Zobacz pełną wersję : Bellum Crucis 6.3 dyskusja ogólna!!!
Strony :
1
[
2]
3
4
5
6
7
8
9
10
Arthas990
06-03-2012, 12:49
Wilk[/color]]Ludzie, o czym wy piszecie ? Jedyna przygoda z buntownikami na mapie świata jaką miałem, to że splądrowali mi farmy pod miastem, kryjąc się w krzakach. Klikam jedynie turę z nadzieją że w następnej coś się wydarzy. ktoś mnie zaatakuje, zobaczę jak Ai zdobywa mury w kampanii. Sakiewka króla ? debet w skarbcu ? i to przy budynkach dających co najmniej 0,5% przyrostu ludności każdy, nie wspominając o bonusach do handlu czy gotówki na turę ? Co jak co, ale złotych monet to w tym modzie nie brakuje i to bez fikuśnych skryptów podnoszących sakiewkę króla do tysięcy florenów przy różnych poziomach trudności. Prędzej zabraknie jednostek do wyszkolenia w osadzie. :lol:
Drogi Wilki w kampaniach jest taki bardzo uporczywy skrypt ;) Mianowicie jest kilkanascie wybranych w nim miast nawet je dla Cieb ie wypisze
Cork,Inverness,Bergen,Skara,Uppsala,Abo,Staraya Ladoga,Torzok,Rostov,Wladimir,Solgar,Saksin,Derben d,Tabriz,Bagdad,Kufa,Medina,Aswan,Siwa,Barka,Sirte ,Tarabulus,Sijilmassa,Marrakesz,Roskilde,Visby,Maj orka,Ajaccio,Alghero,Cagliari,PAlermo,Siracusa,Cha dax,Leukosia ;) Miasta po włosku więc można kilku nie skojarzyć no, ale mniejsza o to tłumacze dalszą częśc :) Jeżeli w którymś z Wyżej wymienionych miast nie ma namiestnika to automatycznie jest ono atakowane przez buntowników którzy mają takie armie :
unit ME Bodyguard exp 3 armour 2 weapon_lvl 1
unit Lamtuna Spearmen exp 3 armour 2 weapon_lvl 1
unit Dismounted Arab Cavalry exp 3 armour 2 weapon_lvl 1
unit Desert Archers exp 3 armour 2 weapon_lvl 1
unit Catapult exp 3 armour 2 weapon_lvl 1
Fakt ... Powiesz ze armia jest mała to fakt może i nie sa jakims wymagajacym przxeciwnikiem ale miasta ktore atakuja sa zazwyczaj bezbronne na takie ataki i jako ze mają ze soba katapulty praktycznie rozwalaja obrone i wbijaja do miasta a wszystko to dzieje sie DOSŁOWNIE bez ostrzezenia :P Ot tak sobie poprostu oddajesz ture no i atak ich następuje odrazu ;0
Dlatego uważam ten skrypt za raczej bardziej irytujący niż przydatny. lecz to tylko moje zdanie nie mówie aby odrazu go usuwać wkońcu każdy może sprawdzić na własnej skórzy jak działa skrypt i ocenic sam ;)
Nie usuwaj tego posta Eutychesie bo tylko Wilkowi odpowiadałem :P Następny już tego typu posty będe umieszczał w odpowiednim do tego temacie ;)
POZDRAWIAM :D
Cork,Inverness,Bergen,Skara,Uppsala,Abo,Staraya Ladoga,Torzok,Rostov,Wladimir,Solgar,Saksin,Derben d,Tabriz,Bagdad,Kufa,Medina,Aswan,Siwa,Barka,Sirte ,Tarabulus,Sijilmassa,Marrakesz,Roskilde,Visby,Maj orka,Ajaccio,Alghero,Cagliari,PAlermo,Siracusa,Cha dax,Leukosia ;)
nie są to przypadkiem miasta, które zaczynają od szaraka?
Cork,Inverness,Bergen,Skara,Uppsala,Abo,Staraya Ladoga,Torzok,Rostov,Wladimir,Solgar,Saksin,Derben d,Tabriz,Bagdad,Kufa,Medina,Aswan,Siwa,Barka,Sirte ,Tarabulus,Sijilmassa,Marrakesz,Roskilde,Visby,Maj orka,Ajaccio,Alghero,Cagliari,PAlermo,Siracusa,Cha dax,Leukosia ;)
nie są to przypadkiem miasta, które zaczynają od szaraka?
nie wszystkie,nie które nalezą już do kogoś.
Częśc tak ale nie wszystkie. Nawet jak namiestnik w nich jest to atakują. Grałem Pizą i zaraz w kilku pierwszych turach miałem ataki na Cagliari i Ajaccio, mimo że siedzieli w nich startowi namiestnicy.
@Eutyches - bez przesady, czym innym jest usunięcie paru skryptów które są po prostu irytujące, a czym innym tak jawne i bezsensowne oszustwo jak mówisz o tym dodawaniu kasy, bo i co to za przyjemność. A z drugiej strony to właśnie od tego jest możliwość grzebania w plikach - nie uważasz że twórcy Bellum też psują zamysł twórców podstawki? ;) Tak jak oni tworzą swoją wersję, tak każdy może.
ManUtdZ przesadą, gram bez grzebania w plikach i mam inne odczucia odnośnie moda niż ci co wywalają skrypty...To tak jakbyś grał w szachy i stwierdził, eee tam od dziś bo to denerwuje i spowalnia król będzie miał ruchy hetmana( królówki) :D
nie uważasz że twórcy Bellum też psują zamysł twórców podstawki?
Nie, oni i wszyscy co wzięli się modyfikacje, czynią tę grę taką, jaka pewnie by była, gdyby istniały wtedy spamerskie DLC :mrgreen:
Dlatego niech będzie oddzielny temat, by nie zamydlać spraw związanych z modyfikacją...
ad rem
Za Ligę Baronów, mają u mnie Włosi wielki szacunek, sam fakt że dostrzegli ten moment tworzenia się pewnych problemów z hrabstwem Tuluzy aż po krucjatowe wyprawy pod skrzydłami Rzymu zasługuje na uwagę...Jak ktoś będzie zainteresowany to wrzucę trochę screenów :)
pozdrawiam
pytanie czy te rebelianckie ataki na osady znienacka powtarzają się czy są tylko jednorazowe - zaraz po przejęciu osady. Jeśli jednorazowe to idzie to przeboleć.
Eutychesie wrzucaj.
Każdy ma swoją opinię, zresztą na tych skryptach poprzestanę bo reszta współgra naprawdę świetnie, im lepiej rozumiem tego moda tym bardziej mi się podoba. Zaskoczył mnie szczerze mówiąc poziom AI, bardzo szybko podejmuje akcje strategiczne, bitewne też się znakomicie prezentuje.
Nie, oni i wszyscy co wzięli się modyfikacje, czynią tę grę taką, jaka pewnie by była, gdyby istniały wtedy spamerskie DLC
Dlatego niech będzie oddzielny temat, by nie zamydlać spraw związanych z modyfikacją...
Zgadzam się. Koniec offtopu :ugeek:
Buntownicy atakują, hmmmm...bezsensowny :shock: ....tak czytam, dla mnie wy powoli już w Bellum nie gracie, wiecie co weźcie zmieńcie sakiewkę króla by dawała, ot tak bagatela 200 000, dajcie w skarbcu 20000000, zamieńcie tury budowy budynków na 1, wojska też i będzie wtedy super...
Mylisz się, wywalenie skryptu rebelii utrudniało, ale było denerwujące i nie rozumiem dlaczegocoś takiego istnieje? Niech utrudniają ale z sensem. Równie dobrze można było da minus 10000 do sakiewki i jest trudny gra. Jeżeli chodzi o kary za prowincje, to ten skrypt bardzo ciężko idzie, a mam słabego kompa, wywaliłem jeszcze floty kupieckie, czym sobie tylko utrudniłem grę, bo komp ich za bardzo nie potrafi używać, a ja tylko mniej kasy mogę zyskiwać, wywaliłem też skrypt dzięki któremu aktywniejsi są zabójcy i assasyni. I tak z 6 minut usuwając jedynie 3 z jakiś 30 skryptów zamaist 6 minut na full tura leci 2. Nie gram w bellum? Różnica trudności jest niewielka, a różnica w przyjemności gry ogromna, bo nie da się grać z turą lecącą 6 minut.
Jest oddzielny temat o tym czy nie? :evil:
Chłopaki to nie jest do końca błąd poprostu słabiej się broni za to silniej atakując nieraz fakt lepiej dla niego byłoby gdyby słabiej zaatakował a lepiej chronił tyły bo jest łatwym celem szczególnie przy atakach ze strony morza :) tzn desantach ;>
Czyli to jest jego błąd? :mrgreen:
Jest oddzielny temat o tym czy nie? :evil:
Tylko nie bij :?
edit:
A koty lubisz?
Eutyches :D
Ludzie, o czym wy piszecie ? Jedyna przygoda z buntownikami na mapie świata jaką miałem, to że splądrowali mi farmy pod miastem, kryjąc się w krzakach. Klikam jedynie turę z nadzieją że w następnej coś się wydarzy. ktoś mnie zaatakuje, zobaczę jak Ai zdobywa mury w kampanii. Sakiewka króla ? debet w skarbcu ? i to przy budynkach dających co najmniej 0,5% przyrostu ludności każdy, nie wspominając o bonusach do handlu czy gotówki na turę ? Co jak co, ale złotych monet to w tym modzie nie brakuje i to bez fikuśnych skryptów podnoszących sakiewkę króla do tysięcy florenów przy różnych poziomach trudności. Prędzej zabraknie jednostek do wyszkolenia w osadzie. :lol:
No tak, waląć w budynki dając dużo kasy i na niskich podatkach szybko można mieć po kilkadziesiąt tysiecy na plusie przy nie dużej ilości prowincji.
Coz, ja napisze tylko tyle ze dla mnie BC 6.3 w kwesti AI nie poszlo nic do przodu. Nie rozumiem zachwytow na ten temat. Jesli dla kogos lepsze AI jest wtedy gdy nie mozna w zaden sposob korzystac z dobrodziejstw chocby dyplomacji to po co ona jest w grze?, dlaczego komp nie robi destanow, dlaczego komp atakujac miasto nie atakuje 2, 3 flagami naraz mimo iz stoja obok tylko jedna za druga, jest wiele inny przykladow, podstawowe czynniki nie zostaly zmienione. Poziom trudnosci podniosl sie dlatego iz jestesmy tarcza do ktorej wszyscy strzelac chca, no chyba ze oddanie 3 miast po 30 turach sasiadowi aby miec sojusz ktory to nie potrafil przez tyle tur zadnego zdobyc to jest ten szczyt marzen poziomu AI. Nie wspomne takze ze posiadanie takowego sojuszu sprowadza sie do tego ze jest pewien spokoj psychiczny ze akurat z tej strony nas nie zdradza ( chwilowo ) i nic wiecej bo nie odczuwa sie zadnyach innych plusow przyjaznienia sie z kimkolwiek, dlatego zapytam jeszcze raz po co jest dyplomacja w tej grze. Gram Polska na h/h i gra fakt jest miodna jak sie walczy i odnosi skucesy raz bedac w defensywie raz ofensywie jednak gdyby popatzrec wstecz w historie to sojusze, dyplomacja byly podstawa zwyciestwa, tu doprowadzili do tego iz dyplomacja sprowadza sie do zalozenia szlaku handolwego i oddawania miast( jak sie UDA, bo i to nie zawsze ), a to wszystko po to aby podniesc "poziom AI".
Zagraj na medium/Hard a dyplomacja zadziała. Dla mnie AI dotyczy strategii na mapie i taktyki w bitwach. Grałem, Polska na VH, rozwalili mnie, zero dyplomacji. Potem Polska na medium i dało radę i walczyć i bawić się w dyplomatę. Podszkolony na Polsce, zagrałem Krzyżowcami. Po 150 turach miałem sojusze 10/10 z Bizancjum, Egiptem i 8/10 z Turkami. Dało się i je zawrzeć i utrzymać. Dyplomacja jest inna, ale działa. Teraz gram Gruzją i też mam trwałe sojusze z Abbasydami i Bizancjum. Zawsze możesz wrócić do dyplomacji z 6.2 to tylko 2 pliki, ale ja zostaję przy tej z 6.3. Pozdrawiam. Na hard i vh zagram za jakiś czas jak rozpracuję lepiej moda.
No właśnie, gracze trochę ze złego założenia wychodzą co do ustawiania VH/VH. Częśc bardzo oskryptowanych modyfikacji wymaga niższych poziomów, żeby to "działało" EuropaBarbarorum też bodaj wymaga M/M.
w 100% zgadzam się z u96aro. Denerwujące jest to,że żeby mieć "trwały" sojusz(czytaj w maxie kilkadziesiąt tur)trzeba oddać prowincje których komp sam w stanie nie jest zdobyć. już wolę AI z 6.2 gdzie przez cała grę Polską Węgrzy mnie nie zdradzili a żadnych miast im nie dawałem....I nie ma się czym zachwycać że komp aby atakuje żeby było trudniej ,bo co nam po dyplomacji skoro wiadomo że prędzej czy później z każdym będziemy walczyć...Strasznie mnie irytuje takie podejście twórców do "ulepszenia" Ai w 6.3. Cóż pozostaje tylko czekać aż np mądry i dobrze znający się na skryptach Piter wymyśli coś,aby było lepiej co do tych sojuszy i żebyśmy nie byli celem do ataku dla całej Europy....
No właśnie, gracze trochę ze złego założenia wychodzą co do ustawiania VH/VH. Częśc bardzo oskryptowanych modyfikacji wymaga niższych poziomów, żeby to "działało" EuropaBarbarorum też bodaj wymaga M/M.
To prawda. 200% racji :D
Na moim AI Abdysydzi sami porponowali sousz i dołączyli się jako czwarci do niszczenia Turków. Ogólnie dzięki Za opis twoich bolączek z AI, bo wpadł mi pomysł na nowe usprawnienie w moim ;)
Na moim AI Abdysydzi sami porponowali sousz i dołączyli się jako czwarci do niszczenia Turków. Ogólnie dzięki Za opis twoich bolączek z AI, bo wpadł mi pomysł na nowe usprawnienie w moim ;)
kuszące jest to, co piszesz.:)
zrób tak, żeby przegrywające AI także słało dyplomatę z propozycją pokoju w zamian za ataki na inne państwa. Niech się nie zgadzają na pokój jak wciąż walczymy z sojusznikiem przegrywającego.
Na zasadzie póki piłka w grze...
kuszące jest to, co piszesz.:)
zrób tak, żeby przegrywające AI także słało dyplomatę z propozycją pokoju w zamian za ataki na inne państwa. Niech się nie zgadzają na pokój jak wciąż walczymy z sojusznikiem przegrywającego.
Na zasadzie póki piłka w grze...
Łatwo mówić, a silnik ai jest ograniczony, zrobiłem tak hm... mniej więcej i czasami nie zadziała w wersji która jest na forum.
ordenus22
06-03-2012, 16:24
Gram Polską na VH/VH dyplomacja to istna masakra nawet nie chcą ze mną praw handlowych zawierać :? Czyli co radzicie jaki poziom trudności wybrać, żeby dyplomacja była sensowniejsza, ale żebym też nie miał za łatwo.
Gram Polską na VH/VH dyplomacja to istna masakra nawet nie chcą ze mną praw handlowych zawierać :? Czyli co radzicie jaki poziom trudności wybrać, żeby dyplomacja była sensowniejsza, ale żebym też nie miał za łatwo.
Spróbuj na średnim poziomie ;) a jak nie zaskoczy to na łatwym, modyfikacje zawsze, wszystkie maja poziom trudności zawyżony. Ten w BC przypomina trochę te dawne AI z najlepszych gier z tej serii, ech to były gry :oops: , VH jak wcześniej Araven, Amrod i ja wspominałem powoduje utrudnienia dla hardcorowców, [spoiler:3kfqszt6]jest taki mod że rzeźnia jest od medium hehe[/spoiler:3kfqszt6]
pozdrawiam
pytanie czy te rebelianckie ataki na osady znienacka powtarzają się czy są tylko jednorazowe - zaraz po przejęciu osady. Jeśli jednorazowe to idzie to przeboleć.
Eutychesie wrzucaj.
Uzależnione to jest od tego na jakim poziomie trudności grasz, jaką nacją, co uczyniłeś przez 30 pierwszych tur, i jakich masz gostków za dowódców jak masz w miastach. Dopiero suma tego może dać ci taki a nie inny efekt od strony buntowników. U mnie siedzą cicho, zafundowałem im wszystkim kogo znalazłem szybką emeryturą ziemną:) Warstwa ziemi, warstwa buntowników, warstwa ziemni warstwa buntowników :lol: Kilka screenów, ale mam nadzieję że inni też cosik wrzucą :D
Gram odblokowaną Ligą Baronów, po Bizancjum dla mnie bomba :)
Jak pisalem ja, Amrod i Eutyches Medium/Medium sobie zagraj.
nie wiem za co zabierają mi kasę za trybuty i dyplomację skoro nikomu ich nie obiecywałem :(
http://img850.imageshack.us/img850/1439/0000z.jpg
Uruk haj
06-03-2012, 18:48
Witajcie szlachetni rycerze :) szukając porządnego moda o średniowieczu zdecydowałem się na bellum crucis.Jednak po tym jak zapoznawałem się z nim na forum, YouTube itd.nie wiem która wersje wybrać 6.2 czy 6.3 obie są super. 6.3 nowsza, więcej ludzi gra w 6.2. Radźcie 6.2 czy 6.3.
I dochodzi sie do sytuacji w ktorej rownie dobrze mozna bylo ustawic poziom AI na easy i zrobic ogromne kary finansowe na ture dla gracz. Irytujaca sprawa iz aby pograc trzeba grac na medium, nie wiem nie gralem to zapytam a czy majac sojusze widzicie jakies korzysci z nich czy tylko takie iz przez pewien okres czasu jest sie "bezpiecznym". Moze sie ze mna nie zgadzacie ale uwazam ze tworcy BC mimo iz mod jest pro, poszli w tym aspekcie na latwizne, tak jak napisalem niby cos chcieli zrobic ale nie zrobili, bo skoro marnowali czas na to aby na wyzszych poziomach utrudnic graczowi pozyskiwanie sprzymierzencow (wirtualnych ktorzy nic nie pomagaja swoja droga ) to rownie dobrze mogli tak jak powyzej napisalem zwiekszyc jeszcze bardziej kary finansowe efek koncowy identyczny byloby ciezko.Dla mnie dobre, poprawione AI to normalna dyplomacja ktora wraz z sojuszem wnosi pomoc sprzymierzonych w wojnie etc, desanty wojsk, w kazdej z wersji BC stosuje ten sam manewr smieszny, zalosny ale skuteczny: grajac Norwegami mozna 1 koga zablokowac calkowice sily Dunskie zdobywajac bez problemu cala skandynawie, do tego te nieszczesne oblezenia miast: kilka flag stojacych i atakujacych jedna za druga, pomine takie aspekty jak floty wojenne takie potegi historyczne jak Hiszpania, Portugalia czy Anglicy slyneli z tego a tutaj trafic na flote kompa to tzreba sie postarac, mhm czy on w ogole robi takowe...wiem ze latwo sie mowi a zrobic pewnie ciezej ale wkurza czlowieka to ze cos co powinno byc podtsawowym asepktem gry tj sojusze, przyjaznie cos co tworzylo historie Europy sredniowiecznej zostaly przedstawione w taki sposob tylko po to aby sztucznie podniesc poziom gry.Pozdrawiam! :)
I dochodzi sie do sytuacji w ktorej rownie dobrze mozna bylo ustawic poziom AI na easy i zrobic ogromne kary finansowe na ture dla gracz. Irytujaca sprawa iz aby pograc trzeba grac na medium, nie wiem nie gralem to zapytam a czy majac sojusze widzicie jakies korzysci z nich czy tylko takie iz przez pewien okres czasu jest sie "bezpiecznym".
Nie ma innych korzyści poza bezpieczeństwem i to tylko na najwyższym poziomie relacji. Ni emówię tego z własnych doświadczeń, tylko przeglądając to AI widzę, że nic takiego po prostu nie ma.
Witajcie szlachetni rycerze :) szukając porządnego moda o średniowieczu zdecydowałem się na bellum crucis.Jednak po tym jak zapoznawałem się z nim na forum, YouTube itd.nie wiem która wersje wybrać 6.2 czy 6.3 obie są super. 6.3 nowsza, więcej ludzi gra w 6.2. Radźcie 6.2 czy 6.3.
na początek polecam Ci 6.2 lecz z czasem na pewno zagrasz i w 6.3 a oto powody dla których radzę Ci zagrać w 6.2:
-prawie pełne spolszczenie zrobione przez grupę fanów moda z Aravenem na czele
-super submody takie jak,wybór dziedzica frakcji,podwojone koszty rekrutacji i utrzymania jednostek(brak wielkich armii błąkających się po mapie),4 tury w roku i kilka innych,większość autorstwa szanownego Aravena
-według mnie lepsza dyplomacja niż w 6.3
Co prawda w 6.3 też jest super,jest nowa frakcja, nowi bohaterowie pojawiający się w trakcie rozgrywki,lecz zapewne czytałeś o AI w 6.3 na forum więc wiesz na co trzeba się przygotować:Wojna całkowita :D
więc wybór zależy od Ciebie bo każdy GRA JAK CHCE.
Pozdrawiam
U96aro Sojusze dużo dają w BC 6.3 (jak są silne). Sojusznicy uderzają na mych wrogów. Bizancjum wsparło mnie potężnie w walce z Seldżukami. Inne frakcje też pomagają.
Uruk-Haj Tobie radzę jednak 6.3 od razu. Submody do niego powstaną, wkrótce. Dziedzica frakcji do 6.3 mam już zrobionego.
Co do dyplomacji już pisalem, napiszę ponownie. Wystarczy zmienić jeden plik descr_faction standings on odpowiada za zachowanie frakcji m.in na ten z 6.2 i dyplomacja powinna być zbliżona do 6.2. Jak zmiana tego pliku nie wystarczy i nadal będzie za duży Totalwar, zmieńcie też drugi plik na ten z 6.2 tym razem descr_diplomacy. Pliki są w data i zróbcie kopię oryginalnych. Bellum Crucis 6.3 wymiata. ja tam nie zmieniam.
Arthas990
06-03-2012, 22:49
Co do Sojuszy w 6.3 ;> obecnie gram Francją i Anglia z Niemcami i Aragonia sobie urzadzili jakies barbarzyńskie napady na moje ziemie ale to przez to ze ai jest bardziej agresywne tymbardziej ze gram na vh/h ;> i dyplomacji z 6.2 ;> bo inaczej bym juz lezal martwy pewnie :D Na całe szczęście to pobojowisko ugina się przed potęgą mojej konnicy i siła dyplomacji z Bellum 6.2 :D:D a sojusze bardzo ciężko utrzymać na wysokim poziomie a księżniczek za dużo nie mam już xD
Eutychesie dzieki za zdjęcia -- Zerknij na PW ;)
Może ktoś by kiedyś opisał swe kampanie? ;D w odpowiednim dziale z chęcią bym poczytał jakieś ciekawe lektury ^^
Avalanche
07-03-2012, 15:28
Ja aktualnie gram HRE na Hard. Kampania Feudal Full, poza skryptem buntowników i money skrypt, który uważam za bezsensowny bo potencjalne zyski z pozyskania kolejnego zamku są mniejsze niż kara za dodatkowe prowincje. Więc zamiast państwo się rozwijać następuje regres... Dochodzi do głupiego kalkulowania - nie biorę tego zamku - wolę miasto nad wybrzeżem - głupie trochę...
Ogólnie wrażenia na plus. Pozmieniali trochę we właściwościach budynków - w 6.2 wiele hodowlanych dawało bonusy przyrostu ludności. Teraz nie ma tak różowo. Na starcie choćby Anglią czy HRE mamy większą liczbę rodów - brak tzw. generałów spoza rodu. Na AI na razie nie narzekam. Zacząłem na Medium Anglią i po 40 turach nie było żadnej wojny w Europie poza Krucjatami. Nuda. Wziąłem się za HRE bo więcej wrogów itp. no i coś zaczęło się dziać. Generalnie sojusz można podpisać gdy stosunki mamy na 5/10. Jeśli z kimś graniczymy możemy za niezłą kasę sprzedać prawa przemarszu (nawet przy wymianie można zarobić i to sporo). Żeniąc króla lub następcę z księżniczką można wyhaczyć sojusz nawet z 4/10 i niżej - radzę w przypadku zabezpieczenia jednej z granic wobec potencjalnie silnego wroga - dodatkowo później będzie szansa przejąć pokojowo :twisted:
Szkoda, że nadal nie sprawili, że oblegana rebeliancka osada wysyła wojska w pogoni za słabszymi siłami tylko czeka jak kołek na ponawiane ciągle ataki które oczywiście z łatwością odpiera. Dzięki tej taktyce można spokojnie robić oblężenie 1 jednostką na interesujących nas prowincjach i po kolei silną armią co ruch zdobywać jedną za drugą i tak w kółko. W SS było to lepiej rozwiązane bo po 3-4 turze wojska wychodziły w "teren". Ok starczy tego malkontenctwa. Wkrótce jeszcze coś napiszę ;)
Pozdro 8-)
Nareszcie Ktoś zadowolony z AI i dyplomacji w BC 6.3. To jest nas dwóch. :mrgreen:
Branca Leone jeden z trzech twórców Bellum na TWC napisał, że to nie jest mod dla każdego i zdają sobie z tego sptawę. Zaleca grę na medium. Ai atakuje słabe frakcje, więc drogi są 2 albo szkolenie ogromnych armii; albo ładowanie kasy w dyplomację. Właśnie ten drugi sposób dziś przetestuję. Jego wypowiedź była dłuższa, przytoczyłem tylko jej część w wolnym tłumaczeniu (wyższe poziomy niż medium proponuje tym co już rozpracowali mechanikę moda). Pozdrawiam.
Arthas990
07-03-2012, 17:39
Aravenie ja nie mówiłem ze jest zle to Ai ;> tylko ze jeszcze go do konca nie rozgryzłem i jest kilka aspektów które można by poprawić dlatego NARAZIE gram na dyplomacji z 6.2 bo nie mam czasu rozkminiac dogłebnie tamtego bo nie gram zbyt dlugo ;P
Avalanche fajnie ze opisałes coś bo ja lubie czytac opisy cudzych kampanii ;D Ale jest temat o tym w innyej czesci forum o bellum i tam umieszczaj tego typu posty :) Po co zasmiecac ten temat? :>
Avalanche
07-03-2012, 19:18
No ja raczej napisałem moje ogólne odczucia odnośnie wersji 6.3 a nie opisywałem moją kampanię ;)
Piter, jeśli znasz odpowiednie komendy rozumiane przez system gry, machnij skrypt powstrzymujący kompa przed masowaniem armii. Dajmy na to, 2 lub max 3 chorągwie na osadę. AI bitewne moim skromnym zdaniem, jest nawet w porządku, pamietać trzeba tylko aby komputerowi nie dawać własnych armii. Problem jest z AI na mapie świata. Jest ślamazarne, nie atakuje nawet miast rebeliantów, czeka ale nie wiadomo na co, albo sterczy pod murami kilkanaście tur, zamiast od razu zaatakować. Ogólnie nuda.
Arthas990
07-03-2012, 23:08
/\ Prawda ;D /\ Zdarza się.. Juz jest lepiej jak prowincje buntowników sa zajete ale i tak niestety komputer stoi nawet pod naszymi miastami czekajac Bóg wie na co :P
Do tego sytuacja w której, w 40 turze, na granicy Portugalii stoi około 50 chorągwi mauryjskich a na przeciwko około 20 portugalskich i jest taki miszmasz, że nie da się spokojnie przejść dyplomatą. Obie frakcje w stanie wojny, maurowie spokojnie mogli by zgnieść Portugalię, a ci sobie stoją nie wiadomo w jakim celu. :-P
W pewnym momencie musiałem używać komendy move_character i wszystkie spamowe armie, przenosić na jakieś odizolowane wysepki, aby się w końcu zbuntowały w cholerę i przestały zabierać czas przy zmianie tury. Problem polega na tym, że nie da się wszystkim armiom przenieść za pomocą konsoli, wszystkich spamowych armii.
W którym pliku/plikach definiuje się parametr event_counter ? czy jest to tzw hardcoded ?
Wilk nie wiem jak jest na oryginalnym AI, bo na moim też komp ma dużo więcej woja od gracza ale sprawnie atakuje i nie udaje mu się zgromadzić większej ilości woja.
W balanced skript możesz zmniejszyć bonus dla kompa/
Wojsko w Bellum Crucis 6.3 jest tanie dość. Dlatego opcje na zmniejszenie spamowych armii są dwie jedna to ta jaką zaproponował Piter, obcięcie frakcjom AI bonusów finansowych w balanced script. Niektóre frakcje AI za bonus do sakiewki króla z balanced script - mogą wystawić i utrzymać ze 3-4 pełne flagi + wojsko za normalne dochody i się robi ciasno.
Druga opcja to podwojenie kosztów utrzymania i rekrutacji np. Ja na razie nie zastosowałem u siebie, żadnej z tych opcji, gram na oryginalnych plikach z moda.
Edit: Gram teraz by udowodnić, że wbrew wielu opiniom na oryginalnym AI i dyplomacji z 6.3 można skutecznie prowadzić dyplomację (i to droga by AI nas nie atakowało jak szalone). Jak to zrobić opiszę za jakiś czas po skończeniu aktualnej kampanii. Pozdrawiam.
Gram teraz by udowodnić, że wbrew wielu opiniom na oryginalnym AI i dyplomacji z 6.3 można skutecznie prowadzić dyplomację (i to droga by AI nas nie atakowało jak szalone). Jak to zrobić opiszę za jakiś czas po skończeniu aktualnej kampanii.
Oczywiście że można, ale trzeba grać a nie kombinować z plikami, bo jak się jedno zmieni to rozwala się inne rzeczy, i co najważniejsze powtórzę, należy grać, grać i jeszcze raz grać :D
Moje wrażenia co do kampanii, przypomina mi się momentami Medieval: Total War 1 , ci co znają dwie pierwsze, najlepsze gry z tej serii, wiedzą o czym napisałem. Dla tych co jak widzę gry są reliktami przeszłości, czuć po postach w temacie BC, przypominam- Total War :)
Druga opcja to podwojenie kosztów utrzymania i rekrutacji Pozdrawiam.
A planujesz zrobić tą opcję w nie dalekiej przyszłości?
Planuję ale prawdopodobnie z free_upkeep jako submod jakiś, podobnie jak do 6.2 było. Ale to za jakiś czas. Z submodów do 6.3, mam na razie tylko dziedzica frakcji zrobionego i działa. Ale za submody wezmę się dopiero po dokończeniu spolszczenia, a kilku plików brakuje, co opisałem w temacie o spolszczeniu BC 6.3 czyli tu: viewtopic.php?f=367&t=9949 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=9949) Przydałby się Ktoś do tłumaczenia cytatów z angielskiego i zrobienia imion i nazwisk na polskie bardziej z Casimiro na Kazimierz itp. 8-)
Arthas990
08-03-2012, 16:26
Ja bym proponował zrobić coś żeby frakcje się az tak nie rozrastały bo ciężko dojść czasami chociazby do czasów w których możemy używać prochu ... Co niekiedy jest denerwujące
Witam wszystkich fanów BC. Mam takie pytanie odnośnie królestwa jerozolimskiego-kiedy pojawiają się Krzyżacy?:D
Wojsko w Bellum Crucis 6.3 jest tanie dość. Dlatego opcje na zmniejszenie spamowych armii są dwie jedna to ta jaką zaproponował Piter, obcięcie frakcjom AI bonusów finansowych w balanced script. Niektóre frakcje AI za bonus do sakiewki króla z balanced script - mogą wystawić i utrzymać ze 3-4 pełne flagi + wojsko za normalne dochody i się robi ciasno.
Druga opcja to podwojenie kosztów utrzymania i rekrutacji np. Ja na razie nie zastosowałem u siebie, żadnej z tych opcji, gram na oryginalnych plikach z moda.
a może da się zrobić tak, żeby wojsko rzadziej wyskakiwało do szkolenia - czasem są jakieś elitarne jednostki, które co 5 tur wyskakują jako możliwe do wkolejkowania, może dać im 10 tur:)
Oczywiście że można, ale trzeba grać a nie kombinować z plikami, bo jak się jedno zmieni to rozwala się inne rzeczy, i co najważniejsze powtórzę, należy grać, grać i jeszcze raz grać :D
Moje wrażenia co do kampanii, przypomina mi się momentami Medieval: Total War 1 , ci co znają dwie pierwsze, najlepsze gry z tej serii, wiedzą o czym napisałem. Dla tych co jak widzę gry są reliktami przeszłości, czuć po postach w temacie BC, przypominam- Total War :)
ale w jedynce MTW też była tęsknota za dyplomacją. Tak naprawdę myślę, że dzięki dyplomacji fajnie by było samemu zaprowadzić Total War na mapie z elementami zaskoczenia ze strony AI. Piszę to na sucho, bo nie grałem jeszcze w 6.3., ale w końcu Bellum Crucis też powstało, bo twórcom czegoś do szczęścia brakowało. Także reasumując uważam, że da się pogodzić wojnę totalną z dyplomacją. Niech będzie wojna na wszystkie fronty, ale z aktywnymi sojusznikami, prośbami o pokój/zmianę strony. To by było wspaniałe, a widzę, że w 6.3. coś mówicie, że jest na rzeczy, dlatego pierwszą kampanię zagram na vh/vh :lol: :twisted: nietypowo... Polską;) i najwyżej przerzucę się na ai Pitera.
Przydałby się Ktoś do tłumaczenia cytatów z angielskiego i zrobienia imion i nazwisk na polskie bardziej z Casimiro na Kazimierz itp. 8-)
jeśli Ci się podobała moja robota to mogę to wziąć, ale jeszcze nie teraz, może za tydzień. Teraz mam burdel w pracy i jeszcze przeprowadzkę na głowie. Po 15.03.
Radox Krzyżacy są od 1191 w Acre możesz zbudować ich kapitularz.
Dunkel - 15 marca to nie tak długo. Jak nikt się nie zgodzi to jak najbardziej pasuje mi Twoja propozycja. Pracowałeś przy spolszczaniu 6.2, to wiesz o co biega :mrgreen: . Pozdrawiam.
Wilk nie wiem jak jest na oryginalnym AI, bo na moim też komp ma dużo więcej woja od gracza ale sprawnie atakuje i nie udaje mu się zgromadzić większej ilości woja.
W balanced skript możesz zmniejszyć bonus dla kompa/
To już dawno wywaliłem, łącznie z sakiewką króla jak i flotami handlowymi. Jedyne źródła dochodu to kupcy, farmy, podatki, handel i drobne pochodzące z kilku budynków, których AI zdaje się, specjalnie nie buduje. Ai będzie mieć mniej armii ale i mniej wybudowanych budynków. Problem ładowania wszystkich pieniędzy w wojsko pozostanie.
Najprościej było by wrzucić, coś tego typu:
monitor_event PreFactionTurnStart FactionType england
and not FactionIsLocal
and Treasury > 50000
add_money england -5000
end_monitor
Tyle że to będzie tylko odejmowało kasę danej frakcji AI od pewnego momentu do pewnego momentu, tylko ze frakcja nie rozwinie również i budynków na oczekiwanym poziomie w odpowiednim czasie, o ile w ogóle.
Zgodnie ze swoją zapowiedzią, zagrałem kolejną kampanię w BC 6.3, na oryginalnym AI. Grałem Abbasydami na poziomie kampanii medium, czyli zalecanym przez twórców BC 6.3. Postawiłem na dyplomację.
1. Stosowałem następujące metody, szybko wyszkoliłem 2-go dyplomatę. Jednego posłałem w stronę Gruzji, drugiego do Krzyżowców.
2. Pierwsza propozycja to prawa handlowe, każdy przyjmuje, jak proponujemy je my nie daje to zwykle bonusu do relacji. Po prawach handlowych w tej samej turze, proponowałem informację o mapie + trybut 250 bizantów przez 12 tur. To powodowało +1 do relacji, więc miałem 5 u Krzyżowców, trzecia propozycja to sojusz i mam relacje na 6.
3. Ten sam manewr jak w punkcie 2, zastosowalem do Gruzji czyli 3 kroki dyplomatyczne i zawarcie sojuszu.
4. Następnie to samo wobec Bizancjum i potem Seldżucy. Mam 4 sojuszników nim skończy się 30-sta tura.
Rozwijam handel, wysyłam kupców nawet na Ruś, zawieram prawa handlowe z Połowcami, Egiptem i oboma ksiestwami ruskimi. Ogłaszam jihad na Tabriz, biore je głodem i mam darmową armię pzrez czas jihadu. Sporo grosza oszczędzam. Kolo 30 tury idzie krucjata na Urfę. Proponuję Zengidom z Syrii małżeństwo ich księżniczki z moim księciem, to daje relacje startowe z 2/10 do 7/10. Ten sojusz dlugo nie przetrwał bo Jerozolima wznowiła z Syria wojnę a ja dotrzymałem paktu z Jerozolimą uderzając na Syrię.
Nikt mnie nie zaatakował, dzięki zabiegom dyplomatycznym. I nikomu nie dałem żadnej prowincji. Do 70 tury bylo po Syrii. Generalnie w 6.3, walka ze wspólnym wrogiem i naszym i naszego sojusznika, szybko winduje relacje z poziomu 3 do nawet 9 lub 10/10.
Celem ataku stają się frakcje słabe, im więcej sojuszy i wyższa sila naszej frakcji, tym większa szansa, że nie zostaniemy po upływie 30 tur celem ataku sąsiadów. Pozdrawiam.
Wilk. Ai całkiem sporo ładuje w rozbudowę budynków, co widać po kilkudziesieciu turach w zdobytych na ai osadach. Oczywiście są wyjątki.
Dawno nie instalowałem modów,pobrałem ten zainstalowałem stworzył się w grze folder mods,ale gdy klikam na ikonkę to się nie odpala
Dawno nie instalowałem modów,pobrałem ten zainstalowałem stworzył się w grze folder mods,ale gdy klikam na ikonkę to się nie odpala
A nie zainstalowałeś tego w złej lokalizacji ? Domyślna lokalizacja to: \SEGA\Medieval II Total War\mods
Po instalacji będzie wyglądała: \SEGA\Medieval II Total War\mods\BellumCrucis6
Jeśli zainstalowałeś to gdzie indziej, musisz albo przenieść do odpowiedniej, albo zedytować plik bat.
tak jest w oryginale: cd ..\..
kingdoms.exe @mods\BellumCrucis6\BellumCrucis6.cfg
Ty zamiast "mods\BellumCrucis6\BellumCrucis6.cfg" będziesz musiał podać ścieżkę pliku cfg u ciebie na dysku.
A nie zainstalowałeś tego w złej lokalizacji ? Domyślna lokalizacja to: \SEGA\Medieval II Total War\mods
Po instalacji będzie wyglądała: \SEGA\Medieval II Total War\mods\BellumCrucis6
dokładnie tak mam,do tego uinstall parte 1 i parte 2
skoro mówisz że stworzył Ci się folder mods to znaczy że wcześniej go nie miałeś? Czyli kingdomsów nie instalowałeś? Są one niezbędne do działania BC chyba że jestem w błędzie.
6.3 jest stand-alone, więc powinna działać. Zakładam że masz masz zainstalowane kingdoms, jak wspominał mój poprzednik, coś ciekawego pisze w logu błędów ? w wierszu "error", czy tylko "meieval 2 napotka" ?
BC 6.3 jest w dwóch częściach, tzn. dwa instalatory części pierwszej i drugiej. Rozumiem że zainstalowałeś obie do tego samego folderu z nadpisaniem poprzednich plików. Dobrze ci się ściągnęły obie części ? W sensie 100% ? ssałeś z torrenta, czy z serwera na którym są limity pobrań ?
Zgodnie ze swoją zapowiedzią, zagrałem kolejną kampanię w BC 6.3, na oryginalnym AI. Grałem Abbasydami na poziomie kampanii medium, czyli zalecanym przez twórców BC 6.3. Postawiłem na dyplomację.
1. Stosowałem następujące metody, szybko wyszkoliłem 2-go dyplomatę. Jednego posłałem w stronę Gruzji, drugiego do Krzyżowców.
2. Pierwsza propozycja to prawa handlowe, każdy pzryjmuje, jak proponujemy je my nie daje to zwykle bonusu do relacji. Po prawch handlowych w tej samej turze, proponowałem informację o mapie + trybut 250 bizantów przez 12 tur. To powodowało +1 do relacji, więc miałem 5 u kzryżowców, trzecia propozycja to sojusz i mam relacje na 6.
3. Ten sam manewr jak w punkcie 2, zastosowalem do Gruzji czyli 3 kroki dyplomatyczne i zawarcie sojuszu.
4. Następnie to samo wobec Bizancjum i potem Seldżucy. Mam 4 sojuszników nim skończy się 30-sta tura.
Rozwijam handel, wysyłam kupców nawet na Ruś, zawieram prawa handlowe z Połowcami, Egiptem i oboma ksiestwami ruskimi. Ogłaszam jihad na Tabriz, biore je głodem i mam darmową armię pzrez czas jihadu. Sporo grosza oszczędzam. Kolo 30 tury idzie krucjata na Urfę. Proponuję Zengidom z Syrii małżeństwo ich księżniczki z moim księciem. relacje 7/10. ten sojusz dlugo nie przetrwał bo Jerozolima wznowiła z Syria wojne a ja dotrzymałem paktu z Jerozolimą uderzając na Syrię.
Nikt mnie nie zaatakował, dzięki zabiegom dyplomatycznym. I nikomu nie dałem żadnej prowincji. Do 70 tury bylo po Syrii. Generalnie w 6.3, walka ze wspólnym wrogiem i naszym i naszego sojusznika, szybko winduje relacje z poziomu 3 do nawet 9 lub 10/10.
Celem ataku stają się frakcje słabe, im więcej sojuszy i wyższa sila naszej frakcji, tym większa szansa, że nie zostaniemy po upływie 30 tur celem ataku sąsiadów. Pozdrawiam.
to teraz to samo na vh/vh ;)
Racja, z wyjątkiem sojuszy. Jeśli jesteś w czołówce najsilniejszych frakcji I albo II miejsce, możesz i bez sojuszy mieć święty spokój. Zwykle moja frakcja rywalizuje w tej kategorii z Bizancjum, ciekawe jak będzie teraz o ile mi w ogóle ten zmodyfikowany skrypt odpali. :-P
Dunkel - Spróbuję też na VH to samo z dyplomacją, ale w 6.3 jest ogromna różnica między poziomami, poziom medium z 6.3 jest jak VH z 6.2. Na TWC twórcy moda powtarzają Ludziom by grali na Medium bo VH jest diablo agresywny w BC 6.3. Pozdrawiam.
Jankes - Oba party + bugfixer 1.2 instalujesz do folderu mods, przy każdym z partów i bugfixerze zmieniasz w instalatorze ścieżkę Medka na taką jaką masz na kompie u siebie, bo instalator podaje domyślną. Niektóre wersje nie mają bugfixera 1.2, trzeba pobrać go odrębnie.
No fakt zapomniałem o dodatku,jak go teraz zainstaluje to ten mod będzie mi działał?
No fakt zapomniałem o dodatku,jak go teraz zainstaluje to ten mod będzie mi działał?
Jeśli part 1 i part 2 zainstalowałeś prawidłowo to po instalacji bugfixa Bellum powinno zadziałać. Działa wszystkim, którzy zainstalowali BC 6.3 w mods. ;)
WItam,
a dyplomacja z BC 6.3 jest kiepska ?? orginalna tzn z podstawowej gry ??
WItam,
a dyplomacja z BC 6.3 jest kiepska ?? orginalna tzn z podstawowej gry ??
Dyplomacja na potrzeby 6.3 jest nowa i całkowicie inna od tej z Medka II. Kiepska nie jest ale trzeba sie jej nauczyć. Doświadczenia z poprzednich cześći Bellum niewiele dają bo jak napisalem dyplomacja jest mocno zmieniona. Jak negocjować sojusze w BC 6.3 pisalem na poprzedniej stronie.
Edit: Dałem link do Submoda na wybór dziedzica frakcji do BC 6.3 - link jest w poscie nr 1 w tym temacie: viewtopic.php?f=367&t=10087 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=10087)
Mimo wszystko ta dyplomacja jest trochę niezrozumiała dla mnie :oops: denerwuje mnie trochę że nawet jak się nic nie robi to relacje spadają same i z frakcjami z drugiego końca mapy po parunastu turach mam 2/10 a jedynym sposobem żeby utrzymać relacje czy to z sojusznikiem czy neutralnym na przyzwoitym poziomie jest obsypywać go co turę prezentami, co jednak jest trochę drogie i nie wiem czy nie lepiej opłaci się dawać tą kasę w wojsko i po prostu roznieść wszystko dookoła, jak totalwar to totalwar.
A da się jakoś przyśpieszyć tego moda?W porównaniu do podstawki jest dramatycznie wolny,strasznie długo trwa wykonywanie ruchu przez komputer
A da się jakoś przyśpieszyć tego moda?W porównaniu do podstawki jest dramatycznie wolny,strasznie długo trwa wykonywanie ruchu przez komputer
Grasz na kampanii light? Możesz z campaign_script wywalić 2- Money Script i 17- Flotte mercantili; dzięki temu na light tura będzie 2x szybsza . Tu jest wiele skryptów, np. dziedziczenie tronu (na pełnej) itd więc wymagania są wyższe.
gram na full ta na samej górze
gram na full ta na samej górze
Komp inteligentniej zachowuje się na mapie bez fortów więc graj na 3 od góry. Mogę Ci wysłać mój plik od full, wywaliłem 3 skrypty- floty kupieckie, kary za prowincje i większą aktywność zabójców, na moim słabiutkim kompie czas trwania tury spadł z około 6 minut do około 2 minut. Jak dalej będzie za długo to graj na light.
world/maps/campaign/custom/Full
Masz podmienić plik w tym folderze, jak nie będzie działać to masz to też wkleić do Feudal_Full
http://www.sendspace.pl/file/ac2b4586639563ead48192b
Mimo wszystko ta dyplomacja jest trochę niezrozumiała dla mnie :oops: denerwuje mnie trochę że nawet jak się nic nie robi to relacje spadają same i z frakcjami z drugiego końca mapy po parunastu turach mam 2/10 a jedynym sposobem żeby utrzymać relacje czy to z sojusznikiem czy neutralnym na przyzwoitym poziomie jest obsypywać go co turę prezentami, co jednak jest trochę drogie i nie wiem czy nie lepiej opłaci się dawać tą kasę w wojsko i po prostu roznieść wszystko dookoła, jak totalwar to totalwar.
Ja chyba rozgryzłem dyplomację do 11 tury zdobyłem 7 sojuszników Polską. Miałem 3 dyplomatów (teraz mam 4). Węgrzy i Niemcy sami przyszli, zaproponowali umowy handlowe. Zgodziłem się i realcje były na 5, propozycja sojuszu i się zgodzili. Im jesteś silniejszy tym łatwiej kolejne sojusze zawierać. potem Norwegia daje im prawa hndlowe, potem w tej samej turze jako prezent legende mapy i trybut 12 tur x 250, zwykle satrzcy by podbic relacje o jeden do 5 i zawrzeć sojusz, jak nie wystarczy. W tej albo kolejnej turze daję im ponownie prezent, legende mapy, lub powiekszam trybut z 250 do 300 bizantów przez 15 tur. I można zawrzeć sojusz. Duńska ksieżniczka wychodzi za mego księcia. Obie Rusie i Bizancjum oraz Połowcy zostali podobnie moimi sojusznikami. Prezent z legendy mapy plus trybut minimum 250 przez 12 tur. Koło 30 tury mam relacje 5 lub 6, z Dania 7. Myślę, że wpływa na to moja siła z tyloma sojusznikami mam 10 od 18 tury oraz kaska z trybutów. Zobaczę jak to wpłynie na agresję sąsiadów ale liczę, że nie będę celem nr 1 do ataku. Abbasydami mialem 4 sojusze i nikt na mnie napadał. Zobaczymy Polską jak będzie. Mam całe Pomorze, Pragę, Ołomuniec i Wilno oraz 24 turę zaraz się zacznie total war. Pozdrawiam. :twisted:
Tą metodą zawiązywanie sojuszy jest proste, ale utrzymywanie stosunków nadal nie. Grając Syrią zawarłem sojusz z Seldżukami, miałem 7/10, co kilka tur spada mi o 1, nawet gdy znowu dam im trybut, jeszcze się nie skończy stosunki spadają znowu.
Tą metodą zawiązywanie sojuszy jest proste, ale utrzymywanie stosunków nadal nie. Grając Syrią zawarłem sojusz z Seldżukami, miałem 7/10, co kilka tur spada mi o 1, nawet gdy znowu dam im trybut, jeszcze się nie skończy stosunki spadają znowu.
Tak. Ale chodzi o to, by przetrwać po 30 turze. Jak frakcje AI zaczną walczyć to wtedy decydujesz po czyjej stronie stanąć. W BC 6.3 relacje z sojusznikami szybko rosną jak walczysz z wrogiem sojusznika. Z 3/10 mogą szybko skoczyć na 9/10. Doraźnie można poprawiać relacje prezentami, podarunkami z legendy mapy i dawaniem prawa przemarszu przez nasze ziemie. A potem jak sam będziesz dostatecznie silny to sojusznicy, nie będą Ci tak bardzo potrzebni jak na początku. I graj na medium w kampanii. ;) Najtrwalsze sojusze mamy po zawarciu malżeństw politycznych. W ostateczności można dać komus prowincję. Ja teraz tego nie robię.
world/maps/campaign/custom/Full
Masz podmienić plik w tym folderze, jak nie będzie działać to masz to też wkleić do Feudal_Full
http://www.sendspace.pl/file/ac2b4586639563ead48192b
dzięki o wiele lepiej się gra
Arthas990
10-03-2012, 01:19
Ja chyba rozgryzłem dyplomację do 11 tury zdobyłem 7 sojuszników Polską. Miałem 3 dyplomatów (teraz mam 4). Węgrzy i Niemcy sami przyszli, zaproponowali umowy handlowe. Zgodziłem się i realcje były na 5, propozycja sojuszu i się zgodzili. Im jesteś silniejszy tym łatwiej kolejne sojusze zawierać. potem Norwegia daje im prawa hndlowe, potem w tej samej turze jako prezent legende mapy i trybut 12 tur x 250, zwykle satrzcy by podbic relacje o jeden do 5 i zawrzeć sojusz, jak nie wystarczy. W tej albo kolejnej turze daję im ponownie prezent, legende mapy, lub powiekszam trybut z 250 do 300 bizantów przez 15 tur. I można zawrzeć sojusz. Duńska ksieżniczka wychodzi za mego księcia. Obie Rusie i Bizancjum oraz Połowcy zostali podobnie moimi sojusznikami. Prezent z legendy mapy plus trybut minimum 250 przez 12 tur. Koło 30 tury mam relacje 5 lub 6, z Dania 7. Myślę, że wpływa na to moja siła z tyloma sojusznikami mam 10 od 18 tury oraz kaska z trybutów. Zobaczę jak to wpłynie na agresję sąsiadów ale liczę, że nie będę celem nr 1 do ataku. Abbasydami mialem 4 sojusze i nikt na mnie napadał. Zobaczymy Polską jak będzie. Mam całe Pomorze, Pragę, Ołomuniec i Wilno oraz 24 turę zaraz się zacznie total war. Pozdrawiam. :twisted:
hmmm... A co z gospodarką i ewentualnie większą armia przy małej liczbie prowincji? np popratrz na taka portugalie raczej nie bedzie nikogo stac na takie trybuty albo węgry co z tego ze jest duzo prowincji skoro jest otoczone przez tak duża liczbe wrogów a garnizony też jakos trzeba zabezpieczyc bo komp atakuje nawet przy 7/10 relacjach -,- Dlatego tez gram na dyplomacji z 6.2 :) Jakby w niej poprawic kilka aspektów to byłoby super ;>
To ja mam takie pytania:
Które pliki odpowiadają za dyplomacje?Bo z tego co czytałem niektórzy grają na tej z 6.2,jak już trochę pogram na tej 6.3 to chętnie ją porównam do tej wcześniejszej ;)
Tu też dyplomacja,Araven opisał sposób na trwałe sojusze,a ja mam pytanie,skąd bierzecie te księżniczki(może trochę głupie ale na prawdę nie wiem)?
Z góry dziękuje :)
To ja mam takie pytania:
Które pliki odpowiadają za dyplomacje?Bo z tego co czytałem niektórzy grają na tej z 6.2,jak już trochę pogram na tej 6.3 to chętnie ją porównam do tej wcześniejszej ;)
Tu też dyplomacja,Araven opisał sposób na trwałe sojusze,a ja mam pytanie,skąd bierzecie te księżniczki(może trochę głupie ale na prawdę nie wiem)?
Z góry dziękuje :)
Arthas - Portugalia i w 6.2 nie ma lekko, ale i nią da radę tak zagrać jak napisalem. Ja zostaję przy dyplomacji i AI z 6.3 im lepiej je rozumiem, tym bardziej mi się podoba.
AleCzemuNie - księżniczki się rodzą jako córki naszego króla i księcia, sprawdzaj w zakładce agenci. A w kampaniach pełnych można dodatkowo szkolić księżniczki w stolicy w trybunale. Dbaj by Twój książe sie nie ożenił z jakąś krajową księżniczka wyślij dyplomatę by znalazł księżniczkę z innego kraju z jakim chcesz sojuszu i zaproponuj małżństwo z Twoim księciem.
(Za dyplomację odpowiadają dwa pliki descr_faction_standings i descr_diplomacy, pisałem o tym niedawno w tym temacie). W 6.3 naprawdę można prowadzić skuteczną dyplomację. W tej kampanii Polską zaatakował mnie tylko jeden sąsiad, Niemcy a to dzięki sojuszom, jakie zawarłem w ciągu pierwszych 30 tur.
I jak Niemcy mnie atakowali to wszyscy inni dotrzymali sojuszu mnie, nie Niemcom, bo miałem dobrą reputację i byłem dość silny. :mrgreen:
Avalanche
10-03-2012, 13:11
Aravenie, księżniczka w drzewku to tylko córka króla lub księcia. Reszta czasem otrzyma propozycję jakiegoś generała ale ogólnie nie opłaca się. Księżniczki rekrutowalne polecam tylko dla własnych generałów. Co do następcy tronu to kolejnym zostaje najstarszy syn obecnego następcy - chyba, że przy przejęciu władzy przez ojca nie jest pełnoletni. JA często zaglądam do drzewka i pilnuję właściwego rozrostu rodziny ;) Ważne zwłaszcza jak się planuje grać długie kampanie. Potem spadki lojalności bolą bardziej...
Aktualnie mam 90 turę w kampanii Fedal Full HRE (Hard) i potwierdzam spostrzeżenia Aravena (o których zresztą pisałem parę dni temu). Jak się rozkmini o co biega to już jest łatwo ;)
Avalanche, zagraj na moim submodzie na wybór dziedzica frakcji, ale nowej kampanii wymaga. Polską uskuteczniłem już 2 baltyckie krucjaty, jedna na pogańską Norwegię, by wspomóc sprzymierzoną ze mną Danię, druga na ekskomunikowane Cesarstwo Niemieckie , by im odpłacić za ciągłe najazdy. :mrgreen: No super mi sie teraz prowadzi dyplomację w 6.3. Siła i honor (znaczy wysoka reputacja), to dobre połączenie w Bellum i podstawa do prowadzenia dyplomacji. I jak pisalem wcześniej nic tak nie podbija naszych relacji z sojusznikami jak małżeństwa dynastyczne i walka ze wspólnym wrogiem naszego sojusznika i naszym jednocześnie. BC 6.3 na oryginalnym Ai i dyplomacji rządzi jak dla mnie.
Avalanche
10-03-2012, 13:30
Ale nową kampanię trzeba by :? No nie wiem może się skuszę :P
Poniżej parę screenów:
Mój ulubiony cel do złowienia księżniczką:
[spoiler:3nuj1856]http://img839.imageshack.us/img839/7905/kingdoms201203072151114.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/839/kingdoms201203072151114.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)/[/spoiler:3nuj1856]
Tak się wykańcza konkurencję:
[spoiler:3nuj1856]http://img171.imageshack.us/img171/830/kingdoms201203072305229.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/171/kingdoms201203072305229.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)[/spoiler:3nuj1856]
[spoiler:3nuj1856]http://img29.imageshack.us/img29/4091/kingdoms201203072305548.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/29/kingdoms201203072305548.jpg/)
Dyplomacja w 6.3 jest łatwa na Hard:
[spoiler:3nuj1856]http://img804.imageshack.us/img804/7769/kingdoms201203101308562.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/804/kingdoms201203101308562.jpg/)
Wybór papieża to formalność:
[spoiler:3nuj1856]http://img33.imageshack.us/img33/7217/kingdoms201203101309194.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/33/kingdoms201203101309194.jpg/)
Tyle frakcji chrześcijańskich się ostało w wyniku moich zabiegów dyplomatycznych (i wojskowych); Szkocja - poszła w schizmę:
[spoiler:3nuj1856]http://img3.imageshack.us/img3/6879/kingdoms201203101309329.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/3/kingdoms201203101309329.jpg/)
Królewska strona drzewka rodowego i mój najnowszy następca; proszę zauważyć, że ma ponadto szansę na objęcie tronu Francji:
[spoiler:3nuj1856]http://img846.imageshack.us/img846/3640/kingdoms201203101310324.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/846/kingdoms201203101310324.jpg/)
Avalanche
10-03-2012, 13:38
Polską uskuteczniłem już 2 baltyckie krucjaty, jedna na pogańską Norwegię, by wspomóc sprzymierzoną ze mną Danię, druga na ekskomunikowane Cesarstwo Niemieckie , by im odpłacić za ciągłe najazdy.
No a wg instrukcji w 6.3 miało nie być krucjat na ekskomunikowane chrześcijańskie nacje. Coś tu kręcą jednak :lol:
Arthas990
10-03-2012, 14:47
Ale nową kampanię trzeba by :? No nie wiem może się skuszę :P
Poniżej parę screenów:
Mój ulubiony cel do złowienia księżniczką:
[spoiler:27uavirj]http://img839.imageshack.us/img839/7905/kingdoms201203072151114.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/839/kingdoms201203072151114.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)/[/spoiler:27uavirj]
Tak się wykańcza konkurencję:
[spoiler:27uavirj]http://img171.imageshack.us/img171/830/kingdoms201203072305229.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/171/kingdoms201203072305229.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)[/spoiler:27uavirj]
[spoiler:27uavirj]http://img29.imageshack.us/img29/4091/kingdoms201203072305548.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/29/kingdoms201203072305548.jpg/)
Dyplomacja w 6.3 jest łatwa na Hard:
[spoiler:27uavirj]http://img804.imageshack.us/img804/7769/kingdoms201203101308562.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/804/kingdoms201203101308562.jpg/)
Wybór papieża to formalność:
[spoiler:27uavirj]http://img33.imageshack.us/img33/7217/kingdoms201203101309194.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/33/kingdoms201203101309194.jpg/)
Tyle frakcji chrześcijańskich się ostało w wyniku moich zabiegów dyplomatycznych (i wojskowych); Szkocja - poszła w schizmę:
[spoiler:27uavirj]http://img3.imageshack.us/img3/6879/kingdoms201203101309329.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/3/kingdoms201203101309329.jpg/)
Królewska strona drzewka rodowego i mój najnowszy następca; proszę zauważyć, że ma ponadto szansę na objęcie tronu Francji:
[spoiler:27uavirj]http://img846.imageshack.us/img846/3640/kingdoms201203101310324.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/846/kingdoms201203101310324.jpg/)
Fajna kampania :D Rozwaliły mnie komentarze ;D
Was też wywala z gry przy przesuwaniu agentów w rejonie Pskowa? Zdarzyło mi się to już pare razy, gdy spacerowałem sobie tam dyplomatą albo szedłem kupcem do tych złóż bursztynu. Dzieje się to chyba w momencie wkroczenia na teren prowincji na zachód od Pskowa. To jedyny przypadek niestabilności gry, poza tym nie wywaliło ani razu.
Mnie kilka razy wywalilo w różnych sytuacjach,po którymś razem pojawił się czarny ekran i musiałem zrobić restarta.Potem gdy włączył się bios pojawiły się białe paski na czarnym tle,nawet gdy windows się lądował paski nadal były.Niemogę uruchomić systemu,mogę tylko 2 system ale tam nic nie ma.
PS pisze z komorki
Jankes no nie wiem. Jak Ci działa drugi system, to jutro obczaisz co z tym pierwszym, może pzreciążenie jakies, za wysokie opcje ustawiłeś?. Dziwne to.
ManUtd Mnie nie wywala koło Pskowa a wysyłam tam i kupców i innych agentów.
Arthas990
10-03-2012, 23:46
U mnie nie ma podobnych błędów, ale mod ze 4/5 razy mi padł ;) No, ale to wkońcu mod zawsze coś może zle zaladowac ;P Zawsze w logu miałem błedy o export_descr_ancillaries.txt ;>
Mi do tej pory 2 razy padł,ale ogólnie w miarę stabilny.
Trochę mi się mapa nie podoba,rozkład prowincji też,no ale i tak jest całkiem dobrze
I coś jeszcze,może głupie pytanie,ale jak prowadzicie oblężenia?Gdyż ja mimo że wygrywam ponoszę spore straty(poza tym w medka gram krótko,bitew rozegrałem do tej pory może 10-15)
Arthas990
11-03-2012, 12:08
Sam poczatek ze smieciowymi armiami to ja zawsze 3/4 drabiny i 2 tarany i tak atakuje taran rozwala brame i reszta wpada do miasta a mury zajmuja Ci na drabinach(nie zawsze) ;) W pózeniejszym etapie to wiadomo lepszy sprzet oblezniczy a już najlepiej to armaty ale rzadko mi sie udaje do dojsc tak daleko w kampanii bo przewaznie komp sie wykancza za szybko ;)
Ewidentnie mam coś nie tak z tym miejscem, wywala mnie też gdy na toggle fow najadę tam kamerą. No nic, najwyżej nie zagram sobie Nowogrodem, agentów też nie muszę wysyłać.
Oblężenia zwykle prowadzę automatem, bo komp nie trzyma zwykle zbyt dużych garnizonów, także armia 12+ jednostek i niezły generał zdobywa takie miasta ze stratami 100-200 ludzi. ;)
ManUtd usuń pliki map.rwm z każdej z 4-ech kampanii, sa tam gdzie campaign_scripty. To powinno pomóc. Zrób defragmentację, wgraj nowe sterowniki do karty graficznej. Pozdrawiam.
Czy w tej wersji jest te 30 turowe ograniczenie co do wojen?Jeśli jest to dotyczy ono również dwóch komputerowych frakcji?
Poza tym ta dyplomacja choć nie jest zła,to jednak stosunki z sojusznikami cały czas spadają,chyba że daje im prezenty w postaci prowincji,i coś jeszcze,komputer strasznie wolno podbija rebelie.
Wydaje mi się że koputerowych frakcji też to dotyczy, jeszcze nie spotkałem się z wojną między nimi przed 30 turą, jedynym wyjątkeim są krucjaty i dżihady.
Spadek stosunków co turę bez powodu jest rzeczywiście największym minusem, utrzymuje się je najlepiej walcząc z tą samą frakcją co sojusznik.
A prowincje rebelianckie w moich kampaniach padają bardzo szybko, nawet tura po turze oblegając, szturmując i idąc dalej, grając Wenecją zdążyłem zająć tylko Ankonę i Weronę bo w Bolonii uprzedzili mnie Lombardczycy, a w Dyrrachium Sycylia.
A u mnie 23 tura a Polska dopiero Gdańsk oblega...No cóż,mam nadzieję że to tylko dziwna anomalia :)
To podbijaj z automatu w bellum, też szybko nie podbijesz, choć pewnie i tak szybciej niż frakcje kompa.
Odkryłem fajny patent w BC 6.3, w przypadku oblężenia miasta nadmorskiego, można mu podesłać posiłki na okrętach i one wzmocnią załogę (bez pokonywania oblegających), z pokładu okrętów posiłki wchodzą do naszego obleganego przez wroga miasta - w taki sposób uzupełniłem załogę Amastris obleganego przez Seldżuków. (Zapowiadali, że to wprowadzą i to zrobili). Gram na Hard teraz. ;)
Przesunie mi ktoś turę?
Już na forum ktoś chyba tak miał że tura idzie z godzinę a żeby ruszyć się armią lub agentem to trzeba z 5 minut czekać. Mam dopiero 20 turę. Wcześniej śmigało ładnie(20sekund tura). Jeśli by ktoś mógł spróbować czy u niego też tak jest to byłbym wdzięczny.
save (http://www.sendspace.pl/file/272d43bf438d937d632b3ce)
Przesunie mi ktoś turę?
Już na forum ktoś chyba tak miał że tura idzie z godzinę a żeby ruszyć się armią lub agentem to trzeba z 5 minut czekać. Mam dopiero 20 turę. Wcześniej śmigało ładnie(20sekund tura). Jeśli by ktoś mógł spróbować czy u niego też tak jest to byłbym wdzięczny.
save (http://www.sendspace.pl/file/272d43bf438d937d632b3ce)
Olek, też tak miałem 1 raz u siebie że mi zwolniło strasznie. Usuń plik map.rwm z kampanii w jaką grasz. I puść turę. U mnie po 3-4 turach zwolnienia było ok, po tym jak przybył obcy dyplomata się naprawiło (ale nie wiem czy to miało jakiś wpływ). Znaczy tury szybko śmigały. U innych osób Twoja turka, też potrwa tak długo jak u Ciebie. Grasz na submodzie na dziedzica? Ja miałem to zwolnienie tury jak grałem bez submoda i jaki masz system operacyjny? Pozdrawiam.
Tak,gram na submodzie na wybór dziedzica, mój system to Windows XP professional z SP3.
Olek powalcz sam. Jak pisałem mnie po kilku turach się naprawiło.., usuń map.rwm wcześniej i próbuj. Ja dopiero koło 19 mogę spróbować jak będę już wtedy w domu. :?
Edit: Jak Ktoś może niech wczyta sava Olka, może u Kogoś innego pójdzie spoko. Link do sava Olka, jest w jego poście, jaki zacytowałem wyżej (pierwszy post na tej stronie :mrgreen: ). Pozdrawiam.
Witam jest jakaś możliwość na ręczne zakończenie krucjaty bo trwa już 30 turę a pod Urfe doszły tylko 2 armie Jerozolima i ja polska reszta stoi gdzieś po całej mapie i zero reakcji :lol: Szukałem w plikach i chciałem dopisać prowincje do swojego imperium ale nie wiem jak. Jest na to jakieś rozwiązanie? dodam ze nie stać mnie na wysłanie wojska wcześniej tak zrobiłem to mi dowódca pod Konstantynopolem padł.
Witam jest jakaś możliwość na ręczne zakończenie krucjaty bo trwa już 30 turę a pod Urfe doszły tylko 2 armie Jerozolima i ja polska reszta stoi gdzieś po całej mapie i zero reakcji :lol: Szukałem w plikach i chciałem dopisać prowincje do swojego imperium ale nie wiem jak. Jest na to jakieś rozwiązanie? dodam ze nie stać mnie na wysłanie wojska wcześniej tak zrobiłem to mi dowódca pod Konstantynopolem padł.
Co do krucjat nie ma takiej opcji. Co do dodawania regionów danej nacji to jest taka możliwość w pliku descr_strat danej kampanii. Najpierw poczytaj poradniki moderskie do Medka viewforum.php?f=249 (http://forum.totalwar.org.pl/viewforum.php?f=249) nim zaczniesz eksperymenty i zawsze rób sobie kopie oryginalnego pliku jaki modyfikujesz, by mieć do czego wrócić. Pozdrawiam.
Jest jakiś dobry sposób na to żeby komputer nie robił tyle takich "śmieciowych armii" oraz szybciej zdobywał prowincję?
Co do samego moda,z każdą turą mam coraz lepsze zdanie o nim :D
Choć pierwsze wrażenie miałem raczej słabe,to teraz jest tylko lepiej,jest wręcz genialny ;)
Zależy od kampanii, ale u mnie dość szybko komp kosi buntowników, na te armie śmieciowe to za bardzo sposobu nie ma, potem komp szkoli lepsze armie, znaczy w późniejszych turach. A mod jest genialny ja od wersji 6.0 tak uważam, bo we wcześniejsze nie grałem. :P
Mnie denerwuje, że normalnie sie przechodzi przez kanal la manche, bez statku. Rozumiem ze ma to pomoc w inwazji anglikow, bo komp nie wie jak uzywac statkow ??
Komp potrafi używać statków, a przejście przez kanał La manche już w 6.2 było. Mnie to nie denerwuje akurat. ;)
Ja gram Francją i jest mi to baardzo na ręke(było w czasie wojny z Anglią)wystarczy postawić statek na przejściu i Anglia nie może wysłać wsparcia :D
Arthas990
16-03-2012, 16:19
Tez wykorzystywałem ten błąd co ACN ale na djihady na Konstantynopol np. ;D i sie sprawdzało bo zadna armia prze3z 40 tur mi pod miasto nie podeszla ^^
Jest jakiś dobry sposób na to żeby komputer nie robił tyle takich "śmieciowych armii" oraz szybciej zdobywał prowincję?
Jest, choć ten o którym myślę, daleki jest od ideału. Ewentualnie zmniejszenie parametru recruit_priority_offset dla milicji i wszelkich słabych jednostek. Wada tego jest taka, że wymaga wielu testów, przy czym savy nie są kompatybilne ze zmianami w EDU, no chyba że władujesz kilka bugów do pliku campain_script i uniemożliwisz grze czytanie całego pliku. :-P
Szybsze zdobywanie prowincji, musiałbyś zastosować inne AI "descr_campaign_ai_db" niż oryginalne.
Zauważyłem ciekawy patent, np. jak nowy książe zostaje królem, to powinien udać sie do stolicy by zostać oficjalnie koronowany, wtedy dostaję w świcie dodatkowy tytuł np. Władca Polski, czy w Gruzji Mephete ... coś tam. :mrgreen: Ktoś gra w BC 6.3 ?
ordenus22
18-03-2012, 21:24
Dokładnie, jak umrze król to w cechach księcia pojawia się informacja, aby udać się na koronację. Fajną sprawę wymyślili. Gram Polską (48 tura) na M/VH i jest ciężko, mam wojnę z Nowogrodem i wojna z Niemcami i Węgrami to kwestia czasu, reputacja mimo, że jestem z nimi w sojuszu leci łeb na szyję. Ruś na razie mnie nie atakuję bo jej nie po drodze, a z Duńczykami, którzy trzymają Szczecin mam sojusz w wyniku ślubu, ale reputacja też spada choć wolniej.
Ordenus. Poziom relacji dyplomatycznych to nie jest reputacja. Reputacja jest ukryta. W BC 6.3 relacje najszybciej rosną jak walczysz ze wspólnym wrogiem Twoim i twego sojusznika. Wysoka jest jak masz ślubny sojusz. W innych przypadkach relacje dyplomatyczne spadają szybko. Im więcej gram w BC 6.3 tym bardziej mi się podoba. :mrgreen:
ordenus wrzuć sobie submoda Aravena na ten poziom relacji,przynajmniej nie trzeba cały czas dawać naszym "sojusznikom" jakichś prezentów ;)
A co do Bellum,to faktycznie im,dłużej się gra,tym bardziej się ten mod podoba
btw.Grałem Szkocją,już koło 50 tury,i sobie zapis usunąłem przez przypadek...a tak ładnie tłukłem Angoli :lol:
ACN W pliku cfg. Zmień sobie autosave = 0, na autosave = 1 będziesz miał zapisy co turę jako autosave.
Co do pliku na poprawę relacji, jaki jest w submodach do BC 6.3 to pograłem ponad 100 tur na VH i relacje z sojusznikami raczej się poprawiały, czyli to działa i jest to duże ułatwienie. ja wracam do oryginału, ale plik jest do polecenia, dla tych którzy mają problemy z sojusznikami.
Próbował może ktoś z was, jakichś alternatywnych AI w tym modzie ? Mieli byście coś wartego polecenia ? Na tym AI od Pitera, nic się nie dzieje. Skrypt na nie masowanie przez AI armii działa, a w konsekwencji wieje nudą na mapie. Przydało by się coś bardziej agresywnego, bez przesady oczywiście, ale jednak. :-P I zdaje się że frakcje AI, przez 30 tur, mają zakaz atakowania czegokolwiek, nawet osad rebeliantów. To bug, czy tak właśnie miało być ?
Próbował może ktoś z was, jakichś alternatywnych AI w tym modzie ? Mieli byście coś wartego polecenia ? Na tym AI od Pitera, nic się nie dzieje. Skrypt na nie masowanie przez AI armii działa, a w konsekwencji wieje nudą na mapie. Przydało by się coś bardziej agresywnego, bez przesady oczywiście, ale jednak. :-P I zdaje się że frakcje AI, przez 30 tur, mają zakaz atakowania czegokolwiek, nawet osad rebeliantów. To bug, czy tak właśnie miało być ?
Tak ma być. Na jakim grałeś poziomie trudności? Co masz namyśli mówiąc, że wieje nudą na mapie? :)
...I zdaje się że frakcje AI, przez 30 tur, mają zakaz atakowania czegokolwiek, nawet osad rebeliantów. To bug, czy tak właśnie miało być ?
Z tego co ja zaobserwowałem i wyczytałem w instrukcji do 6.3 frakcje AI do 30 tury nie wypowiadają wojen zarówno sobie nawzajem jak i samemu graczowi. Co do atakowania osad - atakują, ale czynią to armiami, które są na początku, czyli głównie kiepskimi włócznikami i ciężko im jest zająć jakąś przed 30 turą zanim zmodernizują stan wojsk :) Osobiście uważam, że jest to bardzo pomocne graczowi na początku rozgrywki i ułatwia zajęcie rebelii na granicy z innymi państwami. Gdy armia AI oblega jakąś osadę i przegra jednocześnie wybijając część garnizonu obleganych, wystarczy wysłać zabójcę do tej osady, wybić generała i armią średniej wielkości(oczywiście z jednostkami lepszymi niż początkowe lub ew. pełną flagą tych początkowych włóczników) spokojne zająć osadę :)
yyy, ten torrencik to całość BC 6.3.? 2,5gb?
nie liczę oczywiście fixbuga.
Tarhos Arpad
22-03-2012, 14:38
Czy ten submod na 4 tury w roku działa w 6.3?
Witam. Ten z wersji 6.2 nie zadziała, a nic nie wiem by istniał taki submod do wersji 6.3. Pozdrawiam.
Gdzieś tu widziałem listę "bohaterów" pojawiających się w trakcie kampanii,wie ktoś gdzie to się może znajdować?
To nie podstawka tylko Bellum Crucis i tu ma być 30 tur nieagresji i basta.
Wilk - wypróbuj ew. AI np. z Warhammera 1.5 albo Savage AI z SS. Ai oryginalne z BC 6.3 i AI Pitera dobrze podbijaja rebelie. Nie tak dobrze jak cwany gracz ale koło 30 tury przeważnie rebelie są podbite. Ew. zobacz to AI Soulsona wersja 1.7 ja grałem w 1.6 - było niezłe http://www.twcenter.net/forums/showthre ... Soulson+AI (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=423641&highlight=Soulson+AI)
ACN - kilka stron wczesniej Arthas podał wodzów i tury kiedy ię pojawiają. Ew. Zajrzyj do campaign_script skrypt z Heroes w nazwie podaje jaki władca i kiedy się pojawi oraz z jaką armią. Pozdrawiam.
Edit: Ten temat ma być o czystym Bellum Crucis 6.3 i rozgrywce na oryginalnym AI. Na inne zagadnienia w tym o AI są inne tematy. Pozdrawiam.
Panowie Wilk i Piter, to temat o BC 6.3 nie jego modowaniu i innych bajerach do diabła. Kolejne posty nie na temat wylądują w koszu. Jest temat o indywidualnych kompilacjach skryptowych tam się produkujcie, tu wprowadzacie tylko bałagan.
Edit: Przeniosłem kilka postów Pitera i Wilka z tego tematu do wątku o indywidualnych kompilacjach skryptowych. Pozdrawiam.
viewtopic.php?f=367&t=10087 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=10087) pod tym linkiem w temacie o submodach do BC 6.3 dałem link do alternatywnego AI strategicznego do Bellum Crucis 6.3. Jest naprawdę warte wypróbowania.
Nowa wersja spolszczenia do BC 6.3 z dnia 31.03.2012 w poście nr 1 w temacie o spolszczeniu, czyli tu: viewtopic.php?f=367&t=9949 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=9949) .
grając na vh/vh odnoszę wrażenie, że AI bitewne niczym się nie zmieniło, co prawda na razie wojowałem tylko z rebeliami, ale robię ich tak samo jak w 6.2., no może tylko strzelcy są słabsi w Polsce, zdecydowanie to odczuwam...
ogólnie to znakomicie, że mariaże utrwalają sojusz, generalnie sobie pomyślałem, że może fajnie by było jakoś odblokować mariaże między państwami dla wszystkich członków rodziny, a nie tylko dla dwóch, a w zamian zablokować/utrudnić podpisywanie sojuszu w tradycyjny sposób (w sumie na vh/vh obecnie mam jedynie sojusz z Węgrami, a z Danią tylko dzięki mariażowi, reszta ma mnie głęboko w poważaniu sami między sobą robiąc sojusze...) + ograniczenie liczby dyplomatów a nadanie praw do podpisywania umów handlowych kupcom i podpisywanie sojuszów przez księży, wie ktoś czy takie coś da się zrobić?
Ponadto ten skrypt buntu z atakiem z automatu jest bezsensowny z punktu strategii - bowiem AI nie wie, że zostanie zaatakowane, wyprowadza wojo w pole zostawiając słabiutki garnizon i cała praca na nic. Generalnie różnie z tymi podbojami jest - Ruś zajmowała wszystko jednym atakiem, Dania już pół na pół, na Visby nie mogła się zdecydować, ze Skary wyrzucił ją atak buntowników z automatu, Szczecin jeden atak, Nowogród pół na pół, Wilno osłabione zdobyłem ja, a Lyndanisse jednym rzutem. Na plus jest to, że Gdańsk i Czechy poddały mi się w pierwszej rundzie bez walki.
A i jeszcze jedno - moje hipki starzeją się 1 rok na jedną turę, czyli 2x szybciej niż powinno być, Wy też tak macie?
Może czas na jakiś większy, generalny submod z polskiej strony na BC 6.3.?
AI bitewne, dyplomacja, handel morski większy (albo możliwy też dla tych, co w stolicy mają wybudowane molo rzeczne...) plus parę innych rzeczy.
AI bitewne to akurat się mocno zmieniło i to na lepsze, ja bitewne z BC 6.3 uważam za lepsze od najnowszego bitewnego Germanicu5. Mnie się gienki i agenci starzeją normalnie. Submod powstanie za jakiś czas, niezbyt długi. :mrgreen:
Wilk[/color]]Ludzie, o czym wy piszecie ? Jedyna przygoda z buntownikami na mapie świata jaką miałem, to że splądrowali mi farmy pod miastem, kryjąc się w krzakach. Klikam jedynie turę z nadzieją że w następnej coś się wydarzy. ktoś mnie zaatakuje, zobaczę jak Ai zdobywa mury w kampanii. Sakiewka króla ? debet w skarbcu ? i to przy budynkach dających co najmniej 0,5% przyrostu ludności każdy, nie wspominając o bonusach do handlu czy gotówki na turę ? Co jak co, ale złotych monet to w tym modzie nie brakuje i to bez fikuśnych skryptów podnoszących sakiewkę króla do tysięcy florenów przy różnych poziomach trudności. Prędzej zabraknie jednostek do wyszkolenia w osadzie. :lol:
Drogi Wilki w kampaniach jest taki bardzo uporczywy skrypt ;) Mianowicie jest kilkanascie wybranych w nim miast nawet je dla Cieb ie wypisze
Cork,Inverness,Bergen,Skara,Uppsala,Abo,Staraya Ladoga,Torzok,Rostov,Wladimir,Solgar,Saksin,Derben d,Tabriz,Bagdad,Kufa,Medina,Aswan,Siwa,Barka,Sirte ,Tarabulus,Sijilmassa,Marrakesz,Roskilde,Visby,Maj orka,Ajaccio,Alghero,Cagliari,PAlermo,Siracusa,Cha dax,Leukosia ;) Miasta po włosku więc można kilku nie skojarzyć no, ale mniejsza o to tłumacze dalszą częśc :) Jeżeli w którymś z Wyżej wymienionych miast nie ma namiestnika to automatycznie jest ono atakowane przez buntowników którzy mają takie armie :
unit ME Bodyguard exp 3 armour 2 weapon_lvl 1
unit Dismounted Arab Cavalry exp 3 armour 2 weapon_lvl 1
unit Desert Archers exp 3 armour 2 weapon_lvl 1
Fakt ... Powiesz ze armia jest mała to fakt może i nie sa jakims wymagajacym przxeciwnikiem ale miasta ktore atakuja sa zazwyczaj bezbronne na takie ataki i jako ze mają ze soba katapulty praktycznie rozwalaja obrone i wbijaja do miasta a wszystko to dzieje sie DOSŁOWNIE bez ostrzezenia :P Ot tak sobie poprostu oddajesz ture no i atak ich następuje odrazu ;0
Dlatego uważam ten skrypt za raczej bardziej irytujący niż przydatny. lecz to tylko moje zdanie nie mówie aby odrazu go usuwać wkońcu każdy może sprawdzić na własnej skórzy jak działa skrypt i ocenic sam ;)
Nie usuwaj tego posta Eutychesie bo tylko Wilkowi odpowiadałem :P Następny już tego typu posty będe umieszczał w odpowiednim do tego temacie ;)
POZDRAWIAM :D
mała poprawka - buntownicy atakują także gdy jest namiestnik...
wrzuciłbym screena, ale BC chyba ma jakąś blokadę co do zrzutów, pokazuje mi pulpit...
aaa już wiem, to dzięki Aero w 7 :D
znacie jakiś program, który robi dobre zrzuty mimo Aero?
inquisitor
31-03-2012, 17:42
Ze swojej strony mogę Ci polecić xfire, jest to super programik na swój sposób podobny do steam ;)
znacie jakiś program, który robi dobre zrzuty mimo Aero?Ja podpinam niektóre gry i mody pod steama i ma on specjalnie wbudowany program do robienia zrzutów takie jakie są w grze. Lepszego nie ma, bo robi je błyskawicznie- co widać w tych co umieściłem :)
Dyplomacja w Bellum Crucis 6.3 - na stronie 15 tego tematu opisalem jak ją skutecznie prowadzić. Teraz napiszę jak zapobiec spadaniu poziomu relacji z sojusznikami w trakcie trwania sojuszu, ja stosuję nastepujące metody: Daję im w prezencie legendę mapy i trybut np. 250 bizantów przez 12 tur, to daje zwykle + 1 do relacji. Płacenie trybutu poowoduje, że relacje dyplomatyczne - nie spadają one zwykle przez czas płacenia trybutu. Obecnie na VH tak podbijałem relacje z Niemcami, że mnie nie zaatakowali po 30 turze i mam z nimi relacje 9 na 10. (Gram Polską na VH). By podbić relacje z sojusznikiem podczas pierwszych 30 tur, co jakiś czas dajemy znowu prezent w postaci legendy mapy i zwiększamy nieznacznie kwotę trybutu na turę i ilość tur trybutu. Ja stosuję takie zestawy tybutów i ich zwiększania 12 tur po 250, potem zwiększenie 15 po 300, potem ew. jak to nie wystarczy 20 tur po 400 i ew. 25 po 500. Jako prezent dałem Niemcom legendę mapy + dostęp wojskowy to dało mi aż + 2 do relacji. I cesarscy uderzyli na Francję nie na mnie po trzydziestu kilku turach. i dało rade na VH nie zostać zaatakowanym. Sojusz przez małżenstwo zawarłem z Węgrami, także mogłem się skupić na walce na wschodzie. Nawet na VH da radę grac na oryginalnym AI. Jak pisalem wcześniej na stronie 15, relacje szybko rosną jak walczymy ze wspólnym wrogiem. podnoszą się też jak udzielamy militarnego wsparcia oddziałom sojusznika. Pozdrawiam.
Edit: Zalecany przez włoskich twórców moda poziom trudności rozgrywki w BC 6.3 to MEDIUM. To tak dla przypomnienia. :mrgreen:
Edit2: Oczywiście nie wszystkim dajemy ciągle kasę, tylko tym najgroźniejszym, to wg mnie jedyny sposób by nie dawać AI prowincji, bo ja prowincji nie daję, nawet jak gram na VH.
dzięki, poprobuje w/w programiki.
ja stosuję nastepujące metody: Daję im w prezencie legendę mapy i trybut np. 250 bizantów przez 12 tur, to daje zwykle + 1 do relacji. Płacenie trybutu poowoduje, że relacje dyplomatyczne - nie spadają one zwykle przez czas płacenia trybutu. Obecnie na VH tak podbijałem relacje z Niemcami, że mnie nie zaatakowali po 30 turze i mam z nimi relacje 9 na 10. (Gram Polską na VH).
ja nie mam tyle pieniędzy :lol:
Edit: Zalecany przez włoskich twórców moda poziom trudności rozgrywki w BC 6.3 to MEDIUM. To tak dla przypomnienia. :mrgreen:
Makarony są delikatne... ;) :lol:
i jeszcze dodam, że nadal mariaże między państwami AI właściwie nie występują...
pokoje po zakończeniu krucjat też powinny występować
zabójców wrogich nie widzę zbytnio, jedynie szpieg się pojawił we Wrocławiu, co można zobaczyć podczas przewijania tury w czasie Niemców...
ciekawe czy Konstantynopol oprze się dżihadowi.
Na te armie Dunkel jest prosta metoda. Posyłasz dwie konnice, okrążasz nimi w biegu armie i atakujesz katapulty od tylca. (Tylko bez skojarzeń) :-p I po problemie. Bez sprzetu, nie zdobędą murów. W tym miejscu jest bug. AI nigdy nie wycofuje się z bitwy, nawet gdy straci większość swoich wojsk. Mechaniczny sprzęt oblężniczy tak samo, jak skończy mu się amunicja, po prostu stoi w miejscu, zero jakichkolwiek czynności. Jeśli armia AI czeka w oblężeniu na posiłki, które turę wcześniej, zniszczyliśmy w polu inną armią i nigdy nie dotrą, zawiesi się i będzie stać i stać i stać i czekać i czekać, może w nadziei że weźmie osadę głodem, aż sami ściągniemy posiłki i poślemy ich do piekła. Wyjątkowo upierdliwy bug.
Inna sprawa to formacje. Ciągle mam przypadki, że oddziały rozchodzą się samopas po całej mapie, albo zawieszają się na budynkach osad maszerując alejką. Jeśli trafimy oddziały z trybeusza, albo kulą z działa, powinni zreformować szyk, w BC 6.3 oddział się czasem po prostu zawiesi. Aha, i zdaje się że nie da się trafić z działa bądź trybeusza, te nowe dodatki do jednostek, to jest chyba porucznik. :/
to już chyba lepiej dać im zdobyć te mury, wybić ich do nogi i szybciej gra się toczy.
Oczywiście, że oddziały AI rozchodzą się po mapce, to moja taktyka, AI trzyma się w kupie i skoro ma przewagę liczebną i jakościową to powinni się trzymać w kupie do końca, niektóre armie tak robiły, ale co z tego, skoro atakowałem oddział najbardziej wysunięty na flance (z 2 stron szarża jazdy i odstąpić) to nawet nie musiałem odstępować, bo... AI stał jak stał...
także proszę mi tu bez zachwytów, bo nie widzę różnic między 6.2. a 6.3., BC to najlepszy w dalszym ciągu mod z racji wielości opcji dyplomatycznych etc., ale submod taki całościowy jest mile widziany, mogę nawet się nauczyć modować jeśli nie znajdą się chętni :D
AI bitewne z 6.3 w bitwach w polu jest wg mnie dużo lepsze niż to z 6.2. Przy szturmach może się mota czasami. Ale ja walki obronne gdy ai mnie atakuje, toczę zwykle z automatu. Ręcznie walczę w polu często i wtedy jak to ja atakuję wrogie osady. Zawsze można użyć AI bitewnego Germanicu5 wersja 5.6 link w Modach Uzupełniających. Ja zostaję przy oryginalnym AI z BC 6.3.
Edit:
Dunkel, na temat submoda i oczekiwań napisz w submodach o BC 6.3, tam może i inni się wypowiedzą i się zmontuje fajnego submoda. Pozdrawiam.
AI jest dużo lepsze ale wiadomo, bugi są.
ja póki co dokończę Polskę na tej specyfikacji, żeby coś może odkryć jeszcze w tym AI... :lol:
falchion
04-04-2012, 15:11
Witam, mam problem.
Nigdy nie grałem w moda Bellum Crucis, więc teraz chciałem sobie zagrać w wersję 6.3
Pobrałem, jednak po instalacji nie chce mi odpalić. Pojawia się czarne okno i po sekundzie znika.
Nie rozumiem, o co chodzi. Instalowałem początkowo do folderu głównego medka, potem konkretnie do mods, nic z tego.
Już dość długo się z tym męczę, kasowałem wszystkie inne mody i to w żaden sposób nie pomogło.
Czy ktoś wie, w czym tkwi problem? Co powinienem zrobić?
Oczywiście kingdoms mam zainstalowane.
Witam, mam problem.
Nigdy nie grałem w moda Bellum Crucis, więc teraz chciałem sobie zagrać w wersję 6.3
Pobrałem, jednak po instalacji nie chce mi odpalić. Pojawia się czarne okno i po sekundzie znika.
Nie rozumiem, o co chodzi. Instalowałem początkowo do folderu głównego medka, potem konkretnie do mods, nic z tego.
Już dość długo się z tym męczę, kasowałem wszystkie inne mody i to w żaden sposób nie pomogło.
Czy ktoś wie, w czym tkwi problem? Co powinienem zrobić?
Oczywiście kingdoms mam zainstalowane.
Jaki system operacyjny? Kingdoms 1.5 ? Pobrałeś Part 1, Part 2 i bugfixer 1.2 ?. Instalujesz Part 1 do TWOJA ścieżka MEDKA/mods, potem part 2 do TWOJA ścieżka MEDKA/mods, potem bugfixer 1,2 do TWOJA ścieżka MEDKA/mods. W mods będzie katalog o nazwie BellumCrucis6 a na pulpicie skrót do Bellum ikonka z hełmem. Czyli po mods nic nie piszesz w czasie instalacji. Nie odpala bo źle zainstalowałeś albo nie masz bugfixera. Ja mam z 7 innych modów oprócz BC 6.3 i wszystko działa. Pozdrawiam.
falchion
04-04-2012, 18:31
@Araven
Bardzo Tobie dziękuję! :D
Udało się, problem tkwił właśnie w tym, że nie instalowałem do tej pory wszystkiego w mods oraz nie myślałem w ogóle o bug fixerze. :)
Pozdrowienia i wesołego jajka! :)
PS. Mam tylko takie jeszcze pytanie. Jak zmienić nazwę jakiejś frakcji bo w angielszczyźnie Portugalia widnieje jako "Kingdom of Poland" ?
Znowu rzuciło mi się w oczy ui Polski a także Węgier. Mod wydaje się być dopracowany a nadal mamy w nim prawosławny krzyż i ruskich (chyba) "rycerzy" jako główny obrazek przez większość gry Polską i Węgrami :roll: . Twórcy osiągnęli jakiś limit czy coś? W końcu Polska i Węgry należały wtedy do łacińskiej/katolickiej grupy kulturowej więc lepsze by było wrzucenie ich do kultury północnoeuropejskiej niż ten prawosławny krzyż. Najlepiej byłoby w ogóle dać tym państwom inne ui, tak to pozostaje chyba tylko albo przebolenie/przyzwyczajenie się do tego co mamy albo banalna podmianka ui na czas grania Polską bądź Węgrami.
Dopracowany ? :lol: Sam fakt potrzeby innego AI świadczy przeciwnie do tego co stwierdziłeś. Brak "bezpiecznika" aby komp nie masował armii a rozbudowywał się, przynajmniej zachowywał jakiś balans pomiędzy wojną a ekonomią. Zabierzesz skrypty dodające darmowe pieniądze, nie rozwinie się w ogóle. AI nastawione jest na atakowanie, aby więcej, aby szybciej, aby na przód i aby więcej wojsk kosztem całej reszty zero strategii, zawsze atakuje cię kilkoma armiami, z których zawsze atakuje najsłabsza chorągiew z najmniejszą ilością punktów budowy sprzętu oblężniczego. Zapisane stany gier nie są kompatybilne z modyfikacjami plików, a tobie przeszkadzają obrazki :?: :lol:
Dopracowany ? :lol: Sam fakt potrzeby innego AI świadczy przeciwnie do tego co stwierdziłeś. Brak "bezpiecznika" aby komp nie masował armii a rozbudowywał się, przynajmniej zachowywał jakiś balans pomiędzy wojną a ekonomią. Zabierzesz skrypty dodające darmowe pieniądze, nie rozwinie się w ogóle. AI nastawione jest na atakowanie, aby więcej, aby szybciej, aby na przód i aby więcej wojsk kosztem całej reszty zero strategii, zawsze atakuje cię kilkoma armiami, z których zawsze atakuje najsłabsza chorągiew z najmniejszą ilością punktów budowy sprzętu oblężniczego. Zapisane stany gier nie są kompatybilne z modyfikacjami plików, a tobie przeszkadzają obrazki :?: :lol:
AI ogólnie jest inne potrzebne do całego medka, ale silnika zmienić się nie da, a AI z Bellum jest jednym z najlepszych- można uznać je za słabe- ale i tak jest jednym z najlepszych :) Zapisany stany gier prawie zawsze nie działały z modyfikacjami plików ;)
Wilk, w czym problem nie pasuje Ci mod to nie graj w niego. Mnie jak się coś nie podoba to w to nie gram. Tobie radzę to samo - graj w SS czy co tam chcesz i przestań tu marudzić, jak nie dajesz sobie rady z rozgrywką albo Ci się nie podoba ai czy cokolwiek to przestań grać w Bellum Crucis.
Falchion - czemu nie grasz na spolszczeniu? nazwę Portugalii zmień sobie w pliku expanded w katalogu text. Znajdź wpis PORTUGAL i zmień nazwę z Polski na Portugalię skoro w zangielszczeniu jest błąd. Link do spolszczenia do wersji 6.3 viewtopic.php?f=367&t=9949 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=9949)
Dagorad - ui możesz sobie zmienić na stałe, mnie to nie przeszkadza ja i w 6.2 miałem w Polsce to ui z submoda - teraz to dali w 6.3 w Polsce między innymi.
AI ogólnie jest inne potrzebne do całego medka, ale silnika zmienić się nie da, a AI z Bellum jest jednym z najlepszych- można uznać je za słabe- ale i tak jest jednym z najlepszych :) Zapisany stany gier prawie zawsze nie działały z modyfikacjami plików ;)
Rozróżnijmy, AI bitewne i AI na mapie świata.
Do AI bitewnego, nie miałem i nie mam zastrzeżeń, ewentualnie tylko inny plik descr_formation gdyż na tym, AI czasem dziwnie się zachowuje. Odwrotnie właśnie. Zawsze zapisany stany gier, działały mi wraz ze zmianami w plikach. Czy w podstawce, czy w Kingdoms, czy w Broken crescent, czy w SS, czy innych. :o
Wilk, w czym problem nie pasuje Ci mod to nie graj w niego. Mnie jak się coś nie podoba to w to nie gram. Tobie radzę to samo - graj w SS czy co tam chcesz i przestań tu marudzić, jak nie dajesz sobie rady z rozgrywką albo Ci się nie podoba ai czy cokolwiek to przestań grać w Bellum Crucis.
Sorki że ci popsuje statystyki twojego ulubionego, najbardziej zbalansowanego i dopracowanego modu w historii. Ale taka prawda. :D Można łatać czyjegoś moda i kombinować ze skryptami i plikami, coraz więcej i dalej, aż w pewnym momencie, zaczynasz się zastanawiać, czy oni w ogóle zadali sobie trud przeprowadzenia więcej testów niż tylko sprawdzenie spójności wpisów i debug w plikach typu EDB.
Wilk Ci pisalem już ale chyba zapomniałeś pobierz jakiegokolwiek submoda mojego do 6.2 tam jest plik cfg który ma w sobie zapisane polecenie by przyjmował zmienione stany gry. Użyj go w 6.3 powinien zadzialać; weź sobie AI z innego moda jak z oryginalnym sobie nie radzisz. U mnie oryginalne AI ładnie rozwija ekonomie, nie inwestuje wszystkiego w armie. Widocznie Twoje eksperymenty z własnymi zmianami w skryptach coś popsuły. Powtarzam to temat o grze w czyste Bellum inne teorie w tym o alternatywnych AI nie tutaj proszę, bo zacznę wywalać posty.
Znowu rzuciło mi się w oczy ui Polski a także Węgier. Mod wydaje się być dopracowany a nadal mamy w nim prawosławny krzyż i ruskich (chyba) "rycerzy" jako główny obrazek przez większość gry Polską i Węgrami :roll: . Twórcy osiągnęli jakiś limit czy coś? W końcu Polska i Węgry należały wtedy do łacińskiej/katolickiej grupy kulturowej więc lepsze by było wrzucenie ich do kultury północnoeuropejskiej niż ten prawosławny krzyż. Najlepiej byłoby w ogóle dać tym państwom inne ui, tak to pozostaje chyba tylko albo przebolenie/przyzwyczajenie się do tego co mamy albo banalna podmianka ui na czas grania Polską bądź Węgrami.
nie rozumiem, gdzie Ty widzisz prawosławny krzyż?
Ty akurat działasz na plikach - ja bardzo chętnie zaproponuję Ci pobawienie się w tworzenie submoda, który by ciągnął w górę tę grę. Chętnie pomogę, jak ogarniemy nieco spolszczenie.
nie rozumiem, gdzie Ty widzisz prawosławny krzyż?
eee na dole? Tak, na dole ekranu, tam gdzie pojawiają się jednostki jeżeli wybierzesz jakąś armię. Tak, to jest krzyż prawosławny. Tak, Polska nigdy nie była prawosławnym krajem ;) .
Zawsze zapisany stany gier, działały mi wraz ze zmianami w plikach. Czy w podstawce, czy w Kingdoms, czy w Broken crescent, czy w SS, czy innych. :o
Gratuluję bycia szczęściarzem. Choć w sumie to nie. Bo jeżeli działały to znaczy że albo zmiany były kosmetyczne albo ich w ogóle nie miałeś (zaczynały działać dopiero przy nowej grze).
Brak "bezpiecznika" aby komp nie masował armii a rozbudowywał się, przynajmniej zachowywał jakiś balans pomiędzy wojną a ekonomią. Zabierzesz skrypty dodające darmowe pieniądze, nie rozwinie się w ogóle. AI nastawione jest na atakowanie, aby więcej, aby szybciej, aby na przód i aby więcej wojsk kosztem całej reszty zero strategii, zawsze atakuje cię kilkoma armiami, z których zawsze atakuje najsłabsza chorągiew z najmniejszą ilością punktów budowy sprzętu oblężniczego.
Czyli tak samo jak w innych modach :roll: ? Czemu narzekasz na to akurat tu i to akurat w odpowiedzi na mój post?
a tobie przeszkadzają obrazki :?: :lol:
I czego rżysz?
Raczej nie jest to kwestia szczęścia, ale skoro się upierasz, niech ci będzie. Pierwszą opcję poproszę. :D I nie takie znowu kosmetyczne, np. dopisanie jednostki frakcji, odpalenie save'a i testowanie czy działa, zarazem kontynuując starą grę. Działało, jedno i drugie.
Ponieważ jest to forum, ponieważ napisałeś w temacie publicznym, ponieważ akurat twój post był ostatni, może jeszcze, ponieważ rano padał deszcz. Choć nie, pogoda nie jest związana z nazwijmy to, bugami w modzie. Akurat tu, ponieważ nie jest to zagadnienie pasujące pod indywidualne kompilacje skryptowe ani pod kwestie techniczne ściśle związane ze spolszczeniem Aravena i dlatego że jest to temat ogólnych rozmów na temat modu.
Rożnie w różnych modach, ludzie rozwiązywali tę kwestię, w większości tworząc debet frakcjom AI. Kiepski pomysł, gdyż ma to tez inne niekorzystne następstwa, nie związane z nadmiarem armii, lub wymuszeniem zbuntowania się jakiegoś kapitana.
I czego rżysz? Oprócz tego, że jestem wesołym człowiekiem ? Ponieważ coś mnie rozśmieszyło. :D
Cytuj:
I czego rżysz?
Oprócz tego, że jestem wesołym człowiekiem ? Ponieważ coś mnie rozśmieszyło. :D
Jeśli pociągnięcie dalej ten wątek, to wyciągnę odpowiednie konsekwencje, rozpoczynając banów na 24 godziny. Temat jest o modzie, nie o tym co go rozśmiesza. Na wszelkiego rodzaju zaczepki nie reagujemy.
Samick
Ja bym poprawił malutki mankament: żeby głosy postaci, odpowiadały ich pochodzeniu. Nie lubię gdy seldżuckich posłów mówiących do mnie z angielskim akcentem ...
falchion
05-04-2012, 10:36
Trochę długo u mnie trwa przejście pomiędzy dwoma turami. Jest na to jakiś sposób aby tyle nie czekać?
Gram na full feudal.
Falchion - a trochę długo to ile? Konkretnie proszę, zadajesz pytanie to podaj precyzyjne informacje z nim związane. Poczytaj Indywidualne kompilacje skryptowe do BC 6.3 viewtopic.php?f=367&t=10068 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=10068) oraz przejrzyj ten temat. Było to już poruszane kilka razy. Pozdrawiam. Nadal nie podałes jaki masz system operacyjny i sprzęt, pamięć kartę grafiki procesor i inne takie. A to istotne dla trwania tury. :P
Dagorad - bez przesady z tym prawosławiem, to tylko tło menu. Węgry i Polska są traktowane jako katolickie, ze wszystkimi tego konsekwencjami, budowanie katolickich kościołów, krucjaty możliwość zerwania z Rzymem w wyniku schizmy i wybór własnego antypapieża i inne takie, w tym np. zakony benedyktynów, cystersów i inne jakie możemy mieć w swoich osadach. Pozdrawiam. Bellum Crucis 6.3 rządzi jak dla mnie w kategorii modów o średniowieczu. :mrgreen:
Trochę długo u mnie trwa przejście pomiędzy dwoma turami. Jest na to jakiś sposób aby tyle nie czekać?
Gram na full feudal.
Nie mam potwora komputerowego, ale słabeusz też to nie jest, jednakże tury trwają od 1 do 3 minut, w zależności od wydarzeń na planszy. Z czasem, jak będzie spadać liczba niezależnych państw, tury będą przewijać się szybciej (najlepszy przykład to Eras Total Conquest, przy którym czytam książkę, albo sprzątam). Czas, który potrzebny jest systemowi na przeskoczenie tury, proponuję wykorzystać na odejściu na parę minut od komputera, zrobienie herbaty, tudzież popatrzenie za okno - krótki odpoczynek dla oczu jest wskazany podczas długich kampanii wojennych. ;)
Co nie co może pomóc defragmentacja i inne operacje mające na celu zwalnianie zasobów komputera przez wyłączanie procesów, które nie są potrzebne w trakcie rozgrywki.
falchion
05-04-2012, 14:04
No u mnie w full feudal od początku przejścia trwają od 1 minuty 15 sekund do 2 minut.
Jednak w uproszczonej kampanii (nr 3 na liście) przejścia trwają 30 sekund.
Chyba pogram właśnie na niej. Kompa wcale słabego nie mam, jednak nie wiem jak was, ale mnie takie czekanie nieco irytuje. :D
Zanim rozpocznie się kolejna tura to ja już zdążę zapomnieć co zamierzałem w niej zrobić. :P
Kolego, to dobry czas dosyć :mrgreen: . Są Ludzie co muszą czekać o wiele dłużej. Kampania Feudalna Pełna ma najwięcej skryptów, za jakość się płaci. Na początek rzeczywiście pograj na Lekkiej.
odi.profanum
05-04-2012, 16:51
Pograłem troszkę ale z racji tego, że kupiłem sobie 2 książeczki Kęcika; Kynos i Bennewent to bardziej w Eb łupałem.
Co do BC to fajne zmiany we frakcjach muzułmańskich. trochę chyba kupcy zostali obniżeni - kasa z nich. Takie miałem wrażenie. No i chyba koszty armi, generalnie w kwestii budżetu wydatki są jakoś bardziej odczuwalne - zwłaszcza na wosjko.
Zagrałem po kilkanaście tur; Polską, Rzeszą, Anglią no i Wenecją ( ale przypomniałem sobie o Eb i tylko musnałem, zająłem 3 wiochy bodajże )
Nie udało mi się powtórzyć bliztkriegu Polską w pierwszych turach tj zajęcia Szczecina, Gdańska, Pragi, Olomunca poprzez oblężenia słabszymi wojskami od obrońców. Komp za wyjątkiem Gdańska twardo siedział na szańcach a ja po 10 turach miałem deficyt -25tys :lol: i stwierdziłem, że gdzieś w tej kampanii popełniłem błąd. Co do Angoli to szkoci jakoś tak bardziej ruchliwi się zrobili; zwykle 4 tury i ich nie było, 2 bitwy, 2 oblęzenia. A tutaj w sumie ich oszczędziłem ale jakb ywięcej tgo wojska mieli.
Niemcami zacząłem grać ale po redukcji znaczącej wojska, zacząłem mieć fajne dochody + stopniowo robiłem desanty kupców na co lepszemiejscówki więc gra się zrobiła prosta.
Wróce do tej kampanii Polską ale dopiero po świętach. Miałem Ci Araven priwa napisac ale myślę, że lepiej nabic posta tutaj :lol:
falchion
05-04-2012, 21:45
W Bellum Crucis nie wyszła im trochę mapa. Wygląda jakby poziom morza obniżył się o pare metrów. Ląd taki "gruby" :D
A w spolszczeniu fajnie, że nazwano inkwizytora "autorytet religijny". Śmieję się do tej pory :D
Gram już jakieś 40 tur Polską i Niemcy mnie zaatakowali. Oblegali moje miasto w Czechach 2 tury i poszli na krucjatę. Teraz mam wolną drogę na ich duże miasta.
Ale faktycznie na polu bitwy komputer dość zaskakuje. Atakuje te moje jednostki, które mu się opłaca i w ogóle świetnie mu idzie okrążanie mojej armii.
Wystarczy Wikipedia odnośnie Węgier, taki mają herb i poprawnie to opisano w wiki :) I taki sam wykorzystano grze :)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Herb_W%C4%99gier
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... ry.svg.png (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/archive/4/45/20110814090128%21Coat_of_Arms_of_Hungary.svg/284px-Coat_of_Arms_of_Hungary.svg.png)
Co do Polski, nie wiem o co ci chodzi, daj zrzut z gry.
pozdrawiam
Falchion - małe wyjaśnienie, spolszczenie to żmudna robota, robi je grupka fanów za darmo. I daje do pobrania za darmo swoją ciężka pracę, bazującą także na poprzednich spolszczeniach do BC 6.1 i BC 6.2. To raczej "śmianie się" z tego czy tamtego zapisu lub błędu , to nie jest właściwe. Autorytet religijny dotyczy kilku kategorii agentów specjalnych: papieża, antypapieża, kalifów, głównego metropolity Konstatynopola. Inwkwizytorzy jak agenci specjalni związani z papieżem i religią też się załapali na ten tytuł....
Wystarczy Wikipedia odnośnie Węgier, taki mają herb i poprawnie to opisano w wiki :) I taki sam wykorzystano grze :)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Herb_W%C4%99gier
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... ry.svg.png (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/archive/4/45/20110814090128%21Coat_of_Arms_of_Hungary.svg/284px-Coat_of_Arms_of_Hungary.svg.png)
Co do Polski, nie wiem o co ci chodzi, daj zrzut z gry.
pozdrawiam
Wiem jaki Węgry mają herb i nie o niego mi chodziło. Jako że co poniektórzy nie wiedzą o czym pisałem wrzucam obrazek tego tu http://imageshack.us/photo/my-images/14 ... age01.jpg/ (http://imageshack.us/photo/my-images/14/stratpage01.jpg/) (teraz już chyba każdy kojarzy nie? :P).
Wiem jaki Węgry mają herb i nie o niego mi chodziło. Jako że co poniektórzy nie wiedzą o czym pisałem wrzucam obrazek tego tu http://imageshack.us/photo/my-images/14 ... age01.jpg/ (teraz już chyba każdy kojarzy nie? :P).
Szczerze powiem, że na te miejsce ww grze nie zwracam uwagi :D Do tego dochodzi kwestia tego typu, że nie grywam Polską czy też Węgrami, i faktycznie bardziej by pasowało do obecnej nacji którą gram :) Najczęściej ten pasek jest przykryty u mnie, więc mnie to by nie denerwowało...Ciekawy błąd :mrgreen:
Ja tak już miałem od wersji 6.2 (bo miałem submoda zmieniającego UI) zwyczajnie mi to nie przeszkadza. Jak komuś przeszkadza takie UI w Polsce to niech sobie zmieni na inne, albo z wersji 6.2 albo jakieś z 6.3. Problem ogólnoświatowy robicie z rzeczy jaka każdy może sobie zmienić wedle upodobań. :mrgreen:
falchion
06-04-2012, 13:28
Araven,
Ja się nie śmieję z nikogo, a jedynie z tego inkwizytora. Doceniam to spolszczenie, jest bardzo dokładne.
Inkwizytor jako "autorytet religijny" przywołał mi do głowy śmieszne skojarzenia, jakoby człowiek palący ludzi na stosie miałby być godny naśladowania :D. O to mi chodzi. Rozumiem, czemu tak go nazwano, ale taki dziwny zbieg okoliczności.
Mam takie pytanie. Czy opłaca się grać Sycylią, skoro nie ma dobrych jednostek późnego średniowiecza?
warto doświadczyć każdej nacji...
Sycylia to ciekawa frakcja i dość dobra na początek. Sasiedztwo Maurów stanowi pewne wyzwanie. Ale Sycylia ma dobre położenie startowe, grałem nia z 50 tur w 6.3 i fajnie się grało. Ale teraz mam faze na granie Polską. Gruzja też jest ciekawa.
Ja tak już miałem od wersji 6.2 (bo miałem submoda zmieniającego UI) zwyczajnie mi to nie przeszkadza. Jak komuś przeszkadza takie UI w Polsce to niech sobie zmieni na inne, albo z wersji 6.2 albo jakieś z 6.3. Problem ogólnoświatowy robicie z rzeczy jaka każdy może sobie zmienić wedle upodobań. :mrgreen:
Jest ewidentny bug, a ja ciągle się zastanawiam dlaczego Ty bronisz bellum przed każdym nawet najbardziej słusznym oskarżeniem :P Jest źle i tyle, po co ich bronisz skoro zrobili gafe :P
Jaki bug? Bug powoduje błędy w grze. To tylko tło menu, nie wpływające na rozgrywkę w sposób powodujący jakieś ctd. Nie podoba się proszę sobie zmienić ui dla Polski np na takie jak ma Francja. To menu jest dla Ruskich, Polskę tam doczepili. Problem dla niektórych to byłby jakby się tego nie dało zmienić a da się. Dośc offtopu, o tym w kompilacjach skryptowych pisać proszę a nie tu. Ja nie zwracam uwagi na takie duperele. To menu mi się nawet podoba. Ale gusta są różne. A Bellum bronię bo dla mnie to najlepszy mod i tyle.
EDIT: Nie ma obowiązku grania w Bellum Crucis, są inne mody.
Np.: o tysiąc razy lepszy Eras Total Conquest ;)
Samick
Hm. Muszę spróbować tego Eras Total Conquest, ale wątpię bym zdanie zmienił Bellum Crucis 6.3 rządzi. ARAVEN :mrgreen:
Dośc offtopu, o tym w kompilacjach skryptowych pisać proszę a nie tu.
Mimo iż nie mam zamiaru nic o tym pisać to nie czaję czemu jakby co nie miałbym robić tego tu? Jaki offtop? Fakt że mogę coś ręcznie zmienić sprawia że mam o tym tu nie pisać :? ? Albo od razu sprawia to że nie ma problemu? W takim razie wszystkie mody są tak samo fajne... bo mogę ręcznie przekopiować jednego do drugiego i wyjdzie na to samo.
Można pisać jak najbardziej ale nie w tym temacie bo to o czystej wersji BC 6.3 jest; a nie zmienionej w jakikolwiek sposób. Zmiana skryptów, wgrywanie submodów i np. zmiana ui, to ingerencja w moda. Dlatego można pisać o zmianach ale po prostu nie tu. Albo w temacie o submodach albo o indywidualnych kompilacjach skryptowych. To tyle, powtarzam ten wątek jest o CZYSTYM Bellum 6.3 jak go Włosi zrobili. :mrgreen:
Można pisać jak najbardziej ale nie w tym temacie bo to o czystej wersji BC 6.3 jest; a nie zmienionej w jakikolwiek sposób. Zmiana skryptów, wgrywanie submodów i np. zmiana ui, to ingerencja w moda. Dlatego można pisać o zmianach ale po prostu nie tu. Albo w temacie o submodach albo o indywidualnych kompilacjach skryptowych. To tyle, powtarzam ten wątek jest o CZYSTYM Bellum 6.3 jak go Włosi zrobili. :mrgreen:
Rozmowa o UI to nie rozmowa o czystym Bellum 6.3?
Porady co do prowadzenia kampanii w Bellum Crucis 6.3 na oryginalnym AI i dyplomacji
- Po pierwsze jak Ktoś nie czytał poradników do Bellum Crucis 6.2 niech poczyta. Praktycznie poradniki mają zastosowanie i w 6.3. Link viewtopic.php?f=367&t=8785 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8785)
- Po drugie domyślny poziom trudności zalecany przez Twórców moda to MEDIUM. Żadne, tam VH. Na TWC płaczą, że ich AI bije, ale ani nie poczytali angielskiej instrukcji do moda ani porad. Na VH to ja teraz AI rozwalam, ale pierwszą kampanię przegrałem na VH. Dopiero jak co nieco poczytałem i pograłem na Medium Abbasydami to się nauczyłem. Generalnie pamiętamy, że sojusznik nas nie zaatakuje jak mamy z nim relacje 8/10 i wyższe. Dlatego przez pierwsze 30 tur dyplomacja i podbój rebelii to priorytet. Opis jak prowadzić dyplomacje ma 2 części, w pierwszej podstawowe zasady z mojej kampanii Abbasydami, w drugiej porady jak zatrzymać i podwyższać spadające relacje z naszymi sojusznikami. Radzę mieć kilku dyplomatów. Teraz gram Polska na VH i jestem III-cia frakcją po 150 turach, Niemcy prawie zniszczone. Nowogród ma ze mną sojusz i pospołu walczymy z Kijowem. Z Węgrami ślubny sojusz – relacje 9/10, Z Norwegami ślubny sojusz 10/10.
I. Podstawy prowadzenia dyplomacji w BC 6.3.
2. Pierwsza propozycja dyplomatyczna jaką dajemy to prawa handlowe, każdy przyjmuje, jak proponujemy je my to nie daje to zwykle bonusu do relacji. Po prawach handlowych w tej samej turze, proponowałem informację o mapie + trybut 250 bizantów przez 12 tur. To powodowało +1 do relacji, więc miałem 5 u Krzyżowców, trzecia propozycja to sojusz i mam relacje na 6.
3. Ten sam manewr jak w punkcie 2, zastosowalem do Gruzji czyli 3 w/w kroki dyplomatyczne i zawarcie sojuszu.
4. Następnie to samo wobec Bizancjum i potem Seldżucy. Miałem 4 sojuszników nim skończyła się 30-sta tura.
Rozwijam handel, wysyłam kupców nawet na Ruś, zawieram prawa handlowe z Połowcami, Egiptem i oboma księstwami ruskimi. Ogłaszam Jihad na Tabriz, biorę je głodem i mam darmową armię przez czas Jihadu. Sporo grosza oszczędzam. Koło 30 tury idzie krucjata na Urfę. Proponuję Zengidom z Syrii małżeństwo ich księżniczki z moim księciem, to daje relacje startowe z 2/10 do 7/10. Ten sojusz długo nie przetrwał bo Jerozolima wznowiła z Syrią wojnę a ja dotrzymałem paktu z Jerozolimą uderzając na Syrię.
Nikt mnie nie zaatakował, dzięki zabiegom dyplomatycznym. I nikomu nie dałem żadnej prowincji. Do 70 tury było po Syrii. Generalnie w 6.3, walka ze wspólnym wrogiem i naszym i naszego sojusznika, szybko winduje relacje z poziomu 3 do nawet 9 lub 10/10. Celem ataku AI stają się frakcje słabe, im więcej sojuszy i wyższa siła naszej frakcji, tym większa szansa, że nie zostaniemy po upływie 30 tur celem ataku sąsiadów.
II. Utrzymywanie i poprawianie poziomu relacji z sojusznikami. (Praktyczne uwagi z kampanii Polską na VH, na niższych poziomach powinno być łatwiej sporo).
Dyplomacja w Bellum Crucis 6.3 - w punkcie I opisałem jak ją skutecznie prowadzić. Teraz napiszę jak zapobiec spadaniu poziomu relacji z sojusznikami w trakcie trwania sojuszu, ja stosuję następujące metody: Daję im w prezencie legendę mapy i trybut np. 250 bizantów przez 12 tur, to daje zwykle + 1 do relacji. Płacenie trybutu poowoduje, że relacje dyplomatyczne - nie spadają zwykle przez czas płacenia trybutu. Obecnie na VH, podczas gry Polską tak podbijałem relacje z Niemcami, że mnie nie zaatakowali po 30 turze i mam z nimi relacje 9 na 10. By podbić relacje z sojusznikiem podczas pierwszych 30 tur, co jakiś czas dajemy znowu prezent w postaci legendy mapy i zwiększamy nieznacznie kwotę trybutu na turę i ilość tur trybutu. Ja stosuję takie zestawy tybutów i ich zwiększania 12 tur po 250, potem zwiększenie 15 po 300, potem ew. jak to nie wystarczy 20 tur po 400 i ew. 25 po 500. Koło 30 tury jako kolejny prezent dałem Niemcom legendę mapy + dostęp wojskowy to dało mi aż + 2 do relacji. I cesarscy uderzyli na Francję nie na mnie po trzydziestu kilku turach. I dało radę na VH nie zostać zaatakowanym. Sojusz przez małżeństwo zawarłem z Węgrami, także mogłem się skupić na walce na wschodzie. Nawet na VH da radę grać na oryginalnym AI. Jak pisałem wcześniej , relacje szybko rosną jak walczymy ze wspólnym wrogiem. Podnoszą się też jak udzielamy militarnego wsparcia oddziałom sojusznika. Np. zaatakowanie wroga naszego sojusznika daje bonus + 3 do relacji. Im bardziej angażujemy się w walkę z wrogiem naszego sojusznika tym szybciej relacje rosną. Pozdrawiam.
Edit: Oczywiście nie wszystkim dajemy ciągle kasę, tylko tym najgroźniejszym, to wg mnie jedyny sposób by nie dawać AI prowincji w celu poprawienia relacji dyplomatycznych, bo ja prowincji nie daję, nawet jak gram na VH.
Edit2: Potem jak mamy więcej kasy możemy dawać na turę wyższe trybuty, jako prezent – co daje nawet +2 lub + 3 do relacji, ale wymaga sporo gotówki. Pilnujcie by księcia nie chajtać z naszą polską kandydatką na żonę a zawierać małżeństwa polityczne, bo to daje dobre relacje i jest podstawą silnego sojuszu. Jak się przetrwa powiedzmy ponad 40 tur to AI zaczynają się tłuc ze sobą i da radę wygrać nawet na VH.
Mnie się świetnie gra w BC 6.3, ale troche mi zeszło nim rozpracowałem AI i dyplomację w wersji 6.3, ale było warto bo kampanie są bardzo ciekawe. Pozdrawiam.
Zawsze można użyć plików na poprawę relacji z sojusznikami (choć lepiej się gra normalnie) :lol:
Cóż ostatnio nie miałem tyle czasu,KO i itp.może teraz znowu przysiądę do Bellum :)
To, że trzeba jakoś kombinować raz prawa handlowe, raz trybut, raz coś jeszcze, a nie można po prostu zaproponować trybutu i legendy mapy to też swoją drogą bug :mrgreen: Bo jaki jest sens w tym, że liczy się kolejność dawania prezentów, to że należy je dawać pokolei, a nie można na jeden raz :P bo nie będzie się dało wtedy podpisać sojuszu i się na niego nie zgodzą? :P No ale sam poradnik jest dobry :P
Porządny poradnik, dobra robota etc. ale ja bym nie mógł tak grać :). Zbyt leniwy jestem nawet na to żeby się kupcami bawić no i takie klikanie ze znajomością efektu trochę jak dla mnie zabija "magię" gry ;). Atakowanie wszyscy na jednego nawet sojusznicy nie ma zbyt wiele sensu, przynajmniej na początku kiedy szanse są jeszcze wyrównane ale robienie z AI "głupiego" poprzez dawanie mu kasy tylko po to żeby walkę z nim przełożyć na później, takie to "czysto growe" :) . Oczywiście różnica jest ale to trochę tak jakby wykorzystywać czerwone linie w bitwie do obrony, i tu i tu wróg nie może cię "dziabnąć w plecy" bo drogę mu blokuje w jednym przypadku czerwona linia, w drugim relacje +8.
Panowie, ja napisałem jak to działa. Może Inni stosują inne taktyki. Zawsze można użyć pliku descr_fasction_standings jaki dałem w submodach - on ułatwia grę i sojusze są trwalsze. Jak Ktoś woli walczyć ciągle to proszę bardzo. Zresztą na Medium z racji na bonus finansowy dla Gracza walka nie jest skazana na porażkę. Przedstawiłem alternatywną do walki drogę przetrwania.
Piter - Ty nawet BC 6.3 nie masz. Wszędzie bugi widzisz. Opanuj się. Zrób lepsze AI to na nim zagram. Nie testowalem innej kolejności podarków w dyplomacji - ja stosuję taką. Jak odkryję inne myki to napiszę. To wcale nie daje 100% pewności przetrwania, tylko zwiększa szansę, że AI nas nie rozjedzie na początku. Walka na 3-4 fronty to masakra. Dla mnie właśnie konieczność prowadzenia przemyślanej dyplomacji to super patent. Do wojny przystępuje , jak jestem gotowy. najszybciej około 50-60 tury zwykle.
Edit: Jak Ktoś odkrył jakieś inne dyplomatyczne zależności prosze dać znać. Albo inne taktyki w BC 6.3. A poradnik napisałem - by udowodnić, że nawet na VH można wygrać w BC 6.3. To jak Kto gra to jego sprawa. Ja teraz przedkładam dyplomację nad siłę.
Inne pytanie, czy Komuś w BC 6.3 udało się wybudować Gildię łuczników i Kuszników, lub jej wyższy poziom?
woz_z_weglem
07-04-2012, 21:11
Witam wszystkich fanow i antyfanow moda ;-)
Do tej pory tylko sledzilem wasze posty tutaj, ale skoro juz sie zarejestrowalem na forum, to co nieco sie wypowiem ;-)
Duzego doswiadczenia jesli chodzi o mody nie posiadam, niemniej Bellum stanowi bardzo ciekawa odskocznie od klasycznego medka.
W koncu AI zachowuje sie w miare sensownie, zarowno na mapie kampanii jak i podczas bitew. Wyjatek - szturmy przeprowadzane przez komputer wszystkie sprowadzaja sie do tego samego, prostego schematu, a co za tym idzie wielokrotnie liczniejsze i silniejsze wojska odbijaja sie od moich miast i zamkow jak od sciany. W sumie nie dotarlem jeszcze ani razu do ery prochu, moze po wyprodukowaniu kilku dzial cos sie zmieni?
Co by o dyplomacji nie mowic, wg mnie jest ona nielogiczna i tyle (jak w kazdym total warze chyba zreszta). Ok, mam sojusznikow bo im zaplacilem trybut, nie atakuja mnie sasiedzi bo mam stosunki na +8. Ale jak juz ktos tu to powiedzial, taki uklad sprawia wrazenie sztucznosci i zabija magie gry ;-). Poza tym komputer nie reaguje na sytuacje na mapie. Cesarstwo niemieckie, uszczuplone do dwoch prowincji i prowadzace wojne na dwa fronty powinno z pocalowaniem reki przyjac kazda propozycje pokojowa, co jest jednak nierealne bez dawania trybutu i oddania polowy podbitych prowincji (a i z tym moze byc problem). No ale zdaje sobie sprawe, ze z silnikiem gry sie nie wygra, tak musi byc i basta, to nie Europa Universalis ;-)
Pomimo tego, w moda gra sie niesamowicie przyjemnie i gdy sie przymknie oko na pewne niedoskonalosci, mozna czerpac naprawde duzo przyjemnosci z gry :-)
Edit: Aha i jeszcze jedno. Zauwazylem ze komputer prawie w ogole nie rekrutuje ksiezy, przez co kardynalami a co za tym idzie papiezami ciagle zostaja Polacy ;-). Tez tak macie?
Ciekawa analiza. Pewnie, że mogłoby być lepiej. Ale wycisnęli z wadliwego silnika gry bardzo dużo. O wiele więcej niż w innych modach. jak kiedyś znajdę lepsze AI niż to z BC 6.3 to dam znać (na razie takiego nie znalazłem). Pozdrawiam.
Edit: W poście nr 1 w temacie o submodach czyli tu viewtopic.php?f=367&t=10087 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=10087) dałem Submoda na Darmowe jednostki w garnizonach miast i zamków do BC 6.2 (free_upkeep).
ordenus22
08-04-2012, 13:27
Jak działają te Bałtyckie Krucjaty? Gram Polską i przydałaby mi się krucjata na Ruś albo na Kipczaków, ale u papieża dostępne są tylko cele w Afryce albo w Arabii.
Mnie sie wydaje, że krucjaty są jak w 6.2. Znaczy nie ma bałtyckich ani innych regionalnych, nie udalo im sie tego zrobić, stąd opóźnienie w wydaniu moda. Znaczy na Kipczaków da radę na Ruś gorzej. Ale zabić się nie dam za to co napisałem.
ArsMoriendi
08-04-2012, 14:06
Gram sobie Nowogrodem, aż tu nagle na Visby atakują mnie Duńczycy. Jeszcze w tej samej turze rusza na mnie Polska, Księstwo Włodzimierskie (pomimo sojuszu), Norwegowie, Połowcy. Kim nie gram to zaraz po rozpoczęciu wojny wszyscy sąsiedzi się na mnie rzucają i nie da się grać. Jest na to jakaś rada?
Gram sobie Nowogrodem, aż tu nagle na Visby atakują mnie Duńczycy. Jeszcze w tej samej turze rusza na mnie Polska, Księstwo Włodzimierskie (pomimo sojuszu), Norwegowie, Połowcy. Kim nie gram to zaraz po rozpoczęciu wojny wszyscy sąsiedzi się na mnie rzucają i nie da się grać. Jest na to jakaś rada?
PEwnie zmienić poziom trudności :P
ordenus22
08-04-2012, 14:08
Czy komuś udało się wydać swoją księżniczkę za obcego monarchę lub następce tronu? Jak ja próbuję to zawsze wszyscy już są pozajmowani.
ArsMoriendi
08-04-2012, 14:16
grałem bodaj na normalnym... u Was tak nie ma?
A jest jakiś sposób na przyspieszenie tury? Coś czytałem o usunięciu jakiegoś pliku
grałem bodaj na normalnym... u Was tak nie ma?
Jest, było to już wałkowane i to nawet w ostatnich dniach. Araven dał nawet mini poradnik. Ja sobie radzę z tym problemem grając na 6.2 :) , w dodatku nie ma w tej wersji kar z kosmosu za kontrolowanie miast (znaczy są ale jak już jesteś mocarstwem i trochę ich masz).
ArsMoriendi
08-04-2012, 21:01
Znalazłem już pliczek wstawiony przez Aravena, który poprawia dyplomację i sprawia, że sojusze są bardzo trwałe.
Pamiętam, że gdzieś czytałem, jak ów Araven radzi jaki plik usunąć, aby tura szybciej się przewijała :) Albo miałem zwidy, albo tego posta już nie ma , bo nie mogę znaleźć :/
ordenus22
08-04-2012, 21:07
Trochę jak dla mnie za dużo niedoróbek w tej wersji 6.3, widać, że twórcy moda trochę pośpieszyli się z wydaniem nowej wersji. M.in. zauważyłem, że Inne państwa w ogóle nie rekrutują księży co potem sprawia, że tylko moi kardynałowie zostają papieżami, nie rekrutują też kupców i innych agentów oraz Państwo Kościelne nie rekrutuje inkwizytorów (tura 86). Co do dyplomacji to w zasadzie podoba mi się, gram Polską na poziomie M/VH i mam stabilny sojusz (małżeństwo) z Niemcami i Danią i sojusz z Węgrami, z tymi ostatnimi sytuacja wyglądała nie ciekawie i wszystko wyglądało na to że mnie zaatakują, ale udało mi się ich wplątać w wojnę z Kipczakami i o dziwo są teraz moimi wiernymi sojusznikami przeciwko Kipczakom, jak oni mnie atakują to Węgrzy spieszą mi z pomocą i to mi się podoba.
Edit: U Was też są takie bugi jak u mnie? Jeszcze raz dobrze się przyjrzałem i kupcy i kapłani są, ale tylko w frakcjach muzułmańskich no i są inkwizytorzy, ale jakoś ich mało. Kurcze wcześniej to aż roiło się od obcych agentów na mapie, a teraz jak na pustyni. Jeszcze o krzyżu prawosławnym wspomnę, zresztą już ludzie pisali o tym, jednak to na szczęście na grywalność nie ma żadnego wpływu.
Ja tam nie narzekam na ilość obcych kupców także europejskich; czesto przejmują moich. Inwizytorów też mam, ale ja kościoły buduję, papieża słucham, księży werbuję to i inkwizycja mnie omija. 6.2 to świetny mod, ale ja uważam, że 6.3 jest sporo lepszy. Lepiej zbalansowany gospodarczo, nowe skrypty, nowe jednostki sporo nowych tekstur, nowe budynki, zmienione AI i dyplomacja. Nowa frakcja Abbasydów, dużo poprawek u muzułmanów. Lepszy balans siły między frakcjami. Gram na submodzie na dziedzica frakcji to i na politykę dynastyczna mogę wpływać. Ilość agentów może zależeć nieco od poziomu trudności, na Medium było ich sporo, ale na VH mam ich więcej jakby. Generalnie 6.3 jak dla mnie to kolejny krok naprzód w rozwoju Bellum Crucis.
ArsMoriendi: Pytanie na temat skryptów do ew. usunięcia zadaj w tym temacie, viewtopic.php?f=367&t=10068 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=10068) Napisz tam jaką grasz kampanię.
ordenus22
09-04-2012, 10:23
Jak wchodzę w zakładkę stan finansów to przy dyplomacji i trybutach mam minus 4000 (przy wpływach), jednak gdy zwerbuje kogoś albo wybiorę jakiś budynek do budowy to ta kwota mi się automatycznie zeruje i mam zakładany stan dochodów większy o te 4 tys.? Czy to kolejny bug czy tylko u mnie tak jest?
Ktoś też tak miał, ale to raczej sporadyczne. Ja często sprawdzam finanse i nie miałem takiego myku. :mrgreen:
gram w Bellum od 15 minut i już zauważyłem (zasłyszałem byłoby bardziej na miejscu) motyw muzyczny z gry Twierdza (Stronghold), co bardzo przypadło mi do gustu, bowiem soundtrack z tejże gry bardzo wpasowywuje się w klimat średniowieczny a pozatym nie nudzi się nigdy :D rozpocząłem kampanie narazie light Norwegami aby nawrócić się na pogańskie wierzenia :lol: wrażeniami podzielę się już nie długo
no i ładnie mineła 25 tura i nawróciłem Norwegie na pogaństwo (Hail Odin!!!). Rozgrywka dyplomatyczna bardziej wymagająca niż w SS, a roster jednostek narazie mi odpowiada, oczywiście czekam do wybudowania max zamków i wtedy się okaże czy warto było ale narazie jedynymi mankamentami modyfikacji moim zdaniem są po 1: kursor, którego zmienie przy najbliższej okazji, po 2: asasyni za łatwo zdobywają skille. Ogółem jak narazie najlepiej zrównoważony mod w jakiego grałem, a przyznam, że kilka już przemaglowałem(z Last Kingdom na czele).
Takade - Co do kursora -prawie wszyscy sobie zmienili. Co do zabójców. Ja ich nie nadużywam. Zabijam tylko heretyków. Sporadycznie innych agentów lub generałów. Pozdrawiam.
Jak wchodzę w zakładkę stan finansów to przy dyplomacji i trybutach mam minus 4000 (przy wpływach), jednak gdy zwerbuje kogoś albo wybiorę jakiś budynek do budowy to ta kwota mi się automatycznie zeruje i mam zakładany stan dochodów większy o te 4 tys.? Czy to kolejny bug czy tylko u mnie tak jest?
mam dokładnie to samo i to nawet często, to chyba bug jest.
A macie money_script? Bo tam pocudowali sporo z tym dodawaniem kasy i odejmowaniem... Bez money_scriptu gram ostatnio to nie przyważyłem tego buga finansowego o jakim piszecie z tymi 4000. Ale się przyjrzę jeszcze. U Włochów w opisie bugów też o tym nic nie widziałem. Bugi w BC 6.3 są, ale na szczęście nie jakieś poważne. A Włosi z tego co wiem robią Bellum Crucis 7.0, ale może zrobią jakiegoś bugfixa do 6.3 za jakiś czas. Pozdrawiam.
bez money scriptu, to nie zawsze jest 4000. Nieraz mam -2000,-2500,-600, różnie jest. i zawsze mi to odejmują jak kliknę koniec tury, mimo że nie oblegam ani nie mam woja na obcym terenie
Wilk coś pisał, że czasem gra zabiera część kasy na koniec rundy ale w kolejnej niby to zwraca. Nie ogarniam tego do końca. Mnie finanse się zgadzają, czasem są różnice ale niewielkie. Przyjrzę, się temu zwojowi finansów dokładniej. Może rozkminię o co biega.
tez nad tym siedziałem trochę, ale jak to możliwe że w wpływach mam -4000? to nie logiczne, a nawet gdyby było to w wydatkach to niby z jakiej parafii mieliby z dyplomacji zabierać tą kasę jak nikomu nie płacę żadnego trybutu ani nic? trochę to dziwne według mnie.
Panowie: Olek77 i Ordenus22 - melduje, że te wpływy w dyplomacji co czasem macie, to nie żaden w morde jeża bug. Są to okupy za wrogów po wygranych bitwach. Sa we wpływach z dyplomacji bo pochodzą z negocjacji w sprawie wykupu jenców. Przypadkiem to odkryłem walcząc moimi dzielnymi Gruzinami z Seldżuckimi i Kipczackimi najazdami, bo Abbasydzi po kilku masakrach jakie im sprawiłem odpuścili. Po kilku bitwach co wróg okup zechciał mi zapłacić, pojawiały mi sie we wpływach z dyplomacji dziwne kwoty, aż się zorientowałem, że to z okupów. Ot zagadka wyjaśniona.
to dobrze, ale czemu w wpływach jest minus? i ta kwota zostaje odjęta z mojego skarbca a nie dodana...
Może to Ty płaciłeś okup w danej turze stąd minus? Minusa na razie nie miałem.
Ja coś takiego miałem, głupio wygląda taki minus na plusie, jakby nie mógł być po właściwiej stronie. Ale też nie pamiętam od czego to było.
Może to Ty płaciłeś okup w danej turze stąd minus? Minusa na razie nie miałem.
nie płacę okupów więc to na pewno nie to.
ArsMoriendi
10-04-2012, 22:23
Właśnie usunąłem Bellum bo chyba szlag jasny by mnie trafił. 50 tur zagranych Norwegią i w tym czasie 15 razy mnie wywaliło - "Medieval II napotkał problem". Na początku super, bez żadnych problemów, a im dalsza tura tym więcej razy wywala. Przy 50 wczytywałem save'a 3x i dalej już nie miałem siły..
Bywa ja ctd w BC 6.3 mam raz na jakieś 200 tur (zwykle w bardzo dużych bitwach ponad 3 pełne armie). Czasem na dziwne problemy z modem pomaga zwykła reinstalacja, a potem defragmentacja dysków.
Mietek77
11-04-2012, 11:10
Mod jest rzeczywiście ciekawy. Sporo fajnych nowych budynków i technologie. Przeczytałem manual który oddaje ogrom pracy włożony w moda. Jednym słowem plusów jest naprawdę sporo.
Co do minusów -hmm Mi osobiście najbardziej przeszkadzają orzełki z współczesnych "złotówek" na niemal wszystkich polskich jednostkach. Wiem, że to w większości spadek po "vanilli", ale mimo wszystko wali po oczach. Bardzo, żałuje że nie dogadali się z jakimś innym modem i nie re teksturowali polskich jednostek.
Druga spraw to historyczność. Jak zobaczyłem dynastie pomorską przy Mieszku Starym to mnie lekko zmroziło. Również "Ancillary pomerania" z herbem pomorza przy Mieszku ciut mnie podłamało. ( Osobiście przerobiłem dynastie pomorską na piastów wielkopolskich, a herb pomorza na herb wielkopolski ( jak by koś sobie życzył to dam do niego linka ).
I brakuje mi bardzo Litwy oraz Zakonu Krzyżackiego :cry:
Zastanawiam się nad małą zmianą mapy - dodaniem Podlasia między Mazowszem a Litwą kosztem unifikacji Sardynii która składa się z dwóch prowincji. Zrobiłem już nawet herb Podlasia.
Właśnie usunąłem Bellum bo chyba szlag jasny by mnie trafił. 50 tur zagranych Norwegią i w tym czasie 15 razy mnie wywaliło - "Medieval II napotkał problem". Na początku super, bez żadnych problemów, a im dalsza tura tym więcej razy wywala. Przy 50 wczytywałem save'a 3x i dalej już nie miałem siły..
U mnie tak samo, tylko że zanim wywali ctd bądź mod zawiesi system, wywalają się błędy graficzne na interfejsie. Więc jest możliwość zrobienia zapisu gry. Tylko 15 razy na 50 tur ? To i tak mało. :D
WilkJakiś mod u ciebie normalnie chodzi? Z tego co napisałeś do tej pory na forum, to nie ma takiego moda, nie żebym był ciekawy, co masz za system i sprzęt, ale tylko stwierdzam to, co sam napisałeś w ciągu swojego pobytu na forum...
Nekroskop
11-04-2012, 11:46
Niestety mod jest niegrywalny z powodu jakiegoś buga który zabiera graczowi bizanty za nic na koniec tury. Np. wykonałem ruchy agentami i jednostkami mam 0 bizantów. Sprawdzam stan finansów przewidywane dochody 2000 b, zakładany końcowy stan skarbca w następnej turze 2000 b. Klikam koniec tury i w tym momencie stan skarbca zmienia się z 0 na -5000 b. Rozpoczyna się następna tura i zamiast zakładanych 2000 b na + mam -3000 b. Tak jest w każdej turze, zmieniają się tylko minusowe kwoty w skarbcu. przez to po 2-3 turach jestem na minusie i gra staje się niemożliwa ponieważ jestem cały czas bankrutem. Próbuję to rozgryźć od kilku dni ale nie mam pojęcia o co chodzi. Próbowałem rozegrać kilka kampani różnymi państwami i za każdym razem jest tak samo.
Mietek77 - no Litwa walczyła by dostać się do 6.3 z Abbasydami, ale islam zwyciężył. Nic nie jest doskonałe. Dla mnie mimo pewnych błędów i nieścisłości to najlepszy mod o średniowieczu i niezwykle stabilny. W szoku jestem czytając posty, że Ludziom tak wywala. Reinstall Medka i Kingdoms oraz czyszczenie rejestrów by się przydało i dopiero instalacja BC 6.3. Z drugiej strony szok, że Włosi dostrzegli linie dynastyczne wśród Piastów. Czyli mówisz wprawiony w modowaniu Jesteś? Pomyśl jak zastąpić linię pomorską na jakąś pasującą bardziej... Takimi korektami zajmiemy się po wydaniu w miare kompletnego spolszczenia do BC 6.3. A do tego co nieco brakuje jeszcze.
Nekroskop - poczytaj poradniki na początek. viewtopic.php?f=367&t=8785 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8785) Opłaty sa np. za armię w polu 600 w każdej turze, za każde oblężenie 2000 za każdą turę oblężenia (Jak 2 armie Twoje oblegają płacisz 4000 na turę). Dodatkowo komp nalicza kary za posiadanie kolejnych prowincji. Można to sobie albo pozmieniać albo usunąć. Ja wywaliłem kary za podbijanie kolejnych prowincji, resztę zostawiłem. Ludzie zazwyczaj nic nie wiedzą o rozgrywce i się dziwią. To nie bug a założenia Twórców moda, są koszty ukryte (opisane w anglojęzycznym Manualu do wersji 6.3 i poradnikach, nie wykazywane w finansach - a naliczane na początku nowej tury). Ja rozumiem jak to działa i kasa mi się zgadza. Chyba zrobię poradnik o tych finansach w Bellum bo Manuali angielskich prawie nikt nie czyta i Ludzie sieją fałszywe pogłoski o bugach np. :roll: .
ArsMoriendi
11-04-2012, 12:08
Hm.... To muszę po odinstalowaniu Bellum odinstalować Medka, potem znowu defragmentacja, czyszczenie rejestru, później instalacja Medka, instalacja Kingdoms, patcha, Bellum.... A i tak pewnie będzie wywalało :)
Edit przez Araven: Po ew. instalacji Medka i Kingdoms 1.5 nim zainstalujesz mody jakiekolwiek, odpal czystą grę i zagraj parę tur. potem wyjdź z gry i najlepiej z systemu. Po restarcie zainstaluj moda. Odpal i znowu wyjdź z gry.
Mietek77
11-04-2012, 12:26
Faktycznie mod jest w miarę stabilny, choć wywala mnie od razu jak chciałem zagrać na full feudal. Może wiecie o co chodzi? Gram na full i jest ok. Czasami pojawia się jakiś błąd i wywala mnie do pulpitu. Jednak przy takim ogromie moda zdziwiłbym się gdyby było inaczej. Oczywiście podpisuje się obiema rękami i nogami pod twierdzeniem, że trzeba mieć zdefragmentowane dyski, świeżego medka i niestety niezłego kompa. Tury w tym modzie przewijają się zdecydowanie szybciej niż np. "Stainless Steel", gdzie mogłem czasami dwie herbaty zrobić i sporo czasu zostawało.
Niestety taka ilość skryptów wymaga mocy obliczeniowej. Ze swojego doświadczenia radzę zminimalizować zużycie ram w czasie spoczynku windowsa. Powyłączać wszystko co się da i przełączyć na tryb "wysoka wydajność". Dla kogoś kto nie lubi "ręcznej roboty" :D są równiez programy do zwiększenia wydajności np "game buster".
PS. Wielkie dzięki i szacun za spolszczenie :) -Ja bym spolszczył jeszcze polskie tytuły np. Książe Śląski zamiast Duke of Silesia i np. Piastowie Mazowieccy zamiast Masovian Dynasty.
Co do modowania -tak nie jest mi obce, choć miałem długą przerwę. Kiedyś trochę się udzielałem tu gdy była era Rome i na początku medka. Nawet nie pamiętam tamtego nika :D
Każdy mod czasem wywala. Przy wyborze rodzaju kampanii jak się za wiele grymasi z wyborem nacji i skacze między nimi to wywali na bank. SS też tak miał i ma nadal. Dalsze prace nad spolszczaniem trwają i obecnie dotyczą pliku o jakim piszesz ze świtą postaci.
Nekroskop
11-04-2012, 12:52
Araven przeczytałem temat z poradnikami i temat w którym piszemy. Przejrzałem też kilka razy angielską instrukcję i testowałem moda przez święta. Zapisałem sobie wszystkie ukryte koszty na kartce i obliczam przy każdej turze. Niestety nie doliczyłem się znikającej kaski.
Komp podaje prognozę zysków (nie uwzględnia deficytu z poprzednich tur), prognoza zysków na daną turę + deficyt (z poprzednich tur o ile jest) + ukryte koszty (np. oblężenia prowadzone, i kara za prowincje zdobywane powyżej ilości startowej dla danej frakcji) i się powinno zgadzać. Screena daj i opisz to dokładniej może rozpracujemy. Może to trybuty dyplomatyczne albo doszkalanie wojsk lub budowa nowych budynków?
Edit: Jak dalej będą jakies duże nieścisłości - radzę usunąć money_script potem map.rwm z kampanii w jaką grasz i zacząć nową kampanię. Bugfixera 1.2 zainstalowałeś?
RATUJCIE waszmoście! Dotarłem do 103 tury jako Królestwo Jerozolimy, podbiłem Egipt i zawarłem sojusz z islamistami przeciwko bizantyjczykom - wspaniałe perspektywy rozwoju, a tu nagle po przejściu na turę 103 wszystko zwolniło 100 razy tzn. ruch jednostką trwa kilkanaście sekund, przesunięcie mapy to kilka sekund, wszystko "klatka po klatce" jak w zwolnionym filmie, bitwy można prowadzić normalnie, ale na mapie strategicznej nie da się grać! Czy ktoś miał podobny problem? Wgrałem na początku Bugfixera, ale nie wiem w jakiej wersji, po czym ją poznać? Jak ściągnąć wersję 1.2?
Bugfixer jest w wersji 1.2. No raz też tak miałem. Spróbuj wczytać poprzedniego sava. Mnie po kilku turach się ten bug naprawił, jak przyszedł do mnie obcy dyplomata. Ale cofnij się do wcześniejszego sava najlepiej.
Nekroskop: Finanse się zgadzają co do bizanta. Oto jak komp liczy dochody:
Dodajesz sobie swoje wydatki na konstrukcję i rekrutację (tak wydatki to nie pomyłka) + dodajesz przewidywane dochody + stan skarbca na dole ekranu (albo na plusie albo na minusie) i dopiero te wszystkie elementy dają Ci Przewidywany stan skarbca. Dobra przykład. W tej turze buduje za 2000 i rekrutuję za 421 , przewidywane dochody to 1345 + mam w skarbcu powiedzmy (+ 1221 bizantów), mój zakładany końcowy stan skarbca to będzie 2000 (wydatki na konstrukcję) + 421 (wydatki na rekrutację) + 1345 (prognozowane dochody) + 1221 (stan skarbca - zapasy gotówki) = 4987 bizantów o ile nie mam ukrytych kosztów (600 za każdą armie w polu i 2000 za każdą moja armie jaka oblega). To nie żaden bug. AI zawile to liczy ale prawidłowo. Pozdrawiam.
Edit: Oczywiście, nie trzeba tego liczyć samemu, bo komp to robi za nas (ale jak Ktoś się uprze, może sobie policzyć wg sposobu jaki podalem wyżej).. Po prostu patrzymy na zakładany końcowy stan skarbca i tam mamy podane ile będziemy miec kasy w następnej turze. Na inne dane finansowe nie patrzcie. Wynik finansowy może ulec modyfikacji przez ukryte koszty i np. kary finansowe za kolejne zdobywane prowincje. :P
Już chyba wiem gdzie tkwił problem - papież ogłosił krucjatę i wtedy gra się spowolniła, faktycznie kilka razy wgrywałem 102 turę i za kolejnym razem krucjaty nie ogłosił i wtedy 103 i kolejna były już ok. Problem tkwi więc gdzieś w krucjatach, ale na razie udało mi się go pokonać i gram normalnie.
Hm często mam krucjaty ogłaszane w grze i nie ma spowalniania. Ale może masz rację. Rób kilka savów. Dobrze, że możesz grać dalej.
Avalanche
11-04-2012, 21:28
Ja nie wiem co wy ludzie macie z tymi finansami. Ja jak gram to przez pierwszych 15-20 tur jestem na minusie. W skrajnych przypadkach dochodzę do -100.000. Jak ktoś grał w inne mody lub podstawkę to rzeczywiście może się lekko zszokować. Ja nie ukrywam, że money script usunąłem bo z założenia gram żeby się odstresować a nie wkurzać. Tak też radzę niektórym "fermentom" co tu herezje wypisują. Jak się nie podoba to proszę przejść na inne submody i nie wypisywać głupot. Niby są bugi, mod niegrywalny a gracie ciągle i w kółko. No chyba, że to tylko taka taktyka coby nabić postów na forum...
Ja gram zawsze na hard / easy (bitwy gram na automacie) i moja taktyka jest prosta. Wszystkie podatki na max (pilnować, żeby zadowolenie w miastach było min 105%). W pierwszych 2-3 turach rekrutujemy max wojska za całą kasę. Wraz ze startowymi musi to starczyć aż się odkujemy finansowo. Do 30 tury w pierwszej kolejności zajęcie 100% sąsiadujących prowincji rebelianckich i podpisanie sojuszy ze wszystkimi sąsiadami - mała podpowiedź w późniejszym etapie jak się jest silnym relacje z neutralnymi frakcjami same się podnoszą.
Jedyny wyjątek - Jerozolimą od pierwszej tury atak na Syrię - później AI ma duże bonusy i ciężko będzie go przebić produkcyjnie. Ja do 10 tury rozwaliłem Syrię, a do 30-35 Egipt i Turcję na raz. Sojusz z Bizancjum, Abysydami i Gruzją. Przy grze Bizancjum w pierwszej kolejności uderzamy na Turcję - też od pierwszej tury.
Tej taktyki nie radzę stosować grając frakcją chrześcijańską i atakować innych wyznawców krzyża - często kończy się to ekskomuniką po 2 turach co powoduje bunty i spadek prestiżu. Na tym etapie gry samobójstwo.
Mam za sobą kampanie hard następującymi frakcjami: Francja, Anglia, HRE, Jerozolima, Bizancjum. Jakby ktoś chciał jakieś porady służę pomocą. Aktualnie męczę HRE na submodzie free upkeep i dziedzic.
Pozdrawiam
Dzięki Avalanche za tego posta, nareszcie jakiś głos rozsądku. Potwierdzam z neutralnymi frakcjami jak jesteśmy silni zaczynają one rosnąć i łatwiej o sojusze. Pozdrawiam.
odi.profanum
11-04-2012, 23:12
No tutaj kluczem do kasy jest rozwożenie po wszystkich fajnych miejscówkach kupców; w jednej kampanii miałem z nich 50 tys dochodu na vh a budżetu Polską 700 tys - da się. Trochę trzeba się napływać stateczkami i porozsadzać przy wielbładach, cukrze, złocie, diamentach ;) + budowac budynki do kasy; farmy, rynki, PORTY etc. Trochę jak w Medku 1 zrobienie sznureczku okrętów, na każdym polu oznaczającym morze minimum 1 :P
Z armią trzeba uważać tak czy siak. Co prawda tak się działo w 6.2 ale myślę, że patent się wiele nie zmienił bo grając HRE po 20 turach miałem 37 tys na plusie, z tym, że na dzień dobry - w pierwszej turze rozwiązałem 3/4 wojska, połaziłem co nieco dyplomatą, pohandlowałem mapkami, umowami handlowymi etc ;)
Ja stosuję podobną taktykę rozwiązuje wiekszośc słabego woja na początku. Mam jedną porzadną polową armię do podboju buntowników. Zawieram sojusze i szkolę kupców i wysyłam ich jak najdalej. I gra mi się ogólnie super w BC 6.3. Pozdrawiam.
Artur3377
13-04-2012, 17:10
No jesli chodzi o 6.3 to jest bardziej dopracowana wersja lepsze bitwy,dyplomacja i w ogóle 8/10 daje
Artyleria się poprawiła z 2 na 3 jednostki to ważne jak dla mnie tylko w czasie bitwy jak są posiłki to nie ma ikonki dowódcy 2 armi nie wiem dlaczego tylko jest puste pole,dyplomacja jest ok sposobem można dużo zdziałać he he
Witam. To fajnie, ze Ci się podoba ale temat o BC 6.3 już jest tutaj viewtopic.php?f=367&t=9828 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=9828) czyli założyłeś go ponownie, a to jest niedozwolone. Dlatego go zamykam. Pisz pod tematem z linku. Pozdrawiam.
przemo-dodo
14-04-2012, 09:33
Mam pytanie. Co turę dostaję jakąś informację, która ma w treści wymienione pełno tytułów jak np. pierwsza dama dworu itp. Czy ja sam mogę mianować postaci na różne stanowiska?
Mam pytanie. Co turę dostaję jakąś informację, która ma w treści wymienione pełno tytułów jak np. pierwsza dama dworu itp. Czy ja sam mogę mianować postaci na różne stanowiska?
Nie możesz sam ich mianować. Te tytuly dotyczą stanowisk w Radzie Możnych Twego państwa. Np. Jedna z księzniczek zostaje Pierwszą Damą, najlepszy kupiec - Bankier królewski też wchodzi do Rady, tak samo najlepszy zabójca i szpieg. Rada co turę glosuje oceniając Twoje rządy. Im wyższy prestiż królewski maksymalny to 100% tym lepiej jesteś oceniany.
przemo-dodo
14-04-2012, 10:27
Ok dzięki. Zauważyłem też że jestem w stanie budować różne budynki nawet wtedy kiedy nie mam kasy. Np. mam przewidywane 12 000 , a mam -4500...
Ok dzięki. Zauważyłem też że jestem w stanie budować różne budynki nawet wtedy kiedy nie mam kasy. Np. mam przewidywane 12 000 , a mam -4500...
Finanse są liczone prawidłowo. Zapraszam na stronę 23, tego tematu gdzie wytłumaczylem jak w Bellum komp liczy finanse. I poczytaj poradniki. Za budynki zaplacileś wcześniej, więc komp Ci je buduje bo są już opłacone, nawet jak w kolejnych turach jestes na minusie.
ArsMoriendi
14-04-2012, 10:47
Mam takie pytanko.. Podmieniłem pliki, które otrzymałem od Araverna i Wilka, czas tury w kampanii full został skrócony do 2minut z groszami. Tylko... w kampanii Light budowa każdego budynku trwa 1turę... jak to zmienić?
Mam takie pytanko.. Podmieniłem pliki, które otrzymałem od Araverna i Wilka, czas tury w kampanii full został skrócony do 2minut z groszami. Tylko... w kampanii Light budowa każdego budynku trwa 1turę... jak to zmienić?
Ode mnie dostałeś campaign_script, nie ma nic wspólnego z czasem budowy. Widocznie Wilk pozmieniał export_descr_buildings. I pytanie zadałeś w niewłaściwym temacie. Tu o czystym BC 6.3 piszemy. Są indywidualne kompilacje skryptowe od takich dywagacji jak Twoja viewtopic.php?f=367&t=10068 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=10068) . Radzę przywrócić oryginalny plik export_descr_buildings.
arghh... czy komuś tez po załadowaniu angielskiej wersji przestały działać bitwy? ;p
arghh... czy komuś tez po załadowaniu angielskiej wersji przestały działać bitwy? ;p
Nie wiem. Bo prawie wszyscy grają na spolszczeniu. :mrgreen: Wywal text angielski cały katalog i wgraj sobie spolszczenie ew.
Edit:
W poradnikach do Bellum dałem dziś dwa nowe poradniki do BELLUM Crucis 6.3 o Dyplomacji i FINANSACH. Radzę poczytać i przestać pisać, że komp źle liczy finanse... Link viewtopic.php?f=367&t=8785 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8785)
ArsMoriendi
14-04-2012, 17:09
cholerka.. Aravern wysłałbyś swój , nieedytowany pliczek?
edit: jestem Araven, nie Aravern...
Pobierz sobie submoda na darmowe jednostki i wgraj tylko plik export_descr_buildings a nie wgrywaj unit i będziesz miał normalny czas i koszty budowy. Ty sprawdź czy nie masz innych plików pozmienianych od kolegi Wilka.
ArsMoriendi
14-04-2012, 17:32
dzięki i przepraszam ;d
Cadet3377
15-04-2012, 09:16
Wszystko ok BC 6.3 lepsze bitwy , 3 jednostki a nie 2 artylerii ,dyplomacja i w ogóle dużo lepsza wersja od 6.2 ,tylko w czasie bitwy jak są posiłki to nie ma ikonki dowódcy 2 armi nie wiem dlaczego tylko jest puste pole,a spolszczenie jest super wielki szacun dla autorów no i dziękuje za wyrozumiałość Araven Pozdrawiam
Witam. Ikonki dowódcy armi posiłkowej rzeczywiście nie ma, w 6.2 też nie było. Pozdrawiam.
Niestety i u mnie spowalnia. Gram Rumem. Pierwszy raz chyba w 77 turze potem kilka tur wporzadku, i znowu zwalnia na mapie kampanii. Same bitwy mozna wtedy wtedy grac bez przeszkód .Teraz jestem w 92 i 93 znów zwalnia. Nie potwierdzam ,aby u mnie przyczyną były krucjaty. Tak naprawde to nie mam wogule pomysłu ''o co kaman'' Powoli mam dość .
Pisownia!! Co ważniejsze podkreślone, reszta ujdzie, bo można nie docisnąć klawisza.
Samick
Róbcie po dwa lub trzy savy co kilka tur. Mi raz zwolniły turki ale po kilku się naprawiło. Mod jest rewelacyjny.
Mi jeszcze nie zwolniło nigdy,choć też nie gram specjalnie często :D
Wiem że nie ten dział,ale tu zagląda kilku co lepszych moderów,może coś poradzicie
http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=372&t=10222
Cadet3377
21-04-2012, 09:40
Ja gram 2 do 3 godzin dziennie i jest ok nic nie zwalnia,chciałem się zapytać czy jak jakaś państwo zostanie zniszczone w moim przypadku to Francja padła z rąk Anglii to czy mozna ją jakoś przywrócić do życia
ordenus22
21-04-2012, 09:50
Nie da rady, już jedną frakcję masz mniej.
Edit: Mam dziwną sytuacje, mianowicie w 115 turze pojawiła mi się informacja o przybyciu Mongołów i jest na mapie gwiazdka, która wskazuję miejsce ich przybycia, ale na mapie żadnych oddziałów nie ma. Czy to normalne?
Edit: Dzięki bo już się przestraszyłem, a jeszcze jedno już sytuacja z agentami innych państw normalizuje się, pojawili się kupcy ruscy i bizantyjscy i kardynałowie szkoccy.
Ordenus z tymi Mongołami to normalne. Gwiazdka oznacza przybycie 2 armii, przez kilka tur są ukryci. Kilka do kilkunastu tur później przybędzie pierwsza fala - kilkanaście armii. Także czekaj cierpliwie.
matmat2000
25-04-2012, 17:56
Wytłumaczy mi ktoś po kolei jak usunąć skrypt na ataki rebeliantów na moje miasta? Nie mogę tego znaleźć bo wcześniej już ktoś coś o tym mówił
Wytłumaczy mi ktoś po kolei jak usunąć skrypt na ataki rebeliantów na moje miasta? Nie mogę tego znaleźć bo wcześniej już ktoś coś o tym mówił
Usuwasz po prostu treśc pomiędzy nazwami skryptów w camapign_script kampanii w jaką grasz, ma zostać jedna linia przerwy jak poniżej. Tylko, że Ty masz usunąć wpis z external invasion - skryptu nr 40. Tutaj piszeemy o czystym BC 6.3 takie pytania zadaj w temacie o indywidualnych kompilacjach skryptowych
Po usunięciu:
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;13- udienza papale;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;14- esilio;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;
odi.profanum
27-04-2012, 22:40
Osłabiono znacznie Bizancjum czy mi się wydaje ;) ?
Zależy od kampanii, ale Bizancjum dużo mniej szaleje niż w 6.2 i 6.1. Ogólnie 6.3 jest lepiej zbalansowany.
ordenus22
28-04-2012, 07:18
Pytanie do osób, które już miały Kazimierza Wielkiego, do jakiej dynastii Włosi go wrzucili, pewnie do Piast dynasty?
Edit: bo powinien w tym przypadku pochodzić z dynastii mazowieckiej.
odi.profanum
28-04-2012, 08:02
Zależy od kampanii, ale Bizancjum dużo mniej szaleje niż w 6.2 i 6.1. Ogólnie 6.3 jest lepiej zbalansowany. Ostatnio jakieś muzułmańskie brudasy zdobyły Konstantynopol w 45 turze mojej kampanii Anglią :? trochę się zdziwiłem. Dotychczas z moich doświadczeń z BC się takie cuda nie działy ;)
Nekroskop
28-04-2012, 11:43
W mojej kampani Szkocją też Turcy około 45 tury przemianowały Konstantynopol na Istanbuł. Widząc zbliżającą się armię turecką, która stanęła pod miastem i miała zaatakować w następnej turze garnizon opuścił miasto zostawiając w środku 1 lub 2 jednostki. Obok miasta stały 3 pełne armię Bizancjum nie robiąc nic żeby zatrzymać Turków. Oczywiście miasto padło w następnej turze. Armie Bizancjum pokręciły się jeszcze z dwie tury wokół miasta po czym rozeszły się w niewiadomych kierunkach.
odi.profanum
28-04-2012, 12:04
No u mnie, jak wpisałem toggle fow to komp tez ma trochę tych armii na bałkanach, bije się hardo z Wenecja i Węgrami natomiast w dupie to ma, że zrobiono mu dżihad na stolic. Zamiast rzucić się do obrony miasta - wysyła jakieś mało znaczące siły. :evil:
Są kampanie gdy u mnie Bizancjum spoko wytrzymuje jihad i masakruje Turków. Nawet po stracie stolicy potrafi ją odbić za jakiś czas. Mam nowe AI startegiczne, na razie testuje, ale to jedno z najlepszych na jakich grałem do tej pory. Oczywiscie testuje je na Belllum Crucis 6.3 :mrgreen:
odi.profanum
28-04-2012, 13:36
Są kampanie gdy u mnie Bizancjum spoko wytrzymuje jihad i masakruje Turków. Nawet po stracie stolicy potrafi ją odbić za jakiś czas. Mam nowe AI startegiczne, na razie testuje, ale to jedno z najlepszych na jakich grałem do tej pory. Oczywiscie testuje je na Belllum Crucis 6.3 ;) Oj czarujesz czarujesz :lol:
Mnie znudzio troszkę wybijanie francuskich armii złożonych z konnicy zbrojnej i tych gównianych włóczników + chłopi. W sumie fajnie się ogląda jak angielscy łucznicy mordują, ale ilez można?
Chyba w 6.2 Francja więcej fajnego wojska robiła na tym etapie gry.
Witam. Mam kilka pytań dotyczących BC 6.3 (jako osoba dość świeża, choć kilka kampanii rozegrałem)
1. Jak organizuje się bale, turnieje, sobory - kiedyś przypadkiem klikając na karcie Kardynała na lokalizacje (lupa) wyskoczyła mi wiadomość o zorganizowaniu soboru (czy synodu, wszystko jedno...). Jakie są wymagania, żeby zorganizować inne eventy?
2. Co trzeba zrobić, żeby dany kardynał otrzymał tytuł np. arcybiskup Canterbury, Gniezna?
3. Takie głupie pytanie w 6.3 komp nie robi autosavów, czy da się to jakoś przywrócić?
Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam.