Zobacz pełną wersję : Seriale
Cały sezon od razu wrzucili?
Jutrzenka
18-11-2017, 13:31
Tak, cały sezon, nareszcie mam co oglądać :) Wysłałam Ci namiary na PW.
Netflix zawsze wrzuca całe sezony, to w końcu nie jest telewizja.
Oglądam sobie Punishera, i jak na razie (8 odcinków) wyszedł naprawdę spoko serial, może nawet najfajniejszy z MCU. Jak na razie tylko jedna rzecz dość mocno mi nie pasuje:
Jakim cudem żona Davida nie ogarnia kim jest Frank, skoro, po swoich ostatnich przygodach, powinien być dość rozpoznawalną postacią?
Gajusz Mariusz
30-11-2017, 16:05
Obejrzałem StrangerThings2 i powiem tak: bawiłem się dobrze, ale jednak ten sezon dużo słabszy od poprzedniego. Twórcy wyszli chyba z założenia, że damy to samo tylko więcej. Był jeden demogorgon, damy ich więcej. Było 4 dzieciaków i 3 młodych - damy ich więcej. Był jeden trójkąt miłosny - damy ich więcej. Aha dajmy też większego badboya. Trochę szkoda że brakło jakiś nowych pomysłów... Max i jej brat - zupełnie nic nie wnieśli. Sztuczne podchody Nancy i młodego Cobaina. Brak tej fajnej współpracy między dzieciakami i trzynastka poza ekipą za to z zupełnie zbędnym wątkiem nieciekawej siostry X-men. No i jednak pewne uproszczenia, fajne w sentymentalnej podróży, zaczęły już doskwierać.
Ale to nie tak, że serial jest zły! Nie, nie! Ogląda się świetnie! Do tego mamy fajne wątki szeryf&trzynastka i miażdzący wszystko Steve&Dustin. Nie spodziewałem się, że Steve stanie się moją ulubioną postacią! No i masa smaczków w postaci Hobbita czy informatyka z Jurajskiego Parku ;) Ten sezon to takie 7/10 przy 9.5/10 pierwszego sezonu.
Ciekaw jestem kolejnego, z 5 zaplanowanych, sezonów. Chociaż liczę, że scenarzyści wymyślą coś nowego, a nie powtórkę z łupieżcy umysłów.
Problem drugiej części, sezonu etc jest taki że twórcy mają z tyłu głowy: jak będzie podobnie to widz uzna że słabszy bo już wie czego oczekiwać, więc musimy przebić. W tą pułapkę radośnie kroczą choćby twórcy ze stajni Marvela. Jakiego to przeciwnika wymyślić, co mają ratować, świat, wszechświat - to już było, co dalej? Jednak tak surowo drugiego sezonu bym nie oceniał. Trochę nowych postaci odświeżyło relacje pomiędzy bohaterami. Za to odcinek ze "siostrą" tak jak piszesz, lipa. I tu widzę przyszłe rozwodnienie obrazu. Początkowa scena wisiała jak flinta na ścianie od pierwszego aktu w spektaklu. No i się doczekaliśmy. Jest pewne że w kolejnych sezonach będą się pojawiały kolejne "siostry" ("bracia"?). Zresztą właściwie już wiemy o powrocie "taty". Dla mnie sezon 1 - 9,5 sezon 2 - 9.
R1ZXOOLMJ8s
Odniosę się tylko do nowych bohaterów. Jak dla nie tyle zbędni co źle wykorzystani. Max to w sumie była chyba tylko po to, żeby Eleven jej deskorolkę poruszyła. Nie odegrała żadnej roli w akcji, była po prostu zbędna. Jej brat zaś to w sumie dziwny dodatek, który "wnosi, a raczej nie wnosi jeszcze mniej". Ani wątek konkurencji o tytuł samca alfa, ani przeszkadzajka nie spełnia oczekiwań. Szkoda, bo początkowo myślałem, że ich tajemnicza przeszłość będzie na prawdę tajemnicza ;)
No i jak tak sobie myślę, to jednak trochę ten drugi sezon obdarto z bycia fajnym serialem. W sensie, poza tą retro nostalgią był to dobry serial - trochę w stylu aliena. A teraz wszystko dostaliśmy na tacy i w sumie bez tej nostalgii zostaje nam taki-se serial.
Gajusz Mariusz
01-12-2017, 21:40
Ruda była chyba po to by wzbudzić zazdrość Nastki, więc też tak to widzę. Także tak jak Tobie chyba najbardziej na plus wyszedł Steve a Dustin na bank stał się ulubieńcem fanów serialu. Po co pojawił się Billy? (swoją drogą ciągle miałem wrażenie że widzę podróbkę Farrella z Aleksandra :devil:)
http://cdn.mos.cms.futurecdn.net/kYg3Mdn6AnrRbi7f5wUNn6-480-80.jpg
Po to by ocieplić wizerunek Steva. No i ma do odegrania rolę w kłopotach małżeńskich państwa Wheeler :twisted:
X9FldMu8Dws
Swoją drogą z początku myślałem że Max i Billy są w jakiś sposób powiązani z tą grupą z pierwszej sceny. No ale jak już wiemy - nie (gdybym oglądał te 50 min co tydzień to ten odcinek ze "siostrą" rozłożyłby mnie na łopatki. Taka prawie godzinna pauza w akcji serialu). Mamy więc kolejną rodzinę z problemami, a scena z ojcem sugeruje że będzie kolejnym po Stevie który w następnym sezonie ociepli swój wizerunek :confused: Obym się mylił.
Nezahualcoyotl
07-12-2017, 18:37
Peaky Blinders z każdym nowym odcinkiem ten serial pokazuje swoją moc
WXKm8Qi-olM
7tfRGGx2UlM
Jak wrażenia po pierwszym odcinku serialu Knightfall?
Moja ocena 4/10. Serial jak na razie mocno średni. W ogóle nie czuję klimatu średniowiecza...
Czekam na oceny i recenzję pod kątem historyczności ;)
Trochę mnie rozśmieszyła scena kiedy w zgiełku bitewnym Bracia z hełmami garnczkowymi toczą sobie swobodne rozmowy :D
Jsatrzab
07-12-2017, 20:35
CGI na początku odcinka przypominało mi jakością intro do Rome 1 Total War :]
Masz rację, nie czuć klimatu w ogóle, to wygląda jak takie nowoczesne średniowiecze, gdzie nie zdziwiłbym się gdyby któryś z templariuszy wyciągnął telefon z kieszeni i zadzwonił do Saladyna. Poza tym nie wiem jak Was ale mnie serial odrzuca sposobem kręcenie i kolorystyka mi nie odpowiada, lecz jest to może związane z tym, że przywykłem do Gry o Tron gdzie jest to bardziej realne. Ogólnie serial mi się nie podoba na dzień dzisiejszy, dam mu szansę ale zobaczymy. Nie zachwyca.
Mówicie o serialu Templariusze?
Jeśli tak to też go oglądam i nie wiem o co wam chodzi z tym 'nie czuć klimatu średniowiecza'. Takie klimaty to jedne z moich ulubionych klimatów i prawie tylko seriale w tego typu klimatach oglądam i nie zauważyłem aby temu czegoś pod tym względem brakowało czy aby był jakiś gorszy od innych seriali tego typu.
Poziom Gry o Tron to wiadomo, że to to nie jest, budżet zresztą też nie, no ale co jest poziomem GoT, po za samym GoT. To jedyny serial w takich klimatach z tak wielkim budżetem.
Templariuszy były dopiero 2 odcinki, trochę za mało aby oceniać, ale na pewno nie były kiepskie ani nie zapowiadają kiepskiego serialu. Dalsze odcinki pokażą czy będzie to dobry serial czy nie, ale póki co początek jest całkiem w porządku, ja nie zauważyłem niczego istotnego do czego można by się przyczepić.
Jak za mało by ocenia? Jest jakieś ograniczenie czasowe po którym można oceniać produkcji? :) Jeśli produkcja jest dobra to tyle jej wystarczy by sie obronić. Klimatu nie czuć, pierwszy odcinek był robiony jako zbyt wyniosły, drugi jest już lepszy, przynajmniej takie moje zdanie.
Gajusz Mariusz
18-12-2017, 23:03
Zacząłem oglądać Punishera i... wielka niespodzianka na plus. :ok:
Chodzi o to, że fabuła nie zdążyła się jeszcze dostatecznie rozwinąć, bohaterów ledwo co poznaliśmy i nie wiadomo jak tam będzie z nimi dalej etc. Dlatego za wcześnie aby oceniać serial ogółem, dwa odcinki to mało, zwłaszcza, ze są krótkie.
Natomiast klimat można oceniać. I nie wiem co Ci w nim nie pasuje. Co niby powinno się tam znaleźć czego nie było abyś uznał, że jest 'dobry średniowieczny klimat'?
W Filarach Ziemi czy w serialu Świat bez końca oglądając czułem wspomniany wyżej klimat średniowiecza.
O Templariuszach pod dwóch odcinkach niestety tego powiedzieć nie mogę na pewno.
Jeśli trzeci odcinek będzie taki jak pierwszy i drugi to kończę przygodę z tym serialem ;)
Jsatrzab
19-12-2017, 16:07
Po dwóch odcinkach nie można oceniać serialu jako całości, ale jak najbardziej można oceniać dwa odcinki, a były one naprawdę słabe. Skoro ja, człowiek który z Legends of Tommorow wytrzymał 28! odcinków, dałem sobie spokój z Knightfall po pierwszych dwóch odcinkach to serial musi być naprawdę słaby. Realizacja stoi na bardzo niskim poziomie, nie czuć żadnego klimatu, postacie są sztuczne, a fabuła to generic_medieval_plot_5. Nie czuję więzi z żadną postacią, główny bohater to jakiś żart, i nie jest to raczej wina aktora, bo w Gunpowder kupiłem go już w pierwszej scenie.
Dlatego też fabuły nie oceniłem, oceniam to co widzę, a widziałem miasto bez wyrazu, grę aktorską, która jest bardzo ale to bardzo wyolbrzymiona, daleko od naturalnej, do tej pory najlepiej wypadł papież z drugiego odcinka. Jego postać rzeczywiście została realnie przedstawiona. Inni no cóż... granie nad wyraz, przesadzona porywczość w niemal każdej sytuacji, o dziwo nie poprowadzona do skrajności w takich sytuacjach. A co do klimatu, nie czuć go przez wzgląd na kilka czynników. Dla porównania, może niezbyt trafnego ze względu na budżet obu produkcji oraz skalę przedsięwzięcia ale spójrzmy na film z 2010 Robin Hood, tam klimat średniowiecza był tak dobrze oddany, że z przyjemnością patrzyłem na każdy detal produkcji. Dla mnie serial Templariusze jest zbytnio jakby to określić... czysty :)
A oglądał ktoś nowy serial netflixa "Dark"? Jestem po 3 odcinkach i jest fajnie ale coś mi nie do końca "pyka". Dosyć mroczny, z licznymi zagadkami i powiązaniami bohaterów. Trochę Twin Peaks (zabójstwo tylko pretekstem do pokazania czegoś więcej), trochę Stranger Things (grupka dzieciaków, sentymentalna podróż - Kreator! ), trochę jakiegoś mrocznego, skandynawskiego kryminału ukazanego w niemieckiej prezycji.
Ja tam na templariuszy nie mogę patrzeć. Te wojny klonów, te sztywne dialogi, te dzikie efekty specjalne gorsze niż w Rome 1... meh. Już wolę Wiedźminowego smoka
Za to non stop oglądam teraz Ricka i Mortyego, świetny serial polecam każdemu :D
Fakt Templariusze zawiedli. Po obejrzeniu 3 odcinka całkowicie straciłem nadzieję że to będzie dobry serial.
Nezahualcoyotl
29-12-2017, 23:38
Kolejny sezon genialnej serii już dostępny do oglądania:
5ELQ6u_5YYM
KLAssurbanipal
08-01-2018, 13:52
Wracam i jestem zdziwiony ciszą na temat Korony Królów. :)
Nezahualcoyotl
08-01-2018, 18:38
Podobna cisza panuje odnośnie "Klanu" lub "Barw szczęścia" :devil:
Gajusz Mariusz
08-01-2018, 23:20
Wracam i jestem zdziwiony ciszą na temat Korony Królów. :)
Ja z kolei hałasem na moim podwórku o.O http://www.historycy.org/index.php?showtopic=167931&st=120 Od zwykłych żartów z jakości po cenne uwagi historyczne.
Ja tam na Bitwach Świata dyskutuję o tym, czemu mam złe zdanie o tym "serialu".
Jsatrzab
09-01-2018, 16:37
Korona Królów jest telenowelą z 25 minutowymi odcinkami której budżet szacuje się na 200 tysięcy złotych za odcinek. Z takim budżetem to po prostu nie ma prawa dobrze wyglądać, nie mówiąc już o tym że nie ma pieniędzy na żadnego aktora czy porządny scenariusz. Pośpiech z jakim realizowano tą produkcje też nie pomógł.
Przynajmniej można to oglądać dla beki ;]
PS W sumie jeśli porównać Koronę Królów z Knightfall, to Korona wygląda jak arcydzieło ;]
Dla mnie, to takie "Złotopolscy" w wersji historycznej;) Przy niej, serial "Przyłbice i kaptury" to produkcja wybitna:P
Faktem jednak jest, że mamy na rynku głód polskich seriali historycznych. Chciałbym doczekać serialu o Chrobrym w stylu "Wikingów"... Teraz, z braku laku... "Korona" może być...
PS W sumie jeśli porównać Koronę Królów z Knightfall, to Korona wygląda jak arcydzieło ;]
Szkoda, że Knightfall to chyba nawet w ogóle nie oglądałeś. Bo jest to bardzo dobry serial, może nie jeden z najlepszych, ale takie mocne 7/10 to można mu spokojnie dać.
Porównywać ten serial do Korony Królów to jak porównywać Ciebie do Elona Muska pod względem inteligencji :D
Chciałbym doczekać serialu o Chrobrym w stylu "Wikingów"...
Nie ma na to szans. Budżetowo jest raczej daleko po za zasięgiem, chyba, że by się za to jakaś całkowicie prywatna firma wzięła z wielkimi pieniędzmi, bo od polskich stacji telewizyjnych, nawet tych bardziej komercyjnych raczej nic lepszego jak Korona Królów w takich klimatach nie wyjdzie. A w każdym razie raczej nie w najbliższej dekadzie.
Dawno nikt nie pisał co nowego w Vikings. A jest świetnie. Kolejny sezon trzyma poziom, a najnowszych odcinek to chyba jeden z najlepszych w całym serialu. Polecam.
O wiele lepiej wyszłoby gdyby zrobili serial z np. 10 odcinkami i wysokim budżetem. Ale zapewne wtedy nie trafiłoby to do zwykłego, prostego widza TVP :/
O wiele lepiej wyszłoby gdyby zrobili serial z np. 10 odcinkami i wysokim budżetem. Ale zapewne wtedy nie trafiłoby to do zwykłego, prostego widza TVP :/
Powód jest raczej taki, że gdy podzielili to na małe krótkie odcinki których jest wiele to więcej zarobią na reklamach bo wielu widzów obejrzy reklamy przed i po serialu i tak za każdym razem, a tych razów będzie tyle ile odcinków ;)
Jsatrzab
12-01-2018, 14:15
Szkoda, że Knightfall to chyba nawet w ogóle nie oglądałeś. Bo jest to bardzo dobry serial, może nie jeden z najlepszych, ale takie mocne 7/10 to można mu spokojnie dać.
Porównywać ten serial do Korony Królów to jak porównywać Ciebie do Elona Muska pod względem inteligencji :D
Nie ma na to szans. Budżetowo jest raczej daleko po za zasięgiem, chyba, że by się za to jakaś całkowicie prywatna firma wzięła z wielkimi pieniędzmi, bo od polskich stacji telewizyjnych, nawet tych bardziej komercyjnych raczej nic lepszego jak Korona Królów w takich klimatach nie wyjdzie. A w każdym razie raczej nie w najbliższej dekadzie.
Dawno nikt nie pisał co nowego w Vikings. A jest świetnie. Kolejny sezon trzyma poziom, a najnowszych odcinek to chyba jeden z najlepszych w całym serialu. Polecam.
Widzisz Knightfall jest takim samym dnem fabularnym/scenariuszowym jak Korona Królów. Realizacyjnie też nie jest dużo lepiej, a budżet na jeden odcinek ma pewnie kilkanaście razy większy...
Widzisz Knightfall jest takim samym dnem fabularnym/scenariuszowym jak Korona Królów. Realizacyjnie też nie jest dużo lepiej, a budżet na jeden odcinek ma pewnie kilkanaście razy większy...
A argumenty jakieś? Jak zwykle tylko nieuzasadniona krytyka.
Właśnie sęk w tym, że nie jest. W tym serialu są całkiem niezłe intrygi, to co w 2-3 najnowszych odcinkach zmajstrował Kanclerz to intryga jakiej nawet Gra o Tron by się nie powstydziła. Swoją drogą ciekawy z niego schwarccharakter.
Ale Ty pewnie wiesz lepiej bo obejrzałeś cały jeden odcinek, pierwszy, w między czasie waląc konia (https://ocdn.eu/images/zapytaj/M2E7MDMsMCwxMmMsMCwxOzAzLDEyYywwLDAsMQ__/6ded8db9054f77b3274de5783be5fdd2.jpg) i pewnie wiesz lepiej, co? :clap:
Jsatrzab
12-01-2018, 15:01
Przewiń se temat na poprzednią stronę gdzie była dyskusja o tym serialu, tam znajdziesz sporo argumentów.
Oczywiście nie ma czegoś takiego jak obiektywna recenzja, każdy ocenia przez pryzmat swoich odczuć czy porównania do innych dzieł. Ja obejrzałem ponad 4k godzin różnych seriali więc mam sporą "bazę" do porównań. Zazwyczaj jak jakiś serial zacznę, to oglądam go do końca. Do tej pory jedyne seriale jakich nie dałem rady skończyć to te z Arrowverse od CW, które mnie po prostu zmęczyły i odpuściłem je jakoś na początku ich najnowszych sezonów (za wyjątkiem Legends of Tommorow, który jest tak słaby, że go odpuściłem jakoś w połowie drugiego sezonu). Na Knightfall bardzo czekałem, a mimo to porzuciłem już po drugim odcinku, co pokazuję jak bardzo mnie zawiódł. Może i magicznie poprawia się w 3 odcinku, aktorzy nagle zaczynają grać, dialogi nie brzmią jak rozmowa botów a świat zaczyna być autentyczny. Może jak się skończy sezon to do niego wrócę i zbinguje sobie całość. Może. Na ten moment jednak Knightfall zajmuję u mnie miejsce w elitarnym gronie <5% seriali których z tych czy innych powodów nie dałem rady skończyć...
Jak trzyma poziom to nie brzmi zachęcająco :<
Ja nie rozumiem debaty na temat "Świata według Piastów". Przecież to od początku do końca miała być telenowela. Tylko i wyłącznie. Serio ktoś oczekiwał czegoś więcej niż Klanu w średnioweiczu?
Jsatrzab
13-01-2018, 12:21
Vikingowie pozazdrościli Grze o Tron i też zaczęli robić teleporty przez pół świata z odcinka na odcinek :]
A ja Wikingów nie polecam, sam oglądam z poczucia obowiązku ( skończę ten serial, skoro zacząłem! :P ).
Król Tudor... o przepraszam... Biskup Heahmund został jako jeniec zabrany przez Ivara do Skandynawii i walczy u jego boku przeciwko Lagercie i Bjornowi i w tejże bitwie staje się jeńcem Lagerty...:drunk:
Trochę jeszcze tej szmiry przed nami będzie, skoro klecha był wzorowany na tym:
https://en.wikipedia.org/wiki/Heahmund
Także chłop musi jeszcze wrócić do Anglii i zginąć :P
Wątek Flokiego totalnie niepotrzebny, zawsze był irytujący, ale teraz jest jeszcze bardziej. Dawno go powinni uśmiercić, a nie kolonizować nim Islandię ( bo to chyba o tą wyspę chodzi? ).
Bjorn w Afryce, znowu totalne fiasko, po kiego bata dawali taki wątek, skoro trwał on tak krótko?
Nie polecam, omijać.
Nezahualcoyotl
15-01-2018, 20:34
Najzabawniejsi byli Sasi w Yorku patrzący bez cienia reakcji na wyłażących z kanałów wojów Ivara.Zamiast ich rąbać z miejsca to woleli poczekać aż wszyscy wyjdą i ponownie dostać baty od Wikingów.Ja rozumiem ten średniowieczny etos rycerski ale bez przesady :devil:.
Presidente
15-01-2018, 21:01
No ja podobnie jak u Marata z Wikingami - skończę bo zacząłem oglądać.
Wątek Flokiego totalnie niepotrzebny, zawsze był irytujący, ale teraz jest jeszcze bardziej. Dawno go powinni uśmiercić, a nie kolonizować nim Islandię ( bo to chyba o tą wyspę chodzi? ).
Floki cały czas pracuje nad gangsterskimi gestami
Bjorn w Afryce, znowu totalne fiasko, po kiego bata dawali taki wątek, skoro trwał on tak krótko? Nie polecam, omijać.
Nawet nie chodzi o to, że był krótki. Ten wątek po prostu nic sobą nie wniósł
Chociaż ja to mam lekką nadzieję, że się jeszcze Rollo pojawi jakoś
Nezahualcoyotl
15-01-2018, 22:11
Chociaż ja to mam lekką nadzieję, że się jeszcze Rollo pojawi jakoś
Na IMDb jest info że ma się pojawić w 13 odcinku obecnego sezonu.
Jsatrzab
15-01-2018, 22:48
Najzabawniejsi byli Sasi w Yorku patrzący bez cienia reakcji na wyłażących z kanałów wojów Ivara.Zamiast ich rąbać z miejsca to woleli poczekać aż wszyscy wyjdą i ponownie dostać baty od Wikingów.Ja rozumiem ten średniowieczny etos rycerski ale bez przesady :devil:.
No biedni Sasi nie mieli wyjścia. Ivar rzucił terror i wszyscy Sasi musieli pauzować przez trzy tury :]
Z Bjornem to ja myślałem że Bjorn skończy na Sycylii a tu taki klops. Chociaż pewnie jeszcze wróci na te wody. Jeśli chodzi o Flokiego to o ile sam wątek z odkrywaniem Islandii i sama Islandia mi się bardzo podoba, to wątek tego "niewiernego tomasza" jest naprawdę irytujący. Ja rozumiem że Floki mówił że kraina pokoju bez przemocy, no ale niech mu już ktoś ten łeb zetnie...
Król Tudor... o przepraszam... Biskup Heahmund został jako jeniec zabrany przez Ivara do Skandynawii i walczy u jego boku przeciwko Lagercie i Bjornowi i w tejże bitwie staje się jeńcem Lagerty...:drunk:
Ale co Ci w tym się nie zgadza? Przecież to jest standard WSZYSTKICH SERIALI, że ważni bohaterowie dziwnym trafem zawsze przeżywają, wychodzą cało nawet z najgorszych opresji i tak dalej.
Dobrym przykładem tego jest choćby GoT. To uratowanie Jaimiego przez Brona w ostatniej chwili przed smoczym ogniem było trochę naciaganie, a to tylko przykład, takich akcji jest mnóstwo w serialach i filmach.
Ale na jakiej podstawie stwierdzasz to, że niby jest niepotrzebny? Przecież idąc tym tropem to można by połowę wątków wyciąć, a nawet więcej niż połowę bo ''nie potrzebne'' (cokolwiek by to miało znaczyć).
Twórcy wyraźnie mówili, że to nie jest serial o Ragnarze Loodbroku tylko o wikingach ogółem. Więc wszystko co związane z wikingami, ich życiem i tym co się w tamtych czasach działo jest ważne dla serialu.
A ta wyspa to podejrzewam, że nie jest Islandia tylko Grenlandia. Skąd ten pomysł? Ano stąd iż legenda głosi, że Grenlandia została tak nazwana (green - zielony, lasy, urodzajna ziemia) po to aby przyciągnąć osadników, a się okazało, że to wcale nie jest żaden zielony ląd tylko surowe i niezbyt dobre do osiedlania się ziemie.
Więc podejrzewam, że twórcy serialu zainspirowali się tą legendą i to pokazują w serialu.
Bjorn w Afryce, znowu totalne fiasko, po kiego bata dawali taki wątek, skoro trwał on tak krótko?
To jest już druga taka wyprawa Bjorna. Pierwsza (w której brali udział Rollo i Floki) też była bardzo krótka i szybko nagle wrócili. Więc to w zasadzie standard. Bjron widocznie lubi regularnie zaglądać 'do domu'.
Ale faktem jest to iż trochę słabo to zrobili, że Bjorn nagle postanowił wrócić idealnie w momencie jak Lagertha i Kattegat potrzebowali jego i jego ludzi by się obronić przed armiami Haralda i Ivara.
Ci Normanowie wychodzili ze wszystkich kanałów, a nie tylko tych na widoku. Wojak patrzył na jeden kanał, a za jego plecami z innego kanału wychodził kolejny Norman. Dlatego ta taktyka miała sens, bo ich po prostu otoczyli i zaatakowali niespodziewanie ze wszystkich stron.
Nie oglądałeś uważnie, a teraz się czepiasz, echh...
Nawet nie chodzi o to, że był krótki. Ten wątek po prostu nic sobą nie wniósł
Wątek Bjorna wniósł jego nowe doświadczenia z podróży, oraz to, że lojalność Halfdana do niego stała się ogromna i Halfdan wybrał Bjorna zamiast własnego brata z którym wcześniej zawsze się trzymał.
Nezahualcoyotl
16-01-2018, 06:05
Ci Normanowie wychodzili ze wszystkich kanałów, a nie tylko tych na widoku. Wojak patrzył na jeden kanał, a za jego plecami z innego kanału wychodził kolejny Norman. Dlatego ta taktyka miała sens, bo ich po prostu otoczyli i zaatakowali niespodziewanie ze wszystkich stron.
Nie oglądałeś uważnie, a teraz się czepiasz, echh...
Tu nie było pojedynczego wojaka (co sugerujesz) lecz całe miasto nimi wypełnione oraz cywilami ale "W królestwie ślepców jednooki jest królem" (to się odnosi do Ciebie):
KA_qjSydmWc
A co mnie obchodzi GoT, zresztą to jest serial fantasy i po tym jak wyprzedzili książki, mogą sobie robić co chcą. I nie chodzi tu wcale o zbieg okoliczności, że na nasz Henryk VIII dwa razy przeżył i dostał się do niewoli. Chodzi o sam fakt jego pojawienia się w Skandynawii, a dwa, jego udział w bitwie po stronie wikingów... pewnie, mieli imię postaci historycznej, pasował im życiorys, to sobie zrobili co chcieli. A że jest to totalnie nierealne, kogo to obchodzi, jak widać są osoby które to łykają jak młode pelikany. I to wszystko poprawili jego podwójnym pójściem do niewoli. Może nawet Lagherte zamorduje, żeby pokazać jakim to Ivar jest fascynującym człowiekiem ( bardzo słabo grana postać, najbardziej irytująca po Flokim )! Nic mnie tu nie zdziwi. Ragnar miał swojego klechę, to i jego "następcy" widzę chcą na siłę kogoś takiego wciskać, ale jest to po prostu słabe.
Co do Flokiego, stwierdzam na takiej podstawie, że ten typ od początku jest niepotrzebny, tak jak i jego kreacja na świra i - jak to kolega ładnie określił - gangsterskie ruchy chłopca z murzyńskiej dzielnicy, w teledysku Dr.Dre:drunk: To jego pływanie po morzu w poszukiwaniu śmierci, schizy już na samej wyspie, udawanie wielkiego proroka Lebiody ( a raczej Lebiegi ). Niech sobie kolonizują Islandię, a nawet Grenlandię, ale typ jest po prostu beznadziejny. Za dwa sezony pewnie popłynie do Ameryki, bo też są legendy...
Wątek Bjorna miał potencjał, ale ucieli go bardzo szybko i był krótki. Jak kolega wyżej wspomniał, mogło to być preludium podbojów normańskich w przyszłości, choć pewnie tak długo nie będą ciągnąć ( z drugiej strony, im więcej osób łykających wszystko tak jak ty, tym większe szanse na tasiemca ). Spokojnie mogli wywalić beznadziejnego Flokiego i dać więcej Afryki.
A najgorsze jest samo zakończenie tego wątku... w jednym odcinku mają być na koniec ścięci, nadchodzi burza piaskowa, a w drugim odcinku uwalniają się i znikają wśród tumanów piasku... by pojawić się już w Kattegat. Zero pomysłu na ich ucieczkę - nie znający terenu wikingowie, dla których warunki panujące na pustyni są obce, docierają jakimś cudem do morza i uciekają statkiem ( swoim? ). Tubylcy którzy poruszają się się w tych warunkach jak ryba w wodzie, nie są w stanie ich dogonić, ani na pustyni, ani na morzu. W ogóle panowie wyjeżdżają z tego piachu na wielbłądach, potrafili w tej zamieci je znaleźć, a Berberowie czy tam inni Maurowie nie... może jakby to pociągnęli, to zobaczyli byśmy gdzie to rzekomo Bjorn uratował życie temu Halfdanowi, bo w scenie ucieczki to obaj obezwładnili swoich oprawców, a pomysł o ucieczce podczas burzy piaskowej dał im ten trzeci typek. Nic bym do tego nie miał, gdyby potem tak nie eksponowali tej wierności Halfdana do Bjorna - chciałbym zobaczyć powód takiego zachowania, bo ja go nie dostrzegłem.
Po prostu na przyszłość proszę nie pisać, że coś jest świetne, jeżeli nawet koło tego nie stało. Rozumiem, że o gustach się nie dyskutuje i każda szmira znajdzie swojego amatora, ale można napisać, że coś jest dobre, niezłe, nie ma sensu wprowadzać ludzi w błąd... świetne...to co powiedzieć o masie rzeczywiście świetnych seriali?
PS: Zgadzam się z tym wychodzeniem z kanałów, tam nie było stu wyjść, szerokich na pięciu chłopa. Mogli chociaż część wyrżnąć, a reszta nawet nie mogła przyjść z pomocą, bo byli zablokowani...
Idą w tym serialu po najniższej linii oporu, głównie na fejmie ( bo nawet ja im nabijam oglądalność mimo krytyki ), a ludzie wszystko łykają, czego jesteś idealnym przykładem, bo na wszystko masz wytłumaczenie i wymówkę.
PS2: A ci Lapończycy strzelający strzałkami z rurek? To jakaś prawdziwa broń ich ludu, czy po prostu musieli się jakoś odróżniać stylem walki, więc im dali byle co ( ludzie i tak to kupią )?
Presidente
16-01-2018, 08:24
Twórcy wyraźnie mówili, że to nie jest serial o Ragnarze Loodbroku tylko o wikingach ogółem. Więc wszystko co związane z wikingami, ich życiem i tym co się w tamtych czasach działo jest ważne dla serialu.
"...o wikingach ogółem" :lol2: - co drugie słowo w serialu to Ragnar.
To jest już druga taka wyprawa Bjorna. Pierwsza (w której brali udział Rollo i Floki) też była bardzo krótka i szybko nagle wrócili. Więc to w zasadzie standard. Bjron widocznie lubi regularnie zaglądać 'do domu'.
Pierwsza wyprawa to było łupienie i tyle. Nie miała praktycznie nic nie wnieść poza fascynacją Flokiego i dodatkiem Rolla - szybko i w miarę przyjemnie. Druga wyprawa to miała być jakaś wielka przygoda, że nie wiadomo co, a wyszło jakieś...
Wątek Bjorna wniósł jego nowe doświadczenia z podróży, oraz to, że lojalność Halfdana do niego stała się ogromna i Halfdan wybrał Bjorna zamiast własnego brata z którym wcześniej zawsze się trzymał.
Jedyne doświadczenia to miał Halfdan - z babą z fiutem. Nie widziałem zresztą jakiegoś specjalnego ratowania życia - no chyba, że zapomnieli zmontować.
Poza tym dawanie GoT jako wyznacznika dobrego serialu to jakaś pomyłka - przynajmniej jeśli mówimy o nowych sezonach
Tu nie było pojedynczego wojaka (co sugerujesz) lecz całe miasto nimi wypełnione oraz cywilami ale "W królestwie ślepców jednooki jest królem" (to się odnosi do Ciebie):
Przecież z tym wojakiem to był przykład, raju, weź się czasem chwile zastanów zanim odpiszesz. Chodziło po prostu o to, że gdy dany Sas patrzył się w jedno miejsce jak wychodzi z niego Norman, to z tyłu za jego plecami wychodził inny Norman i atakował od tyłu z zaskoczenia i tym podobne akcje.
Po prostu to nie wyglądało tak jak sugerowałeś Ty czy ktoś tam inny wyżej, że Normanowie wychodza z kanału, a Sasi tylko stoją i czekają i dlatego przegrali. Przegrali bo zostali otoczeni, wpadli w zasadzkę co było bardzo wyraźnie pokazane. Ciężko walczyć z przeciwnikami atakującymi ze wszystkich stron na ulicach miasta którego nie znasz.
I nie chodzi tu wcale o zbieg okoliczności, że na nasz Henryk VIII dwa razy przeżył i dostał się do niewoli. Chodzi o sam fakt jego pojawienia się w Skandynawii, a dwa, jego udział w bitwie po stronie wikingów... pewnie, mieli imię postaci historycznej, pasował im życiorys, to sobie zrobili co chcieli. A że jest to totalnie nierealne, kogo to obchodzi, jak widać są osoby które to łykają jak młode pelikany.
Niewiarygodne, jak Ty na siłę szukasz dziury w całym. Aby tylko się do czegoś przyczepić. Nie rozumiem co jest takiego niewiarygodnego w przygodzie Heahmunda. Przecież w serialu była masa znacznie bardziej niezwykłych i nieprawdopodobnych wątków, oraz wątków ocierających się o lekką fantastykę. Więc to naprawdę nie jest nic niezwykłego.
A czy zgadza się z historią, czy nie w to nie wnikałem bo dla mnie zgodność historyczna co do przebiegu życia danej postaci nie jest specjalnie ważna. Bo chyba każdy wie, że prawdziwy Ragnar wyglądał prawdopodobnie zupełnie inaczej, miał zupełnie inny charakter i był kimś całkowicie innym niż ten serialowy. Tak samo z pozostałymi postaciami. Więc serial nie jest jakąś kroniką historyczną tylko bardzo luźną interpretacją różnych wydarzeń i wzorowaniem się (też bardzo luźnym bo inaczej by się nawet nie dało, za mało źródeł historycznych) na osobach które kiedyś żyły i o których wiemy tak niewiele, że wykreowane na ich podstawie postacie prawdopodobnie nie mają prawie nic wspólnego z tamtymi ludźmi.
Może nawet Lagherte zamorduje, żeby pokazać jakim to Ivar jest fascynującym człowiekiem ( bardzo słabo grana postać, najbardziej irytująca po Flokim )!
Co do Flokiego, stwierdzam na takiej podstawie, że ten typ od początku jest niepotrzebny, tak jak i jego kreacja na świra i - jak to kolega ładnie określił - gangsterskie ruchy chłopca z murzyńskiej dzielnicy, w teledysku Dr.Dre:drunk: To jego pływanie po morzu w poszukiwaniu śmierci, schizy już na samej wyspie, udawanie wielkiego proroka Lebiody ( a raczej Lebiegi ). Niech sobie kolonizują Islandię, a nawet Grenlandię, ale typ jest po prostu beznadziejny. Za dwa sezony pewnie popłynie do Ameryki, bo też są legendy...
Więc mówisz, ze Ivar i Floki to bardzo słabo grane postacie? No proszę nie spodziewałem się po Tobie takich argumentów i mentalności gimnazjalisty ,,Nie lubię jakiejś postaci więc jest ona słabo grana i beznadziejna''.
Ja osobiście Ivara w tym serialu bardzo nie lubię (ciężko go lubić) i dosłownie przy każdej okazji kibicuje jego wrogom, ale powiedzieć, że jest to postać słabo grana to byłby zniżenie się do naprawdę niskiego poziomu. Bo co jak co, ale Ivar został zagrany bardzo dobrze, twórcy serialu włożyli w tę postać bardzo dużo wysiłku, zrobili z niego jednego z głównych bohaterów.
Flokiego też nie lubię, ale nie mogę udawać, że nie jest to postać dobra i bardzo pasująca do tego serialu. Może teraz jego 'blask' trochę przygasł, ale w czasach gdy podróżował z Ragnarem był przez wielu uważany za jedną z najbardziej klimatycznych i pasujących do tego świata postaci. I nie bezpodstawnie.
Ragnar miał swojego klechę, to i jego "następcy" widzę chcą na siłę kogoś takiego wciskać, ale jest to po prostu słabe.
Ivar nie jest następcą Rangara to pierwsza kwestia.
Druga, że Ivara to Heahmund za chiny nie nawróci choćby stanął na głowie i wyrecytował całą Biblię. Ivar jest postacią która podobnie jak Floki jest całkiem po stronie Nordyckich Bogów i nie przejdzie na inną wiarę.
No i trzecia kwestia - Osobiście mam pewne podejrzenia (ale to czysta teoria, moja własna), że Heahmund może nawrócić Lagerthe i/lub Kattegat. No bo historycznie przecież Skandynawia przyjęła Chrześcijaństwo, po za tym to by mogły być te 'straszne okoliczności' i straszna tragedia którą wieszcz przepowiadał Lagercie. W końcu z jego punktu widzenia upadek wiary w Nordyckich bogów to jedna z najgorszych rzeczy jakie mogą się tam stać.
Ale jak pisałem to tylko moja teoria, czyste gdybanie.
z drugiej strony, im więcej osób łykających wszystko tak jak ty, tym większe szanse na tasiemca
Ja nie łykam wszystkiego. Po prostu patrzę na seriale w miarę sprawiedliwie i nie szukam na siły dziury w całym aby tylko się do czegoś przyczepić i hejtować dla samego hejtu tak jak wy. Doceniam za to pracę którą twórcy włożyli w ten serial. Nie da się ukryć, że jest to jeden z najlepszych seriali w takich klimatach jaki kiedykolwiek postał. Nie jest doskonały, wiadomo, pewne rzeczy mogłyby być zrobione lepiej, ale i tak, lepszego serialu po prostu nie ma (co najwyżej równie dobre, ale jest ich tak mało, że na palcach jednej ręki można policzyć).
A najgorsze jest samo zakończenie tego wątku... w jednym odcinku mają być na koniec ścięci, nadchodzi burza piaskowa, a w drugim odcinku uwalniają się i znikają wśród tumanów piasku... by pojawić się już w Kattegat. Zero pomysłu na ich ucieczkę - nie znający terenu wikingowie, dla których warunki panujące na pustyni są obce, docierają jakimś cudem do morza i uciekają statkiem ( swoim? ).
No, w swoich gimbusiarskich argumentach i hejtowaniu dla hejtu, przynajmniej raz masz rację. Tutaj rzeczywiście wyszło to bardzo kiepsko. Ale cóż każdy serial ma takie słabsze wątki i niedoróbki. A Vikings przynajmniej wynagrodzili to świetnie zrobionymi innymi wątkami, bo najnowszy odcinek (chyba 08) to był jeden z najlepszych w całym serialu.
(...) ale można napisać, że coś jest dobre, niezłe, nie ma sensu wprowadzać ludzi w błąd... świetne...to co powiedzieć o masie rzeczywiście świetnych seriali?
No to słucham? Gdzie te lepsze seriale? Wymieniaj bo uwielbiam seriale w tych klimatach i chętnie obejrzę. Widziałem wszystkie jakie znalazłem, a które choć trochę mnie zainteresowały i Vikings i GoT są w absolutnej czołówce jeśli chodzi o seriale zachodnie (bo oglądam też azjatyckie, ale to już inna bajka).
PS2: A ci Lapończycy strzelający strzałkami z rurek? To jakaś prawdziwa broń ich ludu, czy po prostu musieli się jakoś odróżniać stylem walki, więc im dali byle co ( ludzie i tak to kupią )?
Taka broń faktycznie istnieję, choć nie wiem jak jest z jej skutecznością. Czy rzeczywiście tak łatwo się nią powala i zabija wojów. Nie wiem czy to faktyczna broń tego ludu, ale stylem walki odróżnić się musieli bo Samowie nie są Normanami, to inny lud który wcześniej zamieszkiwał te ziemie, ale został przez Normanów wyparty na daleką północ. Takie informacje o nich znalazłem.
Nezahualcoyotl
16-01-2018, 18:17
Przecież z tym wojakiem to był przykład, raju, weź się czasem chwile zastanów zanim odpiszesz. Chodziło po prostu o to, że gdy dany Sas patrzył się w jedno miejsce jak wychodzi z niego Norman, to z tyłu za jego plecami wychodził inny Norman i atakował od tyłu z zaskoczenia i tym podobne akcje.
Zatem według Ciebie mamy gapiącego się Sasa na wychodzącego Wikinga który stoi niczym słup soli przez co nie może dostrzec innego Wikinga wyskakującego z innego włazu...No a co z pozostałymi Sasami?Każdy się koncentruje tylko na tym jednym (pierwszym) Wikingu :mrgreen:?
Sorry lecz to kiepskie tłumaczenie którym próbujesz usprawiedliwić miernotę scenarzysty.To miałoby ręce i nogi gdyby akcja wychodzenia z kanałów odbywała się w nocy ale nie za dnia w środku zatłoczonego miasta.Nawet gdyby wyskoczyło jednocześnie kilkudziesięciu berserków i tak by ich pozamiatano nim by się doczekali wsparcia z podziemi.
Po prostu to nie wyglądało tak jak sugerowałeś Ty czy ktoś tam inny wyżej, że Normanowie wychodza z kanału, a Sasi tylko stoją i czekają i dlatego przegrali. Przegrali bo zostali otoczeni, wpadli w zasadzkę co było bardzo wyraźnie pokazane.
Zasadzka polegała na wyjściu z kanałów wprost na uzbrojonych i wszędzie stojących Sasów którym scenarzysta zabronił reagować aż do chwili wyjścia przynajmniej znacznej części Ivarowego garnizonu.Nawet bramę zostawili bez straży no bo po co?
Zresztą załączyłem materiał video i nie ma potrzeby zbytniego fantazjowania.
Ciężko walczyć z przeciwnikami atakującymi ze wszystkich stron na ulicach miasta którego nie znasz.
Chwila lecz kto jak to nie Sasi zostali wykurzeni z własnego miasta.
Oho, pojawiają się gadki o gimbazie, czyli zaczyna brakować argumentów i puszczają nerwy, to lubię.
Zacznę od podstawowej rzeczy. Ja rozumiem konwencję tego serialu, że on nie musi być realny i do bólu poprawny historycznie ( stroje itp. ), bo tylko garstka ludzi zwróci na pewne aspekty uwagi ( choć z legionami rzymskimi to ostro przegieli ). Tylko dlatego ciągle to oglądam, bo nie jestem aż takim purystą. Co nie znaczy, że można jechać po bandzie ( jak twórcy serialu ).
Nie chce mi się bawić w cytowanki, więc odniosę się do poszczególnych rzeczy.
Ivar zagrany bardzo dobrze? Hahahahahah... kurtyna - tu by można skończyć całą rozmowę... chłopie, jest to kolejna po Flokim postać, z bardzo irytującą manierą ( + ostatnio włosy ala Sean Paul ). Co ma do tego ekipa? To aktor odgrywa rolę i robi to słabo. W ogóle Wikingowie od początku słyną z drewnianego aktorstwa, bo Travis Fimmel również kaleczył ( swoją drogą też miał dziwną manierę z tymi gestami, kto tam im każe to robić? Czy może im się wydaje, że będą bardziej "średniowieczni"?).
Ivar jak najbardziej jest duchowym następcą Ragnara ( niby po co ten go wziął do Anglii przed śmiercią? ), następcą wielkiego wikinga-zdobywcy. Ty w ogóle oglądasz ten serial, czy się przy nim brandzlujesz i cały ekran zachlapany ( takie ad personem z braku argumentów trzeba jakoś obronić teorie o gimbazie, sam nie dasz rady, wiec pomagam - doceń ). W sumie skoro nie pamiętasz co się działo 2-3 odcinki temu ( Zajac musiał dać filmik żeby ci pokazać jakie głupoty wypisujesz ), to i poprzedni sezon mogłeś zapomnieć
Teraz nasz Henryk VIII. Oczywiście, że nie musieli trzymać się sztywno życiorysu tego prawdziwego biskupa ( pewnie i tak nie ma o nim zbyt wielu informacji ), ale biskup porwany i wywieziony do Skandynawii ( to jak najbardziej realne ) i tam walczący u boku Wikingów... to jest po prostu tak odrealnione, że szkoda gadać - już mogli dać w tym wątku kogoś z wyższej szlachty, jakiegoś komesa grodu. Ale mniejsza z tym.
Co tam dalej? Lepsze seriale w tym klimacie? Nie siedzę w takich serialach, raczej jest ich mało. Mówiłem ogólnie o serialach ( więc tu by można wymienić od groma od różnych Narcos po wiele innych produkcji Netflixa i nie tylko ). To, że Wikingowie są w czołówce seriali historycznych, nie znaczy, że są świetni - widocznie poziom tych seriali jest niski, a na bezrybiu i rak ryba. W mojej opinii, to nawet w najlepszych sezonach, Wikingowie nie byli serialem świetnym, w najlepszym wypadku tylko dobrym. Ostatnim świetnym ( w mojej opinii, choć końcówka mnie lekko zawiodła ) serialem osadzonym w dawniejszych czasach, było Tabu z Tomem Hardym, choć ciężko to nazwać serialem stricte historycznym ( bo i mamy wątki okultystyczne, jakieś akcje vodoo itp. ).
Ale sytuacja się przynajmniej wyjaśnia, jesteś fanboyem "seriali w tego typu klimacie" i zaślepiony, nie dostrzegasz wielu błędów, a bronisz tego wszystkiego z poświęceniem godnym lepszej sprawy.
Jak traktują odbiorców swojej produkcji, to pokazali najlepiej, gdy na spotkaniu z papieżem ( o czym wspomniałem na początku ), ubrali jego gwardzistów jak legiony rzymskie Już widzę ten tok rozumowania - z kim się przeciętnemu "Dżonowi z Łyskonsin" kojarzy się Rzym? Eureka! Z Cezarem, legionami! Ubierzmy ich tak! Fanboje i tak łykną.
To będzie mój ostatni post na ten temat ( przynajmniej w twoją stronę ), bo dalsza dyskusja jest bezzasadna, co łatwo wywnioskować po twoich wcześniejszych dyskusjach z innymi użytkownikami ( teraz poleć do działu forum i poproś moderatorów, żeby nauczali ludzi co to jest dobry gust - tak, wiem że wtedy trollowałeś - ale to było zabawne, na prawdę ).
Najważniejsze, że uratowałem Volomira przed tą szmirą, choć i tak po twojej "wyczerpującej" rekomendacji by do niej nie wrócił, więc niepotrzebnie "szczempie ryja".
Także PiS, joł, sztos, odjaniepawlać - czy co tam się teraz w gimbazie mówi ( w sumie to już nie w gimbazie ). Spadam, jutro mam sprawdzian z przyrki.
Oooo i taka rada na koniec, następnym razem od razu naszykuj chusteczki przed seansem świetnych Wikingów, może jak wytrzesz szybko ekran, to dostrzeżesz pewne sprawy. Nara, silnoręki :)
Obrażanie użytkowników nie może być tolerowane.
Polemajos
Gratulacje dla tego geniusza, co wykasował mój długaśny post. Trzeba było dać osta za co się należało i wykropkować na czerwono to co nie odpowiadało. No ale lepiej iść na łatwiznę. Brawo asie.
Nezahualcoyotl
18-01-2018, 08:17
Widocznie Twoja poprzednia wypowiedź została odebrana zbyt osobiście nie tylko przez adwersarza (jego post z gimbomową został zachowany) lecz również przez kogoś z Administracji.
Abstrahując już od tego sam fakt kasowania czyichś wypowiedzi jest naganny i niczym nieusprawiedliwiony zwłaszcza iż moderator ma do swojej dyspozycji wachlarz opcji do wykorzystania dzięki którym może skorygować dany post na potrzeby zasad zawartych w Regulaminie.
Czytałem ww. skasowany post Marata. Moim zdaniem był bardzo merytoryczny i związany z tym tematem. Zawierał pewne osobiste odniesienie do postu Caothriego, ale wg mnie nie były one takiej wagi aby kasować post. Co najwyżej upomnienie i prośba o skorygowanie pewnych zapisów przez Autora postu czyli Marata.
Nezahualcoyotl
18-01-2018, 20:54
Wikiński watażka wysyła posła do frankijskiego księcia (więzy krwi tutaj są drugoplanowe) z prośbą o militarną pomoc którą oczywiście otrzymuje :devil:.Ludzieeee chrześcijańskie królestwo wspierające bandę pogan w walce przeciwko innej bandzie pogan :wall::wall:...
No i ta przysięga biskupa-wojownika złożona przed pogańską królową.Po prostu brak słów czego może dokonać w psychice religijnego fanatyka jeden gorący "numerek".
Zwiastun robi klimat ale dopiero za dwa miesiące zobaczymy jak to wygląda bez retuszu:
rnN7Aad3c7A
Jsatrzab
19-01-2018, 16:48
A co złego w chrześcijańskim królestwie wspomagającym pogan w walce z poganami? Problem by był gdyby wspomagali pogan w walce z chrześcijanami, chociaż z tego co pamiętam to i takie przypadki się zdarzały ;]
PS nie oglądałem jeszcze tego odcinka, także odnoszę się do samej wypowiedzi :]
PS2 Terror może być ciekawy.
Tego postu Marata ja nie zgłaszałem jakby ktoś miał takie podejrzenia, ale z tego co widzę nie został usunięty (lub go przywrócili) bo u mnie się wyświetla normalnie. Tak czy siak nie odpisałem na niego bo uznałem, że nie ma sensu ciągnąć dalej tej dyskusji, no i w jego wpisie było mało konkretów dot wydarzeń w serialu do których można by się odnieść.
Najnowszego odcinka jeszcze nie oglądałem, więc nie wiem co się tam odwaliło, ale z tego co piszecie brzmi ciekawie. Serio wysłano jakieś poselstwo do Franków? Do Rollo? Po pomoc militarną? Muszę to zobaczyć.
Wikingowie skończyli się na 3 sezonie. Potem dziecinada, sztampa i odcinanie kuponów. Próbowałem dać im drugą szansę, ale się nie da.
Wikingowie to się w sumie nigdy nawet nie zaczeli ;) Byli słabym serialem, który trochę polepszał się wraz z sezonami (co nie znaczy że był dobry), a po 3 sezonie stał się aoglądalny.
Chyba oficjalnie zakończę moją przygodę z Wikingami. Ledwo przetrzymałem ten psychologiczno/metafizyczno/moralny finał i mam dosyć :)
Ale przynajmniej dzięki tym filozoficzno-kiczowatym scenom, uniknęliśmy większej liczby absurdów ;) Przedostatni odcinek najlepszy - obie armie zaległy obozem po bitwie, Hvitserk wysłany do Rollo, wraca "za 15 minut" już z wojskami chrześcijańskimi - a Lagerta cały czas w lasku, daje "pieroga" Henrykowi VIII ;).
Nezahualcoyotl
26-01-2018, 10:46
Twórcy myśleli że poprzez ukazanie portretów psychologicznych poszczególnych postaci dadzą widzom coś wyjątkowego a w ostatecznym rozrachunku otrzymaliśmy najnudniejszy epizod tego sezonu przy którym ćpanie Ragnara u boku Chinki to rollercoaster.
Wygląda na to że wszyscy przed bitwą oddawali się metafizycznym uniesieniom olewając kompletnie rozpoznanie ruchów przeciwnika...No chociaż przy tak błyskawicznym przemieszczaniu się floty Franków to zwiadowcy Lagrety i tak by niczego nie zauważyli.
Jedynie szkoda że w kolejnych odsłonach nie zobaczymy już Aethelwulfa którego postać jako jedna z niewielu nabrała interesującego kolorytu.
KLAssurbanipal
26-01-2018, 18:07
Odcinek finałowy to tragedia, że skomentować się nie da, bo trzeba by pisać o każdej minucie... W ogóle nic nie trzyma się logiki i jeszcze te ckliwe wstawki. Bardzo mi się nie podoba prowadzenie postaci biskupa. Nic nie wynikło z jego wątku.
Patrząc na promo 5b muszę rzec: nareszcie! albo: lepiej późno niż wcale. Wikingowie mają okularowe hełmy, które powinni mieć od początku.
Gwardziści Ivara otrzymali hełm Gjermundbu:
https://thornews.files.wordpress.com/2014/06/only-existing-viking-age-helmet-norway.jpg
Jednak na długo przed akcją serialu noszon w Skandynawii hełmy typu Vendel:
https://i.pinimg.com/736x/42/6b/3b/426b3b3d84d259becf94ba39b15dad2f--viking-helmet-viking-age.jpg
https://periklisdeligiannis.files.wordpress.com/2015/01/11-vendel-1.jpg
Po wojownikach z Wessex, którzy mają hełmy typu burgonet z renesansu, rzymskich legionistach z czasów Tyberiusza w Watykanie i innych wytworach fantasy to miła niespodzianka i jakiś element historycznych kostiumów
Ale przynajmniej dzięki tym filozoficzno-kiczowatym scenom, uniknęliśmy większej liczby absurdów ;) Przedostatni odcinek najlepszy - obie armie zaległy obozem po bitwie, Hvitserk wysłany do Rollo, wraca "za 15 minut" już z wojskami chrześcijańskimi - a Lagerta cały czas w lasku, daje "pieroga" Henrykowi VIII ;).
Takich teleportacji było mnóstwo w tym sezonie. Podobnie jak z Hvitserkiem wysłanym do Rollo i Bjornem cudownie uciekającym z nieznanej pustyni były jeszcze akcje z Flokim, który z Islandii dostał się nagle do Kattegat i za jakiś czas równie szybko się tam dostał z ludźmi, a w Kattegat niewiele się wydarzyło.
Presidente
26-01-2018, 19:24
To be fair, you have to have a very high IQ to understand last episode of Vikings...
Przeróbka pasty o Ricku i Mortym - fani zaraz wyskoczą z takimi tekstami.
Jsatrzab
27-01-2018, 22:33
Pierwszy naprawdę dobry odcinek Vikingów od lat. Świetne zdjęcia, świetny dźwięk/muzyka, bardzo dobry pomysł na zrealizowanie tego odcinka. Klimat gęsty że można jeść widelcem. Bardzo duży plus za bardzo niewielką ilość dialogów, widać twórcy nauczyli się czegoś z Dunkierki. Niestety przez ten odcinek jestem mocno rozdarty. Miałem już sobie dać spokój z Vikingami, ale tym odcinkiem zasłużyli na jeszcze jedną szanse. Z drugiej strony lepszego momentu na pożegnanie z pozytywnymi odczuciami już pewnie nie będzie. :]
Nezahualcoyotl
02-02-2018, 17:55
Co prawda piąty sezon Wikingów stanął w połowie lecz są już informacje o szóstym.Pośród nowych postaci pojawia się:
https://en.wikipedia.org/wiki/Oleg_of_Novgorod
Gajusz Mariusz
07-02-2018, 10:34
Niebawem
qUmfriZoMw0
Jutrzenka
07-02-2018, 14:50
Wygląda ciekawie:
oWaFGbK_xFM
Dość niezła jest też Brytannia (inwazja Rzymu na Albion):
bO7koP6X3pU
Jsatrzab
07-02-2018, 15:24
Altered Carbon obejrzałem parę dni temu i nie jest tak źle jak można by się spodziewać po recenzjach. Serial ma bardzo fajny klimat i do ~8 odcinka trzyma równy dobry poziom. Końcówka trochę się pogubiła, ale nie na tyle by przekreślić cały sezon. Największą wadą serialu jest to, że główny bohater nie umie mówić. W sensie nie otwiera ust mówiąc, przez co ciężko zrozumieć co mówi...
Dzisiaj skończyłem oglądać Dark.
https://www.youtube.com/watch?v=zy0b9e40tK8
Muszę powiedzieć że świetne recenzje i wysokie miejsca w "topkach" 2017 roku nie były przypadkowe. Serial jest świetny, wspaniały klimat, świetna muzyka i ciekawa fabuła. Jedyną wadą jest język niemiecki w oryginale, jednak Netflix zapewnił szereg opcji do wyboru - napisy, lektor i angielski dubbing.
Ten trailer zwrócił moją uwagę. Serial może być niezły...
sExa3DGy7N4
Nezahualcoyotl
09-02-2018, 17:55
Podobnie jak poprzednie sezony ten nadchodzący także zapowiada się wybornie.Mnóstwo czarnego i pikantnego humoru okraszonego miernymi efektami specjalnymi ale dzięki Bruce Campbell to nabiera wyglądu produktu dzięki któremu będziemy się wybornie bawić.
mmpcHQFKZn4
KLAssurbanipal
15-02-2018, 12:53
Martin Scorsese szykuje serial o starożytnym Rzymie.
https://histmag.org/Martin-Scorsese-szykuje-serial-o-starozytnym-Rzymie-16391
Te powiązania z "Wikingami" nie wyglądają zachęcająco.
KLAssurbanipal
15-02-2018, 17:47
Hirst trochę niepokoi. Jednak piszą wszędzie, że ma być podobne do Rzymu.
W "Rzymie" legioniści też mieli trochę dziwny sprzęt.
KLAssurbanipal
15-02-2018, 21:44
Tak, inspirowane książkami z epoki wiktoriańskiej, a nie współczesnymi. Wystarczyłby nawet 1 Osprey, żeby zrobić ich poprawnie. Jednak w porównaniu do Wikingów dużo bardziej realny i logiczny, a kostiumy bliższe prawdziwym. Nie było wojowników z innych epok. Wikingów nic nie przebije z renesansowymi kawalerzystami i legionistami z czasów Nerona.
I przedstawienie sposobu walki legionu.
Chyba jeszcze żaden film czy serial tak dobrze tego nie oddały - https://www.youtube.com/watch?v=J7MYlRzLqD0
Ale za te tarcze i hełmy ktoś z roboty powinien polecieć.
Wikingów nic nie przebije z renesansowymi kawalerzystami i legionistami z czasów Nerona.
Obyś nie wykrakał :D
Nezahualcoyotl
28-02-2018, 21:39
Genialny,zakręcony,brutalny,zaskakujący,wciągaj ący czyli po prostu:
hxNiqmRWTUI
Gajusz Mariusz
24-03-2018, 06:57
Było głośno o tym serialu (tzn Achillesie :cool:), no to teraz zwiastun
t3c2-jWAHYQ
Shay Ruan
25-03-2018, 13:38
Daje przedpremierowo 3 na 10 tylko dlatego, że gra tam śliczna Bella Dayne. Ten serial to kolejny przykład głupoty i wciskania na siłe poprawności gdzie się da. Czarny Zesus, Achilles i Eneasz. Zróbmy serial o białym Lutherze Kingu, ciekawe czy wszyscy będą zadowoleni.
Serial może nie, ale film na pewno ;D
https://steemit-production-imageproxy-upload.s3.amazonaws.com/DQmcqAUHDcsBp9qz9iwZsKtp2Kc2xufEcgpgge3SZqBFZLZ
A tu info odnośnie tego filmu:
https://steemit.com/satire/@lufi/the-man-who-stood-against-a-nation-ryan-gosling-is-martin-luther-king-next-year-on-netflix
Wracając do tematu - ja sobie dam spokój z tym "serialem" po ostatnich wybrykach wydawcy, jakim było BBC. Za to czekam z utęsknieniem na 3 sezon Daredevila, 2 sezon z Jessicą Jones nawet daje radę mimo pewnych słabszych momentów.
Shay Ruan
25-03-2018, 20:46
W końcu dobry serial historyczny powstanie haha xD
Gajusz Mariusz
31-03-2018, 01:28
Kolejny zwiastun 2 sezonu Westworld
sjVqDg32_8s
Jutrzenka
31-03-2018, 13:28
W końcu nie tylko Dziki Zachód, ale i Daleki Wschód, jak w książce. Czekam, tak samo jak na drugi sezon Amerykańskich Bogów.
Tymczasem oglądam 3 sezon UnReal: Telewizja Kłamie. Tym razem to mężczyźni konkurują o kobietę.
J_TuLXSUTa8
farenheit
05-04-2018, 14:29
Co sądzicie o Unabomber? Przymierzam się do niego, bo historia Ted Kaczynskiego wydaje mi się mega ciekawa. Jakieś opinie?
Gajusz Mariusz
13-04-2018, 07:54
Pierwszy sezon mnie nie powalił jednak Gorgo sprawiła, że... dałem szansę 2 sezonowi. No i jest dużo lepiej. Co prawda znowu lekkie rozczarowanie finałem i to ciągle nie jest jakiś serialowy hicior, ale tym razem na kontynuację będę wyglądał.
XCKLGUJwEww (https://www.youtube.com/watch?v=XCKLGUJwEww)
Dla mnie pierwszy sezon był lepszy, a drugi słabszy. Ale serial niezły.
Gajusz Mariusz
08-05-2018, 23:43
Przyznaję się - obejrzałem cały sezon Templariuszy http://www.historycy.org/style_emoticons/default/smile.gif Słabiutki romans rycerski na tle wydarzeń i postaci historycznych. Wrażenia - głównym bohaterem jest templariusz Landry https://tvshowpatrol.com/wp-content/uploads.../07/Cullen1.jpg (https://tvshowpatrol.com/wp-content/uploads/2017/07/Cullen1.jpg) który po cichu romansuje z... królową (a co! http://www.historycy.org/style_emoticons/default/smile.gif ) a na co dzień zajęty jest uganianiem się po Francji za Graalem. Wszystko fajnie lecz po obejrzeniu ostatniego odcinka pozytywnym bohaterem został... Filip Piękny do którego właściwie trudno się doczepić (no może oprócz morderstwa żony lecz jakieś powody jednak miał http://www.historycy.org/style_emoticons/default/wink.gif ). Landry zaś zależnie kto mu co powiedział, miotał się od ściany do ściany depcząc wszystko czym powinien się kierować http://www.historycy.org/style_emoticons/default/rolleyes.gif Oczywiście jak to bywa - najlepszą postacią był De Nogaret gdyż granie kombinatora zawsze daje aktorowi szansę by się wykazać na tle innych. Postacie kobiece słabiutkie. Niestety, zapewne ze względów finansowych wybrano taki a nie inny okres. Dużo więcej klimatu widziałbym gdyby akcja działa się np pomiędzy upadkiem Jerozolimy i Akki. Szkoda niewykorzystanej szansy.
CMrW7gcR4hI
To jeden z tych zwiastunów w którym mieści się wszystko na co poszły pieniążki. Bo serial aż krzyczy bidą budżetową...
KLAssurbanipal
09-05-2018, 11:37
Jak oceniasz w stosunku do Wikingów? W końcu z jednej stajni.
Templariuszy oglądałem. Oceniam serial tak 2 na 10 w porywach 3 na 10. Słabe walki. Przewidywalna fabuła. Gra aktorska nierówna. Generalnie słaba. Kilka scen mnie powaliło swoja głupotą. W tym ta kiedy grupa ściganych templariuszy zsiadła z koni by walczyć pieszo, pozbawiając się zasadniczej przewagi w walce jaka dawały rycerzom wierzchowce. Myślę że to kwestia skromnego budżetu, walkę piesza łatwiej zrobić niż konną.
Gajusz Mariusz
09-05-2018, 21:13
Jak oceniasz w stosunku do Wikingów? W końcu z jednej stajni.
Bez porównania. Templariuszy, jeżeli będzie 2 sezon, mało kto obejrzy. Wikingów z reguły krytykuje się od a do z i... słusznie. Ale! Ci najbardziej krytykujący z wypiekami na twarzy czekają co tydzień by poświęcić te 45 minut i szybciutko na forach wyliczać co było w nim nie tak. Taki klimat :cool: Reszta bez podniecania się ogląda ze względu na Lagerthę :devil:
http://katheryn-winnick.net/gallery/albums/Photoshoots/2010-MensHealth/010.jpg
Oglądał ktoś "Narcos" sezon 3? Daje radę bez Pablo?
Mnie się całkiem dobrze oglądało trzeci sezon Narcos.
Teraz się wziąłem za Godless od Netflixa. Co prawda finał łatwy do przewidzenia, typowo westernowa strzelanina dobrych ze złymi ( na razie i tak obejrzałem tylko dwa odcinki ), ale sam serial dobrze nakręcony, zdjęcia, plenery, muzyka. Mam nadzieję, że się na końcu nie zawiodę.
https://www.youtube.com/watch?v=mMUiRYoc76A
Jutrzenka
13-05-2018, 19:06
Reszta bez podniecania się ogląda ze względu na Lagerthę :devil:
Lub Bjorna :geek:
https://i.pinimg.com/originals/db/85/3e/db853e5fa5068978b65a6493872acba2.jpg
Szykuje się drugi sezon:
YN5loJN3qDw
Gajusz Mariusz
13-05-2018, 21:15
Niestety wszystko wskazuje na to że nie obejrzymy 2kpJ4GbVvNc
Oryginał oglądało się z przymrużeniem oka, szkoda że cofnięto ten serial https://www.antyradio.pl/Film/Zwiastuny/Kevin-Bacon-i-wielkie-robale-w-zwiastunie-anulowanego-serialu-na-podstawie-filmu-Wstrzasy-22534, ja bym sobie obejrzał :(
Nezahualcoyotl
14-05-2018, 21:54
Szykuje się drugi sezon:
YN5loJN3qDw
Szkoda że dopiero aż w przyszłym roku.Na szczęście jeszcze w tym roku się pojawi trzeci sezon "The man in the High Castle".
Gajusz Mariusz
27-05-2018, 21:35
Belfer 2. Nie powiem, pierwszy sezon obejrzałem na tyle zadowolony, że zaliczenie (jak to u mnie, bez pośpiechu) drugiego sezonu było pewne. Niestety... masakra. Wątków ciut za dużo, kilka scen zupełnie oderwanych od jakiegokolwiek sensu ale niech tam - ostatni odcinek miał to wyjaśnić - a tu
https://i3.cpcache.com/product/27536909/Zonk_Oval_Sticker_300x300.jpg?height=300&width=300&qv=90&side=front&Filters=[{%22name%22:%22background%22,%22value%22:%22ddddde %22,%22sequence%22:2}]
Wyjaśnienie kilku wątków bez próby powiązania ich z logiką, kilka pozostawionych bez wyjaśnienia (nie kupię gdybań w postaci - kolejny sezon to wyjaśni...) - ogólnie ostatni odcinek to kawalkada żenady. Ogólnie - unikać z daleka! :cool:
KxWKEHQ6TKc
https://media.giphy.com/media/3og0INyCmHlNylks9O/giphy.gif
Gajusz Mariusz
28-05-2018, 20:44
DfN3BYlNqu8
Ktoś oglądał ten serial z moim ulubieńcem? :D Warto?
Shay Ruan
30-05-2018, 18:34
Warto, nie obejrzałem jeszcze całego pierwszego sezonu ale klimat aż się wylewa z tego serialu. Jest mrocznie, zagadkowo i brutalnie.
Gajusz Mariusz
18-06-2018, 15:17
Do niedawna myślałem że nie było 2 sezonu The last Kingdom, a to była jakaś dezinformacja :P więc nadrobiłem zaległości
fGNMxLe7ERI
Można utyskiwać nad budżetem więc kilkunastu statystów gra setki, a kilkudziesięciu - tysiące. Główny bohater - Uhtred - na szczęście jakby mniej gładolicy. Ogólnie - nie nastawiałem się na hit, więc mimo nierównych odcinków 2 sezon chyba bardziej mi się podobał od pierwszego.
Gajusz Mariusz
26-01-2019, 23:49
Obejrzałem i 3 sezon. Mniej walk, więcej intryg. Do obejrzenia, trzyma poziom sezonu drugiego.
9Za_bQYuL1w
Nezahualcoyotl
27-01-2019, 14:38
Blisko siedem lat po premierze wpadł mi w ręce i zwyczajnie powalił na kolana.Absolutnie wyjątkowy serial z interesującą historią wkomponowaną w budowę kolei transkontynentalnej,wspartą pięknymi zdjęciami,oryginalnymi postaciami,zaskakującą akcją a przede wszystkim najczarniejszym czarnym charakterem jakiego można sobie wyobrazić!
Pozycja wręcz obowiązkowa w której można odnaleźć małe aczkolwiek interesujące historycznie dodatki:
https://www.amc.com/shows/hell-on-wheels/talk/2011/11/olive-oatman
78zEDBmHwbU
No i drugi serial tym razem z naszego rodzimego podwórka który jest dowodem iż można stworzyć coś wybitnie artystycznego,nietuzinkowego i pozostawiającego widza z pytaniami dlaczego tak późno i dlaczego tak mało?Według mojej oceny "Ślepnąc od świateł" jest serialem który wyznaczył nowy poziom polskich seriali.No a Frycz... rola życia :clap:
Y4l9EK-1tfw
Gajusz Mariusz
08-02-2019, 15:06
The Punisher: Season 2
jrLhP5sK2wI
Spotkanie ze starymi bohaterami było oczekiwane, lecz scenariusz niestety gorszy. Sceny walki typu "zabili go i uciekł" choć są nieodzowne u Marvella, ilość "przeszły mi dreszcze, proszę o jeszcze" przekroczyło granicę obojętności i zaczęło się ziewanie oraz spoglądanie na zegarek. Niestety. Jednak ponieważ bohaterowie tu ciągle nie latają w powietrzu i nie mają (przynajmniej oficjalnie, bo wątpliwości są coraz większe :cool:) nadludzkich lub technologicznych super mocy i tak nie uznaję czasu za straconego. Lecz 3 sezonu aż tak wyczekiwać nie będę.
Ślepnąc od świateł... zjawisko, łyknąłem w dwa wieczory.
Chwilka o Wikingach - druga część piątego sezonu mocno przebiła dno, o jakie wyrżnęła część pierwsza. W tej chwili oglądam jako dobrą komedie - Ivar, protoplasta pewnego akwarelisty i jego gwardia przyboczna - Sturmabteilung. Na szczęście zobaczymy jeszcze tylko jeden sezon ( jak mniemam, znowu podzielony na 2 części po 10 odcinków ). Chyba dotrwam do końca, choć tam nic już nie ma logicznego w tym "widowisku".
Ja polecam swoją drogą niezbyt popularny "Better call Saul". Dla mnie kawał serialu, nie tylko dla fanów BB.
Ogląda ktoś Ozark?
Kolejna rzecz która mnie wciągnęła, to "The Man in the High Castle". Odpowiedzią Netflixa miałbyć chyba polski "1983", ale nie pykło raczej... Musiał...
Ww. Polak zagra jakiś epizod w Wiedźminie od Netflixa. Swoją drogą jak oceniacie Cavilla? Niby spore nazwisko, mimo wszystko wierzę że chłop ma wystarczający talent żeby podołać. Jednak ta kwadratowa, amerykańska morda nie do końca mi pasuje do Gerwanta. No i ta postura to też nie jest "żylasty" Wiedźmak. Pierwszy "look" też szałowy. Brat Legolasa, z gorszym fryzjerem.
Czarna Fringilla Vigo. Cóż, jakoś przeboleje, bo to nie jest ważna postać - dla równowagi proponuje nakręcić remake Zulus Czaki i niech połowa jego armii będzie biała. Yennefer też jakaś taka..
Za to przynajmniej z wyglądu, świetnie wygląda Ciri ( była gównoburza w netach, że też ma być czarna ), w miarę się broni Jaskier.
Gajusz Mariusz
17-02-2019, 00:34
Brave
xjMwl5LK_SE
Taki biedny brat Seal Team, scenariusz dużo bardziej naiwny. No ale po obejrzeniu nie powiem, dam szansę drugiemu sezonowi.
Gajusz Mariusz
18-02-2019, 00:29
Taki biedny brat Seal Team
Cofnąłem się w temacie i zauważyłem że (może przez zawieszenie Forum) nikt nic o tym serialu nie wrzucił. Po obejrzeniu 1 sezonu powiem tak - całkiem niezły choć może ciut przydługi bo liczący aż 22 odcinki. Te zaś mniej więcej po połowie ukazywały szkolenie i akcje bojowe oraz życie prywatne specjalsów. W połowie sezonu, gdy trochę serial popadał w schemat następuje przyspieszenie (niespodziewana, wcześniejsza relokacja do Afganu) co fajnie "złamało" rutynę kolejnych odcinków i ożywiło seanse. Życie rodzinne zostaje zepchnięte na margines, właściwie kolejne epizody to bytowanie w bazie oraz akcje specjalne w które bohaterowie angażują się podwójnie, bo osobiście. A powód to właśnie okoliczności przyspieszonego wyjazdu, lecz akurat tego nie zdradzę gdyby ktoś jednak chciał obejrzeć. Znakomity ostatni, słodko-gorzki odcinek ukazujący powrót. Kolejny sezon już "idzie" ale i tak tradycyjnie poczekam na jego koniec by móc oglądać po dwa - trzy odcinki (raptem po 42 minuty).
PS - Twórcy zapunktowali u mnie czołówką - trwa wszystkiego około 4-5 sekund. I tak trzymać :ok:
-0RvB7lu5uU
Nezahualcoyotl
22-02-2019, 17:19
Kolejna rzecz która mnie wciągnęła, to "The Man in the High Castle". Odpowiedzią Netflixa miałbyć chyba polski "1983", ale nie pykło raczej... Musiał...
Jest już zwiastun czwartego a zarazem ostatniego sezonu,w którym ma wybuchnąć ogólnokrajowa rebelia zaś naziści planują wykorzystanie portalu do szerzenia narodowego socjalizmu w (alternatywnej) rzeczywistości:
QtGqjxECVe8
Natomiast z innej beczki to drugi sezon "American Gods" zapowiada się wybornie:
3QgT1X01HyQ
Chwilka o Wikingach - druga część piątego sezonu mocno przebiła dno, o jakie wyrżnęła część pierwsza. W tej chwili oglądam jako dobrą komedie - Ivar, protoplasta pewnego akwarelisty i jego gwardia przyboczna - Sturmabteilung. Na szczęście zobaczymy jeszcze tylko jeden sezon ( jak mniemam, znowu podzielony na 2 części po 10 odcinków ). Chyba dotrwam do końca, choć tam nic już nie ma logicznego w tym "widowisku".
W tym serialu już nawet bitwy zostały spiepszone... :wall:
Ślepnąc od świateł... zjawisko, łyknąłem w dwa wieczory.
"Rojst" też ma to "coś" w sobie:
tfKPPAqZNAU
************************************************** **
Update :arrow:
Serial a raczej mini seria poświęcona życiu Jezusa.Oczywiście nie mogło zabraknąć politycznej poprawności i dlatego Archanioł Gabriel wygląda tak :devil::devil:
http://i67.tinypic.com/1jnl3b.jpg
https://www.imdb.com/title/tt9637536/
Natomiast fanom SF polecam :ok::
kQuTAPWJxNo
Gajusz Mariusz
06-03-2019, 11:10
3efx7pVNEow
Blisko, coraz boraz bliżej :cool:
Presidente
06-03-2019, 13:59
Tylko jakoś tak ochota na oglądanie tej wykastrowanej wersji coraz mniejsza
Gajusz Mariusz
06-03-2019, 23:46
Spokojna Twoja rozczochrana ;). Dajmy przykład Vikings. Znam takich co najgłośniej wrzeszczeli: "Co za chała! Drugi sezon nie da się już zupełnie oglądać! Na trzecim przestałem oglądać! I Koniec końców te same osoby, rzecz jasna w ramach masochistycznego zapełniania czasu, którego ogólnie nie mają, szczególnie na relaks, najżywiej z wypiekami na twarzy hejtowali odcinek po odcinku, nie wyłączając sezon 5 part 2, bo... tak! Taki mamy klimat :lol2:
Wykastrowana? Raczej prozę już dawno minęli, więc skąd wiesz?
Presidente
06-03-2019, 23:58
Bo jak już się zaczęło coś oglądać to się raczej ogląda do końca.
Oczywiście, że wykastrowana - to nie widać, że sami scenarzyści wymyślili parę wątków a potem nie potrafili ich ciągnąć dalej to stwierdzili, że prościej zabić postacie? Albo sobie z tym nie poradzili albo uznali, że lepiej dotrzeć do prostego widza.
Gajusz Mariusz
07-03-2019, 00:41
Bo jak już się zaczęło coś oglądać to się raczej ogląda do końca.
:lol2:
Czyli jak ktoś krzyczy że nie da się czegoś oglądać od pierwszego sezonu, pogłębiając swój pogląd kolejnym sezonem tzn, że właśnie... dlatego na złość objechanym twórcom jeden z drugim poświęca się i ogląda ile by kolejnych sezonów nie naprodukowano? :clap: Fani oglądają, hejterzy oglądają. No a jak serial kontrowersyjny, to ktoś do tej pory obojętny z ciekawości obejrzy pierwszy sezon i... już złapany? Nic tylko robić słabe seriale. Mam tylko nadzieję, że nie złapią się na zapowiadany prequel, bo w końcu jak zaczną oglądać to sam już wiesz :P
Presidente
07-03-2019, 09:33
Nie no aż tak to nie. Jak coś jest marne od pierwszego sezonu to nie ma co dalej oglądać. GoT był dobry do 4 sezonu,potem już coraz bardziej tracił to co prezentował na początku ten serial.
Gajusz Mariusz
07-03-2019, 21:12
Żeby nie było. Sam wiele razy przewracałem oczy w obu serialach, co się naśmiałem, to moje. Po prostu mam bekę ze współpracowników, znajomych, członków mojej rodziny którzy rwą włosy z głowy, biją głową w ścianę i zarzekają się że to (tutaj dowolna cyfra) i na pewno ostatni sezon który oglądali. No i gdy nowy sezon się zaczyna spoilerują mi co tydzień kolejny odcinek (mimo o wiele większego dystansu sam mam zwyczaj oglądania dopiero wtedy, gdy cały sezon się kończy, oglądanie co tydzień 50 minut to nie mój klimat), bo oczywiście z wypiekami na twarzy śledzą koleje losu ich znienawidzonych produkcji. I tyle :rolleyes:
Sam zaś właśnie skończyłem oglądać...
NZxVghfY6dk
Tak, tak :D. Czemu? Bo mam od zawsze wielki niedosyt ekranizacji w ten czy inny sposób nawiązujących do starożytności (lub jak kto woli, tzw "w sandałach") I powiem tak - to już nie chodzi o czarnoskórych aktorów, którzy są wszechobecni (u Myrmidonów to chyba połowa składu). Po prostu od pierwszego odcinka żadna postać nie budzi sympatii z brzydulą Heleną i mega irytującym Parysem na czele (no, może Hektor jest dla mnie wyjątkiem). Scenariusz, cóż. Iliady nie znam w szczegółach, więc trudno mi to oceniać, bo znam tą historię jak większość zbyt pobieżnie. Lecz czasem logiki za grosz. W pierwszych siedmiu odcinkach właściwie tylko dwie sceny idą na plus. Pierwsza to całkiem nieźle zagrana przez gościa grającego Agamemnona scena gdy dowiaduje się o życzeniu bogini i jego wykonanie czyli złożenie w ofierze własnej córki, a druga to pojedynek Achillesa i Hektora, w którym jak zawsze kibicowałem pokonanemu. W końcu ostatni, ósmy odcinek naprawdę ma trochę więcej ładunku emocjonalnego. Końcówka zdaje się otwiera furtkę dla nakręcenia Odysei. Oczywiście szczegóły takie jak strzemiona, czy pojawiające się tu i ówdzie hełmy okresu hellenistycznego przy ogólnym odbiorze nawet przestają razić. Trudno polecić, chyba tylko takim wygłodniałym takich ekranizacji jak ja. No i tylko 8 odcinków ze 100% pewnością braku kontynuacji. Miasto już upadło nieodwołalnie, a w Odysei ujrzymy ponownie co najwyżej kilku bogów/bogiń i jednego bohatera.
No, a teraz kolej na Vikings...
Gajusz Mariusz
19-03-2019, 22:15
No, a teraz kolej na Vikings...
8dGCvJkzQSE
Zeszło mi jak nigdy z jednym sezonem. Może to już zmęczenie? :cool: Po śmierci Ragnara kibicowałem Bjørnowi, choć z tą samą miną przez 10 odcinków lekko mnie irytował. Już bardziej Ubbe miał więcej do ugrania. Kolejna postać która trzymała mnie przy serialu to Lagertha, lecz jak z jej synem, po prostu scenarzyści nie mają na nią pomysłu. Teraz będzie nosicielką mistycyzmu? Zgodnie z multi-kulti w tej odsłonie mieliśmy buddyzm w Skandynawii epoki wikingów. Gdy Azjata wybuchł śmiechem na pytanie Hvitserka kto to Budda, sam wybuchnąłem śmiechem - bo rzecz jasna nie buddyzm był nie na miejscu, tylko pytanie... :clap: Ivar? Cóż, robi tutaj za Joffreya Baratheona i taką samą zdobywa sympatię ;) Walki podczas szturmu Kattegat także bardziej rozbawiły niż emocjonowały. No i nie zapominajmy o rozwiniętej wiedzy na temat onkologii wśród Sasów! Ok, sezon 5 part 2 zaliczony, sięgam po Ślepnąc od świateł, wszyscy wokół mnie chwalą, więc trzeba obejrzeć.
Tak na marginesie, w Szwecji archeolodzy znaleźli figurkę Buddy...
https://pofikasz.pl/budda-z-helgo/
Nezahualcoyotl
20-03-2019, 20:28
250 mln $ budżetu i pięć sezonów serialowego LOTR pod szyldem Amazon.Nic tylko uzbroić się w cierpliwość i czekać na pierwsze odcinki.Póki co już wiadomo że będziemy śledzić losy Śródziemia na 3441 lata przed wydarzeniami opisanymi we Władcy Pierścieni.
https://www.radiotimes.com/news/on-demand/2019-03-20/lord-of-the-rings-amazon-tv-series-release-date-cast-trailer-writers-prime-video/
KLAssurbanipal
25-03-2019, 01:35
Gajuszu, co do Buddy sam się roześmiałem widząc tego większego króla wyglądającego dokładnie jak on...
Patrząc na nowy zwiastun widzę, że od śmierci Ragnara przez 4 mid- sezony są praktycznie walki między braćmi i najnowszy zapowiada się tak samo. Widać dodadzą Wschód w jakimś minimum, ale to też pewnie bez sensu. Jak zaczynali bez konsekwencji z Frankami, a co dopiero muzułmanami, by wątki bez sensu skończyć.
P.S. Jestem pewien, że ten jasnowidz ze zniekształconą twarzą to Floki. Poprzedni nie żyje, a Floki jak wiemy na Islandii... mhm... ehhh... Tylko po co to wprowadzać, że jasnowidz musi być zawsze zniekształcony.
Nezahualcoyotl
29-03-2019, 21:32
Zwiastun zapowiada się intrygująco:
s9APLXM9Ei8
Gajusz Mariusz
03-04-2019, 17:18
sięgam po Ślepnąc od świateł, wszyscy wokół mnie chwalą, więc trzeba obejrzeć.
Y4l9EK-1tfw
Pierwsze 4 odcinki najlepsze, później jak mu świat się zaczął sypać jakoś tak słabiej to odbierałem. To że ciągle dostawał po ryju, a BMW jak stała do dyspozycji tak stała to wyjaśniła rozmowa z Dario, ok. Nocne ujęcia Warszawy to ciągle jeżdżenie mostem Świętokrzyskim i Poniatowskiego w kierunku centrum do znudzenia. Miał mieszkanie na Pradze? Te majaki. Miał brata? Marzenia to raczej nie Argentyna, ale niech będzie że Buenos to tylko na zgubienie śladu. Poziom grania przez głównego bohatera. Miał być wypruty z emocji i ja tutaj nie widzę wielkiego zgrzytu. Gorzej z wpadkami reżyserskimi. Np w ostatnim odcinku cyngle prowadzą gościa który właściwie już jest trupem. Dlatego wchodzą obaj na salę przodem a Kuba z tyłu http://www.historycy.org/style_emoticons/default/respekt.gif , oczywiście rzecz jasna z wypchanym na piersi od kasiory płaszczem. Czy Kuba poszukiwany przez szefa mógł mieć klamkę? Gdzie tam http://www.historycy.org/style_emoticons/default/rolleyes.gif , nie sprawdzimy, tacy z nas jasnowidze. Rozumiem, że cyngle w takich filmach to małpy którym strach dać brzytwę, ale ile można? Frycz - cóż, poziom aktorstwa plus rola głównego badassa dała oczekiwane efekty lecz i tak w moich oczach w cieniu Więckiewicza. Gdyby to był GoT powiedziałbym - nie widziałem jego śmierci, więc zobaczę go później. Ale to nie jest GoT więc także krzyżyk postawiłem. Ogólnie? Może bez tych wszechobecnych zachwytów, lecz ewentualną kontynuację oczywiście obejrzę.
Frycz - cóż, poziom aktorstwa plus rola głównego badassa dała oczekiwane efekty lecz i tak w moich oczach w cieniu Więckiewicza.
To wszystko na temat aktorstwa? :P
Przyznam że chciałem to polubić, będąc miło zaskoczony tym, że polski serial zbiera pozytywne oceny. Nie przebrnąłem jednak przez pierwszy odcinek. Ja rozumiem że główny aktor to ma być chłodny i nie okazywać emocji, ale w moim odczuciu to było po prostu zbyt drewniane. Szczególnie zraziła mnie scena z Więckiewiczem właśnie, który gra tam bardzo dynamicznie, rusza się, gestykuluje - podczas gdy główny bohater stoi w miejscu i recytuje linijki dialogu. Dla mnie zbyt duża przeszkoda żeby kontynuować oglądanie, więc niestety po dwudziestu minutach pas.
Gajusz Mariusz
03-04-2019, 17:39
20 minut? No to nie zobaczyłeś nawet Frycza :D
No niestety. Sądzisz że jego gra przekonałaby mnie do dokończenia odcinka? :P
@down A, rozumiem. Wątpliwa nagroda.
Gajusz Mariusz
06-04-2019, 23:37
No niestety. Sądzisz że jego gra przekonałaby mnie do dokończenia odcinka? :P
Inaczej :P Musiałbyś obejrzeć odcinek do końca, by go ujrzeć :D
Gajusz Mariusz
14-04-2019, 22:19
lfAKqByDEts
Dużo złego słyszałem i czytałem o tym serialu, ale że na bezrybiu i rak rybą obejrzałem i ja. A więc od początku: już podczas napisów mamy ujęcie z... Pacyfiku! Przelatujące nad płonących okrętem (Lexington?) Dauntless i Devastator przy kolosalnej masie ujęć z Bitwy o Atlantyk do wykorzystania już na wstępie sygnalizuje podejście twórców do rzeczywistości obrazu. Na koniec początkowych napisów mamy info że scenariusz oparty na Okręcie i Twierdzy Buchheima. Przyznaję - nie czytałem. Ciekawi mnie ile scen faktycznie pochodziło z tych książek, ale chyba z pierwszej zupełnie nic. Ok, co mamy dalej? Sceny morskie (w zanurzonym okręcie kapitan rzuca: cała naprzód! Zupełnie bez potrzeby sytuacji. Chyba chciał wyczerpać akumulatory w kilka godzin, ale to jego kolega który przejmie niebawem okręt miał skłonności samobójcze a nie on! Wymiana na środku Atlantyku. Serio? To już Hiszpanii czy Szwecji nie było?) ścigają się ze scenami lądowymi w konkurencji absurdu (trwa nalot La Rochelle więc nasza Helga Wróć! Simone wchodzi niezauważona do aresztu i pozbawia życia zatrzymaną członkinię ruchu oporu. Pozostanę trochę przy naszej bohaterce. Gdybym był człowiekiem od kastingu, także uznałbym wybór tej aktorki za jedynie możliwą opcję :D Jak już jesteśmy przy aktorach - w roli gestapowca człowiek bez twarzy z GoT. Dbający o możliwie najlepsze stosunki z Francuzami, czarujący i mega inteligentny, do tego chodzący ciągle w grafitowej koszuli pod grafitową marynarką - gdyby grał w tym samym czasie we filmie o pracowniku biurowca w czasach współczesnych - nie musiałby się przebierać w garderobie. Lizzy Caplan - lubię dziewczynę, ale jej rola była tragiczna. Wracając do naszej Helgi czyli Simone. Jest mega potrzebna podczas przesłuchań jako tłumaczka. I nie szkodzi że podczas nich zazwyczaj jest obecny francuski policjant z którym współpracuje nasz Czaruś z Gestapo i z którym ten swobodnie rozmawia... Potrzeba planów patroli na wieczór? Mówisz i masz! Nasza Simone pstryknięciem palców je zdobywa. Zresztą przemyt broni - rzecz jasna przybija na plaże w biały dzień... ). U-612. Nowy U-Boot, pierwszy rejs z nowo złożoną załogą. Czyli kto nim przypłynął z Reichu? Mamy październik-listopad 1942 a mało rozbudowany "ogród zimowy" plus pojedyncza 20-tka jak w latach 1939-1941. Mógłbym tak długo ale nie ma potrzeby. Tytuł oprócz chwytu marketingowego nie ma dla mnie żadnego wytłumaczenia. Klasyka sprzed kilkudziesięciu laty nigdy-przenigdy nie powinna być kojarzona z tą produkcją. Końcowe sceny straszą kontynuacją. Dziękuję, beze mnie.
Gajusz Mariusz
30-04-2019, 09:11
Po obejrzeniu 3 odcinka 8 sezonu GoT uderzył mnie jakże znajomy poziom dowodzenia, reprezentowany niemal identycznie przez AI w TW bez modów. Aż łezka wzruszenia popłynęła po policzku ;D
Presidente
30-04-2019, 10:39
Możliwe spoilery
A szkoda strzępić ryja...
Ten odcinek to jakiś żart. Za mało śmierci - tych imiennych bohaterów. Plot armor over 999. Największe zagrożenia świata pyk w jeden odcinek właściwie. Chyba tylko po to aby dać handicap dla Cersei. Bo przecież teraz trzeba na hura ruszyć na Królewską przystań. W następnych odcinkach chwila gadania i ruszamy jazda. Po co czekać na resztę Dothraków - przecież widzowie i tak ich nie doliczą. W ogóle ktoś im zapomniał dać jakieś sierpy że smoczego szkła? Postać NK zmarnowana jak postać Snoke'a z Gwiezdnych Wojen. Przy Aryi to mogliby przynajmniej pokazać jak korzysta z twarzy jakiegoś zombiaka - przecież 5 minut wcześniej pokazywali jak słyszą spadająca kroplę krwi. No ale zobaczymy dalej może się potwierdzi fanowska teoria, że Bran to NK. W ogóle wcześniejsze odcinki to też zawalenia postaci po całości. Strickland jako potulny baranek - co z tego, że Euron zabił kilku najemników, kto by się tym przejmował. Euron też już stracił dużo z szaleńca.
Przynajmniej muzyka na wysokim poziomie jak zwykle.
Nezahualcoyotl
01-05-2019, 19:32
Tyle w temacie odnośnie ostatniego odcinka :devil:
http://i63.tinypic.com/313p377.jpg
P.S. Dothraki to jednak nie Rohirimowie.
Nezahualcoyotl
04-05-2019, 22:27
Już w przyszłym miesiącu serial o Superheroes ale...w krzywym zwierciadle ukazującym ich nie jako idealistów lecz celebrytów:
2iCei659yp4
Zapowiada się przednia rozrywka :devil:
Gajusz Mariusz
10-05-2019, 21:41
A ja sobie obejrzałem w końcu 3 sezon True detective
oTKAuG4zvxk
I tak, 1 sezon postawił tak wysoko poprzeczkę - duet McConaughey i Harrelson, muzyka, fabuła i... scena z Daddario :P (mam nadzieję że Gorgo nie przeczyta ;D) że większość, jak nie wszyscy moi znajomi postawili krzyżyk na sezonie nr 2. I mimo że faktycznie nie dosięgnął poziomem, ja tam go dobrze wspominam (od tej pory w Vaughnie nie tylko widzę gwiazdę komedii). Po słabym przyjęciu 2 sezonu, kolejnych miało nie być. A tu niespodzianka! Cokolwiek za nią stało (jak nie wiadomo o co chodzi, chodzi o...), decyzji przyklasnąłem. I choć zgadzam się że ten nie osiągnął z kolei poziomu 2 sezonu, wieszać psów nie będę. Mogło być lepiej, dużo lepiej. Ale czasu nie straciłem.
PS Fajne było mrugnięcie okiem twórców gdy w gazecie zobaczyliśmy Rusta i Marty'ego :cool:
KLAssurbanipal
10-05-2019, 23:04
W zasadzie mam pytanie bez spoilerów odnośnie 3. sezonu, jednak zastanawia mnie jedna rzecz - ta wstawka w gazecie odnośnie Rusta i Marty'ego nie mówi, że zginęli/ nie żyją czy cokolwiek wskazującego na ich późniejszą śmierć? Liczę że nie. ;)
Gajusz Mariusz
10-05-2019, 23:05
W zasadzie mam pytanie bez spoilerów odnośnie 3. sezonu, jednak zastanawia mnie jedna rzecz - ta wstawka w gazecie odnośnie Rusta i Marty'ego nie mówi, że zginęli/ nie żyją czy cokolwiek wskazującego na ich późniejszą śmierć? Liczę że nie. ;)
Nie! :cool:
Presidente
14-05-2019, 07:56
Możliwe spoilery
Piąty odcinek wygląda dobrze, ale to chyba tylko tyle można o nim powiedzieć. Varys i jego spiski w tym sezonie to jakiś śmiech na sali. Mam jedynie nadzieję, że wysłał dziewczynkę, żeby spróbowała otruć Dany. Jaimie i jego rozwój, meh. Znowu w poprzednich: Jaimie mówił, że zabił króla bo chciał spalić ojca, ludzie go nie obchodzą, ale i tak zabrania karania żołnierzy przez Tarly'ego. Powrót do Cersei to jeszcze jeszcze, ale gadanie, że ludzie go nie obchodzą... Skorpiony vs smoki w czwartym i piątym odcinku to wyglądało tak jakby DDeki wydali jakiegoś patcha balansującego pomiędzy odcinkami. Sto razy lepiej by wyszło jakby oba smoki przeżyły, przykładowo poranione po pierwszej potyczce a potem, nie wiem, jak biją w dzwony to Euron jeszcze daje ostatni strzał i ubiją smoka i wtedy cyk od razu mad Queen activated. Tak jak to wykonali to było to tak marne, szczególnie, że wyzwolicielka z okowów z bezpiecznej pozycji, wygrana rusza do mordowania cywilów zamiast samych Lannisterów. No, ale przecież mają się bać, co nie? No ciekawe tylko kto się będzie jak jak każdego utłucze. Motyw Aryi to już w ogóle bieganie w kółko bez składu i ładu. To na koniec pyk Jon zabija Dany, dziękujemy, do widzenia
Nezahualcoyotl
14-05-2019, 21:14
Golden Company ponoć pierwsze miecze całego znanego świata które wyparowały lub zostały pogrzebane pod murem a to co z nich pozostało dobili kastraci Danki oraz niedobitki Północy.Swoją drogą,patrząc na zwiastun ostatniego odcinka,to interesujące że po każdej bitwie siły Smoczycy wciąż rosną i rosną.
Ogar okazał się być dżentelmenem przepuszczając Cersei,Arya z zimnej zabójczyni stała się przerażoną dziewczynką,Euron wypływa dokładnie tam gdzie jest Jaime a jego skorpiony jakże skuteczne wobec drugiego smoka teraz okazały się bezużyteczne,etc....
W ramach odstresowania :devil::
eVyxnMM3ldc
KLAssurbanipal
15-05-2019, 16:56
Nie! :cool:
Dzięki :)
PerWerka
15-05-2019, 19:10
https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=PMlwjCID3Io
Wprawdzie parę postów wcześniej już ktoś podał trailer "Czernobyla"
Ja trzy lata temu miałam okazję zwiedzić Prypeć i od tamtej pory bardzo mocno interesuję się wszystkim co jest związane z awarią.
Po dwóch odcinkach filmu muszę powiedzieć, że jak na razie nie odstaje od prawdy. (A przynajmniej z tym co wiem na ten temat.)
Sam film polecam. A i jeśli ktoś lubi i ma okazję wybrać się do "Strefy Zone" to tez polecam :)
Przy okazji witam wszystkich ponownie i ciesze się, że Org odpalił znowu.
Monarchia elekcyjna w Westeros, czy to szczęśliwe zakończenie gry o tron? :D
Dla Starków wręcz idealne - Bran dostał tron sześciu królestw, Sansa dostała tron siódmego, nawet Jon Snow został królem za murem. Tylko Arya musiała się zadowolić okrętem :mrgreen:
Po tym co Sansa odstawiła z niepodległością Północy, to daje im góra pół roku zanim zacznie się nowa wojna domowa. Greyjoje i Dorne też zawsze dość niezależni chcieli być, a teraz dostali przykład, że można się odłączyć bez żadnych konsekwencji, a jeszcze wszyscy temu przyklasną. Także szykuje się chyba materiał na spin-off, no chyba że logika do końca umarła w Westeros :D
Presidente
21-05-2019, 19:23
Chaak, ale jakie secesje?:) W tym serialu nie doszukuj się logiki. Spinofy jakies mają być. Coś o NK i wojnie dzieci lasu z ludźmi. Pewnie jeszcze walną coś o Aryi, który z dupy zapragnęła sobie po świecie pożeglować.
Mały dodatek:
https://img-9gag-fun.9cache.com/photo/ayBApKY_700bwp.webp
Nezahualcoyotl
28-05-2019, 21:25
Reaktywacja (kultowej) produkcji Jima Hensona z 1982 roku na platformie Netflix w formie serialu już w sierpniu br.Żadnego CGI tylko,zgodnie z pierwowzorem,lalki,kukły oraz makiety:
CW9S2bX7vlY
4GdWD0yxvqw
Wszystkim tym niecierpliwie wyglądającym serialowego Wiedźmina:
https://redanianintelligence.wordpress.com/2019/06/11/a-closer-look-at-mahesh-jadu-as-vilgefortz-in-season-1-of-the-witcher/
Presidente
25-06-2019, 20:54
Ogólnie to w niektórych aspektach może wyjść taka bieda, że szkoda będzie patrzeć
https://i.redd.it/ahr13kwlt5031.jpg
Tak mają wyglądać podobno pancerze nilfgaardczyków
Nezahualcoyotl
25-06-2019, 21:04
Szkoda że fotka przycięta na górze bo to jak szkopski hełm wygląda a zbroja tuż po praniu jeszcze nie wyprasowana :devil:
Gajusz Mariusz
26-06-2019, 21:17
Templariusze (Knightfall) sezon 2
rltOe-oLtSg
Ponieważ na bezrybiu i rak rybą obejrzałem także 2 sezon. Więcej walki, lecz logiki i oparcia historycznego tyle samo co w pierwszym. Dla zupełnie wygłodniałych.
Nezahualcoyotl
01-07-2019, 17:48
Pierwszy sezon miał to "coś" co trzymało w napięciu oraz poprzez umiejscowienie akcji na lodowym odludziu posiadał aurę dzikiej tajemniczości.Zwiastun drugiego sezonu (raczej) nie zapowiada się równie intrygująco co poprzednik no ale może...
fTP0E1itFVA
Ano i jest Superman Sapkowskiego z cechu Netflixa :devil:
http://i63.tinypic.com/53sps4.jpg
Presidente
01-07-2019, 18:44
Nie wygląda najgorzej
https://i.imgur.com/4TeO9Ht.jpg
Gajusz Mariusz
19-07-2019, 06:18
Powiem tak - ciągle bardzo dobrze się oglądało, choć na końcu było zbyt płaczliwie.
nVsA1ex-UN0
Presidente
19-07-2019, 07:10
Dobrze się oglądało ten sezon
Ważne, że Hopper żyje :).
Gajusz Mariusz
19-07-2019, 08:10
Dobrze się oglądało ten sezon
Ważne, że Hopper żyje :).
Otóż to! :champagne:
Nezahualcoyotl
20-07-2019, 00:00
Ano i wreszcie jest trailer:
1HNsgLdlnnI
Eutyches
20-07-2019, 07:35
Dobrze, że podkreślono że na podstawie prozy Sapkowskiego, jako sympatyk jego pisarstwa, to trzymam kciuki by nie popsuli tego, jak Miecz Prawdy. Reszta w rękach Supermana :P .
Trochę sceptycznie jestem nastawiony do doboru obsady w tym serialu. Jakoś klimat, który Sapek stworzył w książkach mocno przez to ulatuje.
https://i1.jbzdy.co/contents/2019/07/1676d2308bc04b04e42097f958019e4e.jpg
Presidente
20-07-2019, 16:04
No niestety jest to zmora obecnych czasów. Twórcy filmów to idioci, którzy zamiast stworzyć zupełnie nową postać i dać tam czarnego, geja, lesbijkę, transa cokolwiek i o to nikt by się nie przyczepił. Oczywiście można to zrobić w tak marny sposób jak w Gwiezdnych Wojnach, ale tutaj ta nowa trylogia jest zupełnie słaba. W ogóle cała moda na remejki wszystkiego jest tak tak głupia. W serialach może aż tak tego nie ma, ale przybędzie nam tyle filmowych "nowości", że to szkoda gadać, odcinanie kuponów na maksa
Nezahualcoyotl
21-07-2019, 07:30
Kilkadziesiąt sekund z czwartego (ostatniego) sezonu The Man in the High Castle
YCYQ9Cp_iu0
Nie wiem co to jest lecz wygląda całkiem znośnie Carnival Row
zgOKlKBeFNc
OLLwED4OYxk
Eutyches
21-07-2019, 10:34
Człowiek z Wysokiego Zamku, tradycyjnie wcześniej Dick poczytany i wytrzymałem jeden sezon. Powieść o czymś innym, a serial tak to przerobił, że Philip Dick przewraca się w grobie jak to widzi. Nie mówię, że zły serial, ale wystarczyło nie odcinać kuponów od popularności pisarza na Zachodzie ^^.
Nezahualcoyotl
28-07-2019, 10:43
Amazon nie zwalnia tempa i szykuje kolejną premierę:
6uWCNHQgfnc
KLAssurbanipal
01-08-2019, 00:10
Trochę sceptycznie jestem nastawiony do doboru obsady w tym serialu. Jakoś klimat, który Sapek stworzył w książkach mocno przez to ulatuje.
https://i1.jbzdy.co/contents/2019/07/1676d2308bc04b04e42097f958019e4e.jpg
Sądzę, że mimo wszystko ta "moda" na zastępowanie białych postaci czarnymi wkrótce się skończy. Może to potrwać kilka lat. Ludziom nie przypadła do gustu Troja z czarnym Achillesem, Patroklosem, Eneaszem itp. Została wręcz zbojkotowana. W tym roku bardzo negatywnie internauci przyjęli zapowiedzi czarnej Małej Syrenki Disneya i agentki 007 po Craigu. Ludzie już mają powoli tego dość. Cała ta akcja ze zmienianiem ikonicznym, kultowym postaciom koloru skóry, a także płci przyniesie efekt odwrotny od zamierzonego przez Hollywood, Netflixa i innych twórców. Zobaczycie. :)
Obyś miał rację. Gorzej jak, pomimo negatywnego odbioru, będą cały czas ich wszędzie wciskać aż ludzie się przyzwyczają i odpuszczą.
Nezahualcoyotl
01-08-2019, 07:24
Osobiście z nadzieją wyczekuję nowego serialu o białym Zulus Czaka lub filmu o żółtym Nelsonie Mandeli bo jak moda na zmiany to niechaj działa w obie strony!
Eutyches
11-08-2019, 09:19
Jako sympatyk historii i fantastyki ( w tym wypadku na przykładzie DC Comics i Marvela), kilka spostrzeżeń odnośnie tego, co wcześniej napisano, tak na szybko i skrótowo :)
Np.
W amerykańskich szkołach uczą, że Kleopatra była Afrykanką, ale tzw. kultowy bohater z Marvela ( Czarna Pantera ) jest Afroamerykaninem^^ i ...walkiria z Thora jest afro ;),
ale np. Iron Fist (był sugerowany w serialu Azjata, a komiks jest o białym) (DC Comics) i Major z Ghost Shell (anime :P ) są białymi^^.
Aquamen ( DC Comics ) jest przerobiony z blondyna na takiego opalonego z dredami^^,tutaj cała otoczka wizualna w filmie zadziałała i można było to przełknąć...
Marvelowi się udało, bo zamiany opierały się na tym, że komiksy itp. szły w zamiankę i niepostrzeżenie urabiało się opinię, że tak było w kanonie, dla ludzi mających #@$% kanonem jest to, co ma lat 15^^, plus genialnie dobrych aktorów, bohater Nick Fury murzyn jest lepszy od swego poprzednika białego o dwie klasy.
Kończąc, by nie przynudzać.
Jako fan cyklu powieściowego Diuna, czekałem jak kania na deszcz na film, czy serial zrobiony wiernie nawiązujący do prozy, ale po tym co widzę, już nie chcę.
Poprzednie wersje słabo oddające realia i przesłanie Diuny. jawić się mogą, jak wyjdzie nowa Diuna, jako ścisła adaptacja :P
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
Polecam ;)
Powrót do życia - Life
https://www.imdb.com/title/tt0874936/?ref_=ttrel_rel_tt
(https://www.imdb.com/title/tt0874936/?ref_=ttrel_rel_tt)
Jeden z tych seriali, co wracam do niego, co jakiś czas, choć jego tematyka, by sugerowała, - raz obejrzeć i po co wracać?
Naprawdę spokojnie można go obejrzeć, wtedy bronił się z łatwością i teraz mimo ogromnej mody na takowe seriale, i wcale nie najgorszy poziom jaki prezentują.
Do tego sami aktorzy jacy grają , mają swój wielki udział w tym, że historię ogląda się z syndromem - a co będzie w następnym odcinku? Jak się ta Historia skończy?
Mało tego, główni odtwórcy mają na koncie bardzo dobrze oceniane produkcje serialowe.
Sarah Shahi
Damian Lewis
Adam Arkin
Donal Logue
Robin Weigert
Brent Sexton
Z opisu znalezionego NaEkranie
Serial ten opowiada historie funkcjonariusza policji Charliego Crewsa, który w 2007 roku zostaje wypuszczony z więzienia stanowego „Pelican Bay” po odsiedzeniu 12 lat kary dożywocia. W 1995 roku został on niesłusznie skazany za morderstwo swojego partnera i jego rodziny, jednak dzięki staraniom swojej prawniczki Constance Griffiths udaje sie podważyć główny dowód w sprawie jakim były próbki DNA. Zostaje on zatem wypuszczony z wiezienia i przywrócony do służby na stanowisku detektywa. Crews podczas odsiadki dostaje w swoje ręce kopie książki na temat buddyzmu Zen i na wolności stara się wprowadzić tą wschodnia filozofie do swojej pracy, a także ująć ludzi którzy wrobili go w morderstwo.
"Jordskott - Las zaginionych"
Jak ktoś widział serial Grimm i mu się podobał, to ten jak najbardziej
Polecam, niedawno obejrzany. Dwa sezony, czy będzie trzeci? Nie wiem. Każdy sezon, to kilka wątków i główna fabuła. Jedna inna dla pierwszego i drugiego sezonu, a na domiar złego :P w dwóch tych sezonach, jest jeden motyw scalający, co nie pozwala oglądać na tzw. przewijaniu, bo klimat tego traci się szybko.
Mieszanina kryminału, thrillera i fantasy.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=12&v=3tWzTpToeik
Mindhunter
Drugi sezon jeszcze lepszy niż pierwszy. Niech znawcy się wypowiedzą, ja podpisuję się pod tym, co poniżej w linku, podkreślę tylko, że 1 sezon i 2 nie należy oglądać ciurkiem i naprawdę nie jest to fikcja serialowo-literacka.
Recenzja drugiego sezonu:
https://www.serialowa.pl/223070/mindhunter-sezon-2-recenzja/ (https://www.serialowa.pl/223070/mindhunter-sezon-2-recenzja/)
https://youtu.be/oFlKiTwhd38
https://youtu.be/aZEwix6zvAk
Nezahualcoyotl
18-08-2019, 13:00
The Boys teaser drugiego sezonu a dokładniej scena z lat szczenięcych The Homelandera
(uwaga na spoilery z pierwszego sezonu):
QF1ra_e7so8
Gajusz Mariusz
06-09-2019, 23:42
https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=PMlwjCID3Io
Wprawdzie parę postów wcześniej już ktoś podał trailer "Czernobyla"
Ja trzy lata temu miałam okazję zwiedzić Prypeć i od tamtej pory bardzo mocno interesuję się wszystkim co jest związane z awarią.
Po dwóch odcinkach filmu muszę powiedzieć, że jak na razie nie odstaje od prawdy. (A przynajmniej z tym co wiem na ten temat.)
Sam film polecam. A i jeśli ktoś lubi i ma okazję wybrać się do "Strefy Zone" to tez polecam :)
Przy okazji witam wszystkich ponownie i ciesze się, że Org odpalił znowu.
https://i.imgur.com/4TeO9Ht.jpg
Nieścisłości oczywiście są, ale serial robi ogromne wrażenie.
Eutyches
13-09-2019, 16:25
Serial mocny w swojej wymowie, jestem po pierwszy odcinku, ale mogę już tak powiedzieć. Kobiecy lektor dodaje dodatkowego klimatu. Choć wiadomo, to nie przymus są jeszcze z napisami.
https://www.youtube.com/watch?v=QTIkUzkbzQk
Cytat z komentarzy
„Jeśli prawda jest niewygodna, nie wierzą w to.” Smutne, ale prawdziwe.
edit:
Obejrzany, spokojnie w naszych polskich realiach są odniesienia. Debilne komentarze na YT odnośnie tego filmu, że to Social Justice Warrior,
itp a podpisane, że jest z narodowości hinduskiej^^, tam to dopiero kobiety stawiają na piedestał^^...Nie przejmować się :)
Niewygodne pytania zadawane w serialu, lubię to. Czy u nas taki serial by przeszedł odnośnie produkcji?
Myślę, że tak - Ślepnąć od świateł = wyszło kapitalnie, to i podobny pewnie by wyszedł...
Podsumowanie serialu, cytując z serialu:
Nawet dobrzy ludzie, tacy którym ufasz - nie uwierzą w niewygodną dla nich prawdę.
Gajusz Mariusz
30-09-2019, 13:42
The Boys obejrzany, wszyscy którzy namawiali mnie na ten serial mieli w zupełności rację. Gorąco polecam :cool:
-iOi1f2CEcQ
KLAssurbanipal
01-10-2019, 13:31
Wojna światów we właściwych czasach. :)
r-yas0yPbLU
Nezahualcoyotl
07-10-2019, 17:20
Kolejny zwiastun finałowego sezonu "Vikings" :arrow:
BA3v1RSssXE
Zapowiada sie kolejny sezon swietnej komedii
Nezahualcoyotl
08-10-2019, 07:13
Zapowiada sie kolejny sezon swietnej komedii������
Jak się już dobrnęło,pomimo ciągłych narzekań,aż tutaj to z przyjemnością obejrzę tą inwazję na Skandynawię okraszoną groteskowymi próbami naśladowania Ragnara przez jego synów. Te wygibasy,gestykulacja oraz mowa to smaczek ostatnich sezonów!
Eutyches
08-10-2019, 08:22
http://forum.totalwar.org.pl/images/misc/quote_icon.png Zamieszczone przez Marat http://forum.totalwar.org.pl/images/buttons/viewpost-right.png (http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?p=468560#post468560)
Zapowiada sie kolejny sezon swietnej komedii������
Ja wymiękłem szybko, podziwiam wytrwałości ;) Już lepszy jest Last Kingdoms, to taka odtrutka na od-zobaczenie Vikingów, choć jak potraktuje się rzeczony serial jak heroic fantasy, to i ujdzie :P
Nezahualcoyotl
08-10-2019, 08:38
Wcześniej już wrzuciłem linka odnośnie Last Kingdoms (post #1119) w którym ktoś brutalnie rozłożył ten serial na czynniki pierwsze.
Sam skończyłem na pierwszym sezonie bo już bardziej trawię nordic heroic story od historyczności Królestw...
Eutyches
09-10-2019, 10:09
Nie oszukujmy się, nie ma seriali ściśle historycznych, co by wiernie oddawały epokę o której opowiadają.
Choć tutaj może za bardzo uogólniam, bo serial np. ten, daje niezły obraz epoki Ludwika XIV.
Marzy mi się o podobnym budżecie serial o Jagiellonach :)
https://www.youtube.com/watch?v=H4mV64Z9iMw
Nezahualcoyotl
09-10-2019, 11:39
Już taki jest chociaż nakręcony wieki temu,czyli "Królewskie sny".
Eutyches
14-10-2019, 18:45
Znam :) Za wstrętnego PRLu nie mieli oporów by realizować, choć tutaj...Hmmmm...znam, ale to było wieki temu; ale jak Holoubek grał głównego, to mogło być ciekawie^^
Ja bym czasy Kazimierza Jagiellończyka sfilmował, niektórzy uważają jego czasy za najlepszego dla naszej nacji...
Albo pełnokrwistą wersję pokazania jak Mieszko I i jego syn stworzyli podwaliny państwa Polanów, co potem....
Wiem, wiem było też i o Piastach i też wtedy, w antycznych czasach, gdy miałem wszystkie włosy na głowie, a telefon był przyczepiony kablem do gniazdka a nie, że uwiera teraz w kieszeni^^...
Polsko-czesko- ukraińska produkcja kryminalna. Dwa pierwsze odcinki rozkręcają całość. Mimo, że nierówny serial i można się przyczepić, to ma w sobie syndrom - obejrzę jeszcze jeden odcinek i....obejrzę jeszcze jeden odcinek...
https://www.youtube.com/watch?v=uxRjS1aGwiI
Nezahualcoyotl
18-10-2019, 17:02
Finałowy trailer The Man in the High Castle:
sIT2JD4BJ9M
Eutyches
31-10-2019, 10:05
Tradycyjnie aktorzy kinowi biorą udział w serialach, a dobór ich tutaj jest nietuzinkowy moim zdaniem.
Po drugim sezonie ciekaw jestem czym mnie zaskoczą.
Akcję spaja osoba śledczego, i pewne sprawy są aktualne w obu sezonach.
To nie procedural, każdy sezon to jedna sprawa.
To nie jest podróba przereklamowanego True Detective.
Choć jak komuś się tamten serial podobał, to ten też.
THE SINNER sezon 1
https://www.youtube.com/watch?v=ZEfnpFuzxnE
THE SINNER sezon 2. Lepszy od pierwszego :) I to o klasę, mimo że pierwszy mimo pewnej bolączki był udanym sezonem.
https://youtu.be/eOGAhuyHgac
THE SINNER zapowiedź 3 sezonu
https://youtu.be/Si4j3mMEB4g
Polecam ten, kiedyś obejrzałem pierwszy sezon i kolejny drugi teraz.
Kawał dobrej roboty, a że za drugi sezon nie ganiają się po sądach^^
Pakt - serial (2015-2019)
Pierwszy sezon
https://youtu.be/v-p542F4x8A
Drugi sezon
https://youtu.be/-qJY4ztIeok (https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=11&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjIwo_gj8blAhXQw6YKHaa7AIYQFjAKegQIAxAB&url=https%3A%2F%2Fnaekranie.pl%2Fseriale%2Fpakt&usg=AOvVaw0wrTymj94CsA9fqF2cO32q)
Nezahualcoyotl
31-10-2019, 17:33
20 grudnia będzie premiera:
ndl1W4ltcmg
Eutyches
01-11-2019, 10:34
"Wiedźmin" na Lucca Comics & Games: fani szybko zapomną o polskim "wcieleniu" bohatera
Potencjalni recenzenci :P powinni, to sobie poczytać.
https://kultura.onet.pl/film/wywiady-i-artykuly/wiedzmin-yennefer-ciri-i-showrunnerka-opowiadaja-o-serialu/j8br766
Jako fan prozy Sapkowskiego mam nadzieję, że dopilnował swojej wizji literackiej.
Oj to się możesz zdziwić, bo coś mi się widzi, że "Pandżej" wziął pieniądz nauczony wtopą z grami i się nie wtrącał, co zresztą widać nawet w wypowiedzi z twojego linku. Pani showrunerka po prostu opowiada sporo bzdur. Od początku obserwuje różne przecieki i będzie tam bardzo dużo odstępstw od książki, które wg. mnie wypaczą odbiór niektórych postaci czy wydarzeń.
Technicznie wygląda to solidnie, taki dzisiejszy standard, nic ponadto. Mimo wszystko czekam mocno, ale nie spodziewam się niczego co zadowoli mnie jako fana książek.
Mam lepszą wersje trailera. Słynny pogromca beboków, Hexer Gerard z Rudy:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=6qSEFFjPsMM
:F:F:F
Eutyches
05-11-2019, 19:45
@Marat, czas pokaże, ale driady z zajawek ^^ pokazują, co może być w serialu i pewnie okaże się, że masz rację ;)
************************************************** ******************************
Ja czekam na to :)
Niby już jest :P
https://youtu.be/lULgyPaGRLg
Ci co lubią DC Comics mają frajdę, ale bez znajomości komiksowego świata serial się broni swoją jakością (tak mówią, ci co się "znajom")
https://www.youtube.com/watch?v=LSno_CnIC5c
Nezahualcoyotl
09-11-2019, 09:07
Wczesny pokaz aktorskiego kunsztu jakim będziemy się delektować w ostatnim sezonie Vikings a dodatkowo otrzymujemy wzmiankę o Winlandii:
o5vs61dvzXA
Nie wiem czy ktoś już polecał ten serial ( a może sam to robiłem? ), nie chce mi się sprawdzać poprzednich stron.
https://www.youtube.com/watch?v=rrwycJ08PSA
Niemiecki serial "Dark" na Netflixie. Dla mnie objawienie, jeden z lepszych seriali jakie było mi dane obejrzeć. Swietna muzyka, dobra i trzymająca w napięciu fabuła ( choć momentami zagmatwana, polecam sie na wszystkim skupiać ), trochę odskocznia od "hamerykańskich" produkcji. Sam serial ma 3 linie czasowe ( a w sumie to nawet cztery, każda o 33 lata starsza/nowsza ), stąd polecam skupienie się. Podoba mi się podkład naukowy teorii tam zawartych, bo często w innych filmach jest to robione po łebkach ( oczywiście oceniam to z perspektywy laika, pewnie jakiś fizyk by się do czegoś przyczepił ). Fabuła w telegraficznym skrócie - małe, senne miasteczko w Reichu, elektrownia atomowa i wiążące się z nią anomalie, podróże w czasie, głęboko skrywane tajemnice małej społeczności. Mnie wbiło w fotel ( jeszcze raz podkreślę zasługę świetnej ścieżki dźwiękowej która tworzy klimat ).
Eutyches
10-11-2019, 10:06
Marat
Jak najbardziej się zgadzam z opinią, takich seriali więcej, nie wiem czy znasz ten, bo też ma ciekawe wątki, 6 odcinków poprowadzonych bardzo dobrze, nie ma amerykanizacji, a po ostatnim odcinku siedziałem przez chwilę z niedowierzaniem na twarzy, że można pewne elementy fabularne i gatunkowe tak połączyć, a co dla mnie najciekawsze aż dziw bierze, że nikt nikogo po sądach nie gania^^. Widać, nasz realny świat jest jeszcze bardziej zafiksowany niż ten serialowy.
Po serialu Ślepnąc od świateł uważałem że nie ma lepszego polskiego autorstwa, choć uważam że nie ma już potrzeby dodawania, że to polskiej produkcji, spokojnie mamy czołówkę europejską, a Kruk momentami bije go na głowę
https://youtu.be/sX2NnXs8o-I
Nie znam, ale wygląda to ciekawie, także w najbliższym czasie wezmę się za oglądanie.
Gajusz Mariusz
14-11-2019, 00:33
Britannia s 2
iOsUtCtYMSY
Cóż, już pierwszy sezon ciężko było traktować poważnie, ale drugi to już poezja :cool: Scenarzyści chyba palili dopalacze podczas swej pracy twórczej. Ale jedno trzeba przyznać - postacie Divisa i Cait to perełki. Dialogi pomiędzy nimi to było coś, na co czekałem. Ogólnie napiszę tak - jeśli pierwszy sezon kogoś nie odepchnął, niech zaliczy i ten bo będzie żałował. Reszta niech omija szerokim łukiem :D
Nezahualcoyotl
21-11-2019, 19:51
Finałowy sezon The Man in the High Castle niestety rozczarowywuje...Za szybko proszę państwa,stanowczo za szybko.Przydałby się zamiast tego jeszcze jeden sezon a tak po za Inspektorem Kido w zasadzie brak pozytywów.
Szkoda za zmarnowany potencjał.
KLAssurbanipal
25-11-2019, 04:57
Brak mi słów, którymi mógłbym opisać zapowiedź tego serialu.
qRII1SIVEdc
Gajusz Mariusz
25-11-2019, 12:10
Oj, wpisano do czarnego notesika ;D
Nezahualcoyotl
25-11-2019, 14:37
Brak mi słów, którymi mógłbym opisać zapowiedź tego serialu.
qRII1SIVEdc
Jeśli tak ma wyglądać najdroższy serial w historii hiszpańskiej telewizji to strach sprawdzać jak się prezentują niskobudżetowe produkcje
https://www.google.com/amp/s/variety.com/2019/tv/global/see-the-first-photos-from-mega-series-hernan-set-november-1203351407/amp/
KLAssurbanipal
25-11-2019, 19:08
Dla mnie wygląda super - kadry, zdjęcia, rozmach, kostiumy, scenografia.
Jest jeszcze dłuższy trailer z History.
wkDgIudsPmU
Nezahualcoyotl
25-11-2019, 19:29
Tenochtitlan wyglądające jak aglomeracja obskurnych lepianek ze świątynnym placem w centrum miasta,grobla prowadząca do stolicy Mexicas prezentująca się niczym wał ziemny podczas kiedy to była solidna kamienna konstrukcja no i te wioski położone w środku dżungli bez pól uprawnych wokół nich.Co do samych strojów autochtonów to wyglądają biedniutko(zarówno arystokracja jak i wojownicy oraz zwyczajni obywatele) a sam Montezuma II daleki jest od opisu jaki nam pozostawił Bernal Diaz.
Oczywiście kiedy serial będzie dostępny z chęcią go obejrzę i może nawet się do niego przekonam i z niecierpliwością oczekuję mini serii z Javier Bardem w roli Hernana Cortesa żeby móc skonfrontować ze sobą te dwa tytuły:
https://www.imdb.com/title/tt4209950/?ref_=nm_flmg_prd_13
https://www.joblo.com/movie-news/javier-bardem-to-play-hernan-cortes-in-steven-spielberg-mini-series-266
https://en.wikipedia.org/wiki/Cortes_(miniseries)
Dla mnie wygląda super - kadry, zdjęcia, rozmach, kostiumy, scenografia.
Póki co większy rozmach widzę w produkcji z...1947
rYpEQMaTOiA
KLAssurbanipal
25-11-2019, 22:03
Nie no zającu, czy sam siebie widzisz? Film z 1947 był wówczas superprodukcją na miano Avengers dzisiaj. Dzisiejszy serial jest naprawdę dobrze zrealizowany (mówię na podstawie zwiastuna). Lepiej niż Apocalypto Gibsona. Wiem, że siedzisz w temacie, ale ja też i mi to bardzo odpowiada. Tenochtitlan odpowiada moim wyobrażeniom.
P.S. Czyżbyś nie posiadł słynnego "Tak żyli ludzie. W czasach Majów, Azteków i Inków"? ;)
Nezahualcoyotl
28-11-2019, 19:28
P.S. Czyżbyś nie posiadł słynnego "Tak żyli ludzie. W czasach Majów, Azteków i Inków"? ;)
Nie jest to najlepsze źródło do rekomendowania lecz nawet w tej książce dla młodych eksploratorów jest więcej historyczności od tego co widzę na zwiastunie serialu.
Pożyjemy zobaczymy...
A tego gdzie znowu zagoniło :eek::
g7GoZFb8PQI
KLAssurbanipal
29-11-2019, 11:25
Z Tak żyli ludzie to był taki żart, żeby sprawdzić czy też się na tym wychowałeś. ;) Błędów jest sporo. książki są z lat 70-80 i sporo się w znaleziskach i teoriach zmieniło. Jednak i tak są lepsze niż podręczniki do historii w szkołach, gdzie jest suchy tekst z często źle dobranymi obrazami, nieraz z epok późniejszych. Tak żyli ludzie pozwala uczniowi sobie wyobrazić jak dana epoka mniej wiecej wyglądała.
Nie wiem jak możesz czepiać się tamtego serialu. Moim zdaniem obie strony są naprawdę dobrze odtworzone. Tenochtitlan jest o dziwo bardzo dobrze wykonane i dość wierne rekonstrukcjom. Póki co nie widziałem lepszego w kinematografii. Nie wiem co chcesz od Montezumy i wojowników. Są zgodni ze źródłami. Widać też mocną inspirację Ospreyem o konkwistadorach (sporo jest tam poświęcone autochtonom), który oceniam jako dość niezły. Ludzie zachwycają się Rzymem czy Wikingami, jednak po tym co zobaczyłem w trailerze to Hernan bije jednak wizualnie Rzym (Azteków jest ciężej odtworzyć niż legionistów rzymskich, do których jest masa źródeł a i tak legioniści w każdym filmie leżą mocniej lub bardziej - w Rzymie i Gladiatorze mieli hełmy całkiem zmyślone), a wikingów pod każdym względem. Czasem dobrze ogląda się Wikingów, czasem gorzej, ale wizualnie to kompletna kupa - są rzymscy legioniści z czasów Tyberiusza, a jednocześnie Anglicy w burgonetach z XVI wieku. Wyglądu wikingów w ich dziwacznych skórach, "kolczugach ze smoły/skóry?" nie ma co komentować. Zresztą trailer nowego sezonu mówi sam za siebie. Naprawdę w Hernanie jest jakiś poziom i widać, że nad scenografią oraz kostiumami siedział ktoś interesujący się epoką. Wcale to nie wygląda biedniej od Apocalypto. Nawet powiedziałbym w niektórych miejscach lepiej.
Jak obejrzałem trailer to byłem zachwycony, a naprawdę niewiele produkcji filmowych i serialowych dziejących się przed połową XVI wieku oceniam jako zrobionych na wysokim poziomie pod względem historycznej scenografii i kostiumów. W zasadzie policzyłbym je na palcach obu rąk (może nawet jednej).
W zasadzie na wszystko co zaznaczyłem poniżej - roi się od źródeł ikonograficznych (mogę Ci tu je podesłać jak chcesz):
https://images90.fotosik.pl/287/8c982ebdc961da44.png
Boję się pomyśleć gdyby się brała za Hernana ekipa z Wikingów. ;)
Pewnie Aztekowie wyglądaliby tak:
https://i.pinimg.com/originals/ca/21/6b/ca216b9f0fad2c220d1cac619450bb8b.jpg
a Hiszpanie tak:
https://i.pinimg.com/originals/6b/de/e2/6bdee2ad35ba99e45e1fe0d8b228a981.jpg
https://www.her.ie/amp/entertainment/new-vikings-series-officially-coming-netflix-489444
Ale ulga, bedziemy mogli dalej rozkoszowac sie tymi majstersztykami scenopisarstwa.
Nezahualcoyotl
29-11-2019, 17:59
Nie wiem jak możesz czepiać się tamtego serialu. Moim zdaniem obie strony są naprawdę dobrze odtworzone. Tenochtitlan jest o dziwo bardzo dobrze wykonane i dość wierne rekonstrukcjom. Póki co nie widziałem lepszego w kinematografii. Nie wiem co chcesz od Montezumy i wojowników.
Tenochtitlan oprócz centrum świątynnego wygląda jak po sporej powodzi.Chinampas było sporo ale wokół miasta zaś tutaj ma się wrażenie jakby osada się głównie z nich składała.Gdzie piętrowe domy z dachami przerobionymi na tarasy które tak mocno dały się we znaki w trakcie oblężenia w 1521 roku?To nie jest miejsce w którym żyło blisko ćwierć miliona ludzi:
https://images92.fotosik.pl/287/d31fc831205e9407med.png (https://www.fotosik.pl/zdjecie/d31fc831205e9407)
Co do Montezumy to mam same zastrzeżenia:
The Great Montezuma was about forty years old, of good height, well proportioned, spare and slight, and not very dark, though of the usual Indian complexion. He did not wear his hair long but just over his ears, and he had a short black beard, well-shaped and thin. His face was rather long and cheerful, he had fine eyes, and in his appearance and manner could express geniality or, when necessary, a serious composure. He was very neat and clean, and took a bath every afternoon.
Teraz sam osądź jak to się ma do opisu sporządzonego przez Diaza:
https://images90.fotosik.pl/287/45e5f13b4e27af93med.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/45e5f13b4e27af93)
https://images89.fotosik.pl/286/387bac31757b2234med.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/387bac31757b2234)
https://images92.fotosik.pl/287/d252e26e5751f681med.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/d252e26e5751f681)
Wojownicy?Przecież to jacyś obdardusty z dżungli a nie przedstawiciele najwyższej kasty w społeczeństwie nahuatl.Gdzie Jaguary i Orły że o Otomi już nie wspomnę?Jest bodajże jeden w pikowanym bawełnianym kaftanie a reszta pędzi do boju z gołymi tyłkami:
https://images92.fotosik.pl/287/e4a8e3442add1abcmed.png (https://www.fotosik.pl/zdjecie/e4a8e3442add1abc)
https://images89.fotosik.pl/286/75fc48b830b1a757med.png (https://www.fotosik.pl/zdjecie/75fc48b830b1a757)
No i ten "kapitan" a raczej jego parodia:
https://images92.fotosik.pl/287/99eb2be249e7b1dcmed.png (https://www.fotosik.pl/zdjecie/99eb2be249e7b1dc)
Gwoli ścisłości tak się prezentowała kasta wojowników ówczesnego Meksyku:
https://images89.fotosik.pl/286/99b00bd752952c15med.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/99b00bd752952c15)
https://images89.fotosik.pl/286/e295fbef44371980med.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/e295fbef44371980)
https://images92.fotosik.pl/287/9b52f100fadd182fmed.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/9b52f100fadd182f)
KLAssurbanipal
29-11-2019, 22:32
zajacu, tak jak sądziłem, ale nie chciałem wcześniej pochopnie napisać. Czepiasz się naprawdę szczegółów, a nieraz to nawet tam gdzie błędów nie ma. I mówię to ja, który jak każdy wie mam bardzo pedantyczne podejście do uzbrojenia, ubioru, architektury itp. w produkcjach historycznych. Twoje zamiłowanie do Mezoameryki przysłania Ci pewien obiektywizm na temat tego serialu. Gdybym ja miał takie podejście to powiem Ci szczerze, ze bardzo dobry serial Rzym zjechałbym po trailerze i go nie oglądał bo tam jest więcej wizualnych błędów - przez co dużo bym stracił, a inne pozostałe seriale historyczne od antyku do XVI wieku przerwałbym nawet oglądać w połowie trailera. Jeśli chodzi o filmy antyk-średniowiecze to jedynie Aleksander wizualnie się broni (podobno też Outlaw King i The King z Netflixa, ale znam tylko trailery). Kapitana z Kastylii nagrałem w podstawówce na VHS gdy leciał w dwóch częściach na TVP i potrafiłem go obejrzeć czasem ze 2 razy w miesiącu. Taśma nie przetrzymała lat 90s. Jednak zaskakujesz mnie stwierdzeniem, że Hernan, gdzie widać rękę specjalisty wypada gorzej wizualnie od tego filmu. Pod względem rozmachu realizacyjnego tak, wizualnie historycznie nie. Równie dobrze mogę to samo powiedzieć o "Królach słońca":
https://1.bp.blogspot.com/-trZs53_GKfA/XV7ySqFSKnI/AAAAAAAAvXk/kCljw0y8hQ4C5tZoZf0LLwyumlGEoIPDQCLcBGAs/s640/kings_sun.jpg
Obie produkcje wówczas były wysokobudżetowymi superprodukcjami hollywoodzkimi, odpowiednikami dzisiejszych Star Wars czy Avengers. Zatem statystów będzie więcej, ale historycnzie biednie. Choć nie powiem - uwielbiam produkcje historyczne amerykańskie i europejskie z lat 40-50 za ten specyficzny klimat i kamerę. Hernan to serial, który ma ograniczenia budżetowe (nie jest to dużo droższa Gra o Tron, gdybyś planował poruszyć tę kwestię).
Tenochtitlan oprócz centrum świątynnego wygląda jak po sporej powodzi.Chinampas było sporo ale wokół miasta zaś tutaj ma się wrażenie jakby osada się głównie z nich składała.Gdzie piętrowe domy z dachami przerobionymi na tarasy które tak mocno dały się we znaki w trakcie oblężenia w 1521 roku?To nie jest miejsce w którym żyło blisko ćwierć miliona ludzi:
https://images92.fotosik.pl/287/d31fc831205e9407med.png (https://www.fotosik.pl/zdjecie/d31fc831205e9407)
Tenochtitlan jest bardzo wiernie odtworzone. Jest oparte o makietę i malowaną rekonstrukcję Tenochtitlánu w Narodowym Muzeum Antropologicznym w Meksyku wykonanymi pod nadzorem specjalistów meksykańskich. Chcesz z tym polemizować? z góry mówię, że obróć kadr z filmu o mniej więcej 45 stopni, żeby nie wyglądało, że się nie zgadza bo wyspy są w innym miejscu. Ja na zdjęciu widzę na pewno kilkaset budynków piętrowych. Z takiej wysokości (kadr z lotu ptaka) chcesz zobaczyć tarasy?
Jak dla mnie wszystko jest idealnie przeniesione:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Tenochtitl%C3%A1n#/media/Plik:Tenochtitlan_Modell.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c5/Tenochtitlan_Modell.jpg
W ogóle spójrz jak dokładnie odtworzono świątynie (na kadrach z bliska). Bardziej mi się to podoba niż w Apocalypto.
Co do Montezumy to mam same zastrzeżenia:
Teraz sam osądź jak to się ma do opisu sporządzonego przez Diaza:
https://images90.fotosik.pl/287/45e5f13b4e27af93med.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/45e5f13b4e27af93)
https://images92.fotosik.pl/287/d252e26e5751f681med.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/d252e26e5751f681)
Myślałem, że chodzi Ci o ubiór, że mało dostojny czy coś w tym stylu.
Jednak co do cech fizycznych się zgadzam. Montezuma mógłby wyglądać tak (to z Kodeksu Ramirez):
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7c/Moctezuma_II%2C_the_Last_Aztec_King_%28Reigned_150 2%E2%80%9320%29_WDL6724.png
Jednak podejrzewam, że poszli na pewne uproszczenia. To jedyny większy zarzut wobec serialu. Jest też jednak wyobrażenie Montezumy z Kodeksu Mendozy bez brody w długich włosach, choć w tym samym źródle występuje także z brodą więcej razy.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ca/Moctezuma_Mendoza.jpg
Tak czy siak można uznać, że poszli tą drogą.
Jednak mam pewne podejrzenia, że gdyby tak zrobiono Montezumę z brodą byłoby to niezrozumiałe dla większości widzów i byłby zaraz bojkot na YT oparty na niewiedzy:
"jak to? Dlaczego wygląda jak Hiszpan?"
"powinien mieć długie włosy i brak brody! Widać, że kręcili Amerykanie, którzy niewiedzą jak Aztekowie wyglądali!"
"wszędzie muszą wciskać zachodnią propagandę?"
"to najlepiej zrobić Winnetou niczym hipstera z wielką brodą i grzywką na bok!"
"podobna sytuacja jak z Exodusem! Mojżesz jako Egipcjanin miał pełną brodę!"
Pamiętam jak cisnęli za to Exodus. Jednak tam mieli do tego prawo. Tutaj 95% widzów myślałby tak samo, a to mogłoby zaszkodzić ogladalności serialu. Jeszcze by się pojawiły porównania do tej tandetnej Troi z czarnym Achillesm i serial zostałby zbojkotowany.
Też wolałbym, żeby Montezuma był zgodny z opisem, ale cóż. Nie ma filmów całkiem idealnych pod względem historycznym jak wspomniałem.
Choć aktora mogli dać młodszego i szczuplejszego. Może to jakaś gwiazda kina meksykańskiego i stąd wybór? Nie znam tamtejszej kinematografii.
Wojownicy?Przecież to jacyś obdardusty z dżungli a nie przedstawiciele najwyższej kasty w społeczeństwie nahuatl.Gdzie Jaguary i Orły że o Otomi już nie wspomnę?Jest bodajże jeden w pikowanym bawełnianym kaftanie a reszta pędzi do boju z gołymi tyłkami:
https://images92.fotosik.pl/287/e4a8e3442add1abcmed.png (https://www.fotosik.pl/zdjecie/e4a8e3442add1abc)
No i ten "kapitan" a raczej jego parodia:
https://images92.fotosik.pl/287/99eb2be249e7b1dcmed.png (https://www.fotosik.pl/zdjecie/99eb2be249e7b1dc)
Trzeba poczekać na obejrzenie serialu. Nawet nie wiadomo jaka to klasa wojowników i skąd pochodzą.
Gwoli ścisłości tak się prezentowała kasta wojowników ówczesnego Meksyku:
https://images89.fotosik.pl/286/99b00bd752952c15med.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/99b00bd752952c15)
https://images89.fotosik.pl/286/e295fbef44371980med.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/e295fbef44371980)
https://images92.fotosik.pl/287/9b52f100fadd182fmed.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/9b52f100fadd182f)
Grałem w Medievala 2 Kingdoms godzinami. :D
Tuniki/płaszcze się zgadzają - prawy dolny róg screena.
Miejmy nadzieję, że tacy wojownicy też będą.
W lewym górnym rogu (zielonym pędzlem) zaznaczyłem coś co przypomina wojownika Orła, a poniżej również z Kodeksu Mendozy bardzo podobnie:
https://images90.fotosik.pl/287/8c982ebdc961da44.png
https://i.pinimg.com/736x/38/7b/76/387b769634032f4650df672194d5c5cf--antigua-funny-stuff.jpg
Podsumowując Twoje zarzuty:
1. Tenochtitlan wg mnie jest świetnie odtworzone i się z Tobą nie zgadzam.
2. Montezuma - tu się z Tobą po części zgadzam, jednak jestem w stanie zrozumieć pobudki takiej decyzji.
3. Wojownicy - nie do końca wiadomo, jak to będzie. Obejrzyjmy cały serial. Może pewne smaczki jak wypasieni wojownicy zostawili żeby widza zaskoczyć.
W ogóle po trailerze jestem lepiej nastawiony. W Apocalypto Gibson Majów ukazał jako krwiożercze, brutalne imperium dzikusów znęcajace się nad mieszkańcami małych wiosek. Wszyscy mają złowrogie miny i chcą zabić biednego głównego bohatera. Pozytywne postacie pochodzą tylko z tej wioski. Nie wiem jak to wyjdzie w Hernanie, ale w trailerze nie widzę, żeby czy to Aztekowie, czy Hiszpanie byli przedstawieni jako dobrzy-źli. Mam nadzieję, że serial nie jest czarno-biały.
Presidente
30-11-2019, 14:41
Nie wierzę - KLA mówiący, że ktoś się czepia szczegółów w kwestiach historycznych :)
KLAssurbanipal
30-11-2019, 23:31
No sam to podkreśliłem. :P Skoro mnie ten serial zaspokaja estetycznie, a zajaca nie to sam jestem w szoku. :P
Też nie wierzę. Normalnie coś się kończy, coś się zaczyna :mrgreen:
Nezahualcoyotl
02-12-2019, 19:22
Początek trzeciego epizodu Hernana rozpoczyna się od...pustoszenia Tlaxcali przez Mexicas w roku 1498.To jak na razie największa wtopa historyczności tego serialu:wall:.
Ten Orzeł wygląda biedniutko podobnie zresztą jak wiekszość autochtonów (no jest kilka scen z "bogato" ubraną arystokracją):
https://images89.fotosik.pl/288/74a6a4b76bc4c83e.png (https://www.fotosik.pl/zdjecie/74a6a4b76bc4c83e)
https://images92.fotosik.pl/288/536f3a5ed932aa4e.png (https://www.fotosik.pl/zdjecie/536f3a5ed932aa4e)
https://images89.fotosik.pl/288/0720b27c6cfedb80.png (https://www.fotosik.pl/zdjecie/0720b27c6cfedb80)
https://images89.fotosik.pl/288/2fa6706de44e5b0e.png (https://www.fotosik.pl/zdjecie/2fa6706de44e5b0e)
https://images92.fotosik.pl/288/0bd3c10bbd269d86.png (https://www.fotosik.pl/zdjecie/0bd3c10bbd269d86)
Bitwa konkwistadorów z wojownikami Tlaxcali piękna gdyż Hiszpanie padają tam jak muchy :devil:
Jednak żeby nie było to jest parę plusów jak chociażby ukazanie federacyjnej struktury państwa Tlaxcali,konflikt Xiocotencatla ze starszyzną plemienną (niewtajemniczonym lakonicznie powiem że królewicz chciał zawrzeć sojusz azteckimi książętami przeciwko Hiszpanom),kompleks światynny w Tenochtitlan jest odzwierciedlony wzorowo(nawet kolory są prawidłowe dla poszczególnych kaplic,czyli niebieski dla Tlaloca oraz czerwony dla Huitzilopochtili),słabość charakteru Montezumy II i ładne dla oka CGI stolicy Mexicas ale pomimo wszystko brak tam wciąż tego "bizantyjskiego" przepychu tak charakterystycznego dla stolicy państwa które istaniało dzięki daninom i handlowi...
Jak na razie 5/10 po trzech odcinkach.
https://www.youtube.com/watch?v=bSLPSzcVkwI&feature=emb_title
Intrygujące. Skończy sie na "netflixowym średniaku" ( pełno tam takich, ale mimo to ciągle uważam ta platformę za najlepszą ), czy jednak na czymś więcej?
Eutyches
04-12-2019, 15:34
Taśmy z nocnego monitoringu obciążają weterana Shauna w sprawie o porwanie i morderstwo jego adwokatki. Detektyw zajmująca się sprawą byłego żołnierza odkrywa spisek przeciwko niemu.
Jak można zawierzyć technologii monitoringu i jakie są konsekwencje. Kapitalnie pokazane w realiach współczesnej Wielkiej Brytanii. No i są ciekawi aktorzy ;)
https://www.youtube.com/watch?v=YSSmitzvmUU (https://www.youtube.com/watch?v=YSSmitzvmUU)
Nezahualcoyotl
04-12-2019, 18:54
A ponarzekam jeszcze troszeczkę na Hernana
Wojownicy taszczący pakunki?W ówczesnym Meksyku istniała specjalna grupa społeczna (biedota) która parała się tego typu zajęciem gdyż oprócz siły swoich pleców nie miała niczego innego do zaoferowania a tutaj szlachta ochoczo niesie toboły z podarunkami od Montezumy II oraz lokalnych kacyków:
https://images90.fotosik.pl/289/6955b87213ba5491.png (https://www.fotosik.pl/zdjecie/6955b87213ba5491)
https://images90.fotosik.pl/289/a27dbaa036c4241c.png (https://www.fotosik.pl/zdjecie/a27dbaa036c4241c)
https://images92.fotosik.pl/289/8fe4e3d35b3b972f.png (https://www.fotosik.pl/zdjecie/8fe4e3d35b3b972f)
Miasto poświęcone Pierzastemu Wężowi (Cholula) z około dwustoma świątynniami w tym największą jaką wzniósł człowiek a dodatkowo będące na przecięciu się trzech głównych szlaków handlowych (Tenochtitlan-Oaxaca-wybrzeże zatoki meksykańskiej) w serialu prezentuje się tak:
https://images90.fotosik.pl/289/c4507f66c4f6e09b.png (https://www.fotosik.pl/zdjecie/c4507f66c4f6e09b)
https://images91.fotosik.pl/289/f15a6e1a778ff40f.png (https://www.fotosik.pl/zdjecie/f15a6e1a778ff40f)
Osobie niewtajemniczonej z podbojem Meksyku mogłoby się wydawać że to Alvarado a nie Cortez rozdaje karty gdyż tak to ukazuje serial...
Gajusz Mariusz
05-12-2019, 21:37
Coś z lżejszych klimatów :cool:
WYnSEW4sXrk
Hmmmm, RODO...
Najlepiej dawać link bezpośrednio od producenta ;)
KLAssurbanipal
06-12-2019, 03:25
Gajuszu, film nie działa.
Zajacu, z tymi tobołkami to fakt, ale pocisnąłeś z tą największą świątynią jaką wzniósł człowiek. To już trochę przegięcie. ;)
Nezahualcoyotl
06-12-2019, 06:40
Zajacu, z tymi tobołkami to fakt, ale pocisnąłeś z tą największą świątynią jaką wzniósł człowiek. To już trochę przegięcie. ;)
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Piramida_w_Choluli
KLAssurbanipal
06-12-2019, 09:27
Piramidą, nie świątynią, a to ma duże znaczenie. Wielkość to pojęcie względne, zalezy co bierzesz pod uwagę - powierzchnię, objętość czy wysokość. Są wyższe świątynie, nawet w Europie. A jeśli chodzi o powierzchnię to Angkor Wat jest kilka razy większa. Możliwe, że objętościowo wygra piramida w Choluli. Trzeba zerknąć w statystyki.
jeśli Cholula wygląda wyłącznie jak na screenach i nie ma nic więcej to słabo. Powinna mieć więcej do zaoferowania. Choćby okładka HB-ka M. Szyszki lepiej się prezentuje:
https://7.allegroimg.com/original/032ff1/b1998005426a915de1fdb7cc8597/Cholula-1519-Historyczne-bitwy-nowa
Nezahualcoyotl
06-12-2019, 09:46
W Mezoameryce świątynie stawiano na szczycie piramid lecz to była integralna część budowli odnawiana co 52 lata.
Dopiero Europejczycy zaczęli rozdzielać świątynie od jej podstawy.
To tak jakby się rozwodzić czy fundamenty kościoła są jego częścią a sama świątynia zaczyna się dopiero od podłogi wzwyż lub jeszcze bardziej abstrahując może tylko tabernakulum zalicza się jako świątynia gdyż jest to jej najświętsze miejsce?
KLAssurbanipal
06-12-2019, 10:05
Chodzi mi o to, że jest największą piramidą - wiekszą od choćby egipskiej Cheopsa (która nie była świątynią). Jednak świątynie są większe.
Nezahualcoyotl
06-12-2019, 10:44
W mojej opinii wszystko się rozbija o błędne zdefiniowanie prekolumbijskich świątyń jako odpowiedników egipskich piramid. Po obydwu stronach Atlantyku te budowle miały zupełnie odmienne znaczenie. Wyjątkiem może być grobowiec Pacala w Palenque.
KLAssurbanipal
07-12-2019, 09:37
Czytasz książki Romana Warszewskiego? Jeśli tak to co o nich sądzisz?
Nezahualcoyotl
07-12-2019, 10:09
Czytałem "Cholula 1519" i mogę stwierdzić że to pozycja dla nastoletnich badaczy z podstawowym zakresem wiedzy o Mezoameryce.
Książka Tomickiego "Tenochtitlan 1521" zdecydowanie jest o wiele bardziej konkretna.
Polecam również pracę Ingi Clendinnen "Aztekowie".
KLAssurbanipal
07-12-2019, 23:49
No wiesz, to jedna pozycja. Akurat Choluli nie czytałem, ale Cuzco i Vilcabamba mi przypadły do gustu. Jak będziesz miał chwilę spróbuj przeczytać i dać znać jak oceniasz.
Warszewski wydaje się być zapaleńcem historii Ameryki Łacińskiej i Mezoameryki.
Skrzydlaci ludzie z Nazca (Tower Press 1999)
Marcahuasi – Kuźnia Bogów (Bellona 1999)
Tajna misja – El Dorado (Tower Press 2005)
Ukryta twarz. Wywiad z Carlosem Castanedą (KOS 2005)
Skrzydła diabła, rogi anioła – mówi Mario Vargas Llosa (KOS 2007)
Q’ero długowieczność na zamówienie (Fitoherb 2009)
Machu Picchu. Sto lat po godzinie zero (Fitoherb 2010)
Vilcabamba 1572 (Bellona 2011)
Cuzco. Rzym Nowego Świata (Fitoherb 2012)
Boliwia 1966-1967 (Bellona 2012)
Wyprawa Vilcabamba (2013)
Cuzco 1536-1537 (2013)
Kuba 1958-1959 (2016)
Zielone Pompeje. Drogami Inków do Machu Picchu i jeszcze dalej (Fitoherb 2013)
Eutyches
10-12-2019, 18:09
:D
Marat miałeś rację :P
Jeszcze okaże się, że nasz serial ten z Żebrowskim , to wierna adaptacja :P
https://www.youtube.com/watch?v=8LiD3i9DS_c&feature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=AZDPuYeQQNM&feature=youtu.be
https://youtu.be/KQPxD-GbF2c
Dubbing? :P
https://www.youtube.com/watch?v=s47NpRii5Lw&feature=share&fbclid=IwAR2LiX9id2FCdUyjLdUAny9eKzp8x0bHFCcTwRIqL XkE9T0UlIrYHOEEc14
edit:
Może być tak, że serial jako serial fantasy będzie udany, ale znający Sapkowskiego dostaną wściku @#$%^& :P i pamiętający wersję grową...
KLAssurbanipal
12-12-2019, 14:00
Nie oszukujmy się, nie ma seriali ściśle historycznych, co by wiernie oddawały epokę o której opowiadają.
Choć tutaj może za bardzo uogólniam, bo serial np. ten, daje niezły obraz epoki Ludwika XIV.
Marzy mi się o podobnym budżecie serial o Jagiellonach :)
https://www.youtube.com/watch?v=H4mV64Z9iMw
Masz już. Korona Królów obecnie jest już za Jagiellonów. :D :cool:
Szkoda, że Wersal został zakończony na 3. sezonie.
Eutyches
12-12-2019, 19:24
Masz już. Korona Królów obecnie jest już za Jagiellonów. :D :cool:
Szkoda, że Wersal został zakończony na 3. sezonie. Obejrzałem odcinek, trafiłem jak kombinowali z przyszłym Jagiełłą i Jadwigą.
Jeżeli to miało nawiązywać do Wspaniałego stulecia, to mimo mojej ogromnej niechęci do wyznawców itd...to jest porażka, do samych aktorów nic nie mam, grają to co im się każe, mają swoje kwestie itp...
Troszkę widziałem odcinków Wspaniałego stulecia, tam czuć było, że to akcja dzieje się w XVI wieku w największym wtedy imperium Europy, gra aktorów czasem jechali po bandzie i człowiek łykał jak pelikan ryby, że ....
Korona Królów, cóż TVP stać finansowo, żeby to inaczej zrobić.
Co do Wersalu, no cóż, ten serial powinni zobaczyć twórcy Korony Królów^^
KLAssurbanipal
13-12-2019, 13:26
To nie było na serio z mojej strony porównanie Wersalu do KK. ;)
TVP po prostu powinno zrobić np. 24 odcinki na sezon i wyszłoby ok. Oni dają sezon przez cały rok poza wakacjami, weekendami i świętami, czyli podejrzewam jakieś 250 odcinków na sezon. Przy takim budżecie da się zrobić 10x mniej odcinków, ale na wyższym poziomie.
Eutyches
29-12-2019, 10:59
To nie było na serio z mojej strony porównanie Wersalu do KK. ;)
TVP po prostu powinno zrobić np. 24 odcinki na sezon i wyszłoby ok. Oni dają sezon przez cały rok poza wakacjami, weekendami i świętami, czyli podejrzewam jakieś 250 odcinków na sezon. Przy takim budżecie da się zrobić 10x mniej odcinków, ale na wyższym poziomie.
Domyślam się, że żarcikowałeś z tym porównaniem, ale mogliby by wzorem dawnych z tego "złego" PRL zrobić serial, seriale z naszej historii.
Ciekawi mnie jak ten serial o socjaliście Piłsudskim wyszedł...
Osobiście nigdy jego fanem nie byłem, wolałbym o innej postaci z tamtego czasu, ale to marzenia ściętej głowy, jak mówią starzy kanibale^^
edit:
Mroczne materie
(https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=13&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiqkdb0wtrmAhVu_SoKHaxFB48QFjAMegQIBRAB&url=https%3A%2F%2Fhbogo.pl%2Fseriale%2Fmroczne-materie&usg=AOvVaw1Ui3bJwDr8gS3s_CAo_lZQ)
Niesamowitych czasów dożyłem, że wiele rzeczy z fantastyki, co kiedyś czytałem, są przenoszone na mały lub duży ekran ;) - nie wierzyłem że akurat ten serial w takich dziwnych czasach zrobią :) Jednak zrobiono i jestem pod ogromnym wrażeniem, że można mieć odwagę artystyczną i nie bać się podejmowania pewnych ważnych zagadnień, a że z bardzo dobrymi aktorami, akcją i efektami specjalnymi jak to w HBO, to daję po pierwszym odcinku 9/10.
https://serijskiubojica.hr/wp-content/uploads/2019/10/His-Dark-Materials.jpg
https://youtu.be/APduGe1eLVI
https://hbogo.pl/seriale/mroczne-materie (https://hbogo.pl/seriale/mroczne-materie)
https://youtu.be/OWKyMl46utE
Nie wiem, czy kojarzycie^^
https://static.hitek.fr/img/up_o/1516133145/screenshot20190715at12.41.120545970.png
No i ta Pani, kto pamięta serial Luther?^^
https://static.hitek.fr/img/up_m/1052381041/18196495highreshisdarkmaterials0d03690.jpg
Dziś w nocy robię nasiadówę i oglądam, nie ma co czekać :P
btw
Powieści na podstawie której serial powstał polecam, ale na wikipedii należy uważać, bo spoilery jak mało kiedy^^; choć na tyle frapujące są pewne rzeczy, że nie powinno przeszkadzać w czytaniu.
Kontrowersje:
Kontrowersje
Autor zaprzecza, by Mroczne materie miały być antytezą do Opowieści z Narnii (https://pl.wikipedia.org/wiki/Opowie%C5%9Bci_z_Narnii), siedmiotomowej powieści napisanej przez C.S. Lewisa (https://pl.wikipedia.org/wiki/C.S._Lewis). Pullman oskarża Lewisa o zawieranie treści „rażąco rasistowskich” i „niezwykle lekceważących wobec kobiet” w powieściach przez niego napisanych[4] (https://pl.wikipedia.org/wiki/Mroczne_materie#cite_note-4).
Instytucje religijne są krytykowane przez postaci występujące w powieści. Jako przykład podać możemy Rutę Skandi (https://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Ruta_Skandi&action=edit&redlink=1), wiedźmę i przyjaciółkę głównej bohaterki Lyry. Nawołuje ona do walki przeciw Magistraturze (Magisterium), głównej instytucji religijnej świata Lyry.
Ostatecznie Autorytet, istota czczona w świecie Lyry jako Bóg, okazuje się być nie stwórcą świata, a jedynie pierwszym i najwyższym aniołem. Zgodnie z trylogią, wszystko, co istnieje, włącznie z samym Autorytetem, powstało z Pyłu.
Członkowie Kościoła ukazywani są zazwyczaj jako fanatycy.
W wizji Pullmana Niebo (https://pl.wikipedia.org/wiki/Niebo_(raj)) w chrześcijańskim jego rozumieniu nie istnieje. W trzecim tomie cyklu miejsce, do którego trafiają dusze (ludzkie i nie tylko) po śmierci, ukazane zostało jako ponura pusta równina, na której po wsze czasy cierpią dręczone przez Harpie (https://pl.wikipedia.org/wiki/Harpie_(mitologia)). Zmienia się to jednak po tym, jak Lyra (https://pl.wikipedia.org/wiki/Lyra_Belacqua) wraz z Willem, przy pomocy magicznego noża otwierają przejście prowadzące z zaświatów ku innemu wymiarowi. Tym samym uwalniają dusze zmarłych, by mogły się rozproszyć w powietrzu i stać się jednością ze wszechświatem.
Jednak powieść pomimo kontrowersji większości grup chrześcijańskich[potrzebny przypis (https://pl.wikipedia.org/wiki/Pomoc:Przypisy)] doczekała się poparcia między innymi Arcybiskupa Canterbury (https://pl.wikipedia.org/wiki/Arcybiskupi_Canterbury), Rowana Williamsa (https://pl.wikipedia.org/wiki/Rowan_Williams), który argumentuje, iż Pullman (https://pl.wikipedia.org/wiki/Philip_Pullman) w swym dziele nie występuje przeciwko samemu Kościołowi (https://pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%9Bci%C3%B3%C5%82_(organizacja))[5] (https://pl.wikipedia.org/wiki/Mroczne_materie#cite_note-5), lecz niebezpieczeństwom związanym z dogmatyzmem (https://pl.wikipedia.org/wiki/Dogmatyzm) i wykorzystywaniem religii (https://pl.wikipedia.org/wiki/Religia) jako narzędzia ucisku.
Co do kontrowersyjnej duchowości w tej powieści, to wygląda ona na mieszankę lucyferianizmu z New Age;)
Eutyches
01-01-2020, 15:42
Co do kontrowersyjnej duchowości w tej powieści, to wygląda ona na mieszankę lucyferianizmu z New Age;)
Wikipedyści jak potrafili, to w wersji skondensowanej podali pewne tezy, co przewijają się jakoby w całym cyklu powieściowym, czy też można sądzić w serialu.
Jednak chodzi o coś innego, nie chcę spoilerować, nie lubię jak mi ktoś podaje fabułę, mam na razie satysfakcję bo tak mniej więcej jak swego czasu czytałem, to steampunkowo- wiktoriański świat widziałem^^...
Plus główna zasada jaka w nim obowiązuje, a lektor mówi na samym początku odcinka pierwszego - plus napisy^^...
Mnie się podoba, porównując adaptację z literatury na mały ekran, to żałuję że Wiedźmina HBO nie robiło :P
edit:
dwa pierwsze odcinki powinny być razem jako pilot ;) .
To by było coś, bo wtedy człowiek jest wprowadzony w uniwersum i wie czy dalej będzie oglądać, czy też nie. Moim zdaniem mądrze zrobili adaptację literacką, czasami żałuje, że tyle czytałem swego czasu, nie idzie się uwolnić od porównań :(Znalazłem fajne przedstawienie świata, pomocne by lepiej się oglądało. Sam poczytałem :)
/////////////////////////////////////////////////////
7 faktów, które musicie znać przed obejrzeniem serialu „Mroczne materie (https://www.spidersweb.pl/rozrywka/tag/mroczne-materie/)”
https://www.spidersweb.pl/rozrywka/2019/11/04/mroczne-materie-co-to-serial-hbo/ (https://www.spidersweb.pl/rozrywka/2019/11/04/mroczne-materie-co-to-serial-hbo/)
///////////////////////////////////////////////////////
Wizja alternatywnych światów i podróży między nimi, różnic w ich rozwoju, konsekwencji tego, reakcji głównych włodarzy świata bohaterki, ehhh...Bagiński...już kończę marudzenie o Netflixie :(
Ocena dotychczas obejrzanych mocne 8/10
edycja:
Po obejrzeniu wszystkich dałbym 9/10, ale z różnych powodów dam mniej, ale to temat na inną tematykę^^ ...
Za główną rolę, jak grała 14 letnia aktorka, to nagroda Emmy? jak i dla tej, co odtwarzała rolę jej matki.
W sumie casting trafiony, że nawet nie znając pierwowzoru - czuć co autor miał na myśli.
Daję bardzo mocne 8/10
btw
Jak zobaczyłem, co wychodzi z seriali i filmów, to za głowę się złapałem - toż ja to czytałem^^ rymło się :P
Będzie się oglądało :P
Niedawno, trochę przypadkiem, trafiłem na serial San Guo (Three Kingdoms), jestem po siedmiu odcinkach, i zapowiada się całkiem przyzwoicie, więc pewnie pociągnę już do końca. Bazuje on na "Romansie o Trzech Królestwach", czyli na tym samym źródle, co najnowszy Total War, także warto obejrzeć, chociażby, żeby lepiej zrozumieć o co w grze się rozchodzi i grać bardziej świadomie :)
https://www.filmweb.pl/serial/San+Guo-2010-550311
https://www.imdb.com/title/tt1514753/
Gajusz Mariusz
24-01-2020, 23:13
A ja zmęczyłem 4 sezon Mapy zbrodni (Blinspot). Gdyby Zapata zginęła w którymś z odcinków, chyba bym na tym zakończył. A tak jeszcze ostatni, finałowy sezon przede mną :hmm:
Eutyches
25-01-2020, 10:36
A ja zmęczyłem 4 sezon Mapy zbrodni (Blinspot). Gdyby Zapata zginęła w którymś z odcinków, chyba bym na tym zakończył. A tak jeszcze ostatni, finałowy sezon przede mną :hmm:
I ty wyśmiewasz ^^ The Expanse, że jakoby zerżnięte sceny z Protemeusza^^. Jesteś twardziel i masz inny gust, ja mimo że lubię aktorkę, to po pierwszym sezonie i początku drugiego dałem sobie spokój^^
Lubię fantasy, ale w świecie gdzie pierdnięcie w smartfona jest wykazywane, cała historia jest mocno ...dziwna :P
Gajusz Mariusz
25-01-2020, 11:17
Twardziel? Po prostu jestem asertywny i potrafię napisać tak jak coś widzę, nawet jak to jest niezgodne z głównym prądem. I nie "zerżnięte sceny" tylko powielone naiwne postępowanie na obcej planecie bohaterskiej załogi.
Tak, blindspot jest naiwny do bólu i z każdym sezonem jest gorzej. Oglądam z przyzwyczajenia i... dla Zapaty ;D A co się przy tym pośmieję, to moje.
Eutyches
26-01-2020, 12:24
Obowiązkowo muszę to obejrzeć :P
Ciekaw jestem jak naród, co holokaust Ormian traktuje jak epizod w swojej historii, pokaże TO?
Sułtan osmański Mehmed II rusza z potężną ofensywą na stolicę Bizancjum, Konstantynopol, wyznaczając w ten sposób bieg historii na kolejne stulecia
Rozkwit imperiów: Osmanowie
https://youtu.be/t3ISUY0l0WQ
No i ponownie prawdziwy Star Trek
https://youtu.be/Ishyf14_yx0
////////////////////////////////////////////
, a nie multikulti z lgbt ^^ i pomieszaną fabułą niczym w GW i Wiedźminie :P
https://www.youtube.com/watch?v=oWnYtyNKPsA
Eutyches
22-02-2020, 11:44
The Boys obejrzany, wszyscy którzy namawiali mnie na ten serial mieli w zupełności rację. Gorąco polecam :cool:
-iOi1f2CEcQ
Dopiero teraz, ale potwierdzam, jako fan DC Comics, a naprawdę wydawnictwa Vertigo, to tutaj czuć klimat tego, co mi brakuje w najnowszych produkcjach.
Nie wszystkich oczywiście , ale ten serial ma to 'coś' w sobie i myślę, że nawet Ci co nie lubią fantastyki spokojnie się w nim odnajdą.
Ja właśnie kończę drugi sezon Altered Carbon - niestety nie wyszło to tak dobrze jak pierwszy i chyba też trochę budżet niższy, bo bardziej kameralnie kręcone. Trochę się też ugrzeczniło - np. w tym sezonie nie uświadczy się już nagości za bardzo (jest nawet taka scena a'la Wiedźmin 2, gdzie aktrka jest praktycznie naga ale włosy się akurat tak ukłądają, żeby piersi zakryć :-)).
Natomiast to co jest słabe to aktorstwo aktorki grającej Quell głównie (ta sama co w sezonie pierwszym ale tam miała epizody a tu ma ciągnąć fabułę) - robi dziwne miny i nie przekonuje.
Nie wyszło też filmowi na dobre to, że o ile AC1 był adaptacją książki "Atered Carbon" (nie w płeni wierną, ale zmiany miały sens) to tutaj zrobili misz masz Broken Angels i Woken Furies z domieszką samego Altered Carbon. Nie należę do purystów adaptacyjnych, ale tutaj część postaci po prostu nie ma sensu fabularnie i osoby, które książki nie czytały nie mają sensu zrozumieć po co je wprowadzono (vide Trepp która ma imię bohaterki z AC ale jest "adaptacją" Sylvie z Woken Furies a te jej świecące włosy mają jakieś znaczenie fabularne - przy czym na to się nie wpadnie bez książki). To już lepiej by było gdyby zmyślili na potrzeby adaptacji nowe postaci zamiast robić coś takiego (np. Rei dawała radę).
Gorsze są też wątki poboczne - wyjątkowo nurzyły mnie przygody Poe i Mrs Dig (też bezsensownie wzorowanej na jednej z postaci z Broken Angels dla odmiany).
Całe szczęście wizja świata w miarę daję radę i jako tako się dało obejrzeć, ale obawiam się że sezonu 3 już nie doczekamy (chyba zresztą ekipa kręcąca sądzi podobnie skoro zmieliła dwie ksiązki w jednym sezonie, który w dodatku jest krótszy o 2 odcniki od 1).
Ja tam oglądam teraz klasykę;) Star Trek Enterprise nagrywany w latach 2001-2005.
Produkcja nie ma wielkich ambicji. Nagrywana kameralnie i bez fajerwerków. W naiwnym stylu wiary w postęp. Niemniej dialogi są napisane dobrze, aktorzy nieźli, a Jolene Blalock wzrok przyciąga:) Do oglądania by się odstresować.
bbnTZREMEJI
Ja właśnie kończę drugi sezon Altered Carbon
Ja dopiero zaczynam, ale chyba sobie obejrzę jeszcze raz pierwszy sezon by sobie pewne rzeczy przypomnieć.
Ja dopiero zaczynam, ale chyba sobie obejrzę jeszcze raz pierwszy sezon by sobie pewne rzeczy przypomnieć.
Po obejrzeniu ostatniego odcinka drugiej serii proponowałbym pozostać przy ponownym oglądnięciu 1 sezonu :-)
Eutyches
08-03-2020, 20:10
Polecam serial. Mocne rozliczenie się USAmenów z tym, że opiekowali się nazistami niemieckimi po 2 wojnie światowej.
Akcja w serialu nawiązuje do autentycznych zdarzeń w latach 70tych dwudziestego wieku.
https://youtu.be/A5U4OTJKBko
Gajusz Mariusz
13-03-2020, 00:50
Po obejrzeniu Hernana napiszę tak: nie żałuję. Oczywiście słabiutko ze statystami i wyszły znowu ustawki autokar vs autokar. Cholula to zupełnie żenada. I na dobrą sprawę ten 8-odcinkowy serial zaczyna się od wymarszu Cortesa na Narvaeza do La Noche Triste a więc z grubsza czerwiec 1520. Przez to jakaś połowa serialu to retrospekcje i przerzucanie się w czasoprzestrzeni. Jeżeli ukazywanie bohaterów czy to w Hiszpanii, czy to na Kubie jest zrozumiała, to całą reszta powinna być moim zdaniem linearna. Od lądowania do tragicznej (smutnej?) nocy. No strasznie się męczyłem przez te: kilka miesięcy wcześniej, kilka miesięcy później. Końcówka wybitnie mi nie leżała, na siłę akcentując love story rodem z telenoweli. To co mi się z kolei spodobało to ukazanie wojowniczości Tlaxcalan i ich nienawiść do Mexików. Także język hiszpański i mowa autochtonów (co by to było faktycznie i tak wyszło dla uszu znakomicie) to ogromny plus, po angielsku wyszłoby zupełnie bez klimatu. I tak na dobrą sprawę właściwie jest droga otwarta dla nakręcenia kontynuacji.
PS Malintzin. Dziewczyna ma taką "niepokojącą" urodę, rzecz gustu. Ale jakoś trudno mi było się przyzwyczaić do tej postaci.
IP0z7LOaC6M
Nezahualcoyotl
13-03-2020, 10:42
Nie pamiętam dokładnie w którym odcinku to było lecz kiedy zobaczyłem jak dwóch azteckich wojowników rozwala dwóch konkwistadorów podrywających meksykańskie kobiety zwyczajne się poddałem z tym serialem...
Lwie Serce
13-03-2020, 19:37
Czyli klasyka dennego kina, dzikus zawsze lepszy w walce od "cywilizowanego" żołnierza? W takim razie też rezygnuję z podejścia do serialu, nie mogę na takie coś patrzeć xD
Eutyches
15-03-2020, 14:06
Outsider wg Stephana Kinga.
Mam mieszane odczucia, co nie oznacza że uważam serial za zły, powieści nie znam.
Na uwagę zasługuje bardzo fajna gra aktorów, moim zdaniem...
https://youtu.be/I03MAkQ_OyM
Wespazjan
23-03-2020, 22:28
A czy ktoś pamięta serial "Jak zdobywano dziki Zachód" (How the West Was Won)? Ok. 30-40 lat temu pokazywano go w telewizji. Nigdzie nie mogę go odnaleźć.
Nezahualcoyotl
23-03-2020, 23:17
Pamiętam starego poczciwego Zeba:
Csb_KNO9ppU
Gajusz Mariusz
29-03-2020, 23:28
Sezon Vikings 6 part 1 obejrzany. Rusowie ala Mongołowie odgrywający D-Day w Skandynawii, łódź Olega jako przerośnięty rower wodny i parę innych numerów które właściwie były oczekiwane. Patrząc na pierwszy odcinek można przypuszczać że Ivar do tego Kijowa trafił chyba przez Afganistan http://www.historycy.org/style_emoticons/default/wink.gif . Pożegnanie Lagerthy ciut przydługie, ginęła na raty. Mogła zginąć w walce, ale twórcy przypomnieli sobie że przecież miał ją jeden z synów Ragnara odesłać do Walhalli. No więc wyszło jak wyszło, choć pogrzeb to był mój ulubiony fragment tego sezonu. Ciekawi mnie czy "załatwią" Olega wedle jednego z przekazów:
Według Powieści lat minionych pogański czarownik obwieścił mu, że zginie z powodu swojego ukochanego konia. Oleg trzymał się od niego daleko, a kiedy dowiedział się, że koń już dawno padł, zapragnął zobaczyć jego szczątki. Gdy Oleg nastąpił na czaszkę konia, wyśmiał wróżbitę, a wówczas wypełzł z czaszki wąż, który śmiertelnie ukąsił Olega
Eutyches
31-03-2020, 08:51
Polecam fajny serial o seryjnych mordercach:P, których ściga syn seryjnego mordercy...
Brzmi znajomo?
Fajnie?^^
Ten serial ma (jak zawsze dobry dla mnie) jeden sezon. Oceny niezłe. Jeszcze trochę odcinków zostało.
Wybrałem ten trailer
https://youtu.be/OoZ_te1Xa74
Eutyches
11-04-2020, 09:00
Polecam fajny serial o seryjnych mordercach:P, których ściga syn seryjnego mordercy...
Brzmi znajomo?
Fajnie?^^
Ten serial ma (jak zawsze dobry dla mnie) jeden sezon. Oceny niezłe. Jeszcze trochę odcinków zostało.
Wybrałem ten trailer
https://youtu.be/OoZ_te1Xa74
11 odcinek i jestem pod wrażeniem. Nie czytajcie, że to niedoszły Mindhunter, Zabójcze umysły itp...
Bardziej mnie przekonuje w genialnej roli do opcji profilera seryjnych morderców - aktor tutaj grający, niż w poprzednich wymienionych tytułach, znam je jak i inne tej tematyki.
Oczywiście że są lepsze i gorsze seriale, tutaj jeszcze co jest dla mnie plusem czuć Hannibalem Lecterem...może zrobią 2 sezon?
edit:
A czy oglądał ktoś nowy serial HBO? Westworld? O ile tematyka westernów mnie odrzuca, tak tutaj może się wiele dziać! W skrócie - korporacja stwarza coś na zasadzie bardziej realnego RPG/Larpa w klimacie Westernu. Mamy więc motyw ludzi korzystających z parku - tajemniczy facet w czerni. Mamy też "hosty" czyli sztuczne "cyborgi", które nie mogą skrzywdzić gości ( ;) ). Mamy stwórcę/programistę. Mamy pracowników korporacji. Mam też jakąś wielką zagadkę gdzieś w tle. Serial daje duuuużo możliwości i czekam z przyjemnością na kolejne odcinki.
Ja dopiero teraz się zabrałem za to, 2 sezony do nadrobienia, znam powieść, film kinowy i daję radę, fajnie zrobione jak dla mnie. Wiem, lepiej późno niż wcale :P
edit:
Westworld sezon 1
Philip K. Dick etc itp ;) Za prowadzenie narracji, gdy człowiek jest zmuszany, by myśleć a chce sobie odpocząć- oglądając -mają u mnie minus,
Westworld sezon 2
podobnie jest w 2 sezonie, póki co jadą po bandzie, no i fajnie...
edit:
3 sezon i tutaj swoisty soft reboot, mile jestem zaskoczony, nie ma takie pokręconego chronologicznie przedstawiania akcji. Co jest zabiegiem stosowanym od jakiegoś czasu w serialach i moim zdaniem obniża wartość danej fabuły, bardzo mnie się to nie podoba.
Klimat z mojego Blade Runner, wersja reżyserska^^- tak, tak... momentami więcej tutaj tego, niż w tej pseudo kontynuacji Blade Runner 2049...
Mam swoje zdanie, jak się historia skończy, choć podejrzewam, że jak się ludziom spodoba to i będzie 4 sezon ;)
edit editów;)
3 odcinek, to moim zdaniem momentami podsumowanie tego, co już mamy na świecie, a nie s-f.
Choć są tacy w realnym świecie pozaserialowym, co uważają że zmienne IP załatwia anonimowość^^
Obejrzałem pierwsze odcinki Rozkwit imperiów: Osmanowie.
Jest, to niezły dokument fabularyzowany. Drażni jednak tendencyjność w przedstawieniu Bizantyjczyków i Halila Paszy. Psy się na nich wiesza;)
Gajusz Mariusz
22-04-2020, 17:36
Gorgo także mnie do tego serialu namawia. Czyli warto (z odpowiednim filtrem) obejrzeć te 6 odcinków?
Eutyches
22-04-2020, 20:44
Moim zdaniem nie. Choć czasem warto znać jak się przeinacza historię Bizancjum w mediach filmowych. Ja obejrzałem pierwszy odcinek, i dałem sobie na wstrzymanie, za to obejrzałem 7 odcinków serialu, którego Autorem jest człek od Ex Machina i Anihilacja. I w sumie jak komuś te rzeczy się podobały, to dla niego serial, inni mogą się zdenerwować, ja np. mam mieszane odczucia, nigdy nie byłem fanem tego pana, szczególnie po Anihilacji, com obejrzał wyłącznie jak się okazało dla Portman :P
https://youtu.be/t8klax373ds
Nezahualcoyotl
23-04-2020, 20:27
Połączenie starych klimatów Strefy Mroku z Black Mirror lecz nie spodziewajcie się fajerwerków chociaż pomimo ich braku serial ma to "coś"
https://www.youtube.com/watch?v=1htuNZp82Ck
Eutyches
26-04-2020, 20:22
https://youtu.be/mKwJoo0kItA
"The Valhalla Murders"- recenzja. Czy warto poświęcić czas na ten serial?
Na recenzje "The Valhalla Murders" nie trzeba było długo czekać. Jedni są zachwyceni, inni oceniają produkcję jako przeciętną. To serial dla tych, którzy cenią wciągającą skądinąd fabułę, nagłe zwroty akcji i mroźny, surowy, bardzo ponury klimat Reykjaviku. Widzów, którzy preferują inny typ kina niż skandynawskie, produkcja Thordura Palssona może nie zachwycić.
Postaci głównych bohaterów nie są jednowymiarowe. Towarzyszy im nieufność, zmęczenie codziennością, rozterki wewnętrzne i kłopot z życiem prywatnym, które widzimy w tle ich zmagań o rozwikłanie kryminalnej zagadki. Również obraz samej stolicy Islandii nie jest typowy dla stołecznego miasta - więcej w nim prowincjonalności i brudnych interesów na szczytach lokalnej władzy, niż można początkowo oczekiwać.
"
Co warto jednak jeszcze raz zaznaczyć, nie jest to serial dla każdego, raczej dla fanów gatunku. Jeśli więc lubicie skandynawskie mroczne klimaty - "Valhalla Murders" może wam się spodobać. Może nie zachwyci i nie zostanie w waszych głowach na długo, ale czas poświęcony na jego oglądanie na pewno nie będzie stracony.
edit:
Podobny oglądałem jakiś czas temu. nawiązują do podobnej tematyki, też mocny serial ;)
Walijski, taki rodzynek. Plenery, klimaty otwartych przestrzeni :)
HinterlandTutaj są różne sprawy co odcinek i jeden motyw scalający całość, w tym co powyżej jest jeden z elementów fabuły rozłożony, tutaj jest to na zasadzie klocków lego...Polecam...
Gęsty klimat kryminału noir Klimatem i tonem "Hinterland" przypomina raczej "Wallandera" i skandynawskie kryminały, niż brytyjskie produkcje, które oglądamy na co dzień. Gęsta atmosfera, mroczne sprawy kryminalne - w walijskiej wersji tytuł serialu brzmi "Y Gwyll", czyli "mrok", "zmierzch" - i detektyw, w którego oczach widać zmęczenie życiem, to, obok Walijczyków, ich zwyczajów i tradycji, główne wyznaczniki tego, czym jest "Hinterland".
https://youtu.be/-4wxbHsu_xY
Eutyches
02-05-2020, 18:58
Kolejny serial na podstawie polskiego pisarza!!! :) Jacka Dukaja :)
Zaczynam ten serial.
Mam nadzieję, że będzie lepszy niż pseudoWiedźmin.
"Kierunek: Noc" z polskim aktorem grający jedną z głównych ról.....
Casting sugeruje, że aktorsko na pewno poziom wyżej :)
"Kierunek: Noc" to serial, który jest inspirowany książką "Starość Aksolotla" autorstwa Jacka Dukaja. Autor jest producentem wykonawczym serialu, wspiera go Tomasz Bagiński. O czym opowiada serial?
Historia rozpoczyna się od katastrofy spowodowanej zjawiskiem słonecznym, które sprawia, że gwiazda zaczyna niszczyć wszystko, co spotka na swojej drodze. Akcja rozgrywa się w samolocie i przedstawia pasażerów i członków załogi nocnego lotu z Brukseli. Samolot obiera kurs na zachód, by szukać schronienia w mroku. Na pokładzie znajdują się przedstawiciele różnych środowisk, często mówiący różnymi językami. Każdy z nich chce przetrwać.
W serialu zobaczymy międzynarodową obsadę, aktorów z Polski, Belgii, Francji, Włoch, Rosji czy Turcji. W produkcji "Kierunek: Noc" występują: Ksawery Szlenkier, Pauline Etienne, Laurent Capelluto, Nabil Mallat, Stéfano Cassetti, Jan Bijvoet, Astrid Whettnall, Vincent Londez, Regina Bikkinina, Alba Gaïa Bellugi, Babetida Sadjo i Mehmet Kurtulus.
Więcej: https://www.radiozet.pl/Seriale/Kierunek-Noc-miedzynarodowy-serial-Netflixa-w-ktorym-gra-Polak-Ksawery-Szlenkier
https://youtu.be/QU1FChAC3x0
EDIT:
3 odcinek
Powieści nie znam, na pewno sięgnę po nią.
Dobry i solidnie zrobiony póki co serial. Ciekawa teza postawiona, aktualna, bo to co pokazane w serialu miało miejsce kiedyś, ale na dużo mniejszą skalę. Jak to mówią, do refleksji. Bo to sytuacja nie wydumana, swego czasu przestrzegano przed tym i dalej jest to badane, ale dzięki świrowirusowi zeszło na dalszy plan.
No i autentyczny polski aktor, grający w międzynarodowej produkcji jedną z głównych ról, czego chcieć więcej?
Dla fanów horroru i skandynawskiego czarnego humoru. Każdy odcinek stanowi odrębną całość.
https://www.youtube.com/watch?v=Kc4dbxQ-mEM
Eutyches
22-05-2020, 09:08
https://www.youtube.com/watch?v=cKitLlBgE0k
http://www.filmweb.pl/serial/Wersal.+Prawo+krwi-2015-724861#
Ktoś ogląda?
Jestem po 3 odcinkach i muszę przyznać, że dałem się wciągnąć
Ja trochę dalej, mam teraz dużo wolnego to nadrabiam, choć chciałbym zwrócić uwagę, że serial ma 3 sezony ;)
Bardzo pozytywne odczucia, intrygi pałacowe itp, tutaj to pokazane jak można manipulować ludźmi, jak buduje się swój image, kultu Króla Słońce...
Trzeba sobie uzmysłowić, że miał na początku podobnie jak było w RONie, arystokracja robiła co chciała, chciała sobie marionetkę zrobić z niego, ale trafiła moim zdaniem na geniusza, gdyż wiele rzeczy pokazanych w serialu miało faktycznie miejsce w historii Francji...
Aż się prosi o polską odpowiedź, czy Jagiellonów, bądź RON za elekcyjnych...To moja taka jak z ekranizacją cyklu powieściowego Diuna- idée fixe ^^...
Byleby nie ta Korona Królów, bo szkoda, że tak pojechali, mają pieniądze, ehhhh....
edit:
Who's who in Versailles S1-3? A guide to the French court
https://rts.org.uk/article/whos-who-versailles-guide-french-court
Gajusz Mariusz
21-06-2020, 13:54
A za mną 4 sezon Last Kingdom.
https://www.youtube.com/watch?v=vNaITmq0cX0Ciągle można spotkać kuriozalne decyzje bohaterów, bitwy to po prostu bijatyka chłopaków z GRH na bliższym tle bohaterów plus statystów na dalszym. O jakiejkolwiek taktyce zapomnijmy. Ale tak jak z Vikings. Na bezrybiu i rak rybą :confused: A że do ekipy dołączyła Stefanie Martini czekam na kolejny sezon :P
Nezahualcoyotl
27-06-2020, 09:57
The Boys wracają 4 września i dano nam do delektowania się jedną scenę.Nic się nie zmieniło :devil:
https://www.youtube.com/watch?v=jQMrAN5Xwes
Gajusz Mariusz
02-07-2020, 20:56
Westworld 3 Nikt, nic :(. Mimo wielu utyskiwań jakoś nie mam chęci tępić ten sezon. Może za prosty (1 timeline), sporo wpadek zachowania bohaterów. Ale dało się obejrzeć !.
https://www.youtube.com/watch?v=-q3RLn7O-tc