Strona 445 z 636 PierwszyPierwszy ... 345395435443444445446447455495545 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4 441 do 4 450 z 6354

Wątek: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Cytat Zamieszczone przez Presidente Zobacz posta
    Może dlatego, że KNP to jakby nie patrzeć partia nowa, która też jest partią "happeningową". A taki PSL to właściwie nie wiadomo czym miał podłapać taki skok poparcia. No chyba, że został uznany jako alternatywa dla PO i PiSu - chociaż w to raczej wątpię.
    Partia ta istniała od dobrych trzech lat, więc ciężko było uznać ją za partię nową, a przed ten czas swojego funkcjonowania do wyborów do PE nie była zbyt wielce aktywna na scenie politycznej. Skok może dziwić, nie oznacza to jednak, że wszędzie w Polsce ludzie na potęgę fałszowali wybory dla PSL-u.

Cytat Zamieszczone przez zajac Zobacz posta
    Kto trzyma media w garsci?Obywatele czy wladza?
    Internet również trzyma władza w garści? Przecież to również należy do mediów.

Tradycyjnie wspierasz sie na przykladach wykreowanych dzieki swojej fantazji ktorych nastepnie uzywasz jako "argumenty" w dyskusji a raczej w jej zamydlaniu.Efektem takiego dzialania jest mozliwosc nieustannego offtopowania na temat wytworow Twojej wyobrazni a nie meritum omawianego (danego) tematu.W kolejnych wlasnych postach tylko to potwierdzasz.
    Zadziwiający jest Twój wywód, iście. Jak do tej pory żaden moderator jakoś nie zwrócił mi uwagi z offtop. Zarzucasz więc złą pracę moderatorom?

Nie przypominam sobie podobnej hustawki notowan wyborczych jak podczas ostatnich do samorzadow.Nie zdarzylo sie jeszcze w naszym kraju zeby pierwsze dane w Studio Wyborczym roznily sie zasadniczo od ostatecznych.Jedyna roznica byly wartosci dziesietne lub setne po przecinku a rzadziej dane procentowe poszczegolnych ugrupowan politycznych.W omawianych wyborach najpierw mielismy przewage PiS,nastepnie po kilku dniach miazdzace dane PSL zeby na koniec przy ogloszeniu oficjalnych wynikow(pomimo wciaz naplywajacych zazalen i skarg) PKW oglosila ostateczne statystyki z ktorych wynika ze w zasadzie glowne frakcje polityczne podzielily sie stolkami.
    Sorry lecz nie mam zaufania do tychze wynikow i nie jest to spowodowane moimi pogladami politycznymi lub antypatia wobec innych ugrupowan politycznych a tylko i wylacznie samymi wydarzeniami ktorych bylismy swiadkami zaraz po zamknieciu lokali wyborczych.
    Ja też nie jakoś, ale nie jestem zwolennikiem by powtarzać wybory. Tylko, że ta huśtawka wyników może wynikać z faktu, że program był wadliwy.

Cytat Zamieszczone przez Zakapior-san Zobacz posta
    Dopiero teraz uściśliłeś że chodzi o "demokrację klasyczna" to i przykład Aten jest odpowiedni. Ale wcześniej podawałeś definicję demokracji współczesnej i Ateny tu nie pasują. W każdym razie nadal nie podałeś przykładów współczesnych państw demokratycznych.
    Chyba ktoś pogubił się w swoich postach, Ja pisałem na początku o demokracji, nie uściśliłem jaka to ma być, Ty zaś uściśliłeś o jaką Ci chodzi tym postem:
    Nadal nie wyjaśniłeś na jakiej podstawie zaliczasz Polskę do klasycznych demokracji. W Polsce lud nie rządzi przez swych przedstawicieli bo:
    Strona 442 tego tematu, post -4417. Ja napisałem wówczas tylko słowo demokracja, Ty dodałeś epitet
    I nie podałem bo nie prosiłeś o państwa współcześnie demokratyczne.

W Atenach też nie było powszechnych praw wyborczych a skoro w tym wypadku jak sam stwierdziłeś bazowaliśmy na "demokracji antycznej" to ZSRR można pod to podpiąć. Zresztą strasznie mieszasz (jak zresztą zwykle). Jak się zdecydujesz o jaką demokrację Ci chodzi, czy o klasyczną czy współczesną to napiszę do której ZSRR jest bardziej podobny.
    Sam uściśliłeś o jaką demokrację Ci chodzi, teraz masz pretensje. I to nie ja mieszam, bo podałem Ci kryteria demokracji klasycznej, po czym uznałeś, że nadal nie rozumiesz. Znalazłem pdf., gdzie podany został przykład starożytnych Aten, wtedy Ci pasował, teraz nagle nie?
    Po drugie w ZSRR możemy mówić o demokracji ludowej, a to nie to samo:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Demokracja_ludowa

Widzę, że totalnie odleciałeś. Co jeszcze, może wypisać wszystkich członków komisji obwodowych ze wszystkich wyborów?
    Ha ha. OJ widzę, że ze złości coś Ci się pomieszało. Poprosiłem o dane ze wcześniejszych wyborów samorządowych, nigdzie nie pisałem nic o obwodach. Ja wrzuciłem np. dużo wcześniej porównanie wyborów 2010 i 2014. Da się?

Mam nadzieję, że uwzględniłeś "efekt świeżości" o którym napisał Presidente oraz 4 lata od jednych wyborów do drugich. Natomiast PSL, partia nienowa przecież wywindował w ciągu pół roku o ponad 1000%. Nie słyszałem, żeby PSL zaproponował w tych wyborach coś nowego, jedzie na tym samym programie koryta od lat. Taka delikatna różnica.
    Mógłbym się zgodzić, gdybym widział, że KNP jakoś lansowało się przez te 3 lata.

Kłamstwo. Pierwszy znany władca Macedonii Perdikkas I rządził od ok. 700 p.n.e.:
    Rządził plemieniem Dorów, równie dobrze władce Słowian można uznać za władcę Polski. Poczekam, aż znajdziesz od kiedy to kiedy to została używana nazwa Macedonia dla określenie tamtejszego państwa.

Nigdy nie byłem i nie jestem historykiem, więc mam prawo się mylić i popełniać błędy.

Oczywiście, że też upadały. Ale to nie ja kurczowo bronię demokracji jak jakiejś świętej ikony w Cerkwi.
    Na stronie 437 skierowałem do Ciebie pytanie, w którym to zawarłem określenie:
    Cytat Zamieszczone przez chochlik20 Zobacz posta
    Skoro nadal będziemy mieć reżim to czemu więc, jako osoba broniąca demokracji popierasz partię, która jest antydemokratyczna?
    Następnie chciałem zauważyć, że przez całą tą dyskusję nie skorygowałeś tego faktu, więc uznałem, że taki jest faktyczny stan rzeczy.
    Ok, skoro przyznałeś mi rację, że państwa o innym ustroju niż demokracja również upadały, to nie istnieje idealny system, który pozwoliłby państwom przetrwać. Idąc takim tropem należałoby uznać, że państwa to przeżytek, skoro każdy system rządów jest wadliwy. Więc pozostaje nam ich zaprzeczenie tych form rządów - anarchia - http://pl.wikipedia.org/wiki/Anarchia Zgodzisz się z tym?

W czasach gdy 100 kilometrów przebywało się w tydzień a wojen nie toczono zimą na pewno było więcej czasu na debatowanie czy wypowiadać wojnę czy nie niż dziś.
    Ciekawy jestem zdania Gajusza i adriankowatego- Wy też sądzicie, że wypowiedzenie wojny powinno być głosowane w powszechnym referendum? (Kurczę, nie wierzę, że zadałem takie pytanie LoL)
    Ja tylko stwierdziłem, że tak miało miejsce w Atenach, nie pisałem, że tak mamy postępować teraz. Stwierdziłem tylko:
    Cytat Zamieszczone przez chochlik20 Zobacz posta
    Wypowiedzenie wojny, które jest równie ważne dla obywatela co podniesienie wieku emerytalnego powinno zostać poddane pod głosowanie.
    Najwidoczniej nie zgadzasz się z tym stwierdzeniem. No cóż, wychodzi na to, że wypowiedzenie wojny nic nie znaczy dla przeciętnego obywatele jakim jesteś Ty, za to podwyższenie wieku emergentnego już tak. Zresztą później zapytałem się Ciebie, nad jakimi decyzjami mają debatować obywatele. Nie odpowiedziałeś mi.

A poza tym nadal czekam na odpowiedzi od Chochlika:
    Czekaj, ale było Ci już to dane. Ja również mogę przygotować listę pytać, które mnie nurtują a na które nie odpowiedziałeś.
    Ostatnio edytowane przez chochlik20 ; 28-11-2014 o 10:09
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Stolnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    3
    Otrzymał 30 podziękowań w 21 postach
    Ciekawy jestem zdania Gajusza
    O którego konkretnie Gajusza chodzi? Pytam bo drugi Gaius też tu się wypowiadał o ile mnie pamięć nie myli.

Nie pytałem czyją wolą dojdzie do władzy tylko czyją wolę będzie wykonywał po objęciu stanowiska.
    Właśnie o to mi chodzi, u nas mamy właśnie taką sytuację, że wybieramy partię, która ma wg nas najlepszy i najbliższy naszym poglądom program wg którego politykuje i postępuje (czyli tak jakby wypełnia swoją wolę), poza tym mamy możliwość przeczytania i dowiedzenia się na czym stoi każda z partii i wybrać właśnie tą, której poglądy nam najbardziej odpowiadają. To jest wg mnie cecha charakterystyczna demokracji pośredniej.
    Szanuj swój język - Mów po POLSKU!

Podkomorzy Awatar Zakapior-san
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    21
    Otrzymał 33 podziękowań w 17 postach
    Internet również trzyma władza w garści? Przecież to również należy do mediów.
    O ile pamiętam władza miała już zapędy na kontrolę internetu (ACTA). Na szczęście przepadło, przestraszyli się ogólnopolskich protestów.
    Zadziwiający jest Twój wywód, iście. Jak do tej pory żaden moderator jakoś nie zwrócił mi uwagi z offtop. Zarzucasz więc złą pracę moderatorom?
    To, że moderator nie reaguje nie znaczy, że nie robisz offtopu i nie zamydlasz tematu pokrętnymi wywodami i przykładami z sufitu.
    O którego konkretnie Gajusza chodzi?
    O Ciebie, tamten Gajusz spina się w temacie Ukrainy.
    Właśnie o to mi chodzi, u nas mamy właśnie taką sytuację, że wybieramy partię, która ma wg nas najlepszy i najbliższy naszym poglądom program wg którego politykuje i postępuje (czyli tak jakby wypełnia swoją wolę), poza tym mamy możliwość przeczytania i dowiedzenia się na czym stoi każda z partii i wybrać właśnie tą, której poglądy nam najbardziej odpowiadają. To jest wg mnie cecha charakterystyczna demokracji pośredniej.
    Widzę, że szkolisz się w rozmydlaniu tematu od najlepszych. Mamy w sejmie 4 wielkie partie socjalistyczne a raczej 4 odłamy jednej magdalenkowej bandy. Wybór między dżumą a cholerą to żaden wybór.

A tak wogóle Chochlik nie odpowiedziałeś na moje pytania:
    1. skoro zebrano podpisy jakie to ma znaczenie czy nagłaśniano zbieranie w mediach?
    2. to wreszcie są reprezentantami Woli Narodu czy działają przeciwko temu Narodowi?
    3. co nam po samym czytaniu projektu referendum w sejmie skoro i tak go nie przyjmują?
    4. było kiedyś zbieranie podpisów pod wnioskiem o referendum na temat wieku emerytalnego. Aby przeprowadzić referendum ogólnokrajowe potrzeba zebrać 0,5 miliona podpisów. Zebrano 1,4 miliona. Sejm wniosek odrzucił. Abstrahując już nawet od argumentacji obu stron- kto wreszcie rządzi tym krajem? Naród czy partia?

Pampa
    Gość
    Ten temat jest o tyle otwarty że ciężko w nim o offtop. Gdyby był jakiś wątek wiodący to owszem, ale tutaj można pozwolić sobie na dyskusję o wielu rzeczach na raz. I nie wywołujcie mnie jak dżina, bo wiem co robić. Monitoruję wszystko na bieżąco.

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    W całym maraźmie jest jeden plusik. Za każdym tankowaniem sytuacja robi się satysfakcjonująca. OPEC w ramach walki z biedną Rosją znowu dała jej prztyczka w nos, ale cóż, kto mieczem wojuje... Więc trend zostanie utrzymany. Oczywiście nie będzie tak wesoło. Podatki w paliwie są procentowe i zaraz budżet oberwie. Więc przewiduję zaraz jakieś majstrowanie przy podatkach.

Tak Gaiusu, to o Ciebie chodziło, za to Zakapior nawet tam szuka wszędzie definicji. Taki ma klimat.

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    21
    Oczywiście nie będzie tak wesoło. Podatki w paliwie są procentowe i zaraz budżet oberwie. Więc przewiduję zaraz jakieś majstrowanie przy podatkach.
    Jak to? Przecież na sankcjach miała tracić tylko Rosja...
    za to Zakapior nawet tam szuka wszędzie definicji. Taki ma klimat.
    Jak to napisałem parę dni temu- przejąłem strategię przeciwnika. Pretensje o wojnę na definicje złóż na ręce jej mistrza Chochlika, możesz się też zawsze pożalić moderatorowi

http://niezalezna.pl/61823-policja-n...o-rzadzi-w-pkw

Jak się okazuje to nie PKW ale Kancelaria Prezydenta była stroną, która wezwała policję do usunięcia demonstrantów z gmachu. Tak wynika z aktu oskarżenia.
    Czy PKW jest suwerenna w swoich decyzjach, skoro nie podejmuje decyzji nawet w tak banalnej sprawie, jak prawo do dysponowania lokalem?
    Wychodzą coraz ciekawsze fakty

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Jak to napisałem parę dni temu- przejąłem strategię przeciwnika. Pretensje o wojnę na definicje złóż na ręce jej mistrza Chochlika, możesz się też zawsze pożalić moderatorowi
    Nie zacząłem wojny o definicję, tylko zwróciłem Ci uwagę, skrytykowałem, wytknąłem błąd, jak zwał tak zwał. Mam jednak pytanie w encyklopedii hasła też masz wyjaśnione łopatologicznie, skoro uznałeś hasło z wirtualnej encyklopedii za taką formę wyjaśnień?
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.

Księga XVI

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    21
    ie zacząłem wojny o definicję, tylko zwróciłem Ci uwagę, skrytykowałem, wytknąłem błąd, jak zwał tak zwał. Mam jednak pytanie w encyklopedii hasła też masz wyjaśnione łopatologicznie, skoro uznałeś hasło z wirtualnej encyklopedii za taką formę wyjaśnień?
    Wyczuwam hipokryzję najwyższych lotów. Wszak to Ty się pierwszy spinałeś, wykręcałeś, zamydlałeś i żądałeś łopatologicznego parcelowania hasła jak podałem encyklopedyczną definicję reżimu. Ale mniejsza o to, Pampa kazał skończyć o reżimach.
    Ooo tak wogóle dobrze, że Jesteś. Mam nadzieję, że nie zapomniałeś o odpowiedzi na moje pytania:
    1. skoro zebrano podpisy jakie to ma znaczenie czy nagłaśniano zbieranie w mediach?
    2. to wreszcie są reprezentantami Woli Narodu czy działają przeciwko temu Narodowi?
    3. co nam po samym czytaniu projektu referendum w sejmie skoro i tak go nie przyjmują?
    4. było kiedyś zbieranie podpisów pod wnioskiem o referendum na temat wieku emerytalnego. Aby przeprowadzić referendum ogólnokrajowe potrzeba zebrać 0,5 miliona podpisów. Zebrano 1,4 miliona. Sejm wniosek odrzucił. Abstrahując już nawet od argumentacji obu stron- kto wreszcie rządzi tym krajem? Naród czy partia?

Ps: byłbym ciekaw też Twojego zdania na temat linku, który podałem w poprzednim poście- jak to jest, że budynkiem "niezależnego" PKW rządzi kancelaria prezydenta? Dodam, że za rok ten prezydent będzie kandydatem w wyborach...

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Wyczuwam hipokryzję najwyższych lotów. Wszak to Ty się pierwszy spinałeś, wykręcałeś, zamydlałeś i żądałeś łopatologicznego parcelowania hasła jak podałem encyklopedyczną definicję reżimu. Ale mniejsza o to, Pampa kazał skończyć o reżimach.
    I nie mam zamiary zaczynać gatki o nich, liczę tylko, że wskażesz mi moją wypowiedz, w której żądałem do Ciebie takiego wyjaśnienia. Liczyłem tylko, że odpowiesz mi na pytanie jakie wówczas zadałem, zamiast odsyłać mnie do definicji. Pytanie nie było o nią tylko o Twoje poglądy na pewną kwestię.

Ooo tak wogóle dobrze, że Jesteś. Mam nadzieję, że nie zapomniałeś o odpowiedzi na moje pytania:
    Mam przygotować swoją listę pytań? Mogę na nie odpowiedzieć, chociaż to już zrobiłem. Tylko chcę wiedzieć jasno, że jeżeli to zrobię przestaniesz je wrzucać?

Ps: byłbym ciekaw też Twojego zdania na temat linku, który podałem w poprzednim poście- jak to jest, że budynkiem "niezależnego" PKW rządzi kancelaria prezydenta? Dodam, że za rok ten prezydent będzie kandydatem w wyborach...
    Wyczuwam myślenie właściciela kamienicy, który stwierdza, że skoro budynek należy do niego to lokatorzy zajmujący tam mieszkania są również jego własnością.
    Po drugie - nie wiem w jaki okolicznościach budynek wszedł w posiadanie Kancelarii Prezydenta, ani kto podjął decyzję o umieszczeniu tam siedziby PKW. Po trzecie - zapewne było tak od dłuższego czasu i jakoś nikt nie zwrócił na to uwagi, ale nagle zaczęło to komuś przeszkadzać.
    Przepis na idealną kawę:

Księga XVI

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    21
    liczę tylko, że wskażesz mi moją wypowiedz
    Proszę bardzo:
    Nawet nie wyjaśniłeś terminu łopatologicznie, bo wówczas rozebrał być pojęcie na czynniki pierwsze tłumacząc wszystko od podstaw, posługując się przykładami, a Ty wrzuciłeś pojęcie
    Wrzucenie definicje nie jest równoczesne z jej wyjaśnieniem dla osoby postronnej.
    Kłamstwo ma krótkie nogi.
    Tylko chcę wiedzieć jasno, że jeżeli to zrobię przestaniesz je wrzucać?
    Jeżeli odpowiesz konkretnie, bez wodolejstwa i na wszystkie cztery to przestanę.
    Wyczuwam myślenie właściciela kamienicy, który stwierdza, że skoro budynek należy do niego to lokatorzy zajmujący tam mieszkania są również jego własnością.
    Ja to nic, gorzej jeżeli tak myśli kancelaria prezydenta.
    o drugie - nie wiem w jaki okolicznościach budynek wszedł w posiadanie Kancelarii Prezydenta, ani kto podjął decyzję o umieszczeniu tam siedziby PKW.
    Zapewne koledzy Myszki Miki
    Po trzecie - zapewne było tak od dłuższego czasu i jakoś nikt nie zwrócił na to uwagi, ale nagle zaczęło to komuś przeszkadzać.
    Gdyby nie afera wyborcza i fałszowanie nie wyszłoby pewnie jeszcze dłuuuuugo.
    W każdym razie wyszło, komu naprawdę przeszkadzał ten protest.

Strona 445 z 636 PierwszyPierwszy ... 345395435443444445446447455495545 ... OstatniOstatni