Ty wiesz ile krajów Europy nie jest w UE? Taka np. Albania czy Macedonia radzą sobie świetnie? Szwajcaria była i jest zawsze krajem neutralnym, która zarabia na swoich bankach, Norwegia jest krajem bogatym, który zarabia na wydobyciu ropy czy też gazu.
Nie miałem na myśli tylko Europy, ogólnie.
Jeśli chodzi o europejskie kraje - nie ma jeszcze Andory, Czarnogóry i Kosowa. Liechtenstein też tam nie wstąpił, a mimo to mają silną gospodarką i są krajem atrakcyjnym dla firm.

Tłumaczenie, że Szwajcaria zawsze była neutralna jeszcze bardziej działa na moją korzyść. Nie mieszali się do żadnych stosunków międzynarodowych i nie byli okupowani przez Niemców, teraz też pokazują, że będąc w Europie i poza UE da się żyć na wysokim poziomie.

Filmik ten podaje zbiorcze informacje, które jak rozumiem są średnią, a możesz pokazać taki wykres w poszczególnych latach? Bo może nagle się okazać, że nie wszytko jest tak piękne jak pokazuje filmik
http://www.prawy.pl/z-kraju/87-media...i-europejskiej
http://fronda.gliwice.pl/czytelnia.php5?id=338
Jeśli to ci nie odpowiada, to ja poproszę o filmik/link, gdzie ktoś udowodnił, że Polska skorzystała na UE.

dodatkowo ciekawostka: http://niewygodne.info.pl/artykul/00...niz-polska.htm
Obejrzałem.
Dlaczego więc piszesz takie głupoty?

Czerpiesz wiedzę z filmików? Jakbym Ci pokazał filmik ukazujący Marsjanina również byś uwierzył?
Zacząłem się interesować Polską w UE, a że podziemnaTV przedstawia to w bardzo dobry sposób i dodatkowo ktoś stworzył krótki filmik podsumowujący życie Polaków bez UE i z UE, to dlaczego nie miałbym tego przedstawiać jako argumentu? Zamiast tych przepychanek daj mi coś, co zmiażdży te moje nic nie znaczące filmiki i zakończymy dyskusje.

Rozmawiamy o Rzeczypospolitej w latach 1918-1939?
Rozmawiamy o obecnej Polsce... brak przemysłu, brak silnej gospodarki, brak armii.

Pytam się kto najwięcej płaci do budżetu?
Niemcy i Francja?

No i jak mam rozumieć ten cytat? Po co mi przedstawiasz proces zakładania EWWiS?

A jak to się ma do tego o czym rozmawiamy?
Że przemawiała m.in. za UE? Ba... teraz akurat czytam o tym i Merkel obiecuje 500 milionów ojro pomocy dla Ukrainy. Ciekawe kto za to zapłaci.

A Otton III żyłby wiecznie.
Ciekawe kto potem próbował blokować koronację Bolesława na króla Polski...
Schmuan też nie żyłby wiecznie, a integracja jakoś się dokonała.

Otton III zmarł i na planach się skończyło, kto wie jakby to wyglądało, gdyby taka Unia powstała. Następca cesarstwa był źle nastawiony do Polski, ale po co miałby psuć relacje, gdyby do Unii doszło? Zresztą, nie zamierzam kwestionować historii.

Pytałem tylko skąd wiesz, że tamta Unia byłaby gorsza, ale ty nadal mkniesz nie wiadomo gdzie, zamiast udzielić zwykłej, prostej odpowiedzi.

A kto pierwszy wtargnął na ziemię swojego sąsiada?
UE naciskała na Ukrainę, obiecywała złote góry, a nie oszukujmy się - to dawne tereny Rosji, gdzie na wschodzie mieszka dużo obywateli rosyjskich. Później (albo wcześniej) na Krymie ukraiński stał się językiem urzędowym, więc to dało kolejny pretekst, aby "chronić obywateli rosyjskich".
Rozumiem, gdyby Ukraina była już w UE, ale jeśli nie jest, to niech sami to rozwiążą z Rosją.

USA i ich sianie demokracji niczego cię nie nauczyło? Na przykład tego, że w sprawy innych państw nie trzeba się mieszać?

A teraz Rosją rządzi miły, łysy pan.
To prezydent ma być miły? Według mnie ma być przede wszystkim twardy i stanowczy w swoich działaniach. (nie monarchą, na litość boską)

Jak Ty wyobrażasz sobie współpracę pomiędzy państwem silniejszym a słabszym? Co miało by być spoiwem takiej współpracy?
Gdy wchodziliśmy do UE, to chyba nie miałeś takich wątpliwości. Chyba, że byliśmy według ciebie równi Niemcom. (żeby cię uprzedzić - to, że piszę o tym, iż Polska poza UE rozwijała się szybciej, nie znaczy, że byli wtedy równi innym krajom)

Nie mówię o współpracy naszej z Rosją (chyba, że pijesz do "mojej unii słowiańskiej". pisałem, że Rosja to tylko mój pomysł). Nawet jeśli, to przecież my jesteśmy łącznikiem wschodu i zachodu. W dodatku bardzo atrakcyjnym narodem.