram.pl. :)