PDA

Zobacz pełną wersję : Dyskusja o grze Total War: Rome II

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13

gogles
16-12-2013, 16:13
Witam. Właśnie zakupiłem klucz do Rome2 na allegro (20zł o.0 ). Pobiera mi się gra oraz cos "Additional Depots". Może ktoś mi wytłumaczyć co to jest? Czy znacie może również strony gdzie można dostać klucze na dlc za równie atrakcyja cena ?

Użyj google aby zobaczyć co to jest :) Lub przeczytaj opis aukcji na której to kupiłeś. Z ciekawości znalazłem aż tą aukcję na allegro i wszystko jest napisane.

Ituriel32
16-12-2013, 18:13
marengo to co napisałeś nawet nie najgorzej wygląda. Problem w tym że si tego nie dźwignie, nie ma na to szans. Przypomnij sobie jakie były problemy z wyżywieniem miast kompa.

marengo
16-12-2013, 18:29
Wiem, to tylko taka dygresja. Nigdy nie lubiłem czekać w grze na pojawienie się większych armii lub jednostek elitarnych. Jak dla mnie gracz powinien mieć możliwość utworzenia czegoś w rodzaju gwardii - agemy z doświadczonych jednostek, bez konieczności wznoszenia jakichkolwiek budynków. Zaznaczamy kilka z nich i tworzymy oddział doborowy. Pojawia się nowa jednostka weteranów, stare tracą belki doświadczenia wskutek wchłonięcia masy rekrutów. Wprowadzić parę takich mechanizmów do gry i rozgrywka zyskuje na realizmie oraz gameplayu. Idą święta, pomarzyć można... ;)

Bojaki
17-12-2013, 14:42
Ale kilka z tych rzeczy można zaimplementować w miarę bezboleśnie.
Był taki mod do MTW2, bodajże "Deus Lo Voult". Wystawienie armii było prawie darmowe, utrzymanie (dopóki siedzieli po zamkach) - nie tak znowu dużo. Ale wyjście armią poza mury i przeprowadzenie nią kampanii, zwłaszcza oblężenia, to ruina dla budżetu.
Niestety, mam wrażenie, że AI nie dotyczyły te ograniczenia bo spamowało armiami na potęgę - no ale wszystko jest do ogarnięcia

marengo
17-12-2013, 17:27
Wpierw co do ograniczeń AI, to znalazłem ciekawy wykres obrazujący bonusy jakie w poszczególnych dziedzinach i na różnych poziomach trudności otrzymują w Rome 2 AI i gracz.

http://s17.postimg.org/amltpwihb/kq5l.png

(link do niego umieszczony jest na tym kanale:

http://www.youtube.com/user/Surrealbeli ... &flow=grid (http://www.youtube.com/user/Surrealbeliefs/videos?view=1&flow=grid)

facet ma świetny głos, zrozumiały angielski, ciekawe monologi, zwykle kończy kampanie - 90 odcinków rodem Juliuszy!, gra na wysokich poziomach trudności i widać, że sprawia mu to przyjemność).

Ja tej bezbolesności nie jestem pewien, przynajmniej na tym etapie funkcjonowania gry, która dalej jest łatana, a mody jeszcze raczkują. Być może z powodu hard-coding, coś takiego nie będzie w ogóle możliwe. Dlatego też nie gram na razie w ostatniego total war'a. Czekam na mody od ekipy RTR i Iutlanda, przynajmniej wersje 1.0 . Liczę na prace JaM'a. Jego mody pod Empie i Napoleona są świetne, mimo niewielkich rozmiarów.

Pod Medieval 2 grałem głównie w Bellum Crucis (tam na początku łatwo można znaleźć się na minusie) i Broken Crescent ( ach te bliskowschodnie klimaty). Chciałbym widzieć w Romku możliwość przestawienia budżetu ze stopy pokojowej na wojenną i odwrotnie, przy oczywiście szybko rozbudowanej armii w czasie wojny.

romanrozynski
17-12-2013, 18:17
o to chyba nikt nie pytał : czy można wreszcie spieszyć każdą jednostkę kawaleryjską ?

( ͡º ͜ʖ ͡º)
17-12-2013, 18:29
w każdym momęcie bitwy możesz zsiąść z koni kawalerią.

Krecik1218
17-12-2013, 23:25
Z cyklu: Jak rozpętałem wojnę światową :D
Ja (Egipt), Ateny, Sparta, Bitynia, Pergamon, Pont, Rzym, Aksum, Trapezunt, Saba (i może ktoś jeszcze) vs Media Atropatene, Persja, Partia, Drangiana, Sagartia (+ pokonana wcześniej Armenia i może ktoś jeszcze).
Na obrazku poniżej świeżo przejęte miasto należące wcześniej do Media Atropatene. Pora wybić wojska zmierzające w głąb mojego terytorium a następnie ruszać z sojusznikami na wschód.
http://iv.pl/images/90846401534518871331.jpg

Bojaki
19-12-2013, 00:07
Przesadzasz, mówili, że właściwie wszystko mają już zrobione i czekają na wyjście nowego patcha, żeby wszystko dobrze dopiąć. Na Święta na pewno będzie. ;)

Trzymam kciuki bo to prawdziwa perła :)

guffqa
19-12-2013, 18:15
Wersja patcha 8.1 beta gotowa do pobrania na steam ;) zabieram się za testowanie Siege AI !

Gnejusz
19-12-2013, 18:17
W poprzednim komentarzu nie zostawiłem suchej nitki na Rome 2, wylałem wszystkie rozczarowania i obiecałem sobie nigdy już nie wracać do gry. Potem uświadomiłem sobie jak bardzo pokochałem tą serię i ile godzin zabawy miałem dzięki niej i rewelacyjnym modom - zwłaszcza do MTW 2. Postanowiłęm dać Rpme 2 a możę powinienem raczej napisać sobie przysłowiową drugą szansę. Grę mam na Steam więć uaktualniły mi się wszystkie patche z nową nadzieją wróciłęm do rozgrywki. Żeby jednak nie sparzyć się po raz drugi starałem się całkowicie zapomnieć o wszystkim w co dotychczas grałem z tej kapitalnej serii. Czy pomogło? - Pewnie w znacznym stopniu tak bo dobrnąłem Kartaginą do 174 tury i wojny domowej.
Rozgrywka Kartaginą jest chyba najbardziej ciekawa - trudna? ponieważ mają słabą armię lądową i są powszechnie nie lubianą nacją. Umowy handlowe przez długi czas są dla nich praktycznie nie dostęne poza tą z Nową Kartaginą. Do tego mają problem kulturowy i fatalnie porozdzielane regiony. Z wielkim mozołęm podbiłem niemal 40 regionów, zbudowałem bardzo mocną gospodarkę - musiałem liczyć na przychody z przemysłu, rolnictwa, kultury i handlu lokalnego. Kiedy już miałem opracowane technologie to pomimo posiadania 12 armii miałem przychody ponad 16 000 na turę. Zaczynało jednak wiać nudą albo po prostu się nasyciłem grą potomkami Fenicjan ale wojna domowa sprawiła, że gra nabrała nowego wymiaru.
Obawiam się jednak, żę jak już opanuję sytuację to dalsza gra ponownie będzie kolejnym podbijaniem słabo broniących się regionó i od czasu do czasu jakaś nacja skontruhe mnie raz na kilkanaście tur.
Wyszedł nowy DLC - Cezar w Galii i tak sobie myślę - zrobić jeszcze jedno głupstwo i dać ponownie zarobić twórcom za niedokończony produkt czy pójść w stronę modów?
W MKTW 2 grałem we wszystkie warte wzmianki, zagrywałem się wprost tymi modami, zmieniałem w plikach balans jednostkom, zmieniałem stopień zaawansowania miast, wzajemne nastawienie frakcji na starcie - potrafiłęm zrobić wiele rzeczy. W Rome 2 kompletnie nic nie kumam z plików. Co gorsze - nie potrafię nawet zainstalować żadnego moda a raczej boję się do tego zabrać bo nigdy nie używałem mod-menagera a do tego nie znam angielskiego.
Mam do Was kilka próśb a raczej pytań, proszę o pomoc.
-Czy mody które ew. zainstaluję zmienią mi język w grze na angielski?
-Jaki mod polecicie z tych które zmieniają najwięcej w rozgrywce a nie w bitwach?
-Czy bez mod-menagera zainstaluję któryś z lepszych modów
I na koniec
-Co sądzicie o Cezar w Galii? - Warto w niego inwestować czy będzie kolejnym rozczarowaniem?

Gra ma ogromny potencjał ale nie mogę oprzeć się wrażeniu, żę wyszłą o 12-18 miesięcy za szybko, do tego optymalizacja jest tragiczna a wiem, że mały modzik poprawia płynność na wysokich ustawieniach o jakieś 50%. Nie wiem już co myśleć o tej tak wyczekiwanej Romie 2 - gniot czy nieoszlifowana perełka?

Bardzo Was proszę o odpowiedzi.

guffqa
19-12-2013, 18:32
W poprzednim komentarzu nie zostawiłem suchej nitki na Rome 2, wylałem wszystkie rozczarowania i obiecałem sobie nigdy już nie wracać do gry. Potem uświadomiłem sobie jak bardzo pokochałem tą serię i ile godzin zabawy miałem dzięki niej i rewelacyjnym modom - zwłaszcza do MTW 2. Postanowiłęm dać Rpme 2 a możę powinienem raczej napisać sobie przysłowiową drugą szansę. Grę mam na Steam więć uaktualniły mi się wszystkie patche z nową nadzieją wróciłęm do rozgrywki. Żeby jednak nie sparzyć się po raz drugi starałem się całkowicie zapomnieć o wszystkim w co dotychczas grałem z tej kapitalnej serii. Czy pomogło? - Pewnie w znacznym stopniu tak bo dobrnąłem Kartaginą do 174 tury i wojny domowej.
Rozgrywka Kartaginą jest chyba najbardziej ciekawa - trudna? ponieważ mają słabą armię lądową i są powszechnie nie lubianą nacją. Umowy handlowe przez długi czas są dla nich praktycznie nie dostęne poza tą z Nową Kartaginą. Do tego mają problem kulturowy i fatalnie porozdzielane regiony. Z wielkim mozołęm podbiłem niemal 40 regionów, zbudowałem bardzo mocną gospodarkę - musiałem liczyć na przychody z przemysłu, rolnictwa, kultury i handlu lokalnego. Kiedy już miałem opracowane technologie to pomimo posiadania 12 armii miałem przychody ponad 16 000 na turę. Zaczynało jednak wiać nudą albo po prostu się nasyciłem grą potomkami Fenicjan ale wojna domowa sprawiła, że gra nabrała nowego wymiaru.
Obawiam się jednak, żę jak już opanuję sytuację to dalsza gra ponownie będzie kolejnym podbijaniem słabo broniących się regionó i od czasu do czasu jakaś nacja skontruhe mnie raz na kilkanaście tur.
Wyszedł nowy DLC - Cezar w Galii i tak sobie myślę - zrobić jeszcze jedno głupstwo i dać ponownie zarobić twórcom za niedokończony produkt czy pójść w stronę modów?
W MKTW 2 grałem we wszystkie warte wzmianki, zagrywałem się wprost tymi modami, zmieniałem w plikach balans jednostkom, zmieniałem stopień zaawansowania miast, wzajemne nastawienie frakcji na starcie - potrafiłęm zrobić wiele rzeczy. W Rome 2 kompletnie nic nie kumam z plików. Co gorsze - nie potrafię nawet zainstalować żadnego moda a raczej boję się do tego zabrać bo nigdy nie używałem mod-menagera a do tego nie znam angielskiego.
Mam do Was kilka próśb a raczej pytań, proszę o pomoc.
-Czy mody które ew. zainstaluję zmienią mi język w grze na angielski?
-Jaki mod polecicie z tych które zmieniają najwięcej w rozgrywce a nie w bitwach?
-Czy bez mod-menagera zainstaluję któryś z lepszych modów
I na koniec
-Co sądzicie o Cezar w Galii? - Warto w niego inwestować czy będzie kolejnym rozczarowaniem?

Gra ma ogromny potencjał ale nie mogę oprzeć się wrażeniu, żę wyszłą o 12-18 miesięcy za szybko, do tego optymalizacja jest tragiczna a wiem, że mały modzik poprawia płynność na wysokich ustawieniach o jakieś 50%. Nie wiem już co myśleć o tej tak wyczekiwanej Romie 2 - gniot czy nieoszlifowana perełka?

Bardzo Was proszę o odpowiedzi.

Witaj!

Owszem warto dać Romkowi drugą szansę! Dziwię się Tobie tylko, że chciało Ci się męczyć z wersją vanilla tak długo! Ogólnie poczekaj jeszcze jeden dzień na uaktualnienie modyfikacji Divide Et Impera, gra w kampanii z tym modem jest śmiertelnie trudna, poziom legendarny jest praktycznie nie do przejść i w około 20-30 tury trzeba rozpaczliwie bronić każdy skrawek ziemi. Każdy popełniony błąd niesie za sobą ogromne konsekwencje... dyplomacja nabiera rumieńców a bitwy stają się krwiożerczo realistyczne. Wspomnieć również należy o przyszłości modyfikacji, wraz z następną aktualizacją dojdzie 150 nowych jednostek(w tym cześć zmodyfikowanych z vanilla), a to tylko pak dodający jednostki nacjom Hellenistycznym. Tak więc poczekaj chwilkę aż uaktualnią go do nowego patcha i życzę Ci miłej przygody na nowy ;) tak jak i każdemu oczekującemu na owy mod graczowi!

-Jeśli chodzi o język to były pytania na ten temat na zagranicznym forum, myślę, że jednostki będą po angielsku a zobaczymy bo w składzie zespołu są też polacy
- Do modyfikacji wystarczy Ci steam workshop i mod manager wbudowany w lancher gry

Gnejusz
19-12-2013, 18:42
Dzięki za odpowiedź, jeżeli dobrze Cię zrozumiałem to zangielszczenie z moda będzie tylko częściowe - z platformy Steam nie muszę instalować mod-menagera w celu zainstalowania moda i... Jest modyfikacja zmieniająca grę w wyzwanie z pięknej wycieczki.
Przeglądałem stronę forum z modami ale ludzie wklejają angielskie teksty z opisami więć nic z tego nie rozumiem. Zrobię jednak jak radzisz i poczyekan krzynkę na tą superprodukcję. Jeżeli możesz to napisz coś więcej o zmianach w rozgrywce, pomimo tego, że temat jest o czystej Romie to takich ludzi jak ja jest więcej i chętnie przeczytają o rzeczach które ratują tą grę.
Nie wiem jeszcze tylko czy warto inwestować w Cezar w Galii? - Możę zrobię sobie prezenta na święta?

guffqa
19-12-2013, 19:34
Dzięki za odpowiedź, jeżeli dobrze Cię zrozumiałem to zangielszczenie z moda będzie tylko częściowe - z platformy Steam nie muszę instalować mod-menagera w celu zainstalowania moda i... Jest modyfikacja zmieniająca grę w wyzwanie z pięknej wycieczki.
Przeglądałem stronę forum z modami ale ludzie wklejają angielskie teksty z opisami więć nic z tego nie rozumiem. Zrobię jednak jak radzisz i poczyekan krzynkę na tą superprodukcję. Jeżeli możesz to napisz coś więcej o zmianach w rozgrywce, pomimo tego, że temat jest o czystej Romie to takich ludzi jak ja jest więcej i chętnie przeczytają o rzeczach które ratują tą grę.
Nie wiem jeszcze tylko czy warto inwestować w Cezar w Galii? - Możę zrobię sobie prezenta na święta?

Generalnie bardzo dużo roboty by było przy przetłumaczeniu każdego punktu z logu zmian, zaczynając ogólnikowo od mapy kampanii znacznie zmienia się sztuczna inteligencja oponentów... potrafią wykorzystać na swoją korzyść naszą krytyczną sytuacje polityczną robiąc nam desanty niespodzianki, dobrze oceniają swoje szanse w wojnie, kiedy widzą, że mamy znaczną przewagę liczebną powiedzmy przez zesłanie naszych oddziałów z tyłów na front potrafią się poddać i wycofać zebrać siły. Zmianie ulegają również prowincje na mapie... od początku Kartagina posiada ziemię Libii i Nowej Kartaginy aby zwiększyć szansę przetrwania tej frakcji jako AI, Egipt również bodajże od początku ma więcej prowincji. Drugi aspekt kampanii to dodanie wielu nowych umiejętności generałów jak i agentów (w tym miejscu również następuje z angielszczenie). Bitwy stają się wolne i bardzo taktyczne, jednostki dystansowe stają się ważnym aspektem każdej bitwy, naprawiono system morale... także trzeba wykorzystywać każdy manewr flankujący, tylne szarże konnicy jak i wspieranie jednostkami dystansowymi od odsłoniętych pozycji wroga. Dodano również nowe formacje, wszystko jest w 100% starannie oparte o fakty historyczne, tak że np nie każda jednostka Rzymian od początku gry jest w stanie ułożyć testudo. W tej chwili mod będzie wprowadzany w wersję 0.6, tak więc to dopiero początek zabawy, zapowiedziano już na przyszłość realistycznych bitew morskich (w tej chwili bitwy morskie to totalna porażka niestety), tak samo jak okręty transportowe silniejszy o jednostek morskich ;d Do tego polecam również modyfikacje GEM znacznie udoskonalającą grafikę gry. Wszystko razem tworzy bardzo soczysty i coraz bliższy doskonałości produkt...oczywiście jest jeszcze kupa roboty ale musimy być cierpliwi ;) Wracając do DEI następnym punktem na celowniku będzie pak jednostek do frakcji barbarzyńskich.

Dodam przykładowy film do zachęty zabawy z modami ;)
http://www.youtube.com/watch?v=eWvLJectzCU

Pozdrawiam!

smooqu
19-12-2013, 19:51
Czemu UI jest takie ładne na tym gameplayu?

guffqa
19-12-2013, 20:00
Czemu UI jest takie ładne na tym gameplayu?

To jest następny mod zapewne o nazwie "Blood UI" czy jakoś tak, na pewno jest jest na workshopie.

smooqu
19-12-2013, 20:18
Ja próbowałem UI od Grudge i niestety nie działa z DeI, a szkoda bo wygląda moim zdaniem naprawdę ładnie.

Harry-Potter-TW
19-12-2013, 21:34
Ja w jednej bitwie miałem ponad 800 zabitych typów, a komp 0 :D. Grałem Rzymem i była to bitwa z LE. Zaraz potem heroiczne zwycięstwo dzięki serii szarż jazdy :D. Poziom normal. Żeby jeszcze DEI skasował wojnę domową było by miło.

K A M 2150
19-12-2013, 21:41
Jest wersja 0.6 DeI :D

Zapraszam do dyskusji :)

viewtopic.php?f=582&t=14433&p=337151#p337151 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=582&t=14433&p=337151#p337151)

Raczę liczyć się z tym, że wyjdzie niedługo kilka mniejszych łatek, bo przy takim ogromie zmian, pewnie coś twórcom umknęło, ale znając ich będą na bieżąco łatać :)

Harry, z tego co Selea napisał przy rozsądnej polityce można nie doprowadzić w ogóle do wojny domowej:

You have to balance the political power. If you do Civil War shouldn't happen in 0.6

The point is to have a balance; not you nor the other houses should have too much margin one vs the other.

Samick
19-12-2013, 22:04
viewtopic.php?f=471&t=14421 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=471&t=14421)

Poradnik Slaista o polityce wewnętrznej, trzeba się orientować. :)

Samick
20-12-2013, 12:12
Skoro robicie taki offtop, to mnie również nie podoba się pisanie tutaj o DeI, jest osobny wątek, tam sobie piszcie. Tutaj tylko post z informacją, link do tematu i karcer dla tych co wykolejają temat.

Sanvone
20-12-2013, 14:33
I jak tam zmiany w wielkiej kampanii? Słyszałem, że system rekrutowania wojsk od client states jest losowy pod względem rekrutowalności dostępnych jednostek. Prawda to?

Jestem też ciekawy opinii dotyczących nowego systemu kulturowego. Mocno wam napsuł krwi? Przyzwyczailiście się do niego?

Pozdrawiam

( ͡º ͜ʖ ͡º)
20-12-2013, 17:54
I jak tam zmiany w wielkiej kampanii? Słyszałem, że system rekrutowania wojsk od client states jest losowy pod względem rekrutowalności dostępnych jednostek. Prawda to?

możesz zwerbować 1 losowy oddział na 1 miasto swojego protektoratu/satrapii w prowincji. działa to podobnie jak najemnicy tylko kupujesz zwykłe jednostki do których ma dostęp twój protektorat/satrapia. jak dla mnie nie opłaca się robić protektoratu/satrapii tylko w tym celu. zbyt mała szansa że dostaniesz akurat te oddziały na których ci zależy.

Jestem też ciekawy opinii dotyczących nowego systemu kulturowego. Mocno wam napsuł krwi? Przyzwyczailiście się do niego?
teraz cieżko zmienić kulture w prowincji bez kilku świątyń. nie ma tak że zdobywasz wszystkie miasta w prowincji i możesz sobie spokojnie poczekać a kultura ci sie sama zmienia.

polakma
20-12-2013, 21:23
Dzisiaj przekonałem się o potędze łuczników. Mój legion wpadł w zasadzkę pod lasami Galijskimi. Moja armia zawodowa, wojska pomocnicze, maszerują sobie spokojnie, a ty nagle wybiegają wojowie, nie przejąłem się, przecież moi legioniści to weterani, więc rozkazałem im zaatakować. Nie zauważyłem, że ich łucznicy są na moich tyłach. Rozpoczęła się rzeźnia. Plus te ogniste kulki, straciłem całą armię po minucie walki, tylko i wyłącznie dzięki łucznikom... To boli... Moja głupota

Aztec
20-12-2013, 22:05
Z chęcią zobaczyłbym powtórkę :D

( ͡º ͜ʖ ͡º)
20-12-2013, 22:05
oszczepnicy są mocniejsi od łuczników

polakma
20-12-2013, 22:11
Nie nagrywam powtórek, a fajnie byłoby sobie przypomnieć swój debilizm :)

Mod mi się zaakualizował, a wciąż nie mogę odpalić gry. Dopiero jak wyłącze wszystkie mody, to działa.

Samick
20-12-2013, 23:23
Opcję zapisu powtórki masz po bitwie. Takie okienko wyskakuje z dwoma opcjami: zakończ bitwę i zapisz bitwę.

polakma
20-12-2013, 23:27
Tak, wiem ale nie zapisuje. Wy też macie problemy z modem Radious?

Sanvone
21-12-2013, 00:04
Dzisiaj przekonałem się o potędze łuczników. Mój legion wpadł w zasadzkę pod lasami Galijskimi. Moja armia zawodowa, wojska pomocnicze, maszerują sobie spokojnie, a ty nagle wybiegają wojowie, nie przejąłem się, przecież moi legioniści to weterani, więc rozkazałem im zaatakować. Nie zauważyłem, że ich łucznicy są na moich tyłach. Rozpoczęła się rzeźnia. Plus te ogniste kulki, straciłem całą armię po minucie walki, tylko i wyłącznie dzięki łucznikom... To boli... Moja głupota Pytanie tylko co to dokładnie za łucznicy byli i jakie jednostki ty miałeś. Co do ognistych kul to dobrze "sturlane" rzeczywiście potrafią przetrzebić tłum :D. Siła łuków tkwi dla mnie nie w surowej sile ognia lecz zasięgu oraz większej uniwersalności dzięki dysponowanej ilości amunicji. Ostatnio grając germanami, naprawdę polubiłem ich długie łuki ponieważ możliwość strzelania z jednego krańca linii walczących wręcz na cel przy końcu drugiej strony linii, płonącymi strzałami nie tylko mocno ale także masowo redukuje morale co w połączeniu z obecnością berserkerów jak generała wojownika zmusza przeciwników do ucieczki przy 60-70% liczebności oddziału. Elitarne oddziały łuczników dysponują też 2-ma dodatkowymi typami strzał z których jedne zadają o wiele lepsze obrażenia przeciwko ciężko opancerzonym celom, a drugie osłabiają zdolności walki jak i morale. To wszystko czyni ich naprawdę uniwersalnymi (nie wspominając już sytuacji, gdy mogą stać sobie na murach), kosztem bycia najlepszym w niczym.

Pozdrawiam

P.S - W tym temacie http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?634155-Hidden-Units jeden z użytkowników odkopał ślady po jednostkach, których obecnie nie mamy do dyspozycji. W temacie opisuje je oraz podaje ich ikonki z gry. Ograniczę się więc tylko do swoich odczuć odnośnie poszczególnych znalezisk:
http://i405.photobucket.com/albums/pp138/Sarge-90/afr_garamantian_warriors.png
- Garamantian Warriors - elitarni włócznicy (czyli lepsi od wojowników z dużymi tarczami), jakoś nie ekscytuje mnie wizja tego by frakcja pokonująca obecnie za często Kartaginę dostała tą zabawkę. Ikonka jednak jest fajna,
http://i405.photobucket.com/albums/pp138/Sarge-90/thr_gallo_infantry.png
- Thracian Gallo-Infrantry - piechota z mieczami o średnim koszcie. Chętnie widziałbym ich dodanych wraz z DLC, gdzie Królestwo Odrysów stałoby się grywalne, bo obecnie ich wybór jednostek nie jest największy,
http://i405.photobucket.com/albums/pp138/Sarge-90/rom_war_pig.png
- War Pigs - obrazek i nazwa mówią same za siebie. Warto byłoby je mieć w dobie słoni (szkoda, że raczej na rydwany niewiele pomogą),
- Germanic Hunt Riders - kawaleria zapełniająca pustkę między zwiadowcami, a szlachetnymi jeźdźcami dla Suebi. Oj bardzo chętnie bym ich zobaczył
- Dacian Heavy Skirmishers - lepiej opancerzeni oszczepnicy, najlepiej uzbrojeni harcownicy w grze.
- Greek Massilian Hoplites - kolejny specjalny odpowiednik hoplitów przewidziany dla Massylian. Odpowiednik hoplitów w kolczugach.
http://i405.photobucket.com/albums/pp138/Sarge-90/num_legionaries.png
- Numidian Legionaires - nie - to nie jednostka dla Kartagińczyków czy Egipcjan. Znaleziona została w roosterach jednostek na południe od Kartaginy :D Ponoć twardzi.
http://i405.photobucket.com/albums/pp138/Sarge-90/bar_screaming_women.png
- Barbarian Screaming Women - Dodajmy do tego, że w plikach gry cały czas mamy ich umiejętność jak i odgłosy żeńskie dla jednostki, które obecnie nie są przez nikogo używane. Jedna osoba na yt nawet podłożyła głos tych pań jakiejś innej jednostce. Chętnie bym zobaczył te jednostki u German bo ładnie by to współpracowało z ich taktyką obniżania morale,
http://i405.photobucket.com/albums/pp138/Sarge-90/aux_gre_cimmerian_archers.png
- Cimmerian Archers - lepsiejsi greccy łucznicy dla Kimmeri. Patrząc na ich umiejscowienie koło dużej ilości koczowników, bardzo mi taka jednostka pasuje. Ciekawi mnie czy są tak dobrzy jak Kreteńscy łucznicym czy mają dostęp do wszystkich fajnych typów strzał oraz pod jakim względem różnią się od Kreteńczyków (koszt, statystyki).
I teraz moje ulubione jednostki, które przyprawiły mnie o uśmiech:
http://i405.photobucket.com/albums/pp138/Sarge-90/ama_warriors.pnghttp://i405.photobucket.com/albums/pp138/Sarge-90/ama_chariots.pnghttp://i405.photobucket.com/albums/pp138/Sarge-90/ama_archers.png
- Amazonki :mrgreen: Jestem tylko ciekawy, gdzie zamierzono je wcisnąć - w regularne jednostki czy też najemniczki. Mam nadzieję, że je zobaczymy :lol:
- Znaleziono też dwa nowe typy okrętów, które pewnie zobaczymy w jakimś dlc - Corvus i Harpax ship.

Pozdrawiam

szwejk
21-12-2013, 08:17
Znaleziono też dwa nowe typy okrętów, które pewnie zobaczymy w jakimś dlc - Corvus i Harpax ship.
Czyli, okręt z ruchomym pomostem (wreszcie!) i ulepszony Corvus - strzelający rodzajem harpuna do wrogich statków :)
o tych historycznych typach, tutaj: http://rapax.republika.pl/flota_rozwoj.htm
Szkoda, że nie dali ich na początku :roll:

Grogmir
21-12-2013, 12:53
Świnki i wrzeszczące kobiety pamiętam jeszcze z encyklopedii prologu udostępnionego przed premierą, widać wycięli je na sam koniec. ;)

polakma
21-12-2013, 13:02
Spokojnie Spokojnie człowieku. Teraz powiedz czy jest możliwość usunięcia owego patcha? :)

Shane
25-12-2013, 21:43
Pogralem troche na 8 patchu.O ile bitwy w polu i kampania sa w miare grywalne to oblezenia dalej leza.Wlasnie odparlem szturm buntownikow,pobudowali jakies drabiny niestety porzucili je i pobiegli do bramy.Metalowa brama splonela od magicznych koktaili molotowa,ale to nic.Kiedy wbiegli i zbili sie w bezladna mase zaczeli nerwowo drgac,kupa wojow po mojej dtronie i druga kupa po stronie wroga,wszystko to ruszalo sie jak fretka w agonii,zenada poprostu.Naprawde nie wymagam duzo,niech juz nawet bija sie w tej kupie ale niech nie drgaja jak oszolomy,nie da sie tego ogladac nawet jak sie zwolni tempo gry.Po 5 patchu dalem sobie spokoj,myslalem ze z patchem 8 ten badziew stal sie grywalny niestety,jest to dalej totalna kupa,i nie pomoze jej DEI ani setka radiousow.Najsmieszniiejsze jest to ze do tak nie dopracowanego produktu Ca sprzedaje DLC za 10 funtow,w ktorych bloob pod brama wyglada identycznie jak w podstawce,a;e co tam ludzie kupuja wiec problemu niema :D :D :D

Krecik1218
25-12-2013, 21:55
Oblężenia wyglądają teraz tak, że komputer wysyła 4 drabiny. Gdy je rozstawi to 20% żołnierzy z każdego oddziału wchodzi po tej drabinie a reszta się wycofuje. Gdy te 20% dociera na szczyt - zaczynają schodzić i też się wycofują, raz mi się zdarzyło, że walczyli. Gdy już "drabiny" się wycofają, komp wysyła kolejne wojska - najczęściej kawalerię i piechotę szturmową by atakowały bramę. Gdy brama zaczyna się palić, wszyscy ponownie się wycofują. Gdy brama się otworzy, komputer zaczyna wysyłać przez bramę kolejne fale swoich wojsk (łącznie z kawalerią) zostawiając jedynie oddziały strzelcze do ataku dystansowego. Co ciekawe gdy komputer posiada większość oddziałów strzelczych a wojska szturmowe zginą, wtedy zaczyna się kombinatorka. Raz miałem taką sytuację i komputer podzielił łuczników na dwie grupy do dwóch osobnych bram. Chwile postrzelał i wycofał się :D

Wystarczy mi oddział-dwa falangitów i ew. 2-3 oddział łuczników i jestem w stanie odeprzeć spokojnie 10 tys. żołnierzy przeciwnika. Łucznicy na mur, gdy wróg spali bramę to ustawiam falangitów na końcu wejścia i nakazuje utworzyć falangę hoplitów - do tego ten spadający piasek na napastników czy co to jest i nikt się nie przedrze. Wygrałem już tak ponad 30 oblężeń będąc teoretycznie bez żadnych szans na zwycięstwo.

Shane
25-12-2013, 22:35
ystarczy mi oddział-dwa falangitów i ew. 2-3 oddział łuczników i jestem w stanie odeprzeć spokojnie 10 tys. żołnierzy przeciwnika. Łucznicy na mur, gdy wróg spali bramę to ustawiam falangitów na końcu wejścia i nakazuje utworzyć falangę hoplitów - do tego ten spadający piasek na napastników czy co to jest i nikt się nie przedrze. Wygrałem już tak ponad 30 oblężeń będąc teoretycznie bez żadnych szans na zwycięstwo.

nie jet to to czego oczekiwalem po R2,niestety ....

Czareg
26-12-2013, 15:30
Jako że w mojej kampani jestem w ostrej ofensywie, to nie wypowiem sie o obronie miast, ale przyznam ze jeden bug w ataku jest wyjatkowo denerwujacy- przy zniszczeniu bram, oddzialy z drabin zamiast zdobywac mury pchają się przez wrota. Gdy przeciwnik dysponuje gorącym olejem oblęzenie jest nie do wygrania w taki wypadku. Ciekawe jest tez to, ze olej ten nigdy sie nie konczy xD btw witam wszystkich, śledze forum od dobryh kilku lat ale dopiero wpadłem na załozenie konta :)

Lampon
28-12-2013, 21:44
Witam!
Czy jest mod który poprawia kawalerię numidyjską chodzi o wygląd bo ta oryginalna jest beznadziejna?

Czareg
28-12-2013, 23:45
Zainstaluj Dei, ogolnie cudo, a ostatnio zostal wydany submod z rosterem Kartaginy- jest tam tez kaw numidyjska.

Mściwój
29-12-2013, 07:14
Przyznam, że czytam o dei od dłuższego czasu, ale z graniem czekam aż dojdą przynajmniej do 0.8. Ten submod z kartagina jest do pobrania gdzieś osobno? Rozumiem, że tylko dodaję ewentualnie kilka jednostek. Nic nie jest przepakowane i nie trzeba zmieniać wersji gry na ang.

Tak w ogóle jaką najemną kawalerię polecacie dla kartaginy w podstawce żeby pogonić wrogich strzelców i zaangażować ją w walkę.

Czareg
29-12-2013, 12:01
Submod jest na twcenter, jeszcze nie sprawdzilem balansu, ale powinno byc ok.

Shay Ruan
29-12-2013, 13:15
Szulikowski, powinieneś i tak zmienić wersję na angielską bo po wgraniu moda, nie będziesz miał opisów nowych jednostek oraz ich nazw.

patryninho
29-12-2013, 13:53
Witam !
Gram Icenami , podbiłem całą Brytanię i ruszam na południe. Moim jedynym sojusznikom , Namnetom , wojnę wypowiedzieli Arwernowie. Dołączyłem do wojny. Potem wojnę moim sojusznikom wypowiedzieli Atrebartowie wraz z sojusznikiem (Nerwowie). Za 4000 złota wmieszałem w tą wojnę Fryzów. Moim planem jest podbić wioskę na wschód od Namnetum ( Nerwowie) i z stolicy Camulodunum zaatakować stolicę Atrebartów i zniszczyć Nerwiów. Potem pokój z Arwenami i dołączenie do wojny po stronie Fryzów z Cheruskami lub na odwrót. Jestem w 80 turze.
Jak myślicie , ma to szansę się udać ?

Krecik1218
29-12-2013, 14:07
Moja srebrna kula twierdzi, że tak

CINEK1021
29-12-2013, 17:05
Hej wszystkim
Jako fan serii Total War mam takie wrażenie że Rome II graficznie jest brzydkie natomiast shogun 2 ślicznie wygląda. A pytanie brzmi jak to jest u Was drodzy koledzy i koleżanki.
Nie powiem że to nie wina mojej grafiki więc się pytam :?:
Pozdrawiam

Shay Ruan
29-12-2013, 17:47
U mnie to zdecydowanie najładniejsza część serii.

Aracz
29-12-2013, 17:56
Ja gram w Rome II na najniższych detalach (no, niektóre elementy mam na najwyższych) i uważam że jeśli chodzi o grafikę to jest to bardzo ładna gra.

Aztec
29-12-2013, 18:23
To zależy od klimatów w jakich się odnajdujesz, Shogun 2 miał trochę cukierkową lecz piękną grafikę, do tego optymalizacja była na najwyższym poziomie.
Natomiast Rome z GEM oczywiście potrafi dostosować grę do wyglądu niemal rzeczywistego. Oprócz krwi :D

Husarz_PL
29-12-2013, 18:33
A mi się Rome 2 podoba o wile bardziej od Shoguna, mimo, że mam Rome na wysokich a Shoguna na ekstremalnych. Rome 2 jest o wiele ładniejszy i nie rozumiem ludzi którzy piszą, że ma gorszą oprawę graficzną od Shoguna 2

Lampon
29-12-2013, 20:34
Mam DEI ściągnięte tego sub moda pobrałem, ale nie rozwiązało to problemu Numidyjczyków (kaw. oszczepników, i piechoty z oszczepami). Ten sub mod dodaje ciężką jazdę numidyjską ale nie rusza tych lekkich jednostek! Trochę dziwnie te jednostki wyglądają i nie pasują do reszty. Szkoda że nikt kto zajmuje się poprawą jednostek tego nie zauważył.

CINEK1021
29-12-2013, 21:09
nie powiem otoczenie w grze śliczne ale żołnierze itp. to u mnie kiepsko :lol:
w shogun 2 pięknie wyglądały oddziały np w deszcz, woda na zbrojach itp.
tutaj takiego dopracowania już nie widzę, muszę jednak zmienić grafikę i tu prosił bym o podpowiedź jakiej grafiki koledzy/koleżanki używają oczywiście do ustawień full.
Ta informacja pewnie gdzieś na forum już istnieje i z góry przepraszam, ja jestem nowy na forum i jeszcze tej informacji nie znalazłem 8-)

( ͡º ͜ʖ ͡º)
29-12-2013, 21:23
@up to w shogunie były tarzcze??? :o :shock: :roll:

CINEK1021
29-12-2013, 21:28
sorki o czym innym myślałem a co innego napisałem już poprawiłem :lol:

Krecik1218
29-12-2013, 22:22
nie powiem otoczenie w grze śliczne ale żołnierze itp. to u mnie kiepsko :lol:
w shogun 2 pięknie wyglądały oddziały np w deszcz, woda na zbrojach itp.
tutaj takiego dopracowania już nie widzę, muszę jednak zmienić grafikę i tu prosił bym o podpowiedź jakiej grafiki koledzy/koleżanki używają oczywiście do ustawień full.
Ta informacja pewnie gdzieś na forum już istnieje i z góry przepraszam, ja jestem nowy na forum i jeszcze tej informacji nie znalazłem 8-)
Słabo szukałeś: viewtopic.php?f=574&t=13817&start=460 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=574&t=13817&start=460)
Kartą graficzną należy się przejmować w drugiej kolejności, najważniejszy jest procesor. Ja mam Radeona HD 7970 Ghz który jeszcze do niedawna był drugim najwydajniejszym Radeonem porównywalnym do GF GTX680 i kupa, na max detalach nie gram a problemy z płynnością i tak mam.

patryninho
29-12-2013, 22:49
Grafika jest piękna, ale optymalizacja leży :/
Czy da się w tym trybie filmowym przesuwać swobodnie ? Bardzo fajna opcja, np. zbliżenie na oddział w zwolnionym tempie. Tylko mogę to obserwować tylko z zaznaczonego oddziału, jest opcja poruszać się swobodnie ?

Gnejusz
29-12-2013, 22:55
Optymalizacja jest specjalnie położona żeby kupować karty graficzne w końcu NVidia też chce sprzedawać nieustannie produkty. Jeden maleńki patch - Radiousa ważący nieco ponad 1MB poprawia optymalizację o jakieś 50%. Nie mogę go niestety nigdzie już znaleźć ale kto ma wątpliwośći niech zobaczy sobie na YouTube wpisująć Rome 2 mody pl.
Jeżeli macie działający link do Radiousa na grafkę ale tylko grafikę to wklejcie proszę w temat bo ja nie mogę już nigdzie go znaleźć.

CINEK1021
29-12-2013, 23:31
Optymalizacja jest specjalnie położona żeby kupować karty graficzne w końcu NVidia też chce sprzedawać nieustannie produkty. Jeden maleńki patch - Radiousa ważący nieco ponad 1MB poprawia optymalizację o jakieś 50%. Nie mogę go niestety nigdzie już znaleźć ale kto ma wątpliwośći niech zobaczy sobie na YouTube wpisująć Rome 2 mody pl.
Jeżeli macie działający link do Radiousa na grafkę ale tylko grafikę to wklejcie proszę w temat bo ja nie mogę już nigdzie go znaleźć.

chodzi Ci o "4gb_patch" tak to się nazywa i posiadam ten Patch jak komuś potrzeba to piszcie do mnie na priw to podeśle
Ten patch pomaga bo kulałem z Medieval 2 Total War za nic nie można było grać na full i to pomogło, a czy z Rome 2 coś pomoże to nie wiem

smooqu
30-12-2013, 02:06
Kartą graficzną radzę się nie przejmować. Wymieniłem Radeona HD 6670 na HD 7850 i w każdej testowanej przeze mnie grze wzrost wydajności wynosił mniej iwięcej 75-100%. Niestety w Rome II nie zanotowalem kompletnie zadnej poprawu.

misiek1205
30-12-2013, 09:25
Kartą graficzną radzę się nie przejmować. Wymieniłem Radeona HD 6670 na HD 7850 i w każdej testowanej przeze mnie grze wzrost wydajności wynosił mniej iwięcej 75-100%. Niestety w Rome II nie zanotowalem kompletnie zadnej poprawu.
Równiez mialem podobna sytuacje wymienilem radka hd 4850 na 7850 w nadzieji ze bitwy beda plynniejsze, przykladowo detale w shogunie moglem zwiekszyc z wysokich na ultra ale w duzych bitwach przy starciu sie wrogich armi, gra chodzi tak samo jak na starej karcie, o zwiekszeniu rozmiaru jednostek moglem zapomniec.

CINEK1021
30-12-2013, 09:38
ok czaje jednak macie racje poczytałem troszkę i wyszło na to że procek jest do bani i teraz żałuje że nie wziąłem Intel Core i5

robercik8211
30-12-2013, 12:21
Ogółem wszystko jest dobrze, ale jedna rzecz mnie tam mocno denerwuje. Ciągle moi generałowie dostają cechę ,,słabość do Greków''. To mi zdecydowanie nie pomaga, zwłaszcza w prowincji Magna Graecia, gdzie mam połowę kultury łacińskiej, a muszę ją wysunąć na dominującą pozycję. W ten sposób muszę tam spamować świątyniami Jowisza. Czy to jest normalne, czy nie?

Gnejusz
30-12-2013, 12:24
CINEK1021 - raczej nie o ten,mod na grafikę od Radiousa nazywa się Radios Graphics mod

Krecik1218
30-12-2013, 14:14
ok czaje jednak macie racje poczytałem troszkę i wyszło na to że procek jest do bani i teraz żałuje że nie wziąłem Intel Core i5
i5 nie pozwoli ci grać na Ultra/Extreme bez problemów, nawet na i7 na Extreme ludzie nie mają 60 fps podczas bitew.

Dirt
30-12-2013, 14:45
1. Elo , mam pytanko gdzie moge znalezc pakiet kultur greckich ? Za free jest ?
2. Czemu mam w menu glownym , jako tlo tego dzika z gaulu i zielony kolor ?? To napewno nie dodatek bo mam to samo co w pelnej wersji

Krecik1218
30-12-2013, 14:54
1. Za free był dodawany tylko do pre-orderów. Teraz kosztuje ok. 20 zł.
2. Menu nawiązuje do najnowszego dodatku Cezar w Galii, jednak nawet jeśli nie posiadasz dodatku to tło zmieniło się wraz z patchem 1.8 który wyszedł równolegle z dodatkiem.

Dirt
30-12-2013, 18:55
mam 1.8 a nie 1.8.1 mam an setam zaznaczone aktualziacje na bieżąco

3. Kim polecacie grac ? Rzym (ta 3) ?

Mam dlc : seleucydzi i Baktria

Samick
30-12-2013, 19:07
viewtopic.php?f=574&t=13816 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=574&t=13816)

Gajusz Mariusz
30-12-2013, 22:02
Witam!
Po daremnym oczekiwaniu na powrót portalu postanowiłem podziałać na forum. Witam wszystkich forumowiczów i z góry przepraszam jeżeli temat tu poruszony był już "wałkowany".
Na ROMKU 2 do tej pory grałem kolejno Spartą, Macedonią, Kartaginą a aktualnie zamiennie (dla urozmaicenia i poznania jak najwięcej aspektów Romka) ciągnę kampanie Rzymu, Partii i Seleucydów. Zaczynałem pierwszą kampanię na trudnym, teraz wszystkie na legendarnym (Kartaginą jeszcze na b.trudnym). Zaznaczam że gram bez żadnego moda. Poczekam aż twórcy wystrzelą się ze wszystkich patchy, wtedy ocenię czego mi brak.
Ale do rzeczy. Niezależnie od poziomu trudności i frakcji którą grałem, pewne zjawisko wracało jak bumerang. Gdy rozbita frakcja kończyła jako ostatnia flota, lub armia na statkach często jako jeden okręt przywódcy, w bitwie morskiej gdy widziałem jak ów okręt "wesoło" zaczynał zwiedzać głębię (zazwyczaj) M. Śródziemnego i mimo potwierdzenia w statystykach bitwy równości pomiędzy ilością uczestników (czyli załogi tego okrętu) ze stratami końcowymi (a więc żywa noga nie uszła) po bitwie wesoło ów okręt odpływał jakby nigdy nic. :shock: Nigdy mi nie zdarzyło się tego oglądać w bitwie lądowej - gra przyznawała obiektywnie koniec frakcji. 8-) Zaznaczam także że nie zawsze tak było, lecz na tyle często że zaczęło być to dla mnie irytujące... :evil: Koniec końców przyznaję że powtórzony atak ZAWSZE kończył się definitywnym unicestwieniem.
Czy tylko ja mam te obserwacje? Czekam na odzew.....

Stalowy Karaluch
30-12-2013, 22:58
Hej. Jak mogę umieścić screena na forum. Naprawdę nie mam pojęcia jak to zrobić :oops:

K A M 2150
30-12-2013, 23:20
Wrzuć zdjęcie na tinypic albo imageshack, wklej link, zaznacz go i kliknij na przycisk Img. Niech to wygląda tak: link

Tits
31-12-2013, 22:38
Właśnie dostałem pierwszą wojnę domową grając Spartą. Cała Sparta przeszła pod kontrolę wroga a wniej pojawiło się 12 pełnych armii :lol:

Dirt
01-01-2014, 13:07
Czy da się jakoś ustawić poziom trudności bitwy w kampani? np. poziom trudnosci kampani chcialbym miec sredni, ale poziom trudnosci bitwy legendarny, jest takie cos mozliwe?

K A M 2150
01-01-2014, 13:38
Po włączeniu kampanii wejdź w opcje gry, tam masz poziom wyzwania, czyli właśnie trudność bitew.

Tits
02-01-2014, 08:07
Czekajcie ile jest oficjalnych DLC? Ja doliczyłem się trzech. Nomad pack, Greek pack i jakiś blood&gore pack. Czy to wszystkie?

Martinus123
02-01-2014, 08:25
Zapomniałeś o najnowszym i największym dodatku, kampanii Cezara w Galii.

Tits
02-01-2014, 10:17
aaa ale to dodatek chyba a nie DLC, czy DLC? Nieważne ale grałem trochę Spartą i chyba się pokuszę o kupno jak będzie na przecenie 75%.

Ogólnie jak polecacie dodane przez DLC nacje. Fajnie się nimi gra itp? Spartą wiem, ale pozostałymi?

( ͡º ͜ʖ ͡º)
02-01-2014, 12:58
dlc z nomadami jest słabe, za to galowie są całkiem ciekawi.

Chaak
02-01-2014, 14:13
Co do mojego rankingu DLC to nomadowie byliby na TOP1, bo dają nam trzy unikalne kulturowo nacje. Problemem może być tylko skład armii, bo poza kawalerią za dużo tam nie ma. Galowie szału nie robią, gdyż najfajniejsi z nich są i tak Arwenowie z podstawki. Kampanii z Cezarem jeszcze nie zacząłem, ale zapowiada się spoko. Grecy nie bardzo mi się podobają, bo dają najnudniejszą armię w całej grze.

Tits
02-01-2014, 19:39
Jakie DLC z galami, nie znalazłem takiego.

K A M 2150
02-01-2014, 19:42
Chodzi o Cezara w Galii, wraz z tą mini kampanią dochodzą grywalne plemiona w głównej kampanii.

Tits
02-01-2014, 20:01
Dzięki, bobym głupi szukał DLC Galowie czy jakoś tak i nie skojarzył że dodatek dodaje te frakcje do podstawki :)

Gajusz Mariusz
02-01-2014, 21:31
Od jakiegoś czasu nie zauważyłem przy desantach motywu wesołego wjeżdżania statkiem transportowym na piach i dalej hejże jazda po lądzie. Mam farta czy patche to naprawiły?

K A M 2150
02-01-2014, 21:44
Ja tak miałem tylko na kilku pierwszych patchach, od początku października już tego nie miałem. Tak czy siak to Rome 2 i u każdego działa jak chce xD

Aztec
02-01-2014, 22:06
U mnie również dawno nie pływali po lądzie, aczkolwiek cały czas jeden, dwóch wojaków potrafi zbugować całą jednostkę przy desancie.

Mściwój
02-01-2014, 22:39
Ja dzisiaj uswiadczyłem tego buga na patchu beta 8.1 podczas obrony jednej z wiosek należących wcześniej do Libii. Obrona przed desantem 2 armii libijczyków. W tym jedna transportowa. Wyglądało to tak, że 2/3 floty rozpoczęło desant po 2 różnych stronach mapki. Jednen brzeg postanowiłem obronić i mi tak po piachu jedną jednostką peltastów przejechali statkiem i nie zauważyłem gdzie zniknęli, bo byłem zajęty. Ale tam też przynajmniej jeden statek zablokował się przy brzegu obok 2 już opustoszałych. Pozostała 1/3 floty pozostała na morzu i musiałem odczekać do 40 min na zakończenie. Jeszcze 4 duże patche i wierzę, że przy wersji 12 uda im się z tego wyjść. Chyba, że po prostu jest zepsuty silnik, ale nie znam się na tym. Gram bez modòw, za wyjątkiem skinpacków KLA.

Krecik1218
02-01-2014, 22:49
Ja z kolei miałem wczoraj buga przy oblężeniu ale bez dostępu do morza. Atakowałem z dwóch stron (po 2 drabiny na stronę). Pierwsza para ustawiła drabiny pod murem i nic. Nie mogłem im rozkazać im użyć, był jakiś tekst, że żołnierze nie mogą użyć drabin jeśli nie są bezpieczni czy coś takiego. Drabiny były tylko lekko uszkodzone, nie dymiły się. Przez brak wsparcia druga armia została rozbita, zresztą tam też niektórzy żołnierze głupieli gdy kazałem im pokonać mur - szli na około. Wobec tych błędów moją ostatnią szansą było skierowanie pierwszej armii do bramy, ale było to miasto celtyckie, więc podejście do bramy było w takim jakbym wąwozie gdzie moi wojacy nieźle zostali ostrzelani przez wieże. Gdy już rozwaliłem bramę to na moich żołnierzy polało się to gorące "coś" czego nazwy niepamiętam - wszyscy uciekli. Miałem stosunek sił około 70:30 i wygrałbym przez automatyczne rozstrzygnięcie ale chciałem zminimalizować straty. Już prędko nie będę bawił się w ręczne rozstrzyganie oblężeń w ataku na miasta celtyckie...

Dirt
02-01-2014, 23:07
Mógłby mi ktos dac jakis ładny save ? NAjlepiej rzym/kartagina/seleucydzi ?

dobrze rozwinięte , bo chciałbym pare rzeczy podpatrzyć

Aracz
02-01-2014, 23:13
Żołnierze wchodzą po drabinach, jak im się każe je podstawić i zostawi się ich "samych sobie" (a dokładniej gdy inne oddziały będą strzelać do wrogów na murach). Ja miałem tak, tyle że z wchodzeniem na mury jako obrońca, przez wieże ze schodami. Kazałem im podejść, a ci nic, stali pół oddziału na górze, pół na dole. Bawiłem się w rozciąganie formacji po murach, ale i tak dopiero po jakimś czasie udało im się wejść dalej.

Ituriel32
02-01-2014, 23:16
Było trochę wolnego, to sobie pograłem. Eksperymentowałem na agentach i niestety uważam że są zbyt silni, mają za duży wpływ na rozgrywkę. Tak że armia staje się tylko dodatkiem do nich.
Pomijając to zauważyłem że moje gry szybko przybierają jeden z 3 kształtów:
- "Total {Agent} War" - Czyli walczymy ze wszystkimi małymi kraikami, dyplomacja nie istnieje. Tylko szkoda że komp spami przede wszystkim agentami, bo większością armiami kampi w swoich miastach.
- "Idylla" - Gram sobie spokojnie wszędzie mam przyjaciół lub sojuszników. Tak sobie czekam aż coś mnie trafi z nudów.
- "Pas" - Powstaje wielka sieć sojuszy, która blokuje całą grę. Podczas ostatniej mojej rozgrywki w skład wchodzili:
Ateny, Sparta, Pont, Egipt, Kartagina (ja) i to tylko dla tego że w początkowych turach nie szczędziłem gotówki by wkupić się w łaski faraona, co zaowocowało umową handlową i pon-em. Później umocnionego do sojuszu wojskowego. Najśmieszniejsze było to że gdzieś tam w te tryby dostała się Liga Etruska (tylko jedna prowincja i początkowy sojusz obronny ze mną) która po pokonaniu Rzymu zaczęła mi zawadzać we Włoszech. Na moje nieszczęście z nikim nie prowadziła wojen. Wszyscy ją kochali przez stosunki ze mną. A na moje oferty wasalizacji nie chcieli się zgodzić, za nic w świecie.

Rozpisałem się i zgubiłem sens, który był mniej więcej taki że: Brakuje mi wojen takich z Roma1, gdzie jedna silną i dużą nacja wysyła armie za armią, np: Egipt, czy Bryci. Tu albo walczysz z całą drobnicą, albo nie robisz nic.

marengo
03-01-2014, 01:15
Ze spamem agentów można sobie poradzić. Najprostszą poradą jest sprawny kontrwywiad

http://cloud-2.steampowered.com/ugc/723120602380426495/D3FC7987EA6AFFC5B14D6AAE87BAD99EAF707AB5/

Dla zaawansowanych pomocą jest rada Dresdena, używanie PFM i takie tam :?

http://www.twcenter.net/forums/showthre ... st13526769 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?636393-Agent-spam&p=13526769#post13526769)

Dla zrozpaczonych, zirytowanych, pogrążonych w depresji, rozwścieczonych, beznadziejnie zakochanych w Rome 2, tudzież zwyczajnie zniesmaczonych mam dobrą wiadomość: Dresden zrobi submod rozwiązujący ten problem.

O proszę, coś nawet już się pojawiło. Jakżeby inaczej, submod do nieśmiertelnego DeI

http://www.twcenter.net/forums/showthre ... -Agent-Cap (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?636510-Sub-mod-Reduced-Agent-Cap)

Gajusz Mariusz
03-01-2014, 11:16
I jeszcze jeden minus dowodzący nie chciejstwo twórców. Gdy wskażemy cel dla (chętnych) sojuszników i gdy tacy się znajdują mamy informacje że "sojusznik potwierdza cel" czy jakoś tak. Ale informacji KTÓRY... już nie mamy :? Niekiedy sojusznik "ruszy dupę" po kilku-kilkunastu turach i przez cały ten czas nie wiemy kto nam pomoże...

maciej
05-01-2014, 01:24
Proszę o podpowiedź, bo niestety ja tego nie ogarniam... Czytałem poradniki, ale ja naprawdę nie kumam jak prowadzić politykę wewnętrzną :( Chodzi mi o utrzymywanie balansu rodów rzymskich w senacie, tak by woja domowa wybuchła późno. Wytłumaczcie mi tak jak krowie na rowie jak to jest.

Pytanie główne:
Czy dana frakcja rośnie w siłę w senacie mając generałów w moich armiach czy w Rzymie?

Pytanka pomocnicze:
1) rekrutować generałów z mojego rodu czy z konkurencji? co powoduje wzrost w senacie, a co spadek?
2) czy jak walczę to walczyć, i wygrywać ma się rozumieć, swoim rodem czy konkurencyjnymi?
3) czy jak generał kiśnie w legionie z nieróbstwa to ma być z mojego rodu czy konkurencyjnego?
4) czy jak po dowodzeniu krótkim - nie zdążył nic zdziałać lub długim - z sukcesami, odeślę generała do Rzymu to frakcja się odpowiednio wzmacnia czy słabnie?

Nie umiejąc się z tym obchodzić doprowadziłem do wyraźnego spadku wpływów jednego z rodów (10%) chcę go podciągnąć...jak?

Canaris
05-01-2014, 10:23
Nareszcie wyszła druga czesc Sane recenzji :

[youtube:2a9oo3du]http://www.youtube.com/watch?v=L6eaBtzqqFA[/youtube:2a9oo3du]

Pieknie gosciu tłumaczy czemu Rome 2 jest kompletnym failem i pluciem graczom w twarz.

P.s. czesc pierwsza dla tych co nie widzieli :

[youtube:2a9oo3du]http://www.youtube.com/watch?v=DXkWfEIALxM[/youtube:2a9oo3du]

adriankowaty
05-01-2014, 11:15
Od wydania Seleukidów i Baktrii gra mnie wciągła, ale drażni mnie, że 1-prowincjowe satrapie ze wschodu paradują armiami po 20 pułków. Od dłuższego czasu zastanawiała mnie sprawa, jak osłabić 1-regionowych gigantów i sugeruję, aby w miejsce limitu armii wprowadzić limit pułków - zależny od populacji. W ten sposób osłabi się drobnicę, a wzmocni wielkie mocarstwa.

Samick
05-01-2014, 12:50
To fajnie, ale zauważ że gęstość zaludnienia różnie się rozkłada. Ot taka Silesia miałaby może 1-2 oddziały (i armię choćby i na 15 oddziałów w miastach), a Egipt ograniczony do 1 prowincji - Aleksandrii. Mógłby dalej wystawiać 20, a może i więcej. :)

adriankowaty
06-01-2014, 09:11
Chodzi mi o sytuację, w której dany kraj może utrzymywać tylko tyle wojska, ile wynosi limit. W tej sytuacji np. wschodniaki paradowaliby armiami po 5 pułków max, a taka Seleucja miałaby już limit 2-3 pełnych flag.

Ituriel32
06-01-2014, 09:55
Sam się zastanawiałem nad czymś podobnym. Ja chciałem ograniczyć maksymalną liczbę oddziałów w armii (w garnizonie) do np. 8-10. Może w tedy ruszą swoje tyłki z swoich prowincji. Bo na razie strasznie pasywni są. (Ja gram tylko na trudnym lub bardzo trudnym.)

Gnejusz
06-01-2014, 10:39
Nie męćzcie się już na vanilli, Rafkos zrobił spolszczenie do DEI, tam wszystko jest bardziej grywalne, AI istnieje, limit armii jest zmieniony, jednostki przebalansowane.

Gajusz Mariusz
06-01-2014, 11:13
Są takie smaczki gdy wybucha wojna domowa. Grając Macedonią miałem taką sytuację: Wybuch wojny domowej- dosyć słabo żywnościowo region stał się ostoją buntu i 6 (SZEŚCIU!) pełnych (20) armii opozycjonistów. Zawsze rozwijam armie najpierw w kierunku zasięgu więc forsownymi marszami dosyć szybko zablokowałem buntowników. Jakież było moje zdziwienie gdy z tury na turę owych armii nie imało się żadne wyniszczenie. Dopiero w czasie wyniszczających walk udało się opozycji zdobyć na krótko przed zgaszeniem buntu drugi region. Niechby gracz spróbował na legendarnym wystawić mając jeden region (nie prowincję! ale ona też by pewnie nie starczyła...) 6 armii i nie głodować. Jak zobaczę to uwierzę 8-)

( ͡º ͜ʖ ͡º)
06-01-2014, 13:42
ilość wojska nie wpływa na ilość żarcia

Gajusz Mariusz
06-01-2014, 14:15
No to brawo! Gram na czystych patchach, żaden mod tego nie prostuje?

Grogmir
06-01-2014, 19:33
To chyba fix do patcha 8.1, ponad 400 mb dla graczy z CiG i 33 dla tych bez.

( ͡º ͜ʖ ͡º)
07-01-2014, 23:13
ameryki nie odkryłeś. we wrześniu dostaliśmy wersję alfa. teraz mamy bete, więc może za kolejne pół roku wreszcie dostaniemy dokończoną, dopracowaną gre

Aracz
07-01-2014, 23:19
Nie wiem jak was, ale mnie Rome II zaskoczyło bo... Spodziewałem się dużo gorszej gry. Nie spotkałem się ani z tymi gorszymi bugami (raz 4 oddziały wroga się zacięły, raz na 38 tur) grając na kompani online, ani też AI głupie zbytnio nie jest. Jednostki walczą jak powinny i ogólnie w samym Romie nie widzę żadnych większych minusów. Nie wiem czy to przez to że nastawiłem się na gorszą grę, czy może przez to że na moim komputerze nie ma z nią problemów, a może po prostu jest to dobra gra ;)

Mściwój
07-01-2014, 23:41
Pewnie nie grałeś w Rome 2 zaraz po wyjściu.

Wówczas zdarzało mi się bardzo krytykować CA. Dzisiaj, duuuuużo z tego poprawili. Tylko to na prawdę jest wciąż późna beta. Patch do patcha i w każdym patchu jakiś błąd. Mi właśnie zawiesiło Rome 2 po zakończeniu tury O_O . Może niepotrzebnie gram na patchu 8.1, który jest beta. jak cała gra.

Jak skończą łatać Rome 2. To jedyne co mi będzie wadzić, to 1 tura na rok i brak przywiązania do agentów, generałów. Wiem, że są mody, ale wolałbym to mieć ładnie dopracowane na vanilli. Balans uważam, że nie jest najgorszy. Jest kilka jednostek trochę op jak rydwany czy słonie. Ale widać, trzeba sobie z tym jakoś radzić. Do tego AI nie potrafi tego skutecznie używać.

W Kampanii mi tylko jeszcze przeszkadzają trochę Królewscy peltaści, którzy są cholernie mocni w zwarciu, bardzo szybko dostępni i nie rzadko mocniejsi niż typowe jednostki do walki w zwarciu z późniejszych budynków/technologii vide Selucydzi i ich szermierze bodaj srebrnej tarczy nie umywają się do peltastów.

Walki piechoty mogły by trwać troszeczkę dłużej, bo niektóre jednostki nie maja zastosowania jak chociażby nie pamiętam nazwy specjalistyczne jednostki Nerwiów. Piechota którą można rozmieścić przed walką. Kiedy dochodzi do zwarcia, ta piechota na 4 moje walki, ani razu nie zdążyła czy zaflankować, czy wejść na tyły wroga, bo zanim dobiegli, główne linie zostały już przełamane czy po mojej, czy po stronie wroga. Trochę nieprzemyślane.

( ͡º ͜ʖ ͡º)
08-01-2014, 00:21
@UP
zgodzę się co do tego że wiele jednostek w rome 2 jest zbędnych lub wymagane do ich rekrutacji są nie te budynki co trzeba np. grając pontem po wybudowaniu 1 poziomu koszar mamy możliwość szkolenia hoplitów i pikinierów, po wybudowaniu 2 poziomu koszar mamy możliwość szkolenia pontyjskich szermierzy którzy są słabsi od jednostek z 1 poziomu, z kolei po wybudowaniu 3 poziomu dostajemy włóczników z thueros którzy są z kolei słabi od pontyjskich szermierzy. jak dla mnie to bez sensu. opracowujemy nowe technologie, budujemy coraz wyższy poziom koszar, żeby dostawać coraz słabsze jednostki. już bardziej opłaca się pozostac przy pikinierach i hoplitach. z kolei nie zgodze eię co do partyzantów. są lepsi w walce od celtyckich wojowników, a łatwy dostęp czyni z nich bardzo ciekawą jednostkę. może w kampanii single zdolność maskowania i rozstawienia poza strefą jest mało przydatna bo twoja przewaga nad AI sprawia że jakiekolwiek manewry taktyczne stają się zbędne. w kampanii multiplayer partyzanci potrafią być bardzo przydatni. poza możliwością oflankowania wrogich sił. sama ich obecność w bitwie działa na psychikę przeciwnika. sprawia że będzie starał się zapobiec atakowi z zaskoczenia przez co może się odsłonić z innej strony. w bitwach multiplayer ważne jest absorbowanie uwagi przeciwnika. np. jeżeli sprawisz że będzie musiał w tym samym czasie scigać twoich harcowników, osłaniać swoich harcowników przed twoją jazdą, szykować swoje wojska do odparcia szarży twoich głównych sił, do tego dochodzi jeszcze zmasowany ostrzał z kilku katapult i świadomość że w każdej chwili możesz mu wyskoczyć z każdej strony kilkoma oddziałami partyzantów. to wszystko sprawia że nie ogarnie wszystkiego na raz, wkurzy się i zacznie popełniać błędy. w rezultacie twoi harcownicy będą bezpieczni, ty dosięgniesz swoją jazdą wrogich harcowników bo źle ich zasłoni, twoje główne siły rozgromią armie wroga bo nie zdąży sie odpowiednio ustawić, włączyć formacji i użyć umiejętności, nie zauważy twoich partyzantów atakujacych go od tyłu i masz wygraną bitwe. oczywiście sam też musisz być w miare ogarnięty żeby to wszystko ogarnąć, ale gdy to ty masz inicjatywę to jest ci o wiele łatwiej.

Sanvone
08-01-2014, 00:39
Mściwój dobrze rzecze - polać mu ;). W moim odczuciu także we wrześniu mieliśmy do czynienia z alfą, a obecnie mamy do czynienia z późną betą. Generalnie jeszcze 2 zasadnicze kwestie pozostają dla MNIE niepoprawione:
- oblężenia (które właśnie są poprawiane),
- polityka wewnętrzna (w tym miesiącu ma wyjść guide więc liczę, że ta materia się wyklaruje.
Jest też dużo rzeczy, które miło byłoby widzieć poprawione ale nie jestem na 100% pewien jak szybko je ujrzymy i czy w ogóle:
- poprawić sztuczną inteligencję w niektórych sytuacjach (np wiele armii na otwartym polu; oblężenia) i zrobić ją bardziej zależną od poziomu trudności,
- poprawić wszelkie drobniejsze bugi spowodowane wcześniejszymi patchami jak i te istniejące od początku (bitwy morskie - patrzę na was),
- balans tu i ówdzie w statystykach jednostek i niektórych mechanikach walki,
- jeszcze jedna może runda poprawy optymalizacji gry - a przede wszystkim takie rzeczy jak deszcz/dym/mgła zabijające fps'y
Są też rzeczy, które patrząc po doświadczeniach z S2TW raczej nie zostaną zmienione na lepsze pod względem konceptu:
- mapy do walk lądowo morskich i balans ogólnych możliwości floty, a armii,
- zależności papier-kamień-nożyce (słabsze niż w poprzednim tytule),
- animacje broni obuchowych i toporów,
- system infrastuktury-populacji-ekonomiczny, który ma swoje gorsze strony (bezużyteczność populacji po rozbudowaniu prowincji, brak wpływu na lokowanie niewolników czy niezbyt przejrzysty handel najważniejszymi surowcami).

Co do problemu 1 tura - 1 rok to ja już się dawno przyzwyczaiłem. Do postaci idzie się przywiązać o ile poświęca się im czas i się o nich nie zapomina na kilka lat często. Prowadząc rotacje generałów dosyć często będziemy mieli tych 2-3 lepszych generałów, którzy będą w miarę dobrze rozwinięci i ważni dla polityki z racji na gravitas. Z agentami jest trochę prościej ponieważ można nimi szybciej często wbijać poziomy, a bonusy z budynków do ich poziomu doświadczenia też robią swoje. Boli zbyt szybkie tempo uzupełniania ale z drugiej strony patrząc na możliwości agentów w kwestii mordowania trudno mi tutaj nawet wydumać jakieś lepsze rozwiązanie.

Generalnie ta gra wiele "dojrzała" od września i może przy patchu 9-10 będziemy mieli to co rzeczywiście zasługiwałoby na oceny branżowe portalu metacritic jakie ta gra otrzymała.

Tak z ciekawości - jak myślicie jak długo będziemy widzieli dalszy nacisk na łatanie podstawki zanim CA przerzuci swoją uwagę na zrobienie jakiegoś większego dodatku? Czy już w lutym czy może jednak jeszcze przez wakacje aż do rocznicy w wrześniu (kiedy mogliby zacząć działać w kierunku wydania jakiegoś większego dodatku).

Pozdrawiam

K A M 2150
08-01-2014, 00:42
Póki co każdy większy dodatek wnosił sporo więcej poprawek niż zwykłe patche, więc na największe zmiany czekałbym dopiero do pierwszego sporego dodatku.

Gajusz Mariusz
08-01-2014, 04:44
I mogliby "coś" zrobić z tymi płonącymi włóczniami...

( ͡º ͜ʖ ͡º)
08-01-2014, 07:47
Póki co każdy większy dodatek wnosił sporo więcej poprawek niż zwykłe patche, więc na największe zmiany czekałbym dopiero do pierwszego sporego dodatku.

jak na razie byl tylko 1 wiekszy dodatek, cezar w galli i to nie on wnosił poprawki tylko patch 8.0 ktory wyszedl razem z dodatkiem

K A M 2150
08-01-2014, 09:02
Cezar w Galii to żaden większy dodatek, tylko mini kampania. Większy dodatek to będzie coś w stylu Barbarian Invasion, czy Zmierzch Samurajów.

Mateuc
08-01-2014, 11:20
Póki co każdy większy dodatek wnosił sporo więcej poprawek niż zwykłe patche.

Tyle, że patche są darmowe a za taki większy dodatek przyjdzie nam płacić 40 Euro~. No niestety, dlatego CA wydało tak słabego Romka II, żeby później wydać dodatek i zgarnąć 2x tyle kasy

K A M 2150
08-01-2014, 11:26
Nie zrozumiałeś, z dodatkiem wychodziły zawsze DARMOWE patche, które dużo zmieniały.

( ͡º ͜ʖ ͡º)
08-01-2014, 13:58
Cezar w Galii to żaden większy dodatek, tylko mini kampania. Większy dodatek to będzie coś w stylu Barbarian Invasion, czy Zmierzch Samurajów.

zaprzeczasz sam sobie. a cezar w galii jest większy od pozostałych dodatków do rome 2 więc można go nazwać "większym"

Krecik1218
08-01-2014, 14:11
Cezar w Galii to DLC wymagające podstawki, a przykładowo Zmierzch Samurajów to dodatek w wersji pudełkowej i nie wymaga podstawki. Dodatki zawsze były kojarzone z większą zawartością do gry, wymagając ich podstawowej wersji lub też nie. Ponadto takie dodatki zawsze był wydawane w pudełkach. W przypadku DLC (Downloadable content) mamy do czynienia z dodatkowa zawartość do pobrania. Charakteryzuje się ono mniejszą zawartością od dodatku, często nawet pojedynczymi elementami. No i jak sama nazwa wskazuje jest ono w wersji cyfrowej, a nawet jak wydane w pudełku to bez płyty a jedynie z kluczem uprawniającym do ściągnięcia.

Ituriel32
08-01-2014, 17:50
Też uważam że Cezar w Galii nie jest dużym dodatkiem to tylko dlc. A co do zmian to większe wprowadził pacz 8 wydany razem z nim. Ja czekam na kolejne małe lub duże rozszerzenie, bo tak sobie gram w dei i bardzo podoba mi się ilość i rozłożenie nacji jakie on oferuje. Chciałbym by twórcy gry podpatrzyli sobie kilka pomysłów, jeśli sami nie potrafią tego wymyślić czy zrobić.

Gajusz Mariusz
08-01-2014, 18:16
Już chyba mamy jasność w tej sprawie. Prościej już chyba nie można...

Gajusz Mariusz
08-01-2014, 18:24
Co do rekrutacji słabszych jednostek. Być może twórca miał na celu żeby szybko kimś konkretnym grać (hoplici) a później by urozmaicić armię hellenistyczną. Nie zapominajmy że armia hellenistyczna była armią "broni połączonych". Poza tym wielość i różnorodność jednostek powinny być plusem. To my i tak zdecydujemy kogo rekrutować. Gdybyśmy mieli tylko 10 typów jednostek (nawet tych najlepszych) jeszcze więcej głosów by mówiło: ale bieda,ale żenada. I mieliby rację.

Ituriel32
08-01-2014, 18:29
A co do odbioru gry znaczenie miły oczekiwania graczy. Ja miałem nawet spore, nie tyly co do samej gry, a do jej optymalizacji. Niestety zaliczałem się do tych co jednak trochę pyskowała, choć tragedii nie było.
Swoje zrobiło też podejście pracowników firmy np. O systemie rodziny nic nie piśniemy niech się sami domyślą, a jak nie to lepiej sprzedamy to w jakimś dlc.

Gajusz Mariusz
08-01-2014, 18:57
Oczekiwania były podbijane nowymi filmikami gdzie wyluzowani twórcy prezentowali nam towar NAJWYŻSZEJ jakości. I nagle BUUM! Premiera! Oczekiwania z realiami rozminęły się jak Pendolino z typowym torowiskiem w kraju nad Wisłą ;) Do dzisiaj wypisują: Już nie kupię! Już nie zagram! O ja szczęśliwy 8-) choć zakupiłem Romka w preorderze ("darmowy" DLC z Grekami był motywem wiodącym) to usiadłem do niego ok 20 IX gdyż składałem nową skrzynkę (+monitor). Stary ledwo dźwigał SH2. I muszę przyznać ... gra może nie od razu, ale spełniła moje oczekiwania: odejście od klonów w jednym pododdziale (jak na defiladzie w Pekinie...), odejście od oceanu buntowników. Teraz mamy plemiona, narody może o małym znaczeniu, ale to nie były tereny anonimowe! Po patchach gra jest dla mnie JUŻ najlepszą w serii (przyznaję się do moich zainteresowań starożytnością :roll: ), a na moje bolączki związane z gra jeszcze znajdę czas napisać. W końcu należę do tych, o których mówią: nie dogodzisz ;)

( ͡º ͜ʖ ͡º)
08-01-2014, 19:30
Co do rekrutacji słabszych jednostek. Być może twórca miał na celu żeby szybko kimś konkretnym grać (hoplici) a później by urozmaicić armię hellenistyczną. Nie zapominajmy że armia hellenistyczna była armią "broni połączonych". Poza tym wielość i różnorodność jednostek powinny być plusem. To my i tak zdecydujemy kogo rekrutować. Gdybyśmy mieli tylko 10 typów jednostek (nawet tych najlepszych) jeszcze więcej głosów by mówiło: ale bieda,ale żenada. I mieliby rację.
różnorodność jednostek jest dobra ale cena, i łatwość dostępu powinny być jakoś uzależnione od ich siły i przydatności. tak na marginesie to włócznicy z thueros i pontyjscy szermierze poza brakiem falangi i słabszymi statystykami nie różnią się niczym od hoplitów. jeżeli tak ma wyglądać ta wielka "różnorodność jednostek" to dla mnie nie jest ona żadnym plusem

Grogmir
08-01-2014, 20:49
Jak pontyjscy szermierze, czyli piechota z mieczami, ma się nie różnić od hoplitów? Ty w ogóle ogarniasz, że statystyki to nie jest cała charakterystyka jednostki, a tylko jej część i jest dużo "ukrytych" różnic? Czym jeszcze mają się różnić poza wyglądem, nazwą, statystykami, ceną, dostępnością, sposobem walki, zastosowaniem i formacjami? Jak i tak Ci to nie odpowiada to pograj sobie na jakimś DeI, gdzie różnice są jeszcze bardziej wyeksponowane.

Krzyżak2
08-01-2014, 21:21
Witam.

Mam pytanie (czyli standard)-gdzie można kupić dodatek ,,Cezar w Galii"? Otórz ja sprawdziłem wiele stron interetowych, i nie znalazłem nic sensownego. Proszę o pomoc.

PS: Jeśli ktoś wcześniej już o to pytał a ja po prostu tego nie zauważyłem, to proszę o podawanie linków/nazwy tematu, zamiast pisania mi ,,Szukanie nie boli". Dziękuję.

( ͡º ͜ʖ ͡º)
08-01-2014, 21:24
Jak pontyjscy szermierze, czyli piechota z mieczami, ma się nie różnić od hoplitów? Ty w ogóle ogarniasz, że statystyki to nie jest cała charakterystyka jednostki, a tylko jej część i jest dużo "ukrytych" różnic? Czym jeszcze mają się różnić poza wyglądem, nazwą, statystykami, ceną, dostępnością, sposobem walki, zastosowaniem i formacjami? Jak i tak Ci to nie odpowiada to pograj sobie na jakimś DeI, gdzie różnice są jeszcze bardziej wyeksponowane.
z wyglądu sa podobni. jedyna różnica to taka że jedni mają włócznie a drudzy miecze ale typ uzbrojenia nie ma zbyt dużego wpływu na skuteczność w walce. cena jest praktycznie ta sama, sposób walki też raczej się nie różni zbytnio. różnica zastosowania jest taka że hoplici są bardziej wszechstronni, lepiej radzą sobie z kawalerią i z obroną pozycji. w skrócie, szermierze pod żadnym względem nie są lepsi od hoplitów a dorównują im jedynie w walce wręcz przeciwko innej piechocie. co do dostępności to chyba trochę bez sensu że w w miare opracowywania nowych technologii dostajemy nowe słabsze i mniej wszechstronne jednostki które nic nie wnoszą do stosowanej przez nas taktyki.

( ͡º ͜ʖ ͡º)
08-01-2014, 21:25
Witam.

Mam pytanie (czyli standard)-gdzie można kupić dodatek ,,Cezar w Galii"? Otórz ja sprawdziłem wiele stron interetowych, i nie znalazłem nic sensownego. Proszę o pomoc.

Krzyżak2

PS: Jeśli ktoś wcześniej już o to pytał a ja po prostu tego nie zauważyłem, to proszę o podawanie linków/nazwy tematu, zamiast pisania mi ,,Szukanie nie boli". Dziękuję.

na steamie można kupić

Krzyżak2
08-01-2014, 21:32
A są jakieś inne sposoby?

( ͡º ͜ʖ ͡º)
08-01-2014, 21:36

Gajusz Mariusz
08-01-2014, 21:47
Kolega wpędza mnie trochę w rolę advocatus diaboli... Ok, spróbujmy choć podważyć zarzuty. Cały problem należałoby zacząć od tego że dzięki wspaniałemu okresowi średniowiecza z dominującą w nim rolą (polityczną jak i kulturalną) pewnej instytucji mamy ŻAŁOSNE RESZTKI LITERATURY ŹRÓDŁOWEJ. Nawet wygląd legionistów doby cesarstwa w większości odtwarzamy dzięki zachowanej (dzięki Bogu) kolumnie Trajana czy płyt nagrobnych. I niestety jesteśmy zdani na (nic nie ujmując wartości we wszystkich aspektach) dokładność odtwarzania w kamieniu wyglądu wojsk cesarskich przez było nie było cywilnych rzemieślników. O materiałach na temat armii hellenistycznych mamy jeszcze mniejsze pole do popisu. Wazy, mozaiki, rzeźby przedstawiają wojowników. Pozostałość tekstów opisuje skład wojsk. I dopasowujemy. Do dzisiaj czym walczyli i jak wyglądali sami profesjonaliści są pełni wątpliwości. "Srebrne tarcze" (na pewno oddziały elitarne ale nawet wygląd tylko przypuszczalny :( ) , to samo hypaspiści ("giermek" lub "ten który nosi broń"). Na pewno jednostki odrębne od falangi falangitów, ale czy walczyli 3,6m włócznią do zadawania pchnięć jaką znaleziono w grobie Filipa, czy też sarissą 4,5m? Oczywiście wszystko próbujemy odtworzyć, dane dostają fachowcy rysunku np.z wydawnictwa osprey i mamy ich przed oczami. Ale czy na pewno? :? Oczywiście mamy jeszcze znaleziska archeologiczne. Hełmy, fragmenty kolczug, szpice sarris. Całkiem niedawno dzięki znalezionej tulei mamy podstawy sądzić że sarissy były rozkładane na czas transportu na 2 części. Czy po znalezieniu w obrębie jakiegoś pobojowiska 5 hełmów, z których 2 należały do typu dajmy na to chalkidyckiego, a 3 attyckiego to wiemy że 2/5 armii miało hełmy 1 typu a 3/5 drugiego? Ale w których formacjach? Czy w obu wrogich armiach? Falangici? Hypaspiści? W jakim procencie używano kolczug znajdując 2 sztuki w jednym regionie historycznym? A teraz wymyśl po 2 tys. lat mając takie źródła jak jeden oddział różnił się od drugiego, jaki ma mieć stosunek współczynników hoplita do hypaspisty? Tak naprawdę poruszamy się tu po omacku.... Trochę wyrozumiałości należy się nawet wesołej kompani z CA ;) Zrobili wiele by nam to wszystko urozmaicić.

( ͡º ͜ʖ ͡º)
08-01-2014, 22:07
na przyszłość gdy dodajesz post w temacie "Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II" w którym na raz przewija się kilka wątków i kilka dyskusji i kierujesz ten post do konkretnego urzytkownika to napisz do którego. niemniej wydaje mi się że to mnie nazwałeś kolegą. skoro nie ma żadnych pewnych źródeł informacji to niezależnie jakie statystyki miały by poszczególne jednostki, nikt nie mógłby się przyczepić że coś jest niezgodnego z historią. nie za bardzo rozumiem jaką tezę ten argument miał popierać. według mnie ludzie z CA powinni tą niewiedze historyczną wykorzystać do tego żeby stworzyć jak najciekawszy roster zbalansowanych jednostek. nie wiadomo dokładnie jak silni byli włócznicy z thueros, więc CA jak już się uparło żeby dawać ich dopiero na 3 lvlu koszar to mogli by ich zrobić silniejszych od hoplitów których dostajemy na 1 poziomie. ewentualnie jeżeli hoplici mają być silniejsi od tych włóczników to włócznicy powinni być dostępni wcześniej niż hoplici.

Gajusz Mariusz
08-01-2014, 22:30
Za to w Empire twórcy poszli Ci na rękę. Husarię grając Polakami dostajemy na samym końcu. W XVIII w..... Bo maja najlepsze statystyki. Jakaś bratnia dusza to wymyśliła ;)

( ͡º ͜ʖ ͡º)
08-01-2014, 22:38
nie grałem w emire zbyt długo

mackoff
08-01-2014, 22:57
Jak pontyjscy szermierze, czyli piechota z mieczami, ma się nie różnić od hoplitów? Ty w ogóle ogarniasz, że statystyki to nie jest cała charakterystyka jednostki, a tylko jej część...
z wyglądu sa podobni. jedyna różnica to taka że jedni mają włócznie a drudzy miecze ale typ uzbrojenia nie ma zbyt dużego wpływu na skuteczność w walce.

To nieprawda.

Typ uzbrojenia ma duży wpływ na skuteczność oddziału w walce - tak jest w Total War już od dłuższego czasu...

Widać wyboraku, że raczej nie grałeś w bitwy na multiplayer prawda? Tam można się przekonać co oznacza walka włócznikami przeciwko szermierzom z tej samej półki (nawet tańszym).

Tak jak napisał Grogmir to jest dużo bardziej złożone niż opisałeś.

P.S. Cieszę się że znajduje się coraz więcej osób pochlebnie oceniających Rome 2 - do niedawna czułem się mocno osamotniony :)

Gajusz Mariusz
08-01-2014, 22:59
@wybobrak
A szkoda, tam wszystko pasowałoby koledze jak ulał!
Teraz będę improwizował motywy twórcy gry, ale spróbujmy. Wiemy że hoplici stanowili podstawę greckich wojsk co najmniej od VIII w .p.n.e Więc się sprawdzili=musieli być dobrzy. Może owi włócznicy z thueros (osobiście stanowią dla mnie trochę zagadkę, szczególnie ich dużą popularność geograficzną w grze) po pozostawionych artefaktach przedstawiają wyższą technologie zbroi. Tak załóżmy. Więc umiejscawiamy ich np. V-IV w p.n.e Ale wiemy że nie wyparli z linii jako głównej siły hoplitów. (Tych wyparli falangici) Hoplici też się zmieniali (to kilkaset lat!) więc mamy nowy rodzaj hoplitów w nowym rodzaju koszar. Więc gdzie umiejscowić owych włóczników? Może razem z nowymi hoplitami? Ale na pewno wyżej od tych starych. W empire komuś zabrakło tej odwagi. Kliszów 1702- Husaria jak najbardziej i szybkie zniknięcie z historii. Ale nie, przecież jakąż oni maja siłę! No tak, na początku ich nie damy bo po co rozwijać koszary (stajnie) ktoś napisze: jak to? Potem byli słabsi ułani? To nie balansuje mi gry!!! I poszli rozumowaniem kolegi. Dostajemy husarię ku rozpaczy fanów XVIII w na ostatnim etapie rozwoju koszar....

( ͡º ͜ʖ ͡º)
08-01-2014, 23:36
@UP UP
grałem bitwy multiplayer i jacykolwiek szermierze u większości frakcji nie są zbyt przydatni w tych bitwach moim zdaniem
@UP
po 1. nie nazywaj mnie kolegą.
po 2. w empire nic mi nie pasowało dla tego przestałem grać po kilku godzinach.
po 3. najwidoczniej na historii znasz się lepiej ode mnie więc nie będę się kłócił, husaria jak i inne unikalne jednostki w empire powinny pojawić się w grze tym samym okresie w którym pojawiły się w historii. jeżeli husaria znikneła z historii a w jej miejsce pojawili się ułani to musiał być ku temu powód. sposób prowadzenia wojny na całym świecie sie zmieniał i husaria traciła na znaczeniu. może byli zbyt drodzy w utrzymaniu, może ciężkozbrojna kawaleria w walce z piechotą nie miała już szans. gra typu empire powinna odzwierciedlać wszystkie te zmiany które zachodziły w tamtym okresie. w empire husaria powinna być dostępna wcześniej ale w późniejszej fazie gry nowe technologie, nowe jednostki u przeciwników powinny sprawić że gra husarią przestanie się opłacać i lepiej będzie przerzucić się na ułanów. tak samo powinno być w rome 2 jeżeli tacy włócznicy pojawili się później od hoplitów i wiele państw z nich korzystało to najwidoczniej mieli coś w sobie. może byli tańsi od hoplitów, bardziej wszechstronni musiał być jakiś powód że zaczęto ich używać zamiast pozostać przy samych hoplitach. niestety rome 2 tego nie odzwierciedla. po prostu po zbudowaniu koszar wyższego poziomu dostajemy niewiele tańszą i o wiele gorszą jednostkę z której nie opłaca się korzystać

Ituriel32
08-01-2014, 23:41
Co do Husarii w empire to jak dla mnie trochę dali ciała. Powinna pojawić się wcześniej, za to na późniejszym poziomie koszar powinni dostawać belkę doświadczenia i po problemie. Takie rozwiązanie by mnie zadowoliło.
Co do jednostek nigdy się nie dogodzi wszystkim. A co do tych włóczników z thueros czy innych, to mam ich gdzieś. Bo dla mnie armia grecka to hoplici zwykli + jacyś lekkozbrojni + konnica (w zależności od konkretnego polis), gdyż tak sobie wyobraziłem, wymarzyłem, i tak sobie gram na singlu. Co prawda brak czy też dziwne ustawienie w poziomach koszar lub drzewku technologicznym trochę boli (eh te wczesne reformy Rzymskie). No ale co zrobić jak samemu nie za bardzo się wie jak to ustawić po swojemu.

( ͡º ͜ʖ ͡º)
08-01-2014, 23:47
Co do Husarii w empire to jak dla mnie trochę dali ciała. Powinna pojawić się wcześniej, za to na późniejszym poziomie koszar powinni dostawać belkę doświadczenia i po problemie. Takie rozwiązanie by mnie zadowoliło.
Co do jednostek nigdy się nie dogodzi wszystkim. A co do tych włóczników z thueros czy innych, to mam ich gdzieś. Bo dla mnie armia grecka to hoplici zwykli + jacyś lekkozbrojni + konnica (w zależności od konkretnego polis), gdyż tak sobie wyobraziłem, wymarzyłem, i tak sobie gram na singlu. Co prawda brak czy też dziwne ustawienie w poziomach koszar lub drzewku technologicznym trochę boli (eh te wczesne reformy Rzymskie). No ale co zrobić jak samemu nie za bardzo się wie jak to ustawić po swojemu.
też mam gdzieś tych włóczników bo nie ma sensu sobie nimi głowy zawracać, ale to troche wkurzające że ta wszędzie chwalona wielka różnorodność jednostek jest zrobiona na odwal się. jednostki są niedopracowane i powrzucane do byle jakich budynków. CA zależało jedynie na ilości jednostek a nie na ich jakości wykonania czy sensownym rozdzieleniu ich do poszczególnych budynków i technologii

Aracz
08-01-2014, 23:54
Tylko trzeba zauważyć że w Rome II np: większe tarcze lepiej bronią przed bronią miotającą, miecznicy lepiej sobie radzą z włócznikami, niektóre jednostki lepiej sobie radzą z ciężkozbrojnymi mimo ogólnych niższych statystyk, czy choćby kamienie miotane z procy różnie radzą sobie z różnymi jednostkami, z którymi za to inaczej radzą sobie oszczepy czy strzały z łuku. Jedne jednostki szybciej biegają, albo mają inny typ pancerza który lepiej broni przed bronią taką i taką. A jeśli nie wszystko co piszę jest prawdą, to widocznie po prostu pojawiają się u mnie dziwne zbiegi okoliczności.

Sanvone
09-01-2014, 00:25
Nie jestem znawcą historii antycznej, a swoją wiedzę czerpię z kanałów YT:

- Hoplici - większe tarcze więc wysokie bonusy w falandze, większa szansa na zablokowanie pocisku, zabrać im szybkie natarcie z umiejętności i obniżyć nieco szarżę, niech przepychają się falangą
- Włócznicy z Theuros - ciskają oszczepami podczas natarcia, posiadają mniejsze tarcze więc powinni mieć mniejsze bonusy w falandze ale za to mieć wyższą szarżę i umiejętności walki poza falangą, może dobrym pomysłem byloby im dodanie wyższej premii przeciwko jeźdźcie albo taktykę przeciw niej do umiejętności,
- Hoplici z Theuros - zrobić z nich hybrydę dwóch powyższych - dobrze opancerzeni ale tarcza theuros, zdolność walki w falandze tak jak hoplici, a bez niej tak jak włócznicy z theuros. generalnie to czym obecnie są hoplici tylko, że nieco lepszymi statystykami ale i droższymi. Z umiejętności to falanga (aka mur hoplitów) i szybkie natarcie im wystarczy do uniwersalności,

Pasowałoby to kolejności tych jednostek u Aten, nie wiem jak u reszty. Tak byłoby imo najlepiej bo te jednostki różniłyby się nieco bardziej
Pozdrawiam

mackoff
09-01-2014, 02:41
@UP UP
grałem bitwy multiplayer i jacykolwiek szermierze u większości frakcji nie są zbyt przydatni w tych bitwach moim zdaniem

Rozumiem.

W takim razie uważam, że nie trafiłeś na odpowiedniego przeciwnika.

Jeżeli chcesz sprawdzić o czym pisze i czy to prawda to napisz do mnie proszę na PW namiary na swój steam - zhostuje bitwe i postaram się pokażać Ci, że różnica jest naprawdę duża a szerzmierze wcale nie są "mało przydatni" ;)

Tylko trzeba zauważyć że w Rome II np: większe tarcze lepiej bronią przed bronią miotającą, miecznicy lepiej sobie radzą z włócznikami, niektóre jednostki lepiej sobie radzą z ciężkozbrojnymi mimo ogólnych niższych statystyk, czy choćby kamienie miotane z procy różnie radzą sobie z różnymi jednostkami, z którymi za to inaczej radzą sobie oszczepy czy strzały z łuku. Jedne jednostki szybciej biegają, albo mają inny typ pancerza który lepiej broni przed bronią taką i taką. A jeśli nie wszystko co piszę jest prawdą, to widocznie po prostu pojawiają się u mnie dziwne zbiegi okoliczności.

Nic dodać nic ująć - tak właśnie wygląda mechanika w tej grze (podobnie było w Shogunie II - wcześniej nie grałem multi więc się nie wypowiadam).

To jest prawda.

Krzyżak2
09-01-2014, 14:54

Towarzyszu Wybobrak.
Jeśli piszesz że SĄ jakieś inne sposoby na zakup tego dodatku, to prosiłbym żebyś podał chociaż jeden taki przykład, ok?

( ͡º ͜ʖ ͡º)
09-01-2014, 15:05

Towarzyszu Wybobrak ( :mrgreen: )
Jeśli piszesz że SĄ jakieś inne sposoby na zakup tego dodatku, to prosiłbym żebyś podał chociaż jeden taki przykład, gut?

Towarzyszu Krzyżak
Podejrzewam że można kupić na alegro, albo jakichś innych sklepach internetowych

Krzyżak2
09-01-2014, 15:14

Towarzyszu Wybobrak ( :mrgreen: )
Jeśli piszesz że SĄ jakieś inne sposoby na zakup tego dodatku, to prosiłbym żebyś podał chociaż jeden taki przykład, gut?

Towarzyszu Krzyżak
Podejrzewam że można kupić na alegro, albo jakichś innych sklepach internetowych

Dziękuję za informację.

Gajusz Mariusz
09-01-2014, 15:16
Na allegro kupisz Gift.

Marcin87_Poznań
10-01-2014, 15:33
Dziś jest dostępny kolejny patch.

Godlike
10-01-2014, 15:38
A wiadomo jakie zmiany wprowadza? Bo na stronie TW 8.1 jest oznaczony jako Comming Soon a na steamie 8.1 nadal jako beta.

Ituriel32
11-01-2014, 21:47
Gram sobie Atenami, i niestety komputer mnie przejrzał lub nauczył się mojej gry. :cry:
Co sobie umyślę podbój jakiegoś miasta, to zmienia ono swojego właściciela. Z którym nie powinienem walczyć.
Razem z czerwonymi Hiszpanami przycisnęliśmy Kartaginę i Numidię która się bardzo tam rozrosła. Zająłem Kartaginę i Thapsus (Punijczycy poszli do piachu). Postanowiłem zająć Cydamus, aby ograniczyć postępy czerwonych. Moja armia już była w regionie, niestety spóźniłem się o jedną torę. Nic to pomyślałem i przejąłem resztę wybrzeża + Augila, i kiedy podciągałem drugą armie pod Garame (ostatnie miasto Numidów), bo mieli tam 3 zgrupowania wojsk, a w samym mieście czerwone struktury. Oczywiście spóźniłem się Hiszpanie tylko jedną armią rozgonili całe zgromadzenie.
Chcąc poprawić swoją sytuacje postanowiłem przejąć Kretę. Armia już podpływała pod wyspę gdy ta zmieniła właściciela na Spartę. Tu trochę nie wytrzymałem i w akcji odwetowej zdobyłem ich stolicę. Jakie było moje zdziwienie gdy moje wojska podpływały po raz drugi pod Kretę w starym celu jej przejęcia i nowym udowodnienia że czasy świetności Sparty już minęły. A tym razem ubiegł mnie Pergamon. Zawszę o turę przede mną :evil:
Ostatecznie zjednoczyłem Helladę, ale kosztem wojen z pogromcą Egiptu Pergamonem, i jego sojusznikami: wielkim Pontem, zwasalizowanymi Selkami i jakimiś arabami.

Gajusz Mariusz
11-01-2014, 21:58
Miałem podobnie grając Macedonią. I najczęściej robili mi to moi sojusznicy, mimo że ich o to nie prosiłem :x . Jak mówią: Boże chroń mnie od przyjaciół, z wrogami sam sobie poradzę. ;)

Mściwój
14-01-2014, 22:36
Ja mam taka prośbę, żeby napisać może ze 2-3 zdania. Jeżeli ktoś popiera proponowana przeze mnie zmianę.

http://forums.totalwar.com/showthread.p ... -sugestion (http://forums.totalwar.com/showthread.php/81372-Siege-sugestion).

Bo z tego co widzę, męczę o to od września, a wtedy wiadomo. priorytety CA były inne.

gogles
15-01-2014, 15:56
Ale tu cicho w temacie... ?

Zagrał bym sobie w końcu w Rome 2 ale nie chce się znowu rozczarować więc mam 2 pytania ?
-Czy AI potrafi już korzystać z machin oblężniczych czy dalej są to "trudne sprawy"
-Czy AI na wyższych poziomach robi coś innego niż wysyłanie masy agentów ?

i dodatkowo:
- Czy bunty dalej wybuchają jak grzyby po deszczu ?

Pozdrawiam :)

Ituriel32
15-01-2014, 17:35
Ja poprawy w bitwach o miasta nie zauważyłem.
Dalej spami (Ja gram już na submodzie dei, nie ma poco się męczyć)
Jeśli nie przypilnujesz to wybuchają.

Co nie zmienia faktu że gra się już naprawdę bardzo dobrze.

Gajusz Mariusz
15-01-2014, 18:48
Jak cicho to wrzucę moją małą uwagę: czy tylko mnie dziwi że prowincja Egipt daje nam surowiec w postaci żelaza, zamiast ZBOŻA? Tak, wiem że jestem zbyt historycznie zakręcony (np. tak jak ituriel32 gram na singlu tylko historycznymi jednostkami-vide dyskusja o nieszczęsnych włócznikach z thueros, nie patrząc na siłę poszczególnych jednostek), ale 2000 lat temu Sahara nie weszła tak w Egipt jak dziś, a sam Egipt był znanym spichlerzem każdej potęgi znad morza śródziemnego, która tylko zdołała go opanować. Szczególnie republiki/cesarstwa znad Tybru :(

Shane
16-01-2014, 09:43
Chcialem dzis zaatakowac jakas prowincje ale nie moglem bo inna armia blokowala jej port.Myslalem ze juz to naprawili?Czy moze to tylko u mnie?Gram na DEI,

Gajusz Mariusz
16-01-2014, 15:23
Swoją drogą w grze gdzie można wykonać desant (nawet w samym porcie w przypadku stolicy prowincji nie mówiąc o osadach bez murów np SYRAKUZY-bez murów he he, co prawda chyba góra dwoma okrętami bo więcej się nie zmieści :( ) musiał jakiś myślący "inaczej" wymyślić i zaprogramować niemożność ataku na miasto od strony morza w przypadku blokady od lądu . Na odwrót tym bardziej ciekawe podejście. Ktoś blokuje od morza a Ty graczu nie możesz szturmować murów bo... NIE!!!. Gdzie logika? Nie trzeba studiować prawa (LOGIKA-pierwszy rok) i nie znać się na historii konfliktów by zdrowy rozsądek podpowiedział PRAWIDŁOWE mechanizmy oblężeń. Dawno nie rywalizowałem z kimś o jakieś miasto więc nie wiem czy to już naprawili. Tak czy siak to była (jest?) wielka lipa :(

Shane
16-01-2014, 16:48
Wychodzi na to ze jednak nie naprawili,musialem wypowiedziec wojne tej frakcji ktora blokowala port.Po osmiu patchach ta gra to dalej totalna porazka.Najbradziej wkurza mnie to ze nie naprawiaja razacych bledow tylko zajmuja sie pierdolami i wydawaniem DLC.Ida na latwizne jak sie da,oblezenia dalej leza,kampania nudna jak flaki z olejem,optymalizacja naprawiona kosztem mniejszej ilosci detali.Dobrze ze jest DEI,troche pozyje ta gra dzieki temu modowi bo vanila jest jak dla mnie gniotem roku.

Samick
16-01-2014, 21:11
A weź rusz głową i zamiast atakować tę frakcję zawrzyj sojusz i w ten sposób będzie się ona liczyć do celów kampanii (chyba że grasz barbarzyńcami). Czasem wystarczy podejść własną armią pod miasto blokowane przez neutralną nację i zakończyć turę. Przy odrobinie szczęścia AI zaatakuje licząc na pomoc, której odmówisz. Przegra i jeśli bogowie pozwolą miasto będzie do wzięcia na początku następnej.

Ituriel32
16-01-2014, 21:49
Jak dla mnie to zła droga: kombinować jak ominąć buga i babola, choć czasami trzeba. Bo dla mnie bug lub niedorobienie sztucznej inteligencji, która głupieje i zacina się. Jak inaczej można nazwać coś takiego: SI tylko blokuje port przy pomocy dużej armii, która spokojnie wystarczy do podbicia 3 takich wioch, a w między czasie traci własne nie bronione miasto :? Niestety w drugą stronę komp też nie potrafi sobie poradzić. Czyli w sytuacji kiedy port jet blokowany góra przez 2-3 jednostki. Właściciel miasta nie reaguje bo poco oswobadzać taką wiochę.

Lampon
16-01-2014, 22:20
Wybieram własną bitwę i jest tam w opcja pory roku ale ja nie mogę jej wybrać mam tę zakładkę przyciemnioną. Jak to zrobić żeby się odblokowała.

Ituriel32
16-01-2014, 22:23
Zakładam że nie masz dlc "Cezar w Galii", które trzeba kupić by móc cieszyć się jego zawartością, w tym porami roku.

Lampon
16-01-2014, 22:26
Mam to DLC

Ituriel32
16-01-2014, 22:36
Sprawdziłem.
Musisz podczas wyboru mapy w lewym górnym rogu (pod napisem "Wybór Mapy") przestawić sobie z Głównej kampanii na Cezara.

Lampon
16-01-2014, 22:38
Dzięki zaraz to sprawdzę

marengo
16-01-2014, 22:49
Musisz podczas wyboru mapy w lewym górnym rogu (pod napisem "Wybór Mapy") przestawić sobie z Głównej kampanii na Cezara.

Faktycznie, w okienku wybory mapy konieczna jest zmiana zasugerowane przez Ciebie, dostępna posiadaczom kampanii Cezara w Galii. Dzięki :)
Co prawda w we własne bitwy grałem tylko na początku, ale zawsze to jeden wątek więcej odgadniony w labiryncie zagadek Rome 2.

Gajusz Mariusz
18-01-2014, 11:14
Trzeba rozruszać towarzycho!
Po CiG na jaką mini kampanię czekacie? Osobiście czekam i prawie jestem jej pewien (np. nieodblokowana ikonka liburny z "krukiem") II wojny punickiej. Cały Romek 2 był sygnowany i reklamowany zdobyciem Kartaginy, ale mini kampania III wojna punicka byłaby ciosem poniżej pasa dla fanów Kartaginy (oczywiście tylko z punktu historycznego było już pozamiatane, a gra przecież ma nas bawić alternatywą :) ) a I wojna punicka nie miała głośnych postaci historycznych.

Asuryan
18-01-2014, 13:39
Także na II wojnę punicką, tym bardziej że była by doskonałym pretekstem do wprowadzenia grywalnych Iberów.

Ituriel32
18-01-2014, 17:46
Też tak samo, tylko z uwzględnieniem Numidi i Syrakuz z murami.

marengo
18-01-2014, 17:50
Tak, I wojna punicka to zdecydowanie bardzo dobry pomysł , może nie nowatorski, ale na pewno nie wymagający od CA zbyt wielkiego nakładu pracy.

Nie wiedzieć czemu, cały czas krąży mi po głowie idea kontynuowania przez CA przygód Cezara, czyli kampania o wojnie domowej z lat 49-44 (znowu możliwość zastosowania dwutygodniowych tur), być może zakończona w roku Akcjum (tu tury dłuższe, powiedzmy 6 na rok). Funkcjonowałby 2 stronnictwa rzymskie: cezarianie i republikanie (nazwa pompejan nieadekwatna dla późniejszego okresu gry, zresztą z Pompejusza żaden republikanin, prędzej niespełniony drugi Sulla). Możliwe byłoby po przegranej jednej frakcji rzymskiej, jej odrodzenie w postaci Marka Antoniusza i Oktawiana dla cezarian oraz Brutusa i Kasjusza dla obrońców starego porządku. Cały Szogun 2, dodatki do niego to same wojny domowe, jakby na to nie patrzeć. Cezar ginie kiedy traci poparcie senatorów (nie może umrzeć w bitwie vide Napoleon Total War), Pompejusz ginie zaś na mapie kampanii; nie może unikać walki, traci bowiem wtedy gravitas, autorytet uwarunkowane zwycięstwami militarnymi. Jego ewentualnym następcą po zamachu stanu może być Katon Młodszy lub Metellus Scypion. Poza domknięciem historii Cezara, brak większy plusów dla tej kampanii, pozostają stare jednostki i kultury.

Dlatego też wolałbym ulubiony okres historyczny w dziejach Rzymu, czyli chaos III wieku naszej ery, rządy Aureliana (100 lat wcześniej od daty startowej dodatku do Rome 1). Na mapie, centralnie położone osłabione Cesarstwo Rzymskie, na wschodzie królowa Zenobia i Imperium Sasanidów, na zachodzie Imperium Galliarum, na północy Goci i inne plemiona barbarzyńskie, dodatkowo lokalne separatyzmy oraz problemy z chrześcijanami: prześladować czy asymilować? Oczywiście, uczynienie równoprawną religią prowadzi do kolejnych buntów. Traktuje o tych sprawach bardzo dobry Wojownik Rzymu Sidebottom’a.

Nic nie mam też przeciwko powtórzeniu historii Aleksandra Wielkiego.

Jakieś pozostałości w grze, nieodblokowane możliwości mogą świadczyć także o typowym dla CA zarzucaniu pewnych pomysłów z uwagi na brak czasu lub niemożność osiągnięcia pozytywnego efektu.

Rymeryk
18-01-2014, 20:54
Też najbardziej liczę na I albo II wojnę punicką.Przy czym mapa kampanii mogłaby obejmować Italię, pd Galii, Hiszpanię, pn-zach Afrykę, oczywiście zachodnie wyspy morza Śródziemnego. Przede wszystkim szczegółowo powinna być odwzorowana Sycylia która narazie jest najbardziej pokrzywdzonym rejonem.Moglibyśmy sobie pograć Kartaginę, Rzymem, Syrakuzami,Numidami i np po jednym z plemion Celtyckich i Hiszpańskich. Dla mnie bajka.

Poza tym chętnie pograłbym w coś w rodzaju wojny Peloponeskiej, gdzie mapa obejmowałaby Grecję, Morze Egejskie i Zach.Azję Mniejszą.Znalazłoby się miejsce też dla Persów...
Mogą też zrobić coś innego i cofnąc się sporo w czasie do VII w pne i bliskiego wschodu gdzie dominowały konne rydwany,pojawiła się pierwsza kawaleria, piechota opierała się na lekkich jednostkach,często miotających. Sławne były panstwa Asyrii,Babilonii, Egiptu,a może i Izrael.

marengo
18-01-2014, 21:16
Pomysł z Bliskim Wschodem w czasach dominacji Asyrii i Babilonii raczej nie wypali. CA musiałoby zrobić, posiadać reaserch dla tego okresu. W ramach głównej kampanii, w jej ramach czasowych łatwo przygotować nową mini kampanię. Łatwo, nie łatwo, ale na pewno mniej problemów. Opracowując Rome 2 i tak mieli do dyspozycji materiały z Rome 1. Badania dotyczące okresu hellenistycznego nie posunęły się aż tak bardzo, przynajmniej nic o tym nie słyszałem. Czytałem o odkryciu na starym forum w Rzymie miejsca śmierci Cezara, w sumie ciekawostka archeologiczna.
Historyczność gry to kolejna kwestia sporna, mimo sporego budżetu ;) Moim zdaniem pójdą po najmniejszej linii oporu, w każdym bądź razie ich strategia nie stanowi tajemnicy. Wydać nową kampanię, dodatek a do tego płatne dlc i to co będzie pasować do tego schematu, zostanie wydane.

Gajusz Mariusz
18-01-2014, 22:08
Wojna peloponeska to byłoby dla mnie coś ekstra. Jeszcze bardziej zróżnicowane greckie polis, potężne Syrakuzy Z MURAMI !!!!!!!!! (wyprawa sycylijska 415-413r p.n.e. właściwie złamała kręgosłup Atenom), mieszanie się Persji (jeszcze bardziej rozbudowana dyplomacja byłaby nieodzowna). Wyprawa Aleksandra będzie na pewno :shock: ale po II wojnie punickiej (OSĄD CZYSTO SUBIEKTYWNY...), coś na kształt BI też na pewno. Wojny diadochów też nie powinny stanowić trudności. Pożyjemy, zobaczymy. A na pewno w ramach płatnych DLC :evil:

marengo
18-01-2014, 22:43
Wojny diadochów też nie powinny stanowić trudności

Owszem, ale ten konflikt już istnieje w grze. Masz przecież potomków Antygona Jednookiego, Seleukosa, Ptolemeusza i wojny między nimi. Co prawda najciekawsza była I faza zmagań pomiędzy diadochami, tak do Ipsos, ale gdyby dodać do tego główną kampanię oraz Aleksandra, gra stałaby się monotematyczna. Za dużo greckiego Wschodu, zniewieściałych Hellenów oddających się jałowym dysputom filozoficznym :lol:

Gajusz Mariusz
18-01-2014, 23:13
Tak, to mogłoby zachwiać równowagę zmysłów forumowiczom... :lol:

Sanvone
19-01-2014, 00:29
Ja oczekuję trzech-czterech minikampani:
1 - Wojny Punickie - by ci biedni Kartagińczycy i Hiszpanie dostali jakieś nowe jednostki, dodano nowych najemników do regionów w tej części świata, przy okazji może nieco usprawniono pewne aspekty mechaniki z nimi związanej. Chciałbym też aby poprawiono bitwy morskie. Oczywiście najważniejsze będą nowe jednostki dla Rzymian :mrgreen: ponieważ trochę nudą wieje w kampanii nimi i nie ma za bardzo różnorodności.
2 - Jakaś minikampania z Germanami w roli głównej.
3 - Kampania z Boudicą w roli głównej. Dodanie lekkich celtyckich sztyleciarzy - niskie obrażenia, pancerz ale bardzo wysoki atak i obrona. Dodanie jakiś dodatkowych frakcji na wyspach.
4 - Wojny Grecko-Perskie. Dodatkowe jednostki dla frakcji wschodnich jak i może coś ekstra dla greków. Z grywalnych widziałbym Persje.

Pozdrawiam

Ituriel32
19-01-2014, 10:13
Z wojnami punickimi jest ten problem że: dopóki nie zrobią czegoś z flotami i bitwami morskimi, taka kampania będzie słaba.
Problem drugi to 3 nacje które by ona odblokowała. Ja chciałbym Syrakuzy (z murami), Numidów, Hiszpanów i Galów nad Rzymem, co już daje 4... Do tego samo wieczne miasto i Kartagina, Tak więc mielibyśmy 6 nacji (opcjonalnie zwykłych galów jako 7).

Gajusz Mariusz
19-01-2014, 13:54
A co myślicie o Powstaniu Spartakusa jako mini kampanii? Większe zróżnicowanie gladiatorów, "motłochu" itd. Myślę że byłoby ciekawie. 8-)

marengo
19-01-2014, 14:27
Tak, ale mapa Italii byłaby do tego za mała. Pozbawiałaby powstańców jakichkolwiek opcji dyplomatycznych; po wojnie ze sprzymierzeńcami Rzym, wyjąwszy problemy z brygantami, piratami i konflikty klasowe nie miał naturalnych wrogów w najbliższym sąsiedztwie. Rozsądne było w takim wypadku rozciągnięcie mapy na Hiszpanię, tu pojawia się okazja do przedstawienia kultur iberyjskich i walk z Sertoriuszm, bądź na wschód, tu sojusznikiem Spartakusa byłby Pont.

Czytając Powstanie Spartakusa Pawła Rochali, dochodzę do wniosku że niewolnicy w grze, albo mogliby opuścić Italię przeprawiając się przez Alpy (walka o dojście do krawędzi mapy określonej liczby jednostek) lub próbować desantu na Sycylię. Przekroczenie Padu powinno spowodować rozłam wśród powstańców, przecież ich spora ilość nie chciała opuszczać Italii, patrz wolni ludzie z pól, zubożała ludność nie mająca wyboru: przyłączam się do powstania albo pozwalam się zabić, ograbić. Spartakus, kiedy zrozumiał że nikt nie chce z nim negocjować, zezwolił na rabunki zaradzając trochę problemom aprowizacyjnym , zresztą trudno było mu zapanować nad mozaiką ludów tworzących siły powstańcze, prawdziwą wieżą Babel.

Jednostek ciężkozbrojnych wśród powstańców nie było wiele. Prawie wszyscy zginęli w bitwie na rzeką Silarius, zamknięci w kotle, obrzuceni gradem pila, bez możliwości wykazania się w walce.

Bojaki
20-01-2014, 14:56
Tak w kwestii DLC...Druga wojna punicka to raczej pewniak, ale poza tym świetny byłby podbój Italii.
Od północy miasta Etrusków, od południa Samnici i Lukanowie, związek miast-państw Latyńskich, miasta Wielkiej Grecji (Tarent!), dodatkowo od północy inwazja Gallów Brennusa a od południa desant Pyrrusa. Więcej opcji dyplomatycznych - nadawanie sojusznikom obywatelstwa zwiększałoby "siłę ludzką" populacji i bogactwo, ale nadmiar "nowych" obywateli powoduje niepokoje; dla pozostałych miast statusy protektoratów lub przymusowych foedusów... Samograj :)

szyszu
23-01-2014, 17:49
a jam mam takie pytanie bo planuje kupić romka i pytanko no xd :D ....bo na YT na filmikac widziałem że można miećwiecej niz dotychczas jednostek podczas bitwy(zawsze bylo 20) a teraz gosc dal sobie 40 jednostek xd :D i czy wplywa to pozytywnie na gre czy negatywnie ?

Shay Ruan
23-01-2014, 17:59
Już od Shoguna 2 na polu bitwy może przebywać po Twojej stronie 40 jednostek(2 armie po 20). Mody Brana do Napoleona też to wprowadzają. Bitwy są bardziej epickie o ile Twój komputer to zniesie :D

Sanvone
23-01-2014, 18:07
Jeżeli masz więcej jak 20 jednostek po swojej stronie w bitwie to przed rozpoczęciem bitwy istnieje możliwość ograniczenia do 20 jednostek. Działa to na obie strony (komputer też może mieć jednocześnie 20 oddziałów wtedy) i posiłki wchodzą dopiero, gdy jakiś oddział zwieje z pola bitwy. Wydłuża to bitwy i czyni je bardziej wieloetapowymi oraz pomaga odciążyć kompa jeżeli nie jest w stanie udźwignąć na raz 80 oddziałów na polu bitwy. Polecam
Pozdrawiam

Ituriel32
23-01-2014, 19:11
Skoro pojawiła się beta nowego pacza, to można czekać na zapowiedz nowego dlc, i dobrze bo już zaczynało się nudno robić.

jezier
23-01-2014, 20:27
Wie ktoś może co jest przyczyną tego, że podczas gry Rzymem na poz. legendarnym w pewnym momencie wyłączyła mi się możliwość przesuwania mapy kampanii za pomocą WSAD-u i myszki ? Włączyłem nową kampanie, tak na szybko żeby sprawdzić czy tam będzie działać i tam było ok...Po powrocie do starej kampanii nadal nie działa mi wsad i mycha. :evil:

Bojaki
24-01-2014, 11:59
To stary i dobrze znany błąd, takie rzeczy dzieją się od Empire. WSAD wywalił Ci się per save, więc normalnie zaleciłbym wczytanie innego pliku, ale ponieważ masz legendarny nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić Cię do testowania nowej kampani Rome 2 na patchu 9 :)

jezier
24-01-2014, 13:58
To stary i dobrze znany błąd, takie rzeczy dzieją się od Empire. WSAD wywalił Ci się per save, więc normalnie zaleciłbym wczytanie innego pliku, ale ponieważ masz legendarny nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić Cię do testowania nowej kampani Rome 2 na patchu 9 :)

Na szczęście kolega z postu powyżej nie miał racji i udało się uratować grę :D

Wklejam link do porady jakby komuś zdarzył się podobny problem
http://steamcommunity.com/app/214950/di ... /?l=polish (http://steamcommunity.com/app/214950/discussions/0/864978109768955066/?l=polish)

Bojaki
24-01-2014, 14:36

Na szczęście kolega z postu powyżej nie miał racji i udało się uratować grę :D

Wklejam link do porady jakby komuś zdarzył się podobny problem
http://steamcommunity.com/app/214950/di ... /?l=polish (http://steamcommunity.com/app/214950/discussions/0/864978109768955066/?l=polish)

Całe szczęście że nie miałem racji. Niestety przy mojej legendarnej kampanii w Shoguna 2 takiej porady nie znalazłem :)

Lampon
24-01-2014, 15:27
Używam w bitwie jednostki łuczników najemnych z krety i podczas przejścia do ataku trzymają tylko miecz, a tarcza znika. Czy ktoś wie jak to naprawić żeby podczas ataku było widać tarczę?

fifa91
25-01-2014, 11:28
Co oznacza ta ikonka pod encyklopedią w menu głównym gry?

Samick
25-01-2014, 14:47
Najedź na nią kursorem i przeczytaj pojawiającą się informację.

fifa91
25-01-2014, 23:18
nie mogę przeczytać bo widze tylko 4 zielone prostokąty nic więcej

marengo
25-01-2014, 23:28
Hej, w tych czterech zielonych prostokątach (przy ikonie sakiewki) powinny wyświetlać się nazwy dlc, których nie posiadasz. Jest to kolejna forma nachalnego marketingu w grze, druga po utworzeniu tła dla głównego menu Rome 2, przypominającego o wydaniu Cezara w Galii. Nie przejmuj się, ja mam dwa zielone puste prostokąty, co zgodnie z prawdą zaświadcza o braku dlc z nomadami i greckimi polis. Przykład:

http://img819.imageshack.us/img819/2769/f05j.png

Pampa
28-01-2014, 14:39
Są może jakieś mody na soundtrack do Rome II, bo to co jest to jednak dośc hmm... skromne? :|

Shay Ruan
28-01-2014, 15:28
Nie ma i w najbliższej przyszłości nie będzie ;/

Tessali
29-01-2014, 07:13
A szkoda, w jedyneczce muzyka była wg mnie o wiele fajniejsza...
Nie wspominam już o tym, że AI potrafiło zdobyć miasto z murami.

fifa91
29-01-2014, 08:37
Dzięki

Gajusz Mariusz
29-01-2014, 09:35
W Romku2 też AI potrafiłoby zdobyć miasto pod warunkiem braku oleju w bramach. Można by nie odkrywać odpowiedniej technologii, ale technologie są linearne i nie wyobrażam sobie blokowania sobie odkrywania następnych...

marko1805
29-01-2014, 09:49
Mam gorącą prośbę , ponieważ w najbliższym czasie nie będę miał możliwości zciągnięcia modów ze steama, czy mógłby ktoś życzliwy ściągnąć mod niejakiego Yolocaust pod tytułem "Ceasars Legions" z tarczami znanymi z Roma Surrectum II (najlepiej pod DeI)
i wrzucenie na serwer do pobrania. Będę bardzo wdzięczny.

Tessali
29-01-2014, 15:48
W Romku2 też AI potrafiłoby zdobyć miasto pod warunkiem braku oleju w bramach.

Być może, chociaż z moich testów wynika coś innego (opisałem to w wątku o patchach). Ponieważ AI nawet po dostaniu się w obręb murów nie jest skłonne do zajęcia wszystkich punktów strategicznych.

gogles
30-01-2014, 21:44
Ktoś gra na nowym patchu ? Jak wrażenia.

( ͡º ͜ʖ ͡º)
30-01-2014, 22:24
Na razie zauważyłem lepszy balans jednostek w pojedynczych bitwach. Teraz cena oddziału jest bardziej adekwatna do jego siły. Nie wiem czy w kampanii też to zmienili. Poza tym są jakieś zmiany w statystykach jednostek ale nie wgłębiałem się w to za bardzo.

brown111
01-02-2014, 18:29
Dla mnie Wasza dyskusja jest fascynująca.
Rozmawiacie o tym, jak fajnie byłoby zobaczyć nowe części Rome2.
A bitwy trwają średnio 5 minut (nawet wielkie),
najdłuższa bitwa, jakąkolwiek widziałem na YT, trwała 11 minut, co jest absolutnym rekordem świata.
To nonsens.
To tak, jakby w Sims 3 doba trwała 3 godziny rzeczywiste i 30 sekund na komputerze, a gracze dalejby rozprawiali nad tym, jakie dodatki do tej wyśmienitej symulacji życia oglądać w przyszłości :D

Aztec
01-02-2014, 19:50
@up.

Ostatniego zdanie nie rozumiem....

Gajusz Mariusz
01-02-2014, 20:04
A kto zrozumie graczy Sims...

brown111
01-02-2014, 20:06
Przecież nie o SIMS mi głównie chodziło. Szkoda, że koncentrujecie się na ostatnim porównaniu. Zwracam uwagę, że złamanie podstawy gry (bitwy) jest elementem, z którym większość graczy się pogodziła.
Nie potrafię autentycznie zrozumieć, jak możecie akceptować grę, w której starożytne bitwy trwają 6 minut. Całą reszta, w tym sztuczna inteligencja, to przy tym drobiazg, a fantazjowanie na temat ew. nowych okresów historycznych (w których starcia tysięcy zbrojnych może będą trwały 2 minuty) to już czysta abstrakcja :D

Ituriel32
01-02-2014, 20:10
Bo na pierwsze mody wydłużające czas trwania bitew dokładnie pokazały genialność sztucznej inteligencji.

Aztec
01-02-2014, 20:10
To rozumiem, dlatego używam modów i bitwy trwają już w miarę normalnie ok 20 minut.
Nie rozumiem tylko tylko ostatniego zdania 3 h rzeczywiste, 30 sekund w grze :D

brown111
01-02-2014, 20:14
"...bitwy trwają już w miarę normalnie ok 20 minut".
Popłakałem się :D Uczyniłeś mój wieczór lepszym!

Aztec
01-02-2014, 22:00
Ah już się domyślam, bitwy mają trwać tyle ile w rzeczywistości, tak? Kilkugodzinne starcia?

przemoxdlol
01-02-2014, 22:21
Kilkuu godzinne też pewnie go nie zadowolą... :D Ale nie zapominajmny że to nadal jest gra komputerowa, i jakbyś miał każdą bitwę grać w czasie jakim to naprawde trwały to polecam wrócić się w jakiś magiczny sposób do starożytności i tych bitew i sobie powalcz :) Hehe :D

brown111
01-02-2014, 22:50
No wiecie, jak grałem w symulację kapitana okrętu podwodnego (Silent Hunter) to czytałem o gościu, który nastawił czas symulacji na 1,0x, po 2 tygodniach włączonego komputera cały czas czekał na jakikolwiek sygnał w sonarze :D
No to konkretnie, spośród wielu modów - który z nich polecacie, by gry oparte były na SI co najmniej na poziomie 7 latka i z długością przekraczającą 15 minut?

przemoxdlol
01-02-2014, 23:04
Polecam Ci szczerze z całego serca modyfikacje DeI, AI jest moim zdaniem znacznie lepsze w bitwach jak i na mapie kampanii, tutaj AI potrafi pozytywnie zaskoczyć :) http://www.twcenter.net/forums/forumdisplay.php?2024-Divide-et-Impera-(DeI) Tutaj masz link, w inne mody nie gram bo ten mnie w zupełności zadowala :lol: I co Cię napewno ucieszy bitwy są dłuższe, jest całkiem inny balans jednostek niż w podstawce ;)

Aztec
01-02-2014, 23:42
No wiecie, jak grałem w symulację kapitana okrętu podwodnego (Silent Hunter) to czytałem o gościu, który nastawił czas symulacji na 1,0x, po 2 tygodniach włączonego komputera cały czas czekał na jakikolwiek sygnał w sonarze :D
No to konkretnie, spośród wielu modów - który z nich polecacie, by gry oparte były na SI co najmniej na poziomie 7 latka i z długością przekraczającą 15 minut?

Najwidoczniej więcej niż czasu miał tylko pieniędzy :)
Rozumiem, że chciałbyś by bitwy trwały jak najdłużej, lecz z doświadczenia jest to dość męczące, zwłaszcza jeśli w jednej turze musiałbyś toczyć takich bitew kilka.

gogles
02-02-2014, 00:43
Kolega się po prostu zdenerwował. Zostawcie go :)

Ja proponuje aby powstał temat na forum który każdemu użytkownikowi szybko powie co i gdzie ma zainstalować aby gra działa optymalnie. Sam słyszałem wiele dobrych opinii o modzie DeI ? Lecz prawda jest taka że codzienne życie, narzeczona, praca, nie pozwalają mi na bieżąco śledzić wszystkich wiadomości o Rome. Tym bardziej informacji o modach :) Bo jak już ma się te kilka godzin aby pograć to się gra... Obecnie w EU 4 :)

Zróbcie temat "Grywalny Rome 2" Napiszcie jakie mody trzeba wgrać, aby taki się stał i jak to zrobić aby działało i łatwo się aktualizowało.

Pozdrawiam serdecznie.

Sanvone
02-02-2014, 01:45
Wyszedł poradnik do polityki Rome 2 jak obiecano na koniec stycznia (dokładnie wczoraj czyli 31 stycznia).

Muszę przyznać, że polityka wizerunkowa CA oraz ich spece od PR dalej trzymają formę. Po blisko tygodniu nerwowej dyskusji i dramy o poradnik na oficjalnym forum, podręcznikowym przykładzie braku komunikacji między PR team, ogólnej niemożności wyjaśnienia swoich planów i przeproszenia (co załatwiłoby sprawę) otrzymaliśmy wściekły poradnik.

Poradnik niezbyt długi, zarazem traktujący od polityki poprzez postacie odgrywające w niej role aż po wojnę domową.
Poradnik, który bardziej jest charakterystyką pełnym ogólników na poziomie: "celem polityki jest utrzymanie odpowiedniego balansu wpływów".
Poradnik, który tłumacząc akcję: "Zabójstwo" stwierdza, że jest to pojęcie na tyle dla nas jasne, że nie będzie tutaj tego pojęcia tłumaczył (:D)
Poradnik, w którym nie użyto ani jednej cyfry pomimo, że sam system polityki (jak zresztą cała gra) jest najeżona wściekłymi wartościami liczbowymi.
Poradnik, w którym nic nie jest jasne ani jasne być nie miało.
Poradnik, na który czekaliśmy skandalicznie długo a napisanie go zajęłoby mi mniej niż godzinę, a to i tylko z powodu specjalnego ograniczania informacji mi posiadanych.
Poradnik, który na koniec zapowiada, że polityka będzie zmieniania, a więc czytając między słowami - jeżeli cokolwiek z tego co tutaj napisaliśmy jest nieprawdziwe to albo jest to już nieaktualne albo stanie się takie lub nie dopiero w przyszłości.

Tym samym muszę stwierdzić, że bardzo się ucieszyłem (czekając na dokładne wartości % oraz wskazanie jakiś ogólnych zależności między jakimiś mniej widocznymi elementami) :3. Ktoś słusznie zauważył w temacie o tym czymś (bo poradnikiem nie chcę już dalej tego nazywać, bo poradnik to robi Samick, gdzie zamieszcza konkretne informacje), że stało się niedobrze iż na ten cel przekazano w CA jakiekolwiek środki. Niby CA spełniło swoją obietnicę ale przy okazji w moich oczach zrobili z siebie grupę robiącą rzeczy na odwal.

Co do treści tego tworu CA to w sumie potwierdza on mniej lub bardziej dokładnie to co Slaist's napisał w swoim poradniku. Dlatego wszystkich zainteresowanych zachęcam do zapoznania się z tłumaczeniem, które jest w poradniku forumowym - szybciej przeczytacie to i więcej z tego wyniesiecie. Nie mówię tego tylko dlatego, że sam tłumaczyłem :P.

Jeżeli zaś chodzi o moje zdanie w kwestii polityki to się dzisiaj o dziwo nieco zmieniło. Jak wcześniej chciałem aby utrzymać obecny system tak teraz chciałbym jego zmiany. By zamiast dużej wojny domowej były mniejsze/większe wojny domowe tyle razy ile zaistnieją ku niej okazje. By postacie o wysokiej ambicji z innych rodzin zdradzały wraz z armiami, którymi dowodzą, gdy osiągną pewien stopień gravitas (małe wojny domowe). To zmusiłoby do odstawiania ich do stolicy po pewnym etapie, gdzie aktywnie zdobywaliby dalej gravitas (a że mają wysoką ambicję to szybciej zdobywają poparcie) i dążyli do zdobycia wystarczająco dużego poparcia, które wywoływałoby wojnę domową gdzie zdradziliby wszyscy z wrogiej rodziny, którzy mają pod komendą żołnierzy. W ten sposób, szczególnie w późnym etapie gry mielibyśmy do czynienia z ciekawą grą w grze, bo wszystkich opozycjonistów nie możemy się pozbyć bo wtedy kto naszych armii nie będzie mógł prowadzić. W połączeniu z rotacją Slaist'a byłoby ciekawie ale zarazem wymagająco.

Pozdrawiam

Samick
02-02-2014, 03:37
Zdążyłem już zapomnieć o ich obietnicy z poradnikiem do polityki... Po zapoznaniu się stwierdzam że słusznie zapomniałem, nihil novi przykładając do obecnej wiedzy. Może po dziesiątym czytaniu coś się zmieni. Najgorsze jest to, że ten bubel (inaczej tego nie nazwę) mogli wydać w dniu premiery albo w pierwszych dniach po. Wtedy wiele by zyskali, a tak zamiast tego chwałę zgarnął Slaist.

Jeśli szykują zmiany to pewnie za darmo ich nie dostaniemy. ;/

Spojrzałem do poradnika Slaista czy jest jakiś odzew, na tę chwilę nie ma żadnej dyskusji. Zaś rano przejrzę co napisano na oficjalnym forum o tym poradniku, trochę stron jest, z czego 50% treści to pewnie: "Good job CA!" czy coś w ten deseń.

Gajusz Mariusz
02-02-2014, 05:09
Spuśćmy na to zasłonę milczenia i miłosierdzia ;)

Ituriel32
02-02-2014, 10:33
A gdzie można znaleźć ten ich poradnik? Ja naprawdę się zastanawiam gdzie w tej firmie podziali się odpowiedzialni i kompetentni ludzie?

marengo
02-02-2014, 11:03
To z tego powodu, cały ten hałas od kilku miesięcy?

http://wiki.totalwar.com/w/Total_War_RO ... tics_Guide (http://wiki.totalwar.com/w/Total_War_ROME_II:_Politics_Guide)

Samick
02-02-2014, 12:02
Tak, właśnie z tego. Powiem szczerze, że przejrzałem część tej wiki już wcześniej i jak na tę wikię to bubel trzyma poziom... niby wszystko jest, a tak naprawdę nic. W ogóle to tam nic sensownego nie ma, same ogólniki i patetyczne zwroty które charakteryzują różne rzeczy w taki sposób jak to napisał Sanvone:

Poradnik, który bardziej jest charakterystyką pełnym ogólników na poziomie: "celem polityki jest utrzymanie odpowiedniego balansu wpływów".

marengo
02-02-2014, 13:03
Jaja jak berety...

Zadrżałem, kiedy zobaczyłem te parę akapitów gdzie jak napisał Sanvone, nie znalazła zastosowania ani jedna liczba, choć ilość możliwych odwołań jest całkiem spora. Tymczasem w siedzibie CA, upływa kolejny szary, banalny dzień

[spoiler:fwwl45fi]http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2013/05/13/article-2323704-19C09FB9000005DC-706_634x477.jpg[/spoiler:fwwl45fi]

Nie dziwota, że kiedy tylko ktoś wychyla się na twcenter z obroną postępowania CA, to niczym odejdzie od klawiatury, już jest spuszczony po brzytwie przez grono (czytaj większość użytkowników forum) zawiedzionych fanów serii.

Bronti
02-02-2014, 14:03
Ceny jednostek na multi się zmieniły w nowym patchu?

( ͡º ͜ʖ ͡º)
02-02-2014, 14:40
@UP
Tak, zmieniły się. Silniejsze jednostki są teraz droższe a słabsze są tańsze.

Ituriel32
02-02-2014, 21:45
Gdzie znajdę w grze informację o posiadanych cudach i ich efektach? Pytam bo zdobyłem Tingis i wyskoczył ładny komunikat że ludzie przybywają "zdobyłeś Cud".

Asuryan
02-02-2014, 22:20
W podglądzie danej prowincji.

Samick
02-02-2014, 23:49
Podsumowania jakie cuda kontrolujesz i co dają nie znajdziesz w grze. Możesz przeglądać poszczególne prowincje. W poradniku wymieniłem cuda, gdzie są (prowincja i region) i co dają. Zaś na dole tego rozdziału dodałem mapkę z serwera do pokazywania postępów w kampanii, na której zaznaczyłem wszystkie prowincje z cudami. :)

Ituriel32
05-02-2014, 17:34
Ostatnio dużo grałem, i dochodzę do wniosku że sztuczna inteligencja ma problemy z wyłapanie (naliczaniem) siły sojusznika gracza. Tak jakby nie dodawała mojej do jego.

tusek21
06-02-2014, 13:40
Gram Rzymem właśnie będę atakował stolice Kartaginy ale nie chce jej okupować i rozwijać, po zdobyciu zabiorę wojsko i odpłynę, cel jest taki że chce jak najbardziej osłabić to miasto, żeby w przyszłości mi nie przeszkadzało, w związku z tym mam pytanie, czy lepiej je zgrabić czy splądrować ?

[TIN]_Cichy
06-02-2014, 13:46
zgrabić, a w następnej turze splądrować. Ewentualnie 2x zgrabić, a potem splądrować, wyburzyć wszystkie budynki i uciec. :D

tusek21
06-02-2014, 13:51
No ale żeby zgrabić bądź splądrować ponownie, musze je drugi raz zdobyć a jezeli je juz zdobyłem to jak drugi raz splądrować ?

Ituriel32
06-02-2014, 13:53
Ja mam pomysł na nowy temat: "Najbardziej denerwujące miasto".
Na razie prowadzą: Bibracte i Ariminium, non stop jakieś pożary i powodzie. Na odbudowę budynków straciłem majątek. Lepiej nie podbijać ich na wczesnym etapie gry, bo gospodarka może nie wytrzymać. :)

Aztec
06-02-2014, 15:04
Marsylia, powodzie i choroby to standard :D

tusek21
07-02-2014, 18:00
Ma ktoś taką sytuacje, że po wybraniu jednostki, agenta albo miasta, płynność mapy spada.

Gajusz Mariusz
07-02-2014, 18:14
Uchowaj Boże!! ;)
Tak na poważnie: jak do tej pory nie.

Ituriel32
11-02-2014, 17:58
Mamy już zmienione słonie, na chwilkę pojawiło się też ikonka z "bestiami wojny". Czyżby nowa kampania o wojnie Punickiej była bliżej niż dalej?

Sanvone
11-02-2014, 18:23
Dobra - po dość długiej nieobecności wreszcie mogę wrócić do szerszego udzielania się na tym forum.

Na wstępie chcę pochwalić CA za ich ostatnie działania ponieważ ostatni patch oraz ten "mini-patch" były generalnie zmianami pozytywnymi i dosyć przemyślanymi. W części wysłuchali tego co chciało community, w części jednak pozostali za pewnymi rozwiązaniami i wokół nich zbudowali logiczną całość. Mówię to w kontekście pikinierów i ich obecnym stanie. Jak dla mnie mechanika pikinierów jest fantastycznie wyważona, jedyne co potrzebne jest jeszcze w tym zakresie to lekkie obniżenie ceny niektórych oddziałów albo wywalenie im aury morale. Podobnie zadowolony jestem z harcowników z zastrzeżeniem łuczników, których muszę jeszcze wytestować by zobaczyć czy rzeczywiście posiadają oni swoją własną niszę podczas bitew w polu.

Bardzo zdziwiło mnie pojawienie się nowych modeli dla słoni - nie sądziłem, że po wydaniu gry teamy odpowiedzialne za grafikę i animację dalej będą pracować. Rewizja Epiru także rewelacyjna (tym bardziej w kontekście przecieków, które znalazłem). Już w grudniu wiedzieliśmy za sprawą steamowych logów, że są gotowe 4 dlc'ki, które tylko czekały na wydanie. Żaden z tych dlc'ków jednak nie wyszedł aż do teraz co poczytuję za dosyć rozsądną decyzję ze strony CA. Obecnie wszyscy czekamy na BoW (Beast of War) DLC. Wczoraj jedna z osób podejrzała zawartość tego dlc i według plotek jest to unit pack zabierający między innymi:
- Katafraktów na wielbłądach,
- Syryjskie Słonie Bojowe (odmiana Indyjska),
- Nowa odmiana wschodnich wielbłądów,
- 2-3 nowe rodzaje rydwanów (Łucznicy na rydwanach dla egiptu),
- 2-3 nowe rodzaje ogarów bojowych (w tym Molossians Hounds najpewniej dla Epiru),
- Całkiem dużo jednostek kawalerii dla wielu frakcji (odkrywca przecieku mówił o całych departamentach),
- Snake Pots thrower dla Kartaginy,
- i tajemnicza kategoria arrow, którą wiele osób obstawia jako amazonki (z racji wcześniejszego odnalezienia w plikach gry damskich odgłosów jak i ikonek, które wrzucałem już na tym forum),

Być może dostaniemy także wrzeszczące baby i płonące świnie. Jak dla mnie - super sprawa tak długo jak ten DLC będzie kosztował te 2-5 euro. Dalsza dywersyfikacja frakcji jest przeze mnie mile widziana. A co wy uważacie o tych przeciekach?

Pozdrawiam

Samick
11-02-2014, 18:33
To wygląda jak zwykły unitpack, za który pewnie zapłacimy troszkę więcej nad 2-5 euro (takie doświadczenia po CiG). Nie liczę, żeby te DLC było za darmo, myślę że już żadne nie będzie. Kwestią otwartą jest premiera, o CiG wiedzieliśmy na ponad miesiąc przed i towarzyszyła mu mała akcja reklamowa, filmiki, jakieś drobne informacje, promocja na zamówienia w preorderze (vide CiG). Aktualnie mamy ciszę, więc pewnie dopiero w okolicach Świąt Wielkanocnych zostaniemy nim uraczenia, chyba że mnie zaskoczą i postarają się rozdmuchać informacje o nim w dwa tygodnie. :)

Ituriel32
11-02-2014, 20:57
Nie licząc flaków za 2,5 pozostałe DLC kosztowały 7,5. Cezara policzyli 7,5 za kampanie i drugie 7,5 za pakiet galijski.

Naprawdę wolałbym mini kampanie lub pakiet nacji. Bo same jednostki to tak średnio będzie później połączone z nowymi Nacjami.

marengo
11-02-2014, 21:50
Unit packi są dobre dla tych, którzy nie maja zielonego pojęcia o modach lub nie starcza im cierpliwości w czekaniu na pojawienie się jednostek stworzonych przez moderów. Kto dzisiaj potrzebuje poza fanatykami, dodatkowych dlc z pakietami jednostek pod Empire czy Napoleona, skoro wyszły takie modyfikacje jak Imperial Destroyer, LME4 czy NapoleonicTW3?

Pakiet polis greckich z chęcią kupię, ale jak cena zejdzie do 20 zł; posiadanie takich dlc od początku to kwestia ekstrwagancji :)

( ͡º ͜ʖ ͡º)
11-02-2014, 22:06
Unit packi są dobre dla tych, którzy nie maja zielonego pojęcia o modach lub nie starcza im cierpliwości w czekaniu na pojawienie się jednostek stworzonych przez moderów. Kto dzisiaj potrzebuje poza fanatykami, dodatkowych dlc z pakietami jednostek pod Empire czy Napoleona, skoro wyszły takie modyfikacje jak Imperial Destroyer, LME4 czy NapoleonicTW3?

Pakiet polis greckich z chęcią kupię, ale jak cena zejdzie do 20 zł; posiadanie takich dlc od początku to kwestia ekstrwagancji :)

Jednostki z modów często są niedopracowane i niezbalansowane, nie pasują do polskiej wersji gry i zmniejszają różnorodność frakcji. Poza tym nie można nimi grać multiplayer.

marengo
11-02-2014, 22:18
Multiplayer mnie nie interesuje, pozostałe problemy to kwestia czasu, jaki gracze dają moderom. Nic na siłę, tylko młotkiem, jak mówi mój znajomy budowlaniec :lol:

Problem z balansem mogą mieć m.in. Darthmody, twórcy innych znanych mi modyfikacji stają na wysokości zadania. Jak ktoś tworzy pod publiczkę, zamiast trzymać się swojej wizji gry, to nic dziwnego, że później wychodzą różne dziwolągi. Czytałem sporo dyskusji na twcenter, gdyby ekipa DeI uległa infantylizacji tego forum poczynionej przez zbieraninę z całego świata, dzisiaj mod mógłby leżeć w gruzach.

Poza tym, kto zaryzykuje stwierdzenie, że wszystkie elementy dzieła autorów Rome 2 są zbalansowane i dopracowane?

( ͡º ͜ʖ ͡º)
11-02-2014, 22:42
Mnie z kolei nie interesuje gra single, z powodu głupiego AI. I wątpię żeby jakiś mod był w stanie to naprawić.

marengo
11-02-2014, 22:50
Coś takiego jak AI jest niemodowalne. Można ulec złudzeniom, że Darth czy też inny moder tworzą nowe AI, ale jest to nieprawda. Co najwyżej można stworzyć nowy profil komputerowego przeciwnika bazując na starym, dodać dla niego jakieś bonusy w przychodach czy też pogrzebać w relacjach dyplomatycznych. Nic więcej na silniku warscape.

Reszta, o ile CA okaże się łaskawa i wypuści odpowiednie narzędzia, jest jak najbardziej do zmiany, która deklasują podstawkę.

( ͡º ͜ʖ ͡º)
11-02-2014, 23:01
Jak dla mnie AI jest najważniejszym apektem w grze, więc gra single nie ma sensu dopóki AI czegoś z tym nie zrobi.

marengo
11-02-2014, 23:14
Gra single jak najbardziej ma sens z tego powodu, że do gry multiplayer potrzebne jest odpowiednie szybkie łącze internetowe. Sam dołączyłbym do Lordz Community, gdybym miał lepszy internet i komputer (grafika i tym podobne).

Gra multiplayer stwarza wiele problemów, z uwagi na zgodność wersji gry, brak czasu na umawianie się na pojedynki i wskazane powyżej rzeczy.

Łatwo jest napisać, że AI jest głupie, ale spora ilość graczy, o ile nie większość, nie ma po prostu wyboru. Ja gram dla przyjemności, o ile mam czas, parę tur co wieczór. Nie obniżaj wartości pewnych wariantów gry, nie każdy musi spinać się dla osiągnięcia mitycznych wyników, wystarczy znać historię i bawić się grą. W końcu po została stworzona.

Gajusz Mariusz
11-02-2014, 23:31
Mam podobne zdanie co marengo. Szanuję graczy multi, lecz gdy mam czas na jedną turę (przy rozbudowanej kampanii) co wieczór, jak grać i umawiać się na multi? Poziom wyzwania lekko podnosi trzymanie się poziomu legendarnego (tu się nie kosi po 500 ludzi rydwanami.Chyba że uciekających, ale to potrafi każda jednostka jazdy...).
I coś jeszcze. Ja jestem z tego pokolenia, któremu gry dają możliwość zabawy w historię, którą hobbystycznie się poznało dużo wcześniej. Teraz to gry są dla wielu tym początkiem poznania i dalej- zainteresowania przedziałem historii na której oparta jest gra. Może dlatego jestem bardziej wyrozumiały dla gier jako takich. Są dla mnie dodatkiem i rozrywką, a nie sposobem na spędzanie wolnego czasu. ;)

Ituriel32
11-02-2014, 23:49

Ja lubię, i mam mimo że na multi nie gram. Necik za słaby trochę.
Po co się spinać. Niech każdy gra kim chce, z czym chce i jak chce. W końcu to tylko "głupia" gra, która ma umilać spędzanie czasu.
A od przybytku głowa nie boli. Poza tym do zabawy DLC nie są wymagane.

Samick
12-02-2014, 00:22
Jednostki z modów często są niedopracowane i niezbalansowane, nie pasują do polskiej wersji gry i zmniejszają różnorodność frakcji. Poza tym nie można nimi grać multiplayer.

Niektóre mody tworzone są specjalnie pod multi. Niektóre dostosowane są do KO. I można nimi grać na multi warunek jest jeden - osoba po drugiej stronie musi mieć dokładnie to samo. :)

K A M 2150
12-02-2014, 00:28

Przeważnie są jednak bardziej dopracowane i lepiej zbalansowane od tych z podstawki ;) No chyba, że ktoś sobie miesza paczki z różnych modów, ale wtedy psuje balans na własne życzenie.

Wiele modów powstało właśnie z myślą o tym, żeby multi stało się grywalne :)

smooqu
12-02-2014, 15:40
Ja myślę, że Unit Pack do Rome II raczej nie ma za dużo sensu, przecież na Steam Workshop jest mnóstwo Unit Packów robionych przez fanów, dostępnych za darmo :) Unit Packi wychodziły do ETW, NTW czy Shoguna ale wtedy dodanie jednostek do gry nie było tak proste jak teraz.

Bardzo liczyłbym na większy dodatek, ale to tylko moje życzenia.

Samick
12-02-2014, 19:40
Dyskusja o nowym DLC przeniesiona do tego tematu: viewtopic.php?f=471&t=14971 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=471&t=14971)

Braveheart kaleczne serce
13-02-2014, 16:43
Mi w Rome 2 brakuję soundtracku z pazurem. Niestety nie widać żadnych modów podmieniających ścieżkę dźwiękową. Goście próbują na razie bez powodzenia przerobić plik w formacie .Wem , w którym zapisany jest soundtrack Rome 2. Link do tematu potencjalnego moda - http://www.twcenter.net/forums/showthre ... -MOD/page5 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?617991-ROME-ROME-2-MUSIC-MOD/page5).

( ͡º ͜ʖ ͡º)
13-02-2014, 16:48
Wyłącz dźwięk w grze i puść taką muzykę jaka ci odpowiada.