Nic,jestem ateistą.Nie obchodzi mnie to.
Wersja do druku
Nic,jestem ateistą.Nie obchodzi mnie to.
Jedni czerpią pociechę oraz satysfakcję a nawet natchnienie i wsparcie z bicia pokłonów przed świętymi obrazkami a inni doświadczają podobnych uczuć przed telewizorem,bankomatem lub wizerunkami zwyrodnialców.Ludzka natura w tej dziedzinie oferuje nieskończony wachlarz opcji i możliwości.
Kult maryjny to po prostu kolejna odsłona pradawnej bogini-matki, wyznawanej od zarania ludzkości, pod każdą chyba szerokością geograficzną i znaną już pod tyloma mianami, że trudno zliczyć, o ile to w ogóle możliwe :) Widocznie niezależnie od treści tej czy innej "świętej księgi" ludzie po postu takiego obiektu kultu potrzebują. Katolicyzm podobno jest monoteizmem, ale czy z jego Boską Trójcą, czyli 3 osobami boskimi, które tak naprawdę są jednym Bogiem i Maryją, która choćby w Polsce urasta niemalże do rangi bogini, nie jest już herezją? Odstępstwem od pierwotnego chrześcijaństwa?
Odstępstwem jest,ale wątpię aby ktoś rozpropagowywał ten fakt na prawo i lewo biorąc pod uwagę jak to się zakorzeniło.
Jakby nie patrzeć Maryja nie została zrównana z trzypostaciowym Bogiem.Jest czczona jako matka Chrystusa a nie jako bogini i dlatego jest wszechobecna w religii chrześcijańskiej i samym obrządku kościelnym.Równie dobrze można powiedzieć że św.Krzysztof jest w pewien sposób faworyzowany od innych świętych ale to nie ma żadnego związku z próbą zmiany statusu tej postaci w katolickim panteonie a już tym bardziej z naruszeniem zasad lub nawet podstaw samej religii chrześcijańskiej.Jednak analogia Maryi do pogańskich jej odpowiedników jest jak najbardziej trafiona.
Zresztą jeśli powierzchownie prześledzić poniektórych świętych znajdziemy ich odpowiedniki w greckiej(rzymskiej) mitologii ;).
Doktryna jedynego Boga w trzech osobach narodziła się na I soborze w Nicei w r. 325. Zaproponował ją i zmusił do jej przyjęcia cesarz Konstantyn Wielki. Ze względu na spory religijne jak również na walki między poszczególnymi frakcjami w łonie chrześcijaństwa które zakłócały porządek w prowincjach imperium uznał, że sprawa ta wymaga uregulowania. Trzeba przyznać, że tylko pokrętna filozofia grecka mogła podsunąć takie rozwiązanie. Należy przypomnieć, że cesarz był Pontifex Maximus i uważał się za zwierzchnika wszelkich religii w państwie. W tym czasie istniało wiele odłamów mających różne poglądy na temat Chrystusa np. wyznawcy Ariusza lub gnostycy. Wyznawcy Ariusza zmuszeni przez prześladowania do opuszczenia imperium nawrócili na swą wiarę wiele ludów germańskich. W późniejszym okresie wyznawcy Nestoriusza, wypędzeni do Azji założyli gminy chrześcijańskie w Persji i nawet w Chinach.
Natomiast kult Maryjny zaczął się w Efezie, gdzie wybudowano pierwszą bazylikę poświęconą Marii matce Jezusa w połowie V wieku. Był on jakby zaakceptowaniem i przyłączeniem do chrześcijaństwa kultu Wielkiej Matki znanej ludom przed chrześcijańskim pod różnymi imionami np. w Polsce pod imieniem Makoszy. Temat jest zbyt rozległy by tutaj go ciągnąć.
Polemizowałbym, wojna 30-letnia to jednak również wielki i krwawy konflikt, a w Polsce Chmielniczyzna i potop moskiewsko-szwedzki poczyniły większe spustoszenia niż II WŚCytat:
Rozumiem że to co wydarzyło się w trakcie wojen światowych przyćmiewa wszystko co było przedtem
Obecnie jest, dużym problemem jest to że z Kościoła Katolickiego, niegdyś wojującego (nawet z nazwy), za sprawą różnych "oświeceniowych", socjalistycznych i modernistycznych nurtów które zwłaszcza nasiliły się po II WŚ zrobiła się banda wymoczków, która boi się udzielać politycznie (znaczna część katolików jest tak ogłupiona, że uważa że przynależność do Kościoła powinna wykluczać z życia politycznego).Cytat:
Jeśli dalej będziemy dopuszczać do upadku kultury to nic Europy nie uratuje. Islam jest kulturą prężniejszą, która kusi z każdej strony, zwłaszcza tzw. lemingów.
Ale nie do końca, bo z posiłkami koronnymi najpierw nastąpiła stabilizacja, a potem to Litwini przeszli do natarcia.Cytat:
Z mojego punktu widzenia to trochę jak z przechodzeniem kniaziów ruskich ze strony litewskiej na moskiewską. Hospodar z Wilna nie był w stanie kniaziów chronić, bronić przed najazdami Moskali, więc przeszli na ich stronę.
Z takimi głowami Kościoła jak Jan Paweł II, Benedykt XVI i najnowszy antypapież chrześcijaństwo faktycznie jest bezradne (ostatni uczciwy papież Jan Paweł I został zamordowany), takiego kryzysu nie było w Kościele nigdy.Cytat:
Chrześcijaństwo nie będzie w stanie się bronić więc według zasady "albo z nami albo przeciw nam (bo jak nie to obetniemy Ci głowę)" ludzie będą przechodzić na islam.
I tu widzę pewną szansę, im więcej tych dziwaków (dewiantów seksualnych, zwolenników tolerancji i innych lewackich imbecyli) zginie z rąk muzułmanów tym większe szanse mają normalni ludzie, skłonni do działania w myśl zasady "oko za oko".Cytat:
Najśmieszniejsze jest to, że pierwsi, którzy "stracą głowę" dla islamu to będą lewaki, którzy tak teraz bronią muzułmanów.
Upominam o stosowanie ładniejszego języka. Pampa
Dodam jeszcze, że w tym obecnym "upodobaniu" Islamu przez lewicę jest naprawdę coś zabawnego. Jest przecież tyle innych fajnych religii (oprócz wrażej chrześcijańskiej ).
Buddyzm - pięknie by się łączył z lewicową "walką o pokój"
Hinduizm - wielość bóstw - z lewicową multikulti.
Animizm - wymarzona religia dla lewicowych "zielonych"...
A wybrali sobie Islam, który ich pierwszych weźmie pod miecz:P
Co do papieży, to nam by się teraz przydał ktoś pokroju Urbana II, a nie Franciszek;)
Przede wszystkim jakim cudem Kościół katolicki,a nawet generalizując,wszelkie instytucje chrześcijańskie jakie istnieją w Europie mogą wywierać wpływ na świecką władzę?Mamy XXIw. i kler od wielu już lat został odsunięty od możliwości kierowania losem poszczególnych państw.Ogólnikowo kapłani mają się zajmować strzyżeniem dusz (oraz kieszeni) swoich owieczek i w zależności już od konstytucji,konkordatu,etc ma pewne przyzwolenie na ingerencję lub prawo wyrażania swojego stanowiska w kwestiach ściśle związanych z jego naukami.Oczywiście im dalej na wschód od Odry tym bardziej zwiększa się jego margines tolerancji co skutkuje wewnętrznymi zatargami i konfliktami na linii Kościół-Państwo ale jeśli oczekujesz że gdziekolwiek w Europie z ambony ktoś zacznie wzywać ludzi do podjęcia krucjaty przeciwko islamowi to musisz się uzbroić w cierpliwośc gdyż takie zdarzenie to w obecnych czasach czysta fikcja.
Problem z muzułmanami na naszym kontynencie ma swoją genezę na płaszczyżnie czysto politycznej a nie religijnej i tylko na niej może być rozwiązany w czym mogą być pomocne organy ustawodawcze poszczególnych państw jak i samej UE.Zaś to iż są one opanowane przez intelektualistów o określonej opcji politycznej która jest wielce przychylna muzułmanom to już inna kwestia i po części winę za taki stan rzeczy ponoszą także wyborcy.
Nie ponoszą, bo nie mają takiego instrumentu kontroli posła jakim były kiedyś instrukcje poselskie.Cytat:
winę za taki stan rzeczy ponoszą także wyborcy
Takim że każdy katolik jest członkiem Kościoła i ma też , przynajmniej w teorii, prawa polityczne. Oczywiście praktyka jest inna, i to właśnie jest złe, a także to, że znaczna część katolików, księży i książąt Kościoła daje na to przyzwolenie zamiast walczyć o swoje prawaCytat:
Przede wszystkim jakim cudem Kościół katolicki,a nawet generalizując,wszelkie instytucje chrześcijańskie jakie istnieją w Europie mogą wywierać wpływ na świecką władzę?
Chciałbym takich kazań, niestety księża dostają zakazy na tą "mowę nieanwiści" od sprzedajnych biskupów.Cytat:
jeśli oczekujesz że gdziekolwiek w Europie z ambony ktoś zacznie wzywać ludzi do podjęcia krucjaty przeciwko islamowi to musisz się uzbroić w cierpliwośc gdyż takie zdarzenie to w obecnych czasach czysta fikcja
Zresztą nie chodzi mi od razu o krucjatę przeciw islamowi poza granicami Europy ale choćby o coś na kształt inkwizycji gdzie muzułmanie i Żydzi np. w Hiszpanii byli nią "prześladowani"-jak widać ci którzy wprowadzili inkwizycję wiedzieli co robią.
Mnie oskarżasz o utopię, a sam głosisz o wiele większą. Jednak zdarza się czasem odważny ksiądz, który coś mądrego powie o "imigrantach" (Międlar na ten przykład) ale nie ma ani jednego rządu który by coś chciał realnego zdziałać przeciw tej bandzie najeźdźców.Cytat:
Problem z muzułmanami na naszym kontynencie ma swoją genezę na płaszczyżnie czysto politycznej a nie religijnej i tylko na niej może być rozwiązany w czym mogą być pomocne organy ustawodawcze poszczególnych państw jak i samej UE.
Nie za bardzo znam się na forumowej "technologii" i cytowanie kilku postów trochę mnie przerasta więc będę się odnosił nickami i mam nadzieję, że moja wypowiedź zostanie zrozumiana.
romanrozynski. Co za bzdury wypisujesz to szkoda czytać. Ale do sedna.
1. Wiesz czemu II WŚ przyćmiewa wszystko inne? Bo wcześniej nie mordowano ludzi w sposób hurtowy. Nikt nie wymyślił sobie: "A weźmiemy Polaków/Żydów/Cyganów/niepełnosprawnych wsadzimy do komory, zadusimy i będzie po sprawie". Wojny były, są i będą, a dopiero w XX wieku człowiek doszedł do takiego upodlenia by robić coś takiego, a nawet na drugim człowieku przeprowadzać eksperymenty.
2. Ręce opadają. Kościół MUSI być wyłączony z życia politycznego i nie powinien się wtrącać do ustaw, wyborów itd. Powinien wyrażać OPINIĘ, która powinna trafiać do wiernych. Nie widzę powodu dla którego jakaś feminicha wychodzi z kościoła i się wielce oburza bo przeczytano list skierowany do wiernych. Nie pasuje to wypad i tyle takie mam zdanie. Jednak Kościół jako pierwszy punkt ma miłosierdzie i dlatego ciężko mu walczyć o cokolwiek.
3. W którym momencie Litwini przeszli do natarcia i jaki był ich udział w zdobyczach RON-u na wschodzie?
4. Określasz ostatnim uczciwym papieżem człowieka, który rządził 33 dni. Fakt, mógł się wykazać...
5. Niestety, głupich ludzi jest zawsze więcej więc jak już "dewianci" zostaną zlikwidowani, tych normalnych będzie zbyt mało by walczyć z islamską nawałnicą.
To odnosi się wcześniejszego posta teraz przejdę do takiej perełki jak post z godziny 19:09
1. Co to ma za znaczenie, że nie mają instrukcji? Podczas wyborów ktoś coś obiecuje i zostaje wybrany. Jak długo jeszcze politycy muszą kraść, kłamać, oszukiwać, żeby jeden Janusz z drugim zrozumieli, że te obietnice to mogą sobie pod wyborczą podłożyć?
2. O jakie prawa polityczne ma walczyć Kościół i jego wierni? Czujesz się prześladowany jako katolik? Czy może, zgodnie z głównymi zasadami Twojej wiary (bo wnioskuję, że jesteś katolikiem), jak ktoś nie jest chrześcijaninem to od razu zabrać mu prawa wyborcze bo na pewno dewiant?
3. Nie słyszałem, żeby ktoś dostał zakaz? Nawoływanie do inkwizycji uważam za równie zgodne z naukami Kościoła jak Twoje poprzednie wypowiedzi. Przypomnę, że inkwizycja pozbywała się również samotnych kobiet, osób niewygodnych politycznie czy w inny sposób niedobrych dla władzy.
Nigdy nie mogłem zrozumieć jak ktoś kto mówi o Kościele w pochlebnych słowach (więc domyślam się, że jesteś Katolikiem, jeśli nie, można niektóre teksty wykreślić), może nawoływać do nienawiści.
Ponosimy pełną odpowiedzialność za nasze decyzje podejmowane przy urnach wyborczych jak też za absencję przy nich.
Każdy obywatel zarówno świecki jak i duchowny ma zagwarantowane prawo wyborcze więć tylko od jego dobrej woli zależy czy z nich skorzysta lub nie.O prawa polityczne o których piszesz walcz przy urnach,wiecach,urzędach a nie za pomocą ambony.
Fundamentalizm islamski chcesz zwalczać fundamentalizmem chrześcijańskim?
Już to przerabialiśmy.Z czasem zabrakło muzułmanów i Żydów a stosy wciąż płonęły.Teraz wypisujesz idiotyzmy.
Czyli konkretnie jaką utopię zadeklarowałem?Rozwiązanie problemu islamizacji Europy drogą dyplomatyczną w przeciwieństwie do Twojej polegającej na reaktywacji Św.Inkwizycji?
Jak nie ma?Węgry,Australia,Rumunia,Czechy,Slowacja,Rosja, Izrael a nawet Polska.Teraz z marazmu budzą się kraje Europy Zachodniej które w zeszłym roku tak wieszały psy na państwach wznoszących bariery na swoich granicach.
Nie rozumiem tego napięcia na politykowanie w Kościele. Cóż z tego? KrK, zgodnie z logiką, będzie popierał kandydatów bliskim ideologicznie. To jest chyba normalna kolej rzeczy? Zwłaszcza że słowa w kościele są skierowane do WIERNYCH i to WIERNI zrobią co z nimi chcą. Jeszcze nie widziałem żeby KrK narzucał coś siłą w tych czasach. Chyba że się mylę? Może ktoś mnie oświeci?
BTW wracam panowie do tematu, bo trochę odbijamy.
Może w historii alternatywnej, w tej prawdziwej jak najbardziej mordowano hurtemCytat:
1. Wiesz czemu II WŚ przyćmiewa wszystko inne? Bo wcześniej nie mordowano ludzi w sposób hurtowy.
Czyli ja jako członek Kościoła twoim zdaniem nie powinienem mieć praw wyborczych podobnie jak 90 % Polaków (tyle mniej więcej deklaruje przynależność do Kościoła)? Jakież to typowe dla wojujących ateistów. Chciałbym mieć władzę w tym kraju, pogoniłbym takich jak ty i zając gdzie pieprz rośnie z mojego kraju.Cytat:
2. Ręce opadają. Kościół MUSI być wyłączony z życia politycznego i nie powinien się wtrącać do ustaw, wyborów itd. Powinien wyrażać OPINIĘ, która powinna trafiać do wiernych.
Pierwszym punktem jest miłość Boga i drugiego człowieka a nie miłosierdzie.Cytat:
Jednak Kościół jako pierwszy punkt ma miłosierdzie i dlatego ciężko mu walczyć o cokolwiek.
Za Batorego, udział jakiś mieli, choć wyraźnie mniejszy niż KoronaCytat:
3. W którym momencie Litwini przeszli do natarcia i jaki był ich udział w zdobyczach RON-u na wschodzie?
Sprzeciwił się masonerii i to była bodajże przyczyna zamordowania go, jego następcom masoneria już nie przeszkadzała.Cytat:
4. Określasz ostatnim uczciwym papieżem człowieka, który rządził 33 dni. Fakt, mógł się wykazać...
Dewiantów jest garstka, przynajmniej w Polsce, a byłoby ich jeszcze mniej gdyby nie nachalna propaganda robiąca z tak oczywistego przestępstwa jak np. homoseksualizm kolejno chorobę psychiczną a potem normalność, teraz zwalczane jest karanie pedeofili, wkrótce czekają nas huczne śluby różnych zwyrodnialców ze zwierzętami i zmarłymi rodzicamiCytat:
5. Niestety, głupich ludzi jest zawsze więcej więc jak już "dewianci" zostaną zlikwidowani, tych normalnych będzie zbyt mało by walczyć z islamską nawałnicą.
Decydujące, na tym polegała demokracja w Polsce,poseł dostawał instrukcje na sejmiku i robił to co wyborcy mu kazaliCytat:
1. Co to ma za znaczenie, że nie mają instrukcji?
A choćby o zakaz mordowania dzieci nienarodzonych, zakaz propagowania dewiacji seksualnych, miejsca w senacie dla biskupów katolickich tak jak to było w prawdziwym polskim sejmieCytat:
2. O jakie prawa polityczne ma walczyć Kościół i jego wierni?
TakCytat:
Czujesz się prześladowany jako katolik?
90 % Polaków to katolicy, więć tak. Demokracja to system w którym większość ma decydować , a zatem niekatolicy i nie-Polacy nie powinni mieć żadnych praw wyborczychCytat:
Czy może, zgodnie z głównymi zasadami Twojej wiary (bo wnioskuję, że jesteś katolikiem), jak ktoś nie jest chrześcijaninem to od razu zabrać mu prawa wyborcze bo na pewno dewiant?
A choćby Jankowski, który krytykował władzeCytat:
3. Nie słyszałem, żeby ktoś dostał zakaz?
Typowe dla ateistów. Uważają że katolicy nie powinni mieć praw politycznych i jeszcze biorą się za pouczanie katolików w sprawach wiary, której sami nie wyznają.Cytat:
Nawoływanie do inkwizycji uważam za równie zgodne z naukami Kościoła jak Twoje poprzednie wypowiedzi.
Kościelna czy świecka? Zresztą nadużycia zdarzają się, błędy także. Człowiek jest grzeszny i popełnia błędy-nie da się tego uniknąć.Cytat:
Przypomnę, że inkwizycja pozbywała się również samotnych kobiet, osób niewygodnych politycznie czy w inny sposób niedobrych dla władzy.
Jakiej nienawiści ? Po prostu nie życzę sobie najazdu nomadów na nasz kraj, niezależnie czy zaprasza ich władza czy nie. Znam historię Polski na tyle by doceniać że jesteśmy państwem jednolitym etnicznie i wiem że każdy kto chce to zmienić przez zapraszanie obcych do Polski, a zwłaszcza do rządzenia Polską jest wrogiem ojczyzny którego trzeba zwalczać. Wrogami są także intruzi którzy nas najeżdżają, budują meczety czy cerkwie schizmatyckie, rozbijają jedność Śląska mniejszościami niemieckimi itd.Cytat:
Nigdy nie mogłem zrozumieć jak ktoś kto mówi o Kościele w pochlebnych słowach (więc domyślam się, że jesteś Katolikiem, jeśli nie, można niektóre teksty wykreślić), może nawoływać do nienawiści.
W bajki jakieś wierzysz. Na Węgrzech budują jakiś śmieszny murek na którym pewnie zarobią jakieś cwaniaki, wojsko węgierskie nie strzela do najeźdźców ze wschodu, a są to jak na razie najbardziej zdecydowane posunięcia. :)Cytat:
Jak nie ma?Węgry,Australia,Rumunia,Czechy,Slowacja,Rosja, Izrael a nawet Polska.
Mieszkańcy się budzą anie władze, a mieszkańcy mogą się budzić do woli, bo i tak mają taki sam wpływ na swoje rzędy jak my na nasz rząd, więc gówno mogą.Cytat:
Teraz z marazmu budzą się kraje Europy Zachodniej które w zeszłym roku tak wieszały psy na państwach wznoszących bariery na swoich granicach.
Ostatni raz upominam o słownictwo, i kulturę. Pampa
Ta jedna decyzja świeckich władz Wegier jest więcej warta od wszystkich niedzielnych kazań polskich i madziarskich kaznodziei:
http://www.tvp.info/25226371/wegrzy-...nego-imigranta
Co do reszty to szkoda gadać gdyż mam wrażenie że prowadzę polemikę z rasowym fantykiem religijnym który jeden radykalizm chce zastąpić kolejnym :crazy:
Prawa do rządów dla katolickiej większości w demokracji to faktycznie fanatyzm :) Wybacz ale nie posypię głowy popiołem i nie ucałuję ci nóg jak antypapież Franciszek muzułmanom,Cytat:
Co do reszty to szkoda gadać gdyż mam wrażenie że prowadzę polemikę z rasowym fantykiem religijnym który jeden radykalizm chce zastąpić kolejnym
Nie niepodzielającym poglądów tylko żądającym odebrania praw politycznych wszystkim polskim katolikom, w tym mi. Kiedy ktoś mi pluje w twarz nie będę udawał że deszcz pada.Cytat:
a czego najlepszym przykładem jest chęć wyrzucenia z kraju osób nie podzielających poglądów mojego przedmówcy.
Czytałeś w ogóle linkowany przez siebie tekst ? Od razu widać że to pic na wodę fotomontaż.Cytat:
Ta jedna decyzja świeckich władz Wegier jest więcej warta od wszystkich niedzielnych kazań polskich i madziarskich kaznodziei:
http://www.tvp.info/25226371/wegrzy-...nego-imigranta
Ja nie widzę żeby ktokolwiek tego żądał...
Więc zacytuję jednego z przedmówców:
Z kontekstu dyskusji łatwo się też domyślić że chodzi właśnie o Kościół katolicki.Cytat:
Kościół MUSI być wyłączony z życia politycznego i nie powinien się wtrącać do ustaw, wyborów itd.
Kościół jako instytucja. Sam się z tym nie zgadzam, bo ma prawo zajmować stanowisko. Mieszać się i tak nie miesza, bo nie widzę żadnych przedstawicieli KrK w sejmie, senacie etc. :)
To wciąż nastaje na moje prawa, moja przynależność do KK jest stwierdzona m.in. w dokumentach z bierzmowania.Cytat:
Kościół jako instytucja.
Może małe wyjaśnienie dla ateistów, heretyków, schizmatyków i innych niekatolików:
Kościół z wielkiej litery to wspólnota wszystkich ludzi wierzących lub z małej litery kościół to budynek sakralny
Co jest niezgodne z polską tradycją a nawet polskim prawem jeśli ktoś (jak ja) nie uznaje praw ustanowionych przez wrogów Polski po rozbiorachCytat:
Mieszać się i tak nie miesza, bo nie widzę żadnych przedstawicieli KrK w sejmie, senacie etc
Myślę że po prostu użyli skrótu myślowego, bo raczej nie chodzi im o wiernych a o księży. :)
WRACAMY DO TEMATU
To nie jest skrót myślowy tylko nawoływanie do ograniczenia moich praw ze względu na wiarę a zatem prześladowanie religijne. Jest to zresztą nagminne na każdym kroku. Nawet jeśli założyć że to skrót myślowy dotyczący jedynie księży jest to mowa nienawiści wobec KK, bo jakim prawem księża mieliby zostać pozbawieni praw politycznych?
Z tej błahej przyczyny iż to kooliduje z Prawem Kanonicznym 285:
http://www.zaufaj.com/prawo-kanoniczne/48.htmlCytat:
3. Duchownym zabrania się przyjmowania publicznych urzędów, z którymi łączy się udział w wykonywaniu władzy świeckiej.
Zatem żeby zobaczyć duchownego w polskim Parlamencie najpierw musisz zmienić literę prawa.Dziękuję.
@Pampo gdybyś mógł nieco uporządkować w tym topicu gdyż ostatnie posty nadają się do tematu o Kościele katolickim.
No nie mogę. :D Po samym tekście, że jestem ateistą miałem dać sobie spokój z jakąkolwiek polemiką ale spróbujmy. Mam nadzieję, że się nikt nie obrazi, że znowu polecę punktami.
1. Przykłady tego mordowania hurtem? Bo może czegoś nie wiem, wszak człowiek całe życie się uczy.
2. Fajnie, że pogoniłbyś brata w wierze i zabrał mu prawa wyborcze. Iście katolicka postawa. Miiiiłuuuuujmy sięęęę...
3. Wylewa się z Ciebie ta miłość do bliźniego. Coś czuję, że pokojowa Nagroda Nobla jest w drodze. Przy jej odbieraniu nie zapomnij napluć organizatorowi, z dewianckiej Szwecji, w twarz. Twój Bóg mówi Ci, że masz nienawidzić muzułmanów i innych braci? Ciekawe.
4. Mieli udział minimalny i nie ma co tu tworzyć fantastyki. Ale to dyskusja na inny temat, który może sam założę.
Przechodzimy dalej.
1. Tak tak głosował jak mu kazali, a liberum veto to tak w ogóle wspaniała inicjatywa była, a Poniatowski był mecenasem sztuki. Farmazony, które już dawno zostały obalone. Ale to także do innego tematu.
2. Kościół powinien nawoływać wiernych do przestrzegania prawa zgodnego z ich wyznaniem. Nie widzę powodu dla którego mam z góry nakazywać jakiejś dziewczynce, która została zgwałcona przez "wujka", aby przez 9 miesięcy nosiła efekt tej największej traumy w życiu pod sercem. A potem co? Radź sobie! Jestem z ochroną życia ale nie róbmy sobie jaj z ofiar.
3. Dobrze, że nie Ty to ustalasz kto jest katolikiem i Polakiem bo bym pewnie skończył na stryczku. :D Co tam, że najlepiej wiem w co wierzę i jaki kraj kocham. Według Twoich kryteriów nie jestem i basta!
4. Nie słyszałem o tym księdzu ale cokolwiek by nie powiedział to jest jeszcze jedna sprawa. Kościół jest instytucją feudalną więc jak mu biskup kazał zamknąć mordę to ma tak zrobić. Nie ważne, że robił głupio. W wywiadzie ze śp. Kaczkowskim jest fragment jak mówi, że był zastraszany przy tworzeniu hospicjum bo ktoś wyżej był zazdrosny. I co miał zrobić rewolucję?
Do reszty odniosę się tylko z uśmiechem politowania. Kolejne wycieczki osobiste plus jakieś teksty o których wcale nie pisałem pozostawiam bez komentarza. Mam tylko nadzieję, że nigdy ktoś taki nie dojdzie do władzy bo inaczej cerkiew w moim mieście by poszła z dymem. A szkoda bo ładna i lubię tam zaglądać.
PS: to zdanie: "Znam historię Polski na tyle by doceniać że jesteśmy państwem jednolitym etnicznie i wiem że każdy kto chce to zmienić przez zapraszanie obcych do Polski, a zwłaszcza do rządzenia Polską jest wrogiem ojczyzny którego trzeba zwalczać." to taka perełka, że aż sobie gdzieś zapiszę. :D
EDIT: Bzdury typu, że jesteś obrażany albo, że nawołuję do ograniczenia praw Kościoła (znam zasady pisowni więc daruj sobie) jest bzdurą. Pisałem, że fajnie jak księża opisują swoje stanowisko ale nie chciałbym, żeby mieszali się bezpośrednio do polityki. Poza tym Ty już możesz nawoływać do wydalenia innowierców z Polski i to jest ok?
To jakaś nowa interpretacja demokracji.Cytat:
A poza tym jeśli już tak mówisz o demokracji, to ona ma też szanować rację mniejszość
Które zostało uchwalone po rozbiorach, a prawa porozbiorowe ze względu na nielegalność rozbiorów to raczej bezprawie.Cytat:
Z tej błahej przyczyny iż to kooliduje z Prawem Kanonicznym 285:
Bardziej chodziło mi o sprawowanie realnej władzy niż pic na wodę zwany wyborami. Nie jest tajemnicą że w sejmie jest nadreprezentacja Żydów, Niemców i in. Katolików może jest z 10 % maksymalnie.Cytat:
Katolicy mogą chodzić na wybory więc kto im zabrania?
Podobnie w mediach-zdecydowana większość mediów publicznych i niepublicznych jest w rękach zagranicznych koncernów medialnych, głównie niemieckich, a zatem heretyckich, no i kreują myślenie w tym kraju tak żeby Polacy stawali się heretykami, bezbożnikami, a w każdym razie wrogami KK itd. Efekty widać choćby w tej dyskusji.
Ty tak na serio? Demokracja musi dbać też o obywateli którzy hmmm są innej opcji politycznej. To co Ty uważasz za demokrację to już faszyzm. :)
Zrobię porządek jak tutaj się uspokoi.
Choćby szlachtę i Żydów mordowano masowo w czasie Chmielniczyzny, Czechy zostały dobrze przetrzebione w czasie wojny 30-letniej ( z 4 mln podobno zostało 800 tys. ludzi), niektóre miasta brane szturmem bywały wyżynaneCytat:
Przykłady tego mordowania hurtem?
Jedynym bratem w wierze jest dla mnie katolik, a nie ateusz czy heretyk, zwłaszcza wojujący o odebranie mi praw ze względów religijnych.Cytat:
2. Fajnie, że pogoniłbyś brata w wierze i zabrał mu prawa wyborcze. Iście katolicka postawa. Miiiiłuuuuujmy sięęęę...
Czyżbyś nie wiedział że pokojową nagrodę Nobla można dostać za donoszenie na kolegów (Wałęsa) albo za prowadzenie wojny agresywnej (m. in.Obama) ? :)Cytat:
3. Wylewa się z Ciebie ta miłość do bliźniego. Coś czuję, że pokojowa Nagroda Nobla jest w drodze. Przy jej odbieraniu nie zapomnij napluć organizatorowi, z dewianckiej Szwecji, w twarz.
Czy ty umiesz czytać ze zrozumieniem ? Gdzie pisałem że trzeba ich nienawidzić ? Czy nawoływanie do zwalczania najazdu na mój kraj i innych wrogich działań jest nienawiścią ?Cytat:
Twój Bóg mówi Ci, że masz nienawidzić muzułmanów i innych braci? Ciekawe.
Widać że nie rozumiesz idei jednomyślności i korzyści jakie dawała-dzięki temu tylko rozbiory są wciąż nielegalne. :) A co do Poniatowskiego-pisałem wielokrotnie że był zdrajcą który w głównej mierze przyczynił się do rozbiorów. Szlachta niestety zbyt późno przejrzała jego grę i odsunęła go od władzy, zresztą nie mówię że dawna Polska była idealna, jednak to była prawdziwa Polska a nie kraik bananowy rozkradany przez wszystkich wkoło i rządzony przez wszystkich tylko nie katolicką większość i polską większość.Cytat:
1. Tak tak głosował jak mu kazali, a liberum veto to tak w ogóle wspaniała inicjatywa była, a Poniatowski był mecenasem sztuki. Farmazony, które już dawno zostały obalone.
Jasne, wszyscy Polacy są gwałcicielami więc wprowadźmy aborcję na życzenie.Cytat:
2. Kościół powinien nawoływać wiernych do przestrzegania prawa zgodnego z ich wyznaniem. Nie widzę powodu dla którego mam z góry nakazywać jakiejś dziewczynce, która została zgwałcona przez "wujka", aby przez 9 miesięcy nosiła efekt tej największej traumy w życiu pod sercem. A potem co? Radź sobie! Jestem z ochroną życia ale nie róbmy sobie jaj z ofiar.
Podobnie jest z zakazami nabywania broni palnej-rządzący każdego traktują jak kryminalistę i w efekcie tylko kryminaliści mają w Polsce broń.
Nie wiesz czym jest Kościół i próbujesz mi wmówić że jesteś katolikiem-za stary jestem na takie plewy.Cytat:
3. Dobrze, że nie Ty to ustalasz kto jest katolikiem i Polakiem bo bym pewnie skończył na stryczku. :D Co tam, że najlepiej wiem w co wierzę i jaki kraj kocham. Według Twoich kryteriów nie jestem i basta!
Bez obaw, zamieniłbym ją jedynie na kościół.Cytat:
Mam tylko nadzieję, że nigdy ktoś taki nie dojdzie do władzy bo inaczej cerkiew w moim mieście by poszła z dymem. A szkoda bo ładna i lubię tam zaglądać.
Czytałeś kiedyś o Chmielniczyźnie i korzyściach jakie dawała buntownikom a potem Rosji wrogość Rusinów wobec Polaków ? Polecam, wtedy zrozumiesz może o co chodzi,choć szczerze wątpię. :(Cytat:
PS: to zdanie: "Znam historię Polski na tyle by doceniać że jesteśmy państwem jednolitym etnicznie i wiem że każdy kto chce to zmienić przez zapraszanie obcych do Polski, a zwłaszcza do rządzenia Polską jest wrogiem ojczyzny którego trzeba zwalczać." to taka perełka, że aż sobie gdzieś zapiszę. :D
Cytat:
EDIT: Bzdury typu, że jesteś obrażany albo, że nawołuję do ograniczenia praw Kościoła (znam zasady pisowni więc daruj sobie) jest bzdurą. Pisałem, że fajnie jak księża opisują swoje stanowisko ale nie chciałbym, żeby mieszali się bezpośrednio do polityki.
Więc nie rozumiesz tego co piszesz. Przypomnę:Cytat:
Do reszty odniosę się tylko z uśmiechem politowania. Kolejne wycieczki osobiste plus jakieś teksty o których wcale nie pisałem pozostawiam bez komentarza.
Trudno mi zatem oczekiwać że zrozumiesz mój przekaz, skoro własnych słów nie pojmujesz.Cytat:
Kościół MUSI być wyłączony z życia politycznego i nie powinien się wtrącać do ustaw, wyborów itd.
Oczywiście, demokracja to rządy większości, a nie terror mniejszości nad większością jaki obecnie panuje.Cytat:
Poza tym Ty już możesz nawoływać do wydalenia innowierców z Polski i to jest ok?
Czym innym jest dbanie, a czym innym dawanie im praw politycznych.Cytat:
Ty tak na serio? Demokracja musi dbać też o obywateli którzy hmmm są innej opcji politycznej.
Oczywiście. Zresztą czyżbyś nie wiedział że żyjemy w kraju bezprawia ?Cytat:
Ileż to wciąż obowiązujących w naszym codziennym życiu ustaw zostało uchwalonych po rozbiorach włączając w to ostatnią Konstytucję?Kolejne oczywiste bezprawie.
Brakowało mi tego argumentu.Cytat:
To co Ty uważasz za demokrację to już faszyzm.
Widzę że za chwilę w ramach miłości bliźniego i tolerancji dla katolickiej większości zostanę zbanowany, wolę zatem zakończyć dyskusję, bo faktycznie szkoda mojego czasu
Gdyż wszelkie ustawy zostały uchwalone po rozbiorach?Zatem przysługujące Tobie prawo wyborcze nabyłeś bezprawnie ponieważ zostało zawarte w nic niewartej i sprzecznej z przedrozbiorowym ustawodawstwem Konstytucji.Reasumując nie masz żadnych praw wyborczych a w najlepszym układzie Twój głos jest nieistotny bo według Ciebie jedyne legalne prawo to te obowiązujące w Polsce przedrozbiorowej.Ciekawe teoria...
Się robi mega spam ale są ludzie którzy to uporządkują ewentualnie usuną bez szkody dla właściwej dyskusji poświęconej zagadnieniu zamieszczonemu w tymże topicu.
A jak Ci brzmi odebranie praw politycznych jak nie faszyzmem? No dobrze, żeby nie używać słowa ,,faszyzm" - to komunizm w czystej postaci. Ja się naprawdę zastanawiam czy mówisz serio, czy jesteś trolem. Ja uchodze za mocną konserwę, ale to co tutaj prezentujesz to po prostu szok. Aż mi głupio.
Niestety ale nawet na blogu widać, że jesteś przesiąknięty antysemityzmem i fanatyczną formą katolicyzmu. A to uważam za równie szkodliwe co radykalny islam itd. Smutne, że jeszcze tacy ludzie żyją i uważają się za wszechwiedzących.
1. Mordowano Żydów na terenach które były zajęte. Mordowanie ludności miast i wsi miało miejsce wszędzie w każdej epoce. Jednak dopiero w XX wieku wybierano z tych miast ludzi, którzy byli innego wyznania/rasy itd. Z tekstów na blogu i tutaj widzę, że nie jest Ci taka polityka obca, a żebyś znowu nie zaprzeczał jak małe dziecko to cytuję: "O tym, że Żydzi obecnie szkodzą Rzeczypospolitej przekonywać nie trzeba. Okazuje się jednak, że nigdy z Żyda Polska pożytku nie miała.". Bzdury i tyle.
2. Nigdzie nie pisałem o odebraniu praw wyborczych! Pisałem wyłącznie o niemieszaniu się Kościoła do polityki tj. jawnego wsparcia księży dla PiS-u. Teraz zrozumiałeś? Bo już nie wiem jak prościej mam Ci to napisać.
3. Nie jestem już na bieżąco ze sprawą Wałęsy ale podobno były sfałszowane podpisy. Jednak nie jestem już w temacie. Jak dostawał to mu się należała, może nie?
4. Pisałeś o wydaleniu niekatolików z Polski? Nie-Polaków też. Dla Ciebie ja nie jestem katolikiem więc czekam na bilet w jedną stronę. Ciekawe gdzie bym dostał? Do Moskwy? Według Twojego rozumowania zapewne jestem komuchem/Żydem albo przynajmniej masonem...
5. Mylisz pojęcia, a nie mam ochoty tłumaczyć znowu jak dziecku najprostszych spraw. Prawo do broni tak, aborcja tak(w przypadku: gwałtu/zagrożenia życia itp. bo co lepiej, żeby ta 13-sto latka poszła na lewo do "rzeźnika", a i tak to zrobi i tak? Super. Jak słyszę takie p.... to, mimo że nie chcę, życzę takiej osobie takiego przeżycia.). Masz w końcu wolną wolę nie?
6. Co ja będę dyskutować, przecież i tak wiesz lepiej, że jestem ateistą. :D A teraz dowal mi jeszcze, że Żydem, komuchem i resortowym dzieckiem. Po czym możesz odejść w triumfie.
7. "Bez obaw, zamieniłbym ją jedynie na kościół." - to podsumowuje Twój poziom. Jak to mówili w pewnym znanym polskim filmie: "Idź spać, Franz". Obyś nie dożył czasów, kiedy kościoły będą zamieniać na cerkiew.
Dalszej polemiki nie będę podejmować bo nie ma sensu. Twoja prawda to prawda "najtwojsza". Jesteś najlepszym katolikiem, Żydzi niszczą Polskę, a ja jestem ateistą. Mało tego demokracja jest wtedy kiedy będzie po twojemu i z Twoją wizją katolicyzmu. Miejsce po prawicy czeka. Żegnam.
romanrozynski
Chyba dla wszystkich będzie lepiej jak zostaniesz w Skryptorium i działach poświęconych historii.... :)
Rozważałem zamieszczenie poniższych linków w temacie poświęconym islamowi jednak jako że autorem tejże wypowiedzi jest głowa Kościoła katolickiego uważam to za najbardziej odpowiednie miejsce:
Oryginał w języku francuskim
http://www.la-croix.com/Religion/Pap...-17-1200760633
Przedruk w języku angielskim
http://www.infowars.com/pope-francis...ith-europeans/
Gościu namawia Europejczyków do rozmnażania się z muzułmanami,ISIS przyrównuje do apostołów a o wartościach chrześcijańskich mówi jako o relikcie kolonialnym.Reasumując :arrow: Imbecyl bo inaczej określić nie można człowieka który stojąc na czele jednej z największych religii pieprzy takie dyrdymały.
Jest gdzieś ta wypowiedź po polsku? Widziałem coś na kwejku/demotach jego wypowiedź, że państwa wyznaniowe zawsze upadają.
EDIT: znalazłem http://polska.newsweek.pl/papiez-fra...,385835,1.html
Przepraszam bardzo, proszę nie obrażać Ojca Świętego już w tym innym temacie co poniektórzy pokazali swoją ignorancję np. pan z zielonym nickiem ze zbrodniarzem w avatarze, który trzyma miecz w ręku. Muzułmanie nie są antychrześcijanami, to wy nimi jesteście, profanując nauki Jezusa Chrystusa. Z Kościoła należy pozbyć się również bandytów pokroju księdza Międlara, który chyba chce się pobawić w Józefa Tiso. Stop faszyzmowi.
Fakt, przecież muzułmanie kochają chrześcijan, a przeprowadzają na nich masowe mordy i zamachy z miłości. To taki flirt, kto więcej zabije ten bardziej kocha. Dlatego my, antychrześcijanie, nie chcemy okazywać nikomu miłości...
Lubię historię i kulturę islamu ale od takiego gadania niedobrze się robi.
Ktoś tu powoli kandyduje na bana ;D
Wracając do meritum - wiesz w ogóle, co mówisz? Bo nie rozumiem, jak można bronić religii, która chciała zniszczyć nieraz Chrześcijaństwo... poza tym radzę darować uwagi wobec moderatora. Kolejna rzecz - nie wiem, czego chcesz od księdza Międlara. Jeśli ksiądz jest patriotą to jest źle wg Ciebie? Jeśli tak to zostawiam to bez komentarza...
EDIT: Sulejman, nie widzisz, że to prowokator? ;)
Nie karmić trolla.
Spokojnie, wszystko pod kontrolą. :) Pampa
Pamiętaj Sulejman, ja raz już pisałem, chrześcijan kiedyś gnębili, ale dobro zwyciężyło, oni nadstawiali policzek, tak jak nauczał Jezus Chrystus. Tym razem dobro znów wygra, nie musicie profanować do tego nauk Jezusa Chrystusa, a jak już chcecie być rasistami to mówcie, że jesteście ateistami, proszę was.
Arroyo, przepraszam, nawet mnie czasem ponoszą emocje, ale rycerze krucjat to byli zbrodniarze, wystarczy spojrzeć na rzeź Jerozolimy. Co ma to wspólnego z chrześcijaństwem? Co wspólnego ma jakiekolwiek wojowanie w imię Jezusa, który był pacyfistą? To obraza chrześcijaństwa. Ludzie błagam was, nie nazywajcie mnie trollem, prowokatorem itd. Bo równie dobrze możecie nazwać tak właśnie Jana Pawła II, Matkę Teresę czy Franciszka II, który został również - o zgrozo - nazwany imbecylem. Ja piszę, to co oni mówili bądź mówią. Piszę to co powinien robić i myśleć prawdziwy chrześcijanin. Od trollów to chyba wyzywał znany raper Bonzo Tiger - chyba nic pisać więcej nie trzeba... Jak wam nie pasuje, nazywajcie siebie poganami, ateistami, ale nie chrześcijanami.
Zaś ksiądz Międlar, jego wypowiedzi są mocno emocjonalne, niestety negatywnie, wystarczy wysłuchać przemowy np. z faszystowskiego marszu niepodległości i co ciekawe, również powoływał się tam na Franciszka II....