Twoje zaiste ma:
Co ja odpowiedziałem.
To na czym opierasz, że kłamię nie jest żądaniem, tylko stwierdzeniem istniejącego faktu - krytyki, zwróceniem uwagi. Zapytałem się o hasło encyklopedyczne, zarzuciłeś mi hipokryzję.
Co do drugiego - każdy może rozumieć definicję inaczej, wystarczyło wyjaśnić jak Ty ją pojmujesz, bo każdy może myśleć inaczej.
Nadal liczę, że znajdziesz mój post, w którym konkretnie piszę, że proszę o wyjaśnienie łopatologiczne tamtego hasła. Bo tamto było tylko krytyką a nie formą żądania o wyjaśnienie. A wtedy odpisałem na Twój post, w którym stwierdziłeś, że zrobiłeś to w sposób łopatologiczny. Zresztą znów wracamy do mojego pytania o hasło encyklopedyczne. Jeżeli nie znajdziesz, a nadal będziesz mi coś zarzucał, wówczas będę ignorował Twoje posty, bo to co robimy zaczyna podchodzić pod offtop. Jeżeli chcesz do dalej ciągnąć znajdź inną formę dotarcia do mnie.
Musiałbyś mi określić ramy konkretnej odpowiedzi, które Cię usatysfakcjonują, a tego zapewne nie zdołasz uczynić. Odpowiem to tak jak ja to widzę:
1 - Dla mnie ma.
2 - Zostali wybrani przez naród, więc są jego reprezentantami, i mają prawo podejmować takie decyzje jakie uznają za słuszne w danej chwili i kwestii, my zaś mamy prawo je krytykować i się z nimi nie zgadzać. Nie możemy wpłynąć na ich decyzje, bo wówczas pogwałcilibyśmy podstawowe prawo człowieka - do własnego zdania i własnej decyzji nie popartej presją ze strony innych osób.
3 - Nie mogę odpowiedzieć na to pytanie. Nie określiłeś czy wszystkie projekty ustaw obywatelskich nie przeszły, a prosiłem o to.
4 - W demokracje pośredniej bo taką mamy w Polsce, Narodem rządzą jego przedstawiciele na których głosujemy, więc możemy mieć pretensje tylko do siebie, że wybraliśmy złych jego przedstawicieli. Partia może wystawiać kogo chce, nie oznacza to jednak, że nie możemy zagłosować na kogoś z innej partii, kto w danej chwili ma poglądy dla nas odpowiednie. Każdy obywatel Narodu ma prawo założyć własną partię i startować w wyborach, więc to naród rządzi wybierając ludzi z partii, które są przekrojem danej części narodu o określanych poglądach.
I na tym zakończę pisanie z Tobą, na ten temat. liczę jednak, że znajdziesz to o co Cię prosiłem, inaczej dalsze pisanie jest tylko nabijaniem postów.

Odpowiedz z cytatem