Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dyskusja ogólna

Strony : 1 2 3 4 [5] 6 7

WielkodusznyBezduszny
03-03-2011, 21:34
Mam pytanie skąd twórcy wzięli tą zaje**stą muzykę, ekrany ładowania(chodzi mi o rysunki).No i czy nacje hellenistyczne i grecy mówią w jęz. koine?

glaca
03-03-2011, 21:43
muzyka: część stworzyli sami, część załatwili od jakiegoś zespołu rekonstruującego muzykę starożytną... w sumie każda kultura ma własne 'brzdąkania' ;]
tła? rysunki zrobił jakiś ich fan i członek ekipy.
w ogole to chyba wolę grac w EB niż w napka :|

radoxx4
03-03-2011, 22:24
Hehe najlepsza była kawaleria w empire ;( w napoleonie według mnie jest ona dużo mocniejsza, ale wątek zaczyna coś umierać, a szkoda... Jak ktoś ma ciekawą kampanię to niech się podzieli, ja na razie z fona się loguje to screenów nie wrzuce. Ogólnie to po zyskaniu terenów Imperium Romanum to raczej bronię się przed szwabami, którzy padają pod weteranami kohorty, jak wcześniej pisałem męcze się z Arabamii i ich zamachowcami-samobójcami :D

BlackWood
04-03-2011, 00:15
;)

Spartakus
05-03-2011, 20:55
Witam wszystkich zapaleńców ową grą :)

Piszę z tego względu, iż chciałem się dowiedzieć pewnej rzeczy, ale zacznijmy od początku. Zainstalowałem sobie podstawkę, czyli Rome Total War, no i na to zainstalowałem ten fantastyczny mod - Europa Barbarorum. Grałem kilka godzin i jestem już w roku 250 p.n.e w tym czasie zdążyłem wybudować w Rzymie ostatnie (?) koszary ( Castra Armamentariumqve - czy jakoś tak), no i tu zaczyna się pewien niedosyt, ponieważ po wybudowaniu tych ostatnich (?) koszar mam możliwość stworzenia takich jednostek jak: wiadomo, te podstawowe we wcześniejszych koszarach, no i te nowe, czyli: Triarii, Pedites Extraordinarii, Equites Extraordinarii. A gdzie są Gladiatorzy ? czy też legiony rzymskie, jak to było w normalnej grze, bez dodatku. Z tego co pamiętam było bardzo dużo jednostek do stworzenia. Byli również Pretorianie itd. itd. same te najlepsze ciężkozbrojne wojska, oraz bardzo dużo konnicy. Hmm, no chyba że są jeszcze jakieś inne koszary do wybudowania i będą one dostępne jak wybuduje Regia Proconsvils (Huge City), bo póki co mam Villa... (Large City) :) Albo może jeśli zacznę grać w tego moda, na dodatku Barbarian Invasion, to wtedy będzie dostępnych więcej jednostek ? Proszę o udzielenie odpowiedzi na moje pytania. Pozdrawiam wszystkich.

Seraphin
05-03-2011, 22:47
Witam wszystkich zapaleńców ową grą :)

Piszę z tego względu, iż chciałem się dowiedzieć pewnej rzeczy, ale zacznijmy od początku. Zainstalowałem sobie podstawkę, czyli Rome Total War, no i na to zainstalowałem ten fantastyczny mod - Europa Barbarorum. Grałem kilka godzin i jestem już w roku 250 p.n.e w tym czasie zdążyłem wybudować w Rzymie ostatnie (?) koszary ( Castra Armamentariumqve - czy jakoś tak), no i tu zaczyna się pewien niedosyt, ponieważ po wybudowaniu tych ostatnich (?) koszar mam możliwość stworzenia takich jednostek jak: wiadomo, te podstawowe we wcześniejszych koszarach, no i te nowe, czyli: Triarii, Pedites Extraordinarii, Equites Extraordinarii. A gdzie są Gladiatorzy ? czy też legiony rzymskie, jak to było w normalnej grze, bez dodatku. Z tego co pamiętam było bardzo dużo jednostek do stworzenia. Byli również Pretorianie itd. itd. same te najlepsze ciężkozbrojne wojska, oraz bardzo dużo konnicy. Hmm, no chyba że są jeszcze jakieś inne koszary do wybudowania i będą one dostępne jak wybuduje Regia Proconsvils (Huge City), bo póki co mam Villa... (Large City) :) Albo może jeśli zacznę grać w tego moda, na dodatku Barbarian Invasion, to wtedy będzie dostępnych więcej jednostek ? Proszę o udzielenie odpowiedzi na moje pytania. Pozdrawiam wszystkich.

Zwróć uwagę na jeden ważny aspekt. EU to mod próbujący oddać prawdę w pełni historyczną. Więc nie mogą się tam znaleźć gladiatorzy, którzy nie występowali w regularnej armii rzymskiej, a już na pewno nie w latach, w których rozpoczynasz grę. Jeśli chodzi o pretorianów to pojawiają się jako formacja dopiero po reformach Augusta, więc to też nie te lata. W grze występują reformy (Camillian, Polybius, Marius i August) i każda zmienia w jakiś sposób jednostki. Z kamiliańskiej do polibijskiej właściwie nie otrzymasz nowych jednostek, a obecne w nieco nowszym wymiarze uzbrojenia, dopiero po reformie Mariusza do rąk otrzymasz jednolite legiony. Różnorodność jednostek polega na wielu jednostkach najemnych, w podbitych prowincjach możesz rekrutować lokalne oddziały. Gwarantuję Ci, że ta z pozoru skromna ilość jednostek da więcej frajdy niż podstawka tylko pograj trochę w moda, żeby się z nim zaznajomić. Jedna mała rada: nie porównuj i zapomnij, że istniała podstawka. Ten mod zmienia diametralnie podstawkę na niesamowitą grę na długie godziny ;)

radoxx4
05-03-2011, 23:45
Też tak miałem, oczywiście padło na Rzym, pierwsza bitwa a tu wtf!? Co to za jednostki, triari? Przecież to są hoplici! Potem dopiero spostrzegłem się jak mała była moja wiedza o tamtych czasach, a jaka radość gdy doszedłem do reformy polibiusza, jak rozgromiłem Galów niosąc im prawo rzymskie. Ale i tak przeraziło mnie najbardziej widząc, że nie mam w italii tak potężnych sojuszników ale silną armię jakiegoś epiru i w dodatku niemal nic kasy w skarbcu. Teraz mam historyczne Imperium Romanum i czekam na Augusta. Ale jak pisał Serafin- Zapomnij o zasadach z podstawki, bo tutaj one nie obowiązują! :D

Hasan ibn Sabbah
06-03-2011, 00:25
Witam!
Śledzę forum od dawna, ale to mój pierwszy post, bo problemów nie miałem, ale się pojawiły :roll:

Czy ogrom kasy w MMP 3.1 to normalka? Na ustawieniach H/M dość szybko wygląda to jak w RS2. Czy możliwe że to za sprawą RS2 Environment?
Mam zamiar przeinstalować to cacko i tu pytanie:
Instalkę MMP 3.1 uruchomić po zainstalowaniu EB 1.1, 1.2 i fixów (tych do EB 1.2) czy może po wstawieniu paczki umożliwiającej grę na EB Alex? Na oficjalnej stronie mini packa jest napisane, że fixy są już w instalce, ale już nie ma klarownej informacji czy instalować na "czyste" EB. Chodzi mi głównie o zlikwidowanie tego nadmiaru kasy, a przy reinstalu nie chcę popełnić błędów.
Z góry dzięki i pozdrawiam!

Spartakus
06-03-2011, 00:26
Dzięki wielkie Panowie za jakże klarowną odpowiedź. :) A tak na marginesie, czy jest może spolszczenie do tego moda ? Oczywiście język angielski znam dostatecznie, lecz z niektórymi zdaniami mam problem, aby sobie przetłumaczyć. Jeszcze raz dzięki za odpowiedź na mojego posta.

Seraphin
06-03-2011, 12:30
Dzięki wielkie Panowie za jakże klarowną odpowiedź. :) A tak na marginesie, czy jest może spolszczenie do tego moda ? Oczywiście język angielski znam dostatecznie, lecz z niektórymi zdaniami mam problem, aby sobie przetłumaczyć. Jeszcze raz dzięki za odpowiedź na mojego posta.

Niestety jeszcze nie doczekaliśmy się spolszczenia ;) może ktoś się kiedyś podejmie tego zadania...

A i tu masz jeszcze warunki, które musisz spełnić, żeby wskoczyła Ci reforma:

Reforma Polibiusza:

-At least year 242
-Hold 2 of these cities (Segesta, Mediolanum, Patavium, Bononia)
-Hold 2 of these cities (Lilibeo, Messana, Syracuse)
OR
-Wait until 210BC
(You get the new units only after upgrading your MICs.)

Reforma Mariusza:

-At least the year 172BC
-Have more than 6 Latifundia built in Italy
-Hold at least 45 settlements
-Fight more than 250 battles
-Have a character that is:
Sharp/Charismatic/Vigorous
Popularis
Consul or Ex-Consul
Has Influence > 2
Has Command > 2
OR
-Conquer 90 settlements.

Reforma Augusta:

-At least year 125BC
-Hold 90 settlements
-Have at least 45 type2 settlements
-Fight 400 battles
-Have a general that is:
At least Skilled Bureaucrat
At least Arrogans
At least Expert Recruiter
Can't be Selfless
(If these conditions are met, the general will receive a trait telling he wants to seize power. Make him the Faction Heir and as soon as he becomes the leader the reforms will happen.)

Po spełnieniu warunków wyświetli Ci się doradca, który Cię poinformuje o reformie, wtedy pozostaje ulepszyć koszary i mamy nowe jednostki ;) i pamiętaj koniecznie o uruchamianiu skryptów przy każdym odpaleniu gry, bo inaczej reform nie będzie :P

BlackWood
06-03-2011, 13:32
;)

Spartakus
06-03-2011, 13:48
:o To ja o tym wszystkim nie widziałem. Po prostu pobrałem sobie tego moda, zainstalowałem i nawet nie zagłębiałem się w szczegóły. :/ Nawet nie mam żadnych fixów i nigdy nie odpalałem skryptów, czy jeśli teraz to wykonam, to wszystko będzie ok, czy zalecane jest, aby zacząć grać od początku ?

Seraphin
06-03-2011, 14:24
:o To ja o tym wszystkim nie widziałem. Po prostu pobrałem sobie tego moda, zainstalowałem i nawet nie zagłębiałem się w szczegóły. :/ Nawet nie mam żadnych fixów i nigdy nie odpalałem skryptów, czy jeśli teraz to wykonam, to wszystko będzie ok, czy zalecane jest, aby zacząć grać od początku ?

Zdecydowanie zacznij grę od początku. Każda poprawka czy mod zmusza do gry od nowa, bo zazwyczaj save'y nie są kompatybilne. Upewnij się, że zainstalowałeś wszystko dobrze, kilka stron wcześniej Kyuzo i BlackWood przedstawili ciekawe konfiguracje EB (dodatkowe mini mody, usprawnienia i poprawki, które warto sobie dograć) i możesz grać ;) uprzednio oczywiście wgraj fixy na wersję 1.2. Temat pęka w szwach od różnych instrukcji instalacji wszystkiego po kolei, więc myślę, że nie będziesz mieć z tym problemu. Jak sobie przejrzysz temat to możesz też znaleźć różne ciekawe informacje, skoro zaczynasz dopiero grę.
W EB możesz nawet swoje oddziały ustawiać zgodnie z realiami historycznymi (to również znajdziesz w tym temacie), co jest rzeczywiście skuteczne w grze ;) (w odróżnieniu do podstawki).

Jeśli chodzi o skrypty: w lewym górnym rogu wyświetla Ci się doradca zawsze na początku gry (jeśli się nie pojawia kliknij na swoje miasto), klikasz w jego portret, a następnie ikonkę "Show me how" (ta taka zielonawa) i możesz grać.

Może jest to trochę uciążliwe, że aby mieć całkowicie odpicowaną grę to trzeba chwilę siąść i parę rzeczy poinstalować, ale naprawdę warto :)

Hasan ibn Sabbah
06-03-2011, 14:25
Nie tylko zalecana, ale konieczna jest jest gra od początku, przeczytaj pierwsze 6 stron tematu.

Blackwood, ja wiem jak się instaluje moda, pytałem konkretnie o mini moda, w którym momencie "zwykłej" instalacji go zaaplikować, i czy ma to jakieś znaczenie. Po prostu szukam powodów tego nadmiaru kasy, mini mod instalowałem według wszystkich Twoich zaleceń.

Seraphin
06-03-2011, 14:33
Po prostu szukam powodów tego nadmiaru kasy, mini mod instalowałem według wszystkich Twoich zaleceń.

Jeśli grasz Rzymem, to jest to dość łatwa frakcja do gry i nawet w czystym EB po podbiciu całej Italii mamy bardzo dużo pieniędzy.
Rzuć okiem na Armenię lub Pont, to zmienisz zdanie :D

No, chyba, że rzeczywiście występuje u Ciebie bug i dostajesz "kosmiczne" sumy, co turę. W takim razie dobrze by było, gdybyś opisał lepiej problem lub wystawił screena, wtedy ktoś prędzej Ci pomoże... ;)

06-03-2011, 14:35
Hasan ibn SabbahZainstaluj to co ja, jeżeli Blackwood co innego instalował, zmień odległości jakie jednostki pokonuje, jak wskazał Blackwood, i odpalaj skrypty. Sposób instalacji jest dokładnie przedstawiony, ostatni post, po drodze masz inne instalacje, a na pierwszej stronie tematu, jest podane, co i jak instalować, ale polecam to co ja gram.
pozdrawiam
viewtopic.php?f=57&t=797&start=940 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=57&t=797&start=940)

Spartakus
06-03-2011, 14:58
A więc pobrałem sobie wszystkie te fixy i wrzuciłem je do odpowiedniego folderu. Również pobrałem "Tekstury mapy kampanii z Roma Surrectum" i muszę przyznać, że teraz o wiele lepiej prezentuje się mapa kampanii. :) Super, takie małe szczegóły, a tak cieszą. Panowie, co radzicie mi jeszcze, abym sobie jeszcze zainstalował ? Wiem, że wszystko jest opisane we wczęśniejszych postach, ale kurcze tych stron jest aż 52, także trochę by mi to zajęło, a już z miłą chęcią zacząłbym od początku grać. :)

06-03-2011, 15:17
Ależ Szlachetny Sympatyku tego również szlachetnego moda, zrób tak jak ja napisałem i będzie dobrze, w razie wątpliwości pisz na PW, by nie rozmydlać tematu. Ewentualnie do Czcigodnego Blackwooda... ;)
pozdrawiam

BlackWood
06-03-2011, 15:21
;)

radoxx4
07-03-2011, 19:30
Kurnaaa zainstalowałem z ciekawości RS 2 ale okazało się że, EB przez RS 2 nie działa ;( zobacze czy warto

BlackWood
08-03-2011, 12:32
;)

radoxx4
08-03-2011, 15:11
Hoho czyżby ktoś miał zły humor? Skoro moderator :shock: uzna to za spam to usunie tą wiadomość, a nie tobie to sądzone, o szlachetny

gelo05
08-03-2011, 16:51
da się zrobić by w własnej bitwie byly jednostki po reformach ? np legiony?

Seraphin
08-03-2011, 17:08
da się zrobić by w własnej bitwie byly jednostki po reformach ? np legiony?

Ciężka sprawa. Mam niepewne wrażenie, że gdzieś się kiedyś natknąłem na "coś", co pozwalało na to, ale możliwe, że się mylę i dotyczyło to czegoś innego lub po prostu mi sie sniło (bywa i tak :D).

Ale jeśli chcesz zobaczyć legiony po reformie mariusza w walce to spróbuj w bitwach historycznych, tam można ;)
Jest jeszcze jeden, drastyczny sposób: zrobić backup ustawień i zmienić warunki reform, tak, żeby w krótkim czasie nastąpiły kolejne reformy. Trochę zajechało kombinacją, ale jak komuś na tym zależy to jest taka opcja, no... :P

Yaevinn999
08-03-2011, 17:28
Jeśli chcesz grać jednostkami z kampanii we własnej bitwie wejdź w tryb multiplayer. Ja odpalam go przez "configuration", ustawiam multiplayer i odpalam, nie wiem czy są inne sposoby bo nie próbowałem:).

radoxx4
08-03-2011, 18:25
Wystarczy zrobić tak:
Jak chcesz grać w kampanię to z pliku sp game edu.. Kopiujesz do daty plik export_unit
Jeśli chcesz toczyć tylko bitwy do z folderu mp game edu... Kopiujesz export_unit do daty

Powie mi ktoś może czemu jak zainstalowałem EB na innym profilu (brat), na dysku E to save na profilu moim nie działa? Czyste EB on alex.exe :? Na profilu brata śmiga normalnie, a na mym już nie xD

matmat2000
09-03-2011, 11:24
Witam jaki polecacie submod do EB? Czytalem sporo o Jirisys' Europa Barbarorum Mega Mod Pack v. 1.0 for EB 1.2. i zastanawiam sie czy warty jest sciagniecia i zainstalowania. Moze ktos z was gral razem z tym mega packiem i moglby sie podzielic swoimi opiniami?;p

09-03-2011, 12:07
Instalować i grać sposób instalacji znajdziesz trzy strony wcześniej. Nie ma co opisywać, to trzeba zobaczyć :D Zagraj np.Pahlawi, poczujesz oddech historii na plecach :lol:
pozdrawiam
viewtopic.php?f=57&t=797&start=960 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=57&t=797&start=960)
patrz w spoiler- jest sposób instalacji tego megapacka...
i stronę wcześnie.

radoxx4
10-03-2011, 22:55
Witam! Zna któryś z szanownych forumowiczów kody na cechy, otóż spełnian prawie wszystkie wymogi do imperial reforms prócz odpowiedniego generała i za ch** nie mogę wykreować mu tych cech :(

Mateusz Sz
12-03-2011, 18:12
Ten mod to prawdopodobnie najlepszy (jeśli chodzi o te bardziej zaawansowane i mocno ingerujące w mechanikę gry) add-on do Roma jaki istnieje, zasługujący na miano Rome 2 Total War. Od kiedy go ściągnąłem zarwałem przy nim niejedną noc. EB jest bardzo klimatyczną i zgodną z historią modyfikacją, która samą swoją mapą (hiszpania-indie) przyciąga nie jednego gracza. Polecam go wszystkim fanom Total Warów i podobnie jak wy czekam na drugą część.

BlackWood
13-03-2011, 16:08
;)

Javer
13-03-2011, 17:21
Witam wszystkich zapaleńców Europa Barbarorum.. Zgadzam się z poprzednimi opiniami, mod rewelacyjny,mocno wciągający,gdy zacznie się grać to nie można się od niego oderwać.Polecam. :arrow: :arrow: Teraz zacząłem kampanie Partami i naprawdę jest ciężko,morze koś z forumowiczów ma dobrą strategie grania tą nacją.Gram na ustawieniach H/M,RTW 1,5+EB 1.1+patch 1.2+fixsy

Seraphin
13-03-2011, 19:10
Witam wszystkich zapaleńców Europa Barbarorum.. Zgadzam się z poprzednimi opiniami, mod rewelacyjny,mocno wciągający,gdy zacznie się grać to nie można się od niego oderwać.Polecam. :arrow: :arrow: Teraz zacząłem kampanie Partami i naprawdę jest ciężko,morze koś z forumowiczów ma dobrą strategie grania tą nacją.Gram na ustawieniach H/M,RTW 1,5+EB 1.1+patch 1.2+fixsy

Ja Partami z łatwością mogłem pokonywać dużo liczniejsze armie przeciwników. Dużo to dawało ze względu na początkowo niski budżet i silnego wroga - Seleucydów w sąsiedztwie. Postaraj się komponować armie złożone w większości z łuczników konnych (nawet tych najsłabszych) i parę oddziałów typowo do walki w zwarciu (ciekawą jednostką są Dahae Nobles - o ile tak się to pisało, posiadają łuki i są dobrzy w zwarciu tylko koszt to ok. 700 złota) i po prostu najeżdżaj wroga ;) nie polecam Ci szkolić piechoty, chyba, że do obrony miast. Spowalniają armię, a w walce i tak na niewiele się przydają, bo łatwo ich dopaść, a Partowie najsilniejszej piechoty nie posiadają ;) tą strategią podbiłem praktycznie całe ich imperium i walczyłem później z Ptolemeuszami.

Jedyna wada tego systemu to to, że trzeba być cierpliwym podczas bitew ;) zwykle rozgrywają się dość długo, zanim łucznicy wystrzelają wroga, ale wbrew pozorom nie jest monotonnie. Czasem trzeba się nagłówkować jak rozstawić oddziały (szczególnie w górzystym terenie), gdzie uderzyć oddziałami itd. ;)

glaca
13-03-2011, 20:53
Partami polecam używać szpiegów- powodują bunty w i tak skorych do rebelii miastach Seleucydów na rubieżach ich imperium... Poza tym dzieki szpiegom widać, które miasta są słabo bronione i można je zrabować->uciec. Konni łucznicy najlepiej sprawdzaja sie przy oblezeniach miast z 1 i 2 poziomiem drewnianych murów. Później już niestety trzeba wynajmować najemników (bo piechota partyjska jest niestety nic nie warta.)

Obecnie gram Arwernami (pierwszy raz) i jest po prostu świetnie. Szczegolnie dzieki modowi z terenem z RS2. Teraz walka w lasach to przyjemność...

Klojtex
13-03-2011, 22:20
Witam :)
Otóż gram od dłuższego czasu w EB.
Zauważyłem ,że dosyć poważnie jest poprawione dyplomatyczne zachowanie AI,starają się nie wszczynać bezsensownych wojen itd.
Jednak zdarzało się ,że ni z tego ni z owego pojawiało się kilka ładnych :P ,oj jakich pięknych armii przy mych miastach co zazwyczaj kończyło się przegraną i koniecznością odbijania ich z rąk wroga :twisted:
Więc postanowiłem ściągnąć i zaimplementować sobie Archaon's Loyal Allies Mod.
Moim zdaniem działa on prawidłowo i dosyć się przydaje...Nieraz mi się zdarzało ,że sojusznik pomagał mi w wojnie na wielu frontach (bez proponowania im kasy przez dyplomatę)...Po prostu sam się pojawiał np. przy armiach wroga na moim terenie,likwidował (bądź nie... :twisted: ) i szedł sobie z powrotem.
Plusem jest to ,że przeciwnik nie ma możliwości zaatakowania nas bez wcześniejszego uprzedzenia o zerwaniu sojuszu (chyba ,że go nie macie) co mi się jeszcze nie zdarzyło...być może Rome nie obsługuje takich zachowań w porównaniu do Medka gdzie nie raz się zdarzało ,że po jakichś moich dziłaniach zjawiał się dyplomata z wiadomością ,że sojusz więcej nie będzie obowiązywał naszych rodów.
Jeśli ktoś chciałby mieć lojalnego,"prawdziwego" sojusznika to polecam :)

Edit:
Oto link do moda
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=291393
------------------------------------------------------------------
Pozdrawiam K.

WielkodusznyBezduszny
14-03-2011, 20:25
Mam pytanie próbował ktoś grać Getami lub Germańcami? Jak tak to co na początku robicie? Szczególnie chodzi mi o tych pierwszych.....

glaca
14-03-2011, 20:41
Najlepiej podbić jak najwięcej okolicznych miast zanim sąsiednie nacje dotrą do Getów. Prowincje są bogate w złoto więc szukaj zbuntowanych miast z kopalniami. Trzeba dużo walczyć i oszczędzać jednostki (uzupełniać straty i walczyć dużo generałami).
Germanie podobno. Warto zająć prowincje nadbałtyckie i śląsk. Są daleko od wrogów i dają dużo złota.

Spartakus
14-03-2011, 22:03
Witam po raz kolejny. :) Mam pytanko, bo jestem już w roku 251p.n.e i co się okazało, a no to, że jak sobie wpisałem kod na mapę (tylko i wyłącznie tego używam, choć wiem, że to już lekka przesada) to okazało się, że Sparta podbiła całą Macedonię, tak ma być ? Hmm, skąd takie moje pytanie ? Czytałem parę wcześniejszych stron i ktoś tam pisał, że Macedonia zajęła wszystkie obszary należące do Sparty i teraz rusza Rzymem, aby podbić Macedonię. Zawsze przy starcie gry uruchamiam skrypty, nawet jeśli podczas gry wracam do poprzedniej zapisanej gry, no chyba że przy każdej turze trzeba klikać na tego pajaca ? Ale wyświetla mnie się tylko raz, gdy rozpoczynam grę. Pozdrawiam.

glaca
14-03-2011, 22:10
za każdym razem jak zaczynasz należy kliknąć na miasto i włączyć skrypty.

To jaka nacja zdobędzie przewagę nie zależy od skryptów już. Jest zupełnie przypadkowe. Raz Grecy wygrywają, raz Macedonia. Najgorzej jest w walce między Ptolomeuszami vs Seleucydzi. Raz jest yellow plague, innym grey plague na pół świata ;p
Kod na mape można mieć żeby na bierząco przyglądać się postępom AI na drugim koncu mapy ^^

radoxx4
14-03-2011, 22:19
To chyba byłem nawet ja ^^ powiem ci że glaca dobrze gada choć ktoś tu pisał że w EB nie na spamów armii tylko u mnie w 250 pne Macedonia miała połowę Bałkanów to non stóp full armię Srebrnych Tarcz i pancernych słoni, a skrypty zawsze odpalałem xD ale broń Boże nie chce cię zniechęcić :p

Klojtex
15-03-2011, 21:29
Raddox weź pod uwagę ,że wtedy miała już trochę większy teren...Choć jak miało być bez spamu to bez.
Ale to jest też ograniczenie silnika niestety :(
Nie da się nadać AI "charakteru", a szkoda bo uważam ,że byłoby ciekawie jakbyś mógł powalczyć na przykład raz z gościem który tworzy minimum potrzebne jeśli chodzi o wojsko ,a potem jego zupełne przeciwieństwo czyli nieopamiętanego spamera któremu zaś wystarczy rozbić kilka armii żeby gospodarka nie wytrzymała wzięła i mu zdechła...Oj...jakby w Romie była możliwość poprowadzenia KO na EB...Szkoda ,że nie ma...Człowiek to jest to,stawia wyzwania,komplikuje bądź pomaga gdy trzeba...Marzenia :lol:

Pozdrawiam K.

radoxx4
16-03-2011, 00:44
Nie wiem czy jak wyżej pisałem pół Bałkanów no może 1/4 daje aż takie możliwości reprodukcyjne w 250 pne xD ale za to jakie było moje zdziwienie jak pod italie mi takie 4 flagi przypełzły oO

Klojtex
16-03-2011, 01:35
Hmm...Skoro tak twierdzisz.
Faktycznie...Trochę to przegięte może jest ale widać nie byli w stanie nic zrobić z kompem żeby mógł w bitwie stanowić zagrożenie więc zrobili tak żeby gracz miał bitew w trzy i trochę :)
Teraz sobie pogrywam trochę ale czekam na RotN-Prelude to war.
Zapowiadają cuda takie jak np. spore zwiększenie umiejętności kompa na mapie bitewnej ale też strategicznej...Może się uda.
Na razie EB moim zdanie rządzi :D
A grał ktoś może z dołączonym mini modem Archayon's loyal allies?

radoxx4
16-03-2011, 19:08
Chociaż wg mnie to plus bo jak już dobijam legionistów to zarówno w EB jak RS II nic tylko podziwiać masę ginących niemców :D. W EB brakuje mi takiego Rzymu jak w RS II- ten podział legionów itp wg mnie bomba

BlackWood
16-03-2011, 20:33
;)

radoxx4
16-03-2011, 21:38
Cóż, jeśli jakiś mi do gustu przypadnie to spróboje, na razie gram w tytułowy mod RS II oraz TATW I LOTR

Biniu
16-03-2011, 22:26
Mam pytanie ;) zainstalowałem JRTWAEBMMP1.03 i nie widzę za bardzo efektów. Np. niby mam dostępne legiony republikańskie w custom battle, nie widać ich jednak w kampanii, tak samo mogę rekrutować jednostki camillian poza Rzymem itd. Instalowałem poprzez instalatora, zmieniłem potem ścieżkę skrótu na właściwą. Mógłby ktoś powiedzieć co robię źle? Z góry dzieki za pomoc

radoxx4
17-03-2011, 13:34
Niestety nie wiem bo nie grałem na tej kombinacji, tutaj raczej Kyuzo albo BlackWood ci pomogą :d

17-03-2011, 15:31
Mam pytanie ;) zainstalowałem JRTWAEBMMP1.03 i nie widzę za bardzo efektów. Np. niby mam dostępne legiony republikańskie w custom battle, nie widać ich jednak w kampanii, tak samo mogę rekrutować jednostki camillian poza Rzymem itd. Instalowałem poprzez instalatora, zmieniłem potem ścieżkę skrótu na właściwą. Mógłby ktoś powiedzieć co robię źle? Z góry dzieki za pomoc
Czy instalowałeś tak jak na screenach, co podałem? Strona wcześniej, cytuję samego siebie, patrz w spoiler :D Chyba że źle odczytałem skrót którego użyłeś, to przepraszam. ;)
viewtopic.php?f=57&t=797&start=960 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=57&t=797&start=960)

Spartakus
18-03-2011, 20:13
Witam

Zająłem jakiś czas temu Mediolan oraz Bononie i postanowiłem wybudować kamienny mur. Po zakończeniu budowy na mapie kampanii nadal miasta mają drewniany mur, dlaczego tak się dzieje ? Pozdro.

19-03-2011, 20:29
Witam

Zająłem jakiś czas temu Mediolan oraz Bononie i postanowiłem wybudować kamienny mur. Po zakończeniu budowy na mapie kampanii nadal miasta mają drewniany mur, dlaczego tak się dzieje ? Pozdro.
A jaka wersja moda? Znaczy się kompilacja? ;)

WielkodusznyBezduszny
20-03-2011, 00:46
To prawdopodobnie zależy jakiej kultury jest główny budynek.

glaca
24-03-2011, 22:38
kuuuurdeeee...
zainstalowany mam mod na dyplomacje gdzie sojusznicy mieli nie atakować, a wlasnie germanie zaatakowali moich arwernów...
to normalne? czy tylko ja musze wypowiadać im wojnę?

24-03-2011, 23:42
Jaka kompilacja moda? Mod na dyplomację,który?

nazgool
25-03-2011, 08:38
Nie wiem czy to gdzieś tu było, ale szykuje się wersja EB I ver 1.3 :) Link poniżej.
http://forums.totalwar.org/vb/showthread.php?89142-New-factions&p=2053283155&viewfull=1#post2053283155

glaca
25-03-2011, 09:31
Jaka kompilacja moda? Mod na dyplomację,który?

Jirisys' Europa Barbarorum Mega Mod Pack for EB 1.2
tego drugiego mod na dyplomacje to coś podobnego do Archaon's Loyal Allies (tylko że na Romka) i normalnie w czasie kampanii np nie moge atakowac sojuszników, ale oni mnie już tak..?
najwidoczniej trzeba zaczac kampanie od nowa aby zadzialalo...

w sumie mam już podbitą Hiszpanię, a sojusz zrywają Germanie... Przeniosę armię inwazyjną i beda piekne bitwy Iberowie vs. Germanie xD

Klojtex
25-03-2011, 23:32
Glaca

Czy chodzi ci o ten mod na dyplomację?
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=291393
Jeśli tak to możliwe ,że faktycznie trzeba na nowo zaczynać kampanię...Choć ja na przykład moda wgrałem i na starej kampanii wszystko grało jak nowe radio :)
Jeśli faktycznie coś ci się poknociło to myślę ,że warto najpierw jednak dokończyć kampanię...Chyba ,że bardzo ci zależy na zobaczeniu jak z tym jest.
W razie czego postaram się pomóc w miarę możliwości ale nic nie mogę obiecać

Pozdrawiam K.

glaca
26-03-2011, 22:12
tak, o to właśnie chodzi.
z tego co można przeczytać w temacie moda to na EB właśnie niezbyt działa... Twórca miał go testować nawet na tym modzie, ale chyba przerzucil się na medka ostatecznie. U mnie nie zadziałało, a że u kogoś działa to magia zarówno romka jak i EB :D

muszę w sumie zacząć jakąś nową kampanię i wtedy się okaże jednoznacznie.

28-03-2011, 09:50
W tej kompilacji modzik ten ma prawo źle działać, zauważ na ilość zmian wprowadzanych przez megakompilację. Jak dla mnie wydaje się jak na ten silnik gry niezłe zachowanie AI kompa.

kobalt
01-04-2011, 21:42
O kurczaczku złoty ten modzik jest w dechę!!! Tak w sumie to dzięki niemu znowu odkopałem antologie z dna szafki i zainstalowałem. Może zabrzmi to dziwnie ale grałem we wszystkie totalwary ale jak tylko słyszałem słowo Mod" to dostawałem ataku ostrej sraczki na myśl o tych wszystkich wrednych pliczkach które trzeba kopiować, a z resztą...
Ściągnąłem to cudeńko elegancko zainstalowałem i... znów spędzam przed romkiem kilka godzin dziennie!
Obecnie pocinam Macedonią, mam 230rok i jak do tond udało mi się podbić tylko Epir, Greków i lekko podgryzłem tych dzikusów z północy. Niestety zdołałem dokonać tylko tyle ponieważ ci tępi Rzymianie co chwilę robią desanty na Spartę oraz ciągle blokują mi moje porty... a co gorsza Seleucydzi jadą Egipt z którym mam sojusz :shock: , oraz tak z nudów na moje wschodnie rubieże cały czas wysyłają po kilka małych armii! (tak 1/3 sztandaru). Co sprawia że zanim znów uzupełnię stany osobowe jestem zmuszony toczyć bitwę w obronie mojego miasta. Co prawda nie ma tego złego bo mam teraz oddziały z trzema złotymi belkami :twisted:. I chyba nie muszę pisać że przy takich zabawach mój skarbiec jest 33+ (nie, nie tysiące :P ). Ogólnie to niezła młócka się zaczyna robić, niestety skriny wrzucę później bo teraz zwyczajowo mam lenia, a poza tym sarissy mi stygną :twisted:
[spoiler:2fzp34nm]Witam na forum :P[/spoiler:2fzp34nm]

hunvert
08-04-2011, 11:03
Witam
Gram na instalce MMP3.1 pod Alexandra zgodnie z instrukcjami Blackwooda z tematu EB str. 50. Pominołem moda na falangę i tekstury RS.( mam słabego kompa i bałem się że nie da rady).
Kampania rzymska rozwijała mi się nieżle do momentu gdy w pogoni za Kartaginą zdobyłem miasto
TUAT. Nie dość że mogę budować tam goverment wszelkich typów, to jeszcze jest dziwna ikonka "koszary na białym tle" z podpisem: Victory(semitic) a poniżej "WARNING: this baseline description should NEVER appear on the screen".
Zignorowałem to ale gdy zbuntowało mi się miasto na terenach dzisiejszej Danii pojawiły się tam jako zbuntowane jednostki greeks spearman i persian archers. Nie wiem czy jedno i drugie jest zwiazane, bo mineło kilka tur, ale ciekawym czy ktoś miał podobną sytuację.
Pozdrawiam.
H.

08-04-2011, 11:24
Witaj o szlachetny sympatyku tego moda :D
Przy instalce Blackwooda trzeba uważać, jak przy każdej składającej się z kilku plików instalacyjnych...
Więc czasami taki błąd się zdarza, wpitoliło gdzieś plik ;)
Dlatego sugeruję moją kompilację, plus zmienione wartości przez Blackwooda w ruchu jednostek po mapie kampanii. :D
pozdrawiam
Słaby komp? tzn. jaki, może się okazać że sprosta nowym teksturom :D

hunvert
08-04-2011, 12:01
Dzięki za szybką reakcje o NajSzlachetniejszy Moderatorze:)
Komp jest tak słaby że cud ze w ogółe mi EB działa.
Procek AMD 1,99, 1,25 ramu i karta grafiki Nvidia Geforce 6200.
Jak właczam EB to idę zapalić, potem robie herbatę i jak mam szczeście to po powrocie już się włączy :D. Potem tylko 2 minuty na odpalenia sava'a i a tury trwaja 3-6 minut.:)
Więc sam rozumiesz że masę samozaparcia no i czasu czasu sporo mi zajęło podbicie całej Italii, Galii, północnej Afryki (teraz tłukę sie pod Aleksandria z Egiptem). Swebozów tez nie ma bo ich atak na siebie potraktowałem jako osobistą obelgę. Kartaginę w Espanii wykańczają Lusotanie i chyba nie zdąże im pomoc. Szkoda mi rezygnować z tej kampanii.

Przy okazji jeszcze jedno pytanko. Czy to normalne że na terenach bursztynowego szlaku buntownicy maja armie pelnofłagowe lub prawie z extrawytrenowanymi jednostkami a dodatkowo z 10-gwiazdkowymi generałami?

08-04-2011, 12:18
Twoje samozaparcie jest mi znane, swego czasu tez tak miałem, można ściągnąć plik na wodę, inna niż ta w EBe, zawsze szybciej będzie chodzić...
http://www.megaupload.com/?d=VHL84LZ4
wrzucasz tutaj, tamtego co jest nie ruszasz, i powinna być woda jak w podstawce, mniej zabierająca pamięci...:
???Rome - Total War\EB\Data\packs\
Jak coś wymyśle, to napiszę.
serdecznie pozdrawiam

Baal-Melkart
08-04-2011, 17:15
Przy okazji jeszcze jedno pytanko. Czy to normalne że na terenach bursztynowego szlaku buntownicy maja armie pelnofłagowe lub prawie z extrawytrenowanymi jednostkami a dodatkowo z 10-gwiazdkowymi generałami?
Tak, to normalne. Dzięki temu te obszary tak szybko nie wpadną w łapki SI. Z tego co pamiętam też, to po pokonaniu takiej armii w pare tur później ulegnie ona respawnowi.

Rabarbarian
13-04-2011, 14:24
Witam, mam pytanie do Pana Blackwooda, gdyż też używam i zawsze lubilem ten minimodpack 3.1 tylko mnie męczyło pytanie w erze camilianskiej czemu ci pezzoi brutii są o tyle drożsi niż hastati samniciti a mają sporo gorsze statystyki na karcie info. Czy w ogóle opłaca się w nich inwestować? A moze logiczniej byłoby zmienic ceny.

BlackWood
13-04-2011, 14:42
;)

Araven
18-04-2011, 15:02
Witam. BlackWood jaki byś mi proponował zestaw z EB, tak wiem na pierwszej stronie jest kilka opcji, ale jak da radę to proszę o jakies sugestie bo jak mi odradziłes RS II to teraz EB z submodami mi zostało. Musze stopniowo pościągać wszystko. Kompa mam dość mocnego i antologię. Pozdrawiam

BlackWood
18-04-2011, 15:58
;)

Araven
18-04-2011, 18:59
Dzięki uczynię jak zapropopnowaleś w EB tez grałem ;)

18-04-2011, 22:14
Aravenie spróbuj mojej kompilacji :D :D :D , ze zmianą ruchu poprawianą przez szlachetnego BlackWooda
[spoiler:2wr19fwi]
W sumie masz rację, dawno nie grałem w EBe, ale dzięki temu że w końcu zrobiono instalator, a ja żem leniwy :D , i mimo że sam promowałem grę pod Alexa, nie zapomnę jakie to wszystko porozrzucane było na forum, a teraz mega pack, dodatek graficzny i tylko grać :D
Gram tą modyfikacją:
1. Wiadomo Romek z Aleksandrem
2. EBe 1.1 z patchem 1.2
3. Jirisys' Europa Barbarorum Mega Mod Pack for EB 1.2
pod Aleksa, jak się ma Aleksa, inny jest pod BI!!!!
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=417686
4. I wyładniający dodatek RS2 Environments for EB
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=415513
----------------------------------------------------------------
Uwaga!!!
Może wywalić przed jakąś bitwą, ale tylko sporadycznie, potem już jest całkowity spokój, grafika się pouzupełnia i ładnie chodzi...W mega packu jest tak wiele dodatków, że nie trzeba dawać fixów, itp....po instalacji wersji 1.2
Skrót mam inny niż szlachetny Kuyzo sugerował, lubię sobie filmiki oglądać, w skrócie literki nm, pozwalają omijać intra wszelkie :)
-----------------------------------------------------------------------
Skrót, wiadomo litera dysku i folder wasz, chodzi o samą końcówkę:
"E:\Program Files\The Creative Assembly\Rome - Total War\rometw-alx.exe" -mod:eb -show_err -noalexander
-------------------------------------------------------------------------
miłego grania :mrgreen:
Taki jest początek
[spoiler]http://img403.imageshack.us/img403/6639/63037719.jpg[/spoiler:2wr19fwi]

BlackWood
19-04-2011, 01:07
;)

alinard
19-04-2011, 14:48
Witam, gram w EB Saka Rauka, czy ktoś gra tą frakcją ?? może mi ktoś powiedzieć co daje reforma w tej nacji ?? spełniłem warunki do jej osiągnięcia. miała nastąpić po zdobyciu kilku miast i utrzymaniu ich przez 4 zimy. jak tylko wyłączyłem skrypt, w każdym nowo zdobytym mieście automatycznie niszczony był w 100% budynek zarządu prowincji innej nacji, po jego wyburzeniu w następnej turze pojawiała się wśród ikonek budynków, ikonka z napisem "saka reforms" ale nic się nie zmieniało, dalej mogłem budować tylko budynki barbarzyńskie i tylko rekrutować te same jednostki. może mi ktoś coś o tym napisać z góry dzięki :)

Rabarbarian
20-04-2011, 07:55
Na tym silniku Alexandra gra wariuje. Zwykle gram Rzymem i staram się zachować historyczne daty i kolejność ekspansji. Mam dopiero rok 215bc i zacząłem podbijać Ilyrię, kiedy Lusotanie zaatakowali mnie w Galii Cisalpina. Z ciekawości użyłem toggle_fow i widzę, że aedui dawno nie żyją, arveni są malutcy i podzieleni a hiszpanie biora wszystko w Europie zach. Za to na wschodzie Macedonia zdobyła już tereny dzisiejszego Iraku i Kuwejtu a Koinon dogorywają na Cyprze. Nieco przedwczesne mocarstwowe zapędy wykazała tez Hayasdan, (Armenia), która rozciągnęła panowanie hen na dzikie pola. Wygląda na to, że AI chce skończyć grę zanim ja na dobre wyjdę z półwyspu. A tak sobie zawsze ceniłem realizm rozgrywki....

BlackWood
20-04-2011, 12:51
;)

glaca
20-04-2011, 15:56
inna sprawa.
reformy Hayasdan.
czy muszę mieć wszystkie miasta wymienione na liscie? np jedno z nich ma Pontos, z którym jestem w sojuszu. Czy musze im zabrac miasto, żeby mieć reformę? Ktoś zrobił w ogóle reforme tą nacją? Bo slabo mi walczą podstawowi spearmani kaukascy vs. elita żółtej zarazy (Ptolomeusze :P )

edit: mam crasha w 226 roku... ehh... ktoś może chętny zobaczyć mojego sejva? co moge zrobić? ;/

berkau
26-04-2011, 02:25
Witam wszystkich. Nie muszę chyba mówić, że jestem zatwardziałym fanem EB. Aktualnie gram Kartaginą, Arwerni są moim protektoratem. Używam Force Diplomacy, gdy nakazuję Arwernom zaatakować daną nację, wykazują wysoce irytującą niechęć do walki a mówiąc wprost nie robią nic. Czy jest jakiś sposób aby zmusić gnuśnych Celtów do działania. Czy ma sens instalowanie Archaon's Loyal Allies?

Mateusz Sz
26-04-2011, 11:21
Mam pytanie odnośnie reform wojskowych w EB. Gram Macedonią i jestem w roku 100 p.n.e., a z tego co mi się wydaje już dawno powinny zostać odblokowane jednostki specjalne takie jak Hysteroi Pezhetairoi (dla Macedoni) czy Thorakitai Argyraspidai dla Seleucydów, których zresztą niedawno całych podbiłem. :D

Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jakie warunki trzeba spełnić by natąpiła każda z dwóch (chyba) reform dodających nowe jednostki.

Witam wszystkich. Nie muszę chyba mówić, że jestem zatwardziałym fanem EB. Aktualnie gram Kartaginą, Arwerni są moim protektoratem. Używam Force Diplomacy, gdy nakazuję Arwernom zaatakować daną nację, wykazują wysoce irytującą niechęć do walki a mówiąc wprost nie robią nic. Czy jest jakiś sposób aby zmusić gnuśnych Celtów do działania. Czy ma sens instalowanie Archaon's Loyal Allies?

Nie ma sensu instalować, bo Archaon's Loyal Allies tylko sprawia, że nie da się (lub bardzo trudno) złamać obowiązujący sojusz.

filippp69
27-04-2011, 15:27
No dobra to teraz może ja wtrące swoje 3 grosze. Zimą z nudów zacząłem se sam robić spolszczenie do EB ;) ale jako że przyszła już wiosna zamiast tłumaczyć wole se wyjść na dwór i pograć w kosza niż siedzieć cały dzień przed monitorem. Jeżeli ktoś chce mi pomóc w tłumaczeniu to pisać na numer gg 10677238

http://s1612.chomikuj.pl/ChomikImage.aspx?k=1345051&t=634395217614140890&id=587195031&vid=587195031
http://s1600.chomikuj.pl/ChomikImage.aspx?k=1353994&t=634395217614140890&id=587199764&vid=587199764

radoxx4
28-04-2011, 13:18
Elo elo Koleś Git ;]

Marek Aureliusz
30-04-2011, 21:42
inna sprawa.
reformy Hayasdan.
czy muszę mieć wszystkie miasta wymienione na liscie? np jedno z nich ma Pontos, z którym jestem w sojuszu. Czy musze im zabrac miasto, żeby mieć reformę? Ktoś zrobił w ogóle reforme tą nacją? Bo slabo mi walczą podstawowi spearmani kaukascy vs. elita żółtej zarazy (Ptolomeusze :P )

edit: mam crasha w 226 roku... ehh... ktoś może chętny zobaczyć mojego sejva? co moge zrobić? ;/

Są dwa rodzaje reform dla Armenii. Pierwsza to Pan-Kaukaskie Imperium. Budujemy w Armavirze drogę, lepszy market, następny poziom miasta oraz budynek "garnizon". To skutkuje tym, że z prowincji outlying region robi się homeland i możemy sobie zbudować pierwszy system zarządzania - Królestwo Armenii (wcześniej mamy satrapię). Skutkuje to dostępęm do lepszych baraków narodowych w Armawirze a także zmiana statusu Pokr Hayk i Sophene na homeland a Kartli, Egsisi, Agvan, Ponotos Paralios zmieniają się się na subjugation. Czyli innymi słowy - dostęp do lepszych baraków i budynków. Musisz mieć te wszyskie prownicje żeby móc zrobić reformę Imperium Perskiego, które daje dostęp do naprawdę wypasionych jednostek. Innymi słowy - możesz trochę poczekać ale i tak będziesz musiał zabrać Pontowi Trapezous (zgaduje, że o niego Ci chodziło). O reformach dokładniej możesz poczytać tu http://www.europabarbarorum.com/webfile ... eforms.pdf (http://www.europabarbarorum.com/webfiles/Hayasdan-Reforms.pdf)

Co do wywalenia na puplit w roku 226 to nie wiem jaka może być przyczyna. Grałem na Rome ze zwykła mapą i wszystkim fixami i nigdy nie miałem żadnych problemów.

@filippp69
Obrazki się nie wyświetlają

PS: Edytowałem dziś posta, tak żeby zostało tylko to co było na temat :twisted:
Obrazki są niewidoczne.

filippp69
01-05-2011, 10:06
Dzięki że powiedziałeś teraz powinno być ok (mam nadzieje) jakby jednak znowu nie działało to ja podam do nich link :
http://chomikuj.pl/Flipusz123/Rome+TW+Europa+Barbarorum/Europa+Barbarorum+spolszczenie

http://img808.imageshack.us/img808/1664/loadingscreen27.jpg
http://img7.imageshack.us/img7/7946/rometwalx20110428130750.jpg
http://img854.imageshack.us/img854/7936/rometwalx20110428130458.jpg
http://img705.imageshack.us/img705/933/rometwalx20110428130053.jpg
http://img848.imageshack.us/img848/9673/rometwalx20110428125735.jpg

BlackWood
01-05-2011, 11:52
;)

filippp69
01-05-2011, 12:08
Ile przetłumaczyłem hmm... wszystkie wyskakujące okienka typu "najbardziej zaawansowana frakcja", dyplomacja i opisy jednostek (narazie tylko kartagińskie) w wyskakujących okienkach czasami są jakieś zgrzyty po angielsku ale wtedy se zapisuje to na kartce i staram się jak najszybciej naprawić najgorzej bedzie z budynkami (te screeny są stare bo obrazek menu można powiedzieć zrobiłem troche po swojemu zresztą zaraz wrzucę obrazek) najgorszy błąd jaki zauwarzyłem to, że baktria i Seleucydowie są uważani jako egipt np: Chwalebny faraon wybacza wam wasze winy i blablabla ale to postaram sie naprawić kiedy indziej bo narazie mi się nie chce.
http://img703.imageshack.us/img703/8514/loadingscreen14.jpg
http://img820.imageshack.us/img820/3977/loadingscreen29.jpg

glaca
01-05-2011, 12:31
Marek Aureliusz:
Akurat moje imperium ma się dobrze i nic mu nie zagraża poza właśnie nieszczęsnym crashem gry ;/
jakby ktoś mial zainstalowane eb i zechciał tylko sprawdzić sejwa to będę dziękować ^^

BlackWood
01-05-2011, 12:57
;)

filippp69
01-05-2011, 13:08
Miałem podobny problem grałem Kartaginą bez Alexandra i 201 p.n.e. 1 rok przed reformą crash save :( :/ i wszystko od nowa dlatego teraz gram na alexandrze

filippp69
01-05-2011, 13:15
Ale jeśli tak bardzo ci zależy to moge sprawdzić twojego save. Wyślij mi na gg albo na poczte : filip54@onet.eu

Marek Aureliusz
01-05-2011, 15:32
Ile przetłumaczyłem hmm... wszystkie wyskakujące okienka typu "najbardziej zaawansowana frakcja", dyplomacja i opisy jednostek (narazie tylko kartagińskie) w wyskakujących okienkach czasami są jakieś zgrzyty po angielsku ale wtedy se zapisuje to na kartce i staram się jak najszybciej naprawić najgorzej bedzie z budynkami (te screeny są stare bo obrazek menu można powiedzieć zrobiłem troche po swojemu zresztą zaraz wrzucę obrazek) najgorszy błąd jaki zauwarzyłem to, że baktria i Seleucydowie są uważani jako egipt np: Chwalebny faraon wybacza wam wasze winy i blablabla ale to postaram sie naprawić kiedy indziej bo narazie mi się nie chce.
Szczerze powiedziawszy to większość tego co opisałeś nie wymaga wielkich zdolności bo wystarczy przekopiować tekst z oryginalnego Rome. Natomiast zainteresowały mnie opisy jednostek. Zaraz sobie przejrzę to spolszczenie. Co do screen'ów które pokazałeś - po co ta krew?

@Glaca
O! To fajnie. Na jakim poziomie grasz? Możesz pokazać zdjęcie mapy?

filippp69
01-05-2011, 17:19
Masz racje i nie zamierzam się kłucić ale zawsze jak coś robiłem to zaczynałem od tego co najprostrze a jeśli chodzi o opisy jednostek to dopiero teraz się za to zabrałem pod spodem masz narazie tylko 2:

http://img851.imageshack.us/img851/6404/rometwalx1.jpg
http://img849.imageshack.us/img849/2889/rometwalx2.jpg

radoxx4
01-05-2011, 18:43
W tym spolszczeniu będzie mały prezencik... xD co nie filpp69?

filippp69
01-05-2011, 19:17
@radoxx4
Masz na myśli cytaty i słowiańskie przysłowie ??

filippp69
01-05-2011, 19:37
Specjalnie dla Marka Aureliusza, któremu tak bardzo zależy na tych jednostkach.

http://img155.imageshack.us/img155/7457/rometwalx20110501202644.jpg
http://img191.imageshack.us/img191/9417/rometwalx20110501192554.jpg

filippp69
04-05-2011, 16:53
kolejne 2 opisy jednostek u hoplitów z poboru zrobiłem głupi błąd w jednym zdaniu 2 razy dałem "polu bitwy" ale poprawie
http://img706.imageshack.us/img706/1811/rometwalx20110504151846.jpg
http://img17.imageshack.us/img17/599/rometwalx20110503102401.jpg

radoxx4
04-05-2011, 21:27
Ja teraz odkurzyłem kampanie Seleucydami: panuję nad całą azją mniejszą, po Baktre na wschodzie . Khive na północy. Bliski wschód cały mój, w afryce północnej szykuje wyprawę by zdobyć ostatnie dwie prowincję tuż przy morzu czerwonym. Bronię się na razie przed Kartaginą na prowincji sąsiadującej z Lepki, szkoda mi na nich czasu, wolę raz na zawsze zniszczyć żółtą zarazę :D. Macedonia próbuje wedrzeć się do Azji Mniejszej ale ich blokuje, a z drugiej strony goni ich Espania. Pont armenia, partia 95% Ptolemeuszy zniszczona, ale z kasą kiepsko. Ogółem to miałem save po zniszczeniu żółtków i sporą ilością słoni pancernych ale czyściłem pendrive i musiałem zaczynać trochę od tyłu. A w najbliższym czasie screeny :)

I jak Kyuzo pisał wcześniej te teksturki z RS II faktycznie nadają świeżość i usuwają drzewa-olbrzymy :D

filippp69
05-05-2011, 11:59
Specjalne podziękowania dla radoxxa, który w szkole mi przypomniał, że w opisie hoplitów z poboru napisałem tchórz przez "u" ale to się poprawi ;)

filippp69
05-05-2011, 14:42
@radoxx4
LASY !? Jak se to przypomne to mi sie niedobrze robi pamiętam jak chciałem podbić Galie ale mój odwrót był dosyć szybki wystarczyła jedna bitwa i dalej pamietam moją reakcje :
http://img684.imageshack.us/img684/623/stencil1297595785byryce.png

BlackWood
05-05-2011, 17:22
;)

filippp69
05-05-2011, 17:37
Jak sobie życzysz. Wybacz

TheLastRemnant
08-05-2011, 16:39
Czy moglby ktos zrobic minimoda "Peace with the dead" pod EB(alex.exe)?

domzom
09-05-2011, 21:00
No muszę przyznać, że ściągnąłem, spróbowałem i jeszcze nie grałem w tak dobrego moda ani na Medievalu 2 ani na Romie. Wreszcie się czuje bitwę, wreszcie nie jedzie się samą ciężką piechotą i konnicą wszędzie gdzie się chce. Na razie wciągnąłem się Rzymem i magisterka poszła w kąt:D

Przy okazji, mam pytanie o skrypty. Mam bowiem komputer z tendencjami do przegrzewania się i samoczynnego wyłączania. Jeśli wyłączenie takie nastąpi w trakcie bitwy gdy jest tura komputera to jeśli potem powtórzę bitwę (wczytuję od ekranu bitwy) i zakończy się tura komputera to wystarczy standardowe "miasto-doradca-show me how" czy mogę dać sobie spokój z rozgrywką? Chociaż w sumie zobaczę na reformach-jak się pierwsza reforma objawia? Coś wyskoczy?

10-05-2011, 20:41
wystarczy :D Zaczynając grę, odpalasz skrypty, za każdym razem ma początku gry, wystarczy, znowu wchodzisz w zapis, ładuje ci się gra, rozpoczynasz , trzeba uruchomić skrypty....Żelazna zasada, bez jej przestrzegania, masz podmalowana podstawkę ;)

filippp69
15-05-2011, 16:17
Nowa wersja spolszczenia do EB już można ściągnać z mojego profilu na chomikuj.pl zapraszam ;)
http://chomikuj.pl/Flipusz123/Rome+TW+E ... olszczenie (http://chomikuj.pl/Flipusz123/Rome+TW+Europa+Barbarorum/Europa+Barbarorum+spolszczenie)

Danek944
15-05-2011, 19:22
Cześć, Filip a tak na "oko" to ile przetłumaczyłeś już procent ? :]

radoxx4
15-05-2011, 19:32
Nie łaska sprawdzić stronę wcześniej? :)
Ponawiam prośbę o podanie kodu na cechy potrzebne do Imperial Reforms, bądź innej pomocy w celu ich osiągnięcia!!

filippp69
15-05-2011, 20:11
Radoxx ma racje strone wcześniej masz cały wątek :lol: ;)
@radoxx widze że dalej się chrzanisz o te reforme imperialną xD heh każdy ma swój ulubiony kraj ty Rzym ja Kartagine ;)

radoxx4
15-05-2011, 20:23
Tak dokładnie. Szukam w export_character_traits czy jakoś tak ale tam nie moge znaleść nic ::(( więc proszę jeśli ktoś ma czas i chęci mógłby podać kod na te cechy??

filippp69
15-05-2011, 20:34
Może i ja moge bo nawet coś z tego rozumiem jak patrze w notatnik podaj tylko te głupie cechy :/

radoxx4
15-05-2011, 20:41
Arrogans
Expert Recruiter
Skilled Bureaucrat
Unselfish

O to one i będę ci winny herbatkę albo 2 jak zadziała ;)

filippp69
15-05-2011, 20:44
Rozszyfrowałem już arrogans ale wole napisać wszystkie jutro niż teraz jedno ale leci teraz Przepis na życie tak więc do jutra ;)

radoxx4
15-05-2011, 20:59
Do jutra :mrgreen: ync

Araven
16-05-2011, 11:51
Witam. BlackWood jaki byś mi proponował zestaw z EB, tak wiem na pierwszej stronie jest kilka opcji, ale jak da radę to proszę o jakies sugestie bo jak mi odradziłes RS II to teraz EB z submodami mi zostało. Musze stopniowo pościągać wszystko. Kompa mam dość mocnego i antologię. Pozdrawiam
Proponuje ci na początku coś takiego:
EB do wersji 1.2+fixsy.
Potem przerobić EB,żeby działała na silniku Alexandra.
Jak to zrobisz.Nadpisz skrót,aby odpalić moda przez ikonkę Alexandra.Zrób to ,wejdz w menu główne i wyjdz.
Następnie wgraj sobie to: http://www.gamefront.com/files/Alx+pack ... einfo.html (http://www.gamefront.com/files/Alx+pack3exe/;13801168;/fileinfo.html) do głównego folderu RTW
Kolejno : wgraj to(mod na falangę: http://www.gamefront.com/files/Phalanx+ ... einfo.html (http://www.gamefront.com/files/Phalanx+alxexe/;12699871;/fileinfo.html) Też do głównego folderu RTW.Tylko aby mod zadziałał,trzeba zrobić tak : odszukać w głównym folderze z grą,ikonki o nazwie EB configuration ,wejdz w nią,kliknij w zakładkę preferences.Odznacz jedną z opcji,proponowałbym tą na samej górze.Następnie wcisnij Apply,wychodząc z zakładki wciśnij "save and exit".Tyle.
Ostatnia poprawka jaką ci polecam to: http://www.megaupload.com/?d=J2E1MSYS Nowe tekstury terenu z RS.Po pobraniu,wrzuć do głównego folderu EB!!!Nie do głównego folderu RTW.Oczywiście zamień.Pozdrawiam
BlackWood dzięki raz jeszcze zainstalowałem wszystko na silniku Alexa + wszystko co podałeś w powyższym poście. Pograłem trochę w bitwy i co nieco w kampanie, wszystko ładnie mi śmiga. A EB 1.2 z tymi bajerami i nowymi teksturami terenu z RS 2.0 to super wypas. Że tyle wycisnęli z silnika Rome to szok :shock: . Pozdrawiam.

radoxx4
16-05-2011, 17:22
Posiadam już wszystkie cechy próćz Arrogans i nie mam pojęcia jak ją zdobyć!!!!! Wiem, że to 2 poziom cechy superbus, ale niżej pokazany koleś jej nie ma, a do 125 B tylko 4 lata brakuje proszę o POMOC!!!!!!!

filippp69
16-05-2011, 17:31
Nie szpanuj tak mapą kampanii ;) Co do arrogans to nie jestem pewien ale spróbuj tak :

arrogans_effects_desc Nazwa generała

lub

arrogans_desc Nazwa generała

powinno działać tak na 50% :D

radoxx4
16-05-2011, 21:58
Niestety nie działa. Zauważyłem też, że to nie są kody ;( trudno musze jakoś sam tą cechę wyrobić tylko tu już tylko 4 latka do reformy a ja nieszczęsny tej jednej cechy nie mam :p

filippp69
17-05-2011, 06:34
Może żeby mieć na to o wwwwwiiieeellleee więcej czasu to w dscr_strat zmniejsz długosc tury do 0.05 bo widze że twój generał ma już 41 lat więc czas powoli zaczyna gonić :D

Araven
17-05-2011, 13:27
Może żeby mieć na to o wwwwwiiieeellleee więcej czasu to w dscr_strat zmniejsz długosc tury do 0.05 bo widze że twój generał ma już 41 lat więc czas powoli zaczyna gonić :D
Witam. Zmiany w descr_strat nie zadziałają na obecną kampanię, będą widoczne dopiero w nowej. A cechy dodaje się poleceniem give_trait, poszukajcie z Radoxxem tematu o konsoli, tam powinno byc opisane jak wpisywac polecenie by dany generał dostał cechę o jaka Wam chodzi. Pozdrawiam.
Na szybko tyle znalazłem co prawda z Medka II ale wiekszośc powinno w EB zadziałać.
Są też kody:
create_unit P Q R S T W - stwórz dowolną jednostkę (gdzie P to nazwa miasta/generała, Q to nazwa jednostki, R to liczba jednostek (1-5), S to poziom doświadczenia jednostki (1-9), T to poziom pancerza (1-3) a W to poziom uzbrojenia (1-3))
add_population Y X - większa populacja (gdzie Y to nazwa miasta a X to liczba populacji)
give_trait X Y Z* - generał otrzymuje określoną cechę (gdzie X to postać, Y to nazwa cechy a Z poziom cechy)give_ancillary X Y Z* - generał otrzymuje określoną służbę (gdzie X to generał, Y służba a Z poziom służby)
process_cq X - automatyczna budowa w mieście (gdzie X to nazwa budowli)
add_money X - otrzymujesz wskazaną ilość gotówki (gdzie X to liczba od 1 do 40000)
toggle_fow - odkrywa całą mapę
auto_win - wygrywasz kampanię
auto_win ATTACKER/DEFENDER - następną bitwę wygrywa atakujący/obrońca

* - służba/cecha musi być podana po angielsku

radoxx4
17-05-2011, 14:27
Przełomowa bitwa w wojnie germańskiej. PO tej bitwie potęga germanów została poważnie naruszona :D

filippp69
22-05-2011, 10:03
To teraz ja bede szpanować screenami z bitew. Moja bitwa pod Kannami a raczej obrona:
[spoiler:3rwmch01]http://img26.imageshack.us/img26/8954/rometwalx20110522101604.jpghttp://img827.imageshack.us/img827/2858/rometwalx20110522104143.jpghttp://img12.imageshack.us/img12/2337/rometwalx20110522104244.jpghttp://img607.imageshack.us/img607/1622/rometwalx20110522104431.jpghttp://img17.imageshack.us/img17/6442/rometwalx20110522104549.jpghttp://img683.imageshack.us/img683/9861/rometwalx20110522104619.jpghttp://img705.imageshack.us/img705/97/rometwalx20110522104826.jpghttp://img838.imageshack.us/img838/7841/rometwalx20110522104912.jpghttp://img545.imageshack.us/img545/1976/rometwalx20110522105158.jpg[/spoiler:3rwmch01]

radoxx4
25-05-2011, 22:14
Zmobilizowałem się i spróbowałem Partami i nie żałuję. Początek to była katorga pierwsze 50 tur ratowałem gospodarkę odpierałem Seleucką falangę. Po zajęciu Persji poszło z górki. Od razu gdzie tylko możliwe budować zreformowany budynek rządowy, upgradować iiii na ile kasa pozwoli werbować najcięższych katafraktów w grze (nie wliczając późnych gwardii). Nie wiem jak inni użytkownicy dobierają skład armii, ale ja robię;
1x Generał
9x Late elite cataphracts
10x Armored horse archers
I praktycznie mało jaka armia wschodu podskakuje nawet falanga wymięka bo z ciekawości zaszarżowałem PLC czołowo na srebrne tarcze to straty były minimalne, a gdy już złamali szyk to wiadomo...

A oto i screeny

Początkowo ostrzał, by osłabić wroga, a na koniec miażdżąca szarża Grivnapvar i koniec :) Wróg sięzałamuje, a potem tylko dobijanie :D

Matatjahu
28-05-2011, 14:59
EB do wersji 1.2+fixsy.
Jak to zrobisz.Nadpisz skrót,aby odpalić moda przez ikonkę Alexandra.Zrób to ,wejdz w menu główne i wyjdz.
Następnie wgraj sobie to: http://www.gamefront.com/files/Alx+pack ... einfo.html (http://www.gamefront.com/files/Alx+pack3exe/;13801168;/fileinfo.html) do głównego folderu RTW
Kolejno : wgraj to(mod na falangę: http://www.gamefront.com/files/Phalanx+ ... einfo.html (http://www.gamefront.com/files/Phalanx+alxexe/;12699871;/fileinfo.html) Też do głównego folderu RTW.Tylko aby mod zadziałał,trzeba zrobić tak : odszukać w głównym folderze z grą,ikonki o nazwie EB configuration ,wejdz w nią,kliknij w zakładkę preferences.Odznacz jedną z opcji,proponowałbym tą na samej górze.Następnie wcisnij Apply,wychodząc z zakładki wciśnij "save and exit".Tyle.
Ostatnia poprawka jaką ci polecam to: http://www.megaupload.com/?d=J2E1MSYS Nowe tekstury terenu z RS.Po pobraniu,wrzuć do głównego folderu EB!!!Nie do głównego folderu RTW.Oczywiście zamień.Pozdrawiam

O bardzo fajnie, też sobie to dodam :)

Tylko najpierw zreinstaluję to i rome bo coś mi opcja zapisywania nie działała.

Edit. Jak sprawdzić czy mod na falangę działa, po czym zaobserwować? bo tak się składa iż przy wyłączaniu tamtej opcji wyskakuje jakiś błąd, wyłącza ją i zapisuje.

Może dodasz Eutychesie owe podane przez Black Wooda "submody" do pierwszego postu bo figurują tam np. stare textury terenu z RS (w owym poście) a całkiem przydatne po za tym nie każdemu chce się szukać :) Fajnie gdyby było wiadomo co to jest to pierwsze, znaczy po nazwie wiadomo ale ściślej ;)

29-05-2011, 08:40
Matatjahu
Rację masz, niestety jestem zmęczony ;) Jak wypocznę, odpocznę to uczynię tak jak Waść raczył zasuponować, boć przy Tobie racja stoi :D

Matatjahu
29-05-2011, 19:45
Tą że naszą zacną mową uczyniłeś mi radości wiele takoż nie potrafię zaniechania pamiętać :D

30-05-2011, 10:06
MatatjahuAliści Zacny Panie, powodowany koniecznością założyłem temat sławiący zmyślność fanów tego moda, by lepiej się czytało, by pod strzechy każdego z domostw zawitało :) Niech żyje Matatjahu, niech żyje i gra! :D

viewtopic.php?f=57&t=8564 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=57&t=8564)

ezamel
02-06-2011, 09:15
Hej!

Muszę się podzielić po wczorajszym maratonie. No nie mogłem się oderwać, już zacząłem myśleć, że RTW nic więcej mi nie może dać, a tu proszę... Zacząłem grać oczywiście Macedonią i:
- Świetnie wyważone koszty rekrutacji i utrzymania jednostek, każdy oddział jest cenny
- Armia przestała się składać wyłącznie z falangitów, a peltaści wreszcie mogą stać na skrzydle i przyjąć na klatę więcej niż tylko jedną szarżę byle kucyków, jak i powstrzymać jakiś czas cięższą piechotę
- Osłabili mi kawalerię, cóż... ;)
- Jest trudno! Gram na m/m i ledwo idzie, mam rok 253 i dopiero wygnałem za morze Epir, zniszczyłem Greków i zająłem buntownicze osady na północy i trzy w azji mniejszej, teraz jednocześnie graniczę z Dacją, Rzymem, Seldżukami i Pontem, a mając tylko 3-4 pełne armie będzie wielka kombinacja, gdzie najpierw zaatakować. Taktycznie super! No i wojska sojusznicze, różne polityki w każdej prowincji, miodzio. Ostatni raz tak musiałem myśleć, gdy grałem galadrimami w LOTR TW :)
- Niestety sojusze nadal są tylko teoretyczne, nie ma mowy o stałej współpracy, ale pewnie to wina samego silnika roma

Mam jeszcze pytanie: mogę rekrutować greckich hoplitów (tych cięższych) tylko w jednym mieście, a obojętnie co zbuduję w sparcie i atenach mam tylko standardowe jednostki. Trochę mnie to dziwi, że przy tych drugich barakach (nie pamiętam nazwy) nawet na 3 poziomie nie dostaję dodatkowych możliwości rekrutacji.

I jeszcze jedna sprawa - gram na BI, jak dotąd nie było żadnego błędu, czy wywalenia do pulpitu, ale mapa kampanii potrafi masakrycznie spowalniać (przy bitwach mam lagi tylko jak jest ~5 tyś woja na mapie, przy średnich detalach, a na minimalnych nie mam problemów). Zmniejszyłem wszystko na minimum, ale nadal jest okropnie, to chyba przez tę wodę. Da się to jakoś wyłączyć? Na grafice zależy mi najmniej...

Matatjahu
02-06-2011, 18:44
A instalowałeś submody np. textury z RSII? jeśli nie to kilka postów wyżej jest link do tematu być może to cośik pomoże ;)

07-06-2011, 09:53
A instalowałeś submody np. textury z RSII? jeśli nie to kilka postów wyżej jest link do tematu być może to cośik pomoże ;)
Azaliż Szlachetny, czyniąc dygresję do Twej wypowiedzi, RS 2 wymaga większej machiny co by połknęła śliczności tekstur, dlategoż dla zmniejszenia napięcia :D sugeruję podmienić wodę tym o to plikiem, według mej instrukcyji znalezionej niegdyś onegdaj na ichnim forum :)
------------------------------------------------------------
kopiujesz tamten plik zostaje, niczego nie wywalasz
?:\Rome - Total War\EB\Data\packs\

Rabarbarian
07-06-2011, 23:27
Witam, w dalszym ciągu wieczorami podbijam Rzymem na submodach a'la Blackwood i ustawieniach vh/m. Rok circa 180 bc, zająłem Hiszpanię, Peloponez, Ilyrię.... mniej więcej historiopodobnie. I po kolejnej turze - wiadomość: Baktria wygrała... Nie miałem nawet okazji skrzyżować z nimi pilum, wygrała sobie gdzies imperium na drugim koncu swiata, ot przykrość. Nawet jak kiedys osiągnę wszystkie cele będę najwyżej drugi... AI jest za szybkie chyba troszeczke...

Matatjahu
08-06-2011, 15:13
Wiem Eutychesie aczkolwiek możliwym było aby to woda była "uszkodzona" a więc podsunąłem takie prostsze rozwiązanie ale na tej samej zasadzie co Twoje ;)

08-06-2011, 22:17
Ależ ja wiem, że ty wiesz, że ja wiem, że ty wiesz...Ale nie każdy wie, o tym co my obaj wiemy, bo Szlachetny BlackWood zniknął i ostało się nas ino dwóch :)
Dlatego odpowiedź moją skierowałem ku inszym przedstawicielom grającym w tego arcyprzedniego moda:)

filippp69
09-06-2011, 11:52
Bo ja wiem czy BlackWood zniknął, z ciekawosci sprawdziłem i loguje się prawie codziennie z tym wyjątkiem, że nic nie pisze.

radoxx4
14-06-2011, 00:03
Mógłby ktoś powiedzieć co podmienić w pliku EDU by zamienić Eqvites Consvlares na Eqvites Singvlares? Wyczytałem na twcenter , że jakąś 237 linijkę ale za bardzo tego nie łapie :(

filippp69
14-06-2011, 07:34
To skoro dowiedziałeś się na twcenter to popytaj też na twcenter sądze że tam będzie więcej osób skorych do pomocy w tym temacie biorąc pod uwage że temat EB ostatnio tutaj zamilkł :D

radoxx4
14-06-2011, 10:11
Chyba znalazłem rozwiązanie zobaczymy co z tego wyniknie.

kowal357
15-06-2011, 17:22
Jakie są warunki dla pojawienia się Reform w Armii rzymskiej .

Czy mogł by ktoś scykać temat Pytania początkujących moderów , bo mam problem

radoxx4
15-06-2011, 17:36
Kowal to zależy jaką reformę chcesz bo w EB są aż 3 :d w wątku coś pisało zaraz podam stronę

2 strona tematu -.-

kowal357
15-06-2011, 19:34
A na polski reformę tą ostatnią Augustowską ?
I których plików potrzebuję do grania ?
Eb 1.1 + patch 1.2
I do tego to do Alexa.exe ?

I czy to jest swich mod ? bo mam TGAW zainstalowane i nie wiem czy nie zepsuje.

radoxx4
15-06-2011, 20:42
Tak EB to switch mod. Jak chcesz grać na Alex. To na 1 str. Jest taki plik nie pamiętam nazwy pobierz go i postąp według instrukcji ze str 1 . Augustowska to ciężki orzech do zgryzienia. Jeśli grasz pierwszy raz to spokojnie masz czas :) a jeśli to bardzo pilne to:

Rozegrać 400 bitew
Kontrolować 90 prowincji
Mieć 45 budynków rządowych typu 2 (te z rzymską II )

Mieć postać z cecham:
Selfish/Pesimisstic/Disloyal
Skilled Burreaucrat
Expert Recruiter
Arrrogans
Rok 125 BC

Jeśli dojdziesz do reformy daj znać, a podeśle ci pliki które zmienią ci gwardie generalską na Eqvites Singvlares (to była osobista straż cesarza, ale jeśli grasz historycznie to tylko po imperialnej)
Jeśli chodzi o cechy to niektóre są wrodzone a inne trzeba zdobyć. Osobiście cechę Arrogans użyłem kodów :/

kowal357
16-06-2011, 06:31
Instalka już się ściąga , a Alexa mam , ale nie wiem jaki patch bo kupowane na allegro

Co do gry , to gram Historycznie bo jestem w Ruchu rekonstrukcyjnym Rzymskiego legionu I wieku naszej ery.

A jakie EB ma wymagania sprzętowe ?
Mój komp
AMD althon 64 procesor 3200+ 2.01 GHZ
512 ram
Radeon x1550 series
Konwenter 400 mhz
Rozmiar Pamięci karty graficznej 512

Nie znam się na kompach więc proszę o pomoc .Czy to średni komp czy słaby.
Medieval 2 chodzi , Call of duty 4 , 5 , 6 chodzi :)

radoxx4
16-06-2011, 10:54
Jeśli masz Antologię to masz patche już wgrane. Zobacze u siebie jakie to są.

Co do kompa to odpali Ci spokojnie tury mogą się trochę przewijać, ale mod jest tego warty :) (trochę RAMu mało)

kowal357
16-06-2011, 16:47
Da się jakoś zmniejszyć wymagania ?
Bo podczas wczytywania skryptów innych państw/przeskakiwaniu tury okno jest niczym pokaz slajdów .
Nie nielepiej jest w dobrze rozwiniętych regionach , tnie się niemiłosiernie , jak komary wiosną

16-06-2011, 17:27
Nie da się...Musisz sobie Ramu dołożyć, każdy mod, pod obojętne jaką grę z racji większej ilości skryptów, grafiki itd...ma większe wymagania. Powtarzam każdy mod pod gry z serii Total War :D
Tury chodzą tak a nie inaczej, bo muszę przerobić wszelkie skrypty...

radoxx4
16-06-2011, 20:18
Ja mam procek 2x3.6 win XP to mi tura chodzi max 15 sek. :p
WIĘC DOKŁADAJ RAM-U!
:twisted:

Jakub123
18-06-2011, 11:02
Witam! mam pytanie zastanawiał się ktoś na przeniesieniem akcji EB w rok 170 (p.n.e oczywiście)? wiadomo w tym czasie Rzym jest panem świata, można uratować Macedonię, przywrócić potęga Kartaginie, odzyskać pozycję Seleucydów ograniczonych pokojem w Apamei i tak dalej. Grałem w Casus Belli która przenosi gracza w tamte czasy lecz po graniu w EB rozgrywka pozostawia wielki niedosyt...
Następne pytanie dotyczy istnienia możliwość zmiany imion postaci lub tez ich tworzenie przed grą? Jest taka możliwość? chodzi mi szczególnie o Antygonidów. Na wcześniejszej stronie czytałem coś o modzie falangi, może ktoś mi powiedzieć, czy w sumie napisać, jakie są jego plusy? ponieważ niestety moim zdaniem walka falangą jest lekko rozczarowująca, formacja w czasie starcia się, ze tak to ujmę, rozsypuje.
Z góry dziękuje za oświecenie mnie prostego człowieka.

kowal357
18-06-2011, 13:58
Co do przeniesienia akcji to tylko moderatorzy EB to robią , ale podsuń pomysł Do Tiberiusa To TGAW będzie , bo tam są kampanie częściowe , o danym okresie.
Falanga mod dodaje większego realizmu , co do rozsypywania się to użyj formacjii bezpiecznej ? to tarcze kliknij.
imiona można dodać descr-strat.exe i do boju.

ezamel
21-06-2011, 07:52
Azaliż Szlachetny, czyniąc dygresję do Twej wypowiedzi, RS 2 wymaga większej machiny co by połknęła śliczności tekstur, dlategoż dla zmniejszenia napięcia :D sugeruję podmienić wodę tym o to plikiem, według mej instrukcyji znalezionej niegdyś onegdaj na ichnim forum :)
------------------------------------------------------------
kopiujesz tamten plik zostaje, niczego nie wywalasz
?:\Rome - Total War\EB\Data\packs\

Wielkie dzięki! Jest dużo lepiej, nawet mapa kampanii ładuje się szybciej. Nadal trochę przycina, ale to tylko malutka czkawka w porównaniu do poprzednich duszności. Polecam tę paczkę wszystkim, którzy mają komputery słabsze od najnowszych telefonów ;)

(btw - hiszpanią NIE DA się wygrać, chyba, że jakimś niesamowitym fartem...)

danieldamian PL
21-06-2011, 12:01
Gram w Europa Barbarorum nacją Saba i nie wiem jak zdobyć ten największy region półwyspu arabskiego. Proszę pomóżcie :| .

filippp69
21-06-2011, 12:06
Największa część pólwyspu arabskiego jest bez osady tam nic nie ma i nie da się tego zdobyć. Koniec.

21-06-2011, 12:49
Największa część pólwyspu arabskiego jest bez osady tam nic nie ma i nie da się tego zdobyć. Koniec.
Hmmm :D ....Ważna jest wersja moda i kompilacja, pierwsza mapa to wersja podstawowa, a druga po ulepszaczach paczowych itp...
Proszę zerknąć tutaj, w spoilera, jakoby ma być tak :roll:

[spoiler:14u6ptnk]http://img839.imageshack.us/img839/2641/kotop.jpg
http://img11.imageshack.us/img11/7330/koteke.jpg[/spoiler:14u6ptnk]

danieldamian PL
21-06-2011, 14:07
Dzięki za pomoc :) .

glaca
21-06-2011, 16:36
ale do tej Terhazzy nie da się normalnie dojść... prawda? :) Próbował już ktoś? :P

exar
21-06-2011, 19:43
Wysłałem tam kiedyś szpiega, ale miotał się tylko po pustyni i drogi nie znalazł

radoxx4
21-06-2011, 21:30
Ja też grając Kartaginą próbowałem i nie doszła moja armia. Nawet jeśli się da, to zajmie to tyle czasu, że zarobki w porównaniu z kosztami wyprawy będą wymierne :P

filippp69
22-06-2011, 14:28
Ja nie próbowałem tam dochodzić bo mi sie niechciało. Zapraszam do ściagania nowej wersji spolszczenia do EB http://chomikuj.pl/Flipusz123

filippp69
22-06-2011, 20:40
ehhh ja też miałem taki sam problem. Będę szczery przeczytaj to co jest na pierwszej stronie tematu ale DOKŁADNIE krok po kroku jak ci nie wyjdzie to jutro ci mogę wysłać instrukcje na screenach bo dzisiaj był koniec roku szkolnego i jestem strasznie zmęczony :/
Odkąd nie ma BlackWooda to trzeba liczyć na kogoś innego :P

22-06-2011, 22:29
Instalacji prościej jak jest podana nie wymyśli się... :mrgreen: Screeny dobra rzecz, ale naprawdę wystarczy moda instalować tam gdzie grę, poważnie :)
A są jeszcze dodatki do EBe, tam już są screeny, o zasada prosta, dodatki instaluje się tam gdzie jest mod...Tyle razy było wałkowane i jest podane i przeze mnie, Kuyzo, BlackWooda, a także całe grono sympatyków tego moda...
Co do screenów, proszę bardzo, twórcy moda i o to zadbali, o to link do tego...
Tam jest podane też trzeba pamiętać, że moda instaluje się nie jak oni na dysku C, a na swoim, tam gdzie gra, nie nie tam gdzie jest system, na oddzielnej partycji
screeny:
http://forums.totalwar.org/vb/showthrea ... s-provided (http://forums.totalwar.org/vb/showthread.php?80270-A-guide-to-install-EB-screenshots-provided)

kretu19955
Spokojnie, nie jesteś pierwszym a ni ostatnim, co ma z tym modem problem odnośnie instalacji...Po to jest forum, aby pytać, i jak napisał szlachetny filippp69, musisz zerknąć na pierwszą stronę tematu moda, zerknij też na porady techniczne oddzielny temat :D

filippp69
23-06-2011, 08:58
Tam jest podane też trzeba pamiętać, że moda instaluje się nie jak oni na dysku C, a na swoim, tam gdzie gra, nie nie tam gdzie
Tu akurat możesz się mylić mój kumpel całkiem niedawno kupił sobie nowy komputer win7 i jedna partycja C:. Ja widze 2 powody do formatowania:
1. Win7
2. 1 partycja
Ale to nie jest związane z tematem więc kretu19955 z czego uruchamiałeś moda ?? ikonki alexa czy "EB Single Player" to dosyć ważne w tym temacie pod jaka wersje masz EB :D

23-06-2011, 09:14
filippp69Czyli sprzedali mu jajcarskie ustawienie. Zawsze ma być oddzielna partycja tam gdzie jest system, i najczęściej jest to dysk c:, i ma to się we wszystkich windowsowskich systemach...Żal, że w szkołach w epoce komputerów nie ma zajęć z podstaw obsługi komputerów...Nie ironizuję, naprawdę by się przydało, wiele problemów z grami nie tylko tej serii wynika z tego, że ładuje się wszystko na jedną partycję, a jak to jest jeszcze win7, co restrykcyjnie podchodzi do ochrony plików to są wtedy poważne problemy... :mrgreen:

filippp69
23-06-2011, 09:20
Taaa w naszych szkołach uczą podstaw obsługi Painta :/. Te nowe windowsy to jest masakra kiedys na laptopie rodziców (Vista) jak chciałem se na swoim profilu zainstalować gre to sie zrobila zwiecha i po 10 minutach wyskoczył komunikat "czy zezwolić na setup.exe" Chyba ich jedyną zaletą jest stabilnosc ale już wole xp który będe musiał za rok formatować niż szpiegowską Viste albo 7. To juz grunt że potrafie se sam komputer sformatować bo informatyk by za to 100 zł wział.

filippp69
23-06-2011, 11:34
Tak tekstury ewentualnie chociaż bez nich mod też jest fajny. Radze grać na alexandrze jak to zrobic pisze na pierszej stronie. Jest najstabilniejszy nie wywala a jeśli nawet to raz na ruski rok i save ci się przy tym nie zepsuje tak jak to jest na RTW i BI

BlackWood
23-06-2011, 12:01
;)

filippp69
23-06-2011, 21:09
Cóż za niespodziewany powrót :P

tomciopogromcio
07-07-2011, 12:03
Ja nie próbowałem tam dochodzić bo mi sie niechciało. Zapraszam do ściagania nowej wersji spolszczenia do EB http://chomikuj.pl/Flipusz123

O, dzięki wielkie, że się wziąłeś za spolszczenie :). Może w końcu sobie w to pogram i ogarnę (bo z postów wydaje się dość skomplikowane, bez języka polskiego bym nie dał rady, te reformy,triumfy, poziomy romanizacji itd.). możesz napisać, kiedy tak mniej więcej przewidujesz skończyć? ;) I co tak mniej więcej jest tam przetłumaczone i jak dużo? :)

inquisitor
07-07-2011, 12:35
Jako iż dawno nic ciekawego tutaj się nie dzieje od dawna to opiszę swoją kampanię Rzymem na dodatku alx.exe oraz na Jirisys Mega Mod Pack, oczywiście vh\med !

A więc początek standardowo rozbudowa prowincji - Rzym na budowę wojska, reszta na handel i gospodarkę :)

Dostępną armię odrazu wysyłam na Tarent, a nowe jednostki szkoliłem w rzymie, później szybka ekspansja na Rhegion i inne miasteczka buntowników w Italii, a tutaj nagle zonk - Aeduii zdobyli Mediolan i Patavium !
Nic to zdybałem miasta długotrwałymi oblężeniami )

następnie miałem problem co zrobić najpierw czy zaatakować osady epiru, czy zająć Sycylię, wybrałem to drugie :D

Na mapie kampanii sarmaci rozrośli się dosyć mocno, Ptolemeusze jak zwykle szybka ekspansja, lecz Seleucydzi jakoś sobie radzili, Macedonia prawie zdobyła całą Grecję a Epir bałkany, no cuż mając sojusz z Macedończykami, wysyłałem Grekom wsparcie w postaci kilku tysięcy na kilka tur, niezbyt lojalny ze mnie sojusznika ale chciałem żeby było ciekawiej :P
Pont mój sojusznik zdobył prawie całą Azję mniejszą..
Kartagińczycy zostali wyparci z półwyspu iberyjskiego :P
Aedui kosztem moich sojuszników Arvernów zdobyli prawię całą galie i mieli pełno pełnych flag :(

Po zdobyciu całej Sycylii pokój i prawa handlowe z Punijczykami, największe przychody miałem właśnie z handlu z nimi :P

Po zdobyciu sycylii reorganizacja mojej armii która przed reformami składała się z 5 kohort Hastati 5 principes 3 Triari generała 2 oddziałów eqvites romani 2 tej ciężkiej jazdy italskiej i pedites .

niechce mi się wrzucać screena ale jak wrócę do gry i poczynię jakieś postępy to opiszę dalej i wrzucę obrazki :)

PS obecnie mam 249 pne ..

tomciopogromcio
07-07-2011, 19:00
Instrukcja instalacji

4. fixy

link: http://forums.totalwar.org/vb/showthrea ... re-posting (http://forums.totalwar.org/vb/showthread.php?109936-1.2-fixes-you-should-try-before-posting)

No, ale o co chodzi tam??

07-07-2011, 19:19
Instrukcja instalacji

4. fixy

link: http://forums.totalwar.org/vb/showthrea ... re-posting (http://forums.totalwar.org/vb/showthread.php?109936-1.2-fixes-you-should-try-before-posting)

No, ale o co chodzi tam??
Co to za pytania? jakie fixy? ja ci kazałem fixy? :shock:

tomciopogromcio
07-07-2011, 19:31
No, ja jestem tylko zwykłym graczem, nie wiem co to są fixy xD, w nawiasie poprawki więc brzmi poważnie i w instrukcji mają swój oddzielny punkt myślałem, że to coś obowiązkowego do działania też. Tyle się czytało, że instalacja jest trudna itd, ale jak coś małego zrobi się nie tak to za bardzo się nie pogra, no to musiałem się spytać ;).

07-07-2011, 19:39
No, ja jestem tylko zwykłym graczem, nie wiem co to są fixy xD, w nawiasie poprawki więc brzmi poważnie i w instrukcji mają swój oddzielny punkt myślałem, że to coś obowiązkowego do działania też. Tyle się czytało, że instalacja jest trudna itd, ale jak coś małego zrobi się nie tak to za bardzo się nie pogra, no to musiałem się spytać ;).
Ja tez jestem zwykłym graczem, spróbuj tej instalacji, jak opisałem, nie trzeba fixów itp...poniżej masz inne wersje równie dobre, jak nie lepsze, ale wydaje mi się że trudniejsze w instalacji dla początkującego
viewtopic.php?f=57&t=8564 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=57&t=8564)

tomciopogromcio
08-07-2011, 12:42
Czyli tak samo + Jirisys' Europa Barbarorum Mega Mod Pack for EB 1.2?

08-07-2011, 13:18
Czyli tak samo + Jirisys' Europa Barbarorum Mega Mod Pack for EB 1.2?
Tak. Masz zrzuty, wszystko graficznie wytłumaczone... :D

tomciopogromcio
08-07-2011, 14:44
Ok, to wiem, a te submody co to jest (zainstalować "Wybrane Submody??)? A nie to chyba to już ten Jirsys to już są wybrane "submody" to tego z tego tematu "wybrane submody" już chyba nie. No to lecimy.

Zrobiłem tak:

1.EB 1.1
2.EB 1.2
3. skopiowałem RS_textures
4 zainstalowałem JRTWAEBMMP1.02
5. skopiowałem RS2_Environment_for_EB
6 skopiowałem EB12_on_ALX.exe_
7. zmieniłem w skrócie

Dobrze wszystko? Gra działa, to chyba tak :). (Na razie rzuciło mi się tylko, że są potwornie drodzy najemnicy w porównaniu ze swoimi jednostkami z miast)

No i tak teraz wrzuciłem te spolszczenie i przy kliknięciu start kampanii wyskakuje błąd (wystąpił problem z exe).

08-07-2011, 16:02
Źle. napisana jest dokładnie kolejność, o spolszczeniu nikt w tym temacie nie napisał :)
6 skopiowałem EB12_on_ALX.exe_- to nie moja kompilacja :)
Tyczy się też innych kombinacji napisanych przez Kuyzo i BlackWooda, sprawdzone, zagrane i podane. Powodzenia...
Do powtórki instalacji, szlachetny sympatyku starożytności :)

tomciopogromcio
08-07-2011, 16:25
No, ale to jest z pierwszej strony tego tematu, po zainstalowaniu wszystkich fixów itp. (czyli chyba 3. skopiowałem RS_textures
5. skopiowałem RS2_Environment_for_EB) kopiujemy jeszcze tamto??

A jak nie to znaczy, że dobrze tylko tamten punkt niepotrzebny??

No, a spolszczenie pana filippp69 opisywane stronę wcześniej np.

A jak teraz odinstalować to? Trzeba całość czy wystarczy unins000 lub unins001 z ikonką EB lub oba?

08-07-2011, 17:37
No, ale to jest z pierwszej strony tego tematu, po zainstalowaniu wszystkich fixów itp. (czyli chyba 3. skopiowałem RS_textures
5. skopiowałem RS2_Environment_for_EB) kopiujemy jeszcze tamto??

A jak nie to znaczy, że dobrze tylko tamten punkt niepotrzebny??

No, a spolszczenie pana filippp69 opisywane stronę wcześniej np.

A jak teraz odinstalować to? Trzeba całość czy wystarczy unins000 lub unins001 z ikonką EB lub oba?
Zapraszam do tematu specjalnie tam stworzonego o submodach pod EB na Aleksie...Bo nie rozumiem skąd biorą się twoje pytania...Chyba że ktos z grających pomoże koledze, bo widocznie moja instrukcja ze screenami jest zła....Przyznaję, nie jestem doskonały w tym, więc może ktoś koledze pomoże. ;)
----------------------------
tutaj!!!!:

Submody i dodatki pod E.B 1.2, na Aleksandrze :)

tomciopogromcio
08-07-2011, 17:45
No przecież robiłem instalację stamtąd, tylko nie ma jakiegoś zakończenia, a tutaj jest inna instrukcja instalacji w której jest napisane coś jak: "po zainstalowaniu WSZYSTKICH FIXÓW ITP. ściągamy TO i kopiujemy" , no a jak tak nie jest to jak odinstalować te EB, to od nowa zrobię bez tego kroku?!

vulkan
08-07-2011, 20:27
a miał ktoś taką przypadłość iż podczas włączania gry wyskakuje Error :
Script Error in export_descr_unit.text at line 10091 column 34 soldier battle model for roman inflantry EVOCATAE ... 2 godziny szukam szperam i już mnie to męczy miał ktoś z tym do czynienia ?

tomciopogromcio
08-07-2011, 21:09
Ok usunąłem i wszystko od nowa robiłem i znowu te spolszczenie tego pana popsuło grę, a więc coś jest z nim nie tak :/.

Ale sam nie wiem czy to źle, wygląda te Europa Barbarorum na bardzo słabe. Grafika koszmarna (nawet względem oryginału oczywiście), dziwnie szybko przesuwa się kamera podczas bitwy, dziwny interfejs w bitwie(trzeba go wysuwać ciągle u góry i dopiero klikać jakby nie mógł zostać stary), jednostki się nie podświetlają, mam zaznaczonych wszystkich swoich i nie wiem którzy moi i gdzie się tłuką(po grafice też wcale się nie da rozpoznać, różnokolorowi w tej samej armii są), nie da się przyspieszyć bitwy, ani spauzować (przez ten śmieszny interfejs), wszystko jest potwornie drogie i długo się buduje (jakiś port 39 tur !!! i kosztuje 35000!!!, mając 5000 na starcie i tak samo szybko względem podstawki się kasę zdobywa), jednostki nie mają flag w bitwie (naprawdę nic nie wiem co się dzieje na polu bitwy jak chcę szybko kogoś zaatakować a jest daleko, trzeba celować kamera w dół w górę, może ujrzę jaka to jednostka może trafię ją zaatakować, a tak się najeżdżało flagę i tyle). Jednostki i na mapie i w bitwie dziwnie krzyczą (po innemu, ale ok tak miało być, myślałem, że będzie lepiej, ale jednak angielski lepszy, ale nie o to chodzi, dziwny głośny niewyraźny ten głos jest z jakimś echem czy czymś nie znam się). No to tyle mogę stwierdzić po 3 minutach gry, może jak spolszczenie nie będzie psuło gry, jeszcze spróbuję w to zagrać ;), ale pierwsze wrażenia bardzo słabe, WSZYSTKO NA NIE!(czyli słabsze)

radoxx4
08-07-2011, 22:10
Eeee to chyba nie grasz w EB bo ze wszystkich forumowiczów tylko ty masz jakieś dziwne problemy z interfejsem. Na grafikę nie narzekaj bo w porównaniu do Rtw jest dużo lepsza no chyba, że w opcjach nie ustawiłeś. Chcesz lepszą grafikę, zagraj w jakieś RS, ale pod względem historyczności i realistyczności temu modowi nie dorówna.
Koszta są wysokie, żeby komp nie spamował armiami i ty też. Tak samo nie możesz werbować każdej jednostki gdzie chcesz bo to nie historyczne, np Rzymem werbować możesz pomarianowskich legionistów możesz werbować w każdej zromanizowanej prowincji albo nie możesz iberyjskiej piechoty werbować w Italii. A co do kosztów do w późniejszej fazie gry nie stanowi to wielkiego problemu (mam historyczne granicę Imperium Rzymskiego to wystawiam bez problemu 10 pełnych flag i jestem 60k na plus. Przeczytaj DOKĄDNIE opis moda a potem zastanów się co tu popisałeś :P
A krzyczom w swoich językach: rzymianie po łacinie, państwa hellenistyczne po grecku. Dubbing jest w porządku, to nie podstawką gdzie mieli studio do nagrań dźwiękowych itp.

Edit:

A na twoim miejscu jak pierwszy raz EB instalujesz do się za submody lepiej nie bierz bo tu trzeba doświadczenia większego (bez urazy)

połączyłem posty Kyuzo 8-)

tomciopogromcio
08-07-2011, 22:18
Ustawiłem wszystko na max, jak i w podstawce (generałowie na mapie bardo słabi, te floty 3 statki jakieś bardzo słabe w bitwie też jednostki np. wzory na tarczach są niewyraźne itp. nie wiem może coś źle zrobiłem, ale mogę dać screeny albo film nagrać czy coś, jak słabo to wygląda, interfejs naturalnie to samo mogę zrobić, ale tutaj były już screeny, dziwiłem się właśnie, że na ekranie w bitwie widać tylko ikonki jednostek na dole :P).

A i zauważyłem, że spolszczenie zmienia wygląd głównego ekranu po uruchomieniu na zwykły europy barbarorum bez tego mega pack więc instalowałem znowu od nowa i tym razem tylko tak:

1. EB 1.1
2. Eb 1.2
3. skopiowałem EB12_on_ALX.exe!
4. skrót

No i tym razem jak klikam (jeszcze nie dałem spolszczenia chciałem sprawdzić tak i tak) wyskakuje błąd
"Failed to find texture 'data/terrain/aerial_map/indicators/region_border_main_colour.tga'."

I też nie można grać.

Acha i się nie urażam, nie mam żadnego doświadczenia ja tylko na komputerze gram :P, jak pisałem nie wiem co to są mody,fixy itd. (od niedawna i tylko dzięki Total War wiem co to mody), a Europa Barbarorum chciałem żeby mi tylko chodziła nieważne jaka, tylko byle po Polsku (spolszczenie już powstaje więc chciałem mieć już przygotowaną gierkę).

Kyuzo
09-07-2011, 06:52
dziwny interfejs w bitwie(trzeba go wysuwać ciągle u góry i dopiero klikać jakby nie mógł zostać stary), jednostki się nie podświetlają, mam zaznaczonych wszystkich swoich i nie wiem którzy moi i gdzie się tłuką(po grafice też wcale się nie da rozpoznać, różnokolorowi w tej samej armii są), nie da się przyspieszyć bitwy, ani spauzować (przez ten śmieszny interfejs) (...) jednostki nie mają flag w bitwie (naprawdę nic nie wiem co się dzieje na polu bitwy jak chcę szybko kogoś zaatakować a jest daleko, trzeba celować kamera w dół w górę, może ujrzę jaka to jednostka może trafię ją zaatakować, a tak się najeżdżało flagę i tyle).

Zarówno wygląd interfejsu jak i podświetlanie jednostek można ustawić w opcjach moda. Wejdź do folderu Rome, w którym zainstalowałeś moda i poszukaj ikony EB configuration

Ustawiłem wszystko na max, jak i w podstawce (...) np. wzory na tarczach są niewyraźne itp. nie wiem może coś źle zrobiłem, ale mogę dać screeny albo film nagrać czy coś, jak słabo to wygląda,

W tym temacie na początku są screeny z EB. Jak dla mnie jednostki wyglądają bardzo dobrze...

tomciopogromcio
09-07-2011, 12:46
Z tego co rozumiem z angielskiego to tam jest wszystko ustawione tak jak bym chciał, flagi włączone światła rekomendowane i więcej ciekawych opcji nie widzę. A i powiedzcie jak wpłynęła na grę zmiana szarży kawalerii (w podstawce najlepsze kawalerie dochodziły do 10 w premii od szarży, a tutaj początkowe średnie mają powyżej 30) i chyba zwiększenie ich obrony (też przekraczają 30 początkowe jednostki). Przecież teraz kawaleria jest chyba nie do zniszczenia (ale ja nie sprawdzałem w bitwach po statystykach tak powinno być), chyba, że przez falangę, teraz to w ogóle wystarczy szarża, wycofanie, szarża itd. I prawie nikt nam nie zginie (obrona), a z wroga miazga (szarża)??

09-07-2011, 13:11
tomciopogromcioA ja ci dobrze radzę, nim zadasz kolejne pytanie, poczytaj trochę, posłuchaj tego, co napisał Kuyzo, a także inni, użyj wyszukiwarki....Naprawdę temat tego moda, nawet w porównaniu do twcenter jest tu nieźle przez grających przerobiony....
Masz do wyboru zainstalować normalną instalkę moda, a potem spolszczenie, albo z różnymi dodatkami, a ty widzę coś kombinujesz...Tylko nie pisz mi, że zamiast napisania tego, nie mógłbym odpowiedzieć ci na zadawane przez ciebie pytania. Dlaczego? Bo to dla mnie kpina z tych, co dzielili się swoimi przemyśleniami screenami, poradami itd...Chcesz sobie pojajczyć spróbuj, nawet IP z Norwegii ci nie pomoże...Dlatego zerknij, pomyśl, a dopiero zadawaj pytania na które padły już z dziesiąt razy jak nie więcej odpowiedzi...

tomciopogromcio
09-07-2011, 14:52
No przecież teraz próbowałem zainstalować zwykła wersję, czyli:

1. EB 1.1
2. EB 1.2
3. Żeby chodziło pod alexem skopiowałem EB12_on_ALX.exe!
4. skrót

No i wyskakuje błąd "Failed to find texture 'data/terrain/aerial_map/indicators/region_border_main_colour.tga'."

Doskonale cię rozumiem sam na forum jednej gry (przeglądarkowa goalunited) odpowiadam tysiąc razy na te same pytania i odczuwam brak szacunku, jak ktoś nie poszuka, tylko ciągle się pyta (nawet ma taki sam temat przyklejony, albo 3 tematy pod swoim i zakłada nowy), ale musimy przyznać wyszukiwarki czasami dziwnie działają i tak o to masz:

http://img30.imageshack.us/img30/5193/beztytuubzd.png (http://imageshack.us/photo/my-images/30/beztytuubzd.png/)

Mam wiele zajęć, nie mogę czytać tych 60 stron (i tak sporo na początku poczytałem)w nadziei, że coś znajdę na temat co mnie interesuje, zwłaszcza, że macie tutaj kilka tematów o Europie Barbarorum (I kilka różnych instrukcji instalacji, ktoś taki jak ja nie ma pojęcia o co w tym wszystkim chodzi, brakuje wytłumaczenia na początkach, co to są fixy, submody, kompilacje, co jest konieczne do każdej, co się gryzie ze sobą i nie można wgrywać do jednej "kompilacji" itp.), a do tego ciągle czytam o "starym forum", a może tylko tam na odpowiadaliście i się wam pomyliło hę? nie musisz mnie tak niepoważnie traktować.

Filmów startowych frakcji też wcale nie miałem (nawet jak gra się włączała), a teraz nie działa też podstawka Rome Total War (przy włączaniu kampanii w połowie paska się wyłącza i normalnie można działać na pulpicie, jakby cała operacja nie miała miejsca), a nic z tym przecież nie robiłem (tylko w nieskończoność instalowałem i usuwałem EB na różne sposoby).

A no i: "A ja ci dobrze radzę, nim zadasz kolejne pytanie, poczytaj trochę, posłuchaj tego, co napisał Kuyzo"

Odpisałem, że na moją znajomość języka angielskiego wygląda tak jak bym chciał, a w grze tak nie jest (lighting "podświetlenie"? rekomendowane, show banner "flagi nad jednostkami"? zaznaczone, innych ciekawych opcji na temat interfejsu i tego co pisałem nie widzę).
http://img851.imageshack.us/img851/2414/beztytuuchz.png (http://imageshack.us/photo/my-images/851/beztytuuchz.png/)

Araven
09-07-2011, 17:31
Tomciopogromcio czyli chcesz zainstalować EB 1.2 z Alexandrem.
Blackwood radził mi tak:
EB do wersji 1.2+fixsy.

Przeczytaj uwagi o instalacji z pierwszej strony tematu EB. ważne by po instalacji Rome z Alexem odpalić Rome ustawic opcje graficzne po swojemu, wyłączyć doradcę i zacząć kampanię. Potem wychodzisz z Rome. I do katalogu głównego Rome instalujesz EB 1.1 potem do katalogu z Rome instalujesz EB 1.2 potem fixy do EB. Fixy czyli poprawki są trzy je się wgrywa do katalogu z EB do folderu data. Po wgraniu fixów wgraj ten dodatek by dzialalo na Alexandrze, do data w EB. Zmień skrót jak pisze w instrukcji i odpalaj ze zmienionego skrótu do Alexa powinno zadziałać. Na to można sobie potem dograć kilka submodów. Submod zmienia w jakiś sposób moda dodaje np. inne tekstury terenu, jednostki, to taki dodatkowy mod jakby. Do działania wymaga zainstalowanego moda. :mrgreen:
Spokojnie uda Ci się. Jak coś się porąbało z Medkiem to odinastaluj i EB i Medka. Wywal to co jeszcze zostalo i zainstaluj ponownie. I wyłącz antywirusa w czasie instalacji EB. Pozdrawiam.

tomciopogromcio
09-07-2011, 17:37
Tak, Alexandra już mam (Antologia) i chcę EB 1.2 jakąkolwiek wersję by działała pod Alexandra i by działało spolszczenie, które robi filip z tego forum.

Kyuzo
09-07-2011, 19:47
Odpisałem, że na moją znajomość języka angielskiego wygląda tak jak bym chciał, a w grze tak nie jest (lighting "podświetlenie"? rekomendowane, show banner "flagi nad jednostkami"? zaznaczone, innych ciekawych opcji na temat interfejsu i tego co pisałem nie widzę).
http://img851.imageshack.us/img851/2414/beztytuuchz.png (http://imageshack.us/photo/my-images/851/beztytuuchz.png/)

Minimal UI to właśnie ten interfejs, który opisujesz, że masz. Odznaczenie tej opcji przywróci bardziej klasyczny wygląd.
Zaznaczenie Disable arrow markers wyłącza zielone strzałki pod jednostkami.
Natomiast zaznacz Turn off movies.

BlackWood
10-07-2011, 11:53
;)

10-07-2011, 12:03
BlackWood
Ostrzegałem, jest w tematach globalnych, o zapytaniach...,poczekam aż nasz kolega jeszcze trochę pospamuje i powywalam jego posty, jest dokładnie napisane jak instalować EBe i nie mam zamiaru już się rozpisywać. Tyle ile mógł Kyuzo, czy ty, czy też inni napisali....Co do przeglądarki, pozostawię to bez komentarzy....Wystarczy przeczytać pierwszy post z danego tematu o modzie, i jest tam podane jak instalować....
Ja mam inne problemy niż przekonywać kogoś że moda instaluje się tam gdzie grę a nie gdzie indziej, i że są różne sposoby....
Dlatego też nie robię póki co porządków tym dziale, mam inne sprawy, a jak znajdę chwilę to zrobi się pustawo w Kuźni...

BlackWood
10-07-2011, 12:07
;)

Araven
14-07-2011, 17:21
Ja z taka prośbą mógłby Ktoś zapodac ten plik descr_character w wersji od Blackwooda do EB. Bo obecny zasieg ruch jet o wiele za duży a nie chce mi się tego samemu zmieniać. Kiedys byl link do tego pliku ale wygasł. :mrgreen: Pykam w EB na Alekasndrze w Jirys coś tam. ;)

14-07-2011, 22:05
Ja z taka prośbą mógłby Ktoś zapodac ten plik descr_character w wersji od Blackwooda do EB. Bo obecny zasieg ruch jet o wiele za duży a nie chce mi się tego samemu zmieniać. Kiedys byl link do tego pliku ale wygasł. :mrgreen: Pykam w EB na Alekasndrze w Jirys coś tam. ;)

Jeszcze zmiana zasięgu jednostek, jak komuś nie odpowiada

Wchodzimy do głównego folderu RTW\EB\data\kolejno szukamy pliku o nazwie descr_character.txt
Następnie zmieniamy cyferkę w linii o nazwie starting_action_points z 260(bodajże) na 80.Czyli prawidłowo ma to wyglądać tak: starting_action_points 80
Zamykamy i zapisujemy zmiany.Kampanię radzę zacząć odnowa.Aby wszystko fajnie śmigało

filippp69
17-07-2011, 10:30
O, dzięki wielkie, że się wziąłeś za spolszczenie :). Może w końcu sobie w to pogram i ogarnę (bo z postów wydaje się dość skomplikowane, bez języka polskiego bym nie dał rady, te reformy,triumfy, poziomy romanizacji itd.). możesz napisać, kiedy tak mniej więcej przewidujesz skończyć? ;) I co tak mniej więcej jest tam przetłumaczone i jak dużo? :)

Pozostawie bez komentarza bo jest na to osobny temat w innym dziale ...
A moje spolszczenie nie dziala na Mega Mod Packu więc nie wiem po jaką cholere najpierw instalujesz mega mod packa a potem moje spolszczenie następnie wyskakujesz z pretensjami że nie działa? Jak skończe spolszczenie do EB 1.2 to może zrobie kompatybilną wersję pod Mega Mod Packa

inquisitor
17-07-2011, 11:12
Dokładnie !
spolszczenie nie działa na IMMP, i nie radzę próbować Go instalować bo poźniej trzeba usuwać cały katalog gry bo się sypie, przynajmniej u Mnie tak było .

odi.profanum
20-07-2011, 15:35
A mi reforma nie zadziałała grając rzymem. Znaczy pojawiła się informacja w 244r p,n.e ,że są dostępne koszary i nowe oddziały ale takowych do 24. r p.n.e nie zobaczyłem. Gram w eb pod alexa 1.2 z fixami + mod na falange + na flote i tekstury z RS. Też mi się pare razy gra wysypała ( co ponoć na Alexsie to rzadkość )

filippp69
24-07-2011, 14:53
To ja może opisze swoją kampanie Kartaginą albo pokaże ją na mapie mogę tylko napisać że Rzym już prawie wykończyłem a Hiszpania ma za małe wojska żeby wogóle mnie zaatakować
http://img827.imageshack.us/img827/3497/mapaeuropy.png

inquisitor
24-07-2011, 19:21
Ja bym to inaczej rozegrał :p

Najpierw wolałbym zdobyć całą Iberię a dopiero później italia i grecja, chociaż z drugiej strony lepiej zniszczyć Rzym puki się nie rozrośnie :D

Który to rok wogóle jest :) ?

filippp69
24-07-2011, 19:36
rok 198 p.n.e. Rzym i Bałkany + Grecja wole jako pierwsze bo z Dacją mam sojusz i musze ją uratować przed rosnącą w siłę Macedonią a Rzym jak sie zostawi na 10 tur to zaraz bedzie 5 pełnych flag.
Hiszpanie zostawiam narazie bo ma 3 miasta a na ich terenie mam 2 forty pełne Iberyjskiej Piechoty Szturmowej wiec mam ich w szachu i w każdej chwili moge zaatakować ich stolice a potem Pallantie czy jakoś tak a z jedną barbarzyńska wsią se za bardzo nie powojują

maciej
24-07-2011, 21:49
Witam,

nurtuje mnie pewna kwestia...otóż gdy w naszym mieście dochodzi do buntu, po którym tracimy nad nim kontrolę sprawcami tego buntu są albo niewolnicy albo jedna z nacji głównych. Czy są jakieś prawidła decydujące o tym kto dokona rewolty i przejmie władzę? Jakoś nie mogę dopatrzeć się konkretnych reguł...raz miasto przechodzi w ręce buntowników/niewolników innym razem w ręce konkretnej nacji (oczywiście wcześniejszego gospodarza tego terenu, ale czy tylko i wyłącznie jego - nie mam już pewności).

Czynnika buntu chciałem świadomie używać w polityce, ale jak wspomniałem z nowym gospodarzem miasta bywa różnie... Wiecie od czego to zależy albo jak tym sterować?

filippp69
25-07-2011, 08:26
To zależy od kultury np. Marsylia jak się zbuntuje zawsze przechodzi na strone Greków. Teraz kolejny przykład podbijasz na Iberii miasto Hiszpanii potem przez niski porządek publiczny ludność się buntuje jako że poprzednia nacja której kultura została wprowadzona do tego miasta (Hiszpania) to ludnosć buntuje się i przechodzi na strone Hiszpanii proste co nie ?

BlackWood
25-07-2011, 10:32
;)

nazgool
26-07-2011, 06:03
To zależy od kultury np. Marsylia jak się zbuntuje zawsze przechodzi na strone Greków. Teraz kolejny przykład podbijasz na Iberii miasto Hiszpanii potem przez niski porządek publiczny ludność się buntuje jako że poprzednia nacja której kultura została wprowadzona do tego miasta (Hiszpania) to ludnosć buntuje się i przechodzi na strone Hiszpanii proste co nie ?

Tak dla poprawności, to nie ma tam takiego państwa jak Hiszpania. Są za to Luzytanie ;) Trzymajmy się słownictwa i nazewnictwa historycznego :)

maciej
26-07-2011, 08:09
Dzięki za odpowiedzi...

Dodam do tego mój ostatni przykład.
Grając Rzymem walczę z Baktrią na południe od Kaukazu. Zniszczyłem wielką armię przeciwnika i zdobyłem jego miasto. Jako, że nie byłem zainteresowany w jego utrzymywaniu opuściłem je mając nadzieję, że utworzę coś w rodzaju zniszczonego pasa ziemi niczyjej (buntowniczej). Tymczasem w opuszczonym mieście odrodziła się Partia (do której baaardzo dawno temu należały te tereny), co więcej ta Partia, ograniczona teraz do 2 miast (pierwsze jest daleko ode mnie), z automatu jest ze mną w stanie wojny... Mimo, że jeszcze przed chwilą posiadaliśmy wspólnego wroga Baktrię...
Dlatego zacząłem się zastanawiać czy można tak posterować, aby zamiast Partii odrodzili się buntownicy, bo na logiczne rozwiązania polityczne (przystąpienie Partii do wojny z Baktrią i sojuszu ze mną, w przeciwnym razie znów utraci miasto i zyska drugiego potężnego wroga) w tej grze nie ma co liczyć...

Pozdrawiam

filippp69
26-07-2011, 09:07
Tak dla poprawności, to nie ma tam takiego państwa jak Hiszpania. Są za to Luzytanie ;) Trzymajmy się słownictwa i nazewnictwa historycznego :)

Przyznaje się bez bicia mój błąd. Troche o nich teraz poczytałem. Poprostu poszedłem na łatwizne i nazwałem ich jak w podstawce Rome. W spolszczeniu już wszystko poprawiłem.

hunvert
13-09-2011, 08:24
Witam.
Taka ciekawostka.
Grając Rzymem wykończyłem ostatnia prowicje Arveni, przynajmiej tak mi sie wydawało.
Ale ich lider jakoś się wywinął i tylko ze swą świtą przyboczną udał się w marsz na wschód.
Jego śladem, podążyli moi zabójcy i w końcu dopadli go blisko Pelli.
Oczekiwany komunikat o zniszczeniu frakcji nie nadszedł. Byłem mocno zdziwiony.
Sprawdzająco wyłączyłem mgłę wojny i okazało się że mają jeszcze 1 prowicję. Ankyra:)
Ciekawym czy komuś z Was taka sytuacją z "wędrówką ludów" się przydarzyła.

Sprawa druga.
Mimo że do tej pory grywałem tylko Rzymem, spróbówałem też sił inna frakcją.
Padło na Niemców. Blitzkrieg zastosowany w wersji EB pozwolił mi opanować z około 10 prowincji i uzyskanie granicy z Arweni z którymi planowałem rozpocząć wojne. Sojusz wówczas posiadałem z Rzymem i Aedui, a sam Rzym nie był w stanie wojny z żadną z galijskich frakcji. Mój budzet pozwałał na operowanie 2 armiami złozonymi z ok. 30 oddziałów. Zdobyłem na Arveni ze trzy prowincję, i odesłałem ponad połowe posiadanych jednostek do uzupełnienia strat. Mieli wracać na front gdy zachodni gdy na południe mojego małego imperium uderzył Rzym. Na szczeście po zdobyciu mojej 1 prowincji atakował Eboronum i tam stracił nieco sił. Mój kontratak spowodował że prócz 1 straconej prowincji dodatkowo zdobyłem na tych zdrajchc 5 innych, w tym Patavium. Tam postanowiłem bronić się na brodach i wzmocnić ekonomicznie państwo. Nic z tego nie wyszło bo zdradził mnie kolejny sojusznik tj. Aedui i sytuacja stała się dramatyczna. Trafiło się mi jednak ze 1 szpieg wlazł do zarażonego miast i wpadłem na pomysł rozpoczęcia wojny biologicznej. Zaraziłem z 9 prowincji u moich wszystkich wrogów i dzięki temu powoli wychodzę na prostą. Ale pojawił sie problem moralny. Czy dla Was takie uzycie szpiega jest dopuszczalne czy to zwykły cheat? :)
Pozdrawiam
H.

radoxx4
14-09-2011, 20:37
Spokojnie, nie musisz kacować. Na wojnie jak w miłości wszystkie chwyty dozwolone (specjalnie na opak by nie było :D)

inquisitor
03-12-2011, 00:59
Co jest czy nikt już nei gra w tego moda ?

03-12-2011, 10:35
Co jest czy nikt już nei gra w tego moda ?
Gra :D

inquisitor
03-12-2011, 11:06
Ja powróciłem do tej modyfikacji, po grze w Belum Crucis i jak coś ugram na moim savie rzymem to wrzuce na forum :]

djay
10-12-2011, 20:44
Gram w EB 1.2 i nie zauwazylem zeby AI uzywalo okretow do transportu, widac to dobrze na przykladzie Casse, ktorzy nie ruszaja sie poza wyspe

Herod
10-12-2011, 22:24
Zainstalowałeś oczywiście wersje na Alexandra, tak?

djay
11-12-2011, 18:18
nie mam Alexandra w ogóle

11-12-2011, 18:56
Kup całą antologię, to teraz groszowe sprawy, a bez tego dodatku część modyfikacji będzie nieosiągalna, albo będziesz borykał się z dziwnymi problemami :)

danieldamian PL
16-12-2011, 19:39
Może wydać wam się to śmieszne, ale mam przygłupawe pytanie. Zajmuje Rzym i buduje następne placówki militarne i nie mogę werbować innej jednostki niż Akonsai (chyba :shock: ). Gram Kartaginą jaki budynek zbudować by werbować użyteczne jednostki?

inquisitor
16-12-2011, 20:41
Koszary regionalne, w nich będziesz mógł werbować wojska ;)

Lucius
02-01-2012, 11:03
Halo! Mam prośbę, mógłby ktoś gdzieś wrzucić albo wysłać mi na maila plik, o którym mowa w pierwszym poście?:

cyt: "Po zainstalowaniu EB 1.2 i fixów trzeba ściągnąć to, rozpakować i przekopiować do odpowiednich folderów w folderze EB".

Ściągnąłem już wszystko, jednak tego nie mogę, przekierowuje mnie w kółko do tej samej strony. Jak coś to pisać na priv. Dzięki.
Szczęśliwego 2012! :D

02-01-2012, 11:59
Halo! Mam prośbę, mógłby ktoś gdzieś wrzucić albo wysłać mi na maila plik, o którym mowa w pierwszym poście?:

cyt: "Po zainstalowaniu EB 1.2 i fixów trzeba ściągnąć to, rozpakować i przekopiować do odpowiednich folderów w folderze EB".

Ściągnąłem już wszystko, jednak tego nie mogę, przekierowuje mnie w kółko do tej samej strony. Jak coś to pisać na priv. Dzięki.
Szczęśliwego 2012! :D
zmień coś w ustawieniach przegladarki
http://www.zshare.net/download/51697518abdc7e31/

Uruk haj
16-01-2012, 17:56
Witam :) zacząłem swoją przygodę z Europą Barbarorum, gram Rzymem wyszkoliłem pełną armie ale nie wiem czy optymalnie i historycznie dobrałem jej skład.
Moja armia Wojska Kamiliańskie Generał , 2 oddziały ekwitów, 1 oddział kampańskich ekwitów, 6 oddziałów hastati, 4 oddziały principes, 3 oddziały triari, 2 oddziały lekkozbrojnych oszczepników i 1 oddział procarzy.
Piszcie jak wygląda wasz skład ;

filippp69
17-01-2012, 14:31
Nie wiem czemu ludzie w takie mody jak Europa Barbarorum chcą grać historycznie, sądze, że takie gry jak seria Total War są po to żeby tą historie zmienić :D

Samick
17-01-2012, 14:51
Nie wiem czemu ludzie w takie mody jak Europa Barbarorum chcą grać historycznie, sądzę, że takie gry jak seria Total War są po to żeby tą historie zmienić :D

Kwestia gustu, dopóki nie przeradza się to w manię prześladowczą, którą dręczy się innych (w stylu: dlaczego żołnierze nie mogą wpław pokonać rzeki? A jak mogą to czemu nie zdejmują rynsztunku i nie noszą go nad głowami? Dlaczego przeprawiający się jeźdźcy nie mogą trzymać się końskich ogonów, tylko przeprawiają się wierzchem? Dlaczego tego nie zmienicie?! Przecież to jest wbrew historii i logice!! Itd. itp. - Na odpowiedź czemu sam tego nie zrobi, zazwyczaj widzimy - a dlaczego twórcy tego nie zrobili, dlaczego modderzy zajmują się głupimi skryptami zamiast zająć się prawdziwymi bolączkami) uznaję to jako oznakę zainteresowania historią, nic więcej. :)
Poza tym dyskusja na temat składu armii jest według mnie jak najbardziej pożądana, przecież na Greków nie ruszasz podobną armią jak na Galów, prawda? (Pomijam fakt, że Greków tu nie ma :P)

Uruk haj
17-01-2012, 16:28
Dzięki Samick ;) właśnie o to chodzi, zależy jak kto chce, mod nie ogranicza można grać historycznie i po swojemu. A ponieważ mod przenosi do starożytności każdy kto interesuje się wojskowością tego okresu będzie chciał to wykorzystać w 100% :)

Sitho
23-01-2012, 12:47
witam,mam pytanko,mógłby ktoś wrzucić te teksturki z RS2,bo link na pierwszej stronie nie działa

25-01-2012, 15:49
witam,mam pytanko,mógłby ktoś wrzucić te teksturki z RS2,bo link na pierwszej stronie nie działa
Też się pod tym podpisuję, niestety nie zachowałem tego, kto by przypuszczał....?

buger13
25-01-2012, 20:07
Spróbuję pomóc mam nadzieję, że o to chodziło.
[spoiler:1itx2om5]http://chomikuj.pl/buger13/EB/RS2_Environment_for_EB,1368836187.7z[/spoiler:1itx2om5]
http://www.wupload.com/file/2653082687/ ... _for_EB.7z (http://www.wupload.com/file/2653082687/RS2_Environment_for_EB.7z)

Samick
25-01-2012, 22:24
Nie da rady wrzucić na jakiś inny serwis? Oczywiście dla bezpieczeństwa. ;)

CinekH
26-01-2012, 19:15
Mam takie pytanie:
Czy w tym modzie znajdują się w jakiejś frakcji jednostki, takie jak w podstawowej wersji "Berserkerzy"?
Głównie chodzi mi o cechę, że jeśli zaatakują, to do póki sami nie zaczną uciekać, to nie przestaną.

pakeros1983
05-02-2012, 14:22
Witam!Mam wielką prośbe.Mam ogromny problem z zainstalowaniem moda.Mam jedną partycję z vistą. Czy gra przed zainstalowaniem moda musi byc zainstalowana poza folderem program files czy tez nie ma to róznicy?Kiedys nie mialem z tym problemu a po 2 latach chcialbym wrocic do moda

08-02-2012, 20:50
Tak, spróbuj poza, ale na dysku gdzie nie masz systemu zainstalowanego.

Ujek
24-02-2012, 18:16
Skąd można ściągnąć plik EB- no alexander (link http://www.zshare.net/download/51697518abdc7e31/ jest już nieaktywny)?

Pozdrowienia i z góry dzięki za odpowiedź!

24-02-2012, 18:18
Tak, powoli linki są odzyskiwane, na razie trzeba poczekać.

Ujek
24-02-2012, 18:39
Okej, no chyba że ktoś ma ten plik i niech go po prostu wrzuci na serwer. ;D

inquisitor
29-02-2012, 14:13
Ja Ci pod wieczór wrzucę na chomika ten plik, okej ?

Ujek
29-02-2012, 14:19
Dobra, dzx!

inquisitor
29-02-2012, 18:41
Jednak dziś Ci tego nie wgram bo mam to chyba na innym kompie, na płycie niestety nie mam może więc poszukam na kompie u kuzynki może u Niej będę miał ...

radax
02-03-2012, 15:16
Witam, jestem zupełnie nowym użytkownikiem tego moda - proszę mi powiedzieć, ile tur liczy kampania tego moda i w którym roku się kończy, a jeżeli jest to nasza era, to czy jest możliwość przejścia na chrześcijaństwo w Rzymie?

buger13
02-03-2012, 18:25
Witam, jestem zupełnie nowym użytkownikiem tego moda - proszę mi powiedzieć, ile tur liczy kampania tego moda i w którym roku się kończy, a jeżeli jest to nasza era, to czy jest możliwość przejścia na chrześcijaństwo w Rzymie?

Mod zaczyna się w 272 r. p.n.e., a kończy się chyba w 14 r. n.e. Na jeden rok przypadają cztery tury. Nie było jeszcze chrześcijaństwa.

Ujek
02-03-2012, 19:34
w 14 r. n.e.? ;>

radax
03-03-2012, 08:17
Zastanawiam się też na strategią walki w starożytności - wydaj mi się, że wystarczy rekrutować tylko elitarne piesze jednostki legionów miotające włóczniami dla Rzymu i pominąć resztę - czy w ten sposób da się wygrać również w późniejszych latach? Jakie ogólnie stosujecie taktykę w bitwach? Ja przesiadłem się z Medievala i mam inne przyzwyczajenia...

buger13
03-03-2012, 14:34
Zastanawiam się też na strategią walki w starożytności - wydaj mi się, że wystarczy rekrutować tylko elitarne piesze jednostki legionów miotające włóczniami dla Rzymu i pominąć resztę - czy w ten sposób da się wygrać również w późniejszych latach? Jakie ogólnie stosujecie taktykę w bitwach? Ja przesiadłem się z Medievala i mam inne przyzwyczajenia...

Ja proponuję rekrutować następujące oddziały: 2 Wieletów, 5 Hastati, 4 Principes, 3 Triarii, 2 Procarzy, 2 Jazdy i Generał. Ustawiam ich w szachownicę jak to czynili Rzymianie, w kolejności jak wymienione powyżej jednostki. Podobne propozycje możesz znaleźć w tym temacie już wcześniej. U mnie się sprawdza. Po reformie Mariusza trochę się to zmienia.

inquisitor
04-03-2012, 13:07
U mnie przed reformami Mariusza jest to gienek 5 hastati 4 principes 3 triari, 4 jednostki eqvites romani i 3 jednostki eqvites extra ordinari(ponieważ lubie przyjmować uderzenie na piechotę a jazdą flankować i niszczyć od tyłu).

Po reformach podstawą jest 10 kohort i gienek, pozostałe 9 dobieram zależnie od rodzaju kampanii i przeciwników ;)

Ujek
04-03-2012, 13:39
Jak z tym plikiem?;>

inquisitor
05-03-2012, 16:05
Niestety nie mam Go ;/

Ujek
05-03-2012, 16:12
a ktoś inny nie ma? przecież ktoś na tym forum musi mieć ten plik (EB- no alexander);D

05-03-2012, 16:48
a ktoś inny nie ma? przecież ktoś na tym forum musi mieć ten plik (EB- no alexander);D
Zerknij tutaj, są trzy kompilacje, aktualne linkami, co grali ludzie co znają bardzo dobrze tego moda. Ci co się zgłosili, bo pewnie jest więcej. (Tutaj mamy do czynienia z dwiema istotami ludzkimi, tzw. człeczynami i jednym szlachetnym kotołakiem :mrgreen: )
Jest łatwiej i nie trzeba kombinować.
pozdrawiam

Ujek
14-03-2012, 09:46
OK, tylko powiedz mi, gdzie tam jest ten plik? Niespecjalnie potrafię go znaleźć, wszystko mam już zainstalowane i brakuje mi właśnie rzeczonego pliku. Niespecjalnie chce mi się to wszystko studiować, a już zwłaszcza uruchamiać cały proces instalacji od nowa... pzdr i dzięki!

EDIT:

Czy tam zresztą... ewentualnie zrobię sobie tę wersję, która tam jest podana.

14-03-2012, 15:34
Pliki dzięki ACTA poznikały, nie tylko z serwisu którego właściciel siedzi... Za jakiś czas, jedna osoba z forum obiecała że powrzuca pliki. Póki co zostaje to co wcześniej proponowałem. Te wersje, to wynik modujących co EB w ten sposób podrasowali, a wspomniane dwie sympatyczne człeczyny i przemiły kotołak :D wykorzystały w praktyce :D
pozdrawiam

Ujek
14-03-2012, 16:19
ano widzę, widzę, zaraz może sobie odinstaluję EB i uruchomię z tamtymi dodatkami, skoro widzę nawet jeden modyfikujący falangę; trzeba wywalić tylko EB, Rome podstawowy można zdaje się zostawić i nie instalować od podstaw, czy jak?

Ujek
15-03-2012, 09:33
Jeszcze jedno pytanie: Jirisys' Rome: Total War - Europa Barbarorum Mega Mod Pack v. 1.02 jest wiadomo, pod tradycyjną EB, natomiast Total War - Alexander - Europa Barbarorum Mega Mod Pack v. 1.03? Czy mam rozumieć, że dotyczy on kampanii Alexa, czy też wyłącznie uruchamiania EB na silniku tego dodatku? Czym się te dwie wersje od siebie praktycznie różnią? Rozumiem także, że instaluję tylko jedną, tak?

15-03-2012, 21:40
Jeszcze jedno pytanie: Jirisys' Rome: Total War - Europa Barbarorum Mega Mod Pack v. 1.02 jest wiadomo, pod tradycyjną EB, natomiast Total War - Alexander - Europa Barbarorum Mega Mod Pack v. 1.03? Czy mam rozumieć, że dotyczy on kampanii Alexa, czy też wyłącznie uruchamiania EB na silniku tego dodatku? Czym się te dwie wersje od siebie praktycznie różnią? Rozumiem także, że instaluję tylko jedną, tak?
już było mówione, instalować pod Rome z dodatkiem Aleksandra, chodzi najstabilniej i najszybciej
Tak jak opisano :oops: Mod EB-e był swego czasu uzupełniany i modyfikowany o różne ciekawe nowe rozwiązania, i to wszystko jest w tych trzech różnych kompilacjach...Inna wersja Jirisys' Rome jest pod Rome bez dodatku z Aleksandrem, a inna z nim. Dobrze rozumiesz instaluje się jedną jak w opisie uczynionym przez j.w. :D
Ale temat odnośnie różnych instalacji jest gdzie indziej :)
tutaj:
viewtopic.php?f=57&t=8564&p=219084#p219084 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=57&t=8564&p=219084#p219084)
pozdrawiam

Ujek
16-03-2012, 17:24
OK, czyli jak mam Rome dodatkiem A. to instaluję moda z właśnie Alexem :D

Ujek
17-03-2012, 10:16
"C:\Program Files\The Creative Assembly\Rome - Total War\rometw-alx.exe" -mod:eb -show_err -noalexander

Jeszcze jedno pytanie, nadpisuję ten skrót i pojawia mi się komunkat, że coś jest nie tak, mianowicie mniej więcej poniższej treści:że jest nieprawidłowy, i mam się upewnić, czy faktycznie ścieżka to pliku jest taka, jak ma być; o o kaman?

EDIT:

Wpisuję to w skrócie jako "element docelowy", natomiast "rozpocznij w..." pozostawiam bez zmian? W każdym badź razie także i wówczas niezbyt działa, kombinuję dalej.

Oryginalnie mam:

Element docelowy - "C:\Program Files\The Creative Assembly\Rome - Total War\RomeTW-ALX.exe"
Rozpocznij w - "C:\Program Files\The Creative Assembly\Rome - Total War"

Dopisuję w pierwszym końcówkę i nadal nie chodzi.