Zobacz pełną wersję : Dyskusja o grze Total War: Rome II
Strony :
1
2
[
3]
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
jeśli ktoś ciekaw opinia jednego z moich ulubionych zagrajmerów. Dodam tylko, że mocno niepochlebna.
http://www.youtube.com/watch?v=KcjtWyfrNQE
Chyba czas wrócić do shoguna2 ;) imo najlepszej części total war patrząc również na modyfikacje.
PS: wiadomość z CA
"Hiya, we are hoping to implement patch 2 early next week. It is currently undergoing intense internal testing and we are hoping to release it as soon as we can."
adi zauważ że niemal każda jednostka czasem wymaga dodatkowej zachęty do ataku ja tak straciłem już kilka oddziałów miotaczy i kawalerii dodatkowo to u mnie oddział po wykonaniu swojego rozkazu stoi i nic nie robi o.O i tak może wokół niego bić się ponad 3000 ludzi a on dalej stoi i patrzy sobie zamiast zaatakować wroga i wesprzeć swoich sojuszników.
No to tez dosc denerwujace. Albo daje sie wybic miotaczom. Mogliby zrobic jakas mala inicjatywe dla oddzialow. Oddzial ustawia sie atomatycznie w strone wroga i przyjmuje pozycje obronna albo atakuje gdy wrogi oddzial chociaz ostrzela go, o albo wycofa sie poza zasieg.Ale czego to ja wymagam:)
A poleccie jakies mody do Szoguna 2? Bo cos widze,ze jeszcze rozegram kampe MP na nim.
Mod Radoius + legandary przywrócił blask grze :D uffff koło 20 tury grania Kartaginą przegrałem praktycznie::D
Co prawda AI dalej głupie szczególnie przy oblężeniach ale wróg już nie ma problemów z kasą i niepokojami i tworzy spore stacki armii.
Zostałem okrążony przez 2 floty i jedną armię lądową.
Nigdy w życiu nie byłem tak szczęśliwy z porażki w grę z serii TW :D
Obawiam sie,ze to sam poziom legendarny:)Ja gram na nim samym bez modow i mam podobna rozpie..Ai nie ma klopotw z kasa na legendarnym(w ogole ma?wiem gracz zawsze je ma ;)). W Szogunie 2 na tym poziomie 3 prowowy Takeda mial 15 tys armie. Mozliwe,ze gra "najlepiej" bedzie grywalna na legendarnym plus jakies mody.
Reznow45
13-09-2013, 17:43
Mam głupie pytanie: jak zwerbować championa?
ziolo9712
13-09-2013, 18:18
Ciekawe. Ja widziałem jego kampanie chociażby z shoguna kiedy kampanie przegrał a mimo wszystko grał do końca... ciekawe
Ale musisz przyznać, że kampanie kończy dość często, a czy zwalone savy, czy coś innego się nie dowiemy.
A jak myślicie, dodadzą Family Tree?
Kamiloss
13-09-2013, 21:04
A jak myślicie, dodadzą Family Tree?
Z ich tempem to pewnie w dodatku :mrgreen:
A tak serio, jak dobrze zrozumiałem, ten patch ma wyjść oficjalnie na początku następnego tygodnia.. w sumie po co oni wydają te bety?
Jedno jest pewne, po takiej wtopie podnieść im się będzie ciężko, zwłaszcza jeśli faktycznie przepuścili taki budżet o jakim była mowa. Przyznam, że pierwszy raz poczułem niepokój jak zobaczyłem te przerośnięte miasta na mapie kampanii (skojarzyły mi się z Cywilizacją) i ten nieszczęsny filmik z E3. Od tej pory moja irytacja na tego przesadnie rozentuzjazmowanego debila z kucykiem, z Rally Point znacznie wzrosła.
Niestety, rzeczywistość okazała się jeszcze gorsza...
Pewnie wybaczyłbym CA bugi i niedopracowania (w końcu przez te wszystkie lata można się było przyzwyczaić), ale kilku rzeczy nie jestem w stanie zaakceptować - zdobywania punktów w bitwach, większej niż potrzeba ilości umiejętności specjalnych dla jednostek, braku trzymania szyku w walce. Osobiście kojarzy mi się to z Królem Arturem, który klimatem przypadł mi do gustu, ale grać się w niego nie mogłem, głównie z tych powodów.
Żeby nie było samego narzekania, to może ktoś się orientuje, czy jest temat (oficjalnie lub przez mody), na poprawkę tych rzeczy? Głównie chodzi o wywalanie tego durnego capture the flag i szyków, tak żeby chociaż w części przypominało to walkę dwóch starożytnych armii, a nie sylwester w remizie.
Nocny Grabarz
13-09-2013, 23:13
Ciekawe. Ja widziałem jego kampanie chociażby z shoguna kiedy kampanie przegrał a mimo wszystko grał do końca... ciekawe
Ale musisz przyznać, że kampanie kończy dość często, a czy zwalone savy, czy coś innego się nie dowiemy.
tu masz racje choć ja obstawiam, że za dużo bawi się modami i przez to traci save'y
Ja już nie wiem nic.
Mój znajomy po moim krzyku rozpaczy kiedy to kupiłem grę, stwierdził, że chce zobaczyć to na własne oczy ale szkoda mu kasy i ściągnął z neta wersje RLD. O dziwo dzwoni do mnie po kilku godzinach i pyta się mnie o co mi chodzi, że i owszem jest mega dużo błędów ale z modami, które mu przesłałem gra śmiga aż miło. Cóż, moja szczęka chwilę szorowała po ziemi, i długo nie czekałem jak tylko ściągnąłem tą samą wersje co on. Jakież było moje zdziwienie, że instalacja przebiegła bez żadnych problemów, gra po zaopatrzeniu jej w mody jest bardzo stabilna i "szybka". Grafika wygląda bardzo dobrze i gra chodzi płynnie! <szok> Jedyna różnica to to że gram w języku angielskim, ale nie przeszkadza mi to. Zacząłem grać Spartą na poziomie normall. Dyplomacja funkcjonuje, AI więcej robi niż ja wychodząc z propozycjami sojuszy, praw handlowych i zbiorowych ataków. Frakcje mimo, że giną po kilku turach powracają i znowu są w grze i walczą. Tura trwa średnio 40 sekund! mierzyłem stoperem (z wyłączoną opcją śledzenia ruchów AI). Wróg atakuje mnie dużymi armiami i na polu bitwy już nie raz przegrałem. (moje zdziwienie kiedy konnica ateńska mnie oflankowała - bezcenne). Szpiedzy i Championi sieją spustoszenie w mojej armii co chwila mi zabijając generała. Wszystko gra i huczy! Jedyny mankament, który pozostał to te punkty kontrolne, ale i tak mam wrażenie, że lepiej to działa. Bitwy na normalnym polu bitwy bez punktów, stanowią już jakieś wyzwanie, dzięki modowi to teraz moje jednostki prędzej uciekają niż wrogie. Po prostu cud miód malina. No i grafika nie pokazała mi dotychczas ani na morzu, ani na lądzie żadnych rażących craschów jak to miało miejsce w oryginale. Mam ochotę napisać do dystrybutora, żeby ściągnął wersje RLD i to zaczął wypalać na płytkach a mi oddał kasę...
Wymyslasz:D. Zadzialal u Ciebie tzw. efekt placebo;). U mnie gra tez smiga, nie mam zadnych crashow czy CTD ale strata generalow co chwila, to dosc wkurzajace. I tez mam powracajace frakcje. Co samo w sobie jest dziwne czyz nie? Skoro jedna frakcja powraca ciagle;)Widocznie jest spora grupa graczy, ktorzy jak Ty zadowalaja sie tym co dostaja i daja sie "przeblagac" drobnymi korektami(stad Ca nie stara sie wiecje niz tzw. min.). Oczywiste jest,ze przegrasz gdy atakuje cie przeciwniki co ma kilkukrotna przewage. Rownie dobrze mogliby kazdemu Ai dowalic 20 tys woja na starcie;).
tu masz racje choć ja obstawiam, że za dużo bawi się modami i przez to traci save'y
Moze sie bawi za duzo lulokiem ;)
Mam ochotę napisać do dystrybutora, żeby ściągnął wersje RLD i to zaczął wypalać na płytkach a mi oddał kasę...
Była o tym już moda w jednym temacie, jeżeli odpali się tryb offline w steam (a piraci nie mają w ogóle steama) to gra potrafi chodzić szybciej.
Mi się nie chce babrać w testowanie tego, ostatnio jak przeszedłem w tryb offline, to przez kilkadziesiąt minut steam sądził iż na online wrócić nie mogę...
Nocny Grabarz
13-09-2013, 23:50
Moze sie bawi za duzo lulokiem ;)[/quote]
Nie wiem co to lulok ale jeśli to, to co myślę to nie wiem pod sukienkę mu nie zaglądam ;)
Ficzery nowego patyka bardzo ładne.
Wszystko idzie w dobrym kierunku, żeby jeszcze naprawili podpalanie metalowych bram :).
Ta. Napisz to CA wtedy utwierdzisz ich w przekonaniu,ze moga robic co robia;)
Ale nie wkurza was,ze wojo ucieka wezykiem i przybiera poze "tofikow":DI zauwazylem,ze jak postawie wojo im na drodze, to nic im nie robi. W Szogunie 2 takie wojo zabijalo ich. Krok wstecz kolejny:P
A tu kolega z metalowymi bramami. Ten bug mozna sobie naprawic sammeu; wyobraz sobie,ze to drewniane bramy;) CA liczy,ze wiekszosc bugow gracz sobie usunie wlasna wyobraznia :D
Czy mi sie wydaje ale hoplici lamia falange gdy daje im atak na wroga?
Wszystko idzie w dobrym kierunku, żeby jeszcze naprawili podpalanie metalowych bram :).
It's not a bug, it's feature :mrgreen: Podpalanie bram było już w Szogunie 2. Dobrze że odpuścili sobie wspinaczkę na mury. Podpaleniu zresztą jest dość łatwo zaradzić - 3,4 jednostki procarzy na murach przy bramie + wieżyczki robią swoje.
It's not a bug, it's feature :mrgreen: Podpalanie bram było już w Szogunie 2. Dobrze że odpuścili sobie wspinaczkę na mury. Podpaleniu zresztą jest dość łatwo zaradzić - 3,4 jednostki procarzy na murach przy bramie + wieżyczki robią swoje.
Ale wtedy pojawia sie nowy "bug" a mianowicie jesli ustawisz swoich procarzy, to Ai swoimi procarzami wystrzela Twoich. Bo oczywiscie dlaczego wojo na murach ma miec lepsza oslone niz te pod murami :D. A swoja droga, to niech podpala brame i szturmuja. Jeszcze wpadna na jakis lepszy pomysl i zaczna szturmowac mury albo inne bramy;)
Smiesznie tez zrobili z ta flota. POmysl moze mieli dobry ale wyszlo tak,ze standardowa flota jest juz niepotrzebna. Transportowce sa za silne:) Na co mi kosztowna rozbudowa wojennych portow i utrzymywanie floty.
No i Syrakuz nie zajme. Sojusznik blokuje port i pewnie nigdy nie przestanie. A propos oblezen. No wlasnie, powinni to naprawic,ze AI oblega a nie tlyko szturmuje. Chociaz raz mnie Ai oblegalo i musialem aatakowac. Moze trzeba miec silny garnizon zeby oblegalo tlyko, oby;)
brown111
14-09-2013, 09:32
Polecam mod From Darkness.
Bitwy staja sie epickie (jak na wymagania RTW II), to znaczy dwie pelne armie bija sie nie 2 minuty, lecz okolo 4,5 minuty,
aczkolwiek nie wyeliminowano bledow prealfy, w ktora gramy,
tzn bitwy sa dlugie, bo armie stoja naprzeciw siebie,
a jak sie przyblizy kamerke blizej to widac np. ze procarze przeciwnika po prostu stoja do nas plecami i otrzymuja dzidy w tyl.
To oczywiscie wydluza bitwe o te 2 dodatkowe minuty.
Cale szczescie oddziały nie tancza bezmyslnie w kolko, tylko po prostu ida przed siebie, cala naprzod, bez flankowania itp.,
kawaleria jest już znacznie szybsza od opancerzonej piechoty (na co CA nie wpadło), Kartagina zawsze upada w pierwszych dziesięciu-piętnastu turach, niemniej postęp jest gigantyczny.
Podsumowujac jednak na mapie strategicznej raczej nie ma strategii, na mapach taktycznych (bitewnych) oczywiście nie ma taktyki.
Trudno, by modem napisać gre od początku, prawda?
Umbrecht
14-09-2013, 09:46
@Pampalinex
Mam małe wymagania, jakkolwiek byśmy sie nie podniecali to tylko "głupia" gra, znam i używam poważniejszy droższy software gdzie również zdarzają sie debilne błędy a większe "aktualizacje" kosztują tyle co używane auto a użytkownicy moga sobie co najwyżej pierdnąć w proteście a konkurencyjne oprogramowanie ma podobnie,
ba co więcej jeśli np zepsujesz klucz zabepzpieczający to dupcia, nie odpalisz programu a refundacji czy zapasowego nie dostaniesz bo czegoś takiego jak Steam tam nie ma a gwarancja nie obejmuje ;).
Także naprawdę zabawne są te "wielkie rozczarowania" i "czucie się oszukanym" i inne dramatyzowanie.
A już niektórych pojazdy o ambicjach etc w innych postach są do sześcianu dziwaczne, chyba lepiej ambicje realizować w realu niż żyć grą komputerową ;), to tylko zabawka bez jaj :lol:
Umbrecht wszystko prawda,
ale..
Po wielkich obietnicach ze strony CA jaka ta gra będzie piękna, wspaniała, genialna, +300 kolejnych epitetów
Po zapewnieniach ,że gra po prostu epicka i wykonana z rozmachem,
Po obiecywaniu że gra będzie dopracowana i rozgrywka będzie sprawiać przyjemność
Po ujawnieniu wymagań sprzętowych równoznacznych z jej optymalizacją..
Nastąpił wreszcie długo oczekiwany 3 wrzesień.
Wraz z tym dniem ruszyła międzynarodowa akcja "Wszyscy jesteśmy Beta Testerami"
Przykro to mówić ale gra wykonała krok wstecz, liczyłem na grę która przykuje mnie do fotela na długie godziny i co?
Dostaliśmy pół produkt z którego dopiero bo jakimś czasie może powstać coś godnego pieniędzy które trzeba za to na dzień dzisiejszy zapłacić.
Dużo się mówi o potencjale który ta gra niezaprzeczalnie ma, cóż szkoda że jest to potencjał niewykorzystany ( przynajmniej na dzień dzisiejszy )
Umbrecht wspominał coś o używaniu "drogiego i poważnego softwaru" cóż:
Nie wszyscy tu pracują , część z użytkowników tego forum uczy się i te 130zł to jednak jest dla nich trochę grosza.
Na dzień dzisiejszy to już wole pograć w Podstawowego Romka 1 niż w dwójeczke
Pozdrawiam
Umbrecht
14-09-2013, 10:14
@Arwidox
Ja Rome 2 będę bronił do upadłego, ma bugi ale to najlepsza część serii a za niedługi czas będzie także bardziej akceptowalna dla tych, którzy ją teraz tak jadą.
Zresztą co daje to jechanie? Nie lepiej jak się ma już tyle czasu nauczyć się chociaż trochę modować? Ja pierdziele czysta strata energii. Niektórzy od 3 września, poświęcają każdy prawie post na obwieszczanie jak bardzo są oszukani i załamani nowym Romkiem no kurde balde.
130 złoty to jest trochę grosza dla każdego zapewniam, a studenci to do książek się uczyć i na praktyki a nie pykać w gierki bo coraz większe pacany kończą uczelnie, hehe, swoją drogą pokolenie fejsa zabija :lol: co z tym krajem będzie za 20 lat :D .
Z tym Rome 1 w podstawowej wersji to był żart no nie? :shock:
@Arwidox
Ja Rome 2 będę bronił do upadłego, ma bugi ale to najlepsza część serii a za niedługi czas będzie także bardziej akceptowalna dla tych, którzy ją teraz tak jadą.
A dlaczego uwazasz,ze to najlepsza czesc serii?
No jak wyeliminuja bugi, to przeciez nikt nie bedzie Rome 2 krytykowal za nie;)
szrama86
14-09-2013, 10:39
Widzę że na forum wiele krzykaczy, a może by tak opisać co do poprawy i co powinno być zawarte w grze? Macie od tego ten temat; viewtopic.php?f=471&t=14040 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=471&t=14040)
@Umbrecht
1.Wypowiadam się o aktualnej wersji Romka która w stosunku do obietnic jest po prostu żartem
2. Co do jak to nazwałeś "jechania" poprostu wyrażam swoją opinię na temat tej akurat gry w tym akurat czasie
3. Nie jestem studentem
4.Co do Romka 1:
Bynajmniej nie żart, Przyjemniej się gra w Podstawke pierwszego Romka niż w aktualną wersje Romka 2. ( moje prywatne odczucie )
Romek 1 miał swój klimat mimo cholernej niehistoryczności.
A tutaj dostajemy grę ładną rozbudowaną ( rozbudowaną pod pewnymi względami, w niektórych miejscach seria wykonała krok wstecz ) itd. ale bez tego czegoś.
Mówisz, że będziesz bronił Romka 2 do upadłego,okey nie mam nic przeciwko. Potrafię uszanować zdanie innych, jeden woli to inny tamto.
Co do obwieszczania jak bardzo gracze są zawiedzeni:
Najzwyczajniej w świeci wytykają błędy i niedoróbki które wypełniają tą grę aż po brzegi.
Widzę że na forum wiele krzykaczy, a może by tak opisać co do poprawy i co powinno być zawarte w grze? Macie od tego ten temat; viewtopic.php?f=471&t=14040 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=471&t=14040)
A ja widze,ze dzieki tym "krzykaczom" dostaja patche i poprawki Ci co zachwalaja ta gre pod niebiosa, i moga sobie grac w miare sensownie :D
szrama86
14-09-2013, 10:45
Najzwyczajniej w świeci wytykają błędy i niedoróbki które wypełniają tą grę aż po brzegi.
Co oczywiście nic nie da bo CA tego nie widzi i nie czyta. Najlepszym pomysłem było by wysłanie listu z propozycjami zmian i naprawy błędów do CA. Może to by coś dało. Masz od tego odpowiedni temat.
A ja widze,ze dzieki tym "krzykaczom" dostaja patche i poprawki Ci co zachwalaja ta gre pod niebiosa, i moga sobie grac w miare sensownie :D
Jak nie rozumiesz czyichś postów to radziłbym się nie odzywać.
To jest dyskusja ogólna, więc dyskutujemy , temat do tego co mogło by się znaleźć w grze rzeczywiście jest, ale nie to było przedmiotem dyskusji Mojej i Umbrechta więc nie musisz bawić się w moda, czasem lepiej przeczytać coś dwa razy niż od razu wysuwać zarzut o offtop
Jak nie rozumiesz czyichś postów to radziłbym się nie odzywać.[/quote]
A ja Ci radze nie atakowac jak trol:) A co do czytania postow ze zrozumieniem to Ty masz spory klopot. Bo i z kolega wczesniej miales spor w ktorym racji nie miales . Po prostu nie przeczytales jego postu ze zrozumieniem. "Dzieciaku" :D
szrama86
14-09-2013, 10:52
czasem lepiej przeczytać coś dwa razy niż od razu wysuwać zarzut o offtop
Gdzie tu napisałem że ktoś robi offtop. Widzę że niezłe pokolenie nam wyrasta. Komuś zarzucasz o brak czytania ze zrozumieniem, a sam robisz taką gafę.
up. za trolla idzie raport.
Szramo ;)
Mówisz ,że do wypisywania naszych oczekiwań w związku z grą mamy osobny temat, więc skoro napisałeś tego posta podając dodatkowo link był to jasny sygnał że nasza dyskusja nie pasuje do tego akurat tematu.
Ja to widzę tak ale może chodziło ci o coś innego, nie wiem :)
Zresztą może lepiej skończyć tę dyskusję po faktycznie się robi offtop teraz :D
marko1805
14-09-2013, 11:06
@Umbrecht, jest pewna (zresztą dość spora grupa) graczy do której zaliczasz sięTy i jaszcze kilka innych osób na forum, którzy nie mają specjalnie wysokich wymagań wobec tej gry, ot usiąść na chwilkę po trudach dnia i pyknąć parę bitew popodziwiać fajną grafikę i itd. No i wszystko w porządku, ale proszę nie krytykuj tych którzy mają troszkę większe wymagania wobec tej gry niż Ty. Ciesz sie tym co zaserwowało CA jeśli Ci to odpowiada, ale nie wieszaj psów na tych co krytykują ;) bo w większości przypadków ta krytyka jest konkretna i konstruktywna niestety. Mimo sporych możliwości i kilku ciekawych rozwiazań ta gra na chwilę obecną dla większości na tym forum jest po prostu mówiąc delikatnie średnich lotów. Ja, jak oddam do użytku niedopracowany wyrób to mnie klient za to zjedzie mimo, że sprzęt ma spore możliwości ,ale produkt jest niedopracowany.Przyjemnej gry życzę.
Zresztą co daje to jechanie? Nie lepiej jak się ma już tyle czasu nauczyć się chociaż trochę modować?
Niezłe jaja sobie robisz. Gra przy ukazaniu się powinna być ukończona, a nie przygotowana do beta testów i modowania dla przeciętnego użytkownika. Poprawki oczywiście są konieczne zawsze, ale nie w takim stopniu. Tym bardziej przy takiej reklamie i zapowiedziach. CA za bardzo pośpieszyło się i źle zrobiło nie korzystając z beta testów. Gra byłaby bardziej dopracowana i gracze sami zdecydowaliby czy np. takie family tree, lub capture points są potrzebne czy nie.
Ja Rome 2 będę bronił do upadłego
Nie wiem czy wiesz, ale to już zalicza sie pod fanboizm - nie ważne jaki produkt jest, nawet gdyby nie dało się go uruchomić, będzie się go bronić fanatycznie.
Nie potrafisz zaakceptować iż większa ilość osób wypowiadających się tu czy na twcenter, nie uznaje tej gry jako dobrej, często nawet średniej. Czemu? bo tak nie jest , pierwotnie twórcy kłamali i zachwalali grę jaka to wspaniała jest, najlepsze AI w historii, optymalizacja gry będzie, o 40% większy budżet, nowe wspaniałe innowacje, cud, miód, orzeczki , przyszła premiera okazało się iż gra to po prostu wybebeszony z dobrych elementów, ograniczony jak się da, zabugowany, uproszczony, i dla cześć osób nawet w ogóle nie grywalny komfortowo badziew, który był sprzedawany i reklamowany jako "cud, miód, orzeszki" i jest to na dodatek wręcz wersją beta, a ludzie beta testerami tego produktu.
Prosta sprawa, gdyby gra była dobra to nie były by jechana tak ciągle i wszędzie. Czemu tak jest? bo na to w pełni zasługuje. A ocenianie gry na zasadzie "bo wyjdą kiedyś patche" jest dla mnie żałosne, ocenia się produkt który się otrzymało, a nie ktory może kiedyś będzie poprawiony do danego stanu.
Umbrecht
14-09-2013, 11:39
@Up & marko
Ok, ja rozumiem że możecie sądzić że ja nie mam specjalnych wymagań odnośnie tej gry (może i nie mam) ale coś robię aby była lepsza dla mnie, pomimo że mam też inne zajęcia :) .
Krytykować też krytykuję bo nie wszystko mi się podoba, ale nie ograniczam się do krytyki i to jest róznica między nami. Ponadto żadna gra nie będzie na poziomie historycznego doktoratu a jak ktoś przez grę chce się dokształcać to nie tędy droga :), bo specjalnie nie wiem czego "specjalnego" można oczekiwać od gry.
Widzę niektóre bugi i mam nadzieję że je poprawią,oraz rozbudują niektóre aspekty w dlc lub expansion packach co jeszcze innego "specjalnego" ?
A Wy co konstruktywnego robicie poza gadaniem że wszystko prawie jest nie tak jak chcieliście :) i to bez przerwy od 3 września ?
No ok są błedy, każdy to widzi i wie, Ameryki nie odkryliście :) Co dalej?
Większości bugów opisywanych na forach (nie tylko na tym) w mojej wersji zwyczajnie nie ma (podobnie jak u sporej ilości osób).
Uważacie ,że to gniot i gracie w niego jeszcze? Czy będziecie teraz pisać jaka to zła gra przez najbliższe pół roku. Normlanie jak baby na targu.
Owszem będę bronił tej odsłony "fanatycznie" bo jest mimo błędów lepsza od pozostałych i stanowi ogólny krok naprzód (mimo paru drobnych w tył jak family tree, które jestem pewien na bank zostanie rozbudowane w następnej albo jeszcze tej części) :D
Dawno się tak dobrze nie bawiłem grając w TW o innych strategiach nie wspominając (wyjątkiem jest chyba tylko CiV5 z BNW, bo na pseudorealistyczne arkusze kalkulacyjne od paradoxu z pierdyliardem dlc , (ostatni fajny tytuł przez nich stworzony to Eu2) ,szkoda mi czasu).
Szanuje Wasze opinie aczkolwiek mam inną i zaprawdę gra się dobrze.
Reznow45
14-09-2013, 11:44
lepsza od pozostałych i stanowi ogólny krok naprzód
Gdzie ty widzisz krok naprzód? W porównaniu do S2/FOTS jest krok w tył - wycięte drzewko rodzinne, filmiki akcji agentów, i masa innych.
Umbrecht
14-09-2013, 11:48
W dyplomacji dla przykładu.
W ilości zmiennych opisujących jednostki.
W rozwinięciu bitew.
W ficzerach dotyczących armii.
W oprawie.
W praktycznie każdym innym elemencie.
Drzewko rodzinne W S2 I Fotsie i tak było już ostro wykastrowane.
Dobra koniec krucjaty na dziś, wracam sobie grać :lol: .
W rozwinięciu bitew.
W oprawie.
W dyplomacji tyle jest zmian,ze jak zwykle jej nie uzywam. Owszem sa zmiany bo cos zmienili:)I problem polega na tym,ze te zmiany nic daja. Bo to nie sa zmiany na lepsze.
Umbrecht
14-09-2013, 11:57
Ehhh a ja miałem nadzieję na jakąś twórczą dyskusję :) Cholerni malkontenci , cholerny świat :D te posty ryją beret.
Powiem tak " Miej wyj...ne a będzie ci dane" w kwestii współczesnych gier to się sprawdza :lol:
Przychodzi na myśl kawałek kolegi:
kampinosek1990
14-09-2013, 11:58
bo na arkusze kalkulacyjne od paradoxu z pierdyliardem dlc szkoda mi czasu).
Wiesz, jeżeli nie lubisz danej gry albo nie umiesz grać na porządnym poziomie to nie musisz od razu nią pogardzać. W HOI2 rozegrałem kampanię 1936 Polską, która była najbardziej pasjonującą rzeczą, jaką można wymyślić w strategii. Padły dwa reżimy a w ich miejsce powstały państwa marionetkowe - które rzeczywiście pomagały - surowcami, wojskiem (można przejąć cudze armie), pieniędzmi, naukowcami itd. Jest ważna rzecz - tam gra żyje - sojusznicy wypowiadają wojnę wrogom, pokój zawarty przez Niemcy skutkuje tym, że Węgry nie dobijają Jugosławii lecz też zawierają pokój.
Co więcej - gra jest historyczna, Niemcy w 90 % przypadków zajmują Polskę i Francję, w 75 % przegrywają pod Uralem, USA w 50 % desantują się w Japonii, Włosi przegrywają w Afryce. Może D-Day nie działa jak powinno, ale cóż, można w pliku zmienić dwie linijki i już Amerykanie jak głupi lądują w Normandii.
To działa, to pasjonuje ! Gracz może zmienić historię, ale AI się jej trzyma i reaguje (eventy) na zmiany.
Wiem, to jest lekki offtop, ale dochodzimy do sedna, w RTW2 gracze ciągle donoszą, że jakieś plemiona z Afryki podbijają Egipt, Kartaginę...Etruskowie dokonują rozprawy z Rzymem, albo Rzym ma kilka mieścin zamiast imperium, zamiast tego jakieś plemię germańskie rozpełza się po świecie. W RTW1 tego nie było, Juliusze w 90 % podbijali Galię, Brutusowie Grecję a Scypionowie Afrykę. Egipt w 90 % był nad Nilem, Seleucydzi szybko upadali.
Tak to powinno według mnie wyglądać. To było zrobione dobrze. Moim zdaniem pomniejsze frakcje powinny przejąć rolę buntowników, to znaczy powinni mieć jedynie jedną prowincję i mało zasobów, żeby nie odegrały znaczącej roli zamiast potęg.
Ehhh a ja miałem nadzieję na jakąś twórczą dyskusję :)
No to dyskutuj a nie pisz kasliwych uwag:)Spytalem wprost co Ci sie podoba w Romku2 a Ty ogolniki. Ze fajny jest bo cos zmienili.Konkrety. I wtedy zacznie sie dyskusja i polemika.
ostatni fajny tytuł przez nich stworzony to Eu2
No ba, genialny tytul. Szczegolnie na MP. 3 i 4 to nieporozumienie. Tak na wyrost, to ROme 2 wedlug mnie idzie w kierunku Eu 3 i 4;)Dodaja coraz wiecej opcji, zamiast to co jest najlepsze w grze poprawic i "psuja" gre,jej grywalnosc.Jak ktos chce zagrac(w eu2 mp) niech da znac. Dam, mu namiar na kampe MP;)Persja czasem potrzebuje suba.Tak przy okazji.
W rozwinięciu bitew.
W oprawie.
Akurat w każdej rzeczy którą wymieniłeś ja widzę kroki wstecz, może poza tradycjami legionów
Ubmrecht gdybyś poszedł do restauracji , zamówiłbyś szeroko reklamowaną specjalność zakładu a dostałbyś niedopieczone i niedorobione g***o to rozumiem że byś powiedział: "ojtam ojtam, przecież ładny kawałek sałaty położyli obok, talerze takie ładne, to tylko jedzenie, a zresztą macie sól i pieprz to sobie doprawcie zamiast krytykować bez sensu" :D
Jasne, masz prawo do własnego zdania. Ale właśnie przez takich jak Ty firmy dochodzą do wniosku, że mogą wydawać coraz gorsze badziewie bo ludzie i tak je kupią i będą piać z zachwytu. Otóż nie, w branży gier jest konkurencja, najwyżej przesiądę się na GTA albo Civ - a Ty płać za DLC i expansion packi, które naprawią produkt, za który już raz zapłaciłeś.
Aha, mam już nabite 60 godzin. Czekałem na tę grę 1,5 roku i chcę przynajmniej jedną kampanię przejść do końca. Siłą rozpędu. Potem Rome2 wędruje na półkę.
Umbrecht
14-09-2013, 12:18
@ Kampinosek
W gry od Paradoxu i podobne grałem jak ty jeszcze przechodziłeś na stojąco pod szafą.
Nie "pogardzam" serią Paradoxu :lol: , grałem w nią i jej zwyczajnie nie lubię z wielu powodów.
@Adi
I co nam to da?
Dla Ciebie ta gra to syf, ale w nią grasz dalej i codziennie piszesz na tym forum jaki to syf.
Dla mnie ta gra jest fajna i gram w nia , codziennie pisząc na tym forum jaka jest fajna .
Pójdźmy na kompromis, uznajmy że mamy zupełni einne spojrzenia na to w co gramy i ja gram w coś co sprawia mi przyjemność a Ty grasz w coś od czego ci niedobrze.
@Bojaki
Chyba przeceniasz moje znaczenie ;) swoją drogą ciekawa filozofia. Widać znasz się na rzeczy.
PS.
Koniec krucjaty na dziś :mrgreen:
Problem z opiniami w Internecie na temat jakiegokolwiek produktu jest taki, że jak komuś dana gra/program/sprzęt się podoba i wszystko działa dobrze, to po prostu z niego korzysta i jest zadowolony, nie szukając okazji do wypowiedzenia się w Sieci, bo i po co? Za to jak coś jest już nie tak, to trzeba o tym koniecznie napisać na wszystkich możliwych forach, najlepiej w kilku tematach. ;) Ot, specyfika Sieci. Rome II ma dużo niedoróbek i czeka go sporo łatek, ale i tak według mnie będzie najbardziej rozbudowaną i najciekawszą grą z serii, w której nie trzeba będzie robić modyfikacji zmieniającej absolutnie wszystko, jak EB. Ciekawe, że sporo osób pisze, że gra może się podobać tylko ludziom o niskim wymaganiach, którzy lubią sobie wciskać byle kupę i się z tego cieszą, ale pomiędzy negatywnymi opiniami w tym dziale wyłapałem przynajmniej kilka, napisanych przez ludzi, którzy na forum są prawie od początku, zęby zjedli na Kampaniach Online i bitwach w MP, a którym gra się podoba - na tyle, ze wolą grać, niż pisać 10 razy o tym samym. ;)
Demonizować nie można, ale chyba każdy przyzna że gra jest mocno niedorobiona obecnie. ;)
Umbrecht
14-09-2013, 12:30
Grogmir mądrze napisane. Rome 2 czeka idę grać, ale nie mogę się opędzić od mysli jak niektórzy mogą w to grać skoro tak im sie nie podoba a widać że grają ;).
@Myrkull
Ja nie przyznam, więc pisz każdy poza Umbrechtem :D (jestem uparty prostak).
Grogmir mądrze napisane. Rome 2 czeka idę grać, ale nie mogę się opędzić od mysli jak niektórzy mogą w to grać skoro tak im sie nie podoba a widać że grają ;).
W systemie komunistycznym tez Polacy zyli chociaz im sie nie podobal ale ciagle parli do zmiany;)
Rozumiem,ze sobie podyskutowalismy;)Czyli lubisz gre bo jest. Kocham ja jaka jest bo jest;)
P.S. Gdy dostalem Rome 2 to gralem bez przerwy kilkanascie rund lub wiecej az wreszcie sie poddalem. Teraz sprawdzam co daja nowe patche. Wiec czy to takie granie jak Twoje, to nie wiem:P
K A M 2150
14-09-2013, 12:43
Problem z opiniami w Internecie na temat jakiegokolwiek produktu jest taki, że jak komuś dana gra/program/sprzęt się podoba i wszystko działa dobrze, to po prostu z niego korzysta i jest zadowolony, nie szukając okazji do wypowiedzenia się w Sieci, bo i po co? Za to jak coś jest już nie tak, to trzeba o tym koniecznie napisać na wszystkich możliwych forach, najlepiej w kilku tematach. ;) Ot, specyfika Sieci. Rome II ma dużo niedoróbek i czeka go sporo łatek, ale i tak według mnie będzie najbardziej rozbudowaną i najciekawszą grą z serii, w której nie trzeba będzie robić modyfikacji zmieniającej absolutnie wszystko, jak EB. Ciekawe, że sporo osób pisze, że gra może się podobać tylko ludziom o niskim wymaganiach, którzy lubią sobie wciskać byle kupę i się z tego cieszą, ale pomiędzy negatywnymi opiniami w tym dziale wyłapałem przynajmniej kilka, napisanych przez ludzi, którzy na forum są prawie od początku, zęby zjedli na Kampaniach Online i bitwach w MP, a którym gra się podoba - na tyle, ze wolą grać, niż pisać 10 razy o tym samym. ;)
Popieram i także będę bronił mimo wszystko Rome 2 ;) Owszem, w wersji 1.0 jest do bani, ale u mnie chodzi dobrze, nie crashuje, jest ciekawie (ten szczęścliwiec u którego dyplomacja działa, a AI nie jest pasywne). Jest masa rzeczy do poprawy, ale ja w sumie poza pierwszą kampanią nigdy więcej nie gram w podstawową grę, od razu wchodzą mody. Rome 2 nie wymaga aż tak gigantycznych zmian jak poprzednie części, aby było grywalne. Juz na obecnie dostępnych modach stwierdzam, że to najlepsza część TW. I basta ;) Co dopiero będzie za pół roku jak już wyjdzie masa patchy i modów :D
Umbrecht
14-09-2013, 12:45
@Adi
Adi dokładnie, tak właśnie, masz rację, przyj.
I Cię lubię ty uparty skurczybyku :lol: , dawaj przytulmy się , koniec waśni.
Dodam że najnowszy beta patch 1.02 jest bałdzo fajny, w pytę wręcz (jako fanboj już narysowałem laurkę i wysłałem poleconym do CA oraz przelałem im trochę rubli o rozwolnieniu na sam widok czejndżloga nie wspominam nawet bo to wiadomo ).
No ale co Wam sie podoba w Rome 2? Jaki apekt pojawil sie w Rome 2, ktory powoduje,ze nim zachwycacie?
Ja tam nie widze nic nowegoa jak cos jest, to nie dziala wiec lepiej zeby tego nie bylo. A kupe bugow widze, ktore jak osy uprzykrzaja gre.
Umbrecht
14-09-2013, 12:53
@Adi
Kocham GO, a on tańczy dla mnie :lol:
@Adi
Kocham GO, a on tańczy dla mnie :lol:
Chciales dyskusje a starasz sie moje wypowiedzi osmieszyc. Sam nic nie odpisujac w sumie:)
Na rozluźnienie nerwów - ukryty model rzymskiego cesarza, znaleziony w plikach gry przez forumowiczów z TWCenter. Ponoć jest więcej takiego niewykorzystanego stuffu, brak czasu, czy DLC? ;)
[spoiler:1doqazkd]http://imageshack.us/a/img543/4611/n61e.jpg[/spoiler:1doqazkd]
łołoło, jest tego więcej! Ktoś z CA wspominał, że zamierzają zmienić UI w kolejnych patchach i chyba możemy się domyślać jak to będzie wyglądać - odzyskane z istniejących, ale póki co nieużywanych plików gry:
[spoiler:1doqazkd]http://farm8.staticflickr.com/7416/9738632254_2936858ff4_c.jpg[/spoiler:1doqazkd]
[spoiler:1doqazkd]http://farm8.staticflickr.com/7449/9735393947_98364cbe4d_c.jpg[/spoiler:1doqazkd]
Wygląda to DUŻO lepiej, niż obecnie. Ciekawe, kiedy to zaimplementują i co jeszcze poprawią. ;)
Owszem, w wersji 1.0 jest do bani, ale u mnie chodzi dobrze, nie crashuje, jest ciekawie (ten szczęścliwiec u którego dyplomacja działa, a AI nie jest pasywne). Jest masa rzeczy do poprawy, ale ja w sumie poza pierwszą kampanią nigdy więcej nie gram w podstawową grę, od razu wchodzą mody. Rome 2 nie wymaga aż tak gigantycznych zmian jak poprzednie części, aby było grywalne. Juz na obecnie dostępnych modach stwierdzam, że to najlepsza część TW. I basta ;) Co dopiero będzie za pół roku jak już wyjdzie masa patchy i modów :D
Mi gra podoba się nawet i bez modów. Ale nie mam zamiaru bronić jakoś aktywnie gry na forum - szkoda mi czasu na próby przekonywania zawiedzionych, wolę poświęcić go na grę.
Czyli nie odpowiecie mi?:)No w sumie milosc jest bezinteresowna ;)
Czym chcesz przekonac? Ja jestem zawiedziony gra bo ma bugi. Przekonasz mnie,ze ich nie ma? Te bugi po prostu mi gre robia niegrywalna.
Grogmir robisz nadzieje:D
Podoba się mi prawie wszystko:
- dyplomacja
- system rozbudowy miast
- bitwy
- klimat
- rozmach
Owszem, jest kilka rzeczy do poprawy, nie mówię że gra jest idealna:
- za silna flota transportowa
- flagi w bitwach poza osadami
- polityka wewnętrzna
Jednak zalety dla mnie zdecydowanie przeważają nad wadami.
Robię ją przede wszystkim sobie i przy okazji dzielę się tym na forum. ;) Tak sobie czytam któryś już temat o nowym beta patchu na zachodnich forach i 9/10 graczy jest zachwyconych! I to tych, którzy wcześniej naprawdę mocno krytykowali grę. AI ponoć na mapie kampanii jest bardzo agresywne i atakuje silnymi armiami, w bitwach też jest duży postęp, tury ładują się kilka razy szybciej, poprawiono mechanizm nędzy i głodu. Ledwo mogę się powstrzymać, żeby nie ściągnąć go i nie rozpocząć nowej kampanii, ale postanowiłem sobie, że poczekam na oficjalną wersję. ;)
Tak śledzę tę dyskusję i odnoszę wrażenie, że niektórzy wypowiadający się tutaj są albo bardzo młodzi i w Roma 1 grali kilka lat po ukazaniu się (gdy był już po kilku patchach), albo bardzo starzy i nie pamiętają ze względu na sklerozę. Ja Roma 1 pamiętam jako grę która (czysta - bez patchów) potrafiła wywalić do Windowsa nawet co godzinę, na moim niezłym wtedy sprzęcie ledwo ciągnęła na "średnich" a AI to już "bez jaj". Armie wroga potrafiły w bitwie stać i czekać jak zostaną w 70% wystrzelane - wystarczyło tylko postawić 4 onagery i 4 oddziały łuczników. Potem te resztki dobijało się jednym atakiem. Oczywiście później wszystkie te błędy zostały usunięte i gra do dziś wydaje się chyba najlepsza z całej serii, ale powtarzam PO KILKU (a może ...nastu) PATCHACH. Tak to jest, że prawie każdy pamięta wyidealizowany obraz gry po wielu poprawkach.
Co do Roma 2 to faktem niezaprzeczalnym jest, że gra wiele niedopracowanych elementów oraz bugów.
Optymalizacja kuleje, ale nie jest fatalna - przynajmniej w moim przypadku. Mój sprzęt jest dosyć leciwy (Intel Core 2 duo E 8400 "kręcony" do 3,6 MhZ, GeForce GTX660TI, 4 GB Ram 1600 Hz, Windows 7 32 bit) a gra chodzi płynnie na "wysokich", tylko bodajże cienie na niskich i szczegóły jednostek na ultra, Antyalising x4. Do Windowsa na ponad 30h gry nie wywaliło ani razu, raz gra się zawiesiła a raz bitwa nie chciała wczytać - w obu przypadkach wystarczyło Alt+F4. Oczywiście włączona opcja nieograniczonej pamięci wideo (czy jak to się ona nazywa) która grafikę (przynajmniej u mnie) poprawiła diametralnie.
AI bitewne jest durne, ale niewiele głupsze niż w podstawowym Rome 1. Wierzę, że to (podobnie jak w poprzedniku) zostanie poprawione patchami.
AI na mapie w większości przypadków durne, ale potrafi też zaskoczyć manewrami których doświadczony gracz by się nie powstydził. Widać, że zaimplementowano nowe, dobre rozwiązania, tylko ich (tak jak całej gry) nie dopracowano. Te rzeczy również do poprawienia w patchach.
Podobają mi się:
- mapa strategiczna,
- grafika,
- różnorodność jednostek,
- nowy typ podziału na prowincje,
- rozwój miast i konieczność planowania i myślenia a nie budowanie "na pałę" bo inaczej brud skończy imperium.
Nie podobają mi się:
- flagi w bitwach (szczególnie w tych w otwartym polu). Rozwiązanie to powoduje, że trzeba pilnować flagi i możliwość zaskoczenia wroga jakimś manewrem bądź ustawieniem jest ograniczona do minimum. Tego idiotę który je wymyślił CA powinno wywalić dyscyplinarnie w trybie natychmiastowym. Zresztą odnoszę wrażenie, że AI bitewne jest "skasztanione" w dużym stopniu właśnie przez te flagi, bo dąży tylko do ich opanowania. O "historyczności" tego rozwiązania nawet nie wspominam.
- pływanie armii beż użycia floty.
- brak drzewka rodziny przez co nie czuje się związku z nacją którą się prowadzi.
Interfejs i ikony jednostek początkowo mi się nie podobały, teraz się chyba przyzwyczaiłem i mi nie przeszkadza. Twórcy gry chcieli prawdopodobnie stworzyć klimat, ale ja jakoś tego nie czuję. Kwesta gustu.
Reasumując - z ostatecznymi ocenami poczekajmy do ukazania się poprawek. Każda część serii (grałem we wszystkie od Medivala 1) była w chwili ukazania się w mniejszym lub większym stopniu niedopracowana. Jak już napisałem wcześniej, większość graczy błędów nie pamięta, bo są stosunkowo szybko usuwane i najwięcej czasu spędza się na poprawionych wersjach. Poza tym, Rome 2 ma pecha, bo ukazał się po Shogunie 2 który był chyba w dniu wejścia najlepiej dopracowana grą tej serii.
I na koniec prośba do wszystkich płaczków - nie powtarzajcie w co drugim wpisie jaka ta gra zła i jak to czujecie się oszukani. Napisałeś raz - wystarczy. Jak się czyta niektóre wpisy to się robi niedobrze.....
Edit...
Zapomniałem o jednej rzeczy która mi się bardzo nie podoba - prędkość ruchu jednostek w bitwie (szczególnie piechoty). Nie wiem jak inni - ja klikać nie nadążam. Ta gra ma być strategią a nie zręcznościówką. Chyba, że się mylę.
Umbrecht
14-09-2013, 13:15
@Adi
Pisząc :
"Kocham GO, a on tańczy dla mnie " miałem na myśli ROME 2, bo go kocham bezinteresownie a nie Ciebie, no co ty!:
Poza tym gra jest dżezi dla każdego fanboja jak ja bo:
1) Wczytuje się (co wiadomo dzisiaj nie zdarza się czesto w tytułach AAA)
2) Mogę zmienić rozdzielczość
3) Ma super ludzików w armiach
4) tury siem szybko ładujom
5) Steam robi updejty często i gęsto
6) AI jest takie mondre że wszysktie bitewy to grom na autoresolwie, z lenku przyd porarzkom
7) w końcu nie muszem siem głowić nad tym co mam zrobić z rodzinom w family tree
8) podpalanie metalowych bram jest ołsom
9) lorika sejgmentata i sandałay są takie jak na zółnierzykach do sklejania
10) jak już przez pomyłkę wcisnę manual battle czy jakoś tak to już nie muszem myśleć (jak każdy fanboj mam kore gładką) ino se ustawiam regimenty na fladze i hej ho
11) jack lusted juz obiecał wsparcie dla oculus rifta i bieżni do niego
12) grafika jest najważniejsza wiadomo i jak dam na maksa to moja karta zmienia monitora w kalafiora
13) żeby było trudniej gram samymi najemnikami a jak jest za łatwo gasze monitor i rozpoznaje rodzaje oddziałów po chrzęście zbroi
14) wojny domowe!!! sam przeciw wszystkim, tak jak lubiem
15) biere tylu niewolników ile moge i staram sie trzymac ład publiczny najnizej jak mozna o tak
16) rzymem to tylko gladiatorów rekrutuje jak w filmie gladiator
17) szczelanie z katapulty ma szczałke a w szogunie nie ma szczałki
18) interfejs nie ma żadnej stylizacji, ornament to zbrodnia!
19) barby mają łódki jak wikingowie, nie jakieś tam triermy czy plecionkowe łajby
20) nie nudzą się generałowie, czeba ich kochać bo szybko odchodzom
21) kampania multi wiesza sie co 3-4 tury i można próbować wciaż nowych strategii
22) AI jest miłe i nie spiskuje przeciwko mnie na mapie kampanii
23) nic wiecej mi nie przychodzi teraz do głowy ale jak w koncu zagram wiecej niz 20 minut na wyzszym poziomie niz hard to napisze
A, uwaga kolejny bug. Jak pada deszcz, to AI gdy atakuje miasto z murami stoi i nic nie robi bo nie moze podpalic bram(chyba dlatego stoi?). Jestem wdzieczny CA za to,ze dodali opcje gry w oknie. Moge sobie cos godzine robic a czas w grze przeleci. I kolejny maly bug. Zmniejszyli predkosc ale tym samym jak dam maks speed, to jednostki i w sumie czas niezbyt szybko sie poruszaja/mija. Nie wiem po co w ogole cos majstrowali z czasem w grze. Przeciez bylo dobrze w Szogunie 2. Moze gracz mial nie miec czasu na zaobserwowanie bugow w bitwie?;);)
P.S. No to podoba Wam sie to co najlatwiej zrobic i ma najmniejsze znaczenie w grze. Szczegolnie MP. Jestescie malo wymagajacy:P I wiekszosc tych rzeczy bylo juz w poprzednich seriach. Nie podaliscie zadnego konkretu co wywyzsza Rome 2 ponad poprzednie wersje.
Zainstalowałem bete nowego patcha, odpaliłem kampanie Partami na vh i panowie powiem wam że jest dobrze. Czas trwania tury przyspieszony bardzo, komp nie buduje już samych procarzy, jest troszkę agresywniejszy, wprowadzili znaczniki do głównego ekranu na ikonkach technologii(ile tur do końca albo że nic nie odkrywamy), i wydarzeń frakcyjnych itd.
dawid621
14-09-2013, 13:55
U mnie po pobraniu patcha pojawila sie dosc dziwna sytuacja w kampanii w ktora gram od poczatku - otoz wszystkie panstwa z ktorymi mialem umowy handlowe i pakty o nieagresji, zerwaly je ze mna :D Poza tym w oblezeniach AI robi takie samo dziadostwo i leci na "urra" jak wczesniej, natomiast bardzo pozytywnie zaskoczyla mnie AI na mapie kampanii , gdzie egipt jako moj sojusznik wojskowy stal sie mega agresywny w stosunku do panstw z ktorymi prowadzimy wspolnie wojne i nareszcie nie produkuje wylacznie najslabszych jednostek, tury wczytuja mi sie tak samo dlugo jak wczesniej (to obecnie jest jak dla mnie jeden z najwiekszych minusow gry), zauwazylem tez ze CA dodalo fajny smaczek w postaci cyfry na przycisku technologii mowiacej jaka ilosc tur pozostala do wynalezienia danej technologii. Ogolnie widac ze rome 2 zmienia sie na plus. A jeszcze jakby zmienili (w co niestety watpie) te paskudne karty jednostek to bylbym wniebowziety :D
Macie swoja super gierke. Dwa ataki pod rzad. Myslalem,ze dlatego nie atakuja bo nie moga tej smiesznej bramy podpalic. Ale kolejny atak bez deszczu i to samo. Za to jakies tance jednostki odstawiaja albo podchodzi jedna pod mur co milimetr:)
http://www.youtube.com/watch?v=Wc4dLpNRuHw
Oni tancza dla Ciebie Umbrecht ;
http://www.youtube.com/watch?v=lAeATWPYdzo
Czy istnieje jakaś modyfikacja zwiększająca limit armii? Bo jak dla mnie mając już całe imperium 15 to za mało. Gram Rzymem i po kilku podbojach ciężko jest się bronić przed kontratakami Brytów w... Italii... Azji mniejszej... :shock:
K A M 2150
14-09-2013, 14:49
Czy istnieje jakaś modyfikacja zwiększająca limit armii? Bo jak dla mnie mając już całe imperium 15 to za mało. Gram Rzymem i po kilku podbojach ciężko jest się bronić przed kontratakami Brytów w... Italii... Azji mniejszej... :shock:
Radious Campaign mod :)
Heh, pierwszy raz coś takiego widzę - gdyby nie filmik, to bym nie uwierzył - a mam około 50h rozegranych w kampaniach singla. Nie wiem, albo ja mam niesamowite szczęście (tylko 2 x bug z pathfinding moich jednostek, 2 x zwiecha gry), albo Ty niesamowitego pecha.
Co konkretnie daje ten mod Radoius Campaign ? Sorki jestem nowy tutaj i pytam po prostu :)
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... gn-Mod-!!! (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?618525-Radious-Campaign-Mod-!!!)!
Warto z nim uważać, bo zdaje się, że liczba armii wroga w czasie wojny domowej zależy od aktualnego limitu, więc tutaj może ich być nawet 30.
Ogólnie lepiej go zainstalować czy lepiej zostawić tak jak jest?
Ituriel32
14-09-2013, 16:51
Skoro Armia lądowa bez problemu porusza się po wodzie, i (aż za) dobrze walczy na niej.
Analogicznie nasi marynarze też powinni umieć poruszać się w głąb lądu, na mapie kampanii. :D
Heh, pierwszy raz coś takiego widzę - gdyby nie filmik, to bym nie uwierzył - a mam około 50h rozegranych w kampaniach singla. Nie wiem, albo ja mam niesamowite szczęście (tylko 2 x bug z pathfinding moich jednostek, 2 x zwiecha gry), albo Ty niesamowitego pecha.
To raczej Ty masz niesamowite szczęście, bo u wielu osób chłopaki sobie po prostu tańcują. Te negatywne opinie o grze na pewno nie są na wyrost. Ja mam rozegrane ponad 90h na legendarnym różnymi frakcjami, głównie Rzymem. Dwa razy musiałem przerwać grę w okolicach 70tury lub lekko ponad ponieważ wieszała się przy przejściu na kolejną turę, cały czas w tym samym miejscu. Teraz czekam na oficjalnego patcha, bo na obecną chwilę niestety nie idzie grać, a nie chce nadziać się na kolejne niespodzianki, wystarczy tego. Chcę uniknąć spotkania z latającymi legionistami, bo chyba umrę ze śmiechu.
Shay Ruan
14-09-2013, 17:20
To raczej Ty masz niesamowite szczęście, bo u wielu osób chłopaki sobie po prostu tańcują. Te negatywne opinie o grze na pewno nie są na wyrost. Ja mam rozegrane ponad 90h na legendarnym różnymi frakcjami, głównie Rzymem. Dwa razy musiałem przerwać grę w okolicach 70tury lub lekko ponad ponieważ wieszała się przy przejściu na kolejną turę, cały czas w tym samym miejscu. Teraz czekam na oficjalnego patcha, bo na obecną chwilę niestety nie idzie grać, a nie chce nadziać się na kolejne niespodzianki, wystarczy tego. Chcę uniknąć spotkania z latającymi legionistami, bo chyba umrę ze śmiechu.
Takiego błędu w Rome 2 nigdy nie miałem, ale za to w Shogunie 2 to było notoryczne gdy moje oddziały starały sie przejść przez most :D
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?618525-Radious-Campaign-Mod-!!!!
Warto z nim uważać, bo zdaje się, że liczba armii wroga w czasie wojny domowej zależy od aktualnego limitu, więc tutaj może ich być nawet 30.
Czyli wychodzi na to że wielkie armie podczas wojny domowej to wcale nie bug.
Generalnie to zajebiście... dopóki nie instalowałem żadnych patchy było w miare. Po zainstalowaniu tego patcha 2.0 nie da się grać wogóle takie są lagi. Jednym słowem masakra
A grales Kartagina? Moze te bugi zaleza tez od frakcji jaka gramy. ALbo raczej od lokacji. Np. ten bug tylko wystepuje jak bronisz tej szczegolnej prowincji.
Generalnie to zajebiście... dopóki nie instalowałem żadnych patchy było w miare. Po zainstalowaniu tego patcha 2.0 nie da się grać wogóle takie są lagi. Jednym słowem masakra
Dlatego napisałem, że 9/10 graczy jest zadowolonych, 1/10 ma lagi. Poczekaj może do oficjalnej wersji patcha.
A grales Kartagina? Moze te bugi zaleza tez od frakcji jaka gramy. ALbo raczej od lokacji. Np. ten bug tylko wystepuje jak bronisz tej szczegolnej prowincji.
Też miałem ten bug z desantem w tym samym mieście.
A patrzcie na to :D;
http://www.youtube.com/watch?v=eEHHFsZ19co
Co amfibii starożytnej nie widziałeś :D
Uwazajcie na ta prowincje co ma ja Kartagina odpoczatku w Hiszpanii. Jak Ai Wam atakuje ja od strony morza, to sie konczy tak http://www.youtube.com/watch?v=lAeATWPYdzo
Tym razem poslalem generala konnice zeby uaktywnil Ai na plazy ale gdzie tam. Jedynie mi go zabili (miotacze zbombardowali go jak z ckm,co tez jest zabawne bo chwila i po calej jednostce)i dalej ruchy w miejscu albo latanie tam i nazad.
No i teraz albo dam automat. Albo bede czekal godzine. Albo zrobie bitwe wychodzac na plaze. Problem taki,ze raczej strace prowincje:)
A ja mam dopiero 30 tur Rzymem na średnim poziomie i dopiero co wykończyłem Etrusków teraz inwestuje w rozwój żeby mieć silną armię do obrony. Na razie mam spokój raz tylko włócznicy Wenetów zabłądzili do Welathri ale zaraz się zmyli jak podszedłem się przywitać.
Ciężko o te punkty rozwoju to ich brak głównie hamuje postęp w grze.
Mam z 1700 żołnierzy i flotę z 7 statków, szpiega i czempiona którego przekupiłem od Etrusków i tak sobie pomału podbijam a co !
Ja grając Kartaginą miałem ciągle tego bug'a. A w szczególności dotyczy on miasta Karalis. W ogóle ono jakieś niedopracowane jest . Jednostki morskie często zwieszają się na niewidocznych skałach lub po wylądowaniu w ogóle nie atakują albo tańczą przemieszczając się do przodu 1 piksel na minutę ;-p . Nigdy nie miałem tam normalnego oblężenia.
Wiecie, IMHO najgorsze jest to, że - i tu zgadzam się z Umbrechtem - ta gra ma spory potencjał i mam wrażenie, że sporo rzeczy mogliby zmienić niewielkim nakładem pracy. Ot choćby optymalizacja (jak widać dużo się da w dwa tygodnie), poprawa AI, dodanie "drzewa" technologii czy rodziny, eliminacja CTD (mam notorycznie, jeśli bitwa trwa za długo... no kurka wodna), historyczne jednostki (velites z płonącymi dzidami, WTF?). Gdzie jest ten 40% większy budżet?
I mam mieszane uczucia, z jednej strony widzę, że twórcy mieli pomysły, bardzo się starali (rozmach, system prowincji, rekrutacji itp) a z drugiej mnóstwo niedoróbek, grafika na poziomie Shoguna 2 (serio, nie widzę różnicy), bitwy gdzie zamiast strategii , formacji itp. wysyłasz wszystko na hurra na środek pola i czekasz na wynik, brak filmików przy wydarzeniach i ogólnie NUDA...
Ktoś powie: "czekaj, zainstalujesz mod radious + gem + cośtam + cośtam i będzie jako tako".
Panowie!
1 - Nie po to płacę kupę kasy za grę (ta, wiem, niedużo, GTA V kosztuje 560 zł), żeby zadowalać się półproduktami. Zapłaciłem, dostałem i oceniam to co dostałem a nie to co będzie po 15-tym patchu i 20-tym modzie. Jeśli na starcie mam zapłacić więcej - zapłacę, jeśli mam poczekać miesiąc dłużej - poczekam, ale PŁACĄC wymagam JAKOŚCI a nie mydlenia oczu.
2 - Nie mam już tak jak kiedyś kilku (kilkunastu :) ) godzin dziennie na zabawę. Po całym dniu pracy i obowiązków domowych chciałbym po prostu usiąść przed PC, włączyć grę i rozkoszować się klimatem. A nie doktoryzować się czy mod A jest lepszy niż mod B i dlaczego , oraz czy będzie działał z modem C i patchem 2.540.323, czekać aż patch się ściągnie i modlić, żeby tym razem pomogło.
Tyle. Za trzy dni wychodzi GTA V ;)
Z tymi CTD, to chyba wina jednak kompa. Ja nigdy nie mialem CTD nawet w poprzednich seriach(jesli sie jakis zdarzyl raz na rok to wszystko)W kazdym razie jak je masz notorycznie, to sugerowalbym,ze cos z kompem.
No graficznie tez mam wrazenie,ze nie jest zadne wielkie halo.
A widzieliście że jak dasz tryb zbliżonej kamery w machinie oblężniczej to można samemu celować i strzelać ?
Podoba mi się ta kamera z ramienia szczególnie jak oddział legionistów maszeruje w większej formacji - coś pięknego ten łoskot marszu i żołnierze maszerujący obok.
Umbrecht
14-09-2013, 21:35
@adi
Hehehe, ale śmiesznie to wygląda z tymi żołnierzami przy desancie, przyznaję ;)))).
No ale mnie się takie coś nie zdarzyło jeszcze a gram ile fabryka dała od premiery .
Co nie zmienia faktu, że parę rzeczy naprawdę leniuchy z CA mogły zrobić fajniej, dajmy im czas myślę , że jeszcze zadośćuczynią.
Jak o mody idzie to faktycznie i jest to element szczególnie widoczny kiedy brak sprawnego narzędzia do organizacji , pobierania i updejtowania modów, do tego gra ma tendecję do bycia często, oficjalnie aktualizowaną.
Można zwariować jak modów więcej jest niż 10 (i to było masakrą w serii Elder Scrolls do czasu pojawienia się Nexusa [Bogu niech będą dzięki] i ogólnej poprawy całej sceny moderskiej) , dlatego całkowicie rozumiem grających, którzy olewają temat używania modów do TW po całości (sam w życiu używałem ich tylko pod rome 1,med 2 i empire gdzie dawały całkowicie poprawioną rozgrywkę ,w shogunie 2 prawie w ogóle, teraz z umiarem b. dużym).
Możliwe. Kampanie grałem głównie Swebami, trochę Icenami i Spartą.
Z tymi CTD, to chyba wina jednak kompa. Ja nigdy nie mialem CTD nawet w poprzednich seriach(jesli sie jakis zdarzyl raz na rok to wszystko)W kazdym razie jak je masz notorycznie, to sugerowalbym,ze cos z kompem.
No graficznie tez mam wrazenie,ze nie jest zadne wielkie halo.
Może nie notorycznie ale cóż, dość często (ale co ciekawe tylko przy niektórych prowincjach). Z serii Total War mam wszystko, ale ostanie CTD było przy początkach Empire, grywam też w inne rzeczy, w Batmana, Fallouta, EU III, Metro - a tylko tu mam takie historie :(
Umbrecht
14-09-2013, 21:42
To co Adi napisał może faktycznie się odnosić do niektórych lokacji bo gdzieś w changelogu beta patcha nowego, jest cosik napisane o redukcji rozmaitych gliczy w niektórych lokacjach.
No cóż per aspera ad astra. Swoją drogą osobiście polecam zaciągnięcie tego beta patcha (sam się sobie dziwię że to zrobiłem ale jednak warto było).
A o co chodzi z powtorkami? Gdy ogladam zapisana powtorke, to inaczej wyglada niz ja zapisywalem:)Pol bitwy jest taka jak ma byc a reszta calkiem inna heh
Kolejny bug? :)
Nie bug, w Shogunie 2 też tak ponoć było. Gra zapisuje Twoje ruchy i komputera, a potem je odtwarza, niekoniecznie dokładnie.
Umbrecht
14-09-2013, 22:47
Ja zaraz wracam grać, chciałem się podzielić fajnym odkryciem a może jeszcze nie wszyscy zauważyli.
W trybie custom battle i chyba też w trybie hostowania gry multi, po lewej stronie jest mapa z lokacjami (taka jakby "satelitarna").
Poza wyborem predefiniowanych lokacji i mapek z listy po prawej i lokacji oznaczonych na mapie po lewej, klikając w dowolny punkt mapki (tej po lewej :) , możemy grać w dowolnym miejscu z całej kampanijnej mapy.
Nie tylko w predefiniowanej lokacji, ale np w ujściu Wisły , lasach Szwecji czy w Indiach etc. .
Damonsson
14-09-2013, 23:26
Gram praktycznie tylko multi, na kampanię poczekam, aż ulepszą myślenie AI. Przez 10-15 rozgrywek bałem się falangi hoplitów. Teraz jak widzę co najmniej z 5-6 odddziałów falangi to tak mi się mordka cieszy na zwycięstwo :D Jednak sprawdza się powiedzenie, że najsłabsze strony, stają się najmocniejszymi. Jak z rankingiem w multi? Jest ktoś w TOP 100?
Nie bug, w Shogunie 2 też tak ponoć było. Gra zapisuje Twoje ruchy i komputera, a potem je odtwarza, niekoniecznie dokładnie.
W Szogunie2 raczej bylo normalnie:). Pierwszy raz spotkalem sie z taka powtorka. Bez sensu. Da sie jakos , to zrobic zeby bylo normalne? Zapisana powtorka pokazuje calkiem inna gre.
Umbrecht nie podniecaj sie tak. Mapy te sa do siebie podobne i na pewno nie sa identyczne z regionem niby z jakiego pochodza:)Ot taki myk na ktory sie Umbrechty lapia i pozniej lataja podniecone po forach zachwalajac Romka ;)
PO co WY czekacie na AI. Grajcie sobie kampanie Mp.
Umbrecht
15-09-2013, 01:02
Oj adi adi :)
K A M 2150
15-09-2013, 02:32
W Szogunie2 raczej bylo normalnie:). Pierwszy raz spotkalem sie z taka powtorka. Bez sensu. Da sie jakos , to zrobic zeby bylo normalne? Zapisana powtorka pokazuje calkiem inna gre.
Umbrecht nie podniecaj sie tak. Mapy te sa do siebie podobne i na pewno nie sa identyczne z regionem niby z jakiego pochodza:)Ot taki myk na ktory sie Umbrechty lapia i pozniej lataja podniecone po forach zachwalajac Romka ;)
W KAŻDEJ cześci TW powtórki są zbugowane, w Shogunie wcale lepiej nie było. W MTW1 zremisowałem na powtórce bitwę, którą wcześniej wygrałem.
Co do map znowu się mylisz, u mnie bardzo dokładnie odzwierciedlają region, który wybieram, nie miałem jeszcze podobnej do siebie, nawet 2 razy takiej samej pustyni nie miałem. Ot taki myk na który się złapałeś. Tak, odbijam piłeczkę co do Twojego nietrafionego przytyku w stronę Umbrechta ;)
Na kampanie MP nie każdy ma czas, zwłaszcza że trzeba się dostosowac do innej osoby ;) Ludzie tak cisną na Rome 2, a niektórzy z najbardziej narzekających mają nabite po 90-100 godzin, czyli od 3 września do dzisiaj spędzili w grze 3-4 doby ;P
kraven2000
15-09-2013, 07:25
KAM:
Myślisz, że zrozumieją? Zaraz pojawi się pytanie/stwierdzenie czy przypadkiem nie jesteś człowiekiem CA. Bo przecież Rome 2 nie może się podobać bo jest fuj fuj.
Wczoraj np. miałem bardzo fajną sprawę. Libia wysłała mi wszystko co miała...przez 2-3 tury prosiłem o pokój bo 5 frontów to trochę dużo. Odmawiali. Rozbiłem ich armię, ale nadal nie chciałem ich atakować. Na Afrykę przyjdzie czas jeszcze. Od razu się zgodzili :) Podobnie Nowa Kartagina - jak zobaczyła moje dwa Legiony to pomimo posiadania sporej armii sama występuje o pokój bo wie co ją czeka. Ale im nie popuszczę :D
Nadinterpretacja moich słów. Rozumiem że Rome II może się podobać, nie mam z tym problemu żadnego. Chodzi o wmawianie ludziom że ta gra jest w sumie dobra i niczego jej więcej nie potrzeba, oraz zachwalanie każdego aspektu rozgrywki, co mnie bawi. Owszem po ostatnim patchu przestało wreszcie lagować w bitwach, ale jest multum rzeczy do poprawienia. Zresztą jak myślisz, ci co mają po 80-90 h grali z AI? Czy może w internecie? :roll: Sam mam nabite jakieś 40-50 h, i dla mnie prawie każda bitwa wygląda tak samo tj. ładny marsz w szyku do wroga, a potem już tzw. kopanina, jedno wielkie zbiorowisko mrówek. Oprócz tego, czas tur został znacznie skrócony(całe szczęście) ale z drugiej strony walka nie stwarza żadnego wyzwania. Jest sporo do poprawienia, i póki co gra jest średnia. Obiektywna opinia po 50 h gry ;)
tomcio.123
15-09-2013, 08:48
O co chodzi z tą wojną domową, bo gram Rzymem i teraz wybuchła Wojna Domowa, i senat posłał na mnie 4 pełne najlepsze floty i 12 armii, heh czy jest jakaś szansa na wygranie takiej wojny!
Ave!
Na dzien dzisiejszy nie posiadam R2 mimo to mam pytanie. Z ciekawosci pytam wlasciwie, mianowicie czy podobnie jak to mialo miejsce w R1 mozna "wejsc" do miasta i ogladac go z perspektywy przechodnia? Pytanie moze banalne ale mi ten wlasnie motyw utkwil w pamieci i zastanawiam sie czy ta opcja wystepuje w tej czesci rowniez.
Nie można. Gracze o to prosili, CA brało to pod uwagę, ale ostatecznie tego nie wprowadzili. Może dlatego, że w porównaniu do R1 te miasta(przynajmniej hellenistyczne) są raczej brzydkie...
Warmłotek
15-09-2013, 10:09
Jak sprawdzić czy automatycznie steam mi zaktualizował grę?
Chciałem pobrać te ich patche officjalne ale nigdzie ich nie widzę...-_-
Mógłby ktoś pomóc noobowi?:)
Dziesiąty raz chyba już to samo pytanie. W grze jest napisane jaka to wersja i build ;) W prawym górnym rogu jak się nie mylę
W KAŻDEJ cześci TW powtórki są zbugowane, w Shogunie wcale lepiej nie było. W MTW1 zremisowałem na powtórce bitwę, którą wcześniej wygrałem.
Co do map znowu się mylisz, u mnie bardzo dokładnie odzwierciedlają region, który wybieram, nie miałem jeszcze podobnej do siebie, nawet 2 razy takiej samej pustyni nie miałem. Ot taki myk na który się złapałeś. Tak, odbijam piłeczkę co do Twojego nietrafionego przytyku w stronę Umbrechta ;)
Na kampanie MP nie każdy ma czas, zwłaszcza że trzeba się dostosowac do innej osoby ;) Ludzie tak cisną na Rome 2, a niektórzy z najbardziej narzekających mają nabite po 90-100 godzin, czyli od 3 września do dzisiaj spędzili w grze 3-4 doby ;P
No wlasnie cisna na SP wiele godzin a w kampe MP nie graja. Ja gram kampy MP:).Z mojego doswiadczenia wynika,ze po prostu wola grac SP bo sie gra przyjemniej im. Moga soba cisnac Ai i pozniej na forach sie chwalic podbiciem swiata.(Oczywiscie brak czasu tez wchodzi w gre ale bez przesady zalezy jak sobie dzien rozplanujesz. ). Co do powtorek. To nie zauwazylem zeby byly zbugowane w poprzednich czesciach. Czemu sie niby myle? Rownie dobrze mogliby zrobic zwykly generator map a tak zrobili dosc klimatyczny skoro sie Wam podoba:)Ta, dokladnie odzwierciedlaja mapy region bo jak klikniesz na Afryke, to zawsze masz pystynie;)O mam dla Was zadanie sprawdzcie jak wygladala topografia tej czesci swiata w starozytnosci;);)
i dla mnie prawie każda bitwa wygląda tak samo tj. ładny marsz w szyku do wroga, a potem już tzw. kopanina, jedno wielkie zbiorowisko mrówek. Oprócz tego, czas tur został znacznie skrócony(całe szczęście) ale z drugiej strony walka nie stwarza żadnego wyzwania.
No wlasnie niestety te starcia psuja klimat bitew. No szkoda,ze to spartolili. Jenostki maja jakas obsesje by robic "kolka" zamiast trzymac linie.
Dżizas, przecież nie zrobili tego specjalnie na potrzeby MP, tylko w singlu też jest ten system - walczysz tam, gdzie stoisz na mapie kampanii. To akurat im się udało zrobić dobrze. Jak tego nie widzisz, to spostrzegawczość nie jest Twoim najmocniejszym atutem. ;)
Dżizas, przecież nie zrobili tego specjalnie na potrzeby MP, tylko w singlu też jest ten system - walczysz tam, gdzie stoisz na mapie kampanii. To akurat im się udało zrobić dobrze. Jak tego nie widzisz, to spostrzegawczość nie jest Twoim najmocniejszym atutem. ;)
Moze akurat moim jest skoro widze rzeczy, ktore Ty nie widzisz;)I nie napinaj sie tak bo Ci zylka peknie i kto bedzie Romka2 chwalil;)
P.S. Chodzilo mi o cos innego a propos map. Po prostu dla mnie , to zwykly generator lub nie a dla Was wielkie halo.
A mieliscie taki bug ?; Rzym zablokowal mi bodajze Karalis(kartaginskie miasto)od strony morza i pozniej zaczal tez oblegac od strony ladu. Dalem atak z miasta na flote blokujaca moj port i ladowa armia rzymu sie nie dolaczyla do bitwy ale gdy flota przegrala , to tez cofnela sie ta armia rzymska oblegajaca mnie od strony ladu.
Ta, dokladnie odzwierciedlaja mapy region bo jak klikniesz na Afryke, to zawsze masz pystynie;)O mam dla Was zadanie sprawdzcie jak wygladala topografia tej czesci swiata w starozytnosci;);)
Hehe, skoro wg autorów Kartagina i okolice była taką pustynią, to czemu w starożytności region ten dostarczał większość zboża dla zachodniego cesarstwa a zdobycie tej prowincji było kamieniem milowym w procesie upadku Rzymu?
Ta, dokladnie odzwierciedlaja mapy region bo jak klikniesz na Afryke, to zawsze masz pystynie;)O mam dla Was zadanie sprawdzcie jak wygladala topografia tej czesci swiata w starozytnosci;);)
Hehe, skoro wg autorów Kartagina i okolice była taką pustynią, to czemu w starożytności region ten dostarczał większość zboża dla zachodniego cesarstwa a zdobycie tej prowincji było kamieniem milowym w procesie upadku Rzymu?
No wlasnie, wedlug mojej wiedzy, to tam nie byla taka pustynia.Dlatego pol zartem pol serio polecalem sprawdzic autentycznosc topografii przedstawionej na mapach;)
pavulon666
15-09-2013, 12:16
Właśnie doświadczyłem ciekawej rzeczy. Podczas ataku na moja osadę raz że przeciwnik po spaleniu bramy bał sie przez nią wejść to do tego konnica znalazła się na murach..................... Ta gra to jedna wielka beta powinna być sprzedawana za 9.99 w biedronce. Do tego armie poustawiały się w jakieś linie kręcą się w kółko. Twórcy zamordowali tą gre.
maxcezar5
15-09-2013, 14:14
Czytałem na forum iż większy zasięg procarzy od łuczników wynika z historii.
Więc mam pytanie, lepiej werbować łuczników czy procarzy?
Czy mógłby ktoś podać mi linka do stron o procy(zasięgu, itp.)?
AI chce zdobyc moje miasto w Hiszpanii. To miasto bylo jakiegos tam plemienia. I znowu bug. Podchodzi Ai pod palisade, jakby chcialo bramy podpalic ale tylko stoja 3 oddzialy w kupce i ruszaja sie w niej a nie podpalaja. Moglbym wybic ich miotaczami ale oczywiscie moi nie potrafia razi wroga zza palisady a na palisade nawet ich nie posylam bo wrog ma mase swoich miotaczy i mi oczywiscie wystrzelaja moich na "murach". Cos zabugowany ten region. Co probuje rozegrac bitwe pod murami, to Ai klapa.Na 3 rozegrane 3 klapa taka.
Ogolnie same automaty daje. Bo nie natrafilem na bitwe, ktora sam chcialbym rozegrac.Jedna na razie mialem i to zdobywalem miasto. W polu mi sie zadna nie trafila. Ogolnie ganiam sie z AI po mapie i zajmujemy sobie miasta na zmiane. To troche biednie. A jak chce rozegrac to bug:). Teraz liczylem,ze bede mial bitwe w polu ale Ai postanowilo wczesniej zaatakowac moje mistao no i ten bug co wyzej :)
Masz na karcie jednostek jak byk napisane co i jak. Lepiej lucznikow chyba. Wieksze obrazenia zadaja a zasieg maja troche mniejszy od procarzy no i chyba sie lepiej bija wrecz.
Po przeczytaniu tego watku rysuje się dość jasny obraz przez Was stworzony, który pokazuje ze obecnie Rome II nie da przyjemności z gry na tyle, bo go kupic. W przyszłości (patche, DLC, MODy itp.) maja duza szanse te sytuacje znacznie polepszyć, ale na chwile obecna jest jak jest.
Ja jestem w nieco specyficznej sytuacji, bo moja styczność z seria Total War zakonczyla się na pierwszym Miedieval-u a wiec wiele już lat temu. Gra mi się wtedy bardzo podobala, ale jakos tak się ulozylo, ze w kolejne odsłony TW już nie gralem i wypadłem z obiegu. Jedynie z sentymentu i ogolnego zainteresowania grami odnotowywałem premiery kolejnych produktów z tej serii.
Teraz chciałbym wrocic i miałem nadzieje, ze zrobie to wlasnie przy okazji Rome 2. Biorac jednak pod uwagę obecny stan tej gry pomyslalem, ze może bardziej sensowny, tak na zaraz, byłby raczej powrot, ale do którejs z wcześniejszych (już dobrzez spatchowanych i działających) części serii. I tutaj pytanie - czy jest w srodowisku TW w miare jednolita opinia co do tego, która z dotychczasowych gier TW jest najbardziej udana? Shogun 2? A może Shogun 2 Dawn of the Samurai? Czy tez jeszcze inna? Proszę o taka wlasnie prosta informacje / porade od weteranow serii na "już". A na Rome 2 w moim przypadku po prostu czas przyjdzie kiedyś pozniej.
Z góry dzięki i pozdr
I agree with Vernah. When I checked the files using pack file manager, I noticed that there are a load of textures the game does not use for some reason. There are also animations and models for units such as the harpax, cheiroballistra, "Roman fire-raiser", unit cards and/or variant meshes for screeching women , amazons, flaming pigs, camel cataphracts, sambuca, and various characters including Scipio Aemilanus. It is strange why these are not in the game, even though most of the textures are present in the files. It is almost as if it was rushed so badly, that no one even had time to activate all parts of the game. Perhaps some were even cut from the game in the last minute, as flaming pigs and screeching women raised quite a storm back when they were announced.
Ciekawa rzecz. Jak myślicie dostaniemy to w następnych patchach, płatnych DLC, czy też są to rzeczy które nie będą w ogóle użyte?
K A M 2150
15-09-2013, 15:26
Po przeczytaniu tego watku rysuje się dość jasny obraz przez Was stworzony, który pokazuje ze obecnie Rome II nie da przyjemności z gry na tyle, bo go kupic. W przyszłości (patche, DLC, MODy itp.) maja duza szanse te sytuacje znacznie polepszyć, ale na chwile obecna jest jak jest.
Ja jestem w nieco specyficznej sytuacji, bo moja styczność z seria Total War zakonczyla się na pierwszym Miedieval-u a wiec wiele już lat temu. Gra mi się wtedy bardzo podobala, ale jakos tak się ulozylo, ze w kolejne odsłony TW już nie gralem i wypadłem z obiegu. Jedynie z sentymentu i ogolnego zainteresowania grami odnotowywałem premiery kolejnych produktów z tej serii.
Teraz chciałbym wrocic i miałem nadzieje, ze zrobie to wlasnie przy okazji Rome 2. Biorac jednak pod uwagę obecny stan tej gry pomyslalem, ze może bardziej sensowny, tak na zaraz, byłby raczej powrot, ale do którejs z wcześniejszych (już dobrzez spatchowanych i działających) części serii. I tutaj pytanie - czy jest w srodowisku TW w miare jednolita opinia co do tego, która z dotychczasowych gier TW jest najbardziej udana? Shogun 2? A może Shogun 2 Dawn of the Samurai? Czy tez jeszcze inna? Proszę o taka wlasnie prosta informacje / porade od weteranow serii na "już". A na Rome 2 w moim przypadku po prostu czas przyjdzie kiedyś pozniej.
Z góry dzięki i pozdr
Obecnie Medieval 2 z modami lub Shogun 2: Fall of the Samurai. Podstawka Shougna 2 też świetna ;) Rome 2 ma szansę na bycie najlepszą częścią z serii, ale na to przyjdzie poczekać jeszcze jakiś czas zanim nie wyjdą odpowiednie patche. Niestety Rome 2 ma coś takiego, że u dwóch osób o takim samym sprzęcie gra potrafi chodzić kompletnie inaczej, a nawet AI zachowywać się inaczej. Za duża loteria na dzień dziesiejszy ;) A Shoguna dostaniesz już za kilka dyszek i to z DLC ;)
Osobiście polecam Medievala II, dużo modów, i nawet grafika ciesząca oko. A jak wolisz erę prochu to zdecydowanie Napoleon, Empire tylko z modami lub wszystkimi DLC.
maxcezar5
15-09-2013, 17:18
Masz na karcie jednostek jak byk napisane co i jak. Lepiej lucznikow chyba. Wieksze obrazenia zadaja a zasieg maja troche mniejszy od procarzy no i chyba sie lepiej bija wrecz.
Tak szczerze to nie rozumiem do końca Twojej wypowiedzi. Myślałem o stronach do poczytania na temat procy(pewnych ze sprawdzonymi informacjami).
Polecam Shoguna 2, Shogun 2 FOTS też jest ok. Napoleon jest zacny, o ile ktoś lubi epokę prochu. Do Medievala i Rome 1 już bym nie wracał, ostatnio próbowałem ale za dużo (na plus) się zmieniło w serii i teraz pewne rozwiązania wręcz rażą (uzupełnianie jednostek chociażby)
Medieval 2 + Bellum Crucis,albo Shogun 2 + Darth Mod + Radious Unit Pack te dwie pozycje goraco polecam
K A M 2150
15-09-2013, 23:50
Przykro mi, po raz nty się mylisz ;) Topografii sprawdzać nie muszę, bo obecnie nawet uczę historii w szkole ;) U mnie w Afryce jakoś generator nie daje zawsze pustyni, tam gdzie było zielono jest zielono. U mnie Kartagina i jej okolice wyglądają tak:
[spoiler:130pt79q]http://img854.imageshack.us/img854/8364/685q.jpg[/spoiler:130pt79q]
Czyli wszystko zgodnie z faktami.
Tak, ta gra ma masę bugów, tak powinna być wydana 2-3 miesiące później, tak moje obawy, które podawałem tutaj na forum sprawdziły się prawie w pełni, ale jednak po patchach i kilku modach jestem grą zauroczony. Nie mam crashy, okręt tylko raz płynął mi przez pustynię, gra chodzi bardzo płynnie i wygląda niesamowicie. AI w bitwach lądowych się powoli poprawia, na morzu póki co jestem zadowolony. W oblężeniach i obronie AI daje ciała przez debilne flagi, które krytykowałem od pierwszego info. W oblężeniach jedynie podoba mi się to, że AI obstawia uliczki tak, tworząc takie punkty oporu. Recenzja AngryJoe także uważam za trafną, ale pamiętam jak to z TW jest niestety. Gra w wersji 1.0 praktycznie zawsze jest niegrywalna. Nigdy nie zapomnę jak w MTW2 na 1.0 AI NIE ISTNIAŁO! Jeżeli miało się chociaż 1 oddział strzelców to komp WCALE nie ruszał się w bitwie. Jak takie coś mogło przejść testy? Cóż, czy CA zwaliło sprawę z 1.0 Rome 2? Na całej linii, ale wiem jednak że już jest MASA modów, mamy NAJWIĘKSZĄ dostępną ilość grywalnych frakcji, ponad 100 kampanii dostępnych, a ludzie płaczą, że CA nie daje modować, cóż jak widać można. Mamy już masę nowych jednostek do ściągnięcia. Mody na poprawę kampanii i bitew co chwila wydają nowe łatki, ponieważ dokonanie poprawnego balansu to kwestia kilku tygodni. Tyle z mojej strony. Gra obecnie bez modów to takie 6.5/10. Z modami już 8/10. Za parę miechów gdy dojdą kolejne patche plus większe mody to spokojnie daję tej grze 10/10 i tytuł najlepszego TW w historii.
To byl zart. Zamiast pustyni wsadz sobie las albo cokolwiek;)Zreszta chodzilo mi o cos innego a oto,ze po prostu jak ktos walczy na pustyni i ma mape pustyni, to juz zachwycony,ze gra idealnie generuje mu mape taka jak jest dokladnie w tym miejscu.Ojoj no to mnie zalatwiles tym nauczycielem historii :( Mam nadzieje,ze jako nauczyciel mojego ulubionego przedmiotu nie nudzisz uczni jak tu na forum;)A moze zostan sprzedawca CA? Dobrze Ci to idzie;)
P.S. A Ty masz po raz enty racje i im wiecej razy napiszesz,ze ja nie mam racji, to tym wieksza Ty masz hehe. Rome2 jest zabugowany jak pole minowe. Nie dosc,ze stare bugi nie naprawili, to dodali nowe. Mi sie cierpliwosc wyczerpala. Walne maly przyklad na dobranoc. We wszystkich seriach przeciwnik uciekal normalnie i mozna bylo go dogonic, i na koniec jeszcze przetrzebic. Tutaj ucieka gesiego i wszyscy przybieraja te pozy tych"tofikow" (tofik stad bo ktos kiedys tak nazwal tych uciekinierow po obejrzeniu gameplaya na tym forum i mi sie spodobalo:D)rzucam za tofikami moich wojow a ci kreca sie tylko miedzy nimi i nic nie robia.
[spoiler:myms2k61]http://img42.imageshack.us/img42/9226/y1x3.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/42/y1x3.jpg/) http://img40.imageshack.us/img40/2584/y3gz.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/40/y3gz.jpg/)[/spoiler:myms2k61]
[spoiler:myms2k61]http://img842.imageshack.us/img842/8725/35ej.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/842/35ej.jpg/)[/spoiler:myms2k61]
A tu dzielne Ai przebija sie przez falange i pedzi do flagi;
[spoiler:myms2k61]http://img854.imageshack.us/img854/3858/qvz0.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/854/qvz0.jpg/)[/spoiler:myms2k61]
A tu moi hoplici odwroceni tylem do wroga w nowej formacji bazujacej na falandze;)
[spoiler:myms2k61]http://img43.imageshack.us/img43/1162/nrfz.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/43/nrfz.jpg/)[/spoiler:myms2k61]
Na 100% pewny nie jestem, ale wrogowie przestają normalnie uciekać i stają się "tofikami" gdy są rozgromieni, bez flagi nad sobą. Czyli kiedy de facto poddali Ci się jako jeńcy, a po bitwie możesz z nimi zrobić co zechcesz. Dziwne, że nie uciekają, a Twoi ich nie gonią? Chyba nie.
K A M 2150
16-09-2013, 06:34
To byl zart. Zamiast pustyni wsadz sobie las albo cokolwiek;)Zreszta chodzilo mi o cos innego a oto,ze po prostu jak ktos walczy na pustyni i ma mape pustyni, to juz zachwycony,ze gra idealnie generuje mu mape taka jak jest dokladnie w tym miejscu.Ojoj no to mnie zalatwiles tym nauczycielem historii :( Mam nadzieje,ze jako nauczyciel mojego ulubionego przedmiotu nie nudzisz uczni jak tu na forum;)A moze zostan sprzedawca CA? Dobrze Ci to idzie;)
Wooow, a więc generator mam działa jak generator map i według Ciebie to źle? A co ma robić? Jak klikam na mapie na pustynie to ma pokazywać dżunglę? Wcześniej było kilka map do wyboru przygotowanych już przez CA. Teraz też to masz + generator, no tak ale lepiej zacząć się wyśmiewać z tego co działa. Zresztą o co Ci chodzi z tym sprzedawcą CA? Nie jadę po grze od góry do dołu i od razu jestem fanbojem? Ja na tą grę jechałem więcej niż Ty, ale robiłem i robię to chociaż obiektywnie, patrz druga część mojego poprzedniego postu.
P.S. A Ty masz po raz enty racje i im wiecej razy napiszesz,ze ja nie mam racji, to tym wieksza Ty masz hehe. Rome2 jest zabugowany jak pole minowe. Nie dosc,ze stare bugi nie naprawili, to dodali nowe. Mi sie cierpliwosc wyczerpala. Walne maly przyklad na dobranoc. We wszystkich seriach przeciwnik uciekal normalnie i mozna bylo go dogonic, i na koniec jeszcze przetrzebic. Tutaj ucieka gesiego i wszyscy przybieraja te pozy tych"tofikow" (tofik stad bo ktos kiedys tak nazwal tych uciekinierow po obejrzeniu gameplaya na tym forum i mi sie spodobalo:D)rzucam za tofikami moich wojow a ci kreca sie tylko miedzy nimi i nic nie robia.
Przecież dokładnie tak samo uciekali już od Empire, bo to ten sam silnik...
marko1805
16-09-2013, 07:08
Tak, ta gra ma masę bugów, tak powinna być wydana 2-3 miesiące później, tak moje obawy, które podawałem tutaj na forum sprawdziły się prawie w pełni, ale jednak po patchach i kilku modach jestem grą zauroczony. Nie mam crashy, okręt tylko raz płynął mi przez pustynię, gra chodzi bardzo płynnie i wygląda niesamowicie. AI w bitwach lądowych się powoli poprawia, na morzu póki co jestem zadowolony. W oblężeniach i obronie AI daje ciała przez debilne flagi, które krytykowałem od pierwszego info. W oblężeniach jedynie podoba mi się to, że AI obstawia uliczki tak, tworząc takie punkty oporu. Recenzja AngryJoe także uważam za trafną, ale pamiętam jak to z TW jest niestety. Gra w wersji 1.0 praktycznie zawsze jest niegrywalna. Nigdy nie zapomnę jak w MTW2 na 1.0 AI NIE ISTNIAŁO! Jeżeli miało się chociaż 1 oddział strzelców to komp WCALE nie ruszał się w bitwie. Jak takie coś mogło przejść testy? Cóż, czy CA zwaliło sprawę z 1.0 Rome 2? Na całej linii, ale wiem jednak że już jest MASA modów, mamy NAJWIĘKSZĄ dostępną ilość grywalnych frakcji, ponad 100 kampanii dostępnych, a ludzie płaczą, że CA nie daje modować, cóż jak widać można. Mamy już masę nowych jednostek do ściągnięcia. Mody na poprawę kampanii i bitew co chwila wydają nowe łatki, ponieważ dokonanie poprawnego balansu to kwestia kilku tygodni. Tyle z mojej strony. Gra obecnie bez modów to takie 6.5/10. Z modami już 8/10. Za parę miechów gdy dojdą kolejne patche plus większe mody to spokojnie daję tej grze 10/10 i tytuł najlepszego TW w historii.
Tu muszę zgodzić sie z KAMEM, gra mino jeszcze olbrzymie ilosci bugów i niedopracowania zaczyna nabierac powoli rumieńców, jesli tylko CA nie odpuści.
Po ostatniej becie i modach zauważyłem, że zaczyna się naprawdę coś dziać w tej grze jeszcze ze dwie takie poprawki a będzie juz nieźle :)
Kitraiel
16-09-2013, 07:26
I tak pewnie dopiero mody dadzą tej grze "grywalność" dla wiekszości wyjadaczy ;) Choć racja, że pierw CA musi poprawić podstawy, bo zgodnie z powiedzeniem "z gówna bata nie ukręcisz" ;)
Umbrecht
16-09-2013, 07:52
Chłopcy dejcie se spokój z tym "gównem", a Adi rzucasz się na każdego komu się podoba jak głodny bezdomny na śmietnik. Patrz tak jak juz wcześniej napisałem, my gramy w coś co nam daje fun a Ty grasz w coś od czego ci niedobrze i jeszcze o tym piszesz dzień za dniem.
Zgadzam się z postami KAM, gość krytykuje ale dostrzega potencjał i zalety i na kilometr widać, że więcej od Adiego przeżył. Po ch... te wojenki .
Gadajmy o grze, bugi zgłaszane są w innym temacie, do tego najlepiej je zgłaszać na oficjalnym forum CA w dziale support. Co Wam to da, że się podzielicie bugami na polskim forum???
Chcecie prowadzić walkę i zgłaszać bugi CA róbta to w dziale support , oficjalnego forum CA.
Bardzo proszę oto LINK:
http://forums.totalwar.com/forumdisplay ... 62c36f8c68 (http://forums.totalwar.com/forumdisplay.php/144-Total-War-ROME-II-Support-Forum?s=a69828317acad91299c21e62c36f8c68)
Pisanie o tym tutaj albo nawet na twcenter wiele nie zmieni, a już pisanie na zasadzie "ale gówno" "wszystko źle" , to zwykłe walenie konia żeby być kolokwialnym.
Ja rozumiem że forumowe przepychanki potrafia wciągnąć ale wszystko ma swoje granice . Od 3 września niektórzy dzień za dniem piszą o tych samych błędach w dziale na to nie przeznaczonym na forum na które nikt z CA nie zajrzy , zamiast się sprężyć i walnąć ładnego posta + screeny dokumentujące na forum CA.
Już teraz gra sie dobrze, a jak napisał KAM każda jedna część TW (może poza pierwszym Shogunem i Medkiem) dłuugo dojrzewała do stanu prawie idealnego.
Tym bardziej się dziwię :) zdziwieniu "wyjadaczy" bo tak jest od początku serii.
Sam sie dałem ponieść i już zacząłem filozować w kilku przepychankach ale znudziło się, ile można:)
Pozdrawiam znad kawy
Promulgacja
16-09-2013, 09:39
@Umbrecht
Coś mocną tą kawę pijesz :) Takiego posta żeś walnął, że ho ho.
Umbrecht, z tymi wojenkami to jest tak, że my po prostu nie potrafimy czytać ze zrozumieniem tego co "ADI" próbuje nam przekazać...
Mój syn będzie miał niedługo na zajęciach : "czytanie ze zrozumieniem", więc chyba siądę z nim w ławce! Polecam Tobie to samo. No chyba, że Twoja córa już przerabiała ten motyw... W takim przypadku już nie ma dla Ciebie ratunku drogi kolego ;-)
Gra w wersji 1.0 praktycznie zawsze jest niegrywalna.
A Napoleon, Shogun 2 i FOTS?
Nigdy nie zapomnę jak w MTW2 na 1.0 (...)
Nigdy nie zapomnę jak nasi piłkarze w 1970 powstrzymali Anglików na Wembley. Dlatego nie rozumiem czemu ludzie krytykują, że gramy ciągle tą samą taktyką.
Litości, mamy rok 2013 a nie 2005. Czy 8 lat to za mało, żeby wyciągnąć wnioski?
Przecież dokładnie tak samo uciekali już od Empire, bo to ten sam silnik...
W S2 potrafili rozproszyć się i uciekać kupkami, a kiedy dopadłeś jedną to pozostałe odbijały w lewo bądź prawo, całkiem zgrabnie to działało, dodatkowo mając 2 jednostki kawalerii bardzo ciężko było capnąć wszystkich. Nie wiem po co to "ulepszali"
Promulgacja
16-09-2013, 10:05
To fakt, te lemingi/tofiki są żałosne! Cholernie psuje to wszelakie wczucie w tą grę.
Co by nie było to jednak tego głupiego AI nie przebiją nawet lemingo-tofiki.
Zróbcie sobie test :
1. ustawcie sobie armie np 10 jednostek ( przynajmniej jedna jednostka musi być konna)
2. AI dajcie tyle samo jednostek.
3. ustawcie, że komputer jest stroną atakującą.
4. Ustawcie dowolne formacje i kliknijcie początek bitwy.
5. Jednostką konną podjedźcie do przeciwnika z lewej lub z prawej flanki.
6. Zaatakujcie pierwsze wysuniętą jednostkę AI po czym zróbcie odwrót.
7. Kierujcie dowolnie tą jednostkę konną w lewo lub w prawo, a nawet na tył armii AI.
REZULTAT :
CAŁA(!) armia AI będzie gonić tą jednostkę konną! Będą tak długo gonić, aż padną ze zmęczenia :) Jak dojedziemy już do własnych wojsk albo nasza jednostka zostanie rozbita to komp będzie już tak zmęczony, że z palcem w d... go rozbijemy.
Wygląda to tragicznie. Jak można było wypuścić takie AI?! Po tylu seriach doświadczeń oni nic się nie uczą.
Chłopcy dejcie se spokój z tym "gównem", a Adi rzucasz się na każdego komu się podoba jak głodny bezdomny na śmietnik. Patrz tak jak juz wcześniej napisałem, my gramy w coś co nam daje fun a Ty grasz w coś od czego ci niedobrze i jeszcze o tym piszesz dzień za dniem.
Ja tu zauwazylem,ze kazdy kto krytykuje gre jest atakowany przez Was czyli tych co sie zachwycaja gra:) Ja tam atakuje gre a nie Was cos Ci sie pomylilo. Chyba,ze gra to Wy:)Wy mnie nie obchodzicie. I juz daj sobie spokoj z tym kiepskim argumentem,ze jak gram w Romka 2 to znaczy sie,ze bugow nie ma a moja krytyka jest wymyslona. Smieszna insynuacja:)Moja gra w porownaniu do Twojej, to sie "nie liczy":)
P.S. Dzieki tej krytyce masz poprawki bo TY bys siedzial nad gra i sie zachwycal tofikami;)A link do strony z CA kazdy zna od 10 lat ;)Przeszkadza Ci krytyka gry i chcesz nas usunac stad? Ty maly Hitlerku;)
I jeszcze sie powtorze. Rome 2 mial byc wedlug tworcow czyms niesamowitym. Super animacje itd. Realizm pola bitwy. No po prostu odlot. A tu mamy tofiki i reszte starych bugow. Nie wiem czy nie bylo beta testow(wz tego co wiem, to nie) ale jesli nie bylo to mozna sie domyslic dlaczego woleli nie pokazywac takiego produktu przed sprzedaza. MOzna sobie wyobrazic co by sie dzialo jakby te wszystkie negatywne komentarze i filmiki pojawili sie przed wyjsciem gry na rynek.
Tym bardziej się dziwię :) zdziwieniu "wyjadaczy" bo tak jest od początku serii.
Sam sie dałem ponieść i już zacząłem filozować w kilku przepychankach ale znudziło się, ile można:)
Zatem piszesz,ze przeciez ta gra jest zawsze taka "lipna" wiec co sie dziwimy, to ja sie dziwie,ze zachwalasz gre ale zaraz przyznajesz racje,ze jednak gra nie jest taka dobra:)W sumie mnie to malo interesi ale zabawnie sie czyta takie posty;)
kamyk453
16-09-2013, 11:04
Witajcie , wiesz że może to trochę nie na temat ale chciałby się was poradzić co do kupna laptopa , takiego który udzwignoł by spokojnie Rome 2 :) . Przeglądając oferty sklepów natrafiłem na 2 interesujące mnie modele :
http://www.x-kom.pl/p/120445-notebook-l ... 0-fhd.html (http://www.x-kom.pl/p/120445-notebook-laptop-15-6-lenovo-ibm-y500-i7-3630qm-8gb-1201000-7hp64x-sli-gt650-fhd.html)
http://www.x-kom.pl/p/153799-notebook-l ... a1a332cfc4 (http://www.x-kom.pl/p/153799-notebook-laptop-17-3-acer-v3-772g-i7-4702mq-16gb-1201000-gt750m-fhd.html?partnerid=100004695&sm12=NDg=&ts=1375099714&token=06deade9b5bdb7933cd1bba1a332cfc4)
Który waszem zdaniem byłby lepszy ?
Hehe, przed chwila bronilem Brundisium,komp zdesantowal czesc armii w porcie,a druga czesc gdzie indziej,po czym poslal ta druga czesc pod mury i cierpliwie czekal az zostanie wystrzelony.Moim welitom zabraklo amunicjii wiec musialem wyslac kogos kto posprzata resztki.I tu fajna sytuacja,prawie filmowa: oddzial triarii z generalem biegnie na trzy oddzialy oszczepnikow,oddaja rzut,pada JEDEN czlowiek... your general has fallen :-)
Witajcie , wiesz że może to trochę nie na temat ale chciałby się was poradzić co do kupna laptopa , takiego który udzwignoł by spokojnie Rome 2 :) . Przeglądając oferty sklepów natrafiłem na 2 interesujące mnie modele :
http://www.x-kom.pl/p/120445-notebook-l ... 0-fhd.html (http://www.x-kom.pl/p/120445-notebook-laptop-15-6-lenovo-ibm-y500-i7-3630qm-8gb-1201000-7hp64x-sli-gt650-fhd.html)
http://www.x-kom.pl/p/153799-notebook-l ... a1a332cfc4 (http://www.x-kom.pl/p/153799-notebook-laptop-17-3-acer-v3-772g-i7-4702mq-16gb-1201000-gt750m-fhd.html?partnerid=100004695&sm12=NDg=&ts=1375099714&token=06deade9b5bdb7933cd1bba1a332cfc4)
Który waszem zdaniem byłby lepszy ?
Ciężko powiedzieć. Widzisz, W Shogun 2 mogłeś mieć bardzo przeciętny procesor, aby tylko była przyzwoita karta graficzna i grałeś na ultra. W Rome 2 karta jest praktycznie nieużywana a i procesor jest obciążony na 50%. W rezultacie laguje nawet na bardzo dobrych maszynach. Ja bym się trochę wstrzymał aż zoptymalizują, bo teraz to nie wiadomo. Jeśli już teraz chcesz grać w inne gierki to bierz Acer, lepszy procesor i karta, co prawda brak trybu SLI ale na dziś gry słabo go wykorzystują
Acer - gorsze wykonanie ,moja opinia z doswiadczenia
Wczorajsze moje wspaniałe doświadczenie z tym najlepszym AI w historii serii. Posiadam obecny Londyn, bez żadnej armi w mieście bo walczy daleko oj daleko na innych frontach, powstaje bunt (pełen stack armii!), komputer jak to w jego zwyczaju postanawia wykonać oblężenie "Londynu" (w końcu ma mury), wszystko fajnie gdyby nie jedno.. 5 tur minęło, a on nada obleża mi miasto z ponad 2x większą armią niż garnizon, a gdyby tego było mało.. w mieście ludność garnizonowa nie umiera - a buntownicy którzy wykonują oblężenie już tak. Efekt? po 5 turach z pełnej armii buntowników zostały same.. ściepy z małą iloscią ludzi.. jak nakazałem garnizonowi ich zaatakować to odrazu się wycofali z oblężenia. Poziom VH... reasumując, naprawde zajebiście najlepsze AI w historii
Tak a propo.. nie wiem ktory błazen w CA na to wpadł ale procarze są najlepszą jednostką strzelecką (przynajmniej w suchym teście) - lepsi niż oszczepnicy z ognistymi dzidami czy łucznicy z ognistymi strzałami. Gadam herezje? zróbcie własną bitwę, 4 oddzialy strzeleckie + generał (jeszcze nie powstał chyba mod na wypieprzenie go) vs ... PRETORIANIE którzy są "trochę" mocno opancerzeni. Oczywiście AI ma atakować, jak wejdzie w zasięg jednostek strzeleckich aktywujemy ich zdolności (szybsze przeładowanie/ogniste "boskie" oszczepy). I oglądamy straty pretorianów do momentu aż sie zetrą z naszymi jednostkami (jako ze generał wroga szarżuje na jeden nasz oddział, wysyłamy naszego generała aby go przejął).
Efekt? procarze z swoimi kamyczkami zabijają najwięcej dość ciężko opancerzonych pretorian. Nawet 60 pretorian zabili jak testowalem, kiedy łucznicy z ognistymi strzałami nawet nie czasami 30.. Cała magia polega na tym, iż procarze jak trafiają w bok pretorian to zaczynaja ich mielić jak z karabinów - dzieje sie to najbardziej w ostatniej ich rundzie strzeleckiej, a że mają najwiekszy zasięg + prędkość strzelania potem są takie idiotyczne efekty, jak procarze z swoimi kamyczkami zabijajacy jednostki cięzko opancerzone bo.. trafili w bok ich pancerza.. rownie dobrze CA mogła podczas robienia tekstur jednostką, nie dawać żadnym pancerzy z boków/tyłu, w końcu nie ma to znaczenia dla mechaniki gry.. albo bzdet, kiedy procarze z swoją siłą ataku dystansowego (8?) zabijają jednostki z pancerzami 100, normalnie super :mrgreen: wystarczy ze trafią im w bok a nie z przodu.. nie zdziwił bym się, gdyby w wartości pancerza, wartość tarczy stanowiła 80-90%.
// no nic, czekam aż patch beta zmieni sie w oficiala + radious mod, i zobaczymy jakie zmiany będą.
Ja również w kwestii procarzy. Nie mogę pojąć jak to jest. Werbuję kreteńskich łuczników z IV poziomu koszarów pomocniczych (nie wiem jak jest z procarzami, bo gram Rzymem, ale sądzę, że ich werbunek nie wymaga tak rozbudowanych koszar) – zatem można przyjąć, że łucznicy to jednostka elitarna. I co? Procarz ma zasięg 80, mój elitarny łucznik 125. Poza tym to nonsens. Jak można werbować łuczników tylko z w Grecji? Wniosek z tego ma być taki, że Rzymianie, nie znali łuku? Ciekawe jak im z oszczepem szło polowanie na króliki.
Rzym nie ma lucznikow? Myslalem ze musze troche unowoczesnic technologie wojskowe,i ze beda pozniej? ;-/
marko1805
16-09-2013, 13:33
Wczorajsze moje wspaniałe doświadczenie z tym najlepszym AI w historii serii. Posiadam obecny Londyn, bez żadnej armi w mieście bo walczy daleko oj daleko na innych frontach, powstaje bunt (pełen stack armii!), komputer jak to w jego zwyczaju postanawia wykonać oblężenie "Londynu" (w końcu ma mury), wszystko fajnie gdyby nie jedno.. 5 tur minęło, a on nada obleża mi miasto z ponad 2x większą armią niż garnizon, a gdyby tego było mało.. w mieście ludność garnizonowa nie umiera - a buntownicy którzy wykonują oblężenie już tak. Efekt? po 5 turach z pełnej armii buntowników zostały same.. ściepy z małą iloscią ludzi.. jak nakazałem garnizonowi ich zaatakować to odrazu się wycofali z oblężenia. Poziom VH... reasumując, naprawde zajebiście najlepsze AI w historii
Ja wczoraj walczyłem niewielką flotą rzymską składającą się z dwóch okrętów obsadzonych przez hastati i dwóch z katapultami przeciw pełnej flocie Kartaginy obsadzonej przez miotaczy, jakież było moje zdziwienie gdy tymi dwoma okrętami z katapultami zatopiłem całą flotę kartagińską :szok: , oni po prostu stali, dając się wystrzelać bez żadnej reakcji.
Powiem tak, po początkowym uczuciu niesmaku i wręcz złości, dałem sobie spokój i wrzuciłem na luz, do gry wrócę po kilku miesiącach, testując ostatnią łatkę od CA, gdy na bardzo trudnym coś drgnęło w kampanii widzę niewielkie światełko w tunelu :) a na razie pobawię się nieco w modowanie wyglądu jednostek.
Ja wczoraj walczyłem niewielką flotą rzymską składającą się z dwóch okrętów obsadzonych przez hastati i dwóch z katapultami przeciw pełnej flocie Kartaginy obsadzonej przez miotaczy, jakież było moje zdziwienie gdy tymi dwoma okrętami z katapultami zatopiłem całą flotę kartagińską :szok: , oni po prostu stali, dając się wystrzelać bez żadnej reakcji.
Tu sie zgodzę, u mnie to często spotykane :) wystarczy mieć balistę/katapultę na statkach, nie ważne jak wielkie są siły wroga, przegrać się nie da praktycznie :)
W moim przypadku to tak 50/50, raz komp wysyła swoje statki na moje, a raz ustawia w szyku i czeka... czeka.. aż je zatopię :mrgreen: Jeżeli ja atakuje, to praktycznie zawsze ustawia się w szyku i czeka.
Magia inteligencji AI w bitwie morskiej polega na tym, iż jeżeli komp ustawi się w szyku, można go wystrzelać bez problemów, będzie tracić statek po statku, chyba że! wyśle się swoje statki na niego, w momencie kiedy zasięg łuczników/oszczepników etc - statków strzelających będzie na tyle bliski aby oddać strzał, dopiero wtedy AI nagle się budzi i zaczyna odpalać turbiny w swoich statkach ;]
Wniosek z tego ma być taki, że Rzymianie, nie znali łuku? Ciekawe jak im z oszczepem szło polowanie na króliki.
Nijak. Rzymianie byli rolnikami :D Jako żołnierze stawiali na ciężką piechotę, łukiem gardzili (jak już trzeba było łuczników to sięgali po kontyngenty państw podbitych lub zaleznych - tak jak np. kreteńscy)
Owszem, mieli też regularne oddziały łuczników, ale bodaj od dynastii Flawiuszów (71-96 ne), także nijak nie pasują do okresu w grze
Panowie, po co te spiny? Gra się może podobać lub nie. Ma swoje błędy, jednych rażą orkopnie innych mniej. Tu muszę Umbrechtowi przyznać rację, bo sam zauważa te błędy, a skoro mu nie przeszkadzają to co komu do tego? Także Pax panowie ;)
mardar282
16-09-2013, 17:09
Mam wielką prośbę, grałem właśnie Spartą na poziomie bardzo trudnym, zrobiłem desant na Kretę, i... poniosłem klęskę :shock: ustawiłem armie w trybie fortecznym i wybudowałem tzw. doły z siarką, ale armia przeciwnika przeszła po nich jak po plackach, czy trzeba je w jakiś sposób aktywować tzw przeszkody?, czy to błąd gry bo nic im się nie stało
Panowie, po co te spiny? Gra się może podobać lub nie. Ma swoje błędy, jednych rażą orkopnie innych mniej. Tu muszę Umbrechtowi przyznać rację, bo sam zauważa te błędy, a skoro mu nie przeszkadzają to co komu do tego? Także Pax panowie ;)
Ciezko tych bledow nie zauwazyc ;) 3 oblezenia tego miasta w Afryce kolo Gibraltaru i jedno bylo okey czyli standardowy atak AI ; podpalanka jednej bramy i heja wszyscy przez nia. No i pozniej dwa oblezenia bugi bez ataku Ai tylko ruchy co milimetr i tance. Jeszcze im sie galera zawiesila na skale. Meczace. Ale w sumie niech lepiej poprawia zachowanie woja podczas bitew bo na kampie MP, to mi tam obojetne czy AI atakuje czy nie bo za Ai gra gracz:) Mam nadzieje,ze mozgi z CA nie wywalili tej opcji.
Mam wielką prośbę, grałem właśnie Spartą na poziomie bardzo trudnym, zrobiłem desant na Kretę, i... poniosłem klęskę :shock: ustawiłem armie w trybie fortecznym i wybudowałem tzw. doły z siarką, ale armia przeciwnika przeszła po nich jak po plackach, czy trzeba je w jakiś sposób aktywować tzw przeszkody?, czy to błąd gry bo nic im się nie stało
Oj ciapulku masz tam w opisie,ze trzeba je podpalic . Lucznikami czy tam plonacymi oszczepami itd.No slusznie wielkie oczy robisz; poniesc kleske z tym Ai , to trzeba miec talent;);)
mardar282
16-09-2013, 17:15
Ciezko tych bledow nie zauwazyc ;) 3 oblezenia tego miasta w Afryce kolo Gibraltaru i jedno bylo okey czyli standardowy atak AI ; podpalanka jednej bramy i heja wszyscy przez nia. No i pozniej dwa oblezenia bugi bez ataku Ai tylko ruchy co milimetr i tance. Jeszcze im sie galera zawiesila na skale. Meczace. Ale w sumie niech lepiej poprawia zachowanie woja podczas bitew bo na kampie MP, to mi tam obojetne czy AI atakuje czy nie bo za Ai gra gracz:) Mam nadzieje,ze mozgi z CA nie wywalili tej opcji.
Oj ciapulku masz tam w opisie,ze trzeba je podpalic . Lucznikami czy tam plonacymi oszczepami itd.No slusznie wielkie oczy robisz; poniesc kleske z tym Ai , to trzeba miec talent;);)
aż się poplułem :roll: Ciupalku, no dziękuję za szybka odpowiedź,życia przy komputerze i grach nie zmarnowałem jak dla mnie w Romie 2 poziom bardzo trudny jest trudny, uwagi zostaw dla siebie, te forum powoli staje się Polską ulicą...
Umbrecht
16-09-2013, 17:25
hehehehe
Kiedy ten nowy patch stanie się oficjalnym z wersji Beta ;) ?
Bo juz 3 jest na tacy.
Cały dzień na forum prawie nie zajrzałem, brakowało mi komentów Adiego :lol:
PS.
Swoją drogą bardzo ładna jesień sie robi, liście lecą etc.
maxcezar5
16-09-2013, 17:33
Mam pytanie. Grając Kartaginą otrzymałem informacje iż mogę wskazać cel dla sojusznika. Jak tego dokonać?
K A M 2150
16-09-2013, 17:35
Okno dyplomacji, w lewym rogu tej zakładki z listą nacji masz taką czerwoną ikonkę ;) Klikasz i wybierasz na mapie cel, u mnie działa bardzo dobrze, mój protektorat z Etiopii zaatakował Ateny, które wskazałem jako cel :D
Shogun w dni premiery chodził u mnie gorzej niż Rome 2. Kampania w Shogunie potrafi w wybiórczych momentach lagować tak, że tylko wczytanie sejwa jest w stanie pomóc. Napek to wyjątek i chodzi dobrze, ale u mnie zawsze crashuje przy końcu pierwszej kampanii w Italii i nie mogę grać dalej ;P
W S2 potrafili rozproszyć się i uciekać kupkami, a kiedy dopadłeś jedną to pozostałe odbijały w lewo bądź prawo, całkiem zgrabnie to działało, dodatkowo mając 2 jednostki kawalerii bardzo ciężko było capnąć wszystkich. Nie wiem po co to "ulepszali"
No właśnie teraz ulepszyli, bo wcześniej wszyscy narzekali na uciekanie, bo było zbugowane. Oddziały rozbiegały się w kilkuosobowe grupki, a potem jazda zamiast gonić grupę 30 chłopa, to leciała za 2 którzy się odłączyli, baa najlepsze były tańce kawalerii jak się zaczynała w pościgu gubić i co chwilę biegała do przodu i do tyłu lub robiła kółeczka wokół uciekających ;P Teraz bitwy kończą się z kilkuset jeńcami na koncie wygranej strony i przekłada się to na różne dostępne opcje.
No właśnie teraz ulepszyli, bo wcześniej wszyscy narzekali na uciekanie, bo było zbugowane. Oddziały rozbiegały się w kilkuosobowe grupki, a potem jazda zamiast gonić grupę 30 chłopa, to leciała za 2 którzy się odłączyli, baa najlepsze były tańce kawalerii jak się zaczynała w pościgu gubić i co chwilę biegała do przodu i do tyłu lub robiła kółeczka wokół uciekających ;P Teraz bitwy kończą się z kilkuset jeńcami na koncie wygranej strony i przekłada się to na różne dostępne opcje.
Mogliby jednak jeszcze trochę poprawić, bo dalej ciężko kawalerii wyłapać wszystkich, nie wiem czemu, ale sobie po prostu przebiegają obok nich uciekinierzy i trzeba przez całą mapę gonić jeden zasrany oddziałek. W M2 dobrze to działało.
Tofiki sa ulepszeniem? No daj spokoj. Tak w ogole, to te uciekanie w Szogunie2 przeciez bylo akceptowalne:) Lepszy gesiego i te pozy tofikow? :) Ogolnie z balansem jednostek tez jest cos nie tak. Kawaleria ginie od oszczepow(miotacze) a po kilku potyczkach z wrogiem nie stracila ani jednego woja. To samo tez z kilkoma innymi oddzialami. Dziwne. Albo jacys tam szermierze stracili 7 ludzi po starciu z 3 jednostkami motlochu, hoplitami i po ostrzale.
Bitwy Mp chyba slabo wygladaja przy takim balansie?
iluminat1990
16-09-2013, 19:36
Oddziały rozbiegały się w kilkuosobowe grupki, a potem jazda zamiast gonić grupę 30 chłopa, to leciała za 2 którzy się odłączyli
To było bardzo dobre zachowanie uciekających jednostek. Nie bez powodu zwrot "pójść w rozsypkę" jest synonimem "zostać rozgromionym".
baa najlepsze były tańce kawalerii jak się zaczynała w pościgu gubić i co chwilę biegała do przodu i do tyłu lub robiła kółeczka wokół uciekających
Nigdy żadnych kółeczek w moich bitwach w Shogunie nie zaobserwowałem.
pavulon666
16-09-2013, 20:47
te wszystkie błędy były by do przełknięcia gdyby taka była mechanika gry a akcja działa się w kosmosie. ale jak widzę ze komputer podpala stalową bramę a potem nie może przez nią wejść?? na dodatek ja nie mogę go zaatakować bo jest jakaś niewidzialna ściana przy tej akurat bramie;/
To są bugi crapy to jest kpina. Nigdy nie kupie gry od tych panów bo jakby ktoś dostał samochód z popsutą kierownicą to by się zabił, a ze klientami sa także osoby młodsze i do tego to "tylko gra" to goście z CA myślą że można zwyczajnie okraść kogoś na 140 zloty i dać coś z inteligencją gierek budżetowych.
Zacząłem kampanie ale im dalej w las tym głupiej nie gram już w to. Tu nawet wyłączając aspekt historyczny gra jest niegrywalna.
te wszystkie błędy były by do przełknięcia gdyby taka była mechanika gry a akcja działa się w kosmosie. ale jak widzę ze komputer podpala stalową bramę a potem nie może przez nią wejść?? na dodatek ja nie mogę go zaatakować bo jest jakaś niewidzialna ściana przy tej akurat bramie;/
Miałem coś podobnego - za pomocą onagerów rozwaliłem mur, jednakże była tam niewidzialna ściana i jednostki nie mogły przez ten zniszczony mur przejść.. ammo jednostki oblężnicze już nie miały, więc jedynym wyjściem był atak na bramę.. gdyby nie to, iż w CA jakis idiota wpadł na pomysł z nie ograniczonymi, i nie zniszczalnymi bramami lejącymi olej co 2-3s sekundy.. całe te bramy lejące olej to jeden wielki idiotyzm (są przesadzone), zniszczyć je można TYLKO przy pomocy sprzętu oblężniczego, podpalić to można tylko brame (czyt. brame przez którą się przechodzi, nie strukturę lejącą olej) w efekcie czego TRZEBA przejść przez punkt z którego co 2-3 sekundy, bez żadnego limitu leje się olej który zabija wszystko, z czym ma styczność.. nie ważne czy ktos na bramach jest, może nawet nikogo tam nie być, póki nie przejmie sie punktu kontrolnego bramy olej leci w hektolitrach, a punkt kontrolny bramy oczywiście chroni prawie cała armia wroga, 3/4 armii ginie zalanej olejem... a jak rozwali sie mur, i wpuści armie to moje oddziały są w stanie zabić 4k jednostek tracąc 300... Tak czy siak, jeżeli komp dochodzi do stanu w którym ma bramy z olejem, atak na te bramy (bez sprzętu oblężniczego który by je zniszczył) to czysta głupota, dzięki wspaniałemu pomysłowi CA, gdzie bramy leja co 2-3 sekundy bez zadnego limitu. Tylko wkurzyć się da dzięki temu systemowi...
Tak, dobrze że w grze są bramy z olejem, jednakże tym razem są one przesadzone znacząco w drugą stronę, niszcząc rozgrywkę. No, chyba że w tych czasach, według CA 3/4 armii w bitwach o miasto ginęło zalane olejem, którego obrońcy mieli hektolitry i wymieniali kadzie z olejem co 2-3 sekundy ;)
Shogun w dni premiery chodził u mnie gorzej niż Rome 2. Kampania w Shogunie potrafi w wybiórczych momentach lagować tak, że tylko wczytanie sejwa jest w stanie pomóc. Napek to wyjątek i chodzi dobrze, ale u mnie zawsze crashuje przy końcu pierwszej kampanii w Italii i nie mogę grać dalej ;P
A to ciekawe, bo u mnie Shogun od początku śmigał aż miło, z lagowaniem też nigdy przenigdy nie miałem problemów. Tak samo kampanie Napoleona, ani jednego CTD przez 316 godzin które nabiłem :D
Kółeczka wokół uciekających - ok, zdarzało się (co powiesz na notoryczne kółeczka tańczących oddziałów w Romku?), ale w życiu nie narzekałem na takie rozwiązanie, chyba zgodzisz się, że było to bardziej realne niż lemingi biegające gęsiego.
Niestety gra dopiero będzie szlifowana na diament. Sam musiałem odradzić 2-m osobom, które zachęcałem wcześniej, tą grę. Sam w sumie po części złożyłem pre-order by zaoszczędzić na DLC (bo i tak zamierzam mieć większość jeśli nie wszystkie DLC'ki). Z patcha na patch jest lepiej i będzie lepiej. Do końca tego roku gra powinna pozbyć się problemów z optymalizacją jak i większości problemów AI. Zastanawiam się czy w jakimś większym Patchu (może tym październikowym z Selucydami?) doczekamy się zakładki rodzina w menu frakcji. Flagi powinny zniknąć z single playera i pojawić się OPCJONALNIE w multiplayerze. Martwią mnie dokładnie te same bugi z pathfinding'iem i BAI w bitwach morskich jakie do dziś dzień są w S2TW - aka statki wpływające na czerwoną linię i kończące swoją aktywność w bitwie pomimo nie-zrejterowania. Balans flota-wojsko lądowe jest obecnie słaby. Zastanawiam się też po co niektóre okręty mają wieże bo obserwowałem je i nikt na tych wieżach się nie pojawiał by ostrzeliwać okoliczne statki z wysokości (tak jak pewien stateczek z podstawki Shoguna 2). Co do drzewka technologii to je mamy - w mniej czytelnej formie ale można się przyzwyczaić. Te rozwiązanie nie jest złe jeżeli chodzi o ekonomię miejsca na ekranie ale osobne menu na cały ekran też nie byłoby złe. Chciałbym też zwrócić uwagę na nową encyklopedię - moim zdaniem na chwilę obecną przegrywa pod względem funkcjonalności z tą starą. Po beta patchu, ładuje się co prawda szybciej ale dalej brakuje mi w niej kilku rozwiązań z tej szogunowej. Już nie mówiąc o sporadycznych błędach.
Pozdrawiam
WYglada na to,ze tworcy tej gry nie maja jakiegos glebszego pomyslu na nia.(Moze zmieniaja ciagle ekipe?) Wizji. Bo skoro powtarzaja te same bugi lub ich jest wiecej, zmieniaja, to co dzialalo dobrze na cos gorszego, to dla mnie to oznacza. W jednej serii juz cos naprawili by w nastepnej czesci znowu wprowadzic cos gorszego. KUrcze, to nie 2 czesc a juz z 8 razem z dodatkami.Albo i lepiej.
P.S. Wczoraj zmordowalem wreszcie obrone miasta z murami. Raz Ai nie ruszalo sie, raz wybilem Ai ale galera utknela na skale i musialem czekac az sie czas skonczy bo nie moglem zalatwic tego woja a ono nie moglo opuscic tej galery. Niestety gdy dalem wyglad okna, to sie tam cos namieszalo i gra przestala dzialac :D. Za kolejnym podejsciem bylo to samo. Znowu wycinanie woja(samo w sobie meczace bo Ai ucieka szybko i znowu wraca wiec musialem po 2-3 te same oddzialy klepac)w trakcie tych starc widac,ze cos jest nie tak z balansem. Jednostki albo zadaja za duze straty albo za male. Albo morale traca raz dwa. Nawet jak nie walcza,bitwa wygrana, to potrafia nagle zaczac uciekac.Tym razem dwie galery utknely na skalach ale siedzialem grzecznie i czekalem az godzina minie:D No i udalo sie!
A i jak chodzilem moja ekipa po miescie i wycinalem AI , to mialem wrazenie ,ze gram w jakiegos RPG. Moze tak gra zmierza w tym kierunku.Bo ze strategii, to ona ma coraz mniej:(
Misja; wybij wszystkich wrogow w miescie.Nie strac generala Umbrechta.
To było bardzo dobre zachowanie uciekających jednostek. Nie bez powodu zwrot "pójść w rozsypkę" jest synonimem "zostać rozgromionym".
Tyle, że jak już byśmy chcieli być tak bardzo realistyczni to konnica też by goniła te rozsypane jednostki rozproszona, a nie jedną kupą. Po prostu irytujące jest takie długie ściganie, a jeżeli zakończy się bitwe, to się okaże, że połowa wojska wroga przeżyła i dzięki świetnej mechanice uzupełniania stanów w armii za 2-3 tury komputer znowu będzie miał pełną armie.
Tyle, że jak już byśmy chcieli być tak bardzo realistyczni to konnica też by goniła te rozsypane jednostki rozproszona, a nie jedną kupą. Po prostu irytujące jest takie długie ściganie, a jeżeli zakończy się bitwe, to się okaże, że połowa wojska wroga przeżyła i dzięki świetnej mechanice uzupełniania stanów w armii za 2-3 tury komputer znowu będzie miał pełną armie.
No to wlasnie w Romku2 jest bardzo irytujace. Zdobylem jedna prowincje Ai, pobilem 5 tys armie AI w nudnej bitwie no i zajalem ich ostaniego prowa ale nie zdazylem dobic dwoch armii wroga. Juz myslalem,ze z glowy mam ten bajzel a tu Ai zdolalo odbic swoimi resztkami "pierwszego" prowa. No to sobie pomyslalem duzo ich nie jest wiec poslalem jedna armie bo druga pilnowala porzadku a tu sie okazalo,ze znowu Ai ma 5 tys. woja. 2 tury i raz dwa z kilkuset do 5 tys odnowilo. Moja jedna armia zostala zniszczona(pomijajac,ze opcja wycopfywania nie dziala dobrze albo nie mozna wybrac gdzie sie mozna wycofac, to albo sie cofnie kilka krokow i tak , to nic nie da.)ale zniszczona glownie dlatego,ze AI mialo od groma procarzy. A wiaodmo jak tu oni strzelaja jak z karabinu. Nie zdaze kliknac na wojo by uniknelo jakos tej serii a juz polowy skladu nie ma. Byle szybki klik. SMiesznie tez wyglada jak taki oddzial jest atakowany plonacymi oszczepami. Caly plonie :D
Może zadaje trochę głupie pytanie ale wiadomo kiedy będzie kolejna aktualizacja?
Wiadomość z przed godziny na fb:
[spoiler:3w04zulc]Patch 2 is live now! It will be automatically applied to your game on restarted.
It includes optimizations for campaign performance, AI round time improvements, adds additional options and guidance for players in tweaking the settings of their game and over 100 other changes and fixes
Full patch notes can be found here: http://wiki.totalwar.com/w/Total_War_RO ... atch_Notes (http://wiki.totalwar.com/w/Total_War_ROME_II:_Patch_Notes)
Patch 3 enters beta testing soon, with changes to battle game-play and further improvements for specific hardware configurations.
Assistance for anyone seeking to solve issues or improve the performance of ROME II on their system is available from the CA support team at http://www.totalwar.com/rome2support[/spoiler:3w04zulc]
Cóż, steam spatchował mi gre, ale ja tam wielkiej różnicy nie widze. Rozegrałem pare bitew, i ani nie działa to lepiej (wręcz bym powiedział że gorzej), ani AI nie mądrzejsze - dalej jeden wielki blob z wszystkiego (z generałem włącznie), dalej wystarczy puścić swoją kawalerie przed szereg wroga, aby ten całą armią (!) zaczął galopować za oddziałem kawaleri.
[youtube:3p7yo1p0]http://www.youtube.com/watch?v=Q37xJtuQ24w[/youtube:3p7yo1p0]
Pozdrawiam.
Ciekawe jakie zmiany/poprawki czekają nas w kolejnym 3-cim patchu. IMO prędkość walki jest już ok (jest zbliżona do S2TW). Chciałbym by skupili się głównie na BAI, ewentualnie trochę balansu lub też capy na pewne jednostki elitarne. Mile widziałbym też ograniczenie szerokości na jaką można rozciągać falangę pikinierów albo uzależnienie skuteczności tej formacji od ilości rzędów. No i oczywiście kawaleria szturmowa/szokowa z Katafraktami na czele :) (Niech znerfują kawalerię pretorian!)
Pozdrawiam
Mnie tylko ciekawi, dlaczego nastąpiło takie zacofanie względem Shoguna 2, czyżby za słabo się sprzedał ? Ciekawe co będzie w następnej częśći ? Budowanie bazy podczas fazy bitwy? Czy może coś w stylu Empire Earth ? Tu nie chodzi o BAI, bo nawet w multi, żebyś nie wiem co robił i jak manewrował -to wszystko kończy się na wielkim blobie. Nie chodzi tu o samo AI czy to w kampani czy w bitwach, czy jakieś tam bugi - odnosze wrażenie, że cała mechanika gry jest spartolona -,- i to jest bardzo smutne. Pierwszy i ostatni raz w życiu zamówiłem jakiś preorder.
Paladyni
17-09-2013, 15:53
pachnie piractwem
i jeszcze w każdym temacie to dal prawie
Rudolfuss ma nabite 4 posty
Czyli wrzucił link do pirata w 4 tematach :)
maxcezar5
17-09-2013, 16:17
Okno dyplomacji, w lewym rogu tej zakładki z listą nacji masz taką czerwoną ikonkę ;) Klikasz i wybierasz na mapie cel, u mnie działa bardzo dobrze, mój protektorat z Etiopii zaatakował Ateny, które wskazałem jako cel :D
Dzięki. Działa i to bardzo dobrze.
K A M 2150
17-09-2013, 17:08
Posty Rudolfussa usunięte ;)
Co do osób narzekających na tofiki i problemy z gonieniem uciekających to jedynym rozwiązaniem jest obecnie wgranie Radious Campaign Mod.
Teraz po kolei:
1) Jednostki, które uciekają, ale już nie mają flagi nad głową nie są do atakowania! Te jednostki już się wam poddały i po bitwie będą jeńcami, dlatego tak słabo lub prawie w ogóle wychodzi ich gonienie, zwyczajnie nie ma takej potrzeby.
2) Jednostki uciekające, ale z białą flagą nad głowami to te jednostki, które po zakończonej bitwie przeżyją i będą się mogły odrodzić, te akurat (u mnie) goni się już skutecznie.
3) Jednostki w podstawowym Romku tak łatwo się odradzają, bo gra obecnie wymaga, aby na koniec starcia TYLKO 5% oddziału przeżyło żeby nie został on unicestwiony. 5% ze 160 = 8 ludzi! Jest to zdecydowanie za mało i dlatego tak ciężko ubić armie wroga grając bez modów.
4) I tutaj dochodzimy do sedna grywalności Rome w moim przypadku, czyli mody. Radious Campaign Mod zwiększa minimalną liczebność oddziału po bitwie do 15%, czyli nie ma już odradzających się znikąd armii wroga, a zwycięstwa nabierają znaczenia. Radious wprowadza też kilka innych zmian, przez co od dawna moje bitwy liczą średnio po 4000-7000 tysięcy żołnierzy, prawie w ogóle nie ma stacków po 6-8 jednostek.
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... atures-Mod (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?618525-Radious-Campaign-Features-Mod)
Oczywiście do Radious Campaign Mod koniecznie trzeba wgrać jego Battle Mod oraz Radious AI Mod, bo wtedy dopiero zaczyna się zabawa z tą grą. Polecam, ja dzięki temu oszczędziłem sporo waszych nerwów i mam całkiem grywalną kampanię ;) Mody od Radiousa można wgrywać na obecną kampanię, nie trzeba nic od nowa zaczynać ;)
http://www.youtube.com/watch?v=tFDZP0rL9Ag
Otóż gdy obejrzałem ten filmik zadziwiło mnie :o jak szybko leci tura, u mnie to ciągnie się długimi minutami... da się to zwiększyć jakimś modem ? czy może coś w ustawieniach po prostu trzeba zmienić ?
Oczywiście do Radious Campaign Mod koniecznie trzeba wgrać jego Battle Mod oraz Radious AI Mod
@ K A M 2150
Moglbys nakierowac na linka z RADIOUS AI MOD,albo mi sie na oczy rzucilo,albo go nie ma na tym portalu,domyslam sie ze jest na twcenter ale tak jak klikam gdziekolwiek,wyskakuje mi server error.Jak klikam bezposrednio na link to idzie.Swoja droga bitwy 4000-7000 to u mnie pewnie beda trwaly z tydzien,biorac pod uwage ze 2000 na mapie laguje jak czort.
K A M 2150
17-09-2013, 17:43
Proszę, tutaj link do Radious AI mod, bezpośrednio do ściągnięcia. TWC jak zwykle coś nawala i dlatego są błędy:
http://www.mediafire.com/download/5y8te ... AI_Mod.rar (http://www.mediafire.com/download/5y8tehztiuygstt/Radious_AI_Mod.rar)
Tu link do samego tematu ze zmianami:
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... -15-9-2013 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?619396-Radious-AI-Mod-(Updated-15-9-2013))
A tutaj w jednym pliku można pobrać wszystkie mody od Radiousa:
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... -16-9-2013 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?618817-Radious-Total-War-Mod-(Updated-16-9-2013))
P.S Przemowy generałów jednak są w nowym Rome, niestety nie w tej formie jak wcześniej z klimatyczną kamerą i napisami, po prostu na początku bitwy generał wygłasza przemowę, ale trzeba przybliżyć do niego samemu kamerę.
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... -16-9-2013 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?618817-Radious-Total-War-Mod-(Updated-16-9-2013))
proszę
A ktoś wie jak tą szybkość tury zwiększyć ?
1) Jednostki, które uciekają, ale już nie mają flagi nad głową nie są do atakowania! Te jednostki już się wam poddały i po bitwie będą jeńcami, dlatego tak słabo lub prawie w ogóle wychodzi ich gonienie, zwyczajnie nie ma takej potrzeby.
Jak to nie ma? A co skuteczniej i łatwiej nabije expa konnej straży generalskiej, czy lekkiej kawalerii? :mrgreen:
Gonienie to najbardziej żenująca rzecz w tej grze. 6 oddziałów jazdy goniło 70 hoplitów przez 3 minuty!!!! Nie wiem czemu nie wrócą do systemu z Medievala 2 czy Roma 1 gdzie przy zetknięciu z goniącym uciekające jednostki automatycznie ginęły. A teraz wprowadzili super animacje zabijania które powodują że po przejechaniu oddziału jazdy przez oddział piechoty ginie kilku ludzi.
Proszę, tutaj link do Radious AI mod, bezpośrednio do ściągnięcia. TWC jak zwykle coś nawala i dlatego są błędy:
http://www.mediafire.com/download/5y8te ... AI_Mod.rar (http://www.mediafire.com/download/5y8tehztiuygstt/Radious_AI_Mod.rar)
Tu link do samego tematu ze zmianami:
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... -15-9-2013 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?619396-Radious-AI-Mod-(Updated-15-9-2013))
A tutaj w jednym pliku można pobrać wszystkie mody od Radiousa:
P.S Przemowy generałów jednak są w nowym Rome, niestety nie w tej formie jak wcześniej z klimatyczną kamerą i napisami, po prostu na początku bitwy generał wygłasza przemowę, ale trzeba przybliżyć do niego samemu kamerę.
A jeśli chodzi o tego moda bitewnego to jak go zainstaluje, a zmienia statystyki jednostek, to na multi będą bazowe z gry ? nie te z moda ? Bo wyczytałem tam że mod zmienia zasięg ostrzału łuczników, procarzy itd.
I jeśli CA co chwile wydaje patche to czy mody będą działać ? czy trzeba czekać jak wyjdzie ich zaktualizowana wersja po danym patchu i wgrywać je jeszcze raz ?
No i czy ktoś wie co zrobić żeby ta tura szybciej szła ? :)
Posty Rudolfussa usunięte ;)
Teraz po kolei:
2) Jednostki uciekające, ale z białą flagą nad głowami to te jednostki, które po zakończonej bitwie przeżyją i będą się mogły odrodzić, te akurat (u mnie) goni się już skutecznie.
Ludzi w błąd wprowadzasz. Przecież 99% uciekających nie ma już flagi, a i tak komputerowi po bitwie zostaje kilka sporo oddziałów.
Chyba, że mam jakąś zbugowaną wersję, ale wątpię, bo wiele osób ma z tym problem.
K A M 2150
17-09-2013, 21:17
Dlatego zwróć uwagę, że piszę o sytuacji na modach, gdzie sporo zepsutych rzeczy przez CA działa jak powinno ;) Jak się kliknie kontynuuj bitwę to fakt, każdy oddział wroga nie ma flag, ale zanim wyskoczy nam to zapytanie to tylko oddziały z białą flagą przeżyją bitwę.
Co do gonienia to u mnie nie ma problemu z gonieniem oddziałów nawet gdy już nie mają flagi, dlatego po raz kolejny zachęcam do grania na modach. Są ciągle aktualizowane, można kontynuować kampanię, instalacja i usuwanie to tylko kopiuj wklej, więc jak ktoś by chciał zagrać na multi to potrzebuje do tego paru kliknięć. Zresztą na modach mamy obecnie dostępną największą ilość grywalnych nacji w historii TW ;) Kwestia czasu aż każda będzie unikatowa, a i teraz jest nieźle, patrz Baktria.
Dlatego zwróć uwagę, że piszę o sytuacji na modach, gdzie sporo zepsutych rzeczy przez CA działa jak powinno ;) Jak się kliknie kontynuuj bitwę to fakt, każdy oddział wroga nie ma flag, ale zanim wyskoczy nam to zapytanie to tylko oddziały z białą flagą przeżyją bitwę.
Ha, to wybacz, trochę niejasno to napisałeś.
A te mody są kompatybilne z już zaczętą kampanią, czy trzeba od nowa?
K A M 2150
17-09-2013, 21:58
Przeczytaj dokładnie poprzedniego posta to się dowiesz ;)
Umbrecht
17-09-2013, 22:21
No polecam serdecznie moda dodającego wszystkie frakcje , plus specyficzne warunki zwycięstwa, traity i bonusy oraz misje dla nich (in development),
strasznie satysfakcjonujący dla każdego miłośnika historii (dzisiaj updejt pod patch 2.0) :
http://sourceforge.net/projects/twr2allfactionsplayable/
Temat o tym modzie na forum Totalwar.org.pl :
http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=577&t=14051
PS.
Tak jak kolega KAM wyżej napisał, także i tutaj instalacja jest bardzo prosta (deinstalacja podobnie) proszę sie nie bać a w razie wątpliwości śmialo pytać, wszyscy jesteśmy jedną społecznością w końcu .
A na marginesie:
W ogóle fajnie jakby się udało skończyć albo chociaż starać się skończyć z tym podziałem forumowym często sie pojawiającym na "Wyjadaczy" i "Gimbusów" , "hardkorów" i "casuali" "noobów" etc.
Chłopaki, sam gram od b.dawna, lat już trochę mam i nie przyszło mi nigdy do głowy dzielić w ten sposób ludzi, którzy interesują się grami komputerowymi (poza kontekstem paru postów tutaj na zasadzie ironicznej).
Osobiście jestem zdania, że gry pokroju Total War jakkolwiek uproszczone by nie były są fantastycznym sposobem na zainteresowanie historią ogólnie a może i jej specyficznymi okresami choćby 1 młodej osoby na 50. Może taki załóżmy wczesny nastolatek sięgnie z ciekawości po jakąś książkę żeby sobie obczaić jak to mniej więcej wyglądało i o to chodzi!
Historia jest przepiękną dziedziną nauki i każdy sposób jest dobry żeby młodsi a i niektórzy starsi trochę bliżej ją poznali.
Ponadto targetem gier komputerowych od zawsze były osoby młodsze, to my pamiętający czasy atarynek, amig i commodorków a niektórzy i spectrumów się zestarzeliśmy.
Ale grunt to być młodym duchem ;)
Nie odstraszajmy starszych i młodszych userów, od aktywności na forum takimi podziałami.
Wrzucilem zachwalanego przez Was moda na stary sejw i nie zauwazylem zmian w zachowaniu AI . Ale dopiero pierwsza bitwa obronna miasta z murami. Niestety ten sam bug zostal czyli Ai nic nie robilo jak zaatakowalo stolice prowincji od morza(Sardynia). Dodatkowo pojawil mi sie inny bug. Miotacze po opuszczeniu statkow zamiast ikonki z wyborem jakimi oszczepami chca rzucac mieli niepodswietlona ikonke wiosla:) No niestety po 20 min gra mi sie zwiesila. Moglem ruszac menu, zaznaczac jednoski (z opoznieniem) ale reszta nie dziala. Ale to raczej wina gry czy steamu.
P.S.Co do uciekjacych jednostek, to namieszales K A M 2150. Jak nie maja flagi, to mozna je gonic i zabijac(czy tam lapac). A ze topornie idzie , to wina gry. Jakby nie mozna bylo, to przeciez nie mozna byloby:)Pisze o grze bez moda. Na modzie nikogo jeszcze nie scigalem;)Czyli te jednostki co uciekaja nie ma sensu sciagac bo juz nam sie poddaly?Mi sie wydaje,ze ile "zabijemy" uciekajacych, to tyle mamy jencow np. I te jednostki z biala flaga z tego co zauwazylem(glowy nie dam)to jednostki, ktore moga wrocic do bitwy albo jeszcze walcza ale ich morale zaraz padnie. Dopiero jak nie maja zadnej flagi, to oznacza,ze juz tylko beda uciekac. Ty piszesz,ze one juz uciekaja i dlatego maja flage bo to znak ,ze to beda te co przezyja. Zgadza sie?
Umbrecht, co Ty wymyslasz z tym podzialem. WIem,ze jest jeden podzial na hetero i homo;)
No polecam serdecznie moda dodającego wszystkie frakcje , plus specyficzne warunki zwycięstwa, traity i bonusy oraz misje dla nich (in development),
strasznie satysfakcjonujący dla każdego miłośnika historii (dzisiaj updejt pod patch 2.0) :
Strasznie satysfakcjonujacy dla kazdego milosnika "singleplajera" ;)------Doczytalem,ze Ci brakowalo moich komentow, to masz ekstra na zyczenie :D
Jednostki, które nie mają flagi są już rozbite i nie wrócą do gry, po bitwie możesz zdecydować, co z nimi zrobić. Status jednostek "rozbitych" (shattered) jest już bodaj od Empire, nie wiem nad czym tu rozmyślać i dlaczego uważasz za błąd, że ciężko się je dobija - jest tak dlatego, że nie powinno się tego robić! To są jeńcy. ;) Nie działa tutaj system z Medievala II, że łapiemy uciekających. Jednostki z migającą flagą uciekają, ale mogą wrócić do walki, jak ich rozbijesz, to się poddają i są jeńcami.
Jednostki, które nie mają flagi są już rozbite i nie wrócą do gry, po bitwie możesz zdecydować, co z nimi zrobić. Status jednostek "rozbitych" (shattered) jest już bodaj od Empire, nie wiem nad czym tu rozmyślać i dlaczego uważasz za błąd, że ciężko się je dobija - jest tak dlatego, że nie powinno się tego robić! To są jeńcy. ;) Nie działa tutaj system z Medievala II, że łapiemy uciekających. Jednostki z migającą flagą uciekają, ale mogą wrócić do walki, jak ich rozbijesz, to się poddają i są jeńcami.
Skoro nie mozna dobijac , to czemu masz mozliwosc wyjscia z bitwy albo je gonic.Z tego co kojarze, to po to by zadac wrogowi wieksze straty? Uwazam za blad bo powinno byc tak albo mozna dobijac albo nie. A nie,ze ja klikam na nich i jednostka zachowuje sie tak jakby byl bug. I Nie tlyko ja tak uwazam wystarczy popatrzec na fora wiec nie przesadzaj:)W Szogunie 2 uciekali tez i raz dwa mozna bylo ich zabic. A tu wszystko topornie. Zreszta mogli zrobic odpowiednie klimatyczne animacje; poddaja sie trzymajac rece w gorze czy cos. A i jeszcze jedno, skoro juz sa moimi jencami i ich zabije na mapie bitwy tzn ze juz nie beda jencami czy tam niewolnikami? :D.
P.S. Zrobilem test i jesli nie gonilem rozbitych jednostek , i nie zabilem ich to nie byli zaliczani do strat. Czyli co mam , to rozumiec,ze jak zaczne gonic i zabijac rozbite jednostki , to beda wliczane do strat a jak nie bede gonil, to beda moimi jencami. W Szogunie 2 nie bylo brania jencow wiec logicnzie rzecz biorac zabijani zwiekszali straty. Wiec co wprowdzacie w blad , o ile wprowadzacie heh.
Huge text:
Yeah, I just gave up from persuing routing enemies. When I win a battle I just press "End Battle" because "Continue" is just not worth it. As you said the only unit capable of catching up routers are cavalry (and they still have trouble doing that). I think the main prooblem is with the attack order. When an attack order is issued, the front line of a unit won't always fully engage the front line of the enemy unit that was ordered to attack (some man on both front lines just stand there, watching half of his unit battle while looking to the enemy). I think that when you command a unit to attack it will only reach the enemy unit and, when it reaches, they just stand there (in the "collision" point/line), they don't care if they're battling or not. I think that this may be relationated to the "Guard Mode" that existed in previous TW's. I guess that "Guard Mode" is always on, that generates the problem with persuing enemies and "standing face to face" with half of a enemy line. (I saw something like that in a thread).
This issue makes me order a lot of attack orders per battle (to make multiples engagements unit X unit). That's kinda troublesome.
.
Ty mi piszesz,ze to nie bug i,ze nie powinno ich sie scigac z tego co pisza na forach, to jest odwrotnie.
Caly topic; http://forums.totalwar.com/showthread.p ... lated-bugs (http://forums.totalwar.com/showthread.php/92753-Units-quot-can-t-quot-kill-routing-soldiers-a-few-other-routing-related-bugs)
W ogóle fajnie jakby się udało skończyć albo chociaż starać się skończyć z tym podziałem forumowym często sie pojawiającym na "Wyjadaczy" i "Gimbusów" , "hardkorów" i "casuali" "noobów" etc.
Popieram! Jesteśmy tu wszyscy bo mamy tę samą pasję, było nie było tworzymy społeczność, trzeba szukać tego co łączy a nie dzieli. Zamykanie się w hermetycznym środowisku wyjadaczy niechybnie doprowadzi do zgnuśnienia, znacznie lepiej jest popularyzować naprawdę świetną serię jaką jest Total War (mimo, że może najnowsza część obecnie nie powala ;) ). Ci którzy pamiętają hasło "Atarowca wal z gumowca" też kiedyś byli w wieku gimnazjalnym.
Zdecydowanie gry zaszczepiają bakcyla do nauki historii, o wiele ciekawiej czyta się o kampaniach wojennych jeśli napatrzyło się na mapę wystarczająco długo i wie się gdzie leżą najważniejsze miasta, tudzież jak w praktyce wyglądało starcie ciężkiej piechoty z konnymi łucznikami (nawet jeśli przy okazji zdarzają się krzyczące germańskie baby, płonące świnie czy miotacze z ognistymi dzidami). Sam jestem tego przykładem, po Rome BI na poważnie zainteresowałem się upadkiem Cesarstwa, co zaowocowało pokaźną domową biblioteką nt. tego okresu. A jeszcze z modem do BI o nazwie Invasio Barbarorum: Flagellum Dei... Coś pięknego... :D
Oczywiście do Radious Campaign Mod koniecznie trzeba wgrać jego Battle Mod oraz Radious AI Mod, bo wtedy dopiero zaczyna się zabawa z tą grą
Plus pewnie 8 innych :?
Kam: wiem, że o modach jest osobny temat, ale czy mógłbyś w dwóch żołnierskich słowach napisać czy i jakich jeszcze modów używasz, tudzież które z nich warte są instalacji. Z racji trybu życia jaki prowadzę nie mam niestety czasu na doktoryzowanie się z ich zawartości i kompatybilności a chętnie ulepszyłbym rozgrywkę. Kiedyś było prosto: instalacja Europa Barbarorum do Rome, Darth Mod do Napka - a teraz wchodzę do działu mody a tam ze 30 w produkcji. I bądź tu mądry
K A M 2150
18-09-2013, 02:17
Pobierasz paczkę modów od Radiousa, masz je do wyboru oddzielnie lub w jednym pliku. Ja akurat gram na wszystkich i AI faktycznie lepiej sobie radzi, ciągle walczę z pełnymi armiami, a prowincje AI mają często budynki technologicznie przewyższające moje.
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... -16-9-2013 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?618817-Radious-Total-War-Mod-(Updated-16-9-2013)) - tu masz link do pełnej paczki, jak nie chcesz całej (np. zmienionej ekonomii) to wybierasz tam z listy, te które chcesz.
Wrzucilem zachwalanego przez Was moda na stary sejw i nie zauwazylem zmian w zachowaniu AI . Ale dopiero pierwsza bitwa obronna miasta z murami. Niestety ten sam bug zostal czyli Ai nic nie robilo jak zaatakowalo stolice prowincji od morza(Sardynia).
To poświęć chociaż tą minutę na przeczytanie opisu moda, żeby dowiedzieć się że jeszcze nie ma żadnych zmian w zachowywaniu się AI na polu bitwy. Obecnie Radious zmienia tylko to jak AI rozbudowuje miasta i lekko ruszył rekrutację, ale jak sam przyznał idzie to ciężko. Samo AI na mapie kampanii jest trochę agresywniejsze. Co do buga z atakiem od morza to wcale nie musi być bug, jeżeli siły są zbyt małe to po co ma atakować, tym bardziej, że flota słabo sobie radzi na lądzie. Statki transportowe natomiast od razu atakują miasto po wyładowaniu wojska na lądzie.
Wiec co wprowdzacie w blad , o ile wprowadzacie heh.
Sam co chwilę wprowadzasz w błąd, my Ci próbujemy to wyjaśnić i pomóc. Zarzucasz innym brak czytania ze zrozumieniem, chociaż z tego co widzę sam tej umiejętności nie posiadłeś. Nie zarzucaj innym czegoś co jest Twoją własną cechą ;)
Strasznie satysfakcjonujacy dla kazdego milosnika "singleplajera" ;)------Doczytalem,ze Ci brakowalo moich komentow, to masz ekstra na zyczenie :D
Kolejny Twój błąd, ludzie już toczą kampanie na multi właśnie grając odblokowanymi nacjami.
Scorpi80
18-09-2013, 07:20
Nie wiem czy to bug ale od dłuższego czasu po żadnej wygranej bitwie nie mam żadnych jeńców. Tofików dobijałem, jak i też puszczałem i dalej nie wiem co się stało. W statach bitwy często jednostkom zalicza kille, którzy w ogóle nie brali udziału w bitwie. Opcji wyboru czy zniewolić,puścić albo zabić po bitwie nie mam. Ciągle mam zero jeńców. Ktoś tak miał?
Nie wiem czy to bug ale od dłuższego czasu po żadnej wygranej bitwie nie mam żadnych jeńców. Tofików dobijałem, jak i też puszczałem i dalej nie wiem co się stało. W statach bitwy często jednostkom zalicza kille, którzy w ogóle nie brali udziału w bitwie. Opcji wyboru czy zniewolić,puścić albo zabić po bitwie nie mam. Ciągle mam zero jeńców. Ktoś tak miał?
A kim grasz? Moze Twoja nacja nie moze ich brac heh. MOze iceanami?Maja jedyni ten bug niby;
http://forums.totalwar.com/showthread.p ... =prisoners (http://forums.totalwar.com/showthread.php/86363-Iceni-unable-to-take-prisoners-in-battle?highlight=prisoners)
P.S. Mod Ai nie poprawia ale piszesz,ze staje sie agresywniejsze. Polecasz mod radious Ai. Mod zwie sie Ai. Daj sobie spokoj chlopie. Zreszta nie chodzilo mi o glownie o to ,ze Ai mod poprawia tylko opisywalem cala sytuacje(bo wspominacie,jaka to gra robi sie fantastyczna po tym modzie). SKoro AI staje sie agresywniejsze, to powinno atakowac a nie stac;)K A M 2150 komentujesz moje posty nie na temat i na sile; o czym innym ja a o czym innym Ty byle mi dopiec :D Odpowiedzi na moje pytanmia jak nie ma tak nie ma. I gdzie niby drogi KAM 2150 wprowadzam w blad? Moze bys chociaz podal argument a nie .
P.S. Zrobilem test i jesli nie gonilem rozbitych jednostek , i nie zabilem ich to nie byli zaliczani do strat. Czyli co mam , to rozumiec,ze jak zaczne gonic i zabijac rozbite jednostki , to beda wliczane do strat a jak nie bede gonil, to beda moimi jencami. W Szogunie 2 nie bylo brania jencow wiec logicnzie rzecz biorac zabijani zwiekszali straty. Wiec co wprowdzacie w blad , o ile wprowadzacie heh.
Przecież to jest dokładnie to co powiedziałem, więc gdzie wprowadzanie w błąd?
To napisales(ze uciekajace jednostki bez flagi sa juz naszymi jencami ) A z tego co napisalem wychodzi mi,ze niekoniecznie.Wedlug mnie jednostki, ktore uciekaja trzeba gonic i lapac/zabijac bo wtedy dopiero staja sie naszymi niewolnikami(czy tam mozemy decydowac o ich losie) a jesli tego nie robimy to dalej beda na mapie kampy w armii.Czekam az jakis ekspert da jednoznaczna odpowiedz:D
Promulgacja
18-09-2013, 11:50
Wrzucilem zachwalanego przez Was moda na stary sejw i nie zauwazylem zmian w zachowaniu AI . Ale dopiero pierwsza bitwa obronna miasta z murami. Niestety ten sam bug zostal czyli Ai nic nie robilo jak zaatakowalo stolice prowincji od morza(Sardynia).
To poświęć chociaż tą minutę na przeczytanie opisu moda, żeby dowiedzieć się że jeszcze nie ma żadnych zmian w zachowywaniu się AI na polu bitwy.
Wiec co wprowdzacie w blad , o ile wprowadzacie heh.
Sam co chwilę wprowadzasz w błąd, my Ci próbujemy to wyjaśnić i pomóc. Zarzucasz innym brak czytania ze zrozumieniem, chociaż z tego co widzę sam tej umiejętności nie posiadłeś. Nie zarzucaj innym czegoś co jest Twoją własną cechą ;)
@K A M 2150
Ty też nie potrafisz czytać ze zrozumieniem postów użytkownika "Adi"? Witaj w klubie! Mi już pisał, że nie widzi zmian w AI, choć mod przez niego komentowany nie miał w opisie nawet słowa o Ai...
Cóż można zrobić w takiej sytuacji? Chyba tylko spuścić zasłonę milczenia...
Przeprowadzilem dla siebie symulacje i wyszlo z niej tak jak pisaliscie,ze nie trzeba scigac uciekajacych bo juz sa zaliczeni do strat. Nie wiem jak komp liczy niewolnikow a zabitych bo uciekajacych bylo z ponad 120(tofikow) a 80 tylko mialem zlapanych w podsumowaniu. W kazdym razie te sciganie i problemy z nim zwiazane sa dla mnie i tak dziwne. CA rozwiazalo, to jak i reszte w Romie 2; malo grywalnie. Skoro juz sa naszymi jencami po co mozemy dalej kontynuuowac bitwe i ich dobijac? Zeby pozniej nie narazac sie frakcji wroga gdy ich wymordujemy po bitwie? SLaby powod.I jak gra liczy , zalicza jednostki do tych co przezyli? Wszyscy byli tofikami wiec teoretycznie powinni wszyscy byc zlapani przeze mnie. A 7 przezylo wedlug statystyk. Czyli,ze wszystkie jedsnotki, ktore uciekly jako tofiki zanim sie pokazalo menu z informacja,ze zwyciezylismy, to sa te co "przezyly?"
P.S. Promulgacja nie przezywaj tak. Twoje zycie nadal ma sens;)
Promulgacja
18-09-2013, 12:11
Ubolewam wyłącznie nad poziomem kształcenia młodzieży w tych czasach. Wprowadzenie gimnazjum było jednak poważnym błędem Ministerstwa Edukacji Narodowej...
Ubolewam wyłącznie nad poziomem kształcenia młodzieży w tych czasach. Wprowadzenie gimnazjum było jednak poważnym błędem Ministerstwa Edukacji Narodowej...
Mi sie wydaje,ze obojetnie do jakiej szkoly bys poszedl, to Ci to za duzo nie pomoze;)
Promulgacja
18-09-2013, 12:31
Mi sie wydaje,ze obojetnie do jakiej szkoly bys poszedl, to Ci to za duzo nie pomoze;)
Niestety dla Ciebie, ale skończyłem dwa kierunki już dawno temu :) W czasach kiedy do ukończenia trzeba było jednak coś się uczyć/czytać, a nie tylko płacić co miesiąc czesne. :-D Próbuj dalej!
Umbrecht
18-09-2013, 12:52
Prom z adim nikt nie ma szans :lol:
Ja jestem fanem postów adiego i jestem zdania, że powinniśmy doceniać jego twórczość na tym forum.
Bardzo zajmująca oraz kształcąca była ta wypowiedź o tofikach. Ja sam czekam na więcej.
Niestety dla Ciebie, ale skończyłem dwa kierunki już dawno temu :) W czasach kiedy do ukończenia trzeba było jednak coś się uczyć/czytać, a nie tylko płacić co miesiąc czesne. :-D Próbuj dalej!
No to smutne,ze po dwoch kierunkach wypisujesz, to co wypisujesz:( Jak wspomnialem wyzej w cytacie;)
romanrozynski
18-09-2013, 12:54
Dziękuję za wszystkie opinie
Przekonaliście mnie że gra jest do dupy i nie warto inwestować w nowe części do kompa tylko po to żeby móc w nią zagrać a nawet lepiej w ogle w nią nie grać
Z waszych opini wynika że to co najważniejsze wciąz jest do niczego a nawet zaszły zmiany na gorsze:
1. wzrosło tempo gry-to oznacza że ze stategii zrobili grę dla klikaczy
2. tura przewija się za długo na dobrych konfiguracjach sprzętowych (u niektórych dobrze) -te 2 min. są nie do przyjęcia, w Medku 2 wszystko przewijało się max w 0,5 min, tyle jeszcze można przetrawić, wiem bo grałem także w Empire, gdzie każda następna tura przewijała się coraz dłużej-koszmar, słowem-brak właściwej optymalizacji pod sprzęt
3. AI bitewne bezmyślne jak zawsze
4. przewijanie klatek w mapie kampanii poniżej jakiejkolwiek krytyki
5. masa bugów i zrypanych tekstór
6. brak zachęcających nowinek typu wozy taborowe, ustawienie porządku kolumny marszowej, ustawienia szyku wojska bez konieczności wejścia na mapę bitewną i zapamiętania go dla dlanej armii, brak błota, itd itd
7. obrona na murach wciąz beznadziejnie słaba w porównaniu z realem
8. niedopracowane statystyki, morale itd
9. wyczarowanie znikąd floty
Nie wiem skąd biorą się niektóre wysokie oceny skoro gra jest tak słaba ?
Wysokie oceny biora sie glownie z recenzji na zamowienie i oplaconych. Typowy marketing. Portale na ktorych takie recki sa zyja z nich. Nawet jakies badziewne gry maja wysokie noty. Zreszta mozna poczytac te rekci i wyciagnac wniosek,ze to nie sa obiektywne recki a raczej reklama towaru. Staram sie czytac recki na portalach niekomercyjnych.
Umbrecht
18-09-2013, 13:01
Roman, to jest tak :)
Oceny wysokie biorą się stąd, że gra jest dobra (po ostatnim patchu nr 2 daje radę nawet największym malkontentom).
AI wcale nie jest takie tragiczne (jedyna jak narazie wkurzająca rzecz to oblężenia , ale nie wszystkie).
Zrobisz jak chcesz ale nie grając w R2 tracisz wiele, wierz na słowo.
Tury lecą szybko a po ostatnim paczu b.szybko. O innych plusach szkoda pisać. Przeważają nad minusami.
PS.
Zgadzam się z Tobą, że brak błota jest do d..py, błoto jak wiadomo jest świetne. Chrum.
PS. A D I
adi , rany boskie odkryłeś spisek ! Dzwoń do Wyborczej! :o ŚWIĘTO LASU
Jakbyś się jeszcze nie zdążył zorientować to dodam, że każdy komu Rome 2 się podoba bierze w tym procederze udział/jest niespełna rozumu/lubi kupę/ i nie należy do elitarnych starych wyjadaczy / łyka jak pelikan/ daje się CA robić w kakao/ etc.
Ale nikomu nie mów, wiesz jak jest.
Jaki spisek? Normalna sprawa. Kolega sie pyta skad takie wysokie noty i brak informacji o bledach, to odpowiadam. Poczytasz o Romie na portalach niekomercyjnych, to juz tak rozowo nie jest;)
Umbrecht
18-09-2013, 13:07
Hmm no a co powiesz o recenzji na gram.pl ;) hie hie hie
Promulgacja
18-09-2013, 13:08
Dostali za mało!
romanrozynski
18-09-2013, 13:09
AI wcale nie jest takie tragiczne (jedyna jak narazie wkurzająca rzecz to oblężenia , ale nie wszystkie).
w polu AI też nie jest wymagającym przeciwnikiem o ile dobrze zrozumiałem niektóre wypowiedzi
Zrobisz jak chcesz ale nie grając w R2 tracisz wiele,
2-minutowe bitwy dla szybko-klikaczy ?
nie zdążyłem z tego nawet wyrosnąć bo nigdy mnie to nie bawiło
ze zręcznościówek uznaję tylko takie które nie wymagają urzycia komputera i konsoli, krótko mówiąc:
1. jeśli chcę pograć w piłkę to idę na boisko
2. jeśli chcę poćwiczyć szermierkę to spotykam się z kumplem i ćwiczymy używając naszych treningowych mieczy podobnie z boksem i innymi ćwiczeniami zręcznościowymi, na nartach też jeżdżę w górach a nie po monitorze, ale co kto lubi, w każdym razie dziękuję za opinie, z masy spamerskich zachwytów udało mi się wyłowić istotę rzeczy
Nic nie powiem o recenzji na gram. pl bo jej nie znam. Jak poznam, to Ci odpowiem ;)
Umbrecht
18-09-2013, 13:12
Jakie 2 minutowe bitwy , hehe. Zagraj a nie sluchaj bzduraczy ;).
O bitwach na multi nie wspominam (zwłaszcza tych 2vs2).
Po ostatnim patchu bitwy trwają jak należy, bez Radious Battle Moda.
Zresztą nie będę Cię namawiał, zrób jak chcesz.
Kolega mowil z wlasnego doswiadczenia prawdopodobnie. A ja ze swojego powiem tyle,ze bitwy trwaja podobnie. Zmniejszyli speed, to i wolniej ida;).
P.S. Tzw. jak to Umbrecht napisales "bzduraczami" stajesz sie Ty i Twoi koledzy co gre zachwalaja az do przesady popadajac w smiesznosc gdy piszesz,ze nawet po patchu gry trwaja normalnie a Ci co mowia inaczej, to zmyslaja. Dobre sobie:) A moze po prostu Ty stosujesz projekcje? :)
Umbrecht
18-09-2013, 13:20
Adi ja nie wiem co Ty stosujesz ale jak Ci trochę zostanie to możesz śmiało mi podesłać.
PS.
Adi pomijam fakt, że znowu nie poszedłeś do szkoły a siedzisz na forum, łobuzie.
Wiesz, że znowu po wywiadówce czy co tam mają w tych szkołach, będzie karny jeż i szlaban na kompa :?
Gdzie Ty widzisz żebym ja albo ktokolwiek z chwalących widział tylko same zalety :lol: , co innego że zamierzam uparcie bronić Romka2
przed robieniem z tego tytułu g... etc. oczywiście na ile okoliczności pozwolą bo sam temat mam tam gdzie i Twoje filozofie. :oops:
Część osób uważa,że mimo wad to dobra gra, część wręcz przeciwnie. Po co próbować przekonywać drugą stronę żeby zmieniła zdanie :) ?
Szkoda jedynie, że wiele osób natknie się na te "negatywne" opinie i nie daa szansy R2. Ale to nie moja sprawa.
Adi ja nie wiem co Ty stosujesz ale jak Ci trochę zostanie to możesz śmiało mi podesłać.
Podsylam Ci przeciez. Sam mowisz,ze lubisz, to co Ci podsylam;)
Zauwazylem,ze na modzie Radoius jednostki maja dosc twarde morale. Okrazona calkowicie jednostka woroga atakowana przez 3-4 moje jednostki miala zielone morale dlugi okres. Jak dla mnie to ciut przesada w druga strone. I tez zauwazyliscie,ze jednostki sie nie mecza szybko?(czysta wersja choc na Radoiusie chyba podobnie)
P.S. Nikt tu nie robi z Romka g ale wytyka bledy a ze ich sporo to wiesz. POza tym bez jaj ale tworcy zachwalali go jak niewiadomo co...Rozbudzili apetyty co widac po ilosci zamawianych kopii. Wiec nic dziwnego,ze gracze sa zawiedzeni podwojnie. Bo powiedzmy sobie szczerze, to bylo "oszustwo" marketingowe. Czysta reklama. Teraz jedyne co CA moze zrobic, to naprawic szybko bugi bo nastepnym razem moga miec problem z powtorzeniem sukcesu.
romanrozynski
18-09-2013, 13:34
Zauwazylem,ze na modzie Radoius jednostki maja dosc twarde morale. Okracona calkowicie jednostka woroga atakowana przez 3-4 moje jednostki miala zielone morale dlugi okres. Jak dla mnie to ciut przesada w druga strone.
Taki sam błąd występował na max ustawieniach trudności bitwy w Empire.
Dlatego właśnie przestałem grać w tamtą grę.
W Romie I i Medku II jak uderzam na jakąś jednostkę od tyłu to zwykle ucieka
Optymalizacja gry dla graczy powinna iść w kierunku jeszcze szybszego łamania się jednostek gdy są związane i ktoś im zajeżdża tyły, czyli w kierunku urealnienia gry.
Podobnie z szybkościami jednostek, skoro piechota jest niemal tak szybka jak jazda to coś jest nie tak.
Zresztą to wina złego silnika.
Kombinowałem swego czasu z Medivalem II zminając statystyki jednostek tak żeby ginęły wolniej.
Niestety silnik był tak zrypany że wolniejsze ginięcie powodowało że oddziały nie chciały uciekać-czyli lipa.
Nie dało się urealnić bitwy zmieniając statystyki
A z opini wyżej przestawionych, zarówno tych pozytywnych jak i negatywnych wynika że poczyniono tu jeszcze kroki odrealniające starcie a nie urealniające.
Wygląda na to że czas olać tę serię bo już się skończyła, zebrać ekipę i samemu coś zrobić-ech, tylko skąd kasę na to wziąć ?
Nie wiem skąd biorą się niektóre wysokie oceny skoro gra jest tak słaba ?
Powiem tak, mam mieszane uczucia, są fajne nowinki jak system prowincji, tradycje legionów, dużo frakcji, dużo jednostek, desanty... Pewne rzeczy takie jak optymalizacja, bugi, tekstury czy balans w końcu zostaną poprawione. Osobne pytanie brzmi: do kiedy, wbrew temu co pisze Umbrecht rewolucyjnej poprawy nie widzę, za to wczoraj nie miałem CTD co jest już pewnym sukcesem :D Ja obstawiam jeszcze z dwa miesiące.
Mój głowny zarzut wobec gry to jej mechanika. Formacje bitewne, brak trybu fire at will, niedziałający guard mode, najdurniejsze AI w historii - może są lub powstaną na to mody (nie testowałem), niestety na chwilę obecną bitwy to jeden wielki "blob".
A po drugie "Victory pointy" w bitwach lądowych, fatalne drzewo technologii, beznadziejne drzewo rodziny, niczym nie różniący się agenci... Tak jak ktoś napisał, wyglada na to że w CA sami nie wiedzą w którą stronę chcieliby pójść, więc powrzucali różnych rzeczy, które nie bardzo się kleją w nadziei że jakoś to będzie (po co agentowi umiejętności morskie, skoro nie wsiądzie na okręt?)
Z ocenami nie wiem czemu tak jest. Może po prostu recenzent ma tylko kilka godzin i musi się obrobić ze wszystkim? Może daje się ponieść entuzjazmowi albo faktycznie wszystko mu się podoba? Może faktycznie niektóre recki są "sponsorowane" (chociaż wolałbym wierzyć że tak nie jest)?
Na metacritic wynik recenzentów to 80/100 a graczy 3.8/10. Taki rozdźwięk między recenzentami a graczami daje do myślenia. Tylko kompletnie nie wiem co o tym myśleć ;)
No mnie najbardziej dotknely te malo realistyczne starcia i wrecz jestem zdziwiony jak mozna bylo tak je spartolic. Wedlug mnie gorzej to wyglada niz w poprzednich seriach. Jestem tak zdziwiony,ze obawiam sie,ze mi ono zostanie do konca moich dni :D
romanrozynski
18-09-2013, 13:45
Jeszcze jadna rzecz z zalinkowanej recenzji, bardzo istotna:
http://www.gram.pl/artykul/2013/09/10/t ... nzja.shtml (http://www.gram.pl/artykul/2013/09/10/total-war-rome-ii-recenzja.shtml)
Tak wiec co z tego, że gra ma świetną ekonomię, skoro SI w ogóle sobie z nią nie radzi - przez to zresztą zwykle nie ma dobrych jednostek, więc bitwy najlepiej jest rozgrywać na automacie, by nie oglądać fal wieśniaków koszonych przez zawodową armię. No a bitwy powinny być najciekawszą częścią zabawy...
takie coś wkurzało mnie w romie i medku II, wygląda na to że jest jeszcze gorzej
A przecież bitwy to najważniejsza i najciekawsza rzecz jaką na początku oferowała ta seria. No i tutaj nic nie poszli do przodu, wielka szkoda
Tak więc wygląda, że powinniśmy teraz czekać na dodatek... miejmy nadzieję, że samodzielny, w którym poprawią te bugi. Coś jak Napoleon do ETW. Trzeba mieć jakąś nadzieję no nie? ;)
Licze,ze sie czegos naucza z CA bo pewnie po Rome 2 beda wydawac kolejne tytuly. Ja osobiscie lubie epoke prochu wiec mam nadzieje,ze wydadza Empire 2 co bedzie wgniatal w ziemie. A swoja droga w Empire bardzo mi sie podobal wyglad armat. W napku sa one takie nijakie. I tez strzaly lepiej sie prezentuja z nich.Szkoda,ze Empire nie zalapal sie na kampe Mp. Pyknalbym teraz. Moze jest tu gracz co chcialby w Napka pyknac kampe MP?
maryjan1001
18-09-2013, 15:17
po wczorajszym paczu-gra jakby zaczęła mysleć.
zaczołem nową kampanie Kartaginą.
Nie ma opcji odznaczyć ruchów AI-ale i kolejka leci ta z 2xszybciej.
Poziom kampani - trudny-nikt nie chce zemną handlować oprócz protektoratów.Rzym mnie zatakował i jakiś dwa plemiona w Iberii. :mrgreen: niema totalnej blokady portów.Protektoraty pomagają we wojnach,zresztą ja im tesz. W KOŃCU COŚ SIE DZIEJE.
Daleki jestem od hurraoptymizmu-ale idze lepsze.
cztery poprzednie kampanie z trudem zmuszałem sie by nie usnąć lub wyłączyć "toto" War
K A M 2150
18-09-2013, 15:40
Szkoda,ze Empire nie zalapal sie na kampe Mp. Pyknalbym teraz.
[youtube:3pglclb5]http://www.youtube.com/watch?v=HSCOkLDrOnw[/youtube:3pglclb5]
Szkoda,ze Empire nie zalapal sie na kampe Mp. Pyknalbym teraz.
[youtube:1ejjyzjd]http://www.youtube.com/watch?v=HSCOkLDrOnw[/youtube:1ejjyzjd]
Kampy nie ma. CA nie wysyla kluczy. Poza tym byla zbugowana. Ogolnie raczej test kampa z samej nazwy(beta). Dopiero w Napku finalna wersja. Dzieki za checi;)
zostalismy oszukani i tyle twórcy zapewniali jaki to rome jest wspaniały a jeba... ich pies u mnie gra działa dobrze na extramalnych detalach i co ztego jak si jest do dupy walki 5 min i tak dalej a mogłem zainwestowac w gta 5 a w SHOGUN 2 lepiej to wszystko wyglądało np podobało mi sie w trakcie potyczki jak jednostki walczyły 1vs1 a w rome to lipnie wygląda jak wszystko :evil:
szrama86
18-09-2013, 16:58
zostalismy oszukani i tyle twórcy zapewniali jaki to rome jest wspaniały a jeba...
Jaki z tego wniosek? Nigdy nie ufać deweloperom. To co mówią to jedno, a to co jest to drugie. ;)
zostalismy oszukani i tyle twórcy zapewniali jaki to rome jest wspaniały a jeba... ich pies u mnie gra działa dobrze na extramalnych detalach i co ztego jak si jest do dupy walki 5 min i tak dalej a mogłem zainwestowac w gta 5 a w SHOGUN 2 lepiej to wszystko wyglądało np podobało mi sie w trakcie potyczki jak jednostki walczyły 1vs1 a w rome to lipnie wygląda jak wszystko :evil:
Noo a jeszcze z tym dodatkiem blood, to juz calkiem. Chociaz ta krew na ekranie mogliby sobie podarowac;) A wlasnie. Wrzuce na YT kilka moich starych filmikow z bitew(kampa mp) z Szoguna 2 jak i ze Zmierzchu Samurajow.
W kazdym razie czulme klimat Szoguna. Szczegolnie w bitwach nawet z Ai. A w Romku nie czuje klimatu ;(O takie mi sie skojarzenie nasunelo,ze Rome 2 "oglada" sie tak jak Aleksandra(ten film);)
kampinosek1990
18-09-2013, 18:14
Tak wiec co z tego, że gra ma świetną ekonomię, skoro SI w ogóle sobie z nią nie radzi - przez to zresztą zwykle nie ma dobrych jednostek, więc bitwy najlepiej jest rozgrywać na automacie, by nie oglądać fal wieśniaków koszonych przez zawodową armię. No a bitwy powinny być najciekawszą częścią zabawy...
takie coś wkurzało mnie w romie i medku II, wygląda na to że jest jeszcze gorzej
A przecież bitwy to najważniejsza i najciekawsza rzecz jaką na początku oferowała ta seria. No i tutaj nic nie poszli do przodu, wielka szkoda
No tu się nie zgodzę - w Romie pierwszym wróg posiada naprawdę dobrze zorganizowane, silne armie - legioniści, hoplici, rogaci wojownicy i inni twardzi goście.
Na potwierdzenie [ukryj:1mqmj0kv]http://img547.imageshack.us/img547/4562/lxpp.jpg[/ukryj:1mqmj0kv]
W dwóch pozostałych generałowie z pretorianami, kohortami, jazdą legionów i włócznikami.
Klimatyczna bitwa z Ai chociaz znowu replay inny od oryginalnej bitwy. I pozniej jakas zwiecha. Mam je od czasu najnowszego patcha i modka Radious. Bitwa(na czystej wersji) prawie jak ta z Aleksandra;)
P.S. Czy mi sie wydaje ale hoplici gdy damy im atak na wroga to porzucaja falange?
[youtube:c6pjwxuh]http://www.youtube.com/watch?v=-k-BAfH_b5w[/youtube:c6pjwxuh]
Gram Icenami i dopóki nie wyszedł 2 patch po zdobyciu prowincji automatycznie powiększyła mi się liczba generałów, których mogłem wykorzystać do stworzenia armii. Tymczasem, gdy przeszedłem do Europy kontynentalnej i zająłem Belgię, a potem następną prowincję nic się nie stało i teraz dowodząc czterema prowincjami mam tylko 6 generałów i ani jednego więcej. Dodatkowo nie mogę wydać edyktów, chociaż przysługuje jeden na prowincję, jest napisane 2/2. Co to ma znaczyć? Kolejna sprawa, czy też macie tak, że w jednej prowincji macie rozwój technologiczny na jakimś poziomie, a w drugiej na przykład nic, zupełne zero? To, że tak powiem trochę kpina ;)
Ktoś korzystał z trybu patrol pływając flotą lub statkami transportowymi ?
Jest napisane że ten tryb znosi np. 30 % kary od piractwa ale go włączyłem i nic się nie zmieniło -czyli czegoś nie rozumiem :?
dużo się jeszcze nie zgadza mi w grze -strasznie irytujące
Kitraiel
18-09-2013, 19:53
Ktoś korzystał z trybu patrol pływając flotą lub statkami transportowymi ?
Jest napisane że ten tryb znosi np. 30 % kary od piractwa ale go włączyłem i nic się nie zmieniło -czyli czegoś nie rozumiem :?
dużo się jeszcze nie zgadza mi w grze -strasznie irytujące
W nastepnej turze dopiero zauwazysz róznicę. Zależne jest to też od wielkości floty, np ja w gorszych rejonach używam 2 (po 4 statki) i wtedy mi niweluje dość ładnie ;)
Umbrecht
18-09-2013, 20:38
ADI :) właśnie, dlatego zrób jak ja, twój starszy kolega .
Olej bugi, olej wyłapywanie, ciesz się tym co działa i daje fan! Do tego zarzuć se jakąś książkę historyczną w temacie jak już cię zmuli Roman i przestań tak ciągle narzekać!!!
Pozytywne myślenie procentuje we wszystkim ;) , a i Roman z czasem stanie się Pięknym Romanem. Więcej wiary ludzie.
I tak jest lepszy od poprzednich części mimo ich wad. (CHociaż nie jest to prawda ostateczna a jedynie moje zdanie)
@Adi
Ja mam nadzieję że tak samo traktujesz moje chamskie przytyki pod twoim adresem ;)
Gram Icenami i dopóki nie wyszedł 2 patch po zdobyciu prowincji automatycznie powiększyła mi się liczba generałów, których mogłem wykorzystać do stworzenia armii. Tymczasem, gdy przeszedłem do Europy kontynentalnej i zająłem Belgię, a potem następną prowincję nic się nie stało i teraz dowodząc czterema prowincjami mam tylko 6 generałów i ani jednego więcej. Dodatkowo nie mogę wydać edyktów, chociaż przysługuje jeden na prowincję, jest napisane 2/2. Co to ma znaczyć? Kolejna sprawa, czy też macie tak, że w jednej prowincji macie rozwój technologiczny na jakimś poziomie, a w drugiej na przykład nic, zupełne zero? To, że tak powiem trochę kpina ;)
Ja mam 7 prowincji i jeszcze parę regionów w innych prowincjach. 4 prowincje to mało, koło 6-7 wzrośnie Ci dopiero limit na następny poziom imperium. 2/2 znaczy że masz 2 edykty obowiązujące na 2 edykty możliwe. Na następnym poziomie imperium będzie ich 4.
ale jak poczytasz posta Lusteda z oficjalnego forum to zobaczysz
Ale sie usmialem,naprawde, az sie zona zapytala czy jakis dobry zart przeczytalem w necie :lol: :lol: :lol:
Z tego co widzialem na forum totalwar.com to niektorym dalej gra nawet nie odpala,a u mnie dalej laguje jak jasny h......Patch dwa mial naprawic lagi,wypuscili bete ktora nic nie dala,po czym wiedzac o tym poprostu przemianowali ja na release.Ja juz nie wierze w zadne slowo CA.
AlbertAnastazia
18-09-2013, 23:31
Tak ale zachowanie jednostek to kwestia silnika gry jeśli się nie myle ;) przed patchem toczyłem normalne walki, obecnie rozstrzygam bitwy automatycznie bo nie mam zamiaru oglądać moich żołnierzy biegających w kółko bez celu. Na YT kilka osób wrzucało filmik z tym bugiem i jakoś nadal tkwimy w tym samym miejscu jeśli chodzi o patchowanie gry :/
Umbrecht
18-09-2013, 23:35
Jasne , odpisywałem Shanowi w kwestii samej wydajności nie zachowania jednostek.
Swoją drogą u mnie zachowują się jak trzeba (poza nielicznymi wyjątkami) w oblężeniach. Kwestie sprawności AI w samej grze na polu bitwy pomijam, bo tu w całej serii raz lepiej raz gorzej. Mody też idealne nie są i nie były . Jeżeli o idealne bitewne AI chodzi to zostaje drugi człowiek, który też czasem popełnia błędy.
Niemniej jednak da się grać z AI i z tego co czytam to parę osób ma naprawdę jakiegoś mega pecha bo u równie wielu niektóre rzeczy nie mają miejsca.
Są jakieś zbyt umowne rozwiązania pokroju płonących oszczepów stosowanych na szeroką skalę i "wyciąganych" z kołnierza, do tego niby opisywanych w Wojnie galijskiej (wg Lusteda) jako powszechnie wykorzystywane przez Rzymian (co oczywiście jest bullshitem) bo płonące to one nie były to raz (jeśli nawet to nie paliły się w takiej ilości i stylu katiuszy jak w grze) a wykorzystywane głównie przez niektóre plemiona barbarzyńskie na szerszą skalę (głównie w Hiszpanii) oraz Kartaginę. Ale rzeczy tego typu są detalami, fakt psującymi NIECO odbiór całości ale :
- łatwymi do poprawy
- nijak mającymi się do faktycznej grywalności
I umówmy się, że źródeł dotyczących starożytności też jest wbrew pozorom mało, a same źródła pisane, nawet znanych historyków często rozmijają się z prawdą lub przedstawiają ją w określonym , korzystnym dla autora świetle.
Archeologia też wszystkiego nie odkopie. I tyle, nie tylko gracze się z tym mierzą ale i sztaby naukowców na całym świecie.
I co z racji tego , że takich kwiatków jest pełno i jeszcze więcej, [których część nawet wyjadaczy-graczy nie zauważy bo zwyczajnie pojęcia nie ma o niektórych aspektach tej produkcji w odniesieniu do stanu obecnej wiedzy historycznej ( + archeologia)] to mamy zebrać się w uczone konsylium i jeździć po grze ?
Chyba niektórzy zapomnieli czym gry kiedyś były i czym są nadal, mimo że wydaje nam się inaczej...
R O Z R Y W K Ą
Niczym więcej, a akurat TW należy do tej bardziej ambitnej formy growej rozrywki bo jeszcze porusza szare komórki i jakoś inspiruje
Jasne , odpisywałem Shanowi w kwestii samej wydajności nie zachowania jednostek.
Swoją drogą u mnie zachowują się jak trzeba (poza nielicznymi wyjątkami) w oblężeniach. Kwestie sprawności AI w samej grze na polu bitwy pomijam, bo tu w całej serii raz lepiej raz gorzej. Mody też idealne nie są i nie były . Jeżeli o idealne bitewne AI chodzi to zostaje drugi człowiek, który też czasem popełnia błędy.
Niemniej jednak da się grać z AI i z tego co czytam to parę osób ma naprawdę jakiegoś mega pecha bo u równie wielu niektóre rzeczy nie mają miejsca.
To od tego kreta, ktorym sobie monitor przeczysciles. Z tego co ja zaobserwowalem to wiekszosc ma bugi;) A "mniejszosc" tez je ma tylko,ze woli ich nie widziec;)
Jasne,ze da sie grac z AI. Ale co to za gra:)
Hehehe. To Ci megapechowce :)
Plonace oszczepy, to bzdura. To,ze je kiedys tam uzyli nie oznacza,ze maja byc podstawowa bronia w grze. To smieszne. Kiedys tez sie jacys woje przebrali za owce, to oznacza,ze maja byc zolnierze owce?;)
Albo psy atakujace. No sie uparl jakis komik z Ca i je ciagle wrzucaja. Czy ktos je uzywal(mam na mysli jakies panstwo, armie) jakos podstawowa jednostke bitewna????Albo rzucajacy glowami. Ja mysle,ze tam w ekipie CA siedzi jakis maniak takich bzdetow i jemu nalezy podziekowac za takie kwiatki;)
Umbrecht
18-09-2013, 23:54
"Plonace oszczepy, to bzdura. To,ze je kiedys tam uzyli nie oznacza,ze maja byc podstawowa bronia w grze. To smieszne. Kiedys tez sie jacys woje przebrali za owce, to oznacza,ze maja byc zolnierze owce?;)"
@Adi
Tu się z Tobą w pełni zgadzam, bo i wygląda to "z pupy wzięte" i skala jest zbyt wielka ,
każda frakcja sobie podpala oszczepy ile chce.
O owcach nawet nie myślę bo to już za duży hardkor.
Jak Umbrecht wrzuca filmik nie zwiazany z Romkiem. To ja wrzuce bardziej zwiazany:)
Ciekawa bitwa obleznicza z kampy MP ;)Zwyciestwo tradycji nad nowoczesnoscia.
[youtube:283wiey5]http://www.youtube.com/watch?v=MOSyJ6GYHig[/youtube:283wiey5]
Boję się, że prędkość ruchu jednostek raz jeszcze zostanie obniżona oraz, że wraz narzekaniami na zbyt duże obrażenia strzelców przeciwko ciężkim jednostkom zostaną oni osłabieni. Co sądzicie na ten temat?
Ja po ostatnich poprawkach z CA nie narzekam. Na mapie kampanii wyciągam 15-20 kl/s - w czasie bitew ok 40-50 wg.frapsa. Gram na ustawieniach średnio-wysokich-dwie opcje mam na bardzo wysokie, rozdziałke mam 17calowego monitora i używam debug kamery w bitwach. Jedyne zacięcia w bitwach to na bliskich przybliżeniach.
Niestety Pentium G860 i Radek 4890 na więcej nie pozwalają - przed patchami było o wiele gorzej. teraz mam ok - nie tak świetnie jak SH2 - ale nie mam powodów do narzekania :)
marko1805
19-09-2013, 08:36
To jak taki bug macie to zaraz go nie będzie (a przynajmniej nie powinno) bo idzie patch 3 ;) poczytajta se opis jego ogólnych założeń ;)
Co do tych potyczek postowych z adim, to on wie że ja go i tak lubię i se tylko tak przytykamy od czasu do czasu for fun jak się dogadać nie możemy.
Dobry żart tymfa wart.
A gdzież to można znaleść zapowiedź najnowszej łatki ?
Umbrecht
19-09-2013, 09:26
A tuż to:
http://forums.totalwar.com/showthread.p ... c2d5e72482 (http://forums.totalwar.com/showthread.php/94255-Battle-and-Unit-teams-What-we-are-working-on?s=3c3ccb19391a2878384493c2d5e72482)
Bitwy działają u mnie dobrze, z kolei mapka strategiczna chodzi jak kupa, oprócz tego po prostu nie podchodzi mi jakoś ten układ prowincji (dalej jestem na etapie prostych prowincji z M2TW chociażby, trza się przyzwyczaić). A tury to już w ogóle, można herbatę parzyć. :P
K A M 2150
19-09-2013, 13:27
Mi akurat po początkowym sceptycyzmie co do prowincji bardzo przypadł ten system do gustu. Najpierw wydawało mi się, że jest niewiele budowli, ale teraz trzeba bardziej kombinować co gdzie i z czym.
Nowy system najwygodniejszy jest jednak w kontrolowaniu takiej ilości miast. Obecnie mam podbite już 76 i nie wyobrażam sobie rozbudowy ich w stylu MTW2.
Witam!
Chciałbym zwrócić uwagę na jedną rzecz nie wiem czy tylko u mnie się tak dzieje czy inni też tak mają.
Zacząłem kampanię Macedonią jeszcze bez żadnych patchów i wszystko w miarę się układało zawierałem sojusze, umowy handlowe itd. Nagle po pobraniu się drugiego patcha wszyscy na siłę wypowiadają mi wojnę nawet sojusznicy zrywają sojusz i na wojnę ze mną. jakieś frakcje z którymi żadnego kontaktu praktycznie nie mam w Afryce i dalekiej Azji czy plemiona germańskie wypowiadają wojnę bez powodu. Praktycznie mam jednego tylko sojusznika i wojnę z całą mapą (nawet w Iberii której nie odkryłem jest jakaś frakcja w stanie wojny ze mną).
Normalnie masakra :x
Ja obecnie mam Pax Romana, chyba mam za dużo wojska na granicach, żeby ktoś próbował mnie atakować ;) Na jakim poziomie trudności grasz?
O owcach nawet nie myślę bo to już za duży hardkor.
Jeśli dobrze pamiętam to bodajże Żydzi podczas oblężenia Jerozolimy (ok. 70 r. n.e.) wyprawiali się po zaopatrzenie na czworaka, zakładając owcze skóry. Dobrze, że CA o tym nie słyszało, bo by dobudowali cały set jednostek i technologii :)
Marcin87_Poznań
19-09-2013, 17:34
Ja mam takie drobne pytanie, bo w encyklopedii tego nie widzę, czy jest słynny port Kartagiński w grze RTW2 ? czy ja dobrze widzę, że nie ma ? czy mam oczopląs?
Jeżeli dobrze widzę, to na Boga jak oni mogli pominąć jeden z cudów starożytnego świata?? Owszem jest w bitwie hist. ale nie ma w Kampanii.
tomcio.123
19-09-2013, 18:22
Czy znacie już jakiś sposób, a może jest już jakiś edytor na modyfikację parametrów armii np. Atak w zwarciu, Siła ciosu ?
Umbrecht
19-09-2013, 19:15
tomcio.123 jest programik do edycji poszczególnych jednostek (autorstwa chyba hussarla czy jakoś tak) na tw center, zajrzyj do działu mody na tutejszym forum. Co do edycji armii "w całości" to nic o tym nie wiem.
Umbrecht
19-09-2013, 23:47
Tak jest ;)
Swoją drogą fajne zmiany się szykują w najnowszym paczyku. 8-)
Tak jest ;)
Swoją drogą fajne zmiany się szykują w najnowszym paczyku. 8-)
Tylko,ze one mialy byc 3 wrzesnia;)Smieszne te recenzje dajace 9 na 10 Romkowi Bugowi.
Ten filmik jest dobry :D
[youtube:2wpvsvgy]http://www.youtube.com/watch?v=P_QK-lcW8a8[/youtube:2wpvsvgy]
P.S. Nie wiem o co chodzi ale mam dziwne flagi woja czasami. Jakby niepomalowane. Wygladaja tak tandetnie jak kapcie z Chin. Co bitwa jakis nowy bug wyskakuje i straszy.
Nie przynalem wam sie ale widzialem jeden bug nowy tez. Dalem zblizenie jednostek w bitwie i jak oddzial szedl, to 3 z jego szyku nie ruszalo nogami idac :D. Super animacja hehehe
Rozegralem bitwe 8 tys na drugie 8 tys. Nic nie poczulem, zadnych emocji. Jakies mrowki sie w kilku kolkach mrowczyly. Klikalem tylko dalej , dalej jednostkami i to wsio. Zero klimatu. Sp sie nie nadaje do grania. Niech cos zrobia zeby te oddzialy sie bily w linii. Bo tu nie mozna mowic o skrzydlach . widok po bitwie; 3 duze placki zabitych gdzie sie tarmosili plus kilka malych. Ai stalo jak podchodzilem, w linii. Kiedy zaczalem atakowac, zaczelo zmieniac szyk ustawiajac sie do mnie a to tylem a to bokiem i gdzies kazda jesnotka zaczela maszerowac. No zabili klimat gry. Generalowie sie pojawia i znikaja co chwila. Moja frakcja ma juz 7% procent czegos tam ale co mnie. Jakas juz ma 40% inna 30 itd. :)Jak bede staral sie kogos zabic, to raz ze kupe kasy bede musial wydac, to dwa ze strace te swoje 7% :)A jak zyskam jakiegos przekupionego polityka, to mi umrze prawdopodobnie jak wczensiejsi generalowie;)
Dalem zblizenie jednostek w bitwie i jak oddzial szedl, to 3 z jego szyku nie ruszalo nogami idac :D
Wyglada tak jakby jezdzili na lyzwach? Hehe tez to widzialem pare raz,Roman co chwile czyms nowym zaskakuje :lol: :lol: :lol:
Jak dla mnie,najwiekszym problemem tej gry jest wlasnie brak klimatu,gdyby go miala to pewnie nie zwazalbym na bugi,jesli gra jest dobra to wlaczasz ja mimo to.
Okres historyczny Shoguna 2 o wiele mniej mnie interesowala niz starozytnosc,ale wciagnal mnie strasznie,mam na steamie 1450 h gry :-),tymczasem beta roman od premiery 20 h.Przyznaje, ma potencjal,ale w tej formie to beta i tyle.
Dalem zblizenie jednostek w bitwie i jak oddzial szedl, to 3 z jego szyku nie ruszalo nogami idac :D
Wyglada tak jakby jezdzili na lyzwach? Hehe tez to widzialem pare raz,Roman co chwile czyms nowym zaskakuje :lol: :lol: :lol:
Jak dla mnie,najwiekszym problemem tej gry jest wlasnie brak klimatu,gdyby go miala to pewnie nie zwazalbym na bugi,jesli gra jest dobra to wlaczasz ja mimo to.
Okres historyczny Shoguna 2 o wiele mniej mnie interesowala niz starozytnosc,ale wciagnal mnie strasznie,mam na steamie 1450 h gry :-),tymczasem beta roman od premiery 20 h.Przyznaje, ma potencjal,ale w tej formie to beta i tyle.
No Szogun 2 klimat ma. Nawet te przemowy mi sie podobaly chociaz nie jestem jakims ich fanem. Ta, cos jak na lyzwach albo raczej na nartach wodnych;)Bo nie poruszaja nogami. Nie ma co zamawiac gier CA od razu. Lepiej po roku :DTeraz sie skusilem bo kolega od kamp Mp zamowil wiec myslelismy,ze zagramy od razu. Ale nie zagramy;)I liczylem,ze beda wieksze mapy. Nie mozna manewrowac czy cos. No i mogliby w nowej czesci skoro taka procko zerna wprowadzic wieksza ilosc woja na placu boju. Bo to troche nie fer gdy mam przewage a nie moge jej uzyc od razu.I walcze z rowna armia wroga chociaz mam przewage.
A i zauwazyliscie,ze CA nie dba o szczegoly? Np. jak te kule ognia sie tocza, to nie zostawiaja sladow. Jak statki sie zderzaja, to tez to wyglada tak kartonowo. Nie lamiemy wiosel. Albo statek ma wiezyczke ale nikt tam nie siedzi. Nie ma tych (chyba?)rzymskich krukow/pomostow bojowych.To juz ktoras czesc serii wiec powinni zaczac o te szczegoly dbac.
Trochę pobawiłem się modami i oto efekt... 2,5k vs 3k bitwa trwała 25 minut ;)
http://img51.imageshack.us/img51/2863/5y8a.jpg
Bellic58
20-09-2013, 13:39
Bo z modami jak walczą dwie jednostki o podobnym poziomie to praktycznie walczą dotąd, aż się wyrżnął. Takie jednostki walczyły w twojej bitwie. Problem polega na tym, że w kampanii komputer robi procarzy i jakichs dzikusów najtańszych, którzy również nie uciekają jak jest mod wgrany, ale są szybko wycinani. Przynajmniej tak sytuacja wygląda u mnie.
Bo z modami jak walczą dwie jednostki o podobnym poziomie to praktycznie walczą dotąd, aż się wyrżnął. Takie jednostki walczyły w twojej bitwie. Problem polega na tym, że w kampanii komputer robi procarzy i jakichs dzikusów najtańszych, którzy również nie uciekają jak jest mod wgrany, ale są szybko wycinani. Przynajmniej tak sytuacja wygląda u mnie.
No cos w tym stylu, NIe zauwazylem zeby Ai mialo cos lepszego ponad podstawowe jednostki. No i spamuje tymi procarzami.
tomcio.123
20-09-2013, 14:11
tomcio.123 jest programik do edycji poszczególnych jednostek (autorstwa chyba hussarla czy jakoś tak) na tw center, zajrzyj do działu mody na tutejszym forum. Co do edycji armii "w całości" to nic o tym nie wiem.
Te pliki po zapisaniu w edytorze są w formacie TSV i gdzie je wkleić lub co z nimi dalej zrobić?
A wiecej, że teraz mody takie jak Radious trzeba wgrywać Mod Managerem ? Inaczej w ogóle nie działają...możecie się o tym przekonać możliwą ilością produkowanych armii... jeśli działa to od początku macie 6 slotów...jak nie to tylko 3. Wczoraj właśnie nieświadomie tak przegrałem kilka tur w nowej kampanii i też spotykałem samych procarzy... po zainstalowaniu Mod Managera wszystko działa jak należy! Armie wroga są zbalansowane, bitwy robią się trudne.
A wiecej, że teraz mody takie jak Radious trzeba wgrywać Mod Managerem ? Inaczej w ogóle nie działają...możecie się o tym przekonać możliwą ilością produkowanych armii... jeśli działa to od początku macie 6 slotów...jak nie to tylko 3. Wczoraj właśnie nieświadomie tak przegrałem kilka tur w nowej kampanii i też spotykałem samych procarzy... po zainstalowaniu Mod Managera wszystko działa jak należy! Armie wroga są zbalansowane, bitwy robią się trudne.
O widzisz. Tego zaden forumowy ekspert nie napisal. Tutaj macie link https://www.dropbox.com/s/s1mwo5dd9ffxp ... anager.zip (https://www.dropbox.com/s/s1mwo5dd9ffxpal/Rome2%20Mod%20Manager.zip)
P.S. Ja mam 4 sloty tylko a moda niby wlaczylem. Poza tym wczesniej tez tak dzialal. A widzialem,ze dziala bo mi dochod podskoczyl. Chociaz moze tlyko eco mod ale skoro eco mod dziala to i reszta powinna;)
Sprawdzilem gre z modem i bez. Z modem 4 sloty (kartagina i partia)Bez 3 sloty. Czyli z tego co ja widze, to nie trzeba Mod Managera by mod dzialal.
Mowisz,ze Ai ma roznorodne armie, u mnie maja slabe:(Moze znaczenie ma ,ze moda wgralem na starej kampanii. Moze trzeba odpoacztku?
Jezeli Wam gra zacina czy tnie, to juz bardziej wina Waszych kompow. Pomijajac kwestie slabej optymalizacji Romka2;)
Adi, Mod Manager powinien wyglądać w ten sposób:
http://img833.imageshack.us/img833/537/nwag.jpg
Możliwe, że musisz zacząć nową kampanię lecz z tego co pamiętam Radious pisał, że nie jest to konieczne.
Nie wszystkiego modyfikacje pokazują się w mod managerze jak coś ;)
No Szogun 2 klimat ma. Nawet te przemowy mi sie podobaly chociaz nie jestem jakims ich fanem.
Szczególnie z tymi balonami z jedwabiu u gwardii generała, która powinien w ten sposób wydymać się dopiero podczas galopu/szarży i tylko wtedy dawać bonus do ochrony przeciwko strzałom. A nie, czy jednostka stoi, czy porusza się powoli stępa (czy też kłusem), to balon cały czas jest nadęty :? Owszem, można go niby usunąć tak samo jak bugi/niedopatrzenia w Rome 2 - odpowiednim modem.