Zobacz pełną wersję : [PRZED PREMIERĄ] Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
[
9]
10
11
12
Rostel123
18-06-2013, 19:11
Teraz to się będę musiał zastanowić czy kupić Pre-Order'a lub poczekać... bo w ciemno nie będę wydawał kasy :roll:
Poliorketes
18-06-2013, 19:36
Rozgrywka zakończyła się kulturalnym zwycięstwem Icenów - hmm ja wiem, że mieszkańcy Brytanii byli praprzodkami angielskich dżentelmenów, ale bez przesady, wolałbym, żeby jednak jakaś frakcja hellenistyczna/zhellenizowana wygrywała ;)
Swoją drogą ciekawe co to znaczy - kulturalne zwycięstwo?
Chyba powinienem napisać kulturowe, już poprawiam. ;) Może coś na kształt zwycięstw z serii Civilization?
Czyżby nowe warunki zwycięstwa?
Na pewno lepsze to niż "zajmij x prowincji" :)
Rozgrywka zakończyła się kulturalnym zwycięstwem Icenów - hmm ja wiem, że mieszkańcy Brytanii byli praprzodkami angielskich dżentelmenów, ale bez przesady, wolałbym, żeby jednak jakaś frakcja hellenistyczna/zhellenizowana wygrywała ;)
Swoją drogą ciekawe co to znaczy - kulturalne zwycięstwo?
To przecież gra, czemu grając Barbarzyńcami miałbym być z góry skazany na porażkę w walce o kulturowe zwycięstwo? Szkoda że znowu nie będzie trybu hotseat , który dawał mnóstwo frajdy ani dema dzięki któremu można by się bardziej rozeznać w sytuacji.
Poliorketes
18-06-2013, 19:55
Ach wygrywajcie kim chcecie. Dziwię się tylko, że jedno z najbardziej zacofanych plemion barbarzyńskich wygrało. Jednak różnica poziomów na starcie, bardziej predysponowałaby do końcowego sukcesu kogoś, kto w momencie rozpoczęcia rozgrywki był już na wysokim poziomie. Ale wiadomo, to tylko gra. Dema nie ma (ale mi się zrymowało), szkoda, bo to co do tej pory pokazali wcale mnie nie zachęca do kupna gry w ciemno. Takie demo mogłoby rozwiać wątpliwości. Ciekawe czemu nie wypuszczą dema, czyżby się wstydzili, czy im się nie chce?
Może SEGA naciska z terminami i gra do ostatnich dni będzie poprawiana, przez co demo byłoby zbyt ubogie?
MichalKruk
18-06-2013, 20:00
W sumie jak by mieli wydać takie demo jak do Shoguna to rzeczywiście lepiej żeby go nie wydawali :D
Jeszcze 2 tyg. temu RT2 w pre order na steam kosztował 44 funty ,teraz już jest za 29.99,myśle ze odczekam cierpliwie miesiac lub dwa i kupie za 15.Nie chciałbym byc czarnowidzem,i szczerze nie chce zeby to sie stało,ale przeczuwam że CA stworzyło najwiekszy badziew od początku istnienia(o ile można zrobic cos gorszego od empire)obym się mylił
Nawet jakby było za 20 £ to wyszłoby drożej niż w Polsce.
@down
No, to zmienia postać rzeczy :D
Faktycznie jak na Polske 109zl to dosc tanio za gre,ale porównywanie cen w Anglii i w Polsce nie ma żadnego sensu.Zyje w UK i nie przeliczam funtow na zlotowki
Memnon[pl]
18-06-2013, 23:24
Faktycznie jak na Polske 109zl to dosc tanio za gre,ale porównywanie cen w Anglii i w Polsce nie ma żadnego sensu.Zyje w UK i nie przeliczam funtow na zlotowki
Masz calkowita racje.Nie ma najmniejszego sensu porownywac cen z UK do polski.Wydatki I zarobki w UK maja sie nijak do WYDATKOW I zarobkow w Polsce....
KLAssurbanipal
18-06-2013, 23:35
Spójrzmy ile w tym plusów, ile minusów. ;)
1. Nie będzie dema. Wiadomo o co chodzi. 8-)
2. Nie będzie oglądania miast (widocznie sprawdza się, że są takie małe jak na trailerze Cleopatry i screenie Aten). Kartagina ma prawdopdoobnie także małą powierzchnię (to co widzimy na dole), a góra z domami to atrapa gdzie nie toczy się bitwa. Jakby się przyjżeć to dół Kartaginy przypomina powierzchnią Aleksandrię z trailera Cleopatra oraz screen z prawdopdobnie Aten - mało budynków, dużo przestrzeni i roślinności, elementy poustawiane w kształt kątów prostych.
3. Niby piszą, że wybrali ważne pytania, a to co to jest ''How cool are the Iceni?'' ''-The Iceni are extremely cool. In test, the first ever properly completed game of Total War: ROME II was accomplished by the Iceni by way of cultural victory.'' Mogli to sobie darować. :) Było naprawdę wiele ważnych pytań, w zasadzie pominiętych z odpowiedzią.
4. Nie będzie avatarów na multi. Szkoda, bo to było naprawdę świetne w STW2. Przyciągało to mocno uwagę i chciało się rozwijać postać. Avatar taki fajnie by się prezentował, dużo różnorodniej niż w STW2. Duży minus...
5. Co do szybkości bitwy nie widzę ich tłumaczenia, że brały tam udział rydwany i jazda. Czyli jednak nie chodzi tu o animację, tylko rydwanami i jazdą rzeczywiście momentalnie możesz roznieść legionistów. Ja tak to rozumiem.
6. Jednak te brzydkie i nieczytelne units cards pozostaną. Przy jednostkach typu łucznik, włócznik, rydwan widać różnice, jednak pamietajcie, że jednostek są setki i łucznicy, kawalerzyści czy wszelkie jednostki falangopodobne będą się między sobą mieszać.
[spoiler:2ric3xkc]Tłumaczenie CA, że pasują do epoki gry jest ściemą - w tym okresie nikt nie malował już w stylu archaicznym. Piszą, że Rzymianie kopiowali Greków. Jednak Grecy w tym okresie tworzyli kolorowe (nie czarne) wizerunki w przestrzeni 3d, z bardzo realistycznymi postaciami, a Rzymianie tą sztukę udoskonalili (do XVI wieku nie mieli sobie równych). Te czarne bazgroły wprowadzą gracza w błąd co do antycznej sztuki. Przede wszystkim są najmniej czytelne spośród innych gier Total War.
http://projectionsystems.files.wordpress.com/2009/08/g-rufus.jpg
http://files.myopera.com/JohnWilliamGodward/albums/4630312/RomanPainting1.jpg
http://factsanddetails.com/media/2/20120227-Fayum%20mummy%20portrait%20ff.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c3/Zetoyanfion.jpg
http://www.imageandnarrative.be/inarchive/painting/images/fulya04.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/56/Herculaneum_-_Hercules.jpg[/spoiler:2ric3xkc]
7. Dobrze przynajmniej, ze sprecyzowali co do capture point'ów i nie będzie ich w każdej bitwie. To jest duży plus.
8. Dobrze też, że mają zamiar poprawić animacje wylatujących w powietrze oddziałów. Jednak to akurat najmniejszy z wymienianych wyżej problemów.
Podsumowując, mamy zaledwie 2 rzeczy na plus, a reszta nie jest pozytywna. Dziwne zatem wydaje się, że 90% osób na TWC i totalwar.com chwali, a nawet ubóstwia CA za te odpowiedzi. :)
"Thanks Craig." - Rzeczywiście ubóstwiają :D
Jeśli chodzi o unit cardy, nie można ich oceniać póki nie zastosuje się ich w bitwie :roll:
marko1805
19-06-2013, 10:18
Hm.. nie wypuszczą dema, wielka szkoda, widać nie chcą zniechęcać przed premierą części bardziej wymagających graczy ;) , cóż pozostanie wobec tego poczekać na Wasze opinie po premierze.
Dziwne zatem wydaje się, że 90% osób na TWC i totalwar.com chwali, a nawet ubóstwia CA za te odpowiedzi.
Jacy klienci taka gra... :)
No to mała polemika z KLA. ;)
Serio myślisz, że nie będzie dema tylko dlatego, bo myślą, że ich własna gra jest beznadziejna i nie chcą odstraszyć ludzi od zakupu? :D Jakoś ciężko mi w to uwierzyć. Poza tym w takim Medievalu II w demo zagrywałem się przez ponad tydzień i nie mogłem się doczekać premiery, chociaż były bodajże tylko trzy bitwy - a sama pełna wersja raczej mnie rozczarowała, więc da się zrobić dobre demo przy nienajlepszej wersji premierowej. :p
2. Nie będzie oglądania miast (widocznie sprawdza się, że są takie małe jak na trailerze Cleopatry i screenie Aten). Kartagina ma prawdopdoobnie także małą powierzchnię (to co widzimy na dole), a góra z domami to atrapa gdzie nie toczy się bitwa. Jakby się przyjżeć to dół Kartaginy przypomina powierzchnią Aleksandrię z trailera Cleopatra oraz screen z prawdopdobnie Aten - mało budynków, dużo przestrzeni i roślinności, elementy poustawiane w kształt kątów prostych.
Póki co to tylko spekulacje. Oglądanie miast ani mnie ziębi, ani grzeje, ale niech będzie, że to minus.
Niby piszą, że wybrali ważne pytania, a to co to jest ''How cool are the Iceni?'' ''-The Iceni are extremely cool. In test, the first ever properly completed game of Total War: ROME II was accomplished by the Iceni by way of cultural victory.'' Mogli to sobie darować. :) Było naprawdę wiele ważnych pytań, w zasadzie pominiętych z odpowiedzią.
Ta odpowiedź jest akurat znacząca, jak pominiemy pierwsze zdanie. Potwierdzili tym, że będzie więcej możliwości zwycięstwa, niż tylko militarna dominacja. Dla mnie plus. ;)
Nie będzie avatarów na multi. Szkoda, bo to było naprawdę świetne w STW2. Przyciągało to mocno uwagę i chciało się rozwijać postać. Avatar taki fajnie by się prezentował, dużo różnorodniej niż w STW2. Duży minus...
Nie grałem w multi, ale wierzę na słowo, że system był dobry, niemniej dużo ludzi na forum na niego narzekało. Teraz chcą zostawić system trwałego rozwoju postaci dla Total War: Arena, a zwykłe Total Wary pewnie wrócą do korzeni.
Co do szybkości bitwy nie widzę ich tłumaczenia, że brały tam udział rydwany i jazda. Czyli jednak nie chodzi tu o animację, tylko rydwanami i jazdą rzeczywiście momentalnie możesz roznieść legionistów. Ja tak to rozumiem.
Też tego nie zrozumiałem za bardzo. Z drugiej strony napisali, że faktyczne straty po starciu z rydwanami/artylerią są nieduże, więc to przeczy Twojej tezie.
Jednak te brzydkie i nieczytelne units cards pozostaną. Przy jednostkach typu łucznik, włócznik, rydwan widać różnice, jednak pamietajcie, że jednostek są setki i łucznicy, kawalerzyści czy wszelkie jednostki falangopodobne będą się między sobą mieszać.
Nie podobają mi się nowe unit cards, ale co do ich przydatności wstrzymam się z oceną do pierwszych bitew.
Dobrze też, że mają zamiar poprawić animacje wylatujących w powietrze oddziałów. Jednak to akurat najmniejszy z wymienianych wyżej problemów.
Serio najmniejszy? Przecież to była rzecz, do której wszyscy przyczepili się najbardziej po bitwie z E3 i na TWCenter założono kilka tematów tylko temu poświęconych. Dla mnie brak widoku miasta jest mniejszym problemem, niż legioniści lecący do gwiazd. ;)
Z plusów rozwinąłbym jeszcze Twój punkt o capture pointach - to, że nie będą w każdej bitwie to oczywiście plus, ale samo ich zastosowanie przy atakowaniu nieprzygotowanego wroga też zasługuje na wzmiankę i urozmaici nieco bitwy. ;) Z minusów dodałbym, że nie w każdym mieście będzie kilka punktów kluczowych - w mniejszych tylko jeden, jak w poprzednich częściach.
mardar282
19-06-2013, 12:17
Witam serdecznie , w moim przypadku zachwyciły mnie dwie nowe kwestie w Rome 2, a pierwszy raz w całej historii Total War, mianowicie TABORY podczas bitew oraz FORSOWNY MARSZ na mapie kampanii, niesłychanie mnie to zainteresowało i mam nadzieję że moje marzenie z roku 2006 kiedy grając Medkem2 żałowałem że nie jest to kolejna starożytność , w końcu się spełni.Moja sugestia dla Was jest następująca, tych którzy nie planują zakupu Romy 2,a tylko wylewają pomyje, by wstrzymali się z oceną do czasu premiery .Mój MINUS NR 1 jest następujący BRAK DEMO oczywiście nie oznacza że gra może być zła, ale pokazuje niezrozumiałość Społeczności Total War na całym świecie, pokazali by klasę wydając DEMO w lipcu, nie rozumie tego ale ok. Po katastrofie Empire, nie odwróciliśmy się od Total War,już wtedy DLC dla Empire powinny być darmowe, bo zmarnowano niesamowity potencjał tej gry, jednostki typu KOPIUJ-WKLEJ były chyba dla wszystkich wtedy czarnym snem.Wracając do Romy2, APELUJE DO TWÓRCÓW: Skupcie się na inteligencji AI, na grywalności, dyplomację o której piszą wszyscy NA CAŁYM ŚWIECIE, zostawcie zastępczy temat brudnych tarcz i różnych twarzy,zostało 72 dni na poprawienie i na stworzenie godnego następcy Romy, już wszyscy zapomnieli problem roku 2005 kiedy wywalało Romę na pulpit,i tak naprawdę brak DYPLOMACJI, tak Panowie brak Dyplomacji, bo w Romie nr1 była tylko atrapą.Wiem, to tylko gra, ale ile pokładamy w niej nadziei ,do zobaczenia w słonecznej Italii....
Lwie Serce
19-06-2013, 12:21
Moja sugestia dla Was jest następująca, tych którzy nie planują zakupu Romy 2,a tylko wylewają pomyje, by wstrzymali się z oceną do czasu premiery
Hmm, przecież ja się spotkałem póki co tylko z krytyką dotychczas pokazanych rzeczy, mógłbyś napisać że ktoś wylewa pomyje jakby padały komentarze w stylu : "ta gra to gó*no, beznadzieja, żenada, szajs". Trochę przesadziłeś ;) Przecież każdy ma prawo wyrazić swe zdanie jeśli jakiś element gry mu nie pasuje i poda uzasadnione powody.
Poczytaj posty Siwera, który wylewa wiadro żółci na każdy news,trailer itp. On już wie że ta gra to kompletna porażka i że na pewno zawiedzie nasze nadzieje....
Polecam Ci Lwie Serce popatrzeć na posty Canarisa :lol:
Tyle że Canaris prawi porządnie.. co mogło by być w serii, aby ją ulepszyć.
Jednocześnie mieszając serię TW z błotem, a swoje zdanie uzasadniając słowem "polemizowałbym".
"Ulepszyć" - raczej upodobnić do gier Paradoxu.
Lwie Serce
19-06-2013, 13:03
Poczytaj posty Siwera, który wylewa wiadro żółci na każdy news,trailer itp. On już wie że ta gra to kompletna porażka i że na pewno zawiedzie nasze nadzieje....
Tyle że Siwer jak coś krytykuje to zawsze słusznie uzasadnia, tylko z tym wzgórzem w Kartaginie go trochę nie rozumiałem, ale tak to po protu wyrażał swoje zdanie i nic w tym dziwnego, że nie jest ono pozytywne o grze to inna sprawa. Wylewanie żółci to by było jakby po prostu gadał że gra jest do niczego ot tak.
Polecam Ci Lwie Serce popatrzeć na posty Canarisa :lol:
Patrzyłem, raz się z nim zgadzałem, raz nie, czasami rzeczywiście trochę przeginał i tyle.
marko1805
19-06-2013, 13:17
Panowie, każdy z nas ma inne oczekiwania wobec tej gry ,jedni są bardziej wymagający ,drażnią ich uroszczenia w ekwipunku itp.. inni mają takie szczegóły gdzieś i o oczekują gry z ładna grafika i bajerami szybkimi prostymi i widowiskowymi bitwami. CA na pewno tych pierwszych nie zadowoli gdyż moin zdaniem gra jest skierowana raczej do tych drugich, stanowiacych wiekszość na świecie.
APELUJE DO TWÓRCÓW: Skupcie się na inteligencji AI, na grywalności, dyplomację o której piszą wszyscy NA CAŁYM ŚWIECIE, zostawcie zastępczy temat brudnych tarcz i różnych twarzy,zostało 72 dni na poprawienie i na stworzenie godnego następcy Romy, już wszyscy zapomnieli problem roku 2005 kiedy wywalało Romę na pulpit,i tak naprawdę brak DYPLOMACJI, tak Panowie brak Dyplomacji, bo w Romie nr1 była tylko atrapą.
Raczej pobożne życzenia, choc ciagle liczę, że sie mile rozczaruję.
KLAssurbanipal
19-06-2013, 18:20
Serio myślisz, że nie będzie dema tylko dlatego, bo myślą, że ich własna gra jest beznadziejna i nie chcą odstraszyć ludzi od zakupu? :D Jakoś ciężko mi w to uwierzyć. (...)
Sądzę, że tak - zrobili to ze względów finansowych, choćby różnica strat była mała. ;)
Póki co to tylko spekulacje. Oglądanie miast ani mnie ziębi, ani grzeje, ale niech będzie, że to minus.
Nie spekulacje. To potwierdzona i pewna wiadomość:
CraigTw what about city view?, with such amazing unique city's you guys made, it would be a shame if we couldn't use city view now
There is no city view feature in ROME II. But cities on the campaign map look more detailed than ever before and you'll get a feel of expansion and city-building in a way you haven't seen before in a Total War game.
Nie grałem w multi, ale wierzę na słowo, że system był dobry, niemniej dużo ludzi na forum na niego narzekało. Teraz chcą zostawić system trwałego rozwoju postaci dla Total War: Arena, a zwykłe Total Wary pewnie wrócą do korzeni.
Szkoda, bo był to postęp. Nie wiem czy aż tak dużo ludzi narzekało - można przecież było nie korzystać z systemu avatara i grać tradycyjną metodą.
Chodzioczwiście o tą Arenę, która jest pewnie efektem ubocznym STW2. Tu ich rozumiem - lepiej zrobić 2 tytuły niż jeden.
[quote:2np607gz]Co do szybkości bitwy nie widzę ich tłumaczenia, że brały tam udział rydwany i jazda. Czyli jednak nie chodzi tu o animację, tylko rydwanami i jazdą rzeczywiście momentalnie możesz roznieść legionistów. Ja tak to rozumiem.
Też tego nie zrozumiałem za bardzo. Z drugiej strony napisali, że faktyczne straty po starciu z rydwanami/artylerią są nieduże, więc to przeczy Twojej tezie. [/quote:2np607gz]
Właśnie przeciwnie. Dokładnie napiszę o chodzi, choć dla mnie to dziwne że nie zrozumiałeś. ;)
Ludzie pisali, że m.in. rydwany za za silne i za szybko zabijają - jedno uderzenie i ginie prawie cały oddział legionistów. CA tłumaczyli, że to tylko taka niewłaściwa animacja, bo legioniści lecą w powietrze, ale potem nie giną tylko się podnoszą.
Z kolei kolejną odpowiedzią sobie zaprzeczyli. Na pytanie, czy bitwy będą trwać tak krótko jak ta napisali, że nie - bitwy będą dłuższe, a ta trwała krótko dlatego bo brały w niej udział rydwany i jazda. Wniosek - jednak wychodzi na to, że jak biorą udział w bitwie rydwany to szybko roznoszą przeciwnika (bitwa bez ich udziału trwałaby dłużej). Czyli jednym słowem rydwany w rzeczywiści są takie silne i straty raczej są duże, jeśli bitwa wyjątkowo szybko się kończy.
Dlatego jedna ich wypowiedź zaprzecza drugiej, a nie widzę żeby moja jakiejś zaprzeczała.
Nie podobają mi się nowe unit cards, ale co do ich przydatności wstrzymam się z oceną do pierwszych bitew.
Do wszystkiego można się przyzwyczaić i każdy po pewnym czasie będzie sobie nimi radził. Jednak liczy się efekt początkowy. Wg mnie dłużej będzie zajmowało przyzwyczajenie się do nich i rozróżnianie jednostek momentalnie. Do tego denerwuje mnie ten brak klimatu - wszystko z epoki hellenistycznej a te karty mogłyby być w grze o wojnach grecko-perskich (już wtedy byłyby nieco przestarzałe).
Serio najmniejszy? Przecież to była rzecz, do której wszyscy przyczepili się najbardziej po bitwie z E3 i na TWCenter założono kilka tematów tylko temu poświęconych. Dla mnie brak widoku miasta jest mniejszym problemem, niż legioniści lecący do gwiazd. ;)
Tak, uważam że to najmniejszy z powyższych problemów. To tylko animacja którą widzimy w niewielu momentach. To coś jedynie wizualnego. Widok miast to także coś wizualnego, ale z innej kategorii. Animacja lecących legionistów może być zamieniona przez inną, bo jest to element składowy każdej bitwy. Z kolei miasta to coś innego, taki urozmaicacz. Po klikaniu tego samego w kampanii można sobie czasem podejrzeć miasto, pooglądać co się wybudowało, przedłużyć sobie rozgrywkę. ;)
Nie powiedziałbym że najbardziej czepialski wątek - na temat units cards jest chyba nawet więcej tematów i dyskusja trwa nadal.
Lord Wełnowór
19-06-2013, 18:46
Ludzie pisali, że m.in. rydwany za za silne i za szybko zabijają - jedno uderzenie i ginie prawie cały oddział legionistów. CA tłumaczyli, że to tylko taka niewłaściwa animacja, bo legioniści lecą w powietrze, ale potem nie giną tylko się podnoszą.
Z kolei kolejną odpowiedzią sobie zaprzeczyli. Na pytanie, czy bitwy będą trwać tak krótko jak ta napisali, że nie - bitwy będą dłuższe, a ta trwała krótko dlatego bo brały w niej udział rydwany i jazda. Wniosek - jednak wychodzi na to, że jak biorą udział w bitwie rydwany to szybko roznoszą przeciwnika (bitwa bez ich udziału trwałaby dłużej). Czyli jednym słowem rydwany w rzeczywiści są takie silne i straty raczej są duże, jeśli bitwa wyjątkowo szybko się kończy.
Dlatego jedna ich wypowiedź zaprzecza drugiej, a nie widzę żeby moja jakiejś zaprzeczała.
No nie tak jest. Bitwa trwała krótko, bo mieliśmy przecież tylko jej fragment - początkowy i końcowy, bo jak tłumaczyli, tyle czasu mieli na prezentację na E3. Nie wiemy ile trwała właściwa walka. Tłumaczenie z rydwanami i kawalerią da się obronić, bo przecież są to jednostki kawalerii, poruszające się szybciej niż piechota, dlatego bitwa mogła trwać krócej. Na ogół starcia kawalerii też są krótsze niż bitwy piechoty, to jest chyba oczywiste, więc twierdzenie, że "krótkość" bitwy wynika z ogromnej siły rydwanów, które jedną szarżą zmiatają pół oddziału piechoty jest całkiem nieuzasadniona. Poza tym widzieliśmy tylko jedną szarżę rydwanów i to przez moment. Nie widać było żeby jednostki wstawały, bo zaraz kamera poleciała dalej. Pod koniec jednak kiedy jest ujęcie na całe pole bitwy, jak się przyjrzy w miejsce, gdzie mniej więcej szarżowały rydwany i strzelały katapulty, trupów tak dużo nie jest. Jak ktoś pamięta wanile starego dobrego Roma I, tam rydwany też wjeżdżały w sam środek oddziału, wyrzucały ludzików w powietrze, po czym oni wstawali i robili z rydwanów sito, jeśli te nie uciekły odpowiednio szybko, bo w walce w miejscu były żałośnie słabe.
KLAssurbanipal
19-06-2013, 18:59
Powielasz to co piszą ludzie ''tylko jej fragment - początkowy i końcowy''. CA nie odnosili się do tego, że bitwa była skrócona tj. pokazano początek i koniec. Pisali jedynie, że była krótka bo rydwany, jazda itp. Mogła równie dobrze trwać tyle ile widzieliśmy, bo członkowie CA temu nie zaprzeczyli. Stąd właśnie były obawy ludzi.
Lord Wełnowór
19-06-2013, 19:12
The Battle of the Nile features a lot of fast-moving units, such as chariots and cavalry. This has an impact on the perceived overall speed of the battle. We’re still tweaking the final foot-speed of units, but we’re happy we’re close to final. It is also worth saying that the battle was chosen to fit within the time we had available with journalists at E3, which is often all too brief. Overall you can expect to experience longer battles on average.
Chyba jednak się odnieśli, że mieli ograniczony czas. Być może jest to tylko ich tłumaczenie, ale równie dobrze być może bitwy będą długie - tak jak zapewniają.
Ale to przecież oczywiste że pokazali tylko początek i koniec. Nie pokazano w ogóle, nawet jednego fragmentu ze środka bitwy.
Panowie, każdy z nas ma inne oczekiwania wobec tej gry ,jedni są bardziej wymagający ,drażnią ich uroszczenia w ekwipunku itp.. inni mają takie szczegóły gdzieś i o oczekują gry z ładna grafika i bajerami szybkimi prostymi i widowiskowymi bitwami. CA na pewno tych pierwszych nie zadowoli gdyż moin zdaniem gra jest skierowana raczej do tych drugich, stanowiacych wiekszość na świecie.
Geez... bo wśród fanów są tylko hamburgerowcy, nastawieni na "szybkie, proste i widowiskowe bitwy" i ładną grafikę oraz "wymagający", dojrzali gracze-historycy, których drażnią uproszczenia w ekwipunku. A gdzie cała rzesza normalnych graczy, którzy częstokroć interesują się historią starożytności, ale od dokładnej co do 10 cm długości sariss ważniejsze są dla nich dopracowane mechanizmy kampanii - dyplomacja, polityka frakcyjna, ilość nacji, historyczna i ładnie wyglądająca mapa, a jeżeli najlepszymi jednostkami Lagidów będą hellenistyczni falangici, za to machimoi nie będą wyglądać idealnie jak na ospreyach to nie drą z tego powodu szat? Świat nie jest czarno-biały i nie każdy, komu Rome 2 się podoba jest laikiem/idiotą.
Nie spekulacje. To potwierdzona i pewna wiadomość:
Że nie będzie widoku miast, to wiem. Spekulacjami jest Twoje wyjaśnienie tego stanu rzeczy (że miasta w gruncie rzeczy będą małe, a w Kartaginie część w ogóle będzie niedostępna).
[quote:zrwe3c2y][quote:zrwe3c2y]Co do szybkości bitwy nie widzę ich tłumaczenia, że brały tam udział rydwany i jazda. Czyli jednak nie chodzi tu o animację, tylko rydwanami i jazdą rzeczywiście momentalnie możesz roznieść legionistów. Ja tak to rozumiem.
Właśnie przeciwnie. Dokładnie napiszę o chodzi, choć dla mnie to dziwne że nie zrozumiałeś. ;)
[/quote:zrwe3c2y][/quote:zrwe3c2y]
Znajdź mi wypowiedzi ludzi, którzy testowali demo i twierdzili, że rydwany i artyleria koszą za mocno, bo ja widziałem tylko takie, w których pisali, że tak to wygląda, ale w rzeczywistości straty nie są wysokie. Dlatego ja rozumiem to tak, że bitwa była szybka, bo było dużo jednostek mobilnych. Wiadomo, że bitwa z samą piechotą będzie wolniejsza niż taka, w której możesz zadać rozstrzygające uderzenie szarży z flanki albo chociażby nawiązać kontakt z przeciwnikiem szybciej.
marko1805
19-06-2013, 22:08
Geez... bo wśród fanów są tylko hamburgerowcy, nastawieni na "szybkie, proste i widowiskowe bitwy" i ładną grafikę oraz "wymagający", dojrzali gracze-historycy, których drażnią uproszczenia w ekwipunku. A gdzie cała rzesza normalnych graczy, którzy częstokroć interesują się historią starożytności, ale od dokładnej co do 10 cm długości sariss ważniejsze są dla nich dopracowane mechanizmy kampanii - dyplomacja, polityka frakcyjna, ilość nacji, historyczna i ładnie wyglądająca mapa, a jeżeli najlepszymi jednostkami Lagidów będą hellenistyczni falangici, za to machimoi nie będą wyglądać idealnie jak na ospreyach to nie drą z tego powodu szat? Świat nie jest czarno-biały i nie każdy, komu Rome 2 się podoba jest laikiem/idiotą.
:) Hm... bo ta gra w wykonaniu CA moim zdaniem jest właśnie skierowana do jak to ładnie nazwałeś hamburgerowca.
Co do podziału na graczy, pokazałem tu dwie skrajności i jak najbardziej zgadzam się z Tobą że istnieją ci pośrodku, którzy mają również dość rozbieżne oczekiwania wobec gry.
Poruszyłeś tu zresztą dość istotną sprawę, kruszymy tutaj kopie o wygląd jednostek miast i temu podobne sprawy, ale o wartości tej gry będzie decydować nie ich wygląd , ale właśnie mechanizm kampanii, AI w bitwach i na mapie kampanii, mechanika na polu bitwy itp. Te właśnie sprawy będą decydować o powodzeni tej gry wśród normalnych graczy.
Świat nie jest czarno-biały i nie każdy, komu Rome 2 się podoba jest laikiem/idiotą.
Jeśli odnosisz to do mojej wypowiedzi , to ją źle zrozumiałeś.
Odnosiłem się raczej do wypowiedzi innych, np. Blackwooda. No nic, pozostaje czekać na kolejne informacje, bo już nie ma o czym dyskutować. :p
KLAssurbanipal
19-06-2013, 23:32
rzesza normalnych graczy, którzy częstokroć interesują się historią starożytności, ale od dokładnej co do 10 cm długości sariss ważniejsze są dla nich dopracowane mechanizmy kampanii - dyplomacja, polityka frakcyjna, ilość nacji, historyczna i ładnie wyglądająca mapa, a jeżeli najlepszymi jednostkami Lagidów będą hellenistyczni falangici, za to machimoi nie będą wyglądać idealnie jak na ospreyach to nie drą z tego powodu szat? Świat nie jest czarno-biały i nie każdy, komu Rome 2 się podoba jest laikiem/idiotą.
Nie widziałem, żeby ktoś się czepiał takich szczegółów jak 10 cm różnicy w długości włóczni, czy sandały lub długość piór. To są mało ważne fakty, których się raczej nikt nie czepia. Jednak często są powoływane jako przykłady. ;) Większość hobbistów (w tym ja) czepia się naprawdę bardzo rażących głupot tj. Egipcjanie z epoki Ramzesa, units cards z epoki o 300 lat wcześniej itp. To wg mnie znaczące i może graczy-laików błędnie "edukować". Jest wielu graczy, którzy w ten sposób poznają historię.
Co do tych machimoi to właśnie oni wyglądają jak w Ospreyach. 8-) Tylko, że cały problem polega na tym, że są wzorowani na wojownikach cały tysiąc lat wcześniej niż akcja gry. Podam poniżej przykład. Tak w ogóle machimoi to powinna być jednostka falangitów, a nie kilka rozmaitych jednostek. Naprawdę w armii ptolemejskiej początkowo w ogóle nie korzytano z rodowitych Egipcjan.
Identyczne jednostki jak ten wojak z obrazka są w Rome 2. Jestem pewien, że wzorowane na tym obrazku - ta sama chusta, zbroja, tarcza, tunika. Jednak co zdradza, że to tu nie pasuje? Miecz z brązu. CA dali im miecze z żelaza, które ma połowa frakcji i jest jednostka hellenistyczna. ;) Trzeba brać pod uwagę, że wątpliwe by tak wystrojony wojownik przetrwał przez 1000 lat. Moda, uzbrojenie ewoluuje. Przykładowo człowiek z początku XVIII wieku wygląda zuepłnie inaczej niż z początku XVII wieku. Jednak to nie wymysł czasów nowożytnych. Wystarczy popatrzeć na rzymskie, greckie znaleziska archeologiczne i malowidła by stwierdzić, że Grek z VI p.n.e. wyglądał inaczej niż ten z czasów hellenistycznych, lub Rzymianin z IV n.e. słabo przypominał przodka z I n.e. - zmieniało się uzbrojenie i moda. Czy to możliwe, zeby Egipcjanin spod Kadesz wyglądał jak ten z czasów Cezara? Odpowiedzcie sobie sami na to pytanie. :)
http://community.imaginefx.com/fxpose/johnny_shumates_portfolio/images/189919/original.aspx
Dlaczego zatem dają wojska z epoki Ramzesa? Ze względu na utrwalenie w pokulturze. Dlatego zastanawia mnie jedna rzecz - dlaczego w Shogunie 2 trzymali się historycznych jednostek i nie dali elity samurajów z wymyślnymi rogami jak mieli dowódcy? Tam różnorodność jednostek była znikoma w porównaniu do Rome 2 a mimo wszytsko trzymali się historii. Mogli dać jeden oddział w zbrojach Takedy Shingen, a inny Ody Nobunaga lub Tokugawy Ieyasu. Jednostki byłyby rozmaite, kolorowe i różnorodne. Bardziej by się spodobały laikom. Jednak tam woleli dać historyczne jednostki, a samych liderów w wymyślnych zbrojach. Tutaj jest odwrotna sytuacja - jest możliwość zrobienia bardzo różnorodnych jednostek a jednocześnie historycznych. Jednak zamiast z tego korzystać posiłkują się armią Ramzesa, żeby różnorodnosć osiągnąć. Ten Egipt naprawdę był setki razy wałkowany. Mieli masę źródeł. Nawet w wiki jest fajnie opisane hasło o armii ptolemejskiej. Do tego mieli masę previewów z EB lub RS2 z armią Ptolemeuszy. Wklejane były setki razy na forum, więc dam sobie głowę uciąć że CA to widzieli. Inny przykład to spartański oddział - wszyscy mają hełm oficera, z grzebieniem w poprzek. Po co to robić skoro różnorodność można osiągnąć w historyczny sposób. Dlaczego zatem w STW2 nie zrobili całego oddziału w hełmie oficerskim? Tam woleli zrobić historycznie kosztem różnorodności, a w RTW2 może być i historycznie i różnorodnie, jednak robią odwrotnie. W STW2 nie było postaci opartej na filmowym Tomie Cruise, a w Rome 2 mamy Kleopatrę inspirowaną hollywoodzkim filmem.
Znajdź mi wypowiedzi ludzi, którzy testowali demo i twierdzili, że rydwany i artyleria koszą za mocno, bo ja widziałem tylko takie, w których pisali, że tak to wygląda, ale w rzeczywistości straty nie są wysokie
A czy ja twierdzę inaczej? Pisałem jedynie w kontekście wypowiedzi CA< gdzie sami sobie przeczą. ;)
Jak dla mnie ci machimoi
http://wiki.totalwar.com/images/thumb/7/77/EgyptPikemen.png/700px-EgyptPikemen.png
wyglądają podobnie do tych z EB
http://www.europabarbarorum.com/i/units/ptolemaioi/ptol_machimoi_phalangitai.gif
poza nakryciem głowy, ale co ja tam wiem. Rozgrywka zrujnowana. ;)
KLAssurbanipal
20-06-2013, 00:32
Podałeś przykład tej jednostki, która i tak wygląda najlepiej (choć różni się od tej EB np. tym że ma makijaż z jakim przedstawiano nawet nie faraonów lecz bogów). Ja o niej nie pisałem. Spójrz na obrazek jaki wyżej zamieściłem, bo takie widziałem ze 3 (łucznicy, miecznicy, włócznicy) - z takimi tarczami, hustami i tunikami. Rekonstrukcja jaką robił Shumate jest oparta na freskach sprzed co najmniej kilkuset lat przed Rome 2.
http://www.gry-online.pl/S055.asp?ID=262850
Lepiej i więcej widać w ostatnim gamelayu. ;)
BlackWood
20-06-2013, 07:14
Odnosiłem się raczej do wypowiedzi innych, np. Blackwooda. No nic, pozostaje czekać na kolejne informacje, bo już nie ma o czym dyskutować. :p
Widzę że cię skrzywdziłem jakąś wypowiedzią o pracy CA..Przepraszam nie było to moją intencją ;)
PS.Uwielbiam jak ktoś stawia tezy na temat mojej osoby(sarkazm), jednocześnie twierdząc że sie jest stronniczym i wyważonym a z drugiej strony wpychając kogoś do jednego wora tych nadgorliwych i widzących na czarno i biało :)
Ja jestem prosty użytkownik to fakt, nie przebieram w zdaniach, piszę jak jest a jest jak widać... Czyli nijako i jak zawsze pewne elementy gry przyciągają a pewne odpychają.Czyli Wielka niewiadoma..
Pozdrawiam
Chwała wam panowie że tak walczycie o historyczny wygląd jednostek. Ale nie oszukujmy się - panowie z CA mają swoją wizję i jak będzie tak będzie. Ja niestety bardziej sobie cenie zabawę ma multi niż w singla - i właśnie z tego powodu też mnie interesują historyczne jednostki ale pod kątem ich występowania a nie wyglądu. Na razie nic nie ma wspomniane o rosterze jednostek z danych frakcji -( Minimum dla mnie to to co było w ROME1) a roster powinien pokrywać się historycznie z okresem w którym się ta gra dzieje. To jak będą wyglądały ma znaczenie - żebym na polu bitwy mógł je rozróżnić - tzn jakieś charakterystyczne detale dla jednostek z tego okresu historycznego - reszta już jest mniej istotna - bo w czasie bitwy multi naprawdę nie ma czasu na przyglądanie się bo inaczej jak nic masz z dupy jesień średniowiecza zrobiona przez przeciwnika. Podstawa to czy jednostka występowała w tym a nie innym okresie historycznym ( spartanie, hoplici, święty zastęp Kartaginy, rydwany zwykłe, rydwany z łucznikami, słonie bojowe, itp) . Druga rzecz poprawny balans tych jednostek - atak, obrona, szybkość, skuteczność szarży itp. By to było wyważone a nie przkoszone w postaci armii rydwanów Terminatorów. W ROME 1 dobry atak np: rydwanami Selucydów kosił kohorty rzymian w tempie ekspresowym ale po potraktowaniu płonącymi strzałami - panikowały bardzo szybko. To czy animacja będzie tak a nie inna no cóż - w ferworze walki tego się nie zauważa - przynajmniej by się widziało że coś się dzieje na skrzydle czy innym miejscu. Jeśli tak ma być że efekt katapulty po szarży rydwanów jest po to by dezorganizować szyk piechoty mimo że straty w oddziale są mniejsze niż by to wskazywała animacja to fajnie - wjazd kawaleria dokończy dzieła jeśli jednostka będzie rozproszona po takim ataku. Pożyjemy zobaczymy - OCENIĆ GRĘ MOGĘ TYLKO PO WŁASNORĘCZNYM POKLIKANIU W BITWIE. Pozostaje tyko czekać na rozwój wypadków
BlackWood
20-06-2013, 08:54
Tak, po części się z tobą zgodzę. Ale by uzyskać przynajmniej dobre statystyki należałoby trochę postudiować bitwy z tamtego okresu.Starając się metodą prób i błędów wprowadzać je do gry.Jednak z tego co widać CA woli wymyślać, tworząc swoją wizję historii.Oczywiście testem będzie finał gry, sama kampania sama bitwa. Ale co jeśli będzie tak jak jest a tylko na obietnicach się skończy? Ty czy ja zapłacimy już za grę, zgodnie z powiedzeniem "panie kup pan cegłę"
Oczywiście wzdychacz napisze, co mi tam 100zl nie zbiednieje, ale nie trzeba być dobrym ekonomistą jak takich "co tam" uzbiera się kilka dobrych setek, tysięcy na całym świecie? Po raz kolejny dadzą zarobić marce a oni wypuszczą pare łatek i czmychną do nowego projektu. Zostawiając resztę ludziom od modyfikacji(oczywiście jeśli narzędzia będą ku temu sprzyjać)
W przypadku dema bitwy i po uwagach graczy na temat tego co zobaczyli, nagle odwracają kota ogonem i że będą pewne rzeczy poprawiać :lol:
Nie czepiam się nowych pomysłów, jestem jak najbardziej za, tylko to gadanie,reklama,marketing.Aby wzbudzić zainteresowanie,podnieść słupki sprzedaży. Pomieszanie z poplątaniem, jeśli macie nadal nadzieję że wszystko to co piszą będzie cacy.To jesteście naiwni jak dzieci w przedszkolu.Chciałbym się mylić i żeby ci co wzdychają i bronią -tego czego jeszcze nie ma-mieli rację. Gdyż tak samo jak wy chcę aby w końcu CA zrobiła coś dobrze!
Pozdrawiam i mam nadzieję że zostałem dobrze zrozumiany.
Widzę że cię skrzywdziłem jakąś wypowiedzią o pracy CA..Przepraszam nie było to moją intencją ;)
PS.Uwielbiam jak ktoś stawia tezy na temat mojej osoby(sarkazm), jednocześnie twierdząc że sie jest stronniczym i wyważonym a z drugiej strony wpychając kogoś do jednego wora tych nadgorliwych i widzących na czarno i biało :)
Ja jestem prosty użytkownik to fakt, nie przebieram w zdaniach, piszę jak jest a jest jak widać... Czyli nijako i jak zawsze pewne elementy gry przyciągają a pewne odpychają.Czyli Wielka niewiadoma..
Pozdrawiam
Oj tam zaraz skrzywdziłeś, po prostu nieadekwatne było Twoje nazywanie graczy laikami, jeżeli nie zależy im aż tak na historyczności gry. ;) Już nie używaj tego tekstu "prosty użytkownik", bo w dyskusji każdy ma takie same prawa, napisałeś coś to liczysz się z reakcją, ja mam tak samo. I nigdzie nie piszę, że jestem obiektywny, przecież to jasne, że przedstawiam swoje opinie, chyba, że mam każde zdanie zaczynać od "moim zdaniem..." ;).
W przypadku dema bitwy i po uwagach graczy na temat tego co zobaczyli, nagle odwracają kota ogonem i że będą pewne rzeczy poprawiać :lol:
To chyba dobrze? Lepiej, żeby zostawili niektóre bzdury w grze, jak legioniści-kosmonauci? ;)
Edit: Cenega wyda Rome II. ;) http://totalwar.org.pl/?p=14275
MichalKruk
20-06-2013, 15:08
Nieee, tylko nie Cenega :cry: Czemu nie CDProjekt. :cry:
Tak sobie oglądam obrazki z legionistami, nie jestem fachowiec, ale mógłbym przyrzec, że niektórzy z nich są w lorica hamata, inni w segmentata a jeszcze inni w sqamata. Czy to możliwe, żeby w ramach jednej centurii były aż takie różnice w opancerzeniu?
http://www.gry-online.pl/S055.asp?ID=263822
Nieee, tylko nie Cenega :cry: Czemu nie CDProjekt. :cry:
Też nie jestem z tego zadowolony.. dzięki temu mamy "normalną" edycje kolekcjonerską z ceną z kosmosu. Jak już w innym temacie pisałem, to wydawca(jeżeli chce) ustala co jest w składzie edycji, dlatego kolekcjonerka do Shoguna 2(wydana przez CD project) była znacznie bogatsza w Polsce w ogrom różnych dodatków i tańsza! 219 zł. A ta od cenegi "domyślna" która poza mapą świata niczym nie zachwyca ma kosztować ~500zł :) Ciekawe ile osób się na nią skusi, za taka cenę...
MichalKruk
20-06-2013, 18:29
Już kij z kolekcjonerką jak Cenega atakuje to jestem ciekawy ile będą przekładać wydanie Rome 2 w Polsce i czy spolszczą je w miare szybko. (Bodajże do Crusader King 2 dalej nie ma pełnego spolszczenia... Tak słyszałem :P)
Zawsze można polować na mody spolszczające niedoróbki, ponoć są... (co do Crusader King 2)
To kompletna katastrofa, nie wiem czemu powierzono wydanie tej gry tym nieudacznikom z Cenegi. Już się boję spolszczenia....
Jak dla mnie to muve z Cenegą są na czele stawki dystrybutorów. Promocje nowego CDP.pl są jak dla mnie słabsze w porównaniu do Wiosnobrania (teraz trochę lepiej ale nie ma rozmachu; mają pomysły na kontrakcje jak z "odwołaniem wiosnobrania" ale jakby nie mieli czym tego wypełnić), zawsze darmowa przesyłka a to spora kwota (10-15 złotych), ciekawe promocje, trochę mała baza gier, ale pewnie to się zmieni i wynikało z tego co sami dystrybuują. Tylko ta cena... Fakt, że dodają nawet grę gratis, której nie potrzebuję, ale niby jest o tej wartości 30 zł. Ale myślę, że nas tutaj nie skrzywdzą jako fanów serii. Civ.org.pl nie narzeka na współpracę z Cenegą raczej, z tego co widziałem na ich stronie przy premierze CIV V. Będzie DLC. Ci co korzystają z Kompanii Graczy mogą kupić kolekcjonerkę za jakieś 300 złotych jak liczyłem.
Z supportem Cenegi też nie miałem problemu. Szybki kontakt, satysfakcjonujące rozwiązanie.
Co ciekawe, nawet serwis magazynu CD-Action (sic!) podjął współpracę właśnie z Muve, tworząc "sklep" na ich stronie.
Pomijając fakt, iż do Civ5 gracze musieli czekać na spolszczenie dodatkowy MIESIĄC od premiery :) + jakość tłumaczenia była w wielu przypadkach karygodna, ciagle ludzie sie śmieją z przetłumaczenia "Giant Death Robot" na ... "Wielki śmierciobot" - co to w ogóle jest? takie słowo istnieje?
Cenega w ogóle słynie z tragicznych tłumaczeń. Beznadziejny wydawca
MichalKruk
20-06-2013, 22:35
Ja sie dziwie że oni jeszcze są na rynku, CDProjekt w Polsce jest bezkonkurencyjnie najlepszym wydawcą.
adriankowaty
21-06-2013, 15:25
http://media.pcgamer.com/files/2012/11/Total-War-Rome-2-preview-1.jpg
Jeżeli chodzi o historyczność jednostek to na załączonym obrazku widać, że legioniści nie noszą skarpetek do sandałów co moim zdaniem jest karygodnym uchybieniem.
Zależy gdzie. Tylko w Brytanii był to element munduru. Mnie raczej zastanawia czemu:
- centurion nosi scutum (a nie powinien)
- co robią te pióra (nie kojarzę, aby oficerowie je nosi - czerwony pióropusz jak najbardziej)
- czemu ekwipunek jest z brązu (a był z żelaza)
- czemu na scutum nie ma tabliczek z numerem legii (a przecież były)
dla porównania:
https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQH7M4fGK7PYhpxTngkEi2mKbezEYf8Y ZCfOd9U-TOYIumMc8Rw
https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRuf1P_x2pVLi787FTsktND9etHyqkB5 oIExlNgInwc0w3pEsz-
Można wykazać jeszcze parę innych elementów (jak choćby kwestia braku pilae)
K A M 2150
21-06-2013, 15:27
Bo to nie są legiony mariusza o których Ty napisałeś.
Jednostki na screenie pochodzą z okresu wojen punickich:
http://img124.exs.cx/img124/8312/HastatiPrincepsTriari.jpg
KLAssurbanipal
21-06-2013, 15:54
Za podobny spam inni dostają ostrzeżenia. ;) Post BLooDeka to zwykłe trollowanie, a Hetman podjudza do kłótni. Kolejna prowokacja.
adriankowaty
21-06-2013, 15:56
Do czego się odnosisz?
Za podobny spam inni dostają ostrzeżenia. ;)
Czyli na tym forum są równi i równiejsi :?:
Mnie, na tym obrazku z gry, dziwi sposób noszenia tarcz :roll:
Cofnę się do tematu Cenegi i ich dziadowskich spolszczeń, widać już, jak ich prace poszły m.in. w Napoleon Total War:
http://cloud-2.steampowered.com/ugc/594755331013252668/6ABF015D456A4CABFA9D7E24AC02578A205B0C6A/
Wracając do tematu ubrań Rzymskich legionistów: dla mnie najważniejsze są: ubiór i siła wojska (w ubiorze chodzi mi o zbroję, tarcze czy broń, a nie o takie pierdoły jak skarpety i sandały...). Gdybyśmy mieli się skupiać na takich mikrobłędach związanym z ubiorem typowo wieśniackim (skarpety i sandały...) to na grę musielibyśmy czekać pewnie z pół roku dłużej.
Kwestią, nad którą się zastanawiam ciągle jest: jak będzie wyglądać sekwencja desantu (jeśli gdzieś już była pokazana, to proszę o PW z linkiem)?
K A M 2150
21-06-2013, 16:51
Na pierwszym trailerze z oblężenia Kartaginy było to pokazane, statki wpływają na plażę, żołnierze skaczą na ziemię. Nawet dobrze to wygląda, chociaż ciut za szybko im to idzie.
A dystrybutorem Napoleona nie był CD Projekt? Przynajmniej tak na Wiki jest napisane.
MichalKruk
21-06-2013, 17:36
Od Shoguna 1 po Shoguna 2 Zmierzch Samurajów wydawał CDProject. Co do Napoleona nie jestem pewien bo to jedyny Total War którego nie mam ale na wszystkich innych częściach jest CDProject, więc dziwi mnie nagła zmiana na Cenege...
KLAssurbanipal
21-06-2013, 17:49
Tak sobie oglądam obrazki z legionistami, nie jestem fachowiec, ale mógłbym przyrzec, że niektórzy z nich są w lorica hamata, inni w segmentata a jeszcze inni w sqamata. Czy to możliwe, żeby w ramach jednej centurii były aż takie różnice w opancerzeniu?
Możliwe, ale nie pewne. Możliwe, że segmentaty noszono częściej na zachodzie, a hamaty i squamaty na wschodzie. To tylko hipotezy w oparciu o to gdzie jakie zbroje znaleziono. Jednak jakby spojrzeć na rzysmką sztukę np. Kolumnę Trajana to widzimy wielką standaryzację np. cały oddział w segmentatach.
Co jak co CA zrobiłi błąd dając w czasach Cezara segmentaty. W Lesie Teutoburskim też to naciągane, ale przejdzie. W czasach Cezara to zdecydowania za wcześnie.
Na tych screenach nie ma squamat. To segmentaty z obrzydliwymi pasami "czarnej krwi". :) Oto przykład (w dolnym lewym rogu):
w ubiorze chodzi mi o zbroję, tarcze czy broń, a nie o takie pierdoły jak skarpety i sandały...)
Nikt nie narzeka na skarpety i sandały. Nigdzy z czymś takim się nie spotkałem. To jedynie złośliwe docinki ze strony osób "broniących CA". ;)
Harry-Potter-TW
21-06-2013, 18:13
Tak sobie myślę, że "historycy" powinni kończyć 2 fakultety:P: coś z historią i coś z grami. Dla mnie może być HP TW byle było grywalne, zresztą co ja mówię to była by walka na dystans, a tego nie lubię, więc może marsjanie...
marko1805
21-06-2013, 18:59
Od Shoguna 1 po Shoguna 2 Zmierzch Samurajów wydawał CDProject. Co do Napoleona nie jestem pewien bo to jedyny Total War którego nie mam ale na wszystkich innych częściach jest CDProject, więc dziwi mnie nagła zmiana na Cenege...
Napoleona wydał również CDProjekt, właśnie patrze na mój egzemplarz :)
Co do Cenegi, mam fatalne doświadczenia z tą firmą :evil:
Ale nas Cenega rąbię w dupska, cena sugerowana nowego Total Wara to 170 zł!
Na "gram" masz za 110 zł :)
update.. rano jeszcze było 110.. juz 140 o.O
Może za 2 dni już będzie 170.. kto wie :?
Czemu cena wzrosła z 110 na 140? Bo dodano dopisek że w zestawie jest DLC (DARMOWE.. juz widać jego "darmowość"... o wartości 30zł).
Harry-Potter-TW
21-06-2013, 19:37
Cóż, pewnie i tak kupię preorder. W sumie to kupuję grę raz na rok, więc to nie jest jakiś kosmiczny wydatek dla mnie. BF leci w tej samej cenie, więc ta cena raczej nie odbiega od realiów... niestety.
Wcześniejsza cena była niepotwierdzona. Cenega, mistrzowie targowania załatwili nam taką cenę ;/ Shogun 2 w wersji specjalnej kupiłem za 135 zł w dniu premiery, a teraz za gołą wersję muszę zapłacić więcej.
Na "gram" masz za 110 zł :)
update.. rano jeszcze było 110.. juz 140 o.O
Może za 2 dni już będzie 170.. kto wie :?
Czemu cena wzrosła z 110 na 140? Bo dodano dopisek że w zestawie jest DLC (DARMOWE.. juz widać jego "darmowość"... o wartości 30zł).
110 zł było ceną przewidywaną przez gram.pl, nie wiedzieli za ile będzie chciał sprzedawać dystrybutor.
Na allegro można kupić za 123 z dlc.
Nie ufaj Allegro, już jacyś ludzie dali się nabrać (nie ja) m.in. na GTA V, które jeszcze nie wyszło...
Akurat ten użytkownik ma ponad 1000 pozytywnych komentarzy i żadnego negatywnego ani neutralnego. Po za tym kto nie ryzykuje ten płaci drożej :P
re KLA
Jednak jakby spojrzeć na rzysmką sztukę np. Kolumnę Trajana to widzimy wielką standaryzację np. cały oddział w segmentatach.
No właśnie z tym mi się kojarzą rzymskie legiony, zwłaszcza po reformie Mariusza. Bo chyba o to chodziło, aby legioniści mieli jednolite uzbrojenie. Łatwiej było to naprawiać, wymieniać uszkodzone części itd.
To segmentaty z obrzydliwymi pasami "czarnej krwi".
W pierwszej chwili wyglądało mi to na zbroję lamelkową
http://pansin-sprzedam.blogspot.com/200 ... zedam.html (http://pansin-sprzedam.blogspot.com/2009/02/lamelka-sprzedam.html)
dlatego strzelałem, że to squamata.
JanHetman
21-06-2013, 21:00
Nie jest źle, koledzy, nie narzekajcie na zróżnicowanie uzbrojenia! :D
Nie jest źle, koledzy, nie narzekajcie na zróżnicowanie uzbrojenia! :D
U barbarzyńców to ewidentny atut, ale legiony Mariusza to była już wszak armia zawodowa, nie z pospolitego ruszenia.
MichalKruk
21-06-2013, 21:36
Raz za mało różnorodności raz za dużo... :D Ludu mój piękny, zdecyduj się.
Sam Fisher
21-06-2013, 22:39
Jeszcze nie urodzil sie taki na swiecie, co by dogodzil kazdemu Polakowi. :D
Za podobny spam inni dostają ostrzeżenia. ;) Post BLooDeka to zwykłe trollowanie, a Hetman podjudza do kłótni. Kolejna prowokacja.
W ironiczny sposób starałem się przedstawić te wasze kłótnie - "a bo pasek u lewej stopy przy 3'cim palcu od prawej jest nie historyczny". Kłótnie które są bezsensowne, bo po 1'sze do premiery zostały jeszcze AŻ 2 miesiące więc gra ma prawo mieć niedoróbki, po 2'gie modele są i tak już gotowe a jestem się wstanie założyć, że CA współpracowała z muzeami i historykami przy ich opracowywaniu. Zresztą to jest gra dla masowego odbiorcy który nie wie kiedy Cesarstwo zachodnie powstało i upadło a myślicie, że będzie wiedział jakie klamry przy pasie czy jaki hełm nosił legionista? :mrgreen:
Zresztą to jest gra dla masowego odbiorcy który nie wie kiedy Cesarstwo zachodnie powstało i upadło a myślicie, że będzie wiedział jakie klamry przy pasie czy jaki hełm nosił legionista? :mrgreen:
W pełni popieram. Uważam, że niektórzy są zbyt przedrażliwieni na punkcie takich pierdół z klamrami przy pasie. To jest tylko gra, a nie jakiś pełnometrażowy film wart 100mld -,-
A jak chcą, żeby np. tarcza była trochę poprawiona, to niech po premierze i otwarciu warsztatu Steam zrobią sobie moda...
Częściowo się nie zgodzę. Legiony rzymskie chyba są najlepiej rozpoznawalną marką świata antycznego i chyba nawet masowy odbiorca zauważył by gdyby dali legionistów w kapalinach i zbrojach płytowych oraz z szabelkami Co więcej ta oto gra, jeśli mnie nie myli pamięć w wolnym tłumaczeniu nazywa się "Rzym", byłoby więc wielce miło, żeby ci rzymianie byli dopieszczeni na full, tak aby nikt - czy to laik, czy historyk, nie mieli do czego się doczepić.
A wracając do tematu to cały czas wydaje mi się, że ten legionista w prawym dolnym rogu jest w lamelce z naramiennikami od segmentaty i nie wygląda jak legionista, ale jak barbarzyńca walczący w zdobycznym.
Harry-Potter-TW
22-06-2013, 07:01
Niestety do historyków nie dotrze żaden argument i w sumie bardziej przeszkadzają mi oni na forum niż ahistoryczne szczegóły w grze:P. Bez urazy. Mod RTR też był na maksa realistyczny i co? Już wolałem jednostki z podstawki...
Więc reklamujmy grę jako najbardziej historyczną w historii serii ! (Rome 2 BYŁ tak zapowiadany na samym początku), jednakże poziom tej zapowiadanej "historyczności" jest taki, jak poziom filologii miejskiego żula - coś tam potrafi wydedukować w kilku słowach, i na tym się kończy. CA dostaje na TACY czy to od KLA czy innych osób(jest wielu takich) odnośniki/zdjęcia/itp. jak coś powinno wyglądać.. odpowiedź CA? brak, co równoważy się z pokazaniem "fucka", bądź negowanie tego i wmawianie że zrobili dobrze.. Sorry, ale jeżeli CA upiera się że coś jest białe, a jest w rzeczywistości czarne, to nie świadczy o nich dobrze ani nawet przeciętnie. Przynajmniej dobrze, że już nie reklamują iż Rome 2 jest najbardziej "historyczną"(ogólnie) grą w historii serii, bo tylko błaźnili się.
A jak niewiele trzeba, by owca była cała, i wilk syty...
Reklamowanie Rome 2 jako najbardziej historycznej gry z serii wcale nie musi być tanim chwytem marketingowym, bo jeżeli spojrzeć na poprzednie gry z serii jak. Rome 1, Medieval 2, Empire to one z historią też wiele wspólnego nie miały. Choćby wspomnę o tłumach rebeliantów w Rome i Medku, a rekrutacji husarii w ETW, nie wspominając już o słabym roosterze frakcji innych niż UK/Francja.
Nie wiem jak sprawa wygląda z Shogunem bo kompletnie mnie nie interesują klimaty ówczesnej Japonii, podobnie nie ma co porównywać NTW do R2 pod względem historyczności, bo NTW skupia się na konflikcie trwającym kilkanaście lat, podczas gdy R2 obejmuje swoją akcją ponad 200 lat z tego co pamiętam.
Reasumując, R2 może być najbardziej zgodną z historią grą w serii (i pewnie będzie, oprócz Napka) Total War, co nie znaczy, że będzie to podręcznik do historii :)
Powinni wydać FTW, czyli Fantasy Total War. Byłyby wówczas mega fajne jednostki i nikomu z historyków by to nie przeszkadzało. Co więcej sam z wielką satysfakcją zagrywam się w Trzecią Erę i nie przeszkadza mi zupełnie to, że jednostki są w 100% fikcyjne. Od R2 wielu i to całkiem słusznie oczekuje poprawności.
A jak niewiele trzeba, by owca była cała, i wilk syty...
Święte słowa legorasie, nie trzeba naprawdę wiele.
Za 30 minut ma być transmisja z Rezzed
http://www.youtube.com/watch?v=dPQCn7beqew
http://www.youtube.com/watch?v=Tmy8fpnq0Ag
Powinni wydać FTW, czyli Fantasy Total War.
Oj zdecydowanie się zgadzam.
Pod Fantasy Total War ja oczywiście rozumiem i mam na myśli Warhammer Total War - pełnoprawna gra CA i Games Workshop (w końcu mają podpisane papiery o wspólną pracę, to i czekam na owoce tej pracy).
W końcu dali pakt o nie agresji i sojusz obronny. Ciekawe jak to będzie wyglądać w praktyce, i czy AI będzie chętne do ich podpisywania i co ważniejsze respektowania.
A bitwa jak była ciulata tak jest ciulata , nic się nie zmieniło i nie zmieni , szkoda......
Sensei056
22-06-2013, 13:54
Znowu pokazali to samo, najlepsi latający legioniści. Mam nadzieję, że to poprawią, bo jest to tak śmieszne, że nie idzie na to patrzeć. Nie wiem czy was denerwuje ten minimalizm w okienkach, ale mnie tak - szczególnie ta dyplomacja, małe to wszystko takie.
Największa radość i okrzyki zachwytu na sali były właśnie wtedy jak rzymianie polecieli w kosmos po natarciu rydwanów , czyli im sie to po prostu podoba ,ludzie byli zachwyceni , więc takie to już zostanie.....
Akurat co do tego to już się odnieśli, że to zmienią, więc nie zostanie.
Jeżeli mnie oczy nie myliły do Rzymianie na statkach byli prekursorami ninja. Tak jakby skakali na 3 metry wzwyż, nawet nie potrzebowali kruka.
Rostel123
22-06-2013, 14:36
Jeżeli mnie oczy nie myliły do Rzymianie na statkach byli prekursorami ninja. Tak jakby skakali na 3 metry wzwyż, nawet nie potrzebowali kruka.
Też to właśnie zauważyłem i się troszkę zdziwiłem :P :lol:
Poliorketes
22-06-2013, 15:31
I tak najlepsza jest animacja szarży słoni, legioniści są efektownie zmiatani zupełnie jak w Rome 1 :lol: Bardzo nierealistycznie to wygląda. Falanga głęboka na aż 3 szeregi, za to rozciągnięta, że z jednego krańca nie widać drugiego.
A i na końcu wygrywają pseudoptolemeusze, to niedopuszczalne, tak nie było! ;)
Ogólnie smutek, fizyka leży i kwiczy niczym świnia bojowa. I jeszcze ten podniecony koleś, który darł papę jakby gołą babę zobaczył :roll:
No tak ale powinna być możliwość ustawiania oddziału tak jak się chce więc nie rozumiem Twoich pretensji co do długości falangi. Co do animacji to się zgodzę, biednie wygląda zwłaszcza abordaż. Są jeszcze ponad 2 miesiące do premiery więc jest nadzieja że to poprawią.
Poliorketes
22-06-2013, 16:19
Szyk macedońskiej falangi wyglądał tak, że 5 pierwszych szeregów ustawiało swoje sarissy poziomo tworząc szpaler z włóczni. Ugrupowanie było głębokie ponieważ falanga miała za zadanie przepchnąć, przełamać szyk wroga.
Ustawiając się w trzy linie nie dość że osłabia front, to pozbawiali się siły do przepychania. Ot dlaczego mi się nie podoba. Dla mnie to kolejne uproszczenie albo niezrozumienie istoty rzeczy.
A ja tam nie wierzę, że będą większe zmiany w dniu premiery. Trzeba będzie czekać na mody, które jakoś poprawią staty jednostek.
Tak tak, wiem, to tylko gra, ale jednak mogliby trzymać się pewnych reguł i starać się oddać realia epoki. Dlatego uważam, że Ty powinieneś mieć możliwość ustawić sobie falangę nawet w jeden szereg, ale powinno się to dla Ciebie zakończyć szybkim przełamaniem od frontu. Dla mnie tak byłoby sprawiedliwie.
To tak samo powinno się popracować nad szykiem walki rzymian w późniejszym okresie ich gry, czyli zastosowaniem regularności walki dla każdego szeregu( np. bitwa trwała 40 minut to legionista walczył jedynie przez 7 minut) a nie walczy jeden szereg a reszta z tyłu się patrzy ; może było to pokazane ale nie oglądałem wszystkich informacji o grze
Szyk macedońskiej falangi wyglądał
tak, że 5 pierwszych szeregów
ustawiało swoje sarissy poziomo
tworząc szpaler z włóczni.
Ugrupowanie było głębokie ponieważ
falanga miała za zadanie przepchnąć, przełamać szyk wroga.
Ustawiając się w trzy linie nie dość że
osłabia front, to pozbawiali się siły do
przepychania. Ot dlaczego mi się nie
podoba. Dla mnie to kolejne
uproszczenie albo niezrozumienie istoty rzeczy.
Ale tak jak powiedział _yourself_ prawdopodobnie będzie możliwość ustawienia oddziału dowolnie (jak choćby w pierwszym Rome). Macedończycy są tak ustawieni, bo tak ustawił ich gracz.
Szyk macedońskiej falangi wyglądał tak, że 5 pierwszych szeregów ustawiało swoje sarissy poziomo tworząc szpaler z włóczni. Ugrupowanie było głębokie ponieważ falanga miała za zadanie przepchnąć, przełamać szyk wroga.
Ustawiając się w trzy linie nie dość że osłabia front, to pozbawiali się siły do przepychania. Ot dlaczego mi się nie podoba.
Prawda, ale gra ma swoje realia i jezeli by to zmienili to w ogóle nie dałoby się prawie zmieniać długości szeregu, ponieważ jeden oddział w grze ma ograniczoną liczbę żołnierzy. W realnej rzeczywistości armia liczyła po kilkanaście tysięcy falangitów, bez takiego podziału na oddziały jaki zastosowany jest w grze,więc mogli ustawiać się po kilkanaście szeregów.
Dopóki więc nie powstanie total war z armiami liczacymi kilkanaście, kilkadziesiąt tysięcy chłopa, musimy zadowlić się takim uproszczeniem, jak ta rozciągnięta falanga na 3 szeregi...
Sensei056
22-06-2013, 17:23
Zauważcie, że w tym pokazie to była tylko rozwałka balistami, rydwanami i słoniami :roll: . Dlaczego koleś odjechał kamerą i nie pokazał dokładnie abordażu, dlaczego nie pokazał starcia falangi z legionistami tylko przestawił oddział jak jakiś noobski troll :shock: (mówię tylko o bitwie jakby co).
Savathus
22-06-2013, 17:54
Nie pokazał abordażu, bo wyglądał on w ten sposób, że legioniści "skakali" po czym przenikali przez kadłub. Przypuszczam, że pozostałe elementy są równie dopracowane, dlatego kamera nie zatrzymywała się nigdzie na zbyt długo. Ja dalej wierzę, że tych kwiatków w finalnej wersji nie będzie, ale póki co "arkadowy" model bitwy jest mocno niepokojący.
rzymianin
22-06-2013, 18:07
Ja nie rozumiem jednej rzeczy. Na tym pokazie na mapie kampanii kolesie grali Rzymianami ale jak już przyszło do bitwy to cwaniaczki znów przerzucili się na Egipt który nie dość że stoi sobie i kampi na górce, to jeszcze ma imba rydwany, słonie, super celne hule-kule i wyrzutnie. Dlaczego nie zagrali Rzymianami? Mieliby doskonałą okazję żeby przeciąć nasze spekulacje dotyczące braku balansu...
Harry-Potter-TW
22-06-2013, 18:26
Na filmiku koleś jechał kulami nawet swoich, więc lepiej, że zagrał Egiptem - nie ma siary:P. Gra ma sporo błędów ale widać, że są dużo większe możliwości strategiczne niż w poprzednich seriach - to dla mnie najważniejsze.
Być może umknęła mi ta informacja - ale czy już wiadomo od którego roku zacznie się rozgrywka ?
Zdaje się, że od 272 p.n.e.
Sensei056
22-06-2013, 20:23
Szkoda, że dema nie dadzą można byłoby wszystko ładnie przetestować i zobaczyć dokładnie animacje podczas bitwy. To, że gra jest niedopracowana to wiadomo, ale gorsza od Empire raczej nie będzie.
Niesmiertelnik
23-06-2013, 01:34
Fajne filmiki Voitek :D . Publika zajarana, że mało się nie pos.ali :lol: . Płonące kule wymiatały ich z krzeseł wprost do baru, a dwóch zdecydowanie przepłacanych debili z SEGA PR Dept. małpowało komentując oskryptowane wyczyny fruwających pacynek. WOOOOW.... OUUUUGHH
Parafrazując klasyka .... "jest dobrze" .... LOL.
Widzę, że ostatnie strony dyskusji miażdżą morale i niektórzy nawet przyjęli za pewnik, że gra SEGI ma prawo być niedopracowana, bo przecież rzucenie silnego składu i podwojenie budżetu na produkcje to za mało.
Prezentacja wywołała u mnie silny odruch wymiotny.... czekam teraz na demo, żeby zrezygnować z zamówienia.
No to mała polemika z KLA. ;)
Serio myślisz, że nie będzie dema tylko dlatego, bo myślą, że ich własna gra jest beznadziejna i nie chcą odstraszyć ludzi od zakupu? :D Jakoś ciężko mi w to uwierzyć. Poza tym w takim Medievalu II w demo zagrywałem się przez ponad tydzień i nie mogłem się doczekać premiery, chociaż były bodajże tylko trzy bitwy - a sama pełna wersja raczej mnie rozczarowała, więc da się zrobić dobre demo przy nienajlepszej wersji premierowej. :p
Ja tam zgadzam się z KLA. Wiedzą, że mają szrot oparty o ten sam silnik i nie chcą denerwować ludzi przed zakupem, żeby nie mogli powiedzieć OH NOES, not again....
.... czekam teraz na demo
rozumiem, że to plany na wakacje... :mrgreen:
.....no to poczekasz :roll:
Tak tylko że ma nie być dema.....
Może bedzie.. ale PO premierze :)
Harry-Potter-TW
23-06-2013, 12:02
Mnie najbardziej martwi kwestia poradnika do gry. Gra nie będzie tania i pewnie trzeba będzie dokupić jeszcze poradnik... 200 zeta niestety na dzień dobry trzeba szykować na premierę :cry: .
MichalKruk
23-06-2013, 12:26
yyyy, po co poradnik? Steam będzie miał poradni na bank i na dodatek za free...
Harry-Potter-TW
23-06-2013, 13:14
W S2 jest na steam poradnik i kosztuje 11E :lol: . Jak będzie podobnie w R2 to się wkurzę. Właśnie patrze, że na steam są jakieś darmowe, tylko pytanie czy będą na starcie w R2.
Kurde przegrałem 1000h i się teraz dowiaduje nowych rzeczy :lol:
Jak ktoś koniecznie potrzebuje poradnik, to bodaj na gry-online.pl są, ale w polskiej cenie. W sumie pierwszy raz widzę na tym forum post o płatnych poradnikach.
Tylko tak szczerze mówiąc to nie wiem po co Ci poradnik? Przecież gry z serii Total War do wybitnie trudnych nie należą.
Rostel123
23-06-2013, 13:51
Tylko tak szczerze mówiąc to nie wiem po co Ci poradnik? Przecież gry z serii Total War do wybitnie trudnych nie należą.
Może i do trudnych nie należą, ale zawsze można sobie poczytać w poradniku :)
P.S. Poradnik do S2 na gry-online kosztuje 8,61 PL ;)
MichalKruk
23-06-2013, 13:53
W S2 jest na steam poradnik i kosztuje 11E
To może mi sie Poradnik z Encyklopedią pomylił :oops:
Harry-Potter-TW
23-06-2013, 13:55
Może i tak... Kiedy zaczynałem w S2 to miałem kłopoty m.in. z honorem dajmio, głodem itp. Fajnie byłoby wiedzieć na co zwracać uwagę, żeby gra była od razu przyjemnością, a nie denerwowaniem się z powodu : "czemu o tym wcześniej nie wiedziałem ". No chyba, ze chcecie żebym was zasypał pytaniami na forum :lol:
Oczywiście co kto lubi, ja osobiście wole uczyć sie na błędach lub męczyć bardziej obeznanych z grą graczy( zazwyczaj to drugie :D). Poradnik poczytać zawsze można ale jakoś szkoda mi wydawać na niego nawet tych kilkanaście złotych.
cyborgowiec97
23-06-2013, 18:39
Ja tam wolę na początek wziąć pograć parę godzin w kampanię na niskim poziomie trudności i wszystko łatwo skapuję.
Pierwszy raz słyszę w ogóle o poradnikach (do tego jeszcze płatnych - lol). Ja zawsze robię kampanię "na brudno", gdzie gram ze 20-30 tur. Jak już obczaję mniej-więcej co i jak to zaczynam normalną grę i gitara. Tak z ciekawości jak wygląda taki poradnik? Są jakieś interesujące informacje, na które ciężko wpaść bez jego przeczytania?
Btw podziwiam ludzi, którzy mówią: są jeszcze całe 2 miesiące do premiery, na pewno to i tamto poprawią. Wydaje mi się, że zmienią co najwyżej ten efekt wchodzenia w minę przez żołnierzy (tzn. wielkie efektowne łubudu wywołane przez trafienie machin), chociaż po tych zachwytach na sali to i co do tego mam coraz większe wątpliwości.
Harry-Potter-TW
23-06-2013, 19:12
W M2 była fajna instrukcja. Już nie pamiętam na ile szczegółowa. Bez sensu są płatne, to popieram. Pozostaje mieć nadzieję, że dadzą bogatą encyklopedie w R2 - chociaż i tak będzie na początku save and load po kilka razy :lol: Potem zresztą też - jestem w grze perfekcjonistą - masochistą i każda bitwa musi być efektownym zwycięstwem :lol:
Niesmiertelnik
23-06-2013, 19:44
rozumiem, że to plany na wakacje... :mrgreen:
.....no to poczekasz :roll:
.... trudno.... poczekam.
Nie będzie demo, nie będzie bębenka.
Shoguna kupiłem dopiero wtedy, gdy FOTS kosztował 29,90zł. Zagrałem z 7 godzin..... strata czasu.
Dzieci rosną, czasu na grę coraz mniej - nie odczuję dyskomfortu z racji braku najnowszego niedoroba SEGI.
W dobie open beta i dem wypuszczanych z wielka pompą brak tego elementu ze strony SEGA odbiorę jako brak wiary w jakość własnego produktu.
Brak wiary? Przecież podnieśli cenę. Zamiast standardowych 49 euro, mamy 55 euro. Niedługo ich wiara urośnie do poziomu równego bogom, twórcom Call of Duty, czyli 60 euro ;)
Brak wiary? Przecież podnieśli cenę. Zamiast standardowych 49 euro, mamy 55 euro. Niedługo ich wiara urośnie do poziomu równego bogom, twórcom Call of Duty, czyli 60 euro ;)
Apropo ceny to przypomniało mi się właśnie jak kosmicznie drogie były usługi agentów w Shogunie 2, czy tylko wg mnie to nie miało sensu, ze koszty działania ninjy, kosztowały tyle co połowa dochodu mojego państwa składającego się z 3-4 prowincji? Wg mnie to powinni zmienić w Romie.
cyborgowiec97
24-06-2013, 09:57
Ja wolę płacić za usługi agentów i mieć bardzo duże szanse na sukces niż mieć darmowe usługi z 5% szansą na powodzenie.
A sabotowanie jednej z dwóch stojących pod Kioto armii w celu wycięcia tej drugiej jest bezcenne. Poza tym są sztuki które po opracowaniu obniżają te koszta. :)
Ja wolę płacić za usługi agentów i mieć bardzo duże szanse na sukces niż mieć darmowe usługi z 5% szansą na powodzenie.
Taa, nie ma to jak płacić za morderstwo jednej osoby więcej pieniędzy niż wynosi zysk z podatków z własnej stolicy :P
cyborgowiec97
24-06-2013, 12:49
Ja zawsze mocno inwestowałem w gospodarkę i dla mnie co prawda nie były jakieś małe sumy ale też nie jakieś super wysokie. I jaki mówiłem mi to nie przeszkadza. Przynajmniej komp nie spamuje wciąż atakami zabójców i jak dla mnie dodaje to realizmu i znaczenia działań agentów.
Małe info w kwestii tutorialu z oficjalnego forum. ;)
Oh and here's a forum exclusive for you guys, Rome II's tutorial is based in Italy and features events leading up to the starting date of the main campaign -that's all I can say.
Czyżby wojny z Samnitami? A może Pyrrus? ;)
Lord Wełnowór
24-06-2013, 23:05
Albo będzie tak samo jak w pierwszym romie, podbijanie całego półwyspu po prostu, bez nacisku na żadną wojnę, która miała w historii miejsce
Mitusonator
25-06-2013, 09:38
Może to głupie ale mam nadzieje że zmienią to czarne obramowanie bo wygląda ono tak surowo i nieprzyjemnie ;)
Rzut pilum ( czy jak się tam nazywa ten ozczep) w trakcie biegu legionistów zostanie, ponieważ na tym gameplayu z bitwy z egiptem legioniści nadal bez animacji rzutu, po prostu rzucili pilum w biegu.
Harry-Potter-TW
26-06-2013, 13:59
Przyszedł mi do głowy fajny pomysł: przetrzymywanie więźniów po wygraniu bitew i ich przemieszczanie po państwie ( w razie ryzyka odbicia). Mogli by tez dać opcje azylu politycznego, albo azylu dla wojska z opcją jego rozbudowy ( coś w stylu legionów włoskich ). Niestety przyjdzie mi cieszyć się z rzeźni na mostach, bo na taka dyplomację jaką chciałbym widzieć w grze chyba nie ma szans.
Chyba mylisz realia, to nie jest XXI wiek, wtedy takich praktyk raczej się nie stosowało, lub były one bardzo rzadkie. Poza tym, jaki miałyby one wpływ na grę? Żaden, tylko nic nieznaczący smaczek. I to nawet nie jakiś szczególnie ciekawy.
cyborgowiec97
26-06-2013, 14:59
Jedynie CA mogłoby dać przetrzymywanie w niewoli istotnych postaci takich jak: przywódcy frakcji, następcy lub ważniejsi generałowie. I tacy jeńcy mogliby być kartą przetargową w negocjacjach.
Chyba mylisz realia, to nie jest XXI wiek, wtedy takich praktyk raczej się nie stosowało, lub były one bardzo rzadkie. Poza tym, jaki miałyby one wpływ na grę? Żaden, tylko nic nieznaczący smaczek. I to nawet nie jakiś szczególnie ciekawy.
Czy ja wiem... Po bitwie pod Carrahe 10tys legionistów zostało wziętych do niewoli i osiedlonych w Sogodianie. Po wojnach markomańskich 8 tys Jazygów zostało włączonych do legionów jako odziały pomocnicze. Baktria z kolei została zaludniona Grekami po perskich kampaniach w Azji mniejszej. To tak na szybko najbardziej znane przykłady, jakby pogrzebać pewnie by się coś znalazło. Ja jestem jak najbardziej za. Ciekaw jestem też jak będzie wyglądała sprawa pomocy przez państwa klienckie - było by fajnie gdyby dostarczali jakichś wojsk pomocniczych.
Harry-Potter-TW
26-06-2013, 19:06
Na 100 % nie kupie gry w preorderze. Właśnie gram z kolegą w S2 I armia buntowników zamiast mi atakować zamek to ukrywa się w lesie. Ścigamy sie dookoła góry raz w jedna, raz w drugą stronę:/. I zamiast kontynuować podboje , muszę mieć armię na tyłach, żeby w koncu te buraki nie zajęły mi niebronionego zamku. Poczekam na recenzje, jak będą takie kwiatki to niech się wypchają. Prowincja ma oczywiście wszędzie las:/.
Buntownicy czekający w lesie na okazję do zaatakowania niebronionego zamku. No tak, bez wątpienia brzmi na zupełnie bezsensowne zachowanie. ;p
K A M 2150
26-06-2013, 19:14
Przecież to najlepsza i najlogiczniejsza rzecz jaką AI może zrobić! Ma za małe siły to oczywiste, że nie zaatakuje, bo przegra, w polu też nie ma szans, więc robi najrozsądniejsze co mu pozostaje i kryje się w lesie Sam bym tak zrobił! Gdzie tu widzisz błąd? Podziel wojo i po 2-3 turach masz po problemie.
Nie nazywaj błędem sytuacji w której komp stawia przed Tobą problem i zmusza do myślenia.
Harry-Potter-TW
26-06-2013, 19:37
Tyle, ze komp miał silną armie :P. Bałem się podzielić armii .Dziwna sprawa, w końcu go dopadłem, ale znowu po 2 bitwach ( zostały niedobitki ) muszę szukać jego armii LOL2 ( takie rzeczy tylko w multi - czemu nie mogę dobić uciekajacych:/ mam nadzieję, że w R2 to poprawią, bo to wkurza:/ )
maxcezar5
26-06-2013, 20:58
Na 100 % nie kupie gry w preorderze. Właśnie gram z kolegą w S2 I armia buntowników zamiast mi atakować zamek to ukrywa się w lesie. Ścigamy sie dookoła góry raz w jedna, raz w drugą stronę:/. I zamiast kontynuować podboje , muszę mieć armię na tyłach, żeby w koncu te buraki nie zajęły mi niebronionego zamku. Poczekam na recenzje, jak będą takie kwiatki to niech się wypchają. Prowincja ma oczywiście wszędzie las:/.
Ta jest akurat przykład MYŚLENIA przez sztuczną inteligencje. Zachowuje się jak prawdziwy człowiek. A nawet historycznie rzecz biorąc, ile razy słabo bronione były atakowane prze bandytów, piratów?
Akurat to dobrze że AI tak robi, lepsze to niż kompletna bierność buntowników tak jak było w Medievalu 2 czy Romie.
Niesmiertelnik
26-06-2013, 22:18
....hehe, to nie jest wiara.... to jest chciwość 8-)
Popatrz na edycje kolekcjonerską... tu, gdyby Bogowie z Infinity Ward chcieli im dorównać musieliby dorzucić do pudełka jakiś noktowizor, albo nóż bojowy :lol:
Deal Royale by SEGA:
"Damy Ci chińską replikę rzymskiego onagera do składania, który nawet ponoć czymś tam strzela, talię kart, kości do gry prawie jak nowe i kawałek płótna malowanego, a Ty nam daj 360zł więcej"....... buhahahaha.
Chyba im zwieracze puszczają.....
Harry-Potter-TW
27-06-2013, 06:26
Myślę, że 60 euro to uczciwa cena. :lol: Wszyscy tak się napalali na R2, że twórcy mają prawo kasować. :lol:
Zobaczcie jakie ceny są na origin - wiele gier po 199 złotych (dla polski), to są dopiero krwiopijcy. Taniej wychodzi pudełko kupić. Poza tym robią arenę - to dopiero wysysacz kasy będzie , dobrze, że nie moje klimaty.
Rome2 total war jest od 16 lat więc i tak za młody jesteś :lol:
Zupełnie nie rozumiem w czym widzisz problem , negujesz bardzo dobre zachowanie AI , może wolałbys aby komputer od razu sie poddał wtedy zostaniesz Shogunem po 1 rundzie :D
Dla mnie też dziwny problem - ja nigdy z buntami problemu nie miałem - chyba że przeoczyłem zapowiedź buntu turę wcześniej. Zazwyczaj w każdym mieście na zapleczu oprócz standardowego garnizonu trzymam przynajmniej trzech ashigaru z włóczniami i trzech z łukami i to wsio - no chyba że jest wymagane więcej woja do zapewnienia spokoju przynajmniej na poziomie 1-1
Harry-Potter-TW
27-06-2013, 12:53
Scooter: Ja mam więcej niż 18, a nick dałem dla jaj .
Może podałem mało szczegółów: grałem shimazu i zająłem oba miasta ouchi. Po ich zajęciu została silna armia ouchi, która przerobiła się na buntowników. Oba miasta miały mój w miarę liczny garnizon. Z silniejszego miasta wysłałem armia, która miała zaatakować buntowników . Niestety nie chciał walczyć i krył się w lesie (nie chciał też atakować zamków, ani mojej armii która z niego wyszła). Goniliśmy się wokół góry. Nie chciałem rozdzielać armii ani wzywać z drugiego miasta ( podwójny błąd, pewnie i tak bym wygrał :lol: ) ale jeszcze ktoś by mi zajął miasta. Po kilku turach w końcu armia ouchi była widoczna w mojej turze i ich zaatakowałem główna armią. Oczywiście w multi nie da się dobić uciekąjacych i po 2 bitwach zostały 2 jednostki, które znowu się zaczęły chować :lol:. Oświeciło mnie i wycofałem cała armie zostawiając 3 jednostki, które ouchi zaatakował i przegrał, no i po problemie. To było multi wiec bałem się stracić dobrych generałów w bitwie i wolałem nie ryzykować. Miałem już podobne kwiatki, ale teraz mnie to wkurzyło przez multi i nie mogłem poradzić sobie ze stresem :evil:.
No dobra koniec telenoweli: ciekawe od czego to zależy, ze po utracie wszystkich miast armia wroga czasem znika, a czasem nie, i jak to będzie w R2, bo planowałem, ze tamta armia zniknie i zaatakowałem miasta, a nie armie i dostałem nauczkę za "bohaterstwo" :lol:
Nie grałem tak na poważnie na multi w kampanie - bo preferuje raczej osobiste rozgrywanie bitew a jeszcze lepiej gdy za przeciwnika robi kolega z którym się gra - a chętnych na taką grę raczej nie ma :). Wydawało mi się że po podbiciu państwa w całości armie jego znikają.
Armie wroga znikają, jeśli przed podbiciem ich ostatniej prowincji były poza nią, w innym przypadku zostają buntownikami.
http://wiki.totalwar.com/w/Rome_II_Recommended_Specs oficjalne wymagania sprzętowe.
adriankowaty
28-06-2013, 13:41
Niech se to wsadzą. Nie będę specjalnie kupował nowego kompa.
Rostel123
28-06-2013, 13:49
Nikt ciebie nie zmusza do kupowania nowego komputera -.-
I nadal nie podali jaką trzeba miec karte graficzną do danych ustawień... jak już pisałem kiedyś, według tych wymagań do rozgrywki na rekomendowanych wymaganiach (czyli PŁYNNEJ rozgrywki na wysokich/max ustawieniach (chyba że CA robi nową definicję "rekomendowanych wymagań" czyli rekomendowane wymagania ale do minimalnych ustawień..) wystarczy HD 5450 za 119zł. Czy uciągnie grę na takich ustawianiach i to jeszcze w 1920x1080? NIGDY. Ale według wymagań uciągnie.. pewnie na ok. 5fps podczas bitwy i to przy oddaleniu maksymalnym..
Dlatego NIE kupie ich gry, póki nie wyjdą testy. Kota w worku nie kupie, tym bardziej kiedy nie ma demo gdzie można by to sprawdzić (jak i samą jakość gry).
A ja głupi się łudziłem iż podadzą REALNĄ specyfikacje... :roll:
35GB. Myślałem, że po tych trendach do zmniejszania przestrzeni jaką zajmuje Shogun 2 coś i tutaj zmienią, ale widać nie. Bardzo dużo. Ciekawe jak z loadingami.
adriankowaty
28-06-2013, 15:57
Nikt ciebie nie zmusza do kupowania nowego komputera -.-
Nie wiem czy czytałeś te wymagania czy nie. Chodziło mi o kwestię Windows'a - ja mam klasyczny XP i nie zamierzam kupować nowego dla tego, co zamierzają "opchnąć" jako Rome II. Te zawyżone wymagania sprzętowe zniechęciły mnie ostatecznie do tej gry.
Och nie! Szkoda, że Rome 2 nie będzie kompatybilny z Windowsem 95 i Windowsem 3.11!
adriankowaty
28-06-2013, 16:06
Bardzo śmieszne... XP to nie staruszki z 95/98, to klasyk. O ile dobrze kojarzę, przez całą serię gry były kontabilne pod XP. Dlaczego zatem nie? To w ich interesie leży, czy gracze z "XP-etem" kupią tą grę.
[spoiler:3pokh023]Swoją drogą - odpuść sobie z tymi atakami. Modernator powinien świecić przykładem.[/spoiler:3pokh023]
Czegoś nie rozumiem. Żeby mieć inny system trzeba kupić nowy komputer?
adriankowaty
28-06-2013, 16:24
To o komputerze to odnosiłem się ogólnie, dałem nacisk na system.
EDIT: A o coraz większym nacisku na grafikę kosztem grywalności, te demoty najlepiej to opiszą:
http://img4.demotywatoryfb.pl//uploads/201306/1371394391_2kocge_600.jpg
http://img4.demotywatoryfb.pl//uploads/201306/1371021972_by_RyderPuszek_600.jpg
Obawiam się, że nie masz racji adriankowaty. Gra jest Steamowa, a wg. Steama Windows XP to 7.65%.
Harry-Potter-TW
28-06-2013, 16:35
Xp to klasyk dla zatwardziałych piratów :lol: Teraz to klasyk 7 64.
adriankowaty
28-06-2013, 17:04
A gra na nim ktoś, kto przez całe życie trzymał się litery prawa, kto nigdy nie miał pirata i nie zamierza mieć.
Ciężko niektórych malkontentów zrozumieć, przecież XP jest podany w minimalnych...
adriankowaty
28-06-2013, 17:21
Tak?! Dziwne. Albo ślepnę (a autentycznie nie widzę niektórych rzeczy z bliska - wada wzroku) albo autentycznie jak tam pierwszy raz zaglądałem, to było tylko W7/W8/Vista.
Minimum:
Jest XP ;)
Źródło: http://wiki.totalwar.com/w/Rome_II_Recommended_Specs
No to wreszcie pogram w TW sobie na looziku na i5 i 7870...
adriankowaty
28-06-2013, 17:47
Minimum:
Jest XP ;)
Źródło: http://wiki.totalwar.com/w/Rome_II_Recommended_Specs
Muszę zmienić okulary...
No nic.
Ale to co tu [podali to było wiadomo od dawna więc to nie jest żadna dla mnie nowość. Dlaczego nie podali modeli kart graficznych które powinny uciągnąć grę na minimalnych i rekomendowanych tak jak to sie przeważnie robi. Wg tego do minimalnych wystarczy GF8400 z 512MB :?
Harry-Potter-TW
28-06-2013, 18:07
Jestem ciekaw ile będzie kosztowała gra po premierze. Mam nadzieję, że nie 170. Zamiast państw grackich mogli by w preorderze dać EB 3 - kupił bym na pewno :lol:
adriankowaty
28-06-2013, 18:23
Oby nie za dużo. 130 to absolutny max.
Harry-Potter-TW
28-06-2013, 19:29
Ale z ciebie marzyciel :p po premierze pewnie będzie trochę drożej. Widziałem niedawno fajny filmik z bf4, mogli by zrobić gierę na tym silniku :lol:
Co do finalnych oficjalnych wymagań sprzętowych to nie dajcie sobie wciskać kitu z tym 4-rdzeniowym Intel I5 . Wystarczy leciwy Core2 Duo + dobra grafika za 500-600 pln do gry w full hd. Z rożnych informacji,testów w necie wynika ,ze Shogun 2 w dużo mniejszym stopniu zależał od procka ,a w większym od karty graficznej. Skoro gra się opiera na lekko zmodyfikowanym silniku Shoguna to po co przepłacać. No ,ale skoro Intel jest oficjalnym partnerem CA to dobry marketing nie przeszkadza w tym by wyprzedawac końcówki serii z magazynów ;) Za cene proca mozna dolozyc do przyszlych DLC :lol: albo dolozyc do wakacji.
Harry-Potter-TW
28-06-2013, 21:41
Wakacje to będę miał robiąc rundkę po plaży nieopodal Rzymu moim partyjskim ogierem wśród trupów nieprzyjaciół :lol: Niektórzy kupują kompa dla TW, a ty tu siejesz takie herezje. Ja kupuję nową grafikę, ale bardziej dla bf4 :lol:
MichalKruk
28-06-2013, 22:44
Ja i tak planowałem kompa w wakacje kupujć bo mój lapek mnie dobija więc dobrze się składa że akurat na premiere TW:R2 :D
Bardzo śmieszne... XP to nie staruszki z 95/98, to klasyk. O ile dobrze kojarzę, przez całą serię gry były kontabilne pod XP. Dlaczego zatem nie? To w ich interesie leży, czy gracze z "XP-etem" kupią tą grę.
[spoiler:1f9id2mj]Swoją drogą - odpuść sobie z tymi atakami. Modernator powinien świecić przykładem.[/spoiler:1f9id2mj]
I tak musisz zmienić system aby pograć np. w Assasina creed 3, crysis 3, battlefield 3, fifa 13. Raczej każdy nowszy tytuł nie będzie obsługiwał XP.
Nie będzie, bo wszystko rozchodzi się o obsługę DirectaX, np. Windows 7 za to już nie obsłuży DirectX 11.2.
Gaius Julius
28-06-2013, 23:48
życzę wytrwałości :? bo po tym co ujrzałem w Medku, Empire i Shogunie 2 (nie liczę FOTS i ROTS) to to jest równia pochyła a to co jest jednym z głównych elementów rozgrywki czyli SI leży na samym dnie i nie zanosi się na to by w najbliższym czasie miało się to zmienić.
Dla przypomnienia - S2 miały być fajerwerki AI a wyszło...niech każdy sam sobie dopowie. To samo się tyczy rostera - Empire - b/k, S2 - owszem w sumie jedna kultura itd, no ale litości na serio nie dało się wymyślić chociaż po 2, 3 jednostki indywidualnie dla każdej frakcji?
...
Po tym co obserwuje jestem na prawdę sceptycznie nastawiony choć po obejrzeniu filmików poczułem lekkie zainteresowanie jednakowoż widząc co obiecuje i może dać CA natychmiastowo mnie odpycha. Choć nie wiem dlaczego cały czas mam cichą nadzieję, że jednak będzie poprawa to coś z drugiej strony mi podpowiada, że to są tylko pobożne życzenia i skończy się jak zwykle.
Grafika na materiałach z gry wygląda wyśmienicie tylko co po tym skoro grywalność może być do luftu. :( Na prawdę, warto poczekać trochę z kupnem bo może się okazać, że gra nie jest warta funta kłaków.
maxcezar5
29-06-2013, 08:28
Mam pytanie dotyczące bitew morsko-lądowych.
Co się stanie w sytuacji w której jeden z przeciwników wygra na lądzie, a drugi na morzu? Bitwa będzie nierozstrzygnięta?
Harry-Potter-TW
29-06-2013, 08:37
Chyba na lądzie będą punkty, których utrzymanie da zwycięstwo, ale nie jestem pewien czy takowe będą na morzu, chyba nie.
maxcezar5
29-06-2013, 08:54
Takie rozwiązanie jest niesprawiedliwe. W przypadku zwycięstwa jednej ze stron na lądzie a drugiej na morzu, bitwa powinna być nierozstrzygnięta. Na mapie kampanii powinna zniknąć pokonana flota i pokonana armia.
Nie będzie tak, bo to flota wspiera w tych bitwach działania lądowe, a nie odwrotnie. Walczysz przecież wtedy nie o panowanie na morzu, tylko na lądzie ;) i tak masz ciężej, jak wrogie okręty wygrały i ostrzeliwuja Twoje pozycje. Poza tym bez punktów kluczowych ktoś mógłby stracić cale wojsko na lądzie i kampic jednym stateczkiem w rogu mapy.
życzę wytrwałości :? bo po tym co ujrzałem w Medku, Empire i Shogunie 2 (nie liczę FOTS i ROTS) to to jest równia pochyła a to co jest jednym z głównych elementów rozgrywki czyli SI leży na samym dnie i nie zanosi się na to by w najbliższym czasie miało się to zmienić.
Dla przypomnienia - S2 miały być fajerwerki AI a wyszło...niech każdy sam sobie dopowie. To samo się tyczy rostera - Empire - b/k, S2 - owsztrony mi podpowiada, że to są tylko pobożne życzenia i skończy się jak zwykle.
Grafika na materiałach z gry wygląda wyśmienicie tylko co po tym skoro grywalność może być do luftu. :( Na prawdę, warto poczekać trochę z kupnem bo może się okazać, że gra nie jest warta funta kłaków.em w sumie jedna kultura itd, no ale litości na serio nie dało się wymyślić chociaż po 2, 3 jednostki indywidualnie dla każdej frakcji?
...
Po tym co obserwuje jestem na prawdę sceptycznie nastawiony choć po obejrzeniu filmików poczułem lekkie zainteresowanie jednakowoż widząc co obiecuje i może dać CA natychmiastowo mnie odpycha. Choć nie wiem dlaczego cały czas mam cichą nadzieję, że jednak będzie poprawa to coś z drugiej s
Ja nigdzie nic nie pisałem o SI i grywalności... te pierwsze będzie jak zawsze do kitu i komp na legendarnym będzie czitować a te przy drugim zobaczymy.
Ja tylko o tym, że teraz w miarę będę mógł sobie grać na prawie full detalach itd., bo komp mi pociągnie raczej... a do tej pory(no już w STW2 częściowo grałem na tym zestawie) jechałem od 2008 roku na lapku z c2d 2.0 i 8600 gt :P
Co do finalnych oficjalnych wymagań sprzętowych to nie dajcie sobie wciskać kitu z tym 4-rdzeniowym Intel I5 . Wystarczy leciwy Core2 Duo + dobra grafika za 500-600 pln do gry w full hd.
No nie wiem... będą pewnie miejsca gdzie procek by Cie ograniczał przy takim zestawie. To jest jednak strategia a nie strzelanka czy rpg.
misiek1205
29-06-2013, 15:13
Zeby było jasne w grach typu Total War i innych strategiach bardziej się liczy procesor niż grafika. Jak na ekranie mamy tysiące jednostek walczących, po zmniejszeniu detali ilość klatek nieznacznie wzrośnie albo wcale. Czym większy rozmiar jednostek tym lepszy procesor powinien być do plynnego działania.
Bzdura, to zależy tylko i wyłącznie od tego jak programiści przypiszą zadania do poszczególnych podzespołów. Już od dawna to karta graficzna pełni ważniejszą rolę w Total Warach i innych grach, jednak w miarę dobry procesor po prostu nie będzie jej hamował.
U mnie w S2 po podkręceniu i5 2500k z 3.3 na 4.5 dalo jakies 8-10 fpsow wiecej,wiec coś w tym jest.Ale kiedy wlącze wszystko na max,i oddzialy na ultra,plus wygladzanie,utworze bitwe z samych ashigaru to robi sie pokaz slajdow(grafika sapphire 7970 vapor x ) wiec tak mysle ze powinny byc podane trzy pozimy wymagan sprzetu,minimalne,zalecane,i ultra,bo jakos nie wydaje mi sie zeby 1 gigowy 7850 albo 660ti pociagneły wszytsko na max
prościej by było jakby podali na jakim Oni grali sprzęcie a My byśmy wiedzieli co wybrać :mrgreen:
Nie mam pojęcia co niektórzy z was robią ze swoimi kompami, ale ja gram w Szoguna 2 spokojnie na ultra w DX 11(teselacja, HDR, odbicia, wszystko włączone), z największymi jednostkami + AAx2 i nie mam żadnego pokazu slajdów. Kompa mam trzyletniego i7 930 2.8 GHz + Radeon 5870 + 6 GB RAM.
U ciebie Shane gra powinna śmigać jak ta lala.
Heh,podejrzewam że nie byłby to tani zestaw,ale sam jestem ciekaw,obstawiam na titana albo dwa :D
Voitek,też mnie to zastanawia,a masz wlączone wygladzanie krawędzi?Napisz jak mozesz ile masz fpsow podczas bitwy 40 odzizalow na 40 same ashigaru podczas zbliżenia
Generalnie Smiga jak ta lala,bez wygladzania,ale mimo wszystko denerwuje mnie ze przy tej konfiguracji nie moge miec wszytkiego na max,tym bardziej ze kompa kupilem rok temu tylko dla s2,a karte wymienilem miesiac tem w oczekiwaniu na R2
Masz XP czy nowszy system?
misiek1205
29-06-2013, 19:36
Bzdura, to zależy tylko i wyłącznie od tego jak programiści przypiszą zadania do poszczególnych podzespołów. Już od dawna to karta graficzna pełni ważniejszą rolę w Total Warach i innych grach, jednak w miarę dobry procesor po prostu nie będzie jej hamował.
Też tak myślałem zanim nie wymieniłem grafiki na lepsza.
Karta pełni ważniejszą role w grach akcji i rpgach ale nie w strategiach. Gry strategiczne mają to do siebie, że wymagają szybkich procesorów. Karty graficzne są mniej istotne, gdyż zawsze możemy regulować ustawienia szczegółowości grafiki, które mają wpływ na obciążenie podsystemu graficznego. W przypadku procesora wielkiego wpływu na jego ewentualne odciążenie niestety nie mamy. Można zmieniać szczegółowość jednostek, co ma oczywiście wpływ na płynność, ale gdy mamy do stoczenia bitwę 4 na 4 to i tak będzie wolno.
Sam się o tym przekonałem, grając w Shoguna 2 miałem jedna dużą bitwę (na mojej starej karcie hd 4850) gdy wszystkie jednostki były w walce zwarciu liczba klatek spadała do 13, wiec myślałem ze jak kupie lepsza kartę to nie będę miał takich spadków, w końcu kupiłem Radeona hd 7850 wczytuje tą samą bitwę, ustawienia detali na ultra, gra chodziła płynnie (na starej karcie było to nie możliwe), ale podczas gdy wszystkie jednostki zaczeły walczyć w zwarciu wartość minimalna spadała do 13 klatek jak na starej karcie, w tym przypadku jak zmieniłem jakość detali z Ultra na Low to ilość klatek na sekundę wcale nie wzrastała no może o jedną. Wniosek z tego taki żę w czasie dużych bitew gdzie walczą jednostki w zwarciu kluczową role odgrywa procesor a nie karta graficzna.
To dziwne, bo myślałem, że masz XP. Szogun 2 w DX11 chodzi dużo lepiej niż w DX9.
Coś widocznie musi być u ciebie, bo nie wierzę, że nie możesz płynnie grać na takim sprzęcie.
Co do bitew 40 na 40 to u mnie już chodzi znacznie gorzej, ale da się grać. 5870 jednak już trochę nie wyrabia przy dużej ilości modeli. Za to twoja 7970 powinna to wciągać nosem, tym bardziej, że procesor też masz dobry.
====
misiek
Tak jak wspomniałem, karta jest bardzo istotna, ale procesor nie może jej hamować. Teraz konieczny jest dobry czterordzeniowiec, żeby gry nie zamulały.
Konkretnie ile masz fpsów?Nie mówiłem że nie moge grać płynnie,tylko że w takiej konfiguracji z wygładzaniem,ogolenie mam ciagle 40-60 fpsow,z kompem jest raczej wszystko ok,porzadek jak w szwajcarskim :D żadnych pierdół,wcześniej mialem 7870 oc i tez było podobnie przy takiej bitwie,co nie znaczy że nie moge pograc.
K A M 2150
29-06-2013, 20:58
Shogun 2, i7 3.4 Ghz, 8gb ram, geforce 560 1024mb, fps w 20v20 to 50-60, a w bitwach 40v40 to 30-50 fps, wszystho na full, rozdzialka 1920-1080. Cena zestawu obecnie ponizej 1500zł.
Przeglądałem rożne zagraniczne fora pod kątem Shogun 2 jeszcze zanim ogłosili finalne wymagania do Rome 2 i z dyskusji wynikało ,ze Shogun nie wykorzystywał efektywnie więcej niż 2 rdzenie proca niezależnie od użytej karty graficznej. Bardziej liczyło się taktowanie i technologia hyper-threading Intela niż ilość rdzeni. Podobno również Rome2 nie umie w pełni wykorzystać 4 rdzeni ponieważ kod użyty przez programistów (LUA) bazuje na tym samym , który był użyty w S2. Będą tylko jakieś optymalizacje starego silnika z S2. Niestety , nie grałem w multi czy bitwy z 20k jednostek ,ale przy graniu w kampanię na ultra było bez zacięć.
kam przy zblizeniu na mxa tez 40?
A to dla zabawy. Mozna sprawdzic czy nasz sprzet spelnia wymagania.
http://www.game-debate.com/games/index. ... 0Rome%20II (http://www.game-debate.com/games/index.php?g_id=4691&game=Total%20War:%20Rome%20II) ;)
Podobno również Rome2 nie umie w pełni wykorzystać 4 rdzeni ponieważ kod użyty przez programistów (LUA) bazuje na tym samym , który był użyty w S2. Będą tylko jakieś optymalizacje starego silnika z S2.
Nie Shoguna 2 a Empire, gry o trzy lata starszej, w dodatku silniku, który był robiony z myślą o broni palnej. Rome 2 działa podobno na bardzo ulepszonej wersji tegoż właśnie.
K A M 2150
29-06-2013, 22:40
kam przy zblizeniu na mxa tez 40?
Najniższe fps zanotowane to 43 :) tylko jak dałem bitwę z max armii i było 32000 Woja na ultta to bylo10-20 fps, ale dalo się grać.
Harry-Potter-TW
30-06-2013, 07:15
Pamiętam czasy R1 i mojego kompa z 256 MB ram i zintegrowanej karcie graficznej :lol: Przy dużej zadymie w miesicie 1 klatka na 5 sekund, a sejw trwał 5 minut. Wtedy najwięcej padło słów na K w moim życiu :lol: Potem dokupiłem 256 ramu i gra w końcu była przyjemna. Aktualnie mam w S2 większość na low. Jedynie geometrie jednostek mam na maxa ( żeby widzieć trupy przeciwnika :lol: ). Aktualnie mam i5 750 4GB i R5750 i da się grać. Niedługo dokupię nową grafikę, ale mam nadzieję, że nie będę płakał jak mi R2 albo BF4 nie pójdzie na ultra ( czego wam też życzę )
Mam pytanko, wiecie coś o systemie dróg w R2? Bo jak będzie tak jak w R1 to Rzymem będę nawalał :roll:
Shay Ruan
30-06-2013, 08:50
Kain, ile trzeba mieć ramu aby w tym teście dostać 10? :P
Za 8 gb jest 9 pkt... pewnie z 16 lub 32 :P
Dostałem 10 za procek i 2x9 za grafikę i ram, czyli nie ma wymagań z kosmosu.
Może pochwal się swoją konfiguracją to i my ocenimy ;)
Bo to że dostałeś 10 czy 9 samo w sobie o niczym nie świadczy :D
Shay Ruan
30-06-2013, 17:54
Zobaczymy jak będzie z tymi wymaganiami w praktyce, bo do takich testów podchodzę z rezerwą:P
Ta stronka do której dałem link to tak z przymrożeniem oka. :) Mama nadzieję , że do R2 również dodadzą benchmark i wtedy będziemy mogli rzeczywiście sprawdzić jak się zachowuje gra po tych "optymalizacjach" od CA i jak korzysta z tych 4 rdzeni pod W7 64 z DX11.
Porównując poniższe wymagania widać ,że niewiele się zmieniło. Ja mam leciwe Core2Duo 3 Ghz, 4GB ramu i Radka 7850 1 GB. W S2 gram na ultra w 1680x1050 (w benchmarku poniżej 34 fps nie spadało). Na wyższą rozdzielczość mi moje 22 cale nie pozwolą. Od kilku lat zmieniam tylko grafikę, CPU bez zmian. Poczekam na wasze testy po premierze z I5 może w końcu warto będzie kupić. ;)
Póki co rekomendowania wymagania dla Shogun2 :
System Operacyjny: Windows Vista/7
Procesor: Intel Core i5 @ 3.0 GHz / AMD Athlon II X3 @ 3.2 GHz
RAM: 4 Gb
Miejsce na dysku: 20 Gb free
Karta graficzna RAM: 512 Mb
Karta graficzna: nVidia GeForce GT 240 / ATI Radeon HD 5570
Karta dźwiękowa: DirectX Compatible
Sieć:
Direct X: 11
Wymagania dla Rome2:
Rekomendowane wymagania sprzętowe
Procesor: Core i5 drugiej generacji lub lepszy
Pamięć operacyjna: 2 GB (XP), 4 GB (Vista, 7, 8)
Karta grafiki: 1 GB pamięci, kompatybilna z DirectX 11
Dysk twardy: 30 GB wolnego miejsca
System operacyjny: Vista, 7 lub 8
Mnie dziwi, że mimo AMD partneruję TW to w Shogunie były problemy z radeonkami i tak naprawdę to za bardzo lepiej od nv sobie te karty nie radziły...
Może pochwal się swoją konfiguracją to i my ocenimy ;)
Bo to że dostałeś 10 czy 9 samo w sobie o niczym nie świadczy :D
Procesor: Intel Core i7-2600K 3,4GHz
Grafika: ATI Radeon Sapphire 6870
Ram: 8GB
Myślę, że na ultra może być problem, ale na wysokich zagram.
maxcezar5
01-07-2013, 08:03
Ja myślę, że bez problemu zagrasz na ultra ;)
A jeśli chcesz to zmień tylko grafę, albo dokup drugą do kompletu :)
Harry-Potter-TW
01-07-2013, 08:12
Trzymajcie kciuki, żeby gra była fajna a nie zastanawiajcie się czy zagracie na ultra :lol: Ja tam mogę grać nawet na low byle gra była wciągająca, a grafikę kupuję głównie po to by mi nie klatkowało. 3 wrzesień to będzie dzień prawdy :lol:
Mam parę pytań, i trochę kasy ale nie wiem co zainwestować :(
Czy pamięć ram wpływa jakoś na wydajność?
-procesor: intel core 2 duo 2,6 ghz
-2 gb pamięci RAM
-karta graficzna: Nvidia GeForce GT440 - 1GB
Harry-Potter-TW
01-07-2013, 11:40
Ja na twoim miejscu bym się wstrzymał do premiery rome bo ciężko teraz powiedzieć w co najlepiej inwestować. Nic nie wymieniając na pewno zagrasz na low:P. Ja czekam na premierę R8000, chociaż nie wiem czy wytrzymam i nie kupię gtx 660 albo r7850, też możesz się zdecydować na taką wymianę. Jak masz xp to ram od biedy przejdzie, jak wyżej to bym wymienił proca płytę i ram najpierw, no chyba że dokupisz sam ram. Ale jak chcesz zagrać też np w bf4 to dokupienie samego ramu to nietrafiony pomysł.
Robb20, przede wszystkim ściągnij demo Szoguna 2 ze Steama i zobacz jak ci chodzi, ale nie oczekiwałbym cudów patrząc na twoją specyfikację.
Shay Ruan
01-07-2013, 11:51
Obowiązkowo dołóż RAM, bo 2 gb to mało :\ Szkoda, że nie napisałeś czy chcesz grać w full hd, na jakich detalach, itp. bo w rozdziałce 1680x1050 ta karta jeszcze daje rade, ale już w 1920×1080 to nie wiem. Zresztą specjalistą nie jestem a na prockach sie w ogóle nie znam :D
EDIT: Harry Potterze ja mam gtx 660 tylko, że "ti" i bardzo sobie chwalę tę kartę.
Harry-Potter-TW
01-07-2013, 12:19
Tyle, że pojawiło się info, że nowe radki w październiku i sam nie wiem czy wytrzymam :D Chyba będę musiał w rome 2 poczatkowo na low jechać:D
Potter, spamujesz jak Mordor w kompilacji Barona do Trzeciej Ery, ale w jednym ustępie masz kupę racji. Nie ma co robić podnietki na wymagania sprzętowe i detale, bo gierka może się okazać słaba i będziemy grać zamiast w Rome 2 w EBII pod medkiem. Zresztą i tak będę grać w EBII, bo chyba nie ma mocnych, żeby nie była to dobra gierka.
Harry-Potter-TW
01-07-2013, 13:58
Sorry za ten "spam", ale jakoś nie mam co robić - postaram się to ograniczyć, zresztą samo mi przejdzie... chyba :lol:. Próbowałem grać w EB1 ale mnie jednak odstrasza, może 2 będzie lepsze ( w tym łatwiejsze ).
Poter , zamiast spamowac zapraszam na SH2 lub MTW2 zobaczymy ile masz do powiedzenia w totalwar na polu bitwy :D
Baal-Melkart
01-07-2013, 18:21
Próbowałem grać w EB1 ale mnie jednak odstrasza, może 2 będzie lepsze ( w tym łatwiejsze ).
EB I Cię odstrasza bo jest za trudna? Kampanie Rzymem czy Kartaginą są względnie proste dla początkujących. Obawiam się, że w EB II poziom trudności będzie zbliżony. Tego wymagają fani tego moda :)
Harry-Potter-TW
01-07-2013, 18:39
EB 1 Rzymem na minus: brak kasy, silne garnizony buntowników.
EB 1na plus: posłałem cała armie na 1 miasto i wrogowie nie zaatakowali moich miast bez garnizonów; właściwie to też minus lol2
W R2 marzy mi się bogaty świat pełen intryg i spisków, gdzie moich wrogów masakruje na polu bitwy (i często zdradzam przyjaciół:D) bo na grę w stylu S2 (wypowiemy ci wszyscy wojnę, co ty na to?) zareaguję chyba jej nie kupieniem ( nawet multi tego nie uratuje ). Mam nadzieję, że czarny scenariusz się nie sprawdzi, bo nie będę miał w co grać :evil:
Baal-Melkart
01-07-2013, 18:57
EB 1 Rzymem na minus: brak kasy, silne garnizony buntowników.
EB 1na plus: posłałem cała armie na 1 miasto i wrogowie nie zaatakowali moich miast bez garnizonów; właściwie to też minus lol2
W takim razie to nie jest mod dla Ciebie. Masz po prostu inne oczekiwania. Dodam tylko, że grając Pontem przez 10 lat (40 tur) byłem pod finansową kreską prowadząc w tym czasie wojnę z Seleukidami. Pierwsza tura z kasą na plusie - bezcenna chwila :) . Ten mod tak ma, za to go lubię. Co do AI, nie jest idealne, ale chyba nigdy takie nie było w całej serii TW.
A co powiesz na coś takiego? Walczę na południu i w Afryce, mam pokój z Eduami więc po zajęciu 3 rebelianckich wiosek utrzymuję w nich jedynie symboliczne garnizony. Nagle barbarzyńcy w jednej turze zrywają pokój atakując jednocześnie te trzy miasteczka na północy w ciągu kolejnej tury. Zamarłem, nie wiem czy to przypadek, ale sam bym chyba lepiej tego nie rozwiązał.
Albo wkraczając do Grecji i podbiciu Epiru, leczę rany po bitwach i nagle atakują mnie sojusznicy. Zaczynają Grecy, potem Macedonia oraz Seleukidzi. Gdzie moje armie są właśnie w drodze bądź walczą w Hiszpanii . Ten mod potrafi czasami dobrze zaskoczyć . ;)
No fajnie, jeśli w podstawce atakują cię sojusznicy - upośledzone AI
Jeśli w modzie atakują cię sojusznicy - AI, które potrafi zaskoczyć
Robb20, przede wszystkim ściągnij demo Szoguna 2 ze Steama i zobacz jak ci chodzi, ale nie oczekiwałbym cudów patrząc na twoją specyfikację.
Wiesz mam win7 64, a shogun 2 przy 1440 x 1000 pixeli ( w tych okolicach) chodzi na wysokich detalach wraz z tymi rozmyciami itp. przy bitwach trzyma te 26 fps. Myślałem że rome2 pójdzie na wysokich z łatwością bo przecież takie gry jak: skyrim, bf bad company 2 czy fifa 13 chodzą na ultra.
maxcezar5
02-07-2013, 07:59
No fajnie, jeśli w podstawce atakują cię sojusznicy - upośledzone AI
Jeśli w modzie atakują cię sojusznicy - AI, które potrafi zaskoczyć
Zgadzam się z Tobą. Ale w.w sytuacja mam pewną zmianę w porównaniu do podstawki. W podstawce sojusznicy atakują Cię bezmyślnie, w miejscach gdzie możesz się silnie obronić itp. Natomiast w modzie atakują Cię w miejscach opuszczonych przez Twoją armię; atakują Cię dlatego że boją się o swoją pozycję(obrona przez atak). Poza tym w modzie sojusznicy mają szanse wygrać a w podstawce nie.
@Up
Roma Surrectum 2.5 - idę 3 "Legionami" opuszczając miasto zostawiając mu 6 unitów - słabych, komp który gnuśniał w zaroślach przy tym mieście wrócił się na swoje terytorium - genialne zagranie - zgłupiałem do reszty i wyłączyłem grę. Komp osiągnął sukces!
Trzecia era czy jakoś tak - grałem Gondorem i ustawiłem 10 statków by armie nie mogły się przeprawiać przez bród, komp mimo przysłania 2x tyle okrętów tylko stał i przyglądał się mojej flocie. Cel osiągnięty - gracz nie wie o co chodzi.
Psioczycie na AI podajcie mi jakieś świetnie rozbudowane algorytmy z gier, gdzie AI miażdży suty i filcuje dupy. Zagrywa jak Kasparow i gniecie jak czołg. Jak ktoś poda mi rozgrywkę ala Cossacks to wyśmieję. Jak ktoś dorzuci Starcraftem/Dawn of Warem to rozlegną się fanfary i przyznam mu order Chosen'a - "mistrza mistrzów, ekstremalnych mistrzów, to the max znafcuffffff"
Poliorketes
04-07-2013, 13:38
Sprawdź sobie AL Pitera, w submodzie do Bellum Crucis było. Całkiem dobre. Przynajmniej na mapie kampanii komp rozsądnie atakował.
Z ciekawostek z TWCenter:
Oficjalnie potwierdzono, że gra rozpoczyna się w 272 r.p.n.e. Czyli może zobaczymy Pyrrusa, a nieposiadanie przez Rzymu Etrurii jest uzasadnione. Tym tez usprawiedliwiają epirocką Tesalię, którą Macedończycy mieli utracić (nie wiem, ile w tym prawdy, anybody?) po bitwie nad rzeką Aoos i odzyskali ją dopiero pod koniec roku startowego gry.
No i:
Standard bearers will be in for almost all infantry units in the game. ;)
Harry-Potter-TW
05-07-2013, 17:51
Ja tam mogę nawet zobaczyć nazwiska made in china byle AI było w miarę dobre - no chyba, że któryś z was chce zostać rozjechany w kampanii:P, jak nie znajdę nikogo do gry to idę na bf:D
Póki co przed samym Rome 2 mam czas na granie w Roma Surrectum lub w Paeninsula Italica (polecam, póki co).
Co do AI ja też mam nadzieję, że będzie dobre. Jak mnie wkurzało w Shogun 2 m.in. używanie przez frakcje XIX w. Japonii samej piechoty poborowej, podczas, gdy ja miałem już jazdę z rewolwerami i elitarną piechotę Jozai. Miejmy również nadzieję, że obietnica o agresywności frakcji Germanii będzie spełniona przez CA.
Niesmiertelnik
06-07-2013, 01:19
Psioczycie na AI podajcie mi jakieś świetnie rozbudowane algorytmy z gier, gdzie AI miażdży suty i filcuje dupy. Zagrywa jak Kasparow i gniecie jak czołg. Jak ktoś poda mi rozgrywkę ala Cossacks to wyśmieję. Jak ktoś dorzuci Starcraftem/Dawn of Warem to rozlegną się fanfary i przyznam mu order Chosen'a - "mistrza mistrzów, ekstremalnych mistrzów, to the max znafcuffffff"
Brak lepszych opcji nie odbiera ludziom prawa do krytyki.
Gdyby godzić się na wszystko i bezkrytycznie przyjmować co serwują producenci, do czego mocno namawiasz, to do dzisiaj Trabant byłby najbardziej rozpowszechnionym pojazdem, a na wycieczki rowerowe obowiązkowo jeździlibyśmy Pelikanami.
Nie podam Ci osobiście żadnych algorytmów, ale przypomnę co najwyżej, że w każdej z odsłon CA zapowiadane jest rewelacyjne AI, a potem okazuje się że artyleria wali we własne oddziały, które postanowiły utworzyć linie lub kolumnę przed jej frontem, komp chce bronić miasta upychając 20 jednostek po chałupach, żeby wystrzelała ich artyleria, która nie ma limitu amunicji, a programiści nie są w stanie utworzyć listy priorytetów, co kończy się tym, ze arta strzela do najbliższej jednostki milicji, podczas gdy na drugiej flance, zupełnie w zasięgu, stoi sobie nie niepokojona Stara Gwardia... ba, artyleria jest nawet w stanie odprzodkować w niecce i pracowicie obijać jej brzeg nie kumając że z dołka nie da się trafić w przeciwnika....
Nies, ale kto tak naprawdę na poważnie bierze całą tą marketingową gadkę? :)
Przed premierą każdej gry twórcy pieją i sikają z zachwytu nad nią. Koronny przykład? Peter Molyneux. Facet od wielu lat pieprzy trzy po trzy i zachwyca się nad bzdetami w jego przyszłych grach, które okazują się totalnymi niewypałami.
Wiesz czym się chwalą twórcy nowego Call of Duty? Rybki dostaną AI i będą uciekać przed pływającym graczem! Geniusz! Rewolucja :D W każdej kolejnej części FIFA ma być lepsze AI komputerowych piłkarzy i za każdym razem jest tak samo beznadziejne.
Problemy, które opisujesz występowały głównie w grach z bronią palną i artylerią. Na czystym "feudalnym" Szogunie 2 z większych idiotyzmów kojarzę tylko samobójcze szarże generałów, choć nie zdarza się to w każdej bitwie. Widać CA średnio wychodzi programowanie walki z artylerią. Ja już się przyzwyczaiłem do tego, że AI bitewne w Total Warach jest mocno średnie i nie spodziewam się rewolucji. I muszę powiedzieć, że mi to jakoś strasznie nie przeszkadza. Zresztą, zwykle pojawia się jakiś mod, który potrafi to naprawić, choć sam z modów nie korzystam. Zawsze mam opcję pogrania kampanii z żywym przeciwnikiem i mi to wystarcza. Cieszy mnie za to, że AI jest coraz lepsze na mapie kampanii i w dyplomacji.
Nie ma co się nadmiernie burzyć, tak jak i nie powinno się podniecać na myśl o nowym AI. Ale poczekać warto. A nuż CA po raz pierwszy wyjdzie coś w miarę sensownego w tym aspekcie?
Harry-Potter-TW
06-07-2013, 15:14
Dmagea marzy o agresywności germanów? LOL2. A mi się marzy Rome w którym każde państwo pragnie podbić świat, czy to samodzielnie, czy z sojusznikami (których kiedyś wykiwa). Droga może być wybitnie militarna, lub częściowo gospodarcza. Na to pragnienie powinna mieć wpływ osoba króla jego cech, otoczenia, rodów, potomków. Powinniśmy mieć możliwość dyplomacji z rodami i postaciami w innych krajach, zdobywania wpływów, w razie potrzeby wywołania wojny domowej i opowiedzenia się po którejś stronie. To była by totalna zadyma :lol: . Można walczyć ze wszystkimi bez dyplomacji, ale na dłuższą metę to nudne i prędzej poleciał bym na bfa :lol: , którym też żygam już :evil: . Obawiam się, że R2 może mi się szybko znudzić, bo jeśli to będzie płytka gra to kaplica. Może mody trochę świeżości wniosą, o ile da się je robić. LOL 2. W S2 w sumie rody były waleczne, ale dyplomacja to jedna wielka ściema - i pomyśleć, że się kiedyś z kimś w tej sprawie kłóciłem... .
PS: grałem trochę w Rome RS 2 i to całkiem fajny mod - niestety doprowadza mnie do szału nieuzupełnianie liczebności oddziału, więc CA ( powiem jeszcze raz ) czasem nam da jakieś fajne rozwiązania i jest nadzieja, że nie pozwę CA do sądu o zwrot kasy za R2... :lol:
To nie Gra o Tron, mi się bardziej marzy, żeby tacy Icenowie siedzieli na dupie przez większość rozgrywki i toczyli regionalne wojenki z sąsiadami, a ewentualnie w obliczu zagrożenia inwazją z kontynentu próbowali jednoczyć okoliczne plemiona. Swoją drogą wrzuciłbyś na luz z tymi lolami, bfem i ogólną gimbazą wiejącą z Twoich postów, bo słabo się robi, jak po raz kolejny czytam to samo. ;)
Harry-Potter-TW
06-07-2013, 15:39
No cóż mamy w sumie inne oczekiwania w stosunku do gry. Jestem świadomy, że wieje ode mnie gimbazą, ale pieprze bez sensu z nudów bo lubię tylko 2 serie gier, ostatnią kupiłem 2 lata temu i mi się znudziły...zresztą ogólnie dziwny jestem... hihi ( nie lol ). Zresztą tyle postów w tym temacie, większość na "nie" w stosunku do gry której jeszcze nie ma to też dziwne...
Marzenia, marzeniami o super inteligentnej SI - trza czekać na Skynet TW AI :lol:
Presidente
06-07-2013, 17:31
A mi się marzy Rome w którym każde państwo pragnie podbić świat, czy to samodzielnie, czy z sojusznikami (których kiedyś wykiwa).
Co to będzie za gra skoro każdy będzie chciał każdego kiwać i dymać po kątach.
To nie Gra o Tron, mi się bardziej marzy, żeby tacy Icenowie siedzieli na dupie przez większość rozgrywki i toczyli regionalne wojenki z sąsiadami, a ewentualnie w obliczu zagrożenia inwazją z kontynentu próbowali jednoczyć okoliczne plemiona.
Ja to raczej przychylam się do zdania Grogmira. Tylko żeby to nie działało na zasadzie wypowiadasz wojnę jednemu plemieniu to od razu cała reszta rzuca się na twój tyłek. Powinien być jakiś algorytm, który daje taką możliwość tylko w sytuacji gdy mamy odpowiedniego wodza, ród czy co tam jeszcze sobie można wymarzyć.
No cóż mamy w sumie inne oczekiwania w stosunku do gry. Jestem świadomy, że wieje ode mnie gimbazą, ale pieprze bez sensu z nudów bo lubię tylko 2 serie gier, ostatnią kupiłem 2 lata temu i mi się znudziły...zresztą ogólnie dziwny jestem... hihi ( nie lol ). Zresztą tyle postów w tym temacie, większość na "nie" w stosunku do gry której jeszcze nie ma to też dziwne...
Raczej głupotą od Ciebie wieje. (chociaż podobno gimbaza i głupota idą ze sobą w parze)
Harry-Potter-TW
06-07-2013, 18:09
Ciekawe czy to ostrzeżenie dostaleś za obrażanie... Ja IQ mam powyżej średniej, ale to co pisze słabo odzwierciedla to co myślę. Nie jestem humanistą. Wracając do tematu: chyba nie znajdę tu nikogo do gry. Za bardzo się różnimy w podejściu do gry.
Harry-Potter- TW,
[spoiler:eece5npk]Nie chcesz wiedzieć za co kujon dostał osta :mrgreen:
Polecam Ci formułować swoje zdania w normalny i czytelny sposób i ograniczyć używanie skrótów które Grogmir już podał ;)
I zamiast pisać jakie masz IQ i jaki jesteś dorosły zacznij okazywać to w swoich postach.[/spoiler:eece5npk]
Moim zdaniem AI jeśli chodzi o ekspansywność powinno być podobne dla wszystkich krajów, bo gdyby być wiernym pewnym wzorcom (czytaj: siedząca w miejscu Germania) to gra byłaby nudna, bo grając takimi Partami zawsze przybywając do Europy widzielibyśmy czerwoną mapkę. A przecież nie o to chyba chodzi :)
Harry-Potter-TW
06-07-2013, 18:52
W sumie źle nie piszesz, ale fajnie by było, gdyby to AI ekspansywności było nieco zmienne (zależne od cech króla, rywalizacji rodów itp), fajnie żeby gracz mógł wprowadzać na tron wrogów jakiegoś "złamasa" co nie umie rządzić państwem i łatwo go pokonać. Wiem, że dużo wymagam, ale cóż ...
Dmagea marzy o agresywności germanów? LOL2.
To nie marzenia, tylko wyczytane przeze mnie z artykułów na tym portalu. Samo CA zapowiadało, że Germania będzie agresywna. Ale ile w tym będzie prawdy. Pewnie będzie taka, jakbym założył grę o Warhammer Fantasy, że będą wszystkie frakcje całego świata WFB, nawet te podobne do Chin, a tak naprawdę będziecie grać w sapera...
Harry-Potter-TW
06-07-2013, 19:10
Chodziło mi o to, że się tym podjarałeś ( albo tak mi się zdawało ), ale przecież nic w tym nadzwyczajnego. Germanie muszą być agresywni ( a najlepiej, żeby dużo było takich frakcji ). Ciekawe co za demony zrobią z germanów w BI :D
Nie jestem humanistą
to nie znaczy, że można nie umieć składnie i sensownie pisać;pisanie,czytanie i rozumienie to umiejętności elementarne ;)
i nie trzeba być do tego "Humanistą" o ile się domyślam nie rozumiesz w pełni znaczenia tego słowa
...... o "spamowaniu" tymi irytującymi postami już nie wspomnę, które i tak w kółko to samo powtarzają... :roll:
Za bardzo się różnimy w podejściu do gry.
Wyjaśnij bo nie rozumiem albo nie czytałem wszystkiego bo może już tłumaczyłeś :roll:
PS
wrzuć na luz i pobiegaj trochę jak czas wolny dopisuje, czego bardzo gratuluje ;)
Chodziło mi o to, że się tym podjarałeś ( albo tak mi się zdawało ), ale przecież nic w tym nadzwyczajnego. Germanie muszą być agresywni ( a najlepiej, żeby dużo było takich frakcji ). Ciekawe co za demony zrobią z germanów w BI :D
Raczej ci się zdawało. To, że oczekuję od CA lepszego SI, bo to, co pokazali, to coś w stylu SI Kacapów w grze Stalin Subway (mimo, że to FPS - i to gówniany, to i tak SI cierpi tam tak samo, jak w Total War'ach). Co do agresywności frakcji przypomniała mi się jedna z nich:
+Macedonia w Rome Total War (przynajmniej u mnie)
+Francja w Napoleon Total War
Harry-Potter-TW
06-07-2013, 19:41
Za bardzo się różnimy w podejściu do gry.
Po prostu skoro mamy odmienne zdanie co do wizji TW, to w kampanii multi mogą być rozbieżności co do opcji gry i sposobu walki (tak mniej więcej ). No teraz będę miał sporo wolnego czasu, co mnie średnio cieszy, bo to pokusa do grzechu a wolałbym jakieś obowiązki ( pasuje do tego obrazek Dmageii z inkwizycją )
UP: W RTR macedonia fajnie spamowała - jak się Rzymem grało to było wyzwanie.
RTR macedonia fajnie spamowała
Oby spamowała mniej niż Ty :D
Harry-Potter-TW
06-07-2013, 19:52
Mogłem zrobić nick "Ważniak - król spamu" :D
Zawsze możesz poprosić o zmiane nicku :)