PDA

Zobacz pełną wersję : Bellum Crucis 6.3 dyskusja ogólna!!!

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10

marko1805
12-06-2013, 11:04
Spokojnie możesz zaczynać Megamoda, osobiście myślę, że jak BC7 wyjdzie na gwiazdkę to będzie bardzo dobrze :)

IPL_rara
13-06-2013, 12:57
Witam, chciałem się zapytać czy da się jakoś wyłączyć te kary za wojska w polu i prowadzenie oblężeń. Na początku jest to przecież nie do przejścia :P Zaznaczam, że przeszukałem sporą część forum w poszukiwaniu odpowiedzi i znalazłem tylko usunięcie kary za dodatkowe prowincje.

Edit. Jeśli nie ma takiej opcji to mógłbym chociaż prosić o pomoc w usunięciu money scriptu(jeśli dobrze zrozumiałem to on usuwa kare za dodatkowe prowincje), bo wyszukałem tylko link, który
niestety nie działa.

Ahh i chciałbym się jeszcze zapytać czy najnowsza wersja submoda ze zmienionym AI od Pitera zmienia też relacje z malejących na rosnące, o których wiele osób pisało.
Sorka, że tak mędze ale wracam do gry w medka po chyba 2 latach i chciałbym zagrać w coś równie dobrego bądź lepszego niż stainless steal, w którego ostatnio grałem ;)

Dunkel
13-06-2013, 13:42
Na tym polega to utrudnienie. Rozwój później :D
Polecam tyldą "zwracać" sobie kasę, najbezpieczniejszy chyba sposób.

Araven
13-06-2013, 15:49
Kary za wojsko w polu i oblężenia, nie są nigdzie usunięte. W Megasubmodzie III, money_script nie ma kar za dużo prowincji. Megasubmod nie zawiera pliku od rosnących realcji, ochajtanie z księzniczką sojusznika i walka ze wspólnym wrogiem to najlepszy sposób na podnoszenie poziomu relacji z sojusznikiem.

IPL_rara
13-06-2013, 16:10
A da się to zrobić może jakoś na skróty ? Bo niestety tak się składa, że mam limit, a tak naprawdę potrzebuje tylko usunięcia money scriptu, nic poza tym ;)

Araven
13-06-2013, 17:25
Można data/world/maps/campaign/custom i jedna z 4 kampanii. Usuń z campaign_script money_script, potem usuń map.rwm z tej kampanii w której usuwałes skrypt. Nowa kampania konieczna. Zrób kopię campaign_scriptu nim cokolwiek zmienisz.

IPL_rara
13-06-2013, 21:35
Wielkie dzięki za pomoc :)

nakanari
15-06-2013, 07:51
Witam wszystkich! gram w bellum z megasubmodem papiestwem i jest jeden problem , a chodzi o to , że nie moge wywołać krucjaty dlaczego ? przecież to ja jestem papieżem :D ?

Araven
15-06-2013, 09:41
Wydaje mi się, że wtedy krucjaty są losowe jak się gra Papiestwem.

Dunkel
15-06-2013, 09:50
No właśnie to największe rozczarowanie jak się gra Papiestwem. Traktuj Rzym jak zwykłe katolickie państwo.

nakanari
15-06-2013, 11:46
Tyle że jak kiedyś grałem w bellum papiestwem to normalnie krucjata odrazu była nie wiem o co chodzi ;/

Dunkel
15-06-2013, 12:02
Dalej tak jest, że wypowiadając wojnę masz od razu "zbanowanego" z kościoła wroga? :D:D
Krucjaty robią się normalnie, jak zwykłe katolickie państwo, możesz zapłacić za cel.

nakanari
15-06-2013, 12:09
Dalej tak jest, że wypowiadając wojnę masz od razu "zbanowanego" z kościoła wroga? :D:D
Krucjaty robią się normalnie, jak zwykłe katolickie państwo, możesz zapłacić za cel.

no jest tak. moim zdaniem jest to bez sensu z tą krucjatą , ja jestem papieżem i ja moge ją wywołać :D

Dunkel
15-06-2013, 13:11
Nie jestem pewien, ale to chyba w kodzie gry jest jakoś zablokowane. Wnioskuję po tym, że nie przypominam sobie moda, który by taką możliwość wprowadzał. Oczywiście na podstawce medka Papiestwo jest niegrywalne.

michal3588
20-06-2013, 14:37
Grając danią lubię używać wikingów i chciał bym, żeby byli oni dostępni wszędzie. Wiec mam pytanie co zmienić w pliku descr_buildings. Zakładam, że chodzi o tą linijkę:
recruit_pool "Viking Raiders" 3 0.25 3 0 requires factions { denmark, saxons, } and hidden_resource scandinavia or hidden_resource scozia or hidden_resource lituania or hidden_resource russiacentro or hidden_resource russianord

Czy ma to wyglądać po prostu tak?
recruit_pool "Viking Raiders" 3 0.25 3 0 requires factions { denmark, saxons, }

Araven
20-06-2013, 15:52
Tak jak tak zrobisz Wikingowie będą wszędzie rekrutowani, nawet w Afryce, to niehistoryczne ale jak tam chcesz. Usuń map.rwm i zacznij nową kampanię.

Dunkel
20-06-2013, 16:42
Chodzi o tych cienkich jeźdźców? Nie szkoda Ci... no dobra nie wnikam. Skopiuj oczywiście plik przed zmianami.

K A M 2150
20-06-2013, 16:48
Nie, chodzi mu o zwykłych pieszych wikingów. Jazda nazywa się w plikach "Scouts".

michal3588
20-06-2013, 17:06
Tak chodziło mi o pieszych wikingów. W plikach nazywają się oni Raiders. Jakoś bez nich duńskie armie to nie to samo a ściągać ich aż z ojczyzny się nie opłaca. Po za tym nie są aż tak przepakowani, żeby zniszczyć tym balans gry.

elendil92
24-06-2013, 09:20
Mam mały problem , zainstalowałem Bellum Crucis 6.3 najpierw part 1 , II i bugifixer na kingdoms 1.05 i niemam żadnej ikonki żeby odpalić moda , są pliki z grą ale jak ją odpalić?

Araven
24-06-2013, 11:10
Wejdź do katalogu moda i utwórz skrót do plik BellumCrucis6 plik wsadowy ma 1 kb, napewno dobrze zainstalowałeś?

elendil92
24-06-2013, 13:03
Ok już mi wszystko śmiga tylko spolszczenie jeszcze wgram bo niekumam italiano:D
Wszystko fajnie tylko że jak mi sie włancza bitwa to dochodzi do połowy paska i znana dobrze napotka , no szlag mnie trafi , grając innymi frakcjami to samo , pierwsza bitwa i wywala
Tak spolszczenie zainstalowałem jak w instrukcji , bitwy niedziałają mi nawet w historycznych bitwach czy w szybkiej bitwie
Sprubuje a komp raczej wyrabia , wszystkie submody do third age działały
8,66 gb usunołem ze wszystkiego map.rwm
Dobra sprubuje jutro wszystko jeszcze raz zainstalować

Nie no poddaje się , próbowałem wszystkiego a i tak mnie wywala przed bitwą , to bezsensu , third age wszystko śmigało a tu nic , niewiem może mam pro komputer i trzeba go jebnąć kilka razy to może coś da:D

Araven
24-06-2013, 20:35
Mnie też coś trafi jak będziesz pisał posta pod postem. Zainstalowałeś prawidłowe spolszczenie? w sposób opisany w stosownym temacie czyli tu: viewtopic.php?f=367&t=9949 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=9949)?
Usuń map.rwm z data/world/maps/campaign/custom i z każdej z 4 kampanii, wyłącz kompa i odpal ponownie. Obniż ustawienia grafiki i skalę jednostek może komp Ci nie wyrabia.
Wszystkim działa poza Tobą.

Edit: Spróbuj usunąć descr_geography_new z data Bellum ale zachowaj jego kopię, nie wiem czy to coś da. Bugfixera napewno zainstalowałeś? Ile zajmuje ci mod?

LEGION
26-06-2013, 15:39
Zainstalowałem ver 6.3 + bugfixer + spolszczenie i do 50 tury jest w porządku, a w 50 wywala mnie do pulpitu. Ktoś wie w czym problem?

Araven
26-06-2013, 16:45
Bez loga to nic nie jestem w stanie napisać. Podaj treść pliku jaki jest w katalogu logs. Często wystarczy na 1 turę przywrócić włoski text, przejść feralną turę i wgrać spolszczenie.

Dagorad
28-06-2013, 03:25
Przywrócenie włoskiego text ani wczytanie wcześniejszego zapisu nic nie dało, gra tak czy siak wyrzuca napotkę w 112 turze buntowników.

04:20:12.240 [system.rpt] [always] CPU: SSE2
04:20:12.241 [system.rpt] [always] ==== system log start, build date: Feb 25 2008 version development ===
04:20:12.244 [system.io] [always] mounted pack packs/data_0.pack
04:20:12.245 [system.io] [always] mounted pack packs/data_1.pack
04:20:12.245 [system.io] [always] mounted pack packs/data_2.pack
04:20:12.246 [system.io] [always] mounted pack packs/data_3.pack
04:20:12.247 [system.io] [always] mounted pack packs/data_4.pack
04:20:12.247 [system.io] [always] mounted pack packs/localized.pack
04:20:16.057 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 15379, column 11
Could'n find level name description string for trait(Disciplinarian) level(Harsh_Taskmaster).
04:20:16.087 [game.script] [error] Condition parsing error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 31888, column 49
trigger not found
04:20:16.268 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_ancillaries.txt, at line 1904, column 11
Could'n find ancillary name string <lacongunale>.
04:20:16.268 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_ancillaries.txt, at line 1908, column 17
Could'n find ancillary description string <lacongunale_desc>.
04:20:16.268 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_ancillaries.txt, at line 1909, column 24
Could'n find ancillary effect description string <lacongunale_effects_desc>.
04:20:16.275 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_ancillaries.txt, at line 4567, column 17
Could'n find ancillary description string <ZH_fall_guym_desc>.
04:20:16.306 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_ancillaries.txt, at line 15867, column 11
Could'n find ancillary name string <dancerm>.
04:20:43.600 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherEnglishAssassinates>
: <target_faction> is unavailable from event <LeaderOrderedAssassination>
when testing <TargetFactionType> condition
04:20:43.600 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherCrusaderAssassinates>
04:20:43.600 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherFrenchAssassinates>
04:20:43.600 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherHREAssassinates>
04:20:43.601 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherSpanishAssassinates>
04:20:43.601 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherAragonAssassinates>
04:20:43.601 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherSicilianAssassinates>
04:20:43.601 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherScottishAssassinates>
04:20:43.601 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherVenetianAssassinates>
04:20:43.601 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherMilaneseAssassinates>
04:20:43.601 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherPisaAssassinates>
04:20:43.601 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherAztecsAssassinates>
04:20:43.601 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherRomanAssassinates>
04:20:43.602 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherRussianAssassinates>
04:20:43.602 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquishernovgorodAssassinates>
04:20:43.602 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherCumanAssassinates>
04:20:43.602 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherMoorsAssassinates>
04:20:43.602 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherTurksAssassinates>
04:20:43.602 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherFatimidsAssassinates>
04:20:43.602 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherSiriansAssassinates>
04:20:43.602 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherTimuridsAssassinates>
04:20:43.602 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherDanishAssassinates>
04:20:43.603 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherSaxonsAssassinates>
04:20:43.603 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherPortugueseAssassinates>
04:20:43.603 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherPolishAssassinates>
04:20:43.603 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherHungarianAssassinates>
04:20:43.603 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherMongolsAssassinates>
04:21:09.786 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherEnglishAssassinates>
04:21:09.786 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherCrusaderAssassinates>
04:21:09.786 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherFrenchAssassinates>
04:21:09.786 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherHREAssassinates>
04:21:09.786 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherSpanishAssassinates>
04:21:09.786 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherAragonAssassinates>
04:21:09.786 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherSicilianAssassinates>
04:21:09.787 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherScottishAssassinates>
04:21:09.787 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherVenetianAssassinates>
04:21:09.787 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherMilaneseAssassinates>
04:21:09.787 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherPisaAssassinates>
04:21:09.787 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherAztecsAssassinates>
04:21:09.787 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherRomanAssassinates>
04:21:09.787 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherRussianAssassinates>
04:21:09.787 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquishernovgorodAssassinates>
04:21:09.787 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherCumanAssassinates>
04:21:09.787 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherMoorsAssassinates>
04:21:09.788 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherTurksAssassinates>
04:21:09.788 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherFatimidsAssassinates>
04:21:09.788 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherSiriansAssassinates>
04:21:09.788 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherTimuridsAssassinates>
04:21:09.788 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherDanishAssassinates>
04:21:09.788 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherSaxonsAssassinates>
04:21:09.788 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherPortugueseAssassinates>
04:21:09.788 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherPolishAssassinates>
04:21:09.788 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherHungarianAssassinates>
04:21:09.789 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherMongolsAssassinates>
04:21:09.884 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherEnglishAssassinates>
04:21:09.885 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherCrusaderAssassinates>
04:21:09.885 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherFrenchAssassinates>
04:21:09.885 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherHREAssassinates>
04:21:09.885 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherSpanishAssassinates>
04:21:09.885 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherAragonAssassinates>
04:21:09.885 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherSicilianAssassinates>
04:21:09.885 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherScottishAssassinates>
04:21:09.885 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherVenetianAssassinates>
04:21:09.885 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherMilaneseAssassinates>
04:21:09.886 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherPisaAssassinates>
04:21:09.886 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherAztecsAssassinates>
04:21:09.886 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherRomanAssassinates>
04:21:09.886 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherRussianAssassinates>
04:21:09.886 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquishernovgorodAssassinates>
04:21:09.886 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherCumanAssassinates>
04:21:09.886 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherMoorsAssassinates>
04:21:09.886 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherTurksAssassinates>
04:21:09.886 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherFatimidsAssassinates>
04:21:09.886 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherSiriansAssassinates>
04:21:09.887 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherTimuridsAssassinates>
04:21:09.887 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherDanishAssassinates>
04:21:09.887 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherSaxonsAssassinates>
04:21:09.887 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherPortugueseAssassinates>
04:21:09.887 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherPolishAssassinates>
04:21:09.887 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherHungarianAssassinates>
04:21:09.887 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherMongolsAssassinates>
04:21:09.946 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherEnglishAssassinates>
04:21:09.946 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherCrusaderAssassinates>
04:21:09.946 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherFrenchAssassinates>
04:21:09.946 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherHREAssassinates>
04:21:09.946 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherSpanishAssassinates>
04:21:09.947 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherAragonAssassinates>
04:21:09.947 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherSicilianAssassinates>
04:21:09.947 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherScottishAssassinates>
04:21:09.947 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherVenetianAssassinates>
04:21:09.947 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherMilaneseAssassinates>
04:21:09.947 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherPisaAssassinates>
04:21:09.947 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherAztecsAssassinates>
04:21:09.947 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherRomanAssassinates>
04:21:09.947 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherRussianAssassinates>
04:21:09.948 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquishernovgorodAssassinates>
04:21:09.948 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherCumanAssassinates>
04:21:09.948 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherMoorsAssassinates>
04:21:09.948 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherTurksAssassinates>
04:21:09.948 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherFatimidsAssassinates>
04:21:09.948 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherSiriansAssassinates>
04:21:09.948 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherTimuridsAssassinates>
04:21:09.948 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherDanishAssassinates>
04:21:09.948 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherSaxonsAssassinates>
04:21:09.948 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherPortugueseAssassinates>
04:21:09.949 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherPolishAssassinates>
04:21:09.949 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherHungarianAssassinates>
04:21:09.949 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherMongolsAssassinates>
04:21:47.505 [system.rpt] [error] Medieval 2: Total War napotka

Araven
28-06-2013, 08:02
Ten log nic mi nie mówi, próbowałeś obejść to w zwykły sposób, wczytując save sprzed kilku tur, zmieniając coś, właczając togglę_fow na moment. Jak nic nie pomaga po kilku próbach to widocznie jeden z tych savów z jakimś większym błędem nie do obejścia. Ratunek ten co zawsze proponuję, róbcie kilka savów pod różnymi nazwami co kilka tur. Masz czystą wersję moda? Z zapisem wcześniejszym kombinuj kilka razy.

LEGION
28-06-2013, 08:23
Rozpocząłem kampanie jeszcze raz, znowu wybrałem Anglię i znowu w momencie przejścia z 50 na 51 turę wywala mi grę na buntownikach. Fajny mod ale 50 tur nie opłaca się grać.

Araven
28-06-2013, 08:38
Hotfixa wgrałeś, używasz jakichś submodów? Jak nie, to polecam Megasubmoda II + submoda muzycznego, na to Megasubmoda III i patch do niego. Ja rozgrywałem kampanie po kilkaset tur, na czystym Bellum też (ponad 20 kampanii różnymi nacjami). Sporadycznie miałem wypadki, że były takie ctd jakich nie dało się obejść, dlatego robię od dawna po kilka savów co kilka tur, by mieć do czego wrócić. Jaką kampanię grasz Legion? Te z fortami stałymi wywalają dużo częściej niż te bez fortów, graj najlepiej na megasubmodzie, a nawet jak na czystym Bellum to w kampanie bez fortów stałych na mapie. Poczytaj temat Poprawa wydajności kompa, pod tym linkiem: viewtopic.php?f=367&t=11404 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=11404)
Legion i Dagorad - usuńcie map.rwm z waszych kampanii, włączcie toggle_fow, wczytajcie wcześniejsze savy, ruszcie agenta, jakiś oddział zapiszcie, kombinujcie kilka razy, może się uda obejść te ctd.

elendil92 Witaj czyste Bellum włoskie ma 9,17 Gb Ty masz 8,66 to za mało, pewnie nie masz bugfixera, albo go źle zainstalowałeś. Bugfixera się instaluje też do Mods, i w obu partach i bugfixerze podajesz swoje mods, nie domyślne.

T&D TWC
28-06-2013, 11:46
A ja mam inne pytanie która frakcją najlepiej grać dla początkującego???I na jakim poziomie-grałem wenecją vh/vh przez 15 tur miałem debet 15000 ale przynajmniej zacząlem ogarniać o co w tym wszystkim chodzi lecz kiedy zaczałem odbijać sie od dna oczywiście zaatakowały mnie 3 państwa sycylia,piza i genua(tu akurat nie byłem zdziwiony)-4 z 6 osad oblężone...

marko1805
28-06-2013, 12:18
Sugeruję Anglią, lub Sycylią na m/m. Według mnie dla początkującego w sam raz.
Ogólnie każdemu poczatkującemu w Bellum sugeruje na początek ustawić poziom trudności na m/m.

LEGION
28-06-2013, 14:52
Nie wgrałem hotfixa (wgrałem jakiegoś bugfixera i spolszczenie). Robię kilka sejwów o kilka tur, ale i tak przy przejściu z 50 na 51 turę wywala mnie na buntownikach. Gram kampanię Full.
Mógłbyś podpowiedzieć skąd wziąć te megasubmody, hotfixa i skąd usunąć map.rwm bo nie do końca wiem :( .

Araven
28-06-2013, 15:09
Pisząc o hotfixie mam na uwadze bugfixera. Link do instalek Megasubmodów: viewtopic.php?f=367&t=12871 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=12871)

LEGION
28-06-2013, 15:30
A ten map.rwm skąd?

Araven
28-06-2013, 15:34
Map.rwm się usuwa z data/world/maps/campaign/custom i z kampanii Full i Light, jest to kilka razy napisane przy Megasubmodzie III.

LEGION
28-06-2013, 15:39
Rzeczywiście, znalazłem, sorry za takie pytania o pierdoły ale dawno nie grałem dużo pozapominałem. W każdym razie wielkie dzięki za pomoc. Zainstaluje to wszystko i zobaczymy co wyjdzie.

Bruce04
28-06-2013, 20:30
To znowu ja.Mam pytanie odnośnie rozgrywki.Zacząłem kampanie na poziomie średni/średni no i nie zachwyca mnie za bardzo AI ani jeśli chodzi o kompanię ani o bitwy(zdarza się,że wrogi generał bez sensownie szarżuje na całą armię).Podczas instalacji megasubmoda oba dodatkowe AI zainstalowałem.Teraz chciałem odpalić nową kampanię na bardzo wysoki/bardzo wysoki i pograć na feudal full ale wywala mi błąd podczas wczytywania mapy.Czy muszę usunąć teraz cały folder z modem i zainstalować wszystko od początku wraz z megasubmodem żeby normalnie sobie pograć?(pomijając podczas instalacji nowe AI?)

Araven
28-06-2013, 20:54
Kolego, coś nie doczytałeś, bo w Megasubmodzie, nie działają kampanie feudalne w ogóle. Aby zmienić ai na oryginalne, wystarczy je pobrać z Dodatków do Megasubmoda III i postąpić tak jak tam jest napisane. Dodatki są w temacie z Instalką Megasubmoda wersje II i III.

Sirrath
29-06-2013, 08:14
Hejka mam pytanie o floty handlowe. Jak dobrze rozumiem warunkiem kluczowym posiadanie jest portu handlowego umożliwiającego rekrutacje floty handlowej. Rozumiem że później wysyłam Generała nad wybrzeże i powinienem mieć możliwość rekrutowania Kogi ( z niebieskim mieszkiem ) jako jednostki Handlowej czy dobrze rozumiem ?

Araven
29-06-2013, 08:51
Nie źle rozumiesz. Oto link do poradników do Bellum: viewtopic.php?f=367&t=8785 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8785)
Jeden jest o flotach handlowych. W skrócie wymagany II poziom nadbrzeża kupieckiego, i rekrutujesz 1 flotę handlową uważaj by w porcie nie było innego statku, bo komp potraktuje flotę handlową wtedy jako wojenną, oraz w turze rekrutacji floty handlowej nie rekrutuj w tym mieście nic poza nią ani wojska ani agenta, tylko jedną flotę handlową w pustym porcie. (Wygląd opisałeś prawidłowo).

Sirrath
29-06-2013, 09:52
Oki rozumiem Dziękuje:)

ordenus22
06-07-2013, 17:29
Żeby dowiedzieć się czy dany obcy król ma męskiego następcę zawsze sprawdzałem to swoim szpiegiem w jego cechach, jak nie miał cechy "nie ma prawowitego następcy" to wiedziałem, że jego syn gdzieś znajduję się na mapie lub jeszcze nie jest pełnoletni. Ostatnio mam na oku króla Anglii w zasadzie od moment przejęcia przez niego tronu i niby powinien mieć następce ale pilnuję go cały czas i sprawdzam szpiegami inne terytoria i nie widzę żadnego jego syna a wybijam zabójcami wszystkich innych generałów i książąt. Czy może być tak że jak ma córki, a ma, to wtedy też one zaliczają się jako dziedziczki?

Araven
06-07-2013, 19:48
Córki raczej nie. Może syn króla w mieście gdzieś się ukrywa.

ordenus22
07-07-2013, 05:10
A adoptowani też się liczą, bo wychodzi na to że gościu chyba nie może :D i ciągle adoptuje nowych gienków, a ja ich likwiduję. Samego króla nie mogę zabić bo jest za dobrze chroniony i na dodatek jest dość młody. Jest możliwość sprawdzić czy ma dzieci w plikach?

Araven
07-07-2013, 06:40
Adoptowani się liczą jako członkowie rodziny, ja nie potrafię sprawdzić w plikach. Grasz na Megasubmodzie czy na Bellum z jakimiś submodami?

ordenus22
07-07-2013, 06:56
Ja gram na tym Megasubmodzie co się jeszcze ręcznie wgrywało czyli chyba tym pierwszym.

Dagorad
10-07-2013, 20:08
Niestety mam kolejnego crasha (poprzedniego nie udało mi się rozwiązać).

21:02:22.816 [system.rpt] [always] CPU: SSE2
21:02:22.832 [system.rpt] [always] ==== system log start, build date: Feb 25 2008 version development ===
21:02:22.832 [system.io] [always] mounted pack packs/data_0.pack
21:02:22.832 [system.io] [always] mounted pack packs/data_1.pack
21:02:22.832 [system.io] [always] mounted pack packs/data_2.pack
21:02:22.832 [system.io] [always] mounted pack packs/data_3.pack
21:02:22.832 [system.io] [always] mounted pack packs/data_4.pack
21:02:22.832 [system.io] [always] mounted pack packs/localized.pack
21:02:26.714 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 15379, column 11
Could'n find level name description string for trait(Disciplinarian) level(Harsh_Taskmaster).
21:02:26.744 [game.script] [error] Condition parsing error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 31888, column 49
trigger not found
21:03:12.772 [game.script] [error] Trigger processing error in <Kingmaker1>
: FactionwideAncillaryExists needs a living character.

when testing <FactionwideAncillaryExists> condition
21:03:12.772 [game.script] [error] Trigger processing error in <Kingmaker2>
: FactionwideAncillaryExists needs a living character.

when testing <FactionwideAncillaryExists> condition
21:03:44.868 [system.rpt] [error] Medieval 2: Total War napotka

PS. Przy okazji wyszło że w spolszczeniu w pliku "export_anciliares" brakuje linijek odpowiedzialnych za dynastię "acongunale" oraz:
1. Brak m (1 linijka,1 słowo).
"{dancer}Tancerka
{dancerm_desc}Nic tak nie odwraca uwagi mężczyzn, jak kołyszące się zmysłowo biodra kobiety.
{dancerm_effects_desc}+2 Umiejętności agenta"
2. Brak m (2 linijka, 3 słowo).
"{ZH_fall_guym}Człowiek przynoszący pecha
{ZH_fall_guy_desc}załogi, przesądny i podejrzanych, nazwał młodego porucznika jako "pech"i oskarżają go o każdym wypadku (nawet niewielkie), które odbywa się na pokładzie. Morale jest niskie, czarne nastrój.
{ZH_fall_guym_effects_desc}-10% Punkty ruchu"
PS2. W pliku "export_vnvs" brak linijki
"{Harsh_Taskmaster}Addestratore impietoso".

Araven
10-07-2013, 21:16
Dzięki, rzucę okiem na mój anicillaries, czy to mam, ale jak nie ma tych wpisów co podałeś, to ctd mogą być z tego powodu. Brak wpisu o dynastii to murowany ctd, jak ona się gdzieś pojawia.
Edit: Uzupełnienie tych braków w plikach tekstowych powinno umożliwić granie dalej w Twej kampanii, jutro spróbuję je połatać. Fakt nie ma tej dynastii nie wiem czy ją zastąpił Mietek Piastami Śląskimi, czy wyleciała przez nieuwagę w kopiowaniu.

Dagorad
10-07-2013, 21:24
Nie no ja przywracałem już włoski text oraz grałem na ręcznie poprawionym polskim i błąd wyskakuje nadal. Nieważne czy wczytuje tą 134 turę i kończę czy cofam się do 110, każdorazowo (jak mniemam) w chwili rozpoczęcia się mojej 135 tury wywala błąd.

Tylko co ciekawe od czasu do czasu błąd jest inny i zamiast Kingmaker wyskakuje że jest błąd w skryptach (podajże przy oblężeniach). Ten drugi "stały błąd" (w linii 31888) z tego co kiedyś czytałem jest czymś normalnym ale niemal nigdy nie powoduje wywalenia do pulpitu. Z tym Kingmaker z tego co przeglądałem były błędy ale w SS, tylko że propozycja rozwiązania błędu sprawia że zapis w ogóle się nie wczytuje.

Araven
10-07-2013, 21:26
Połatam te pliki, ale jak to bugi innego rodzaju to to niewiele da. Ale i ja i inni grali po ponad 300 tur na czystym Bellum i Megasubmodach i ok jest. Ty grasz na czystym Bellum czy na Megasubmodzie, jak tak to na którym?

Dagorad
10-07-2013, 21:32
Na czystym BC 6.3 z bugfixerem. Jedyne zmiany jakie robiłem to wywalenie skryptu newking oraz buntu baronów i emirów. Więc może błąd dotyczy któregoś z nich, tyle że wówczas nie powinien raczej wyskakiwać zawsze w określonej turze.

Araven
10-07-2013, 21:39
To jak to jakiś błąd przy ręcznym usuwaniu skryptów to nic nie pomogę. Przywróć bunt baronów może. Bardziej bym stawiał na niego, on jest chyba nawet w Light, to może być konieczny, jak jest jakiś event a skryptu nie ma to wywala.Chyba.

Dagorad
10-07-2013, 22:39
Żadnego z tych skryptów nie ma w light. Przywrócenie ich a nawet odpalenie savea na czystym BC 6.3 nic nie daje. Przejrzałem je oba i żaden nie jest powiązany z jakąś konkretną turą. Tak czy siak dzięki za próbę pomocy.

Araven
11-07-2013, 07:06
Jak wyciąłeś skrypty jakieś to save nie pójdzie na czystym Bellum.
By spróbować uratować save, wrzuć też export_character_descr_traits z data bellum ponownie i usuń map.rwm. To ten sam plik co masz teraz. Napisz czy pomogło na ten ctd w 135 turze, oby.

Dagorad
11-07-2013, 14:07
Niestety nadal nic z tego, odpuszczę sobie raczej próbę rozwiązania problemu i zagram Gruzją w Broken Crescent.

PS. To dziwne ale w tych plikach które podesłałeś nadal wyświetla mi się brak tych "m".

Araven
11-07-2013, 14:29
Fakt, nie dopisałem tych m (na szybko i rano to robiłem :oops: ), zaraz poprawię, może wtedy zadziała. Ja Gruzją do 400 tury w Full dogrywałem na czystym Bellum. Też pykam czasem w Broken z submodem Jyzia coś tam.
Edit. Zrób tak uruchom jakąkolwiek nową kampanię, wtedy wczyta moje zmiany w plikach tekstowych i dopiero wtedy odpal starego sava, co nie działa. Bo może trzyma ci stary zapis także w plikach tekstowych, pamiętaj o usunięciu binrnych tych białych o nazwach jak te 2 tekstowe.
Edit II Poprawione pliki wg tego co wynalazł Dagorad: http://www.sendspace.pl/file/753eba241afe5a3be2257dd
Poprawiłem. Ale jest i dancer i dancerm, tak samo ten drugi ZH_fall_guym ma dwie wersje, jedną z m na końcu, a drugą bez. Ale fakt w tej z m, było źle.

Harry-Potter-TW
23-07-2013, 19:34
Mam problem z BC. Zainstalowałem oba party 6.3 i potem patcha i mod się nie uruchamia. Grę kupiłem parę dni temu na wyprzedaży steam. Czy mod działa ze steam? ( nawet nie zauważyłem,że na steam jest angielska wersja gry :/ ). Wyłączyłem UAC i nadal to samo. Ze SS nie ma problemu, sam nie wiem co trzeba zrobić żeby BC zadziałało...

Araven
23-07-2013, 19:40
Wpisz w wyszukiwarkę na Forum, np. steam Bellum i szukaj zwłaszcza postów Asuryana w tej kwestii.

Harry-Potter-TW
23-07-2013, 19:59
Znalazłem.Dzięki - działa.

Araven
23-07-2013, 20:17
Jak możesz przypomnij to tutaj. Co zrobić by działało na steam.

Harry-Potter-TW
23-07-2013, 20:56
http://www.twcenter.net/forums/downloads.php?do=file&id=2824. Ten plik trzeba ściągnąć i dodać ręcznie nim zainstalowanego moda do listy modów na steam.

vornweg
25-07-2013, 12:14
Mam pytanie: jak używać dostawców? Powinni znajdować się w armi, czy gdzieś obok niej?

Araven
25-07-2013, 12:40
Ja ich używałem w armii. Ale możesz spróbować wysłać dostawcę do armii bez zapasów i sprawdź w następnej turze czy zapasy się podniosły. Może wystarczyć jego wstawienie do tej samej prowincji co generał, a jak to nie wystarczy daj go na kilka tur do armii.

sadam86
25-07-2013, 12:45
Najlepiej dać dostawce do armii wtedy zapasy nie spadną, a jeśli do armii wyślesz dostawcę to powinny wzrosnąć po max 2-3 turach zresztą w cechach generała przy opisie zapasów pojawi się komunikat że dostarczone

Sirrath
29-07-2013, 19:15
Hej gram sobie tura , po turze Polską sojusz z Dania 9/10 , sojusz z Madziarami 8/10 i tłukę Cesarstwo. Jednak mam problem co biorę się za oblężenie Papież grozi mi ekskomuniką .
Jak myślicie czy opłaca się ją przyjąć i czy komputer dostaję także takie ultimata ? Wydaję mi się że nie przejmuję się tym i oblega moje grody w najlepsze.

Piter
29-07-2013, 19:50
Hej gram sobie tura , po turze Polską sojusz z Dania 9/10 , sojusz z Madziarami 8/10 i tłukę Cesarstwo. Jednak mam problem co biorę się za oblężenie Papież grozi mi ekskomuniką .
Jak myślicie czy opłaca się ją przyjąć i czy komputer dostaję także takie ultimata ? Wydaję mi się że nie przejmuję się tym i oblega moje grody w najlepsze.
Pewnie, że mają, dlatego frakcje katolickie od czasu do czasu dostają ekskomunikę :P

Doctore
04-08-2013, 17:19
Mam prośbę. Czy mógłby ktoś wrzucić orginalny plik ui. Przez swoją głupotę nie zrobiłem kopii zapasowej.

Araven
04-08-2013, 17:37
Katalog ui ma 2.65 Gb, chyba lepiej jak przeinstalujesz, nawet po spakowaniu byłoby go ciężko gdzieś wrzucić.

Doctore
04-08-2013, 17:47
Dziękuję za radę. Faktycznie wrzucanie tak dużego pliku nie ma sensu .

FranticMonk
08-08-2013, 15:38
Polecam pobrać pliki muzyczne z polskiego MXL moda i podmienić :)

Araven
08-08-2013, 16:05
Fakt, Kam2150 pisał, że to działa.

Burn.
13-08-2013, 13:55
Nie działa mi kampania feudalna tzn kiedy włączam pełna feudalna lub ta light wyskakuje "Medieval napotkał". Mam BC 6.3 razem z bugfixerem i megasubmoda. (Bez muzyki)

Edit: Wie ktoś może jak ustawić skalę jednostek aby ciągle była ustawiona na olbrzymią. Z każdym wyłączniem gry przestawia sie na normalna. Tak samo jak z opcją ogranicz kamerę.

Araven
13-08-2013, 14:13
To temat o czystym Bellum, Megasubmod ma osobny temat do dyskusji. Cos Kolega nie doczytał, bo w Megasubmodzie nie działają obie kampanie feudalne, co przy opisie instalacji jest napisane.
Wejdź do pliku cfg i ustaw sobie to co pogrubiłem to będziesz miał olbrzymią skalę jednostek.

[game]
auto_save = 0
advisor_verbosity = 0
# ai_factions = skip
# campaign_map_game_speed = 99
# campaign_map_speed_up = 1
# label_characters = 0
# label_settlements = 1
# micromanage_all_settlements = 1
no_campaign_battle_time_limit = 0
unlimited_men_on_battlefield = 1
# unit_size = huge
disable_arrow_markers = 0
disable_events = 0
english = 0
# allusers = 1

Burn.
13-08-2013, 15:50
Najwyraźniej nie doczytałem :). Co do skali, wchodzę w cfg i tam mam ustawiony unit size na huge jednak jak wchodzę do gry nadal mam normalną skalę jednostek.

radax
16-08-2013, 18:56
Czy wiadomo już kiedy pojawi się BC 7.0 i czy będą jakieś istotne zmiany w stosunku do BC 6.3? Mi trudno sobie wyobrazić coś lepszego niż MEGASUBMOD III i IV do BC 6.3, więc jestem ciekaw, czy 7.0 ma szanse go przebić?

Araven
16-08-2013, 20:51
Niestety jak zwykle nie wiadomo. Włosi nie podają żadnych dat zwykle. Ja przynajmniej na takie nie natrafiłem, poza spekulacjami na TWC. Będzie jak będzie.

przemo-dodo
17-08-2013, 18:09
Witam, mam mały problem: gram Francją, na Polskim Megasubmodzie, jest tura 212 i podczas przewijania tury, najwięcej czasu zajmuje to Norwegii, która jest jednym z największych państw i które ma jedną z największych armi, a także mongołom. Kiedy przychodzi moja kolej, gra strasznie się zacina, co nie zdarza się mojemu bratu, który gra Polską. Jakieś sugestie?

Araven
17-08-2013, 18:47
Usuwaj czasem map.rwm. Dziwne nie jest jak Norwegia największa to i najdłużej ruchy wykonuje. Jak są dłużyzny, wczytaj poprzedni save.

Wonsz
17-08-2013, 21:31
Oby nie wydali 7.0 jako osobnej wersji nie wymagającej poprzednich bo ściągania będzie tyle że ja nie mogę.

Dunkel
17-08-2013, 22:39
Ja właśnie wolę, żeby było osobno. Nakładki generują błędy.

Araven
18-08-2013, 09:00
Też myślę, że będzie nowa instalka nie wymagająca 6.3.

W tym temacie: viewtopic.php?f=367&t=12871 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=12871) dałem link do Megasubmoda IV w ostatnim poście.

marko1805
19-08-2013, 07:49
Czy wiadomo już kiedy pojawi się BC 7.0 i czy będą jakieś istotne zmiany w stosunku do BC 6.3? Mi trudno sobie wyobrazić coś lepszego niż MEGASUBMOD III i IV do BC 6.3, więc jestem ciekaw, czy 7.0 ma szanse go przebić?
Niestety, z tego co czytałem na włoskim forum na nową wersję pozostanie nam czekac raczej do nowego roku :(

Oby nie wydali 7.0 jako osobnej wersji nie wymagającej poprzednich bo ściągania będzie tyle że ja nie mogę.
Osobna instalka pewna. Z tego co pamietam, zmian ma być sporo, począwszy od rosteru jednostek a skończywszy na "gameplaju".

zamek9
27-08-2013, 18:06
A czy w BC 6.3 na pewno można handlować na morzu swoimi statkami czy to było tylko w wersji 6.2 ? Mam porty i pisze, że mogę posiadać "jedna flotę handlową" ale nie potrafię jej utworzyć, mogę tylko budować "Kogę" a ona zdaje sie nic z handlem wspólnego nie ma.

Araven
27-08-2013, 18:14
viewtopic.php?f=367&t=8785 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8785) polecam lekturę poradników do BC 6.3.
Floty handlowe II poziom nadbrzeża kupieckiego i wyższe poziomy tej budowli.

radax
27-08-2013, 18:43
Czego mi brakuje w BC lub co moim zdaniem można poprawić?
1) Fos z wodą i mostów zwodzonych dla zamków (miasta niekoniecznie) - obecnie zamki zbyt łatwo się zdobywa.
2) Obrońcy na murach powinni móc odrzucać drabiny, które obecnie sprawiają, że właściwie mury są fikcją, czym wyższe i szersze tym łatwiej je zdobyć!
3) Urealnienia transportu morskiego - obecnie całą armię można wpakować na jeden statek, tymczasem ilość statków powinna odpowiadać ilości oddziałów możliwych do załadunku na niego, ograniczenie to nie dotyczyło to oczywiście agentów.
Nie zmienia to jednak mojej opinii, że BC to najlepszy mod jaki kiedykolwiek istniał do jakiejkolwiek gry :)

zamek9
27-08-2013, 21:16
A ja mam chyba buga w grze, mam 64 turę i nikt mnie nie atakuje a jestem na 20 miejscu ogólnie z małą ilościa wojska, bez żadnych sojuszy - gram na srednim stopniu trudności, grając na hard w 12 turze mnie Niemcy zaatakowali :shock:
i gdzie ta ochrona 30 czy 25 tur nietykalności ? Być może znowu jakis bug tylko w druga stronę był.

radax
27-08-2013, 21:28
zamek9, a może używasz też MEGASUBMODA... tam ochrona jest, ale tylko do 10 tury :)
Ja też gram na średnim poziomie i mam z większością frakcji sojusze, ale jestem najsilniejszy (90 tura).
Jaką frakcją grasz i ile masz prowincji?

zamek9
27-08-2013, 21:35
Tak gram na MEGASUBMODZIE ale właśnie jestem teraz słaby zajęłem ledwo 3 miasta, Pragę, Gdańsk i Ołomuniec. No chyba, że miedzy stopniem średnim a trudnym jest taka kolosalna róznica to wtedy wszystko wyjaśnia. Na razie przynajmniej do 64 tury mnie nikt nie ruszył, leją się wszędzie na około a mnie jakby nie widzieli.... nie wiem, może uznali, że szkoda na mnie sie porywać, maja wazniejsze sprawy a mnie złupia kiedy będą mieli wolna chwilę :|

Araven
28-08-2013, 10:24
Zamek9. Na Hard i VH ostrzej atakują, zbierają siły, jak cię ktoś już zaatakuje to raczej mocno i w kilku miejscach. Grasz na Megasubmodzie II, czy na wyższym?

zamek9
28-08-2013, 14:05
Mam nadzieję, że dobrze zainstalowałem, zainstalowałem megamod 2 póżniej mod muzyczny i megamod 4.
Patrząc na te zmiany które wprowadziliście w modzie to Polska wreszcie sie "da grać "... dobra robota.

Dunkel
08-09-2013, 18:04
Mam pytanie, zdobyłem szwajcarską prowincję Polską i myślałem, że będę mógł tych fajowych pikinierów szwajcarskich rekrutować, a tu lipa. Pytanie czy jakiegoś budynku nie ma, czy w plikach jest to zablokowane? Pytam, bo teraz jestem na kompie bez gierki, więc nie sprawdzę, a mnie to męczy dość, bo szedłem tam 3 tury wojem, które bym lepiej wykorzystał, ale mi się zachciało pikinierów.

Araven
08-09-2013, 21:01
Nie pamiętam. Sprawdź w export_descr_buildings czy sa jako lokalni. Mogą być jako najemnicy, ale w XIV wieku w descr_mercenaries zobacz w kampanii w jaką grasz.

Adams37
05-10-2013, 07:43
Witam wszystkich. Mam pytanie gdzie można znalezć aktywny link do MEGASUBMODA nr 2 od WINO? Czy jest potrzebny przed instalką megasubmoda III? Jesli ktoś moze mi pomóc bedę szczerze wdzieczny.

Xxx Filip xxX
05-10-2013, 20:43
witam serdecznie!
czytam to forum od dwóch lat - nie rejestrowałem się bo bylem obiektywnym obserwatorem - teraz chce cos powiedziec od siebie... dziekuje za prace Aravena i innych, którzy pomagaja ogarniac sprawy techniczne róznych modów i pomagaja krokiem po kroku takim amatorom jak ja zainstalowac cos i to sprawdzac, przewaznie przy tym mile spedzajac czas. Jako weteran modów takich jak Bellum Cruis, Stainless Steel, Third Age mam prawo wyrazic kilka swoich słow - Bellum Cruis :
wady:
- kara za posiadanie wiecej jak 16 ziem - ludzie rozumiem, wieksze mocarstwo = wieksze koszty utrzymania granic, no ale do jasnej... jak mam 50 ziem jakims zachodnim krajem, ide na Egipt, ktory ma 10 ziem i WIĘCEJ ODDZIAŁOW MOBILNYCH ODE MNIE? albo jak jakies panstwo ma jedną ziemie i 3 pelne armie? z czego się pytam??? to gra ekonomiczno-taktyczna czy gwiezdne wojny?
- jednostki; te elitarne przewaznie niedostepne wogole(tylko wlasna bitwa) - te dobre tylko w jednym miescie(przewaznie stolica) - czyli gra Francją, podbijam ziemie w turcji i co zeby miec dobre jednostki musze leciec statkami przez europe? po co inwestowac w nowych ziemiach w budynki militarne jak tam sami chlopi i jednostki regionalne(tutaj za nie plus)?

Zalety:
- jednostki regionalne - gdyby nie one wogole nie byloby sensu rekrutacji w nowo podbitych prowincjach
- ogarnięta dyplomacja - podzial na pkt relacji

Stainless Steel:
Wersja 6.1 idealna - po prostu podstawka z rozbudowana mapą i panstwami - pozniej nie wiadomo co... tury wiadomo laduja sie dłuzej jesli AI ma wiecej do ogarniecia.. ale w nastepnych wersjach znow zamieszanie z jednostkami... a jeszcze jak dojdzie ten skrypt garnizonowy.... no wyjasnijcie mi - po co godzinami niszczyc wroga, jak uderzasz w miasto ktore ma w garnizonie jedna jednostke, a nagle bum pelno?

Third Age... dobra zabawa...z podobnymi wadami i zaletami ale po zrobieniu waznych miast przegonilo inne mody... jednak co z tego jak pogram troche a znow jako fanatyk sredniowiecza wracam i cierpie.... morał z mojej wypowiedzi jest prosty : zebrac sie, zrobic swój mod, zrównoważony i LOGICZNY - jako jeden z liderów przeglądarkowych Plemion szukam dobrej taktyki, a jak narazie wszystko przynosi katastrofe logiczną.

Dunkel
05-10-2013, 20:46
Pytanie, jakie są Twoje oczekiwania?

Xxx Filip xxX
05-10-2013, 20:55
1. Jeśli dostępne są jakies jednostki we własnej bitwie = dostępne są w kampani - nie wiem moze ktos wpadl na pomysl, ze jak nie beda w kampanii to bedzie wykorzystywana opcja wlasnej bitwy? przyklat gotyccy niemieccy rycerze.

2. Dyplomacja Bellum Cruis

3. Racjonalna potęga militarna danych organizmów Panstwowych.

Jako szary gracz total war gwarantuje wam, ze wiekszosc nie gra w to zeby caly czas sie ciąć - gra po to zeby zrobic swoje mocarstwo i w pewnej turze wymiatac, co z tego ze latwo nagle, ale po to sie męczy na starcie, zeby potem zbierac ,, a nie do ostatniego Panstwa sieczka, więcej armi to wow - no Dunkel nie wkurza cie jak masz 3 razy wieksza ekonomie, a wchodzisz na slabego wroga, ktory z kosmosu ma armie? wiem, ze tu są ogarnieci ludzie, czytalem przez 2 lata - czemu nikt nie zebral ekipy i nie zrobil czegos swojego, po polsku z mózgiem? kazdy wie ze polacy najlepsi taktycy

Xxx Filip xxX
05-10-2013, 21:18
nie wiem... jesli bedzie jakas opcja naszego moda poswiece czas, pomoge - przepraszam za brak ą,ł,ć itd... szybko pisze, nie lubie używać alt-u - Gdyby powstal nasz Mod do medievala taki jak Mroczne Tajemnice do Gothica, to byloby genialnie.
pozdrawiam Filip.

Wonsz
05-10-2013, 21:55
Przecież jest polski Megasubmod ,który wydaje się być dobry (mam za słabego kompa by w bellum grać dlatego piszę "wydaje").Zagraj na nim wiele fajnych jednostek dochodzi.

Lwie Serce
05-10-2013, 22:26
I jest dobry, megasubmod to zupełnie inna jakość rozgrywki, nowa muzyka, jednostki, poprawki na mapie, świetne statystyki wojaków sprawiły że przesiedziałem przed Bellum wiele wiele godzin :)

Dagorad
05-10-2013, 22:37
Jest opcja edytuj, używaj jej zamiast pisać posta pod swoim postem.

wiem, ze tu są ogarnieci ludzie, czytalem przez 2 lata - czemu nikt nie zebral ekipy i nie zrobil czegos swojego, po polsku z mózgiem? kazdy wie ze polacy najlepsi taktycy

To widać bardzo dziwnie czytałeś bo "spam" o polskim submodzie pojawia się nawet w tym temacie.

- kara za posiadanie wiecej jak 16 ziem - ludzie rozumiem, wieksze mocarstwo = wieksze koszty utrzymania granic, no ale do jasnej... jak mam 50 ziem jakims zachodnim krajem, ide na Egipt, ktory ma 10 ziem i WIĘCEJ ODDZIAŁOW MOBILNYCH ODE MNIE? albo jak jakies panstwo ma jedną ziemie i 3 pelne armie? z czego się pytam??? to gra ekonomiczno-taktyczna czy gwiezdne wojny?

Jest to zrobione po to aby można było walczyć. A nie że na samym początku rozwalasz buntowników i już jesteś najsilniejszy. Komp ma bonusy które sprawiają że ma nieproporcjonalnie duże armie i dzięki temu jest w miarę ciekawie nawet jeżeli walczysz z jakąś Pizą grając HRE. AI i tak nie radzi sobie i nie potrafi błyskawicznie użyć swoich armii dzięki czemu nie jest to tak że Piza podbija z marszu pół świata i względem gracza jest to raczej masa którą trzeba rozbić a nie siła rujnująca balans.

- jednostki; te elitarne przewaznie niedostepne wogole(tylko wlasna bitwa) - te dobre tylko w jednym miescie(przewaznie stolica) - czyli gra Francją, podbijam ziemie w turcji i co zeby miec dobre jednostki musze leciec statkami przez europe? po co inwestowac w nowych ziemiach w budynki militarne jak tam sami chlopi i jednostki regionalne(tutaj za nie plus)?

Chciałbyś aby Francja kilka lat po podbiciu jakiejś prowincji w Anatolii rekrutowała już tam rycerzy? Pomijając iż jest to nieuzasadnione to sprawiłoby to że można by tylko przeć naprzód i na nic nie patrzeć. Zresztą rozegrałem kilka kampanii i nie pamiętam żebym miał problemy z rekrutacją armii w nowych prowincjach, są mody w których w ogóle w nierdzennych prowincjach są tylko chłopi i to się nie zmienia.

Z tego co kojarzę większość elitarnych jednostek jest dostępnych w grze, niektóre bardzo późno, jedna czy dwie możliwe że tylko jako najemnicy, ale są.

jako jeden z liderów przeglądarkowych Plemion szukam dobrej taktyki, a jak narazie wszystko przynosi katastrofe logiczną.

To sobie zagraj z innymi graczami albo w jakąś oskryptowaną grę bo póki co ani w tej grze ani ogólnie Total Warach miejsca na szukanie dobrej taktyki nie ma. AI jest dzieckiem do bicia które sobie kompletnie nie radzi bez dopalaczy.

Araven
06-10-2013, 14:01
Witam wszystkich. Mam pytanie gdzie można znalezć aktywny link do MEGASUBMODA nr 2 od WINO? Czy jest potrzebny przed instalką megasubmoda III? Jesli ktoś moze mi pomóc bedę szczerze wdzieczny.
Link do Megasubmoda i opis instalacji: viewtopic.php?f=367&t=12871 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=12871)

Wonsz
06-10-2013, 14:13
Dagorad-z tym AI to chyba zmora każdej gry.Gracz zawsze wygra z komputerem i żadna zaj.....a sztuczna inteligencja tego nie zmieni.

Piter
06-10-2013, 14:30
Dagorad-z tym AI to chyba zmora każdej gry.Gracz zawsze wygra z komputerem i żadna zaj.....a sztuczna inteligencja tego nie zmieni.

Heroes 3 jest z 1999 i ma lepsze AI od total war'ów więc da się.

tomrwt
07-10-2013, 11:01
nie wiem czy było ,czy nie..
Gram Danią - chciałbym przejść total na pogaństwo i wielibić Odyna :) . Wyniszczyć kościoły i rekrutować czarownice , czy jak ?
niektórych budynków sakralnych nie da się zniszczyć , więc zakładam , że jakiś tam odsete katolików będzie...

Araven
07-10-2013, 11:56
Tak było.
Na pogaństwo może przejść Norwegia.
Dania tego uczynić nie może.
Musisz być wyklęty, po jakimś czasie pojawi się event czy chcesz wrócić do pogaństwa.

tomrwt
07-10-2013, 17:48
szkoda...

ale chyba spróbuję ..zobaczę co , oprócz niezadowolenia w kraju mnie spotka...

tomrwt
10-10-2013, 13:55
No i taka zagwostka -Gram Danią , ok 70 tura - zrobiłem średniowieczny blitzkrieg Polsce zajmując Gdańsk, Poznań , Płock, Wrocław ... budżet zleciał na -30 000 stopniowo leciał prestiż . W końcu doszło do 25%, budżet wyprostowałem na +400 , podpisałem rozejm z Polską i buum . Liga Baronów, 3 miasta i budżet znowu na minus . ,powoli buduję budynki zwiększające zadowolenie, kasa na + , podatki niskie , większośc miast "na zielono" , niestety prestiż stoi na magicznym "0". Co ciekawe poparcie rady podczas całego tego zajścia nigdy mi nie spadło na mniej niż 8 "za" , aktualnie 10.
Jak wyjśc na prostą ? obawy , że zaraz kolejne miasta dołączą do ligi baronów ... - i jeszcze do tego moj sojusznik nowogrodzki ( stosunki na "8" zaatakowałmi twierdzę ABO... - nie wiem czemu ptzy takich dobrych relacjach ... ( mam aktywną misję zabicia władcy nowogrodzkiego - może w obawie o własną głowę )rozpętał wojnę :) .

Araven
10-10-2013, 14:42
Sprawdź króla, może ma niski albo wręcz zerowy autorytet, albo cechu typu obraża szlachtę.
Jak to wina króla go utop, albo wyślij na licznych buntowników.

tomrwt
10-10-2013, 15:04
ok . i try.
a pytanie odnośnie ligi baronów - Jest jakaś możliwość bezkrwawego odzyskania ziem ? np sojusz, wchłonięcie, lennik itp .. czy tylko mieczem i krwią ... ?

Araven
10-10-2013, 15:47
Liga Baronów ma status państwa, powinno się ich dać zhołdować.

tomrwt
11-10-2013, 12:54
no to wyszło tak - król żadnej z wyz wym cech nie miał... pobożny nie był , i nie mógł byc ekskomunikowany (czy jakoś tak...).
minęły 2-3 tury ... i nagle boom - komunikat - prestiż 100 % ( z 0...) . zmarł król Francji ( zadnych koniugacji z Nim nie miałem..).
także sprawa rozwiązana - liga baronów - stosunki na poziomie 5 - i nastąpił atak na moją stolicę. Także wojna trwa..

ps
chciałbym wrócić do tematu ataku Nowogrodu. przy stosunkach na poz. 7 , to jest ok ?

Araven
11-10-2013, 14:26
Po pierwsze na jakim ai grasz?
Jak na oryginalnym nie atakują od 8 w górę.
Od 7 w dół jak najbardziej mogą zaatakować.
Na ai Pitera jakie jest w Megasubmodzie, teiretycznie nie powinni atakować od 9 w górę, ale pewności nie ma.

Weź poczytaj Poradniki do Bellum, tam takie podstawowe kwestie są powyjaśniane. Link: viewtopic.php?f=367&t=8785 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8785)

Shane
11-10-2013, 20:05
Czy po zainstalowaniu Bellum musze zrobic cos jeszcze zanim zainstaluje Megasubmod?Nie wiem co jest nie tak,ale nie dziala probowalem juz dwa razy.Kiedys mialem bc z subomodami na dysku ale pamietam ze wszystkie instalowalem recznie i dzialalo.

Araven
11-10-2013, 20:48
Oba party zainstalowałeś i bugfixer też?
Jaki masz system operacyjny?
Gra na dysku systemowym, czy innym?

Shane
11-10-2013, 20:55
oba i fixer tez,win7,partycja C,pokazuje sie pierwszy obrazek i wywala bez komunikatu

Araven
12-10-2013, 09:23
Wiele razy to pisałem.
Przy Win7 wyłącz UAC.
Gra powinna być na innym dysku niż system Windows.
A już napewno nie powinna być w Program Files.

Doraźnie wyłącz UAC i spróbuj zainstalować ponownie.
Napewno instalujesz do swojego mods?
Wielu ludzi dopisuje na końcu BellumCrucis i im nie działa.

W poście nr 1 od ponad roku jest poniższy wpis:

INSTALACJA:
Instalujecie part I do mods, potem part II do mods, Potem bugfixera do mods i cała filozofia. Mod wymaga Kingoms 1.5
Bellum Crucis 6.3 to nowa, pełna i samodzielna wersja moda. Nie instalujemy jej w żadnym wypadku na wersje poprzednie tej modyfikacji.
Generalnie moda należy instalować nie na dysku systemowym, a na innej partycji niż system. Przy Win7 należy wyłączyć UAC, poczytajcie w necie co to i jak to wyłączyć.

Ja instalowałem part I potem part II i bugfixera do: D:\Gry\SEGA\Medieval II Total War\mods

Lwie Serce
12-10-2013, 11:20
Znowu problemy z działaniem moda... z moich obserwacji wynika że większość ludzi którym coś nie działa, to albo nie czytają dokładnie instrukcji instalacji, albo pchają wszystko na partycję systemową, a potem nadchodzi wielkie zdziwienie :)

Xxx Filip xxX
13-10-2013, 21:25
Jest opcja edytuj, używaj jej zamiast pisać posta pod swoim postem.

[quote]wiem, ze tu są ogarnieci ludzie, czytalem przez 2 lata - czemu nikt nie zebral ekipy i nie zrobil czegos swojego, po polsku z mózgiem? kazdy wie ze polacy najlepsi taktycy

To widać bardzo dziwnie czytałeś bo "spam" o polskim submodzie pojawia się nawet w tym temacie.

Jest to zrobione po to aby można było walczyć. A nie że na samym początku rozwalasz buntowników i już jesteś najsilniejszy. Komp ma bonusy które sprawiają że ma nieproporcjonalnie duże armie i dzięki temu jest w miarę ciekawie nawet jeżeli walczysz z jakąś Pizą grając HRE. AI i tak nie radzi sobie i nie potrafi błyskawicznie użyć swoich armii dzięki czemu nie jest to tak że Piza podbija z marszu pół świata i względem gracza jest to raczej masa którą trzeba rozbić a nie siła rujnująca balans.

Chciałbyś aby Francja kilka lat po podbiciu jakiejś prowincji w Anatolii rekrutowała już tam rycerzy? Pomijając iż jest to nieuzasadnione to sprawiłoby to że można by tylko przeć naprzód i na nic nie patrzeć. Zresztą rozegrałem kilka kampanii i nie pamiętam żebym miał problemy z rekrutacją armii w nowych prowincjach, są mody w których w ogóle w nierdzennych prowincjach są tylko chłopi i to się nie zmienia.

Z tego co kojarzę większość elitarnych jednostek jest dostępnych w grze, niektóre bardzo późno, jedna czy dwie możliwe że tylko jako najemnicy, ale są.

jako jeden z liderów przeglądarkowych Plemion szukam dobrej taktyki, a jak narazie wszystko przynosi katastrofe logiczną.

To sobie zagraj z innymi graczami albo w jakąś oskryptowaną grę bo póki co ani w tej grze ani ogólnie Total Warach miejsca na szukanie dobrej taktyki nie ma. AI jest dzieckiem do bicia które sobie kompletnie nie radzi bez dopalaczy.[/quote:3t8fwjzw]

Dzieki wielkie poszukam tego submoda!
Wiec teraz logiczne kontry - brakuje wiele elitarnych jednostek i nie są one nigdy dostepne w grze - zachodnia europa tworzy dwa organizmy państwowe podczas krucjat - oni też mieli samą milicje i chłopów? TECHNOLOGIA jest dla całego Państwa czy jak plyną przez morze to dostają sklerozy i zapominaja jak kuć zbroje? no prosze cie! rozumiem te utrudnienia - tylko to nie logiczne jak sam sobie grasz kampanie, ty robisz mocarstwo, a zero konkurencji, tylko irytacja bo zamiast podbijac, to klepią armie cholera wie za co:D

Araven
13-10-2013, 21:42
Kolego nie przesadzaj. Są poradniki do Bellum. Należy je dokładnie przeczytać i wtedy grać,

Ai w Bellum ma dużo mniej woja niż w takim SS, czy Kingdoms Grand Campaign, na poziomie VH zwłaszcza.

Poza tym jak mnie jakiś mod nie odpowiada to w niego nie gram.

Są submody do Bellum.

Wiele jednostek jest dostępnych od określonego roku, zgodnie z historią, w tym elitarnych.

Wiele jednostek narodowych jest rekrutowanych tylko w swej ojczyźnie. Szczegóły w export_descr_buildings.

inquisitor
14-10-2013, 08:33
Jako że servery Pirates of the Burning Sea zostały wyłączone ze względu na atak hakerski i projektowanie przez twórców nowej strony www, mam teraz trochę czasu żeby pograć w BC :)

Gram kampanie light, bo chcę się skupić na grze zamiast ładowania tur, Królestwo Jerozolimy, 25 tura, wojna z Syria, zajełem Adana i przygotowywuję się do krucjaty na Urfa, kasa mocno na minusie ale pragnę wykorzystać krucjate do podbicia skarbca poprzez darmowe utrzymanie jednostek no i oczywiście plądrowanie miast Syryjskich.

Jedyny minus który jak zwykle razi w oczy w BC 6.3 to AI, na mapie kampanii tworzy wiele śmieciowych armii a w bitwie tworzy kilka odseparowanych od siebie grup które giną bardzo szybko ze względu na brak jakiejkolwiek formacji, no chyba że jest to formacja ziemniaka xD

Xxx Filip xxX
14-10-2013, 08:33
Araven z tobą dyskutować nie będę bo jako jeden z nielicznych konkretnie tu siedzisz i dzialasz - sensem napisania tu byla sprawa zrobienia czegos naszego - pominolem to - teraz szukam i bede grał - kazdy mod ma swoje plusy i minusy, ja wyliczylem te w BC - a od kiedy są dostepne te elitarne jednostki... nie wiem - wiem tylko, że w Turcji do 200 tury nie doczekalem się janczarów. Nie bede już spamował tutaj pzdr

Araven
14-10-2013, 08:38
Janczarzy są bodajże od 1270.

Inquisitor, wypróbuj ai Pitera, albo ai Germanicusa 5.7 bitewne.

Shane
14-10-2013, 18:18
Znowu problemy z działaniem moda... z moich obserwacji wynika że większość ludzi którym coś nie działa, to albo nie czytają dokładnie instrukcji instalacji, albo pchają wszystko na partycję systemową, a potem nadchodzi wielkie zdziwienie :)

Wszystko juz dziala,cos mi sie w mozgu zapetlilo ze wlasnie musi byc na systemowej parycjii :mrgreen: starzeje sie czlek.... :)
W kazdym razie, po traumatycznych przezyciach z Rome 2 delektuje sie miodna rozgrywka.

Araven
14-10-2013, 20:08
Fajnie, że działa.

Mnie teraz czekają problemy z Rome II. Wkrótce zamierzam zainstalować.

Lwie Serce
14-10-2013, 20:12
Ty też się Aravenie zabierasz za R2? Oby zbrojownia nie opustoszała już całkiem, bo ruch znacznie się zmniejszył od wyjścia nowego TW ;) Ech tak czytam czytam Wasze posty, po tej wymianie dysku chyba znów skuszę się na pobranie Bellum, co jak co ale pod względem rozbudowania i klimatu średniowiecza ten mod to zdecydowany nr 1 :D

Piter
15-10-2013, 07:58
Ty też się Aravenie zabierasz za R2? Oby zbrojownia nie opustoszała już całkiem, bo ruch znacznie się zmniejszył od wyjścia nowego TW ;) Ech tak czytam czytam Wasze posty, po tej wymianie dysku chyba znów skuszę się na pobranie Bellum, co jak co ale pod względem rozbudowania i klimatu średniowiecza ten mod to zdecydowany nr 1 :D

Po ochłonięciu ludzi po wydaniu Romka już się pojawiają głosy, że mody do medka są jednak od niego lepsze ;)

Araven
15-10-2013, 08:03
Na razie nie mam czasu zbytnio, ale Rome 2 za jakiś czas zainstaluję.
Tymczasem muszę dokończyć moja kampanię Polską na Megasubmodzie IV.

Profesor
15-10-2013, 19:38
Mam takie pytanie dotyczące pewnego przedmiotu w grze.
Gdy odbiłem atak afrykańskich rebelii, które zaatakowały Trypolis, mój generał zdobył przedmiot: Skarb wroga. W opisie nie ma żadnej wzmianki na temat jakichkolwiek bonusów, tak więc czy przedmiot jest czegoś warty?

Araven
15-10-2013, 20:51
Są trzy rodzaje skarbów za 1000, 2000 i 3000.
Wracasz blisko swej stolicy i klikasz na generała, powinno być info, że spieniężył skarb.
Zrób to, albo daj skarb innemu, bo skarb nieco punktów ruchu zabiera.

inquisitor
15-10-2013, 21:52
mam pytanko, istenieje może jakiś submod na 4 tury w roku ?
Jakoś przeyjemniej mi się gra gdy czas płynie szybciej, mam więcej czasu do odkrycia nowych jednostek i moi generałowie "żyją dłużej".

Araven
15-10-2013, 22:24
Do BC 6,3 nie istnieje. Chyba, że powstał bardzo niedawno.

inquisitor
20-10-2013, 10:02
Pobrałem AI Germanicusa i teraz moje pytanie brzmi, jak to odpalić, zainstalowałem normalnie w folderze mods, odpaliłem plik "Setup ReallyBadAI", tam wybrałem Bellum Crucis a następnie "really BadAI for misc mods" i kliknełem "ok" i wyłączyłem ten pliczek i włączyłem BC, czy to wszystko, czy muszę przekopiowywać jakieś pliki jeszcze ?

Araven
20-10-2013, 10:10
Na Bellum to zwykle nie działa. Znaczy instalacja z poziomu setupu tego ai.

Wejdź do mods do katalogu g5 potem do ManualIntegration skopiuj oba katalogi stamtąd i wrzuć je do głównego katalogu BellumCrucis6 nadpisując.

Coś nie doczytałeś bo pisałem o ty przy tym Ai w Modach uzupełniających.

inquisitor
20-10-2013, 10:12
Dziekuje ślicznie :D

Przyznam się bez bicia że nie czytałem tam prawie nic.

Uhtred
03-11-2013, 17:00
Hey
Wiem ze jest osobny temat do tej sprawy i napisałem tam posta ale niestety chyba się nie wyświetla, :cry: mniejsza z tym. Mam problem z tą nieszczęsną 51 turą o której wiele już pisano na tym forum, tak jak pisał Araven spatchowalem kingdomsy wszystko chodziło gładko , tury były szybkie nic się nie zacinało , moją pierwszą kampanię hre nie prowadziłem dalej z powodu wcześniejszego błędu , pomyślałem że jeśli zaczną nową kampanię Bizancjum to tego juz nie będzie , rozbiłem Turków , sojusz z Abbasydami przeciwko Zengidom ,wspieranie krzyżowców ale bez przesady ;) no i niestety nadeszła 51 tura, znów wyrzuciło mnie na rebeliantach ;/ nie wiem juz co z tym zrobic, moze to przez abbasydow i jakiegos bledu zwiazanego , nie mam pojęcia. Strasznie mi się spodobał bellum crucis i nie chce się poddawać. Macie jakieś pomysły ? ;d z góry dziękuje

Araven
03-11-2013, 20:21
Wstaw plik na forum z savem. Spróbuję przepchnąć.
Nim wstawisz, rusz agenta, zapisz, potem wyjdź z moda, usuń map.rwm z kampani w jaką grasz. odpal ponoiwnie i próbuj. Ew. pzrywróc włoski text, rusz agenta zapisz.
Włącz toggle_fow na moment. Może jakoś obejdziesz.

Fuks
09-11-2013, 01:01
Mam dość łatwe pytanie.

Przy włączaniu tego moda rozumiem, że mam korzystać z ikonki Bellum Crusis na pulpicie tak? Tu pojawia się problem, bo do tego wymagana jest płytka Kingdoms, którą Securerom uznaje za nieoryginalną, a właśnie dzisiaj doszła do mnie pocztą. Znalazłem temat z informacjami o tym jak sobie poradzić, ale żadna pomoc z cd projektu już nie jest aktualna, nie wierze, żeby teraz przysłali mi inną płytkę - więc pojawia się pytanie - jak to obejść?

Dunkel
09-11-2013, 01:20
Ja uruchamiam grę tylko przez Program Files/Medieval II Total War/mods/BellumCrucis6/bellumcrucis6.bat.

Myślałeś nad tym, żeby wyłączyć SecuROM? Ktoś gdzieś na forum pisał o podobnym problemie, poszukaj.

Araven
09-11-2013, 10:50
W Grodzie albo Podzamczu był taki temat, zajrzyj tam.
Albo próbuj wyłączyć jak pisze Dunkel.

radax
09-11-2013, 16:35
Zawsze można kupić oryginał np. http://www.ceneo.pl/19798835

Araven
09-11-2013, 17:09
Na oryginałach niekiedy też są takie cyrki. Samo CD Action to przyznaje.

Wald
09-11-2013, 19:46
Przepraszam za to o co się spytam- ale nie wiem, chyba pod wpływem emocji nie rozumiem tłumaczeń mojego problemu w innych tematach- o tuż:
wgrałem tego świetnego moda i po rozpoczęciu bitwy za każdym razem ma klasycznego medieval napotka, zrobiłem chyba wszystko zgodnie z instrukcją,ale problem jest, jakiś miesiąc temu też go wgrywałem i nie było takich cudów....

Lwie Serce
09-11-2013, 20:05
A wgrałeś bugfixera? Jaki system? Jeśli W7 to UAC wyłączone? Jeśli wszystko dobrze poinstalowałeś to nie powinno nic strzelać fochów :)

Wald
09-11-2013, 20:59
Tak, wszystko ładnie poszło, ale jak chcę zagrać bitwę to BUM!!! napotka :evil:

Araven
09-11-2013, 21:08
Ile Ci zajmuje katalog z modem?
Usuń map.rwm z data/world/maps/campaign/custom. I usuń ten plik ze wszystkich 4 kampanii.

Fuks
10-11-2013, 09:35
Zawsze można kupić oryginał np. http://www.ceneo.pl/19798835

Problem w tym, ze mam oryginal. med2 kupiony w 2007 jeszcze, a kingdoms kupilem teraz na allegro w wersji z extra klasyki. gdybym mial pirata to problemu by nie bylo. z rozwiazan podanych w innych tematach nic nie pomoglo, wiec musialem niestety uciec do niepochalanych metod.. no ale jak takie jaja sa z oryginalami to nic nie poradze..

mod dziala, i oprocz tego ze tylko raz wywalil mnie bez ostrzezenia do pulpitu to jestem nim szczerze zachwycony i w tym miejscu chcoalem podziekowac aravenowi za sprowadzeie mnie na sluszna droge ;-)

Araven
10-11-2013, 11:56
W poście nr 1 dałem nieoficjalny patch do Bellum. Jak Ktoś nie ma Megasubmoda II lub wyższego niech wgra ten plik. Raczej nowa kampania konieczna, ale pewności nie mam.

Wald
10-11-2013, 19:06
Ile Ci zajmuje katalog z modem?
Usuń map.rwm z data/world/maps/campaign/custom. I usuń ten plik ze wszystkich 4 kampanii.

Rozmiar: 8,33 GB (bajtów: 8 953 792 140)
Rozmiar na dysku: 8,41 GB (bajtów: 9 036 632 064)

Wgl nie ma takie czegoś, dodam, że mam spolszczenie wgrane, ale wszystko zrobiłem tak samo jak ostatnio :cry:

Araven
11-11-2013, 13:42
Wald, Bellum z Bugfixerem zajmuje 9.17 GB.
Zainstaluj od nowa Part 1 + Part II + bugfixer i dopiero spolszczenie.
Zajrzyj do postu nr 1 w tym temacie. I zainstaluj sobie nieoficjalny patch przy okazji reinstalacji.
Pominąłeś bugfixer albo zainstalowałeś go w złej lokalizacji.

ordenus22
11-11-2013, 16:28
Czy ktoś wie kiedy można się spodziewać Bellum Crucis 7? Na gwiazdkę się wyrobią czy jednak marne szanse?

Araven
11-11-2013, 17:02
Włosi, nigdy nie podawali żadnych dat premiery, wiadomo, że ciężko pracują.
Żadnych dat nigdzie nie widziałem, ani na ich forum ani na TWC.

Wald
11-11-2013, 17:20
Działa, ale jest problem ze spolszczeniem : folder text jest "ok" ale z world jest ten błąd :|

Araven
11-11-2013, 17:45
Jaki problem wszystkim działa.
link: viewtopic.php?f=367&t=9949 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=9949)
Post nr 1 spolszczenie do czystego Bellum.
Map.rwm z 4 kampanii pousuwałeś?

Jak jest problem z world, to nie bardzo wiem czemu? Jak wszystkim działa, w tym mnie.
To wywal go. A ze spolszczenia wrzuć tylko text.

Tam są dwie wersje spolszczenia, jedna dla czystego Bellum, druga dla submodów. Użyj dla czystego jak masz samo Bellum.

wilczek12
11-11-2013, 21:35
Witam .
Jestem tu nowy ściągnołem sobie moda + spolszczenie wszystko ładnie gra . Tylko , czy jest jakiś sposób aby te tury szybciej się przewijały .... Przy przewijaniu tury mozna wypic polowe browca :PPP
Pozdrawiam i poprosze o odp :))

Lwie Serce
11-11-2013, 21:53
Witaj.
Polecam wypróbować tego patcha, powinien pomóc viewtopic.php?f=522&t=12080 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=522&t=12080) Ew. możesz poobcinać skrypty lub jeśli grasz na kampanii full, przerzucić się na light.
Pozdrawiam.

wilczek12
11-11-2013, 22:37
dzięki bardzo , zaraz spróbuje :P

Własnie gram na lightcie :P Tak wolno , one się przewijają jak w Stainless Steel :p

wilczek12
11-11-2013, 23:07
nono działa koleżko , wielkie dzięki :P
Pozdrawian

Araven
12-11-2013, 12:07
Zapodaj sobie też te programy i używaj ich: viewtopic.php?f=367&t=11404 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=11404)
Powinno być jeszcze szybciej.
Napisz ile Ci trwały tury bez patcha, a ile trwają z nim ok?
I z grubsza jaki masz sprzęt, pamięć, system.

Thorin Dębowa Tarcza
12-11-2013, 17:19
Po długiej przerwie czas wrócić do bellum :D Wiadomo kiedy wyjdzie wersja 7.0 ?

Dunkel
12-11-2013, 18:01
Nie, nie wiadomo.

Fuks
14-11-2013, 23:51
Mam dziwny problem, że w okolicach Pskowa i Nowogrodu nie mogę przeprowadzić normalnie bitwy. Raz wywala mnie w trakcie ładowania, raz dopiero po kliknięciu "rozpoczęcia rozmieszczenia". Nie wiem czym to może być spowodowane, w innej części mapy bitwy mogę toczyć normalnie.. Gdyby ktoś się z tym spotkał to proszę o pomoc.

Mam zainstalowane BC 6.3, +megasubmod wersje 2 + te pliki które wrzucił Araven 6.11.2013 w temacie submoda.

Araven
15-11-2013, 09:51
Spróbuj usunąć ponownie map.rwm z kampanii Full i Light.
Próbuj kilka razy tą bitwę, albo w innym miejscu mapy, nieco obok.
Kim grasz? Jaka kampania i poziom ?
W następnej kampanii dorzuć ulepszenia jakie dałem do plików z 06.11.2013.

Fuks
15-11-2013, 10:42
Gram Polską, kampania light, poziom średni (grałbym na trudniejszym, ale wyczytałem, że to niby dla samych bitew nie ma znaczenia, a dyplomacja jest sensowniejsza). Tura 56.

Usunięcie map.rwm nic nie zmienia, atakowanie różnymi oddziałami też nie. Oblężenia Nowogrodu nie moge przeprowadzic. Juz na mapie bitwy moge sobie klikać "czekaj" do woli, ale po "rozpoczęciu rozmieszczania" wywala niestety..

Piter
15-11-2013, 10:49
Gram Polską, kampania light, poziom średni (grałbym na trudniejszym, ale wyczytałem, że to niby dla samych bitew nie ma znaczenia, a dyplomacja jest sensowniejsza). Tura 56.

Usunięcie map.rwm nic nie zmienia, atakowanie różnymi oddziałami też nie. Oblężenia Nowogrodu nie moge przeprowadzic. Juz na mapie bitwy moge sobie klikać "czekaj" do woli, ale po "rozpoczęciu rozmieszczania" wywala niestety..

Najlepiej wgraj na czyste bellum stystyki wojakow od kama, muzyke, spolszczenie i moje ai, wtedy nie powinno być bugów, a jak chcesz skonczyc kampanie to walcz tam na automacie.

Araven
15-11-2013, 11:56
Trudno mnie oblężenie Nowogrodu działało. A masz balisty albo katapulty? Spróbuj bez nich.
Ktoś pisał, ze mu wywalało na balistach bodajże.
Po prostu to jedno oblężenie zrób z automatu.
Dobrze, że działa ogólnie.

Fuks
15-11-2013, 14:06
balisty mnie zastanawialy juz, czy to nie powod, bo byl to jedyny nowy oddzial ktorego wczesniej nie uzywalem. ale do walki w polu w okolicach pskowa i nowogrodu probowalem podejsc bez nich i tez wywalalo. oblezenia bez nich nie probowalem, sprawdze to przy nastepnej okazji jak wlacze gre. na szczescie jest ten automat ;-)

inna sprawa ze przeciwnicy w bitwach i oblezeniach moga uzywac balist i nic nie wywala.

inquisitor
15-11-2013, 19:48
Z automatem jest tylko ten problem że można przegrać banalną bitwę albo co jest prawie pewne mieć ogromneeeee straty.
W Twoim przypadku nie ma niestety innej opcji, jak "przeskoczyć" bitwę na automacie.

Pozdrawiam

Fuks
21-11-2013, 10:41
Mam dwa pytania:

Czy to normalne, że frakcje przeciwne nie mają prawie żadnych reprezentantów wśród kardynałów? Grałem Polską, 90 tur, papież Polak był od mniej więcej 25 tury, i każdy następny również był Polakiem, w ostatniej turze tylko 2 kardynałów nie było Polakami.. to normalne? rozumiem, że raczej błąd.

Żeby wgrać Bellum od nowa, czyli mieć jego czystą wersję, wystarczy go po prostu odinstalować i wyrzucić z mods?

inquisitor
21-11-2013, 11:09
Mam dwa pytania:

Czy to normalne, że frakcje przeciwne nie mają prawie żadnych reprezentantów wśród kardynałów? Grałem Polską, 90 tur, papież Polak był od mniej więcej 25 tury, i każdy następny również był Polakiem, w ostatniej turze tylko 2 kardynałów nie było Polakami.. to normalne? rozumiem, że raczej błąd.

Żeby wgrać Bellum od nowa, czyli mieć jego czystą wersję, wystarczy go po prostu odinstalować i wyrzucić z mods?

Tak to normalne, masz wysokie relacje z papieżem dlatego wybiera tylko Twoich kardynałów.

Tak wystarczy odinstalować i wywalić z mods.

szymczak69
28-11-2013, 00:36
Zaczynam właśnie przygodę z tym Super modem ale z początkiem nowej kampanii polskiej mam dziwny błąd i Ctd. Wchodzę przykładowo do panelu miasta i zaczynają sie błedy tekstur. np. brak pieczęci w zamykaniu okna czy niebiskie pasy w info panelu jednostki i crasz. Gram z megasubmodem IV plus portraits mod. Wszystko zainstalowane po koleji wedgług instrukcji od megsubmoda 2. tutaj załaczam mój sys.log
[spoiler:rn8id6ll]00:13:22.656 [system.rpt] [always] CPU: SSE2
00:13:22.656 [system.rpt] [always] ==== system log start, build date: Feb 25 2008 version development ===
00:13:22.750 [system.io] [always] mounted pack packs/data_0.pack
00:13:22.796 [system.io] [always] mounted pack packs/data_1.pack
00:13:22.843 [system.io] [always] mounted pack packs/data_2.pack
00:13:22.875 [system.io] [always] mounted pack packs/data_3.pack
00:13:22.921 [system.io] [always] mounted pack packs/data_4.pack
00:13:22.921 [system.io] [always] mounted pack packs/localized.pack
00:13:22.953 [system.io] [warning] open: data/text/shared.txt is missing
00:13:22.968 [system.io] [warning] open: data/text/tooltips.txt is missing
00:13:22.968 [system.io] [warning] open: data/text/battle.txt is missing
00:13:22.968 [system.io] [warning] open: data/text/strat.txt is missing
00:13:25.968 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for ANISELECT
00:13:26.000 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for MODIFIER_SABOTAGE
00:13:26.031 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for MODIFIER_TRADE
00:13:26.203 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for DRAGGABLE
00:13:26.203 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for DRAGGING
00:13:26.234 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for MODIFIER_MULTIPLE_SELECT
00:13:26.234 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for MODIFIER_ATTACK
00:13:26.234 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for MODIFIER_PLACE_CHARACTER
00:13:26.234 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for MODIFIER_PLACE_RESOURCE
00:13:26.234 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for MODIFIER_PLACE_FORT
00:13:26.234 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for MODIFIER_MOVE_OBJECT
00:13:26.234 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for MODIFIER_PLACE_WATCHTOWER
00:13:26.234 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for MODIFIER_DEPLOYMENT_AREA
00:13:26.234 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for MODIFIER_PLACE_TILE
00:13:26.234 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for MODIFIER_PLACE_SPECIAL_PIECE
00:13:26.234 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for MODIFIER_PAINT
00:13:26.234 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for MODIFIER_ADJUST_HEIGHTS
00:13:26.234 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for MODIFIER_ADD_UNIT
00:13:26.234 [data.missing] [warning] missing/invalid cursor for MODIFIER_PLACE_SETTLEMENT
00:13:30.765 [data.missing] [warning] Cannot find the portrait path: data/ui/mesoamerican/portraits/portraits/young/civilians/000.tga, using the default culture path if it exists
00:13:30.765 [data.missing] [warning] Cannot find the portrait path: data/ui/mesoamerican/portraits/portraits/young/civilians/000.tga, using the default culture path if it exists
00:13:30.781 [data.missing] [warning] Cannot find the portrait path: data/ui/mesoamerican/portraits/portraits/young/rogues/000.tga, using the default culture path if it exists
00:13:30.781 [data.missing] [warning] Cannot find the portrait path: data/ui/mesoamerican/portraits/portraits/young/rogues/000.tga, using the default culture path if it exists
00:13:30.781 [data.missing] [warning] Cannot find the portrait path: data/ui/mesoamerican/portraits/portraits/young/princesses/000.tga, using the default culture path if it exists
00:13:30.781 [data.missing] [warning] Cannot find the portrait path: data/ui/mesoamerican/portraits/portraits/young/princesses/000.tga, using the default culture path if it exists
00:13:30.781 [data.missing] [warning] Cannot find the portrait path: data/ui/mesoamerican/portraits/portraits/young/merchants/000.tga, using the default culture path if it exists
00:13:30.781 [data.missing] [warning] Cannot find the portrait path: data/ui/mesoamerican/portraits/portraits/young/merchants/000.tga, using the default culture path if it exists
00:13:30.781 [data.missing] [warning] Cannot find the portrait path: data/ui/mesoamerican/portraits/portraits/young/priests/000.tga, using the default culture path if it exists
00:13:30.781 [data.missing] [warning] Cannot find the portrait path: data/ui/mesoamerican/portraits/portraits/young/priests/000.tga, using the default culture path if it exists
00:13:30.781 [data.missing] [warning] Cannot find the portrait path: data/ui/mesoamerican/portraits/portraits/young/heretics/000.tga, using the default culture path if it exists
00:13:30.781 [data.missing] [warning] Cannot find the portrait path: data/ui/mesoamerican/portraits/portraits/young/heretics/000.tga, using the default culture path if it exists
00:13:30.781 [data.missing] [warning] Cannot find the portrait path: data/ui/mesoamerican/portraits/portraits/young/witches/000.tga, using the default culture path if it exists
00:13:30.781 [data.missing] [warning] Cannot find the portrait path: data/ui/mesoamerican/portraits/portraits/young/witches/000.tga, using the default culture path if it exists
00:13:30.781 [data.missing] [warning] Cannot find the portrait path: data/ui/mesoamerican/portraits/portraits/young/inquisitors/000.tga, using the default culture path if it exists
00:13:30.781 [data.missing] [warning] Cannot find the portrait path: data/ui/mesoamerican/portraits/portraits/young/inquisitors/000.tga, using the default culture path if it exists
00:13:30.796 [data.missing] [warning] Cannot find the portrait path: data/ui/eastern_european/portraits/portraits/young/civilians/000.tga, using the default culture path if it exists
00:13:30.796 [data.missing] [warning] Cannot find the portrait path: data/ui/eastern_european/portraits/portraits/young/civilians/000.tga, using the default culture path if it exists
00:13:30.796 [data.missing] [warning] Cannot find the portrait path: data/ui/eastern_european/portraits/portraits/young/rogues/000.tga, using the default culture path if it exists
00:13:30.796 [data.missing] [warning] Cannot find the portrait path: data/ui/eastern_european/portraits/portraits/young/rogues/000.tga, using the default culture path if it exists
00:13:30.812 [data.missing] [warning] Cannot find the portrait path: data/ui/eastern_european/portraits/portraits/young/princesses/000.tga, using the default culture path if it exists
00:13:30.812 [data.missing] [warning] Cannot find the portrait path: data/ui/eastern_european/portraits/portraits/young/princesses/000.tga, using the default culture path if it exists
00:13:30.812 [data.missing] [warning] Cannot find the portrait path: data/ui/eastern_european/portraits/portraits/young/merchants/000.tga, using the default culture path if it exists
00:13:30.812 [data.missing] [warning] Cannot find the portrait path: data/ui/eastern_european/portraits/portraits/young/merchants/000.tga, using the default culture path if it exists
00:13:30.812 [data.missing] [warning] Cannot find the portrait path: data/ui/eastern_european/portraits/portraits/young/priests/000.tga, using the default culture path if it exists
00:13:30.812 [data.missing] [warning] Cannot find the portrait path: data/ui/eastern_european/portraits/portraits/young/priests/000.tga, using the default culture path if it exists
00:13:30.812 [data.missing] [warning] Cannot find the portrait path: data/ui/eastern_european/portraits/portraits/young/heretics/000.tga, using the default culture path if it exists
00:13:30.812 [data.missing] [warning] Cannot find the portrait path: data/ui/eastern_european/portraits/portraits/young/heretics/000.tga, using the default culture path if it exists
00:13:30.812 [data.missing] [warning] Cannot find the portrait path: data/ui/eastern_european/portraits/portraits/young/witches/000.tga, using the default culture path if it exists
00:13:30.812 [data.missing] [warning] Cannot find the portrait path: data/ui/eastern_european/portraits/portraits/young/witches/000.tga, using the default culture path if it exists
00:13:30.812 [data.missing] [warning] Cannot find the portrait path: data/ui/eastern_european/portraits/portraits/young/inquisitors/000.tga, using the default culture path if it exists
00:13:30.812 [data.missing] [warning] Cannot find the portrait path: data/ui/eastern_european/portraits/portraits/young/inquisitors/000.tga, using the default culture path if it exists
00:13:30.828 [data.missing] [warning] Cannot find the portrait path: data/ui/middle_eastern/portraits/portraits/young/princesses/000.tga, using the default culture path if it exists
00:13:30.828 [data.missing] [warning] Cannot find the portrait path: data/ui/middle_eastern/portraits/portraits/young/princesses/000.tga, using the default culture path if it exists
00:13:30.828 [data.missing] [warning] Cannot find the portrait path: data/ui/middle_eastern/portraits/portraits/young/heretics/000.tga, using the default culture path if it exists
00:13:30.828 [data.missing] [warning] Cannot find the portrait path: data/ui/middle_eastern/portraits/portraits/young/heretics/000.tga, using the default culture path if it exists
00:13:30.828 [data.missing] [warning] Cannot find the portrait path: data/ui/middle_eastern/portraits/portraits/young/witches/000.tga, using the default culture path if it exists
00:13:30.828 [data.missing] [warning] Cannot find the portrait path: data/ui/middle_eastern/portraits/portraits/young/witches/000.tga, using the default culture path if it exists
00:13:30.828 [data.missing] [warning] Cannot find the portrait path: data/ui/middle_eastern/portraits/portraits/young/inquisitors/000.tga, using the default culture path if it exists
00:13:30.828 [data.missing] [warning] Cannot find the portrait path: data/ui/middle_eastern/portraits/portraits/young/inquisitors/000.tga, using the default culture path if it exists
00:13:30.859 [script.err] [warning] Trigger parsing warning in data/export_descr_character_traits.txt, at line 10671, column 23 :
we should only have trait(Berserker) additional affects for triggers(Battle_Losing_Berserker)
00:13:30.859 [script.err] [warning] Trigger parsing warning in data/export_descr_character_traits.txt, at line 10789, column 28 :
we should only have trait(BattleChivalry) additional affects for triggers(battle3Chivalry_Dread_Not_fighting)
00:13:30.859 [script.err] [warning] Trigger parsing warning in data/export_descr_character_traits.txt, at line 10790, column 25 :
we should only have trait(BattleDread) additional affects for triggers(battle3Chivalry_Dread_Not_fighting)
00:13:30.859 [script.err] [warning] Trigger parsing warning in data/export_descr_character_traits.txt, at line 10800, column 28 :
we should only have trait(BattleChivalry) additional affects for triggers(battle3Chivalry_Dread_Routing)
00:13:30.859 [script.err] [warning] Trigger parsing warning in data/export_descr_character_traits.txt, at line 10801, column 25 :
we should only have trait(BattleDread) additional affects for triggers(battle3Chivalry_Dread_Routing)
00:13:30.859 [script.err] [warning] Trigger parsing warning in data/export_descr_character_traits.txt, at line 10813, column 28 :
we should only have trait(BattleChivalry) additional affects for triggers(battle3Chivalry_Dread_Routing2)
00:13:30.859 [script.err] [warning] Trigger parsing warning in data/export_descr_character_traits.txt, at line 10814, column 25 :
we should only have trait(BattleDread) additional affects for triggers(battle3Chivalry_Dread_Routing2)
00:13:30.859 [script.err] [warning] Trigger parsing warning in data/export_descr_character_traits.txt, at line 10855, column 25 :
we should only have trait(BattleDread) additional affects for triggers(battle3Dread_Let_Them_Go)
00:13:30.875 [script.err] [warning] Trigger parsing warning in data/export_descr_character_traits.txt, at line 16753, column 27 :
we should only have trait(GoodDenouncer) additional affects for triggers(hereticinit1_denouncerclear)
00:13:30.875 [script.err] [warning] Trigger parsing warning in data/export_descr_character_traits.txt, at line 16761, column 26 :
we should only have trait(BadDenouncer) additional affects for triggers(hereticinit1_denouncerclear_bad)
00:13:30.875 [script.err] [warning] Trigger parsing warning in data/export_descr_character_traits.txt, at line 16769, column 25 :
we should only have trait(StrongFaith) additional affects for triggers(hereticinit1_faithclear)
00:13:30.875 [script.err] [warning] Trigger parsing warning in data/export_descr_character_traits.txt, at line 16777, column 22 :
we should only have trait(Purifier) additional affects for triggers(hereticinit1_purifierclear)
00:13:30.875 [script.err] [warning] Trigger parsing warning in data/export_descr_character_traits.txt, at line 17702, column 29 :
we should only have trait(CrusaderHistory) additional affects for triggers(crusades_6)
00:13:30.875 [script.err] [warning] Trigger parsing warning in data/export_descr_character_traits.txt, at line 17703, column 30 :
we should only have trait(StrategyChivalry) additional affects for triggers(crusades_6)
00:13:30.875 [script.err] [warning] Trigger parsing warning in data/export_descr_character_traits.txt, at line 17712, column 29 :
we should only have trait(CrusaderHistory) additional affects for triggers(crusades_7)
00:13:30.875 [script.err] [warning] Trigger parsing warning in data/export_descr_character_traits.txt, at line 17755, column 26 :
we should only have trait(JihadHistory) additional affects for triggers(jihads_7)
00:13:30.875 [script.err] [warning] Trigger parsing warning in data/export_descr_character_traits.txt, at line 17756, column 30 :
we should only have trait(StrategyChivalry) additional affects for triggers(jihads_7)
00:13:30.875 [script.err] [warning] Trigger parsing warning in data/export_descr_character_traits.txt, at line 17765, column 26 :
we should only have trait(JihadHistory) additional affects for triggers(jihads_8)
00:13:30.890 [data.missing] [warning] Failed to find ancillary image data/ui/ancillaries/scribe_ancillary.tga
00:13:30.890 [data.missing] [warning] Failed to find ancillary image data/ui/ancillaries/security_religious.tga
00:13:30.890 [data.missing] [warning] Failed to find ancillary image data/ui/ancillaries/security_religious.tga
00:13:32.609 [system.rpt] [error][/spoiler:rn8id6ll]

Araven
28-11-2013, 01:58
Megasubmod ma swój temat: viewtopic.php?f=367&t=12791&p=334673#p334513 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=12791&p=334673#p334513)

Usuń map.rwm z data/world/campaign/custom i kampanii w jaką grasz i spróbuj odpalić.

Inne kampanie działały?

W razie problemów zainstaluj ponownie.

szymczak69
28-11-2013, 16:03
Poczytałem manuala angielskiego fo tej modyfikacji ale nie znalazłem wystarczającej odpowiedzi na 2 pytania.
Po pierwsze jaki sa "triki" na zdobywanie poztywnych , czy tez świt dla namiestnika miasta poprzez stawianie odpowiednich budynków?
Dopiero ucze sie tego moda i chciałbym wiedziec jak tutaj to rozwiązano. W innych modifikacjach przykładowo wchodzilo sie bohaterem do osady na ture przed ukonczeniem budowli. Innym razem trzymalo sie podatki na niskim poziomie by w ostaniej turze dac na high albo VHi dostawałem roznego rodzaju premie. Ktoś badał jak tutaj to działa?

Druga kwestia: Kupcy i surowce.
Zawsze bylo tak ze im dalej od stolicy kupiec prowadzil działąlność w dodatku im rzadki byl surowiec czy niedostepna dla rodzimego kraju tym wiekdze osiągał zyski. Czy tu dalej tak jest?
Ktore surowce są najcenniejsze bo widze ze pare nowych sie pojawiło?

Araven
28-11-2013, 17:29
Poczytaj polskie poradniki do Bellum: viewtopic.php?f=367&t=8785 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8785)

Co do generałów wstawiaj ich na kilka tur do klasztoru, aż zyskają cechę wulkan energii o końskim zdrowiu, to daje im pozytywne cechy i +2 do dowodzenia.
Szkol księżniczki, dbaj o początkowe rody, nie adoptuj najlepiej, ani ni żeń księżniczek swych z adoptowanymi możnymi.

Usunięcie map.rwm pomogło czy reinstalowałeś?

szymczak69
28-11-2013, 19:15
Usunąłem map.rwm i narazie jest ok po 15 turach. W razie czego robię savy co 3 tury. A własnie gdyby zdazyl sie error i znowu usunął rmw to odpali kampanie ze starego save?
A co z tymi kupcami działa to podobnie jak mowiłem wcześniej?

Araven
28-11-2013, 21:22
Z kupcami działa jak pisałeś. Z savem po usunięciu map.rwm powinien odpalić.

qtango
03-12-2013, 14:47
Ciągle w data>>>campaign>>imperial itd tworzy mi się w kampanii Full map.rwm po tym jak usuwam znów sie pojawia i tak bez końca , co mam zrobić by sie nie pojawiało ?

Zwykłe Bellum 6.3 + spolszczenie bez Megasubmoda.

Piter
03-12-2013, 14:50
Ciągle w data>>>campaign>>imperial itd tworzy mi się w kampanii Full map.rwm po tym jak usuwam znów sie pojawia i tak bez końca , co mam zrobić by sie nie pojawiało ?

Zwykłe Bellum 6.3 + spolszczenie bez Megasubmoda.

Jak się nie pojawi to będzie źle, bo gra się zepsuje. Plik masz usunąć po to żeby się odtworzył z nowymi ustawieniami :D

sadam86
03-12-2013, 14:51
To jest plik który gra sama sobie odtwarza więc chyba nie da się go usunąć na stałe.

Araven
03-12-2013, 15:04
Dokładnie jak Piter napisał, on ma się odtwarzać po usunięciu, ale z nowymi plikami w sobie.
Nie usuwa się go na stałe, bo gra by nie odpaliła bez niego.

qtango
03-12-2013, 15:44
Gdy przed wlaczeniem gry nie usune map.rwm to nie moge prowadzic woja w bitwie, a gram by miedzy innymi toczyc bitwy.Co robic ?

inquisitor
03-12-2013, 15:53
Usunąć map.rwm ?

wino
03-12-2013, 17:13
qtango - zainstalować prawidłowo grę.

map.rwm usuwa się tylko raz i tylko wtedy jak naniesiesz jakieś zmiany w plikach. Jak nic nie grzebiesz to nie usuwasz go, bo nie ma potrzeby. Usuwa się po to, żeby zmiany zrobione w plikach załadowały się do gry (czyli m. in. do pliku map.rwm).

qtango
03-12-2013, 19:46
@Wino masz rację zainstalowałem najpierw BC 6.3 potem Megasubmoda, a na koniec chciałem zainstalować (tak jak jest w instrukcji) muzykę ale nie chciało mi sie pobierać więc zainstalowałem tylko spolszczenie.Teraz wszystko odpinstlaowałem i zainstalowałem od nowa z Megasubmodem 5 i juz zgłaszam pierwszy błąd czyli po wybraniu kampanii otwiera sie jak zwykle na początku czy chcemy korzystać z finansów (tych trudniejszych) oczywiście kliknąłem tak i mnie natychmiast wywaliło do pulpitu.Następnym razem nacisnąłem nie i wszystko gites.Oczywiście gratulacje dla twórców piątej juz odsłony, instalacja banalna wszystko praktycznie robi za gracza.

qtango
03-12-2013, 20:12
A jednak nie taki ten Megasubmod idealny , pierwsza bitwa i ctd....

Araven
03-12-2013, 20:14
Nikt nie twierdzi, że idealny.
Z bitew czasem wywala.
Zależy jeszcze gdzie ta bitwa. Wywala koło Nowogrodu i Pskowa niekiedy.
Nie ma przymusu gry na Megasubmodzie i pisz w temacie Megasubmoda nie ogólnym Bellum.

Piter
03-12-2013, 20:20
A jednak nie taki ten Megasubmod idealny , pierwsza bitwa i ctd....

Nie miałem ani razu żadnego ctd w bitwie, choć na mapie kampanii mnie ze 3 razy przez ponad 100 tur wywaliło.

wino
03-12-2013, 20:48
@Wino masz rację zainstalowałem najpierw BC 6.3 potem Megasubmoda, a na koniec chciałem zainstalować (tak jak jest w instrukcji) muzykę ale nie chciało mi sie pobierać więc zainstalowałem tylko spolszczenie.Teraz wszystko odpinstlaowałem i zainstalowałem od nowa z Megasubmodem 5 i juz zgłaszam pierwszy błąd czyli po wybraniu kampanii otwiera sie jak zwykle na początku czy chcemy korzystać z finansów (tych trudniejszych) oczywiście kliknąłem tak i mnie natychmiast wywaliło do pulpitu.Następnym razem nacisnąłem nie i wszystko gites.Oczywiście gratulacje dla twórców piątej juz odsłony, instalacja banalna wszystko praktycznie robi za gracza.

myślałem, że jak zrobię tą instalkę to będzie po wszystkich problemach, jak widać każdy coś znajdzie :)

Jaki błąd? Jaki wybór finansów, chłopie, ogarnij się, żadnych finansów się nie wybiera...

qtango
03-12-2013, 20:51
@Wino Na samym początku "Witamy w Bellum Crucis!"

Blood_187
03-12-2013, 21:10
@Wino Na samym początku "Witamy w Bellum Crucis!"
Przecież to nie są finanse tylko zupełnie zbędny "welcome scipt" czy jakoś tak, który Ci pokazuje różne bzdury na mapie kampanii, klikasz że "nie" i da się bez niego grać. A money script masz od razu uproszczony wgrany wraz z megasubmodem i nie możesz sobie go zmienić w trakcie kampanii, chyba że przywrócisz oryginalny campaign scipt z trudniejszymi finasami. :)

A co do crashy w bitwach, to miałem je nagminnie w BC 6.2 szczególnie przy oblężeniach zimowych ale dało się grać. Na oryginalnym BC 6.3 też się dość często zdarzały więc nie winiłbym megasubmoda za ich występowanie :)

qtango
03-12-2013, 21:12
Nie winie Megasubmoda , wydawało mi się ze tego typu błędy zostały zwyczajnie znalezione i wyeliminowane.

Blood_187
03-12-2013, 21:34
Wiesz, błędy typu pojedynczy crash w bitwie nie zostawiają w logu żadnych informacji więc ciężko jej wynaleźć. Zwłaszcza że tą samą bitwę wczytasz i już ctd nie ma. Inna sprawa jak się pojawiają za każdym razem, jak np. u mnie ost. przy udziale tej samej jednostki był crash, i okazało się że wywaliłem folder z paroma teksturami do tej jednostki a po ich przywróceniu wszystko działało. To można łatwo zdiagnozować i wyeliminować.

A takie pojedyncze crashe to moim zdaniem ogólna przypadłość modów gdzie są użyte nowe jednostki. Pamiętam że miałem sporo ctd w TATW i Lithuania w bitwach, w SS nie wiem jak to było bo za krótko grałem. Zresztą nie dam sobie głowy uciąć że nie zdarzały się w podstawce :D

Jak już wspominałem, z tego typu błędami da się grać, wczytasz od nowa grę, pójdziesz się wylać/do sklepu po piwo itd. wrócisz i dalej jazda :D a najbardziej frustrujące są ctd na mapie kampanii, bo może się zdarzyć że i save sprzed 15 tur nie pomoże, i wiele godzin gry idzie się... :/

qtango
03-12-2013, 21:45
Wczytałem grę kilka razy , poprzesuwałem jednostki i agentów i dalej nic.Ostatnio jak usunąłem map.rwm to zadziałało a teraz nawet to nie pomogło

wino
03-12-2013, 21:51
1. Po pierwszej błędnej instalacji co odinstalowałeś? Submoda, submoda i Bellum czy może całego medievala?
2. Przy ponownej instalacji co zainstalowałeś?
3. Podaj pełną ścieżkę dostępu do pliku descr_sounds.txt, który jest w katalogu data.

Araven
04-12-2013, 00:09
Załóż katalog logs w katalogu moda czyli BellumCrucis6

inquisitor
04-12-2013, 15:58
Dałoby rade zrobić instalkę submoda bez tej muzyki, żeby nie pobierać 600 mb ?

qtango
04-12-2013, 16:00
1.Odinstalowałem tylko Bellum Crucis , uznałem ze jeżeli nie widziałem zmian po zainstalowaniu Megasubmoda to nie muszę go odinstalowywać , czyli wyczyściłem katalog mods.Czyli został czysty medek + kingdoms w wersji 1.5
2.Znów zainstalowałem całe Bellum a następnie Megasubmoda 5.
3.O to Ci chodzi ? http://speedy.sh/Ytxub/1.png

wino
04-12-2013, 17:23
Tak, o to. A zobacz czy Ci bitwy w Kingdoms działają. Albo bitwy inną nacją w Bellum.

qtango
04-12-2013, 19:16
Sprawdzałem dwoma nacjami i wywala , bitwy w dodatkach działają prawidłowo.
Tak jak poradził mi Araven zrobiłęm folder logs i pojawiło sie coś takiego :
18:50:18.273 [system.rpt] [always] CPU: SSE2
18:50:18.273 [system.rpt] [always] ==== system log start, build date: Feb 25 2008 version development ===
18:50:18.382 [system.io] [always] mounted pack packs/data_0.pack
18:50:18.445 [system.io] [always] mounted pack packs/data_1.pack
18:50:18.554 [system.io] [always] mounted pack packs/data_2.pack
18:50:18.601 [system.io] [always] mounted pack packs/data_3.pack
18:50:18.632 [system.io] [always] mounted pack packs/data_4.pack
18:50:18.648 [system.io] [always] mounted pack packs/localized.pack
18:50:45.925 [game.script] [error] Condition parsing error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 31922, column 49
trigger not found
18:51:05.557 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7317, column 174
Expecting a trait level, instead got
18:51:05.557 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7351, column 174
18:51:05.557 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7387, column 174
18:51:05.558 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7419, column 174
18:51:05.558 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7451, column 174
18:51:05.558 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7489, column 174
18:51:05.559 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7526, column 174
19:14:34.842 [system.rpt] [error] Medieval 2: Total War napotka

Araven
04-12-2013, 19:41
Ameryki nie odkryłeś to nieznany bug.
Usuń map.rwm zmień coś i wczytaj ponownie. Próbuj obejść.
Nie wiadomo co to za błąd.
Ja ponownie wczytuję i da radę grać dalej.
Jak danej bitwy nie da się ręcznie rób z automatu.

qtango
04-12-2013, 20:01
Wywala mnie na oblężeniu 3200 moich vs 2000 rebeliantów , ręcznie bitwa wygrana bez problemów(porównuje z Megasubmodem 4) , oblęzenie trwa 1 turę więc płące 2000 za oblęzenie.Jezeli daje automat to w wypadku szturmu po jednej turze oblęzenia moja armia przegrywa masakrycznie, a jak bede czekał aż wyjdą z osady to w tym czasie zapłace jakies 12000 bizanów.

Chciałem rozegrać właśnie tą samą bitwę na ktorej mnie wcześniej wywaliło , teraz skasowałem map.rwm poprzesuwałem postacie a komputer nawet nie pokazał mi ekranu ładowania tylko zbliżył kamerę i od razu ctd.

Wynik walki automatu: "Sromotna klęska!" , stosunek sił przed bitwą 3:2

inquisitor
04-12-2013, 20:16
Wpisz kod add_money 12000 i po problemie.

Ludzie zacznijcie myśleć kreatywnie, jeżeli coś nie działa i nie da się tego naprawić to spróbujcie to obejść !

Pozdrawiam

qtango
04-12-2013, 20:54
Granie z kodami traci sens, nie ma w tym nic kreatywnego...
Rownie dobrze moglbym w 1 turze wpisac kod na przejscie kampanii, granie to zabawa , jezeli wpisze kod to jak bym odbieral ja sobie.

wino
04-12-2013, 21:00
A na pewno dobrze zainstalowałeś wszystko? Masz nową muzę w menu np. czy tą samą co Bellum czystym?

qtango
04-12-2013, 21:04
Jest nowa muzyka, rozwjazaniem problemu bedzie chyba powrocenie do megasubmoda 4.Gralem na nim bardzo dlugo i w jednej na 100 bitew wywalalo.A moze zrobie formata bo i tak od dluzeszego czasu planuje.Wydaje mi sie, ze dobrze zainstalowalem, ale mialem problem a w zasadzie nadal mam , otoz nie moge odinstalowa jednej z kampanii kingdoms.Niby ja usunalem a w menu dalej sie pojawia , odinstalowalem absolutnie wszystkie plinki z nim zwiazane ale dalej sie pojawia w menu, moze o to chodzi.

wino
04-12-2013, 21:18
1.Odinstalowałem tylko Bellum Crucis , uznałem ze jeżeli nie widziałem zmian po zainstalowaniu Megasubmoda to nie muszę go odinstalowywać , czyli wyczyściłem katalog mods.Czyli został czysty medek + kingdoms w wersji 1.5

co znaczy wyczyściłeś? Bo jak cały wyczyściłeś to usunąłeś też kingdoms, więc się nie dziw że nie działa.

2.Znów zainstalowałem całe Bellum

całe czyli wszystkie 3 części?

Sposób jest jeden. Wywal znowu katalog Bellumcrucis6, zaisntaluj od nowa, odpal bellum czyste i zobacz czy Ci wszystko działa. Pograj trochę, jak będzie ok, to dopiero wtedy zainstaluj Megasubmoda 5. Będzie pewność, że zwiechy powoduje mega.

qtango
04-12-2013, 23:41
@Wino wiem jak instalowac Bellum ,tak wszystkie 3 czesc; wyczyscikem tzw najpierw odinstalowalem wszystko z mods , kingdoms tez >>> zainstalowalem znow dodatek jakis , ten dodatek ktory nie chcial sie odinstalowac nie ma w mods , przy patchowaniu kingdoms do 1.5 nie moge spatchowac wlasnie jego i innego dodatku ktory wczesniej dzialal a teraz magicznie nie dziala.
Teraz pozostaje mi chyba format bo nie wiem co moge zrobic z tym dodatkiem ktory jest nieodinstalowywalny , nie ma absolutnie zadnych plikow z nim a on sie pojawia jako zainstalowany.

tomrwt
06-12-2013, 14:11
Czy utracone artefakty :P ( na wskutek śmierci generała) wracają do gry jakoś ,czy znikają bezpowrotnie ?

Araven
07-12-2013, 13:39
Przeważnie wracają, jak tytuły namiestników miast itp.
Relikwie trzeba zdobyć ponownie, przekazuj je młodym.
Nie wszystko można przekazać.

Goblin_Wizard
07-12-2013, 20:09
Czy mógłbym prosić kogoś nie mieszkającego w Polsce żeby mi ściągnął ten plik (http://www.gamefront.com/files/21379105/Bellum+Crucis+6.3+English+Files+FINAL.rar) i wrzucił na jakąś inna stronę albo dał znać na PW to podam maila? Gamefront niestety nie działa w naszym pęknym kraju (jak i w wielu innych (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?573967-Gamefront-has-banned-half-the-world!)).

wino
07-12-2013, 21:09
3miej - miałem na dysku, nawet usprawniłem tą wersję, bo oryginalny plik miał coś skopane (z tego co kojarzę to Portugalia się nazywała Polska czy coś takiego, poprawiłem to).

http://www.sendspace.pl/file/55732db7dbadfd56ec1ba86/bellum-crucis-6-3-english-files-final

Goblin_Wizard
07-12-2013, 21:28
Wielkie dzięki!! :)

qtango
08-12-2013, 10:55
Zrobiłem tak jak pisales Wino czyli pogralem na czystym bellum i nadal wywala z bitew, pozostaje format bo nie moge nic zrobic z zepsutym dodatkkiem, a to pewnie jego wina.

wino
08-12-2013, 13:05
No widzisz, pierwsza moja porada była trafna, ale nie, trzeba było napisać jeszcze 50 kolejnych postów.

P.S. skończcie do mnie pisać Wino, jestem wino. Forma grzecznościowa dotyczy słów "Ty", "Wy", ale nie przekręcania ksywki.

Kobrax
08-12-2013, 18:31
Tego moda trzeba instalować na czyste kingdomsy? Czy można mieć inne mody?

wino
08-12-2013, 18:33
Można mieć inne. Ważne jest tylko, żeby zainstalować w katalogu mods i nie dodawać żadnego katalogu więcej (czyli \mods\BellumCrucis6\) i zainstalować wszystkie 3 części Bellum (part 1, part 2 i bugfixer). Potem na to wrzucasz Megasubmoda i podbijasz świat.

Fuks
09-12-2013, 17:23
Od czego zależy zachowanie Mongołów? Oni mają jakiekolwiek zadania i cele narzucone przez gre, które są stałe, czy to jest całkowicie przypadkowe? Pojawili się u mnie kilkanaście tur temu, na wschodnim krańcu mapy dwie armie i wódz, kilka tur później po jednej - dwóch armiach w każdej z prowincji mniej więcej od halicza na wschód, no i od tamtego czasu wszystkie te armie podążały w kierunku Krymu, aż wreszcie zeszły się w jego okolicach i już wspólnie ruszyły na zachód. Zawsze się tak zbiegają w jedno miejsce i łażą razem, nie atakując nikogo wcześniej, czy to jakiś błąd?

sadam86
09-12-2013, 17:39
Zawsze złażą się w jedno miejsce a potem sieją zagładę bo jak to się mówi w kupie siła i raźniej:)

Araven
09-12-2013, 17:48
Jak zaatakują to zaczniesz tęsknić za czasami jak tak sobie chodzili. Chyba, że daleko od nich jesteś.

Fuks
09-12-2013, 18:12
no to bardzo sie cieszs ze bedzie wreszcie jakies wyzwanie :-)

moja wschodnia granica przebiega od nowogrodu przez pskow wilno grodno halicz 'cos na i' az po asperon (nie pamietam tych dwoch ostatnich). na wschodzie od wielu lat leje sie wlodzimierskie z polowcami a na poludniu wegry z bizancjum, ja nie bije sie z nikim, wiec jestem dosc dobrze przygotowany.

oni sobie zajma miasto i stworza normalne panstwo czy tylko spaceruja i sieja spustoszenie?

Araven
09-12-2013, 18:17
Jak zajmią miasto na stałe i będzie info, ze mają nową ojczyznę zaczną podboje.
A grasz na czystym Bellum czy na Megasubmodzie?

Fuks
09-12-2013, 20:29
gram caly czas na tym co mi dales do testowania

Araven
09-12-2013, 22:59
To wrzuć sobie najnowszą instalkę Megasubmoda V. Jest kilka rzeczy poprawionych.

Edit: W tym temacie w ostatnim poście dałem fix nr 1 do Megasubmoda: viewtopic.php?f=367&t=12871 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=12871)

Bard225
19-12-2013, 16:29
Mam prośbę czy mógłby mi ktoś podesłać plik export_descr_unit bo przez przypadek go nadpisałem, a nie mam kopii z góry dziękuje.

THX Araven

Araven
19-12-2013, 16:50
Proszę, oryginalny plik z 6.3 export_descr_unit http://www.sendspace.pl/file/d7d9a25e27d70825dd752d4

Łokero
19-12-2013, 17:40
Witam, mam pytanko. Zainstalowałem submoda V ale coś jakiś błąd był no to usunąłem wszystko, zainstalowałem BC od początku, a potem submoda.. i wywala mnie, pisze, że muszę zmienić grafikę na niższą bo mi bitew nie odczyta czy jakoś tak.. Szkopuł w tym, że wcześniej chodziło mi płynie na dość wysokich ustawieniach..

Araven
19-12-2013, 19:19
Usuń map.rwm i próbuj dalej. Mnie niekiedy też tak pisało, ale kolejne wczytanie i ok było.

Łokero
19-12-2013, 21:00
Kurcze, nie działa. Jakieś inne pomysły ? ;/
Chciałbym pograć, bo od jutra ferie świąteczne :)

Piter
19-12-2013, 21:13
Kurcze, nie działa. Jakieś inne pomysły ? ;/
Chciałbym pograć, bo od jutra ferie świąteczne :)
To wgraj jeszcze raz, tylko przeczytaj od nowa dokładnie instrukcje i sprawdzajczy czyste bellum działa jak je wgrasz, bo może w tym problem, a potem czy z megasubmodem działa.

Łokero
19-12-2013, 21:16
Spróbuję, tak czy siak dzięki;)

killerk
19-12-2013, 23:32
Witajcie,

po wgraniu Bellum gdy włączam grę pojawia się to czarne okienko windy (cmd) a potem mam błąd cmdlineextinstallerexe - zły obraz i propsys.dll nie jest przeznaczony do uruchamiania w systemie windows albo zawiera błąd. Grać można no ale to chyba nie jest normalne? Ktoś wie co z tym zrobić, bo google mi nie pomogło i czy w ogóle coś robić, bo gra się uruchamia i można spokojnie grać.

Keramex
23-12-2013, 00:02
brakuje mi w tym modzie jakiegoś oddziału czeskiego chociażby jako najemnicy

Araven
23-12-2013, 11:19
Polska ma jednostkę wzorowana na czeskich husytach, wozach bojowych od 1370 albo 1380 roku. Husyci chyba są jako najemnicy w XV wieku, ale nie pamiętam na 100%.

Keramex
23-12-2013, 17:33
Aravenie masz chyba na myśli Tabor? Ogólnie bardzo się wkręciłem w Bellum rewelacyjny mod. Wcześniej mój staruszek komputer udźwignął tylko, jakże wielkie wymagania starego Romka, oraz wielu modów do niego. Teraz na nowym sprzęcie można się pobawić :D polecam każdemu.

Araven
24-12-2013, 08:48
Tak, chodzi o Tabor.

Łokero
26-12-2013, 17:56
Witam. Mam pytanko znow. Otóż gram w BC 6.3 bez submodów (znów Jerozolimą) no i od parunastu kolejek spada mi przestiż. Nie wiem dlaczego. Wszystko idzie dobrze, podbój i w ogóle. Zmiotłem z powierchni egipt w może 10 kolejek. Załączam save - w tej kolejce mam tylko 5% prestiżu, lub już 0. Nie pamiętam. Ktoś wie od czego to zależy ? Dodam, że w radzie miałem 10 głosów, 3 neutralne i 7 przeciwko..
http://przeklej.net/file_details/168086.html

Araven
26-12-2013, 18:30
Sprawdź cechy króla. Jak ma jakieś negatywne to go zabij. Ew. walcz nim zwycięskie bitwy często dodają prestiżu. Koronuj go tez w stolicy.

Łokero
26-12-2013, 19:15
No co Ty, Baldwin III to istny ideał :P
Jak to, koronuj ??

Araven
26-12-2013, 22:04
Baldwin jest koronowany. Poradniki do Bellum czytałeś?
Misje Rady wypełniaj, podatki obniż.

Łokero
26-12-2013, 23:07
Podatki zawsze ustawiam najniższe, misje wypełnione, akurat byłem na krucjacie. Cóż, wystąpiła mi liga baronów, ale jak zbudowałem zgromadzenie reprezentantów mam już 85% poparcia.

T&D TWC
27-12-2013, 10:46
Dobra nowina ale jednocześnie zła(jeden z członków opuścił ekipę i wprowadził prohibicje na modyfikowanie mapy-żadnych zmian tam nie będzie ani w SI)-wczoraj napisałem do Mr Crow z zapytaniem o nowej wersji moda nic nie odpisał ale zauważyłem nowy wątek na forum:P
Oto i on: http://www.twcenter.net/forums/showthre ... nd-preview (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?635614-Bellum-Crucis-Next-Version-info-wip-and-preview)

marko1805
27-12-2013, 11:26
Smutna wiadomość jesli chodzi o sprawę z mapą. Po cichu liczyłem że wydadzą nową wersję w styczniu a tu taki klops. Nie pozostaje nic innego, jak cierpliwie czekać :(

Araven
27-12-2013, 13:49
Ale się coś odezwali. Dzięki za info.
Trudno Brancaleone to jeden z 3 podstawowych Twórców Bellum.

Wonsz
27-12-2013, 16:38
Info o wydaniu premiery:

P:When will it release?
O:We hope in the first half of 2014

Strunin
28-12-2013, 10:19
Czy linki do pobierania w pierwszym poście tego tematu są oficjalnie najnowszą wersją moda, czy trzeba szukać po innych postach?

Lwie Serce
28-12-2013, 10:31
Tak, 6.3 czyli jak na razie najnowsza.

Paladyni
30-12-2013, 00:24
Pytanie co trzeba usunac/zmienic w skryptach by na jednoski nie czekało sie 8 tur a 4 jak w medievalu

Araven
30-12-2013, 10:16
W skryptach nic. Kilkaset wpisów w pliku export_descr_buildings trzeba zmienić z rekrutacją. Grasz w czyste BC 6.3 ? Tam rekrutacja jest dość szybka. Zamiast zmieniać wpisy buduj wyższe poziomy koszar i stajni i strzelnic.

Łokero
04-01-2014, 19:26
Ten skrypt o kasę za prowincje jest na prawdę upierdliwy.. na początku kolejki nigdy nie mam więcej niż 5k... oczywiście nie da się nic zrobić nie zaczynając od nowa ?:)

Araven
04-01-2014, 22:01
W oryginalnym BC 6.3 jest upierdliwy. Jego zmiana na łagodniejszy to konieczność nowej kampanii i usunięcia pliku map.rwm z kampanii w jaką grasz.

Paladyni
05-01-2014, 20:46
Teraz prośba moze ktoś podesłać campaign script do Bellum 6.3? Trochę się bawiłem a teraz nie chce odpalić gra