Zobacz pełną wersję : NAPOLEON TOTAL WAR - dyskusje ogólne
A wśród tych 6 jednostek polscy lansjerzy :)
http://store.steampowered.com/app/34177/
Czy komuś po ściągnięciu tego DLC zniknęły napisy w grze? :)
w sensie że niema napisów w ogóle(nigdzie) czy napisy które możesz sobie włączyć w opcjach? :)
zgaduje ze to pierwsze :P
otóż miałem to samo w empire i uratowała mnie zmiana sterownikow(pojawilo sie w momęcie wydania 1.3 albo 1.2 nie pamietam juz ;) )
teraz tak patrze to udostepnili dla brytani tez krolewskie legiony niemieckie ;) (wypas liniowka, dobra lekka i dragoni lekkokonni i zwykli czyli 4 jednostki....)
Wow, wyjebiście. Od początku zastanawiało mnie dlaczego w podstawowym roosterze brytyjczyków nie ma Królewskiego Legionu mimo, że pod Waterloo jest.
KLAssurbanipal
08-04-2010, 19:19
Może gracze będą znali odpowiedź na nurtujące mnie pytanie:
viewtopic.php?f=66&t=4449 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=66&t=4449)
z tego co wiem to problem z białymi mundurami to nie tylko problem okresu historycznego ale prawdopodobnie to pierwszy bug w grze Napoleon bo powstał już nawet odpowiedni ku temu temat na forum. Mundury Białe pojawiają się od czasu do czasu u wszystkich jednostek i z tego co wyczytałem należy wtedy albo wczytać grę od nowa albo wyjść do pulpitu podczas bitwy i ponownie wejść wtedy barwy wracają na swoje miejsce. Co ciekawe grając w Kampanię Włoską i Egipską takiego problemu nie widziałem dopiero od Kampanii Europejskiej co takiego się zaczęło dziać i jest to też widoczne w Kampanii Koalicji.
KLAssurbanipal
12-04-2010, 15:58
To akurat bug. Każda tekstura podobnie jak w ETW ma biały mundur który jest dopiero kolorowany za pomocą odpowiednich plików skryptem. Widocznie czasem coś nie łapie.
Do obeznanych w temacie: czy oprócz 6, 12-funtówek pieszych i jednego rodzaju haubic, Księstwo dysponowało jakąś inną artylerią (znajdującą się w rosterze innych państw), którą możnaby dodać?
Jak ma się kwestia zmiany portretów polskich generałów? Jak patrzę na biednego księcia Poniatowskiego to mi się serce kraje, co CA zrobiło z jego, jakby nie patrzeć, przystojną twarzą...tak sprawa tyczy się Tadeusza Kościuszki...
Możliwe, że tylko zdawało mi się, ale ktoś wspominał zaraz po wyjściu NTW, że w patchu ma pojawić się odpowiedni portret księcia Poniatowskiego. Był w ogóle jakikolwiek odzew w tej kwestii z CA?
Jest możliwa edycja naszych generałów, tak, by nadać im imiona i nazwiska tych realnie dowodzących w okresie napoleońskim?
I jak wygląda sprawa zmiany nazwy Polska->Księstwo Warszawskie? Jakiekolwiek ciekawe odkrycia w plikach?
Z góry dziękuję za udzielenie wyczerpujących informacji na nurtujące mnie pytania ;)
po takich zmianach możesz dostać bana na steamie np. za cheaty...wiem steam jest głupi.
A TW w ogóle objęte jest systemem VAC? Jak zrobi się to w formie modyfikacji to nic się nie stanie, tyle osób gra na modach.
A czy wie ktoś kiedy i czy w ogóle wyjdzie do Napoleona jakaś Łatka ? Te Białe mundury mnie już trochę irytują co jakiś czas trzeba wychodzić z gry frustrujące. :(
Wreszcie mialem okazje troche pograc - IMO gra jest duzo trudniejsza niz ETW. Komp jest troche sprytniejszy podczas bitew (ale tylko troche - np. zupelnie nie radzi sobie z atakowaniem budynkow), ale najwiekszym utrudnieniem jest zmniejszony limit amunicji - przez to praktycznie nie mamy szans pobic o wiele liczniejszej armii, bo sie nam ammo skonczy a walce wrecz wygra ten kogo jest wiecej. Komputer tez w koncu buduje w miare normalne armie i laczy je ze soba a nie wysyla na nas po 2 oddzialy milicji na raz.
Spodobaly mi sie tez bitwy morskie - raz, ze jest zancznie wiekszy wybor okretow a czas budowy tych wiekszych jest na tyle dlugi, ze trudno odrobic straty, dwa ze graficznie bija na glowe ETW.
kretu19955
19-04-2010, 13:03
Mi się ostatnio coś ściągało. Wersja gry w dolnym rogu się nie zmienia, nowych jednostek też nie zobaczyłem. Komuś też coś ściągało?
wawrzyniec
21-04-2010, 17:16
witam wszystkich
słychać coś o nowym DLC dla Napoleona?
podobno miało coś być po świętach
Nic, zapewne dowiemy się dopiero jak na steamie będzie taka wiadomośc. Nic tylko czekać.
od 2 tygodni reklamują nowego Steam-a więc już się boję co wykombinują żeby tylko nie wpadli na genialny pomysł jak Ubisoft i nie wprowadzili tylko gry online bez możliwości wyłączenia neta. I tak mam dość problemów.... :x
The_Monster
24-04-2010, 13:29
Czy w bitwach multi juz nie strzela tylko pierwszy szereg?
Dalej strzela tylko pierwszy szereg. Nie jest to błąd, tylko zamierzone działanie twórców.
kretu19955
29-04-2010, 17:45
Mam prośbę. Czy ktoś może "upnąć" plik startpos.esf odblokowujący Polskę? Gdzieś mi cholera jasna przepadł a tego moda NTF to nie umiem zainstalować. Zresztą on chyba i tak odblokowuje więcej niż jedną frakcję. Byłbym bardzo wdzięczny.
The_Monster
05-05-2010, 18:22
Też wam zaczęło coś ściągać?? W "wiadomości o aktualizacji" nic nie jest napisane, na dodatek nowy steam dla kilkuletniego użytkownika jest mało czytelny...
Hammmurabi
05-05-2010, 18:28
Mi ściągnęło się DLC tym razem płatne dodające jakąś bitwę i 6 jednostek.
dodatek kosztuje 2 euro, zawiera 6 jednostek koalicji, nie kupuje bo sama konnica praktycznie.
Mnie też się to ściąga ale napisane jest Free DLC Morale co to znaczy?
Witam.
Jestem ciekaw czy używacie okrętów parowych. Wolicie pancernik czy 122 działowy liniowiec? Często używacie
parowców? Jak wam się nimi gra?
Pozdrawiam.
Parowce fajne, tylko łatwo mogą że tak powiem stać się zapalniczką.
Witam jestem ciekaw kto skomponował muzykę do napoleona ( chodzi mi oczywiście o menu główne ) ?
WOJOWNIKH
13-05-2010, 19:25
Mógłby mi ktoś dla nowicjusza(nigdy nie instalowałem żadnego modka) dać instrukcję, jak zainstalować mod dodający grę Polską?
przecież jest temat o tym...na twcenter też masz informacje.
Odpowie mi ktos na moje pytanie ? Kto skomponował muzyke do Napoleona / jaki jest tytuł muzyki w napoleonie ?
Odpowie mi ktos na moje pytanie ? Kto skomponował muzyke do Napoleona / jaki jest tytuł muzyki w napoleonie ?
a zagoglować nie łaska? Jeff van Dyck robił muzykę do poprzednich total warów, może i do empire zrobił.
Kupiłem Napoleona!
Wiem! Desperat ze mnie. Cóż zrobić. Czekam na Mafia 2, ale doczekać się nie mogę (ponoć, na bank ma być w sierpniu). Z nudów, gdy po 50 latach światowego pokoju Szwecja została the best of the best, postanowiłem kupić grę nazwaną nazwiskiem człowieka ulubionego przez mojego ulubionego pisarza, czyli pana Waldka Łysiaka.
Nowy Steam! Zajebiście! Nie wiem o co chodzi.
Nowa gra! Zajebiście! 20 GB??? Po...ło kogoś???
Od razu aktualizacja! Czekaj ponad 50 min. Zajebiście!
40 grenadierów straciłem w minutę. Grenadier nie pęka przed byle artylerią. Chłopaki nie raz rozwiązywali problem. Problem gdy nie ma moda i oddział liczy nagle nie prawie 200, tylko 90 żołnierzy. Oddział grenadierów uciekających przed ostrzałem artylerii??? Buahahahaha...marijuana...!!!
Teraz wiem, co oznacza słowo "rewolucja!"
Nic, ale to kompletnie nic nie zrozumiałem z twojej wypowiedzi...jakiś bełkot, potok słów...
"nazwaną nazwiskiem człowieka ulubionego przez mojego ulubionego pisarza" co to kurde ma niby znaczyć?
Jakbym nie znał (i nie czytał) twórczości pana Łysiaka myślę, że też nie zrozumiałbym za wiele z tej wypowiedzi :D
Jaki macie sposób na Borodino(vh)? Mi zawsze całą armię wybijają jednorogi :(
nie podłaź pod nie, zajmij najpierw flanki i zabij kutuzowa ,szturmuj :P
heh 1 oddział jegrów rosyjskich nie oddawszy ani jednego strzału, w walce wręcz wygrywa ze szwadronem kirasjerów i szaserów a Cheval :shock:
WOJOWNIKH
19-05-2010, 17:58
heh 1 oddział jegrów rosyjskich nie oddawszy ani jednego strzału, w walce wręcz wygrywa ze szwadronem kirasjerów i szaserów a Cheval :shock:
Lokalna przewaga?
WTF?!
Od flanek podchodz szaserami aby sciagnac ruskich z redut a cav uzywaj w ostatecznosci...
WOJOWNIKH
19-05-2010, 18:28
WTF?!
Od flanek podchodz szaserami aby sciagnac ruskich z redut a cav uzywaj w ostatecznosci...
Chodzi mi o to, że w okolicy było sporo "wrogów", morale cavy spadło i ucieczka...Sam tak miałem(z tym, że to przeciwnik uciekał)...
Podam może mój pomysł na Borodino. Grałem jakiś czas temu, więc nie wszystko pomiętam, ale najważniejszego patentu na wygraną nie zapomniałem. Na prawej flance mamy dwie kawalerie- Ney i chyba lansjerów. Trzeba je od razu rzucić do przodu (lansjerów z prawej strony koło początku rzeczki, Neya przez bród na środku) i zniszczyć unikorna 20. To jest misja samobójcza, ale po kasacji bestii można wziąść się do powolnej eksterminacji Rosjan i zaatakować na całym froncie. W każdym miejscu ma się w miarę wyrównane siły i dlatego przy uważnej grze nie powinno być problemów ze zwycięstwem. Trzeba tylko pamiętać o dwóch rzeczach- uciekającym czasie (60 minut) i o tym, że trzeba jeden silny oddział piechoty lub kawalerii rzucić na koniec mapy i zabić generała Kutuzowa. I to wszystko.
KLAssurbanipal
19-05-2010, 23:04
Kto jeszcze nie zauważył informuję o powstaniu działu modów:
viewforum.php?f=227 (http://forum.totalwar.org.pl/viewforum.php?f=227)
;)
Witam mam takie pytanie. Od jakiegoś roku gram w MTWII. Zastanawiam się nad kupnem Napoleona albo ETW.
Mógłby ktoś napisać którą grę poleca?
NTW! może mniej państw i krótsza kampania ale jak kupisz Empire to bez DLC wszystkich nie idzie grać bo każda frakcja wygląda praktycznie tak samo... :roll:
A w NTW frakcje różnią się jednostkami?
Na niebieskie, zielone i czerwone. Ale ogólnie różnica w stosunku do Empire jest spora.
A jak jest w NTW z pozimem trudności? W MTWII na vh/vh w zasadzie niema większych problemów, a tu?
łatwo łatwo ale wszystkie TW były łatwe, inaczej w multi rzecz jasna:)
KLAssurbanipal
07-06-2010, 17:59
Każda frakcja ma zupełnie inne jednostki zarówno z wyglądu i statystyk. To duży krok w porównaniu do Empire. W zasadzie to pierwsza gra z serii gdzie różnorodność jednostek jest tak duża.
Każda frakcja ma zupełnie inne jednostki zarówno z wyglądu i statystyk. To duży krok w porównaniu do Empire. W zasadzie to pierwsza gra z serii gdzie różnorodność jednostek jest tak duża.
A to ciekawe stwierdzenie. A w Roma lub MTW2 (w szczególności w dodatki) grałeś?
człowieku to jest modder, musiał grać...zresztą zobacz sobie jego skiny to zobaczysz ;p
No fakt, zapomniałem o modach KLA. Ale jednak z twierdzeniem o tym, że w NTW jednotstki są bardziej urozmaicone niż w poprzednich grach serii zdecydowanie się nie zgadzam.
KLAssurbanipal
10-06-2010, 21:45
W RTW, MTW2 a szczególnie ETW rostery jednostek miały pewien schemat, wiele było takich które mimo innych frakcji niczym się nie różniło. W NTW każdy roster jest całkowicie odmienny od siebie.
Dokładnie, zresztą weźmy dla porównania choćby piechotę liniową z empire. Wszyscy w takich samych mundurach na wzór angielski pokolorowane na narodowe barwy. To samo milicja, dragoni itp. Podobnie było w medku i romku tyle że tam różnice były pomiędz y jakby grupami kulturowymi jak np. rzymianie, barbarzyńcy, grecy, wschód, w RTW, zachód, arabowie, wschód europy w MTW. Pod tym względem jak i w sumie pod każdym innym napoleon to wielki krok naprzód.
Krok naprzód, ale niestety NTW nudzi po dwóch pierwszych kampaniach. Kampania Europejska jest bardzo podobna do ETW - robisz jednostki i idziesz bezpośrednio na miasta wroga zabijając wszystko co Ci stanie na drodze.
Wielka szkoda, że nie ma symulacji, w której podczas bitew przejmujesz kontrolę nad jednym żołnierzem, np. z liniówki i ładujesz broń i celujesz jak w FPP :)
kretu19955
23-06-2010, 00:14
Mount & Blade - Age of Blackpower - Realms to Revolution units add on. Owy modzik powinien częściowo cię zadowolić.
Memnon[pl]
23-06-2010, 22:50
Krok naprzód, ale niestety NTW nudzi po dwóch pierwszych kampaniach. Kampania Europejska jest bardzo podobna do ETW - robisz jednostki i idziesz bezpośrednio na miasta wroga zabijając wszystko co Ci stanie na drodze.
Wielka szkoda, że nie ma symulacji, w której podczas bitew przejmujesz kontrolę nad jednym żołnierzem, np. z liniówki i ładujesz broń i celujesz jak w FPP :)
Bo to jest TOTAL WAR-wojna totalna.
Na tym polega całe potencjał tej serii-jeżeli chcesz złożonej dyplomacji...zagraj w europa uniwersalis
jeżeli chcesz bitew z widokiem FPP-skorzystaj z tego co radzi
cretu.
Natomiast w Total War napawaj się ciągłymi bitwami... :)
Witam,
Mam pytanie do Was, mianowicie, czy Napoleon dużo różni się od Empire? Mam tutaj na myśli czytelność czcionki, bo właśnie ona była przyczyną tego, że Empire schowałem do szuflady, bo była po prostu tragiczna
pozdrawiam
Memnon[pl]
24-06-2010, 14:26
Witam,
Mam pytanie do Was, mianowicie, czy Napoleon dużo różni się od Empire? Mam tutaj na myśli czytelność czcionki, bo właśnie ona była przyczyną tego, że Empire schowałem do szuflady, bo była po prostu tragiczna
pozdrawiam
Tak pod tym względem różni się Napoleon.Czcionka jest dobrze czytelna.
P.S.-różni się też jeszcze pod wieloma innymi względami :)
Napoleon jest zdecydowanie bardziej rozbudowany pod wzgl. jednostek, jednak zasięg działań jest dużo bardziej ograniczony chociaż prowincji jest więcej czyli ogólnie duży kontrast pomiędzy tymi 2 grami.
Jak dla mnie to czcionka jest tak samo beznadziejna jak w ETW. Chociaż nie zauważyłem, żeby wyskakiwał jakiś mikro druk, którego ledwie widać.
KLAssurbanipal
26-06-2010, 17:06
Napoleon jest zdecydowanie bardziej rozbudowany pod wzgl. jednostek, jednak zasięg działań jest dużo bardziej ograniczony chociaż prowincji jest więcej czyli ogólnie duży kontrast pomiędzy tymi 2 grami.
mapa Europy jest znacznie większa powierzchniowo. Spróbuj przejść generełem francuskim przez Hiszpanię w ETW a potem w NTW to zobaczysz który obszar jest większy. :)
Trochę złe odniesienie wybrałeś. Wypowiedzi wyżej tyczyły się raczej map Europy a tu już różnica nie jest duża (jeżeli w ogóle jest), bo w Napoleonie mamy dwie skale map.
KLAssurbanipal
26-06-2010, 19:46
Własnie dobrze. :)
Mapa z NTW jest dużo większa od mapy ETW. To na zasadzie, że kosztem Indii i Ameryki napakowali Europę.
herman461
03-07-2010, 11:54
Orientuje się ktoś może czy mod The Rights of Man 2 po nowym patchu jest już dostępny? Byłbym wdzięczny za odp.
Czy ktos z graczy N:TW zarejestrowanych w Steam sprawdzil jak wyglada popularnosc N:TW. Ja ostatnio wszedlem w zakladke osiagniecia i porownalem z globalnymi no i doznalem szoku :D . Podam kilka przykladow :
- 94,1% of all players rozpoczelo jakakolwiek kampanie lub bitwe (sic)
Wnioskuje ze pozostala czesc olala Steam :D
- 56,3% of all players gralo lacznie 10 godzin i wiecej
- 32,4% of all players gralo lacznie ponad 30 godz
-20,8% of all players gralo lacznie ponad 50 godz
Troche kiepska popularnosc ma N:TW. Ledwie ponad polowa graczy wytrzymala przy grze wiecej niz 10 godzin. Oczywiscie zakladajac ze statystyki dotycza glownie krajow z rozwinietym ( czyt. tanim) internetem bez limitow. Nie wroze dobrze dla serii Total War w przyszlosci po takich wynikach ich ostatniego dziecka :/
Wg mnie wyciągasz zbyt daleko idące wnioski. Bez porównania do innych tytułów te liczby nic nam nie mówią, śmiem twierdzić, że jest to typowa sytuacja dla każdej produkcji, szczególnie iż na zachodzie gry w stosunku do pensji są tanie jak barszcz, więc można sobie pozwolić na kupno "na próbę".
Natomiast te statystyki potwierdzają moją z dawna powtarzaną w wielu tematach tezę - zdecydowana większość kupujących gry z serii Total War to casuale, nie będący zatwardziałymi fanami serii i nie wymagający od niej dużej złożoności. Społeczność skupiona na forach to tylko niewielka garstka konsumentów kupujących TW.
Kurde, odpalam Steam i wchodzi jakaś aktualizacja, która ma 15GB, będę to ściągał latami! Co jest, czy to ten chędożony dodatek?
CaiusCosades
04-07-2010, 12:26
Nie, najprawdopodobniej ściąga ci od nowa Napoleona.
Osz, to pewnie się tego nie da przerwać, teraz spojrzałem, że Napoleon ma koło 8GB, ile on powinien mieć?
kretu19955
04-07-2010, 13:25
W przybliżeniu 20 gb.
No tak, czyli ten pier****ny Steam wyczyścił mi połowę gry, pięknie, no dobra dzięki za odpowiedzi, już na zaśmiecam wątku.
Kuklinowski
05-07-2010, 16:44
witam, jakie nacje są grywalne w Napoleonie chodzi mi głównie o wielką kampanie mozna grać Szwecją albo Danią ? i czy w Napoleonie zrobili miasta a nie tak jak w empire jakas luzna zabudowa pare domów i to miała być bitwa w mieście
W kampanii masz: Francję (x3 kampanie: Włoska, Egipska i Europejska) Prusy, Austrię, Rosję i Wlk. Brytanię. Nie ma kampanii Szwecji ani Danii niestety, tylko Koalicja.
Dodatkowo we własnych bitwach można pograć jeszcze: Szwecją, Danią, Holandią, Hiszpanią, Portugalią i Imperium Osmańskim.
Co do Twojego drugiego pytania, to niestety prawie nic się tu nie zmieniło, może parę budynków więcej i to wszystko.
wojtusik
06-07-2010, 14:41
nie wiem czy zauważyliście, ale tę kwestie poprawiono, bo gdy walczysz o stolicę regionu to walczysz jakby w okolicznej wsi, ponieważ w oddali majaczy wielkie miasto( ja tak miałem kiedy walczyłem o Akke w kampanii egipskiej). :!:
wojtusik
06-07-2010, 16:09
Tak? to nie zauważyłem :)
Gdyby ktoś nie wiedział: za darmową rejestrację na "War room", który znajduje się na stronie totalwar.com otrzymacie kod na darmową jednostkę dla Brytyjczyków - 10th Hussars. Najciekawsze jest to, że mogą strzelać "z konia"(jak Konni Szaserzy), mają zasięg 125 i dobre statystyki walki wręcz(atak 10, obrona 8, morale 8), ale kiepski czas przeładowania i kosztują 860.
Kuklinowski
29-07-2010, 21:04
Witam, czy Napoleon jest lepszą gra od Empire ?? a jesli tak ( bądż nie) to dlaczego ?
Z jednej strony tak - jest bardziej rozbudowany, ma więcej opcji w dyplomacji, realniej rozwiązane uzupełnienia oraz rekrutację generałów, możliwość różnych opcji zachowań przy zdobyciu stolicy prowincji, kampanie multi, etc. Co ważniejsze jest lepiej zoptymizowany (na moim gracie chodzi mi płynniej niż ETW).
Z drugiej strony też ma jednak wady - o wiele mniejsza ilość grywalnych frakcji w trybie dla jednego gracza. Do tego ograniczenie do jednego kontynentu i krótsze kampanie. Ponadto mimo kupienia wszelkich DLC pozbawiony jest 4 jednostek z pre-order'ów.
Uważam jednak że obydwie gry są warte by się z nimi zapoznać i wyrobić sobie własne zdanie.
Kuklinowski
29-07-2010, 22:01
No a co do długości gry to ta główna kampania europejska w Napoleonie ile ma tur ?? bo w Empire to chyło chyba 200 ?!
W kampanii Koalicji 192 :shock: Czyli faktycznie tylko 8 tur mniej, nie wiem czemu miałem wrażenie że jest większa różnica. Podejrzewam że w ostatniej francuskiej jest tak samo - nie wiem, Francją tkwię jeszcze w kampanii egipskiej.
Edit:
Czy ktoś wie może jak zmieniać wiarę w NTW? W odróżnieniu od ETW nie ma tam przecież kapłanów...
Ciężka sprawa jest z tą wiarą jeśli chcesz ją zmienić w kilka lat. NTW dotyczy krótkiego wycinka czasu i pomyśl przez ile w Polsce przyjmował by się islam?
Asuryan, nie trzeba przechodzić wszystkich kampanii po kolei, wystarczy je tylko zacząć, wyjść i można grać następną. Choć jak kto woli, ja tam zobaczyłem jak ta europejska wygląda i zacząłem od włoskiego żeby było w porządku.
Jeśli ktoś narzeka na singla, można ściągnąć mody, a w multi (wg mnie w singlu też) Napoleon jest o niebo lepszy od Empire.
greendog75
30-07-2010, 17:00
Gdyby ktoś nie wiedział: za darmową rejestrację na "War room", który znajduje się na stronie totalwar.com otrzymacie kod na darmową jednostkę dla Brytyjczyków - 10th Hussars. Najciekawsze jest to, że mogą strzelać "z konia"(jak Konni Szaserzy), mają zasięg 125 i dobre statystyki walki wręcz(atak 10, obrona 8, morale 8), ale kiepski czas przeładowania i kosztują 860.
Zarejestrowałem się i nic nie przyszło odnośnie tej 10th Hussars. W jaki sposób można ściągnąć tę jednostkę?
Zarejestrowałem się i nic nie przyszło odnośnie tej 10th Hussars. W jaki sposób można ściągnąć tę jednostkę?
Dołączam się do pytania przedmówcy :(
Ta jednostka 10 huzarów jest dostępna w kampanii europejskiej gdy wybuduje się akademie sztabową.
Po zarejestrowaniu się w war room otrzymujmy kod który wpisujemy w programie steam aby aktywować jednostkę.
Trzeba wejść w zakładkę po prawej stronie "FREE Exclusive Unit" i wypełnić.
Po czym dostaniemy kod.
Ciężka sprawa jest z tą wiarą jeśli chcesz ją zmienić w kilka lat. NTW dotyczy krótkiego wycinka czasu
Zdaję sobie z tego sprawę, ale czy w ogóle jest to możliwe? Np gentelmanem w stolicy prowincji. Jakby zmieniał co turę o 1%, to przyjęcie całkowicie obcej wiary w prowincji trwałoby 100 tur - a i to pod warunkiem że nie przeszkadzał by w tym obcy uczony.
i pomyśl przez ile w Polsce przyjmował by się islam?
Dwa lata gdyby niewierni słowom Proroka obciążeni byli dodatkowym podatkiem? Tak powiedzmy dziesięciną od wszelkich przychodów. Może jeszcze szybciej, gdyby do tego zburzono kościoły, zabroniono budować nowych i mordowano księży. A może i rok gdyby wyznawcy Allaha mieli dodatkowo spore ulgi podatkowe - nawet bez burzenia i mordowania mogłoby się obyć.
EDIT:
Dołączam się do pytania przedmówcy :(
Zarejestrować się na podanej stronce, potwierdzić rejestrację z linka w e-mailu, zalogować się na stronkę - wejść w war rom. W ten sposób dostaje się klucz, który najlepiej sobie skopiować np do notatnika na pulpicie. Następnie Steam, aktywacja produktu poprzez Steam, wkleić (lub przepisać) otrzymany kod - i od tej pory cieszyć się nową jednostką :mrgreen:
Kuklinowski
06-08-2010, 14:50
Czy jest jakis mod, który odblokowuje mniejsze frakcje ? (Dania, Hiszpania itd) chodzi mi tylko o samo odblokowanie bez zmian w rozgrywce
AgentMax
06-08-2010, 15:13
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?p=6863866#post6863866
Napoleon Total Factions.
Ta jednostka 10 huzarów jest dostępna w kampanii europejskiej gdy wybuduje się akademie sztabową.
Po zarejestrowaniu się w war room otrzymujmy kod który wpisujemy w programie steam aby aktywować jednostkę.
Trzeba wejść w zakładkę po prawej stronie "FREE Exclusive Unit" i wypełnić.
Po czym dostaniemy kod.
Problem polega na tym że po zarejestrowaniu się na tej stronie nie otrzymałem linku aktywacyjnego a tam powinien być ten nowy kod. Jak długo ty czekałeś na taką veryfikację?
Wyjaśniło się Poczta na Interii nie dopuszcza maila z ich strony ani mojego do nich. Blokada jakaś chyba. I tak to dałem dane handlowe komuś na free. :(
Spróbuj wyłączyć antyspam na te parę chwil. Albo załóż sobie, choćby tylko w tym celu, konto na tlenie.
Witam!
Posiadam już grę NTW, Steama też.Peryferie doszły, komputer nie długo.Mam pytanie, co jest ważne do max ustawień, procek,gpu a może ram? (czy 2gb wystarczy?) oraz czy mam dobry internet do bitew przez internet, mam 4mbity/s ~ 0,5Mbajta/s
Pozdrawiam!
Jezu. Poczytaj trochę to forum!!!!!!!!
Ja dał bym Ci bana! :lol:
Jak co jest ważne? :roll: Wszystko. Jak masz słaby procesor, ale kartę dobrą to i tak nie pograsz. Na odwrót też. Tak ciężko wpisać w google - NTW wymagania?
Będę miał :
Phenom II X4 945
MSI G45
GTX 460
tutaj trochę gorzej 2gb ram ddr3 :/
Co o tym myślicie? czytałem na necie ale są tylko "minimalne" albo "Zalecane", a mnie interesuję sprzęt do max detali.
Jeśli ten sprzęt jest na minimalne lub zalecane to na max ci nie pójdzie.
Minimalne wymagania sprzętowe:
* Procesor: 2.3 GHz z obsługą SSE2
* Pamięć operacyjna: 1 GB (Windows XP), 2 GB (Windows Vista/7)
* Karta graficzna: 256 MB zgodna z DirectX 9.0c z obsługą shader model 2
* HDD: 15 GB
* Karta muzyczna: zgodna z DirectX 9.0c
Sugerowany sprzęt:
* Procesor: 2.6 GHz Dual Core
* Pamięć operacyjna: 2 GB (Windows XP), 4 GB (Windows Vista/7)
* Karta graficzna: 256 MB zgodna z DirectX 9.0c z obsługą shader model 3
* HDD: 15 GB
* Karta muzyczna: zgodna z DirectX 9.0c
Mój komputer to :
Phenom X4 945 , 4x 3.0 Ghz
MSI 770-g45
500gb Smasung
Sh-S223l
gtx 460
2GB ddr3 / System XP :)
Raczej na lepszą grafę nie będę miał kasy, Czy Ten sprzęt wystarczy do max detali, Monitor LCD 1650x1050 22' ? chodzi mi tu o Ram bo mam akurat 2gb, więc nie wiem czy nie będzie ścinek przy max detalach, czy to tylko zależy od proca i grafy?
Raczej na lepszą grafę nie będę miał kasy, Czy Ten sprzęt wystarczy do max detali, Monitor LCD 1650x1050 22' ? chodzi mi tu o Ram bo mam akurat 2gb, więc nie wiem czy nie będzie ścinek przy max detalach, czy to tylko zależy od proca i grafy?
Widzę że nie dajesz za wygraną i w każdym możliwym temacie pytasz o to samo.
Po pierwsze - po chu... Ci lepsza grafa jak ta jest tą lepszą!
Po drugie - skoro kupujesz tak mocny sprzęt to dlaczego go spowalniasz kupując tylko 2GRam na ( XP-obsługuje max3G )
Po trzecie na 99% nawet na 2 GRam będziesz miał full wypas gdyż karta zrobi swoje (przecież to 1G GDDR5!!!!!)
Oczywiście możesz miec jakieś spowolnienia jak zagrasz na multi 4-4 na olbrzymich przy antylising i filtrowaniu tekstur x16!(ale po co Ci x 16 jak tak naprawdę tego nie zauważysz)
Mam nadzieje że ta odpowiedź Cię w kocńu usatysfakcjonuje i nie będziesz juz o nic pytał.
Ps na twoim miejscu w przyszłości zmieniłbym system na 7 i dokupił 2GRam gdyż szkoda tych 4 rdzeni i Palit GeForce GTX 460 Sonic Platinum 1024MB GDDR5. Pozdrawiam
Po drugie - skoro kupujesz tak mocny sprzęt to dlaczego go spowalniasz kupując tylko 2GRam na ( XP-obsługuje max3G )
Gwoli wyjaśnienia Mając XP z SP3 system 4 GB odczytuje jako 3.328 GB więc różnica jest ok 700 MB co na XP jest dobrym rezultatem.
Na GTX 460 Napoleon chodzi na max detalach to nic dziwnego bo ta karta ma potencjał. Tylko robi się jej krypto reklamę. Bez OC jest lepsza od Radeona 5830 z 1GB ramu o 6-10 % a po OC Karta dorównuje Radeonowi 5850 Więc grać będziesz przednio.
Sam mam tą grafę więc wiem co pisze.
AlGhouti
16-08-2010, 20:48
Witam mam taki problem ze po 1h grania około 2h albo mnie wywali do puplpitu albo zaczynają u ludzi sie robić białe stroje jest to bardzo wkurzające ;/ wiem ,że jak na cisnę alt i tab i wejdę spowrotem to stroje są normalne , ale przy którymś razie i to nie pomaga i sa caly czas białe dopiero po restarcie gry chodzi normalnie i znowu do jakiejś 1h lub 2h ... macie może podobne problemy ? albo jakieś rady . Mój sprzęt AMD 6000+ 3.0 na rdzeń ,4gb ramu 800MHz , GeForce 9800GT Gainward , Windows 7 32bit. gram prawie na maksymalnych ustawieniach prosze o pomoc !
piecze ci się grafika, miałem to, wietrz lepiej i powinno być ok.
http://www.programosy.pl/program,hwmonitor.html- użyj tego programu na grze i spr.temperaturki.
AlGhouti
18-08-2010, 16:48
mam program fancontrol wentylator podkrecam do 40% mam go dac prawie na 100% ? jak mnie wywali do polpitu i patrze na temperature w fancontrol to mam 45 stopni ale sciagne ten program i sprawdze tak po 40 min grania . a przez przegrzewanie sie procesora tez moze byc tak ? dzieki za odpowiedzi
Jako że od premiery gry minęło już ponad pół roku to może ktoś wie czy planowane jest wydanie Napoleona w jakiejś tańszej serii. Nie wiem po prostu czy mam czekać na coś tańszego czy kupować normalną wersje. A pytam się bo kupiłem sobie w czerwcu dodatek do Neverwintera a 2 tygodnie po tym wyszła edycja tańsza o 80%.
Ja ostatnio byłem w Empiku i Napoleon kosztował jakieś 99 zł i raczej jak na razie nie spadnie ta cena,no może jeśli zrobią paczke empire i napek
sry za post pod postem ale znalazłem taką u\informacje :
http://www.gram.pl/news_8QjeHeu4_SEGA_ujawnia_wyniki_sprzedazy_gier_z _serii_Total_War_i_specjalna_edycje_Empire_Total_W ar.html
Szkoda że już wcześniej zakupiłem te gry i po podobnej cenie :/
Ciekawe jak będzie z shogunem, wiem jedno nie kupie dopóki nie zobaczę opinii, drugi raz sie oszukać nie dam.
.:PW:.Hektor
19-09-2010, 20:51
ja szoguna kupie w dzien premiery bez wzgledu na opinie a szczerze mowiac to ntw wydaje mi sie mniej grywalny niz etw (chodzi mi o customy) tam bitwy byly bardziaj taktyczne a w ntw strzasnie nudne i monotonne zawsze ten sam "scenariusz"
Witam , mam pytanko gdy gram kamapanie główną- Francuzami, w drzewku rozwoju mam piechote szwajcarską, jedna po jakimś czasie gdy rozwinę akademie wojskową znika mi piechota szwajcarska i nie mogę prowadzić jej naboru do walki, o co biega czy to błąd gry?
Zmiana technologii = inne wojsko ;)
ale ja nawet nie zdarzyłem wynaleźć technologie ,,akademie,, by zwerbować piechotę szwajcarską, patrze w menu rozwoju technologi i widze jak sie rożne etapy akademie rozwija i raz w ostatnim poziomie akademi jest szwajcarska piechota a raz znika
marchlew
11-11-2010, 18:09
Witam wszystkich mam prosbe a zeby ktos mi pomogl jak zlikwidowac limit jednostek ,wiem ze trzeba pack files ale dalej nie wiem jak postapic ,dziekuje za wszystkie porady i pomoc pozdrawiam
Powinno być podobnie, jak w E:TW http://forum.totalwar.org.pl/viewforum.php?f=250
Znajdź jakąś tabelę z units i w niej musisz pomajstrować ;)
Przy okazji...Pytania apropo modyfikacji pisz w dziale o modyfikacjach 8-)
Witam mam pytanie. Czy jest mozliwosc gry w Total War (Napoleon) w więcej niż 2 osoby. Chodzi o kampanie online na multi :) Dzięki wielkie za odpowiedź.
Witam myślę, zeby za jakis miesiąc kupic napoleona. Czy istnieje jakis temat, gdzie sa wypisane zmiany miedzy empire a napoleonem? Bo kupując ta gre, nie chce zobaczyć tego samego gniota, co emire.
Tego samego gniota nie dostaniesz raczej, a różnice to min:
-mniejsza mapa, lecz więcej prowincji,
-2 kampanie historyczne,
-historyczne jednostki,
-brak Polski,
-ponoć lepsze AI,
-lepszy klimat,
-pory roku,
-lepsza ścieżka dźwiękowa,
-mniej bitew morskich,
Polecam przeczytanie jakiejś recenzji, na pewno będą zmiany wypisane.
Dlaczego uważasz, że ETW to gniot. Jestem jeszcze w stanie zrozumieć starą nie poprawioną wersję...
Z racji tego, że można już chyba kupić zestaw NTW+ETW+wszystkie dlc w jednym boxie, zainstaluj Empire i ściągnija najnowszego Darthmoda. To już supełnie inna gra. Dosłownie nie ma tam rzeczy, której by nie zmieniono, a liczba jednostek i efekty podczas bitew...miooooodzio. Piękna sprawa no i ten epicki rozmach w NTW tego nie ma. Poza tym jeśli przechodzisz Tota Wary na najwyższym poziome trudności, DarthMod rzuci ci nowe wyzwanie. Polecam.
Poza tym jeśli przechodzisz Tota Wary na najwyższym poziome trudności, DarthMod rzuci ci nowe wyzwanie. Polecam.
Ooo :D Serio? To się włączę do dyskusji bo to mnie zaciekawiło ^^
Jak Empire wyszło to sobie kupiłem, lecz do końca do gustu mi nie przypadło. Niedawno kupiłem sobie Napoleona i teraz jak mam czas to w niego pykam, ale jeżeli w Empire naprawdę takie zmiany wyszły to chętnie do ETW wrócę ;)
Mógłbyś tylko skonkretyzować jakie to będzie nowe wyzwanie??
O modach proszę rozmawiać tutaj (http://forum.totalwar.org.pl/viewforum.php?f=17), a o E:TW w dziale poniżej ;)
Dla mnie gra gniotem pozostanie z racji malej ilości prowincji. 3 podboje i mamy w garście pół Europy :cry: Ja akurat jestem zwolennikiem setek prowincji i braku powstawania kontynentalnych hegemonów po kilku turach.
A o DarthModzie i jego wadach (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=114&t=1200&start=40) napisałem już co sądzę ;)
Wyzwanie polega głownie na lepszej AI. Widać to najlepiej na mapie świata, w końcu sojusznicy na prawdę zaczynają pomagać, dyplomacja daje sporo możliwości, i nie spotykamy się w kółko z odmowami jak NTW. Na najwyższym poziomie trudności właściwe "politykowanie" jest kluczem do zwycięstwa. Nie będę się rozpisywał o jednostkach ale jest ich dużo, dużo więcej. W końcu poprawiono wizualność starć i najgorzej chyba wypadających w oryg. ETW bitew morskich. Lista zmian jest potężna i można je przeczytać na stronie z Darthmodem (pełna nazwa moda: DarthMod Ultimate Commander chyba -DMUC)
Dzięki Salvo za odpowiedź. Przeczytalem recenzje na total warze i gram.pl (ale tam wiadomo ,ze same plusy i zachęty do gry.)Póki co mam do was jedno pytanie. Tryb wizytacji, ktory pominął Roman Zabawa. Brzmi zachęcająco, ale możecie mi powiedzieć cos więcej? Szykuje się ciekawa bitwa, którą wygram bez strat bo ai ruszy z bagnetami, wiec biorę tryb wizytacji, dołączą jakis gracz i mamy ciekawą bitwe, czy biore tryb wizytacji, czekam pol godziny aż ktos wejdzie, wchodzi potem jakis rusek i jak przegrywa bitwe to olewa. Proszę o odpowiedź ;)
Mam pytanie, pewnie padało ono milion razy, ale zadam je jeszcze ja. Jak ma się sytuacja z miastami w Napoleonie? Czy są one tak samo udawane jak jak w Empire, czy może coś ulepszyli. Kupiłem nową kartę grafiki, więc przymierzam się do zakupu Napoleona, a tymczasem gram w E:TW i muszę powiedzieć że to świetna gra jest :)
Mam pytanie, pewnie padało ono milion razy, ale zadam je jeszcze ja. Jak ma się sytuacja z miastami w Napoleonie? Czy są one tak samo udawane jak jak w Empire, czy może coś ulepszyli. Kupiłem nową kartę grafiki, więc przymierzam się do zakupu Napoleona, a tymczasem gram w E:TW i muszę powiedzieć że to świetna gra jest :)
To znaczy o co Ci dokładnie chodzi ? Jeśli o wielkość miast - nie ma większej poprawy , może minimalnie . Miasta są dosyć małe , ale dawno nie grałem w kampanie w Empire i nie pamiętam jakiej wielkości były tam. A jeśli masz jakieś fortyfikacje obronne w mieście , to w czasie bitwy przenosi Cię do fortu za miastem.
Dzięki Salvo za odpowiedź. Przeczytalem recenzje na total warze i gram.pl (ale tam wiadomo ,ze same plusy i zachęty do gry.)Póki co mam do was jedno pytanie. Tryb wizytacji, ktory pominął Roman Zabawa. Brzmi zachęcająco, ale możecie mi powiedzieć cos więcej? Szykuje się ciekawa bitwa, którą wygram bez strat bo ai ruszy z bagnetami, wiec biorę tryb wizytacji, dołączą jakis gracz i mamy ciekawą bitwe, czy biore tryb wizytacji, czekam pol godziny aż ktos wejdzie, wchodzi potem jakis rusek i jak przegrywa bitwe to olewa. Proszę o odpowiedź ;)
Raz grałem z wizytacją było fajnie :) Czekałem nie więcej niż 30 sekund na przeciwnika walczył do końca ( lol właściwie ja walczyłem bo mnie pokonał :D I moja ambicja podbicia meklemburgii legła w gruzach ^^). Nie wiem natomiast co się dzieje kiedy ktoś wychodzi z takiej bitwy , ale pewnie wtedy komputer przejmuje stery
Na pewno Ai przejmuje stery. Swoją drogą jest to świetna opcja.
Napoleon zasysa patche ze steama automatycznie jak inne gry czy trzeba to robić ręcznie tak jak to ma miejsce w Medku?
Doszła moja paczka z Napoleonem :P.
W wersji premierowej też był kod na Pułk elitarny? A właściwie to 5 różnych. Czy to dopiero do platynowej kolekcji dodali?
był, a w kolekcjonerskiej jest 15 :)
kazimierz.sielaff
01-01-2011, 14:56
hmm... gdy ja gralem z wizytacja i przeciwnik zaczal przegrywac to opuscil gre czyli poddal bitwe. AI nie przejal sterow..
A ja mam takie pytanie. Który z modów do Napoleona jest najbardziej popularny? Chodzi mi o to żeby było z kim grać na multi jak np Stainles steel w MTW.
Witam ostatnio zauważyłem podczas bitwy i ataku kawalerią , że działa chyba coś takiego jak w medku konkretnie klikanie podczas ataku kawalerii za oddział przeciwnika tak żeby przez niego przejechał.Zdarzyło wam się coś takiego ? Pytam bo ostatnio na multi robie sobie czworobok a kawaleria przeciwnika zamiast sie zatrzymac wbiła się w niego jak w normalny sformowany w linię oddział. Poniosłem straty tak jak przy normalnej szarzy kawalerii - oddział z 120 spadł do 80 .
A nie idzie jakoś ominąć instalacji tych patchów ? :|
Tak, można użyć opcji nie ściągaj aktualizacji.
Steami przewidział taką możliwość dla tych, którzy wolą wersję z większą ilością bugów :mrgreen:
W jaki sposób ? :P Mam nadzieję, że to nie ironia :D
Problem w tym, że steam'a mam odinstalowanego, ale możliwość taką zaobserwowałem przy empire, więc tu też na pewno jest. Nie pamiętam dokładnie, chyba prawym przyciskiem na grę w liście gier i tam znajdujesz.
Wywala z raportem o błędach, gdy próbuję przerwać aktualizację i zagrać. Opcji o nie ściąganiu aktualizacji nie ma.
Chyba nie da sie zagrać jak aktualizacje ściągasz, spróbuj może w trybie offline?
Kuklinowski
16-01-2011, 21:09
Czy można odblokować niegrywalne frakcje w wielkiej kampanii bez wgrywania modów ?? Chodzi mi tutaj np o Turcje, Szwecje, Danie itd
Z tego co wiem nie jest to możliwe w inny sposób niż wgranie moda ;)
Kuklinowski
17-01-2011, 20:34
jak wygląda procedura instalacji moda na wszystkie frakcje (Księstwo Warszawskie) ??
ściągasz instalke i ci się samo instaluje, tylko wybierasz odpowiedni folder, wszystko masz opisane na twcenter.
KLAssurbanipal
23-01-2011, 21:34
Może któryś z fanatycznych graczy zna odpowiedź:
viewtopic.php?t=7606 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?t=7606)
Witam gram sobie 1 raz w napoleona, kampania wloska, poziom normal. Kazda bitwa konczy sie moim minimalnym zwyciestwem, wybije wszystko co sie rusza i mimalne zwyciestwo, walka krwawa po obu stronach - minimalne zwyciestwo. Kazda bitwa konczy sie tym info, brakuje tylko w razie przegranej bym wedlug systemu odniosl minimalne zwyciestwo :P To jakis bug, czy czegos nie ogarniam?
Dla przykladu bitwa - moje sily: 1632, trace 330, pozostalo 1300
Przeciwnik: 1767, traci 1767(zabijam mu 1713), pozostalo 0
Info na koniec bitwy: minimalne zwyciestwo
To raczej błąd. Mi też zawsze pokazuje się minimalne zwycięstwo.
Raz mialem kluczowe zwyciestwo - przeciwnik mial przewage i zadnych mieszkancow/milicji czy innego smiecia. Takze moze zalezy to od jakosci wojska przeciwnika. W sumie niewazne, troszke drazni i to wszystko.
Ktos wie ile tur mamy na przejscie w czasie historycznym kampanii egipskiej, europejskiej i hiszpanskiej(o ile tam tez jest takie cos)? we wloszech to bylo ok 40.
duzo tematów a w zadnym nie znalazłem to co mnie interesuje.
Czy i jak da sie odblokować nacje w Napoleanie? Mozna odrazu podpowiedzieć i w ETW??
Można, trzeba ściągnąć poprostu modyfikacje która znajduje się w dziale rusznikarza.
Tu http://www.twcenter.net/forums/showthre ... ost6863866 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?p=6863866#post6863866) i tu
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... t=288139#c (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=288139#c)
aaa dzieki... przetestuje
Mam pytania:
1.Dlaczego nie dostaję aczivka 50 godzin gry łącznie jak mam już 51 ?
2.Na czym polega aczivek zabij 15 osób ?
Z góry dzięki.
william/kaszanka
24-06-2011, 08:34
No i również w NTW3 są nowe frakcje w tym Księstwo Warszawskie (są nawet polskie znaki i nazwy oddziałów)
Mam pytania:
1.Dlaczego nie dostaję aczivka 50 godzin gry łącznie jak mam już 51 ?
Ja też tak mam, trzeba zagrać o wiele więcej godzin około 57 żeby zaliczyło
2.Na czym polega aczivek zabij 15 osób ?
Zabójcą musisz zabić 15 osób, wrogich generałów itp
Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź :mrgreen:
Do godziny 19 na http://store.steampowered.com/sub/6301/?snr=1_4_4_ Empire & Napoleon Total War™ - Game of the Year Edition jest za 40zł!
Montrose
02-09-2011, 22:10
W sklepie gram.pl Empire I Napoleon GOTY za 59,90. Sam skorzystałem :P
http://www.gram.pl/sklep/pc/empire-tota ... ar-edition (http://www.gram.pl/sklep/pc/empire-total-war-napoleon-total-war-game-of-the-year-edition)
SKOBRA123
03-09-2011, 12:17
Czy imperial guard to bohaterowie wojen napoleońskich? Czy to są dwa różne DLC?
Dwa różne DLC.Imperial Guard Pack zawiera 6 jednostek dla Francji a Heroes of the Napoleonic Wars zawiera 10 innych(Francja i inne kraje).
Imperial Guard Pack
http://www.totalwar.com/napoleon/add-ons/?u=3
Heroes of the Napoleonic Wars
http://www.totalwar.com/napoleon/add-ons/?u=2
SKOBRA123
04-09-2011, 08:16
Mam dwa pytania.
1. Co obsługuje pobieranie n steam. Serwery czy internet domowy.
2. Co to są wersje mobilne kart graficznych.
Zadawaj takie pytania w dyskusjach ogólnych.
SKOBRA123
04-09-2011, 09:11
Czy nvidia 590 będzie obsługiwać napoleona.
Moja pierwsza myśl "Are you f*cking kidding me ?" ale po ogarnięciu się: Tak, będzie obsługiwać
maryjan1001
17-09-2011, 19:09
Wygraj kampanię egipską po stronie Turcji
jak to zrobić?
Pewnie chodzi Ci o odblokowanie osiągnięcia na steamie "Skrzyżowane szable z półksiężycem" . Po prostu zakładasz kampanie multi,wybierasz rodzaj kampanii Egipt i grasz jako Turcja. Wygrywasz i wszystko.
Total War Mega Pack za 17 euro w tym Napoleon z DLC Coalition Battle Pack.
http://store.steampowered.com/sub/11657/
Cześć
Właśnie zaczął mi się ściągać patch do Napoleona (500 mb). Ktoś wie, co to może być?
Na pewno nic nowego.Ostatni patch jaki wyszedł do NTW był z 2 lipca 2010 roku.Jak w menu głównym będziesz miał wersję 1.30 to masz grę po ostatnim patchu.
Braveheart kaleczne serce
27-11-2011, 23:04
Może ktoś z tego działu zainteresuje się tą ankietą http://forums.totalwar.com/showthread.p ... -DLC/page6 (http://forums.totalwar.com/showthread.php/25520-Would-you-like-to-see-Napoleon-s-retailer-specific-units-released-as-DLC/page6). Jej celem jest przekonanie ludzi z CA aby odblokowali jako Dlc jednostki z Napoleona Total War , które obecnie można zakupić jedynie z edycją kolekcjonerską
(chodzi o ,, Heroes of Napoleonic Wars " i jednostki z pre-orderu gry) . :D
Barturus
28-11-2011, 19:34
No, no, no ciekawa akcja, ale wątpie w to, by Panowie z CA odblokowali jednostki z DLC. Pieniądze zawsze grają główną rolę i dlatego jednostki nie zostaną odblokowane. Chyba, że zdarzy się cud. Wtedy liczyłbym, na odblokowanie jednostek DLC w Szogunie. Jednak to jest mało realne, wręcz niemożliwe.
herzlich
09-12-2011, 11:48
Witam nie wiem gdzie napisać, ale mam problem. Otóż powróciłem do serii Total War po kilku latach. Wybór padł na Napoleona, gdyż czytałem o nim same pochlebne recenzje. Empire sobie odpuściłem, a wcześniej grałem we wszystkie części. Gra naprawdę świetna, gdyż lubię małe teatry działań, bo wiem że wtedy okres będzie najbardziej dopracowany w grze - nie pomyliłem się. Teraz do rzeczy, jestem w kampanii Włoskiej mam zdobyć Turyn. Przeciwnik dosyła mnóstwo armii i walki są zażarte (Napoleon już 3 razy został ranny), moje pytanie jest takie: czy to bug czy coś, ale jeśli bitwa ma posiłki w postaci jednego oddziału to on nie potrafi wjechać na mapę bitwy tylko stoi na krańcu i czeka, może ktoś wie dlaczego?. Druga sprawa mam platynową kolekcje i tam jest kod do jednostek elitarnych, jak je odblokować, gdzie mam wpisać ten kod? Przy instalacji gra chciała tylko ten jeden kod instalacyjny do właściwej gry. Z góry dzięki za odpowiedź.
Jeśli chodzi o posiłki.W grze maksymalnie można sterować 20 jednostkami.Jeśli któraś zostanie rozgromiona to automatycznie jedna jednostka z posiłków wchodzi z tą rozgromioną.
Kod do elitarnych jednostek wprowadzić możesz steam->gry->aktywacja produktu steam->Dalej->Zgoda->wpisujesz kod i zatwierdzasz.
herzlich
09-12-2011, 13:18
Jeśli chodzi o posiłki.W grze maksymalnie można sterować 20 jednostkami.Jeśli któraś zostanie rozgromiona to automatycznie jedna jednostka z posiłków wchodzi z tą rozgromioną.
Kod do elitarnych jednostek wprowadzić możesz steam->gry->aktywacja produktu steam->Dalej->Zgoda->wpisujesz kod i zatwierdzasz.
Dzięki za odpowiedź, piszę z pracy, ale problem z posiłkami dalej mnie nurtuje, gdyż w tych bitwach dowodziłem na pewno mniejszą ilością jednostek. Zresztą wczoraj miałem kolejną bitwę o Turyn i komputer miał ten sam problem, jego wszystkie oddziały uciekły, a został ostatni jako posiłki i też nie potrafiły wejść do walki. Dopiero jak zacząłem do nich strzelać to po jakimś czasie weszły do walki. Ktoś ma podobnie?
rolpa120
18-12-2011, 10:20
Czy da sie zmienic wladce panstwa nie zmieniajac ustroju. ? I ile razy mozna wogule wywolywac rewolucje. ?
Z gory dzieki za odpowiedz.
Tylko przez rewolucję(zmiana ustroju) lub przez śmierć.Rewolucje są bez ograniczeń.
rolpa120
18-12-2011, 12:18
Czy idzie cos zrobic zeby moj dany krol byl leszy mial wiecej gwiazdek i jakies premie dawal ? bo nigdy nie mialem krola z 4 gwiazdkami, ale za to z 2. U generalow za wygrane bitwy dostaje sie rozne premie. A jak to dziala u krola czy to zalezy jak bede poanstwem zadzic. ? Czy trzeba czekac na jakis cud ?
Barturus
19-12-2011, 21:59
Raczej to ostatnie.
maxcezar5
21-12-2011, 11:45
Mam pytanie
Czy kiedykolwiek w epoce napoleońskiej istniała bitwa w której jako wsparcia dla armii lądowej używano dział okrętowych?
Lub odwrotnie czy atakowano kiedyś statki z lądu?
szajen00
21-12-2011, 22:44
Napoleon to nie moja działka ale bodajże kariera Napoleona rozpoczęła się od czegoś w tym stylu.
tommytauzen
22-12-2011, 09:35
Czy kiedykolwiek w epoce napoleońskiej istniała bitwa w której jako wsparcia dla armii lądowej używano dział okrętowych?Lub odwrotnie czy atakowano kiedyś statki z lądu?Bitwa pod Kopenhagą.
maxcezar5
22-12-2011, 10:01
Wiadomo, że w Tulonie Napoleon ostrzelał flotę brytyjską.
Czy w grze jest taka możliwość?
Chodzi mi o ostrzał jednostek morskich z np. miasta czy zaatakowanie ich z lądu?
Niestety nie ma takiej możliwości w grze.
maxcezar5
22-12-2011, 10:24
Smutne.Bardzo smutne.
A w jakimś modzie?
A tak ogólnie czy Napoleon Total war jest historyczny?
rolpa120
23-12-2011, 22:14
Jesli o historycznosc chodzi to wydarzenia sa raczej historyczne,jak w kazdej czesci Total War chociaz specem nie jestem. Ale co innego mozna powiedziec o Technologiach np. Parowce te najlepsze mozemy juz rekrutowac nawet w 1810 roku jak ktos dobrze gra, a w opisie tych parowcow pisze ze takie pojawily sie dopiero w 1840-1860 (Dokladnej daty nie pamietam) No i jeszcze to ze widac jak leca kule. Razej watpie ze Napoleon kiedys patrzyl swoja lornetka gdzie leci dana kula od armaty, nawet by jej nie wychwycil. I jeszcze troche tej ahistorycznosci by sie uzbieralo. No ale mi jak narazie tylko te rzeczy do glowy przyszly.
maxcezar5
24-12-2011, 14:32
ale tragedii nie ma?
rolpa120
24-12-2011, 18:29
Nie zadnej tragedi nie ma. Ale jezeli historycznosc z Napoleona ci nie odpowiada to mozna siegnac po Mody.
A ja mam takie pytanie co prawda gram na DM 1.7 ale może to wina ustawień grafiki bo jak strzelają z armat to widać taki ogień natomiast jak strzelają z muszkietów to widać tylko dym i nie ma tego efektu z ogniem. I teraz pytanie co muszę ustawić żeby ten ogień był?
Sprawa druga jak pozbyć się tego efektu gdzie widać jak lecą kulę do ETW wiem że był taki mod natomiast do NTW nie mogę go znaleźć :/
I sprawa trzecia na TWC jakiś czas temu widziałem jak zorganizowano ankietę na temat DLC do NTW z większą ilością prowincji i z tego co zrozumiałem jest też szansa na to że dodadzą do niego edytor map. I tu moje pytanie orientuje się ktoś czy coś z tego będzie?
kazimierz.sielaff
22-01-2012, 14:57
Dokładnie, popieram - mogliby dorysować trochę prowincji - przede wszystkim Rosję przynajmniej do Uralu i Kaukazu. Ale też Azję Mniejszą, Cypr, choć kilka miast w Afryce Północnej, Islandię, Wyspy Kanaryjskie i trochę większy Atlantyk - te punkty handlowe z Ameryką są za blisko. Zresztą Skandynawię również mogliby rozszerzyć trochę na północ ;) .
Mapa jest dla mnie za mała ograniczenie tylko do Europy było błędem. Zawsze to jest mniej do zdobycia no i mniej nacji...
Wielki Mistrz Malborka
31-01-2012, 23:02
Przecież to NAPOLEON: Total War a Napoleon walczył tylko w Europie z wyjątkiem Egiptu ale i tam jest kampania, w empire masz więcej
no tak cała gra się toczy wokół Napoleona ale przeceiż inne kraje (głównie Kolacjia) toczyły walki na innych frontach i mogliby chociaż dać całą tą szwecje/rosje i ew. Turcje/Egipt. Komu by to zaszkodziło?
Wielki Mistrz Malborka
01-02-2012, 11:00
Szwecja w czasie wojen Napoleońskich nie odgrywała jakiejś wielkiej roli a Napoleon doszedł tylko do Moskwy a i tak się zaraz wycofał
Szwecja w czasie wojen Napoleońskich nie odgrywała jakiejś wielkiej roli a Napoleon doszedł tylko do Moskwy a i tak się zaraz wycofał
No nie tak zaraz, miesiac w Moskwie czekal na propozycje pokojowe ze strony cara.
Witam. chciałbym sobie kupić klucz steam do tych dwóch gier. Problem jest w tym że nie wiem jak to wszystko działa. Czy jeśli kupie je i założę konto na steam, będę mógł ściągnąć sobie poprzez steam te gry ? Na tej zasadzie to działa ?
Jak kupujesz od kogoś np na allegro to często już są związane z jakimś kontem. Ale jak kupisz sam cd-key(który nie był używany!) to będziesz mógł założyć sobie nowe konto. Trzeba uważać na to żeby nie kupić już używanego cd-keya, dużo jest oszustów. Gry można zainstalować tylko na jednym koncie, jeśli zapomnisz loginu albo hasła to nie będziesz mógł zainstalować gier na nowym koncie. Tak będziesz mógł pobrać gry. Ja jednak wole kupować w pudełku gry :P
dziękuję za odpowiedź
EDIT: Mam jeszcze pytanie. Co to jest "steam gift" ?
14-02-2012, 19:20
Komu w Napoleonie Total War brakuje Dlc ,,Heroes of Napoleonic Wars " z edycji kolekcjonerskiej i jednostek z pre-orderu tej gry ( Royal Scots Greys , Towarczys , Grand Battery , HMS Elephant ) niech czym prędzej weźmie udział w tej ankiecie ! :D http://forums.totalwar.com/showthread.p ... DLC/page14 (http://forums.totalwar.com/showthread.php/25520-Would-you-like-to-see-Napoleon-s-retailer-specific-units-released-as-DLC/page14)
Druga osoba kupuje grę na steam jako prezent i może ci ją ci później podarować. Gra będzie na stałe związana z twoim kontem steam.
Ostatnie pytania i już nie zawracam głowy.
Czy dzięki temu steam mogę aktualizować gry?
Czytałem że dzięki steam pirackie gry nie obsługują modów, czy to prawda?
Steam automatycznie aktualizuje Ci gry.
Tomek1989dgl
20-02-2012, 11:34
witam mam problem z napoleonem jednostki mi slajduja i przeskakują ;/
moj sprzet :
Płyta główna : ASUS P8p67
Procek : Intel core i7 2600k 3.4Ghz
Karta Graficzna : Radeon HD 6970 ASUS
RAM : kingstona hyperX 8GB 1600Mhz
Zasilacz : Cooler Master 620Wat
Win 7 64bit
rozdzielczość 1920 x 1080
Shogun chodzi normalnie na full detalach tylko bez Synchronizacji pionowej i AA i nic nie zamula a napoleon slajduje nawet przy slabszych ustawieniach ;/
21-02-2012, 23:56
Komu w Napoleonie Total War brakuje Dlc ,,Heroes of Napoleonic Wars " z edycji kolekcjonerskiej i jednostek z pre-orderu tej gry ( Royal Scots Greys , Towarczys , Grand Battery , HMS Elephant ) niech czym prędzej weźmie udział w tej ankiecie ! http://forums.totalwar.com/showthread.p ... sed-as-DLC (http://forums.totalwar.com/showthread.php/25520-Would-you-like-to-see-Napoleon-s-retailer-specific-units-released-as-DLC) :evil:
Jeśli ja miałbym ocenić tę gre to dla mnie to nie jest dodatek ale bardzo dobra gra.
Ma ona bardzo dużo przydatnych dodatków,ulepszeń i zmian lecz jedno co mnie najbardziej boli to to że nie można tu spokojnie zagrać każdą frakcją tak jak e Empire:Total war,że nie można zagrać światowej dominacji spokojnie bez żadnych misji i bez żadnych scenariuszy co mamy robić.
Jeśli ja miałbym ocenić tę gre to dla mnie to nie jest dodatek ale bardzo dobra gra.
Ma ona bardzo dużo przydatnych dodatków,ulepszeń i zmian lecz jedno co mnie najbardziej boli to to że nie można tu spokojnie zagrać każdą frakcją tak jak e Empire:Total war,że nie można zagrać światowej dominacji spokojnie bez żadnych misji i bez żadnych scenariuszy co mamy robić.
Przecież NTW nie jest dodatkiem :roll:
Ja do przedwczoraj żyłem w przekonaniu że Napek nie jest dodatkiem... Ale sądze że jednak jest, tylko takim NIEoficjalnym. Empire kosztował w dniu premiery 120 zł, Szogun tak samo (podstawki). Dodatek do szoguna FOTS kosztuje 80 zł. Tyle samo co Napek. Zbieg okoliczności? Może, ALE po klęsce Empire gdyby CA zapowiedziało oficalny dodatek do Empire to mało ludzi by go kupiło bo byli by zrażeni. A tak jak zapowiedzieli "nowego" Total Wara, to odrazu nadzieja że może będzie lepszy niż ETW. I dzęki temu sprzedaż jako tako była sensowna. Do FOTSA chyba też ma być edycja kolekcjonarska więc argument że Napek nie był dodatkiem bo była jego kolekcjonerka uważam za marny.
Cymberkaj
06-03-2012, 23:41
Nawet nie wyobrażacie sobie, co mi się przydarzyło... Kampania single w Napoleon Total War. Stoczyłem epicką, BARDZO ciężką bitwę przeciwko Francuzom. Mieli przewagę liczebną (ok. 1200 do 1000) + wysokie doświadczenie żołnierzy. A jednak jakimś cudem wygrałem. Wspaniałe, piękne zwycięstwo-no ale co z tego? W końcowym momencie, gdy Francuzi już uciekali... wyrzuciło mnie do pulpitu! Bez żadnego errora czy jakiegoś tam innego okienka. Oczywiście bitwa przepadła. Teraz próbuję ją rozegrać tak samo, ale wciąż przegrywam... I jak tu się nie wściekać?...
rolpa120
03-04-2012, 12:29
Nie wiem czy to bug czy co. Wiec w kopalniach zelaza i zlota nawet kiedy sa najwyzej rozbudowane pisze "Fatalna Wydajnosc" 0.o , macie u was tez tak ? bo chyba jak juz rozbuduje na maksa to powinno pisac cos lepszego niz fatalne.
tommytauzen
04-04-2012, 07:40
po prostu mieszkańcom nie chce się pracować zwiększ garnizon w mieście a nawet postaw jakiś jeden dwa oddziały w tej kopalni powinni zagonić plebs do wydajniejszej roboty nie zawsze to daje efekt ale w paru przypadkach dało myślę że gra też ma wbudowane jakieś warunki ze w pewnych miejscach na lepszy poziom wydobycia się nie przeskoczy miałem taki przypadek w Empire z kopalniami kamieni szlachetnych w Indiach jedna bodajże na Cejlonie druga na południu Indii i w jednej bez problemów max wysoka wydajność (potem nawet w jakimś programie discovery gadano że ta miejscowość od starożytności była słynna z olbrzymiej ilości kamieni tam wydobywanych jak i sporej ilości okazów o sporych gabarytach) a w drugiej echo mimo wielu prób poprawy poziomu wydobycia także myślę ze tu właśnie komp ma zaprogramowane że teren jest taki a nie inny i trudno się wydobywa że nic tego nie zmieni nawet postawienie tam całej armii, musisz też pamiętać o tym że zwiększanie oddziałów powoduje wzrost kosztów także mimo że postawisz tam ileś tam oddziałów co spowoduje że wzrośnie wydajność ale koszt utrzymania tych oddziałów przekroczy dochody z tej kopalni więc w takim razie lepiej zostawić tak jak jest.
rolpa120
08-04-2012, 15:34
Powie mi ktos o co chodzi w tym osiagnieciu. ? ;)
Medalion Świeckiego Oświecenia
Grając Francją, uzyskaj ponad 50% sympatii profrancuskich w 10 z twoich regionów
I tak wgl o osiagnieciach np. wygranie kampani po stronie prus wygralem to osiagniecie sie odblokowalo a potem zniklo, osiagniecie za wygranie bitwy bez okretow liniowych tez takie wygrywalem i sie nie zaliczylo. i jeszcze wygranie 10 bitew morskich w kampani jednoosobowej wygralem chyba z 30 i nie zaliczone i jescze by mozna bylo kilka wymienic. Co jest grane z tymi osiagnieciami ?
Dziwne, mi tam pamięta wszelkie osiągnięcia. Jedynie po nowym patchu zamieniło mi jedno na drugie, ale to w Szogunie II. A to osiągnięcie o które się pytasz tyczy się dlc - kampanii iberyjskiej.
Flagellum_Dei
27-06-2012, 03:34
Witam , pytanie jest takie :
Czy ktoś potrafi wskazać ścieżkę do pliku gdzie znajdują się wszystkie cytaty ukazujące się podczas ładowań gry ?
Względnie czy ktoś wie, gdzie można je "Zdobyć" ? Przekopałem trochę sieci w poszukiwaniu i niestety nic nie znalazłem.
Cymberkaj
27-06-2012, 16:24
Nagle mi wyskakuje na pulpicie informacja, że steam zakończył pobieranie Napoleon Total War. Z ciekawości włączam, aby sprawdzić, czy patch wprowadził coś nowego-i co się okazuje?
http://i.imgur.com/1VQD2.jpg
http://i.imgur.com/KSDx2.jpg
Chyba im się coś pomieszało z łatką do Shoguna... Tak jest tylko u mnie, czy u was też?
Przemysł II
28-06-2012, 08:29
tak, u mnie to samo. jak oni mogli popełnieć taki kardynalny błąd?? w życiu nie spotkałem się z takim czymś, że wypuścili aktualizację nie do tej gry i wszystkim użytkownikom steam napoleon takie coś się zainstalowało
Co ciekawsze ten błąd występuje tylko w wersji polskojęzycznej :mrgreen: U mnie wszystko normalnie, po staremu.
A ja już myślałem że to ja coś zepsułem :mrgreen:
[IG] Misiak
30-08-2012, 13:17
Witajcie.
Wiem, że jest to marne miejsce na reklamę tego typu no ale lepszego chyba nie znajdę. Otóż zachęcam Was byście zainstalowali mody do Napoleona. Dużo tracicie grając w gołą podstawkę. Rozumiem, że może Was "boleć" wersja językowa modów. Nie są one co prawda spolszczane jednak naprawdę warto dać im szansę.
Moją ulubioną modyfikacją jest LME. Daję Wam link to tematu. Warto się zainteresować i przedłużyć żywotność gry. Szczególnie, że Księstwo Warszawskie czeka;)
viewtopic.php?f=230&t=9281 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=230&t=9281)
pozdrawiam Was i do boju!!!
Powiem Tobie żeś mnie zaciekawił. Biorę się za ściąganie.
PS: co daje ta opcja bo wcześniej ją widziałem lecz nie wiedziałem do czego służy "40+ units per army and LME"
[IG] Misiak
31-08-2012, 09:48
PS: co daje ta opcja bo wcześniej ją widziałem lecz nie wiedziałem do czego służy "40+ units per army and LME"
W którym jest to miejscu? Zupełnie tego nie kojarzę.
P.S W sprawach moda zapraszam do tematu modyfikacji. Tutaj nie miejsce na to ;)
WOJOWNIKH
02-09-2012, 13:27
Misiak]
W którym jest to miejscu? Zupełnie tego nie kojarzę.
P.S W sprawach moda zapraszam do tematu modyfikacji. Tutaj nie miejsce na to ;)
40 jednostek zamiast 20 na jedną armię. Co tu tłumaczyć?Tylko mocny sprzęt i leeecimy ;).
okey ale jak to dokładnie trzeba włączyć w DM ?
Wielki Mistrz Malborka
05-09-2012, 00:27
viewtopic.php?f=83&t=11153&p=243110#p243110 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=83&t=11153&p=243110#p243110) zapraszam na turniej :)
Stalowy Karaluch
09-09-2012, 20:40
hej. nie powinienem tu pisać ale tu najszybciej dostane odpowiedz. gdzie moge dostać wcześniejsze akualizacje do darthModa do napoleona? jak szukam to znajduje mi tylko wersje 2.6...
Rostel123
03-10-2012, 15:27
Siemanko mam pytanie czy istnieje jakiś mod lub narzędzie w ktorym można wybudować budynki w jednej turze?? :)
Mam pytanie - czy można w wersji pudełkowej kupić Napoleona z dodatkiem i wszystkimi DLC?
Prawie wszystkimi - w złotej edycji. Braknie Ci jedynie DLC z jednostkami z preorderów i jednego oddziału huzarów dla Brytyjczyków (tego odblokowywanego przez rejestrację na stronce producenta).
Wydaje mi się, że opcja zdobycia oddziału huzarów dla Brytyjczyków za darmo przez stronę jest już nieaktualna.
Z tego co pamiętam to chyba była zhackowana czy coś jakiś czas temu ;)
Rostel123
02-11-2012, 09:51
Mam pytanie czy jest jakiś update Darthmod 8.0 ?
Osobiście uważam że to jedna z najsłabszych odsłon z serii Total War a co ciekawe interesują mnie te czasy historyczne ;) pewnie to mnie zachęciło do kupna....
Ja również osobiście uważam, że piszesz głupoty, bo NTW nie jest taki zły, a tym bardziej jest lepszy od ETW. ;)
Ja również osobiście uważam, że piszesz głupoty, bo NTW nie jest taki zły, a tym bardziej jest lepszy od ETW. ;)
Popieram, a z DarthModem jest świetny
Osobiście uważam że każdy ma własny gust ja np. wole starego dobrego romka a ty np. Napoleona ;)
Dokładnie ;) popularność każdej części zależy też od gustu :)
KACPER9786
09-03-2013, 20:29
WITAM!!! MAm pytanie jak podłożyć fugasy w bitwie??
POZDRAWIAM!!!
Normalnie, podczas fazy rozstawiania wojsk. Do tego musisz być stroną broniącą się, a Twoja armia przed tym jak zostanie zaatakowana stać jedną turę bezczynnie.
maxcezar5
18-03-2013, 20:51
Mam pytanie. Dotyczy ono porównania Empire do Napoleona.Według mnie postęp graficzny jest niewielki,ale bardziej zastanawia mnie postęp w animacjach.I to jest właśnie moje pytanie:czy animacje w napoleonie są różne od tych w empire?
adriankowaty
18-03-2013, 21:05
Zależy. Jeśli spojrzeć na animacje salw piechoty, to Empire lepiej wypada.
Salwy w NTW, przypominają obraz Olszynki grochowskiej. :)
maxcezar5
19-03-2013, 11:33
Czyli salwy w emporę są lepsze?
A co do biegu?
adriankowaty
19-03-2013, 13:04
Tak samo. W Empire żołnierze biegną w szyku, a tutaj nawet maszerując nie potrafią go utrzymać.
maxcezar5
19-03-2013, 15:25
A co sądzicie grafice(empire vs. napoleon vs. zmierzch samurajów)?
A co sądzicie grafice(empire vs. napoleon vs. zmierzch samurajów)?
Jak chcesz porównać Napoleona a Zmierzch Samurajów? To zupełnie inne gry a między nimi to jest chyba z 2 lata różnicy.
Najlepiej graficznie prezentuje się zmierzch samurajów. Postacie jak i przyroda wyglądają po prostu ładniej, ale to może być kwestia scenerii.
@up:
Czemu nie można porównywać tych gier? :D
Mam problem z utrzymaniem porządku w podbijanych stolicach - Wiedniu, Londynie czy Berlinie w kampanii francuskiej. Pomimo zwolnienia z podatków, pokojowej okupacji i utrzymywania maksymalnego garnizonu niezadowolenie klas społecznych na poziomie -20.
Co robicie w takich sytuacjach?
A czym jest spowodowane to niezadowolenie? Oporem wobec najeźdźcy?
Dragoni, dragoni i jeszcze raz dragonii :D ;) (lub inne jednostki porządkowe)
@up: Czemu nie można porównywać tych gier? :D
A czemu tak? Te gry mają rok czy dwa różnicy więc to chyba oczywiste że w Shogunie będzie przynajmniej minimalnie lepsza grafika?