Strona 158 z 230 PierwszyPierwszy ... 58108148156157158159160168208 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 571 do 1 580 z 2294

Wątek: Kościół Katolicki

Comte de Barcelona Awatar Barsa
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    89
    Otrzymał 101 podziękowań w 58 postach
    Czy ja napisałem tam coś o wskazywaniu? Każdy ma swoje sumienie, i to na jego barkach spoczywa odpowiedzialność za swoje czyny. Przecież tak jest w religii katolickiej czyż nie tak?
    Zabronisz nieznajomej kobiecie dokonać aborcji po gwałcie bo ucierpi na tym Twoje sumienie? Zabronisz małżeństwu skorzystać z in vitro bo się z tym nie zgadzasz? W takich czymś nie ma klucza. Skoro ma być tak jak postanowił pan poseł/posłanka, tak powiedział kapłan to tak ma być i kropka. A gdzie dialog i dojście do kompromisu?
    Chochlik teolog katolicki... Ty nie wskazujesz, aha, ciekawe... Nie mówimy o mnie, tylko o posłach i kapłanach, o ich pojmowaniu swojego sumienia. Może dla nich przyłożenie ręki do uchwalenia ustawy która może pozwolić na liberalizacje aborcji ma wpływ na sumienie... I ja nie oceniam czy oni mają rację czy nie, ale to ich prawo! Ty natomiast piszesz, że nie mogą brać tego na swoje sumienie... bo nie, bo chochlik tak prawi.........

Nie chcę mi się wchodzić w dyskusję teologicznie, ale ja np. swego czasu odbyłem dosyć długą dyskusję o aborcji itp., ogólnie światopoglądowych sprawach, w konfesjonale i tak, przyłożenie ręki, a nawet "przejście obok" spraw które kłócą się z nauką Chrystusa jest grzechem... Zauważ, że nie piszę nauką kościoła, bo akurat jestem za liberalizacją aborcji (a raczej większym kompromisem) itd. ale mam z tym dylemat ze względu na swoją wiarę.

Mam wymieniać ludzi z imienia i nazwiska, wypisywać kilka tysięcy tego? Napisałem ogólnie to źle... Popatrz z boku jak ludzie w naszym kraju zachowują się podjudzani przez kapłanów... widzisz tam logikę? Widzisz ta możliwość kompromisu bądź dialogu?
    Chodziłem, chodzę, do różnych kościołów i słuchałem kazań dziesiątków kapłanów i tylko jeden był szajbusem, politykerem...

I co Ty z tym kompromisem... sorry, czy mi się to podoba czy nie to rządzić ma większość, a nie mniejszość. Kompromis tak, ale do zaakceptowania przez większość przede wszystkim, a nie mniejszość.... dajmy już se spokój z "poprawnością polityczną".

Powtarzam: mamy takie a nie inne społeczeństwo, więc mamy też takich a nie innych posłów i mamy takie a nie inne ustawy i prawo... Ty dalej idź pod prąd i pisz, kto ma co brać na swoje sumienie i, że ma głosować przeciw swoim wyborcom i programowi wyborczemu, bo..... właśnie, nie wiem dlaczego, chyba żeby nie wejść do sejmu...

Visca el Barca!!!

Stolnik Awatar Baal-Melkart
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1
    Otrzymał 14 podziękowań w 12 postach
    Cytat Zamieszczone przez Barsa Zobacz posta
    Zauważ, że nie piszę nauką kościoła, bo akurat jestem za liberalizacją aborcji (a raczej większym kompromisem) itd. ale mam z tym dylemat ze względu na swoją wiarę.
    Dobrze Barsa, że jesteś rozsądnym katolikiem . problem faktycznie jest złożony, bo wymaga ustalenia na ile własne przekonania mogą być rozciągane na drugiego człowieka. Jeśli moja wiara zabrania mi publicznie zdejmowania nakrycia głowy, to czy mogę zakazać odkrycia głowy i sąsiadowi? Odnosi się to również do aborcji. Zagadnienie co prawda większego kalibru, ale mechanizm podobny. O ile w przypadku aborcji na życzenie widzę obszar do dyskusji, to jednak próby wprowadzenia całkowitego zakazu aborcji uważam za pomysł chory. Tego ostatniego nie kieruje do Ciebie.
    Żeś Jeden Święty jest, uznałem ciebie, Mazda-Ahuro,
    Gdy Dobra Myśl zeszła raz ku mnie,
    Bym głośno wyrzekł, co Myśl mówi Cicha, Najlepsza:
    u Kłamców licznych nie szukaj pochwały,
    Bo każdą Cnotę wrogiem ci uczynią.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    89
    Jeśli chodzi o gwałty czy zagrożenie życia matki to dla mnie nie ma nawet dyskusji.... Jeśli natomiast mielibyśmy do czynienia z "wpadką" to nie wiem czy za "błąd" dorosłych powinno płacić dziecko/embrion, czy jak tam zwał. Inna sprawa, że jak dziewczyna/para ma chodzić po piwnicach szarlatanów to nie wiem czy nie lepiej "ucywilizować to".

Ogólnie zauważyłem, że z wiekiem staję się bardziej "umiarkowany".... no ale do "ciepłej wody" Tuska to mi wiele brakuję na szczęście

Visca el Barca!!!

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    To czego ja nie mogłem Ci wytłumaczyć, zrobił to za mnie Baal (dzięki ). Właśnie o to mi chodziło, każdy ma własne sumienie i wolną wolę, którą podobno dał Bóg. Może i wchodzę w strefę teologii, ale inaczej nie da się tego wytłumaczyć. Nie można narzucać komuś zakazu tylko dla tego, że uderza to w mój światopogląd.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    89
    Baal mi nic nie wytłumaczył... bo jest takie coś jak życie we wspólnocie, tradycji, prawach itd. i ta wspólnota/społeczeństwo określa prawa typu nie zabijaj, nie kradnij, zabicie zwierzęcia też jest złe... a ja wcale nie mam pewności czy "nie zabijaj" nie dotyczy płodu/dziecka/embrionu.

Stosuję się też do zasady "moja wolność kończy się na czubku Twojego nosa"... tylko nie wiem czy jeśli chodzi o płód można mówić o "nosie".

ps. To co Ty pisałeś, a Baal to ziemia a niebo...
    Ostatnio edytowane przez Barsa ; 03-05-2014 o 15:07

Visca el Barca!!!

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Baal wytłumaczył to co chciałem Ci przekazać pisząc o wolności sumienia, i decydowaniu o swoim życiu. Poseł nie ma prawa narzucać komuś swoje światopoglądu, powinien kierować się dobrem społeczeństwa jako ogółu a nie tylko jego większej części. Takie jest moje zdanie. W naszym kraju jest inaczej, posłowie kierują się tylko dobrem ludzi wierzących, ale przecież nie każdy wierzący ma podobne poglądy co do nauczania Kościoła w jakieś kwestii. Czyli tak naprawdę kierują się oni w swoich decyzjach tym co powie kapłan.
    Dajmy ludziom (społeczeństwie) wolną wolę (którą podobno obdarzył ludzi Bóg) by mogli decydować o swoim życiu. Czy w naszym kraju tak trudno jest naprawdę dojść do kompromisu i stworzyć ustawę, która da ludziom wybór?
    W sprawie -aborcji powinniśmy się przenieść już do innego tematu, ale powiem tak. W biologii masz wyznaczone, kiedy można mówić o płodzie/embrionie a kiedy o kilku komórkach, które zaczynają się dopiero dzielić. Gdybyś porównał ryciny, nie powiedziałbyś, że to dziecko. KK sztucznie rozciągnął według własnych kryteriów pojecie dziecka, a te ramy ni jak mają się do nauki.
    Zauważ zresztą, że jeżeli zaczyna się jakaś dyskusja w naszym społeczeństwie, której KK jest ewidentnie przeciwny to posłowie zaraz mówią to samo. Gdy ktoś nadepnie KK na odcisk to posłowie milczą - jak choćby w przypadku sierocińca.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.

Księga XVI

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    89
    Baal wytłumaczył to co chciałem Ci przekazać pisząc o wolności sumienia, i decydowaniu o swoim życiu. Poseł nie ma prawa narzucać komuś swoje światopoglądu, powinien kierować się dobrem społeczeństwa jako ogółu a nie tylko jego większej części. Takie jest moje zdanie. W naszym kraju jest inaczej, posłowie kierują się tylko dobrem ludzi wierzących, ale przecież nie każdy wierzący ma podobne poglądy co do nauczania Kościoła w jakieś kwestii.
    Powiedzmy, że chcę palić marychę, albo i wciągać koks i dlaczego mi tego zabraniają? Albo mam ochotę zjeść sąsiadkę wpierw ją gwałcąc... dlaczego mi tego posłowie nie umożliwiają?

Czyli tak naprawdę kierują się oni w swoich decyzjach tym co powie kapłan.
    Głupio nadal piszesz i tyle. Posłowie kierują się swoim światopoglądem i tym czego oczekują od nich wyborcy... ale Ty nadal piszesz głupoty o kapłanach. Jakby społeczeństwo było inne to i posłowie mieliby w dupie kapłanów...

Dajmy ludziom (społeczeństwie) wolną wolę (którą podobno obdarzył ludzi Bóg) by mogli decydować o swoim życiu. Czy w naszym kraju tak trudno jest naprawdę dojść do kompromisu i stworzyć ustawę, która da ludziom wybór?
    W niektórych sprawach jak np. zabójstwo itd. nie ma mowy o kompromisach...

Takie jest moje zdanie.
    Najmądrzejsze co napisałeś.... widać większość społeczeństwa ma inne zdanie, tak samo posłowie. Nie masz monopolu na prawdę.

Visca el Barca!!!

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Powiedzmy, że chcę palić marychę, albo i wciągać koks i dlaczego mi tego zabraniają? Albo mam ochotę zjeść sąsiadkę wpierw ją gwałcąc... dlaczego mi tego posłowie nie umożliwiają?
    Bo są to rzeczy, które wyrosły wraz z rozwojem społeczeństw i traktowane są jako zbrodnie, które podlegają karze.

Głupio nadal piszesz i tyle. Posłowie kierują się swoim światopoglądem i tym czego oczekują od nich wyborcy... ale Ty nadal piszesz głupoty o kapłanach. Jakby społeczeństwo było inne to i posłowie mieliby w dupie kapłanów...
    A kto właśnie ma największy wpływ na światopogląd społeczeństwa jeżeli właśnie nie kapłani? Przecież to właśnie religia i jej wpływ na ludzi ukształtowały postawy społeczne.
    Czemu nasz kraj określany jest wśród ludzi o liberalnych poglądach "Iranem Europy"? Przecież to określanie nie wzięło się znikąd.

W niektórych sprawach jak np. zabójstwo itd. nie ma mowy o kompromisach...
    A dasz radę znaleźć tam kompromis? Chęć wywarcia zemsty bądź kary na sprawcy jest jedną z najpierwotniejszych naszych cech, których nie da się stłumić.
    Jeżeli mówimy o aborcji jako o zabójstwie to zastanówmy się czy zlepek komórek, które nie mają wykształconego nawet ukł, nerwowego a co za tym jego centralnego ośrodka nazwiemy dzieckiem, na którym można dopuścić się tego czynu.

Najmądrzejsze co napisałeś.... widać większość społeczeństwa ma inne zdanie, tak samo posłowie. Nie masz monopolu na prawdę.
    Większość społeczeństwa... ta większość społeczeństwa kieruje się tym co powie im kapłan nie zastanawiając się nad tym czy jest to prawda, czy też taka kwestię można rozciągnąć znacznie dalej. Myślenie nie boli. Apelowanie do ludzi wierzących by głębiej się zastanawiali nad daną kwestią, nie sugerując się tylko opinią kapłana uważasz, za coś złego?
    Nie twierdzę, że mam monopol na prawdę, staram się tylko uświadomić, że należy myśleć i kierować się w swoich wyborach nie tylko zdaniem czy opinią innych ludzi.
    Przepis na idealną kawę:

Księga XVI

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Cytat Zamieszczone przez chochlik20 Zobacz posta
    A kto właśnie ma największy wpływ na światopogląd społeczeństwa jeżeli właśnie nie kapłani?
    Raczej media z ktorymi obcujemy znacznie czesciej anizeli z wekendowymi wypadami do swiatyni

Większość społeczeństwa... ta większość społeczeństwa kieruje się tym co powie im kapłan nie zastanawiając się nad tym czy jest to prawda, czy też taka kwestię można rozciągnąć znacznie dalej. Myślenie nie boli. Apelowanie do ludzi wierzących by głębiej się zastanawiali nad daną kwestią, nie sugerując się tylko opinią kapłana uważasz, za coś złego?
    Wyglada na to ze w Polsce mamy spoleczenstwo pozbawione zdolnosci do samoistnego i logicznego myslenia skoro wieksza jego czesc nie zgadza sie z Twoimi wywodami.Na cale szczescie mamy @chochlika dzielnie dzierzacego pochodnie wyzwolenia!

Czemu nasz kraj określany jest wśród ludzi o liberalnych poglądach "Iranem Europy"? Przecież to określanie nie wzięło się znikąd.
    Sa tez inne okreslenia na temat naszego kraju powszechnie znane lecz nie nadajace sie tutaj na publikacje

Jeżeli mówimy o aborcji jako o zabójstwie to zastanówmy się czy zlepek komórek, które nie mają wykształconego nawet ukł, nerwowego a co za tym jego centralnego ośrodka nazwiemy dzieckiem, na którym można dopuścić się tego czynu.
    Gdyby nie ten zlepek komorek nie klikalbys na tym Forum.Aborcja w Polsce jest dozwolona bodajze w wyniku gwaltu oraz kiedy zycie matki jest zagrozone.Nie orientuje sie jak wyglada kwestia kiedy nowonarodzony moze byc nieuleczalny do konca swojego zycia.Lecz jezeli ktos chce przerwac ciaze w wyniku wpadki na imprezie moze smialo odwiedzic jeden z osciennych krajow.Tak wiec nie rozumiem o co ten caly cyrk?

Bo są to rzeczy, które wyrosły wraz z rozwojem społeczeństw i traktowane są jako zbrodnie, które podlegają karze.
    No jak sam zauwazyles dla jednego zbrodnia jest joint a dla innego aborcja.

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Holy Father Awatar Volomir
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    173
    Otrzymał 265 podziękowań w 166 postach
    Gdyby nie ten zlepek komorek nie klikalbys na tym Forum.Aborcja w Polsce jest dozwolona bodajze w wyniku gwaltu oraz kiedy zycie matki jest zagrozone.Nie orientuje sie jak wyglada kwestia kiedy nowonarodzony moze byc nieuleczalny do konca swojego zycia.Lecz jezeli ktos chce przerwac ciaze w wyniku wpadki na imprezie moze smialo odwiedzic jeden z osciennych krajow.Tak wiec nie rozumiem o co ten caly cyrk?
    XD co to za wytłumaczenie, że w innym kraju można a u nas nie? Czyli o co te cyrki z tym narzekaniem, że w Polsce jest źle? Przecież można jechać do innego kraju gdzie jest lepiej. Nie ma więc sensu naprawiać kraju.

Strona 158 z 230 PierwszyPierwszy ... 58108148156157158159160168208 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów