PDA

Zobacz pełną wersję : Bellum Crucis 6.3 dyskusja ogólna!!!

Strony : 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10

Araven
08-10-2012, 16:59
Pobierz sobie ten ze strony 7 z submodów jest na samym dole. To poprawiony oryginalny dfs Autora AI do Bellum. Dużo zmienia na lepsze w zachowaniu AI ale tylko 6 Osób go pobrało. To nie żaden submod mimo, że tam go umieściłem. Autor dał go do testowania na wloskim Forum, stamtąd go dopadłem. Szczerze polecam, ten plik ja na nim gram od jakiegoś czasu i jestem bardzo zadowolony. Np. w oryginalnym pliku dfs z lutego, pzry relacjach powyżej 10 zdarzało się, że relacje spadały, taki bug. W tym pliku ze strony 7 tego nie ma. I komp bardziej szanuje sojusze i mniej się rzuca na Gracza, tylko dlatego, że to człowiek.. Przetestowałem na VH.

Edit: Jak koniecznie chcesz stary plik, daj znać na PW.

Mietek77
08-10-2012, 20:41
Ostatnio prawie zawsze podczas oblężeń w pewnym momencie tracę możliwość ustawienia swoich wojsk. Jak staruje bitwę wszystko wraca do normy. Potem jednak na jakiś czas tracę zdolność wydawania rozkazów niektórym jednostkom np. polskiej jednostce "Strzelcy" . Ma ona wtedy nie aktywne okno komend. Potem po jakimś czasie znowu można jej wydawać komendy. Zastanawiam się co jest tego przyczyną? Czy ai Pitera, czy no właśnie co? Czy ktoś zaobserwował podobne rzeczy?

Araven
08-10-2012, 22:01
No też momentami traciłem możliwość dowodzenia niektórymi jednostkami na AI Pitera ale sporadycznie. Obecnie gram ponownie na oryginalnym AI z Bellum + nowy descr_faction_standings ze strony 7 z submodów przeznaczony do oryginalnego moda zrobiony przez jednego z Autorów moda + pełne AI bitewne Germanicu5 wersja 5.6 zainstalowane ręcznie z manual integration ten zestaw: nowy descr_faction_standings poprawiony i ulepszony w stosunku do oryginalnego oraz pełne Ai bitewne z modów uzupełniajcych wersja 5.6 od Germanicu5 i kampanie w Bellum nabierają nowego wymiaru. Czad jest.

Dunkel
09-10-2012, 07:29
Pobierz sobie ten ze strony 7 z submodów jest na samym dole. To poprawiony oryginalny dfs Autora AI do Bellum. Dużo zmienia na lepsze w zachowaniu AI ale tylko 6 Osób go pobrało. To nie żaden submod mimo, że tam go umieściłem. Autor dał go do testowania na wloskim Forum, stamtąd go dopadłem. Szczerze polecam, ten plik ja na nim gram od jakiegoś czasu i jestem bardzo zadowolony. Np. w oryginalnym pliku dfs z lutego, pzry relacjach powyżej 10 zdarzało się, że relacje spadały, taki bug. W tym pliku ze strony 7 tego nie ma. I komp bardziej szanuje sojusze i mniej się rzuca na Gracza, tylko dlatego, że to człowiek.. Przetestowałem na VH.

Edit: Jak koniecznie chcesz stary plik, daj znać na PW.
nie działa to na starych sejwach?

Araven
09-10-2012, 08:06
Nowy descr_factions_standings nie działa na starych savach, trzeba nową kampanię.

Dunkel
11-10-2012, 04:47
Wrzuciłem z ciekawości ten nowy pliczek od twórcy BC + mod dźwiękowy Wina i po 2. turach mam minus 35k na koncie, co może być przyczyną?
Ponadto pomyślałem sobie, że pewnie coś trzeba będzie zmienić, więc przy okazji obniżę sobie karencję za nadmiar prowincji - czy poprawnie jest tak:
było:
if I_NumberOfSettlements poland = 59
console_command add_money 40000
console_command add_money 40000
wait 1
console_command add_money -40000
end_if
powinno być:
if I_NumberOfSettlements poland = 59
console_command add_money 4000
console_command add_money 4000
wait 1
console_command add_money -4000
console_command add_money -4000
end_if

czy z tej niższej wierszówki obciąć np. zero:
if I_NumberOfSettlements poland = 39
end_if
?

Araven
11-10-2012, 08:12
Po 2 turach minus 35.000? To kim grasz Bizancjum? To efekt money scriptu, utrzymywania niepotrzebnych wojsk i pewnie rekrutowania nowych, ew. ustawiłeś także na kilka tur kolejkę budowania. Wydaje się ok, ale najlepiej usuń cały money_script. Zajrzyj do indywidualnych komplilacji skryptowych, był tam alternatywny money script. Dużo krótszy i z mniejszymi karami za dodatkowe prowincje.

Dunkel
11-10-2012, 08:36
Już wyczaiłem, wszystko w porządku. Podmieniłem jeszcze raz pliki i zacząłem ponownie kampanię.
Gram normalnie, Polską, wojsko i budynki pod kontrolą, liczę każdego wydanego denara...
Ciekawostką są minimalne błędy - np. kupiec przejąwszy z 3 kupców ma dalej tylko +5 w finansach (w grafice), bo w cechach już powinien mieć z +8 minimum.
Ponadto póki co nie zauważyłem by te trybuty na vh poprawiały stosunki, tymczasem Dania zgodziła się na mariaż przy 3/10 i od razu 8/10 z sojem oczywiście, także to jest najprostszy sposób... ciekawe czy księżniczka Rusi wyjdzie za mojego księcia.
Mam pewien pomysł na vh/vh, celem wojna z HRE, pokój z Węgrami, Danią i Rusią. Reszta elastyczna.
Na tym nowym pliku widzę, że AI rekrutuje ok. 30% woja mniej...

Stary Marcin
11-10-2012, 09:34
Witam, w końcu się zarejestrowałem, chciałem się zapytać, jak odbieracie tego moda, jestem fanem SS 6.4 i tłukę go non stop. Seria TW stara się symulować przede wszystkim bitwę, kampania jest tylko dodatkiem i dlatego bardzo lubię moda wcześniej wymienionego, jego wielkim atutem jest RC, który wg mnie jest rewelacyjny.

Moje pytanie więc brzmi: Co jest zaletą Bellum?
Pewnie lepsza kampania, może lepszy wygląd wojsk, ale co jeszcze?

Mam wrażenie dużo mniejszego dopracowania balansu, o czym m.in. świadczą wasze, autorskie poprawki. Wojska chyba są mniej wierne realizmowi, nie do końca rozumiem roster polskich jednostek, ktoś może przybliżyć na czym opierali się twórcy?

Pozdrawiam i mam nadzieję, życzliwej komunikacji w przyszłości, w końcu fascynuje nas to samo :)

Arthas990
11-10-2012, 10:13
Hmm... Zalet Bellum Crucis ma tyle ze az szkoda wymieniac.Może i jestem mało subiektywny ale tak jak ty zaczynałem od modów typu Falcom total war a potem meczyłem chyba z rok Stainless Steel.Bellum Crucis jest o wiele lepsze zreszta ściągnij sobie a po kilku dniach sam zobaczysz ze jest bezkonkurencyjny w swojej kategorii.Jedyną wadą jest duża ilość skryptów przez co tury lecą na slabych kompach dość długo ale mod jest naprawde warty polecenia :)

Pozdrawiam! ;D

wino
11-10-2012, 10:22
Witam, w końcu się zarejestrowałem, chciałem się zapytać, jak odbieracie tego moda, jestem fanem SS 6.4 i tłukę go non stop. Seria TW stara się symulować przede wszystkim bitwę, kampania jest tylko dodatkiem i dlatego bardzo lubię moda wcześniej wymienionego, jego wielkim atutem jest RC, który wg mnie jest rewelacyjny.

Moje pytanie więc brzmi: Co jest zaletą Bellum?
Pewnie lepsza kampania, może lepszy wygląd wojsk, ale co jeszcze?

Mam wrażenie dużo mniejszego dopracowania balansu, o czym m.in. świadczą wasze, autorskie poprawki. Wojska chyba są mniej wierne realizmowi, nie do końca rozumiem roster polskich jednostek, ktoś może przybliżyć na czym opierali się twórcy?

Pozdrawiam i mam nadzieję, życzliwej komunikacji w przyszłości, w końcu fascynuje nas to samo :)

ja też przed Bellum pykałem w SS 6.4. Bellum bardziej mi się podoba, a myślałem że nic SS nie pobije. Nie kasowałem żadnych skryptów i tury mi na SS trway po 7/8 min bo mam leciwy sprzęt. Tutaj jest krócej, a po wywaleniu skryptów może być jeszcze szybciej. Polecam spróbować tego moda, naprawdę warto.

Araven
11-10-2012, 10:26
Stary Marcin. Ja podobnie dużo grałem na SS także 6.4 ale od kiedy odkryłem Bellum SS poszedł w odstawkę. Nie zgadzam sie z niedopracowaniem balansu. Ja gram na pliku z submodów opracowanym na wzór RC z SS. Oryginalny nie jest zły. Po prostu pobierz moda i zagraj ze spolszczeniem i za jakiś czas z submodami.

nocny
12-10-2012, 08:56
Również uważam, że rozgrywka w Bellum jest ciekawsza niż SS (staż w SS-pona2 lata), gra jest bardziej dopracowana i nie ma tylu irytujących błędów. Jedyny minus BC to stabilność, ale z tym to w SS również nie było najlepiej. Zauważyłem że "damage save" występuje najczęściej w turze 40,50, 140, 190. Trudno powiedzieć co za to odpowiada, crache są na czystym BC jak również na tym napakowanym submodami.

Araven
12-10-2012, 10:33
Dawno nie miałem takiego damage save. Ale ja przed każdą kampanią usuwam map.rwm z kampanii w jaką chcę grać, to podobno pomaga na stabilność. I robię po kilka savów, co jakiś czas.

Dunkel
12-10-2012, 10:56
Doprecyzuj, czy robisz to przed rozpoczęciem każdej nowej kampanii czy przed wczytaniem save'a.

Araven
12-10-2012, 11:38
Przecież napisałem, że przed każdą kampanią, co wg mnie oznacza, że usuwam map.rwm tylko raz nim zacznę nową kampanię, usuwam plik map.rwm z kampanii w jaką zamierzam zagrać zwykle gram w Full. Więc jak zaczynam nową kampanię jeden raz, nim zacznę grać - usuwam map.rwm właśnie z Full. I potem w trakcie kampanii, już go nie usuwam.

Dunkel
12-10-2012, 11:44
ok.

Stary Marcin
12-10-2012, 15:47
To ja mam prośbę, trochę się obczytałem, ale lepiej zapytać.

Jakie submody polecacie, lubię realizm, ale do pewnego stopnia, po prostu gra ma być rozrywką, a np submod Meneth`a powodował mękę ;) - nie mam za wiele czasu i często gram z doskoku, a nie chcę pięścią walić w stół? :oops:

Natomiast nie znoszę jak łucznicy masakrują dobrze opancerzonych rycerzy, jak niedoświadczona, słaba jednostka walczy, a dawno już powinna uciec, jak 4 ludzi likwiduje dwa oddziały itp

Grałem niedawno w moda węgierskiego i poza zachwytem dla węgierskich jednostek, to realizm leży. Jak zobaczyłem litewskich łuczników jak w trzech salwach z dalekiej odległości zmasakrowali opancerzonych włóczników z solidnymi tarczami to podziękowałem. :shock:

Gdzieś doczytałem (szczątkowy angielski), że jednostki węgierskie mają być w Bellum i dlatego wgrałem moda.

Blood_187
12-10-2012, 16:24
Że niby miałyby być jednostki z Magyar Mod? Raczej nie ma na to szans, twórcy BC polegają na swoich pracach, inaczej wzięli by pewnie jednostki z Rusichi dla rusków, z Broken Crescent dla Krzyżowców i Muzułmanów itp. Wynika to zapewne z ograniczeń silnika gry i chęci wciśnięcia dużej liczby AOR'ów. Ostatecznie uważam to za dobre posunięcie bo jakość wykonania wszystkich jednostek jest mniej więcej na równym poziomie :)

Co do realizmu, to raczej jest on na dobrym poziomie. Łucznicy nie masakrują aż tak rycerzy (no chyba że elitarni no ale tak powinno być). Jednostki zbytnio nie uciekają, blisko 90% ma cechę "wysokie morale", oczywiście te elitarne mają bardzo wysokie morale a np. milicja włócznicza w ogóle nie posiada takich cech. Rozwiązanie to uważam także za bardzo dobre, pamiętam jak grałem w podstawkę i bardzo rzadko się zdarzało żeby jednostki posiadały takie cechy. Sprowadzało się to do tego że moi wojacy wygrywali bitwę aż tu nagle zbiorowa panika bez żadnego powodu no i po bitwie :/ dla jednych to realizm, dla mnie nie.

Jedyne do czego można się przyczepić to wprowadzona w wersji 6.3 likwidacja kusznikom i, co ostatnio odkryłem, oszczepnikom cechy "skuteczny przeciw pancerzom" przez co np. Polscy konni kusznicy i szlachcice stają się bezużyteczni a oddział kuszników z pawężami nie masakruje nawet drwali, nie mówiąc już o rycerzach, a tak powinno być przecież. No ale to się da łatwo naprawić o czym gdzieś kiedyś tu pisałem :)

No a co do submodów to jak grasz Polską niezbędny jest polski submod Mietka 77 i submod dźwiękowy od Wino, reszta wedle uznania, ze wskazaniem na wyznaczanie dziedzica frakcji :)

Moda oczywiście polecam, chyba nie znajdziesz nigdzie indziej tak klimatycznej mapy, ogromu budynków i, jak masz wystarczająco dobry komputer, tylu urozmaicających skryptów :)

Stary Marcin
12-10-2012, 16:55
He he, w Średniowieczu, częste były zwycięstwa po panice przeciwnika z błahego powodu, ale tak nie dałoby się grać, za duża losowość.

Czy wiecie, że Włoski zawodowy kusznik wart był tyle co 30 włóczników (pewnie lichych).

Komputer mam przyzwoity, a i tak SS tury wlecze, jestem przyzwyczajony.

No nic pogram i zobaczymy, jeszcze chciałem podziękować za spolszczenie, czuję się zobowiązany. Do SS mi nie działało, ale tam nie było tyle "czytania" ;)

I przepraszam Meneth`a, chodziło mi o BGR >II

Andrus
13-10-2012, 23:08
Ehh czy komuś jeszcze prawie na ładowaniu każdej bitwy wyskakuje "Miedieval total war Napotka"? Bo coś takiego jest tylko w tym modzie... Tak częste.

ordenus22
14-10-2012, 06:31
Przez jakiś czas grania myślałem, że mod nie jest zbyt stabilny - wyrzucało mnie na pulpit itp. Jednak przeczytałem gdzieś, że powodem niestabilności moda może być to, że mam zainstalowany medieval na dysku systemowym, więc dla pewności przeinstalowałem go na inny dysk (jakieś pół roku temu, może więcej) od tego czasu, odpukać, ani razu nie miałem z nim problemu, żadne wyrzucanie podczas przewijania tur, bitwy i inne napotki. Dlatego dla wszystkich, którzy piszą, że mod jest niestabilny i pytają się czy to jest normalne, mogę śmiało napisać, że nie jest to normalne.

Araven
14-10-2012, 11:57
Ehh czy komuś jeszcze prawie na ładowaniu każdej bitwy wyskakuje "Miedieval total war Napotka"? Bo coś takiego jest tylko w tym modzie... Tak częste.

Nie nic takiego u mnie nie wyskakuje. Bugfixera 1.2 zainstalowałeś? Instalacja na innym dysku niż systemowy mam nadzieję?. Pomagają programy typu deffragler i gamebooster. Na wydajnośc kompa ogólnie.

Takedown
14-10-2012, 12:54

Ja taką sytuację miałem chyba 2 razy, więc po prostu nie toczyłem tych bitew, chyba że w następnej turze, lub w innym miejscu.

Andrus
14-10-2012, 15:03
Bugfixer no taaak zapomniało się, ale po zainstalowaniu zepsuł mi grę i muszę ściągać wszystko od początku (pewnie przez submody).

Shane
16-10-2012, 22:49
Dzieki Araven,defragmentacja pomogla.Mod jest miodzio ale jest cos co mnie denerwuje,mianowicie:niemoznosc podpisania pokoju z krajem ktory wydawac by sie moglo potrzebuje tego.
Gram Francja na normalnym,zaatakowali mnie Niemcy wygralem kazda bitwe zmniejszylem obszar cesarstwa o polowe,wrog jest ekskomunikowany a ja mam maxymalne poparcie u papy(jest Francuzem)
Chcialbym podpisac pokoj,ale ciagel odrzucaja,jest jakis sub mod albo inny script ktory moze to naprawic?

Araven
17-10-2012, 08:45
Na stronie 7 submodów jest nowy plik dfs czyli descr_faction_standings do Bellum. Użyj go, ale niestety wymaga nowej kampanii. Puśc na Niemców krucjate to podpiszą pokój. Na razie spróbuj z tą krucjatą na Niemców, a w nowej kampanii zagraj na nowym dfs, albo na ai Pitera + nowy dfs.

Piter
17-10-2012, 10:56
Na stronie 7 submodów jest nowy plik dfs czyli descr_faction_standings do Bellum. Użyj go, ale niestety wymaga nowej kampanii. Puśc na Niemców krucjate to podpiszą pokój. Na razie spróbuj z tą krucjatą na Niemców, a w nowej kampanii zagraj na nowym dfs, albo na ai Pitera + nowy dfs.

Sam mówiłeś, że na moim AI + nowy dfs się źle gra :?

Araven
17-10-2012, 11:12
Nie, że źle ale porównywalnie jak na oryginalnym AI. Generalnie początkującym polecam granie na oryginalnym AI z Bellum + nowy dfs ze strony 7 submodów. Lub pakiet oryginalne AI + nowy dfs + nowe ai bitewne Germanicu5 wersja 5.6 zawarte tu: viewtopic.php?f=367&t=11358 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=11358)

nocny
17-10-2012, 12:05
Ten nowy dfs nic nie zmienia u Niemców, są uparci jak osły dopóki ich się nie wytępi, nawet jak pozostanie im jeden zamek, a w nim jeden kmieć przy bramie nie podpiszą pokoju. Oddawanie im zajętych prowincji trochę pomaga, ale i tak są zdradliwą frakcją, zaatakują nawet przy sojuszu 10/10. Żaden z prezentowanych tu modów niczego w tej kwestii nie poprawił, według moich kampanii offkors. Krucjata jak pisze Araven to bardzo dobry sposób, ale najlepszy to spalić, wyciąć i zaorać ;)

Araven
17-10-2012, 13:42
Trzeba być ponad 2 razy silniejszym by podpisali pokój, na oryginalnym AI nie zaatakują od 8/10 wzwyż. na innych AI moga zaatakować nawet przy 10/10. Nowy dfs naprade polecam - poprawia wiele w zachowaniu AI.

Dunkel
18-10-2012, 11:16
niemcy zdradliwe? jak się jest potęgą wojskową to są grzeczni jak aniołki... w mojej kampanii walczę obecnie z Nowogrodem przeciw Kijowowi. Mam sojusz z Niemcami, bo głupie Węgry z nimi podpisały. Na tym nowym pliku jak jest się silnym krajem to na vh/vh żadne AI nie chce walczyć. Trzeba samemu wypowiadać wojny i myślę, że o to chodzi - piłeczka jest po naszej stronie. Dlatego póki co polecam Polską na vh/vh pierwsze 20 tur zbierać kasę, rekrutować tanie wojsko, które potrzebne jest tylko do podbicia rebelii (ja zająłem Czechy, Gdańsk, Rygę, Visby i... Upsalę :O), w 20. turze zaczynamy mieszać dyplomacją - płacić wspomniane trybuty frakcjom, z którymi chce się grać. W moim przypadku Węgry, HRE, Dania i Nowogród były grzeczne, Kijów nie. No i od 20 tury kujemy elitarne wojsko na potęgę, z tury na turę skaczemy automatycznie w rankingu (ale kasa się powoli kończy fakt), ja około 30 tury byłem 6-10 i dostałem sojusz z HRE, Węgrami, Nowogrodem. Z Węgrami musiałem poszaleć wcześniej, bo podpisali soj z HRE, ok. 15-20 tury ożeniłem księcia z Dunką (przy 4/10, inna sprawa, że po mariażu stosunki spadają dalej, no chyba, że jest wspólna wojna, ale o tym później), na szczęście (nieszczęście, he, hje) królik mój umarł z powodu burzy w Visby, więc szybko drugi gościu hajtnął się z Węgierką. Niemców podpłaciłem i gdy Dania napadła Niemcy to mi się kliknęło zerwanie z Dunami soja, trochę szkoda, bo miałem nadpisanego save'a z tym, a sprawdziłbym jak się zachowują Węgry wobec mnie gdy zrywam soj z HRE. Obecnie czekam na ekskomunikę po którejś stronie konfliktu "o Holsztyn";) (jakby nie było Brema przechodzi fajnie z rak do rąk) i tego zaatakuję. Czyli impas z pomysłem zaorania Niemców, bo Węgry. :D wybiłem obecnie resztki cienkiego woja na Rusi odbijając Wilno i idę na wschód 2 flagami elitarnego woja, co się równa zaoraniu Ruskich. Nowogród, uwaga, podpisał ze mną soja przy 4/10 :O (ale byłem 6. krajem na mapce, wybuchła wojna Now-Kij, gdzie Kijów był w pierwszej piątce) po czym wypowiedziałem wojnę napadając na Wilno i z automatu stosunki 8/10. W perspektywie moich planów dość średnio zapowiada się moja współpraca z Węgrami, bo ci już walczą z Wenecją, do której mi daleko... Mając 4-5 flag elitarnego woja (jedna w Czechach czeka na akcję na Wiedeń, druga w Uppsali na atak na Dunów, trzecią sformułowałem właśnie w Gnieźnie i okolicach, a dwie idą na ruskich) wchodzę na głęboki minus jeśli chodzi o stan skarbca, stąd planuję szybkie wojny, niestety elastycznie, w zależności od tego, kogo ekskomunikuje popek oraz co zrobią Węgry. Chciałem podbić Niemcy, ale na razie widzę, że czeka mnie podbój Rusi, to dla mnie niezbyt ciekawe, bo chciałem na wschodzie stworzyć silne państwo, które padnie na Mongołach, ale je osłabi, a samemu wejść sobie w Niemcy, potem Włochy. Tak czy inaczej morderca już idzie do Watykanu, a z kolei ruskich będę wypuszczał bezustannie, czy podbiję im prowincję to jeszcze nie wiem, ale na razie mam zamiar złamać ich militarnie, by zniwelować koszty utrzymania wojska (powinno być tak że w ranku powinienem nadrobić ilością poddanych na rzecz woja by utrzymać wysokie miejsce, ale zobaczymy czy załamka militarna sprawi, że zajmę miejsce Rusi Kijowskiej w top5). Reasumując na vh/vh trzeba patrzeć na ranking, oceniać ile frakcja ma woja w stosunku do nas - daje to nam odp na to czy będą chcieli z nami gadać - słabsi/porównywalni, ale otoczeni wojną gadają i w tym tkwi piękno tego modu.
Sorki, że chaotycznie, ale na szybko.

sobol_14
21-10-2012, 18:45
Siemka mam problem nie działa mi ;/
Medieval II wersja PL v1,3 --- następnie Kingdoms v1,5 ENG, potem BellumCrucis v6,3 part 1,2 i bugfixer.
Potem chce włączyć gre z pliku "BellumCrucis6.bat" ładuję gre... robi sie czarny ekran i warca na pulpit.... POMOCY co zrobiłem nie tak ?

Araven
21-10-2012, 19:12
Wyjdź z Windowsa, uruchom ponownie i spróbuj odpalić. Jaki system? gre zainstalowałeś poza dyskiem systemowym? I masz legalną grę? Jak nie to w Bellum nie pograsz i kup oryginał.

Edit: Jak masz oryginał to spróbuję coś pomóc.

sobol_14
21-10-2012, 20:04
1) Pirat, a system to WIN 7 PROF 64BIT, czy może być przczyną że MEDEK jest PL aa KINGDOMS w ANG ?
(dodatek Kingdoms zaskoczył mi na polskiej podstawce ponieważ z rejestrze zmieniłem na english)
2) Medieval .exe PL/ Teutonic.exe ENG / Americans.exe ENG/ Crusaders.exe ENG/ British.exe ENG odpala sie normalnie
ale Kingdoms.exe ENG - czarny obraz i pulpit

niemam kasy aktualnie ale i tak wspieram TOTAL WAR bo mam orginalny Rome i Shogun 2 :)

Ten mod na piracie nie chodzi ? wczesniej grałem w SS 4.1 i było ok :)

Araven
21-10-2012, 20:37
Bellum na piracie nie chodzi z tego co mi wiadomo. Skoro masz pirata to raczej nie da rady nic zrobić. Generalnie nie pomagamy ludziom z nielegalnymi wersjami gry. Takie zasady na Forum i prawo.

sobol_14
21-10-2012, 21:01
Aha oki dzieki :) ale już chyba wiem jak sie z tym uporać musze znaleźć Podstawke w wersji ENG bo bez craków umiem uruchomić gre wystarczą obrazy w Daemonie ;]

K A M 2150
21-10-2012, 21:29
Albo kupienie oryginalnego Medka z Kingdoms za 20 parę złotych w pierwszym lepszym Empiku...

nocny
22-10-2012, 09:07
Ludzie grają na piratach, ponieważ Sega uraczyła nas SecuRomem, który powoduje blokadę płyty Kingdoms, problem szeroko opisywany na wszystkich forach, również na tym. Pomoc techniczna olewa problem z czym się osobiście zetknąłem. Jestem przeciwny piractwu ale jeśli się posiada legalną grę to można korzystać z plików zastępczych.
Bellum działa na każdej wersji, trzeba tylko wejść w rejestr po instalacji podstawki (regedit/ Sega /) i przestawić język z polish na english. Potem zainstalować Kingdoms. Będzie działać.

K A M 2150
22-10-2012, 14:09
Ludzie grają na piratach, ponieważ Sega uraczyła nas SecuRomem, który powoduje blokadę płyty Kingdoms, problem szeroko opisywany na wszystkich forach, również na tym. Pomoc techniczna olewa problem z czym się osobiście zetknąłem. Jestem przeciwny piractwu ale jeśli się posiada legalną grę to można korzystać z plików zastępczych.
Bellum działa na każdej wersji, trzeba tylko wejść w rejestr po instalacji podstawki (regedit/ Sega /) i przestawić język z polish na english. Potem zainstalować Kingdoms. Będzie działać.

O tak, ja to rozumiem, ale....TRZEBA NAJPIERW MIEĆ ORYGINAŁA! A kolega powyżej oryginalnej gry nie posiada, skoro ma różne wersje językowe.

Takedown
24-10-2012, 20:51
Mam dość nietypową prośbę. Czy może ktoś wrzucić mapę Bellum Crucis (z Polskim Submodem Mietka) tego typu:
[spoiler:wcodp8xb]http://i56.tinypic.com/ven1tu.jpg
(Chodzi mi o te kontury i granice regionów)[/spoiler:wcodp8xb]
Oczywiście czystą, chociaż w ostateczności kolorowa też może być. Ewentualnie, gdzie taką mapę mogę znaleźć.

Lectre
25-10-2012, 12:18
Jako, że to pierwszy post na forum, to mówię Wam: dzień dobry.
Jednak ja nie o tym: po długiej przygodzie z SS, zabrałem się za ów Bellum Crucis i jestem tak pozytywnie zaskoczony, jak kiedyś Europą Barbarorum na Rome'a. Po jakichś 50 turach pojawia się jednakże pytanie z mojej strony, a nawet 2:
1) jak skasować ten skrypt odejmujący bizanty za armię w polu/armię oblegającą oraz za dużą ilość prowincji?
2) czy jest już jakiś submod zwiększający koszt armii? ja mam +/- tyle oddziałów, że możnaby zebrać z tego 3-4 pełne armie i ledwo jestem na plusie, a jednak militarnie moja Norwegia jest na 27. miejscu w statystykach. Tak ogromne armie AI skutecznie odbierają mi radochę z gry.

Araven
25-10-2012, 14:30
Witaj. Poczytaj ten temat: viewtopic.php?f=367&t=10068 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=10068)

Kary za prowincje są w money script (mozna usunąć) za obleganie w balanced script - tego akurat radzę nie ruszać, zepsujesz równowagę.

Podwojone koszty jednostek do Bellum link: viewtopic.php?f=367&t=11116 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=11116)

Lectre
25-10-2012, 15:02
Witaj. Poczytaj ten temat: viewtopic.php?f=367&t=10068 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=10068)

Kary za prowincje są w money script (mozna usunąć) za obleganie w balanced script - tego akurat radzę nie ruszać, zepsujesz równowagę.

Podwojone koszty jednostek do Bellum link: viewtopic.php?f=367&t=11116 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=11116)

Dzięki wielkie :)
postaram się skasować ten money script, i zobaczę czy submod ProNooba będzie ładnie działał z submodem dźwiękowym i jak wszystko ładnie się zgra, to będzię elegancko. Chyba tylko zmienionych statystyk będzie mi brakowało.

Araven
25-10-2012, 15:08
Submod Proonoba nie zadziała z submodem dźwiękowym. Bo Proonob zmienił koszty oryginalnego unit, a submod dźwiekowy dotyczy pliku unit z submoda, czyli innego. Sam możesz podwoić koszty rekrutacji i żołdu to jakieś 2 godziny roboty.

Lectre
25-10-2012, 15:19
Będę musiał tak zrobić. : (

Araven
25-10-2012, 17:02
Jak zrobisz to ew. zapodaj sam bym pograł na podwojonych kosztach dla testu. Pozdrawiam.

Blood_187
25-10-2012, 17:20
Submod dźwiękowy działa bardzo dobrze bez podmieniania pliku export_descr_units więc śmiało możesz plik od ProNoob'a wrzucić na ten z submodu muzycznego ;)

Araven
25-10-2012, 17:31
Submod dźwiękowy działa bardzo dobrze bez podmieniania pliku export_descr_units więc śmiało możesz plik od ProNoob'a wrzucić na ten z submodu muzycznego ;)
Co do tej kwestii to wino by się musiał wypowiedzieć, ja zrozumiałem, że submod wino działa z plikem unit tym zmienionym z submodów na jakim gram ja, wino i około 100 innych Osób. Wydawało mi się, że zmiany z submoda muzycznego wino nie działają z plikiem unit z oryginalnego moda.

Inaczej instalując sibmoda wino instalujemy tez inny unit niż ten z oryginału, wg mnie ten inny jest lepszy i to o wiele. Pozdrawiam.

Piter
25-10-2012, 18:39
Pewno nie działają przez to wszystkie jego zmiany :)

Blood_187
25-10-2012, 18:46
Co do tej kwestii to wino by się musiał wypowiedzieć, ja zrozumiałem, że submod wino działa z plikem unit tym zmienionym z submodów na jakim gram ja, wino i około 100 innych Osób. Wydawało mi się, że zmiany z submoda muzycznego wino nie działają z plikiem unit z oryginalnego moda.

Inaczej instalując sibmoda wino instalujemy tez inny unit niż ten z oryginału, wg mnie ten inny jest lepszy i to o wiele. Pozdrawiam.

Ja gram na oryginalnym EDU trochę edytowanym przeze mnie (z cechą skuteczny przeciw pancerzom dla kuszników i oszczepników bo bez tego to jakaś paranoja była :evil: ) i z submoda wino wgrałem wszystkie pliki oprócz EDU. Generalnie zmiany w EDU z submoda mają charakter dość kosmetyczny (głos lekkiej piechoty miast ciężkiej, specjalny akcent itp.) a sam plik nie jest jakoś ściśle powiązany z plikami dźwiękowymi moda. Wino, zdaje się, nic nie usunął tylko dodał do tych plików dlatego możliwa jest gra na oryginalnym EDU ;)

Pewno nie działają przez to wszystkie jego zmiany :)
EDU odnosi się tylko do jednostek więc zmiany akcentów na mapie kampanii dla generałów, kapitanów i agentów działają, polski generał mówi akcentem wschodnim, generał Kumanów z mongolskim więc tak chyba powinno być ;)

wino
25-10-2012, 18:52

działa, ale nie mamy wtedy wszystkich zmian. Nie pamiętam teraz jakich i nie mam za bardzo jak porównać, ale dotyczyć to powinno tylko mapy bitwy i to tylko niektórych jednostek. Więc można go nie podmieniać.

Edit: no ale widzę, że wszystko już pięknie objaśnił Blood_187 :)

Piter
25-10-2012, 18:57
Z tego co pamiętam to Wino zmieniał jakieś głosu pojedynczym jednostkom, bo lekka kawaleria mówiła jak cięzka, czy coś w tym stylu, nie pamiętam :)

ordenus22
02-11-2012, 18:27
Kiedy wersja 7.0 ma wyjść i czy rzeczywiście będą w niej Litwini?

Araven
02-11-2012, 18:45
A tego to nie wiadomo. Włosi nigdy dat wyjścia Bellum nie podają. Czy będą w niej Litwini, pewne na 100% to nie jest ale są duże szanse na to.

Edit:
Gram teraz Kumanami na VH, kampanie Pełna na oryginalnym ai + nowy dfs do Bellum + nowe ai bitewne Germanicu5 z października 2012 wersja 5.7. czad jest. Nie pzrejde na katolicyzm, zagram jako poganin do końca, czad jest. otoczony pzrez chrześcijan, będę trwał przy pogańskim obrządku, niemały udział w mej decyzji mają światynie Eje dające znaczne bonusy do dochodów z handlu. I nie mam ochoty słuchać papieża. :mrgreen:

ordenus22
02-11-2012, 19:42
To jak będą chcieli dać Litwę to chyba będą musieli zmienić mapę kampanii na większą, jeśli chodzi o tereny na wschodzie?
Chciałem zacząć nową kampanię Aragonią, ale wyrzuca mnie jak jestem w drzewie genealogicznym, więc podaruję sobie i wezmę Sycylię. Od dawno nie przeglądałem tego działu i nie jestem w temacie - co to jest nowe dsf?

Araven
02-11-2012, 21:18
Nowy dfs to descr_faction_standings plik poprawiony przez Brancaleone twórcę ai do Bellum, odpowiada w duzym stopniu za zachowanie ai. Poprawia je na dużo bardziej racjonalne. radze na nim grać. Jest do pobrania w submodach na stronie 7, na samym dole. Tylko 17 Osób pobrało, pozostawli nie grając na tym pliku wiele tracą.

ordenus22
03-11-2012, 12:16
Czy wiecie co się stanie jak wybuduje się parlament? Wybudowałem siedzibę rady i pojawił mi się komunikat czy chcę wprowadzić monarchię konstytucyjną i mogę teraz wybudować parlament.

Araven
03-11-2012, 14:13
Wzrośnie zadowolenie ludzi i prestiż Twój. Ale władzy realnej Ci to nie ograniczy. Budowałem kiedyś.

Hades
03-11-2012, 14:44
Jest jakiś sposób na ominięcie błędu 'medieval Total War napotka' ? Gram turkami, 46 tura i podczas kończenia tury wyskakuje błąd ( na kolejce papiestwa lub rebeliantów). Wcześniej raz zdarzył mi się taki błąd, ale wczytanie save ponownie pomogło. Teraz niestety nie pomaga. mam submoda Mietka.

Araven
03-11-2012, 14:59
viewtopic.php?f=367&t=10261 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=10261) poczytaj tu.
viewtopic.php?f=367&t=11404 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=11404) poczytaj i użyj tych programów ew. zamiast Galry Utilities np Cleaner bat może być.

Ja mam wszystkie możliwe submody i od kilkuset tur zero ctd. Ale dbam o kompa. Stosuje np. programy podane w linku nr 2. I zawsze róbcie 2 lub 3 savy na tej samej kampanii co kilka tur. A nie robicie jeden save i potem płaczecie, że sie Wam zepsuł. Mając dwa albo 3 zawsze masz do czego wrócić.

Hades
03-11-2012, 15:26
Nie płaczę, po prostu chciałem się dowiedzieć, czy da się temu zaradzić. Kompa mam 'zadbanego' i też regularnie używam Ccleaner'a. Wydaje mi się, że to przez submoda, bo wcześniej jak grałem bez żadnych to nigdy mnie nie wywaliło. Również, jak zaznaczam generała w Eskisehir to wyskakuje ten błąd.
Twoje rady niestety nie pomogły, ale dzięki za pomoc. Szkoda, bo fajnie się grało, ale trudno, co zrobić.

Araven
03-11-2012, 16:01
Zrób defragmentację i usuń plik mp.rwm z data/world/maps/camopaign/custom/campaign i z tej kampanii w jaka zamierzasz grać. Moda masz na innej partycji niż system? Oby i jaka to kampania?

Arthas990
03-11-2012, 16:02
Dla waszej wiadomości to w bellum 7.0 na 100% będą Litwini i bułgarzy znad Wołgi. POdałem już linki dla niewtajemniczonych można sobie potłumaczyć i poczytać :)

Hades
03-11-2012, 16:21
Zrób defragmentację i usuń plik mp.rwm z data/world/maps/camopaign/custom/campaign i z tej kampanii w jaka zamierzasz grać. Moda masz na innej partycji niż system? Oby i jaka to kampania?

Tak moda mam na innej partycji niż system. Kampania to feudal-light. Cóż jutro spróbuję defragmentacji.

Araven
03-11-2012, 18:29
Może to wina kampanii z fortami?. Ja gram na kampaniach bez fortów i nie mam żadnych problemów. A forty sam buduje, jak mi są potrzebne.

Hades
03-11-2012, 22:42
Dziwne, wczytałem raz jeszcze, zrobiłem innych ruch dyplomatą i poszło.

Ach i czy to normalne, że Bizancjum mnie spamjue ciężką konnicą i piechotą mimo że ma status bankrut, jak rozmawiam dyplomatą?

ordenus22
03-11-2012, 22:58
Pograłem trochę Sycylią, ale jakoś włoskie klimaty mnie nie kręcą. Bardzo mnie ciągnie żeby pograć Aragonią, jednak ciągle mnie wyrzuca przy otworzeniu drzewka rodziny. Na upartego można by grać, ale kurcze brak możliwości przeglądania drzewka psuje klimat grania. Może ktoś wie czy na włoskim forum albo na TWC ktoś poruszał ten wątek - może jest jakiś na to bugfixer?
Ps. żebym był dobrze zrozumiany otworzyć drzewko mogę, ale po jakichś kilku sekundach lub więcej wyrzuca mnie.

Araven
03-11-2012, 23:03
Hades, jedna z porad na savy dotyczyla tago by np. ruszyć agenta i zapisać. W Bellum nie ma lekko. Status bankrut niekoniecznie oznacza że frakcja jest na minusie.

Ordenus, nie widziałem nic o drzewku Aragonii. Grałem troche to mnie nie wywalało na tymże drzewie Aragonii. Problem zaczął byc wtedy jak mój aragonski książe dostał sie do niewoli, wtedy zaczęło wywalać, mimo, że go wykupiłem. A tak było ok. Nie wiem. Ja walczę z Mongołami na czele pogańskich Kumanów, ale rzezie odchodzą. Bitwy kawaleryjskie kilku armii, super sprawa.

ordenus22
03-11-2012, 23:08
Aravenie, a jak byś mógł włączyć kampanię Aragonią i otworzyć drzewko i poczekać trochę. U mnie wywala po kilku sekundach czasami nawet prawie minutę trzeba poczekać, ale i tak wywali, raz nawet koło 5 minut wytrzymało, ale też wyrzuciło.

Hades
04-11-2012, 10:34
Jednak nie skończę tej kampanii. Podczas gdy Bizancjum atakuje moje miasto Eskisehir wywala do pulpitu i tu kategorycznie nie da się nic zrobić. Szkoda.

Araven - Co polecasz zrobisz przed rozpoczęciem nowej kampanii ? Grać bez fortów ? usunąć skrypt Mietka, czy może dodać jakiś ?

ordenus22
04-11-2012, 10:48
Ten plik map. rwm to się usuwa z: mods\BellumCrucis6\data\world\maps\campaign\custom i potem konkretna kampania np full?

Hades graj bez fortów, tury szybciej przechodzą i komp się nie mota z tymi fortami. Ja gram tylko na submodzie na dziedzica frakcji więc co do innych submodów to nie pomogę.

Araven
04-11-2012, 11:15
Hades graj bez fortów i usuń map.rwm nim zaczniesz kamoanię. Właśnie jak pisze wyżej Ordenus, jak chcesz grać w Full usuń map.rwm tylko z Full. Z tą forteca w Azji Mniejszej Eirkeshir tez tak mailem kiedyś, że wywalało jak ją atakowałem. To ją kupiłem za inną i kasę. Ale jak usuwam map.rwm przed kampaniami to teraz Gruzja było ok i spoko ją zdobyłem na Turkach.

Ordenus wywaliło mnie jak klikałem na drzewie Aragonii, za którymś tam razem. Bez klikania na członków rodziny a tylko z obczajaniem który ochajtany dałoby rade może zagrac na tym drzewku. To musi byc jakiś bug z tą Aragonią tak jak piszecie.

Mietek77
04-11-2012, 11:54
Aravenie, a jak byś mógł włączyć kampanię Aragonią i otworzyć drzewko i poczekać trochę. U mnie wywala po kilku sekundach czasami nawet prawie minutę trzeba poczekać, ale i tak wywali, raz nawet koło 5 minut wytrzymało, ale też wyrzuciło.

Mnie też wywala do pulpitu. Ja przy Aragonii nic nie dłubałem, wiec nie jest to spowodowane moim submodem. Popatrzę może na coś wpadnę.

Jednak nie skończę tej kampanii. Podczas gdy Bizancjum atakuje moje miasto Eskisehir wywala do pulpitu i tu kategorycznie nie da się nic zrobić. Szkoda.
W Azji mniejszej również nie dłubałem. Zobaczę jak jest u mnie.
Poz.

Arthas990
04-11-2012, 12:44
Aragonia ma drzewko rodziny rozpieprzone więc będzie wywalac ludzie na włoskiej stronie moda też się skarżyli ale już zdnego patcha nie robią żeby te drobniejsze usterki w bc 6.3 naprawić i robią powoli wersje 7.0

Araven
04-11-2012, 12:55
Może zacny Mietek77 naprawi drzewko Aragonii on się kuma, na tych sprawach. Jedyna nadzieja w nim.

ordenus22
04-11-2012, 14:55
A premierę 7.0 to tak w tym roku jeszcze planują czy aż w 2013?

Arthas990
04-11-2012, 18:29
Niestety brak jakichkolwiek dat i info dogłębniejszych na temat prac bc 7.0

Araven
04-11-2012, 18:43
To norma we wcześniejszych częściach Włosi dat też nie podawali, czyli jak będzie to będzie. Oby w tym roku. Kurde muszę spolszczenie do 6.3 jeszcze nieco poprawić a strasznie nie mam natchnienia.

ordenus22
04-11-2012, 19:20
Albo mam jak na razie takiego fuksa, albo mam patent na tego buga grając Aragonią. Tzn. jak otwieramy drzewo rodziny to mamy dwa okienka jedno po prawej tj. przegląd frakcji i drugie po lewej tj. nasze drzewo rodziny, czyli mamy jakby cały ekran kampanii zasłonięty. Ja wtedy wyłączam to prawe okienko i pozostawiam samo drzewo rodziny to o dziwo nie wyrzuca mnie. Sprawdźcie sami.

Hades
04-11-2012, 20:34
Nie wiem czy to normalne ale znów spam armii mnie dopadł. Gram na m/m, nowa kampania Duńczykami. Setna tura, a ja nie mam co zrobić, bo HRE mi żyć nie daje.
Przykład: http://zapodaj.net/b262143775ad3.png.html
Ja jak wyjdę armią z zamku to od razu po turze jestem na minus, lub ledwo na plus, a tu proszę.
A najśmieszniejsze jest to, że jak np. grałem Francją to HRE mnie atakowało, grałem Polską to HRE mnie atakowało. Gram Danią - HRE w sojuszu z Polską i Francją i jedyny wróg w Europie to ja.

Araven
04-11-2012, 20:40
No nieźle. HRE bywa upierdliwe. Grasz na oryginalnym AI ? Ratunek to sojusze. Ja zawieram tyle co mogę i najlepiej naokoło HRE. Jak z sojuszami licząc jesteś dostatecznie silny HRE uderzy na inny kraj nie na Ciebie. I graj na nowym pliku dfs ze strony 7 submodów, na samym dole. Plik ten mocno zmienia zachowanie ai, na mniej krwiożercze a bardziej racjonalne.

Hades
04-11-2012, 20:54
Tak, grałem na oryginalnych plikach. Teraz sobie zmieniłem money script i wrzuciłem ten plik co poleciłeś. Jutro zacznę, kolejną nową kampanię. Sojuszy nie miałem żadnych, bo Polsce zamierzałem wyrwać wybrzeże, a Francja, Anglia, Włosi, Hiszpanie nie chcieli.
Mam pytanie - AI nie ma naliczanej kasy za wyjście armią ? trzeba skryptem coś kombinować?

Araven
04-11-2012, 21:04
Ai nie płaci za armie w polu wg mojej wiedzy. Ale co ja tam wiem. :mrgreen: Bez sojuszy granie w Bellum to poważne wyzwanie nawet na Medium. Poczytaj poradniki o dyplomacji.

Edit:
PW z linkiem do pliku Ci wysłałem.

David67
04-11-2012, 21:21
W drzewku Aragonii wywala mnie wtedy, gdy najadę kursorem na króla. Może wy też tak macie ?

black2511
05-11-2012, 14:08
Siema wszystkim,

Mój pierwszy post na forum więc się witam:) Do medka wracam po 2 latach (chyba z sentymentu) i doszedłem do wniosku, że czas sprawdzić coś innego niż moje stare dobre SS w wersji prehistorycznej:) Stąd zatem moje pytanie jakie submody i ustawienia polecacie dla BC dla gracza powiedzmy średnio-zaawansowanego?

Araven
05-11-2012, 15:28
viewtopic.php?f=367&t=10087 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=10087) tu masz link o submodach, ja gram na wszystkich + dźwiękowy submod od Wino. Na poczatek pograj na oryginalnym Bellum, bez submodó, bo nie będzięsz wiedział jaka jest róznica pomiędzy grą na czystej wersji moda a grą z submodami. Pozdrawiam.

Azar993
06-11-2012, 18:31
Witam czy jak usunę z capmaign_script skrypt to wystarczy czy gdzieś jeszcze muszę usuwać?

Araven
06-11-2012, 18:37
Co jak usuniesz z campaign_script? Jeśli Ci chodzi o money_script, tak to wystarczy. Ale zmiana zadziała od nowej kampanii. Dla pewności po zmianie campaign_script nim zaczniesz nową kampanię usuń plik map.rwm z katalogu moda z data/world/maps/campaign/custom i ta z czterech kampanii z jaką chcesz grać jak w Full to usuń map.rwm z Full.

Azar993
06-11-2012, 20:24
Dzięki :>

Thorin Dębowa Tarcza
07-11-2012, 18:40
Witam mam pytanie otóż zainstalowałem moda i chciałabym grać bez skryptów . Wybierając kampanię light automatycznie skrypty są wyłączane ? Jeżeli nie to jak je usunąć? Skrypty takie jak podatki za większą ilość prowincji jak dla mnie są w ogólne nie potrzebne ,tak samo garisson script zabiera cała frajdę z gry bo niszcząc kompa muszę walczyć z armią wyciągniętą z kapelusza . Dla mnie to oszustwo ;)

Araven
07-11-2012, 19:17
W Light jest tylko kilka (do kilkunastu) skryptów, najbardziej podstawowe tam są. Wejdź do katalogu moda do data/world/maps/campaign/custom/i kampania light otwórz campaign_script i masz tam na początku listę wszystkich skryptów, zobacz jakie są. Te które mają tylko nazwy, tych nie ma w kampanii Light.

Thorin Dębowa Tarcza
07-11-2012, 20:50
Dzięki za pomoc . Jeżeli usunę "ASSENTE" obok skryptu to przestaje on działać ? Natomiast jeżeli przypiszę to od innego skryptu to zaczyna obowiązywać ?

Araven
07-11-2012, 21:11
Dzięki za pomoc . Jeżeli usunę "ASSENTE" obok skryptu to przestaje on działać ? Natomiast jeżeli przypiszę to od innego skryptu to zaczyna obowiązywać ?
Nie. Przykład praktyczny jak usuwać skrypty poniżej:

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;13- udienza papale;;;;;;;;;;;;

monitor_event PopeRejectsCrusadeTarget
console_command add_money -3000
end_monitor

monitor_event PopeAcceptsCrusadeTarget
console_command add_money -30000
end_monitor

monitor_event FactionTurnStart FactionIsLocal
set_faction_standing papal_states papal_states 1.0
end_monitor

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;14- esilio;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Aby usunąć skrypt trzeba usunąć jego treść jak wyżej dałem przykład na czerwono treść do usunięcia. Money script usuwasz podobnie, wycinając jego treść. Nazw skryptów nie usuwaj. Assente u góry znaczy, że skrypt jest wyłączony w danej kampanii, ale usunięcie tego oznaczenia u góry nic nie daje.

Po usunięciu, ma to wyglądać jak niżej, zostaw jedną linię przerwy między nazwami skryptów. Przed nową kampanią po zmianie campaign script wejdź do katalogu moda do data/world/maps/campaign/custom i do tej kampanii z jakiej modyfikowałeś campaign script np. z Light i usuń z niej plik map.rwm potem odpal nową kampanię. To nie działa na savy.

;;;;;;;;;;;;;;;;13- udienza papale;;;;;;;;;;;;

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;14- esilio;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Thorin Dębowa Tarcza
08-11-2012, 15:46
Jeszcze raz dzięki bardzo mi pomogłeś :) Mam jeszcze pytanie w sprawie spolszczenia ,gdy pojawiają się eventy np. herezje to tytuł mam po polsku natomiast treść jest po włosku . Chodzi o to że nie wiem czy źle zainstalowałem spolszczenie czy jednak tak powinno być .

Mam jeszcze problem z autosevem nie wiem jak włączyć a po zainstalowaniu moda autozapis nie działa

Blood_187
08-11-2012, 16:18
Spolszczenie zapewne dobrze zainstalowałeś. Eventy nie są spolszczone bo to dużo tekstu i pełno roboty. Araven chyba pracuje nad zaangielszczeniem eventów by były bardziej przystępne ale jak dla mnie to zbędny bajer, równie dobrze mogłoby nie być tych eventów :)

Natomiast co do autosave'a to musisz wejść do głównego folderu z modem, odpalić notatnikiem plik BellumCrucis6.cfg, odnaleźć wpis "autosave 0" i zmienić z 0 na 1. Nowa kampania konieczna :)

Araven
08-11-2012, 16:32
W kolejnej wersji spolszczenia jaka będzie w listopadzie eventy będą po angielsku. Nie po włosku. Będzie sporo różnych poprawek.

Thorin Dębowa Tarcza
09-11-2012, 09:39
Udało się przywrócić autozapis :D Jednak dokończę obecną kampanię Jerozolimą ,jestem na 20 turze i udało się ostatecznie podbić Syrię m/h . Szkoda tylko że za żadne skarby nie chcieli zawrzeć ze mną pokoju a oferowałem 8k trybutu przez 10 tur + Mosul i ten Zamek obok Edessy bo została im tylko Urfa . No i skończyło się na tym że w następnej bitwie pod Edessą padł im Król + dziedzic i wyszarzeli ...

misiek1205
15-11-2012, 10:28
Naszła mnie chęć pogrania którymś z państw włoskich, bo mają dobrych kuszników, gdzieś wyczytałem ze kusznicy w BC 6.3 nie mają premii do przebijania pancerzy. Wie może ktoś co zrobić żeby to zmienić?

Blood_187
15-11-2012, 13:33
Naszła mnie chęć pogrania którymś z państw włoskich, bo mają dobrych kuszników, gdzieś wyczytałem ze kusznicy w BC 6.3 nie mają premii do przebijania pancerzy. Wie może ktoś co zrobić żeby to zmienić?
Nie mają, co w połączeniu z wolnym strzałem sprawia że lepiej rekrutować chłopskich łuczników ;) Jak to zmienić opisałem na 39 stronie tego tematu ale tu przypomnę. Sam sposób jest bardzo prosty ale dobrze jest przed edycją plik skopiować by mieć do czego wrócić :)

Odpalić notatnikiem EDU (mods/BellumCrucis6/data/export_descr_unit), wyszukać wpisy ze słowem "crossbow" które gwarantują że dana jednostka używa kuszy i tam mniej więcej w środku statystyk każdej jednostki jest linijka zaczynająca się od "stat_pri_attr" , więc w tej linijce zmienić jej wartość z "no" na "ap".

To samo spotkało wszelakich oszczepników więc jeśli ktoś chciałby np. przywrócić cechę skuteczny przeciwko pancerzom polskiej szlachcie to należy szukać w EDU wpisów ze słowem "thrown" a następnie analogicznie w stat_pri_attr zmienić wartość "no" na "ap".

Generalnie to chyba miało urealnić walkę, ale osoba która to wprowadziła chyba nie miała pojęcia jaką siłę ma wystrzelony bełt albo czym jest umiejętnie rzucony oszczep :?

Araven
15-11-2012, 13:40
viewtopic.php?f=367&t=9949 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=9949) jest nowa wersja spolszczenia do BC 6.3 z dnia 15.11.2012 w poście nr 1. I dla grających w czyste Bellum i dla grających w submody.

Co do ap, w grach typu Medieval nie ma mowy o realizmie. Osoby robiące plik miały pojecie o sile bełtu z kuszy ale chodziło o to by kusznicy nie byli tak silni, dlatego im odebrano ap. Poza tym kusznicy strzelają za szybko we wszystkich modach chyba w stosunku do łuczników. Dlatego twórcy modów kombinują. Ja tam gram bez ap. Ale za to na nowym unit z submodów, jego statystyki sa lepiej wg mnie zbalansowane jak w oryginale.

misiek1205
15-11-2012, 14:29
Nie mają, co w połączeniu z wolnym strzałem sprawia że lepiej rekrutować chłopskich łuczników ;) Jak to zmienić opisałem na 39 stronie tego tematu ale tu przypomnę. Sam sposób jest bardzo prosty ale dobrze jest przed edycją plik skopiować by mieć do czego wrócić :)

Odpalić notatnikiem EDU (mods/BellumCrucis6/data/export_descr_unit), wyszukać wpisy ze słowem "crossbow" które gwarantują że dana jednostka używa kuszy i tam mniej więcej w środku statystyk każdej jednostki jest linijka zaczynająca się od "stat_pri_attr" , więc w tej linijce zmienić jej wartość z "no" na "ap".

To samo spotkało wszelakich oszczepników więc jeśli ktoś chciałby np. przywrócić cechę skuteczny przeciwko pancerzom polskiej szlachcie to należy szukać w EDU wpisów ze słowem "thrown" a następnie analogicznie w stat_pri_attr zmienić wartość "no" na "ap".

Generalnie to chyba miało urealnić walkę, ale osoba która to wprowadziła chyba nie miała pojęcia jaką siłę ma wystrzelony bełt albo czym jest umiejętnie rzucony oszczep :? Przy kusznikach ta zmiana z "no" na "ap" działa, ale przy oszczepnikach w linijce z "stat_pri_attr" jest "thrown" a nie tak jak napisałeś "no".

Blood_187
15-11-2012, 16:29
Przy kusznikach ta zmiana z "no" na "ap" działa, ale przy oszczepnikach w linijce z "stat_pri_attr" jest "thrown" a nie tak jak napisałeś "no".
Przepraszam, mój błąd ;) Dawno to u siebie zmieniałem. No więc na czystym EDU przy "stat_pri_attr" jest samo "thrown" więc żeby to działało należy przed "thrown" wstawić "ap, "

Mamy otrzymać coś takiego : stat_pri_attr ap, thrown

Co do ap, w grach typu Medieval nie ma mowy o realizmie. Osoby robiące plik miały pojecie o sile bełtu z kuszy ale chodziło o to by kusznicy nie byli tak silni, dlatego im odebrano ap. Poza tym kusznicy strzelają za szybko we wszystkich modach chyba w stosunku do łuczników. Dlatego twórcy modów kombinują. Ja tam gram bez ap. Ale za to na nowym unit z submodów, jego statystyki sa lepiej wg mnie zbalansowane jak w oryginale.Oczywiście, nie ma mowy o realizmie. Ale odebranie jednostce jej podstawowej umiejętności sprawiło że stała się ona bezużyteczna, równie dobrze mogli ją usunąć z gry. Kusza była ceniona głównie za wielką siłę, dlatego też była przez rycerzy pogardzana i uważana za broń niehonorową bo co to za filozofia zabić rycerza jednym bełtem z odległości. A tymczasem kusznicy w BC6.3 niewiele wyrządzają krzywdy drwalom którzy za bardzo zbroi nie posiadają. A że byli za silni, to idąc tym tokiem myślenia rycerzom powinno się zmienić pancerz z 27 na 10 bo są za silni ;) IMO najlepsze staty były w 6.2 i takie mogły pozostać :)

Araven
15-11-2012, 17:06
Na pliku unit z submodów kusznicy koszą drwali jak złoto. Nie wiem jak na oryginalnym. Każdy sobie zmienia co mu nie pasuje. Ja tez gram na wszystkich możliwych submodach i to juz nie jest BC 6.3 a BC 6.5 minimum. :mrgreen: Zobaczymy jakie staty będą w 7.0. Pozdrawiam.

Takedown
21-11-2012, 21:29
Mam mały problem. Otóż próbuje przejąć Danię (przez małżeństwo polityczne), czytałem poradniki, ale coś mi nie wychodzi, dlatego opiszę jak to próbowałem zrobić.

Najpierw zobaczyłem duńską księżniczkę na mapie, więc wyszkoliłem dyplomatę i zaproponowałem ożenić mojego dziedzica frakcji (z dynastii Arpadów [gram Polską]) z nią i się udało. Następnie wyszkoliłem kilku zabójców i wyeliminowałem paru członków rodziny i duńskiego następce. Został tylko przywódca, ale gdy go zabijam frakcja staje się szara.

Co robię źle? Czyżbym musiał poczekać aż następca polskiego tronu (ten ożeniony z duńską księżniczką) stanie się polskim królem i dopiero wtedy zabić przywódcę Danii?
Dodam, że mój aktualny król nie ma żony wcale :|

Araven
21-11-2012, 22:12
Nie możesz zabić wszystkich musi im zostać minimum jeden generał nie spokrewniony z ich dynastią np. adoptowany. Nie zabijaj ich króla poczekaj aż będa mieli innych gienków, jak król jest stary to czekaj.

Takedown
21-11-2012, 22:28
Król Danii ma 48 lat, a jeśli chodzi o generałów - z tego co widzę to nie ma żadnego, żadnego też nie było wcześniej - sami członkowie rodziny... A co jeśli nie pojawi się żaden generał, a król Danii umrze?

Araven
21-11-2012, 22:39
Mogą stać się buntownikami. Czasem generałowie w miastach siedzą. Może kogoś adoptuje. Musi być gienek nie z ich rodu, masz wytłuc tylko ich rodzinę panującą a nie wszystkich. :mrgreen:

Takedown
21-11-2012, 22:53
Źle, bardzo źle. W miastach nikogo nie ma, bo moi zabójcy stoją blisko miast i wszystko widzą. A akurat tereny Danii idealnie pasują do mojego państwa :roll: . Ale skoro rok trwa dwie tury to myślę, że jednak coś "dobrego" się stanie, bo ludzie żyją tu około 60 lat, więc jeszcze 23-24 tury.

Dunkel
22-11-2012, 02:37
Oj wierz mi, że król Danii potrafi być długowieczny.

HellVard
22-11-2012, 21:37
Czy mi się zdaje czy Polska ma za słabą jazdę, w porównaniu do sąsiadów?

Strunin
22-11-2012, 22:33
Ściągnąłem - zainstalowałem (+ spolszczenie) i gra :)
Mod ładny, estetyczny, dużo, bardzo dużo poprawek kampanii jeszcze nie rozkręciłem ale zobaczymy niedługo.
P.S.
Takie małe pytanko: zima w zachodniej Europie (Tereny dzisiejszej Francji) nie występuje? Bo nie zauważyłem żeby śnieg spadał w tym okresie (chodzi o to, że nie ma go na mapie w trakcie zimy).

Blood_187
22-11-2012, 22:34
Czy mi się zdaje czy Polska ma za słabą jazdę, w porównaniu do sąsiadów?
Nie zdaje Ci się, rycerze w płytówkach słabsi, pocztowi czyli odpowiednik feudalnych słabsi i kusznicy konni również słabsi :) coś nas Włosi nie lubią ;)

HellVard
22-11-2012, 22:39
Ano właśnie, w takim razie trzeba będzie naszych konnych trochę podrasować. Prosiłbym o podpowiedź w jakim pliku to pozmieniać.

Blood_187
22-11-2012, 22:54
Ano właśnie, w takim razie trzeba będzie naszych konnych trochę podrasować. Prosiłbym o podpowiedź w jakim pliku to pozmieniać.
/mods/BellumCrucis6/data/export_descr_units i to odpalamy notanikiem.
(Przed edycją najlepiej zrobić kopię pliku bo wystarczy jeden znak błędnie wpisany by mod przestał się odpalać :D )

Wyszukujemy wpisy np. polish_knights, polish_retainers, itp.

Dla polish_knights

stat_pri 12, 8, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, spear, 25, 1
w tej linijce możemy zmienić wartości ataku, 12 to będzie atak kopią, 8 to premia z szarży ale proponuję tutaj nic zmieniać. Podobnie można zmienić atak mieczem w stat_sec 14 to atak mieczem, 2 to szarża itd.

Bardziej interesujące jest to:

stat_pri_armour 7, 10, 4, metal

Jest to pancerz, sumarycznie wychodzi 21 i jest to niestety kpina ze strony Włochów :evil: dla porównania Angielscy Rycerze (których rycerstwo nigdy nie było jakieś wybitne) tak samo wyposażeni mają już pancerz wynoszący 27 po dodaniu tarczy, wprawy i zbroi. Aby to zmienić trzeba skopiować albo ręcznie zmienić te wartości na takie jak Anglików, czyli:

stat_pri_armour 13, 10, 4, metal

To tak w skrócie, nie będę się rozpisywał na temat atutów, kosztów rekrutacji, utrzymania itp. bo wszystko jest opisane na początku edytowanego pliku, wystarczą podstawy angielskiego ;)

HellVard
22-11-2012, 23:15
Ok, wielkie dzięki za pomoc. Zmienię te staty i zacznę tworzyć Polskę od morza do morza ;)

Dunkel
23-11-2012, 04:02
/mods/BellumCrucis6/data/export_descr_units i to odpalamy notanikiem.
(Przed edycją najlepiej zrobić kopię pliku bo wystarczy jeden znak błędnie wpisany by mod przestał się odpalać :D )

Wyszukujemy wpisy np. polish_knights, polish_retainers, itp.

Dla polish_knights

w tej linijce możemy zmienić wartości ataku, 12 to będzie atak kopią, 8 to premia z szarży ale proponuję tutaj nic zmieniać. Podobnie można zmienić atak mieczem w stat_sec 14 to atak mieczem, 2 to szarża itd.

Bardziej interesujące jest to:

stat_pri_armour 7, 10, 4, metal

Jest to pancerz, sumarycznie wychodzi 21 i jest to niestety kpina ze strony Włochów :evil: dla porównania Angielscy Rycerze (których rycerstwo nigdy nie było jakieś wybitne) tak samo wyposażeni mają już pancerz wynoszący 27 po dodaniu tarczy, wprawy i zbroi. Aby to zmienić trzeba skopiować albo ręcznie zmienić te wartości na takie jak Anglików, czyli:

stat_pri_armour 13, 10, 4, metal

To tak w skrócie, nie będę się rozpisywał na temat atutów, kosztów rekrutacji, utrzymania itp. bo wszystko jest opisane na początku edytowanego pliku, wystarczą podstawy angielskiego ;)
O, nie...
Pamiętam jak pod koniec zabawy z M:TW, w modzie XL 3.0. podkusiło mnie, żeby podrasować Polish Retainers :lol:
Zawsze w takim momencie idę w megalomanię i robię z nich jakiś nieśmiertelnych. Pamiętam, że jedną flagą samych tych jednostek rozwalałem 3-4 dobrze uzbrojone flagi AI :lol:
Tutaj, w 6.3., zrąbani są moim zdaniem konni strzelcy - rozumiem, że może nie byliśmy wybitni, ale do cholery walka podjazdowa, partyzantka już była naszą specjalnością w średniowieczu. Zawsze zapraszaliśmy Niemców na swoje terytorium i kluczem do sukcesu było nie wydawanie im walnej bitwy, póki nie będą znękani do ostateczności. Tymczasem Ruscy mają pełen wachlarz, jestem przekonany, że Kijowem pozamiatałbym mapkę znacznie szybciej.
A co do "zwykłej" kawalerii to uważam, że powinniśmy pamiętać, że AI bitewne jest zazwyczaj gorsze od nas. Zawsze jest szablon na rozczłonkowanie nawet najsilniejszej armii, gdzie kawalerią śmiało ładujesz nawet od frontu, by drugą jednostką spowodować ucieczkę uderzając od tyłu. Także póki co nie odczuwam słabości naszej kawalerii.
Inna sprawa, że zastanawia mnie słabość Niemców i Francuzów na mapce, zawsze w moich kampaniach są do tyłu, nawet jeśli Szkopów nie biję.

A nie wie ktoś jak zmienić, żeby każdy punkt doświadczenia dodawał po +1 w ataku i obronie? Moim zdaniem doświadczenie zawsze powinno podnosić umiejętności, wtedy takie jednostki strzelające mogłyby się "uczyć" walki na polu bitwy...

Araven
23-11-2012, 09:41
Ściągnąłem - zainstalowałem (+ spolszczenie) i gra :)
Mod ładny, estetyczny, dużo, bardzo dużo poprawek kampanii jeszcze nie rozkręciłem ale zobaczymy niedługo.
P.S.
Takie małe pytanko: zima w zachodniej Europie (Tereny dzisiejszej Francji) nie występuje? Bo nie zauważyłem żeby śnieg spadał w tym okresie (chodzi o to, że nie ma go na mapie w trakcie zimy).

Witam Strunin. Poradniki do Bellum poczytaj: viewtopic.php?f=367&t=8785 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8785)

Dunkel: Z tym doświadczeniem jeden za jeden to z tego co wiem nie da tak rady bo to jest zakodowane w silniku gry. Zgadzam sie z tym, że poprawa naszych jednostek idzie często za daleko. Ja jak wielokrotnie pisałem gram na pliku export_descr_units z submoda tam jednostki są dobrze zbalansowane, a polskie jednostki nie sa gorsze od innych.

Dunkel
23-11-2012, 10:13
Dunkel: Z tym doświadczeniem jeden za jeden to z tego co wiem nie da tak rady bo to jest zakodowane w silniku gry. Zgadzam sie z tym, że poprawa naszych jednostek idzie często za daleko. Ja jak wielkrotnie pisałem gram na pliku export_descr_units z submoda tam jednostko są dobrze zbalansowane.
Jest to gdzieś pokrótce opisane? Co jest mocniejsze, słabsze, droższe, tańsze? Czy lepiej ściągnąć i przeczytać plik?

Araven
23-11-2012, 12:27
Nigdzie to nie jest opisane. Trzeba sobie samemu porównać staty z tego nowego pliku unit z oryginalnym unit. Nowy unit na jakim gram ja viewtopic.php?f=367&t=10087 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=10087) pierwszy link od góry. Jak chcemy mieć darmowe jednostki na nowym unit to poza nowym unit z pierwszego linku od góry, pobieramy submod na free_upkeep ale z tego submoda bierzemy tylko export_descr_buildings . Czyli z submoda na darmowe jednostki pobieramy tylko plik export_descr_buildings, dołaczamy do niego plik na nowe statystyki export_descr_unit z submodów najwyższy link od góry i oba te pliki do data Bellum i nadpisujemy i nowa kampania konieczna.

Nowy unit jest super. Większe różnice między elitą a hołotą . Polskie jednostki wcale nie odbiegaja od tych innych nacji. porządna robota szkoda, że tylko 114 Osób na nim gra.

Dunkel
23-11-2012, 13:19
nowa kampania konieczna.

Nowy unit jest super. Większe różnice między elitą a hołotą . Polskie jednostki wcale nie odbiegaja od tych innych nacji.
Jak nowa kampania potrzebna to dogram obecną. ;)
Czym jest elita, a czym hołota? Czy np. w Polsce włócznicy to już hołota?

Araven
23-11-2012, 13:59
Porównaj sobie sam, to nie takie trudne.

Blood_187
23-11-2012, 14:00
Z tym doświadczeniem jeden za jeden to z tego co wiem nie da tak rady bo to jest zakodowane w silniku gry. Zgadzam sie z tym, że poprawa naszych jednostek idzie często za daleko. Ja jak wielokrotnie pisałem gram na pliku export_descr_units z submoda tam jednostki są dobrze zbalansowane, a polskie jednostki nie sa gorsze od innych.
Dalej są gorsze od innych ponieważ pancerze w tym pliku nie były edytowane, czyli dalej Angielski, Francuski, Węgierski czy Niemiecki rycerz ma 27 obrony a Polski już tylko 21 :x

O, nie...

Nigdzie nie napisałem żeby dawać polish retainers 20 ataku, 35 obrony, 2 punkty życia itp. i robić z nich nieśmiertelnych, tylko zrównać ich staty z jednostką zachodnią odpowiadającą im czyli z rycerzami feudalnymi. Jako przykład podałem zaczerpnięcie statów z jednostki analogicznej w innym państwie a nie wymyślenie sobie nie wiadomo czego.

A co do "zwykłej" kawalerii to uważam, że powinniśmy pamiętać, że AI bitewne jest zazwyczaj gorsze od nas. Zawsze jest szablon na rozczłonkowanie nawet najsilniejszej armii, gdzie kawalerią śmiało ładujesz nawet od frontu, by drugą jednostką spowodować ucieczkę uderzając od tyłu. Także póki co nie odczuwam słabości naszej kawalerii.
Inna sprawa, że zastanawia mnie słabość Niemców i Francuzów na mapce, zawsze w moich kampaniach są do tyłu, nawet jeśli Szkopów nie biję.

Oczywiście że zawsze istnieje sposób na zniszczenia armii AI, ale różnice powodowane czynnikiem ludzkim są regulowane przez poziom trudności i to, że jednostki AI wychodzą z zamku ze złotą belką doświadczenia. Natomiast staty o których mówię nie odnoszą się tylko do frakcji kierowanych przez gracza, bo z tego co piszesz wynika że gracz kieruje tylko Polską i jest ona celowo osłabiona aby zniwelować różnicę między AI a graczem. A co się dzieje np. gdy gram Jerozolimą, 100 tura, Polska ma 2 prowincje i dalej dostaje po głowie od sąsiadów. Dlaczego? Ano jednym z powodów jest to że ma słabsze jednostki od Niemców i Węgrów i na automacie zwyczajnie przegrywa bitwy;) Tu nie ma miejsca na pozorowane ucieczki, ataki od flanki, zasadzki itp.

Jeśli wam nie przeszkadza różnica 27 a 21 no to spoko ;) Ja różnicę odczuwam w szarży Polskich rycerzy na Angielskich(ze złotymi belkami) w stratach po polskiej stronie.
Tylko w tym momencie należałoby zmienić mocne strony Polski z "różnorodna i silna kawaleria" na "brak" bo mija się to z rzeczywistością w grze ;)

Araven
23-11-2012, 14:07
Ale mnie osłabiacie. Ja wygrywałem i na oryginalnych statach i na tych z submoda. Do diabła polska jazda nie miała aż tak dobrych pancerzy jak zachodnia, jak sobie nie radzicie grajcie w łatwiejsze mody albo poedytujcie jednostki by Polska była niepokonana a to prawie jak używanie kodów. Uważam nowy unit za dużo lepszy i basta. A tzw. "patrioci" niech mi tu nie płaczą a sobie edytują... co dusza zapragnie. Polska ma zajebiaszczą jazdę, nie wiem o co Wam chodzi.

Poniżej 3 jednostki z pliku na jakim gram ja, czyli tego z submodów do BC 6.3. Feudalni Rycerze zachodni odpowiadają naszym Retainers Pocztowym (ja tam krzywdy polskiej nie widzę, liczy sie pancerz, morale atak, szarża, koszt), Angielscy rycerze to jednostka Elitarna należy ją porównać z naszą Gwardią (Pancernymi) rekrutowaną na początku tylko w Krakowie w II poziomie Trybunału a nie z Pocztowymi. Nasi Polscy Rycerze są dostępni w XIII wieku (od 1270 roku) zjadają feudalnych z butami. Obrona Feudalnych z zachodu to 18 a naszych pocztowych 17, jeden punkt różnicy w pancerzu... A Polscy Rycerze obrona 23... a Feudalni z zachodu 18 o co Wam chodzi?

type Feudal Knights
dictionary Feudal_Knights ; Feudal Knights
category cavalry
class heavy
voice_type Heavy
banner faction main_cavalry
banner holy crusade_cavalry
soldier Feudal_Knights, 25, 0, 1
officer BC_EURO_captain
officer northern_captain_early_royal
mount barded horse
mount_effect elephant -4, camel -4, horse +1
attributes free_upkeep_unit, sea_faring, hide_forest, very_hardy, frighten_foot, can_withdraw, can_formed_charge, knight
move_speed_mod 1.1
formation 2, 4.4, 3, 6, 2, square, wedge
stat_health 1.5, 1.5
stat_pri 9, 6, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, spear, 25, 1
;stat_pri_ex 0, 0, 0
stat_pri_attr no
stat_sec 11, 2, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, sword, 25, 1
;stat_sec_ex 0, 0, 0
stat_sec_attr no
stat_pri_armour 7, 7, 4, metal
;stat_armour_ex 7, 7, 4, 0, 5, 4, 4, metal
stat_sec_armour 0, 0, flesh
stat_heat 4
stat_ground 0, -2, -3, 0
stat_mental 15, impetuous, trained
stat_charge_dist 45
stat_fire_delay 1
stat_food 60, 300
stat_cost 1, 660, 270, 165, 132, 1050, 4, 180
stat_stl 4
armour_ug_levels 3, 4
armour_ug_models Feudal_Knights, Feudal_Knights
ownership scotland, england, france, barons, hre, spain, aragon, portugal, milan, pisa, venice, papal_states, hungary, sicily
era 0 scotland, england, france, barons, hre, spain, aragon, portugal, milan, pisa, venice, papal_states, hungary, sicily
era 1 scotland, england, france, barons, hre, spain, aragon, portugal, milan, pisa, venice, papal_states, hungary, sicily
recruit_priority_offset 22
;unit_info 10, 0, 16

type Polish Knights
dictionary Polish_Knights ; Polish Knights
category cavalry
class heavy
voice_type Heavy
soldier Polish_Knights, 20, 0, 1
officer ee_captain
officer russian_captain_early_royal
mount barded horse
mount_effect elephant -4, camel -4, horse +1
attributes free_upkeep_unit, sea_faring, hide_forest, hardy, can_withdraw, can_formed_charge, knight
move_speed_mod 1.1
formation 2, 4.4, 3, 6, 2, square, wedge
stat_health 2, 2
;stat_pri_ex 0, 0, 0
stat_pri_attr no
stat_sec 14, 2, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, sword, 25, 1
;stat_sec_ex 0, 0, 0
stat_sec_attr no
stat_pri_armour 9, 10, 4, metal
;stat_armour_ex 8, 9, 0, 0, 5, 4, 4, metal
stat_heat 5
stat_ground 0, -2, -3, 1
stat_mental 16, impetuous, trained
stat_charge_dist 45
stat_fire_delay 1
stat_food 60, 300
stat_cost 1, 790, 313, 198, 158, 1080, 4, 210
stat_stl 4
armour_ug_levels 4, 5
armour_ug_models Polish_Knights, Polish_Knights
ownership poland
era 1 poland
recruit_priority_offset 24
;unit_info 13, 0, 17

type Polish Retainers
dictionary Polish_Retainers ; Polish Retainers
category cavalry
class heavy
voice_type Heavy
soldier Polish_Retainers, 25, 0, 1
officer ee_captain
officer russian_captain_early_royal
mount heavy horse
mount_effect elephant -4, camel -4
attributes free_upkeep_unit, sea_faring, hide_forest, very_hardy, can_withdraw, can_formed_charge
move_speed_mod 1.1
formation 2, 4.4, 3, 6, 3, square, wedge
stat_health 1.5, 1.5
stat_pri 9, 6, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, spear, 25, 1
;stat_pri_ex 0, 0, 0
stat_pri_attr no
stat_sec 11, 2, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, sword, 25, 1
;stat_sec_ex 0, 0, 0
stat_sec_attr no
stat_pri_armour 6, 7, 4, metal
;stat_armour_ex 6, 8, 0, 0, 4, 4, 4, metal
stat_heat 4
stat_ground 0, -2, -2, 1
stat_mental 15, low, trained
stat_charge_dist 45
stat_fire_delay 1
stat_food 60, 300
stat_cost 1, 650, 267, 163, 130, 850, 4, 160
stat_stl 4
armour_ug_levels 3, 4
armour_ug_models Polish_Retainers, Polish_Retainers
ownership poland
era 0 poland
era 1 poland
era 2 poland
recruit_priority_offset 22
;unit_info 10, 0, 14

HellVard
23-11-2012, 15:01
Nie podoba mi się ten submod. Po pierwsze, nie lubię zmniejszania liczby jednostek w oddziałach, 50 jeźdźców czy 90 pieszych rycerzy to stanowczo za mało. Jeśli autor zauważył jakieś dysproporcje, to mógł zwiększyć liczebność słabszych jednostek, zamiast tak drastycznie ciągnąć w dól elitę. Po drugie jazda Polska wciąż jest słaba, porównywałem jej staty z konnymi z Niemiec i Węgier. I tak polscy strzelcy mają 5 ataku wręcz, 7 kuszą i 7 obrony. Niemiecki kusznik konny ma natomiast 5 wręcz, ale po 11 ataku kuszą i obrony, ponadto jest ich w oddziale 102, przy 89 strzelców polskich. Jakby było tego mało, niemieccy mają jeszcze premię w postaci szybkiego ruchu. Dalej. Polscy Pocztowi różnią się od feudalnych niższą o 1 punkt obroną, ale za to ich zachodni odpowiednicy mają dodatkowe bonusy w postaci: Premia do walki z konnicą, wystrasz znajdującą się w pobliżu piechotę wroga, dobrze opancerzony, może szarżować bez rozkazu. Polscy rycerze ziemscy i piastowska chorągiew królewska mają takie same staty, nie powinno być między nimi większych różnic, niż tylko nie identyczna lista bonusów? Węgierscy wschodni kawalerowie mają obronę wyższą nawet od Gotyckich rycerzy, coś tu chyba jest nie tak?

Blood_187
23-11-2012, 15:26
Tak, staty które dał Araven głównie różnią się ilością jednostek w oddziale i rozdysponowaniem atutów i cech (tu akurat na plus bo Billmenom przywrócono skuteczność przeciw pancerzom i dano jeszcze atak przeciw konnicy, polskim berdyszownikom czy też halabardnikom też by się to przydało). Różnice w ataku i obronie są na oko takie same jak w podstawowym pliku(nie przestudiowałem całości bo nie mam czasu, opieram się tylko na konnicy niektórych frakcji). Fakt że ilość elity w oddziale obniżono ale dano im 2 punkty życia przez co koszą tam samo jak gwardia generalska. Nie przypadło mi do gustu to rozwiązanie, tak samo jak ilość jednostek w oddziale (te liczby lepiej wyglądają na skali olbrzymiej, ja gram na dużej i trochę to źle wygląda). NIE TWIERDZĘ że te staty są ZŁE, to kwestia gustu a mój jest bardzo specyficzny, innym się podobają i bardzo dobrze :) Każdy gra tak jak chce i przy tym pozostańmy. Napisałem jak można wyrównać różnice w statach zauważone przez gracza podczas rozgrywki i nie ma sensu ciągnąć tego tematu :)

Jak będę miał chwilę czasu, to może wydam zmienione przeze mnie staty z przywróconym bonusem przeciw pancerzom dla kuszników, oszczepników i billmenów, lepszym balansem pomiędzy elitą frakcji tak aby gotyccy nie byli słabsi od węgierskich, wcześni rycerze piastów mieli te same bonusy co feudalni itp.

Araven
23-11-2012, 15:46
O staty tego czy tamtego oddziału się można spierać. Węgier uznałby, że ich jednostki mają za słabe staty... Mnie tam się unit z submoda podoba właśnie za te różnice w ilości wojsk, mniej w oddziałach ale elita to elita, czuję to w bitwie. Nic nie podrasowuje gram na tym i jest ok. Podobne rozwiązanie jest w wielu modach np. Broken_Crescent na pliku unit wg zasad z BC 3.0 (dopiero powstaje) np. piesi joannici mają 60 rycerzy a lekkie odziały włóczników mają 250 często. I to chodzi.

Dunkel
23-11-2012, 18:42
No a co sądzicie, że bardziej historyczne byłoby wzmocnienie konnych strzelców, a nie elitarnej kawalerii? U Polaków oczywiście...

ordenus22
24-11-2012, 17:24
Grając Aragonią w 50 turze podczas przewijana tury wyrzuca mnie do windowsa, próbowałem na innym kompie z włoskim tekstem przejść i nie da rady, już chyba z rok nie miałem podobnego problemu. Tak się zastanawiam czy nie ma na to wpływu ten nowy DFS, którego sobie wgrałem przed rozpoczęciem kampanii? Jeszcze jedno spostrzeżenie, gdy usuwam przed nową kampanią plik map rwm to gdy zaczynam nową kampanię (jak się wybiera frakcję i daje się dalej) to mi długo wczytuje (kursor jest na naciśniętym przycisku dalej i tak z pół minuty czekam i dopiero pojawia się filmik i potem jest ok) natomiast gdy nie usuwam map rwm to wszystko idzie normalnie. Może przed rozpoczynaniem nowej kampanii nie usuwać tego plik, zresztą wcześniej nigdy tego nie robiłem?

Araven
24-11-2012, 18:45
Map.rwm to opcja. Nowy dfs raczej na to nie wplywa. Submody masz, wtedy włoski text może nie pomóc.

ordenus22
24-11-2012, 19:23
Tylko dziedzica frakcji. Piszesz opcja czyli mogę sobie usuwanie map rwm darować, a tak poza tym co to usunięcie map rwm ma spowodować?

Araven
24-11-2012, 21:23
Map.rwm powinno się jeden raz usuwać nim nową kampanię zaczniesz. Zmniejsza ryzyko ctd w nowej kampanii. A najpewniej Aragonia powoduje buga, jak ma uszkodzone drzewko rodziny to i inne kwestie mogą być walnięte. Obszedłeś ten ctd?

Jak tylko Dziedzica to włoski text powinien pomóc. Ale włoski text nie pomaga na wszystko.

ordenus22
24-11-2012, 22:25
Nie dało rady muszę od nowa zacząć. Co do Aragonii masz rację, ale na moje nieszczęście jest to druga frakcja, która mi się najbardziej podoba w tym modzie. Czyli mówisz żeby map rwm jednak usunąć. No dobra i ten nowy dfs też nie ma wpływu. Hmm ta Aragonia jest zabugowana, ale zrobię jeszcze jedno od nowa podejście.

Blood_187
24-11-2012, 23:41
Jeszcze jedno spostrzeżenie, gdy usuwam przed nową kampanią plik map rwm to gdy zaczynam nową kampanię (jak się wybiera frakcję i daje się dalej) to mi długo wczytuje (kursor jest na naciśniętym przycisku dalej i tak z pół minuty czekam i dopiero pojawia się filmik i potem jest ok) natomiast gdy nie usuwam map rwm to wszystko idzie normalnie. Może przed rozpoczynaniem nowej kampanii nie usuwać tego plik, zresztą wcześniej nigdy tego nie robiłem?
To normalne, plik musi się odbudować ze zmianami czy bez, więc trochę to zajmuje. To samo zauważysz gdy usuniesz plik plik BIN strings z folderu TEXT ;) Wydaje mi się jednak że plik map.rwm powinien być istotny tylko w zmianach dotyczących samej mapy(czyli np. przy submodzie Mietka) a nie w edycji skryptów czy innych plików gry. Mimo to zawsze dla pewności go usuwam i pozwalam się odbudować. Podobne błędy miałem grając Jerozolimą 2 kampanie na różnych kompilacjach skryptów i nawet save sprzed 20 tur nie pomagał, nie mówiąc już o podmianie wersji językowej. Także myślę że najlepiej to jakoś przeboleć i mieć nadzieję że w 7.0 już nie będzie takich kwiatków :)

PS. Grasz tylko z submodem na dziedzica bez usunięcia lub zmiany money scriptu na ten wrzucony przez Aravena? Dla mnie gra na tym oryginalnym to trochę masochizm i strasznie bezsensowne utrudnienie rozgrywki ;)

ordenus22
24-11-2012, 23:54
Reszta jest bez zmian, jest trudno, ale jakoś daję radę.
Coś nowego wiadomo o 7.0?

kuroi
27-11-2012, 17:48
Mam spory problem. Gram sobie elegancko Bizancjum, wszystko jest dobrze. Ale tylko do czasu, aż nie spojrzę na tereny Rusi. Gdy tylko zbliżę się kamerą w tamte rejony, gra od razu crashuje.
Jaki może być tego powód?

Araven
27-11-2012, 18:37
Usuń map.rwm z kampanii w jaką grasz. Włącz toggle_fow na moment. Zrób defragmentację.

Edit: Ja nie miałem takich problemów. Jaka kampania?

kuroi
27-11-2012, 19:28
Usunąłem map.rwm. Nic to nie dało. Defragmentacja zajmie zdecydowanie zbyt długo.
Gram na kampanii full feudal.

Araven
27-11-2012, 20:04
Np. defraglerem kilkanaście minut defragmentacja. Ja nie gram na feudalnych, nie wiem mnie na kampniach zwykłych nie wywala.
Bugfixera zainstalowałeś? Gra na innym dysku jak Windows?

Wonsz
27-11-2012, 20:30
Mam takie pytanie odnośnie moda: W jakich czasach się rozgrywa ? (nie grałem nigdy w bellum crucis więc stąd moje pytanie)

Araven
27-11-2012, 20:36
1155 do 1453. Nie grałeś w Bellum? Straszny błąd. Pozdrawiam.

Strunin
28-11-2012, 09:48
Dzień dobry :)
Up, dokładnie. Nie grać w Bellum - straszny błąd :)

Odnośnie Bellum, mam takie pytanko. W poradniku pisze, że jak dany generał, członek rodziny ma tytuł jakiś ziem, dokładnie nie pamiętam jak to wygląda ale to coś pokroju "Pan Sycylii", "Władca Anglii", coś w tym stylu, to że można ten tytuł nadać innemu generałowi/członkowi rodziny. Jak to zrobić? I czy da się nadać innemu generałowi/członkowi rodziny tytuł np. Hrabiego Szampanii? Czy to już przypisywane jest na stałe, lub gdy dana postać nie zginie/umrze?
Dalej, czy wreszcie grając Królestwem Jerozolimskim, mając mistrzów zakonów (Lazarytów, Joannitów - są to generałowie) to czy tego "mistrza" mogę komuś innemu podarować? Zwykle pierwsi mistrzowie ginęli u mnie po kilku turach, bo po prostu byli bardzo starzy. Czy może np. Wielkiego Mistrza Lazarytów ktoś otrzyma w późniejszych turach, gdy ten zakon nie będzie właśnie posiadał mistrza?
I na koniec. Czytałem na forum, czy na wet w instrukcji gdy, że świtę danej osoby, lub powiedzmy relikwie da się przenosić dla innych postaci. Więc czy jak postać x ma relikwię święty Graal, to czy mogę ją dać do świty osoby y ?
Pozdrawiam.

Wonsz
28-11-2012, 10:03
niestety ale nie mam czasu za bardzo do pobierania :( ale na pewno zagram

Blood_187
28-11-2012, 17:02
Dzień dobry :)
Up, dokładnie. Nie grać w Bellum - straszny błąd :)

Odnośnie Bellum, mam takie pytanko. W poradniku pisze, że jak dany generał, członek rodziny ma tytuł jakiś ziem, dokładnie nie pamiętam jak to wygląda ale to coś pokroju "Pan Sycylii", "Władca Anglii", coś w tym stylu, to że można ten tytuł nadać innemu generałowi/członkowi rodziny. Jak to zrobić? I czy da się nadać innemu generałowi/członkowi rodziny tytuł np. Hrabiego Szampanii? Czy to już przypisywane jest na stałe, lub gdy dana postać nie zginie/umrze?
Dalej, czy wreszcie grając Królestwem Jerozolimskim, mając mistrzów zakonów (Lazarytów, Joannitów - są to generałowie) to czy tego "mistrza" mogę komuś innemu podarować? Zwykle pierwsi mistrzowie ginęli u mnie po kilku turach, bo po prostu byli bardzo starzy. Czy może np. Wielkiego Mistrza Lazarytów ktoś otrzyma w późniejszych turach, gdy ten zakon nie będzie właśnie posiadał mistrza?
I na koniec. Czytałem na forum, czy na wet w instrukcji gdy, że świtę danej osoby, lub powiedzmy relikwie da się przenosić dla innych postaci. Więc czy jak postać x ma relikwię święty Graal, to czy mogę ją dać do świty osoby y ?
Pozdrawiam.
Z tymi tytułami to jest tak: generał może zdobyć dany tytuł stacjonując przez 1-2 tury w danym mieście o ile tytuł ten nie został zdobyty przez innego generała. Generał nie może mieć 2 tytułów naraz czyli nie może być np. naraz księciem krakowskim i mazowieckim. Tytuły można przekazywać, trzeba generała z tytułem połączyć z tym któremu chcemy nadać tytuł(tak jak łączenie armii), a następnie przeciągnąć obrazek(herb)z tytułem z karty postaci tam gdzie jest świta, cechy itp. na portret "wolnego" generała. Powinna pojawić się info o powiększeniu świty. Tytuły są dożywotnie ale nie pośmiertne, gdy dany generał zginie i tytuł ziem jest "wolny" to automatycznie otrzyma go generał którego wyślemy do miasta w którym ten tytuł jest nadawany. Tytuły można zmieniać w dowolnym momencie gry. Inaczej jest z tytułami królewskimi, cesarskimi typu "Władca Anglii" , "Pan Sycylii" itp. ale koronacje i wymagania do nich są już opisane w poradnikach chociaż u mnie często to nie działa :(

Relikwie można przekazywać tak samo jak tytuły, dana postać może mieć ich więcej niż 1 aczkolwiek pamiętam że był jakiś limit ;)

No a wybieranie mistrzów zakonów jest już chyba przypadkowe, kiedyś myślałem że dana postać aby uzyskać taki tytuł musi przebywać w mieście gdzie jest kapitularz lub mieć w armii jakiś oddział zakonny ale mój generał siedzący w Turcji otrzymał tytuł mistrza Bożogrobców chociaż Jerozolimy na oczy nie widział :), pojawiający się Baldwin IV wojujący od razu w Egipcie otrzymał tytuł mistrza Joannitów nie będąc w Antiochii, a generał walczący w północnej Afryce stał się od razu mistrzem Krzyżackim po evencie o powstaniu tego zakonu. Możliwe że generał musi mieć wysoką rycerskość, tudzież sukcesy w bitwach z innowiercami bo zauważyłem taką prawidłowość że walczący generałowie częściej dostają tytuły mistrzów ;)

Strunin
28-11-2012, 19:05
Więc twierdzisz, że gdy postać A, która jest mistrzem Templariuszy umrze, lub zginie i tytuł powiedzmy przepadnie razem z jej śmiercią, za turę bądź kilka inna postać otrzyma tenże tytuł?

Araven
28-11-2012, 19:45
Ja też tak twierdzę. Z Mistrzami zakonnymi. :mrgreen:

Blood_187
28-11-2012, 20:31
Więc twierdzisz, że gdy postać A, która jest mistrzem Templariuszy umrze, lub zginie i tytuł powiedzmy przepadnie razem z jej śmiercią, za turę bądź kilka inna postać otrzyma tenże tytuł?Tak powinno się stać. Tytułów mistrzów nie da się przekazywać. Teoretycznie są szanse że mistrzem może zostać Polak, Francuz czy Anglik bo m. in. te kraje mogą też mogą budować kapitularze. Jednak doświadczenie z moich kampanii różnymi nacjami pokazuje że wszyscy mistrzowie pojawiają się w Królestwie Krzyżowców. To może być potwierdzeniem mojej tezy dotyczącej generałów walczących z muzułmanami którzy najczęściej zostają wybierani na mistrzów zakonnych. Jak będziesz grał to zwróć na to uwagę ;)

Araven
28-11-2012, 20:37
W Polsce też miałem wielu mistrzów zakonnych. W każdym kraju można ich mieć wg. mnie. Ale tytułów nie można dać innemu gienkowi to fakt.

Strunin
28-11-2012, 23:59
Dzięki serdecznie za wytłumaczenie.
;)

Czyli jak ja mam kapitularz np. Joannitów ale Francja też go ma w jakimś mieście, to Mistrzem Joannitów może zostać wybrany jakiś gienek z Francji (jeżeli oczywiście w danym czasie takowego tytułu nikt nie posiada)?

Araven
29-11-2012, 09:07
Wg mnie jak masz kapitularz np. Templariuszy w ojczyźnie to dostaniesz ich Mistrza, nawet jak inne kraje też mają Mistrzów z danego zakonu. Tu raczej powinno być tłumaczenie tego tytułu na Mistrz zakonu templariuszy a nie Wielki Mistrz bo ten jest jeden. Ale w praktyce każdy kraj mający kapitularze i nie wyklęty powinien dostać mistrzów zakonu danego dla swych generałów. W Polsce zawsze miałem Mistrza Joannitów i Mistrza Templariuszy, nawet jak np. miała ich też Jerozolima.

HellVard
29-11-2012, 19:32
Moje Bellum coś tak jakby się zepsuło lekko. Otóż gram kampanię feudalną bez fortów, naszą biało-czerwoną frakcją, na h/vh. Wgrałem submod z 4 turami w ciągu roku i submod dźwiękowy. I co się dzieje? Otóż właściwie nic. Ja aktywnie działam, podbijam rebelie, itd. a cała reszta frakcji stoi w miejscu. Wojsk nie rekrutują, za to w budżecie chyba wszyscy mają ponad milion bizantów. Aktualnie mam 140 turę czy coś koło tego, jedyne postępy, jakie inne państwa poczyniły to: Zajęcie Urfy przez Węgrów podczas krucjaty, zajęcie Szkocji przez Norwegów, zajęcie przez Ruś Kijowską Nowogrodu (miasta, nie całego kraju) i zdobycie dwóch prowincji na Bałkanach przez Bizancjum. Anglia i Niemcy zajęli kilka rebelii, ale na mapie wciąż jest sporo szarych obszarów. Zaatakowałem Danię i Norwegię, żeby ich trochę rozruszać, ale nic to. Czekam już kilka tur, a oni nie rekrutują żadnych oddziałów. O co chodzi?

Araven
29-11-2012, 19:44
Submod na 4 tury w roku do wersji 6.3 nie istnieje (przynajmniej ja nie znam takiego, który by dobrze działał). Skąd go masz? map.rwm usunąłeś przed nową kampanią? Niektóre zmiany w modzie powodują, że ai głupieje. Grasz na oryginalnym ai?

HellVard
29-11-2012, 19:52
Cholera jasna, chyba wiem, o co chodzi. Sam sobie Bellum zepsułem. Taki submod jest, tylko przeoczyłem informację że dla wersji 6.2 :lol:

lukas.b
01-12-2012, 12:26
Wrzuciłem do bellum ArsMoriendi.

Szpiedzy są ciągle zabijani, Ani razu nie weszli do zamku albo miasta, jak to naprawić ?

Strunin
01-12-2012, 15:54
A ile masz % na wykrycie? Jeżeli to nie jest 100% to może być to po prostu zwykły pech. Ja podobnie miałem z księżniczkami, jak na razie żadna mi nie przysporzyła ani jednego gienka...

Araven
02-12-2012, 13:16
Wrzuciłem do bellum ArsMoriendi.

Szpiedzy są ciągle zabijani, Ani razu nie weszli do zamku albo miasta, jak to naprawić ?
Jak to wrzuciłeś do Bellum ArsMoriendi? Plik descr_campaign_db z BC 6.3 za to odpowiada, wrzuc go do data Bellum.

Strunin
02-12-2012, 15:56
Wie ktoś może, jak zrobić by tury szły szybciej? Chodzi mi o to, by państwa szybciej robiły ruch, niekiedy trwa on naprawdę długo (niektórzy robią ruch np. 20 sekund ;/), co sprawia, że ja ruchy w danej turze (bez bitew) wykonuję w dwie minuty, a ruchy innych państw po zakończeniu przeze mnie tury trwają 5 minut ;/ - czy może to być wina sprzętu? Nie wiem ale gram wszystko full i gra chodzi normalnie, nie tnie się, z płynnością jest gorzej ale nie zacina się. Myślę że to nie jest to. Gram też bez odkrytej mapy i nie mam zaznaczonej opcji by widzieć ruchy komputera.

I jeszcze jedno, są jakieś kody do tego moda? Chcę po prostu sprawdzić kilka spraw, nie gram na VH/VH, a na razie na normal więc ich nie potrzebuję do kampanii.
Pozdrawiam.

lukas.b
02-12-2012, 21:49
Dlaczego nie mogę poślubić obcej księżniczki?
Mam kawalerów i znalazłem księżniczke, a opcji poślub nie ma ;/

Blood_187
02-12-2012, 23:30
Bo kawalerem musi być król albo spadkobierca, innych generałów z obcą księżniczką nie ożenisz :)

Araven
03-12-2012, 09:31
Strunin: użyj tych programów lub podobnych: viewtopic.php?f=367&t=11404 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=11404) oraz poczytaj ten temat, o szybkości tur i usuwaniu skryptów tu: viewtopic.php?f=367&t=10068 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=10068)

Edit: Grasz na wszystkich skryptach?

Edit 2: Pobierajcie submoda muzycznego autorstwa Wino do Bellum, działa i na czystego moda i na submody: viewtopic.php?f=367&t=11135 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=11135) masa nowych melodii, miło się słucha u mnie działa na stare savy, ale nie wiem czy u wszystkich zadziała.

wino
03-12-2012, 10:24
U Ciebie działa na stare save'y, bo Tobie dałem linka w którym jest tylko tą część z muzą. Submod z pierwszego linku to już połączony dźwiękowy + muzyczny, a że dźwiękowy nie działał na stare save'y, to i ten nie będzie.

natec7
03-12-2012, 12:30
W tym modzie dużo jest prowincji w Polsce?

wino
03-12-2012, 12:48
4, a jak wgrasz submoda Mietka to dochodzi pomorze zachodnie ze Szczecinem.

Araven
03-12-2012, 13:08
W tym modzie dużo jest prowincji w Polsce?
Prowincji polskich jest w Bellum Crucis 6 sztuk - Pomorze Gdańskie, Zachodnie, Mazowsze, Wielkopolska i Małopolska oraz Śląsk.

natec7
03-12-2012, 13:30
A jest Miasto gdańsk?

Araven
03-12-2012, 13:44
Tak jest miasto Gdańsk, zamek Szczecin, zamek Poznań, zamek Wrocław, miasto Kraków, miasto Płock.

lukas.b
05-12-2012, 08:10
Za co dostaje -1500 bizantów jeżeli żadna moja armia nie jest w polu ani n ie prowadzę oblężeń ?
Gram na Submodzie od Mietka.

Strunin
05-12-2012, 08:59
Przeanalizowałeś wszystkie koszty dokładnie? Utrzymanie wojska itd?

Araven
05-12-2012, 09:10
Za co dostaje -1500 bizantów jeżeli żadna moja armia nie jest w polu ani n ie prowadzę oblężeń ?
Gram na Submodzie od Mietka.
Prawdopodobnie za dodatkowe prowincje jakie zdobyłeś, jeśli grasz na oryginalnym money_script to za kolejne prowincje są kary, im wiecej prowincji zdobywasz tym kary wyższe, ile masz obecnie prowincji?

lukas.b
05-12-2012, 09:19
7 w tym 2 tylko zdobyte, money script mam usunięty z data/world/maps/campaign/imperial campaign

Araven
05-12-2012, 14:02
Sprawdź, może trybuty polityczne płacisz albo masz kogoś w polu jednak. map.rwm usunąłeś po zmianach campaign.scriptu?

lukas.b
05-12-2012, 16:14
Trybuty płace ale to mi się wyświetla w wydatkach. Na polu nikogo nie mam a i tak co jakiś czas mam -1500 przychodach. Dziwi mnie ta liczba ;/
Bo 600 bizantów jest za armię w polu a 2000 za oblężenie.
Najlepiej bedzie jak zrobie reinstal. Musze mieć Kingdoms do Bellum Crucis ?
AI też pałci za oblężenie i armie w polu ?

Araven
05-12-2012, 17:36
Kingdoms 1.5 konieczne do instalacji Bellum. Ai nie płaci za armie w polu i oblężenia.

Strunin
05-12-2012, 23:46
Wie ktoś jak/co zrobić by relacje z innymi frakcjami na początku kampanii były więcej niż 6/10 lub 5/10 były trochę lepsze - np. 7/10 i 6/10 (z tym się spotkałem jak dotąd, np. kraje muzułmańskie mają z początku stosunki z krajami Chrześcijańskimi 5/10 a w miarę upływu czasu relacje ulegają pogorszeniu). Irytujący jest fakt, że stosunki się pogarszają i to bardzo razem z przebiegiem kampanii. I czy jest to sojusznik czy nie, relacje i tak lecą na łeb na szyję. Nie pomagają drobne prezenty, wymiany mapy... Chcę po prostu, by po 50 turach mógłbym nawiązać z kimś sojusz lub wymienić się mapą, zawrzeć prawa handlowe... Przykład - sojusz z HRE (gram Francją), na początku relacje 6/10 w obecnym momencie 4/10 - jak dotąd wymienialiśmy się mapami, dałem im mały podarunek, nie przechodzę przez ich tereny wojskiem. Z Egiptem nie mogę zawrzeć praw handlowych ani z Sycylią (podałem losowy przykład) bo po prostu relacje na to nie pozwalają.
Jest jakiś sposób na to? Nie chodzi mi o wysyłanie dyplomatów do każdego z 100k zaliczki w prezencie by poprawić stosunki ;P
Może nanieść jakieś poprawki w plikach?
P.S.
Poziom gry nic nie zmienia, sprawdzałem - na niższym poziomie trudności dzieje się tak samo.

Araven
06-12-2012, 09:16
Poradniki do Bellum poczytaj, zwłaszcza ten o dyplomacji. Jak jesteś silny minimumu drugi albo trzeci w rankingu relacje zaczynają rosnąć. Najszybciej rosną jak walczysz ze wspólnym wrogiem dla Ciebie i Twego sojusznika. małżeństwa tez podnosza relacje o kilka oczek.

Ew. w submodach do BC 6.3 jest plik dfs który powoduje, że relacje rosną szybciej jak na oryginale.

lukas.b
06-12-2012, 17:25
Dałby ktoś link do jakichś sensownych kursorów ?

Araven
06-12-2012, 19:09
Wejdź do katalogu cursors jakiegoś moda i skopiuj wybrane cursory do katalogu cursors w Bellum. Ja tylko kilka zmieniłem.

lukas.b
06-12-2012, 20:40
No i znowu..
Zrobiłem reinstal i teraz mi pobiera na koniec każdej tury 2100 albo więcej. Mam tylko jeden oddział w polu.
Wie ktoś o co chodzi z tym ? czemu tyle mi bierze ?
Mam submody na:
darmowe jednostki, submod od mietka i na dziedzica frakcji i AI 3.1

Araven
06-12-2012, 20:55
viewtopic.php?f=367&t=8785 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8785) poradniki poczytaj. Napewno money_script usunąłeś?

lukas.b
06-12-2012, 21:03
Money_script odrazu nie było w submodzie od mietka (chyba że patrze w złym miejscu)
Może to być spowodowane stacjonowaniem na moim polu innych armii (Węgry- sojusznik ) ?

Teraz mam -4100 ale prowadze oblężenie, a co z tymi 2000 ?

Araven
06-12-2012, 21:22
W submodzie Mietka jest money_script o ile dobrze pamiętam. Jak go nie usunąłeś ręcznie to go masz. Sprawdź w campaign_script kampanii jaką grasz, czy masz w nim money_script. Po reinstalacji masz od nowa wszystkie skrypty nawet jak w submodzie Mietka nie było campaign_scriptu.

lukas.b
06-12-2012, 21:59
Money_script nie mam.
Mam dopiero 8 prowincji w tym 3 podbite. Nawet jakbym miał ten skrypt to by mi aż tyle nie zjadało.
Nie wiem czy to jakaś wskazówka, ale gdy daje tylde i przewijam to pokazuje mi się add_money -1500 i add_money -600 czyli -2100

Araven
06-12-2012, 22:21
To dodaj sobie konsolą.... Jak uważasz, że zostałeś oszukany. :mrgreen:

Strunin
07-12-2012, 05:42
A da się dodać kasę jakoś w ogóle za pomocą konsoli? Bo wiem, że w podstawce się na pewno dało a w BC?

Araven
07-12-2012, 08:50
Da się, wciskasz tyldę czyli ` i wpisujesz komendę add_money 2100 np.

soko30
07-12-2012, 10:22
witam tez tak mam z kasą, w oknie skarbca w polu dyplomacja/trybuty pojawia się kwota na minusie zauważyłem że wystarczy poruszyć oddziałem np przenieść z zamku do zamku i po tym ruchu sprawdzić okno skarbca kwoty na minusie powinno juz nie być

Strunin
07-12-2012, 14:00
Da się, wciskasz tyldę czyli ` i wpisujesz komendę add_money 2100 np.

Dzięki serdeczne.

Araven
07-12-2012, 14:08
witam tez tak mam z kasą, w oknie skarbca w polu dyplomacja/trybuty pojawia się kwota na minusie zauważyłem że wystarczy poruszyć oddziałem np przenieść z zamku do zamku i po tym ruchu sprawdzić okno skarbca kwoty na minusie powinno juz nie być
Dzięki soko30. Przeważnie mam ok. Ale niekiedy sa takie nieprawidłowe koszty, Twój sposób może byc pomocny. Widocznie ai sie czasem mota pzrez te koszty w polu.

soko30
07-12-2012, 15:05
Witam nowy jestem więc podchodzę do tematu ostrożnie (boję się palnąć coś).Obserwowałem sprawę trochę czasu zanim wpadłem że ruch armią zmienia tę minusową kwotę.
Wydaje mi się że ten problem może być większy niż to pozornie wygląda (na początku rozgrywki około 1500 bizantów w dalszej około 10 000) podobne sytuacje zgłaszali gracze na tym forum i na anglojęzycznych, odpowiedzi to najczęściej-ukryte koszty i to kończyło sprawę i jednocześnie "załatwiało" niewprawionego gracza szybko i ostatecznie.Ogólnie to kiepska wiadomość że skomplikowana gra strategiczna ma coś nie tak z ekonomią (to zawsze źle wróży i w grze i w życiu:))
Ale ogólnie bellum jest super fajnie jeśli ktoś mądrzejszy dojdzie gdzie tkwi błąd.

lukas.b
07-12-2012, 15:37
U mnie po ruszeniu armi to znika, ale potem w następnej turze po podliczeniu całego dochodu i tak brakuje tego 1500.

soko30
07-12-2012, 15:44
w takim razie to jeszcze gorzej muszę policzyć to jakoś na kalkulatorze ale wydawało mi się że jak zniknęła z pozycji dyplomacja/trybuty to stan był ok od pewnego poziomu te sumy były poważne i rujnowały kompletnie

Araven
07-12-2012, 16:32
viewtopic.php?f=367&t=8785 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8785) przestudiujcie poradniki zwłaszcza ekonomiczny, gdzie wytłumaczyłem dochody i ukryte koszty i inne takie.

soko30
07-12-2012, 16:36
ale ujemna duża suma w polu dyplomacja/trybuty to nie są przecież koszty ukryte zakładając że gracz nie płaci trybutów to co to jest ? i dlaczego znika po poruszeniu armią ?

lukas.b
07-12-2012, 16:58
Araven poradnik nam tu nic nie pomaga.
Rozumiem gdyby miała to jedna osoba ( pewnie robi jakiś błąd albo źle liczy )
A nas tu jest dwóch i na innych forach też mają z tym problem.
Wysłanie do poradnika Kolejny raz to zwykłe zbycie.

arc
07-12-2012, 17:51
Witam serdecznie. Gram Francją na BC 6.3 bez żadnych submodów. Gra niestety wywala do pulpitu na początku 117 tury. [klikam zakończ turę, każda nacja AI wykonuje swój ruch, error występuje gdy ma się zacząć moja tura]
Poprosiłem papieża o krucjatę na Londyn, w tej samej turze do krucjaty dołączyły moje 4 armie.
Czy znajdzie się jakiś specjalista który za pomocą loga/save'a [szczerze to nawet nie wiem gdzie log się znajduje] będzie mógł odgadnąć o co chodzi i jakoś temu zaradzić?

EDIT: Cóż, wczytałem zapis przed poproszeniem o krucjatę. Gra za każdym razem wywala miedzy 116/117 turą kiedy zaczyna się tura mongołów

Araven
07-12-2012, 18:48
ARC. Tu poczytaj. viewtopic.php?f=367&t=10261 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=10261) Jak masz czyste Bellum przywróć na moment włoski text, wytnij obecny na pulpit. Potem wklej do moda text włoski nie nadpisuj. Nagraj na włoskim text i próbuj przewinąć.

lukas.b - Ja nie cudotwórca, to widocznie jakiś bug. Rzadko, ale niekiedy też tak miałem, ale po kilku turach się uspokajało. Nie było minusów nie wiadomo skąd. Jakbym umiał to naprawić to bym to zrobił. Ale to się pojawia bardzo rzadko. I nie wiem czemu. Dodajcie sobie konsolą tak straconą kasę. Usuwajcie plik map.rwm przed nowa kampanią. Edit. Może by pomogło usunięcie balanc_scriptu ale tylko w części dotyczącej kosztów oblężeń i armii w polu dla gracza. usunięcie bonusów dla ai do ich sakiewki króla za bardzo ułatwi grę. Nie wiem czy to coś da, ale jeśli komp to myli z kosztami wojsk w polu to może coś da. Po takiej operacji, nowa kampania konieczna. Ja w ostatnich kilku kampaniach po kilkaset tur, nie miałem problemu z moimi dochodami.

arc
07-12-2012, 19:12
Niestety przywrócenie włoskiego text nie pomaga. Wywala przy mojej turze albo przy turze mongołów. Szkoda bo nawet zapis sprzed 2 tur nic nie daje. W obu ten sam błąd w 117. :(

Araven
07-12-2012, 19:24
Wstaw ten save na sendspace ok? Spóbuję jutro, ale nic nie obiecuję.

arc
07-12-2012, 19:41
Dziękuję i rozumiem że ciężko będzie wyśledzić co powoduje ten błąd.

http://www.sendspace.pl/file/81c9fff020 ... cf3/zapisy (http://www.sendspace.pl/file/81c9fff0200fbfee458acf3/zapisy)

Wysłałem zapis z 116 i ze 113 tury. Co by się nie działo wywala w tym samym momencie.

Mam wrażenie że to coś związanego z pojawieniem się mongołów.

Araven
07-12-2012, 20:45
Niestety nie ma żadnego loga. Próbowalem kilka razy nic nie pomaga. Na przyszłośc rób dwa, albo trzy savy co kilka, kilkanaście tur. Ciągle na tej 117 wywala.

arc
07-12-2012, 21:32
Mimo wszystko, dziękuję.
Mam zapis sprzed 20 tur, ale chyba zacznę od nowa.

Wilzyg
10-12-2012, 15:24
Witam.
Chciałbym się dowiedzieć jak zostać schizmatykiem?
Sytuacja wygląda następująco:
Cesarstwo Niemieckie praktycznie na początku bo około 20 tury zostało ekskomunikowane, a w następnej wybrali sobie antypapieża i są protestantami. Gram Szkocja i chciałbym sam przejść na protestantyzm ale od prawie 50 tur żadna wiadomość czy chce sie nie pojawia. Moja ekskomunika trwa już długo mam wojnę z połową królestw europejskich i z papiestwem tak samo ale żadnej możliwości zmiany religii nie widzę.

Araven
10-12-2012, 15:29
Dostaniesz info czy chcesz zmienić wyznanie. Może niechcący odrzuciłeś opcję zmiany wyznania? Bądź cierpliwy.

DonKamillo
12-12-2012, 23:10
Jakis czas temu gralem w BC 6.2 ale teraz chce przetestowac nowa wersje. Tylko mam takie pytanko czy mod wymaga plyty w napedzie? Bo niestety ale chyba moj sie rozkraczyl (a raczej na pewno) a z racji, ze dawno gry nie odpalalem (jakis czas temu spalil mi sie dysk) nie pamietam dokladnie czy wymagalo plyty. W sumie jeszcze musze instalke przeniesc na dysk przenosny bo ofc w napedzie nie wyświetla... Ehhh swietnie...

Pozdrawiam

Dunkel
12-12-2012, 23:13
potrzebuje płyty Kingdoms. Spróbuj stworzyć obraz.

DonKamillo
12-12-2012, 23:27
Dopóki nie nabędę nowego dysku albo cos zrobie z tym starym to jedyna metoda. Dzieki za odp ;)

Araven
14-12-2012, 20:36
Pobierajcie nowego Submoda Mietka77, dodaje m.in. bunt Litwinów, Bułgarów i inne bajery. Szczegóły tutaj: viewtopic.php?f=367&t=10655 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=10655) oraz submoda muzycznego Wino, masa nowej klimatycznej muzyki do BC 6.3: viewtopic.php?f=367&t=11135 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=11135)

klick
16-12-2012, 10:40
Witam. Jestem nowy na forum i chciałbym wszystkich serdecznie przywitać.

Grałem trochę w medievala (nie za długo) później pobrałem bellum crucis no i mnie wciągneło. Ale z racji, że jestem jeszcze mało doświadczony miałbym do was kilka pytań odnośnie skryptów i rogrywki.

1. Tury w kampani full idą okropnie wolno, próbowałem usunąć skrypty takie jak garrison, external invasion, money i solbiantori e untori (czy jakos tak) i nie wiele to dało- jakieś 20sec. Łącznie tura trwa ponad 3min i troche za długo jak dla mnie zwłaszcza że jestem świeżo po podstawce gdzie trwały po 1-5sec. Dodam że kompa mam dobrego (4rdzenie, 8gb ram i 1gb grafka), moze komputer nie wiele ma tu do gadania no ale cóż. I tu moje pytanie czy da sie coś na to poradzić, aby tury w full twaly do 2min ?

2. W związku z pkt 1 zacząłem grę w nieco odchudzoną kampanie light ;p. Tura trwa do 1min 30sec(często sporo krócej) no ale doświadczyłem nietypowych zachowań ai w porównaniu do podstawki. Komp nie używa praktycznie agentów- przykładowo seminarium kardynalskie składa sie z samych francuzów(ja) i kilku z jerozolimy. Tak ma byc czy może spowodowałem to odchudzeniem kampani light(mogłem cos zle usunąc czy cos). Tak samo z kupcami na całej mapie spotkac mozna z 5 z innych frakcji procz moich.

3. Grając Francją na m/m po 30 turach nie udało mi sie zawrzeć sojuszu z nikim. Zawsze nawet gdy moja oferta była bardzo hojna dostawałem odpowiedz ledwo odrzucony. Domyślam się ze może to być spowodowane tym ze do mocarstw nie naleze. Tak więc po okolo 35 turach cesarstwo i anglicy uderzyli na mnie. Wojna trwa do teraz (90tura) podczas ktorej kilka prowincji zdobylem/stracilem i tak w kolko. Z racji tej za papieze to sami francuzi o czym wczesniej mowilem poszla krucjata na niemców i wiekszosc panstw toczy z nimi wojne. Dzięki temu z 14prowincji maja juz jakies 5 tak ze ich mam z głowy ale problem dotyczy anglikow. Gdyby nie to ze blocze przejscie z wysp na kontynent statkiem :D to już dawno by mnie nie było na tym świecie. Problem tkwi w tym ze w 5 prowincjach potrafia utrzyamc 5 pelnych flag wojska + 2pelne (najlepsze z mozliwych do tej pory) ktorymi ciagle mnie oblegaja + nie mysle nawet jakie oddziały maja na wyspach :D. Słyszalem ze komp ma bardzo duzo kasy z sakiewki krola dlatego chcialbym sie dowiedziec czy da sie to jakos zmniejszyc, a moze jest jakis submod pomagajacy ograniczac troche produkcje wojska kompa czy cos w tym stylu?

4. Pytanie co do submoda mietka77. Czy majac wgrane kilka submodów arevena, i pousuwane niektore skrypty to jak go zainstaluje to bedzie dziala poprawnie?

5. Czy w kampani light jest inwazja mongołów i timurydów? Jezeli tak to w której turze?

Araven
16-12-2012, 11:13
Witam. Jestem nowy na forum i chciałbym wszystkich serdecznie przywitać.

Grałem trochę w medievala (nie za długo) później pobrałem bellum crucis no i mnie wciągneło. Ale z racji, że jestem jeszcze mało doświadczony miałbym do was kilka pytań odnośnie skryptów i rogrywki.

1. Tury w kampani full idą okropnie wolno, próbowałem usunąć skrypty takie jak garrison, external invasion, money i solbiantori e untori (czy jakos tak) i nie wiele to dało- jakieś 20sec. Łącznie tura trwa ponad 3min i troche za długo jak dla mnie zwłaszcza że jestem świeżo po podstawce gdzie trwały po 1-5sec. Dodam że kompa mam dobrego (4rdzenie, 8gb ram i 1gb grafka), moze komputer nie wiele ma tu do gadania no ale cóż. I tu moje pytanie czy da sie coś na to poradzić, aby tury w full twaly do 2min ?

2. W związku z pkt 1 zacząłem grę w nieco odchudzoną kampanie light ;p. Tura trwa do 1min 30sec(często sporo krócej) no ale doświadczyłem nietypowych zachowań ai w porównaniu do podstawki. Komp nie używa praktycznie agentów- przykładowo seminarium kardynalskie składa sie z samych francuzów(ja) i kilku z jerozolimy. Tak ma byc czy może spowodowałem to odchudzeniem kampani light(mogłem cos zle usunąc czy cos). Tak samo z kupcami na całej mapie spotkac mozna z 5 z innych frakcji procz moich.

3. Grając Francją na m/m po 30 turach nie udało mi sie zawrzeć sojuszu z nikim. Zawsze nawet gdy moja oferta była bardzo hojna dostawałem odpowiedz ledwo odrzucony. Domyślam się ze może to być spowodowane tym ze do mocarstw nie naleze. Tak więc po okolo 35 turach cesarstwo i anglicy uderzyli na mnie. Wojna trwa do teraz (90tura) podczas ktorej kilka prowincji zdobylem/stracilem i tak w kolko. Z racji tej za papieze to sami francuzi o czym wczesniej mowilem poszla krucjata na niemców i wiekszosc panstw toczy z nimi wojne. Dzięki temu z 14prowincji maja juz jakies 5 tak ze ich mam z głowy ale problem dotyczy anglikow. Gdyby nie to ze blocze przejscie z wysp na kontynent statkiem :D to już dawno by mnie nie było na tym świecie. Problem tkwi w tym ze w 5 prowincjach potrafia utrzyamc 5 pelnych flag wojska + 2pelne (najlepsze z mozliwych do tej pory) ktorymi ciagle mnie oblegaja + nie mysle nawet jakie oddziały maja na wyspach :D. Słyszalem ze komp ma bardzo duzo kasy z sakiewki krola dlatego chcialbym sie dowiedziec czy da sie to jakos zmniejszyc, a moze jest jakis submod pomagajacy ograniczac troche produkcje wojska kompa czy cos w tym stylu?

4. Pytanie co do submoda mietka77. Czy majac wgrane kilka submodów arevana, i pousuwane niektore skrypty to jak go zainstaluje to bedzie dziala poprawnie?

5. Czy w kampani light jest inwazja mongołów i timurydów? Jezeli tak to w której turze?

Ad. 1 Napisz dokładnie jakie skrypty pousuwałeś oraz użyj programów spod tego linku: viewtopic.php?f=367&t=11404 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=11404)
Ad. 2 W kampanii Light nie ma większości skryptów, gra jest łatwiejsza. Ai masz oryginalne? jaki poziom trudności?
Ad. 3 Poczytaj dokładnie poradniki do Bellum, szczególnie ten o dyplomacji: viewtopic.php?f=367&t=8785 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8785)
Ad.4 Jakie teraz masz submody napisz dokładnie, muzyczny od Wino też masz? Wgranie submoda Mietka77 przywróci wszystkie skrypty, będziesz musiał je ponownie usunąć.
Ad. 5 W każdej kampanii sa Mongołowie między koło 1230 roku plus minus kilka lat powinni być. Timurydów nie ma w ogóle.

I jestem Araven. Pozdrawiam :P

klick
16-12-2012, 12:29
Dzięki za pomoc. Zastosuje się do zaleceń.

Defragmentuje dyski, potem ściągnę submod mietka, z kampani full usunę garrison, money i external invasion i mam nadzieję że się bedzie grało przyjemnie Polską.

A co do dyplomacji to próbowałem zastosować twoje porady no ale przy stosunku 5/10 i wspólnym wrogu jak proponowałem sojusz, informacje o mapie, prawa handlowe, dostep wojskowy, trybut 15tur po 300 i tak odrzucali.

Araven
16-12-2012, 12:42
Zależy komu proponujesz sojusz, Anglia raczej odrzuci, ale Szkocja Polska , Węgry i inni powinni przyjąć. Ja na VH do 30 tury mam 7 - 10 sojuszników już. Dwóch, albo trzech dyplomatów uruchamiam. Miłej gry.

Strunin
16-12-2012, 14:09
Z tym proponowaniem komuś czegoś za coś to też mi nie przyjmują. Nie wiem co jest nie tak ale durne to jest jak 102. Info mapy za info - oferta bardzo hojna i? I odrzucony :D
Zwasalizować chyba się nikogo nie da, próbowałem już na Mediolanie, Anglii, Sycylii, Maurach, Pizie.
Zrobiłem taki eksperyment nawet, wpisałem koda na kasę, dałem Anglii jakiś milion, czy dwa jako prezent. Relacje wzrosły do 5/10. Potem dawałem 4 prowincje, kasa + legenda - zdecydowanie odrzucony. Mieli jednego gienka i chyba dwa miasta i mały garnizon.
Poradnik to rzeczywiście - tylko poradnik, nikt Ci nie napisze jak to zrobić.

Araven
16-12-2012, 14:27
Ja robię tak. Dyplomatą proponuję prawa handlowe. Przyjmują. Drugi ruch daje trybut np. 200 na 12 tur + moje informacje o mojej mapie jako prezent im to daję. Jak relacje nie skoczą do 5/10 podwyższam im trybut np. 350 na 15 tur jako prezent dopiero potem pytam o sojusz zwykle się udaje. Zwasalizowanie innego państwa jest możliwe ale nie tylko kasa o tym decyduje a proporcje sił militarnych i wielkości państw.

Info za info nie dla każdego to korzystne.

Dunkel
16-12-2012, 16:22
Dokładnie.
Nie chodzi o to, że dacie milion dukatów, ale chodzi o włażenie do tyłka etapami. 1. Prawa handlowe (mogą być z trybutem), 2. Podwyższasz trybut (nieznacznie, nawet ręcznie o 50), 3. Polowanie na księżniczkę, 4. Przemarsz, 5. Wspólna wojna i masz minimum 8/10.
AI może z Wami nie chcieć rozmawiać, bo jesteście nisko w rankingu frakcji - to klucz do tej gry, jesteś top3-5 to robisz co chcesz, ale niżej już gorzej.
Także przypominam moją strategię do 30 tury. Najpierw zbieramy kasę i szybko jesteśmy top2, a nawet 1, ale warto wybudować jakieś budynki militarne pod elitarne wojsko, no i rynki budowałem, więc Watykan nas weźmie, ale to nic. W międzyczasie dyplomaci robią handel na całej mapie, podbijacie rebelie tymi armiami, co macie. Od ok.22-23 tury zaczynacie robić wojo elitarne na maxa, w kasie lecicie, ale wojsko i produkcja windują was wyżej niż samo posiadanie kasy, wtedy uderzacie do kluczowych sojuszników (nie wiem po co robić 10 sojuszy...) i zazwyczaj 75% się zgadza. Zapewniacie sobie jeden front i megauderzenie flagami elity, jako, że szybko wchodzicie na debet to trzeba zdobywać jak najwięcej prowincji, by populacją zdobywać ranking, a wojsko sobie wyczerpywać aż do osiągnięcia opłacalności. Wtedy już jest z górki, bo mnie jeszcze sojusznik nie zdradził z racji rankingu... I pomyśleć, że pierwszą kampanię na vh/vh przegrałem i uznałem to megahardcore, a to szablon. ;)

Araven
16-12-2012, 16:38
Co za czepialstwo, napisałem mam od 7 do 10 sojuszy, nie znaczy, że każdy ma mieć 10. Czasami wystarczą 3- 4 sojusze, zależy kim się gra, jaka kampania i poziom trudności.

Strunin
16-12-2012, 19:20
Zwasalizowanie innego państwa jest możliwe ale nie tylko kasa o tym decyduje a proporcje sił militarnych i wielkości państw.

Mam pół Europy, Anglia 2 miasta i chyba dwóch generałów i kilka oddziałów.

Dokładnie.
Nie chodzi o to, że dacie milion dukatów, ale chodzi o włażenie do tyłka etapami. 1. Prawa handlowe (mogą być z trybutem), 2. Podwyższasz trybut (nieznacznie, nawet ręcznie o 50), 3. Polowanie na księżniczkę, 4. Przemarsz, 5. Wspólna wojna i masz minimum 8/10.

Mi nie chodzi o sojusz. Z tym nie ma praktycznie żadnego problemu, z kim chciałem mieć soja to mam. I jak podwyższać relacje też wiem. Chodzi mi o WASALIZACJĘ. Co z tego, że wejdę im do tyłka, jak żeby zwasalizować, muszę mieć działania wojenne z tą nacją.

Araven
16-12-2012, 19:35
Wasalizacja głównie siłą jak im zostaną ze dwie prowincje to powinni się zgodzić na zostanie wasalem.

Strunin
16-12-2012, 19:42
Powinni się zgodzić ale się nie zgadzają :P
Czekam na dalsze propozycje.

Araven
16-12-2012, 20:11
Jak kogoś ponownie zwasalizuję to dam Ci screena.

Strunin
16-12-2012, 21:15
Koniecznie ;)
Szkoda mi po prostu niszczyć Anglii, a nie chce, żeby zbytnio mi przeszkadzali.
Trochę zmieniając temat to przejmowanie państw za pomocą mariaży jest boskie :D Tylko na - się potem sporo jest (zależy jakiej wielkości państwo się przejęło). Osobiście udało mi się to Francją, miałem następcę ożenionego z księżniczką Szkocką. W którejś turze wiadomość, że Otrzymałem Koronę Szkocji :D

Araven
16-12-2012, 21:21
Bellum Crucis jest Boskie, to najlepszy z modów o średniowieczu. :mrgreen:

Strunin
16-12-2012, 21:28
Noooh. Racja.
Chociaż trochę i tak bym zmienił, gdybym był jednym z twórców tego modzika.

nocny
17-12-2012, 10:29
Państwo może odrzucać wasalizacje jeśli ma układy poparcia z innymi nacjami. Odetnij ich dyplomatycznie od sojuszy to może się łaskawie zgodzą :)

Mietek77
17-12-2012, 10:37
Noooh. Racja.
Napisz co konkretnie. Święta się zbliżają, kto wie co Mikołaj przyniesie w prezencie. :)

Strunin
17-12-2012, 10:52
Państwo może odrzucać wasalizacje jeśli ma układy poparcia z innymi nacjami. Odetnij ich dyplomatycznie od sojuszy to może się łaskawie zgodzą :)

Anglia nie ma aktualnie z nikim sojuszu, więc nie ma co odcinać :P

Noooh. Racja.
Napisz co konkretnie. Święta się zbliżają, kto wie co Mikołaj przyniesie w prezencie. :)

Tzn kilka takich niedociągnięć jest, jak np krucjata trwała 100 przeszło lat. Po czym... była nieudana, bo armie (np. Szkocji, Aragonii) utykały w miejscu. Czyli stały pod miastem gdzieś w Europie na swoim terytorium i dalej nie szły. Jedynych, których widziałem przy celu (to było bodajże miasto Urfa), to był Mediolan, Wenecja, Krzyżowcy + ja. Moja armia rozbiła się wcześniej (zrobiłem ją na szybko, co było błędem - zamiast tęższego rycerstwa posłałem ponad połowę jakichś ochotników...), w drugiej bitwie. Krzyżowcy oblegali Urfę, Mediolan też ale nic z tego nie wynikło.
Następnie - bot bota kaleczy :D Tak to nazwałem, bo przy Jihad'zie na Konstantynopol, Turcy podchodzili kilka razy, no i w końcu zdobyli (bot w ogóle nie myślał, choć miał dookoła masę bizantyjskiej armii. Nie wiem jak jest teraz bo nie zapuszczam się już w tamte tereny dyplomatami ani kupcami ale pewnie miasto dalej jest tureckie :lol: .
Podchody botowi dobrze wychodzą, np. 3 pełne armie + jakieś oddziały stoją koło wrogiego miasta (które nie ma połowy garnizonu) i tylko niszczą ziemię dookoła. Papiestwu zniszczenie jednego miasta Pizy zeszło chyba 100 tur (choć miasto było słabo bronione, a Watykan miał dużo oddziałów w pobliżu).
Dobra byłaby opcja, gdyby nie tylko dziedzic korony mógł się żenić z obcą księżniczką, a to i tak poprawiałoby relacja z daną frakcją.
I jeszcze do seminarium kardynalskie - haha. Ktoś wspominał wcześniej, że 90% kardynałów jest od niego z nacji. U mnie jest tak samo. Chyba 6 Papież jest znów z Francji ;/

Wracając do wasalizacji Anglii przeze mnie - znów głupota bota. Gdybym to w rzeczywistości był władcą Anglii i ktoś mi takie warunki proponował, przystałbym na nie (gdy poprawię w końcu stosunki z Anglią, do jakichś 5/10 ale wojna dalej jest, daję kasiorę, pół wysp brytyjskich (od York'u w dół) + info o mapie, trybut, a oni zdecydowanie odrzucają. Czyli wolą, by całkiem ich frakcja została zgładzona? Hmmm.

Mietku, wypakowuję Twojego najnowszego submoda i modlę się, by wszystko było dobrze (przedtem po zainstalowaniu pierwszego wyskakiwał błąd po uruchomieniu kampanii Mediewal 2 napotka). ;P
/edit. No niestety to samo. Nadpisuje foldery, wszystko ok gra się włącza ale po uruchomieniu kampanii wywala do pulpitu bo pojawia się ten błąd.

Mietek77
17-12-2012, 12:07
Mietku, wypakowuję Twojego najnowszego submoda i modlę się, by wszystko było dobrze (przedtem po zainstalowaniu pierwszego wyskakiwał błąd po uruchomieniu kampanii Mediewal 2 napotka). ;P
/edit. No niestety to samo. Nadpisuje foldery, wszystko ok gra się włącza ale po uruchomieniu kampanii wywala do pulpitu bo pojawia się ten błąd.

Czy usunąłeś pliki "map.rwm"? Czy sam usuwałeś jakieś skrypty, edytowałeś jakieś pliki itd. ? Napisz co instalowałeś i w jaki sposób. Mój mod jest kompatybilny z najnowszym spolszczeniem. Najpierw trzeba spolszczyć, a potem mojego moda. Czy po spolszczeniu gra ci działa? Czy zainstalowałeś patha do BELLUM CRUCIS 6.3?Proponuje najpierw skupić się na tym problemie, a następnie na pozostałych rzeczach. Tak ogólnie to w grze dużo zmienia poziom trudności, oraz ai na jakim grasz.

Araven
17-12-2012, 14:08
Papiestwo jest tak zrobione by nie walczyło z sąsiadami i było bierne w walce, co akurat jest lepsze niż paież atakujący wsystko co żyje wokół.

Strunin - czekam niecierpliwie, aż sam zrobisz genialne ai, myślące jak Człowiek, chętnie na nim zagram. Do tej pory nikomu to się nie udało, ale wierzę w Ciebie.

Mietek77 - co myślisz ewentualnie zmodyfikować w Bellum?

Dunkel
17-12-2012, 18:51
Co za czepialstwo, napisałem mam od 7 do 10 sojuszy, nie znaczy, że każdy ma mieć 10. Czasami wystarczą 3- 4 sojusze, zależy kim się gra, jaka kampania i poziom trudności.

Jesteś uprzedzony.
Po prostu czasem koszt takich sojuszy jest nieopłacalny, lepiej kupca gdzieś wysłać, powołać dwie dodatkowe jednostki...

Dokładnie.

Mi nie chodzi o sojusz. Z tym nie ma praktycznie żadnego problemu, z kim chciałem mieć soja to mam. I jak podwyższać relacje też wiem. Chodzi mi o WASALIZACJĘ. Co z tego, że wejdę im do tyłka, jak żeby zwasalizować, muszę mieć działania wojenne z tą nacją.

Klick nie mógł zawrzeć sojuszu...
Wasalizacja? Czemu chcesz oszczędzić Anglię?

Trochę zmieniając temat to przejmowanie państw za pomocą mariaży jest boskie :D Tylko na - się potem sporo jest (zależy jakiej wielkości państwo się przejęło). Osobiście udało mi się to Francją, miałem następcę ożenionego z księżniczką Szkocką. W którejś turze wiadomość, że Otrzymałem Koronę Szkocji :D

Moje niespełnione marzenie... może kiedyś, ale póki co, ani Dania, ani Węgry się nie łączą... muszę chyba spróbować z dalszymi krajami.

Araven
17-12-2012, 20:09
Dunkel, każdy gra jak uważa, mnie to Ty grania w Bellum nie musisz uczyć.

DonKamillo
17-12-2012, 20:21
Niestety moj save szlag trafil w 50 turze... Akurat wtedy też poszedl autosave i zapisalem stan gry takze nie moge sie cofnac... Moze ktos zna sie na tym i przywroci dzialanie save??

http://speedy.sh/xCzPF/Jerusalem.sav

Bardzo by mi na tym zalezalo ;/ Ogolnie chyba VH/VH to nie byl dobry pomysl ale jest ciekawie :P W sumie nigdy nie lubilem gry typu "podbije cala europe", wole sie trzymac swoich granic ewentualnie troche wyjsc za i poprostu spokojnie sobie zyc stajac sie w miedzyczasie poteznym panstwem i angazujac sie w walki innych. Teraz moj plan na gre byl taki. Sprobowac utrzymac Ziemie Swieta (niestety w 50 turze musialem sie juz wycofac) i w razie niepowodzenia ucieknac na Cypr, Majorke, Kreta itp i tam zakladac zakony i stopniowo odbudowac potege Krzyzowcow i w odpowiednim momencie ruszyc z krucjata :twisted: Mam nadzieje, ze ktos ogarnie tego save'a ;/ I czy to nie dziwne ze akurat w 50 turze? W sumie pierwszy raz gram w 6.3 moze jest cos nie tak i bedzie tak zawsze? I jeszcze jedno. Jest problem z Krucjatami i Dzihadami. Ogolnie trwaja 40 tur a polowa armi Krucjatowych nie ruszyla z wlasnego panstwa. Jak temu zaradzic?

Araven
17-12-2012, 20:30
viewtopic.php?f=367&t=10261 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=10261) tam poczytaj.

Edit: Grasz na czystym Bellum, jakieś submody? próbowałeś włoski text przywrócić? Piszę to jak mantrę róbcie po kilka savów, co kilka tur ;)

DonKamillo
17-12-2012, 20:47
Czysta wersja. Ogolnie czytalem, ze trzeba to instalowac nie na dysku systemowym. Ostatnio spalil mi sie dysk i dysponuje tylko 100gb na dysku systemowym i tam jest mod. To moze miec na to wplyw?

Dzieki za link musze sprawdzic te metody. Ale to dopiero w srode, moze jutro. Mam nadzieje ze ruszy

Mietek77
17-12-2012, 23:14
Mietek77 - co myślisz ewentualnie zmodyfikować w Bellum?
Obecnie intensywnie przyglądam się wyjściowym relacjom między państwami. Uważam, że są do poprawienia. Nie może być tak, że Hiszpania wypowiada wojnę Portugali miast walczyć z Maurami. Węgry wypowiadaja wojnę Polsce zamiast Bizancjum z którą zawsze mieli złe stosunki. Państwa te były rywalmi w Chorwacji, Bośni, Serbii. W ogóle w grze nieuwzględnione są bardzo złe stosunki jakie panowały między państwem Noramnów na południu Italii i Sycylji, a Bizancjum. Normanowie podbili południową Italię właśnie od Bizancjum, które nigdy nie wyrzekło się tych zdobyczy. Cały czas przeprowadzali bądź inwazje ( oczywiście w różnej skali ) i grabierze na bizantyjsą część bałkanów.
W 1155 roku toczyła się wojna między Bizancjum, a Normanami. Grecy wylądowali w Italii i odzyskali już kilak miast np. Bari. Tymczasem w grze cisza o tym jak makiem zasiał.
Reasumując nie podoba mi się, że na początku gry relacje między państwami ( również wojny ) są nieco nijakie. :)

PS. Oczywiście to na początek. :D

DonKamillo
18-12-2012, 09:03
http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=10261 tam poczytaj.

Edit: Grasz na czystym Bellum, jakieś submody? próbowałeś włoski text przywrócić? Piszę to jak mantrę róbcie po kilka savów, co kilka tur ;)

Na toggle_fow nie poszlo, probowalem wrzucic wloski tekst ale niestety podczas uruchamiania gry wywala do pulpitu ;/
Chyba moge sie pozegnac z tym savem ;/

Araven
18-12-2012, 09:11
Mietek77 Kumanowie vs Ruś Kijowska np. ogólnie dobry ruch, też myslałem by to zmienic ale ostatecznie nie ruszaałem tych relacji. Tak samo między Turkami a Syrią, nie powinny byc super, oraz niskie między Turlkami a Gruzją.

DonKamillo, mnie Twój save wywala i na polskim i na włoskim text, albo jest uszkodzony save,albo jednak coś wgrałeś do Bellum jakiegoś submoda, zmianę jednostek, cokolwiek? Na przyszłość rób dwa, albo trzy savy pod róznymi nazwami na taej samej kampanii. Usuń plik map.rwm z moda z data/world/maps/campaign/custom i tej kampanii w jaką będziesz grał.

I spróbuj użyć tych trzech programów: viewtopic.php?f=367&t=11404 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=11404) do poprawy wydajności kompa.

DonKamillo
18-12-2012, 09:25
Czysty Bellum jedyne co wgrane to spolszczenie. Ogolnie mod jest na dysku systemowym ale to chyba nie dlatego?

Ale standardowo Araven w kwesti modów zawsze pierwszy do pomocy :) Cóż trzeba chyba odnowa to rozegrać.

Araven
18-12-2012, 09:27
Jaki system jak Win7 to napewno mogą byc problemy jak masz go na dysku systemowym. Bugfixera 1.2 wgrałeś?

DonKamillo
18-12-2012, 09:33
Vista 64. Ogolnie jak juz pisalem aktualnie mam tylko dysk systemowy gdyz inny dysk poprostu sie spalil...

Ehh tak to jest jak sie wraca po latach do modów... No niestety o bugfixerze zapomnialem... Dzieki za przypomnienie. I jeszcze jedno. Musze rozpaczyc nowa kampanie po instalacji bugfixera?

A co do tego wywalania przy wloskim text to moze jest to spodowane tym, ze w spolszczeniu bodaj byl jeszcze folder world i zostaly spolszczone bodaj nazwy kampanii, opisy itp.

Araven
18-12-2012, 09:37
Oczywiście, że musisz nową kampanię po bugfixerze. To jego brak odpowiada za błąd zapisu prawdopodobnie.

DonKamillo
19-12-2012, 19:51
Usuniecie pliku map.rwm rozwalilo mi kampanie :o
Ogolnie gra nie chce ladowac mapy kampani i caly czas stoi w menu wyboru frakcji.
Moze ktos wrzucic plik map.rwm? Czy moze ten plik jest taki sam dla kazdej kampanii? Jesli tak to nie ma problemu bo sobie poprostu go skopiuje z innej kampanii.

Araven
19-12-2012, 20:02
To zainstaluj bugfixera ponownie. Plik map.rwm zawsze się odtwarza po usunięciu.

DonKamillo
19-12-2012, 20:16
W sumie skopiowalem plik map.rwm z innej kampani i smiga. Ten plik wyswietla mape czy cos?

Araven
19-12-2012, 20:21
Nie ten plik zawiera różne dane, o mapie też. Nie wiem czy to dobry pomysł garc na map.rwm z innej kampanii, ale pograj może będzie ok.

Lectre
24-12-2012, 10:31
Smutki, smuteczki. Gram Gruzją ze zmienionym descr_faction_standing (7 strona submodów) i w 30 turze zaatakowali mnie Turcy, odparłem jedną pełną armię, idą dwie następne, a teraz w 35 jeszcze Połowcy się napatoczyli.

Araven
24-12-2012, 10:45
Walcz jak na dzielnego Władcę Gruzji przystało. Nie poddawaj się.
Edit: Ja też gram na tym pliku.

Lectre
24-12-2012, 10:54
Próbuję :D
Aravenie, może wiesz, na jakiej zasadzie działa złodziej? Zrekrutowałem jednego, wysłałem do Bagdadu i tak siedzi od ponad 10 tur bez żadnego efektu. Swoją drogą, podział agentów na 2 osobne typy, zależne od miejsca wyszkolenia to kapitalny pomysł.

Araven
24-12-2012, 12:27
Złodziej może wykradać obcym imperiom technologie, poczytaj więcej w poradnikach do Bellum.

Dunkel
26-12-2012, 08:51
Mam pytanie co dawało opactwo jako gildia? Ciągle mi wyskakuje w Ołomuńcu do wybudowania, ale tak naprawdę nie ma opisanych przymiotów...

Araven
26-12-2012, 10:19
Sprawdź w export_descr_buildings w katalogu głównym moda, niektóre dają bonus do handlu, lub rolnictwa albo nawrócenia. Szczegóły w pliku.

Dunkel
27-12-2012, 11:11
więc może się to komuś tez przydać:
franciszkanie: +1 do religii oraz do szczęścia
kluniacy: +1 do religii oraz do prawości
karmelici: +2 do religii
cystersi: +3 do rolnictwa, +1 do religii
dominikanie: obniżka ponownego szkolenia i +1 do religii
benedyktyni: +1 do przychodu z handlu, +1 do religii