PDA

Zobacz pełną wersję : Frakcje - 32 frakcje grywalne

Strony : 1 [2] 3 4 5 6 7 8

K A M 2150
01-02-2013, 14:14
Ich rydwany to bardziej platformy dla wojowników i transport niż groźna siła bojowa ;P

Sam screen bardzo fajny, tylko chyba twórcy za dużo Spartacusa się naoglądali, bo Ci Barbarzyńcy gładcy i napakowani niczym Spartanie z 300 ; P

Czy mi się wydaje, czy ich tarcze są w lepszym stanie niż te legionistów czy hypas...tfu nosicieli tarcz? ;D

voitek
01-02-2013, 14:16
Wątpię by w tamtych czasach i w tamtym rejonie nienapakowane ułomki miały szanse na przeżycie :D

tomciopogromcio
01-02-2013, 14:20
W tym sezonie Spartacusa, powstańcy są bardzo owłosieni na twarzy :). W 1 sezonie i Bogach Areny dbali o nich Rzymianie, żeby wyglądali jak Bogowie, czy jak Herosi z posągów, przynajmniej ja tak zrozumiałem. Ale nie offtopuję już :P.

Lwie Serce
01-02-2013, 14:20
U CA wszyscy są gładcy, pamiętam w jakimś poście Siwer zauważył słusznie że większość żołnierzy nie ma bród i długich włosów (a powinni mieć). Ale to w sumie tylko detal, bez tego da radę, żeby nie było że na wstępie się czepiam hehe :) Mi również się screen podoba, naprawdę groźnie wyglądają, a te napakowane klaty też dobrze wyszły :)

voitek
01-02-2013, 14:23
Aż dziwne, że nikt się nie czepia odcienia niebieskiego na spodniach i pasków. To absolutnie karygodne, że nikt nie ma pionowych pasków!

tomciopogromcio
01-02-2013, 14:26
Bo są poziome, jakby jeszcze mogli walnąć pionowe? Z resztą dopiero czekamy na "czepiaczy", bo widzę, na razie piszą same osoby z wiedzą, taką, że gdyby nie KLA to mogliby pisać same "Awesome" :P.

[TIN]_Cichy
01-02-2013, 14:26
Aż dziwne, że nikt się nie czepia odcienia niebieskiego na spodniach i pasków. To absolutnie karygodne, że nikt nie ma pionowych pasków!
KLA po prostu nie wrócił z gimnazjum jeszcze...

To było niepotrzebne -v

kuroi
01-02-2013, 14:31
_Cichy]
A co, KLA jest nauczycielem historii w gimnazjum? :lol:

voitek
01-02-2013, 14:32
Mają zbyt słabo wyeksponowane sutki! Żądam większych sutków u Brytów! Nie kupuję gry bez sutków!

PS. Nie dyskutujmy o KLA, trzymajmy się sutków... tematu znaczy

K A M 2150
01-02-2013, 14:33
I kto tu schodzi do poziomu gimnazjum? Nie ma to jak konstruktywny offtop.

tomciopogromcio
01-02-2013, 14:35
Bez kitu wcale ich nie mają!! Spójrzcie też jak dziwnie wyglądają oczy tego na środku, a włosy to każdy ma jakby po porażeniu prądem, a większość, blond białe, jak super kosmiczny wojownik w dragonballu. Co to ma być?

Lwie Serce
01-02-2013, 14:36
Weź daruj już sobie... To śmieszne już nie jest...

voitek
01-02-2013, 14:37
Bo włosy mają pomalowane i usztywnione jakimś środkiem, co w tym dziwnego?

Pożartowaliśmy i wracamy do tematu

K A M 2150
01-02-2013, 14:39
Wolelibyście nie wiedzieć co jest bazą do ich farb do malowania ciała ;P

tomciopogromcio
01-02-2013, 14:39
No teraz to nie dziwne, tylko jak KLA napisze, że historycznie wtedy nie było farby do włosów w supermarketach ani "jakiegoś środku do usztywniania" to będzie ambaras :/.

voitek
01-02-2013, 14:41
Czyli według ciebie ludzie wtedy nie byli w stanie malować ciał i włosów?

K A M 2150
Nie musi bo rzeczy, które wymieniłeś maja potwierdzenie historyczne.

Poliorketes
Ale że oni znają taką nazwę, jak Icenowie, to się nie spodziewałem :P
Pierwszy preview, który mi się podoba. Nawet opis frakcji jakiś taki dłuższy, ciekawszy i bardziej historyczny. Wojownicy prezentują się dobrze, mają tarcze takie jak powinny być, włosy bielone wapnem, tatuaże. Jedynie wątpliwości budzą ich miecze, przypominają mi średniowieczne, ale to muszę sobie sprawdzić. A żeby nie było zbyt słodko, to dodam, że mapa jak zwykle słabiutka. Ciekawe czy będą Piktowie na Wyspach Brytyjskich?

tomciopogromcio
01-02-2013, 14:43
Ja nie mam zdania, czekam na KLA, tak tylko piszę co może sprawdzić.

Dobra koniec xD.

voitek
01-02-2013, 14:43
Fajnie, że napisałeś polski odpowiednik nazwy frakcji, już poprawiłem

K A M 2150
01-02-2013, 14:45
Ja nie mam zdania, czekam na KLA, tak tylko piszę co może sprawdzić.

Dobra koniec xD.

To najpierw Tobie proponuję to i owo czasem posprawdzać.

tomciopogromcio
01-02-2013, 14:45
A nazwa jednostki jest dobra? - PaintedOnes

voitek
01-02-2013, 14:46
To jest podpis obrazka, równie dobrze mógł zostać nazwany asfaGH35

K A M 2150
01-02-2013, 14:48
Raczej to nazwa jednostki, poprzednie screeny też miały w nazwie tą nazwę jaka CA jej nadało. Zresztą już wspominali gdzieś samą frazę "Painted Ones".

tomciopogromcio
01-02-2013, 14:48
Tylko jakoś od takiego podpisu się zaczęło, że jednostka Macedonii, to Shield Bearers :P, to samo w Kartaginie "Cartage_sacredband".

To najpierw Tobie proponuję to i owo czasem posprawdzać.

Jak ja jestem tylko od grania w gry z serii TW.

Salvo
01-02-2013, 14:52
Normalnie szczyt finezji z tą nazwą (jeśli taką rzeczywiście dadzą).
Ciekawe czy to jedyna barbarzyńska frakcja jaką dostaniemy. Ciekawe kto kolejny. Selucydzi, Ptolemeusze, Partia, lub może Galowie? Macedończycy na 100% wyeliminowali Greków.

Jak ja jestem tylko od grania w gry z serii TW.
Jak nie wiesz, a nie chcesz sprawdzać, to się na takie tematy nie wypowiadaj i już ;)

Myrkull
01-02-2013, 15:09
Galowie (pewnie Arveni) są pewni właściwie na 100%, to zbyt ważna frakcja jeżeli chodzi o Rzym.

Hetman
01-02-2013, 15:16
Co za niehistoryczny shit ja pierdziele, wąsy za krótkie o 1mm! No nie mogę armia klonów! Jak oni trzymają te tarcze to karygodne! A gdzie Asterix i Obelix o Idefiksie już nie wspomnę! Brud smród i ubóstwo! Dlaczego nie mają ładnych strojów tylko takie obdartusy! Ja chce by mieli Adidasy z paskami pionowymi prosto ze sklepu!

tomciopogromcio
01-02-2013, 15:25
Jakaś moda na parodiowanie KLA :)?

Chaak
01-02-2013, 15:35
Od czasu pokazania Macedonii byłem prawie pewien że 5 pozostałych frakcji to będą Partowie, Selucydzi, Ptolemeusze, Galowie i Germanie, a tu taka niespodzianka. Wydaje mi się, że przez Brytów odpadną Germanie, ale mam nadzieję, że pozostałe zostaną.
Z drugiej strony, jak Icenami, będzie grało się tak przyjemnie, jak Brytami w Rome 1, których lubiłem najbardziej z barbarzyńców to nie ma dramatu.

tomciopogromcio
01-02-2013, 15:48
Ależ świetnie odzwierciedlili ich granice :). Co prawda prowincja jest większa niż ich miejsce zamieszkania, ale tego chyba nie dało się uniknąć, natomiast przynajmniej stolica ich prowincji jest tam, gdzie przebywali :P. http://pl.wikipedia.org/wiki/Icenowie

A z kolei tutaj jest, że to stolica plemienia Trinowantów :/. http://pl.wikipedia.org/wiki/Colchester

Kerdej
01-02-2013, 16:02
Tak, ale w opisie frakcji stolicę nazywają Venta Icenorum, możliwe, że będziemy zaczynać tylko z regionem tej prowincji, a Camulodunon to jej największe miasto.

Reznow45
01-02-2013, 16:04
Ależ świetnie odzwierciedlili ich granice :). Co prawda prowincja jest większa niż ich miejsce zamieszkania, ale tego chyba nie dało się uniknąć, natomiast przynajmniej stolica ich prowincji jest tam, gdzie przebywali :P. http://pl.wikipedia.org/wiki/Icenowie

A z kolei tutaj jest, że to stolica plemienia Trinowantów :/. http://pl.wikipedia.org/wiki/Colchester
O wiele, wiele większa niż na wiki ;), ale z drugiej strony to musieli by bardzo się rozdrobnić na wyspach, na co przy ich tendencji do wielkich prowincji jest raczej nierealne. Poza tym jeszcze bardziej by utrudniło grę (samo 'zbieranie' wysp brytyjskich byłoby jeszcze dłuższe i włączenie się do walki na kontynencie nastąpiłoby jeszcze później).

tomciopogromcio
01-02-2013, 16:11
W linku o Icenach jest napisane, dlaczego Venta Icenorum w ostatnim akapicie :).

Rostel123
01-02-2013, 16:12
Ładnie się zapowiada :D ;)

KLAssurbanipal
01-02-2013, 17:10
Iceni: http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_R ... ni_Faction (http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_Rome_II_-_Iceni_Faction)
Zawiodłem się, skoro dali frakcję z wysp brytyjskich jest mała szansa że wśród grywalnych znajdą się jacyś Germanie, a tym bardziej Sarmaci. A jak dla mnie w tamtym okresie byli ważniejsi i oczywiście bardziej ekspansywni od Brytów. Niestety CA musi się bawić w patriotyzm.

Gdy zobaczyłem frakcję na liście, również się zawiodłem. Wówczas plemiona brytyjskie miały marginalne znaczenie w starożytnym świecie.
Nie mam nic przeciwko tej frakcji, ale niestety CA dało tylko 8 slotów, więc powinni być najważniejsi gracze tej epoki. Podejrzewam, że Galowie też będą, a te frakcje mają zbliżone jednostki. Pewne jest, że Brytów dali ze względu na klientów brytyjskich.
Dlatego obstawiałem Galów i Germanów jako frakcje barbarzyńskie. Podejrzewam, że będą i one. Prędzej zrezygnują z Germanów niż z Galów. Obawiam się, że zrezygnują z którejś frakcji - Seleucydzi lub Ptolemeusze. Widzę wiele postów na TWC, żeby dać jedną z tych dwóch frakcji bo są zbliżone (co nie jest do końca prawdą). Obie potęgi były wówczas jednymi z kilku najważniejszych i trudno sobie grę wyobrazić bez nich. Z Partii raczej nie zrezygnują (bo nie będzie w kampanii frakcji o wschodniej kulturze).

Nie narzekajcie, pojeździcie sobie rydwanami przynajmniej ;) Mi się podoba (choć po cichu liczyłem na Scytów). Przecież Germanie to w większości piechota, której sposób użycia i wyszkolenia jest podobny do Brytów, a teraz będziemy mieli jeszcze rydwany :D Tylko żeby nie zrobili jak w pierwszej części, że bez kawalerii kompletnie, tego nie przeżyję...

Frakcja zapowiada się całkiem ciekawie, ale niestety dużą przeszkodą jest 8 slotów na frakcje. :)

Czy mi się wydaje, czy ich tarcze są w lepszym stanie niż te legionistów czy hypas...tfu nosicieli tarcz? ;D

Też to zauważyłem. Może jeszcze Rzymian i Macedończyków wyrównają. Ciekawe czy to efekt naszych działań.? ;)

_Cichy]

To było niepotrzebne -v

Bo wagarowałeś i musiałem dyrektorowi tłumaczyć, żeby nie wystawiali Ci nagany. ;)

Jakaś moda na parodiowanie KLA :)?

Jest moda na parodiowanie wiedzy? Nie zauważyłem. Chyba, że mówisz o kilku własnych postach o jednej tematyce i tego trolla, którego cytowałem powyżej? ;)

Co do samej frakcji to jak wspomniałem na początku - rozczarowało mnie jej istnienie w ''finałowej 8''. :)
Jednak te jednostki prezentują się jakoś dużo lepiej niż Macedończycy. Pod tym względem miłe zaskoczenie. Jest parę błędów, ale o tych wojownikach wiemy stosunkowo mało i wiele źródeł jest czysto hipotetycznych (np. czy tarcza była ceremonialna, czy używana w boju). Co do włosów to faktycznie uważa się, że mogły one być tak ustawiane ku górze.

W trakcie pisania posta zacząłem się zastanawiać nad jedną rzeczą. Jakiś czas temu wspominałem, że dodatek może nie być okresem znanym z BI, lecz czymś nowym. Co mogą dać? Najlepiej brzmi I-II wiek n.e. - powstanie żydowskie, walki z Dakami, a przede wszystkim Germanami. I tutaj jest sedno. Mogli stwierdzić, że Germanie nie będą frakcją grywalną ponieważ w oficjalnym dodatku będą odgrywać wielką rolę. Taki dodatek to okres najbardziej znany laikowi - ''lorica segmentata'', prostokątne tarcze itp.

Wtedy to ujrzymy jako kolejne: Partię, Seleucydów, Ptolemeuszy i Galów. Chyba, że całkiem nas rozczarują "finałową 8" i którąś z tych frakcji wrzucą jako DLC, ale to raczej mało prawdopodobne. Na DLC polecą raczej Sparta i inni Grecy.

depus
01-02-2013, 17:23
Było by dobrze aby w finałowej 8 był Egipt :)

tomciopogromcio
01-02-2013, 17:36
"Jest moda na parodiowanie wiedzy? Nie zauważyłem. Chyba, że mówisz o kilku własnych postach o jednej tematyce i tego trolla, którego cytowałem powyżej? ;)"

Nie miałem na myśli posty np. voiteka, post Hetmana, swoje i te wcześniejsze :). Czytaj cały temat :). I nie parodiowanie wiedzy, tylko sposób zwracania uwagi na błędy :).

KONIEC OFFTOPU
Salvo

Amrod
01-02-2013, 18:21
Ojej, jaka trudna nazwa! Nie no, nie spodziewałem się takiej nazwy frakcji. Może będzie Iliria, którą wycieli z jedynki.

Gdy zobaczyłem frakcję na liście, również się zawiodłem. Wówczas plemiona brytyjskie miały marginalne znaczenie w starożytnym świecie.
Nie mam nic przeciwko tej frakcji, ale niestety CA dało tylko 8 slotów, więc powinni być najważniejsi gracze tej epoki. Podejrzewam, że Galowie też będą, a te frakcje mają zbliżone jednostki.
Jak dla mnie brzmi to strasznie i jak jakiś Empireowy koszmar. Takie. Same. Jednostki. Obawiam się że naprawdę tak może być. Ciekawe ile zostanie naprawdę różnych jednostek z tych setek zapowiadanych.

Il Duce
01-02-2013, 18:45
Jestem rozczarowany, bo ten previewu oznacza ,że zabraknie Germanów,Ptolemeuszy lub Seleucydów :cry:

polakma
01-02-2013, 19:06
W sposób w jaki trzymają te tarcze jest taki rzymski... Wątpie że było to wygodne...

Wald
01-02-2013, 19:18
proponuje obejrzeć ryciny większości szkół fechtunku Europy zachodniej, jest tam kilka takich scen gdzie, jeden z "bohaterów" broniąc się używa , małej tarczy, trzymając w taki sposób jak "barbarzyńcy"....... więc nie wydaje mi się aby oni mieli coś z tym wspólnego, a po za tym tarcze w taki sposób trzymali już w RTW :D

polakma
01-02-2013, 19:19
Wiem, ale to musiała boleć potem dłoń...

LEGION
01-02-2013, 19:23
Ja też myślę, że Icenowie nie potrzebni i niespodziewani. Ale co do tego tekstu

_Cichy]

To było niepotrzebne -v
to może niepotrzebny ale po ciężkim dniu rozśmieszył mnie swoją prostotą! KLA no offence! ;)

Il Duce
01-02-2013, 20:20
Mam pytanie czy Icenowie w ogóle istnieli w okresie gry? Bo na wikipedii jest że byli od I w p.n.e do I w n.e. :roll: . Podobnie Partowie którzy pojawili się dopiero pod koniec III w p.n.e.

Baal-Melkart
01-02-2013, 21:18
Mam pytanie czy Icenowie w ogóle istnieli w okresie gry? Bo na wikipedii jest że byli od I w p.n.e do I w n.e. :roll: .
W starożytnym świecie Wysp Brytyjskim mam raczej słabe rozeznanie, ale raczej istnieli, w każdym razie w momencie w którym rozpoczyna się gra Celtowie byli już na tych obszarach zadomowieni. Dlaczego nie ogólnie Brytowie (Pritani) tylko jedno plemię, aczkolwiek znaczące? Pewnie z powodów patriotycznych i powstania Boadicei.

Podobnie Partowie którzy pojawili się dopiero pod koniec III w p.n.e.
Gdzie się pojawili? Parnowie, będący cześcią związku Dahów (a właściwie liderem) rozpoczęli ekspansję na obszary Partii mniej więcej w połowie III w. p.n.e.

Myrkull
01-02-2013, 21:21
Hetman nie przesadzaj, teraz tylko Nieśmiertelnik tutaj trolluje, wymagając nie wiadomo czego.

Nie mam nic przeciwko tej frakcji, ale niestety CA dało tylko 8 slotów, więc powinni być najważniejsi gracze tej epoki.
Naprawdę dali ciała z ośmioma grywalnymi frakcjami. Daliby z dwie, cztery więcej i nie byłoby problemu.

Hetman
01-02-2013, 21:31
Tak tylko ile by to ważyło, jak Szogun już waży z 30 GB a jest mniej frakcji + mała mapa + jednostki prze kolorowane tylko. Poza tym dlaczego ciągle mamy grać tymi samymi frakcjami, dobra odskocznia od nawalania brytami na okrągło. Może były frakcje silniejsze, które miały większy wpływ na starożytny świat, ale popatrz na to z drugiej strony, gramy leszczem i bawimy się w robienie mocarstwa - to chyba kwintesencja gry. Dlatego ja z Voitkiem odrazu gramy w kampanie Online z bitwami gracza, frajdy co nie miara.

Il Duce
02-02-2013, 08:59
[quote="_yourself_":vsvx4c5c]Mam pytanie czy Icenowie w ogóle istnieli w okresie gry? Bo na wikipedii jest że byli od I w p.n.e do I w n.e. :roll: .
W starożytnym świecie Wysp Brytyjskim mam raczej słabe rozeznanie, ale raczej istnieli, w każdym razie w momencie w którym rozpoczyna się gra Celtowie byli już na tych obszarach zadomowieni. Dlaczego nie ogólnie Brytowie (Pritani) tylko jedno plemię, aczkolwiek znaczące? Pewnie z powodów patriotycznych i powstania Boadicei.

Podobnie Partowie którzy pojawili się dopiero pod koniec III w p.n.e.
Gdzie się pojawili? Parnowie, będący cześcią związku Dahów (a właściwie liderem) rozpoczęli ekspansję na obszary Partii mniej więcej w połowie III w. p.n.e.[/quote:vsvx4c5c]

Chodzi mi o to że na dobre ukształtowali państwo dopiero koło 230 r pne.

Hades
02-02-2013, 09:47
A mi się wydaję, że zwykły gracz chętniej kupi DLC z Germanami niż z jakąś "mniej popularną" frakcją.

Dagorad
02-02-2013, 12:28
Dlaczego nie ogólnie Brytowie (Pritani) tylko jedno plemię, aczkolwiek znaczące? Pewnie z powodów patriotycznych i powstania Boadicei.

Pewnie też dlatego że tak jest bardziej historycznie. Gdyby dali ogólnie Brytów musieliby się bawić w robienie konfederacji plemion co i tak zbytnio historyczne raczej by nie było.

Miło by było gdyby nie byli oni skazani na sukces i władzę w Brytanii mogło zdobyć też inne plemię.

tomciopogromcio
02-02-2013, 12:35
W Brytanii jest 7 prowincji, Icenowie zaczynają z 1 i są frakcją grywalną, ma nie być wiosek rebelianckich, więc nasuwa się, że będzie 7 plemion każda z 1 prowincją, najpierw będą walczyć o panowanie na wyspach brytyjskich, jak w shogunie :p.

Rostel123
02-02-2013, 12:47
W Brytanii jest 7 prowincji, Icenowie zaczynają z 1 i są frakcją grywalną, ma nie być wiosek rebelianckich, więc nasuwa się, że będzie 7 plemion każda z 1 prowincją, najpierw będą walczyć o panowanie na wyspach brytyjskich, jak w shogunie :p.
Ciekawe ile będzie grywalnych Frakcji na Wyspach Brytyjskich :D

tomciopogromcio
02-02-2013, 12:49
No raczej tylko ta :D.

Lord Wełnowór
02-02-2013, 13:50
A ja mam pytanie, czy potwierdzone jest, że będzie osiem frakcji grywalnych i czy te, które nam teraz pokazują będą na sto pro grywalne?

Baal-Melkart
02-02-2013, 13:56
Chodzi mi o to że na dobre ukształtowali państwo dopiero koło 230 r pne.
Ja bym powiedział, że ten proces dopiero się rozpoczynał, chwilowo powstrzymany przez Antiocha III, natomiast jaka była różnica między koczowniczymi Parnami z pierwszej połowy III w. p.n.e. a koczowniczymi Partami z końca III w. p.n.e. ? Chyba tylko taka, że w między czasie rozgościli się w satrapii Partia, a Arsakes ogłosił się królem.

Pewnie też dlatego że tak jest bardziej historycznie.
Obiektywnie rzecz biorąc tak jest ciekawiej, choć argument - bo tak jest bardziej historycznie - w przypadku CA brzmi trochę przewrotnie :)

Gdyby dali ogólnie Brytów musieliby się bawić w robienie konfederacji plemion co i tak zbytnio historyczne raczej by nie było.
Jeżeli tak jak napisano poniżej, obok Icenów będą jeszcze inne plemiona prowadzące własną ekspansję to będzie całkiem dobrze.

polakma
02-02-2013, 14:17
Mi się wydaje, że frakcje będą następujące.
-Rzym
-Kartagina
-Ci Brytowie
-Macedonia
-Imperium Selecuidów
-Egipt
-Galowie
-Dakowie może Scytowie

Lord Wełnowór
02-02-2013, 15:30
Mi to by się podobało jakby Partia była państwem pojawiającym się w trakcie rozgrywki. Jeśli mapa kampanii obejmowałaby ich rodzime tereny wtedy mogliby zrobić jak w Medievalu-kampanii brytyjskiej, że tak jak tam sojusz baronów wyodrębniał się z części ziem angielskich, tak tu ok. 240 r. Partowie wyodrębnialiby się z państwa Seleukidów. A jeśli Partia nie zmieściłaby się na mapie to mogliby się pojawiać jako horda.

Reznow45
02-02-2013, 15:43
Mi to by się podobało jakby Partia była państwem pojawiającym się w trakcie rozgrywki. Jeśli mapa kampanii obejmowałaby ich rodzime tereny wtedy mogliby zrobić jak w Medievalu-kampanii brytyjskiej, że tak jak tam sojusz baronów wyodrębniał się z części ziem angielskich, tak tu ok. 240 r. Partowie wyodrębnialiby się z państwa Seleukidów. A jeśli Partia nie zmieściłaby się na mapie to mogliby się pojawiać jako horda.
Jeśli mapa ma być większa, to powinni się zmieścić.

Seba Fallus III Wielki
02-02-2013, 16:06
Od państwa Seleucydów oddzieliła się Baktria , a Partia została podbita przez Parnów (mogłem przekręcić nazwę);)

Asuryan
02-02-2013, 16:13
Pierwszy previev który podoba się mi w całości. Nie jestem zdziwiony wyborem Icenów - w końcu złupili Londinium i posłali w piach jeden legion (poza kawalerią), zanim zostali całkowicie wybici przez Rzymian.

Mi się wydaje, że frakcje będą następujące.
-Rzym
-Kartagina
-Ci Brytowie
-Macedonia
-Imperium Selecuidów
-Egipt
-Galowie
-Dakowie może Scytowie
Zamiast plemienia Galów według mnie powinni dać Cherusków (plemię Germanów) ze względu na las Teutoburski, zamiast Daków czy Scytów zaś Partię.

KLAssurbanipal
02-02-2013, 16:28
A ja mam pytanie, czy potwierdzone jest, że będzie osiem frakcji grywalnych i czy te, które nam teraz pokazują będą na sto pro grywalne?

Te które pokazują są na 100% grywalne, co CA potwierdza.
Sądzimy, że 8 bo są sloty:
http://wiki.totalwar.com/w/Factions
CA nigdy nie zaprzeczyli, żeby to dotyczyły wszystkich frakcji grywalnych.
Wg mnie na 90% są to wszystkie grywalne. Chyba, że zrobią nam niespodziankę i z ostatnią frakcją pojawi się dodatkowa, poza tym slotem.
Może po prostu CA wrzuciło 8 slotów, żeby o tym dyskutować (póki co większość dyskusji na TWC tego dotyczy). To mało prawdopodobne, ale nadzieja gdzieś tam jest. ;)

tomciopogromcio
02-02-2013, 16:38
No ,a tam jest napisane, że to jest pokazane aby pokazać postęp prac na grą i MOŻE ulec zmianie.

KLAssurbanipal
02-02-2013, 16:47
Dlatego mam nadzieję, że frakcji będzie więcej niż 8. To byłby zamierzony, marketingowy zabieg. ;)

Co do tego, ze te frakcje są grywalne jest to na 100%. Na pewno nie zamienią Macedonii lub Icenów na coś innego.

Kobrax
02-02-2013, 18:00
Ja chce greków. Obojętnie czy Spartę, Ateny czy inne greckie państewko. Jak ich nie będzie to pozostanie chyba tylko podbijać świat Macedonią lub Rzymem. Ale zobaczymy jakie będą wszystkie frakcje, poza tym bez nowego kompa nie mam co myśleć o Rome 2:(

Lwie Serce
02-02-2013, 18:05
No cóż, również bym chciał Greków (chociaż jeśli miałbym wybierać między Macedonią a jakimś greckim polis to wolę Macedonię ze względu na jazdę, ale mniejsza z tym), przecież greckie miasta-państwa mają swój klimat, ale cóż, w DLC będą prawie na pewno, nie pominęli by takiej frakcji raczej.

Salvo
02-02-2013, 18:08
Grywalna Macedonia wyeliminowała Greków z frakcji grywalnych. Nawet nie ma gdzie ich wstawić! Założę się, że będą tylko Ateny, Rodos i Syrakuzy. W dlc oczywiście coś dołożą.

Asuryan
02-02-2013, 18:58
Zapomniałeś o Sparcie, która raczej będzie i być może nawet jako 9 (kolekcjonerska) grywalna nacja.

Kuzyn
02-02-2013, 19:17
Zapomniałeś o Sparcie, która raczej będzie i być może nawet jako 9 (kolekcjonerska) grywalna nacja.

Coś marna szansa, że CA rozdzieli Miasta Greckie chociaż kto wie.

A co do tych 8 slotów to żart chyba ;p Mówili, że ma być dużo grywalnych frakcji, w starym Rome przecież połowa chyba była grywalna. No i sam fakt, że Macedonia już trafiła się to znaczy, że będzie ich więcej.

Wald
02-02-2013, 20:20
Moim zdaniem grywalne frakcje to powinny być te, których "interesy" wiązały się z rzymskimi oraz i te które stanowiły jakąś realną siłę, a nie cień swojej dawnej potęgi . Natomiast te "egzotyczne" ale silne powinny być jako DLC.

A w RTW, jak sobie odblokowałeś w plikach, to prawie wszystkimi mogłeś zagrać, nawet buntownikami :D

Asuryan
02-02-2013, 20:43
W RTW2, jak sobie odblokujesz w plikach, to także będziesz mógł prawie wszystkimi grać, tak samo jak w każdej innej części serii :mrgreen: Kwestia tylko czy będziesz potrafił to zrobić.

Wald
02-02-2013, 20:48
notatnik czy jakiś power point i mamy wszystkie frakcje :D

MichalKruk
02-02-2013, 21:07
W RTW2, jak sobie odblokujesz w plikach, to także będziesz mógł prawie wszystkimi grać, tak samo jak w każdej innej części serii :mrgreen: Kwestia tylko czy będziesz potrafił to zrobić.

W wersjach steamowskich też? Ja zawsze tak robiłem z plikami ale przestałem od E:TW nie chciałem się w to bawić żeby sobie czegoś nie "rozwalić" :P

Asuryan
02-02-2013, 21:25
W wersjach steamowskich też? Ja zawsze tak robiłem z plikami ale przestałem od E:TW nie chciałem się w to bawić żeby sobie czegoś nie "rozwalić" :P
Gdyby nie można było, to by nie było modów startpos (odblokowujących możliwość grania niegrywalnymi nacjami) w ETW czy NTW.

Il Duce
02-02-2013, 21:37
[quote="_yourself_":3235qx3f]Chodzi mi o to że na dobre ukształtowali państwo dopiero koło 230 r pne.
Ja bym powiedział, że ten proces dopiero się rozpoczynał, chwilowo powstrzymany przez Antiocha III, natomiast jaka była różnica między koczowniczymi Parnami z pierwszej połowy III w. p.n.e. a koczowniczymi Partami z końca III w. p.n.e. ? Chyba tylko taka, że w między czasie rozgościli się w satrapii Partia, a Arsakes ogłosił się królem.
[/quote:3235qx3f]

Ma to znaczenie w przypadku rozmiarów mapy ;) . Co do grywalnych frakcji to może być tak że dali 8 slotów a potem dodadzą np 2 i będą głosić jacy to są łaskawi :)

polakma
03-02-2013, 20:28
Już sobie wyobrażam te szarże katafratów....

Seba Fallus III Wielki
03-02-2013, 20:44
No ja też bo nie wiem co to katafraty :D

Przemysł II
03-02-2013, 21:47
Ma to znaczenie w przypadku rozmiarów mapy ;) . Co do grywalnych frakcji to może być tak że dali 8 slotów a potem dodadzą np 2 i będą głosić jacy to są łaskawi :)
nie zapomnij jeszcze o preorderowej frakcji :D czyli nawet 9 na samym początku. Potem kilka DLC z frakcjami i jednostkami :D ( pewnie w ramach DLC będziemy mogli kupić elitarne oddziały "niosących tarcze", "jeżdzących na koniu"- sama elita starożytności :D)

Salvo
04-02-2013, 12:22
Prośba o zwiększenie ilości frakcji:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=588361
Wiem, że szans nie ma, ale zagłosować można ;)

Przemysł II
04-02-2013, 14:26
teraz jeżeli przejdzie ten pomysł to tylu sympatyków ( klakierów) CA będzie, że każdego który postawi się tej firmie zostanie przez nich zjedzony, bo przecież to CA i Lusted są wspaniałomyślni :D

Tytaneks
04-02-2013, 21:23
Czytając posty na zagranicznych forach nie mogę uwierzyć że ktoś chce aby więcej frakcje grywalnych było DLC. Z takim podejściem nie których graczy możemy się spodziewać że CA da mniej frakcji grywalnych z aprobatą Klakierów.

nowy2142
04-02-2013, 23:09
Są czasy casuali. A dla przeciętnego kowalskiego z zachodu wydać 10euro na 5 frakcji to nic wielkiego.

Seba Fallus III Wielki
05-02-2013, 20:29
Nie zrobili błędów przy Icenach i od razu dyskusja zamarła :D

tomciopogromcio
05-02-2013, 20:34
A co mogli zrobić źle u golasów? Tylko spodnie, no i zrobili odwrotnie paski :D.

Gaeth I
05-02-2013, 20:34
Cisza przed burzą [czyt. piątkowa frakcja] xD

Il Duce
05-02-2013, 23:06
Obawiam się że w piątek nic nie dadzą, obstawiam jedynie nowego rally pointa :cry:

Musashi Miyamoto
06-02-2013, 15:19
A co mogli zrobić źle u golasów? Tylko spodnie, no i zrobili odwrotnie paski :D.
Nie od dziś wiadomo że pionowe paski wyszczuplają a poziome nadają tęgości :D
Brytów w Jedynce lubiłem bo zaczynali daleko od Rzymu i w Dwójce polubię z podobnego powodu.

Kerdej
06-02-2013, 15:45
Pomiędzy Macedonią a Icenami (ich rola i terytorium były mniejsze na pewno niż innych plemion wtedy np. wg. Wysp Normana Davies'a) minęły dokładnie 2 tyg, więc obstawiałbym frakcję na 15go, chociaż mam nadzieję na coś nowego teraz, np. bitwę Rzymian z jedną z tych nowych frakcji.

polakma
06-02-2013, 15:49
Nie pokażą walki z Rzymem bo pewnie teraz myślą jakie DLC albo nie mają w ogóle jeszcze poziomu bitew... Oby nie zrobili takie drzewka bitew jak w Rome I, że raptem 3 ataki i 2 style defa.

Ituriel32
06-02-2013, 17:40
Jestem troszkę nie zadowolony z wyboru akurat tej nacji barbarzyńskiej.
Zdecydowanie bardziej wolałbym opierać się Rzymskiej ekspansji jakimś plemieniem Galijskim lub Germańskim.

Kerdej
06-02-2013, 18:05
Angielscy gracze za to napewno bedą chcieli zobaczyć co by było gdyby Cezar i następcy nie zastali Albionu podzielonego na kilkanaście plemion, z których większość na początku wcale nie chciała umierać w walce gdy mogła się sprzymierzyć albo jeszcze zarobić na handlu z Rzymem i Galią. Poza tym któreś z plemion Galijskich musi być, prędzej Selucydów odpuszczą. Choć teraz pewnie ujawnią coś ze wschodu.

lukesap9
07-02-2013, 19:27
Ja myślę że w slotach nie będzie Seleucydów. Mimo że znacznie różniła się od Macedonii to i tak kultura hellenistyczna więc przy ośmiu slotach nie sądze żeby dali dwie tak podobne frakcje a szkoda :cry:

KLAssurbanipal
07-02-2013, 20:26
Nie byłbym takim pesymistą jeśli chodzi o Seleucydów.
Spójrzmy na to tak, mamy:
- Rzym,
- Kartaginę,
- Macedonię,
- Icenów

Na 100% będą też Galowie. Musi być Partia jako jedyna frakcja wschodnia na 8 slotów. Mamy razem 6 slotów. Zostają jeszcze 2. Pójdźmy dalej...
Po wpadce z Egiptem CA już zapewnili, ze teraz będzie hellenistyczny. Sądzę, że będą chcieli pochwalić się tym postępem i ujrzymy go we frakcjach grywalnych.

Zostaje tylko 1 slot, a 2 frakcje które do niego pretendują: Seleucydzi i Germanie.

Osobiście wolę tych pierwszych z wielu powodów:

1) Seleucydzi byli obok Egiptu, Macedonii, Kartaginy i Rzymu jedną z najważniejszych frakcji w epoce. Germanie mieli nikłe znaczenie w III p.n.e.
2) Seleucydzi mają najbardziej zróżnicowany i oryginalny roster spośród wszystkich frakcji: opancerzone słonie, rydwany z kosami, katafraktów, zromanizowaną piechotę, masę najemników i standardowe hellenistyczne jednostki np. falangici.
3) Gra nimi jest trudna na starcie ze względu na potężne imperium - prowadzenie kilku wojen na raz, trudne utrzymanie poziomu gospodarki, bunty itp.
4) Seleucydzi różnią się bardziej od Macedonii i Egiptu, niż Galowie od Brytów (Icenowie) lub Germanów. Mimo, że ci ostatni to inna kultura to wątpię by w grze jakoś znacznie się różnili od Galów poza wyglądam i zastosowaniem niektórych jednostek. Na pewno nie aż tak jak Seleucydzi od innych hellenistycznych frakcji.
5) Gra Seleucydami taktycznie będzie inna od gry Macedonią. Z kolei gra Germanami raczej nie będzie się różnić od gry pozostałymi dwoma frakcjami barbarzyńskimi. W RTW1 nie odczuwałem żadnej różnicy.
6) Na 8 slotów aż 3 frakcje barbarzyńskie, a tylko 2 hellenistyczne? Ta epoka zwie się przecież nie bez powodu okresem dominacji hellenistycznej.

Sądzę, że warto dać Seleucydów zamiast Germanów ze względu niemożliwość zagrania tymi pierwszymi bez DLC.
Germanów na pewno zobaczymy w oficjalnym dodatku w liczbie wielu frakcji (okres wczesnego lub późnego Cesarstwa). Pamiętajmy, że dodatek musi zawierać frakcję rzymską. Podboje Aleksandra, wojna peloponeska, wojny grecko-perskie to jedynie temat na mini-dodatek DLC (ze względu na zmniejszony obszar w stosunku do głównej mapy i mała ilość frakcji) na wzór RTW: Aleksander, Peninsular Campaign, Warpath Campaign itp.

Jeśli teraz nie będzie Seleucydów w 8 frakcjach to marna szansa na ich zobaczenie bez DLC. Wiadomo, że większość woli czystą podstawkę i tylko część graczy kupuje DLC. Germanie raczej będą w oficjalnym dodatku bez DLC.

Chciałbym mieć rację, ale CA lubi zaskakiwać. Niekoniecznie pozytywnie. Na TWC wypowiada się wielu graczy którzy wolą Germanów niż Seleucydów. Wielu z nich ze względu na pochodzenie z krajów germańskich. Podobna sytuacja była z Icenami. Chcieli ich głównie gracze brytyjscy (nieświadomi, że nikła część Brytyjczyków ma celtyckie pochodzenie). Teraz jest podobnie. Wielu graczy nie zauważa, że większa frajda będzie zagrać Seleucydami niż Germanami. Jeśli gra Germanami nie będzie zbliżona do gry Galami to będę wielce zaskoczony. Ankiety na TWC pokazują mniej więcej równe wyniki jeśli chodzi o frakcję, która ma być w grze spośród tych dwóch (w dwóch minimalnie wygrywają Seleucydzi, a w jednej Germanie). Myślę też że wielu graczy jest nowych, którzy zaczęli po Empire. Na pewno niewielu zna Seleucydów (raczej za granicą w liceach też o tym nie uczą; pamiętam jak moja nauczycielka nie miała pojęcia co to za państwo). Dlatego wielu graczom nie zależy na tej frakcji. Sądzą, że to państwo bardzo zbliżone do Macedonii.

Kerdej
07-02-2013, 20:56
Całkowicie się z Tobą zgadzam, jeśli chodzi o znaczenie Selucydów, nie mówiąc już o ich ciekawym położeniu. Chociaż różnorodność armii może twórców właśnie zniechęcać. Zastanawiam się tylko nad fragmentem mapy od Icenów sięgającym po tereny dzisiejszej Danii. Wszystko na północ od Alp i tereny dorzecza Dunaju zostawiliby puste, tzn. w rękach SI? Komputer zrobił by tam zaraz jakieś imperium na całe Niemcy i Karpaty. Chyba że to bedą naprawdę drobne plemiona pozbawione zasobów. Na total warowym facebooku pokazywali natomiast jakiś czas temu rysunek z ciężką piechotą z Dacji (choć to równie mało prawdopodobne jak Iberowie).

cyborgowiec97
07-02-2013, 21:38
Seleucydzi będą w DLC. Poprostu są za fajną frakcją żeby CA dało w orginalnych frakcjach.

Dagorad
07-02-2013, 21:44
Seleucydzi będą w DLC. Poprostu są za fajną frakcją żeby CA dało w orginalnych frakcjach.

Skąd taki wniosek? Czemu niby CA miałoby zostawić akurat tą fajną frakcję na DLC? Zresztą co jest w nich ciekawego? Dużo bardziej popularni i znani są raczej Ptolemeusze i Partowie. Do frakcji dodanych w DLC mogą właśnie trafić dlatego że są "nie dość fajni".

KLAssurbanipal
08-02-2013, 07:38
Dużo bardziej popularni i znani są raczej Ptolemeusze i Partowie. Do frakcji dodanych w DLC mogą właśnie trafić dlatego że są "nie dość fajni".

Polemizowałbym. Ciężko to naprawdę ocenić. Wiem, że wojowników Seleucydów częściej się rysuje i opisuje niż ptolemejskich. W III wieku p.n.e. znaczenie Partii przy Seleucydach było nikłe. Także można znaleźć mniej informacji na temat Partów niż Seleucydów w tym okresie, więc można domniemywać że Seleucydzi nie są mniej znani.

Właśnie są "dość fajni" ponieważ swoim rosterem, różnorodnością biją inne frakcje na głowę. Jeśli trafią do DLC to będzie naprawdę niemiłe ponieważ w trybie Multi jeden gracz będzie miał wojska ptolemejskie z małymi słoniami i typową helleńską konnicą, kiedy gracz z wykupionym DLC wystawi mu na przeciw armię ze słoniami pancernymi, rydwanami z kosami (i niezniszczalnym woźnicą w zbroi katafrakta) i katafraktów zakutych z brąz. Pamiętajcie, że frakcje z DLC nie są dostępne (nawet w trybie multi) dla osób które ich nie wykupią. Jeśli CA się do tego posunie to trzeba będzie chyba jakąś petycję pisać i zbierać też podpisy za granicą. W DLC powinny być jakieś minory, z których większość jednostek pokrywa się z innymi frakcjami, 1-2 unikatowe. Tak dla urozmaicenia gry. Nie powinny znaleźć się tam główne frakcje, które obowiązkowo powinny być w podstawce.
Dlatego upieram się przy swojej teorii, że Germanie powinni być w DLC (dlatego, że będzie im poświęcony dodatek na 90%), a Seleucydzi w 8 grywalnych frakcjach.

Ktoś pytał dlaczego w Rome 2 jest mniej frakcji niż w Rome 1, skoro to miał być krok w przód? Odpowiedź jest prosta: DLC.
W Rome mają takie możliwości... To nie już Shogun 2 gdzie frakcje się różnią kolorem i kilkoma statystykami, gdzie brak DLC wielkiej straty nie robi. Czy Napoleon, gdzie DLC to zestaw jednostek w innych mundurach i statsach (inny regiment grenadierów, kirasjerów, huzarów - każda z tych jednostek jest w grze podstawowej, a dokupujemy jedynie inne warianty). W Rome 2 z kolei jest taki szeroki wachlarz kultur i jednostek, że dam sobie głowę uciąć - DLC pod Rome 2 będzie najbardziej kasowe. Już widzę materiał na DLC: Spartanie (nie ma szans, żeby byli w grywalnej 8 a CA między wierszami pisali, że mają coś dla fanów Sparty), inne greckie polis, Scytowie, Iberowie i masa najemników np. jazda tesalska, syryjscy łucznicy (ma nadzieję, że łuczników z Krety nie dadzą w DLC). Mogę się założyć, że będzie coś takiego jak "Hoplites Pack" gdzie znajdziemy zestaw 12 różnych hoplitów.

Volfgan
08-02-2013, 12:06
Tak tylko ile by to ważyło, jak Szogun już waży z 30 GB a jest mniej frakcji + mała mapa + jednostki prze kolorowane tylko. Poza tym dlaczego ciągle mamy grać tymi samymi frakcjami, dobra odskocznia od nawalania brytami na okrągło. Może były frakcje silniejsze, które miały większy wpływ na starożytny świat, ale popatrz na to z drugiej strony, gramy leszczem i bawimy się w robienie mocarstwa - to chyba kwintesencja gry. Dlatego ja z Voitkiem odrazu gramy w kampanie Online z bitwami gracza, frajdy co nie miara.

Mogę się dołączyć? :D

KLAssurbanipal
08-02-2013, 12:14
Co pół h sprawdzam oficjalną stroną z frakcjami i TWC Exclusive Content czy nie ma chociaż zbroi.
Trochę się martwię, że nic dziś nie zobaczymy bo Lusteda nie ma, a zwykle w piątki jest na TWC. Kilku forumowiczów pisało, że bierze ślub i może nie być nic pokazane przez jakiś czas. Oby to plotki.

voitek
08-02-2013, 12:19
Jeśli będzie przynajmniej na 3 osoby, to pewnie

KLAssurbanipal
08-02-2013, 12:22
Zresztą co jest w nich ciekawego? Dużo bardziej popularni i znani są raczej Ptolemeusze i Partowie. Do frakcji dodanych w DLC mogą właśnie trafić dlatego że są "nie dość fajni".

Odpisywałem już 2 posty wyżej dość szeroko na tego posta, ale dodam jeszcze jedną istotną rzecz. Co prawda pisałem na górze strony o rosterze, ale rozwinę dlaczego jest bardziej unikalny niż macedoński:

- słonie opancerzone (wyłącznie oni);
- rydwany z kosami (także Pont, ale Pont nie będzie frakcją grywalną);
- katafraktów (innych od Partów, nawet Lusted napisał, że będą inni od kultury wschodniej);
- zromanizowaną piechotę (zupełnie coś innego niż Kartagina);
- "Srebrne Tarcze" (co prawda falanga, ale inna od egipskiej i macedońskiej).

Moim zdaniem to kolejny argument, że jednak Seleucydzi są "dość fajni" żeby nie wprowadzać 3 frakcji barbarzyńskich, którymi gra będzie podobna.

Volfgan
08-02-2013, 12:24
Jeśli będzie przynajmniej na 3 osoby, to pewnie

Strzelam, że rozegranie całej kampanii zajęło by nam kilkanaście jak nie kilkadziesiąt wieczornych sesji. :mrgreen:

Szkoda, że hotseat nie zrobią już...

glaca
08-02-2013, 13:23
podziwiam zdolności jasnowidzenia KLA. Żadnych właściwie konkretów, a on już wszystko rozkminił... tak jakby CA obowiązywała jakakolwiek logika działania ;] wezmą takie frakcje jakie im się uroją. Na pewno czeka nas jeszcze niejedna niespodzianka.

tomciopogromcio
08-02-2013, 13:59
On tylko pisze, jak jego zdaniem byłoby najlepiej, a na pewno będzie inaczej ;].

KLAssurbanipal
08-02-2013, 14:05
podziwiam zdolności jasnowidzenia KLA. Żadnych właściwie konkretów, a on już wszystko rozkminił... tak jakby CA obowiązywała jakakolwiek logika działania ;] wezmą takie frakcje jakie im się uroją. Na pewno czeka nas jeszcze niejedna niespodzianka.

Ja podziwiam zdolności czytania ze zrozumieniem. 8-)

Pisałem wyraźnie, że tak bym wolał i będzie to ciekawsze, a nie że tak musi być ze strony CA. Podkreślałem, że to moje zdanie.

Poza tym jest teraz coś ciekawszego. Will CA i Lusted siedzą jednocześnie na TWC. Czyżby szykowała się frakcja? Tematy z frakcją zakłada zawsze Will.

Il Duce
08-02-2013, 14:45
Wydaje mi się że dzisiaj nic nie dostaniemy :roll:. Zazwyczaj zamieszczali coś koło 13:20 a na razie nic nie ma.

legoras
08-02-2013, 14:48
Ciągle dwie osoby z CA są na forum, raz w tym temacie, raz w tym.. ;)

Ciągle przyglądają się tematowi "Facial Hair", pewnie szukają jakiegoś haka na KLA :D

up: no i "Will CA" offline, dziś pewnie nic nie będzie.

Siwer
08-02-2013, 14:49
Pisałem wyraźnie, że tak bym wolał i będzie to ciekawsze, a nie że tak musi być ze strony CA. Podkreślałem, że to moje zdanie.

Tak, pisał to w formie własnej opinii.
KLA ma własne oczekiwania co do wypełnienia 8 slotów w grze i opisał logicznie dlaczego tak właśnie może być... Nie rozumiem pretensji. Przecież forum jest od dyskusji, plotek, podawania faktów itd.. Ja osobiście wolę gdy forumowicz jasno i logicznie rozpisuje się na jakiś temat. Lepiej się to czyta i poznaje sens wypowiedzi.

Bardzo bym chciał by Seleucydzi, Ptolemeusze i Partia znalazły się w podstawowej grze. Jednak obawiam się że CA wyobrażając sobie tą część mapy pomyśli że jest tu za dużo grywalnych frakcji bo trzy obok siebie. Możliwe że mogą zechcieć te osiem slotów rozrzucić po całej ich ogromnej mapie. Jednak najbardziej prawdopodobnymi frakcjami które da nam CA są te które już wymienił KLA.

PS. Gdybym miał wypełnić sloty tylko pod siebie zrobiłbym to tak:
1. Rzym
2. Kartagina
3. Macedonia
3. Ptolemeusze
4. Seleucydzi
5. Syrakuzy
6. Epir
7. Rodos
8. Partia

Gaeth I
08-02-2013, 15:03
Tak bez żadnej frakcji barbarzyńskiej? :P

Jest nowa frakcja!

KLAssurbanipal
08-02-2013, 15:06
Galia, zaraz coś napiszę najpierw obejrzę:

http://wiki.totalwar.com/w/Factions

Gaeth I
08-02-2013, 15:08
Chyba serwer jest przeciążony, bo coś strona nie wchodzi xD

Il Duce
08-02-2013, 15:24
A jednak, na szczęście się pomyliłem. CA pozytywnie mnie zaskoczyło :) .

Siwer
08-02-2013, 15:31
Tak bez żadnej frakcji barbarzyńskiej? :P
Z czegoś trzeba zrezygnować. Osobiście wolę frakcje nadśródziemnomorskie niż dzikich barbarzyńców.

Galia

Czyli prócz Brytów mamy Galów. Dwie frakcje barbarzyńskie (mam nadzieję że kolejnej nie będzie...) które zajęły dwa sloty. Co do Galów to niech będzie ale myślę że Brytowie zmarnowali slota - oby nie kosztem Seleucydów :|

Chyba serwer jest przeciążony, bo coś strona nie wchodzi xD

He he. Nie sądziłem że tak wielu ludzi wyczekuje previewa który... mało co pokaże.

Kuzyn
08-02-2013, 16:08
Moim zdaniem grywalne frakcje to powinny być te, których "interesy" wiązały się z rzymskimi oraz i te które stanowiły jakąś realną siłę, a nie cień swojej dawnej potęgi . Natomiast te "egzotyczne" ale silne powinny być jako DLC.

A w RTW, jak sobie odblokowałeś w plikach, to prawie wszystkimi mogłeś zagrać, nawet buntownikami :D

Wiem, że można było sobie odblokować..

Wzieliście w ogóle pod uwagę to, że do czasu premiery może zdecydowali się pokazać tylko 8 frakcji? x_x Pisze także na tamtej stronie, że niektóre frakcje są podzielone na grywalne rodziny. Więc mogą uogólnić jakiś rejon i zrobić mini podział.

Salvo
08-02-2013, 16:22
Grunt, że następne preview będzie z Selucydydami, Partią, lub Ptolemeuszami, czyli tym co póki co najciekawsze i najbardziej tajemnicze. Boję się tylko, że w preview Selucydów, lub Ptolemeuszy dadzą screen zwykłej falangi, ale przynajmniej mapę poznamy. Póki co o wschodzie nic nie wiemy.

K A M 2150
08-02-2013, 16:32
A byś się zdziwił jakby teraz Germanów pokazali xD To by był nieśmieszny żart z ich strony...

Jak dadzą Ptolemeuszy lub Seleucydów to mogą pokazać nawet i zwykłą falangę, po prostu chcę zobaczyć jak falanga macedońska będzie wyglądać :D

glaca
08-02-2013, 16:57
a mi się podoba, że w opisie podkreślono, że Arwernowie wcale nie byli takimi dzikusami jak większość myśli o barbarzyńcach. Nie będziemy mieli sytuacji z jedynki, że większość jednostek Galów to golasy biegające po śniegu... ;)

a co do Selków- nie zdziwię się jeśli ich zabraknie wśród frakcji grywalnych...
mapa ma jak daleko sięgać na wschód? skoro być może obejmie ze dwie ich prowincje to może szkoda miejsca na nich ;p do tego taka ogromna frakcja w porównaniu do pozostałych, które pokazano mających 1-3 prowincje psułaby balans ;)

kuroi
08-02-2013, 17:05
Z tego co pamiętam, to gdzieś kiedyś w jakimś artykule była mapka wg. której mapa kampanii w R2 miałaby sięgać aż po Indus.

Kiedy wreszcie oduczycie się cytować post znajdujący się nad swoim wpisem? - v

A co w tym złego?

KLAssurbanipal
08-02-2013, 19:27
Siwer, mam nadzieję, że zobaczymy Seleucydów. :D

Ja osobiście widzę to teraz tak:
- Egipt
- Seleucydzi
- Partia

Partia będzie na pewno, w końcu to jedyna frakcja wschodnia.
Ludzie tak się uparli na tych Germanów. Po prezentacji Galów, szczególnie widać to na TWC. Mam obawy, że rzeczywiście mogą dać Germanów zamiast Seleucydów, co mija się całkowicie z celem. Wielu, świeżych graczy nie wie co to za frakcja Seleucydzi, a Geranie są powszechnie znani. Wielu też ze względu na obywatelstwo krajów germańskich chce tej frakcji. Tylko czy rzeczywiście będzie to tak fajna frakcja? Wg mnie rozgrywka zbliżona do pozostałych obu nacji barbarzyńskich. 3 frakcje barbarzyńskie na 8 wszystkich w III p.n.e. zwanym epoką hellenistyczną to naprawdę za dużo. Nie wyobrażam sobie więcej frakcji barbarzyńskich niż hellenistycznych.

Jeśli dadzą Seleucydów jako następnych, to kamień spadnie z serca. Podejrzewam jednak, że CA zostawi ostatni slot pusty dla Germanów i Seleucydów i wtedy będzie stres. Wiedzą, że na TWC ludzie najbardziej się niepokoją o którąś z tych dwóch nacji. Scenariusz może być jeszcze inny - będą Seleucydzi i Germanie kosztem Egiptu. :)

Dagorad
08-02-2013, 19:44
Nie no Egipt to niemal pewniak. Jak już to raczej szybciej odpadłaby Partia, zwłaszcza że ich tereny pewnie nie zostaną w pełni umieszczone w grze. Zatem twórcy mogliby zostawić Partów jako DLC w którym być może nawet przesunęli by granicę na wschód.

Co do tego co pisałem prędzej o Seleucydach to mi nie chodziło przecież o to że ja uważam ich za mało fajnych. Jednak przynajmniej w Polsce patrząc na szkolnictwo więcej jak już wie się o Egipcie (bo Kleopatra, Cezar i Antoniusz, no i ostatnie państwo hellenistyczne) oraz Partach (bo to główny cywilizowany wróg Rzymu po tym jak osiągnął mniej więcej "pełne" granice). No i zarówno Egipt jak i Partowie reprezentują poniekąd "stałe" i bardziej znane potęgi średniowiecznego świata (potęga "oparta" na Nilu i potęga z Iranu).

JanHetman
08-02-2013, 20:14
Już czekam na dlc ,,Heroes pack - Asterix and Obelix''
Słabiutko, że tylko 8 slotów - żrą kasę, jakby biedni byli... a może oni już jedzą, aby jeść..
Chyba zrobię wyjątek i poczekam na złotą edycję.

Lord Wełnowór
08-02-2013, 20:21
A nie myślicie, że może jednak Partii grywalnej nie będzie. W sumie fajnie by było moim zdaniem jakby nie było jej na starcie, tylko pojawiała w trakcie rozgrywki, pisałem już o tym wcześniej, to by ciekawie urozmaiciło rozgrywkę. Chociaż z drugiej strony szkoda by było nie móc zagrać tak ciekawą frakcją, tym bardziej, że to jest potencjalnie jedyna grywalna wschodnia frakcja...

Il Duce
08-02-2013, 22:05
Partia na 100% będzie grywalna, na stronie z listą frakcji jest wyraźnie zaznaczone że będzie wschodnia frakcja a Seleucydzi czy Egipt bardziej zaliczają się do Hellenistycznych dlatego na pewno będziemy mieli Partów(lub inny lud z tych rejonów)

tomciopogromcio
08-02-2013, 22:42
Można zmienić tytuł na polską nazwę Arwernowie :). http://pl.wikipedia.org/wiki/Arwernowie

Znowu bardzo dobrze ich umiejscowili :). http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... g&dur=3137 (http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://www.kingsacademy.com/mhodges/02_The-West-to-1900/03_The-Romans/pictures/WIK_map_Gaul_1st-century-BC.gif&imgrefurl=http://www.kingsacademy.com/mhodges/02_The-West-to-1900/03_The-Romans/03b_The-Roman-Republic.htm&h=569&w=611&sz=50&tbnid=JxV49T1y-Wya_M:&tbnh=92&tbnw=99&zoom=1&usg=__-8I5e2l36C73y6kv0lfmP6Yy6n4=&docid=gBZlpJt5yHu3sM&hl=pl&sa=X&ei=eHEVUa28OonDswafh4DgAw&ved=0CDwQ9QEwAg&dur=3137)

legoras
08-02-2013, 22:55
Poczytałem trochę o tej frakcji, no i wybór zrobili bardzo dobry! Aż się chce nimi pograć :D
I co mi się podoba najbardziej? To iż zaczynają z 1 prowincją. Więc kroczek po kroczku się rozrastać będzie!

Dlatego nie podoba mi się troche Rzym, który zaczyna z 4 prowincjami czy Kartagina z 5.. za prosto może być.
Z frakcji pewnie Egipt/Partowie będzie następny. A potem germianie/sele(coś tam ;) ) na koniec, bo któraś z tych dwóch odpadnie. Przy czym, na bank jakaś frakcja w DLC będzie. Więc pewnie ta druga która się nie dostanie do podstawowej 8-semki. Bądź Sparta (jakaś "typowo" Grecja frakcja musi być!)

Kerdej
08-02-2013, 22:58
Ciekawe też czy aby zjednoczyć plemiona trzeba będzie je podbić i przyłączyć czy tylko pokonać w bitwie i wtedy np. uznają wyższość trochę jak wasale/protektoraty a wyprawy i wojny bedą działać na zasadzie takich krucjat- z kolejnymi plemionami dołączającymi do armii na wezwanie najsilniejszych. Powinni też utrudnić barbarzyńcom kontrolę nad odległymi prowincjami z racji braku organizacji państwowej porównywalnej z Rzymem, Kartaginą etc. Crusader Kings 2 pięknie to pokazuje jaki opór stawiają nowe ziemie, a tacy Galowie nie zorganizowali by przecież prawa i administracji, a przynaniej nie do czasu wchłonięcia jakiejś rzymskiej czy hellenistycznej kultury (tak jak Rzymianie po zdobyciu Syrakuz).

K A M 2150
08-02-2013, 22:59
Dlatego nie podoba mi się troche Rzym, który zaczyna z 4 prowincjami czy Kartagina z 5.. za prosto może być.

Bo historyczne potęgi już tak mają ;)

MichalKruk
08-02-2013, 23:05
Na singlu fajnie będzie sobie zacząć taką frakcją co ma 1 prowkę, ale na multi nie będzie zbyt nie zbalansowane...? ktoś weźmie sobie Kartaginę a ktoś inny Galów....

K A M 2150
08-02-2013, 23:09
To niech się z tym pogodzą. Przynajmniej nie będzie się każdym grało tak samo, a gracze przecież mogą się dogadać co do nacji. Zresztą moje kampanie z kumplami w MTW pokazały, że niekoniecznie duże państwo musi być tym najsilniejszym.

polakma
08-02-2013, 23:44
Cóż, ale to zależy jeszcze od właściwości frakcji... Bo co z tego jak mamy potężne imperium, ale nie jesteśmy w stanie starannie nim zarządzać... A małe państwa jak załóżmy galowie muszą się martwić jedynie o obronę terytoriów. A jeśli mowa o Rzymie jego gospodarka opierała się na handlu i niewolnikach. Dlatego Rzym tak bardzo cenił ekspanję i po drugie, to generałowie podbijali nieustannie jakieś tereny, tylko dlatego żeby zabłysnąć w senacie. I na koniec wychodzi, że Wiele Tworzy Jedno. I jeszcze Rzym cenił zasade z nami lub przeciwko nam... Nie lubili innych imperiów koło siebie. Miałeś wybór, załóżmy:
-Odpuść ekspansji
-Czemu?
-Wojna...

Salvo
09-02-2013, 15:40
Ciekawe też czy aby zjednoczyć plemiona trzeba będzie je podbić i przyłączyć czy tylko pokonać w bitwie i wtedy np. uznają wyższość trochę jak wasale/protektoraty a wyprawy i wojny bedą działać na zasadzie takich krucjat- z kolejnymi plemionami dołączającymi do armii na wezwanie najsilniejszych. Powinni też utrudnić barbarzyńcom kontrolę nad odległymi prowincjami z racji braku organizacji państwowej porównywalnej z Rzymem, Kartaginą etc. Crusader Kings 2 pięknie to pokazuje jaki opór stawiają nowe ziemie, a tacy Galowie nie zorganizowali by przecież prawa i administracji, a przynaniej nie do czasu wchłonięcia jakiejś rzymskiej czy hellenistycznej kultury (tak jak Rzymianie po zdobyciu Syrakuz).
Ale TW to prościutka gierka o bitwach, więc nie licz na to ;)

Na singlu fajnie będzie sobie zacząć taką frakcją co ma 1 prowkę, ale na multi nie będzie zbyt nie zbalansowane...? ktoś weźmie sobie Kartaginę a ktoś inny Galów....
Podstawa TW to kampania SP :P Do tego pamiętajmy o historyczności i realiźmie (przynajmniej dążeniu do tych celów...).

KLAssurbanipal
09-02-2013, 15:52
Zrobiłem ankietę jaka frakcja będzie następna:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=589069
:!:

Salvo
09-02-2013, 15:58
Ludzie walczą o tych Germanów...nie rozumiem, przecież mają dwie barbarzyńskie, a zamiast unikatowych Ptolemeuszy, Selucydów, Partii chcą znowu to samo...
Grunt, że i tak nie ma to znaczenia, bo CA już dawno ma to ustalone. Trzeba mieć nadzieję, że choć minimum powagi zachowają i Germanów nie udostępnią. Inna sprawa, że dla 90% ludzi Rome 2 kojarzy się przede wszystkim z walką Rzymu z szeroko pojętymi barbarzyńcami, a o pewnym lesie, w którym po raz pierwszy zatrzymano rzymską ekspansję, będącym przełomowym punktem w dziejach wszechświata (ta, jasne...) słyszało 89 :P

Myrkull
09-02-2013, 16:19
Ja się nie zdziwię jak teraz dostaniemy właśnie germańską frakcję, a np. Ptolemeusze pojawią się dopiero w DLC.
CA przez idiotyczne okrojenie grywalnych frakcji do ośmiu strasznie namieszała i przez to tylko tworzą się niepotrzebne kłótnie. A zadowolony to nikt nie będzie.

KLAssurbanipal
09-02-2013, 17:19
Mam małą teorię...

Will wyraźnie powiedział jakiś czas temu, że 8 frakcji będzie grywalnych w czasie premiery.
Są 2 opcje:

1) chodziło o DLC, a dodatkowe frakcje będą dokupowane w ramach DLC. Ta opcja wydaje się najbardziej prawdopodobna. W końcu CA lubi zarabiać na DLC-biznesie. Jedynym przeciwieństwem by to zrobić jest fakt, że osoba która nie wykupi DLC nie będzie mogła daną frakcją zagrać. Dlatego byłoby niezłym absurdem, że grając na multi jedna osoba wybiera Kartaginę, a druga Seleucydów (przyjmijmy że byliby w DLC) wystawiając rydwany z kosami, słonie pancerne, katafraktów itp. Będzie to bardzo boleć, taka nierówność wśród graczy. Przy STW2 tak nie bolało, bo frakcje nie były tak różnorodne i można było przeżyć, że gracz wystawia armię, której nie mamy. Dlatego najbardziej rozsądnym materiałem DLC wydają się minory, mniejsze frakcje, które będą miały po 1-2 unikatowych jednostek, a pozostałe będą znane w innych frakcjach. Jedno jest pewne - Germanów, Seleucydów, Egipcjan lub Partów zabraknie w standardowej 8. Wtedy jedna z nich w DLC to wielka niesprawiedliwość wśród graczy którzy nie kupią DLC. <mam nadzieję, że odpadną Germanie :D >. Nasuwa się wtedy pewien wniosek:

2) może chodzi o to, że główne frakcje, których zabraknie w podstawce będą stopniowo odblokowywane przez CA za pośrednictwem Steam? To byłoby dużo lepsze od DLC. Wtedy ważne frakcje których zabraknie w głównej 8 np. Pont, Pergamon i jedna z tych: Germanie, Seleucydzi, Egipcjanie lub Partowie będą odblokowani za darmo, po jakimś czasie od premiery, za pewne z patchami. Mam nadzieję, że chodzi o to. Wtedy w DLC byłyby minory, bez których można przeżyć (np. inne plemię galijskie, germańskie itp.). Miałoby to duży sens. Przy NTW w DLC nie było nic takiego, czego nie było w podstawce bo np. inny pułk gwardii, huzarów, grenadierów itp. Brak Scots Greys nie raził aż tak bardzo jak brak Seleucydów czy Partów. Tylko jest jeden problem - zarobek.

cyborgowiec97
09-02-2013, 17:30
Właśnie o to chodzi w DLC. Gdyby CA dodało jakąś słabą i podrzędną frakcje w DLC stosunkowo mało osób by ją kupiło. A jak dodadzą fajniejsze frakcje takie jak: Selucydzi, Partowie, Egipt to mogą je sprzedać po cenie nawet 10 euro i ludzie to kupią bo będą pod większą presją.

Aztec
09-02-2013, 17:40
ewentualnie się "Zdenerwują: polityką firmy i arrrr morska przygodo :twisted:

Asuryan
09-02-2013, 17:59
Trzeba mieć nadzieję, że choć minimum powagi zachowają i Germanów nie udostępnią. Inna sprawa, że dla 90% ludzi Rome 2 kojarzy się przede wszystkim z walką Rzymu z szeroko pojętymi barbarzyńcami, a o pewnym lesie, w którym po raz pierwszy zatrzymano rzymską ekspansję, będącym przełomowym punktem w dziejach wszechświata (ta, jasne...) słyszało 89 :P
Po tym jak udostępnili Icenów to nie udostepnienie Cherusków dopiero było by z ich strony kpiną. Tak, z powodu tego lasu, bo w końcu co trzy legiony to nie jeden.

Z frakcji galijskiej znów jestem w pełni zadowolony. Trzeba CA przyznać, że barbarzyńcy im dobrze wychodzą :mrgreen:

Amrod
09-02-2013, 18:09
W końcu CA lubi zarabiać na DLC-biznesie.[/b] Jedynym przeciwieństwem by to zrobić jest fakt, że osoba która nie wykupi DLC nie będzie mogła daną frakcją zagrać. Dlatego byłoby niezłym absurdem, że grając na multi jedna osoba wybiera Kartaginę, a druga Seleucydów (przyjmijmy że byliby w DLC) wystawiając rydwany z kosami, słonie pancerne, katafraktów itp. Będzie to bardzo boleć, taka nierówność wśród graczy. Przy STW2 tak nie bolało, bo frakcje nie były tak różnorodne i można było przeżyć, że gracz wystawia armię, której nie mamy.

Jak każdy. Popatrz na Paradox, milion DLC. Nowa frakcja DLC nie musi oznaczać nierówności. Chyba, że chodzi Tobie o nierówność finansową. Sorry, tak było jest i będzie. Kto bogatemu zabroni? To, że Armenia miała włóczników, legiony i katafraktów (Rome 1) nie czyniło ją lepszą od Traków.

Ja bym się nie zdziwił jakby w ogóle wschodu zabrakło. Z drugiej strony będzie to źle wyglądać. Lepiej jakby nowe frakcje DLC były z różnych regionów (Germanie, Hiszpania, Seleucydzi/Pont).

Em, co do DLC w Shogunie 2, no to właśnie, że bolało. Jednostki z Sengoku Jidai były lepszymi alternatywami podstawowych w każdym aspekcie. Podobnie, nie byłoby armii ashigaru, gdyby nie było dodatku Ikko Ikki (świty).

Wald
09-02-2013, 18:15
Ja tam zawsze twierdze, że jedna świąteczna wyprzedaż i wszystkie DLC moje :D

Asuryan
09-02-2013, 18:40
Jak na razie mamy frakcje z 1 (za wyjątkiem greckich miast):

RTW: ------------------------------ RTW2:
playable
1a romans_julii ------------------
1b romans_brutii ----------------
1c romans_scipii ---------------- 1. Rome

unlockable
2 egypt
3 seleucid
4 carthage ------------------------ 2. Carthage
5 parthia
6 gauls ---------------------------- 5. Arverni
7 germans
8 britons -------------------------- 4. Iceni
9. greek_cities -------------------- 3. Macedon

Sądzę że będą wszystkie te frakcje, aczkolwiek pewno dziewiąta (według mnie Parthia) w edycji kolekcjonerskiej (i później jako osobne DLC).

KLAssurbanipal
09-02-2013, 18:42
Ja nie kupiłem, zadnego DLC pod STW2. :)

Co do nierówności to chodzi i o fakt, że jeden gracz nie ma dostępu do jednostek jakie ma drugi. Posiadanie przez Seleucydów unikatowych jednostek wcale nie sprawia że ten player musi wygrać. Jednak sam fakt tego braku. Kto by nie chciał szarżować rydwanami z kosami? ;)

Siwer
09-02-2013, 22:27
Zrobiłem ankietę jaka frakcja będzie następna:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=589069

Ludzie walczą o tych Germanów...nie rozumiem, przecież mają dwie barbarzyńskie, a zamiast unikatowych Ptolemeuszy, Selucydów, Partii chcą znowu to samo...

Dokładnie tak Salvo :cry: To może niech zablokują już pokazaną Kartaginę i Macedonię, a w zamian niech dodadzą same plemiona barbarzyńskie. Na koniec nazwać tą grę... Rzym w świecie barbarzyńców! :shock:

Dwie frakcje barbarzyńskie wystarczy, oni nie są bohaterami tej gry, nie ich czas by pokazywali swą siłę. Skoro ludzie tak bardzo chcą barbarzyńców, niech CA widząc to zrobi dodatek specjalnie pod nich. Porządnie zrobiony chętnie bym kupił, ale w podstawce powinny królować "główne" frakcje tego okresu, bo jest jedynie 8 slotów... :?

Wald
09-02-2013, 22:35
Z tym czasem barbarzyńców, nie do końca bym się zgodził. Bo tam każdy każdego, prawie, nawet z tych ,,cywilizowanych'' frakcji , nazywał barbarzyńcami.
Czyli Rzym w świecie barbarzyńców jest jak najbardziej realny :D a klienci pragnąc barbarzyńców, czując się "rzymianami" , chcą w domyśle kogoś ze wschodu ;)

Kuzyn
09-02-2013, 22:53
Will wyraźnie powiedział jakiś czas temu, że 8 frakcji będzie grywalnych w czasie premiery.

A w czasie premiery Medieval 2 Total War było grywalnych chyba 5 frakcji i co?
Wy naprawdę panikujecie z tymi DLC. Równie dobrze może to być tak jak właśnie w Medievalu, po zniszczeniu czy ukończeniu kampanii odblokujemy sobie inne państwa.

K A M 2150
09-02-2013, 23:29
Tylko tam wystarczyło te państwa podbić lub w parę sekund odblokować w pliku, od czasu medka straciliśmy tą możliwość, teraz tylko możesz otrzymać więcej niż w podstawowym składzie za pieniądze.

Kuzyn
10-02-2013, 01:25
Tylko tam wystarczyło te państwa podbić lub w parę sekund odblokować w pliku, od czasu medka straciliśmy tą możliwość, teraz tylko możesz otrzymać więcej niż w podstawowym składzie za pieniądze.

Za pieniądze? Chyba nie było takiej części TW, w której nie dało się grać wszystkimi nacjami.

K A M 2150
10-02-2013, 01:29
Empire Total War, Napoleon Total War, Shogun Total War, Fall of the Samurai.

Mody udostępniające większość nacji wychodzą z czasem i nie odblokowują wszystkich nacji, bo np: te odblokowujące nacje z DLC są usuwane z sieci.

Salvo
10-02-2013, 09:36
Po tym jak udostępnili Icenów to nie udostepnienie Cherusków dopiero było by z ich strony kpiną. Tak, z powodu tego lasu, bo w końcu co trzy legiony to nie jeden.
Paradoksalnie ten las nic nie znaczy. Rzym i tak nie prowadziłby ekspansji w obszarze Germanii z kilku powodów. Raz, że granice oparli na rzekach, dwa że o wiele trudniej byłoby te obszary skolonizować. W przeciwieństwie do Galów Germania była straszliwie zacofana. Mówię tu głównie o kulturze, jak i osadnictwie, o wiele trudniej byłoby je skolkonizować i przejąć, o wiele trudniej podbić, o wiele trudniej utrzymać + nie miałoby to najmniejszego sensu.
Dlatego też klęska zadana im przez Germanów jest ładnym, choć bezwartościowym symbolem :)

nazgool
10-02-2013, 12:59
Salvo, ale Rzym podbił prawie całą Germanię. Z tego co pamiętam to ich wpływy sięgały aż po Łabę (za Tyberiusza), a w planach było oparcie granicy Cesarstwa o Odrę i Dunaj. Ten las był skutkiem złych kilkuletnich rządów Rzymian w prowincji germańskiej i początkiem wyparcia Rzymian za Ren. Kilka lat później Germanik urządził kilka karnych kampanii na terenie Germanii i zapuścił się aż do rz.Wezery. Gdyby nie decyzje polityczno-militarne podejmowane w Rzymie i jakiś dziwny lęk Rzymian przed Germanami, to Germania na powrót mogła stać się rzymską prowincją.

cyborgowiec97
10-02-2013, 13:20
Racja Germania mogłaby się stać rzymską prowincją. Ale to by było nieopłacalne. Rzymianie musieli by wydawać olbrzymie sumy na utrzymanie garnizonu, budowę dróg, rozbudowę miast(w większości budowę od zera). W zamian otrzymywali by bardzo małe sumy z podatków.

Seba Fallus III Wielki
10-02-2013, 13:29
A czy podbój Panonii i Noricum przyniósł Rzymowi wielkie bogactwa? Nie ale jednak skrócenie granic i oparcie ich o Dunaj okazało się opłacalne. Odwrót z Germanii był błędem. Poniesiono tylko 1 klęskę ,a po kilku latach dokonano udanej wyprawy łupiąc germanie. Mimo że kosztowne na dłuższą metę było to opłacalne nawet w okresie kiedy germanie nie stanowili zagrożenia. Zamiast utrzymywać legiony na limesie można było prowadzić ekspansje na wschód. ;)

LEGION
10-02-2013, 13:42
Racja Germania mogłaby się stać rzymską prowincją. Ale to by było nieopłacalne. Rzymianie musieli by wydawać olbrzymie sumy na utrzymanie garnizonu, budowę dróg, rozbudowę miast(w większości budowę od zera). W zamian otrzymywali by bardzo małe sumy z podatków.

A to w Galii były drogi? A może kopalnie? Nie! Tak na prawdę to Galia została podbita z dwóch powodów; ambicji jednego człowieka i pamięci obywateli, którzy kiedyś musieli schylić głowy przed galijskim mieczem. Galia w I w. p.n.e. nie była zagrożeniem dla Rzymu, nie było w niej także miast (oppida?) a jednak została podbita. Germania też była w planach, ale strata 3 legionów odcisnęła swoje piętno po pierwsze, oraz budżet, tak potrzebny do wyekwipowania co najmniej kolejnych 3 legionów, który jak wiadomo zawsze jest za mały. Rzym dopiero rozpoczynał "normalne użytkowanie" prowincji po łupieżczej polityce ostatniego okresu republiki. Gdyby pieniądze były, byłaby i Germania rzymska, bo jak wiadomo, żeby coś przynosiło zysk, trzeba w coś najpierw zainwestować (patrz drogi, osadnictwo, miasta) a to Rzym rozumiał doskonale.

KLAssurbanipal
10-02-2013, 22:40
Założyłem temat:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=589337
:)

glaca
10-02-2013, 22:57
Legion:

A to w Galii były drogi? A może kopalnie? Nie! Tak na prawdę to Galia została podbita z dwóch powodów; ambicji jednego człowieka i pamięci obywateli, którzy kiedyś musieli schylić głowy przed galijskim mieczem. Galia w I w. p.n.e. nie była zagrożeniem dla Rzymu, nie było w niej także miast (oppida?) a jednak została podbita.
:shock:
dowiedz się proszę więcej o Celtach i ich poziomie cywilizacyjnym ówczesnym. Nie mieli dróg? Stworzyli system dróg rozciągający się na całą Europę! Co lepsze- w większości drewnianych. Nie mieli kopalni? :D To skąd brali złoto, które Celtowie ubóstwiali? Skąd brali inne metale skoro byli mistrzami metalurgii i kowalstwa?
Romantyczna ta wizja, że wojny i podboje powodowane są przez jakieś sentymentalne historie... A nie z żądzy bogactwa.

Sapiens
11-02-2013, 12:23
To domaganie się Germanów jest niestety pokłosiem obecnej często zauważalnej zwłaszcza w internecie fascynacji wszelką niemiecką/pruską/nazistowską butą. Dziwi to tym bardziej że ostatnie wojny były ich całkowitymi klęskami. Skąd niby powstałyby mody do Empira w stylu Prusaki z hakenkreutzami na sztandarach? Nie zdziwię jeśli w przypadku pojawienia się frakcji germańskiej w R:TW2 pojawią podobne dziwadła.

P.S. Też sobie wymarzyłem Seleucydów albo Partów jako następną frakcję dla nowego Rzymu , ale niestety obawiam się że będą to właśnie wspomniani Germanie bo dużo dzieciaków kocha nimi grać :shock: . Mnie to jest już i tak obojętne, Kartagina będzie grywalna!

K A M 2150
11-02-2013, 12:33
Akurat swastyka była częścią symboliki wielu ludów starożytnych i wręcz mogłaby się pojawić na tarczach nawet i u Greków ;)

A tutaj Samnita ze swastyką na tarczy:

http://www.civfanatics.net/uploads8/002_Samnites.jpg

Sapiens
11-02-2013, 12:55
W przypadku moda do Empira, była to swastyka w białym kole na czerwonym tle. Armia starego Fryca raczej takich w symbolice nie miała.
Ale na jakiej podstawie stwierdzono że akurat Samnici mieli swastyki na tarczach? Jakieś znaleziska archeologiczne są na których autor ilustracji się oparł?

K A M 2150
11-02-2013, 13:14
Wiadomo, sytuacja z moda do Empire o którym wspomniałeś jest całkiem inna.

Co do samej swastyki na tarczach Samnitów to by musiał KLA się wypowiedzieć, ja teraz za dużo z pamięci cytuje, bo samym zagadnieniem nigdy się nie interesowałem, jednak wystarczy wpisać w google "ancient swastika" i będzie pełno przeróżnych monet, mozaik ze swastyką.

Zresztą symbol ten był rozpowszechniony od Europy po Japonię.

Tutaj parę przykładów od starożytnych Rzymian:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... 8js%29.jpg (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fe/Villa11%28js%29.jpg)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... cia%29.JPG (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4c/Ancient_Roman_Mosaics_Villa_Romana_La_Olmeda_007_P edrosa_De_La_Vega_-_Salda%C3%B1a_%28Palencia%29.JPG)

Ateny, około 700 p.n.e.

http://www.flickr.com/photos/7549203@N0 ... 207899@N24 (http://www.flickr.com/photos/7549203@N04/8070441237/in/pool-1207899@N24)

EDIT: Zapomniałem dodać, że oczywiście nie chcę widzieć takiej symboliki w grze, po prostu twierdzę, że akurat taki symbol u starożytnych wojowników wcale nie byłyby jakimś wielkim przekłamaniem.

KLAssurbanipal
11-02-2013, 13:52
Chwilowo nie mam czasu na dłuższą wypowiedź więc temat swastyki rozwinę później.
Na razie mnie boli że Seleucydzi przegrywają w każdej ankiecie od prezentacji Galów.

http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=589418

Boli mnie że duży wpływ ma nacjonalizm o czym pisałem w postach wcześniej (żądajmy Słowian jako frakcji grywalnej skoro niektórzy bez argumentu tak walczą o Germanów). ;)
Boli też ignorancja i niewiedza. Ktoś tam napisał posta, że chce żeby Seleucydzi odpadli bo mają najmniej jednostek. Po czym wypisał same ich jednostki unikatowe. Pochwycił je w jakimś temacie i myśli że to kompletny roster. Seleucydzi będą mieć co najmniej 3 razy więcej jednostek od Germanów.

adriankowaty
11-02-2013, 13:58
Chwilowo nie mam czasu na dłuższą wypowiedź więc temat swastyki rozwinę później.
Na razie mnie boli że Seleucydzi przegrywają w każdej ankiecie od prezentacji Galów.

Boli mnie że duży wpływ ma nacjonalizm o czym pisałem w postach wcześniej (żądajmy Słowian jako frakcji grywalnej skoro niektórzy bez argumentu tak walczą o Germanów). ;)
Boli też ignorancja i niewiedza. Ktoś tam napisał posta, że chce żeby Seleucydzi odpadli bo mają najmniej jednostek. Po czym wypisał same ich jednostki unikatowe. Pochwycił je w jakimś temacie i myśli że to kompletny roster. Seleucydzi będą mieć co najmniej 3 razy więcej jednostek od Germanów.
Poznaj logikę klakiera.

Reznow45
11-02-2013, 14:16

Mnie również boli,że Niemcy chcą "wyrzucić" Seleucydów. Jest to jedna z moich ulubionych frakcji w RTW, a tak będę musiał pewnie DLC kupić :/ . Przytaczasz świetne argumenty,które w pełni popieram,lecz ludzie z krajów germańskich na pewno będą chcieli mieć swoich przodków.
A pomysł ze Słowianami fajny :P

Myrkull
11-02-2013, 14:22
Ha i jest tak jak mówiłem, przez głupotę CA powstała idiotyczna kłótnia i wyzywanie ludzi od dzieciaków, ignorantów i klakierów.
A wystarczyłoby dodać z jedną, dwie frakcje i nie byłoby problemu. Dziękuję bardzo CA.

Przy okazji dziękuję też Hitlerowi za zniszczenie reputacji pięknego symbolu, brytyjscy hinduiści pewnie też. ;)

Swoją drogą to z Seleucydami jest jeden konkretny problem - są molochem. Przez to mogą pojawić się duże kłopoty z balansem. A CA chyba specjalnie zmienia niektóre frakcje dążąc do niepotrzebnego balansu.

K A M 2150
11-02-2013, 14:48
W końcu wystarczy dać porządne państwa wkoło Seleucydów i problem balansu znika. Zresztą chyba wielu pamięta, co się działo grając Seleucydami w podstawce, gdy naraz atakował Pont, Armenia, Egipt i Partia :D

Zobaczymy jak im ten balans wyjdzie w praktyce, jednak nie lubię robienia na siłę uproszczeń dla każdej nacji. Wolę mieć swobodę w wyborze nacji ze względu na początkową sytuację.

Myrkull
11-02-2013, 14:58
Tak myślę że dobrym rozwiązaniem byłaby duża niestabilność wewnętrzna, jak najbardziej historyczna. ;)
Zresztą nie wiem nawet czy na początku gry państwo nie będzie podzielone.

tomciopogromcio
11-02-2013, 16:02
Z dwój Seleucydzi, Germanie, chcę Germanów!!! Najbardziej z frakcji barbarzyńskich bym ich chciał, szkoda, że są już tamte 2 :/. Dużo bardziej dziksi barbarzyńcy od Galów, chyba bardziej podchodzący pod takich dwuręcznych berserkerów dzikusów jak Brytowie, po prostu miodzio, jak by się chciało grać kimś, co po prostu ma robić bezmyślną sieczkę :P. Nienawidzę grać falangą, słonie kojarzą mi się tylko z Kartaginą, Seleucydzi daleko od Rzymu :(. Mimo, że hellenistyczni mówicie różnią się bardziej od barbarzyńskich, to też będą już Macedończycy i Ptolemeusze, zatem w ankiecie z 4 frakcjami pokazanej tutaj, chciałbym wywalić Partię, albo Seleucydów. Co tam, że Partia to jedyna frakcja wschodnia? To najgłupsza z kultur, tylko ci katafrakci i beznadziejna piechota, też daleko od Rzymu, centrum gry. Ale chyba najbardziej bym chciał wywalenia brytów, a żeby tamte 4 były :P.

Seba Fallus III Wielki
11-02-2013, 16:24
Z dwój Seleucydzi, Germanie, chcę Germanów!!! Najbardziej z frakcji barbarzyńskich bym ich chciał, szkoda, że są już tamte 2 :/. Dużo bardziej dziksi barbarzyńcy od Galów, chyba bardziej podchodzący pod takich dwuręcznych berserkerów dzikusów jak Brytowie, po prostu miodzio, jak by się chciało grać kimś, co po prostu ma robić bezmyślną sieczkę :P. Nienawidzę grać falangą, słonie kojarzą mi się tylko z Kartaginą, Seleucydzi daleko od Rzymu :(. Mimo, że hellenistyczni mówicie różnią się bardziej od barbarzyńskich, to też będą już Macedończycy i Ptolemeusze, zatem w ankiecie z 4 frakcjami pokazanej tutaj, chciałbym wywalić Partię, albo Seleucydów. Co tam, że Partia to jedyna frakcja wschodnia? To najgłupsza z kultur, tylko ci katafrakci i beznadziejna piechota, też daleko od Rzymu, centrum gry. Ale chyba najbardziej bym chciał wywalenia brytów, a żeby tamte 4 były :P.
Między galami a germanami będą różnice czysto estetyczne, może Galowie nieco więcej ciężkich jednostek będą mieli. A między Macedonią ,a Seleucydami to mało czasu by wymieniać. Trzon obu stanowi falanga ale reszta jednostek to u Macedonii kawaleria z Tesalii i Tracji , Traccy celtyccy i Iliryjscy piechurzy ciężkozbrojni , lekkozbrojni, czy "półciężcy". Do tego greccy hoplici. A Seleucydzi mają od grona wschodnich jednostek wszelkich typów. I wbrew ogólnej opinii w państwach wschodu piechota nie była takim lekkozbrojnym bydłem. To nie film 300. Ptolemeusze zamiast jednostek wschodnich mają egipskich machamoi (mogłem przekręcić). Jeżeli chodzi o partie to powinni zrobić tak że przejmą oni wzorce z podbitych ziem i będziemy mieli stepowych jeźdźców, katafraktów i solidną różnorodną piechotę jako wsparcie. ;)

To już zależy od gustu ale dla mnie nie ma nic lepszego niż walka armią hellenistyczną gdzie trzeba współdziałać falangą, ciężką piechotą, kawalerią i masą wojsk pomocniczych. Kwintesencja starożytnej sztuki wojennej. Poezja :P

adriankowaty
11-02-2013, 16:28
Dlaczego Seleukidzi a nie jakieś podrzędne plemię germańskie?
1) Znaczenie - Monarchia Seleukidów była wrogiem numer 2 Rzymu (pierwsza była Kartagina) i jednym z najpotężniejszych państw regionu. Co można zaś mówić o Germanach? W tej epoce mieli marginalne znaczenie - to nie był dla ani dla Rzymu, ani nawet dla sąsiednich Celtów godny przeciwnik. Owszem, byli wstanie wstrzymać rzymską kolonizację w lesie Teutoburskim, ale to dlatego, że mieli przewagę taktyczną (zasadzka leśna) i Rzymianie mieli nieudolnego wodza (Warus był administratorem, nie legatem). Poza tym, 3 lata po tej bitwie, Rzymianie pomścili te 3 legie, a Arminius zwiał z pola walki. I to w tym samym miejscu, z tym samym dowódcą Cherusków, tyle różnicy, że Rzymianami dowodził legat, nie cywil.
2)Poziom rozwoju - plemiona germańskie stały na bardzo niskim poziomie technologicznym i społecznym. To były niewielkie wspólnoty, pod władzą jakiegoś mało znaczącego herszta, które nadawały się tylko do łupienia sąsiadów i partyzantki. Przed III wiekiem naszej ery udało się Germanom tylko raz utworzyć w miarę rozwinięte państwo (Konf. Marboda), które zresztą dość szybko upadło (I wiek naszej ery). Seleukidzi z kolei stali naprawdę wysoko - o czym świadczy dobrze rozwinięty handel, sieć dróg, kopalnictwo, rolnictwo i rzemiosło. Armia była karna i doskonale wyposażona.
Jeśli wrzucą Germanów, a Seleukidzi pojawią się w DLC, to CA może być pewne, że ich produktu nie kupię.

Reznow45
11-02-2013, 16:37
1. tak jak wcześniej wspomniano, różnice między frakcjami barbarzyńskimi będą raczej niewielkie (oby nie na poziomy innych kolorów ciuchów).
2. To twoje osobiste zdanie, inni np uwielbiają falangę, słonie itp a chcą robić jak to określiłeś "sieczkę" rydwanami, słoniami, katafraktami.
3. Połowa III wieku to epoka hellenistyczna, największe i najsilniejsze (a przy okazji grywalne) powinny być kraje helleńskie.
4. To również jedynie twoje widzimisię, jest wielu graczy którzy lubią grać Partami, którzy wprowadzaliby różnorodność kulturową.
5. Seleucydzi zapewnią ogromną różnorodność chociażby oddziałów (również kol. wcześniej wspomnieli)

Wald
11-02-2013, 16:48
Ja bym jeszcze dodał Chanów stepowych, wojowników karate, jednostki z S2TW i coś z ludów z płn wsch Azji, ot tak dla większej zabawy, że można pograć wschodnimi frakcjami :lol: Nie rozumiem idei czy frajdy grając jakąkolwiek orientalną frakcją, rozumiem jeszcze to, że am być Partia, Seleucydzi i reszta, ale tak oto walczyć :?: Ja by jednak wolał skupić na dopracowanej wersji bitewnej, gdzie walki będą dynamiczniejsze, będzie więcej jednostek, wszystko ogólnie będzie bardziej naturalniejsze( rad bym był gdyby nie porównano tego do tezy: ,, grafika dal dzieci...) + do tego jakiś poszerzony panel dowództwa, czyli większy nacisk na stronę taktyczną. Gra nazywa się "ROME 2 TOTAL WAR" czyli głównym bohaterem jest Rzym i jego "współzawodnicy" w interesach, ale rozwój co niektórych jego przeciwników, kwalifikuje się do stworzenia nowej gry lub dodatku , np. PARTIA TOTAL WAR, SELEUCYDZI TOTAL WAR. Owszem, też jestem za tym aby każdy "frakcja" miał swoje prawo do historyczności, ale bez przesady, to nie jest gra "prince of persia" czy "Alexander"- 20 lat później ;) to będzie tylko gra, więc prędzej czy później to nie wschód będzie wrogie nr 2 a ktoś inny, oraz grając wschodem okaże się, że to nie łodzie rzymian tylko łodzie"brytów" przeprowadzają desant.

Byłbym szczerze zadowolony, jak ominie Mnie ta przyjemność i zaszczyt "konsekwencji" :D czytania odpowiedzi w których będą zawarte różnorakie nauki, "nobilitacje" słowne, udowadniania mi wartości mojej wypowiedzi, bo jest inna od innych. To jest tylko moje zdanie, więc myślę, że kolejne posty będą tylko ich autorów, a nie dziwnym trafem "znajdą się pod moim adresem" ;)

Grogmir
11-02-2013, 18:05
Ciężko zrozumieć Twojego posta, więc nie bardzo wiem, o co Ci chodzi? Zostały trzy sloty na grywalne frakcje, niektórzy (słusznie wg mnie) wolą Seleucydów, niż Germanów - co w tym złego, Rzym przez to będzie mniej dopracowany, a bitwy mniej dynamiczne? Wolałbyś, żeby dało się grać tylko Republiką Rzymską, bo gra nazywa się Rome? Nazwa jest trafna, bo gra skupia się na okresie wzrostu potęgi Rzymu i zdominowania świata śródziemnomorskiego przez niego, ale to nie znaczy, że inne frakcje mają być potraktowane po macoszemu. ;)

tomciopogromcio
11-02-2013, 18:25
Mój post to oczywiście tylko moje zdanie, ale jak widać w ankietach nie tylko moje :P. Choćby nie wiem jak głupie to by było, wolałbym sobie zagrać Germanią jak Seleucydami, chociaż możliwe, że zagram tylko Rzymem i odłożę grę :). W Shogun też dałem radę tylko na 1 kampanię + 1 w RotS i 1 w FotS :).

MichalKruk
11-02-2013, 18:57
Stary ale Galowie a Germanie dużo się różnić nie będą.... ci pierwsi bardziej rozwinięci i zapewne trochę cięższą piechotę będą mieli :P
Więc ja wole Seleucduków (Którymi i tak pewnie nie zagram) żeby nie było kolejnych barbarzyńców a nacja która stanowiła wtedy potęgę.

tomciopogromcio
11-02-2013, 19:11
No Galowie ciężsi, więc Germianie, bardziej barbarzyńscy i bersekerscy :P. A jak nacja barbarzyńska, to najlepiej berserkerska, totalnie nastawiona na miażdżenie na pałę :).

Amrod
11-02-2013, 19:33
Stary ale Galowie a Germanie dużo się różnić nie będą.... ci pierwsi bardziej rozwinięci i zapewne trochę cięższą piechotę będą mieli :P
Więc ja wole Seleucduków (Którymi i tak pewnie nie zagram) żeby nie było kolejnych barbarzyńców a nacja która stanowiła wtedy potęgę.
Żebyś się nie zdziwił. W jedynce różnica była diametralna. Gali się prawie nie używało w bitwach ze względu na brak jazdy i za drogich łuczników, za to Germanie mieli jedną z silniejszych jazd, strasznie silną piechotę, z atrybutem frighten nearby troops ale za to praktycznie bez pancerza. W każdym razie obiema frakcjami grało się trudno przeciwko wschodnim czy łuczniczym.

Memnon[pl]
11-02-2013, 19:34
Szczerz watpie aby zabraklo tak Germanow jak i Seleucydow czy nawet Partii...pytanie tylko ktore z nich beda w podstawie a ktore trzeba bedzie dokupic w DLC.Jak juz CA pokazalo w Shogunie - jest bardzo "ambitne" w wydawaniu DLC.Przy Rome ma teraz dopiero prawdziwe pole do popisu-ilez tutaj dopiero mozna natworzyc DLC i z gry ktora bedzie w graniaach ok 120/180 zl wyciagnac dodatkowe 100 zl-ot tak z niczego...a to dodatkowe nacje...a to dodatkowe jednostki itp itd...

polakma
11-02-2013, 20:23
Te frakcje będą, ale niegrywalne. Chyba xD

Asuryan
11-02-2013, 22:10
]Szczerz watpie aby zabraklo tak Germanow jak i Seleucydow czy nawet Partii...pytanie tylko ktore z nich beda w podstawie a ktore trzeba bedzie dokupic w DLC.
Także wątpię. Według mnie Partia powinna być w DLC (jako dodatkowa nacja w wersji kolekcjonerskiej), a Germanie, Seleucydzi i Ptolemeusze w grywalnych. Sam chętnie zaś zagrał bym sobie takimi Sarmatami, może po którymś DLC będzie to możliwe (lub x lat później jak komuś uda się w końcu dobrać do startpos).:mrgreen:

KLAssurbanipal
12-02-2013, 17:58
Przypomniał mi się kolejny argument za Seleucydami - flota wojenna, której będzie brakować Germanom. Gra będzie znacznie bardziej ciekawsza.

Salvo
12-02-2013, 20:14
Ha! To się zdziwisz!
Idę o zakład, że barabarzyńcy będą mieli galery...

glaca
12-02-2013, 21:04
Germanie prawie na pewno będą mieli drakkary ^^

MichalKruk
12-02-2013, 21:10
Ha! To się zdziwisz!
Idę o zakład, że barabarzyńcy będą mieli galery...

To raczej oczywiste że CA da im jakiś "cięższy" okręt :P

KLAssurbanipal
13-02-2013, 10:57
Obserwując mapę i rozmieszczenie frakcji można dojść do wniosku, że będzie Egipt, a na wschodzie będzie jedna frakcja - Seleucydzi lub Partia. Możliwe że na północ wcisną Germanów, jednak dla mnie byłoby bardziej logiczne zapełnienie wschodu: Egipt, Seleucydzi i Partia.

Aktualizacja mapy z prawdopodobnym położeniem Partii i Egiptu:

http://img201.imageshack.us/img201/6361/1360523599romemap.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/201/1360523599romemap.jpg/)

Rymeryk
13-02-2013, 20:29
Na począku III w pne Germanie zaczęli dopiero zapisywać pierwsze stronnice swoich dziejów,toteż ich brak w grze byłby uzasadniony. Poza tym raczej nie znamy nazw ich plemion, a nowy Rome ma opierać się na plemionach a nie ogólnych i sztucznych narodowościach jak pierwsza część gry...

Generalnie jako wielbiciel historii starożytnej i gier z serii Total War, odkąd usłyszałem zapowiedź Rome II to odrazu dodałem ją do obowiązkowych pozycji, jednak teraz po wyczytaniu troche postów z forum stopniowo się rozczarowuję - jeśli faktycznie będzie tylko 8 nacji grywalnych to skandal... niewiem czy te mapy prezentują rzeczywisty podzial na prowincje,jesli tak to będzie ich mniej niż w jedynce a to kolejny minus...
Polityka CA z DLC to też kpiny z użytkownika,normalnym byłoby gdy DLC obejmowałoby tylko konkretne dodatki np"wojna punicka" - z mapą europy pd-zach.,a słysze głosy że być może trzeba bedzie kupować prawa do gry niektórymi nacjami...byłby to wyzysk w czystej postaci...

Grogmir
13-02-2013, 20:54
Co do Germanów się zgadzam (pewnie będą Cheruskowie), ale co do mapy - prowincji akurat będzie nieznacznie więcej niż w 1, a zdobywanie ich ich z pewnością będzie większym wyzwaniem (brak buntowników), więc o to bym się akurat nie martwił tak. ;)

KLAssurbanipal
13-02-2013, 21:10
Na począku III w pne Germanie zaczęli dopiero zapisywać pierwsze stronnice swoich dziejów,toteż ich brak w grze byłby uzasadniony. Poza tym raczej nie znamy nazw ich plemion, a nowy Rome ma opierać się na plemionach a nie ogólnych i sztucznych narodowościach jak pierwsza część gry...

Generalnie jako wielbiciel historii starożytnej i gier z serii Total War, odkąd usłyszałem zapowiedź Rome II to odrazu dodałem ją do obowiązkowych pozycji, jednak teraz po wyczytaniu troche postów z forum stopniowo się rozczarowuję - jeśli faktycznie będzie tylko 8 nacji grywalnych to skandal... niewiem czy te mapy prezentują rzeczywisty podzial na prowincje,jesli tak to będzie ich mniej niż w jedynce a to kolejny minus...
Polityka CA z DLC to też kpiny z użytkownika,normalnym byłoby gdy DLC obejmowałoby tylko konkretne dodatki np"wojna punicka" - z mapą europy pd-zach.,a słysze głosy że być może trzeba bedzie kupować prawa do gry niektórymi nacjami...byłby to wyzysk w czystej postaci...

Tak, właśnie w tym rzecz, że większość osób na ty forum woli żeby kosztem Germanów nie stracić Seleucydów. Dyskutowaliśmy o tym nieraz w tym temacie. Na TWC podawałem argumenty:

http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=589337

Dodałem chyba już 8 argument za Seleucydami - flota wojenna.

Rymeryk
13-02-2013, 22:26
Właśnie uświadomiłem sobie ze Arwernowie i Icenowie to też plemiona znane z historii od I w pne,więc jeśli pojawią germańscy Cheruskowie to faktycznie nie można się będzie zdziwić...
Osobiście też optowałbym za Seleucydami i Egipcjanami,ciekawą opcją byliby też celtyccy Galaci - pewnie będą jednak tylko jako niegrywalna frakcja... :(

KLAssurbanipal
13-02-2013, 22:37
Galaci na bank będą w DLC lub całkiem niegrywalni. Powinni dać od razu grywalne co najmniej 15 frakcji, bo i tak jeszcze sporo zostałoby na DLC a dzięki temu więcej osób kupiłoby grę. ;)

Kerdej
13-02-2013, 22:49
Przecież o Azji Mniejszej można całą kampanię zrobić - Pergamon, Rodos, Galatowie, Pont, Selucydzi, piraci z Cylicji, Armenia i Partowie.. za cieśniną Grecy i Macedończycy.. a potem nadciągają Rzymianie. :)

Dagorad
14-02-2013, 18:24
Ja tam bym wolał Scytów albo Sarmatów zamiast Seleucydów czy Germanów więc się nie dziwię że niektórzy chcą Germanów. W sumie to bym wymienił i Germanów i Seleucydów na Scytów i Ormian, no ale to nie koncert życzeń.

Tessali
14-02-2013, 19:30
Logicznym było by pojawienie się spadkobierców Aleksandra, naprawdę liczących się frakcji tj Ptolemeuszy oraz Seleucydów. Wydaje się, że są oni absolutnie niezbędni. Co do trzeciej frakcji stawiam pomiędzy Germanami a Partią - w obu tych przypadkach Rzym miał cięzki orzech do zgryzienia. Takie są moje typowania, ale przyszłość zweryfikuje :)

MichalKruk
14-02-2013, 19:44
Egipt się pojawi prawie na pewno.... Ktoś już coś pisał o "powrocie mumii" i że CA zarzekało się że nie zrobi takiej akcji jak w Rome 1 co może sugerować że "postarają się" (w cudzysłowu bo ze staraniem się u CA jest różnie...) dobrze odwzorować Egipt i umieścić go we frakcjach grywalnych.
Partia będzie na bank z powodów oczywistych.... chociaż CA jedzie na całej linii więc różnie może być.

Osobiście wolał bym żeby we frakcjach grywalnych byli: Seldzucy (czy jak to się pisze...) Partia i Egipt.
Ale wnioskuje że CA da do grywalnych frakcji Germanów zamiast tych Seldzuków.

Grogmir
14-02-2013, 20:16
Seleucydzi, Seldżucy to w Medieval II byli. ;)

Asuryan
14-02-2013, 21:40
Partia będzie na bank z powodów oczywistych.... chociaż CA jedzie na całej linii więc różnie może być.
Partii może nie być w zwykłej wersji z oczywistego powodu - Rzymianie będą się z nią ścierali jako z jedną z ostatnich nacji, bo najdalej położoną od ich startowych terenów...

Gaeth I
14-02-2013, 21:53
Niemcy chcą Germanów to w takim razie Polacy chcą Sarmatów! :D

Asuryan
14-02-2013, 22:23
No ba - to będzie pierwsza nacja, którą zagram jak tylko ukaże się mod starpos :mrgreen: No chyba że CA zapomni o sąsiadach Kolchidy...

Gaeth I
14-02-2013, 22:52
No to mamy propozycje trzech kolejnych slotów: Egipt, Seleucydzi i Sarmaci :P Byłyby każde rodzaje nacji: śródziemnomorskie, barbarzyńskie, hellenistyczne i wschodnia :)

PS: Chyba wiem czemu jest tak mało prowincji. Nie jestem w 100% pewien, ale jeśli dobrze pamiętam to CA w wakacje coś mówili, że aby zawładnąć całą prowincją będzie trzeba podbić parę miast. W sensie, że 1 prowincja będzie dzieliła się na parę jakichś mniejszych podziałów

Salvo
15-02-2013, 08:32
Wciąż mam minimalną nadzieję, że Germanów dadzą tylko w historycznych bitwach...Dziś dajta Selucydów!
Umieszczenie ich w gronie niegrywalnych frakcji jest również o tyle niedorzeczne, że na pewno wtedy nie byliby tak dopieszczeni, a wysoki poziom zaniedbania skutkowałby kwestionowaniem ich mocarstwowej pozycji...pewnie będą mieli z 3 słabe prowincje :/

KLAssurbanipal
15-02-2013, 09:04
Stresik jest co? :D Mam nadzieję, że dziś dadzą frakcję. To najlepszy scenariusz, choć są 4 możliwości:

- frakcja,
- zbroje Lusteda + odpowiedzi na pytania,
- same odpowiedzi na pytania Lusteda,
- nic! (choć w tym roku była raz taka sytuacja).

Powiem Wam, ze pozytywnie się nastawiłem. Dziś pewnie będą Germanie, choć liczę że Seleucydzi będą w grywalnych.

Salvo
15-02-2013, 09:36
Stresik jest co?
I tak będzie mod, który wszystko naprawi. W gruncie rzeczy zero :)

Marat
15-02-2013, 13:08
No i mamy germanów...

http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_R ... bi_Faction (http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_Rome_II_-_Suebi_Faction)

http://wiki.totalwar.com/images/1/1e/Suebi4.jpg

Suebi
caption

“Blood, Nobility, Courage.”

The Suebi are an indomitable Germanic culture dwelling to the north east of Gaul. Not a single people, but rather numerous tribes sharing a common language and similar religious beliefs, they frequently raid their Gallic neighbours across the Rhine.

Heavily reliant on infantry and ambush tactics, raiding is their predominant form of conflict. Lightly equipped, most Suebi warriors make use of the framea, a javelin-like spear, as swords are a rarity. Often unarmoured, apart from their rounded, oval or long, hexagonal shields, they wear cloaks, breeches or loincloths, and little else, in battle.

However, their fighting prowess is legendary and their warriors rightly feared. Even the stoutest centurion would tremble at the sight of a charging band of Berserkers – or feel the icy hand of fear clutching his heart when the sinister, black-painted Night Hunters spring from the forests.

Fairly isolationist, Julius Caesar wrote that there was a paucity of trade outside of the Germanic tribes themselves, occurring only if a surplus of loot or slaves were available. To distinguish themselves from their slaves, freemen and warriors wear a form of topknot that has come to be known as a Suebian knot. Their kings, chiefs and champions sport even more elaborate versions of this same hairstyle.

Given such ostentatious displays, standing out in battle is important. Kings and chiefs, although drawn from elite lineages, are elected, making their continuation of heroic traditions essential in uniting the tribes.

Under the right leadership, The Suebi have the potential to unite to a single purpose, and Britannia, Gaul, and Iberia could easily be swept away under the weight of their numbers…

Like other Germanic factions, the Suebi are masters of forest warfare and plunder. Stemming from a confederation of smaller Germanic tribes, they have a diplomatic edge when dealing with other barbarians and excel at fighting lesser tribes who dare to stand in their way. They feel disdain for outsiders, civilised cultures and other barbarians alike, and must contend with considerable resistance from those whom they conquer.

http://wiki.totalwar.com/images/d/d7/Suebi_berserkers_TWR2.png

KLAssurbanipal
15-02-2013, 13:25
Było do przewidzenia. Pisałem co dziś nas czeka. :)
Gdzie cięcia - Seleucydzi, Partia a może Egipt?

Marat
15-02-2013, 13:33
Ja bym dał coś z Ameryki, w końcu ponoć Kartagińczycy tam dopłyneli! :lol: Egipt będzie, nie ma bata. Także albo nię będą chcieli dawać nacji z krańca mapy i dadzą Seleucydów, albo Partów, nacje bardziej unikalną. Stawiam Egipt-Partowie ( co tak na prawde jest praktycznie pewne od dłuższego czasu ).
Mogli dać teraz Ptolemeuszy, dzięki czemu zapewnilibu sobie dalszy szum na forach i dyskusje pomiędzy zwolennikami germanów, a innych nacji.

Poliorketes
15-02-2013, 13:42
To że wybrali Swebów z plemion germańskich, nawet dobrze o nich świadczy, biorąc pod uwagę datę rozpoczęcia gry (242 p.n.e). Bałem się że walną Cherusków. Sam wybór Swebów jako frakcji grywalnej nie uważam za zły. Kłopot w tym że jest za mało miejsc. Dla mnie na starcie powinno być grywalnych najmniej 12 państw. Sądzę że wywalą Partów, Ptolemeusze i Seleukidzi są zbyt wielcy terytorialnie aby ich pominąć. Partowie w 242 siedzieli gdzieś w stepach, więc można ich tymczasowo pominąć i dać dopiero w DLC.
Co do samego previewu, wyglądają przyzwoicie, nie ma falangi macedońskiej, więc kamień spadł mi z serca ;)
Jedynie co mi się nie podoba, to za dużo tych mieczników. Miecz, to był w tamtych czasach, w tym rejonie rarytas. Nie każdy mógł sobie pozwolić na taki luksus. W grobach kultury przeworskiej tylko 25% pochówków było z mieczami, reszta z włóczniami. A jeszcze co da samych mieczów, czy one są teflonowe? :D
Mają taki czarny kolor na klindze jakby teflonem je mazneli ;)

Seba Fallus III Wielki
15-02-2013, 13:46
Też na początku dziwiła mnie ilość mieczy ale to są elitarni wojownicy ;) Na screenach z lasu teutoburskiego większość wojów miała włócznie ;)

Kuzyn
15-02-2013, 13:51
Omg, to jest gra, a nie jakaś relacja historyczna. Czemu też dalej upieracie się, że grywalnych będzie tylko 8 państw ._.

glaca
15-02-2013, 13:54
Czemu też dalej upieracie się, że grywalnych będzie tylko 8 państw ._.
bo CA tak zapowiedziało? :D
czekam na kolejne barbarzyńskie frakcje :3 Sarmaci, Dakowie, Iberowie, Tracja...

Seba Fallus III Wielki
15-02-2013, 13:55
Ale gra umieszczona w pewnych realiach historycznych ,a historyczność polepsza grywalność ;) 8 frakcji bo jest 8 slotów na frakcje ;)

Salvo
15-02-2013, 14:02
Omg, to jest gra, a nie jakaś relacja historyczna. Czemu też dalej upieracie się, że grywalnych będzie tylko 8 państw ._.
To dajmy im karabiny i łodzie podwodne...

Dobra, za tydzień w końcu jakiś ciekawy preview będzie.

Arrim
15-02-2013, 14:04
Za tydzień pewnie będą Iberowie :lol:.

Salvo
15-02-2013, 14:07
Akurat Iberów bym 100 razy bardziej wolał od Germanów :D

Hades
15-02-2013, 14:27
Fajnie. Dobrze, że będzie można poprowadzić Germanów bez kupowania DLC. Wg. mnie pojawia się jeszcze Seleucydzi, Ptolemeusze i Partia. Pytanie tylko która z frakcji będzie w edycji kolekcjonerskiej (vide Hattori, czy ród Saga).

Andzia
15-02-2013, 14:51
czy mi się to tylko wydaje czy oni przyśpieszyli ogłaszanie nowych frakcji ?

Gaeth I
15-02-2013, 15:04
Coś czuje, że za tydzień nie będzie nic :( Ewentualnie jakiś screen czy zbroje

Salvo
15-02-2013, 15:09
Dla mnie skandal i takie tam... :D

Wg. mnie pojawia się jeszcze Seleucydzi, Ptolemeusze i Partia.
6 +3 nie daje nam ośmiu, a frakcji ma być 8 ;)

MichalKruk
15-02-2013, 15:15
Przeczytaj cały jego post.... :P

KLAssurbanipal
15-02-2013, 15:16
Ktoś pisał o pojawieniu się zwierząt odnośnie tych jelonków to spójrzcie na to:

http://i.imgur.com/Jvbp4PB.jpg

http://static.ddmcdn.com/gif/paterson-gimlin-footage-300x300.jpg

:lol: :lol: :lol:

legoras
15-02-2013, 15:20
To co, najstępne dwie frakcje to plemiona Dacji i Tracji? ;)
I twórcy nie będą musieli robić dodatku "BI" :D

Poliorketes
15-02-2013, 15:43

No co ty KLA, nie poznajesz, że to Predator? Nowa jednostka specjalna Cherusków :lol:

Amrod
15-02-2013, 15:49
To co, najstępne dwie frakcje to plemiona Dacji i Tracji? ;)
I twórcy nie będą musieli robić dodatku "BI" :D
O tak! Ja bym bardzo poprosił. Trakowie byli świetni w Rome I a Dakowie, chyba jako jedyni z barbarzyńskich barbarzyńców mieli konnych łuczników. W ogóle nie wiem na co narzekacie, jest Wrocław :D Bardzo podoba mi się pomysł, że gramy konkretnymi plemionami a nie Germanami, Brytami, Galami.

Ale mniej mi się podoba to co zamierza zrobić CA. W kolekcjonerce na pewno będzie ta 9 frakcja, podobnie jak było z Shogunem 2. Ale o ile Shogun większości raczej nie grzeje nie ziębi, o tyle przy Rome jest to niepowetowane zubożenie.

Marat
15-02-2013, 15:54
Ciekawe jak zablokują pozostałe nacje? Tak jak dodatkowe jednostki w Empire? :mrgreen:

Amrod
15-02-2013, 16:01
Nie no, już się nauczyli chyba.

Wald
15-02-2013, 16:07

No co ty KLA, nie poznajesz, że to Predator? Nowa jednostka specjalna Cherusków :lol:

Wydaje mi się, że oznaczony przykład "zwierząt" został umyślnie bądź nie- , pokazany. Zwierzęta przypominają "postacie" znajdujące się po lewej stronie, na linii głowy piechura, pierwszego od lewej, przed koniem.

Wytłumaczeniem predatora, może być fakt iż jest on zbytnio oddalony od "kamery", która zastosowała to samo co, np. w ETW na niskich lub średnich ustw.graf. , z dalszej odległości wszystko zmieniało kształt, np. konie. A po za tym wędrując po lesie, gdzie mamy do czynienia z gęstym położeniem drzew, mamy możliwość acz bardzo rzadko, do zlania kolorów w obiektach oddalonych od nas o odpowiednią odległość, sprzyja temu również oświetlenie. Postać to może być nie tylko "predator" ale jeden z wrogów Rzymian, tylko, że zamiast skóry wilka ma skórę innego "zwierza" który nie zwraca uwagi swoją groźną postawa potencjalnych przeciwników.

Więc albo jest to "predator" albo planowany efekt na który daliśmy się nabrać i zrobiliśmy z niego obiekt pośmiewiska.

polakma
15-02-2013, 16:09
Skad wy te zdjecia macie?

voitek
15-02-2013, 16:10
https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ__5A0AGKi_HlEcEKWhaszNrbjAYO2W Zixp2EZ6WLkF4qQnMq5Pg

CA już nie może zrobić małego dowcipu wklejając do screena Wielką Stopę w tle, bo większość ludzi nawet nie załapie żartu. Gratuluję wam.

Marat
15-02-2013, 16:14
Na szczęście mamy "Racjonalnego Voitka", on nam wytłumaczy wszystko, spijajcie mądrości kapiące z jego ust!

Hades
15-02-2013, 16:33
Dla mnie skandal i takie tam... :D

Wg. mnie pojawia się jeszcze Seleucydzi, Ptolemeusze i Partia.
6 +3 nie daje nam ośmiu, a frakcji ma być 8 ;)

Fajnie. Dobrze, że będzie można poprowadzić Germanów bez kupowania DLC. Wg. mnie pojawia się jeszcze Seleucydzi, Ptolemeusze i Partia. Pytanie tylko która z frakcji będzie w edycji kolekcjonerskiej (vide Hattori, czy ród Saga).

Dagorad
15-02-2013, 16:43
Ja bym obstawiał teraz Seleucydów a na sam koniec Ptolemeuszy. Przed pokazaniem tych drugich zaserwują pewnie bitwę morską, raczej oczywiste którą konkretnie. Z drugiej strony mieliśmy Rzym i Kartaginę, Macedonię a teraz 3 barbarzyńców, gdyby teraz mieliby dać 2 kolejne państwa hellenistyczne to byłaby nieco dziwna kolejność więc może teraz Partia a Egipt na koniec ze względu na bitwę morską.

Choć wolałbym żeby zamiast Seleucydów dali kogoś innego, w ogóle granie tą frakcję do mnie nie przemawia. Wielka od początku, otoczona innymi państwami. Granie nią nie będzie pewnie przypominało tworzenia imperium a próbę utrzymania już istniejącego imperium w całości.

CA już nie może zrobić małego dowcipu wklejając do screena Wielką Stopę w tle, bo większość ludzi nawet nie załapie żartu. Gratuluję wam.

Ech ci tępi użytkownicy nie dość że nie łapią żartu to jeszcze wrzucają emotki typu " :lol: " tak jakby chcieli zmylić czujne oko moderatora stwarzając wrażenie że jednak żart załapali.

JanHetman
15-02-2013, 17:46
A może to German w skórze z kameleona? ;o

Hetman
15-02-2013, 18:51

A może Nieśmiertelnik w skórze CA :lol:

Marat
15-02-2013, 18:54
I w tym momencie dostajesz Hetman drugie ostrzeżenie za prowokowanie do kłótni. Uprzedzam, że odpowiadanie na powyższe prowokacje również będzie karane.

LEGION
15-02-2013, 21:31
Hetman jedzie po bandzie widzę. :lol: A tak w ogóle to zastanawiam się po co mają dawać Partię? Dadzą pewnie Ptolemeuszy i Seleucydów i mapę zakończą na Edessie :lol: Skoro frakcji mniej niż w jedynce to i mapa nie musi być taka duża. W takim wypadku rozumiem też, kiedy mówią o multum jednostek. Na małej mapie, mało miast a w nich pełno dostępnych jednostek :lol:

Prosiłem o coś - Marat

Asuryan
15-02-2013, 21:37
To że wybrali Swebów z plemion germańskich, nawet dobrze o nich świadczy, biorąc pod uwagę datę rozpoczęcia gry (242 p.n.e). Bałem się że walną Cherusków. Sam wybór Swebów jako frakcji grywalnej nie uważam za zły.
Ja byłem pewny że dadzą Cherusków. CA poztywnie mnie zaskoczyła.

Kłopot w tym że jest za mało miejsc. Dla mnie na starcie powinno być grywalnych najmniej 12 państw. Sądzę że wywalą Partów, Ptolemeusze i Seleukidzi są zbyt wielcy terytorialnie aby ich pominąć. Partowie w 242 siedzieli gdzieś w stepach, więc można ich tymczasowo pominąć i dać dopiero w DLC.
Ja zaś sądzę, że nie tyle wywalą Partów co raczej dadzą ich w kolekcjonerce/DLC. Pozostaje czekać na screeny z bitwy pod Akcjum oraz previewy Ptolomeuszy i Seleucydów.

Skoro frakcji mniej niż w jedynce to i mapa nie musi być taka duża.
Frakcji akurat będzie więcej, z tym że większość niegrywalna. A grywalnych pewno tylko o 2 mniej (z powodu podziału Rzymu na trzy rody jako osobne frakcje w jedynce).

LEGION
15-02-2013, 21:44
9 frakcji z blokadą i 18 bez blokady! Nieosiągalny wynik dla obecnej ekipy! :lol:

Asuryan
15-02-2013, 21:56
Sądzę że będzie dokładnie 9 frakcji z blokadą (w kolekcjonerskiej, bo w zwykłej edycji 8) i na pewno więcej niż 17 (biorąc pod uwagę że rody rzymskie z jedynki + Senat w dwójce stanowić będzie słusznie jedną i ta samą frakcję) bez blokady. Istnieje tylko pytanie kiedy się uda jakiemuś moderowi zdjąć owa blokadę.

Rymeryk
15-02-2013, 22:01
Z punktu widzenia historyczności - trzy frakcje barbarzyńskie miały znikome znaczenie,ale z punktu grywalności - napewno będą mieć bardzo interesujące jednostki...
Prawdopodobnie zabraknie więc jednej z helleńskich nacji - Ptolemeuszy lub Seleucydów,a szkoda...

Co do samego previewu, wyglądają przyzwoicie, nie ma falangi macedońskiej, więc kamień spadł mi z serca ;)

Z tego co pamietam to Cymbrowie i Teutoni podczas swoich inwazji walczyli w prymitywnej formie falangi wykorzystując włócznie,więc jakaś taka jednostka powinna być (W Rome I wymiatali...)

Asuryan
15-02-2013, 22:12
Nawet Juliusz Cezar w "O wojnie galijskiej" napisał o falandze Germanów.

Baal-Melkart
15-02-2013, 23:17
Żadna falanga. Należy odróżnić skomplikowany mechanizm od zwyczajnej masy piechoty walczącej w zwartym szyku.

Dagorad
15-02-2013, 23:59
Zastanawia mnie jak planują "oddać" historyczność ziem na wschód od tych Swebów. Przecież to niemal jednak wielka niewiadoma. Tak patrząc na mapę to można odnieść wrażenie że na wschodzie tam jest jedna wielka prowincja ciągnąca się od Prus do przynajmniej górnej Mołdawii, zatem może na wschód od tej linii nic nie będzie (nie licząc okolic Morza Czarnego). W przeciwnym razie dodanie Prus do Sarmatii a nie do jakiejś prowincji nadbałtyckiej byłoby dziwne, w końcu ludy stepowe raczej nad Bałtyk się nie zapuszczały. Z drugiej strony dodanie jako grywalnego plemienia które miałoby prawie tak samo daleko do Renu jak i do kresu mapy byłoby nieco dziwne.

Asuryan
16-02-2013, 19:15
http://wiki.totalwar.com/images/1/1e/Suebi4.jpg

Owszem, a za nią pewno będzie jeszcze większa prowincja - Scytia. Poza tym nie zajmuje całych Prus. No i wątpię by były to grywalne nacje.

Od Swebów jednak oddzielają ją:
- od północy duża prowincja zawierająca między innymi Bydgoszcz (Ascaucalis)
- od wschodu mniejsza prowincja Silesia zawierająca między innymi Wrocław (Budorgis)
- od południa prowincja Hercynia z Pragą (Casurgis).

I nie jestem pewny czy jest to błąd - grecki geograf Klaudiusz Ptolemeusz wyróżniał obok Germanii – Sarmację europejską, położoną między Wisłą i Dnieprem, oraz Sarmację azjatycką. Północną granicą tej krainy geograficznej był Ocean Sarmacki (Bałtyk). Poza tym badania haplogrupy R1a1 wskazują także, że w Europie występuje ona w dużym skupieniu na terenach m.in. współczesnej Polski, Węgier i Ukrainy. Świadczy to o dużych związkach genetycznych populacji zamieszkującej te tereny z ludnością indoirańską, z czego w dalszej mierze wynikać może prawdziwość teorii o pochodzeniu jej, przynajmniej w pewnej części, od Sarmatów.

Grogmir
16-02-2013, 19:54
Swoją drogą to przecież ta Sarmacja podzielona jest na co najmniej dwa regiony, więc niekoniecznie jedno plemię będzie okupywać tak duży obszar - pewnie wrzucą ich kilka, w tym jedno na tereny nadbałtyckie.

Memnon[pl]
16-02-2013, 19:54
http://wiki.totalwar.com/images/d/d7/Suebi_berserkers_TWR2.png
Wielka szkoda ze zamiast meczy nie maja toporow :cry:...

Asuryan
16-02-2013, 20:01
Swoją drogą to przecież ta Sarmacja podzielona jest na co najmniej dwa regiony
Dokładnie - ja już widzę trzy, choć nie ma pokazanych granic tej prowincji. Na tej mapie w całości z prowincji widać tylko Silesię podzieloną na dwa regiony :mrgreen:

Niesmiertelnik
17-02-2013, 00:55

A może Nieśmiertelnik w skórze CA :lol:

A może to Twoje ego szukające trzeciego neuronu bez którego niedokształcony historyk staje się niedorozwiniętym histerykiem?

Musicie się zachowywać jak dzieci? Chociaż ty nie mogłeś sobie odpuścić? Jestem zmuszony wstawić ci ostrzeżenie - Marat

Wezo
17-02-2013, 16:38
Z tą Brytanią to dali by sobie spokój ... ja rozumie że Angole swoją dumą i pychą już tworzą nawet w starożytności Wielką Brytanie :D Jak ja gram w wszystkie total wary (poza shogun) to nigdy na to zadupie nie ląduję jakimiś siłami O_o kurde to taki twór na zaspokojenie nacjonalizmu Angoli :P Może Śródziemne to główny teatr zmagań a oni pewnie tak dopakują tą ich wysepke że szok . Lepiej jakby skupili się właśnie na frakcjach śródziemnomorskich oraz kilku barbarzyńskich na kontynencie :P Brytania 3 wioski zrobić i masę buntowników harcowników :D i oddają pełną historyczność ;) Sory za zwałe ale jak zobacze że 100% taka Macedonia czy Kartagina to 2 może 3 miasta każdy a Brytowie 4 albo 5 to mnie totalnie zniszczy ;)

Asuryan
17-02-2013, 17:05
Jak ja gram w wszystkie total wary (poza shogun) to nigdy na to zadupie nie ląduję jakimiś siłami O_o kurde to taki twór na zaspokojenie nacjonalizmu Angoli :P Może Śródziemne to główny teatr zmagań a oni pewnie tak dopakują tą ich wysepke że szok .
A Rzymianie jakoś na ta wyspę się pchali (nawet sam Cezar) i pomimo całej swojej potęgi nigdy nie udało się im jej opanować w całości. W późniejszym czasie tacy Sasi czy Normanie tez na to zadupie się pchali.

Lwie Serce
17-02-2013, 17:11
Akurat pomysł z Brytami mi się podoba, bo jak Asuryan napisał była areną ciekawych konfliktów, oraz kultura jest ciekawa, ale kiedy tak mało frakcji będzie grywalnych, dawanie aż trzech barbarzyńskich to lekka przesada, przecież są ważniejsze frakcje, jak Ptolemeusze, Partia...

Rzyminin
17-02-2013, 17:57
Coś mało tych frakcji :(
Ale, że aż tyle barbarzyńskich to mnie akurat cieszy. Liczę na klimatyczne Germańskie lasy pokryte mgłą i przeraźliwe okrzyki Germańskich wojowników :twisted:
Z drugiej strony Parthia była jedną z moich ulubionych nacji w Rome I, jedną z najtrudniejszych i najciekawszyszych . Seleucydzi i ich różnorodność jednostek też będzie mi tego brakowało :cry:
Może usuną Armenię i Scythię ? Wtedy mogli by dać w ich miejsce frakcje typu Parthia i Seleucydzi ?
Na te pytania odpowie mi chyba tylko premiera ...

Il Duce
17-02-2013, 18:03
Na te pytania dostaniesz odpowiedź w ciągu najbliższych 2-3 tygodni ;) . Wtedy powinny już być znane wszystkie grywalne frakcje.

JanHetman
17-02-2013, 18:11
Partami będzie się grało o wiele lepiej, głównie moim zdaniem przez udostępnienie łucznikom konnych opcji szarży.
Chociaż pewnie i tak będą niedostępni. 8 frakcji to total porażka. ;p