PDA

Zobacz pełną wersję : Bellum Crucis 6.3 dyskusja ogólna!!!

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10]

pigment
15-08-2014, 11:44
Grając Polską w momencie przejścia z 258 na 259 turę wyskoczył mi błąd Medival napotka…nie pomogły cofnięcia o kilkanaście tur ani usunięcia plików maps czy zmiany języka chciałem wrzucić tu plik logs może ktoś by coś doradził ale po utworzeniu folderu logs w BL6 nie mam tam żadnego pliku… jak mam go znaleźć?

Gram na Bellum6.3 +bugfixer +diplomacy fix +spolszczenie + submod na wyznaczanie dziedzica frakcji

Araven
15-08-2014, 12:16
Powinien się utworzyć plik w logs po ctd. Sprawdx ponownie.
Kombinuj, włącz toggle_fow na moment, próbuj obejść. Zmień nazwę sava, jest kilka tematów w tym dziale, gdzie opisywałem sposoby obchodzenia ctd.
Zapisz na włoskim text ponownie i z włączonym toggle_fow.

pigment
15-08-2014, 14:46
chyba znalazłem tego loga

15:06:18.918 [system.rpt] [always] CPU: SSE2
15:06:18.918 [system.rpt] [always] ==== system log start, build date: Aug 2 2014 version development ===
15:06:18.923 [system.io] [always] mounted pack packs/data_0.pack
15:06:18.924 [system.io] [always] mounted pack packs/data_1.pack
15:06:18.926 [system.io] [always] mounted pack packs/data_2.pack
15:06:18.927 [system.io] [always] mounted pack packs/data_3.pack
15:06:18.928 [system.io] [always] mounted pack packs/data_4.pack
15:06:18.929 [system.io] [always] mounted pack packs/localized.pack

15:06:25.348 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 15379, column 11
Could'n find level name description string for trait(Disciplinarian) level(Harsh_Taskmaster).
15:06:25.716 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/export_descr_ancillaries.txt, at line 1904, column 11
Could'n find ancillary name string <lacongunale>.
15:06:25.716 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/export_descr_ancillaries.txt, at line 1908, column 17
Could'n find ancillary description string <lacongunale_desc>.
15:06:25.716 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/export_descr_ancillaries.txt, at line 1909, column 24
Could'n find ancillary effect description string <lacongunale_effects_desc>.
15:06:25.731 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/export_descr_ancillaries.txt, at line 4567, column 17
Could'n find ancillary description string <ZH_fall_guym_desc>.
15:06:25.805 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/export_descr_ancillaries.txt, at line 15867, column 11
Could'n find ancillary name string <dancerm>.
15:08:36.014 [system.rpt] [error] Medieval 2: Total War napotka

Kombinuj, włącz toggle_fow na moment, próbuj obejść. Zmień nazwę sava, jest kilka tematów w tym dziale, gdzie opisywałem sposoby obchodzenia ctd.
Zapisz na włoskim text ponownie i z włączonym toggle_fow.

kombinowałem ze wszystkim o czym napisałaś niestety i tak wywala

Araven
15-08-2014, 15:03
Jak włoski text nie pomaga i zrobienie zapisu na nim to nie wiem. Próbuj jeszcze kilka razy. Masz inne savy niż ten sprzed kilkunastu tur?

Ew. wrzuć sobie za jakiś czas Megasubmoda V z fixem.

Rób savy co 5 lub 10 tur pod różnymi nazwami. By mieć 2 lub 3 savy blisko siebie o różnych nazwach. Dawałem poprawki do spolszczenia chyba, sprawdź czy są, jak są to je wgraj.

Skeletoon
15-08-2014, 21:46
Wiam! Moje pytanie jest następujące: w których plikach mogę zmienić występowanie najemników w prowincjach oraz gdzie mogę dodać kusznikom i oszczepnikom cechę przebijania pancerza?

pigment
16-08-2014, 07:49
Masz inne savy niż ten sprzed kilkunastu tur?

mam zapis sprzed prawie 30 tur wczytałem go i przy 258/259 turze wywala jak zawsze, tyle czasu w pizdu...

Araven
16-08-2014, 08:11
Pigment: wejdź do data skopiuj pliki export_descr_anicillaries i export_descr_character_traits wklej je na pulpit.
Potem oba te plik wrzuć do data ponownie i nadpisz. Usuń map.rwm z katalogu kampanii w jaką grasz wrzuć sava, rusz agenta np. i zapisz, włącz toggle_fow. Potem wyłącz kompa i odpal ponownie i puść koniec tury.

Próbuj tak z różnymi savami, zrób zapis np. w 255 turze. To jakiś bug moda on raczej nie wynika z text, rzadko się ujawnia i często da się go obejść. Radzę Megasubmoda V wrzucić + submod Romanoi 3.

Skeletoon: Najemnicy w decr_mercenaries w data/world/maps/campaign/custom w tej kampani w jaką grasz.
Cechy jednostek w export_descr_unit w data. poradniki moderskie poczytaj. Zrób kopię zmienianych plików i usuń potem map.rwm z kampanii w jakiej zmienisz najemników.

Be6he6mo6th
16-08-2014, 13:30
Witam, właśnie ukończyłem kampanie w modzie SS i ludzie tam polecili żebym zagrał w tego moda. Jakieś porady dla początkującego w tym modzie? Coś się zmieniło (patrz pierwszy post w tym temacie)? Aktualnie ściągam 1 część moda i na razie czekam. Ktoś może mi opowie ciekawostek, czym się różni, albo jak się leni to przynajmniej nakieruje mnie na konkretny post czy temat gdzie to będzie opisane szerzej (szukanie wśród tych 226 stron czegoś ciekawego to wiecie co to za robota dla nowego..)? I ostatnie pytanie spolszczenie tutaj jest do tego moda, a jeśli jest to chodliwe, czy takie samo jak w SS, czyli nie w pełni zrobione i jeszcze powoduje dodatkowe bugi. Dzięki za pomoc z góry :)

Piter
16-08-2014, 13:33
Witam, właśnie ukończyłem kampanie w modzie SS i ludzie tam polecili żebym zagrał w tego moda. Jakieś porady dla początkującego w tym modzie? Coś się zmieniło (patrz pierwszy post w tym temacie)? Aktualnie ściągam 1 część moda i na razie czekam. Ktoś może mi opowie ciekawostek, czym się różni, albo jak się leni to przynajmniej nakieruje mnie na konkretny post czy temat gdzie to będzie opisane szerzej (szukanie wśród tych 226 stron czegoś ciekawego to wiecie co to za robota dla nowego..)? I ostatnie pytanie spolszczenie tutaj jest do tego moda, a jeśli jest to chodliwe, czy takie samo jak w SS, czyli nie w pełni zrobione i jeszcze powoduje dodatkowe bugi. Dzięki za pomoc z góry :)

http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?7965-Instalka-Polskiego-Megasubmoda-%28wersja-V%29

Megasubmod

A jak Ci się nie będzie chciało go ściągać to:

http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?5621-Bellum-Crucis-6-0-6-3-PiterAI-3-7-%28sztuczna-inteligencja%29

Mod jest stabilny spolszczenie mocno dopracowane i nie powoduje bugów.

Poradnik:

http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?9661-NOWE-PORADNIKI-do-BC-6-3-i-Gildie-w-BC-6-3-po-POLSKU

Be6he6mo6th
16-08-2014, 13:49
Jak to nie będzie mi się chciało ? Chce mi się tylko czymś się różni ten megasubmod od tego drugiego linka co zarzuciłeś? Bo ja wyczytałem, że megasubmod to takie jakby spolszczenie i dopracowanie moda, a te drugie i widać że starsze to jest jakiś path który poprawia myślenie kompa, da się to połączyć? Czym się różnią?

Piter
16-08-2014, 14:11
Jak to nie będzie mi się chciało ? Chce mi się tylko czymś się różni ten megasubmod od tego drugiego linka co zarzuciłeś? Bo ja wyczytałem, że megasubmod to takie jakby spolszczenie i dopracowanie moda, a te drugie i widać że starsze to jest jakiś path który poprawia myślenie kompa, da się to połączyć? Czym się różnią?

Zobacz ile megasubmod waży :) Bardzo dużo on zmienia, spolszczenie jest i do czystego bellum :) Za to to moje ściągnie się w chwilę :)

Be6he6mo6th
16-08-2014, 15:06
Czyli mam rozumieć że ten megasubmod jest lepsiejszy i jego lepiej ściągać? Bo akurat dla mnie to nie problem. To jak? Czytam teraz poradnik w wersji PL, ja pierdziele ale mnóstwo ciekawych rzeczy w tym modzie jest, jaram się: D

Zaraz, zaraz ten supermod zawiera twoje poprawki, także go ściągnełem więc chyba git

Araven
16-08-2014, 17:34
Na początek radziłbym pograć na czystym Bellum, potem wrzucić Megasubmoda V + fix do niego + Submod Romanoi 3.0 (z wybranymi dodatkami, ten wymaga Megasubmoda V i czyni go jeszcze lepszym, nowe jednostki i inne udoskonalenia).

Be6he6mo6th
16-08-2014, 17:46
Dlaczemu? Ja wezmę ten supermod bo po PL jest : D
Mam Pytanie, jeżeli bugfixa zainstalowałem z dopiską folderu tzn ...\mods\bellumcrucis6\ a w opisie instalacji było żeby tylko zrobić \mods to nabroiłem ?

Piter
16-08-2014, 17:57
Dlaczemu? Ja wezmę ten supermod bo po PL jest : D
Mam Pytanie, jeżeli bugfixa zainstalowałem z dopiską folderu tzn ...\mods\bellumcrucis6\ a w opisie instalacji było żeby tylko zrobić \mods to nabroiłem ?

wgrał się w złe miejsce, wgraj go znów poprawnie, nic się nie stało, możesz wykasować to co wgrałeś, pewnie jak włączysz folder bellum to znowu tam będzie folder bellum i tam będą pliki, które powinny być folder wcześniej.

Be6he6mo6th
16-08-2014, 20:11
Od nowa zainstalowałem wszystko, zbyt dużo pieprzyłem się z SS, to wole już omijać błędy. zaraz zzobaczymy co to za giera :D Mam ostatnie pytanie w temacie z submodem, karzą wgrać, już inaczej submoda, z inną ścieżką, nie tak jak bugfixa i moda, tylko już ..\mods\BellumCrucis6 http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?7965-Instalka-Polskiego-Megasubmoda-%28wersja-V%29 czy to aby na pewno dobrze jest? Nie, nie jest w instalce wielkimi literami jest napisane że ścieżka musi być \mods\bellumcrucis6\ także proponuje dla moderatora który opiekuje się działem, przeprawić post z tematu.

A mam pytanie, wzorowałem się opisem instalacji podanej na tej stronie powyżej i nie mogę znaleźć tego pliku map.rwm wydaje mnie się, że chyba instalator supersubmoda go usunął, ale nie jestem pewien, a i jeszcze ten fix nr 1 wgrałem do katalogu \mods\BellumCrucis6\data dobrze?

Piter
16-08-2014, 20:30
"A mam pytanie, wzorowałem się opisem instalacji podanej na tej stronie powyżej i nie mogę znaleźć tego pliku map.rwm wydaje mnie się, że chyba instalator supersubmoda go usunął,"

instalator usunął

Skeletoon
16-08-2014, 21:11
Wielkie dzięki za pomoc!:D

Be6he6mo6th
16-08-2014, 21:22
Kurde jest problem, gdy odpalam kampanie polską, w wersji full to natychmiast po załadowaniu się gry wywala mnie do pulpitu z błędem, ktoś wie może co jest grane? Może przez ten fix nr 1 co zainstalowałem co zmienia tych niby polskich mieczników? Halp!

Wszystkie inne nacje działają, próbowałem szkocje, i maurów

Łoł a teraz coś kliknałem w panelu budownictwa u maurów i bez żadnego buga wyłączyło całkowicie mi grę w 1 turze, ocb

A i jeszcze pytanie, czy ten mod, nie działa "w tle" ? Bo tak patrze że jak wychodzę do windowsa to nic nie idzie w turze. No bo ja pierdziele jeżeli będzie już środek gry i czekać aż wszyscy ruszą i patrzeć na to straszna lipa, a tak alt+tabowalem do windowsa i coś tam zapełniałem ten czas

Araven
17-08-2014, 08:51
Po kolei, masz w końcu czyste Bellum czy Megasubmoda V.
Wyłącz podgląd ruchów ai.
Nie bardzo wiem o co pytasz z tym działaniem w tle.

Jak się zgłasza ekran powitalny moda klikasz na czerwony krzyżyk.

Ile zajmuje Ci Bellum obecnie? Podaj dokładną lokalizację, ja mam np. D:\Gry2\SEGA\Medieval II Total War\mods\BellumCrucis6

Na pewno wszystko zainstalowałeś jak należy?

Be6he6mo6th
17-08-2014, 10:13
Po kolei, masz w końcu czyste Bellum czy Megasubmoda V.
Wszystko co było, zainstalowałem według instrukcji tej strony http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?7965-Instalka-Polskiego-Megasubmoda-%28wersja-V%29 czyli tak, mam submoda

Nie bardzo wiem o co pytasz z tym działaniem w tle.
Choddzi mi oto, że jak klikam koniec tury, to nie chce mi się patrzeć nawet czasem po 5 minut jak komputer wykonuje swój niewidzialny ruch (myśli), tylko alt-tabuje do windowsa i np sprawdzam fejsbuka czy oglądam film.

Ile zajmuje Ci Bellum obecnie? Podaj dokładną lokalizację, ja mam np. D:\Gry2\SEGA\Medieval II Total War\mods\BellumCrucis6
ROZMIAR NA DYSKU 10 921 742 336
ZAWIERA 35 956 plików, 787 folderów
D:\bgr\Medifal total łor tfa\mods\BellumCrucis6 haha:D

Na pewno wszystko zainstalowałeś jak należy?
To Ty to mi odpowiedz, sposób instalacji, z napotykanymi problemami jest kilka postów wyżej #2264 (http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?5627-BELLUM-CRUCIS-6-3&p=301784&viewfull=1#post301784)

Aktualnie 13 tura maurami i wyczaiłem przy czym się wyłączyło całkiem. Jak w systemie budownictwa klikasz na główkę gościówy która doradza to gra automatycznie wyłącza się nie wiedzieć czemu :D

Araven
17-08-2014, 10:24
Doradca ma być wyłączony, w ogóle się go nie używa w Bellum i nie klikaj na niego.
5 minut na turę? sporo, komp nieco nie wyrabia. Ew. graj w kampanię Light.
Poczytaj temat poprawa wydajności kompa w dziale Bellum.

Każdy pisze, że instalował zgodnie z instrukcją, ja niestety nie mogę tego sprawdzić. Jak działa to ok. Na pewno zaznaczyłeś by pousuwał wszelkie map.rwm itd ?

Coś masz dużo, ja mam 10.5 GB a na dysku 10.6 GB a mam poza Megasubmodem V także submoda Romanoi 3.0 z dodatkami.

Może Ktoś podać ile zajmuje czysty Megasubmod V ?

Be6he6mo6th
17-08-2014, 11:45
5 minut na turę? sporo, komp nieco nie wyrabia. Ew. graj w kampanię Light.
Poczytaj temat poprawa wydajności kompa w dziale Bellum.
5 minut jak jest kampania w środku i dużo jednostek do ruchu jest, może przesadziłem, ale tak czy inaczej ..

Jak działa to ok. Na pewno zaznaczyłeś by pousuwał wszelkie map.rwm itd ?
Kampania Polski nie działa! Odrazu po odpaleniu jej i załadowaniu gry wywala z bugiem do pulpitu. To pewnie po wklejeniu tego fixa nr 1 dotyczących mieczników polskich, ale nie wiem.
Nic nie zaznaczałem, po prostu nie mogłem ich znaleźć, nie było ich w tym konkretnym katalogu do którego podałeś ścieżkę.

Póki co maurowie 21 tura, mam pytanie, mój złodziej ukradł technologie wiatraków i bicia monet i przyprowadziłem go do stolicy, pojawił się komunikat, że poznałem nową technologię itd. a wiatraków do budowy nie ma, ani w przeglądarce budynków, wybudowanych też ich nie ma, to o co cała farsa ?

Araven
17-08-2014, 13:25
Będzie info, ze masz tą technologię, dzięki jej ukradzeniu masz ją szybciej niż inni. I wbrew nazwie nie umożliwia budowy wiatraków. Poczytaj w poradnikach co daje, sam już nie pamiętam.
Gdyby plik z fixa powodował ctd to cały mod by nie odpalił. Poza tym Megasubmod ma zmieniony unit.

Usuń ponownie map.rwm i spróbuj odpalić Polskę.

Coś źle poinstalowałeś masz za dużo o prawie 400 MB.

W czasie instalacji był moment, gdzie się decyduje czy instalator ma usunąć map.rwm i inne pliki, ajk tego nie zrobiłeś to stąd może problemy są.

Jak będą problemy, to wywal wszystko i instaluj od nowa, nie wgrywaj spolszczenia do Bellum. Zagraj kilka tur na czystym Bellum z fixami i wyłącz kompa.
Włącz ponownie, zrób kopię czystego Bellum jak mas miejsce.

I dopiero wrzucaj Megasubmoda. i Czytaj wolno i ze zrozumieniem co i jak instalować.

Be6he6mo6th
17-08-2014, 22:17
Usuń ponownie map.rwm i spróbuj odpalić Polskę.
Pomogło, dziękuje!

Sprawdziłem dopiero jak wybugowało mnie gdy kliknąłem w przeglądarce gildie asasynów i chciałem sprawdzić co to za jednostki ci Nizatopowie? Czy jak im tam. No i patrze, patrze i wyłączam iksem całą przeglądarke i bah wyłączyło się, nie ma sprawy, autosave jest, wracam ale patrze że autosave NIE MA 20 tur w plecy (na szczęście troche sam sejwowałem, co jest grane. W tym modzie nie ma autosavów ? Tako to chyba nie mam póki co już zastrzeżeń.

Edycja przez Araven, usunięto przekleństwo.

Araven
18-08-2014, 07:59
Nizaryci to są najemni zabójcy (asasyni) z gildii zabójców wyższe poziomy gildii dają tez konnych.
Autosave nie ma, można ustawić, ale lepiej robić własne zapisy co 5 lub 10 tur, pod różnymi nazwami.

Czyli chyba w czasie instalacji nie zaznaczyłeś by usunął map.rwm.
Pousuwaj ręcznie pliki binarne, te białe z katalogu text.
Ale wcześniej zrób kopię tego katalogu, bo nie wiem czy spolszczenie działa w pełni, skoro nie kliknąłeś instalatorowi by usunął map.rwm.

Be6he6mo6th
18-08-2014, 12:17
Czyli chyba w czasie instalacji nie zaznaczyłeś by usunął map.rwm.
Zaznaczyłem, usunąłem, i sprawdzałem po instalowaniu czy one są, NIE BYŁO ICH, powtarzam jeszcze raz, bo już mówiłem wcześniej, tylko teraz dopiero pojawił się plik map.rwm. i tylko w kampani late, bo tylko taką grałem, no i go usunąłem i polska łazi, ale znowu kliknalem zobaczyc jednostkę chyba drwali i wyszedłem iksem i wywaliło mnie do pulpitu ;/ 5 tur pierwszych w plecy.

Araven
18-08-2014, 14:00
Po pierwsze nie klnij.
Kilka razy pisałem jak ustawić autosave w Bellum poszukaj sobie.
Nie klikaj na wszystko bo zaliczysz często pulpit. W kwestii stabilności dużo zależy od komputera, na mocnych maszynach, Bellum i Megasubmod są bardzo stabilne. Ja grając Polsą obecnie na blisko 100 tur, miałem 1 ctd w dużej bitwie na kilka armii.

Be6he6mo6th
18-08-2014, 14:37
Po pierwsze nie klnij.
Po pierwsze podaj mi jedno wulgarne słowo w moim ostatnim poście, po drugie spoko, myślałem, że rozmawiam raczej z normalnymi ludźmi, a nie pseudo-piaskownicą, ale dostosuje się.

Kilka razy pisałem jak ustawić autosave w Bellum poszukaj sobie.
Ciekawe jakbyś był na moim miejscu i zobaczył temat z 228 stron i też bym Ci powiedział poszukaj sobie? Powiedz proszę, chyba nie zaboli? A mnie za to zaboli, jak ja będę przewracać 228 stron w tym temacie, czy w ogóle inne tematy. Pewnie jakbym czytał wszystko pokolei jak leci, to i żadnych pytań bym nie miał, no ale weź przeczytaj, dlatego pytam, zrozum.

Nie klikaj na wszystko bo zaliczysz często pulpit.
Aktualnie polska 13 tura, i mam jakieś bug z pikselami, tak jak mówisz od klikania wszystkiego, wszystko na siebie nachodzi, "iksy" zmieniają się w twarze wojowników itd, ale gdy robie sejwa, restartuje grę to wszystko znika. No ale wiesz poznaje moda, wypadałoby poczytać, zapoznać się ze wszystkim.

Tak czy inaczej, dzięki za porady i pomoc :)

Araven
18-08-2014, 14:52
Przekleństwo post 2273. (Zedytuj sam, oszczędzisz mi fatygi).

Autosave
W katalogu głównym moda wejdź do pliku BellumCrucis plik cfg, za pomocą opcji edytuj i w sekcji game wstaw to co niżej:

[game]
auto_save = 1

Wyobraź sobie, że ja w tego moda na wersji 6.1 i 6.2 grałem około roku, po włosku, a włoskiego nie znam i odkrywałem go kawałek po kawałku i Nikt mi nie pomagał, bo moda nie znał.
Zangielszczenie pojawiło się bodajże do wersji 6.3 dopiero. A o spolszceniu można było pomarzyć, podobnie jak o Poradnikach. :D

Ten błąd z teksturami się pojawia czasem, należy robić jak Ty, wczytać save.

Wonsz
18-08-2014, 15:19
Mam problem. Otóż jak i w kampani full jak i w light, AI nie podbija NIC. Tylko sojusze im w głowie. Niemcy chcieli mnie nawet zaatakować, zaczęli oblegać nawet Ołomuniec, ale po 2 turach po prostu sobie poszli.Nikt nawet wojny nie wszczął ba! Nikt nawet prowincji buntowniczej nie zajął. .Gra na VeryHard\VeryHard rozwiąże sprawę?Jak dotąd grałem tylko na medium i ewentualnie kampania hard.

Araven
18-08-2014, 15:41
U mnie tam podbija i to ostro na Medium. Na Megasubmodzie V + Romanoi 3.0.
A którą masz turę? Niemcy to mogą mieć kilka wojen to i np. obecnie nie podbijają.

Piter
18-08-2014, 15:50
Mam problem. Otóż jak i w kampani full jak i w light, AI nie podbija NIC. Tylko sojusze im w głowie. Niemcy chcieli mnie nawet zaatakować, zaczęli oblegać nawet Ołomuniec, ale po 2 turach po prostu sobie poszli.Nikt nawet wojny nie wszczął ba! Nikt nawet prowincji buntowniczej nie zajął. .Gra na VeryHard\VeryHard rozwiąże sprawę?Jak dotąd grałem tylko na medium i ewentualnie kampania hard.

To wgraj sobie moje:
http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?5621-Bellum-Crucis-6-0-6-3-PiterAI-3-7-%28sztuczna-inteligencja%29

Na oryginale do 30 tury komp nie wypowiada wojen podbija jedynie rebelie, a że słabo mu to idzie to sam spróbuj popodbijać na automatycznych bitwach to się przekonasz jakie to trudne.

Araven
18-08-2014, 16:07
Piter, ale on ma raczej Twoje ai, bo ostatnio miał Megasubmoda z Twoim ai.

Be6he6mo6th
18-08-2014, 17:24
Przekleństwo post 2273. (Zedytuj sam, oszczędzisz mi fatygi).
Nie będę przeprawiał, bo pierwsze znajdź mi to w internecie, że słowo kuźwa jest oficjalnie przekleństwem (specjalnie szukałem i nie znalazłem : D). Po drugie skoro tak Cie to razi to czemu post później #2274 (http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?5627-BELLUM-CRUCIS-6-3&p=301887&viewfull=1#post301887) nie napisałeś tego "nie klnij" tylko dopiero po moim następnym poście się szczaiłeś, że niby jest :D ? Uwielbiam jałowe dyskusje xD

Autosave
W katalogu głównym moda wejdź do pliku BellumCrucis plik cfg, za pomocą opcji edytuj i w sekcji game wstaw to co niżej:

[game]
auto_save = 1
Działa! Dzięki!Widzisz? Nie bolało, a ja bym musiał 229 stron przewracać żeby znaleźć mniej niż 20 twoich lub czyiś słów.

Wyobraź sobie, że ja w tego moda na wersji 6.1 i 6.2 grałem około roku, po włosku, a włoskiego nie znam i odkrywałem go kawałek po kawałku i Nikt mi nie pomagał, bo moda nie znał.
Zangielszczenie pojawiło się bodajże do wersji 6.3 dopiero. A o spolszceniu można było pomarzyć, podobnie jak o Poradnikach.
No ale dlatego po coś tu jesteś tym moderatorem, wielmożny Panie.

Araven
18-08-2014, 17:30
Moderator to funkcja całkowicie bezpłatna, jestem nim od dłuższego czasu. Ale jak długo nim jeszcze zostanę to nie wiem. Pomagam w tzw. czynie społecznym, jak to nazywano w poprzednim ustroju. :lol2:

Nie zaszkodziłoby Ci przeczytanie wybiórcze tematu o modzie, dużo byś się dowiedział.
Odpowiadanie po raz 74 na pytanie typu czy w tym modzie nie ma autosave i jak go włączyć, jest mało zabawne, jak dla mnie.

Co do przekleństw, regulamin zabrania, ja i tak jestem bardzo tolerancyjny, od wielu innych Moderatorów byś dostał ostrzeżenie.

Wonsz
18-08-2014, 19:10
Mam submod Romanoi 2.0 + submod Hellvarda. Tura obecnie 26 bodajże. Ale nikt jeszcze oprócz mnie nic nie podbił. Obecnie gram na medium, kampania full.

Araven
18-08-2014, 19:20
Luzik, rozkręcą się, mają mniej wojska na submodzie Romanoi, to i wolniej podbijają.

Wonsz
18-08-2014, 19:50
Mam nadzieje ;).

draxidox
18-08-2014, 19:55
Witam, to jest mój pierwszy instalowany mod. Zainstalowałem wszystko, jednakże nie wiem jak odpalić. Odpalając Launcher są wszystkie 4 dodatki i podstawka, ale niczego innego nie ma, pomocy.

sadam86
18-08-2014, 20:04
Jak dobrze zainstalowałeś powinieneś mieć ikonę w kształcie hełmu na pulpicie.

Araven
18-08-2014, 20:10
Witaj draxidox.

Post nr 1 opis instalacji, masz w mods, po instalacji folder BellumCrucis? Podaj ile zajmuje.

draxidox
18-08-2014, 20:10
Fak... może miałem... już odinstalowałem wszystko i zaczynam instalować na nowo D: God... a mogłem spojrzeć..

Edit: Tak miałem folder o podobnej nazwie, dodatkowo 3 pliki deinstalacyjne do pt. 1 i 2, oraz bugfixera.

Araven
18-08-2014, 20:12
W żadnym wypadku nie musiałeś odinstalowywać Medka i Kingdoms, zachowaj spokój i instaluj uważnie wg postu nr 1, w tym temacie.

draxidox
18-08-2014, 20:14
W żadnym wypadku nie musiałeś odinstalowywać Medka i Kingdoms, zachowaj spokój i instaluj uważnie wg postu nr 1, w tym temacie.

Tak tak, zainstalowałem jak trzeba było, tylko myślałem, że to ma się pokazać w Launcherze, a tam tego nie było. Nie zerknąłem na pulpit, a tam może była ikonka. Za 2 godziny jak zainstaluje grę, patche, dodatek, i moda, dam znać. Dzięki za szybką pomoc anyway.

Piter
18-08-2014, 20:22
Jak dobrze zainstalowałeś powinieneś mieć ikonę w kształcie hełmu na pulpicie.

:drunk:

draxidox
18-08-2014, 23:03
Zainstalowałem, wszystko śmiga. Jedno ale, da się jakoś ten kursor zmienić? Działa u mnie okropnie, ciężko cokolwiek złapać i kliknąć..

Araven
18-08-2014, 23:15
Wrzuć sobie inny kursor w miejsce tej dłoni.
Wejdź do data innego moda tam będzie katalog cursors i sobie wgraj inny kursor.

Chyba, zę masz tylko Bellum i kampanie z oryginału to nie będziesz miał tego co napisałem.

draxidox
18-08-2014, 23:23
Wrzuć sobie inny kursor w miejsce tej dłoni.
Wejdź do data innego moda tam będzie katalog cursors i sobie wgraj inny kursor.

Chyba, zę masz tylko Bellum i kampanie z oryginału to nie będziesz miał tego co napisałem.

Wywaliłem folder cursors z tego moda i wgrałem ten z podstawki, jest miodzio, tym bardziej zacząłem kompanie polski, pierwszy raz grając bez kodów, aha i jeszcze jedno tylko pytanie, czym różnią się te wszystkie kompanie od siebie? Feudalna, full i tak dalej.

Araven
18-08-2014, 23:29
Kolego to ogromny mod, ma ponad 200 stron postów.
Są Poradniki do moda i moje i zwłaszcza od Szymczak69, poczytaj, a wszystko się dowiesz.

Jak pograsz nieco, ew. zainstaluj Megasubmoda V z Romanoi 3.0 najlepiej.

Lepiej było nadpisać kursory niż wywalić, oby Ci żadnego nie zabrakło, większość kursorów z Bellum jest fajna, poza tym z dłonią.

Piter
19-08-2014, 09:59
Mam nadzieje ;).

a AI bitewne jakie masz? Pare zapisów z niego też ma wpływ na AI w kampanii.

draxidox
19-08-2014, 10:43
Czy megasubmod V, którego teraz pobieram, będzie jakoś kolidował z http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?5621-Bellum-Crucis-6-0-6-3-PiterAI-3-7-%28sztuczna-inteligencja%29 ?. W chwili obecnej przegrałem 15 tur i żadnych wojen czy sojuszy między innymi państwami nie zobaczyłem..

Piter
19-08-2014, 10:48
Czy megasubmod V, którego teraz pobieram, będzie jakoś kolidował z http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?5621-Bellum-Crucis-6-0-6-3-PiterAI-3-7-%28sztuczna-inteligencja%29 ?. W chwili obecnej przegrałem 15 tur i żadnych wojen czy sojuszy między innymi państwami nie zobaczyłem..

Jesteś pewien, że dobrze wgrałeś?

Nie będzie, bo megasubmod zawiera też tego submoda.

Araven
19-08-2014, 10:50
Usuń map.rwm ręcznie z kampanii Full i Light. Spokojnie zaczną walczyć.

draxidox
19-08-2014, 11:19
Jesteś pewien, że dobrze wgrałeś?

Nie będzie, bo megasubmod zawiera też tego submoda.

Nie wgrywałem tych modów jeszcze, megasubmod jest w trakcie pobierania, i się pytam zawczasu. Nawiązując do tego co napisałeś, ten megasubmod już zawiera ten dodatek na poprawę inteligencji?

Piter
19-08-2014, 11:22
Nie wgrywałem tych modów jeszcze, megasubmod jest w trakcie pobierania, i się pytam zawczasu. Nawiązując do tego co napisałeś, ten megasubmod już zawiera ten dodatek na poprawę inteligencji?

tak

Oryginalna sztuczna inteligencja też jest bardzo dobra, jedna z najlepszych w modach do medka ale jak chodzi o wojny to przez 30 pierwszych tur komputer jedynie podbija rebelie.

Araven
19-08-2014, 11:49
draxidox poczytaj poniższe poradniki. pograj z 2 tygodnie na oryginale, poznaj nieco moda i wtedy ew. wrzuć MegasubmodaV + Romanoi 3.0 z dodatkami.
http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?4876-PORADNIKI-do-6-3-oraz-INSTALOWANIE-Bellum-Crucis-6-1-i-6-2 (http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?4876-PORADNIKI-do-6-3-oraz-INSTALOWANIE-Bellum-Crucis-6-1-i-6-2)

Widzę, ze poradników nie czytałeś, bo w Bellum jest 30 tur nieagresji, nikt z nikim nie walczy. Rodzaje kampanii tez masz w poradnikach. Jak nie przeczytasz poradników, nie będziesz umiał grać, doświadczenia z podstawki Ci nie wystarczą.

draxidox
19-08-2014, 17:22
http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?4876-PORADNIKI-do-6-3-oraz-INSTALOWANIE-Bellum-Crucis-6-1-i-6-2
Przeleciałem ten temat już wczoraj, ominąłem info o instalacji, a poszedłem od razu do postów oznaczonych zielonych nagłówkami.

Gram już trochę i mam jeden problem, co generuje w "Dyplomacja/Trybuty" ujemne kwoty. W sensie co na to się składa. Często mam -500, -3000, a jak mi się poszczęści to 0. Nie wiem o co z tym chodzi.

Araven
19-08-2014, 17:36
Masz dalej napisane jak komp nalicza kary.
-2000 za każde oblężenie, minusy są za dodatkowe prowincje jakie zdobywasz.
-600 jest za pobyt twych wojsk na wrogiej ziemi

draxidox
19-08-2014, 17:38
Masz dalej napisane jak komp nalicza kary.
-2000 za każde oblężenie, minusy są za dodatkowe prowincje jakie zdobywasz.
-600 jest za pobyt twych wojsk na wrogiej ziemi

Czytałem tą notkę na początku, ale..
..ale w tym problem, że ja miałem wszystkie swoje wojska na swojej ziemi, dodatkowo w zamkach. Tylko dyplomatę, księdza lub kupca może miałem poza swoimi ziemiami, oni też się liczą?

Be6he6mo6th
19-08-2014, 17:59
Mnie trochę dziwi o co chodzi z utrzymaniem armii w kampani polskiej, wziąłem wszystko odsprzedałem na początek każdą jednostkę i tylko dowódzcy, możni i trzeba było 5 kafli za ture ściskali za żołd dla armii, ocb? Czyżby Ci generałowie tak mocno ssali kasę?

Araven
19-08-2014, 18:08
Na Megasubmodzie wojsko jest nieco droższe niż na oryginale, przeważnie. Ale i ma inne statystyki.

Poza darmowymi jednostkami utrzymuj jak najmniej wojska. Atakuj szturmem już w II turze jak zbudujesz machiny.
W I turze po zdobyciu miasta, nie powinno dać się nic budować, to nie jest bug, a efekt skryptu.

Jak co nieco podbijesz i rozbudujesz się gospodarczo, będzie Cię stać na więcej. Szkol dużo kupców i daleko ich wysyłaj, potrafią wiele zarobić.
Gromadź prawa handlowe też.

@Draxidox to mogą być kary za prowincje jakie zdobyłeś. Pograj trochę i wgraj Megasubmoda V, tam jest to poprawione mocno z finansami za prowincje przynajmniej, kary są dużo niższe.
Kupcy się nie liczą. Map.rwm z kampanii w jaką grasz usuń jak komp zaczyna wariować z liczeniem.

draxidox
19-08-2014, 20:04
Na Megasubmodzie wojsko jest nieco droższe niż na oryginale, przeważnie. Ale i ma inne statystyki.

Poza darmowymi jednostkami utrzymuj jak najmniej wojska. Atakuj szturmem już w II turze jak zbudujesz machiny.
W I turze po zdobyciu miasta, nie powinno dać się nic budować, to nie jest bug, a efekt skryptu.

Jak co nieco podbijesz i rozbudujesz się gospodarczo, będzie Cię stać na więcej. Szkol dużo kupców i daleko ich wysyłaj, potrafią wiele zarobić.
Gromadź prawa handlowe też.

@Draxidox to mogą być kary za prowincje jakie zdobyłeś. Pograj trochę i wgraj Megasubmoda V, tam jest to poprawione mocno z finansami za prowincje przynajmniej, kary są dużo niższe.
Kupcy się nie liczą. Map.rwm z kampanii w jaką grasz usuń jak komp zaczyna wariować z liczeniem.

Heh, jedno co mogę powiedzieć, WOW.
Przebrnąłem dzisiaj przez te magiczne 30 tur, wszystko pięknie, aż nagle wszyscy zaczynają atakować. Niemcy z zachodu, Węgrzy z południa : D. Takiego obrotu sprawy się zupełnie nie spodziewałem. Takie coś, kiedyś podstawce Medieval'a 2 było po prostu nie do pomyślenia, ogromnie mnie to cieszy i napawa ochotą grania w ten mod, teraz już od nowa ucząc się błędach.
Megasubmod'a nie wgrywałem jeszcze, pogram bez niego, bo naprawdę ten sam Bellum crucis może być okej.
Jestem pod ogromnym wrażeniem.

Ostatnie już chyba pytanie, dlaczego tutaj https://www.youtube.com/watch?v=mGh8UBC6sdw w BC 6.3 jest dostępny Szczecin, a ja go nie mam.

Araven
19-08-2014, 20:37
Ja go nie masz, przecież Szczecin jest na mapie. I Polska go ma od początku.
Dobrze robisz pograj na oryginale, jak soe podszkolisz to czas na Megasubmoda V ew. ma około 2200 pobrań, a to o czymś świadczy.

draxidox
19-08-2014, 21:16
No u mnie jest inaczej. Na początku mam 4 miasta jak Płock, Gniezno, Kraków i Wrocław. Szczecin jest pod kontrolą Rebeliantów, dodatkowo od samego początku do walki o niego wpieprzają się Duńczycy czy Norwedzy ;/
http://i.imgur.com/7X33XJG.jpg

Araven
19-08-2014, 21:18
Racja. Na czystym Bellum Szczecin jest zbuntowany. Na Megasubmodzie zaś należy do Polski.

draxidox
19-08-2014, 21:23
Racja. Na czystym Bellum Szczecin jest zbuntowany. Na Megasubmodzie zaś należy do Polski.
No to już trudno, po tej kampanii zainstaluje Megasubmod'a, pewnie to szybko nastąpi, dzięki za wszelką pomoc. Jestem naprawdę zdziwiony supportem na tym forum dotyczącym serii Total War, na forach do innych gier na odpowiedź czekałbym zapewne kilka dni, a w międzyczasie wyłapał procenty na forum..

Be6he6mo6th
20-08-2014, 10:00
No to już trudno, po tej kampanii zainstaluje Megasubmod'a, pewnie to szybko nastąpi, dzięki za wszelką pomoc. Jestem naprawdę zdziwiony supportem na tym forum dotyczącym serii Total War, na forach do innych gier na odpowiedź czekałbym zapewne kilka dni, a w międzyczasie wyłapał procenty na forum..
Wszystko prawda. Wydaje mnie się, że Araven to noł lajf

edytowane 15:03
Chciałbym zgłosić buga. przy rejonie finlandii południowej jest twierdza Odo, to jest obok państwa nowegogrodu. No i w 115 turze, gdy polakami odbijam od nowegrodu tę twierdze to robi się bug w momencie gdy, chcę walczyć bezpośrednio w bitwie i przy wyborze "czekaj" lub "rozpocznij rozstawianie " to gdy klikam te drugie, wywala automatiko na pulpit z bugiem, powtarzałem 3x i 3x pod rząd tak samo wywaliło, próbowałem kliknąć też "czekaj" najpierw, a następnie rozpocznij rozstawianie i to samo. Na szczęście gdy używam "szybkiej walki" bug zostaje ominięty, ale tak czy inaczej zgłaszam, może ktoś to naprawi, albo może ktoś mądry powie co ja zje.. (siema Araven xD ) zepsułem :D ?

I po co te docinki? I to dodatkowo w stronę jednego z najbardziej pomocnych użytkowników na forum? Nie obchodzi mnie czy to żart, czy cokolwiek innego, ostatni raz takie coś tu widzę - Lwie Serce

Wonsz
20-08-2014, 22:39
Kurczę, 140 tura, a mnie jedyną trudność sprawiają mi bunty wewnętrzne.Coś tam podbijają, jedynie mongołowie niszczą wszystko na swej drodzę.

Araven
21-08-2014, 08:49
@Be6he6mo6t (http://forum.totalwar.org.pl/member.php?6852-Be6he6mo6th)h Jak w jakimś miejscu nie da rady rozegrać bitwy ręcznie, to rób ją z automatu - jak usuwanie map.rwm i kilka prób nic nie dało.
Lepiej niż obecnie, to raczej nie będzie.

rzymianin
21-08-2014, 12:06
Też miałem identyczny błąd tzn. wywala przy kliknięciu "Rozpocznij" już we wczytanej bitwie z rebeliantami. Też musiałem to ominąć automatem.

Wonsz
21-08-2014, 17:50
Wygląda na to , ze bug jakiś, bo też tak miałem, jak podbijałem Marsylię, żeby ją odsprzedać Francji.

Pancerniak
24-08-2014, 18:39
Witam, mam jedno pytanie w sprawie flot handlowych. Otóż posiadam już załadowany statek, jednak gra mówi mi, że muszę popłynąć z ładunkiem do portu w stolicy, jednak problemem jest to, że gram Polską, a moja stolica leży w głębi kraju (Kraków). Czy to więc oznacza, że muszę przenieść stolicę do Gdańska, lub innego nadmorskiego miasta, aby rozładunek mógł się odbyć?

sadam86
24-08-2014, 19:29
Temat już był wałkowany n razy, ale dobrze kombinujesz przenieś stolicę do Gdańska

Be6he6mo6th
26-08-2014, 16:49
Nie wiem co mam zrobić, od paru tur włączone miałem ekran panoramiczny i nie grałem żadnej bitwy, jak już doszło do mojej interwencji to przy ładowaniu bitwy, gra wywala do pulpitu, a czasem jak na mapie kampanii oddale obraz, to po bokach mam widok wody. Gdy tryb wyłączam w opcjach i wracam żeby sprawdzić to on jest wyłączony ale gdy odpalam grę i ładuje tamtą bitwę to mnie wywala, potem znowu odpalam grę i opcje i ten tryb nie wiem jakim cudem jest włączony za każdym razem gdy wywala do pulpitu, nie wiem jak to cofnąć. Próbowałem wywalać plik map.wrm. nic nie daje. Dodam, że to jakoś udało mi się odblokować gdy cofnełem w sejwach kilka tur, ale gdy doszedłem w okolice, tej w wktórej bug mnie łapał, to dalej to samo i w podobnym miejscu. Mam nadzieję, że ktoś zrozumie ten mój opisowy bełkot.

Wonsz
26-08-2014, 17:09
Gdy wywala cię do pulpitu, zmiany w opcjach, które dokonałeś podczas "sesji" nie zapisują się, wyjdź w normalny sposób, wtedy zmiany się zapiszą. Tak przynajmniej zauważyłem.

Be6he6mo6th
26-08-2014, 17:31
Gdy wywala cię do pulpitu, zmiany w opcjach, które dokonałeś podczas "sesji" nie zapisują się, wyjdź w normalny sposób, wtedy zmiany się zapiszą. Tak przynajmniej zauważyłem.
Pomogło, odznaczyło na stałe, jednakże dalej ten sam błąd gdy ładuje bitwe to wywala mnie do pulpitu obojętnie jaki sejw odpalę i którą bitwę rozegram, jedynie co to z nowej kampanii mogę bitwy grać zauważyłem ;/ a u polaków 180 tura mam kijów, wiedeń, nowogród, i prawie krym

Edytowane o 18:35
No ja zupełnie nie rozumiem, odpaliłem sejwa 20 tur wstecz i działa, odpaliłem sejwa 6 tur wstecz jedna bitwa odpaliła, ale gdy odpaliłem inną (jedną z tych których wcześniej sprawdzałem i wywalało) w tej samej turze to wywaliło...

Araven
26-08-2014, 17:36
Zmieniałeś coś w jakichś plikach? Nie chodzi mi o ustawienia grafiki.
Tak zawile piszesz, że nie bardzo wiem o co Ci chodzi.

Be6he6mo6th
26-08-2014, 17:38
No próbowałem jedynie wywalić plik map.wrm bo cały czas był ten bug, myślałem, że to coś pomoże, ale tak to nic więcej nie robiłem, tylko sejwy sejwy sejwy i grałem.
W plikach nie grzebałem, tylko w opcjach graficznych zaznaczyłem opcje "panoramiczny" i zagrałem pare tur, po czym odpaliłem bitwę bo musiałem interweniować i od tego czasu mam problem, nie mogę włączać bitew.

Araven
26-08-2014, 18:17
Wejdź do pliku BellumCrucis6 Plik CFG i zobacz jak wyglądają opcje video, ja mam jak niżej:

[video]
show_banners = 0
no_background_fmv = 1
movies = 1
windowed = 0
# widescreen = 0
# grass_distance = 9000

Też mam ustawiony ekran panoramiczny. Zmiany opcji graficznych to można w tym pliku robić.

Be6he6mo6th
26-08-2014, 18:57
[video]
show_banners = 1
no_background_fmv = 1
movies = 1
windowed = 0
# widescreen = 0
# grass_distance = 9000

Ja mam tak

Edytowane 19:59
przestawiłem show_banners = 0 tak jak Ty masz, i dalej to samo przy odpaleniu bitwy

Araven
26-08-2014, 19:05
Nie możesz rozegrać żadnej bitwy, czy tylko jakiejś konkretnej bitwy w polu?
Własną bitwę możesz jakąś? Może coś ustawiłeś w opcjach czego nie obsługuje Twój monitor, albo karta.

Be6he6mo6th
26-08-2014, 19:29
Nie wiem czy rozwiązałem tylko tymczasowo problem, ale już działa, po prostu jakoś przebrnąłem przez 180 turę szybkimi bitwami i w następnej już nagle zaczeło działać, ale ten mod jest conajmniej dziwny.. Wcześniej nie mogłem w tamtej turze ani jednej rozegrać bitwy, i wcześniej również jak cofałem się w sejwach, dopiero jak cofnełem o 20 tur to ruszyło coś, a potem jak wróciłem w te same miejsce to tak samo. Nic w opcjach nie przestawiałem oprócz tego ekranu panormicznego.

Araven
26-08-2014, 19:49
Odbierz PW, jakie Ci wysłałem i radzę się zastosować do rady.
Przy prawidłowej instalacji, działa dobrze. Ma pewne bugi, ale rzadko są krytyczne, czyli powodujące niemożność ich ominięcia i kontynuowania kampanii na danym savie.
Z Megasubmodem V + Romanoi 3.1 to najlepszy mod w jakiego grałem.

Lwie Serce
26-08-2014, 20:29
Potwierdzam słowa Aravena - mod nie mający sobie równych w rubryce "średniowiecze" :)

buubmok
29-08-2014, 16:57
Witam. Mam problem w kampanii pełnej Bellum Crusis 6.3 z megasubmodem. Problem dotyczy zamku Eskisehir (Dorylaion). W kampanii Bizancjum zamek atakowany jest przez Turków i gre wywala do pulpitu. Nie mam jednak ochoty obstawiać każdej drogi do tego zamku obawiając się ataku i grać dalej w strachu. Pełen złości zacząłem kampanie Gruzją (usunąłem map.rwm wcześniej). Od samego początku wiedziałem, że może będę miał problem z tym zamkiem i faktycznie znowu wywalało gdy atakowałem. Postanowiłem grać dalej i próbować kupić ten zamek. Nie mogłem trzymać dobrych stosunków z Turkami gdyż toczyłem wojnę z abbasydami. Turkowie nie chcieli sprzedać ani wymienic zamku. 3 osady za ten zamek dawałem i nie brali! Mimo tego grałem dalej i teraz ten zamek jest stolicą Turków, moich lenników. W środku mojego panstwa. Tak mnie to wkurza... Nie wie ktoś jak to naprawić? Chętnie zagrałbym sobie Bizancjum i Turcją ale ten irytujący bug nie pozwala na to. Co do innych problemów. Nigdy takich nie miałem. Wszystko chodziło gładko. No może jedynie we własnych bitwach. Coś jest problem z ciężką jazdą Mongołów. Gra lubi wywalić do pulpitu lub nie. Tak 50% szans. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

Araven
29-08-2014, 17:07
Witaj.
To nie żaden bug, dla Turków i Bizancjum to 1 z prowincji jakie muszą posiadać by wygrać grę. To, ze nie chcą się zamienić za kilka innych prowincji, nie oznacza buga, to ważny strategicznie zamek.

U Mongołów nic nie było zmieniane w jednostkach, są jak w oryginale Bellum. Nie klikaj za szybko w bitwach i nie wydaj na raz rozkazów kilku jednostkom. Najnowsze sterowniki grafiki, i ew. obniżenie skali jednostek czy opcji graficznych pomaga często.

buubmok
29-08-2014, 17:30
Witaj.
To nie żaden bug, dla Turków i Bizancjum to 1 z prowincji jakie muszą posiadać by wygrać grę. To, ze nie chcą się zamienić za kilka innych prowincji, nie oznacza buga, to ważny strategicznie zamek.

U Mongołów nic nie było zmieniane w jednostkach, są jak w oryginale Bellum. Nie klikaj za szybko w bitwach i nie wydaj na raz rozkazów kilku jednostkom. Najnowsze sterowniki grafiki, i ew. obniżenie skali jednostek czy opcji graficznych pomaga często.

Chodzi o to, że grę wywala do pulpitu za każdym razem gdy ktoś atakuje ten zamek. Sprawdzałem na Bizancjum, Gruzji i Turkach. Nieważne czy się broni czy atakuje. Wnerwiający bug, szczególnie, że ten zamek jest ważny jak sam powiedziałeś.

sadam86
29-08-2014, 18:02
A atakujesz go z machinami w 1 turze?
Rozgrywkę z automatu też wywala?

Araven
29-08-2014, 18:35
Kiedyś miałem bug na tej prowincji, ale przed Megasubmodem V, ale tylko jak ja ją zdobywałem, jak ai ją zdobywało od innej nacji było ok. Chyba kupiłem czy zamieniłem, w końcu. Albo rozwaliłem Seldżuków i grałem dalej.
Usuwaj ten map.rwm może się uda.

Gruzja i Bizancjum są super zwłaszcza na submodzie Romanoi 3.1 Exara i HellVarda.

buubmok
29-08-2014, 19:01
A atakujesz go z machinami w 1 turze?
Rozgrywkę z automatu też wywala?

Nie moge sprawdzic czy z automatu działa bo od razu po kliknieciu rozkazu atak na zamek wywala. Zrobiłem defragmentacje i usunalem map.rmw znowu. Teraz gdy gram Turcją i atakuje zamek pod nazwą Dorylaion nie wywala. Na moim zapisie kampanii Gruzji niestety nadal wywala. Trudno gram dalej;) z niebieską plamką wśród morza różu. Pogram jeszcze chwile Bizancjum i sprawdze czy jak mi zaatakuja ten zamek to wywali. Być może problem jest z zamkiem gdy nazywa się Eskisehir. Ja się na tym kompletnie nie znam

Araven
29-08-2014, 19:15
Hm, możesz mieć racje z tą nazwą. Może jest jakiś błąd w skrypcie od zmiany nazw prowincji. Kiedyś to sprawdzę. Teraz czasu nie mam. Na ile sobie przypominam bug był rzeczywiście jak Turcy nim władali.

Ew. spróbuj kiedyś Forced Diplomacy z tego linku: http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?10389-Forced-Diplomacy
Ale to raczej wymaga nowej kampanii, ale możesz spróbować i teraz ale zrób kopię podmienianych plików. Możesz wymusić pokojowe przekazanie tej prowincji.

Jolly
29-08-2014, 19:38
Witam kulturalnie.Otóż chciałbym się spytać zacnych użytkowników o podanie tytułu piosenki z menu moda.Nigdzie nie mogę jej znaleść a wpadła w ucho oj wpadła :D

HellVard
29-08-2014, 21:54
O ile się nie mylę, jest to fragment ścieżki dźwiękowej autorstwa Hansa Zimmera z filmu "Król Artur".

Be6he6mo6th
29-08-2014, 23:15
Lipa jak turkowie zrobili stolicę w siedzibie wywalanego regionu. Jednakże ja polecam wykupywanie osad pod takimi warunkami 1. musisz mieć stosunki dyplomatyczne na niezłym poziomie z frakcją tzn 7 i w górę. 2. Zaoferuj 500000 kasy to się zgodzą wtedy. U mnie zawsze się zgadzają. Ja to bym spróbował dać dla innego państwa np anglii czy kto tam przeżył i jest mocny 4 regiony dookoła tej osady w zamian za to, że zaatakują tych turków, i w ten sposób pozbędziesz się raka, a od innej frakcji, wykupisz bez problemu tamten gówniany region i wybijesz reszte tych oddanych.

Araven wracając do moich bugów to podejrzewam, że to może chodzić o jakąś polską piechotę, bo jak walczę samą jazdą z mongołami to jeszcze ani razu nie miałem wyjścia do pulpitu, a może przeczekałem buga?

sadam86
30-08-2014, 11:26
Buubmok jeśli to ostatnia turecka prowincja to spróbuj zabójcami wybić wszystkich tureckich możny wtedy się zbuntuje i może będzie bez buga, albo zrób oblężenie i czekaj aż osada sama padnie.

buubmok
30-08-2014, 11:44
Lipa jak turkowie zrobili stolicę w siedzibie wywalanego regionu. Jednakże ja polecam wykupywanie osad pod takimi warunkami 1. musisz mieć stosunki dyplomatyczne na niezłym poziomie z frakcją tzn 7 i w górę. 2. Zaoferuj 500000 kasy to się zgodzą wtedy. U mnie zawsze się zgadzają. Ja to bym spróbował dać dla innego państwa np anglii czy kto tam przeżył i jest mocny 4 regiony dookoła tej osady w zamian za to, że zaatakują tych turków, i w ten sposób pozbędziesz się raka, a od innej frakcji, wykupisz bez problemu tamten gówniany region i wybijesz reszte tych oddanych.

Araven wracając do moich bugów to podejrzewam, że to może chodzić o jakąś polską piechotę, bo jak walczę samą jazdą z mongołami to jeszcze ani razu nie miałem wyjścia do pulpitu, a może przeczekałem buga?

Z bólem serca wczytałem wcześniejszy zapis gdzie jestem w środku wojny z Turkami. Najlepszym dyplomatą przekupiłem ten zamek. za 150 tys pieniążków. Fajnie, że się udało bo w zwykłej dyplomacji nie chcieli go oddać. Nie mam kasy, ale mogę ruszać dalej. No i tu mam pytanie. Jakim cudem ty masz 500 tysiecy? Ledwo te 150 uzbierałem a prawie nie miałem wojska na utrzymaniu. Połowa Turcji, Gruzja i tereny Abbasydów są moje i gdy utrzymuje w miarę 2 pełne armie inwazyjne to zysku prawie nie ma. Do tego gdy zacząłem Bizancjum to około 14 tury zaatakowali mnie Turcy. Nie powinno być 30 tur nieagresji? Instalowałem megasubmoda V i bellum crusis 6.3. Czegoś mi brakuje? Zyski też chyba za małe. Chociaz nie moge znalezc tego moneyscriptu. Pozdrawiam

Buubmok jeśli to ostatnia turecka prowincja to spróbuj zabójcami wybić wszystkich tureckich możny wtedy się zbuntuje i może będzie bez buga, albo zrób oblężenie i czekaj aż osada sama padnie.

Nie zrozumiałeś. Nie można przeprowadzić oblęzenia czy szturmu. Po prostu klikając na to miasto z rozkazem ataku, po momencie dojścia wojska do zamku wywala do pulpitu. Już ktoś o tym pisał w tym temacie więc nie jestem pierwszy. Irytujące ;P Dzięki za odpowiedzi;)

Be6he6mo6th
30-08-2014, 12:14
Fajnie, że się udało bo w zwykłej dyplomacji nie chcieli go oddać.
JAk to w zwykłej, co uważasz za zwykłą dyplomacje?

Jakim cudem ty masz 500 tysiecy?
Ha no wiesz, ja gram w ten sposób, że podbite osady daje na minimum podatku i błyskawicznie się rozmnażają w nich ludzie co mi b.szybko daje cytadele i wielkie miasta, więc i więcej generujących pieniądze budynków i więcej mieszkańców do płacenia podatków i wtedy daje na maksa podatek jak już miasto w pełni rozwinięte. To raz, a dwa to nie trzymam woja nigdy tyle ile zarabiam pieniędzy, tylko trzymam dobre stosunki z innymi państwami przekupując ich np po tysiąc golda polakami przekupywałem przez 100 pierwszych tur niemcy i węgry, raz może na 10 tur trzeba było bulnąć kasą i jak masz 8/10 i wyżej stosunki dyplomatyczne to nigdy Cie nie zaatakują, to wychodziło tak że musiałem płacić co 10 tur tysiaka i miałem zachód z głowy, a teraz jest 300 tura i mam calutki wschód aż po bołgar i po gruzje, zaraz zrobię inwazje na turcje od strony gruzji. Zachodnia granica kończy się tak jak normalnie + karpaty, dalej krym no i tak wygląda na razie moje państewko : D, trochę się obijam bo nie robię multum woja żeby wszystkich wykosić tylko się bawie w wybijanie najlepszymi "rycerstwo) buntowników na moim terenie i zbieranie szlachte pieszą do garnizonów na full w każdą granicę państwa. NO i mam wydatków co turę aktualnie 151.591, a dochodu 229.812, aktualnie mam kasy 1761.257. Ty wiesz, z tym oferowanie 500.000 golda to się pomyliłem o jedno zero tak mnie się wydaje, chodziło mi o 50.000 golda. A oprócz tego sposóbu co ja zaprezentowałem, to polecam robić na początek, co Araven mówił kilka postów wcześniej, wysyłać kupców daleko hen i robić ich na masę i wciskać w najlepsze miejsca aktualnie utarg z moich kupców wynosi 50.000 około, i zawierać umowy handlowe ze wszystkimi państwami.

buubmok
30-08-2014, 12:34
JAk to w zwykłej, co uważasz za zwykłą dyplomacje?

Ha no wiesz, ja gram w ten sposób, że podbite osady daje na minimum podatku i błyskawicznie się rozmnażają w nich ludzie co mi b.szybko daje cytadele i wielkie miasta, więc i więcej generujących pieniądze budynków i więcej mieszkańców do płacenia podatków i wtedy daje na maksa podatek jak już miasto w pełni rozwinięte. To raz, a dwa to nie trzymam woja nigdy tyle ile zarabiam pieniędzy, tylko trzymam dobre stosunki z innymi państwami przekupując ich np po tysiąc golda polakami przekupywałem przez 100 pierwszych tur niemcy i węgry, raz może na 10 tur trzeba było bulnąć kasą i jak masz 8/10 i wyżej stosunki dyplomatyczne to nigdy Cie nie zaatakują, to wychodziło tak że musiałem płacić co 10 tur tysiaka i miałem zachód z głowy, a teraz jest 300 tura i mam calutki wschód aż po bołgar i po gruzje, zaraz zrobię inwazje na turcje od strony gruzji. Zachodnia granica kończy się tak jak normalnie + karpaty, dalej krym no i tak wygląda na razie moje państewko : D, trochę się obijam bo nie robię multum woja żeby wszystkich wykosić tylko się bawie w wybijanie najlepszymi "rycerstwo) buntowników na moim terenie i zbieranie szlachte pieszą do garnizonów na full w każdą granicę państwa. NO i mam wydatków co turę aktualnie 151.591, a dochodu 229.812, aktualnie mam kasy 1761.257. Ty wiesz, z tym oferowanie 500.000 golda to się pomyliłem o jedno zero tak mnie się wydaje, chodziło mi o 50.000 golda. A oprócz tego sposóbu co ja zaprezentowałem, to polecam robić na początek, co Araven mówił kilka postów wcześniej, wysyłać kupców daleko hen i robić ich na masę i wciskać w najlepsze miejsca aktualnie utarg z moich kupców wynosi 50.000 około, i zawierać umowy handlowe ze wszystkimi państwami.

Zwykła czyli: oddanie ziemi z osada za 3 moje osady i 100 tysiecy - nie chcieli takiej oferty. A przekupienie za 150 uzywając: "zapłatę za wymówienie posłuszeństwa"
Znam zasade zarabiania;) Bo i troche czasu na serii Total War, spędziłem. Więc coś jest u mnie nie tak. Dyplomacje mam zrytą i nie działa te 30 tur nieagresji. Grając Francją i mając stosunki 9/10 z Niemcami zaatakowali mnie w kolejnej turze łamiąc sojusz. A liga lombardzka od 12 tury atakuje mój Lyon. Do tego oczywiście Anglia i nawet jak oddałem Papie Lyon to ciężko jest odeprzeć Niemców i Anglików w tak wczesnym etapie gry. Nie mogę znaleźć odpowiedniego tematu. Czy za te 30 tur nieagresji + poprawiona dyplomacje odpowiada Megasubmod? Grałem h/vh

Jolly
30-08-2014, 12:34
Ok,znalazłem dziękuje.

sadam86
30-08-2014, 12:47
Nie pamiętam dokładnie w megasubmodzie jest chyba 10 tur nieagresji. A masz zainstalowanego megasubmoda? W jakiej kolejności instalowałeś?

Araven
30-08-2014, 13:27
Buubmok
Nic nie masz zryte, w Megasubmodzie, jest ai Pitera, i dyplomacja działa zupełnie inaczej, niż na czystym Bellum, a piszecie o Megasubmodzie w temacie o czystym Bellum. :rolleyes:
Nieagresja trwa zaś maksymalnie 10 tur jak Sadam86 podał.

Link, dyskusja o Megasubmodzie: http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?7895-MEGASUBMOD-(Wino-Mietek77-Aramegil-Araven-Kam2150)

Piter
30-08-2014, 15:31
Zazwyczaj przy 9/10 i 10/10 komp nie powinien zdradzać ale na vh czasem coś się zbuguje i tak nie jest.

Paweł-K
01-09-2014, 14:42
Siemka :) Jak walczyć z taborami ? Artylerią i płonącymi strzałami ?

Lwie Serce
01-09-2014, 14:49
Ja liczyłem, że za pomocą taborów obronię się przed konnymi łucznikami, efekt? Szybko mi "rozstrzelali" te wozy, więc możesz próbować strzelcami :)

Wonsz
02-09-2014, 14:47
Zabić wóz... bezcenne :D.

Lwie Serce
02-09-2014, 15:23
No niestety, mechanika Medka nie pozwala na wybicie załogi wozu, trzeba zabić i jedno i drugie ;D

Keramex
08-09-2014, 22:14
Gram w Bellum dość długo i stwierdzam że jedna z najbardziej denerwujących rzeczy to zwiększone punkty życia dla Rycerstwa krzyżowców, tudzież specjalnych jednostek muzułmanów np: Joanici, Templariusze, Bożogrobcy, Lazaryci, Kawalerowie mieczowi, Asasyni itd. Z jakiej racji te jednostki są dużo silniejsze? Moim zdaniem lepiej byłoby podnieść im statystki o 1 bądź 2. Wiem że są to jednostki unikatowe, ale dla mnie za bardzo nieśmiertelne w stosunku do pozostałych.

Araven
08-09-2014, 22:44
Grasz na czystym Bellum czy Megasubmodzie?
Cóż możesz sobie zrobić kopię pliku expor_descr_unit i zedytować wybrane jednostki i ich statystyki.
Potem usuwasz map.rwm i nowa kampania i działa. Ale nie polecam, te jednostki są nieliczne i wolno się je rekrutuje.
Zakłócisz balans raczej.

Keramex
09-09-2014, 20:35
Gram na Megasubmodzie, rzeczywiście są dość ciężko dostępne. Póki co moja kampania jest fascynująca i nie zamierzam rozpoczynać nowej. Natomiast kolejną chętnie rozpocznę już po zmianach w pliku. Nie wydaje się wam że kwestia Hord Mongolskich nieco przesadzona? trochę ich za dużo:P Wiem że wielu graczy wymaga by gra była dużo trudniejsza, jednak chyba wielu graczy zgodzi się że trochę psuje to równowagę sił. Oczywiście najazdy mongolskie spowodowały że praktycznie żaden lud nie mógł się im przeciwstawić, jednak w grze oznacza to likwidacje danego państwa na amen. Grając Polską widziałem często że Nowogród lub Księstwo Włodzimiersko- Kijowskie są praktycznie bez szans i znikają z mapy, historycznie były wasalami i musiały płacić mongołom itd. Natomiast z mapy nie znikały. A Mongołowie mają taka armię i tyle kasy że....głowa boli i przyjemność z grania maleje. Więc tutaj chyba lepiej gdyby Mongołowie poważnie szkodzili a nie likwidowały poszczególne kraje, potem w grze lecą Węgry, Polska, Gruzja...

Mam także pytanie natury technicznej:

Mianowicie jakim programem wykonujecie Screeny? (posiadam windows 8) najlepiej by program mógł wykonywać wiele zrzutów podczas rozgrywki jeden po drugim. Pamiętam że był taki program Catcher, był prosty i rewelacyjny natomiast teraz już nie da się go pobrać.

Chciałbym się także poradzić o program do nagrywania video, zawsze chciałem spróbować nagrać let's playa z Bellum lub innego mod pod Medievall'a. Oraz czy potrzebny jest koniecznie mikrofon ? czy też taki wbudowany w laptop też przejdzie. Gdyby ktoś wiedział więcej na ten temat proszę o porady.

Araven
09-09-2014, 20:42
Obecnie są mocno osłabieni, kiedyś byli dużo silniejsi.
Sam możesz sobie ich osłabić. Megasubmod ma swój temat do dyskusji, tu jest temat o czystym Bellum. :cool:

Piter
09-09-2014, 20:49
Mikrofony wbudowane w laptopa mają fatalną jakość. Wątpię byś coś z nim nagrał.

Keramex
10-09-2014, 23:56
Panowie mam pytanie odnośnie jednostek. Gram polską i mam 1225 rok. Kiedy pojawią się Kopijnicy i Straż Berdyszowa? Bądź jakie budynki należy wybudować? (gram na Megasubmodzie)

Araven
11-09-2014, 08:32
Już niedawno Ci pisałem, to zły temat Megasubmoda ma własny temat: http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?7895-MEGASUBMOD-(Wino-Mietek77-Aramegil-Araven-Kam2150)
Tu piszemy o czystym Bellum bez submodów.
Straż berdyszowa chyba 1270 a kopijnicy 1280. Sprawdź w pliku export_descr_buildings są daty przy nazwach tych jednostek. Część nowych się pojawia 1230, niektóre 1240, są i takie co mocno po 1300 roku są dostępne

Be6he6mo6th
11-09-2014, 18:39
Czy komuś jeszcze wywalają jednostki polskie o nazwie "Pancerni" ? Po 1300 roku za każdym razem gdy mam choć jeden oddział w garnizonie to automatycznie podczas ładowania się bitwy zaliczam pulpit (buguje miałem na myśli), jestem już absolutnie pewien, że to chodzi o tą jazdę bo, odkąd zacząłem ich nie kupować to przez 100 tur ani jednego buga.

Araven
11-09-2014, 21:26
Sprawdź ta jednostkę we własnej bitwie kilka razy na różnych ulepszeniach czy wywali. I pisz tw temacie Megasubmoda, to temat o czystym Bellum.

Uwaga w tym temacie jest do pobrania nowe ai Pitera 3.8 do Megasubmoda i Bellum z 14.09.2014, poprawione sojusze i inne ulepszenia.
Link: http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?5621-Bellum-Crucis-6-0-6-3-PiterAI-3-7-(sztuczna-inteligencja)/page26

wafel
17-09-2014, 19:37
Panowie zainstalowałem BC 6.3, fix i megasubmoda, niestety nie odpala mi, pojawia sie tylko szybki komunikat w dosie którego nie jestem w stanie odczytac bo zaraz znika i tyle. Pomóżcie. Ps. gram na 7 i medka mam ze Steam

Lwie Serce
17-09-2014, 19:40
Wyłączyłeś UAC? Zainstalowałeś poza program files?

wafel
17-09-2014, 19:52
Wyłączylem UAC, ale zainstalowałem na D:Program Files/Steam/Steamapps/mods

W opisie instalacji nie było nic o instalowaniu poza Program files

Lwie Serce
17-09-2014, 20:11
Ale w przypadku Windows 7 to może pomóc. Jak nie...pomyślimy dalej.

wafel
17-09-2014, 20:25
Ok czyli mam zainstalować poza katalogiem Medievala ? bo nie za bardzo rozumiem gdzie instalować to BC??

Lwie Serce
17-09-2014, 20:41
Nie, po prostu poza Program Files :)
Podałeś lokalizację:
D/Program Files/Steam/Steamapps/mods
A zamiast tego:
D/Steam/Steamapps/mods

Może to pomoże.

EDIT: A czekaj...Ty masz na steam to nie wiem jak w tym wypadku, niech się ktoś wypowie co ogarnia to bo na zwykłej wersji to by dało radę...a nie wiem czy na steamowej.

wafel
17-09-2014, 20:42
Słuchajcie, zrobiłem taka sztuczkę i pomogło przeniosłem katalog kampanii Amerykańskiej (americas) na pulpit a w jej miejsce dałem BC i zmieniłem nazwę na americas. Działa mam tylko nadzieje że mi nie spieprzy to gry w przyszłości albo ze nie zacznie wywalać :D

wafel
17-09-2014, 21:00
Kur** tez zainstalowałem polskiego megasubmoda i wywala mnie zaraz po wczytaniu kampanii ! . Pomocy

wino
17-09-2014, 21:34
Jest wyraźnie napisane gdzie należy instalować Medievala i gdzie należy instalować Bellum. Jak masz z tym problem, to nikt Ci nie poradzi.

Araven
17-09-2014, 21:35
Odpisałem, na PW zajrzyj tutaj: http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?10083-Instalowanie-mod%C3%B3w-na-wersji-steam

Mam wersję z płytą. Nie mam Medka na steam. Tylko poradniki z linku wyżej mogą Ci coś pomóc i przeczytaj moje PW.

wafel
17-09-2014, 22:13
Ok Poradnik Steam pomógł teraz jeszcze tylko muszę rozwiązać problem z submodem do czyte BC chodzi bardzo fajnie

Wielkie dzięki jeżeli jeszcze ktoś będzie wiedział jak poradzić z sobie z wywalaniem gry po zainstalowaniu submoda niech da znać Ps. Wywalenie map_rvm z Full i light camp nie pomogło.

rzymianin
17-09-2014, 22:17
A na pewno instalujesz tego MEGASUBMODa w dobrej lokalizacji? Podczas instalacji końcówka musi być mods/BellumCrucis6/ w przeciwieństwie do instalki samego Bellum która wymaga jedynie końcówki mods/

wafel
18-09-2014, 00:00
Na pewno. Kilka razy reinstalowałem i zawsze do katalogu mods/BellumCrucis6/

Araven
18-09-2014, 08:31
Jaki masz system UAC wyłączone jak Win7
Ile ma instalator podaj wielkość ma mieć 530 556 KB

rafiwroc
20-09-2014, 11:59
Witam, jestem tu nowy, ale postaram się wszystko jak należy. Mój system operacyjny to windows.
Mam problem z modem bellum 6.3 - wcześniej zainstalowąłem podstawkę oraz dodatek kingdoms.
Ściągnąlem part 1, part 2, bugfixer; zainstalowałem według instrukcji (odpowiedni folder mods w mediewalu).
Wszystko pięknie ładnie, ale nie mam w folderze bellum pliku .bat. Cóż mam zrobić? Pomóżcie proszę i pozdrawiam.

wino
20-09-2014, 12:10
Jeśli zainstalowałeś prawidłowo to musisz mieć w katalogu BellumCrucis6 6 katalogów i 10 plików, w tym BellumCrucis6.bat

Jeśli tak nie masz, to znaczy, że źle zainstalowałeś.

rafiwroc
20-09-2014, 12:17
No fakt, mam w folderze BellumCrucis6 tylko trzy foldery i 10 plików (bez bat)
Pytanie co zrobiłem nie tak?

Araven
20-09-2014, 12:32
Przeczytaj post nr 1 uważnie i ze zrozumieniem.
Większość źle instalujących twierdzi, że tak instalowali wg instrukcji, tylko, że 99 na 100 z nich tylko tak uważa, bo instalowali wg. tego jak im się wydaje, że jest w Instrukcji - nie zaś ściśle wg. podanej instrukcji.

Może w którejś części albo bugfixerze nie podałeś właściwej ścieżki instalacji, to zainstalowało domyślnie.

rafiwroc
20-09-2014, 15:57
Ok Araven, ale powiedz kiedy ten plik bat powinien się ukazać? Czy po instalacji part1, 2 czy bugfixer go tworzy?

Araven
20-09-2014, 16:47
BellumCrucis6 plik wsadowy 1KB to jest plik bat. Sprawdź w katalogu moda, czy na pewno go nie masz.

Po instalacji II partu musi być, może i po I, ja instalowałem wg Instrukcji dośc dawno dopiero po instalacji Bugfixera odpaliłem moda.

Bellum 6.3 po instalacji z bugfixerem ma: 9.19 Gb na dysku i rozmiar 9.27 Gb u mnie. Ile masz?

rafiwroc
20-09-2014, 23:07
No to coś musi być z systemem, bo mój bellum tyle nie zajmuje, a "otrzymałem" go z dwóch miejsc. Co mam w takim razie zrobić? Mam Windows 7 ale wyłączyłem wszelki zapory, antywirusy, blokady i UAC (czy jakoś tak) a party odpalałem jako administrator. Poradzi ktoś? pozdro

Araven
21-09-2014, 00:08
Pobierz moda ponownie. Wiele razy pisałem jaki rozmiar ma part I i Part II i bugfixer, sprawdź czy masz tyle.
Instalując kolejno podajesz ścieżkę przy part I, part II i bugfixerze. Czyli 3 razy masz podać swoją ścieżkę jak w opisie instalacji. Ja mam taką: D:\Gry2\SEGA\Medieval II Total War\mods

Poczytaj nieco, jest masa podpowiedzi w tym temacie.

A w ogóle to najlepiej zainstaluj Bellum Crucis 7.0.

Dunkel
23-09-2014, 10:45
A ja mam pytanie jak poprawnie odinstalować 6.3. ;)
Najpierw bugfixer, potem po kolei party?

killerk
23-09-2014, 12:05
Araven chyba powyżej napisał - part I, part II i bugfixer, w tej kolejności. Ścieżkę też masz powyżej dobrze opisaną.

Araven
23-09-2014, 12:38
Powinie być plik unins coś tam.
Ew. jak nie ma usuń cały katalog z modem, raczej nie ingerował w pliki podstawki, najwyżej jakieś portrety dodało.

Dunkel
23-09-2014, 13:10
Właśnie miałem z tym problem... niby odinstalowało, a cały mod został, jak został, wyrzuciłem cały folder BC... potrzebowałem miejsca na siódemkę... zobaczymy, jak to będzie, mam nadzieję, że świeżynka nie będzie crashować.

Skeletoon
01-10-2014, 16:15
Wydaje mi się, że kusznicy i oszczepnicy nie mają zdolności przebijania pancerza? Wiem, że można to zmienić w export_descr unit jednak nie wiem jaką "frazę" wpisać do atrybutów jednostek by to śmigało.

Araven
01-10-2014, 16:27
Spróbuj atrybut ap. To nie działa na savy, trzeba usunąć map.rwm i nowa kampania konieczna zrób kopię pliku.
W BC 7.0 działa kampania hotseat, pytałeś o to.

Skeletoon
01-10-2014, 18:28
Podziękowania Araven:D

chart88
21-10-2014, 22:17
Panowie gdzieś wcześniej było pytanie ale do końca nikt tego nie wyjaśnił chce zbuntowac osadę jak to zrobic podrzegaczem. Mam wejść do osady i zostawić tam mojego podrzegacza na kilka tur czy wchodzić co turę ??? I czy jeszcze są jakieś dodatkowe uwarunkowania?

Araven
22-10-2014, 08:04
Raczej na kilka tur, poczytaj poradniki do Bellum są spolszczone przez Szymczak69 plus ew. moje krótkie.
Akurat zbuntować osady mi się nie udało (ale szczególnie nie próbowałem), to musi być główny szpieg frakcji.

sadam86
22-10-2014, 11:23
Z tym buntem jest ten problem, że AI dość szybko reaguje i jak podżegacz obniży zadowolenie to albo szkoli w mieście jednostki albo ściąga do niego armię i sytuacja wraca do stanu początkowego.

Paweł-K
22-10-2014, 12:06
Wydaje mi się, że kusznicy i oszczepnicy nie mają zdolności przebijania pancerza? Wiem, że można to zmienić w export_descr unit jednak nie wiem jaką "frazę" wpisać do atrybutów jednostek by to śmigało.

Skeletoonie :) A możesz udostępnić ten swój plik ze zmianami ? :)

chart88
22-10-2014, 13:36
No u to właśnie jest problem wysłałem Mojego Mistrza szpiegów do Iaski torg chciałem je zmienić na Chocim :) ale tak jak piszecie jak spadało zadowolenie do 80% to komp rekrutowal następne oddziały jak wycinalem Gienia z osady to jeszcze wiecej rekrutowal także jeszcze mi sie nie udało a siedział w osadzie chyba z 20 tur

Araven
22-10-2014, 13:59
Spróbuj równocześnie robić sabotaż zabójcami, uszkadzaj budynki od porządku publicznego i wojskowe. Może się uda. Bądź twardy. Szansa jest ale jak napisałem wyślij ze 2 lub 3 sabotażystów, ale nie głównego zabójcę bo ci zaraza wybuchnie i stracisz Mistrza szpiegów ew. Daj znać czy się udało.

chart88
22-10-2014, 20:46
Spróbuj równocześnie robić sabotaż zabójcami, uszkadzaj budynki od porządku publicznego i wojskowe. Może się uda. Bądź twardy. Szansa jest ale jak napisałem wyślij ze 2 lub 3 sabotażystów, ale nie głównego zabójcę bo ci zaraza wybuchnie i stracisz Mistrza szpiegów ew. Daj znać czy się udało.

To powiem tak wszystkie budynki w tej osadzie zniszczylem moimi zabójcami i lipa niestety spadało do 80 zaraz wracało jak był sam gienek w osadzie to go wykonczylem i spadło do 50 % ale po turze już dwa oddziały i powrót do normy lipa nie wiem jak to ogarnąć a nie chce wypowiadać polowcom wojny

Araven
22-10-2014, 21:25
Próbuj jeszcze kilka tur, może się uda. Przy 50% jest szansa jakaś.

Wonsz
21-02-2015, 14:59
Witam. Wie ktoś jak zmienić kulturę Polską z Stepowej na Zachodnio-Europejską? Chciałem zrobić Rusi fajne nowe ikonki, ale zapomniałem że Polska to ten sam krąg kulturowy (w BC). Mniejsza o to czy bliżej nam było historycznie do zachodu, po prostu chciałbym żeby Polska miała UI jak i budynki wyglądu Zachodniego.

sadam86
21-02-2015, 15:06
Zmiany dokonaj w pliku decsr_sm_factions w folderze data, zamień po prostu w linijce culture stepową na zachodnią

wino
21-02-2015, 19:23
No, Stepy Akermańskie, niostalgia Adama Mickiewicza za Polską, tak były takie czasy. Ale to nie znaczy, że Polska ma kulturę stepową :) Mamy wschodnioeuropejską ;)

Wonsz
21-02-2015, 21:45
Pomyłka :D. Ale i tak nie pasują mi te budynki ,które wkleiłem poza tym ten hełm w okienku rekrutacji + bojarzy.

Jolly
25-03-2015, 12:24
Witajcie szanowni starzy wyjadacze,otóż w Bellum crucis 6.3 (nie gram na nowszych wersjach bo ta ma kampanie lekką) w 31 turze grą Egiptem kampania zlagowała się całkowicie.To już nawet nie pokaz slajdów niby że da się ruszać ale grać się nie da.Zrestartowałem komp,odpaliłem ponownie,sprawdziłem inne kampanie i wywaliłem reszte modów nic nie pomogło.Araven-tak ty pomóż :)

sadam86
25-03-2015, 12:38
Taki problem już był raportowany czasem zdarza się nad wschodem Europy, czasem nad Egiptem, z tego co pamiętam nie dało się tego obejść.

Jolly
25-03-2015, 18:47
Eh,jeżeli widzieliście komentarz podczas crashu bellum crucisa,to wiecie co chce powiedzieć.

Araven
25-03-2015, 20:16
Grasz na Megasubmodzie V czy na czystym, submod Exara i Hellvarda masz?
Cofane savu, usuwanie map.rwm, włączanie toggle_fow na moment. Jak masz Megasubmoda V wgraj poprawki tekstowe jakie dałem w instalce Megasubmoda.

Rossoneri
31-03-2015, 10:32
Mam taki problem. Mam M2TW ze steama, więc do zainstalowania moda potrzebuje tego lunchera tak? Pobrałem go i nie moge za nic go włączyć. Grę odpalałem przynajmniej raz, jak podane jest w instrukcji, ale mimo to nie chce mi się ten luncher włączyć tylko wyskakuje komunikat: "you must instal and run M2TW and kingdoms before u start the tool". Mam win 8.1 64, nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. Ma ktoś jakiś pomysł?

sadam86
31-03-2015, 10:36
Odpaliłeś grę przed instalacją lunchera?

Rossoneri
31-03-2015, 10:48
Odpalałem i podstawkę i jakąś kampanie kingdoms.

Edit
Dodam, że zanim ogarnąłem, że do wersji gry ze steam potrzebuje lunchera, zainstalowałem mod normalnie, w odpowiednim folderze, oczywiście nawet się nie odpali.

sadam86
31-03-2015, 10:55
http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?10083-Instalowanie-mod%C3%B3w-na-wersji-steam tu masz w 1 poście co i jak, ścieżkę zmieniłeś, bo dla 64-bitowego zmiana konieczna

Rossoneri
31-03-2015, 13:28
Ciągle takie coś, przeinstalowałem już nawet steam i medka i nic...

Araven
31-03-2015, 14:57
Zajrzyj tutaj: http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?10083-Instalowanie-mod%C3%B3w-na-wersji-steam

Rossoneri
31-03-2015, 15:25
Ok, zainstalowałem metodą ze mianą nazwy folderu w mods. Działa, teraz poszperam do tego jakieś submody. Nie wiem co jeszcze do tego doinstalować. Na pewno spolszczenie, ale czy coś jeszcze warte jest uwagi? Aha i przepraszam za pomyłkę z tematem, instalowałem BC w wersji 7.0.

Araven
01-04-2015, 11:05
Poczytaj jest Megasubmod tez do BC 7.o i super spolszczenie

sadam86
16-04-2015, 11:07
darshil czy tak ciężko rozróżnić wątek czystego Bellum 6.3 od wątku megasubmoda? Przeniosłem Twoje posty do odpowiedniego działu

wino
16-04-2015, 15:22
Da, megasubmod robi to od dawna.

wino
16-04-2015, 18:42
BC 6.3 i megasubmod V?

Wrzuć printscreena.

wino
16-04-2015, 19:58
Nie wiem, ktoś tam herabmi i banerami zajmował, skoro tak zrobił to myślałem, że tak ma być. Na pewno i tak jest lepiej niż było, bo w BC były orły z obecnej RP.

sadam86
16-04-2015, 20:17
Tylko orzeł w koronie dla państwa to czasy dopiero Przemysła II czyli około 1295 roku.

redip
07-05-2015, 22:04
Jak zrobić mariaż z książniczką obcego państwa?
Znalazłem tutaj, że trzeba taką znaleźć i podejść dyplomatą, jednak w oknie dyplomacji nie mam opcji zaproponuj małżeństwo czy coś takiego.
A generał jest wolny.
Co trzeba zrobić?

sadam86
08-05-2015, 10:26
Księżniczkę obcego państwa możesz ożenić tylko z królem, lub dziedzicem. Jeśli obaj są żonaci mariaż nie jest możliwy.

sadam86
29-05-2015, 15:59
Przekaż ze świty "Dziedzic tronu" temu który ma zostać następcą. Ten któremu przekazujesz musi mieć mniej niż 8 ludzi w świcie, jeśli następca już jest wyznaczony, to wybrany przez Ciebie zostanie dziedzicem dopiero po zgonie poprzednika, no i nie zawsze przekazanie zadziała.

rybaxxx
08-06-2015, 15:17
Witam czy może ktoś uaktualnić linki do fixa do megasubmoda i do najnowszej wersji submoda romanoi.v3.1. pozdrawiam

Araven
12-06-2015, 08:44
Napisz w temacie Megasubmoda V, wstaw export_descr_unit z Megasubmoda V to zrobię fixa i wstawię. Co do Romanoi 3.1 to Exara dawno nie było, ew. napisz do niego PW.

William Wallace
17-08-2015, 11:41
Mam pewne pytanie do was. Gram w kampanie Light i wszystko ciekawie wygląda tylko dobija mnie brak pieniędzy a dokładnie to ze jak zdobywamy nowe miasta to wzrasta cenna podatku da się tego uniknąć lub skąd brać pieniądze aby móc zarabiać bo najczęściej tracę kase i wojsko i nie da się już nic poradzić.

sadam86
17-08-2015, 14:40
Można przez np. wgranie łagodniejszego money_scriptu, takowy jest w polskim megasubmodzie do BC 6.3

William Wallace
17-08-2015, 20:44
Już nieaktualne poszperałem po forum i usunąłem skrypt

Viking
08-09-2015, 02:21
Hej. Rozgrywam od jakiegoś czasu kampanie cesarstwem niemieckim, i mam taki śmieszny w sumie nic znaczący a jednak bardzo irytujący błąd. Po śmierć Barbarossy, jego następcom wyświetla się cecha ''oczekują na koronacje w Akwizgranie, niedaleko Kolonii'' wysyłam następce tronu w okolice Kolonii i nic się nie dzieje, event się nie uruchamia. Da się to naprawić? C zy może ja popełniam jakiś błąd, stawiam go w złym miejscu? Myślałem przez chwilę że w mieście musi być arcybiskup żeby koronacja się odbyła, niestety nie.

halunek
06-10-2015, 21:32
gdzie znajde jakis poradnik do tego moda o ktorym wczesniej wspominaliscie? niestety linki juz nie dzialaja

killerk
07-10-2015, 14:44
Viking - musisz umieścić następcę tronu na jedną turę w Kolonii.

Riddler
17-12-2015, 11:57
Witam!
Mam problem z pobraniem moda, gdyż deposit files coś szwankuje, a mianowicie nie zaczyna mi pobierać. Sprawdzałem na dwóch przeglądarkach i dalej nic. Można prosić o jakiś nowy link do obydwu części?
Wielkie dzięki :)

EDIT:
Okej, nie ma jednak tematu - znalazłem na chomikuj.

Wiktor
16-03-2017, 20:40
Czy ktoś z bardziej doświadczonych graczy mógłby podrzucić linka do manuala od Bellum? Pamiętam, że kiedyś go czytałem, ale od tamtej pory minęły jakieś 2 lub 3 lata...

Araven
16-03-2017, 21:01
Tutaj zajrzyj: http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?4876-PORADNIKI-do-6-3-oraz-INSTALOWANIE-Bellum-Crucis-6-1-i-6-2/page2

wino
16-03-2017, 21:05
A czemu tylko doświadczeni mogą dawać linka? :(

Proszę: http://www.mediafire.com/file/7ncvb0dacgc0msr/poradniki.zip (http://www.mediafire.com/file/7ncvb0dacgc0msr/poradniki.zip)

P.S. mógłby jakiś moderator zapodać do pierwszego posta :)

Wiktor
16-03-2017, 21:44
Dziękuję bardzo Panowie!

Niestety nie znam włoskiego :P

Będę walczył ze słownikiem, ale tak na szybko chciałbym zapytać ile w BC kosztuje utrzymanie przybocznych generała? Miałem ostatnio taki problem, że nigdy nie mogłem przewidzieć ile bizantów otrzymam na początku kolejki. Wszystko wskazywało na to, że zaoszczędzę cokolwiek, a okazywało się, że ktoś z rodzinki dorósł i nagle przez kilka kolejek byłem na minusie. Wydaje mi się, że to w związku z dojrzewaniem kolejnych generałów, ale nie jestem w 100% pewny.

Jak Wy radzicie sobie z planowaniem wydatków w tym modzie? Czy są jakieś szczególnie uciążliwe rzeczy na które powinienem zwracać uwagę planując budżet, o których mogę nie wiedzieć zaczynając przygodę z BC praktycznie od początku???

wino
16-03-2017, 22:00
Jakiego włoskiego? Do BC 6.3 jest manual po Polsku.

Wiktor
16-03-2017, 22:10
Sorry Wino, nie powinienem rozpakowywać plików po czwartym piwie :P

A co z planowaniem budżetu frakcji, masz jakieś ogólne rady?

wino
16-03-2017, 22:18
Ja grałem tylko w megasubmody, a tam jest inaczej niż w czystych Bellumach.

NiemiłosiernySamarytanin
17-03-2017, 15:51
@Wiktor
Tak szczerze to na jakieś 80% nie da się zaplanować budżetu w Bellum, bo jak sam wyżej napisałeś jakiś gienek dorośnie i wygeneruje koszt, inny generał dostanie negatywne cechy i spadną podatki z prowincji, ktoś zacznie plądrować szlak lub prowkę i już masz po sakiewce, więc do wydatków spokojnie na początku gry doliczaj 1-2k które mogą zniknąć, dalsze etapy to już tylko wzrost niespodziewanych wydatków.

Co do kosztu jednostki generalskiej to w karcie jednostki pisze ile kosztują.

Wiktor
18-03-2017, 10:47
@NiemiłosiernySamarytanin

Dzięki za zwrócenie uwagi na plądrowanie szlaków handlowych albo inne zmienne a nieprzewidywalne koszty.

Co natomiast powiecie o wyznaczaniu następcy tronu? Jak przekazać komuś z drzewa genealogicznego tytuł następcy?
Ps.: Proszę o tłumaczenie krok po kroku, tak jakbyście tłumaczyli et idiotae :-P

NiemiłosiernySamarytanin
18-03-2017, 11:00
Do nieprzewidywalnych strat można też doliczyć związane z zerwaniem umowy handlowej lub śmiercią/przejęciem naszego kupca, bo to też potrafi sporo uszczuplić dochód na następną turę.

Co do przekazania tytułu dziedzica to nie pamiętam czy była taka opcja w czystym Bellum 6.3, mi wydaje się że dodawał ją dopiero Megasubmod, ale mogę coś plątać. Odbywa się to poprzez przeciągnięcie ze świty Dziedzic tronu na innego generała, tylko pamiętaj że max ilość świty to 8, więc na generała z pełna świtą nie przeciągniesz Dziedzica.

Wiktor
19-03-2017, 19:12
Czy zdarzyło się wam w kampanii, że przez dłuższy czas nie wybrano żadnego papieża?
2095
Nie ma opcji żeby prosić o krucjatę itd. Czy jest sposób żeby jakoś wpłynąć na AI aby wrócić do "normalnego" stanu?

stachomacho
20-03-2017, 11:11
Dziwne. Wiem, że w Bellum 7.0 jest problem ze szkoleniem agentow przez AI, przez co, jeżeli gracz sam nie szkolił kapłanów, był problem z uzupełnianiem kolegium kardynalskiego - nie ma kardynałów to i papieża się nie wybierze. Tylko prawdę powiedziawszy nie przypominam sobie żeby w wersji 6.3 też były takie problemy. Szkoliłeś jakiś kapłanów? Jesteś w stanie sprawdzić czy są jacyś kardynałowie na mapie?

Wonsz
01-03-2019, 20:45
Fajnie widzieć, że forum z powrotem stoi, czapki z głów dla wszystkich ,którzy to sprawili, mam nadzieje, że powróci stara chwała total.war.orga :)

Ale do rzeczy, ma ktoś może inną opcje pobrania Bellum Crucis 6.3 niż DepositFiles? Cholerstwo ściąga w zawrotnym tępie 20kb/s no chyba że dokupimy premium.

Nezahualcoyotl
09-01-2022, 21:03
Zaktualizowany przez NiemiłosiernySamarytanin (https://forum.totalwar.org.pl/member.php?12087-Niemi%C5%82osiernySamarytanin) link do spolszczenia Bellum Crucis 6.3 :arrow:

https://drive.google.com/file/d/0B49R32gzhnXecGpqTXNXYXNsZGM/view?resourcekey=0-Eb7JPpBloL5dO1Pdj6mtCQ