Zobacz pełną wersję : Bellum Crucis 6.3 dyskusja ogólna!!!
Strony :
1
2
[
3]
4
5
6
7
8
9
10
Witam. Mam kilka pytań dotyczących BC 6.3 (jako osoba dość świeża, choć kilka kampanii rozegrałem)
1. Jak organizuje się bale, turnieje, sobory - kiedyś przypadkiem klikając na karcie Kardynała na lokalizacje (lupa) wyskoczyła mi wiadomość o zorganizowaniu soboru (czy synodu, wszystko jedno...). Jakie są wymagania, żeby zorganizować inne eventy?
2. Co trzeba zrobić, żeby dany kardynał otrzymał tytuł np. arcybiskup Canterbury, Gniezna?
3. Takie głupie pytanie w 6.3 komp nie robi autosavów, czy da się to jakoś przywrócić?
Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam.
1. Tylko kampanie pełne, poczytaj tu w poradnikach o kursach dla agentów viewtopic.php?f=367&t=8785 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8785) Generalnie w historycznej stolicy budujesz odpowiednie budynki by doszkalać agentów dla kupca III-ci poziom targu, dla księżniczek trybunał (corte), dla kapłanów III-ci poziom kościoła itd. Szczegóły w poradniku. Doszkalanie agentów i generałów jest super, ale nie wszyscy je stosują. ;)
2. Tu pewności nie mam, ale trzeba albo kapłan musi być tam wyszkolony znaczy np. w Gnieźnie, albo należy go tam skierować z innej prowincji. I raczej kardynał nie zostanie arcybiskupem bo kardynał stoji wyżej w hierarchii kościelnej od arcybiskupa.
3. W katalogu głównym Bellum jest plik o nazwie BellumCrucis - plik CFG otwórz go notatnikiem i zmień autosave = 0 na autosave = 1 Pozdrawiam.
Chciałem już kiedyś wstawić ten obrazek,ale zapomniałem,niektórzy już pewnie widzieli :D
To z mojej 1 kampanii,coś bardzo dziwnego 8-)
http://img651.imageshack.us/img651/9914/0000al.jpg
Bitwa rozegrana na automacie,ale i tak ciekawe prawda? :lol:
robercik8211
05-05-2012, 13:21
Może to cheat auto_win ? A pozatym, albo masz wszędzie szpiegów albo używasz kodu toggle_fow.
Nie to nie jest auto_win ;)
Tak w 37 turze miałem tylu szpiegów :lol:
hm, z tym kodem jest dużo łatwiej, komp Cię nigdy nie zaskoczy, zawsze wiesz gdzie jest dokładnie przeciwnik i tak komp jest głupi, a co dopiero Ci będzie łatwo jak z tym kodem będziesz grał :P Ale jak kto co lubi ;)
To była moja 1 kampania,nie znałem nawet położenia prowincji,poza tym chciałem zobaczyć jak komp zajmuje rebelie itp :)
K A M 2150
07-05-2012, 17:29
Hmm, po dosyć długim rozbracie z BC powróciłem do tego moda, żeby zobaczyć co tam nowego dodano. Mam mieszanie uczucia. Podoba mi się nowa nacja, także poprawiono trochę kraje już istniejące. Gorzej sprawa ma się ze statystykami jednostek. O ile bardzo cieszę się z osłabienia oszczepników (Jineci wcześniej wycinali mi nawet łuczników na murach!) to reszta statów poszła w dziwną stronę. Obecnie Polska ma jedną z najsłabszych kawalerii w grze, wzmocniono tylko polskich halabardników, chociaż nie wiem za co oni mają te 10 pancerza. Od Polski potężniejszą jazdę mają nawet Skandynawowie, baa, oni chyba mają nawet najlepszą jazdę, nie dość że wysoki atak i obrona to jeszcze nawet tacy konni huskarle z toporami mają bonus do walki z jazdą, że o skuteczności przeciwko pancerzom nie wspomnę. Chyba trzeba będzie się trochę pobawić ze statystykami. Na spory minus zasługuje także brak stabilności, BC 6.2 praktycznie nigdy mi nie crashowało, natomiast 6.3 crashuje w trakcie bitwy, po bitwie, w trakcie tury, w trakcie oglądania mapy....
Co nie zmienia faktu, że to dalej super mod i mimo narzekania świetnie się w niego pocina :D
Witam. Nie odczuwam slabości polskich wojsk w szczeglności jazdy w boju. Ctd praktycznie nie mam. :mrgreen:
K A M 2150
07-05-2012, 22:28
Wiadomo, jak się samemu dowodzi to nawet milicja wymiata, ale najlepsza jazda polski ma 23 obrony, podczas gdy elity innych nacji w przedziale od 26 do 28. Zresztą wystarczy popatrzeć na jednostki Danii, gdzie są aż dwa oddziały jazdy, Jarlowie 25 lub 26 obrony i kapłani wojny, 27 obrony, którzy nie dość że są skuteczni przeciwko pancerzom to jeszcze mają bonus do walki z jazdą. I jeszcze Dania przy wyborze nacji ma dopisek - brak dobrej ciężkiej jazdy xD Polscy rycerze mają na sobie zbroje płytowe, ale ich bonus za pancerz to tylko 7, a ta nasza elitarna jazda ma 9 za pancerz. Wartość ataku, czy szarży także niższa u polskiej jazdy w porównaniu do elit innych nacji. Zmienienie tego w plikach tekstowych to tylko krótka chwila roboty, ale jak ktoś spoza naszego kraju sobie tego moda zainstaluje i obejrzy jednostki Polski to raczej nie zachęcą go do grania ; )
Tylko, że ja gram bitwy głównie na automacie, czasem ręcznie i Polska całkiem dobrze sobie radzi, statystyki jednostek w 6.3 są na ile się orientuję wzorowane na submodzie jaki był zrobiony do 6.2. Ogólnie 6.3 jest wg mnie bardzo dobrze zbalansowany i ekonomicznie i co do siły jednostek, ale jak Ci nie odpowidają zawsze możesz je zmodyfikowac jak masz czas i pomysł. Jak skończysz to sie ew. pochwal wynikami, chętnie wypróbuję. Pozdrawiam.
K A M 2150
08-05-2012, 22:46
W porównaniu do poprzedniej wersji to faktycznie balans się poprawił, ale też w niektórych miejscach uległ pogorszeniu ; P Zobaczę to i owo to może wrzucę zmienione pliki, główne moje zastrzeżenia są kierowane do jednostek polski (jazda mogłaby być mocniejsza, polscy halabardnicy słabsi), jazdy skandynawskiej oraz ogólnie jednostek z bonusem do przebijania pancerzy. Aby te ostatnie nie były za mocne powinny mieć właśnie niższy atak od mieczników ze względu na przewagę jaką daję skuteczność przeciwko pancerzom. Taka piechota wenecka ma jednoręczne młoty i nadziaki, a ich atak to aż 14, czyli jak u wielu jednostek z bronią dwuręczną. Przegięciem jest tak jak wcześniej pisałem jazda skandynawska, która ma bardzo wysoką obronę, atak, morale, do tego skuteczność przeciwko jeździe i pancerzom.
EDIT: Skończyłem robić mały rebalans, w sumie ruszyłem tylko jazdę polską i skandynawską, resztę tak pobieżnie z braku czasu. Trochę zmieniła się kolejność jednostek w Polsce, Chorągiew Piastowska spadłą niżej w hierarchii i teraz rolę elity przejęli Polscy Rycerze, których przesiadłem na konie opancerzone w ladry, z gotyckimi lub kopijnikami raczej dalej przegrają, ale stali się o wiele silniejsi oraz nowy wygląd dodaje im sporo do uroku :D Jazda skandynawska została osłabiona, staty poszły im mocno w dół, a mimo to i tak dalej potrafią kłaść lub mocno siekać elity innych państw, co tylko tym bardziej dowodzi temu, że w zwykłym BC 6.3 byli aż nazbyt potężni.
Tutaj jest link do mojego zmienionego pliku:
http://www.sendspace.com/file/f88qbw
Witam fanów tego zacnego moda :D . Wróciłem do bellum po dłuuugiej przerwie i tak jak myślałem gra pochłonęła mnie całkowicie, no ale do rzeczy. Panowie, pomocy. Po rozegraniu ok 40 tur chciałem podnieść troszkę statystyki kilku bizantyjskim jednostką w pliku export_descr_unit jednak po zmianie kampania już rozpoczeta nie działa, nowa owszem działa. Czy to oznacza ze po każdej zmianie musze zaczynać grac od nowa, czy jest może jakiś trigger o którym nie wiem?
Niestety 6.3 nie przyjmuje zmian, nowa kampania konieczna. W 6.2 w submodzie Aravena coś tam pozmieniałem w pliku cfg i przyjmowalo zmiany ale nie pamiętam dokładnie co wtedy zmieniłem :mrgreen: . Grasz na czystej wersji czy na submodzie jakimś?
Czysta wersja Aravenie. Przyjże się temu plikowi cfg, może coś odkryję. Planuje także przenieść kilka teksturek bizantyjczyków z boken crescent do bellum.
Mam problem. Już drugą grę wywala mnie na 50 turze - w czasie ruchu papiestwa. Ekran czarny i dźwięk jakby wyskakującego okienka. Masakra. Świetny mod, ale cholernie niestabilna ta nowa wersja. Na 6.2 zdarzały się crashe ale rzadko a tutaj bardzo często. Pomocy, bo nie mam zamiaru kończyć drugiej gry. Gram na submodach:
- wyznaczanie dziedzica frakcji
-na trwalsze sojusze od Aravena
-darmowe jednostki
-mietka 77 ze zmienioną Polską i Węgrami
Mnie nie wywala. Sterowniki masz najnowsze do karty graficznej? Zrób defragmentację dysku. Rób kilka savów by mieć do czego wrócić. Pozdrawiam.
Optymista24
18-05-2012, 08:40
hej czy może mi ktoś objaśnić jak to zainstalować bo zainstalowałem part 1 potem 2 jak włączam moda to mnie wywala do pulpitu czy coś muszę wcześniej zainstalować albo później ? jak instalowałem moda Third age to nie miałem z tym problemów.
hej czy może mi ktoś objaśnić jak to zainstalować bo zainstalowałem part 1 potem 2 jak włączam moda to mnie wywala do pulpitu czy coś muszę wcześniej zainstalować albo później ? jak instalowałem moda Third age to nie miałem z tym problemów.
Bellum 6.3 jak instalujesz podajesz tylko ścieżke Medka D:\Gry\SEGA\Medieval II Total War\mods ja tak mam. Nie dopisujesz nic po mods. Podajesz swoją scieżkę Medka\mods i ani literki więcej i tak dla part 1 potem dla part 2 i bugfixera.
Nie zainstalowałeś bugfuxera 1.2 on jest konieczny by mod zadziałał. Pozdrawiam.
Araven (poprawiłem nick) mam pytanie odnośnie relikwi. Król zmarł nagle a z nim znikła relikwia którą miał w ekwipunku . Czy można ją jakoś odzyskać ? A może należało ją prędzej przenieś do innego generała ?
Jestem Araven (nie Arawen). Tak relikwię należało pzrenieść i dać innemu młodszemu generałowi. Jak nie masz wcześniejszego sava to musisz zdobyć kolejna relikwię. :mrgreen:
Arthas990
24-05-2012, 22:08
Witam!
Czy mógłby mi ktoś wrzucić na jakiś serwer oryginalny plik descr_faction_standings z Bellum 6.3 ? Byłbym wdzięczny ;>
ordenus22
26-05-2012, 20:23
Miałem bardzo ciekawą sytuację, a mianowicie gram Polską i zaatakowałem swoim królem niemiecki Rogensburg, w którym był cesarz oczywiście zdobyłem to miasto, a cesarz niemiecki zginął. Teraz najciekawsze rzecz mój król otrzymał tytuł króla Niemiec :D , oczywiście Niemcy dalej istnieją i mają się dobrze. Co mi innego pozostało jak oczywiście maszerować na Rzym i zdobyć tytuł cesarza :D
No ciekawe. To pewnie tytuł cesarza Niemiec da radę zdobyć po zniszczeniu całej frakcji. A ja wyczytałem jak zmienić głosy frakcji by np. przy Polsce nie mówili england (co niektórych wkurzało :mrgreen: ). Kilka innych frakcji też zmieniłem by ich komp nie traktował jak Anglię. Pogram na tym pliku jak będzie ok to zapodam do pobrania.
Edit: Ordenus jaką grasz kampanię i czy na submodach i wszystkich skryptach? Do Kazimierza Wielkiego już dograłeś?
ordenus22
26-05-2012, 22:40
Gram na pełnej bez fortów na oryginalnych skryptach plus submod na dziedzica, jestem na 1247 roku, idzie mi pomału bo tylko mam czas w weekend pograć. Królem ( z tytułem króla Niemiec) dotarłem do Mediolanu (idę na Rzym, oby mnie nikt nie zaatakował)
Edit: Chyba nic z tego, postałem koło Rzymu kilka tur i nic (miejsce na nowe tytuły mam), trzeba będzie zniszczyć HRE.
Optymista24
28-05-2012, 16:27
Hej mam kilka pytań
1 jak mam generała z armia na swoim polu ale nie jest on w zamku czy płace za niego kasę czy tylko jak jest na terytorium wroga
2 jeśli place to idąc samym generałem tez place ? czy tylko za armie tzn czy generał może się przemieszać za friko
3 nie rozumiem szczerze tych kar płacowych za podbijanie terytoriów czy może mi ktoś je opisać albo dać cynk jak JE WYŁĄCZYĆ bo strasznie mi się to nie podoba
4 Timbuktu taka prowincja ze starego medievala czy ona jest ? bo nie mogę przejść na dol po pustyni gram Portugalia i walczę z Maurami ciężko to idzie naprawdę jestem pod wrażeniem tego
5 mam 26 wojsko(siła armii w grze ) czy jestem na samym dnie ? czy może jest więcej państw bo nie wiem zdaje mi się ze jest 27
6 rada możnych co oznaczają te cyferki który pokazują np 5, 7 ,8 "? czy jestem 5 w radzie możnych ? i jeśli tak jakie profity mogę mieć z tej rady
7 nie wiem ale mi się wydaje ze można wziąć sobie na kreskę wojowników czy budynki mam minus a mimo tego się buduje to tak jak w Polsce powoli ale buduje
8.co zrobić z tymi głupimi strzelcami tzn są na murach bronie zamku bo ciągle mnie atakują Maurowie z PLD bo ich wygnałem z Hiszpanii (dzisiejszej) tzn daje im Strzelać a oni stoją patrzą się nie wiem o co im chodzi może coś ich źle ustawiam , Co prawda poprawiły się ruchy jednostek to mi się podoba zwłaszcza jak jedna szarża mogę rozwalić 70 ze 150 lekkiej piechoty tylko nie mogę rozgryźć łuczników nie wiem kusze lepiej się spisują i to dużo lepiej .
9 nie wiecie czy będzie w przyszłości spolszczenie do tej gry. Wiem że ono jest, lecz wiele jest nie przetłumaczonych tekstów zresztą one są po włosku
10 nie wiecie od ilu (chodzi o stopień stosunków ) kraje pokazuje swoje mapy .Heh latam i tylko z papieżem się wymieniłem plus Niemcami
11 co może się stać jak prestiż wejdzie np w fazę minimalna ? może dojść do końca gry ? zamachu bo nie rozumiem o co chodzi z tym prestiżem
PS: bo mnie to od długiego czasu gryzie wymawia się MEDIEVAL ? czy MEDIVAL jeśli ktoś mi na coś odpisze będę wdzięczny a gra jest SUPERRRRRRRRR tzn MOD jeszcze takiego nie grałem Pozdrawiam
Hej mam kilka pytań
1 jak mam generała z armia na swoim polu ale nie jest on w zamku czy płace za niego kasę czy tylko jak jest na terytorium wroga
2 jeśli place to idąc samym generałem tez place ? czy tylko za armie tzn czy generał może się przemieszać za friko
3 nie rozumiem szczerze tych kar płacowych za podbijanie terytoriów czy może mi ktoś je opisać albo dać cynk jak JE WYŁĄCZYĆ bo strasznie mi się to nie podoba
4 Timbuktu taka prowincja ze starego medievala czy ona jest ? bo nie mogę przejść na dol po pustyni gram Portugalia i walczę z Maurami ciężko to idzie naprawdę jestem pod wrażeniem tego
5 mam 26 wojsko(siła armii w grze ) czy jestem na samym dnie ? czy może jest więcej państw bo nie wiem zdaje mi się ze jest 27
6 rada możnych co oznaczają te cyferki który pokazują np 5, 7 ,8 "? czy jestem 5 w radzie możnych ? i jeśli tak jakie profity mogę mieć z tej rady
7 nie wiem ale mi się wydaje ze można wziąć sobie na kreskę wojowników czy budynki mam minus a mimo tego się buduje to tak jak w Polsce powoli ale buduje
8.co zrobić z tymi głupimi strzelcami tzn są na murach bronie zamku bo ciągle mnie atakują Maurowie z PLD bo ich wygnałem z Hiszpanii (dzisiejszej) tzn daje im Strzelać a oni stoją patrzą się nie wiem o co im chodzi może coś ich źle ustawiam , Co prawda poprawiły się ruchy jednostek to mi się podoba zwłaszcza jak jedna szarża mogę rozwalić 70 ze 150 lekkiej piechoty tylko nie mogę rozgryźć łuczników nie wiem kusze lepiej się spisują i to dużo lepiej .
9 nie wiecie czy będzie w przyszłości spolszczenie do tej gry. Wiem że ono jest, lecz wiele jest nie przetłumaczonych tekstów zresztą one są po włosku
10 nie wiecie od ilu (chodzi o stopień stosunków ) kraje pokazuje swoje mapy .Heh latam i tylko z papieżem się wymieniłem plus Niemcami
11 co może się stać jak prestiż wejdzie np w fazę minimalna ? może dojść do końca gry ? zamachu bo nie rozumiem o co chodzi z tym prestiżem
PS: bo mnie to od długiego czasu gryzie wymawia się MEDIEVAL ? czy MEDIVAL jeśli ktoś mi na coś odpisze będę wdzięczny a gra jest SUPERRRRRRRRR tzn MOD jeszcze takiego nie grałem Pozdrawiam
Odpowiedź 1 i 2. Zawsze płacisz 600 za każdą armię w polu nawet jak to 1 jednostka.
Odp. 3 Kary za prowincję opisałem w poradnikach do Bellum. Aby nie mieć kar za prowincje jakie zdobywamy, należy usunąć money script z campaign scriptu każdej z 4-ech kampanii.
Odp. 4 Timbuktu nie ma - wciśnij tyldę i wpisz toggle_fow i zobacz jakie są prowincje ponowne wciścnięcie tyldy i wpisanie tej komendy przywróci mgłę wojny.
Odp. 5 raczej jesteś ostatni
Odp. 6 Przeczytaj poradniki do Bellum tam jest wszystko wyjaśnione.... co do Rady Możnych. rada odwierciedla poparcie Możnych dla Twej polityki. viewtopic.php?f=367&t=8785 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8785) link do poradników do Bellum.
Odp. 7. Na minusie się nie buduje, ale jak zaplacisz wcześniej to dokończą cI budowę.
Odp. 8 Na początku nie ma strzelców, tylko łucznicy albo kusznicy.
Odp. 9 Możesz pomóc w spolszczaniu. Nie są spolszczone eventy to kilkadziesiąt stron tekstu...
Odp. 10 Frakcje AI niechętnie dają legendę mapy. Ale można ją uzyskać.
Odp. 11 POCZYTAJ PORADNIKI - poniżej 25% prestiżu wybucha wojna domowa ponad połowa Twego państwa może się zbuntować i powstanie Liga Baronów - nowe niezależne państwo. link do poradników podałem w odpowiedzi nr 6.
Co do pomocy w spolszczaniu Bellum Crucis 6.3 zgłaszasz się ? Jak tak proszę o kontakt na PW.
Edit: Zgadzam się Bellum Crucis 6.3 jest SUPER. Również nie grałem w lepszego moda o średniowieczu. :D
Optymista24
28-05-2012, 20:51
Chyba zakończyłem grę Portugalia :D
zająłem Maurom 2 wioski w afryce nie miałem obsadzonych zamków u siebie i Aragonia i Hiszpania zrobiła plus Sycylia zrobiły mi szybki podbój w ciągu 1 tury mam 3 oblężenia i jeden zajęli mi pusty zamek czy to jest możliwe ? czy oni są jakoś w zmowie heh prestiż mi spadł wcześniej na poziom 45 bo straciłem króla umarł śmiercią naturalna ale się wam powiem zdziwiłem ja tu ładnie podbijam afrykę a tu bach po 2 turach tracę 4 zamki i jestem na minus 8 tys muszę wyłączyć te kary finansowe z kolejne prowincje bo tak się nie da rami stworzyć mam najgorsza armie i heh ciągle minus ,Dodam że miałem z Sycylia i Hiszpanią sojusz eh....
Ps następnym razem nie będę walczył z Maurami tylko pójdę w Hiszpanie która jest słabsza i porobię kupców z 10 zanim pójdę na jakaś wojnę
Arthas990
28-05-2012, 22:36
Ja Portugalią rozwijałem się do 30 tury potem około 30/31 tury ożeniłem księżniczke z Hiszpanią :) i miałem spokój a Maurów kosiłem jak trawnik ;D
Optymista24
29-05-2012, 08:12
Hej czy ja to dobrze usunąłem
monitor_event SettlementTurnEnd I_SettlementUnderSiege Ajaccio
and SettlementName Ajaccio
if RandomPercent > 66
and not SettlementBuildingExists >= granaio1
add_settlement_turmoil Ajaccio 5
end_if
if RandomPercent > 66
and not SettlementBuildingExists >= granaio1
add_events
event plague
date 0
position 108, 129
end_add_events
end_if
set_counter Ajaccio_siege 1
end_monitor
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;; 2- Money Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;pannello costi suppletivi
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;local player
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;scotland
monitor_event FactionTurnStart FactionIsLocal
and I_TurnNumber = 0
and CampaignDifficulty = hard
if not I_IsFactionAIControlled scotland
increment_kings_purse scotland 889
end_if
terminate_monitor
tu jest koniec części 1 usunąłem druga tylko zostawiłem napis i włącza się trzecia chyba cześć
Na moje oko źle usunałeś i będą ctd, bo oprócz money_script usunaęłs część skryptu nr 3 a to źle. Na PW Co pisalem jak to ma wygladać. Jak nie dasz rady sam napisz do mnie na PW, podaj maila i kampanie w ajkeij chcesz by Ci usnąć money_script to to zrobię i ci wyślę campaign_script. O zmianach w skryptach piszemy w indywidualnych kompilacjach skryptowych.
Mam problem z instalacją Bellum Crucis 6.3, ten sam problem pojawiał się również przy instalowaniu 6.2 mianowicie nie odpala mi się plik .exe
Komp muli muli muli i nic explorer pada i musze się wylogowywać żeby odzyskał sprawność.
Komputer mam dobry jest to laptop hp z serii dv5 gra chodzi płynnie i nigdy nie miałem podobnego problemu :cry:
Arthas990
30-05-2012, 23:41
Pewnie masz strasznie Windows zamulony wirami lub programami ;) A wgl to nieraz trzeba kilka minut zaczekac zanim instalator załaduje się u mnie było podobnie :0 Troche cierpliwości na przyszłość ^^
Faktycznie wystarczyło odczekać :P
Ale teraz mam inny problem, straaaaasznie długo ładują mi się tury. Odpaliłem kompanie light i na samym początku po odpaleniu kolejnej tury kolejne frakcje zajmuja około 20 sekund ;/ da się coś z tym zrobić ? Na zwykłej wersji medievala tury idą w mgnieniu oka
Faktycznie wystarczyło odczekać :P
Ale teraz mam inny problem, straaaaasznie długo ładują mi się tury. Odpaliłem kompanie light i na samym początku po odpaleniu kolejnej tury kolejne frakcje zajmuja około 20 sekund ;/ da się coś z tym zrobić ? Na zwykłej wersji medievala tury idą w mgnieniu oka
Cała tura w kampanii Light trwa Ci 20 sekund, czy ruch jednej frakcji trwa 20 sekund? Medievala nie można porównywac z modami w większości modów jest pododawane dużo nowych rzeczy i skryptów - w Bellum Crucis zaś wyjątkowo dużo co czyni rozgrywkę o wiele ciekawszą ale i tury są dłuższe. Pozdrawiam.
Edit: Ew. zajrzyj tu viewtopic.php?f=367&t=10068 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=10068) by przyspieszyć czas trwania tury można usunąć niektóre skrypty, ale na początku nie polecam pograj na oryginalnych.
Light 20 sek to jeszcze w miare normalny czas,długie tury to niestety największa wada modów :D
witam ktoś wie jak szkolić pizańskie piechury bo w kampani pizy ich nie ma to samo dotyczy polskich berdyszowców ?
Niektóre jednostki są dostępne dopiero po określonym roku w grze. W export_descr_buildings można to sprawdzić np. Polscy rycerze są dostępni od 1270 roku pisząc polscy berdyszownicy masz na myśli tych z tarczami i toporami ? też chyba są od 1270. Jest to uzasadnione historycznie. Są jednostki dostępne dopiero od 1370 roku (ale tylko kilka). :mrgreen:
Witam i wielkie dzięki o taką odpowiedż mi chodziło.
A ja mam problem z uruchomieniem gry. Instaluje part1 do :Medieval/mods, part 2 tak samo, później fix. Gdy uruchamiam grę wyskakuje po chwili, że brak płyty, chociaż jest ona w napędzie. Poprzednią wersję BC mam odinstalowaną.
Uruchom ponownie Windows i wtedy spróbuj odpalić Bellum. Skrót do moda Ci się utworzył na pulpicie?
Najprostsze metody są chyba najskuteczniejsze. Restart pomógł. Dzięki za pomoc.
Cześc - witam wszystkich i od razu sprawę mam.. ;]
Fajnie mi się gra w tego moda, ale kurczę nie mogę sobie króla ukoronować - gram Anglią i król ma zdolność, że jest gotowy na koronację w Londynie - to go tam posłałem, ale dupa z tego wyszła... - nadal jest gotowy i czeka....
Acha - typ ma jeszcze zdolność Regent - i tez nie wiem, jak się jedno do drugiego ma....
Możliwe, że cecha regent uniemożliwia koronację. (Regent to zastępca prawowitego króla i chyba dlatego nie może zostać koronowany uroczyście). Z następnym powinno się udać dokonać uroczystej koronacji.
viewtopic.php?f=367&t=9949 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=9949) Pod tym linkiem w poście nr 1 jest nowa wersja spolszczenia do BC 6.3 z dnia 05.06.2012. Pozdrawiam.
viewtopic.php?f=367&t=10655 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=10655) Pod tym linkiem jest nowy temat o POLSKIM submodzie Mietka77 - zmiany dla naszego kraju, nowe rody Historyczne, nowa prowincja na mapie Podlasie, zmiany nazwisk i imion polskich i wiele Innych oraz skrypt na rewoltę Bułgarów. Pobierajcie i grajcie oraz piszcie propozycje dalszych zmian BC 6.3 związanych z Polską i nie tylko. Link do submoda Mietka77 w poście nr 1 powyższego tematu.
Constantin
10-06-2012, 07:45
Witam mam pewien problem z BELLUM CRUCIS 6.3 a mianowicie grając Bizancjum około 260 turze gra nagle spowolniła tzn. „ zamuliła” , nie chodzi mi tu o czas trwania tur ale o mapę kampanii . Wygląda to tak jakby komputer się nie wyrabiał , chociaż kilka tur wcześniej wszystko chodziło idealnie. Próbowałem wczytać poprzedni stan gry ale i to nic nie pomogło, ponowna instalacja moda i też nic. Może ktoś się spotkał z podobnym problemem ( gram ze spolszczeniem) .
Rzadko ale czasem tak się dzieje. Pograj kilka tur może się naprawi. Mnie spowolniony save naprawił się kiedys po kilku turach jak Ktoś mi dyplomatę podesłał. Rób kilka savów minimum dwa co kilka tur. Spolszczenie nie ma tu nic do rzeczy. Próbuj. Włącz toggle fow na kilka tur.
ordenus22
10-06-2012, 11:02
Nie przejmuj się tym i graj dalej ja miałem już tak 2 razy po 2 - 3 turach prędkość wraca do normy.
Ile trzeba mieć prowincji żeby komputer naliczał kary?
Kary za dodatkowe prowincje ponad te jakie mamy na starcie - one wynikają z money script - ja je sobie usunąłem.
Oto te kary: Podaję tylko kary za 10 prowincji, kary za kolejne zdobywane prowincje są coraz wyższe.
monitor_event FactionTurnEnd FactionIsLocal
and FactionType saxons
if I_NumberOfSettlements saxons = 1
console_command add_money -10
end_if
if I_NumberOfSettlements saxons = 2
console_command add_money -10
end_if
if I_NumberOfSettlements saxons = 3
console_command add_money -500
end_if
if I_NumberOfSettlements saxons = 4
console_command add_money -1000
end_if
if I_NumberOfSettlements saxons = 5
console_command add_money -1500
end_if
if I_NumberOfSettlements saxons = 6
console_command add_money -2000
end_if
if I_NumberOfSettlements saxons = 7
console_command add_money -2500
end_if
if I_NumberOfSettlements saxons = 8
console_command add_money -3000
end_if
if I_NumberOfSettlements saxons = 9
console_command add_money -3500
end_if
if I_NumberOfSettlements saxons = 10
console_command add_money -4000
odi.profanum
10-06-2012, 11:54
Jak je usunąć? Strasznie pożerają kasę :roll:
Wejdź w campaign_script kampanii w jaką grasz i zostaw w money_script to co ja resztę usuń. Nowa kampania konieczna.
;;;;;;;;;;;;;;;;;; 2- Money Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;pannello costi suppletivi
;declare_counter costi_suppletivi
;set_counter costi_suppletivi 0
monitor_event ButtonPressed ButtonPressed finances_button
;and I_CompareCounter costi_suppletivi = 0
add_events
event historic costi_suppletivi
date 0
end_add_events
;set_counter costi_suppletivi 1
terminate_monitor
end_monitor
;;;;;;;;;;;;;;;;;; 3- Balance Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
ordenus22
10-06-2012, 13:51
Czy najnowsze spolszczenie będzie mi chodzić na obecnej kampanii czy od nowa muszę zacząć grę?
Powinno chodzić. ew zrób sobie kopię katalogu text nim je zainstalujesz.
Pomoc dla kampanii pełnej Polskiej na dużym stopniu trudności rozgrywki i bitew. Próbowałem zagrać na trudnym poziomie, do 30 tury zdołałem podbić Gdańsk, Czechy i Halicz (łącznie miałem 8 prowincji), ale potem zaatakowała mnie Norwegia (mimo, że nie zdobyłem wcześniej Szczecina), za nimi Niemcy i Ukraińcy, na koniec zdradzili mnie Węgrzy zrywając sojusz i miałem 4 fronty. Czy to normalne? Jak uniknąć takiej "rzeźni" Rzeczypospolitej (poza zmniejszeniem stopnia trudności)?
odi.profanum
10-06-2012, 23:53
Faktycznie granie Polska w wersji 6.3 na vh jest praktycznie niemożliwe. Może jak usunę ten skrypt potrącający kase za nadmierną ilość prowincji to się coś da bo inaczej to nie ma na nic kasy a zwłaszcza na płacenie trybutów czy czegokolwiek, by podtrzymywać jako takie stosunki z sąsiadami - czyli jest permanentna wojna. Ja używałem kodu na kasę by się zbytnio nie gimnastykować. W 6.2 nie było takich problemów :roll:
Myslę, że najlepiej będzie zacząć od nowa, wcześniej robiąc zmiany w plikach + pogrzebać ( jak ja to robię szykując sobie granie na wakacje ;) ) w tych dodatkach do 6.3 i zacząć od nowa. Ta kampania jest po prostu skopana i dość, że nie ma się za bardzo kasy, słabych kupców, to nie pomaga szybki rush po okolicznych wiochach bo i tak są zajebiste kary za nadmierne prowincje...
Zauważyłem też, że kupcy polscy szybko dostają złe cechy zwłaszcza "ukrywa swe dochody". Idzie się wkurw**8 gdy idzie się takim kupcem z Gdańska ( tam jest gildia kupiecka ) do Hiszpanii a nie dość, że ci kupcy się robią nie najlepsi to dostają głupią cechę i są w efekcie debilami. Podchodzi taki komp swoimi przypakowanymi - i wiadomo, zjada naszego kupca...
Pytam, bo w sumie to mój ulubiony sposób na kasę :) a tutaj ten patent nie za bardzo działa.
istnieje coś takiego jak Państwo Krzyżackie w tym modzie? W którymś SS widziałem, ze było i się zastanawiałem czy w SS tez jest ( nigdy nie dotrwałem do 1226r ) i dlatego pytam.
Mam wrażenie, ze Ruś jest trochę zbyt przypakowana, prawie zawsze zjada Novogród :roll:. w efekcie czego mają olbrzymie państwo jak ZSRR. reszta spoko, choć trochę Bizancjum słabo przędzie. Węgrzy ich ostro leją, turasy to już w ogóle.
Na VH można wygrać ale fakt, że ciężko bardzo jest ale można. Domyślny poziom gry w BC 6.3 wg Twórców to medium w kampanii na wyższym grać nie radzę nim się nie wprawisz. Kupcy w 6.3 są ok wcześniej byli mocno przegięci. Zagraj na moim submodzie na kilka darmowych jednostek w garnizonach (free_upkeep). Z rozwojem innych państw różnie bywa to częściowo losowe. AI i balans w Bellum 6.3 jest ok ale trzeba je rozgryźć bo są inne niż w 6.2.
Edit: Krzyżaków nie ma. Może w jakimś submodzie się pojawią.
Radax: Poczytaj poradniki do 6.3 w tym temacie viewtopic.php?f=367&t=8785 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8785) są na końcu szczególnie ten o dyplomacji i finansach w 6.3 są na końcu.
Wie ktoś jak zmienić kursor na ten normalny co jest w podstawowej wersji Medka ? Ten z BC jest dość "nie wygodny".
Skopiuj katalog cursors z jakiegoś moda i wklej go do data Bellum. Ja mam większość kursorów z submoda do Broken Crescent a część z Bellum Crucis 6.3 zachowałem.
Nie mogę zniszczyć frakcje. Zdobywam ostatnią prowincję i gra wywala się do pulpitu. Tak samo się dzieje jak jestem świadkiem gdy inna nacja pozbywa się drugiego. Dzieje się w wersji 6.2 i 6.3.
Czy jest jakiś sposób na ten problem? Gdzieś w pliku pogrzebać?
Witam. Tu masz link do tematu o Bellum Crucis i tam pytaj o tego moda. Ani w 6.2 ani w 6.3 nie zanotowałem problemu wywalania mada przy niszczeniu jakiejś frakcji. To grasz teraz w 6.2 w końcu czy 6.3 ?
gandalfpepe
17-06-2012, 20:42
teraz 6.3
BoskiKazu
18-06-2012, 16:16
Witam!
Chciałbym zapytać czy w BC 6.3 nie ma opcji autosave? Używam Windows 7 i właśnie miałem CTD w 35 turze, a kiedy wróciłem do menu i chciałem "kontynuować kampanię" mod uruchomił się w 21 kolejce...
Mam też pytanie odnośnie budynku Studio ikonopisów, skąd ten komentarz -cyt.: "Wzmacnia migrację do elfickiej kultury 50 %". Jak się tego pozbyć??? Już wolałbym Francuzom zmienić Pola turniejowe na np.: "miejsce ćwiczenia ucieczek" albo "gildię treningu odwrotów", ale ten wjazd mnie nie rozbawił 8-)
Z góry dziękuję za odpowiedź!
gandalfpepe
18-06-2012, 16:21
Czy ktoś miał taki problem, jak chcę zniszczyć sąsiednią frakcje to po zdobyciu ostatniego miasta zawsze wywala mi do pulpitu. Tak samo się dzieje jak jestem świadkiem gdy inna nacja pozbywa się drugiego. Tylko jak jest pod mgły jest ok. Zrobiłem reinstal gry i bez zmian. Mam Win 7 64bit. Gra nie jest na dysku systemowym.
Czy ktoś miał taki problem, jak chcę zniszczyć sąsiednią frakcje to po zdobyciu ostatniego miasta zawsze wywala mi do pulpitu. Tak samo się dzieje jak jestem świadkiem gdy inna nacja pozbywa się drugiego. Tylko jak jest pod mgły jest ok. Zrobiłem reinstal gry i bez zmian. Mam Win 7 64bit. Gra nie jest na dysku systemowym.
A w podstawce nie masz takiego samego problemu, może masz problem z grą, nie modem.
Witam!
Chciałbym zapytać czy w BC 6.3 nie ma opcji autosave? Używam Windows 7 i właśnie miałem CTD w 35 turze, a kiedy wróciłem do menu i chciałem "kontynuować kampanię" mod uruchomił się w 21 kolejce...
Mam też pytanie odnośnie budynku Studio ikonopisów, skąd ten komentarz -cyt.: "Wzmacnia migrację do elfickiej kultury 50 %". Jak się tego pozbyć??? Już wolałbym Francuzom zmienić Pola turniejowe na np.: "miejsce ćwiczenia ucieczek" albo "gildię treningu odwrotów", ale ten wjazd mnie nie rozbawił 8-)
Z góry dziękuję za odpowiedź!
Nie ma autosavu trzeba sobie samemu ustawić wejdź w plik cfg o nazwie BellumCrucis i zmień zapis autosave = 0 na autasave = 1. Z elficką kulturą to babol po poprzedniej wersji spolszczenia. Poprawię to przy następnym spolszczeniu.
gandalfpepe
18-06-2012, 17:39
A w podstawce nie masz takiego samego problemu, może masz problem z grą, nie modem.
W podstawce nie mialem takiego problemu. Zainstalowalem kolejno 6.1 , 6.2 , 6.3 part1 , 6.3 part2 i bugfixer. I sprawdziłęm na surowo tzn. bez spolszczenia ani tam dodatkowych modow, tylko to co podalem. I dalej mam ten błąd.
W podstawce nie mialem takiego problemu. Zainstalowalem kolejno 6.1 , 6.2 , 6.3 part1 , 6.3 part2 i bugfixer. I sprawdziłęm na surowo tzn. bez spolszczenia ani tam dodatkowych modow, tylko to co podalem. I dalej mam ten błąd.
Wersja 6.3 jest samodzielna nie wymaga wersji 6.1 do której jest patch 6.2. Wręcz nie wolno instalować Bellum Crucis 6.3 na poprzednie wersje. Usuń katalog BellumCrucis z mods i zainstaluj ponownie samą wersję 6.3. Pozdrawiam. Problemy jakie masz z modem wynikają z jego nieprawidłowej instalacji :mrgreen: Cud, że Ci w ogóle działa...
BoskiKazu
19-06-2012, 10:05
Nie ma autosavu trzeba sobie samemu ustawić wejdź w plik cfg o nazwie BellumCrucis i zmień zapis autasave = ) na autasave = 1. Z elficką kulturą to babol po poprzedniej wersji spolszczenia. Poprawię to przy następnym spolszczeniu.
Dzięki za radę i dzięki wielkie za samo spolszczenie, bo zdecydowanie ułatwia grę -szczególnie jeśli nie instalowało się zangielszczenia;P
Proszę bardzo. Miło, że Ktoś podziękował. Gratuluję wybrania do gry Bellum Crucis 6.3 pozdrawiam, ja obecnie gram na polskim submodzie Mietka77, bardzo ciekawe zmiany dla Polski oto link viewtopic.php?f=367&t=10655 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=10655)
Edit:
Ale najpierw pograj na oryginale. :mrgreen:
BoskiKazu
19-06-2012, 12:57
Proszę bardzo. Miło, że Ktoś podziękował.
Nie ma za co! To przyjemność grać z Twoim spolszczeniem Araven.
W moich świątyniach Tengira (gdy gram Połowcami) stoi zwykle obok ołtarza Twój dębowy posąg obity złotą blachą :D
Co do submoda Mietka77, to już o nim czytałem i zainteresował mnie, ale ze względu na ograniczony czas obecnie zgłębiam podstawę BC 6.3
Jeśli w najbliższej przyszłości poprowadzę wnuków Lacha do panowania nad Europą i Bliskim Wschodem to pewnie skorzystam z owoców pracy Mietka77 i wtedy z przyjemnością się pochwalę jak poszła mi kampania;)
Ja zrobiłem tylko niewielką część spolszczenia z 20%, większość zrobili Inni użytkownicy wymienieni przy spolszczeniu do wersji 6.2 oraz tej do 6.3. A za ołtarz dzięki ;) . Za jakiś czas będzie kolejna wersja, do końca czerwca skończymy poprawki jak dobrze pójdzie. Jaką grasz kampanię i na jakim poziomie?
BoskiKazu
19-06-2012, 15:54
Ja zrobiłem tylko niewielką część spolszczenia, większość zrobili Inni użytkownicy wymienieni przy spolszczeniu do wersji 6.2 oraz tej do 6.3.
Jaką grasz kampanię i na jakim poziomie?
Aha, więc chwała Im za kawał świetnej roboty, ale jeśli dobrze Cię zrozumiałem to Ty byłeś odpowiedzialny za złożenie wszystkich fragmentów pracy zespołu w całość???
Co do kampanii to szczegóły podam kiedyś w temacie "Relacje z przebiegu kampanii ", ale żeby podgrzać Waszą ciekawość napiszę, że nie lubię zaczynać od gry Polską w nowego dla mnie moda, bo robię błędy nie znając mechaniki albo nieprzyzwyczajony do kursorów mam jakiś koszmarny "miss klick". Często zaczynam od Niemców -lepszy znany wróg niż ruski "wyzwoliciel"- a wtedy uczę Francuzów żeby sadzili drzewa wzdłuż dróg (moje wojska mają maszerować w cieniu) i pokazuję Anglikom co myślę o "dziwnej wojnie", tzn. jeśli wyspiarze wypowiadają wojnę mnie albo moim sojusznikom zwyczajnie ich napadam, a nie obrzucam pergaminowymi ulotkami 8-)
Potem przychodzi czas na Cesarstwo Wschodniorzymskie -lubię kulturę bizantyjską.
Połowców -ponieważ to bardzo oryginalny lud, ciekawe obyczaje, historia i uzbrojenie.
Na koniec zostawiam sobie do wypróbowania, którąś z frakcji islamskich oraz Królestwo Jerozolimskie i oczywiście gdy już wiem jak czerpać maksimum przyjemności z opcji danego moda przychodzi czas na Polskę;)
BC 6.3 mam dopiero od piątku i dzieląc czas między inne przyjemności, mecze euro oraz pracę tak naprawdę zaczynam dopiero Niemcami żabojadów na pale nawlekać :twisted:
Ps.: Poziom trudności preferuję taki jak podawałeś w poradniku -powołując się na opinię twórców- czyli M/M. Polityka jest wtedy sensowna do prowadzenia i nie chodzę po domu zirytowany, że moi wojacy nie mogli wysadzić z siodeł paru pikseli przeciwnika :)
Rozsądnie. Zmień sobie kursory, przynajmniej ten główny w data jest katalog cursors zastąp go katalogiem z innego moda albo tylko niektóre kursory sobie zmień. Ja sporo kursorów z Bellum sobie zostawiłem ale dużo mam zmienionych. Miło, że Ktoś poradniki czyta, ale Jestes w mniejszości. Ludzie wolą zadawać te same pytania zamiast przeczytać 2 strony gotowych poradników.
Tak złożyłem spolszczenie w całość, ale to nie wymaga wielkiej wiedzy.
gandalfpepe
19-06-2012, 22:40
Wersja 6.3 jest samodzielna nie wymaga wersji 6.1 do której jest patch 6.2. Wręcz nie wolno instalować Bellum Crucis 6.3 na poprzednie wersje. Usuń katalog BellumCrucis z mods i zainstaluj ponownie samą wersję 6.3. Pozdrawiam. Problemy jakie masz z modem wynikają z jego nieprawidłowej instalacji :mrgreen: Cud, że Ci w ogóle działa...
Problem został rozwiazany, reinstal gry od podstawki na dysku systemowym. Pewnie zle wtedy zaistalowalem mody.
BoskiKazu
19-06-2012, 23:24
Miło, że Ktoś poradniki czyta, ale Jestes w mniejszości.
Tak złożyłem spolszczenie w całość, ale to nie wymaga wielkiej wiedzy.
Hmm, co do poradników, to te, które napisałeś na temat BC są po prostu dobre. Nie są długie, a równocześnie wyjaśniają dokładnie omawiane kwestie -tak powinno być.
Domyślam się, że kiedy wiesz jak poskładać takie spolszczenie robi się to prosto, ale dzięki Ci za czas jaki na to poświęciłeś i za Twoją pracę jaką w to włożyłeś 8-)
Stworzyłem własny mini opis mojego AI z nadzieją, że więcej ludzi pogra i ktoś da jakąś recenzję, bo sam jestem ciekawy jak się podoba.
viewtopic.php?f=367&t=9822 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=9822)
[spoiler:1wyb0l7r]Koncepcją tego mini moda nie było zrobienie jeszcze trudniejszego AI od tego podstawowego, gdyż te jest dość hardcorowe. W moim AI frakcje komputera potrafią (mam nadzieje) lepiej organizować obronę i ataki, robić desanty, przez co mogą zaskoczyć gracza. Dzięki temu to AI nie jest w cale łatwiejsze od oryginału. Najważniejsza jest jednak dyplomacja- komputer często zawiera między sobą pakty o nieagresji dzięki czemu optymalnie dobiera cele inwazji od nowa, co jakiś czas. Dyplomacja nie jest więc nudna, nie jest tak, że jak już z kimś walczymy i z naszym wrogiem walczą inne frakcje komputera to będą wojować dopóki ktoś nie zostanie zniszczony jak to jest w oryginale. Po jakimś czasie frakcje podpiszą pokój i zastanowią się czy nie lepiej walczyć z kim innym. Dzięki temu dyplomacja nie jest prosta jak konstrukcja cepa, jest bardziej skomplikowana, realistyczna i nieprzewidywalna. Większy sens ma też proszenie frakcji kompa o atak na inną frakcję, jeśli na oryginalnym AI z Bellum poprosisz o to frakcję AI i ta się zgodzi to nic to nie zmieni, jeśli na moim poprosisz frakcje AI o atak na inną frakcję i komputer się zgodzi to prawdopodobieństwo ataku na tą frakcję będzie większe. Komputer stosuje też zasadę wróg mojego wroga jest moim przyjacielem dzięki czemu komputer mając wspólnych wrogów podpisuje sojusze i współpracuje ze sobą. Dobór celów jest też uzależniony od tworzenia się koalicji- komputer mając wybrany cel ataku stara się zawrzeć sojusze przeciw niemu- komputer stara się więc atakować te frakcje, w których zniszczeniu może pomóc mu jakaś inna frakcja. Rozgrywka na takim AI ma być po prostu ciekawsza, a nie taka jak w podst. Bellum gdzie komp atakuje tak: jeśli graniczysz z graczem i nie masz z nim relacji ponad 8/10 to zawsze atakujesz gracza, a jak nie graniczysz z graczem to atakujesz najsłabszego sąsiada. Dyplomacja w Bellum też nie polega na dobieraniu sojuszników przeciwko celowi, sojusze tworzone są po prostu losowo z wykluczeniem gracza (komp nie chce sojuszu z graczem).[/spoiler:1wyb0l7r]
BoskiKazu
20-06-2012, 15:56
Cześć, piszę ponieważ mam kolejne pytanie: co zrobić by -jako przykład podaję Niemców- koronować cesarza??? Kiedy zmienia się władca otrzymuje info: gotowy do koronacji w Kolonii, ale mimo, że wysyłam go do Kolonii, do Regensburga albo Abu Dhabi i tak nic się nie zmienia i nie otrzymuje on tytułu Króla Niemiec -co robię w tej sytuacji źle???
Ps.: Czytałem angielski poradnik z forum TWC i albo nic o tym nie ma albo to przeoczyłem.
A masz tytuł cesarza Niemiec? Ew, udaj sie do prowincji Rzym na 1 turę. Ja Niemców zwalczam nie gram nimi. W Polsce król po udaniu się do Krakowa dostaje tytuł Władca Polski i + 1 do autorytetu za uroczystą koronację w Krakowie. W poradniku jest o koronacjach przejrzyj dokładniej. Widziałem to raczej na 100% w poradniku angielskim do BC 6.3. :mrgreen:
BoskiKazu
20-06-2012, 16:18
heh, miałem na myśli właśnie tytuł cesarza Niemiec...
Masz rację, że w poradniku jest info na ten temat, cyt.:
Available for: Catholic factions.
Faction to be eliminated: Holy Roman Empire.
City to be occupied for one turn by the F.L.: Regensburg.
-ale co mam zrobić kiedy nie wyeliminowałem HRE tylko sam gram Niemcami?
Królem Niemiec może zostać tylko Władca katolicki ale nie z Niemiec a z innego kraju. Np. Polski o ile HRE będzie zniszczone a Polska pobije ich stolicę Ragensburg. Tytuł cesarza albo w ragensburgu albo w Akwizgranie wejdź na turę albo w Rzymie. Dopiero w piątek będę miał dostep do mego kompa, wcześniej nic nie sprawdzę. Grając HRE Królem Niemiec raczej nie zostaniesz a cesarzem.
BoskiKazu
20-06-2012, 16:38
Zrozumiałem, ale skoro tak to czemu startując kampanię lider frakcji ma tytuł Króla Niemiec...
Historycznie tak było, dopiero koronowany król Niemiec zostawał cesarzem i papież go zdaje się na cesarza koronował. Spróbuj isć swoim królem na teren prowincji rzym, nie zdobywaj go w żadnym razie. Jak po 1 turze na terenie Rzymu nie zostaniesz koronowany na cesarza to nie wiem, gdzie ma byc ta koronacja cesarska.
BoskiKazu
20-06-2012, 22:50
Myślałem, że sam jakoś do tego dojdę, ale niestety nie -zamiast stwierdzić, że ja robię coś nie tak, znajduję tylko nowe błędy i niedoróbki w tym modzie.
1. Umówmy się, że mamy dwa tytuły: Król Niemiec i Cesarz Rzymski. Chodziło mi o to, że rozpoczynając kampanię Niemcami, Fryderyk I Barbarossa ma zaraz pod tarczą herbową swojej dynastii ikonkę przedstawiającą srebrną koronę na błękitnym tle z napisem Król Niemiec (widać ją w angielskim poradniku na stronie 186). Mój problem polegał na tym, że jego następca nie mógł uzyskać tego tytułu mimo, że w spolszczeniu, które ściągnąłem z linku na forum po śmierci Barbarossy u następcy tronu pojawia się informacja: gotowy do uroczystej koronacji w Kolonii. :evil: Nie ma to nic wspólnego z przyjęciem korony Holy Roman Emperor opisanej w poradniku na str. 184. Co mam zrobić? Po co zabawa z tytułami skoro one nie działają??? Mam sobie sam grając Niemcami Niemców wyeliminować żeby mieć ten tytuł??? BEZSENSU
2. Dlaczego drzewa genealogiczne są niekompletne. Przykład: kampania Niemcami, na starcie mam generałów: Alberto l'Orso Anhalt, Guglielmo V di Monferrato i Corrado di Monferrato, którzy w ogóle nie są widoczni w drzewie genealogicznym. Dlaczego??? Po co zabawa z dynastiami skoro drzewa genealogiczne są niepełne??? BEZSENSU
3. Wymierają całe HISTORYCZNE dynastie, bo z nieznanego mi powodu komp nie proponuje moim generałom małżeństw, tak jak to było w podstawce, albo np. w SS 6.3/SS 6.4... Przykład: kampania Niemcami, na starcie mam dwóch generałów z rodu Wittelsbachów i cały ród szybko wymiera, chociaż HISTORYCZNIE pochodzili z niego nawet cesarze (Ludwik IV Bawarski 1328–1347, król Niemiec od 1314).
Za to szlachciankom z pomniejszych dynastii (np. Welf) komp prawie co kolejkę proponuje małżeństwa, ale za to ze starymi dziadami po ponad 55 lat i cechami w rodzaju 2/10 lojalności i 2/10 pobożności -wszystko.
Poza tym w średniowieczu na porządku dziennym było zaręczanie nawet niemowląt byleby uzyskać korzystne koligacje pomiędzy możnowładcami, więc w czym problem w BC 6.3??? BEZSENSU
Co za radość z dziedziczenia tronów innych krajów (swoją drogą udało mi się odziedziczyć tron Portugalii grając pierwszy raz w BC 6.3...) skoro skrypt z drzewem genealogicznym jest taki niedorobiony -dla mnie to taka duża wada jak sytuacja kiedy zdradza cię sojusznik ze stosunkami 9/10 (narzekało na to kilku forumowiczów przy dyskusji o AI Pitera)... Po prostu według mnie to nie ma sensu. Wypróbuję jeszcze kilka nacji i jeśli to jest regułą to albo znajdę submoda, który to poprawia albo ograniczę czas na BC 6.3 do zera.
3. Wymierają całe HISTORYCZNE dynastie, bo z nieznanego mi powodu komp nie proponuje moim generałom małżeństw, tak jak to było w podstawce, albo np. w SS 6.3/SS 6.4... Przykład: kampania Niemcami, na starcie mam dwóch generałów z rodu Wittelsbachów i cały ród szybko wymiera, chociaż HISTORYCZNIE pochodzili z niego nawet cesarze (Ludwik IV Bawarski 1328–1347, król Niemiec od 1314).
Sugerujesz, że jak Podbiję Węgry Polską, to Arpadowie dalej mają być, tak samo jak Węgry? Bo historycznie w roku 1200 byli Arpadowie? Lepszy przykład - w bitwie Roku Pańskiego 1205 padnie na polu bitewnym w Hiszpanii Bolesław Krzywousty, to dalej ma żyć, bo zmarł "trochę" później? ;) ;)
Za to szlachciankom z pomniejszych dynastii (np. Welf) komp prawie co kolejkę proponuje małżeństwa, ale za to ze starymi dziadami po ponad 55 lat i cechami w rodzaju 2/10 lojalności i 2/10 pobożności -wszystko.
Welfowie, pomniejszy ród? ;)
Nie ma to tamto, wymagający jesteś do granic. W sumie to dobrze, podnosisz modderom poprzeczkę.
BoskiKazu
20-06-2012, 23:29
Sugerujesz, że jak Podbiję Węgry Polską, to Arpadowie dalej mają być, tak samo jak Węgry? Bo historycznie w roku 1200 byli Arpadowie? Lepszy przykład - w bitwie Roku Pańskiego 1205 padnie na polu bitewnym w Hiszpanii Bolesław Krzywousty, to dalej ma żyć, bo zmarł "trochę" później? ;) ;)
Przepraszam, ale co podbijanie ma do generałów otrzymanych na starcie???
Welfowie, pomniejszy ród? ;)
Nie ma to tamto, wymagający jesteś do granic. W sumie to dobrze, podnosisz modderom poprzeczkę.
Pisząc pomniejszy miałem na myśli tylko to, że pochodzące z niego księżniczki nie mogą zawierać sojuszy międzypaństwowych poprzez małżeństwa.
Ps.: Twoje uwagi wcale nie odpowiadają na moje pytania...
Z księżniczek tylko córka Władcy i następcy tronu może zawierać sojusze międzypaństwowe. W Medku też tak jest. Rody u mnie nie wymierają ale czasem się to zdarza, jak mają same córki np. Jak podbijasz nowe prowincje to i się żenią częściej, bo są do obsadzenia nowe stanowiska namiestników. Sam sprawdzę te Niemcy ale bez paniki z tym Królem Niemiec. Poza tym nie rozumiem co to za radocha grania Niemcami z ich mocarstwową pozycją na dzien dobry. Ty grasz w końcu na AI Pitera? Czy na oryginalnym? Na oryginalnym komp nie zdradza od 8/10 wzwyż. Avalanche jeden z weteranów bellum grał HRE i nic nie pisał o takich problemach. Jak zmieniłeś AI usuń pliki map.rwm i zacznij nową kampanię. To gra a nie symulator historii, ród jaki istniał historycznie może zniknąć w wyniku wymarcia albo walk i śmierci jego członków. Władca Niemiec powinien mieć tytuł króla Niemiec bez żadnych zabiegów. Po koronacji powinien zostać ew, cesarzem. Sprawdzę to aż sam bo mnie wkurzają takie zarzuty, ale dopiero w piątek wieczorem. Mnie się gra świetnie zwłaszcza z submodami i drzewko genealogiczne jest ok. Co do drzewka to są tam tylk członkowie rodów (dynastii) może nie byc kilku generałów bo oni nie wszyscy mają status członków dynastii np. adoptowani albo tacy co z kapitanów zostali generałami po wygranych bitwach. Kilku poczatkowych też możesz nie mieć w drzewku a na mapie są. Poza tym jak odrzuca się propozycje małżeństwa dla danego Generała to kolejne mogą nie przyjść szybko.
BoskiKazu
21-06-2012, 09:22
Z księżniczek tylko córka Władcy i następcy tronu może zawierać sojusze międzypaństwowe. W Medku też tak jest.
Tak, to dla mnie też jest normalne.
Rody u mnie nie wymierają ale czasem się to zdarza, jak mają same córki np. Jak podbijasz nowe prowincje to i się żenią częściej, bo są do obsadzenia nowe stanowiska namiestników.
Rozumiem, że ktoś musi umrzeć, to przecież wojna totalna, ale nie rozumiem po co w tym modzie na starcie rody, które są skazane na wymarcie?
Poza tym nie rozumiem co to za radocha grania Niemcami z ich mocarstwową pozycją na dzien dobry.
A co za radocha z grania, np. Bizancjum? Tzn. że żeby być fajnym muszę grać np. Norwegią? Gram Niemcami, bo dopiero zaczynam przygodę z BC 6.3 i chciałbym poznać możliwości tego moda -jak wyglądają późne jednostki, jak wygląda rozbudowa miast, jak działają różnorodne gildie itd. Poza tym poznaję przyszłego wroga 8-)
Avalanche jeden z weteranów bellum grał HRE i nic nie pisał o takich problemach.
Szkoda, że sam nie może się wypowiedzieć...
Władca Niemiec powinien mieć tytuł króla Niemiec bez żadnych zabiegów.
Cieszę się, że mamy na ten temat to samo zdanie. ;)
Co do drzewka to są tam tylk członkowie rodów (dynastii) może nie byc kilku generałów bo oni nie wszyscy mają status członków dynastii np. adoptowani albo tacy co z kapitanów zostali generałami po wygranych bitwach.
Jasne, zgadzam się! Ale tak jak pisałem w tym przypadku są to postacie, które otrzymujemy na starcie.
Kilku poczatkowych też możesz nie mieć w drzewku a na mapie są.
Przyjmuję to do wiadomości i będę musiał z tym żyć, ale pytałem czy nie ma submoda, który to naprawia...
Poza tym jak odrzuca się propozycje małżeństwa dla danego Generała to kolejne mogą nie przyjść szybko.
W tym miejscu zaczynam wątpić czy obaj piszemy w tym samym języku...
Przykład: kampania Niemcami, na starcie mam dwóch generałów z rodu Wittelsbachów i cały ród szybko wymiera, chociaż HISTORYCZNIE pochodzili z niego nawet cesarze (Ludwik IV Bawarski 1328–1347, król Niemiec od 1314).
...wydaje mi się, że wyraźnie napisałem, że generałom (Wittelsbachom) komp nie proponuje małżeństw. Małżeństwa proponuje księżniczkom z wszystkich gałęzi rodu poza królewską, ale partie dla nich są beznadziejny, bo ile dzieci będzie miał generał grubo po pięćdziesiątce???
Wkurza mnie to tak bardzo, bo na początku kampanii Niemcami mam tylu generałów ile prowincji + jeszcze dwóch gotowych coś podbić. Co z tego skoro w żadnym mieście ani zamku nie mam do zwerbowania machin, a kiedy buduję warsztat produkujący taki sprzęt (trwa to 6 tur) po jego ukończeniu dostaję komunikat, że katapulta będzie dostępna za kolejnych 9 tur :evil:
W skarbcu nie ma pieniędzy żeby prowadzić długie oblężenia, armie na początku są słabsze od tych, które bronią rebelianckich miast -o szturmach można zapomnieć. Kiedy wydaje się kasę na wojsko i oblężenia kraj staje się ciemnogrodem, bo nie można nic zbudować :evil:
Ciężko o nowe prowincje, więc komp nie proponuje małżeństw generałom, ale jednocześnie dojrzewają kolejne dzieci, które na starcie były już w drzewku genealogicznym, więc problem ciągle narasta :evil:
Później (40/50 tura), kiedy po pewnym czasie mogę w końcu rekrutować upragnioną katapultę i do tego Rada w nagrodę za misje daje mi między innymi sprzęt oblężniczy ruszają podboje i nagle mam dużo więcej prowincji niż generałów, bo wszyscy wymarli, zginęli w bitwach, albo się zestarzeli bezdzietnie :evil:
Nie rozumiem co twórcy BC chcieli przez to osiągnąć i nie podoba mi się to. Bardzo.
Sprawdzę to aż sam bo mnie wkurzają takie zarzuty
Jeśli znajdziesz sposób na rozwiązanie tego błędnego koła z generałami, pieniędzmi i podbojem będę Ci wdzięczny. Poza tym nie wkurzaj się, bo nie mam nic do Ciebie tylko pytam czy ktoś może mi wyjaśnić co jest nie tak -czy to Twórcy moda z Włoch coś spartolili, czy to ja mam złą strategię gry.
Nie będę dalej teoretyzował w piątek zagram Niemcami i zobaczę co z tym ich Królem. Ja lubię Bizancjum i to bardzo, ale rzadko nim gram bo wolę mniejsze nacje. Zagraj na submodzie na dziedzica Frakcji zrób Wittelsbacha kawalera następcą tronu i wydaj go za obcą księzniczkę, może ród się uchowa. Generalnie Bellum to najlepszy mod o średniowieczu w jakiego grałem. Jak napisałem sprawdzę te Niemcy. A Avalanche sie wypowiadał ale dawniej, poczytaj w temacie jak masz czas.
BoskiKazu
21-06-2012, 09:59
Spoko, strzelam, że coś mądrego wymyślisz kiedy sam to zobaczysz 8-)
O Bizancjum i graniu nim sam też już pisałem:
Potem przychodzi czas na Cesarstwo Wschodniorzymskie -lubię kulturę bizantyjską.
Dzięki za radę z następcą tronu -to może pomóc na moje widzi mi się z Wittelsbachami :D
Generalnie Bellum to najlepszy mod o średniowieczu w jakiego grałem.
Im dłużej gram tym bardziej się z tym zgadzam i też przez to ten chaos na początku u Niemców mi przeszkadza.
A Avalanche sie wypowiadał ale dawniej, poczytaj w temacie jak masz czas.
Przyznaję się, że oczywiście nie wszystko jeszcze przeczytałem. Poszukam i zapoznam się z tym co miał do powiedzenia.
W 6.1 był mały bug z koronacjami, mam nadzieję, że w 6.3 go nie ma. Zobaczymy w piątek.
BoskiKazu
21-06-2012, 10:50
W 6.1 był mały bug z koronacjami, mam nadzieję, że w 6.3 go nie ma. Zobaczymy w piątek.
Możliwe, że to jest ten problem.
Co do wypowiedzi Avalanche to znalazłem ją (było łatwo bo to tylko jeden post...) i przypomniałem sobie, że go już czytałem, ale jeszcze przed instalacją BC kiedy zastanawiałem się jakiego nowego moda spróbować. Ciekawa koncepcja z tym, żeby za całą kasę otrzymaną na starcie kupić wojaków i zmiażdżyć wszystkich okolicznych buntowników.
Moja prywatna opinia: jedyny mankament takiego stylu to fakt, że osobiście lubię budować. Strasznie lubię być takim fundatorem co po śmierci na mozaikach albo freskach we wszystkich miastach swojego państwa jest uwieczniony jak trzyma w ręce modele wielkich bazylik albo pałaców :D Ale luz, to tylko takie moje prywatne zwichnięcie :D
Kiedy w wolnej chwili wypróbuję taktykę Avalancha to po zdobyciu okolicznych prowincji napiszę czy komp chciał mi w końcu ochajtać np. tych Wittelsbachów, chyba, że sam Avalanche byłby tak miły i się w tej kwestii wypowiedział.
No ja mam taktykę opartą na rozwoju ekonomicznym i wolnym podboju okolicznych ziem. W ciągu 30 tur zdobywam co mogę z rebelii, buduję targi zdobywam sojuszników szkolę kilku dyplomatów i maksymalną liczbę kupców jakich wysyłam możliwie daleko. Od prawie wszystkich zdobywam prawa handlowe, przez 30 tur trzymam nikłe garnizony od 25 tury je wzmacniam dopiero.
BoskiKazu
21-06-2012, 11:02
haha, robiłem tak samo/bardzo podobnie;)
...i tak jak pisałem koło 40/50 tury w połowie prowincji nie mam namiestnika. Ok, mogę grać dalej posiadając tak mało generałów i członków rodziny, ale to już nie smakuje tak dobrze jak zrównoważony rozwój, podbój "na zimno" bez napadania na wszystkich dookoła i takie "simsy" kiedy z przyjemnością patrzę jak mój ród królewski i jego wszystkie gałęzie rozkwitają szczęśliwie...
Generałów mozna szkolić w Akademiach wojskowych w twierdzach. To sposób na ich uzupełnianie w razie braków.
BoskiKazu
21-06-2012, 11:34
Tak, tylko to trudne tak rozbudować zamki, by inwestować w nich w struktury podnoszące przyrost liczby obywateli, jednocześnie rozbudowywać jakiekolwiek inne osady, prowadzić wojnę i rekrutować jednostki, nie wspominając o tym, że w tym samym czasie wypadałoby w zamkach budować zaawansowane budynki militarne. Ostatecznie na nic nie ma pieniędzy i trzeba szukać jakiegoś złotego środka, a jednocześnie jest coraz mniej generałów. >to błędne koło<
Myślę, że do puki ja nie wypróbuję strategii Avalancha, a Ty Aravenie nie zapoznasz się z realiami gry Niemcami nie mamy co się za mocno rozpisywać.
Nie powiedziałbym żeby Niemcami było łatwo, mają mnóstwo sąsiadów, a jeśli nie będziesz miał z nimi relacji ponad 8/10 to wszyscy Cię napadną ;) W dodatku bonusy dla kompa nie są mocno zależne od ilości prowincji,więc państwo z 3 prowincjami może zaatakować równie silnie jak to z 10 co jest największą wadą moda ;)
To jedyny sposób by mniejsze frakcje powalczyły z wiekszymi, muszą miec te bonusy. opewnie, z niełatwo znaleźć złoty środek to własnie plus tego moda, wymaga wiele planowania. Bez bonusów większe frakcje szybko niszczyłyby te małe. Nic nie jest doskonałe, ale nie grałem w lepszego moda. :mrgreen:
BoskiKazu
21-06-2012, 12:21
wymaga wiele planowania
O to chodzi! Ja po prostu uwielbiam medka i mody za to, że to takie (uwaga, uwalniam fantazję :D ) szachy, bo muszę planować moje posunięcia, herosy, bo muszę wiedzieć jakie budynki chcę zbudować i w jakiej kolejności, simsy -ponieważ rozwijam staty moich postaci oraz to co w medku oryginalne i świetne czyli bitwy, które mogę rozegrać osobiście kiedy chcę poczuć klimat decydującego starcia całej wojny... Medieval to gra, w której każdy znajdzie coś dla siebie.
Nie powiedziałbym żeby Niemcami było łatwo, mają mnóstwo sąsiadów, a jeśli nie będziesz miał z nimi relacji ponad 8/10 to wszyscy Cię napadną ;)
Dokładnie. Kiedy jesteś otoczony potencjalnymi wrogami musisz kombinować najbardziej i to jest najlepsze w graniu Niemcami, Bizancjum i oczywiście Polską 8-)
Mietek77
21-06-2012, 13:07
...wydaje mi się, że wyraźnie napisałem, że generałom (Wittelsbachom) komp nie proponuje małżeństw. Małżeństwa proponuje księżniczkom z wszystkich gałęzi rodu poza królewską, ale partie dla nich są beznadziejny, bo ile dzieci będzie miał generał grubo po pięćdziesiątce???
Hmm,
Przyjrzę się temu w grze i przejrzę parę plików- ale jest tak jak sam grasz Niemcami, czy grając inną nacją obserwujesz że są oni bezdzietni?
BoskiKazu
21-06-2012, 13:35
Kiedy sam gram. Niestety nie mam tyle czasu żeby zacząć kilka kampanii jednocześnie. Niemcami zagrałem już 3 razy do przynajmniej 60 tury (mam BC dopiero od 5 dni).
Wydaje mi się, że to kwestia tego, że na starcie ma się o dwóch generałów więcej niż prowincji, a do 10 czy 12 tury dorasta dwóch kolejnych i komp nie widzi potrzeby proponowania małżonek moim generałom (akurat Wittelsbachowie nie mają żon na starcie), ale z drugiej strony po co proponuje wtedy małżeństwa kobietom, dorastającym "nieksiężniczkom"??? Chce żebym miał tymczasowo kilku generałów po pięćdziesiątce, którzy wymrą i zrobią miejsce dorastającym(?) -też bez sensu -lepiej byłoby na początku ochajtać np. tych Wittelsbachów i mieć ich synów w tym samym czasie co komp zaczyna proponować moim damom tych dziadków...
Zawsze kilku słabszych możesz stracić w walce.
BoskiKazu
21-06-2012, 14:06
Racja Aravenie.
Sam wymyśliłem też, że mógłbym zmienić pliki tak aby Alberto l'Orso Anhalt i obaj Wittelsbachowie mieli na starcie żony i może dorastających synów i córki, ale problem w tym, że musielibyście mi wytłumaczyć jak mam to zrobić...
Miło by było również dodać pana Alberto do drzewa genealogicznego...
Mietek77 jest specem od takich akcji (ja to kilka lat temu robiłem). Dodał Polsce Gryfitów i Piastów Śląskich w swym submodzie to i niemieckie drzewo genealogiczne zmieni z łatwością jak sugerujesz.
Edit: Mietek77 odebrałeś moje PW w sprawie Twego submoda?
BoskiKazu
21-06-2012, 14:49
Mietek77 jest specem od takich akcji (ja to kilka lat temu robiłem). Dodał Polsce Gryfitów i Piastów Śląskich w swym submodzie to i niemieckie drzewo genealogiczne zmieni z łatwością jak sugerujesz.
Właśnie podziwiam jego pracę, bo postanowiłem odpuścić sobie Niemców do puki nie rozwiąże problemu tych dynastii. Nie będę jeszcze grał Polską, bo żal mi kaleczyć i posyłać na śmierć tysiące poddanych, ale włączyłem już tego submoda i bardzo mi się podoba!
Oficjalna prośba: Mietku77, gdybyś znalazł chwilę, żeby mi pojaśnić jak mam dodać żony i potomków Wittelsbachom oraz dodać pana Alberto l'Orso Anhalt (+rodzinę) do drzewka genealogicznego to proszę spróbuj. Postaram się skupić i nie być opornym uczniem ;)
chaladziatko
21-06-2012, 23:07
Siemanko
Nie wiem czy to dobry temat, ale mam ważne pytania.
1.Ściągnąłem moda - faktycznie zapowiada się wybornie. Zainstalowałem proponowane spolszczenie i chciałem zagrać w kampanię feudalną, ale gra się wyłączyła.
2. Czemu tak wolno mijają tury??? gorzej niż w SS, pewnie przez skrypty, da się to jakoś przyspieszyć czy po prostu trzeba mieć maszynę fest?
Siemanko
Nie wiem czy to dobry temat, ale mam ważne pytania.
1.Ściągnąłem moda - faktycznie zapowiada się wybornie. Zainstalowałem proponowane spolszczenie i chciałem zagrać w kampanię feudalną, ale gra się wyłączyła.
2. Czemu tak wolno mijają tury??? gorzej niż w SS, pewnie przez skrypty, da się to jakoś przyspieszyć czy po prostu trzeba mieć maszynę fest?
1. Rzadko ale czasem się wyłącza jak śmigasz po menu. W SS jest tak samo. Po prostu odpal ponownie. Nim zagrasz poczytaj temat i poradniki.
2.Są 4 kampanie. Na kampanii Pełnej (Full) i Feudalnej Pełnej (Feudall Full) tury mogą iść dłużej jak na innych midach bo jest masa skryptów. Graj na kampaniach lekkich (Light lub Feudall Light). Pomóc moga najnowsze sterowniki, defragmentacja oraz usunięcie części skryptów z kampanii Pełnych lub dodanie kilku do lekkich. Na początek nic nie usuwaj i graj na oryginalnym modzie. Jak go poznasz możesz się bawić w zmiany. Pozdrawiam.
Link do tematu o zabawach ze skryptami: viewtopic.php?f=367&t=10068 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=10068)
BoskiKazu
22-06-2012, 12:55
Poczytałem forum jeszcze dokładniej i widzę, że ktoś ma podobne problemy z koronacją co ja:
Czy moze miec to zwiazek z tym, ze krol, mimo sedziwego wieku 61 lat w tym okolo 20 na tronie wciaz posiada 'umiejetnosc' gotowy na uroczysta koronacje w krakowie?
Araven odpisał tak:
Wystarczy na jedną turę wejść do Krakowa. Wtedy król dostaje + 1 do autorytetu i oficjalny tytuł Władcy Polski, po uroczystej koronacji. Może i cecha nie znika, ale w świcie ma tytuł Władcy Polski, to oznacza, że jest po uroczystej koronacji. Chyba, że byłeś ekskomunikowany? Albo nie miałeś kapłana żadnego? Koronacja przebiega raczej automatycznie.
Hmm, to znaczy, że tak na prawdę trzeba spełnić kilka warunków, żeby koronować króla (mieć cechę, być w zgodzie z papieżem itd.), a nie jak piszą w poradniku:
King of Poland
Available for: Christian factions.
Faction to be eliminated: Kingdom of Poland.
City to be occupied for one turn by the F.L.: Cracow.
Czy ktoś mógłby zrobić i zamieścić pełną listę warunków? Bo czy np. wystarczy mieć jakiegokolwiek kapłana w dowolnej prowincji, czy może musi w Krakowie z liderem frakcji przebywać 1 turę biskup? A może arcybiskup albo kardynał -miło by było gdyby to ktoś raz, a porządnie wyjaśnił...
Mylisz pojęcia to co jest w poradniku dotyczy zdobywania tytułów królewskich innych nacji, po tym jak one zostana zniszczone. Grając Polską w cechach króla pisze, że jest gotowy na uroczystą koronację w Krakowie. Poza pierwszym polskim królem w grze on już w tymże Krakowie jest . Więc bierzesz tego nowego króla idziesz nim do Krakowa wstawiasz go na jedną turę do miasta i ją przewijasz. W następnej turze masz info że była ta uroczysta koronacja i nowy Król ma cechę Władca Polski jaką dostaje właśnie po tejże koronacji. Ja w Krakowie nie mam żadnego biskupa zwykle, bo kapłanów wysyłam na teren Rusi i Litwy zwykle. Samego nowego króla wstawiasz do Krakowa.
Edit:
W wersję 6.1 grałem dwa miesiące po włosku a nie znam włoskiego i nie było zangielszczenia, sam musiałem odkrywać różne myki, floty handlowe, doszkalanie agentów, przejmowanie polityczne ziem innej nacji w wyniku zabiegów polityczno-dynastycznych i wszystko inne. Nikt mi nie pomagał i dałem jakoś radę. Teraz macie prawie w 100% spolszczonego moda, poradniki i wiele rad w temacie i nawet się Wam czytać nie chce. 8-) Ciekawe jakbyście grali po włosku. :lol:
BoskiKazu
22-06-2012, 13:45
Oj tam, oj tam;P
Rozumiem, że w poradniku jest napisane o przejmowaniu tytułów innych nacji, ale skoro miałem taki problem z koronacją Niemcami, a kolega forumowicz woz_z_weglem z Polską, to zaczęło mnie to na prawdę intrygować. Nie mam w tym jakiejkolwiek napinki, tylko bardzo podoba mi się BC i chciałbym umieć wykorzystać cały jego potencjał, m.in. zdobywać nowe tytuły oraz oczywiście utrzymywać własny.
Jak się uroczyście koronować na króla Polski w Krakowie już wyjaśniłem wyżej. By zdobyć tytuł Króla Czech zdobywasz Pragę, po turze pobytu generała ma tytuł Króla Czech, można go przekazać innemu generałowi potem. Wilno daje tytuł Wielkiego Księcia Litwy. Niszcząc Niemcy jako frakcję w Ragensburgu można dostać tytuł króla Niemiec. W Paryżu Króla Francji jak nacja ta jest zniszczona itd. Kolega wóz z węglem, miał problem bo trzymał kolejnego króla Polski w innej prowincji niż Kraków i nie odbył on uroczystej koronacji, bo nie wiedział, że tak trzeba.
Edit: Ja też nie znam wszystkich myków w 6.3, mod mnie często zaskakuje. Pozdrawiam. :twisted:
BoskiKazu
22-06-2012, 14:40
By zdobyć tytuł Króla Czech zdobywasz Pragę, po turze pobytu generała ma tytuł Króla Czech, można go dawac innemu generałowi potem.
Edit: Ja też nie znam wszystkich myków w 6.3, mod mnie często zaskakuje. Pozdrawiam. :twisted:
Ołomuniec też trzeba zdobyć i dopiero wtedy można jednego z generałów (lider frakcji) wysłać do Pragi po koronę króla Czech, co do innych przykładów to na pewno je prędzej czy później wypróbuję 8-)
A jeśli chodzi o poznanie myków w BC 6.3:
-właśnie to jest dla mnie jedną z największych przyjemności w modach, że bardzo często odkrywam coś nowego i nie dość, że zaczynam używać jakiejś odkrytej opcji to mogę się jeszcze podzielić takim odkryciem z innymi graczami. Od czasu kiedy ze znajomymi ściągnęliśmy Heroes III WoG i wymienialiśmy się spostrzeżeniami na temat tego jak skutecznie stosować mechanikę tego moda, wiedziałem już, że granie w podstawowe wersje gier jest nie dla mnie...
chaladziatko
22-06-2012, 17:51
Witam
A propos koronacji, gdy król "jest daleko w polu" (często prowadzę kampanie wojenne królem), to muszę go ściągać przez powiedzmy 15 tur do Krakowa, by zdobył tytuł "króla Polski" który dodaje mu ileś tam punktów do atrybutów. Moje pytania są następujące: czy tak ważny dla rozgrywki jest ten tytuł? Jak wpływa to na rozgrywkę, jeżeli król nie zostanie uroczyście koronowany? Czy król mimo braku koronacji jest na mapie zaznaczony jako "król"?
Ech widzę, że pracowite wakacje przede mną, Bellum Crucis istotnie prezentuje się niesamowicie :).
Królem Polski Twój książe zostanie po śmierci poprzednika, bez uroczystej koronacji. Uroczysta koronacja w Krakowie daje tytuł Władca Polski taka cecha króla, że jego władze potwierdziła koronacja to daje + 1 do autorytetu. Uroczysta koronacja nie jest obowiązkowa, jak Król walczy i wygrywa bitwy oraz zdobywa obce ziemie to autorytet mu mocno rośnie i te + 1 za koronację może być bez znaczenia. Ale ja zwykle robię tą koronację bo to fajny patent. :P
ordenus22
23-06-2012, 06:36
Przejąłem królestwo Aragonii grając Polską i okazało się, że wśród generałów którzy do mnie dołączyli jest jeden z aragońskiej dynastii panującej de Barcelona i chciałbym odbudować tą dynastię i włączyć ją do rodziny, tylko problem polega na tym, że z informacji w spisie cech nie wynika że ma żonę, a jak podsyłam mu księżniczkę to okazuje się, że nie może się żenić, a chciałbym mieć potomków. O co chodzi? Jest możliwość, że może mieć żonę tylko jest nie napisane w spisie cech, chociaż powinno być info?
Jak go nie ma w drzewku rodziny to jest traktowany jako adoptowany i może już mieć żonę. Walcz nim w bitwach jak odniesie kilka znaczących zwycięstw, to może być info, że został członkiem rodziny panującej i wtedy będzie w drzewku genealogicznym. Generalnie jak dziedziczysz ziemie Innej frakcji to dostajesz generałów spoza dynastii takich "najemników" bardziej, bez praw do tronu przejmowanego kraju. Oni nie wchodza z automatu do puli Twych generałów dynastycznych, są poza Twoim drzewem genealogicznym. Muszą się zasłużyć np. na polu bitwy by stać się członkami Twej dynastii. Tak to wynika z moich obserwacji w grze.
ordenus22
23-06-2012, 08:26
Dobra, będę próbował. Jeszcze jedno spostrzeżenie zanotowałem, jak się przejmuję inne państwo to żona która pochodzi z tego przejętego państwa umiera. Miałem taką sytuację gdy mój król ożeniony był z księżniczką bizantyjską, a książę z ks. aragońską po informacji o przejęciu ich państw od razu umarły. Szkoda, bo już nie mogą mięć następców.
A ponownie ich się nie da ochajtać jako wdowców? Polską grasz? Na oryginale czy polskim submodzie Mietka? I jakie AI ?
ordenus22
23-06-2012, 08:45
W tej chwili nie mam żadnej księżniczki, za jakieś parę tur powinienem mieć je gotowe do rekrutacji to sprawdzę. Na oryginale z dziedzicem frakcji. Na submodzie Mietka i AI Pitera chętnie bym zagrał, ale musiałbym od nowa kampanie zagrać, a szkoda mi w tej chwili.
Króla i księcia po owdowieniu z obcymi księżniczkami spróbuj ochajtać.
Żeby grać na moim AI i submodzie mietka należy wziąść pliki start z mojego submoda i z submoda Mietka
Np, kampani light: D:\Program Files\SEGA\Medieval II Total War\mods\BellumCrucis6\data\world\maps\campaign\cu stom\Light
Otworzyć mój plik descr_strat i do pliku descr_strat z submoda Mietka należy przekleić nazwy taktyk poszczególnych frakcji.
Aby znaleźć te nazwy należy włączyć wyszukiwanie słów za pomocą wciśnięcia skrótu ctrl + f i wyszukiwać słowa "ai_label" . No i przyporządkować to tak samo do pliku mietka jak jest w moim. Trzeba przekleić około 25 wyrazów, bo tyle jest frakcji.
W ten sposób mamy gotowy plik do kampani lekkiej, można go przekleić też do kampani full, bo pliki są identyczne, za to nie można już do feundal, bo tam w plikach start jest dodatkowo ustalone położenie fortów.
ordenus22
23-06-2012, 11:38
Aravenie, nie da rady z powtórnym małżeństwem.
W tej chwili nie mam żadnej księżniczki, za jakieś parę tur powinienem mieć je gotowe do rekrutacji to sprawdzę. Na oryginale z dziedzicem frakcji. Na submodzie Mietka i AI Pitera chętnie bym zagrał, ale musiałbym od nowa kampanie zagrać, a szkoda mi w tej chwili.
Właśnie robię nowy balans i bonusy dla kompa oraz będę testował nowe zachwoywanie się kompa w stosunku do poleceń papieża, wasalizowanie się itp, pogram przy okazji na submodzie mietka, jak go przystosuje do swojego AI to mogę wrzucić pliki do podmiany tak żeby oba submody działały razem.
Constantin
24-06-2012, 10:01
Witam
Obecnie prowadzę rozgrywkę Bizancjum moim głównym wrogiem jest Cesarstwo niemieckie .Problem polega na tym ,że odziały które rekrutuje w moich najlepiej rozwiniętych twierdzach
(budynki płatnerskie rozwinięte do najwyższego poziomu) posiadają doświadczenie na poziomie 7 (dwa brązowe znaczki) .Natomiast w armiach niemieckich większość oddziałów posiada doświadczenie na poziomie 10 (dwa lub trzy srebrne znaczki) .Teraz nie wiem czy komputer dostaje specjalne bonusy czy istnieją inne sposoby zwiększenia doświadczenia.
Komputer ma większe bonusy niż gracz do doświadczenia swoich oddziałów. Gildia hodowców koni, akademie wojskowe w twierdzy i II jej poziom w cytadeli, oraz pola turniejowe w niektórych nacjach to sposoby na podpakowaną konnicę nawet ze srebrnymi belkami. Walka pod doświadczonymi generałami przyspiesza awans jednostek w walce. Pozdrawiam.
chaladziatko
25-06-2012, 13:51
Pograłem trochę w BC i chciałbym się podzielić swoimi uwagami. Gra jest trudna, zwłaszcza na początku (nie chodzi mi o bitwy). Gram na medium a bitwy na hard. Dyplomacja. Jak wy gracie, że macie takie dobre stosunki z sąsiadami?? Piszecie, że wam sojusznik, jakim cudem??? Non stop chyba płacicie im trybuty. Po 30 turach atakują mnie wszyscy są siedzi, a Węgrzy to mają w głębokim poważaniu. Mam z nimi stosunki 4/10, jak to robicie, że macie w ogole ponad 6? Jestem noobem w dziedzinie dyplomacji, bo po prostu w podstawce ona kulała niesamowicie, więc nawet nie rozmawiałem z innymi frakcjami. Tutaj ponoć się da prowadzić jakąś formę "dialogu", powiecie mi proszę jak??? No i Polska, moim zdaniem wcale nie ma różnorodnej konnicy, ot taką jak każda w miarę silna frakcja. Trudno się gra Polską, ale to dobrze.
viewtopic.php?f=367&t=8785 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8785) poczytaj poradniki z tego tematu zwłaszcza 2 ostatnie. Jeden jest o dyplomacji w 6.3.
chaladziatko
25-06-2012, 15:23
I tak spadają relacje... Mało tego Węgrzy nawet nie chcą trybutu, kiedy im podbijam do 500... gram na orginalym AI z BC
Na to nic nie poradzisz wojna ze wspólnym, wrogiem i małżenstwa z obcymi księzniczkami Twego księcia lub/i króla to jedyny sposób by rosły szybko wzajemne relacje. Rosną też jeśli Jesteś jednym z najsilniejszych. Cudów nie ma. To wymagający mod. :mrgreen:
Arthas990
25-06-2012, 20:04
Właśnie znalazłem na tej stronce submoda na nowe państwo <Genue> pewnie działa tylko po włosku ale jakby ktoś chciał to prosze link ;)
http://mtwitalia.freeforumzone.leonardo ... d=10199501 (http://mtwitalia.freeforumzone.leonardo.it/discussione.aspx?idd=10199501)
ordenus22
25-06-2012, 20:36
Toczę bitwy z udziałem mojego generała, który ma już przydomek Mistrz, ale żadnej propozycji adopcji nie ma.
Ordenus po heroicznych są najczęściej adopcje. ew. jest opcja że generałów z odziedziczonego kraju, nie da rady wciągnąc do Twego drzewka genealogicznego.
EDIT:
Sprawdzam nowe statystyki jednostek do BC 6.3 z submoda od Włochów i nowy money_script - jutro potestuję, oraz nowe głosy dla Bizancjum też z submoda.
Arthas990
25-06-2012, 23:21
Jak sprawdzisz i będzie działać to daj linki ;) Ja i tak raczej nie będe używał Money Scriptu ale reszte sprawdze ^^
ordenus22
26-06-2012, 16:06
Z tym heroicznym zwycięstwem to chodzi o to żeby odnieść zwycięstwo z kilka krotnie liczniejszym przeciwnikiem przy minimalnych stratach własnych? Jeżeli tak to wyśle samego gienka na kilka oddziałów łuczników i chłopów może się uda.
Tak najlepiej wyślij tego generała na buntowników i auto_win attacker (absolutnie wyjątkowo, by sparwdzić, czy adpocja zadziała wtedy). :mrgreen:
chaladziatko
26-06-2012, 18:21
Jak to robicie, że sojusznicy wam przychodzą z pomocą w czasie wojny? Ja za Chiny ludowe nie mogę Węgrów nakłonić do uderzenia na Kijów a mam z nimi relacje 10/10, gram na tym zmodyfikowanym AI od Soulsona.
ordenus22
26-06-2012, 18:26
Przy auto_win jak posyłam samego gienka na silnych wrogów to mam tylko pełne zwycięstwo, a tu potrzebne jest heroiczne zwycięstwo. W przypadku auto_win moje straty są zerowe a w heroicznym zwyc. zapewne chodzi o to żeby wygrać ale muszą być też własne straty, a w tej chwili nie mogę znaleźć w pobliżu niewielkiej armii (same pełne armie, albo prawie pełne) którą bym pokonał samodzielnie przy wykorzystaniu swoich niewielkich sił, więc muszę poczekać aż się jakaś niewielka armijka napatoczy.
EDIT: W zasadzie sprawa jest już nie aktualna, gdyż pełnoletność osiągnęła jedna z córek króla i o dziwo okazało się, że może wyjść za mojego aragońskiego gienka (wtedy automatycznie stanie się członkiem rodziny i będzie mógł mieć potomstwo) tylko muszę ową księżniczkę szybko przetransportować do gienka, bo facet ma już 40 lat więc gość będzie musiał się zwijać, może powybijam trochę innych członków rodziny żeby była większa szansa na następce. Wychodzi na to, że te księżniczki z werbunku mają pewne ograniczenia, bo sprawdzałem wcześniej i one nie mogły wyjść za mojego generała.
Jak to robicie, że sojusznicy wam przychodzą z pomocą w czasie wojny? Ja za Chiny ludowe nie mogę Węgrów nakłonić do uderzenia na Kijów a mam z nimi relacje 10/10, gram na tym zmodyfikowanym AI od Soulsona.
Zagraj na AI Pitera tam większa szansa, że Ai Ci będzie pomagać. Na oryginalnym też pomagają, ale nie zawsze to oznacza, że Twój sojusznik zaatakuje Twego roga, zwłaszcza jak on jest silny.
chaladziatko
27-06-2012, 00:59
A tak z innej beczki - jak obwołać antypapieża w swojej frakcji ;)?
A tak z innej beczki - jak obwołać antypapieża w swojej frakcji ;)?
Musisz być katolikiem, potem dostać ekskomunikę i po kilku turach powinna być opcja oderwania się od Papiestwa i ogłoszenia schizmy, a w przypadku Norwegii powrotu do pogaństwa.
chaladziatko
27-06-2012, 17:54
Tak też zrobiłem, ale nie wiem czy dobrze się to skończy...
W razie problemów z Uroczystą koronacją waszego Króla w stolicy, sprawdźcie czy ma tytuł namiestnika innego miasta, jak ma to mu go zabierzcie na czas koronacji. Miałem tak w Jerozolimie - dopiero jak zabrałem nowemu królowi tytuł Namiestnika Adany, koronacja się odbyła.
Edit: Nowy unit jest zajebisty, widać róznicę - jak mamy elitarna armię i dobrego wodza to wymiata... (Znaczy unit jaki testuje z submoda do BC 6.3 od Włochów).
chaladziatko
27-06-2012, 21:20
Czemu lojalność w tym modzie leci generałom na łeb na szyję?
Wcale nie leci na łeb na szyje. Leci w dół niekiedy, jak masz Króla z niskim albo zerowym autorytetem albo Król ma cechy w stylu obraża szlachtę. Jak Królowi wzrośnie mocno Autorytet to i generałom powinno przybyć punktów lojalności. Król musi wygrywać bitwy, zdobywac nowe ziemie. W poradnikach opisałem szczególowo jak utrzymać wysoki prestiż królewski i autorytet przy okazji.
chaladziatko
28-06-2012, 13:32
Ja wiem, od czego to zależy, gram w medka od 4 lat. Inaczej nie zadawałbym tego pytania :P. Tak się składa, że królem cały czas walczę, król (Bolesław Kędzierzawy) jest największym generałem, chodzi mi o to, że nawet jego synowie, którymi też walczę, mają niską lojalność a pochodzą z rodu panującego. Dodam, że król ma autorytet na maksa i nie ma cechy "obraża szlachtę" To, że Piastom Wielkopolskim i Gryfitom spadają to jeszcze przełknę, ale Piastom Małopolskim?? Gram teraz Anglią zobaczę jak się to tutaj rysuje.
misiek1205
28-06-2012, 13:53
Mi sie wyłącza ten mod, przy ruchu agentem na mapie wyskakuje komunikat medieval napotka.
Misiek zrób defragmentację dysku, ogólnie porządki. Bugfiksera 1.2 wgrałeś przy instalacji? jakieś submody wgrywałeś. I kim grasz oraz jaki to agent i w jakim regionie masz to ctd?
Chaładziatko - przy wysokim autorytecie króla nawet gienki z niską lojalnością sie nie powinny buntować. Mnie sie nie zdarzył bunt generała o ile pamiętam.
misiek1205
28-06-2012, 18:02
Po wgraniu bugfiksera 1.2 jest ok.
Po wgraniu bugfiksera 1.2 jest ok.
Aha. Czyli Kolega nie wgrał bugfiksera... To teraz powinno być ok. Pozdrawiam.
Constantin
29-06-2012, 11:01
Witam
Mam kolejny problem a mianowicie gram obecnie Królestwem Jerozolimskim i podczas przechodzenia z tury 62 na 63 wywala błąd "Medieval 2 Total war napotka "
(podczas przejścia z Abbasydów na państwo Papieskie). Przeszukałem forum i nie znalazłem żadnej konkretnej odpowiedzi .Może jednak istnieje jakieś rozwiązanie tego problemu.
[attachment=0:c9jpv8rb]błąd.jpg[/attachment:c9jpv8rb]
Istnieje, wczytanie poprzedniego sava, ruszenie jakiegoś agenta (lub/i jednostki) i ponowny zapis i próba przejścia tury. Rzadko, ale czasem sie zdarzaja takie błedy. ja robie zapisy co kilka tur, minimum 2 o róznych nazwach, w razie probleów mogę się cofnąc do rezerwowego savu, jak podstawowy sprawia niespodzianki.
Edit: W poście nr 1 w submodach czyli w tym temacie: viewtopic.php?f=367&t=10087 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=10087) dałem nowy alternatywny plik unit - nowe statystyki jednostek. Teraz na nim gram, mnie się bardzo podoba.
Zauważyłem bug w dyplomacji. Jeśli proponujesz trybut to w pierwszej turze nic nie dajesz frakcji ai, dopiero później Ci zabiera, więc proponuje trybut 100,200,300,500,700,1000,1500 i tak do relacji 10/10 wszystko za jednym razem, proponuje sojusz, potem anuluje trybut po anulowaniu relacje spadają do 8/10 i tak mam sojusznika z relacjami 8/10 za darmo :P (a i nie warto proponować dostępu wojskowego przy zawieraniu sojuszu, wtedy częściej AI odrzuca propozycję). Normalnie po jakimś czasie komp uznałby, że jesteś niesłowny i nie chciał prezentów ale w Bellum opcja reputacji jest chyba wyłączona.
To nie żaden bug, obietnica trybutu działa od kolejnej tury, w pierwszej nie wydajesz kasy. Obecnie pykam Kryżowcami, ale niewiele bo robię plik export_anicillaries, tytuly namiestników i inne takie, niezły Sajgon, ten sam tytuł po 4 razy w róznych miejscach. Ale zawziąłem sie i go dokończę. Tak dobrze to nie ma, można dwa trzy razy zaproponiować podwyższenie trybutu co daje bonus + 2 maksymalnie + 3 do relacji, potem komp sie nie zgadza na kolejne podwyżki.
To nie żaden bug, obietnica trybutu działa od kolejnej tury, w pierwszej nie wydajesz kasy. Obecnie pykam Kryżowcami, ale niewiele bo robię plik export_anicillaries, tytuly namiestników i inne takie, niezły Sajgon, ten sam tytuł po 4 razy w róznych miejscach. Ale zawziąłem sie i go dokonczę. tak dobrze to nie ma, można dwa trzy razy zaproponiować podwyższenie trybutu co daje bonus + 2 maksymalnie + 3 do relacji, potem komp sie nie zgadza na kolejne podwyżki.
Zgadza się, tylko trzeba za każdym razem proponować trochę większą podwyżkę.
Arthas990
30-06-2012, 00:16
A nie wiecie może jak włączyć opcje w dyplomacji o reputacji państwa ? Czy też jego "Słowności" jak to Piter określił? :p
Na ile wyczytałem tej opcji z reputacją nie da się włączyć w modzie. Rubryka ta została usunięta, nie wiem czy dobrze zrozumialem niedawny wpis jednego z Twórców Bellum, ale pisał on o tym, że specjalnie ją wyłączyli. Komp w relacjach z nami bazuje na naszej pozycji i sile militarnej oraz ekonomicznej w tym na liczbie naszych sojuszy. Im jesteśmy silniejsi tym prawdopodobieństwo ataku na nas jest mniejsze, a jak należymy do najsilniejszych to relacje z innym państwami same nam rosną w wiekszości, na zasadzie szacunku Innych do naszego imperium. :mrgreen:
Na ile wyczytałem tej opcji z reputacją nie da się włączyć w modzie. Rubryka ta została usunięta, nie wiem czy dobrze zrozumialem niedawny wpis jednego z Twórców Bellum, ale pisał on o tym, że specjalnie ją wyłączyli. Komp w relacjach z nami bazuje na naszej pozycji i sile militarnej oraz ekonomicznej w tym na liczbie naszych sojuszy. Im jesteśmy silniejsi tym prawdopodobieństwo ataku na nas jest mniejsze, a jak należymy do najsilniejszych to relacje z innym państwami same nam rosną w wiekszości, na zasadzie szacunku Innych do naszego imperium. :mrgreen:
Możliwe, ale nie jest tak jak piszesz, to może mieć wpływ jedynie na relacje, jeśli mamy dużo sojuszy i jesteśmy silni to relacje rosną, więc prawdopodobieństwo ataku maleje (nieznacznie na AI z Bellum). W pliku odpowiadającym za AI nie ma poleceń dzięki którym mogłoby być tak jak to opisujesz, a relacje mają mały wpływ na dobór celów, jedynie jeśli jest tam powyżej chyba 8/10 to po prostu komp Cię nie zaatakuje.
Ja nie wiem co jest w poleceniach pliku od AI. Piszę z wlasnej praktyki w grze. :twisted: Jak jestem najsilniejszy nawet na Hard nikt ze mna nie zaczyna pomijając Jihady i krucjaty.
W poście nr 1 w tym temacie viewtopic.php?f=367&t=9949 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=9949) są poprawki do spolszczenia BC 6.3 z dnia 02.07.2012. Pozdrawiam.
Edit: Za jakiś czas dam poradnik o tytułach jakie można zdobyć w BC 6.3 i zwykłych np. Wielki Książe Litwy i imperialnych np. Władca całej Rusi.
Tytuły dla Generałów i Władców jakie można zdobyć w BC 6.3:
Poniższe może zdobyć dowolny nasz dowolny generał (nie musi to być Lider Frakcji, ale tenże generał może przekazać np. tytuł Króla Czech swemu Władcy np. Królowi Polski - o ile gramy Polską).
Earl of Sicily (Earl Sycylii)
Dostępny dla: Aragonii, Mediolani, Wenecji, Sycylii, Pizy, Niemiec, Bizancjum, Kastylii.
Prowincje jakie należy posiadać: Palermo, Syracuse.
Prowincja w jakiej musimy pozostawić dowolnego generała (bez innego tytułu) na minimum jedną turę: Palermo.
Lord of the Desert (Władca Pustyni Sahary)
Dostępny dla: Maurów, Kastylii, Portugalii, Egiptu.
Prowincje jakie należy posiadać: Marrakesh, Sigilmassa.
Prowincja w jakiej musimy pozostawić dowolnego generała (bez innego tytułu) na minimum jedną turę: Sigilmassa
King of Serbia (Król Serbii)
Dostępny dla: Wenecji, Mediolanu, Niemiec, Bizancjum, Węgier.
Prowincje jakie należy posiadać: Soli, Ras.
Prowincja w jakiej musimy pozostawić dowolnego generała (bez innego tytułu) na minimum jedną turę: Ras.
King of Boemia (Król Czech)
Dostępny dla: Francji, Polski, Niemiec, Danii, Węgier.
Prowincje jakie należy posiadać: Praga, Ołomuniec.
Prowincja w jakiej musimy pozostawić dowolnego generała (bez innego tytułu) na minimum jedną turę: Prague.
Supreme King of Ireland (Najwyższy Król Irlandii)
Dostępny dla: Anglii, Francji, Szkocji, Danii, Norwegii.
Prowincje jakie należy posiadać: Dublin, Cork.
Prowincja w jakiej musimy pozostawić dowolnego generała (bez innego tytułu) na minimum jedną turę: Dublin.
Prince of Wales (Książe Walii)
Dostępny dla: wszystkich frakcji katolickich.
Prowincje jakie należy posiadać: Bangor.
Prowincja w jakiej musimy pozostawić dowolnego generała (bez innego tytułu) na minimum jedną turę: Bangor.
King of Burgundy (Król Burgundii)
Dostępny dla: Aragonii, Kastylii, Francji, Anglii, Niemców i Sycylii.
Prowincje jakie należy posiadać: Lyon, Aix, Dijon.
Prowincja w jakiej musimy pozostawić dowolnego generała (bez innego tytułu) na minimum jedną turę: Lyon
Grand Duke of Lithuania (Wielki Książe Litwy)
Dostępny dla: Węgrów, Polaków, Dunczyków, Niemców.
Prowincje jakie należy posiadać: Riga, Halicz, Vilnius.
Settlement to be held for one turn by the general: Vilnius.
Marquis of Tuscany (Markiz Toskanii)
Dostępny dla: Niemców, Wenecjan, Mediolanu, Sycylii, Pizy.
Prowincje jakie należy posiadać: Florence, Pisa.
Prowincja w jakiej musimy pozostawić dowolnego generała (bez innego tytułu) na minimum jedną turę: Florence.
TYTUŁY IMPERIALNE - TYLKO dla LIDERA FRAKCJI:
Holy Roman Emperor Święty Cesarz Imperium Rzymskiego
Dostępny dla: Frakcji katolickich.
Frakcja jaką należy zniszczyć: Holy Roman Empire.
Tytuł jaki należy posiadać: King of Germany (Król Niemiec).
Region jaki nasz lider Frakcji musi odwiedzić na minimum 1 turę: Districtum Urbis (Rzym).
Imperator Omnium Romanorum
Dostępny dla: Bizancjum, HRE (Niemiec).
Zdobyte lub posiadane prowincje: Rome, Constantinople, Athens, Smyrna, Palermo, Cagliari, Bari, Naples, Milan, Venice, Durres, Zara, Paris, Bordeaux, Marseilles, Lyon, Rennes, Iruna, Barcelona, Granada, Seville, Toledo, Lisbon, Santiago, Valencia, Tunis, Mahdia, Barqa, Caesarea, Konya, Ancyra, Aleppo, Jerusalem, Antioch, Damascus, Alexandria, Cairo.
Miasto w jakim musi być nasz Lider Frakcji przez minimum 1 turę: Rome.
Eastern Latin Emperor Łaciński Cesarz Konstantynopola
Frakcja jaką należy zniszczyć: Byzantine Empire.
Miasto w jakim musi być nasz Lider Frakcji przez minimum 1 turę: Constantinople.
Grand Prince of Russia (Władca całej Rusi)
Dostępny dla: Russians, Novgorodians, Cumans.
Zdobyte lub posiadane prowincje: Kiev, Novgorod, Smolensk, Ladoga, Chernigov, Turov, Perejaslav, Moscow, Rostov, Ryazan, Polotsk, Torzov, Vladimir.
Miasto w jakim musi być nasz Lider Frakcji przez minimum 1 turę: Moscow.
Caliph of Islam Kalif Islamu
Dostępny dla: Frakcji islamskich.
Zdobyte I posiadane prowincje: Baghdad, Medina, Cairo.
Miasto w jakim musi być nasz Lider Frakcji przez minimum 1 turę: Baghdad.
Qaysar î Rum
Dostępny dla: Frakcji islamskich.
Zdobyte I posiadane prowincje: Constantinople, Adrianopolis, Thessalonica, Athens, Monemvasia.
Miasto w jakim musi być nasz Lider Frakcji przez minimum 1 turę: Constantinople
King of Italy Król Włoch
Dostępny dla: Mediolanu, Niemiec, Francji, Wenecji, Sycylii, Pizy.
Zdobyte lub posiadane prowincje: Milan, Asti, Genoa, Florence, Pisa, Bologna, Verona.
Miasto w jakim musi być nasz Lider Frakcji przez minimum 1 turę: Milan.
Rex totius Angliae et Dennemarchiae et Norregiae et partis Suovorum (Władca całej Anglii, Danii, Norwegii i części Szwecji)
Dostępny dla: Danii, Norwegiii, Anglii.
Zdobyte lub posiadane prowincje: Arhus, Lund, Roskilde, Bergen, Tønsberg, London, Winchester, Nottingham, Exeter, York, Uppsala
Miasto w jakim musi być nasz Lider Frakcji przez minimum 1 turę: Roskilde
King of Spain (Król Półwyspu Iberyjskiego)
Dostępny dla: Kastylii, Portugalii, Aragonii.
Zdobyte lub posiadane prowincje: Toledo, Cordoba, Granada, Zaragoza, Leon, Burgos, Seville, Santiago, Barcelona, Valencia, Iruna, Salamanca, Majorca, Badajoz, Tortosa.
Miasto w jakim musi być nasz Lider Frakcji przez minimum 1 turę: Toledo.
Lord of ¼ and half of the Eastern Roman Empire (Władca 1/4 Cesarstwa wschodniorzymskiego)
Dostępny dla: Wenecji.
Zdobyte lub posiadane prowincje: Venice, Crete, Adrianopolis, Naupactus, Monemvasia.
Miasto w jakim musi być nasz Lider Frakcji przez minimum 1 turę: Venice.
TYTUŁY KRÓLEWSKIE INNYCH FRAKCJI, dostępne dla LIDERA FRAKCJI po zniszczeniu innego Państwa:
King of Germany (Król Niemiec)
Frakcja jaką należy zniszczyć: Holy Roman Empire.
Miasto w jakim musi być nasz Lider Frakcji przez minimum 1 turę: Regensburg.
King of Georgia (Król Gruzji)
Dostępny dla: Frakcji chrześcijańskich.
Frakcja jaką należy zniszczyć: Kingdom of Georgia.
Miasto w jakim musi być nasz Lider Frakcji przez minimum 1 turę: Tbilisi.
King of Castile (Król Kastylii)
Frakcja jaką należy zniszczyć: Kingdom of Castile-Leon.
Miasto w jakim musi być nasz Lider Frakcji przez minimum 1 turę: Leon.
King of Aragon (Król Aragonii)
Frakcja jaką należy zniszczyć: Kingdom of Aragon.
Miasto w jakim musi być nasz Lider Frakcji przez minimum 1 turę: Barcelona.
King of Denmark (Król Danii)
Frakcja jaką należy zniszczyć: Kingdom of Denmark.
Miasto w jakim musi być nasz Lider Frakcji przez minimum 1 turę: Roskilde.
King of England (Król Anglii)
Frakcja jaką należy zniszczyć: Kingdom of England.
Miasto w jakim musi być nasz Lider Frakcji przez minimum 1 turę: London.
King of France (Król Francji)
Frakcja jaką należy zniszczyć: Kingdom of France.
Miasto w jakim musi być nasz Lider Frakcji przez minimum 1 turę: Paris.
King of Hungary (Król Węgier)
Frakcja jaką należy zniszczyć: Kingdom of Hungary.
Miasto w jakim musi być nasz Lider Frakcji przez minimum 1 turę: Pest.
King of Jerusalem (Król Jerozolimy)
Frakcja jaką należy zniszczyć: Kingdom of Jerusalem.
Miasto w jakim musi być nasz Lider Frakcji przez minimum 1 turę: Jerusalem.
King of Poland (Król Polski)
Frakcja jaką należy zniszczyć: Kingdom of Poland.
Miasto w jakim musi być nasz Lider Frakcji przez minimum 1 turę: Cracow.
King of Portugal (Król Portugalii)
Frakcja jaką należy zniszczyć: Kingdom of Portugal.
Miasto w jakim musi być nasz Lider Frakcji przez minimum 1 turę: Lisbon.
King of Scotland (Król Szkocji)
Frakcja jaką należy zniszczyć: Kingdom of Scotland.
Miasto w jakim musi być nasz Lider Frakcji przez minimum 1 turę: Edinburgh.
King of Sicily (Król Obojga Sycylii)
Frakcja jaką należy zniszczyć: Kingdom of Sicily.
Miasto w jakim musi być nasz Lider Frakcji przez minimum 1 turę: Palermo.
King of Norway (Król Norwegii)
Frakcja jaką należy zniszczyć: Kingdom of Norway.
Miasto w jakim musi być nasz Lider Frakcji przez minimum 1 turę: Bergen
marek7210
03-07-2012, 09:53
Czy mógłbyś Piter wysłać mi na meila plik descr_ strat z tymi poprawkami coby działały mi mod od ciebie i Metka. Ja nie znam się na tym kompletnie :oops:
marek72101małpawp.pl pisze małpa bo mam nową klawiaturę i nie mogę znaleźć tego klawisza :lol: :lol:
Czy mógłbyś Piter wysłać mi na meila plik descr_ strat z tymi poprawkami coby działały mi mod od ciebie i Metka. Ja nie znam się na tym kompletnie :oops:
marek72101małpawp.pl pisze małpa bo mam nową klawiaturę i nie mogę znaleźć tego klawisza :lol: :lol:
Właśnie Piter zrób proszę kompletną wersję swego AI 2.0 (descr_strat i sm factions i descr_campaign_ai_db, by byl komplet) dla submoda Mietka77 ok? Bardzo się Ludziom przyda. :mrgreen:
Zadziała w Light i Full, to wersja pod light więc jak wgrasz do full to się zmieni opis kampanii full na taki sam jak ma light, ale skrypty zostaną takie same.
http://www.speedyshare.com/eyTJT/descr-strat.rar
Wyjaśni mi ktoś jak działają nowe możliwości? Gram już trochę w moda, mam już z 12 prowincji Danią. Biorę przykład ze Szwedów i zamieniam Bałtyk w jezioro wewnętrzne. Kasy przybywa, jednak nadal nie nie łapię wszystkich możliwości. Umiem wywołać turniej rycerski i to wszystko, ponoć jest więcej tego typu atrakcji. Jak się je wywołuje i używa? Jak kradnie się technologie i artefakty? Udało mi się jakimś cudem zakosić jakąś uprząż i wybijanie monet, ale nadal nie do końca łapie jak to działa. Zaniosłem to do stolicy i odkryłem technologię. Jak działają uczeni i jak się ich wykorzystuje, jeszcze ich nie mam, ale nie chce zmarnować potencjału. jak wywołać zamieszki, bo piszę, że mistrz szpiegów ma taka możliwość? Moi generałowie mają tzw zapasy, kupiec z zamku ponoć jest odpowiedzialny za to, ale czy wystarczy go po prostu mieć z generałem, czy trzeba to jakoś aktywować. Po 4-5 turach piszę, że stan zapasów marny. Jest pewnie więcej tego typu rzeczy i mam prośbę, żeby ktoś mnie oświecił! Jeszcze spytam o jednostki. Czy jest system z SS, że rekrutujemy jednostki z danego regionu i czy wszystkie są dostępne np. dostęp do elity podbitego kraju jeśli spełniamy wymogi? Na czym polega Liga Możnych (?) i czy mamy jakiś wpływ na jej stan, poza szkoleniem ludzi i losowego dobierania do niej osób najlepszych w danej klasie? Na koniec, wżeniłem się w Polską dynastię, moja wyszła za ich i przeszedł do mnie, potem ich wyszła za mojego księcia, wymordowałem wszystkich gen i rodzinę i gdy udaje mi się pozbyć króla, przy następnej turze pisze, że dynastia prawdopodobnie wygasa i znikąd pojawia się nowy król, czy włości Polskie nie powinny przejść do mnie jako najbliżej spokrewnionego? Czy jest inny bezkrwawy sposób przejęcia kraju, jakoś nie chce się bić z Polakami. Dobrze mnie chronią od dołu, ale jednak co swoje to swoje. Z góry dzięki za odp. Pozdrawiam.
PS. Tylko mnie się wydaje, że Polska jest odrobinę zaniedbana? Mało jednostek, na początku jest średnia jakość, ale końcowe jednostki pod każdym względem gorsze od sąsiadów? Brak dobrych łuczników, ani kuszników, piechota nie umywa się do Duńczyków, Niemców itd., a konnica wcale nie ciągnie wszystkiego, bo i ona zaledwie na równi ,albo i gorzej od sąsiadów.
Witam.
Bzykacz na większość swoich pytań odpowiedzi znajdziesz tutaj w poradnikach do Bellum, jest ich kilkanaście: viewtopic.php?f=367&t=8785 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8785) kilka ostatnich do BC 6.3, ale i te starsze poradniki są aktualne do 6.3.
Edit: Co do Polski uważam, że jej armia jest dobra, ilość prowincji ok, dużo lepiej np. niż w SS. Jest submod na jednostki oraz polski submod Mietka77 (dodaje Grodno, i dwa rody do naszego drzewka = ma inne fajne zmiany), ew. zagraj na nich za jakiś czas.
EDIT 2: Rozsiewanie zarazy - tylko w kampaniach pełnych robimy to zabójcą który ma w świcie postaci Mistrza Zabójców Frakcji - co znaczy, że to główny zabójca naszego państwa i członek Rady Możnych. Jak przeprowadzimy takim delikwentem udany sabotaż jakiegoś budynku to przy okazji tenże nasz zabójca rozsiewa zaraze we wrogiej osadzie. Podobnie szpiegiem z tytułem Mistrza Szpiegów frakcji - członka Rady Możnych można robić zamieszki, ale wystarczy nim wejśc do wrogiej osady, częśto kończy się to buntem...
Dobra, przeczytałem.
1. Zrobiłem sobie save zapasowy i użyłem kodów na kasę oraz rozwinąłem 1 miasto, żeby wypróbować uczonego. Klikam na lupę coby wytężył umysł i wpadł na jakąś technologię, ale to nie działa. Dodatkowo widzę, że ma jakieś bonusy gdy jeździ z jakimś bohaterem, jak działa to wymyślanie technologii, co trzeba zrobić i czy w ogóle trzeba?
2. Jak działa kradzież technologii, może przeoczyłem, ale nie było o tym słowa w poradnikach, mam wysłać mojego szpiega-złodzieja do obcego miasta i tam ma siedzieć przez kilka tur (chyba tak zdobyłem), czy działa to inaczej? Pytam również o relikwie, skąd mam wiedzieć czy ktoś posiada technologię, albo relikwię?
3. Zapasy, nie zostało objaśnione jak to działa, a mając wyczerpane i -8 do morale to spory minus. Czy wystarczy, że dostawca armii chodzi z moim generałem, czy muszę coś jeszcze robić?
4. Zmarł mi król, od kilku tur mój nowy czeka na koronację, jednak jest w polu i walczy, czy to może poczekać, czy spada mi przez to prestiż? Wystarczy wejść do stolicy odczekać turę, czy jeszcze jakoś trzeba kombinować?
Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam.
Dobra, przeczytałem.
1. Zrobiłem sobie save zapasowy i użyłem kodów na kasę oraz rozwinąłem 1 miasto, żeby wypróbować uczonego. Klikam na lupę coby wytężył umysł i wpadł na jakąś technologię, ale to nie działa. Dodatkowo widzę, że ma jakieś bonusy gdy jeździ z jakimś bohaterem, jak działa to wymyślanie technologii, co trzeba zrobić i czy w ogóle trzeba?
2. Jak działa kradzież technologii, może przeoczyłem, ale nie było o tym słowa w poradnikach, mam wysłać mojego szpiega-złodzieja do obcego miasta i tam ma siedzieć przez kilka tur (chyba tak zdobyłem), czy działa to inaczej? Pytam również o relikwie, skąd mam wiedzieć czy ktoś posiada technologię, albo relikwię?
3. Zapasy, nie zostało objaśnione jak to działa, a mając wyczerpane i -8 do morale to spory minus. Czy wystarczy, że dostawca armii chodzi z moim generałem, czy muszę coś jeszcze robić?
4. Zmarł mi król, od kilku tur mój nowy czeka na koronację, jednak jest w polu i walczy, czy to może poczekać, czy spada mi przez to prestiż? Wystarczy wejść do stolicy odczekać turę, czy jeszcze jakoś trzeba kombinować?
Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam.
1. Uczony czasem wymysli jakąs technologię szybciej jak maja go inni. ja go trzymam w stolicy z władcą, albo namiestnikiem, wtedy namiestnik cześto dostaje fajne cechy. Uczonego można wstawić do świty młodego generała, co tez daje często fajne cechy generałowi bo ma świetnego nauczyciela.
2. Technologie sie kradnie losowo, raczej od obcych jednostek i agentów. masz info o tym a w świcie zlodzieja, jest np. że zdobył technologię bite monety, albo inną. Można ją zanieśc do stolicy i dac uczonemu, ale nie każdą się da. jak ukradniesz technologie to Twoja frakcja ma ją nieco szybciej niż inne.
3. Zapasy, daj do świty generała kupca szkolonego w zamku czyli Dostawcę (furażera armii), to opóźni proces utraty zapasów. ew. taka armia co jest dlugo w polu wejdź na turę lub dwie do własnego zamku albo miasta i też się chlopaki zregenerują.
4. Nie musisz sie koniecznie koronowac, walka zwycieska królem daje często kilka punktów prestiżu a koronacja jeden punkt. Ale jak da rade się jednak uroczyście koronuj.
Pozdrawiam.
Mietek77
04-07-2012, 15:34
Zadziała w Light i Full, to wersja pod light więc jak wgrasz do full to się zmieni opis kampanii full na taki sam jak ma light, ale skrypty zostaną takie same.
Hmm, A dlaczego nie zadziała pod full feudal?
czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak załadować towar na statek handlowy ?
Arthas990
04-07-2012, 15:45
Towaru na stATEK handlowy się nie ładuje.Robisz tak : Kupujesz statek handlowy i płyniesz nim tak daleko az sier pokaze ze jest zaladowany i wtedy wracasz pod stolice i Ci rozładowuje dodając pieniądze do Skarbca ;) Był gdzies o tym poradnik.Poszukaj.
czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak załadować towar na statek handlowy ?
viewtopic.php?f=367&t=8785 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8785) link do poradników do gry w Bellum Crucis. Jeden z poradników mówi o flotach handlowych i handlu morskim. Przeczytaj je najpierw. 8-)
Modzik bardzo zacny, jak na razie SS poszedł w odstawkę i na nowo Europa poznaje moich wikingów :]. Dawno nie grałem w Medka i czy AI zawsze było tak mało dynamiczne? Na mapie głównej pół biedy, ale w bitwach czasami stoi i się tylko ustawia w moją stronę. Kiedy da już się okrążyć, jak małe dziecko, to jest wybijane przez szarże konnicy i dobijane przez wikingów to co dla jazdy jest odrobinę za trudne. Gram chyba na trudnym, albo bardzo trudnym przy wybieraniu trudnosci bitew i na bardzo trudnym kampanii.
1. Jak jest z najmowaniem? Najmuje się nawet najlepsze jednostki innych państw, kiedy się podbije ich region i spełnia wymagania?
2. Tłumaczenie. Cieszę się, że jest, jednak niektóre zdania to małe potworki hehe :] . Wiadomo jak się przenosi, albo tłumaczy hurtowo to czasami coś się przeoczy, i tu moje pytanie. Tłumaczenie jest w toku? Czy potrzebna jest osoba coby to przeczytała i poprawiła błędy składniowe, interpunkcyjne itd.? Czy po prostu silnik gry lubi swoje 3 grosze dodać? Z włoskim u mnie ciężko, dlatego głównie mógłbym po prostu wyretuszować to i owo, coby miało ręce i nogi.
A co chcesz się podjąć korekty spolszczenia Bzykacz? Milo by bylo. Owszem sporo jest takich potworków w tłumaczeniu, to pozostalosci po użyciu translatora, nieco się ich jeszcze uchowało. W podbitych regionach możesz rekrutować większość swoich wojsk i część regionalnych, niekoniecznie zawsze najlepszych jednostek innych nacji. Spolszczanie trwa nadal, obecnia sam to robię, a że mi się ostatnio nie chce zbytnio to wolno mi idzie.
Co do bitew. Wg mnie AI bitewne jest całkiem dobre, ale jak Ci nie pasi wgraj sobie Real Bad Ai 5.6 jest w submodach uzupełniających od Germanicu5. gram na nim np. w Broken Crescent, ale w Bellum nadal pykam na oryginalnym.
misiek1205
06-07-2012, 00:25
Znowu wywala mi do pulpitu(napotka) przy przechodzeniu do nastepnej tury :\
Znowu wywala mi do pulpitu(napotka) przy przechodzeniu do nastepnej tury :\
Porządki na kompie zrób, defragmentację porządną np. programem deffragler albo podobnym, najnowsze sterowniki grafiki wgraj. Zmień cos w savie rusz agenta, zapisz, próbuj przewinąć turę ponownie. Rób sobie dwa, trzy zapisy pod różnymi nazwami by miec do czego wrócić w razie problemów. Każdy mod czasem wywala, obniż detale nieco, może komp Ci nie wyrabia. Pozdrawiam
Edit: Submody jakieś masz, jak tak w jakiej kolejności je wgrywałeś?
misiek1205
06-07-2012, 12:30
Submodów żadnych nie wgrywałem, z ruszaniem agentów nic nie daje.Wczytałem zapis 5 tur przed krachem i pod dojściu do tego samego momentu nadal wywala mimo że inne ruchy armiami i agentami wykonalem.
Submodów żadnych nie wgrywałem, z ruszaniem agentów nic nie daje.Wczytałem zapis 5 tur przed krachem i pod dojściu do tego samego momentu nadal wywala mimo że inne ruchy armiami i agentami wykonalem.
Wywal campaing script, przewiń ture i wsadź go sportowym. data/world/maps/camping/custom i twoja kampania
Misiek, spróbuj metody Pitera. ew. włącz toggle_fow rusz agenta i zapisz i próbuj pzrewinąc turę. Czasami tura pójdzie na innym kompie, może jakiś znajomy Ci ją zrobi u siebie. jak nic nie pomoże defragmentacja dysku i od nowa, robiąc zapisy mnimum 2 co kilka tur. Pozdrawiam.
Hej
Wlasnie zainstalowalem Bellum Crucis poraz pierwszy i mam lekki problem. Nie mam pliku .bat za pomoca ktorego mam odpalac moda :X.
Moda przeinstalowalem, dalej nic.
Ktos bedzie w stanie mi pomoc?;p
Pytanie będzie banalne, bo i przy instalacji popełnia się banalne błędy - zainstalowałeś oba party i bugfixera do tej samej lokalizacji, tak?
hejka :)
małe pytanko - do Stainless Steel był mod zwiększający wielkość jednostek (ilość żołnierzyków). czy jest coś takiego do Bellum?
Tyle :) pozdrawiam!
Nie ma , o ile wiem. jest submod na jednostko ale nie zwiększa liczebności w odziałach a statystyki jednostek.
Pytanie będzie banalne, bo i przy instalacji popełnia się banalne błędy - zainstalowałeś oba party i bugfixera do tej samej lokalizacji, tak?
Nie :D Doszedłem do tego wczoraj właśnie :p. Wszedzie były 3 party i plik ktore je wszystkie instaluje, wiec potrakowalem to jak pewnik tutaj. No i pewnikiem to nie bylo :P
Nie :D Doszedłem do tego wczoraj właśnie :p. Wszedzie były 3 party i plik ktore je wszystkie instaluje, wiec potrakowalem to jak pewnik tutaj. No i pewnikiem to nie bylo :P
Hm. Czyli w końcu zainstalowałeś jak należy i działa???? 8-)
ordenus22
09-07-2012, 19:34
Mongołowie rozwalili Ruś H-W warto próbować zdobyć miast Włodzimierz żeby zdobyć tytuł wlk. ks. Rusi? Gram Polską, a króla mam z dynastii Juriewiczów. Czytałem w poradniku, że tylko ten tytuł mogą zdobyć Nowogród i Połowcy. Ktoś próbował grając innymi nacjami zdobyć tytuł ks. Rusi?
Mongołowie rozwalili Ruś H-W warto próbować zdobyć miast Włodzimierz żeby zdobyć tytuł wlk. ks. Rusi? Gram Polską, a króla mam z dynastii Juriewiczów. Czytałem w poradniku, że tylko ten tytuł mogą zdobyć Nowogród i Połowcy. Ktoś próbował grając innymi nacjami zdobyć tytuł ks. Rusi?
Na stronie 33 oraz w poradnikach do Bellum to opisałem (bazując na anglojęzycznej instrukcji) tylko Nowogród, Połowcy lub Ruś Suzdalsko-Włodzimierska może zdobyć ten tytuł i tylko Lider Frakcji po koronacji w Moskwie może go dostać. ja go miałem, fajny taki dwugłowy orzeł (carski). Warto daje spore bonusy i satysfakcję ze zjednoczenia lub podbicia całej Rusi.
ordenus22
10-07-2012, 20:00
Czy jest kod na zamianę frakcję w czasie kampanii, z tego co pamiętam było coś takiego w Medieval 1. Jestem po prostu ciekaw jakie mają drzewko genealogiczne moi rywale.
marek7210
11-07-2012, 12:00
Jak u mojego generała dostaje cechę głębokie kieszenie czy przez to że nie buduję ratusza "pałacu " 10% od podatków to trochę boli :D
Witam!
Czy to normalne, że w tym modzie rzadko rodzą się dzieci? Gram oczywiście Polską, a piastowie kujawsko-mazowieccy są u mnie na wymarciu. Henryk miał 1 syna (faktycznie to były 3 dzieci, ale 1 córka, a 1. synalek umarł na jakieś choróbsko), który na razie dorasta i może uda mu się przedłużyć dynastię. Pomorscy mają 1 syna na 4 generałów, natomiast ten ród z którego jest 1. król ma 2... ale córki. Jedynie mazowieccy się jako tako trzymają, bo Kaziu ma całą czwóreczkę. Dlatego też pytam jeszcze raz. Czy to normalne, a może to tylko jakiś bug? Nie gram długo w tego moda, ale bardzo mi się spodobał. Jedynie te dzieci moim zdaniem są całkowicie skopane. Dziękuję z góry za pomoc :)
PS. Zapomniałem dodać, że gram w 6.2, a 6.3 nie pobrałem z powodu dosyć wolnego łącza, a nie chce mi się czekać. Piszę tutaj, bo ten dział wydaje się być bardziej aktywny, a nie chcę odkopywać wcześniejszych. Mam nadzieję, że nie będziecie mieć tego za złe.
No u mnie w 6.3 dzieci rodzą się bez problemu. Czasem jakiś generał ma cechy, które ograniczają szanse na potomstwo lub np. kochankę, co tez obniża szanse na potomstwo z małżonką. Ja pilnuję swego drzewka genealogicznego. A co do 6.3 to jednak pobierz, albo poproś znajomego by Ci pobrał, ja tak zrobiłem bo mialem też wolne łącze. 6.3 jest o wiele lepszy, lepiej zbalansowany, zmiany w budynkach i jednostkach, koronacje, lepsze i ciągle poprawiane spolszczenie. Pozdrawiam.
Edit:
Ja jak widzę, że jakiś generał dobry nie ma żony, wysyłam do niego swoją księżniczkę, jak on jest jeszcze młody, by ród jego zachować. Jak malo podbijasz to jest mniej propozycji małżeństw.
Dzięki za odpowiedź. Może nie podbijam tak bardzo dużo, ale jest koło 50 tury, a ja mam 13 prowincji więc myślę, że strasznie źle nie jest. No trudno, albo temu zaradzę, albo zagram czymś innym. 6.3 postaram się pobrać, ale jeszcze nie teraz.
Siemka!
Mam pytanie wczoraj zainstalowałem Bellum Crucis ze spolszczeniem i mam pytanie: czym się różni kampania normalna od feudalnej i uproszczona od zwykłej?
Kampania Pełna od Feudalnej Pelnej różni się brakiem stałych fortów na mapie kampanii. A uproszczona (Light) od Feudalnej Uproszczonej )Feudal light też sie różni brakiem fortów. Uproszczone od pełnych róznią się ilością skryptów, w uproszczonych są tylko podstawowe skrypty, jest ich jakieś 30% w stosunku do 100% w kampaniach pełnych.
Rotnis konieczne przeczytaj poradniki, z tego linku wszystkie. viewtopic.php?f=367&t=8785 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8785)
Mam kolejne pytanie. Jaki polecacie kraj oprócz Polski? Naprawdę nie mogę sobie wybrać odpowiedniego bo nie wiem, który spełniał by moje warunki. Chciałbym, aby nie był ogromny i rozrzucony. Bizancjum, Niemcy i Sycylia odpadają od razu. Również jest ważne dla mnie, aby dało się nim spokojnie grać nie posiadając wielkich umiejętności w Medka. Doradzicie mi jakieś 2-3 państwa, które spełniałyby te warunki? Dzięki z góry za odpowiedź.
Nowogród, Gruzja (ta jest trudniejsza).
Ja na początek grałem Kastylią i było całkiem łatwo i przyjemnie, w sam raz na pierwszą grę.
Dzięki, troszkę tych krajów jest :) A który Waszym zdaniem ma najlepszą konnicę?
Z tych wymienionych? Na pewno nie Szkocja.
Nie no, ogólnie. Nie musi być jakaś wspaniała, ale to co miała Polska bardzo mi się spodobało. Po prostu lubię, gdy kraj ma mocną konnicę, bo wtedy mam trochę łatwiej w bitwach.
Mam najlepszą odpowiedź. Wybierając frakcję w grze, poczytaj ich skrócone opisy, tam jest zawarte co mają mocne, a co słabe, co średnie, a co godnego szczególnej uwagi. :)
Wiem, ale chciałem się dowiedzieć co myślą inni, bo tam jest napisane, że Niemcy wszechstronni, ale konnica nie jest aż tak dobra. Owszem, z piechotą i łucznikami było trochę trudno, ale mimo wszystko wszechstronni nie są. No cóż, mimo wszystko dzięki, przetestuję sobie te kraje, które mi zaproponowaliście. Może akurat któryś będzie miał dobrą konnicę, choć i bez niej da się żyć.
Wszechstronni, czyli wszystkie typy jednostek będą średnie. Nikt nie pisał tam, że będą we wszystkim najlepsze. :P
Gruzja ma solidną i wszechstronną oraz różnorodną konnicą. :mrgreen:
ordenus22
14-07-2012, 08:14
Gruzja rzeczywiście ma fajną konnicę, w ogóle fajnie się nią gra. Poza tym tak mi brakuję Litwy żeby uznać tego moda za arcydzieło, kurcze wiecie może czy planują dodać tą frakcję w przyszłości? Domyślam się, że jest to mało prawdopodobne ze względu na brak miejsca na mapie. Musieliby wrzucić mapę z SS, a to wiązałoby się zapewne z wielką rewolucją w modzie.
Nie wiem jak w 7.0 jakie robią, w 6.3 Litwa przegrala z Kalifatem Abbasydów i ostatecznei dodali tych ostatnich jako nową frakcję.
rzymianin
14-07-2012, 09:12
Witam wszystkich. To moja pierwsza przygoda z Bellum Crucis - tyle czytałem o nim pozytywnych opinii że postanowiłem spróbować. Póki co zainstalowałem BC6.3, do tego bugfixera i na to spolszczenie. Pytania początkującego gracza:
1. Co jeszcze radzicie doinstalować z submodów ? Te nowe AI ? Warto ?
2. Na jakich ustawieniach powinienem grać kampanię ? M/M ?
Na razie pograj na M/M i oryginalnym modzie i AI. Za jakiś czas submody, submoda na wybór dziedzica frakcji możesz w sumie od razu zainstalować. Inne submody za jakiś czas, jak zagrasz kilka kampanii na czystym modzie. Pograj na oryginale bo nie będziesz mial porównania z innymi AI i nie zobaczysz co zmieniają submody. Potem polski submod Mietka77 Ci polecam, sam na nim gram. Ja gram też na nowym unit, oraz submodzie na free_upkeep. Pozdrawiam.
Edit:
I przeczytaj koniecznie poradniki do Bellum z tego linku viewtopic.php?f=367&t=8785 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8785)
prymcio11
14-07-2012, 13:03
Nie wiem czy wy też tak macie ale mi przy grze aragonią po uruchomieniu drzewa genealogicznego wyskakuje Medival2 napotka... i wywala do pulpitu. Mam sporo submodów i możliwe że to wina jednego z nich. Czy ktoś się też spotkał z czymś takim?
rzymianin
14-07-2012, 13:09
Edit:
I przeczytaj koniecznie poradniki do Bellum z tego linku viewtopic.php?f=367&t=8785 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8785)
Dzięki - właśnie czytam to wszystko. Mam kolejne pytanie - wyczytałem że płaci się za każdą armię w polu i oblężenie...
1. Czy jeśli oblegam jakiś zamek to się sumuje (czyli 600+2000) ?
2. Czy te 2000 za obleganie płaci się jednorazowo czy za każdą turę ? Bo jeśli to drugie to strasznie drogo - dajmy na to zwykłe miasto wytrzymuje 7 tur czyli to będzie razem 14000 ? Przecież za tyle można wystawić błyskawicznie nową armię na miejsce starej którą straciło się podczas szturmu... trochę to nierealistyczne.
Arthas990
14-07-2012, 14:12
Sumuje się bo masz generała itp na polu więc się sumuje a co do drugiego to co ture pobiera 2k. To jakby koszty oblegania ;) Normanlnie można to sobie wyobrazić ze cała armie jakoś musisz utrzymać przez cały czas oblegania miast ;)
Witam.Gram Danią kampanię full w Bellum Crucis 6.3 na ustawieniach vh/vh z submodem AI Pitera i mam problem.Otóż po osiągnięciu roku 1199,podczas przechodzenia na rok 1200 wywala mi grę z komunikatem Medieval napotkał błąd.Próbowałem ruszać agentami,armiami i nic.Cofnąłem się także do sejwa z przed czterech tur i dalej to samo.Czy ktoś może wie czy jest szansa,żeby to poszło dalej i jak to zrobić?
rzymianin
15-07-2012, 11:12
Sumuje się bo masz generała itp na polu więc się sumuje a co do drugiego to co ture pobiera 2k. To jakby koszty oblegania ;) Normanlnie można to sobie wyobrazić ze cała armie jakoś musisz utrzymać przez cały czas oblegania miast ;)
No tak ja rozumiem po co jest ta opłata tylko nie rozumiem czemu jest aż tak wysoka ?
Spójrz: gram Polską, jednostki piechoty (a te zazwyczaj biorą udział w szturmie) są bardzo tanie - włócznicy i piechota to koszt 300-350. Idźmy dalej - nie jestem dobrym strategiem i podczas szturmu na zamek rebielancki (poziom trudności M, rozmiar jednostek Huge) tracę jakieś 700-800 ludzi czyli ok. 3500 w plecy.
I teraz: co się bardziej opłaca? Oblegać zamek przez 10 tur, wziąć obronę głodem, nie stracić w ogóle armii ale zapłacić aż 20000 za utrzymanie oblężenia czy już w drugiej turze po wybudowaniu sprzętu oblężniczego przeprowadzić szturm i stracić armii za 3500 (+2000 za jedną turę oblężenia) ? Gdzie tu realizm ?
------------
I nowe pytania:
1. Czy da się jakoś zmienić kursor myszy w grze ? Ten domyślny jest tragiczny...
2. Przeczytałem poradnik dotyczący handlu morskiego ale jak grałem wczoraj to nic z tego nie wychodziło... otóż w Gdańska zrobiłem 2 kogi i wysłałem je gdzieś w okolice Portugalii. Niestety po wielu turach nie pojawił mi się żaden komunikat "załadowany"... gdzie tego szukać ? Czy te kogi muszą być pojedynczo (u mnie są we flocie razem) ?
3. Jeden z moich kupców "zamienił" się w jakiegoś bankiera... mam go teraz wysłać do jakiegoś miasta i czekać aż pojawi się bank do wybudowania ? O co chodzi w poradniku że te miasto nie może posiadać żadnej innej gildii ?
Prymcio ja mam wszystkie możliwe submody i nic mi nie wywala.
Rzymianin, kilka razy pisałem jak usuwać skrypty sobie usuń jak nie dajesz rady i bez problemu. Realizm w grach o Medievalu to w ogóle nie istnieje, to zabawa. Ja nigdy nie oblegam przez 10 tur wolę uderzyć po turze lub dwóch i stracić wojsko w szturmie niż płacić za długie oblężenie, chyba, że mam dużo kasy to biorę ich głodem albo negocjuje dobrowolne poddanie się załogi.
1. Czy da się jakoś zmienić kursor myszy w grze ? Ten domyślny jest tragiczny... - Da się wstarczy wgrać katalog cursors z innego moda albo tylko ten główny kursor sobie zmienić. ja gram na części kursorow z broken Crescent. Katalog cursors jest w data moda.
2. Przeczytałem poradnik dotyczący handlu morskiego ale jak grałem wczoraj to nic z tego nie wychodziło... otóż w Gdańska zrobiłem 2 kogi i wysłałem je gdzieś w okolice Portugalii. Niestety po wielu turach nie pojawił mi się żaden komunikat "załadowany"... gdzie tego szukać ? Czy te kogi muszą być pojedynczo (u mnie są we flocie razem) ? Masz wysłać floty handlowe nie okręty wojenne, na nich pisze załadowany i wystarczy w okolice Anglii je wysłać. Floty handlowe się rekrutuje od drugiego poziomu nadbrzeża kupieckiego.
3. Jeden z moich kupców "zamienił" się w jakiegoś bankiera... mam go teraz wysłać do jakiegoś miasta i czekać aż pojawi się bank do wybudowania ? O co chodzi w poradniku że te miasto nie może posiadać żadnej innej gildii ? Sprawdź czy w mieście jest jakas Gildia np. szpiegowska jak jest to ją zburz i w staw tam bankiwera, po kilku turach powinna być opcja budowy banku.
Bzyku - nie wiem jak cofanie do poprzedniego savu nic nie daje , może ktoś znajomy Ci spróbuje pchnąć tą turę u siebie.
rzymianin
15-07-2012, 12:01
=Rzymianin, kilka razy pisałem jak usuwać skrypty sobie usuń jak nie dajesz rady i bez problemu. Realizm w grach o Medievalu to w ogóle nie istnieje, to zabawa. ja nigdy nie oblegam pzrez 10 tur wolę uderrzyc po turze lub dwóch i stracić wojsko w szturmie niż płacić za długie oblężenie, chyba, że mam dużo kasy to biorę ich głodem albo negocjuje dobrowolne poddanie się załogi.
Póki co wywaliłem tylko money_script od opłat za każdą "nadwymiarową" prowincję bo to było przegięcie. Dochodziło do tego że za zdobycie nowej prowincji trzeba jeszcze dopłacać (koszt utrzymania garnizonu+podatek jest większy niż wpływy). Opłata za armię w polu/oblężenie jest fajnym pomysłem tylko że w stosunku do niskich opłat za rekrutację nowych oddziałów moim zdaniem zbyt wysoka bo oblężenie zamków się teraz kompletnie nie opłaca.
Bardziej odpowiadałby mi system z Europa Barbarorum - czyli zamiast "ukrytych mało realistycznych podatków" po prostu znacznie wyższe koszty rekrutacji/utrzymania armii. Jest jakiś submod od tego ?
Wielkie dzięki za pozostałe porady.
Submoda nie ma ale jak chcesz sobie zwiększyć koszty rekrutacji to zedytuj plik export_descr_units i zmień koszt rekrutacji wojska np. na taki x2 i koszt żołdu x2. Do 6.2 kiedyś zrobilem taki plik, ale do 6.3 ew. sam sobie musisz to pozmieniać jak chcesz mieć większe koszty rekrutacji i utrzymania.
prymcio11
15-07-2012, 14:17
Cały czas nie wiem co z Aragonią, ale to można przeżyć. Gorzej, że nie mogę zacząć również kampanii hot seat. Za kazdym razem wywala do pulpitu.
Mam submod Mietka, submod na dziedzica frakcji, darmowe jednostki w garnizonach, submod Aravena na nie obniżanie się stosunków z sojusznikami, propozycje poddania zamku przy oblężeniu, głosy oraz oczywiscie spolszczenie. Czy wiecie jaki moze byc powod crasha albo czy te subomdy nie powoduja jakis problemow z hs?
Takedown
15-07-2012, 14:28
Witam, mam taki mały problem. Otóż armie komputera od kilku tur stoją przy moich zamkach i nic nie robią. Przedstawię tu wszystkie przypadki:
1.Armia Danii, złożona z 5-ciu oddziałów stoi koło Szczecina, od momentu, gdy go oblegałem. Wcześniej była tu także armia Norwegii, ale gdy zdobyłem zamek poszła sobie.
[spoiler:t2fttqkb]http://i49.tinypic.com/1730g4.png[/spoiler:t2fttqkb]
Swoją drogą skoro już tu stoją, mogliby przy okazji pokonać tych rebeliantów obok...
2.Niemiecka armia (o ile tak to można nazwać) stoi w pobliżu Wrocławia i mnie trochę irytuje, bo składa się z kilku oddziałów typu 50 ochotniczych włóczników (sprawdzałem to kilka tur wcześniej)
[spoiler:t2fttqkb]http://i47.tinypic.com/fa239h.png[/spoiler:t2fttqkb]
3.Druga niemiecka armia stoi obok Ołomuńca i jednocześnie najbardziej mnie irytuje, bo zamiast zdobywać Pragę, to muszę czekać aż oni sobie pójdą - jak widać im też się nie spieszy...
[spoiler:t2fttqkb]http://i49.tinypic.com/29zu0lx.png[/spoiler:t2fttqkb]
Czy da się coś zrobić, żeby oni opuścili moje tereny? Oczywiście oprócz atakowania ich, póki co chciałbym unikać wojen, bo mam zamiar zdobyć jeszcze Pragę, Wilno, Halicz i ewentualnie ziemię rebeliancką między Rygą, a Nowogrodem.
prymcio11
15-07-2012, 14:33
Witam, mam taki mały problem. Otóż armie komputera od kilku tur stoją przy moich zamkach i nic nie robią. Przedstawię tu wszystkie przypadki:
1.Armia Danii, złożona z 5-ciu oddziałów stoi koło Szczecina, od momentu, gdy go oblegałem. Wcześniej była tu także armia Norwegii, ale gdy zdobyłem zamek poszła sobie.
[spoiler:3pcif8qd]http://i49.tinypic.com/1730g4.png[/spoiler:3pcif8qd]
Swoją drogą skoro już tu stoją, mogliby przy okazji pokonać tych rebeliantów obok...
Miałem identyczną sytuacje tylko pod Gdańskiem a nie Szczecinem. U mnie stali , stali .. aż się zbuntowali i to chyba jedyny na nich sposób . Swoją droga lepiej zawrzyj z hre sojusz i stosunki con.8/10 bo to mogą być przygotowania do wojenki .
rzymianin
15-07-2012, 14:34
U mnie wczoraj było dokładnie tak samo :)
Takedown i Rzymianin, komputer was prowokuje, i sparwdza jak silne załogi macie na pograniczu. :mrgreen:
Prymcio raczej submod Mietka nie działa z hot-seat. Ale pewności nie mam ja nie gram na hot-seat.
Ja najpierw zainstalowalem spolszczenie, potem submod na dziedzica frakcji, potem free_upkeep, potem submod Mietka, zmienione głosy, poprawki do spolszczenia i mnie działa. Co rozumiesz przez negocjacje z załogą, bo to nie submod a skrypt z kampanii pełnej? usuń pliki map.rwm we wszystkich kampaniach. Ai zmieniałeś czy grasz na oryginalnym?
prymcio11
15-07-2012, 14:45
Przez negocjacje rozumiem zmieniony campaign script do light tak żeby można było proponować poddanie się załogi zamku przy oblężeniu. Gram , póki co,na oryginalnym AI. Map.rwm po każdej zmianie usuwałem ale usunę ponownie.
Takedown
16-07-2012, 15:54
Czy jest gdzieś jakiś opis odnośnie tego co robi każdy z skryptów z pliku campaign_script?
[spoiler:24pe06qc];;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;0- Prologo;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;1- Garrison Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;2- Money Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;3- Balance Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;4- Warcost Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;5- Bank Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;6- Rise of Heroes;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;7- Bulgar Revolt;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;8- Newking Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;9- Mongol Invasion;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;10- Timurid Invasion;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;11- Interactive Script;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;12- Decime Papali;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;13- Udienza papale;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;14- Esilio;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;15- Lega dei Baroni;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;16- Unione degli Emiri;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;17- Flotte mercantili;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;18- Aiuti militari;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;19- Diserzioni;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;20- AOR;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;21- Nuovi agenti;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;22- Conversioni;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;23- Ordini;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;24- Incoronazioni;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;25- Eretici, streghe e rabbini;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;26- Disastri;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;27- Dote;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;28- Tecnologie;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;29- Reliquiario;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;30- Video;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;31- Confische;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;32- Sobillatori e Untori;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;33- White Flag Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;34- Campagna feudale;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;35- Cambio nomi;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;36- Tesori generali nemici;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;37- Ransom Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;38- CBM Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;39- Reliquie Conquistabili;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;40- External Invasion;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;41- Crusades' Limits Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;[/spoiler:24pe06qc]
Na początku tego tematu znalazłem jeden, ale nie wyjaśniał on działania wszystkich skryptów, a chciałbym dostosować grę do moich potrzeb, przed rozpoczęciem nowej kampanii.
Czy jest gdzieś jakiś opis odnośnie tego co robi każdy z skryptów z pliku campaign_script?
[spoiler:1rtg7vyf];;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;0- Prologo;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;1- Garrison Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;2- Money Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;3- Balance Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;4- Warcost Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;5- Bank Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;6- Rise of Heroes;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;7- Bulgar Revolt;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;8- Newking Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;9- Mongol Invasion;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;10- Timurid Invasion;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;11- Interactive Script;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;12- Decime Papali;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;13- Udienza papale;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;14- Esilio;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;15- Lega dei Baroni;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;16- Unione degli Emiri;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;17- Flotte mercantili;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;18- Aiuti militari;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;19- Diserzioni;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;20- AOR;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;21- Nuovi agenti;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;22- Conversioni;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;23- Ordini;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;24- Incoronazioni;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;25- Eretici, streghe e rabbini;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;26- Disastri;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;27- Dote;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;28- Tecnologie;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;29- Reliquiario;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;30- Video;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;31- Confische;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;32- Sobillatori e Untori;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;33- White Flag Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;34- Campagna feudale;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;35- Cambio nomi;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;36- Tesori generali nemici;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;37- Ransom Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;38- CBM Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;39- Reliquie Conquistabili;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;40- External Invasion;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;41- Crusades' Limits Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;[/spoiler:1rtg7vyf]
Na początku tego tematu znalazłem jeden, ale nie wyjaśniał on działania wszystkich skryptów, a chciałbym dostosować grę do moich potrzeb, przed rozpoczęciem nowej kampanii.
Jest angielska instrukcja do Bellum z opisem skryptów: http://www.gamefront.com/files/21298295 ... al+ENG.pdf (http://www.gamefront.com/files/21298295/Bellum+Crucis+6.3+Manual+ENG.pdf) Sporo mógłbyś wyczytać z poradników do Bellum opis wielu skryptów, i z opisu do 6.2 ale najprościej z angielskiej instrukcji.
Takedown
16-07-2012, 18:00
Poradnik rzeczywiście jest dobry, dotychczas nie wiedziałem, że za organizowanie krucjaty trzeba płacić 30000 bizantów. Stąd też moje pytanie, czy komputer też płaci za organizowanie krucjat? I czy mógłby ktoś w skrócie wyjaśnić jak działa Balance Script? Przeczytałem do niego opis, ale nie jestem pewien, czy dobrze go zrozumiałem.
Balance Script ma służyć wyrównaniu szans Ai w walce z graczem i jest ważny zwłaszcza dla małych frakcji. Wszystkie frakcje Ai dostają bonus do sakiewki króla około 5000, czasem nieco więcej. Poza tym zależnie od stopnia trudności Ludzki Gracz też ma bonus do sakiewki króla na medium bonus to około 2500, na hard mamy tylko niewielki bonus na VH nie mamy bonusu. Nie radzę usuwać tego skryptu, ale jak tam chcesz wg mnie usunięcie go zachwieje równowagę a małe frakcje AI szybko znikną podbite przez sąsiadów komputerowych czy ludzkich.
Takedown
16-07-2012, 19:34
Jeśli Balance Script dodaje tylko bonus finansowy dla komputera to go zostawie. A co z tymi krucjatami? Komputer płaci za ich zwoływanie czy nie?
rzymianin
17-07-2012, 11:08
Czy tylko ja mam wrażenie że AI bitewne w tym modzie jest jakieś ułomne ? Ilekroć przeprowadzam szturm na zamek czy miasto... komp otwiera mi bramę :shock:
Ja tam nie uważam Ai za ulomnego. Jak Ci nie odpowiada wgraj sobie np z modow uzupelniających Real battle Ai Germanicus5 ale radze je zainstalowac ręcznie, nie z automatu. pozdrawiam.
Takedown
17-07-2012, 16:27
Dobra, widzę że nikt nie wie czy komputer też płaci za krucjaty, więc teraz znalazłem sobie inne pytanie - czy mongołowie będą iść w stronę Polski? A jeśli tak to czy będą trudnymi przeciwnikami?
Jeszcze nie walczyłem z nimi w Bellum Crucis, jedynie w podstawce, kiedy to trzema pełnymi armiami francuskimi przegrałem z jedną mongolską armią. Co prawda było to dość dawno, bo była to moja pierwsza kampania, na której cheatowałem od momentu gdy zobaczyłem, że płaci się nie tylko za rekrutację, ale i za utrzymanie wojska :lol: ... A gdy grałem później Polską, już bez kodów to zabijałem mongolskich generałów, ale nie spieszyłem się z tym, bo oni zamiast iść w stronę Węgier to poszli na Turcję :mrgreen:
Ai też płaci za krucjatę z tego co wiem. Mongołowie zwykle zaczynają wykańczać Kumanów potem Ruś Kijowską. Ja u siebie im dałem 5 milionów a nie 500 tysięcy na starcie oraz podnioslem sakiewkę z 25000 d0 50 000 to do Polski dochodzą. Na oryginale zdarza się, że dojdą ale to zależy czasem utka na Rusi. W Bellum w 90% atakują w Europie nie w Azji. Radze ci dac im taka kasę jak ja, znaczy Mongołom, wtedy są groźni. Ich wodzowie są straszni, wojska takoż, ale każdego da się pobić.
ordenus22
17-07-2012, 18:58
Ja mam podobny problem z Aragonią, tzn wywala mnie do pulpitu po otworzeniu drzewa rodziny. Dodam, że gram na oryginalnym modzie 6.3 (kampania pełna) dodałem tylko submod na dziedzica frakcji.
Takedown
17-07-2012, 19:42
Ai też płaci za krucjatę z tego co wiem. Mongołowie zwykle zaczynają wykańczać Kumanów potem Ruś Kijowską. Ja u siebie im dałem 5 milionów a nie 500 tysięcy na starcie oraz podnioslem sakiewkę z 25000 d0 50 000 to do Polski dochodzą. Na oryginale zdarza się, że dojdą ale to zależy czasem utka na Rusi. W Bellum w 90% atakują w Europie nie w Azji. Radze ci dac im taka kasę jak ja, znaczy Mongołom, wtedy są groźni. Ich wodzowie są straszni, wojska takoż, ale każdego da się pobić.
A w jakim pliku można zmienić ilość bizantów na starcie?
W descr_strat można to zmienić ja mam tak jak niżej dla Mongołów:
faction mongols, balanced stalin
ai_label default
dead_until_resurrected
denari 5000000
denari_kings_purse 50000
Po zmianie descr_strat nowa kampania konieczna i usunięcie map.rwm także.
Co do Aragonii i jej drzewka, to nie wiem Aragonią nie grałem, moze to jakiś bug, ale nic o takim nie czytałem na TWC ani włoskim forum.
Mam pytanie, ze względu iz od niedawna toczę rozgrywkę w Bellum Crucis 6.3 mam pytanie co do zawieranych sojuszy. Wyczytałem we wcześniejszych odpowiedziach iż przy relacjach powyzej 8/10 i oczywiście posiadanym sojuszu AI przestrzega sojuszu i nie atakuje. Grając Polską w początkowej fazie gry podnosiłem relacje z sąsiadujacymi frakcjami az do momentu zawarcia sojuszu i uzyskania w konsekwencji relacji na poziomie 9/10 z Danią, Norwegią, oraz 10/10 z Niemcami, Węgrami, do tego sojusz z Nowogrodem przy relacjach 7/10. Uśpiony gwarancją iż sojusznik nie wbije mi noża w plecy wzmacniałem granicę wschodnią do zbliżającej sie walki, gdzie niespodziewanie Dania zaatakowała Szczecin po czym Węgry (które również były sojusznikiem Danii) zerwały ze mną sojusz przypominam relacje 10/10. Pytanie do Was jak w koncu jest z tymi relacjami i zawieranymi sojuszami, ewentualnie co mogło spowodować iż AI w taki sposób sie zachowało. Dodam tylko iż żadną swoją armia nie przechadzałem przez ziemie sojuszników by w jakikolwiek sposob prowokować ich działania wojskowe.
Mam pytanie, ze względu iz od niedawna toczę rozgrywkę w Bellum Crucis 6.3 mam pytanie co do zawieranych sojuszy. Wyczytałem we wcześniejszych odpowiedziach iż przy relacjach powyzej 8/10 i oczywiście posiadanym sojuszu AI przestrzega sojuszu i nie atakuje. Grając Polską w początkowej fazie gry podnosiłem relacje z sąsiadujacymi frakcjami az do momentu zawarcia sojuszu i uzyskania w konsekwencji relacji na poziomie 9/10 z Danią, Norwegią, oraz 10/10 z Niemcami, Węgrami, do tego sojusz z Nowogrodem przy relacjach 7/10. Uśpiony gwarancją iż sojusznik nie wbije mi noża w plecy wzmacniałem granicę wschodnią do zbliżającej sie walki, gdzie niespodziewanie Dania zaatakowała Szczecin po czym Węgry (które również były sojusznikiem Danii) zerwały ze mną sojusz przypominam relacje 10/10. Pytanie do Was jak w koncu jest z tymi relacjami i zawieranymi sojuszami, ewentualnie co mogło spowodować iż AI w taki sposób sie zachowało. Dodam tylko iż żadną swoją armia nie przechadzałem przez ziemie sojuszników by w jakikolwiek sposob prowokować ich działania wojskowe.
Na oryginalnym AI z Bellum komp Cię nie zaatakuje pierwszy o ile masz z nim relacje 8/10, 9/10 albo 10/10. Nawet super relacje spadają z czasem. Trzeba ich pilnowac. Dania zaatakowała po spadku na 7/10 pewnie. A Węgrzy zrezygnowali z sojuszu z Tobą bo pewnie Dania była silniejsza niż Ty i miała potęzniejszych własnych sojuszników niż Ty. Poczytaj poradniki do bellum zwłaszcza o dyplomacji w 6.3, w tym o relacjach dyplomatycznych to masz link viewtopic.php?f=367&t=8785 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8785)
Takedown
17-07-2012, 20:15
W descr_strat można to zmienić ja mam tak jak niżej dla Mongołów:
faction mongols, balanced stalin
ai_label default
dead_until_resurrected
denari 5000000
denari_kings_purse 50000
Znalazłem to u siebie i miałem ustawione dokładnie tak samo. Ta zmiana jest wprowadzona w Polskim Submodzie Mietka.
Już czuję, że będzie ciężko, nawet bardzo... Szkoda tylko, że Mongołowie nie pójdą do Azji, przynajmniej zrobiliby tam coś pożytecznego :mrgreen:
Na oryginalnym AI z Bellum komp Cię nie zaatakuje pierwszy o ile masz z nim relacje 8/10, 9/10 albo 10/10. Nawet super relacje spadają z czasem. Trzeba ich pilnowac. Dania zaatakowała po spadku na 7/10 pewnie. A Węgrzy zrezygnowali z sojuszu z Tobą bo pewnie Dania była silniejsza niż Ty i miała potęzniejszych własnych sojuszników niż Ty. Poczytaj poradniki do bellum zwłaszcza o dyplomacji w 6.3, w tym o relacjach dyplomatycznych to masz link viewtopic.php?f=367&t=8785 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8785)
Sprawdzalem relacje przed zakonczeniem tury gdyż już armia duńska czaiła sie pod moim zamkiem i relacje byly 9/10, po ruchach AI nagle zaczęlo sie oblęzenie zamku. Nie wiem czym to tłumaczyć.
Tak jest w polskim submodzie Mietka77 ale nie we wszystkich kampaniach Mietek to wstawił znaczy zmienił Mongołom kasę startową i sakiewkę (na moją prośbę to zrobił :twisted: ), w którejś było jak w oryginale sprawdź sobie wszystkie 4 i podnieś. Powodzenia życzę.
Krzych a grasz na Ai z Bellum czy Ai Pitera?
ordenus22
17-07-2012, 20:36
Araven, jak byś mógł to sprawdź czy i u ciebie też wywala, zajmie Tobie to pół minutki. Wystarczy otworzyć drzewo i poczekać chwilkę.
Takedown
17-07-2012, 20:49
Tak jest w polskim submodzie Mietka77 ale nie we wszystkich kampaniach Mietek to wstawił znaczy zmienił Mongołom kasę startową i sakiewkę (na moją prośbę to zrobił :twisted: ), w którejś było jak w oryginale sprawdź sobie wszystkie 4 i podnieś. Powodzenia życzę.
We wszystkich 4 kampaniach jest 5000000 na starcie i 50000 sakiewki. Zastanawiam się czy aby tego troszkę nie zmniejszyć.
Ja mam podobny problem z Aragonią, tzn wywala mnie do pulpitu po otworzeniu drzewa rodziny. Dodam, że gram na oryginalnym modzie 6.3 (kampania pełna) dodałem tylko submod na dziedzica frakcji.
Ja gdy grałem Aragonią nie miałem takiego problemu.
A jak jest wszędzie to ok. Widocznie zajrzałem do oryginalnego strat a nie z submoda. Takedown tak jest ok. Zagraj, ja sobie kiedyś ustawilm, że pierwsza fala uderzała na Halicz, Węgry i w okolice Kijowa to czad dopiero był.
Ordenus jutro zobaczę tą Aragonię.
Krzych a grasz na Ai z Bellum czy Ai Pitera?
Aravenie gram na nowej wersji ALTERNATYWNEGO AI Soulsona do BC 6.3 z 31.03.2012. które zostało zamieszczone w dziale submody do Bellum Crucis.
Oczywiście plik zastąpiłem tak jak w opisie i usunąlem plik map.rwm oraz zacząlem nową kampanię, wybór dziedzica frakcji też mi nie działa albo nie wiem jak go ustawić tzn jak nadać tytul dziedzica innemu członkowi rodziny.
Pozdrawiam
Krzych. Ot cała tajemnica. Na AI Soulsona nie obowiązuje ta zasada, że komp nie atakuje przy relacjach 8/10. To dotyczy tylko oryginalnego Ai z Bellum. Nawet na tym Soulsonie co Piter przerabiał do Bellum, może się zdarzyć, że komp i przy 9/10 Cię zaatakuje.
Edit: Tylko oryginalne AI daje 100% gwarancję nieatakowania przy 8/10.
W takim razie dzięki Aravenie za info. Informacja zamieszczona przy tym alternatywnym AI Soulsona na forum niestety wyjasniała iż relacje od 8 w góre powodują iż AI nie podejmuje ataku więc tym sie kierowałem. Sorry za zabranie czasu następnym razem od razu wskaże wersję i dodatki na jakich podejmuje rozgrywkę by ułatwić odpowiedź.
W takim razie czym sie różni oryginalne AI w zakresie dyplomacji od AI Soulsona. Czy AI Soulsona jest trudniejsze niż AI oryginalne.
Pozdrawiam
Ai Soulsona jest inne. Nie powioedziałbym, ze trudniejsze. Ja uważam ai oryginalne z Bellum za bardzo dobre. Ale ja juz mam je rozpracowane, czasami uzywam alternatywnych AI dla odmiany. Ale po jakims czasie wracam do oryginalnego z Bellum. Jak zaczynasz to absolutnie graj tylko na oryginalnym, po kilku dłuższych kampaniach jak rozpracujesz AI z moda zmien sobie. Lepszy niż Soulson jest AI Pitera jest w temacie osobnym o Bellum. Dyplomację mozna bardzo skutecznie prowadzić na AI oryginalnym poczytaj moje poradniki, linki dawałem kilka postów wyżej do poradników.
Reasumując - zagraj na oryginalnym AI z BC 6.3, wszelkie poradniki sie odnosza do oryginalnego AI. i graj na oryginale na Medium na początek. Soulson nie jest zły ale super też nie. Jak nie ogarniasz oryginalnego to w submodach do Bellum Crucis 6.3 dałem plik descr_factions_standings w trzecim albo 4 moim poście licząc od góry on powoduje, że relacje raczej rosna niż spadają. Pozdrawiam. Poz mainach usuń map.rwm i zacznij nową kampanię.
Sprawdziłem ponad 20 tur zagrałem Aragonią w prawie każdej klikałem na drzewko rodziny Aragonii i zero ctd. Ja mam chyba wszystkie submody. ;)
Takedown
18-07-2012, 14:43
Pojawił się u mnie problem - gra się tnie na mapie kampanii. W 19 turze jest jeszcze ok, ale gdy klikam zakończ turę, postaci innych państw przemieszczają się normalnie (ostatnia postać jaka przemieszcza się z normalną prędkością to armia duńska na swoich wyspach między Półwyspem Jutlandzkim, a Skandynawskim), dopiero problem pojawia się przy Szkocji (gra zaczyna spowalniać), chociaż nie ma ona żadnej postaci, którą może ruszyć w zasięgu mojego pola widzenia, a gdy Norwegia rusza swoją księżniczką to gra już nie działa płynnie, tylko przypomina pokaz slajdów. Oczywiście w turze 20 gra nadal tnie, co jest właściwie nie do wytrzymania :evil: Mam zapis z 19-tej tury, gdzie już próbowałem ruszyć jakąś armią, czy inną postacią, ale to nic nie daje :|
Pyknij kilka tur po jakimś czasie powinno wrócić do normy.
Ja wykryłem taki problem: Jak księżniczka ożeniła się z generałem innego kraju i przeszedł on na moją stronę razem ze swoją armią, a w tej armii był inny generał, to ten generał powodował błąd programu tzn. próbując się ruszyć tą armią stawał się on wrogiem, a po ataku na niego gra się wysypywała... Mogę podesłać SAVE. Miałem też problem grając Jerozolimą bo w 174 turze gra się wysypywała na turze buntowników. Próbowałem cofać się w czasie o kilka tur i inaczej zagrać, ale nic to nie pomagało - też mogę podesłać save'a, gdyby ktoś chciał rzucić okiem...
Ps. Obecnie jestem na prawie 300 turze Hiszpanią i na razie jest spoko, ale to może dlatego, że dużo nacji już wyginęło.
W poście nr 1 w tym temacie dałem kolejne poprawki do spolszczenia do BC 6.3 viewtopic.php?f=367&t=9949&p=215755#p215755 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=9949&p=215755#p215755) poprawki są z dnia 19.07.2012.