PDA

Zobacz pełną wersję : Bellum Crucis 6.3 dyskusja ogólna!!!

Strony : 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10

Wonsz
19-03-2013, 19:28
Ale nie mogę budować kaplic mimo że mam chyba z 8 stusunku do papieża(W sensie te krzyżyki) .Co do zmienienia religii-gram na kampanii light bo full zawsze zacina mi się na turze Maurów jak gram polakami i w dodatku nie wiem jak to zrobić.Tak samo jest z bankierem-jak można zaciągnąć pożyczkę?

Araven
19-03-2013, 19:35
Bankier, specjalni agenci i najlepsze patenty są tylko na kampanii Full. Ja mogę budować i na Full i Light.

marko1805
19-03-2013, 21:09
Poprosiłem Mietka77 może wykombinuje jakiś inny money_script albo znajdzie w istniejącym błąd jaki powoduje u niektórych te dziwne pozycje w budżecie w trybutach zwłaszcza. Doraźnie usunięcie money_script albo zastąpienie go alternatywnym jaki dałem kiedyś w submodach załatwia sprawę z budżetem.
Nie wiem jak u innych, ale ja grałem w Bellum kilkanaście kampanii i money_script nigdy mi nie przeszkadzał, Jest to na pewno pewne utrudnienie i na pewno nie bug.
Osobiście jestem przeciwny jego usuwaniu w megasubmodzie. Jeśli ktoś nie potrafi z nim grać niech sobie go porostu usunie.
To że komuś to nie pasuje nie jest powodem do zniechęcania innych graczy do tego świetnego moda.

wino
19-03-2013, 21:15
Money script musi być, wywalanie go to kastracja Bellum. Skrypty są po to, żeby fajnie się grało w tego moda, jak ktoś nie umie zapanować nad ekonomią, to dupa jest nie władca ;)

Araven
19-03-2013, 21:25
Z megasubmoda nie zamierzam go usuwać. Macie rację te trybuty i dziwne wydatki to korupcja i tajne wydatki Korony, trzeba nad tym panować. Nowy megasubmod wkrótce.

19-03-2013, 21:40
Z megasubmoda nie zamierzam go usuwać. Macie rację te trybuty i dziwne wydatki to korupcja i tajne wydatki Korony, trzeba nad tym panować. Nowy megasubmod wkrótce.
Jesteście, jesteś przekonany że to tylko kwestia umiejętności gracza? Z tym bym polemizował i jednak zerknął co jest grane...Ileż już można kombinować z tymi skryptami i znowu coś wycinać?
-
Oczywiście, skoro uważacie że wszystko jest dobrze, to wasze zdanie tylko proszę mi nie pisać, że nie znam tej modyfikacji, grałem w nią od momentu wydania wersji 5.0 kiedy na forum nikt jej znał .
-
Piszę z sympatii dla ogromu pracy jaki włożyliście by modyfikacja ta i tak niezła była jeszcze lepsza, szkoda by coś takiego jak dziwne wydatki miały popsuć ogólny obraz...W sumie jest to jeden z 2 modów gdzie moja ulubiona nacja jest potraktowana bardzo poważnie, łącznie z akceptacją wszystkiego tego [spoiler:32rfdorc]nawet niesprawdzonego historycznie[/spoiler:32rfdorc]co by ją jeszcze bardziej ubogacała...Ach ci Włosi. :D
pozdrawiam

Araven
19-03-2013, 21:51
Nie wiem w czym problem ani na włoskim forum ani na TWC nie znalazłem wzmianki by coś było nie tak z money_scriptem u mnie jest ok zwykle. I kasa się zgadza. Patrząc w skrypt dla mnie jest ok, może Mietek77 coś wyczyta.

Gnejusz
19-03-2013, 22:00
Ech.... "jak ktoś nie umie zapanować nad ekonomią".... Panowie, nie piszcie bzdur, gram już kilka lat w MTW i mody do niego. Jak piszę, żę jest jakiś błąd i tłumaczę kilka razy z cierpliwością i logiką to moglibyście nie robić tego typu wpisów. Grałem podobnie jak Eutyches w Bellum zanim jeszcze większość z Was słyszała o Mediewalu. Dobrze, że choć Eutyches ma głowę na karku i nie macha szabelką na niewidoczne komary. W grze jest błąd i KRADNIE pieniądze. - Nikogo z Was nie zainteresowało KILKAKROTNIE powtarzane zdanie, że trybut 'znika" z wykazu wydatkó po najechaniu na jakąkolwiek budowlę w jakimkolwiek mieście lub zamku? Znika z wykazu finansowego ale potem na koniec tury znikają też pieniądze. Grajcie sobie bez edycji pliku descr_strat i traćcie po kilka tysięcy na turę prowadząc dwie wojny i tłumaczcie to korupcją, bo tak jakoś najbliżej była pod ręką. po dziesiątej turze braknie Wam 30 000 bizantów, już widzę wasz ekonomiczny geniusz który to nadrobi grająć Polską i mając zaledwie 9 prowincji w powijakach rozwoju. Araven chciał znaleźć błąd i prosił o pomoc Mietka ale Wasze mało rozsądne posty prawdopodobnie utrąciły tą inicjatywę. Róbcie tak dalej a będziecie grać po 40 - 50 tur i reinstalować ciągle od nowa grę, choć są na forum ludzie którzy mają wiedzę i ochotę na naprawę błędó w plikach.

Araven
19-03-2013, 22:27
Nic nie utrąciły. Ja uważam, że błędu nie ma. Nikt Cię nie zmusza do grania w ten najlepszy z modów. Podałem Ci rozwiązanie, nie ogarniasz skryptu to go usuń. Jeśli ja mam jakieś problemy z money scriptem to maksymalnie kilka tur. Potem ok jest. Może Mietek rozkmini skąd to się bierze niekiedy.

marko1805
19-03-2013, 22:52
Panowie pax, pax i jeszcze raz pax, bo zaczyna się robić goraco ;). Może faktycznie coś jest na rzeczy, więc za sprawą Aravena Mietek na pewno na to zerknie. Ja już dzisiaj skończyłem z podbojami, ale jutro zerknę jak się sprawy mają z tymi finansami u mnie, choć jak mówię nigdy nie był to dla mnie osobiście problem z tym skryptem.

już widzę wasz ekonomiczny geniusz który to nadrobi grająć Polską i mając zaledwie 9 prowincji w powijakach rozwoju.

Na trudnym poziomie, bez edycji descr_strat jest to grając Polską naprawdę możliwe...

Wonsz
20-03-2013, 00:11
W kampanii full mogę budować kaplice i kościoły...Dziwne :?

Araven
20-03-2013, 09:11
Panie EliminatorT sprawdziłem ponownie, jak najbardziej mogę budować kaplice zamkowe i kościoły w Light, plik od budynków jest identyczny dla wszystkich kampanii, zrób sobie porządek na kompie, link do przydatnych programów: viewtopic.php?f=367&t=11404 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=11404) i usuń ponownie map.rwm także z Light zgodnie z opisem instalacji megasubmoda.

Gnejusz
20-03-2013, 12:56
Marko1805 - ogarnąć można nawet na najtrudniejszym pod warunkiem, że komputer nie kradnie pieniędzy. Jak widzę nie jestem jedynym który trafił na buga w modzie, jedni mają problem z wybudowaniem, inni z rekrutacją, jeszcze inni z czymś kolejnym. Forum jest po to, żeby o tym pisać a nie prężyć się, "że ja daję radę" - dajesz bo nie masz buga i szanuj albo zrozum problemy innych. Ja też jestem przeciwny usuwaniu skryptów odpowiedzialnych za finanse - nie ucina się nogi gdy psuje się paznokieć. Gra jest zabugowana i kto prześledzi cały wątek ze wszystkimi stronami dojdzie sam do takiego wniosku.
Araven... - proszę Cię... naprawdę, proszę - nie łap nerwa i nie bierz do siebie słów prawdy o niedoskonałości Bellum. pisałem już kilkakrotnie, że doceniam pracę ludzi tworzących mody, submody i wszystko co jest związane z przeróbkami. podziwiam takie osoby pod względem umiejętności ale nie bądźmy małostkowi. Piszesz, że to jest najlepszy mod - jak dla kogo. ja mam z nim kłopoty bo trafiam na bugi i jest dla mnie niegrywalny więc na palmę pierwszeństwa nie zasługuje. Można zrobić jak piszesz i nie grać bo nikt nikogo nie zmusza - tak zrobiłem ale dziwię się że to napisałeś publicznie na forum. myślałem, że opisując problemy gry w jakimś stopniu przyczyniamy się do jej poprawy ale widocznie źle myślałem.
Coś w modzie się jednak z czymś gryzie i objawia w róznoraki sposób, jak wyjdzie patch który to poprawi i będzie można grać na zdrowych zasadach - trudnych ale bez bugó to Bellum może rządzić. Dla mnie na obecną chwilę mod nie jest wart zaangażowania, podchodziłem 3 razy i 3 razy miałem tego samego buga.

Edit:
Jeżeli jednak ktoś z wiedzących natrafi na błąd i spróbuje go usunąć to piszcie do mnie na PRIW a ja zainstaluję wszystko ponownie i zobaczymy czy interwencja pomogła. Najlepiej jest krytykować a ja nie mam takiego zamiaru i chętnie przyczynię się do naprawy Bellum.

marko1805
20-03-2013, 13:54
Gnejuszu, możne faktycznie ze swej strony zbyt emocjonalnie podszedłem do Twego problemu i za to przepraszam. Jak pisałem wczoraj przyjrzę się uważniej jak to u mnie przebiega w tym okresie co podałeś, możne na coś wpadnę. Co do problemów innych z tą grą, często jest to spowodowane błędna instalacją , jeśli bowiem jeden ma problem przykładowo z wybudowaniem kaplicy , a u innych ten błąd nie występuje to raczej nie jest wina bugu w grze.
Na razie miałeś z tego co pamiętam problem tylko z money_scriptem( chyba że coś mi umknęło), więc twierdzenie , że mod jest niegrywalny bo zbugowany jest moim zdaniem określeniem nieco na wyrost.

Araven
20-03-2013, 15:15
Przy tej ilości skryptów i masie submodów, bugi są ale twierdzenie, że bugi uniemożliwiają grę to absurd. Kilkaset godzin grałem i może raz miałem ctd uniemożliwiające wczytanie sava. Sporadycznie czasem coś nie pasuje, rachunki nie zgadzają się, ale to chwilowe. Moze trwac kilka tur a potem sie normuje. Mod jest zajebisty. Zjada z butami SS i konkurencję, gdzie bugów masa. Obecnie gram VH Bizancjum i super jest, Testuję nową wersję megasubmoda, gram eksperymentalnie na mocno obniżonej rekrutacji przez Mietka77. W megasubmodzie będzie tak jak do tej pory. Plik z kilka razy wolniejszą rekrutacja będzie dla chętnych. Ja nie kumam czemu czasem money_script głupieje, może Mietek77 to rozkmini, juz sie tym zajął. Nie mogący ścierpieć niwielkich strat finansowych moga po prostu usunąc money_script. Nie ma obowiązku grania w Bellum.

Wonsz
20-03-2013, 15:23
Czy mógłbyś dać do pobrania ten plik?Bo ja jeżeli już to tylko namieszam :)

Moggwai
20-03-2013, 15:24
Jest jakis submod na poprawne relacje historyczne? Dyplomacja mnie strasznie odrzuca od moda, pakuje cala kase w sojusz a tu i tak mnie zaatakuja i zniszcza albo redukuje garnizony > rozbudowuje sie > bronie sie do konca gry bez mozliwosci podboju na zachod, tylko 2-3 prowincje na wschodzie. W takim wypadku gra sie praktycznie kreci tylko w okol obrony ze wszystkich stron i odpierania nieskonczonych hord botow..
Moze to moja ulomnosc, ale nie jestem w stanie doprowadzic stosunkow wyzej niz 6, a i tak zawsze sie konczy niekonczaca wojna i stagnacja (obrona wszystkich granic przez 100 tur mnie nie kreci, a tak mozna opisac kampanie u mnie).
Gram na VH \ VH, wygrywanie bitew to banal (germanicus ai), ale ta ciagla obrona i kompletna nieskutecznosc dyplomacji mnie do czerwonosci doprowadza. Doradzi ktos cos? (w instrukcji nie ma nic)
OCzywiscie Regnum Poloniae.

Araven
20-03-2013, 15:41
Nie graj na VH. Jest w submodach plik od relacji wzrastających z sojusznikami viewtopic.php?f=367&t=10087 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=10087) 4 czy 5 post od góry. Pisałem domyslny poziom to Medium na VH ai zabija wszystko, by grac na VH trzeba mieć spore doświadczenie w Bellum.

Luqass[PL]
20-03-2013, 15:42
Jak dla mnie to powinniście ogarnąć to że boty srają kasą i wystawiają hordy armii... to jest irytujące...

Moggwai
20-03-2013, 15:52
]Jak dla mnie to powinniście ogarnąć to że boty srają kasą i wystawiają hordy armii... to jest irytujące...
Dokladnie zaraz dam fajnego SSa
http://img9.imageshack.us/img9/1060/kingdomsexe201303201454.jpg
Kazda armijka po 600 do 2,5k i na dodatek z ich stolicy ktora jest tuz obok ida kolejne zagony.

Araven
20-03-2013, 15:59
Nie ma takiej opcji, jest temat indywidualne kompilacje skryptowe, poczytajcie i usuwajcie co uwazacie. Gra byłaby śmiesznie łatwa bez pewnego dopakowania ai. W Bellum jest to rozsądnie zrobione, nie to co w SS 6.4.

Moggwai
20-03-2013, 16:01
W SS 6.4 to z kolei sie AI na Vh/ Vh jedzie jak bura suke. W 100 tur mozna pol swiata podbic ^^
No nic zagram wtedy na strategicznej medium i zobaczymy jak to pojdzie, moze rzeczywiscie przegiety jest VH.

Luqass[PL]
20-03-2013, 16:05
Czyli tak jak napisałem ci na pw.... to nie jest historyczna tylko fantasy! czepiasz się o religie Słowian a nie czepiasz się że srają kasą... i to ma być historyczne??

Moggwai
20-03-2013, 17:14
Haha, na tym medium to strasznie latwo sie kase trzepie :) , myslal ktos moze o modzie ktory by wprowadzil kary ekonomiczne z VH na medium :p? (czy te kary sa opisane w campaign script?)

Araven
20-03-2013, 19:56
Luqass(PL) dostajesz słowne ostrzeżenie za wulgaryzmy. Chyba oszalałeś jak myślisz, że w modach ai nie ma bonusów, musi je mieć by być wyzwaniem dla ludzkiego Gracza, nie radzisz sobie graj na easy. Pomysł z religią Słowian jest do niczego jak dla mnie. Usunięcie tych bonusów z gry jest banalnie proste poradniki moderskie poczytaj, to może zrozumiesz. Dla mnie te bonusy są za niskie, nawet na VH.

Moggwai w campaign_script to jest w balance script raczej.

Luqass[PL]
20-03-2013, 20:58
Ciekawe... gdzie ja tu użyłem wulgaryzmu? "srają" to wielkim przekleństwem nie jest... za to twoje "zajebisty" jest już większym...

Araven
20-03-2013, 21:03
Kończ z tym pisaniem nie na temat, postów nie związanych z meritum ok? Za to powinieneś osta dostać, drugi raz cię upominam.

Luqass[PL]
20-03-2013, 21:08
To je usuń? w końcu po coś masz tego moda...

Araven
20-03-2013, 21:34
Nie wiem o co ci chodzi. Nie zamierzam nic usuwać z moda jasne? Masz problem z tym to się naucz i sam sobie campaign_script zmodyfikuj, ja nie zamierzam. Gram na wszystkich skryptach i tak zostanie.

Edit: viewtopic.php?f=367&t=12791 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=12791) Jest nowa wersja megasubmoda z dnia 20.03.2013.

selwek
21-03-2013, 18:02
Czy da się jakoś włączyć auto savy. Bardzo mnie to denerwuje, przedchwilą straciłem kilkadziesiąt tur norwegią...

Araven
21-03-2013, 18:10
W pliku o nazwie BellumCrucis6 plik cfg w katalogu moda zmień z autosave = 0 na autosave = 1 sam jesteś sobie winien. ;)

Gnejusz
21-03-2013, 18:12
Bardzo bolesna sprawa... Nie zapisywałeś stanów gry ręcznie? - To absolutny mus przynajmniej co 2-gą turę. Możesz nadpisywać savy ale co min 4 tury save stały.

selwek
21-03-2013, 18:45
Dzięki wielkie. Tak zapisywałem ręcznie..ale tylko na pierwszych 10 turach. Poza tym jakoś tak z perspektywy czasu nudno się nimi grało ;D

Moggwai
21-03-2013, 20:15
Zagraj Polska, bedziesz mial tyle zabawy ze padniesz :)

Araven
25-03-2013, 08:50
Nowy Instalator dla Megasubmoda od Wino z dnia 24.03.2013, szczegóły tutaj, link: viewtopic.php?f=367&t=12871&p=283883#p283883 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=12871&p=283883#p283883)

Shane
25-03-2013, 11:34
Mnie wywala kiedy pobuje stoczyc bitwe z buntownikami,zrobilem wszystko wedlug opisu krok po kroku,ale to nie jest zaden duzy problem,rozwalam ich a auto.bardziej martwi mnie to ze mam 35 ture i nic kompletnie sie nie dzieje.Gram na medium,powinienem zmienic na hard?

wino
25-03-2013, 11:53
Ale grasz na zwykłym MEGA, na instalce czy na czym?

Araven
25-03-2013, 11:56
Pytanie używałeś Instalki Wino? Miałeś wcześniej ai bitewne Germanicu5 ? Jak tak to wgraj je po zainstalowaniu megasubmoda od Wino z instalkia bitwy powinny działać.

Edit: Ja zainstalowałem Megasubmoda z instalki Wino na czyste Bellum i śmiga jak złoto. Potem wrzuciłem na poprzedniego megasubmoda i było ctd w bitwach, ale to nie pzrez Instalke Wino a ai bitewne Germanicu5 wersja 5.7, jakie miałem. Wrzuciłem plik z manual integration z g5 od Germanicusa do katalogu Bellum i działa. Co do kampanii kim grasz i jakie ai, poczekaj, na oryginale na Medium 35 tur to za mało, wojna sie zacznie lada moment.

janekv3
25-03-2013, 18:08
Witam pobieram wszystko od nowa wcześniej ctd w 35 turze, chyba przez buntownicze miasto Praga szkoda bo grając polakami w końcu miałem spokój a wszyscy inni lali się aż miło było patrzeć. Teraz jak instaluję od nowa chce wszystko dopieścić submodami itd te z forum już pobieram ale może są jeszcze jakieś inne dodatki np kiedyś był jakiś skrypt "Powstanie Bułgarów" im więcej takich bajerów tym lepiej i żeby działały z spolszczeniem 8-)

wino
25-03-2013, 18:19
Nie musisz nic pobierać osobno, po to jest właśnie instalka :) Ona ma w sobie wszystkie submody. Powstania są w submodzie Mietka77, ale jakie to już nie pamiętam. Na pewno w Afryce i litwinów, bułgarzy też chyba, ale doczytaj w wątku o submodzie Mietka77.

EDIT: zazwyczaj jestem bezlitosny dla leniwych buntowników i ścinam głowy jednym pociągnięciem miecza, ale dzisiaj mam łagodne serce i sam znalazłem: "Dodany jest działający bunt Litwinów... powstanie w Afryce przeciw normańskim najeźdźcom..."Bulgar Revolt" - to jest opis z submoda Mietka.

selwek
25-03-2013, 19:47
O co chodzi z tymi technologiami. Mój uczony i szpieg siedzą w Krakowie i nic się nie dzieje ;/

janekv3
25-03-2013, 20:37
Nic się nie dzieje jak coś wykradniesz zanosisz to do stolicy i w następnej turze pojawi się komunikat że pozyskałeś coś nowego. Daje to jakieś korzyści jak wykradnę np produkcje monet jakiś dochód do skarbca bo ja nic nie zauważyłem. Powie ktoś jak wygląda bunt Litwinów z megasubmoda powstaje państwo ? i w którym roku się tego spodziewać.

Araven
25-03-2013, 20:46
Bunt Litwinów jest około 1217 roku plus minus kilka lat. Litwini oblegają Wilno i bodajże jedno inne miasto. Nie powstaje ich państwo, po zdobyciu obleganych prowincji sa one buntownicze, to symulacja rodzącej się litewskiej tożsamości. Podobnie powstanie Bułgaró ono jest około 1197 roku, o ile te ziemie ma Bizancjum, znaczy Bułgarię. Technologie jak wykradamy to możemy pewne budynki budowac szybciej niż inni, te związane z technologiami.

tusek21
25-03-2013, 22:11
Mam pytanie czy jak wszystkim jednostkom w pliku units zwieksze rozmiar razy 2(np z 45 na 90 itd.) to czy balans bedzie taki sam jak na nie edytowanym pliku units?

Araven
25-03-2013, 22:32
Powinien być taki sam.

Jakub123
26-03-2013, 20:32
Hej, ma ktoś może zangielszczenie na jakimś innym serwerze?(innym niż ten na twc) z spolszczeniem mam jakieś problemy, a jako ze angielski język bardziej przystępny niż włoski...

wino
26-03-2013, 20:45
Właśnie znalazłem godzinę temu, bo też szukałem :)

http://www.sendspace.pl/file/712199c0f69f01bfbf7df0f/bellum-crucis-6-3-english-files-final do tego dorzuć tą poprawkę: http://www.twcenter.net/forums/attachment.php?attachmentid=207961&d=1330712494 i gitara gra.

janekv3
27-03-2013, 08:13
Zainstalowałem wszystko megasubmoda też odpaliłem działa wrzuciłem plik na ograniczoną rekrutację w opisie instalacji jest usuń plik map.rwm ale u mnie go nie ma ? co jest grane

Araven
27-03-2013, 08:33
Jak ograniczoną rekrutację wgrałeś zaraz po Instalacji megasubmoda z Instalki Wino to map.rwm nie ma bo usunęła je instalka. A jak po Instalce Megasubmoda grałeś kilka tur to map.rwm musi być.

janekv3
27-03-2013, 08:38
Zagrałem angolami 1 ture. Mam takie 2 pliki 1 w imperial campaning i jeden w norman_proluge usuwać? Jeden waży 7,83MB drugi 4.45MB.

27-03-2013, 09:00
A możesz sobie usunąć, niech ci będzie ;)

janekv3
27-03-2013, 09:09
Tak z ciekawości co to za plik dlaczego po każdej zmianie trzeba go usuwać za co on odpowiada?

27-03-2013, 09:21
Zawiera informacje już przetworzone związane z plikami tekstowymi i graficznymi przykładowo map_heights.hgt, a które odpowiadają za kształt i informacje zawarte na mapie kampanii, stąd sugestia by kasować po zmianach w tychże plikach...

Jakub123
27-03-2013, 12:59
Dzięki, lecz mam jeszcze jedno pytanie, na stronie moda na twc jakiś tam jegomość napisał ażeby cytuje " delete the .bin corresponding text files", cóż to mam znaczyć mam wszystkie tego rodzaju plik usunąć cz tylko jakieś wyszczególnione? Przepraszam za mało inteligentne pytanie, lecz jeszcze nie miałem okazji spotkać się z czymś takim, a jak widać moja wiedza na temat informatyki jest dosyć skromna. Z góry dziękuje za pomoc po raz kolejny ;)

wino
27-03-2013, 13:11
W katalogu text są pliki .txt i .bin (o tej samej nazwie co te txt). W plikach txt masz po prostu teksty, które występują w grze i tu właśnie te włoskie teksty są zamieniane na polskie. Natomiast gra korzysta z plików .bin, które sobie tworzy na podstawie plików txt. Więc jeśli naniesiesz jakiekolwiek zmiany w plikach txt to musisz usunąć "korespondujące" (czyli o tej samej nazwie) pliki .bin, aby gra je sobie odtworzyła, z tym że już nowe, ze zmianami.

Araven
29-03-2013, 11:39
Testujcie nowe ai strategiczne Pitera wersja 3.4 z 28.03.2013 nowsze niż w megasubmodzie link: viewtopic.php?f=367&t=9822 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=9822)

tusek21
29-03-2013, 19:53
Wie ktos jak zrobic zeby nad jednostkami nie bylo tych duzych flag.

Araven
29-03-2013, 20:28
Otwórz plik cfg i zmień show_banners z 1 na 0.
[video]
show_banners = 1

ziolo9712
31-03-2013, 10:57
Który skrypt odpowiada za tytuły władców (król Włoch, Iberii, Irlandii itp.?) I jak zmienić dostępność tych tytułów na coś takiego:

Earl of Sicily (Earl Sycylii)
Dostępny dla: wszystkich
Prowincje jakie należy posiadać: Palermo, Syracuse.
Prowincja w jakiej musimy pozostawić dowolnego generała (bez innego tytułu) na minimum jedną turę: Palermo.

Lord of the Desert (Władca Pustyni Sahary)
Prowincje jakie należy posiadać: Marrakesh, Sigilmassa.
Prowincja w jakiej musimy pozostawić dowolnego generała (bez innego tytułu) na minimum jedną turę: Sigilmassa

King of Serbia (Król Serbii)
Prowincje jakie należy posiadać: Soli, Ras.
Prowincja w jakiej musimy pozostawić dowolnego generała (bez innego tytułu) na minimum jedną turę: Ras.

King of Boemia (Król Czech)
Prowincje jakie należy posiadać: Praga, Ołomuniec.
Prowincja w jakiej musimy pozostawić dowolnego generała (bez innego tytułu) na minimum jedną turę: Prague.

Supreme King of Ireland (Najwyższy Król Irlandii)
Prowincje jakie należy posiadać: Dublin, Cork.
Prowincja w jakiej musimy pozostawić dowolnego generała (bez innego tytułu) na minimum jedną turę: Dublin.

Prince of Wales (Książe Walii)
Dostępny dla:wszystkich
Prowincje jakie należy posiadać: Bangor.
Prowincja w jakiej musimy pozostawić dowolnego generała (bez innego tytułu) na minimum jedną turę: Bangor.

King of Burgundy (Król Burgundii)
Prowincje jakie należy posiadać: Lyon, Aix, Dijon.
Prowincja w jakiej musimy pozostawić dowolnego generała (bez innego tytułu) na minimum jedną turę: Lyon

Grand Duke of Lithuania (Wielki Książe Litwy)
Prowincje jakie należy posiadać: Ryga, Lyndanisse, Wilno.
Prowincja w jakiej musimy pozostawić dowolnego generała (bez innego tytułu) na minimum jedną turę: Wilno.

Marquis of Tuscany (Markiz Toskanii)
Prowincje jakie należy posiadać: Florence, Pisa.
Prowincja w jakiej musimy pozostawić dowolnego generała (bez innego tytułu) na minimum jedną turę: Florence.

TYTUŁY IMPERIALNE - TYLKO dla LIDERA FRAKCJI:

Holy Roman Emperor Święty Cesarz Imperium Rzymskiego
Dostępny dla: Frakcji katolickich.
Frakcja jaką należy zniszczyć: Holy Roman Empire.
Tytuł jaki należy posiadać: King of Germany (Król Niemiec).
Region jaki nasz lider Frakcji musi odwiedzić na minimum 1 turę: Districtum Urbis (Rzym).

Imperator Omnium Romanorum
Dostępny dla: krajów chrześcijańskich
Zdobyte lub posiadane prowincje: Rome, Constantinople, Athens, Smyrna, Palermo, Cagliari, Bari, Naples, Milan, Venice, Durres, Zara, Paris, Bordeaux, Marseilles, Lyon, Rennes, Iruna, Barcelona, Granada, Seville, Toledo, Lisbon, Santiago, Valencia, Tunis, Mahdia, Barqa, Caesarea, Konya, Ancyra, Aleppo, Jerusalem, Antioch, Damascus, Alexandria, Cairo.
Miasto w jakim musi być nasz Lider Frakcji przez minimum 1 turę: Rome.

Eastern Latin Emperor Łaciński Cesarz Konstantynopola
Dostępny dla: Frakcji katolickich.
Frakcja jaką należy zniszczyć: Byzantine Empire.
Miasto w jakim musi być nasz Lider Frakcji przez minimum 1 turę: Constantinople.

Grand Prince of Russia (Władca całej Rusi)
Zdobyte lub posiadane prowincje: Kiev, Novgorod, Smolensk, Ladoga, Chernigov, Turov, Perejaslav, Moscow, Rostov, Ryazan, Polotsk, Torzov, Vladimir.
Miasto w jakim musi być nasz Lider Frakcji przez minimum 1 turę: Moscow.

Caliph of Islam Kalif Islamu
Dostępny dla: Frakcji islamskich.
Zdobyte I posiadane prowincje: Baghdad, Medina, Cairo.
Miasto w jakim musi być nasz Lider Frakcji przez minimum 1 turę: Baghdad.

Qaysar î Rum
Dostępny dla: Frakcji islamskich.
Zdobyte I posiadane prowincje: Constantinople, Adrianopolis, Thessalonica, Athens, Monemvasia.
Miasto w jakim musi być nasz Lider Frakcji przez minimum 1 turę: Constantinople

King of Italy Król Włoch
Zdobyte lub posiadane prowincje: Milan, Asti, Genoa, Florence, Pisa, Bologna, Verona.
Miasto w jakim musi być nasz Lider Frakcji przez minimum 1 turę: Milan.

Rex totius Angliae et Dennemarchiae et Norregiae et partis Suovorum (Władca całej Anglii, Danii, Norwegii i części Szwecji)
Zdobyte lub posiadane prowincje: Arhus, Lund, Roskilde, Bergen, Tønsberg, London, Winchester, Nottingham, Exeter, York, Uppsala
Miasto w jakim musi być nasz Lider Frakcji przez minimum 1 turę: Roskilde

King of Spain (Król Półwyspu Iberyjskiego)
Dostępny dla:wszystkich
Zdobyte lub posiadane prowincje: Toledo, Cordoba, Granada, Zaragoza, Leon, Burgos, Seville, Santiago, Barcelona, Valencia, Iruna, Salamanca, Majorca, Badajoz, Tortosa.
Miasto w jakim musi być nasz Lider Frakcji przez minimum 1 turę: Toledo.

Lord of ¼ and half of the Eastern Roman Empire (Władca 1/4 Cesarstwa wschodniorzymskiego)
Dostępny dla: wszystkich oprócz biancjum.
Zdobyte lub posiadane prowincje: Venice, Crete, Adrianopolis, Naupactus, Monemvasia.
Miasto w jakim musi być nasz Lider Frakcji przez minimum 1 turę: Venice.

BoskiKazu
31-03-2013, 15:50
Witam!
Po przerwie chciałbym wrócić do grania w BC 6.3, ale pamiętam, że maksymalnie denerwował mnie moment, w którym możnowładcy domagają się budowy Trybunału i od tej pory komp nie proponuje mi już małżeństw dla generałów. NIE CHCĘ "produkować" tych księżniczek, który skrypt muszę usunąć, żeby pozbyć się tych najtańszych z tanich prostytutek???
Z góry dziękuję za pomoc!

Ps.: Dodam, że czytałem post Arthas990 ze strony 5 tego tematu, gdzie są wyjaśnione funkcje wielu skryptów, ale tego nie znalazłem...

Araven
01-04-2013, 11:28
Ziolo11912 to ne skrypt za to odpowiada a raczej plik export_descr_characer_traits wg mnie jest w data moda. Zwróc się do Mieka 77 na PW, to może Ci wyjaśni jak to pozmieniać.

BoskiKazu, księżniczki nie są w skrypcie a ich rekrutacja jest dowolna. Plik export_descr_buildings wytnij to co kursywa ich nie będzie. Dla mnie rekrutacja księżniczek to super sprawa, dzięki niej mogę utrzymywać linie dynastyczne np. Piastów w Polsce i nie liczyć, na fart, że komp mi sam kogoś ochajta. szkole księżniczkę i chajtam ją sam. A możnym nie chodzi o trybunał do rekrutacji księżniczek a Parlament. To się niekiedy dzieje, jak prestiż króla spada i lud się domaga reform. Są trzy eventy, że lud żąda większych praw na końcu budowy parlamentu. Nie musisz usuwać tych wpisów, po prostu nie rekrutuj księżniczek jak nie chcesz.

building corte
{
levels corte corte2
{
corte requires factions { northern_european, mesoamerican, southern_european, eastern_european, greek, middle_eastern, nativeindian, } and hidden_resource commercio
{
capability
{
happiness_bonus bonus 1
recruit_pool "Princess" 0 0.10 1 0 requires factions { england, } and hidden_resource commercio and hidden_resource inghilterra and event_counter full_campaign 1 and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Princess" 0 0.10 1 0 requires factions { france, } and hidden_resource commercio and hidden_resource francia and event_counter full_campaign 1 and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Princess" 0 0.10 1 0 requires factions { hre, } and hidden_resource commercio and hidden_resource germania and event_counter full_campaign 1 and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Princess" 0 0.10 1 0 requires factions { spain, } and hidden_resource commercio and hidden_resource nordspagna and not hidden_resource AORmontesa and event_counter full_campaign 1 and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Princess" 0 0.10 1 0 requires factions { venice, } and hidden_resource commercio and hidden_resource norditalia and hidden_resource AORgiovanni and event_counter full_campaign 1 and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Princess" 0 0.10 1 0 requires factions { sicily, } and hidden_resource commercio and hidden_resource suditalia and event_counter full_campaign 1 and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Princess" 0 0.10 1 0 requires factions { milan, } and hidden_resource commercio and hidden_resource norditalia and hidden_resource AORtemplari and event_counter full_campaign 1 and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Princess" 0 0.10 1 0 requires factions { pisa, } and hidden_resource commercio and hidden_resource norditalia and hidden_resource tau and event_counter full_campaign 1 and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Princess" 0 0.10 1 0 requires factions { scotland, } and hidden_resource commercio and hidden_resource scozia and event_counter full_campaign 1 and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Princess" 0 0.10 1 0 requires factions { denmark, } and hidden_resource commercio and hidden_resource scandinavia and hidden_resource segale and event_counter full_campaign 1 and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Princess" 0 0.10 1 0 requires factions { saxons, } and hidden_resource commercio and hidden_resource scandinavia and hidden_resource canapa and event_counter full_campaign 1 and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Princess" 0 0.10 1 0 requires factions { poland, } and hidden_resource commercio and hidden_resource polonia and event_counter full_campaign 1 and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Princess" 0 0.10 1 0 requires factions { hungary, } and hidden_resource commercio and hidden_resource ungheria and event_counter full_campaign 1 and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Princess" 0 0.10 1 0 requires factions { portugal, } and hidden_resource commercio and hidden_resource sudspagna and event_counter full_campaign 1 and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Princess" 0 0.10 1 0 requires factions { aragon, } and hidden_resource commercio and hidden_resource nordspagna and hidden_resource AORmontesa and event_counter full_campaign 1 and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Princess" 0 0.10 1 0 requires factions { papal_states, } and hidden_resource commercio and hidden_resource crusade and not hidden_resource jihad and event_counter full_campaign 1 and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Princess" 0 0.10 1 0 requires factions { byzantium, } and hidden_resource commercio and hidden_resource bizantinia and event_counter full_campaign 1 and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Princess" 0 0.10 1 0 requires factions { aztecs, } and hidden_resource commercio and hidden_resource georgia and event_counter full_campaign 1 and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Princess" 0 0.10 1 0 requires factions { normans, } and hidden_resource commercio and hidden_resource terrasanta and event_counter full_campaign 1 and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Princess" 0 0.10 1 0 requires factions { cumans, } and hidden_resource commercio and hidden_resource alania and event_counter full_campaign 1 and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Princess" 0 0.10 1 0 requires factions { russia, } and hidden_resource commercio and hidden_resource bulgaria and event_counter full_campaign 1 and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Princess" 0 0.10 1 0 requires factions { novgorod, } and hidden_resource commercio and hidden_resource russianord and event_counter full_campaign 1 and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Princess" 0 0.10 1 0 requires factions { moors, } and hidden_resource commercio and hidden_resource africaovest and event_counter full_campaign 1 and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Princess" 0 0.10 1 0 requires factions { zenghids, } and hidden_resource commercio and hidden_resource terrasanta and not hidden_resource jihad and event_counter full_campaign 1 and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Princess" 0 0.10 1 0 requires factions { timurids, } and hidden_resource commercio and hidden_resource est and hidden_resource jihad and event_counter full_campaign 1 and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Princess" 0 0.10 1 0 requires factions { turks, } and hidden_resource commercio and hidden_resource turchia and event_counter full_campaign 1 and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Princess" 0 0.10 1 0 requires factions { egypt, } and hidden_resource africaest and hidden_resource commercio and event_counter full_campaign 1 and not event_counter ai_player 1

alex026
02-04-2013, 07:55
ja juz zainstalowalem i gram...poprostu mega!!!!spolszczenie tez juz gra gitarra....dzieki wielkie...

BoskiKazu
02-04-2013, 09:29
rekrutacja księżniczek to super sprawa, dzięki niej mogę utrzymywać linie dynastyczne np. Piastów w Polsce i nie liczyć, na fart, że komp mi sam kogoś ochajta. szkole księżniczkę i chajtam ją sam
Taaa, super sprawa, kiedy mam np. 6 albo 7 gienków około trzydziestki, siedzących gdzieś pod Moskwą i Sarkelem, a mogę rekrutować 1 księżniczkę co 5 tur i jeszcze muszę zapier*** nią tak daleko... Efekt jest taki, że dowódcy się starzeją jako bezdzietni kawalerowie i mam gó*** a nie przedłużenie linii najważniejszych rodów. Nie pomaga też wracanie nimi pod Kraków, albo przenoszenie stolicy na wschód (w podawanym przykładzie), bo chyba i tak nie o to chodzi żeby grać pod rekrutację księżniczek.

Kiedy grałem w podstawę, albo inne mody komp co kolejkę proponował mi jakieś małżeństwo i to bez konieczności biegania postaciami po całej mapie -to miało sens i było grywalne.

Dan Drever
02-04-2013, 09:44
Wybudowałem kapitularz templariuszy i zrekrutowałem włóczników templariuszy. Za jakiś czas chce znowu ich zrekrutować, a tu patrze nie ma ich w panelu rekrutacji. To jest bug czy trzeba spełnić odpowiednie wymagania, aby rekrutować jednostki templariuszy?

marko1805
02-04-2013, 09:49
Templariuszy, Krzyżaków i Joanitów mażesz rekrutować tylko podczas trwania krucjaty

Taaa, super sprawa, kiedy mam np. 6 albo 7 gienków około trzydziestki, siedzących gdzieś pod Moskwą i Sarkelem, a mogę rekrutować 1 księżniczkę co 5 tur i jeszcze muszę zapier*** nią tak daleko... Efekt jest taki, że dowódcy się starzeją jako bezdzietni kawalerowie i mam gó*** a nie przedłużenie linii najważniejszych rodów. Nie pomaga też wracanie nimi pod Kraków, albo przenoszenie stolicy na wschód (w podawanym przykładzie), bo chyba i tak nie o to chodzi żeby grać pod rekrutację księżniczek.

Zawsze można zwiększyć punkty ruchu księżniczkom ;)

BoskiKazu
02-04-2013, 09:57
Zawsze można zwiększyć punkty ruchu księżniczkom ;)
Niegłupie, ale najpierw poświęcę się i przetestuję usunięcie ich. Mam nadzieję, że komp zacznie zachowywać się jak w Kingdoms.

Marko1805 czy w ramach kącika młodego modera mógłbyś mi od razu pojaśnić gdzie co edytować aby zwiększyć księżniczkom zasięg???

marko1805
02-04-2013, 10:24
Poniżej mini poradnik ze stony TWC na zmianę punktów ruchu:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?272509-Increased-Movement-Points(Cavalry-Infantry-and-or-Siege)

Araven
02-04-2013, 11:45
BoskiKazu widzę, że wracasz do swoich nawyków, czyli ciągłego narzekania. Ja i dalej je wysyłam jak trzeba (znaczy księżniczki), dochodzą jeszcze naturalnie urodzone księżniczki i daję radę trzymać linie dynastyczne. Nie szkolę nowych generałów staram się trzymać tylko dynastie historyczne. Mam też dużo ofert małżeństwa od kompa, mimo szkolenia księżniczek.

Dan Drever Jednostki templariuszy i innych zakonów poza Ziemią Świętą i Hiszpania można rekrutować tylko jak trwa krucjata, jak Marko1805 wyżej napisał.

BoskiKazu
02-04-2013, 14:53
BoskiKazu widzę, że wracasz do swoich nawyków, czyli ciągłego narzekania.
:D cudowne! Jakieś 5 min temu myślałem sobie o tym, że ciężko dyskutować z Tobą Aravenie, bo Bellum to Twój ulubiony mod i praktycznie nie widzisz w nim żadnych wad -kurde telepatia :D

Marko1805 dzięki za link!

Gnejusz
02-04-2013, 15:06
Próbowałeś wyburzyć budynek trybunału? - To najłatwiejsze rozwiązanie a już po kilku turach przekonasz się czy sytuacje wróciłą do akceptowalnej dla Ciebie formy.
Ja mam pytanie o klasztory - nie można wejść z nimi w żadną interreakcję, podchodzę postaciami blisko a w zasadzie to niemal na nie włażę i nic. Czy poprawa zdrowia lub inne bonusy następuje po wejśćiu postacią do miasta w prowincji w której znajduje się klasztor, czy jest jeszcze coś innego na rzeczy?

Araven
02-04-2013, 15:06
BoskiKazu. Wady widzę, ale nadal uważam ten mod za najlepszy w kategorii modów średniowiecznych.

Gnejusz. Co do klasztorów ja stawiam generała na klasztorze i minimum 3 tury, zwykle więcej musi tak stać by stan zdrowia mu się poprawił do Bardzo Energiczny. Najlepiej stawiać tam generała jaki zakończył edukację ma 18 lat i jest absolwentem.

Gnejusz
02-04-2013, 15:14
Czyli jednak trzeba wejść na budynek konkretną postacią - ok - dzięki Aravenie, dużo lepiej wygląda gra a w zasadzie rekrutacja po oststnim submodzie dla grających Polską. Nie wiem jednak czy zauważyliście ale współczesny orzełek nadal jest na zamkach lub miastach jeżeli zostaną opuszczone całkowicie przez załogę. Sprawa jest jednak nie istotna dla wrażeń z rozgrywki. Napiszę jak dojdę do 40-tej tury czy nadal mam buga z komputerowymi kradzieżami. Mam świeżego Mediewala 2 i kingdoms więć może bug wynikał z tych samych problemów dla których nie chciał mi się instalować kompletny MOS. - pogram to napiszę.

BoskiKazu
02-04-2013, 15:16
Próbowałeś wyburzyć budynek trybunału? - To najłatwiejsze rozwiązanie a już po kilku turach przekonasz się czy sytuacje wróciłą do akceptowalnej dla Ciebie formy.
Nie próbowałem, bo Trybunał zwiększa w mieście zadowolenie i zwykle w czasie rozgrywki mi to pomagało, ale pomysł jest prosty i użyteczny jak taśma izolatka, więc pewnie go wypróbuję :)

Wady widzę, ale nadal uważam ten mod za najlepszy w kategorii modów średniowiecznych.
Ok, close enough :lol:

ziolo9712
04-04-2013, 08:31
W plikach gry Połowcy są oznaczeni jako cumans?
Gruzja jako georgia czy aztecs?
Abbasydzi jako timurids?
A jakie tagi mają oba państwa ruskie?

marko1805
04-04-2013, 08:58
Wiek ktoś może, który plik jest odpowiedzialny za zmianę sztandarów,które trzymają chorążowie jednostek .
Będę wdzięczny za informacje.

BoskiKazu
04-04-2013, 09:11
Abbasydzi jako timurids?

Połowcy (Kipczacy) to Khanate Cumano / Desht-i Qipciaq
Gruzini to Kingdom of Georgia / Sakartvelos Samepho
Abbasydzi to Abbasid Caliphate / Khilafah al-al-Abbasiyun
Nowogród Wielki to Principality of Novgorod / Veliki Novgorod
Księstwo kijowskie to Principality of Vladimir-Suzdal / Vladimirsko Suzdalskaya Rus-

killerk
04-04-2013, 09:32
Wiek ktoś może, który plik jest odpowiedzialny za zmianę sztandarów,które trzymają chorążowie jednostek .

Chodzi Ci o to by się ich pozbyć? W pliku cfg w katalogu moda zmień show_banners z 1 na 0.

misiek1205
04-04-2013, 09:49

Chodzi Ci o to by się ich pozbyć? W pliku cfg w katalogu moda zmień show_banners z 1 na 0.
Show banners odpowiada za likwidacje tych duzych flag, jemu chodzi o flagi ktore trzymaja chorazowie, czytaj uwazniej.

marko1805
04-04-2013, 10:04
Tak jak napisał powyżej misiek1205 ,chodzi mi o te chorągwie, które trzymają chorążowie. W tej chwili dla większości oddziałów jest taka sama chorągiew , a ja chce to zmienić i dodać piechocie inne, kawalerii inne i nie mogę znaleźć gdzie to zmienić w plikach.

Araven
04-04-2013, 10:07
Marko1805 zrobił świetne historyczne herby dla Polski, dla polskich pocztowych. Super robota i w megasubmodzie i czystym Bellum działają. Moarko jak możesz daj tu te screeny co mi wysłąłeś winrarem ok?

Edit: Gruzja to aztecs, Abbasydzi Timurids,

ziolo9712
04-04-2013, 10:25
Abbasydzi jako timurids?

Połowcy (Kipczacy) to Khanate Cumano / Desht-i Qipciaq
Gruzini to Kingdom of Georgia / Sakartvelos Samepho
Abbasydzi to Abbasid Caliphate / Khilafah al-al-Abbasiyun
Nowogród Wielki to Principality of Novgorod / Veliki Novgorod
Księstwo kijowskie to Principality of Vladimir-Suzdal / Vladimirsko Suzdalskaya Rus-

Tutaj chodziło mi o plik export_descr_ancillaries, w fragmencie z tytułami wygląda to w ten sposób[spoiler:1xqmf72t]and EndedInSettlement
and SettlementName Rome
and not FactionwideAncillaryExists rawghi_a_imperator_omnium_romanorum
and I_SettlementOwner Rome = hre
and I_SettlementOwner Costantinopoli = hre
and I_SettlementOwner Atene = hre
and I_SettlementOwner Smirne = hre
and I_SettlementOwner Palermo = hre
and I_SettlementOwner Cagliari = hre
and I_SettlementOwner Bari = hre
and I_SettlementOwner Napoli = hre
and I_SettlementOwner Milano = hre
and I_SettlementOwner Venezia = hre
and I_SettlementOwner Durazzo = hre
and I_SettlementOwner Zara = hre
and I_SettlementOwner Parigi = hre
and I_SettlementOwner Bordeaux = hre
and I_SettlementOwner Marsiglia = hre
and I_SettlementOwner Lione = hre
and I_SettlementOwner Brest = hre
and I_SettlementOwner Pamplona = hre
and I_SettlementOwner Barcellona = hre
and I_SettlementOwner Granada = hre
and I_SettlementOwner Siviglia = hre
and I_SettlementOwner Toledo = hre
and I_SettlementOwner Lisbona = hre
and I_SettlementOwner Santiago = hre
and I_SettlementOwner Valencia = hre
and I_SettlementOwner Tunisi = hre
and I_SettlementOwner Mahdia = hre
and I_SettlementOwner Barka = hre
and I_SettlementOwner Cesarea = hre
and I_SettlementOwner Iconio = hre
and I_SettlementOwner Ancira = hre
and I_SettlementOwner Aleppo = hre
and I_SettlementOwner Gerusalemme = hre
and I_SettlementOwner Antiochia = hre
and I_SettlementOwner Damasco = hre
and I_SettlementOwner Alessandria = hre
and I_SettlementOwner Cairo = hre

AcquireAncillary rawghi_a_imperator_omnium_romanorum chance 100[/spoiler:1xqmf72t], rzecz w tym, co zamiast hre wstawić, aby ten tytuł był przykładowo dostępny dla Nowogrodu, rusi suzdalsko-włodzimierskiej, Kipczaków i Abbasydów, bo wpisywanie nazw, jakie są bezpośrednio w grze chyba nie zadziała, aby ten tytuł był dostępny dla Francji wpisuje się france, a nie royaume de France
Edit: Araven, dzięki za potwierdzenie moim myśli, ale brakuje mi jeszcze Nowogrodu, Rusi, Jerozolimy oraz Kipczaków
W własnej bitwie widzę, że wszystkie kraje mają jako najemników słonie, jakie warunki trzeba spełnić aby móc je werbować?

marko1805
04-04-2013, 10:28
[quote="Araven"]Marko1805 zrobił świetne historyczne herby dla Polski, dla polskich pocztowych. Super robota i w megasubmodzie i czystym Bellum działają. Moarko jak możesz daj tu te screeny co mi wysłąłeś winrarem ok?

Postaram się wrzucić je wieczorem.

Araven
04-04-2013, 10:38
Ziolo9712, wg mnie nie można tam wpisać kilku nacji dla każdej raczej trzeba osobny wpis na każdy nowy tytuł jaki chcesz dać, jak to jest przy podanym przykładzie ten tytuł Imperatora Rzymu, jako nawiązanie do starożytności może zdobyć albo Bizancjum albo Cesarstwo Rzymskie Narodu Niemieckiego (HRE). Daj znać czy to zadziała w grze dla innych nacji. Usuń map.rwm z kampanii poszczególnych po zmianach, rób kopie oryginalnych plików zawsze. Wtedy Polsce można by dać mozliwość zdobycia tytułu cara Rusi, teraz mogą go zdobyć obie nacje ruskie i Połowcy. Opcji jest dużo, proponuję przetestuj to na jakimś łatwym do zdobycia tytule i wtedy rozszerzaj.

normans Krzyżowcy
zenghids Syria
cumans Połowcy
russia Ruś Suzdalsko Włodzimierska (Kijów)
poland
novgorod Nowogród Wielki
aztecs Gruzja
saxons Norwegia
timurids Abbasydzi

ziolo9712
04-04-2013, 11:33
Dzięki, o to mi chodziło, że trzeba zrobić osobny wpis zawsze, później spróbuję z jakimś łatwiejszym tytułem i dam znać czy to działa

Edit: Spróbowałem na razie testowo dodać tytuł króla Czech Anglii i udało się, Po zdobyciu Anglikami Pragi i Ołomuńca generał w Pradze dostał tytuł króla Czech.

Araven
04-04-2013, 15:12
Super znaczy to działa, świetnie. Takiego Imperatora Omnium Romanorum to ciężko zdobyć, ale kilka innych można rozszerzyć. Dobra robota. Pracuj nad tym rozszerzaniem tytułów dla innych nacji, potem to damy opcjonalnie do megasubmoda. Ale staraj sie zachować zdrowy rozsądek, Władca Pustyni np. dla Norwegii jest niezbyt wskazany. :mrgreen:

marko1805
04-04-2013, 15:45
Poniżej zdjęcia z wykonanymi przeze mnie nowymi tarczami dla polskiego rycerstwa pod Bellum:
https://lh3.googleusercontent.com/-4a7YyTF5N-I/UV2PIStkuWI/AAAAAAAABj8/TGnwoYGLiqg/s800/m1.jpg
https://lh5.googleusercontent.com/-RPOukkzGA_w/UV2PJtWJicI/AAAAAAAABkE/6rbaIqsCPPc/s800/m20.jpg
https://lh3.googleusercontent.com/-C0RiR3F8szk/UV2PNAVR1YI/AAAAAAAABkM/-GOvFlkbVnY/s800/m16.jpg
https://lh3.googleusercontent.com/-C0RiR3F8szk/UV2PNAVR1YI/AAAAAAAABkM/-GOvFlkbVnY/s800/m16.jpg

maxcezar5
04-04-2013, 17:19
Jaki jest powód iż przy wyborze kampanii light wyrzuca mnie do pulpitu?

wino
04-04-2013, 17:37
@marko1805: super, a skąd to można pobrać?

@maxcezar5: prawdopodobnie źle coś zainstalowałeś.

maxcezar5
04-04-2013, 18:01
zgadza się już wszystko działa!

Interesuje mnie jedno, kiedy pojawią się w grzy np. cesarstwem lub Francją odziały typowo zaciężne np. szwajcarscy pikinierzy lub gotyccy rycerze)?

Araven
04-04-2013, 18:15
Maxcezar5 zajrzyj do export_descr_buildings tam wyczytasz wszelkie daty pojawiania się jednostek.
Marko1805 herby pierwsza klasa.

Gnejusz
04-04-2013, 19:17
Tarcze - prześliczne, mistrzostwo świata.

marko1805
04-04-2013, 19:48
wino jak przerobię tarcze dla polskich rycerzy i obstawy dowódców to dam linka na forum.

Araven
07-04-2013, 09:30
viewtopic.php?f=367&t=12871 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=12871) pod tym linkiem w poście nr 2 są Spieszeni Bracia Dobrzyńscy od Aramegila, plus najnowsza wersja ograniczonej rekrutacji do Megasubmoda jak zawiera Spieszonych Braci Dobrzyńskich i niedawne poprawki Mietka77 do ograniczonej rekrutacji.

Edit: Dziękuję Aramegilowi za tekstury i Wino za głosy dla spieszonych Braci.

marko1805
07-04-2013, 15:58
Dla zainteresowanych pod tym linkiem można pobrać tarcze z herbami dla naszego rycerstwa: http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=12995

wino
07-04-2013, 16:04
Marko, a zamierzasz jeszcze bawić się z teksturami? Dałbyś radę popoprawiać resztę niedoróbek?

Araven
07-04-2013, 16:12
Tarcze są piękne, a herby teraz historyczne, pobierajcie. Super robota Marko1805.

marko1805
07-04-2013, 16:33
Marko, a zamierzasz jeszcze bawić się z teksturami? Dałbyś radę popoprawiać resztę niedoróbek?

Jak tylko czas pozwoli :), teraz w planach zmiana czarnej chorągwi, oraz chorągwi dla litewskiej jazdy.
@wino jakieś sugestie ? :)

wino
07-04-2013, 17:53
No wszystko to co sam zauważyłeś w brakach, których Aramegil nie poprawił.

1. http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=12610#p275123
2. http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=12791&start=20#p280441
3. Chorągiew oraz wygląd dowódców machin oblężniczych jest trochę dziwny

no chyba że już to wszystko jest poprawione, a przez tempo prac nie zauważyłem :)

marko1805
07-04-2013, 20:46
Jest jeszcze troszkę do poprawy :) , jak tylko czas pozwoli skoryguję to i owo.

Mietek77
09-04-2013, 13:18
Poprosiłem Mietka77 może wykombinuje jakiś inny money_script albo znajdzie w istniejącym błąd jaki powoduje u niektórych te dziwne pozycje w budżecie w trybutach zwłaszcza. Doraźnie usunięcie money_script albo zastąpienie go alternatywnym jaki dałem kiedyś w submodach załatwia sprawę z budżetem.
Nie wiem jak u innych, ale ja grałem w Bellum kilkanaście kampanii i money_script nigdy mi nie przeszkadzał, Jest to na pewno pewne utrudnienie i na pewno nie bug.
Osobiście jestem przeciwny jego usuwaniu w megasubmodzie. Jeśli ktoś nie potrafi z nim grać niech sobie go porostu usunie.
To że komuś to nie pasuje nie jest powodem do zniechęcania innych graczy do tego świetnego moda.

Znalazłem money script który ponoć ma być w B.C 7.0 i który podobno :D nie kradnie kasy. Dla niecierpliwych -proszę nadpisać sobie aktualny money script który jest w pliku campaign_script - ( BellumCrucis6\data\world\maps\campaign\custom\Full ), skasować plik map.rwm i przetestować. Ja w pliku postaram wrzucić go wieczorem.
Wydaje się rzeczywiście lepszy, mniejszy i zunifikowany dla wszystkich frakcji. Dzięki temu tury powinny się szybciej przewijać.
PS. Araven wysłał mi też inny money script, który także warto by obejrzeć w grze. Myślę jednak, że skoro ten ma być w najnowszej wersji moda to dajmy mu najpierw szanse.

;conteggio regioni

declare_counter numero_regioni
set_counter numero_regioni 0

monitor_event SettlementTurnEnd SettlementIsLocal
inc_counter numero_regioni 1
end_monitor

;trick pannello

monitor_event FactionTurnStart FactionIsLocal
if I_CompareCounter numero_regioni = 1
console_command add_money 30
wait 1
console_command add_money -30
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 2
console_command add_money 60
wait 1
console_command add_money -60
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 3
console_command add_money 90
wait 1
console_command add_money -90
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 4
console_command add_money 120
wait 1
console_command add_money -120
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 5
console_command add_money 150
wait 1
console_command add_money -150
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 6
console_command add_money 180
wait 1
console_command add_money -180
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 7
console_command add_money 210
wait 1
console_command add_money -210
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 8
console_command add_money 240
wait 1
console_command add_money -240
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 9
console_command add_money 270
wait 1
console_command add_money -270
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 10
console_command add_money 300
wait 1
console_command add_money -300
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 11
console_command add_money 330
wait 1
console_command add_money -330
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 12
console_command add_money 360
wait 1
console_command add_money -360
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 13
console_command add_money 390
wait 1
console_command add_money -390
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 14
console_command add_money 420
wait 1
console_command add_money -420
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 15
console_command add_money 450
wait 1
console_command add_money -450
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 16
console_command add_money 480
wait 1
console_command add_money -480
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 17
console_command add_money 500
wait 1
console_command add_money -500
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 18
console_command add_money 1000
wait 1
console_command add_money -1000
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 19
console_command add_money 1500
wait 1
console_command add_money -1500
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 20
console_command add_money 2000
wait 1
console_command add_money -2000
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 21
console_command add_money 2500
wait 1
console_command add_money -2500
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 22
console_command add_money 3000
wait 1
console_command add_money -3000
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 23
console_command add_money 3500
wait 1
console_command add_money -3500
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 24
console_command add_money 4000
wait 1
console_command add_money -4000
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 25
console_command add_money 4500
wait 1
console_command add_money -4500
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 26
console_command add_money 5000
wait 1
console_command add_money -5000
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 27
console_command add_money 6000
wait 1
console_command add_money -6000
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 28
console_command add_money 7000
wait 1
console_command add_money -7000
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 29
console_command add_money 8000
wait 1
console_command add_money -8000
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 30
console_command add_money 9000
wait 1
console_command add_money -9000
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 31
console_command add_money 10000
wait 1
console_command add_money -10000
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 32
console_command add_money 11000
wait 1
console_command add_money -11000
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 33
console_command add_money 12000
wait 1
console_command add_money -12000
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 34
console_command add_money 13000
wait 1
console_command add_money -13000
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 35
console_command add_money 14000
wait 1
console_command add_money -14000
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 36
console_command add_money 15000
wait 1
console_command add_money -15000
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 37
console_command add_money 16500
wait 1
console_command add_money -16500
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 38
console_command add_money 18000
wait 1
console_command add_money -18000
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 39
console_command add_money 19500
wait 1
console_command add_money -19500
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 40
console_command add_money 21000
wait 1
console_command add_money -21000
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 41
console_command add_money 22500
wait 1
console_command add_money -22500
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 42
console_command add_money 24000
wait 1
console_command add_money -24000
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 43
console_command add_money 25500
wait 1
console_command add_money -25500
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 44
console_command add_money 27000
wait 1
console_command add_money -27000
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 45
console_command add_money 28500
wait 1
console_command add_money -28500
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 46
console_command add_money 30000
wait 1
console_command add_money -30000
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 47
console_command add_money 32000
wait 1
console_command add_money -32000
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 48
console_command add_money 34000
wait 1
console_command add_money -34000
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 49
console_command add_money 36000
wait 1
console_command add_money -36000
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 50
console_command add_money 38000
wait 1
console_command add_money -38000
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 51
console_command add_money 40000
wait 1
console_command add_money -40000
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 52
wait 1
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 53
wait 1
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 54
wait 1
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 55
wait 1
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 56
wait 1
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 57
console_command add_money 12500
wait 1
console_command add_money -12500
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 58
wait 1
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni = 59
console_command add_money 17500
wait 1
console_command add_money -17500
end_if
if I_CompareCounter numero_regioni >= 60
console_command add_money 20000
wait 1
console_command add_money -20000
end_if
end_monitor

;malus effettivi

monitor_event FactionTurnEnd FactionIsLocal
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_monitor

wino
09-04-2013, 14:07
Git majones.

P.S. czyżby siódma wersja BC zbliżała się niczym wiosna? :)

Araven
09-04-2013, 16:53
Włosi, nigdy nie podają dat premiery. Teraz też tego nie robią. BC 7.0 jak zrobią to będzie.

wino
13-04-2013, 23:36
Mietek, a od której linijki mam zastąpić obecny money script? Od:

";;;;;;;;;;;;;;mantenimento insediamenti"?

Mietek77
14-04-2013, 00:13
Ja wrzuciłem od Money Script, ale jak ktoś zna lepiej włoski ( ja nie znam :) ) to:
http://mtwitalia.freeforumzone.leonardo ... &p=4&pl=69 (http://mtwitalia.freeforumzone.leonardo.it/discussione.aspx?idd=10194096&idm1=116843540&p=4&pl=69)

wino
14-04-2013, 00:25
No to jeśli wrzuciłeś od początku, to usunąłeś ten ekran informacyjny który tłumaczy jak działa skrypt. No i właśnie nie jestem pewien w którym miejscu zacząć wklejanie.

Ten wątek znalazłem, ale on jest sprzed roku więc myślałem że to jakiś jeszcze inny money script.

Araven
14-04-2013, 08:16
Wino, ja tak wrzuciłem jak w spoilerze, i działa, a skrypt informacyjny zachowany:

[spoiler:32ec8vi5];;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;; 2- Money Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

;;;;;;;;;;;;;;pannello costi suppletivi

;declare_counter costi_suppletivi
;set_counter costi_suppletivi 0

monitor_event ButtonPressed ButtonPressed finances_button
;and I_CompareCounter costi_suppletivi = 0
add_events
event historic costi_suppletivi
date 0
end_add_events
;set_counter costi_suppletivi 1
terminate_monitor
end_monitor

;conteggio regioni

declare_counter numero_regioni

monitor_event SettlementTurnEnd SettlementIsLocal
inc_counter numero_regioni 1
end_monitor

;trick pannello

monitor_event FactionTurnStart FactionIsLocal
console_command add_money 30
wait 1
end_if
console_command add_money 60
wait 1
end_if
console_command add_money 90
wait 1
end_if
console_command add_money 120
wait 1
end_if
console_command add_money 150
wait 1
end_if
console_command add_money 180
wait 1
end_if
console_command add_money 210
wait 1
end_if
console_command add_money 240
wait 1
end_if
console_command add_money 270
wait 1
end_if
console_command add_money 300
wait 1
end_if
console_command add_money 330
wait 1
end_if
console_command add_money 360
wait 1
end_if
console_command add_money 390
wait 1
end_if
console_command add_money 420
wait 1
end_if
console_command add_money 450
wait 1
end_if
console_command add_money 480
wait 1
end_if
console_command add_money 500
wait 1
end_if
console_command add_money 1000
wait 1
end_if
console_command add_money 1500
wait 1
end_if
wait 1
end_if
console_command add_money 2500
wait 1
end_if
console_command add_money 3000
wait 1
end_if
console_command add_money 3500
wait 1
end_if
wait 1
end_if
console_command add_money 4500
wait 1
end_if
console_command add_money 5000
wait 1
end_if
wait 1
end_if
console_command add_money 7000
wait 1
end_if
wait 1
end_if
console_command add_money 9000
wait 1
end_if
wait 1
end_if
console_command add_money 11000
wait 1
end_if
console_command add_money 12000
wait 1
end_if
console_command add_money 13000
wait 1
end_if
console_command add_money 14000
wait 1
end_if
wait 1
end_if
console_command add_money 16500
wait 1
end_if
console_command add_money 18000
wait 1
end_if
console_command add_money 19500
wait 1
end_if
console_command add_money 21000
wait 1
end_if
console_command add_money 22500
wait 1
end_if
console_command add_money 24000
wait 1
end_if
console_command add_money 25500
wait 1
end_if
console_command add_money 27000
wait 1
end_if
console_command add_money 28500
wait 1
end_if
console_command add_money 30000
wait 1
end_if
console_command add_money 32000
wait 1
end_if
console_command add_money 34000
wait 1
end_if
console_command add_money 36000
wait 1
end_if
console_command add_money 38000
wait 1
end_if
wait 1
end_if
wait 1
end_if
wait 1
end_if
wait 1
end_if
wait 1
end_if
wait 1
end_if
console_command add_money 12500
wait 1
end_if
wait 1
end_if
console_command add_money 17500
wait 1
end_if
console_command add_money 20000
wait 1
end_if
end_monitor

;malus effettivi

monitor_event FactionTurnEnd FactionIsLocal
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_if
end_monitor

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;; 3- Balance Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;[/spoiler:32ec8vi5]

Wonsz
14-04-2013, 09:37
Mam taką prośbę czy ktoś mógłby dać do ściągnięcia campaign script z kampanii light bez money scriptu? Jak sam próbowałem to zrobić to nie mogłem gry uruchomić więc nie chcę z powrotem wgrywać 10GB.

Piter
14-04-2013, 10:14
Mam taką prośbę czy ktoś mógłby dać do ściągnięcia campaign script z kampanii light bez money scriptu? Jak sam próbowałem to zrobić to nie mogłem gry uruchomić więc nie chcę z powrotem wgrywać 10GB.
Musisz wkleić plik i do light i do feundal light wtedy odpali.

Araven
14-04-2013, 10:51
EliminatorT ręce mi opadają, kilka razy pisałem i tu i w temacie o TATW jak skrypty usuwać. Wystarczy zrobić kopię pliku na jakim robisz zmiany, jak coś nie wyjdzie przywracasz oryginał i po sprawie, nie ma konieczności reinstalacji moda...

Link do zmienionego money_script zamiat tego z BC 6.3 jest money script jak ma być w BC 7.0, dużo mniejszy i nie kradnie kasy. Oto tenże link dla kampanii Light: http://www.sendspace.pl/file/ac849dd8f1b6cd48b62baf4 pobierz, wypakuj, zrób kopię oryginału. Wgraj do data/world/maps/campaign/custom i do Light, usuń z niej map.rwm i zacznij nową kampanię. ten money_script co Ci wstawiłem będzie w nowej instalce Megasubmoda.

Mietek77
14-04-2013, 16:25
No to jeśli wrzuciłeś od początku, to usunąłeś ten ekran informacyjny który tłumaczy jak działa skrypt. No i właśnie nie jestem pewien w którym miejscu zacząć wklejanie.
Ten wątek znalazłem, ale on jest sprzed roku więc myślałem że to jakiś jeszcze inny money script.
Tylko, że ekran informacyjny dotyczył oryginalnego money scriptu. Obawiam się, że nie usuwająć go doprowadzi się do sytuacji w której gracz będzie wprowadzany w błąd odnośnie swoich finansów.

Araven
14-04-2013, 16:55
Ale poza kosztami za ilość prowincji inne koszty jak opłata na papiestwo, czy koszty oblężeń zostają bez zmian. Ale zwoju informacyjnego mało kto używa. Ale lepiej by został wg mnie.

Takedown
15-04-2013, 16:36
Tak się właśnie zastanawiam, czy można wgrać do Bellum Crucis jednostki z innego moda? Jeśli tak to prosiłbym o jakąś instrukcję :D

Araven
15-04-2013, 18:46
A to wyższa szkoła jazda jest, poproś na PW Aramegila może Ci objaśni.

qtango
16-04-2013, 15:24
Witam
Kilka dni temu zrobiłem nawet nowy temat w którym pytałem się o błąd w Aragonii w przechodzeniu na turę 51.Minęło kilka dni i gram Węgrami i znów JEB z tury 40 na 41 wywala do pulpitu.Czy możecie się ze mną podzielić wiedzą tajemną, które to kraje nie mają błędu przechodzenia między turami ? Może z Waszego doświadczenia,a moze jest jakaś lista krajów co ten błąd mają ?

Są jakieś daty odnośnie BC 7.0 ?

Araven
16-04-2013, 17:00
Nie ma takiej listy krajów. Aragonia ma bug w drzewku znany i na włoskim forum. Zależy jaka grasz kampanię, właśnie jaką? Generalnie należy mieć porządek na kompie, ja używam np. programów z tego linku dotyczą poprawy wydajności komputera: viewtopic.php?f=367&t=11404 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=11404)

Poza tym gra powinna być na innym dysku niż system operacyjny. Należy robić kilka savów co kilka tur np. jeden zapis rób, zmieniaj nazwy, by mieć minimum 2 savy oddalone o kilka tur z innymi nazwami. Często wystarczy wczytać grę, ruszyć agenta zrobić zapis i leci dalej. Albo włączyć toggle_fow na moment, te i inne porady, jak radzić sobie z savami są tutaj: viewtopic.php?f=367&t=11921 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=11921)
Aktualnie jestem po kampanii na Megasubmodzie około 300 tur, jedno ctd miałem w wielkiej bitwie kampania Full.

Takedown
21-04-2013, 10:02
Dlaczego papież mnie nie lubi? Jestem jedynym państwem, które ma 0 krzyży u niego. Przypuszczam, że to może mieć związek z tym, że:
1. Nie brałem udziału w żadnej krucjacie.
2. Jestem sojusznikiem Niemiec, a oni obecnie posiadają Rzym.
3. Prowadziłem wojny z państwami katolickimi.
Można jakoś podnieść relacje z nim?

Wonsz
21-04-2013, 10:24
Zamorduj go :).Bardzo łatwo jest wyleveować zabójce na max i potem zamorduj papieża i podczas wyborów na nowego wybierz albo swoją frakcje albo frakcje twojego najlepszego sojusznika.

Araven
21-04-2013, 10:45
Buduj kościoły, rekrutuj kapłanów i wypełniaj misje papieskie.

Takedown
21-04-2013, 13:38
Zamorduj go :).Bardzo łatwo jest wyleveować zabójce na max i potem zamorduj papieża i podczas wyborów na nowego wybierz albo swoją frakcje albo frakcje twojego najlepszego sojusznika.

Poprzedniego papieża zabiłem, bo nałożył na mnie ekskomunikę. Teraz papieżem został polak, na którego zresztą głosowałem i on też mnie nie lubi.

Buduj kościoły, rekrutuj kapłanów i wypełniaj misje papieskie.

Buduję kościoły, nawet kilka tur temu papież poparł mnie za to że zbudowałem katedre i coś tam jeszcze, ale naszych stosunków to nie polepszyło. Kapłanów też dużo rekrutuje, zwłaszcza na terenach zdobytych od Maurów i od Księstwa Włodzimiersko-Kijowskiego. Mam przy tym sporo biskupów. Misje papieskie od nowego papieża też wypełniałem - zabronił mi atakować Chanat Połowców, to nie atakowałem, ale teraz ogłosił krucjatę na Rzym i mam nadzieje, że nie każe mi brać w niej udziału, bo nie mam zamiaru atakować Niemców. Będę dążył do tego, aby Rzym się zbuntował i wtedy spróbuję go zdobyć...

Coś zBUGowany ten papież :lol:

Araven
21-04-2013, 13:58
Jakie ai? I poziom trudności. Widocznie wszystkie bonusy tracisz za sojusz z Niemcami wrogiem Papiestwa.

Wonsz
21-04-2013, 14:01
A kim grasz? może masz wojne z sojusznikiem papieża lub frakcjii z której on pochodzi?

Takedown
21-04-2013, 14:46
AI oryginalne. Poziom medium/medium. Gram Polską. Właśnie zabiłem papieża, gdyż nie mogę dopuścić do sytuacji, w której któryś z moich sojuszników wypowiada wojnę Niemcom. Ogólnie papiestwo nie ma żadnych wrogów (jedynie niepodległe królestwa), ani sojuszników. Co ciekawe, nawet Niemcy mają u papieża dwa krzyże.

Araven
21-04-2013, 15:21
Zagraj na megasubmodzie, dziś będzie nowa instalka.

Takedown
21-04-2013, 15:25
Zagraj na megasubmodzie, dziś będzie nowa instalka.

Już od bardzo dawna mam wielką ochotę zagrać na nim, ale najpierw chce skończyć tą kampanię, bo wiem że nie będę mógł jej kontynuować na megasubmodzie :/ Dlatego teraz wziąłem się w garść i prowadzę burzliwą politykę podbojów :D

Araven
21-04-2013, 18:00
viewtopic.php?f=367&t=12871 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=12871) oto link do nowej drugiej Instalki Polskiego Megasubmoda z 21.04.2013 roku.

tomrwt
22-04-2013, 22:09
mam pewien problem - dochodzę do 8 tury i trach. Wyrzuca mnie z gry . próbowałem wcześniejsze save'y - niestety za każdym razem na 8 turze mam crasha.
mógłby ktoś spróbować "przeskoczyć" tę turę ?
http://www.sendspace.pl/file/f72db6daa10b5ec35ce1ba2

Gram na Bellum z submodem muzycznym.

dzięki i pzdr

Araven
23-04-2013, 07:40
Marne szanse, by ktoś grał tylko z submodem muzycznym, dlatego zacznij od nowa najlepiej. Rób co kilka tur dwa, trzy zapisy pod różnymi nazwami.
Edit: Chyba, że jednak Ktoś ma taką kombinację i puści Ci tego sava.

tomrwt
23-04-2013, 14:14
no problem w tym ,że robię min 2 save w turze ,
Cofnąłem się nawet o 2 tury wstecz i niestety za każdym razem to samo...

planuję zacząć od nowa i przejść szybko do tej feralnej tury i sprawdzić czy też mnie "wyrzuci" ...

Araven
23-04-2013, 14:20
Nim zaczniesz usuń map.rwm z data/world/maps/campaign/custom i z każdej z 4 kampanii usuń ten plik. Jaka kampania i jaka nacja?

qtango
23-04-2013, 14:43
Witam
Czy można sobie tworzyć księżniczki jakoś, mam aktualnie 14 członków rodziny w sensie generałów i nie mam ich ożenionych nawet księcia.Nie ciesze się wyśmienitą reputacją więc ozenienie sie z jakąś księzniczką z obcego rodu nie wchodzi w rachubę.A gdyby nawet się udało to pozostaje jeszcze 13 nie ozenionych.

Araven
23-04-2013, 16:07
Można szkolić księżniczki ale w kampaniach pełnych w Trybunałach, budowanych w historycznej stolicy danego państwa. W Megasubmodzie (wydanie II) ich ruch i rekrutacja są znacznie przyspieszone. (Więcej księżniczek, szybciej się poruszających po mapie niż w czystym Bellum Crucis 6.3).

tomrwt
23-04-2013, 17:39
Nim zaczniesz usuń map.rwm z data/world/maps/campaign/custom i z każdej z 4 kampanii usuń ten plik. Jaka kampania i jaka nacja?
nacja Polska
kampania full feudal.
spróbuję z usunięciem tych plików.

qtango
23-04-2013, 19:33
Araven mógłbyś sprecyzować jak ten trybunał stworzyć ?

Araven
23-04-2013, 19:39
Zwyczajnie budujesz taki Trybunał w Krakowie dla Polski, mury miejskie muszą być. Sprawdź w przeglądarce budynków. Trybunał ma II poziomy, drugi budujesz przy dużych murach, w stolicy.

qtango
24-04-2013, 13:35
Jeżeli zainstalowałem MEGASUBMODA i działa mi kampania sprzed instalacji to znaczy że źle zainstalowałem , tak ?

Araven
24-04-2013, 15:09
Wejdź do data Bellum i podaj jaką datę ma plik descr_character. Kampania powinna Ci działać, ale stary save nie powinien.

qtango
24-04-2013, 19:01
2012-01-16 a megasubmod dwa dni temu ... czyli źle

Araven
24-04-2013, 19:09
16.04.2013 ten plik ma być; źle wskazałeś instalatorowi katalog data w Bellum. Najpierw sprawdź sobie gdzie masz i zapisz na kartce. Potem wskaż Instalatorowi krok po kroku ścieżkę do data w TWOIM Bellum. Luzik, dasz radę.

qtango
24-04-2013, 19:28
Czyli gdzie mam dać ścieżkę instalatora? D:\gry\Medieval II Total War\mods\BellumCrucis6\data domyślnie wpisało mi tak.Ale to chyba źle bo plik ten charakter nie zmienił daty jak zainstalowałem w tym.
Jaka powinna być ta ścieżka ma być bezpośrednio do daty tak ?

Araven
24-04-2013, 20:11
Masz mu wskazać Twoją ścieżkę do data Bellum w instalatorze jest przykład. Wskaż mu literę dysku i kolejno aż do data tak jak masz u siebie. Instalator jej sam nie wykryje musisz mu ją wskazać.
Masz zakładkę Przeglądaj oboj ścieżki, klikasz na Przeglądaj i wskazujesz kolejno aż do data Twego Bellum. Ja wskazałem moją czyli F:\Gry\SEGA\Medieval II Total War\mods\BellumCrucis6\data

qtango
25-04-2013, 07:30
Okej dzieki dziala, mam jeszcze pytanie co do muzyki pobieranej w 2 plikach.Pierwszy part sciagnal mi sie jako plik exe. Czyli aplikacja czyli instalator, a drugi part jako plik rar. ktorego nie da sie rozpakowac bo pisze ze jest zepsuty albo niekompletny sciagnalem kilka razy i dalej to samo.Ogolnie to nie wiem co mam robic bo w temacie o megasubmodzie cz.2 jest napisane ze samorozpakowujace sie archiwum to oba pliki a part 2 mi nie dziala.

Wiadomo kiedy wyjdzie BC 7.0 ?

Araven
25-04-2013, 07:45
Qtango. O megasubmodzie pisz tu: viewtopic.php?f=367&t=12791 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=12791)

Edit: Tu mamy temat o czystym Bellum bez submodów. Co do BellumCrucis 7.0 to nie wiadomo kiedy wyjdzie, Włosi nigdy nie podają dat premiery.

wino
25-04-2013, 08:18
qtango, czytać nauczyli? Chyba nie...

Przeczytaj opis instalacji i nie zadawaj głupich pytań. Przeczytaj ze zrozumieniem.

Araven
25-04-2013, 09:50
viewtopic.php?f=367&t=12871#p283883 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=12871#p283883) w tym temacie w poście nr 2 jest Patch nr 1 z 25.04.2013 do Megasubmoda.

tomrwt
25-04-2013, 13:10
nacja Polska
kampania full feudal.
spróbuję z usunięciem tych plików.

no i klops po całości ,rozpocząłem nową kampanię Jerozolimą - dochodzę do 8 tury .. patrzę jak z papiestwa przeskakuje na neutralne. ... z neutralnych na .... CraSH.

Czy możliwe , że przyczyną tego jest być może błędna korekta money scriptu wykonana przeze mnie ( aczkolwiek wszystko wykonałem z instrucjami zawartymi na form ) ?

Na pewno spóbuję ponownej instalacji .. tylko nie wiem czy samego moda, czy jednak całego Medka...
ps
mógłby ktoś podesłać poprawny plik czyste Bellum ze nowym money scriptem ? rukus@o2.pl - wdzięczność dozgonna.

Araven
25-04-2013, 14:06
Reinstalacja Medka II to niezły pomysł, ja nie gram na kampaniach z Fortami w Bellum bo wolę bez fortów, i wg mnie na kampaniach z fortami są częstsze ctd. Ake niektórzy grają na nich i dają radę. Skrypt jakbyś dodał źle, to raczej by gra nie odpaliła. Zainstaluj Medka na innej partycji niż system Windows.

qtango
25-04-2013, 16:15
wino jak nie pomagasz to się nie udzielaj

Araven
25-04-2013, 16:56
Zajrzyj na stronę 19, do Dyskusji o megasubmodzie, Wino tam wyjaśnił co należy zrobić by wypakować muzykę. I nie pisz tu o megasubmodzie ok?

Profesor
28-04-2013, 13:20
Jak to jest więc z tą zmianą religii u Norwegii i Danii? Co trzeba osiągnąć, by wrócić do rodzimej wiary?

Araven
28-04-2013, 14:26
Tylko Norwegia może zmienić religię na pogańską, Dania nie. Musisz być wyklęty i powinieneś dostać (po kilku lub kilkunastu turach) opcję powrotu do pogaństwa w Norwegii.

Piter
30-04-2013, 10:32
Nie ma ktoś linka do włoskiego submoda, który przenosił grę tylko na bliski wschód, chciałem pograć kampanię full, a że mam wolnego kompa to na takiej kampanii tylko z chyba 7 frakcjami byłoby to możliwe.

Araven
30-04-2013, 13:42
http://mtwitalia.freeforumzone.leonardo ... d=10138890 (http://mtwitalia.freeforumzone.leonardo.it/discussione.aspx?idd=10138890) masz link Campania Orientale to chyba było.

radax
03-05-2013, 11:24
Piter jak nie chcesz się męczyć to może warto się zastanowić - laptop z dobrym CPU i GPU do 2000 zł: ASUS K56CB-XO098H i3-3217U 1.80GHz, RAM 4096 MB, HDD 500 GB, DVDRW, LED 15.6", nV GF GT740M - tylko czy na Windows 8 zadziała BC?

Piter
03-05-2013, 11:46
Piter jak nie chcesz się męczyć to może warto się zastanowić - laptop z dobrym CPU i GPU do 2000 zł: ASUS K56CB-XO098H i3-3217U 1.80GHz, RAM 4096 MB, HDD 500 GB, DVDRW, LED 15.6", nV GF GT740M - tylko czy na Windows 8 zadziała BC?

hehe, mam ważniejsze wydatki niż gry :D (a i tak nie mam na nie kasy :mrgreen: ) A jakbym miał 2000 przeznaczone na kompa to bym kupił nowy komputer z gwarancją ;)

radax
03-05-2013, 13:43
Może nie wyraziłem się jasno, ale propozycja dotyczyła najnowszego modelu laptopa, który dopiero trafia do sklepów i ja go nie sprzedaję, po prostu ostatnio porównywałem sprzęt i ten wydał mi się optymalny przy tej cenie do zastosowań o których tu mowa.

K A M 2150
03-05-2013, 14:15
Zdecydowanie lepiej za 2000 już kupić laptopa i mieć możliwość grania we wszystko na full detalach płynnie, niż męczyć się z lapkiem za tą samą cenę ; D

qtango
04-05-2013, 12:05
Jaki macie sposób na dobre relacje z sojusznikiem ? Aktualnie pracuje nad polepszeniem relacji z Polską i Wenecją grając Węgrami.Dla Polaków mam prawa handlowe ,sojusz , położenie moich prowincji , 300 florenów/12 tur i mam 4/10 relacje , podobnie mam z Wenecją.Mamy te same religie więc nie wiem co mógłbym jeszcze im zaoferować, oddanie prowincji nie wchodzi w rachubę bo Niemcy męczą dupę.Głowę państwa mam ożenioną tak samo księcia więc nie mam już pomysłów jak mam im dogodzić.

P.S. Gram na Megasubmodzie.

Araven
04-05-2013, 12:51
Małżeństwo z ich księżniczką, walka z wspólnym wrogiem i silne państwo to najlepsze sposoby na podniesienie relacji.

Lwie Serce
04-05-2013, 14:08
Zachęcony wieloma pozytywnymi opiniami co do tego moda, nie mogłem się oprzeć by w niego zagrać :) Na razie rozegrałem kilka bitew i przedstawię moje spostrzeżenia na ich temat. Otóż świetne animacje śmierci zrobili, nie ma już tak że piechur padający pod kopytami klęka i się przewraca dopiero, tylko leci w tył. A koń który oberwie zrzuca jeźdźca i potem próbuje się podnieść, bardzo realistycznie. Modele wojaków są bardzo ładne i dopracowane, trzymają bardzo wysoki poziom. Widzę że jest sporo zakonów rycerskich, dla mnie to dobra wiadomość. Tylko jedno pytanie... co u licha robią lisowczycy w tych czasach? :)
W kwestii muzyki to trochę mało utworów, ale ciekawe bardzo, zwłaszcza ten z Trzynastego wojownika. Pobiorę sobie submoda to powinno być lepiej.
Najogólniej mówiąc, bardzo dobry i rozbudowany mod, co już zdążyłem zauważyć, mimo że grałem w niego jakieś półtorej godziny.

Araven
04-05-2013, 14:12
Jacy Lisowszczycy? Nie widziałem takich w Bellum a moda trochę znam. Poczytaj poradniki i używaj spolszczenia. Za jakiś czas sugeruję Megasubmoda.

Lwie Serce
04-05-2013, 14:28
Serio ich widziałem, mogę screena zrobić nawet, ale może to przez to że na włoskiej wersji jeszcze gram i taka nazwa jest.
EDIT : proszę, jak widać lisowczycy z nazwy tylko ;) Zmyliło mnie na początek.
http://imageshack.us/a/img441/7412/52495462.jpg

Araven
04-05-2013, 14:36
Zgadza się na włoskiej wersji nazwali jakąś jednostkę Lisowszczycy, albo coś pomylili albo jakiś nasz rodak im źle podpowiedział. Dlatego też piszę, byś grał na spolszczeniu.
Edit: To polscy możni i tak są w spolszczeniu nazwani.

Lwie Serce
04-05-2013, 14:50
Dzięki za radę, niedługo pobiorę spolszczenie.

wino
04-05-2013, 17:36
Lwie Serce, każdemu mogą się przytrafić błędy młodości ;) Zajrzyj tu http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=12871 i doznaj olśnienia - nasi rodacy stworzyli takie zmiany do Bellum Crucis 6.3, że teraz można to nazwać wersją 6.4. Lista zmian jest imponująca, a co najważniejsze to Lwia ich część to poprawki błędów Włochów. Także dokończ obecną kampanię, potem wrzuć megasubmoda i odpłyń ;)

Lwie Serce
04-05-2013, 17:57
Rzeczywiście - zmiany są bardzo kuszące, z pewnością pobiorę megasubmoda, w sumie rozegrałem dopiero kilka tur więc wiele nie stracę (jak zwykle na początek rozgrywałem pojedyncze bitwy by zobaczyć czy mod w ogóle mi poprawnie działa :mrgreen: oraz poznać nieco mechanikę bitew, która w każdym modzie wygląda inaczej). Pozdrawiam.

Wiscardus
07-05-2013, 19:37
Witam, jestem nowy na forum, dlatego na wstępie pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Mam pytanie do czołowych moderów Bellum Crucis 6.3 - czy ktoś dokładał może prowincje do BC 6.3?
Nie podoba mi się mapa i chciałem dołożyć trochę prowincji. Po dołożeniu 2 na próbę (Catania i Messina) i próbie odpalenia na wersji Full i Light miałem CTD.
Lista plików zmienionych (z dołożonymi 2 prowincjami):
txt:
descr_strat
descr_sounds_music_types
descr_regions_and_settlement_name_lookup
descr_regions
descr_mercenaries
campaign_script
light_regions_and_settlement_names
full_regions_and_settlement_names
export_ancillaries
export_descr_ancillaries
Zmieniłem mapę (map_regions) z unikalnymi 2 dodatkowymi kolorami i wywaliłem map.rwm
Czy o jakimś pliku zapomniałem, który wymaga zmiany pod kątem dadania prowincji?

Araven
07-05-2013, 19:56
Witaj. Na ile się orientuję w Bellum jest maksymalna liczba prowincji, nie da się dołożyć nowych. Mietek77 dodał Grodno w Megasubmodzie ale kosztem 1 prowincji na Sardynii, były tam 2 jest teraz jedna.

Wiscardus
07-05-2013, 20:34
Dzięki za odpowiedź, ale jeszcze jedno pytanie - orientujesz się może czy maksymalna liczba prowincji jest stała dla każdego moda czy zależy ona od ilości wprowadzonych w modzie zmian.

Lwie Serce
07-05-2013, 20:36
200 prowincji to max w każdym modzie :)

Wiscardus
07-05-2013, 20:46
Dzięki. Debilne ograniczenie!

Araven
09-05-2013, 12:07
Klasztory katolickie, bonusy (opracował Dunkel):

franciszkanie: +1 do religii oraz do szczęścia
kluniacy: +1 do religii oraz do prawości
karmelici: +2 do religii
cystersi: +3 do rolnictwa, +1 do religii
dominikanie: obniżka ponownego szkolenia i +1 do religii
benedyktyni: +1 do przychodu z handlu, +1 do religii

Lwie Serce
09-05-2013, 15:33
Pograłem trochę Jerozolimą z submodem Wino (chwała mu za to że go zrobił, bez niego gra nie miała prawie klimatu a łeb bolał od tej samej muzyki na okrągło). Z megasubmodem zaczekam, bo prawie cały miesięczny limit pobierania wykorzystałem :mrgreen:
Ogólnie ciekawa sprawa, w ciągu paru tur zaczęły mnie drażnić małe grupki Saracenów krążących mi przy granicy, wziąłem więc rycerzy i rozprawiłem się z nimi, a tu patrzę w Damaszku wielka armia, za miastem też sporo ich łaziło. Jako iż pieniądze zaczęły mi ze skarbca ubywać wycofałem rycerzy na swoje ziemie. Jakoś udało mi się obronić przed atakiem, niestety w bitwie poległ wielki mistrz Lazarytów (którzy są świetnie zrobieni, widać że chorują na trąd). Teraz skupiam się bardziej na obronie własnych terytoriów, nie myślę o ataku bo jest jedna sprawa, mam za mało ludzi :) W kampanii Jerozolimą trzeba maksymalnie wykorzystywać ogromną siłę konnych rycerzy, bez nich ani bitwy bym nie wygrał bo Saracenów jest za dużo. Jest ciekawie, i to bardzo.

Dunkel
09-05-2013, 17:19
To raczej powinieneś pisać w relacjach z kampanii. ;)
Lazaryci? Ciekawe, rozważam w następnej edycji zagrać Królestwem Jerozolimskim albo Rzymem. :D
Tylko kiedy skończę grać Polską to pewnie będzie 7.0.

Lwie Serce
09-05-2013, 17:42
Ano rzeczywiście, teraz dopiero zauważyłem ten temat :)
Polecam Jerozolimę, ma rycerzy z wielu zakonów którzy tworzą niesamowity klimat :)

KrzysiekGP
09-05-2013, 23:01
Pograłem trochę w Megasubmoda. Ogólnie świetna robota - gratulacje. Tylko jedna drobnostka mnie drażni. Księżniczki mają zwiększony zakres ruchu natomiast dyplomaci nie. W czystym Bellum nie było problemu z dogonieniem księżniczki przez dyplomatę a teraz jest kłopot. Pytanie jak zwiększyć ruch dyplomaty?

marko1805
10-05-2013, 07:21
Ktoś się orientuje jaka jest maksymalna ilość jednostek, jakie można zastosować w Bellum ?

Araven
10-05-2013, 08:00
KrzysiekGP w pliku descr_character w data można zmienić ruch dyplomatów. Obecnie księżniczki mają taki sam ruch jak dyplomaci, księżniczki się zatrzymują często spoko je można dogonić. Musisz zmienić im ruch maja teraz chyba 180 albo 200 podnieś im nieco, to raczej wymaga nowej kampanii i pousuwania map.rwm. Zrób kopię pliku nim go zmienisz.

Marko1805 może Kam2150 bedzie wiedział ile jednostek to maka.

KrzysiekGP
10-05-2013, 10:10
Dzięki Aravenie. Akurat skończyłem kampanię więc zrobię zmiany bo uganianie się za obcą księżniczką lekko mnie wkurza ;)

Takedown
10-05-2013, 20:16
Czy ktoś może mnie pokierować w którym pliku i jakich zmian trzeba dokonać by jakaś jednostka była rekrutowana w danej prowincji?
Chodzi mi o to, abym np. grając Polską (czy jakimkolwiek innym państwem) mógł rekrutować angielskich łuczników w Londynie.

Araven
10-05-2013, 22:07
Plik export_descr_buildings w nim jest rekrutacja a w pliku export_descr_buildings sprawdzasz czy angielscy łucznicy sa dostępni dla innych nacj niż Anglia, ew. czy mają atrybut mercenary_unit jak tak możesz dopisac ich rekrutację dla Polski na terenie Anglii. Poradniki moderskie poczytaj i wzoruj się na wpisach jednostek regionalnych dostępnych do rekrutacji dla innych nacji na terenie Anglii. Jeden z warunków rekrutacji to będzie resource england albo coś w ten deseń. :mrgreen:

Takedown
10-05-2013, 22:53
A po wprowadzeniu takiej zmiany trzeba rozpoczynać nową kampanię?

Moggwai
11-05-2013, 05:02
Pokonany przez Bellum...
Czy ktos z tutejszych, interesuje sie Herbarzem, ciekawi mnie historia Topora.

Araven
11-05-2013, 08:55
Takedown nowa kampania i usunięcie map.rwm z kampanii Fulli i Light konieczne.
Moggwai Marko1805 interesuje się herbami, napisz do niego.

Dunkel
11-05-2013, 14:16
Czy ktoś może mnie pokierować w którym pliku i jakich zmian trzeba dokonać by jakaś jednostka była rekrutowana w danej prowincji?
Chodzi mi o to, abym np. grając Polską (czy jakimkolwiek innym państwem) mógł rekrutować angielskich łuczników w Londynie.
Ja dziedzicząc Anglię mogę jako Polska rekrutować angielskich łuczników niemal wszędzie, także we Francji :D:D:D

Saladyn11
11-05-2013, 18:26
Witam wszystkich !! Mam jeden problem , a mianowicie Nie ma eventu postaci . Tacy jak Osman Saladyn wgl nie przychodzą ktoś wie dlaczego. Mam zainstalowanego
Megasubmoda. z góry dziękuje za odpowiedzi

Dodam że probowałem zmienić numer tury przyjscia saladyn z 44 na 4 :D

Araven
11-05-2013, 19:26
Przychodzą, usuń map.rwm z data/world/maps/campaign/custom i z Kampanii Full i Light usuń map.rwm i zacznij nową kampanię bez zmieniania dat przyjścia to będą postaci historyczne. Saladyn około 30 tury.

Saladyn11
11-05-2013, 19:44
O Wielkie dzięki .Mam jeszcze 2 pytania. A mozna zmienic ta date ,czy nie bardzo? i czy kampania light ma jakieś skrypty?

Araven
11-05-2013, 19:47
Niby można zmienić ale obecne daty są historyczne. Kampania Light ma jakieś 40% skryptów kilkanaście a Full ma prawie 40.

Saladyn11
11-05-2013, 19:49
To w jaką polecasz mi zagrać light czy full , w jakiej rozgrywka będzie ciekawsza . :)

Araven
11-05-2013, 19:52
Zacznij od przeczytania poradników do Bellum ot link: viewtopic.php?f=367&t=8785 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8785) Full jest sercem Bellum.

ordenus22
12-05-2013, 18:38
Chciałem przechwycić członka rodziny innego kraju i wysłałem zrekrutowaną w mieście księżniczkę na łowy :D Misja zakończyła się pełnym sukcesem, ale gienek nie wszedł do drzewa rodziny, gdyż nie była to księżniczka ani króla ani następcy. Jednak zależało mi na tym aby rodzinka weszła do mojego drzewa genealogicznego, więc poczekałem aż owa parka doczeka się męskiego potomstwa i ożeniłem tego faceta już z księżniczką, która jest w drzewie rodziny. Zrobiłem jak planowałem, ale o dziwo gienek po ślubie nie pojawił się w drzewku a za to zniknęła księżniczka, chyba nie powinno tak być?

Araven
12-05-2013, 20:38
Rzeczywiście dziwne.

Takedown
12-05-2013, 21:25
Czy to jest normalne, że Mongołowie oblegają jakieś miasto (np. jerozolimskie) w następnej turze zdobywają je szturmem, wychodzą z niego i miasto to zostaje szare (w sensie, że jest zbuntowane)? Przecież w ten sposób oni nigdy nie zdobędą żadnej prowincji :|

K A M 2150
12-05-2013, 21:38
Ale odpowiada to ich stylowi podboju ;) Przychodzą i zostawiają za sobą pożogę.

Araven
13-05-2013, 06:58
Mongołowie zniszczą kilka miasta, ale za jakiś czas zajmą takie jakie stanie się ich stolicą.

Klosiu
14-05-2013, 12:29
Witam.

Mam problem z grą a konkretnie z wywalaniem do pulpitu.

Zainstalowałem wszystko zgodnie z instrukcją czyli: Czyściutka wersja MTWII, dodatek królestwa, nastepnie moda czyli part I i II do folderu Medieval II Total War\mods, następnie fixa również do Medieval II Total War\mods.

Teraz przystąpiłem do instalacji Polskiego megasubmoda z instalką oraz nową muzyką. Zgodnie z instrukcją zainstalowałem submoda do Medieval II Total War\mods\BellumCrucis6\data, wgrałem poprawkę w dokumencie tekstowym oznaczoną jako patch nr I, oraz zainstalowałem nową muzykę.

I tyle powinno działać a nie działa. Wywala mnie cały czas w rożnych momentach, jak sobie przeglądam jednostki w bitwie gracza to co 2-3 frakcje ląduje na pulpicie. mapa kampanii pełna feudalna w ogóle sie nie wczytuje tylko wywala na pulpit. Zwykła pełna kampania czasami sie wczyta czasami nie. Generalnie jakieś jaja sie dzieją i chodzi to bardzo zle.

Proszę o pomoc gdzie popełniłem błąd skoro wszystko instalowałem 2x zgodnie z instrukcją i cały czas jest to samo.

Pozdrawiam.

E: Czy ograniczona rekrutacja czyli jedna jednostka na 15-18 tur to nie lekkie przegięcie?:/ Rozumiem realizm ale to sprawia, że rozgrywka staje sie troche upierdliwa i jestesmy zmuszeni uzywać najprostszych zestawów jednostek i męczyć się podstawową milicją.

Araven
14-05-2013, 13:42
Kampanie feudalne nie działają w Megasubmodzie w ogóle. Usuń map.rwm z kampani Full i Light. Z data/world/maps/campaign/custom i z kampanii Full i Light. Jaki masz system operacyjny? Gdzie gra na dysku z Windowsem? Czy na innym jak być powinno?
Edit: Ograniczona rekruracja to nie przegięcie żadne. Buduj budynki wojskowe to i woja będzie więcej nawet na ograniczonej.

Klosiu
14-05-2013, 16:20
Mam system xp. Windowsa mam na C a grę na partycji E. Usunięcie map.rwm nic nie pomaga, dalej ląduje na pulpicie.

Araven
14-05-2013, 16:36
Użyj tych programów: viewtopic.php?f=367&t=11404 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=11404)
Edit: Jak to nic nie da, to w wolnej chwili odinstaluj Medka II i Kingdoms i zainstaluj ponownie i dopiero Bellum na czyste Kingdoms.

selwek
19-05-2013, 14:43
Dlaczego nie mam możliwości rekrutowania milicji pikinerskiej ?

Araven
19-05-2013, 14:59
Jaka nacja jaka kampania? Który rok gry? Ja nie jasnowidz. Wiele jednostek jest dostępnych od konkretnego roku w grze, albo masz za niski poziom koszar. Sprawdź w piku export_descr_buildings jak to wygląda z milicją pikinierską.

Skeletoon
21-05-2013, 00:34
Witam wszystkich!
Ściągnąłem ostatnio Bellum Crucis 6.3 wszystko zainstalowałem poprawnie na dysku D: tak jak to jest napisne w pierwszym poście (windows 7). Niestety gdy odpalam grę mignie tylko szybko czarny ekran i nic się nie dzieje (dodam, że SS 6.4 i Third age total war działają bez problemu) proszę o pomoc:D Z chęcia pograł bym w tą osławioną modyfikację. Pozdrawiam!

Araven
21-05-2013, 06:49
Podaj dokładny adres gdzie masz Medka II. Należy wyłączyć UAC w Windows 7 poczytaj w necie co to i wyłącz. Zainstalować Part I do Twój katalog Medka i mods. Ja mam F:\Gry\SEGA\Medieval II Total War\mods, tak samo Part II do takiej samej ścieżki i Bugfixer do mods. Po mods nic nie wpisuj.

Skeletoon
21-05-2013, 14:32
Moja ścieżka to D:/MTWII/mods/BellumCrucis6 tylko ze ten ostatni folder stworzył sie sam podczas instalacji. Wyłączyłm UAC zrobiłem wyszstko co napisałes w pierwszym poscie. Czyli co mam przeinsatalowć BC na czysto do mods?

Araven
21-05-2013, 14:57
D:/MTWII/mods Jeśli to pełna ścieżka to podaj ją podczas instalacji dla part I, part II i bugfixera.

michal3588
25-05-2013, 19:46
Dlaczego gdy próbuję edytować pliki export_descr to przy wczytywaniu kampanii wywala mnie do pulpitu z komunikatem: "medieval total war II napotka"? Nie mam tego problemu tylko z plikiem Buildings. Gdy edytuję cokolwiek np. w units, ancillaries czy traits wywala mnie do pulpitu. Wystarczy zmiana jednej liczby. Już w kilku modach bez problemu edytowałem te pliki a tutaj nie wychodzi jak bym nie kombinował.

Araven
25-05-2013, 20:30
Zawsze po zmianach usuń pliki map.rwm z data/world/maps/campaign/custom i każda z 4 kampanii. Jeśli po usunięcie map.rwm nadal wywala to popełniasz jakieś błędy przy zmianie plików. Zmiany nie działąją na savy, jak robisz zmiany na savie to się nie wczyta i będzie ctd. Trzeba po zmianach nową kampanię.

michal3588
25-05-2013, 20:58
W Bellum Crucis trzeba za każdym razem nową kampanię zaczynać O_o? W różnych modach na bieżąco zmieniałem balans jednostek/budynków i nie musiałem zaczynać od nowa.
Mam też pytanie z innej beczki. Czy grając Anglią mogę wypiąć się na papieża i zmienić wiarę? Dostałem komunikat o schizmie w Wenecji i antypapieżu. Jak mogę się do nich przyłączyć? Jak wybrać własnego antypapieża? Rekrutuję go jak kapłana czy wyskoczy jakiś komunikat o evencie? Niby jest poradnik ale jest on strasznie ogólnikowy. Był bym wdzięczy za wyjaśnienie mi ciemnemu krok po kroku jak wydymać Rzym;d.
K.K w Medievalu to jakaś paranoja... Mnie tłucze kto chce i kiedy chce a wystarczy, że ja spojrzę w stronę jakiegoś katolickiego kraju od razu ekskomuniką opasły dziad mnie straszy:/...

Araven
26-05-2013, 06:08
Poczytaj poradniki do Bellum link viewtopic.php?f=367&t=8785 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8785) . W nim po zmianach trzeba nową kampanię. Antypapieża dostajesz musisz być wyklęty i po i luś tam turch masz opcję przejścia na protestantyzm i zerwania z Rzymem.

michal3588
26-05-2013, 18:22
Od 25 tur jestem ekskomunikowany i w stanie wojny z papiestwem. Pocisnąłem pape tak, że ostała mu się tylko jedna mała mieścina, którą oszczędziłem tylko po to, żeby wiedzieć gdzie go szukać:D. 10 tur wcześniej zburzyłem wszystkie katolickie kościoły w moich włościach (nie wiem czy ma to znaczenie). Mimo to nadal nie ma nic o żadnym antypapieżu czy zmianie religii;[. Co robię źle?

Araven
26-05-2013, 18:39
Antypapież jest w kampanii Full w taką grasz?. Niekoniecznie trzeba atakować Papiestwo bezpośrednio. Osobiście miałem z 10 razy propozycję wybrania własnego antypapieża. Próbuj dalej.

michal3588
26-05-2013, 19:01
Gram w kampanię Full zwykłą (nie tą feudalną). Jak długo czekałeś na te propozycje? Każdy kraj może zmienić wiarę? Może da się jakoś ręcznie odpalić ten skrypt? Bo jak po ~30 tyrach nie zaskoczyło to pewnie już nie zaskoczy...

EDIT
Nie wiem czy to istotne ale gram na polskim Megasubmodzie.

Araven
27-05-2013, 07:00
Na oryginalnym ai to dość często się zdarzało, na ai Pitera z Megasubmoda, o ile je wybrałeś też miałem opcję zmiany religii.

michal3588
27-05-2013, 14:20
Tak mam Pitera. Aktualnie 143 tura i nic. Ekskomunikowany jestem od ~70 i dalej antypapy nie ma. Odpuściłem już sobie, odebrałem papiestwu wszystkie ziemie i olewam ekskomunikę. Przynajmniej wesoło jest bo nie dość, że krucjaty na Rzym muzę odpierać to w ramach tych krucjat wojuje ze mną cała okolica :D.

michal3588
29-05-2013, 18:25
Która frakcja ma dobrą i nieregionalną konnicę strzelecką? Zwykle gram Europą i dla odmiany chciał bym spróbować gry szybkimi armiami opartymi na jeździe.

Lwie Serce
29-05-2013, 18:30
Radziłbym porozglądać się we własnej bitwie w roosterach jednostek, bo tak to ciężko powiedzieć, ale wiem że Połowcy mają świetną konnicę, zarówno lekką łuczniczą jak i ciężką.

michal3588
29-05-2013, 19:04
Właśnie to robię ale we własnej bitwie nie widać czy jednostki są regionalne czy ogólnodostępne. Po co mi szybka konna armia skoro mogę ją uzupełniać tylko w jednym jedynym mieście na drugim krańcu mapy.
Mam też pytanie odnośnie włóczników. Być może to błąd ale niektóre jednostki włóczników(np. straż włócznicza i ochotniczy włócznicy w europie) nie mają w opisie umiejętności bonusów przeciw konnicy. Czy mimo to posiadają ten bonus i to tylko mały błąd w spolszczeniu? Bo aż sam nie wiem podczas bitwy czy mogę na nich szarżować od frontu czy też nie? Z jednej strony nadal podpadają pod kategorię Włóczników a z drugiej bez bonusu przeciw konikom nic ich nie odróżnia od mięsa armatniego pokroju chłopów.

K A M 2150
29-05-2013, 22:23
Nie mają bonusu do obrony, co naprawiłem z moich statach do nadchodzącej wersji Megasubmoda. Niby te jednostki mają bonus do ataku na jazdę, ale bez swoich bonusów do obrony przyjmują szarżę jak by byli miecznikami.

Odoaker1
30-05-2013, 11:53
Witam właśnie ściąłem sobie part1 tego mogą z http://depositfiles.com/files/z4xtyvp12 part 1 i lipa Norton zablokował mi i usunął uznał plik za niebezpieczny co teraz zrobić ?

michal3588
30-05-2013, 12:48
Wyłącz Nortona, pobierz jakiegoś normanlego antywirusa, pobierz plik jeszcze raz. Chyba, że zamiast usunąć norton przeniósł go sobie w jakąś kwarantannę. Jeśli poszperasz to może odzyskasz.

Odoaker1
30-05-2013, 14:30
Właście liczyłem ze go weźmie do niewoli na kwarantanne ale go usunął szybko, spróbuje przez torenty

DarthHeavy
01-06-2013, 18:16
Witam. Mam pytanie odnośnie postaci historycznych. Na stronie 8 tego tematu Arthas990 podał listę i tury w których pojawiają się postacie historyczne. Jakie trzeba spełnić warunki aby pojawił się Federico II tedeschi(Niemcy)? W której prowincji przy którym mieście/zamku się pojawia? I czy aby na pewno w 114 turze? I co to za jeden ;) ? Federico II tedeschi ??? Czy to nie jakaś pomyłka???

Może ktoś wie w jakim folderze/pliku znajdę info? I czy można w jakiś sposób zmienić daty pojawienia się bohaterów?

Araven
01-06-2013, 18:22
Fryderyk II Barbarossa ??? (chyba), przy stolicy raczej się pojawi. Musi frakcja istnieć, by się pojawiła postać historyczna.

DarthHeavy
01-06-2013, 19:08
Barbarossa był tylko jeden Fryderyk I Barbarossa i ten jest na starcie. 114 tura to 1212 rok a wtedy w Cesarstwie panował Fryderyk II Hohenstauf i ten pojawia się jako "Sycylijczyk" na Sycylii. Może Arthas990 coś pomylił?.....nie tylko frakcja musi istnieć ale musi być w posiadaniu prowincji w której postać się pojawia. Może jest to gdzieś zapisane w jakimś folderze/pliku???

Araven
01-06-2013, 22:25
Racja. To jest w campaign script w skrypcie od postaci historycznych w data/world/maps/campaign/custom i np. wejdź do full.

DarthHeavy
01-06-2013, 23:58
Wielkie dzięki Araven. To jest jedna postać w dwóch osobach :D Fryderyk II Hohenstauf alias Federico II normanni alias Federico II tedeschi :D .Jeśli właścicielem miasta Palermo są Sycylijczycy to pojawia się jako Sycylijczyk,jeśli HRE to jako Niemiec.

Araven
02-06-2013, 11:31
Proszę bardzo.

Link do Megasubmoda III z 02.06.2013. viewtopic.php?f=367&t=12871&p=283883#p283883 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=12871&p=283883#p283883) grajcie i piszcie jak się gra.

tomrwt
04-06-2013, 20:10
nie no ... koszmar jakiś. grałem sobie grałem... Anglia submod. 78 tura . jade w bieszczady , wracam po weekendzie odpalam . turka się przewija i sruuuu. crash . cofam ze 2 tury do tyłu , dochodzi do 78 t i crash .

Bellum się "obraziło" ??? ktoś ma jakiś pomysł ?

chciałbym wreszcie jakąs nacją dograć do końca to cholerne Bellum.

Araven
04-06-2013, 20:18
Po pierwsze bez przekleństw. Po drugie ja każdą nacją dogrywam do końca. Po trzecie wiele razy było o tym pisane, rób kilka savów minimum 2 a najlepiej 3, co kilka tur pod różnymi nazwami. Zmień coś rusz agenta, jakieś wojsko zrób zapis i spróbuj przewinąć. Ew. zmień coś wpisz komendę toggle_fow i próbuj przewinąć turę. Porządek na kompie też nie zaszkodzi.

tomrwt
04-06-2013, 20:51
takoże robię min 2-3 save na turę... Mało tego - nawet momentami komp inaczej swoje jednostki rusza, lub jacyś buntownicy wyskakują. Niestety dochodzi pechowa 78 t i buum.

ps do rzyci z tym :P

Araven
04-06-2013, 21:26
Spróbuj usunąć map.rwm. Wyłącz kompa, uruchom ponownie i próbuj. Może przejdzie ta tura.

tomrwt
04-06-2013, 23:44
kapituluje... różne kombinacje, nawet 5 tur wstecz.... i to samo .
Może jakiś event wyskakujący w tej turze mi coś krzaczy?

Araven
05-06-2013, 07:38
To 1194 rok na oko, nie wiem czy jest tam jakiś ważny event. Masz jakiś plik logs? Zmieniałeś coś w plikach? Jeśli grasz w Megasubmoda II to czy wgrałeś patch nr 1 ???? do Megasubmoda II. Jak grasz w II, to wrzuć patcha, może wtedy save przejdzie.
Edit link do Instalki z Megasubmem i patchem: viewtopic.php?f=367&t=12871 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=12871)

Edit II: Osobiście obstawiam, że nie wgrałeś patcha nr 1 do Megasubmoda II. W katalogu głównym moda powinien być katalog logs, zobacz czy go masz i wyślij mi plik na PW jaki w nim powstał, może coś wyczytam o powodach ctd.

DarthHeavy
05-06-2013, 19:38
W 78 turze pojawia się Ryszard Lwie Serce, pod warunkiem posiadania przez Anglię Normandii (miasto Rouen). Może grając Anglią brak tej prowincji powoduje błąd a może ktoś oblega to miasto lub jakieś armie stoją w miejscu "lądowania" Ryśka.....

Czy jest jakiś sposób na dodanie księżniczek na początku gry? Chciałbym grając Polską od pierwszej tury mieć księżniczkę lub dwie, np. zamiast dyplomaty. Gdzie znajdę folder/plik w którym można coś takiego zrobić?

Araven
05-06-2013, 20:28
Descr_strat w tym pliku możesz spróbować dodać księżniczki, ale zrób jego kopię i usuń map.rwm i nowa kampania konieczna. Może i racja że u Kolegi wyżej coś było z eventem od Ryszarda.

Dunkel
06-06-2013, 22:24
Myślę, że to chodzi o Ryśka, proponuję wgrać na chwilę włoski text, przerzucić turę na nim i wrzucić polski tekst. Rozumiem, że sejwik się wczytuje tylko pójść dalej nie może. Napisz czy działa :D

DarthHeavy
07-06-2013, 20:29
Dodałem dwie córki Kędzierzawemu, niestety dwoje młodszego rodzeństwa znikło z drzewa rodowego :/ Tak jakby Bolek mógł mieć tylko czwórkę dzieci. Jest jakiś sposób na rozbudowę drzewa co by mógł mieć z szóstkę pociech :D ? W którym folderze mogę poszukać?

Dunkel
07-06-2013, 22:51
Możliwe, że osiągnąłeś limit członków Twojej familii, która wynosi... nie pamiętam ile.

Araven
08-06-2013, 07:00
DarthHeavy plik descr_campaign_db w data moda, wejdź w niego używając edytuj i znajdź linijkę: <max_number_of_children uint="4 obecnie jest tam 4 jako maksymalna liczba dzieci. Nie wiem czy zmiana tego na 6 np. coś nie pomiesza. Zrób kopię pliku, po ew. zmianach usuń map.rwm i zacznij nowa kampanię i daj znać, czy ta 6 dzieci działa.

DarthHeavy
08-06-2013, 19:01
Zmieniłem i nic to to nie dało, dalej w drzewku pokazuje tylko 4 najstarszych dzieci pomimo że w pliku Descr_strat jest więcej rodzeństwa...może jeszcze w innym pliku trzeba coś zmienić?

Araven
08-06-2013, 19:05
Raczej 4 to jednak max i dlatego więcej nie da rady.

DarthHeavy
08-06-2013, 20:34
Albo to ja coś babole ;) ...może teraz z innej strony, chciałbym dodać Kazimierzowi II Sprawiedliwemu żonę i 3 synów w wieku 2,1,0. Próbowałem to zrobić w Descr_strat ale nie dodaje ich do drzewka. Z zrobieniem dorosłych postaci takich,które są na mapie kampanii nie mam problemu są i w drzewku i na mapie. Może jest jeszcze inny plik od drzewka rodziny w którym trzeba wpisać zmiany?

Araven
08-06-2013, 20:41
Co Ty masz z tym drzewkiem, nie prościej go ochajtać? Mietek77 może Ci pomóc raczej, on modyfikował drzewko u Piastów, napisz na PW do niego.

ordenus22
08-06-2013, 21:04
Czy można jakoś wyleczyć gościa z trądu, czy już mam pozamiatane?

Araven
08-06-2013, 21:07
Czasem mu się polepszy, zbuduj laboratorium alchemiczne (szansa na aptekarza), ew. daj go do klasztoru na kilka tur.

sadam86
09-06-2013, 09:05
Da radę ale musi postać dłuugo 10 tur minimum na klasztorze im bardziej chory tym dłużej musi stać i tym mniejszy bonus dostanie.

Araven
11-06-2013, 08:09
W temacie o Instalce Megasubmoda, czyli tu: viewtopic.php?f=367&t=12871 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=12871) dałem patch nr 1 do Megasubmoda III, gdyż jest jakiś błąd albo kilka w najnowszym campaign_script i może na mapie, co powoduje ctd po 121 turze, czasami wcześniej, dlatego przywróciłem pliki z wersji II, one są ok. Zmiany nie są duże, ale to powinno wyeliminować ctd w kampanii w Megasubmodzie III.

Dunkel
11-06-2013, 23:03
Jakieś wieści o 7.0.?

marko1805
12-06-2013, 07:49
Z tego co pisali na ich forum na pewno nie będzie do końca wakacji. Późniejszy termin jak zwykle niewiadomy, będzie jak zrobią ;)
Zresztą po co Ci BC7 skoro jest Megamod III :) ;)

Dunkel
12-06-2013, 10:41
No właśnie. Dokańczam baaardzo powoli jedną kampanię Polską, potem bym wrzucił w końcu megamoda, ale obawiałem się, że wyjdzie 7.0., no a tak przynajmniej cień szansy jest.