Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Third Age Total War 3 - Problemy techniczne

Strony : [1] 2 3 4

Kyuzo
15-12-2011, 17:21
http://www9.pic-upload.de/13.12.11/cqdou13po4e3.jpg

Jest to miejcie, w którym będą poruszane problemy związane z działaniem, instalacją itd wyjątkowo popularnego moda Third Age Total War.

Instalacja i download

Nie należy instalować wersji 3.0 na wcześniejsze wersje moda !
Przed instalacją należy usunąć folder TATW z folderu mods.

- potrzebny nam Medival 2 wraz z dodatkiem Kingdoms najlepiej w wersji 1.5
- teraz instalujemy Part1 (http://www.moddb.com/mods/third-age-total-war/downloads/third-age-total-war-30-part-1of2) i Part2 (http://www.moddb.com/mods/third-age-total-war/downloads/third-age-total-war-30-part-2of2) do folderu Medieval 2

Warto pamiętać żeby nie instalować gier, a już na pewno gier do których wgrywamy mody w folderze program files szczególnie w Windows 7.
Poza tym dobrze jest wyłączać UAC (http://technomat.pl/index.php/jak-wylaczyc-uac-w-win7-i-vista/) w windowsach Vista i 7.

Instalacja dla osób, które posiadają M2TW na steam:

- instalujemy moda wg. instrukcji powyżej
- otwieramy Steam/Steamapps/Common/Medieval II Total War/mods
- edytujemy dowolnie nazwę jednego z tych folderów: americas, british_isles, crusades, teutonic. Od tej pory nie będzie można grać w kampanię, której folder zedytujemy
- zmieniamy nazwę folderu Third_Age na te którą posiadał wcześniej zedytowany folder np. jeśli zedytowaliśmy nazwę folderu americas, folder Third_Age powinien się od teraz nazywać americas.
- teraz żeby zagrać w TATW należy odpalić kampanię, której nazwę edytowaliśmy np. amiericas

Można także użyć tego programu http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=410461

Znane błędy:

[spoiler:2alg8rni]- The Fellowship Campaign was not supposed to be playable in the first 3.0 release. A silly mistake.
- The custom settlements are mainly designed for the campaign map, therefore custom battles with custom settlements should only be played 1 vs 1.
- Dwarven Axethrowers can cause a crash.
Until the first patch is released, a quick fix is here. (Put the file into "Medieval II Total War/mods/Third_Age_3/data and overwrite the existing file)
- Woodland Warriors unit is missing some axes.
- Dunlending Clansmen have wrong shield textures
- Minas Tirith misses some door textures where units go onto the walls.[/spoiler:2alg8rni]

BUG REPORTS - Third Age Version 3.0 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=500440)

To nie błąd:

- jednostki przechodzą przez wodę w Osgiliath (ograniczenie gry, nie ma na to rady)
- Projectiles in Osgiliath can sometimes fly through buildings (Reason: performance issues)
- The game crashes before the first loading screens occurs (Reason: Installation was done in the wrong folder or one file of TATW 3.0 hasn't been installed)
- Landbridges at Pelargir or the Anduin river (Reason: Prevents AI from being stuck)
- Missing boiling oil (Reason: too much advantage for the player; not mentioned in Tolkien's lore)
- Rebels stand besides a city at game start (Reason: has one)

matmat2000
15-12-2011, 23:01
http://imageshack.us/photo/my-images/818/bladm.png/
Taki błąd mi wyskakuje wiecie co moge z tym zrobic ?

urquart
22-12-2011, 17:50
Zainstalowałem Medka+patche+jedną z kampani Kingdoms, potem LOTR +patch 3.1. Wszystko szło pięknie, do czasu. Nie mam skrótu na pulpicie, ani pliku exe, więc nie mogę odpalić gry. Miałem już kiedyś taki problem na starym kompie i dobra dusza zamieściła w sieci stosowny plik do pobrania. Chyba, że ja robię jakiś błąd, albo to wina windy 7. Proszę szanownych kolegów o pomoc\

__________________________________________________ ___

to znowu ja, doczytałem i udało mi się odpalić, po czym pojawia się komunikat ,,Total War encounterned an unspecified error...." . Mam w związku z tym pytanie. Ten sam problem miałem ze wszystkimi modami, które usiłuję zainstalowć na nowym kompie pod windows 7. Do tej pory grałem na XP, czy problemy mają związek z systemem operacyjnym?

Araven
22-12-2011, 19:25
to znowu ja, doczytałem i udało mi się odpalić, po czym pojawia się komunikat ,,Total War encounterned an unspecified error...." . Mam w związku z tym pytanie. Ten sam problem miałem ze wszystkimi modami, które usiłuję zainstalowć na nowym kompie pod windows 7. Do tej pory grałem na XP, czy problemy mają związek z systemem operacyjnym?
Przede wszystkim nie cytuj sam siebie i nie pisz posta pod postem, jest opcja edytuj. To raz. Dwa piszesz o LOTR a to dział o TAT 3.0 obecnie TATW 3.1. Ja mam Win7 teraz i wszystko mi działa. Generalnie poczytaj jak wyłączyc tzw. UAC w Win7 i nie instaluj gier na partycji systemowej, podczas instalacji dobrze też wyłączyć program antywirusowy po wczesniejszym sprawdzeniu pobranych plików jak to np. jakis mod z internetu. I przeklinanie jest zabronione, a cho......., już łamie zakaz używania wulgaryzmów. Pozdrawiam.

urquart
22-12-2011, 20:52
Za błędne miejsce zamieszczenia posta przeprosiłem, więc odpuść. Co do kwestii merytorycznych to zrobiłem tak, jak napisałeś i efekt jest niestety ten sam. Masz może jeszcze jakieś pomysły? bo mnie się niestety skończyły. Czy może mieć znaczenie, że moja Winda jest 64-bitowa?. Pozdrawiam i dzięki za pomoc

Araven
22-12-2011, 22:20
Mój Win7 też jest 64-bitowy. Medek Ci działa? Masz Kingdoms 1.5? Mnie pomogła instalacja DirectX9 mimo, że Win7 ma Direct11, ale brakowalo mu kilku bibliotek zwiazanych z grafiką. Zrób defragmentację dysku jakims darmowym programem, zainstaluj najnowsze sterowniki grafiki. jak nic nie pomaga wyczysc rejestr i zrób reinstall Medka na innej partycji niż systemowa.
edit: Urquart poszukaj w Podzamczu albo Grodzie, tam było sporo więcej porad na temat problemów z Medkiem i modami pod Win7. Skrót mozesz sobie utworzyć sam, w przypadku modów bedzie to plik bat.

urquart
23-12-2011, 06:36
Medek i Kingdoms chodzą bez zrzutu. Ściągnąłem sterowniki i od nowa całego moda. Zainstalowałem na innym dysku i ...., pisałeś, żeby nie przeklinać. Na TWC wiele osób pisze, że ma taki sam problem, niestety tylko u nielicznych coś da sę z tytm zrobić, chyba źródło błędu nie jest jeszcze zidentyfikowane.

Ensis
23-12-2011, 07:37
Ten sam problem miałem ze wszystkimi modami, które usiłuję zainstalowć na nowym kompie pod windows 7.

Wina w takim razie na pewno leży po twojej stronie jak każdy mod nie działa, sugeruje dokładnie przeczytać instrukcje i rady instalacji na windows 7.

urquart
23-12-2011, 10:23
Może szanowny kolega wskaże mi gdzie takowe porady się znajdują, bo nigdzie nie znalazłem opisu szczególnej procedury instalacji pod win7. Co do winy, to taki sam problem ma wiele osób, które mają win7, więc to chyba kwestia systemu

Ensis
23-12-2011, 11:02
Nie używam windows 7, więc nie wiem gdzie się znajdują bo nigdy nie potrzebowałem. Jednak namiastkę masz tutaj:

Ja mam Win7 teraz i wszystko mi działa. Generalnie poczytaj jak wyłączyc tzw. UAC w Win7 i nie instaluj gier na partycji systemowej, podczas instalacji dobrze też wyłączyć program antywirusowy po wczesniejszym sprawdzeniu pobranych plików jak to np. jakis mod z internetu.

urquart
23-12-2011, 11:25
Kilka postów wyżej napisałem, że właśnie tak zrobiłem i nie dało to żadnego efektu :evil:

Herod
23-12-2011, 11:55
Tu masz plik .bat. z mego TA:TW.
Wybaczcie, ja nie w temacie. Szczegółowa instrukcja instalacji pod Windows 7? Pierwsze słyszę. Jakby to był Medek i Kingdoms werszyn łod Steam to tak, ale ja od wieków instaluje mody w ten sam sposób. Czy to na XP czy na Windows 7 home 64-bit, zawsze wybieram ścieżkę, zazwyczaj ręcznie, upewniając się iż mod trafi do folderu "mods" w Folderze Medievala II. Więc ja raczej więcej nie pomogę.

Ps. Nie rób triplepostów, ani double postów.
PS. II. I zawsze instaluj wszystkie dodatki Kingdoms. Zawsze.

http://chomikuj.pl/Commissar_Holt

23-12-2011, 11:57
Ja nie dawno przesiadłem się z xp-ka professinal 3 pack, na

Time of this report: 12/22/2011, 18:57:26
Machine name: KOMPUTER1
Operating System: Windows 7 Home Premium 64-bit (6.1, Build 7601) Service Pack 1 (7601.win7sp1_gdr.110622-1506)
Language: Polish (Regional Setting: Polish)
System Manufacturer: MSI
Poza tym że Win 7, ma wiele udogodnień i rzeczy co są porozdzielane w funkcjach, więcej może obsłużyć ramu itd...Nie widzę problemu z instalacją Medka 2 i moda TA.
Napisz jaką dokładnie masz wersję Win 7?
Jeżeli ci instaluje grę powinieneś mieć domyślny i swój inny, a także różniący się od tego, co sam nie dawno czy inni podawali, gdyż duża część osób korzysta jeszcze z xp- ka :D
ad rem
system domyślniej powinien instalować tak
c:\Program Files (x86)\SEGA\Medieval II Total War\
ja mam grę nie na partycji systemowej, a na dysku
d:\Program Files (x86)\SEGA\Medieval II Total War\
--------------------
dalej,
mod instaluje ci jak? to przy prawidłowo zainstalowanym win7 będzie podobnie jak inne systemy chciał w domyślnym, w większości komputerów dysk c: to partycja systemowa i nie wolno wrzucać programów typu gry :)
C:\Program Files (x86)\SEGA\Medieval II Total War
submod jak? czy znowu chce na dysk c? C:\Program Files\SEGA\Medieval II Total War\mods\Third_Age_3
zauważ że nie wrzuca i nie podpowiada ci miejsca gdzie masz moda z grą zainstalowanego, trzeba zmienić i literę dysku i resztę, oczywiście ma to wyglądać poza pewnie inną literą dysku
tak
d:\Program Files (x86)\SEGA\Medieval II Total War\mods\Third_Age_3\
zwróć na to uwagę
-------------
co do skrótów, przy instalacji gry pyta się czy na pulpicie, po instalacji moda powinieneś mieć ikonę skrótu na pulpicie o ile robisz tak jak ja ci sugeruję
czekam na odpowiedzi
pozdrawiam

urquart
23-12-2011, 20:16
Kotołak, jeszcze jedno pytanie zanim zacznę n-ty raz instalację: TATW instaluję w folderze Medieval, czy w Medieval/mods?

Martin von Carstein: Dzięki wielkie, czy możesz mi wrzucić też plik startowy?

23-12-2011, 20:25
Kotołak, jeszcze jedno pytanie zanim zacznę n-ty raz instalację: TATW instaluję w folderze Medieval, czy w Medieval/mods?

Martin von Carstein: Dzięki wielkie, czy możesz mi wrzucić też plik startowy?

Program Files (x86)\SEGA\Medieval II Total War
powyżej wszystko ci opisałem :D

urquart
23-12-2011, 20:32
zadaję głupię pytania, bo szlag mnie trafia :D
zainstalowałem tak, jak napisałeś i nie miałem komunikatu o skrócie na pulpicie i nie mam pliku exe.
dlatego zlituj się i wrzuć go do sieci

Herod
23-12-2011, 20:56
Opisz mi ten plik startowy, bo nie kojarzę. ;)

urquart
23-12-2011, 21:01
Plik, którego skrót masz na pulpicie i z którego odpalasz TATW

Herod
23-12-2011, 21:35
http://chomikuj.pl/Commissar_Holt

urquart
23-12-2011, 21:54
Dzięki, ale chodziło mi o plik Third Age.exe, a nie Third Age.bat

Herod
23-12-2011, 22:09
Wszystkie mody jakie znam są odpalane prze .bat. Nie mają .exe. To się tyczy tylko całych gier.

Araven
24-12-2011, 09:46
Dokładnie tak Urquart w przypadku modów robi się skrót do pliku bat z nazwą moda zwykle. Umieść ten plik od Martina z koncówka ...bat w katalogu mods w Third_Age_3 i zrób do niego skrót. Ten skrót wklej na pulpit i z niego odpalaj TATW 3.1.

urquart
24-12-2011, 11:22
zrobiłem tak i mam info, że system nie może odnaleźć pliku Kingdoms.exe. To dziwne, bo mam ten plik, ale kiedy próbuję odpalić z niego Kingdoms znowu informacja: ! Medieval 2 i koniewc.
przepraszam Was, ale się zwziąłem :evil:

Araven
25-12-2011, 16:31
zrobiłem tak i mam info, że system nie może odnaleźć pliku Kingdoms.exe. To dziwne, bo mam ten plik, ale kiedy próbuję odpalić z niego Kingdoms znowu informacja: ! Medieval 2 i koniewc.
przepraszam Was, ale się zwziąłem :evil:
Czyli w katalogu mods Medka II masz zainstalowany Third_Age_3 ? Oby. Do tego katalogu powinienes wgrać plik Third Age (plik wsadowy ma 1 kb). Z niego się odpala moda TATW 3.0. czyste Tatw 3.0 ma u mnie pod Win7 6,62 Gb (6,66 Gb na dysku) tak masz? Cos źle poinstalowales jak nie może znaleźć pliku kingdoms.exe

Edit: dla moda TATW 3 mam taką ściężkę: D:\Gry\SEGA\Medieval II Total War\mods\Third_Age_3 proszę podaj mi swoją ok?

Wismerin
25-12-2011, 20:09
Właśnie poradziłem sobie z tym problemem a rozwiązanie jest dziecinnie proste, ale zacznijmy od początku.
Po pierwsze nie róbcie chłopakowi wody z mózgu dając mu swoje pliki bat bo jeśli docelowy skrót przy instalacji mu się nie pojawił to znaczy, że nie zainstalował całkowicie tej modyfikacji a wtedy wasze pliki na nic się zdadzą.
Najprawdopodobniej instalowałeś tylko pierwszy part a zapomniałeś o drugim, który się nie instaluje automatycznie wraz z pierwszym.
A wiec wystarczy, że zainstalujesz drugi part i koniec :P. Tylko upewnij się jeszcze czy w folderze masz tylko jeden folder z third age, jeśli nie to zawartość pierwszego przekopiuj do drugiego, folder powinien nazywać się "Third_Age_3".

Nie mając pełnego pliku bat błąd możesz robić tylko i wyłącznie podczas instalacji i system operacyjny nie ma tu większego znaczenia. :)
i jak co daj znać czy pomogło.

urquart
26-12-2011, 19:40
Dzięki, jesteś wielki :D . Przepraszam wszystkich za ten szewski błąd, ale byłem przekonany, że obie części ładują się automatycznie tak, jak w prawie wszystkich innych modach. Na koniec jeszcze jedno małe pytanie: jak zmienić rozdzielczość ekranu? Mam po obu stronach czarne pasy. Pozdrawiam wszystkich życząc Szczęśliwego Nowego Roku!

Badylon
02-01-2012, 11:21
Witam :] bez lania wody zaczne :d

1-Podczas gry nie wiadomo czemu wyłącza sie komputer (to nie grafika bo na najnizszej jest to samo)

2-Jak jest opcja -Twój sojusznik potrzebuje pomoc czy chcesz mu jej udzielic jak klikniesz nie to jej udzielasz jak klikniesz tak to jej nie udzielasz ... What the FUCK to samo jest z opcją ''Trójkąta'' kawalerią ...

3-Po przekształceniu Eriadoru w Arnor kraj caly czas nazywa sie ''Wolne ludzy eriadoru'' Nie jest to duzy błąd ale uderza w klimat :D

A jakims cudem jak sie namierzy na Erebor (Tak stolica krasnoludów) to pisze tam '"Stolica Arnoru'' ale to moze byc bład spolszczenia i tak pewnie jest :] tez uderza w klimat

4-Liczne wylaczanie sie samej gry ....

5-Generałowie bandyccy wyglądają jak angielscy :] nawet herb maja na piersiach

6- Baaardzo denerwująca rzecz kazda jednostka KAZDA ma morale conajmniej ''Wysokie'' nawet [ciach] snaga z gór mglistych
przez co bitwy sa nierealistycznie krwawe bo wrog nie chce uciekac nawet jak straci generala i ma [ciach]

Mam wersje kingdoms 1.5 i te błędy zdarzały mi sie na czystym Third age 3.1 jak i teraz mi sie zdarzaja na baronie 4.1 :D

Nie klnij - Martin von Carstein

02-01-2012, 11:49
http://imageshack.us/photo/my-images/818/bladm.png/
Taki błąd mi wyskakuje wiecie co moge z tym zrobic ?
Jeszcze raz ściągnij instalator, o ile do tego czasu nie zrobiłeś tego, na czas instalacji możesz jak masz antywirusa wyłączyć
----------------

Badylon
Wygląda na to, że ci się pliki pogmerały, ja napisze co jak bym zrobił, a ty sam zadecydujesz:
1. Wywalił, odinstalował grę , dokładnie
2. Zainstalował na nowo, jak opisałem dodatek do TA 3.1, uwzględniając jaki masz system, na to trzeba uważać, baron podaje na zwykłego domyślną ścieżkę, a nie 64 bitową...
3. Nie instaluj w domyślnym, ale na partycji dysku gdzie nie masz systemu, system ma byc nie ruszany przez jakiegokolwiek gry i powinien być na oddzielnej partycji....
to na tyle
pozdrawiam w Nowym Roku

Badylon
02-01-2012, 15:22
Zrobiłem tak jak mówiłeś ale niestety komputer cały czas się wyłącza podczas bitwy : / wiecie co jeszcze moze cos takiego powodowac

Araven
02-01-2012, 17:12
Co dokładnie i w jakiej kolejności instalowałeś? Bitwy w zwykłym Medku działają Ci poprawnie?

Badylon
03-01-2012, 14:09
W normalnym medku wszystko bylo ladnie w Third Age 2.0 tez ladnie ,problemy zaczely się z wersja 3.0 a jak doinstalowalem Barona to w ogole byla lipa :D

1Medival 2 total war+kingdoms na jednej plycie zlota edycja czy cos
2Third Age 3.0
3Third Age 3.1
4Baron 4.0
5Baron4.1
6Baron bugfixer :D

Araven
03-01-2012, 14:23
W normalnym medku wszystko bylo ladnie w Third Age 2.0 tez ladnie ,problemy zaczely się z wersja 3.0 a jak doinstalowalem Barona to w ogole byla lipa :D

1Medieval 2 total war+kingdoms
2Third Age 3.0
3Third Age 3.1
4Baron 4.0
5Baron4.1
6Baron bugfixer :D

Zła kolejność, już raz pisałem koledze Helvardowi w jakiej kolejności instalować. :mrgreen:

1. Medieval 2 total war+kingdoms
2. Third Age 3.0
3. Baron 4.0 (do katalogu z TATW 3)
4. Third Age 3.1
5. Baron 4.1 (fix 1.1) - do katalogu z TATW 3)
6. Baron bugfixer do 4.1 (do katalogu z TATW 3)

Nie gwarantuję powodzenia ale powinno zadziałać (Ja instalowałem kroki od 1 do 4 włącznie jak Ty potem jak jeszcze był fix 1.6 do Baron 4.0 a potem na to Barona 4.1 (fix 1.1 do baron 4.0) i bugfixer i śmiga jak złoto). W obecnej sytuacji spróbuj tak jak napisałem. Pozdrawiam.

Badylon
03-01-2012, 21:33
Wielkie dzięki :D

Araven
05-01-2012, 15:22
Wielkie dzięki :D
Proszę, mam nadzieję że podana pzreze mnie kolejność instalacji jest prawidłowa i działa Ci teraz. :mrgreen: Oby. Pozdrawiam.

Badylon
07-01-2012, 19:05
Hmmm cały czas są wkurwiające błędy wpisowe Mam szpiega który nazywa sie gandalf :/ a arnor to wolne ludy erianoru wiecie gdzie pozmieniac te wpisowki :D ?

Zauwazyłem kolejną

Mój zabójca -Szpieg Arnoru WTF ;p

07-01-2012, 20:38
Hmmm cały czas są wkurwiające błędy wpisowe Mam szpiega który nazywa sie gandalf :/ a arnor to wolne ludy erianoru wiecie gdzie pozmieniac te wpisowki :D ?

Zauwazyłem kolejną

Mój zabójca -Szpieg Arnoru WTF ;p
To w końcu w co grasz? W TA w wersji 3.1, czy z submodem Barona? Temat Barona i kolejność instalacji jest na pierwszej stronie tematu.
pozdrawiam

Bizantyjczyk
21-01-2012, 16:25
Witam, mam problem minowicie instaluje third age 3.0 i gdy proboje wlaczyc wyskakuje blad kindoms.exe ...

Powiedzcie jak nalezy to zainstalowac na folderze mods, czy jest potrzebna podstawowa wersja 1.0, czy mozna przeniesc wersje 2.1 na inny folder aby nie utracic gry.

Araven
21-01-2012, 17:08
Witam, mam problem minowicie instaluje third age 3.0 i gdy proboje wlaczyc wyskakuje blad kindoms.exe ...

Powiedzcie jak nalezy to zainstalować na folderze mods, czy jest potrzebna podstawowa wersja 1.0, czy można przenieść wersję 2.1 na inny folder aby nie utracic gry.
Wszystko masz napisane w poście nr 1. Instalujesz do katalogu głównego Medka. Ale oba party czyli napierw part I potem part II. Nie wolno instalować na poprzednie wesje. Zmień nazwę katalogu z wcześniejszą wesją dopisz np.2.1. Pewnie zainstalowaleś tylko part I, albo zainstalowałeś w niewłaściwej lokalizacji. Ręcznie wstaw lokalizację Medka bo instalator podaje domyślną o ile pamiętam. Pozdrawiam.

crazykiti
01-02-2012, 15:18
Mam problem z zainstalowaniem tego moda. Otóż cały czas wyskakują mi błędy przy instalacji. Ściągałem plik już 7 razy i wciąż to samo, chociaż inne pliki się sypią. Czy jest jakiś sposób, żeby to rozwiązać?

01-02-2012, 15:30
Mam problem z zainstalowaniem tego moda. Otóż cały czas wyskakują mi błędy przy instalacji. Ściągałem plik już 7 razy i wciąż to samo, chociaż inne pliki się sypią. Czy jest jakiś sposób, żeby to rozwiązać?
Za pomocą czego ściągasz :?:
Antywira masz?

crazykiti
01-02-2012, 15:56
Ściągam z tego ModDB, mam Avasta.

01-02-2012, 16:02
Ściągam z tego ModDB, mam Avasta.
Wyłącz avasta w cholerę na czas ściagania wrrr i instalacji

Za pomocą czego ściągasz :?:
O to sie pytałem :) Nie skąd, ale za pomocą czego :D
Za pomocą czego ściągasz, jakiegoś programu czy tego co ma w sobie twoja przeglądarka? Póki co wywal wszystkie ściągnięte pliki, zlikwidujl to co ci się zainstalowało i ściągnij jeszcze raz, ale bez avasta...
Jak nie pomoże to hmmmm...

Samick
01-02-2012, 16:11
Jest jeszcze opcja ściągnąć via torrent:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=500504

crazykiti
01-02-2012, 17:30
Niestety mogę ściągać tylko za pomocą przeglądarki. Mam Mozille najnowszą.

Daras
05-02-2012, 17:51
Siemka,mam następujący problem.
Włączam kampanię 3 ery,wybieram frakcje czas długości kampanii itd. itp,ok już wszystko porobione,teraz startuję kampanię,jest pasek ładowania,już jest na samym końcu i wywala mnie na pulpit z komunikatem że Medieval 2 napotkał błąd.
Jak to naprawić?
Do tatw 3 mam jeszcze barona 5.0 i spolszczenie do niego.
Z góry dzięki za pomoc ;]

hellbilly
08-02-2012, 17:32
U mnie podobnie jak w 2.1 w pewnym momencie pojawił się problem z wywalaniem gry po zajęciu miasta. Tym razem gram leśnymi elfami i gdy zdobywam Framsburg należący do orków z gór mglistych jest koniec gry. Zastanawiam się, czy nie ma to związku z tym, że jest to ich ostatnie miasto. Nie mogąc nic z tym zrobić a będąc już po 80 turze stwierdziłem: trudno, pozostawię je niezdobyte, co jakiś czas utaczając im krwi aby nie wzrośli zanadto w siłę. Niestety kilkanaście tur później miasto pada pod naporem krasnoludów i koniec gry.
Nie instalowałem dodatkowych submodów, spolszczeń itp. Mod zainstalowany bez problemów.

Araven
10-02-2012, 15:56
Siemka,mam następujący problem.
Włączam kampanię 3 ery,wybieram frakcje czas długości kampanii itd. itp,ok już wszystko porobione,teraz startuję kampanię,jest pasek ładowania,już jest na samym końcu i wywala mnie na pulpit z komunikatem że Medieval 2 napotkał błąd.
Jak to naprawić?
Do tatw 3 mam jeszcze barona 5.0 i spolszczenie do niego.
Z góry dzięki za pomoc ;]
Nie ma spolszcenia do braona 5.0. Jest do 4.0 więc popsułeś sobie moda. Zainstaluj wszystko ale bez spolszczenia,

Illuminat1990 no nie wiem mnie przed patchem 3.1 czasem wyawalało ale potem grajac na patchu 3.1 i Baronie 5.0 grałem ponad 120 tur bez problemu. Robie kilka róznych savów co kilka tur, by w razie czego mieć do czego wrócić. Pozdrawiam.

hellbilly
11-02-2012, 16:02
I znowu to samo. Ponownie zainstalowałem grę. Tym razem zagrałem Eriadorem. Zdobywam ostatnie z miast Orków z Gundabadu i wywala z gry. Jestem po prostu wściekły. Nie wiem w czym jest problem, zawsze po podbiciu jakiejś nacji wywala z gry.

AronPL
18-02-2012, 11:06
Witam panowie nie jestem ekspertem, jednakże w ostatnim czasie notorycznie spotyka mnie dosyć irytujący błąd a mianowicie taki: Medieval 2: Total war encoutered an unspecifed error and will now exit

Pojawia się tylko podczas ładowania bitew w miastach takich jak: Imladris, Minas Tirith itd. Podejrzewam, że to bug bo grając we własną bitwę przykładowo mapa Minas Tirith nie może się uruchomić w nocy :P A ten błąd 1 raz widzę, ponieważ nie napotkałem go w czystym MTW II. Gram w czystą wersję TATW 3.0 + patch 3.1 jakieś sugestie ?? Zapewne odpowiedź to reinstal, ale nie mam ochoty na ponowną instalację..

Marcin2404
23-02-2012, 18:07
Cześć wszystkim.Mam problem w kampani "drużyna pierścienia"(czy jakoś tak) jednostki aragorna,boromira ma namyśli tych łuczników są że tak to ujme wbici w ziemie :| i mam teraz do was pytanie czy wiecie jak to rozwiązać?Przeinstalowałem wszystko na nowo i tak samo jest :( mam: Metka do patch 1.5 oraz third age 3.0 z patchem 3.1.Bardzo mi zależy na tym.Gdyby się nie dało tego jakś zmienić to może by tak dać inne jednostki tym bohaterom. ;)

Bizantyjczyk
05-03-2012, 22:56
Mam problem z własnymi bitwami,który miałem również w poprzedniej wersji.
Otóż normalne własne bitwy w polu mu działają,lecz gdy chcę stoczyć jakąś w mieście lub twierdzy,to podczas wczytywania wywala mnie na pulpit i gra sie wyłącza

Araven
07-03-2012, 17:55
Mam problem z własnymi bitwami,który miałem również w poprzedniej wersji.
Otóż normalne własne bitwy w polu mu działają,lecz gdy chcę stoczyć jakąś w mieście lub twierdzy,to podczas wczytywania wywala mnie na pulpit i gra sie wyłącza
Bizantyjczyku, najnowsze sterowniki od grafiki do swojej karty masz jak rozumiem? Defragmentację też robisz co jakis czas? Jak nie to ją zrób. ew. Zmniejsz opcje graficzne i skalę jednostek, może komp nie wyrabia, a to powinno pomóc. W grodzie albo podzamczu jest temat problemy z bitwami. Może tam poczytaj jak moje rady nic nie pomogą. Pozdrawiam.

http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=360880 to link do porad Germanicu5 jak pzrywrócic stabilnośc TATW. Radzę się zastosować, niby to dotyczy Win7 ale na XP też nie zaszkodzi.

Chomiq
09-03-2012, 15:24
Witam, mam pytanie.
Czy jak zainstaluję moda Third Age to będę mógł grać w podstawowego MediII i Kingdoms czy nie da rady?
Mam oryginalną Złotą Edycję Medka z dodatkiem jakby coś, jakbyście podejrzewali mnie o piracenie :D

I jeszcze jedno, czy jak zainstaluję moda, to mogę od razu zainstalować patcha 3.0 czy muszę instalować poprzednie?

Z gory thx za pomoc!

Araven
09-03-2012, 16:35
viewtopic.php?f=366&t=9391 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=366&t=9391) na stronie pierwszej masz opis instalacji. Tatw 3.0 to samodzielnymod nie można go instalowac na nizsze wersjie po instalacji moda zainstaluj patch 3.1. Pozdrawiam.

Chomiq
09-03-2012, 18:40
OK, z instalacją dam se radę.
Ale czy będę mógł po instalacji TATW grać w podstawkę i dodatek bez moda?

Araven
09-03-2012, 18:54
Tak. Ja mam z 7 modów i mogę grać w podstawkę i Kingdoms, ale nie gram. ;)

Chomiq
09-03-2012, 21:12
OK, jeszcze jedno, ściągnąłem moda z torrentów (brak czasu na dłuższe ściąganie, a z serwerów ściąganie 3 GB to masakrycznie długi proces).
Mam nadzieję, że nie wywołam tym powszechnego oburzenia?

Dobra, do rzeczy, to jest w dwóch partach.
Wszędzie piszą, że powino być w trzech.

Oto wstawka: http://tnttorrent.info/torrent/The_Thir ... 4e8a69c10f (http://tnttorrent.info/torrent/The_Third_Age_2.0_Total_War_mod__ceca82f35ddf4b6b0 5f51a13293a764e8a69c10f)

I czy muszę patchować Kingdoms do 1.5?

PlanB
09-03-2012, 21:43
Mam problem z kampanią drużyny,chciałem zobaczyć co to jest,ale zaraz po załadowaniu giną mi ci hobbici i kampania kończy się klęską(w 1 turze!)Co może to powodować?

Araven
09-03-2012, 21:53
Party są dwa i jeden patch. Kingdoms 1.5 to podstawa. 95% modów wymaga wersji 1.5 kingdoms.

Chomiq
09-03-2012, 21:58
OK, a żeby spatchować Kingdoms do 1.5 trzeba zainstalować takiego patcha czy są jakieś poprzednie?
I czy moda instaluje się do folderu Medka?

Araven
10-03-2012, 09:20
Jesli masz Kingdoms i nie instalowałeś patcha 1.5 to masz wersję Kingdoms 1.4. A TATW instaluje sie do katalogu głównego Medka, nie do mods.

adi94
24-03-2012, 19:28
Witam.
Mam następujący problem, posiadam czyste TATW 3.1, wybieram własną bitwę Helmowy Jar zaznaczam wymaganą osadę, robię dalsze czynności, niestety nie ładuje mi się mapa Helmowego tylko zwykły zamek, w czym problem?
Pozdrawiam.

Ostrzwtlumie
07-04-2012, 16:36
Witam ma problem, gram sobie normalnie kompanie Rohanem. Przez 20 rund był spokój, zero lagów i wieszania się gry. Około rundy 22 gdy biorę bitwę i chcę ją stoczyć, to wywala do pulpitu i wyskakuje taki komunikat:
" Medieval 2 :Total War encountered an unspecifed error and will now exit". Wie ktoś czym może to być spowodowane? Gram na TATW3.1+baron5+Kaiser LOTR Music Mod.

Araven
07-04-2012, 16:38
Każdy mod czasem wywala. Zrób defragmentację dysku, zainstaluj najnowsze sterowniki do karty graficznej. Jak to nic nie da obniż nieco opcje w ustawieniach grafiki.

Ostrzwtlumie
07-04-2012, 16:53
Okey stery akurat mam a teraz defragmentuje dysk;] Ogólnie super się gra .

Asder
11-04-2012, 20:21
Okey stery akurat mam a teraz defragmentuje dysk;] Ogólnie super się gra .

Mi defragmentacja nic nie dała...
Jakieś pomysły jeszcze?

Tokugawa
16-04-2012, 13:09
Siema, mam pewien problem z tą wersją moda, mianowicie gdy próbuje rozegrać bitwę na mapie wywala mnie do pulpitu (tak samo sie dzieje z własną bitwą i bitwą historyczną) gdy rozgrywał automatycznie wszystko działa. Pojawia się też jakiś komunikat ale szybko znika coś jak: Total War has ...... unspecifed error and will now exit. Wiem, że było to wiele razy poruszane ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na to. Dodam, że spełniam zalecane wymagania, gra działała przez ok. 3 miesiące ale w piątek bez niczego przestała poprawnie działać, nie mam innych modów, nie mieszałem w plikach gry, reinstalka Medievala ani TA nie pomaga, sterowniki najnowsze, grafika dla pewności zmiejszona na minimum. Pomóżcie.

Araven
16-04-2012, 15:09
Patch 3.1 masz zainstalowany? I gra Ci wyświetla wersję Tatw jako 3.1? Sam Medek i Kingdoms Ci działa poprawnie? Bitwy zwłaszcza?

Edit Najnowsze sterowniki do Nvidia są z 13 marca 2012 masz je?.

Tokugawa
16-04-2012, 15:36
Tak, wyświetla 3.1, najnowsze stery mam, bitwy w dodatkach działają.

Araven
16-04-2012, 16:48
Jaki masz system operacyjny nie Win7? Jak tak to nie powinieneś instalować gier na dysku systemowym. Jesli masz XP, to tez lepiej instalowac na innej partycji niż system. Jeśli nic nie pomaga, usuń cały Tatw, zdefragmentuj dysk np. defraglerem i zainstaluj Tatw 3.0, a potem patch 3.1 ponownie. Czasem reinstalacja działa cuda.

Tokugawa
16-04-2012, 16:58
Mam Win XP 32bity. Mam 2 partycje: C i D na C: Windows D: Reszta (w tym Total Wary) Reinstalowałem Medievala w sobote, w niedziele instalowałem TATW i nie działa

Dodam że po deinstalacji Medievala wyczyściłem rejestr Cclanerem.

Araven
16-04-2012, 17:24
Sprawdź czy w katalogu Medieval II Total War w katalogu mods masz katalog Third_Age_3. Może zainstalowałes prawidłowo tylko jeden part, a są 2 party i patch? I Tatw instaluje się do katalogu głównego gdzie Ty masz Medka. Instalator podaje lokalizację domyślną, trzeba ją zmienić na taką jak masz u siebie czyli D: i Twoja ścieżka Medka. I part I i part II i potem patcha musisz instalowac wskazując mu ścieżkę instalacji.

Tokugawa
16-04-2012, 18:36
Tak, mam wszystko. TATW instalowałem 3 razy za każym razem działało.

Araven
16-04-2012, 19:01
A podczas tej niedawnej instalacji Medka zainstalowaleś patch 1.5 do Kingdoms?

Tokugawa
16-04-2012, 19:06
Tak mam 1.5.

Araven
17-04-2012, 07:21
Poczytaj w grodzie i podzamczu. Są tematy nawwet kilka o problemach z Medkiem. Oto link do jednego z nich: viewtopic.php?f=98&t=1684 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=98&t=1684)

Edit: Pomału kończą mi się pomysły. Może podczas instalacji TATW wyłącz program antywirusowy? Albo Ci się uszkodziła instalka TATW? Skoro wczesniej działało?

Tokugawa
17-04-2012, 14:48
Nie mam antywirusa, instalka mi się nie mogła uszkodzić bo ściągałem 2 razy. Pozatym już sobie poradziłem z problemem (nie wiem jak ale reinstal systemu działa na wszystko)

lordwiesiek10492742
19-04-2012, 16:23
Mnie problem z bitwami rozwiązała zmiana czasu systemowego na Arizone.

Asder
27-04-2012, 17:57
LOL x1 000 000 ja tez mialem ten problem z wywalaniem do pulpitu przy bitwach na 3 TATW ale zmiana strefy czasowej na Arizonę pomógł 0O!!!

Diablos
29-04-2012, 17:07
Mam ten sam problem wiec prosze o potwierdzenie z ta strefa czasowa. DOdatkowo najwiekszym moim problemem jest czas trwania tur w czystym TA 3.1 badz jeszcze 2 tury trwaja 45sek , gdy chce zagrac w submoda ( instalowalem MOS i Barona) tury tam trwaja 5 min gra jest niegrywalna w ten sposob , jak moge to poprawic?? czyscilem kompa wszystkim dodatkowo sprzet jest ponad maksymalne wymagania tej gry.

odi.profanum
14-05-2012, 22:22
Mam ten sam problem, bb 6.3 mi działa bez problemów a tutaj wywala do pulpitu przy jakiejkolwiek bitwie; mam patcha 3.1 :|

Araven
15-05-2012, 07:49
Witam. W przypadku MOS i nie działania lub wywalania z bitew radzą by usunąć: - When having crashes before the battle load, delete descr_geography_new.db and descr_geography_new.txt Oby pomogło. Pozdrawiam.

Radon
30-05-2012, 18:49
Witam, mam pewien problem. Ściągnąłem sobie TATW 3.0 part 1 i 2. Instaluje part 1, wszystko idzie dobrze, przez 10 sek. mod się instaluje, a potem nagle przerywa i wyskakuje komunikat :
End
Installation compieted

Third Age-Total War 3.0(Part 1of2)has not been totally installed beacouse of the following reason :

mods\Third_Age_3\data\battlefield\mediterranean\su mmer
\mediterranean_sand_blow_macro.texture: This file contains invalid data. (error 21FC)

You will have to run this utility agail to completly instal Third Age-Total War 3.0 (Part 1of2)

Mam Medka z dodatkiem Kingdoms wersja 1.5 na windowsie xp. Czy wie ktoś co można z tym zrobić, żeby TATW działało ? Z góry dzięki za pomoc.

Araven
30-05-2012, 19:06
Radon poza partem 1 i 2 pobierz patch 3.1. Wygląda mi, że part 1 jest uszkodzony. Pobierz go ponownie.

Radon
31-05-2012, 04:30
Dzięki za pomoc, właśnie się pobiera.

bolc
24-06-2012, 18:20
czy ktoś z was się oriętuje możejak uwydajnić gre usuwając jakieś detale aby aby gra przypominała kingdoms bo tam mi chodziło bardzo płynnie mianowicie chodzi mi o własnoręcznie skonfigurowany confing na wydajność

bolc
24-06-2012, 18:46
chodzi mi o płynność gry mianowicie medieval 2 total war jak i dodatek kingdoms działają mi bardzo płynnie nawet przy włączonym internecie jak i innych aplikacjach , jednak Third Age pzry najmniejszych detalach zaczyna lagować przyzblożeniu dużej ilości jednostek na polu bitwy ,wtey ma jakieś 8 fps , przy oodalonej kamerze wszystko jest w porządku gara chodzi płynnie, i tu pytanie do was czy posiadacie jakieś cofingi na wydajność lub też macie jakiś pomysł jak rozwiązać ten problem błagam o pomoc
Moje parametry to
procesor-
pentium(R) dual core cpu T4400 @ 2.20GH (2cpus), 2.2GH
ram-4096
dwa dyski po 250 GB
directx 11
Karta wideo Mobile Intel(R) 4 Series Express Chipset Family (1864156 KB)

B1oodi
26-06-2012, 13:01
Witam! Mam problem z tym modem. Mianowicie, dlugosc trwania tury AI jest o wiele dluzsza niz na standardowym MTW2. Mowa tu o 2-3 minutach oczekiwania na ture, dodam ze pokazywanie ruszow AI jest wylączone, posiadam latke 3.2. W standardowym MTW dlugosc tur CPU to 2-5 sec. Proszę o pomoc w tej sprawie :D

B1oodi
26-06-2012, 13:04
chodzi mi o płynność gry mianowicie medieval 2 total war jak i dodatek kingdoms działają mi bardzo płynnie nawet przy włączonym internecie jak i innych aplikacjach , jednak Third Age pzry najmniejszych detalach zaczyna lagować przyzblożeniu dużej ilości jednostek na polu bitwy ,wtey ma jakieś 8 fps , przy oodalonej kamerze wszystko jest w porządku gara chodzi płynnie, i tu pytanie do was czy posiadacie jakieś cofingi na wydajność lub też macie jakiś pomysł jak rozwiązać ten problem błagam o pomoc
Moje parametry to
procesor-
pentium(R) dual core cpu T4400 @ 2.20GH (2cpus), 2.2GH
ram-4096
dwa dyski po 250 GB
directx 11
Karta wideo Mobile Intel(R) 4 Series Express Chipset Family (1864156 KB)

Wydaje mi się ze może to być problem twojej karty graficznej, jako ze jest zintegrowana. Zauważyłem ze grafika w tym modzie jest trochę poprawiona. Reki uciąć sobie za to nie dam ale jest to jakaś teza

Araven
26-06-2012, 15:08
Witam! Mam problem z tym modem. Mianowicie, dlugosc trwania tury AI jest o wiele dluzsza niz na standardowym MTW2. Mowa tu o 2-3 minutach oczekiwania na ture, dodam ze pokazywanie ruszow AI jest wylączone, posiadam latke 3.2. W standardowym MTW dlugosc tur CPU to 2-5 sec. Proszę o pomoc w tej sprawie :D
To normalne - wiekszośc modów ma o wiele wieksze wymagania niż podstawowa wersji. zrób porządki na kompie - solidna defragmentacja np. darmowym programem defragler, najnowsze sterowniki. To co nieco powinno pomóc.

B1oodi
26-06-2012, 15:14
To nie kwestia kompa, moj sprzet przekraca wymagania x8, pozatym standardowo robie defragmentacje i porzadki raz w tygodniu. Widzialem na let's playach ze innym na tym modzie dosyc krotko czekaja na swoja ture. Moze to ma zwiazek z tym ze posiadam win 7 x64?

B1oodi
27-06-2012, 10:57
Juz sobie poradzilem. Reinstalacja gry + zainstalowanie latki 1.5 znacznie przyspieszylo oczekiwanie na ture do ok. 7 sec.

bolc
30-06-2012, 19:24
wiecie moze jak zrobic aby polegle ciala zolnierzy znikaly z pola bitwy i pytanie do poprzednika czy patch 1.5 przyspiesza rowniez rozgrywke

KarshPL
12-07-2012, 17:01
Wie ktoś może jak zaradzić gdy pojawia się problem podczas instalacji MOS 1.22 że jest nieznana wersja descr_strat.txt?

Araven
12-07-2012, 17:04
http://www.mediafire.com/download.php?rvhof67sov5ie0w spróbuj użyć tego descr_strat jest pod MOS 1.22. Ja zainstaluje MOS jutro to zabaczę jak pójdzie. Pozdrawiam.

KarshPl a temat o MOS jest tutaj viewtopic.php?f=366&t=10375 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=366&t=10375)

PontusMS
18-07-2012, 01:01
Witam, mam popularny problem z crashem przy ładowaniu bitwy - mniej więcej w połowie paska wywala mnie do pulpitu i wyświetla się error. Zmieniłem strefę czasową na Arizona (brak czasu letniego), zmieniłem na czas letni w naszej strefie, wywalałem jakieś pliki "descr_geography" czy coś w tym stylu, przeinstalowywałem moda. Nic nie pomogło. Dodam, że ta sama sytuacja ma miejsce na moim drugim komputerze. Moja wersja Kingdoms jest aktualna. Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję i pozdrawiam

Araven
18-07-2012, 07:57
Jaką masz wersję TATW ? patch 3.2 zainstalowałeś? U mnie TATW zajmuje 6,83 GB (6,87 na dysku). To z patchem 3.2

PontusMS
18-07-2012, 10:01
3.2, na drugim komputerze mam 2.1 i wyskakuje ten sam błąd. Third Age zajmuje 6,83 GB u mnie, jest zainstalowany na dysku C w plikach programu. Być może to stanowi problem? Sęk w tym, że mam tylko dysk C.

Araven
18-07-2012, 11:21
Jaki masz system operacyjny? Jak win7 to wyłacz UAC i zainstaluj moda z wyłaaczonym UAC i najlepiej chwilowo wyłacz antywirusa. Zrób tez defragmentację dysku np. programem deffragler. Generalnie gry lepiej instalowac poza dyskiem systemowym, na innej partycji.

PontusMS
18-07-2012, 15:35
Windows 7. A muszę się z tym wszystkim patyczkować? Normalnie bitwy w Medku działają, zresztą, jak teraz zauważyłem, crash występuje wyłącznie w kampanii, nie w customach i quickach.

18-07-2012, 17:52
3.2, na drugim komputerze mam 2.1 i wyskakuje ten sam błąd. Third Age zajmuje 6,83 GB u mnie, jest zainstalowany na dysku C w plikach programu. Być może to stanowi problem? Sęk w tym, że mam tylko dysk C.
Tutaj jest problem. Zawsze musi być oddzielna partycja dla systemu, by sobie spokojnie buszował i dla innych rzeczy...UAC i tak musi być wyłączony i przy prawidłowej instalacji systemu i gry. Póki co to kwestia czasu kiedy całkiem ci się komp zbiesi :)

viruss_719
19-07-2012, 10:04
Witam.
Domyslam sie ze jednak nie trafilem z miejscem do stworzenia tematu , ale moze jakos przejdzie. Potrzebuje pomocy z tym modem ,third age. Mam oryginalna gre medieval z dodatkiem na steamie. Zainstalowalem moda w wersji 3.0. Po instalacji pojawila mi sie ikonka third age. Po jej nacisnieciu wlacza sie launcher medieval w ktorym mam wybor , czy chce zagrac w Medeval II total war ,czy pozostale kampanie (cztery) z kingdooma.I teraz jest problem , gdy wlaczam przez launcher "Medieval II total war" mod sie juz laduje , jest pasek i nagle blad "Medieval 2: Total War encountered as unspecified error and will now exit". Biorac pod uwage ze mam oryginaly to kurde czemu nie dziala.? moze ktos pomoze?

Samick
19-07-2012, 12:45
Wystarczy wpisać komunikat błędu w wyszukiwarkę i wyskoczy spis na dwie strony z tematami, w których poruszano ten błąd (także wobec TATW.

Temat przenoszę do działu TATW.

sauron1939
28-07-2012, 10:52
Witam wszystkich. Jestem świeżym użytkownikiem i z góry przepraszam za ewent. błędy z ulokowaniem tego posta i innymi.
Do rzeczy.
Kilka h temu pobrałem patche i sam mod third age jak uruchomiłem versję podst to wszystko działało (znaczysię mod działał).
Zainstalowałem patche do 3.2 łącznie bez 1.4.1 i podczas uruchamiania wywala mnie do pulpitu.
Ściągnołem jeszcze spolszczenie z tej strony viewtopic.php?f=366&t=9458&start=20 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=366&t=9458&start=20)

Błagam o pomoc.

Samick
28-07-2012, 12:03
Napisz po kolei co instalowałeś.

Araven
28-07-2012, 12:23
Instalujesz Tatw 3.0 do katalogu głównego Mdka patch 3.1 i patch 3.2 i nic więcej. Nie możesz mieć starszych wersji TATW. 3.0 jest samodzielne. Problem wg mnie tkwi w spolszczeniu, bo ono jest do 3.1 i nie będzie działać z 3.2. Powtórz instalację ale bez spolszczenia. Najpierw usuń katalog z TATW_3 z mods i zainstaluj ponownie. Nie instaluj żadnych innych patchy niż te dwa co podałemwyżej bo 1.4.1 jest do bardzo starej wersji moda a nie do obecnej.

sauron1939
28-07-2012, 15:25
czy mam usuwać folder Third_Age? Bo mam foldery Third Age 3 i Third Age .
I jak pograć na spolszczonej wersji skoro znalazłem tylko to spolszczenie?
1 Zainstalowałem mediv 2 i królestwa z v 1.05
2 Zainstalowałem mod 1.0 i ten dziwny plik TATW_Hotfix1
3 zainstalowałem resztę patchów pokolei bez 1.4.1
4 I to wszystko mod nie działa.
A co daje patch 3.2?
Czyli zainstalować od razu 3.0 i kolejne patche?
TO MOŻE TO SPOLSZCZENIE NIE BĘDZIE potrzebne

Araven
28-07-2012, 16:04
czy mam usuwać folder Third_Age? Bo mam foldery Third Age 3 i Third Age .
I jak pograć na spolszczonej wersji skoro znalazłem tylko to spolszczenie?
1 Zainstalowałem mediv 2 i królestwa z v 1.05
2 Zainstalowałem mod 1.0 i ten dziwny plik TATW_Hotfix1
3 zainstalowałem resztę patchów pokolei bez 1.4.1
4 I to wszystko mod nie działa.
A co daje patch 3.2?
TO MOŻE TO SPOLSZCZENIE NIE BĘDZIE potrzebne

Po kolei. Strasznie namieszałeś. Usuń tylko Third Age 3 cały.
Pobierz part 1 i part 2 do TATW 3.0 potem patch 3.1 i patch 3.2. Wersja 3.0 jest samodzielna (czyli nie wymaga poprzednich wersji moda) i instaluje się jako Third Age 3. Co do starej wersji to był a 2.0 a Ty do jedynki wracasz?. Wyglada mi, żenie pobrałeś dwóch partów z TATW 3.0 i próbowałes zainstalować patch 3.2 na wersje moda 1.0 ? Sam nie wiem.
Usuń TA 3 z mods, pobierz TATW 3.0 i oba patche i nie instaluj spolszczenia.

Linki i opis instalacji TATW 3.0 masz na pierwszej stronie tego tematu: viewtopic.php?f=366&t=9391 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=366&t=9391)

sauron1939
28-07-2012, 16:29
Niestety nic nie podziałało.
Zrobiłem to co kazałeś lecz ciągle mnie wywala.
Mam win7 64bit jeżeli to ważne

sauron1939
28-07-2012, 16:36
Zrobiłem wszystko co piszą na tej stronie viewtopic.php?f=366&t=9391

Araven
28-07-2012, 16:43
Link jaki podałeś nie działa, więc nie wiem co porobiłeś. Jaki rozmiar na Twój katalog z Tatw_3 w mods? Medka masz zainstalowanego na partycji systemowej czy na innej, i czy masz wyłączony UAC w Win7 ?

sauron1939
28-07-2012, 16:47
link ten co ty podałeś araven

sauron1939
28-07-2012, 16:48
rozmiar 6,83gb
na partycji systemowej.
Ale nie wiem co to jest UAC

Araven
28-07-2012, 16:54
Przy Win7 gry lepiej instalowac na innej partycji niż system. A co to UAC to poczytaj w necie i wyłącz go. Na forum tez było gdzies jak wyłaczyć UAC w Win7. Wejdź w mods w katalog z tatw_3 i odpal moda z pliku z rozszerzeniem bat - nie, ze skrótu. Jestem poza domem nie mam dostępu do kompa swojego to nie sprawdzę, ile ma u mni Tatw 3.2.

sauron1939
28-07-2012, 17:11
uruchomiłem z bat i to samo. A ten UAC User Account Control to co da to że wyłączę? Jak UAC może szkodzić?

Araven
28-07-2012, 17:24
To raczej wina UAC albo źle zainstalowałeś. UAC chroni system podczas instalacji modów na partycji systemowej, może czegoś nie zainstalować i mod nie działa. Ja mam Win7 ale gry instaluję na innej partycji jak system i mam z 10 modów, submodów też kilka i działa mi wszystko. A UAC mam dawno wyłączony.

28-07-2012, 18:00
rozmiar 6,83gb
na partycji systemowej.
Ale nie wiem co to jest UAC
zerknij tutaj

http://windows7.nius-it.pl/jak-wylaczyc ... -windows-7 (http://windows7.nius-it.pl/jak-wylaczyc-uac-w-w-windows-7)
---------
Nigdy nie instaluje się wszystkiego razem, musi system mieć swój dysk, partycję i oddzielną na gry i inne programy :)
Jak to wytłumaczyć , proszę czy w samochodzie silnik masz razem z bagażnikiem? Nie, dlaczego? Tutaj jest podobnie. jeżeli masz ochotę możesz spokojnie nie formatując dysk zrobić odpowiedni podział, proszę o to link
http://windows7forum.pl/jak-podzielic-d ... any-1113-t (http://windows7forum.pl/jak-podzielic-dysk-twardy-na-partycje-z-poziomu-zainstalowanego-systemu-rozwiazany-1113-t)
-
drugi tez może być pomocny
http://windows7forum.pl/jak-prawidlowo- ... sku-4917-t (http://windows7forum.pl/jak-prawidlowo-zrobic-partycje-podzial-dysku-4917-t)
-
dopiero jak zrobisz porządek na dysku, systemie itd, zrób według tego co ci szlachetny Araven doradza :)

sauron1939
03-08-2012, 18:30
Sorry że nie pisałem tak długo ale wyjechałem.
Zrobiłem wszystko nic nie działa. Proszę o pomoc.

Araven
04-08-2012, 08:46
Napisz co dokładnie zrobiłeś, oraz gdzie masz zainstalowanego Tatw 3.2 i ile on zajmuje, u mnie na Win7 zajmuje 6.84 gb (na dysku 6.87).

04-08-2012, 08:56
AravenNiech szlachetny kolega napisze czy zrobił porządek ze swoim komputerem, a potem niech walczy :)

pathar1989
04-08-2012, 21:24
Ja z kolei mam dziwny problem z kampanią leśnych elfów. Podczas kampanii na mapie wszystko działa ale po rozpoczęciu bitwy zamiast normalnego pola walki przez chwilę widać tylko czarne kontury i następuje powrót do windows. Gram na wersji 3.1. Myślałem, że to przez spolszczenie nad którym pracuję ale po reinstalacji i graniu na angielskiej wersji problem wciąż występuje uniemożliwiając gre.

Araven
05-08-2012, 08:22
jaki masz system? TATW masz zainstalowane na partycji systemowej?

pathar1989
05-08-2012, 19:35
Mam zainstalowany windows xp service pack 3. Karta graficzna ma najnowsze sterowniki. TATW w wersji 3.1 jest zainstalowany na dysku D, a system windows na C.

Araven
06-08-2012, 07:46
Może pobierz ponownie patch 3.1 i reinstaluj i zrób defragmentację solidną, obniż nieco wymagania graficzne w bitwach. Jaką masz kartę grafiki?

pathar1989
06-08-2012, 11:26
Moja karta graficzna to GeForcee 8500 GT Sonic. Odinstalowałem, zdefragmentowałem dysk, pobrałem ponownie patch 3.1 ale nawet na czystej wersji 3.0 problem dalej występuje. Zauważyłem też, że w mapie kampanii bug ten dotyczy, przynajmniej u mnie tylko leśnych elfów na terenie mrocznej puszczy. W pojedynczych bitwach po wybraniu tolkienowskich miast wszystko działa, ale na zwykłych mapach w dalszym ciągu widzę czarne kontury i wywala do windows.

06-08-2012, 12:03
Ja dawno już nie gram w wersję 3.1 i z tego co pamiętam, miała swoje błędy. Spróbuj zainstalować poprawioną przez King Konga twórcy moda wersję 3.2 i zobaczyć jak zareaguje...Mod ma dużo wyższe wymagania niż podstawowa gra z dodatkiem, i tak ma się z każdą modyfikacją :)

Araven
06-08-2012, 12:04
W sumie Eutyches ma rację, zobacz jak będzie w bitwach na 3.2. :mrgreen:

pathar1989
06-08-2012, 12:08
Właśnie zainstalowałem i wszystko działa. Dzięki za pomoc.

Araven
06-08-2012, 12:29
Fajnie, że działa i super, że robisz spolszczenie do 3.2. Ja akurat nie skorzystam bo gram na MOS z submodami do niego, ale wiele osób gra w czyste TATW 3.2, więc powinni Ci być wdzięczni. wg mnie jak robic to spolszczenie to tylko do 3.2, bo w 3.1 mało kto gra.

eldrad07
08-08-2012, 19:15
cześć
założyłem tu konto bo widzę, że ludzie tu są w temacie i wogóle.
Chce bardzo zagrać w Third Age 3.0 są wakacje i nudy.. :cry:
Ściągałem go z http://www.moddb.com/mods/third-age-tot ... -part-1of2 (http://www.moddb.com/mods/third-age-total-war/downloads/third-age-total-war-30-part-1of2) obie części do jedngo folderu nazwanego third age w folderze mods siedział tam razem z Kingdoms ( wszystkie te dodatki ) jak odpalam pierwszą cześć to ściana mi kompa itd. muszę go wyłączyć. Najgorsze jest to, że mam Medievala bez Steama. Kupiłem go gdy nie był na tej stronie a wszystkie poradniki na YT itd. jak zainstalować third age są robione pod wersje ze Steama błagam o pomoc :roll:

Araven
08-08-2012, 19:29
Czyli masz Kingdoms, to dobrze patcha 1.5 do Kingdoms wgrałeś? Choc na 1.04 niby też pójdzie.

Uwagi odnośnie instalacji:

Instalacja:
- Instalujesz TATW_3.0_Part1of2.exe & TATW_3.0_Part2of2.exe w katalogu głównym Medka II, zwykle to C:/Programs/SEGA/Medieval II Total War). Ale pewnie masz inne miejsce instalacji, to zmień na takie jakie masz u siebie.
Po instalacji obu partów TATW 3.0 pobierz patch 3.1 i zainstaluj, oraz patch 3.2 i zainstaluj. Potem odpal ze skrótu z pulpitu i graj. Link viewtopic.php?f=366&t=9391 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=366&t=9391) tam na stronie pierwszej masz opis instalacji moda i linki, także do patchy. patche też instalujesz do katalogu głównego Medka II. Ale spoko instalator je zainstaluje tam gdzie trzeba, mod nie wpływa na podstawową grę. Dalej możesz grac w zwykłego Medka i kampanie.

eldrad07
08-08-2012, 19:59
tyle, że nawet jak tak zrobie to i tak komp się tnie itp. trzeba wyłączyć. Chodzi też o to, że mój windows xp nie czyta pliku ma ikonke jak coś czego nie można zdefiniować... czyta za to patch np. 3.1 dobra robie tak jak mówisz ściagam odrazu do folderu Medieval II

manioleks222
16-08-2012, 17:54
dobry ja mam blad podczas ladowania bitw(wczesniej wystepowalo sporadycznie ostatnio ciagle gdzy chce wlaczyc bitwe o helmowy jar) mam ta 3.1 i mos probowalem wszystkie podane sposoby i problem nadal wystepuje

Araven
16-08-2012, 18:26
Zainstaluj TATW 3.0, patch 3.1 i patch 3.2 na to MOS 1.25 i będzie ok. 3.1 ma bugi, MOS pod 3.1 też nie dopracowali bo wyszło TATW 3.2. Pozdrawiam.

manioleks222
17-08-2012, 12:48
Dzieki za odp.i sposob dziala.

ryczek11
31-08-2012, 11:41
Cały czas ,co jakiś czas ,gdy chce rozpocząć bitwe wyłącza mi się gra "Medieval 2 napotka"

Araven
31-08-2012, 12:13
Chyba 10-ty raz to piszę, spróbuj usunąć dwa plikt z data TATW z descr_geography_new w nazwie. I to pytanie należalo zadać w temacie pomocy technicznej, a nie tu bo tu piszemy o spolszczeniu i nie pisz posta pod postem ok?

Przeniesione, udzielam ustnego ostrzeżenia ryczkowi11.
S

Elhior
31-08-2012, 14:28
Cały czas ,co jakiś czas ,gdy chce rozpocząć bitwe wyłącza mi się gra "Medieval 2 napotka"

Poza tym warto podać więcej inf. Co dokładnie masz zainstalowane, jakie wersje. Jakie dodatkowe modyfikacje! Jaki system operacyjny. Co zrobiłeś do tej pory, co nie zrobiłeś. A nie tylko "bo mi nie działa".

Jakoś inni (chyba imć GRUHAX o ile nie przekręcę ksywki) potrafi nakreślić całą sprawę i problem rozwiązał. Więc drogi ryczek, do roboty i daj nam znać co i jak.
Ja pomogę chetnie jeśli będę wiedział co i jak

pozdro

ryczek11
01-09-2012, 11:48
Co tu dużo mówić ,problem zaczoł się gdy zainstalowałem spolszczenie do Third Age ,wcześniej nie było tego problemu ,plik "TATW z descr_geography_new" już dawno został usunięty ,mam dwa systemy xp oraz 7 gra jest zainstalowana na xp (7 mam tylko do bf3) jest to dziwiny błąd bo jak chce sam prowadzic bitwe to wyłącza mi się gra ,ale jeśli ją dam poprowadzić komputerowi jest wszystko okey ,jest to błąd "losowy?" raz moge normalnie grac i prowadzić bitwy ,a raz mi się wyłącza ,stanowi to dla mnie o tyle duży problem ponieważ chciałem prowadzić lets play z tej gry .
Wersja gry 3.2

pathar1989
05-09-2012, 17:53
A masz zainstalowane jakieś sub-mody lub dodatki do wersji 3.2? Bo pamiętam swoja walkę w pracy ze spolszczeniem do 3.2. Okazało się, że w plikach tekstowych pominąłem kilka wpisów nowych budynków, których brakowało w wersji 3.1. i dlatego wywalało mnie do pulpitu. Gry z serii Total War mają tę denerwującą cechę, że w modyfikacjach trzeba bardzo uważać na znaki interpunkcyjne w plikach tekstowych. Jeden wykasowany wpis lub brak nawiasu i kaplica.

ryczek11
05-09-2012, 22:14
nie żadnego submoda nie instalowałem

pathar1989
06-09-2012, 12:38
A pliki spolszczenia po prostu skopiowałeś i zamieniłeś czy wszystkie pliki z folderu text (tam gdzie masz zainstalowanego moda) najpierw usunąłeś?

Alusowy
07-09-2012, 15:07
Wiecie może jak trochę przyspieszyć zmianę tury? Kiedyś przed 3.2 tura mi się zmieniała w 10-20 sec a teraz ponad 1-2minuty.
Mam MOS i patche do najnowszej jego wersji.Denerwuje mnie to czekanie bo na początku akcja dość wolno się rozkręca.W podstawce przejscie z jednej tury do drugiej trwało 5sec.

Elhior
07-09-2012, 15:20
Wiecie może jak trochę przyspieszyć zmianę tury? Kiedyś przed 3.2 tura mi się zmieniała w 10-20 sec a teraz ponad 1-2minuty.
Mam MOS i patche do najnowszej jego wersji.Denerwuje mnie to czekanie bo na początku akcja dość wolno się rozkręca.W podstawce przejscie z jednej tury do drugiej trwało 5sec.

Nie wiem czy wątek nie był już poruszany i chyba chodzio o garnison_script o ile mnie pamięć nie myli.
Masz go włączony czy wyłączony?

Kruk
07-09-2012, 20:58
Witam. To mój pierwszy post tutaj szkoda że z prośbą o porade przy bugu, który jak wyżej powtarzał się u innych. Mianowicie przy każdej bitwie, podczas ładowania ekranu wyskakuje mi że gra napotkała nieznany problem i generalnie nara. Usunełem pliki descr_georgraphy_new data base file i descr_georgraphy_new text document, wyłączyłem UAC w windowsie, i zainstalowałem również MOS do najnowszej wersji i odpaliłem zgodnie z poradami wraz z clenerem przed. Third Age jest do 3.2. Mam windows 7 64 bit. Grafike też próbowałem obniżyć ale wątpie że to kwestia sprzętu. Pozdrawiam

Araven
07-09-2012, 21:41
Zainstaluj ponownie 3.2 odpal jak będzie ok. To wgraj Mos 1.30. Urucom cleaner. Mos 1.30 tworzy wlasny skrót po instalacji. Odpalaj z niego, a nie ze sskrótu do TATW.

Kruk
07-09-2012, 21:46
Zrobiłem jak poradziłeś. Niestety to nic nie dało. Dalej przy logowaniu bitwy pojawia sie error.

Araven
08-09-2012, 07:25
Masz Kingdoms 1.5, oryginalny tak? Instalujesz TATW 3.0, potem TATW 3.1 i dopiero TATW 3.2 i na to MOS 1.30? Grasz na wersji angielskiej TATW 3.2 ?
Usuń cały katalog, zrób defragmentację jakimś programem darmowym typu Deffragler. Najnowsze sterowniki do grafiki i zainstaluj TATW 3.0, 3.1 i 3.2 i sprawdź. Jak cos nie działa, pobierz ponownie moda, może masz uszkodzone instalki od TATW 3.0 albo któregoś z patchy.

Alusowy
08-09-2012, 08:35

Nie wiem czy wątek nie był już poruszany i chyba chodzio o garnison_script o ile mnie pamięć nie myli.

Garison Script jest zbugowany (bo jednostki które dodaje zostają na stałe i czasem są mocarne) więc go nie używam.

Elhior
10-09-2012, 10:09

Garison Script jest zbugowany (bo jednostki które dodaje zostają na stałe i czasem są mocarne) więc go nie używam.

To chyba nie jest bug, tylko celowe działanie skryptu.

pozdro

mrjack828
31-10-2012, 12:22
Witam chciałbym poruszyć temat niemożności zainstalowania moda ponieważ moje okienka są takie http://imageshack.us/content_round.php? ... 9/tatw.png (http://imageshack.us/content_round.php?page=done&l=img99/1849/tatw.png)
ktoś mógł by mi pomóc i powiedzieć jak to naprawić? I uprzedzam wszystkie komentarze o tym żebym spróbował pobrać jeszcze raz bo nie działa.

Araven
31-10-2012, 13:35
viewtopic.php?f=366&t=9391 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=366&t=9391) strona 1 pod tym linkiem masz linki do obu części TATW 3.0 oraz patcha 3.1 i 3.2. Klikasz tam na download now i po sprawie, nie wiem w czym problem?

mrjack828
31-10-2012, 14:02
Chodzi o to że ja już to pobrałem

Araven
31-10-2012, 15:31
To jak pobrałeś to zainstaluj zgodnie z opisem. Najpierw part I potem part II potem patch 3.1 i patch 3.2. Wystarczy kliknąć 2 razy na plik i wskazać element docelowy czyli tam gdzie masz Medka II dla TATW 3.0.

Jaki rozmiar ma u Ciebie part I, part II do TATW 3.0 i patch 3.1 oraz patch 3.2 ? Może zamiast plików instalacyjnych pobrales jakieś programy z serwerów gdzie te pliki sa zamieszczone? Sam nie bardzo wiem o co Ci chodzi, bo jak sam piszesz pobrałeś pliki więc instaluj.

Part I do TATW 3.0 ma 1 666 139 KB
Part II do TATW 3.0 ma 2 088 436 KB
Patch 3.1 ma 5454 KB
Patch 3.2 ma 222 998 KB.

Jak masz mniej znaczy źle coś pobrałes, albo Ci przerwało pobieranie. Pozdrawiam.

mrjack828
31-10-2012, 16:30
Już mi się jakimś cudem udało zainstalować ale teraz wyskakuje taki błąd "Medieval 2: Total War encountered an unspecified error and will now exit."Ktoś mi może wytłumaczyć o co chodzi?Mam płytę.

Araven
31-10-2012, 18:21
Pewnie źle zainstalowałes albo nie wszystko. Czy w katalogu mods masz katalog o nazwie Third_Age_3 jak tak to ile on zajmuje? Z patchem 3.1 i 3.2 powinien zajmowac 6,84 Gb ile ma u Ciebie?

mrjack828
31-10-2012, 18:40
Zrobiłem screena"http://imageshack.us/f/442/asdasdaou.png/"ma tyle .

Araven
31-10-2012, 18:54
Czyli ile ma bo ten Twój screen jest nieczytelny... źle wstawiłeś.

mrjack828
31-10-2012, 19:10
Sry za taki ch*jowy screen
Całkowity rozmiar:6.83GB
Rozmiar na dysku:6.87GB

Araven
31-10-2012, 19:35
To dobrze. Odpalasz ze skrótu jaki masz na pulpicie? I jak poczekasz chwilę to nie odpala?
Wyjdź z Windowsa uruchom ponownie i spróbuj odpalić moda.

mrjack828
31-10-2012, 20:36
Tak odpalam ze skrótu na pulpicie,tak po chwili mi wyskakuje ten błąd, i niestety po wyłączeniu kompa i ponownym włączeniu nadal to się dzieje.

Araven
31-10-2012, 22:04
Jaki masz system operacyjny? Gra legalna? mam nadzieję że tak, oraz, że zainstalowana poza partycją z systemem? Masz Kingdoms 1.5 i zainstalowałes Tatw 3.0 na to patch 3.1 i na to patch 3.2 ?

mrjack828
31-10-2012, 22:11
Windows 7, tak legal,mam Kingdoms 1.5 i Tatw3.0 i patche a o co chodzi z tą partycją?

Araven
31-10-2012, 22:29
Gry powinny byc instalowane na innej partycji jak system. Zwłaszcza przy Win7. I wyłącz tzw. UAC w win7 poczytaj w necie jak to zrobić.

mrjack828
31-10-2012, 22:36
Jest na innej partycji (nawet na dysku D) i wyłączyłem to całe UAC i nadal mam ten przeklęty błąd.Coś czuję że mi nie pójdzie.

Araven
31-10-2012, 22:42
Usuń TATW. Potem zainstaluj ponownie. Ale na czas instalacji wyłacz program antywirusowy. Po zainstalowaniu, zrestaruj system i spróbuj odpalić TATW. jak chodzi wszystkim to czemu Tobie nie? ja tez mam Win7 i z 14 modów w tym kilak wersji submodów do TATW i działa.

mrjack828
31-10-2012, 23:09
Mam zasadnicze pytanie czy mod ma być zainstalowany w "D/Sega/Medieva II Total War/mods" i tutaj ma być utworzony nowy folder w którym trzeba zainstalować moda czy gdzie indziej trzeba go zainstalować?Może to przez to że w złym miejscu to instaluje?

Araven
31-10-2012, 23:34
Facet, osłabiłeś mnie napisałem Ci że masz zainstalować do Folderu gdzie masz Medka a nie do mods... A tam skąd pobierałeś pisze jak wół: na czerwono Uwagi odnośnie instalacji a w nich, że instalujemy do Folderu głównego Medka. Ja tu kombinuję jak koń pod górę a Ty zwyczajnie źle instalujesz bo nie czytasz co się do Ciebie pisze... Nim zainstalujesz jakiegokolwiek moda czy patch do moda przeczytaj gdzie się go instaluje, zwykle na stronie 1 to pisze jak mod ma swój temat.

mrjack828
01-11-2012, 09:21
Sorry ale inny mod w jaki grałem się inaczej instalowało niż ten jeszcze raz wielkie sorry
Czyli ma być "D/Sega/Medieval II Total War" tak?

Edit przez Araven: Połączyłem oba Twoje ostatnie posty w jeden.

Araven
01-11-2012, 09:36
Ja mam D:\Gry\SEGA\Medieval II Total War Ty wpisz swoją ścieżkę. I nie pisz posta pod postem, a edytuj swój ostatni post, jeśli nikt po tobie nic nie napisał. Pozdrawiam,

mrjack828
01-11-2012, 09:48
Ta ścieżka w moim poście powyżej jest moja.

Araven
01-11-2012, 09:52
Nie, Twoja nie zawiera katalogu Gry w nazwie a moja tak... Porównaj dokładnie.

mrjack828
01-11-2012, 09:53
Nigdy nie miałem katalogu Gry i mi wszystko dobrze działało.

Araven
01-11-2012, 10:04
Kolego napisałem jak ja mam. To nie znaczy, że wszyscy tak mają mieć... Po prostu podaj instalatorowi swój katalog z miejscem gdzie masz zainstalowanego Medka II. Z prostej instalacji robisz problemy. Nawet podczas instalowania sam instalator podaj podpowiedź, że należy onstalować do swego katalogu Medka II czyli zmień katalog w instalatorze bo tam jest domyślny na swój katalog z Medkiem II prościej nie umiem tego wytłumaczyć.

mrjack828
01-11-2012, 10:11
OK już leci instalacja, a mam takie pytanie odnośnie samej gry, czy magowie czyli Gandalf i Saruman mogą rzucać czary?

Araven
01-11-2012, 10:15
viewtopic.php?f=366&t=9391 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=366&t=9391) to jest link do tematu o grze. Tu o problemach technicznych piszemy i tam zadaj pytania takie jak to wyżej.

Luqass[PL]
03-11-2012, 17:33
Siemka :PP mam problem z Hobbiton ;/ podczas gry w kampanie drużyny pierścienia gdy klikam w wioskę gra się zawiesza ;/ nie działa ctrl+alt+delete ani inne ;/ trzeba restartować komputer :( znacie może rozwiązanie??

Araven
03-11-2012, 18:40
viewtopic.php?f=367&t=11404 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=11404) spróbuj użyć programów spod tamtego linku powinny pomóc na wydajność kompa i zawieszanie. Jak zrobisz solidną defragmentację, poczyścisz rejestr i użyjesz usprawnień Game Boostera powinno pomóc.

Luqass[PL]
04-11-2012, 21:02
Nie działa ;/ to na pewno nie to ;/

Araven
04-11-2012, 21:14
Gra legalna? Patch 3.1 a potem 3.2 zainstalowałeś? Grę masz na innym dysku jak system operacyjny? Najnowsze sterowniki grafiki masz? Obniż detale grafiki, może komp Ci nie wyrabia. Albo to po prostu bug gry i tak po prostu jest... W życiu nie grałem w Drużynę Pierścienia, to nie wiem czy tam wywala w Hobbitonie, czy nie.

Luqass[PL]
04-11-2012, 21:43
Legalna ;p zainstalowałem najpierw 3.0 --> 3.1 --> 3.2,sterowniki w miare najnowsze ;P system gruuuuuuchot! :D xp :D

TemplariuszII
08-11-2012, 19:59
Mam Third Age Total War 3.2. Nagle w jednej bitwie po 1 minucie wyświetla się komunikat "Medieval II napotka". I tak się dzieje 4 raz z rzędu. Czytałem co nieco, pobrałem programy od Aravena, regularnie skanuje i defragmentuję system... Co może być przyczyną? Co robić?

EDIT: Obniżenie ustawień graficznych także nie pomaga :/ System mam Win7

Araven
08-11-2012, 22:14
To może zagraj na jakimś submodzie np. MOS 1.3 + patch 1.4, jeszcze mnie tam z bitwy nie wywaliło.

TemplariuszII
08-11-2012, 22:23
Tak, tylko, że MOS mnie jakoś nie przekonał :/ Ale ok.

Araven
08-11-2012, 22:27
viewtopic.php?f=366&t=11510 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=366&t=11510) poczytaj tam kilkadziesiąt submodów do TATW 3.2

JaQB
11-11-2012, 22:32
Czy mody, a w szczególności THIRD AGE będzie chodził z polską wersją TW2 pod XP?

Araven
12-11-2012, 10:22
A co to jest TW2 ? Generalnie można mieć kilka modów, ja mam kilkanaście. Nie powinno być problemu. Mody mają zwykle osobne katalogi w mods, ze swoją nazwą. Problem może być wtedy, gdy np. mod w nowszej wersji uzywa nazwy ze starej. Przy TATW nowa wersja się instaluje jako Third_Age_3

Pampa
12-11-2012, 16:19
Linki tak jakby przestały działać

Araven
12-11-2012, 16:35
To wina gamefront ograniczyli transfer do 200 mb nic większego nie da rady od nich pobrać. Na stronie TATW na TWC nie widzę alternatywnych linków.

Pampa
12-11-2012, 19:08
czy to oznacza że nie da rady już ściągnąć? :|

Araven
12-11-2012, 20:12
Dopóki nie załadują moda na inne serwery to raczej nie.

Wismerin
12-11-2012, 20:37
Na chomiku znalazłem całego moda. Więc jeśli masz trochę wolnego transferu albo nie żal Ci 5 zł na nowy to raczej nie będzie problemów.

Pampa
17-11-2012, 12:22
Gdyby ktoś nie wiedział to istnieje możliwość ściągnięcia wersji 2.0 :)

gerycax
05-01-2013, 18:08
Witam nie żebym specjalnie spamował ale przeglądam wątek i nie mogę znaleźć odpowiedzi na mój problem. Mianowicie jestem szczęśliwym posiadaczem Windowsa 7 64 bitowego instaluje moda po kolei ładnie i poprawnie oba party potem 2 łatki nie w folderze programy files . Przy od paleniu ładuje mi się ekran startowy moda a potem wywala mnie do Windowsa i tyle :-( może ktoś pomóc albo wrzucić do wątku z tym problemem o ile taki był?

Araven
05-01-2013, 18:20
UAC w Win7 masz wyłączony? co i gdzie instalujesz? Ile po instalacji ma katalog Third_Age_3, jak dobrze zainstalowałeś masz go w mods, podaj rozmiar i adres: znaczy liera dysku itd.

gerycax
05-01-2013, 18:55
X:\Medieval II Total War\mods rozmiar 2,96 GB (bajtów: 3 189 202 995) rozmiar całego mediewala z modem 14,6 GB (bajtów: 15 768 854 510) instalowałem PART 1 POTEM PART 2puźniej 3.1 i 3.2 cała gra z dodatkiem i modami 14,6 GB (bajtów: 15 768 854 510) oryginał wiadomo nie mam innych modów

Araven
05-01-2013, 20:10
Ja pytam o rozmiar katalogu z TATW, czyli Third_Age_3 w mods powinien mieć 6.84 Gb. UAC masz wyłaczony? Poczytaj w necie jak wyłączyć i zrób to, gry sa na tym samym dysku co Windows, znaczy Medieval?

gerycax
06-01-2013, 20:15
nie nie są na systemowym i UAC wyłączony

Araven
06-01-2013, 21:13
Super, ale nadal nie podałeś ile ma Twój katalog Thid_Age_3 ???????????????????????????????????????
Ja mam taką ścieżkę do moda: D:\Gry\SEGA\Medieval II Total War\mods\Third_Age_3 podając swoją ścieżkę do TATW, wczesniej zakonczyłeś na mods. Masz katalog Thid_Age_3 w mods ?????????
Kilka prostych pytań zadałem; masz problem to odpowiadaj precyzyjnie na zadawane pytania ok? Inaczej nie da rady nic pomóc, ja nie jasnowidz.

gerycax
06-01-2013, 23:36
sam third age tak jak wcześniej pisałem :-) waży 2.96 gb a folder z modami czyli dodatki do mediewala i(w tym) third age 7.13 gb I wbrew pozorom rozumiem co do mnie piszesz :-)

Araven
07-01-2013, 08:54
Ja zaś pisałem, że Third_Age_ 3 po prawidłowej i pełnej instalacji ma 6,84 gb, Ty masz niecałe 3 Gb. Źle zainstalowałeś któryś z partów i/lub patche. Masz niecałe 50% moda, to nie ma prawa Ci działać. Podczas instalacji partów i patchy, zawsze ręcznie wklejaj swój główny katalog Medka II. Bo instalator moda ma w sobie katalog domyslny, połowe moda masz prawdopodobnie na dysku C: w lokalizacji z Instalatora.

gerycax
07-01-2013, 19:00
Wczoraj opaczyłem wszystko i tak masz racje okazało mi się że za sprawom zapewne błędu w ścieżce pierwszy part moda zainstalowało mi poprawnie a drugi w innym folderze. Moja wina du*a ze mnie :-) Mimo wszystko dziękuje za pomoc i podsunięcie rozwiązania :-)

tomciopogromcio
12-01-2013, 21:55
Mod działa świetnie, normalnie ani razu nie wyrzuca (dokładnie raz na oknie frakcji i ze 2 razy przy wchodzeniu do swojej bitwy), ale w bitwie faramira z Haradem wywala zawsze błąd napotka o dziwno zawsze wtedy jak mi idzie dobrze (powiedzmy 30% zabitych wrogów 5% straconych), a jak idzie źle to nie wywala xD. Chciałem ukończyć tą kampanię na 100% więc piszę, może da się coś z tym zrobić (jakiś plik usunąć czy coś jak czasem piszecie ;]).

20-01-2013, 11:01
tomciopogromcioA w jaką wersję grasz?

tomciopogromcio
21-01-2013, 23:42
A w jaką wersję grasz?

Czyste 3.2 z muzyką Kaisera i spolszczeniem.

zjavaa
11-02-2013, 19:33
Mój problem polega na tym że podczas włączania kampani z Third age wyskakuje mi ze Medieval II Total War napotkał nieznany błąd moge grać custom battle ale kampani już nie. Jakies rady ? xD

Araven
11-02-2013, 21:10
Jaki system operacyjny. Jaka wersja TATW i ile zajmuje, podaj lokalizację moda litera dysku itd. Grę masz legalną?

zjavaa
11-02-2013, 21:23
Vista TATW 3.2 zajmuje tyle ile pisałes znajduje sie na dysku C:program files. Gre mam sciągniętą ale wczesniej działała mi bez problemu potem zainstalowałem moda to TATW który mi sie nie spodobał i potem już sie wszystko rypło xo

Araven
11-02-2013, 21:44
Spróbuj użyć tych programów. viewtopic.php?f=367&t=11404 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=11404)
Edit: I ustaw tryb zgodności z XP np.dla moda TATW. Generalnie nie powinno się instalować gier na dysku systemowym, a już nigdy w Program Files. Vista to niestety system nieprzyjazny dla gier.
Edit2: usuń plik map.rwm z katalogu base moda i spróbuj odpalić kampanię.

apollo7100
14-02-2013, 22:19
ja mam taką prośbę, żeby ktoś przypomniał jak usunąć pojawiające się dodatkowe oddziały w miastach podczas oblężenia. wiem, że to było już poruszane dawno, bodajże w wersji 1,4 jeszcze, w jakimś pliku usuwało się kilka linijek, ale niestety dawno nie grałem w tego moda i dopiero niedawno wróciłem do niego, więc nie jestem na bieżąco.

14-02-2013, 22:52
apollo7100Tu masz linka, dokładnie do tego co tam jest napisane uczyń sobie, ale wcześniej zrób kopię zmienianego pliku!!!!
viewtopic.php?p=124924#p124924 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?p=124924#p124924)

apollo7100
15-02-2013, 00:05
dzieki bardzo za szybka odpowiedz :) szkoda tylko ze nie działa to z wcześniejszymi zapisami.

Flothar
16-02-2013, 18:04
Witam, nie wiedziałem gdzie za bardzo dać tego posta, ale w końcu używam Third Age: Total War i to z nim mam mały problem. Mianowicie nie mam pojęcia jak ustawić rozdzielczość 1280x720, w ustawieniach nie ma takowej do wyboru w pliku medieval2.preference gdy ustawię 1280 720 to i tak wartości te resetują się do 1280 728. Bardzo zależy mi na graniu w rozdzielczości HD. Jakieś pomysły?

16-02-2013, 18:27
Masz laptopa?

Flothar
16-02-2013, 18:48
Dokładnie. Rozumiem że to coś zmienia?

Rozdzielczość pulpitu to 1600x900

16-02-2013, 19:25
Tak, zmienia, a próbowałeś w tej 1600 na 900 czy ci utrzyma w grze?

Flothar
16-02-2013, 20:17
Tak, tutaj nie ma zbytnio problemu ale zawsze gdy włączę ponownie gre (zresetuje ją) to ustawienia się resetują tj. rozdzielczość powraca do 1280x728. Czyli mam rozumieć że w żaden sposób nie da się wymusić innej rozdzielczości?

16-02-2013, 20:27
Tak, tutaj nie ma zbytnio problemu ale zawsze gdy włączę ponownie gre (zresetuje ją) to ustawienia się resetują tj. rozdzielczość powraca do 1280x728. Czyli mam rozumieć że w żaden sposób nie da się wymusić innej rozdzielczości?
Poczekaj, coś sprawdzę 8-)

16-02-2013, 20:50
Flothar, niestety nie będzie takiej rozdzielczości trzymał jaką chcesz, może ktoś, kto ma także laptopa podpowie ci, u mnie na stacjonarnym tego typu problem nie istnieje, nawet nie ma jak to sprawdzić...Trzeba liczyć że ktoś grający na lapku pomoże ci, o ile zna rozwiązanie tego problemu, sugerowałbym napisać na PW do kirlana moderatora, co zajmuje się takimi sprawami , na pewno coś podpowie :D ...
pozdrawiam

misiek1205
16-02-2013, 21:51
Wy też macie podczas obleżenia Bard-dur zamek jak z kampani krzyżackiej, bez wieży z okiem jak na mapie kampani?

apollo7100
19-02-2013, 15:39
Usunąłem ten skrypt z dodatkowymi oddziałami podczas oblężeń, ale jak chciałem usunąć darmowe armie, to jest taki problem, że nie ma w ogóle linijki ;########################### SLAVE CONQUERORS ##############################, dodam że przeleciałem również ręcznie, linijka po linijce w całym pliku i nie znalazłem. czy to jest związane z tym, że te darmowe armie są już usunięte w wersji 3.2, czy po prostu coś u mnie jest nie tak? bo linijkę ;########################## ADDITIONAL NAZGULS ############################## udało się znaleźć bardzo łatwo.

Araven
19-02-2013, 16:55
Nie bardzo wiem o co Ci chodzi. Jakie dokładnie skrypty usunąłeś, nazwy proszę. I sparwa dotyczy 3.2 bez żadnych submodów?

apollo7100
21-02-2013, 18:09
tak, to jest czysta wersja 3.2, zmieniałem w pliku campgain_script.txt w folderze imperial_campgain, no i chodzi o to że chciałem usunąć darmowe armie zgodnie z tym, jak to jest podane o tu: viewtopic.php?p=124924#p124924 , ale niestety nie mogę znaleźć wyznaczonych linijek. A jeśli chodzi o to co usunąłem to jest wszystko między ;#################### Garrison Script ##################### ,a ;########################### MONEY SCRIPT ##############################

Araven
21-02-2013, 19:21
Help weakened factions to jest skrypt od darmowych armii w razie słabnięcia frakcji. Jak go usuniesz to także Twoi sojusznicy straca wsparcue w postaci darmowych armii.

apollo7100
21-02-2013, 20:36
dziękuję, czyli ten skrypt działa tylko gdy przyciśniemy porządnie jakąś frakcję, a normalnie jest jakby nieaktywny ?

Araven
21-02-2013, 20:40
Tak dokładnie.

HunterPL
26-02-2013, 20:02
Siemka chciałem se odpalić Third Age i gdy próbuje zainstalować 2 part wyskakuje mi takie coś ,,This file contains invalid data" wie ktoś co z tym zrobić.

Araven
26-02-2013, 20:55
Chyba instalka moda uszkodzona, pobierz ponownie part 2.

HunterPL
26-02-2013, 21:09
Pomogło thx.

HaLDiR
02-03-2013, 09:28
Siemka... Otóż mam taki mały problem. Zainstalowałem TA wszystko ładnie patche i party (1 i 2) wszystko zainstalowane ikona na pulpicie jest klikam 2 razy czekam ii...
Pisze mi takie coś że "Medieval 2: Total War encountered an unspecified error and will now exit" co oznacza Medieval 2: Total War napotkał nieokreślony błąd i zostanie zamknięty.
Bardzo proszę o pomoc ... mam taką "chrapkę" na TA że po prostu muszę w nią zagrać..

P.S.: Medieval kupiony z dodatkiem Kingdoms z takim GAMEBOOK to chyba jakiś zestaw jest ;)

Araven
02-03-2013, 09:40
Podaj dokładny adres do moda litera dysku itd. Oraz jego dokładny rozmiar. Ja mam np. M:\Gry\SEGA\Medieval II Total War\mods\Third_Age_3

Nim zaczniesz cokolwiek reinstalować, wyjdź z Windowsa, uruchom ponownie, poczekaj chwile az się system załaduje w pełni i dopiero uruchom ponownie moda. Czasem to się zdarza, jak po kilku próbach nie odpali, to trzeba powalczyć.

HaLDiR
02-03-2013, 10:56
Mój adres to D:/Program Files/SEGA/Medieval II Total War/mods/Third_Age_3

I jeszcze dodam że coraz częściej mi komputer zamula... wiem że to nie ten temat ani nie to forum ;p ale może ktoś będzie wiedział od czego mi tak praktycznie co weekend zamula...
Dzieki i pozdro ;)

Araven
02-03-2013, 11:09
Podaj pełny rozmiar katalogu z modem, oraz jaki masz system operacyjny.

Co do zamulania: poczytaj tutaj: viewtopic.php?f=367&t=11404 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=11404) pobierz te programy i użyj ich. Możesz mieć też jakieś wirusy, masz antywirusa? Najpierw uzyj tych programów. Powinno pomóc.

HaLDiR
02-03-2013, 11:25
6,14 GB 32-bitowy system operacyjne Windows 7 Enterprise

Araven
02-03-2013, 11:34
To coś mało ja mam 6,84 GB (6,87 na dysku). Generalnie przy Win7 nie powinieneś instalowac gier na partycji systemowej i nie w Program Files, należy wcześniej wyłączyć UAC w Win7, poczytaj w necie co to i wyłącz. Albo pobrałeś nie pełne instalki moda albo bez patcha 3.2 zainstalowaleś. Brakuje Ci 0,70 GB danych.

HaLDiR
02-03-2013, 11:35
Tzn 6,14GB ma ten katalog z SEGA/mods itd

Araven
02-03-2013, 11:36
Katalog Third_Age_3 ma mieć 6,84 GB po prawidłowej instalacji moda TATW 3.0 + patch 3.2 o to pytałem, a nie o mods. Zainstalowałeś Kingdoms 1.5 na Medka 1.3 ? Przed instalacją moda? Podaj ile ma part 1 TATW 3.2 i part II TATW 3.2 i patch 3.1 i patch 3.2 u Ciebie, przed instalacją moda.

HaLDiR
02-03-2013, 11:43
Pobrałem całe patche i party ... tzn wedlug mnie zawinić może też mulący komputer
I nie mogę wyłączyć UAC chociaż mam stronkę i nie wyskakuje mi bo jest Panel sterowania->Konta użytkowników i filtr rodziny->System i zabezpieczenia->(i tego nie mam)Zmień ustawienia funkcji Kontrola konta użytkownika. A jeśli chodzi o partycje ... to tam jak się ściaga party i patche itp to zmienilem z C:/Program Files.. itd na, na D:/Program Files

HaLDiR
02-03-2013, 11:46
Właściwie to patche miałem z torrentów więc chyba musze wszystko od nowa ściągać? ;/
I Proszę Cie bardzo podaj mi stronę z ktorej moge to wszystko sciagnac TYLKO NIE MODDB :(
(z moddb.com nie umiem ściagać ;P)

P.S aha part 2/2 miał 1,99GB

HaLDiR
02-03-2013, 11:47
I Kingdoms mam na 1.05

02-03-2013, 11:49
Właściwie to patche miałem z torrentów więc chyba musze wszystko od nowa ściągać? ;/
I Proszę Cie bardzo podaj mi stronę z ktorej moge to wszystko sciagnac TYLKO NIE MODDB :(
(z moddb.com nie umiem ściagać ;P)

P.S aha part 2/2 miał 1,99GB
Modd się ściąga bezproblemowo, wchodzisz w linka klikasz pojawia się informacja że to jest najczęstsza, trzeba poczekać 5 minut i za jakiś czas odświeżyć stronę pobierania i spróbować jeszcze raz, tak jest tam napisane i pobiera się bardzo szybko i nie przerywa transferu, a torrent jak to torrent ;)

HaLDiR
02-03-2013, 11:52
Hmm teraz folder z SEGA spadł mi do 5,35GB i jednak zrobie tak ...
Usunę wszystko i zainstaluje od nowa z moddb.com ;P
Zwłaszcza że ku*wa (sorki) mi tak komputer zamula że jeden patch albo part z kilka godzin się będzie ściągał
I proszę jeszcze o dokładny link z forum gdzie mogę pobrać TATW i ile dokładnie patch 3.1/3.2 i part 1/2 mają "ważyć" i ogólnie nie mogę wyłączyć tego UAC

HaLDiR
02-03-2013, 11:55
Aha mam to UAC ^_^ i mam ustawić na najmniejsze czy jakie?

02-03-2013, 11:58
Zerknij na mój filmik, prościej nie da się pokazać, ale UAC ma być wyłączony :D
edit:
viewtopic.php?f=366&t=12464 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=366&t=12464)
edit:
Jesteś administratorem swego Windowsa? może stąd problem by wyłączyć UAC, przy włączonym UAC będziesz miał problemy z grami wszelkimi...

Araven
02-03-2013, 12:02
TATW 3.0 part I - 1.666.139
Tatw 3.0 part II - 2088 436
Patch 3.1 - 5.454 kb
Patch 3.2 222.998
Link viewtopic.php?f=366&t=9391 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=366&t=9391) strona 1, wszelkie linki masz.

HaLDiR
02-03-2013, 12:03
Jak ja miałem ustawione na NIGDY czyli na samym dole ...
I nie wiem mam odinstalować Medka II i zainstalować wszystko od nowa?? ( Takie małe coś Medka mam od wtorku ;P )

Araven
02-03-2013, 12:06
Najlepiej tak odinstaluj wszystko z Medka i Kingdoms. I zainstaluj ponownie na innej partycji jak system. I Dopiero tam mody instaluj. Obejrzyj filmik Eutychesa. Poinstaluj programy jakie podałem w linku powyżej, ściągnij pełne instalki TATW.

HaLDiR
02-03-2013, 12:12
Z tego filmiku kolegi powyżej wynika to
Że ja przy instalowaniu zmieniłem " chyba partycje " z C:/ na D:/ i tyle myślałem że to wystarczy ale jednak się pomyliłem
I proszę czy mam np partycje zmienić na D czy może na E ?i co dokładnie wpisac tak samo wpisać jak kolega na filmiku czy można/trzeba inaczej ?

Araven
02-03-2013, 12:15
Na filmiku jest przykład. Poczytaj opis instalacji moda TATW. Link podałem wyżej. Jak masz tylko jedna partycje to zainstaluj Medka i Kingdoms poza Program Files. Znikam.

HaLDiR
02-03-2013, 13:05
Part 1 1,627.09mb
Part 2 2,039.49mb
Patch 3.1 5,3MB ( już ściągnięty )
Patch 3.2 217.77mb
Takie na moddb.com Dokladnie tak piszę więc inaczej niż u kolegi Araven ;/ i to mnie martwi bo nie wiem czy tam powinno być