Zobacz pełną wersję : Dyskusja ogólna
BlackWood
19-09-2010, 18:51
:(
TheLastRemnant
19-09-2010, 19:32
co sie stanie jesli dojde do ostatniego roku gry?nie mozna juz potem dalej grać?grał ktos tak długo?czy jesli w pliku descr_strat zmienię rok konca gry na np. 10000 n.e to bedzie mozna grać do tego roku?
Kyuzo dzięki ze wymieniłeś te minimody do EB. Szczególnie "Getting rid of the giant trees" mnie ucieszył :) .
Mam jednak pytanie odnośnie osunięcia victory_conditions który mi tez nie podpasował. Wystarczy podmienić blok tekstu z descr_win_conditions na ten:
; ############## ARCHE SELEUKEIA ##############
faction_relationships romans_julii,
; ############## BAKTRIA ##############
faction_relationships romans_brutii,
; ############## HAYASDAN ##############
faction_relationships romans_scipii,
; ############## MAKEDONIA ##############
faction_relationships macedon,
; ############## QARTHADASTIM ##############
faction_relationships egypt,
; ############## SABYN ##############
faction_relationships saba,
; ############## ROMANI ##############
faction_relationships seleucid,
; ############## PONTOS ##############
faction_relationships carthage,
; ############## PARTHIA ##############
faction_relationships parthia,
; ############## SAKA RAUKA ##############
faction_relationships pontus,
; ############## AEDUI ##############
faction_relationships gauls,
; ############## SWEBOZ ##############
faction_relationships germans,
; ############## CASSE ##############
faction_relationships britons,
; ############## SAUROMATAE ##############
faction_relationships armenia,
; ############## GETAI ##############
faction_relationships dacia,
; ############## KOINON HELLENON ##############
faction_relationships greek_cities,
; ############## PTOLEMAIOI ##############
faction_relationships numidia,
; ############## ARVENI ##############
faction_relationships scythia,
; ############## LUSOTANNON ##############
faction_relationships spain,
; ############## EPEIROS ##############
faction_relationships thrace,
; ############## ELEUTHEROI ##############
faction_relationships slave,
czy mam jeszcze coś kombinować?
Mam jeszcze pytanie, czy będę musiał po tej zmianie startować kampanie od nowa? 8-)
Najprościej jest ściągnąć to (http://rapidshare.com/files/126013082/victory_conditions_fix.zip.html) i przekopiować do EB\Data, ale jak już masz pod ręką plik EB\Data\world\maps\campaign\imperial_campaign\desc r_win_conditions to po prostu usuń wszystko co tam jest, bo to co się ściąga to właśnie pusty plik descr_win_conditions
Oczywiście to całkowicie eliminuje minimod victory_conditions i raczej trzeba by zacząć kampanię od nowa :|
odi.profanum
19-09-2010, 21:32
Która falanga, klasyczna czy typu macedońskiego? Hoplita był dostatecznie wyposażony, aby podjąć walkę również jeden na jeden.
Macedońskiego, o czym świadczą bitwy przez mnie przytoczone. Może, ale legionista był lepiej wyszkolony i głównie szkolony do takiej walki przy pomocy miecza.
A co w takim razie z bitwami z Pyrrosem? W nich też Rzymianie bili Hellenów?No ale zdajesz sobie sprawę, że Rzymianie z Pyrrusem walczyli w sposób hellenski. Dopiero Polybus zastosował innowację nabyte w licznych kampaniach,a wtedy możemy zacząć mówić o stricte rzymskiej armii, która gniotła hellenów.
Pod Kynoskefalaj zdecydował przede wszystkim fakt, iż Filip nie zdążył ustawić falangi. Na prawym skrzydle, gdzie została zformowana Rzymianie zostali zepchnięci.Fakt, że Rzymianie zdążyli sformować swoje szyki, dodatkowo zmietli skrzydło Filipa i wleźli na tyły, rozgramiając armię Macedonii... Czy to nie jest dowód na to, że rzymska armia potrafiła się lepiej dostosować do pola bitwy, była bardziej mobilna i zdyscyplinowana, co de facto sprowadza się do stwierdzenia, ze była lepsza.
Ostatecznie chyba raczej z własnymi słoniami, które wystraszone rozsadziły czworobok falangi od środka. No i na koniec mantra: armia hellenistyczna to nie tylko falanga :)No dobrze to ująłeś. To również różnego rodzaje improwizacje, które stosowano z zmiennym szczęściem - wpomniane słonie i szereg różnych greckich nazw oddziałów, których nawet nie jestem w stanie przytoczyć z pamięci. Ale dyskutowaliśmy o sile falangi. Dla mnie absurdem trochę jest, że w EB do rozwalenia najlepszej falangi Macedonii, czy Ptolemeuszy muszę zużywać nie rzadko 2-3 piechoty, gdzie straty moje sięgają prawie tyle samo co kompa jest lekką przesadą ( nawet na medium ).
Zdecydowanie lepiej siła falangi była zrobiona w RTR ( rozciągająć oddział Principes do 2 szeregów, ten obłazili falangę i ja maskrował. Fakt, tracili z 80 żołnierzy ale falanga 240 :o ) mówiąc o konfrontacji 1vs1. Niestety komputer był idiotą i tymi falangami to chodził pojedynczo, tak że były łatwym celem. W EB próbuje ustawiać je w linii ).
BlackWood
20-09-2010, 01:25
odi.profanum
20-09-2010, 07:48
TO że byli zdyscyplinowani to fakt.Jednak Nie odbieraj karności Macedończykom .Taki głupi przykład ,Alexander pobił persów.Rzym nie.PozdrawiamRzym za to pobił wszystkich innych :).
Rozumiem, że od przodu jest to praktycznie niemożliwe, ale mi bardziej chodzi o siłę falangi gdy ją się okrąży. Też ładnie moich zabijają... Dla mnie jest to trochę przegięte, że walczą tak dobrze 1vs1 - zwłaszcza falanga typu macedońskiego.
.Nawet na chłopski rozum , jak chcesz zbliżyć się do formacji najeżonej 8 metrowymi sarissami.Z gladiusem w łapie mającym od 40 do 70 cm No i w drugą stronę. Dlaczego falanga ma takie zajebiste rezultaty, przeciwko rzymskiej piechocie, która wyposażona jest w tarcze, gdzie praktycznie 2/3 korpusu jest osłonięte? Jak zadawać silne i precyzyjne ciosy 8metrowym kijem, tak, by być szybszym niż Rzymianin ze swoją tarczą ;) ? Rzymianie, w bitwach z falanga, powinni być co najwyżej spychani walcząc z nią od czoła, a nie masakrowani.
Siłą Rzymu była liczebność i masowośćTak, to można mówić o Związku Radzieckim i jego armii na froncie wschodnim w IIwojnie... Rzym miał doskonała armię, która była świetna praktycznie na wszystkich polach bitew od Atlantyku po Morze Czarne. Jedynie z Partami im nie szło. Siłą Rzymu była przede wszystkim zajebista karność w oddziałach, zapożyczanie co lepszych motywów uzbrojenia od innych nacji, świetna mobilność. Praktycznie po reformie Mariusza nikt legionom nie był w stanie podskoczyć. Ale chyba największe podboje osiągnęli na armii obywatelskiej, więc walczyć świetnie na pewno umieli. Mówisz, że Rzym opierał się na masowości? Pod Kynosefalai i Magnezją wygrywał mając mniej liczne siły.
Pozdrawiam.
Panowie sugeruję, mimo wielkiej sympatii dla Macedonii i Aleksandra Wielkiego by tu kontynuować, i zerknąć.
Armia hellenistyczna vs armia rzymska
viewtopic.php?f=66&t=709&start=40 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=66&t=709&start=40)
BlackWood
20-09-2010, 11:53
odi.profanum
20-09-2010, 12:14
Chyba nie rozumiesz o czym piszę.
BlackWood
20-09-2010, 12:52
;)
odi.profanum
20-09-2010, 14:09
Ale nie robię off topa. Po protu nie rozumiem dlaczego moja cięzkozbrojana piechota ma problemy skasować falangę od tyłu, nie mówiąc już o stratach jakie ponosi. To nie jest balans i nic z historycznością nie ma wspólnego.
BlackWood
20-09-2010, 14:30
;)
odi.profanum
20-09-2010, 14:57
No jeśli aż tak dobrze znasz historię ;) Może jakieś przykłady??Na to ze sie myle no i kilku wymiataczy ,jesli chodzi o historie starozytnosci na tym forum :) .Po za tym na jakim poziomie grasz??Jesli masz ustawiony VH na bitwach.To powiem ci, że nic to nie zmienia w AI komputera,tylko dodaje bonusy dla jednostek przeciwnika(tak ze beda silniejsze od twoich a dodaj jeszcze do tego doswiadczenie ,uzbrojenie itd.) .Ten temat byl juz poruszany wielokrotnie.Poziom zawsze ustawiaj na Medium ostatecznie na hard ,jednak i to odradzam.Wiem. Zawsze gram na medium/vh. Gram w TWary od Shoguna ;)
Po prostu nie rozumiem dlaczego falanga w tym modzie jest tak przypakowana w walce na miecze. Rozumiem, że pewnie nie dało zrobić animacji opuszczania tylnich rzędów sariss, gdyby zostali zaatakowani od tyłu to im dodano powera w walce na miecze. Po prostu przyzwyczajony byłem do osiągania małych strat w bitwach a z takimi gościami jak falanga ptolemeuszy, która jest produkowana jak czołgi w ZSRR jest to niemożliwe.
Dobra, zadzieram kiecę i lecę coś pograć w eb, może mnie nie wywali podczas ładowania tury :roll:
Baal-Melkart
20-09-2010, 17:14
Mam nadzieję, że Eutyches mi wybaczy odpisywanie tutaj :)
Macedońskiego, o czym świadczą bitwy przez mnie przytoczone. Może, ale legionista był lepiej wyszkolony i głównie szkolony do takiej walki przy pomocy miecza.
W przypadku sarissofori faktycznie jeden na jeden szans nie miał, ale wpierw należało do tego doprowadzić. Pod Kynoskefalaj problemu z tym nie było, armia Filipa nie była ustawiona, natomiast pod Magnezją falangici pokazali na co ich stać i w krytycznej sytuacji sformowali czworobok. Nie ich wina, że Antioch "wykazał się" w tej bitwie.
No ale zdajesz sobie sprawę, że Rzymianie z Pyrrusem walczyli w sposób hellenski.
Słucham? Zdawało mi się, że przyjęcie szyku maniupularnego nastąpiło po drugiej wojnie samnickiej, czyli w ok. 20 lat przed Herakleją. W bitwach z Pyrrosem Rzymianie ustawiali się do bitwy w luźnym szyku manipularnym.
Fakt, że Rzymianie zdążyli sformować swoje szyki,
Nie naginajmy faktów. Filip nie zdążył z lewym skrzydłem falangi z powodu wysłania znacznej liczby żołnierzy na poszukiwanie żywności a nie dlatego, że armia hellenistyczna formowała się dużo wolniej od rzymskiej.
dodatkowo zmietli skrzydło Filipa i wleźli na tyły, rozgramiając armię Macedonii...
Te skrzydło które nie zostało sformowane i prezentowało w związku z tym mierną wartość bojową? Faktycznie, czyn godny Achillesa!
Czy to nie jest dowód na to, że rzymska armia potrafiła się lepiej dostosować do pola bitwy
Pewnie, zwłasza, że Flamininus miał do dyspozycji całą piechotę legionową, którą zdążył ustawić.
była bardziej mobilna i zdyscyplinowana
W jakim sensie bardziej mobilna? Na polu bitwy czy ogólnie? Zdyascyplinowana? Sarissofori Filipa nie byli zdyscyplinowani?
co de facto sprowadza się do stwierdzenia, ze była lepsza.
Była lepsza od półfalangi Filipa. Jestem bardzo ciekaw jak skończyłaby się ta bitwa, gdyby to Filip rozwinął armię, a Flamininus wyruszył do walki z połową piechoty legionowej.
No dobrze to ująłeś. To również różnego rodzaje improwizacje,
To wyszkolenie i dyscyplina.
które stosowano z zmiennym szczęściem - wpomniane słonie i szereg różnych greckich nazw oddziałów, których nawet nie jestem w stanie przytoczyć z pamięci.
Rzymianie ze zmiennym szczęściem nie wojowali? Czy pod Kynoskefalaj Rzymianie nie używali słoni?
No i w drugą stronę. Dlaczego falanga ma takie zajebiste rezultaty, przeciwko rzymskiej piechocie, która wyposażona jest w tarcze, gdzie praktycznie 2/3 korpusu jest osłonięte? Jak zadawać silne i precyzyjne ciosy 8metrowym kijem, tak, by być szybszym niż Rzymianin ze swoją tarczą ? Rzymianie, w bitwach z falanga, powinni być co najwyżej spychani walcząc z nią od czoła, a nie masakrowani.
Po pierwsze nie z jednym "kijem" zwanym dla niepoznaki - sarissa, tylko z paroma na raz. Przypominam także, że ten "kij" mógł przebić skutum. W EB nie są masakrowani, przynajmniej ja tego nie zauważyłem.
Tak, to można mówić o Związku Radzieckim i jego armii na froncie wschodnim w IIwojnie...
No proszę Cię. Jeżeli w szczytowych okresach II wojny punickiej Rzym był w stanie utrzymać w polu dwadzieścia parę legionów (ponad 200 tys. rzołnierzy!) to o czym my tu rozmawiamy. W zbliżonym momencie dochodzi do bitwy pod Rafią, która wyznacza maksymalne możliwośći mobilizacyjne najsilniejszych państw hellenistycznych wynoszące ok. 70/80 tys. żołnierzy. Trzy/cztery razy mniej. Dochodzi jeszcze jeden istotny czynnik. Rzymska armia republikańska niewiele kosztowała. Żołnierze wyposażali się sami.
Rzym miał doskonała armię, która była świetna praktycznie na wszystkich polach bitew od Atlantyku po Morze Czarne.
Tunes, Trebia, Kanny, Arausio, Las Teutoburski, to tak z pamięci.
Pod Kynosefalai [...] wygrywał mając mniej liczne siły.
Pod Kynoskefalaj? Sprawdź jeszcze raz.
BlackWood
20-09-2010, 17:32
;)
Baal-Melkart
20-09-2010, 18:37
...i wybieramy EB Configuration...
Nie mam czegoś takiego :shock: i chyba nigdy nie miałem.
Powinieneś mieć je w folderze EB
http://img101.imageshack.us/img101/3293/beztytuuwth.png
Tylko przypominam :twisted:
Panowie sugeruję, mimo wielkiej sympatii dla Macedonii i Aleksandra Wielkiego by tu kontynuować, i zerknąć.
Armia hellenistyczna vs armia rzymska
viewtopic.php?f=66&t=709&start=40 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=66&t=709&start=40)
Baal-Melkart
20-09-2010, 19:32
Nie ma :x
Może coś przeoczyłem podczas instalacji?
Nie mam też folderów "EBTrivalScript", "EB Documentation" i "Recruitment Viewer", ale to dlatego, że nie uruchamiałem aplikacji z "Extras" :roll:
Tak na marginesie, masz zainstalowane EB poza folderem Rome'a!?
To jest folder Rome tylko, że skopiowany to i nazwę zmieniłem.
A co do ikon trzeba by poczekać na opinie innych, ale z tego co kojarzę to te ikony powinny tam być zawsze :?
A wymienione przez ciebie elementy można instalować gdziekolwiek więc nie powinny mieć z tym związku... albo już mi się zupełnie coś pomyliło.
BlackWood
20-09-2010, 21:38
;)
odi.profanum
20-09-2010, 22:12
Ok, w sumie masz rację. Ale o Rzymie tez można powiedzieć, że klęski odnosił przez głupotę dowódców.
No i 3 z 5 bitew,które podałeś to bitwy z Hannibalem, jednym z lepszych generałów w historii.
No ale w EB mam ciężko o świetnego generała, za to mam mnóstwo idiotów ( chyba, że podkupie jakiegoś fajnego innej nacji ).
BlackWood te poprawki działają pod EB na BI i nie spowoduję popsucia mojej kampanii??
Ok, w sumie masz rację. Ale o Rzymie tez można powiedzieć, że klęski odnosił przez głupotę dowódców.
No i 3 z 5 bitew,które podałeś to bitwy z Hannibalem, jednym z lepszych generałów w historii.
No ale w EB mam ciężko o świetnego generała, za to mam mnóstwo idiotów ( chyba, że podkupie jakiegoś fajnego innej nacji ).
BlackWood te poprawki działają pod EB na BI i nie spowoduję popsucia mojej kampanii??
Pozwolę sobie, za BlackWooda ;)
Spowoduje, nie są kompatybilne, z tego co pamiętam z zapisami :roll:
BlackWood
20-09-2010, 22:26
;)
odi.profanum
21-09-2010, 01:25
Kur** ja pierd*** znowu mi się popsuła kampania i się crashuje przy przewijaniu tury :evil:
Chyba wgram te fixy i popykam dla odmiany Kartaginą. Nie ma Numidii, więc może być nimi bardzo łatwo. Zwłaszcza, że Rzym bez rozbicia już nie robi takiego bliztkriegu.
Baal-Melkart
21-09-2010, 16:11
Dzieki panowie za pomoc. Konieczność reinstalacji tego wszystkiego mnie trochę zniechęca, zwłaszcza, że... nie wiem gdzie mam EB i te wszystkie fixy do fixów :? . No ale poszukam i w najbliższych dniach się za to wezmę.
Żeby już tego offtopa nie przedłużać to tylko zaznaczę, że w bitwie pod Tunes Hannibal nie uczestniczył z powodu swojej nieobecności na świecie ;), zatem 2 z 5.
Chyba wgram te fixy i popykam dla odmiany Kartaginą. Nie ma Numidii, więc może być nimi bardzo łatwo. Zwłaszcza, że Rzym bez rozbicia już nie robi takiego bliztkriegu.
Kampania Kart Hadaszt jest łatwa, ale całkiem interesująca. W czasie jaki Ci zajmie podbój Afryki i Iberi Rzym się umocni, więc wojna z nim będzie wymagała trochę nakładów.
Mini review mojej jeszcze trwającej kampanii Rzymem :arrow:
http://img178.imageshack.us/img178/7489/new1o.jpg (http://img178.imageshack.us/i/new1o.jpg/)228 BC
Najbardziej irytującym problemem są ci śmieszni buntownicy w Hiszpanii. Chcą się tam bawić w Asteriksa, bo w Galii już nie ma dla niego miejsca :twisted:
Ogólnie podbij Galii Rzymem to banał... chyba zawsze.
Co innego wojna z Selkami którzy sprzymierzyli się z Egiptem przeciwko moim niezłomnym legionom. To dosyć kłopotliwa sytuacja... przynajmniej chwilowo.
Dziwi mnie, że Germanie nie spotkali się jeszcze z Dakami. Zazwyczaj już powinni ze sobą wojować. Szkoda.
Za to podoba mi się rozwój Partów. Może nawet kiedyś będę z nimi toczył wojnę :twisted:
Na razie trza by zawładnąć resztą wybrzeża morza Śródziemnego, a potem ku źródłom Nilu i może mały wypad do Brytanii :idea:
http://img185.imageshack.us/img185/1274/rometwalx20100923174635.th.png (http://img185.imageshack.us/img185/1274/rometwalx20100923174635.png)
Wciąż mnie zadziwia jak takie stare EB wciąż daje radę jako jeden z najlepszych modów pod RTW 8-)
BlackWood
23-09-2010, 17:41
;)
Kyuzo ciekawą armię masz. Złożona praktycznie z samych principes. Powiedz mi, składasz armie(rzymskie) według własnego pomysłu czy jednak tak jak Kamillus nakazał? ;) .
@BlackWood gram na MMP ale bez victory_conditions więc chyba rozwój Partów jest przypadkowy 8-)
@exar niestety mam bardzo prostą (żeby nie rzecz prostacką :lol: ) strategię czyli masowa produkcja konkretnej jednostki i zalewanie nią wrogów :oops:
Ale w końcu nawet rzymskie legiony się wykruszają i trza werbować najmeników. Wtedy moje siły wyglądają nieco ciekawiej.
@exar niestety mam bardzo prostą (żeby nie rzecz prostacką :lol: ) strategię czyli masowa produkcja konkretnej jednostki i zalewanie nią wrogów :oops:
Ale w końcu nawet rzymskie legiony się wykruszają i trza werbować najmeników. Wtedy moje siły wyglądają nieco ciekawiej.
też jakieś rozwiązanie ;) , osobiście w składzie armii mam zawsze hastati, principes i triarii, zazwyczaj wojsko ustawiam w acies triplex. Preferuje doktrynę obronną wtedy hastati mają za zadanie tylko przyjąć na siebie atak, utrzymać pozycje kiedy principes likwidują piesze jednostki próbujące flankować lub bezpośrednio wchodzą wrogowi na skrzydła Triarii mają za zadanie przede wszystkim likwidację wrogiej kawalerii i oddziałów elitarnych lub też atak wraz z principes na flanki. Jeśli to ja atakuje staram się podejść w acies triplex do wroga i próbuje go sprowokować jeśli uparcie stoi na swojej pozycji to principes rozwijają jako pierwsi atak na skrzydła, triarii likwidują konnych a hastati rzucam w powstałe luki. Oczywiście ameryki nie odkryłem ale jeśli macie jakieś ciekawe kombinacje armii i strategi w polu to chwalcie się śmiało.
odi.profanum
27-09-2010, 23:46
Oczywiście ameryki nie odkryłem ale jeśli macie jakieś ciekawe kombinacje armii i strategi w polu to chwalcie się śmiało.
Ja mam całkiem skuteczną :lol: :lol: :lol: :lol:
http://img94.imageshack.us/img94/5185/bitwal.jpg (http://img94.imageshack.us/i/bitwal.jpg/)
http://img571.imageshack.us/img571/7642/bitwa2q.jpg (http://img571.imageshack.us/i/bitwa2q.jpg/)
;)
BlackWood
28-09-2010, 00:14
;)
Mógłby ktoś wstawić save z gry Rzymem, najlepiej już po reformie Mariusza? EB to mod szalenie długi (aż 4 tury na rok) i naprawdę nie mam czasu przechodzić całości od nowa (reinstala miałem), a chętnie pograłbym sobie legionistami ;)
BlackWood
30-09-2010, 00:40
;)
Mówiąc "legioniści" miałem na myśli ich najpopularniejszy okres - po reformie mariusza. Nieco dziwne wydaje mi się, że w EB nie używają oni pancerza segmentowego - z tego co wiem najpopularniejszy był właśnie pod koniec Republiki i na początku Cesarstwa Rzymskiego (wyparty później przez kolczugę). Również tarcze są zaokrąglone zamiast prostokątnych - okrągłe powróciły dopiero pod koniec istnienia imperium. Ma ktoś tego save?
CaiusCosades
30-09-2010, 15:57
Nie, zbroja lorica hamata była najpopularniejszą zbroją w każdym okresie istnienia Rzymu.
Nie zgodzę się z tobą - w czasach wczesnej i średniej Republiki używano zwykłych pancerzy i nagolenników (początkowy żołnierz rzymski mało różnił się od hoplity!), a pod koniec trwania Cesarstwa pancerz segmentowy został wyparty przez kolczugę.
BlackWood
30-09-2010, 19:28
;)
CaiusCosades
30-09-2010, 19:30
Nie zgodzę się z tobą - w czasach wczesnej i średniej Republiki używano zwykłych pancerzy i nagolenników (początkowy żołnierz rzymski mało różnił się od hoplity!), a pod koniec trwania Cesarstwa pancerz segmentowy został wyparty przez kolczugę.
Tak, tak, użyłem skrótu myślowego - zbroja łańcuszkowa została przejęta w IV w. p.n.e. po najeździe galów. Helleński sposób w Rzymie, jest dobrze ukazany w tym modzie, na przykładzie Camillusowej triarii. Segmentata nie została wyparta pod koniec Cesarstwa, ale już na przełomie II i III w. n.e. Przyczyniły się do tego wysokie koszty produkcji i skomplikowana budowa.
TheLastRemnant
01-10-2010, 18:32
Ktore legiony podbiły galie z cezarem,dacje i chwilowo partie z Trajanem i które podbiły częściowo brytanię?pytam sie bo chcialbym podbić te rejony takimi legionami które to zrobiły.Sprawdzalem w list of roman legions(wiki)i innych źródłach ale cos sie chyba nie zgadzało bo legionów bylo za duzo lub za malo lub źródła sa sprzeczne ze soba.(gram z mini modem,astraphoenix legions adaptations a tam sa 'named legions')
Piotruś Oprawca
03-10-2010, 00:10
Obecnie jestem na stancji, na studiach i nie mam książki która mogłaby odpowiedzieć na twoje pytanie, ale z tego co pamiętam. To Cezar miał w Galii legiony od VI do XIV, przynajmniej tak mi się wydaje. Albo od VIII. Jakoś tak, na pewno był tam mój ulubiony X legion!
No, po długiej przerwie znowu zainteresowałem się tym modem, najlepszym co powstał do Rome (a, że EB II ciągle na horyzoncie brak...).
Wielki plus za nową instrukcję instalacji na Alexandra - w końcu jest jasno opisana, w kilku zdaniach.
... Las Teutoburski...
Bez komentarza.
Baal-Melkart
03-10-2010, 19:16
Bez komentarza.
Po co te niedopowiedzenia? Bez komentarza bo?
BlackWood
03-10-2010, 23:56
;)
TheLastRemnant
04-10-2010, 03:19
o numeracje
1. Bo mnie aż zesłabiło jak przeczytałem to co napisałeś (tzn. wymienienie tej bitwy w tamtym szeregu).
2. Bo chwilowo jestem na studiach i nie mam czasu komentować szerzej (wrócę w sobotę to się pewnie pokłócę)
3. Bo to nie jest temat do komentowania (patrz tekst Eustachesa), dyskusji itd na ten temat. Więc napisałem bardzo krótko, na uboczu. ;)
CaiusCosades
04-10-2010, 21:31
Porażka w Lesie Teutoburskim nie może służyć za przykład tego, że Rzym miał słabą armię. O porażce zadecydowała skrajna głupota, brak wyobraźni, znikome zdolności dowódcze Warusa. Maszerowanie lasami w luźnym szyku, z legionistami obciążonymi bagażami, gdzie roiło się od Germanów jest co najmniej lekkomyślne. Porażka nie była spowodowana złym zorganizowaniem armii w ogólnym znaczeniu, lecz wyłącznie błędami dowódcy (przewaga liczebna Germanów też miała znaczenie, ale nie decydujący wpływ). Przynajmniej to mnie zraziło w Twojej wypowiedzi Baalu, nie wiem co miał na myśli Martin.
W luźnym szyku? Raczej adekwatnym do utrudnionego terenu przez warunki atmosferyczne jak i zalesienie. Poszczególne kohorty musiały uczynić to co zostało przewidziane przez unormowania dotyczące takich sytuacji. Więcej nie dało się zrobić. Błędem było samo wyruszenie z całym taborem. Ale takie błędy są i były powszechne. Ot, ludzka omylność. Aczkolwiek nie bronię tu Warusa ;)
Panowie mimo mojej wielkiej sympatii do omawianych problemów przypominam że są takie tematy, które zarastają kurzem
viewtopic.php?f=66&t=2417 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=66&t=2417)
viewtopic.php?f=66&t=709 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=66&t=709)
Następne teksty będą kasowane, bo mi gadu gadu padnie na zawał :lol:
Marek Aureliusz
05-10-2010, 15:04
Gdybym był Tobą Eutychesie, to bym się nie patyczkował i tą całą dyskusje poboczną (offtopic) wypie....wywalił.
A ja zacząłem sobie teraz Armenią. O kurde ale rzeźnia. Zdobyłem 3 prowincje. Miałem armię złożona z samych łuczników, procarzy i harcowników. Żeby ja zbudować musiałem wyburzyć jakiś lokalny zabytek (kamienne miasto czy coś). Ale i tak zrobiło mi się 8 000 długu. Więc po zdobyciu Pokr Hayk zredukowałem armię do 4 jednostek. Myślę sobie, czas zabrać się za naprawę gospodarki. Dług ładnie spada, jest już - 2000 a tu nagle BUM! Monarchia Seleucydów posyła korpus ekspedycyjny na moją stolicę. Rrrrwa mać! Niby tylko trzy jednostki ale w mieście sam generał siedzi. A posiłki przyjdą dopiero za trzy tury...
Teraz trochę sobie pogram i jeśli chcecie to wrzucę zdjęcia.
Baal-Melkart
05-10-2010, 15:56
Odpowiedziałem tu: http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=66&t=709&p=128693#p128693
A ja zacząłem sobie teraz Armenią. O kurde ale rzeźnia. Zdobyłem 3 prowincje. Miałem armię złożona z samych łuczników, procarzy i harcowników. Żeby ja zbudować musiałem wyburzyć jakiś lokalny zabytek (kamienne miasto czy coś). Ale i tak zrobiło mi się 8 000 długu. Więc po zdobyciu Pokr Hayk zredukowałem armię do 4 jednostek. Myślę sobie, czas zabrać się za naprawę gospodarki. Dług ładnie spada, jest już - 2000 a tu nagle BUM! Monarchia Seleucydów posyła korpus ekspedycyjny na moją stolicę. Rrrrwa mać! Niby tylko trzy jednostki ale w mieście sam generał siedzi. A posiłki przyjdą dopiero za trzy tury...
Teraz trochę sobie pogram i jeśli chcecie to wrzucę zdjęcia.
Zainwestuj w kopalnie. Co do Seleukidów, to dopóki nie podbijesz na południu nic ponadto co masz teraz, dopóty powinni podpisywać z Tobą pokój na zasadzie status quo. Chyba, że od wersji EB 1.1 coś się zmieniło ;) . A dług miałeś maleńki.
Marek Aureliusz
06-10-2010, 13:48
Gram na Vh/Vh. Pokonałem tamtą armię ale potem na jej miejsce przyszły 3 podobne z 3 różnych kierunków. Jedna mi rozwaliła moja armię. Państwo stało się bezbronne. Poddałem się, żeby nie przedłużać agonii.
Zacząłem od nowa. Wyburzyłem zabytek narodowy i zdobyłem miasto na północy. I na tym koniec. Teraz Rozwijam gospodarczo oba moje regiony, bo straszna bieda na tym Kaukazie. Nawet farm podstawowych ani faktorii handlowych nie mają. Jakoś idzie. W stolicy armia złożona z 8 jednostek (2 generałów, 2 jedn. włóczników kaukaskich, 2 jedn. łuczników kaukaskich, 2 jedn. procarzy). W skarbcu zawsze ok 7 000 (nie wykorzystałem wszystkich pieniędzy z grabieży). Dochód na turę ok 1 000. Rozbuduję się, zrobię reformę, pomyśle o podbojach. Seleucydzi zerwali ze mną sojusz potym jak chciałem im sprzedać mapę :( Teraz im płacę 400 Min żeby mnie nie atakowali.
Mam pytanie odnośnie tych kopalń. Zauważyłem dziwną rzecz. W opisie kopalni lvl 0 pisze, że zapewnia dochód 2000, tymczasem jak patrzę na szczegóły osady jest to tylko 600. O co tu chodzi??? Próbowałem nawet to zmodować, żeby było ok ale coś mi nie wyszło. Dochód był 1 995 ale za to w opisie tym razem pisało, ze przynosi ponad 6 000. Co to jest?! Żeby nie było powróciłem do pierwotnych ustawień bo nie chce oszukiwać ale byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś wyjaśnił mi dlaczego kopalnia przynosi dochód inny niż w opisie.
BlackWood
06-10-2010, 18:33
;)
Czy ktoś zna jakiś submod do EB który dodaje więcej historycznych bitew ?
Dzien dobry,
W EB gram juz od dawna, ale ostatnio zaczalem grac w tego moda ale na Alexandrze + minimodpack + fixy + mod na falange.
Mam jednak kilka pytan dotyczacych submodow pod EB, zwlaszcza takich ktore by poprawily realizm gry...
Apropo realizmu:
1. Czesto jest tak, ze jest sobie miasto eleuthoroi, szpieg sprawdza ze w srodku maja generala np. z 1 gwiazdka dowodzenia, ide pod miasto, oblegam je... nadchodzi szturm i co? Nagle ten general ma 10 gwiazdek dowodzenia... :? nie lubie takich jazd, zwlaszcza ze kazdy wie jak ciezko jest wycwiczyc generala z tyloma gwiazdkami.
2. Ok. 2 wieku przed Chrystusem Rzym mial ok. 400 tysiecy mieszkancow, tymczasem w grze duzym wyczynem jest miec miasto o 30 tysiecach mieszkancow...
3. Mamy sobie osade, ktora ma 500 mieszkancow, buntuje mi sie ona i co? Sa w stanie wystawic armie 2000 luda, jeszcze nierzadko jakies elitarne jednostki ...
4. Nierzadko eleuthoroi maja jakies male miasteczka z armiami po 2000 woja bardzo dobrego, takiego na ktore ich w ogole nie stac np. maja strate w miescie -6000 na sezon ale daja sobie istnieja te miasta i utrzymuja te armie...
Jest jeszcze kilka nierealnych rzeczy o ktorych pewnie zapomnialem... moje pytanie jest nastepujace: czy istnieja jakies dodatkowe mody, ktore to poprawiaja chociaz w jakims stopniu? Dziekuje z gory za odpowiedz i pozdrawiam wszystkich grajacych jeszcze w EB :) .
BlackWood
20-10-2010, 15:12
;)
Seraphin
20-10-2010, 20:23
Dzien dobry,
W EB gram juz od dawna, ale ostatnio zaczalem grac w tego moda ale na Alexandrze + minimodpack + fixy + mod na falange.
Mam jednak kilka pytan dotyczacych submodow pod EB, zwlaszcza takich ktore by poprawily realizm gry...
Apropo realizmu:
1. Czesto jest tak, ze jest sobie miasto eleuthoroi, szpieg sprawdza ze w srodku maja generala np. z 1 gwiazdka dowodzenia, ide pod miasto, oblegam je... nadchodzi szturm i co? Nagle ten general ma 10 gwiazdek dowodzenia... :? nie lubie takich jazd, zwlaszcza ze kazdy wie jak ciezko jest wycwiczyc generala z tyloma gwiazdkami.
2. Ok. 2 wieku przed Chrystusem Rzym mial ok. 400 tysiecy mieszkancow, tymczasem w grze duzym wyczynem jest miec miasto o 30 tysiecach mieszkancow...
3. Mamy sobie osade, ktora ma 500 mieszkancow, buntuje mi sie ona i co? Sa w stanie wystawic armie 2000 luda, jeszcze nierzadko jakies elitarne jednostki ...
4. Nierzadko eleuthoroi maja jakies male miasteczka z armiami po 2000 woja bardzo dobrego, takiego na ktore ich w ogole nie stac np. maja strate w miescie -6000 na sezon ale daja sobie istnieja te miasta i utrzymuja te armie...
Jest jeszcze kilka nierealnych rzeczy o ktorych pewnie zapomnialem... moje pytanie jest nastepujace: czy istnieja jakies dodatkowe mody, ktore to poprawiaja chociaz w jakims stopniu? Dziekuje z gory za odpowiedz i pozdrawiam wszystkich grajacych jeszcze w EB :) .
1. Z gwiazdkami też bywa tak, że generał ma cechę "obrońca murów", która w przypadku oblężenia dodaje mu parę gwiazdek przy szturmie. Poza tym one niewiele zmieniają, a tak czy siak komputer musi mieć trochę łatwiej, bo Ty masz rozum. Pamiętaj, że chodzi też o grywalność... Cóż z gry, skoro nie ma żadnych wyzwań?
2. Nad tym nigdy się nie zastanawiałem, w sumie prowincja prowincją, ale samo miasto Rzym posiadało grubo ponad 30 tys. ludności. Właściwie nie wiem czemu tak to zostało rozwiązane, jest to spore utrudnienie jeśli chcemy wystawić większą armię. Biorąc pod uwagę, że mamy w takiej Macedonii na przykład 6.000 ludności w mieście i wystawimy sobie armię złożoną z kilku falang i peltastów to ludność nam się znacznie zredukuje... Nie mówiąc o tym, że dodatkowe jednostki trzeba doszkalać na bieżąco. Tak czy siak wątpię, żeby możliwe było zmodowanie tego aspektu gry. Zważ też, że w bitwie uczestnicy parę tysięcy jednostek maksymalnie i ze względów technicznych więcej nie uzyskasz. Niestety kompromisy muszą być...
3. Też mnie to trochę irytuje... Przesadzona opcja.
4. To akurat logiczne. Pomyśl sobie, że Rzym od Germanii dzieli kilka właśnie takich miasteczek. I pomyśl teraz, że zawierają kilka oddziałów i padają w ciągu kilku tur pod naporem barbarzyńców z północy. Czy ma to sens? Pomyśl sam. Podobnie sprawa w Hiszpanii wygląda. Dzięki takim miastom tempo rozwoju komputera nieco zwalnia, a jak wiemy gra jest baaaardzo długa. Więc teoretycznie grając Kartaginą możemy we względnym pokoju doczekać II wojny punickiej. Poza nękającymi Ptolemeuszami z wszystkimi miałem spokój, do Hiszpanów wkrótce straciłem cierpliwość, ale właśnie dzięki tym miastom zachowuje się balans rozgrywki.
Przemyśl jeszcze raz to dobrze... EB i tak jest już bardzo realistyczne, jest to jednak nadal mod pod starego Rome'a, który historycznością nie grzeszył. Pewnych rzeczy trzeba się wyrzec, żeby wycisnąć maksimum grywalności. Ciesz się tym co masz ;) a jeśli przekładasz historyczność poza inne elementy, to zagraj w Europe Universalis, tam wersja starożytna tej gry też jest, to polecam ;)
Pozdrawiam
Rabarbarian
21-10-2010, 08:30
Dzien dobry,
Apropo realizmu:
Liczba ludności w mieście jest dość niejednoznaczna: w końcu można w skrajnych wypadkach "wyrekrutować" z miasta 30tysięcznego wojska tyle, że zostanie 400 mieszkańców, a przecież kobiet, dzieci, starców i niewolników się nie wciela :). Można sobie założyć, że chodzi o liczbę poborowych, nie powoływani są tylko ci, co pracują w kluczowych sektorach gospodarki, znaczy się pilnują pracujących w kuźniach, kopalniach i portach niewolników :). Redukcja ilości ludności poborowej i tak występuje, proporcjonalna do redukcji ilości żołnierzy na polach bitew. Grafika nie obsłużyłaby bitew historycznie realistycznych, takie bitwy jak w RTW po 2-3 tys żołnierzy to w starożytności ledwie potyczki podjazdów by były, nie warte wzmianki w encyklopedii.
Widzę, że dawno już nikt się swoją kampanią nie dzielił, więc czas teraz na mnie :P
http://img513.imageshack.us/img513/37/beztytuubsp.th.png (http://img513.imageshack.us/i/beztytuubsp.png/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Jak widać, odbudowa imperium Aleksandra idzie mozolnie, ale do przodu. Seleucydzi zostali wyrzuceni z Syrii i Anatolii i póki co siedzą cicho, zwłaszcza że w Babilonie i okolicach ludność regularnie się buntuje (z drobną pomocą moich szpiegów). Sprawę Mityleny, na której to Macedończycy wyhodowali sobie liczną armię, rozwiązałem pokojowo (choć Macedonia, z powodu wiarołomnego Faraona, fatalnie wyszła na tej umowie :P), tak samo jak Ankyry, którą wykupiłem z rąk Arvernów.
W międzyczasie Pont, który przez ładnych kilkanaście lat prowadził prawdziwy sitzkrieg z Seleucydami, ruszył do powiększania swojej przestrzeni życiowej i nawet się rozrósł, ale moje armie już czyhają na granicach i jego los jest przesądzony. Po opanowaniu sytuacji w tej części spróbuję się wmieszać w wojnę w Macedonii, gdzie utworzył się prawdziwy bałkański kocioł - Antygonidzi złapali oddech po zerwaniu, bodaj siódmego z kolei, oblężenia Pelli i być może przejdą do ofensywy.
Na zachodzie na razie spokój, Galowie tłuką się jak zwykle, a reszta państw walczy głównie z buntownikami. Na wschodzie tymczasem Partia rozwija się intensywnie na północ, może być ciekawie, gdy zmienią kierunek i ruszą na południe i zachód...
Baal-Melkart
24-10-2010, 17:23
Państwo Lagidów to rzadkość :) , sam nigdy nie grałem.
Gram baktrią, zawiązałem sojusz z lagidami przeciw seleucydom. Po wielu latach wojowania dokonał się rozbiór seleucydów. Kiedy akurat zająłem babilonie, ptolemeusze przyleźli pod seleucjie JEDNĄ! jednostką i przystąpili do oblężenia zrywając tym samym sojusz. Myślałem, że padnę jak zobaczyłem co AI zrobiło. Ptolemeuszowy spam armii, gdzie polewę zazwyczaj stanowiła agema (chyba twórcy przesadzili z money assistance wobec AI, gdyż spam takich armii mnie przynajmniej irytuje) jakoś odparłem. Przez jakiś czas po prostu przestali przyłazić swoimi armiami więc solidnie umocniłem się w babilonii i ruszyłem na partów. Następni pod nóż poszli sakowie z którymi było dość ciężko ale ostatecznie głowy ich wodzów zdobią wejście do mojego pałacu. Aktualnie na pełną skalę ruszyłem z ofensywą w syrii i palestynie wdeptując ptolemeuszowe ścierwo w piach z okrzykiem Blood for the Blood God! :twisted:
http://img16.imageshack.us/img16/7391/bakc.th.png (http://img16.imageshack.us/i/bakc.png/)
Miałem podobną sytuację. Baktrią zająłem indyjską i irańską część Azji, aby następnie zebrać elitarne wojsko z najlepszymi generałami i ruszyć w stronę Tygrysu i Eufratu. Niestety przybył też Egipt, który co turę przysyłał po dwie pełne, doświadczone armie. Co było lekkim przegięciem i tury stały się nieznośne.
Seraphin
24-10-2010, 23:09
Też swego czasu grałem Egiptem, mam nawet gdzieś tam kampanie jeszcze... Może sobie do niej wrócę niebawem. Najlepiej pamiętam z niej cholerny Babilon, którego Seleucydzi za żadne skarby nie chcieli odpuścić. Co drugą turę przysyłali tam wojska, było to tak nużące, że skompletowałem sobie tam garnizon złożony z jednostek lokalnych, bitwy rozgrywałem automatycznie i rzucałem je do przeszkolenia.
Póki co gram sobie Kartaginą. Całkiem przyjemnie jest, gram sobie powoli, rozbudowuję kopalnię w Iberii, zwiększam zyski i kończę podbój Hiszpanii. Właściwie przeprowadziłem tam szybki blitzkrieg z pomocą machin oblężniczych i słoni. Jak skończę to może zajmę się Galią lub nawet pokuszę się o podbój Rzymu od południa. Ze wschodu, na pustyni co jakiś czas Egipt mnie nęka, ale mam tam dość silny garnizon i odpieram ataki, ale śląą ciągle te wojska, a o pokoju nie chcą nawet słyszeć.
http://img815.imageshack.us/img815/6862/kartagina.th.jpg (http://img815.imageshack.us/i/kartagina.jpg/)
Układ sił standardowy... Miasta Greckie z Epirem wyparły Macedonię do Azji; Partowie, Baktria i Egipt zjadają Selków, a Rzymianie tłuką się z Galami. Zresztą, żeby utrzymać całą Iberię to będę musiał się prawdopodobnie wdać się w wojnę z Arveni, którzy już tam oblegają jedno miasto, więc może przedłużę sobie jeszcze pokój z Rzymianami.
Pozdrawiam ;)
Baal-Melkart
25-10-2010, 17:42
Póki co gram sobie Kartaginą.
Ładnie, armia też ładna. W którą wersję EB grasz, bo widzę, że rok 240, Sycylia zajęta a Rzymianie nie atakują!? Nawet Bruttium nie zajęli!?
Seraphin
25-10-2010, 18:36
Standardowo v 1.2 pod Aleksandra ;)
Też mnie to trochę zdziwiło, byłem przekonany, że jak przegnają Epir to uwikłają się ze mną w wojnę, ale jak widać sojusz nadal z nimi mam. Rzymianie (jak widać na screenie) skupili się głównie na północy, walczą z Galami i oblegają jakiś północny gród. Cieszę się z takiego obrotu spraw, bo mogę sobie spokojnie wszystko planować, gdyby Rzymianie na mnie ruszyli to podejrzewam, że zrobiłby mi się lekki chaos. Musiałbym dzielić wojska w Iberii i przerzucać je na Sycylię, doszkalać nowe oddziały, a walki na dwóch frontach zawsze starałem się unikać, bo to bardzo kosztowna sprawa.
Czasem jeszcze może zaskoczyć stary EB... :)
Ale coś czuję, że kiedy któraś ze stron zajmie Kalabrię to stanie się ona kością niezgody. Ja na razie zostawiam ją w spokoju, Rzymianie na szczęście też. Zobaczymy na jak długo...
Witam,
kiedyś na tym forum uzyskałem bardzo cenne fragmenty skryptu dotyczące WIELKIEGO uproszenia reform rzymskich. Jako, że temat ten tu i ówdzie się pojawia mogę się zatem zrewanżować.
Uproszczenie jest totalne tzn. kazda reforma nastąpi po określonej (wpisanej do skryptu) liczbie tur - jest więc całkowicie planowalna!
Fragment skryptu podmieniamy w pliku EBBS_SCRIPT.TXT z folderu: EB\data\scripts\show_me
odnajdujemy fragment "2c" dotyczący Rzymu i całość zamieniamy na...
;Section 2c: Roman Reforms
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;Before all reforms
;Reform Counter 0 = Camilian , 1 = Polybian, 2 = Marius, 3 = Augustus Reforms
declare_counter Romanii_Reform
;Detect current reform
monitor_event SettlementTurnEnd SettlementBuildingExists = romani2
and not SettlementBuildingExists = romani3
and not SettlementBuildingExists = romani4
and FactionType seleucid
set_counter Romanii_Reform 1
terminate_monitor
end_monitor
monitor_event SettlementTurnEnd SettlementBuildingExists = romani3
and not SettlementBuildingExists = romani4
and FactionType seleucid
set_counter Romanii_Reform 2
terminate_monitor
end_monitor
monitor_event SettlementTurnEnd SettlementBuildingExists = romani4
and FactionType seleucid
set_counter Romanii_Reform 3
terminate_monitor
end_monitor
; Counters triggering the advisor
;
declare_counter PolybianReformsAdvisor
declare_counter MarianReformsAdvisor
declare_counter AugustanReformsAdvisor
; Check Conditions
monitor_event FactionTurnEnd FactionType seleucid
and I_CompareCounter Romanii_Reform = 0
and I_TurnNumber > 1
; Unconditional Player Reforms after 210BC
if I_TurnNumber > 80
and I_LocalFaction seleucid
set_counter Romanii_Reform 1
set_counter PolybianReformsAdvisor 1
terminate_monitor
end_if
end_monitor
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;; MARIAN TRIGGER
;Unconditional Player Reforms
and FactionIsLocal
and I_CompareCounter Romanii_Reform = 1
and I_TurnNumber > 160
set_counter MarianReformsAdvisor 1
terminate_monitor
end_monitor
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;; Imperial trigger
and I_TurnNumber > 240
and I_CompareCounter Romanii_Reform = 2
set_counter Romanii_Reform 3
set_counter AugustanReformsAdvisor 1
end_monitor
W powyższym przykładzie reformy nastąpią kolejno po 80, 160 i 240 turach.
Nie przerażajcie się, że powyższy fragment jest wyraźnie krótszy niż pierwotnie...cóż, wszelkie zasady reform zostały posłane w kosmos :)
Aha...zanim zapiszecie nową wersję pliku EBBS_SCRIPT.TXT radzę zrobić kopię zapasową! :)
arcyżużel
31-10-2010, 14:51
mam pytanie co do jednej jednostki, a mianowicie czy kreteńscy łucznicy mogą być rekrutowani w miastach, a nie tylko i wyłącznie w oknie wynajmu najemników, jeśli tak to jakie miasta i nacje mogą się podjąć wyprodukowanie owej jednostki
RC twierdzi, że szkolić może ich każda nacja w Aleksandrii, Antiochii i na Cyprze ;)
Quisquiliae
12-11-2010, 20:01
EB na alex hm....jesli chodzi o grywalność to musze napisać że stoi na ? moze napisze na jakim poziomie ,nie wywala tak czesto acz kolwiek wywala ,ale to standart ,kwestia przyzwyczajenia,są bugi np zawiecha jakiegoś żołnierza który w cudowny sposób odłaczył sie od jednostki na dość spory kawałek i walczy z duchem ,wnerwiające to bo przez niego nie moge ruszyć np całą centurią ,co jeszcze wnerwia mnie w eb start 272 pne chore to dlaczego nie 280 i walka z Pyrrusem na dzieńdobry ? , wnerwiaja mnie słabo zrobione tekstury jednostek ale ok to stary mod przejdzie, brak onagerów i katapult ,to juz przesadzili robiąc z balist katapulty na szczęscie sam to zmieniłem pożyczając katapulty z innego moda, co jeszcze AI hm lipne i uposledzone na rtw mnie czesciej atakowali moze dosc haotycznie ale atakowali wiem ze to przez ten dodatek force dyplomacy ale tak czy siak kartagine stuklem bez zadnej porazki w kilka lat bez przegranej tak samo epir bo ci tylko siedzieli w murach i nie robili zadnych sensownych ruchów strategicznych tak jak by ich generałowie byli imbecylami ,oczywiscie wszystko na very hard ,ogólna ocena moda od 1do 5-4 polecam
BlackWood
12-11-2010, 23:13
;)
Ja muszę dodać cos od siebie ponieważ Quisquiliae w jednej kwestii ma rację, walcząc w gęstych lasach jednostki rzeczywiście się gubia i rozdzielają, miałem wiele przypadków że wygrywając walkę jej nie zakończyłem tylko chciałem "wybic" wszystkich a przynajmniej jak najwięcej przeciwników, ale uciekający(spanikowany) przeciwnik uciekał gęstymi lasami, wszystko by było ok gdyby uciekł z pola bitwy, ale właśnie przez tą gęstość lasów się jednostki na drzewach zatrzymywały i je ciężko było znaleźć.
Chodzi mi o to, że np. spanikowana grupa.. powiedzmy 50 chłopa uciekając przez las zostawia przypadkowo 2 chłopaków(właśnie zablokowanych na drzewie) którzy w żaden sposób na mini mapie oznaczeni nie są, i mimo tego że 48 wojaków z bitwy pryska walka się nie kończy, na mini mapie tej dwójki nie widać i trzeba "czesać" cała mapę w ich poszukiwaniu by móc skończyc bitwę... i niech takie 4 grupy zostawią po 2 wojaków w różnych miejscach - nie życzę nikomu.
Spotkało mnie to kilka razy i wierzcie jest to strasznie wnerwiające(juz nie mówię o sytuacjach w których nie wytrzymałem i z szukania po prostu zrezygnowałem kończąc i wychodząc z walki)
Gram na ALEX, skrypty normalnie odpalam, żadnych wywaleń do pulpitu nie mam(a przynajmniej tak rzadko, że nie warto w ogóle wspominać) i jesli nie ten mały problem z zawieszającymi się jednostkami dałbym 6 w skali 1-6 a tak daje 6-
Super mod
Polecam
BlackWood
13-11-2010, 20:44
;)
co do lasów to największa porażka... ogromne drzewa w Europie zawsze skłaniały mnie do gry nacjami stepowymi i pustynnymi ^^
i rzeczywiście blokują się okropnie, ale i czasem bywa tak w rzadszym lesie, albo całkiem wśród skał... o mostach nie mówiąc :P
chociaż Sarmatami tego problemu nie mam, bo oni mają 'kill on sight' i żadna jednostka się nie uchowa :P
BlackWood
14-11-2010, 13:31
;)
Seraphin
14-11-2010, 17:35
Dlaczego duże lasy to porażka???To jest utrudnienie ,no i ma uzasadnienie "przyrodniczo-historyczne".Ciężko jest podbijać taką ,Galię czy Germanię.Zwłaszcza tą drugą krainę,musimy zatem prowadzić starcia ,blisko swoich ludzi i wyczuwać ,obserwować bitwę z dołu.Dla kogo to jest męczące niech wraca do podstawki ,fantastyczno-naukowej ;) .Pozdrawiam
Utrudnienie jest naprawdę potężne. Komputer kieruje swoimi wojskami tak samo, jak w otwartym polu, a my... no cóż :D
Zawsze w takich lasach próbowałem stworzyć jakiś zorganizowany szyk, który wytrzyma na jednej pozycji, ewentualnie z ruchliwą jazdą. Straty miałem ogromne, wygrałem, ale nie obyło się bez przerzucania wojsk na różne strony...
W ogóle, jak ktoś gra aktualnie jakąś kampanię to niech się pochwali :) lubię tu wpadać i czytać czyjeś wysiłki, kiedy akurat nie gram (koniecznie screeny dawajcie!).
rafalPUA
14-11-2010, 21:25
Czy linki na pierwszej stronie sa ostateczne? Chyba siegne wkoncu po tego moda bo TGAW juz nie bedzie modyfikowany takze szukam jakiejs nowej pociechy. Warto wogole grac w tego moda? Fajny jest? Stabilny??
Seraphin
14-11-2010, 22:26
Czy linki na pierwszej stronie sa ostateczne? Chyba siegne wkoncu po tego moda bo TGAW juz nie bedzie modyfikowany takze szukam jakiejs nowej pociechy. Warto wogole grac w tego moda? Fajny jest? Stabilny??
Najlepszy ;)
Jest stabilny, bardzo dobrze zbalansowany, całkowicie odświeżony, ma wspaniały klimat. Autorzy się bardzo postarali i mod całkowicie zmienia podstawkę. Spójrz na ilość postów - w tym temacie jest ich najwięcej. Poza tym przejrzyj sobie inne wypowiedzi, przebieg kampanii, sam zobaczysz. Ten mod zapewnia masę niepowtarzalnej rozrywki. Polecam, jak najbardziej! Nie zastanawiaj się nawet... :D
Ja sam pamiętam, jak pierwszy raz odpaliłem. Pierwsza gra Rzymem to była po prostu cudowność. Tworzyłem sobie legiony, które odpowiadały tym historycznym i były bardzo skuteczne. Bitwy są naprawdę epickie. Czasem masz dwa brody na rzece, którymi wróg chce się przeprawić na drugą stronę. Przy jednym raz zastawiłem pułapkę, a widok zaskoczonego wroga dawał dużo radości :D
Kolejną zaletą jest to, że zmieniając kampanię zmienia Ci się całkowicie klimat. Inna muzyka, inny wygląd interfejsu, inne jednostki. Poza tym masz system reform, które dają Ci możliwość dostępu do nowych jednostek, opłaca się korzystać z najemników, których też jest wiele. Generalnie gra ma tam jakieś swoje wady, które się dostrzega w trakcie, ale to są zazwyczaj elementy, które wynikają z silnika gry, który ewidentnie podciął autorom skrzydła ;)
Pozdrawiam.
Quisquiliae
16-11-2010, 21:44
Nom i juz opanowane te europa barbaroum to moja ostateczna poprawka poprawia wszystkie błędy i bugi oraz dodaje kilka ciekawych jednostek,miedzy innymi katapulty tak jak bowinny wyglądać a i przypominam jak zainstalować eb by śmigała bez wad ,bo te porady innych jakie tu czytałem to żenada są poprostu nieczytelne i napisane od niechcenia i niektórzy moga nie zakumać o co w tym chodzi,jestem moderem więc spoko mozna mi zaufać
instalujesz rtw antologia razem z alxem
1 instalujesz EB 1.1- http://www.europabarbarorum.com/downloads_mod.html
2 patch eb 1.2 ten sam link co wyżej
3 następnie te fixy które są należycie dobrane- http://rapidshare.com/files/431239698/3.EB_FIX.rar
4 alx eb http://rapidshare.com/files/431265687/5.EB_ALEX.zip
5 bitwy cz 1 - http://rapidshare.com/files/431241274/4 ... _BITWY.exe (http://rapidshare.com/files/431241274/4.HISTORYCZNE_BITWY.exe)
6 formacje- http://rapidshare.com/files/431241625/6 ... E_ALEX.zip (http://rapidshare.com/files/431241625/6.FORMACJE_ALEX.zip)
7 grafa pack sea http://rapidshare.com/files/431244618/7.EB_GRAFIKA.rar
8 grafa RS http://rapidshare.com/files/431243400/8.GRAFA_RS.zip
9 dodatek alx sub mod http://rapidshare.com/files/431245738/9 ... A_ALEX.exe (http://rapidshare.com/files/431245738/9.SUBMOD_NA_ALEX.exe)
10 hisoryczne bitwy cz 2
-http://rapidshare.com/files/431261214/10.HISTORYCZNE_BITWY_2.7z
11- naval texture mod from riczu -http://rapidshare.com/files/431263144/12.STATKI.exe
13. i moja przeróbka porawiajaca kilka niedorobien - http://rapidshare.com/files/431265429/13.ADDONS.rar
troche tego jest niestety na koncu wysylacie skrót alex na pulpit i wlasciwosci zmieniacie koncówke powinno wygladac tak Rome - Total War\rometw-alx.exe" -mod:eb -show_err -nm -noalexander . jak chcecie grac bitwy same z jednostakim native danej frakcji musicie skopiowac expor desc unit do eb\data z pliku multiplayer backup z eb a jak w kampanie to z powrotem kopiujecie z single player backup ten plik proste jak jeb...heh
co do reszty modów sa poprostu żenujące nudne i beznadziejne a znam wszystkie szkoda na nie czasu robiąc je ludzie chyba nie kumali historii ale ok ich sparawa jak spędzają wolny czas robiąc taką
co do reszty modów sa poprostu żenujące nudne i beznadziejne a znam wszystkie szkoda na nie czasu robiąc je ludzie chyba nie kumali historii ale ok ich sparawa jak spędzają wolny czas robiąc taką kake ze skinami ,śmiac mi się chce z jednego moda polskiego ale nie powiem jakiego ,powiem krótko poprostu kolorowa antyhistoryczna PIERDA zrobiona z niechęci ze słomianym zapałem heh tyle polecam jedynie EB oras RS 2 ,jeszcze godnym uwagi jest mod Peaninsula italica ale to dla maniaków italii choc wyważenie jednostek w nim jest troche denne ale skiny italików sa extra tylko to nic poza tym,zreszta chodzi tu o grywalnośc a nie jakie kto ma skarpety czy zielone a powinien miec w groszki co nie ok .eb to tyle nara , a i czekam na to cuś Rise of the Nations - Prelude to War ale chyba sie nie do czekam ktos ma słomiany zapał
Seraphin
16-11-2010, 22:16
9 dodatek alx sub mod http://rapidshare.com/files/431245738/9 ... A_ALEX.exe
Co zmienia/dodaje ten sub mod? ;)
13. i moja przeróbka porawiajaca kilka niedorobien - http://rapidshare.com/files/431265429/13.ADDONS.rar
Co konkretnie?
Widzę, że krytykujesz zapał innych to mam dla Ciebie propozycję. Uzupełnij swoją wypowiedź o dodatkowe informacje odnośnie submodów i dodaj screeny tekstur dla porównania. Wtedy zyskasz mój szacunek :D
Generalnie nie lubię się za bardzo bawić w ładowanie mniejszych modów i innych pierdółek w grę na własną rękę, głównie ze względu na to, że coś mogę sknocić, a nie mam generalnie czasu na przekopywanie plików, żeby wszystko działało tak jak trzeba, gdyby coś poszło nie tak, czy reinstalację gry. Jestem jednak zainteresowany Twoją koncepcją Quisquiliae ;) liczę na więcej info.
Pozdrawiam.
napisał(a):
9 dodatek alx sub mod http://rapidshare.com/files/431245738/9 ... A_ALEX.exe
Co zmienia/dodaje ten sub mod? ;)
To jest EB 1.2 MINI MOD PACK! (http://forums.totalwar.org/vb/showthread.php?105242-EB-1.2-MINI-MOD-PACK!) i z tego co pamietam nie trzeba instalować
4 alx eb http://rapidshare.com/files/431265687/5.EB_ALEX.zip
bo w tym mini mod pack`u jest zwarty ten submod
napisał(a):
Co konkretnie?
Też bym chciał wiedzieć 8-)
Quisquiliae
17-11-2010, 18:26
sub mod dodaje rekrutacje późnych legionów oraz dodaje pretorian ważne by instalowac po kolei moja poprawka zmienia katapulty dodaje kilka nowych jednostek oblęzniczych oraz przedłuża okres oj sami zobaczycie jak chcecie i gra nie wywala ani razu a eb alex daje że można grac na alexie i tyle i chrzanić błędy ort śpiesze sie
sub mod dodaje rekrutacje późnych legionów oraz dodaje pretorian ważne by instalowac po kolei moja poprawka zmienia katapulty dodaje kilka nowych jednostek oblęzniczych oraz przedłuża okres oj sami zobaczycie jak chcecie i gra nie wywala ani razu a eb alex daje że można grac na alexie i tyle i chrzanić błędy ort śpiesze sie
Mimo że mnie zdążyłeś obrazić w swoich postach, jakoś to zniosę...może...zastanowię się, też się spieszę :lol: , jutro podejmę decyzję :lol: Ale na twoim miejscu do tego czasu,w tym co napisałeś powinieneś dołączyć screeny. Sugerowałbym, jeżeli nie ściemniasz, to zrobić. Jutro zajrzę, mam nadzieję że poza obrażaniem mojej skromnej osoby, potrafisz zrobić zrzuty z gry, serdecznie pozdrawiam i sugeruję ochłonąć. :lol:
Quisquiliae
19-11-2010, 02:13
ok zrobie foty,ok sorki miałem jazde w chacie i tak się trafiło ok nie ważne alk robi swoje,jest późno musiał bym inst eb a bawie sie w kampanie do NTW na rtw za tydz będzie gotowa oczywiście beta ,jutro masz te zrzuty na bank ,powiem tak wykanczam mody które moim zdaniem są nie wykonczone od tak a nie chce tworzyc moda nowego bo to bez sensu za dużo tego w głowe idzie dostać ,co jakis czas bede dokanczal mody kolejnym celem bedzie persian invasion po ntw dobra ide spać zamuliłem sie po browarach
TheLastRemnant
20-11-2010, 18:36
Ponawiam moje pytanie o numery legionow ktore braly udzial w:
1.Wojnach Galijskich Gajusza Juliusza Cezara
2.Inwazji na wyspy brytyjskie Claudiusza
3.Wojen Dackich Trajana
4.Wojen Partyjskich Trajana
5.Wojen Marka Aureliusza przeciwko plemiona germanskim
Sam zrobilem pewna liste ale nie jestem pewien czy wszystko sie zgadza(zrodlo Ang. Wikipedia)
1.Gaius Julius Caesar Gallic Wars:
Legio V Alaudae
Legio VII Claudia Pia Fidelis
Legio VIII Augusta
Legio IX Hispaniensis
Legio X Gemina
Legio XI Claudia Pia Fidelis
Legio XII Fulminata
Legio XIII Gemina
2.Tiberius Claudius Caesar Augustus Germanicus Britannia Wars:
Legio II Augusta
Legio VIII Augusta
Legio IX Hispaniensis
Legio XIV Gemina Martia Victrix
Legio XX Valeria Victrix
3.Imperator Caesar Divi Nervae Filius Nerva Traianus Optimus Augustus Germanicus Dacicus Parthicus Dacian Wars:
Legio I Italica
Legio I Minverva
Legio I Adiutrix
Legio II Adiutrix
Legio II Traiana Fortis
Legio IV Flavia Felix
Legio V Macedonica
Legio VI Ferrata
Legio X Gemina Pia
Legio XIII Gemina
Legio XV Appolinaris
Legio XXX Ulpia Victrix
4.Imperator Caesar Divi Nervae Filius Nerva Traianus Optimus Augustus Germanicus Dacicus Parthicus Parthian Wars:
Legio I Adiutrix
Legio II Traiana Fortis
Legio X Fretensis
Legio XII Fulminata
Legio XV Appolinaris
Legio XVI Flavia Firma
Legio XXX Ulpia Victrix
5.Caesar Marcus Aurelius Antoninus Augustus Marcomannic Wars:
Legio I Italica
Legio I Minverva
Legio I Adiutrix
Legio II Adiutrix
Legio III Italica
Legio IV Flavia Felix
Legio V Macedonica
Legio XII Fulminata
Jesli ktos uwaza ze powinno sie dodac jakis legion to niech napisze jaki i do jakich wojen.Jednak niech poda chociaz jakies zrodlo a nie cos w stylu "wydaje mi sie ze...".
Wybierajcie z listy legionow dostepnych w mini modzie Atraphoenix' RS Legions Adaptation for ALEXANDER EB.
Oto lista tych legionow:
After Marian Reforms
Legio I Germanica
Legio II Augusta
Legio III Gallica
Legio III Augusta
Legio V Alaudae
Legio VI Ferrata
Legio VII Claudia Pia Fidelis
Legio VIII Augusta
Legio IX Hispaniensis
Legio X Gemina Pia
Legio XIII Gemina
Legio XXII Deiotariana
After Augustan Reforms
Legio I Italica
Legio I Minverva Pia Fidelis
Legio I Adiutrix
Legio II Adiutrix Pia Fidelis
Legio II Traiana Fortis
Legio III Cyrenaica
Legio III Italica
Legio IV Flavia Felix
Legio IV Scythica
Legio V Macedonica
Legio VI Victrix Pia Fidelis
Legio VII Gemina Felix
Legio X Fretensis
Legio XII Fulminata
Legio XV Primigenia
Legio XV Appolinaris
Legio XVI Flavia Firma
Legio XX Valeria Victrix
Legio XXI Rapax (Predator)
Legio XXII Primigenia
Legio XXX Ulpia Victrix
Potrzebne mi to do historycznej kampanii wiec prosze o pomoc:(
hej
mam problem natury technicznej. gdy włączam bitwę w zawsze wyskakują dwa błędy w trakcie ładowania(data/models_engine/heavy_onager_torches.cas i data/models_effects/torch.cas). na szczęście wystarczy wcisnąć enter i idzie dalej. prawdziwy problem następuje gdy po wciśnięciu końca tury rozgrywam 2 bitwy. gdy jest pierwsza nie ma problemu(poza dwoma okienkami), ale przy drugiej wyrzuca mnie do pulpitu. tak się niestety nie da grać, a przynajmniej ciężko jest. gram kartaginą na zachodzie słupy herkulesa na wschodzie italia i rzym. jak spróbowałem raz z numidami walki automatycznej to mi pół armii wytłukło. ktoś miał jeszcze taki problem?
Dokładnie napisz, co i w jakiej kolejności instalowałeś, to pokombinujemy ;)
starałem się postępować zgodnie z instrukcjami. mam wersję aleksandra z antologii. ściągnąłem moda 1.1, potem wgrywałem wersję 1.2(tu miałem mały problem z miejscem docelowym i tą linią do usunięcia, więc zgrałem obok i po kolei zgrywałem), potem fiksy tak samo. zmieniłem odnośnik w skrócie i wsio
potem wgrywałem wersję 1.2(tu miałem mały problem z miejscem docelowym i tą linią do usunięcia, więc zgrałem obok i po kolei zgrywałem)
To może być problem. W instalatorze należy usunąć to co znajduje się w nawiasie kwadratowym [...] (nawias też).
okej tylko że jak usunąłem ten tekst( rome mam na dysku E:\Rome - Total War) to chciał mi zastąpić cały plik gry lub gdy dałem E:\Rome - Total War\EB to całego moda. zdecydowałem się więc na rozpakowanie gdzie indziej i przeniesienie tego co mod rozpakował do właściwych folderów. czy to znaczy że źle przeprowadziłem instalację moda? gra jest mocno niestabilna w zasadzie po każdej bitwie zapisuję stan gry bo może mi się wyłączyć. jakoś bym to przebolał gdyby nie to że gra chodzi mi wolno, a nie chcę czekać nie wiadomo ile na ciągłe się jej włączanie.
Nie bardzo rozumiem przecież to instalator podajesz ścieżkę do folderu RTW, usuwasz coo trzeba ([...]) i już.
Jeśli coś zastępuje to tak musi być, ale przecież w instalatorze raczej nie ma takich komunikatów :?
jepetto1
17-12-2010, 21:25
"... co do reszty modów sa poprostu żenujące nudne i beznadziejne... "
W domyśle EB.
Podpisuje się pod tym. Grając w rózne mody do róznych total warów , zawsze wracam do EB. Uważam że to najlepszy póki co, mod do total war. Nadrugim miejscu posstawiłbym SS 6.2 rr/rc pod medievala 2. W eb pod alexandra gra się przekozacko, tylko tutaj gram do ostatniej podbitej prowincji.
Kwestia gustu o sympatyku EB- e, i SS...Daleki bym był, od tego by inne mody tak oceniać...Ale każdy ma prawo do swego osądu. Cieszę się że grasz na Aleksie, bo zmienia moda diametralnie...
pozdrawiam
BlackWood
18-12-2010, 03:47
;)
inquisitor
18-12-2010, 07:38
Wielki plus dla BlackWood'a, jak dla mnie EB jest takim modem że magii grania w niego nie udało się odtworzyć nawet w Empire czy NApoleon TW.
Danek944
18-12-2010, 09:50
Siemka, od którego roku i do jakiego trwa gra ? Opłaci się grać epirem ?
Siemka, od którego roku i do jakiego trwa gra ? Opłaci się grać epirem ?
Jeżeli dobrze pamiętam, bo dawno w niego grałem, to od 272 roku pn.n.e ( jeżeli się mylę, proszę poprawić ) grasz aż wygrasz :lol: ...Co do opłacalności grania daną nacją w tym wypadku Epirem, wszystko jest w twoich rękach, czy gra się dobrze czy źle...Ja grałem najczęściej Macedonią,albo Pahlawi i mi to odpowiadało. Na pewno grając Pyrrusem nie będziesz się nudził, o ile ci go nie utłuką ;)
Danek944
18-12-2010, 11:14
Ok, dzięki za info. To biorę się do pobierania, a Pahlawi to jakie to państwo bo nie widziałem na stronce żeby było grywalne ?
BlackWood
18-12-2010, 11:26
;)
Ok, dzięki za info. To biorę się do pobierania, a Pahlawi to jakie to państwo bo nie widziałem na stronce żeby było grywalne ?
Pahlawi grywalne od początku jak mod powstał ;)
Pahlawi to jakie to państwo
Partia ;)
Danek944
18-12-2010, 12:38
Super, właśnie wolę najpierw rozbudować miasta a potem atakować. A podeślecie link do tych submodów bo tych stron jest trochę dużo :] A muszę patchować Zwykłe RTW czy nie ? czy tylko RTW BI.
Super, właśnie wolę najpierw rozbudować miasta a potem atakować. A podeślecie link do tych submodów bo tych stron jest trochę dużo :] A muszę patchować Zwykłe RTW czy nie ? czy tylko RTW BI.
Jak masz wersję teraz kupioną, z dodatkiem Alexander albo nawet bez niego z dodatkiem BI, to powinieneś mieć już spaczowane, czy zaktualizowaną grę. Uważnie przeczytaj pierwszego posta tematu ;)
viewtopic.php?f=57&t=797 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=57&t=797)
i ścisłe trzymaj się tego co napisał Kyuzo, a zaznasz przyjemności z gry.
pozdrawiam
Danek944
18-12-2010, 13:24
Niestety muszę ręcznie spatchować Rome, nie będę pisać z jakiego powodu, bo można się domyślić... gierka dopiero będzie.
Ok, dzięki wam za informacje, dam znać jak pogram. Pozdro ;]
Seraphin
18-12-2010, 14:13
Ciekawe, czy wyjdzie jeszcze EB 1.3, czy twórcy skupili się już całkowicie na EB II (swoją drogą mam nadzieję, że będzie płynny, bo o ile SS jest wspaniałym modem, to szybkością zmiany tur nie może się pochwalić - za pewne przez dużą ilość frakcji i wdrożonych modyfikacji, więc to dość ciężki orzech do zgryzienia, bo coś trzeba poświęcić).
Skoro do tematu nadal sporo ludzi zagląda to powrzucajcie swoje kampanie ;) zawsze lubiłem poczytać. Sam na razie skupiłem się na Medku, ale za pewne powrócę niedługo do mojej Kartaginy i coś ewentualnie skrobnę tutaj :P
Pozdrawiam
Danek944
18-12-2010, 15:31
Jeszcze raz ja, mam pytanie co to są SUBMODY ? muszę je pobierać ?
BlackWood
18-12-2010, 19:21
Kup sobie orginalną płytę z grą ,to pogadamy.Najlepiej Antologię :!:
Danek944
18-12-2010, 20:23
Dostanę pod choinkę Antologię :] zainstalowałem, zrobiłem fixy i wszystko, i działa, ale mam dziwne wrażenie, grając na bitwie Macedonią hoplici tak dziwnie biegają, i włócznie im latają na przód i do tyłu, bardzo szybko, wygląda na jakiś bug chyba.
WielkodusznyBezduszny
18-12-2010, 20:44
Pozwolę sobie umieścić skrina z gry Seleucydami .Gram na m/m, blitzkrieg na ptolemeuszów z Antiochem I z kilkoma oddziałami i jeden wróg z głowy, pont( 1 oddział w każdym mieście i bye bye) araby co kilka tur wysyłają pełną flagę( bogate prowincje? ;d), Armenia, Saka, Baktria nie atakują za to Partia swego czasu dała się we znaki( w dwie tury podczas gdy ja szturmmowałem na Lagidów zajęli 4 prowincje). A oto na początku poruszony skrin:
http://img815.imageshack.us/img815/7892/beztytuuso.th.png (http://img815.imageshack.us/i/beztytuuso.png/)
Dostanę pod choinkę Antologię
Zerknij na PW- Prywatne Wiadomości. Górny, prawy róg monitora. ;)
Seraphin
19-12-2010, 00:20
Pozwolę sobie umieścić skrina z gry Seleucydami .Gram na m/m, blitzkrieg na ptolemeuszów z Antiochem I z kilkoma oddziałami i jeden wróg z głowy, pont( 1 oddział w każdym mieście i bye bye) araby co kilka tur wysyłają pełną flagę( bogate prowincje? ;d), Armenia, Saka, Baktria nie atakują za to Partia swego czasu dała się we znaki( w dwie tury podczas gdy ja szturmmowałem na Lagidów zajęli 4 prowincje). A oto na początku poruszony skrin:
http://img815.imageshack.us/img815/7892/beztytuuso.th.png (http://img815.imageshack.us/i/beztytuuso.png/)
Imperium naprawdę ładne :D
Ale współczuję Ci trochę sytuacji na północy, prędzej czy później pewnie przyjdzie walczyć Ci na trzech dodatkowych frontach, a w EB niestety wojna kończy się dopiero po podbiciu całego terytorium wroga, trochę szkoda, że nie ma szans na jakąś ugodę ;)
Pozdrawiam i fajnie, że ktoś odpowiedział na moje wezwanie :)
araby co kilka tur wysyłają pełną flagę( bogate prowincje? ;d)
Bogactwo prowincji generalnie nie ma zbyt wielkiego znaczenia dla kompa, który i tak dostaje bez wątpienia sowitą zapomogę i któremu forsa praktycznie raczej się nie skończy...
Seraphin
19-12-2010, 01:40
To też moim zdaniem minus gry. Przydałoby się rozwiązanie, które pozwoliłoby ujarzmić wroga po przegraniu przez niego paru większych bitew. No i żeby trochę zbiedniał po dostaniu batów... ;)
w przypadku Ptolemeuszy czy Seleucydów to raczej niestety niemożliwe.
Ale niedoskonałości zawsze będą niestety :D w sumie i tak chłopaki od EB wykrzesali bardzo wiele z biednego Romka :P
BlackWood
19-12-2010, 03:14
;)
WielkodusznyBezduszny
19-12-2010, 11:11
Ale współczuję Ci trochę sytuacji na północy, prędzej czy później pewnie przyjdzie walczyć Ci na trzech dodatkowych frontach, a w EB niestety wojna kończy się dopiero po podbiciu całego terytorium wroga, trochę szkoda, że nie ma szans na jakąś ugodę ;)
Z tą Armenią, Saką i ew. Baktrią się nie martw ;D W Seleucji robię armię na tzw. wyprawę armeńską, a natomiast te 3 prowincje na wschodzie zdobywa Basileus z najlepszą agemą i jeśli armia stosunkowo się nie skurczy wyruszę na Sake.Dobija mnie tylko Kartagina która co jakiś czas wysyła na mnie pół flagi(z nie byle jednostkami), przez co straciłem Kyrene(czy coś takiego) ;/
Seraphin
19-12-2010, 11:49
Z tą Armenią, Saką i ew. Baktrią się nie martw ;D W Seleucji robię armię na tzw. wyprawę armeńską, a natomiast te 3 prowincje na wschodzie zdobywa Basileus z najlepszą agemą i jeśli armia stosunkowo się nie skurczy wyruszę na Sake.Dobija mnie tylko Kartagina która co jakiś czas wysyła na mnie pół flagi(z nie byle jednostkami), przez co straciłem Kyrene(czy coś takiego) ;/
Hehe, tak się składa, że Kartaginą sobie aktualnie gram :D w podobnym miejscu stale prowadzę bitwy z Ptolemeuszami.
To ile ogólnie byłeś w stanie wystawić pełnych flag? Z tego co widzę to w skarbcu biednie :D ciekawi mnie też jaki masz zysk co turę.
Mam gdzieś jeszcze zakopaną kampanię Ptolemeuszami, ale pamiętam, że grając nimi po odebraniu większości terytoriów Seleucydom na zachodzie byłem w stanie wystawić jedną pełną flagę złożoną z średniej klasy jednostek i drugą flagę (niepełną) z agemą i najlepszą jazdą
- generalnie najbardziej boli koszt falangi i ciągłe braki w ludności na jej wystawienie.
Dla porównania grając teraz Kartaginą jestem w stanie wyciągnąć na trzy pełne dobrej jakości flagi (trzonem armii jest elitarna falanga kartagińska), ale muszę przyznać, że dużo inwestowałem w kopalnie i porty (sama Sardynia i Korsyka przynoszą mi po ok. 2 tysiące zysku, sam Gader dostarcza 5 tysięcy, tak to zwykle średnia waha się 1-2 tysiące). Kończę podbijać półwysep iberyjski i zastanawiam się czy brać się za Rzym, Galów czy Egipt... :)
Mam gdzieś jeszcze zakopaną kampanię Ptolemeuszami, ale pamiętam, że grając nimi po odebraniu większości terytoriów Seleucydom na zachodzie byłem w stanie wystawić jedną pełną flagę złożoną z średniej klasy jednostek i drugą flagę (niepełną) z agemą i najlepszą jazdą
A na jakim poziomie grałeś, bo coś cienko z tą kasą prządłeś... Tak rozwija się moja kampania, której początek wrzucałem parę stron wcześniej:
http://img259.imageshack.us/img259/4839/ptol.th.png (http://img259.imageshack.us/i/ptol.png/)
Jak widać, także zająłem zachodnie tereny Selków plus niemal całą Azję Mniejszą. Mogę sobie pozwolić na wystawienie czterech pełnych flag - dwie jak ta na screenie, do odpierania niekończących się inwazji seleukejskich, kolejne dwie złożone z thorakitesów i łuczników kreteńskich do inwazji na Arabów plus trochę najemników w Poncie, i ciągle mam co turę ok. 40k dochodu. Z Kartaginą także mam na razie spokój, choć zdążyli już zerwać ze mną sojusz za sprawą Arabów.
Swoją drogą, widzę, że u Wielkodusznego Rzym nieźle sobie poczyna, bo u mnie ekspansja to idzie im jak krew z nosa...
Seraphin
19-12-2010, 13:24
A na jakim poziomie grałeś, bo coś cienko z tą kasą prządłeś...
Poziom, o ile dobrze pamiętam, to h/m. Generalnie mam trochę mniej tych posiadłości, bo nie grałem długo i w sumie może przez tą agemę, w której jeszcze mam oddział słoni tak mi zżera kasę. Przychód mam ok. 10k na turę, co w warunkach takiej frakcji jest bardzo małym zyskiem, biorąc jeszcze pod uwagę, że co jakiś czas trzeba jakąś budowlę postawić. Mimo wszystko armia się jeszcze jako tako trzyma, więc można podbijać... :)
Oto screen:
http://img443.imageshack.us/img443/7632/ptolemaioi.th.jpg (http://img443.imageshack.us/i/ptolemaioi.jpg/)
A jeszcze tak z ciekawości zapytam: tych ciężkich hoplitów w jaki sposób używasz? Flankujesz nimi?
No i moja Kartagina:
http://img829.imageshack.us/img829/6862/kartagina.th.jpg (http://img829.imageshack.us/i/kartagina.jpg/)
może przez tą agemę, w której jeszcze mam oddział słoni tak mi zżera kasę.
Ja tam Agemy w ogóle nie ruszałem, w walce niewiele są lepsi od zwykłych pezhetajrów, w dodatku po kilku bitwach trzeba by ich odsyłać do Aleksandrii na uzupełnienia, co raczej się nie kalkuluje...
A jeszcze tak z ciekawości zapytam: tych ciężkich hoplitów w jaki sposób używasz? Flankujesz nimi?
Generalnie tak, ustawiam ich na skrzydłach i czekam na rozwój sytuacji (czasem trzymam ich na skrzydłach, ale za falangą, bo komp lubi na nich szarżować jazdą). Choć ostatnio dochodzę do wniosku, że ze dwa oddziały warto trzymać za plecami falangitów w centrum - komp tam z reguły wrzuca największe siły włącznie z generałem, w ostatniej bitwie praktycznie zmiażdżył mój środek, tak że musiałem ratować sytuację peltastami i łucznikami...
Seraphin
19-12-2010, 16:14
Ja tam Agemy w ogóle nie ruszałem, w walce niewiele są lepsi od zwykłych pezhetajrów, w dodatku po kilku bitwach trzeba by ich odsyłać do Aleksandrii na uzupełnienia, co raczej się nie kalkuluje...
Chyba masz rację, ale jakoś nie mogłem się powstrzymać przed stworzeniem oddziału, który będzie ukazywał moją potęgę :D spróbuję podbić jeszcze jedną prowincję na południu nimi i zastąpię ich pełną flagą zwyczajnych jednostek.
Generalnie tak, ustawiam ich na skrzydłach i czekam na rozwój sytuacji (czasem trzymam ich na skrzydłach, ale za falangą, bo komp lubi na nich szarżować jazdą). Choć ostatnio dochodzę do wniosku, że ze dwa oddziały warto trzymać za plecami falangitów w centrum - komp tam z reguły wrzuca największe siły włącznie z generałem, w ostatniej bitwie praktycznie zmiażdżył mój środek, tak że musiałem ratować sytuację peltastami i łucznikami...
Czyli stosuję podobną taktykę :) w swojej armii jeszcze stosuję Galatów i muszę przyznać, że nie żałuję. Bardzo dobrze sprawdzają się na flankach, potrafią dobrze wytrzymać atak każdej jednostki, nawet jazdy, w dodatku posiadają oszczepy i są zabójczo skuteczni w walce wręcz. Na flankę jednostki zajętej nabijaniem się na falangę zazwyczaj wystarczy jedna szarża tej jednostki i to w nich uwielbiam.
A jak się sprawdzają jednostki jazdy z oszczepami? Szczerze powiedziawszy nigdy z nich nie korzystałem, bo miałem wrażenie, że w walce wręcz szybko topnieją. Ja u siebie stosuję średnią kawalerię - mają dobrą szarżę, są dość zwrotni i w porównaniu do ciężkiej jazdy kosztują niemal połowę mniej.
Nad Galatami się swego czasu zastanawiałem, ale znów górę wzięły względy logistyczne - thorakitai są znacznie szerzej dostępni. Natomiast co do jazdy z oszczepami, to dla mnie jest to najlepsza opcja - jedyną ich słabością jest kiepska szarża, bo w walce wręcz przewyższają prawie każdą inną hellenistyczną jazdę. Do tego są szybcy (co ma dla mnie kluczowe znaczenie, bo ktoś musi ścigać wrogich generałów), no i oszczepy też się przydają w walce z wrogimi harcownikami czy do osłabienia wrogiej jazdy przed zwarciem. Dla nich akurat robię wyjątek i do Babilonii ściągam ich aż z Antiochii :P
Seraphin
21-12-2010, 23:17
Ehh i kampanię Ptolemeuszami mi szlag trafił... po zmianie turzy mam CTD. Minęła data ważności... :D
Wrócę zatem do mojej Kartaginy i skończę to co zacząłem :P może później zagram jakimiś Nomadami :)
Wkrótce coś dorzucę z Kartaginy... ;)
BlackWood
22-12-2010, 00:05
;)
Seraphin
24-12-2010, 20:46
No, Kartaginą podbiłem cały półwysep iberyjski, pewnie dalej będę się powoli za Rzym brać, bo za Egipt mi się trochę nie chce... wyrośli na niezłą potęgę, podbili z Partami i Baktrią Selków i najlepsze jest to, że są ze sobą w sojuszu i teraz Ptolemeusze skupili się na atakach na moje pustynne prowincje i szczerze powiedziawszy już mi się nie chce co rundę bić z nimi... ciągle te same jednostki po obu stronach, a każda bitwa bezcelowa, strata czasu bo za chwilę przychodzi następna flaga. Odwetów też mi się nie chce brać, bo to walka z nimi będzie długa i wyczerpująca, chociaż mam plan, żeby zająć Salaminę i z niej zrobić bazę wypadową na centralne miasta Seleucydów. Tak czy siak na razie odstawiłem kampanię.
Chwyciłem się za Partów i przyznam, że nie spodziewałem się, że będzie tak fajnie :D jakoś tak ci łucznicy konni nie przemawiali do mnie, ale okazali się zabójczo skuteczni (bałem się głównie, że będą mieli mało strzał, ale okazuje się, że wystarczają na niezłą sieczkę). Standardowo z początku kłopoty finansowe, ale Selkowie mają słabo obstawione wschodnie terytoria więc nie jest trudno, obawiam się tylko, że jak wyskoczą z jakąś agemą i cięższymi jednostkami, a ja nie wystawię porządnej armii to koleje losu się odwrócą... :D
Póki co fajnie jest:
http://img25.imageshack.us/img25/3676/partowie.th.jpg (http://img25.imageshack.us/i/partowie.jpg/)
No i życzę wszystkim fanom EB i innym WESOŁYCH ŚWIĄT! Mam nadzieję, że każdy skończy dzisiejszy dzień z pełnym brzuchem :D
Pozdrawiam!
Seraphin
29-12-2010, 00:06
Mój generał zdobył ciekawą cechę :D może dlatego, że kiedy przyjąłem go do rodziny pojawił się w już obleganym mieście
http://img813.imageshack.us/img813/2801/partia.th.jpg (http://img813.imageshack.us/i/partia.jpg/)
Pod spodem ma jeszcze cechę "Righteous Anger", który daje mu powera do walki z wrogiem :D
To jest w każdej wersji, tylko nie w ustawieniach kamery, a grafiki. Wchodzisz w zaawansowane i zmieniasz "unit scale" na "huge".
Mój generał zdobył ciekawą cechę :D może dlatego, że kiedy przyjąłem go do rodziny pojawił się w już obleganym mieście
Pod spodem ma jeszcze cechę "Righteous Anger", który daje mu powera do walki z wrogiem :D
Przy oblężeniu każdy gienek dostaję jakąś cechę związaną z nim, z tym że one pojawiają się chyba przynajmniej po jednej turze oblężenia, a ta pojawia się natychmiast (przynajmniej ja tak właśnie miałem, Kartagina w swojej turze obległa mi Cyrenę, a w mojej gienek już ma tę cechę).
BlackWood
30-12-2010, 13:08
;)
Jeśli się postarasz, to pojawią się nawet 3 reformy rzymskiej armii ;) EB wprowadza spore zmiany także na polu reform (które zresztą mają tutaj nie tylko Rzymianie). Pretorianie pojawiają się dopiero po reformie Augusta, czyli ostatniej. Mariuszowa natomiast nie pojawi się ok. 105 r. p.n.e., tylko wtedy, gdy spełnisz odpowiednie ku temu warunki (albo dorobisz się gienka o odpowiednich cechach, albo podbijesz 90 regionów.) Dokładnie rzecz biorąc, tak to wygląda:
-At least the year 172BC
-Have more than 6 Latifundia built in Italy
-Hold at least 45 settlements
-Fight more than 250 battles
-Have a character that is:
Sharp/Charismatic/Vigorous
Popularis
Consul or Ex-Consul
Has Influence > 2
Has Command > 2
OR
-Conquer 90 settlements.
Heh ja swojego czasu też się nie mogłem od EB oderwać.
EB II będzie pod medka2 i należy się uzbroić w cierpliwość bo za szybko to ten mod się nie wyjdzie.
Natomiast co do EB to zdecydowanie zacznij grać od nowa i włączaj skrypt,bo to absolutna podstawa :idea:
Kiedy rozpoczniesz kampanię w lewym górnym rogu pojawi się okno doradcy trzeba na nie kliknąć, a następnie na ikonę show me how i gotowe.
Należy tak robić po każdym załadowaniu gry czy to nowej kampanii czy 'sejwa'.
Z tego co wiem Saka Rauka to nie hunowie :arrow: http://www.europabarbarorum.com/factions_saka.html
Ogólnie to bardzo przydatna stronka http://www.europabarbarorum.com/faction ... units.html (http://www.europabarbarorum.com/factions_romani_units.html)
I nie zmieniaj nic w desr_strat, bo akurat przedłużenie kampanii ci nie będzie potrzebne. W EB gra się naprawdę dłuuuugo. Jeśli tylko odpalisz skrypty :twisted:
Zajrzyj też tutaj viewtopic.php?f=57&t=3083&start=0 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=57&t=3083&start=0)
bo najlepiej grać w EB na ALX.exe jeśli masz dodatek Alexander :idea:
Opis wszystkich reform w EB:
[spoiler:3nezcuw0]Mogą one wystąpić u dziewięciu frakcji Celts (Aedui/Arverni/Casse), Saka, Romans, Seleucids, Hayasadan, Carthage, Sweboz.
Zaistnienie każdej reformy wymaga spełnienia konkretnych warunków.
Nowe jednostki dostępne są dopiero po rozbudowie koszar.
Celts (Aedui/Arverni/Casse): 2
Time of Bondsmen
-Casse, Arverni, and Aedui must build at least 4 (forum)(L3 Market) collectively
Time of Soldiers
-Casse, Arverni, and Aedui must build at least 6 (forum)(L3 Market) collectively
-Casse, Arverni, and Aedui must build at least 4 Large Cities collectively
-Casse, Arverni, and Aedui must build at least 6 Large Temples ('awesome' level)(L3 Temple) collectively
Saka: 1
-You must hold Baktra, Marakanda, Alexandreia Eschate, Antiocheia Margiane, Alexandria Ariana or Taksashila for 4 consecutive winters.
Romans: 3
Polybian
The Polybian Reforms happen due to a change in equiptment and tactics that were adopted or adapted due to wars with Carthage and Celts.
-At least year 242
-Hold 2 of these cities (Segesta, Mediolanum, Patavium, Bononia)
-Hold 2 of these cities (Lilibeo, Messana, Syracuse)
OR
-Wait until 210BC
(You get the new units only after upgrading your MICs.)
Marian
The Marian Reforms mark a shift between citizen soldiers and professional soldiers from any class who are supplied their equiptment by the state. These reforms will occur when you have a large empire with a lack of landed citizens to fill the growing need for soldiers. If at this point there is a man willing to make the changes to the military system, the reforms will take place.
-At least the year 172BC
Popularis
Consul or Ex-Consul
Has Influence > 2
Has Command > 2
OR
-Conquer 90 settlements.
Augustan
If a man with the drive arises in the Republic, willing to overthrow the Senate, give him the chance and these reforms will take place. (These reforms are not inevitable and are based on whether such a character arrises.)
-At least year 125BC
-Hold 90 settlements
-Have at least 45 type2 settlements
-Fight 400 battles
-Have a general that is:
At least Skilled Bureaucrat
At least Arrogans
At least Expert Recruiter
Can't be Selfless
(If these conditions are met, the general will receive a trait telling he wants to seize power. Make him the Faction Heir and as soon as he becomes the leader the reforms will happen.)
Seleucids: 1
Cataphract Reforms
-At least year 253BC
-Two different generals must loose a large battle (including a loss to the general's bodyguard) against a faction that uses cataphracts (Pahlav, Armenia, Baktria).
Hayasdan: 2
Pan-Caucasus Empire Reform
Part1:
-Upgrade Armavir to a Large Town
-Build in Armavir a (market), (roads), (town_garrison)(L1 law), and (sanitize)(L1 health).
= (Homeland resource will appear in Armavir)
Part 2:
-Build a Type1 government in Armavir
= (Improved government resources will appear around the Caucasus region)
Part 3:
-Build Type3 or better governments in these cities (Armavir, Karkathiokerta, Ani-Kamah, Phraaspa, Kotais, Trapezous, Kabalaka, Mtskheta)
= (Subjugation resources will appear in Amaseia and Mazaka)
Persian Reform
-Build Type3 governments in these cities (Arbela, Seleukeia, Babylon, Ekbatana, Charax, Susa, and Persepolis)
-Build (persiapart) in these cities (Susa and Persepolis)
= (Subjugation resources will appear in Susa, and Persepolis)
Western Expansion 2:
-Build Type3 governments and (persiapart) in these cities (Ekbatana, Seleukeia, Babylon, and Charax)
-Build (persiafull) in these cities (Susa and Persepolis)
= (Subjugation resources will appear in Ekbatana, Seleukeia, Babylon, and Charax)
Western Expansion 3:
-Build Type3 governments and (persiapart) in these cities (Palmyra, Edessa, and Arbela)
-Build (persiafull) in these cities (Ekbatana, Seleukeia, Babylon, Charax, Susa, and Persepolis)
= (Subjugation resources will appear in Palmyra, Edessa, and Arbela)
Western Expansion 4:
-Build Type3 governments and (persiapart) in these cities (Tarsos, Antiocheia, and Damaskos)
-Build (persiafull) in these cities (Palmyra, Edessa, Arbela, Ekbatana, Seleukeia, Babylon, Charax, Susa, and Persepolis)
= (Subjugation resources will appear in Tarsos, Antiocheia, and Damaskos)
Eastern Expansion 2a:
-Build Type3 governments and (persiapart) in these cities (Zadrakata, Apameia, and Gabai)
= (Subjugation resources will appear in Zadrakata, Apameia, and Gabai)
Eastern Expansion 2b:
-Build Type3 governments and (persiapart) in these cities (Karmana and Gabai)
= (Subjugation resources will appear in Karmana and Gabai)
Eastern Expansion 3a:
-Build Type3 governments and (persiapart) in these cities (Asaak, Hekatompylos, and Alexandreia-Ariane)
-Build (persiafull) in these cities (Zadrakata, Apameia, Gabai, Karmana, Susa, and Persepolis)
= (Subjugation resources will appear in Asaak, Hekatompylos, and Alexndreia-Ariane)
Eastern Expansion 3b:
-Build Type3 governments and (persiapart) in these cities (Pura, Alexandropolis, Prophthasia, and Alexandreia-Ariane)
-Build (persiafull) in these cities (Zadrakata, Apameia, Gabai, Karmana, Susa, and Persepolis)
= (Subjugation resources will appear in Pura, Alexandropolis, Prophthasia, and Alexandreia-Ariane)
Eastern Expasion 4:
-Build Type3 governments and (persiapart) in these cities (Baktra, Antiocheia-Margiane, and Kophen)
-Build (persiafull) in these cities (Pura, Alexandropolis, Prophthasia, Alexandreia-Ariane, Zadrakata, Apameia, Gabai, Karmana, Susa, and Persepolis)
= (Subjugation resrouces will appear in Baktra, Antiocheia-Margiane, and Kophen)
Carthage: 1
-At least year 235BC
-Build at least 5 (L5 regional MIC)(royal_barracks_V1) in these cities (Lepki, Garama, Adrumeto, Kirtan, Ippone, Tuat, Siga, Lixus, Sala, Gader, Mastia, Sucum-Murgi, Baikor, Arsé, Oxtraca, Numantia, Emporion, Tyde, Pallantia, Vellika, Tolosa, Massalia, Segesta, Arretium, Ariminum, Roma, Capua, Arpi, Taras, Rhegion)
-Hold 3 of these cities (Tolosa, Massalia, Segesta, Arretium, Ariminum, Roma, Capua, Arpi, Taras, Emporion, Arse, Mastia, Gader)
OR
-Wait until 200BC
Sweboz: 1
Druhtitīdiz
The reforms for the Sweboz will occur when there is a well established trade system in Germania and the Sweboz have built up a military system in a province with metallurgical resources.
-At least 190BC,
-A (forum)(L3 Market) built in these provinces: Kimbriolandam, Swebolandam, Rugolandam, Herusklandam, Habukolandam, Mrog Actagone (previously Hattolandam)
- (army_barracks_U1)(L4 Regional MIC) in one of these provinces: Luvarottea, Sarmiszegethusa, Burdava, Eburonum, Vindobona, Iuvavoaeta, Veldideno, Aventicos, Vindelicoppidos, Vienna[/spoiler:3nezcuw0]
BlackWood
31-12-2010, 16:18
;)
Seraphin
01-01-2011, 23:04
Widzę, że się bardzo dobrze bawisz :D przypomniały mi się moje początki z EB... Piękna sprawa.
Ale nie wiem czy ryzykowałbym tyle co Ty... rozgrywać całą noc jedną bitwę i ryzykować CTD... Gdyby mi wywaliło grę, to chyba bym sobie w łeb strzelił :D
Aha czy da się tak zrobić żeby nie byłoograniczenia oddziałów w jednej armi.No że nie mamy tylko tych 20 czy 22 tylko naprzykład 50 oddziało u jednego dowódcy?
To był były EPICKIE bitwy po 2-3 godziny.Czujecie to?
To już raczej ograniczenie, którego nie da się obejść ze względu na prawa autorskie ;) Chociaż muszę Ci przyznać, że byłoby fajnie :) więcej by się działo... Ale z drugiej strony przydałby się też jakiś usprawniony interfejs do tego, żeby można było ogarnąć całe pole bitwy. Nawet teraz mam czasem problemy z tym... ^^
Pozdrawiam i baw się dobrze :D
PS. Ja obecnie wsiąkam nocami w S.T.A.L.K.E.R.'a... Również polecam ;)
to się nazywa Total War :lol:
aż nie chce mi się przypominać moich 800 nomadów co spalilo Seleucję, Babilon, Egipt i wrócili spokojnie przez Dację plądrując wczesniej Ateny :lol:
chyba najlepiej bedzie porozpuszczać najemników i stawiać budowle dające population growth. Chociaż mała populacja=wysoki poziom prawa ;]
Seraphin
02-01-2011, 17:13
Jeśli zależy Ci głównie na reformie to możesz także zmienić warunki zwycięstwa ;) ja tak zrobiłem. Z 90 prowincji zmniejszyłem do 50, żeby można było powalczyć jeszcze z większą ilością frakcji nowymi legionami.
To było jakimś pliku descr, ale nie pamiętam teraz dokładnie. Myślę, że ktoś kto ogarnia dobrze pliki Ci podpowie gdzie to możesz znaleźć ;)
Ustaw sobie wtedy najlepiej tak żebyś do podbicia miał jeszcze parę osad, bo jak walniesz na 50, mając 75 to moim zdaniem skrypty Ci się mogą pogmatwać, a co za tym idzie powstaje ryzyko crasha ;)
Pozdrawiam
Co do zmian przy reformach viewtopic.php?p=95973#p95973 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?p=95973#p95973)
Hmm 90 prowincji to nie tak znów dużo. Ja tam nigdy nie zmieniałem wymagań reform. Choć nie raz mnie kusiło 8-)
[spoiler:2csrbvyb]
Wejdz w folder w ktorym zainstalowales Rome Total War>EB>Data>scripts>show_me>EBBS_SCRIPT
W dziale 2c sa Roman Reforms.Znajdz czesc Marian Trigger,przy koncu tej czesci znajdz ten tekst:
;Unconditional Player Reforms
and FactionIsLocal
and I_CompareCounter Romanii_Reform = 1
and I_NumberOfSettlements seleucid > 89
set_counter MarianReformsAdvisor 1
terminate_monitor
end_monitor
Liczbe 89 zmien na jaka chcesz,to ilosc miast potrzebnych do uruchomienia reform.Ja mam tam zmienione na 44(jednak reforma uruchomi sie dopiero po zdobyciu 45).[/spoiler:2csrbvyb]
Seraphin
03-01-2011, 16:57
Czy tak jak przy Mariana reformie wystarczy posiadać 90 prowincji.I reforma zaskoczy? Czy trzeba spełnić więcej warunków?
W wypadku reformy Augusta trzeba spełnić więcej warunków. Poza 125 rokiem, trzeba mieć jeszcze 90 prowincji, 45 osad z II typem rządu, rozegrać 400 bitew i mieć generała z cechami: Sharp/Charismatic/Vigorous
Skilled Bureaucrat
Arrogans
Expert Recruiter
Can't be selfless
Pierwsze cechy nabywane są od urodzenia (i z tego co wiem, to się nie zmieniają), więc trzeba znaleźć takiego, który te cechy będzie już posiadał, czyli musi być bystry, charyzmatyczny i energiczny. Następnie dobrze go wysłać do jakiejś dobrze rozbudowanej osady, gdzie będzie namiestnikiem, tam po pewnym czasie nabierze cechy wykwalifikowanego biurokraty; musi być ambitny, nie wiem jak posiąść tę cechę, ale myślę, że jak się nim odpowiednio zaopiekujesz i będziesz wysyłał do walki oraz ciekawszych zadań, to może nabierze takową umiejętność, musi być ekspertem w rekrutacji - czyli powinien dużo jednostek zwerbować w mieście, w którym jest namiestnikiem (nie wiem czy najemnicy też się w to wliczają), no i nie może być bezinteresowny ;) ale myślę, że jak nim trochę powalczysz i się nachapie bogactw to nie w głowie mu będzie dzielić się z innymi :D
Czy można ją przyspieszyć bo widze ze ma warunek "499" tur.No to wpisać na 450 żeby nie czekać do 125BC ? Nie wykrzaczy się nic?
Myślę, że jeśli reformę Mariusza można było modyfikować, to z tą też nie powinno być problemów ;) na wszelki wypadek zrób sobie kopię tego pliku, w razie problemów ustawisz sobie na wcześniejsze ustawienia.
Pozdrawiam.
BlackWood
03-01-2011, 17:23
;)
Seraphin
06-01-2011, 11:24
Coś przydatnego dla fanów historycznej rozgrywki Rzymem:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4c/Roman_Empire_map.gif
Pozdrawiam :)
WielkodusznyBezduszny
08-01-2011, 22:08
Mam pytanie grając Partami kiedy można budować budynki I II II IV? I czy da się z tego koczowania na osiadły przejść(jeśli tak można) bo jakieś pasterstwa to nie dla mnie ;d
Raskolnikovv
09-01-2011, 00:11
lol.... ale zarąbista rzecz którą wkleił Serafin... a tak z innej beczki... Rome Total War to moja odwzajemniona miłość, gram latami, jednak bez dostępu do internetu, nigdy nie myślałem i nie grałem na żadnych patchach i modach... Nie miałem nawet dodatków. Dla Europa Barbarorum już zamówiłem całą Antologie, jestem nakręcony i ciesze się na reaktywacje mojego Total Wara w nowej ułatkowanej wersji. Jak się dorwe po otrzymaniu przesyłki, rozwale system :) pochwale się osiągnięciami później. pozdrawiam wszystkich miłośników :)
Seraphin
09-01-2011, 09:54
Mam pytanie grając Partami kiedy można budować budynki I II II IV? I czy da się z tego koczowania na osiadły przejść(jeśli tak można) bo jakieś pasterstwa to nie dla mnie ;d
Można. Rządy typu IV są dostępne od początku. Kolejne typy z czasem się odblokowują, trzeba "budować" kolejno -> Migration -> Pastoralism (chodzi tu o osiadły tryb życia twojego ludu), dalej jest kwestia rozwoju osady, po pewnym czasie pojawi Ci się w budynkach nowy typ rządów. Ważne żebyś sobie tam nie wybudował IV typu rządów i Nomadism (bo twoja sforka dalej będzie spać z kozami w namiotach i gonić po całych stepach ;) ).
http://www.europabarbarorum.com/faction ... units.html (http://www.europabarbarorum.com/factions_pahlava_units.html) - tu masz jednostki Partii, tam znajdziesz te również po porzuceniu przez partów koczownictwa. Moim zdaniem ta reforma niewiele wnosi, bo i tak najskuteczniej jest grać konnymi łucznikami.
Swoją drogą ciekawi mnie kiedy wchodzą do gry późniejsi katafrakci i późniejsza straż przyboczna, bo do tego etapu jeszcze nie doszedłem ;)
Raskolnikovv
11-01-2011, 12:12
a mam małą prośbę... próbował ktoś kiedyś przetłumaczyć stronę internetową Europa Barbarorum? Czytam z zaciekawieniem i całą frajdę psuje mi pseudo globalizujący znienawidzony bardzo Brytyjski zawszony język.... z góry dzięki za pomoc :?
Seraphin
11-01-2011, 18:32
Zależy co chcesz przetłumaczyć i pytanie co w ogóle rozumiesz pod znaczeniem "przetłumaczyć stronę internetową". Na wersję polską strony raczej nie ma co liczyć.
Jeśli już, to prędzej polonizacja moda. Jest ona możliwa i jestem jak najbardziej za. Mod jest popularny, a przy tym już na tyle stabilny, że nie wychodzą do niego nowe hotfixy i patche (przynajmniej na razie), dlatego śmiało można by stworzyć spolszczenie, byłoby fajnie :)
BlackWood
12-01-2011, 14:55
;)
k@mil1995
12-01-2011, 17:08
Dalej wszędzie będą lasy czy już normalnie będzie sie dało prowadzić bitwy.Na tym mi najbardziej zależy bo nie lubie walczyć po lasach nawet gdy w tamtych czasach w Europie było ich pełno
BlackWood
12-01-2011, 20:14
;)
k@mil1995
12-01-2011, 20:33
Dlaczego wybredny?Nie lubie walczyć w lasach i tyle, może dlatego że ciężko jest kierować wojskiem a Al robi to tak jak na otwartym polu.A dzięki za odpowiedź.
@k@mil1995 zakładam, że po zmianie grafiki pola bitwy na tę z RS ogólnie trochę inaczej będą wyglądać lasy :lol:
@BlackWood bardzo fajna sprawa z tym minimodem. Musze zobaczyć go w akcji 8-)
A tak poza tym kolejna kompilacja minimodów do EB http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=417686 Jirisys' Europa Barbarorum Mega Mod Pack for EB 1.2
a to dwie pozostałe:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=398936 Vartan's EB Submod Compilation Pack
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=208735 EB 1.2 MINI MOD PACK!
Osobiście nadal uważam za najciekawszą tę ostatnią, ale z drobnymi zmianami.
BlackWood
12-01-2011, 22:16
;)
jepetto1
13-01-2011, 09:56
Rzeczywiscie inaczej sie teraz rozgrywa bitwy w EB z przyrodą od RS :D Ktoś wie, może są jakieś próby przerzucenia tekstur jednostek od RS 2 do EB?
BlackWood
13-01-2011, 13:13
;)
WielkodusznyBezduszny
13-01-2011, 21:31
BlackWood'zie jednostki EB ma ładne, lecz nie wszystkie przykład? Rzymianie są tak brzydcy, że strach patrzeć z bliska szczególnie na signifera.
PS: Nie wiem czemu, ale we wszystkich( no prawie...) postach jeździsz po RSII, a EB ubóstwiasz.
BlackWood to fanatyk i ma czesto rację :D
ale modele w EB są różne... polecam może pograć nacjami stepowymi czy Baktrią. Tam nie ma slabych modeli ^^
BlackWood
13-01-2011, 22:21
;)
WielkodusznyBezduszny
14-01-2011, 17:58
Ja również uważam, że EB jest najlepszym modem pod RTW, ale ten mod ma parę dziwnych rozwiązań np: barbarzyńcy ze spodenkami i nadzy mogą mieć nawet 5 pancerza... Falangici z poboru mają dobrą wytrzymałość i morale. Ogólnie nie wiem czemu, ale falangici mają 5 tarczy gdy hoplici 4(!) mam to rozumieć, że podczas bitwy ci z tyłu mieli ruszać sarissami na lewo i prawo i dlatego mają tyle "pkt" tarczy? Modów może jest wiele, ale trawię tylko RSII, EB i ew.ROP oraz Arstieta(czy coś takiego)
BlackWood
14-01-2011, 19:19
;)
inquisitor
15-01-2011, 11:43
A ja zadam takie pytanie, jakie submody najlepiej wgrać i jakie zmiany One wprowadzają ?
BlackWood
15-01-2011, 12:52
;)
inquisitor
15-01-2011, 13:17
Oczywiście że gram na alexandrze tylko nie na pełnej modyfikacji bo pełna jest do bani :)
@inquisitor to ja tylko wspomnę o mojej aktualnej instalacji EB z minimalna ilością submodów.
Czyli EB 1.2 + Fixy + ALX engine files (http://forums.totalwar.org/vb/showthread.php?94861-ALEXANDER-EB) + EOM4 (http://forums.totalwar.org/vb/showthread.php?112502-Extended-Offices-Mod) + Some trait changes (command stars & cursus honorum) (http://forums.totalwar.org/vb/showthread.php?98407-Some-trait-changes-%28command-stars-amp-cursus-honorum%29&highlight=Some+trait+changes+%28command+stars+%26a mp%3B+cursus+honorum%29) + The Unofficial Naval StratMap Mod (http://www.filefront.com/14477617/The-Unofficial-Naval-StratMap-Mod.exe/) + RS2 Environments for EB (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=415513)
Właściwie wgrałem tylko poprawki do cech generałów, nowe modele statków (bardzo klimatyczne) i oczywiście grafikę pola bitwy (textury mapy są w zestawie) z RSII dzięki czemu zacząłem swoją chyba już z dziesiątą kampanie Rzymem 8-)
BlackWood
15-01-2011, 17:34
;)
inquisitor
16-01-2011, 13:36
Mam rozumieć BlackWood że także grasz tylko na silniku alx.exe a nie na pełnej modyfikacji ?
BlackWood
16-01-2011, 14:22
;)
Chyba chodziło o Extensive Alexander EB Modification (EAEM) (http://forums.totalwar.org/vb/showthread.php?94861-ALEXANDER-EB) :?:
Jeśli tak to EAEM wyklucza raczej użycie MiniModPack`a wiec chyba wszystko jasne.
Tak, o to, jest to pełna modyfikacja, inaczej się gra, jest o niej w zamkniętym temacie EB pod Alexandra...
pozdrawiam
inquisitor
17-01-2011, 15:24
Tak dokładnie o to mi chodziło :)
Rabarbarian
20-01-2011, 18:45
Mam pytanie: W Roma Surrectum II zdarzały się bitwy w których żołnierze biegali jak mrówki po prawie pionowych zboczach, było to jeszcze bardziej kretyńskie niż te wielkie sekwoje zza których nie widać ani swoich ani wrogów w EB... Czy zastosowanie RS II environment nie doprowadzi do takich absurdów w EB?
ehehehe. wlasnie sie bilem z buntownikami. dowodzil nimi general z 9 gwiazdkami i traitem... green :D 9 gwiazdek bez uczestniczenia w bitwie... musial chlopak ostro trenowac na symulatorach:P
zainstalowalem na alexandrze... 4 razy mi sie dzis wywalil. dodajmy do tego, ze raz zapomnialem odpalic skrypt i przez to stracilem autosave.. wychodzi, ze kartagine trzeba znow zdobywac... a Pelle bede zabieral macedonczykom 3 raz... jest gorzej niz na podstawowym romku:/
BlackWood
23-01-2011, 22:41
;)
Panowie widzę że mam do czynienia z fachowcami w tym temacie :D
Może będziecie znać odpowiedź otóż mam EB na alexandrze, i w custom battle Rzymem nie mam jednostek typowo rzymskich typu hastati itd tylko jakiś hoplitów i barbarzyńców. Mam moda zainstalowane wszystko zgodnie z instrukcją ze str 1
niestety w tym modzie tak jest... wszystko jest właśnie prawidłowo. Chyba, że sam mod nie działa gdzieś indziej.
po prostu sami twórcy chyba nie wiedzieli jak usunąć z custom battle wszystkich jednostek dostepnych Rzymianom. Inne nacje mają tak samo.
Niemniej, jest na to rada. W katalogu EB są foldery sp game edu backup i mp game edu backup. Jeśli chcemy się bawić w custom battle, kopiujemy pliki z mp game i wrzucamy tam, gdzie ich miejsce. Jak chcemy się bawić w kampanię - z powrotem pliki z sp game.
Co prawda, teoretycznie jest dużo łatwiejszy sposób - start/programy/Europa Barbarorum, mamy ikonki Play Multi Player i Play Single Player. Klikamy, co chcemy i gotowe - z tym, że jak pierwszy raz tego próbowałem, to coś mi się w modzie schrzaniło i więcej nie ryzykuję, stosuję pierwszą metodę :P
Dzięki wielkie. Szkoda że nie zrobili i w mp i sp ale nie można mieć wszystkiego nie? :D w takim razie jutro sobie to zrobie i zobacze Rzymskie legiony w tym modzie a szczególnie na to czekałem :D
Nie wiem , ale wydaje mi się że zle coś zainstalowałeś.Może fixów nie masz???Nigdy od kiedy gram w EB na Alexandrze, nigdy mi się 4 razy gra nie posypała.Ewidentnie cos zle z instalacją.Pozdrawiam
wczoraj sypnelo mi sie tyle razy, ze az przebilo moje lenistwo (latwiej rozjechac falange od frontu niz mnie zmusic do dodatkowej instalcji czy grzebania w pliakch). przepatrze dokladnie dostepne fixy i zobacze co zignorowalem.
BlackWood
25-01-2011, 15:48
;)
MicCal sorry że tak głowę zawracam, ale mógłbyś mi opisać jak to przenieść dokładnie bo przeniosłem z mp edu do sp edu i dalej nie ma ;(
Mam nadzieję, że nie nadpisałeś tych plików w SP edu :/ Myk polega na tym, żeby rzeczone pliki przenosić nie między tymi folderami, ale wrzucić je w odpowiednie miejsca w katalogu Rome\EB\Data i nadpisać - te z MP edu jak chesz się bawić bitwami, te z SP edu - jak chcesz grać kampanię. Dwa pliki tekstowe kopiujesz do EB\Data, plik Rome do EB\Data\Menu, a plik map do EB\Data\world\maps\base. Jeśli nadpisałeś już te w SP, mogę ci podesłać swoje ;)
MicCal sorry że tak głowę zawracam, ale mógłbyś mi opisać jak to przenieść dokładnie bo przeniosłem z mp edu do sp edu i dalej nie ma ;(
Mam pytanie, czy mógłbyś zrobić screena, co by pokazało gdzie, co masz poinstalowane, i powoli dojdziemy co tam się dzieje ;)
Eee to sobie daruje bo i tak więcej gram campagin :/ A pytanko odnośnie reform Mariusza- czy jak nie spełnie warunków o tych prowincjach a dojdę do roku bodajże 172 to się odbędą?
Kotołak- wygląda to u mnie normalnie- mam sp i mp z ich zawartością jak świeżo po instalacji a resztę zgodnie z instrukcją ze strony pierwszej wraz z hotfixami + w folderze data te rzeczy do alexa potrzebne.
arcyżużel
26-01-2011, 13:51
nurtuje mnie parę pytań mam nadzieje ze otrzymam tutaj na nie odpowiedz :P jakie minimody pasują do wersji EB 1.2 pod Aleksandra, i jakie błędy one poprawiają, jak można zwiększyć liczebność działu z 80 do około 160 i czy ten nowy odział będzie odpowiednio droższy w utrzymaniu.
z socjalistycznym pozdrowieniem :P
arcyżużel
BlackWood
26-01-2011, 13:53
;)
Seraphin
26-01-2011, 16:26
Skoro już rozgorzała dyskusja na temat mini modów pod EB, to prosiłbym o radę ;)
Po tym, jak wgrałem nowe tekstury gra w każdej kampanii mi padała po kilku turach, ale i tak był już czas najwyższy na reinstalację, bo miałem tam straszny śmietnik, szczególnie po nie zawsze udanych próbach instalacji pewnych rzeczy z przeszłości ;)
Właśnie skończyłem instalować czystego Rome.
Pierwsze rzecz: przeanalizowałem obecne większe kompilacje mini modów i z tego co zauważyłem to są wg mnie dwie najciekawsze:
Jirisys' Europa Barbarorum Mega Mod Pack (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=417686) oraz EB 1.2 MINI MOD PACK (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=208735). Zastanawiam się co wybrać, wolę zasięgnąć rady, żeby zrobić to już raz a porządnie.
Druga sprawa:
Gdybym zdecydował się na pierwszą paczkę, to czy ewentualne dogranie innych mini modów będzie grozić crashem? I rozumiem, że dogranie nowych tekstur do tej kompilacji nie będzie sprawiać problemów? ;)
OK udało mi się podmienić te pliki. Po prostu źle je kopiowałem wtedy :D Teraz mam custom battle a w kampanii też są :P
BlackWood
26-01-2011, 20:03
;)
Seraphin
26-01-2011, 20:35
Zainstalowałem ten mega pack, ale nie siadł mi za bardzo...
Dziwne rzeczy się podziały z grafiką, obraz się jakby "rozciągnął", mogłem w sumie screena zrobić, ale generalnie nie polecam. Jest tam parę fajnych patentów, jak nowe portrety czy wioski zamiast wieżyczek, ale generalnie coś dziwnego robi ta paczka z grą. Zrobiłem backup plików, wrzuciłem czyste pliki i zrobiłem małego mixa podobnego do Waszego i wszystko chodzi jak trzeba przynajmniej na razie, bo poza odpaleniem kampanii i bitwy nie grałem dłużej, ale myślę, że będzie śmigać.
No i trzeba przyznać, że to środowisko z RS nadaje świeżości grze :) jednostki dużo lepiej wyglądają, a pola bitew są dużo bardziej realistyczne.
Pozdrawiam
Wciąż brakuje tylko spolszczenia do gry ;) mnie aż tak bardzo to nie przeszkadza, ale mam kumpla, który z chęcią by pograł, ale angielski nie jest jego najmocniejszą stroną.
Mod jest faktycznie świetny, a na Alexie wgl nie wywala ( przynajmniej mnie ). jedyne co mi się nie podoba to białe rękawki rzymian i te pióropusze na hełmach ale cóż w porównaniu z całokształtem moda to da się przeżyć :)
BlackWood
27-01-2011, 03:07
;)
A to mnie zdziwiłeś o.O O tym że nie byli duzi słyszałem ale że tak sprytnie to nadrabiali to nie xD
BlackWood
27-01-2011, 13:12
;)
Nom ewidentnie jest miejsce na włosie. Byłbym w raju gdyby zastosowali np po reformie imperialnej zbroję lorica segmentica (tak się to chyba pisze :D ) ale nie będę narzekał bo mało jest takich modów jak EB i ciężko się do niego przyczepić no ale zawsze się trafi taki "ktoś" :)
EDIT:
Hmmm a może pytanie z innej półki: maszyny oblężnicze gdzie można stworzyć, a czy kawaleria na wielbłądach występuje może?
Edytuj posty, a nie pisz jeden pod drugim... Kyuzo
Yaevinn999
28-01-2011, 00:45
Machiny oblężnicze można zrobić w rozbudowanych koszarach ale to raczej już w dość zaawansowanej fazie gry, co do wielbłądów to niestety nie wiem bo nie za dużo grałem w tamtym regionie.
jepetto1
28-01-2011, 10:02
Blackwood dobra seria od BBC, pierwszy raz zobaczylem ale niestety brakuje dwoch odcinkow o Juliuszu, najlepsza czesc wg mnie to ta o Nero. Wracając do Rzymu w EB. Mod powinien zaczynac sie pozniej albo reforma polybianska wystapowac wczesniej, bo zle sie walczy tymi jednostkami przed reformą. Nie pamiętam czy w samym patchu wystepuja skrypty-informacje jak np. podpowiedź od advisora, że wszczynając wojnę z buntownikami Lusotany, wejdziemy w stan wojny z Lusotaną, ale jest napewno w mod packu pod alexandra w wersji 3.1. pozdro
A mam pytanko bo zbudowałem w Galii środkowej budynek rządowy 4 i pokazuje że mogę werbować jakiś mieczników a po ich zrekrutowaniu robi mi się generał. Czy tak ma być?
Tak, budynki rządowe nr. 4 pozwalają rekrutować generałów, którzy mają za zadanie pełnić rolę zarządców danej osady.
Jet to oddział złożony z wojowników charakterystycznych dla danego regionu.
Srry że tak zaśmieciłem ale nie widziałem że posty przeniosłeś Kyuzo ;(
Panowie, już kiedyś bardzo grzecznie prosiłem, to temat o modzie, nie miejsce na dywagacje wszelakie, potem gadu gadu mi się gotuje i PW, bo nowi sympatycy tejże modyfikacji mają problem by się przekopać przez temat.
Dlatego już nie będę prosił, Kyuzo jeszcze poprzenosił,a od teraz będziemy wywalać posty, by nie było zadziwienia :)
serdecznie pozdrawiam
Dawno nie grałem w EB, ale dzięki RS2 Environments for EB (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=415513) nabrałem ochoty na kolejną kampanie :twisted:
Gram na takiej instalacji:
EB 1.2 + Fixy + ALX engine files (http://forums.totalwar.org/vb/showthread.php?94861-ALEXANDER-EB) + EOM4 (http://forums.totalwar.org/vb/showthread.php?112502-Extended-Offices-Mod) + Some trait changes (command stars & cursus honorum) (http://forums.totalwar.org/vb/showthread.php?98407-Some-trait-changes-%28command-stars-amp-cursus-honorum%29&highlight=Some+trait+changes+%28command+stars+%26a mp%3B+cursus+honorum%29) + The Unofficial Naval StratMap Mod (http://www.filefront.com/14477617/The-Unofficial-Naval-StratMap-Mod.exe/) + RS2 Environments for EB (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=415513)
http://img718.imageshack.us/img718/2442/rometwalx20110130092619.th.png (http://img718.imageshack.us/img718/2442/rometwalx20110130092619.png)
Większość mapy mam jak widać raczej już opanowaną, ale parę ciekawych sytuacji się pojawiło jak np. Partowie i ich przyczółek otoczony przez 'Selków'. Ciekawe kto wygra...
Niestety miałem pecha i tym razem Egipt zdominował Azję mniejszą. Jako wasala mieli Pont, który przez to zerwał sojusz ze mną, a to błąd :twisted:
Więc mam wojnę z Egiptem, Pontem (już kończę) i Selkami, którzy mnie zaatakowali z zaskoczenia, ale zdecydowanie zbyt małymi siłami.
Mam nadzieje jakoś uporać się z Egiptem i za parę tur dobije do dziewięćdziesięciu prowincji, a po reformie to już będzie z górki.
Trochę screen`ów z 'odświeżonej' mapy bitewnej. Niestety nie były to zbyt epickie bitwy :arrow:
http://img146.imageshack.us/img146/5625/rometwalx20110130081427.th.png (http://img146.imageshack.us/i/rometwalx20110130081427.png/)http://img227.imageshack.us/img227/5501/rometwalx20110130081737.th.png (http://img227.imageshack.us/i/rometwalx20110130081737.png/)http://img163.imageshack.us/img163/2272/rometwalx20110130081813.th.png (http://img163.imageshack.us/i/rometwalx20110130081813.png/)http://img26.imageshack.us/img26/2175/rometwalx20110130081842.th.png (http://img26.imageshack.us/i/rometwalx20110130081842.png/)http://img19.imageshack.us/img19/1742/rometwalx20110130082735.th.png (http://img19.imageshack.us/i/rometwalx20110130082735.png/)http://img266.imageshack.us/img266/9879/rometwalx20110130084236.th.png (http://img266.imageshack.us/i/rometwalx20110130084236.png/)http://img535.imageshack.us/img535/3408/rometwalx20110130084446.th.png (http://img535.imageshack.us/i/rometwalx20110130084446.png/)
BlackWood
30-01-2011, 15:38
;)
BlackWood mógłbyś podać link do mmp 1.3 bo szukałem ale nie znalazłem
A te środowisko z RS z tego co widzę zmienia tylko mapę kampanii :p
BlackWood mógłbyś podać link do mmp 1.3 bo szukałem ale nie znalazłem
A te środowisko z RS z tego co widzę zmienia tylko mapę kampanii :p
I pola bitew zmienia :D
Przepraszam że ja zapodam :mrgreen: , czy o to ci chodziło?
http://forums.totalwar.org/vb/showthrea ... I-MOD-PACK (http://forums.totalwar.org/vb/showthread.php?105242-EB-1.2-MINI-MOD-PACK)!
jepetto1
30-01-2011, 22:30
@Kyuzo Jak u Ciebie jest z reformami Rzymu? Mają wymagania tylko co do tur by się pojawić czy jak?
Wybacz o szlachetny, i tu za kogoś odpowiem...Wiem, wiem ...wyszukiwarka u niektórych działa, ale od czego są moderatorzy, u nas działa, poważnie, proszę cytat z tematu moda w którym jesteśmy:
Tu są wymagania z oficjalnego FAQ:
-At least the year 172BC
Popularis
Consul or Ex-Consul
Has Influence > 2
Has Command > 2
OR
-Conquer 90 settlements.
serdecznie pozdrawiam :mrgreen:
Eee sorry że tak wyszło Eustychesie ale akurat chyba BlackWood jest w tym wątku najaktywniejszy a wyszło trochę głupio :D
W sumie masz rację, dawno nie grałem w EBe, ale dzięki temu że w końcu zrobiono instalator, a ja żem leniwy :D , i mimo że sam promowałem grę pod Alexa, nie zapomnę jakie to wszystko porozrzucane było na forum, a teraz mega pack, dodatek graficzny i tylko grać :D
Gram tą modyfikacją:
1. Wiadomo Romek z Aleksandrem
2. EBe 1.1 z patchem 1.2
3. Jirisys' Europa Barbarorum Mega Mod Pack for EB 1.2
pod Aleksa, jak się ma Aleksa, inny jest pod BI!!!!
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=417686
4. I wyładniający dodatek RS2 Environments for EB
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=415513
----------------------------------------------------------------
Uwaga!!!
Może wywalić przed jakąś bitwą, ale tylko sporadycznie, potem już jest całkowity spokój, grafika się pouzupełnia i ładnie chodzi...W mega packu jest tak wiele dodatków, że nie trzeba dawać fixów, itp....po instalacji wersji 1.2
Skrót mam inny niż szlachetny Kuyzo sugerował, lubię sobie filmiki oglądać, w skrócie literki nm, pozwalają omijać intra wszelkie :)
-----------------------------------------------------------------------
Skrót, wiadomo litera dysku i folder wasz, chodzi o samą końcówkę:
"E:\Program Files\The Creative Assembly\Rome - Total War\rometw-alx.exe" -mod:eb -show_err -noalexander
-------------------------------------------------------------------------
miłego grania :mrgreen:
Taki jest początek
[spoiler:2l5z0yqu]http://img403.imageshack.us/img403/6639/63037719.jpg[/spoiler:2l5z0yqu]
Hmmm a tego MMP 1.3 to zainstalować do folderu ...ROME TOTAL WAR ANTOLOGIA/EB/data ? Bo tu mi normalny instalator wyskakuje
A odnośnie maszyn oblężniczych mam rzymem reformę polibiusza te koszary co 15 tur się budują i mam tylko piechotę możliwą do werbunku
jepetto1
31-01-2011, 16:47
@Eutyches z tymi reformami to mi chodziło czy właśnie nie da się usunąć tych wymagań w stosunku do ostatniej reformy, by następowała po 125b.c albo po zdobyciu 90 prowincji, Augustowska reforma jest niemal nie do przeprowadzenia, myślałem że Kyuzo coś zmienił w plikach bo nie napisał nic czy ma takiego generała na reforme pozdro.
Edit: przypomniałem sobie że gdzieś tu jest jak zmienić reforme. a EOM4 nie zmienia nic w tych plikach?
Co do reform to pisałem o tej Mariusza, która następuje po zdobyciu 90 prowincji.
Kolejna Augusta (cesarska) to faktycznie bardziej kłopotliwa sprawa :?
Nigdy nic nie zmieniałem w skryptach w EB, bo nie odczuwałem takiej potrzeby. Poza tym to zawsze ryzykowana sprawa...
EOM4 to minimod tyczący się wyłącznie 'świty' (ancillaries) generałów np. rzymianom dodaje tytuły legatów legionów (bardzo fajna sprawa), a innym nacja rożne regionalne tytuły.
BlackWood
31-01-2011, 18:01
;)
To co mnie w tym modzie wnerwia już.To ruch armii(jednostek),na mapie kampanii.Nie ma już minusów, w poruszaniu się przez cięższy teren.Likwidując to w EB,tracimy strategię .Jeszcze przetestuję.Jak będę miał więcej wolnego czasu.Gorąco pozdrawiam
Co masz do zarzucenia? Bo nie rozumiem, jakieś przykłady, gram Pahlavi, i jest tak jak powinno być, nie ma szukania fixów, kombinowania, efektem lepsza grywalność, bez dziwnych "stojaków"..
Podaj przykłady tego, tego poruszania się przez cięższy teren, jak to wyglądało u ciebie...
serdecznie pozdrawiam
BlackWood
31-01-2011, 18:49
;)
Hmmm odnośnie legionistów po marianowskich w opisie pisze że można ich rekrutować w pełni zromanizowanych prowincjach czyli z numerkiem I czy II bo przy drugim typie są one zromanizowane i nie wiem czy te "wpełni" odnosi się też do typu 2
BlackWood
01-02-2011, 17:33
;)
Jirisys' Europa Barbarorum Mega Mod Pack for EB 1.24., RS2 Environments for EB
to instalujemy do date czy gdzie?
pozdr.
Jirisys' Europa Barbarorum Mega Mod Pack for EB 1.24., RS2 Environments for EB
to instalujemy do date czy gdzie?
pozdr.
Proszę zerknąć w spoilera. Masz w środku po piątym obrazku dodatkowy opis :)Ostatni zrzut, po wejściu w zipa RS2 Environments for EB, przerzucasz to co na czerwono do katalogu z modem, nadpisując jak się spyta wszystkie pliki...Likwidujesz map.rwm, jak masz i miłego grania.
[spoiler:3grzthyt]http://img517.imageshack.us/img517/9300/64137362.jpg
http://img214.imageshack.us/img214/429/22225281.jpg
http://img834.imageshack.us/img834/6467/18567825.jpg
http://img695.imageshack.us/img695/7066/55900203.jpg
http://img689.imageshack.us/img689/9859/72262832.jpg
Instalator pokazuje swoją domyślną, bzdurną ścieżkę, ty wpisujesz swoją, tam gdzie masz grę, tak jak u mnie, u ciebie może być inna litera dysku itd...
http://img545.imageshack.us/img545/4351/84696309.jpg
http://img546.imageshack.us/img546/3590/58964021.jpg[/spoiler:3grzthyt]
arcyżużel
02-02-2011, 15:55
słyszałem ze inne państwa poza Rzymem tez mogą przeprowadzić, reformę wojska, tylko nie wiem jakie, mógłby ktoś mnie oświecić, i co owe reformy wnoszą dla tego państwa, pod względem zmiany jednostek ich uzbrojenia, i co za tym idzie stylu walki :P
pozdrawiam
słyszałem ze inne państwa poza Rzymem tez mogą przeprowadzić, reformę wojska, tylko nie wiem jakie, mógłby ktoś mnie oświecić, i co owe reformy wnoszą dla tego państwa, pod względem zmiany jednostek ich uzbrojenia, i co za tym idzie stylu walki :P
pozdrawiam
Również ciebie pozdrawiam i jak nie zdążyłem przywitać, to witam na forum i zapraszam do konsumpcji :D tego i innych moda....
W spoilerze masz reformy ;)
[spoiler:2wb9fipc]Celts (Aedui/Arverni/Casse): 2
Time of Bondsmen
-Casse, Arverni, and Aedui must build at least 4 (forum)(L3 Market) collectively
Time of Soldiers
-Casse, Arverni, and Aedui must build at least 6 (forum)(L3 Market) collectively
-Casse, Arverni, and Aedui must build at least 4 Large Cities collectively
-Casse, Arverni, and Aedui must build at least 6 Large Temples ('awesome' level)(L3 Temple) collectively
Saka: 1
-You must hold Baktra, Marakanda, Alexandreia Eschate, Antiocheia Margiane, Alexandria Ariana or Taksashila for 4 consecutive winters.
Romans: 3
Polybian
The Polybian Reforms happen due to a change in equiptment and tactics that were adopted or adapted due to wars with Carthage and Celts.
-At least year 242
-Hold 2 of these cities (Segesta, Mediolanum, Patavium, Bononia)
-Hold 2 of these cities (Lilibeo, Messana, Syracuse)
OR
-Wait until 210BC
(You get the new units only after upgrading your MICs.)
Marian
The Marian Reforms mark a shift between citizen soldiers and professional soldiers from any class who are supplied their equiptment by the state. These reforms will occur when you have a large empire with a lack of landed citizens to fill the growing need for soldiers. If at this point there is a man willing to make the changes to the military system, the reforms will take place.
-At least the year 172BC
Popularis
Consul or Ex-Consul
Has Influence > 2
Has Command > 2
OR
-Conquer 90 settlements.
Augustan
If a man with the drive arises in the Republic, willing to overthrow the Senate, give him the chance and these reforms will take place. (These reforms are not inevitable and are based on whether such a character arrises.)
-At least year 125BC
-Hold 90 settlements
-Have at least 45 type2 settlements
-Fight 400 battles
-Have a general that is:
At least Skilled Bureaucrat
At least Arrogans
At least Expert Recruiter
Can't be Selfless
(If these conditions are met, the general will receive a trait telling he wants to seize power. Make him the Faction Heir and as soon as he becomes the leader the reforms will happen.)
Seleucids: 1
Cataphract Reforms
-At least year 253BC
-Two different generals must loose a large battle (including a loss to the general's bodyguard) against a faction that uses cataphracts (Pahlav, Armenia, Baktria).
Hayasdan: 2
Pan-Caucasus Empire Reform
Part1:
-Upgrade Armavir to a Large Town
-Build in Armavir a (market), (roads), (town_garrison)(L1 law), and (sanitize)(L1 health).
= (Homeland resource will appear in Armavir)
Part 2:
-Build a Type1 government in Armavir
= (Improved government resources will appear around the Caucasus region)
Part 3:
-Build Type3 or better governments in these cities (Armavir, Karkathiokerta, Ani-Kamah, Phraaspa, Kotais, Trapezous, Kabalaka, Mtskheta)
= (Subjugation resources will appear in Amaseia and Mazaka)
Persian Reform
-Build Type3 governments in these cities (Arbela, Seleukeia, Babylon, Ekbatana, Charax, Susa, and Persepolis)
-Build (persiapart) in these cities (Susa and Persepolis)
= (Subjugation resources will appear in Susa, and Persepolis)
Western Expansion 2:
-Build Type3 governments and (persiapart) in these cities (Ekbatana, Seleukeia, Babylon, and Charax)
= (Subjugation resources will appear in Ekbatana, Seleukeia, Babylon, and Charax)
Western Expansion 3:
-Build Type3 governments and (persiapart) in these cities (Palmyra, Edessa, and Arbela)
-Build (persiafull) in these cities (Ekbatana, Seleukeia, Babylon, Charax, Susa, and Persepolis)
= (Subjugation resources will appear in Palmyra, Edessa, and Arbela)
Western Expansion 4:
-Build Type3 governments and (persiapart) in these cities (Tarsos, Antiocheia, and Damaskos)
-Build (persiafull) in these cities (Palmyra, Edessa, Arbela, Ekbatana, Seleukeia, Babylon, Charax, Susa, and Persepolis)
= (Subjugation resources will appear in Tarsos, Antiocheia, and Damaskos)
Eastern Expansion 2a:
-Build Type3 governments and (persiapart) in these cities (Zadrakata, Apameia, and Gabai)
= (Subjugation resources will appear in Zadrakata, Apameia, and Gabai)
Eastern Expansion 2b:
-Build Type3 governments and (persiapart) in these cities (Karmana and Gabai)
= (Subjugation resources will appear in Karmana and Gabai)
Eastern Expansion 3a:
-Build Type3 governments and (persiapart) in these cities (Asaak, Hekatompylos, and Alexandreia-Ariane)
= (Subjugation resources will appear in Asaak, Hekatompylos, and Alexndreia-Ariane)
Eastern Expansion 3b:
-Build Type3 governments and (persiapart) in these cities (Pura, Alexandropolis, Prophthasia, and Alexandreia-Ariane)
= (Subjugation resources will appear in Pura, Alexandropolis, Prophthasia, and Alexandreia-Ariane)
Eastern Expasion 4:
-Build Type3 governments and (persiapart) in these cities (Baktra, Antiocheia-Margiane, and Kophen)
-Build (persiafull) in these cities (Pura, Alexandropolis, Prophthasia, Alexandreia-Ariane, Zadrakata, Apameia, Gabai, Karmana, Susa, and Persepolis)
= (Subjugation resrouces will appear in Baktra, Antiocheia-Margiane, and Kophen)
Carthage: 1
-At least year 235BC
-Build at least 5 (L5 regional MIC)(royal_barracks_V1) in these cities (Lepki, Garama, Adrumeto, Kirtan, Ippone, Tuat, Siga, Lixus, Sala, Gader, Mastia, Sucum-Murgi, Baikor, Arsé, Oxtraca, Numantia, Emporion, Tyde, Pallantia, Vellika, Tolosa, Massalia, Segesta, Arretium, Ariminum, Roma, Capua, Arpi, Taras, Rhegion)
-Hold 3 of these cities (Tolosa, Massalia, Segesta, Arretium, Ariminum, Roma, Capua, Arpi, Taras, Emporion, Arse, Mastia, Gader)
OR
-Wait until 200BC
Sweboz: 1
Druhtitīdiz
The reforms for the Sweboz will occur when there is a well established trade system in Germania and the Sweboz have built up a military system in a province with metallurgical resources.
-At least 190BC,
-A (forum)(L3 Market) built in these provinces: Kimbriolandam, Swebolandam, Rugolandam, Herusklandam, Habukolandam, Mrog Actagone (previously Hattolandam)
- (army_barracks_U1)(L4 Regional MIC) in one of these provinces: Luvarottea, Sarmiszegethusa, Burdava, Eburonum, Vindobona, Iuvavoaeta, Veldideno, Aventicos, Vindelicoppidos, Vienna[/spoiler:2wb9fipc]
Ehhh jednak to była chwilowa poprawa ;( przeinstalowałem EB ale save przepadł mógłby ktoś wrzucić save rzymem najlepiej po reformach mariusza eb 1.2 and fixy
EDIT:
A może powie mi ktoś odnośnie 2 reformy jak zdobyć tytuł konsula lub prokonsula? I jeszcze jedno odnośnie wymogów: te 250 bitew musi być wygranych czy po prostu muszą się odbyć?
Edytuj posty zamiast pisać jeden po drugim. Kyuzo
Nie uważacie, że kolejne reformy wręcz (o zgrozo!) osłabiają armie rzymską? Tacy chociażby legioniści mariuszowi - statystki mają niewiele lepsze od polybian principes, a znacznie większe koszty utrzymania. Jest ich co prawda więcej, nie zauważam jednak dużej różnicy walcząc nimi a legionami przed reformą. Ba - nimi jest nawet prościej, bo mam podział na lekką piechotę (hastati), principes (ciężka piechota - trzon armii) i triarii (wsparcie - włócznicy), mogę dobierać ich odpowiednio do sytuacji na polu bitwy. Legioniści po reformie są jednolici, lecz po prostu nie czuje ich "mocy". Odnoszę znacznie większe straty w walce z barbarzyńcami niż wcześniej. Może to wina złej taktyki bądź submodów, które mam ("Jirisys' Europa Barbarorum Mega Mod Pack for EB 1.2 "). Jak jest u was? Brzydzę się podnosić im statystki w plikach, wolę grać uczciwie ;). Cała sprawa mnie nieco irytuje, rozumiem nie spodziewałem się otrzymać czołgów, niszczących wszystko na swojej drodze. Jednak powinni być choć trochę lepsi od poprzednich jednostek. Tymczasem, nawet statystki mają słabsze od principes, co jest co najmniej dziwne, zważywszy na ich lepsze pancerze i cześciowe uzbrojenie w gladiusy (weterani kohorty), które były przecież najbardziej niszczycielską bronią do czasu wynalezienia prochu.
BlackWood
13-02-2011, 11:35
;)
Dzięki Blackwood - zawsze starałem się ustawiać armie w 2 linie, może w tym kryło się źródło niepowodzeń ;) zastanawiam się też czy wyłączać legionistom trybu strażniczego - walcząc z nim starają się za wszelką cenę utrzymać szyk, niestety kosztem wysokich strat własnych. Jak ty robisz?
Faktycznie ci podstawowi legioniści po reformie mogą wydawać się trochę za słabi, ale są jeszcze evocatii 8-)
Kiedyś na forum EB czytałem wyjaśnienie takiego stanu. Z tego co pamiętam to szło mniej więcej tak:
Przed reformą żołnierze w dużej mierze sami musieli zadbać o swój ekwipunek. Cześć z nich mogła sobie pozwolić na lepszy sprzęt (broń, zbroje). Nie było wtedy takiej standaryzacji jak właśnie po reformie gdzie każdy musiał używać tego samego sprzętu z wojskowych magazynów.
Te zmiany w statystykach maja odzwierciedlać właśnie te różnice, bo np. morale kohorty pomariańskich mają wyższe od principes.
A tu moje aktualne postępy w kampanii:
http://img151.imageshack.us/img151/3183/rometwalx20110213153031.th.png (http://img151.imageshack.us/img151/3183/rometwalx20110213153031.png)
Miałem event po którym już wszystkie nacje mają dostęp do swoich najlepszych jednostek więc zrobiło się ciekawie.
Prowadzę wojnę z Dakami, Armenią i arabami.
Pozbyłem się Egiptu, a selków o dziwo mam pod protektoratem 8-)
Na screen`ie widać mój legion, którym próbowałem z marszu zająć stolice Armenii i poniosłem dotkliwą klęskę jak dla przetestowania moich kohort i elitarnych jednostek katafraktów rozegrałem bitwę.
BlackWood
13-02-2011, 16:16
;)
Kyuzo a czy mógłbyś wrzucić link do tego save Romani?
A gdy znudziła mi się kampania grecją zaczęłem grać Selkami. Całkiem ciekawa sytuacja utrata Azaki? na rzecz Partów, blitzkrieg na Ptolemeuszy a po możliwości werbunku na dalekim wschodzie średniej falangi Partia się kryje. Na razie szykuje armię na wypadek ataku Armenii lub Pontu. Epir po wypowiedzeniu wojny zaraz przyleciał o rozejm potem sojusz i prawa h. Partia zaprzestała ataków po jej redukcji do 2 początkowych prowincji.
Niestety gram na dosyć nietypowej instalacji EB więc moje zapisy raczej nie będą poprawnie działać na innych wersjach EB.
[spoiler:2576mif8]
EB 1.2 + Fixy + ALX engine files (http://forums.totalwar.org/vb/showthread.php?94861-ALEXANDER-EB) + EOM4 (http://forums.totalwar.org/vb/showthread.php?112502-Extended-Offices-Mod) + Some trait changes (command stars & cursus honorum) (http://forums.totalwar.org/vb/showthread.php?98407-Some-trait-changes-%28command-stars-amp-cursus-honorum%29&highlight=Some+trait+changes+%28command+stars+%26a mp%3B+cursus+honorum%29) + The Unofficial Naval StratMap Mod (http://www.filefront.com/14477617/The-Unofficial-Naval-StratMap-Mod.exe/) + RS2 Environments for EB (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=415513)[/spoiler:2576mif8]
ale możesz sam sprawdzić http://www.sendspace.pl/download/YTozMj ... asd3245bvs (http://www.sendspace.pl/download/YTozMjp7czoyOiJpZCI7aTozMTg2MjM4O3M6NzoiZGF0ZV9pbi I7aToxMjk3NjY0MDI3O3M6MTE6ImRhdGVfZGVsZXRlIjtpOjEz MDE1NTIwMjc7czo1OiJ0aXRsZSI7czowOiIiO3M6OToiZmlsZV 9uYW1lIjtzOjg6InNwcXIuc2F2IjtzOjk6ImV4dGVuc2lvbiI7 czozOiJzYXYiO3M6MTE6ImRlc2NyaXB0aW9uIjtzOjA6IiI7cz o0OiJ0YWdzIjtzOjA6IiI7czo5OiJob3N0X25hbWUiO3M6MTg6 InN2MDY4LnNlbmRzcGFjZS5wbCI7czo5OiJzZXJ2ZXJfaXAiO3 M6MTU6IjIxNy4xMTMuMjM1LjIwNyI7czoxMToidXBsb2FkX3Rp bWUiO2Q6MjI2LjY4Mjk5OTk5OTk5OTk5MjcyNDA0MjM4NTgxNj U3NDA5NjY3OTY4NzU7czo0OiJwYXRoIjtzOjM1OiIuLi9maWxl cy8yMDExLzAyLzE0Ly8yODg5MTI5NzY2MzYwMCI7czo5OiJkaX JlY3RvcnkiO3M6MDoiIjtzOjQ6InNpemUiO2Q6NDA4NzY4Njtz OjY6InB1YmxpYyI7aTowO3M6NzoidXNlcl9pZCI7aTowO3M6MT A6InBhcnRuZXJfaWQiO2k6MDtzOjk6ImZvbGRlcl9pZCI7aTow O3M6NzoidXNlcl9pcCI7czoxNToiMjE3LjExMy4yMzUuMjA3Ij tzOjk6InVzZXJfaG9zdCI7czowOiIiO3M6NToidG9rZW4iO3M6 MjM6ImQzYTBlOWI4NjQzMTM4MDE2YzU5ZGRkIjtzOjEyOiJkZW xldGVfdG9rZW4iO3M6MjM6ImM1YWUzYWNkZmE2OTA3Y2E1OTg2 YTY5IjtzOjE2OiJkb3dubG9hZF9jb3VudGVyIjtpOjA7czoyMj oiZG93bmxvYWRfY291bnRlcl90b2RheSI7aTowO3M6MTg6ImRv d25sb2FkX2NvdW50ZG93biI7aTowO3M6ODoicGFzc3dvcmQiO3 M6MDoiIjtzOjg6InRyYW5zZmVyIjtpOjA7czoxMzoibGFzdF9k b3dubG9hZCI7aTowO3M6Njoic3RhdHVzIjtpOjE7czo5OiJkZW xldGVfaXAiO3M6MDoiIjtzOjc6InByZW1pdW0iO2k6MDtzOjc6 InByaXZhdGUiO2k6MDt9dfASDF34vasd3245bvs)
jepetto1
14-02-2011, 10:29
Hm a nie jest tak, że legiony pomariańskie mają lepsze inne statystyki? jak piercing itp? Pamiętam, że czytałem gdzieś, że te dodatkowe statystyki, których nie widać normalnie w grze, mają spore znaczenie. Jeśli się nie mylę to odpowiadają za wytrzymałość broni lub jej skuteczności wraz z upływem czasu. Niech mnie ktoś poprawi jeśli gadam bzdury, pzdr
Dzięki Kyuzo wszystko o dziwo na razie jest ok :geek:
RS2 Environments for EB (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=415513) ten submod do EB jest jak dla mnie jedną z dwóch najlepszych rzeczy jakie przytrafiły się EB od patch`a 1.2 (pierwszą była możliwość gry na Alx.exe ).
Do tej pory nie bardzo mi się chciało robić screen`y z bitew w EB, ale teraz... :twisted: i nawet gram dłużej w jedną kampanię niż kiedykolwiek. Mogę już sobie pozwolić na spam takimi armiami 8-)
Ci centurioni po reformie Mariusza wymiatają:
[spoiler:6r89lhn8]http://img251.imageshack.us/img251/9539/98422758.png[/spoiler:6r89lhn8]
[spoiler:6r89lhn8]http://img694.imageshack.us/img694/9585/41461432.png[/spoiler:6r89lhn8]
Te maszynki potrafią namieszać:
[spoiler:6r89lhn8]http://img64.imageshack.us/img64/7724/17404813.png[/spoiler:6r89lhn8]
Bardzo fajnie wygląda legionista, który broni się przed atakiem włócznią:
[spoiler:6r89lhn8]http://img121.imageshack.us/img121/3310/46151244.png[/spoiler:6r89lhn8]
W EB brakuje mi jeszcze krwi ;)
[spoiler:6r89lhn8]http://img833.imageshack.us/img833/4813/50727309.png[/spoiler:6r89lhn8]
BlackWood
17-02-2011, 16:29
;)
Pożyjemy zobaczymy o dziwo na razie skrypty i wszystkie inne bzdety chodzą normalnie :p a nawet jeśli to reforma Augusta dla mnie wydaje się niemal nieosiągalna. Fajnie bardzo gra się Seleukidami, ciężka sytuacja początkowa ( ale nie trudniejsza niż Grecją :) ) a powie mi ktoś dokładnie jak to jest z tą reforma Cesarską bo jakoś nie kapuje z tym generałem jak mu te cechy nabić?
A jeszcze taka jednostka Seleucydów jak katafrakci z podstawki ( to włócznicy są ). W Anthochii full koszary, czy to może na wschodzie!
Żeby pojawili się katafrakci, potrzebujesz reformy ;) Gdzieś tu niedawno ktoś wrzucał warunki, trzeba chyba osiągnąć określoną datę i oprócz tego przegrać przynajmniej 2 bitwy z Partią, Armenią lub chyba Sakami (w każdej straty musi ponieść także świta Twojego generała), czy coś w ten deseń. W każdym razie coś trzeba przegrać na pewno :P
Hmmm a wie ktoś jak dokładnie te bitwy mają mieć liczebność? Bo mam budynki (z 5 ) umożliwiających werbunek katafraktów?
Miałem dwie wielkie bitwy (ja 4800) wróg (3500) z Baktrią goryle od generała też oberwali i każda z innym generałem i katafraktów nie ma! Mam taki cuś w opisie koszar
Do Blackwooda gram na Alex.exe 1.2, fixy bez submodów zawsze odpalam skrypty
A oto link do fotki http://img810.imageshack.us/i/beztytuumzq.png/
[spoiler:3pea246l]Cataphract Reforms
-At least year 253BC
-Two different generals must loose a large battle (including a loss to the general's bodyguard) against a faction that uses cataphracts (Pahlav, Armenia, Baktria).[/spoiler:3pea246l]
Z tego wynika, że duże :idea:
Chodzi o to żeby dwóch różnych generałów przegrało bitwy z Pahlav, Armenią albo Baktrią. I tak jak pisał MicCal ich straże przyboczne też muszą ponieść straty.
Znalazłem rozwiązanie chodzi o cechę pod wrażeniem katafraktów ale baktria nie ma już woja i tylko 1 wieś, partia i armenia zniszczone. Wpisalem sobie ta cechę (z góry proszę o wybaczenie) kodem ;( bo innej możliwości nie znam a od nowa- nie mam na to czasu i sił :p
Ale zauważyłem że zawsze rozrasta się hiszpania na pół europy oraz macedonia/grecja/epir
Ponawiam prośbę o save Partią
Cześć.
Przeczytałem cały wątek, nu prawie 8-) , od deski do deski.
Nabrałem ochoty na spróbowanie.
Z wrodzonego lenistwa zainstalowałem EB wg niedawnych wskazówek Eutychesa. (vide poprzednia strona).
Odpaliłem kampanię Rzymem i nasunęło mi się pytanie, które zadał Blackwood. Mianowicie czy no normalne ze armie mają aż taki zasięg. Zresztą nie tylko armie. Dyplomatą obskoczyłem całą Galię przedalpejską i nadal miał punkty ruchu.
Czy jest jakiś dodatkowy mod, który by to skorygował?
Pozdrawiam.
Hunv.
BlackWood
24-02-2011, 18:43
;)
Seba Fallus III Wielki
24-02-2011, 20:48
W europa barbarum jest tryb multiplayer???
BlackWood
24-02-2011, 21:37
;)
Seba Fallus III Wielki
25-02-2011, 13:26
Jeszcze jedno zauważyłem że dużo osób gra multu w BI i Aleksandra na jakiś modach zawsze myślałem że na europa Barbarum miałem racje ???
BlackWood
25-02-2011, 15:19
;)
A może pytanko z innej beczki; po szarzy ciężka kawaleria sama zmienia broń na miecz czy to należy gdzieś ustawić!
Jeśli chcesz, żeby chwycili że miecze, musisz wydać rozkaz ataku z wciśniętym alt ;) Tylko trzeba to zrobić już po szarży.
A dałby ktoś instrukcje jak grać Pahlava bo wystarczy że zdobęde Hetakompylos i Seleucydzi robią spam tych średnich falang a z kasą wiadomo jak jest Partią na początku oO
Na czym grasz dokładnie, kompilacja itd...
EB 1.2 fixy alx.exe problem zaczyna się kiedy mam Asaak- nie mam jak stworzyć odpowiedniej armi do obrony bo ledwo na + wychodzę a frakcja podoba mi się bardzo ze wzgl na ich późnych katafraktów i konnych łuczników
Szkoda że nie grasz na "mojej", oczywiście modyfikacji, tam jest to bardziej zbalansowane, sam tam gram Pahlawi, i na pewno ciebie to nie ucieszy, ale jest trudno, musisz uzbroić się w cierpliwość i ciułać pieniądze, albo wygrywać bitwy, jedna za drugą, bo w mojej kompilacji, na początku komp jest spokojny...Taki to mod, trudny i wymagający :D
Hmmm ale jak testowałem save od Kyuzo na dość nietypowej kombinacji to na czystym alx.exe (fixy, 1.2) to odpalił i nie było żadnych problemów :p
Zerknij tutaj, ostatni post, na tym pogrywam :D
viewtopic.php?f=57&t=797&start=940 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=57&t=797&start=940)
Ehhh to zajmę się z powrotem kampanią rzymską. Ciekawi mnie tylko jak zdobyć te cechy na Imperial reforms oO. A nie rozumiem tych co narzekają że pomarianowscy legioniści słabi są, ja tam nic do nich nie mam a szczególnie do Cohors Evocata ^^ szkoda tylko że nie na typowo rzymskiej kawalerii tylko te auxilie ;(
Ciekawi mnie tylko czemu zawsze przy walkach z Arabamii moje wojska zawsze ponoszą takie straty: statystyki mają dużo gorsze, bez bonusow do pancerza- cohors reformata nieźle obrywa, nawet grając selkami ta ich Basileou Royal Guard czy jakoś tak po doświadczeniu dającym in staty 21/40 na nędznych Saba Noble Infantry 18/21 nieźle obrywam (800 BRG na 300 SNI) to straty mam około 300! Czy to może ich skłonności samobójcze dają im moc czy może Allah już wtedy nad nimi czuwa? Poziom bitwy medium
A tak z innej beczki miał ktoś może inwazję Yuehzi? Otóż powracając dla odmiany do Seleucydów w roku około 172 pne wyskoczyli mi ci jegomoście :D
[IG] Misiak
02-03-2011, 21:36
Kurcze mam rok 242. Gram sobie Rzymem a reformy nie ma:| skrypty były odpalane na 100%. Czy trzeba czekać na jakiś komunikat? Gdzieś najechać kursorem ? proszę o odp. pozdrawiakm
A zająłeś 2 z tych miast na Sycylii oraz 2 z tych miast w italii koło Rubikonu (chyba) Bononia oraz Segesta? Wszystko jest na twcenter oraz 2 strona tego działu. Pojawi ci się wtedy info że musimy zreformować armię i wtedy pozostaje imho rozbudowa koszar i masz swe nowe jednostki. Ja teraz staram się "zrobić" generała na reformę, bo mam już 156 pne, chociaż tworzenie kolejnych legionów i przejście na emeryturę weteranów to mocno osłabi mi granicę, a te germańskie ochłapy tylko na to czekają :D
[IG] Misiak
03-03-2011, 11:36
Pominąłem koszary. Reforma jest. Trzeba zreformować, tę zgraję:D