Zobacz pełną wersję : Patche - temat zbiorczy
mardar282
17-09-2013, 13:36
Chłopcze zapytałem grzecznie, po każdym pathu był kolejny nr , to było tylko pytanie
Przy każdym wydanym patchu pytasz się o to samo. Więc coś tu jest tu nie tak, nie sądzisz? I Owszem też grzecznie odpowiedziałem i grzecznie zapytałem o coś, ale niektórzy traktują wszystko jako atak, pewnie dlatego że czują się winni.
btw. ładnie to tak zaczynać zdanie od ubliżania komuś?
Po każdym wydaniu pytam o to samo? słucham? a winny czego ? To jest forum gier Total War czy sobie jaja robisz ? Na Steam poziom pomocy między graczami ma jednak wysoki poziom,i każdy każdemu pomaga , naucz się zwykłej ludzkiej życzliwości a nie zaistnienia na forum
szrama86
17-09-2013, 13:40
Po każdym wydaniu pytam o to samo? słucham?
No fakt, przestudiowałem Twoje posty i nie ma tam tego typu pytań. Widocznie pomyliłem Cię z kimś innym, za co przepraszam. :)
mardar282
17-09-2013, 13:45
Po każdym wydaniu pytam o to samo? słucham?
No fakt, przestudiowałem Twoje posty i nie ma tam tego typu pytań. Widocznie pomyliłem Cię z kimś innym, za co przepraszam. :)
No widzisz Kolego, i już się lubimy, jest ok,dobrej gry życzę
Też mam 1.0.0.1, a nic się nie ściąga. Myślicie, że to wina tego patch2beta? Bo podobno ktoś z CA powiedział, że ten beta niczym nie różni się od dzisiejszego. Wziąłem "odpiąłem" udział w becie, zresetowałem kompa i steam, ale dalej nic się ściąga. Jakieś pomysły?
U mnie wlasnie sciagnelo sie cos co zajmowalo 1.3 mb ,wiec moze reszta patcha :-) Dalej mam wersje 1.1,generalnie jeden wielki zart z tymi patchami i nowym Total Warem.
edit.
Nie chce zapeszac,ale wlaczylem bitwe o Kartagine i fpsy nie spadly ponizej 30 fpsow na ustawieniach high.Kampania dalej muli jak mulila
Skoro beta niczym nie różni się od finalnej to co to znaczy że tak na serio wypuścili betę.
To znaczy, że w becie nie było żadnych nowych bugów, więc można ją było już puścić oficjalnie. To chyba proste?
Patche na Steam są numerowane wg kolejności ich wydania, nie wprowadzanej wersji gry. To tak a propos wszystkich panikarzy widzących 1.0.
Hmm, czy tylko mi zamiast dodać zabrało Fpsy? Wcześniej przy dużych bitwachmiałem możliwość grania bez jakiś większych cięć teraz juz niestety niemam tej możliwości ehh CA:)....
Żeby patch zaczął działać muszę zacząć nową kampanię czy stare save'y działają ?
Atari65XE
17-09-2013, 17:18
Żeby patch zaczął działać muszę zacząć nową kampanię czy stare save'y działają ?
Zgadnij :P
Na tej super grze od super CA po każdym wydanym patchu (a nie zanosi się zeby nie była to liczba trzycyfrowa) trzeba zaczynać całą grę od nowa - z tego powodu 90% grajacych powoli odechciewa się gr w to coś - cza bedzie pchnac na Alleziemniakizamiastelefomowwpudeklach za 89zł i tyle ;)
Na tej super grze od super CA po każdym wydanym patchu (a nie zanosi się zeby nie była to liczba trzycyfrowa) trzeba zaczynać całą grę od nowa - z tego powodu 90% grajacych powoli odechciewa się gr w to coś
Nie przesadzaj, przy Crusader Kings 2 co patch trzeba zaczynać nową grę i jakoś nikomu to nie przeszkadza.
Ten drugi patch spieprzył mi całkowicie te grę !!! Nic nie poprawiło dalej tnie mapa jak cieła tak samo jak bitwy przy zbliżeniu. Nie mogę wybrać czy komputer ma pokazywać ruchy SI czy nie po prostu zniknęło te okienko w ustawieniach. Zagrałem 30 tur i masakra. Gorzej niż przed tym patchem. Przez 30 tur komputer nic nie robi tylko stoi w miejscu i tyle się dzieje na mapie kampanii kompletnie nic !!! a poziom ustawiłem na bardzo trudny. Nikt nikogo nie atakuje zero ruchów nic !!!! Tylko Epir się poruszał przechodząc jednym wojskiem z Larissy do Apolloni i tak przez 30 tur. Przed tym patchem jeszcze coś mogłem pograć a teraz już nic kompletnie spieprzyli tą grę przynajmniej mi tak chodzi nie wiem jak Wam. Żałuję, że w ogóle kupiłem tą grę, w filmikach tak wszystko idealnie to wyglądało a tu taka beznadzieja. Taki wkurzony jestem bo za te 156 zł mogłem sobie kupić battlefield 4 premium !!! a teraz gó.... kupię. Może uda mi się jeszcze sprzedać to badziewie. No nic wracam do romka 1 i później lecę MTW 2, ETW i NTW i kupię Shoguna 2 + dodatek zmierzch samurajów a tego Total War Rome 2 nie chcę widzieć na oczy !!! Żygać mi się chcę jak zagram przynajmniej z 5 min. Ta gra już dla mnie nie istnieje dopóki nie zrobią porządku z Nią. Przynajmniej z książeczki, która jest w pudełku zrobię sobie papier do podcierania tyłka. Z tego wszystkiego tylko to się nada.
To co tu napisałem to prawda tak właśnie chodzi mi Total War: Rome 2 Mapa kampanii mi gorzej chodzi.
P.S Jak coś to przepraszam za ortografię
Atari65XE
17-09-2013, 18:51
Nie przesadzaj, przy Crusader Kings 2 co patch trzeba zaczynać nową grę i jakoś nikomu to nie przeszkadza.
Rozumiem , że Ty tzn. wszyscy ????
Mateuszd760 nie denerwuj się , nikt nie kazał Ci za 160zł kupować tego shitu :) - wiec nie możesz mieć do nikogo pretensji. Ja sprzedałem streama za 89zł z pocałowaniem w ręke ;) Wiec i Ty sprzedasz - w sumie straciłem 28zł :) , ale przynajmniej miałem i mogę się wypowaidać na temat tego cyrkowca jakim jest kolejna odsłona TW. Gra będzie grywalna już na początku 2015 roku, wiec za 24,99 sie kupi :P Będe do przodu, a Ty wyjdziesz na 0 wiec same pozytywy i nie ma co smutkować :) Pozdrawiam.
Patch jest niezły. Zacząłem nową kampanię Egiptem na pełnym podglądzie AI - a tury mi idą jak błyskawica. Co prawda ze zmianą dotyczącą jedzenia i nędzy (chyba maks kara za nędzę z jednego budynku, czy tez jak kto woli brud, bo i tak można tłumaczyć "squalor" jest teraz -12) - ta gra będzie koszmarnie łatwa w aspekcie zarządzania.
Poza tym odblokowane jest osiągnięcie za ukończenie prologu - tylko po jego zakończeniu trzeba rozegrać jedną turę jakiejś innej kampanii.
Co do AI się nie wypowiem, bo poza końcówką prologu na nowym patchu rozegrałem może z jakieś 5 tur, jedną bitwę lądową i jedną morską.
Z tym brudem to mogli tylko poprawić zarządzanie AI, a nie ułatwiać i tak już za łatwą grę. Ale pewnie większość "gimbów", które kupiły grę narzekały tylko na to, że "co jest? buduje wszystko jak leci, a mi tu się osada buntuje, CA ratunku"...
Ehh.
Nie wiem, odpaliłem dzisiaj i nie zauwazyłem, żeby coś zassało. Wcześniej miałem beta patch 2. Gram na laptopie i mam to co kolega wyzej. Jest gorzej. Far Cry 3 na srednich ustawieniach może chodzić w granicach 50-60 fps. Rome II na srednio-niskich nie. Pokaz slajdów, podczas kampanii mam teraz ok 15-20. Wyłączone zbedne procesy, steam na offline. Zaczęta nowa kampania, zeby grac na patchu. A kompa mam :
Intel core i5 2,5 GHZ
8 GB Ram
Radeon HD6650M 4GB
Nie wiem, ale na moje oko ta gra powinna chodzić lepiej. Na ULTRA ustawienia się nie nastawiałem ale przy srednich jestem zawiedziony. Tym bardziej, ze chodziła lepiej.
Wygląda na to, że tym co gra działała dobrze przed patchem - po nim działa jeszcze lepiej. A tym co działała źle - działa jeszcze gorzej...
Atari65XE
17-09-2013, 21:31
Nie wiem, odpaliłem dzisiaj i nie zauwazyłem, żeby coś zassało. Wcześniej miałem beta patch 2. Gram na laptopie i mam to co kolega wyzej. Jest gorzej. Far Cry 3 na srednich ustawieniach może chodzić w granicach 50-60 fps. Rome II na srednio-niskich nie. Pokaz slajdów, podczas kampanii mam teraz ok 15-20. Wyłączone zbedne procesy, steam na offline. Zaczęta nowa kampania, zeby grac na patchu. A kompa mam :
Intel core i5 2,5 GHZ
8 GB Ram
Radeon HD6650M 4GB
Nie wiem, ale na moje oko ta gra powinna chodzić lepiej. Na ULTRA ustawienia się nie nastawiałem ale przy srednich jestem zawiedziony. Tym bardziej, ze chodziła lepiej.
Twoja karta graficzna nadaje się do wyświetlania pulpitu i to na rozdzielczosci max. 1280x768 pikseli , więc akurat w Twoim przypadku nie może być mowy o jakichkolwiek roszczeniach odnośnie pokazu slajdów w R2. Gra działa po patchu płynniej każdemu kto posiada kartę graficzną o chociaz minimalnych predyspozycjach stosowania w grach.
Włączyłem Steam'a i nie pobrało mi nic. Poprzedni patch pobrało automatycznie, nic nie zmieniałem w ustawieniach, nie instalowałem drugiego patcha w wersji "beta". Jak mam sprawdzić czy patch nr 2 został zainstalowany? Jeśli go nie mam, to jak ręcznie spowodować jego zainstalowanie?
Gdy klikam prawym na "Rome II...." w Steam'ie, to pokazuje się "informacje o aktualizacjach", gdzie jest opis drugiego patcha. Nie ma jednak przycisku aktualizacji.
ziutek913
17-09-2013, 21:38
Ja tam mam i5 4gb ram i Radeon hd 7850 i gram sobie na bardzo wysokich w 1920x1080 przyzwoicie a patch dużo rzeczy poprawił więc nie narzekam xD
K A M 2150
17-09-2013, 21:40
Patche do Rome zajmują obecnie tak mało, że mogłeś tego nawet nie zauważyć, kwestia kilku sekund i masz już to zainstalowane.
A ja z gtx 770 ,i5 2500k 4.2 i 8 gb ramu nie moge pograc " przyzwoicie " na wysokich :-P
Intel core i5 2,5 GHZ
8 GB Ram
Radeon HD6650M 4GB
Twoja karta graficzna nadaje się do wyświetlania pulpitu i to na rozdzielczosci max. 1280x768 pikseli , więc akurat w Twoim przypadku nie może być mowy o jakichkolwiek roszczeniach odnośnie pokazu slajdów w R2. Gra działa po patchu płynniej każdemu kto posiada kartę graficzną o chociaz minimalnych predyspozycjach stosowania w grach.
Aha czyli mam rozumieć, że żeby pograć muszę mieć high endową kartę i proca bo tylko na nich działa dobrze. To po co od cholery są te średnie niskie detale ? Bo chyba właśnie po to żeby posiadacze słabszych maszyn mogli się cieszyć grą w normalnym frameracie. Więc przestań gadać na jego kartę bo na mojej jeszcze gorszej ta gra chodzi na ultra detalach przy 40-51 fpsach. To wina twórców że optymalizacja jest skaszaniona.
Patche do Rome zajmują obecnie tak mało, że mogłeś tego nawet nie zauważyć, kwestia kilku sekund i masz już to zainstalowane.
Jasne. Jak więc sprawdzić, że mam go zainstalowanego?
Atari65XE
17-09-2013, 21:45
Ja tam mam i5 4gb ram i Radeon hd 7850 i gram sobie na bardzo wysokich przyzwoicie a patch dużo rzeczy poprawił więc nie narzekam xD
hd7850 to karta niemal 8x wydajniejsza od hd6650, która wydajnościowo nie dorównuje nawet układom zintegrowanym na procesorach Intela za ~200zł np.G2030
K A M 2150
17-09-2013, 21:47
Proste. Jeżeli możesz uruchomić grę w trybie online to masz już aktualizację, inaczej jest błąd ;)
Intel core i5 2,5 GHZ
8 GB Ram
Radeon HD6650M 4GB
Srały muchy będzie wiosna, trawa bedzie lepiej rosła. Far Cry 3, Skyrim. Te gry chodzą bardzo płynnie, przy włączonym DX 11 i średnich a nawet wysokich detalach (Skyrim). Gra jest skopana, na średnich detalach wcale nie wygląda lepiej niż np Empire czy Napoleon, w którego mogę na tym sprzęcie pograć na wysokich i to przy skali jednostek ULTRA. Bez problemu w bitwie mam po 50 fps nie mówiąc o tym, że na mapie kampanii ścinki nie występują. Grało mi się w miare dobrze przed patchem, nie narzekałbym gdyby tak zostało. Tylko czemu teraz jest gorzej?
[quote="K A M 2150":3298io8g]Patche do Rome zajmują obecnie tak mało, że mogłeś tego nawet nie zauważyć, kwestia kilku sekund i masz już to zainstalowane.
Proste. Jeżeli możesz uruchomić grę w trybie online to masz już aktualizację, inaczej jest błąd ;)[/quote:3298io8g]
Dzięki. uruchomiło, więc chyba mam.
PS.
Czy mógłby moderator przenieść dyskusję kolegów o kartach graficznych do właściwego działu?
Atari65XE
17-09-2013, 21:54
Aha czyli mam rozumieć, że żeby pograć muszę mieć high endową kartę i proca bo tylko na nich działa dobrze.
Żeby grać na wysokich detalach i rozdzielczości FullHD to nawet nie ma co do tego faktu dorabiać dyskusji.
To po co od cholery są te średnie niskie detale ?
Po to żeby pograć sobie w grę na słabszej niż High-Endowa karta, która pochodzi z serii przeznaczonej do zaawansowanej pracy jaką jest liczenie geometrii, wypełnianie tekstur w grach itd. Czyli wypadało by mieć conajmniej tego hd5770/6770 lub GF460SE na te średie/niskie detale i 1600x900.
Więc przestań gadać na jego kartę bo na mojej jeszcze gorszej ta gra chodzi na ultra detalach przy 40-51 fpsach. To wina twórców że optymalizacja jest skaszaniona.
To musisz jechać do TVN żeby Cię pokazali w telewizji jak na karcie gorszej niż hd6650 masz na ultra detalach 40-51fps . Podczas gdy GeForce GTX Titan kosztujacy 4000 PLN ma niecałe 38fps http://pclab.pl/art51958-4.html . Jeszcze raz gratuluję i POzdrawiam.
EDIT:
Tylko czemu teraz jest gorzej?
Przecież pisze Ci się że masz układ graficzny do pasjansa i sapera w Windowsie XP , a Ty dalej zadajesz pytanie: "czemu po patchu zwiększającym narzut na GPU, moja karta wyświetla pokaz 1 slajdu na sek. ?"
Po buildzie. W meny głównym masz wersję gry i po niej build. Po 2 patchu build ma pierwszą cyfrę 7, przed - 6
Apropo ostatniego patcha. Gra mi się chyba zgliczowała przy ataku na Kartaginę. Przycinało i za Chiny nie dało się przyspieszyć upływającego czasu. Nie wiem o co biega. Bo od początku było ok. Na pewno nie wina sprzętu (I7 3770, 8GB RAM, GF GTX 780). Raczej też nie wina aktywnego Nortona. Coś po prostu spier.....lili.
Panowie, czy wy też nie macie opcji "pokaż ruchy przeciwnika" po patchu?! Tury mi wolniej mijają gdyż nigdzie niema tej opcji po aktualizacji! chyba, że przenieśli w inne miejsce
mardar282
18-09-2013, 20:22
teraz to zastępuję zwrot- pełna kampania w opcjach gry jeśli się nie mylę
Hehe, czyżby tłumacze się znów postarali? ;) Przetłumaczyli "Show AI movies" jako kampania? :mrgreen: Pełna pokazuje wszystkie ruchy Ai, niepełna tylko na naszych ziemiach, wyłączona nie pokazuje w ogóle.
mardar282
18-09-2013, 20:36
Jest napis Ustawienie Kampanii w opcjach gry
AlbertAnastazia
18-09-2013, 21:04
Też po nowym patchu wasze jednostki w walce wariują? zamiast atakować biegają w przód i tył, bijąc inny oddział unoszą tarcze w geście zwycięstwa i zamiast walczyć - cieszą się. Jaki cel robienia patchy skoro zamiast łatać błędy pogłębiają je?
zainstalowałem patch i o ile czegoś nie pominąłem, wszystko działa płynniej... poza tym dostrzegłem że dodali ilość tur do opracowania technologii :shock:
poza tym dostrzegłem że dodali ilość tur do opracowania technologii :shock:
Od początku były.
K A M 2150
18-09-2013, 22:27
U mnie też dopiero po patchu pojawiła się ilość tur do końca opracowania technologii ;) Nie chodzi o to w okienku technologii, tylko na głównym interfejsie kampanii wyświetla się ilość tur do końca.
Ituriel32
18-09-2013, 22:52
Mi też dopiero po paczu zaczęło pokazywać.
Niestety włączył się też podgląd ruchu komputera. I szlak mnie trafia ja widzę Ai pływa sobie flotami po 1 stateczku. Zamiast walczyć atakować się, kompy wolą się wymijać. :evil:
K A M 2150
18-09-2013, 23:08
Dziwne, u mnie tego nie ma. W trakcie tury ruchy AI dalej są pominięte.
Umbrecht
18-09-2013, 23:16
W opisie patcha (od bety 2.0) jest wzmianka, że przy wyłączonym podglądzie ruchów przeciwnika, komputer pokazuje ruchy ale tylko naszych przeciwników, które są widoczne dla nas lub naszych sojuszników (frakcji powiązanych z nami poprzez sojusze lub stan wojny) czy jakoś tak mniej więcej, nie pokazuje ruchów każdego "odkrytego" przez nas państwa.
Wg mnie świetna opcja bo czegoś takiego brakowało, kompromis pomiędzy całkowitym wyłączeniem a pokazywaniem każdego ruchu AI.
witam
wiadomo kiedy benda naprawione problemy z patchem 2 tj- brak możliwości urochomienia gry ponoć ten sam problem dot. mnóstwo osób,szperałem po forach ale mój eng, nie jest za dobry, stąd moje zapytanie
Pewnie w patchu nr 3 ;) Odkryłem kolejny plus po tym patchu, otóż kiedy toczę bitwę przeciwnik stara mi się zneutralizować na sam początek artylerię wysyłając łuczników czy harcowników. Z tym że, często robi to nieudolnie bo wbija się nimi ślepo w moje oddziały :|
witam
wiadomo kiedy benda naprawione problemy z patchem 2 tj- brak możliwości urochomienia gry ponoć ten sam problem dot. mnóstwo osób,szperałem po forach ale mój eng, nie jest za dobry, stąd moje zapytanie
Polski najwidoczniej tez nie" benda".
Promulgacja
19-09-2013, 14:42
witam
Polski najwidoczniej tez nie" benda".
Kolego, ubiegłeś mnie! Składnia i interpunkcja też leży i kwiczy :-)
atakują moje miasto galowie forsując jedną z dwóch obleganych bram... jedni czekają gdy napierają drudzy aż gdy tych drugich wódz ginie, ten pierwszych zachowuje się ładnie podążając wzdłuż murów by go zastąpić... po kilku minutach ginie i on napierając w bramie na odział rzymskich włóczników ustawionych w "kwadrat"....
Co wtedy? jego armia stoi nadal bez ruchu ale można ich sprowokować wysyłając do ataku armatnie mięso jakim jest oddział plebejuszy...
U mnie po instalacji drugiego pacha wszystko zaczęło działać dużo płynniej. :D Po instalacji pierwszego pacha miałem pokaz slajdów w bitwach, natomiast teraz wszystko śmiga płynie!!! Tylko na mapie kampanii zdarzają się małe zacięcia... :|
Dodatkowo AI chyba trochę się polepszyło... Rozpocząłem nową kampanię Egiptem na poziomie legendarnym. Tocząc wojnę z cyreną po zajęciu ich miasta wysłali pełną armie aby ją odbić ale ponieważ moja armia też była spora dodatkowo okopana w mieście i w porcie stała jeszcze flota, ominęli mnie i poszli podbić pustą Aleksandrię. Jak dla mnie to już są oznaki inteligencji...
janrod11
20-09-2013, 15:01
Patch 3 beta dostepny!!!
Wraz z betą -ciego patcha, całkiem ładne zmiany są zapowiadane :) (http://wiki.totalwar.com/w/Total_War_ROME_II:_Patch_3). Co o tym sądzicie?
Ja jestem happy bo zmiany w hp, obronie i obrażeniach od broni spowodują mniejszą szybkość zabijania w zwarciu = zyskują wszelcy strzelcy. Wygląda też na to, że elitarne jednostki dostaną trochę po pupsku i teraz gdy będą okrążeni to szybciej będą ginąć (moja teoria). Piki chyba też wreszcie stracą swoją szaloną szybkość zabijania i przestaną kosić wrogów jak kosiarka do trawy. Kolejna poprawka kondycji - na plus. Wraz z obniżeniem kosztów wrzucania belek oddziałom, tacy hoplici duużo zyskają i będą naprawdę ciekawą opcją. Dodatkowo ogólna poprawka kawalerii (w tym tej barbarzyńskiej) powinna pomóc kawalerii szturmowej, a katafraktom w szczególności ;). Poprawienie systemu kolizji powinien w końcu skończyć z rozciąganiem oddziałów pik na 1-2 szeregi \o/. Małe dodatki do lokalizacji.
Wszystko fajnie ale brakuje mi 1-dnego. Poprawienia Rydwanów i słoni. A tak ogólnie całkiem mocno ten patch w połączeniu z patchem2 powinny zmienić wygląd bitew w Romku.
Pozdrawiam
Kto pierwszy zaryzykuje instalacje bety? Z tego co czytałem beta 2 była strasznie słaba...
Lepiej chyba cieszyć się tym co już naprawili i poczekać na pacha, który będzie kompletny
Źle słyszałeś, beta 2 niczym nie różniła się od kompletnego patcha 2. Więc pewnie warto spróbować. ;)
janrod11
20-09-2013, 15:35
Zainstalowałem.Jesli chodzi o wydajność - na mapie kampanii wzrost fpsów o 20 - to mi wystarczy.W bitwach o 3 - tu zdecydowanie za mało.Mam jeszcze takie pytanie.Otóż po historycznej bitwie którą rozegrałem przed chwilą,ciała poległych ZNIKAŁY Z POLA BITWY.To jakiś bug,rzecz jasna?
Shay Ruan
20-09-2013, 15:38
A po instalacji tego nowego patcha, trzeba zaczynać nową kampanię?
szrama86
20-09-2013, 15:47
Otóż po historycznej bitwie którą rozegrałem przed chwilą,ciała poległych ZNIKAŁY Z POLA BITWY.To jakiś bug,rzecz jasna?
Specjalnie sprawdziłem jedną z bitw historycznych i u mnie te zjawisko nie występuje. Tak że masz jakiegoś buga.
A po instalacji tego nowego patcha, trzeba zaczynać nową kampanię?
Wszystkie zapisy współpracują z najnowszą aktualizacją, jednakże każdy kolejny sejw utworzony na wersji 2.0 nie będzie współpracować z wcześniejszymi wersjami gry.
janrod11
20-09-2013, 15:51
Gram na min.Wysokich...może to od patcha?
Shay Ruan
20-09-2013, 15:56
Dzięki za szybką odpowiedź, Rafix.
Po tym drugim patchu przycinają Wam bitwy jak zbliżycie kamerkę ? Bo mi tnie nadal.
Promulgacja
20-09-2013, 18:09
Wywalam na chwilę mody i ściągam bete. Zobaczymy co tam chłopaki zmienili.
Zaskroniec
20-09-2013, 18:12
Proszę o nie przenoszenie tego tematu do tematu o patchach ponieważ gdy próbuję tam wejść wyskakuję mi że jest tam jakieś złośliwe oprogramowanie.
hej Od jakiegoś czasu nie pobierają mi się patche do Rome 2. Ponoć dziś też wyszedł ale mi nic a nic nie pobrało. Gra oryginalna w ustawieniach mam automatyczną aktualizację. Co robić?
Dzisiaj wyszedł patch beta z tego co wiem, czyli możesz sobie ściągnąć sam. Za parę dni będzie do ściągnięcia dla wszystkich.
Sprawdź czy na liście bitew multiplayer wyświetlają Ci się wszystkie bitwy na czerwono (niektóre na pewno będą takie bo już ludzie na tej becie grają), jeśli tak to znaczy że tych wcześniejszych też Ci nie pobrało, wtedy sprawdź sobie spójność plików gry we właściwościach.
Dzisiaj wyszedł ale w wersji BETA, gdy będzie dostępny sam się pobierze. By zainstalować bete należy w bibliotece gier, ppm kliknąć na Rome, wejść w właściwości, zakładka Beta i tam wybrać patch3.
Zaskroniec
20-09-2013, 18:29
A czy kiedy ta beta się skończy i zostanie normalnie wydany to coś dodatkowego się pobiera czy nie? Bo jeśli nie to by tłumaczyło dlaczego tak było bo zawsze brałem udział w betach patchy.
Nie beta to to samo co patch który wychodzi, zmiany podlegają aspekty w których są błędy.
bart3k_PL
20-09-2013, 19:07
Zaskroniec - jeśli chcesz ściągnąć betę to musisz wejść w zakładkę BETA i wybrać patch nr.3, wtedy się ściągnie, będziesz to widział, bo patch ma ponad 50MB .
Zaskroniec
20-09-2013, 19:21
Patch przed chwilką już pobrałem ;) Powiedzcie jeszcze jaka macie wersję gry?
Paladyni
20-09-2013, 19:51
jest patch beta 3 cos on zmienia?
czemu ja nie mogę sciagnac bety?? nie mam zgłoszonego udziału w tym czy cos
W steamie PPM na grę -> właściwości -> beta -> wybierz betę, w której chcesz brać udział.
Inna sprawa że ja czasem muszę parę razy resetować steama żeby zaskoczył i zaczął pobierać
v.1.3.0 w głównym menu gry, do tej pory zmieniał mi się tylko numer buildu, idę testować ;)
Zaskroniec
20-09-2013, 20:51
Dziękuję mam wszystko ok :) taki teraz offtop ale nie chcę zakładać nowego tematu. Jak jest na normalnym poziomie trudności? Na łatwym wróg prawie od razu ucieka bez walki. Na trudnym jest ok tylko że często nasze oddziały chcą uciekać. Na normalnym nie uciekają aż tak często?
lista zmian:
http://wiki.totalwar.com/w/Total_War_ROME_II:_Patch_3
Jesli chodzi o optymalizacje to poprawia ponoc bardzo wydajnosc na slabszych sprzetach z prockami dwurdzeniwymi.Sam jeszcze go nie testowalem dokladnie,ale juz moge powiedziec ze poprawil plynnosc na mapie kampanii.
@ edit
za to dodal nieprzyjemny bug,kiedy wracam do gry po alt+tab rozdzialka jest jakas mikroskopijna i trzeba restartowac gre,jest o tym na liscie ale nie doczytalem :-/
Po ściągnięciu bety znowu muszę odpalać kampanię od nowa ?
Dolaczam się do pytania. Czy nowy patch powoduje, ze można grac dalej na swoich save'ach czy zmiany powodowane przez ten patch tez sa do tych save'ow wprowadzane, czy jednak aby zmian doswiadczyc trzeba zacząć gre od nowa??
Z tego co pisali, to zmiany są raczej kompatybilne ze starymi sejwami, ale nie na 100%. Warto sprawdzić, porównując stary zapis gry i kilka tur nowej kampanii.
Żal rozpoczynać nową kampanię Rzymem bo tylko znowu mogę zmarnować cały smak gry Rzymem. Już 4 razy podbijałem Ligę Etru. Patch ściągnąłem, ale pogram dopiero wieczorem , na pewno nie zacznę gry Rzymem dopóki wydajność się nie poprawi
Tak popatrzyłem na stara kampanie i chyba zmiany jednak weszly w zycie i na starych save'ach. Widac to na przykład po konieczności opracowania technologii, żeby wybudować warsztaty ulepszające zbroje i bron, wcześniej tego nie było. Po wgraniu patche'a w nowych prowincjach żeby zrobić te budyni musialem opracować odpowiednia technologie.
Żal rozpoczynać nową kampanię Rzymem bo tylko znowu mogę zmarnować cały smak gry Rzymem. Już 4 razy podbijałem Ligę Etru. Patch ściągnąłem, ale pogram dopiero wieczorem , na pewno nie zacznę gry Rzymem dopóki wydajność się nie poprawi
Po raz setny: nikt nie każe Wam zaczynać od początku bo wychodzi nowa łatka. Możecie grać dalej, osobiście tak czynię, powoli podbijając Rzymem Europę.
Myślałem raczej o poprawie wydajności i optymalizacji jeszcze lepszej. Czekam na opinie czy patch beta 3 poprawił to i owo
szrama86
21-09-2013, 17:19
Po patchu 3.0 beta ma taki oto głupi błąd, pojawiający się co jakiś czas.
http://images65.fotosik.pl/196/b11324aadc743cfbmed.jpg (http://www.fotosik.pl)
Po wgraniu patcha 3 przeżyłem szok! Na mapie kampani skoczyły mi fps-y z 14 do 23/24 :shock: to jest olbrzymi skok szczególnie że gram na trupie ;)
Wie ktoś co naprawia patch beta3 oprócz ewentualnej poprawy wydajności
http://wiki.totalwar.com/w/Total_War_ROME_II:_Patch_3
Miłej lektury ;)
Mam małe pytanie zainstalowałem patch 2 ale z ciekawośći dopiero teraz sprawdziłem najeżdżając na ikonke Rome wersje,i tam pisze wersja pliku jak i produktu 1.0.0.1 nie powinno być 2 czy coś ? W sumie nowej kampanii nie zaczynałem od nowa dlatego pewnie zmian nie zauważyłem,ale odnośnie tamtego pytania nie powinny mi sie cyferki zmienić ?
Ten patch ma o ile pamiętam 137 poprawek ;) A mam 2 rdzenie 2,6 Ghz, 2 gb ram i gt440 i windows 7 :lol: (Mówiłem, że trup). Ale mam wgrane programy na poprawe wydajności GEM, (jakiś program co zmniejsza pobór ramu, jak mi.się wyłącza gra to jeszcze na nim klikam optymalizuj i wtedy też ram idzie :) ), teraz.win 7 ciągnie z 650 mb ramu i zostaje z 1300 na samą gre, oprócz tego priorytet na wysoki w menadżerze windows, wszystko co się da wyłączam i jakoś chodzi ;) tylko nie wiem jak jest w bitwach bo czasu nie miałem na test. A gram na wysokich detalach ( tylko kampania) bo różnice w fps-ach są niemal niezauważalne, tylko musze po wczytaniu save-a pojeździć po mapie żeby tekstury się doczytały ;) w dniu premiery na czysto miałem 9/10 fps. po patchu 1 - 12/14, po patchu 2 - 15/16 i teraz po patchu 3 - 20/24 .
Patch poprawia znacząco wydajność na dwurdzeniowcach więc aż takiego skoku fps, nie spodziewałbym się na lepszych sprzętach. Gdzieś czytałem, że następny patch będzie dla lepszych maszyn. A tury trwają u mnie 25 s. na początku kampani i teraz po kilkudziesięciu turach 50 sekund.
nizam0213
22-09-2013, 11:27
Czy tylko u mnie grafika wygląda jak z plasteliny ?
W opcjach graficznych włącz "unlimited video memory", nie wiem jak srenega to przetłumaczyła, pewnie coś w rodzaju nieograniczona pamięć wideo albo coś w ten deseń.
Jako że dopiero dzisiaj zauważyłem że kampania rozpoczęta na 1.00 nie aktualizuje się to do wszystkich marud mam wiadomość
Zmiany jakie zaszły pomiędzy 1.00 a patch 3 (beta)
Szybkość tury frakcji AI = bym powiedział że 10x przyśpieszona
FPS = +70-100%
Tyle z kwestii optymalizacji, jak dla mnie w tej kwestii CA zrobiło wielkie postępy
Po czym wywnioskowac że dany patch chodzi w tym przypadku patch 2 ,zainstalowałem go ale gdy teraz zobaczyłem na wersje produktu mam 1.0.0.1 :(
Po buildzie. Po drugim patchu będzie miał pierwszą cyfrę 7.
Build mi sie nie zmienił,lecz jedna osoba dośc jednoznacznie mi powiedziała ze u niej ta sie nie zmieniła a patch jest zainstalowany poprawnie ponieważ od patcha 3 beta mieli to zmienic.
1 i 2 patch zmieniał build, 3 miał zmieniać nr wersji. Nie bawi mnie instalowanie bet, wolę czekać na pełne wersje.
W menu pierwsze liczby to 6798 o ile sie nie myle jakos tak.
Czyli masz tylko 1 patcha.... czy Ty na pewno posiadasz oryginał gry? :mrgreen: Bo wiesz, że patche jako takie instalują się automatycznie poprzez steam?
Mam oryginał i wszystko przez steam idzie tyle to jeszcze wiem :P niby wszystko lepiej chodzi od patcha 2 ale no build mi sie nie zmienił . Mniejsza z tym idzie dobrze pograć :D czekam na patcha 3 :) Juz wszystko chyba dobrze zmieniło mi sie v1.0.0 7018 chyba tak mam teraz.
K A M 2150
23-09-2013, 11:44
A ja jestem w szoku, bo po ostatnim patchu gra chodzi o niebo lepiej, z 25-35 klatek na wysoko-ultra detalach mam obecnie też tyle samo klatek, ale na detalach ekstremalnych, wyłącznie ta alpha roślinność wyłączona o_0
Kilka ciekawostek, które może nie każdy zna. Przycisk "K" chowa kompletnie interfejs i wszelkie flagi, świetne do robienia screenów, filmików i ogólnie jakoś gra wtedy wygląda o niego lepiej. Druga rzecz to możliwość sterowania za pomocą strzałek każdą jednostką, zwłaszcza u rydwanów z kosami działa to mega, bo nie mają one animacji szarży, tylko zabijają poprzez jeżdżenie obok wrogów. Wchodzimy w ten tryb kinowy, czyli klawisz "insert", a następnie strzałkami strujemy rydwanem i driftujemy przez linie wroga ;)
A ja jestem w szoku, bo po ostatnim patchu gra chodzi o niebo lepiej, z 25-35 klatek na wysoko-ultra detalach mam obecnie też tyle samo klatek, ale na detalach ekstremalnych, wyłącznie ta alpha roślinność wyłączona o_0
Kilka ciekawostek, które może nie każdy zna. Przycisk "K" chowa kompletnie interfejs i wszelkie flagi, świetne do robienia screenów, filmików i ogólnie jakoś gra wtedy wygląda o niego lepiej. Druga rzecz to możliwość sterowania za pomocą strzałek każdą jednostką, zwłaszcza u rydwanów z kosami działa to mega, bo nie mają one animacji szarży, tylko zabijają poprzez jeżdżenie obok wrogów. Wchodzimy w ten tryb kinowy, czyli klawisz "insert", a następnie strzałkami strujemy rydwanem i driftujemy przez linie wroga ;)
Jakie parametry sprzętowe? i po którym patchu? beta 3.0 czy oficialne 2.0?
Szybkość tury frakcji AI = bym powiedział że 10x przyśpieszona
Witam
Sprawdzałeś na singlu czy w kooperacji? Jeśli na singlu to znaczna poprawa była już na patch 2 beta, ale w koopie nadal mega wolno. Czas ruchu AI 10 minut z zegarkiem w ręku po 30 turach mniej więcej. Funkcja wyłączenia pokazywania ruchów niestety jest do niczego bo nie można jej zahaczyć w trakcie trwania kampania (przynajmniej w koopie)
Grrrr ta gra jest niegrywalna... Mam betę 3 patcha a tymczasem:
- dwa crashe w trakcie bitwy (kiedy wcześniej nie było żadnych)
- komputer szturmuje Carthago samymi oszczepnikami, staje pod bramą i nic nie robi. Przy okazji jedna jednostka przeciwnika gubi się pod ziemią i ostrzeliwuje moich przechodzących wojaków.
- Atakuję Ligurię pełna armia w mieście + garnizon. Wyzwanie? Niekoniecznie... Tylko podstawowe jednostki, które rozniosłem w pył moimi pretorianami
- Ai zaczęła atakować szkoda tylko, że podstawowymi jednostkami...
- Ostre spadki FPS w trakcie walk i przybliżania do wojaków
- AI jest głupia jak but i tańczy ostrzeliwana nie podejmując żadnych działań
Wszystko to na poziomie bardzo wysokim... Absolutnie żadnego wyzwania... :(
Dzisiaj się przelała czara goryczy dla tej gry, a mnie z tego powodu jest niezmiernie przykro bo przecież tak dobrze się zapowiadało :(.
kraven2000
23-09-2013, 14:44
Miec wersje beta i zalic sie ze sa crashe. Cudowne.
CA wyraźnie napisało w patch notes że szybkość mijania tury w co-op jest definiowania przez gracza z słabszym sprzętem
kupic bete gry i sie zalic....
@Vrael
napisz o swoich problemach tu
http://forums.totalwar.com/forumdisplay ... 8755c193cf (http://forums.totalwar.com/forumdisplay.php/154-Total-War-ROME-II-Patch-testing?s=b3466d28c3b2627ffe1f0e8755c193cf)
ludzie z CA to czytaja (ponoc) i naprawiaja
Nie dość, że spartolili grę to jeszcze patcha dobrego nie wrzucą dlatego te żale...
kraven2000
23-09-2013, 16:05
kupic bete gry i sie zalic....
Się nie żalę. Wręcz przeciwnie :>
Nie dość, że spartolili grę to jeszcze patcha dobrego nie wrzucą dlatego te żale...
Przecież ten patch jest w wersji BETA. Rozumiesz to słowo? Trudno, żeby patch w wersji BETA był dobry skoro jest wersją BETA i może zawierać błędy. Ludzie no...
Przecież ten patch jest w wersji BETA. Rozumiesz to słowo? Trudno, żeby patch w wersji BETA był dobry skoro jest wersją BETA i może zawierać błędy. Ludzie no...
Jaki jest sens wypuszczanie patchy w wersji BETA?? Żeby go sprawdzić?? Najlepiej to wypuścić patch w wersji BETA aby potem wypuścić nowe łatki do tego patcha ale przecież to wersja BETA może zawierać błędy ...
Ściągając patch w wersji beta stajesz się natychmiast beta-testerem, więc nie żalić się tutaj że z powodu beta patchy wam crashuje a przedtem nie crashowało, bo z definicji beta-testera powinno się wtedy to zgłaszać producentowi, widać że nie było się w jakichkolwiek beta-testach XD
Może ktoś opisać jak prezentuje się AI na mapie strategicznej i w czasie bitwy po trzecim patchu? Ten patch zaczyna działać dopiero po odpaleniu nowej kampanii, czy jest wyraźna poprawa? Nie wiem czy zaczynać grać jeżeli dalej AI jest cienkie.
Trzeci patch jest jeszcze w formie bety, więc jak na razie próba odpowiedzi na Twoje pytanie to raczej forma wróżenia.
na mapie bitewnej miałem kilka ciekawych przypadków, naprawdę ciekawych :) Ustawiłem swoje wojska w 2 linie gdy doszło do starcia kawaleria wroga ustawiła się na moich flankach próbując mnie oskrzydlić. Komp dysponował 2 oddziałami kawalerii, lecz jeden z nich znajdowała się dość daleko. Komp poczekał, aż drugi oddział dotrze i zaatakowali wspólnie. Może to był przypadek ale AI nie próbował już przebić się na siłę do flagi, tylko wchodził przez kilka uliczek. na mapie kampanii ciągle zbyt pasywnie ale cóż...
Atari65XE
23-09-2013, 23:26
Może ktoś opisać jak prezentuje się AI na mapie strategicznej i w czasie bitwy po trzecim patchu? Ten patch zaczyna działać dopiero po odpaleniu nowej kampanii, czy jest wyraźna poprawa? Nie wiem czy zaczynać grać jeżeli dalej AI jest cienkie.
Witam. AI dalej jest cieńkie jak barszcz na wodzie mineralnej. Próbowałem gry na beta3patch + najnowsza aktualizacja moda Rouidolusa z TWCenter = kompletna kicha. Włączyłem kampanię Egiptem, poziom legendarny i rezultat to wypowiedzenie wojny przez Cyrenajkę, Seleucydów i masę niegraniczących ze mną państw jednak inwazji żadnej. Komp jak był pasywny i beznadziejnie operujący armią na mapie kampanii tak jest dalej. Wprawdzie zdarzają się już jakieś pojedyńcze desanty, ale AI dalej do sztucznej inteligencji ma jak Kalisz do anoreksji. Na mapie bitwy również porażka. Na oblężenia wystarczy 7x Galicyjska Straż Królewska + 12x Ciężki Onager i nie trzeba ruszać piechoty nawet. Komp ładnie się ustawia w kulkę i czeka za murami aż się go wystrzela ;) Żołnierze wspierający broniących podczas oblężenia nadal walą do flagi ja ćmy do światła co owocuje ich zmasakrowaniem w 2sek na 1oddział, a ci co już stoją obok flagi chodzą jak kurczak bez głowy, zero zasadzek, zero wykorzystania przewagi liczebnej, jedyne co na + to oddziały do walki wręcz wychodzą przed szereg , a procarze, łucznicy, etc. cofają się w krytycznym momencie. Jak dla mnie gra nadal niegrywalna i to jeszcze pewno przez pare ładnych miesięcy - no chyba że kto lubi klikać i oglądać świniobicia bez odrobiny myślenia jak hamburgery to nic tylko instalować beta3patch i oddawać się rozgrywce ;)
CA wyraźnie napisało w patch notes że szybkość mijania tury w co-op jest definiowania przez gracza z słabszym sprzętem
Ty tak na poważnie?
Gramy z kumplem na prawie identycznych kompach. On i5 2500K (standardowe taktowanie), GTX 560Ti, 8GB RAM, Ja i5 2400 (wykręcony do 3,8GHz), GTX 560, 8 GB RAM więc to co napisało CA można wsadzić wiadomo gdzie...
Aaa, dla ścisłości sprawdzane na ustawieniach grafiki wysokie lub bardzo wysokie.
Czy path 3 beta poprawia grę na tyle, że można grać bez radious moda?
Chodzi mi przedewszystkim o szybkośc rozgrywania bitew i umiejętność radzenia sobie kompa z niepokojami na tyle by robił mocne armie?
Promulgacja
24-09-2013, 11:08
Czy path 3 beta poprawia grę na tyle, że można grać bez radious moda?
Chodzi mi przedewszystkim o szybkośc rozgrywania bitew i umiejętność radzenia sobie kompa z niepokojami na tyle by robił mocne armie?
Witam. Sprawdzałem beta patch bez modów i bitwy 2k vs2k trwały od 4 do 6 minut... Ciut lepiej niż wcześniej, ale nadal daleko to od poprawności.
Z moimi modami taka sama bitwa od 12 do 15 minut. Zostaję przy modach...
W kampanii nie miałem jeszcze nigdy pasywności ze strony Ai, więc się nie wypowiem. U mnie masakrują wszystkie moje graniczne prowincje wpadając 3-4 armiami podczas gdy ja większość wojsk mam na innym froncie. Zostawiam 1 armie do obrony terytorium, ale przeważnie zostaje ona rozbita lub mocno uszczuplona i muszę ściągać główne siły by odrzucić przeciwnika poza granice mojego terytorium. Jest fajnie :D
Na jakich modach grasz. U mnie na paczce Radiousa(najnowszej) IA nadal bardzo rzadko wypowiada wojny i sucha ekspansja nie daje radochy
Atari65XE
24-09-2013, 12:58
Właśnie Promulgacja - może zdradziłbyś tą tajemną kombinację modów, która sprawia że masz do czynienia z zupełnie inną grą niż my wszyscy zawiedzeni tym dziwolągiem jaki jest Rome2 ? , ja do tej pory myślałem że rzeczy o których piszesz to tylko w Erze, a już masakrowanie moich wojsk przygranicznych przez AI to nawet w archiwach Ery niedostępne - z reguły to jak komp wpada to 3 armiami wygłodzonymi do max. ze wystarczy zabić po 2żołnierzy z oddziału i reszta ucieka. Tak wygląda masakrowanie wojsk przez AI XD
Ty tak na poważnie?
Gramy z kumplem na prawie identycznych kompach. On i5 2500K (standardowe taktowanie), GTX 560Ti, 8GB RAM, Ja i5 2400 (wykręcony do 3,8GHz), GTX 560, 8 GB RAM więc to co napisało CA można wsadzić wiadomo gdzie...
Aaa, dla ścisłości sprawdzane na ustawieniach grafiki wysokie lub bardzo wysokie.
Ty tak na poważnie? Wiesz chyba, że im większe ustawienia grafiki osoby stawiającej grę, tym bardziej gra się tnie na multi... i to już od ETW. Oprócz mocy obliczenowych kompów w multi jeszcze trzeba patrzeć na upload hosta.
Zaskroniec
24-09-2013, 16:25
Coś mi zassało :P Wie ktoś co zmieniło te 20 mb?
Mi też właśnie pobiera 22,7 mb. Odnośnie kolejnych patchow systematycznie spada mi sredni fps na benchmarku :P wszystkie ustawienia na max i mozliwe opcje graficzne wlaczone, wlacznie z roslinnoscia alfa : bez patcha sredni fps 28-29 po patchu nr 2 - 25fps po ostanim patchu 22 fps ;P takze z kazdym nowym ulepszeniem sytuacja sie pogarsza :D zobaczymy co bedzie jak dociagnie ten nowy kawalek
To fix dla tych, co pobrali betapatcha, usuwa między innymi bug z alt-tabem.
Ty tak na poważnie?
Ty tak na poważnie? Wiesz chyba, że im większe ustawienia grafiki osoby stawiającej grę, tym bardziej gra się tnie na multi... i to już od ETW. Oprócz mocy obliczenowych kompów w multi jeszcze trzeba patrzeć na upload hosta.
Kolejny raz obrona CA w wykonaniu kilku osób mało trafna.
Po pierwsze na tych samych zestawach komputerowych i na tych samych łączach, na maksymalnych ustawieniach graficznych Shogun 2 total war ZS działa idealnie. Żadnych spowolnień przy ruchach AI więc "[...]i to już od ETW[...] to najzwyklejsza pierdoła. Czas ruchu AI gdzie na mapie było pełno odkrytych jednostek komputera, na późnym etapie kampanii ruch AI trwał maks 2-3 minuty.
Po drugie producent gry zarzekał się, że gra będzie działać dobrze na podobnym sprzęcie do tego na którym działał zmierzch samurajów - jak widać nie działa. ZS działa mi na maksymalnych, a tutaj muszę sporo zaniżać bo jest problem z efektami cząstkowymi (o ile dobrze pamiętam nazwę). Przy zmianie wybranych parametrów graficznych gra zalicza crashe. W przypadku wyboru jednego z domyślnych ustawień jest lepiej. Zaznaczam, że obydwa komputery biorące udział w koopie przekraczają zalecane parametry sprzętowe tej gry.
I po trzecie komputer hostujący ma upload 4 Mbity więc chyba całkiem przyzwoicie? No chyba, że u kolegi wszyscy śmigają na symetrycznych łączach? :]
Wracając do mojego pytania odnośnie przyspiesz ruchów AI w kooperacji to po wgraniu patcha beta 3 i pobraniu dodatkowej dzisiejszej łatki gra znacznie przyspieszyła. Na pierwszy rzut oka do podobnego stanu jak w singlu.
Nawiązując jeszcze do kwestii uploadu. Dołączam screen przedstawiający ilość danych wysłanych przez program rome.exe z komputera hostującego kooperację uwzględniając postawienie gry i wykonanie pełnej tury włącznie z ruchami AI. Jak widać na załączonym obrazku upload musi być naprawdę mocny
http://imageshack.us/photo/my-images/17/sg7g.jpg/
Nie wiem czy to po najnowszym patchu ale wcześniej tego nie zaobserwowałem.
1 przypadek moja armia siedzi w ukryciu komp wykonuje swój ruch następuję moja tura (komp nie włazi na moje oddziały ale stoi niedaleko) wychodzę z ukrycia atakuje i okazuje się że jest zasadzka oczywiście ja jestem stroną atakującą
2 przypadek moja armia jest w jakimś mieście za wydmami i po ataku znów mam zasadzkę jako atakujący.
To chyba nie powinno tak działać
Czy mieliście już takie kwiatki ?
to nic nienormalnego, każda armia jak jest w trybie forsownego marszu i zostanie zaatakowana to znajduje się w zasadzce. Kiedyś miałem podobnie i się zdziwiłem co się stało, ale potem podczas wgrywania gry lub bitwy przeczytałem o tym w info jakie się pojawiają nad paskiem z postepem wgywania. Pytanie tylko czy te armie faktycznie byływ w trybie forsownego marszu?
Ja raz miałem taki przypadek, który mne zaskoczył in minus w tej grze a mianowicie: grałem Egiptem i chciałem zdobyć jakieś misto na pustyni ale nie wiedziem jak jest bronione bo go nie miałem podswietlonego żeby je widzieć. Podszedłem armią w trybie forsownego marszu na max zasięg i ulokowałem się na górze na wszelki wypadek, miasto już widziałem, 1 armia w mieście i 2 obok. Kolejna tura i te 3 armie mnie atakują, dostałem zasadzkę, ale co mnie wpieniiło przy rozpoczęciu bitwy to nie byłem na górze tylko na drodzie pomiędzy 2 górami i 2 armie zaatakowały mnie z 2 stron ( z obu gór na mnie zbiegli) a 3 od przodu a ja byłem w kolumnie bo tak jest przy zasadzce. Bitwe wygrałem ale nie po to na górze się ulokowałem żeby potem być na drodze pomiędzy 2 górami, wg mnie straszna lipa i totalny błąd w grze, że nie mogłem wykorzystać ukształtowania terenu do bitwy.
Robiąc zasadzkę atakowałbyś kogoś na górze, gdzie wszystko z góry widać? Co to za zasadzka by była skoro przeciwnika widzisz z daleka? :)
mardar282
25-09-2013, 16:42
Dziś aktualizacja pobrała 20 MB przed godzina 17 i po 17 kolejne 30,8 MB,czyli cały czas pracują nad poprawą, codziennie coś,dajcie w końcu spokój z narzekaniem,uważam że wszyscy zapomnieliśmy czym był Rome czy Medek 2 przed pathami,pozdrawiam
Jeśli damy spokój to nie będą wiedzieli co poprawiać... trzeba się upominać o błędy by zostały naprawione.
Odpaliłem grę po tym najnowszym patchu i teraz gra chodzi u mnie tragicznie. Pokaz slajdów. Im out. Zagram w grudniu jak coś się być może poprawi.
Ja jestem ciekaw kiedy ten patch wyjdzie w końcu w pełnej formie, a nie jako beta.
Klierowski
25-09-2013, 22:23
Dziękuję mam wszystko ok :) taki teraz offtop ale nie chcę zakładać nowego tematu. Jak jest na normalnym poziomie trudności? Na łatwym wróg prawie od razu ucieka bez walki. Na trudnym jest ok tylko że często nasze oddziały chcą uciekać. Na normalnym nie uciekają aż tak często?
Nie zauważyłem takich problemów na trudnym, nawet na bardzo trudnym nie ma jakiejś widoczniej różnicy w morale.
Schodzenie poniżej trudnego jest sporym błędem, sam sobie niszczysz przyjemność z rozgrywki.
Po tych patchach jest jeszcze gorzej i z optymalizacją i z AI.
Co do poziomu trudności to bitwy zależą od jakości twojego wojska. Mając np Hoplitów przeciwko Milicji na Normalu walka nie trwa dłużej jak parę sekund. Z drugiej strony walcząc Milicja na Milicję na Hardzie walka 1vs1 trwa o wieele dłużej i od czasu do czasu dostaję łomot. Ogólnie jestem zadowolony grając na Wysokim poziomie wyzwania zarówno w kampanii jak i w bitwach bo AI dosyć ładnie i szybko kontruje moje manewrowanie przez co muszę się bardziej wysilić i szybciej klikać. Pomimo tego pozostaje ciągle kilka rzeczy na które AI daje się bić więc myślę, że jest ok jak na pierwszą kampanię.
Co do samego patcha:
- fajnie że wydali hotfixa rozdzielczości ekranu,
- ten drugi hotfix w sumie jest dla mnie nieodczuwalny bo nie miałem problemów które bodajże on naprawiał (z drugiej strony dosyć ważył jak na parę bugfixów).
Zanotowałem spadek 1-2 FPS'ów na mapie kampanii. Trudno stwierdzić jak tam różnice w balansie bo nie mogę przez betapatch zbytnio grać multi :/ Jedyne co zauważyłem to fakt, że jednostki wreszcie zaczynają męczyć się przesadnym bieganiem (ciężka piechota po przebiegnięciu ćwierć mapy straciła staminę o cały poziom)
Pozdrawiam
MaciekSmaga
26-09-2013, 13:26
Dziwne rzeczy działy się u mnie po wgraniu tej nowej Bety, z tego co pamiętam zacząłem kampanię Klaudiuszami już na 2 patchu (nawiasem kampania Klaudiuszami w porównaniu z Juliuszami na początku jest dużo łatwiejsza) i po wgraniu bety 3 pochrzaniło się coś z symbolami legionów, zostały tylko trzy, a symboli floty jakby przybyło. I przy najeżdżaniu kamery na mapie kampanii (gdy np klikam na armie na małej mapie) to przed zatrzymaniem nad dana jednostką następuje taki przeskok bardzo wkurzający. Co ciekawe po odpaleniu nowej kampanii wszystko dział nieźle. Żal mi tych starych saveów, tyle się namordowałem żeby podbić całą Hiszpanię. Na parę tygodni biorę rozwód z Rome.
Promulgacja
26-09-2013, 15:06
Na jakich modach grasz. U mnie na paczce Radiousa(najnowszej) IA nadal bardzo rzadko wypowiada wojny i sucha ekspansja nie daje radochy
Właśnie Promulgacja - może zdradziłbyś tą tajemną kombinację modów, która sprawia że masz do czynienia z zupełnie inną grą niż my wszyscy zawiedzeni tym dziwolągiem jaki jest Rome2 ? , ja do tej pory myślałem że rzeczy o których piszesz to tylko w Erze, a już masakrowanie moich wojsk przygranicznych przez AI to nawet w archiwach Ery niedostępne - z reguły to jak komp wpada to 3 armiami wygłodzonymi do max. ze wystarczy zabić po 2żołnierzy z oddziału i reszta ucieka. Tak wygląda masakrowanie wojsk przez AI XD
Witam po przerwie. Zająłem się poprawianiem modów ogólno dostępnych na TWC. Teraz więcej grzebie w plikach i testuję bitwy niż gram w kampanię.
Jak będę zadowolony z ostatecznych modyfikacji to wrzucę Wam na testy. Między innymi połączyłem moda Radious Battle Mod z tym modem co pozwala legionistom rzucać pilum bez szarży oraz usunąłem płonące oszczepy. Wszystko teraz jest kompatybilne. Radious nie działał z innymi modami zmieniającymi wspomniane rzeczy. Poza tym sporo innych poprawek modów zrobiłem : jak dla kogoś za dużo jest 1,5x jednostki to zrobiłem coś koło 1,2x gdzie większość piechoty posiada 220 osób w oddziale. Na słabszych komputerach jest to ilość zadowalająca, a nie ryje tak procesora.
Tak więc, jak skończę to udostępnię Wam te pozmieniane modyfikacje i sami ocenicie.
Pozdrawiam.
Ja bym się przyjrzał plikom odpowiedzialnym za ruch AI po mapie kampanie. Mam wrażenie, że komp atakując nasze osady nie bierze pod uwagę przypuszczalnej siły naszego garnizonu, stąd często wysyła armię na regiony, których nie zdobędzie. Traci armie i łatwo wtedy przejść do kontrataku. Gdyby grał bardziej defensywnie, wyczekując na nasze wyjścia z miasta, bądź czekał aż siły obronne będą szczuplejsze, korzyści z tego miałby większe.
Promulgacja
26-09-2013, 16:35
U mnie w kampanii na very hard jest odwrotnie - komp właśnie atakuję niestrzeżone regiony. Jak ściągam armie to Ai się wycofuje. Trzymam armie przy granicy, zastawiam zasadzki to nie podchodzi. Jednym słowem bawi się ze mną w "kotka i myszkę".
Plusy pewnych zachować są, potrafi ściągnąć dwie flagi zanim przystąpi do ataku, kiedy oceni, że ma za małe siły do ataku, to ufortyfikuje się na odległość tury od naszej osady, lecz ta ocena potencjału mogłaby być lepsza. Zbyt szybko atakuje i zbyt łatwo wycofuje się ze swojego regionu. Gdyby bitwy były przenoszone na koniec wszystkich ruchów, tak by każda nacja mogła zareagować na zainicjowaną bitwę, wtedy taki odwrót taktyczny miałby sens, lecz tak to tylko marnuje potencjał armii garnizonowej, która osamotniona nie stanowi większej przeszkody do zdobycia osady.
Przed chwilą znów się pobrało 20kilka MB.
Ktoś już zaobserwował jakieś zmiany?
Hi all,
Further fixes to Patch 3 means that we have updated the available BETA. Instructions on how to download this updated BETA can be found here.
If testing over the weekend reveals no further issues, Patch 3 will go live early next week.
Meanwhile, Patch 4 is completing internal testing and will arrive into beta soon afterwards.
The list of fixes brought with by the latest hotfix for patch 3 BETA:
• Players and AI were unable to siege a city with a port, with a land army while the port was blockaded by a navy in an earlier Patch 3 BETA build. This is now fixed.
• Fix for a crash while loading into ambush battles from the Campaign map, where the player had AI reinforcements (reinforcements are no longer aloud in ambush battles). This crash was introduced in an earlier Patch 3 BETA build, and is now fixed.
• Fix for a pathfinding crash in battles, which was introduced in an earlier Patch 3 BETA build.
Thank you for your understanding.
Regards,
Matthias Czyli parę hotfixów do bugów. Koniec z blokowaniem portów przez AI :roll: Poprawiony pathfinding też powinien pomóc. Bug z zasadzkami nie jest chyba aż tak ważny. Pozdrawiam
Crusader
28-09-2013, 00:25
Witam. 2 dni temu instalowałem ponownie Rome 2 na koncie. Ale Steam sam nie pobrał żadnych aktualizacji i moja wersja gry to cały czas v1.0.0. Przez to nie mogę grać online (ze względu na inną wersję gry). Jaka ma być wersja po wgraniu patcha? Czy mogę samemu go wgrać? gdyby to była wersja z crackiem to bym się nie pytał :)
Masz zaznaczone aktualizacje automatyczne? Jeśli nie to zaznacz tą opcję a steam sam pobierze wszystko co trzeba. Możesz też wejść w właściwości Rome w bibliotece gier i w zakładce BETA pobrać najnowszy patch.
Crusader
28-09-2013, 01:05
Tak. aktualizacje automatyczne są zaznaczone. Pobrałem nowego (Steam pobrał) patcha w wersji beta. Teraz moja wersja gry to 1.3.0. Ale w multi dalej mam wszystko na czerowno bo inna wersja gry. Czyli mam rozumieć, że ta wlaściwa to będzie v 1.2.0 tak?
Właściwa wersja to 1.3.0 to 3 oznacza że już 3 patch został wprowadzony do gry. Jeżeli jest u cb niezgodność z hostem to zobacz czy przypadkiem jakiegoś modu nie wgrałeś czy cuś bo różnie to bywa.
Zakapior-san
28-09-2013, 08:37
Ja mam wersję 1.0.0 i aktualizacje automatyczne są włączone. Dlaczego więc mi nie pobrało patchy? Zauważyłęm że jest jeszcz zakładka BETA i tam są patche. Trzeba to zaznaczyć żeby ściągało? A skąd wziąć kod na te patche bo rząda jakichś?
Panowie skąd mogę ściągnąć beta patcha 3:)?
Ze Steam.
Biblioteka gier/rome2/prawym na rome/włąściowości/Beta.
Pierwsze 2 patche nie zmieniały wersji gry tylko numer builda. Po 2 patchu build to 7018.
Do pobrania bety nie trzeba żadnych kodów, po prostu wybierasz betę w której chcesz wziąć udział i kod zostawiasz pusty
Ja mam wersję 1.0.0 i aktualizacje automatyczne są włączone. Dlaczego więc mi nie pobrało patchy? Zauważyłęm że jest jeszcz zakładka BETA i tam są patche. Trzeba to zaznaczyć żeby ściągało? A skąd wziąć kod na te patche bo rząda jakichś?
Ależ pobrało - pierwsze dwa. Trzeciego nie pobrało, gdyż 3 patch jest wciąż w wersji beta. Jeśli beta nie będzie zawierała więcej błędów, to po tym weekendzie wypuszczą 3 patch jako oficjalny.
Crusader
28-09-2013, 14:16
No właśnie być może to jest wina moda, którego chciałem przetestować. Ale wcześniej zanim tu pisałem, to usuwałem wszystkie te pliki od moda i przywróciłem oryginalne tam gdzie to trzeba było zrobić. Ale dalej jest ten sam problem czyli wszystko na czerwono w multi. Być może ten mod nie działa na oryginalnej grze :) To mod odblokowujący wszystkie frakcje. Jak to jego wina to chyba czeka mnie reinstalka bo sprawdzenie spójności plików nic nie daje.
Raczej wina, że część ludzi ma betę patcha 3/ma tylko patch 2 lub/i mody, których nie masz Ty.
Jaki jest numer najnowszego patcha ?
Numer z górnego prawego rogu jak jesteś w menu gry !
Rano zanim wyszedłem do roboty włączyłem kompa i zaczęło mi ściągać patcha ale musiałem wyłączyć bo kierowca autobusu ma w dupie czy w nim jestem czy nie :/
Mam wrażenie że wersja się zmieniła ale pewności brak więc pytam.
Crusader
29-09-2013, 23:42
Po wgraniu tego patcha 3 beta masz wersję 1.3.0. Natomiast u mnie po jego wgraniu w multi fakt kilka gier jest gdzie mogę zagrać, ale malutko. Bez tego patcha to wszystko jest na czerwono. Co gorsze podczas szybkich bitw cały czas mam desynchronizacje albo ten drugi koleś. Muszę ponownie zainstalować tę grę bo nie pogram. Same problemy. W Empire nie przypominam sobie żeby tak było. Z resztą do tej pory gram na multi i jest ok.
Mam wersje v1.3.0 Build 7275.458729 -choć nie mam pojęcia kiedy się zainstalowała skoro wyłączyłem komputer w połowie instalacji ?
Jak nie jesteś pewien, zrezygnuj z beta testów, gra wróci do ostatniego pełnego patcha. Po czym wróć do beta testów, steam ściągnie betę na nowo.
Ciekawa ile jeszcze musi musi wyjść patchów, aby rozgrywka była pozbawiona bugów, a grafika zoptymalizowana. Kiedy pojawi się patch 3 wersji finalnej (nie beta)?
dawid621
30-09-2013, 16:24
To gra dalej jest niezoptymalizowana wedlug was? Ja zaczalem dwa dni temu kampanie Rzymem i jest to niebo a ziema w porownaniu do kampanii ktora prowadzilem od wyjscia gry, osobiscie nie mam juz nic do zarzucenia optymalizacji.
Bellic58
30-09-2013, 16:35
Mi jakieś 28mb zassało. Trzeciego beta mam, dziwne.
ja mam cały czas ogromne zastrzeżenia do optymalizacji. i7, 16 gb Ram, GTX660 a dalej tnie w 1440x900 (NIE NIE LAPTOP), dlatego koniec z Rome aż do grudnia przynajmniej. A jak dalej nic nie ruszy to ja już podziękuję CA, ale więcej razy się nie dam zrobić na frajera.
dawid621
30-09-2013, 19:50
@Pampalinex tak z ciekawosci, tnie Ci na mapie kampanii czy w bitwie? Pytam bo mamy bardzo zblizone konfigi.
W sumie mnie tez to interesuje, albowiem, też pracuję na i7, co prawda kartę mam radeona 6870, ale ponoć i tak decyduje procesor.
@Pampalinex
U mnie na gtx 770 jest juz o niebo lepiej,oczywiscie w porownaniu do tego co bylo.Mapa kampani ok 35-40 fpsow,bitwy dalej kuleja,np : mam 50 fpsow,ale kiedy przyspiesze bitwe zaczyna klatkowac strasznie,nawet po powrocie do normalnej predkosci.Ale grac sie da,najwazniejsze zeby jakosc jednostek i cinie nie brac wyzej niz wysokie.Zauwazylem ze lepiej dziala na sterach 327.23 niz na betach.
Mapa kampanii działa jak trzeba, bitwy tną na każdym ustawieniu :| czy bym dał najniższe czy najwyższe różnica jest 4 fps. Dodam że Shogun 2 działał na wszystkich ustawieniach wymaksowanych z bardzo dobrymi fps ;)
K A M 2150
01-10-2013, 07:59
Oni jak zwykle coś nagrzali z tymi ustawieniami, mam duuużo gorszą kartę od was, bo gtx 560, który jeszcze w dodatku się cholernie grzeje, procek i7 3,4Ghz i 8gb ram, a ustawienia mam wysoko-ekstremalne (jednostki i cienie na ekstremalne) i mam minimum 25 klatek i max ponad 50. Nie tnie się na przyśpieszeniu. Mapa zatnie tylko na sekundę jak kliknę turę, ale to w każdym TW. Wy macie pecha z Rome, a ja np z Napkiem, który u mnie przestaje klatkować dopiero na średnich, przez co mam tak mało godzin w tą część nabite.
Wgrany Radious graphic mod (usuwa np chmury na mapie kampanii) i najnowsze stery beta.
Pampa, masz na bank wszystko w kompie zaktualizowane? Wiem, że pewnie tak i głupio pytam, ale wolę mieć pewność :)
dawid621
01-10-2013, 08:56
No tez mnie wlasnie zastanawia czy kolega ma napewno wszystko ok z kompem, albo poprostu ma pecha co do tej gry. U mnie gra scina jedynie kiedy w bitwie biora udzial 4 pelne/prawie pelne armie. a gram na ustawieniach w wiekszosci wysokich, cienie mam na srednich, a tekstury, efekty czasteczkowe i jakosc jednostek na najwyzszych ustawieniach i zdaje to egzamin. Zauwazylem tez ze duzy spadek fps powoduje wlaczenie glebi pola. Tak swoja droga to o dziwo jedyna czesc TW ktora potrafi naprawde mocno przyciac to... Empire:D mapa kampanii tnie sie tam o wiele bardziej niz w romku.
Czy u Was nadal patche ściąga tak wolno? Betę 3 patcha - 80MB ściągało mi 45 minut, mimo dość dobrego łącza. Zmieniałem serwery (Polska, Rumunia, Niemcy), ale nic to nie pomogło.
Meilkirr
01-10-2013, 11:10
Czy u Was nadal patche ściąga tak wolno? Betę 3 patcha - 80MB ściągało mi 45 minut, mimo dość dobrego łącza. Zmieniałem serwery (Polska, Rumunia, Niemcy), ale nic to nie pomogło.
Mam dokładnie taki sam problem, pomimo łącza i maksymalnych ustawień.
Przy ściąganiu patcha lub przy jego cofaniu zauważcie jak wam mieli twardy dysk. Patch najwyraźniej na bieżąco zmienia coś w plikach gry - wiec dlatego to trwa tak długo a nie tylko podmienia to i owo. Szybkość łącza nie ma z tym nic wspólnego
dawid621
01-10-2013, 11:51
Powiem wiecej: wgrywanie patcha zabiera mi ponad 10 gb na dysku, ciekawe czym jest to spowodowane wlasnie.
mam wszystko zaktualizowane, nawet po formacie jest komputer. No cóż, ja liczę że coś naprawią, a jak nie to ja już podziękuję CA, i każdemu będę odradzał.
Pojawiły się nowe sterowniki od AMD 13.10 BETA 2 coś usprawniają w Rome 2 TW, próbował ktoś instalować już?
Przemek115
01-10-2013, 15:36
Witam chciałbym się was zapytać dlaczego po wgraniu trzeciej aktualizacji tj. Patch 3 do Roma II gra nie chce odpalić też tak macie?.
Po drugiej aktualizacji Patch 2 gra odpalała normalnie.
EDIT:Dajcie znać czy macie podobny problem z Romkiem :( czy tylko ja mam ten problem?
Zauwazyliscie jakies zmiany na lepsze po Patchu 3?U mnie narazie steam go wogole nie widzi.
edit
juz jest,build powinien wygladac tak: 7319.4591
Pogralem chwile,wiecej fpsow ale potworne sciny po tym patchu.
Romek dalej niegrywalny jak dla mnie,a juz prawie miesiac minal od premiery.
Gdybym kupil Domestos i tampony dla zony to bylyby to lepiej wydane pieniadze 8-)
Crusader
01-10-2013, 21:06
Witam ponownie. Tak długo czekałem na Rome 2 i tak samo się zawiodłem. Nie wiem co jest z tą grą. Czy tylko ja mam ciągle z nią problemy? Cały czas wszystkie gry na multi są na czerwono. Nieważne czy wczesniej bez patcha 3 beta czy teraz z tym patchem 3 już finalnym. Nie mam żadnych modów, sprawdzałem spójność plików (coś pobrało), ale dalej nic. Ciągle mam inną wersję gry jak pozostali i nie mogę grać na multi. Kampanie już ukończyłem. Teraz był/jest czas na multi. Wcześniej Shogun 2, Empire, Napoleon i żadnych problemów. Wszystko zaczęło się od momentu jak musiałem kupić Rome 2 ponownie jak mnie lekko pewien sprzedawca zrobił. Ale to nie powinno mieć żadnego znaczenia. Przecież to inna gra w sensie inny klucz itd. Ale po jej instalacji/reinstalacji cały czas jest problem z multi.
K A M 2150
01-10-2013, 21:11
Bardzo możliwe, że właśnie inni grają na modach i dlatego nie macie jednakowej wersji, jednak fakt, że wszystkie gry masz na czerwono jest dziwny.
ma ktos jakis pomysl z problemy ze scinkami na mapie kampanii?
irytuja spadajace fps czy ciagle sciny przy wchodzeniu w widok mapy czy dyplomacje...
K A M 2150
01-10-2013, 21:21
Jaki komp? Polecam wgranie Radious Graphic Mod, usuwa np chmury na mapie kampanii, które trochę biorą FPS.
Asus g74sx
i7
gtx560m
12 gb ram
full hd
nie widze sensu w kasowaniu czegos z gry - nie widze w tym sensu...
ma moze ktos podobna konfiguracje i poradzil sobie z doborem odpowiednich ustawien?
K A M 2150
01-10-2013, 21:50
Czyli lapek?
Jak nie widzisz sensu? Przecież właśnie to Ci zabija FPS! Do czego Ci potrzebne chmury które zasłaniają Ci mapę kampanii? Nawet nie zauważysz ich braku, a gra będzie lepiej chodzić. Ja mam podobny sprzęt, ale mniej ramu, jednak stacjonarka, chodzi płynnie na wysoko-ekstremalnych i full hd. Jak klikasz na dyplomację, czy mapę globalną to jest zwiecha na ćwierć/pół sekundy, bo gra musi zmienić tryb wyświetlania i wprowadzić nowe menu, nawet w medku 2 dyplomata łapie taką zwiechę.
@Mnil
Probowales moda next gem?u mnie niweluje przycinki w bitwach
Mi ścina jedynie w niektórych stolicach prowincji... ale i tak jest lepiej - bo wcześniej często miałem tam zwiechę, wywalenie na pulpic i komunikat "Towal War: Rome 2 przestał działac"...
Oczywiście musieli jednak coś spierniczyć - po najnowszym patchu kontynuacja bitwy nie kończy się gdy wyrżnę wszystkie niedobitki wrogów, ani gdy uda się im uciec, ani po upływie czasu bitwy... pozostaje jedynie ręczne wyjście z potyczki :?
Furmann1
02-10-2013, 08:18
[quote="Asuryan"]Mi ścina jedynie w niektórych stolicach prowincji... ale i tak jest lepiej - bo wcześniej często miałem tam zwiechę, wywalenie na pulpic i komunikat "Towal War: Rome 2 przestał działac"...
Oczywiście musieli jednak coś spierniczyć - po najnowszym patchu kontynuacja bitwy nie kończy się gdy wyrżnę wszystkie niedobitki wrogów, ani gdy uda się im uciec, ani po upływie czasu bitwy... pozostaje jedynie ręczne wyjście z potyczki :?[/quoteU mnie
U mnie akurat wszystko zaczęło chodzić płynnie i na stacjonarce i na laptopie.Na laptopie ekstremalne ,PC ultra .
Laptop:
i-5 3 gen 8gb ram GeForce GTX 660M 2 gb direct 11
PC:
Phenon 4* 3200 , 4gb ram geforce 9800 gt 1gb direct 10.
Tylko bitwy dalej są za łatwe gram na bardzo trudnym.
Oczywiście musieli jednak coś spierniczyć - po najnowszym patchu kontynuacja bitwy nie kończy się gdy wyrżnę wszystkie niedobitki wrogów, ani gdy uda się im uciec, ani po upływie czasu bitwy... pozostaje jedynie ręczne wyjście z potyczki :?
U mnie taka sytuacja występuje od samego początku do teraz włącznie z patch 3 beta.
Z fps znacznie lepiej, z crashami też chyba ok. Spieprzyli natomiast znowu alt + tab do windowsa. Po powrocie gra ma sekundowe przywieszki. Działało to zaraz po wypuszczeniu patcha 3. Potem dali jakieś łatki do niego i znowu jest tak samo.
Problem jest również z określaniem ścieżki przejścia jednostki na mapie bitwy. Określając punkty przejścia z przyciskiem shift, jednostka dochodzi do punktów pośrednich i zatrzymuje się w każdym z nich na 2-3 sekundy więc funkcja stała się bezużyteczna.
Działało to zaraz po wypuszczeniu patcha 3. Potem dali jakieś łatki do niego i znowu jest tak samo.
Czy ja dobrze rozumiem? Najpierw wypuszczają beta patche, potem pełne patche a potem łatki do pełnych patchy?
olac chmury, najbardziej mnie irytuje przechodzenie do okna dyplomacji i mapy.
ten mod next gem - co zmienia ogolem? jaki ma wplyw na gre? mozna go bezpiecnzie usunac, bez reinstalla?
Działało to zaraz po wypuszczeniu patcha 3. Potem dali jakieś łatki do niego i znowu jest tak samo.
Czy ja dobrze rozumiem? Najpierw wypuszczają beta patche, potem pełne patche a potem łatki do pełnych patchy?
Nie do końca. Patch 3 nie został jeszcze oficjalnie chyba wydany i funkcjonuje jako beta. Jak pobrałeś betę 3 i wypuszczają do niej łatkę to też Ci ją pobierze(łatkę do beta patch 3, a nie do patch 2).
Po pierwsze patch 3 został oficjalnie wydany wczoraj. Po drugie, nauczcie się poprawnie cytować :P
Mi ścina jedynie w niektórych stolicach prowincji... ale i tak jest lepiej - bo wcześniej często miałem tam zwiechę, wywalenie na pulpic i komunikat "Towal War: Rome 2 przestał działac"...
Oczywiście musieli jednak coś spierniczyć - po najnowszym patchu kontynuacja bitwy nie kończy się gdy wyrżnę wszystkie niedobitki wrogów, ani gdy uda się im uciec, ani po upływie czasu bitwy... pozostaje jedynie ręczne wyjście z potyczki :?[/quoteU mnie
U mnie akurat wszystko zaczęło chodzić płynnie i na stacjonarce i na laptopie.Na laptopie ekstremalne ,PC ultra .
Laptop:
PC:
Na PC to chyba te ultra to 3 fps z takim kompem :roll: a jeśli to prawda to wyczuwam mały skandal dlaczego cały czas ja i wiele innych osób ma problemy na dużo lepszym sprzęcie :|
Po pierwsze patch 3 został oficjalnie wydany wczoraj. Po drugie, nauczcie się poprawnie cytować :P
Co nie zmienia faktu, że łatka do patcha 3 beta została pobrana w zeszły czwartek (26.09.2013) i wtedy też znowu rozwalił się alt+tab, a po czystym beta patch 3 działał.
PS. Na forum PL jakoś info o wydaniu brak :)
@Pampalinex
U mnie na i5 2400 skręconym do 3,8GHz, 8 GB ram i GTX560 na ustawienia ultra (cienie i efekty cząsteczkowe zmienione na bardzo wysokie, pamięć karty bez ograniczeń) mam w trakcie bitwy średnio około 27fps, jeśli pali się coś na mapie i wjadę kamerą w dym spadam mi do 6-7.
@Pampalinex
zerknij na te wykresy:
http://forums.totalwar.com/showthread.p ... 0450ddcf77 (http://forums.totalwar.com/showthread.php/78239-The-Problems-with-Performance-POLL?s=ed92f9a82f5b6da2a2ee150450ddcf77)
Rmoe 2 najwieksze problemy ma z gforcami z serii 600 i 700
A to już nie moja wina, ktoś inny zaspał ;) Nie pobierałem bet patchy - wczoraj mi zainstalowało oficjalnie wydanego. Od wczoraj po odpaleniu gry widać informację o oficjalnym wydaniu 3 patcha - przynajmniej w wersji angielskojęzycznej. Niedługo będzie wypuszczona beta patcha 4. Kiedy dokładnie, nie wiem - nie interesują mnie bety patchów, tylko ich finalne wersje.
K A M 2150
02-10-2013, 18:47
Co nie zmienia faktu, że łatka do patcha 3 beta została pobrana w zeszły czwartek (26.09.2013) i wtedy też znowu rozwalił się alt+tab, a po czystym beta patch 3 działał.
@Pampalinex
U mnie na i5 2400 skręconym do 3,8GHz, 8 GB ram i GTX560 na ustawienia ultra (cienie i efekty cząsteczkowe zmienione na bardzo wysokie, pamięć karty bez ograniczeń) mam w trakcie bitwy średnio około 27fps, jeśli pali się coś na mapie i wjadę kamerą w dym spadam mi do 6-7.
Zmniejsz efekty cząsteczkowe. Dużo osób popełnia błąd i ustawia tą opcję wysoko, a ona masakruje fps gdy jest dym, ogień, deszcz. Gdy nagle animacje się rwą to danie tego na low pomaga. Sam poziom efektów prawie się nie różni między najwyższym, a średnim.
Anarchista89
02-10-2013, 18:57
Witam
jak sprawdzić czy aktualizacja została pobrana?
jak kraszuje czesciej to z naczy ze sie zainstalowal :-)
a tak na powaznie to musisz miec taki build : 7319.4591
Zmniejsz efekty cząsteczkowe. Dużo osób popełnia błąd i ustawia tą opcję wysoko, a ona masakruje fps gdy jest dym, ogień, deszcz. Gdy nagle animacje się rwą to danie tego na low pomaga. Sam poziom efektów prawie się nie różni między najwyższym, a średnim. Czy ja wiem, że zaraz błąd. U mnie różnicy dużej w FPS nie ma przez to w kontekście najniższe ustawienia - najwyższe. Może 1-2 FPS a i tak jak przesuwam kamerę przez taki dymek to mam dropa takiego samego. Ale to już raczej wina mojej karty graficznej co już w innych grach słabo sobie radziła z efektami cząsteczkowymi.
Pozdrawiam
K A M 2150
03-10-2013, 00:01
U mnie robi sporo, zwłaszcza jak są płonące strzały, na ultra potrafi lekko zwiesić, na średnich chodzi płynnie, a nie widać różnicy. Tak samo na niektórych kompach zdarza się klatkować sama animacja, czyli gra chodzi płynnie, fps wysokie, ale animacje jakby skakały, na zwolnieniu czasu już dobrze chodzi. Bug od czasu Empire, wystarczy efekty cząsteczkowe zmniejszyć i znika.
Plus mi głównie chodzi też o płynność jak nagrywam filmiki, a wtedy takie podpalone strzały potrafią spowodować spadek do 5-6 FPS, podczas gdy bez nagrywania w tej samej sytuacji jest 25FPS.
manolito
03-10-2013, 07:38
i ja mam takie pytanko AI zaczęło używać machin oblężniczych? skasowano możliwość podpalania bram?
Witam.
Pytanie odnośnie patcha nr. 3 - czy coś pomógł ? Widzę że znaczna część osób nadal moim zdaniem słusznie narzeka na grę, choć są wyjątki (marketing szeptany czy może jednak ultra sprzęt kto wie). Ja osobiście grę kupiłem wczoraj więc od razu jadę na tym patchu - i jest tragicznie. Grafika znacznie gorsza od Shoguna II no i te ściny :/ Shogun działa na wysokich bez problemowo.
Pytam dlatego iż chce się w miarę dowiedzieć czy CA planuje dalsze poprawki czy już uznali że starczy :) słyszałem o patch 4 jakieś pogłoski....może on będzie dla mnie przełomowy.
dawid621
03-10-2013, 17:04
Nie powiedzialbym ze grafika jest taka znowu duzo gorsza, zaznaczyles brak limitu pamieci po prawej stronie? Pytam bo sam z poczatku nie bylem swiadomy co ta opcja daje, a jak sie okazalo dopiero po jej zaznaczeniu gra wyglada tak jak powinna wygladc.
Tomasz The Great
03-10-2013, 17:26
Zmniejsz efekty cząsteczkowe. Dużo osób popełnia błąd i ustawia tą opcję wysoko, a ona masakruje fps gdy jest dym, ogień, deszcz. Gdy nagle animacje się rwą to danie tego na low pomaga. Sam poziom efektów prawie się nie różni między najwyższym, a średnim. Czy ja wiem, że zaraz błąd. U mnie różnicy dużej w FPS nie ma przez to w kontekście najniższe ustawienia - najwyższe. Może 1-2 FPS a i tak jak przesuwam kamerę przez taki dymek to mam dropa takiego samego. Ale to już raczej wina mojej karty graficznej co już w innych grach słabo sobie radziła z efektami cząsteczkowymi.
Pozdrawiam
Zgadzam się z kolegą KAM 2150 w 100 %...zmniejszenie efektów cząsteczkowych z bardzo wysokich na średnie,zwiększa(przynajmniej u mnie) FPS-y o 10 :)
Zaznaczyłem dawid621 - ale dzięki za pomysł. Czytałem już chyba wszystkie porady co i jak zrobić by dało się grać:D Ale po odpowiedziach wnoszę że to wszystko prowizoryczne metody - nadal brak poprawy danej od Twórców. Po za tym te lagi to jedno - pozostaje marna AI w czasie walki - jak na razie Angry review trafia w sedno :D
U mnie po tych patchach nie widać różnicy a nawet jakby gorzej. FPSy na mapie kampanii nagle spadły i zaczęło ciąć.. Tak w ogóle patch 3 działa na starym save czy trzeba zacząć kampanię od nowa? Bo ja obecną zacząłem na patchu 2.
Furmann1
04-10-2013, 07:38
Laptop:
PC:
Na PC to chyba te ultra to 3 fps z takim kompem :roll: a jeśli to prawda to wyczuwam mały skandal dlaczego cały czas ja i wiele innych osób ma problemy na dużo lepszym sprzęcie :|
Nie oszukuję .Naprawdę mi chodzi dobrze.Tylko bitwy są za łatwe.
Bellic58
04-10-2013, 10:51
Kurde, po ostatniej aktualizacji pierwszy raz mi roma skraszowało. Może to wina modów, coś się gryzie. Odinstaluje romka i zainstaluje w styczniu. Może już będzie wsiook.
No i mamy już patch 4 beta do pobrania.
Sczegóły: http://wiki.totalwar.com/w/Total_War_ROME_II:_Patch_4
Spory, 146 mb. :p Już pobieram.
Kolejna nadzieja, chociaż już jakoś specjalnie się nie łudzę :mrgreen:
U mnie gra nawet nie chce sie wlaczyc,robie weryfikacje plikow
@edit
no niestety,gra nawet nie rusza z ta beta,wracam do stanu poprzedniego,i czekam dalej.Czekam juz miesiac to poczekam se jeszcze :twisted:
morfeusz1202
04-10-2013, 17:59
Trzeba rozpoczynać nową kampanie po patchu 3 ??
K A M 2150
04-10-2013, 18:15
Możesz grać na starym sejwie, ale nie wszystkie zmiany wejdą do gry. Polecam nową kampanię, po ukończeniu kampanii Rzymem wybrałem Spartę już na najnowszym patchy i byłem w szoku, tury trawają w porywach 5-7 sekund o_0
janrod11
04-10-2013, 18:21
Skurczybyki,mieli już gotową beta 4:D
edit:i co z tego...falanga wroga dalej nie używa włóczni,fpsy na mapie kampanii podskoczyły o 2,w bitwach bez zmian...czyt.ŚCINA SIĘ,wydaje mi się też,że prędkość jednostek znowu wzrosła.Zamiast harować nad wydajnością,zajmują się pierdołami.Ile jeszcze tych patchy wyjdzie?I czy ta gra stanie się w ogóle grywalna?
No według opisu ten patch dużo zmienia. Nawet zachowanie falangi. A nawet polską wersję językową.
Tak czytam te patch notes i
Improved performance of drag-outs and holding space to show unit proxies, by no longer render ghosts for men and mounts, as they were too expensive to render. Artillery, ships and vehicles still have ghosts rendered. Ciekawa zmiana. Nie zauważyłem by jakoś strasznie mi to zabierało FPS'y ale dla mnie był to zbędny bajer - w dodatku mniej przejrzysty od samych kropek. Więc + za to. Jeżeli komuś podświetlanie muliło to powinno przestać.
Improved AI construction logic. It now constructs more military buildings. Samo w sobie jakoś bardzo nie cieszy. Pytanie czy dalej AI nie będzie się katowało tym czego nie jest w stanie utrzymać.
Improved AI army compositions & unit quality. The AI uses better units and slightly less ranged units. In plus. Wiele osób powinno być zadowolonych. Nie widziałem armii z więcej jak 50% pieszych strzelców ale niektórych nawet taki wysoki odsetek wkurzał.
Increased the willingness of the AI signing trade agreements and defensive alliance. Yay! :D
The AI are now much more careful with constructing buildings that consume food or increase squalor. This has improved the AI's ability to fight food shortage problems. Jeżeli dobre to zaimplementują to poziom trudności kampanii znacznie wzrośnie :). Nawet jeżeli AI będzie dalej pasywne w wojnach to przynajmniej będzie bronić się przy pomocy lepszego wojska.
AI now have improved ability to place its forces appropriately to deal with simultaneous front and side attacks. This involves angling and bifurcation of its *line with appropriate units to deal with the players use of flanking or harassing forces. To może się okazać dosyć dużą zmianą w bitwach. W połączeniu z resztą czuję, że dużo osób (w tym ja sam) zaczną coraz częściej przegrywać starcia z AI.
When generating armies, the AI is now more likely to choose elite units when they have the funds to do so. Jestem ciekawy czy AI będzie robić trochę lepsze jednostki już na start jeżeli będzie w stanie. Byłoby byczo :)
Diplomacy improvements - Factions attitudes towards each other are now mapped with colours on the map on the diplomacy screen. When your faction is selected, it shows other factions attitudes to you, and when other faction selected, shows their attitudes to other factions. Also, the factors tooltip now works between two non-player factions by selecting a non-player faction and moussing over another faction. A to powrót dobrego rozwiązania z Shoguna 2. Raczej zaliczyłbym to do interfejsu. Przyśpieszy to sprawdzanie sprawdzanie odczuć wielu frakcji względem naszej o te kilka sekund ;)
The Loose formation button has been added for certain units in battle. Nie wierzę, że dodali nowy button. Normalnie jestem w szoku. I nawet pomyśleli i dali go wybranym jednostkom. Gorzej, że to oznacza dalsze osłabienie strzelców i artylerii, którzy już ostatnio trochę stracili przez podbicie hp'ków jednostek.
Multiplayer Ambush battles can no longer be started with 2v2 (or greater) numbers of players. This battle type is now limited to 1v1 as intended. A ta zmiana na minus :/ Chętnie rozegrałbym sobie zasadzki w większą ilość osób.
Various fixes for men being unable to disembark from ships in battles. Ktoś chyba wreszcie zerknął na YT :D
Balancing changes Podwojenie kary za śmierć generała jak i uciekanie sojuszników faworyzuje znowu elitarne jednostki (które posiadają cechę: Dyscyplina). Z kolei zwiększenie szybkości zabijania w szarżach na tyły wroga pomaga trochę nie-elitarnym jednostkom. Trudno jest mi stwierdzić jak to będzie w praktyce teraz wyglądało. Generalne obniżenie obrony, podniesienie jej kawalerii szturmowej, jak i obcięcie ataku większości jednostek -> ciekawe i pomoże nie elitarnym jednostkom bardziej.
Tweaked balancing of Hoplite units. :!: Jestem ciekawy co pod tym hasłem się kryje. Na chwilę obecną hoplici potrafi uzyskać chore wartości obrony w zwarciu (ponad 90) i pancerza (100 w kwadracie). Z resztą tych zmian wydaje mi się, że hoplici zyskali. Ktoś ma jakieś pomysły w jakim kierunku poszły zmiany?
Usability Dużo dobrych zmian - w tym: możliwosci konfigurowania swoich chorągiewek.
Generalnie ten patch jeżeli chociaż w połowie będzie dobrze wykonany to powinien mocno poprawić tą grę. Największy zresztą patch do tej pory. Miejmy nadzieję, że nie będzie dużo bugów. :P Pozdrawiam
Na szybko:
Further optimisation to Campaign pathfinding.
Fix for major performance issue caused by reinforcing naval units in certain circumstances.
Unit cards now scale horizontally to a certain limit, to reduce the likelihood of requiring double row of cards, which takes up quite a lot of space on the screen.
Slightly reduced the settlement defensive bonuses for the auto-resolver.
Increased the willingness of the AI signing trade agreements and defensive alliance.
Made individual cavalry units breaking out of combat more easily, to reduce units getting stuck in brawls.
Na dodatek te zmiany gameplayowe, które są żywcem wycięte z Radiousa, polepszające Ai na mapie kampani. Wow. Strasznie mi powyższe przeszkadzały, zaraz ściągam i testuję.
Wiem, że CA dało ciała z premierą i duzo elementów nie grało tak jak powinno, ale chociaż się starają i to naprawiają zamiast masowo produkować DLC o wątpliwej jakośći.
Swoją droga mam nadzieję, że jak już wydadzą w końcu jakieś DLC to będzie to naprawdę dobry dodatek, choćby jak Rise of the Samurai do S2. Takie DLC brałbym w ciemno.
Moim skromnym zdaniem AI w bitwach na szczerym polu zachowuje się znacznie lepiej - chociaż nie robiłem jakichś wielkich testów - tylko rozegrałem kilka szybkich bitew - to przy przewadze liczebnej kompa dostałem wciry :D Nie pakuje się już od frontu na falange jeśli ma możliwość oflankowania - faktycznie jeśli ma przewagę liczebną to trzyma na tyłach rezerwy itd. Nie wiem jak tam podczas oblężeń bo nie testowałem. Dajcie znać jak tam z kampanią.
Pozdrawiam.
Zmiany na szybko zaobserwowane:
- duża zmiany w strzelcach i generalnie strzelaniu
- zredukowano im mocno ilość obrażeń przebijających pancerz (Łuki z 5->0, procarze z 5-->2, oszczepnicy i peltaści z 9/11-->3),
- zwiększono obrażenia bazowe wszelkich broni dystansowych (obecnie procarze mają ich 16, oszczepnicy 23, łucznicy 25, peltaści 28. Wyższe wartości dla różnych wariantów wschodnich),
- wzmocniono zdolność Szybkiego przeładowania (widziałem kątem oka jak na oszczepnikach ilość strzałów wzrosła po zastosowaniu tej zdolności do 14)
- zmieniono też sposób działania systemu hp, obecnie już pierwsza salwa potrafi zabijać. Są to początkowo małe ilości które po chwili rosną ale tylko trochę, w efekcie nie potrzeba już tak długo męczyć przeciwnika strzelcami,
- Łucznicy ostrzeliwujący Tetsudo Gwardii Pretoriańskiej od frontu nie są w stanie nic zrobić - 0 killi na całej amunicji,
- Łucznicy ostrzeliwujący ciężką piechotę z wysoką wartością pancerza nie są w stanie nic mu zrobić,
- Procarze już nie koszą tak samo sprawnie ciężkiej piechoty jak wcześniej,
- Oszczepnicy generalnie zabijają u mnie teraz więcej przeciwników na bitwę w tym ciężką piechotę,
- niektóre jednostki dostały luźny szyk (m.in Gwardia Pretoriańska, która oprócz tego ma jeszcze ofensywne tetsudo)
- CAI jest bardziej otwarte na handel i sojusze defensywne (zawiązałem w pierwszej turze taki sojusz defensywny z spartą, kiedy w poprzednim patchu musiałem najpierw dołączyć do wojny z epirusem zanim oni na to przystali)(inne frakcje o przyjaznym do mnie nastawieniu oferowały mi umowy handlowe jeszcze zanim zacząłem kontrolować jakikolwiek surowiec strategiczny + często dopłacały do tego gdy nie chciałem się zgodzić),
- CAI coś tam zaczyna inne armie składać (jako, że grałem tylko 5-10 tur to nie mogę na 100% rozeznać zakresu zmian ale walcząc z jedną frakcją widziałem u niej najemników oraz regularnych hoplitów, łuczników, jazdę obywatelską).
- tury komputera znowu trwają duużo krócej. Wydaje mi się, że jak ostatnio taka tura trwała u mnie ~10-20s to teraz trwa od 3-7s.
- +2-6 FPS'ów na mapie kampanii (wreszcie!) i +2FPS na mapie bitwy,
- Niestety przy wybraniu agenta/armii dalej mam dropy ale mniejsze niż poprzednio,
- Mniejsze dropy przy przełączaniu mapy na inne tryby,
- BAI podczas ataku na osadę nie stało już pasywnie w 3 miejscach czekając aż zostanie rozgromione. Gdy walka rozpętała się na jednym z tych frontów to automatycznie reszta wojsk pośpieszyła im na pomoc. BAI stosowało falangi i oskrzydlanie,
Pozdrawiam :)
W bitwach faktycznie jest dużo lepiej. Komputer "myśli" i stara się grać strategicznie, ale na tyle aby gracz spokojnie mógł go oszukać własną taktyką, jak dla mnie bomba. Miałem walkę 2x oddział oszczepników, 1x ciężcy włócznicy i 1x jazda generała. Grałem przeciwko 5 oddziałom włóczników i 1x jazda generalska. Po rozpoczęciu bitwy komputer poleciał szybko skryć się do lasu w dodatku na wzgórze - szacun. Ustawiłem się również na tym wzgórzu w lesie i wysłałem moje 2 oddziały strzelców. Komputer od razu zaszarżował piechotą, musiałem wycofywać oszczepników bo mnie goniły 4 oddziały. Jeden oddział pobiegł na moich włóczników bo chciałem się rzucić na jego jazdę. W efekcie musiałem chyba przez 4 minuty uciekać wszystkimi oddziałami w tył i co jakiś czas rzucać tylko oszczepy w goniącą mnie piechotę. Widać komputer się lekko zdenerwował bo tylko tracił wojsko i najwyraźniej miał dość biegania za mną, więc zaszarżował jazdą na moich włóczników. Pomyślałem sobie, znów idiotyczne zagranie, ale przynajmniej wygram. Stop, w tył zwrot, dałem atak na jego jazdę, która zrobiła coś w stylu fake-attack i od razu zawróciła nawet nie zetknęła się z moimi o.O Wyglądało to jakby AI specjalnie to zrobiło abym się zatrzymał włócznikami a oni mogli mnie dogonić piechotą i w końcu nawiązać walkę. I tak się stało, cała piechota wroga rzuciła się na mój oddział ciężkich włóczników, którymi już bym nie zdążył uciec drugi raz. Ustawiłem na ich plecach moich strzelców i zacząłem ich wybijać żeby odciążyć moją piechotę. Swoją jazdę wysłałem na wrogą, po chwili ich generał uciekł a moja ciężka piechota włóczników przetrwała nabufowana defensywnymi zdolnościami :D Jeszcze zaszarżowałem 2 razy w plecy wrogiej piechoty to im pojechało grubo po moralach. W końcu da się ciekawie walczyć ;D
PS. Ciekawi mnie czemu zmienili tylko sojusze obronne a nie wojskowe w sensie szansa na akceptację przez AI. Przydałoby się też aby wróg przyjmował traktat pokojowy. Nie raz mam niepotrzebną wojnę, bez sensowną, widać, że wróg też ma to gdzieś, ale grubo odrzuca pokój nie wiadomo dlaczego. W starszych częściach fajnie było pokazane w dyplomacji co dana frakcja od nas chce np. Wojna/Wojsko/Pokój itd.
Panowie mam proste pytanie, czy udało się komuś ściągnąć tego patcha ?, próbuje już chyba z piąty raz i za każdym razem jak się ściągnie to rome2 nie chce śię uruchomić. Czy ściągacie z jakiegoś konkretnego regionu, czy na wersję angielską i póżniej nakładacie język polski, ten patch u mnie ściąga się nawet dłużej niż sama gra lub tłumaczenie, proszę o jakieś rady. :evil:
Kurcze nawet na wersji angielskiej też sławny napis Rome2 przestał działać. :lol: :evil:
Pobrałem patch, rozpocząłem nową kampanię, pierwsza bitwa, 4 z 6 jednostek morskich nie może zejść na ląd bo się zaklinowały, koniec. :)
Czy po patchu 3 i beta patchu 4 muszę rozpoczynać na nowo kampanie, aby wszystkie zmiany weszły w życie?
tak
Skąd masz taką informację? Nigdy nie zaczynałem gry na nowo by zobaczyć, że zmiany faktycznie zostały wprowadzone.
Ja też ciągnę jedną kampanię, pomimo kolejnych paczek.
tak
Skąd masz taką informację? Nigdy nie zaczynałem gry na nowo by zobaczyć, że zmiany faktycznie zostały wprowadzone.
Z poprzedniej strony tego tematu. Zresztą pytałeś o to czy trzeba zacząć nową grę aby weszły wszystkie zmiany więc do wszystkich musisz zacząć nową grę natomiast jeśli chodzi o większość zmian to nowej gry nie musisz zaczynać.
K A M 2150
05-10-2013, 14:50
Na nowych patchach można spokojnie grać dalej starą kampanie, ale nie będzie widać wszystkich zmian. Np na patchu 3 stary sejw miał tury trwające od 20-40 sekund, a nowa kampania na tym samym patchu juz 4-7 sekund.
Panowie dlatych którzy mieli problemy z odpaleniem patcha 1,4 bety po ściągnięciu trzeba usunąć plik launcher z folderu z grą i wtedy wystartuje. Mi to pomogło. :D
tak
Z poprzedniej strony tego tematu. Zresztą pytałeś o to czy trzeba zacząć nową grę aby weszły wszystkie zmiany więc do wszystkich musisz zacząć nową grę natomiast jeśli chodzi o większość zmian to nowej gry nie musisz zaczynać.
Nie ja pytałem :D Ale z tego co widzę, to faktycznie masz rację. Grać można, ale żeby wszystkie zmiany zostały wprowadzone najlepiej zacząć grę od początku :)
morfeusz1202
05-10-2013, 17:04
Czemu kiedy włączam tryb własnej bitwy np. Sparta(ja) vs. Germanie(komputer) Spartanami stawiam na obronę, nie wiem czy to jest wina AI czy ja robię coś źle w ustawieniach bitwy moi wrogowie stoją sobie przez całą bitwę (Chodzi mi o to aby oni atakowali a nie stali w miejscu i czekali na mój ruch)
Na górze nad nazwą frakcji którą wybrałeś masz napisane czy Ty jesteś obrońcą czy agresorem, przycisk zmiany jest bodajże między dwoma stronami wyboru frakcji we własnej bitwie.
Flagellum_Dei
05-10-2013, 18:16
4.10.2013 - to święta data jest ponieważ po pobraniu patch4 beta , dla mnie ta gra w końcu stała się grywalna i sprawia jako taką radość :D
NARESZCIE można by rzec ;) Wiadomo, jeszcze kilka ważnych rzeczy do poprawy, ale w końcu mogę GRAĆ. Gra śmiga mi lepiej niż
Napoleon, także jakby ruszono w końcu optymalizację. (3.6Ghz FX , 8GB RAM , HD5770 1GB + własne OC)
PS: taka ciekawostka jak po 130 turach Brytami przed patchem4beta nie miałem ani jednej umowy handlowej
i ani jednego sojuszu obronnego tak, po wgraniu beta4 co ture mniej więcej 3 państwa proszą o handel, nawet takie odległe
jak Ateny :P Mam nadzieję, że jak kampanie zaczyna się od nowa to aż takiej aktywności nie wykazują.
Rozegrałem trochę testowych tur Kartaginą na patchu 4 i wygląda to nieźle. Tury śmigają jak burza na moim niezbyt szybkim kompie (jakieś 10 sekund może), a średnio duża (1900vs1800) bitwa z Turdetanami trwała jakieś 8 minut, mimo, że na samym początku starcia stracili wodza, a i tak prawie mnie pokonali. Działa tez jakby szybciej, choć ciągle nie na tyle, by umożliwić mi płynną rozgrywkę (w bitwach, kampania działa już ok). ;)
Od początku jednym z nielicznych plusów tej gry, było dla mnie to że na moim średnim komputerze nie ścinało. Po instalacji 4 beta - tnie na zwykłej mieścince - przy takich samych ustawieniach... Idzie ku lepszemu jak widzę. :twisted: Tak więc jak na razie dziękuję za grę...
Ituriel32
05-10-2013, 22:19
Zmiany w szybkości tury i dodatkowych klatek nie zauważyłem. Natomiast wzmożoną aktywność dyplomatyczną już tak. Wreszcie można pohandlować z większą ilością krajów. Niestety nawet fajnie rozwijającą się grę zakończył mi krasz :lol:
Mnie sie dzis tez niestety wywalilo, ale przeciez masz autosave co ture.
Natomiast jakos strasznie podniesli odpornosc jednostek na ostrzal - ciezka piechota moze stac 10m od miotaczy i nie ponosic zadnych strat.
Po tym patchu, grając Macedonią na poziomie trudnym, wszystkie państwa z Azji Mniejszej plus Kartagina wypowiedziały mi wojnę w 1 turze...
Ja po tym patchu ostro przegrywam(legendarny+radious mod). Mam wojnę z 3 nacjami. Po jej rozpoczęciu magicznie w następnej turze zawiązały one sojusz i teraz mnie jadą. Wczoraj straciłem apollonie. Zaatakowało mnie 9 pełnych oddziałów połączonych sił tych 3 państw. Teraz w końcu poziom legendarny daje wyzwanie xD Rome 2 survival mode :D
Coś z tym patchem beta 4 przegięli poziom normalny 30tura i już Rzymowi wojnę wypowiedziało 11 frakcji, które w dodatku pozawierały między sobą sojusze i leją mnie aż niemiło. Żeby tego było mało toczą wojnę tylko ze mną nikt poza tym ich nie atakuje.
Ituriel32
06-10-2013, 13:36
Mi niestety tury zamiast się skrócić to wydłużyły się. Cały postęp 3 pacza zniknoł. :cry:
Czekajcie jaka to wersja gry teraz jest? 1.3 czy 1.4.
Marcincicko
06-10-2013, 17:57
u mnie za każdym Patchem ( mam już 3 , wole Bety nie ruszać) powoli powoli do przodu od początkowo około 20fpsów do teraz około 40fpsów .
niby coś poszło do przodu w tej kwestii ale i tak odradzam teraz kupno , gra nadal kuleje ..
Znaczna poprawa jeżeli chodzi o AI wojsk , kwestie dyplomatyczne - w końcu coś się dzieje
może Patch 4 w końcu mocniej coś poprawi bo takim tempem to chyba na 50patchu powiem " o w końcu mogę grać " :)
p.s
Ktoś się orientuje kiedy jest finalna wersja Patch 4 ?
Ituriel32
06-10-2013, 18:21
Widzę postęp si, ale nadal jest total warowo głupie.
Jeśli ma budynki to rekrutuje lepsze jednostki + najemników. Natomiast często bez sensownie przerzuca całe wojsko na granice ze mną, odsłaniając tyły.
Im większa nacja tym łatwiej ją obejść.
dawid621
06-10-2013, 18:58
No to tak na szybko, wrazenia po nowym patchu - duze zmiany w dyplomacji, czy lepiej ta czesc gry teraz funkcjonuje? Nie koniecznie, otoz aktualnie mam okolo 7 sojusznikow wojskowych, ktorych pozyskalem bez wiekszego wysilku, przez co mam mase prowincji (w wiekszosci na ktorych nawet nie bylem) zaliczanych do warunkow zwyciestwa. Jezeli chodzi o wrogie armie na mapie to jest tu nieco lepiej, AI produkuje oddzialy elitarne, w tym w koncu jakies ciezsze machiny obleznicze, no i co najwazniejsze Ai zaczyna myslec bardziej taktycznie (jakiez bylo moje zdziwienie kiedy jedno z plemion barbarzynskich desantowalo w afryce 3 swoje pelne armie, a zanim to ogarnalem stracilem kilka miast :P ), co do zmian w bitwie nie powiedzialbym ze jest lepiej, przeciwnik leci kawaleria na pale, nie mysli nawet oskrzydlac i co mnie najbardziej boli - kompletnie nie oslania swoich machin oblezniczych, wystarczy miec tak naprawde na tylach gora 2 jednostki jazdy i wrogie machiny nie sa problemem. Z technicznych rzeczy generalnie zdupili co sie dalo, tury laduja sie wolniej, co 2-3 tury wywala do pulpitu czego na wczesniejszym patchu nie mialem, no i mam spadek mniej wiecej 5 fps w czasie bitwy w stosunku do patcha poprzedniego.
Po zainstalowaniu patch 4 beta zauważyłem na mapie taktyczne bardzo szybkie wyskakiwanie informacji o regionie, na który wskazuje kursor. Praktycznie od razu po pozostawieniu kursora na danym obszarze pojawia się info i ciągnie się za kursorem. Ktoś również zauważył taki stan rzeczy?
Co oni zrobili z tym patchem??? nacje w których miałem stosunki dyplomatyczne na +200 powypowiadały mi wojny. Wczoraj w ciągu 10 tur wojne wypowiedziało mi około 20 nacji i tylko widzę na mapie jak ze wszystkich stron napływają ich statki pełne armii... Max 10-20 tur i mnie rozwalą całkiem.... Muszą to ogarnąć w finalnej wersji patcha. Nie mam nic przeciwko wojnom , ale bez jaj 1vs20 to ja nie mam szans. Siedzi mi na miastach z 30 wrogich agentów i wszystko mi rozwalają. Nie da się grać...
Wczoraj udało mi się przebrnąć przez jakieś 15 tur nowej kampanii i postanowiłem skończyć po CZWARTYM wywaleniu do Windowsa. Wywala grę w trakcie bitew, w trakcie ich ładowania, a raz to nawet na mapie kampanii. Może to kwestia moda -gram ze STIM 1.7, tak więc poczekam aż coś z tym zrobią. A patch całkiem fajny, wreszcie coś się dzieje na mapie kampanii.
Tak jak patch 3 poprawił mi wydajność, tak 4 pogorszył znowu;/ mam średni sprzęt, ale bez przesady.A nie mam zamiaru zaczynać znowu nowej kampanii, myśląc, że to pomoże. Odstawiam grę, Total Wary są już dla burgerów, nie dla starych graczy.
Dyplomacja i bitwy były dla mnie jakimś tam wyzwaniem grałem na bardzo trudny. Mogłem poszukać pirata raczej niż dać 140 zł za wersję Demo. Najbardziej ta optymaliz. mnie zniszczyła, pokaz slajdów. A w dup*e z tym, nie gram. Wrócę do gry jak będzie w miarę grywalna
Co oni zrobili z tym patchem??? nacje w których miałem stosunki dyplomatyczne na +200 powypowiadały mi wojny. Wczoraj w ciągu 10 tur wojne wypowiedziało mi około 20 nacji i tylko widzę na mapie jak ze wszystkich stron napływają ich statki pełne armii... Max 10-20 tur i mnie rozwalą całkiem.... Muszą to ogarnąć w finalnej wersji patcha. Nie mam nic przeciwko wojnom , ale bez jaj 1vs20 to ja nie mam szans. Siedzi mi na miastach z 30 wrogich agentów i wszystko mi rozwalają. Nie da się grać... A na jakim poziomie trudności/wyzwania grasz?
Na legendarnym jak zawsze wcześniej. 'nacje w których miałem stosunki dyplomatyczne na +200 powypowiadały mi wojny.' To mnie najbardziej boli