PDA

Zobacz pełną wersję : Seriale

Strony : 1 [2] 3 4 5 6 7

Edhardo
09-04-2013, 19:20
Ja tylko Gra o tron i doktor House.

Dagorad
09-04-2013, 19:29
Jak tam opinie przy 3 sezonie Gry o Tron? Pewnie to wina tego iż przed tą częścią inaczej niż poprzednich przeczytałem książkę ale wydaje mi się słabsza. Nie rozumiem poco tak bardzo wałkowany jest Renly i jego homoseksualizm, w książce to było ledwo wspomniane i to nie wprost tak że nawet można było to przegapić. Rozumiem że ze względu na fakt iż Martin macał w serialu "paluchy" można uznać iż Gendry jest istotny, no ale homoseksualizm Renlyego?

Nie mogę też zrozumieć o co chodzi z tym wyrżnięciem ludzi północy w Harrenhall. Przecież to się nie zgadza ani z tym co widzieliśmy w serialu ani z tym co było w książce.

W pierwszym odcinku rzuciło mi się jak nie wykorzystali sytuacji ażeby odwzorować lepiej postać Poda (giermka Tyriona). W scenie w której mówi mu o przybyciu siostry aż prosi się aby tak jak w książce przedstawił ją większą ilością "tytułów", jest nawet odpowiednia przerwa.

Nezahualcoyotl
09-04-2013, 19:41
Ale tylko pierwszy sezon ;)
[youtube:hzvp1s62]http://www.youtube.com/watch?v=UXjTEw9Qm0k[/youtube:hzvp1s62]

Grogmir
10-04-2013, 08:13
Hmm, oglądam Twin Peaks w Internecie i nie bardzo ogarniam rozróżnienia na sezony, teoretycznie pierwszy kończy się

[spoiler:1fohxf3b]gdy agent Cooper zostaje postrzelony w hotelu[/spoiler:1fohxf3b]

tak? Czy jest jakaś inne rozróżnienie?

10-04-2013, 08:38
Jak tam opinie przy 3 sezonie Gry o Tron? Pewnie to wina tego iż przed tą częścią inaczej niż poprzednich przeczytałem książkę ale wydaje mi się słabsza. Nie rozumiem poco tak bardzo wałkowany jest Renly i jego homoseksualizm, w książce to było ledwo wspomniane i to nie wprost tak że nawet można było to przegapić. Rozumiem że ze względu na fakt iż Martin macał w serialu "paluchy" można uznać iż Gendry jest istotny, no ale homoseksualizm Renlyego?

Nie mogę też zrozumieć o co chodzi z tym wyrżnięciem ludzi północy w Harrenhall. Przecież to się nie zgadza ani z tym co widzieliśmy w serialu ani z tym co było w książce.

W pierwszym odcinku rzuciło mi się jak nie wykorzystali sytuacji ażeby odwzorować lepiej postać Poda (giermka Tyriona). W scenie w której mówi mu o przybyciu siostry aż prosi się aby tak jak w książce przedstawił ją większą ilością "tytułów", jest nawet odpowiednia przerwa.
Jak to co? Powtórka będzie z Lost i Spartakusa :D Do bólu, do kości obrabiać temat, na dany szczegół fabularny, Martin i cała ekipa filmowa, plus aktorzy muszą z czegoś żyć :) czytałem Tron , bo książka a serial podobnie, jak w przypadku innych cykli z fantastyki przeniesionych na ekran małego, czy dużego ekranu rozmija się z oryginałem już po kilku odcinkach :)Podsumowując, znajomość książek powoduje jednak że filmy gorzej się odbiera, tak jest w moim przypadku, ale jak zawsze powtarzam są różne gusta :)

Pinotchet
10-04-2013, 09:35
Twin Peaks uwielbiam, oczywiście drugi sezon to faktycznie nie to samo, co jednak nie zmienia faktu że zakończenie było fajne :shock: warto pamiętać o słowach majora Briggsa, one tłumaczą czemu stało się tak a nie inaczej :P Jestem fanem serialu, po jego obejrzeniu polecam sięgnąć po wydanie w formie filmu na Europę, posiada 22 minutowe alternatywne zakończenie. Po serialu warto poznać historie przedstawioną w filmie "Twin Peaks: Ogniu krocz ze mną". Na koniec polecam książkę napisaną przez córkę Lyncha; "Sekretny dziennik Laury Palmer". To takie dopełnienie historii. :D

Dzisiaj na AXN startuje Hannibal, jestem ciekaw jakie to będzie?

[youtube:boa67w7o]http://www.youtube.com/watch?v=dnMgxYjWNZI[/youtube:boa67w7o]

odi.profanum
10-04-2013, 15:44
Po serialu warto poznać historie przedstawioną w filmie "Twin Peaks: Ogniu krocz ze mną".Ja bym powiedział, że film jest boleśnie zły i właśnie nie warto go oglądać by sobie opinii o Lynchu nie psuć ;)

A co do samego serialu i drugiego sezonu to go psuje wątek drewna jeżdżącego na motorze i dalszego jego losy oraz rudej laski z mega siłą i opaską na oku - kompletnie od czapy te wątki są.

Edhardo
10-04-2013, 16:31
A propo Hannibala przypomniało mi się jak kiedyś miałem test z historii i mój kolega napisał że "Hannibal to ten typu z Milczenia owiec co ludzi wpie@dalał".

kirlan
14-04-2013, 10:16
Twin Peaks
Banalne ale może ciut wyjaśni
sezony link:
http://www.filmweb.pl/Miasteczko.Twin.Peaks/episodes#sezon1
Fabuły nie pamiętam :(
Ale też nie dzieliłbym aż tak - choć faktycznie im dalej tym również moim zdaniem słabiej... chyba si e po prostu opatrzył / ograł ten mroczny świat "Bliźniaczych Szczytów", no ale dla mnie gdzieś w połowie drugiej serii.
============
Spartakus krew i piach - niezły ale nie dość dobry żebym nie dosypiał - bo przecież "wykastrowanej" wersji nie ma co oglądać.
Ostatnio mnie zafascynował serial o USA z lotu ptaka na TVN Meteo (tytuł uciekł mi chwilowo z pamięci).

Edhardo
15-04-2013, 18:35
Zapomniałbym o "Czterej Pancerni i Pies" może nie jest poprawny historycznie ale świetnie się ogląda.

Aztec
15-04-2013, 20:14
No i się Spartacus skończył :(

Nezahualcoyotl
15-04-2013, 20:31
No i się Spartacus skończył :(
[youtube:28jwr147]http://www.youtube.com/watch?v=barWV7RWkq0[/youtube:28jwr147]

Wszystko sie kiedys konczy :(
[youtube:28jwr147]https://www.youtube.com/watch?v=go7jrNHVuu4[/youtube:28jwr147]

MajkelloKróllo
17-04-2013, 07:26
Zaczyna się nowy super serial który nazywa się " Vikings " !
Opowiada historie Ragnara Lodbroka.
Niechciało mi się szukać czy ktoś już o tym serialu pisał.
http://www.youtube.com/watch?v=91_5YxmJ9Ic

McAbra
17-04-2013, 07:50
Opowiada historie Ragnara Lodbroka.
Nie chciało mi się szukać czy ktoś już o tym serialu pisał.

Coś było ;) :arrow:

http://www.filmweb.pl/serial/Vikings-2013-659055

Zapowiada się kolejny dobry serial. Po pierwszym odcinku wygląda to bardzo obiecująco i apetyt został rozbudzony. Polecam und pozdrawiam.

Bronti
20-04-2013, 11:04

Jak się zaczyna jak w weekend będzie 8 odcinek.

Ostatni odcinek Spartacusa był niesamowity. Słyszałem plotkę, że w takiej samej konwencji ma być tworzony serial pt. Cezar. Temat na serial wydaje się bardzo kuszący. Oby to była prawda :)

Aztec
20-04-2013, 12:52
Cezar? Zamierzają kontynuować wątek Cezara, pierwszego Triumwirat? Nie wiem jaki zabieg musieli by wykonać bym polubił choć trochę Cezara.
Zresztą, mimo iż bardzo podobał mi się serial Spartacus znając jego historię cały czas towarzyszyło mi dziwne uczucie podczas oglądania, taki "bezsens".

Volomir
21-04-2013, 11:20
Ja bym wołał, żeby zostawili temat starożytności, a w tej samej konwencji zrobili coś ze średniowiecza:P

Co do "Vikings" to oglądam, ale szału nie ma. Powolna akcjia, dreawniane aktorstwo, braki w budżecie itd. No i po discovery history spodziewałem się czegoś w miarę historyczngo. Prawda zaś jest taka, że serial nie jest bardziej historyczny od Spartacusa;)

kirlan
26-04-2013, 12:49
BAAARDZO lubię film "Statyści" ale do wersji serialowej jakoś nie mogę się przekonać. Jak dla mnie to gdzieś zagubił się "klimacik" z który uwielbiam film. Też macie takie odczucia?

Volomir
26-04-2013, 13:05
Nie wiem, nie znam ani filmu ani serialu:p Za to ja przypomniałem sobie o dwóch genialnych serialach sprzed paru lat, a mianowicie: Zwariowany świat Malcolma i IT Crowd. Oba seriale jakże prawdzie;)

McAbra
26-04-2013, 14:08
IT Crowd mi się nie podobał szczerze mówiąc, ale Zwariowany Świat Malcolma był już OK. :D

LEGION
27-04-2013, 18:39
Widzę, że parę osób wypowiedziało się o Twin Peaks. Może mi ktoś wyjaśnić fenomen tego serialu? Nie twierdzę, że jest słaby, serial jest wg mnie bardzo dobry, ale nie rozumiem jego fenomenu.

odi.profanum
29-04-2013, 12:14
Ma genialny klimat, ładne panie w nim grają, dobrą muzę. Ciężko to wytłumaczyć, trzeba obejrzeć ;)

kirlan
29-04-2013, 17:46
Twin Peaks

Tajemniczość
Mgiełka magii / zjawisk paranormalnych
Muzyka

04-05-2013, 16:36
Nie wiem czy było, ale nawet to wart przypomnienia. Lektura obowiązkowa dla sympatyków DC Comics, fantastyki i sensacji w tym typie :) Wysokie oceny na imdb nie są jak dla mnie dziełem przypadku, ale jak sam już wspominałem o gustach się nie dyskutuje ;) http://www.imdb.com/title/tt2193021/
[youtube:176gtwcn]https://www.youtube.com/watch?v=gk_ji5Yu_Mg[/youtube:176gtwcn]

Barsa
04-05-2013, 18:26
Arrow... myślę, że to może być coś a'la Dexter...

Obejrzałem wszystkie sezony Zaginionych, Rzymu, potem był House, Dexter, cały czas Supernatural i czasem Dwóch i Pół...

04-05-2013, 19:57
BarsaW tym serialu więcej" Batmana w wersji Nolana" niż Dextera o ile można w ogóle się dopatrywać ;) i ciekawe przełożenie komiksu na filmową fabułę, i do tego gra aktorów bardzo dobra 8-)

Barsa
04-05-2013, 20:43
Bardziej chodziło mi o walkę ze "złymi" opowiedzianą w fajny sposób...

Ja się tam cieszę, że będzie 9 i 10 sezon supernatural...

Los_Emilos
05-05-2013, 12:17
Wczoraj w końcu obejrzałem pierwszy odcinek, trzeciego sezonu, serialu o tytule "Zakazane Imperium". Niby wszystko jest takie jak było: przepiękne kostiumy, podejście do uczciwości polityków i zwykłych ludzi ale mam wrażenie że ten sezon, a przynajmniej ten odcinek został zrobiony na siłę- bo serial jednak miał świetną oglądalność.

Mam pytanie też, jakie macie spostrzeżenia na temat serialu "True Blood"?

LEGION
14-05-2013, 19:04
And, guys, this is the story of how We met the mother! ;)
[youtube:t2l78mrr]http://www.youtube.com/watch?v=T0mronoPszI[/youtube:t2l78mrr]

PlanB
04-07-2013, 10:40
Wyobraźcie sobie oglądanie Supernatural od początku :D
Aktualnie jestem w połowie 6 sezonu, ale wciąż mi się podoba :D

Jeszcze moje pytanie, Rodzina Borgiów i Demony Da Vinci - Warto zaczynać?

Mopek
04-07-2013, 10:58
Rodzine Borgiów dopiero zaczynam. Wg mnie zapowiada się ciekawie.

Bronti
24-07-2013, 21:57
Możecie się ze mnie śmiać i szydzić, ale obejrzałem dopiero teraz wydany w 2008 roku Generation Kill i mówiąc szczerze jestem oczarowany. Czym? Klimatem, dialogami, scenami walki, całkowitym brakiem poprawności politycznej. Czego można więcej wymagać od serialu wojennego? :) Normalnie czuję, że ja tam jestem z tym marines w Iraku :mrgreen:

http://www.youtube.com/watch?v=Uw9PivdP6mg

Kto jeszcze nie oglądał tego serialu lub o nim nie słyszał to polecam absolutnie! :)

Wiem, że tego nie powinienem robić, ale jakoś mimowolnie porównuje go do naszej Misji Afganistan :P

Arroyo
30-07-2013, 19:08
Ostatnio zacząłem oglądać serial Czas Honoru. Jak dla mnie, dość ciekawy serial (mimo wielu niehistorycznych faktów) z ciekawymi wątkami postaci. Czekam teraz na sezon 6, lecz bardziej na 7 (z racji powstania warszawskiego). Pomijam fakt, iż Niemcy mówią polskim głosem, w końcu to tylko Polacy grają w tym serialu.

Grogmir
30-07-2013, 21:21
Ja zacząłem Supernatural i bardzo fajna rozrywka dla każdego, kto lubi niewymagający miks mitologii, legend i potworów. ;)

Aztec
31-07-2013, 09:45
Supernatural jest rzeczywiście przyjemnym tytułem, lecz po jakimś czasie kiedy to Dean i Sam na przemian wracają z zaświatów robi się nudnawo ;)

Lena
31-07-2013, 11:10
Zgodzę się z przedmówcą.
Jak dla mnie, najlepsze były wcześniejsze odcinki, w których bohaterowie jeździli po kraju i unicestwiali przypadkowo spotkane demony. Później zrobiło się nudno, gdy wszystko dotyczyło żółtookiego demona itd.
Dlatego też przerzuciłam się na serial "Grimm". Polecam również "Mentalistę" i "Haven".

PlanB
31-07-2013, 12:06
Supernatural tak jak mówicie początek świetny, późnie trochę obniża loty.
Jeśli chodzi o mnie to (uwaga spojler :D) [spoiler:1bf46vpb]anioły trochę ratują sytuację ;)[/spoiler:1bf46vpb] no i strasznie zmarnowali wątek (kolejny spojler :D) [spoiler:1bf46vpb]lewiatanów, miało to spory potencjał, ale ten sezon jest jak dla mnie najsłabszy[/spoiler:1bf46vpb]

Grogmir
31-07-2013, 14:07
To ciekawe co mowicie, bo jak na razie spotkalem się głównie z opiniami odwrotnymi - że im dalej, tym lepsze. Swoja droga bierzcie swoje wypowiedzi w spoilery, tak jak przedmowca, bo wcale nie chciałem czytac niektórych spoilerów.

Aztec
31-07-2013, 14:42
Czy otworzyłeś spojlery AleCzemuNie? :D

Grogmir
31-07-2013, 15:03
Pewnie, że nie, nie jestem masochistą. :p

PlanB
31-07-2013, 18:07
Wiem sam po sobie, że nie chciałbym przeczytać takiego czegoś, więc nie mogłem Ci tego zrobić, zwłaszcza, że nie wiedziałem, który sezon aktualnie lecisz :D

kuroi
31-07-2013, 19:07
no i strasznie zmarnowali wątek (kolejny spojler :D)
[spoiler:2bfagk14]lewiatanów, miało to spory potencjał, ale ten sezon jest jak dla mnie najsłabszy[/spoiler:2bfagk14]

Ja nie lubiłem tego sezonu z tego względu, że [spoiler:2bfagk14]Lewiatany były OP. Nikt, ani anioły, ani Demony, ani ludzie nie mogą ich zabić. W żaden sposób. Borax je tylko osłabia, nie zabija. Jaki to ma potencjał gdy wie się, że żadnej ciekawej, otwartej walki nie będzie tylko samo takie cichociemne "partyzantowanie"? Można tak się trochę pobawić, ale potem jest frustracja, że super Winchesterowie nie są dla Lewiatanów tak dużym zagrożeniem. :p[/spoiler:2bfagk14] (Spoiler sezonu siódmego)

Mi serial bardzo się podoba i z niecierpliwością czekam na następny sezon. [spoiler:2bfagk14]Aczkolwiek wątek Metatrona był moim zdaniem trochę naciągany. Na początku niby taki w sumie nikt, a potem nagle stał się ważny na samiutkim końcu sezonu.[/spoiler:2bfagk14](spoiler sezonu ósmego)

[spoiler:2bfagk14]Swoją drogą co sądzicie o koncepcji dawania braciom mocy? Już raz to zrobili i było całkiem ciekawe, ale biedny Dean był pokrzywdzony. ;p
Moim zdaniem byłoby fajnie, gdyby obaj mieli jakieś nadnaturalne zdolności, ale nie aż takie wielkie jak Sam po kilku litrach demoniej krwi, bo zrobił się wtedy trochę za silny. :D[/spoiler:2bfagk14] (spoiler sezonu czwartego)

Przez te spoilery mój post zrobił się mało wartościowy dla tych, którzy nie oglądali serialu do końca. :P

PlanB
02-08-2013, 11:35
Ja nie lubiłem tego sezonu z tego względu, że [spoiler:sp3v19s5]Lewiatany były OP. Nikt, ani anioły, ani Demony, ani ludzie nie mogą ich zabić. W żaden sposób. Borax je tylko osłabia, nie zabija. Jaki to ma potencjał gdy wie się, że żadnej ciekawej, otwartej walki nie będzie tylko samo takie cichociemne "partyzantowanie"? Można tak się trochę pobawić, ale potem jest frustracja, że super Winchesterowie nie są dla Lewiatanów tak dużym zagrożeniem. :p[/spoiler:sp3v19s5] (Spoiler sezonu siódmego)

[spoiler:sp3v19s5]No między innymi o to chodzi, lewiatany mogły być takim powiewem świeżości, miały dobre wejście (choć nie tak dobre jak anioły :D) ale z każdym odcinkiem było tylko gorzej, a już samo zakończenie było po prostu słabe. Ja przynajmniej miałem nadzieję, że w końcu na scenie pojawił się nowy gracz, z którym i anioły i demony będą musialy się liczyć(Ale też nie zniknie tak szybko i nie będzie niezniszczalny)[/spoiler:sp3v19s5]

Mi serial bardzo się podoba i z niecierpliwością czekam na następny sezon. [spoiler:sp3v19s5]Aczkolwiek wątek Metatrona był moim zdaniem trochę naciągany. Na początku niby taki w sumie nikt, a potem nagle stał się ważny na samiutkim końcu sezonu.[/spoiler:sp3v19s5](spoiler sezonu ósmego)

[spoiler:sp3v19s5]Tu się zgodzę, aczkolwiek daje to jakieś pole do popisu, jak to wyjdzie przekonamy się w październiku.
No i mógłby zmienić naczynie, bo te aktualne po prostu psuje efekt :D[/spoiler:sp3v19s5]

[spoiler:sp3v19s5]Swoją drogą co sądzicie o koncepcji dawania braciom mocy? Już raz to zrobili i było całkiem ciekawe, ale biedny Dean był pokrzywdzony. ;p
Moim zdaniem byłoby fajnie, gdyby obaj mieli jakieś nadnaturalne zdolności, ale nie aż takie wielkie jak Sam po kilku litrach demoniej krwi, bo zrobił się wtedy trochę za silny. :D[/spoiler:sp3v19s5] (spoiler sezonu czwartego)

[spoiler:sp3v19s5]Gdyby to były jakieś drobne umiejętności to czemu nie, ale z drugiej strony taki Dean kumpluje się ze śmiercią to po co mu jakieś moce? :lol:[/spoiler:sp3v19s5]

kuroi
02-08-2013, 13:04
[spoiler:1qwwzx9r]Gdyby to były jakieś drobne umiejętności to czemu nie, ale z drugiej strony taki Dean kumpluje się ze śmiercią to po co mu jakieś moce? :lol:[/spoiler:1qwwzx9r]

[spoiler:1qwwzx9r]Tak się "kumpluje" że trzęsie portkami przy każdej rozmowie. :P Zabawna rzecz, Dean nie boi się nikogo, ani aniołów, ani demonów, ani też i Lewiatanów. Ale śmierci już jak najbardziej. :D[/spoiler:1qwwzx9r]

Burn.
02-08-2013, 17:06
Dlatego też przerzuciłam się na serial "Grimm". Polecam również "Mentalistę" i "Haven".

Mentalista jest świetny, również gorąco polecam :D Pierwszy raz obejrzałem coś w wykonaniu Simona Bakera i od razu mi się spodobał :)

Presidente
02-08-2013, 18:02
Polecam 07 na Jedynce od poniedziałku do czwartku po 22 :)

Pierwszy raz obejrzałem coś w wykonaniu Simona Bakera i od razu mi się spodobał :)
http://i54.photobucket.com/albums/g110/Xycolian/9e1d9_ORIG-gaaaay.jpg

Burn.
02-08-2013, 19:02
Po Twoim obrazu dopiero zorientowałem się jak to źle zabrzmiało :D (chodziło o gre aktorską :twisted: )

[spoiler:3mzi4x54][youtube:3mzi4x54]http://www.youtube.com/watch?v=1ZoUXLFU1Zc[/youtube:3mzi4x54][/spoiler:3mzi4x54]

Mopek
25-09-2013, 09:53
Dziś wieczór zabieram się za nowy sezon Synów Anarchii!

Volomir
25-09-2013, 10:34
Ja zaś zacząłem oglądać Breaking Bad... Czy ten serial się jakoś rozkręca? Jestem w połowie drugiego sezonu i powiem szczerze, że trochę męczą mnie te ciągłe rozterki czy robić mete czy nie. Ogląda się to całkiem spoko, ale po tych wszystkich achach i ochach spodziewałem się czegoś lepszego.

Presidente
25-09-2013, 11:05
Rozkręca się. Im bliżej końca tym wszystko się bardziej j**ie.

Volomir
25-09-2013, 13:12
NIe bardzo o to mi chodziło... Ja własnie nie lubię jak wszystko się je**** :P SoA - wszystko się sypie, każdy przeciwko każdemu, Spartacus - wszystko się sypie, nic nie mamy, nadchodzi katastrofa, Breaking Bad - wszystko się je*****. Męczy mnie to. I raczej mi chodziło o to czy serial zrobi się ciekawszy.

Nezahualcoyotl
13-10-2013, 21:39
O yeahhhh :twisted: :twisted: :twisted: ;)
[youtube:2v3yweva]http://www.youtube.com/watch?v=mE7NngJH-S0[/youtube:2v3yweva]

Volomir
13-10-2013, 22:32
No czekam na walkersów! Pokończyły się dobre seriale i teraz znowu zacznie sie czekanie na kolejny odcinek;) aczkolwiek mam wrażenie, że pojawił się spojler śmierci jednego z boaterów...

T&D TWC
19-11-2013, 22:24
Ja tam obejrzałem wikingów w necie- nawet spoko jakaś fabuła, niezła rozpierducha jeszcze 5 sezon merlina obejrzałem z początku oglądali go tylko dwoje członkowie rodziny a ja go uważałem za gów... potem gdy nie było co oglądać oczywiście zacząłem patrzeć na to i wciągnąć w historie głównego bohatera...

Volomir
19-11-2013, 22:54
Drewniane aktorstwo, słaby scenariusz, mało wspólnego z historycznością, mały budżet tak mniej więcej prezentuje się serial Viking;) Mimo, że lubię lekkie seriale to tego nie byłem w stanie dokończyć. Zbyt duże stężenie nudy :P

Aztec
20-11-2013, 13:57
Co do aktorstwa, można się dopatrzeć zaburzeń psychicznych u głównego bohatera, jak i u części pobocznych aktorów. Mam nadzieję, że w drugim sezonie akcja się rozkręci i do głosu dojdą jednak Anglosasi przedstawieni jako nieudacznicy. Ogólnie serial dla mnie nie jest taki zły do się oglądać, a w pewnych momentach można powiedzieć, że nawet wciąga. Oczywiście na miano "Serialu, który podbił Amerykę" nie zasługuję, no chyba, że mają tak małe wymagania co do jakości serialu.

Co do nowych odcinków serialu The Walking Dead, właśnie sobie przypomniałem co mnie tak bardzo denerwowało w tej produkcji. Po pierwsze i chyba najważniejsze momentami jest to wysyp głupoty na ekranie, dosłownie, widz ma czasem ochotę krzyczeć, "Co Wy ku**a robicie?". I gdy myślisz, że limit głupoty wyczerpany następny odcinek zaskakuje. W sumie miałem nadzieję na uspokojenie akcji, zobaczenie postapokaliptycznej społeczności, która stworzyła strukturę mogącą funkcjonować w nowym świecie. Nie chcę by z tego zrobiła się telenowela, lecz ukazanie zwyczajnego życia w lepszym aspekcie by się przydało. Zamiast tego dostajemy niestety bohaterów na jeden odcinek, którzy giną w przeciągu paru scen. Monotonne już dialogi między bohaterami, którzy potrafią albo narzekać albo pocieszać twierdząc, że wszystko będzie dobrze. Nie wiem również czy dobrym rozwiązaniem jest wprowadzanie, aż tylu nieszczęść. Miałem wrażenie, że twórcy powinni zmienić nazwę na The Walking Bad, bo to co widzę to jedno wielkie pasmo nieszczęść. Ogólnie poziom serialu spada i jedyne co go ratuje to zwykle finał. Lecz czasami do tego finału ciężko dotrwać.

Volomir
20-11-2013, 15:06
Co do aktorstwa, można się dopatrzeć zaburzeń psychicznych u głównego bohatera, jak i u części pobocznych aktorów. Mam nadzieję, że w drugim sezonie akcja się rozkręci i do głosu dojdą jednak Anglosasi przedstawieni jako nieudacznicy. Ogólnie serial dla mnie nie jest taki zły do się oglądać, a w pewnych momentach można powiedzieć, że nawet wciąga. Oczywiście na miano "Serialu, który podbił Amerykę" nie zasługuję, no chyba, że mają tak małe wymagania co do jakości serialu.

Ten slogan reklamowy to chyba miało być nawiązanie do odkrycia Ameryki przez wajkingów a nie do jakiś wielkich oglądalności ;) No własnie, choroby psychiczne i ten nieszczęsny Floki... Z założenia miał być ciekawym szaleńcem ale jak dla mnie to wyszło tragiczne. Koleś jest na maska sztuczny i idealnie wpasowywałby się w seriale pokroju Xeny, Renegata czy inne polsatowce gdzie aktorstwo było tylko dodatkiem. Przy dzisiejszej konkurencji, to jednak wymaga się by w serialach aktorzy na prawdę grali.

Co do nowych odcinków serialu The Walking Dead, właśnie sobie przypomniałem co mnie tak bardzo denerwowało w tej produkcji. Po pierwsze i chyba najważniejsze momentami jest to wysyp głupoty na ekranie, dosłownie, widz ma czasem ochotę krzyczeć, "Co Wy ku**a robicie?". I gdy myślisz, że limit głupoty wyczerpany następny odcinek zaskakuje. W sumie miałem nadzieję na uspokojenie akcji, zobaczenie postapokaliptycznej społeczności, która stworzyła strukturę mogącą funkcjonować w nowym świecie. Nie chcę by z tego zrobiła się telenowela, lecz ukazanie zwyczajnego życia w lepszym aspekcie by się przydało. Zamiast tego dostajemy niestety bohaterów na jeden odcinek, którzy giną w przeciągu paru scen. Monotonne już dialogi między bohaterami, którzy potrafią albo narzekać albo pocieszać twierdząc, że wszystko będzie dobrze. Nie wiem również czy dobrym rozwiązaniem jest wprowadzanie, aż tylu nieszczęść. Miałem wrażenie, że twórcy powinni zmienić nazwę na The Walking Bad, bo to co widzę to jedno wielkie pasmo nieszczęść. Ogólnie poziom serialu spada i jedyne co go ratuje to zwykle finał. Lecz czasami do tego finału ciężko dotrwać.

No trochę rzeczy irytuje. Te postacie wprowadzone na końcu poprzedniego sezonu, a potem sprowadzone do roli mięsa armatniego. I znowu zostaje stara ekipa. Ich nieudolność, złe pomysły, to rzeczywiście jest, ale jakoś się tym nie przejmuję. W sumie nie wiem czemu. Może dlatego, że nie byłem nigdy fanem zombi i nie zwracam na to uwagi. Mnie zaś nie podoba się "włażenie" na niektóre postacie. Mówię tu o Darylu. Przez wszystkie sezony drży się o to czy nie zdecyduje się ich opuścić, najpierw wyrzucenie brata, potem powrót brata, potem zabicie brata, teraz wyrzucenie Caroll... No kurde, nie żebym był jakimś fan boyem, ale jak scenarzyści chcą się go pozbyć, niech zrobią to raz a porządnie! Takie ciągłe nękanie jednej postaci jest nudne moim zdaniem.

Nezahualcoyotl
20-11-2013, 17:33
Teraz Gubernator powrocil i zapowiada sie oklepany scenariusz.Szczerze to od kiedy wszyscy siedza w wiezieniu serial wieje nuda.Czas znow wyruszyc w droge glownym bohaterom bo zaczynam ziewac w polowie epizodow ;)

Aztec
03-12-2013, 21:03
Jak emocje po ostatnim odcinku The Walking Dead tego roku?
UWAGA SPOJLER.
[spoiler:39knlo1z]I proszę etap więzienia zakończony. Nareszcie ruszyli w drogę. To bardzo dobrze, skoro nie potrafili wykorzystać tak dobrego terenu to warto ich przegonić. Natomiast co się tyczy reszty, zacznę od sprawy mniejszej wagi, lecz takiej, która przykuła moją uwagę. Mała Judith zginęła, czy raczej ktoś ją zabrał? Jeśli tak to kto? Ktoś ranny zostawił krwawy ślad na nosidełku kiedy wyciągał dziecko i pobiegł z nim do autobusu? Czy może tajemniczy psychopata jednak będzie w to zamieszany?
Sprawa druga, czy ludzi prowadzonych przez gubernatora odmóżdżyło? Dają się wieść na śmierć jak stado barnów, koleś odcina głowę na ich oczach starcowi, a mimo to dalej go słuchają. Beee... Poprzednio po jego pojawieniu się znikają dowódcy, hmm... nic podejrzanego, akurat kiedy to Gubernator morduje Martineza nikogo nie ma w pobliży, mimo iż w następnych scenach widać, że obóz nie jest duży. O tajemniczym pojawieniu się zombie podczas ataku nie wspomnę, zaatakowali z zaskoczenia jak zwykle. Dalsza część serialu powinna być ciekawsza bo grupa się podzieliła i dostaliśmy wiele miejsc i bohaterów.
Co do ogólnego zarysu serialu coraz częściej myślę nad oglądaniem jedynie finałów/półfinałów, na resztę nie marnować czasu :)[/spoiler:39knlo1z]

Nezahualcoyotl
04-12-2013, 18:59
Szkoda dziadka jak rowniez szkoda ze scenarzysci nie poszli pod gorke i nie pomysleli o polaczeniu sie grup.Rick i Gubernator pod jednym dachem to byloby nawet interesujace a tak totalna rozwalka i przynajmniej mozliwosc wielowatkowej akcji w nastepnych odcinkach ;)

Volomir
04-12-2013, 20:12
Ja mam podobne odczucia co Aztec... Raz na jakiś czas pojawia się przełom, jak w ostatnim odcinku a tak wieje nudą. Poza tym nawet mnie, a ja nie bardzo zwracam uwagę na takie rzeczy w odrealnionych serialach i filmach, przeszkadza to, że zachowują się zbyt często jak debile :?

[spoiler:a59ybomb]Jak z tym forsowaniem ogrodzenia przez zombie... No kurde, to nie jakaś gromadka starców! Sama Michonne dałaby sobie radę z oczyszczeniem. A nawet jak nie sama, to z pomocą kilku osób.[/spoiler:a59ybomb]

Generalnie serial mnie nudzi, oglądam bo w sumie nie mam na razie alternatywy. Chociaż może teraz coś się ruszy? SoA udało się rozbujać i wrócić do wysokiego poziomu, więc może i tutaj będzie podobnie.

Arroyo
04-12-2013, 20:46
Polecam polski serial Czas Honoru, świetny serial, jak ktoś lubi seriale związane z konspiracją i partyzantką ;)
Muzyka Chajdeckiego jest bardzo dobra, a scenariusz trzyma się kupy. Dodatkowo świetna gra aktorska... no może poza Zakościelnym. Najlepiej polecam obejrzeć pierwsze 4 sezony, piąty i szósty są raczej przeznaczone dla tych, którym znudziło się oglądanie ciągłych walk Polaków z Niemcami.

Nezahualcoyotl
04-12-2013, 20:49
"Pogranicze w ogniu" bije na glowe "Czas honoru" ;)

K A M 2150
05-12-2013, 03:45
Kwestia małej Judy z TWD:

[spoiler:2cg0vryi]W komiksie Judy ginie w trakcie ataku gubernatora przygnieciona ciałem Lori, która upada na swoje dziecko od śmiertelnego strzału w plecy. Nie ma się jednak co sugerować komiksem, bo serial się w dużej mierze różni, np nie ma w ogóle Daryla, a ściętą głowę zamiast Hershela ma Tyresse. Za to sam gubernator został wcześniej trochę bardziej poturbowany przez Michonę, która za kilka dni gwałcenia odpłaciła mu się kastracją, wydłubaniem oka łyżką, odcięciem ramiona, zabawami z wiertarką itp ;P

http://www.joblo.com/newsimages1/dead-comic-11-22.jpg[/spoiler:2cg0vryi]

Burn.
05-12-2013, 09:16
Może ktoś z Was oglądał Kompanie Braci? Jeśli tak to powiedzcie czy warto zacząć :)

Bronti
05-12-2013, 11:57
Wstydziłbym się publicznie przyznać, że nie oglądałem tego serialu! :D

Kompania Braci to dla mnie absolutny klasyk, który polecam Ci z czystym sumieniem.

Mopek
06-12-2013, 15:08
Prawda to. Obejrzałem już kilkanaście razy całą serię. Serial jest po prostu rewelacyjny.
Po "Kompanii Braci" dobrze obejrzeć również Generation Kill.

T&D TWC
07-12-2013, 20:17
Pacific też ukazuje niezłą rozpierduche, a ,,gówniany'' z kompanii braci bodajże był polakiem???

Aztec
07-12-2013, 20:56
Ostatnio zabrałem się za Battlestar Galactica :)

Arroyo
07-12-2013, 21:11
Battlestar Galactica to świetny serial, zaczynasz od I sezonu?
Muzykę ma ten serial rewelacyjną:
[youtube:2h5cdzpv]http://www.youtube.com/watch?v=Ymwf2ucOfQ0[/youtube:2h5cdzpv]

A od siebie zapytam, oglądał ktoś może serial na podstawie książki Wołoszańskiego "Tajemnica Twierdzy Szyfrów"?

Aztec
07-12-2013, 21:19
Jestem już w finałowym sezonie, w tym tygodniu powinienem skończyć i wreszcie odkryć kim tak na prawdę jest 13 plemię :)

Mopek
08-12-2013, 22:09
Może to nie serial ale szkoda zakładać nowy temat.

Ogląda ktoś z Was Ekipę z Warszawy?

Arroyo
08-12-2013, 22:12
Pfff.... hahahah :lol:
You made my day. Do takiego ścierwa, jak Warsaw Shore (choć bardziej pasuje Warsaw Wh*res) lepiej bez kija nie podchodzić, nawet nie tykać palcem. Jedynie Trybson robi tam niezłą bekę - reszta po prostu robi z siebie bandę kretynów :D

K A M 2150
09-12-2013, 18:27
Póki co dzielnie ze sobą walczę i nie widziałem jeszcze ani jednego odcinka, nie licząc kilkusekundowych wstawek, które niektórzy wrzucają na fejsa ;)

Ten fragment najlepiej to podsumowuje :D

[youtube:y5p4eqbi]http://www.youtube.com/watch?v=x6zM40Mx0DQ[/youtube:y5p4eqbi]

Arroyo
09-12-2013, 19:22
Poziom tego "show" najlepiej prezentuje to:

[youtube:1doszbxe]https://www.youtube.com/watch?v=zVkoYfj6E1E[/youtube:1doszbxe]

Bronti
09-12-2013, 20:22
Póki co dzielnie ze sobą walczę i nie widziałem jeszcze ani jednego odcinka, nie licząc kilkusekundowych wstawek, które niektórzy wrzucają na fejsa ;)

Ten fragment najlepiej to podsumowuje :D

[youtube:3khuen8q]http://www.youtube.com/watch?v=x6zM40Mx0DQ[/youtube:3khuen8q]

http://www.youtube.com/watch?v=5GIAaP43kmw idealnie wchodzi w beat :D

Volomir
09-12-2013, 20:27
[youtube:3w4wr8ri]http://www.youtube.com/watch?v=lH0NjdSHyn8[/youtube:3w4wr8ri]

to lepsze!

K A M 2150
09-12-2013, 21:04
http://www.youtube.com/watch?v=5GIAaP43kmw idealnie wchodzi w beat :D

Dzięki, mam nowy budzik :D

Aztec
09-12-2013, 21:05
Co Wy tu śmiecicie? Kto to później będzie sprzątał ? :D

Mopek
11-12-2013, 12:23
[youtube:3apw73fu]http://www.youtube.com/watch?v=Yk8G8XZEjRw[/youtube:3apw73fu]

Volomir
13-12-2013, 15:44
Nie wiem czy ktoś jeszcze ogląda tutaj synów anarchii, ale dam parę przemyśleń odnośnie ostatniego odcinka:

[spoiler:tcd6ebhx]Nosz kur***czaki! Jak mnie Tara przestała wkurzać to ją ubili. A Gemma nadal chodzi żywa, no kurde wietrze tutaj spisek (hajs się musi zgadzać) bo ta babka dawno powinna opuścić ten serial! Ciągle pakuje się jakieś kłopoty, ciągle sama prowokuje kłopoty i tylko problemy z nią są. Clay zabity za swoje 'grzechy", tara zabita za swoje "grzechy" a to upierdliwe babsko nadal będzie irytować. W ogóle jestem w szoku co ci scenarzyści zrobili z tą postacią. Gemma w pierwszych sezonach była taką matroną, doświadczoną babką, która nadal nie była aniołem ale mimo to wzbudzała szacunek, a teraz? Od kilku sezonów zachowuje się tępa dzida, jak jakaś nastolatka.
Odcinek zaś bardzo dobry, trzymający w napięciu i widać, że wszystko zmierza ku końcowi. Mam nadzieje, że ostatni sezon będzie na poziomie drugiej połowy tej serii, bo pomijając wątki małżeńskie, to była genialna połowa serialu.[/spoiler:tcd6ebhx]

Aztec
13-12-2013, 23:44
Po paru miesiącach przerwy postanowiłem skończyć ostatni sezon Dextera, i
[spoiler:1g9nrtut]To był niestety najnudniejszy, tworzony na siłę twór. Brak zaskakujących zwrotów akcji, wszystko było z góry przewidziane, fabuła mknęła jak szalona, lecz nie była to ciągła historia, a zlepek scen. Takie są moje odczucia związane z sezonem.
Oraz oczywiście finał... Najgorsze zakończenie serialu jakie miałem nieprzyjemność widzieć. Wiem, że twórcy zostawili sobie furtkę na kolejne przygody Dextera, tylko po co? Można było zamknąć ten rozdział w przyjemniejszy sposób. Czy po to właśnie twórcy uczłowieczali seryjnego zabójcę, uruchamiając niejako jego prawdziwą moralność zamiast kodeksu, by na koniec jednak powrócić do dawnego Dextera? To nie ma najmniejszego sensu, porzucenie syna, porzucenie miłości życia na rzecz powrotu do zabijania, które jak sam stwierdził nie sprawia mu już przyjemności, jak dla mnie to porażka.[/spoiler:1g9nrtut]

boives
15-12-2013, 15:31
Ja ostatnio obejrzałam The Fall i jestem pod ogromnym wrażeniem wykonania. Klimat i fabuła są niesamowite

piotrcv1
31-12-2013, 16:30
Ja ostatnio nadrabiam zaległości z Dexterem i czekam na nową Grę o Tron :)

Bronti
01-01-2014, 10:57
https://scontent-a-cdg.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/q75/s720x720/1551568_467437640027782_1246750484_n.jpg

:)

Mopek
01-01-2014, 12:23
Nawet nie pamiętam, czy pierwszy sezon obejrzałem do końca tak mnie jakoś znudził :P

Asuryan
01-01-2014, 12:38
Świetnie, będę miał jakąś odskocznię od Castle'a i Arrow. Czekam jeszcze na kontynuację:
- Banshee (serio nikt nie oglądał 1 sezonu?)
- Being Human US (2011) - coś dla Leny
- Gra o Tron

Poza tym polecam bardzo stary serial Roar
http://3.bp.blogspot.com/_SNzNdyLkAiU/SxmLWbnyj9I/AAAAAAAAJoo/twj3EcAEIGw/s400/Great%20pic%20of%204%20in%20Roar.jpg

Nezahualcoyotl
03-01-2014, 17:24
Cofnalem sie w przeszlosc i sobie obejrzalem
[youtube:14ujsyw1]http://www.youtube.com/watch?v=2HLeLEmp1AY[/youtube:14ujsyw1]
[youtube:14ujsyw1]http://www.youtube.com/watch?v=q5OeY7z2lOE[/youtube:14ujsyw1]

Aztec
03-01-2014, 18:51
A na TVP 2 o 17:10 Hercules :D

Nezahualcoyotl
12-01-2014, 15:57
Oby tego nie schrzanili gdyz jest teraz szansa na przynajmniej czteroliniowa akcje z glownymi bohaterami.Zebrac ponownie wszystkich do jednego worka to zbyt latwe zadanie i mam nadzieje ze scenarzysci wykaza sie wieksza ambicja ;)

[youtube:1wehiut7]http://www.youtube.com/watch?v=sgpUn6n7ibA[/youtube:1wehiut7]

Dlaczego do kwietnia jest jeszcze tyle drogi?
[youtube:1wehiut7]http://www.youtube.com/watch?v=Ih3WsEKmID0[/youtube:1wehiut7]

Aztec
12-01-2014, 18:35
Ulalala, nareszcie !
Skoro twórcy serialu nie potrafili wykorzystać motywu więzienia to bardzo dobrze się stało, że się skończył jest na co czekać.

Co do Gry o Tron, widziałem jedną z moich ulubionych scen, oraz kolejną scenę batalistyczną :D

K A M 2150
13-01-2014, 10:53
Hłe hłe hłe :D

[youtube:yi1xy42v]https://www.youtube.com/watch?v=gSg_gJkU7ko[/youtube:yi1xy42v]

Volomir
13-01-2014, 11:25
CZEKAM! :D przede wszystkim na kolejne wesele;)

Gajusz Mariusz
13-01-2014, 12:49
Jakże korzystniej wygląda Lena Headey w 300 jako brunetka...

Aztec
13-01-2014, 15:24
To kwestia gustu, ale także i postaci jaką gra :)
Ale również uważam, że lepiej jej jako brunetce.

Gajusz Mariusz
13-01-2014, 16:52
W całej okazałości zgadzam się... ;)

Nezahualcoyotl
18-01-2014, 12:28
Pierwszy sezon byl naprawde interesujacy i pelen zaskakujacych zwrotow akcji.Drugi to zmarnowana szansa pomimo ze umiejscowienie w wariatkowie moglo dac tworcom wiele mozliwosci.Trzecia odslona to juz zwykla porazka i tylko wyborna kreacja Jessica Lange trzyma mnie przy kontynuowaniu ogladania kolejnych epizodow ;)
[youtube:3oksw6zc]http://www.youtube.com/watch?v=vG7gH5CFKC4[/youtube:3oksw6zc]

Aztec
18-01-2014, 13:38
Oh, po obejrzeniu drugiego sezonu zapomniałem o trzecim, ale widzę, że nie warto.

Nezahualcoyotl
11-02-2014, 17:27
Tworcy odkrywaja minimalnie czego mozemy sie spodziewac w nadchodzacym sezonie ;)
[youtube:33hzsb00]http://www.youtube.com/watch?v=J5iS3tULXMQ[/youtube:33hzsb00]

Co do ostatniego epizodu Walking dead to byl najnudniejszy ze wszystkich.Spodziewalem sie akcji i wielowatkowosci a dostalem flaki z olejem :? :lol:
[youtube:33hzsb00]http://www.youtube.com/watch?v=4zk3cfIPGsE[/youtube:33hzsb00]

Aztec
11-02-2014, 17:59
Nie spodobał Ci się odcinek z którego nic, NIC, nie wynikło? ;) I tak, to był najnudniejszy odcinek ze wszystkich.
Mam nadzieję, że kolejny będzie ciekawszy.

Volomir
11-02-2014, 19:13
Pomijam kwestię nowego odcinka TWD, bo go nie widziałem :P Jestem w ogóle pod wielkim wrażeniem, jak wielką sztuką stają się seriale! Hollywoodzka obsada, budżet jak niejednego filmu, wszystko na bardzo wysokim poziomie, a co więcej można pokazać wielowątkowe historie z zupełnie innej perspektywy.

No i właśnie mamy nowy serial: True Detective ze świetnym duetem Herrelson & McConaughey!

[youtube:1dl1u4ah]http://www.youtube.com/watch?v=TXwCoNwBSkQ[/youtube:1dl1u4ah]

Gajusz Mariusz
11-02-2014, 23:42
Jestem ciekaw jak odbieracie serial Strike Back? Może pomijając 1 sezon bardzo różniący się od następnych. 8-)
[youtube:1a6ze3ap]http://www.youtube.com/watch?v=oHhiKeyUnnI[/youtube:1a6ze3ap]

marengo
12-02-2014, 00:03
Nie wiem Gajuszu co to jest Strike Back (fajne jest zwrócić się do kogoś, kto używa nicku nawiązującego do antyku :) ) , ale ogląda ktoś Braquo? Bezkarnych, świetny francuski kryminał policyjny z genialną obsadą, w tym Nicolas'em Duvauchelle jako policjantem polskiego pochodzenia (Théo Vachewski), zaskakującą intrygą i ciekawymi dialogami? Pewnie nie...

(muzyka z intro)

[youtube:ig1idspr]http://www.youtube.com/watch?v=uLrryh98AKU[/youtube:ig1idspr]

Volomir
12-02-2014, 00:20
Nie oglądam gdyż oglądam Futurame! Czy jest na sali ktoś kto tak jak ja uwielbia ten serial za dr Zoidberga? :mrgreen:

Aztec
12-02-2014, 00:35
My friend! Woop woop woop! :D
Niestety jestem już pod koniec sezonu nr7... Oprócz doktorka lubię również Bendera, Fry się zrobił strasznie ckliwy w ostatnich sezonach.

Volomir
12-02-2014, 00:55
Ogólnie to ja tam lubie chyba wszystkich, jedynie ten irytujący kapitan-amant mnie wkurza, ale to co wyprawia Zoidberg jest dla mnie prześwietne. Zmienianie skorupy, zbiornik inkaustowy, czy ten wspomniany dzwięk jaki wydaje jak ucieka (a robi to dość często). Ten biedny chłopiec do bicia :mrgreen:

Grogmir
12-02-2014, 16:33
Futurama klasyk, True Detective takim na pewno się stanie, bo jest świetny! Wrzucę jeszcze bardzo klimatyczne (jak to HBO) intro:

[youtube:1ddwqv55]http://www.youtube.com/watch?v=FxXRkqXfhYM[/youtube:1ddwqv55]

Volomir
12-02-2014, 16:56
Warto nadmieni, że serial zawiera bardzo dużo dobrej muzyki;)

Bronti
15-02-2014, 17:55
http://www.filmweb.pl/serial/The+Musketeers-2014-682255

Oglądał ktoś z was ten serial? :)

Muszę przyznać, że po obejrzeniu dwóch odcinków serial zapowiada się naprawdę ciekawie i może umilić czas oczekiwania na drugi sezon Wikingów i czwarty Gry o Tron :)

Aztec
15-02-2014, 18:43
O już wiem co będę oglądał :D

Gajusz Mariusz
16-02-2014, 23:02
Naprawdę nikt tu poza mną nie ogląda STRIKE BACK (Kontra: Zemsta) ? :shock:
[youtube:1wbe2mgw]http://www.youtube.com/watch?v=jMDmBzNKMYM[/youtube:1wbe2mgw]

Mopek
17-02-2014, 09:59
Zaciekawiłeś mnie tymi Muszkieterami. Muszę zobaczyć czy wpadnie mi to w oko ;)

Aztec
18-02-2014, 18:37
http://www.filmweb.pl/serial/Je%C5%BAdziec+bez+g%C5%82owy-2013-661974

Co myślicie o tej produkcji?
Oglądał ktoś? Warto?

T&D TWC
19-02-2014, 16:37
Pewno juz było ale co tam:
Wilfred -- polecam:P

Bronti
28-02-2014, 23:17
Jak wrażenia po pierwszym odcinku drugiego sezonu Wikingów? :)

marengo
28-02-2014, 23:33
Szczerze? Pierwszy sezon znudził mnie okrutnie, więc drugiemu nie daję szans. Jakiś pozytyw? Bagiński wyreżyserował zwiastun sezonu drugiego i tu koniec dobrych wieści, albowiem zbytnio przypomina mi on filmik promujący rekonstrukcję bitwy grunwaldzkiej z 2010 roku. Przepraszam za moje malkontenctwo ;)

Volomir
28-02-2014, 23:40
Taka prawda, nie masz za co przepraszać:P Po dennym pierwszym sezonie nie daje temu badziewiu szans. Gdyby ten serial prezentował poziom traileru! Szczerze to ten kilku minutowy trailer ma więcej klimatu niż cały serial razem wzięty.

marengo
28-02-2014, 23:44
Kilkuminutowy?

Ja myślałem o tym:

[youtube:44n5r85j]http://www.youtube.com/watch?v=erAb44KXHrE[/youtube:44n5r85j]

w porównaniu do tego

[youtube:44n5r85j]http://www.youtube.com/watch?v=vpR_Ckg3q6s[/youtube:44n5r85j]

Gajusz Mariusz
28-02-2014, 23:46
Jak pięknie się różnimy. Obejrzę jak zawsze cały sezon gdy zdobędę ostatni odcinek, więc o 2 sezonie się nie wypowiadam. Ale w końcu jakiś serial zrobiony przez ludzi co WIEDZĄ o tym co chcą ukazać. A ja też (stety/niestety) jestem zakręcony historycznie realistycznie :)

marengo
28-02-2014, 23:51
Gdybym był recenzentem, to może zmusiłbym się do pooglądania drugiego sezonu. Teraz arbitralnie, bezlitośnie, bez cienia sympatii stawiam na nim krzyżyk. Howgh! Tak napisałem!

Andzia
28-02-2014, 23:52
Oj tam, oj tam, marudzicie na VIkings a tu kontynuacja Arrow po olimpiadach :D Zapowiada się niezła rozróba na za tydzień z Slade Wilson'em w roli głównej ^ ^

Volomir
28-02-2014, 23:54
Jak pięknie się różnimy. Obejrzę jak zawsze cały sezon gdy zdobędę ostatni odcinek, więc o 2 sezonie się nie wypowiadam. Ale w końcu jakiś serial zrobiony przez ludzi co WIEDZĄ o tym co chcą ukazać. A ja też (stety/niestety) jestem zakręcony historycznie realistycznie :)

Ale nie rozumiem tego... Napisałeś że jesteś zakręcony historycznie i o ludziach co wiedzą co chcą ukazać (w sensie że co chcą ukazać?) a en serial z historią i historycznością ma niewiele wspólnego. Chyba że chodziło o coś innego. bo serio nie rozumiem co chcesz przekazać.

marengo to co wrzuciłeś to teaser, ja mówie o pełnej wersji trailera

No własnie muszę wrócić do Arrowa, bo chwilo mi się True Detective skończył:P

Gajusz Mariusz
28-02-2014, 23:55
No tak, gdzie hełmy z rogami?!? Nie ma? Co to jest? To są wikingowie, a nie bajka :twisted:

marengo
28-02-2014, 23:59
Arrow, a i owszem, kupuję tą adaptację komiksowej historii. Nie jest strasznie wymagający, ale nie zabija też myślenia. Można pooglądać głową, a nie d... ;)

Volomir
01-03-2014, 00:00
Nadal Ciebie nie rozumiem... Zadałem proste pytanie, a Ty mi z jakimiś sarkazmami wyjeżdzasz :? To było da gajusza.

Gajusz Mariusz
01-03-2014, 00:03
A ja nadal Ciebie...

marengo
01-03-2014, 00:06
W Wikingach nie chodzi nawet o realizm, z którym pewnie stacja afiszowała się, tylko o nieciekawe postacie, z którymi trudno identyfikować się i ogólnie mało wciągającą akcję.

Volomir
01-03-2014, 00:07
A ja nadal Ciebie...

Masz jeszcze raz:

Twój post:

Ale w końcu jakiś serial zrobiony przez ludzi co WIEDZĄ o tym co chcą ukazać. A ja też (stety/niestety) jestem zakręcony historycznie realistycznie :)

W sensie co "wiedzą" twórcy?
I mówisz o zakręceniu historyczno-realistycznie w kontekście totalnie niehistorycznego serialu, co brzmi dosyć dziwnie.

Gajusz Mariusz
01-03-2014, 00:14
To nie jest Agora. Nie będę się wdawał w dyskusje które kończą się niekończącymi choinkami typu cytat-cytat-cytat. I tak kilka stron przez kilkadziesiąt postów. Pozostańmy przy swoich opiniach i tyle.

trailer ma więcej klimatu niż cały serial razem wzięty. To nie jest serial fantasy! Jak ten klimat traileru jest lepszy od serialu, to nie ta droga, nie ten klimat (denny, tak?), i nie Bagiński :D

Macie cały trailer-co tu widzicie klimatycznego?
[youtube:3qqts3sa]http://www.youtube.com/watch?v=DynD_TmzJfk[/youtube:3qqts3sa]

Volomir
01-03-2014, 00:16
:? No nie mogę. Proste pytanie, żadnej docinki, jestem po prostu ciekaw o co chodzi...

To nie jest serial fantasy! Jak ten klimat traileru jest lepszy od serialu, to nie ta droga, nie ten klimat (denny, tak?), i nie Bagiński :D

Akurat ten serial bliższy jest fantasy niż historyczności.

Gajusz Mariusz
01-03-2014, 00:20
Akurat ten serial bliższy jest fantasy niż historyczności.

Dobre... :D

Volomir
01-03-2014, 00:25
No powiedz, ze jest inaczej. Zdradzę Ci sekret, zajmuję się rekonstrukcją historyczną tego właśnie okresu i wyraźnie widzę jak niehistoryczny jest ten serial. Fryzury, pancerze, ubrania, buty, "makijaż", wszędobylskie skóry, karwasze to tak na szybko z tego co pamiętam.
Żeby była jasność, nie to mnie odstręcza od tego serialu. Potrafię odróżnić fikcję serialową od filmu historycznego czy tam dokumentalnego (jak zwał tak zwał). Odrzuca mnie cała reszta.

Gajusz Mariusz
01-03-2014, 00:28
Pozostańmy przy swoich opiniach i tyle.
A Ty cięgle swoje, jak w Angorze...

Z ciekawości- skąd macie materiały na temat fryzur?

Volomir
01-03-2014, 00:32
Opisów kronikarzy, ikonografii itd. Informacje o fryzurach masz nawet ze starożytności.

A Ty cięgle swoje, jak w Angorze...

Zdradzę Ci kolejny sekret. To jest FORUM, ono służy dyskusji.
I ja nie odbieram Ci prawa do posiadania swojego zdania. Tylko twierdzenie że ten serial jest historyczny, czy tam realistyczny mija się z prawdą i to bardzo.

Gajusz Mariusz
01-03-2014, 00:50
Kronikarze pisali że zaplatali włosy lub nie, że wygalali lub nie, że długie, że krótkie. Jak rzymianie pisali o wojownikach Teutonach, to nie wiemy jak nosili je kowale. Ikonografia? Ile jej mamy? Ledwo można z tego zobaczyć czy chodzi o zbroje łuskową czy kolczugę, a Ty fryzury znasz, he he. Jak mamy szczątki dwóch kolczug na jakimś polu bitwy, to oblicz sobie z tego jaki procent miało te kolczugi na sobie. A może padli ci właściciele kolczug kilka lat po bitwie w innej walce w tym samym miejscu. Tak jak w Grecji gdzie bitwy z reguły z braku dogodnych miejsc odbywały się w poniekąd w tych samych miejscach. A dla archeologa nie do rozpoznania jest czy ten fragment zbroi jest z 781 r czy 834 (oczywiście przykład odnoszący się do trudności w lokalizacji znaleziska, a nie konkretne daty) Ale Wy od "rekonstrukcji" wiecie lepiej. To zdradzę Ci sekret, być może spotykamy się w Podrzeczu/Gostyniu, jak tam przyjeżdżasz w lipcu, bo ja jestem, tyle że z trochę bliższego okresu historycznego :D I choc wiem że serial ten to w większości licencja poetica reżysera (tak musi być choćby w warstwie fabularnej) to akurat trailer tak chwalony przez tu obecnych co akurat ma przedstawiać, jak nie twoje owe:
bliższy jest fantasy niż historyczności.

"Szczerze to ten kilku minutowy trailer ma więcej klimatu niż cały serial razem wzięty." Klimatu w jakim sensie :?: :? Cały ten trailer to fantasy. Jeżeli dla Ciebie ma więcej klimatu niż serial, to ma , ale właśnie klimatu fantasy. Serial jest denny, bo przypuszczam że nie tak wyczesany przez Bagińskiego jak jego trailer. Ja to rozumiem, bo to jasno zasugerowałeś. Innego klimatu niż FANTASY w trajlerze nie znajdziesz, choćbyś przepytał całe środowisko wczesnośredniowieczne. No ale pewnie gry fantasy to codzienność w pewnym wieku. Ale z tego się wyrasta. Z wiekiem, przynajmniej większość.

Volomir
01-03-2014, 07:58
Ale Ty bzdury gadasz:D

Kronikarze pisali że zaplatali włosy lub nie, że wygalali lub nie, że długie, że krótkie.

Przede wszystkim długie, bo wikingowie dbali o włosy, zresztą nie tylko. Duża część fryzur z serialu to jakieś tatarsko-niewiadomo co. Wikingowie nie golili boków. Wygalanie części włosów przyszło u Normanów dużo później. Co za tym idzie fryzury charakterystyczne dla duuuuużo późniejszych lat.

Ledwo można z tego zobaczyć czy chodzi o zbroje łuskową czy kolczugę,

Zbroje łuskowe odpadają jeśli chodzi o wczesne i te rejony. Tylko okolice Bizancjum i wschodni koczownicy.

Jak mamy szczątki dwóch kolczug na jakimś polu bitwy, to oblicz sobie z tego jaki procent miało te kolczugi na sobie.

Wiem, że mało, jak również wiem o tym że mało kto miał miecz (10% jak nie mniej). Tylko jaki to ma związek.

A dla archeologa nie do rozpoznania jest czy ten fragment zbroi jest z 781 r czy 834

No super, tylko rożnica 50 lat nic tak na prawdę nie znaczy.

Ale Wy od "rekonstrukcji" wiecie lepiej.

I tu padłem... Masa rekonstruktorów jest historykami, archeologami, współpracujmy z uniwersytetami i profesorami, opieramy się na ZNALEZISKACH i wiedzy. To nie jest nasze widzimisie. Jeśli chcesz to obalać, to będziesz musiał obalać ustalenia archeologii a nie nasze :mrgreen: Poza tym skoro jesteś w reko, to nie wiem na czym Ty opierasz swoje odtwarzanie skoro uważasz, że "my wiemy lepiej". A i owszem często wiemy lepiej, bo wiemy jak użyć przedmiotów praktycznie o których przeznaczeniu historycy/archeolodzy nie mieli pojęcia.

A może padli ci właściciele kolczug kilka lat po bitwie w innej walce w tym samym miejscu.

Jednak da się sprawdzić wiek. Poza tym więcej znalezisk mamy w mogiłach ale także po bitwach np. w jeziorze Lednickim.

To zdradzę Ci sekret, być może spotykamy się w Podrzeczu/Gostyniu, jak tam przyjeżdżasz w lipcu, bo ja jestem, tyle że z trochę bliższego okresu historycznego :D

Nie przypominam, żeby miała tam miejsca jakaś impreza wczesna, a na pewno nie pierwsza, druga czy trzecia liga takich imprez.

"Szczerze to ten kilku minutowy trailer ma więcej klimatu niż cały serial razem wzięty." Klimatu w jakim sensie

W takim, że klimat jest ciężki, atmosfera gęsta jak smoła itd.

Cały ten trailer to fantasy. Jeżeli dla Ciebie ma więcej klimatu niż serial, to ma , ale właśnie klimatu fantasy.

Serial też ma klimat fantasy dla mnie jako rekonstruktora. Co jak zaznaczyłem nie przeszkadza mi.

Serial jest denny, bo przypuszczam że nie tak wyczesany przez Bagińskiego jak jego trailer. Ja to rozumiem,

Nie serial jest nudny, ma słabe aktorstwo, niski budżet (no sorry szturm na miasto garstką ludzi? obrona plaży w kilkunastu? wtf?), słaby scenariusz i jest po prostu nudny. Postacie są płaskie, Ragnar to jakiś cwaniaczek zupełnie bez charyzmy (choć nie wiem ile tu winy twórców co "aktora") itd. To są rzeczy ktore mnie uwierają.

No ale pewnie gry fantasy to codzienność w pewnym wieku. Ale z tego się wyrasta. Z wiekiem, przynajmniej większość.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Gajusz Mariusz
01-03-2014, 10:06
Zaczęły się choinki w tawernie, więc raz się dam sprowokować:

Przede wszystkim długie, bo wikingowie dbali o włosy, zresztą nie tylko. Duża część fryzur z serialu to jakieś tatarsko-niewiadomo co. Wikingowie nie golili boków. Wygalanie części włosów przyszło u Normanów dużo później. Co za tym idzie fryzury charakterystyczne dla duuuuużo późniejszych lat.
Gratuluję pewności i nieomylności z kilku średniowiecznych opisów, rycin i tkanin- vide- a mongołowie mieli latające smoki które zionęły ogniem.

Zbroje łuskowe odpadają jeśli chodzi o wczesne i te rejony. Tylko okolice Bizancjum i wschodni koczownicy.
Tak,ale to był tylko przykład trudności w interpretacji materiału z rycin, płaskorzeźb itd- ale tego nie wyłapałeś...

Jak mamy szczątki dwóch kolczug na jakimś polu bitwy, to oblicz sobie z tego jaki procent miało te kolczugi na sobie.

Wiem, że mało, jak również wiem o tym że mało kto miał miecz (10% jak nie mniej). Tylko jaki to ma związek.

Taki że tylko odważni ludzie oceniają te procenty mając takie DANE a nie widzimisie

A dla archeologa nie do rozpoznania jest czy ten fragment zbroi jest z 781 r czy 834

No super, tylko rożnica 50 lat nic tak na prawdę nie znaczy.

Znaczy jeśli ktoś chce opisać wygląd wojsk z danej bitwy, 50 lat później mogly być sojusznicze jednostki najemne np słowian i to może zamieszać. Takie znalezisko archeolog datuje zestawiając znajomość daty bitwy, ale to się komplikuje gdy właśnie na jednym terenie dochodziło do kilku walk w niewielkim przedziale czasowym :?

to nie wiem na czym Ty opierasz swoje odtwarzanie skoro uważasz, że "my wiemy lepiej". A i owszem często wiemy lepiej, bo wiemy jak użyć przedmiotów praktycznie o których przeznaczeniu historycy/archeolodzy nie mieli pojęcia.
My mamy łatwiej bo IIWŚ w porównaniu z wczesnym średniowieczem była wczoraj. Jak Rosjanie wykopali Stuga z błota to nawet farba sand miała swój odcień. O mundurach, oporządzeniu, materiale ikonograficznym, wspomnieniowym, regulaminach, dokumentach zachowanych poszczególnych pododdziałów do skali plutonu (w przypadku US) włącznie (w tym kwatermistrzostwa) broni dostępnej w oryginale, replikach wykonanych bazując na dokumentacji fabrycznej (kronikarze? nie porównujmy), NAWET NIE WSPOMNĘ. Na tym opieramy swoje odtwarzanie. Ale pewnie się nie zgodzisz, nie liczę na to.

Jednak da się sprawdzić wiek. Poza tym więcej znalezisk mamy w mogiłach ale także po bitwach np. w jeziorze Lednickim.

I owszem ale jaka jest to jednostka ilościowa tych pochówków odkrytych? I czy reprezentatywna? Jak zawsze chowano dbając o szczegóły tych najważniejszych, najbogatszych i ostatni warunek- gdy wygrali....

W takim, że klimat jest ciężki, atmosfera gęsta jak smoła itd.
To zależy od indywidualnego smaku oglądającego, prawda? Więc tu pax.

Serial też ma klimat fantasy dla mnie jako rekonstruktora

Nie serial jest nudny, ma słabe aktorstwo, niski budżet (no sorry szturm na miasto garstką ludzi? obrona plaży w kilkunastu? wtf?), słaby scenariusz i jest po prostu nudny. Postacie są płaskie, Ragnar to jakiś cwaniaczek zupełnie bez charyzmy (choć nie wiem ile tu winy twórców co "aktora") itd. To są rzeczy ktore mnie uwierają.

Pozostańmy przy swoich opiniach i tyle. I byłby spokój... Nudny?- odczucie subiektywne,słabe aktorstwo-na szczęście w większości nieznane (może tylko dla mnie, ok) twarze, słabe- nie dla mnie, Mały budżet- tak to jest ból ludzi wychowanych w dobie kilkuset milionowych budżetów filmowych i w dobie gdy HBO i STARZ też pakują miliony w seriale. Ale z tym zarzutem JAK NAJBARDZIEJ SIĘ ZGODZĘ :) Cwaniaczek bez charyzmy-bez charyzmy :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Zdradzę Ci sekret: często postacie historyczne pomnikowieją po śmierci mu współczesnych, i gdy jedynymi informacjami o nich to NADWORNI kronikarze. Zapytaj się tych kolegów co nie mieszają fantasy z realiami .
" No ale pewnie gry fantasy to codzienność w pewnym wieku. Ale z tego się wyrasta. Z wiekiem, przynajmniej większość." Twój komentarz; :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: jest wyjaśniający sytuację. Podkreślam- WIĘKSZOŚĆ... inni zostają w krainie smoków, trolli, elfów, orków i tym podobnych. A potem nudzą seriale bez tych ciekawych stworzonek :D :D :D :D :D

Podrzecze czwartą ligą (trzecią też wykluczyłeś więc mam nadzieję na czwartą :mrgreen: )
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Tu przekroczyłeś nawet swój niebywale wysoki poziom nienawidzenia wszystkiego co Ci nie odpowiada.
To pokażę dziewczynom i chłopakom z kraju i zagranicy.Oj, będzie ubaw. To będzie sławne, może jakiś filmik wrzucimy na YT z dedykacją dla Ciebie z tegorocznej edycji. Jak ja piszę bzdury, to Ty ... głupotki co najwyżej. Jedno muszę przyznać- Ego masz rozbudowane.

Dagorad
01-03-2014, 12:02
Wow, no nieźle. Najpierw człowiek nic nie pisze argumentując to jakimś tekstem o robieniu syfu. Następnie robi oczywisty atak ad pesona w stosunku do wieku, aby chwilę później twierdzić że to on da się sprowokować. Wszystko okraszone pierdyliardem emotikonek :? , no i na do widzenia ostatni akapit niczym żywcem wycięty z posta jakiegoś trolla na onecie .

Swoją drogą serial uważam za średni. Na zasadzie że jak akurat leci albo nie ma się co obejrzeć przy jedzeniu to się nada, ale żeby jakoś wyczekiwać na niego to niezbyt. W kwestii "realności" serialu to rekord padł chyba przy kobiecie wiedzącej dzień po stosunku że jest w ciąży i mężczyźnie kupującym tą bajkę mimo że od dawna na potomka wyczekiwał (więc chyba powinno już do niego dotrzeć że kobiety nie dostają takiego info od razu).

Sam trailer według mnie skopała muzyka. Rozumiem że budżet nie pozwalał na zatrudnienie kogoś pokroju Hansa Zimmera, no ale bez przesady...

Ogląda ktoś Supernatural? Ja sobie zacząłem we wakacje i ze smutkiem patrzyłem jak serial się stacza. Stał się teraz do bólu przewidywalny i monotonny, z dwójką nieśmiertelnych herosów która samego Boga zabiłaby pewnie wbijając mu scyzoryk w plecy.

Aztec
01-03-2014, 12:28
Jasne, że oglądam. Niestety o ile pierwsze, na upartego kilka sezonów trzymało poziom, to teraz robi się z tego opera mydlana. Twórcy wałkują powtarzające się w nieskończoność wątki. Ale z braku laku można jak to ująłeś "przy jedzeniu" przysiąść :D

Volomir
01-03-2014, 17:33
Gratuluję pewności i nieomylności z kilku średniowiecznych opisów, rycin i tkanin- vide- a mongołowie mieli latające smoki które zionęły ogniem.

Pewnie, podważ cały dorobek archeologii. Oczywiście rozumiem, że mogą pojawić się nowe znaleziska, które zmienią obraz rzeczy, ale w chwili obecnej masz takie stanowisko (i to bardzo mocne) archeologii. Poza tym analiza nie odbywa się na zasadzie "bierzemy ten malunek i zgadujemy co on ma na sobie".

Taki że tylko odważni ludzie oceniają te procenty mając takie DANE a nie widzimisie

Ech... serio, nie chce mi się szukać jaki procent stanowiły miecze, może sobie to zrobić samemu. Zresztą to można oceniać na podstawie konkretnych bitew, a chodziło o to, że stanowiły bardzo mały procent w przeciwieństwie do tego co prezentują filmy na przykład.

Znaczy jeśli ktoś chce opisać wygląd wojsk z danej bitwy, 50 lat później mogly być sojusznicze jednostki najemne np słowian i to może zamieszać. Takie znalezisko archeolog datuje zestawiając znajomość daty bitwy, ale to się komplikuje gdy właśnie na jednym terenie dochodziło do kilku walk w niewielkim przedziale czasowym :?

Ale o czym Ty gadasz teraz? Co mnie obchodzi zestawienie na polu bitwy? Mnie interesuje pewien obszar, w pewnym okresie a nie bitwa. Nie odtwarzam "wykopka nr 1, bitwa nad Jeziorem Lednickim"... Zresztą 50 lat to jest nic i różnica w uzbrojeniu praktycznie by nie istniała.

My mamy łatwiej bo IIWŚ w porównaniu z wczesnym średniowieczem była wczoraj. Jak Rosjanie wykopali Stuga z błota to nawet farba sand miała swój odcień. O mundurach, oporządzeniu, materiale ikonograficznym, wspomnieniowym, regulaminach, dokumentach zachowanych poszczególnych pododdziałów do skali plutonu (w przypadku US) włącznie (w tym kwatermistrzostwa) broni dostępnej w oryginale, replikach wykonanych bazując na dokumentacji fabrycznej (kronikarze? nie porównujmy), NAWET NIE WSPOMNĘ. Na tym opieramy swoje odtwarzanie. Ale pewnie się nie zgodzisz, nie liczę na to.

Sherlock, no Sherlock normalnie!

I owszem ale jaka jest to jednostka ilościowa tych pochówków odkrytych? I czy reprezentatywna? Jak zawsze chowano dbając o szczegóły tych najważniejszych, najbogatszych i ostatni warunek- gdy wygrali....

Człowieku, ja nie mówię o bitwach... Ja mówię o normalnych mogiłach. Owszem, nie można rzutować tego na całą populację ale po kawałeczku zbieramy materiały, które dają nam jakiś ogląd.

Volomir pisze:Serial też ma klimat fantasy dla mnie jako rekonstruktora

Podałem Ci argumenty, Ty nie podałeś żadnych.

Mały budżet- tak to jest ból ludzi wychowanych w dobie kilkuset milionowych budżetów filmowych i w dobie gdy HBO i STARZ też pakują miliony w seriale.

:shock: Daruj sobie teksty o wychowaniu bo najprawdopodobniej jestem starszy od Ciebie.

Cwaniaczek bez charyzmy-bez charyzmy :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Zdradzę Ci sekret: często postacie historyczne pomnikowieją po śmierci mu współczesnych, i gdy jedynymi informacjami o nich to NADWORNI kronikarze. Zapytaj się tych kolegów co nie mieszają fantasy z realiami .

Cały czas piszę, że strona niehistoryczno-fantastyczna serialu mnie nie obchodzi, a Ty swoje. Poza tym nie chodzi o to jaka postać na prawdę była, bo była tylko człowiekiem, ale o to, że przywódca, tym bardziej wikingów, musiał mieć charyzmę.

" No ale pewnie gry fantasy to codzienność w pewnym wieku. Ale z tego się wyrasta. Z wiekiem, przynajmniej większość." Twój komentarz; :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: jest wyjaśniający sytuację. Podkreślam- WIĘKSZOŚĆ... inni zostają w krainie smoków, trolli, elfów, orków i tym podobnych. A potem nudzą seriale bez tych ciekawych stworzonek :D :D :D :D :D

Myślę, że warto się zastanowić nad swoją dojrzałością Gajusze, pisząc takie bzdety.

Tu przekroczyłeś nawet swój niebywale wysoki poziom nienawidzenia wszystkiego co Ci nie odpowiada.
To pokażę dziewczynom i chłopakom z kraju i zagranicy.Oj, będzie ubaw. To będzie sławne, może jakiś filmik wrzucimy na YT z dedykacją dla Ciebie z tegorocznej edycji.

O czym Ty teraz piszesz?

Jak ja piszę bzdury, to Ty ... głupotki co najwyżej. Jedno muszę przyznać- Ego masz rozbudowane.

Problem jest taki, że ja podaje argumenty. Podałem Ci argumenty czemu ten serial nie jest historyczny a bliżej mu do fantasy. Ty zaś myślisz, że Twoje "poczucie humoru" i sarkazm zastąpią brak argumentów.
Także myślę, że ostatnia część Twojej wypowiedzi stawia w dość kiepskim świetle Twoje teksty o dojrzałości.

Gajusz Mariusz
01-03-2014, 18:48
Od początku uznałem że się różnimy w ocenie serialu i na tym powinniśmy poprzestać. Oboje się nie przekonamy i pora zdać sobie z tego sprawę. Jednak poruszę kilka punktów:
-Zawsze mam szacunek do wszystkich grup reko, szczególnie gdy w mediach nazywają nas dużymi chłopcami szukającymi rozrywki. Nie sherlockuję, tylko odpowiadam na Twoje pytanie skąd my mamy materiały. Mój szacunek jest tym większy im odleglejszy czasowo fragment historii sobie obrały do odtwarzania. Zawsze kojarzyłem GRH średniowiecza z udziałem całych rodzin w zlotach, żon, dziewczyn, sióstr a nawet dzieci i przybliżających rzemiosło danej epoki, stroje itd). Więc czy się ścinamy, czy nie masz mój szacunek za to co robisz.
-W ferworze pisania postu mogłem obrazić tą część forumowiczów (a tu jak widzę, od kiedy zaglądam, większość) dla której fantasy to ciągle bardzo ważny motyw gier, książek czy filmów (ja jako dinozaur ograniczyłem się do ekranizacji WP i Gry o tron, które jako jedyne mnie wciągnęły). I tu walę się w pierś- przepraszam. Co do wieku. 20 lat temu wśród moich znajomych czy rówieśników fantasy odgrywało dużą rolę, 10 lat temu- coraz mniejszą, teraz ci co mają na to czas zajmuje się już tylko czystą historią. Jako czymś ważniejszym. Powiesz że w dziwnym towarzystwie się kręcę? Ok, ale ja bym tak nie powiedział. Co do wieku. Wiosną 99 "zwiedzałem" Bośnię przez pół roku jako titawa z "kermitem" na łbie. Jesteś młodszy, rówieśnik, starszy- sam sobie odpowiedz. Ja nawet nie jestem ciekawy, bo faktycznie nie o wiek tu chodzi. Z tym się też zagalopowałem :?
-serial jest nie wybitny, dla mnie średni, ale nie słaby, a na pewno nie fantasy. Tu się nie zgodzimy, ale to rzecz gustu i jałowa dyskusja się tylko z tego wyprowadziła.

Problem jest taki, że ja podaje argumenty. Podałem Ci argumenty czemu ten serial nie jest historyczny a bliżej mu do fantasy. Ty zaś myślisz, że Twoje "poczucie humoru" i sarkazm zastąpią brak argumentów.
Także myślę, że ostatnia część Twojej wypowiedzi stawia w dość kiepskim świetle Twoje teksty o dojrzałości.

Tutaj to jak byśmy pisali do siebie nie znając języka adwersarza. Nie podałem argumentów? Nie sprowadziłeś STREFY MILITARNEJ do najwyżej 4 ligi? Po prostu ręce opadają. Znajdziesz na YT wiele filmów z tej imprezy. A wszyscy czytający niech sami uznają, czy to 4 liga. Zostawiam to ich oglądowi. Serial jest na tyle przeciętny, że chyba nie zasługuje na dalsze cytaty cytatów i zostawmy tych wojaków tym którzy ich oglądaja ;)

fenr1r
01-03-2014, 19:07
Zrobię małego offtopa, ale trudno na to patrzeć bez komentarza.

Jak Rosjanie wykopali Stuga z błota to nawet farba sand miała swój odcień.

Nie ma szans żeby sandgelb na maszynie, która przeleżała 60 lat w bagnie miał fabryczny odcień. Generalnie z odcieniami farb niemieckiego sprzętu jest spory problem, bo zachowało się bardzo mało oryginalnych próbek. Materiały zdjęciowe są kiepskiej jakości i często czarno-białe. Sporo w tym temacie domysłów, interpretacji i kontrowersji.

Asuryan
01-03-2014, 19:11
Oj tam, oj tam, marudzicie na VIkings a tu kontynuacja Arrow po olimpiadach :D
Niezły jest też serial "Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D."

Gajusz Mariusz
01-03-2014, 19:19
[youtube:3gsb6xzg]http://www.youtube.com/watch?v=93hNRtrinu8[/youtube:3gsb6xzg]

Volomir
01-03-2014, 19:24
Miło, że wyjaśniamy sobie pewne nieścisłości ale po kolei:

Od początku uznałem że się różnimy w ocenie serialu i na tym powinniśmy poprzestać.

Ja cały czas czepiałem się historyczności serialu i w sumie tylko tego. Przedstawiłem także swoją opinię na temat reszty serialowych aspektów, a i owszem ale dalej nie prowadziłem dyskusji w tym kierunku.

Nie sherlockuję, tylko odpowiadam na Twoje pytanie skąd my mamy materiały.

Tylko, że wtedy nie mówiłeś o tym że zajmujesz się RR, więc moje pytanie, trochę sarkastyczne, dotyczyło tego skąd czerpiesz wiedzę skoro chcesz podważać dorobek archeologii. Chodziło mi o ten właśnie okres czasu, bo to że inne metody stosuje się w poznawaniu historii sprzed kilkudziesięciu lat to "oczywista-oczywistość".

Nie sprowadziłeś STREFY MILITARNEJ do najwyżej 4 ligi? Po prostu ręce opadają. Znajdziesz na YT wiele filmów z tej imprezy. A wszyscy czytający niech sami uznają, czy to 4 liga. Zostawiam to ich oglądowi.

Znowu się nie zrozumieliśmy. Ja Ci powiedziałem, że zajmuje się rekonstrukcją tego okresu co serial Vikings, ty zaczynasz mówić o imprezie na której możemy się spotkać bo bierzesz w niej udział. Mój wniosek był taki, że impreza dotyczy tego, lub bliskiego okresu. A że przez te wszystkie lata trochę się zdążyłem zorientować na temat RR średniowiecza, to wiem gdzie są ważne imprezy, gdzie mniej, a gdzie jest bydło. Żadnej imprezy "stamtąd" nie znam, więc uznałem że to jakaś daleka liga. Dopiero teraz mi mówisz, że to impreza z czasów WWII :P Nie znam się na tym okresie i nie orientuje w tych imprezach.

Co do fantasy to po prostu irytuje mnie rzucanie na lewo i prawo o dorosłości i wychowaniu. Już kilku takich było, co wyzywali od "gimboateistów" dlatego że ktoś raczy mieć inne zdanie. Znam ludzi dorosłych i dojrzałych, których nadal bawi fantasy. Mnie już mniej. W papierowe RPGi nie gram już od ponad 10 lat. Książek fantasy też już prawie nie czytam ale nadal czerpie radość z Wiedźmina, Gry o Tron, cRPGów itd. ;)

Andzia pisze:Oj tam, oj tam, marudzicie na VIkings a tu kontynuacja Arrow po olimpiadach :D

Niezły jest też serial "Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D."

Nieeeee! Ten serial jest zły! :P Napaliłem się na niego a dostałem serial jak z kanalu disneya XD

T&D TWC
01-03-2014, 19:32
Ja mam takie pytanie jak macie kanał History to powiedzcie jakie ciekawe seriale tam są ( oprócz vikings...:P)??

fenr1r
01-03-2014, 19:37
Widziałem ten filmik, tylko co z niego ma wynikać?
Równie dobrze mogę powiedzieć, że T-34 był malowany na zielono...

Jeszcze w tytule "Niemiecki czołg - haubica samobieżna". Żenada.

Gajusz Mariusz
01-03-2014, 19:52
Zupełnie nie ten dział, ale ok. Podpis mnie nie obchodzi, bo i tak ruskie dobrze podpisali. Gdzieś czytałem o tym wcześniej, filmik znalazłem bo mnie zdopingowałeś. Tu już nie masz materiałów zdjęciowych, interpretacji etc Jak przeczytałem że przedstawiciele z Munster (wiesz o czym mowa?) byli zachwyceni zdobytym materiałem który świetnie się zachował w grubiej pomalowanych fragmentach, to ja zostawiam to im, czy wiedzą co mówią. A dla Ciebie, faktycznie- eee tam żółty jak żółty, piaskowy jak piaskowy i co ? Tamten jest zielony... (co nie zmienia faktu że bazowy piaskowy MUSIAŁ być różny w odcieniu na różnych maszynach, zależnie od jakiej fabryki była farba przy takim parku ilościowym) Jakby co- jest odpowiedni temat na tym forum...

Presidente
01-03-2014, 19:59
A co Ci właściwie chodzi Gajuszu? :roll:

Gajusz Mariusz
01-03-2014, 20:20
fenr1r miał jakieś wątpliwości :)

Mopek
02-03-2014, 23:33
Jestem po pierwszym odcinku nowej serii Wikingów.
Nie spodziewałem się tego, że serial po zdobytej popularności zmieni się na coś bardziej koszernego (historycznego). Jest to czego się spodziewałem. Fantasy przeplatające się z jakimś tam pojęciem o historii. Nie poczyniono żadnych kroków by chociaż aktorom pierwszoplanowym ulepszyć ciuchy. Nadal są jakieś tak skóry itp.
Wiem, że taki stricte historyczny serial mega poprawny mógłby się nie przyjąć ale Wikingów robi kanał History a nie np AXN Sci Fi....
Poza tym główny bohater jak denerwował mnie w pierwszej części tak samo drażni mnie tutaj. Wieczny uśmieszek cwaniaka po jakiś dopalaczach. Nie ma dla mnie charyzmy tego czegoś co by powodowało, że chcę być jak on (tak jak to miało miejsce w Spartacusie). Brat Rollo który ot tak zdradza i zabija swoich by nagle znów zacząć pokutować no i ten nieszczęsny Floki, którego w ogóle nie rozumiem.
Wracając do historyczności, to chyba najlepsze zdjęcie podsumowujące ten serial:
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/bf667f4444c1.jpg (http://naforum.zapodaj.net/bf667f4444c1.jpg.html)

Grogmir
02-03-2014, 23:38
Ja zacząłem oglądać The Killing i jestem zachwycony - nie jest to może poziom Detektywa, ale ogląda się wybornie, klimat deszczowego Seattle robi swoje. ;)

Volomir
03-03-2014, 15:26
http://film.onet.pl/wiadomosci/matthew-mcconaughey-nie-powroce-w-drugim-sezonie-detektywa/5pb1h

:< no tylko mam nadzieje, że to będzie rzeczywisty koniec serialu i nie pojawi się tworzona na siłę kolejna seria bez niego.

Grogmir
03-03-2014, 16:57
Przecież było o tym już mówione, że druga (i kolejne) serie będą opowiadać zupełnie inne historie innych detektywów. ;) Jak dla mnie może być ciekawie, twórca zamiast iść na łatwiznę i odcinać kupony od kultowej już pary aktorów spróbuje czegoś nowego. Niemniej, trochę szkoda. ;)

Volomir
03-03-2014, 17:36
A to nie wiedziałem! Kurde, teraz to nie wiem czy się cieszyć, bo twórcy (i Rust) zawiesili poprzeczkę bardzo wysoko... Pewnie teraz jakaś babka będzie :P

Nezahualcoyotl
03-03-2014, 17:39
Pamietam ten serial z naszej tv.Szkoda ze ten co go wrzucil na YT pocial na 10min kawalki...Krew mnie zalewa :evil: :lol:
[youtube:7yttxr1y]http://www.youtube.com/watch?v=nHze1oCAC9w[/youtube:7yttxr1y]

Mopek
10-03-2014, 12:21
Obejrzałem pierwszy odcinek tych Muszkieterów. I powiem, że całkiem przyjemnie się oglądało. Jest jakaś intryga postaci nawet nie są takie złe. Może nie wkręcił mnie tak jak spartacus ale na luzaku można obejrzec :)

Bronti
10-03-2014, 18:16
Na pewno Muszkieterowie to nie jest tan sam poziom co Gra o Tron czy Sparatacus, ale tak jak mówisz serial ogląda się lekko i przyjemnie. Najważniejsze, że nie nudzi i nie odpycha :)

Gajusz Mariusz
12-03-2014, 10:32
Ogląda ktoś Black Sails? Ciekawy?
[youtube:1zaq3stc]http://www.youtube.com/watch?v=7FPRzH7Nrg4[/youtube:1zaq3stc]

Volomir
13-03-2014, 00:37
A jak wrażenia po finale True Detective? Klimat był ale zabrakło trochę pompy. W ogóle to uważam, że sezon powinien zakończyć się zabiciem Rusta przez Cthulhu :P To by było zaskoczenie!

Nezahualcoyotl
13-03-2014, 21:24
Cicho byc :!: Jestem w 5 epizodzie dopiero :twisted:

Volomir
13-03-2014, 21:40
Sorry za ten spoiler z Cthulhu :P

Nezahualcoyotl
17-03-2014, 22:15
True detective i tyle w temacie ;)
[spoiler:qwn613l4]http://i1.memy.pl/obrazki/da7c190166_zajebisty.jpg[/spoiler:qwn613l4]

Mopek
17-03-2014, 22:28
Każdy się tak jara tym serialem chyba pora zacząć oglądać.
Ale jak tu znaleźc czas na to wszystko, pograć oglądać pracować i robić jeszcze mnóstwo innych pierdół.
No masakra :P
Ile jest odcinków tego detektywa? :D

Nezahualcoyotl
17-03-2014, 22:33
Każdy się tak jara tym serialem chyba pora zacząć oglądać.
Ale jak tu znaleźc czas na to wszystko, pograć oglądać pracować i robić jeszcze mnóstwo innych pierdół.
No masakra :P
Ile jest odcinków tego detektywa? :D
8 epizodow po 50min zajelo mi jakies 2 tyg... 8-)

Volomir
17-03-2014, 23:10
Serial mega ale powiedz sam, brakowało Cthulhu na końcu:P No i ta muzyka! W cąlym serialu! A Angry River to w ogóle mistrzostwo!

kirlan
19-03-2014, 15:59
Szykuje się ktoś na " Bena-Huuuurrra" ?

Volomir
21-03-2014, 23:21
Na jednym z moich ulubionych portali pojawiła się plotka, że Brad Pitt pojawi się nowym sezone True Detective! Je Je Je Ko Ko Dzambo!

Gajusz Mariusz
22-03-2014, 23:21
Właśnie obejrzałem do końca 4 sezon Strike Back. Zachęcam do niego tych których przekonał do siebie Sullivan Stapleton w roli Temistoklesa w nowych 300. Z sezonu na sezon coraz lepszy serial. Polecam!
[youtube:95ttsxsl]https://www.youtube.com/watch?v=JWK3JLQwIdc[/youtube:95ttsxsl]

Nezahualcoyotl
24-03-2014, 17:45
Odpoczywam na razie od truposzy,krwi,zabojstw i calej reszty swirow i maniakow ;)
[youtube:38a3c8la]https://www.youtube.com/watch?v=-qgWP118Htg[/youtube:38a3c8la]

stempelixx
25-03-2014, 22:28
Dzisiaj oglądałam jakieś stare odcinki "Miodowych lat":-) Można się uśmiać https://farm8.staticflickr.com/7340/12770766294_9715e68d9f_o.gif (http://www.maszynybudowlane24h.pl/maszyny-budowlane-warszawa)

kirlan
26-03-2014, 20:09
Te stare -niezłe ; zwłaszcza ten z zamianą osobowości Karol<->Norek
Polecam serial "Okazja" - Karolak przechodzi sam siebie, właściwie każda postać wymyślona i zagrana rewelacyjnie
Na samo wspomnienie któregokolwiek odcinka ... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

KLAssurbanipal
31-03-2014, 19:39
Sezon Spartacusa - Zemsta, to wielka słabizna... Nie chodzi tu wyłącznie o sentyment do samego Spartakusa granego przez Andy Whitefielda.
Przede wszystkim kuleje fabularnie. Nieraz brakuje konsekwencji w zachowaniach bohaterów. Rozumiem, że miało może to zaskakiwać, ale te ciągłe zmiany zachowań wśród Rzymian irytują. W dwóch poprzednich sezonach zaskakiwały zwroty akcji i świetne intrygi. Tutaj niestety tego brakuje. Dwa poprzednie sezony oglądałem z wielkim zaciekawieniem i odcinki trwały chwilę. Tutaj momentami nie dowierzałem, że oglądam ten sam serial.
Poza Andym brakuje też świetnej postaci Batiatusa. Glaber denerwował w przeciwieństwie do Batiatusa, który w dużym stopniu ciągnął ten serial na wyżyny. Jego żona stała się całkiem inną, nieciekawą postacią. Jeśli chodzi o ekipę Spartakusa to stałą się bez wyrazu. Charyzmatyczny Crixus, inteligentny Oenemaos tutaj są jedynie kukłami, poza wyglądem i imionami nic nie łączy ich z postaciami wcześniej znanymi. Do tego te zrobienie z Agrona geja. Nie chodzi o jego orientację, lecz taką nagłą zmianę w tej postaci. W pierwszym sezonie nic nie wskazywało na homoseksualizm Agrona. W tym sezonie zrobiono to na siłę, ponieważ zabrakło Barki. Niestety nijak pasuje to do postaci przedstawionej wcześniej. Na plus jedynie zasługuje postać Aszura, który wyraźnie ewoluował. Swoim cwaniactwem i "oddaniem" prawie nie został następcą samego Batiatusa mając w posiadaniu jego szkołę gladiatorów i żonę.
Po obejrzeniu sezonu poczułem duży zawód, czego nie mogę powiedzieć o dwóch pierwszych, kiedy chciałem obejrzeć więcej.
Moja ocena to 6+/10, ponieważ przyjemnie się ogląda, jednak nie jest to klimat Spartakusa, którego oglądałem wcześniej.

Poliorketes
03-04-2014, 23:39
Pierwszy i drugi sezon Spartakusa mi się nie podobał. Za dużo krwi, seksu, i obróbki komputerowej. Za to Spartakus: Wojna potępionych był całkiem zjadliwy, producenci odeszli od sztucznych efektów krwi, postawili bardziej na realistkę. Bardzo mi się podobała kreacja Krassusa. Cezara, jako młodego cwaniaczka też kupuję. Niektóre motywy były nieco przegięte, ale do zaakceptowania. Tylko szkoda, że z Krikssosa zrobił się taki pantofel na koniec.

Gajusz Mariusz
03-04-2014, 23:49
A dla mnie dwa pierwsze sezony były fajne ze względu na intrygi Batiatusa. Miodzio. I walki na arenie. Niestety te wiadra czerwonej farby ujrzałem także w 300-początek imperium :cry:

Volomir
04-04-2014, 00:05
Pierwszy i drugi sezon Spartakusa mi się nie podobał. Za dużo krwi, seksu, i obróbki komputerowej. Za to Spartakus: Wojna potępionych był całkiem zjadliwy, producenci odeszli od sztucznych efektów krwi, postawili bardziej na realistkę. Bardzo mi się podobała kreacja Krassusa. Cezara, jako młodego cwaniaczka też kupuję. Niektóre motywy były nieco przegięte, ale do zaakceptowania. Tylko szkoda, że z Krikssosa zrobił się taki pantofel na koniec.

Szczególnie, że ilości krwi i efektów były we wszystkich sezonach takie same... Ja oczekiwałem walki, krwi oraz seksu. Dostałem tego sporo. Szczerze uwielbiam ten serial, wszystkie sezony, bez wyjątków. Oczywiście zdarzały się potknięcia jak tragiczna postać Cezara, wariacje Crixusa. Czyli różne niedociągnięcia scenarzystów. Ale wszystko jest do wybaczenia bo ten serial miał być pokazem przerysowanej, wulgarnej i krwawej jatki. Wszelkie intrygi byly tylko dodatkiem. Fajnym ale nie dlatego go oglądałem.

Niestety te wiadra czerwonej farby ujrzałem także w 300-początek imperium :cry:

Na pewno nie było ich więcej niż w oryginalnych 300. Zresztą cały Serial wzorował się na jedynce 300. Zarówno w pokazaniu walk w sposób przerysowany (chociaż w serialu jest to mocniejsze), "historyczności" jak i piaskowej kolorystyki.

PS: na prawdę nie czaje tego czepiania się kolejnej części 300. Rozumiem że w ogólnym rozrachunku wypada słabiej niż jedynka, że nie jest taka "przełomowa" ale to wymyślanie kolejnych coraz to bardziej absurdalnych zarzutów jest dla mnie śmieszne. Jakie wiadra farby? Ani w 300 ani w początku imperium nie było tej krwi tak wiele, a jej ilość była bardzo zbliżona tu i tu.

Gajusz Mariusz
04-04-2014, 00:20
Ja się nie czepiam 300-początek imperium- zobacz mój post w temacie: FILMY. W oryginalnych 300 krew była z zasady ukazana w postaci... piaskopodobnej brązowej wiązki. W spartakusie i "nowych" 300 czerwona farba jest lana wiadrami.... Radzę sobie obejrzeć i przypomnieć. Wszelkie zaś podobieństwo scen 300 i Spartakusa jest wysoce nieprzypadkowa... ku mojemu zadowoleniu. :D

dla porównania: 300
[youtube:2b86m68q]https://www.youtube.com/watch?v=D0xSqLrG-ow[/youtube:2b86m68q]
Spartakus
[youtube:2b86m68q]https://www.youtube.com/watch?v=OWmLPh8n3ec[/youtube:2b86m68q]

Volomir
04-04-2014, 10:24
W spartakusie i "nowych" 300 czerwona farba jest lana wiadrami.... Radzę sobie obejrzeć i przypomnieć.

Ale przecież to co wrzuciłeś dokładnie temu przeczy! W 300 mamy normalną, czerwoną farbę lejącą się w dużych ilościach, w kontynuacji mamy właściwie to samo. Spartacus zaś to przerysowanie do kwadratu.

Gajusz Mariusz
04-04-2014, 10:33
Nie twierdzę że "krwi" jest mniej, ale każdy z którym omawiałem te filmy i serial zauważa że w 300 było wyraźniej subtelnie to pokazane (specjalnie wybrałem moment samej sieczki żeby nie był tendencyjnie wygładzony), a w Spartakusie i początku imperium poszli już na całość. Po takich sieczkach postacie nie mają kropli krwi na sobie, w Spartakusie odwrotnie, co jest bardziej realne, ale też dosadne do bólu. I ten zachlapany chwilami obiektyw kamery... Ja widzę tą różnicę , Ty nie i niech tak pozostanie ;) .

Nezahualcoyotl
04-04-2014, 18:22
"The walking dead" no i powstaje pytanie:
[spoiler:df9xazcs]Kto pojdzie pierwszy do garnka :twisted: ?[/spoiler:df9xazcs]

Aztec
04-04-2014, 22:26
Rozumiem, że można mieć pecha i żyć w świecie pełnym zombie, przeżyć, uciekać przez wiele miesięcy, stoczyć bitwę z idiotami prowadzonymi przez psychopatę, ale już ku**a bez przesady!
Ileż można mieć pecha? Przez ten czas już dawno palnąłbym sobie w łeb.

KLAssurbanipal
04-04-2014, 23:14

Chyba oglądałeś wersję bez cenzury, która była równolegle kręcona. ;)
Pod względem brutalności to 3. i 4. przebijają zdecydowanie 1. i 2. Tam to normalnie mózgi i zmiażdżone twarze królują kiedy w pierwszych sezonach mieliśmy góra tylko odcięte głowy. ;)

A co z Batiatusem? Jego charakter wg mnie przebija Krassusa i Cezara razem wziętych. :P W 1. i 2. sezonie fabuła była naprawdę ciekawa i wielowątkowa, kiedy w 3. i 4. mamy praktycznie jeden wątek.

Ktoś wspominał, że w ostatnim sezonie Crixus to pantofel. Nieprawda. Pantoflem i postacią bez wyraz to on już jest od Spartakus: Zemsta. W 1. i 2. sezonie był ciekawą postacią.

Poliorketes
04-04-2014, 23:41
Mnie głównie w 1 i 2 przeszkadzały te hektolitry krwi przy każdej ranie. W ostatniej części jakoś to mniej groteskowo pokazali. A Batiatus faktycznie ciągnął dwie serie swoją postacią. Jeszcze dodałbym Gannicusa, jego luz i nonszalancja mocno się wyróżniała na tle reszty.

Mopek
05-04-2014, 07:42
Spartacus to mój najulubieńszy najwspanialszy serial. Absolutnie nie przeszkadzała mi ta sztuczna krew a tym bardziej duże ilości seksu! No co Wy ludzie :P
To właśnie było w tym serialu fajne bo uważam, że nie było wcześniej czegoś podobnego. Wbili się na rynek z prostą sieczką seksem i zajebistą intrygą (przynajmniej w pierwszym sezonie). Tego ludziom brakowało i to im zapewnili. Oglądałem wersję bez cenzury bo jak kiedyś obejrzałem chyba na TELE5 ocenzurowaną wersję bez krwi i scen erotycznych to nie mogłem wytrzymać nawet do połowy :P
Pierwsze dwa sezony dla mnie najlepsze. Bardzo mi się podobało Bogowie Areny, rozwinięcie wątków z pierwszego sezonu a raczej pokazanie jak doszło do tych wszystkich sytuacji i relacji między bohaterami. Dla mnie to na plus. Trzeci sezon faktycznie dla mnie najsłabszy. W sumie to nawet nie pamiętam z niego za dużo :<
Co do ostatniego sezonu to miałem mieszane uczucia. Najpierw mi się średnio podobał. Ale już ostatnie kilka ocinków, kiedy już było wiadomo, że dojdzie do tej walki to już mnie wkręciło na maksa. A ostatni odcinek, ze śmiercią Spartacusa (i nie będę tu ukrywał) wywołał we mnie takie wzruszenie, że i łezka mi poleciała.
Bardzo utożsamiłem się z tym bohaterem dlatego tak bardzo ruszyła mnie jego historia.
Nie z każdym serialem tak mam. Np Grę o Tron oglądam tak po prostu. Ani mnie to nie jara jakoś ani odrzuca. Ot jest i tyle.
Podobnie jak przy Spartacusie ruszyła mnie historia bohaterów Kompanii Braci. Oglądał ktoś z Was? Drugowojenny serial o grupce ludzi, którzy razem przeżywają wszystkie smutki i radości. Serial oparty jest na prawdziwej historii, występują w nim prawdziwy żołnieże, którzy na wstępie opowiadają jak to wyglądało ich oczami. Ostatni odcinek jest dla mnie najpiękniejszy i zawsze się na nim wzruszam. Taki już ze mnie ku*wa romantyk :P

Gajusz Mariusz
05-04-2014, 08:01
Żartujesz? :D Jak można go nie oglądać! Ekipa z Szeregowca Ryana to robiła, tyle że Hanks był tu też producentem. Dla mnie także super jest Pacyfik. Ludzie go już niestety średnio odbierają w porównaniu do Braci, ale chyba dlatego że nie czują (mniej znana) tej odsłony WWII tak jak walk w Europie. A zrobiony na tej samej zasadzie co Kompania Braci- ukazuje losy prawdziwych ludzi rzuconych w wir najzacieklejszych walk bez pardonu. Kto nie oglądał niech nadrobi zaległości :) szczerze polecam!
[youtube:3qkeys6l]http://www.youtube.com/watch?v=e99B80crU3E[/youtube:3qkeys6l]

KLAssurbanipal
05-04-2014, 08:32
Mnie głównie w 1 i 2 przeszkadzały te hektolitry krwi przy każdej ranie. W ostatniej części jakoś to mniej groteskowo pokazali. A Batiatus faktycznie ciągnął dwie serie swoją postacią. Jeszcze dodałbym Gannicusa, jego luz i nonszalancja mocno się wyróżniała na tle reszty.

Dlatego mi się wydaje, że oglądając Zemstę i Wojnę potępionych trafiłeś na cenzurowaną wersję. Co już wyżej pisałem to wg mnie właśnie więcej krwi i gore jest w 3. i 4. niż 1. i 2. Tam to już przesadzili - więcej krwi, masakrowane twarze. Wg mnie nie potrzeba takich sztuczek, żeby ten serial było popularny. Bez hektolitrów krwi by się obronił, bo miał dobry scenariusz. W zupełności wystarczyłoby tyle krwi i brutalności co było w pierwszej części "300".
Szkoda, że nie pociągnęli dłużej wydarzeń z areny. Mogły być 3 sezony z Batiatusem i intrygami, a ostatni 4. to Zemsta i Wojna Potępionych, przy czym wydarzenia z Zemsty na 3 odcinki, a 10 Wojny Potępionych.

Gajusz Mariusz
05-04-2014, 08:47
Wracając do sceny śmierci Spartakusa- nie przypominała Wam sceny z Gladiatora :?: ;)

Aztec
06-04-2014, 01:54
Finał How I met your mother.
[spoiler:2r9jhdy8][youtube:2r9jhdy8]http://www.youtube.com/watch?v=mCYuYfEYC8U[/youtube:2r9jhdy8][/spoiler:2r9jhdy8]

Dagorad
06-04-2014, 17:58
[spoiler:35sb4bq6]Wielkim fanem nigdy nie byłem, nawet nie starałem się oglądać w miarę na bieżąco. Z tego co czytałem skończyli jednak w miarę z sensem. Nie ma jakiegoś mdłego happy endu, równocześnie mówienie że 10 lat i wielka miłość to nic jest jednak przegięciem. Fakt że ukazali wszystko jak ukazali nie sprawia że cała historia koniec końców sensu nie ma. Powiedziałbym że wręcz przeciwnie, teraz wszystko wygląda bardziej logicznie. Przeciąganie całej historii i rozpoczęcie jej tak jak się rozpoczęła nabrało większego sensu. Nieco głupio wygląda za to reakcja dzieciaków na to że Ted chce im opowiedzieć jak poznał matkę, dałoby się to jednak raczej wyjaśnić. Twórcy pozostali w pewnym sensie konsekwentni, ludzie których przedstawiali przez kilka sezonów nie stali się nagle kimś innym w imię ładnego końca. Ted wrócił do Robin mimo iż sporo ludzi wyśmiewało taką opcję uważając ją za głupią i nierealną ze względu na "prawa" scenariusza. Historia tak długo się przeciągała że większość pewnie spodziewała się nudnego końca. Serial otrzymał jednak pełnoprawny koniec, a nie jakieś bezbarwne popłuczyny.[/spoiler:35sb4bq6]

Aztec
06-04-2014, 18:20
[spoiler:39ugm687]Nie mówię, że jest zakończenie nie ma sensu. Po prostu w ogóle mi się nie podoba, wprowadzenie postaci matki, by uśmiercić ją w jednym sezonie, po to by jednak doprowadzić Teda do ołtarza. Małżeństwo Barneya i Robin, które rozpadło się po 3 latach, po to by Robin zrozumiała, że kocha Teda? Ludzie się nie zmieniają, jednak można zauważyć, że Barney, który dałby się pokroić by tylko się nie żenić, najpierw jest w związku z "Tą czarną"(nie pamiętam imienia), następnie z Queen, kończy z Robin. Więc w ostatnim odcinku sezonu cofa się.

Dodatkowo strasznie drętwe jest to, że "prawdziwa" miłość nie umiera[/spoiler:39ugm687]

Gajusz Mariusz
06-04-2014, 20:48
Z okazji 4 sezonu By się nie pogubić...
http://4.bp.blogspot.com/--WJkoHOC6KI/Udw_b_TiOWI/AAAAAAAAFHo/o5q4t5PTRO8/s1600/A-Web-of-Thrones-game-of-thrones-30670278-1280-1055+(1).jpg

Andzia
06-04-2014, 21:01
Trochę nieaktualne względem wydarzeń w trzecim sezonie

Gajusz Mariusz
06-04-2014, 21:09
Chodziło mi bardziej kto jest (był :D ) z kim związany w ten czy inny sposób...

Volomir
07-04-2014, 21:44
No i jak po pierwszym odcinku GoT? Ja jestem zadowolony! Było przypomnienie wątków, ale nie tak rozbite jak w poprzednim sezonie - to bardzo na plus! Do tego parę fajnych sytuacji, dzięki którym uśmiechałem się jak debil do siebie :P Ile w tym zasługi twórców, Martina albo po prostu mojej sympatii do bohaterów to nie wiem. No i końcówka wymiata, szczególnie, że wątek Aryi jest moim ulubionym;)

K A M 2150
07-04-2014, 22:10
Tak, postarali się :D Najpierw nie przypadło wrzucenie pewnej sceny z Oberynem i Elarią, której raczej próżno szukać w książce i sprawiała wrażenie danej strasznie na siłę, potem już tylko smuciłem się do końca odcinka, że coraz bliżej napisów końcowych, a chcę więcej :D

Ogółem, jeden w lepszych odcinków w ogóle z tej serii :D

KLAssurbanipal
08-04-2014, 11:12
Słyszał ktoś o serialu "Cezar"? Nie wiem czy projekt już ruszył, ale z rok temu było o tym głośno. Dziwne, że nie pojawiają się obecnie jakieś nowe informacje.

Serial ma być spin-offem Spartacusa. Mają pojawić się tam przed wszystkim aktorzy grający Cezara i Krassusa.

Jeśli serial ujrzy światło dzienne to mam nadzieję, że zobaczymy wiele akcentów ze Spartacusa.

Gajusz Mariusz
08-04-2014, 12:00
Też o tym słyszałem zaraz po zakończeniu 4 sezonu Spartakusa. Myślę że Starz pójdzie za ciosem i będzie kolejny serial "w sandałach".

T&D TWC
08-04-2014, 13:33
Jeżeli nawet to wolałbym jakieś wątki Krassusa bo o cezarze jest tyle filmów itp a o Krassusie i jego kampanii przeciw partom mało się słyszy.

Gajusz Mariusz
08-04-2014, 14:09
Ogólnie zgadzam się z Tobą, ale myślę że pociągną temat od momentu śmierci Spartakusa żeby tym bardziej przyciągnąć widownię "Spartakusa", więc Krassusa powinno być sporo. Ale na bitwę pod Carrhae bym za bardzo nie liczył. ;)

Aztec
08-04-2014, 20:55
Wow, pierwszy odcinek 4 sezonu rzeczywiście świetny:
[spoiler:3v2a0fev]Mam pytanie, czy książę Oberyn był biseksualny? Bo nie pamiętam z książki.
Zmiana Dario po jednym sezonie :D[/spoiler:3v2a0fev]

Volomir
08-04-2014, 21:12
[spoiler:1xu754bs]Przyznam szczerze, że też tego nie pamiętam :p Ale ja w ogóle mam słabą pamięć do GoT bo łyknąłem wszystkie książki praktycznie na raz, a wszyscy wiemy ile jest tam wątków. O Dario mówili już dawno, że zmieniają aktora. Najśmieszniejsze, że obaj nie przypominają oryginału z niebieską brodą. Aczkolwiek ten nowy wypada lepiej niż ten plastikowy model z poprzedniego sezonu;)[/spoiler:1xu754bs]

Aztec
08-04-2014, 21:18
[spoiler:27sdivsc]Też właśnie bardzo szybko przeczytałem sagę, dlatego niektóre wątki mi umknęły, a pytam ponieważ z Renlego zrobili geja na podstawie jednej plotki z ksiązki.
Zmiana rzeczywiście wyszła na dobre. Szkoda tylko, że brak charakterystycznych elementów.[/spoiler:27sdivsc]

Dagorad
08-04-2014, 21:34
[spoiler:2at0rgks]Ja o Oberynie to w ogóle zapomniałem, jak teraz próbuję sobie przypomnieć to nie kojarzę żeby było powiedziane że był gejem. Z drugiej strony homoseksualizm brata Stannisa też był w książce ledwo wspomniany, a w serialu walnęli tym oglądających po twarzy. Pomijając jakieś spiski, lobby czy nakazy współczesnej tolerancji takie sceny w stylu eksponowanie homoseksualizmu czy "nieco" żenujące robienie niesamowitego "ogiera" z Poda są pewnie wymogami serialu jako środka przekazu.

Zmiana Dario po jednym sezonie :D

On tak w ogóle to nie powinen być bardziej "pstrokaty"?

Wracając do 3 sezonu, obejrzałem ostatnio te krwawe gody i nieco "uderzyło" mnie to że Walder "pocisnął" Robbowi że ten wziął żonę na ślub. Pewnie po prostu jestem przewrażliwiony ale to taki trochę policzek w stosunku do książki w której w końcu młody wilk właśnie jej nie wziął żeby nie zaogniać sytuacji.

Trochę mnie razi spłaszczanie pewnych intryg, planów. Np. wielki i skomplikowany plan odzyskania Północy został przerobiony na jakiś pokraczny atak na Skałę w stylu "nie mam pomysłu więc ruszę naprzód i jakoś to będzie". Cały wątek upadlania Theona też został mocno spłaszczony, wyeksponowano za to zrobienie z niego kastrata co w książce wypłynęło chyba stosunkowo późno i raczej jako plotka a nie informacja wprost.

W książce Shae jako wkurzona na Tyriona i go kochająca była tak eksponowana? Dotychczas myślałem że po prostu kurwa okazała się być kurwą, a tu wychodzi że według serialu źle ją oceniłem. Interesowałoby mnie też oparcie tej sceny z diamentami na książce, z tego co kojarzę była jakaś akcja że chciała ona właśnie jakieś dostać, a nie że odmówiła wzięcia.[/spoiler:2at0rgks]

Volomir
08-04-2014, 21:47
[spoiler:38wdf7pd]

On tak w ogóle to nie powinen być bardziej "pstrokaty"?

Nom, pisałem o tym, broda niebieska i te sprawy.

Wracając do 3 sezonu, obejrzałem ostatnio te krwawe gody i nieco "uderzyło" mnie to że Walder "pocisnął" Robbowi że ten wziął żonę na ślub. Pewnie po prostu jestem przewrażliwiony ale to taki trochę policzek w stosunku do książki w której w końcu młody wilk właśnie jej nie wziął żeby nie zaogniać sytuacji.

etam, z tego co pamiętam to sam motyw tej żony w serialu trochę się różnił od książkowego więc może chcieli definitywnie go uciąć;) Ja im to wybaczam, bo scena była dobra.

Np. wielki i skomplikowany plan odzyskania Północy został przerobiony na jakiś pokraczny atak na Skałę w stylu "nie mam pomysłu więc ruszę naprzód i jakoś to będzie".

A nie bylo tak? Tam nie było wielkiego planu. Tak na prawdę wszystko opierało się na tym, że ludy za murem się zjednoczyły, cala reszta była jednym wielkim "hurra do przodu!"

Cały wątek upadlania Theona też został mocno spłaszczony, wyeksponowano za to zrobienie z niego kastrata co w książce wypłynęło chyba stosunkowo późno i raczej jako plotka a nie informacja wprost.

Musisz brać pod uwagę, że są pewne ograniczenia i gdyby mieli pokazywać wszystko to nadal oglądalibyśmy drugi sezon :P Poza tym jego wątek rozkręca się dopiero później, więc nie ma co narzekać. Co do kastracji to nie była plotka, tylko dość mocno zaznaczone w książce jako fakt. A że wypłynęło później? To nie ma wielkiego znaczenia. Skupiono się na torturach i okaleczeniu, to i to pokazano. Dla mnie dziwne by było jakby tego nie pokazali, a potem nagle okazało się, że nie ma ptaka.

W ogóle przeglądam sobie kwejka dzisiaj i byly tam przedstawienia bohaterów w takim komiksowym stylu jakby "wyglądali dziś". Jon Snow taki grunge, Khal rockman itd. Najbardziej rozwalił mnie Theon trzymający Hot Doga w łapie :mrgreen:[/spoiler:38wdf7pd]

Dagorad
08-04-2014, 22:10
[spoiler:3erpsnxk]
Nom, pisałem o tym, broda niebieska i te sprawy.

Za długo pisałem mojego posta i w międzyczasie pojawił się między innymi Twój.

etam, z tego co pamiętam to sam motyw tej żony w serialu trochę się różnił od książkowego więc może chcieli definitywnie go uciąć;) Ja im to wybaczam, bo scena była dobra.

Fakt, tyle że żona to nie różniła się trochę ale tak właściwie to diametralnie. Jest to chyba nawet jedna z nielicznych postaci które więcej miejsca dostały w serialu niż w książce. Tak w sumie to chodziło mi nawet nie o sam udział żony ale o zmianę niektórych charakterów poprzez takie z pozoru nieistotne zmiany. Podobnie w końcu z tymi pozdrowieniami od Lannisterów które powinny być od Jaimiego, no ale twórcy widać uznali że ciężko będzie im "wybielić" tą postać tak jak Martin i woleli nie ryzykować że zostanie całkiem znienawidzony przez fanów.

A nie bylo tak? Tam nie było wielkiego planu. Tak na prawdę wszystko opierało się na tym, że ludy za murem się zjednoczyły, cala reszta była jednym wielkim "hurra do przodu!"

Chodziło mi o plan Robba na odzyskanie Północy. Podajże atak od południa na fosę, jakiś desant i atak na północy, wszystko dokładnie zgrane w czasie itd.

Musisz brać pod uwagę, że są pewne ograniczenia i gdyby mieli pokazywać wszystko to nadal oglądalibyśmy drugi sezon :P Poza tym jego wątek rozkręca się dopiero później, więc nie ma co narzekać. Co do kastracji to nie była plotka, tylko dość mocno zaznaczone w książce jako fakt. A że wypłynęło później? To nie ma wielkiego znaczenia. Skupiono się na torturach i okaleczeniu, to i to pokazano. Dla mnie dziwne by było jakby tego nie pokazali, a potem nagle okazało się, że nie ma ptaka.

Widocznie źle kojarzę to jak została przekazana informacja o kastracji. Z tego co pamiętam to z Theonem to przez w ogóle długi czas nie było wiadomo co się stało, później wyszło na jaw że żył z psami i był traktowany gorzej niż jeden z nich. Rozumiem że w serialu byłoby ciężko to przedstawić :) , nadal jednak nieco mnie kłuje fakt że poniekąd między byciem Theonem a zostaniem Fetorem było tylko nieco obicia twarzy, według książki przemiana w Fetora trochę chyba jednak trwała i w dość chyba mocnym stopniu wynikała z długiego okresu upodlania a nie samych tortur fizycznych. No ale twórcy zrobili by chyba naprawdę świetną robotę gdyby udało im się ukazać wątek Theona tak jak w książce, zwłaszcza że wiele w samym dziele Martina było raczej kwestią domyślenia się przez samych czytelników co myśli i czuje Theon, ewentualnie oddanie głosu samym jego myślom; siłą rzeczy w serialu raczej ciężko takie coś ukazać.

W nowym odcinku pada chyba stwierdzenie że dzicy mają 100 tysięcy wojowników, kojarzy ktoś czy podobnie było w książce? Dotychczas wydawało mi się że była to jednak mniejsza liczebnie siła.

W którymś odcinku sezonu 3 podajże ten chłopak z bagien mówi o tym że wszystkie armie Westeros nie są w stanie pokonać Innych. Kojarzy ktoś taką deklarację w książce?[/spoiler:3erpsnxk]

Volomir
09-04-2014, 08:24
To mniej-więcej się zgadzamy. Z resztą pytań, takich książkowych to musiałbyś się zwrócić na forum GoT, bo tutaj jak widzisz po sobie i po nas, pamięć kuleje a pytasz o szczególy;)

Mopek
10-04-2014, 18:46
Do GoT zawsze podchodziłem chłodno. Ani mnie ziębił ten serial ani grzał. Obejrzałem pierwszy odcinek i spoko, będę oglądał dalej.
Bardziej za to przekonałem się do Vikingów. Po marnym pierwszym sezonie drugi jest całkiem spoko. Zobaczymy jak to się będzie rozwijać.

Gajusz Mariusz
10-04-2014, 18:55
Ragnar ciągle "cwaniaczkiem bez charyzmy"? (jeszcze jestem przed obejrzeniem 2-go sezonu)

Volomir
10-04-2014, 19:17
Tez ogladam ten drugi sezon, jest lepiej, ale i nadal to nie jest nic wielkiego. Tak, Ragnar nie ma charyzmy totalnie! Co więcej jest skończonym debilem! Te akcje z żoną, no centralnie debil;) I mam wrażenie, że ten aktor kopiuje z Jaxa z Synów Anarchii. Te miny to wypisz wymaluj Jax! Do tego Floki nadal zyje:< chyba przez niego ten serial najwięcej traci. Generalnie jest ok, ale śmiechłem jak w pierwszym odcinku zrobili sciane z tarcz - spoko, ale po co nakładali tarcze na glowy jak nie było łuczników - i tak biegli, to do tej pory nie moge pojąc :mrgreen:

Nezahualcoyotl
13-04-2014, 10:54
Mroczny,tajemniczy i cholernie wciagajacy...
[youtube:qn96rth1]https://www.youtube.com/watch?v=Io3qEXfuc2s[/youtube:qn96rth1]

Bronti
13-04-2014, 12:25
W pierwszy odcinku czwartego sezonu Gro Tron dostałem to wszystko za co tak lubię ten serial - dialogi, intrygi, mocne, wyraziste postacie, realistyczne sceny przemocy, cycki i momenty kiedy można się szczerze uśmiechnąć.

Co do Wikingów. Drugi sezon rzeczywiście mocny, intrygi się mocno zagęszczają.

Przed obejrzeniem Wikingów myślałem, że najlepsze intro z seriali ma Gra o Tron, ale to co zobaczyłem w Wikingach przewartościowało mój pogląd. Intro z GoT znudziło i przejadło mi się po pierwszym sezonie, te z Wikingów dalej mi się niesamowicie podoba chyba głównie dzięki muzyce.

[youtube:1mzrkayz]https://www.youtube.com/watch?v=91_5YxmJ9Ic[/youtube:1mzrkayz]

Volomir
14-04-2014, 18:16
No Fever Ray robi fajną muzykę, a ten kawałek jest dość popularnym elementem seriali. Był jeszcze w Breaking Bad i kilku innych;) Jednak intro to tylko intro, raz, dwa, trzy jest ok, ale potem przerzucam bo chcę obejrzeć serial, a nie czołówkę.

Jak wrażenia po drugim odcinku GoT? <3

[spoiler:3vbr7w3z]Podoba mi się, że twórcy się nie cykają i nie przeciągają jakiś zdarzeń w nieskończoność! Mówię tu oczywiście o weselu i śmierci miłościwie panującego :P w ogóle jestem bardzo zadowolony, pokazano prawie wszystko, wprawdzie troszkę inaczej wyobrażałem sobie samo wesele ale wiadomo jak to jest jak się czyta książkę;) No i dość ładnie pokazano samą śmierć, bardzo dobra charakteryzacja. Co do reszty to trochę dziwię się wprowadzeniu motywu treningów z Bronnem. Nie bardzo wiem, czemu to ma służyć, skoro Bronn zejdzie teraz na dalszy plan, a i Jaimie nie będzie mieć już właściwie okazji do pokazania umiejętności walki. Aczkolwiek lubię Bronna, i w sumie blondasa także więc nie będzie to jakoś przeszkadzać. Wątek Brana, również króciutko i w sumie dobrze, bo to dość dziwny wątek. No i oczywiście wkurzający Stannis :p Czyli po staremu. No na chwilę obecną serial trzyma się bardzo mocno i czekam z niecierpliwością na kolejne odcinki![/spoiler:3vbr7w3z]

Mopek
14-04-2014, 18:24
Ach Ty diable podsycasz mą namiętność, że aż nie mogę się doczekać aż obejrzę nowy odcinek :P

Dyktator
21-04-2014, 14:39
Dzisiaj 3 odcinek 4 sezonu Gry o Tron ^^ Jak ktoś nie oglądał ostatniego odcinka, to nie będę spoilerował, ale teraz dopiero zacznie się prawdziwa gra o tron, więc warto obejrzeć.

Gajusz Mariusz
21-04-2014, 16:11
Prawdziwa gra o tron jest ciągle w umyśle George'a R. R. Martina...:P

Mopek
22-04-2014, 20:06
Jak wcześniej pisałem, że do GoT podchodzę chłodno tak ten sezon wybitnie mi się podoba i ciężko mi wyczekać cały tydzień na nowy odcinek. Książek nie czytałem i chyba już teraz nie mam zamiaru przeczytać ale serial wkręcił mi się ostro.

Dagorad
25-04-2014, 21:50
Podoba mi się, że twórcy się nie cykają i nie przeciągają jakiś zdarzeń w nieskończoność! Mówię tu oczywiście o weselu i śmierci miłościwie panującego :P w ogóle jestem bardzo zadowolony, pokazano prawie wszystko, wprawdzie troszkę inaczej wyobrażałem sobie samo wesele ale wiadomo jak to jest jak się czyta książkę;) No i dość ładnie pokazano samą śmierć, bardzo dobra charakteryzacja. Co do reszty to trochę dziwię się wprowadzeniu motywu treningów z Bronnem. Nie bardzo wiem, czemu to ma służyć, skoro Bronn zejdzie teraz na dalszy plan, a i Jaimie nie będzie mieć już właściwie okazji do pokazania umiejętności walki. Aczkolwiek lubię Bronna, i w sumie blondasa także więc nie będzie to jakoś przeszkadzać. Wątek Brana, również króciutko i w sumie dobrze, bo to dość dziwny wątek. No i oczywiście wkurzający Stannis :p Czyli po staremu. No na chwilę obecną serial trzyma się bardzo mocno i czekam z niecierpliwością na kolejne odcinki!

Jeżeli oni teraz skracają wątki to ciekawe jak będą zekranizowane kolejne tomy :). Z tego co kojarzę dużo w nich było nudnych części z Branem i Brienne.

Treningi towarzyszyły Jaimiemu głównie chyba w czasie tych jego wycieczek po Dorzeczu, może po prostu chcą wątek zachować ale nie wprowadzać nowych postaci. W sumie może to być też zwykły zapychacz skoro kolejne sezony będą raczej mniej ciekawe i "zwolnią".

Nieco przeraża mnie myśl że zrobią z Shae tą wielką miłość karła. Patrząc na to jak skracane są wątki wydaje się być to logiczne. Zmuszą ją do zeznań, Tyrion uzna ją za ****ę, Jaime go uwolni i powie że źle ją ocenił, Tywin powie że odesłał ją tam gdzie odsyła się ****y... Koniec końców wyjdzie więc w sumie na to samo, mimo to takie zmienienie wątku Shae i jej charakteru niezbyt mi się podoba. No i rozdźwięk między odesłaniem kogoś "miesiąc temu" a "20 lat temu" to też nie byle co, misja karła "odnaleźć utraconą miłość" stałaby się dużo bardziej sensowna i możliwa do wykonania.

Osobiście najbardziej martwi mnie jednak ewentualny wpływ serialu na sagę. Mam nadzieję że fakt iż Martin ponoć całkiem dużo robi w kwestii serialu nie wpłynie na samą książkę. Być może jest to strach irracjonalny ale jednak obawiam się że nagle się okaże że saga i serial zleją się w jedno. Z drugiej strony Martin chyba sam przyznał że ma problem z ilością otwartych wątków więc saga może i tak nieco się stoczyć.

Bronti
27-04-2014, 10:11
Czy tylko ja zauważyłem w ostatnim odcinku Wikingów hełmy moriony używane w XVI wieku? :P

Można je było zauważyć na głowach jeźdźców Wessexu w czasie bitwy. Na filmwebie jedna osoba też to zauważyła :)

Gajusz Mariusz
27-04-2014, 11:02
Tak jak szyszaki renesansowe u legionistów w bitwie otwierającej Gladiatora...:ok: (Wiem że to nie serial, sorki, tak mi się przypomniało...)
hVKjzUhyufY

KLAssurbanipal
27-04-2014, 22:29
Czy tylko ja zauważyłem w ostatnim odcinku Wikingów hełmy moriony używane w XVI wieku? :P

Można je było zauważyć na głowach jeźdźców Wessexu w czasie bitwy. Na filmwebie jedna osoba też to zauważyła :)

Chciałem przed chwilą o tym napisać. Też byłem w szoku oglądając ten odcinek. :D

Mieli dokładnie takie hełmy:

70

Ja rozumiem, że może nie mieli budżetu i pożyczyli je od jakiejś grupy renesansowej rekonstrukcyjnej lub innego serialu. Jednak są pewne granice. Mogli po prostu dać część jeźdźców bez hełmów lub pożyczyć jakieś chociaż z XI-XII wieku czy V-VI. Jest sporo grup z okresu wikińskiego. Zresztą nie wiem czy chodził o budżet bo w sali króla Egberta gwardziści także je mieli, a przecież starczyło tych wcześniejszych hełmów na głowy gwardzistów. Tak jakby chcieli pokazać, że nowa gwardia je ma.

marengo
28-04-2014, 09:03
Autorem Wikingów jest Michael Hirst, który ma też na swoim koncie m.in. Tudorów i Rodzinę Borgiów, to i nic dziwnego że realizując kolejny serial wykorzystali elementy kostiumów z wcześniejszych produkcji osadzonych tematycznie w XVI wieku. Nawiasem mówiąc, dałem drugą szansę Wikingom i zacząłem oglądać kolejny sezon. Jestem pod wrażeniem opowiadanej historii, choć jedna rzecz zaskoczyła mnie negatywnie. Jest do przewidzenia, że odtrącony ambitny sojusznik będzie...

Volomir
28-04-2014, 09:47
A jak dla mnie to bardzo dziwne, że ktoś kto już ma doświadczenie w tworzeniu seriali "historycznych" albo lepiej, nawiązujących do historii wplata takie katastrofalne błędy! Jak pierwszy raz zobaczyłem ten "nowy" hełm to myślałem, że to ulepszona wersja hełmu gwardzistów z dodanym daszkiem :P
Generalnie ten sezon Vikingów jest dużo lepszy od na prawdę słabiutkiego pierwszego. Wprawdzie nadal mamy masę błedów (ale powiedzmy, że to nie jest dokument więc luzuję), przewidywalną akcję i masę niedociągnięć w scenariuszu ale da się to nawet przyjemnie obejrzeć;) Mam tylko nadzieje, że ubiją Flokiego, bo przez tego przerysowanego osła serial traci dość sporo (inna sprawa, że nie ma go aż tak wiele:P). No i jeszcze Ragnara mogliby ukatrupić, albo niech chociaż zmienią w 3 sezonie scenarzystę bo udało im się stworzyć najbardziej pipkowatą i nietrzymającą się kupy postać w serialu.
No i gdzie są cycki? :<

Edytuje bo obejrzałem nowy odcinek GoT i czyzbyśmy mieli nowe informacje? Chodzi mi o "wite walkers". W książce nie wiadomo nic poza tym co pojawiło się do tej pory, a tutaj taka niespodzianka! Albo to wątek z nowej książki, albo panowie wykorzystują wiedzę przekazaną im przez Martina;) Bo nie jest tajemnicą, że Martin, na wypadek swojej śmierci, zdradził twórcom jak się kończy gra o tron.

Gajusz Mariusz
28-04-2014, 15:09
Tu mnie załamaliście...Kiedyś podobny kwiatek widziałem w 13 Wojowniku:
http://yaokino.ru/wp-content/gallery/13th-warrior/warrior-9.jpg
Ale jeżeli po kilkuset latach gladiatorski hełm jakimś cudem mógł trafić w ręce X-wiecznego wojownika, to wstecz nie da rady...;). Ale i tak w długi weekend zaczynam oglądać (bodaj 1 maja ostatni odcinek sezonu, łyknę jednym haustem...)

Dagorad
30-04-2014, 11:49
Edytuje bo obejrzałem nowy odcinek GoT i czyzbyśmy mieli nowe informacje? Chodzi mi o "wite walkers". W książce nie wiadomo nic poza tym co pojawiło się do tej pory, a tutaj taka niespodzianka! Albo to wątek z nowej książki, albo panowie wykorzystują wiedzę przekazaną im przez Martina;) Bo nie jest tajemnicą, że Martin, na wypadek swojej śmierci, zdradził twórcom jak się kończy gra o tron.

"Wite walkers"? To jakaś nazwa własna czy chodziło o białych?

http://hatak.pl/artykuly/hbo-przypadkowo-ujawnilo-wielki-spoiler-z-gry-o-tron Co nieco chyba jednak z książki wiadomo. Wygląda na to że poznaliśmy głównego z "Nazguli" ;). Przy okazji nasunęło mi się że Bran swoją historią zaczyna przypominać Frodo, mam wrażenie że koniec końców może mieć właśnie do odegrania taką rolę niepozornego hobbita który ratuje sytuację. Choć znając dotychczasowe losy bohaterów i konieczność skracania wątków to może Inni zjedzą go przy okazji.

Dziwi mnie ten motyw z tymi renegatami, nie pamiętam czegoś takiego z książki. Z tego co pamiętam to Snow chciał się wybrać na północ żeby uratować dzikich przed śmiercią, ale to dopiero chyba w Tańcu ze Smokami. Żeby Bran dostał się do niewoli też nie pamiętam. Wygląda na to że twórcy postanowili jakoś dać nowy wątek który połączy ścieżki bohaterów które w książce się nie przecięły. Dodatkowo dają elementy których w sadze jeszcze nie było, mam nadzieję że nie okaże się że twórcy trafią w ślepą uliczkę. W końcu póki co sezon ma niezłe tempo, z kolejnych książek jednak trudniej raczej będzie takie wycisnąć.

Mieliśmy już Sama i kruki, teraz mamy nowy (chyba że o czymś zapomniałem) wątek z Branem. Czyżby twórcy zrezygnowali z postaci tego jakiegoś "Nie-Innego" który jak niektórzy mniemali miał być tym wujkiem-zwiadowcą? W końcu z nietypowych postaci to powinniśmy chyba właśnie poznawać niego a nie tego Nocnego Króla.

szwejk
30-04-2014, 12:31
Co do Wikingów, to nie uważacie, że Król Horik głupio zrobił, że pozwolił zaszlachtować jarla Borga?. W końcu był on jedyną przeciwwagą dla Ragnara... No ale Horik do przesadnie bystrych nie należy;) i jeżeli Ragnar wpakuje mu kiedyś topór w plecy, to dostanie on to, na co zasłużył... Ciekawe, ale na kolejną charyzmatyczną postać w serialu wyrasta król Egbert... Zobaczymy:cool:

Volomir
30-04-2014, 13:04
Co do Wikingów, to nie uważacie, że Król Horik głupio zrobił, że pozwolił zaszlachtować jarla Borga?. W końcu był on jedyną przeciwwagą dla Ragnara... No ale Horik do przesadnie bystrych nie należy;) i jeżeli Ragnar wpakuje mu kiedyś topór w plecy, to dostanie on to, na co zasłużył... Ciekawe, ale na kolejną charyzmatyczną postać w serialu wyrasta król Egbert... Zobaczymy:cool:

Zacznijmy od tego, że tam nikt do przesadnie bystrych nie należy. Horik, Ragnar, wszyscy po tych samych pieniądzach tak na prawdę. Jedynie wspomniany przez Ciebie Egbert coś sobą prezentuje, chociaż wysłanie króla jako zakładnika to (bez planu zabicia go) to dla mnie idiotyzmXD

Co do gry o tron

no przecież oni się nzywają "white walkers", "others" itd. chyba że czepiasz sie literówki:P W polskiej wersji to inni. No Bran coś na pewno wywinie, szczególnie że spiknął się z tymi leśnymi ludźmi (tak się nazywali bo nie pamiętam?).

Ten wątek scenarzyści rzeczywiście pomieszali, także nie wiem co z tego wyjdzie, bo ani od strony Brana ani Snowa tak to nie wyglądalo.

Dagorad
30-04-2014, 13:32
Wrzucajcie może teksty o Wikingach i innych serialach też do spoilerów?

no przecież oni się nzywają "white walkers", "others" itd. chyba że czepiasz sie literówki:P W polskiej wersji to inni. No Bran coś na pewno wywinie, szczególnie że spiknął się z tymi leśnymi ludźmi (tak się nazywali bo nie pamiętam?).

Ten wątek scenarzyści rzeczywiście pomieszali, także nie wiem co z tego wyjdzie, bo ani od strony Brana ani Snowa tak to nie wyglądalo.

Nazywali się chyba Dziećmi Lasu. Co do literówki to myślałem że może tych 12/13 dostało jakąś specjalną nazwę :).

Volomir
30-04-2014, 15:05
Jeny, nie przesadzajmy z tymi spoilerami;) Rozmiem, że to nie fajne jakby ktoś godzine po emisji odcinka wbił się na forum i napisał "omg omg ten i ten ginie", ale nie przeginajmy w drugą stronę. Wchodząc tu powinno się mieć świadomość, że będzie się gadało o wydarzeniach i rzeczach wokół seriali. Jakieś głębsze rozkminy to jeszcze.

Nezahualcoyotl
30-04-2014, 17:20
Pierwszy odcinek nowej serii wzbudzil tylko moj apetyt na kolejne epizody "Penny dreadful"
https://www.youtube.com/watch?v=YFXHfEqMcis

Ponadto staram sie jak moge temperowac swoja ciekawosc w drugim sezonie "The Carnivale"
https://www.youtube.com/watch?v=OTI2-D6uFc4

Aztec
04-05-2014, 11:15
Jak wrażenia z finału sezonu Vikingów ? ;)

Bronti
04-05-2014, 11:36
Powiem szczerze, że akcja była dość przewidywalna, ale i tak mimo wszystko oglądało się ostatni odcinek z zapartym tchem. Przyznam się, że byłem przekonany, że Floki i Siggy wezmą stronę Horika... :)

Andzia
04-05-2014, 13:59
Śmierć zdrajcom !

Volomir
04-05-2014, 14:04
Najgorszy odcinek sezonu... cały był mega nudny. Zero napięcia, ot masa bezpłciowych scenek. Jedynie ostatnie 10 min warte oglądania i zobaczymy co tam się wyklaruje w 3 sezonie;)

Wonsz
04-05-2014, 15:30
A mnie nosiło, myślałem ,że Torstein i Rollo naprawdę zostali otruci, przez Flokiego, a Siggy naprawdę zamordowała jego dzieci :). Choć trzeba przyznać, żę wszystkie "kryzysy w tym serialu za szybko się kończą i w dodatku Happy Endem :(.

Volomir
05-05-2014, 17:33
A jak po, o pięć klas lepszej niż Vikingowie, Grze o Tron? Znowu bardzo fajny odcinek, znowu Aria i Ogar zamiatają swoją obecnością;) ale mam pytanko do znawców

chodzi mi o tego jeźdzca łosia, tego niby dobrego innego co to nim niby jest ten wuj Starków. Kiedy on się pojawiał? Pominięto go czy o co chodzi? Bo to bardzo ciekawa postać

Aztec
05-05-2014, 18:13
Najprawdopodobniej jest to Benjen Stark. (Zimnoręki), chodź niektórzy uważają, że jest to Night King, zwłaszcza po tej scenie z małym dzieckiem.
Jeśli nie pojawi się on po uciecze Brana z domu Crastera to nie pojawi się w ogóle, gdyż takiej sceny nie było a jeździec na reniferze/łosiu pojawił się po przekroczeniu muru przez drużynę Brana. Wielka starta dla serialu ale cóż. Twórcy już oszczędzają na aktorach wysyłając Lockea na mur ;)

Volomir
05-05-2014, 20:03
Najprawdopodobniej jest to Benjen Stark. (Zimnoręki),

to wiem, co zresztą napisałem:P Własnie nie pamiętałem czy to było już po przekroczeniu muru czy przy przekraczaniu muru.

Kurcze, najlepsze jest to, że już się sporo działo, choćby ślub blondaska, ale jeszcze tyle jest do pokazania w tym sezonie! W ogóle ten sezon bije chyba wszystkie pozostałe, nawet z pierwszym (chociaż pierwszy był specyficzny bo trudno mi było się pozbierać jak zobaczyłem, że można robić TAKI serial i TAKIE fantasy).

Dagorad
06-05-2014, 17:23
Zimnoręki z tego co pamiętam pojawiał się w chwili kiedy ratował Sama, pewnie więc już sobie tą postać odpuścili.

Ostatni odcinek akurat był moim zdaniem kiepski. Oklepana wojna dwóch królowych, znowu ogrody, Żmija kłapiący na prawo i lewo jak to nie lubi Lannisterów. Końcówka za to zwyciężyła, Hollywood pełną gębą. Cały dodatkowy wątek wygląda teraz na denny zapychacz który przy masie nielogiczności (choćby Snow może sobie latać w tą i w tamtą podczas gdy Dzicy to chyba kawkę piją z Innymi) dał widzom sztampowe efekty i akcje z Hollywood. Wątek Poda i Brenne też jakoś nie powala, taki raczej neutralny nic nie wnoszący do serialu tylko też zapychający czas. Narada Daenerys była dziwna, nie pamiętam żeby w książce mieli statki. Tekst że są za słabi na inwazję to jednak według mnie przegięcie, na co niby mieliby czekać? Aż jakiś Khal postanowi rzucić im konie wpław morza? Przynajmniej w raczej moim ulubionym regionie Westeros ciekawie, choć chuda siostra Cat i Baelish grający raczej w zbyt otwarte karty trochę kłują w oczy. Orle Gniazdo (czy jak tam te zamki się nazywają) też sobie inaczej wyobrażałem (całkiem możliwe że nierealnie), choć w sumie może było już ono w poprzednich częściach tylko zapomniałem.

Volomir
06-05-2014, 19:44
Zimnoręki z tego co pamiętam pojawiał się w chwili kiedy ratował Sama, pewnie więc już sobie tą postać odpuścili.

No własnie to mnie zmyliło i nie wiem czy powinni sobie go odpuszczać.

Oklepana wojna dwóch królowych, znowu ogrody, Żmija kłapiący na prawo i lewo jak to nie lubi Lannisterów.

Mi tam to jakoś nie przeszkadza, taka odskocznia od tych szaleństw;)

Tekst że są za słabi na inwazję to jednak według mnie przegięcie, na co niby mieliby czekać?

A nie są? :eek: Są słabi, mają mało wojska, poza tym Blondi cały czas myśli (co mnie niezmiernie wkurzało w całej książce), że Westeros przywita ją z otwartymi ramionami a lud ją poniesie na rękach do samej Królewskiej Przystani jako prawowitą następczynie tronu! Bitch please... ona jest taka glupia i naiwna. No i masz również wytłumaczenie, blondi została bo musiała ogarnąć narobiony syf - jak w książce (tam też był motyw statków, ale również zdecydowała się zostać bo syf).

Przynajmniej w raczej moim ulubionym regionie Westeros ciekawie, choć chuda siostra Cat i Baelish grający raczej w zbyt otwarte karty trochę kłują w oczy. Orle Gniazdo (czy jak tam te zamki się nazywają) też sobie inaczej wyobrażałem (całkiem możliwe że nierealnie), choć w sumie może było już ono w poprzednich częściach tylko zapomniałem.

czy takie otwarte? Tzn. od początku ego wątku w książce było widać to "napięcie" między ciotką a Sansą. Było to jasno powiedziane. A Orle Gniazdo było już w pierwszym sezone, więc nie wiem czemu to zdziwko:P

Aztec
06-05-2014, 20:07
Motyw statków był, zdobyli je na handlarzach niewolników i miała zamiar dzięki nim przekroczyć wąskie morze ale zdecydowała się zostać by jak to stwierdziliście naprawić "syf" :D
Zresztą wkrótce Yunkaii zostanie oblężone przed Meeren bodajże.

Dagorad
06-05-2014, 20:10
To że blondi chciała ogarnąć syf pamiętam, statków nie kojarzyłem. Może źle pamiętam ale nie kojarzę akcji w stylu "zostajemy na miejscu bo jesteśmy za słabi", zawsze była chyba gadka że smoki są warte tyle co cała armia i trzeba czekać aż podrosną, sama siła Nieskalanych i potęga Daenerys kwestionowana chyba jednak tak jak to pokazano w serialu nie była. Miałem po prostu wrażenie że w książce jej doradcy raczej pchali ją naprzód. No i w końcu się chyba ruszą i raczej armia zbytnio z czasem się nie powiększy (no chyba że przejmie jakiś Khalasar no ale nikt tego zostając raczej nie planował). W książce były motywy że nie ma jak wyżywić wyzwolonych i powinno się ich zostawić swojemu losowi tak jak i całą zatokę niewolniczą.

czy takie otwarte? Tzn. od początku ego wątku w książce było widać to "napięcie" między ciotką a Sansą. Było to jasno powiedziane.

Jasno ale jednak chyba bardziej subtelnie poznawaliśmy działania Baelisha, tutaj dostajemy niemal serię wszystkich jego machlojek. Rozumiem że to prawo serialu, wątek jednak przez to wydaje mi się być mniej ciekawy.

A Orle Gniazdo było już w pierwszym sezone, więc nie wiem czemu to zdziwko:P

Widać zapomniałem, a samo zdziwko to z powodu jednej sceny w której cały zameczek wydawał mi się być zrobiony pod mocnym skosem. Z sagi zawsze wydawało mi się że to raczej takie fortyfikacje wkomponowane w górę i pnące się wzwyż. No ale to kwestie estetyki i kiepskiej pamięci :P. Będę czepialski i napiszę że motyw że strażnikami stojącymi na klifie wydawał mi się jakiś taki plastikowy, no ale może to właśnie miała być popisówka przed lordem dorzecza.

Aztec
06-05-2014, 20:49
Co do Orlego gniazda do również wyobrażałem sobie to jak coś w tym stylu http://fc07.deviantart.net/fs70/f/2010/089/8/f/Dunharrow_by_phazonshark.jpg tylko wiadomo dużo większe, z trzema zamkami/bramami strażniczymi i zamkiem na szczycie.
Jeśli zaś chodzi o same wątki to rzeczywiście trochę zbyt "dosłownie" intrygi są podawane jak na tacy.

Volomir
07-05-2014, 01:59
Może źle pamiętam ale nie kojarzę akcji w stylu "zostajemy na miejscu bo jesteśmy za słabi"

Oj było było, poza tym jak pisałem, Dany opiera się na tym, że ludność/rody ruszą jej na pomoc bo jej się należy, a wszyscy wiemy jak głupia jest ona i takie myślenie :p Poza tym logiczny wniosek - 9000 nieskalanych jakich można przetransportować to mała armia.

zawsze była chyba gadka że smoki są warte tyle co cała armia i trzeba czekać aż podrosną

Sam sobie odpowiadasz, przecież te smoki są jeszcze młode, także to bardziej inwestycja w przyszłość. Kurde, boli mnie, że ona może namieszać, a ona tak bardzo się nie nadaje do rządzenia.

Jasno ale jednak chyba bardziej subtelnie poznawaliśmy działania Baelisha, tutaj dostajemy niemal serię wszystkich jego machlojek. Rozumiem że to prawo serialu, wątek jednak przez to wydaje mi się być mniej ciekawy.

No i mi się wydaje, że to jest podyktowane prawami seriali. Mimo wszystko nie da się pokazać tego jak w książce, gdzie trzeba czytać między wierszami, gdzie trzeba łączyć zdarzenia itd. A te wątpliwości co do zabicia męża to pojawiły się w pierwszym sezonie, więc w sumie najwyższa pora pokazać widzom kto tu rozdaje karty;)

Co do Orlego gniazda do również wyobrażałem sobie

A ja nic sobie nie wyobrażałem, bo najpierw widziałem to w serialu a dopiero potem przeczytałem książki:P

Mopek
08-05-2014, 08:41
Ostatni odcinek Vikingów przez 90% czasu był okropnie nudny... Niby akcja się zagęszczała ale jakoś tak w pytę marnie. Raczej nie jestem zadowolony. Chociaż miałem nadzieje, że Floki zdradził i go Ragnar zabije. Jedna durna postać by była mniej. Szkoda, że nie było nic pokazane z wątkiem Anglii. Trudno, zobaczymy co przyniesie kolejny sezon.

Gra o tron. Ten ostatni odcinek wydawał mi się taki trochę spokojniejszy, nic ciekawego się nie wydarzyło. Najlepszy dla mnie był moment jak Ogar powiedział do małej, że tamten kolo miał zbroje i wyk*rwisty miecz :D Jest to jedna z moich ulubionych postaci.

Gajusz Mariusz
09-05-2014, 09:39
No i obejrzałem 2 sezon vikingów. Oprócz tych nieszczęsnych hełmów renesansowych dziwiło mnie trochę a) ukrzyżowanie za apostazję, ja bym widział bardziej stos, ale może to taki stereotyp b) jednolity wygląd wojów w armiach Wessex i Nortumbrii, chyba rzecz niespotykana od czasu wycofania z wysp legionów do czasów nowożytnych. Ta scena kaźni krwawego orła (czy jakoś tak). Pod względem odporności na ból i wpływ ubytku krwi na kontrolę ciała - bajeczka dla widza... Ilość vikingów satysfakcjonowała mnie tylko na krótko przed bitwą gdzie dostali łupnia. Przez kilka sekund zrobiło się ich 200-300. A tak ok. kilkudziesięciu... przez cały sezon. Król nie ma swoich jarlów i czeka na 4 łodzie ze 100 ludźmi... Ragnar ciągle nie ma ludzi, 2 z 4 łodzi tonie w sztormie, w każdej części inni też giną, a co odcinek ma mniej więcej stały kontyngent (przypominam że młodzież we wiosce w dużej części zginęła na plaży w ramach "samoobrony").... . Ufortyfikowanej wsi (nie widziałem...) nie można zaatakować w nocy (znowu brak ludzi...), ale 4 chojraków w środku wioseczki musi dąć w rogi by straż zwróciła na nich uwagę. I jest więcej takich kwiatków które częściowo tłumaczyć można brakiem budżetu, więc pójściem na łatwiznę. Ponieważ nie wieszałem psy aż tak bardzo na pierwszym sezonie, a drugi mnie nie olśnił uważam je na równym poziomie (czytaj-spokojnie do obejrzenia bez czepiania się szczegółów). Moimi ulubionymi postaciami są Rollo i Athelstan. Postać Porunn to jakaś ustawka feministek (:P) albo zapowiedź scen S/M w przyszłym sezonie(:eek:). Mam tylko nadzieję że Ragnar nie spali Paryża mając 50 chłopa... .

szwejk
09-05-2014, 13:05
Co do krzyżowania, to we wczesnym średniowieczu, w Europie i Azji dalej stosowano ten rodzaj egzekucji. Jako ciekawostkę dodam, że w czasie obrony Głogowa, Bolesław Krzywousty groził ukrzyżowaniem obrońcom, gdyby ci poddali się Niemcom...
"Krwawy orzeł", to pomysł wzięty z starych sag skandynawskich (dla naszego Ragnara, to byłyby legendy:cool:...) i polegał "tylko" na odpowiednim nacięciu nożem, skóry na plecach... O płucach mowy nie było:D. Scenarzyści trochę to podrasowali.
Co do Flokiego, to mnie ten "bystry wariat" nie przeszkadza. Postać ta ma duży potencjał, szkoda, że niewykorzystany...
No i, jak przedmówca zauważył, trochę pusta ta serialowa Skandynawia. Raptem trzy osady i świątynia w Uppsali. I nic nie słychać o sąsiadach sąsiadów:lol2:. Ale budżet ma swoje prawa... Nie wiem jak wam, ale zakończenie z siedzącym na skale Ragnarem skojarzyło się z sceną http://www.youtube.com/watch?v=BCr7y4SLhck :P

Volomir
09-05-2014, 13:29
"Krwawy orzeł", to pomysł wzięty z starych sag skandynawskich (dla naszego Ragnara, to byłyby legendy:cool:...) i polegał "tylko" na odpowiednim nacięciu nożem, skóry na plecach... O płucach mowy nie było:D. Scenarzyści trochę to podrasowali.

Nie prawda! Co do historyczności takiej tortury jest wiele wątpliwości, natomiast to co przedstawili twórcy jest jak najbardziej zgodne z opisami.

Co do Flokiego, to mnie ten "bystry wariat" nie przeszkadza. Postać ta ma duży potencjał, szkoda, że niewykorzystany...

Mnie odrzuca, że to postać typowa, bardzo schematyczna, fatalnie zagrana. Do tego wkurza mnie od emo makijażu po zachowanie :P

Nezahualcoyotl
13-05-2014, 17:38
Zakonczylem ogladanie "The Carnivale" na ostatnim drugim sezonie gdyz odejscie rezysera do innego projektu polozylo kres calej serii.I po uplywie blisko 9 lat nic nie zapowiada zmiany a szkoda gdyz pomysl wedrujacej trupy cyrkowej po Ameryce doby Wielkiego Kryzysu,w ktorej kazdy artysta obdarzony jest niezwyklymi cechami charakteru i nie tylko byl dosc oryginalny.Zas odwieczna walka Dobra ze Zlem ocierajaca sie o elementy egzorcyzmow,opetania i okultyzmu zostala wszczepiona bardzo powoli wrecz irytujaco od pierwszych epizodow.
https://www.youtube.com/watch?v=mqdkDwOY9fw

Drugim serialem jest "Penny dreadful" i az mnie zaskoczyl brak reakcji zwlaszcza fanow Eva Green.Juz drugi epizod obejrzalem i jest jeszcze lepszy od poprzedniego.Londyn XIXw.,gotyckie klimaty,wampiry,krew,mrok i magia...a ma byc jeszcze mroczniej :twisted:
https://www.youtube.com/watch?v=i-onj1AnYcY

Volomir
23-05-2014, 15:02
Oglądam to "Penny Dreadful". Da się to obejrzeć, takie filmidło, mocna druga liga. Twórcy chyba nie mają trochę pomysłu jak pokierować historią, bo naćpali wszystkiego tak że głowa boli. No ale może coś się tam unormuje. Na plus na pewno Eva i Dalton;)

Za to zacząłem oglądać, i jestem w szoku, że nie słyszałem wcześniej o tym serialu "Peaky blinders". Anglia, 1920 rok, wojny gangów - nie jest to mój ulubiony okres w historii ale kurde! Ten serial jest świetny! Doskonale ukazany, historia bardzo ładnie się składa i co ważne bardzo dobrze zagrany. Nie ma tutaj na siłę pokazywania jak to wyglądało, jest fascynująca fabuła i pełno-krwiste postacie! Szczególnie główny bohater. Cóż, pipeczka Ragnar powinien się uczyć od Tommy'ego co to znaczy być charyzmatycznym przywódcą badassem;) POLECAM!

https://www.youtube.com/watch?v=EM12mcTEI88

Nezahualcoyotl
20-06-2014, 18:39
"Peaky blinders" kawal dobrej roboty.Jak dla mnie dodatkowa frajda jest sluchanie zachodniosrodkowego akcentu uchodzacego w calym Krolestwie za "najbrudniejszy i plugawy".Dodatkowo miejsca ukazane w serialu a istniejace po dzis dzien w B'gham.Serial wart uwagi i z niecierpliwoscia oczekuje drugiego sezonu zwazywszy ze bedzie w nim wystepowac Tom Hardy.
https://www.youtube.com/watch?v=37OPH7a9Xj8

Od siebie polecam "The pillars of Earth":
https://www.youtube.com/watch?v=pU3bUJroGNg