Chmura,
To sprowadzanie złota z Ameryki zepsuło rynek kruszców w Europie i przycyzniło się skutecznie do tych trzech bankructw wspomnianych wyżej. Co za dużo, to niezdrowo.
A teraz od początku będę komentował:
Szlachta nie lubiła się opodatkowywać, a jak już musiała to tylko w gardłowych sprawach (czyli wojna tuż obok ich folwarków), dlatego proponowałbym podatki podzielić na województwa oraz wprowadzić nową gałąź budynków zwiększających skuteczność podatków (można łączyć dla wygody z budynkami sądowymi). System zbierania podatków wiecznie kulał u nas, przez co planowane wpływy zawsze były mniejsze od tych planowanych.Jak zamierzacie rozwiązać kwestię podatków na wojnę? Osobiście próbowałem stworzyć budynek "pobór podatku", który można by stawiać w stolicy
Padł pomysł zwiększania dochodów z kopalń, problem w tym, że kopalnie (poza solą) nie były jakoś mocno rozwinięte i nie stanowiły dużego procenta dochodów skarbu królewskiego. Jednakże można byłoby stworzyć pogłowia itp. które tworzono w specjalnych okolicznościach.
Pożyczki powinny być różne dla różnych krajów. O ile Habsburgowie austriaccy pożyczali na potęgę u Fuggerów to nasi królowie nie mieli już takiej możliwości, ponieważ nasze banki nie były aż tak bogate by niemal finansować państwo i jej działania (w zamian za koncesje, przywileje itd.).Mam nieco inny plan dotyczący pierwszej połowy moda (przed przejściem do absolutum dominium). Przetestowałem to już we wcześniejszym moim modzie, więc nie ma problemu To dwustopniowy skrypt. Nie ma, niestety, polecenia, które by "ustawiało" poziom budżetu na jakimś poziomie, więc jeden skrypt określa dopuszczalny poziom budżetu (np. 10 000), po którego przekroczeniu pojawiają się kary finansowe. Drugi skrypt "daje" pieniądze w określonej kwocie. Gdy planowane wydatki przekraczają możliwości skarbu, można "wybudować" pożyczkę. Ustalić trzeba tylko kwotę pożyczki, okres spłaty i odsetki. W moim "starym" modzie pożyczka była spłacana przez 10 tur, odsetki wynosiły 100% a kwota pożyczki to 10 000.
Macie jakieś propozycje co do limitu budżetu i parametrów pożyczki?
Kolejne pytanie: a co jak się nie spłaci takiej pożyczki?
Na tempo poruszania się armii (po mapie kampanii) wpływa skład armii, najwolniejszy jest sprzęt artyleryjski, najszybsza jazda. Może dałoby radę zrobić tak, żeby tempo przemieszczania się dragonii po mapie było takie same jak kawalerii?Z tymi dragonami też jest problem. Porobiłem różne próby, które nie dały efektu. Pozostają traitsy ale to też nie jest żadna opcja, ponieważ otrzymać je może tylko named_character. Można też rzeczywiście pobawić się z niewidzialnym modelem mikroskopijnego konia ale to wymaga zbyt wiele pracy, więc na razie odpada. Pozostaje więc wymyślić coś, dzięki czemu dragoni będą, mimo wszystko, jednostką atrakcyjną. Przyznam się, że nie mam żadnego pomysłu oprócz zwiększenia szybkości przemieszczania się na polu walki.
Bardzo dobry pomysł.Attyla a może taka opcja (trochę odwrócenie sytuacji z moda Bellum), tam jest money script który nalicza kary finansowe od liczby prowincji im więcej tym większa kara; może zrobić tak skoro mają być dwa skrypty odpowiedzialne za finanse to np. ustawić budżet 100 tyś. i karę do niego dajmy na to 85 tyś. przy 10 prowincjach, 75 tyś. minusu przy 20 prowincjach. Nie wiem czy to wykonalne i czy się z tym zgodzisz ale przemyśleć można.![]()