-
No to ja dla równowagi powiem, że mocy w tym filmie za cholerę nie znalazłem. O ile po "Przebudzeniu Mocy" obawiałem się, że nowa odsłona to będzie remake "Imperium kontratakuje", tak wyszło jeszcze gorzej, bo dostaliśmy "Imperium..." zmiksowane z "Powrotem Jedi" w jeden, dwuipółgodzinny film. Rzeczywiście, czasu trwania filmu nie czuć bo dzieje się w nim tyle, że można by to spokojnie na dwie części rozłożyć. Jak dla mnie tempo jest zbyt szybkie, w dodatku zdecydowanie za dużo tutaj tanich żartów (które mieszają się z kolei z nadmiernym patosem), przerysowanych scen i nieprawdopodobnych zbiegów okoliczności. Dodajmy do tego trochę obowiązkowej politycznej poprawności i zdecydowanie zbyt rozwleczoną końcówkę, w której mamy chyba ze trzy momenty kulminacyjne. No i starych dobrych imperialistów, którzy za cholerę nie potrafią być kompetentni i człowiek znów zachodzi w głowę, jak oni kur...czę podbili tę galaktykę.
Jeśli natomiast chodzi o pozytywy, to tutaj na pewno efekty wizualne, choć niekiedy zbyt długie pościgi i bieganiny zaczynają nużyć, a megalomania w tworzeniu nowych statków kosmicznych ociera się o groteskę. Jeśli chodzi o postaci i aktorów, na pewno wymienić trzeba Hamilla i generalnie Luke'a jako postać, bo stał się wreszcie wielowymiarowy. Serkis też mnie nie zawiódł, a drugi plan należy zdecydowanie do Del Toro - kradnie każdą scenę, w której się pojawia, a i sama postać jest chyba jedną z najlepiej napisanych. Nie podoba mi się natomiast to, co twórcy zrobili z Huxem, który został sprowadzony do karykaturalnej roli i właściwie ciężko traktować go jako czarny charakter z prawdziwego zdarzenia. Aha, no i w pewnym sensie na plus zapisać można rozwiązanie zagadki pochodzenia Rey, bo to naprawdę może zaskoczyć
, jak i kilka przewrotnych wariacji na temat znanych dobrze motywów (przede wszystkim Kylo i Snoke).
Summa summarum uważam, że to jedna z najgorszych części sagi. Plus jedynie taki, że większość starych schematów i trików została już wykorzystana i w ostatniej części twórcy będą musieli się wysilić na coś rzeczywiście oryginalnego. Także pożywiom, uwidim, jak mawiali starożytni Rosjanie.
-
Następujących 2 użytkowników podziękowało MicCal za ten post:
Tagi dla tego wątku
Uprawnienia umieszczania postów