Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dyskusja ogólna

Strony : 1 2 [3] 4 5 6 7

Soul of Night
15-04-2010, 21:39
Co do triumfów to w końcu były z reguły nagrody za konkretne zwycięstwa, a nie za całokształt dorobku życiowego.
Jak możesz to wrzuć scrren`y. Najlepiej tego dopakowanego 'gienka'.

Tak w gwoli ścisłości -> triumf = 10tysiecy pokonanych przeciwników w czasie walk :) Dodatkowo oprócz liczby pokonanych wrogów, liczyła się także stratność własnych oddziałów (nie mogła przekroczyć pewnego poziomu), a także interesy Rzymu - np: utrata ważnego punktu handlowego, mimo zwycięstwa uniemożliwiała triumf :)
A zdjątko bardzo chętnie sam zobaczę :) Dobicie do takiego poziomu to wyczyn nie tylko a EB :)
Więc moje gratulacje! :D

gringo
15-04-2010, 22:41
Jak już wspomniałem, zaczynam grę w EB, więc być może coś pokręciłem z tymi gwiazdkami
Ale ten wódz wygląda w tej chwili tak

TheLastRemnant
16-04-2010, 12:18
Jesli chodzi o tego Scipiona to zaden wyczyn.W kazdej kampanii rzymem jaka zaczynalem dorobil sie on w koncu tylu gwiazdek.

szwejk
16-04-2010, 13:33
Czy ktoś jeszcze bawi się modowaniem tego moda ?
Chcę zwiększyć zasięg (movement points) konnych oddziałów na mapie strategicznej.
Szczególnie zależy mi na oddziałach Sauromatów i Saka Ruka.
W jakim pliku i jaki parametr należy zmienić u np. konnych łuczników ?

Aha, dalej ponawiam zapytanie odnośnie zmiany parametrów ustrojów (jakie parametry i pliki są odpowiedzialne za np romanizację ?)

Kyuzo
17-04-2010, 06:08
Jak już wspomniałem, zaczynam grę w EB, więc być może coś pokręciłem z tymi gwiazdkami
Ale ten wódz wygląda w tej chwili tak
Z gienkiem wszystko w porządku. Zapomniałem wziąć poprawkę na to, że na początku kampanii dostajemy 'wyjątkowo kompetentnych' dowódców. Na co już zwrócił uwagę TheLastRemnant.
Jednak im dalej w kampanii tym trudniej o gienka, który wybił by się ponad cztery gwiazdki :?

Co do mapki, to kiedy zabierasz się za desant na Kartaginę :twisted:

gringo
17-04-2010, 10:16
Powoli się przymierzam do Kartaginy, jak tylko uspokoję Sycylię.
Po kilku kampaniach w podstawce doszedłem do wniosku, że nie ma sensu się spieszyć z podbojami. Szybki blitzkrieg oznacza najczęściej szybką nudę. Komputer nie zdąży się uzbroić i kolejne państwa padają jak muchy. Wolę, gdy przeciwnik ma wojsko na odpowiednim poziomie i trzeba się trochę pomęczyć. Wolę trudne bitwy niż podoboje dla samej idei :D

trolkamil
22-04-2010, 10:54
koszt budowy i jednostek to jedna wielka porazka

Kyuzo
22-04-2010, 19:43
A konkretnie to, co z nimi nie tak ?

TheLastRemnant
23-04-2010, 11:05
Pewnie chodzi mu o to ze za drogie;p
Tez za pierwszym razem sie przerazilem jak zobaczylem koszty ale to dzieki takim kosztom komputer nie zasypuje nas wielkimi armiami a gracz szanuje kazdego zolnierza w swojej armii.Koszty budowy nigdy mi jakos nie przeszkadzaly chociaz niektore sa ogromne.

turkopol
23-04-2010, 18:29
Czy ktoś jeszcze bawi się modowaniem tego moda ?
Chcę zwiększyć zasięg (movement points) konnych oddziałów na mapie strategicznej.
Szczególnie zależy mi na oddziałach Sauromatów i Saka Ruka.
W jakim pliku i jaki parametr należy zmienić u np. konnych łuczników ?

Aha, dalej ponawiam zapytanie odnośnie zmiany parametrów ustrojów (jakie parametry i pliki są odpowiedzialne za np romanizację ?)

To pierwsze chciałoby wiedziec wielu autorów modów. Wszystko co mozna dociec jak dotąd z tego co sie orientuje to jak zmienić ogólonie parametry zeby mogli chodzic blizej czy dalej w descr_character.txt. Co do drugiego pytania to odpowiedź znajdziesz "wszedzie" jak dobrze poszukasz

TheLastRemnant
23-04-2010, 22:44
Jak wyglada sklad armii i rozmieszczenie oddzialow w armii rzymskiej po Imperial Reforms?

turkopol
24-04-2010, 11:14
mają gdzies po stronach nawet progsy z wojem od tego moda. Nawet w instalce miałem jakies progsy przekierowujące mnie do stron z wojskiem. Chyba nie ma za duzo Rzymianów do wyboru. Ale to co trzeba jest. Też to wczoraj dopiero zainstalowałem i gapiłem sie w mape jak urzeczony hehe. Ładny modzik, kawał dobrej roboty. Teraz to dopiero ogladam bo wczesniej jakoś sie nie złozyło. Przynajmniej obejrzałem wszystkie inne mody i mam porównanie ze ten to pierwsza klasa

pete
25-04-2010, 10:56
Witam
Miałem na weekendzie chwile czasu więc postanowiłem sobie ściągnąć moda jeszcze raz i zagrać jakąś kampanię. Wybór padł na Pont, bo kiedyś nim już grałem, ale sejw mi się wysypał. Chciałem sobie zagrać na luzie, więc włączyłem standardowe vh/m. Założeniem było stworzenie pokojowego imperium, ale okazało się to niemożliwe. Już w 8 turze Selucydzi zerwali sojusz i ruszyli do ofensywy, więc musiałem się bronić. Zawarłem sojusz z Ptolemeuszami, którzy po chwili też go zerwali i wspólnie z Selucydami zaatakowali moje państewko.
Tak wygląda moja sytuacja w roku 250 B.C. Moje armie atakujące imperium Selucydów zostały rozbite i sytuacja na tym froncie już od długiego czasu jest patowa. Więcej szczęścia miałem w walce z Ptolemuszami i udało mi się ich przełamać. Na zachodzie dwa dosyć silne garnizony Macedońskie stoją przy moich granicach i też spodziewam się ataku z tego kierunku.
Ogólnie sytuacja na mapie kampanii wygląda dosyć standardowo. Muszę natomiast pochwalić Poncik za dosyć silne, bardzo klimatyczne i łatwo dostępne jednostki co pozwala radzić sobie w walce z silniejszymi sąsiadami. Jak uporam się z Ptolemeuszami, którzy nadal są dość silni, zrobię desant na rosnący w siłę Rzym, Mam tylko nadzieję, że ciężkozbrojne legiony rzymskie nie rozbiją mojej armii konnicy i rydwanów, jak miało to miejsce w starożytności.

Co do generała z dużą ilością gwiazdek, to nie przesadzajmy. Praktycznie zawsze główny generał jak dużo walczy nabija sobie tyle gwiazdek. Problemem jest natomiast ilość dobrych generałów. Rzadko się ma ich więcej niż jednego, dwóch.... Więcej nie napiszę, bo nie chcę znowu spotkać się z falą krytyki od niektórych użytkowników, pozdrawiam

Lampon
26-04-2010, 22:51
Czy to jest normalne że posiłki są sterowane przez komputer chociaż wybieram opcję że sam mam grać posiłkami. Zdarzyło mi się to kilka razy, czy jest to błąd?

glaca
26-04-2010, 22:52
cos wlasnie z nimi czesto jest nie tak... ale skutkuje jesli się zaznaczy i odznaczy ponownie sterowanie przez ai. u mnie działa :]

Biniu
27-04-2010, 12:53
Ściągnąłem moda i zastanawiam się czy nie przerzucić się na niego z Roma Surrectum, ale najpierw mam parę pytań. Właściwie wszystkie dotyczą Rzymu.
1. Czy Rzym nie został w modzie potraktowany marginesowo?
2. Cały czas jest Republiką czy istnieje możliwość przekształcenia w Cesarstwo?
3. Czy zostaje przeprowadzona reforma Mariusza?
4. Istnieją legiony republikańskie czy następuje skok z triarii, hestati i princepes do legionistów cesarstwa?
5. Jak silna w modzie jest jazda?
6. Czy jak w innych modach zmniejszono obrażenia zadawane przez łuczników?

Z góry dziękuję za odpowiedź

glaca
27-04-2010, 14:10
1. własnie gra Rzymem należy do tych najprzyjemniejszych- podbijanie swiata starożytnego jest ich celem i to jest priorytetem w tym modzie. oczywiscie inne nacje są potraktowane podobnie szczegółowo, ale jednak dziwnie sie gra podbijając Brytami Europę...
2. tak.
3. są chyba nawet 2 reformy...
4. tak ^^
5. u nacji wschodnich oczywiscie. Katafrakci wgniatają w ziemię. u pozostałych nacji pełnią rolę pomocniczą (konni łucznicy itd)
6. j.w. Sarmatami czy Partami można pokonać kilkakrotnie wieksze armie falangitów własciwie bez walki wręcz.

mod stara się być historyczny- na miarę silnika Rome. teraz już nie gram w niego, ale czekam niecierpliwie na EB2...

TheLastRemnant
29-04-2010, 22:53
Jest Polybian,Marian i Augustan Reform.

turkopol
30-04-2010, 18:36
Wie ktos jak to dokładnie z tymi skryptami i reformami? Odpalam i reforma chocby na poczatku gry czy jak?

Baal-Melkart
30-04-2010, 18:44
Reformy? Proszę bardzo: http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=97258 (rozdział IV Gamepley, pytanie 5)

turkopol
30-04-2010, 20:50
Jakbyś tak jeszcze mógł podac link do tłumaczenia haha. Ale dzieki, jakoś sobie poradze z translacją ;)

No ok, musza zaistniec pewne warunki... a jak odpale na poczatku to skrypt zadziała kiedy te warunki nastapią? Tzn jesli na dzien dobry odpale skrypty to rozumiem ze nic mi to nie da jeszcze, ale czy kiedy przyjdzie czas wypełnienia warunków nastąpi reforma? Czy mam je odpalić dopiero kiedy bede miał co tam wymagają?

Tak teraz patrze to nawet gdzies coś pisza ze za kazdym razem trzeba wznawiając gre odpalac skrypty? :? Ogarnio to ktos tak na 100% i do konca?

Baal-Melkart
01-05-2010, 15:18
Tak teraz patrze to nawet gdzies coś pisza ze za kazdym razem trzeba wznawiając gre odpalac skrypty? Ogarnio to ktos tak na 100% i do konca?

Dokładnie tak, trzeba za każdym razem odpalać skrypty.

turkopol
01-05-2010, 15:50
Troche wiec moim zdaniem przekombinowane i odbierające wygode grania. Normalnie moda na zwykłym "silniku reformy" też idzie przecież zrobić. Za skiomplikowane jak dla mnie, czekam dalej na swojego wymarzonego moda :lol: . Ale i tak nie rozumiem czy jak mam juz reforme to mi zniknie ona jak nie wznowie skryptu? Dobra, juz nie mecze jakoś sobie poradze moze. Dzieki za pomoc. A mapki i tak mają ładniejsze jak w Roma Surrectum 1.6 chociaz mniej barwne i pofałdowane, bardziej realistyczne te pejzarze z EB moim zdaniem

pete
03-05-2010, 17:34
Moja najnowsza kampania Galami (vh/m).
Dosyć łatwo poszło, bo kampania nie jest szczególnie wymagająca. Na początku przeszkadzały trochę wojny, ale Arveni i Rzym szybko padli. Z Germanami zawarłem sojusz, więc w zasadzie większość kampanii walczyłem z rebeliantami:D :D . Problem był w zasadzie tylko z podbiciem 2 rebelianckich miast na środku, ale po krwawych bitwach i te w końcu padły. Irytował Epir ciągłymi atakami, ale go ignorowałem i prowadziłem ekspansję w innych kierunkach.
Zobaczcie jak rozbudowali się Ptolemeusze, podbili nawet Baktrę. Jakbym jeszcze trochę poczekał pewnie mapa zrobiłaby się cała żółta. Szkoda trochę Greków, bo myślałem że poradzą sobie w Anatolii, ale zostali szybko rozbici.
Ogólnie ciekawie poukładały się prowincje niektórych nacji na koniec. Liczyłem na małą wojenkę między Ptolemeuszami, a Kartaginą, ale ci woleli mieć sojusz...

turkopol
03-05-2010, 23:00
Na very hard bez mikstury Panoramiksa nie dałbys rady ;)

Pryzmat
03-05-2010, 23:22
Ładnie, jak jeszcze miałem EB na dysku, to właśnie myślałem o zagraniu kampanii "Naked fanatics". Jednak walka Epirem i dojście do Susy i Persepolis deczko mnie znużyło i zarzuciłem ten fantastyczny mod. W pewnym momencie to było tylko zdejmowanie oblężeń atakujących niedobitków Seleucydów i uzupełnianie/przetrenowywanie garnizonów w miastach. Kampania Pontem na vh/m ciekawa, ale spam Seleucydów nuży. Rozwalasz im 10 armii, a oni 10 następnych i do tego z lepszym doświadczeniem.

turkopol
03-05-2010, 23:31
Racja, nudne te wojny zarzucające masami wrogich armii. Co ciekawe - na zadnym modzie mimo zamiaru nie zdarzyło mi sie dotrzec do Indii. A przeciez na podstawce przerobiło sie wszystko. Ciekawe bo pozwalające sformuowac mi na mój własny uzytek wniosek ze cieżko o wciagajacy mod. Kiedyś jak sobie sprawie Aleksandra, kto wie, moze i do indii dam rade dojść ;)

pete
04-05-2010, 14:35
Na very hard bez mikstury Panoramiksa nie dałbys rady ;)

Mikstura by się przydała, ale i bez niej nie było by problemu. Kampania jest dosyć łatwa i celowo trochę opóźniałem podboje, dlatego że chciałem zobaczyć jak rozwiną się inne nacje. Z silnych przeciwników w tamtym rejonie jest tylko Rzym. ale on potrzebuje trochę czasu na rozbudowę, którą trzeba mu uniemożliwić :D :D

Kampania Pontem na vh/m ciekawa, ale spam Seleucydów nuży. Rozwalasz im 10 armii, a oni 10 następnych i do tego z lepszym doświadczeniem.

Pontem dosyć łatwo można wygrać kampanię, pod warunkiem że szybko ruszysz do ataku. Potem gdy przeciwnicy się umocnią, a ty będziesz miał tylko kilka miast szanse znacznie maleją. W późniejszym etapie spam falangi Selucydów jest prawie nie do zatrzymania, chyba że wcześniej zostali osłabieni przez gracza lub Egipt.
Grałem kiedyś Sakami, gdzie Selucydzi podbili szybko Egipt. Dwie armie złożone z elitarnej falangi co turę potrafią złamać nawet najlepszego dowódcę :D :D

Racja, nudne te wojny zarzucające masami wrogich armii. Co ciekawe - na zadnym modzie mimo zamiaru nie zdarzyło mi sie dotrzec do Indii. A przeciez na podstawce przerobiło sie wszystko. Ciekawe bo pozwalające sformuowac mi na mój własny uzytek wniosek ze cieżko o wciagajacy mod. Kiedyś jak sobie sprawie Aleksandra, kto wie, moze i do indii dam rade dojść ;)

W EB w porównaniu do innych gier na silniku TW spam jednostek został mocno ograniczony, co mi bardzo odpowiada :D . Jeżeli chcesz dotrzeć do Indii musisz wybrać jedną z nacji koczowniczych, lub najlepiej Selucydów. Jednak najwięcej kłopotów w modzie i tak sprawiają rozciągnięte obszary imperium, co w praktyce przekłada się na bezcelowość podbijania odległych prowincji....

turkopol
04-05-2010, 16:25
No w kazdym razie przed miazdzącymi argumentami przeciwko temu modowi sie wstrzymuje póki od niedawna testuje - narazie jestem głównie pod wrazeniem map bitewnych które są ładniejsze, ciekawsze i bardziej realistyczne od tych z czystego Rome czy BI

Pryzmat
05-05-2010, 16:32
Pontem dosyć łatwo można wygrać kampanię, pod warunkiem że szybko ruszysz do ataku. Potem gdy przeciwnicy się umocnią, a ty będziesz miał tylko kilka miast szanse znacznie maleją. W późniejszym etapie spam falangi Seleucydów jest prawie nie do zatrzymania, chyba że wcześniej zostali osłabieni przez gracza lub Egipt.
Grałem kiedyś Sakami, gdzie Seleucydzi podbili szybko Egipt. Dwie armie złożone z elitarnej falangi co turę potrafią złamać nawet najlepszego dowódcę :D :D

Grając każdą nacją w EB najlepszą taktyką jest szybki i skoordynowany atak. Jednak mnie meczą bitwy z debilnym/ułomnym kompem, który wysyła pojedyncze jednostki i nie potrafi utrzymać szeregu (co w przypadku takiej falangi jest podstawą). Flankowanie takiego przeciwnika, to żaden problem, więc to jest bardziej kwestia chęci aniżeli umiejętności. Grałem kiedyś na gsie romkowskim, ale odstraszyły mnie bugi i cheatowanie przeciwników, co na Romku jest nagminne. Ja bym wolał żeby w EB II bardziej poprawili AI bitewne niż dodawali lepsza grafikę i jakieś inne nieistotne bajery-rowery.

turkopol
05-05-2010, 16:41
Własnie nie wiem czemu tak od czasów RTR uparto sie na tą falange jako głównego rywala w rozgrywce. Własnie kiedy ta najmniej do tego sie nadaje bo ma w AI swoje ułomnosci niekoniecznie przekładajace sie tak do konca na rzeczywiste ułomnosciami dawnej falangi. W pierwszym rome była to zróznicowana armia egiptu wiecej walczaca na ruchliwych rydwanach niz w falandze. O ile seleucydzi posługuja sie głównie falangą bo armie maja dosyć zróznicowaną - jeszcze tego nie sprawdziłem jak tam grają seleucydzi ale jak słysze o tej falandze to przypomina mi sie ten bezustanny spam macedonii i nuda "otaczania" ich armii w celu pokonania.

Pryzmat
05-05-2010, 16:58
EB jest historycznym modem i dominacja hellenistycznego sposobu walki jest b.widoczna przynajmniej na początku. Ptolemeusz był jednym z generałów Aleksandra i nie dziwota, ze falanga dominuje w ich sposobie walki. Poza tym z falangą walczy się najtrudniej w EB (oczywiście tylko z mojego doświadczenia) nawet bez tych bonusów na hard i vh bitwy. Nawet oflankowana i osamotniona taka elitarna falangite musi być niezłe obskrobana aby zroutowała. Ale żeby tylko falanga !?...nie sądzę. Ja widziałem pełno jednostek dystansowych w wojsku ptolemeuszowskim, ale faktycznie rydwanów nie było.

turkopol
05-05-2010, 17:34
Fakt ze falanga też na swój sposób bywa niewygodna ... najbardziej niewygodny jest jednak przeciwnik nieprzewidywalny

k@mil1995
07-05-2010, 23:33
Czy Europa Barbarum pójdzie na zwykłego Roma??
Czy trzeba mieć Aleksandra bądź Barbarium invasion??

Amrod
07-05-2010, 23:39
Na zwykłego.

turkopol
08-05-2010, 03:23
Ja miałem instalke z infem ze to na BI, nawet sprawdziłem i jest napisane EB For BI, ale moze jest tez na sam Rome...

Natomiast na poczatku tego tematu jest napisane co nastepuje:

INSTRUKCJA INSTALACJI

Instalujemy po kolei:
1. Rome Total War (najlepiej Antologię z oboma dodatkami i wszystkimi patch`ami)
2. EB 1.1
3. EB 1.2 (trzeba usunąć angielski napis z okna wyboru miejsca instalacji)
4. Poprawki (fixy) wrzucamy do folderu .../EB/Data

INNE .exe

a) EB na BI.exe (trzeba mieć zainstalowany dodatek Barbarian Invasion)
totalwar.org
Banalny instalator.

b) EB na Alx.exe (trzeba mieć zainstalowany dodatek Alexander)
TWCenter
totalwar.org
Po zainstalowaniu EB 1.2 i fixów trzeba ściągnąć to, rozpakować i przekopiować do odpowiednich folderów w folderze EB.
Teraz należy jeszcze zmodyfikować 'element docelowy' we właściwościach skrótu (ikonki) Alexandra dodając po spacji -mod:eb -show_err -nm -noalexander
Powinno to wygladać tak:
"...\Rome - Total War\RomeTW-ALX.exe" -mod:eb -show_err -nm -noalexander

Kyuzo
09-05-2010, 09:38
Żeby nie było wątpliwości co do tego na jakiej wersji Rome działa EB cytat z oficjalnej strony moda (http://www.europabarbarorum.com/downloads_mod.html):

This is the Installation of the latest EB build.
1. Ensure that you have a clean installation of RTW 1.5.

EB jest modem pod Rome (w wersji 1.5 czyli ostatniej, 1.6 to patch na BI), a możliwość gry na 'exekach' (Alx i BI) z dodatków to już osobne modyfikacje.

Hern86
10-05-2010, 22:56
Witam mam pytanie, gram w EB na silniku Aleksandra, wszystko jest pięknie tylko pojawia się jeden irytujący problem, moja armia, którą chciałem skierować na północ od Masali porusza się w ślimaczym tempie, w ciągu roku nie jest w stanie dotrzeć miasta Vien (mogłem przekręcić nazwę) takie same problemy pojawiły się gdy próbowałem udać się na zachód oraz wrócić do swojej prowincji, od granicy prowincji Masalia do stolicy tejże prowincji komputer chciałby iść 4 tury. Coś jest chyba nie tak, spotkał się ktoś z takim problemem?? Albo ma pomysł jak go rozwiązać?? Pozdrawiam

MicCal
11-05-2010, 00:10
Na moje oko to nie jest problem gry, tylko wina generała (o ile jest w tej armii). Niektórzy potrafią takich cech nałapać, że rzeczywiście ciężko się nimi gdziekolwiek ruszyć, a jeśli jeszcze dojdzie do tego zima i kiepska infrastruktura prowincji... może ich całkiem uziemić :P

Amrod
11-05-2010, 00:13
Jeżeli nie jest sezon letni to zasięg ruchu obcinany jest o 45%. Generał również może mieć na to wpływ oraz poziom zaopatrzenia (czas przebywania w polu). Po długim przebywaniu w polu skrypty wymagają niejako "uzupełnienie" zasobów. Mniej więcej.

Hern86
11-05-2010, 09:08
Dzięki za odpowiedzi spróbuje wprowadzić w życie, widocznie muszę dać odpocząć moim legionistom ;) i generałowi chyba podziękować, zresztą ma już swoje lata i pewnie niebawem sam mi podziękuje ;) Pozdrawiam

Lampon
11-05-2010, 13:03
Gdzie w Azji można rekrutować słonie?

TheLastRemnant
11-05-2010, 14:58
Recruitment Viewer wszystko Ci powie...

http://www.europabarbarorum.com/downloads_misc.html

turkopol
11-05-2010, 20:42
Warto wiedziec to wszystko co tutaj piszecie, chetnie nastawiam uszu jak macie jeszcze jakies ciekawostki. Obcinanie punktów ruchu zimą wydaje sie bardzo ciekawym pomysłem. W podstawce było cos takiego czy to innowacja wprowadzona przez tworców EB?

CaiusCosades
11-05-2010, 22:17
Nie przypominam sobie tego z vanilii. W zimie, każdy z twoich generałów otrzymuje odpowiednia cechę, która ogranicza jego ruchy. W tym modzie na prawdę trzeba brać pory roku pod uwagę - jak widać, żeby osiągnąć tego typu zwiększenie realizmu rozgrywki, nie był potrzebny nowoczesny silnik Napoleona ;)

MateuszKL
11-05-2010, 22:38
Gram teraz w BI i latem można przebyć dłuższą drogę niż zimą.

Lampon
12-05-2010, 16:38
Grając w EB zrobiłem jednostkę Hypaspistów (Macedonia), podczas bitwy jednostki te uzbrojone są w miecze. Po zblirzeniu do przeciwnika w ręku mają włócznie. Myslę że jest to błąd, nie powinno być czasem odwrotnie! Próbowałem to zmienić ale dalej trzymają uparcie miecze. Może ktoś wie jak to zmienić, proszę o pomoc.

turkopol
12-05-2010, 23:50
Spróbuj w export_descr_unit.txt z linijką

stat_pri_attr

dajac tam np - "prec"

Ale głowy nie dam ze tam tego nie postawili na głowie i jest taka opcja w EB.
No a dalej to cos po prostu kombinuj "z dwoma broniami" ze sie tak wyraze :lol:

Lampon
13-05-2010, 10:19
Zmieniałem dwa pliki: export_descr_unit, descr_model_battle. W pierwszym zmieniłem linijki:
stat_pri 14, 6, no, 0, 0, melee, simple, piercing, spear, 0 ,0.13
stat_pri_attr light_spear
stat_sec 0, 0, no, 0, 0, no, no, no, none, 0 ,0
stat_sec_attr no
W drugim zmieniłem to:
skeleton fs_o_f_spearman
Po tych zmianach wywalało do windy.

Baal-Melkart
13-05-2010, 19:25
Grając w EB zrobiłem jednostkę Hypaspistów (Macedonia)

Co to znaczy "zrobić" jednostkę? Chodzi Ci o rekrutację czy stworzyłeś własną formację hypaspistów?

podczas bitwy jednostki te uzbrojone są w miecze. Po zblirzeniu do przeciwnika w ręku mają włócznie. Myslę że jest to błąd, nie powinno być czasem odwrotnie! Próbowałem to zmienić ale dalej trzymają uparcie miecze. Może ktoś wie jak to zmienić, proszę o pomoc.

Wydaje mi się, że miecz ustawiony jest jako broń podstawowa. Spróbuj zamienić tylko odpowiednie linikji kodu. Porównaj jak jest to rozwiązane np. z Somatophylakes Strategou. Pliku descr_model_battle bym nie zmieniał.

sebek82
13-05-2010, 20:02
Witam fanów EB czy któryś z was może grał na sub modzie EAEM? Jest świetny ale bardzo niestabilny czy ktoś może mi coś w tej sprawie pomóc. Oczywiście gram na antologi mam zainstalowany fix i odpalam scrypt.

Lampon
13-05-2010, 22:08
Oczywiście że rekrutowałem nie robiłem jednostki od nowa. Grając zobaczyłem że oddział trzyma miecze, a jak dochodzi do walki to miecze zamienia na włócznie. Dziwne że nikt z grajacych w EB tego nie spostrzegł. Przeszukałem forum jednak nic nie znalazłem. Myślę że jednostka Hypaspistów powinna stać do bitwy z włóczniami a podczas marszu też mieć w ręce włócznie nie miecze! Sądzę że jest to błąd i chyba nie do naprawienia.

turkopol
13-05-2010, 22:33
Zmieniałem dwa pliki: export_descr_unit, descr_model_battle. W pierwszym zmieniłem linijki:
stat_pri 14, 6, no, 0, 0, melee, simple, piercing, spear, 0 ,0.13
stat_pri_attr light_spear
stat_sec 0, 0, no, 0, 0, no, no, no, none, 0 ,0
stat_sec_attr no
W drugim zmieniłem to:
skeleton fs_o_f_spearman
Po tych zmianach wywalało do windy.

Hehe, bo to nie jest pole dla nieograniczonej Twórczosci własnej. W kazdym razie ja na pewno nie pisałem Ci zebyś w miejscu "stat_pri_attr" dał "light_spear" - nie ma takiej opcji :D Opcja "prec" - jest dla "stat_pri_attr".

TheLastRemnant
15-05-2010, 15:18
Mam pytanie odnosnie legionu sprzymierzencow.
W ktorym szeregu powinni stac Samnici Milites(Samnite Heavy Infantry),Bruttian Infantry,Hastati Samnitici(Allied Samnite Medium Spearmen) ?
Chodzi mi o to kto z rzymskimi Hastati,kto z principes a kto z triarii z wyzej wymienionych?

k@mil1995
16-05-2010, 12:27
Mam podstawkę Rome i jak chce zainstalować Europe Barbarum to się niestety nie udaje.
Wytłumaczy mi ktoś jak to zrobić bo jestem całkiem zielony w modach a chciałbym sobie w to zagrać.
Z którego linka grę mam ściągnąć bo mam parę do wyboru i nie wiem.

Lampon
16-05-2010, 15:40
Dziekuję za pomoc Turkopol, zmieniłem na "prec" i działa. Co zmienić żeby jednostka wcześniej zmieniła położenie włóczni z marszu w atak.

Baal-Melkart
16-05-2010, 19:04
Dziekuję za pomoc Turkopol, zmieniłem na "prec" i działa. Co zmienić żeby jednostka wcześniej zmieniła położenie włóczni z marszu w atak.

Panowie, ale opcja "prec" jest dla jednostek miotających. Czy po zastosowaniu tego atrybutu u jednostki nie pojawił się pasek amunicji a w jej przeglądzie nagłówek "Missile attack"?

W ktorym szeregu powinni stac Samnici Milites(Samnite Heavy Infantry),Bruttian Infantry,Hastati Samnitici(Allied Samnite Medium Spearmen) ?
Chodzi mi o to kto z rzymskimi Hastati,kto z principes a kto z triarii z wyzej wymienionych?

Szczerze mówiąc nigdy nie dociekałem jak ustawiano sprzymierzeńców, ze względu na rodzaj ich broni, ale logika podpowiada, że Bruttiowie razem z hastati, ciężka piechota Samnitów razem z principes a włócznicy z triarii. Niestety to tylko moje domysły.

Mam podstawkę Rome i jak chce zainstalować Europe Barbarum to się niestety nie udaje.
Wytłumaczy mi ktoś jak to zrobić bo jestem całkiem zielony w modach a chciałbym sobie w to zagrać.
Z którego linka grę mam ściągnąć bo mam parę do wyboru i nie wiem.

Z czym dokładnie masz problem? Z góry tłumacze. Najpierw pobierasz EB w wersji 1.1 i instalujesz, potem patch 1.2. Na koniec fixy. (http://forums.totalwar.org/vb/showthread.php?109936-1.2-fixes-you-should-try-before-posting)

Krang
16-05-2010, 20:00

Sprzymierzeńców ustawiano najczęściej na skrzydłach, ale gdzie stały dokładnie wymienione przez ciebie oddziały, to nie mam pojęcia.

TheLastRemnant
16-05-2010, 22:17
Szczerze mówiąc nigdy nie dociekałem jak ustawiano sprzymierzeńców, ze względu na rodzaj ich broni, ale logika podpowiada, że Bruttiowie razem z hastati, ciężka piechota Samnitów razem z principes a włócznicy z triarii. Niestety to tylko moje domysły.

Tez tak myslalem ale zmylili mnie Hastati Samnitici(Allied Samnite Medium Spearmen).Po pierwsze ich nazwa sugerujaca postawienie ich razem z Hastati rzymskimi a po drugie to ze przed walka na wlocznie rzucaja oszczepami jak wspomniani hastati.Poszukalem troche w necie i wszedzie jest tak jak powiedziales.Thx za pomoc.

turkopol
17-05-2010, 15:28
Opcja prec jest tylko opcją która bron pierwszą w pewien okreslony sposób wymienia na bron drugą - tak mi sie wydaje. Byc moze masz racje zresztą ze zwykle wymienia miotaną na niemiotaną ale dwie bronie zwykle są kombinacja takich dwóch. Zresztą to była propozycja opcjonalna szukania w stat pri attr gdzie po pierwsze nalezeło szukac. Tak czy owak jesli dasz kopijnikom prec to siegną do mieczy przynajmniej nim przejdą potem do kopii. Nie beda mieli amunicji ani nic z tych rzeczy. Byc moze i jest lepsza opcja zamiany włoczni na miecz, musiałbym poszukać. W kazdym razie w stat pri attr nalezało tego szukać a opcja prec odwraca porzadek. Wiec jesli miał odwrócony to powinno mu sie po uzyciu tego nawrócic : ) Co natomiast zrobic zeby wczesniej pochylali włócznie - nie wiem, włócznicy jakos tak czasem sie zachowuja juz dziwnie w rome ze atakuja jak triari od podstawki czasem z trzymaną pionowo bronią

Lampon
17-05-2010, 22:02
Tych jednostek z włóczniami źle działających jest 6 (tyle wyłapałem w trakcie gry v1.2), może być ich więcej! Sprawdziłem też na v1.1 czy wystepują te błędy-wystepują.

pete
17-05-2010, 22:46
Witam
Kolejna kampania za mną. Wbrew pozorom to była chyba najbardziej czasochłonna gra jak do tej pory. Mój wybór tym razem padł na państwa-miasta greckie.
Początek był naprawdę ciężki z uwagi na sąsiedztwo dużo silniejszej Macedonii, po zredukowaniu jej do jednej kolonii w Anatolii można było trochę odetchnąć. Co ciekawe Macedonia szybko się odbudowała i zdołała podbić w kolejnych latach prawie całą Anatolię :D
Dalej postanowiłem zawrzeć sojusz z Epirem (chociaż łatwiej byłoby go podbić 8-) ) i ruszyłem na Kartaginę. Co ciekawe od razu na pomoc ruszył jej Rzym i rozpętała się krwawa wojna. O ile hoplici greccy doskonale radzą sobie ze wszystkimi nacjami, to przewaga piechoty rzymskiej nad innymi, jest w grze wyraźnie zarysowana. W trakcie walk z Rzymem zdradził Epir i tym samym musiałem zrezygnować z walki z Kartaginą. Po trudnych walkach zniszczyłem Rzymian i spacyfikowałem Epir.
W tym czasie Ptolemeusze razem z Macedonią wzrośli w siłę i rozpoczęły się krwawe walki w Anatolii. Chwilę później zdziwiłem się, gdyż od północy na moje rdzennie greckie terytoria wdarli się Sarmaci :shock: :shock: To była masakra, gdybym chociaż połowę armii jaką straciłem w walce z Sarmatami wysłał na Egipt i Macedonię, te momentalnie by padły.
Nie wiem czy to zamysł twórców, ale moje elitarne oddziały hoplitów padały jak muchy i uciekały w popłochu przed wojskami Sarmatów. Zupełnie sobie z nimi nie radziły. Po długich i męczących walkach udało mi się odbić terytoria nadmorskie Sarmatów potrzebne do zwycięstwa, bo poza Bizancjum cały basem Morza Czarnego należał do nich. Udało mi się to raczej podstępem, atakując od strony morze niebronione miasta :D Od północy nadal ledwo powstrzymywałem ich armie... toż to jakiś koszmar był :evil:
Sytuacja na mapie kampanii przedstawia się dosyć nietypowo. Pierwszy raz widzę, żeby Arveni wyrośli na tak silne mocarstwo. Nie wspominając już o piekielnie silnych Sarmatach, którzy gdyby nie moja interwencja pewnie podbili by już całą Grecję i Anatolię ;)

turkopol
18-05-2010, 01:07
A próbowałes falange wzmacniac łucznikami zeby nie była tak bezradna wobec konnych łuczników? Takie rozwiazanie mi sie nasuwa, balans jednostek zdolnych bronic sie przed kazdym typem jazdy. Ale musiałbym to obejrzec w praktyce zeby sie o tym madrzyc na pewniaka.

pete
18-05-2010, 08:16
Niestety Grecy nie mają do dyspozycji jakiś sensownych jednostek łuczników. Jedynie najemnicy z Krety świetnie się spisują, ale jest ich za mało, żeby odegrać jakąś kluczową rolę. Jednostki rażące na odległość na krótki dystansie jakoś też się nie sprawdzają. Zresztą ja dla uproszczenia stosuje jeden typ wojska - piechotę, konnicę, albo łuczników konnych :D W polu jednostki na koniach sobie dobrze radzą, przy oblężeniach lepiej spisuje się piechota.
Ogólnie gram bitwy na szybkości x6 i nie mam serca bawić się w wykorzystywanie błędów AI, czy tym bardziej zajmować się różnymi formacjami podczas bitwy :D :D

CaiusCosades
18-05-2010, 16:51
Seleucydzi oczywiście w defensywie - nic nowego. Jedyna rzecz która mnie zaskoczyła to pasywność Partii. W mojej kampanii Macedonią zdobyli już Suzę i Persopolis. W poprzedniej rozgrywce Rzymem, także sobie radzili, choć wtedy Seleucydzi wkraczali do Egiptu. Fascynujące w tym modzie jest to, jak jedna kampania różni się od drugiej, jak nasze decyzje mają wpływ na cały świat :)

turkopol
18-05-2010, 17:35
Mam pytanie. Czy u Was ten mod takze przy przejsciu z tury na ture ładuje sie znacząco dłuzej niz zazwyczaj w Rome? U mnie trwa to na tyle długo ze niemal mozna sie zniechecić do grania... Reszta bez zarzutu, bitwy chodzą dobrze, tylko te zamiany tur...

TheLastRemnant
19-05-2010, 13:11
To normalne ze dlugo trwa przejscie na nastepna ture.Glownie przez script ktory jest baaardzo dlugi.U mnie nastepna tura laduje sie od 15 do 30 sekund ale mi to nie przeszkadza.

turkopol
19-05-2010, 13:27
No 15 - 30 sekund to jest ok. Gram na jakiejś chyba dziwnej wersji bo na BI. Spróbuje tej na Rome. Kiedys jeszcze na medka grałem w takiego moda gdzie mozna sobie było wybrac czas startu i tez nie do grania było z racji zbyt długiego przejscia z tury na ture. I tylko w tych dwóch przypadkach miałem coś podobnego.

TheLastRemnant
19-05-2010, 15:36
Jesli chodzi o czas loadingow to nie martw sie.EB w porownaniu z podstawka prawie wszystko wczytuje sie dwa razy dluzej.

pete
20-05-2010, 09:37
No turki ładują się tak z 10-20 sek, co mi tak bardzo nie przeszkadza. Gorzej z przejściem z trybu kampanii do mapy taktycznej i odwrotnie. Te ekraniki z 20-30 sek. u mnie się ładują, co sprawia że wszystko staram się rozegrać w trybie automatycznym. Oczywiście przy przewadze 1 : 3 często się tak przegrywa, więc musze wczytać grę jeszcze raz i znowu się z tym męczyć. To jest dla mnie najbardziej denerwująca część gry i potrafi zniechęcić do dalszej rozgrywki :D :D
Polecam program CCleaner, bo troche przyspieszy ładowanie. Można też przeinstalować system, ale mi się nie chce i mam ten sam od nowości, a na początku wszystko ładowało mi się ze 3 razy szybciej na kompie :D :D

TheLastRemnant
20-05-2010, 14:11
No turki ładują się tak z 10-20 sek, co mi tak bardzo nie przeszkadza. Gorzej z przejściem z trybu kampanii do mapy taktycznej i odwrotnie. Te ekraniki z 20-30 sek. u mnie się ładują, co sprawia że wszystko staram się rozegrać w trybie automatycznym. Oczywiście przy przewadze 1 : 3 często się tak przegrywa, więc musze wczytać grę jeszcze raz i znowu się z tym męczyć. To jest dla mnie najbardziej denerwująca część gry i potrafi zniechęcić do dalszej rozgrywki :D :D
Polecam program CCleaner, bo troche przyspieszy ładowanie. Można też przeinstalować system, ale mi się nie chce i mam ten sam od nowości, a na początku wszystko ładowało mi się ze 3 razy szybciej na kompie :D :D

Chce Ci sie kilka razy wczytywac ten sam stan gry zamiast poczekac te 20 sekund i samemu rozegrac bitwe???Przeciez bitwy to najlepsze co moze byc w serii total war!

turkopol
20-05-2010, 14:31
No ja tez raczej wole celebrowac bitwy niz traktowac je po macoszemu. Zdecydowanie bitwy to jest cała uroda TW chociaz kampanie tez są interesujace. W tym miejscu wspomne tez o pewnej cesze wielu modów: tendencji do podwyzszania morale czy w inny sposób dazenia do tego zeby jednostki nie uciekały. A w vanilii było to mysle własnie bardzo ciekawą rzeczą. Przeszkolony i zaprawiony w bojach zołnierz i tak nie uciekał. A tu jedna pospolita jednostka bez zadnych dokonan i odznaczen stoi na polu do upadłego chocby otaczała ją cała armia. Wiem ze napiszecie "stoi do upadłego??? Moze grałes w inne EB, uciekaja az sie za nimi kurzy". Ale i tak nie uciekają tak jak bym chciał. I mówie bardziej na wyrost dla podkreslenia o co mi chodzi. Nie chodzi mi o szukanie łatwizny. Niech bedą przeszkoleni na złoto nawet ale Ci bez zaprawy wojennej moglibby jednak czasem uciekac - takze Ci "moi". Mówie ogólnie raczej teraz o bardziej znanych modach, byc moze w EB nie jest to uciekanie tak drastycznie ukrócone jak np w RTR. Za mało w to grałem - z racji rzeczonego ładowania sie tur. Z medievalem II nie mam zadnych problemów. Nie watpie ze lepszy sprzet przyspieszyłby ładowanie. Nie sadze ze EB ma wieksze wymagania od medievala II ale w kwestii ładowania sie tur z pewnoscią.

Baal-Melkart
20-05-2010, 15:20
Tych jednostek z włóczniami źle działających jest 6 (tyle wyłapałem w trakcie gry v1.2), może być ich więcej! Sprawdziłem też na v1.1 czy wystepują te błędy-wystepują.

Tzn. nie wiem czy są to błędy czy celowy zamysł autorów. Wydaje mi się też, że przyczyna leży po stronie modeli. Po podmianie na inny model jest ok. Oczywiście tekstury nie pasują.

Niestety Grecy nie mają do dyspozycji jakiś sensownych jednostek łuczników.

A łucznicy bosporańscy? Trzeba tylko zająć krym.

Ogólnie gram bitwy na szybkości x6 i nie mam serca bawić się w wykorzystywanie błędów AI, czy tym bardziej zajmować się różnymi formacjami podczas bitwy

Każdy gra jak lubi, aczkolwiek Ty chyba nie znasz pojęcia: delektować się rozgrywką ;)

Wiem ze napiszecie "stoi do upadłego??? Moze grałes w inne EB, uciekaja az sie za nimi kurzy". Ale i tak nie uciekają tak jak bym chciał. I mówie bardziej na wyrost dla podkreslenia o co mi chodzi.

Stoi do upadłego!?!? Chyba grałeś w inne EB! Mówiąc poważnie autorzy chcieli wydłużyć czas starć podnasząc m.in. morale. Oczywiście ideału osiągnąć się nie da, ale ja byłbym skłonny bronić tego co jest obecnie. Słabsze jednostki daje się skłonić do dezercji. W każdym razie zawsze mozesz "poprawić" autorów i trochę pozmieniać morale.

Z medievalem II nie mam zadnych problemów. Nie watpie ze lepszy sprzet przyspieszyłby ładowanie. Nie sadze ze EB ma wieksze wymagania od medievala II ale w kwestii ładowania sie tur z pewnoscią.

A grałeś w medka II z modem SS, albo SS + RR/RC? Tam również czas przeliczania w czasie tur wydłuża się. Im dalej w las (czyt. kampanię) tym jest dłużej. Co do wymagań, to niezapominajmy też, że silnik roma jest już trochę stary i być może również to wpływa na problemy z udźwignięciem pewnych rzeczy.

TheLastRemnant
20-05-2010, 16:47
Zmien poziom trudnosci bitwy na mniejszy a jednoski nie beda otrzymywac bonusow.Ja tak robie i nie narzekam.Tylko elitarne oddzialy beda bronic sie bardzo dlugo.gralem w Stainless Steel i tam loadingi tez sie przedluzaja w stosunku do podstawki.Naprawde wam az tak przeszkadza dodatkowe 5-15 sekund czekania?

turkopol
20-05-2010, 17:06
Sęk w tym ze u mnie nie są to dodatkowe sekundy... nie mierzyłem tego z zegarkiem ale jesli na vanilli nawet tego nie zauwazałem tudziez na innych modach to w tym przypadku i na jednym modzie na medieval II jak pisałem czas był wydłuzony drastycznie dosyc, o dobre minuty czekania. Grałem na 1.0 i to jakims na BI. Jeszcze spróbuje innej wersji. O 1.0. czytałem juz gdzie indziej ze na któryms z athlonów komuś sie to też wieki ładowało. Mam Intel Pentium 3.00, 3.01, ramu juz przymało na dzien dzisiejszy bo 512. Ale to jakby mniej istotne bo chodzi mi o to ze czysty medieval dwa śmiga na tym bez zarzutu. W kazdym razie u Was jest ok to nie bede szukał dziury w całym. Na poczatek sprawdze inną wersje. Na wczesniejszych wersjach SS tego nie zaobserwowałem czyli nie było problemu. Najnowsza przede mną. Narazie obecnie wałkuje Rome a i na to czas nie zawsze jest, EB trzeba było zobaczyć i dalej jestem fanem jego map. No i nie wywaliło póki co a to choć normalne to jednak przyrównujac inne zjawiska - zawsze coś.

TheLastRemnant
20-05-2010, 20:47
Ale inne mody nie maja scriptu kampanii ktory ma 7mb.Za kazdym razem gdy konczysz ture gra musi "analizowac" te tysiace linijek tekstu.Pozatym 512 ramu to juz troche malo...Jesli rzeczywiscie ten czas dochodzi do 1 minuty lub wiecej to rzeczywiscie jest cos nie tak ale nie z modem tylko z sprzetem na ktorym grasz.W watku "EB na silniku Alex" jeden z uzytkownikow opisal dosc dobrze jak zainstalowac EB na alex.exe,polecam ta wersje plus pare mini modow(RS textures,Astrophoenix legions adaptations,EOM Cathaginian Governors).

turkopol
20-05-2010, 20:59
Nie mam ze sprzetem problemów, nawet mi te 512 nie zaciązyło jak dotąd az tak zeby dorzucic drugie tyle chociaz przymierzam sie do tego od X lat. Nevermind jak mawiali Brytowie juz czasach vanilii kiedy miałem najbardziej wypasiony sprzet w miescie :lol: Trzymajmy sie wersji długiego skryptu. Alexa nie mam. Zbieram na ram a potem planuje Empire ;) Przydałby sie tez nowa lodówka :lol: Grafike jeszcze pare lat bede miał znosną mimo szybkiego postepu. Wpojono mi od malenkosci szacunek dla rzeczy na wyrost - dlatego ciągle jeszcze interesuje mnie Rome Total War

pete
21-05-2010, 23:15
Chce Ci sie kilka razy wczytywac ten sam stan gry zamiast poczekac te 20 sekund i samemu rozegrac bitwe???Przeciez bitwy to najlepsze co moze byc w serii total war!

Manualnie rozgrywam bitwy w przypadku kiedy przegram, mając bardzo wyraźną przewagę nad przeciwnikiem, lub kiedy moment kampanii jest trudny i muszę wygrać z silniejszym wrogiem, ew. ponieść małe straty. Jeżeli chodzi o same bitwy to jest dużo ciekawszych gier w tym aspekcie. Dla mnie rozwój nacji na mapie taktycznej jest właśnie najciekawszym elementem rozgrywki ;)

A tu jedna pospolita jednostka bez zadnych dokonan i odznaczen stoi na polu do upadłego chocby otaczała ją cała armia.

Moim zdanie troszkę przerysowałeś problem. Podstawowe jednostki bez dobrego wodza bardzo szybko uciekają, szczególnie w przypadku nacji barbarzyńskich. Gdyby jeszcze obniżyć morale, każdy gracz z łatwością wygrywał by bitwy, mając do dyspozycji kilka oddziałów konnicy :) Pewnie chodzi ci o jednostki elitarnych falangistów, które otoczone z każdej strony przez liczne oddziały, walczą jeszcze przez ładnych kilka minut. Nie przejmują się złamaniem szyku, śmiercią generała i 10-krotną przewagą liczebną. Tutaj zdecydowanie należy coś zmienić.

pete napisał(a):
Niestety Grecy nie mają do dyspozycji jakiś sensownych jednostek łuczników.

A łucznicy bosporańscy? Trzeba tylko zająć krym.

No tak, pisałem że mam problem z Sarmatami, a piszesz o Krymie. Po zajęciu Krymu w kolejnej turze kampania była już wygrana ;)

Każdy gra jak lubi, aczkolwiek Ty chyba nie znasz pojęcia: delektować się rozgrywką ;)

Jak dla mnie bitwy są zazwyczaj bardzo nudne, jedynie obrona ufortyfikowanych miast potrafi być ciekawa. Wolę bardziej dynamiczną rozgrywkę. W podstawce walki były szybsze i bardziej taktyczne, tutaj jest bardziej przepychanie się mas, co sprawia że komputer lepiej sobie radzi w walce. Wole oglądać wykresiki i mape kampanii, niż toczyć bitwy.

turkopol
21-05-2010, 23:59
Wiem ze przerysowałem. Pisałem tez ze mogliby np byc przeszkoleni na złoto albo miec bonus albo mega doskonałe AI. Słowem kwestie trudnosci moznaby balansowac na wiele innych sposobów. A jednak dla zachowania realizmu bitew w których z rzadka bywało ze otoczony odział walczył do upadłego oddziały powinny jednak uciekać. Kiedy tak sie zdarzało czasem to wspominała potem o tym historia w słowie podniosłym. Ale to moje widzimisie i osobiste zyczenie. Nie istotne - powiedzmy. Natomiast miałbym pytanie w tej kwestii:

Jeżeli chodzi o same bitwy to jest dużo ciekawszych gier w tym aspekcie. Dla mnie rozwój nacji na mapie taktycznej jest właśnie najciekawszym elementem rozgrywki ;)

Jakich np? Pytam z CZYSTEJ ciekawosci.

pete
22-05-2010, 09:59
Polecam Mount&Blade, najlepiej z jakimiś ciekawymi modami. W żadnej innej grze nie uświadczysz tak emocjonujących i realistycznych bitew ;)
Jeżeli komuś nie zależy na realizmie, czy poprawności historycznej to jest masa strategii czasu rzeczywistego, które biją Romka na głowę pod względem samej walki. Ze swojej strony polecam oklepanego już w3, gdzie rozgrywki na battle-necie pod względem dynamiki, balansu, możliwości taktycznych, czy samej przyjemności rozgrywki są na dużo wyższym poziomie niż w Romku.
Na pewno seria Total War jest unikalna w swojej klasie i ma wiele fanów. Mamy tu do dyspozycji masę jednostek podczas jednego starcia i wiele możliwości taktycznych. Jednak dla mnie walki są za wolne, za schematyczne i za bardzo powtarzalne. Po jakimś czasie klepiemy zawsze to samo i wbrew pozorom, strategia jest tu prosta jak budowa cepa.
Romek nie jest grą nastawioną na rozgrywki sieciowe i basta. Dlatego sama walka dla osób przyzwyczajonych do wymagających starć sieciowych nie będzie zbyt atrakcyjna. ;)

TheLastRemnant
22-05-2010, 17:07
Mount And Blade realistyczne?Przeciez tam mozna jednym gostkiem cala armie rozwalic...

turkopol
22-05-2010, 18:01
Mount & Blade to przy TW zrecznosciówka - improwizuje, nie grałem ale z tego co śledziłem waloru taktyki tam nie uwypuklają za bardzo. Raczej koktajl wszystkiego, moze i całkiem smaczny, kiedys sprawdze. A póki co gram kampanie w EB i idzie pomału. Najgorzej z tymi turami w których akurat nic nie mam zamiaru robic za bardzo. Wtedy czekanie dłuzsze jak gra. A tak to jest ok. Narazie mam Sycylie w swoim posiadaniu i kieruje sie ku Alpom, nie wiem, moze tamtedy przyjdzie Hannibal to od razu bedzie miał po zawodach. Chyba ze mnie zaskoczy inaczej.

TheLastRemnant
22-05-2010, 22:35
Zaczelem grac Casse.Na poczatku problem z kasa ale po zajeciu Ictis troche sie polepszylo i moglem stworzyc armie ktora podbila kilka tur pozniej Ratae.Majac 3 osady nie duzo czasu zajmie podbicie calych wysp.Ogolnie przyjemnie sie gra brytami.Zastanawiam sie gdzie zrobic desant wojska i kogo zaatakowac jak juz zajme cale wyspy.Ktores z plemion galijskich,germanow czy moze poplynac troche dalej i zaatakowac hiszpanow?Co radzicie?

glaca
23-05-2010, 00:04
najlepsze w kampanii Casse jest to, że po podbiciu wysp, zbudowaniu floty i sił zdolnych do inwazji, nacje na kontynencie są już całkiem dobrze rozwinięte.
pamietaj też, że po podbiciu Celtów bedziesz mial wiecej jednostek do rekrutacji niż u Germanów. Hiszpania brzmi ciekawie ;)

turkopol
23-05-2010, 01:45
Były relacje z kampanii to ja zrelacjonuje bitwe. Byłoby ciekawiej jakbym potrafił wklejac te obrazki ale narazie umiem je tylko robic. Trzeba wiec obrazowo nakreslic sytuacje.

Kiedy tylko zblizyłem sie do pierwszej napotkanej na drodze mych podbojów galijskiej osady majac ją po swojej lewej rece z prawej zaszedł mnie spory oddział galów znajdujacy sie niebezpiecznie blisko lasu. Doszło do ataku. Z miasta wyszła naprzeciw mojej armii armia galów natomiast od strony lasu spory ich oddział z wielogwiazdkowym dowódcą na czele. Zaatakowali.

Teren jak zwykle malowniczy i zróznicowany. Rozstawiłem legion na równinie w szachownice. Hasti na przedzie, princeps nieco w tyle pomiedzy oddziałami hasti, z tyłu wzmocnili centrum triari i ... ja ;) Postanowiłem ze bedziemy sie bronić trzymajac z dala od lasu. Swoim zołnierzom wydałem rozkazy aby nie zapuszczali sie zbyt daleko w pogon. Las dokad galowie poczatkowo próbowali ich zwabić nie zachecał do zagłebiania sie weń. Zarzadziłem tryb strazniczy ufajac sile swej armii w której składzie były wyłacznie wymienione rodzime jednostki. Głównie hastii i princeps. Pila robiły swoje. Nieopatrznie wysunietych procarzy rozgoniłem... osobiscie ;) Próbowano zachodzić mnie z kazdej strony. Ufałem sile szachownicy nie przejmumujac sie tym zanadtto. Bój trwał do wieczora i nie był za ciezki. Zwykły żołnierski chleb. Straty rzedu dwóch oddziałów, jak okazało sie po zreorganizowaniu armii, uzupełniłem zostawionymi w pobliskim miescie najemnikami. Galia przede mną.

"Kosci zostały rzucone"
(Mąz porzucając chudą żone)

Skupie sie lepiej na wymądrzaniu :lol:

TheLastRemnant
23-05-2010, 11:59
Walka w galijskim lesie w EB to masakra.Drzewa sa tak welkie ze nie idzie zobaczyc co sie dzieje na polu bitwy wiec grajac rzymem zawsze ustawiam oddzialy w jakims miejscu wolnym od drzew i czekam na przeciwnika.Nigdy nie kaze swoim wojskom walczyc miedzy tymi przerosnietymi drzewami.Wracajac do Casse to chyba Zaatakuje hiszpanow a po nich galow(jesli rzym ich do tego czasu nie podbije).Gdybym najpierw zaatakowal galow to wbil bym sie jak klin miedzy germanow a hiszpanow a po podbiciu ich zawsze bylo by ryzyko ze rzym mnie zaatakuje wiec polwysep iberyjski to chyba najlepsza decyzja.W Casse dobre jeszcze jest to ze grajac nimi po zajeciu calych wysp nie trzeba sie bac ze ktos cie zaatakuje.AI nie robi desantow na wyspy brytysjkie wiec mozna tam sobie tylko siedziec i obserwowac jak inne frakcje sie rozwijaja.

Baal-Melkart
23-05-2010, 13:55
No tak, pisałem że mam problem z Sarmatami, a piszesz o Krymie. Po zajęciu Krymu w kolejnej turze kampania była już wygrana ;)

W takim razie procarze rodyjscy 8-)

W podstawce walki były szybsze i bardziej taktyczne, tutaj jest bardziej przepychanie się mas, co sprawia że komputer lepiej sobie radzi w walce.

Ale właśnie to jest bliższe realiom.

Wole oglądać wykresiki i mape kampanii, niż toczyć bitwy.

W Europę Universalis grałeś? Świetna gra. Mi najbardziej do gustu przypadła część II. Trzecia, mimo liftingu i rozbudowy, jakoś mnie nie porwała, ale też niezła.

TheLastRemnant
23-05-2010, 21:34
Wyspy podbite:]
Stworze jeszcze jedna armie i ruszam na hiszpanie.
http://img706.imageshack.us/img706/7382/rometwalx20100523222507.jpg (http://img706.imageshack.us/i/rometwalx20100523222507.jpg/)
Kilkanascie lat pozniej hiszpania zostala podbita:]
Gdy walczylem z Kartaginczykami(pierwsi mnie zaatakowali)to dumni rzymianie nawet poprosili mnie o sojusz dajac w zamian mape choc wczesniej gdy jeszcze podbijalem wyspy nie chcieli sojuszu.
http://img263.imageshack.us/img263/215/rometwalx20100524044742.th.jpg (http://img263.imageshack.us/i/rometwalx20100524044742.jpg/)
Ekonomia u Casse nie jest najlepsza.Choc buduje w kazdym miescie najpierw budynki z nia zwiazane to i tak stac mnie tylko na 2 armie(trzecia mozna by ulozyc z jednostek stacjonujacych w miastach-po 1-2 na miasto).

k@mil1995
24-05-2010, 20:10
Czy do tego moda jest spolszczenie???
Chciałbym sobie poczytać o jednostkach, ale z moim angielskim rozumiem nie za dużo. :(

TheLastRemnant
24-05-2010, 20:16
Po raz ostatni-Nie.Do Europa barbarorum nie ma spolszczenia.Chociaz pamietam ze kiedys znalazlem do v1.1 ale przetlumaczone bylo tylko menu itd. ,opisy jednostek i budowli nie byly przetlumaczone.Angielski nie jest az tak trudny...

Dalszy ciag mojej gry Casse
Galia zdobyta
http://img541.imageshack.us/img541/2103/rometwalx20100525183504.jpg (http://img541.imageshack.us/i/rometwalx20100525183504.jpg/)
Zwycieswo
http://img514.imageshack.us/img514/6862/rometwalx20100525173317.jpg (http://img514.imageshack.us/i/rometwalx20100525173317.jpg/)
Italia zdobyta
http://img687.imageshack.us/img687/1365/rometwalx20100525204425.jpg (http://img687.imageshack.us/i/rometwalx20100525204425.jpg/)
Walka z Rzymem byla masakra ale na szczescie SPQR zostal zniszczony.
W Rzymie moge teraz nawet rekrutowac Hastati i Equites Romani:]
http://img534.imageshack.us/img534/6682/rometwalx20100525204437.jpg (http://img534.imageshack.us/i/rometwalx20100525204437.jpg/)

k@mil1995
28-05-2010, 20:46
Mam jeszcze 1 prawdę mówiąc głupie pytanie ale bardzo dla mnie ważne:
Czy w czasie bitwy da się przyśpieszyć czas???Bo jak do mnie idą obce wojska to trwa to parę minut a nigdzie nie widzę koło klepsydry przycisku do przewijania czasu.

ottoman
28-05-2010, 20:56
Mam jeszcze 1 prawdę mówiąc głupie pytanie ale bardzo dla mnie ważne:
Czy w czasie bitwy da się przyśpieszyć czas???Bo jak do mnie idą obce wojska to trwa to parę minut a nigdzie nie widzę koło klepsydry przycisku do przewijania czasu.
jest na 100% moze nie mozesz dojrzec?

2up
opisz cos o tych wojnach z rzymem, dlaczego masakra?

TheLastRemnant
28-05-2010, 21:54
Gdy bronilem sie na moscie obok Masalii to bylo ok bo ich jednostki nie mogly przesc przez moja obrone szybko rejterowaly ale gry wkroczylem to Italii to czekaly na mnie walki na otwartym polu a tam za cholere ich jednostki nie chcialy sie poddac,nie moglem zlamac ich obrony.Dwa razy po zabiciu ich generala udalo mi sie ich zmusic do ucieczki ale w pozostalych bitwach juz nie bylo tak latwo zabic ich gienka ze wzgedu na mala ilosc mojej konnicy(resztki po poprzednich bitwach)a moja piechota nie miala szans z dyscyplina legionistow.Gdyby tego bylo malo to po zniszczeniu ich armii pojawiala sie nastepna.Dopiero po podbiciu miasta rzymu troche sie uspokoilo a po zdobyciu Kapui nie mieli juz takiej ochoty do bitwy.SPQR jest tak uparty ze nawet kiedy zostala mu tylko jedna prowincja(Vindobona) to i tak nie chcial zawieszenia broni.

ottoman
29-05-2010, 16:08
Gdy bronilem sie na moscie obok Masalii to bylo ok bo ich jednostki nie mogly przesc przez moja obrone szybko rejterowaly ale gry wkroczylem to Italii to czekaly na mnie walki na otwartym polu a tam za cholere ich jednostki nie chcialy sie poddac,nie moglem zlamac ich obrony.Dwa razy po zabiciu ich generala udalo mi sie ich zmusic do ucieczki ale w pozostalych bitwach juz nie bylo tak latwo zabic ich gienka ze wzgedu na mala ilosc mojej konnicy(resztki po poprzednich bitwach)a moja piechota nie miala szans z dyscyplina legionistow.Gdyby tego bylo malo to po zniszczeniu ich armii pojawiala sie nastepna.Dopiero po podbiciu miasta rzymu troche sie uspokoilo a po zdobyciu Kapui nie mieli juz takiej ochoty do bitwy.SPQR jest tak uparty ze nawet kiedy zostala mu tylko jedna prowincja(Vindobona) to i tak nie chcial zawieszenia broni.
ale ogólnie fajna kampania?

TheLastRemnant
29-05-2010, 17:32
Ogolnie to cala gra Casse jest fajna.Spiep...lem ja troche nie doceniajac rzymian(myslalem ze pojdzie troche trudniej niz z dotychczasowymi przeciwnikami z ktorymi walczylem)i zbyt szybko atakujac ich bez wiekszego planu dzialania ani dobrego przygotowania(choc SPQR nie dal mi wiekszego wyboru.Bez konca wysylal by armie przeciwnko mnie w galii).Najbardziej lubie grac wlasnie rzymianami ale fajne to uczucie zobaczyc cala italie podbita przez "barbarzyncow";p

Jak to jest walczyc np. takim Koinon Hellenon przeciwko SPQR?Tez trudno ich podbic czy idzie latwiej majac po swojej stronie falange?

ottoman
29-05-2010, 18:53
Ogolnie to cala gra Casse jest fajna.Spiep...lem ja troche nie doceniajac rzymian(myslalem ze pojdzie troche trudniej niz z dotychczasowymi przeciwnikami z ktorymi walczylem)i zbyt szybko atakujac ich bez wiekszego planu dzialania ani dobrego przygotowania(choc SPQR nie dal mi wiekszego wyboru.Bez konca wysylal by armie przeciwnko mnie w galii).Najbardziej lubie grac wlasnie rzymianami ale fajne to uczucie zobaczyc cala italie podbita przez "barbarzyncow";p

Jak to jest walczyc np. takim Koinon Hellenon przeciwko SPQR?Tez trudno ich podbic czy idzie latwiej majac po swojej stronie falange?
grałem macedonia
jest łatwo, jednak bez pomocy kawalerii wiele nei zdziałasz, od falangi lepsi sa hoplici bo sa bardziej mobilni

Baal-Melkart
30-05-2010, 15:08

W zasadzie to wlka z Rzymem nie jest jakaś szczególnie trudna, ale faktycznie prezentuje on sporą wolę przetrwania wysyłając dużo nowych armii zanim padnie (nie wiem czy nie działa tu jakiś skrypt. Grając kiedyś plemieniem Aeudów miałem wrażenie, że po wkroczeniu do Italii Rzym dostaje nowe armie w prezencie). Gdy gra się Epirem i nie chce się stracić Tarent to trzeba pobić Rzym w zasadzie jedną armią. Flanga w tym wypadku była nieoceniona i stanowiła najbardziej żywotną cześć mojej armii. Trzeba tylko stosować się do kilku zasad. Np zawsze ustawiać armię na zboczu gór na mapie strategicznej. Przewaga wysokości w bitwie to duży atut.

ps. kampania Brytami bardzo ładna.

grałem macedonia
jest łatwo, jednak bez pomocy kawalerii wiele nei zdziałasz, od falangi lepsi sa hoplici bo sa bardziej mobilni

Macedonia i Helleni to duża różnica. Ci ostatni mają chyba tylko jedną jednostkę sarissofori. Co do hoplitów i falangi typu macedońskiego to ja wolę tę drugą, ale w końcu każdy ma swoje upodobania. Czy od hoplitów nie lepsi są Thorakitai?

pete
30-05-2010, 22:13
Jako że grałem ostatnio kampanie KH to się wypowiem. Grecy nie walczą falangą tylko hoplitami, a to znacząca różnica. Hoplici greccy dość słabo radzą sobie właśnie z piechotą rzymską, z innymi wojskami idzie im całkiem nieźle. Trzeba powiedzieć, że SPQR ma znacznie silniejszą piechotę.
Dobrze z Rzymianami radzą sobie wojska barbarzyńców. Piechota galijska, czy z półwyspu iberyjskiego całkiem nieźle spisuje się w starciach przeciwko Rzymianom.
Falanga natomiast radzi sobie świetnie przeciwko każdemu rodzajowi wojsk. Jednak wymaga trochę cierpliwości i czasami trzeba przeczekać przeciwnika, można też pomagać sobie kawalerią. Macedonią dość łatwo i szybko można podbić wszystko bez problemów, Grekami jest trochę trudniej.

grałem macedonia
Hoplici lepsi od falangi :lol: :lol: Może i są trochę bardziej mobilni, ale do siły falangi sporo im brakuje. Widzę, że nie grałeś za bardzo KH, bo w praktyce zadania hoplitów podczas bitwy są podobne do tych jakie ma falanga, a ta jest dużo mocniejsza.
Hoplici Grecy to jednostki ciężkozbrojne, więc są też dosyć wolne i szybko się męczą. Na polu bitwy nawet ciężko im doścignąć uciekających falangitów ;)

W Europę Universalis grałeś? Świetna gra. Mi najbardziej do gustu przypadła część II. Trzecia, mimo liftingu i rozbudowy, jakoś mnie nie porwała, ale też niezła.
No niestety nie grałem, chociaż słyszałem trochę pochwał na jej temat. Może na wolnym czasie kiedyś odpale 8-)

Ogólnie Rzym nie jest szczególnie wymagającym przeciwnikiem, robi się groźny dopiero w późniejszym etapie, jak uda mu się podbić pół Europy :). Najgorzej walczy się ze spamem falangi (Selucydzi!!) i plemionami stepowymi.

odi.profanum
01-06-2010, 22:25
W Eb gram od około 5 dni i takie mam pytanie do Was
Nie wydaje wam się że Ptolemeusze są mocno przesadzeni? To co oni u mnie robią to jest masakra ( gram Rzymem ) Popatrzcie na obszar który podbili. Teraz tłuką Baktrię :shock: . Może trochę mojej winy bo przez 50 lat się nie ruszałem z poza Italii ( dopiero po I reformie ). Jak tak dalej pójdzie to bodbiją 2/3 mapy. A nie chce ich pacyfikowac przed reformą Mariusza, jendak chyba będe musiał. A czy u was Germanie tez takie wjazdy robili do Italii po 2 pełne armie co 2 tury ( gram na vh )? Akurat na screene to niedobitki tego co przyszło ale za 2 czy 3 tury znowu przylezie. nawet mając z nim sojusz po jakimś czasie podłaził i atakował moją armię. Już nawet nie chce mi się grać z nimi bitew tylko z automata, chybą że mają mocnego generała to wtedy jednak trzeba. I czy Epir też w waszych kampaniach rozklepał tak szybko Macedonię?
http://img202.imageshack.us/img202/5179/ptolemeusze.jpg (http://img202.imageshack.us/i/ptolemeusze.jpg/)

TheLastRemnant
01-06-2010, 22:41
Epir zazwyczaj bardzo szybko podbija Pelle i Demetrias.Czasami Macedonia sie podnosi po tym i nawet potrafi jeszcze dokopac Epirowi.Zaczelem grac od nowa Rzymem i mam rok 231bc a Epir wciaz nie zniszczyl Macedonii,ba moze i Macedonia zniszczy Epir.Co do Ptolemeuszy to zalezy.Nieraz podbija Seleucydow a nieraz Seleucydzi ich jak w mojej kampanii.Seleuką udalo sie przetrwac ataki ze wszystkich stron a nawet zaczeli wydzierac ziemie egiptowi.Okolo 240bc oblezyli nawet Alexandrie ale przekupilem ich armie bo wolalem aby nie zdominowali calego wschodu.Moze jeszcze Ptolemeusze sie podniosa i odzyskaja troche swoich ziem.

Kyuzo
02-06-2010, 09:56
Ładnie się kręci temacik o EB 8-)
Sam póki co nie grywam już w tego moda, ale często tu zaglądam poczytać o dokonaniach innych szczególnie jak się screen`y pojawiają. Parę postów wyżej można podziwiać 'zniebieszczały' Rzym, co nazbyt częstym widokiem nie jest. Choć z drugiej strony jak się już Casse podbije Brytanie (co nie jest takie łatwe) to reszta świata jest tylko kwestią czasu :twisted:

Nie wydaje wam się że Ptolemeusze są mocno przesadzeni?
Trochę tak... Niestety. Dlatego się zawsze cieszę jak im Selki się nie dają i nawet czasem zaczynają wygrywać.

A czy u was Germanie tez takie wjazdy robili do Italii po 2 pełne armie co 2 tury ( gram na vh )? ... I czy Epir też w waszych kampaniach rozklepał tak szybko Macedonię?

Co do Germanów to się dziwie, że takie imperium stworzyli, ale to właśnie jest najlepsze w TW, że nigdy do końca nie wiadomo czym nas zaskoczą inne nacje. W moich kampaniach Rzymem z zazwyczaj Germanie skupiają się na walce z Sarmatami lub Getai i mimo wojen z Galami zbyt wiele im ziem nie zajmują.
A Epir faktycznie mocno bije Macedończyków, ale oni najczęściej szybo się odbudowują w Azji Mniejszej, co nie zmienia faktu, że tracą swoje rodzime terytoria. Epir ogólnie jest bardzo mocną nacją, ale daje się łatwo pokonać jak gramy Rzymem, bo mu kiepsko idzie obrona przed desantami :twisted:

odi.profanum
02-06-2010, 12:42
A jeszcze takie pytanie: u mnie brytole w ogóle się nie ruszają z wysp, nawet dyplomatów nie wysyłają ,a co jakiś czas mam info, że mają nawet więcej kasy niż ja. Nie mam pojęcia co oni robią, bo tam nawet jeszcze dyplomaty nie wysłałem. U was też jak gracie są tacy bierni, czy jednak wpadają na kontynent? Może mam jakiegoś buga? Niby skrypty odpalam. Fajnie jakby zaczęli tłuc germanów.
A czy do Roma nie ma jakiegoś wallhacka? :D Mam wrażenie, że połowa bitew rozgrywa się w lasach. A gdzieś w Galii czy bardziej na północny wschód to już jest masakra - monstrualne drzewa. Szczegolnie z Germanami mam tak, że przeważnie się wszystko w lasach dzieje, gdzie kompletnie nic nie widać i nie wiem co się dzieje. Ale komp wie doskonale i straty rosną w sumie 1:1. Irytujące to jest.

TheLastRemnant
02-06-2010, 14:26
U mnie Casse nigdy nie rusza sie z wysp.Nie mam pojecia jak moga miec tyle kasy(mialem ponad 100tys. a to jednak oni byli najbogatsza frakcja).Co do germanii to zazwyczaj podbijaja miasta na wschod od renu i moze potem atakuja miasta na zachod od niego(wtedy najczesciej juz sa moje wiec atakua mnie).Nigdy nie mialem tak aby sweboz wchodzil do italii z pelnymi armiami.Jesli chodzi o drzewa to istnieje jakis minimod ktory je zmniejsza ale go nie uzywalem.Ja zawsze staram sie znalezc jakis skrawek ziemi nie pokryty tymi gigantami i tam sie bronie poki jednostki wroga nie zaczna uciekac,wtedy rzucam wszystkich w poscig.

odi.profanum
02-06-2010, 15:15
A czyli nie jestem sam. Może chodzi o jakieś uwarunkowania historyczne: izolacja brytów? Nie wiem jak to z nimi było naprawdę. Ja Galię mam zamiar podbić nową armią Mariusza i w zasadzie po tej reformie zacząć na serio zabawę w romanizację - szczególnie Ptolemeuszy.

Marat
02-06-2010, 15:32
Po prostu AI nie wykorzystuje statków do desantu, tu tkwi tajemnica ;) Chyba na Alexie jest lepiej pod tym względem.

CaiusCosades
02-06-2010, 16:36
Co do olbrzymich drzew - wydaje mi się, że jest to zamierzone utrudnienie ze strony twórców. Dzięki temu, podbój zarośniętej lasami Germanii staje się trudny jak w rzeczywistości :) Oktawian także zmienił się od porażki w Lesie Teutoburskim :)

TheLastRemnant
02-06-2010, 16:56
A czyli nie jestem sam. Może chodzi o jakieś uwarunkowania historyczne: izolacja brytów? Nie wiem jak to z nimi było naprawdę. Ja Galię mam zamiar podbić nową armią Mariusza i w zasadzie po tej reformie zacząć na serio zabawę w romanizację - szczególnie Ptolemeuszy.

Ja tak samo.Staram sie grac w miare historycznie i tym razem zaczne podbijac galie dopiero po reformie mariusza i w w miare w tym roku w ktorym cezar zaczal swoj podboj.Zmieniles sobie w scripcie ilosc prowincji potrzebnych do reformy mariusza?Tworcy wpisali tam 89 prowincji(ale potrzebnych jest 90),ja zmienilem sobie na 44 bo 89 to stanowczo za duzo a po zdobyciu italii,grecji,polnocnej afryki i hiszpanii bede miec wlasnie 44,moze troche wiecej.Jesli nie zmieniles to radze to zrobic.

odi.profanum
02-06-2010, 17:51

Ja tak samo.Staram sie grac w miare historycznie i tym razem zaczne podbijac galie dopiero po reformie mariusza i w w miare w tym roku w ktorym cezar zaczal swoj podboj.Zmieniles sobie w scripcie ilosc prowincji potrzebnych do reformy mariusza?Tworcy wpisali tam 89 prowincji(ale potrzebnych jest 90),ja zmienilem sobie na 44 bo 89 to stanowczo za duzo a po zdobyciu italii,grecji,polnocnej afryki i hiszpanii bede miec wlasnie 44,moze troche wiecej.Jesli nie zmieniles to radze to zrobic.
Nie, myślałem, że od razu jest 45. mam 215 r p.n.e i 40 prowincji. Gdzie mam to zmienić?
A co do utrudnień w związku z drzewami: sorry ale raczej niemożliwe aby każde drzewo było wielkości 100m sekwoi z USA. Rozumiem normalnej wielkości drzewa ale nie takie mutanty.
AI robi desanty - Kartagina z Hiszpanii przerzucała wojska by się bronić przed moją armią.

TheLastRemnant
02-06-2010, 21:41
[quote="odi.profanum":30v3bmkt]A czyli nie jestem sam. Może chodzi o jakieś uwarunkowania historyczne: izolacja brytów? Nie wiem jak to z nimi było naprawdę. Ja Galię mam zamiar podbić nową armią Mariusza i w zasadzie po tej reformie zacząć na serio zabawę w romanizację - szczególnie Ptolemeuszy.

Nie, myślałem, że od razu jest 45. mam 215 r p.n.e i 40 prowincji. Gdzie mam to zmienić?
A co do utrudnień w związku z drzewami: sorry ale raczej niemożliwe aby każde drzewo było wielkości 100m sekwoi z USA. Rozumiem normalnej wielkości drzewa ale nie takie mutanty.
AI robi desanty - Kartagina z Hiszpanii przerzucała wojska by się bronić przed moją armią.[/quote:30v3bmkt]

Wejdz w folder w ktorym zainstalowales Rome Total War>EB>Data>scripts>show_me>EBBS_SCRIPT

W dziale 2c sa Roman Reforms.Znajdz czesc Marian Trigger,przy koncu tej czesci znajdz ten tekst:

;Unconditional Player Reforms
monitor_event FactionTurnEnd FactionType seleucid
and FactionIsLocal
and I_CompareCounter Romanii_Reform = 1
and I_NumberOfSettlements seleucid > 89

set_counter Romanii_Reform 2
set_counter MarianReformsAdvisor 1

terminate_monitor

end_monitor

Liczbe 89 zmien na jaka chcesz,to ilosc miast potrzebnych do uruchomienia reform.Ja mam tam zmienione na 44(jednak reforma uruchomi sie dopiero po zdobyciu 45).

Reforme Augustusa dosc trudno osiagnac wiec jesli chcesz aby uruchamiala sie jak Marian Reform po zdobyciu odpowiedniej ilosci miast to w tym samym pliku znajdz czesc Imperial Trigger.

and I_CompareCounter Romani > 54
and I_TurnNumber > 499
;and BattlesFought > 399
and I_CompareCounter Romanii_Reform = 2
and I_CompareCounter AugustanReformatorCounter = 1

set_counter Romanii_Reform 3
set_counter AugustanReformsAdvisor 1

end_monitor

Po tym kawalku wklej ten tekst:

and FactionIsLocal

terminate_monitor

end_monitor

Liczbe 89 zmien na jaka chcesz.(Po zdobyciu italii,hiszpanii,galii,grecji,afryki,azji mniejszej i egiptu pownno miec 90 prowincji dlatego u mnie jest to liczba 89)
Po tym co wlasnie wkleiles powinno sie znajdowac to:

monitor_event CharacterTurnStart Trait Augustus > 1

set_counter AugustanReformatorCounter 1

end_monitor

set_counter Romani 0
end_monitor
jesli nie ma to chyba w zlym miejscu wkleiles ten tekst.
Dalej jest sekcja "Polybian Placement".

Krang
03-06-2010, 01:10

W sumie jest to możliwe. W końcu te drzewa mogły tam rosnąć od kilkuset/ kilku tysięcy lat, co nie zmienia faktu, że w grze jest to faktycznie irytujące. :)

odi.profanum
03-06-2010, 02:16

W sumie jest to możliwe. W końcu te drzewa mogły tam rosnąć od kilkuset/ kilku tysięcy lat, co nie zmienia faktu, że w grze jest to faktycznie irytujące. :) Ale czy wielkość - wysokość jest adekwatna do wieku drzewa? Nie jestem specjalistą ale wydaję mi się, że raczej nie. W Romie WSZYSTKIE drzewa w Germanii są olbrzymami, właściwie lasy składają się tylko z takich, co jest po prostu przegięciem. Z resztą jest to irytujące ale w sumie to tylko pierdółka. Wystarczy tam nie atakować ;)

Kyuzo
03-06-2010, 07:48
Wielu graczom przeszkadzały te drzewa. Tych największych (drzew, a nie malkontentów) można się pozbyć korzystając z tego malutkiego submoda:
Getting rid of the giant trees (http://forums.totalwar.org/vb/showthread.php?112360-Getting-rid-of-the-giant-trees)

Instalacja (może wydawać się odrobinę kłopotliwa):

- Pobieramy nowy MAP_CLIMATES.TGA tutaj (http://www.axifile.com/?6256200) lub tutaj (http://www.freeformatics.com/system/0000/0050/Remove_Giant_Trees.zip)
- Wchodzimy do .../EB/Data/world/maps/base/ i robimy kopie zapasową MAP_CLIMATES.TGA i map.rwm
- Kopiujemy ściągnięty MAP_CLIMATES.TGA do .../EB/Data/world/maps/base/ zastępując istniejący i usuwamy map.rwm
- Włączmy EB odpalamy kampanie i wyłaczamy grę
- Wchodzimy do .../EB/Data/world/maps/base i kopiujemy nowo wygenerowany map.rwm do .../EB/sp game edu backup zastępując tam istniejący
- I gotowe. Mod kompatybilny z save`ami.

ottoman
03-06-2010, 10:14
co zmienia ten modzik?

http://www.megaupload.com/?d=EX29C9ML

Tzn skiny z RS na mapie kampanii? Moglibyscie dac screena? Bo zamierzam od nowa zaczac grac a nie wiem czy to fajne ;d

Jakie sa fajne frakcje na zachodzie? Grałem rzymem, arverni, macedonia.

Fajnie sie gra kartagina? Bo nie widze zeby ktos nia grał

Kyuzo
03-06-2010, 10:41
Zawsze gram na texturach kampanii z RS, a to mała galeria (http://img40.imageshack.us/gal.php?g=rometwalx20090916091306.png)

Sam nigdy nie grałem Kartaginą (trza by to nadrobić), ale wygląda, że to raczej bardzo łatwa frakcja. Fajne ma jednostki choćby słonie bojowe. Bardzo bezpieczną pozycję i dwie drogi podboju.
Albo rusza na Rzym i robi Blitzkrieg już na początku gry albo podbija Hiszpanię i uderza na Rzym z dwóch stron.
Dalsze podboje to już banał 8-)

TheLastRemnant
03-06-2010, 14:05
Gram na Rs textures wiec jakbys chcial jeszcze zobaczyc to spojrz na poprzednia strone i moje screeny z gry Casse.
Co do fajnych frakcji to polecam wlasnie Casse.Kartagina nigdy nie gralem w EB bo nie podoba mi sie zbyt duza ilosc prowincji na starcie i ich rozrzucenie.Jesli zawsze grales tylko frakcjami zachodnimi to sproboj Baktria na wschodzie.Poczujesz egzotyke;p

ottoman
03-06-2010, 16:20
a jak sie gra Koinon Hellenon? Bo grałem kiedys maceodnia i było fajnie tylko ze troche latwo sie niszczyło rzym ;d czy KH sie fajnie gra?

TheLastRemnant
na jakim poziomie trudnosci grałes?

edit
jaki tu jest wpływ odległosci od stolicy bo zapomniałem? bo chciałem sobie baktria zrobic kolonie w rzymie ;d

MateuszKL
03-06-2010, 16:35
KH jest najlepsze. :) Przynajmniej dla mnie.

ottoman
03-06-2010, 17:08
KH jest najlepsze. :) Przynajmniej dla mnie.
mógłbys rozwinac wypowiedź? ;p

MateuszKL
03-06-2010, 17:19
Rozwijałem kiedyś... ;) Urzekł mnie klimat odbudowy Grecji. Ale inni mogą Ci powiedzieć, że to nuda ("cioty, nie mają jazdy!!!!oneone")

ottoman
03-06-2010, 17:34
Rozwijałem kiedyś... ;) Urzekł mnie klimat odbudowy Grecji. Ale inni mogą Ci powiedzieć, że to nuda ("cioty, nie mają jazdy!!!!oneone")
skoro nie ma jazdy to podziekuje zagram baktria i spróbuje rozwalic rzym ;d ale to dopiero jak dostane zasilacz nowy ;d

MateuszKL
03-06-2010, 17:35
Chodzi o to, że jednostka generalska to piechota.

TheLastRemnant
03-06-2010, 17:59
I to zajeb..ta piechota:] Mianowicie Spartiatai Hoplitai (Spartan Hoplites).
Konnica tez jest ale moze nie najepsza.Z oficjalnej strony:

Hippakontistai (Hellenic Skirmisher Cavalry)
Hippeis (Greek Medium Cavalry)
Prodromoi (Successor Medium Cavalry)(jedna z lepszych)
Hippeis Xystophoroi (Greek Noble Cavalry)

Co do wczesniejszych pytan to gram na normal/normal.Na wyzszych komp dostaje za duzo kasy do pomocy a jednostki bonusow na polu walki a to mi sie nie podoba.
Co do gry Koinon Hellenon to dobrze mi sie gralo.Na poczatku podbilem Kydonie(szturmem,jednostka generala wszystko pozamiata z ulic miasta;]),potem przerzucilem sily z Kydoni do grecji i oblezylem Korynt i Chalkis(z chalkis macedonia bedzie spamowac cie armia wiec lepiej szybko je podbic).Duza armia macedonii ktora stoi blisko aten pojdzie na polnoc aby bronic miast przed epirem(choc nie jestem na 100% pewien czy zawsze i pozniej moze wrocic ale wtedy raczej bedziesz juz mial sily aby sie obronic).Po podbiciu tych miast dalsza ekspansja nie stanowi problemu.Niestety nie gralem tyle aby najechac rzym wiec nie wiem jak wyglada walka z nim.
Baktrią moze byc z poczatku trudno bo ma sie w koncu tylko jedno miasto.Podbij Kophen,a potem Alexandropolis.To powinno Cie wyciagnac z dlugow.Grajac kiedys ta frakcja zerwalem sojusz z Seleucydami i potem nekaly mnie ich armie(nie duze)wiec radzilbym na poczatku trzymac sojusz z nimi.
Co do stolicy to grajac Casse po podbiciu Rzymu wyznaczylem go jako stolice i od razu wszystkie miasta na wyspach brytyjskich zmienily kolor buzek z zielonego na czerwony wiec im wieksza odleglosc od stolicy tym wieksze nie zadowolenie.Dobrze jest tez wybrac na stolice jakies dobrze rozwiniete miasto a nie biedna wioche.

MicCal
03-06-2010, 19:19

No akurat ci hoplici generała na Spartan raczej nie wyglądają (i dobrze, bo jakby to wyglądało, jakby każden jeden gienek ze Spartanami latał :P), ale wymiatać rzeczywiście potrafią. Spartanie zresztą też potrafią nieźle dać popalić, ale z tego co pamiętam to kosztują fortunę...

ottoman
03-06-2010, 19:22
popatrzylem na sr gł i baktria ma słonie! ojojoj bedzie sie działo ;p zebym tylko jutro dostał przejściówke to sobie przez ok 2 dni na czytym romku zeby go rozruszac a w niedzieje ciesniemy EB ;d ofc bede screeny wrzucał a moze sie was nawet radził ;p

TheLastRemnant
03-06-2010, 20:42

No akurat ci hoplici generała na Spartan raczej nie wyglądają (i dobrze, bo jakby to wyglądało, jakby każden jeden gienek ze Spartanami latał :P), ale wymiatać rzeczywiście potrafią. Spartanie zresztą też potrafią nieźle dać popalić, ale z tego co pamiętam to kosztują fortunę...

Z tego co pamietam to sa to spartascy hoplici.Moze nie kazdy gienek ich ma ale sa to oni.Gdy walczylem z kartagna byl tam nawet jeden gieek ktory mial gwardie przyboczna wlasnie ze spartiatow zlozona.

odi.profanum
04-06-2010, 00:43
A ja dziś miałem mało śmiesznego buga ( pierwszy raz odkąd gram w rtw mam taką akcję )
Oblegałem Citre i po turze oblężenia przystępuję do szturmu. A tu takie cuda:
http://img263.imageshack.us/img263/7231/bugzu.jpg (http://img263.imageshack.us/i/bugzu.jpg/)
Dodam, że przed bitwą nie mogłem przemieścić/rozstawić oddziałów ( tych taranów ) gdzieś na wolne, puste pole - bez drzew. Jak widać z obrazka nie mogę zaatakować osady bo mi drzewa przeszkadzają :shock: , moje tarany się przez nie nie przebiją. Wychodzi na to, że najskuteczniejszą metodą obrony przed rzymskimi legionami są armie krzaczorów broniące dostępu do miasta :lol: :lol: :D
Kurde te drzewa się chyba na mnie uwzięły w tym EB :? .

Baal-Melkart
04-06-2010, 17:12
Z tego co pamietam to sa to spartascy hoplici.Moze nie kazdy gienek ich ma ale sa to oni.Gdy walczylem z kartagna byl tam nawet jeden gieek ktory mial gwardie przyboczna wlasnie ze spartiatow zlozona.

Nie, to Somatophylakes Strategou, czyli elitarna straż generalska, ale ze Spartanami nie mają raczej nic wspólnego. Co do Kartaginy to chodzi Ci o Ksantipposa. Oczywiście był Spartiatą i z tej przyczyny w grze dostał orszak ze Spartan.

TheLastRemnant
04-06-2010, 19:03
http://img526.imageshack.us/img526/695/beznazwy1so.jpg (http://img526.imageshack.us/i/beznazwy1so.jpg/)

Co oznacza "Rebellion only 3"?Ze jak np. wybuduje te baraki w Rzymie to na terenie Latium bedzie sie pojawiac o trzy razy mniej buntownikow czy co?

P.S. W mojej kampanii Rzymem Seleucydzi podbili juz wiekszosc wschodu i prawie zniszczyli Ptolemeuszy:[

ottoman
04-06-2010, 21:02
http://img526.imageshack.us/img526/695/beznazwy1so.jpg (http://img526.imageshack.us/i/beznazwy1so.jpg/)

Co oznacza "Rebellion only 3"?Ze jak np. wybuduje te baraki w Rzymie to na terenie Latium bedzie sie pojawiac o trzy razy mniej buntownikow czy co?

P.S. W mojej kampanii Rzymem Seleucydzi podbili juz wiekszosc wschodu i prawie zniszczyli Ptolemeuszy:[
nie wiem ;d ale chyba tak ja zawsze buntowników (tylko tych którzy z nikad sie pojawiaja na moich ziemiach) rozwalam na kodzie bo imo to jest bez sensu zebym musiał sie pierniczyc z 2 oddzialami ;p

kuzwa nie bvylem dzis po zasilacz bo sie starej nie chciało jechac, jak jutro mi oddadza skuter z naprawy sam se pojade ;p juz sie nie moge doczekac az odpale romka xd

Hern86
04-06-2010, 21:19
Mam pytanie następującej treści: Co trzeba zrobić żeby skutecznie pogmerać w plikach tekstowych EB? Szczególnie chodzi mi o export desc units problem jest taki że niby zapisuje zmiany ale po włączeniu gry EB wraca do poprzednich ustawień. Kiedy wyłączę grę otworzę plik to okazuje się że tam też wszystko wróciło do domyślnych ustawień. Dodam że skutecznie zmieniałem plik export descr buildings i wszystko śmigało problem jest z jednostkami. Próbowałem coś szukać w dokumentacji jednostek (EB Documentation) ale nie znalazłem tam miejsca gdzie mógłbym coś zmienić np w statystykach rodzaju broni itd. Czy ktoś próbował się w to bawić i może podpowiedzieć jak obejść to przywracanie domyślnych ustawień?

TheLastRemnant
04-06-2010, 22:11
Musisz rowniez zamienic kopie tego pliku ktora jest w sp game edu backup.

Hern86
05-06-2010, 00:01
Dzięki piękne :) wszystko działa, a może mnie ktoś jeszcze uraczyć informacją na temat pliku descr start, problem jest analogiczny jak w moim poprzednim poście, też gra powraca do domyślnych ustawień a w folderze sp buckup nie ma drugiego descr startu przejrzałem pozostałe foldery i nigdzie nie znalazłem rozwiązania

TheLastRemnant
05-06-2010, 01:11
Chyba chodzi Ci o "descr_strat",tak?Sproboj zrobic tak-kliknij prawym myszy na pliku i zaznacz kwadracik tylko do odczytu,zastosuj i ok.Wtedy nie powninna zmieniac sie jego zawartosc automatycznie.Choc nie sadzilem ze RTW to robi.Tylko w dodatku do MIITW czyli Kingdoms ten plik byl defaultowo zaznaczony jako tylko do odczytu.Mozliwe tez ze bedziesz musial zaczac gre od nowa aby zmiany zostaly wprowadzone.

Hern86
05-06-2010, 09:12
Hm... problem okazał się bardziej złożony. Faktycznie chodziło mi o descr_strat ale w sumie problem polega na tym że zawartości pliku po zapisaniu i uruchomieniu gry nie zmienia się tzn. zachowane są zmiany które wprowadziłem tylko gra nie uruchamia tych zmian (wczoraj źle napisałem ale było już późno i nie dopatrzyłem ;) ), za każdym razem uruchamiałem kampanie od nowa. Wprowadzałem następujące zmiany: dodawałem po prostu w jednym mieście barak o jeden poziom wyższy niż tam się znajduje na starcie. Dopilnowałem żeby budynek był na odpowiednim poziomie reformy, poszukałem jego dokładnej nazwy w eksport_descr_buildings skopiowałem więc w tym raczej nie ma obsuwy. Ciekaw jestem co jeszcze można zrobić...

TheLastRemnant
05-06-2010, 12:00
Ja juz nie pomoge bo sie nie znam na modowaniu;]
W tym temacie ktos Ci raczej szybciej pomoze- http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=36&t=4328

Hern86
05-06-2010, 12:57
Dzięki za pomoc TheLastRemnant :D popytam w tamtym temacie, Pozdrawiam

TheLastRemnant
05-06-2010, 16:35
Nie ma za co.
Ktos zna odpowiedz na moje pytanie ktore padlo 3-4 posty wyzej?Jestem prawie pewien ze chodzi o czestotliwosc pojawiania sie armii buntownikow(tych malych,czasem wiekszych co blokuja drogi)ale nie wie jak mam rozumiec "rebellion only np.2".

Moja kampania Romani:
http://img413.imageshack.us/img413/144/rometwalx20100605174725.jpg (http://img413.imageshack.us/i/rometwalx20100605174725.jpg/)

Mialem podbijac historycznie ale nie chcialo mi sie juz bezczynnie siedziec i tylko rozbudowywac miasta wiec skonczylo sie na tym ze w 210 bc podbilem ,italie,sycylie,galie przedalpejska,iberie,grecje i afryke polnocna.Okolo 209 bc pojawila sie reforma mariusza a w 206bc oblezylem massilie nowo stworzonym legionem.Kartagina i Lusotanna zniszczone przeze mnie.Gdy zaatakowalem Arveni(massalia) to aeudzi i epir zgodzili sie wreszcie na zawieszenie broni choc prosilem o to juz chyba od 220bc:]
Seleucydzi prawie zniszczyli ptolemeuszy ale mam nadzieje ze sie troche pochamuja z ekspansja bo zawarlem z egiptem sojusz i nawet powiedzialem ze udziele im pomocy militarnej przeciwko seleucydom(choc na razie nie mam zamaru ich atakowac).Kilka tur wczesniej dalem 2 razy w podarunku ptolemeusza po 100tys(stac mnie juz a co;])ale nie wiele zdzialali do tej pory z ta kasa.Chyba wysle dyplomate do Baktrii i sypne im troche kasy bo widze ze niedlugo i oni zostana zjedzeni przez Selkow.Sojusz mam z Koinon Hellenon,Getai(bardzo trwaly,zawarty jeszcze okolo 271 bc!),Sweboz(rozniez trwaly,zawarty okolo 270bc),Baktrią i Ptolemeuszami.W stanie wojny jestem tylko z plemieniem Arvenow ktore szybko zniszcze bo pozostaly mu tylko 3 osady(Massalia jest czwarta ale jej nie licze bo wezme ja szturmem jak tylko ponownie zasiade do gry),do tego moi szpiedzy nie zauwazyli zadnej ich armii.Sklad mojej zreformowanej armii jest i bedzie taki jak widac.Zmieniac sie beda tylko jednostki miotajace i konnica(na screenie jej nie ma ale zamierzam ja zrekrutowac w galli-Equites Gallorum).
BTW czy w Italii nie mozna juz rekrutowac konnicy?W Rzymie mam przed ostatni poziom barakow i nie ma konnicy:[

Baal-Melkart
06-06-2010, 14:35

Odpowiedzi na 100% nie znam, ale z doświadczenia mogę powiedzieć, że owi panowie z maczugami pojawiają się, gdy miasto się buntuje. Być może liczba 3 dotyczy ilości tej formacji jaka się pojawi podczas buntu.

W sumie rzadko się zdaża. Na ogół to Ptolemeusze dają w kość Seleucydom.

TheLastRemnant
06-06-2010, 22:32
Raczej nie.Gdy dzis gralem to zbuntowalo mi sie jedno miasto w hiszpanii i nie bylo tam tej formacji o ktorej mowisz.

ottoman
07-06-2010, 19:31
łohooo ;) mam zasilacz teraz kilka dni testów na zwykłym roku i od piatku cisne kampanie na EB, juz sie nie moge doczekac

odi.profanum
18-06-2010, 14:24
Ej co się stało z kawalerią po reformie Mariusza? Nie mogę rekrutować w ogóle jazdy: poza numidyjską i tą cienką - grecką. Też tak macie?

TheLastRemnant
18-06-2010, 20:14
Tak,w Italii nie mozna juz rekrutowac kawalerii.W galii equites gallorum,w germanii equites germanorum,w tracji equites thracum,w hiszpanii equites hispanorum i chyba jeszcze jakies.Po reformie augustusa kawaleria wraca chyba do italii.
P.S. To "rebellion only" oznacza doswiadczenie.W wersjii wczesniejszych od 1.1. nazywalo sie to experience only ale zmienili na rebellion.

Trias
19-06-2010, 13:07
Hej

Mam takie pytanie.

Mam Rome Total War. Polską wersję językową- oryginał (żeby nie było pytań). Chciałbym zainstalować nowe EB, bo już 2 lata nie grałem, żeby zobaczyć jak kampania wygląda, a może nóż mi się spodoba i pogram. Tylko mam w związku z tym kilka pytań.
Pamiętam ,że EB instalowałem jakieś pół roku temu i skończyło się to totalnym crashem Romy. Musiałem grę wyinstalować, a na dodatek się wnerwiłem i usunąłem wszystkie patche i mody jakie miałem z Romy.

Tak więc chciałbym zainstalować teraz sobie Rome + EB.
Opiszę co chciałbym zrobić, a wy mi powiedzcie, czy to ok, czy to może droga do kolejnego crashu.

1)Insatluje RTW (nie mam BI)
2)Instaluje patch 1.3
3)instaluje patch 1.5
4)instaluje Europa Barbarorum v1.1 Full Install
5)instaluje Europa Barbarorum 1.2 Patch

czy to właściwa metoda?

Tymbardziej, że nie mam żadnych dodatków do ROmy, tylko samą czystą grę.

Jo i pozdrawiam. Dzięki za help.

glaca
19-06-2010, 13:15
u mnie instalacja wygladala identycznie i wszystko działa.

Kyuzo
19-06-2010, 14:19
Nie zapominajmy o fix`ach na koniec to podstawa aby uniknąć większości CTD. Wszystko jest w poście otwierającym 8-)

Download
TWCenter (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=208081) II totalwar.org (http://forums.totalwar.org/vb/showthread.php?109936-1.2-fixes-you-should-try-before-posting)

Lucius Wagner
19-06-2010, 18:57
Temat żyje, słodko. Sprawa wygląda następująco:
Ukończyłem kampanię Baktrią, zacząłem jarać się Sakami, więc rozpocząłem nimi grę. Po podbiciu Margiany (Antiocheia-Margiane) doradca poinformował mnie o zbliżającej się reformie. Sprawdzam FAQ:

-You must hold Baktra, Marakanda, Alexandreia Eschate, Antiocheia Margiane, Alexandria Ariana or Taksashila for 4 consecutive winters.
Ok. Problem w tym, że reforma nie pojawiła się pomimo upływu jakichś 8 zim.

Druga rzecz, dlaczegóż sojusz Seleukidów z trójką sąsiadów nie jest zrywany w 1 turze, grając Sakami? <zdziwiony>

odi.profanum
19-06-2010, 23:46
Najlepiej to mieć jednego "czystego" Roma i potem robić tylko kopie tego folderu pod różne mody. Ja teraz mam chyba 6 różnych Romów na kompie :D A jak coś nie działa to shift+del i można spróbować z nowym katalogiem :lol:

Baal-Melkart
20-06-2010, 14:10
Ok. Problem w tym, że reforma nie pojawiła się pomimo upływu jakichś 8 zim.

Jeżeli dostałeś informacje o reformie tzn, że już ruszyła. Sakami grałem dawno i już nie pamiętam, czy należało "wybudować" nowy system zarządzania prowincją (te budynki z numerami charakteryzujące sposób kontroli politycznej). W każdym razie nowe jednostki były dostępne chyba tylko w miastach, a nie w małych osadach Saków na północnym wschodzie.

Lucius Wagner
20-06-2010, 19:12
[quote="Lucius Wagner":1dttgsil]Ok. Problem w tym, że reforma nie pojawiła się pomimo upływu jakichś 8 zim.

Jeżeli dostałeś informacje o reformie tzn, że już ruszyła. Sakami grałem dawno i już nie pamiętam, czy należało "wybudować" nowy system zarządzania prowincją (te budynki z numerami charakteryzujące sposób kontroli politycznej). W każdym razie nowe jednostki były dostępne chyba tylko w miastach, a nie w małych osadach Saków na północnym wschodzie.[/quote:1dttgsil]

Tak, wiem. Miałem we wszystkich prowincjach notkę bodaj "Saka reform", aczkolwiek to nie miało żadnego wpływu na grę. Chyba wezmę się za Sauromatae :F

LEGION
21-06-2010, 18:37
:D Zacząłem niedawno grać.. znowu :) i chciałem zapytać czy ktoś majstrował przy skrypcie z rzymskimi reformami, żeby pojawiały się samoistnie w którymś roku i czy pamięta w którym roku dochodzi do skutku reforma Augusta?

Kyuzo
21-06-2010, 19:40
Co do zmian w reformie Mariusza. Te zmiany opisano tutaj (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?p=95973#p95973)

Wejdz w folder w ktorym zainstalowales Rome Total War>EB>Data>scripts>show_me>EBBS_SCRIPT

W dziale 2c sa Roman Reforms.Znajdz czesc Marian Trigger,przy koncu tej czesci znajdz ten tekst:

and FactionIsLocal
and I_CompareCounter Romanii_Reform = 1

set_counter Romanii_Reform 2
set_counter MarianReformsAdvisor 1

terminate_monitor

end_monitor

Liczbe 89 zmien na jaka chcesz,to ilosc miast potrzebnych do uruchomienia reform.Ja mam tam zmienione na 44(jednak reforma uruchomi sie dopiero po zdobyciu 45).
I zmiany reformy Augusta

Reforme Augustusa dosc trudno osiagnac wiec jesli chcesz aby uruchamiala sie jak Marian Reform po zdobyciu odpowiedniej ilosci miast to w tym samym pliku znajdz czesc Imperial Trigger.

and I_CompareCounter Romani > 54
and I_TurnNumber > 499
;and BattlesFought > 399
and I_CompareCounter AugustanReformatorCounter = 1

end_monitor

Po tym kawalku wklej ten tekst:

and FactionIsLocal

terminate_monitor

end_monitor

Liczbe 89 zmien na jaka chcesz.(Po zdobyciu italii,hiszpanii,galii,grecji,afryki,azji mniejszej i egiptu pownno miec 90 prowincji dlatego u mnie jest to liczba 89)
Po tym co wlasnie wkleiles powinno sie znajdowac to:

monitor_event CharacterTurnStart Trait Augustus > 1

set_counter AugustanReformatorCounter 1

end_monitor

set_counter Romani 0
end_monitor
jesli nie ma to chyba w zlym miejscu wkleiles ten tekst.
Dalej jest sekcja "Polybian Placement".
Warunki do reformy Augusta

Augustan
If a man with the drive arises in the Republic, willing to overthrow the Senate, give him the chance and these reforms will take place. (These reforms are not inevitable and are based on whether such a character arrises.)

-At least year 125BC
-Hold 90 settlements
-Have at least 45 type2 settlements
-Fight 400 battles
-Have a general that is:
Sharp/Charismatic/Vigorous
At least Skilled Bureaucrat
At least Arrogans
At least Expert Recruiter
Can't be Selfless
(If these conditions are met, the general will receive a trait telling he wants to seize power. Make him the Faction Heir and as soon as he becomes the leader the reforms will happen.)

LEGION
21-06-2010, 23:41
Kyuzo o tych zasadach to ja wiem.. :) chodziło mi czy ktoś gra z edytowanym skryptem gdzie reforma zachodzi w którymś roku.. i nie wiem właśnie w którym.. ;) Kiedyś grałem 4 razy zanim ukształtowałem postać z takimi cechami i postanowiłem, że więcej nie będę się w to bawił.. :) dlatego ktoś jeszcze na starym forum podał mi jak zmienić skrypt żeby reforma zachodziła bezwarunkowo i teraz tak gram.. :)

TheLastRemnant
22-06-2010, 22:23
Lepiej jest grac z okreslona iloscia prowincji potrzebnych do uzyskania reformy.W roku np. 125bc mozesz nadal miec male imperium i bedzie troche dziwnym uzyskanie ostatniej reformy majac tylko np. italie,sycylie,grecje,hiszpanie,afryke.Ja osobiscie wolo najpierw podbic caly basen morza srodziemnego aby uzyskac imperial reform.Co do reformy mariusza to by to wygladalo troche lepiej i nie problem ustawic trigger reformy w okreslonym roku i napewno bedzie dzialac.

odi.profanum
25-06-2010, 01:01
Hmm dlaczego po zmianie w export.units zmiany nie pozostaja tylko są resetowane? Trzeba zmienić jeszcze jakiś plik by zmiany statystyk funkcjonowały w grze?

Kyuzo
25-06-2010, 07:34
Zakładam, że chodzi o export_descr_unit.txt (czyli edu). Trzeba go jeszcze podmienić w ...\EB\sp game edu backup :idea:

odi.profanum
25-06-2010, 14:32
Dzięki. Ale teraz mi się sejw posypał i stanęło mi na przewijaniu tury. :evil:

TheLastRemnant
25-06-2010, 17:45
Po zmianach w takim pliku zacznij raczej gre od nowa.Nic dziwnego ze sie posypal(chyba ze tez cos zle namieszales).

odi.profanum
25-06-2010, 22:56
Po zmianach w takim pliku zacznij raczej gre od nowa.Nic dziwnego ze sie posypal(chyba ze tez cos zle namieszales).Pododawałem rzymianom +1 do tarcz i teraz się ok walczy z falangą. Moim zdaniem nie powinno, ale niestety straciłem kampanię a już zdobywałem Syrie:cry: :cry:

TheLastRemnant
27-06-2010, 14:35
Co jest ze screen'ami?Dawac zdjecia swoich podbojow nawet jesli nie ma sie czym chwalic;]
BTW gra; ktos frakcja Saba?(Ab' Saby'n)

Baal-Melkart
29-06-2010, 16:18
Co jest ze screen'ami?Dawac zdjecia swoich podbojow nawet jesli nie ma sie czym chwalic;]

To ja zacznę. Otóż nie dawno wróciłem do EB, tym razem jednak do wersji 1.2 pod Aleksandra (wcześniej 1.1 pod Roma). Do poprowadzenia wybrałem moją ulubioną Kart Hadaszt. Postanowiłem jednak nieco zmienić rozgrywkę, aby nie powielać schematów z poprzednich kampani. I tak, zrezygnowałem z rozwiązania jednostki słoni w Lylibajon co zawsze czyniłem dla zrównoważenia budżetu. Zrezygnowałem także, przynajmniej jak na razie, z szybkiej rozbudowy koszar w Nowym Mieście i powoływania elitarnych jednostek. Wszystko po to, aby utrudnić sobie nieco grę. I wyszło mi to na dobre! Po pierwsze już sma gra na Alexie rózni się od tej na Romie. Rzym od razu wziął się za podboje i wkroczył na Sycylię. Początkowo to znosiłem, ale z czasem wojna stała się nieunikniona. Tymczasem ja zająłem wybrzeże Afryki i zainicjowałem ekspansję w Iberii. Na razie skromnie, bo i spieszyć się nie lubię. W tej rozgrywce nadałem mojej armii zupełnie inną strukturę niż w poprzednich kampaniach. Mało jednostek elitarnych za to dużo "przeciętniaków" no i słonie. Te rekompensują słabszą linię piechoty.

"Odkryłem" przy okazji walory lekkozbrojnych Dorkim Maurim.

http://img811.imageshack.us/img811/9435/elemauesinfantry.gif

Wbrew ich statystykom to naprawdę solidna piechota, która potrafi sobie poradzić w trudnych sytuacjach. To oczywiście żaden Święty Zastęp, ale i tak można na niej plegać. Duży plus to spory zasób oszczepów. Rzymu na razie eliminować nie zamierzam, bo dalsza rozgrywka stałaby się nudna. Za to próbowałem wzmocnić plemię Aeudów. Ci jednak nie chcieli przyjąć ode mnie Massali, którą im proponowałem w prezencie. No cóż, będę musiał jej teraz bronić przed legionami...

http://img697.imageshack.us/img697/4531/0026zh.th.jpg (http://img697.imageshack.us/i/0026zh.jpg/)

BTW gra; ktos frakcja Saba?(Ab' Saby'n)

Ciekawa i wymagająca kampania. Gra przeciwko Ptolemeszom i Seleucydom na raz to zawsze wyzwanie. Do tego dość przeciętne jednostki, ale mające swoje zalety. Brak jednak naprawde ciężkiej piechoty i jazdy. Posiłkować się trzeba Machimoi Phalangitai oraz, po wkroczeniu do Lewantu - Iudaioi Taxeis.

TheLastRemnant
29-06-2010, 17:10
Nareszcie:]
Nie wiem czemu ale lubie czytac o przebiegu czyichs kampanii chyba nawet bardziej niz samemu grac o_0
Na twoim miejscu pozbylby sie Massalii chyba ze chcesz w nieskonczonosc bronic sie przed legionami.

CaiusCosades
29-06-2010, 17:52
A już myślałem, że tylko ja mam takie zboczenie :P

Trias
01-07-2010, 13:37
Hej, jest plik spolszczenia do EB 1.2?

TheLastRemnant
01-07-2010, 14:49
Nie

Filmor
01-07-2010, 23:03
Mam pytanko-może ktoś wie. Grając dzisiaj zauważyłem i później sprawdziłem na custom battle, że doświadczenie oddziału praktycznie nie ma wpływu na skuteczność jego ostrzału. Tzn. łucznicy z exp. na 10 strzelają tak jak Ci "świeży". Trochę to mnie zdziwiło, bo w Rome generalnie exp boostował bardzo skuteczność łuczników...chociaż oczywiście nie mówię, że to źle bo tak jest bardziej realistycznie:). Tylko dziwne jest to, że statsy rosną a jak strzelali tak strzelają. Co ciekawe ulepszenia broni znacznie poprawiają skuteczność:). Nie ma porównania między +3 exp a +3 broń-przy pierwszym zero różnicy a przy drugim masakra. Ktoś wie jak to dokładnie jest liczone?

odi.profanum
04-07-2010, 00:12
No nie wiem. Grając Rzymem przeciwko Egiptowi mam przeważnie w armii 7-9 oddziałów kreteńskich łuczników i tylko patrze jak orają wojska wroga :lol: Szczególnie przy bitwach o mosty czy jakiś gorach ( oczywiście gdy na nich stoją moje oddziały ). A ci na srebrnych belkach mają zwykle więcej zabitych niż ci "nowi".

A ja mam pytanie.
Czy istnieje w EB armour lepszy od tego brązowego ( w Romie był brązowy, srebrny,złoty )?

LEGION
04-07-2010, 10:54
Nie istnieje.. Tylko brązowy miecz i tarcza..

pete
06-07-2010, 09:35
No troszkę czasu się nie odzywałem, ale w między czasie pograłem trochę Rzymem.
Na początku założeniem było nie podbijanie niczego poza Italią i okolicznymi wyspami. Jednak pływając sobie po morzu głównym generałem, z zaskoczenia zaatakowali Kartagińczycy. Okręt z armią po bitwie wycofał się do brzegów afrykańskich posiadłości Kartaginy i nie miałem jak wrócić. Pozostała więc już tylko walka albo śmierć.
Nie muszę mówić ludziom którzy grali Rzymem, że jedną armią złożoną z podstawowej ciężkiej piechoty można podbijać imperia. Afrykańskie prowincje Kartaginy padły jak muchy, pod naporem tych tanich jednostek o współczynnikach elity :D
Potem sobie przeczekałem kilkanaście lat, aż zaatakowali mnie Ptolemeusze, dla których też nie mogło być litości. Miałem nic nie podbijać, ale wyszło na to że walcząc z tymi dwoma nacjami trochę terenów się zdobyło. Następnie znowu poklikałem trochę turek bez wyraźnego powodu i mapka wygląda jak na załączonym obrazku. Co ciekawe Rzym jest jedyną nacją jaką grałem, która nie miała problemów finansowych, po 20 latach gry miałem już zaoszczędzony okrągły milion, chociaż później kampania w Egipcie trochę kosztowała:)

Nie istnieje.. Tylko brązowy miecz i tarcza..
Istnieje, ale można zdobyć, tylko w wypadku buntu naszych ludzi ludzi w prowincjach przeciwnika. Grałem kiedyś parę tur Sabami i dosyć szybko uzyskałem jednostki na gold, po buncie prowincji Ptolemeuszy.

No nie wiem. Grając Rzymem przeciwko Egiptowi mam przeważnie w armii 7-9 oddziałów kreteńskich łuczników i tylko patrze jak orają wojska wroga :lol: Szczególnie przy bitwach o mosty czy jakiś górach ( oczywiście gdy na nich stoją moje oddziały ). A ci na srebrnych belkach mają zwykle więcej zabitych niż ci "nowi".

Kreteńscy łucznicy są naprawdę zabójczy, szkoda że tak ciężko jest uzbierać ich więcej niż kilka oddziałów. Wiadomą sprawą jest, że ci bardziej doświadczenia mają większy współczynnik ataku i łatwiej przebijają pancerze. Nie widać tego tutaj tak jak w podstawce, bo jednostki są dwa razy odporniejsze, a łucznikom kończą się szybciej strzały. Sprowadza się to do tego, że jednostki dystansowe znacząco straciły na znaczeniu porównując z podstawką.

No i moja kampania Rzymem:

CaiusCosades
06-07-2010, 10:39
Przepiękne Imperivm. Teraz tylko wejść do Mezopotamii i na Indie! Czy ktoś z forumowiczów podbił tą krainę (nie licząc nacji wschodnich - Baktria, Partia, Seleucja)?

TheLastRemnant
06-07-2010, 16:50
pete dlaczego nie pokazales swoich prowincji tylko pustynie?

Filmor
09-07-2010, 10:21
Wiadomą sprawą jest, że ci bardziej doświadczenia mają większy współczynnik ataku i łatwiej przebijają pancerze.

No właśnie problem w tym, że nie:) I dlatego pytam, czy ktoś wie jak to jest zorganizowane-jestem 100% pewien, że na mojej wersji 1.2 doświadczenie w żaden sposób nie wpływa na skuteczność ostrzału-tak jak w medku. Statystyki się zmieniają ale są one "puste" tzn. nie ma żadnej różnicy. Proponuję ustawić w custom battle łuczników naprzeciwko mocno opancerzonego oddziału-raz dopakowanych expem a raz "czystych" i porównać efekty. Wyraźnie natomiast widać różnicę przy zmianie klasy broni ale to też nie ma znaczenia bo w kampanii się jeszcze nie spotkałem z boostowaniem ostrzału...

odi.profanum
10-07-2010, 19:26
pete mam podobne państwo ( wielkościowo ) co ty, czasowo chyba też podobnie.
Są jakieś fajne oddziały auxilla w Azji Mniejszej?

TheLastRemnant
11-07-2010, 14:14
Ostatnio zaczelem od nowa kampanie rzymem i kiedy podbijalem grecje zdarzylo sie cos dziwnego.Koinon Hellenon mialy ostatnia jednostke floty(nie pamietam nazwy ale to byla ta najtansza i najgorsza)wiec chciala ja zatopic swoja flota skladajaca sie z szesciu jednostek ale za kazdym razem kiedy probowalem odnosilem porazke.Ta ich jednosta wydaje sie byc niepokonana.Co prawda byla troche bardziej doswiadczona od moich ale 6 na 1 i wciaz porazka?Za kazdym razem?rzypadek czy celowe zamierzenie tworcow?

pete
12-07-2010, 22:13
Ostatnio zaczelem od nowa kampanie rzymem i kiedy podbijalem grecje zdarzylo sie cos dziwnego.Koinon Hellenon mialy ostatnia jednostke floty(nie pamietam nazwy ale to byla ta najtansza i najgorsza)wiec chciala ja zatopic swoja flota skladajaca sie z szesciu jednostek ale za kazdym razem kiedy probowalem odnosilem porazke

Bitwy morskie rządzą się własnymi prawami i ciężko tu o jakąś regułę, czasami najlepiej powtórzyć bitwę jeszcze raz... W tym przypadku prawdopodobnie pomyliłeś najgorszą jednostkę z elitarną, bo nie wydaje żeby taka sytuacja mogła zaistnieć bez błędu w grze, ale dziwniejsze rzeczy dzieją się na szybkiej walce...

pete mam podobne państwo ( wielkościowo ) co ty, czasowo chyba też podobnie.
Są jakieś fajne oddziały auxilla w Azji Mniejszej?

No jedyną słabością Rzymu jest brak ciekawych jednostek w miastach poza Italią, może za wyjątkiem wojsk helleńskich, fajna jest też piechota egipska :D Innych ciekawych nie zauważyłem, co nie znaczy że ich nie ma :D

No właśnie problem w tym, że nie:) I dlatego pytam, czy ktoś wie jak to jest zorganizowane-jestem 100% pewien, że na mojej wersji 1.2 doświadczenie w żaden sposób nie wpływa na skuteczność ostrzału-tak jak w medku. Statystyki się zmieniają ale są one "puste" tzn. nie ma żadnej różnicy

Zagraj sobie Sakami, zobaczysz wyraźną różnicę w sile ostrzału nowicjuszy i weteranów. Atak rośnie łucznikom dosyć powoli i jest może mało zauważalny. Poza tym ciężko przebić się przez pancerze ostrzałem większości nieskutecznych, dostępnych w grze łuczników. Nawet weterani statystyki mają słabe i tylko łaskoczą ciężko opancerzonych.

pete dlaczego nie pokazales swoich prowincji tylko pustynie?

Jaka pustynia:P przed przybyciem moich wojsk było tam kwitnące imperium :D

Piotruś Oprawca
13-07-2010, 00:42
Witam ponownie. Z nadmiaru wolnego czasu, spowodowanego wakacjami i wyjazdem dziewczyny do babci, postanowiłem powrócić do EB. Jednak jako, że ostatnio miałem robiony format dysku, straciłem wszystkie pliki związane z tym modem. Udało mi się już ściągnąć/załatwić samo EB, to jednak brakuje mi tych dodatkowych smaczków. Jak MiniMod itd. W zasadzie prosiłbym o wrzucenie, jeżeli ktoś posiada minimoda, ponieważ jest on niedostępny na oficjalnej stronie i poprzez TWC(linki wygasły). Pozdrawiam i liczę, na odzew od starych wyg, lub świeższych graczy najlepszego moda pod RTW.

TheLastRemnant
13-07-2010, 01:50
Zakladam ze chodzilo o minimod'a pod alexa bo pod rome.exe plik byl dostepny.
http://rapidshare.com/files/406627627/a ... ex.Exe.exe (http://rapidshare.com/files/406627627/a_.Mini_Mod_Pack_Alex.Exe.exe) (konto NIE premium)
A to fix do fixow(czy jakos tak)ktorego uzyczyl pewien uzytkownik tego forum:
http://rapidshare.com/files/406627987/b ... EB_Fix.rar (http://rapidshare.com/files/406627987/b_.Mini_Mod_Pack_Alex.Exe_Custom_EB_Fix.rar)

Piotruś Oprawca
13-07-2010, 10:12
Dziękuje, o tą wersje mi chodziło.

Jakim państwem proponujecie zagrać? Zastanawiam się pomiędzy Arche Seleukeia, a Makedonia, Ptolemeuszami i Baktrią. Skłaniam się głównie ku AS i Baktii ponieważ ma słonie pancerne i dobrą kawalerie. Może jednak zaproponujecie coś innego.

TheLastRemnant
13-07-2010, 13:20
Ja proponuje Macedonie bo ostatnio nia gralem i gralo mi sie bardzo przyjemnie.AS bym odradzal chyba ze lubisz walke na wielu frontach i bunty w wielu osadach.
BTW moja gra Macedonia:

http://img190.imageshack.us/img190/5118/rometwalx20100713152804.th.jpg (http://img190.imageshack.us/i/rometwalx20100713152804.jpg/)

Na poczatku oblezenie Aten i Sparty.Potem Epidamnos i Ambrakii.Gdy uporzadkowalem sprawy w grecji przerzucilem wojska do azji mniejszej.Mialem maly problem z Pontem ktory zdradzil mnie i nawet raz udalo mu sie odbic jedna osade ode mnie.Wciaz nekaja mnie wojska AS ktore nie chce sie poddac.Italie podbilem jedna armia elitarnych jednostek lecz mam duze niepokoje spoleczne teraz tam.SPQR jest na wygnaniu w galii:].Ogolnie gra bardzo przyjemna i jeszcze ktoregos dnia do niej wroce.

Gra SPQR(kolejna...)

Imperium Rzymskie za panowania Spvrivs'a Cornelivs'a Scipio'na

http://img686.imageshack.us/img686/5913/auronromani.th.jpg (http://img686.imageshack.us/i/auronromani.jpg/)

Sojusz-Brak
Wojna-Casse,Sweboz

LEGION
16-07-2010, 14:21
A jak się Wam udało odkryć cały region Eremos czy jakoś tak.. Tj. środek płw. arabskiego i teren poniżej Mauretanii..

Kyuzo
18-07-2010, 08:59
@Las Cinco Muertes wpisz w konsoli toggle_fow i też będziesz miał wszystko odkryte.

EB ma w sobie coś takiego, że chce się do niego wracać (przynajmniej póki nie ma EB II). Tym razem postanowiłem kontynuować moją ostatnią kampanię Rzymu rozpoczęta dawno temu. Wyjątkowo nie odkrywam mapy.
http://img836.imageshack.us/img836/1373/rometwalx20100718070606.th.png (http://img836.imageshack.us/f/rometwalx20100718070606.png/)
Postarałem się żeby tym razem mieć nieco trudniejszą sytuację niż zwykle:
- Przede wszystkim Galowie zakończyli wojnę domową (ta jasno zielona plama na mapie już nie istnieje) i teraz mogą się skupić na mnie, bo coś ich Germanie słabo cisną.
- Po drugie zrobiłem rajd na Egipt niemal wyłącznie najemnikami i teraz nie mam za bardzo czym się bronić przed kontrą Ptolemeuszy, ale liczę, że zdążę przerzucić legion z Azji mniejszej pod Aleksandrię. Poza tym mogą mnie atakować z dwóch stron więc jest ciekawie.
- W Azji Mniejszej dokańczam Macedonię i mam sojusz z Pontem, który odgradza mnie od Egiptu, ale to tylko kwestia czasu, aż przypuszczą zdradziecki atak, a mają całkiem niezłą armie...
- Na koniec zostają jeszcze Dakowie, którzy walczą z Germanami (a ci są w sojuszu ze mną). Jeśli jeszcze ci mnie zaatakują to już nie będę miał jak się tam bronić.
- Najemnicy w Egipcie zżerają masę kasy. Ledwo się trzymam na 30 tyś. w skarbcu, a zaraz mogę stracić Alexandrię, a może i całą dolinę Nilu.
http://img826.imageshack.us/img826/3226/new2.jpg (http://img826.imageshack.us/i/new2.jpg/)237 BC

Trias
26-07-2010, 14:45
Hej, mam problem. Zrobiłem przywracanie systemu i nie miałem kopii zapasowej, a zainstalowałem se EB. Chciałem s obie dzisiaj włączyć, ale wyskakuje mi jakiś error- EBTrivialsrcipt information podaje, że nie można wgrać ebconfig.xml
Da się coś z tym zrobić, czy to koniec mojego EB?

Grogmir
26-07-2010, 20:34
Witajcie,
Zacząłem grać w EB dziś i jestem zachwycony ilością zmian, acz mam dwa pytania:

- Mimo tego, że gram na Alexie, AI w bitwach nie zachwyca. Podczas dość dużej bitwy z Kartaginą, w której operowała ona dwiema armiami, komp bez sensu ganiał jednostki po całej mapie, zamęczając je, podsyłał na moje pozycje na wzgórzu pojedyncze oddziały, kawalerią i słoniami miotał się dość długo w poprzek moich pozycji w dużej odległości, zanim zdecydował się je podesłać bliżej (znów pojedynczo), ogólnie zero koordynacji ataku, beznadziejnie to wyglądało. To normalne?

- Po tej samej bitwie miałem pierwszego crasha do windy, często się zdarzają? Mam EB 1.2 na Alexa i oficjalne fixy z 1 strony tematu.

Kyuzo
26-07-2010, 20:43
@Trias z tego, co pamiętam to taki błąd wyskakuje jak się nie włączyło opcji konfiguracji przed pierwszym odpaleniem EB (chodzi o ikonę EB Configuration w folderze rome).

@Grogmir niestety bitewne AI często się gubi, ale z drugiej strony równie często potrafi pozytywnie zaskoczyć.
Co do CTD to powinna być wyjątkowa sytuacja jak się gra na Alx.exe. Możliwe, też że po prostu przy dużej szczewgólnie jeśli bitwę poprzedzała długa gra.

Seraphin
27-07-2010, 12:25
Wakacje są, do roboty zbyt wiele nie ma, więc też powróciłem na stare "śmieci" ;)

Cały czas z niedokończoną kampanią Rzymu, Ptolemeuszy i zaczętą świeżo macedońską.

Piszę głównie z pewnym pytaniem, bo jestem ciekaw jak inni sobie z tym radzą:
W jaki sposób prowadzicie kampanie daleko od rodzimych okolic? Tworzycie jedną, elitarną armię, czy raczej kilka średniej klasy? I co z uzupełnieniami? Po kilku bitwach taką armię przydałoby się skierować z powrotem, żeby nadal była zdatna do użycia, ale przecież nie zostawimy osad na pastwę wroga. Chyba, że korzystacie z najemników, tudzież lokalnych jednostek... Może ktoś coś napisze na ten temat, bo sam kłócę się ze sobą co w tej sprawie zrobić ;)

Grając Rzymem w Hiszpanii korzystałem w dużej mierze z lokalnych jednostek i nawet nieźle na tym wyszedłem, chociaż Hiszpania mimo mocnych jednostek nie miała dużo armii więc podbój był stosunkowo komfortowy. Sprawa inaczej wygląda u Seleucydów, którzy co kilka tur ślą pełną flagę i to nierzadko z najlepszymi jednostkami.

Zauważyłem, że jednostkę Phalangitai Deuteroi można rekrutować niemal wszędzie na terenach zhellenizowanych, więc stwierdziłem, że to mogłaby być dobra jednostka do dalszych, wyczerpujących kampanii itd. Tym bardziej, że jest stosunkowo niedroga, więc można stworzyć z jej użyciem ze dwie, trzy pełne armie, a jednocześnie jako falanga od czoła daje radę. No, alee...
http://img829.imageshack.us/img829/6361/deuteroi.jpg

Dla tych, którzy z angielskim radzą sobie trochę słabiej: krótko mówiąc jednostkę tej używano rzadko i właściwie tylko podczas zagrożenia rodzimych ziem Macedonii. Więc z historycznego punktu widzenia (a staram się tego trzymać) nie ma mowy o dalekich kampaniach z użyciem tej jednostki.

Do tego ma służyć skuteczniejsza falanga jaką jest Pezhetairoi:

http://www.europabarbarorum.com/i/units/makedonia/mak_pezhetairoi.gif

Jest to już jednak, jak wiadomo, jednostka droższa, a jej rekrutacja możliwa jest tylko na rodzimych terenach.
I pozostaje jeszcze kwestia populacji. Każda falanga to 240 chłopa, a nie samą falangą człowiek zwycięża, więc to też mocno opóźnia rozwój miast.

Jestem ciekaw w jaki sposób Wy sobie z tym radzicie :) przy okazji może pobudzę dyskusję trochę, bo ostatnio zamarła nieco.

Pozdrawiam 8-)

Edit: I jeszcze ciekawi mnie co robicie ze świeżo podbitą osadą? Zostawiacie tam pełną armię do czasu powstania budynku rządowego i infrastruktury poprawiającej zadowolenie,czy korzystacie z najemników, aby pilnowali porządku? Jest jeszcze opcja budynku rządowego poz. IV z lokalnym zarządcą... osobiście rzadko z tego korzystam, bo uważam to za mało opłacalne.

inquisitor
27-07-2010, 16:03
u mnie sprawa ma się tak że gdy armia jest osłabiona wycofuje ją do rzymu aby ją przeszkolić a jej miejsce zajmuje armia najemników.

Piotruś Oprawca
27-07-2010, 23:38
Ja grając Rzymem stosuje sobie zasadę zapasów, np. mam kampanie w Iberii więc znajduje się tam, załóżmy bo nie pamiętam dokładnie, 10 osad. Przeważnie używam po 3-4 Legiony na jakiś większy obszar do podpicia, są to oczywiście armie pełne z najlepszymi dostępnymi jednostkami i generałami. Do ochrony nowo podbitych miast stosuje przeważnie po 3-4 jednostki.

Przebieg kampanii. Załóżmy 1 legion ląduje na północy podbija miasto i 2-3 tury później kiedy sytuacja się w miarę uspokoi ląduje tam 6-8 jednostek w zależności od strat jakie poniosłem podczas bitwy o miasto. 4 jednostki zostawiam jako garnizon tymi pozostałymi uzupełniam straty i armia gotowa do drogi i tak ciągle. Ważne jest to żeby mieć ustawioną stałą produkcje w Italii i mieć te parę okrętów do przewożenia tego wszystkiego w to i wewte :) Co prawda sporo roboty przy tym jest, ale dzięki temu ma się cały czas do dyspozycji taką samą armię i w miarę szybki podbój.

Tak grałem tylko Rzymem, obecnie gram kampanię Baktrią i niestety utrzymanie jednej niepełnej armii jest obciążeniem dla budżetu tak wielkim, że ledwo wychodzę na +.

Taka śmieszna rzecz, zagrajcie Baktrią najlepiej na easy/easy, żeby nie tracić czasu. Zdobądźcie miasto na południe od Baktry i drugie na południowy wschód od tego, oba należą do Selków i jedno na wschód należy do buntowników. Zróbcie SS i później odwróćcie go o 180 stopni :D

Marat
28-07-2010, 13:34
Ja również powróciłem do EB po dłuższej przerwie. Na całe szczęście okazało się, że przed deinstalacją zachowałem sobie stare sejwy z gry Epirem i Pontem. Zagrałem kilka turek i obecnie wygląda to tak:
http://img168.imageshack.us/img168/9468/epir.th.jpg (http://img168.imageshack.us/i/epir.jpg/)
Właśnie kończe Rzym, a w międzyczasie Ptolemeuszom zachciało się blokować mój port i mamy teraz wojne. Wysyłam już jednostki w stronę Byzantionu i niebawem wpadne do Azji Mniejszej skopać dupe tym wypierdkom ;)

LEGION
28-07-2010, 17:53
A to i ja pokaże coś swojego.. Niedawno wróciłem do EB i znowu gram Rzymem.. Poziom Vh/h i kasy od h... :) Armie wystawiam tylko w razie zagrożenia a stałe garnizony mają tylko 3 miasta na północy, do tego jedna flota złożona z 6 okrętów..
http://images50.fotosik.pl/320/0f9f25470812086em.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=0f9f25470812086e)
Wojna z Grecją stoi w martwym punkcie czyli walkach o Wenecje.. Podobnie z Arvernami, którzy chcą wyciągnąć z moich włości Massilie.. Poza tym wspieram finansowo Partów i mam sojusz z Ptolemeuszami..

Seraphin
28-07-2010, 19:19
I tak tylko klikasz "Następna tura"? :P Ciekawy styl gry - nabrzdyngolić jak najwięcej kasy, chociaż w dłuższej perspektywie chyba nudnawa nieco :D

MateuszKL
28-07-2010, 19:24
Myślę, że ręka będzie w nocniku, jak będziesz dalej siedział w Italii - a Ptolemeusze i spółka niedługo będą mieli cały świat i otoczą Cię kilkudziesięcioma flagami. ;)

LEGION
28-07-2010, 21:14
Niestety.. grałem już wielokrotnie Rzymem.. większością frakcji przynajmniej raz a teraz chciałem zdobywać większość terytoriów zgodnie z historią.. zobaczymy co z tego wyjdzie.. ;)

Seraphin
28-07-2010, 23:01
Też tak kiedyś chciałem zrobić ;) no i w sumie wszystko byłoby ok, poza tym, że jedynym akcentem historycznym byłby właściwie Twój podbój, bo reszta świata podzielona na mocarstwa tłukłaby się między sobą. I podejrzewam, że gra wyglądałaby tak, jak walka z Seleucydami, tyle, że dodatkowo na kilku frontach :P

To jest to, co odpychało mnie od takiej gry, bo niestety po pewnym czasie pewna frakcja zyskuje dominację i zaczyna jeździć po wszystkich, a ileż można walczyć ciągle z jednym i tym samym przeciwnikiem... ;)

LEGION
29-07-2010, 11:35
Możliwe ale jak na razie na nic ciekawszego nie wpadłem więc próbuje tego.. zobaczymy jak mi to siądzie.. :) A o walkę z jednym imperium raczej nie bojam bo Grecy tak łatwo nie ulegną Ptolemeuszom skoro Pont im nie ulega a ma o wiele mniejsze terytorium a co za tym idzie i wpływy do kasy.. Poza tym wzmacniam finansowo Partie, która była o krok od podbicia i będę miał wtedy silne państwo na wschód od włości ptolemejskich..

inquisitor
29-07-2010, 13:31
Moje pytanie,gracie na alx.exe ,jeżeli tak to napiszcie czy gracie tylko na engine alx czy na Eaem?
Bo ja słyszałem że eaem jest lepszy ale wg mnie zwykły alx.exe jest o nieboo lepszyyyyyyyyyyyyyyy :)

LEGION
29-07-2010, 22:25
Gram na alexie ale co to jest eaem?

Seraphin
29-07-2010, 22:38
Chodzi za pewne o to http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=286360

Czyli chodzi zdaje się o mini mod, który można zainstalować na EB na podstawce ;) jeśli tak to go miałem. Obecnie gram na Alexie, bo wyczytałem, że na nim najlepiej grać i nie narrzekam :)

odi.profanum
03-08-2010, 20:47
Hmmm, mam problem z niumierającymi generałami i członkami rodziny. Gram Rzymem i moim faction leaderm jest koleś którego mają Rzymianie na samym początku, a dodam tylko, ze mam ok 220r p.n.e. Koles ma juz prawie 120 lat i nadal ma sie swietnie. Nie wiem czy nawet ostatnio nie wyprodukowal kilku nowych czlonklow mej cudownej rodziny :shock:. Nie zauwazylem tez zgonow wsrod innych generalow ( jeden polegl podczas bitwy ) a tak to nic sie nie dzieje. Mial ktos taki problem? Ciupie na alexsie. Gralem wczesniej kartagina i wszyscy umierali normalnie.
Normalnie czuje sie jakbym gral w Medka I :lol:
http://img843.imageshack.us/img843/3194/dupan.jpg (http://img843.imageshack.us/i/dupan.jpg/)

Marat
03-08-2010, 20:54
Ode mnie pytanie, czy gdy rozbudujemy koszary w Syrakuzach, to będziemy mogli rekrutować poniższą jednostkę ( zapewne na jakimś wyższym poziomie )?

http://i37.tinypic.com/am34ed.jpg

LEGION
03-08-2010, 21:50
Niestety nie.. Rozbudowałem na maxa koszary auxiliów i ich nie miałem.. a szkoda..

BlackWood
04-08-2010, 00:40
:(

odi.profanum
04-08-2010, 13:00
Odi czy ty odpalasz Skrypt ???Bo na tym fotosie wydaje mi sie że nie .PozdroOdpalam, tyle za fotke wrzucilem zaraz po przegranej bitwie na automacie, ktora byla do odpamietania, a akurat zapis mialem tuz przed bitwa, wiec nie mialem po wczytaniu jak wlaczyc skryptu nie grajac bitwy. ( komp banda brudasow z Macedonii z 10gwiazdkowym generalem rozpykal mi 2 tys żołnierzy na srebrnych belkach tracac 400 swoich ). Ugralem kolejne kilka tur i dalej nikt nie umarl...

Baal-Melkart
04-08-2010, 15:58
Ode mnie pytanie, czy gdy rozbudujemy koszary w Syrakuzach, to będziemy mogli rekrutować poniższą jednostkę ( zapewne na jakimś wyższym poziomie )?

Zależy kim grasz. Jeżeli Koinon Hellenon to na pewno będziesz mógł ich rekrutować. Jeżeli Kartaginą, to nie bardzo. Rzymem zapewne też nie.

@odi.profanum
Czegoś takiego jeszcze nie widziałem. Może jak na fimie "Nieśmiertelny" trzeba im głowę odciąć ;) Ptolemeusz XIII tak zrobił z Pompejuszem i pomogło :) .

odi.profanum
04-08-2010, 16:13
Czegoś takiego jeszcze nie widziałem. Może jak na fimie "Nieśmiertelny" trzeba im głowę odciąć ;) Ptolemeusz XIII tak zrobił z Pompejuszem i pomogło :)
Najwyżej wyślę ich na samobójczą misję :) Śmieszne, bo ten zawodnik ( mój faction lider ) ma 120 lat a jego synowie średnio po 80-90. Żony im już dawno poumierały a ci nie mają zamiaru :?

Seraphin
04-08-2010, 16:22
Najwyżej wyślę ich na samobójczą misję :) Śmieszne, bo ten zawodnik ( mój faction lider ) ma 120 lat a jego synowie średnio po 80-90. Żony im już dawno poumierały a ci nie mają zamiaru :?

Masz szlachetną rodzinę :D coś jak ród Elendila - odznacza się dłogowiecznością :P ja tam bym się cieszył... :D

Zależy kim grasz. Jeżeli Koinon Hellenon to na pewno będziesz mógł ich rekrutować. Jeżeli Kartaginą, to nie bardzo. Rzymem zapewne też nie.

Ciekawa sprawa, bo tej jednostki nie ma w spisie jednostek żadnej frakcji na oficjalnej stronie EB. Nawet Koinon Hellenon. Chyba, że jest to tak jakby jednostka lokalna i rekrutować ją mogą jedynie Kolonie Greckie. Trzeba zrobić testową kampanię - podbić Syrakuzy Grekami i użyć tipsów do wybudowania najwyższego poziomu koszar... Tak się przekonamy najszybciej ;)

-edit-
Proszę bardzo:

http://img213.imageshack.us/img213/697/syrakuzy.jpg (http://img213.imageshack.us/i/syrakuzy.jpg/)

;)

Grając Rzymianami nie przypominam sobie ich, ale Koinon Hellenon ma je od razu, bez budowania koszar wyższego poziomu.

glaca
04-08-2010, 16:33
u mnie ci hoplici byli zarówno dostępni w kampanii rzymskiej jak i greckiej ;)

LEGION
04-08-2010, 19:30
Taaa glaca u Ciebie pewnie nawet Jarek Kaczyński był członkiem rodziny panującej.. :lol:

glaca
04-08-2010, 19:40
ejjj :D
a dlaczego nie? ;)
byli... hmm... why not?
a może to byla Kartagina...

zaorek
05-08-2010, 11:30
Witam....
Ostatnio w ramach zabawy pozmieniałem statystyki większości jednostek w grze (liczebność, siła ataku, obrony itd.). Po włączeniu Kampanii wszystkie zmiany były oczywiście widoczne ale od razu jak zmieniłem ilość ludków pojawił się kolejny problem. Zawsze przy uruchomieniu Kampanii w EB należy ją zacząć poprzez uruchomienie skryptów (naciśnięcie na ten guziczek jak się pokaże doradca). Teraz okienko z kobitką mi się pokazuje natomiast ten guziczek (chyba "show me") jest niepodświetlony i nie da się go wcisnąć. Co za tym idzie na początku każdej tury, baaaa, przy każdym naciśnięciu na osadę bądź wojsko jest to samo....help!

BlackWood
05-08-2010, 12:11

zaorek
05-08-2010, 12:29
Ja rozumiem, że takie fora charakteryzują się między innymi tym, że ludzie nie mający co napisać i nie umiejąc pomóc i tak coś muszą napisać bo przecież tyłek by im rozerwało...Nie obchodzi mnie jak Ty wolisz. Chciałem tylko wiedzieć czy ktoś jest wstanie doradzić mi rozwiązanie inne niż ponowna instalacja EB.
Również pozdrawiam...

Yaevinn999
05-08-2010, 12:40
Masz kopie plików które zmieniałeś? Jak nie to powiedz które zmieniałeś to może ktoś ci wrzuci na serwer i po sprawie.

zaorek
05-08-2010, 12:51
Robiłem kopie zmienianych skryptów i mam czym podmienić. Sęk w tym, że CHCIAŁEM SIĘ POBAWIĆ! I miałem nadzieję, że da się coś naprawić aby można było normalnie grać z wprowadzonymi zmianami. W najgorszym wypadku przeinstaluje EB!

BlackWood
05-08-2010, 13:04

zaorek
05-08-2010, 13:33
No i znowu...nie mam ochoty dyskutować o urażonych uczuciach lub o moim zachowaniu. Nowym użytkownikiem jeśli chodzi o pisanie. Natomiast czytam tutaj wypowiedzi od baaaardzo dawna i zawsze drażniło mnie jak ktoś o coś pytał i przeważnie znajdowała się osoba nic nie wnosząca do rozwiązania problemu....
PS. PROBLEM PRZED CHWILĄ ROZWIĄZAŁEM SAM, BEZ REINSTALACJI A Z UŻYCIEM ZMIENIONYCH WŁAŚCIWOŚCI JEDNOSTEK!
Również pozdrawiam...

BlackWood
05-08-2010, 14:24

odi.profanum
05-08-2010, 22:36
Chłopcy... :roll:

Baal-Melkart
07-08-2010, 15:25
Grając Rzymianami nie przypominam sobie ich, ale Koinon Hellenon ma je od razu, bez budowania koszar wyższego poziomu.

Czyli dobrze pamiętałem. W sumie to ciekawe, bo np. tacy hoplici z Massali są dostępni chyba dla wszystkich nacji.

ejjj :D
a dlaczego nie? ;)
byli... hmm... why not?
a może to byla Kartagina...

W wersji EB 1.1 i 1.2 to chyba niemożliwe. Może coś w plikach zmieniałeś. Musisz dać screena bo inaczej nie uwierzę ;)

Grogmir
07-08-2010, 15:36
Gram sobie Rzymem na vh/n i podoba mi się, że ekspansja nie przebiega tak bezproblemowo jak na innych modach. Od kilkudziesięciu tur prowadzę wojnę z Kartaginą (jest coś koło 250 r.p.n.e), została im Hiszpania i resztka zachodniej Afryki, a mimo to wciąż potrafią zaskoczyć, a bronią się bardzo zaciekle. Sam też się nie śpieszę, powoli umacniam panowanie w podbitych prowincjach, wysyłam wodzów na tryumfy do Rzymu, dosyłam posiłki, itd. Taka powolniejsza kampania jest zdecydowanie przyjemniejsza ;) Tylko z kasą jest trochę za łatwo, mimo, że mam tylko Italię, Sardynię, Korsykę, Sycylię bez Syrakuz i kilka prowincji w Afryce, skarbiec nie spada mi poniżej 100k. Ilość drobnych smaczków w tym modzie jest niebywała (cieszą zwłaszcza historyczne ciekawostki, jak pradawne megalityczne budowle na Malcie czy Sardynii, wspomniany już wcześniej kartagiński generał ze spartańską świtą, itd.).

BlackWood
10-08-2010, 12:37

Seraphin
10-08-2010, 13:36
Za pewne po wgraniu tych submodów kampanie trzeba zacząć od początku, mam rację? ;)

BlackWood
10-08-2010, 14:26

zaorek
22-08-2010, 16:34
Witam...mam pytanie...
Chodzi mi o tą kwestię: viewtopic.php?f=248&t=5732 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=248&t=5732)
Mianowicie czy jest możliwość żebym mógł NP. jako Rzym rekrutować jednostki NP. typowo Iberyjskie np. Loricati Scutari a co więcej...czy jest możliwość tak dziabnięcia skryptów żeby rekrutować jako Rzym mógł w.......Rzymie...

BlackWood
23-08-2010, 01:59

Kyuzo
10-09-2010, 19:23
Ostatnio za sprawą RSII wróciłem do pogrywania na bazie RTW i oczywiście bo szybkim znużeniu się wspomnianym modem nie było innej rady jak wykorzystać nową instalkę Romka do właściwszych celów.
I tak dochodzimy do mojej nowej kampanii w EB i odświeżenia tego tematu :twisted:

http://img521.imageshack.us/img521/1419/rometwalx20100910114946.th.png (http://img521.imageshack.us/img521/1419/rometwalx20100910114946.png)

Znów padło na SPQR.
Tym razem postawiłem sobie za wstępny cel jak najszybsze zdobycie Rodos :arrow:

- Po szybkim i krwawym spacyfikowaniu północnej Italii rozesłałem posłów na krańce znanego świata głosząc pokój i miłość wśród najróżniejszych ludów.
- Tymczasem moja jednookrętowa flota szykowała się do desantu. Trzymałem ten jeden jedyny transportowiec jaki miałem od początku gry tracą na niego co turę 1000 denarów tylko w tym jednym konkretnym celu.
- Jednak zanim dotarłem na wiadomą wyspę musiałem uzupełnić zapasy ogarniając Kretę, która parę tur później zbuntowała się na rzecz Greków, a ci wypowiedzieli mi wojnę. Takiego pretekstu do aneksji Rodos było mi trzeba.
- I w ten oto sposób mój mały oddział marines (sześć jednostek od początku wyprawy) wylądował w wyznaczonym miejscu. Miasto było marnie bronione, ale ci przebiegli grecy skryli część sił w pobliskich lasach. Uderzyli na mnie jak tylko przystąpiłem do oblężenia.
- A nie była to łatwa bitwa. Przewaga liczebna wroga, brak możliwości wycofania się, piraci podążający śladem mojego okrętu, rozpacz, strach i brak nadziej na ratunek :shock:

ale jak widać ze screen`a wszystko dobrze się skończyło :lol: Uratowało mnie to, że podzielili siły.

Mam nadzieję, że tym razem dobije do reformy imperialnej 8-)

BlackWood
10-09-2010, 20:35

odi.profanum
13-09-2010, 03:16
A mi 2 raz zjeb*** się kampania rzymem. Wywala przy przewijaniu tury. Mam w sumie starsze zapisy i spróbuję coś z nich ugrać, ale teraz jak i poprzednio problem pojawia sie ok roku 180, lub 183. :evil:

Kyuzo
13-09-2010, 06:14
Jak się gra na ALX.exe to nawet po CTD powinno się dać kontynuować grę 8-)
Jeśli w mojej obecnej kampanii dotrę do lat 180-183 to nie omieszkam wspomnieć o tym czy u mnie też wywali do pulpitu.
Co prawda gram akurat na paru submodach, ale nie sadzę, żeby były one rozwiązaniem na ewentualne CTD ;)
Najlepszą radą na tę przypadłość jest chyba Alx.exe.

13-09-2010, 09:34
A mi 2 raz zjeb*** się kampania rzymem. Wywala przy przewijaniu tury. Mam w sumie starsze zapisy i spróbuję coś z nich ugrać, ale teraz jak i poprzednio problem pojawia sie ok roku 180, lub 183. :evil:

Zerknij, tutaj...Ta wersja nie ma takich problemów...
viewtopic.php?f=57&t=180 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=57&t=180)

A, to ich subforum,
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=134572

odi.profanum
13-09-2010, 23:14
Ha! Poszło ze starszego zapisu 8-)

BlackWood
14-09-2010, 13:51

Marek Aureliusz
14-09-2010, 14:50
A po co podbijać Rodos Rzymem na samym początku gry? Nie bardzo rozumiem taka taktykę.

PS: Ja grałem na Rome 1,5 i po zainstalowaniu fixów oraz uboższego wizualnie morza wszystkie problemy ustały i już nigdy więcej się nie pojawiły. A grałem Epirem i podbiłem prawie wszystkie wymagane prowincje (od Marsylii aż po Antiochię). Dalej nie chciało mi się grać bo rozgrywka już ciągnęła się dwa miechy.

CaiusCosades
14-09-2010, 15:29
Po co? Ja zrozumiałem to, gdy podbiłem całą Grecję, Macedonie, Epir; na sam koniec został mi właśnie Rodos. Desantuję się z jednym legionem, a tam na mnie czekają 4 flagi greków :)

Kyuzo
14-09-2010, 16:55
Dokładnie 8-)
A poza tym to całkiem dochodowa miejscówka i później będzie tam można rekrutować całkiem niezłych procarzy :D

odi.profanum
14-09-2010, 17:32
Niestety mam Bi. Generalnie gram w ten sposób, że mam kilka idiotycznych zapisów "p", "xd". dupa" i po zapisaniu gry 7-10 razy taki zapis usuwam. Nie miałem problemów do momentu w którym nie zapisałem podczas jednej tury chyba 5 razy ( Egipt przyszedł ). Tak to w sumie się nic nie dzieje: rzadko wrzuca, ale ni można przeginać z zapisywaniem na jednym sejwie ;)
Dziwi mnie jedno. Dlaczego ci goście z uporem maniaka idą taki kawał drogi, tylko po to, by dostać wpier*** http://img228.imageshack.us/img228/2936/85134981.jpg (http://img228.imageshack.us/i/85134981.jpg/)
eh to AI :roll:

Marek Aureliusz
15-09-2010, 13:31
Aha, teraz rozumiem. Tak tak, procarze są spoko. Ale to nie Rodos jest problemem. Po prostu za każdym razem gdy komp jest grubo na minusie jest zaskryptowane, że otrzymuje premię 40 000 Min. Z tego powodu lepiej nie zwlekać z wykończeniem jakiejś frakcji, bo się zaczynają szybko odradzać. Mi się to sprawdziło w przypadku Grecji (Rodos), Macedonii (Mytilene), I Pontu (jakaś wiocha na wschód od Kapadocji). W tej samej kampanii byłem również świadkiem tego jak Arverni zaczęli się odradzać z popiołów w momencie gdy została im jedna prowincja, bo resztę im zajęli Aedui. Co prawda Aedui'ów Atakował Rzym sprzymierzony z Arverni ale nie dali rady zabrać im żadnej prowincji, bo Epir (czyli ja) skutecznie wiązał Latynosów walką w Italii. Hehe Rzym metodycznie zniszczyłem ale nie udało mi się uratować sojusznika (Aedui). Nie no ludzie żebyście widzieli co tam się w tej Galii działo. Arverni nagle dostali takiego kopa, że nie dość że odbili wszystkie swoje ziemie, to jeszcze zniszczyli Aedui a potem opanowali wszystkie prowincje w Galii!! Coś pięknego.

W moim przypadku na Rodos były "tylko" 2 pełne armie.
Poważnie uszkodzona Macedonia z Mytilene tak się rozrosła po paru turach że prawie zniszczyła Pont, który był moim sojusznikiem ale potem mnie zdradził.
Ale i tak najlepszy był Pont. Została mu tylko jakaś wiocha i sam przywódca frakcji. Po odparciu fali kontrataków Seleuckich, po kilku turach idę do Pontu żeby go wykończyć. Patrze a tam pełna armia (tyle że jacyś sami lekkozbrojni, głównie jazda i łucznicy) i nawet się następcy tronu dorobili oraz jakiegoś innego namiestnika a król cały czas się gdzieś wałęsał po bliskim wschodzie.

EDIT: A w jaki sposób Odi odpalasz grę? Przecież EB instaluje się do osobnego folderu ma osobny skrót, tak że można jednocześnie grać w Rome, BI, Aleksandra i EB. Choć przyznam że nigdy nie grałem z zainstalowanym BI. A grzebałeś coś w opcjach EB? Ja np zmieniłem co nieco i wyłączyłem filmiki, tak aby gra zużywała jak najmniej mocy kompa.
Po za tym ładne masz imperium 8-) Mi by się nie chciało grać tyle lat.

odi.profanum
15-09-2010, 17:25
EDIT: A w jaki sposób Odi odpalasz grę? Przecież EB instaluje się do osobnego folderu ma osobny skrót, tak że można jednocześnie grać w Rome, BI, Aleksandra i EB. Choć przyznam że nigdy nie grałem z zainstalowanym BI. A grzebałeś coś w opcjach EB? Ja np zmieniłem co nieco i wyłączyłem filmiki, tak aby gra zużywała jak najmniej mocy kompa.
Po za tym ładne masz imperium 8-) Mi by się nie chciało grać tyle lat. Przez ikonkę EB single player. Nic nie grzebałem, może tylko kilka opcji graficznych odznaczyłem: połyski itd.
Zmiany tylko zrobiłem w pliku ze statystykami jednostek. ;)
Kurczę też mnie męczy tak rozgrywka a zwłaszcza upierdliwy Egipt z miliardem armii... Zwłaszcza, że moja armia legionistów na srebrnych beleczkach z 3-4 gwiazdkowym generałem dostaje większe straty od bandy falangistów grając na automacie... Ale w sumie uroki vh.

Kyuzo
18-09-2010, 16:33
Moja kampania powoli idzie do przodu. Staram się walczyć na jednym froncie i na razie nie odkrywałem jeszcze mapy.
http://img375.imageshack.us/img375/2104/rometwalx20100918124403.th.png (http://img375.imageshack.us/img375/2104/rometwalx20100918124403.png)
Na screen`ie widać mój najlepszy obecnie legion, który przebył cały szlak bojowy przez Grecję, Macedonię, Kartaginę by w końcu trafić do Hiszpanii, z której ruszy na Galię :twisted:
Tak mój rzymski generał ma dziewięć gwiazdek :shock: gram na MiniModPack`u (ale lekko okrojonym).

Szybko wykończyłem Hiszpanów, ale przez to część ich dawnych osad się zbuntowała na szczęście nie było już frakcji do której mogły by dołączyć.
Sytuację wykorzystali Galowie, którzy do tej pory uporali się z wojną domową i zapuścili się aż za Pireneje. To był błąd...
Natomiast na wschodzie Selki wypowiedziały mi wojnę już jakiś czas temu, ale blokuje ich Pont mój sojusznik, a ja szykuje się do ostatecznego wyeliminowania Macedonii.
Poza tym mam jeszcze sojusz z Dacją, Germanami, Armenią. Niedługo przerzucę nowe tworzące się dopiero zreformowane legiony (jeszcze nie Mariusza) na bliski wschód. Przy odrobinie szczęścia Egipt nie będzie aż tak potężny :lol:

Piotruś Oprawca
18-09-2010, 17:51
Widzę, że ten twój najlepszy legion prowadzi zdolny dowódca, niesamowita ilość gwiazdek, niespotykana wręcz w EB. Ładne masz granice ;) Powodzenia w dalszej grze.

Baal-Melkart
18-09-2010, 17:59
Szybko wykończyłem Hiszpanów, ale przez to część ich dawnych osad się zbuntowała na szczęście nie było już frakcji do której mogły by dołączyć.
Znaczy Luzytanów. Ogldając screen czegoś mi w Iberii brakowało ;)

Sytuację wykorzystali Galowie, którzy do tej pory uporali się z wojną domową i zapuścili się aż za Pireneje. To był błąd...
To ciekawe. W moich kampaniach rzadko się zdarzało, żeby Eudowie lub Arwernowie uzyskiwali taką przewagę nad sobą.

BlackWood
18-09-2010, 18:11

Baal-Melkart
18-09-2010, 18:31
Zagraj na MiniModPack`u .Z modem na falangę grecką itd.Mod ten zmienia trochę ekspansję ,niektórych nacji(teraz większą szanse na rozwój będą mieli np.Partowie).Poprawia też kilka drobnych rzeczy.Oczywiście zagraj na pack'u pod Alexandra .Linki podawałem stronę wcześniej, albo dwie wcześniej.Po zainstalowaniu Moda na falangę .Trzeba wejść w konfiguracje w głównym folderze gry i jeszcze raz ustawić preferencje( te oznaczniki ,jak zmiana widoku kamery ,zielone strzałki na jednostkach itd.) ,czyli jeszcze raz nacisnąć save .Pozdrawiam
Zainstalowałem Alx_pack3 i Phalanx_alx.exe, ale od tamtego czasu rozegrałem tylko parę lat Epirem. Nie wiem nawet czy poprawnie oba dodatki wgrałem, bo nie zauważyłem jakiś zmian.

Kyuzo
18-09-2010, 19:11
Działanie MMP bardzo łatwo zauważyć po dwóch rzeczach:
numeracji manipułów we wczesnych wojskach Rzymu
nadmiarze prowincji w zakładce naszej frakcji w miejscu regionów niezbędnych do osiągnięcia zwycięstwa

Sam gram na MMP, ale bez victory_conditions mod (http://rapidshare.com/files/126013082/victory_conditions_fix.zip.html) i bez zmiany w rekrutacji (http://www.filefront.com/12495011/NRAL.rar) u Rzymian na początku gry.
Wszystko jest w instrukcji MMP. (http://forums.totalwar.org/vb/showthread.php?105242-EB-1.2-MINI-MOD-PACK!)
Jak dla mnie victory_conditions mod sprawi, że gra staje się zbyt przewidywalna, bo poszczególne frakcje walczą przede wszystkim o te regiony, które z góry im ustalono (czyli co gra to o te same) trochę nie fajnie :evil:
Nie używam również Phalanx mod, bo uważam, że grecka falanga staje się zbyt przepakowana. Nawet po rozbiciu szyku grecy walczą zabójczo skutecznie...

Najlepszymi wg. mnie częściami MMP są:
Spoils of Victory - który pozwala się bogacić na pokonanych oddziałach wroga, ale drastycznie ogranicza mobilność naszego dowódcy na turę
Some trait changes (command stars & cursus honorum) - który pozwala na zdobywanie gwiazdek naszym generałom w rozsądny sposób i poprawia kilka innych problemów z drogą awansu u Rzymian
Użynam jeszcze:
Naval strat map add on (http://www.filefront.com/14477617/Th...atMap-Mod.exe/), który znacznie poprawia modele statków 8-)
Extended Offices Mod (http://www.filefront.com/17230792/Extended-Offices-Mod/) którego finalna wersja pojawiła się niedawno
Getting rid of the giant trees (http://forums.totalwar.org/vb/showthread.php?t=112360) wręcz niezbędna modyfikacja, która powinna być częścią EB 1.2 :lol:

BlackWood
19-09-2010, 00:18

odi.profanum
19-09-2010, 01:37
Ale grecka falanga,powinna być twarda i przypakowana.TO właśnie poprawia mod :? .Oraz Macedońska .PozdrawiamNo chyba raczej nie. Zwłaszcza po rozerwaniu szyku powinni ginąć szybko. Rozumiem, że od czoła mogą być czołgiem no ale od tyłu czy boku powinni być eksterminowani. Do tego mają zajebiste morale. Praktycznie nigdy nie uciekają przed stratą 70% stanu osobowego lub zginięciu dowódcy. Mają nawet lepsze morale niż Rzymianie. :shock: Nie jestem znawcą, ale imo Rzymianie nigdy nie osiągnęliby takich sukcesów przeciwko Hellenom przy dość małych stratach, gdyby nie mieli lepszej armii ( Kynosefalai, Magnezja ), bardziej mobilnej, która zdecydowanie szybciej przystosowywała się do pola bitwy. Do tego grecka wymagała świetnych dowódców do koordynowania poczynań wojsk.
A wracając do gry, czy te ulepszacze rozgrywki są również pod EB na BI? I czy ew zainstalowanie tego nie zepsuło mi sejwa z moją piękną kampanią??

Amrod
19-09-2010, 02:41
Akurat kiepskie przykłady podałeś z tymi bitwami. Pod Kynoskefalaj zadecydowała mobilność armii i jej manipułowy charakter, tak jak wspomniałeś. Ale to nie znaczy że była silniejsza. Przeciwnie. W przypadku Magnezji Antioch zapomniał, że nie walczył przeciwko Grekom i pozwolił królewskiej kawalerii biec do obozu wroga, bo przecież zmiotła ona całe rzymskie skrzydło.

odi.profanum
19-09-2010, 03:45
Akurat kiepskie przykłady podałeś z tymi bitwami. Pod Kynoskefalaj zadecydowała mobilność armii i jej manipułowy charakter, tak jak wspomniałeś. Ale to nie znaczy że była silniejsza. Więc co znaczy? :?

Przeciwnie. W przypadku Magnezji Antioch zapomniał, że nie walczył przeciwko Grekom i pozwolił królewskiej kawalerii biec do obozu wroga, bo przecież zmiotła ona całe rzymskie skrzydłoDobrze, ale centrum przegrało walkę z rzymską piechotą...

BlackWood
19-09-2010, 13:16

CaiusCosades
19-09-2010, 14:02
Falanga walczy "tarcza w tarczę" w EB. Wystarczy ustawić im utrzymanie pozycji.

BlackWood
19-09-2010, 14:23

Baal-Melkart
19-09-2010, 15:46
Zwłaszcza po rozerwaniu szyku powinni ginąć szybko.
Która falanga, klasyczna czy typu macedońskiego? Hoplita był dostatecznie wyposażony, aby podjąć walkę również jeden na jeden.

Nie jestem znawcą, ale imo Rzymianie nigdy nie osiągnęliby takich sukcesów przeciwko Hellenom przy dość małych stratach, gdyby nie mieli lepszej armii ( Kynosefalai, Magnezja ),
A co w takim razie z bitwami z Pyrrosem? W nich też Rzymianie bili Hellenów?

Akurat kiepskie przykłady podałeś z tymi bitwami. Pod Kynoskefalaj zadecydowała mobilność armii i jej manipułowy charakter, tak jak wspomniałeś. Ale to nie znaczy że była silniejsza.
Pod Kynoskefalaj zdecydował przede wszystkim fakt, iż Filip nie zdążył ustawić falangi. Na prawym skrzydle, gdzie została zformowana Rzymianie zostali zepchnięci.

Przeciwnie. W przypadku Magnezji Antioch zapomniał, że nie walczył przeciwko Grekom i pozwolił królewskiej kawalerii biec do obozu wroga, bo przecież zmiotła ona całe rzymskie skrzydło
Rzecz w tym, że on się niczego nie nauczył po Rafii, gdzie popełnił ten sam błąd.

Dobrze, ale centrum przegrało walkę z rzymską piechotą...
Ostatecznie chyba raczej z własnymi słoniami, które wystraszone rozsadziły czworobok falangi od środka. No i na koniec mantra: armia hellenistyczna to nie tylko falanga :)

EDIT:Baal-Melkart , instalacja jest prosta musisz ścieżkę instalatora poprowadzić do folderu RTW.Z modem na falangę też.Tylko po wgraniu tego drugiego ,musisz jeszcze raz zapisać konfiguracje.W głownym folderze gry .Wiesz gdzie to???I o czym pisze??
Nie zrobiłem tylko tego ostatniego. Chodzi o plik preferences.xml czy ebconfig.xml? Dobrze kombinuje?