Strona 413 z 636 PierwszyPierwszy ... 313363403411412413414415423463513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4 121 do 4 130 z 6354

Wątek: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej

Asuryan
    Gość
    Ależ owszem, wcale temu nie przeczę. Tylko że teraz zwykły Polak może wypisać wniosek o dofinansowanie z UE i jeśli odpowiednio go umotywuje (przedstawi dobry biznesplan) to jest spora szansa na to że je dostanie. A bez UE pozostawało by mu tylko zaciągnięcie kredytu w banku.

Stolnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    3
    Otrzymał 30 podziękowań w 21 postach
    Pieniądze by były, bo nie musielibyśmy np. wpłacać do UE. (i by nas kurde nie karali, za to, że polskie krowy dały za dużo mleka, albo dlatego, że emitujemy za dużo CO2 - dodatkowe pieniądze)
    No po prostu przerażające, że niektórzy myślą, że bez UE jeździlibyśmy po polnych drogach i np. nie mogli wybudować stadionów na EURO... (m.in. dlatego też powtarzam, że nie byliśmy w Unii i mieliśmy drogi, kilkaset lat temu też nie byliśmy najgorzej rozwijającym się państwem)
    Bo by tak było, poszukaj sobie w google ile dróg zostało wybudowanych dzięki dofinansowaniu UE. Gdyby nie ono to prawdopodobnie Polska byłaby horrendalnie zadłużona i najprawdopodobniej bankrutem.
    Szanuj swój język - Mów po POLSKU!

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Cytat Zamieszczone przez NexaT Zobacz posta
    Odsyłam do tamtego filmiku, w którym jest udowodnione, że dostajemy nawet mniej niż wpłacamy.
    Pieniądze by były, bo nie musielibyśmy np. wpłacać do UE. (i by nas kurde nie karali, za to, że polskie krowy dały za dużo mleka, albo dlatego, że emitujemy za dużo CO2 - dodatkowe pieniądze)
    No po prostu przerażające, że niektórzy myślą, że bez UE jeździlibyśmy po polnych drogach i np. nie mogli wybudować stadionów na EURO... (m.in. dlatego też powtarzam, że nie byliśmy w Unii i mieliśmy drogi, kilkaset lat temu też nie byliśmy najgorzej rozwijającym się państwem)
    Nie wziales pod uwage jednej dosc istotnej kwestii a mianowicie ochrony unijnego rynku oraz gospodarki i rolnictwa przed polskimi produktami pod postacia cel i oplat ktore automatycznie by podniosly ceny naszych warzyw,owocow,miesa oraz wytworow przemyslowych.Bedac po za unijnymi strukturami polska gospodarka oraz rolnictwo mialyby nikle szanse na ekspansje zachodnich rynkow zbytu.

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    No i próbuje ci wytłumaczyć, że gdybyśmy byli poza UE, to nie byłby to koniec świata. Mielibyśmy nowoczesne autostrady i wszystko co obecnie. Skąd to wiem? A no bo jest mnóstwo krajów poza UE, które trzymają się bez takiej sztucznej zlepki państw.
    Ty wiesz ile krajów Europy nie jest w UE? Taka np. Albania czy Macedonia radzą sobie świetnie? Szwajcaria była i jest zawsze krajem neutralnym, która zarabia na swoich bankach, Norwegia jest krajem bogatym, który zarabia na wydobyciu ropy czy też gazu.

Jeśli dawna historia ci nie odpowiada jako przykład, to m.in. od 1945 do 2004r. byliśmy poza Unią i dawaliśmy rade. (odpowiesz, że ZSRR. Ok, od 89 do 2004 sobie radziliśmy i rozwijaliśmy się o wiele szybciej niż dzisiaj. Filmik porównujący już tutaj dawałem)
    Filmik ten podaje zbiorcze informacje, które jak rozumiem są średnią, a możesz pokazać taki wykres w poszczególnych latach? Bo może nagle się okazać, że nie wszytko jest tak piękne jak pokazuje filmik

Nie obejrzałeś filmiku, jak mniemam.
    Obejrzałem.

Polska przed 2004r. rozwijała się szybciej niż obecnie. Odsyłam też do filmiku.
    Czerpiesz wiedzę z filmików? Jakbym Ci pokazał filmik ukazujący Marsjanina również byś uwierzył?

Nie prawda?
    Rozmawiamy o Rzeczypospolitej w latach 1918-1939?

Przecież wcześniej napisałem, że gdyby odeszła teraz np. Słowacja to nic by się nie zmieniło. Włochy i Luksemburg? Nie widzę powodu dla którego te państwa miałyby trzymać to szambo w całości. Z Luksemburgiem jest taki problem, że tam są chyba siedziby tych darmozjadów.
    Pytam się kto najwięcej płaci do budżetu?

Widzę, że sprytnie chciałeś mnie zamatować, bo m.in. Włochy i Luksemburg dołączyły jeszcze do Niemiec i Francji w 50-którymś roku. A ty spryciulo!
    Włochy mają 26 przedstawicieli w PE mniej od Niemców. Luksemburg ma tylko 4 głosy w Radzie UE (3 wynik od końca, mniej mają tylko Estonia i Malta) i 6 przedstawicieli w PE. (to samo miejsce, te same państwa niżej) Taki z nich topowy gracz, jak ze Smudy trener.

W pierwszych latach powojennych wobec ogromu zniszczeń jakich dokonała II wojna światowa, powszechnie zadawano sobie pytanie, co zrobić, aby podobna tragedia więcej się nie wydarzyła. Szybko zdano sobie również sprawę, że okupacja Niemiec nie może trwać w nieskończoność. Palącą pozostawała jednak sprawa kontroli nad przemysłem ciężkim tego kraju i tkwiący korzeniami w czasach rewolucji przemysłowej konflikt francusko-niemiecki. Miał on bardzo silnie podłoże gospodarcze, węgiel i stal były surowcami strategicznymi, a Niemcy dzięki złożom w Zagłębiu Ruhry i Saary dysponowały ponad sześciokrotnie większymi zasobami węgla niż Francuzi. Ci natomiast posiadali bogate pokłady rudy żelaza w nieodległej Lotaryngii. Doktryny mocarstwowe obu krajów zakładały, że kto posiada Zagłębie Saary, Ruhry i Lotaryngię dominuje na kontynencie, co sprzyjało konfliktom[2].
    Szybko odrzucono pomysł nadzorowania przemysłu wyłącznie niemieckiego. Działania Francuzów we własnej strefie okupacyjnej (dążenie do trwałego osłabienia potęgi gospodarczej sąsiada) wywoływały nowe napięcia. Takie rozwiązanie wydawało się mało stabilne i sprzyjające nadużyciom[3]. Francuski komisarz planowania Jean Monnet zaproponował prosty, technokratyczny mechanizm wspólnego, kontrolowanego, francusko-niemieckiego rynku surowców. Pomysł przedstawiony Ministrowi Spraw Zagranicznych Robertowi Schumanowi zaowocował słynną deklaracją[4] z 9 maja 1950, w której pomysł Monneta został rozszerzony o możliwość uczestniczenia w projekcie innych europejskich krajów.[3]
    18 kwietnia 1951 na mocy traktatu paryskiego podpisanego w Sali Zegarowej pałacu Quai d'Orsay przez Belgię, Francję, Holandię, Luksemburg, RFN oraz Włochy powstała Europejska Wspólnota Węgla i Stali. Traktat wszedł w życie 23 lipca 1952, a czas jego ważności określono w umowie na 50 lat.[5]
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Europej...%99gla_i_Stali

Merkel ostatnio pojechała na rozmowy do Kijowa. Ciekawe czemu akurat ona.
    A jak to się ma do tego o czym rozmawiamy?

Nie widzę związku. Niemcy z 50r. i Prusacy z 1000 to dwie różne bajki. Zresztą, to polegałoby na zupełnie czymś innym. Polska miała być chyba głównym reprezentantem Słowian, nie pamiętam już. Mimo wszystko sarkastyczne naśmiewanie się, że niby w tamtych czasach nie miałoby prawa powstać coś lepszego niż obecnie, jest błędnym myśleniem.
    A Otton III żyłby wiecznie.
    Ciekawe kto potem próbował blokować koronację Bolesława na króla Polski...

Pierwsza nakładając sankcje?
    A kto pierwszy wtargnął na ziemię swojego sąsiada?

Podporządkowanie i współpraca - dwa zupełnie różne pojęcia. ZSRR rządził wtedy wariat.
    A teraz Rosją rządzi miły, łysy pan.
    Jak Ty wyobrażasz sobie współpracę pomiędzy państwem silniejszym a słabszym? Co miało by być spoiwem takiej współpracy?

Cytat Zamieszczone przez zajac Zobacz posta
    Gdyz mialy(maja) lepszych negocjatorow anizeli Polska w 2006r.
    A Rosja nie wykorzystuje zasobów swego państwa jako narzędzia politycznego.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Cześnik Awatar NexaT
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    7
    Otrzymał 9 podziękowań w 8 postach
    Ty wiesz ile krajów Europy nie jest w UE? Taka np. Albania czy Macedonia radzą sobie świetnie? Szwajcaria była i jest zawsze krajem neutralnym, która zarabia na swoich bankach, Norwegia jest krajem bogatym, który zarabia na wydobyciu ropy czy też gazu.
    Nie miałem na myśli tylko Europy, ogólnie.
    Jeśli chodzi o europejskie kraje - nie ma jeszcze Andory, Czarnogóry i Kosowa. Liechtenstein też tam nie wstąpił, a mimo to mają silną gospodarką i są krajem atrakcyjnym dla firm.

Tłumaczenie, że Szwajcaria zawsze była neutralna jeszcze bardziej działa na moją korzyść. Nie mieszali się do żadnych stosunków międzynarodowych i nie byli okupowani przez Niemców, teraz też pokazują, że będąc w Europie i poza UE da się żyć na wysokim poziomie.

Filmik ten podaje zbiorcze informacje, które jak rozumiem są średnią, a możesz pokazać taki wykres w poszczególnych latach? Bo może nagle się okazać, że nie wszytko jest tak piękne jak pokazuje filmik
    http://www.prawy.pl/z-kraju/87-media...i-europejskiej
    http://fronda.gliwice.pl/czytelnia.php5?id=338
    Jeśli to ci nie odpowiada, to ja poproszę o filmik/link, gdzie ktoś udowodnił, że Polska skorzystała na UE.

dodatkowo ciekawostka: http://niewygodne.info.pl/artykul/00...niz-polska.htm
    Obejrzałem.
    Dlaczego więc piszesz takie głupoty?

Czerpiesz wiedzę z filmików? Jakbym Ci pokazał filmik ukazujący Marsjanina również byś uwierzył?
    Zacząłem się interesować Polską w UE, a że podziemnaTV przedstawia to w bardzo dobry sposób i dodatkowo ktoś stworzył krótki filmik podsumowujący życie Polaków bez UE i z UE, to dlaczego nie miałbym tego przedstawiać jako argumentu? Zamiast tych przepychanek daj mi coś, co zmiażdży te moje nic nie znaczące filmiki i zakończymy dyskusje.

Rozmawiamy o Rzeczypospolitej w latach 1918-1939?
    Rozmawiamy o obecnej Polsce... brak przemysłu, brak silnej gospodarki, brak armii.

Pytam się kto najwięcej płaci do budżetu?
    Niemcy i Francja?

No i jak mam rozumieć ten cytat? Po co mi przedstawiasz proces zakładania EWWiS?

A jak to się ma do tego o czym rozmawiamy?
    Że przemawiała m.in. za UE? Ba... teraz akurat czytam o tym i Merkel obiecuje 500 milionów ojro pomocy dla Ukrainy. Ciekawe kto za to zapłaci.

A Otton III żyłby wiecznie.
    Ciekawe kto potem próbował blokować koronację Bolesława na króla Polski...
    Schmuan też nie żyłby wiecznie, a integracja jakoś się dokonała.

Otton III zmarł i na planach się skończyło, kto wie jakby to wyglądało, gdyby taka Unia powstała. Następca cesarstwa był źle nastawiony do Polski, ale po co miałby psuć relacje, gdyby do Unii doszło? Zresztą, nie zamierzam kwestionować historii.

Pytałem tylko skąd wiesz, że tamta Unia byłaby gorsza, ale ty nadal mkniesz nie wiadomo gdzie, zamiast udzielić zwykłej, prostej odpowiedzi.

A kto pierwszy wtargnął na ziemię swojego sąsiada?
    UE naciskała na Ukrainę, obiecywała złote góry, a nie oszukujmy się - to dawne tereny Rosji, gdzie na wschodzie mieszka dużo obywateli rosyjskich. Później (albo wcześniej) na Krymie ukraiński stał się językiem urzędowym, więc to dało kolejny pretekst, aby "chronić obywateli rosyjskich".
    Rozumiem, gdyby Ukraina była już w UE, ale jeśli nie jest, to niech sami to rozwiążą z Rosją.

USA i ich sianie demokracji niczego cię nie nauczyło? Na przykład tego, że w sprawy innych państw nie trzeba się mieszać?

A teraz Rosją rządzi miły, łysy pan.
    To prezydent ma być miły? Według mnie ma być przede wszystkim twardy i stanowczy w swoich działaniach. (nie monarchą, na litość boską)

Jak Ty wyobrażasz sobie współpracę pomiędzy państwem silniejszym a słabszym? Co miało by być spoiwem takiej współpracy?
    Gdy wchodziliśmy do UE, to chyba nie miałeś takich wątpliwości. Chyba, że byliśmy według ciebie równi Niemcom. (żeby cię uprzedzić - to, że piszę o tym, iż Polska poza UE rozwijała się szybciej, nie znaczy, że byli wtedy równi innym krajom)

Nie mówię o współpracy naszej z Rosją (chyba, że pijesz do "mojej unii słowiańskiej". pisałem, że Rosja to tylko mój pomysł). Nawet jeśli, to przecież my jesteśmy łącznikiem wschodu i zachodu. W dodatku bardzo atrakcyjnym narodem.
    Wytrzymujcie Polaków natarcia w jak najgęstszym szyku, albowiem luźni niezwłocznie ich natarcia nie wytrzymacie. Niechaj zaś żaden z was w ucieczce ratunku nie szuka, albowiem nic nie jest w stanie ujść przed nadzwyczajną koni polskich rączością i wytrzymałością.

W bitwie pod Chocimiem szarża 700 husarzy spędziła z pola 10.000-15.000 Turków, na widok czego młody osmański dowódca popłakał się z żalu i bezsilności.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Nie miałem na myśli tylko Europy, ogólnie.
    Jeśli chodzi o europejskie kraje - nie ma jeszcze Andory, Czarnogóry i Kosowa. Liechtenstein też tam nie wstąpił, a mimo to mają silną gospodarką i są krajem atrakcyjnym dla firm.
    Czarnogóra i Kosowo? Państwa, które powstały dosyć niedawno i ich gospodarka nie jest zbyt silna, zresztą choćby Czarnogóra od 2010 posiada status kandydata do UE. Kosowo zamieszkują w większości muzułmanie, którzy nie przystąpią z tego samego powodu co Turcja do UE.
    Liechtenstein czy Andora są to bardzo małe państwie, które większość nie potrafiłaby wskazać na mapie. Po co mają wchodzić do UE skoro nikt by nie liczył się z ich głosem i zostałyby zdominowane przez większe państwa.

Tłumaczenie, że Szwajcaria zawsze była neutralna jeszcze bardziej działa na moją korzyść. Nie mieszali się do żadnych stosunków międzynarodowych i nie byli okupowani przez Niemców, teraz też pokazują, że będąc w Europie i poza UE da się żyć na wysokim poziomie.
    Szwajcaria była potrzebna Hitlerowi jako państwo gdzie można prowadzić negocjacje z aliantami oraz gdzie można bezpiecznie przechowywać skradzione dobra. Po zwycięstwie istniały plany ataku i jej podbicia.
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Operacja_Tannenbaum

http://www.prawy.pl/z-kraju/87-media/3324-polska-traci-na-obecnosci-w-unii-europejskiej
    http://fronda.gliwice.pl/czytelnia.php5?id=338
    Jeśli to ci nie odpowiada, to ja poproszę o filmik/link, gdzie ktoś udowodnił, że Polska skorzystała na UE.
    Dla Ciebie są tylko same minusy, bo je chcesz widzieć:
    http://www.eioba.pl/a/1v4y/-i-polski...czna-tego-suma
    http://m.dziennik.pl/gospodarka/aktu...cy-ile-zyskuja

Dlaczego więc piszesz takie głupoty?
    Głupoty? Zweryfikowałeś to co tam było pokazane, że uwierzyłeś na słowo?

Zacząłem się interesować Polską w UE, a że podziemnaTV przedstawia to w bardzo dobry sposób i dodatkowo ktoś stworzył krótki filmik podsumowujący życie Polaków bez UE i z UE, to dlaczego nie miałbym tego przedstawiać jako argumentu? Zamiast tych przepychanek daj mi coś, co zmiażdży te moje nic nie znaczące filmiki i zakończymy dyskusje.
    A możesz mi podać tytuł jakieś książki, na której oparłeś swoja wiedzę?
    PodziemnaTV - autor zarzuca UE, że zmusiła ona Polskę do podniesienia wieku emerytalnego, pójścia 6-latków do szkół...

Rozmawiamy o obecnej Polsce... brak przemysłu, brak silnej gospodarki, brak armii.
    Większość naszego przemysłu upadła wraz z ZSRR, kiedy to nadszedł kapitalizm i lepiej przystosowane firmy wygryzły nasze, a potem były już nieudolne rządy kolejnych partii. Armię masz? Ale jak rozumiem w Twoim mniemaniu za małą.

Niemcy i Francja?
    No właśnie, więc nie dziw się, że te dwa kraje chcą mieć najwięcej do powiedzenia w sprawię swoich funduszy.

No i jak mam rozumieć ten cytat? Po co mi przedstawiasz proces zakładania EWWiS?
    Bo napisałeś, że inne kraje dołączyły później co jest bzdurą, inicjatywa wyszła z Francji i Niemiec, ale nie było wtedy jeszcze EWWiS, dopiero gdy doszła reszta krajów powstała ta struktura.

Że przemawiała m.in. za UE? Ba... teraz akurat czytam o tym i Merkel obiecuje 500 milionów ojro pomocy dla Ukrainy. Ciekawe kto za to zapłaci.
    A kto ma przemawiać? Zapłaci za to cała UE.

Schmuan też nie żyłby wiecznie, a integracja jakoś się dokonała.

Otton III zmarł i na planach się skończyło, kto wie jakby to wyglądało, gdyby taka Unia powstała. Następca cesarstwa był źle nastawiony do Polski, ale po co miałby psuć relacje, gdyby do Unii doszło? Zresztą, nie zamierzam kwestionować historii.
    Ty zdajesz sobie sprawę jak wyglądała polityka w tym okresie.

Pytałem tylko skąd wiesz, że tamta Unia byłaby gorsza, ale ty nadal mkniesz nie wiadomo gdzie, zamiast udzielić zwykłej, prostej odpowiedzi.
    Z kątowni... udzieliłem Ci odpowiedzi idąc Twoim tokiem myślenia. A czemu ja wiem? Bo Niemcy pragnęły zdominować słabą wówczas Polskę, na zachodzie był silny wówczas kraj Francja Kapetyngów, A Niemcy najeżdżali nasz kraj jak sami twierdzili głosząc słowo boże, nawet ustanowienie biskupstwa w Gnieźnie nie spotkało się z ich przychylnością a wręcz próbowali temu zapobiec, bo wówczas uniezależniliśmy się od ich biskupstwa.

UE naciskała na Ukrainę, obiecywała złote góry, a nie oszukujmy się - to dawne tereny Rosji, gdzie na wschodzie mieszka dużo obywateli rosyjskich. Później (albo wcześniej) na Krymie ukraiński stał się językiem urzędowym, więc to dało kolejny pretekst, aby "chronić obywateli rosyjskich".
    Rozumiem, gdyby Ukraina była już w UE, ale jeśli nie jest, to niech sami to rozwiążą z Rosją.
    Polska zachodnia do dawne tereny Niemiec i co związku z tym mamy im oddać domy i majątki jakie porzucili? Teren Łotwy czy Finlandii to też dawne tereny Rosji i mają być ich? Syberia kiedyś należało do Chin, byli tam pierwsi to niech Rosja im odda te tereny. Człowieku Ty zdajesz sobie sprawę, że takie argumenty jak Twoje nie rozwiązują konfliktów tylko powodują nowe?

USA i ich sianie demokracji niczego cię nie nauczyło? Na przykład tego, że w sprawy innych państw nie trzeba się mieszać?
    Rosja może się mieszać?

To prezydent ma być miły? Według mnie ma być przede wszystkim twardy i stanowczy w swoich działaniach. (nie monarchą, na litość boską)
    Jest tak twardy i stanowczy, że gotów jest poświęcić swoich własnych obywateli, których ma chronić.

Gdy wchodziliśmy do UE, to chyba nie miałeś takich wątpliwości. Chyba, że byliśmy według ciebie równi Niemcom. (żeby cię uprzedzić - to, że piszę o tym, iż Polska poza UE rozwijała się szybciej, nie znaczy, że byli wtedy równi innym krajom)
    Studiujesz ekonomię? Przeczytałeś jakąś książkę by wiedzieć co było przyczyną bumu gospodarczego w tym okresie?

Nie mówię o współpracy naszej z Rosją (chyba, że pijesz do "mojej unii słowiańskiej". pisałem, że Rosja to tylko mój pomysł). Nawet jeśli, to przecież my jesteśmy łącznikiem wschodu i zachodu. W dodatku bardzo atrakcyjnym narodem.
    Gdybyśmy prowadzili po komunizmie rozsądna politykę zagraniczną to tak. Bylibyśmy takim narodem, ale z naszym narwanymi politykami jesteśmy niczym.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.

Księga XVI

Podstoli Awatar arcyżużel
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    13
    Otrzymał 21 podziękowań w 21 postach
    NexaT widzę żeś wybrał naprawde godne źródło wiedzy, tylko oprócz podziemnejtv, frondzi i prawego, brakuje jeszcze wpolityce polonia christiana i reszty nic nie wartego śmiecia
    "Wielka Rzeczpospolita jest w stanie prowadzić 17 konfliktów światowych jednocześnie. Ale według nas, świat to za mało, dlatego słupki graniczne z Orłem Zwycięskim stoją już na Plutonie."

Cześnik Awatar NexaT
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    7
    Otrzymał 9 podziękowań w 8 postach
    Czarnogóra i Kosowo? Państwa, które powstały dosyć niedawno i ich gospodarka nie jest zbyt silna, zresztą choćby Czarnogóra od 2010 posiada status kandydata do UE. Kosowo zamieszkują w większości muzułmanie, którzy nie przystąpią z tego samego powodu co Turcja do UE.
    Liechtenstein czy Andora są to bardzo małe państwie, które większość nie potrafiłaby wskazać na mapie. Po co mają wchodzić do UE skoro nikt by nie liczył się z ich głosem i zostałyby zdominowane przez większe państwa.
    Lanie wody. Nie są w UE i sobie radzą, to wystarczający dowód. To nawet zaskakujące, że Liechtenstein jest taki mały, a posiada taką silną gospodarkę.

Cypr i Malta są za to ogromne i na pewno nie zdominowane przez większe kraje w UE. W dodatku mają tyle do powiedzenia w PE i Radzie UE...

Dla Ciebie są tylko same minusy, bo je chcesz widzieć:
    http://www.eioba.pl/a/1v4y/-i-polski...czna-tego-suma
    Przecież strefa Schengen nie ma nic wspólnego z UE. Przystąpiliśmy do niej dopiero w 2007r., nie w 2004.
    Argument, że mamy nowe drogi jest śmieszny. Przecież w mniejszych miejscowościach jest dziura na dziurze, wyłącznie autostrady jakoś się trzymają. Nadal podkreślam, że gdybyśmy byli poza Unią to też mielibyśmy drogi. Dziwne, nie?

W tamtym filmiku podziemnaTV przedstawił to na liczbach, że Unia nam rzeczywiście zabiera więcej niż daje.

Nowoczesna zagroda, mercedes na podwórku, klimatyzowany kombajn – to już niemal standard na naszej wsi.
    Pękam ze śmiechu. Byłeś ty chociaż raz na polskiej wsi?

Zamiast wpłacać do Unii, to rząd sam mógłby dawać dotacje dla rolników. Nie widzę problemów, a ten tekst w niektórych punktach sam krytykuje Unie.

Głupoty? Zweryfikowałeś to co tam było pokazane, że uwierzyłeś na słowo?
    Gdyby każdy musiał weryfikować każde dane, to większość osób nie mogłaby tego rozpowszechniać, bo w końcu te dane nie zostały zweryfikowane przez nas osobiście.
    W dodatku podałem ci jeszcze dwie inne strony, które pisały dokładnie o tym samym.

Ja natomiast zweryfikowałem te "nowoczesne gospodarstwa" w polskich wsiach.

A możesz mi podać tytuł jakieś książki, na której oparłeś swoja wiedzę?
    PodziemnaTV - autor zarzuca UE, że zmusiła ona Polskę do podniesienia wieku emerytalnego, pójścia 6-latków do szkół...
    Umiesz czytać? M.in. podziemnaTV, internet, filmy dokumentalne. Teraz będziesz udowadniał, że jak nie przeczytałem książki to nie mam wiedzy na ten temat?
    Daj sobie spokój.

Większość naszego przemysłu upadła wraz z ZSRR, kiedy to nadszedł kapitalizm i lepiej przystosowane firmy wygryzły nasze, a potem były już nieudolne rządy kolejnych partii. Armię masz? Ale jak rozumiem w Twoim mniemaniu za małą.
    A tą mniejszość wykończyła unia, która zabrania nam zarabiania na naszych dobrach naturalnych.

Armia nie dość, że za mała, to w dodatku słabo wyposażona. Jak uważasz, że mamy nowoczesną i silną armie, to pęknę ze śmiechu. Nawet nie każ mi nic udowadniać, bo wystarczy pierwsza lepsza fraza w Google.

No właśnie, więc nie dziw się, że te dwa kraje chcą mieć najwięcej do powiedzenia w sprawię swoich funduszy.
    Co mnie jakieś fundusze obchodzą? Znowu przechodzisz na inny pułap. Pisałem o tym, że bez Francji i Niemiec nie ma UE i to się zgadza. Niemcy mają najwięcej głosów w Radzie i najwięcej przedstawicieli w PE, Francja tuż za nimi. Dodatkowo wpłacają najwięcej pieniędzy, więc to oczywiste, że są najbardziej wpływowi i ważni.

Z czym się spierasz jeszcze?

A kto ma przemawiać? Zapłaci za to cała UE.
    Nie wiem. Może Polacy, w końcu są najbliżej Ukrainy? Albo Słowacja, Hiszpania?

Rozmawia Merkel, bo Niemcy są liderem.

Ty zdajesz sobie sprawę jak wyglądała polityka w tym okresie.
    Ty również zdajesz sobie sprawę, jak wyglądała i uważasz, że nic dobrego by z tego nie wynikło. (a zrobienie czegoś lepszego od obecnej UE trudne nie jest, bo jak pisałem - UE tylko i wyłącznie doprowadza kolejne kraje do ruiny)

A czemu ja wiem? Bo Niemcy pragnęły zdominować słabą wówczas Polskę, na zachodzie był silny wówczas kraj Francja Kapetyngów,
    Oni chcieli tej unii m.in. z nami, Francją i Włochami. Ich też by zdominowali?

Najeżdżali nas tak samo, jak my ich.

Polska zachodnia do dawne tereny Niemiec i co związku z tym mamy im oddać domy i majątki jakie porzucili?
    Tyle, że na zachodzie polski nie mieszka tyle Niemców, co na wschodzie Ukrainy Rosjan. Pisałem też, że Ukraińcy dali Putinowi dużo pretekstów, jak i sama Unia, do tego, aby wkroczyć na Krym.

Ukraina - kraj stworzony z dawnych ziem polskich i ruskich, które należały do nich przez setki lat.

Rosja może się mieszać?
    Oczywiście. Jeśli te dwa kraje mają jakiś problem, to muszą rozwiązać go sami. Pchanie się tam USA i UE tylko przybliża nas do III wojny światowej.

Ukraina nie jest w UE i nie powinniśmy ingerować w sprawy tych dwóch państw.

Jest tak twardy i stanowczy, że gotów jest poświęcić swoich własnych obywateli, których ma chronić.
    Poświęcić? Rosjanie na Ukrainie sami wzniecili swoje powstanie, obecnie są to separatyści jakbyś nie zauważył.

Najlepiej zlikwidujmy armie krajowe. Co to za okropny rząd i prezydent, że chcą poświęcać ludzi dla jakiegoś tam narodu.

Studiujesz ekonomię?
    Nie. Czyli mam rozumieć, że szybkość rozwoju naszego kraju przed UE, to tylko sztuczny i krótkotrwały proces? Obecna sytuacja spotkałaby nas również, gdybyśmy nie byli w UE? Aha.
    Wytrzymujcie Polaków natarcia w jak najgęstszym szyku, albowiem luźni niezwłocznie ich natarcia nie wytrzymacie. Niechaj zaś żaden z was w ucieczce ratunku nie szuka, albowiem nic nie jest w stanie ujść przed nadzwyczajną koni polskich rączością i wytrzymałością.

W bitwie pod Chocimiem szarża 700 husarzy spędziła z pola 10.000-15.000 Turków, na widok czego młody osmański dowódca popłakał się z żalu i bezsilności.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Odpowiem tylko na te bardziej ciekawsze wypowiedzi resztę oleję, z bardzo prostego powodu. Nie widzę sensu dyskutować z osobą, którą za źródła swojej wiedzy uważa internet i filmy dokumentalne. Nie dziwię się więc, że matura w naszym kraju obniża poziom skoro czytanie książek jest tak trudną sprawę.

Lanie wody. Nie są w UE i sobie radzą, to wystarczający dowód. To nawet zaskakujące, że Liechtenstein jest taki mały, a posiada taką silną gospodarkę.
    Cypr i Malta są za to ogromne i na pewno nie zdominowane przez większe kraje w UE. W dodatku mają tyle do powiedzenia w PE i Radzie UE...
    A wiesz może czemu ma tak silną gospodarkę, czy stwierdzasz tylko, że ma i kropka. Reszta mnie nie obchodzi. Dalej - radzą sobie - kolejny argument z d... byłeś, że wiesz, czy to kolejna wiedza poparta z...?
    Cypr i Malta maja najwięcej do powiedzenia, a ich głos jest na równi z głosem Niemiec czy Hiszpanii.

Przecież strefa Schengen nie ma nic wspólnego z UE. Przystąpiliśmy do niej dopiero w 2007r., nie w 2004.
    Argument, że mamy nowe drogi jest śmieszny. Przecież w mniejszych miejscowościach jest dziura na dziurze, wyłącznie autostrady jakoś się trzymają. Nadal podkreślam, że gdybyśmy byli poza Unią to też mielibyśmy drogi. Dziwne, nie?
    I dziury to wina UE czy też nieuczciwych firm je budujących? UE daje kasę nie tylko na drogi, ale też na modernizacje choćby rur wodociągowych, ochronę zabytków czy też przyrodę.

W tamtym filmiku podziemnaTV przedstawił to na liczbach, że Unia nam rzeczywiście zabiera więcej niż daje.
    Jacy politycy taka kasa.

Pękam ze śmiechu. Byłeś ty chociaż raz na polskiej wsi?
    Zamiast wpłacać do Unii, to rząd sam mógłby dawać dotacje dla rolników. Nie widzę problemów, a ten tekst w niektórych punktach sam krytykuje Unie.
    Byłem. No cóż jest mi przykro, że Twoje gospodarstwo podupada i nie jest to wina UE tylko Twoich rodziców albo Twoja skoro nie potraficie albo napisać wniosku o dofinansowanie albo też źle zarządzacie.

A tą mniejszość wykończyła unia, która zabrania nam zarabiania na naszych dobrach naturalnych.
    Jakoś dużo nie mamy tych dóbr naturalnych. Chyba jedynie węgiel i jak rozumiem chodzi Ci o emisje spalin?

Armia nie dość, że za mała, to w dodatku słabo wyposażona. Jak uważasz, że mamy nowoczesną i silną armie, to pęknę ze śmiechu. Nawet nie każ mi nic udowadniać, bo wystarczy pierwsza lepsza fraza w Google.
    I wychodzi z Ciebie laik.

Co mnie jakieś fundusze obchodzą? Znowu przechodzisz na inny pułap. Pisałem o tym, że bez Francji i Niemiec nie ma UE i to się zgadza. Niemcy mają najwięcej głosów w Radzie i najwięcej przedstawicieli w PE, Francja tuż za nimi. Dodatkowo wpłacają najwięcej pieniędzy, więc to oczywiste, że są najbardziej wpływowi i ważni.
    I jakoś te dwa kraje nie mają zamiaru wychodzić z UE.

Oni chcieli tej unii m.in. z nami, Francją i Włochami. Ich też by zdominowali?
    Może tak zajrzyj do podręcznika do historii i sprawdź jak to było z Niemcami i ich ziemiami na półwyspie.
    Włochy w tamtym okresie nie istniały!

Tyle, że na zachodzie polski nie mieszka tyle Niemców, co na wschodzie Ukrainy Rosjan. Pisałem też, że Ukraińcy dali Putinowi dużo pretekstów, jak i sama Unia, do tego, aby wkroczyć na Krym.
    Nie ważne, ale domagają się zwrotu swoich własności.

Ukraina - kraj stworzony z dawnych ziem polskich i ruskich, które należały do nich przez setki lat.
    I przez to nie ma prawa istnieć?

Oczywiście. Jeśli te dwa kraje mają jakiś problem, to muszą rozwiązać go sami. Pchanie się tam USA i UE tylko przybliża nas do III wojny światowej.
    Ukraina nie jest w UE i nie powinniśmy ingerować w sprawy tych dwóch państw.
    Takie problemy rozwiązuje się dyplomatycznie, chyba, że posłańca przysyłamy czołgiem.

Poświęcić? Rosjanie na Ukrainie sami wzniecili swoje powstanie, obecnie są to separatyści jakbyś nie zauważył.
    A w tej bajce były smoki.

Najlepiej zlikwidujmy armie krajowe. Co to za okropny rząd i prezydent, że chcą poświęcać ludzi dla jakiegoś tam narodu.
    http://www.empik.com/wysadzic-rosje-...FVIPtAodOU0A8w
    Przeczytaj a zrozumiesz. Książkę, nie stronę.

Nie. Czyli mam rozumieć, że szybkość rozwoju naszego kraju przed UE, to tylko sztuczny i krótkotrwały proces? Obecna sytuacja spotkałaby nas również, gdybyśmy nie byli w UE? Aha.
    A ja nie jestem ekonomistą i nie wyjaśnię Ci tego, i nie mam zamiaru jak Ty zrzucać winy na UE.
    Przepis na idealną kawę:

Księga XVI

Podkomorzy Awatar Dagorad
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    5
    Otrzymał 87 podziękowań w 65 postach
    Nowoczesna zagroda, mercedes na podwórku, klimatyzowany kombajn – to już niemal standard na naszej wsi.
    Serio? Niemal standard? Gdzie? W materiałach propagandowych UE i PO? Przecież w Polsce jest problem z masą zbyt małych gospodarstw które ledwo potrafią wyżyć. Jednak nie upadną bo są sztucznie utrzymywane przy życiu.

Chciałbym ponownie zauważyć iż traktowanie Cesarstwa Ottona jak jakiegoś narodowego państwa Niemców jest nieprawdą. Z drugiej strony Mieszko II poparł w Niemczech "nie tego" kogo powinien i przez to (no i politykę ojca) miał kłopoty. Także należenie do uniwersalistycznego cesarstwa rzymskiego wcale nie musiałoby go uratować jako że jako wasal tym bardziej mógłby się w sprawy sukcesji wmieszać.

To nawet zaskakujące, że Liechtenstein jest taki mały, a posiada taką silną gospodarkę.
    To nie jest zaskakujące, właśnie wręcz przeciwnie. To że jest taki mały sprawia że jest stosunkowy silny, zwyczajny raj podatkowy. Z jednej strony do UE mu się wchodzić nie opłaca, z drugiej jednak Polska nawet poza UE nie mogłaby się takim państwem stać.

No właśnie ruskich. A Ukraińcy są potomkami Rusinów (choć sami stawiają raczej na kozackich przodków).

Gdybyśmy mieli takich polityków jak mamy, pewnie by spotkała. Na przykład to nie UE wywołała kryzys i nie tylko jej członków on dotknął. Z drugiej strony mając lepszych polityków moglibyśmy i więcej korzystać na byciu w UE, a w każdym razie mądrzej. Bruksela mogłaby być chociażby świetną platformą żeby państwa starego bloku wschodniego wspólnie wołały o zmiany w kwestii rozliczania zagranicznych korporacji. No ale tacy Czesi czy Słowacy to musieliby na głowę upaść aby w chwili obecnej zawierzyć Polsce.

Strona 413 z 636 PierwszyPierwszy ... 313363403411412413414415423463513 ... OstatniOstatni