PDA

Zobacz pełną wersję : [PRZED PREMIERĄ] Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12

Niesmiertelnik
07-07-2013, 11:55
Voitek, masz rację. Nikt nie bierze gadki marketingowej na poważnie.... przynajmniej nikt z tych, którzy od ErrorTW kupują kolejne tytuły......ale przecież nie pisałem o tym :D , chyba że się odwołujesz do postów sprzed jakiegoś czasu.
Pisałem o tym że - wbrew twierdzeniom niektórych z nas - każdy ma prawo krytykować zakupiony produkt końcowy, odarty z bajań producentów i nie jest prawidłowym podejściem rozgrzeszanie ich za to, że nie da się lepiej.

McAbra
07-07-2013, 12:03
Pisałem o tym że - wbrew
twierdzeniom niektórych z nas - każdy
ma prawo krytykować zakupiony
produkt końcowy, odarty z bajań producentów (...)
A jak to się ma do Rome 2?

Kain
08-07-2013, 19:46
Przeczytałem ostatnio artykuł z cyklu "Rome2- juz gralismy" w nowy CD-action , tory również nawiązuje do sławnej bitwy o Nil. Nie chcę znowu zaczynać wątku nt. wybuchowych pocisków etc. ,ale... :) ... autor wspomniał o tym ,ze "jednostki w Rome2 mają określoną masę , dzięki czemu efekty ataków kawalerii oraz trafień katapult i balist wyglądają lepiej niż kiedykolwiek przedtem". Rzecz wydaje się nieco dyskusyjna z tą "masą" :? A co sie stanie jak pocisk uderzy w słonia? To chyba będzie pierwsze co sprawdzę we wrześniu ;) . Wspomina tez, o mozliwosci desantu na plaze , ale rowniez ponownego zaokretowania i przeniesienia jednostki w inne miejsce mapy. Hmm przypomnijcie mi ,ale to już zostalo wyjasnione wczesniej przez CA raczej ,ze to będzie bilet w jedna stronę :?:

Mam też 3 pytanka do forumowiczów:
1.Czy Rzymianie stosowali tej wielkości balisty, które są przedstawione na gameplayu w rzeczywistości? Wydają się być za duże. Tej wielkości to chyba tylko Onagery były tylko. :?
2.Jaka była najlepsza metoda na słonia i rydwany w Rome 1? -co do Rome 2 to CA wspominała coś o ognistych strzałach i jednostkach z włóczniami do rzucania.Obawiam sie,ze armia typu 2xbalista,2xsłonie,2xrydwan + kilka jednostek piechoty i centrum mojej armii będzie częściej latać niż maszerować w formacji.
3. Nie wku...wia was ten ryży prezenter z CA, który drze się jak poje...ny podczas Reezed, kiedy drugi prezenter płonącymi kulami atakuje własne jednostki albo gdy obaj podziwiają lot rzymian na księżyc podczas trafienia katapultą czy podczas ataku rydwanów? Bo mnie tak :twisted: W życiu nie oglądałem czegoś bardziej żenującego.

Wald
08-07-2013, 19:54
2.Jaka była najlepsza metoda na słonia i rydwany w Rome 1?

harcownicy i ...... płonące świnie :mrgreen:

MichalKruk
08-07-2013, 19:57
2.Jaka była najlepsza metoda na słonia i rydwany w Rome 1?

Słonie: Świnie i Falanga

Rydwany: Falanga i masa piechoty wbita w jednym miejscu jak ściana.

Bronti
08-07-2013, 20:02
https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/1004050_405110712938948_1551110461_n.jpg

Coś takiego znalazłem na Facebooku. Moim zdaniem te unit cardy głowy nie urywają, ale są zdecydowanie lepsze od tych zaproponowanych przez twórców.

Kain
08-07-2013, 20:10
Ładne są ,ale CA juz tego nie zmieni :(

Panowie co do tych świnek to rozumiem,że odpalało się je w ostatnim momencie? Czy mozna też było zmieniac ,szyk,tempo biegu i kierunek już z ogniem na plecach? :D

MichalKruk
08-07-2013, 20:20
O kur.... :O Jak na początku zobaczyłem to myślałem że na takie zmienili aż banana na ustach miałem, ale taka lipa :(

legoras
08-07-2013, 20:24
Takie to w grze mogły by być!

Liczę że twórca zrobi moda ;)

Wald
08-07-2013, 20:24
Ładne są ,ale CA juz tego nie zmieni :(

Panowie co do tych świnek to rozumiem,że odpalało się je w ostatnim momencie? Czy mozna też było zmieniac ,szyk,tempo biegu i kierunek już z ogniem na plecach? :D

ogólnie to naprowadzało się je na podczerwień ale Ja bardziej preferowałem celowanie ręczne wpisując odpowiednie współrzędne-czasochłonne ale przed końcem bitwy się udawało :D

Shane
08-07-2013, 20:48
ooo....mogliby dac takie unitcardy,widac nie jest tak trudno zrobic cos fajnego,a te od CA wyglądaja jakby tworzyl je ktos z deficytami rozwojowymi :P
Na słonie najlepsi będą gladiatorzy z tetsubo na tygrysach....

Niesmiertelnik
08-07-2013, 21:11
Pisałem o tym że - wbrew
twierdzeniom niektórych z nas - każdy
ma prawo krytykować zakupiony
produkt końcowy, odarty z bajań producentów (...)

Zupełnie tak samo jak do ETW, NTW, STW2, FOTS etc.
Czy kwestionujesz prawo do krytyki zakupionego produktu?

Na razie forum jest pełne obaw i oczekiwań. Czas na krytykę, lub och..achy przyjdzie chwilę później 8-)

Tessali
08-07-2013, 21:12
Nie wku...wia was ten ryży prezenter z CA, który drze się jak poje...ny podczas Reezed, kiedy drugi prezenter płonącymi kulami atakuje własne jednostki albo gdy obaj podziwiają lot rzymian na księżyc podczas trafienia katapultą czy podczas ataku rydwanów? Bo mnie tak :twisted: W życiu nie oglądałem czegoś bardziej żenującego.

Ten koleś to albo skończony kretyn, albo takiego udaje za pieniądze, ale wobec tego to jest geniusz, nie kretyn, bo nawet kretyn wygląda mniej kretyńsko. Powinien jeszcze jeździć na hulajnodze z petardą w dupie i jajami wkręconymi w maszynkę do mielenia mięsa i jeszcze grać na dzwonach rurowych Mika Oldfielda.

Grogmir
08-07-2013, 21:55
Serio podobają Wam się te unit cardy ze screena? Ok, te od CA też mi się nie podobają, ale to kwestia konwencji (historycznie błędnej, jak już wykazano wiele razy), a nie wykonania. Te tutaj są po prostu czytelne, ale brzydkie. ;)

Lord Wełnowór
08-07-2013, 23:41
A te od CA są i nieczytelne i brzydkie, więc jest 2:1 dla tych ze screena...

marko1805
09-07-2013, 07:47
Mnie akurat się podobają ,ale najważniejsze, że są czytelne, a to w ferworze walki jest najważniejsze.
Dla mnie oryginalne kartki to kompletna porażka, CA ewidentnie przekombinowało.

Shay Ruan
09-07-2013, 08:29
A mnie zupełnie nie przeszkadzają unit cardy od CA. Odzwyczaiłem się od korzystania z nich podczas bitwy dzięki Darthmodowi do Napoleona. Do wszystkich, którym się nie podobają, po co sie zamartwiać , skoro powstaną pewnie mody zmieniające to. :P

McAbra
09-07-2013, 10:11
Czy kwestionujesz prawo do krytyki
zakupionego produktu?
Znów mógłbym spytać jaki jest związek z R2, ale widzę że nie rozumiesz o co mi chodzi.
Rome 2 nie jest produktem zakupionym, skończonym, końcowym etc., więc rozpacz czy obrażanie CA jest moim zdaniem trochę nie na miejscu. :?

Czas na krytykę, lub och..achy przyjdzie chwilę później
No dokładnie, szkoda że jakoś tego nie widzę :roll:

MichalKruk
09-07-2013, 14:41
Rome 2 nie jest produktem zakupionym, skończonym, końcowym etc.,

A jak ktos zamówił pre-order to jednak zakupił Rome 2....

Kain
09-07-2013, 19:43
Dzień premiery szybko się zbliża. :twisted: Pokazaliby chociaż jakieś drzewko technologiczne dla 1 frakcji. :? Nie pamiętam żeby podczas poprzednich premier CA tak skąpiło z tym info. Może dlatego ,ze oczekiwania są największe.
Podczas kampanii pewnie będą możliwe bunty niewolników ,ale myślę ,że Powstanie Spartakusa to dobry pomysł na oddzielny dodatek. ;)
Macie jakieś swoje typy i który temat można by potraktować szerzej jako oddzielną kampanię lub wasze scenariusze do kampanii głównej?
Co do głównej to moje propozycje:
-Kartagina: pokonanie Rzymu i podbój Italii czyli dokończenie tego co zaczął Hannibal + zemsta na Mauretanii za pomoc udzieloną Scypionowi w masakrze Kartaginy podczas wojen punickich oraz stanie się największą potęga morską ówczesnego świata :)
-Rzym: podbój i utworzenie prowincji z Germanii, coś co się Romkom nigdy nie udało + podbicie Brytanii, i to też sie im nie udalo :)
-Germania: powtórzenie najazdu Cymbrów i Teutonów na Rzym, podbicie urodzajnej Galii
-Sparta: zjednoczenie Grecji i odbudowanie pozycji tego Państwa na mapie świata
-Macedonia: kierunek wschód ,czyli odbudowa imperium Alexandra Wielkiego
-Galia: zjednoczenie plemion celtyckich i powstrzymanie ekspansji Rzymu (Mam nadzieje ,ze AI w przypadku tej frakcji będzie ekspansywne i oszukańczo-przebiegłe)

Na resztę nie mam na razie pomysłów. :D

Shay Ruan
09-07-2013, 19:47
Mam dziwne przeczucie, że jeśli wyjdą DLC to będą odpowiednikami tych z Rome 1.

Arroyo
09-07-2013, 19:53
I pewnie nie tylko te. Shogun 2 pokazał swoją twarz, te dziesiątki DLC z nowymi frakcjami, które się niczym nie różniły (ale cóż, to Japonia...)

voitek
09-07-2013, 19:56
Wymień mi proszę te dziesiątki DLC z frakcjami do Szoguna 2

ManUtd
09-07-2013, 20:04
zakupionego produktu?
Znów mógłbym spytać jaki jest związek z R2, ale widzę że nie rozumiesz o co mi chodzi.
Rome 2 nie jest produktem zakupionym, skończonym, końcowym etc., więc rozpacz czy obrażanie CA jest moim zdaniem trochę nie na miejscu. :?

Naprawdę sądzisz że to co nam pokazują będą jeszcze jakkolwiek zmieniać? Na pewno gra jest już gotowa od dłuższego czasu i to co widzimy zobaczymy i we wrześniu, więc czemu mamy nie krytykować i łudzić się że może jeszcze coś zmienią.

W shogunie mieliśmy Hattori, Ikko, Otomo, 2 unit packi, RotS, FotS i chyba 4 frakcje do FotSa. Z czego Hattori i frakcje ze zmierzchu to typowe ciągnięcie kasy. W Romie pewnie wydadzą z 10 takich dlc, bo materiał na to mają ogromny. W Rome 1 mieliśmy 17 frakcji, licząc rzymskie jako jedną. Widać jak bardzo okroili grę tym razem i ile zabulimy za tak na prawdę pełną wersję.

Shay Ruan
09-07-2013, 20:08
Bo widzieliśmy tylko urywki, to jak oceniać film po zwiastunie.

ManUtd
09-07-2013, 20:13
Jak widzę w zwiastunie że efekty specjalne sa beznadziejne, to nie ma co zakładać że w reszcie filmu będą na miarę oscara. Oczywiście nie oceniam po tym gry aktorskiej czy scenariusza.
Bezsensowne są dywagacje na temat AI itp. ale jednostki, HUD, fragmenty bitew które widzieliśmy możemy oceniać jak najbardziej.

Arroyo
09-07-2013, 20:27
Wymień mi proszę te dziesiątki DLC z frakcjami do Szoguna 2

Och tak? Omoto Clan Pack, Ikko-Ikki Clan Pack, Blood Pack - może niekoniecznie z frakcją, ale też DLC (to już w ogóle są jakieś jaja, za animacje urywanych głów i odcinanych rąk itp. musimy im płacić 2 dolary?!) i inne. Zresztą mnie Shogun 2 średnio się spodobał, tylko Upadek Samurajów był super jak dla mnie.

voitek
09-07-2013, 20:30
No fajnie, wymieniłeś dwa. Całe dziesiątki. MILIONY

Arroyo
09-07-2013, 20:58
Tak czy owak, do Shogun 2 DLC to porażka, poza dwoma:
Rise of the Samurai i mój ulubiony - Fall of the Samurai.

McAbra
09-07-2013, 21:04
FotS to nie DLC.

Naprawdę sądzisz że to co nam
pokazują będą jeszcze jakkolwiek
zmieniać?
Nie wiem. Nikt nie wie. A jednak większość jest pewna że nie.

Niesmiertelnik
09-07-2013, 21:21
zakupionego produktu?

Czas na krytykę, lub och..achy przyjdzie chwilę później

No dobra... znowu trzeba zakasać :roll: rękawy

Kwestia precyzji wyrażania.

Czy dla Ciebie

i

Znów mógłbym spytać jaki jest związek z R2
znaczy to samo?

Odpowiedź na pierwsze już podałem. Rome będzie podlegać tym samym mechanizmom krytyki - jak będzie co krytykować, a biorąc pod uwagę fakt że silnikiem jest Warscape, ja osobiście jestem spokojny, że będzie co krytykować. To co widać na filmikach to nie jest żadna alfa czy beta. Zaryzykuje twierdzenie że jest to wersja Devs, która od golda będzie się różnić tylko poprawkami.
Zanim zagrałem online z Lustedem na kilkanaście dni przed premierą NTW, powiedział ze wersja która mam jako demonstracyjna to wersja devs i nie wie czy jeszcze taką znajdzie, bo chodziła w CA jakiś czas temu.
Na drugie mogę tylko napisać, że nie jest ważne czy coś jest skończone teraz, bo nie rozmawiamy o produkcie tylko o prawie do krytyki, a to jest niepodważalne.

Jeżeli nie widzisz, to tylko dlatego że prawdopodobnie nie rozróżniasz obaw wyrażanych teraz od krytyki, która może mieć miejsce później.
Stawiam na to, że przyjmie formę "forum rage".

McAbra
09-07-2013, 21:38
Czemu wciąż zarzucasz mi że zabraniam komukolwiek krytyki?
Ja nie uważam że krytykowanie jest złe. Mówię tu o pojedynczym przypadku Rome 2. Gry która jeszcze nie wyszła, a oceniać ją można jedynie po kilku informacjach i screenach.

Na drugie mogę tylko napisać, że nie jest ważne czy coś jest skończone
teraz, bo nie rozmawiamy o produkcie tylko o prawie do krytyki, a to jest niepodważalne.
A tego już całkiem nie rozumiem. Czyli według Ciebie można krytykować nieskończony produkt(chodzi mi o krytykę którą widziałem kilkukrotnie, tj. żadnej konstruktywnej, tylko zwykłe "opluwanie")? Świetne podejście.
Nie zamierzam dłużej kontynuować tej polemiki bo do niczego to nie prowadzi, skoro nie widzisz lub nie chcesz widzieć nieprzyjemnych dla Ciebie fragmentów tego co piszę. Możesz opuścić rękawy :roll:

Niesmiertelnik
09-07-2013, 22:43
Krytykować można od samego poczatku:
1. wypuszczenie piątej gry na tym samym, słabym silniku, pełnym hardkodowanych błędów
a chwile później
2. Jakość i dokładność tekstur
3. Prezentacje gry z Reezed - wnioski nasuwają się same
4. Inne informacje dotyczące gry i jej systemów nie spełniające oczekiwań graczy, wałkowane na tym forum wielokrotnie .
Czego chcesz... Świątyni Miłości do CA i Nadziei że gra będzie wspaniała, epokowa .... bo jeszcze nie wiemy niby co otrzymamy?
Błagam, odetchnij McAbra. Ja już 2-3 razy czekałem z wielka nadzieją na kolejne tytuły i zawsze było tak samo SEGA ssała nic nie dając w zamian poza terminami na ukończenie produkcji
Czemu służy forum?
Wymianie informacji i opinii?
TAK
Radosnemu milczeniu w oczekiwaniu na grę, która dość dokładnie została już pokazana?
NIE
Jeżeli nic Ci nie mówi to co zobaczyłeś na filmach z prezentacji to o czym mamy rozmawiać....
Ty nie widzisz konstruktywnej krytyki?
A ile postów przeczytałeś?
Nie widzisz o czym ludzie piszą na forach, czy widzisz i nadal myślisz że to tylko niczym nie uzasadniony "rage"?
Dlaczego?

DonVega
10-07-2013, 07:14
Wszystko zależy jak się grę postrzega - czy przez pryzmat single playera, multiplayera czy na tle pozostałych wcześniejszych produkcji. My z SB najdłużej graliśmy w Shoguna2 na multi od czasów Romka 1 - a wiesz że gracze naszego klanu są strasznie wybredni. Najwięcej czasu spędzamy na multi - i mamy podejście do gry totalnie na luzie i bez jakiegoś napinania się. AI durne - no cóż na multi zastępuje go inny gracz, z singlu - zawsze można włączyć tryb wizytacji. Co nas cieszy to powrót do klasycznych bitew. Avatar był fajny ale nie wyobrażałem sobie akurat Rome 2 w tym trybie. Tekstury słabej jakości ??? - bez znaczenia - w trybie multi na minimum - tu nie ma na co się patrzyć - tu trzeba jednostkami zarządzać a nie je podziwiać. Na razie to nic nie wiemy na temat rosteru jednostek każdej nacji i ich balansu w stosunku do siebie. Na podstawie bitwy żadnych konstruktywnych wniosków na temat balasu nie można wyciągnąć - ja wiem Nieś że Twoje założenie jest takie skoro skopali w poprzednich częściach to w tej też skopią. W tej bitwie i tak nie występują najmocniejsze jednostki po stronie Rzymian czy Egiptu ( oceniam to przez pryzmat Rome1 ), w dodatku atak Rzymian jest pod góre i w zwartym szyku - widać że to jest bitwa pokazowa w celu pokazania efektów ala Alicja w krainie czarów. Nikt rozsądny na multi nie przeprowadzi takiego ataku na takie pozycje od frontu i w takim ustawieniu wojska- wiec nie ma to żadnego odzwierciedlenia dla faktycznego rozegrania bitwy na multi. Bugi w mechanice gry - zazwyczaj był problem z jednostkami strzeleckimi - tu nie jest ich dużo - mechanika jednostek pieszych czy konnych Shogunie 2 nie była zła - dało się grać - nie które bugi poprawili, niektóre nie ale nie były aż tak rażące wg mnie- podstawą był balans który nie był należycie dochowany i były okresy gry gdzie spamy Mnichów czy innych jednostek był na porządku dziennym. A jak sie okaże że dali ponownie dupy z balasem że żadne patche nie pomogą - to wrócimy do Tanków i poczekamy na kolejną odsłonę :) - a jeszcze została ArenaTW - więc jeszcze nie wszystko stracone :)

TheKwintus1
10-07-2013, 14:54
Ludzie,
Po co sie klocicie o takie PIERDOLY!?
Pod kobiec wakacji wychodzi epicka gra (rome 2 total war)
A wy ci niby "wielcy fani seri total war" narzekacie bardziej niz jakies male dzieci.
karty jednostek da za jasne, to slon z afryki pld. A nie z pln.
Cholera, czy wy naprawde zwracacie na to az tak wielka uwage?!
Dla mnie liczy sie grywalnosc i epickosc, a rome 2 posiada bardzo wiele epickosci, i z.tego co widac chuba rowniez z grywalnosci.
Wiec ja nienarzekam, tylko zbieram kase na gre :-)

Arroyo
10-07-2013, 15:54
Kwintus
To dla ciebie:

http://img.bazarek.pl/8247/2293/130973/250_214182326345ed264906ec6.JPG

Sorry, ale grafika to jedna z ważniejszych rzeczy w grach (przynajmniej teraz większość twórców gier tak robi). Piszesz tu o grywalności - tak, to ważne, ale po tym, co można było obejrzeć na pokazie CA z Rome 2 to nie wiem, czy śmiać się, czy płakać. A te "pierdoły" to teraz ważne rzeczy. Jak stawiają na historyczność produkcji to czemu sporo elementów w grze jest oderwana od prawdziwej historii?

PS. Nie lepiej poczekać na pierwsze recenzje Rzymu 2 Wojny Totalnej? Ja tak w każdym bądź razie zrobię. DLC z frakcjami greckimi zawsze można dokupić u wiarygodnych sprzedawców (ja np. na Allegro).

adriankowaty
10-07-2013, 15:55
[spoiler:2wzeapsb]Können Sie eine bessere polnische Sprache? Bo ja w twoim pierwszym poście widzę tragedię:
- brak polskich znaków
- brak interpunkcji
- gramatyka[/spoiler:2wzeapsb]
To nie są "Pierdoły" [spoiler:2wzeapsb](tak to się pisze)[/spoiler:2wzeapsb] wbrew twojemu zdaniu. Swoją drogą, ile ty masz lat, żeby określać forumowiczów mianem "małych dzieci"?
Seria TW jest epicka od samego Shoguna (I), więc to jest akurat nic nadzwyczajnego. Tobie nie przeszkadza cały czas ten sam silnik, karty jednostek, które można do "Stickman'ów" porównać? AI-idiota, który stoi i czeka, aż go łaskawie wystrzelają po oflankowaniu? A historyczność też ma wpływ na grywalność dla tych zainteresowanych tematem.
EDIT:
DMageA, wyprzedziłeś mnie

Arroyo
10-07-2013, 16:02
Stickman'y to mało powiedziane przy tych kartach jednostek. Jestem pewien, że nawet twórcy takiej minigierki "Soldat" są w stanie zrobić lepsze karty jednostek.
AI jest do du*y, porównywalni do tych pajaców z CoD'a MW (Ruski), co się wysuwają, by dostać strzał w ryj. Jak grałem w samego Napoleona TW to te pajace wychodzili mi naprzeciw i to szarżowali, a mi wystarczyło poczekać na ich wejście w linię strzału i po problemie. AI było już we wcześniejszych odsłonach TW słabe, w sumie od samego początku ssali niemiłosiernie.

Wald
10-07-2013, 16:37
Ciekawi mnie tylko czy takie same problemy mieli nasi dziadkowie ustawiając ołowiane żołnierzyki :roll:

,,one są źle pomalowane, jaka brzydka grafika :x ; one się przewracają, jakie głupie ołowiane "AI" :x "

błazenada na kółkach z waszych postów :lol:

Samick
10-07-2013, 16:58
Przypominam wszystkim piszącym, że na forum istnieje funkcja moderatora, który pilnuje porządku. Spokojnie mi tu, szanować się, pisać na temat, pilnować ortografii, a nikt nie wybierze się do karceru.

TheKwintus1 - udzielam ostrzeżenia, polskie znaki przeboleję, bo nie zawsze każdy ma możliwość ich używania, ale Twoje wyczyny wykraczają poza dopuszczalne normy.

TheKwintus1
10-07-2013, 17:17
Bledy otograficzne w moim poscie byly, poniewaz pisze z telefonu.
A mi z tymi pierdołami nie chodziłl o AI, tylko o to, ze slon z afryki płd. A nie z płn. O szczegoly, na które tak naskakujecie. :-(
W rome total war 1 poziom bitew poprawial lub obnizal powera armi kompa.
W shogunie 2 natomiast AI stoi wedlug mnie, na wyzszym poziomie.
Pd. Mam 17 lat

Scooter
10-07-2013, 17:21
Samic , ten kolor zielony jest tragiczny , post nie czytelny , nadaje się do usunięcia......

EDIT: Voitek , tera to je good ;)

voitek
10-07-2013, 17:25
Matko, co tu się dzieje.

Proszę o zaprzestanie wytykania sobie ułomności w umiejętności pisania.

A kolorek Samicka poprawiłem.

Arroyo
10-07-2013, 17:27
Kwintus, skoro gra ma być jak najbardziej historyczna, to każde wygłupy CA muszą być brane pod uwagę.
W Shogunie 2 wcale lepiej nie było, AI pchało się na me linie bez względu na to, ile stracili wojska, a uciekali jak Indianie w Empire Total War (po paru zabitych własnych ludziach), no normalnie partyzantka japońska, albo kamikaze? Nie wiadomo.

TheKwintus1
10-07-2013, 17:30
Dmagea, u mnie w shogunie AI ustawialo sie na wzgórzach, w dobrych do bronienia miejscsch, miało jaka kolwiek taktyke, czegu w medievalu i w rome 1 nie uświadczymy :/

Arroyo
10-07-2013, 17:32
Gorzej w FotS (moja ulubiona część) to wróg pchał się na mnie całą siłą. No chyba, że mówimy o podstawce, tam rzeczywiście było lepiej z AI.

TheKwintus1
10-07-2013, 17:36
Z tego co widze z czedci na częsc AI jest coraz lepsze.
Oczywiscie daleko od doskonałości, ale jest coraz lepiej.

adriankowaty
10-07-2013, 18:11
Tak... jest tak dobre,że samo idzie pod lufy muszkietów, czeka, aż go gracz oflankuje nawet piechotą. Na upartego pcha jazdę i gienka na gracza, czasem nawet na pale. Szarżuje na działo strzelające kartacze piechotą. Ustawia działa przed wzgórzem i robi tunel. Czasem ponadto staje w zasięgu strzału i czeka, aż graczowi amunicja się wyczerpie. Nie potrafi formować czworoboku przy szarży jazdy, za to formuje go pod ostrzałem dział/piechoty. Ustawia działa na drugim końcu mapy i dopiero po rozbiciu większości swych sił je posyła na gracza. Nie korzysta z lasów. Zaiste, prawdziwy mistrz pola bitwy z AI w Empire/Napku/Shogunie II.

TheKwintus1
10-07-2013, 18:19
W shogunie 2 nie bylo tak zle. AI mialo przynajmniej taktyke. Dziala i pechota na wzgorze, a konnica na flanki. Przynajmniej u mnie tak jest.

Arroyo
10-07-2013, 18:21
Ta. Jeden wyjątek to sam Shogun 2 podstawka, później wracamy do nudnego bicia wroga atakującego całą siłą i nie potrafiącego czegokolwiek zrobić jak na AI powinno przystać.

adriankowaty
10-07-2013, 18:28
To nie jest taktyka, to jest zwykły szyk - który AI łamało w 5 minut od zajęcia przez gracza dobrej pozycji obronnej, a potem... nabijało doświadczenie wojskom gracza. To, że AI bawiło się w partyzanta na mapie kampanii, nie znaczy, że poprawiło znacznie swoje umiejętności.

towarzysz_pancerny
11-07-2013, 21:07
Są suwaki trudnosci dla zaawansowanych graczy. Poczatkujacego pobije nawet to głupie AI na medium gdy siły w miare równe. Czemu są te głupie bonusy zamiast madrzejszego AI? Bo to nie takie proste je stworzyć - stąd pomysł bonusów.

adriankowaty
12-07-2013, 09:17
Popieram. Zamiast systemu bonusów (i spamowania przez AI gigantycznych armii państwem z 1 prowkiem) powinni zmienić poziom AI w zależności od poziomu trudności

McAbra
12-07-2013, 09:40
Co do tego spamowania, to przecież była informacja, że wielkość armii
będzie zależeć od wielkości państwa, więc o to się nie martw ;)

edeggg
12-07-2013, 12:02
Nie podoba mi się jak u jednostek strzeleckich, podczas rzucania i strzelania, widać białe smugi zamiast strzał, włóczni lub kamieni. Mam nadzieję, że to poprawią.

Po raz pierwszy i ostatni poprawiam twojego posta do standardów umożliwiających przeczytanie go bez krwawienia gałek ocznych. Każdy twój następny post napisany w takim stylu natychmiast usunę

-v

MichalKruk
12-07-2013, 12:10
Też mi sie to nie podoba, ale jakoś bardzo nie przeszkadza. Nie ma co się łudzić juz nic nie zmienią.

A ja mam nadzieje rze nauczysz się pisac tak proste słowo.

Bronti
12-07-2013, 14:14
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/q80/s720x720/1011986_483838211691384_1837548514_n.jpg

Interaktywna mapa kampanii - http://maps.totalwar.com/rome2map

Westecz
12-07-2013, 14:35
Fajnie, że coś takiego zrobili. Czekam aż ktoś zaznaczy na mapce wszystkie nacje, żeby ogarnąć to wzrokiem za jednym zamachem bez potrzeby najeżdżania czyja to prowincja.

Nie znam się zbyt dobrze na tym, ale myślałem, że Seleucja była wtedy trochę większa.

Myrkull
12-07-2013, 15:13
Pod względem historycznym mamy niezłe łapu capu. Kimmerowie w trzecim wieku p.n.e. zamiast Bosporu, Goci już na Pomorzu (i to w stanie wojny z Lugami!), już są Fryzowie, Markomanowie (i to gdzie), bałagan na wschodnich stepach. Ogólnie można wymieniać i wymieniać.
Chyba powinni przesunąć premierę i zasięgnąć porad u chłopaków z EB. ;)

Arroyo
12-07-2013, 15:30
Dzięki za linka, oglądam i rozśmieszyła mnie nazwa miasta obok Kartaginy (Ioi). Ale tak czy siak dość ciekawy bajer, można pobawić się przed zakupem Rome'a 2. Nawet są Etruskowie, mam nadzieję, że jak będą w ogóle DLC z frakcjami to będą np. Etruskowie czy Hiszpanie, choć lepiej jest czekać na mod Total Factions. Jeśli tak, to będzie to dla mnie jedyny Total War, dla którego DLC będą warte zakupu. Na razie tylko czekać...

Canaris
12-07-2013, 16:39
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/q80/s720x720/1011986_483838211691384_1837548514_n.jpg

Interaktywna mapa kampanii - http://maps.totalwar.com/rome2map

Bida z nędzą ta mapka ( nie zebym sie spodziewał czegoś wiecej po CA ) ;)
I te płaściutkie nazwy jednostek .... Spear Brothers , Baktrian Hillmen .... żal że sie tak młodziezowo wyraże.

Chyba powinni przesunąć premierę i zasięgnąć porad u chłopaków z EB.
CA zasięgajace porady u fanow - lol widze że kolega ma niezłe poczucie humoru ;)

Arroyo
12-07-2013, 19:55
Mapa co prawda mogłaby być większa, no chyba, że bilet na galerę dla nich czekał i mają zamiar kupić.
A te nazwy jednostek to tylko najemnicy, po tym nie ma się czego spodziewać.

Osobiście z chęcią po zakupie zagram albo Arvernami, albo Swebami lub Icenami, cudem będą Rzymskie rody lub Kartagińczycy.

MichalKruk
12-07-2013, 20:25
Ja chyba zagram Partami, nigdy mnie do nich nie ciągnęło ale wygląda nieźle, przy Indiach są najemne słonie więc koks.

PS: Kto to do jasnej ciasnej jest Hillmen? o.O

towarzysz_pancerny
12-07-2013, 20:31
Nie do końca ogarniam skąd pytanie ale chyba jakiś góral. Najczesciej to jest tym w kazdym razie. (Moze o tego z Baktrii - "Baktryjski góral")

Poprawiłem.

MichalKruk
12-07-2013, 20:36
Pytanie stąd że na mapie na terenach Azji jest jako jednostka najemników. Tez tak myślałem że jakiś góral, no ale w Azji mniejszej? Bardzie w Szkocji bym sie spodziewał, no ale nie ważne. Dzięki za odpowiedź.

towarzysz_pancerny
12-07-2013, 20:40
Szkocki to zwykle żeby było śmieszniej highlander.

McAbra
12-07-2013, 20:49
Higlander od nazwy regionu - Highlands :D
Przecież górale mogą być wszędzie tam gdzie są góry, skąd zdziwienie :P

edeggg
12-07-2013, 21:03
widziałem nowy filmik -http://uk.ign.com/videos/2013/07/10/rome-2-total-war-battle-of-the-nile. Ale lipa z tym doświadczeniem latającym nad głowami jednostek i te dziwne białe smugi podczas lotu strzały w rome 1 lepiej to wyglądało ,ja bym proponował petycje bo gre zamówiłem i zgodzi się ze mną parę osób

towarzysz_pancerny
12-07-2013, 21:48
Moze i jestem z tym dziwny (mi sie wydaje że z tym akurat nie) ale ja to bym proponowal wszystkim niezadowolonym już za wczasu w ogóle nie kupować tej gry :lol: .

edeggg
12-07-2013, 22:12
wybacz szefie za błędy

Grogmir
12-07-2013, 23:51
@ Canaris
A co jest w niej bidnego? Ja uważam, że mapa jest bardzo dobra i niewiele w niej można poprawić (przydałaby się jeszcze z jedna prowincja na Sycylii i Korynt).

W dodatku okazało się, że wszystkie nasze zastrzeżenia do niehistorycznych granic (brak Balearów i Hiszpanii dla Kartaginy, czy Cypru dla Egiptu) po previewach się nie sprawdziły, bo nie dość, że CA parę rzeczy poprawiło (prowincja w Hiszpanii dla Kartaginy), to wspomniane wyżej terytoria są państwami klienckimi Kartaginy/Egiptu. Tak samo Seleucydzi - zamiast jednego molocha mamy system państw klienckich, które pewnie niełatwo będzie utrzymać w ryzach - dla mnie świetna wiadomość.

Pod względem historycznym mamy niezłe łapu capu. Kimmerowie w trzecim wieku p.n.e. zamiast Bosporu, Goci już na Pomorzu (i to w stanie wojny z Lugami!), już są Fryzowie, Markomanowie (i to gdzie), bałagan na wschodnich stepach. Ogólnie można wymieniać i wymieniać.
Chyba powinni przesunąć premierę i zasięgnąć porad u chłopaków z EB. ;)

Tak patrząc po nazwach niektórych ludów (Aestii) to wydaje mi się, że coś z EB zaczerpnęli. Zresztą Goci na Pomorzu w tejże modyfikacji też zdaje się byli (choć głowy uciąć sobie nie dam, jutro sprawdzę). ;)

McAbra
13-07-2013, 08:25
Moze i jestem z tym dziwny (mi sie wydaje że z tym akurat nie) ale ja to bym proponowal wszystkim niezadowolonym już za wczasu w ogóle nie kupywać tej gry :lol: .
Zgadzam się :D Bo patrząc po komentarzach niektórych osób to wygląda jakby ktoś ich siłą zaciągnął do komputera i zmusił do kupna gry ;)

Mapa jest bardzo dobra i cieszy fakt że poprawiona. Więc mały prztyczek w nos dla tych którzy nie wierzyli w "bzdury CA" o mapie kampanii.

Robb20
13-07-2013, 08:33
Mapa kampani jest bardzo dobra, nie wiem czy jest tam co poprawiać ;)

Il Duce
13-07-2013, 08:52
Mapa kampanii jest zrobiona bardzo dobrze, fajnie że poprawili przynależność prowincji. Ciekawym rozwiązaniem jest też zamienienie części regionów w państwa klienckie. Nie rozumiem osób które narzekają na wszystko, jak Wam aż tak nie podoba się Rome 2 to go po prostu nie kupujcie. To nie jest podręcznik do historii tylko gra komputerowa więc nie wymagajcie 200% zgodności historycznej.

Myrkull
13-07-2013, 11:36
Tak patrząc po nazwach niektórych ludów (Aestii) to wydaje mi się, że coś z EB zaczerpnęli. Zresztą Goci na Pomorzu w tejże modyfikacji też zdaje się byli (choć głowy uciąć sobie nie dam, jutro sprawdzę).
Na Pomorzu to chyba w EB byli Wenedowie. Też umowne, ale bliższe prawdzie. A pomijając EB tutaj ogólnie widać dziwaczne czasowe i terytorialne wymieszanie.
No i nasi swojscy Lugiowie mają paskudny kolor frakcyjny. ;)

K A M 2150
13-07-2013, 13:36
Super, że będą Galatowie, ale szkoda że nie ma w ich prowincji właśnie galackich najemników. Może będą jako jednostka regionalna po zdobyciu prowincji ;)

Poliorketes
13-07-2013, 14:20
Ja mam mieszane uczucia co do tej mapy. Przede wszystkim uważam że jest za mała. Brakuje mi też kilku ważnych państw, m.in. Związku Etolskiego i Achajskiego, ogólnie Grecja jest słabo przedstawiona. Dodanie Etrusków uważam za błąd, w roku 272 p.n.e byli już pod rzymskim butem.
Z drugiej jednak strony jest kilka fajnych smaczków, choćby Breukowie w Panonii czy Skordyskowie na Bałkanach. Dobrze, że dali Królestwo Cyrenajki, będą mieli Ptolemeusze rywala na zachodzie. Są Syrakuzy jedna z moich ulubionych frakcji. Ogólnie ta mapa jest jak cały Rome 2 TW, niby niezła, ale widać, że niedopracowana.

Aecjusz Flawiusz
13-07-2013, 14:40
Cieszy jedno - zero osad buntowniczyc. Libia z trzema osadami, Królestwo Garamantii z dwoma i jak kolega wyżej napisał Cyrenjka trzyosadowa. Na tak małym obszarze tyle silnych nacji. W TWR I tylko Kartagina i Egipt a między nimi dwie zbuntowane osady oraz numibijska oaza. Teraz trzeba będzie się parę razy zastanowić nad próbą podboju danej osady/regionu. A nie jak w jedynce - jak najszybciej opanować frakcje buntownicze...

Shay Ruan
13-07-2013, 14:41
Za mała? Na mój gust to chyba największa mapa w historii total war? Nie mówię tu oczywiście o modach.

Aecjusz Flawiusz
13-07-2013, 14:48
To przez ten podział na regiony mapa wydaja się być mała. Gdyby były wyraźne granice osad, wtedy wizualnie inaczej to wyglądało. Mnie cieszy, że wreszcie (mimo, że to Rome) środek ciężkości przeniesiony jest poza Rzym. Można tworzyć Imperium bez kontaktu z Rzymianami. Prowadzić bitwy morskie na Morzu Arabskim,Czerwonym,Zatoce Perskiej oraz całym Jeziorku Kaspijskim - bitwy na półwyspie Arabskim...

Po za tym mapa by jeszcze inaczej się prezentowała gdyby były wszystkie frakcje pokolorowane. Bo z tej mapy wynika, że jest 12 frakcji i reszta to osady buntowników.

LEGION
13-07-2013, 17:29
No właśnie gdzie te 133 czy ileś frakcji? Ja ich nie widzę! Widzę 12 grywalnych frakcji i samych buntowników - Rome I?

glaca
13-07-2013, 17:34
jest tyle w ogóle prowincji?
Te małe frakcje będą pewnie miały tak ''unikalne'' jednostki jak te najemnicze... ;)
bo raczej nie dadzą unikalnych lugijskich wojowników czy Galatów :|

Il Duce
13-07-2013, 17:44
Jakich buntowników? Wszystkie regiony są zajęte przez normalne państwa.

Shay Ruan
13-07-2013, 17:51
LEGION to coś w stylu Napoleona, albo Shoguna. Frakcji od groma ale grywalne tylko te najważniejsze.

Aecjusz Flawiusz
13-07-2013, 18:01
LEGION

Mapka pokazuje tylko 12 grywalnych frakcji. Jak wejdziesz w ten link http://maps.totalwar.com/ i najedziesz na te puste prowincje to zobaczysz ich przynależność frakcyjną plus ew z kim toczą wojnę oraz komu podlegają.

Dlatego było by miło gdyby ktoś mógł zrobić mapkę gdzie występowały by wszystkie występujące w grze frakcje. Mapa wtedy była by znacznie czytelniejsza.

Grogmir
13-07-2013, 19:32
Ja mam mieszane uczucia co do tej mapy. Przede wszystkim uważam że jest za mała. Brakuje mi też kilku ważnych państw, m.in. Związku Etolskiego i Achajskiego, ogólnie Grecja jest słabo przedstawiona. Dodanie Etrusków uważam za błąd, w roku 272 p.n.e byli już pod rzymskim butem.
Z drugiej jednak strony jest kilka fajnych smaczków, choćby Breukowie w Panonii czy Skordyskowie na Bałkanach. Dobrze, że dali Królestwo Cyrenajki, będą mieli Ptolemeusze rywala na zachodzie. Są Syrakuzy jedna z moich ulubionych frakcji. Ogólnie ta mapa jest jak cały Rome 2 TW, niby niezła, ale widać, że niedopracowana.

No właśnie nie wiem jak z tymi Etruskami, gdzieś na TWCenter pisali, że właśnie bodaj pod koniec 272 p.n.e. Etruskowie zostali całkiem podbici. Mapa za mała? Obszarowo jest według mnie idealnie (brak Rosji, za to pociągnięto Wschód do Indusu i dodano cały Półwysep Arabski, żeby frakcje wschodnie też mogły walczyć dużo na morzu), a regionów jest naprawdę dużo, brakuje mi tylko jeszcze jednego w Grecji i może na Sycylii.

zaniepokojony
13-07-2013, 22:42
Mapa jest świetna, regiony i prowincje też. Co ciekawe to na forum jest temat w dziale o RTW i tam jest mundus magnus mapa taka sama. Czyli już 10 lat temu to zrobiono! Super.

TheKwintus1
14-07-2013, 08:29
Mapa jest epicka, wielka. :-)
Nie rozumiem, dlaczego niektorzy cos maja do tej mapy?

towarzysz_pancerny
14-07-2013, 08:46
Panowanie Rzymu nad ludem Etrusków którzy dali monarchiczne podwaliny republice można datowac na 283 p.n.e. kiedy po serii klęsk, po bitwie nad jeziorem Wadymońskim ulegli ostatecznie panowaniu Rzymu. Jeszcze ostateczniej przypieczetowal to upadek Tarentu w rzeczonym roku 272 p.n.e

Mapa jak mapa, widzialem gorsze historyczne ;) Jak pisal Grogmir wyżej może i z Grecją można coś jeszcze było podrobić bez dzielenia wlosa na czworo.

Arroyo
14-07-2013, 09:36

To, że CA obiecywało historyczność produkcji, a mapę dali niezbyt dorobioną, mimo, że wielką. Gdzie Korynt, gdzie Argos, gdzie Teby? Grecję potraktowali jak wazę pierwszej produkcji - niedorobiona, źle zrobiona, bez poprawek. Sami Etruskowie padli przed 272 r. p.n.e., a tu ni stąd, ni zowąd pojawia się jeszcze? Mimo, iż chętnie zagrałbym Etruskami, to lepiej mogli dać rok początkowy 300 r. p.n.e. Wtedy Etruskowie byliby dodani z prawdą historyczną. Ciekawi mnie też pojawienie się Medów - jak się oni tu pojawiają? Przecież Persja zagarnęła ich ziemię podczas wojny z Babilonem. Nawet Persja się pojawia (przecież Aleksander Wielki ich podbił - nie powinni być częścią Seleucydów?)

PS. Egipt ma fajne wyzwanie na zachodzie - Cyrenajka będzie godnym przeciwnikiem.

McAbra
14-07-2013, 09:45
To, że CA obiecywało historyczność produkcji(...)
Gdzie to jest napisane? Bo ja widzę tylko że najbardziej historyczną z serii. A to zasadnicza różnica.

Myrkull
14-07-2013, 09:54
Gdzie to jest napisane? Bo ja widzę tylko że najbardziej historyczną z serii. A to zasadnicza różnica.
Ale jakby zrobili ciut bardziej historyczną, a pozbawioną głupotek to nic im by się nie stało. ;)

Dlatego było by miło gdyby ktoś mógł zrobić mapkę gdzie występowały by wszystkie występujące w grze frakcje. Mapa wtedy była by znacznie czytelniejsza.
Ktoś zrobił i nawet nieźle się postarał:
http://www.pictureshack.us/images/27964_LargeMap003.jpg

Aecjusz Flawiusz
14-07-2013, 10:09
Myrkull

Hrabstwo, beczki miodu pitnego i parę dziewic dla tego kto ogarnął ten bałagan na mapie. A teraz można się napawać..

Jestem ciekaw czy ten podział frakcji będzie zastosowany do tworzenia paczek z DLCkami. Seleucydzi i ziomkowie, Sarmaci, Celtowie, Brytowie..

Teraz widać pięknie jak ciężkim przeciwnikiem będzie Kartagina mająca dwie podległe sobie frakcje oraz Seleucydzi ( ze swoimi stałymi klientami)

Grogmir
14-07-2013, 10:17

To, że CA obiecywało historyczność produkcji, a mapę dali niezbyt dorobioną, mimo, że wielką. Gdzie Korynt, gdzie Argos, gdzie Teby? Grecję potraktowali jak wazę pierwszej produkcji - niedorobiona, źle zrobiona, bez poprawek. Sami Etruskowie padli przed 272 r. p.n.e., a tu ni stąd, ni zowąd pojawia się jeszcze? Mimo, iż chętnie zagrałbym Etruskami, to lepiej mogli dać rok początkowy 300 r. p.n.e. Wtedy Etruskowie byliby dodani z prawdą historyczną. Ciekawi mnie też pojawienie się Medów - jak się oni tu pojawiają? Przecież Persja zagarnęła ich ziemię podczas wojny z Babilonem. Nawet Persja się pojawia (przecież Aleksander Wielki ich podbił - nie powinni być częścią Seleucydów?)

PS. Egipt ma fajne wyzwanie na zachodzie - Cyrenajka będzie godnym przeciwnikiem.

Przecież w państwie Seleucydów była chociażby satrapia Medii i wiele innych i często się one buntowały, a ich władcy często nie mieli zbieżnych interesów z Seleucydami. Dlatego uważam, że dobrym pomysłem jest danie Seleucydom zależnych od nich państw klienckich na wschodzie (zgodnych, zdaje się, z podziałem administracyjnym ich państwa), które w każdej chwili mogą się zbuntować.

W tym temacie (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?605612-Picenum-and-Etruria-must-be-owned-by-Roman-Republic) ludzie piszą, że Etruskowie w 272 roku podbici jeszcze nie byli. ;)

towarzysz_pancerny
14-07-2013, 11:34
Jest tam pare świadomych opinii. Świadomych faktu że to jednak przede wszystkim gra. Przesada w historycznosci moglaby zaprowadzić gre na manowce jałowego i nużącego odzwierciedlania historii w trakcie grania na zasadzie "edukacyjnego" odtwarzania kolejnych zajęć prowincji przez Rzym. Może i tez fajna zabawa ale liniowa, a TW stroni od nudzących sie szybko liniowych scenariuszy. I tak pewnie w duzej mierze to bedzie troche taka własnie liniowa powtórka z historii.

Ituriel32
14-07-2013, 11:34
Te państwa podległe to może być fajny pomysł, ale może też być wielkim nie wypałem.
Wszystko zależy od sprawności polityki i dyplomacji. Dowiemy się dopiero po premierze czy będziemy zaliczać to do + czy -

Aecjusz Flawiusz
14-07-2013, 11:44
Mnie jeszcze nurtuje jedna rzecz. Tutaj mamy trochę więcej obiektów o charakterze "cudu" - Naghsz-e Rostam (Perska Dolina Królów), Twierdza Bam, Słupy Herkulesa, Stonehenge, Karnag oraz szczyty górskie lub wulkaniczne - Behistun, Damavand, Argeaus i obecne w tamtej wersji Wezuwiusz oraz Etna. Czy one będą mieć jakiś wpływ na rozgrywkę?

ituriel32

Sam jestem ciekaw rozwiązań polityczno - dyplomatycznych. Teraz już nie ma osad buntowniczych, więc musimy dbać o dobre relacje z większą ilością podmiotów.

Wald
14-07-2013, 11:51
Po co dbać o relacje, przecież to głupie AI i tak sobie z nami nie poradzi :lol:

EDIT:
to jest lekka ironia ;) a nie żart dla koneserów wykwintnej rozgrywki do której "są zmuszani" :|

towarzysz_pancerny
14-07-2013, 11:58
W tym urok tej gry :lol:

Aecjusz Flawiusz
14-07-2013, 12:02
I tak najlepsze zwycięstwo jest wtedy kiedy nie użyjesz swojej siły militarnej tylko dyplomatycznej do załątwienia swoich interesów.

przecież to głupie AI i tak sobie z nami nie poradzi

Dlatego też AI jest takie, żebyśmy częściej używali swojej armii :lol: . W końcu to Total War a nie Total Dyplomatic Rome

Grogmir
14-07-2013, 12:13
W tej odsłonie będzie więcej rodzajów zwycięstwa, niż tylko militarne.

Aecjusz Flawiusz
14-07-2013, 13:15
"moralne" zwycięstwo też się liczy? :twisted: Ciekaw jestem, jakie bonusy otrzymamy kiedy będziemy mieli we władaniu cały region. Jakieś dekrety, decyzje? Ktoś się może orientuje?

Shay Ruan
14-07-2013, 13:19
Wydaje mi się, że jakieś premie do podatków, porządku itd. Byłoby to chyba logiczne:P

Ituriel32
14-07-2013, 13:59
Co do dyplomacji i polityki, to ja zawsze w romku1 (i modach) chciałem zatrzymać Rzym przy pomocy sieci sojuszy. :cry:
Może w drugiej części będzie to możliwe.

Strasznie mało prowincji w tej Grecji. Obawiam się że będzie można 1 armią w jednej turze wysłać Ateny i Spartę do piachu.

Aecjusz Flawiusz
14-07-2013, 14:15
Jest pewne logiczne wytłumaczenie mniejszej ilosci prowincji w Grecji.

Powód jest banalnie prosty - jeżeli dana nacja podbiła wszystkie greckie osady to gra nie miała już sensu. Takie fundusze jakie te osady greckie generują pozwalają na spokojne granie. wystarczyło zdobyć Sparte, Korynt, Ateny, Larrise, Saloniki i Apollonie i te drugie miasto na południe od niej i sprawa załatwiona. Na deser Rodos z bonusem dla handlu morskiego, oraz posąg Zeusa dający +4 dla spokoju we wszystkich osadach. I co z tego, że Juliusze podbili Galie i Iberie jak tamte osady były ubogie (prócz osady kartagińskiej Corduby).

towarzysz_pancerny
14-07-2013, 17:26
W Aleksandrze II pewnie bardziej podrobią ;) Zgadzam sie że tak jak jest moze być. Zwlaszcza że administracja Rzymu nie bawiła sie w prowincje od jednej polis.

Grogmir
14-07-2013, 18:41
Swoją drogą to od początku będzie niezłe zamieszanie na mapie, z frakcji grywalnych tylko Ateny i Partia nie są z nikim w stanie wojny. ;)

Ituriel32
16-07-2013, 16:54
Zacząłem się zastanawiać nad tym systemem reputacji, a dokładniej czy będzie można dostać cechę negatywną?
W romku1 w ramach walki z przeludnieniem, grając Pontem wystawiałem armie piechota wschodnia + peltaści. Później wysyłałem ich na rzeź.
Ciekawe czy dla taka armia dostała by fajną brzmiąca cechę np. korpus śmierci, czy kompani karnej. Dająca ujemne modyfikatory.
Już widzę mowę generała na początek bitwy, kończącą się słowami BO UMRZESZ. (I tak nie przeżyjecie tej bitwy).

maryjan1001
17-07-2013, 13:44
U mnie armie chłopów z Italii zasiedlały bałkany i dalej.populacja rosła i miasta rosły i ludziom żyło się lepiej. :D

Dyktator
17-07-2013, 16:51
Dość rzadko tu zaglądałem, ostatnio to w ogóle. Stąd moje pytanie: czy wiadomo już wszystko lub niemalże wszystko o Rome II? I czy będzie jakieś jedno, wielkie podsumowanie dla tych, którzy nie śledzili informacji na bieżąco?

Wald
17-07-2013, 16:54
Dość rzadko tu zaglądałem, ostatnio to w ogóle. Stąd moje pytanie: czy wiadomo już wszystko lub niemalże wszystko o Rome II? I czy będzie jakieś jedno, wielkie podsumowanie dla tych, którzy nie śledzili informacji na bieżąco?
ależ oczywiście ;) nawet lepiej ;) to całe podsumowanie jest już gotowe :P i zawiera wszystko co do tej pory ustalono ;) http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=471&t=10786 i zawiera jedynie 119 stron postów o tym co Cię interesuje ;) plus do tego masa innych tematów wraz z filmami i screenami :)

Dyktator
17-07-2013, 17:02
No właśnie chciałbym wszystko w jednym poście.. i w skróconej formie :D

Wald
17-07-2013, 17:06
http://www.gry-online.pl/S016.asp?ID=18888 proszę :) wszystko czego potrzebujesz :)

Mefisto7
17-07-2013, 17:13
Jakie "wszystko". To jest wazeliniarska zapowiedź/opis, przygotowana bardziej dla ludzi serii nieznających i to przekręcająca fakty.

Dyktator
17-07-2013, 17:14
Jakie "wszystko". To jest wazeliniarska recenzyjka, przygotowana bardziej dla ludzi serii nieznających i to przekręcająca fakty.

+1. Czekam na podsumowanie Grogmira, czy kogoś innego, kto naprawdę jest w temacie.

Wald
17-07-2013, 17:15
Jakie "wszystko". To jest wazeliniarska zapowiedź/opis, przygotowana bardziej dla ludzi serii nieznających i to przekręcająca fakty.

to był żart ;)

+1. Czekam na podsumowanie Grogmira, czy kogoś innego, kto naprawdę jest w temacie.

o dobry pomysł, może załóż temat, że zbierasz ekipę do pisania podsumowania info o rome :lol:

Mefisto7
17-07-2013, 17:19
Wybacz Wald. Nie było przesłanek, aby wziąć to za żart. Nie znam cię, a pełno tu rozochoconych entuzjastów - minimalistów. ;)

Bronti
19-07-2013, 19:25
Odnośnie ostatnich screenów przedstawiających Germanię - utwierdziłem się tylko w przekonaniu, że pomysł na taki wygląd unit cardsów to bardzo kiepski pomysł... są tak szpetne, że aż oczy bolą a do tego kompletnie nie pasują do klimatu gry, a już na pewno nie do Germanii :)

Mam nadzieje, że pierwszym modem jaki się pojawi do Roma 2 będzie zmiana ich wyglądu bo naprawdę mój zmysł estetyki został bardzo poważnie naruszony i zachwiany... :|

cyborgowiec97
19-07-2013, 19:41
Mnie bardziej martwi nieczytelność tych kart. Zgaduje że 2, 3 i 4 karta od lewej przedstawiają mieczników, a pierwsza od prawej oszczepnika. Ale łatwo się pomylić obydwa typy jednostek. Jak dla mnie jest to beznadziejne rozwiązanie, ponieważ w zróżnicowanej armii w której występują różne jednostki różnych typów będzie bardzo łatwo o pomyłkę.

voitek
19-07-2013, 20:15
Ty naprawdę sądzisz, że oni nie testują tych kart, tylko wsadzają co im pasuje? Skoro jednak przy nich zostali, widocznie ludzie, którzy je testowali umieli się nimi posługiwać i nie sprawiały im takich problemów jak ci się wydaje.

Zresztą nie widzę problemu, bo akurat jeśli chodzi o karty jednostek, to mod na pewno się ukaże, kto będzie chciał to sobie zmieni.

kuroi
19-07-2013, 20:22
Mnie martwi fakt, że są one tak bardzo proste... Wygląda to tak, jakby miały służyć jedynie odróżnieniu typów jednostek, a nie konkretnych jednostek. Obawiam się, że oznacza to małą różnorodność w armiach. Że nie będzie np. 3 różnych rodzajów falangitów u Macedonii. Albo kilku różnych jednostek lekkiej/średniej/ciężkiej kawalerii w ramach jednej frakcji.

Grogmir
19-07-2013, 20:51
Pewnie, że będą. Np. Partowie mają trzy rodzaje samych katafraktów.

Il Duce
20-07-2013, 15:27
Aż mnie naszła ochota na grę swebami po tym filmiku ;) . Efektownie wygląda zwłaszcza rozrastanie się miast. Mam też pytanie do lepiej poinformowanych: czy wiadomo jak będzie rozwiązana sytuacja z prowincjami w momencie kiedy część regionów będzie należeć do naszego wasala? Czy dalej możemy zarządzać nią jako całością i otrzymamy bonusy z racji posiadania całej prowincji czy też nie?

Aecjusz Flawiusz
20-07-2013, 16:49
_yourself_

Już same bonusy związane z posiadaniem całego regionu są owiane tajemnicą, a co dopiero tak złożony proces polityczny.

Il Duce
20-07-2013, 18:09
To szkoda że nic nie wiadomo na ten temat bo gdyby wasale blokowali możliwość otrzymania bonusu z prowincji to ich przydatność znacznie by się zmniejszyła.

Harry-Potter-TW
20-07-2013, 18:42
Jak wasale będą tak nieprzydatni jak w S2 to znowu ani razu nie będę ich miał.

Aecjusz Flawiusz
20-07-2013, 19:27
Dlatego dziwi mnie taka polityka informacyjna. Zero o dyplomacji, o narzędziach politycznych. Może kolejny gameplay Swebami da nam odpowiedź

Il Duce
21-07-2013, 13:14
Myślę że wraz z początkiem sierpnia ruszy szeroko zakrojona akcja marketingowa. Więc już niedługo powinniśmy zostać zalani najróżniejszymi gameplayami i rally pointami.

szwejk
21-07-2013, 14:29
Trochę obok tematu a równocześnie w temacie :P Zachęcam do obejrzenia filmu o bitwie pod Filippi
http://www.youtube.com/watch?v=gUlw4Hh366c

mardar282
21-07-2013, 19:57
Witam a ja również z innej beczki , takie małe moje życzenia :
- na mapie kampanii, widoczne np Rzymskie akwedukty tak jak w Shogunie 2 widoczne linie kolejowe
- w zakładce rodu, tak jak w Shogunie2 dziennik z liczbą straconych oddziałów itp
- podstawa egzystencji i rozwoju miasta ....ZBOŻE i dostęp do wody pitnej
-w przypadku Rzymu, tak jak było naprawdę handel solą która w początkach Rzymu była podstawowym surowcem eksportowym do konserwacji mięsa i sera, na tym Rzym się na początku dorobił.
-możliwość nazwy armii na mapie kampanii.
-po zdobyciu miasta możliwość wyzwolenia i powrotu np Ateny- Ateńczykom
-po bitwie- jeńcy, zdobyczne zaopatrzenie
- dyplomacja mądra realna i nastawiona na handel
- rekrutacja armii na zdobytych prowincjach tylko jednostki pomocnicze
- specjalnie nie pisze o AI armii, bitwach bo to oczywiste
Uważam z całą stanowczością że Rome 2 ma realną szanse stać się Królową całej serii TOTAL WAR, trzymam za za Nich kciuki, do zobaczenia 3 wrześnie ( grę zakupiłem na Steam)

FireFighter
21-07-2013, 21:13
Jeśli się nie mylę to możliwość nazwy armii na mapie kampanii została potwierdzona.. proszę o poprawienie mnie jeśli podaje błędną informacje. :)

lukesap9
21-07-2013, 21:34
A mnie ciekawi ktora frakcja moze byc najbardziej utozsamiana ze slowianami ktorzy pochodza najprawdopodobniej od sarmatow. Z mapy wynika ze to Aestii ale to byl lud baltycki a nie sarmacki. A z kolei Lugiowie byli zgermanizowanymi celtami. Pozostaja Budini i Anartowie. Najdziwniejsze jest jednak to ze wszystkie ludy okreslane jako sarmackie po sprawdzeniu okazuja sie osobnymi ludami mieszkajacymi w ich sasiedztwie. :lol:

A za brak polskich znakow przepraszam.

kuroi
21-07-2013, 21:46
A to nie było czasem udowodnione, że sarmaci nie mieli żadnego związku ze Słowianami? Do tego nie wiem skąd Słowianie mieliby wziąć się w Europie w III wieku p.n.e.

Ituriel32
21-07-2013, 22:35
Podawali coś więcej o kulturach i religiach? Czy też panuje takie same milczenie jak w sprawie dyplomacji i polityki?

lukesap9
21-07-2013, 23:27
''Badania haplogrupy R1a1 wskazują także, że w Europie występuje ona w dużym skupieniu na terenach m.in. współczesnej Polski, Węgier i Ukrainy. Świadczy to o dużych związkach genetycznych populacji zamieszkującej te tereny z ludnością indoirańską, z czego w dalszej mierze wynikać może prawdziwość teorii o pochodzeniu jej, przynajmniej w pewnej części, od Sarmatów - wbrew XIX wiecznym zaprzeczeniom''.

A wiec nie mozna do konca tej teorii zaprzeczyc. A jednak bardziej mnie nurtuje to, iz te trzy frakcje podane na mapie jako sarmackie, w rzeczywistosci sarmackie nie byly.

Memnon[pl]
22-07-2013, 00:09
Jeśli się nie mylę to możliwość nazwy armii na mapie kampanii została potwierdzona.. proszę o poprawienie mnie jeśli podaje błędną informacje. :)
Nie myslisz sie sie-info zostalo oficjalnie potwierdzone przez CA.

Siwer
22-07-2013, 08:58
Podawali coś więcej o kulturach i religiach? Czy też panuje takie same milczenie jak w sprawie dyplomacji i polityki?
Z tego co pamiętam pisali że będzie trzy kultury: barbarzyńska, rzymsko-grecka i wschodnia. Oczywiście jest to za mało ;) Co do religii, to pisali, że nie będzie jej w grze bo, hmm, nie miała w tamtym czasie już takiego znaczenia\wpływu (cokolwiek to znaczy w ich rozumieniu). Myślę oczywiście że wszyscy się zgodzą iż powinna ona być w grze jako ważny współczynnik.

Grogmir
22-07-2013, 09:20
Kultur będzie więcej, chociażby na screenach było widać, że kultura rzymska jest oddzielona od hellenistycznej. Co do religii - ja tam się zgadzam, że w tym okresie przenikała się ona w tak dużym stopniu, że w zupełności wystarczy odwzorowanie jej w świątyniach i odpowiednich bonusach. Wolałbyś niepokoje społeczne, bo w Rzymie o 5% wzrosła liczba wyznawców tradycyjnych bogów greckich? :p Dla mnie to bez sensu, do chrześcijaństwa jeszcze było daleko.
Zresztą to nie jest tylko opinia CA, chociażby w najnowszym włoskim modzie De Bello Mundi (a Włosi przywiązują wagę do historyczności) na Medievala II religia została zastąpiona kulturą, właśnie z tego samego powodu - w III-I wieku p.n.e. nie odgrywała ona aż tak ważnej roli (nie chodzi mi o to, że nie była ważna jako taka, ale, że religie radośnie mieszały się ze sobą w tyglu starożytnego świata i nie walczyły ze sobą zazdrośnie o dominację), świątynie za to oczywiście są.

Il Duce
22-07-2013, 10:29
Będą kultury na tej samej zasadzie co w FOTS i Brytyjskiej kampanii w kingdoms. Na jednym ze screenów można było zobaczyć budynek dający bonus do szerzenia się kultury.

Hetman
22-07-2013, 13:34
Witam a ja również z innej beczki , takie małe moje życzenia :
- na mapie kampanii, widoczne np Rzymskie akwedukty tak jak w Shogunie 2 widoczne linie kolejowe
- w zakładce rodu, tak jak w Shogunie2 dziennik z liczbą straconych oddziałów itp
- podstawa egzystencji i rozwoju miasta ....ZBOŻE i dostęp do wody pitnej
-w przypadku Rzymu, tak jak było naprawdę handel solą która w początkach Rzymu była podstawowym surowcem eksportowym do konserwacji mięsa i sera, na tym Rzym się na początku dorobił.
-możliwość nazwy armii na mapie kampanii.
-po bitwie- jeńcy, zdobyczne zaopatrzenie
- dyplomacja mądra realna i nastawiona na handel
- specjalnie nie pisze o AI armii, bitwach bo to oczywiste

A ja bym chciał zimne piwko w lodówce, które się nigdy nie kończy :lol: - takich bajerów jakich ty oczekujesz to nawet w erze nie mają. Chociaż to będzie -

Ja też bym chciał mocno ingerować w sferę gospodarczą jak choćby w Anno, ale zastają nam tylko - Faraony, Dzieci Nilu, Cezary, itp.

Uważam z całą stanowczością że Rome 2 ma realną szanse stać się Królową całej serii TOTAL WAR, trzymam za za Nich kciuki, do zobaczenia 3 wrześnie ( grę zakupiłem na Steam)

"Raduje się serce me, iż kupiłeś grę" a siwer i "canaris" zastanawiają się gdzie popełnili błąd w hejterstwie, że kolejna osoba kupi tego gniota :lol:

Myślę oczywiście że wszyscy się zgodzą iż powinna ona być w grze jako ważny współczynnik.

Dawno Ciebie nie było, już myślałem, że usypujesz Byrsę :lol: Religia w tamtym okresie ważna - yhym - moja odpowiedź zabrzmi jak słynne powiedzenie lektora z Anno gdy kończysz DEMO - "powinieneś zakupić pełną wersję gry" to ja Ci tu powiem "powinieneś zakupić poważniejsze książki" bo sorry ale czasopisma "Wally poznaje historię świata" są już niewystarczające. :lol:

Ituriel32
22-07-2013, 16:28
Trochę szkoda bo dla mnie fajnie by było jak by religia działała tak jak w BI.
Tak że mógłbym dowodzić sobie barbarzyńską Spartą.

ManUtd
22-07-2013, 17:19
Religia w tamtym okresie ważna - yhym - moja odpowiedź zabrzmi jak słynne powiedzenie lektora z Anno gdy kończysz DEMO - "powinieneś zakupić pełną wersję gry" to ja Ci tu powiem "powinieneś zakupić poważniejsze książki" bo sorry ale czasopisma "Wally poznaje historię świata" są już niewystarczające. :lol:

A w jakich to mądrych książkach wyczytałeś Hetmanie, że religia była wtedy nieistotna? Niestety takie koleje historii ludzkiej że zawsze grała ważną rolę i w jakiś sposób mogliby to w grze pokazać, chociaż uważam jednocześnie, że to dobrze, że nie będzie jej w takim kształcie jak w med2 na przykład, jako czynnik rodzący niepokoje, bo nie na tym jej znaczenie polegało (z pewnymi wyjątkami oczywiście, jak Judea) i tu akurat podoba mi się wybór twórców.

Grogmir
22-07-2013, 17:54
No i przecież pokazują, będą świątynie do różnorakich bóstw w miastach i dla mnie to wystarczy, dobrze, że zamiast tego wyeksponowali czynnik kulturowy (romanizacja).

Harry-Potter-TW
22-07-2013, 18:10
Nie do końca. Dla mnie wojny religijne byłoby interesujące, tak jak postacie np. Jezus z Nazaretu, czy święci. Była by to dla mnie namiastka M3. Gra nie musi być w 100% realistyczna. Oby mody zmieniły znaczenie religii...

McAbra
22-07-2013, 18:15
No ludzie.
Tutaj czepiacie się o każdy szczegół w wyglądzie jednostek, a próbujecie przepchnąć różnorodność religii, chrześcijaństwo (!). Nie rozumiem, nie rozumiem :roll:
Zapowiedziany system świetnie pasuje do omawianych czasów.

Grogmir
22-07-2013, 18:16
Wojny religijne, Jezus i święci w grze, która kończy się pewnie koło 14 roku naszej ery? Serio, to nie ta epoka. Na wiele rzeczy można narzekać przy R2, ale religia raczej nie jest jedną z nich.

Harry-Potter-TW
22-07-2013, 18:23
Nie wymagam tego na siłę, jakoś przeczekam na M3. Ale fajnie jakby nagięli ramy czasowe i wprowadzili chrześcijaństwo. Jeśli nie święci to dużo innych postaci historycznych (mężów stanu) i filozofów, pisarzy - chyba mi nie powiecie, ze to nie było by fajne? :lol:

Grogmir
22-07-2013, 18:27
A kto powiedział, że tego nie będzie?

McAbra
22-07-2013, 18:29
Wojny religijne zostawmy jako temat na dodatek, naprawdę. :)

Harry-Potter-TW
22-07-2013, 18:38
A kto powiedział, że tego nie będzie?
Właśnie nie wiem na ile to będzie wyeksponowane. Fajnie byłoby śledzić ważne postacie historyczne od kołyski. Zresztą każda postać powinna mieć coś w rodzaju talentu lub inteligencji, żeby wiedzieć o kogo dbać, albo kogo się bać.

towarzysz_pancerny
22-07-2013, 18:42
Z Chrześcijaństwa w owym czasie to chyba jedynie Odział Samobójczy Judeańskiego Frontu Ludowego z Żywotu Brajana Monty Pythona

Wald
22-07-2013, 18:51
Ja też bym chciał mocno ingerować w sferę gospodarczą jak choćby w Anno, ale zastają nam tylko - Faraony, Dzieci Nilu, Cezary, itp.

"Raduje się serce me, iż kupiłeś grę" a siwer i "canaris" zastanawiają się gdzie popełnili błąd w hejterstwie, że kolejna osoba kupi tego gniota :lol:

to już nie nie kwalifikuje się pod żaden kodeks kulturalnej krytyki czy tego "wieśniackiego hejterstwa" ale pod wybrzydzanie rodem z ..... (nawet nie wiem z czego ) nie wiem po co w ogóle tacy gentlemani rejestrują się na takim forum? po co? żeby pokazać swą mądrość ? chwała im za to :) , ale żeby już doprawdy, co post muszę czytać co nie pasuje, co jest złe co jest w ogóle jeszcze takie a takie i "porównywanie" grę o Wojnie Totalnej do produktu o Totalnej Dyplomacji połączonej z elementami marketingu etc cetera .......

fakt, mi też się wiele nie podoba ale nie robię z tego tragedii jakbym robił to bym nawet tu nie zaglądał czy kusił się żeby przedstawić swoje zdanie

jak komuś prezentowane materiały się nie podobają to niech raz się wypowie, góra dwa czy tam trzy ale nie co wejście na forum ordynarnie i ........ przedstawiać innym swój punkt oceny gry jako jedyny prawidłowy....

mam nadzieje, że każdy ma swój rozum i własnym intelektem przeanalizuje dotychczasowe wiadomości i "Sam" wystawi swoją ocenę a nie na podstawie dublujących się postów wyciągnie wiosek, że coś jak tak złe, że nie ma sensu w to grać

Warto pamiętać, że jest to gra a nie rzeczywistość a dobrą dawką historii i to na żywo jest albo książka lub pokaz/piknik rekonstrukcyjny ;)

PS

Jeśli ktoś planuje w niezbyt honorowy sposób oceniać moją wypowiedź wraz z elementami wypraw na moją osobę to proszę bardzo ale bez udziału moich odpowiedzi za to jeśli już cenić będą normalną kontrargumentacje :)

aha, żeby nie było że zagram w byle co; że nie obchodzi mnie historia itp.

Myrkull
22-07-2013, 19:14
A wiec nie mozna do konca tej teorii zaprzeczyc. A jednak bardziej mnie nurtuje to, iz te trzy frakcje podane na mapie jako sarmackie, w rzeczywistosci sarmackie nie byly.
To nie są frakcje sarmackie, tylko zamieszkałe na terenach które tutaj zostały określone jako Sarmetia. Sarmatów masz bardziej na wschodzie, to odpowiednio: Siraces, Aorsoi i Roxolani. Na podobnej zasadzie Scytowie nie znajdują się w rejonie Scythia. Nazwy prowincji są umowne i tak naprawdę nic nie mówią, pojawia się np. anachroniczna Silesia.

A zwolennicy autochtonizmu najczęściej wymyślają jakieś powiązania kultury przeworskiej (czyli jednak wspomnianych przez Ciebie Lugiów) ze Słowianami.

Nezahualcoyotl
22-07-2013, 19:47
Jedyna moja zachcianka odnosnie Rome2 to inteligentna dyplomacja a przynajmniej na tyle rozsadna zeby mozna bylo dana frakcja grac w sposob terytorialny a nie ekspansywny.W pierwowzorze jest rzecza awykonalna utrzymanie wszystkich lub wiekszosci frakcji przy zyciu co juz nawet w podstawce Medka2 jest mozliwe przy odrobinie cierpliwosci ;)

towarzysz_pancerny
22-07-2013, 20:03
Ta wymuszona ekspansywność może i faktycznie była bolączka niektórych czesci i modów, gdzie bez podbojów ciezko było przetrwac nawet frakcji która bez tego przetrawała wiele wiekow na niewielkim terytorium.

Bronti
23-07-2013, 20:34
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=502491273167469&set=pb.339242679492330.-2207520000.1374608024.&type=3&theater)

Nie wiem czy to znów dzieło fanów czy oficjalny obrazek od CA?

Hetman
23-07-2013, 20:38
[...]

Jakbyś poczytał moje posty to byś widział, że z całą stanowczością atakuję takich wybrzydzających na maxa ala KLA, Siwer, Canaris i im tłumaczę to samo co ty, ale wiesz taki np canaris hejci jak zły a gry nie zamierza kupić - to jest szczyt :D - raz wypowiedziałem się co by mi się spodobało i od razu jestem hejterem gry hy hy hy - grę zamówiłem 14 maja, więc jak mogę hejcić? Powiem nawet, że na razie mi wszystko odpowiada.

Robb20
23-07-2013, 21:14
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=502491273167469&set=pb.339242679492330.-2207520000.1374608024.&type=3&theater

Nie wiem czy to znów dzieło fanów czy oficjalny obrazek od CA?

To jest drzewko umjejętności... przynajmniej tak myślę :)
I po kolei od lewej kultura, żegluga, (ten trzeci wygląda jak coś w stylu udoskonalenia broni i pancerza armi czy coś podobnego), oraz no nie wiem prosze pomóżcie ;)

voitek
23-07-2013, 21:29
To jest tabela do kry karcianej dodawanej w Edycji Kolekcjonerskiej

MichalKruk
23-07-2013, 21:39
Jakbyś poczytał moje posty to byś widział, że z całą stanowczością atakuję takich wybrzydzających na maxa ala KLA, Siwer, Canaris i im tłumaczę to samo co ty, ale wiesz taki np canaris hejci jak zły a gry nie zamierza kupić - to jest szczyt

Ale KLA nie hejci, on wyraża swoja opinie, ale Canaris to hejci bez dwóch zdani, już ostatnio zacząłem omijać jego posty jak tylko wyczytałem że coś CA zrobiło "beznadziejnie" chociaż było dobre i większości się podobało tylko nie mu. :mrgreen:

Wald
23-07-2013, 21:40
[...]

Jakbyś poczytał moje posty to byś widział, że z całą stanowczością atakuję takich wybrzydzających na maxa ala KLA, Siwer, Canaris i im tłumaczę to samo co ty, ale wiesz taki np canaris hejci jak zły a gry nie zamierza kupić - to jest szczyt :D - raz wypowiedziałem się co by mi się spodobało i od razu jestem hejterem gry hy hy hy - grę zamówiłem 14 maja, więc jak mogę hejcić? Powiem nawet, że na razie mi wszystko odpowiada.
Musisz mi wybaczyc Hetmanie ale juz tyle przeczytalem i zobaczylem postow koneserow ze juz ........... a ze wlasnie Twoj post padl ofiara dla oparcia mojej wypowiedzi to tylko przez posiadane trafne zdania ze tak tp ujme :-)

PS
przepraszam za nie lad w mpim poscie ale pisze z telefonu

KLAssurbanipal
23-07-2013, 23:16
Na Dobranoc 8-) :lol:

http://i.minus.com/jliYTW6uoV8X4.jpg

http://i.minus.com/jX2eMmC8EOHyl.jpg

http://i.minus.com/jUpBG6BKTvkno.jpg

http://i.minus.com/j8XB34yrYbwq.jpg

szwejk
24-07-2013, 08:56
No tak... Ten od AI to "zasłużył się" szczególnie... 8-)

maxcezar5
24-07-2013, 09:09
I want a new fancy hat!

towarzysz_pancerny
24-07-2013, 11:13
Gram w serie od lat, widziałem chyba już w setke idących modow, ale mądrzejszego AI jak dasją w zestawie nie widziałem - chyba że takie które przesuwa stopnie trudności. Ale jemu jako współtwórcy gry dla wszystkich ludzi nie wolno nawet w tym przecholowac. W EB było ciekawie, ale to nawet nie AI tylko armie startowe tkwiące pod mistami. Samo AI w EB nie jest lepsze jak w podstawce. Vader wyrobił sobie renome posiłkujac sie cudzym dorobkiem, w gruncie rzeczy guzik tam poprawił, ale to sprawa zbyt dyskusyjna bym jej bronil rekami i nogami bo nie mam na to czasu i ochoty. Dla chcacych wyzwań sa K.O. oraz oczywiscie VH. Ciekaw jestem ilu z niezadowolonych z AI wogóle gra na VH.

Chcieć lepszego AI to tak jakby chcieć czegokolwiek lepszego, lepszych zarobków chociażby. Praktyka jest jaka jest. Reszta to pobozne życzenia. AI jest najlepsze jakie może byc na obecną chwilę.

Robb20
24-07-2013, 12:52
Moim zdaniem stopień inteligencji komputera na polu bitwy powinien być uzależniony od doświadczenia generała :) Im więcej wygrał bitew tym większe są jego zdolności taktyczne. Czy coś takiego ;)

Samick
24-07-2013, 12:55
Osobiście nie uzależniałbym tego tylko od głównodowodzącego. Sprawny dowódca pojedynczego oddziału czy doświadczenie żołnierzy mają niemały wpływ na przebieg starcia.

marko1805
24-07-2013, 13:23
Dla chcacych wyzwań sa K.O. oraz oczywiscie VH. Ciekaw jestem ilu z niezadowolonych z AI wogóle gra na VH.
W każdej serii TW VH to tylko większe staty dla komputera i dodatkowa kasa, z AI to raczej nie ma nic wspólnego.
Większości z nas nie oczekuje genialnego AI, chodzi tylko by w miarę logicznie zachowywało się na polu bitwy, nie wysyłało generałów w misjach samobójczych, reagowało przy próbie okrążenia i same próbowało flankować. Potrafiło logicznie dobierać jednostki w armii, aby jednostki nie stały jak kołki dając się wystrzelać itp. To nie są chyba wymagania z kosmosu. Gdyby CA tak dużą wagę przywiązywało do AI, jak do grafiki byłoby na pewno lepiej.

Gram w serie od lat, widziałem chyba już w setke idących modow, ale mądrzejszego AI jak dasją w zestawie nie widziałem - chyba że takie które przesuwa stopnie trudności. Ale jemu jako współtwórcy gry dla wszystkich ludzi nie wolno nawet w tym przecholowac. W EB było ciekawie, ale to nawet nie AI tylko armie startowe tkwiące pod mistami. Samo AI w EB nie jest lepsze jak w podstawce. Vader wyrobił sobie renome posiłkujac sie cudzym dorobkiem, w gruncie rzeczy guzik tam poprawił,
No jeśli Ty nie widzisz różnicy w bitwach w Napoleonie na oryginalny AI a AI Dartha ( które zresztą również pozostawia wiele do życzenia i odnoszę się do niego bardzo krytycznie ale tu raczej problem stanowi marny silnik gry) to chyba jedziesz na automacie lub grałeś bardzo krótko ;)

towarzysz_pancerny
24-07-2013, 17:02
Dla mnie to z podstawki jest lepsze. Jak pisalem nie zamiarzem o tym długo dyskutować gdyż są to sprawy mało weryfikowalne. Ostatecznie nie rozstrzygniemy tu tego wiec brak sensu sie spierać. CA go nie doceniło... Przez złą wolę? Być może. Wiem że jest wielu jego fanow wiec nie zamierzam tu nie zostawiac na nim suchej nitki nie tylko żeby sie im nie narażać ale też dlatego że nie miejsce tu na to. Dla mnie jego dokonania zahaczają o rozreklamowaną i okrzyczaną lipę i to mój indywidualny pogląd. Nie przeszszkadza mi jesli ktoś to lubi, i mam nadzieje że nie bedzie przeszkadzało komuś że ja nie.

Osobiście nie uzależniałbym tego tylko od głównodowodzącego. Sprawny dowódca pojedynczego oddziału czy doświadczenie żołnierzy mają niemały wpływ na przebieg starcia.

Niemniej czasem już samo imie generala miało znaczenie. Nie wspominając już o dowodzeniu. Wpływ generała na gre nie wykluczałby przecież i tych wszystkich rzeczy jak wpływ sprawnych pojedynczych odziałów i doświadczenia zołnierzy na przebieg bitwy.

tusek21
25-07-2013, 19:23
Co do dyplomacji to bedziemy mieli dyplomatów na mapie kampanii jak w rome, czy bedzie ona wygladac jak w nowszych total warach.

Il Duce
25-07-2013, 19:44
Będzie taka sama jak w nowych total warach.

Robb20
25-07-2013, 20:17
Wiadomo już coś więcej o agentach? Wiem tylko o dyplomatach i szpiegach. Jacy jeszcze będą dostępni?

JanHetman
25-07-2013, 20:20
Będzie też czempion, który chyba będzie dodawał morale armii (nie pamiętam dokładnie).

legoras
28-07-2013, 11:36
Tak tylko dodaje... koszt DLC (grecja) do gry która nawet jeszcze nie wyszła...

£5.99/$7.99/€7.49 no, no, ładnie się zapowiada :twisted: , zrobią z 6 takich DLC (na bank tyle będzie jak nie więcej.. jeden pack z Iberami, jeden z Galami, Jeden z Germanami, Arabami, + wschód (dacja, tracja, sarmaci i te sprawy) + inne duperele i z samych tylko (albo aż...) grywalnych frakcji bedzie trzeba zapłacić jak za samą grę. Brawo CA.

W skrócie jak ktoś chce miec wszystko, a nie kupi pre ordera to buli 62,5 eurosa na starcie. A to dopiero 'pierwsze' DLC. Obstawiam że spokojnie do wartości 100 euro dojdą bez wielkich dodatków (coś jak aleksander, BI)

McAbra
28-07-2013, 11:47
Wątpię że ktokolwiek z Polski będzie kupował w tych 'eurosach' (czyli w cenie zagranicznej :roll: )
Jeszcze nie znamy ceny w złotówkach, więc z oceną warto się wstrzymać. :)

@down

Poza tym jak już chcecie analizować
cenę, to możecie sobie odpuścić
przeliczanie na złotówki, bo to nie ma
sensu - cena jest zachodnia, 7,50 euro
to nie jest dla nich wiele (sama gra
kosztuje na Steamie aż 55 euro - prawie dwa razy drożej, niż u nas).
To miałem na myśli.

Grogmir
28-07-2013, 12:14
Przecież na Steamie kupujesz w euro, a nie sądzę, by poza pre-orderem i Steamem dało się to DLC kupić.

Poza tym jak już chcecie analizować cenę, to możecie sobie odpuścić przeliczanie na złotówki, bo to nie ma sensu - cena jest zachodnia, 7,50 euro to nie jest dla nich wiele (sama gra kosztuje na Steamie aż 55 euro - prawie dwa razy drożej, niż u nas). Polskim graczom mogę co najwyżej zasugerować poczekanie na steamową obniżkę (które zdarzają się baaardzo często) i kupienie DLC za 25% ceny - niecałe dwa euro nie boli już aż tak bardzo. ;)

Poza tym dość wysoka cena tego DLCka spowodowana jest tym, że chcą sprzedać jak najwięcej preorderów - ktoś z branży powiedział niedawno, że przy współczesnych, dużych tytułach 90% zysków z gry to preorder. Ciężko im się dziwić, że chcą na tym skorzystać, zwłaszcza, że strategie na PC o tak dużym budżecie to rzadkość.

Asuryan
28-07-2013, 13:56
Wątpię że ktokolwiek z Polski będzie kupował w tych 'eurosach'.
Ja będę kupował. Zresztą dzięki tegorocznej letniej wyprzedaży już mam odłożone z 17 euro ze sprzedaży kart - czyli na 2 takie dlc.

BLyy
28-07-2013, 15:52
Może mi ktoś wyjaśnić pewną kwestię odnośne nowego traileru. Bo jak naciskał jakieś miasto to były trzy zakładki, trzy na trzy różne miasta podczas gdy na mapie kampanii w danej prowincji widać tylko jedno miasto główne. Te pozostałe miasta nie są na mapie i są miastami widmo? Jakby zamiast nazwy miast dali po prostu liczby opcji rozwoju miasta to nawet bym nie zauważył :cry: Takie mego uproszczenie. Czy faktycznie tak to jest? Bo widziałem Syrakuzy a obok Bundisium, którego brak na mapie. Ono jest tylko gdy klika się na główne miasto?

Grogmir
28-07-2013, 16:02
Wszystkie miasta są obecne na mapie kampanii, Brundisium jest na Półwyspie Apenińskim, nie Sycylii.

BLyy
28-07-2013, 16:04
Wszystkie miasta są obecne na mapie kampanii, Brundisium jest na Półwyspie Apenińskim, nie Sycylii.
A to przepraszam :oops:

mardar282
29-07-2013, 19:58
Witam a ja znowu tak z innej beczki :| , gra zaczyna się z tego co zauważyłem w 270 roku pne, grając np. Rzymem ,a jest to okres ponad 100 lat od zniszczenia i splądrowania Rzymu przez Galów (386), właśnie Pyrrus wycofuje się z Italii, a za chwile zaczyna się 1 wojna Punicka, to bardzo ciekawy okres w historii starożytnego Rzymu,18 letnie zmagania w 1 wojnie Punickiej wzmocniły Rzym, zajęli między innymi Sardynie, flota została rozbudowana, pamiętać musimy że Kartagina czy inaczej Fenicjanie to potęga morska, Rzym to armia lądowa, pisze to dlatego że że nasza szanowna nowa gra Rome 2 zaczyna się w bardzo interesującym dla mnie momencie,przed Kanami (216), i wyprawą Hanibala. Historia Rzymu to 1000 lat historii ,jestem własnie po lekturze Starożytny Rzym -Historia Wojskowa i Polityczna, pana Christophera S. Mackay. Wydaję mi się że niektóre posty z forum które podkreślają detale wyglądu jednostek,historyczność są może uzasadnione ale nie realne z powodu luk w historii,braku czasami źródeł. Czytam historie od ponad 30 lat ( mam swój wiek niestety)i powiem tyle, TOTAL WAR to jedyna gra dzięki której mogę podróżować w czasie, wcielić się w Cezara, Napoleona i wielu innych postaci i prowadzić tak epickie bitwy.Oczywiście te 8 części ma wiele wad ale kochamy Total War za to, że w czasach plagi gier rozrywkowych, pustych konsoli, itp. komuś chce się zrobić grę turową na bazie historii.Pamiętam jak dziś jak krew zalała mnie jak wydali Empire, tak bardzo czekałem na ten tytuł,był żal że wydali grę w wersji beta,gra która miała przecież tak duży potencjał,ale jednostki typu kopiuj-wklej ta gre zniszczyły, dopiero późniejsze DLC troszkę to naprawiły,pamiętam jak bardzo źle potraktowano wtedy nas wszystkich, całą społeczność Total War. Uważam do dzis że winni są nam za to darmowy dodatek do Empire.To już na szczęście historia, wracając do tematu, Rome 2 zobaczycie sami, nie będzie może grą idealną,nie będzie też pozbawiona wad, ale myślę że będzie grą interesującą,bardzo, bardzo dobrą przy której stracimy dużo czasu. Shogun 2 pokazał potencjał i możliwości TOTAL WAR,miała klimat, oczywiście nie każdy lubi klimat średniowiecznej Japonii , ale nie sposób przejść obojętnie obok tego tytułu. Życzę Wam i również sobie by 3 wrzesień był spełnieniem snu o grze strategicznej przy której spędzimy lata bez modów i grzebania w plikach, przy dobrych DLC,i wiem że te słowa nie będą bez pokrycia,pozdrawiam.

towarzysz_pancerny
29-07-2013, 21:10
Wszystko to prawda i cieszą takie posty. Ale nie czepiałbym sie az tak Empire ;) Pod tym że Szogun lepszy w kampanii choć nie dla wszystkich bajka podpisuje sie obiema rekami. Jednak bitwy i plastyke ich zorganizowania uważam za ciekawszą w Empire. Poza tym te bitwy morskie...Napoleon poszedł na bazie Empire a to juz nie były czasy ustawień liniowych na polu walki i w tym kuleje Napoleon, w bitwach, mimo w miare dobrej kampanii. Uważam że Rome II bedzie po prostu kontynuacją serii od czasów Empire (nowy styl dodawania budynkow, podział na stolice prowincji i pomniejsze miasta bez mozliwosci werbowania itd) Tak mi sie wydaje. Nie wniesie za wiele nowowsci. Nie wiecej niż wniósł Szogun II. I w tym wzgledzie Empire było przełomowe, mimo ze wielu woli stary poczciwy styl Rome I i Medievala II. Albowiem Rome Total War I było grą wielką na swoje czasy i prawdziwie przełomową. Mysle że obecnie nie bedzie wiekszego przełomu, ot dostaniemy po prostu nową czesc serii, cieszącą jak wszystko co nowe

Grogmir
29-07-2013, 21:30
O ile macie sporo racji, to nie ze wszystkim się zgodzę. Wydaje mi się, że Rome II wniesie bardzo dużo nowości, mimo, że silnik zostanie ten sam - chociażby zupełna zmiana systemu werbowania armii i ich znaczenia w grze, położenie nacisku na współpracę z sojusznikami (razem łatwiej osiągnąć warunki zwycięstwa), bitwy morsko-lądowe, stance'y dla armii, ich personalizacja, punkty kluczowe w bitwach, nowe rodzaje zwycięstwa, i mógłbym tak wymieniać, w każdym razie nowości będzie o wiele, wiele więcej, niż w Shogunie II.

odział na stolice prowincji i pomniejsze miasta bez mozliwosci werbowania itd

W pomniejszych regionach będzie można werbować jednostki, jedyną różnicą pomiędzy stolicami i mniejszymi miastami jest brak murów obronnych (ale jest chociażby garnizon i zabudowania miejskie też czasem może będą, ale to niepotwierdzone) w tych drugich i inne drzewko rozbudowy budynków.

towarzysz_pancerny
30-07-2013, 08:54
Niewątpliwie ciekawą i nową w serii kompilacje bitew morskich z lądowymi uznałem po prostu za naturalną konsekwencje. Były juz bitwy lądowe, były morskie... wiec mamy coś nowego a za razem nie mamy ;) Nietrudno wyobrazić sobie że coś takiego będzie musiało być ciekawe, ale i tego jak to mniej wiecej bedzie wygladało w grze. Ciężej było sobie wyobrazić jak bedą wygladały bitwy morskie w Empire nim sie je zobaczyo.

TheKwintus1
30-07-2013, 14:14
Premiera nowego dziecka CA tuż tuż, a tu nic. Żadnego dema, Czy chociaż jakiś dłuższy filmik niż 15 min. bitwa nad Nilem. :-(

marko1805
30-07-2013, 14:43
Dema nie będzie. Na TWC czytałem że AI nie powala specjalnie więc czym mieliby błysnąć w demie? Po co znów narażać się na krytykę.

Niesmiertelnik
31-07-2013, 00:31
O ile macie sporo racji, to nie ze wszystkim się zgodzę. Wydaje mi się, że Rome II wniesie bardzo dużo nowości, mimo, że silnik zostanie ten sam - chociażby zupełna zmiana systemu werbowania armii i ich znaczenia w grze, położenie nacisku na współpracę z sojusznikami (razem łatwiej osiągnąć warunki zwycięstwa), bitwy morsko-lądowe, stance'y dla armii, ich personalizacja, punkty kluczowe w bitwach, nowe rodzaje zwycięstwa, i mógłbym tak wymieniać, w każdym razie nowości będzie o wiele, wiele więcej, niż w Shogunie II.

odział na stolice prowincji i pomniejsze miasta bez mozliwosci werbowania itd

W pomniejszych regionach będzie można werbować jednostki, jedyną różnicą pomiędzy stolicami i mniejszymi miastami jest brak murów obronnych (ale jest chociażby garnizon i zabudowania miejskie też czasem może będą, ale to niepotwierdzone) w tych drugich i inne drzewko rozbudowy budynków.

Wszystko fajnie jak ktoś gra kampanie.

Dla multi to jedna wielka niewiadoma, dotychczasowe rewelacje nie dają możliwości oceny tego co nas czeka.... a im więcej tajemnicy..... tym większa szansa na kalafiora.

Grogmir
31-07-2013, 09:06
Ciężko zaprzeczyć. Nie gram w multi, więc wypowiadam się tylko z punktu widzenia gracza single player.

ManUtd
31-07-2013, 09:16
No właśnie. Absolutnie się zgadzam z Tobą Nies, ale jakoś nie widzę, żeby multi przejmowało się wiele osób na naszym forum, w skali ogólnej wygląda to pewnie podobnie. A szkoda, bo może gdyby więcej osób spróbowało i grało w multi to twórcy potraktowaliby to bardziej poważnie. A tak, możliwe że będzie kolejny gniot i jedyne co powiedzą to czekajcie na TW Arena. Chociaż już sam fakt że nie ma awatara jest na plus, ale nowości się nie spodziewam.

DonVega
31-07-2013, 10:35
Bo my multiplayerowcy siedzimy cicho i czekamy jak gra się ukaże niestety. Nie podniecamy się singlem - bo to inna bajka. Nam AI kompa nie przeszkadza bo z nim nie gramy. Dopiero po dorwaniu tego w łapki i przetestowaniu można będzie stwierdzić co panowie z CA skopali albo i nie w grze jeśli chodzi o bitwy. Samo patrzenie na filmiki bez osobistego poklikania nic nie daje.

Niesmiertelnik
31-07-2013, 12:18
..... tak chłopaki. A tak bym sobie pograł na multi w coś, co odbuduje społeczność turniejową, ale taką z czasów kiedy z Feldem i Andem siadaliśmy do pierwszych transmisji w telewizji internetowej, albo nawet wcześniejszych, kiedy wchodząc o trzeciej nad ranem na GaySpay człowiek spotykał jeszcze ze stu naparzających się kompanów, zapewniających zaje rozrywkę do rana - kiedy to budziła się żona, otwierała leniwie oko i mówiła - a Ty stary idioto jeszcze przy kompie? :lol:

Jak mnie cieszy ten brak awatara.

Hasło na dziś..... niestety:

Warscape ..... i wszystko jasne

Może chociaż ktoś z serwisu usiądzie do gry przed premierą i coś sensownego o multi napisze, tylko jak będzie taka możliwość, to walczcie o 8 kluczy, żeby zrobić full scale test. :idea:

DonVega
01-08-2013, 12:56
Oj Nieś juz tak nie narzekaj na tego Warscape - idealny nie jest ale spoko się grało na Shogunie2 - od czasów Roma2 SB nigdy tak długo nie grało w TW. 1v1 2v2 3v3 - spokojnie się grało - jakoś nie było drastycznych problemów - brak tylko było teamów 3v3 - jak się udało to nawet nawet - troszkę lag był ale to zależy na kogo się trafiło. 4v4 to fakt była masakra - straszny lag i ciężko było zapanować nad jednostkami. Choć tu mogę troszkę zwalić na sprzęt bo ostatnio jak wymieniłem tylko procesor na Pentium 860 ( poprzedni Core2duo) i pamięci na nowszej generacji a grafikę zostawiłem tę samą co miałem ( Radek 4890 ) to mi gra przyspieszyła, nie jest to ideał ale progres był. Jesli teraz też cos pogrzebali w silniku - może nie będzie tak źle. Trzeba to na oczy zobaczyć

voitek
01-08-2013, 13:24
Ciekawostka autorstwa Otisa z gry-online.pl

http://www.gry-online.pl/galeria/wiadomosci/514626097.jpg

legoras
01-08-2013, 14:57
Troszkę się załamałem... byłem PEWIEN że woda na mapie kampanii jest w fazie beta albo coś.. a to jest finalny produkt o.O
Jak to jest możliwe że woda z Shoguna 2 jest o stokroć ładniejsza niż to brzydactwo?!

Niesmiertelnik
01-08-2013, 16:01
.... bo to nie jest H2O TW

Bez kitu..... jest tysiąc powodów żeby się przejmować co wysmażyli, ale załamywanie się wodą jest jakieś takie perwersyjne :D

legoras
01-08-2013, 16:33
Jeżeli dojdzie wiele takich powodów w których R2 wygląda.. strasznie biedne, to już nie robi się fajnie.

KLAssurbanipal
01-08-2013, 17:56
Poza tymi brzydkimi mord... twarzami generałów w UI pojawia się Will. :D

http://www.pictureshack.us/images/51664_Will_Overgard.jpg

depus
01-08-2013, 17:59
Przesadzasz twarze nie są takie brzydkie a z tym willem to może tylko przypadek.

KLAssurbanipal
01-08-2013, 18:03
To nie przypadek. :lol: Nie widzę w tym nic dziwnego. Chciał chłopina zaznaczyć swą obecność, Pewnie reszta też jest. :)

depus
01-08-2013, 18:30
No może ale ja nie widzę nic w tym złego

voitek
01-08-2013, 18:31
Ot, taka ciekawostka. Twórcy gier często wrzucają siebie lub swoich znajomych do gier :)

Arroyo
01-08-2013, 18:40
Swoją drogą, ci Rzymianie wyglądają na obrazku jakby byli australopitekami, bądź mieli odbitą twarz w inkubatorze.

mardar282
01-08-2013, 18:57
Troszkę się załamałem... byłem PEWIEN że woda na mapie kampanii jest w fazie beta albo coś.. a to jest finalny produkt o.O
Jak to jest możliwe że woda z Shoguna 2 jest o stokroć ładniejsza niż to brzydactwo?!

Młody Człowieku proponuje rower, spacer ,przewietrzenie się, bo nie mam pojęcia o jakiej wodzie Ty piszesz,struktury wody będą znacznie lepsze niż w Shogunie 2, mapa kampani w 100 procentach odpowiadać bedzie graficzne mapie bitwy,(tego brakowało w każdej części) czytaj,czytaj i jeszcze raz czytaj lub zobacz na gram.pl 17 min filmik gdzie wszystko masz wyjaśnione.Gra ma naprawe dużo interesujących dobrych rozwiązań,jak szkolenie w skali 10 stopniowej jednostek, które jeśli stracisz napewno odczujesz.
Jeśli ktoś w widzi tylko wady i przeszkadzają takie rzeczy jak mimika twarzy żołnierzy w trakcie bitew, mam jedną propozycje, wróćcie do Romy1, lub Shoguna 1, a najlepiej bardzo proszę o nie kupowanie Romy 2 bo szkoda Waszego czasu. Naprawdę nikt nie zmusza nikogo do zakupu.A jak czytam tu niektóre posty ,to jak biadolenie starych bab na targu,wiem że są tu osoby w różnym wieku ale bez przesady,jak nie podoba mi się samochód, to go nie kupuje a nie krytykuje na forum, tylko jak by nie Total War, to w co byście grali? Dla znudzonych życiem proponuje i polecam czytanie książek,pisanie jednego zdanie na forum na każdy temat jest idiotyczne, wstrzymajcie się z krytyką do września.Od Napoleona do Shoguna 2 naprawdę dużo się zmieniło na plus. Tam nie pracują idioci, to są ludzie z pasją i inteligencją, godnie zarabiają i mają szczęście że nie znają języka Polskiego.............

KLAssurbanipal
01-08-2013, 18:57
Widzę, że jdnak nie tylko ja mam takie zdanie. Rzymianie z "ekranów" szpetni i prymitywni :)

Ciekawe czy można znaleźć jeszcze inne postacie z CA.

towarzysz_pancerny
01-08-2013, 22:23
Ten Gneaeus Sabucius Barbatus mi wygląda na takiego który wbijał gwoździe do krzyży. A Gaius Flawius Silanus na takiego który sie przy tym podniecał. Przy nich Heroic Saviour wyglada na naśladowce Chrystusa

Niesmiertelnik
01-08-2013, 23:05
......jak nie podoba mi się samochód, to go nie kupuje a nie krytykuje na forum, tylko jak by nie Total War, to w co byście grali? Dla znudzonych życiem proponuje i polecam czytanie książek,pisanie jednego zdanie na forum na każdy temat jest idiotyczne, wstrzymajcie się z krytyką do września.Od Napoleona do Shoguna 2 naprawdę dużo się zmieniło na plus. Tam nie pracują idioci, to są ludzie z pasją i inteligencją, godnie zarabiają i mają szczęście że nie znają języka Polskiego.............

Wszystko jasne mardar282, ale forum egzaltowanych fanbojów błagających dewsów o więcej, które chciałbyś zobaczyć, jest mrzonką i byłoby tak atrakcyjne w swej treści, jak możliwość udziału w Love Parade na Jasnej Górze.
Jeżeli jesteś na tym forum od dawna, to powinieneś wiedzieć dobrze kiedy seria przezywała swoje najlepsze czasy, kiedy przyszedł kryzys i co po nim nastąpiło.
Generalnie w tej chwili krytykują przede wszystkim Ci, którzy obserwując kolejne rally pointy, trailery, screeny tracą właśnie nadzieję na to, że seria się dźwignie ponad jakiś tam mierny w sumie poziom grywalności (oczywiście - zgoda, i tak nieosiągalny w żadnej innej produkcji, ale nadal mierny dla weteranów serii) , z pewnością nieporównywalny do tego co oferowały starsze produkty CA i bynajmniej od nich nie lepszy czy bardziej przełomowy i rewolucyjny (vide brak obsługi czterech rdzeni etc.), gdy się mocuje dany tytuł w czasie.
Pisząc o tym co się zmieniło na plus od NTW masz rację. Dużo się zmieniło, tylko omijasz moment kryzysowy dla serii, a ja ciągle o nim pamiętam i uważam nadal, że Twoi "ludzie z pasja i inteligencją" zarobili "godnie" odbierając mi moją ukochaną zabawkę wydaniem ErrorTW
Właśnie, z pasją i inteligencją.... ekhm....

http://img801.imageshack.us/img801/6220/0xj0.jpg

i mamy oto odpowiedź skąd wzięły sie te twarzyczki dziecinne na zaprezentowanym screenie.

http://img585.imageshack.us/img585/2696/h040.jpg

Drugi z rallypointowców też się zapisał na stałe w grze :lol:

Strasznie ich programiści musieli znielubić..., a już na 100% dobrze się bawią w pracy

Brak znajomości języka polskiego nie jest atutem. Po ETW dostali takie pater noster w ojczystym języku swym, że kajali się maksymalnie..... czego chyba się do tej pory wstydzą, bo usztywnili stanowisko i dalej robią jak im się wydaje.

mardar282
02-08-2013, 09:01
Witaj Kolego. Również i Ty masz racje, proszę zobacz moje wcześniejsze wypowiedzi, również widzę wady, i Empire jest tego dowodem (brak miast jednostki typu kopiuj-wklej itp),ale uważam że z krytyką wstrzymajmy się wszyscy do września, zagramy, i wtedy nasze oceny będą merytoryczne.Podpisze się wtedy pod każdym postem który ma rację w ocenie krytycznej nowego Total War.Jest naprawdę dużo nowości, pomysłów, proszę zauważyć że AI na mapie kampanii i w bitwach naprawdę nie jest już pasywne, zaskakuje, i Rome 2 myślę to potwierdzi, po za tym jak widzisz każdy z nas dalej kupuje Total War, moja przygoda zaczęła się od Romy w 2005 roku, i sam widzę różnice w każdej nowej pozycji, lepszą i również gorszą,dajmy im szanse,a myślę że będzie godną następczynią Romy, serdecznie pozdrawiam

szwejk
02-08-2013, 10:11
proszę zauważyć że AI na mapie kampanii i w bitwach naprawdę nie jest już pasywne, zaskakuje,
:shock: Pewnie widzieliśmy różne filmiki... ale, w których AI nie jest pasywne i gdzie zaskakuje :?: :geek:

mardar282
02-08-2013, 10:23
proszę zauważyć że AI na mapie kampanii i w bitwach naprawdę nie jest już pasywne, zaskakuje,
:shock: Pewnie widzieliśmy różne filmiki... ale, w których AI nie jest pasywne i gdzie zaskakuje :?: :geek:

Ja pisałem ogólnie o ostatnich produkcjach Total War,natomiast jeśli chodzi o AI mapy kampanii Romy 2 proszę zobaczyć opis: Zapowiedz Rome 2

Warto w tym miejscu wspomnieć kilka słów o AI na mapie kampanii, które całkiem miło mnie zaskoczyło. Zaraz po „otwarciu” prologu (tzn. ruchy komputera przestały być skryptowane) dostałem zadanie zaatakowania od morza nadbrzeżnego miasteczka Samnitów, gdyż bliżej położona górska osada była silnie strzeżona przez broniące wąskiego przejścia siły wroga. Władowałem więc moją jedyną armię na okręty (kolejna nowość – armie mogą teraz samodzielnie poruszać się po wodzie, budując w tym celu okręty transportowe, co trwa jedną turę – są za to wtedy narażone na atak „konwencjonalnych” sił morskich, więc warto dać im eskortę) i popłynąłem we wskazane mi miejsce. Jakież było moje zdziwienie, kiedy w następnej turze oddziały Samnitów zeszły z północnych gór i ruszyły na moje odsłonięte miasto, co wymusiło na mnie cofnięcie mojej armii z morza i zabezpieczenie osady. Po rozbiciu nadciągających sił stwierdziłem, że dobrze będzie wykorzystać okazję i zająć niebronione już miasto za górską przełęczą. Ledwo ruszyłem w tamtą stronę, a już Samnici wysłali morzem wojska z mojego poprzedniego celu – i znów musiałem się wracać… Dopiero po zrekrutowaniu dodatkowej armii mogłem przeprowadzić właściwą inwazję. Powiecie, że to niby nic, ale zgrabne wykorzystywanie nadarzającej się okazji nie było dotąd domeną sztucznej inteligencji w Total War. A przecież to dopiero prolog…

Wydaje mi się że troszkę przesadzacie z oceną gry w którą nie graliście jeszcze, zaczekajcie z oceną merytoryczną do września.

McAbra
02-08-2013, 10:29
Wszystko jasne mardar282, ale forum
egzaltowanych fanbojów błagających
dewsów o więcej, które chciałbyś
zobaczyć, jest mrzonką i byłoby tak
atrakcyjne w swej treści, jak
możliwość udziału w Love Parade na Jasnej Górze.
Wytłumacz mi Niesmiertelnik, dlaczego kolejny raz posługujesz się skrajnościami? Jeśli ktoś nie krytykuje gry - jest z miejsca głupim fanbojem i hamburgerowcem, tak?
Przecież są też ludzie, których po prostu cieszy rozrywka, do której nikt ich nie zmusza i sprawia im radość. Dobrym przykładem jest właśnie mardar282.

towarzysz_pancerny
02-08-2013, 10:57
Skasowałem tego posta zaraz po wysłaniu, ale net mi zmulił i sie wylączył. Po zastananowieniu że i tak nie kumam tej bazy. A jak skasowalem - to go nie ma i nie powinno być. Niech bedzie że "z niecierpliwością czekam na Rome II" - żeby nie wisiał spam ;)

(Nic takiego nie było)

Niesmiertelnik
02-08-2013, 14:56
Wszystko jasne mardar282, ale forum
egzaltowanych fanbojów błagających
dewsów o więcej, które chciałbyś
zobaczyć, jest mrzonką i byłoby tak
atrakcyjne w swej treści, jak
możliwość udziału w Love Parade na Jasnej Górze.
Wytłumacz mi Niesmiertelnik, dlaczego kolejny raz posługujesz się skrajnościami? Jeśli ktoś nie krytykuje gry - jest z miejsca głupim fanbojem i hamburgerowcem, tak?
Przecież są też ludzie, których po prostu cieszy rozrywka, do której nikt ich nie zmusza i sprawia im radość. Dobrym przykładem jest właśnie mardar282.

Dlatego.

Jeśli ktoś w widzi tylko wady i przeszkadzają takie rzeczy jak mimika twarzy żołnierzy w trakcie bitew, mam jedną propozycje, wróćcie do Romy1, lub Shoguna 1, a najlepiej bardzo proszę o nie kupowanie Romy 2 bo szkoda Waszego czasu. Naprawdę nikt nie zmusza nikogo do zakupu.A jak czytam tu niektóre posty ,to jak biadolenie starych bab na targu,wiem że są tu osoby w różnym wieku ale bez przesady,jak nie podoba mi się samochód, to go nie kupuje a nie krytykuje na forum

Forum służy m.in. wymianie poglądów i wyrażaniu opinii. Ja nikomu nie odmawiam prawa zachwycania się. Pokazuję co najwyżej powody dla których moim zdaniem "zachwycony" może się mylić i jestem gotowy żeby porozmawiać merytorycznie, ale nie uzurpuję sobie prawa do roli Pytii Delfijskiej - każdy ma swój rozum i etap nasycenia grami.
Tym bardziej nie zajmuję stanowiska Arbiter elegantiae próbując wmówić ludziom co mają zrobić dla swojego dobra (oczywiście dobra zdefiniowanego przeze mnie).

Mardar282 nie ma racji w tym urywku, stąd przerysowanie.

Better?

EDIT: głupi i hamburgerowiec ...... nie wciskaj mi w usta tego czego nie mówię i nie twierdzę ..... niech każdy czuję się tak jak mu pozwala poczucie własnej wartości

Hetman
03-08-2013, 13:29
Tylko wiesz Nies problem polega na tym, że wielu tu się burzy jakby ta gra miała być ich prywatnym 8 cudem świata - zgodna historycznie, poprawna politycznie itp. (Canaris najlepszy przykład) To dlatego już. niektórym ludziom pęka żyłka w życi (oprócz mnie :lol: ). Ja chociaż mam za sobą 5 lat historii to podchodzę do tego z dystansem podoba mi się, że można będzie sobie pograć w fajną strategię i nie przeszkadzają mi ani gacie złe ani to, że z Egipcjan zrobili wymalowane panienki. Ja po prostu chce sobie kupić kratkę piwka, usiąść wieczorkiem i pograć sobie dla przyjemności w "grę" a nie podręcznik. Bugi - bugami, niedopracowania - niedopracowaniami, ale szczerze zwisa mi to, bo każda gierka będzie zawsze miała niedociągnięcia. Tak więc polecam wrzucenie sobie na luzik i wybranie się nad wodę.

Domen
03-08-2013, 13:30
poprawna politycznie itp. (Canaris najlepszy przykład)

Możesz przypomnieć o co chodzi, bo nie czytałem wszystkich 124 stron tematu :?: :D

Hetman
03-08-2013, 14:20
Coś tam gadał, że za bardzo teraz się ściąga haracz z graczy oferując DLC do tak maaaaaaarrrrrrrnnnnnneeeeeej gry - czyli gra za darmo powinna być lub dodawana do wódki w komplecie. Rome 2 i igrzyska dla wszystkich!

Il Duce
03-08-2013, 15:31
Była kłótnia o czarnoskórego legionistę ;)

Domen
03-08-2013, 17:04
Była kłótnia o czarnoskórego legionistę ;)

Aż zacząłem googlować, żeby to sprawdzić.

Nawet wygooglowałem jednego takiego - Lusius Quietus (Luzjusz Kwietus), urodził się w jednym z plemion mauretańskich:

http://en.wikipedia.org/wiki/Lusius_Quietus

http://pl.wikipedia.org/wiki/Luzjusz_Kwietus

http://pl.wikipedia.org/wiki/Wojna_Kwietusa

http://81.img.v4.skyrock.net/2193/65912193/pics/3043231855_1_3_btVkWzuR.jpg

A tutaj legionista (a później cesarz) Septymiusz Sewer (urodzony w Leptis Magna) z żoną i małym przyszłym psychopatą Karakallą:

http://www.livius.org/a/1/emperors/severi_tondo_altes_museum.JPG

Dla porównania współczesny Etiopczyk:

http://a4.ec-images.myspacecdn.com/images01/67/4adeac4679a9309a21be318340be1804/l.jpg

I kilku współczesnych mieszkańców Sokotry:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Sokotra

http://i30.tinypic.com/2a4x1zs.jpghttp://i27.tinypic.com/mkhylz.jpghttp://i31.tinypic.com/28h32vb.jpg

Pewne podobieństwo jest.

Domen
03-08-2013, 17:24
Czyli owszem, zdarzali się czarnoskórzy legioniści, a nawet cesarze.

Gorzej, jeśli zrobią np. cały oddział czarnoskórych legionistów - wtedy to nie będzie miało nic wspólnego z rzeczywistością.

Poliorketes
03-08-2013, 17:27
To tu masz drugiego ;)

http://histmag.org/grafika/articles4/reformy-mariusza/scypion.jpg

Scypion Afrykański Starszy.

Nie powinienem się odzywać, bo wybuchnie zaraz dysputa na kilka stron, ale niech stracę...

Jak widać na załączonym obrazku nie każdy kto został wyrzeźbiony w czarnym marmurze(?) był czarnoskóry. Kwietus, nawet znana postać swego czasu był Maurem, a Maurowie nie przypominali 50 Centa.

A co do Septymiusza Sewera, to chyba nie uważasz że był murzynem?
Szkoda że jeszcze Pescenniusza Nigra nie dodałeś. W końcu Niger znaczy czarny :)

Domen
03-08-2013, 17:30
To tu masz drugiego ;)

To chyba nie kolor skóry tylko kolor materiału użytego do rzeźbienia.

Tutaj czarnoskóry Septymiusz Sewer (patrz malowidło wklejone wyżej) wyrzeźbiony w białym:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/13/Septimius_Severus_busto-Musei_Capitolini.jpg/415px-Septimius_Severus_busto-Musei_Capitolini.jpg

Domen
03-08-2013, 17:31
A co do Septymiusza Sewera, to chyba nie uważasz że był murzynem?

A kto to jest "murzyn" - jest coś takiego w ogóle :?:

Bo jeśli jako "murzynów" traktujesz ciemnych jak grafit mieszkańców Afryki Zachodniej - to nie było murzynów w armii rzymskiej.

Ale już Nubijczycy, Etiopczycy i inni - zaliczani przez naukę do rasy czarnej, chociaż od "stereotypowego murzyna" się różniący - owszem.

Tzw. rasa czarna jeśli chodzi o kolor skóry ma ze 100 różnych odcieni brązu i ze 100 różnych charakterystycznych rysów twarzy.

Domen
03-08-2013, 17:35
Kwietus, nawet znana postać swego czasu był Maurem, a Maurowie nie przypominali 50 Centa.

Bo 50 Centa (a raczej jego przodka) złapali w siatkę w Afryce Zachodniej, a Maurów złapali w siatkę w Afryce Północnej.

Przeciętny Hiszpan czy Turek też w żadnym stopniu nie przypomina przeciętnego Norwega - mimo to wszyscy trzej są zaliczani do tzw. rasy białej.

Zresztą buszmeni z Afryki Południowej też mają jasny odcień brązu, jeśli chodzi o kolor skóry - w żadnym razie nie są czarni jak grafit.

Buszmeni z Namibii - popatrz na kolor skóry pierwszego z lewej, czy to jest "czarny": :?:

http://www.malypodroznik.pl/swiat/namibia2008/NAM_d29_4296_AOKK.jpg

Poliorketes
03-08-2013, 17:42
Nie bawmy się w erystyczne chwyty i semantykę, murzyn to jak najbardziej polskie słowo, więc nie wiem czemu się dziwisz? Nubijczycy jeśli służyli w armii imperium to raczej w oddziałach pomocniczych. Ja w każdym razie nie spotkałem się z opisem czarnoskórego legionisty, więc jestem sceptyczny do tego co wklejasz. Od gorąca mam kłopot z czytaniem ze zrozumieniem; czyli Twoim zdaniem Septymiusz Sewer zaliczał się do rasy czarnej?
Zbieram się nad wodę, jakby co to odpiszę w nocy, bo już teraz widzę że zapowiada się dłuższa dyskusja ;) .

Domen
03-08-2013, 17:45
czyli Twoim zdaniem Septymiusz Sewer zaliczał się do rasy czarnej?

Pewnie tak, podobnie jak bardzo podobny do niego współczesny Etiopczyk, którego zdjęcie wkleiłem.

Natomiast Luzjusz Kwietus na pewno zaliczał się do rasy czarnej.

Ja w każdym razie nie spotkałem się z opisem czarnoskórego legionisty

Ja też. Ale ja to się nawet nie spotkałem z opisem białoskórego legionisty :lol: - chyba nigdzie w źródłach nie jest podany kolor skóry.

Spotkałeś się z opisem białoskórego legionisty, gdzie wyraźnie jest napisane "ten i ten miał biały jak śnieg kolor skóry i rumiane lica" :?:

Nubijczycy jeśli służyli w armii imperium to raczej w oddziałach pomocniczych.

Jeśli mieli obywatelstwo imperium to mogli służyć również w legionach.

A nie ma powodów by sądzić, że żaden Nubijczyk albo Maur z pochodzenia nie miał obywatelstwa imperium.

Selekcji rasowej do legionów nie było. To nie niemieckie Waffen SS, tylko legiony rzymskie.

Lee
03-08-2013, 17:50
Tak tylko rzucę - Św Maurycy...

Kerdej
03-08-2013, 17:53
Moim zdaniem należy rozróżnić początkowy okres gry kiedy w legionach służyli obywatele Rzymu i okolic i to byłoby raczej dziwne, od czasów cesarstwa, gdzie obywatelstwo rozszerzono na niemal całe imperium. Rzymianie byli mistrzami pragmatyzmu, więc coś na kształt rasizmu raczej nie istniało- każdy "nie-obywatel" służył raczej po prostu w oddziałach pomocniczych, sojuszniczych etc. i nie miało znaczenia jaki ma kolor skóry. Pod koniec republiki za to, kiedy armia zmieniła się w zawodową, w armii wpierw nieoficjalnie, potem jawnie, służyli często synowie żołnierzy urodzeni najczęściej w prowincjach gdzie dany legion stacjonował- więc prawdopodobnie ze związków z kobietami wszystkich nacji- podobnie w chwilach kryzysu pozwalano nawet na werbunek wyzwoleńców. Także czepianie się tej "poprawności" nie musi wcale być zgodne z prawdą.

Domen
03-08-2013, 17:54
Nie bawmy się w erystyczne chwyty i semantykę, murzyn to jak najbardziej polskie słowo

Polskie słowo i owszem - ale nie pisz mi tutaj "nie jest murzynem, bo nie wygląda jak 50 Cent, nie jest wielki, czarny i nie ma szerokiego nosa" - bo to głupota totalna. Wiadomo przecież, że amerykańscy murzyni są w większości potomkami złapanych do siatek mieszkańców Afryki Zachodniej.

Murzyni w Afryce różnią się bardzo różnią między sobą w zależności od regionu - i kolorem skóry i rysami twarzy.

Przeciętny Etiopczyk nie wygląda jak 50 Cent a jest 100 razy bardziej afrykański ("murzyński") od 50 Centa. :lol:

voitek
03-08-2013, 17:56
Chcę tylko napisać, że słowo 'Murzyn' piszemy wielką literą, tak samo jak 'Azjata' czy 'Amerykanin'.

Domen
03-08-2013, 17:58
Ale murzyn / czarny to określenie rasy (jak biały albo żółty - co też piszemy małą literą), a nie mieszkańca kontynentu (jak Amerykanin).

Ale nie będę się spierał bo nie jestem pewien, może faktycznie wielką literą.

voitek
03-08-2013, 17:59
PWN
1. Murzyn «człowiek należący do rasy czarnej»

Piszemy wielką literą i tyle

Poliorketes
03-08-2013, 21:01
Hoho, ale rozkminy, wiedziałem że to tak się skończy, ale skoro powiedziało się a to trzeba powiedzieć b.

To lecimy po kolei.

PWN
1. Murzyn «człowiek należący do rasy czarnej»

Piszemy wielką literą i tyle
Mój błąd.

Tak tylko rzucę - Św Maurycy...
O! Nie wiedziałem, człowiek uczy się całe życie.

czyli Twoim zdaniem Septymiusz Sewer zaliczał się do rasy czarnej?

Pewnie tak, podobnie jak bardzo podobny do niego współczesny Etiopczyk, którego zdjęcie wkleiłem.

Natomiast Luzjusz Kwietus na pewno zaliczał się do rasy czarnej.

Tu zdecydowanie nie mogę się zgodzić. Ród Sewerów pochodził z afrykańskiego miasta Lepcis Magna, od dwóch generacji legitymował się gens Septima rzymskim obywatelstwem, przodkowie cesarza należeli do stanu ekwitów. Istnieją dwie koncepcje pochodzenia rodu Sewerów. Pierwszy, że mieli korzenie punickie ( Kartagińczycy byli Semitami, a Semici są zaliczani do rasy białej, choć mają nieco ciemniejszy kolor skóry), druga teza brzmi że przodkowie Sewerów wyemigrowali do Afryki w pierwszym stuleciu z Italii. To za Tadeuszem Kotulą "Septymiusz Sewerus".

Żeby poprzeć swoje zdanie dodam, że Rzymianie i Grecy w odniesieniu do ludzi, których dziś zalicza się rasy negroidalnej używali nazwy Etiop (Aethiopos) a w stosunu do Septymiusza Sewe żaden antyczny historyk nie użył takiego słowa. Poza tym w Imperium wcale nie było wielu czarnoskórych. Mieszkańcy Afryki Północnej byli nazywani ogólnie Libijczykami (nie mylić z obywatelami dzisiejszej Libii!), którzy zaliczali się do rasy białej (tyle że byli bardziej śniadzi, wiadomo słońce te sprawy). Zresztą do dziś na Północy Afryki dominuje rasa biała. Od terenów gdzie mieszkali przodkowie wspomnianego 50 Centa oddzielała Imperium Sahara. Jedynie Nili łączył oba tereny. Skąd Ci wziął pomysł o czarnoskórym cesarzu naprawdę nie rozumiem?

A o chodzi o Kwietusa. O nim akurat nie znalazłem nic konkretnego, ale odniosę się do pochodzenia Berberów (w starożytności akurat nie znano słowa Berber). Wielu uczonych uważa że Berberowie (a więc również Maurowie) przywędrowali do Afryki z Europy. Cechą charakterystyczną starożytnych ludów, które dziś zwiemy Berberami były blond włosy i niebieskie lub zielone oczy.

Żeby uzupełnić ten "rasistowski" post dodam, że Grant w książce o gladiatorach wspomina, że czarnoskórzy gladiatorzy byli najmniej popularni. To by było tyle, co wiem o czarnoskórych mieszkańcach Imperium Romanum.

Tyle pisania, a i tak znając życie dowiem się że się nie znam :lol:

Barsa
04-08-2013, 09:13
Tak sobie czytam o tym poruszaniu się po mapie wojsk... i ok mamy 6 trybów: forsowny marsz, zasadzkas, plądrowanie, obozowanie, rekrutacja i garnizon w mieście ale, że tak powiem, to jak zaatakować przeciwnika?? :lol: nie ma "normalnego" trybu??

edit- teraz tak spojrzałem sobie na zapowiedź i widzę, że umknęło mi słowo "może"... czyli jest de facto 7 trybów, normalny + te wymienione powyżej..

radoxx4
04-08-2013, 17:19
Witam :D

Chciałbym spytać jak to jest z tym dodatkiem z greckimi kulturami. Podobno dostaje się go za kupno gry pre-order, ale byłem na sklepie Steam i tam jest do kupienia Total War: Rome II, a pod nim Greek Cultures. Żeby je pobrać trzeba posiadać Rome II, ale pisze, że dodatek jest darmowy :O
Jak to jest? Orientuje się ktoś?
Dziękuję za odpowiedź :D

voitek
04-08-2013, 17:24
Jak teraz kupisz na Steam, to dostaniesz Greków

Lee
05-08-2013, 21:00
Jedna rzecz mnie nurtuje - być może przeoczyłem w wątku - czy będzie tryb wizytacji?

Ferrou
07-08-2013, 11:16
Jak teraz kupisz na Steam, to dostaniesz Greków

Poza STEAM'em taki bonus oferuje również m.in. Empik czy Muve (ten ostatni zarówno w edycji pudełkowej jak i elektronicznej)

http://www.empik.com/total-war-rome-2-p ... ltimedia-p (http://www.empik.com/total-war-rome-2-pc-sega,p1078589116,multimedia-p)
http://muve.pl/pc/strategia/rome-total-war-ii-pc/40542

tommytauzen
07-08-2013, 11:53
i Ultima
http://www.ultima.pl/total_war_rome_ii_ ... lc/i13909/ (http://www.ultima.pl/total_war_rome_ii_pl_ang_dlc/i13909/)

voitek
07-08-2013, 14:29
Pojawi się launcher, który pozwoli, na przykład, na odpalenie ostatniego zapisu z pominięciem intro i głównego menu Pojawi się też menedżer modów

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/996917_496683933740145_654758237_n.png

Robb20
07-08-2013, 15:06
Czyli jakieś wsparcie dla modów jest :) Tylko czy to nie kłuci się z interesem CA ? Im bardziej modowalny będzie R2 tym mniej kasy z DLC ... Czyżby zapomnieli o pieniądzach ? :o

Amrod
07-08-2013, 15:27
Ciekawa sprawa ten ekran powitalny. I wyświetla posiadane gry? Chociaż jak dla mnie ta dolna część z filmikiem i newsami w ogóle niepotrzebna. Ciekawe czy i filmik będzie się z automatu włączał...

towarzysz_pancerny
07-08-2013, 20:36
Czyli jakieś wsparcie dla modów jest :) Tylko czy to nie kłuci się z interesem CA ? Im bardziej modowalny będzie R2 tym mniej kasy z DLC ... Czyżby zapomnieli o pieniądzach ? :o

W sumie w oryginale Kingdoms był folder o nazwie "Mods" co nie znaczy że był przeznaczony dla wygody moderów. Były tam uznane za "mody" (skoro w folderze "mods") kampanie Kingdoms

Czy tam jest - jak kto woli :lol:

Hetman
07-08-2013, 21:44
Pewnie będzie to powiązane z programem "społecznościowym" workshop na steamie lub jako dodatek do stema jak np: Nexus Mod Manager - łatwa, szybka i bezproblemowa instalacja (Zasada prosta ściągasz co chcesz, instalujesz co chcesz i będziesz mógł dezaktywować moda jak się znudzi). Koniec z babraniem się - zainstaluj to, i tamto, usuń to, tamto też i na koniec patcha zainstaluj - jeśli się pomylisz to nie będzie działać a jak chcesz usunąć moda to lepiej zainstaluj grę od nowa.

towarzysz_pancerny
07-08-2013, 22:32
Jesli dobrze zrozumiałem Hetmana uważa że bedzie to wiec rodzaj raczej utrudnienia jak ułatwienia. Jeśli dobrze zrozumiałem to "obawiam sie że myśle podobnie" a nawet jeszcze gorzej. Np dostaniemy komunikaty o niebezpieczeństwie uszkodzenia gry przez moda. I nie zawachają sie tego użyć :lol: W każdym razie mimo braku uprzedzeń do "firmy" nie uważam że cokolwiek ułatwią życie moderom. I tak w sumie dziw że jeszcze nie powstał przepis prawny zabraniający modingu gier, skoro nawet pożyczyć płytkę to już prawie przestepstwo :lol:

voitek
07-08-2013, 22:48
Kompletnie nie mam pojęcia o co ci chodzi pancerny, bo to co napisałeś nie ma większego sensu, zresztą to nie pierwszy twój post w tym stylu.

towarzysz_pancerny
07-08-2013, 23:34
Nie lubie zbytniej precyzji w wyrażaniu myśli, jesli nie jest to mysl ścisła. Wole zostawiać pole do interpretacji dowolnej ;) Też czasem nie wiem o co komus chodzi, ale sie nie czepiam. Zasadniczo moj post jest własnie o tym, ze nie wiem na pewno o co chodzi Hetmanowi, ale jeśli jest o tym co mysle, to mysle że bedzie nawet gorzej.

Poza tym o prawach autorskich i zakazie rozpowszechniania itd

Nie jestem za zakazaniem modingu - jakby co. Za czytaniem ze zrozumieniem tez nie :lol:

Post nie przekraczał w kazdym razie żadnych granic.

Zwłaszcza zrozumiałości - jęsli wolno dyskutować a domyslam sie że nie ;) :lol:

Poza tym twierdzenie że coś jest bez sensu na tej jedynie podstawie że sie tego nie rozumie jest wiecej niż tylko zbyt śmiałe.

Tessali
08-08-2013, 07:20
Nie lubie zbytniej precyzji w wyrażaniu myśli, jesli nie jest to mysl ścisła.

W każdym bądź razie, nie tak ścisła jak Twój umysł. ;p

Zasadniczo moj post jest własnie o tym, ze nie wiem na pewno o co chodzi Hetmanowi

Na szczęście Hetman wyraził się tak jasno i prosto, że my wiemy. I tu się z nim zgadzam. Instalowanie modów z workshopu steam jest bajecznie proste.

VVeles
08-08-2013, 09:04
Dla tych, którzy nie wchodzą regularnie na twc, odpowiedzi Lusteda na sporo nurtujących graczy pytań:

http://www.twcenter.net/forums/showthre ... discussion (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?612787-1st-set-of-Jacks-answers-discussion)

legoras
08-08-2013, 09:27
A: Why were the Seleucids left out of the playable faction list?
B: We had a lot of tough choices with the playable faction list, there are easily 20 factions we had to choose from. Each and every one could have had a place, but with the time and effort we put into each playable faction we could not have all of them. The Seleucids were one of the factions that didn't make the cut.

Czyli na tę chwilę z 8 frakcji z DLC będzie... hmmm pytanie czy zrobią pakiet kulturowy jak w Grecją (wtedy były by ~3 takie packi), czy frakcyjne DLC to będą pojedyncze frakcje (większe pole do popisu = więcej różnorodnych frakcji, w różnych lokacjach). Szczerze powiedziawszy, to obstawiałem ze bedzie więcej frakcji z DLC :) (w końcu pierwsze miało 3 frakcje). Nie wiem czy to dobrze, czy źle :lol: Ważne aby były różnorodne i dawały satysfakcje :) *sprawySeleucids nawet nie komentuje :P

A: Will Rome II be moddable and will you support modding?
B: Yes and yes though we are working on getting the game out just now, we hope eventually it will be as moddable as Shogun 2, which remains the most moddable game we’ve ever released. There will be a modding summit (although we are very busy at the moment but Craig keeps nagging everyone about dates).

:shock: 1 Kwietnia dziś? Bo z tym tekstem o tym, iż S2 jest najbardziej modowalną grą jaką stworzyli "troszkę" przesadzili. Jak narazie to do S2/FOTS nie wyszedł żaden! większy mod poza Radious Mod/Darth Mod/TROM3/The Sekigahara Campaign (najwięcej zmian). Tak, to są wszystkie "większe" mody jakie wyszły(zmiany statystyk, CAI, BAI, nowe jednostki, rożne duperele) żadnen nie dochodzi nawet w 5% do określenia "Total Conversion" ala Third Age.

VVeles
08-08-2013, 09:40
Jeżeli w DLC mają być konkretne zmiany w sposobie zarządzania poszczególnymi to nie będę miał nic przeciwko wypuszczaniu poszczególnych frakcji jako pojedyncze DLC. Choć pewnie pójdą na łatwiznę i będą wypuszczać culture packi (w końcu mamy system satrapii więc pewnie eastern culture pack będzie pierwszy).

legoras
08-08-2013, 09:47
Może wyjdzie 8 culture packów? :P (zbyt piękne)

- Germanie, Galowie, Brytole?, Iberowie, Araby, (Barbarzyńcy z terenów Dacji/Tracji/Sarmaci, Scytowie) i już mamy 6 packów. Do tego coś w okolicach Baktrii, Armenii (frakcji spokojnie starczy). I wychodzi, cud, miód, orzeszki przy wyborze frakcji do grania :)

A jeżeli 'tylko' 8 pojedynczych frakcji w planach jest, to ciekawe co dodadzą.. mi się marzy
1: Armenia (w R1 miała jednostki wzorowane na Rzymskich, świetnie się nimi mi grało)
2: Sarmaci
3: Tracja
4: Baktria
5: Dacja
6: coś z półwyspu iberyjskiego
7: Seleucydzi :P
8: coś w okolicach Azji mniejszej
I cała mapa by była wypełniona grywalnymi frakcjami, + Numidia? aby wypełnić tereny przy Kartaginie.

//mały offtop - http://cloud-3.steampowered.com/ugc/576 ... FB4E70BE5/ (http://cloud-3.steampowered.com/ugc/576744651206716641/F50957EBB9E517578FE445A2E9AFA36FB4E70BE5/) http://cloud-2.steampowered.com/ugc/576 ... 78DC00F98/ (http://cloud-2.steampowered.com/ugc/576743484418150812/8E13177D59589367EE02628D3FC33FB78DC00F98/) To screeny z całkiem nowego[2 miesiące] moda (graficznego) do leciwego Medieval 2. :o Przekonał mnie aby instalować znowu M2.. wygląda jak ENB do Total War.. LUBIE TO!