PDA

Zobacz pełną wersję : Dyskusja o grze Total War: Rome II

Strony : 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13

marko1805
08-11-2013, 12:53
No jedna z bolaczek serii Total War sa bidne unity w podstawowej wersji. Czekam ciagle na jakis mod co doda/ulepszy je. Powiadasz,że Radious juz je ma? A jakis jeszcze?

Tu troszkę przesadzasz adi, roster w podstawce jest całkiem spory. Dostępne są również ciekawe mody z jednostkami dla wielu państw, dużo bardziej zgodne historycznie niż to co oferuje Radius. Jedyne czego mnie osobiście brakuje, to więcej jednostek pomocniczych dla Rzymu z czasów cesarstwa , ale z tym sobie poradziłem tworząc sobie nowe jednostki.

A nie koliduja te mody z tym Gratia Artis? :>I jaka nazwa tych modow?

Kolidują, jesli w modzie sią nowe jednostki, trzeba wtedy zmieniać ich statystyki pod tego moda.

Grogmir
08-11-2013, 12:56
viewtopic.php?f=579&t=14379 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=579&t=14379) przegląd najciekawszych modyfikacji autorstwa KAMa. ;)

Braveheart kaleczne serce
08-11-2013, 13:42
1. Z tego co teraz patrzyłem to paru gości wzięło się z mod dodający lepszą ścieżkę dźwiękową. Niestety twórcy chyba sami wiedzieli , że muzyka nie będzie mocną stroną gry i plik z nią zapisano w formacie .Wem , który bardzo ciężko jest przerobić na inny format i edytować.
2. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś nakierował twórców spolszczenia do unit packów Radiousa by poprawili błąd z nazwą germańskiej konnicy , której nazwa w oryginale jest inna a przetłumaczono ją tak , że dubluje się ona nazwą z innym oddziałem.

Andzia
08-11-2013, 14:10
Patrząc na tok myślenia CA które wydało DLC Nomadic tribes które zawierało nacje które obejmowały teren niezagospodarowany przez inne nacje grywalne w bardzo dużej odległości, wyciągam wniosek że tereny Iberii idealnie nadają się na kolejne DLC

dawid621
08-11-2013, 14:18
Boje sie,ze dodadza Amazonki :D

Ekhm, a co by bylo w tym zlego? Badania dowodza ze w plemieniach Sarmackich wiele kobiet bylo wojowniczkami, stad najprawdopodobniej w Greckiej mitologii pojawily sie amazonki. Tak wiec bylaby to jednostka historyczna.

A co do muzyki, to macie racje, jest ona kiepska niestety. Dlatego ja wylaczylem ja w grze zupelnie, posciagalem sobie soundtracki z filmow takich jak Troja, 300, Aleksander (w tym kapitalny soundtrack "the drums of gaugamela"), krol artur (wybitna muzyka) oraz z kultowego Gladiatora i zapuszczam ja zawsze przez winampa dzialajacego w tle. Dla mnie dzieki temu prostemu zabiegowi gra zyskala na klimacie ;)

adi
08-11-2013, 14:39
http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=579&t=14379 przegląd najciekawszych modyfikacji autorstwa KAMa. ;)

To znam i nie o to pytalem.Wszystkie te mody juz byly na forum walkowane. To Kam te mody wszystkie zrobil? :)

Ekhm, a co by bylo w tym zlego? Badania dowodza ze w plemieniach Sarmackich wiele kobiet bylo wojowniczkami, stad najprawdopodobniej w Greckiej mitologii pojawily sie amazonki. Tak wiec bylaby to jednostka historyczna.

No psy bojowe tez byly ,czasem tez rzucano obcietymi glowami oraz waleczni kucharze ale czy to powod by z nich robic armie???? ;)

A czekajcie, pamietam ,ze w romku 1 byly takie seksowne laseczki co wypinaly posladki jak nie walczyly :D

Nie no bez jaj. Jeszcze brakuje Dawida i Goliata ;)

Godlike
08-11-2013, 15:07
To znam i nie o to pytalem.Wszystkie te mody juz byly na forum walkowane. To Kam te mody wszystkie zrobil? :)

Tylko owy przegląd modów jest autorstwa Kam'a natomiast same mody są różnych autorów i żaden z nich nie jest jego autorstwa.

dawid621
08-11-2013, 15:32
A czekajcie, pamietam ,ze w romku 1 byly takie seksowne laseczki co wypinaly posladki jak nie walczyly :D
Chyba kazdy kto gral w pierwszego Romana je pamieta :D Poza tym nawet gdyby dodali teraz kobiety czy jak kto woli amazonki do gry to nikt nie kaze Ci brachu robic z nich armii, zawsze mozna je dodac do ktorejs ze swoich armi jako taki urozmaicajacy dodatek, przykladowo ja tak robilem z gladiatorami kiedy gralem kampanie Rzymem ;) Jestem zdania ze im wiecej jednostek tym lepiej.

A tak swoja droga pamietacie jak ten koles z CA mowil ze w grze beda obecne rozne postacie historyczne? Wydaje mi sie ze ktores z przyszlych DLC bedzie dotyczyc wlasnie tego. I zostanie to wydane pewnie na podobnej zasadzie jak DLC saints and heroes do Shoguna 2.

Braveheart kaleczne serce
08-11-2013, 18:30
Dobra pobawiłem się Pack File Managerem i przemianowałem drugich germańskich konnych zwiadowców z moda Radiousa na germańskich lansjerów i już nie ma zgrzytu. Temat skończony. :mrgreen:

Grogmir
10-11-2013, 00:15
Znalazłem świetnie zapowiadającego się moda, poprawiającego w znaczący sposób rozwój generałów i dającego możliwość rozwoju danego genka jako gubernatora prowincji. Za stacjonowanie w mieście generał otrzymuje co turę doświadczenie, do tego dodane zostały specjalne drzewko umiejętności administracyjnych. Mod zmienia również całkowicie dostępnych członków świty/przedmioty, umiejętności... ogólnie warto się zapoznać. http://www.twcenter.net/forums/showthre ... Compatible (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?621093-TTT-Hellbent-s-Traits-Talents-and-Toadies-A-Character-Mod-Overhaul-v-1-6-%28Updated-Oct-29th%29-%28Eastern-Greek-Egyptian-Ancillary-Overhaul-New-Trait-Portraits%29-Patch-5-Nomad-DLC-Compatible)

radoxx4
10-11-2013, 02:16
Czy wie ktoś może czemu ta wulgaryzm gra po spatchowaniu się przestała mi całkiem działać? Włącza mi się okno startowe, a potem czarny ekran i "Program Rome lI przestał działać"?

Reinstalowalem ale wciąż to samo. Może być to spowodowane DLC Nomadic Tribes?

Otrzymujesz upomnienie za wulgaryzm, Ensis.

Godlike
10-11-2013, 02:37
Czy wie ktoś może czemu ta cholerna gra po spatchowaniu się przestała mi całkiem działać? Włącza mi się okno startowe, a potem czarny ekran i "Program Rome lI przestał działać"?

Reinstalowalem ale wciąż to samo. Może być to spowodowane DLC Nomadic Tribes?
Usuń folder The Creative Assembly z X:/User/AppData/Roaming (wcześniej zachowując jego kopie zapasową)

Asuryan
10-11-2013, 03:33
Może być to spowodowane DLC Nomadic Tribes?
Nie. Z usuwanego folderu zrób sobie tylko kopie podfolderów save_games i save_games_multiplayer. Kopia reszty jest całkowicie zbędna - a pewno gdzieś w niej siedzi bug.

radoxx4
10-11-2013, 11:47
Dziękuję panowie za pomoc, zaraz spróbuje rozwiązać ten problem zgodnie z Waszymi zaleceniami :D

ac3...
11-11-2013, 10:17
Chciałbym wypróbować mod AGA ale tutaj pytanie... :)
Przed steam mody należało zainstalować do folderu "mods" jak np. w Medievalu 2.
Czy może ktoś napisać jak teraz to się odbywa? Jak zainstalować ten mod..

Dzięki.

Ituriel32
11-11-2013, 10:31
Wgrałem sobie moda Ars Gratia Artis i jestem zrozpaczony. :x Przez wyższe morale, mogłem zauważyć słabość i niedoróbki walki. Teraz nie wiem tylko czy wynikają one z moda, czy co bardziej prawdopodobne z podstawki. :roll:

- Brak automatyzacji. Oddziały które nie biorą czynnego udziału w walkach, nie obracają się przodem w kierunku skąd nadchodzi wróg/prowadzony jest ostrzał. Tylko stoją jak kołki pozwalając się wybijać.
- Osobną sprawą są łucznicy. Przez ten Empirowy zasięg strzału, są w ogóle nie przydatni. Już tłumacze dlaczego. Po cofnięciu (odsunięciu na bok) się przed nacierającym odziałem wroga, zapominają obrócić się z powrotem w kierunku bitwy. I tak mamy kretyńską sytuację gdy nasi łucznicy stoją sobie koło wrogich oddziałów, i do nich nie szczelają bo ustawili się trochę boczkiem. :roll:
- Zatrzymywanie się oddziałów. Rozchodzi mi się szczególnie o akcje pościgowe za łucznikami. Gdzie po początkowym zahaczeniu, odziały dystansowe wycofują się i prowadzą dalej ostrzał. Natomiast moi "debile" zaprzestają pościgu i pozwalają się wybijać. :shock: Ogólnie wszystkie jednostki nie chcą słuchać rozkazów, często trzeba je powtarzać w nieskończoność. Strasznie mnie to denerwuje bo jak każe jednostce gonić jakichś knypków to powinna to robić aż do samego końca, a nie odpuszczać sobie z niewyjaśnionych przyczyn.
- Ja się grzecznie pytam gdzie jest przycisk utrzymaj pozycje? (taki jak w romku1 i mdeku2)

Burn.
11-11-2013, 10:59
Chciałbym wypróbować mod AGA ale tutaj pytanie... :)
Przed steam mody należało zainstalować do folderu "mods" jak np. w Medievalu 2.
Czy może ktoś napisać jak teraz to się odbywa? Jak zainstalować ten mod..

Dzięki.
Na steamie masz coś takego jak "steam workshop", wchodzisz szukasz odpowiedniego moda i klikasz pod spodem "Subskrybuj". Po kliknięciu mod automatycznie się zainstaluje.

K A M 2150
11-11-2013, 12:18
- Brak automatyzacji. Oddziały które nie biorą czynnego udziału w walkach, nie obracają się przodem w kierunku skąd nadchodzi wróg/prowadzony jest ostrzał. Tylko stoją jak kołki pozwalając się wybijać.

To jest w każdym TW. Gdyby takie coś było to niemożliwym byłoby utrzymanie szyku w styuacji gdy np przeciwnik okrążyl Cię konnymi łucznikami.

- Osobną sprawą są łucznicy. Przez ten Empirowy zasięg strzału, są w ogóle nie przydatni. Już tłumacze dlaczego. Po cofnięciu (odsunięciu na bok) się przed nacierającym odziałem wroga, zapominają obrócić się z powrotem w kierunku bitwy. I tak mamy kretyńską sytuację gdy nasi łucznicy stoją sobie koło wrogich oddziałów, i do nich nie szczelają bo ustawili się trochę boczkiem. :roll:

U mnie prawie zawsze po cofnięciu się i tak od razu atakują, ale fakt, najlepiej jakby pole ostrzału było dookoła, a nie tylko z przodu jednostki.

- Zatrzymywanie się oddziałów. Rozchodzi mi się szczególnie o akcje pościgowe za łucznikami. Gdzie po początkowym zahaczeniu, odziały dystansowe wycofują się i prowadzą dalej ostrzał. Natomiast moi "debile" zaprzestają pościgu i pozwalają się wybijać. :shock: Ogólnie wszystkie jednostki nie chcą słuchać rozkazów, często trzeba je powtarzać w nieskończoność. Strasznie mnie to denerwuje bo jak każe jednostce gonić jakichś knypków to powinna to robić aż do samego końca, a nie odpuszczać sobie z niewyjaśnionych przyczyn.
- Ja się grzecznie pytam gdzie jest przycisk utrzymaj pozycje? (taki jak w romku1 i mdeku2)

Oba te punkty winikają właśnie z tego, że jakiś "geniusz" z CA wpadł na pomysł, żeby WSZYSTKIE jednostki miały automatycznie utrzymanie pozycji. Dziwne, że dopiero teraz powyższe rzeczy zauważyłeś, były idealnie widoczne i bez moda.

Ituriel32
11-11-2013, 13:02
Pod ostrzałem konnych łuczników byłby nieistniejący przycisk utrzymania pozycji.

Te rzeczy zauważyłem dopiero teraz bo:
- Ja mało spostrzegawczy ogólnie jestem.
- Do tej pory niszczyłem oddział za odziałem: Coś do przytrzymania od przodu (wyższe morale), a później wjazd czymś szybkim o stosunkowo wysokim ataku.
Ja atakuje bokami, przez co mam trochę dziurawy środek. Dlatego często jakichś oddział się przeciśnie. Łucznicy rozsuwają się wtedy na boki. Kiedy wrogi oddział się wycofuje, to oni zostają bardzo blisko innych wojsk, ale zwróceni do nich bokiem, przez co nie biorą czynnego udziału w walce. :evil:

K A M 2150
11-11-2013, 13:09
Ja tam zawsze ręcznie łucznikami i tak steruję, nigdy dobrze dla mnie nie działało to automatyczne wycofanie się. Teraz masz więcej czasu to operuj ręcznie i nie zdawaj się na dzieło przypadku ;)

Aztec
11-11-2013, 15:52
Skirmish mode to bolączka serii od samego początku, w Rome nic się nie zmieniło :P

Umbrecht
11-11-2013, 16:26
Ja polecam mocno trenować rozgrywki, multiplayer, szczegóły wkrótce !
Zwłaszcza jak ktoś chciałby wygrać jakiś fajny tytuł.

FREDu
11-11-2013, 19:12
Wie ktoś czy jest mod na usunięcie tej beznadziejnej wojny domowej? Już nie mam zdrowia dwie fajne kampanie Seleucydami i Kartaginą mam przez to spaprane. Po co wymyślili taką bzdurę? Mam multum armii buntowników w pobliżu stolicy.

Sanvone
11-11-2013, 20:25
Jako, że dzisiaj (przed 2-ma godzinami dosłownie) też wybuchła mi wojna domowa (po raz pierwszy) to podzielę się swoją tajną teorią co do sensu istnienia wojny domowej - pewnie po to wymyślili by Late Game stał się bardziej interesujący. Dzięki temu masz przerwę od steamrollowania AI i musisz trochę się nagimnastykować. W pierwszej turze jak pojawia się 20+ stacków to rzeczywiście słabo to wygląda ale to wszystko jest do ogarnięcia na luzie. Wystarczy zablokować zdrajcom możliwość ekspansji przez co ich armie zaczną się sypać z braku kasy. Trochę agentami też można sobie pomóc i w przeciągu 10-20 tur będąc nawet bardzo daleko od stolicy, wojna domowa dobiega końca. Choć rzeczywiście mod by się przydał. Taki, który czyniłby z wojny domowej większe wyzwanie -> np. dający zdrajcom dość duży dochód albo wybierający losowy region na rozpoczęcie wojny domowej :roll:
Pozdrawiam

Aztec
11-11-2013, 21:06
Wystarczy zainstalować No Starving AI i kłopot rozwiązany, wróg traci stan osobowy armii tylko w przypadku braku własnego miasta.

dawid621
11-11-2013, 21:08
Przeciez wojna domowa nie zawsze wybucha w stolicy, fakt ze w dwoch na trzy moje kampanie wybuchly one w stolicy, ale kiedy gralem kampanie Rzymem, buntownicy objawili sie w.. Galii :D

Samick
11-11-2013, 23:53
Zauważyłem, że większość graczy ma syndrom: "Ani kroku w tył". Jeśli AI zmusza ich do odwrotu, oddania to co się zdobyło, nie mówiąc o wyrzeczeniu się ziem, które zostały zajęte na długo przed wojną, to pojawia się niechęć i żale. ;)

Wojna domowa z R2 sprawia mi mniej problemów niż podział krainy z Shoguna 2. :)

K A M 2150
12-11-2013, 00:19
Jak dla mnie wojna domowa i tak jest zbyt mało groźna, najlepiej jakby wybuchała kilka razy w trakcie kampanii :D Szkoda, że nie ma lojalności generałów, wtedy takie bunty tworzyliby właśnie nasi generałowie plus kilku wyczarowanych do pomocy w postaci "rodzinki".

Scooter
12-11-2013, 13:43
Mam pytanko bo dawno nie grałem kampanii , czy wasale płacą już jakąś daninę czy dalej w ciulka lecą ?

Bronti
12-11-2013, 14:02
Wojny domowe "przeżyłem" dwie - jedną Rzymem, drugą wczoraj Partią.

W obu przypadkach trwały one 5-6 tur. Jedna duża bitwa plus ściganie niedobitków. Naprawdę nic trudnego w tej wojnie domowej nie ma z powodu słabości AI :)

Bojaki
12-11-2013, 14:04
Zauważyłem, że większość graczy ma syndrom: "Ani kroku w tył". Jeśli AI zmusza ich do odwrotu, oddania to co się zdobyło, nie mówiąc o wyrzeczeniu się ziem, które zostały zajęte na długo przed wojną, to pojawia się niechęć i żale. ;)

Owszem, w Shogunie za punkt honoru postawiłem sobie nie oddawać ani piędzi ziemi i poza "łupionymi" miastami to się udawało. Tutaj trochę z tym trudniej :)

Bojaki
12-11-2013, 14:06
Jak dla mnie wojna domowa i tak jest zbyt mało groźna, najlepiej jakby wybuchała kilka razy w trakcie kampanii :D Szkoda, że nie ma lojalności generałów, wtedy takie bunty tworzyliby właśnie nasi generałowie plus kilku wyczarowanych do pomocy w postaci "rodzinki".

Historia Rzymu to historia wojen domowych i uzurpacji, jestem za wojną domową raz na kilka pokoleń . A tu - jedna wojna a potem dożynki :D

mackoff
12-11-2013, 14:20
Ja polecam mocno trenować rozgrywki, multiplayer, szczegóły wkrótce !

Umbrecht nie rób spoilerów :)

Samick
12-11-2013, 15:33

Generałowie mają cechę Ambicja, która wpływa na ryzyko wybuchu wojny.

Mam pytanko bo dawno nie grałem kampanii , czy wasale płacą już jakąś daninę czy dalej w ciulka lecą ?

Po raz kolejny powtarzam: daniny są płacone, wystarczy wejść w podsumowanie przychodów/wydatków i w odpowiedniej rubryczce jest kwota łączna danin ze wszystkich protektoratów/satrapii.

Umbrecht pisze:Ja polecam mocno trenować rozgrywki, multiplayer, szczegóły wkrótce !

Zwłaszcza Ty trenujesz ostro w turnieju międzynarodowym ImpriumInferno gdzie na 20 meczy rozegrałeś 4 mając graczy w d...e i żegnając się z turniejem bez honoru.... brawo :lol:

Chcecie sobie podrzucać bomby do wykolejenia tematu? Róbcie to gdzie indziej.

Scooter
12-11-2013, 16:40
Dzięki Samick za odpowiedź.

marko1805
13-11-2013, 11:12
Ciekawy odnosnik do strony znalazłem na TWC. Gość zdaje sie znajmował sie grafiką do Rome II: http://www.tiflos.com/blog/.
Ciekawe dlaczego w grze nie uświadczymy prawidłowego hełmu cesarsko-galiskiego typ G w dodatku z pitropuszem centuriona i paru innych smaczków, które sa na tej stronie, a w grzeich ich nie uświadczysz. Zreszta same jednostki w Rzymie są bardzo nierówne, oprócz całkiem dopracowanych ,są takie wykonane mówiąc delikatnie niechlujnie :? jak zreszta cała gra, które pełna jest kontrastów.

Mateuc
13-11-2013, 12:20
Bo te grafiki przedstawiają jednostki Rzymskie jak na filmach Hollywood. W rzeczywistości Rzymskie wojsko wygladało trochę inaczej ;)

marko1805
13-11-2013, 12:35
A możesz nieco rowinąć swą myśl ?
Ps. Mnie się wydaje że coś Ci się pomieszało bo miedzi tymi zdjęciami a filmami hollywoodzkimi ja nie widzę zbytniego podobieństwa jeśli chodzi o Rzymian.

mackoff
13-11-2013, 16:11
Widać że kolegom brakuje klasy i poziomu - niestety. Cała ta sytuacja jest cenną informacją na przyszłość.

Z mojej strony koniec tematu.

Co do Rome to najbardziej żenujące wg. mnie są niestety oblężenia.

W Rome 1 a nawet już w Shogun Total War wydanej przecież x lat temu ten aspekt rozgrywki był rozwiązany lepiej.

Kto wymyślił palenie bram za pomocą pochodni rzucanych ręcznie przy tak dużych operacjach jakimi są oblężenia i przy często tak mocnych fortyfikacjach.

Jakiś obłęd...liczę że CA to poprawi.

Samick
13-11-2013, 17:21
Ostrzeżenia ustne wpisane do akt, wywaliłem nieodpowiednie treści. Każdy kolejny post kontynuujący Wasze klanowe (albo prywatne) przepychanki poskutkuje tygodniem karceru.

Shane
13-11-2013, 17:26
nawet już w Shogun Total War wydanej przecież x lat temu ten aspekt rozgrywki był rozwiązany lepiej.

Tam chyba bramy byly otwarte jesli mnie pamiec nie myli :D ,ale faktycznie Rome 1,jesli chodzi o oblezenia byl o niebo lepszy od dwojki.Jak dla mnie to powinni zablokowac kompowi opcje szturmu kiedy armia przybywa z nad morza,bo wtedy nie ma czasu na budowanie machin i przystepuje z marszu do ataku za pomoca plonacych wloczni.Komp powinien najpierw wyladowac na brzegu i przystapic do oblezenia.

darius_d
14-11-2013, 02:51
Ja dopiero za kilka dni zainstaluję grę, ale już wiem, jakie czeka mnie rozczarowanie. Cóż, choć od dawna widzę, jak CA obniża loty, że jej produkcje nie zasługują nawet na określenie "strategia" (raczej to są arkadowe RTSy) to wiedziałem, że grę i tak kupię - choćby jako prezent dla swojego potomka. Jednak liczyłem, że po dobrych opiniach o Szogunie coś z tego zostanie dla mojego ulubionego okresu historycznego, no i tym razem z bitwami morskimi, których jeszcze nie próbowałem (odkąd przestałem kupować gry CA po Medievalu 2). Jednak rozmiary wtopy okazują się wręcz mityczne.

Aż trudno pojąć jak mając blisko 2 lata czasu i świetne doświadczenia z najlepszą, jak słyszałem, grą w serii czyli Szogunem, mogli wypuścić grę najgorszą, nieprzetestowaną w wielu kluczowych aspektach rozgrywki, bez czego staje się ona prawie niegrywalnym gniotem. Obejrzałem parę filmików z kampanii na YT, a zwłaszcza recenzje (w tym słynną angry review) i aż mi szczęka opadła, jak CA mogła bezczelnie wciskać nieprawdę i wyciągać łapska po pieniądze na podstawie kolorowych obrazków w wersji prealpha, z jednoczesną świadomością, że trzymając się terminów wypuszczą bardzo niedopracowaną grę.

Inna sprawa, która zastanawia, to bardzo bezkrytyczne opinie z pokazów przedpremierowych, także z udziałem osób z tego forum (nie chcę wskazywać palcem, bo nie o to chodzi) - wydawało się, że starzy wyjadacze i powinni wyłapać niektóre wtopy.

Jak zwykle nie obyło się bez łatek, tym razem już 4 w ciągu 2 m-cy od premiery (i na tym nie koniec). Tylko, że te łatki nie zajmują się jakimiś szczegółami, ale muszą naprawić to, co CA nie umiała zrobić przez 2 lata, czyli uczynić grywalnymi podstawowe mechanizmy gry, bez których granie nie ma większego sensu.

Podsumowując, o ile przy Rome 2 spisali się graficy, ludzie od realizmu jednostek, efektów i animacji, o tyle całkowitą kompromitującą wtopę zaliczyli programiści, wypuszczając grę-wydmuszkę. James Russell, choć gościa lubię i spisał się choćby przy Szogunie, to za Rzym 2 zasługuje na pałę. Wiele pomysłów zawiodło już na etapie planowania - choćby punkty kontrolne. Takie błędy to skutek niedbalstwa i olewania tematu, moim zdaniem, a nie porażka wielkich ambicji wobec nieprzezwyciężalnych trudności.
I te błędy będą CA sporo kosztować. Na ich miejscu nie liczyłbym, że wprowadzeni w błąd gracze rzucą się wydawać pieniądze na ich kolejne produkcje. Liczę, że pojawi się konkurencja i pokaże im jak się robi dobre gry, bo tego się do dziś nie nauczyli, więc jest to łatwiejsze niż mogłoby się wydawać, wcale nie trzeba wielkiego budżetu.

[spoiler:cql3r6v2]PS. Ale raczej nie myślę, że tym kimś mógłby być Paradox. Oni karzą graczom śledzić statystyki i cyferki, by podejmować decyzje - to jest właśnie przykład źle zaprojektowanej gry już u podstaw. W dobrej grze nigdy nie o to chodzi.[/spoiler:cql3r6v2]

Martinus123
14-11-2013, 07:37
Up

Rome 2 jest niedopracowaną grą i w takiej wersji na pewno nie powinna trafić do sprzedaży, w tym pełna zgoda, ale z resztą tego co napisałeś trudno się zgodzić.
Tak krytycznie oceniasz gry po MTW 2, a żadnej nie kupiłeś, może powinieneś w nie pograć a wyrobiłbyś sobie inne zdanie. Jeśli już jakieś nie zasługują na miano strategi to właśnie pierwsze TW, gdzie ta warstwa gry była spłycona do granic możliwości. Choćby w pierwszym Romku, kasy jak lodu, w każdym mieście możesz budować wszystko, grę bez problemu wygrać nawet nie otwierając okna dyplomacji, i w ogóle wiele nie myśląc, po prostu rekrutować wojska i zajmować nowe prowincje. A no i ten system uzupełnień, gdzie w turę z niedobitków armii miałeś pełną flagę :) To była super gra na tamte czasy, jeśli chodzi o grywalność, grafikę, epickie bitwy, klimat i muzykę, ale pod względem strategicznym bardzo, bardzo słaba. Wszystkie TW po drugim Medievalu były pod tym względem o niebo lepsze.
Tylko nie pisz, że z tym i z tym modem grało Ci się super bo oceniasz to co zrobiło CA.

Dla mnie właśnie ograniczenie możliwości modowania, to największy minus gier z tej serii po MTW2. No i oblężenia, to fakt w te z pierwszego Romka grało mi się najlepiej (mimo ewidentnych błędów, jak choćby brak spadku skuteczności ostrzału przez palisadę), z każdą kolejną częścią było gorzej, a w Rome II to jak na razie porażka, mimo ładnego zaplanowania samych osad.

mackoff
14-11-2013, 10:14
Ja dopiero za kilka dni zainstaluję grę, ale już wiem, jakie czeka mnie rozczarowanie. Cóż, choć od dawna widzę, jak CA obniża loty, że jej produkcje nie zasługują nawet na określenie "strategia" (raczej to są arkadowe RTSy) to wiedziałem, że grę i tak kupię - choćby jako prezent dla swojego potomka. Jednak liczyłem, że po dobrych opiniach o Szogunie coś z tego zostanie dla mojego ulubionego okresu historycznego, no i tym razem z bitwami morskimi, których jeszcze nie próbowałem (odkąd przestałem kupować gry CA po Medievalu 2). Jednak rozmiary wtopy okazują się wręcz mityczne.

Aż trudno pojąć jak mając blisko 2 lata czasu i świetne doświadczenia z najlepszą, jak słyszałem, grą w serii czyli Szogunem, mogli wypuścić grę najgorszą, nieprzetestowaną w wielu kluczowych aspektach rozgrywki, bez czego staje się ona prawie niegrywalnym gniotem. Obejrzałem parę filmików z kampanii na YT, a zwłaszcza recenzje (w tym słynną angry review) i aż mi szczęka opadła, jak CA mogła bezczelnie wciskać nieprawdę i wyciągać łapska po pieniądze na podstawie kolorowych obrazków w wersji prealpha, z jednoczesną świadomością, że trzymając się terminów wypuszczą bardzo niedopracowaną grę.

Inna sprawa, która zastanawia, to bardzo bezkrytyczne opinie z pokazów przedpremierowych, także z udziałem osób z tego forum (nie chcę wskazywać palcem, bo nie o to chodzi) - wydawało się, że starzy wyjadacze i powinni wyłapać niektóre wtopy.

Jak zwykle nie obyło się bez łatek, tym razem już 4 w ciągu 2 m-cy od premiery (i na tym nie koniec). Tylko, że te łatki nie zajmują się jakimiś szczegółami, ale muszą naprawić to, co CA nie umiała zrobić przez 2 lata, czyli uczynić grywalnymi podstawowe mechanizmy gry, bez których granie nie ma większego sensu.

Podsumowując, o ile przy Rome 2 spisali się graficy, ludzie od realizmu jednostek, efektów i animacji, o tyle całkowitą kompromitującą wtopę zaliczyli programiści, wypuszczając grę-wydmuszkę. James Russell, choć gościa lubię i spisał się choćby przy Szogunie, to za Rzym 2 zasługuje na pałę. Wiele pomysłów zawiodło już na etapie planowania - choćby punkty kontrolne. Takie błędy to skutek niedbalstwa i olewania tematu, moim zdaniem, a nie porażka wielkich ambicji wobec nieprzezwyciężalnych trudności.
I te błędy będą CA sporo kosztować. Na ich miejscu nie liczyłbym, że wprowadzeni w błąd gracze rzucą się wydawać pieniądze na ich kolejne produkcje. Liczę, że pojawi się konkurencja i pokaże im jak się robi dobre gry, bo tego się do dziś nie nauczyli, więc jest to łatwiejsze niż mogłoby się wydawać, wcale nie trzeba wielkiego budżetu.

[spoiler:2pc3hddr]PS. Ale raczej nie myślę, że tym kimś mógłby być Paradox. Oni karzą graczom śledzić statystyki i cyferki, by podejmować decyzje - to jest właśnie przykład źle zaprojektowanej gry już u podstaw. W dobrej grze nigdy nie o to chodzi.[/spoiler:2pc3hddr]

Przyznajesz, że jeszcze nie grałeś w tą grę a tak wnikliwie i krytycznie ją oceniasz. Moja rada - najpierw zagraj.

Rome 2 na początku był gniotem to fakt ale teraz jest znacznie lepiej (co nie znaczy idealnie). Ta gra będzie w pełni grywalna co do tego nie mam wątpliwości.

Już teraz np. multi jest na tyle grywalne że organizowane są turnieje na scenie klanowej. Oczywiście cały czas trzeba coś zmieniać i poprawiać nawet w tym aspekcie ale fakty są takie, że jest coraz lepiej.

Powtórzę to co pisałem już wcześniej - spójrzcie na to w jakim stanie jest wydawany co drugi tytuł MMORPG - Rome 2 TW w porównaniu do tych tytułów (za które trzeba często płacić abonament co miesiąc!) od samego początku był naprawdę nie aż tak tragicznie przygotowany.

Takie mamy czasy - często wypuszcza się gry aby tylko zacząć sprzedawać z pełną świadomością tego, że za chwile będzie trzeba je masowo patchować.

Jednym tytułom wychodzi to na dobre i gracze przy nich pozostają a innym niestety nie i zostają zapomniane.

Wg. mnie Rome 2 raczej nie podzieli losu tych drugich i nie zostanie tak szybko zapomniany.

No i oblężenia, to fakt w te z pierwszego Romka grało mi się najlepiej (mimo ewidentnych błędów, jak choćby brak spadku skuteczności ostrzału przez palisadę), z każdą kolejną częścią było gorzej, a w Rome II to jak na razie porażka, mimo ładnego zaplanowania samych osad.

To śmieszne że muszę tak sobie radzić ale przyznam Wam że mam sposób na skomplikowanie i uatrakcyjnienie sobie oblężeń w Rome 2. Działa to tylko w przypadku kiedy jestem stroną atakującą.

Po prostu nie wykorzystuje opcji spalenia bram pochodniami (sic!) gram tak jakby nie można było tego robić.

Gra w tym aspekcie od razu staje się dużo ciekawsza.

Gorzej jest wtedy kiedy atakuje AI...:(

kauczuk999
14-11-2013, 11:50
czy jest jeszcze gdzieś dostępna mapa interaktywna wszystkich frakcji?

Artem.pl
14-11-2013, 12:19
Tak: http://maps.totalwar.com/

darius_d
14-11-2013, 13:07
Przyznajesz, że jeszcze nie grałeś w tą grę a tak wnikliwie i krytycznie ją oceniasz. Moja rada - najpierw zagraj.

Rome 2 na początku był gniotem to fakt ale teraz jest znacznie lepiej (co nie znaczy idealnie). Ta gra będzie w pełni grywalna co do tego nie mam wątpliwości.

Już teraz np. multi jest na tyle grywalne że organizowane są turnieje na scenie klanowej. Oczywiście cały czas trzeba coś zmieniać i poprawiać nawet w tym aspekcie ale fakty są takie, że jest coraz lepiej.

Powtórzę to co pisałem już wcześniej - spójrzcie na to w jakim stanie jest wydawany co drugi tytuł MMORPG - Rome 2 TW w porównaniu do tych tytułów (za które trzeba często płacić abonament co miesiąc!) od samego początku był naprawdę nie aż tak tragicznie przygotowany.

Takie mamy czasy - często wypuszcza się gry aby tylko zacząć sprzedawać z pełną świadomością tego, że za chwile będzie trzeba je masowo patchować.

Jednym tytułom wychodzi to na dobre i gracze przy nich pozostają a innym niestety nie i zostają zapomniane.

Wg. mnie Rome 2 raczej nie podzieli losu tych drugich i nie zostanie tak szybko zapomniany.

Sam nie zagrałem, ale mogłem do woli oglądać na YT samą rozgrywkę i czytać w serwisach o kłopotach tej gry, więc myślę, że mam na tyle dobre pojęcie, by się wypowiedzieć (podobnie jak wystarczyło mi to do oceny, by nie kupować Empire czy kolejnych tytułów).

Co do łatek to nie miejmy złudzeń - owe łatki mogą usunąć najprostsze błędy, więc jedynie w przypadku bitew sytuację da się względnie opanować - co nie znaczy, że tak się stanie, to tylko potencjalnie możliwe. Ale to raczej nie obejmuje uratowania punktów kontrolnych i zachowania AI podczas oblężeń. Mając w pamięci skopane i nigdy nie naprawione oblężenia w poprzednich tytułach np M2TW, nie należy mieć najmniejszych złudzeń.

Natomiast kampania w większości jest nie do uratowania - tą ocenę można śmiało formułować mając w pamięci zakres prac CA nad łatkami dokonywany w przeszłości, jak też poziom skomplikowania prac, które należałoby wykonać, co można ocenić intuicyjnie, by przywrócić grywalność i potencjał rozwiązaniom w Rome 2, które po prostu nie działają, albo nie zostały wypracowane, a nie są jedynie prostymi błędami. CA nie będzie mieć przede wszystkim kolejnego budżetu, czasu, a prawdopodobnie także umiejętności, by to wszystko przeprogramować, sprawdzić i zbalansować.

Sytuację częściowo rozwiązać może tzw expansion pack, ale to najwcześniej za jakieś pół roku, jeśli to ma przynieść jakieś rzeczywiste poprawki.

Jednak ogólnie gra im się nie udała i można ją spisać na straty, jak Empire.

Jeśli jeszcze ktoś się łudzi, to niech pamięta, że to jest CA - firma, która do dziś nie umiała stworzyć naprawdę pomysłowej i ambitnej kampanii, wciąż powielająca dość prymitywne schematy, a cała seria jedzie tak naprawdę na atrakcyjnie pokazanych bitwach - i to na samych starciach, bo można by sporo napisać o niedomaganiach od strony taktycznej.
Moderzy tej gry też nie uratują, bo to już nie te czasy, co M2TW i RTW, nie ma takiej możliwości ingerencji w silnik i zmiany rozgrywki jak w Bellum Crucis czy EB.

Ale jest przynajmniej jakaś dobra strona tej porażki - CA umacnia swój niekorzystny wizerunek (bo przecież tyle naobiecywali i miało być już tak dobrze, a wyszło jak zwykle), więc ludzie nie będą już rzucać się na ich gry (przynajmniej na to liczę). I być może pojawią się wreszcie jacyś konkurenci, jeśli zobaczą jak łatwo CA partaczy swoje produkty i nie może wyprodukować niczego godnego uwagi (mówię o prymitywnej kampanii).

Umbrecht
14-11-2013, 13:24
Byłoby miło gdybyśmy otrzymali na zasadzie "do rozstawienia" przed bitwą typu oblężenie, obiekty "tworzące" się z upływem czasu bitwy [ stopniowo budowane np. przez 10 minut, z możliwością podpalenia, zniszczenia przez obrońców] jak rampy czy podjazdy, podkopy tak licznie stosowane w wojnie oblężniczej również w czasach starożytnych.

Ja liczę po cichu na jakieś DLC / ewentualnie patch rozbudowywujący opcje dyplomatyczne oraz system rodów/frakcji wewnętrznych - cos na wzór Crusader Kings 1 lub 2 byłoby bardzo mile widzane.

No i do zmiany system flag w bitwach ;).

Gra podczas kampanii multiplayer, akurat gramy jedną z kolegą Asuryanem, bardzo zyskuje. Zwłaszcza część bitewna.

mackoff
14-11-2013, 13:55
darius_d

Zupełnie się z Tobą nie zgadzam.

Wpisujesz się w szereg hejterów których fale przetaczają się przez FB czy przez fora CA ale fakty nie są tak tragiczne jak opisujesz.

Mało tego Ty jesteś od tych czarnowidzów jeszcze gorszy bo nawet w tą grę nie zagrałeś. Twoja opinia na podstawie filmików z YT - wybacz ale nie może być wiarygodna.

Polecam choćby wątek na tym forum:
http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=471&t=13850&start=220

Zobacz na głosowanie z ocenami Rome 2. To są ludzie którzy w tą grę grali i zapewne nadal grają.

Widać że większość graczy ocenia grę raczej pozytywnie choć oczywiście widzi konieczność ciągłych poprawek - tak jak napisałem.

Rome 2 jest w mojej ocenie niezłą grą a będzie grą jeszcze lepszą i patrząc na zmiany które już zostały zrobione uważam, że będzie w pełni grywalny i długo będzie dawał satysfakcje graczom lubiącym tego typu rozgrywkę.

Oczywiście nie będzie Świętym Graalem strategii jak komunikowało go CA jeszcze przed sprzedażą ale tylko ktoś bardzo naiwny mógłby sądzić że będzie tak idealnie.

Shane
14-11-2013, 16:07
Ja kupilem,pogralem 45 h i przestalem :D Moze zaczne po kolejnym paczu,narazie ta gra to gniot jakich malo...Nawet z modami,a zeby grac w czysta wersje trzeba byc masochista,to czywiscie tylko moja opinia.

marko1805
14-11-2013, 16:38
Polecam choćby wątek na tym forum:
viewtopic.php?f=471&t=13850&start=220 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=471&t=13850&start=220)

:lol: Tylko większość tych najwyższych ocen zostało wystawionych w pierwszych dniach na fali zachwytu, później było tylko gorzej.
Niemniej gra nie jest całkowitym dnem ,dzięki kilku modom zaczyna się grać w miarę znośnie.
Jeśli 7 łatka nie przyniesie jakichś bardziej widocznych zmian to nie liczmy na bardziej znaczącą poprawę tej gry.

PS. Włąśnie wyszła 7 łatka jako beta. Cóż, Panowie pozostaje testować.

Ituriel32
14-11-2013, 18:25
Nie czarujmy się podstawka Roma2 nawet po paczach będzie tylko dobra. Spowodowane jest to tym że zostały podjęte nietrafione decyzje np. brak drzewka rodziny, a firma broni ich z uporem maniaka. Ruszenie niektórych np. si wymaga dużo pracy, i z mian w silniku.

Ja czekam na dodatki. Mam nadzieje że zdecydują się na coś takiego jak kingdom. Czyli kilka mniejszych a dokładniejszych kampanii, może być nawet w formie osobnych dlc. Nie muszę dodawać jakie duże pole do popisu mają. Napisze tylko że ja widział bym np. wojny punickie, podbój gali, wojny greckie, czy wojny między Rzymianami. A każdy ma chyba inny konflikt z tych ram czasowych którym się interesuje, i chciał by zobaczyć go w realiach tw.

Pampa
14-11-2013, 18:46
Czy od czasu 5 patcha zmieniło się cokolwiek na lepsze?

darius_d
14-11-2013, 19:36
@ LVEX_mackoff

Co kto lubi, mnie gra zawiodła i wielu innych też.
Ty też sobie sprawdź, jest ocena tej gry na Metacritics - ocena użytkowników 3,9/10, wobec oceny branży na 7,6/10. http://www.metacritic.com/game/pc/total-war-rome-ii Był potencjał, ale nie został dobrze wykorzystany. Uporczywa obrona tej gry i nazywanie jej udaną raczej nie ma sensu.

Dlatego nazywanie kogoś, kto nie podziela zachwytów hejterem, to wyraz braku argumentów - w najlepszym razie. Ja nie neguję całkowicie tej gry, dostrzegam to co się udało, a nawet kupuję tą grę... Nie mówiąc o tym, że jestem obecny na tym forum, bo widocznie ta seria czymś mnie tu przyciąga.
Podobnie odmawiam Ci racji, gdy robisz mi zarzut, że oceniam grę, choć w nią nie grałem. Gdybyś mi go czynił przed premierą, to miałbyś rację. Ale wtedy nie wypowiadałem się wcale, a jeśli już to miałem pozytywne nastawienie. Teraz jednak, dwa miesiące po premierze, jest dość niezależnej informacji w sieci, by każdy mógł sobie świetnie wyrobić zdanie. A tym bardziej ktoś, kto zna serię od Shoguna 1.

Tymczasem cieszmy się, że wychodzi łatka nr 7 ;) Krytyka działa ;)

jantar
14-11-2013, 20:53
Ja uważam, że żadna z serii nie była udana, ale jednocześnie to najlepsza gra na świecie. Nie ma konkurencji a to dlatego, że moderzy robią z niej cacko. Właśnie zainstalowałem "olmoda" i 12 tur na rok i jestem zauroczony, a to pewnie początek moderskich możliwości. Trzymam kciuki za chłopaków. Malkontenci nich się walą.

darius_d
14-11-2013, 21:25
Teraz dla odmiany coś na zachętę - rzymski sposób walki (przed reformą Mariusza)
takie rzeczy tylko w Total War :)

[youtube:3c1a6tvr]http://www.youtube.com/watch?v=OWAkNNWo920[/youtube:3c1a6tvr]

mackoff
15-11-2013, 08:58
Co kto lubi, mnie gra zawiodła.

Jak mogła Cię zawieść skoro nawet jej nie kupiłeś i w nią nie zagrałeś? To trochę tak jakby napisać że wczasy w Egipcie mnie zawiodły ale to dlatego że naoglądałem się Youtuba lub znajomi mi mówili ale sam nigdy tam nie byłem...

Uporczywa obrona tej gry i nazywanie jej udaną raczej nie ma sensu.

Ale ja nie bronię tej gry. Ja w nią gram i przynosi mi o na bardzo wiele radości. Uważam że jest dobra i w miarę udana.

Nie jest to obrona - to moja szczera ocena.

Dlatego nazywanie kogoś, kto nie podziela zachwytów hejterem, to wyraz braku argumentów - w najlepszym razie.

Jeżeli poczułeś się urażony to przepraszam. Ja po prostu nie rozumiem ludzi którzy tylko narzekają, a większość z nich i tak w tą grę gra. Ty jesteś jak pisałem specyficzny bo narzekasz a nawet nie zagrałeś. :)

Podobnie odmawiam Ci racji, gdy robisz mi zarzut, że oceniam grę, choć w nią nie grałem. Gdybyś mi go czynił przed premierą, to miałbyś rację. Ale wtedy nie wypowiadałem się wcale, a jeśli już to miałem pozytywne nastawienie. Teraz jednak, dwa miesiące po premierze, jest dość niezależnej informacji w sieci, by każdy mógł sobie świetnie wyrobić zdanie. A tym bardziej ktoś, kto zna serię od Shoguna 1.

Chłopie - zamiast strzępić klawiaturę to kup tą grę i w nią zagraj. YT nie powie Ci jaka jest ta gra - jakbym na nim polegał także w życiu bym jej nie kupił co w moim przypadku byłoby olbrzymim błędem.

Kup grę a z chęcią zagram z Tobą parę bitew lub kampanię i porozmawiam o tej grze na żywo.

Do tej pory wg. mnie nie powinieneś się tak arbitralnie wypowiadać - niezależnie od tego w ile Total War wcześniej grałeś.

Tymczasem cieszmy się, że wychodzi łatka nr 7 ;) Krytyka działa ;)

Właśnie czytam bardzo pochlebne opinie graczy na temat tej nowej łatki - zresztą tak jak i poprzedniej.

Z chęcią sprawdzę zmiany w weekend.

To wszystko tylko potwierdza to co pisałem - gra będzie w pełni grywalna (choć wg. mnie już jest grywalna) i z każdym miesiącem będzie jeszcze lepiej.

Martinus123
15-11-2013, 09:37
@ LVEX_mackoff

To co napisałeś nie jest logiczne, dopóki nie zagrasz w tą grę to nie możesz jej ocenić, możesz oceniać tylko jej odbiór przez innych albo snuć przypuszczenia.

Dla mnie ktoś, kto nie grał w gry z tej serii od Empire, nie może powiedzieć że zna tą serię, znajomość gier z przed dziesięciu lat, które zresztą były tylko pseudo strategiami, nic tu nie zmienia.
Nie można wybrać sobie dwóch czy też trzech gier (z odległej przeszłości jak na tempo zmian na rynku gier komputerowych), z siedmiu i pisać, że każda, która nie powiela ich schematów i systemu jest do dupy.
Seria TW wg. Twoich wyobrażeń już dawno nie istnieje, i nigdy nie było żadnych szans by Rome 2 miał być taką grą jak pierwszy Rome czy MTW 2.
Moim zdaniem zmiany od Empire idą w dobrym kierunku, warstwa strategiczna jest coraz bardziej rozbudowana i ciekawa, a to była największa bolączka tej serii w pierwszych grach.
Szkoda, że wciąż nie potrafią poprawić drugiej czyli słabego AI.

Ja miałem przyjemność pograć tylko u kolegi, ale już kilkadziesiąt godzin i mimo błędów jak oblężenia, czy też zmian na gorsze jak drzewko rodziny, oceniam ją pozytywnie.

Samick
15-11-2013, 11:14
znajomość gier z przed dziesięciu lat, które zresztą były tylko pseudo strategiami, nic tu nie zmienia.

Ten fragment jest co najmniej nie na miejscu. Na jakiej podstawie nazywasz S1, R1, M1 i 2 " tylko pseudostrategiami"?

Martinus123
15-11-2013, 11:52
Może trochę przesadziłem czy też użyłem złego stwierdzenia, bo gry strategiczne to bardzo szeroki termin.

W S1 nie grałem, M1 przypominał grę planszową, strategiczną ale typowo militarną, inne aspekty były bardzo spłycone choć dawał sporo frajdy.

Rome 1 to była gra, która mnie pochłonęła, dosłownie. Wtedy studiowałem więc mogłem sobie jeszcze pozwolić na taki miesiąc wyjęty z życia.
Jak pisałem wczoraj:

To była super gra na tamte czasy, jeśli chodzi o grywalność, grafikę, epickie bitwy, klimat i muzykę, ale pod względem strategicznym bardzo, bardzo słaba.
Lubię bitwy, prawie wszystkie gram ręcznie ale to nie to jest dla mnie najważniejsze w strategii, tylko planowanie rozwoju, dyplomacja, zarządzanie Państwem, konieczność podejmowania trudnych decyzji i wyborów, bo nie na wszystko starcza pieniędzy, czasu surowców itd. a pod tym względem było kiepsko.
Dyplomacja to była tylko ciekawostka, można było wcale nie otwierać tego okna i bez problemu wygrać kampanię, kasy po krótkim początkowym okresie było jak lodu, żadnych innych ograniczeń surowcowych nie było, budynki można było stawiać wszystkie i w każdym mieście takie same bez większego wgłębiania się w tę kwestię, jednym słowem graczowi zostawała tylko walka resztę miał podane na tacy.
Dlatego miałem poczucie ogromnego niedosytu i zawodu, że tak zubożono taką wspaniałą grę.

Prawie wszystko co powyżej można odnieść też do MTW 2, niewiele poprawiono w warstwie strategicznej, ot inna epoka i lepsza grafika, gra mi się podobała ale niedosyt pozostał.

Dopiero od Empire zaczęto to zmieniać, rozbudowano warstwę strategiczną, położono w końcu nacisk na przemyślany rozwój prowincji i budowę budynków, znaczenia nabrał handel i dyplomacja, a na skarbiec trzeba było zwracać uwagę.

To właśnie miałem na myśli pisząc ten jakże niefortunny zwrot ;)

Gnejusz
16-11-2013, 13:25
Dzisiaj rozstałem się definitywnie z tym ... gniotem to za mało powiedziane! Zagrywałem się w Rome 1 i Total War, grałem we wszystkie modyfikacje i pokochałem tą serię. Tak sympatycznych gier na rynku jest zaledwie garść. Czekałęm na Rome 2 z wielką nadzieją na kolejny epokowy produkt, zawiodłem się srodze.
Co to w ogóle ma być? RPG, zwiedzanie mapki czy jawna kpina z fanów? Rozegrałem kilkanaście kampanii grająć wsztstkimi nacjami najpierw na normalnym, potem na b. trudnym i wreszcie na legendarnym. Komputer w 95% nie robił nic - NIC z tego czego oczekiwaliśmy. Kolejne miasta brałem jak przygotowane na tacy, armie obrońców spacerowały sobie po mapkach albo pływały po tym pięknym lazurze.... Jedyne wyzwanie było gdy zagrałem Egiptem na B. trudnym, tutaj komputer mnie atakował i już sądziłęm, że gra jest jednak grywalna gdy... Nagle zaczęły mnie atakować nie armie ale hordy agentów, już wcześniej byli wkurzający do potęgi ale dopiero grająć Egiptem doświadczyłęm pełni idiotyzmu tych postaci. Napadali po 5-6 na jedną prowincję i udupiali ją całkowicie. Co trzeci z nich wydaje jeszcze z siebie ryki podobne do zarzynanego bydła... I te promienie jasnośći bijące w niebo... No ... Diablo 4 jak nic innego. W życiu ale to W ŻYCIU nie kupię już żadnej gry tego producenta wcześniej niż rok po premierze i to jeszcze pod warunkiem, żę gra bęzie udana.
Ktoś, kto podjął decyzję o wypuszczeniu tej wczesnej bety powinien mieć wytoczony proces od graczy o zwrot pieniędzy. Nawet nie zrobili filmikó z akcji tych debilnych-agentó psujących tą namiastkę strategii a zmieniających ją w bliżej nie określone coś. Ta gra wyszłą o rok-półtora za wcześnie a ja ufająć serii zrobiłęm koszmarną głupotę i dałem się złapać na dobrą dotychczasową opinię.
Jeszcze słówo o jednostkach.
Ze Spartan zrobili Diadochów, nawet hełmy typu korynckiego są unikatem na mapce bitewnej, Rzymianie mają tak przegięte jednostki, żę poza tymi najwcześniejszymi żenadą jest rekrutować inne. Widoczność a raczej przejrzystość i orientacja na mapce bitewnej to jakaś kpina jest. Tutaj aż się grać tych bitew nie chce bo albo ikony jednostek zasłaniają pół ekranu albo nie ma bata na rozróżnienie ich po wyłączeniu tego gigantycznego "plakatu".
Na podsumowanie - dno, dno i jeszcze raz dno - nie kupujcie tego pod żadnym pozorem, lepiej zabawić się na mieście za te pieniądze.
Gra ma potencjał i owszem - mapka piękna, miasta każde inne i każde ma swój urok, co ztego jednak jak zupełnie brakuje jej inteligencji co po chamsku łatano idiotycznymi elementami RPG.
Możę uratują ją moderzy, możę producent zepnie pośładki i... - przerobi zupełnie tego RPG-owskiego gniota na porządną strategię a możę zapamiętami ją z jeszcze większym niesmakiem niż Empire. W skali 1-10 daję 2 za ładny wyglą mapki i figurek, resztę już napisałem.

Sanvone
16-11-2013, 13:47
Wczoraj na TWC czytałem ciekawy i bardzo informatywny poradnik dotyczący polityki w R2. Okazuje się, że sam nie miałem zielonego pojęcia o głębokości tej opcji w grze (jeżeli oczywiście ufać poradnikowi). Wszystko nagle nabrało sensu, ciągłe żonglowanie generałami daje duże efekty, monarchie i republiki różnią się od siebie pod względem celów jakie gracz chciałby utrzymać oraz prawie każda decyzja w polityce powinna być przemyślana, a nie tylko robiona z automatu. Taka gra w grze. Bardzo czasochłonna i wymagająca ciągłego dostosowywania się do zaistniałej sytuacji, pozwala za to na kontrolowanie wojny domowej. Gdyby CA zrobiło własny poradnik, który przynajmniej w takim samym stopniu wyjaśniłby parę kwestii to myślę, że szerokie grono graczy przestałoby aż tak bardzo narzekać na system polityczny. Moim jednak zdaniem ten system zostanie zmieniony i uproszczony bo duża część osób się już do niego zniechęciła, a ta warstwa gry jest naprawdę zajmująca i wydłuża nie krótki już bazowy czas na przejście kampanii.

Polecam ten poradnik. Sam będę go testował m.in w ramach serii na kanale więc leniwi zainteresowani będą mogli sprawdzić bez wysiłku własnego.
Pozdrawiam

Janek
16-11-2013, 19:51
Wczoraj na TWC czytałem ciekawy i bardzo informatywny poradnik dotyczący polityki w R2. Okazuje się, że sam nie miałem zielonego pojęcia o głębokości tej opcji w grze (jeżeli oczywiście ufać poradnikowi). Wszystko nagle nabrało sensu, ciągłe żonglowanie generałami daje duże efekty, monarchie i republiki różnią się od siebie pod względem celów jakie gracz chciałby utrzymać oraz prawie każda decyzja w polityce powinna być przemyślana, a nie tylko robiona z automatu. Taka gra w grze. Bardzo czasochłonna i wymagająca ciągłego dostosowywania się do zaistniałej sytuacji, pozwala za to na kontrolowanie wojny domowej. Gdyby CA zrobiło własny poradnik, który przynajmniej w takim samym stopniu wyjaśniłby parę kwestii to myślę, że szerokie grono graczy przestałoby aż tak bardzo narzekać na system polityczny. Moim jednak zdaniem ten system zostanie zmieniony i uproszczony bo duża część osób się już do niego zniechęciła, a ta warstwa gry jest naprawdę zajmująca i wydłuża nie krótki już bazowy czas na przejście kampanii.

Polecam ten poradnik. Sam będę go testował m.in w ramach serii na kanale więc leniwi zainteresowani będą mogli sprawdzić bez wysiłku własnego.
Pozdrawiam

Moglbys podac link do tego poradnika?

Sanvone
17-11-2013, 00:38
Moglbys podac link do tego poradnika? Mogę. I dobrze, że zapytałeś bo błędnie powiedział, że byl on na TWC. Na TWC jest temat o nim ale sam poradnik znajduje się na innym forum.
>> Slaists guide to RTW 2 politics (ENG)<< (http://forums.totalwar.org/vb/showthread.php?146096-Slaists-guide-to-RTW-2-politics)
Pozdrawiam

Harry-Potter-TW
17-11-2013, 11:50
Za słabo znam angielski, żeby wyczaić o co w tym biega - mógłby ktoś to streścić, bardzo bym prosił :D Codzi mi zwłaszcza o tą rotacje generałów oraz kim walczyć w bitwach.
PS nawet google translate jest słabo pomocny :D

Samick
17-11-2013, 13:03
Wszystko nagle nabrało sensu, ciągłe żonglowanie generałami daje duże efekty, monarchie i republiki różnią się od siebie pod względem celów jakie gracz chciałby utrzymać oraz prawie każda decyzja w polityce powinna być przemyślana, a nie tylko robiona z automatu. Taka gra w grze. Bardzo czasochłonna i wymagająca ciągłego dostosowywania się do zaistniałej sytuacji, pozwala za to na kontrolowanie wojny domowej. Gdyby CA zrobiło własny poradnik, który przynajmniej w takim samym stopniu wyjaśniłby parę kwestii to myślę, że szerokie grono graczy przestałoby aż tak bardzo narzekać na system polityczny. Moim jednak zdaniem ten system zostanie zmieniony i uproszczony bo duża część osób się już do niego zniechęciła, a ta warstwa gry jest naprawdę zajmująca i wydłuża nie krótki już bazowy czas na przejście kampanii.

Ładnie napisane. :)

Jeśli poradnik jest prawdziwy, tłumaczyłoby to dlaczego niektórym nie udało się spotkać zagadnienia wojny domowej, zaś gra właśnie zyskała dodatkowego smaczku. I jak napisałeś, szkoda, że CA nie pokusiło się o przedstawienie tego systemu w szerszej perspektywie. :)

Do wszystkich malkontentów wojny domowej: już wiecie co macie robić, żeby nie musieć się z nią męczyć! Dbać o politykę, którą większość z Was uważała za nic nie dający dodatek! Czyli męczyć się z armiami buntowników albo z systemem politycznym. :)

PS. Dzięki za odnośnik.

Sanvone
17-11-2013, 14:26
Za słabo znam angielski, żeby wyczaić o co w tym biega - mógłby ktoś to streścić, bardzo bym prosił :D Codzi mi zwłaszcza o tą rotacje generałów oraz kim walczyć w bitwach.
PS nawet google translate jest słabo pomocny :D Mogę.
- Zarządzając odpowiednio polityką nie unikniemy wojny domowej ale zyskamy możliwość zadecydowania o jej czasie i miejscu wybuchnięcia,
- Grając monarchią jeżeli twoje poparcie jest niskie (poniżej 60%) wojna wybucha w stolicy, jeżeli jest z kolei wysokie to wybucha gdzieś na obrzeżach twojego imperium,
- Zarządzanie polityką posiada jeszcze jedną zaletę - dzięki rotacji generałów uzyskujemy więcej wysoko poziomowych generałów,
- Kolejna zaleta rotacji to fakt, że nasi najcenniejsi generałowie nie są wystawieni na efekt działania wrogich agentów,
- Monarchia: powinniśmy utrzymywać jak najwyższe wpływy kiedy tylko to możliwe, zejście poniżej 60% jest niebezpieczne. Najbezpieczniej jest utrzymywać się w przedziale tych 70-80%,
- Republika: nie chcemy mieć ani zbyt wysokiego ani zbyt niskiego wpływu, wpływy są bardziej uzależnione od zmian w Gravitas, możliwe duże skoki przez 1 turę w wpływach,
- Gravitas jest najważniejszym czynnikiem napędowym polityki, uzyskuje się ją za wygrane bitwy, dobre cechy i żony, przebywanie w stolicy jako mąż stanu, promocje.
- Gravitas tracimy poprzez akcje polityczne, najmowanie generałów z własnego stronnictwa (lecz poprzez najęcie generała z wysoką ambicją i Gravitas można wyjść na plus - losowość), złe cechy i żony, złe losowe wydarzenia i mocno przegrane bitwy,
- Promocje są obusiecznym ostrzem w przypadku monarchii kosztują nas jednorazową utratę poparcia ale powolnie przyśpieszają jej zdobywanie,
- Promocje w republice z kolei zawsze zwiększają poparcie dla naszej strony, (ale biorąc pod uwagę, że cele republiki są inne to i tak bym nimi nie szafował - dop. Sanvone),
- Generałowie dołączający do bitwy jako wsparcie również zyskują tyle samo Gravitas co główny generał,
- Wygląda na to, że zmiany w wpływach zależą głównie od bilansu gravitas w każdej turze,
- Generałowie przebywający w stolicy zwiększają nasze wpływy bardziej niż ci, którzy prowadzą armie,
- Bardzo ambitni generałowie zwiększają nasze wpływy bardziej i szybciej niż ci mniej ambitni,
- Każda promocja kosztuje nieco wpływu ale też poprzez zmianę w gravitas postaci dodaje trochę wpływu,
- W przypadku monarchii doradza się promowanie tylko generałów z ambicją=3, ponieważ postacie z mniejszą ambicją nie spłacają się w wpływach podczas promocji,
- W przypadku republiki promowanie generałów z niższą ambicja może także prowadzić do wzrostu poparcia dla naszej strony,
- Promocja 4-tego poziomu oprócz Gravitas dodaje +2% do naszego wpływu co turę (mając 50% wpływu, po zakończeniu tury będziemy mieli 51% itd),
- Wygląda na to, że łatwiej zdobywać wpływy gdy jest tylko paru generałów na scenie politycznej,
- Jak autor poradnika zarządza swoją polityką:
* Generałowie z wrogich stronnictw wysyła do rekrutowania jednostek, maszerowania, stacjonowania w miastach, a swoich generałów do toczenia bitew i prowadzenia polityki w stolicy,
* Walczy przy pomocy swoich najambitniejszych generałów,
* Wysyła generałów bezpośrednio do armii, które mają podjąć bitwę i zaraz po jej zakończeniu odsyła ich do stolicy aby mogli popracować jako politycy, wyjątek - generałowie zostają jeżeli przewiduje się kolejną bitwę w turze komputera/następnej turze,
* Stara się trzymać jak najwięcej swoich generałów w stolicy by byli dostępni do zyskiwania glorii i chwały gdy tylko nadarzy się okazja,
* Upewnia się, że jego generał posiada wyższą ambicję niż jego poprzednik z opozycji by mieć pewność zyskania, a nie utracenia wpływu (przeciwnik odesłany zdobędzie trochę wpływu jako polityk),
* Jego podejście stosuje się do monarchii, nie zawsze możliwym było dla niego stosowanie wszystkiego tego o czym napisał ale jak miał taką możliwość to preferował swoje rozwiązania,
* W przypadku republik doradza ciągłe balansowanie i dawanie możliwości rozwoju generałom opozycji tak by nie doprowadzić do wybuchu wojny domowej z powodu za wysokiego poparcia dla nas, zbyt szybko,
- Generałów wymienia się poprzez przycisk wymiany/replace w zakładce generała w armii,
- System nazywania armii może nam pomóc w zapisywaniu informacji o generałach, którzy docelowo je prowadzą: ambicja/stronnictwo,
- Niektórzy członkowie świty (Wredna Teściowa, Korepetytor itd) są bardzo ważni bo wpływają na zmiany w gravitas. Jako, że możemy decydować o tym kto ma kogo w świcie (nawet z opozycji) to powinniśmy zabierać dobrą świtę opozycji i dawać jej tą utrudniającą życie. Stosować ich powinniśmy jednak szczególnie na młodych i bardzo ambitnych generałach by mogli oni więcej na tym skorzystać.
- Lepiej unikać stosowania akcji politycznych z wyjątkiem adopcji generałów o ambicji 3, wyjątkiem od tej sytuacji jest moment gdy chcemy oddać trochę wpływów,Pozdrawiam

Ituriel32
17-11-2013, 15:08
Coraz bardziej nie rozumiem podejścia panów z CA. Sami powinny opisać (chwalić się) w instrukcji zasady działania polityki. Wtedy większość graczy wiedziała by co i jak. Ilość krytyki by się zmniejszyła, jak i zmienił by się jej charakter. A tak mamy podejście olania wszystkiego.

Samick
17-11-2013, 16:11
Ja bym rzekł, że szykują coś wielkiego jakieś DLC albo dodatek, gdzie to rozwiną, stąd wolą milczeć by zrobić większe zaskoczenie. :)

smooqu
17-11-2013, 17:17
Z tego co czytałem, to Trish obiecała jakiś guide tłumaczący działanie polityki i było to dość dawno. Jeżeli mają wydać DLC, które rozwinie polityke wewnętrzną to byłbym w siódmym niebie.

O wiele bardziej wolałbym to niż Culture Packi. Ale wiadomo, że Culture Pack jest łatwo zrobić małym nakładem sił, stąd nie spodziewam się niczego więcej ;)

Andzia
17-11-2013, 20:34
Rome 2 na steamOS i linux - czuję boost FPS w powietrzu :D

mackoff
17-11-2013, 20:50
Właśnie czytam bardzo pochlebne opinie graczy na temat tej nowej łatki - zresztą tak jak i poprzedniej.

Z chęcią sprawdzę zmiany w weekend.

To wszystko tylko potwierdza to co pisałem - gra będzie w pełni grywalna (choć wg. mnie już jest grywalna) i z każdym miesiącem będzie jeszcze lepiej.

Kontynuując myśl - gra jest już na tyle grywalna na multi, że organizowane są turnieje na scenie polskiej i zagranicznej.

Dzisiaj został ogłoszony nasz - chyba pierwszy (jeżeli nie to niech mnie ktoś poprawi) - turniej Rome 2 Total War na naszym krajowym podwórku.

Serdecznie zapraszam zarówno graczy zrzeszonych jak i tych bez przynależności klanowej.
http://www.crktw.fora.pl/images/galleries/16216208135288c2d04b05d-694480-wm.jpg

smooqu
17-11-2013, 21:42
Próbowałem dzisiaj zagrać w Rome II, zobaczyć jakie zmiany wniósł ten patch i to co zobaczyłem przyprawiło mnie o zawroty głowy. Zrobiłem 2 własne bitwy, Rzym (SI) kontra Sparta (ja).

#1 (Ars Gratia Artis)
Rzymska piechota podeszła pod moją falangę i ustawiła się w pozycji w pozycji przeciw kawalerii (romb), nie chciała się ruszyć nawet na krok, a moje jednostki, zamiast atakować, dreptały w miejscu, dopiero wciśnięcie klawisza wyłączenia formacji oraz falangi, zmusiło moje jednostki do ataku.
http://i.imgur.com/L82aKig.jpg?1
http://i.imgur.com/SBdiaAZ.jpg

To co się ukazało moim oczom w trakcie walki przeszło moje najgorsze oczekiwania. O ile do tej pory dobrze mi się grało na tym modzie (w miarę, bo wkurza mała ilość amunicji jednostek strzeleckich i fire-at-will), to powyższe obrazki wywołały u mnie dreszcze. Piechota trzymała linię tak idealnie, że zaczeła się zlewać w jedność. Wyglądało to mega komicznie.

http://i.imgur.com/sOrMf07.jpg

#2 Vanilla

Po mrożących krew w żyłach zdecydowałem się rozegrać tą bitwę jeszcze raz na gołej wersji 1.7. i było trochę lepiej. Jedyne co kłuje w oczy to wielki blob, którego nie było podczas grania z modem, ale przynajmniej jednostki nie wariowały podczas prób ataku i walki wręcz. Niestety, zdarzało im się nietrzymanie formacji.

http://i.imgur.com/5Dd8eJZ.jpg

Na dodatek miałem duże wahania fps. Co dziwne niedawno gra chodziła mi naprawdę ładnie, a ostatnio non stop są z nią jakies cyrki. Nie mam juz sił na tą grę.

qtango
18-11-2013, 17:26
Ile jest prowincji w grze ?

Samick
18-11-2013, 17:37
173.

Bellic58
18-11-2013, 17:46
Mam pytanie. Jako, że miałem sporą przerwę od romka w nadziei, że go jakoś załatają, chciałbym spytać się o dwie rzeczy.
Czy po nowych łatkach jednostki dalej biegają po 50 km/h na mapie bitwy i czy jeśli dojdzie do zwarcia to jednostki tworzą jedną, wielką, zbitą i telepającą się kupę pikseli?

Aztec
18-11-2013, 17:47
Ile jest prowincji w grze ?

57 prowincji, które są podzielone na 173 regiony.

smooqu
18-11-2013, 18:01
Mam pytanie. Jako, że miałem sporą przerwę od romka w nadziei, że go jakoś załatają, chciałbym spytać się o dwie rzeczy.
Czy po nowych łatkach jednostki dalej biegają po 50 km/h na mapie bitwy i czy jeśli dojdzie do zwarcia to jednostki tworzą jedną, wielką, zbitą i telepającą się kupę pikseli?

Biegają wolniej, ale ciągle trochę za szybko. Powyżej masz screena, nadal się zbijam w kupę pikseli.

A ja już mam plany na weekend. Serial Total War przeceniona na greenmangaming. Medieval II: Total War Collection - 4$.

Grogmir
20-11-2013, 23:26
Chyba szykuje nam sie pierwsza historyczna megamodyfikacja, wyrosła z Ars Gratia Artis i rozszerzona, poza nową mechaniką bitewną, o liczne zmiany w kampanii.
Divide Et Impera (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?630814-Divide-Et-Impera-%28Divide-And-Conquer%29)
Są szansę, że do teamu dołączą najlepsi nie-radiousowi moderzy, jak świetny Dresden (autor modyfikacji m.in. scalających Kartaginę, Selków i Ptolemeuszy w pojedyncze państwa), czy Hellbent ze swoim totalnie odmienionym systemem rozwoju postaci (np. dodane umiejętności zarządzania miastem/polityczne, czy możliwość dostawania expa za siedzenie w mieście).

Ciekawostka: twórca AGA, po wielu zmianach w systemie rzucania pilum (było zwykłe fire at will jak u harcowników, potem zamieniona na specjalną umiejętność "rzuć pilum") i zrobieniu historycznego researchu stwierdził, że Rzymianie jednak w 99% przypadków używali pilum tylko przy ataku na linię wroga w celu jej osłabienia, a nie w defensywie i zostawił system z vanilli, bo CA zrobiła to dobrze. Dla mnie może być. :P

Sam stestuję moda dopiero w weekend, ale czekam na Wasze oceny. ;)

K A M 2150
20-11-2013, 23:41
Grogomirze, ubiegłeś mnie, właśnie założyłem temat na naszym forum i chciałem tutaj dać linka :D

Dyskusja na naszym forum:
viewtopic.php?f=582&t=14433 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=582&t=14433)

Mod różni się znacznie od AGA, zawiera wiele zmian które miały wejść, ale patch 7 to pokrzyżował. W moim przypadku aby zadziałał musiałem usunąć mod na brak HDR.

Falanga ma 256 ludzi :D Zniknęła zdolność "Gallop/trample" dla jazdy, która w sumie nie miała sensu bo jazda jak szarżowała to i tak to historycznie robiła ;D Kilka jednostek ma zmienioną liczebność. Doszło sporo nowych, ciekawych formacji, legioniści wreszcie są uniwersalni, wreszcie ktoś poszedł po rozum do głowy i dał im formację antykawaleryjską, legioniści tworzą kwadrat i wystawiają swoje pila :D Jednostki u większości państw posiadają historyczne nazwy :)

Oczywiście jest kilka bugów graficznych, ale znając ekipę AGA, solidność i dbanie o rozwój szybko zostanie to załatane :)

Ku mojemu zdziwieniu dwie pierwsze bitwy z AI przegrałem, miałem legionistów vs Ptolemeusze z katafraktami, słoniami, srebrnymi tarczami, hypaspistami, elitarnymi pelstastami i zwykłymi falangitami. Pierwszą bitwę przegrałem, bo bawiłem się nowymi formacjami, drugą jednak i tak solidnie przegrałem, fakt że wojo wroga było lepsze, ale wcześniej nigdy nie przegrałem bitwy w Rome 2, gdy obie strony miały podobnie jakościowo wojska i liczebność ;D

EDIT: Pograłem trochę więcej i OMG OPAD SZCZENY I W OGÓLE! Nie grać w żadne inne mody, bo są już niepotrzebne, wywalić wszystko poza modem na frakcję i GEM, bo tworzą konflikty i instalować DIVIDE ET IMPERA! Wreszcie działa system morale, nie trzeba wybijać 90% składu oddziału, ale jednostki też szybko nie będą padać, jest czas na strategie, ponawiane szarże itd. Strzelcy działają jak powinni, jazda też, falanga to świetny mur od frontu. To wszystko plus patch 7 sprawiły, że teraz nawet bitwa z 7 tysiącami na MAKSYMALNYCH detalach poza roślinnością alfa to 35 klatek w najgorszym wypadku :)

Pampa
22-11-2013, 08:27
Hmmm po tym patchu czasem żołnierze jeżdżą na wrotkach, no ale ogólnie faktycznie, jest lepiej z tą optymalizacją. Teraz poczekać jeszcze ze 2 miesiące i będzie można przyjemnie grać.

Grogmir
22-11-2013, 16:23
Szybkie pytanie, czy frakcje mogą się odrodzić poprzez bunt, czy może je wyzwolić tylko inna frakcja po zajęciu prowincji?

K A M 2150
22-11-2013, 17:15
Mogą, osobiśie nie spotkałem się z wyzwoleniem nacji przez inną frakcję, to chyba dopiero w modach. Jeżeli buntownicy mają przypisane państwo to jeżeli podbiją jakieś miasto to nacja się odrodzi.

Ituriel32
22-11-2013, 17:59
Dość późno to piszę, ale audio w Romku2 jest bardzo słabe. Podobnie jak u większości nowych produkcji nie dane było mi rozkoszować się muzyką z głośnika.

kuroi
22-11-2013, 19:33
Szybkie pytanie, czy frakcje mogą się odrodzić poprzez bunt, czy może je wyzwolić tylko inna frakcja po zajęciu prowincji?
Owszem. Swoją drogą, jest to wspaniały sposób, gdy chce się zająć region, który przejęła frakcja, z którą nie chcemy mieć wojny. Miałem tak podczas kampanii Partią.
Baktria została podzielona między mnie oraz jakiś protektorat Seleucydów. Jako, że nie chciałem jeszcze tego bloku państw atakować, to wysłałem swoich szpiegów i dygnitariuszy do tego regionu szerzyć zamieszki. Po kilku turach Baktria wróciła na mapę tylko po to, by w następnej zniknąć pod moim butem.

badolf4
22-11-2013, 19:39
Panowie mam kłopot a mianowicie, gram na modzie DIvide Et Imperia i do zbudowania kolejnego poziomu koszar potrzebuje... miedzi a za cholere niemoge jej znaleźć skąd można importować, Orientuje sie ktoś gdzie ją nabyć?

FireFighter
22-11-2013, 20:19
Orientuje się ktoś jak w trakcie kampanii toczyć bitwy nocne? To jakaś specjalna umiejętność? :)

Abracadabra
22-11-2013, 20:29
Pewien nie jestem ale nocne bitwy moga byc przy zasadzkach jesli mamy opanowana specjalna umiejetnosc.. Cos takiego mi swita.

FireFighter
22-11-2013, 20:31
Zagrałem już ze 3 kampanie i ani razu nie mogłem rozegrać bitwy nocą,, ;//

K A M 2150
22-11-2013, 20:34
Umiejętność ataku nocą trzeba przyznać generałowi w ramach awansu na kolejny poziom. Zapewne jest to powiązane z współczynnikiem przebiegłości/cunning czy jak to tam zwał ;P

FireFighter
22-11-2013, 20:40
Sprawdzę, dzięki wielkie :)

K A M 2150
22-11-2013, 20:43
Przydałoby się drzewko umiejętności, niektóre nie pokażą się jeżeli wcześniej nie wybierzesz jakiegoś innego skilla. W każdym razie mi kilka razy wyskoczyła możliwość przyzania ataku nocą generałowi ;)

Grogmir
22-11-2013, 20:44
Mogą, osobiśie nie spotkałem się z wyzwoleniem nacji przez inną frakcję, to chyba dopiero w modach. Jeżeli buntownicy mają przypisane państwo to jeżeli podbiją jakieś miasto to nacja się odrodzi.

To świetnie. Co do wyzwalania, to w vanilli mogą to chyba tylko frakcje barbarzyńskie, ale w nowym DeI jest już zaimplementowany mod Sack&Liberate, dodający wszystkim frakcjom unikalne dotąd dla niektórych frakcji możliwości wyboru losu miasta. ;)

K A M 2150
22-11-2013, 20:46
Wiem, wiem :D

Co do braku drzewka umiejetności to prosze bardzo :D

http://guides.gamepressure.com/totalwarromeii/gfx/word/74203076.jpg

A tutaj opis poszczególnych umiejętności:

http://guides.gamepressure.com/totalwar ... p?ID=22311 (http://guides.gamepressure.com/totalwarromeii/guide.asp?ID=22311)

Na tej samej stronce po prawej jest też na liście drzewko agentów, armii itd.

Grogmir
22-11-2013, 21:34
Dla porównania drzewko z moda TTT:

http://i.imgur.com/WWy51yS.png

Jest różnica, co? ;)

Pampa
22-11-2013, 22:03
Różnia to jest w prowadzeniu kampanii :shock: Zacząłem po dłuuugim okresie odstawki Romka, znowu grę Rzymem. Etruskowie, dobre manewry pod Rzymem wiążące moje siły przez co sporo się z nimi męczyłem. Syrakuzy podbiły całą Kartaginę, i tez mi sporo krwi napsuły. A mistrzem wszystkiego jest Epir, dawnij w przeciągu paru tur znikało, teraz tłucze się z Atenami i nawet udało im się zdobyć moje Arminium :mrgreen:

smooqu
22-11-2013, 23:45
U mnie na bardzo trudnym etruskowie nigdy żadnej armi nie wystawili, a Epir zawsze pada :)

Bojaki
23-11-2013, 12:16
Potwierdzam, z DeI zabawa przednia :) Podstawka mnie rozczarowała, popróbowałem kilka modów - było ok, ale to nie to.
Wczoraj włączyłem na próbę i wsiąkłem, nareszcie trzeba się nagimnastykować, nareszcie bitwy trwają nawet po pół godziny - to jest to :)

Cieszę się, wspominałeś że miałeś problemy z paroma modami lub to i owo Ci nie pasowało, teraz wreszcie mamy moda który faktycznie odmienia obliczę Rome 2. Gdyby komuś jeszcze się udało usunąć te pochodnie podpalające bramy ;P A jak kampania? Sam jeszcze w nią nie grałem, bo wiem że ma duuuużo dodatków do niej dojść w związku z nowymi członkami ekipy, więc się wstrzymałem jeszcze :)

Zabawa w testowanie i konfiguracje modów jest ok, o ile ma się czas i chęci można samemu skelcić coś całkiem fajnego. W DeI wartością dodaną jest to, że ktoś już tę pracę wykonał i wreszcie mamy spójną wizję Romka.

Gram Egiptem. Od początku dużo się dzieje, z zachodu najeżdżają mnie ludy pustynne, z północy mam wojnę z Selkami. Na razie nie powiem nic więcej, bo AI mnie przyblokowało i walczę o przetrwanie :)
Formacje jak najbardziej działają, falangici będą parli do przodu trzymając szyk i dźgając wszystko na drodze. W ogóle dużo jest nowych formacji, Legioniści np. dostali "pusty kwadrat" (ala Napoleon) albo "ustawienie przeciw jeździe", która podobno ułatwia odparcie ataku konnicy. Słonie grzęzną w tak ustawionej piechocie. Jednostki długo walczą i powoli giną, skończyły się czasy kilkuminutowych bitew - zaczynają się kilkukrotne szarże i kombinowanie.
Modyfikacja wniosła też 4 tury / rok, początkowo byłem sceptycznie nastawiony, ale faktycznie pozwala to zidentyfikować się z generałem, agentem, nareszcie decyzje ich dotyczące są istotne.

Nadal do poprawienia jest BAI, u mnie gdy komputer ma dwie armie - dość często ta druga nie dociera, a to się gdzieś zawiesza przy brzegu a to wędruje dookoła mapy i nie zdążą dotrzeć przed upływem godziny. Ale to już bardziej na patch 8.

Aztec
23-11-2013, 23:43
Krótkie pytanko, czy u Was również tak gęsto spadają z murów żołnierze szturmujący mury? Po wejściu widziałem jak napastnicy zostają spychani, spadają z wysokości muru, lecz podnoszą się i dalej walczą, spadają również obrońcy.

K A M 2150
24-11-2013, 13:40
Dla czekających na wersję Divide et Impera na Steam, właśnie miała miejsce premiera :) Mod podzielony na dwa party, ze względu na rozmiar, oczywiście mod dalej dostępny w jednym parcie na mediafire. Ja preferuję dalej stary sposób na download ;)

Download z mediafire:

http://www.mediafire.com/download/n8404 ... _Impera.7z (http://www.mediafire.com/download/n8404nz8fa271f4/Divide_et_Impera.7z)

Download poprzez Steam:

http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... =197748499 (http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=197748499)
http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... =197751573 (http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=197751573)

PAMIĘTAJCIE, ŻE JEŻELI ŚCIĄGANIE PRZEZ STEAM TO OBA PARTY SĄ OBOWIĄZKOWE! PRZEZ MEDIAFIRE TYLKO JEDEN!

Lista zmian z ostatnich dwóch patchy, nacjom doszlo trochę jednostek, póki co dostepnych już w grze, w pełni nowe wyjdą niedługo:

[spoiler:3u0enb4g]Changelog v0.3a:- Revisited some faction rosters to give them units they should have historically from the pool of vanilla ones:
Carthage: Celtic Warriors, Iberian Cavalry, Iberian Noble Cavalry, Iberian Scutarii Spear, Iberian Veteran Shield Warriors, Numidian Cavalry, Numidian Javelinmen
Epirus: Rhodian Slingers, Royal Peltasts, Thessalian Cavalry, Thorax Pike, Thorax Sword, Illyrian Thureos Spear, Illyrian Cavalry, Illyrian Tribesmen, Italian Sword, Italian Noble Cavalry
Macedon: Thessalian Cavalry, Thracian Cavalry, Thracian Warriors
Pontus: Galatian Sword, Karian Axemen, Thracian Warriors
Seleucid: Galatian Sword, Karian Axemen

- Tweaked power of Thorax Swordsmen
- Tweaked slightly slinger power
- Various graphical changes and improvements
- Made formation attack much more effective; now the difference from having it off is much reduced and in many cases worse
- Made Shield Wall/Spear Wall/Fulcum more effective than before and making more of a difference, especially if timing it right (now if only I could find a way to make the AI use it...)
- Re-balanced units that have formation attack enabled for the changes above
- Re-balanced Pilum/Javelin once more and re-enabled the morale/shield defense penalties: it works better with them on; I tested these new changes extensively and now the damage should be just right
- Re-balanced Lybian Hoplites because historically they wore the same equipment as other strong hoplites and they were as weak as depicted by CA
- Corrected bug with Persian Cavalry that had Cantarbian Circle instead than Wedge formation
- Tweaked damage on slingers to be more effective but be less accurate
- Increased radius of Cavalry so they blob less
- Corrected wrong spacing on Royal Spartans

Changelog v0.2d:

- Changed the way HP are distributed for more balance: now instead of more/less for weight the HP are distributed by unit training level and type
- Made various balance changes to Roman infantry units, especially low tier ones
- Changed army caps on Romans so that Evocati Cohort are 3 per army and Armored Legionaries 2 (these last are now more powerful as I think they should)
- Tweaked once more Javelins/Pila: let&#39;s hope this is the right balance between powerful and OP
- Removed the collision effects from Javelins/Pila for now because I didn&#39;t like all those red bubbles and moreover with these changes they are no more necessary[/spoiler:3u0enb4g]

Pampa
24-11-2013, 17:14
No i niestety, właśnie w tym momencie spotkała mnie bolączka z premiery jeszcze. Otóż mój przeciwnik który oblega miasto, stoi i się patrzy. A ja w tym czasie mogę sobie przeglądać internet i pisać na forum... jeszcze tylko 30 min( przyśpieszone x3 przynajmniej)...

Harry-Potter-TW
24-11-2013, 17:19
Heh mam zagwozdkę :D. Gram teraz na 3 mini modach radiousa i jest bardzo przyjemnie ( nie mam tych z nowymi jednostkami i bitewnego). Bitwy nie są złe na vanilli, a mini mody radiousa są dużym ulepszeniem. Ale chyba zacznę drugą kampanie z Divide ( chociaż niektóre rzeczy mi się nie podobają ) i zobaczę co mi się bardziej podoba, albo będę grał na zmianę. Ciekawe, że nawet na vanilli bitwę toczyłem 18 minut i nie była jakaś ogromna, chyba to poprawili, ale mało grałem więc nie jestem pewien.
Kam czy grając Rzymem z Divide ta frakcja też jest silna w jednostkach jak w vanilli? Jest jakieś przetasowanie, czy wszystkie frakcje są mniej więcej równe?

Ituriel32
24-11-2013, 22:00
Pobrałem, zagrałem na szybko. Komp spuścił mi lanie, wyłączyłem. Teraz chciałem zagrać jeszcze raz, ale coś się tam aktualizuje (w pierwszym parcie) i niestety wywala się.
Gdzie jest opcja wyboru między 2/4 turami na rok? Ten mod robi coś z odradzaniem się najemników? Bo chciałem pograć Kartaginą rodziną z większym ruchem armii.

Pomijając mody, to już na czystej wersji gra się dużo ciekawej. Grając Macedonią komp wyciął mi fajny numer. Barbarzyńcy Isubres (lub Boli) zrobili mi szybki atak:
1) tura. zajęli Patavium,
2a) Złupili Ariminum, wyzwolili (przywrócili) Ligurie.
2b) Liguria zajęła Velathari.
3) Liguria zdobyła Rzym.
4) złupili mi Neapolis.

Siedziałem przed monitorem z otwartą paszczą, i skaczącym gulem. Nie udało się jednak im przeżyć.
5) Bo przybyła moja elitarna armia "Tracja", z marszu odbiła Rzym i zniszczyła główną armie Ligurii.
7) Dotarła armia "Macedonia" i już właściwie było po zawodach.

Ituriel32
24-11-2013, 22:17
Wprowadzili teraz (w paczu 7) limit czasowy dla zadań głównych? Bo grając Kartaginą nie spełniałem warunków np. zajmij 16 portów, czy posiadaj 75 jednostek.
A tu gra wyświetlała mi informacje o spełnieniu 0/4 zadań dodatkowych i odpalało się następne.

Harry-Potter-TW
24-11-2013, 23:17
Poboczne musisz zdążyć chyba przed głównym - czy to teraz wprowadzili nie wiem, bo mało grałem - chyba nie są na czas. Są jakieś oddzielne zadania, chyba na czas, np. zrób jakąś technologie, ale gram 2 dzień po długiej przerwie, wiec nie jestem pewien.

Sanvone
25-11-2013, 22:36
Jestem zdemoralizowany po kolejnej nieudanej próbie wznowienia kooperacji, Odechciewa się po raz enty zaczynania tego samego w nadziei, że uda się dograć grę do końca przy robieniu wielu zapisów gry. Creative Assembly: why oh why QQ? Obawiam się, że minie dość dużo czasu zanim będzie można bezpiecznie zagrać całą kooperację (dodając do tego obecne warunki zwycięstwa) i przestanie to być rosyjską ruletką. Jest to chyba pierwsza rzecz co mnie bardzo irytuje, a nie mogę zrobić nic innego jak czekać na patche. Ponoć obecnie frakcja rzymska znowu jest przegięta jeżeli chodzi o piechotę, po wyłączeniu ataku formacją. Zastanawia mnie czy oznacza to dalsze zmiany ataku w formacji i/lub dużych cięć w statystykach i zrobieniu z ataku formacją pseudo falangi z bonusami do stat. Takie rozwiązanie znowu nie rozwiązywałoby problemu bo po włączeniu czegoś takiego jednostki utrzymywałyby bonusy do statystyk nawet w sytuacji totalnego rozbicia formacji.
Swoją drogą przycisk "utrzymania szyku/formacji" to nie to samo co "Utrzymanie pozycji" x]. Czyli cały czas czekamy na tą funkcję :)".

Pozdrawiam

Samick
26-11-2013, 18:50
http://www.gamespot.com/articles/total- ... 0-6415925/ (http://www.gamespot.com/articles/total-war-rome-ii-sales-reach-800-000-copies/1100-6415925/)

800 tysięcy. Do 50 milionów sztuk Mario jeszcze daleko. :)

Edit.

Temat o DeI mamy tutaj:
viewtopic.php?f=582&t=14433 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=582&t=14433)
;)
Jak rozpiszecie się odpowiednio dużo, to powstanie osobny dział na niego. :)

smooqu
27-11-2013, 18:55
http://www.youtube.com/watch?v=BAjsDrKeFvI

Rome II jaki jest każdy widzi, ale filmiki okołogrowe to CA robi kapitalne :)

Pampa
28-11-2013, 13:27
Jest jakiś mod który ograniczy ilość spamu agentów? W każdej osadzi mam poniszczone budynki na 20+ tur... Kiedyś tak nie było a teraz nawet się rozwijać nie da.

nowy2142
28-11-2013, 14:19
Ja jakoś spamu nie zauważyłem. Każda frakcja ma powiedzmy normalną ilość agentów. Fakt że jak biję się z 4 sąsiadami to może się uzbierać ze 3-4 gości pod miastem, którzy próbują naszkodzić w osadzie.
Ale od tego masz swoich agentów. Ja zawsze mam kogoś (jak się imperium większe robi to więcej niż 1 osobę) wyszkolonego w zwalczaniu agentów. Można też postawić budynki pomagające w obronie przed agentami i również ustawić swoich agentów w prowincjach z problemami.

Pampa
28-11-2013, 16:00
No ja pod praktycznie każdym miastem mam po 2/3 agentów, a wojny z Libią i jakimś innym małym śmiesznym państwem. A sam mam tylko Kawałek Afryki, Sardynię, Italię, I część Grecji...

Ituriel32
28-11-2013, 18:33
Niestety agentów trzeba rekrutować od początku gry. Bo później można napotkać mur ciał nie do przebicia :roll:
Nie wolno dopuścić do dużej ilości wojen z małymi 1 regionowymi państwami, ponieważ to one najbardziej spamią. Duże wysyłają armie.

Pampa
28-11-2013, 22:42
No i szkoda że AI się bunkruje 3 pełnymi armiami pod swoją stolicą przez co ciężko wystawić armię taką żeby potem nie mieć problemów gdzieś indziej w impreium. Te małe państewka przez swoją bierność i spamowanie agentami są najbardziej irytujące

marko1805
29-11-2013, 11:04
Tak z ostatnich ciekawostek dotyczacych AI jakie znalazłem na oficialnym forum gry autorem tego tekstu jest Seal jeden z twórców Divide et Impera:

So, I was working on my mod Divide et Impera and finally found a way to give the possibility to the AI to use Shield Wall and Shield Screen formations behavior with a little workaround, and it is in this way that I discovered this little gem.

Do you wonder why the AI cannot use formations as Shield Wall? I tell you: it's not because the AI is not programmed to use them, CA deliberately didn't have the AI use them because they don't work for the AI.

If you give the Shield Wall behavior to an ability and you use it on the player the unit will after a while take the formation (the one that tightens up, as Hoplite Phalanx in vanilla); if you instead give the same exact behavior to an AI unit and have it use it then the unit instead will never adopt the formation and will simply just stand there immobile.

In little words: the animation behavior of formations (apart Pike Wall) is completely bugged for the AI controlled units and it is for this that CA removed the possibility of them being used by the AI controlled units.

Now, this is really the last drop CA.

I can understand the buggy formations not working properly that you never resolved till now, I can either understand that you seem to don't care about many of the issues they have but this is really incredible. The formations are so bugged that either if you can give them to the AI with some tricks and can have it use them properly you cannot do it anyway because they don't work there because they are totally broken.

In what hell of a state this game is? Is this an alpha engine or what? FFS.

And the worst part is that you understand all these issues only if you mod the game and the majority of people don't know these things: they just think that the AI cannot use those abilities because you just forgot to set the proper calls maybe, when instead you did remove the possibility appositely to not let users discover in which state they really are.

You did know this perfectly, isn't it? And yet we are at the 7th patch and you have done nothing about this. Are you serious?

I posted already 4 threads about the state of formations in this game that I discovered while modding and that you know perfectly but I could never imagine something as bad as this. It is only now that finally I've being able to have the AI use them that I really discover the truth.

If you don't want to fix the formations tell us modders a way to do it or release modding tools. It's impossible that the engine is in this state after the 7th patch. Instead of focusing on the Baktria DLC focus on fixing the engine, that's much more important.

Jeśli to faktycznie prawda to z czym mamy do czynienia w przypadku CA ?: brakiem kometencji, olewatorstwem, czy może....

Samick
29-11-2013, 11:21
Sztywnym, nieprzesuwalnym terminem wydania gry za wszelką cenę, bo ostateczną datę wydania wrzucili na ogromną ilość materiałów reklamowych (na które poszły pieniądze). Fakt, że to wyłączyli, świadczy o braku wyobraźni i unikaniu problemu. Rozumiem że w każdej grze znajdziemy elementy ostatecznie pozostające poza grą (modele postaci, przedmioty, lokacje), z których niejednokrotnie korzystają modderzy, ale potraktowanie w ten sposób tego elementu jest grubą przesadą.

marko1805
29-11-2013, 12:27
Tak, tylko że od premiery minęło sporo czasu, do tej pory zostało wydanych 7 łatek i ten element nie był tknięty. Coś mi się wydaje, że CA łata tego Romka na łapu capu byle w końcu można było sprzedawać płatne DLC.

Sanvone
29-11-2013, 13:46
Co do sprawy z AI i formacjami to też wczoraj czytałem ten temat na oficjalnym forum. Muszę powiedzieć, że jest to dla mnie oburzające. Zastanawia mnie teraz czy zastosowanie takiego rozwiązania można uznać za tymczasowe. Nawet jeśli można to kładzie to cień na intencjach developerów. Skandal :(

Z innych ciekawostek Trish CA odpowiedziała w jednym z tematów (dotyczącego obiecanego poradnika do polityki), że brak komunikacji po patchu 7 jest spowodowany z przygotowaniami i przejściem na okres gwiazdkowy. Gwiazdka z tego co mi świta to ważny okres dla producentów do czynienia zysków więc chyba powinniśmy spodziewać się jeszcze 1 płatnego DLC w tym roku. Dużo osób woła za pakietem kultur celtycko-iberyjskich więc jest jakaś nadzieja, że Kartagina/Pontus/Galowie? dostaną jakieś nowe jednostki co bardzo by im się przydało. Z tematu poradnika do polityki to Trish obiecała przypomnieć odpowiedniemu teamowi o tym i dać odpowiedź w ciągu tygodnia.

Patrząc po oficjalnym forum to najnowszy oficjalny patch położył kampanie multiplayer po całości. Mam nadzieję, że w następnym patchu (niezależnie kiedy się pojawi) dostaniemy jakiegoś hotfixa na to bo jest to dosyć ważna rzecz dla wielu graczy. Możemy jednak trochę poczekać jeżeli patch 8 to będzie tylko Baktria Free DLC. Na marginesie to zaczyna wkurzać to podejście CA by z każdego DLC robić kolejny numerek patcha... W ten sposób zawyżają sobie wyniki w łataniu tej gry. Trochę też śmieszą mnie celtowie z Galacji, których legioniści zostaną wg opisu na wiki dodane do Baktrii. Jeżeli ta jednostka będzie gięta to nic jak tylko czekać na udostępnienie Galacji jako grywalnej frakcji - z egipską Galacką Strażą Królewską i pewnie paroma innymi jednostkami, które jeszcze wyjdą będzie miazga.

Zauważyliście, że w vanilli prawie nie ma jednostek-hybryd? Jedyny przykład jaki przychodzi mi do głowy to konni łucznicy nomadów co nie dosyć, że postrzelają sobie fest to jeszcze mają w miarę wysokie statystyki do walki wręcz. Przykładowo peltaści zwykli i królewscy, jazda tarencka czy numidyjska nie są w stanie przez statystyki spełniać roli więcej jak 1 typu oddziału, a szkoda. Pewnie powiązane jest to z AI, które zachowuje się danym oddziałem w zależności od jego typu. Myślę, że gdyby takich jednostek mieszanych byłoby więcej i byłyby właściwie zbalansowane to gra byłaby ciekawsza.

Pozdrawiam

P.S - nowy2142: To ciekawie z tym Epirem bo patrząc jakie bieda-wybór-jednostek w kampanii ma Epir to Rzymianie naprawdę wtopili mocno :D

Pampa
29-11-2013, 13:50
A może mi ktos wytłumaczyć, dlaczego Mediolan, po tym jak już jest w 100% zromanizowany to cały czas ma barbarzyńskie umocnienia? Zaatakowały mnie właśnie tam 3 pełne armie jakiegoś syfu(matko co to była za rzeź), już pomijając to że wygrałem tracąc bodajże 300 ludzi a oni około 2500, to na barbarzyńców wystarczy wyjść przed mury i nacierać ciężką piechotą... i tak do skutku. Chyba muszę zainwestować w jakiś mod, bo to się robi nudne... szarża, odskok, szarża, uzupłenianie sił, i znowu szarża. :roll:

marko1805
29-11-2013, 14:13
Z innych ciekawostek Trish CA odpowiedziała w jednym z tematów (dotyczącego obiecanego poradnika do polityki), że brak komunikacji po patchu 7 jest spowodowany z przygotowaniami i przejściem na okres gwiazdkowy. Gwiazdka z tego co mi świta to ważny okres dla producentów do czynienia zysków więc chyba powinniśmy spodziewać się jeszcze 1 płatnego DLC w tym roku. Dużo osób woła za pakietem kultur celtycko-iberyjskich więc jest jakaś nadzieja, że Kartagina/Pontus/Galowie? dostaną jakieś nowe jednostki co bardzo by im się przydało. Z tematu poradnika do polityki to Trish obiecała przypomnieć odpowiedniemu teamowi o tym i dać odpowiedź w ciągu tygodnia.

No tak, :lol: trzeba przecież obmyślić jak w końcu wyciągnąć nieco kasy od graczy, a się specjalnie nie napracować.

Spokojnie patch 8 i 9 już zapowiedziany ;)

Minęły prawie trzy miesiące od premiery i prócz optymalizacji, która się sporo poprawiła to reszta dalej czeka w kolejce i mam coraz większe obawy, że sie raczej nie doczeka.Nie obiecuję sobie zbyt wiele po tych zapowiedzianych łatkach. Jedno naprawią, aby co innego zepsuć :( Nowe łatki to z kolei trzeba zacząć nową kampanie i tak wkoło. Troszke to zaczyna irytować.

K A M 2150
29-11-2013, 14:56
Tak z ostatnich ciekawostek dotyczacych AI jakie znalazłem na oficialnym forum gry autorem tego tekstu jest Seal jeden z twórców Divide et Impera:

Nie Seal, a Selea ;D

Tutaj nowy wpis od niego dotyczący tamtego bugu.

Some news on the update:

It seems that finally (finally!) I've found a way to make the AI able to use the formations without causing a complete mess on lines and without the terrible bug with the animations as explained in the last note.

Wow, it has been really a challenge but it seems I've finally got the hang of it (crossing fingers ). I was really at a loss on what could cause the issue and it seems I've found what it is.

If all goes well and these tests are confirmed the next version of DeI will have the AI able to use formations (and it will be the first mod doing it in a proper way and not just with the messy use of Pike Wall behavior given to the formations causing a lot of bugs with lines etc.) and an host of other updates on the battle mod (some bug fixing, some tweaking of archers/slingers and a little revision on the stats of barbarians - that should have lighter armor stats and not defense as in the mod).

The best of the best would be to have the AI enable the formation and then disable it after a while, but this would have to be programmed on the AI code: I could give the formations a fixed time and then they disable themselves (via a cooldown) but in this way the player would not be able to use the formation again during the cooldown period and anyway the disabling of the formation cannot be properly fixed because it has more to do with the enemy being tired or not; however I have not yet decided if to give a cooldown or not because it would help users (maybe) on using the formations more efficiently. So, I'm still pondering about it.

Just have a little of patience please because to incorporate these new changes will take some time as many things are to be reworked to accommodate them. In the meantime continue testing the last version and provide feedback on it so I can resolve the issues while I work on the new update.

I want to thank all the users for continuing giving feedback on the new build (0.4). Your help is really appreciated.

szwejk
29-11-2013, 15:21
A jak teraz, po tych wszystkich, patchach, prezentują się bitwy morskie? Poprawili je?

marko1805
29-11-2013, 15:30
Nie Seal, a Selea ;D
Mea culpa :oops:
Jak sie ukarze, to pozostaje tylko przetestować. :) Zobaczymy czy faktycznie moder zrobił to czego nie potrafili lub o czym zapomnieli panowie z CA.

potemps
29-11-2013, 17:38
Historia mojego życia
[spoiler:k29408ph]Jeśli chodzi o gry komputerowe, to kiedyś - przez dość długi okres czasu - pobierałem je z torrentów, i nie narzekałem nie traciłem pieniędzy itd...Kilka lat temu postanowiłem odmienić swoje postępowanie i zacząłem zakupywać oryginalne gry itd. Przez ostatnie 2 lata, za każdym razem kiedy zdarzy mi się zapreorderować grę (średnio jakieś 3 tytuły rocznie) i dojdzie do premiery owej gry (Red Orchestra 2, Battlefieldy, Simcity 5...) - dostaje lekkiego plaskacza w pysk...ale spoko - rozumiem, przyzwyczaiłem się.
Po pewnym czasie dokonuje preorderu na Rome 2 Total War, biorę wolne w pracy na premierę...3 września godzina 9:20 rano - odpalam to "cudo" z zamiarem przeniesienia się w starożytność i namieszania w historii. Wtedy nagle znikąd dostaje bejsbolem w pysk i wpadam pod stół. Moja przygoda z RTW2, na 3 miesiące zostaje zakończona.
Jest 29 listopada, postanowiłem przetestować już jak owa gra będzie wyglądała po 7 patchach i 2 DLC....
Po raz kolejny leżąc pod stołem, zacząłem się zastanawiać - jak to coś mogło zostać dopuszczone do premiery....
- Grafika jest dziwna
- AI oblężeń praktycznie nie istnieje ( nie miałem sytuacji żeby AI próbowało oblegać moje miasto - tylko od razu zerg rush z pochodniami - ew 2 drabiny podstawią a później się kręcą dookoła)
- AI bitew w otwartym polu - to w zasadzie jedyna rzecz która naprawdę się poprawiła (z optymalizacją gry nie miałem problemów więc się nie wypowiadam) tutaj śmiało mogę powiedzieć, ze przynajmniej dla mnie jest to chyba najlepsze AI bitewne w Total Warach ever - ale to moja prywatna opinia)
- Dyplomacja dalej jest w 2004 roku.
- Drzewo rodziny nie istnieje
- zamiast ładnych portretów generałów mamy jakieś dziwne 3d facjaty które są wykonane nad wyraz brzydko
- nie ma animacji zabójstw itp
- nie ma animacji w której generał przemawia do armii przed bitwą
- wyszły różne mody które świadczą o niedorobieniu tej gry - jeden z przykładów jest nieco powyżej gdzie jeden z użytkowników forum zacytował modera od DAI odnośnie AI
- różne dziwne DLC z dodatkowymi frakcjami ( które świadczą o pocięciu gry na kawałki)
- gra nie ma klimatu
- gra na dłuższą metę jest nudna
- multiplayer spłaszczony do granic możliwości, a po progresie jaki nastąpił w shogun 2 oczekiwałem przynajmniej tego samego
- gra została wydana we wczesnej wersji BETA a my zostaliśmy okłamani

Dlaczego ??
:(

Pozdrawiam[/spoiler:k29408ph]

Sanvone
29-11-2013, 17:39
A może mi ktos wytłumaczyć, dlaczego Mediolan, po tym jak już jest w 100% zromanizowany to cały czas ma barbarzyńskie umocnienia? Zaatakowały mnie właśnie tam 3 pełne armie jakiegoś syfu(matko co to była za rzeź), już pomijając to że wygrałem tracąc bodajże 300 ludzi a oni około 2500, to na barbarzyńców wystarczy wyjść przed mury i nacierać ciężką piechotą... i tak do skutku. Chyba muszę zainwestować w jakiś mod, bo to się robi nudne... szarża, odskok, szarża, uzupłenianie sił, i znowu szarża. Jest jakiś bug z przypisaniem miast. Zaczynając nową kampanię jako Suebi i atakując celtyckie miasto na Węgrzech (z palisadą na mapie kampanii) załadowało mi mapę z typowym rzymskim miastem o kamiennych murach, przez co moje drabiny były złe (za niskie, sięgały tylko połowy murów D:), a ja musiałem odwołać oblężenie. Z kolei mój kumpel, który gra sobie Rzymem mówił, że jak odbijał jedno miasto w Italii od greków to załadowała mu się barbarzyńska osada z palisadą.
Pozdrawiam

Bronti
29-11-2013, 17:41
Nowy Unit Spotlight

https://www.youtube.com/watch?v=xjgCcWIn6f4

pawelk198604
29-11-2013, 21:21
Ta gra jest po prostu super :D

Dzisiaj zaatakowałem Genuę, przeciwnik wyprowadził przeciw natarcie miałem chyba 5% na wygraną ale wygrałem, nie wiem jak tego dokonałem ale się udało :D

Potem zdobycie osady było już bułką z masłem,

PS. Dlaczego powtórka przekłamuje, nagrałem powtórkę mojej pierwszej bitwy, i gdy ją otworzyłem żeby nagrać ją FRAPSEM pokazuje że jest "minimalna porażka" ale ja wygrałem te bitwę dlaczego powtórka przekłamuje historie:-)

Memnon[pl]
29-11-2013, 21:36

Dzisiaj zaatakowałem Genuę, przeciwnik wyprowadził przeciw natarcie miałem chyba 5% na wygraną ale wygrałem, nie wiem jak tego dokonałem ale się udało :D

I jest to jeden z wielu powodów dlaczego ta gra właśnie NIE JEST SUPER.Nawet dzisiaj po 7 patchach dla mnie jest to jedna z najgorszych gier TW w całej serii...

pawelk198604
29-11-2013, 21:53
]

I jest to jeden z wielu powodów dlaczego ta gra właśnie NIE JEST SUPER.Nawet dzisiaj po 7 patchach dla mnie jest to jedna z najgorszych gier TW w całej serii...

Ale udało się w dużej mierze dzięki moim ekwitom, miałem dwójkę własnych i dwóch najemnych, udało mi się ich przemieścić na tyły wroga, i go zajechałem od tyłu, wiem jak to brzmi :D
ale zadziałało.

Pampa
29-11-2013, 22:53
Na AI każdy manewr działa, zwłaszcza jak się gra Rzymem. Gra jest banalna bo można wygrać nawet jak wróg ma 5 krotną przewagę ;)

FireFighter
29-11-2013, 23:00
Mody są od tego żeby gra nie była banalna :>

K A M 2150
30-11-2013, 00:02
Hura! :D Selea jak zwykle w formie :)

Yes, I can finally say this: it works!!!!

I've been able to make the AI use the formations (and the true ones, not the usual trick of giving Pike Wall behavior to them that mess the lines and blocks animations, they use the real Shield Wall/Screen animation behaviors as can be used by the player) and they use them even intelligently, switching them on in melee and off when they have to retreat or charge to throw javelins etc.

Sometimes it can happen that two same formations can mix a bit, but it happened only once to me and it is very very rare (and btw it can happen also for the player if you use two units with Shield Wall and they "merge"), for the most part they work flawlessly.

I cannot wait to publish this new update since DeI will be the first mod to have the AI being able to use truly the formations, however I must first balance the mod for these changes (since the formations are used the balance changes, even dramatically) and I must rework missile weapons and fix some other things.

Tomorrow I will work full time on the new update and I hope to be able to bring it out soon.

shev441
30-11-2013, 00:03
Przepraszam za mały offtop ale na ten temat wchodzi najwięcej osób.
Jak wygląda sprawa z cenami DLC ( przecenami ) ? Obecnie mamy ten słynny Czarny Weekend i dostępne są DLC na tw za 50%. Czy warto je kupować teraz ? Czy na gwiazdkę jest większa obniżka ?

A co do Rome2 to cieszę się, że jest ciągle rozwijany ( Baktria i jakieś tam patche ). Ciekawi mnie jednak co z większymi rozszerzeniami. Już przed premierą twórcy mówili, że będą dodawane mini-kampanie i bitwy historyczne )

FireFighter
30-11-2013, 00:20

I've been able to make the AI use the formations (and the true ones, not the usual trick of giving Pike Wall behavior to them that mess the lines and blocks animations, they use the real Shield Wall/Screen animation behaviors as can be used by the player) and they use them even intelligently, switching them on in melee and off when they have to retreat or charge to throw javelins etc.

Sometimes it can happen that two same formations can mix a bit, but it happened only once to me and it is very very rare (and btw it can happen also for the player if you use two units with Shield Wall and they "merge"), for the most part they work flawlessly.

I cannot wait to publish this new update since DeI will be the first mod to have the AI being able to use truly the formations, however I must first balance the mod for these changes (since the formations are used the balance changes, even dramatically) and I must rework missile weapons and fix some other things.

Tomorrow I will work full time on the new update and I hope to be able to bring it out soon.

Chyba jeszcze jest nadzieja, że coś będzie dobrze :)

ManUtd
30-11-2013, 00:30
Przepraszam za mały offtop ale na ten temat wchodzi najwięcej osób.
Jak wygląda sprawa z cenami DLC ( przecenami ) ? Obecnie mamy ten słynny Czarny Weekend i dostępne są DLC na tw za 50%. Czy warto je kupować teraz ? Czy na gwiazdkę jest większa obniżka ?

Możliwe że na Święta będzie -75% na większość rzeczy, ja poczekam, tak czy inaczej nic nie tracisz.

A co do Rome2 to cieszę się, że jest ciągle rozwijany ( Baktria i jakieś tam patche )

Akurat nie rozwijany tylko kompletowany z tego co poucinali przed premierą... a patche to konieczność, chociaż i tak bardziej mieszają niż pomagają, zwłaszcza ten ostatni.

jantar
30-11-2013, 13:52
Przestańcie cały czas płakać. Żadna z gier totalwar nie nadaje się do gry, bo są trywialne, ale po zmodyfikowaniu to miód,l a romek drugi to arcydzieło. Jeśli jest cos lepszego na rynku to dojcie linka.

Eldaren
30-11-2013, 16:30
Przestańcie cały czas płakać. Żadna z gier totalwar nie nadaje się do gry, bo są trywialne, ale po zmodyfikowaniu to miód,l a romek drugi to arcydzieło. Jeśli jest cos lepszego na rynku to dojcie linka.

Wg. mnie znacznie lepsze:http://www.gry-online.pl/S016.asp?ID=15053

Asuryan
30-11-2013, 16:52
A w starożytności? Bo nie każdemu odpowiada klimat XII, XVI czy XIX wiecznej Japonii.

jantar
30-11-2013, 17:32
Błagam. Chodziło mi o inną grę. Shogun to też total war. Kiedyś wyszło coś podobnego do totala, ale ni chce mi się o tym gadać. Ze trzy tytuły mogę wskazać.

Eldaren
30-11-2013, 21:05
Błagam. Chodziło mi o inną grę. Shogun to też total war. Kiedyś wyszło coś podobnego do totala, ale ni chce mi się o tym gadać. Ze trzy tytuły mogę wskazać.

Seria Age of Empires,Empire Earth I i II,Twierdza:Krzyżowiec i ewentualnie Age of Mythology

Samick
30-11-2013, 21:47
Nie chce Tobie nic mówić, ale te wszystkie gry to RTS, których schemat znacznie odbiega od tego co mamy w serii TW. :)

Eldaren
30-11-2013, 22:28
Tyle,że jantar nie uwzględnił tego,że chce RTS'a o takim samym schemacie rogrywki.Wyłącznie wspomniał o tym,że chce RTS'a lepszego od RTW2,a więc pokazałem mu RTS'y wg. mnie lepsze

Samick
30-11-2013, 22:34
To dla pewności że nikt nie będzie kontynuować wykolejania tematu, wyślę nas wszystkich do Karceru. :) Proszę Państwa, ad rem!

Asuryan
30-11-2013, 22:37
Owszem, Total War: Rome II dużo brakuje do ideału - tylko cały kłopot w tym, że jak na razie nie ma nic lepszego w tych klimatach.

arek1975
01-12-2013, 13:40
Witam .Mam takie pytanko.Jezeli mam np pelną armie z generalem w miescie.A chce wyjsc z miasta generalem ale 4 zostawic chce w miescie.To czy tak da sie zrobic?Bo za cholere nie wiem jak rozdzielic armie

K A M 2150
01-12-2013, 13:48
Nie da się, armia wędruje tylko z generłem, miasta mają własny garnizon.

Sanvone
01-12-2013, 16:57
Po rozpoczęciu nowej kampanii zauważyłem, że szybkość uzupełniania się najemników uległa znacznej poprawce (po 30-stu turach od zarekrutowania wszystkiego z jednej prowincji, znowu miałem wszystkich dostępnych). Czyżby podwyższono szansę na uzupełnienie się najemników? Czy ktoś zaobserwował coś podobnego?
Pozdrawiam

Asuryan
01-12-2013, 17:04
Owszem, ale ciężko to zaobserwować - AI też dość aktywnie korzysta z opcji wynajmowania najemników.

K A M 2150
01-12-2013, 21:13
Wyszła wersja 0.5 Divide et Imprea :D

Changelog v0.5:- Made the AI able to use formations (the real ones that also the player can use), apart for Barbarians because they used Shield Wall only rarely (it was not their primary fighting method and they used it mostly against cavalry charges)
- Slowed speed of battle, but in dynamic fashion: this means that for example fighting Barbarians will be always a violent and "fast" matter given their method of fighting and low morale, while fighting with Greek units with their high defense will produce very long battles
- Made various changes to differentiate the factions with their particular strengths/weaknesses even more: players will have to learn the characteristics of the faction they are playing with to succeed
- Tweaked morale for less incongruence and more diversity between factions (for example Romans will have the highest morale in their primary troops so they will fight longer even when losing)
- Re-balanced several units for better gameplay
- Tweaked missile units that were too strong in previous update
- Made all Roman Auxiliaries to fight in a disciplined manner and use formations appropriately
- Reworked Repel Cavalry to form a square and made it so that it is not being used by AI above all else (this caused various issues in the previous updates)
- Reworked Roman textures with the new work from Little Legionaire
- Incorporated part of Izanagi's All Factions Playable Mod (with permission). The following minor factions are now playable: Syracuse, Pergamon, Massilia, Cantabri, Turdetani, Delmate, Getae, Odryssian, Masaesyli, Etruscan, Aedui, Armenia, Cherusci, Galatia.
- Incorporated Hellbent's Traits, Talents and Toadies Mod (with permission).
- Changed Forced Stance march to give a morale and defense penalty instead of always starting an ambush battle
- Improved relations between Carthage and Africa (hopefully to make Carthage survive longer).
- Update to Xilo's Meaningful Resources. These changes include:
- Fixed Copper nodes to be their own resource.
- Added Warhorses, Salt and Slaves as resources.

Ważne: Aby wszystkie zmiany zadziałały konieczna jest nowa kampania!

Krzepki
02-12-2013, 00:15
Kurcze... a właśnie zaczęło mi iść Spartą... No nic 27 kolejek szybko odrobię. Szkoda mi tylko wodza, bo się zżyłem.
Ale walki w DeI są kompletnie inne niż w jakimkolwiek innym modzie, że o "podstawce" nawet nie wspomnę. Strasznie wymagające, ale dzięki temu że moja ostatnia np. bitwa (o Spartę) trwała 35 minut, mogłem spokojnie planować ruchy, a nie klikać i klikać jak szalony. No i bez flankowania zapominamy o jakimkolwiek zwycięstwie. No może Pyrrusowym...

voitek
02-12-2013, 17:28
Do dyskusji na temat nowej minikampanii o przygodach Cezara zapraszam do tego tematu.

viewtopic.php?f=471&t=14560 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=471&t=14560)

K A M 2150
05-12-2013, 03:25
Mody w różnych językach tak mają, jest to błąd gry już od Empire. Wyjścia są dwa, UPC project, który to naprawia, ale dla DeI chyba go nie ma i zwykła zmiana języka na angielski. Inaczej niestety się nie da.

Krzepki
05-12-2013, 10:05
Hmm... a u mnie DEI działa? No chyba że nie zauważyłem, że gdzieś nie ma napisów...

smooqu
05-12-2013, 17:49
Hiya - just got confirmation that someone is now working on the guide (o polityce wewnętrznej) and should be out for public consumption late January! - Trish CA

NIe sądzicie, że coś będą z tym mieszać, skoro poradnik zamierzają wydać dopiero pod koniec stycznia?

darius_d
06-12-2013, 12:32
Hiya - just got confirmation that someone is now working on the guide (o polityce wewnętrznej) and should be out for public consumption late January! - Trish CA

NIe sądzicie, że coś będą z tym mieszać, skoro poradnik zamierzają wydać dopiero pod koniec stycznia?

Dla mnie to oznacza tylko jedno - wszelkie patche wpływające na kampanię skończą się z końcem stycznia, inaczej po co by wydawali przewodnik przedwcześnie?

Co do Baktrii - czy są zauważalne zmiany w mechanice gry poprawiające zachowanie AI itd, czy to jest tylko samo dodanie nowego kraju?

marko1805
06-12-2013, 12:44
Dodali tylko nową frakcją jako grywalną. Osobiście nie spodziewam się większych zmian w kampanii. Ciekawi mnie tylko jak wiele osób naciągną na DLC z Cezarem w Galii za 15 EUR ?

Grogmir
06-12-2013, 12:47
Na Zachodzie pewnie sporo, w końcu to dla nich godzina pracy (albo i mniej). U nas gracze muszą zastanowić się trzy razy i poczekać na promocję. ;)

Bojaki
06-12-2013, 16:06
Dodali tylko nową frakcją jako grywalną. Osobiście nie spodziewam się większych zmian w kampanii. Ciekawi mnie tylko jak wiele osób naciągną na DLC z Cezarem w Galii za 15 EUR ?

Dla nich to jak 15 zł :)

KLAssurbanipal
06-12-2013, 17:52

Dostajemy 3 grywalne frakcje. Jedna z nich będzie grywalna w kampanii Cezara (Nerwiowie obok Rzymu, Arwernów i Swebów), a wszytskie 3 (Nerwiowie, Bojowie i Galatowie) będą grywalni w głównej kampanii.

gogles
06-12-2013, 18:18
DLC:
[youtube:f7143436]http://www.youtube.com/watch?v=rpJTaaGA_P4[/youtube:f7143436]

Osobiście kupię... jak gra będzie dla mnie grywalna. Myślę że tego 12 wypuszczą też dużą łatkę wraz z DLC...

ps. Optymalizacja już na moim kompie wygląda wyśmienicie :)

ps2. Teraz jak to oglądam.... Masakra. Więcej głupiego gadania niż pokazywania gry. Oby nie było bubla...

smooqu
06-12-2013, 18:45

A i tak oficjalne forum Total War płonie :)

Jak ktoś jest zainteresowany tym DLC ale nie chce przepłacać to polecam mu http://www.greenmangaming.com/s/pl/en/p ... -gaul-dlc/ (http://www.greenmangaming.com/s/pl/en/pc/games/strategy/total-war-rome-ii-caesar-gaul-dlc/)

12$ z voucherem GMG20-CV2W4-DSYBT, który jest dostepny dla każdego. ok. 36 zł to wg mnie całkiem akceptowalna cena.

Niesmiertelnik
06-12-2013, 22:54

Heh, w pierwszej chwili nie mogłem uwierzyć, ale odetchnąłem i jakoś poszło.
Moder walczy z AI, cieszy się jak dziecko, że udało mu się wymusić w miarę poprawne zachowanie jednostek w tak prostym aspekcie....... tyko gdzie byli dewsi biorący za to pieniądze, gdy na 3 miesiące przed premierą gry napinka marketingowa o mało co nie rozwaliła systemu.

@Jantar
Można być minimalistą i cieszyć się, że byle co jest i tak najlepsze w segmencie, w którym poza byle czym nie ma nawet byle czego :) ale ilość godzin zmarnowanych bezproduktywnie przed kompem na byle czym czyni życie byle jakim 8-)

Bojaki
07-12-2013, 00:06

Ja lubię sobie wejść na facebookowy profil Total War. Czego by nie ogłaszali i co by nie wrzucali to i tak zaraz ktoś odpisuje coś w stylu: "CA, fix this goddamn game!" :D

badolf4
07-12-2013, 11:17

Jak ktoś jest zainteresowany tym DLC ale nie chce przepłacać to polecam mu http://www.greenmangaming.com/s/pl/en/p ... -gaul-dlc/ (http://www.greenmangaming.com/s/pl/en/pc/games/strategy/total-war-rome-ii-caesar-gaul-dlc/)

12$ z voucherem GMG20-CV2W4-DSYBT, który jest dostepny dla każdego. ok. 36 zł to wg mnie całkiem akceptowalna cena.

Hmm a jak to zamówić zatem?

smooqu
07-12-2013, 13:42
Zakładasz konto -> Dodajesz dodatek do koszyka -> klikasz checkout (przekierowuje Cię to do zamówienia) -> znowu klikasz checkout -> dopiero teraz masz okienko gdzie wpisujesz voucher -> klikasz add voucher -> dalej wybierasz metody płatności jakie Cie interesują.

Można płacić paypalem jakby co.

K A M 2150
07-12-2013, 13:51
Sporo banków pozwala też płacić po prostu kartą ;) Trzeba po prostu uzupełnić dane i od razu prześle pieniądze. Calośc może z 5 minut zajmuje od wybrania dlc do momentu aktywowania go na koncie STEAM ;)

badolf4
07-12-2013, 14:09

Hmm a jak to zamówić zatem?

Okej, dzięki za pomoc, trudno zaryzykowałem 38 zł. Zobaczymy co z tego wyjdzie

darius_d
07-12-2013, 14:16
Sporo banków pozwala też płacić po prostu kartą ;) Trzeba po prostu uzupełnić dane i od razu prześle pieniądze. Calość może z 5 minut zajmuje od wybrania dlc do momentu aktywowania go na koncie STEAM ;)

@K A M 2150 - nie ma po prostu kart ;) Są albo debetowe typu visa electron - ktorymi płacimy w sklepie podpisując rachunki, powiązane z usługami zakupów w sieci typu mTransfer (dla mBanku), gdzie autoryzacja zakupu polega na potwierdzeniu swoich danych przez zalogowanie się na konto.
- Albo kredytowe (bezpodpisowe), gdzie na potrzeby zakupów w sieci podaje się jedynie numer karty ew. numer generowany elektronicznie.

Mógłbyś sprecyzować czy zwykłe karty debetowe są dopuszczane do zakupów przez Steam i jak to się odbywa?

Grogmir
07-12-2013, 14:30
Pewnie, że są, przecież zwykłą debetową taką jak visa electron możesz równie dobrze opłacić bilet lotniczy, jak i zakup w Steamie - potrzebujesz zazwyczaj tylko numeru karty i i tych trzech cyfr, które są z tyłu + czasem Twoje dane, no i musisz mieć ustawiony odpowiednio wysoki limit dla transakcji bezgotówkowych w internecie.

K A M 2150
07-12-2013, 17:38
Nowa łatka i ważny wpis od twórców DeI :D

What's new in this version (0.5h):

Increased range at which units start to run and charge when attacking to be more true as what it happened in reality
Changed behavior of charge: now units in charge range will actually decrease speed to brace for impact; this change is valid only for disciplined units (Barbarians and the like will instead increase momentum)
Created individual behavior of Barbarian auxiliary troops to maintain speed and general stats of Barbarians but behave as disciplined units (if the faction is disciplined)
Reduced accuracy of Pila/Javelins (those thrown by melee weapons) at a longer range

These changes are nice touches that however make the difference in evidencing individual factions temperaments. They are also done in preparation for the new units and the new Auxiliary system, to better differentiate Mercenaries from Auxiliary troops.

A note on the updates:

This will be the last update for this version (0.5). Next version will be a large update and will include all new Hellenic Factions new units. We will be the most accurate possible and, differently from other mods, we will not just add units and that's it, we will make a difference between units being used directly and Mercenary (because for example Thracians in the Carthage faction retain the method of fighting of Carthaginians, and fought disciplined). These things are what will really make the difference in realism between DeI and other overhauls.

The next version will also include an AOR system, small adjustments to Roman armies to differentiate better from Polybian, Marian and Imperial (although the real and vast changes - especially in Auxilia - will come when we will work on Rome itself) and many other things.

So, as you can imagine, the update will require some time. In this lapse continue to post feedback, bug reports etc. so we will resolve all issues (if any) with the new version.

pawelk198604
07-12-2013, 18:48
Co sądzicie o moim filmiku, to końcówka mojego ataku na Ateny, dałem do niego stosowną muzykę :D

Sanvone
07-12-2013, 18:51
Nie chcę być niemiły ale ten temat to "Dyskusja ogólna o grze Total War:Rome II" i o ile jeszcze rozumiem, że można napomknąć o 1-2 modach tu i ówdzie to już zamieszczanie info o nowych patchach to dla mnie jakaś egzotyka skoro "oficjalna" wersja gry dostała osobny temat by był porządek. Piszę też bo coraz mniej i mniej widzę ten temat jako miejsce do porozmawiania o samej grze (vanilla).
Pozdrawiam

Scooter
07-12-2013, 19:18
Co sądzicie o moim filmiku, to końcówka mojego ataku na Ateny, dałem do niego stosowną muzykę :D

masakra , gorszego shitu dawno nie widziałem :lol:

pawelk198604
07-12-2013, 19:42

masakra , gorszego shitu dawno nie widziałem :lol:

Wiem że to shit :D
Mój komputer ma problem z jednoczesnym uruchomieniem TW oraz FRAPSA, poza tym to mój pierwszy filmik z TW.

Aztec
07-12-2013, 19:46
Jeśli ma się problem z poprawnym stworzeniem filmiku nie powinno się go publikować :) zwłaszcza z taką ścieżką dźwiękową :O

badolf4
07-12-2013, 20:32
Zakładasz konto -> Dodajesz dodatek do koszyka -> klikasz checkout (przekierowuje Cię to do zamówienia) -> znowu klikasz checkout -> dopiero teraz masz okienko gdzie wpisujesz voucher -> klikasz add voucher -> dalej wybierasz metody płatności jakie Cie interesują.

Można płacić paypalem jakby co.

Aha jeszcze taka kwestia, a mianowicie, klucz do aktywacji na steam dostaje w dniu premiery na poczte mam racje?

K A M 2150
07-12-2013, 22:27
Nie chcę być niemiły ale ten temat to "Dyskusja ogólna o grze Total War:Rome II" i o ile jeszcze rozumiem, że można napomknąć o 1-2 modach tu i ówdzie to już zamieszczanie info o nowych patchach to dla mnie jakaś egzotyka skoro "oficjalna" wersja gry dostała osobny temat by był porządek. Piszę też bo coraz mniej i mniej widzę ten temat jako miejsce do porozmawiania o samej grze (vanilla).
Pozdrawiam

Bo traktuje ten mod z większym szacunkiem niz oficjalne patche :D Chociażby przez fakt, że Selea naprawił bug z formacjami, który CA nie może od początku premiery naprawić i po licznych skargach zostało to po prostu przez twórców wyłączone z powodu braku pomysłów jak to poprawić, a tu patrz, jakiś modder za darmo i w wolnym czasie to naprawia ;)

Dlatego bardziej czekam na to co ten mod przyniesie niż ja jakieś mini dodatki w stylu Cezara w Galii ;)

A tutaj mega info do wersji 0.6, na która przyjdzie nam sporo czekać, jednak warto ;)

A note on the update (v0.6):

More than 100 new units are coming (in total, from completely new ones to duplicates of vanilla made differently for the factions they have to work in to mercenaries) for Hellenic factions, of which 69 will be COMPLETELY new.

You will have fun I'm sure. After we will have done the Hellenic Factions we will go to Barbarian, Eastern and finally Rome.

Twórcy kierują się realizmem, dlatego tym bardziej czekam, a nie na jakieś Radiousy gdzie wszyscy dostają wszystko i to z większa fantazją niż wojska Xerxesa w filmie 300 ;P

tusek21
07-12-2013, 22:49
K A M 2150 o jakim bugu z formacjami mówisz?

pawelk198604
07-12-2013, 23:16
Zna ktoś dobry program do nagrywania filmików z gier, chodzi mi o to że chciałbym nagrać swoje zwycięstwa w Rome2. Mam frapsa ale on strasznie zamula komputer, poza tym te pliki są strasznie duże.

nowy2142
08-12-2013, 00:12
Odpuść sobie. Zaśmiecasz yt i robisz z siebie klauna w tym momencie.
I to nie temat do takich pytań i publikowania swoich filmów.

smooqu
08-12-2013, 00:51
@badolf4

Myślę, że masz rację. Nigdy nie kupowałem pre-orderów w GMG :)

Asuryan
08-12-2013, 01:54
Bo traktuje ten mod z większym szacunkiem niz oficjalne patche :D Chociażby przez fakt, że Selea naprawił bug z formacjami, który CA nie może od początku premiery naprawić i po licznych skargach zostało to po prostu przez twórców wyłączone z powodu braku pomysłów jak to poprawić, a tu patrz, jakiś modder za darmo i w wolnym czasie to naprawia ;)

Dlatego bardziej czekam na to co ten mod przyniesie niż ja jakieś mini dodatki w stylu Cezara w Galii ;)
Ja to wszystko rozumiem, ale informacje o patchach do danego moda naprawdę wolałbym mieć w temacie dotyczącym tego moda, a nie w topicu o vanilli :mrgreen:

Pampa
08-12-2013, 08:45
@pawelk program Action! jest całkiem niezły z tego co słyszałem, ale nie wiem czy nie jest płatny ;) A kimże jesteśmy żeby mu zabraniać nagrywać, czy też wrzucać na tubę, niech się bawi dobrze :mrgreen:

Arroyo
08-12-2013, 15:37
Właśnie, nowy, nie zniechęcaj, każdy robi to, co lubi ;)
Co do Rome 2 to bardziej czekam na dodatek w stylu Barbarian Invasion, ale najpierw niech wszystko patchami poprawią.

Sanvone
09-12-2013, 23:03
Powoli kontynuuję swoją kampanię Suebi na wysokim poziomie wyzwania rozpoczętą na patchu 7. Odnoszę wrażenie, że AI dużo się poprawiło i stawia mi coraz częściej bardzo zaciekły opór na tak długo jak nie uciekam się do tanich chwytów (czego staram się nie robić). Dużo zmieniło się w dyplomacji i muszę powiedzieć, że mając ponad 20 frakcji prowadzących przeciwko mnie działania wojenne nie jest łatwo (ale za to z racji na pasyw frakcyjny otrzymuję +20 do ładu społecznego :D). Z moich obecnych przeciwników ani jednemu nie wypowiedziałem sam wojny - wszystko jest efektem kuli śnieżnej, która rozpoczęła się chyba przez chęć zrealizowania jednego z pobocznych zadań I-II rozdziału by prowadzić wojnę na raz z 3 frakcjami celtyckimi.

Im dłużej gram tym mniej rozumiem myśl wojenną germanów w tej grze. Przerobiłem na własnej skórze teorie: "Zaleję przeciwnika morzem rekrutów wykorzystując dodatkowe poziomy doświadczenia oraz przewagę liczebną", "Oprę swój trzon armii na Krwawych Mścicielach" oraz "Zaopatrzę się w Germańskich zwiadowców to na pewno mi pomoże". Efekty tych prób były takie, że obecnie trzon każdej mojej armii to Bracia Włóczni/Włócznie Woodanaza i ani myślę już eksperymentować. Wiem tyle, że kolejną kampanię (która będzie jakąś frakcją wschodnią tak bym obył się już ze wszystkimi głównymi kulturami) zagram jakąś łatwą frakcją ponieważ rozkminianie trudnych frakcji (a Suebi w mojej opinii o wiele bardziej powinni być tak sklasyfikowani aniżeli Arverni) jest podwójnie męczące i w efekcie dopiero po zakończeniu kampanii nimi wiem jak powinno się tą frakcją grać by było ciekawie.

Stosuję w tej kampanii aktywnie rady z poradnika do polityki Slaist'a i muszę powiedzieć, że póki co różnica jest znaczna. Na przestrzeni 150 tur mam już 3.-4. generała na 7 poziomie doświadczenia, z czego rekordzista ma 270 Gravitas i kolejne 20 lat życia przed sobą pomimo spędzenia ostatnich 20 lat na rekrutowaniu jednostek (mniejszy przyrost Gravitas i nie przyczyniał się, aż tak bardzo do wzrostu mojego wpływu pomimo bycia moim "liderem") poziomie doświadczenia i z wyjątkiem 2-3 tur moje poparcie utrzymuje się cały czas na poziomie 60+%. Mam też długą listę postaci w polityce ponieważ mając 6 armii i 1 flotę dysponuje obecnie z tego co pamiętam 13 generałami/mężami stanu łącznie. Z tego też powodu coraz dłużej podczas trwania tury (szczególnie podczas trwania wojen) zajmuje mi przemieszczenie generałów i takie ustawianie bitew by móc wyciągnąć z nich jak najwięcej dla swojego stronnictwa. Z reguły staram się posiadać minimum 1 generała z specjalizacją w rekrutowaniu jednostek z opozycyjnego stronnictwa bo w ten sposób pieczę 2 pieczenie na 1 ogniu. Podsumowując coraz bardziej wnikam w system polityki i muszę przyznać, że niezła z tego jest "minigra". W styczniu z tego co wiem ma pojawić się poradnik do polityki i zastanawiam się ile zmieni się w tej kwestii bo moim zdaniem fundamenty tego systemu są dobre lecz czasochłonne. Niańcząc postacie generałów o wiele bardziej przywiązuje się do nich i pamiętam o nich na dłużej.

Poznając kolejną kulturę (po pierwszej kampanii Ateńczykami), muszę pochwalić twórców za bogatą różnorodność konfiguracji infrastruktury. Ponieważ chcę w tej kampanii osiągnąć zwycięstwo ekonomiczne to dość dużo badam i eksperymentuje z różnymi ustawieniami i mając wcześniejsze doświadczenie z kulturą helleńską widzę, jak bardzo te frakcje się różnią między sobą. Wspominam o tym ponieważ wydaje mi się, że dużo osób zapomina o tej kwestii szukając różnic między frakcjami i ogranicza się do spojrzenia w listę dostępnych jednostek oceniając czy nowa frakcja oferuje coś nowego czy też nie.

Chciałbym też się podzielić ciekawą sytuacją w mojej kampanii, a mianowicie powstaniem większych imperiów AI. Pomijając Garamantię, która pobiła i Rzym i Kartaginę (=.=) to nieoczekiwanie dla mnie Sparta pobiła Macedonię i opanowała większość Macedonii oraz całą Trację, a na bliskim Wschodzie rozrasta się Persja (która pobiła Seleucydów i rozciągnęła się na ładny kawałek mapy; przy okazji pierwszy raz ujrzałem model graficzny wschodnich flot na mapie kampanii - nice). Okresowo Celtykowie zjednoczyli półwysep Iberyjski i Mauretanię lecz potem z niewiadomych dla mnie przyczyn wyparowali, a w ostatnich turach Kaledonowie zaczęli jednoczyć wyspy brytyjskie. Z głównych frakcji, które na start były duże to tylko Egipt nie tylko się utrzymał lecz nieco także rozwinął. Bardzo mnie taka poprawa sytuacji cieszy :D

Pozdrawiam

Grogmir
10-12-2013, 00:49
Poznając kolejną kulturę (po pierwszej kampanii Ateńczykami), muszę pochwalić twórców za bogatą różnorodność konfiguracji infrastruktury. Ponieważ chcę w tej kampanii osiągnąć zwycięstwo ekonomiczne to dość dużo badam i eksperymentuje z różnymi ustawieniami i mając wcześniejsze doświadczenie z kulturą helleńską widzę, jak bardzo te frakcje się różnią między sobą. Wspominam o tym ponieważ wydaje mi się, że dużo osób zapomina o tej kwestii szukając różnic między frakcjami i ogranicza się do spojrzenia w listę dostępnych jednostek oceniając czy nowa frakcja oferuje coś nowego czy też nie.

Rozwiń jak możesz, bo to ciekawy temat. ;)

callmeflipper
10-12-2013, 10:35
K A M 2150 o jakim bugu z formacjami mówisz?

AI nie potrafi używać "Shield Wall", dodatkowo CA dało AI bonusy włączonej formacji - nawet kiedy jest ona wyłączona (np. hoplici kiedy uciekają jednostki w panice - wciąż działa na nich bonus do pancerza itp.)

No i animacje nie działają poprawnie, kiedy modderzy próbują włączyć AI formacje typu Shieldwall itd. Po prostu CA zostawiła wiele rzeczy niedokończonych, a modderzy mogą tylko pracować na tym co dostali od CA

Samick
10-12-2013, 11:56

Rozwiń jak możesz, bo to ciekawy temat. ;)

Odwzorowuje to w pewien sposób ówczesne stosunki gospodarcze. Plemiona barbarzyńskie są nastawione na rolnictwo, tam rzadko która budowla nie daje małego bonusiku do żywności czy do zysków z rolnictwa. A wschodni nomadzi? Przecież ci mają gorzej z uprawą roli, nie ta gleba, nie ta kultura i możliwości. Z drugiej strony mają rozwiniętą hodowlę. Gorzej jest u nich wszystkich z handlem i przemysłem.

Taka Kartagina to gigant handlowy, który najwięcej korzyści będzie czerpał z wymiany towarowej. Ile można wyciągnąć na tej wymianie? Zapraszam do tworzonego poradnika, który powoli uzupełnia się (wszelka pomoc mile widziana) - viewtopic.php?f=471&t=14655 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=471&t=14655) wciskamy ctr+f wpisujemy frazę "prowincja handlowa" i przeglądamy zrzuty ekranu na którym są kwoty i warunki w nich osiągnięte. Po tym jak swoje trzy grosze o niewolnikach dorzucił Sanvone zastanawiam się jak by to było gdybym jeszcze takowych sprowadzał. :)

W rzemiośle (nazywane w grze przemysłem) nie wiem komu najlepiej idzie. Nie sprawdzałem jeszcze wszystkich nacji, nie wszystkimi grałem, nie wszystko przejrzałem. Z pierwszego wrażenia wyniosłem, że kultury wschodnie najlepiej na rzemiośle wychodzą, ale nie będę się upierał jeśli ktoś stwierdzi inaczej.

Innymi słowy, zwycięstwo militarne można osiągnąć wszystkimi nacjami, które potrzebują do kontroli tylko wystarczającą ilość prowincji, np.: Rzym. Bo taka Kartagina musi zająć 45 portów czy coś takiego. Do zwycięstwa ekonomicznego nadaje się wszystko w obrębie Morza Śródziemnego. Dużo nacji, łatwy handel etc. Do zwycięstwa kulturalnego tylko hellenistyczna, jest rozrzucona niemal wszędzie i łatwo ją wciskać innym. :) Przy okazji położenie nad morzem bardzo pomaga w roznoszeniu jej po całym świecie. :P

Sanvone
10-12-2013, 16:19
Rozwiń jak możesz, bo to ciekawy temat. ;) Różnice w zestawieniu bonusów na poszczególnych świątyniach w różnych kulturach jest najlepszym przykładem tego o czym mówię. W efekcie nie ma jednego sprawdzonego sposobu budowania się dla wszystkich frakcji. Grając Atenami miałem naturalne predyspozycje do rozwijania handlu morskiego, lokalnego, i kultury jednocześnie . Rolnictwo było dla mnie często dobrą alternatywą bo farmy dają więcej niż u barbarzyńców przychodu więc w prowincjach ze zbożem i odpowiednio wysoko rozwiniętymi technologiami robiłem na farmach nieco większy przychód niż na hodowli. Z kolei grając Suebi skupiam się głównie na przemyśle, hodowli (można ponad 100% bonusu do hodowli uzyskać z różnych rodzajów budynków oraz oprócz bydła mamy też stadniny przez co łatwo uzyskać dość wysoką liczbę bazową). W planach mam też prowincje pod kulturę połączoną z niewolnikami (ponieważ kultura nie jest technologiami wspierana aż tak dobrze (tylko +60%) jak w przypadku Aten (+100%) to postaram się wykorzystać bonus z niewolników - powinno to dobrze działać). Kombinacji jest dużo ale jeżeli chodzi o handel morski i rolnictwo to Suebi nie uzyskają tak dobrego wyniku jak Ateny, a w drugą stronę Ateny na pewno nie mają takich możliwości w zakresie hodowli i przemysłu jak Suebi.

Pozdrawiam

KLAssurbanipal
10-12-2013, 17:30
Nie mogę uruchomić gry, ani swojego konta. Czy Steam ma dziś jakieś problemy? Boję się, że ktoś włamał się na konto.

voitek
10-12-2013, 17:33
Chyba przeprowadzana jest konserwacja serwerów, wszystkim siadło.
Możesz uruchomić Steam w trybie offline.

marko1805
10-12-2013, 17:37
U mnie się tak zdarza, kiedy system pobiera aktualizację. Teraz też tak miałem, system się zaktualizował i wszystko śmiga :)

Ituriel32
10-12-2013, 17:37
Ja ostatnio staram się grać według poradnika, tak by wywołać wojnę domową jak najszybciej. Niestety z marnym skutkiem, nudzę się za szybko.

Grogmir
10-12-2013, 23:39
Szybkie pytanie - czy Swebowie powinni mieć niemal takie same techy cywilne, jak Arwernowie (np. celtic crop rotation jako pierwsza technologia cywilna, czy celtic calendar nieco później)? Bo nie wiem, czy tak faktycznie jest, czy mi mody coś namieszały. Pozdrawiam. ;)

Mateuc
11-12-2013, 18:14
Czy jest jakiś mod/sposób na ograniczenie AI w wysyłaniu agentów? Nie da się opisać słowami tego co się dzieje w Rome II. Czempioni są niewidzialni, zawsze skuteczni, niszczą całe miasta, całe garnizony. Zastanawiam się czy w ogólnie opłaca się robić zwykłą armię, mając takich supermenów...

( ͡º ͜ʖ ͡º)
11-12-2013, 18:20
Czy jest jakiś mod/sposób na ograniczenie AI w wysyłaniu agentów? Nie da się opisać słowami tego co się dzieje w Rome II. Czempioni są niewidzialni, zawsze skuteczni, niszczą całe miasta, całe garnizony. Zastanawiam się czy w ogólnie opłaca się robić zwykłą armię, mając takich supermenów...

tylko szpiedzy są niewidzialni do momentu wykrycia, czempioni są zawsze widoczni, nie są zawsze skuteczni, nie niszczą całych armi i garnizonów, opłaca się robić armię, a co do ograniczenia to możesz sam robic agentów i przejmować wrogich agentów

Bronti
11-12-2013, 18:26
Na wrażych agentów najlepszym sposobem są... agenci ;) Mordowanie to zwłaszcza domena czempionów, szpiegów używam zasadniczo do obniżania zadowolenia w miastach i zatruwania prowiantu. Arystokratów nie używam.

( ͡º ͜ʖ ͡º)
11-12-2013, 18:47
manipulacja jest zdecydowanie lepszym sposobem od mordowania, a co do dygnitarzy to opłaca się ich robić chociażby żeby zwiększyć liczbę agentów. poza tym mogą zwiększać zadowolenie oraz przychody i zmieniać kulture prowincji

Mateuc
11-12-2013, 18:48

tylko szpiedzy są niewidzialni do momentu wykrycia, czempioni są zawsze widoczni, nie są zawsze skuteczni, nie niszczą całych armi i garnizonów, opłaca się robić armię, a co do ograniczenia to możesz sam robic agentów i przejmować wrogich agentów

Nie oszukujmy się, jeżeli uważasz, że w romku agenci/czempioni nie są przepakowani to chyba gramy nie w tą samą grę.

Gram Kartaginą na bardzo trudnym. Jako, że jestem amatorem w TW na początku było bardzo ciężko. Po 50~ turach udało się jakoś ustabilizować państwo. Miałem 8 miast i 2 armię 20/20 oddziałów. Myślałem, że już bedzie z górki wszystko, lecz cudowny Romek zaskoczyl mnie w tym momencie bardzo negatywnie. AI zaczęło tak spamować agentami, że każde miasto miałem spalone, co chwila jakieś zatrucia itp. Nie mogłem wykryć ich agentów a efektem palonych miast jest spadek dochodów. W końcu musiałem rozwiązać jedną armię żeby mieć pieniądze na odbudowę miast, ale to na nic!! Gdyż agenci blokują odbudowę, a nawet jeśli się coś zbuduje to za chwile jest to burzone ! Paranoja...

Shay Ruan
11-12-2013, 18:54
Mateuc, a czego się spodziewałeś po poziomie bardzo trudnym? Sam wybrałeś :P

Samick
11-12-2013, 19:20
Na spam agentów jest o wiele lepszy skutek niż próby przekupstwa czy zabijania ich... Podbij tego, kto na Ciebie tych agentów nasyła, a problemy same się skończą. :)
Zauważcie że podczas gry tylko agenci państw z którymi toczymy wojnę męczą nas regularnie, państwa nastawione do nas negatywnie ale nie toczące wojny, robią to okazjonalnie.

PS. Teraz możesz się poczuć jak zwykłe AI, które ten wredny gracz negatywnie zaskakuje działalnością agentów. :)

( ͡º ͜ʖ ͡º)
11-12-2013, 19:54
akurat pod względem wykorzystania agentów AI w tej grze mnie pozytywnie zaskoczyło. gdy mamy 2 armie na tyle blisko żeby sie w razie bitwy wsparły to AI potrafi sabotować jedną z armii i zaatakować drugą przeważającymi siłami. co ciekawe jeżeli sabotaż sie nie uda to AI nie atakuje wcale. taki mały przebłysk sztucznej inteligencji pokazuje że AI potrafi czasem logicznie myśleć

Na spam agentów jest o wiele lepszy skutek niż próby przekupstwa czy zabijania ich... Podbij tego, kto na Ciebie tych agentów nasyła, a problemy same się skończą. :)
Zauważcie że podczas gry tylko agenci państw z którymi toczymy wojnę męczą nas regularnie, państwa nastawione do nas negatywnie ale nie toczące wojny, robią to okazjonalnie.

PS. Teraz możesz się poczuć jak zwykłe AI, które ten wredny gracz negatywnie zaskakuje działalnością agentów. :)

jeszcze lepszym sposobem na spam agentów AI jest ich manipulowanie. dzięki temu trenujemy własnych agentów, dostajemy nowych agentów bardziej wyexpionych niż jak byśmy ich szkolili i wychodzi taniej. poza tym gdy przejmujemy wrogich agentów to możemy przekroczyć limit który uniemozliwia werbowanie własnych, co sprawia że sami możemy zalać przeciwników spamem agentów.

Ituriel32
11-12-2013, 20:37
Niestety tu trzeba dobrze wyczuć moment w którym powinno się rozpocząć masową rekrutacje własnych agentów.
Ja kiedy widzę na którym mieście skupia się SI, to wtedy wysyłam swoich do drugiego mojego miasta w prowincji, i włączam pasywną (bierną) umiejętność.

Problem robi się jak dopadnie nas doświadczony oprawca. Który co turę kroi nas aż nie miło, i leveluje dalej, dzięki czemu staje się odporny na zabójstwo czy manipulację.

To boli tym bardziej kiedy nasz agent ponosi porażkę np. dwie tury pod rząd przy ponad 60% prawdopodobieństwie.

KLAssurbanipal
12-12-2013, 23:13
Spójrzcie jak ludzie oszukują. Można na allegro kupić DLC w postaci Seleucydów i Baktrii. 8-)

http://allegro.pl/total-war-rome-ii-2-l ... 83106.html (http://allegro.pl/total-war-rome-ii-2-lub-3-dlc-pc-pl-steam-eu-i3792283106.html)

badolf4
13-12-2013, 10:29
Tak teraz myślę, jak sądzicie CA powiadało ze do R2 wyda stosunkowo dużo mini kampanii, także co obstawiacie i jakie to mogą być scenariusze? Wydaje mi się że największą z takich kampanii mogą być wojny punickie( cały okres), bądź najsłąwniejsza druga wojna z hannibalem, z chęcią bym obaczył mało znany okres w historii a mianowicie wojny diadochów następców aleksandra, mapa praktycznie gotowa, jedynie można byłoby rozbudować Grecję dodając jej parę miast, równie ciekawy byłby podbój Egiptu i wojna domowa pomiędzy Okatwianem a Markiem Antoniuszem.

Krecik1218
13-12-2013, 11:37
Spójrzcie jak ludzie oszukują. Można na allegro kupić DLC w postaci Seleucydów i Baktrii. 8-)

http://allegro.pl/total-war-rome-ii-2-l ... 83106.html (http://allegro.pl/total-war-rome-ii-2-lub-3-dlc-pc-pl-steam-eu-i3792283106.html)

Na allegro to i za 27 zł można nabyć grę, sam skorzystałem. A te DLC to czysty zabieg marketingowy dla graczy nie mających pełnej wiedzy o grze.

Przy okazji - witam forumowiczów ;)

[TIN]_Cichy
13-12-2013, 12:43

nie wiem, gdzie tutaj mozna dopatrzyc sie oszustwa. Facet informuje, ze do romka, ktorego kupują dostaną dodatkowe DLC (Baktria i Seleucydzi). Nie musi pisać, że każdy, kto kupi dowolnego Romka 2 i spatchuje do 7 wersji będzie ich miał za darmo i tak. Reklama i tyle. Oszustwem byłoby, gdyby sprzedawał dwie pozycje - Romka 2 i Romka 2 + DLC za wyższą kwotę.

gogles
13-12-2013, 13:47
Jak dla mnie to jest oszustwo... Takie "polaczkowo". Wyobraźcie sobie jak wszystko bylo by tak sprzedawne :
PS 4 1799 z + Gratis pad.
Słuchawki do pc... + gratis kabel do ich podłączenia.

Niestety taki nasz naród. Widzimy "promocja" lub "gratis" i kupujemy. Tym bardziej teraz gdy przed świętami dużo rodziców kupuje prezenty dla swoich pociech. I nie koniecznie znają się na grach.

Ostatnio widziałem gdzieś w wyprzedaży Rome 2 za 75 zł... Jeszcze pół roku i znajdziemy Rome 2 w koszyku z tanimi grami... Albo w biedronce za 20 zł.

Martinus123
13-12-2013, 13:51
Ostatnio widziałem gdzieś w wyprzedaży Rome 2 za 75 zł... Jeszcze pół roku i znajdziemy Rome 2 w koszyku z tanimi grami... Albo w biedronce za 20 zł.

I bardzo dobrze im tańsze gry tym lepiej, mnie to bardzo cieszy :)

[TIN]_Cichy
13-12-2013, 15:47
Jak dla mnie to jest oszustwo... Takie "polaczkowo". Wyobraźcie sobie jak wszystko bylo by tak sprzedawne :
PS 4 1799 z + Gratis pad.
Słuchawki do pc... + gratis kabel do ich podłączenia.
DLC jest dołączane gratis dla wszystkich, więc co jest złego w stwierdzeniu, że do gry dołączane są gratis Seleucydzi i Baktria? Co w tym takiego złego? On nie napisał, że tylko w jego aukcji znajdziesz te DLC za tą cenę, polecam trochego zdrowego rozsądku i umiejętności czytania ze zrozumieniem.

adriankowaty
13-12-2013, 16:28
Wie ktoś jak zwalczać agentów wroga? Bombardują mnie byłe satrapie i tura mi schodzi 3* wolniej niż norma... bo mi miasta zawalają. To choroba! Ja sam nie używam agentów (z zasady, szkoda mi kasy - wolę za to prowki rozwijać), a tu AI każdej z buntowniczych satrapii chyba z 5 na frakcję mi ich posyła! Nie czynią szkód, ale są natrętni.

( ͡º ͜ʖ ͡º)
13-12-2013, 17:13
Wie ktoś jak zwalczać agentów wroga? Bombardują mnie byłe satrapie i tura mi schodzi 3* wolniej niż norma... bo mi miasta zawalają. To choroba! Ja sam nie używam agentów (z zasady, szkoda mi kasy - wolę za to prowki rozwijać), a tu AI każdej z buntowniczych satrapii chyba z 5 na frakcję mi ich posyła! Nie czynią szkód, ale są natrętni.

gdzieś już o tym było. chcesz się pozbyć wrogich agentów to podbij ich frakcje, zabij albo przekonaj do zdrady.

Samick
13-12-2013, 17:17
viewtopic.php?f=471&t=14655 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=471&t=14655)

Tam znajdziesz rozwiązania na agentów. Niezbyt wymyślne ale skuteczne. :)

michu
13-12-2013, 22:56
Na allegro na jednej aukcji można kupić Rome II za już za 20 złotych. Ta cena nie wydaje się wam za niska? Sprawdzałem w kilku sklepach i nigdzie nie jest tak tanio. Trochę to pachnie oszustwem, mimo iż jest sporo pozytywnych komentarzy. Może ktoś kupował i albo orientuje się dlaczego jest tak tanio? Mam ochotę kupić Romka ale nie chciałbym jakiejś kradzionej wersji.

Pampa
13-12-2013, 23:11
Może klucz z Ukrainy? Stamtąd bardzo tanio można klucze dostać, tylko nie wiem czy nie ma ryzyka bana :D

marengo
13-12-2013, 23:58
Hej, to może być rzeczywiście klucz z Ukrainy, ale nie musi tak być. Sam kupiłem klucz za 19 zł, dzisiaj gra zainstalowała się i działa. Wcześnie kupowałem też na allegro kolekcję Napoleona, głównie dla Peninsular Campaign. Miałem uprzednio podstawkę Napcia w wersji gamebook. W sierpniu na steam była przecena, więc sprzedawcy allegro też spuścili z ceny, kupiłem wtedy wspomnianą kolekcję od jednego Ukraińca i wszystko do tej pory działa (za jedyne 22 złocisze, choć razem z wersją gamebook zapłaciłem 62 zł, jednakże było tam również Empire). Dzisiaj za 9 zł dokupiłem do Rome 2 dlc blood and gore, także pięknie śmiga. Razem za Rome 2 i jedno dlc zapłaciłem 28 zł. Ten wspomniany Ukrainiec, z tego to cię orientuję ma swojego człowieka w Polsce i to on przesyła steam-gift. Na steam kupowanie większej ilości kluczy połączone jest pewnie z rabatem. Wystarczy kupić, powiedzmy 100 sztuk i później rozprowadzać w normalnej cenie.

Co do pochodzenia tych kluczy z innego żródła. Normą jest, że duże sklepy (w tym komputerowe), sieci handlowe dostają do hurtowej ilości towarów bonusy lub też są one obiecywane klientom w ramach promocji (niedawno do i5, i7 dodawali Rome 2). Normą też jest, że te bonusy nie docierają do klienta, tylko stają się przedmiotem "pokątnej" sprzedaży, ewentualnie podarunkiem dla zaufanych, stałych klientów. Ja akuratnie posiadam i7, więc jakaś tam zgodność jest. Sam nie jest pewien terminu działania Rome 2, warto jednak za te pieniądze przetestować grę. Jakby coś poszło nie tak, majątku nie stracę, a gra prędzej czy później osiągnie pożądaną cenę.

Nikomu reklamy robił nie będę, jak ktoś chce to na privie dam namiary na moich sprzedawców.

Krecik1218
14-12-2013, 03:28
Ja na allegro kupiłem klucz za 27 zł i skoro aktywowałem go bez problemu, to znaczy, że jest on ROW lub przeznaczony na region Polski i ewentualnie innych krajów do niego należących. Bana mogą najwyżej dać jak się aktywuje klucz z cudzego regionu, ale do tego jest już potrzebna zabawa z VPN.

gogles
14-12-2013, 03:38
ja kupiłem rome za 140 zl ;)

Co do kluczy na allegro faktycznie większość nowych gier to klucze dodawane do sprzętu. Ostatnio kupiłem Radeona 7850HD. Dostałem far cry 3 + DLC warte 50 zł. Gadałem z właścicielem sklepu i powiedział mi że większość sprzedawców nie informuje o tych darmowych grach. Szczerze sam nie wiedziałem że coś dostanę. Uczciwy sprzedawca. Ale większość sprzedawców ma na tym dodatkowy zysk. I wtedy można kupić Rome 2 za 20 zł.

Na temat kluczy na allegro jest dużo mitów... że banują za nie itp. Głupota. Sam kupuje kilka gier rocznie w taki sposób. Po prostu taniej wychodzi mi kupić Fife 14 po premierze za 99 zł klucz niż pudełko 150 zl.

Z rome 2 zrobiłem tylko taki błąd że kupiłem przed premierą.... bo się napaliłem.

ps. uważajcie na te najtańsze klucze... battlefield 3 mam po rosyjsku ;p bo skusiłem się na właśnie taką okazje... ;p (języka się zmienić nie da bo jest blokada regionalna na tą grę)

potemps
14-12-2013, 09:29
Tu się trochę mylisz kolego odnośnie tych banów....Rok temu sam zakupiłem bodajże ARMA 2 i Far Cry 3, jakoś dziwnie tanio było - ale kupiłem. Po jakichś 2 tygodniach zauważyłem, że moje gry zniknęły z biblioteki steam, i przyszedł mi @, że obie gry są zablokowane. Także podejrzane klucze jak najbardziej steam blokuje - tylko nie wiem do końca od czego to zależy.

michu
14-12-2013, 11:49
Nawet jeśli te tanie klucze pochodzą z Ukrainy to na jakiej podstawie można za nie dostać bana? Jeżeli kupujesz z angielskich lub amerykańskich sklepów internetowych (np. Samick podał ofertę za 60 zł a Ensis za 75 zł, obie dużo tańsze niż w Polsce obecnie) to nie dostajesz bana a za te pochodzące z Rosji lub Ukrainy można dostać? Oczywiście jeśli takie zakupy są w ogóle legalne.

Pampa
14-12-2013, 12:43
Można dostać bo mamy blokady regionalne na steam(tylko gift jest legalny bodajże). My bodajże jesteśmy w jednym worku z Czechami, Węgrami, i ogólnie Europą środkowo-wschodnią. Nie wiem tylko czy Reich też do nas podchodzi ;)

smooqu
14-12-2013, 13:02
A lot of people are asking me what will be patched into the ROME II campaign features alongside Caesar in Gaul release. Please note that you will not need to own Caesar in Gaul for these features:

Satrapy and Client-State recruitment:
Players will find that provinces owned by their Satrapies or Client States now act as recruitment centres for troops specific to the Client-State’s faction. This means that when your armies are in Client-State provinces, you’re able to levy troops from the client-state’s roster, depending on which troops are available to the Client State itself through its own buildings and technologies. This makes recruitment costs and army upkeep cheaper, more varied and more plentiful for any armies you have stationed in the Client State, and reduces reliance on costly mercenaries.

Growing Imperial animosity:
When your Empire level hits a certain point and grows beyond, you’ll experience rising diplomatic penalties with other factions as they grow increasingly wary of your power. This change is designed to gradually increase the general level of challenge as your empire grows ever vaster.

Trish CA

Takie coś wyczytałem na oficjalnym forum Total War. Co sądzicie o tych zmianach? Podoba mi się pierwsza z nich, w końcu satrapie/wasale będą bardziej użyteczni. Rekrutowanie hoplitów/świetnej konnicy grając Rzymem? Super.

Za to druga zmiana mi się kompletnie nie podoba, o ile będzie to wprowadzone w formie takiej jak w Shogunie 2, gdzie Realm Divide było najgorszym pomysłem w historii serii jak dla mnie. Kompletna głupota, dopiero DarthMod to naprawił. Jeżeli tutaj będzie tak samo tzn. wszystkie frakcje na mapie włącznie z sojusznikami i wasalami nagle zaczną otrzymywać kare do stosunków ze mną to również czekam na moda, który to zmieni.

Jeżeli jednak kara do stosunków nie będzie dotyczyć sojuszników/wasali to dla mnie będzie ok.

marengo
14-12-2013, 13:45
Pierwsza zmiana bardzo ciekawa i urealniająca grę. Rzym słyną z tego, że potrafił zaadaptować do swojej sztuki wojennej obce kulturowo elementy w postaci jednostek sprzymierzeńców, póki taka praktyka nie zbarbaryzowała kompletnie armii rzymskiej pod koniec istnienia cesarstwa. Swego czasu z bitności i zapalczywości znane były kohorty Batawów.

Druga zmiana to znowu odrealnienie rozgrywki. Nigdy nie gram na poziomie very hard, celem uniknięcia wojny ze wszystkimi. Nie chodzi o to, że jest to zbyt trudne, tylko zwyczajnie nużące. Obawa sojuszników dotycząca wzrostu mojej potęgi, prędzej lub później doprowadzi do wojny totalnej. Jeżeli CA chce zwiększyć poziom trudności, niech popracuje nad AI.

Nie wiem, czy ktoś tego nie wrzucał tutaj. Rozmowa Trisha z szefostwem:

CA: "Go talk to the people on the forums Trish."
Trish: "Ok! What can I tell them?"
CA: "Nothing."
Trish: "Nothing?"
CA: "Nothing. Use a smiley face emoticon when you're done."
...
Trish: "They hate us."
CA: "It's just 2%."

Sanvone
14-12-2013, 15:20
Mam odmienne zdanie na ten temat:

1. Zmiana - nie podoba mi się. Zabije dla mnie replayability jeżeli będę mógł robić armię biorąc najlepsze jednostki danego typu dostępne w grze. Nie pasuje to do systemu wojsk pomocniczych Rzymian, oraz dostępnych jednostek dla Seleucydów. Zamiast dawać taką opcję to wolałbym by CA dopracowało paletę jednostek frakcji, które za wesoło nie mają (Kartagina, Pontus, Epirus) oraz dopracować paletę najemników w prowincjach/frakcjach. Taka zmiana moim zdaniem zwiększyłaby replayability. A teoretycznie obecna implementacja doprowadzi do tego samego co było zarzutem paru moich znajomych wobec Shoguna 2 - "nudna bo gra się zawsze na jeden schemat".
2. Zmiana - jestem nastawiony do niej neutralnie. Gram drugą kampanie (Hard), gdzie całkowicie olałem dyplomację i mam wojnę z 20-ma frakcjami i te parę paktów o nieagresji, które posiadam ratują mi mocno skórę ale za to toczę bardzo dużo bitew. Z drugiej strony, w poprzedniej kampanii gdzie dobrze zarządzałem dyplomacją to nic kompletnie się nie działo, było o wiele łatwiej i po pewnej ilości tur zaczęło wiać nudą. Od oceny wstrzymam się do czasu zobaczenia jakie wartości liczbowe i reguły nimi rządzące zastosowano.

Chciałem też się pochwalić bo ostatniej nocy wbiłem generała na 10 poziom doświadczenia i awansowałem go na "Kuningaza" czyli ostatni urząd dostępny.[spoiler:3u60zfnb]http://s6.ifotos.pl/img/2013-12-1_nqewrax.jpg[/spoiler:3u60zfnb] I parę moich uwag z ostatnich godzin spędzonych z grą:
- Poradnik Slaista działa (choć mój screen o tym obecnie nie świadczy bo nie zorientowałem się, że Suebi mają monarchię ^^" przez co za dużo postaci awansowałem i w efekcie na screenie mam niski wpływ) i pozwala na luźno posiadać rozwiniętych generałów (dla mnie jest to ten 7 poziom doświadczenia). Stwarza też jednak dodatkową trudność bo w efekcie dobrego zarządzania polityką zużywamy dużo pieniążków,
- Zabijanie generałów z opozycji to strzał w stopę - nie dosyć, że pozbawiamy się przez takie akcje kasy i wpływów to jeszcze postaci do prowadzenia wojsk. W obecnej kampanii rozwijam pewnych generałów opozycji (o niskiej ambicji najczęściej) w kierunku drzewka autorytetu dla bonusów do doświadczenia piechoty i tańszego rekrutowania. W ten sposób nawet jeżeli mają dość dużo gravitas to i tak cały czas siedzą w prowincji militarnej i szkolą wojska mając przy tym minimalny wpływ na sytuację polityczną,
- AI bitewne wymaga jeszcze pracy. Podczas atakowania osady AI radziło sobie jakoś do 20 minuty bitwy po czym przestało wykazywać aktywność. Wyglądało to na brak dalszych algorytmów,
- Bitwy morskie potrzebują załatania. Statki często potrafią utknąć w dowolnym miejscu na mapie albo też tracimy nad nimi sterowanie i płyną na czerwoną linię nie reagując już na żadne komendy. Statki też często blokują się po wygraniu abordażu i nie chcą się rozłączyć. A jeżeli wracają na swój statek to niewidzialny mur otacza ich statek uniemożliwiając innym statkom taranowanie ich co też powinno być zmienione w mojej opinii, ponieważ powrót żołnierzy trwa, a w tym czasie okręt mógłby zostać spokojnie 3-krotnie staranowany. Nie do końca podoba mi się też balans płonących pocisków w bitwach morskich. Na chwilę obecną opłaca się je stosować tylko gdy możemy przeprowadzić obecnie szybki i zmasowany ostrzał okrętu na których przebywa bardzo dobrze opancerzony oddział lądowy. Mimo to tracimy bardzo duży zapas amunicji by zapalić 1 okręt + zbyt długi okres czasu bo najpierw płomienie muszą dojść do 100%, a potem uszkodzenia kadłuba. Rozwiązań jest kilka - zwiększyć ilość % płomieni, którą jedna salwa zadaje, przywrócić losową szansę, że każda salwa podpali okręt, przyśpieszyć płonięcie okrętu po tym gdy już go się podpali.
- Brakuje możliwości dokładniejszego wskazywania celów w przypadku jednostek łączonych (machina oblężnicza+załoga/okręt+załoga/Słoń+Jeździec). Brakuje mi opcji by wskazać strzelcom by atakowali tylko machinę oblężniczą płonącymi strzałami, a nie marnowali tych zadających całe 8 obrażeń pocisków na ciężkozbrojnej piechocie.
- Wreszcie gra jest wojną totalną, gdzie co turę prowadzę jakąś dużą bitwę. Polecam odznaczenie opcji "Dowodzenie dużą armią" bo wydłuża to bitwy oraz zmniejsza ilość jednostek na ekranie zwiększając jej płynność,
- Nagle zacząłem mieć dropy w fps'ach z powodu deszczu. Nie wiem czemu ale wcześniej tego nie miałem (a przecież wcześniej bez dużych problemów nagrywałem inwazję morską na yt w jednym ze starszych odcinków),

Pozdrawiam

marengo
14-12-2013, 16:12
Z kolei ja się nie mogę zgodzić z tym, że nagle zaczną być tworzone armie z elity sojuszniczej. Po pierwsze zależy to od mentalności gracza. Ja wolę w armii gros jednostek natywnych frakcji rzymskiej, czyli legionistów. Owszem, z powodu słabości kawalerii rzymskiej i nielicznych oddziałów miotających (historycznie), dobrze byłoby mieć parę lepszych jednostek w armii. Z drugiej strony, legionista miał uniwersalne uzbrojenie, posiadanie dwóch pila skutecznie zaradzało brakowi dobrej lekkiej piechoty. Według Pawła Rochali pila wbijając się w tarczę działało na zasadzie pocisku pod-kalibrowego. Po co zastępować doskonałe?

Po drugie, rzymski system wojsk sprzymierzeńczych powodował, że u boku legionu stawał drugi legion, tym razem w składzie Latynów, Samnitów, Lukanów czy Peleginów. Werbowanie katafraktów, peltastów, hoplitów tworzyłoby w armii rzymskiej wyspecjalizowane oddziały, kogoś w rodzaju komandosów, kim u boku Aleksandra Wielkiego byli Agrianie czy trochę mniej Tessalowie, a w okresie cesarstwa jednostki numeri, przystosowane do działań na konkretnym teatrze wojennym.

Osiągnięć gratuluję :)

KLAssurbanipal
14-12-2013, 16:52
Weźcie mnie nie straszcie tymi banami. :)

Kupiłem dziś Ceasar in Gaul na allegro za 33 zł. Dostałem link aktywacyjny, kliknąłem i mam w bibliotece. To pierwsze DLC do Rome 2 za jakie zapłaciłem. Greek States dostałem w pre-orderze, a Nomadic zasubskrybowałem przed premierą.

Mam rozumieć, że jak coś się nie będzie zgadzało to mi wyrzucą z biblioteki tylko CiG czy całego Roma? Wtedy byłaby porażka, bo nie chciałbym stracić całej gry i kilku DLC, za któr obecnie musiałbym zapłacić.

Pampa
14-12-2013, 17:19
Jak klucz może być różnie, jak gift spoko :mrgreen:

Ituriel32
14-12-2013, 18:58
Ja wolałbym nie można było rekrutować elitarnych wojsk sojusznika, natomiast podstawowe jak najbardziej.
Co nie zmienia faktu że najbardziej chciałbym by zwiększyli liczbę jednostek dla poszczególnych nacji i najemników.
Grając przede wszystkim Kartaginą i Atenami wystawiam jedną armię wojsk wynajętych.

keroloth
14-12-2013, 20:01
Grałem w Rome 2 pierwszy miesiąc po premierze i miałem średnie odczucia szczególnie co do limitu jednostek Spartan, dawno nie grałem, ale widziałem, że Królewscy Spartanie wyglądają marniej:/ to raz, dwa to wiecie czy naniesiono limit na inne elitarne jednostki innych frakcji? Bo trochę tych patchów było i się nie orientuję. No i czy to się zmieni albo czy jest chociaż jakiś mod abym mógł odblokować limit Spartan jeżeli taki jest.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

KLAssurbanipal
14-12-2013, 20:29
Jak klucz może być różnie, jak gift spoko :mrgreen:

Jako gift. Od razu dodałem go do biblioteki.

dawid621
14-12-2013, 21:18
KLA na 99% nic Ci sie nie stanie, ja wszystkie gry na steam kupuje w ten sposob (wrecz nie zdarzylo mi sie jeszcze kupic gry na steam poprzez ten program, a mam ich "troche") i jeszcze nigdy nie mialem zadnych tego typu przygod. Poprostu niektorzy ludzie z tego forum maja tendencje do siania zlowrogiej propagandy :P

Pampa
14-12-2013, 21:27
Nie propagandy,ale poczytaj politykę steam o regionach :) Jako gift na 100% nic się nie stanie, a klucze z Ukrainy czy Rosji gdzie są duuużo tańsze już nie przejdą.

dawid621
14-12-2013, 22:03
No ale to wystarczy przeczytac opis aukcji. Faktycznie z kluczami z Rosji czy Ukrainy nie ma ponoc co kombinowac. Tyle ze to bardziej z tego co mi wiadomo tyczy sie orgina, kilku moich znajomych mialo problemy przez to z battlefieldem 3.

polakma
14-12-2013, 22:45
Po raz pierwszy raz Rome II mnie zaskoczył, byłem zmuszony zapłacić 13 tysięcy dla Kartaginy za pokój, plus kolejne tysiące za przywrócenie tradycji pięciu legionów...

FaelQuest
15-12-2013, 18:32
Jest to zdecydowanie najgorszy Total War w jakiego grałem. 40 minut trwało oblężenie mojego miasta. Całe oblężenie polegało na przepychaniu się w bramie miasta, ponieważ przeciwnik nie miał żadnych machin oblężniczych. Kiedy po kilkudziesięciu minutach zabiłem generała przeciwnika, to reszta żyjących żołnierzy wroga zaczęła uciekać. Kiedy na mapie już nie było żadnego żołnierzyka ze strony komputera, to... NIC! Nic się nie działo, nadal trwała bitwa, mimo, że nie miałem już kogo lać po łbach. I tak o to musiałem poddać walkę, bo ukochany ROME 2 się zbugował.
ŻENADA. :evil:

Grogmir
15-12-2013, 19:22
W temacie o DEI chłopaki ostro kombinują jak zmusić historyczne potęgi do ekspansji i utrzymania zdobyczy tak, by nie padły łupem jednoprowincjonalnych plemion z pustyni... Jeden gość wpadł na świetny w swej prostocie pomysł: Zamiast utrzymywać głupie w zasadzie rozwiązanie z vanilli, czyli trzy sloty rekrutacji na całą prowincję niezależnie od jej rozmiaru, przez co Rzym w Italii może wystawić trzy jednostki na turę, a trzy jednoregionowe plemiona z północy dwanaście (przez co AI nie ma szans), niech każdy region w prowincji daje jeden slot rekrutacji. Znacznie wspomaga to większe imperia, jak Selkowie, czy Kartagina, które miały problem z walką na kilku frontach przez to standardowy model rekrutacji. Efekty po 80 turach:

http://cloud-2.steampowered.com/ugc/883001481027902711/E1FC232FF7B3E804C7E36B432017DE5525CBEC00/

Dodam, że gracz kontroluje Icenów i tylko się przygląda. ;)

gogles
15-12-2013, 19:45
No ale to wystarczy przeczytac opis aukcji. Faktycznie z kluczami z Rosji czy Ukrainy nie ma ponoc co kombinowac. Tyle ze to bardziej z tego co mi wiadomo tyczy sie orgina, kilku moich znajomych mialo problemy przez to z battlefieldem 3.

Batelfilda 3 ruskiego mam przegrane 250 godzin :) Na nowym kompie instalowałem na kilka godzin sprawdzić. I wszystko działa. Prawda jest taka że jak się kupuje klucze w sklepach gdzie jest 10,20 tysięcy pozytywnych komentarzy to nie ma się co martwić. Moim zdaniem jeśli ktoś kupuje klucz u osoby co ma 20 komentarzy, do gry co wyszła kilka dni temu za 150 zł, a klucz kosztuje 30 zł... to bądzmy normalni. Wiadomo że to jakiś fake.

Cena za "CEZAR W GALII" 33 zł lub 39 zł to cena normalna. Sam pewnie w taki sposób kupie.

Grogmir... to co pokazałeś wygląda interesująco. Lecz musi być jakiś limit. Bo w późniejszych etapach gry będzie "za łatwo".

Grogmir
15-12-2013, 20:03
Dlaczego? W tej chwili w każdej prowincji masz trzy sloty rekrutacji, po modyfikacji w zależności od posiadanych regionów - od jednego do czterech (plus największe potęgi mają chyba dodatkowe sloty w rodzinnej prowincji, żeby nie było za łatwo ich podbić). Dzięki temu w późniejszej grze będzie ciężej, bo zamiast walczyć z malutkimi plemionami, które mogą wystawić pełną armię w trzy tury, będziesz mierzył się z prawdziwymi i historycznymi imperiami. ;)

dawid621
15-12-2013, 20:45
Ja znowu ostatnio w czasie kiedy AI mnie oblegalo niezle sie usmialem :D przeciwnik podszedl i rozstawil swoje drabiny na murach mojej fortecy (podeszly tylko te oddzialy ktore "pchaly" drabiny) po czym wrocil tymi oddzialami do swoich glownych sil ktore czekaly na tylach, nastepnie uderzyl cala masa swojego wojska rozpaczliwie probujac spalic moja brame :D Oczywiscie wczesniej rozstawione drabiny olal cieplym moczem :P to mnie wystarczajaco przekonalo do tego by kazde nastepne oblezenie rozgrywac na automacie. Juz w grze twierdza krzyzowiec AI bylo alfa i omega w porownaniu do tej sztucznej glupoty z romka.

A co do submoda umozliwiajacego ekspansje historycznym imperiom, to chyba ten mod srednio dziala albo niewiele poprawia bo taka sytuacje jak na wczesniej pokazanej mapie mialem nie raz, a Egipt w kazdej mojej kampanii byl potezny. Najbardziej jednak boli mnie zawsze ze Kartagina i Rzym maja tendencje do bycia ofiara jakis pomniejszych panstewek, badz w najlepszym wypadku do stagnacji. Moim zdaniem duzo by mogly dac bonusy do zarobkow, brak czynnika zywnosci i przede wszystkim, wyeliminowania dla tych frakcji ich poczatkowych wrogow. Przynajmniej nie bylo by sytuacji ze Kartagina jest w 90% przypadkow zajmowana przez Syrakuzy.

Po dokladniejszym przyjrzeniu sie tej mapce musze powiedziec ze Kartagina ladnie sie ru rozrosla, aczkolwiek Rzym (poczatkowo tylko na to pantwo zwrocilem uwage :D ) nadal prezentuje sie marnie.

Grogmir
15-12-2013, 20:58
No ok, tylko w tym submodzie nie chodzi o Egipt, a Rzym, Kartaginę i Selków, które w 99% kampanii padają ofiarą mniejszych państw dosyć szybko, a o Rzymie tworzącym jakiekolwiek większe imperium można było zapomnieć, więc sorry, ale taka sytuacja jak na mapie w vanilli po 80 turach bez interwencji gracza jest właściwie niemożliwa. ;) Kartagina się nie rozrosła, a utrzymała (co i tak jest sukcesem), bo w DeI nie ma Libii i Nowej Kartaginy, tak samo Selkowie mają część swoich satrapii.

Bonus do zarobków daje coś, ale niewiele (testowane na wiele różnych sposobów), bonusy do żywności pomagają utrzymać większe imperium, a wyeliminowanie początkowych wrogów niekoniecznie skłoni do ekspansji i jest niehistoryczne, nowy system rekrutacji zdaje się działać, ale wymaga balansu.

potemps
15-12-2013, 21:17
W sumie ciekawie się to zapowiada. Wypróbuje ale dopiero po premierze nowego patcha, mam nadzieje że naprawią AI w oblężeniach, hmm może by coś do multiplayera dodali, fajny byłby multiplayer z rozwojem generała i jednostek tak jak w shogunie....mapa europy, najemnicy, itd itd. Bo niby czemu nie można kolorować swoich żołnieżyków, może to i niezbyt historyczne ale co z tego :D
Ogólnie tak jak zawsze, licze na trudniejszą kampanie nie ze względu na bonusy dla kompa tylko lepsze AI :)

BTW
Do premiery dodatku pozostał praktycznie 1 dzień, gdzie beta patcha 8 ja sie pytam.

smooqu
15-12-2013, 22:13
A miał być patch 8 beta?? Na forums.totalwar.com jest jasno napisane, że premiera patcha 8 ma miejsce równolegle z DLC CiG. Patch 8.1 ma miec public beta 48h później.

A co do tego pomysłu z rekrutacją to jest świetny. Im więcej dużych imperiów tym lepiej. Generalnie dla mnie dużym plusem podstawki było to, że kazda gra wyglądała inaczej, ale Rzym zdecydowanie był za słaby.

Prostym sposobem mógłby być równiez ukryty bonus pieniężny dla tych frakcji, tak jak w STIM. Gdzieś czytałem również, że plemiona afrykańskiego mają taki bonusowy przychód więc mozna im go zabrać :)

Mateuc
15-12-2013, 22:20
Poprawią AI ;) ale pewnie sposobem ulepszenia agentów i wypowiadania wojen przez więcej państw. A co tam! Nie możemy naprawić AI to wzmocnimy agentów i damy graczowi więcej państw do pokonania na wstępie! to zdecydowanie utrudni poziom!

Odstawiłem już Romka II, wrócę tylko wtedy gdy AI w oblęzeniach będzie poprawione oraz agenci dostaną nerfa.

Już sam nie wiem czy to jest zabawne czy żałosne. Grałem Kartaginą miałem wojnę z 12~ państwami z czego 4-5 w Hiszpanii. Moje miasto Qart Hadasht czy jakoś tak było atakowane co 2-3 tury, armiami po 3k~ żołnierzy ! Mój garnizon składał się z 2x Libijska piechota oraz 2x Lib. oszczepnicy + garnizon podstawowy. AI pod moimi bramami straciło chyba z 120,000 żołnierzy przez kilkadziesiąt tur...Obrona nie sprawiała żadnego kłopotu. Zazwyczaj wyniki bitw wyglądały tak: moje straty 200-300 żołnierzy przy całych armiach AI. W końcu oddałem miasto, dla świętego spokoju,gdyż bitwy były monotonne oraz po prostu nie chciało mi się patrzeć na to...(75% zabitych przez wieże :))

Co w tym jest najlepsze. Po paru turach od odstąpienia od tego miasta, podpływa do mojej stolicy statek, w którym jest czempion. Wysiada, pali miasto którego naprawa kosztuje 8000~, spalone miasto daje efekt "zniszczenia" a że miałem niski ład publiczny to po 2 turach wybuchł bunt. Brak mi po prostu słów. 1 człowiek (czempion) wyrządził mi tysiąc razy większe szkody niż ponad 100.000 tyś żołnierzy AI w Hiszpanii !!!! Nie wiem co mam napisać. Gdybym nie aktywował klucza na steam sprzedałbym grę chociażby za 10 zł.

K A M 2150
15-12-2013, 22:27
Graj na modach, wiele się zmienia. AI w oblężeniach dalej słabe, ale chociaż próbuje podstawić machiny zanim zacznie palić bramę. Sam generalnie na 10 bitew mam może max jedną z oblężeniem. Na takim DeI agenci mają może po kilka procent szans na zabicie kogokolwiek.

Zresztą takie kolejne wydanie DeI wprowadzi do gry 150 nowych i zmienonych starych jednostek, wszystko możliwie historycznie i za darmo ;) A to dopiero paczka z jednostkami hellenistycznymi :)

Seleucydzi:

[ukryj:1jk0u6ox]http://s5.postimg.org/ulqa2lm9j/Slide5.png

http://s5.postimg.org/pblbbb20n/Slide2.png

http://s5.postimg.org/x85sjjdh3/Slide1.png

http://s5.postimg.org/d22aknhtj/Slide4.png

http://s5.postimg.org/yeedw2r5j/Slide3.png

http://s5.postimg.org/48be3juuv/Slide10.png

http://s5.postimg.org/t49f4s6wn/Slide11.png

http://s5.postimg.org/vmv45gsmv/Slide15.png

http://s5.postimg.org/4djqqyrjr/Slide12.png

http://s5.postimg.org/sikg8obuf/Slide18.png

http://s5.postimg.org/4sv0jzdh3/Slide17.png

http://s5.postimg.org/cmvm5dl9z/Slide13.png

http://s5.postimg.org/jrdfeesjb/Slide14.png

http://s5.postimg.org/mzhwrget3/Slide16.png

http://s5.postimg.org/608yc73lj/Slide6.png

http://s5.postimg.org/ato43bapj/Slide7.png

http://s5.postimg.org/cmr0rmvw7/Slide8.png[/ukryj:1jk0u6ox]

Rzymianie:

[ukryj:1jk0u6ox]http://s5.postimg.org/ymb7k2gvr/Slide26.png

http://s5.postimg.org/twl9vgpvb/Slide27.png

http://s5.postimg.org/9zfcmi707/Slide28.png

http://s5.postimg.org/nk64lmmt3/Slide29.png[/ukryj:1jk0u6ox]

Epir:

[ukryj:1jk0u6ox]http://s5.postimg.org/v1jxel1pz/Slide35.png

http://s5.postimg.org/da8b04mbb/Slide34.png

http://s5.postimg.org/rs5i84dmf/Slide36.png[/ukryj:1jk0u6ox]

Trakowie:

[ukryj:1jk0u6ox]http://s5.postimg.org/a4j3w6ebb/Slide22.png

http://s5.postimg.org/4lgkeyh9z/Slide37.png

http://s5.postimg.org/3xcb9r7xz/Slide38.png

http://s5.postimg.org/5qf7y2t4n/Slide39.png

http://s5.postimg.org/idqdwuinr/Slide24.png

http://s5.postimg.org/gafyp6iuv/Slide23.png

http://s5.postimg.org/k87tsbv1z/Slide25.png[/ukryj:1jk0u6ox]

Ilyria:

[ukryj:1jk0u6ox]http://s5.postimg.org/r7lvrov07/Slide33.png

http://s5.postimg.org/ccxadilfb/Slide32.png

http://s5.postimg.org/uxq3ybw8n/Slide31.png[/ukryj:1jk0u6ox]

potemps
15-12-2013, 22:28
Swoją drogą, ciekawi mnie czy jest jakiś mod - który wymusza na AI prowadzenie oblężeń, ponieważ po kilku testach na szybkich bitwach, AI gdy już miało wieże oblężnicze, tarany itd, to już nawet te oblężenia jakoś ogarniało. Problem w tym że na mapie kampani, nigdy nie widziałem żeby AI coś oblegało, zawsze szturm z marszu 3 drabiny i pochodnie i tyle. W otwartych bitwach AI odziwo radzi sobie dużo lepiej, nawet zwiad konnicą przeprowadza, nie pcha się generałem do ataku, raz tylko zauważyłem że wpadło konnicą na falangę pikinierów. Ogólnie konnicą to komp nawet flankuje, mógłby jeszcze to samo robić piechotą, w szczególności gdy ma przewagę liczebną - bo puki co to zauważyłem że cała piechota idzie na mnie z marszu a kawaleria manewruje, a np przy dwukrotnej przewadze liczebnej spokojnie mógłby mnie okrążyć no i nie jest to jakiś skomplikowany manewr :)

Mateuc
15-12-2013, 22:36
Jakoś jestem zrażony do modów. Raz w życiu korzystałem z moda, mianowicie do Medievala II...otóz odpalam grę a tam Szwedzkie jednostki ewidentnie robione paintem...

K A M 2150
15-12-2013, 22:48
Nawet nie wiesz ile straciłeś. Nawet wiem o jaki mod chodzi, z samego początku modowania MTW, tam faktycznie w paincie było robione. Popatrz na screeny wyżej. Popatrz po modach do MTW z Władcą Pierścieni, czy Warhammerem. Wystarczy popatrzeć na zmiany i screeny, a zauważysz że Twoje wspomnienie było jednorazowe.

Tu masz screena z MTW2, Władca Pierścieni, chyba trochę to od painta odbiega, nie sądzisz?

http://www.chamber-of-records.com/blog/wp-content/2009/04/third-age-total-war-easterlings-dragons-skin-regiments.jpg

dawid621
15-12-2013, 22:54
Jednym modem sie nie zrazaj. Prawda jest taka ze ta gra bez modow praktycznie nie ma racji bytu. Juz pomijam to ze tu nie spotkasz jednostek robionych paintem, o to mozesz byc spokojny :D

@UP ehh zeby rome 2 pozwalal tworzyc takie mody....

gogles
15-12-2013, 23:28
Grogmir tak się zastanawiam i zastanawiam nad tym. W tamtych czasach armie były potężne... a jak gdzieś wychodziły to rozpoczynała się istna kampania. Może w tą stronę. Zwiększyć utrzymanie jednostek... Niech będzie jak było w rzeczywistości. Aby trzeba było zbierać na kampanie wojenne. Powołując armie liczyć się z wydatkami. A takich stałych armii było kilka. I trzymać je tam gdzie grozi nam niebezpieczeństwo. Działo to w EU4.

Rozumiem że tutaj AI nie da się tego nauczyć. Ale ja bym się wstrzymał nad pracami z modami do patcha 8 i 8,1. Nie wiadomo ile one zmienią. DLC przestawiono pewnie dlatego że pracują nad tymi patchami.

Ostatnio na luzie sobie rozegrałem 50 tur. Faktycznie w oblężeniach AI nie istnieje. W ogóle. No i mam wrażenie jak by jednostki strzeleckie nie zadawały obrażeń.... Szczególnie łucznicy. Optymalizacja wygląda już dobrze ;)

marengo
16-12-2013, 01:03
Jak dla mnie system rekrutacji powinien wyglądać zupełnie inaczej niż w grze.

Posiadanie ilości wojska byłoby wypadkową kilku czynników. Liczebności prowincji, jej zagospodarowania i aktualnego stanu skarbca. Jak to powinno funkcjonować?
Na początku nikt nie prowadzi wojen, czyli nie potrzebuje armii, poza jednostkami garnizonowymi. Hipotetyczna sytuacja, ktoś wypowiada nam wojnę . Co się dzieje?
W tej samej turze gracz powołuje jedną pełną armię podstawowych jednostek. Dla frakcji barbarzyńskich armia ta miałaby charakter pospolitego ruszenia, dla Rzymu i miast-państw armii obywatelskiej, w tym samym momencie królestwa hellenistyczne mogłyby powołać armię najemników (obniżone koszty rekrutacji i więcej dostępnych jednostek).
Ile taka armia powinna kosztować? Powołanie nic, utrzymanie i owszem. Dopiero przejście na system armii zawodowej – stałej (odpowiednia reforma) rodziłoby odpowiednie koszty mobilizacji.

Skoro obywatel miał obowiązek bronić ojczyzny, to na wezwanie (senatu, zgromadzenia ludowego) stawał pod sztandar z własną bronią (pancerzem dziadka, mieczem ojca, patelnią mamy :) ). Cenzus majątkowy i wiek decydował o pozycji w armii.

Kiedy taka armia powinna kosztować przy mobilizacji (powiedzmy, kolejna armia, flaga)? Kiedy nie mamy rozbudowanej infrastruktury gospodarczej. Celem wyposażenia armii budujemy: kopalnie, warsztat kowala i arsenał. Nie mamy kopalni? Koszt rośnie, albowiem musimy zakupić surowiec dla płatnerza. Nie mamy płatnerza? Musimy komuś za to zapłacić. Nie mamy arsenału, trudno nie ma rezerw broni, nie możemy wyposażyć większej ilości jednostek, znowu płacimy za jednostki, które nie możemy wyposażyć z powodu własnych braków. Nie mamy pastwisk? Płacimy handlarzowi za konie. To zmuszałoby gracza do dbania o gospodarkę, wpływy z podatków i handlu.

Po zakończeniu wojny rozpuszczamy armię. Koszty spadają, mamy pieniądze na rozwój gospodarczy, tworzymy akademię, gdzie jacyś mędrkowie opracują nowe technologie wojskowe, strategie działania, czyli odpowiednie bonusy dla gracza.

Kolejna faza. Wybucha znowu wojna. Powołujemy armie/ę. Po poprzedniej wojnie nie zbudowaliśmy kolonii weteranów, nie zadbaliśmy o osadnictwo wojskowe. W takim wypadku procent jednostek z doświadczeniem na starcie jest ograniczony. Nie dbaliśmy o drobnych posiadaczy ziemskich? Pozwoliliśmy na przejęcie ziemi przez latyfundystów? Ok, nie mamy rekrutów. Musimy przejść na armię zawodową, czyli uzbroić proletariat. Po skończonej wojnie znowu demobilizujemy armię.

Myślę, że jest to w miarę adekwatne historycznie. Nawet Rzym, ze swoją wspaniałą machiną wojenną powoływał legiony na wojnę, tak samo jak Ateny obywateli. Armia Aleksandra Wielkiego rozrosła się dopiero po zdobyciu perskich skarbów, a sami Persowie z powodu nadmiaru pieniędzy (tezauryzacja) opierali się na greckich najemnikach. Zresztą diadochowie mieli skąpą bazę rekrutacyjną na wschodzie. Musieli korzystać z najemników, wojsk sojuszniczych, a w końcu z tubylców, co zawsze powoduje pewne roszczenia (uzbrojone społeczeństwo jest świadome własnej siły, vide legiony rzymskie w I w p.n.e.) To wszystko powinno być w grze uwzględnione. Rzym dorobił się stałej, dwudziesto kilku legionowej armii dopiero za Augusta. Wcześniej powoływano je ad hoc, w miarę potrzeb, kiedy drzwi świątyni Janusa pozostawały otwarte.

Czemu miałoby to służyć? Między innymi, posiadaniu na starcie dużych armii, trochę epickości na dzień dobry. Ktoś uczy się grać, przesiadł się z vanilli na Divide et Impera? Traci armię, co boli i zmusza do zmiany taktyki. Może nawet prosić o pokój, przy w miarę realnej dyplomacji.

Osobną sprawą są wojska sojusznicze. Na wypadek wojny jakieś oddziały powinny być oddawane do dyspozycji gracza, jak przy wyzwalaniu nacji w Napoleonie. Kolejny bonus do liczby posiadanych sojuszy. Czy taki system preferowałby Rzym? I owszem, ale jest to uzasadnione historycznie.

shev441
16-12-2013, 14:43
Witam. Właśnie zakupiłem klucz do Rome2 na allegro (20zł o.0 ). Pobiera mi się gra oraz cos "Additional Depots". Może ktoś mi wytłumaczyć co to jest? Czy znacie może również strony gdzie można dostać klucze na dlc za równie atrakcyja cena ?