Strona 38 z 176 PierwszyPierwszy ... 2836373839404888138 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 1753

Wątek: Potop Total War

Krwawy Kardynał Awatar Samick
    Tournaments Joined
    9
    Tournaments Won
    1
    Podziękował
    171
    Otrzymał 427 podziękowań w 262 postach
    Chmura,

To sprowadzanie złota z Ameryki zepsuło rynek kruszców w Europie i przycyzniło się skutecznie do tych trzech bankructw wspomnianych wyżej. Co za dużo, to niezdrowo.

A teraz od początku będę komentował:

Jak zamierzacie rozwiązać kwestię podatków na wojnę? Osobiście próbowałem stworzyć budynek "pobór podatku", który można by stawiać w stolicy
    Szlachta nie lubiła się opodatkowywać, a jak już musiała to tylko w gardłowych sprawach (czyli wojna tuż obok ich folwarków), dlatego proponowałbym podatki podzielić na województwa oraz wprowadzić nową gałąź budynków zwiększających skuteczność podatków (można łączyć dla wygody z budynkami sądowymi). System zbierania podatków wiecznie kulał u nas, przez co planowane wpływy zawsze były mniejsze od tych planowanych.

Padł pomysł zwiększania dochodów z kopalń, problem w tym, że kopalnie (poza solą) nie były jakoś mocno rozwinięte i nie stanowiły dużego procenta dochodów skarbu królewskiego. Jednakże można byłoby stworzyć pogłowia itp. które tworzono w specjalnych okolicznościach.

Mam nieco inny plan dotyczący pierwszej połowy moda (przed przejściem do absolutum dominium). Przetestowałem to już we wcześniejszym moim modzie, więc nie ma problemu To dwustopniowy skrypt. Nie ma, niestety, polecenia, które by "ustawiało" poziom budżetu na jakimś poziomie, więc jeden skrypt określa dopuszczalny poziom budżetu (np. 10 000), po którego przekroczeniu pojawiają się kary finansowe. Drugi skrypt "daje" pieniądze w określonej kwocie. Gdy planowane wydatki przekraczają możliwości skarbu, można "wybudować" pożyczkę. Ustalić trzeba tylko kwotę pożyczki, okres spłaty i odsetki. W moim "starym" modzie pożyczka była spłacana przez 10 tur, odsetki wynosiły 100% a kwota pożyczki to 10 000.
    Macie jakieś propozycje co do limitu budżetu i parametrów pożyczki?
    Pożyczki powinny być różne dla różnych krajów. O ile Habsburgowie austriaccy pożyczali na potęgę u Fuggerów to nasi królowie nie mieli już takiej możliwości, ponieważ nasze banki nie były aż tak bogate by niemal finansować państwo i jej działania (w zamian za koncesje, przywileje itd.).

Kolejne pytanie: a co jak się nie spłaci takiej pożyczki?

Z tymi dragonami też jest problem. Porobiłem różne próby, które nie dały efektu. Pozostają traitsy ale to też nie jest żadna opcja, ponieważ otrzymać je może tylko named_character. Można też rzeczywiście pobawić się z niewidzialnym modelem mikroskopijnego konia ale to wymaga zbyt wiele pracy, więc na razie odpada. Pozostaje więc wymyślić coś, dzięki czemu dragoni będą, mimo wszystko, jednostką atrakcyjną. Przyznam się, że nie mam żadnego pomysłu oprócz zwiększenia szybkości przemieszczania się na polu walki.
    Na tempo poruszania się armii (po mapie kampanii) wpływa skład armii, najwolniejszy jest sprzęt artyleryjski, najszybsza jazda. Może dałoby radę zrobić tak, żeby tempo przemieszczania się dragonii po mapie było takie same jak kawalerii?

Attyla a może taka opcja (trochę odwrócenie sytuacji z moda Bellum), tam jest money script który nalicza kary finansowe od liczby prowincji im więcej tym większa kara; może zrobić tak skoro mają być dwa skrypty odpowiedzialne za finanse to np. ustawić budżet 100 tyś. i karę do niego dajmy na to 85 tyś. przy 10 prowincjach, 75 tyś. minusu przy 20 prowincjach. Nie wiem czy to wykonalne i czy się z tym zgodzisz ale przemyśleć można.
    Bardzo dobry pomysł.

Łowczy Awatar Chmura
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    2
    Otrzymał 1 podziękowanie w 1 poście
    Cytat Zamieszczone przez Samick Zobacz posta
    Chmura,

Szlachta nie lubiła się opodatkowywać,
    A kto lubi ?

a jak już musiała to tylko w gardłowych sprawach (czyli wojna tuż obok ich folwarków),
    Tak. Dlatego miałem wcześniej pomysł, żeby uzależnić zbieranie podatków od sytuacji politycznej. Czyli musimy być w stanie wojny, żeby móc podnosić podatki. Dzięki uprzejmości naszych przyjaciół z TWC wiem już, że da się to zrobić, chociaż jest to dosyć skomplikowane.
    Odpowiedź dostałem tu: http://www.twcenter.net/forums/showt...w-other-things

dlatego proponowałbym podatki podzielić na województwa oraz wprowadzić nową gałąź budynków zwiększających skuteczność podatków (można łączyć dla wygody z budynkami sądowymi).
    Budynek zwiększający wpływy z podatków w całym Państwie ma problemy z poprawnym działaniem, więc pewnie pozostaje zrobić tak jak proponujesz regionalizację.
    Muszę tylko poczytać, czy było to na pewno historyczne. Przede wszystkim czy sejm szlachecki mógł nakładać na różne ziemie podatki w różnej wysokości, czy też działo się to wyłącznie w czasie pomiędzy obradami sejmu (czyli co dwa lata o ile Król żył) przy udziale sejmików. O ile mnie pamięć nie myli to sejmiki przedkonwokacyjne w 1648 same uchwaliły podatki. Z tego co pamiętam, w tym samym roku niektóre sejmiki ziemskie zamiast poboru podatków wolały wystawić wojsko. W obu wypadkach nie jestem pewien czy mogły to zrobić wbrew uchwałom sejmu szlacheckiego (na szczęście mam jeszcze Kriegseisena na półce ).

System zbierania podatków wiecznie kulał u nas, przez co planowane wpływy zawsze były mniejsze od tych planowanych.
    To prawda. Zastanawiający był ten optymizm poborców podatkowych. Z drugiej strony nawet dzisiaj rząd potrafi przestrzelić z szacowanymi wpływami z VATu

Na tempo poruszania się armii (po mapie kampanii) wpływa skład armii, najwolniejszy jest sprzęt artyleryjski, najszybsza jazda. Może dałoby radę zrobić tak, żeby tempo przemieszczania się dragonii po mapie było takie same jak kawalerii?
    Odpowiem za Atyllę, bo pośrednio ten temat jest mi bliski. Tak samo jak Ty myślałem jakiś tydzień temu, ale sprawa nie jest taka prosta jak się z początku wydawało. Mówiąc krótko: nie da się dać żadnej piechocie w grze dać zasięgu kawalerii na mapie strategicznej. Mam nadzieję, że nasi przyjaciele z TWC okażą się pomocni także tym razem, bo Atylla założył już tam temat: http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?650259-Infantry-as-cavalry-on-stratmap

Też staram mu się tam pomóc (jako Wojniłłowicz) ale - jak napisałem - sprawa nie jest prosta.

Krwawy Kardynał Awatar Samick
    Tournaments Joined
    9
    Tournaments Won
    1
    Podziękował
    171
    Otrzymał 427 podziękowań w 262 postach
    Tak. Dlatego miałem wcześniej pomysł, żeby uzależnić zbieranie podatków od sytuacji politycznej.
    Wiem, że nie wszystko się da, ale ja bym tego tak nie robił. Jeśli chce się upłynnić przechodzenie ustrojowe, to warto przemyśleć choćby takie przypadki jak nowa kwarta na artylerię, przeprowadzanie lustracji, spłacanie długów królewskich, podatki an renowacje umocnień itd. Takie rzeczy nie robiono tylko w czasie wojny.

Budynek zwiększający wpływy z podatków w całym Państwie ma problemy z poprawnym działaniem, więc pewnie pozostaje zrobić tak jak proponujesz regionalizację.
    Problem w tym, że nie było centralnego organu który skutecznie nadzorowałby działalność poborców. Wybierani byli oni na sejmikach, po czym swoje zbiory przekazywali podskarbiemu (chyba że wybrano pośrednika między sejmikowymi poborcami a podskarbim, mógł to być wybrany człowiek na sejmie albo dzierżawca). Polecam "Skarbowość Rzeczypospolitej" Filipczak-Kocur (chyba Anety, dawno czytałem i nie pamiętam), pozycja raczej rzadka, ale jest swoistym kompendium w temacie.

Muszę tylko poczytać, czy było to na pewno historyczne. Przede wszystkim czy sejm szlachecki mógł nakładać na różne ziemie podatki w różnej wysokości, czy też działo się to wyłącznie w czasie pomiędzy obradami sejmu (czyli co dwa lata o ile Król żył) przy udziale sejmików. O ile mnie pamięć nie myli to sejmiki przedkonwokacyjne w 1648 same uchwaliły podatki. Z tego co pamiętam, w tym samym roku niektóre sejmiki ziemskie zamiast poboru podatków wolały wystawić wojsko. W obu wypadkach nie jestem pewien czy mogły to zrobić wbrew uchwałom sejmu szlacheckiego (na szczęście mam jeszcze Kriegseisena na półce ).
    Tak, mógł. Wystarczy spojrzeć, że wiele obciążeń finansowych dzielono 2/3 do 1/3. 2/3 ponosiłą Korona a 1/3 Litwa. Uzależniano to podobno rozmiarami obu członów (po unii) oraz bogactwie regionów. Taki parytet istniał aż do rozbiorów niezależnie od sprawy i jej wagi, czy chodziło o wojnę czy o pokój. Jednocześnie Litwini do dzisiaj narzekają na upośledzenie swojej części (wtedy także) domagając się równości we wszystkich sprawach. Czyli komisje miały być pół na pół ale obciążenia tylko 1/3. To taka ciekawostka.

Sejmiki przedkonwokacyjne robiły to nader regularnie, ponieważ brakowało króla, to i bano się o porządek, więc zatrudniano wojsko lub robiono zrzutki by jakieś oddziały rozbijały kupy swawolne, egzekwowały prawo i pilnowały spokoju na prowincji. Vorbek-Lettow pisał że sejmik z okolic Wilna (nie pamiętam który) zebrał ogłosił podatek i zbierał na oddziały bodajże rajtarii w celu obrony przed postępującymi wojskami moskiewskimi (chociaż nie wiem czy nie miesza mi się z wojskiem powiatowym). Ustawodawstwo sejmu niemego z 1717 roku zakazywało sejmikom ustanawiania podatków na wojsko. Wynikało to z sytuacji wynikłej w III wojnie północnej gdy do 1709 roku panowało praktycznie dwukrólewie a ziemie przechodziły z rąk do rąk. Chcąc bronić się przed swawolnikami, dezerterami itp. różne regiony samoopodatkowywały się w celu wystawienia wojsk do obrony. Podlegały one sejmikom przez co nie władzy hetmańskiej czy królewskiej co tym grupom nie było na rękę, dlatego żeby zmniejszyć decentralizację i szanse na oddolne inicjatywy wprowadzono taki przepis.

To prawda. Zastanawiający był ten optymizm poborców podatkowych. Z drugiej strony nawet dzisiaj rząd potrafi przestrzelić z szacowanymi wpływami z VATu
    Błędy wynikały z braków spisów. Jak pobrać pogłówne żydowskie skoro zlecenia takie przeprowadzał sejm żydowski i ich osoby? Tu się schowało, tam uciekło i nagle kogoś brakuje. Nie było spisów ludności, przez co nie wiedziano ile ma się pogłównego od chłopów zebrać. Chachmęcono na posiadanej ziemi, na dochodach z królewszczyzn, salin i innych kopalin. Kombinowano na cłach, mostowych. Ilość nadużyć jaka mogła istnieć oddają pośrednio lustracje królewszczyzn. Ostatnia rzecz to pogonienie poborcy przez jakiegoś zawadiakę oraz ogromne opóźnienia w oddawaniu poborów (dlatego oddawano niektóre rzeczy w dzierżawę, przez co takie osoby były bardziej sumienne, bo im więcej brakowało do poziomu umowy tym mniej zarabiali/więcej tracili).

Moderatorzy Lokalni Awatar Piter
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    73
    Otrzymał 179 podziękowań w 145 postach
    Cytat Zamieszczone przez CzłowiekRzodkiewka Zobacz posta
    Wicie co, mam takie pytanie, czy też spostrzeżenie.
    Otóż zauważyłem, że komputer jest w stanie wstawić więcej jak 20 jednostek do miasta.
    Czy jest w ogóle taka opcja dla gracza, żeby w mieście siedziało więcej chłopa?
    Wydaje Ci się.

Łowczy Awatar Chmura
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    2
    Otrzymał 1 podziękowanie w 1 poście
    Cytat Zamieszczone przez Samick Zobacz posta
    Wiem, że nie wszystko się da, ale ja bym tego tak nie robił. Jeśli chce się upłynnić przechodzenie ustrojowe, to warto przemyśleć choćby takie przypadki jak nowa kwarta na artylerię, przeprowadzanie lustracji, spłacanie długów królewskich, podatki an renowacje umocnień itd. Takie rzeczy nie robiono tylko w czasie wojny.
    Zarówno kwarta jak i dupla były podatkami stałymi i nie wymagały uchwały sejmy. Budynek "podymne", który zrobiłem do OiM2 ma odwzorowywać podatek zbierany doraźnie w razie zwiększonego wysiłku zbrojnego. Idea jest taka, że obniża bardzo szczęśćie we wszystkich prowincjach, ale we wszystkich podnosi dochód z podatków (taxable income bonus). Można zrobić takie struktury centralnie i regionalnie - niezależne od siebie. Jdne dla Sejmu a drugie dla sejmików. Oczywiście pod warunkiem, że bonus do podatku zacznie działać bo na razie stroi fochy.

Problem w tym, że nie było centralnego organu który skutecznie nadzorowałby działalność poborców. Wybierani byli oni na sejmikach, po czym swoje zbiory przekazywali podskarbiemu (chyba że wybrano pośrednika między sejmikowymi poborcami a podskarbim, mógł to być wybrany człowiek na sejmie albo dzierżawca). Polecam "Skarbowość Rzeczypospolitej" Filipczak-Kocur (chyba Anety, dawno czytałem i nie pamiętam), pozycja raczej rzadka, ale jest swoistym kompendium w temacie.

Tak, mógł. Wystarczy spojrzeć, że wiele obciążeń finansowych dzielono 2/3 do 1/3. 2/3 ponosiłą Korona a 1/3 Litwa. Uzależniano to podobno rozmiarami obu członów (po unii) oraz bogactwie regionów. Taki parytet istniał aż do rozbiorów niezależnie od sprawy i jej wagi, czy chodziło o wojnę czy o pokój. Jednocześnie Litwini do dzisiaj narzekają na upośledzenie swojej części (wtedy także) domagając się równości we wszystkich sprawach. Czyli komisje miały być pół na pół ale obciążenia tylko 1/3. To taka ciekawostka.

Wartości podatku zebranego z każdego zakątka Państwa różniły się od siebie - to oczywiste - ale Sejm nie mógł zażyczyć sobie, aby szlachta z jednej ziemi musiała zapłacić jakiś podatek podwójnie lub potrójnie nawet jeśli była bardziej zagrożona przez działania wojenne. To samo dotyczy innych poddanych. Sejmiki ziemskie mogły z własnej woli chcieć zapłacić więcej (tak jak to miało miejsce w przypadku szlachty pruskiej w 1628) ale nie przypominam sobie przypadku, żeby zlały uchwałę sejmu i powiedziały "my zbierzemy tylko jedno pogłówne albo tylko jedno łanowe (jeśli sejm uchwalił np dwa lub trzy pobory), bo to nas nie dotyczy".

Pani profesor nazywa się Anna Filipczak-Kocur Jeśli masz do tego dostęp to sprawdź jeśli możesz czy zdarzyło się, żeby Sejm uchwalił na przykłąd 3 pobory poradlnego z Ziemi Kaliskiej a tylko jeden z Bełskiej. Podział na Litwę i Koronę jest oczywisty, w końcu była to federacja.

Sejmiki przedkonwokacyjne robiły to nader regularnie, ponieważ brakowało króla, to i bano się o porządek, więc zatrudniano wojsko lub robiono zrzutki by jakieś oddziały rozbijały kupy swawolne, egzekwowały prawo i pilnowały spokoju na prowincji. Vorbek-Lettow pisał że sejmik z okolic Wilna (nie pamiętam który) zebrał ogłosił podatek i zbierał na oddziały bodajże rajtarii w celu obrony przed postępującymi wojskami moskiewskimi (chociaż nie wiem czy nie miesza mi się z wojskiem powiatowym). Ustawodawstwo sejmu niemego z 1717 roku zakazywało sejmikom ustanawiania podatków na wojsko. Wynikało to z sytuacji wynikłej w III wojnie północnej gdy do 1709 roku panowało praktycznie dwukrólewie a ziemie przechodziły z rąk do rąk. Chcąc bronić się przed swawolnikami, dezerterami itp. różne regiony samoopodatkowywały się w celu wystawienia wojsk do obrony. Podlegały one sejmikom przez co nie władzy hetmańskiej czy królewskiej co tym grupom nie było na rękę, dlatego żeby zmniejszyć decentralizację i szanse na oddolne inicjatywy wprowadzono taki przepis.

Błędy wynikały z braków spisów. Jak pobrać pogłówne żydowskie skoro zlecenia takie przeprowadzał sejm żydowski i ich osoby? Tu się schowało, tam uciekło i nagle kogoś brakuje. Nie było spisów ludności, przez co nie wiedziano ile ma się pogłównego od chłopów zebrać. Chachmęcono na posiadanej ziemi, na dochodach z królewszczyzn, salin i innych kopalin. Kombinowano na cłach, mostowych. Ilość nadużyć jaka mogła istnieć oddają pośrednio lustracje królewszczyzn. Ostatnia rzecz to pogonienie poborcy przez jakiegoś zawadiakę oraz ogromne opóźnienia w oddawaniu poborów (dlatego oddawano niektóre rzeczy w dzierżawę, przez co takie osoby były bardziej sumienne, bo im więcej brakowało do poziomu umowy tym mniej zarabiali/więcej tracili).
    Temat na inny temat Możemy to kiedyś obgadać.

Łowczy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 2 podziękowań w 1 poście
    Nie, no ludzie - widzę, że koncert życzeń trwa
    Muszę jednak nadzieje większości z was ostudzić. W modowaniu możliwe jest tylko to, co jest możliwe Innymi słowy nie da się zrobić tego, czego zrobić się nie da
    Poza tym jest jeszcze kwestia ekonomii obciążania procesora. Jeżeli chcecie czekać godzinę na zmianę tury, to oczywiście możemy robić osobny skripting dla każdej frakcji i osobne skrypty dla każdej prowincji z osobna ale raz, że zabierze to nieproporcjonalnie wiele czasu dla skonstruowania takich skryptów (nie używam narzędzie powielających skrypty bo im nie ufam. Bardzo łatwo wtedy stracić kontrolę nad tym, co się robi) a dwa, że nieproporcjonalnie do efektów obciąży procesor.

I mam prośbę do wszystkich, by nie reprodukowali tu propagandy zaborców i bolszewickich kreoli na temat rzekomego i rzeczywistego poziomu samowoli polskiej szlachty. Nie tylko w "sprawie" podatków. Zapominacie towarzysze, że w XVII w. tradycyjne rynki zbytu dla polskiego zboża zalane zostały masami zboża moskiewskiego, produkowanego po dużo niższych kosztach niż zboże polskie. Tym samym od 2 ćwierci XVII w. mieliśmy permanentny kryzys gospodarczy (tak jak dzisiaj np. straciliśmy cały przemysł obuwniczy, bo bezmyślnie wprowadzamy globalistyczną ideologię, z której korzystają Chińczycy albo stoczniowy, bo statki chcą robić Niemcy). Stąd banalny wniosek, że podatki były takie, jakie mogły być a nie takie, jakie były potrzebne a szlachta miała wybór płacić tyle ile mogła płacić albo zbankrutować. Inna sprawa, że kultura polska była radykalnie wiejska, więc z trudem przebijały się u nas miejskie trendy rodem z protestanckiej Europy.
    I Bogu dzięki, bo dzisiaj stalibyśmy w kolejce do własnego Robespierre'a czy innego Hitlera.

Szambelan Awatar adriankowaty
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    375
    Otrzymał 39 podziękowań w 32 postach
    Cytat Zamieszczone przez Piter Zobacz posta
    Wydaje Ci się.
    Nie całkiem, mi w grze też się to zdarzało.
    http://forum.totalwar.org.pl/image.php?type=sigpic&userid=5038&dateline=1420376  708
    "Wolność, Równość, Braterstwo lub Śmierć!"
    Hasło przewodnie rewolucjonistów z 1789.

Łowczy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 2 podziękowań w 1 poście
    adriankowaty
    Jakoś trudno mi w to uwierzyć granica 20 jednostek w jednym miejscu jest hardcoded a tego typu spostrzeżenie przeczy wskazanej regule

Sadam, Ordenus
    Przeprasza, że dopiero teraz ale zamęt w pracy powoduje, że człowiek czasami głowę traci
    Czyli co? Mogę uznać, że wniosek ułatwienia rozgrywki upadł?
    Co do zwiększenia replenish, to pracuję teraz nad EDB i wartości te zwiększyłem radykalnie. Ograniczenie dotyczy teraz bardziej ilości jednostek, które można jednocześnie rekrutować niż wartości replenish. W barakach 1 poziomu może być tylko 1 oddział czakający na zaciąg (i 2 dla milicji), w barakach 2 poziomu oczekiwać będą 3 jednostki słabsze (np. pochodzące z zaciągu w systemie AOR) i 2 mocniejsze (liniowe). Chociaż i do tego mam wątpliwości, skoro głównym ograniczeniem rozrzutności militarnej ma być ograniczony budżet

Moderatorzy Lokalni Awatar Piter
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    73
    Otrzymał 179 podziękowań w 145 postach
    Cytat Zamieszczone przez adriankowaty Zobacz posta
    Nie całkiem, mi w grze też się to zdarzało.
    W 2 kolumnach miałeś po 9 oddziałów, w 3 kolumnie 2 oddziały.

sadam86
    Gość
    Tak ułatwienie w głosowaniu jawnym padło, ewentualnie poda się potem która część ogranicza budżet to zainteresowani sobie to wywalą.

Strona 38 z 176 PierwszyPierwszy ... 2836373839404888138 ... OstatniOstatni