Zobacz pełną wersję : Patche - temat zbiorczy
Na legendarnym to logiczne że z każdym wojna, bo nawet średni gracz by wyszedł zwycięsko z walki 3 nacje na jedną a tak to trzeba pokombinować by wytłuc niezliczone zastępy wroga. Jak za trudny poziom to radziłbym na bardzo trudnym zagrać niż na legendzie.
MaciekSmaga
07-10-2013, 12:39
Mnie działa wszystko ok, fajne są nowe symbole legionów(tak cieszą mnie takie rzeczy), wczoraj rozpocząłem nową kampanie, jedyne co mnie denerwuje to, że jak kontynuuję bitwę, żeby "dorżnąć watahę" to po zabiciu ostatniego przeciwnika bitwa się nie kończy, trzeba z niej wyjść ręcznie. I jeszcze jeden zabawny błąd- świta generała - zamiast Triari są legioniści weterani (w III w p.n.e.)
dawid621
07-10-2013, 13:13
A wlasnie, co do symboli, tez tak macie ze nie wazne jaki symbol ustawicie to w czasie bitwy signifier mimo wszystko niesie jeden i ten sam symbol? Bo jesli to normalne to bez sensu tak naprawde jest wybierac te znaki legionu.
A odpowiadajac koledze wyzej, zmiana swity generalskiej wynika z rozwoju technologicznego i bodajze po wynalezieniu podzialu na kohorty zamiast triarii sa legionisci weterani. Wiec to nie zaden bug.
marko1805
07-10-2013, 13:38
Symbol legionu na mapie kampanii nie jest związany z symbolem niesionym przez signifera. Nie za wiele wymagasz od "fachowców" z CA? ;)
No tak rozumiem , że na legendarnym ma być ciężko, ale bez jaj. Frakcje z którymi mam stosunki praktycznie doskonałe(np egipt +284) wypowiadają mi z dupy wojne , po wypowiedzeniu której mają nadal +224 a mnie atakują. Totalnie bezsensowne. To tak jak bym podszedł do swojego najlepszego kumpla którego bardzo lubię i mu natukł ot tak bez powodu...
Ituriel32
07-10-2013, 16:50
Czeka ich jeszcze sporo pracy.
Wojnę wypowiedziała mi nacja pod Cyrenajką, którą następnie podbiłem. Miasto rozwinąłem do zarządca (miasteczko) 2, świątynia Gai 2, i Neptuna 3. Armie zabrałem, a o regionie zapomniałem na ponad 30 tur. Później patrzę sobie a tu pozostałe miasta w rękach buntowników :roll:
Komputer na 3 miastach (w tym stolica prowincji) nie był w stanie narzucić swojej dominacji kulturowej.
Usprawiedliwienie jakie dla niego znalazłem to że:
- Miałem zawarte z nim pon i umowę handlową.
- Wojował skutecznie z Egiptem.
dawid621
07-10-2013, 17:14
marko1805 Prosze Cie... zrobienie kilku modeli znaku legionu to tak wiele? A napewno gralo by sie z takim "smaczkiem" przyjemniej
marko1805
07-10-2013, 18:15
Całkowicie się z Tobą zgadzam ,ale nie liczyłbym na to ze strony CA.
u mnie po becie patcha 4 jest super progress na mapie kampanii ;)
tak trzymac CA!
arek1975
07-10-2013, 20:35
Witam .Mam pytanie.Czy patche do RTW II musze po kolei instalowac? !,2,3 i 4 beta.Czy mozna sciągnac 4 patch i w nim bedą pozostale trzy? EOI prosilbym o link do sciągniecia patchów do RTW II .Bo w steam nie mam zielonego pojecia gdzie go znalezc i jak sciągnąc
arek1975
07-10-2013, 20:39
Możecie podać linka do patcha i krótką instrukcje gdzie i jak go zainstalować bo nie mam już sił szukać...
odpalasz steama wchodzisz w bibliotekę gier klikasz na rome II total war -> właściwości -> zakładka beta w tym dziadostwie rozsuwanym zaznaczasz patch1beta i jazda ;).Dzieki tej waidomosci własnie sciągam tego patcha 4 beta,dzieki
Po instalacji bety aktualizacji numer 4 gra nie uruchamia się na moim laptopie :/ Pojawia się tylko okno tytułowe po czym wyrzuca mnie do pulpitu bez żadnego komunikatu o błędzie.. Co ciekawe, na stacjonarnym nie miałem żadnych problemów :D
Możesz grać na starym sejwie, ale nie wszystkie zmiany wejdą do gry. Polecam nową kampanię
Czyli co tydzień po każdym patchu mam zaczynać nową kampanię? Trochę to niepoważne :(
Albo po prostu poczekaj aż wyjdzie kilka patchy i wtedy zacznij grać. ;)
Patch 4 spowodował u mnie znaczne zwiększenie fps i na kampani i w bitwie. Z patcha na patch jest coraz lepiej ale swoją kampanie zacząłem na patchu 2. Poczekam do 5/6 patcha z nową kampanią i wtedy się zobaczy. Ostatnio poraz pierwszy pokazał mi się film z buntem niewolników, nie wiem czy był wczesniej ale podoba mi się ;)
Możesz grać na starym sejwie, ale nie wszystkie zmiany wejdą do gry. Polecam nową kampanię
Czyli co tydzień po każdym patchu mam zaczynać nową kampanię? Trochę to niepoważne :(
mi "stara" kampania dziala dobrze na 4tym patchu, a gram ja od premiery.
K A M 2150
08-10-2013, 17:40
Niepoważnym jest nieczytanie ze zrozumieniem. Nikt nie każde Ci nic zaczynać od nowa, po prostu jak Twój sejw ma niektóre pliki zapisane "stare" to nie czyta tych nowych, właśnie dlatego, że inaczej by sejw padł. Jak wyjdzie patch do jakiegoś moda w MTW2 to każdy musi zaczynać grę od nowa.
[quote="K A M 2150":1wy3a3tp]Możesz grać na starym sejwie, ale nie wszystkie zmiany wejdą do gry. Polecam nową kampanię
Niepoważnym jest nieczytanie ze zrozumieniem. Nikt nie każde Ci nic zaczynać od nowa, po prostu jak Twój sejw ma niektóre pliki zapisane "stare" to nie czyta tych nowych, właśnie dlatego, że inaczej by sejw padł. Jak wyjdzie patch do jakiegoś moda w MTW2 to każdy musi zaczynać grę od nowa.[/quote:1wy3a3tp]
Ależ KAM - ja czytam ze zrozumieniem i bardzo nie chcę odbijać tej piłeczki w drugą stronę ;)
Żeby była jasność rozwinę wypowiedź
"Czyli ABY MODYFIKACJE WPROWADZANE PRZEZ CA co tydzień ZADZIAŁAŁY - po każdym patchu mam zaczynać nową kampanię?"
Wszystko co bym chciał to móc zacząć grać ze świadomością, że kiedy dojdę do połowy kampanii nie dowiem się, że gra zacznie być szybsza, AI mądrzejsze a gra bardziej wciągająca - tylko że muszę zaczynać od początku.
Przy Empire w trakcie jednej kampanii wyszły ze 4 patche i za każdym razem np. AI zaczynała zachowywać się zgoła odmiennie, nagle ospali przeciwnicy ruszali do ataku (albo przeciwnie, popadali w marazm). Raz tylko takiego patcha przywalili, że wszystkie sejwy poleciały w kosmos i musiałem zacząć od zera (a miałem z osiem lat ze stu do końca gry). Ale generalnie da się.
Ja wszystko kumam, że mody działają tak i siak, ale ja nie chcę wgrywać miliona modów i się z nich doktoryzować tylko włączyć grę i grać. Czasem łapię się na myśli, że fajnie by było dać jeszcze raz Romkowi szansę, po czym stwierdzam: "popykam, cośtam nie będzie działać albo wkurzać, a za tydzień znowu coś porobią i znowu się będę musiał zmusić od początku". Dlatego właśnie uważam że to niepoważne
Doszly mnie sluchy,ze beta 4 jest a juz zapowiadaja 5 pacza. To raczej nie brzmi dobrze. SKoro jeszcze 4 nie ma a juz 5 szykuja :(To pokazuje rozmiar problemow.
Doszly mnie sluchy,ze beta 4 jest a juz zapowiadaja 5 patcha. To raczej nie brzmi dobrze. SKoro jeszcze 4 nie ma a juz 5 szykuja :(To pokazuje rozmiar problemow.
Jakich problemów, przecież słyszysz, że koledzy ich nie mają ;) A o tym 5 to oficjalna wiadomość?
Doszly mnie sluchy,ze beta 4 jest a juz zapowiadaja 5 patcha. To raczej nie brzmi dobrze. SKoro jeszcze 4 nie ma a juz 5 szykuja :(To pokazuje rozmiar problemow.
Jakich problemów, przecież słyszysz, że koledzy ich nie mają ;) A o tym 5 to oficjalna wiadomość?
Kolega mi doniosl,ze czytnal bodajze na forum CA i powiada,ze mial 4 pacza sprawdzic ale sobie podaruje skoro 5 zapowiadaja.
DObrze,ze ich nikt o zdanie nie pyta a Ci co maja problemy nie daja sie zakrzyczec im ;)dzieki temu sa pacze.
I niby co to za nowość, skoro od wypuszczenia bety 4 wisi na oficjalnej stronie romka
Patch 4 - BETA
Patch 5 (coming soon)
?
Poza tym od drugiego patcha już tak jest - wypuszczają betę (czyli kompletny patch tak naprawdę), poprawiają ewentualne błędy, jakie wyłapią gracze, a w międzyczasie pracują nad kolejnym. Patch 4 jest już przecież gotowy, w oficjalnej wersji co najwyżej poprawią jakieś drobne błędy.
I niby co to za nowość, skoro od wypuszczenia bety 4 wisi na oficjalnej stronie romka
Patch 4 - BETA
Patch 5 (coming soon)
A kto napisal,ze to nowosc; dla Ciebie albo ogolnie? Nowosc dla mnie jak juz i jak widac tez dla kolegi wyzej, i mojego:)
Poza tym od drugiego patcha już tak jest - wypuszczają betę (czyli kompletny patch tak naprawdę), poprawiają ewentualne błędy, jakie wyłapią gracze, a w międzyczasie pracują nad kolejnym. Patch 4 jest już przecież gotowy, w oficjalnej wersji co najwyżej poprawią jakieś drobne błędy
Moze i tak a mopze nie, w kazdym razie dla mnie, i kolegi oznacza, to co napisalem wyzej.Skoro robia kolejne pacze ,to maja co poprawiac wiec? Miesiac i 4 pacze a konca nie widac:)
Nic nie wynika z tego, co piszesz. Jest dużo rzeczy do poprawy to robią dużo patchy, coś w tym dziwnego? 4 patche na miesiąc to dobre tempo, oby je utrzymali.
Nowy update:
Hi all,
You might have seen a new download for those who have opted in the patch 4 BETA.
This has called for an update of the patch notes; the following entries have been added:
- Fix rare crash when AI initiated diplomacy with the player.
Fixed problem with slinger units being overpowered as their shots could hit multiple units and made balancing adjustments to other projectile types.
- Fixed pike phalanx single-click and double-click attack behaviour. They will now try to maintain proper distance from targeted unit instead of running into them.
- Made it much harder for enemy infantry units to move/push through a pike phalanx.
- Flaming projectiles are now set as default for naval artillery when available.
- Increased the range of torches that can be thrown to burn down gates in battles.
- Cinematic camera view in battles now works better with siege vehicles.
- Disabled damage from rolling flammable projectiles that have landed on the ground (This does not include fireball deployables)
- "Army Destroyed" event message now displays the name of the army instead of the name of the general.
- The "Food Shortage" event message no longer contains a list of provinces affected. This can still be reviewed in the Provinces panel.
- Added event message for when units defect during a civil war in Campaign modes.
- Rank up event message now contains the new rank for both characters and armies in Campaign modes.
- When attacking a door of a fort with a battery ram, the per cent of damage will now reach 100% when the door to opens, instead of 20%.
- Fixed issue where double clicking on a map in the map list in the Battle Setup screens (in Custom Battle and Multiplayer Battle modes) would make that map always remain highlighted as if it was selected.
- Fixed multiple issues surrounding certain events being fired at the same time as winning the game.
- The movie player for Campaign movies will now correctly re-initialise its full screen state between queued movies.
- Fixed reinforcing armies unit banners sometimes appearing darker and missing their outlines on the battlefield.
- Unit banners will no longer appear black when turning on unit flags in a battle after turning them off in the campaign map.
- Fixed tooltips for incident event effects in Campaign modes.
- The resources icons in the Trade & Finance tab now fit in the user interface better when multiple (over 6) different types of resources are being traded.
- Fixed face animations and audio not working correctly in the diplomacy screen when declare war, and prevented adding new offers/demands from interrupting the face animations.
- Addressed inconsistencies in the campaign Heads Up Display when selecting between enemy and friendly settlements and characters.
- Added details of the effects to "Public Order" event messages.
- Fixed text clipping issues on building tooltips in Campaign modes in some languages.
- Fixed text clipping on the campaign factors tooltip in some languages, now shows ellipsis to show text has been cut off.
- Fixed possible cut-offs of text in the "Trait / Ancillary Gained" event message in Campaign mode.
- Subtitles added to the Parthia Civil War video in Campaign modes.
We are committed to continue working on all issues that are found. Thank you to all of you for your help.
Regards,
Matthias
Bardzo ciekawe zmiany. Tym bardziej, że wchodzą jako hotfix do patcha 4. Spodziewałem się, że dopiero w którymś z kolejnych patchy zobaczymy tak wyczekiwane zmiany :shock:
- znerfienie OP procarzy, którzy na betapatchu 4 dostali po AK-47 gratis,
- zmienienie/naprawienie zachowania falangi - wreszcie :D!
- utrudnienie przepychania piechoty przez piechotę - to zapewne ucieszy osoby korzystające z armii opartych na pikinierach,
Z ciekawości sobie to dzisiaj przetestuję (przynajmniej te dwa pierwsze myślniki).
Pozdrawiam
Sprawdziłem nowe pociski - są miodne. Myślę, że jest niemal idealnie. Do pełni szczęścia brakuje mi tylko zwiększyć przebijanie pancerza oszczepnikom do 4. Peltaści są wreszcie w stanie szybko zeżreć wrogą ciężką piechotę :). Procarzy wrócili na swoje miejsce - nie zadają dużych obrażeń na raz ale jeżeli będą mieli czas to potrafią się spłacić.
Co do falangi to nie doczytałem, że chodzi o falangę pikinierów :oops: A już myślałem, że będzie łatwiej dowodzić hoplitami.
Pozdrawiam
jest coraz lepiej, takze z optymalizacja, czekamy na kolejne pacze.
Mi szczegolnie klatki w bitwach urosly.
Ja pozwolę sobie wrócić do znaków legionowych. Po 4 becie nie ma możliwości nadania oddziałowi piechoty (rzymskiej oczywiście) znaku orła (samego - bo w wieńcu orzeł jest). Natomiast flota takiego orła może mieć.
Z tym orłem to w ogóle jakieś cuda , na początku był a teraz coraz mniej tych oznaczeń zostaje.
Orzeł wpada w oko -ale chyba na zimę odleciał do Afryki :|
I co wy z tym patchem ! Mi się tylko steam aktualizował wczoraj i dzisiaj ale przecież to nie ma związku z grą żadnego chyba.
I co wy z tym patchem ! Mi się tylko steam aktualizował wczoraj i dzisiaj ale przecież to nie ma związku z grą żadnego chyba. Pardon - nasze niedomówienie. Chodzi nam o oczywiście o hotfix do betapatch 4. Pobrał się wczoraj i ważył ~22MB z tego co pamiętam. Testował ktoś już zmianę strzelców w bitwach morskich :?:
Nowy update:
- Increased the range of torches that can be thrown to burn down gates in battles.
No to akurat jest według mnie bardzo zła zmiana. Tak samo jak nie wyłączanie się kontynuacji bitwy po upływie czasu/całkowitej ucieczce wroga lub wyrżnięciu uciekinierów, które nastąpiło w którymś z poprzednich patchów. Fajnie że patche sporo naprawiają, tylko dlaczego muszą przy okazji spieprzyć coś, co działało dobrze... :roll:
Mam pytanie odnośnie tekstur. Ostatnio zainstalowałem patcha 4beta licząc, że nastąpi jakaś zmiana w grafice - niestety nadal mapa kampanii jest....szpetna w porównaniu z tą z Shogun 2. Wszystko takie jakby z plasteliny - drzewa to odstraszają. Od razu odpowiadam że gram na bardzo wysokich/ultra i rozdzielczość na maxa. Tak więc to problem gry i trzeba czekać na patch czy tylko coś u mnie nie gra:D?
Aplik , proponuję poczytać temat od początku , wszystkiego się dowiesz bez zbędnych pytań....
Wczoraj wyszedł kolejny hotfix z bardzo ciekawą zmianą :)
Hi all,
You might have seen a new download for those who have opted in the patch 4 BETA.
This has called for an update of the patch notes; the following entries have been added:
- Improved stability when moving between the Campaign game and front end.
- Fixed terrain height melee bonuses, so attackers on higher ground have an advantage.
A few corrections were made to the Patch notes as well to make them clearer.
We continue working on the other issues and would like to thank you once more for your help.
Regards,
Matthias Czyli wreszcie naprawili ten bezsens :). Swoją drogą wydaje mi się, że oprócz statystyk do walki wręcz, strzelcy zadają większe obrażenia. Minimalnie ale większe.
Nowy update:
No to akurat jest według mnie bardzo zła zmiana. Tak samo jak nie wyłączanie się kontynuacji bitwy po upływie czasu/całkowitej ucieczce wroga lub wyrżnięciu uciekinierów, które nastąpiło w którymś z poprzednich patchów. Fajnie że patche sporo naprawiają, tylko dlaczego muszą przy okazji spieprzyć coś, co działało dobrze... :roll: Słyszałem takie opinie, że ta zmiana jest na plus ponieważ obrońcy na murach będą mieli lepszy kąt ostrzeliwania = więcej strzelców będzie mogło strzelać jednocześnie do wrogów pod bramą. :roll: Więc może ta zmiana nie jest zła jak się wielu wydaje.
Pozdrawiam
Witam od wczoraj posiadam rome 2 a w serie total war gram od 1 medievala
Grając w shoguna uświadczyłem dużej ilości krwi w walkach tu natomiast wygląda to biednie a z tego co pamiętam twórcy zapowiadali że gra ma być od 18 lat z powodu brutalności, i właśnie jestem ciekaw czy krew w bitwie ma poprawić jakiś patch czy może mod bo szczerze nie wiem jak to się odbyło w poprzedniej wersji, a jednak znacznie lepiej bitwa wyglądała
Tomasz The Great
11-10-2013, 14:56
Witam.Czy ktoś z Was miał również konflikt patcha 4 z Radious mod? U mnie dziś zassało patcha 4 i gra nie chciałą się uruchomić.Po usunięciu moda,nie ma problemu.Czy ktoś posiada wiedze na temat AI komputera w patchu 4 w stosunku do Radious moda? Czy Radious już niepotrzebny? Pozdrawiam
Witam od wczoraj posiadam rome 2 a w serie total war gram od 1 medievala
Grając w shoguna uświadczyłem dużej ilości krwi w walkach tu natomiast wygląda to biednie a z tego co pamiętam twórcy zapowiadali że gra ma być od 18 lat z powodu brutalności, i właśnie jestem ciekaw czy krew w bitwie ma poprawić jakiś patch czy może mod bo szczerze nie wiem jak to się odbyło w poprzedniej wersji, a jednak znacznie lepiej bitwa wyglądała
W Shogunie 2 wydali DLC o nazwie "Blood pack" i jeśli go zainstalowałeś to krew tryskała strumieniami. Tłumaczyli to tym, że gra jest dla wszystkich a krew dla 18+.
Podejrzewam, że z Rome 2 będzie podobnie.
Witam.Czy ktoś z Was miał również konflikt patcha 4 z Radious mod? U mnie dziś zassało patcha 4 i gra nie chciałą się uruchomić.Po usunięciu moda,nie ma problemu.Czy ktoś posiada wiedze na temat AI komputera w patchu 4 w stosunku do Radious moda? Czy Radious już niepotrzebny? Pozdrawiam
Ściągnij nową wersję przystosowaną do patcha nr 4. Miałem to samo i nie wiedziałem jak to rozwiązać. Właśnie mi pomogłeś :D
Tomasz The Great
11-10-2013, 16:40
Ściągnij nową wersję przystosowaną do patcha nr 4. Miałem to samo i nie wiedziałem jak to rozwiązać. Właśnie mi pomogłeś :D
Tylko czy AI w patchu 4 jest wciąż na niższym poziomie w stosunku do Radious mod? Jeśli tak to może masz linka do tej nowej wersji? Rozumiem,że bez problemu działa z save'ami z patcha 3 ?
dawid621
11-10-2013, 17:31
Co do modow i konfliktow to jakby komus gra sie crashowala podczas podpalania bramy, to winny jest temu mod "upiekszajacy" dym, niestety nie pamietam jaka mial nazwe bo juz go usunalem.
Wie ktoś może jak rozwiązać mój problem? A mianowicie po patchu 4 gra mi sie w ogóle nie włącza. Nie korzystam z żadnych modów. Sprawdziłem spójność plików i nadal nic :s
Jeśli po przez "nie włącza" masz na myśli że zatrzymuje ci się na ekranie startowym gry (to z logiem Total War itp) to usuń folder The Creative Assembly który znajduje się w X:/User/AppData/Roaming. Wcześniej zrób sobie jego kopie zapasową.
Przeglądając patch realese notes na stronie CA natrafiłem na coś niepokojącego:
In Multiplayer battles, if the last remaining player in an alliance has a network timeout disconnection, the game will now be a draw.
Czy to aby nie oznacza powrót przeklętych dropów w Shogun 2?
Kiedy przeciwnik wie że nie wygra po prostu wyciąga kabel internetowy z PC i robi się draw.
Oby nie działało to tak jak myślę...wiele osób przez to przestało grać w Shogun 2 w bitwach rankingowych na multiplayer.
Jeśli po przez "nie włącza" masz na myśli że zatrzymuje ci się na ekranie startowym gry (to z logiem Total War itp) to usuń folder The Creative Assembly który znajduje się w X:/User/AppData/Roaming. Wcześniej zrób sobie jego kopie zapasową.
Podziałało, dzięki wielkie :)
'
Mi gra zatrzymuje się własnie na ekranie gry z tytułem wychodzi do pulpitu . Nigdy nie było problemu- nagle od wczoraj nie mogę uruchomić gry :/. Nie mogę znaleźć folderu o którym piszesz. Próbowałem już wszystkiego oprócz reinstalki :/
K A M 2150
12-10-2013, 17:18
Jeżeli nie masz wyłączonych ukrytych folderów to app data nie znajdziesz.
Witam,
wciąż nie kupiłem jeszcze Rome II. Czekam, aż ustabilizuje się sytuacja z patchami. Który w tej chwili jest ostatni i aktualny, beta 4??
I pytanie drugie ważniejsze, czy po kupieniu gry musze instalować wszystkie patche czy też patch 4 zawiera w sobie wszystkie pozostałe??
edit: znalazłem informacje, że najaktualniejszym na teraz (12 października) jest pełna czwórka, patch 4, a zapowiedziano już beta 5 (swoją drogą jaja w biały dzień). Drugie pytanie pozostaje jednak aktualne. Po kupnie gry będę musiał zabawić się w sztafetę instalowania łatek czy wystarczy zapodać ostatnią dostępną??
Ituriel32
12-10-2013, 18:52
Steam sam ci ściągnie wszystkie łatki.
A jak kupię grę pudełkową i nie mam steama to skąd sciągać te pacze?
Dokładnie. Prawdę mówiąc zamierzam kupić grę pudełkową. Raczej jestem tradycjonalistą :)
RTW2 musi być podpięte do steam niezależnie czy kupisz wersje pudełkową czy elektroniczną. Nie ma wyboru- chcesz grać, musisz założyć konto na steam.
Aha, dziękuję za wyjaśnienie. Czyli kwestia instalacji łatek odpada, steam wykona ją za mnie jeśli dobrze rozumiem.
W sumie pewnie to i dobrze...
Czy steam informuje o pojawieniu się kolejnego patcha i pyta czy go instalować czy jedzie równo bez pytania, aż do najaktualniejszego?
Domyślnie jest ustawiona automatyczna aktualizacja, którą można wyłączyć w opcjach. Jednak chyba nie da się zaktualizować gry do nie najnowszej wersji np. do wersji 1.3 nie do 1.4.
Shay Ruan
12-10-2013, 21:22
Steam jeśli aktualizuje, to zawsze do najnowszej wersji. Czasem jest to ładnych pare giga patchy. Zresztą jeśli steam zatwierdzi Twój klucz aktywacyjny do gry to nie jest takim złym stworem później. Problem jest gdy Twój klucz jest już w użyciu.
Mnie sie juz 2 razy zdarzylo, ze moj klucz byl w uzyciu - napisalem do supportu sprzedawcy i dostalem nowy (za dfugim razem musialem pare dni czekac, bo cos wyjasniali).
Wracajac do tematu to czy planowany jest kolejny patch czy na razie na 4tym poprzestaja?
Memnon[pl]
13-10-2013, 00:25
Planowany jest kolejny patch(tylko nie wiadomo kiedy)-patch 4 to nie jest ostateczna werja tej gry.
Ludzie na oficjalnym forum dalej nie daja im zyc za wypuszczenie takiego bubla....
Też się wam po tych wszystkich benchmarkach już po nocach śni: "GIVE ME BACK MY LEGIONS!"? :lol:
scyzoryk999
13-10-2013, 10:02
Witam!
Czy aby patch działał poprawnie muszę zaczynać nową kampanię czy mogę kontynuować tę z patcha 3 ? :D Z góry dzięki za odpowiedź :)
misiek1205
13-10-2013, 10:25
Po 4 patchu piknierzy sie jakos dziwnie zachowują, wydaje im rozkaz ataku na wroga, ktory bije sie z inna moja jednostką, oni wtedy ida na wroga ale stają tylem albo bokiem przed wrogiem.
Też się wam po tych wszystkich benchmarkach już po nocach śni: "GIVE ME BACK MY LEGIONS!"? :lol:
Oj taa. Blisko już 4h spędziłem na "forest". Swoją drogą może warto byłoby sobie jakieś inne sekwencje wrzucić by nie męczyć już Varusa :) ? W sumie ktoś wie czy można wgrać inne sekwencje? Jeśli tak to myślę, że niektórzy (w tym ja) byliby bardzo za to wdzięczni bo forest nie pozwala na sprawdzenie płynności bitew morskich).
Co do pikinierów to faktycznie - na nowym patchu mają oni duży problem z egzekwowaniem polecenia ataku. Ciekawostka - rydwany wreszcie naprawione w patchu 4 :). Wymagają specyficznego prowadzenia ale w rękach dobrego gracza sieją mordor.
Pozdrawiam
Flagellum_Dei
13-10-2013, 17:44
heheh , brakuje mi na forum "lubie to" ;)
Skoro o benchmarku mowa, podkręciłem ostatnio procek z 3.6 na 4.2Ghz (AMD FX 4100)
i FPS skoczył o 6 klatek ... to chyba nie wiele. Na mapie raczej bez zmian, w bitwie jakby
płynniej ale czy to warte kręcenia ? Chyba nie ;)
A czy w planach jest coś co poprawi polskie nazewnictwo jednostek?
Bo ci pikinierzy i szermierze ciągle kłują w oczy...
Po 4 patchu nie da się przyłączyć agentów do armii. Porażka całkowita, trzeba czekać na patch 5 z rozpoczęciem nowej kampanii.
Po 4 patchu nie da się przyłączyć agentów do armii. Porażka całkowita, trzeba czekać na patch 5 z rozpoczęciem nowej kampanii.
Sprawdzałem przed chwilą i można przyłączać normalnie czempionów, szpiegów i dygnitarzy do armii, także tylko ty masz ten błąd.
Dzięki - czyli pozostała mi zabawa ze sprawdzeniem spójności plików i ewentualnie wywaleniem folderu R2 z moich dokumentów.
u mnie też agenci działają normalnie- są kompatybilni za armiami
wszystko przez mody -nigdy ich nie lubiłem za bardzo a do tej gry nigdy nie użyję żadnego.
Oryginał jest jaki jest.
Akurat nie instalowałem żadnego moda, ani nawet nie ściągałem żadnej bety patchów. W każdym razie weryfikacja integralności plików + wywalenie folderu Rome 2 pomogło.
Tomasz The Great
14-10-2013, 15:37
Niestety na patchu 1.4 AI bitewne wciąż słąbe.Mi osobiście nie przypadła do gustu opcja limitu armii(6-armii lądowych,3-floty)oraz opcja limitu edyktu prowincji(2),gdy posiadam już około 6 prowincji, jakieś 20 miast i kilkanaście portów.Również wg mnie troszkę wygórowane są koszty utrzymania armii i najemników(w porównaniu do moda Radious,różnicy wynosi ok 50-70 %). Polecam Radious Total War Mod pod najnowszy patch 1.4. Zmienia on również wygląd wielu jednostek,przez co nie trzeba ściągać kolejnych modów :D Wszystko jest w jednym pliku i jednym folderze :) Pozdrawiam
Tja, a potem jak wybucha Ci wojna domowa na Radiousie to rebelianci wystawiają tak olbrzymią armię (u mnie to było 18 lądowych + 8 morskich), że miałem crush w trakcie ładowania tury :)
'
Mi gra zatrzymuje się własnie na ekranie gry z tytułem wychodzi do pulpitu . Nigdy nie było problemu- nagle od wczoraj nie mogę uruchomić gry :/. Nie mogę znaleźć folderu o którym piszesz. Próbowałem już wszystkiego oprócz reinstalki :/
Po 1 dniowej walce z Rome 2 pomogła dopiero reinstalka gry. Dodatkowo wczoraj grałem parę godzin i zdarzyły się aż 4 CTD ( podczas końca walki na morzu, bitwie lądowej i 2 razy przy zapisie gry :/- grę jednak zapisało) gdy wcześniej ani razu nie zcrashowało na około 100 godzin gry . Jak dla mnie ten beta 4 patch niewiele zmienił wobec 3 - dodatkowo powodując ctd.
Czy po 4 patchu trzeba zaczac kampanie od nowa zeby zmiany się zastosowały?
Tomasz The Great
14-10-2013, 18:51
Tja, a potem jak wybucha Ci wojna domowa na Radiousie to rebelianci wystawiają tak olbrzymią armię (u mnie to było 18 lądowych + 8 morskich), że miałem crush w trakcie ładowania tury :)
Na ponad 200 tur zarówno Rzymem jak i Kartaginą,na legendarnym,nie miałem ani jednej wojny domowej,same bunty niewolników. A bitwy są dłuższe i troszkę cięższe,ponieważ współczynniki atrybutów jednostek zostały zwiększone(bodajże obrona w zwarciu i pancerz) i żołnierze zaczynają panikować dopiero po stracie 70 % stanu,więc jest postęp w porównaniu do patchy :)
Ja też po około 150 turach Rzymem ale na normalnym nie miałem wojny domowej, buntu niewolników zresztą też.
Po prostu kto by chciał skrzywdzić takiego uroczego, słodkiego futrzaczka -choć nie powiem paru już wyciąłem: Etrusków,Syrakuzy,Luzytan,Wenetów, Insubrów i Helwetów.
Może to niewiele ale jak już byli pod ręką :)
jestem ciekawy ile jeszcze będzie patchy :P
Up jak chcesz mieć wszystkie zmiany to tak aleja polecam poczekać do 5 i wtedy zaczać od nowa :P
Tomasz The Great
16-10-2013, 21:14
No i wykrakał kolega.W końcu wojna domowa...120 tura Kartagina.Tylko to trochę zadziwiające,że komputer stworzył 27 pełnych armii,w tym 7 flot.Lekka przesada? :p Szkoda tylko ,że zwiecha przy zmianie tury,właśnie na tej frakcji :/
Też miałem ten problem jedyna rada na to to zmiana w pack file manager ilości armii jakie możemy posiadać bo właśnie od tego zależy ile komputer stworzy sobie armii i flot.
Tomasz The Great
17-10-2013, 01:07
Też miałem ten problem jedyna rada na to to zmiana w pack file manager ilości armii jakie możemy posiadać bo właśnie od tego zależy ile komputer stworzy sobie armii i flot.
Ilość armii bratniej frakcji mnie nie martwi,jedynie zawiecha podczas jej ladowania przy zmianie tury. Wie ktoś jak rozwiązać ten problem,nie biorąc pod uwagę reinstalki czy nowej kampanii?
Na jutro zapowiedziano kolejny patch, nie wiem czy będzie w wersji beta, ale chyba będzie z dodatkową zawartością.
Link (http://forums.totalwar.com/showthread.php/104317-Latest-update-from-Mike-Simpson-and-CA-%2817.10.2013%29?s=424246c3dbde69189adb64dd327a3b3 6)
janrod11
17-10-2013, 17:46
Hehe,skądś wiem,że nadal nie poprawili optymalizacji:D
Proszą,żeby nie płakać,jak im jutro znowu nie wyjdzie,bo wciąż bardzo się starają:)
Diamenty z ust Majka polecialy,a raczej z klawiatury :-) a masy mu dziekuja za te piekne slowa, i oczekuja cierpliwie na kolejnego pacza.A jesli im nie wyjdzie? (znowu), nic to.Dalej bedziemy kochac CA I dawac im nasze pieniadze,przeciez tak sie staraja :lol:
janrod11
18-10-2013, 15:11
http://wiki.totalwar.com/w/Total_War_ROME_II:_Patch_5
Pożyjemy zobaczymy.Patch powinien być zaraz do pobrania.
Hehe,jest wzmianka o dodaniu liczb na kartach jednostek.Może to i dobrze.
Już jest. Sporo zmian. 600 MB waży.
Ale dobrze idzie nawet, bo te pierwsze to się zatrzymywały po 100 razy przy ściąganiu
janrod11
18-10-2013, 17:34
Buahaha,i to by było na tyle....
Zepsuli mi optymalizację o 15 fps-ów.Gratulacje sieroty....
keroloth
18-10-2013, 17:53
Witam, wiecie czy jakis patch zniósł limit jednostek spartanskich hoplitow z 20??? A i widzialem, że atrybuty niektorym jednostką się zmienił...przestałem grac w Rome II, ale zamierzam znowu do niego wrocic, tylko nie wiem czy cos sie zmienilo w kwestii Spartan.
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?621166
Ten mod zdjął limit :)
A mnie po instalacji nowego patcha pojawił się problem, którego wcześniej nie miałem. Gram Rzymem na legendarnym. Wczytuję ostatni zapis i gra chodzi normalnie, jednak, gdy kończę turę, wywala mnie z gry. Odpalałem ją ponownie i za każdym razem to samo... Ktoś ma podobnie, jak temu zaradzić?
Po 5 patchu wróciły flagi do osad. Falanga pikinierów głupieje po rozkazie ataku, gdy wróg się przed nią cofa - nadal najlepszym sposobem jej użycia jest rozkaz marszu za wroga, a nie bezpośredni atak.
janrod11
18-10-2013, 19:02
Lugburc,przypuszczam,że to koniec twojej kampanii:D
Ten patch to jakaś żenada,600MB nie uratowało tej gry,więc wątpię,żeby coś dało radę.
i5 2500k 4.2 ghz
msi g45 z77
gtx 770 2gb
8gb
ustawienia wysokie
fpsy 25-60 wiec nie zle,ale dalej przycina jak diabli
bitwa pod Rafia
uzycie procka 80 %
uycie gpu 50%
A czy w planach jest coś co poprawi polskie nazewnictwo jednostek?
Bo ci pikinierzy i szermierze ciągle kłują w oczy...
Przed chwilą odpaliłem grę i po tej nowej łatce pikinierzy w końcu zostali przerobieni na falangitów. Szermierze wprawdzie nie zniknęli ale przynajmniej nie są to już "szermierze w kirysach" (jak to zobaczyłem pierwszy raz to mi szczęka opadła) a "szermierze w kolczugach" co już nieco lepiej wygląda, także jakiś postęp jest :P
A tak w ogóle to dobry wieczór wszystkim total warowcom bo nowy jestem i to mój pierwszy post na forum :)
:( tydzień grania szlak trafił. Cezar będzie niezadowolony...!
A kto Ci broni grać na starych save'ach?
janrod11
18-10-2013, 20:11
Problem w tym ,że nie działają.
W najnowszym patchu zmniejszono też chyba wszystkim jednostkom hp (np elitarnym z 45 do 35. Najmniej teraz jednostki mają 25hp), wprowadzono nową mechanikę tarczy i w efekcie wszystko co strzela jest teraz realnym zagrożeniem (ale nie na miarę procarzy z patcha 3). Wpłynęło to głównie na oszczepników i peltastów, trochę mniej na łuczników. Ta zmiana ma fajne przełożenie na bitwy morskie, w połączeniu z lekkim zwiększeniem obrażeń od statków ogniowych.
Pozdrawiam
AI na mapie kampanii nadal jest beznadziejnie głupie, więc gra nie ma sensu. Sprawdzę za jakieś 2-3 patche czy coś się wreszcie zmieniło, a tak to wracam do starszych gier.
Increased campaign cap for the limited naval units, so more of them can be recruited.
O co chodzi z tą poprawką wyjasni ktos?
Martinus123
18-10-2013, 21:07
AI na mapie kampanii nadal jest beznadziejnie głupie, więc gra nie ma sensu. Sprawdzę za jakieś 2-3 patche czy coś się wreszcie zmieniło, a tak to wracam do starszych gier.
Starszych tzn jakich?
Słabe AI to bolączka tej serii, w Shogunie 2 jakoś to jeszcze wyglądało, ale głupszy komp niż w pierwszym Rzymie i Medievalu 2 to już chyba być nie może.
Increased campaign cap for the limited naval units, so more of them can be recruited.
Zwiększony limit admirałów/flot w kampanii, dzięki czemu można ich więcej rekrutować na poszczególnych etapach imperium.
Starszych tzn jakich?
Trochę części TW i modów jest do wyboru. ;)
Słabe AI to bolączka tej serii, w Shogunie 2 jakoś to jeszcze wyglądało, ale głupszy komp niż w pierwszym Rzymie i Medievalu 2 to już chyba być nie może.
Może i niestety jest obecnie.
Może i niestety jest obecnie.[/quote]
W takim razie to dziwne, bo jak pamiętam pierwszą część Romki to dostawaliśmy w dyplomacji oferte : "Prośba o zawieszenie broni" a żadanie "przyjmij bo cb zaatakujemy"
Tak po prostu wcześniejsze odsłony total wara były naprawdę o wiele lepsze od tej części po patchach. Jedynie shogun 2 przewyższa w AI Romke 2 a inne części poza NTW nie dorastają tym obu tytułom do pięt.
Niestety dla mnie patch psuję optymalizację jeszcze bardziej... ograniczyli animację jednostek do 256 mb na kartę graficzną i teraz pomimo, że gra chodzi płynnie...to animację jednostek mam w skali 2-5 fps...porażka!
Racja , patch 5 to tragedia , jak można silnym juz przecież piką podnieść walkę w zwarciu o 15 pkt , w dodatku tak jak tu pisał Asuryan kliknięcie za jednostkę powoduję zniszczenie jej w kilka sekund, ale jak grać pikami skoro atak nie działa bo piki raz że nie reagują to jeszcze zatrzymują się jak tylko się ich ostrzela bądź przeciwnik się wycofa do tyłu , piki po prostu stoją w miejscu.... nie wspomnę już że np procarze mając włączoną walkę dystansową po zbliżeniu się jednostek przeciwnika zamiast do tyłu to wbiegają na niego :lol:
Optymalizacja taka jaka był taka jest , w benchmarku mam średnio 26 a miałem 27 , gram od miesiąca na tych samych ustawieniach , bardzo wysokich , tekstury i szczegółowość jednostek na ultra.
Zwiększony limit admirałów/flot w kampanii, dzięki czemu można ich więcej rekrutować na poszczególnych etapach imperium.
Tu chyba chodzi nie o limit flot, tylko o limit jednostek z najwyzszych tierow (tzn oprocz limitu flot mozemy zbudowac maksymalnie X okretow z katapulta).
W takim razie to dziwne, bo jak pamiętam pierwszą część Romki to dostawaliśmy w dyplomacji oferte : "Prośba o zawieszenie broni" a żadanie "przyjmij bo cb zaatakujemy"
Tak po prostu wcześniejsze odsłony total wara były naprawdę o wiele lepsze od tej części po patchach. Jedynie shogun 2 przewyższa w AI Romke 2 a inne części poza NTW nie dorastają tym obu tytułom do pięt.
Jeżeli o dyplomację chodzi to oczywiście ta w Rome jest beznadziejna. Ale ogólnie i tak AI jest lepsze od tego obecnego w Rome II, w tej części komputer jest totalnie pasywny i zagubiony, a dyplomacja jest tak samo schrzaniona jak w jedynce, jeśli nie bardziej. I nie wiem też czy to wina obecnego patcha, ale wczoraj zauważyłem tendencję do masowego tworzenia samotnych generałów, oraz admirałów i bezcelowego krzątania się po mapie. Gra nie powinna taka być przy wydaniu, a tym bardziej po 5 niby dużych patchach. Więc na razie Rome II sobie odpuszczam i czekam na rozwój płatnych beta testów. Mam nadzieję że choć trochę pozytywny.
Ja mam nieodparte wrażenie, że wydawanie kolejnych paczy stało się dla nich celem samym w sobie, na zasadzie "wydawajmy co tydzień nową łatę to pokażemy jak bardzo się staramy". W rzeczywistości - wielkie g... te pacze dają... Podczas bitwy AI jest najgłupsze w całej serii - nie ma dwóch zdań - bitwy gdzie stosunek strat wygląda 2000:20 (bo przeciwnik stoi jak d.. i daje się wystrzelać) to w tej grze normalka... Ja postanowiłem skupiać się na szukaniu radości w grze w jakichś tam poszczególnych elementach: np. tworzę sobie legiony: złożone z gladiatorów, elitarne (pretorianie i pierwsza kohorta), złożone z wojsk pomocniczych itd. To starcza żeby pograć parę godzin, później 3 dni przerwy i znowu trochę grania. Szczerze powiedziawszy - ja już straciłem wiarę, że to będzie bardzo dobra gra... Dociągną ją najwyżej do poziomu dostatecznego.
Panowie czy u Was też spadła ilość fps po tym patchu? Bo u mnie o kilka fps na benchmark co daje zauważalne zmiany w grze :(
Po tym patchu nie mogę już normalnie pograć. Każda próba zaczęcia kampanii, albo wczytania sejwa z poprzedniej kończy się wyrzuceniem do pulpitu. Bitwy działają mi normalnie. Ma ktoś na to jakiś pomysł? Dodam tylko, że sprawdzałem już spójność plików i było wszystko ok wg. Steama.
1^LordSith
19-10-2013, 12:27
Cze.
Możesz spróbować przeistalować gre. Teoretycznie może pomóc.To tylko sugestia. Ja nie mam żadnych problemów. pozdro
Witam
Kiedy można spodziewać się jakiejś przeceny Rome II total war? :)
Po tym patchu nie mogę już normalnie pograć. Każda próba zaczęcia kampanii, albo wczytania sejwa z poprzedniej kończy się wyrzuceniem do pulpitu. Bitwy działają mi normalnie. Ma ktoś na to jakiś pomysł? Dodam tylko, że sprawdzałem już spójność plików i było wszystko ok wg. Steama.
Spróbuj usunąć folder The Creative Assembly z X:/User/AppData/Roaming (uprzednio zrób sobie jego kopie) odpal grę i potem wrzuć stare zapisy rozgrywki.
Po 5 patchu bardzo mocno spadły mi fpsy, z ok. 39fps na 24fps. Aż sam nie mogę w to uwierzyć :|
Witam
Kiedy można spodziewać się jakiejś przeceny Rome II total war? :)
Niedługo pewnie będzie jesienna wyprzedaż Steam, ale wątpię żeby tak wcześnie dali promocję na nową grę, więc podejrzewam drugą połowę grudnia. ;)
1^LordSith
19-10-2013, 17:39
Największym błędem w wprowadzanych patchach jest to, że CA wróciło do przerywania bitew w multi(rankingowych bitew) poprzez przerwanie połączenia.Bitwa się kończy remisem i jak wygrywasz wszystkie noby ciągną za kabel i g... z punktów. Powinny to zostawić jak było w sh2 jak i na początku tej gry.Szlak mnie może trafić że 5 pięciu bitew dostaje tylko punkty za jedną. Zdarza się wam to samo???
pozdro
A ja mam słaby komp ale mi fps rosną po paczach !
Pentium Dual Core E6700 3,2 GHz
RAM 3.5 GB
NVIDIA GEFORCE GTX 460 1014 MB
Gram na 1400 x 1050
antyaliasing wył
roślinność alfa wył
głębia obrazu wył
wielkość oddziału średni
cienie niski
reszta wysoki
I mam 58 FPS
Jak na takiego dziadka to chyba nieźle ?
Ale błąd z equites ( rzymska konnica ) został dalej po włączeniu testudo stoją po skosie jakby czekali na autobus -ani tarczy nie podniosą ani się ruszyć nie chcą :/ , zresztą pikinierzy na których ich nasłałem też byli jacyś podejrzani -piki podnieśli dopiero jak się wycofywali.
A może tak zadziałała zdolność smok ( daje premię do ataku itp. ) jaką mają equites ?
Co śmieszniejsze wcześniej ze 3 pacze temu testudo działało.
Nikt nigdy nie zgłębi tej gry do końca........
PakoThugLife
20-10-2013, 09:45
Od kiedy mozna scigac mody bezposrednio z Workshopu, mod manager stal sie chyba zbedny?Czy sie myle?Wczoraj zaznaczylem mase modow,w tym,nowe jednostki i unit carts i te zmiany byly widoczne od razu,nie wiem jak ze mianami Radoiusa jesli chodzi o sama rozgrywke bo nie mam punktu odniesiena.Jedyne co rzuca sie w oczy to ogromne dochody ale bardzo niski lad publiczny zaraz na poczatku,nie wiem jak jest na Vanilli po patchu 5.
I jeszcze male pytanko,czy po patchu 5 zniknely animacje walki armii podczas bitew auto? Bo nie wiem czy to jakis mod czy latka.
Te patche to wielka zagadka,bo wszyscy narzekaja ze ostatni skopal wydajnosc,a u mnie w koncu jest znosnie...
Dlatego ten patch to jedna wielka parodia. Ja mam większość modów w tym te od Radiusa które są przystosowane do Patch 5 i mam zaznaczone w tym w launcherze, i co? I żaden nie działa a mod na wersję 4 działa bez zarzutu! No parodia jak siemasz.
Tomasz The Great
20-10-2013, 10:27
Witaj w klubie...ja już 2 savy po 130 tur straciłem. Zapewne dlatego,że grałem na Radious mod,i za każdym razem,gdy ściągał się nowy patch,gra się wieszała.Nie pomagała nawet zmiana plików moda,kompatybilnych z najnowszą łatką. Dziś robie 3 podejście,tym razem bez modów(z wyjątkiem GEM-mod,bo widze,że się nie obejdzie).
Czy jest postęp jeśli chodzi o AI ,w porównaniu do poprzednich patchy,czy wciąż jest żałośnie?
Tomasz The Great
20-10-2013, 10:54
Dzięki, ale do tego doszedłem sam, i robiłem tak i przed Mod Managera i przez ten mod wbudowany w launcher i dalej nic... Odpalam gre i np nie widzę jednostek od Radiusa i innych poprawionych, bądź nowych jednostek i masy innych modów, tam zaznaczam a w grze nic + teraz mi się nawet nie uruchamia tylko wyskakuje "zamknij program" Da się jakąś usunąć ten Patch 5 i zostać na 4? Chyba że ma ktoś jeszcze jakieś pomysły.
Ja mam to samo...zamiana plików Radiousa kompatybilnych z patchem 5 nic nie pomaga..."program nie odpowiada".
manolito
20-10-2013, 11:57
A ja mam słaby komp ale mi fps rosną po paczach !
Pentium Dual Core E6700 3,2 GHz
RAM 3.5 GB
NVIDIA GEFORCE GTX 460 1014 MB
Gram na 1400 x 1050
antyaliasing wył
roślinność alfa wył
głębia obrazu wył
wielkość oddziału średni
cienie niski
reszta wysoki
I mam 58 FPS
Jak na takiego dziadka to chyba nieźle ?
Ale błąd z equites ( rzymska konnica ) został dalej po włączeniu testudo stoją po skosie jakby czekali na autobus -ani tarczy nie podniosą ani się ruszyć nie chcą :/ , zresztą pikinierzy na których ich nasłałem też byli jacyś podejrzani -piki podnieśli dopiero jak się wycofywali.
A może tak zadziałała zdolność smok ( daje premię do ataku itp. ) jaką mają equites ?
Co śmieszniejsze wcześniej ze 3 pacze temu testudo działało.
Nikt nigdy nie zgłębi tej gry do końca........
a ile masz gdy walczy całość wojsk i najlepiej z widokiem na walczących ?
przypominam, że sprawdzanie klatek banchmarkiem wbudowanym w grę się nie liczy, bo on się kończy tam gdzie powinien się zaczynać - czyli w momencie gdy dochodzi do starcia wręcz
poza tym ja na podobnej konfiguracji (mam taką samą kartę kręconą fabrycznie i kręconego na 4ghz e8400)wyciągam też 60 klatek jak tam sobie wojacy spacerują - ale zaliczam kolaps wydajności gdy dochodzi do walki - wtedy mam klatek średnio 3-7- maks 15
Furmann1
20-10-2013, 12:49
Ja po 5 Patchu mam wywalenie Pulpitu w momencie załadowania nowej kampanii 4 razy pod rząd. A było już naprawdę nieźle po 4 patchu to znowu spierdzielili coś.
Już u siebie ogarnąłem wyrzucanie z gry przy wczytywaniu. U mnie wystarczyło zmniejszenie kilku ustawień graficznych i śmiga :D. Czasem tylko wiesza się kiedy jest jakieś wydarzenie w kampanii i trzeba wcisnąć "akceptuj".
PakoThugLife
20-10-2013, 14:52
Ta gra to prawdziwa parodia, ściągnąłem mody teraz z work shopu i przez jakiś dziwny traf działały... Wszystkie! Więc zacząłem wrzucać mody typu AARE ten pack co dodaje kilka jednostek do Aten i nagle cała reszta przestała działać i działało tylko to... o.O usunąłem to i znowu nic nie działa, żaden mod...
Zastanawiam się czy pójdzie mi ta gra na Full detalach FHD na i5 3350p, R9 270X :(
Momos1972
20-10-2013, 17:20
Mam to samo. Ta gra to codzienna niespodzianka. Wczoraj działała, a dzisiaj już nie. Na steame nie ma już zakładki mod managera. Może ktos wie dlaczego?
PakoThugLife
20-10-2013, 18:45
Mam to samo. Ta gra to codzienna niespodzianka. Wczoraj działała, a dzisiaj już nie. Na steame nie ma już zakładki mod managera. Może ktos wie dlaczego?
Ja nie wiem, a wiesz może jak usunąć ten patch? I zostać przy 4? Bo to jakaś parodia... :D
Zastanawiam się czy pójdzie mi ta gra na Full detalach FHD na i5 3350p, R9 270X :(
zastanawiaj się dalej......... ! :twisted:
He he jak nie sprawdzisz to sie nie dowiesz:)
Jeśli gra wam w ogóle nie odpala lub zawiesza się przy ekranie startowym to tylko i wyłącznie wina tego, że macie wgrane stare mody, stworzone pod patch 1.4 a nie 1.5 ...wystarczy wszystkie mody zaktualizować...najlepiej wszystko ręcznie wywalić i korzystać tylko ze steam workshop...wtedy nie ma żadnych problemów.
Aha dopiszę jeszcze, że stary mod manager już nie działa. Działa tylko ten przy ekranie startowym gry.
Ituriel32
21-10-2013, 16:32
Wydaje mi się czy po tym paczu pozmieniały się startowe nazwy armii?
Kartagińska armia Hannibala wcześniej nazywała się "Spadkobiercy Fenicji", a teraz tak nijak "Armia Ludu".
morfeusz1202
22-10-2013, 18:19
Może to głupie pytanie, pytam z ciekawości :D, ale czemu w Rome II nie ma w bitwach historycznych, bitwy pod Termopilami ?
K A M 2150
22-10-2013, 18:21
Bo była ona lekko ponad 200 lat przed rozpoczęciem się gry, a Imperium Perskie już od blisko 60 lat nie istnieje ;)
No chyba, że Morfeuszowi chodzi o bitwę pod Termopilami w 191 p.n.e. między Rzymianami i Selucydami :D. Poza tym mogliby dodać trochę nowych bitew.
Czy jest postęp jeśli chodzi o AI ,w porównaniu do poprzednich patchy,czy wciąż jest żałośnie?
Zdarzają się perełki, ale rzadko i tylko od hard w górę. Rozpocząłem na nowym patchu kampanię Partami na hard, zwerbowałem naprędce pół pełnej konnej armii i wyruszyłem w kierunku wrogiego miasta (tej nacji z którą na starcie Partowie są w stanie wojny). Bardzo się zdziwiłem gdy AI w swojej turze wyruszyło mi na spotkanie dwukrotnie silniejszą armią i mnie rozgromiło... Warunkiem poprawnie działającego AI są niestety tylko bitwy bez flag - przy flagach nadal głupieje.
mariusz1433
23-10-2013, 12:34
"Warunkiem poprawnie działającego AI są niestety tylko bitwy bez flag" - czy mógłbyś to rozwinąć? Co należy ustawić?
Po prostu jak najwięcej bitew rozgrywać w polu, a nie w osadach. Ewentualnie wgrać jakiś mod znoszący całkowicie flagi, jeśli takowy istnieje.
Martinus123
24-10-2013, 08:04
Po prostu jak najwięcej bitew rozgrywać w polu, a nie w osadach. Ewentualnie wgrać jakiś mod znoszący całkowicie flagi, jeśli takowy istnieje.
Jeśli dobrze rozumiem to chodzi o to, że w bitwach gdzie warunkiem zwycięstwa jest utrzymanie kluczowych pozycji na mapie komp bezsensownie się ich trzyma.
To zawsze była słabość tej serii, pamiętam jak w pierwszym Rome mając ze 3 oddziały najemnych kreteńskich łuczników (mieli super staty) + jeszcze jakichś swoich strzelców, potrafiłem wybić pełną armię przeciwnika zamkniętą w mieście z palisadą tracąc samemu kilku ludzi :D
Najpierw strzelałem przez mury, bo przeciwnik miał zwyczaj spacerowania sobie wzdłuż nich, a później jak głupi stał na placu i pilnował flagi a ja strzelałem do niego z bocznych uliczek, ten scenariusz można było powtarzać w każdym oblężeniu.
W STW wyglądało to lepiej tylko dlatego, że zamki były małe więc wojsko i tak stało wszędzie, a komputer zawsze miał sporo strzelających jednostek.
manolito
24-10-2013, 09:27
Jeśli dobrze rozumiem to chodzi o to, że w bitwach gdzie warunkiem zwycięstwa jest utrzymanie kluczowych pozycji na mapie komp bezsensownie się ich trzyma.
To zawsze była słabość tej serii, pamiętam jak w pierwszym Rome mając ze 3 oddziały najemnych kreteńskich łuczników (mieli super staty) + jeszcze jakichś swoich strzelców, potrafiłem wybić pełną armię przeciwnika zamkniętą w mieście z palisadą tracąc samemu kilku ludzi :D
Najpierw strzelałem przez mury, bo przeciwnik miał zwyczaj spacerowania sobie wzdłuż nich, a później jak głupi stał na placu i pilnował flagi a ja strzelałem do niego z bocznych uliczek, ten scenariusz można było powtarzać w każdym oblężeniu.
W STW wyglądało to lepiej tylko dlatego, że zamki były małe więc wojsko i tak stało wszędzie, a komputer zawsze miał sporo strzelających jednostek.
niestety od ponad dekady CA nie nauczyło się, że strzelcy w realu nie mogą strzelać do czegoś czego nie widzą - no ale wiadomo amerykańskie hamburgery miały by za trudno.
Memnon[pl]
24-10-2013, 18:55
Jest juz beta-wersja 5.1-ma 23 mb...Pewno znowu pozmieniane jakies bzdety,a nie to co wazne...
czy wie ktoś co zmienia nowy patch 5.1 beta?
Widzę że już zapowiedzili patch 6 i 7 to chyba CA planuje jakiś rekordzik pobić :D
nowy2142
25-10-2013, 02:33
czy wie ktoś co zmienia nowy patch 5.1 beta?
The Public BETA for Patch 5.1 is now available! We have added the following fixes:
• Fix for terrain turning black during Campaign and Battles when changing the “Texture Quality” setting. This was listed as a “Known Issue” in the Patch 5, but is now fixed.
• Fixed French and German campaign audio from playing very quietly (e.g. when selecting armies on the Campaign map).
• Fix for the game failing to launch in some circumstances when running as a Windows Administrator.
nowy2142
25-10-2013, 03:49
Ale z was ignoranci. 5.1 to tylko hotfix. Czego się spodziewacie. Nawet nie kiwniecie palcem by zobaczyć changelog czy odpowiedni temat na odpowiednim forum. Poczekajcie z polskim narzekaniem na patch 6.
Ale z was ignoranci. 5.1 to tylko hotfix. Czego się spodziewacie. Nawet nie kiwniecie palcem by zobaczyć changelog czy odpowiedni temat na odpowiednim forum. Poczekajcie z polskim narzekaniem na patch 6.
A Ty tam najlepiesz wiesz kto co oglada. Chyba,ze po sobie tak wnioskujesz ;)Ta, bo narzekanie na ta gre, to takie polskie. Wedlug mojej skromnej opinii ta gra juz powinna po 5 patchach byc gotowa. Ile mozna ja poprawiac. Przeciez taki super produkt :D
P.S. Moze maly zaklad. Ja stawiam,ze 10 patchy wyjdzie a pozniej juz nie bo CA bedzie sie wstydzic ;)
nowy2142
25-10-2013, 09:01
Oj adi adi.
Widzisz nie zrozumiałeś mnie.
Jeżeli ktoś piszę coś takiego:
Pewno znowu pozmieniane jakies bzdety,a nie to co wazne...
i
Pogralem iles tur na najnowszym patchu i nie widze zauwazalnych zmian.
To w takim wypadku równa się "ignorant" i "polski narzekacz".
Ponieważ jest to tylko mały fix i nawet nie raczyli zajrzeć co zmienia.
I nie miałem na myśli narzekania na grę bo te są tutaj właściwe, a durne zdania użytkowników forum powyżej na temat tego fixa i ich lenistwo/brak ogarnięcia.
I dlatego to też radzę z narzekaniem poczekać na normalny patch. :)
a stawiam,ze 10 patchy wyjdzie a pozniej juz nie bo CA bedzie sie wstydzic ;)
Pff głupie myślenie. Po pierwsze oni niczego się nie wstydzą ;), a po drugie co w takim razie ze starcraftem? Dota? Guild wars 2? Deweloperzy od tych tytułów zapadli się pod ziemię ze wstydu z powodu ilości łatek do swoich gier?
@down
Ehh... spamu nie na temat nie będę kontynuował.
Zastanów się trochę nad tym co czytasz.
Morthond
27-10-2013, 12:49
Mi po ostatnim patchu przestały działać bitwy w trybie kampanii, przy próbie rozegrania bitwy automat/manualnie wywala grę do pulpitu. Kampania Spartą na Legendarnym posiadając 134 osady i 200 tur za sobą poszła się kochać...
Nie wiem czy po ostatnim patchu, dopiero wczoraj dane mi to było sprawdzić - w kampanii multi ciągła desynchronizacja podczas ręcznego rozgrywania bitew o stolice prowincji.
Witam!
Moja kopia już na mnie czeka. Z niecierpliwością jej oczekuję. I nie chcę się rozczarować! Błędy w grze są licznie wskazywane. Na szczęście wychodzi, że patche je pomału eliminują. Na wszelki wypadek jednak, wolałbym wspomóc grę modami.
Jakie mody polecacie na początek? Czytałem, że walki są nieco zbyt szybkie? Coś za lekkie spowolnienie "umieralności" by się zdało.
Acha, ja potrzebuję polskiej wersji, także pewnie nie wszystkie mody pasują...
Gdyby ktoś zechciał napisać jaki mod/mody są warte instalacji na początek, będę wdzięczny :)
hmm... poszukałem, znalazłem... (mam nadzieję że nadal aktualne)
Moja (zwycięska) kombinacja to:
-wszystkie nacje grywalne
- Ars Gratia na bitwy - co tu dużo pisać, to najlepszy mod bitewny, poza tym co wspominałem zmienia też liczebność oddziałow, czyli piechota to 160 ludzi, a jazda 100, wyjątkiem są Berserkerzy i Druidzi, których jest 100. Rydwany także dostały więcej ludzi. Nowe rozmiary oddziałów wymagają rozpoczęcia nowej kampanii, oddziały startowe zachowają i tak stare rozmiary, czyli startowa jazda to 80 ludzi, ale już pierwszy zrekrutowany oddział jeźdźców będzie liczył 100.
- Radious AI i Radious Campaing - to akurat Radiousowi najlepiej wyszło i póki co nic lepszego nie ma
- No food mod - i to jest chyba bardzo ważne, nie jest to wcale cheat mod, tylko mod który najlepiej ratuje właśnie ekonomię w Rome, przez brak żarcia wcale nie jest łatwiej, bo dalej trzeba niańczyć zadowolenie, lecz AI zaczyna żyć! Radious pod tym względem dał ciała, ponieważ dał ogromne bonusy zarówno dla gracza jak i AI, przez co nie można było zbankrutować, natomiast ten mod tylko usuwa jedzenie, a nagle AI zaczyna "dobrze" działać i tworzyć logiczne, duże armie, chociaż nie ma mowy o spamie
Mam pytanie czy do powyższego moda można dodać moda polepszające go grafikę. Zwie się GEMod https://www.youtube.com/watch?v=0bws4D9 ... ata_player (https://www.youtube.com/watch?v=0bws4D9p_6I&feature=youtube_gdata_player)
K A M 2150
28-10-2013, 00:07
Tak, najlepiej wybierz to co podałem :) Jest to kompatybilne z GEM, bo też na nim gram. Zamiast No Food możesz ewentualnie wybrać Radious economic lub zostawić jak jest, zależy od gustu ;)
Mody nie kłóca się z polską wersją, do niektórych trzeba tylko dograć małe spolszczenie, ale przeważnie jest podane w temacie samego moda.
Dzięki za podpowiedzi :-)
A czy wiesz coś o https://www.youtube.com/watch?v=85RhAwk ... ata_player (https://www.youtube.com/watch?v=85RhAwky4bU&feature=youtube_gdata_player) ?
To jakiś zestaw radiusa w komplecie. No i nie wiem, czy GEM można wtedy użyć.
Po prostu byłoby mi nieco łatwiej. Nie czuje się zbyt pewnie z taką ilością modów osobno, tak miałbym tylko dwa :-)
K A M 2150
28-10-2013, 00:46
E tam, nie patrz na ilość, bo to tylko kilka mb więcej ;) Radious ma skopaną ekonomię i bitwy tak samo słabe jak podstawka plus kilka swoich dziwactw. Nigdy nie ukrywał, że nie interesuje go realizm.
Jak odpalasz grę to program pyta się Ciebie jakie mody chcesz używać, zresztą nic Ci wspomniane mody nie nadpisują. Ot po prostu kilka paro megowych pliczków w folderze data.
GEM działa z każdym modem, tak uprzedzam już pytania ;)
Acha, faktycznie przewidziałeś :-)
Ale nie wszystkie :-)
Mam jeszcze jedno zanim wieczorkiem zaczną zabawę :-)
Rozumiem że mod Ars Gratia nie jest Pana Radiusa ? Czyli muszę sobie najnowszego (czyt. pasującego do najnowszego patcha) znaleźć? :-)
Pewnie tak. No to dziś wieczorkiem będę usprawniał Romka :-)
Dzięki za pomoc!
Tomcionix The Knight
28-10-2013, 17:47
Ej wiecie co jest grane ? Od patcha 5 nie mam wgl opcji polityki wewnętrznej :\ Obok generała mam tylko jego cechy i umiejętności, a opcje takie jak zabij lub przekup zniknęły xd
Ej wiecie co jest grane ? Od patcha 5 nie mam wgl opcji polityki wewnętrznej :\ Obok generała mam tylko jego cechy i umiejętności, a opcje takie jak zabij lub przekup zniknęły xd
A miałeś już wojnę domową?
Jak odpalasz grę to program pyta się Ciebie jakie mody chcesz używać, zresztą nic Ci wspomniane mody nie nadpisują. Ot po prostu kilka paro megowych pliczków w folderze data.
Mam pytanie do powyższego. Ponieważ wczoraj z sukcesem:
1) nabyłem drogą zakupu RTW2,
2) zainstalowałem
3) wgrałem za pomocą STEAM: Radius AI, GEMod, Radious Campaing, oraz Ars Gratia (wszysto chba przez STEAM, może jeden tradycyjnie do data wkleiłem) i są widoczne przy odpaleniu gry,
postanowiłem zainstalować również "No food mod".
No i "No food mod" nie jest widziany jako program przy odpaleniu RTW. Także nie wiem, czy działa. Wkleiłem go do data. Coś źle zrobiłem? help... :(
K A M 2150
29-10-2013, 12:37
Wszystko dobrze, przed patchem nr 5 taki Radious też nie był widoczny w zrobionym przez graczy mod managerze ;)
Flagellum_Dei
31-10-2013, 18:32
Właśnie Romek zasysa 152.3 MB aktualizacji ... nowego patcha nie widzę zapowiedzianego, ten beta 5.1 to dużo nie ważył.
Czy to będzie ten dodatek z krwią , który trzeba dokupić ?
janrod11
31-10-2013, 19:01
Numerek w meny głównym się zmienił na 1.6.Nowości?
-zbugowane karty jednostek(co jakiś czas,podczas wczytywania obrazki znikają),
-totalnie zmasakrowana grafika,tragedia,katastrofa,teraz to nawet już zaznaczenie BEZ LIMITU WIDEO nie pomaga,
-za 2.50 euro moge se do tego kupić blood packa(juhu).
Szkoda gadać.
Po pobraniu patcha nie mogę uruchomić gry przez mod menagera..czy Wy tez tak macie?
Ja pieprze..wywaliło mi całą grę..muszę pobierać od nowa..10gb...:(
edit
a teraz juz tylko 400mb..nic nie rozumiem
Czy ktoś wie jakie dokładne zmiany wprowadził ten 6 patch?
MI niestety ten patch znowu zaniżył fpsy, eh naprawdę to już robi się katastrofalne, dla mnie już nie pracują nad poprawą optymalizacji i w tej kwestii poprostu nic się już nie zmieni
U nie bitwy jak dotąd śmigają ładnie, ale po zaraz po ich zakończeniu i na mapie kampanii mam przycinki kursora, których na poprzednich patchach nie było. Poza tym nie wiem czy to od tego patcha, czy też od poprzedniego, w oknie dyplomacji po najechaniu kursorem na znacznik frakcji od razu pokazują się szczegóły jej nastawienia do naszego państwa - bez konieczności wybierania tej frakcji i najeżdżania kursorem na symbol twarzy. Jak na razie to jednak kosmetyka, innych zmian nie zauważyłem.
Gram na jednych ustawieniach od miesiąca i po kolejnych patchach mój najniższy fpees obniżył się z 18-1.4 , 16-1,5 , 14-1.6 , .... jak tak dalej pójdzie to przy patchu 2.5 będę miał 0 :lol:
Ituriel32
01-11-2013, 11:51
Niestety na nowym paczu gra wiesza się na oknie dyplomacji. :cry:
Umnie gra chodzi dobrze wzasadzie bez widocznych zmian, co prawda raz mi sie zdarzylo ze rzeczywiscie nie bylo widac ikonki jednostki.Ale gra juz chodzi plynnie i komputer tez juz przynajmniej na mapie kampani gra poprawnie.Co do bitew to dalej mozna napinac w jednostki a ci stoja i sie patrza :/ , chociaz jest maly postep .
Ja widzę małą poprawę po patchu bo fps mi wzrosły nieznacznie do 60 w benchmarku z opcji.
Mam nadzieję że coś zrobili z tym deszczem bo 1 klatka na sekundę to trochę za wolno, no chyba że grają winniczki.
U mnie na laptopie po aktualizacji wszystko się spierniczyło. Wykrywa tylko zintegrowaną kartę graficzną i tylko na niej gra się uruchamia. Nie pomaga ingerowanie w preferences.script jak wcześniej, gdyż wszystkie zmiany wprowadzone przeze mnie przywracają się do domyślnych. Wyłączenie karty też nic nie daje, jedynie do pulpitu mnie wyrzuca. Na stacjonarce za to wszystko ok. Ma ktoś jakieś pomysły? :D
{{B-S}}Dziab
01-11-2013, 21:12
Póki co to po nowym paczu grałem tylko w multi, mam nadzieję że wrócę do kampanii o ile nowy pacz naprawi problem notorycznego wieszanie się gry przy odpalaniu bitew.
Jeżeli chodzi o zmiany jakie zauważyłem to przede wszystkim potwornie zwiększyła się skuteczność oddziałów miotanych i art. Artyleria jest piekielnie celna i strasznie duże straty zadaje. Podobnie ma się rzecz z procarzami i łucznikami - właściwie podczas szybkiego marszu do ataku 2 oddziały procarzy potrafią zmasakrować elitarny oddział pikinierów. Wydaje mi się to lekką przesadą.
U mnie na laptopie po aktualizacji wszystko się spierniczyło. Wykrywa tylko zintegrowaną kartę graficzną i tylko na niej gra się uruchamia.
Także gram na lapku - ale u mnie odpukać wszystko ok. Z doświadczenia wiem, że często przy tego typu problemach pomagają aktualizacje windy - jaki masz system...?
Póki co to po nowym paczu grałem tylko w multi, mam nadzieję że wrócę do kampanii o ile nowy pacz naprawi problem notorycznego wieszanie się gry przy odpalaniu bitew.
Jeżeli chodzi o zmiany jakie zauważyłem to przede wszystkim potwornie zwiększyła się skuteczność oddziałów miotanych i art. Artyleria jest piekielnie celna i strasznie duże straty zadaje. Podobnie ma się rzecz z procarzami i łucznikami - właściwie podczas szybkiego marszu do ataku 2 oddziały procarzy potrafią zmasakrować elitarny oddział pikinierów. Wydaje mi się to lekką przesadą.
U mnie na laptopie po aktualizacji wszystko się spierniczyło. Wykrywa tylko zintegrowaną kartę graficzną i tylko na niej gra się uruchamia.
Także gram na lapku - ale u mnie odpukać wszystko ok. Z doświadczenia wiem, że często przy tego typu problemach pomagają aktualizacje windy - jaki masz system...?
Niestety, ale windowsa mam najbardziej aktualnego jak tylko się da :D No i może w tym właśnie jest problem. Może coś pochrzanili w 8.1 :cry:
{{B-S}}Dziab
02-11-2013, 15:15
Ja używam siódemki 64 - a o ósemce słyszałem masę niepochlebnych opinii - być może problem u Ciebie leży po stronie systemu.
No niestety po ostatnim paczu gra na singlu ciągle mi się zwiesza... I bardzo często nieprawidłową operację wykonuje starter gry.
Książę Imielinu
02-11-2013, 16:20
U mnie z kolei 1.6 umożliwił rozgrywanie bitew w deszczu, dotąd rzecz niemożliwa. Był pokaz slajdów, a teraz jest tylko lekka zawieszka przy nagłych zwrotach kamery.
Choć możliwe, że to nie patch a aktualizacja sterowników do mojego słabiutkiego GeForce'a 260M, którą zrobiłem mniej więcej w tym samym czasie.
nowy2142
02-11-2013, 16:37
Stawiam na to że sterowniki ci pomogły.
Drivery od amd 13.11 niby poprawiają wydajność w rtw2 o 10%.
Ogólnie po patchu 1.6 trochę osób informuje o pogorszeniu wydajności w trakcie bitew.
1.6 patch notes
Fix for terrain turning black during Campaign and Battles when changing the “Texture Quality” setting. This was listed as a “Known Issue” in the Patch 5, but is now fixed.
French and German campaign audio will no longer play very quietly (e.g. when selecting armies on the Campaign map).
Fix for the game failing to launch in some circumstances when running as a Windows Administrator.
U mnie nadal duże bitwy tną i nie da się normalnie pograć. Mapa kampanii chodzi mi naprawdę dobrze. Wam po 6 patchu też tną duże bitwy ?
Ostatnio sobie zrobiłem mały teścik - "Pożyczyłem" sobie z pracy na jeden dzień i7 4 rdzeniową ośmiowątkową i podmieniłem swój dwu rdzeniowy G860. Ustawiłem w rozdzielczości 1248x1024 ( taki monitor ) wszystko na maksa w swoim wysłużonym Radku 4890, odpaliłem grę i bajka - nic zero frezów, maks zbliżenie do jednostek - zero klatkowania - wszystko płynnie. Przymierzałem się do zmiany grafiki ale widzę że raczej pozbieram na procka :). U mnie płynności gry nie wynikała ze słabości grafiki tylko procka
No cóż, DonVega sprawdził to na własnej skórze a ja nadal czekam aż jakiś serwis wreszcie ruszy du*** i sprawdzi TW:R2 radzi sobie z wykorzystywaniem CPU i GPU różnych wielkości
AMD Phenom II X6 1075T 3.00Ghz
8 GB
GF GTX 660
Mam wszystko na wysokich i cos tam na bardzo wysokich i gra na mapie kampani chodzi bardzo dobrze , bitwy jeszcze lepiej .
Na takim sprzęcie powinno być spokojnie ultra/bardzo wysokie....ale cóż
A ja specjalnie kupiłem kompa pod Rome II total war z lepszą kartą graficzną a słabszym prockiem :shock:
Jutro pewnie będę miał kompa to zobaczymy jak se poradzi z romkiem ;)
A ja specjalnie kupiłem kompa pod Rome II total war z lepszą kartą graficzną a słabszym prockiem :shock: :shock:
lol , skoro specjalnie pod romka ze słabszym prockiem to chyba nie za specjalnie recenzje poczytałeś :lol:
Tzn procek od karty graficznej dużo nie odstaje, ale mogłem wziąć i5 3570k (którego da się podkręcić nawet do 4,8Ghz) zamiast i5 3350p ;)
Marcincicko
03-11-2013, 13:32
widzę , że sprzedawcy dużo na Nas zarobią : D
składam komputer i tak czytam i czytam i wychodzi na to , że
Intel Core i5-4570 BOX udźwignie te grę :P
choć teraz to sam już nie wiem czy nie polecieć na całość i zainwestować w I7
karta graf. bez zmian : Gigabyte GTX 660 2 GB
szaleństwo czyste szaleństwo :)
{{B-S}}Dziab
03-11-2013, 13:40
eee... to temat o patchach czy o sprzęcie...?
Też mnie to irytuje. Teraz jest o sprzęcie, wcześniej było o modach :D Z serii "ludzie posty piszą". Swoją drogą od tego mini-patcha 1.6 mam sporadycznie freezy w grze. Chyba pierwszy raz jak coś gorzej u mnie działa po nowym patchu 8-)
{{B-S}}Dziab
03-11-2013, 16:50
Uciąłem sobie właśnie godzinkę w kampanii - nie wiem w czym rzecz - teraz mi się nic nie zwiesiło - co prawda zapisuję co chwila, co nie zmienia faktu że zwisu nie było.
Mam nadzieję, że kolejny patch wyeliminuje takie problemy zamiast na przykład dodatkowych dźwięków, które tak naprawdę nikomu potrzebne nie były...
Co do artylerii zgadzam się w 100% - jest zbyt celna jeżeli potrafi dokładnie trafić rozproszoną konnicę w galopie - tak niestety jest.
Co do łuczników i procarzy to tu mógłbym podyskutować. Przed tym patchem byli zupełnie bezużyteczni - po długotrwałym ostrzale potrafili zabić np 10 pikinierów... teraz to się zmieniło.
Być może za bardzo w drugą stronę i potrzeba jeszcze zbalansowania oddziałów strzeleckich ale jednak moim zdaniem krok naprzód ponieważ gracze zaczynają grać zróżnicowanymi armiami (do tej pory nie brali za często miotaczy).
{{B-S}}Dziab
03-11-2013, 22:14
Być może za bardzo w drugą stronę i potrzeba jeszcze zbalansowania oddziałów strzeleckich ale jednak moim zdaniem krok naprzód ponieważ gracze zaczynają grać zróżnicowanymi armiami (do tej pory nie brali za często miotaczy).
Zbalansowanie miotaczy jest niezbędne: podchodzę elitarnymi pikinierami i nim dochodzę wrogiej jednostki to 80% stanu koszą mi 3 oddziały procarzy - przyznacie że to gruba przesada...
Zabawniej jest jeszcze na sp gdzie mając do dyspozycji 4 oddziały peltastów i 5 procarzy z miasta wykosiłem całą armie egipską zanim doszła to mojej falangi
o arcie na srebrnym doświadczeniu mi się nawet nie chce gadać
Na nowym patchu gram Egiptem na v.hard. Gdzieś tu czytałem, że trudno bo wszyscy atakują. Nic podobnego, ta frakcja jest banalna. Kończę grę na turze nr. 100 - wojny domowej nie było ( obecnie 51% mój ród ), 8 sojuszy wojskowych, praktycznie zero wrogów. Piszecie powyżej o procarzach i łucznikach - proponuję słonie afrykańskie! :)
3 ( słownie trzy ) oddziały słoników rozgromiło 4000 murzynów z dzidami a reszta mojej armii się tylko przyglądała. Tutaj dodam, że straciłem 4 słonie. Obecnie to są słonie pancerne.
Zbalansowanie miotaczy jest niezbędne: podchodzę elitarnymi pikinierami i nim dochodzę wrogiej jednostki to 80% stanu koszą mi 3 oddziały procarzy - przyznacie że to gruba przesada...
Dziab to wybij najpierw procarzy swoimi jednostkami miotającymi i dopiero później podchodź.
Procarze mają ten zasadniczy minus że mają b. mało pancerza - zazwyczaj zaledwie 10 (np. Rodyjscy). Max. bodajże 20 armor mają Balearscy procarze ale także pod krótkotrwałym ostrzałem byle jakich łuczników łamią się momentalnie i uciekają.
W bitwach które gram po tym patchu to działa b. dobrze.
Co do jeszcze lepszego balansu to nie dyskutuje - zgadzam się że się przyda.
Jednak wg. mnie i tak jest dużo lepiej niż wcześniej gdzie jednostki miotające nie nadawały się absolutnie do niczego...
{{B-S}}Dziab
04-11-2013, 19:19
3 ( słownie trzy ) oddziały słoników rozgromiło 4000 murzynów z dzidami a reszta mojej armii się tylko przyglądała. Tutaj dodam, że straciłem 4 słonie. Obecnie to są słonie pancerne.
Takie rzeczy tylko w sp :)
Dziab to wybij najpierw procarzy swoimi jednostkami miotającymi i dopiero później podchodź.
Oczywiście że tak robię, ale w tej bitwie akurat nie miałem żadnych oddziałów miotających.
kauczuk999
07-11-2013, 23:08
właśnie ściąga mi się jakiś nowy patch 153 mb :) może 6?
Update odnośnie patcha nr 7
http://www.incgamers.com/2013/11/creati ... last-patch (http://www.incgamers.com/2013/11/creative-assembly-patch-7-total-war-rome-2-last-patch)
Pozdrawiam.
Co za patch ? Ja mam ciągle 6 !
janrod11
08-11-2013, 18:16
Po prostu kolega kauczuk jest trochę opóźniony:0
On ściąga patch 6.
Ale informacja na stronie już jest o 7, którego beta powinna być "wkrótce" do pobrania. Ma zawierać poprawę optymalizacji i AI podczas oblężeń. Z tym że nie wiadomo jaki termin czasu oznacza "wkrótce". 7 patch nie będzie ostatnim, tak więc w bliżej niesprecyzowanej przyszłości wyjdzie i 8.
janrod11
08-11-2013, 19:15
Przerobili tylko wypowiedź Lusteda:
http://forums.totalwar.com/showthread.php/109371-Where-we-are-with-Patches-an-update-from-CA-(6th-Nov)?s=87917dae44d38e8d5662587a35501f74
Co za bzdety,gość nie napisał nic konkretnego,a i tak mu włażą w ...
http://forums.totalwar.com/showthread.php/109656-Brand-New-Nomads-VS-Rome-Panoramic-Screenshot?s=87917dae44d38e8d5662587a35501f74
A tu jeszcze coś takiego...że też mają czas na publikowanie screenów...
Poza tym na steamie Rome II - 25%...no tak,przecież trzeba się tego jakoś pozbyć...
To co, testujemy patch 7 ??
Lista zmian: http://wiki.totalwar.com/w/Total_War_ROME_II:_Patch_7
Added new minor settlements: 1x Persian port and city, 2x Egyptian cities, 1x Greek city.
Ciekawe, skąd taka zmiana?
Added new minor settlements: 1x Persian port and city, 2x Egyptian cities, 1x Greek city.
Ciekawe, skąd taka zmiana?
To tylko do bitew, mapa kampanii nie uległa żadnej zmianie.
Podobno blob jednostek został właściwie zlikwidowany i teraz ładnie trzymają formację, potwierdzi ktoś? Ludzie na zachodnich forach pieją z radości. :p
Nom nie tylko - łuki mają w końcu 150 zasięgu - zdarzają sie i 125 ale mało. I dodatkowo te mocniejsze mają dodatkowo - potężny ostrzał
Ale jeszcze ten patch nie jest do sciagniecia??
Powiem tak, Kocham CA po tym 7 patchu;D! naprawili obłędnie optymalizacje i NARESZCIE gra chodzi na maksymalnych ustawieniach z licznymi armiami poprostu świetnie! Nie wtajemniczałem się w mechanikę ile naprawili, mi wystarcza poki co sama optymalizacja, zabieram się za nową kampanie Seleucydami, a później wkoncu RZYM!
Wam sciagnelo ten patch??
Tak, betę, aczkolwiek szyk u mnie przy każdym oddziale jest tak jakby luźny, doszła nowa ikonka ale niedziała, zapewne chodzi o zagęszczenie i rozrzedzenie szyku. Alee po optymalizacji moge to wybaczyc:D
Wam sciagnelo ten patch??
kliknij steam>biblioteka gier>p.p myszy na rom2>właściwości>beta>zaznacz patchbeta 1.7>zamknij >pobierz>testuj
dziekuje
Powiem tak, Kocham CA po tym 7 patchu;D! naprawili obłędnie optymalizacje i NARESZCIE gra chodzi na maksymalnych ustawieniach z licznymi armiami poprostu świetnie!
Już się nie mogę doczekać na pełną wersję tego patcha !!! Ja w Total War Rome 2 nie gram z powodu przycinających się bitew zbliżając kamerkę. Po prostu nie da się grać jak widzę, że tak strasznie klatkuje. Zabiera mi to całą frajdę z gry. Jak w tym patchu 7 naprawili optymalizacje jak mówisz, że już normalnie można rozgrywać bitwy bez tego strasznego klatkowania to już naprawdę się nie mogę doczekać tego patcha !!! :D
UP: sprawdź czy masz ustawione automatyczne aktualizacje
a co do samej aktualizacji wam też warzy 560 mb ?
MichalKruk
14-11-2013, 23:03
To jest Beta Patch, sam musisz go ściągnąć albo poczekać aż wyjdzie.
Ja właśnie zamówiłem kompa, więc w końcu pogram w Rome 2. :D
Opcja "automatyczne aktualizacje" nie ma nic do rzeczy, bo to jest patch w wersji beta. Sam się nie pobierze. No i faktycznie sporo waży :)
// Widzę, że kolega wyżej mnie uprzedził z odpowiedzią :D
spoko spoko ale jak chciałe otworzyć liste aktualizacji nie otwierała mi się ustawiłem automatyczna aktualizaji i się otworzyło przypadek nie sądzę :D
Klierowski
14-11-2013, 23:08
@up musisz zapisać się do bety tego patcha w Steamie .
Chłopaki jak dla mnie patch porażka - tz naprawia kilka kwestii ale praktycznie to co najważniejsze zostaje nie rozwiązane. Podczas moich 140 tur na patchu 6 nie zostałem ANI RAZU zaatakowany w mieście siłami stanowiącymi zagrożenie !!! a kiedy już komputer atakował to jak debil podpalał bramy - zamiast boostować podpalanie i
"zwiększania prawdopodobieństwa użycia taranów" ci pieprzeni kretyni z CA powinni po prostu skasować pochodnie, przyśpieszyć budowę maszyn oblężniczych - od razu było by stokrotnie lepiej.
Dlaczego w ogóle nie jest poruszana kwestia rodziny ? ja nawet nie mogę spamiętać władcy mojego królestwa czy najlepszego generała - wszystko jest tu tak obrzydliwie losowe, arcade a nie strategia - system polityki zniszczył jak dla mnie całego roma.
Przyznam że od premiery przegrałem z 100 godzin, ale gra jest okropnie nudna, te 100 godzin jest tylko dlatego że przez bugi i nowe patche zaczynałem aż 5 kampanii .
Wniosek - nigdy więcej nie kupie gry od CA, nigdy - MTW II miało idealne rozwiązania - wystarczyło dodać garnizony, ulepszyć grafikę i skupić się na AI a co my teraz mamy ? żenadę i dno, milion gównianych "nowości" dodanych w Empire, shogunie i Stfu - rtw 2.
Ituriel32
14-11-2013, 23:44
Up
Porządny system rodziny nie przejdzie. Agenci + intrygi polityczne + szybkość starzenia się, właściwie go wykluczają. Zacznij sobie nową kampanie i zapisuj na kartce
każdego nowego dowódce, chwile jego pojawienia się, zranienia i ostatecznego uśmiercenia. Można się uśmiać :?
Artem.pl
15-11-2013, 00:30
Czy po tej 7 beta łatce coś się poprawiło w sprawie oblężeń itd ? Sam nie miałem okazji zagrać, a jestem ciekaw.
@up musisz zapisać się do bety tego patcha w Steamie .
Chłopaki jak dla mnie patch porażka - tz naprawia kilka kwestii ale praktycznie to co najważniejsze zostaje nie rozwiązane. Podczas moich 140 tur na patchu 6 nie zostałem ANI RAZU zaatakowany w mieście siłami stanowiącymi zagrożenie !!! a kiedy już komputer atakował to jak debil podpalał bramy - zamiast boostować podpalanie i
"zwiększania prawdopodobieństwa użycia taranów" ci pieprzeni kretyni z CA powinni po prostu skasować pochodnie, przyśpieszyć budowę maszyn oblężniczych - od razu było by stokrotnie lepiej.
Dlaczego w ogóle nie jest poruszana kwestia rodziny ? ja nawet nie mogę spamiętać władcy mojego królestwa czy najlepszego generała - wszystko jest tu tak obrzydliwie losowe, arcade a nie strategia - system polityki zniszczył jak dla mnie całego roma.
Przyznam że od premiery przegrałem z 100 godzin, ale gra jest okropnie nudna, te 100 godzin jest tylko dlatego że przez bugi i nowe patche zaczynałem aż 5 kampanii .
Wniosek - nigdy więcej nie kupie gry od CA, nigdy - MTW II miało idealne rozwiązania - wystarczyło dodać garnizony, ulepszyć grafikę i skupić się na AI a co my teraz mamy ? żenadę i dno, milion gównianych "nowości" dodanych w Empire, shogunie i Stfu - rtw 2.
Co do oblężeń, to ponoć komp buduje już maszyny oblężnicze i lepiej to wygląda, CAI też jest dużo agresywniejsze - grałeś już na nowym patchu, czy tak tylko bluzgasz?
Ja nie wiem, jak fani strategii faktycznie mogą z żalem wspominać czystego Medka II, gdzie strategii/myślenia na poziomie globalnym było właściwie zero - dyplomacja nie istniała, handel właściwie też, wszystko skupiało się do podbijania kolejnych osad i rozbudowy ich na pałę. Jedyna przewaga nad nowym Romkiem to drzewko rodziny, które bez modów i tak prezentowało się bardzo biednie (mało cech dla generałów i praktycznie brak możliwości kreowania jakiejś polityki dynastycznej). Od tego "gównianego" Empire seria wreszcie nabrała jakiejś strategicznej głębi i prezentuje sobą coś więcej, niż tylko fajne bitwy - jest handel, dyplomacja, surowce, specjalizacja prowincji... W takiego FOTS z przyjemnością grałem samą kampanię z bitwami w większości na auto, co w czystym Medku II byłoby zwyczajnie nudne (w singlu). No, ale co kto lubi.
Klierowski
15-11-2013, 01:01
Ups... oczywiście chodziło mi o RTW i MTW 2 z modami :) np na takiej EB na rtw też grałem bardziej dla polityki i ekonomi niż dla bitew, to samo tyczyło się DVL na MTW - gdzie oprócz polityki i ekonomi jeszcze elementy rpg były naprawdę wspaniałe.
A jak dla mnie od Empire zaczął się swoisty upadek Tw, Empire zabawiło mnie na marne 50 godzin, Shogun 80 a RTW 2 prawie 100 (ale powinno być z 25 bo za każdym razem zaciskałem zęby i rozpoczynałem po każdym patchu aż 5 kampani ) .
Sami widzicie, jedyne co jest fajne w nowym Romie to Animacje i wygląd miast, ale co z tego skoro bitwy trwają 3 minuty a na modach maksymalnie 6 a w miastach jako obrońca nie powalczysz a jak atakujesz to 6000 żołnierzy zróżnicowanej i silnej armii kontra kilkudziesięcioosobowe resztki garnizonu który padł z głodu...
Więc co mi daje nowy rome ? nic - w mtw 2 rozegrałem ponad 500 godzin, w Rome coś około czterystu... mamy mody które wymieniłem wyżej lepsze niż Rtw 2 w sprawie polityki, ekonomi a jeśli chodzi o bitwy... Call of warhammer, Tatw, DVL ...
K A M 2150
15-11-2013, 01:09
Oj już nie wymyślaj ;) Gdzie na modach bitwy 6 minut, jak u mnie Seleucydami na Ars Gratia trwają średnio od 10 do 40 nawet i to zwykłe bitwy polowe.
Nowy patch jest mega, już i tak wysokie FPS u mnie podskoczyły dodatkowo.
-Szarża słoni i jazdy wreszcie wygląda porządne, słonie przebijają się przez szeregi piechoty, a nie hamują na pierwszym napotkanym przeciwniku, jazda także ładniej się wbija, a także całkiem sprawnie wycofuje.
-Formacje trzymają się lepiej niż na modach przed patchem, niezależnie czy to Hastati czy Falanga.
-Doszedł przycisk trzymania formacji w trakcie walki
-BAI lepiej formuje szyk, nie zawraca przed nosem armii, okrąża
-BAI porządnie korzysta z dostępnych formacji, legioniści prowadzeni przez AI aktywnie dostosowują formację czy to do ostrzału, czy do szarży.
-Łucznicy potrafią zabijać ;)
Tyle po paru bitwach póki co.
Panowie, u was też po patchu żołnierze są rozstawieni dalej od siebie w szeregu niz przed patchem? Wygląda to trochę jak "ala tyraliera", szczerze powiedziawszy wolałem ich bardziej zbitych w masę, jeżeli chodzi o optymalizację to tak naprawili wydaje mi sie całkowicie ten problem szczególne dla osób które grały na ustawieniach ekstremalnych, przez co gra jest nareszcie zupełnie grywalna pod kątem technicznym, żadnych klatkowac w czasie zbliżenia - testowane na bitwie z udziałem 16 tys.
kauczuk999
15-11-2013, 09:20
czy beta działa ze starymi save'ami?
Badolf jakiego masz kompa? 16 tys to robi wrażenie.
Badolf jakiego masz kompa? 16 tys to robi wrażenie.
i7 3770 K kręcony na 4,6 Ghz, 12 Gb Ramu 2200Mhz, 7970 vapor X krecony na rdzeniu do 1150 a na pamięci 1600
K A M 2150
15-11-2013, 11:59
Panowie, u was też po patchu żołnierze są rozstawieni dalej od siebie w szeregu niz przed patchem? Wygląda to trochę jak "ala tyraliera", szczerze powiedziawszy wolałem ich bardziej zbitych w masę, jeżeli chodzi o optymalizację to tak naprawili wydaje mi sie całkowicie ten problem szczególne dla osób które grały na ustawieniach ekstremalnych, przez co gra jest nareszcie zupełnie grywalna pod kątem technicznym, żadnych klatkowac w czasie zbliżenia - testowane na bitwie z udziałem 16 tys.
Rozstawienie jest chyba właśnie tym co naprawiło efekt blob i szarżę w tym patchu. Wygląda jakby powiększono wirtualny rozmiar jednostki, przez co nie mogą się one zlewać i przenikać. Tak samo się to naprawia w modach do mtw2.
Rozstawienie jest chyba właśnie tym co naprawiło efekt blob i szarżę w tym patchu. Wygląda jakby powiększono wirtualny rozmiar jednostki, przez co nie mogą się one zlewać i przenikać. Tak samo się to naprawia w modach do mtw2.
Możliwe aczkolwiek benchmark jak można zauwazyć nieradzi sobie z tym, żołnierze maszeruja bądź niemaszerują;D, poza tym falanga wygladała lepiej zwarta w taka masę, no nic da się przyzwyczaić
Przemysł II
15-11-2013, 13:19
No i znowu trzeba będzie rozpoczynać kampanię od nowa, by cieszyć się pełnią zmian. Wróciłem do Romka od czasu premiery kilka dni temu, a tu nowy patch, wprowadzający wiele ciekawych zmian :D Może tym razem naprawią na stałe blokowanie portów AI przez inne AI uniemożliwiając tym samym podbój miasta (dziś po 20 turach frakcja przestała nagle blokować inną :D)
janrod11
15-11-2013, 14:07
I żeby było zabawniej akurat teraz musiał mi się zepsuć komp...No cóż,mam nadzieję,że to,co mówicie o optymalizacji to prawda.
dawid621
15-11-2013, 14:46
Potwierdzam, optymalizacje poprawili, tyle ze glownie poprzez zanikanie szczegolow na dalszym planie, ale nic wazne ze dziala to o wiele znosniej i mozna podniesc ustawienia :D co do luzniejszych szykow to zdziwiliscie mnie, u mnie zolnierze sa zbici w kupe, tak ze w trakcie walki praktycznie nie mozna dostrzec animacji:/ mam nadzieje ze radious niedlugo zaktualizuje swojego battle moda i to poprawi tak jak wczesniej. Ogolnie patch bardzo na +, jak ktos wczesniej wspomnial komputer zaczyna uzywac formacji, jednostki podczas walki nie gubia juz szyku, przez co falanga hoplitow i zwarte oddzialy rzymskie wygladaja w czasie walki w miare realistycznie. Jesli by sie czepiac to niestety jednostki barbarzyncow czy plemion wschodnich rowniez szyk trzymaja a u nich to juz srednio wyglada, mimo to jest to wedlug mnie pozytywna zmiana. Poza tym nie wiem czy zauwazliscie ale patch objal rowniez blood packa, teraz krew pojawia sie rowniez na zwierzetach, czego wczesniej nie bylo (albo ja nie dostrzeglem :D )
Uprzedzajac tez pytania niektorych, praktycznie kazdy mod ktory ingeruje w statystki jednostek, ich zachowanie na polu bitwy, powoduje konflikt z obecnym patchem.
Potwierdzam, optymalizacje poprawili, tyle ze glownie poprzez zanikanie szczegolow na dalszym planie, ale nic wazne ze dziala to o wiele znosniej i mozna podniesc ustawienia :D co do luzniejszych szykow to zdziwiliscie mnie, u mnie zolnierze sa zbici w kupe, tak ze w trakcie walki praktycznie nie mozna dostrzec animacji:/ mam nadzieje ze radious niedlugo zaktualizuje swojego battle moda i to poprawi tak jak wczesniej. Ogolnie patch bardzo na +, jak ktos wczesniej wspomnial komputer zaczyna uzywac formacji, jednostki podczas walki nie gubia juz szyku, przez co falanga hoplitow i zwarte oddzialy rzymskie wygladaja w czasie walki w miare realistycznie. Jesli by sie czepiac to niestety jednostki barbarzyncow czy plemion wschodnich rowniez szyk trzymaja a u nich to juz srednio wyglada, mimo to jest to wedlug mnie pozytywna zmiana. Poza tym nie wiem czy zauwazliscie ale patch objal rowniez blood packa, teraz krew pojawia sie rowniez na zwierzetach, czego wczesniej nie bylo (albo ja nie dostrzeglem :D )
Uprzedzajac tez pytania niektorych, praktycznie kazdy mod ktory ingeruje w statystki jednostek, ich zachowanie na polu bitwy, powoduje konflikt z obecnym patchem.
Czyli wg. Ciebie obniżyli jakość grafiki, żeby lepiej działało? Nie sądze, że poszliby na taką łatwizne
kauczuk999
15-11-2013, 18:39
wziałem tak:
kliknij steam>biblioteka gier>p.p myszy na rom2>właściwości>beta>zaznacz patchbeta 1.7>zamknij >pobierz>testuj
i mam w pobrane patch7 ale jest z automatu wstrzymane i nie mogę wznowić
wie ktoś o co chodzi?
U mnie bez widocznej poprawy optymalizacji. Za to Siege AI zaistniało w custom battle. Potrafi korzystać z taranu, wież oblężniczych i żółwi/winiet. Strzelcy na murach strzelają teraz także z drugiego szeregu, a nie tylko pierwszego. Niestety wraz z wersją beta patcha dostałem już parę crashy do pulpitu. Jednostki wedle swojej właściwości trzymają lub nie formację. Z moich wstępnych testów wynika jednak, że formację opłaca się utrzymać w określonych przypadkach, a jej wyłączenie pomaga podczas flankowania. Buff łuczników oraz wszelkiej maści oszczepników jest fajny ale mało to zmieniło w łucznikach, przy peltastach jednak jest duża różnica i myślę, że bezkonkurencyjnie stali się obecnie najlepszym rodzajem strzelców. To co mnie boli to fakt, że zmieniono falangę hoplitów i teraz ta umiejętność zwie się "Mur Hoplitów" :( Poza nazwą nic innego się nie zmieniło w jej mechanice. Dodatkowo nie można jej odpalić po szarży. Sprawia to, że hoplici zostali osłabieni. Trudny wybór pomiędzy ich dosyć dobrymi bonusami do szarży, a bonusami płynącymi z falangi - użycie teraz musi być mocno przemyślane. Złośliwi twierdzą, że CA wreszcie się przyznało do nieistnienia w tej grze falangi hoplitów. Ja mam cichą nadzieję, że Mur Hoplitów stanie się inną umiejętnością, a prawdziwą falangę dodadzą. Słyszałem już, że CA dodało jakieś ukryte premie dla jednostek z włóczniami (+20 atk względem kawalerii) i mieczami (+20 atk względem piechoty) ale nie potwierdzona jest ta informacja. Jako, że wcześniej sobie testowałem na patchu 5 dużo rzeczy to postaram się to sprawdzić.
Pozdrawiam
kauczuk999
15-11-2013, 20:45
mam takie pytanie bo może ktoś wie, czy patch7 zmienia plik: startpos.esf ?
bo zastanawiam sie czy jak wrzuce po tym patchu ten plik spowrotem by miec wszystkie frakcje to czy nie cofne zmian z patcha?
dawid621
15-11-2013, 21:04
Czyli wg. Ciebie obniżyli jakość grafiki, żeby lepiej działało? Nie sądze, że poszliby na taką łatwizne
Fakt ze to latwizna ale to najprostszy i zarazem najskuteczniejszy zabieg ktory zwieksza wydajnosc, zreszta latwo zaobserwowac ze to zastosowali poprostu oddalajac i przyblizajac kamere w danym punkcie (najlepiej takim o duzym zageszczeniu roznych szczegolow czy roslinnosci)
A ja mam takie pytanko czy podczas wojen domowych AI nadal robi duży spawn jednostek przez co gra się wiesza? Bo widziałem że nowy mod Radiusa pod patcha 7 ma niby wywoływać wojnę domową na najwyższym poziomie "sławy" więc jeśli AI ma mi wywalić 35 armii lądowych i 20 morskich to dziękuje bardzo (bo wtedy gra podczas tur zawsze mi się wieszała).
{{B-S}}Dziab
16-11-2013, 09:26
Kiedy mniej więcej będzie to oficjalny patch? Ktoś się orientuje?
Falanga wygląda okropnie po beta 1.7 , wg mnie żołnierze stoją w zbyt luźnym szyku.... rydwany z kosami miażdżą wszystko nawet piki , jedynie na falandze włóczni się zatrzymują tak więc Egipt będzie jeszcze groźniejszy na multi,
Czy u was też po zainstalowaniu beta patcha 7 zwolnienie prowincji z podatków nie wpływa na poziom żywności?
Nie wiem jak to wygląda w bitwie multi gdzie można przeoczyć wiele rzeczy ale robiąc własne testy z AI, nie traciłem więcej jak 20 falangitów brązowej tarczy przeciwko rydwanom z kosami, kiedy atakowały od frontu a falangici byli w falandze pik. Dla pozostałych jednostek wiele zależy od gęstości oddziału - z moich testów wynika, że 1 rydwan może przepchnąć 3-4 szeregi ciężkiej piechoty więc myślę, że te 6 szeregów to minimum + ściana tarcz/falanga jeżeli mamy przygotowywać się do odparcia rydwanów. No i oczywiście zawsze trzeba stać w miejscu, a nie kontrszarżować bo już w poprzednim patchu takie zachowanie było samobójstwem.
Okazało się, że odkąd jednostką umiejącym utrzymywać formację można tą opcję wyłączyć to walczą oni o wiele lepiej. Pretorianie są w stanie pokonać Zaprzysiężonych, a Królewscy Spartanie Pretorian :D. Jeden problem jest taki, że i gracz i AI mają wyjściowo zaznaczoną tą opcję, która obcina skuteczność jednostek. Jeżeli gracz jeszcze jak o tym wie to może ją manualnie wyłączyć tak komputer nie daje sobie z tym rady. Trzeba by to zmienić ale z drugiej strony znowu odezwą się osoby narzekające na wielkie orgie zamiast szeregów w czasie bitwy :roll: Więc chyba trzeba uznać obecne rozwiązanie za nie ostateczne, bo jednostki walczące w formacji cały czas są mniej skuteczne choć potrafią dłużej walczyć. :roll:
Pozdrawiam
Falanga wygląda okropnie po beta 1.7 , wg mnie żołnierze stoją w zbyt luźnym szyku.... rydwany z kosami miażdżą wszystko nawet piki , jedynie na falandze włóczni się zatrzymują tak więc Egipt będzie jeszcze groźniejszy na multi,
Zgadzam sie, dla mnie też falangici wyglądają duzo gorzej tak luźno rozstawieni
Veritimus
17-11-2013, 12:09
Czy tylko mi gra crashuje przy uruchamianiu po zainstalowaniu patcha 7? Ktoś wie jak to naprawić? :?
janrod11
17-11-2013, 13:01
Eee...Niech zgadnę.Na 95% modowałeś grę.Modowałeś?Zmieniałeś jakieś pliki?Cokolwiek?Jak tak,to nie dziwota,że nie działa.
Nie wiem jak to wygląda w bitwie multi gdzie można przeoczyć wiele rzeczy ale robiąc własne testy z AI
Jak będziesz testował z AI to nic konkretnego Ci nie wyjdzie, komp nie potrafi poprawnie używać większości jednostek, a zwłaszcza rydwanów. Nimi trzeba nie atakować jednostkę, tylko przepychać się przez nią w te i z powrotem, w ten sposób przejedziesz nawet przez pretorianów w głębokiej formacji albo włóczników w kwadracie.
Tu macie testy jak rydwany potrafią być skuteczne, zwłaszcza przeciw piechocie. http://www.youtube.com/watch?v=VkqpYAD5b4Q
Nimi trzeba nie atakować jednostkę, tylko przepychać się przez nią w te i z powrotem
Ale takie zagrania są niedozwolone Panie ;)
Czy tylko mi gra crashuje przy uruchamianiu po zainstalowaniu patcha 7? Ktoś wie jak to naprawić? :?
Odinstaluj mody i beta patch.
Nimi trzeba nie atakować jednostkę, tylko przepychać się przez nią w te i z powrotem
Ale takie zagrania są niedozwolone Panie ;)
Przez kogo niedozwolone? Wprowadzili tym patchem jakiegoś wielkiego brata? Byłoby super, ale na razie to chyba tylko na turniejach. I to też nie wydaje mi się, póki co to wszyscy tak grają rydwanami i słoniami.
No patrze pod kątem turnieji oczywiście , w randomach wszystkie chwyty dozwolone :D
kauczuk999
18-11-2013, 08:39
Veritimus pisze:Czy tylko mi gra crashuje przy uruchamianiu po zainstalowaniu patcha 7? Ktoś wie jak to naprawić? :?
Odinstaluj mody i beta patch.
ja tak miałem. wziałem synchronizacje plików - znalazły mi zmienione przez mod i chodzi poprawnie z beta
marko1805
18-11-2013, 09:35
Spokojnie,7 łatka dokonała sporo zmian w mechanice,więc myślę, że autor Ars Gratia Artis nie uwzględnił ich jeszcze w swym modzie bitewnym (mowa o wersji 2.7.2) Nowa wersja pewnie to poprawi.
Jak kupie gre i bede chcial zainstalowac patche to bede musial pobrac od pierwszego od ostatniego patcha czy to bedzie jeden patch zawierajacy wszystkie poprzednie ?
Po instalacji gra sama pobierze wszystkie potrzebne patche do aktualnej wersji
Chciałbym na szybko podzielić się ciekawą obserwacją: dzisiaj rozpocząłem ze znajomym nową kampanię multiplayer na beta patchu 7 i po ustawieniu poziomu trudności na wysoki poziom, kampania okazała się dużo bardziej wymagająca niż na patchu 5. Rozpoczynając od ataku na Spartę (ja Ateny) był krok milowy w trudności bitwy w porównaniu z patchem 1. Gdyby nie parę głupich zagrywek komputera to nie wiem czy w ogóle byśmy wygrali tą bitwę. Gra nagle stała się dla mnie dużo ciekawsza.
Pozdrawiam
U mnie z patchem 7 zniknęły spadki FPSów przy zbliżeniu na pole bitwy, pozostaje dobrać odpowiednie mody i wreszcie można grać. ;d
Nie wiem jak to wygląda w bitwie multi gdzie można przeoczyć wiele rzeczy ale robiąc własne testy z AI, nie traciłem więcej jak 20 falangitów brązowej tarczy przeciwko rydwanom z kosami, kiedy atakowały od frontu a falangici byli w falandze pik.
Specjalnie dla Ciebie 8-) trzeci filmik , proponuje obejrzeć ;)
http://forums.totalwar.com/showthread.p ... e188a02a2e (http://forums.totalwar.com/showthread.php/111316-Total-War-Rome-2-Patch-7-Beta-Testing?s=cd26ad711ccce691afa762e188a02a2e)
Czy aby na pewno masz 1.7 :D