PDA

Zobacz pełną wersję : Dyskusja o grze Total War: Rome II

Strony : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13

adi
20-09-2013, 19:02
No Szogun 2 klimat ma. Nawet te przemowy mi sie podobaly chociaz nie jestem jakims ich fanem.
Szczególnie z tymi balonami z jedwabiu u gwardii generała, która powinien w ten sposób wydymać się dopiero podczas galopu/szarży i tylko wtedy dawać bonus do ochrony przeciwko strzałom. A nie, czy jednostka stoi, czy porusza się powoli stępa (czy też kłusem), to balon cały czas jest nadęty :? Owszem, można go niby usunąć tak samo jak bugi/niedopatrzenia w Rome 2 - odpowiednim modem.

Czepiasz sie. Jakby te balonu przeslanialy caly ekran albo unieumozliwialy plynna gre ;)Tez dziwne,ze Ci one przeszkadzaly tak strasznie( mi tez ale bez przesady)A Romka 2 bronisz chociaz wiaodmo,ze nie ma co :)MNie to dziwi. LOgicznie rzecz biorac powinienes wiecej ode mnie pastwic sie nad tym biednym bug romkiem;)

Adi, Mod Manager powinien wyglądać w ten sposób:
http://img833.imageshack.us/img833/537/nwag.jpg
Możliwe, że musisz zacząć nową kampanię lecz z tego co pamiętam Radious pisał, że nie jest to konieczne.

Nie wszystkiego modyfikacje pokazują się w mod managerze jak coś ;)

No to dlatego masz 6 slotow bo masz tez inne mody ja mam tlyko te Radiousa. Z tego wychodzi ,ze sam Radious nie jest zbyt dobry. Bo jak wspomnialem. AI robi te podstawowe wojo i tyle.

guffqa
20-09-2013, 19:42
To widocznie musisz zacząć nową kampanie żeby wszystko było ok, 6 slotów od startu itd... zrób sobie test...Generalni nawet CA pisało, że powinno się rozpocząć kampanie na nowo, żeby patche działały... temu teraz większość się tylko bawi :D ja np kampanie Rzymem zostawiam sobie jak już wszystko będzie naprawione ;)

adi
20-09-2013, 19:43
To widocznie musisz zacząć nową kampanie żeby wszystko było ok, 6 slotów od startu itd... zrób sobie test...Generalni nawet CA pisało, że powinno się rozpocząć kampanie na nowo, żeby patche działały... temu teraz większość się tylko bawi :D ja np kampanie Rzymem zostawiam sobie jak już wszystko będzie naprawione ;)
Z tymi slotami, to sprawdzilem tez w kampie od nowa i tez 4 :)Moze mam "stara" wersje.

guffqa
20-09-2013, 19:44
Z tymi slotami, to sprawdzilem tez w kampie od nowa i tez 4 :)

Hmmm strasznie dziwne :D może masz jeszcze jakiś mody inny większe ;cc

Shay Ruan
20-09-2013, 21:22
Shane, mi na ten bug pomaga jeszcze jeden alt+tab.

Bojaki
20-09-2013, 22:09
za to dodal nieprzyjemny bug,kiedy wracam do gry po alt+tab rozdzialka jest jakas mikroskopijna i trzeba restartowac gre,jest o tym na liscie ale nie doczytalem :-/

Mnie kompletnie przestała działać encyklopedia. Tzn działa, ale nie ma żadnych obrazków i wyskakują jakieś błędy w opisach jednostek

Bojaki
20-09-2013, 22:12
A wiecie, właśnie ukończyłem kampanię Rzymem. Pamiętacie film na zakończenie FOTS? W Rome 2 zakończenie trzyma tamten poziom, tj. film jest krótki i nudny.
Tak, brak klimatu Rome 2 to zdecydowanie poważna wada tej gry. Wieje nudą na kilometr. :(
Właśnie instaluję Shoguna 2. Legendarna kampania oczekuje. Do Romka wrócę może za parę miechów, jak już wydadzą patch 15 :)

adi
21-09-2013, 00:14
No rzeczywiscie. Nie mozna dac taba bo gra sie sypie. ALt tab nie pomaga:(

Asuryan
21-09-2013, 01:35
Czepiasz sie. Jakby te balonu przeslanialy caly ekran albo unieumozliwialy plynna gre ;)Tez dziwne,ze Ci one przeszkadzaly tak strasznie( mi tez ale bez przesady)A Romka 2 bronisz chociaz wiaodmo,ze nie ma co :)MNie to dziwi. LOgicznie rzecz biorac powinienes wiecej ode mnie pastwic sie nad tym biednym bug romkiem;)
Bo według mnie przesadzasz mocno z krytyką tej gry, szczególnie że żadna gra z serii (może poza NTW) nie była idealną w chwili premiery. Dopiero ratowały ją patche/mody/dodatki. Nie twierdzę że Rome 2 jest idealne, bo nie jest, ale ogólnie jako gra się mi podoba... tym bardziej że na co jak na co, ale na płynność nie mam powodów do narzekań.

Shane
21-09-2013, 06:28
@Asuryan

W Shogunie 2 poza balonami nic jakos bardzo nie razilo(jeszcze moze podzial krainy),podczas gdy R2 ma od groma rzeczy wkurzajacychch.Co do plynnosci,to tobie sie moze poszczescilo,ale dalej jest pelno ludzi ktorzy narzekaja na lagi,wystarczy wejsc na totalwar.com.Ludzie narzekaja ze CA calkowicie olalo high - mid endy a skupilo sie na sprzetach skansenowych.Wczoraj czytalem post uzytkownika z cpu Intel Core i7 4770K, gpu 780, 16 gb ramu,niewazne czy gra na niskich czy extreme ma tyle samo fpsow,a kupil kompa specjalnie dla tej gry.Wiadomo grafika nie jest najwazniejsza,ale jak ktos kupuje pc za ponad 1k funtow to chcialby zeby ta gra jakos wygladala.Dodajac do tego reszte bugow i tragiczne AI mozna byc niezadowolonym ;)

Umbrecht
21-09-2013, 08:42
Ja sie zgadzam z Asem. Jak juz wielokrotnie pisalem czesc osob z roznych powodow bardzo przesadza z krytyka tej gry. Mimo bledow, ktore istnieja jest to wg mnie najlepsza czesc serii. Co do plynnosci nie mam zadnych uwag, u mnnie dziala doskonale na extreme w rozdzialce 1920x1200.
Na wydajnosc kompa wplywaja nie tylko zamontowane podzespoly :) papier przyjmie wszystko,podobnie fora.
Nie ma sensu zebysmy sie ciagle odnosili do swoich opinii o tym tytule w kontekscie krytyki opinii innych od naszej.
Podoba mi sie tempo patchowania, znacznie lepsze niz w przypadku med2, rom1 czy s2 , same patche rowniez mniej waza.
Bardzo fajnie gra sie multi zarowno w kampanii multi jak i trybie quickbattle.
Sa obecne jakies bugi ale nie spotkalem zadnego, ktory by powodowal ze zaluje zakupu tej gry czy zwyczajnie odstawiam ja na polke.
Swoja droga bardzo sa interesujace posty ludzi, ktorzy pisza jaki to zawod i zabugowany szit a cisna w gre od premiery :)
Gdyby bylo tak zle juz byscie chyba przestali grac a tym bardziej pisac o coraz to nowych rzeczach, ktore wam sie nie podobaja, prawda?

Orivarivar
21-09-2013, 09:10
Panowie czy ktoś z was instalował już tego moda http://www.twcenter.net/forums/showthre ... p=13257959 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?622055-All-capture-victory-points-removed&p=13257959) ?

Warmłotek
21-09-2013, 10:46
Ja z poniżeszego powodu na ten czas zakończyłem przygodę z Rzymem 2 i czekam aż CA go poprawią i wyjdą DUŻE mody do niego

==============

Quote Originally Posted by animal793 View Post
Radious can u check and look on one thing... On my campaing (playing Rome on Hard ( about 60 turns) is one problem all enemys have low stacks ( 4-8 units) and counquer one city 10 turns or more. Sometimes i see...2 units attack city and 1 unit defending... -_-. A_I is passive i almost don`t need an army. No one attack me, and when i attack someone they don`t fight even if they have 10-12 units they run away on ships. I understand this if they will have multiple regions but not when they have 1 province...-_-

To this time i`ve not see any full stack from A_I side, i got 3 full stack and i could take all Europe i no time...but it`s no fun without any opposition...

I`ve attack Libia, Carta and New Carta joinging i`ve smash them like kids...without any hard moments...it`s just boring.

Can u try do it smth with this? A_I should have powerful army and defend his capitol like hell....

i think i must go legendary... it`s sad what A_I doing and makes game is very boring.
=====

adi
21-09-2013, 11:05
Bo według mnie przesadzasz mocno z krytyką tej gry, szczególnie że żadna gra z serii (może poza NTW) nie była idealną w chwili premiery. Dopiero ratowały ją patche/mody/dodatki. Nie twierdzę że Rome 2 jest idealne, bo nie jest, ale ogólnie jako gra się mi podoba... tym bardziej że na co jak na co, ale na płynność nie mam powodów do narzekań.

Ja sie zgadzam z Asem. Jak juz wielokrotnie pisalem czesc osob z roznych powodow bardzo przesadza z krytyka tej gry. Mimo bledow, ktore istnieja jest to wg mnie najlepsza czesc serii. Co do plynnosci nie mam zadnych uwag, u mnnie dziala doskonale na extreme w rozdzialce 1920x1200.

Krytykuje , to co widze i tyle. Jakby w Romku wodzowie mieli balony a reszta bylaby jak w Szogunie 2 , to bym nie krytykowal. Poza tym spodziewalem sie czegos znacznie lepszego po Romku 2.
Przesadzaja nie z krytyka a chwaleniem tej gry tacy jak Wy:)Mam mase argumentow. Wystarczy na fora popatrzec. Filmik AJ gdzie kolo 30 tys . krytykuje gre a 600 broni... O czym Wy tu gadacie zatem. Moze sobie okulary poprawcie;)
No super. Gra dziala! To juz podwyzsza jej note do 8 heheh. Idzcie i powiedzcie AJ albo tym 30 tys. ze przesadzaja z krytyka;) A swoja droga, to AJ dal grze 6 i tam cos chcial 5. 4 u niego dostawaly najgorsze gry roku :)Czemu nie. Powiedzmy sobie szczerze biorac pod uwage ilosc bugow, oczekiwania, reklame (jaka to gra bedzie wspaniala) Romek 2 moglby zostac najgorsza gra roku;);)Albo moze bardziej pasuje najwiekszym falstartem roku.
I co jest do jasnej ciasnej z tymi powtorkami!! Nagrywalem w napku , szogunie 2 i nie zauwazylem zeby powtorki roznily sie od oryginalu.

Swoja droga bardzo sa interesujace posty ludzi, ktorzy pisza jaki to zawod i zabugowany szit a cisna w gre od premiery :)
Gdyby bylo tak zle juz byscie chyba przestali grac a tym bardziej pisac o coraz to nowych rzeczach, ktore wam sie nie podobaja, prawda?

A TY swoje. Rzeczywiscie jestes zaslepiony i wynajdujesz jakies argumenty zebym samemu sie lepiej poczuc. Tak wszyscy cisna w ta gre a pozniej cisna jej na forum. Takie zboczenie.
Ja Ci powiem jak to wyglada. Nowa Gra bach wlaczam i gram. Bugi. Patrzy na forum czy to normalne. NIestety. Kiedy patch, mody. Sa okey sprawdza. Bugi. Luka kiedy kolejne poprawki itd. No rzeczywiscie takie granie jak Twoje:)
Masz ile gralem w Romka 2 ; 32.1 godz. w ciągu ost. 2 tyg. / 54 godz. łącznie

Co do poizomow trudnosci z angielskiego cytatu. To tez zauwazylem,ze poziom trudnosci zostal znacznie obnizony. Tzn. Legendarny to taki Hard itp.

Myrkull
21-09-2013, 12:27
adi błagam, przestań pisać ciągle o tym samym, nudny jesteś gdzieś tak od dwudziestu postów wstecz. Jeżeli aż tak bardzo razi cię ta gra to poczekaj na jeszcze kilka patchów, albo pisz tony wiadomości do CA, zamiast zaśmiecać polskie forum.

A tak swoją drogą, po nowym beta-patchu gra działa mi lepiej, ale albo mi się wydaje, albo AI gubi się bardziej niż po drugim patchu. :?
Przed CA jeszcze naprawdę sporo pracy. ;)

adi
21-09-2013, 12:30
adi błagam, przestań pisać ciągle o tym samym, nudny jesteś gdzieś tak od dwudziestu postów wstecz. Jeżeli aż tak bardzo razi cię ta gra to poczekaj na jeszcze kilka patchów, albo pisz tony wiadomości do CA, zamiast zaśmiecać polskie forum.

A tak swoją drogą, po nowym beta-patchu gra działa mi lepiej, ale albo mi się wydaje, albo AI gubi się bardziej niż po drugim patchu. :?
Przed CA jeszcze naprawdę sporo pracy. ;)

Jak mnie blagasz, to przestane :D
Ale badz konsekwentny i tez nie pisz o tym o czym ja i Cie to nudzi ;)

Jeżeli aż tak bardzo razi cię ta gra to poczekaj na jeszcze kilka patchów, albo pisz tony wiadomości do CA, zamiast zaśmiecać polskie forum.

To wlasnie robie. Nie baw sie w moderatora i nie konfabuluj.

kizi
21-09-2013, 12:39
Nie jaram się, wieje nudą. Wole RTW

Myrkull
21-09-2013, 12:43
adi, nie mówię że nie możesz skrytykować gry (jak zauważyłeś sam to robię), ale żebyś nie pisał ciągle o tym samym. ;)
Na forum znamy twoje stanowisko i nie musisz go ciągle powtarzać.

adi
21-09-2013, 12:50
adi, nie mówię że nie możesz skrytykować gry (jak zauważyłeś sam to robię), ale żebyś nie pisał ciągle o tym samym. ;)
Na forum znamy twoje stanowisko i nie musisz go ciągle powtarzać.

Od tego jest to forum. Inaczej dostalbym ostrzezenie.Poza tym sam ze soba nie pisze. Jakbys zwrocil uwage polemizuje;)

P.S. I w sumie Twoja uwaga do mnie bardziej sie nadaje na PW bo teraz , to w sumie offtopic robisz a ja odpowiadajac Ci tez;)

Asuryan
21-09-2013, 14:12
W Shogunie 2 poza balonami nic jakos bardzo nie razilo(jeszcze moze podzial krainy),podczas gdy R2 ma od groma rzeczy wkurzajacychch.
Nie? A spidermany których masowe użycie rozwala klimat równie skutecznie jak spam płonących świń w pierwszym Rome? Ale faktycznie, R2 ma więcej rzeczy wkurzających i S2 jest grą lepszą.

adi
21-09-2013, 14:57
W Romie 2 nie ma nawet spidermanow ; nie potrafia uzywac drabin a co dopiero sie wspinac :( W sumie chcialbym zeby zaczeli wspinac sie po murach wtedy by lepiej wygladaly te oblezenia a nie jedna brama i heja:P

Grogmir
21-09-2013, 16:34
Taak, super by wyglądali legioniści wspinający się po murach jak w S2. Nie jest idealnie teraz, ale bez żartów, bo zaczynasz już trollować (poza spamem tych samych tekstów i powtarzanym co stronę orgazmem nad recką AJ).

Dowgird
21-09-2013, 16:40
W TW gram od Szoguna 1 dawno mnie tu nie było, dokładnie od Napoleona. Panowie bicie piany. Ostatnio częściej tu zaglądam, jestem posiadaczem Romka2 i nie jęczę. Jestem równiez zarażony wirusem total war i nie jęczę. TW to jest nałóg. Adi Twoje posty uwielbiam, jesteś jak ktoś, kto narzeka na kaca a ciągle pije. Z rana sie budzi i znowu to samo. I jak demokracja pozwala, każdy na forum ma swoje zdanie. Tylko czemu spamujesz pesymizmem. Weź wyłącz komputer i nie polemizuj. Jeżeli wiesz co to słowo oznacza. Ty nie polemizujesz tylko wymiotujesz jak się nie podoba , nie graj.

adi
21-09-2013, 17:09
To,ze Wam nie pasuje moje zdanie, to Wasze prawo ale nie musicie mnie eksterminowac. Troche tolerancji jaka ja Wam okazuje:)

Co do tego picia, to juz napisalem. Napisze ponownie i znowu bedzie,ze sie powtarzam. Moze czytajcie dokladnie posty wczesniejsze, to nie bede sie powtarzal jak Wam to tak strasznie przeszkadza:)

I znowu robicie offtopic. Mi to tam obojetnie ale skoro, to jest "nielegalne", to od tego macie PW :)

Zauwazylem,ze przez graczy, ktorzy uwielbiaja Romka 2 przebija taki forumowy fanatyzm:)

Dowgird
21-09-2013, 17:17
Dobra napiszę coś. Dzięki za tolerancje z Twojej strony. Czuje się zaszczycony i od teraz masz rację. To ja popełniłem błąd, to dopiero mój 14 post na tym forum. Wróćmy do tematu. Romek dwójka potrzebuje paczy i działalności moderów. Czyli jak zwykle ;)

Kriss94
21-09-2013, 17:23
Adi, znamy już Twoje zdanie na temat RomeII oraz Twoje zastrzeżenia, więc już możesz odpocząć i przestać spamować, bo robisz się już nudny.

Żeby nie było offtopu, jak z komputerem i żarciem, bo nie zamierzam na obecną chwilę rozpoczynać nowej kampanii, a w obecnej dalej w niektórych krajach całe armie z głodu zdychają. Poprawili coś?

adi
21-09-2013, 18:16
A co mieli poprawiac? Wszystko w tej materii dziala znakomicie. Gloduja gdy nie maja jedzenia. Wybuduj odpowiednie budynki z zarciem i przestana:)

Zamiast glowkowac o mnie. Poglowkuj w grze;)

Taak, super by wyglądali legioniści wspinający się po murach jak w S2.

Tutaj nie chodzi o wyglad. Lepiej wedlug mnie gdyby Ai atakowalo brame i wspinalo sie, wtedy bym musial bronic bramy i murow. Oczywiste jest,ze najlepiej zeby uzywali drabin itd. i robili zmasowany atak.

legoras
21-09-2013, 20:26
A co mieli poprawiac? Wszystko w tej materii dziala znakomicie. Gloduja gdy nie maja jedzenia. Wybuduj odpowiednie budynki z zarciem i przestana:)

Jest jeden problem, nie czytasz ze zrozumieniem niestety, a potem wychodzą artefakty ;)

@Kriss94 nie chodzi o to, iż jego armie zdychają z głodu, a te od komputera, i dlatego sie pyta czy patch coś poprawił w tej kwestii. O to cała magia ;)

voitek
21-09-2013, 22:28
Adi, każdy już sto razy zdążył przeczytać twoją opinię, nie ma potrzeby pisać w kółko tego samego. Jak jeszcze raz napiszesz to samo i wkleisz ten sam link do tego samego filmu, to dostaniesz ostrzeżenie.

adi
21-09-2013, 23:50
Adi, każdy już sto razy zdążył przeczytać twoją opinię, nie ma potrzeby pisać w kółko tego samego. Jak jeszcze raz napiszesz to samo i wkleisz ten sam link do tego samego filmu, to dostaniesz ostrzeżenie.

Nie przypominam sobie bym wkleil dwa razy ten sam link albo napisal to samo:)

Jest jeden problem, nie czytasz ze zrozumieniem niestety, a potem wychodzą artefakty ;)

@Kriss94 nie chodzi o to, iż jego armie zdychają z głodu, a te od komputera, i dlatego sie pyta czy patch coś poprawił w tej kwestii. O to cała magia ;)

Moze i tak. Nie napisal zbyt wyraznie. No to zatem jaki problem a z armiami AI? Umieraja z glodu jak tez nie maja jedzenia. Najczesciej gdy straca wszystkie miasta. Ja tam nie widze buga. Zwrociles mi uwage i bardzo dobrze ale nie odpowiedziales.

zyraf
22-09-2013, 09:09
Witam

Jeżeli swoje pytania i wątpliwości umieszczę w złym temacie proszę o potraktowanie mnie łaskawie :D

Będąc na wyjeździe wakacyjnym zupełnie zapomniałem o Rome II. Zwiedzając zabytki przypomniało mi się, że we wrześniu przecież miała wyjść 2 część tej ciekawej gry :) Szybko net jak net to wiadomo strona totalwar pl. Czytam i patrzę, patrzę i czytam i czyżby po raz kolejny dziadostwo wypuścili? Użytkownik Adi tak opisuje grę jakby płacili mu za anty reklamę....

Nauczony jednak doświadczeniami z poprzednich serii wiem jak wiele bugów jest w tych grach w dniu premiery.
Gry totalwar strategicznie wydają mi się niezbyt wymagające, po 2-3 tygodniach znudzony odkładam je na półkę licząc, że kolejna odsłona zmusi mnie do intensywniejszego kombinowania. W związku z tym mam kilka pytań odnośnie zachowań komputerowego przeciwnika:

-czy na mapie kampanie po raz kolejny każdy wypowiada nam wojnę i zrywa z nami sojusz? Kończy się to walką z całym światem. To już tradycja na poziomie very hard w poprzednich odsłonach

-czy na mapie kampanii komputer spamuje małymi oddziałami?

-czy komputer wykazuje większy spryt na polu bitwy próbując rożnych ustawień i "zagrań" czy standardowo atakuje frontalnie i bez większych problemów łatwo go wystrzelać i wytłuc - zwłaszcza jego jazdę?

-czy szeroko rozumiana "artyleria" (fachowych historycznych nazw urządzeń miotających nie pamiętam lub po prostu nie znam) ma ponownie rozjechany celownik i strzela po całej mapie?

-no i standardowe naiwne jak dziecko pytanie: czy warto kupić? :)

Kilka odpowiedzi udało mi się uzyskać czytając ciekawą recenzję na stronie głównej, mimo wszystko pytam Was graczy bo im więcej i im dłużej osób grę pomęczy tym spostrzeżenia mogą być bardziej trafione niż w recenzji.

Bronti
22-09-2013, 09:17

W tej części serii miało już tego nie być. Lekiem na ta przypadłość jest wprowadzenie limitu armii, którą musi prowadzić generał, limit armii zależy od wielkości naszego państwa. Działa to jednak średnio. Armii jest na pewno mniej, ale grając kampanie Rzymem spotykam na mapie armie wodzów, którzy prowadzą po 5-6 jednostek.
Toczę teraz dość zaciętą wojnę z plemieniem Bojów, którzy próbują coś ugrać masą małych lub średnich armii. Wychodzi im to słabo ponieważ nie są w stanie pokonać nawet moich garnizonów nie mówiąc o armii polowej :) Armie złożone z 20 jednostek zdarzają się rzadko. Zauważyłem, że zazwyczaj takimi armiami dysponują frakcje posiadające jeden region :)

tomcio.123
22-09-2013, 09:53
Radious w swoim modzie "Radious_Battle_Mod" zmienił min. że wojsko ucieka z pola bitwy po stracie 75% swojej armii, ja chciałbym zmienić sobie na 85%, wiecie jak w edytorze "Pack File Manager 3.0.3" poprawić tą wartość?

Memnon[pl]
22-09-2013, 10:28
-czy na mapie kampanie po raz kolejny każdy wypowiada nam wojnę i zrywa z nami sojusz? Kończy się to walką z całym światem. To już tradycja na poziomie very hard w poprzednich odsłonach

-czy komputer wykazuje większy spryt na polu bitwy próbując rożnych ustawień i "zagrań" czy standardowo atakuje frontalnie i bez większych problemów łatwo go wystrzelać i wytłuc - zwłaszcza jego jazdę?

-czy szeroko rozumiana "artyleria" (fachowych historycznych nazw urządzeń miotających nie pamiętam lub po prostu nie znam) ma ponownie rozjechany celownik i strzela po całej mapie?

-no i standardowe naiwne jak dziecko pytanie: czy warto kupić? :)

.
1.Wrecz przeciwnie-teraz przegieli w druga strone-tak beznadziejnego AI na mapie nie bylo jeszcze w zadnym TW.Mozesz sobie chodzic po mapie a I tak nikt Cie nie zaatakuje jak Ty nie zaatakujesz go pierwszy.
2.Niestety tak-mialo tego nie byc ale nie wyszlo CA to wogule.Teraz AI nie moze nawet robic twojego garnizonu w miecie....
3.teraz AI jest najglupsze w calej serii,jeszcze tak glupiego I beznadziejnego AI nie bylo w zadnej czesci-nawet Empire
4.z tym bywa roznie-raz tak a raz nie..
5.na obecna chwile to strata kasy,czasu I nerwow....NIE

lofix
22-09-2013, 11:23
Tak czytam i czytam te wszystkie gorzkie żale wylewane pod adresem Rome 2 i dochodzę do wniosku ,że ludzie NAPRAWDĘ zaczynają PRZESADZAĆ.
Owszem gra jest daleka od ideału jaki sobie wyimaginowaliśmy po udanych zabiegach marketingowych CA i kopniak w d... im się należy za pompowanie takiego balona ale... Przypomnijmy sobie wszystkie odsłony serii powiedzcie która "podstawka" była dopracowana i idealna ?? Dopiero dobre mody stawiały te gry na nogi, a oficjalne dodatki były o klasę lepsze tak poczynając od barbarian invasion a na fall of the samurai kończąc. Owszem Rome 2 został wydany przedwcześnie i jest zdecydowanie niedopracowany ale potencjał tej gry jest o wiele większy niż shogun 2 o innych nie wspominając ( z wyjątkiem medieval kingdoms :D ). Poprzednia odsłona TW dla porównania w dniu premiery była dla mnie o wiele mniej grywalna ( co nie zmienia faktu że lepiej dopracowana :shock: ), do tego stopnia, że odłożyłem ją na półkę i powróciłem do fenomenalnych modyfikacji pod medievala i dopiero Darth mod sprawił, że powróciłem i bawiłem się naprawdę świetnie.

Dajmy więc CA trochę czasu na poprawienie gry oraz poczekajmy na fajne mody z ostateczną oceną ;)

Grogmir
22-09-2013, 12:02
Wyszedł mod usuwający wszystkie punkty kontrolne podczas bitew (łącznie z oblężeniami) - ponoć bez potrzeby przejmowania się nimi AI radzi sobie o niebo lepiej podczas szturmu/obrony miasta. Warto spróbować. ;) http://www.twcenter.net/forums/showthre ... ts-removed (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?622055-All-capture-victory-points-removed)

Myrkull
22-09-2013, 13:25
-no i standardowe naiwne jak dziecko pytanie: czy warto kupić?
Poczekaj do grudnia, gra będzie już jakoś spatchowana, a na Steam są wtedy bardzo duże promocje.

Dajmy więc CA trochę czasu na poprawienie gry oraz poczekajmy na fajne mody z ostateczną oceną
A co mają mody do ostatecznej oceny podstawowej wersji gry? :?

Ituriel32
22-09-2013, 13:32
Nie podoba mi się powiadomienia o wydarzeniach. Im dłużej gram to bardziej mnie irytuję.
Po kliknięciu na pierwszą informację o wykryciu agenta, odznaczają się wszystkie (zaciemniają tak jak bym je już oglądał).
Kliknięcie jakiejś budowli w raporcie rozbudowy, nie otwiera menu prowincji, tylko najeżdża kamerą na osadę. Aby ulepszać dalej trzeba zgasić raport.
Nie wygodne to jest

lofix
22-09-2013, 13:43
A co mają mody do ostatecznej oceny podstawowej wersji gry? :?

Przeczytaj jeszcze raz albo dwa razy mój post bo chyba nie zrozumiałeś :roll:

Myrkull
22-09-2013, 14:35
Przeczytaj jeszcze raz albo dwa razy mój post bo chyba nie zrozumiałeś
Mogę przeczytać nawet i pięć razy, a sensu on nie będzie miał. CA nie tworzy modów, więc czemu mamy czekać na fajne mody z ostateczną oceną gry? Możemy najwyżej ocenić pozytywnie same mody.

zyraf
22-09-2013, 21:29
[quote] -no i standardowe naiwne jak dziecko pytanie: czy warto kupić?
Poczekaj do grudnia, gra będzie już jakoś spatchowana, a na Steam są wtedy bardzo duże promocje.

Dajmy więc CA trochę czasu na poprawienie gry oraz poczekajmy na fajne mody z ostateczną oceną
A co mają mody do ostatecznej oceny podstawowej wersji gry? :?[/quote:1hhdkfon]

W takim razie dla zabicia czasu pogram w inne totalwary do nich mody i poprawki już powinny być :D

Bojaki
23-09-2013, 09:14

No właśnie ja już przestałem. Muszę w sumie podziękować CA, bo dzięki R2 na nowo pokochałem Shoguna 2. I nawet te durne "balony" tak nie rażą, kiedy co kilka tur wpada mi dylemat, który muszę dobrze przemyśleć. Albo film, kiedy ninja zakradł się do zamku i czekam czy ubił generała. Przejrzysty przegląd rodziny, dbanie o honor dajmio i generałów, jasne drzewo technologii, agenci z których każdy ma jasne przeznaczenie. Żywność, której nadmiar ma proste przełożenie na rozwój prowincji. Uzupełnienia, których prędkość zależy od dróg czy budowli. Szerzenie religii, której zaniedbanie oznacza rychły bunt (gram Ikko-Ikki). Tysiąc innych rzeczy. I kilkadziesiąt FPS na ultra detalach przy 1920x1200.

Pod Rome 2 specjalnie kupiłem komputer: i5 3570k, Radeon 7870 2GB OC, SSD na Sata 3. Poświęciłem długie godziny na czytanie i doktoryzowanie się z trendów, technologii, OC, benchmarków. O system też bardzo dbam, nie instaluję byle czego, oprogramowanie aktualizuję, czytam logi. Pracuję w IT od 10 lat, wiem jak to się je.
I lipa, czy gram 1024x768 czy 1920x1200 - gra rwie niesamowicie, krztusi się, wyciąga 15 FPS na maksymalnym oddaleniu i nawet te 3-4 minuty bitwy są nie do zniesienia... Hahaha! Bitwy? Jakie bitwy? Postawcie przy oblężeniu dwa - trzy onagery z płonącymi pociskami, potem podsuńcie 4 jednostki velitów z PŁONĄCYMI DZIDAMI - kohorty pretorianów nie mają już czego zbierać, w czasie bitwy można iść zrobić kanapki, i to bynajmniej nie na "łatwym" poziomie... Już nie mówię o CTD i "niespodziewanych błędach"...

Nie ma co się oszukiwać, mody - modami, ale poza bugami stwierdzam, że Rome 2 nie ma za grosz KLIMATU. Ładna ta grafika (czy taka lepsza niż w S2? niech będzie że ładna), wodotryski, muzyka przeciętna ale nie razi (wolałem van Dycka, kwestia gustu, ok - może komuś się bardziej spodobała)... I tyle. Wielki, długo pompowany balon pękł z głośnym hukiem. Jakiś CEO na górze cieszy się, bo Excel mu się zgadza i wyrobił plan na 2013. Jest sukces. Premie przyznane.
Zapewne za kilka miesięcy społeczność się zepnie, CA się zepnie i może coś z tego się urodzi. Coś tam poprawią, coś doszlifują, gdzieś tam ulepszą (ale czy np. dodadzą klimatyczne filmy? szczerze wątpię). Będę co jakiś czas zaglądał, ale jestem tak zawiedziony i zniechęcony że prędko grać nie zacznę. Tak, Total War to uzależnienie. Ale suma nałogów w życiu jest stała.

Pozdrawiam wszystkich i wracam do roboty a po robocie - szerzyć jedyną prawdziwą wiarę. Zdrajca Takeda zerwał umowę handlową i zaatakował znienacka, kiedy byłem zajęty panem Asai. Kiedy sobie teraz myślę jak "na siłę" grałem pod koniec w Romka tylko po to, żeby skończyć kampanię i zobaczyć 20 sekundowy ochłap to aż mnie ciarki przechodzą. Jasne, pod koniec kampanii zawsze jest nudnawo. Ale Rome 2 pod tym względem zaorał konkurencję

WarHammster
23-09-2013, 15:26
w RII grałem około 30 godzin, nie dużo ale... porzuciłem tytuł na rzecz CKII i EUIV a teraz ściągam sobie TA do MTW2. Podpisuje się pod Waszymi postami, RII jest chyba najlepszą produkcją TW ale od środka zgniła i minie dużo czasu nim naprawią wszystkie buble. Jedyne co robię, to co jakiś czas odpalam by ściągać jakieś poprawki i dalej uciekam prowadzić dynastię Piastów - Polska jest najważniejsza ;).

Trzymam kciuki za programistów i ludzi ślących im błędy. TWR2 ma wielki potencjał, oby go nie zmarnowali.

WarHammster
23-09-2013, 15:42
Oj tam... jak w życiu. Poznałem fajną kobietę, ładna taka i inteligentna ale kiedy ją kupiłem i sprowadziłem do domu, zobaczyłem, że jest dziurawa i jeszcze wiele łatek trzeba, zawiesza się, krzaczy, dziwnie się zachowuje i brak jest AI, a modach nie wspomnę. Producent i programista zatarli ręce bo ich produkt trafił do odbiorcy. Trzeba czasu by produkt stał się takim jakim chcemy :lol:

Shane
23-09-2013, 17:53
Beta patch,do bety gry hehe,w sumie to CA powinno mi placic za testowanie tych wszystkich beta wersjii.Dzis wlaczylem na chwile BugRomana zeby sprawdzic jak tam po nowym patchu.Gram na VH rzymem,liga Etruskow zrobila desant w Neapolu,pelna armia,mysle sobie wooow jest postep,odpalam bitwe...sami procarze...Pozostaje dalej czekac.

adi
23-09-2013, 18:00
A ja bym zagral kampe MP w Napoleona na modzie TROM2 2.41. Kto chetny? Akurat skonczymy jak moze juz Romek bedzie grywalny.

Andzia
23-09-2013, 18:17
BugRomana ? Total War Rome 2 jest TWOJĄ definicją gry absulultnie zbugowanej i ohydnie zoptymalizowanej ? Polecam zagrać w Empire Total War w wersji 1.0 i wtedy pogadamy na temat optymalizacji i bugów (choć są gry które są legendami pod tym względem to wolę ograniczyć się w tej kwestii do samej serii Total War).

nowy2142
23-09-2013, 18:33
Ale nie ma co wracać do jeszcze większych tragedii. Bądźmy przy tym co zaserwowali teraz. Festiwal bugów i betatesty po premierze ;)

adi
23-09-2013, 18:39
BugRomana ? Total War Rome 2 jest TWOJĄ definicją gry absulultnie zbugowanej i ohydnie zoptymalizowanej ? Polecam zagrać w Empire Total War w wersji 1.0 i wtedy pogadamy na temat optymalizacji i bugów (choć są gry które są legendami pod tym względem to wolę ograniczyć się w tej kwestii do samej serii Total War).

No pamietam Empire , wlaczylem i wylaczylem. Ale co z tego? To takie pocieszenie ma byc? A tam pierwsza wojna swiatowa, jakbys przezyl druga, to bys dopiero...;)

kraven2000
23-09-2013, 18:41
Andzia: Nikogo nie przekonasz. Większość tak się uparła na Rome 2, że zapomnieli jakie zabugowane były poprzednie totale...o Empire nawet nie wspomnę :D

Jaki jest sens wypuszczanie patchy w wersji BETA?? Żeby go sprawdzić?? Najlepiej to wypuścić patch w wersji BETA aby potem wypuścić nowe łatki do tego patcha ale przecież to wersja BETA może zawierać błędy ...

No po to się właśnie wydaje rzeczy w wersji beta. Żeby je przetesować nie? Ściągnąłeś taką wersję to nie narzekaj, że crashuje tylko zgłaszaj, żeby mogli naprawić.

Burn.
23-09-2013, 18:57
Tak tylko czemu z użytkowników robią darmowych beta testerów? Studio ma wypuścić pełnoprawną produkcje gniot, którego potem będą łatać (o zgrozo!) BETA patchami, które tenże użytkownik ma jeszcze sprawdzić i łaskawie napisać jakie błędy występują jeszcze w grze ....

Jak zbugowane były poprzednie części? Empire owszem, Napek miał trochę bugów, S2 też, ale był to krok naprzód a Rome 2 pod tym wzg jest krokiem w tył.

adi
23-09-2013, 19:07
No ciekawa sprawa. Taki tytul moglby juz troche lepiej sie prezentowac. Z tego co wiem seria Blizarda raczej takich wpadek nie ma. Ciwilizacja tez nie.

Andzia
23-09-2013, 19:20
Ja powiem to tak, gdyby tylko mielibyśmy dostęp do wewnętrznych notek, to wiedzielibyśmy po czyjej stronie leży wina, czy to CA (opierdalanie się) czy to wydawcy (nacisk czasowy), ale stawiam 100zł na to że to raczej wydawca naciskał patrząc na zachowanie CA po premierze.

Umbrecht
23-09-2013, 19:24
Po sobotnio-niedzielnym odpoczynku od cyfrowej aktywności ,na łonie natury wracam między kilobajty ;).
Widzę, że Adi dalej jesteś w formie ;) zuch chłopak.
Po szybkim rzucie paru stron ogólnej dyskusji na wstecznym widzę, że nic się nie zmieniło ;).
Zaraz sobie instalnę beta patcha 3 (zgadzam się z niektórymi przedmówcami, że wydawanie beta patchów to wesoła sprawa, samo pojęcie brzmi zabawnie, mam jedynie nadzieję że za np. 2 lata nie staną się modne alfa patche :) ).
Jak wiadomo daleki jestem od krytykowania Rome 2 "po całości", ale te beta patche to doprawdy ciekawe zjawisko (zwłaszcza mając w pamięci beta patch nr 2 , który niczym się nie różnił od finalnej wersji patcha :) . Trochę takie piany bicie.

Adeuszu mój drogi co do Twej sentencji, że gry Blizzarda albo Cywilizacja nie zaliczają wpadek to zaprawdę powiadam Ci zaliczają.
Do dziś pamiętam jak kupiłem Civilization 5 po "jarającej" recenzji niejakiego Azzazela z forum civ.org.pl, który to rozminął się z prawdą jak klasa z Dodą i podobnie jak 2/3 fanów Civ zaliczyłem bolesną glebę, bo okazało się , że po-premierowe AI i jeszcze parę innych ficzerów jest w stylu (żeby nie było teraz po BNW Civ5 jest już ok -plus mody, a w Civ gram od 1 na Amidze):
[youtube:13lgq6bt]http://www.youtube.com/watch?v=wE-r6nUOYjE[/youtube:13lgq6bt]

Co do Blizzarda, to muszę Ci potajemnie zdradzić, że jestem również cichym fanem Diabolo i to do tego stopnia, że wróciłem ze swym premierowym pudełeczkiem D3 z rynku do domu ok 1.30 w nocy ;) i jakież było moje zdziwienie gdy ten mega-uber-kult- tytuł okazał się prawie rozczarowującym szitkiem dla mnie i wielu "hardkorowych fanów" . Sytuację uratował jako tako dopiero ostatni patch z tego lata i zapowiedzany niedługo dodatek oraz decyzja o wykasowaniu z contentu gry deblowego Action Hauzu.

Przy przytoczonych tytułach Rome 2 jest czysty jak myśli ministranta.

PS.
Z pozytywnych przykładów z cyklu "Cud nad Wisłą" mogę przytoczyć jedynie Europę Universalis IV, która (sam nie wierzę w to co piszę) jest pierwszym tytułem Paradoxu od..., hmmm, od zawsze, która jest grywalna niemal z biegu bez żadnych patchy. Co nie zmienia faktu, że jest równie umownym tytułem jak seria TW i wielkie podniecanie się grami od Szwedów jako hiper-realnymi strategiami jest tak samo błędne z założenia jak i traktowanie serii TW jako podręcznika historyka.
Obie serie/gry (w tym także HoI - ok, starsze tytuły Paradoxu to trochę excele ale badziew to nie jest) są bardzo dobrymi ale tylko grami.

Co do bugów Rome 2 coś na wesoło żeby rozwolnić nieco skupienie dyskusji :
[youtube:13lgq6bt]http://www.youtube.com/watch?v=WC4b1DN7238[/youtube:13lgq6bt]

K A M 2150
23-09-2013, 19:41
Tak tylko czemu z użytkowników robią darmowych beta testerów? Studio ma wypuścić pełnoprawną produkcje gniot, którego potem będą łatać (o zgrozo!) BETA patchami, które tenże użytkownik ma jeszcze sprawdzić i łaskawie napisać jakie błędy występują jeszcze w grze

O co Ci teraz chodzi? Beta patch jest OPCJONALNY, czyli sam się godzisz na jego pobranie i testowanie. To oczywiste, że musisz wtedy reportować bugi do CA jak crashuje, bo inaczej magicznie nie dojdą do tego co u kogo nie działa.

Ja chcę tylko wreszcie logicznej rekrutacji wojska oraz wywalenia flag, co już udało się w jednym modzie. Za jednostki winę ponosi praktyczny brak rozbudowy militarbej przez AI. Owszem każda prowincja wroga ma u mnie coś czerwonego zbudowanego, ale to same budynki od broni, pancerzy i koni! Tych od jednostek prawie nie widziałem. U mnie tylko Partia i Cimeria mają ciężkie armie, bo u tych drugich połowa flagi to minimum hoplici i pikinierzy w kirysach. Rok 101 p.n.e.

kraven2000
23-09-2013, 20:32
Jak Boga kocham...dostajesz opchonalny patch zebys mogl wczesniej zobaczyc szykowane zmiany. Ca wychodzi na przeciw ludziom a Wam i tak zle. Ludzie i ludziska...ehhhh

adi
23-09-2013, 20:40
Umbrecht.Jezeli ja w Rome 2 nie gram a on jest czysty jak lza. To tamte gry, to chyba jakies dziwactwo:)

Jak Boga kocham...dostajesz opchonalny patch zebys mogl wczesniej zobaczyc szykowane zmiany. Ca wychodzi na przeciw ludziom a Wam i tak zle. Ludzie i ludziska...ehhhh

Naiwnie , to widzisz. Rzucaja szybko patche zeby ludzie nie rzucili w kat Romka2 .Przeciez czekaja nowe produkty do sprzedazy:)A kto kupi je jesli bedzie, to samo. Łaski nie robia przeciez. Moze mamy ich calowac po rekach jeszcze? heh.
Musza sie wyrobic przed wypuszczeniem kolejnego DLC czy jakiegos dodatku. A jak sie nie wyrobia to dodatek bedzie jako patch czy cos.

kraven2000
23-09-2013, 20:54
Bzdura Adi. Co mieli sprzedac to sprzedali. Wynik uzyskujesz przrz pietwsze dwa tygodnie. Dalsza sprzedaz to juz drobniaki w porownaniu z caloscia. Wydaja patche choc nie musza...ale i tak zle. To takie polskie...cos robia zle....nie robia tez zle.

Burn.
23-09-2013, 20:58
Bzdura Adi. Co mieli sprzedac to sprzedali. Wynik uzyskujesz przrz pietwsze dwa tygodnie. Dalsza sprzedaz to juz drobniaki w porownaniu z caloscia. Wydaja patche choc nie musza...ale i tak zle. To takie polskie...cos robia zle....nie robia tez zle.

Jak to "wydają patche choć nie muszą"? Chciałbyś cały czas grać w Rome 2 takiego jak przed patchami?

adi
23-09-2013, 21:07

Nie bzdura adi bo samo adi ale bzdura kraven pasuje;) No dobrze ale jak napisalem, to seria(I w tym nasza nadzieja!! :D) a nie jednorazowa przygoda. I kolejne produkty czekaja w kolejce a z tego co wiem klienci maja dluzsza pamiec niz kilka dni;)

Jakby liczyli (CA)na taka jednorazowa sprzedaz, to moge sie zalozyc,ze patche by wychodzilyby(o ile by wyszly :D) z czestotliwoscia roczna albo kilku;)

kraven2000
24-09-2013, 04:17
No strasznie dluga ta pamiec skoro jak widac niewiele osob pamieta jak chocby Shogun 2 byl zabugowany. Zreszta...bylo Empire i po wynikach finansowych nie widac zeby jakos firmie zaszkodzil. Taka wlasnie gracze maja pamiec. Tak jak w przykladzie z serialem...nawet jezeli pewne odcinki sa slabe ti liczy sie sezon jako calosc.

@Burn a musza te patche wydawac? Ustawa im jakas nakazuje?

manolito
24-09-2013, 07:29
No strasznie dluga ta pamiec skoro jak widac niewiele osob pamieta jak chocby Shogun 2 byl zabugowany. Zreszta...bylo Empire i po wynikach finansowych nie widac zeby jakos firmie zaszkodzil. Taka wlasnie gracze maja pamiec. Tak jak w przykladzie z serialem...nawet jezeli pewne odcinki sa slabe ti liczy sie sezon jako calosc.

dziwne, bo ja nie pamiętam by shogun2 był tak hejtowany jak rome2, generalnie zwracano najwięcej uwagi to na beznadziejne oblężenia i spamujący komputer uber wyszkolonymi armiami na wysokich poziomach trudności.

kraven2000
24-09-2013, 08:01
Byl hejtowany ale owszem nie tak mocno jak Rome 2. Tutal ludzie mieli duze wyobrazenia o grze ktorych super tytul by nie spelnil a pech polega na tym ze gra jest po prostu bardzo dobra a nie genialna. Stad zawod i to rozumiem. Ale.ciaglych jekow zwlaszcza na bledy wynikajace z patchy w wersji beta nie rozumiem i uwazam to za.przejaw glupoty.

manolito
24-09-2013, 08:49
Byl hejtowany ale owszem nie tak mocno jak Rome 2. Tutal ludzie mieli duze wyobrazenia o grze ktorych super tytul by nie spelnil a pech polega na tym ze gra jest po prostu bardzo dobra a nie genialna. Stad zawod i to rozumiem. Ale.ciaglych jekow zwlaszcza na bledy wynikajace z patchy w wersji beta nie rozumiem i uwazam to za.przejaw glupoty.

nie, nie jest bardzo dobra, ty grałeś w poprzednie części? (albo w jakieś mody - przypominam, że CA nie konkuruje tylko sama ze sobą, ale też z modami)widziałeś coś takiego w rome1 - w grze z przed 10 lat gdzie pilum było rzucane tylko podczas ataku i przypominało strzał laserem? albo komputer nie używał machin oblężniczych, ale za to podpalał bramy pochodniami!? albo żeby formacje nie trzymały szyku i wszystko zamieniało się w wielkiego bloba i bitwy trwały kilka minut, widziałeś by komputer był zupełnie pasywny ? widziałeś żeby przyjemnie grać bez lagów to trzeba było mieć uber highendowegonexgenowego sprzęta? widziałeś coś takiego, by bez względu na poziom ustawień podczas walki frapsy leciały na łeb na szyję ? widziałeś w romku 1 tak beznadziejne ikony ? widziałeś tak beznadziejną optymalizację?

i ja nie mówię tutaj o wielkich oczekiwaniach (o oszustwach z filmikami, gdzie nikt nie jest wstanie wygenerować takiej grafiki jak na nich, nie wspominam) tylko o podstawowych rzeczach, które po prosto są wielkim krokiem wstecz - które zabijają rozgrywkę - CA zapomniało, że wyhodowało sobie graczy (ja mam 35 lat i gram od shoguna1) i mamy pewne doświadczenia/wiedzę, oczekujemy pewnej jakości (choćby takiej jak na modach) oni robią już tyle lat tą serię, że poziom pobłażania dla ich błędów wyraźnie się zmniejszył.

- po prostu widzę, że ty i umbrecht macie małe wymagania - a wiadomo jak u demokryta im mniejsze oczekiwania tym jest się bardziej szczęśliwy.

Umbrecht
24-09-2013, 10:26
No ja nie wiem czy mam takie małe wymagania (jakaś moda chyba na te analizy osobowości po paru postach na forum) :).
Są bugi i bugole ale są też zalety i bardzo fajne ficzery , jak w każdej odsłonie tej serii zaraz po premierze.
Kraven ma trochę racji z tym jak to się teraz modnie nazywa "hejtowaniem" , odnieśmy się do ostatniej gry z serii przed Rome 2 czyli Shoguna2 z dodatkami Rise oraz Fall of the samurai i jej "problemów" . Zalet podobnie jak Rome2 miała ona więcej, jednak skupmy się na tych negatywach, żeby przyjąć odpowiedni do toczącej się od premiery Rome 2 nastrój rozmowy.
(Żeby nie było lubię Shoguna i jego egzotyka jest nawet ciekawa) .
Kampania:
Pod koniec kampanii (gdzieś tak od połowy, kiedy już zyskujemy przewagę) zarządzanie prownicjami jest słabsze i mniej ciekawe niż w Rome2, gra robi się nudna, do tego bez modów załącza się w kretyński, deblowy sposób Realm Divide (FoTs już bije na głowę podstawkę w tym względzie), kampanię ukończyłem dwie w podstawce na very hardzie i 2 w Fotsie (w tym jedna ze stworzeniem republiki) , szczerze mówiąc jakoś mnie nie ciągnie żeby po raz 5 grać jakąś kampanię w Shogunie prawie takimi samymi "nacjami" klanami.
Dyplomacja jest w S2 (podobnie jak w poprzednich odsłonach) prosta jak konstrukcja cepa, i samo CAI słabe jak w Empire czy Napoleonie (starsze odsłony potraktujmy pobłażliwie).
Reszta też mniej wygodna i słabiej pomyślana niż w Rome2.
Nie wiem czy wychwalający S2 pamiętają słynne, solowe szarże Daimo na armię przeciwnika.
I te czasy ładowania się bitew (single, multi, kampania) cud miód.
Wspinające się "ręcznie" na klikunastometrowe i wyższe umocnienia jednostki (ja rozumiem, że Mongołowie nie dotarli na wyspy, ale aż tak umysłowo odizolowani Japończycy nie byli),
drętwe "rodziny" i tryb multi, który początkowo porywający (tryb avatar) średnio się sprawdzał na dłuższą metę i jeszcze ciut tu ciut tam.
Starsze odsłony serii to teraz dla mnie tylko i wyłącznie mutli, nie wyobrażam sobie gry w kampanię single (no może poza Napoleonem zmodowanym - ale lubię ten okres) w poprzednie części, nawet w tak fajne mody jak Deus Lo Vult czy Stainless Steel z submodami.
Tak jak napisałem wcześniej każdy ma prawo do swojej opinii i już, bez sensu "przekonywać" kogoś do swoich poglądów w tym temacie.

Jak pisałem wcześniej i jak Marko napisał poniżej, zgłaszanie bugów najlepiej działa "do źródła" czyli do CA, bicie piany nad bugami poza oficjalnym kontaktem nie ma żadnej mocy sprawczej.

Co do samego Rome 2 , dla mnie jak narazie są dwa naprawdę wkurzające BUGI, zdecydowanie wpływające na odbiór gry i znacznie psujące przyjemność , obydwa dotyczą części "bitewnej" (inne jakoś mi tak nie wadzą i część jest już poprawiona):

1) Podpalanie bram z brązu i innego metalu (część ufortyfikowanych miast ma te wrota z drewna więc jeszcze można przymknąć oko) pochodniami.
2) W przypadku kiedy AI podczas bitwy zajmuje pozycję oblegającego a oblężenie dotyczy silnie ufortyfikowanej osady/miasta (mury, ufortyfikowany port itd.) kompletnie sobie nie radzi,
najczęściej obierając metodę wciśnięcia całej armii jednym wąziutkim (vide wyżej wspomniane "spalone" wrota) "wejściem" i rzucenia się do flagi(flag) na bij zabij.

Jeżeli chodzi o wydajność/crashe etc. nie mam żadnych problemów i wszystko śmiga aż miło.

marko1805
24-09-2013, 10:41
Niestety, powiedzmy sobie szczerze, nowe gry CA będą kierowane do młodszej części użytkowników , którzy stanowią większość obecnych klientów, stąd te całe bajery i wodotryski, przykładem pilium ze smugami. Ciągle nie zgadzam się z opiniami zarówno kravena jak i Umbrechta, ale cóż każdy ma prawo do swego zdania. Gra, którą w obecnym stanie odstawiłem na półeczkę ,mimo swego sporego potencjału jest na chwile obecną kiepska. Następnej gry tego producenta nie kupię w chwili premier na pewno, co zrobią inni ich sprawa. Mamy wszyscy nauczkę, a czy z niej skorzystamy cóż, osobiscie wątpię. Do gry na poważnie powrócę pewnie za jakiś rok gdy wyjdą ciekawe mody.
Co do łatek, poprawa tej gry jest w interesie CA, gdyż w kolejce czeka pewnie sporo płatnych DLC, które jednak będą się kiepsko sprzedawać jeśli gra nie zostanie jako tako załatana. Na chwile obecną wylewanie żali na tym forum nie ma większego sensu, jeśli ktoś ma merytoryczne uwagi należy pisać na TWC. Tu raczej nikt z CA nie zagląda.

mirekm61
24-09-2013, 12:07
Też jestem fanem TW gram od Shoguna 1 i oczekuję że gra z każdą kolejną odsłoną będzie coraz lepsza a tu jest inaczej i nic tego nie zmieni, żadne zaklinanie rzeczywistości. Co z tego że dyplomacja jest ok jak leży AI w bitwach czy gra mocno przycina itp. Dla mnie gry nie uratują żadne patche może dopiero jakieś DLC co szybko nie nastąpi a i płacić trzeba będzie. A plany na płatne DLC to CA ma na 100% bo to teraz taka moda.
Widocznie w CA nastąpiły zmiany kadrowe i dlatego mamy to co mamy inaczej tego wytłumaczyć nie umiem.
Mówicie że S2 też był zabugowany na początku ale był krokiem wprzód w stosunku do swojego poprzednika pod wieloma względami. Rome 2 ma kilka pomysłów na plus ale cała reszta to dwa kroki w tył już nie będę tego wszystkiego wymieniał.

Ja też kupiłem Civ 5 po recenzji nijakiego Azzazela ( co nie było dobrym pomysłem bo gra była słaba a recenzja fałszywa),dopiero po kolejnym DLC jest ok. Takich przykładów można by poszukać więcej.
Wniosek to trzeba jeszcze poczekać na wersję bez błędów i nie kupować nic więcej jako preorder.

kraven2000
24-09-2013, 12:26
Monolito...jest teraz swietna...nahlepszy total. Po patchach i dwoch dodatkach. Mody mam gdzies...

segate
24-09-2013, 12:47
Mnie strasznie deneruje widok portów w barbarzyńskich wioskach podczas bitwy i wioske/stolice. Wioska miodna: Niskie drewniane chaty kryte czym sie da krzaki, drzewa , prymitywne narzędzia, warsztaty i targowiska a tu nagle port z równiusieńkich nowością lśniących kamiennych bloków z ornamentami, na wielkich fundamentach i przystanie jak w nowoczesnym rzymskich porcie. WTF ?

[IG] Misiak
24-09-2013, 12:56
Monolito...jest teraz swietna...nahlepszy total. Po patchach i dwoch dodatkach. Mody mam gdzies...

Powiem tak: Twoja ogromna strata :)

marko1805
24-09-2013, 13:43
Zawsze czytając niektóreTwoje posty zastanawiam się : ten Gość się zgrywa, czy tak poważnie :lol: :lol: :lol:

K A M 2150
24-09-2013, 14:22
przykładem pilium ze smugami. .

Akurat to można w opcjach wyłączyć w dowolnym momencie :D

marko1805
24-09-2013, 14:40
Wiem o tym doskonale :) , ale sam przyznasz, że w tej grze jest sporo zbędnych bajerów graficznych, które czasami drażnią, ale dzieciaki na pewno ucieszą.

dawid621
24-09-2013, 15:09
moim zdaniem zamiast dodawac takie duperele jak smugi czy dymki w momencie kiedy oszczepy/strzaly wbijaja sie w tarcze mogli dac chociazby sladowa ilosc krwi, bo tak niektore animacje przez jej brak sporo wedlug mnie traca. Mam nadzieje ze wyjdzie przynajmniej DLC ktore doda tego typu efekty.

nowy2142
24-09-2013, 15:17
Mam nadzieje ze wyjdzie przynajmniej DLC ktore doda tego typu efekty.
Ale wydawcy już graczy wytresowali niochnionioch.

Burn.
24-09-2013, 16:44

Żadna ustawa im nie nakazuje ale jeśli chcą utrzymać się na rynku to muszą te łaty wypuszczać. Może im się już nakład zwrócił ale jeśli by zostawili grę w takim stanie jaką jest teraz to wątpię żeby ktoś miał zamiar kupić ich następną produkcje.

kraven2000
24-09-2013, 16:45
Zawsze czytając niektóreTwoje posty zastanawiam się : ten Gość się zgrywa, czy tak poważnie :lol: :lol: :lol:

bo? Czy tak ciężko zrozumieć, że R2 to dobra gra z szansą na bycie świetną po poprawkach?

Burn.
24-09-2013, 16:55
Ciężko nie jest tego zrozumieć, ciężko jest zmienić czyjeś poglądy.

Aztec
24-09-2013, 18:06
Ciężko jest zrozumieć zdanie "Mody mam gdzieś...". Mody to ulepszenie serii od wieków

szwejk
24-09-2013, 18:07
Wszystko byłoby w porządku, gdyby za beta-grę z beta-patchami można płacić beta-pieniędzmi ;) .

Shane
24-09-2013, 18:08
Monolito...jest teraz swietna...nahlepszy total. Po patchach i dwoch dodatkach.

Z tego co pamietam, to uwazales, ze gra byla super w dniu premiery, przed pierwszym patchem. Jak dla mnie, gra jest dalej niegrywalna z powodu pasywnego AI na mapie kampanii,i wieje nuda...A ty uwazasz ze gra jest SWIETNA?
Jaka jest przyjemnosc z prowadzenia kampanii, gdzie nikt Ci nie przeszkadza i wygrywasz wszystkie bitwy z minimalnymi stratami w kilka minut? Seria upada przez takich ludzi jak Ty :twisted:

manolito
24-09-2013, 18:14

bo? Czy tak ciężko zrozumieć, że R2 to dobra gra z szansą na bycie świetną po poprawkach?

jeszcze nie dawno była bardzo dobra, a teraz już tylko dobra. Idziesz we właściwym kierunku ;)

umbrecht, shogun2 ,miał wiele wad, ale większość była tej skali co płonące oszczepy (choć oblężenia to wielki minus)- skoro na leciwych kompach gra wyglądała świetnie i chodziła płynnie, a reszta, dyplomacja, AI, agresywnosc komputera (np. desanty na tyłach) zwyczajnie działały to nie było czego za bardzo czego hejtować, gdyby rome2 zachowywał się tak jak shogun2 w dniu premiery to byśmy dzisiaj najwyżej stękali na pilum/płonące oszczepy i inne bzdety na które można przymknąć oko - a tak za bardzo nawet nie macie czym pochwalić romka2 poza tą dyplomacją a reszta plusów to: "mi chodzi więc nie narzekam na lagi", albo jak jakieś panienki "już przestańcie narzekać tylko piszcie do CA" i to by było na tyle.

manolito
24-09-2013, 18:16
kraven2000

jeszcze nie dawno była bardzo dobra, a teraz już tylko dobra. Idziesz we właściwym kierunku ;)

ps. w nicku masz datę urodzenia? to by w sumie wiele tłumaczyło ;)

umbrecht, shogun2 ,miał wiele wad, ale większość była tej skali co płonące oszczepy (choć oblężenia to wielki minus)- skoro na leciwych kompach gra wyglądała świetnie i chodziła płynnie, a reszta, dyplomacja, AI, agresywnosc komputera (np. desanty na tyłach) zwyczajnie działały to nie było za bardzo czego hejtować, gdyby rome2 zachowywał się tak jak shogun2 w dniu premiery to byśmy dzisiaj najwyżej stękali na pilum/płonące oszczepy i inne bzdety na które można przymknąć oko - a tak za bardzo nawet nie macie czym pochwalić romka2 poza tą dyplomacją a reszta plusów to: "mi chodzi więc nie narzekam na lagi", albo jak jakieś panienki "już przestańcie narzekać tylko piszcie do CA" i to by było na tyle.

kraven2000
24-09-2013, 18:21
Ciężko jest zrozumieć zdanie "Mody mam gdzieś...". Mody to ulepszenie serii od wieków

Ale co w związku z tym? Obowiązkowe jest granie na modach? Po co ci w takim razie gra? Jako engine do modów?

@Shane: to wypowiedź o Shogun 2 - czytaj pełną wypowiedź.

Co do Rome 2 - tak, nadal uważam, że gra jest świetna. Mam nabite 80h i jestem zadowolony. Są błędy, są niedopracowania ale to nadal miodny kawał kodu. Co więcej, kod ten jest naprawiany - od samego początku pisałem, że gra będzie prawie idealna po wprowadzeniu patchy i poprawek. Voila - naprawiają ją. Trzeba tylko poczekać.

@Monoilito: a hejterzy Romka 2 nie mają za grosz zwykłej cierpliwości. Firma grę naprawia a i tak źle...bo to takie ciężkie zrozumieć, że proces chwilę zajmie. Ale już widać, że gra chodzi dużo szybciej itd. Aaaaaaale nieeeeeee...ciągle źle. Tragedia życiowa i powód do skoku z mostu.

marko1805
24-09-2013, 18:22
kraven2000 pisze:
marko1805 pisze:

Ależ graj sobie człowieku, jeśli Tobie wystarcza to co zaserwowało CA i uważasz ją za prawie doskonałą :D , nie mam zamiaru przekonywać Ciebie że jest inaczej.
Każdy szuka czego innego w grach z tej serii, dla mnie od pierwszego Rzymu, podstawki w wykonaniu CA są wyłącznie substytutem, który nabiera dopiero kształtu po modach.
Miłych doznań podczas gry w tą " dobrą " grę. ;)

kraven2000
24-09-2013, 18:36
Nie narzekaj w takim razie na grę, skoro liczą się dla Ciebie tylko mody. Bo to jest niesprawiedliwe.

Pampa
24-09-2013, 19:15
Jak można nie narzekać na grę skoro liczą się mody... to za grę zapłaciliśmy bite 130 zł a nie za moda :| Wyczuwam błąd logiczny czy to jakiś Monty Python?

adi
24-09-2013, 19:43
Jest problem chlopaki i to powazny, nie ma co sie oszukiwac. Nie zdziwie sie jak zmienia grupe , ktora jest odpowiedzialna za gre. W kazdym razie na pewno nie kupie juz preordera. W taki sposob moge "zaglosowac" i cos moze sie zmieni.
Kontynuuje teraz kampe MP w Szoguna 2 chociaz obaj z kumplem myslelismy,ze juz jej nie dokonczymy bo Romek 2 wchodzi.

marko1805
24-09-2013, 19:44
Nie narzekaj w takim razie na grę, skoro liczą się dla Ciebie tylko mody. Bo to jest niesprawiedliwe

Tu się z Tobą pawie zgodzę :)
1. Krytykuje, nie narzekam.
2. Krytykuje bo zapłaciłem za te grę troszkę grosza, gdybym kupił pirata wtedy co innego
3. Niestety mody nie naprawią kilku aspektów tej gry, w szczególności AI które leży i kwiczy.
4.Gra na obecnym etapie jest kiepska, ma zadatki na coś wiecej, ale na razie to tylko zadatki.

Argail
24-09-2013, 19:55
Nie zmieniajcie rozdzielczości w trakcie gry bo mi się jak chciałem zmniejszyć zacięła i wygraną już bitwę co poszarpywała aż miło szlag trafił z wszystkim dookoła.
........ no cóż sprzęt za słaby

kraven2000
24-09-2013, 20:39
Jak można nie narzekać na grę skoro liczą się mody... to za grę zapłaciliśmy bite 130 zł a nie za moda :| Wyczuwam błąd logiczny czy to jakiś Monty Python?

gdzie tu blad? skoro ktos potrzebuje tylko enginu bo i tak gra tylko na modach to narzekanie na niemosowana rzecz jest po prostu nie na miejscu.

K A M 2150
24-09-2013, 21:03
U mnie na Radiousie Arwernowie i jakieś moje sojusznicze plemię rozbili 8 z 12 armii buntowników. Wojna domowa jest świetna, nie wiem jak można bronić Realm Divide w porównaniu do tego. W RM z dupy buntują się wszyscy, wierni sojusznicy nas zostawiają, tak jakby magiczna bariera tylu i tylu miast nagle zamieniała ich w zombi i od tego momentu okno dyplomacji może zniknąć, a przecież to dopiero początek kampanii. Tutaj masz właśnie logiczną w porównaniu do dawnego systemu wojnę domową, która JEST DLA CIEBIE WYZWANIEM. Nie wiem skąd te narzekania, skoro i tak bez problemu można w paru bitwach te armie pobić. Co to by była za wojna jakby gdzieś się kilka prowincji zbuntowało i wystawiło parę drobnych armii. Tak to jest wreszcie coś do roboty, tylko trzeba pomyśleć, rozdzielić wrogie armie, tu oddać teren, tam utrzymać i rozbić tą chołotę ;)

Gdzie grafika jaką pokazywano na filmiku nawet z pre-alphy? .

U mnie jest zdecydowanie lepsza niż ta z pre alphy. W każdym bądź razie ja akurat mam fuksa, bo chodzi bardzo płynnie na i7 3.4Ghz, 8Gb ram, GTX560 1024mb. Sprzęt za 1600zł kupiony rok temu.

adi
24-09-2013, 22:15
i7 3.4Ghz, 8Gb ram, GTX560 1024mb. Sprzęt za 1600zł kupiony rok temu.

No jak dales 1600 zl to super okazja.Taki sam mam. Ja dalem za nowke z media 3200zl :) Tez gdzies rok temu:)Teraz gorsze zestawy chodzac po okolo 2 tys. Daj znac na PW gdzie kupujesz;)

Sanvone
25-09-2013, 02:07
Trochę poirytowany jestem R2TW na chwilę obecną. Paru czołowych graczy S2TW robi testy i wychodzą coraz to nowe kwiatki.

1 - Odwrotny bonus przy zajęciu wysokiej pozycji. Jednostki będące u podstawy wzniesienia i szarżujące w górę, otrzymują premię która należy się tym na górze, (PrussianPrince i Zaript to odkryli i przetestowali - na oficjalnym forum założyli temat ze swoimi zaskakującymi wynikami)

2 - Trzymanie formacji jednostek zamiast pomagać to przeszkadza. Takie same jednostki pod względem statystyk ale różniące się tylko pasywną cechą trzymania szyku przegrają z tymi które szyku nie trzymają. (Temat AgonyDuck + Zaript na oficjalnym forum)

Wygląda na to, że w tych 2 wypadkach ktoś pomylił miejsce gdzie wpisano wartości albo zapomniano czegoś odhaczyć w kodzie gry :(

Dodatkowo teraz wyszła sprawa z filmikiem YT'bera imieniem TotalBiscuit, który przytoczył wypowiedź jednego (bodajże) z szefów CA który to w wywiadzie przed premierą mówił, że ich celem jest zdobycie 90% na Metacritic oraz, że robili grę pod recenzentów. Znowu na oficjalnym forum burza (3 tematy po minimum kilkanaście stron + parę locków moderatorskich) jak i temat ze statystykami Roma (ilość osób grających jak twierdzi autor tematu spadła o blisko 2/3 początkowej wartości i jest to trend trwały).

Momentami załamuje mnie ta amatorszczyzna producentów gry / wydawcy. Że sama gra nie jest diamencikiem to mogę przełknąć ale im więcej takich wpadek tym bardziej zaczynam się zastanawiać dlaczego ktoś w CA się nie postawił i nie uparł by gra wyszła w Grudniu... :roll:

Pozdrawiam

Aztec
25-09-2013, 09:15
Nie wiem czy to był przypadek, tak było od początku czy nowy patch popsuł balans na multi.
Ja będąc Rzymem, przeciwnik Arwernami toczyliśmy ze sobą bitwę. Tak się złożyło, że naprzeciwko jego dwóch oddziałów, byli to włócznicy nie pamiętam nazwy stanęło 3 oddziały moich legionistów weteranów. Oczywiście udało mi się sprawić by moje oddział zaatakowały wroga z 3 stron. Przez pierwsze chwile starcia zaobserwowałem, że w moich oddziałach stan liczebny spada dość szybko, ok 40 ludzi podczas gdy wróg w jednym oddziale stracił 5 ludzi w drugim 0. Związałem walką pozostałe oddziały przeciwnika, a 3 oddziałami ciężkiej rzymskiej jazdy uderzyłem od tyłu w te właśnie dwie jednostki. Oczywiście wróg posłał jeden z oddziałów na nadciągającą jazdę tracąc przy tym zaledwie 5-10 ludzi. Moja kawaleria uderzyła, straciłem 30 jeźdźców , wróg.... 5 ludzi. No trudno mogło się tak stać, ale otoczeni ze wszystkich stron na pewno szybko powinni się załamać. I tu kolejne zaskoczenie, pod koniec starcia stan osobowy tych dwóch oddziałów wynosił 80 oraz 70/80. Podczas gdy moich ludzi już nie było. Na razie dam sobie chyba spokój z multi :)

DonVega
25-09-2013, 10:19
Jeśli przeciwnik używał najsilniejszych oddziałów - + bonusu do obrony to mogli wytrzymać - pytanie czy zastosowałeś specjalne zdolności legionistów. Musiałbyś porównać statystyki tych oddziałów - Legioniści weterani nie są najmocniejszymi jednostkami - zazwyczaj gra się pretorianami. Nie patrzyłem jakie zmiany są statach i morale po zmianach w patchach - ale SPEAR MOBLE Arvenów mają aż 82 Mele Def w stosunku do 31 Legionistów weteranów. Dane są z bazowej wersji Roma2 sprzed patchy

Bojaki
25-09-2013, 10:27
Widzę, że na forum ciągle ta sama historia :) A przecież to prosta sprawa, jeśli ktoś jest zachwycony to wszędzie widzi plusy, jeśli się zniechęcił to mnóstwo rzeczy go wkurza. Ot, tyle.
Są ludzie którzy w Total War widzą podstawkę do modów i na podstawie modów oceniają grę, wasze prawo. Rozumiem to. Ja z drugiej strony robię się casualem, chcę włączyć grę i grać a nie doktoryzować się z kilkudziesięciu modów, dlatego grę oceniam jako gotowy produkt. A produkt jest przeciętny.

te desanty w Shogunie 2 sprzed paru postów to się od razu nie pojawiły ale grubo po paru
To jaki był problem, żeby to zostawić? Masz jakieś wytłumaczenie?

ilość osób grających jak twierdzi autor tematu spadła o blisko 2/3 początkowej wartości i jest to trend trwały"
Hmm. Wiem jedno, nie gram w Romka już dobry tydzień, a im dłużej nie gram tym mniej chce mi się wracać. Nie chce czekać na kolejne beta patche, mody, nie chcę czytać ich zapewnień, śledzić dyskusji. Szkoda mi czasu.
Już raz przy Empire któraś poprawka wywaliła mi wszystkie sejwy i na tur przed końcem musiałem grać od zera. Raz mogłem takie coś wybaczyć ale drugi raz tego samego nie chcę

adi
25-09-2013, 10:38
Nie wiem czy to był przypadek, tak było od początku czy nowy patch popsuł balans na multi.
Ja będąc Rzymem, przeciwnik Arwernami toczyliśmy ze sobą bitwę. Tak się złożyło, że naprzeciwko jego dwóch oddziałów, byli to włócznicy nie pamiętam nazwy stanęło 3 oddziały moich legionistów weteranów. Oczywiście udało mi się sprawić by moje oddział zaatakowały wroga z 3 stron. Przez pierwsze chwile starcia zaobserwowałem, że w moich oddziałach stan liczebny spada dość szybko, ok 40 ludzi podczas gdy wróg w jednym oddziale stracił 5 ludzi w drugim 0. Związałem walką pozostałe oddziały przeciwnika, a 3 oddziałami ciężkiej rzymskiej jazdy uderzyłem od tyłu w te właśnie dwie jednostki. Oczywiście wróg posłał jeden z oddziałów na nadciągającą jazdę tracąc przy tym zaledwie 5-10 ludzi. Moja kawaleria uderzyła, straciłem 30 jeźdźców , wróg.... 5 ludzi. No trudno mogło się tak stać, ale otoczeni ze wszystkich stron na pewno szybko powinni się załamać. I tu kolejne zaskoczenie, pod koniec starcia stan osobowy tych dwóch oddziałów wynosił 80 oraz 70/80. Podczas gdy moich ludzi już nie było. Na razie dam sobie chyba spokój z multi :)

To chyba nie tlyko nowy patch. Takie kwiatki mialem wczesniej. Moja jednostka kawalerii po kilku szarzach nikogo nie stracila a to znowu wroga jednostka po atakach trzech moich stracila 5 ludka a moje jednostki rozbite i stracily wiekszosc skladu(dodam,ze to starcia z AI w miescie)Na chwile obecna nawet kampy mp nie mozna rozegrac przez te dziwaczne zachowania jednostek.

(bodajże) z szefów CA który to w wywiadzie przed premierą mówił, że ich celem jest zdobycie 90% na Metacritic oraz, że robili grę pod recenzentów

Raczej po prostu kupili przed premiera wiekszosc recenzji co oczywiscie nie jest zbrodnia a normalna praktyka. Zreszta co to znaczy robili gre pod recenzentow? Jakby robili ja pod nich, to gra bylaby swietna :D. Spytaj sie Angry Joe;)

...Ja z drugiej strony robię się casualem, chcę włączyć grę i grać a nie doktoryzować się z kilkudziesięciu modów, dlatego grę oceniam jako gotowy produkt. A produkt jest przeciętny.

No ja gram kampe MP w Szoguna 2 na czystej wersji. Gralem na TROM3 ale mod okazal sie gorszy niz podstawka:)

Aztec
25-09-2013, 10:54
Jeśli przeciwnik używał najsilniejszych oddziałów - + bonusu do obrony to mogli wytrzymać - pytanie czy zastosowałeś specjalne zdolności legionistów. Musiałbyś porównać statystyki tych oddziałów - Legioniści weterani nie są najmocniejszymi jednostkami - zazwyczaj gra się pretorianami. Nie patrzyłem jakie zmiany są statach i morale po zmianach w patchach - ale SPEAR MOBLE Arvenów mają aż 82 Mele Def w stosunku do 31 Legionistów weteranów. Dane są z bazowej wersji Roma2 sprzed patchy

Rozumiem ale szarża najsilniejszej Rzymskiej kawalerii powinna przynajmniej wyrządzić jakieś szkody...

DonVega
25-09-2013, 11:12
Jak najbardziej - tylko znowu czy weszła w momencie gdy przeciwnik się obracał i włączył bonus do obrony przed cav ( nie pamiętam czy te jednostki to mają) czy na czysto w plecy przed obróceniem się.

mazi183
25-09-2013, 14:01
Mam problem Rome 2 nie chce mi sie włączyć a jeszcze dziś rano grałem,a teraz włącza sie i "myśli" kółko sie kreći i nic sie nie dzieje . Co to może być?

adi
25-09-2013, 14:27
Mam problem Rome 2 nie chce mi sie włączyć a jeszcze dziś rano grałem,a teraz włącza sie i "myśli" kółko sie kreći i nic sie nie dzieje . Co to może być?

A cholera wie :D. Sprobuj kompa zrestartowac. Pozmieniac ustawienia gry jak sie da.Wlaczac gre az do skutku:)Albo sprawdz spojnosc plikow gry;w bibliotece gier klikasz prawym na romku/wlasciwosci/pliki lokalne/sprawdz spojnosc plikow. Albo zrob mu masaz pom pom.

mazi183
25-09-2013, 14:41
Nie da sie wejśc do gry pokazuje sie tylko Rome 2 total war to poczatkowe i myśli resetowałem itp wszystko i nic ;/

Niesmiertelnik
25-09-2013, 14:43
1. Sprawdź integralność plików gry na STEAM
2. Może instalowałeś ostatnio jakiś nowy sterownik - just in case przywróć stary i sprawdź czy działa
3. Nic więcej nie przychodzi mi do bani.

EDIT: aaaa
Jak grasz na lapku i instalowałeś nowe stery do NVidii , to sprawdź jaką masz wybraną kartę graficzną: zintegrowaną czy NVidii.
Na zintegrowanej tak się właśnie dzieje jak opisujesz - nie ciągnie stuffu i mieli kółkiem.

Pampa
25-09-2013, 14:46
sprawdź spójność plików gry ;)

mazi183
25-09-2013, 14:58
Spróbuje jeszcze raz zainstalować i zobacze wtedy

Niesmiertelnik
25-09-2013, 15:12
Momentami załamuje mnie ta amatorszczyzna producentów gry / wydawcy. Że sama gra nie jest diamencikiem to mogę przełknąć ale im więcej takich wpadek tym bardziej zaczynam się zastanawiać dlaczego ktoś w CA się nie postawił i nie uparł by gra wyszła w Grudniu... :roll:

Trochę nie chce mi się wierzyć w teorię, którą za chwilę wysmażę, ale może jest ona nieco prawdopodobna, szczególnie że raz już się tak stało.

ETW - dostaliśmy alfę. Producent podjął decyzję, że trzeba grę pchać na półki jak najszybciej i w takim stanie jak jest, bo w środku kryzysu jaki szalał wtedy na rynkach finansowych przełożenie na "konsumenta" (tak, tak, nie jesteśmy już ludźmi, tylko trzodą kupującą na której robi się badania konsumenckie) mogło być takie, że gra się nie sprzeda, a nakłady na grę były duże. Po klęskach kilku wcześniejszych tytułów nie dziwię się SEGA, że chcieli minimalizować ryzyko, a przecież sprawa dotyczyła gry małego studia, które i tak potem zostało zrestrukturyzowane poprzez zamknięcie oddziału australijskiego CA. Tuż za rogiem stały konfitury.... kto by nie chciał sięgnąć.
Dlaczego zatem ktoś (na 100% nie CA, tylko znowu SEGA) być może wpadł na pomysł, że tytuł ma wyjść na początku września.
Może z tych samych powodów co ETW? Tylko tym razem w bardziej kompletnej (co nie oznacza doszlifowanej) wersji. Może dlatego nie było demo?
Nieuchronnie zbliżał się znany już od dawna termin podjęcia decyzji w sprawie zacieśnienia polityki "luzowania ilościowego" w USA, przewidywana data podjęcia decyzji w sprawie zakończenia, lub znacznego ograniczenia programu skupu obligacji przez rząd USA była wstępnie ustalona na połowę września 2013.
Negatywny moment nie nastąpił, drukowanie dolara trwa nadal. Ludzie śpią w miarę spokojnie i finansowy majstersztyk, który w kręgach medycznych zostałby nazwany leczeniem rzeżączki syfilisem, nadal funkcjonuje. USA skupuje swoje zobowiązania kosztem sosen z lasów północy i odrobiny farby.
Nie ma "run on banks" , nie ma kolejnej fali kryzysu oczyszczającej przedpole dla ozdrowienia gospodarki, więc nie ma też zbyt dużych problemów z popytem na różne artykuły, w tym grę Rome II.
Producent ogląda słupki, ilość osób grających spada - co go wcale nie martwi, a do sieci wyciekają coraz to bardziej ciekawe wyznania .... ;)
Trzy patche w jednym miesiącu wyglądają że CA chce i dba... ale czy to aby na pewno oznacza profesjonalizm? Co robili wcześniej?

adi
25-09-2013, 15:20
No to znana cecha ludzkiej natury,ze dla nas wieksze znaczenie ma co teraz jest a nie co bedzie kiedys. Niestety.

Niesmiertelnik
25-09-2013, 15:21
Zarządy firm nigdy nie są rozliczane z wizji przyszłości :lol:

Argail
25-09-2013, 16:28
A JA SKOPAŁEM DUPE LUZYTANOM I NIE WIEM O CO WAM W OGÓLE CHODZI ????/ !!!!

Za ten bezsensowny post dostajesz upomnienie.
S

Burn.
25-09-2013, 17:02
Jak najbardziej - tylko znowu czy weszła w momencie gdy przeciwnik się obracał i włączył bonus do obrony przed cav ( nie pamiętam czy te jednostki to mają) czy na czysto w plecy przed obróceniem się.

Nawet jeśli się obrócił to i tak jest to głupie, poza tym te statystyki są z dupy wyjęte.

Aztec
25-09-2013, 17:11

Nawet dostając bonus do obrony, same martwe konie, które nabiły by się na włócznie zabiły by więcej osób niż ta szarża :D

Asuryan
25-09-2013, 17:43
Tylko ze wysoki def tej jednostki podbity jeszcze przez cavalry counter tactics sprawia, że szarżą tej jednostce praktycznie za dużo nie zrobisz. A jeszcze jak miała na sobie battle rhytm od generała to szarżą była w ogóle nie do ruszenia. Poza tym cavalry counter tactcics oprócz defa podwyższa jeszcze weapon damage, tak samo jak battle rhytm...

Ituriel32
25-09-2013, 22:44
Właśnie udało mi się ukończyć jedną kampanie. Toż to mordęga normalnie jest.
Tak od mniej więcej trzeciego poziomu imperium, zaczął się powolny podbój:
- Podbij prowincje, zostaw armię na czas przebudowy, zaczekaj na wygaśnięcie efektów zdobycia. Później powtórz operacje na następnego regionu. Aż dojdziesz do tych 140 wymaganych. Strasznie monotonne się zaczyna robić w późniejszych turach.

Te państwa z którymi nie walczyłem. Wyczerpały całe limity armii flot i agentów. Jak miały 1 prowincję to jeszcze było to do przeżycia, ruszali się tylko agenci.
Ale jeśli kraik miał na przykład dwa lub o zgrozo trzy miasta to masakra normalnie. Przesuwa sobie cały ten inwentarz z jednej do drugiej. A w następnej turze wracają na swoje miejsca. Od tego 2-go pacza, muszę oglądać ruch komputera. Żeby nie musieć patrzeć na to wszystko, w późniejszym etapie wytłukłem wszystkie protektoraty i sojuszników jakich miałem. :cry:

AlbertAnastazia
25-09-2013, 22:53
- Podbij prowincje, zostaw armię na czas przebudowy, zaczekaj na wygaśnięcie efektów zdobycia. Później powtórz operacje na następnego regionu. Aż dojdziesz do tych 140 wymaganych. Strasznie monotonne się zaczyna robić w późniejszych turach.

Te państwa z którymi nie walczyłem. Wyczerpały całe limity armii flot i agentów. Jak miały 1 prowincję to jeszcze było to do przeżycia, ruszali się tylko agencji.
Ale jeśli kraik miał na przykład dwa lub o zgrozo trzy miasta to masakra normalnie. Przesuwa sobie cały ten inwentarz z jednej do drugiej. A w następnej turze wracają na swoje miejsca. Od tego 2-go pacza, muszę oglądać ruch komputera. Żeby nie musieć patrzeć na to wszystko, w późniejszym etapie wytłukłem wszystkie protektoraty i sojuszników jakich miałem. :cry:

Brawo...ktoś w końcu pięknie podsumował AI. Nic ująć, a dodać jedynie mogę, że sprzymierzeńców nie warto posiadać, ponieważ wszystkie moje rozkazy ataku wspólnego wroga były akceptowane ale nigdy nie wykonane. AI się zgadzało po czym nigdy nie atakowało wroga. Porażka, żenada, zgroza

Asuryan
25-09-2013, 23:01
Od tego 2-go pacza, muszę oglądać ruch komputera. Żeby nie musieć patrzeć na to wszystko, w późniejszym etapie wytłukłem wszystkie protektoraty i sojuszników jakich miałem. :cry:
Widocznie coś Ci poprzestawiał w kampanii, bo normalnie rozpoczynając zabawę można przecież wyłączyć podgląd ruchu AI.

Sanvone
25-09-2013, 23:14
Ituriel32 - czy możesz zarzucić screena ze swojej mapy kampanii? Jestem ciekawy jak wielką część świata musiałeś zdobyć :).

Wydaje mi się, że ta ilość osad kontrolowanych jest za wysoko o te +/- 20 w przypadku zwycięstwa militarnego i ekonomicznego. Niby sytuacja poprawia się dzięki możliwość tworzenia client state's (jaki ta nazwa ma polski odpowiednik? Wasal? Kolonia? Frakcja kliencka?) jak i sojuszowania ale mimo wszystko ja osobiście nigdy nie byłem fanem podbijania całej lub niemal całej mapki. W S2TW zawsze grałem krótkie kampanie bo dzięki temu była większa różnorodność (nie musiałem prawie każdej prowincji zdobywać po raz enty w każdej kolejnej kampanii), a w R2TW byłoby to ciekawe ponieważ sojusze teoretycznie lepiej trzymają.

Dodatkowo dzisiaj sprawdziłem warunki zwycięstwa w kampanii kooperacyjnej. Jest cały 1 sposób na wygraną. Militarnie - 140 regionów/osad :cry:

Pozdrawiam

adi
25-09-2013, 23:16
Albo tak czy siak widzisz ruchy sojusznikow:)

Asuryan
26-09-2013, 00:40
Wydaje mi się, że ta ilość osad kontrolowanych jest za wysoko o te +/- 20 w przypadku zwycięstwa militarnego i ekonomicznego. Niby sytuacja poprawia się dzięki możliwość tworzenia client state's (jaki ta nazwa ma polski odpowiednik? Wasal? Kolonia? Frakcja kliencka?) jak i sojuszowania ale mimo wszystko ja osobiście nigdy nie byłem fanem podbijania całej lub niemal całej mapki. W S2TW zawsze grałem krótkie kampanie bo dzięki temu była większa różnorodność (nie musiałem prawie każdej prowincji zdobywać po raz enty w każdej kolejnej kampanii), a w R2TW byłoby to ciekawe ponieważ sojusze teoretycznie lepiej trzymają.

Dodatkowo dzisiaj sprawdziłem warunki zwycięstwa w kampanii kooperacyjnej. Jest cały 1 sposób na wygraną. Militarnie - 140 regionów/osad :cry:
Chyba każdy poziom trudności dodaje +10 do ogólnej liczby... albo zależy to od frakcji - bo widziałem i 120 i 140.
Lepsza jest w vs (head to head) - zdobyć stolicę drugiego gracza przy jednoczesnym zachowaniu swojej.

Samick
26-09-2013, 02:09
Niestety, zdobycie 140 ze 173 regionów to faktycznie dużo. Zarządzanie takim kolosem staje się z czasem nużące, szczególnie gdy państwo przeżywa szybki rozwój i trzeba wszystko kontrolować. Nie daj bogowie potworzymy sobie wasali kilkunastu i mamy sporo regionów w każdej prowincji i w zasadzie nie jesteśmy wstanie sensownie rozwijać państwa.

Brawo...ktoś w końcu pięknie podsumował AI. Nic ująć, a dodać jedynie mogę, że sprzymierzeńców nie warto posiadać, ponieważ wszystkie moje rozkazy ataku wspólnego wroga były akceptowane ale nigdy nie wykonane. AI się zgadzało po czym nigdy nie atakowało wroga. Porażka, żenada, zgroza

U mnie reagują, ale wpierw zaczynają się zbroić, a jak kończą to jeszcze muszą np.: z Afryki przepłynąć nad Bałtyk albo dotrzeć nad Zatokę Perską. W rezultacie jak kończyłem podbijać Swebów, to byli na Kanale Angielskim.

Pampa
26-09-2013, 06:40
Ja się zatrzymałem na bodajże 105 osadach, czyli grając Rzymem na jego historycznych granicach. No tylko Dacię sobie zostawiłem na dłużej :mrgreen:

Kitraiel
26-09-2013, 07:55

Te państwa z którymi nie walczyłem. Wyczerpały całe limity armii flot i agentów. Jak miały 1 prowincję to jeszcze było to do przeżycia, ruszali się tylko agencji.

Czy ja wiem.. U mnie Namnetowie z terenów dzisiejszej Francji tuptali sobie do Ziemi Świętej jak tam wojowałem :DD Szkoda że nie dotarli, bo mnie Bryty zaatakowały i poszli tam działać (i zarazem się bronić ;) )

Tak na szybko, to Al jest dość mądre, bo często ma zacne plany, jednak wykonanie tego to już porażka, ale czasem zaskoczył mnie komp działaniami o których we wczesiejszych częściach mogłem pomarzyć. Oczywiście poziom jest tak niski że nigdy się to nie udawało bo zawsze coś spierdzielili, ale jakiś tam potencjał chyba jest, przynajmniej takie są moje obserwacje ;)

Kriss94
26-09-2013, 10:43
Dziwne, mi moje protektoraty działają całkiem dobrze. Cypr pomógł mi z Sardes, pomaga z Kapadocją i Persją, a Nasamones (?) walczy ramię w ramię ze mną, Spartą i Macedonią z Markomanami w Europie (Rzymu nie ma :D), więc jestem akurat z tego aspektu zadowolony. A AI faktycznie potrafi zaskoczyć, ale jak wcześniej powiedziano i tak coś

Upomnienie z wpisaniem do akt za używanie przekleństw.
Samick

adi
26-09-2013, 11:33
Dziwne, mi moje protektoraty działają całkiem dobrze. Cypr pomógł mi z Sardes, pomaga z Kapadocją i Persją, a Nasamones (?) walczy ramię w ramię ze mną, Spartą i Macedonią z Markomanami w Europie (Rzymu nie ma :D), więc jestem akurat z tego aspektu zadowolony. A AI faktycznie potrafi zaskoczyć, ale jak wcześniej powiedziano i tak coś

AI zaskakuje tak jak wariat;)

Jak gralem Kartagina na legendarnym, to moj protektorat Liblia sam zalatwil Syrakuzy i Rzym :D. Co raczej wedlug mnie zle swiadczy o Ai:)

Ituriel32
26-09-2013, 16:54
Skrina nie zrobię bo nie wiem jak. Ale podbiłem dużo całą Europe i afrykę zachodnią do Egiptu. Pominąłem tylko Azję mniejszą, bo nie chciało mi się z selkami walczyć. Za to wchłonąłem morze Kaspijskie i wschodnią cześć mapy.
Co do protektoratów mi działały w miarę przezwoicie i nawet reagowały na wyznaczone przeze mnie cele. No ale ten ruch co turę 3 armię + 2 floty + agenci jak nacja była mała.
Co turę mówiłem sobie że w następnej zaatakuję ten nieszczęsny Sardes i skrócę sobie męki. (Miałem z nimi i Selkami umowę handlową) Niestety zawsze miałem cos ciekawszego do roboty.
Dalej uważam że system raportów na początku rundy jest do poprawy bo jest irytujący i niewygodny. Zwłaszcza raport konstrukcji:
- nie otwiera okna prowincji.
- trzeba go zamknąć by otworzyć region i móc coś zbudować.
- przewija się zawszę do początku. (Później zacząłem przeglądać go od końca)

Trochę się namęczyłem zanim zrobiłem misje z podbojem (kontrolą) 30 całych prowincji.
Teraz spróbuje wygrać kulturowo.

Samick
26-09-2013, 17:04
Okno raportów bym zrobił trochę inaczej. Raport by mówił o tym, że w danej prowincji coś wybudowano i krótka lista ikonek co to jest. Zmniejszyłoby to ilość prowincji do przeglądania. Gdy przebudowujemy kilka prowincji, każda po 3 regiony oraz pojedyncze sztuki w różnych regionach. Widząc listę 20-30 regionów do spojrzenia, człowiek czuje się znużony.

Screeny robimy klikając f12. Działa we wszystkich grach ze steam.

Promulgacja
26-09-2013, 17:42
Coś cicho się zrobiło na forum. Wszyscy grają w GTA V, czy może testują patcha 3 beta? Ja testuję tego patcha na zmianę z GTA V i powiem Wam, że póki co to sandbox wygrywa tą wojnę o mój drogocenny czas...

Ituriel32
26-09-2013, 17:51
No cóż ja gram w lol-a i Kohan 2. Zmęczyłem się już trochę romkiem, i czekam na całego 3 pacza.

adi
26-09-2013, 18:00
A ja zaraz mam kampe mp w Szoguna 2 ;)

dawid621
26-09-2013, 20:25
Ale z was zdrajcy :D szczegolnie Ci grajacy w gta v :P Ja tam w wolnym czasie mecze romka bo zostalo mi jeszcze ostatnie 5 prowincji do skonczenia kampanii, ale przyznam ze pod koniec to gra sie juz tak na sile troche

Shane
26-09-2013, 20:54
pod koniec to gra sie juz tak na sile troche
Ja wylaczylem po zdobyciu Kartaginy,zostawilem specjalnie granice na polnocy bez woja i nikt mnie nie atakowal,Quake 1 na kodach jest bardziej wymagajacy :lol:

Robb20
26-09-2013, 20:55
No cóż ja gram w lol-a i Kohan 2. Zmęczyłem się już trochę romkiem, i czekam na całego 3 pacza.
Da się jeszcze grac w kohan 2 na multi? Bo pograłbym sobie z kimś 8-)

Co do rome 2 to AI jest dobre. Nie głupieje (tak często), sojusznicy pomocni. Pamiętam jak grając spartą wybuchł mi bunt w Singidum to macedonia się pofatygowała i go stłumiła :) Wiele jest pozytywów a mniej negatywów (nie będę się rozpisywał), ale jeden aspekt gry razi w oczy. Mianowicie gdy armie komputera wymierają po własną osadą :( Bardzo mnie serce wtedy boli i jestem zmuszony pomóc tym ludziom. Więc atakuje legionem przejmuję osadę... oni już nie głodują a ja mam niewolników z free z bitwy :twisted:

dawid621
26-09-2013, 22:35
Dokladnie, AI potrafi bardzo pozytywnie zaskoczyc pod tym wzgledem. Czasem nawet powiedzialbym ze az zbyt pozytywnie, gdyz w mojej kampanii toczac wojne na terenie dzisiejszej Danii na pomoc przyszedl mi Egipt, pozostawiajac wszystkie swoje miasta w afryce bez opieki, przez co stracil je na rzecz jakis plemion afrykanskich i niestety bardzo to pokrzyzowalo moje plany gdyz gdyby Egipcjanie sie utrzymali tam, to kampanie skonczylbym wczoraj, a tak mecze ta gre dalej:P Takze komputerowi sojusznicy czasem potrafia dzialac jak kamikadze, dlatego nie rozumiem pretensji ludzi ktorzy mowia ze nie oplaca sie miec sojusznikow i ze nie ma od nich zadnej pomocy.

adi
26-09-2013, 22:54
Dokladnie, AI potrafi bardzo pozytywnie zaskoczyc pod tym wzgledem. Czasem nawet powiedzialbym ze az zbyt pozytywnie, gdyz w mojej kampanii toczac wojne na terenie dzisiejszej Danii na pomoc przyszedl mi Egipt, pozostawiajac wszystkie swoje miasta w afryce bez opieki, przez co stracil je na rzecz jakis plemion afrykanskich i niestety bardzo to pokrzyzowalo moje plany gdyz gdyby Egipcjanie sie utrzymali tam, to kampanie skonczylbym wczoraj, a tak mecze ta gre dalej:P Takze komputerowi sojusznicy czasem potrafia dzialac jak kamikadze, dlatego nie rozumiem pretensji ludzi ktorzy mowia ze nie oplaca sie miec sojusznikow i ze nie ma od nich zadnej pomocy.

No to raczej konkluzja jest negatywna...

dawid621
26-09-2013, 23:30
W tej konkretnej sytuacji tak, ale tylko z racji tego ze trace czas na podboj prowincji ktore Egipcjanie utracili. Ogolnie jednak jest to bardziej pozytywna reakcja, gdyz z dwojga zlego wole by wszystkimi silami angazowali sie we wspolnie prowadzone wojny niz by mieli sie nimi wylacznie bronic. Wiadomo ze najlepiej by bylo to jakos rozsadnie zbalansowane, tutaj licze cicho na patche. Inna sprawa ze reakcja tez chyba zalezy od potegi danego sojusznika.

Roland
27-09-2013, 00:59
Z sojusznikami to pół biedy. W moich rozgrywkach często zdarza się tak, że wrogowi zostaje jedna osada (albo miał tylko jedną), jest dosyć silnie broniona, zbliżyłem się armią na taką odległość, że w następnej turze będę mógł zaatakować, po ilości wrogiej armii spodziewam się zaciekłej obrony, pykam turę i widzę jak przeciwnik opróżnia swoje miasto i wysyła swoje jednostki w bliżej nieokreślonym kierunku, pewnie z planem podbicia jakiejś mojej mieścinki, której straty bym nawet nie poczuł. Ręce opadają. Totalnie idiotyczne decyzje.

Samick
27-09-2013, 01:24
Przy okazji ciszy: ktoś, coś wyczytał o tym kiedy pojawią się kochani Seleucydzi? Było powiedziane, że w październiku, ale nie uściślili daty. Patrząc na te wszystkie patche, stwierdzam że może to być koniec miesiąca, może nawet listopad.

adi
27-09-2013, 03:12
Z sojusznikami to pół biedy. W moich rozgrywkach często zdarza się tak, że wrogowi zostaje jedna osada (albo miał tylko jedną), jest dosyć silnie broniona, zbliżyłem się armią na taką odległość, że w następnej turze będę mógł zaatakować, po ilości wrogiej armii spodziewam się zaciekłej obrony, pykam turę i widzę jak przeciwnik opróżnia swoje miasto i wysyła swoje jednostki w bliżej nieokreślonym kierunku, pewnie z planem podbicia jakiejś mojej mieścinki, której straty bym nawet nie poczuł. Ręce opadają. Totalnie idiotyczne decyzje.

No , z tego powodu Egipcjanie kolegi znikneli. A u mnie LIblia zajela Rzym itd. :)Na moje oko, to wyglada,ze glowna przyczyna tkwi w tym nowym systemie armijnym,ze nie mozna miec wojska poza armia. AI wyslalo swoje armie gdzies tam ale,ze ma juz limit osiagniety w armiach, to nie moze produkowac woja do obrony osady bo niby za to ma garnizony, ktore jednak sie nie sprawdzaja.Moze intencje mieli dobre ale zdecydowanie tego nie przetestowali jak i wiele innych mechanizmow gry.

Moze garnizony powinny byc lepsze.

Przy okazji ciszy: ktoś, coś wyczytał o tym kiedy pojawią się kochani Seleucydzi? Było powiedziane, że w październiku, ale nie uściślili daty. Patrząc na te wszystkie patche, stwierdzam że może to być koniec miesiąca, może nawet listopad.

Byloby ciekawie zagrac kampe MP Rzym kontra Seleucydzi.

Tessali
27-09-2013, 05:33
Powinna być możliwość zostawiania dodatkowych wojaków w garnizonach bez dowódców na zasadzie obrony stacjonarnej, no może mieć do dyspozycji te kilka garnizonowych miejsc które są zależne od rozwoju osady, ale samemu decydować jakie jednostki miałyby się tam znaleźć.

Bojaki
27-09-2013, 09:18
Coś cicho się zrobiło na forum. Wszyscy grają w GTA V, czy może testują patcha 3 beta? Ja testuję tego patcha na zmianę z GTA V i powiem Wam, że póki co to sandbox wygrywa tą wojnę o mój drogocenny czas...

Ja wróciłem do Shoguna i naparzam się z chrześcijanami. GTA V chętnie przetestuję, ale dopiero po wypłacie (czyli za niedługo :) ) A o Romku jakoś... zapomniałem

Umbrecht
27-09-2013, 09:51
Romek2 jest bardzo fajny, nie przesadzajcie :) .
Ja z kolei po ukończeniu paru kampanii w Shogunie2 i długiej grze w niego na multi już do niego nie chcę wracać póki co, za to chętnie sobie odpalam dalej Napoleona i Empire na multi , co gracz to upodobania.
Do Shoguna2 wrócę jeszcze z pewnością bo to także świetna gra ale gdzieś za rok, dwa zbyt się nasyciłem klimatem Japonii. Chociaż dzięki niemu parę książek o dawnej historii kraju Wiśni przerzuciłem i to jest jak dla mnie największa wartość całej serii, że inspiruje do zainteresowania historią.
@Samick
Seleucydzi już są dostępni, link masz w mojej sygnaturce (niedługo specyficzne traity, misje i jednostki).

Bojaki
27-09-2013, 10:51
Chociaż dzięki niemu parę książek o dawnej historii kraju Wiśni przerzuciłem i to jest jak dla mnie największa wartość całej serii, że inspiruje do zainteresowania historią.

Zdecydowanie TAK :D Po FOTS niemiłosiernie się wgłębiłem w restaurację Meiji i Shinsengumi, po BI zająłem się upadkiem Rzymu, dzięki Napoleonowi dowiedziałem się o egipskiej kampanii, o której nie miałem bladego pojęcia.
Uczyć się historii z TW - niekoniecznie. Ale potraktować TW jako zachętę do nauki - super sprawa :)

Samick
27-09-2013, 11:02
Uczyć się historii z TW - niekoniecznie. Ale potraktować TW jako zachętę do nauki - super sprawa :)

I to jest zdrowe podejście do sprawy. ;)

mardar282
27-09-2013, 11:04
Witam a ja podzielę się bardzo ale to bardzo pozytywną zmianą,gram Rzymem-poziom bardzo trudny,zdobyłem Velathri,, po następnej turze uderzyłem z góry buta italskiego na Ariminum, w tym czasie dwie armie Etruskie były w drodze na Rzym,jakie było moje zdziwienie kiedy armie te zawróciły... ratując Ariminum (przepraszam jeśli źle napisałem nazwy miast), druga sytuacja, wysyłam drugą armię z Rzymu na Ariminum, natychmiast uderzają z przewagą 2-1 na moją armię, więc wycofuję się do Rzymu,następna tura- powstała luka i natychmiast wschodnim wybrzeżem buta Italskiego Etruskowie uderzają na otwarte południowe miasta.Na poziomie bardzo trudnym bitwy i zachowanie (nie piszę o oblężeniach) AI są naprawdę w patchu nr 3 na dobrym poziomie,i dla mnie jest dużym dobrym plusem, nie można widzieć tylko wady, a to że mogli wydać Rome 2 na Święta Bożego Narodzenia tzn.4 miesiące później w wersji finalnej uważam za trafne,i nie było by tego co w tej chwili na forach całego świata. Gry Shogun 2 ,Napoleon, pokazał że można robić przyzwoite dobre gry Total War.

ps. specjalnie nie piszę o bramach z brązu,oblężeniach, braku czytelnego drzewka rodu i wielu innych niedopracowaniach bo temat znany, i mam nadzieje że można to po prostu poprawić w patchach, daje Romie 2 na dzień 27.09.2013 roku pełną 9.Pozdrawiam wszystkich

lofix
27-09-2013, 11:43

I to jest zdrowe podejście do sprawy. ;)

Zgadzam się również :) Właśnie tak traktuje gry TW, osobiście uwielbiam historie i sporo czytam wiec taka możliwość przeżycia pewnych wydarzeń na własnej skórze to prawdziwy rarytas i nawet tak mało zajmujący temat dla europejczyka jak okres sengoku jidai w japoni staje się być super frajdą ,a okres historyczny jaki oferuje Rome 2 to już prawdziwa perełka dla pasjonatów :)

Path 3 beta jakby faktycznie coś poprawia w AI kampani ( trzeba minimum Very hard ustawić ) a i bitwy wydają się być ciekawsze, walka bardziej przypomina prawdziwe starcie, wcześniej to się zlewali ci wojacy w bez kształtną walcząca masę. Nie wiem jak Wy ale ja tam widzę światełko w tunelu a puki co ciesze sie z tego co jest i nie mogę się doczekać następnych patchy oraz DLC.

Popracuj nad językiem polskim.
Samick

Ituriel32
27-09-2013, 17:10
Sojusznicy i protektoraty potrafią naprawdę pomóc w walce trzeba tylko pamiętać że:
- si jest raczej bardzo pasywne i to my powinniśmy wyznaczać cele (przydało by się aby gracz mógł wyznaczać nagrody).
- Komputer lubi wypowiadać martwe wojny. Czyli nie jest zainteresowany walką, chce tylko podbić sobie noty dyplomatyczne.
- Wybierajmy prowincje bez portu. Wtedy nie ma ryzyka że komp się zatnie blokując miasto zbyt małą flotą.
- Na cel wyznaczajmy takie miasta by komp miał interes w ich przejęciu.
- Pamiętać trzeba o odległości. Im bliżej ziem sojusznika tym lepiej.

Mamy naprawdę duże możliwości by pokierować sojusznikiem. Który często nam pomaga. Si radzi sobie w takich chwilach raczej tylko średnio, ale w porównaniu do przednich części jest naprawdę rewelacyjnie.
Problemem jest tylko zachowanie kompa w czasie pokoju:
+ Szybko wyczerpuje limity armii i floty, ale...
- Po jakiego rudego grzyba są mu potrzebne armie po 4-6 jednostek. Wystarczy zaatakować najmniejszą i później na raty wyrżnąć posiłki. :roll:
- Jeśli ma 2 lub więcej miast to rusza się każdą armią w każdej turze. Tylko dla tego że może :? (to własnie przez takie coś czekamy sobie tyle czasu po wciśnieciu przycisku zakończenia tury :evil: )
- Komp nie potrafi określić w której prowincji warto trzymać wojska.

Samick
28-09-2013, 20:26
Ostrzegam przed czynieniem dalszego offtopu.

Shane
28-09-2013, 20:38
http://www.youtube.com/watch?v=IKJ18VRd ... e=youtu.be (http://www.youtube.com/watch?v=IKJ18VRd_BI&feature=youtu.be)

Moglibyscie rzucic okiem?Tak zachowuja sie jednostki w walce,wczesniej tak nie bylo

K A M 2150
29-09-2013, 09:06
U mnie nigdy tak nie było.

Bellic58
29-09-2013, 12:26
U mnie było. Po wgraniu któregoś patcha. Pomogło zainstalowanie close combat mode.

marko1805
29-09-2013, 12:35
Tak dla próby włączyłem sobie wczoraj Romka II patch 3 beta, poziom bardzo trudny. Zagrałem Rzymem,po podbiciu całej Italii i Ilirii zaatakowali mnie Bojowie. Myślę super coś się dzieje :) .
Pełna armia zaatakowała jedno z moich miast w Ilirii, postanowiłem rozegrać bitwę ręcznie choć nie dawałem sobie większych szans walcząc tylko garnizonem. Jakież było moje zdziwienie gdy mając 2 oddziały hastati i kilka jednostek milicji miejskiej , oraz miotaczy powstrzymałem całą armię Bojów, oni po dwóch atakach frontalnych, które powstrzymałem, po prostu stanęli bezczynnie. Cóż, desperatem i masochistą nie jestem, beta ląduje na półeczkę, może doczeka lepszych czasów :lol:

Andzia
29-09-2013, 12:55
To zachowanie że cała armia atakuje w jednym miejscu nie zostało w ogóle poprawione względem wersji premierowej

Shane
29-09-2013, 13:26
Cytat z totalwar.com:

(..."As a programmer myself I know how long bugfixing can take. Even for less troublesome code you can waste a day achieving nothing. It's propably faster to make Rome3 than fixing this mess."...)

Wczoraj wlaczylem gre i po pol godziny ze wstretem nacisnalem alt-f4 ,kiedy zobaczylem bezladna kupe legionistow a glowa kazdego latala w inna strone jakby dostali wscielkizny.

Pampa
29-09-2013, 16:23
Ja postanowiłem odpalić grę dopiero w grudniu, szkoda nerwów, i wam polecam to samo. O ile oczywiście będą jeszcze poprawiać, a nie poprzestaną na zbiciu hajsu i dobranoc. :|

Niesmiertelnik
29-09-2013, 18:52
No to jak tam chłopaki jest. Dalej uważacie że wieszcząc niezdolność Warscape do uczynienia z RTW2 wspaniałej gry trolowałem i przesadzałem? 8-)
Może pora na jakieś podsumowanie pod koniec pierwszego miesiąca grania?

Moje jest następujące:

CA zrobiło jak zwykle. Marketing napięty na 100%. Niekompetencja na jakieś 90%. Do tego mix tajemnicy i obietnic.
Tadaaa - mamy wspaniałą kaszankę.
Lusted na twcenter wypisuje czego to oni nie robią żeby grę poprawić, ale tak naprawdę trzeba się zastanowić nad tym co robili w takim razie przed premierą.....
Beta testy w przedszkolach?
Nieeee, po co........ Beta testy CA zawsze załatwia w ten sam sposób. Korzysta z graczy kupujących ich produkt w pierwszej cenie, a skończonym i uporządkowanym produktem nagradza tych, którzy kupują go w cenie -70%.
Ciekawa strategia, nieprawdaż? Taka kara dla najbardziej fanatycznych fanów :lol:

mazi183
29-09-2013, 21:04
Też macie tak gdy bronicie jakiejś osady i zatakują pierwsza "falą" to potem stoja gdzieś poza murami i nie atakują dalej ? Ma sie coś w tej kwestii poprawić w 3 patchu ? I czy jest może jakiś mod przyśpieszający bitwe bo gdy nie atakują to długo musze czekać na zakończenie bitwy. Z góry dzieki za odp:)

Samick
29-09-2013, 21:44
Możesz ograniczyć limit czasu na bitwę do minimum i w ten sposób skrócić czas oczekiwania.

manolito
29-09-2013, 22:53
No to jak tam chłopaki jest. Dalej uważacie że wieszcząc niezdolność Warscape do uczynienia z RTW2 wspaniałej gry trolowałem i przesadzałem? 8-)
Może pora na jakieś podsumowanie pod koniec pierwszego miesiąca grania?

Moje jest następujące:

CA zrobiło jak zwykle. Marketing napięty na 100%. Niekompetencja na jakieś 90%. Do tego mix tajemnicy i obietnic.
Tadaaa - mamy wspaniałą kaszankę.
Lusted na twcenter wypisuje czego to oni nie robią żeby grę poprawić, ale tak naprawdę trzeba się zastanowić nad tym co robili w takim razie przed premierą.....
Beta testy w przedszkolach?
Nieeee, po co........ Beta testy CA zawsze załatwia w ten sam sposób. Korzysta z graczy kupujących ich produkt w pierwszej cenie, a skończonym i uporządkowanym produktem nagradza tych, którzy kupują go w cenie -70%.
Ciekawa strategia, nieprawdaż? Taka kara dla najbardziej fanatycznych fanów :lol:

miałeś 100% rację
- generalnie mieliśmy do czynienia z wielkim oszustwem - począwszy od CA, poprzez segę, a kończąc na przekupionych(w najlepszym razie po prostu baaardzo nie trafionych!) recenzjach.

ps. tak porównuję filmiki z "alphy" z filmami z wydanej bety,i aż dziwię się, że ci goście nie ponoszą konsekwencji prawnych za wyłudzenie od setek tysięcy ludzi kasy na całym świecie za tak wybrakowany produkt.

Gotta say the biggest reason why I stopped playing was because I found it just...not fun.

Maybe it's me. Maybe it's compounded by the laggy/stuttering battles/campaign graphics (especially the campaign graphics).
I don't really know what it is, but this game just isn't as fun as it used to be.

I don't really care about building new buildings because the only variation is a III to a IV.
I don't really care about my generals/faction leaders because there's no family system, the trait system UI is boggy/confusing/difficult to access. Not to mention that they die off in a dozen turns.
I don't really care about navies because they'll just lose to transport fleets anyway.
I don't really care about my capital because I'm playing Pontus and for some reason despite owning the entire right half of the map my capital city can't even look cool enough to have walls (and I can't switch my capital to another city I could be proud of).
I don't really care about my units because I have laggy internet so right-clicking to open up their detailed description webpage takes forever.
I don't really care about the quality of my soldiers because the A.I. kind of just takes it regardless and my men all blob up/overlap anyway so I can't see any cool animations. Not to mention that battles take about 5 minute each and I wouldn't have time to appreciate the fights anyway.
I don't really care about the campaign because I spend more time surfing reddit on my phone when playing than actually playing. I don't really care about the faction politics because - wait, what? There are faction politics?
I don't really care about army formations because it's not going to affect how I win anyway. I don't really care about siege defenses (or researching siege hold-out time) because the enemy is just going to torch my gate and throw themselves enmasse at my boiling oil. (while my slingers on the wall only shoot with one row of men and do less damage than slingers on the ground while taking just as much damage)
I don't really care about researching new tech because I'm too disconnected from the progression - I mean I get it in 4 turns, which translates to about 3 hours time in real life.
Yeah I dunno, just nothing in this game seems to feel inspiring or eggs me on further. I don't feel like I'm doing anything, it all feels pointless and tiring.

manolito
30-09-2013, 07:09
umbrecht,

swego czasu chyba Washington Post pisał o największych hejterach danych produktów i wyszło z badań, że najbardziej krytyczni są największymi ..........zwolennikami marki, zwykle gdy produkt spełnia ich wymagania, ci nie doszli hejterzy są najzagorzalszymi ambasadorami marki - ale gdy ten ukochany produkt nie spełnia ich oczekiwań stają się jego najzagorzalszymi krytykami - z obawy o jego jakość.

dokładnie tak samo jest tutaj, ci najbardziej aktywni z krytyków romka są najbardziej emocjonalnie związani z serią.

zresztą wystarczy spojrzeć na datę rejestracji, ty i kilku nielicznych sezonowych "fanbojów" pojawiliście się kilka dni przed premierą - co prawda nie jest to ostateczny dowód, ale jest coś z tym na rzeczy ;)

marko1805
30-09-2013, 07:12
O widzę, że zrobił się nam kącik literacki :D . A tak poważnie Umbrecht, podziwiam Twą niezachwianą wiarę w tą betę ,ale niestety Jesteś w mniejszości, szkoda Twego czasu i energii, "dzieło" CA samo się obroni jeśli zostanie w końcu załatane, a na razie według mnie na obronę nie zasługuje ;)

DonVega
30-09-2013, 07:50
Nie chce być złym prorokiem ale coś mi się widzi że będzie powtórka z histori jak w przypadku ETW - coś tam połatają, pokombinują a za rok wypuszczą coś ala NTW aby zatrzeć złe wrażenie - obym się mylił......

marko1805
30-09-2013, 08:01
Obyś się mylił :?

Niesmiertelnik
30-09-2013, 10:35
Mi najbardziej podobają się nowe "featuresy" w stylu.

"Jeżeli chcesz, żeby Twoi ludzie nie ginęli w szarży kawalerii przeciwnika, wciśnij szybko 0*"
"Jeżeli pragniesz by przez jakiś czas olewali działanie systemu morale, wciśnij prędziutko 1*"

:lol: :lol: :lol:

* podane cyfry służą tylko zobrazowaniu absurdu i w pełni odzwierciedlają opinię autora na temat głupoty zastosowanego rozwiązania

Strategia przez duże S - Sp.......na zgodnie z duchem czasów 8-)

marko1805
30-09-2013, 11:23
Cóż, są jednak tacy którym to nie przeszkadza , zresztą , każdy gra jak lubi.
Dzięki takim rozwiązaniom podstawka jest dla mnie w dużej mierze niegrywalna, i czekam na mody, które są najczęściej bardziej przemyślane bez tych bajerów dla hm.. młodszego pokolenia ?

Sanvone
30-09-2013, 12:55
Brawa za rymowanki :lol: Widzę, że w cenie gry niektórzy darmowo dostali jeszcze literackie free DLC. :D

Sam wam powiem, że jak wczoraj siadłem znowu do kampanii na singlu (bo już miesiąc, a ja bawiąc się w Co-Opa + bitwy online nie przeklikałem nawet 1 kampanii do końca :oops: ) i mając tą około 70 turę Atenami wpadłem w odrętwienie i znudzenie. Dużo negatywnych emocji i smutek. Ale stwierdziłem, że nic z tego gra się dalej nawet jeśli na siłę. Od tego czasu dodreptałem do 105 tury i przemogłem się. Wcześniej zniechęciło mnie wieszanie się Romana II po ostatnim hotfixie co 2 tury jak i wizja tego co jest potrzebne by wygrać. Zacząłem wgłębiać się w ekonomię i optymalizację swoich osad i zaczęło mnie to wciągać. Dodatkowo jak zmienię swoją mentalność z S2TW to myślę, że przy wykorzystaniu nowej dyplomacji nie będę już potrzebował podbijać blisko całej mapy sam :). Widzę też, że pomimo braku systemu zamożności z Shoguna idzie osiągnąć zwycięstwo ekonomiczne dosyć gładko. Trochę zaczyna nudzić AI podczas bitew lądowych (tyle dobrego, że podczas wyprawy karnej na Bosfor napotkałem wreszcie jakieś lepsze jednostki w armii wroga (armię złożoną z Hoplitów, Łuczników i Jazdy Harcowniczej - a ta kampania jest na normalu). Najbardziej emocjonujące jednak są dla mnie bitwy morskie, które skutecznie męczę i zaczynam coraz lepiej je poznawać. Gdy wraz z ekonomią pojawiły się większe ilości pieniążków to dyplomacja zaczęła wyglądać coraz lepiej.

Innymi słowy bo blisko 70h grania, gra zaczyna mnie coraz mocniej wciągać. Jest kilka rzeczy, które chciałbym by zostały poprawione (warunki zwycięstw obniżone jeżeli chodzi o ilość regionów) ale jeżeli nie zostaną to wyjdą odpowiednie mody. Obecnie przyzwyczaiłem się już do grania, na delikatnym lagu i dropach na początku i pod koniec tury. Nie obraziłbym się gdyby ta gra została zoptymalizowana trochę lepiej na moją maszynę. Jednak dla mnie obecnie najważniejsze jest by CA zaczęła łatać sztuczną inteligencję - problemy na mapach bitewnych i zrobienie dobrych algorytmów odpowiedzialnych za rozwijanie regionów przez AI by już nie nie katowała samej siebie z powodu braku jedzenia albo ciągłych buntów. Chciałbym też by ekspansywność niektórych frakcji została podkręcona bo u mnie w kampanii wszyscy, o których wiem że mają charakter ekspansywny od początku gry nie przypuścili ani jednego ataku :roll: Warto by też było by w DLC'ach zamiast nowych frakcji (albo oprócz nich) pojawiały się nowe mechaniki gry (drzewko rodziny, zarządzanie nadwyżkami ludności, zarządzanie niewolnikami, jakieś dodatkowe opcje polityczne).

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Tomasz The Great
30-09-2013, 15:01
Witam.
Mam ciekawy błąd po zassaniu bety 3.Jednak pojawił się on nieoczekiwanie, dopiero po kilkinastu turach. Nie mogę poruszać kamerą na mapie kampanii używając przycisków klawiatury,jedynie klikając myszką na miejsca na mapie,kamera reaguje. Również przesuwanie myszką w różnych kierunkach nic nie daje(w opcjach zaznaczona jest kamera z użyciem myszki).
Wie ktoś może jak jest tego przyczyna i jak temu zaradzić,nie biorąc pod uwagę reinstalki...może po prostu coś wcisnąłem?
Czy to poprostu brak kompatybilności z modami...zaznaczam, że przy poprzednich patchach wszystko ladnie śmigalo,jednak poraz pierwszy skusiłem się na "Bete". Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam

Bojaki
30-09-2013, 15:15
Witam.
Mam ciekawy błąd po zassaniu bety 3.Jednak pojawił się on nieoczekiwanie, dopiero po kilkinastu turach. Nie mogę poruszać kamerą na mapie kampanii używając przycisków klawiatury,jedynie klikając myszką na miejsca na mapie,kamera reaguje. Również przesuwanie myszką w różnych kierunkach nic nie daje(w opcjach zaznaczona jest kamera z użyciem myszki).
Wie ktoś może jak jest tego przyczyna i jak temu zaradzić,nie biorąc pod uwagę reinstalki...może po prostu coś wcisnąłem?
Czy to poprostu brak kompatybilności z modami...zaznaczam, że przy poprzednich patchach wszystko ladnie śmigalo,jednak poraz pierwszy skusiłem się na "Bete". Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam

To znany błąd w serii Total War (chyba obecny od czasów Empire, ale głowy nie dam). Możesz zrobić tylko dwie rzeczy - wczytać grę z innego (poprzedniego) sejwa lub zacząć nową kampanię. Kiedyś mi się wywaliło w Shogunie 2 na legendarnym trybie (tam jest tylko jeden sejw) i kląłem na czym świat stoi ;)
Fakt, że cymbały nie potrafią tego buga usunąć od paru lat to osobny rozdział

K A M 2150
30-09-2013, 15:41
Witam.

To znany błąd w serii Total War (chyba obecny od czasów Empire, ale głowy nie dam). Możesz zrobić tylko dwie rzeczy - wczytać grę z innego (poprzedniego) sejwa lub zacząć nową kampanię. Kiedyś mi się wywaliło w Shogunie 2 na legendarnym trybie (tam jest tylko jeden sejw) i kląłem na czym świat stoi ;)
Fakt, że cymbały nie potrafią tego buga usunąć od paru lat to osobny rozdział

Wystarczy edytować sejw i zmienić jedną cyferkę, żadnej nowej kampanii, czy wczytywania starego sejwa.

Ituriel32
30-09-2013, 17:02
Przyjrzałem się warunkom wygrania kompani (militarny), i niestety są robione na jedno kopyto.
I tak mamy 110 osad dla barbarzyńców i 140 dla nacji cywilizowanych.
Wyjątkami są tylko Egipt 120 osad, i Kartagina 60 portów. Nie mówię że ogólne warunki są złe, tylko takie jakieś nijakie. Nie dają celu grze.
Wolałbym warunki zróżnicowane: dla diadochów otworzenie państwa Aleksandra. Dla Rzymu zajęcie granic imperium. Dla greków stworzenie jakiej większej unii.
Tym bardziej że są warunki, sojusznicy i protektoraty coś dają (robią).

Przydały by się mapki z zaznaczonymi prowincjami które trzeba zdobyć, bo na razie trzeba szukać na ślepo.
W zasadzie tyczy się to większości aspektów np: drzewka rodziny, przeglądarki budowli, drzewka umiejętności agentów i generałów.

K A M 2150
30-09-2013, 17:05
Dlatego masz takie coś jak cele poboczne i tam masz głównie historyczne cele do wykonania. Dla mnie lepsze rozwiązanie niż z góry narzucanie zrobienia tego i tego.

Asuryan
30-09-2013, 18:38
A nawet oprócz celów pobocznych w celach głównych masz wymienione prowincje, które musisz w całości zająć (wraz z sojusznikiem) - nie, nie wystarczy zająć 110/140 czy 60 jakichkolwiek regionów.

Samick
30-09-2013, 18:49
Nie zmienia to faktu, że podbicie 140 regionów nawet z wybranymi regionami to i tak niemal cała mapa. ;/

Asuryan
30-09-2013, 18:56
Wiem - mam Swebami już prawie całą Europę (oprócz Sardynii, Korsyki, Sycylii, Szkocji, Irlandii, Itaki, i połowy Hiszpanii) i dopiero 60 regionów... Czas ruszyć do Azji, przy okazji zdobędę ostatni brakujący mi surowiec - jedwab :D Jak bym go miał teraz, to w zasadzie już osiągnął bym bez większego problemu zwycięstwo ekonomiczne.

dawid621
30-09-2013, 19:55
To prawda, te cele kampanii sa zupelnie bez sensu jesli chodzi o ilosc regionow, powinno byc tak jak w poprzednich czesciach ze mozna wybrac albo dluzsza kampanie albo krotsza, gdzie byloby troche mniej tych regionow. Bo majac juz mniej wiecej +100 regionow gra robi sie nudna i zadne panstwo juz praktycznie nie jest nam w stanie jakos powazniej zagrozic. Zwyciestwo wtedy jest kwestia czasu.

mpawel5
30-09-2013, 20:08
To prawda, te cele kampanii sa zupelnie bez sensu jesli chodzi o ilosc regionow, powinno byc tak jak w poprzednich czesciach ze mozna wybrac albo dluzsza kampanie albo krotsza, gdzie byloby troche mniej tych regionow. Bo majac juz mniej wiecej +100 regionow gra robi sie nudna i zadne panstwo juz praktycznie nie jest nam w stanie jakos powazniej zagrozic. Zwyciestwo wtedy jest kwestia czasu.
dokładnie, od pewnego momentu leci się schematem, bo i tak nic nam nie zagrozi

Sanvone
30-09-2013, 20:08
Też brakuje mi bardzo opcji zmienienia długości rozgrywki. IMO gdyby to było połowa regionów +1 jeśli chodzi o zwycięstwo militarne ale co wtedy zrobić z resztą zwycięstw (ekonomiczne i kulturowe?) Bo tam by trzeba też balansować nie tylko ilość regionów ale także pozostałe wartości. Pytanie do osób które już kończą kampanie albo je skończyły: jak wygląda u was technologia? Macie większość odkrytą czy już wszystko :?:

Pozdrawiam

Asuryan
30-09-2013, 20:22
Przecież nikt nie każe Wam każdą nacją kończyć kampanię militarnie. W ekonomicznej u barbarzyńców jest w celach już tylko 60 regionów włącznie z wybranymi prowincjami. Kłopot może tylko sprawić posiadanie wszystkich surowców, bo dochód 80 tysięcy na turę czy ilość kasy całkowitej to żadne wyzwanie. 20 partnerów handlowych też da się później bez większego problemu osiągnąć.

I tak bardziej porąbane cele od militarnej ma zwycięstwo kulturalne - przynajmniej 1 region w aż 40 prowincjach z dominacją kultury wybranej nacji.

Samick
30-09-2013, 20:26
Technologia? Szczerze? I bez niej sobie poradzisz. Dobiłem 1150% postępu badań mając 140 prowincji, technologie III stopnia opracowywały się w 3 tury. :)
Nie uchroniło mnie to przed czekaniem jeszcze dwóch tuzinów tur do odpowiedniego osiągnięcia.

Ituriel32
30-09-2013, 20:28
Ja u siebie rozwinąłem większość bez tych końcowych.
Wiem że są cele poboczne, i starałem się je wykonywać. Ale czasami nijak nie pasowały mi do mojego planu gry. Potwierdzam że od mniej więcej 70 osad już mi się nie chciało za bardzo tego ciągnąć. Ale było mi trochę głupio że gram w to ponad 80h a jeszcze nie wygrałem nawet raz. To zmusiłem się.

dawid621
30-09-2013, 21:05
Co do technologii to konczac kampanie zostalo mi ich do odkrycia jeszcze okolo 4 czy 5.

@Asuryan gorzej jak w pewnym momencie nie ma juz na mapie tych 20 nacji z ktorymi trzeba handlowac :D a co do tego dochodu to tez nie jest takie proste, mi do ekonomicznego zwyciestwa brakowalo wlasnie tego i handlu z 20 nacjami. Co do surowcow zas, to podbijajac po kolei prowincje to dostep do nich tez jest kwestia czasu tak naprawde.

shev441
30-09-2013, 21:15
Wiadomo co nieco o przyszłych DLC do gry >
I co się dzieje ze stroną - obecnie jest tylko forum ?

Ituriel32
30-09-2013, 21:32
Plan na zwycięstwo ekonomiczne:
1. Rozwijamy się normalnie tab by mieć tak z 10 regionów, silną armię, i w miarę wydajną gospodarkę.
2. Lokalizujemy prowincje wyznaczone, i w miarę możliwości zajmujemy je.
3. Lokalizujemy surowce, i zdobywamy je.
4. Bardzo ważne wybieramy słabe nacje, i atakujemy je nie wzywając sojuszników. Ostatnio prowincje opanowujemy czynią państewko zależne od nas.
W następnej turze wymuszamy umowę handlową. Pilnujemy by te kraiki w miarę możliwości nie sąsiadowały ze sobą.

Punkty 2, 3 i 4 realizujemy razem. Tak widzę zwycięstwo ekonomiczne w teorii. ;)

Do kulturalnego jeszcze nie wymyśliłem planu działania. Przydała by się tam opcja wymiany regionów. :cry:

K A M 2150
30-09-2013, 21:33
Ja u siebie rozwinąłem większość bez tych końcowych.
Wiem że są cele poboczne, i starałem się je wykonywać. Ale czasami nijak nie pasowały mi do mojego planu gry. Potwierdzam że od mniej więcej 70 osad już mi się nie chciało za bardzo tego ciągnąć. Ale było mi trochę głupio że gram w to ponad 80h a jeszcze nie wygrałem nawet raz. To zmusiłem się.

To w takim razie problem jest z celami, czy z tym jak grasz? Sam napisałeś, że cele wygrania kampanii najlepiej żeby były historyczne, ale cele poboczne już nie bo nie pasują do Twojego planu gry ;) Czyli na moje jest ok, jak ktoś chce to gra historycznie i MA ZA TO PREMIE, a jak ktoś woli tworzyć nową historię to zdobywa nowie ziemie jak mu się widzi. Wysoka liczba ziem do zajęcia wynika zapewne z faktu sprawienia, aby pozostałe opcje wygrania wydawały się atrakcyjne. Obecnie jednak uważam je za zbyt wysokie, nie ma w ogóle wyścigu o wygranie kampanii, w momencie wypełnienia połowy wymaganych celów tak naprawdę nikt nie ma możliwości dogonienia nas. Tak samo po co u Rzymu 140 prowincji, skoro na dobrą sprawę nie ma już wtedy prawie nacji na mapce. Ja dobiłem do 155 gdy udało mi się spełnić ostatni warunek zwycięstwa militarnego, rok około 75 p.n.e., wszystkie technologie wynalezione.

Ituriel32
30-09-2013, 21:49
Ogólnie uważam że te 140 regionów ( nie wiem 3/4 świata) za troszeczkę za dużo.
Ja to lubiłem grać tak:
Podbijam tak z 10 miast. Bawię się w rozbudowę gospodarki. Później w spam zabójców, i męczę tak jakąś nacje co mnie denerwowała. Następnie zdobywam więcej regionów tak do 20. Bronie swoich granic i opanowuje nowe technologie. Szukam jakiegoś morza i robię z niego moją prywatną sadzawkę.
Na razie jakoś nie mogę się tak pobawić bo nikt nie chce mnie atakować.

Nie wiem jak dokładnie z precyzować to z tymi warunkami wygranej. Chyba najprościej było by napisać że chciał bym by były np. po trzy różne dla każdego typu kampanii. Czyli łącznie 9. Chyba się zrobiłem zbyt wymagający. Ale mi się podobał podział na kampanie krótką, średnią i długą. Ja sam ostatecznie i tak znajdę sobie coś do roboty.

K A M 2150
30-09-2013, 22:01
Tu się akurat zgadzamy, bo brakuje mi wyboru rodzaju kampanii. Sam przeważnie w każdym TW kończę może 1-2 pełne kampanie, a potem już same krótkie. Nawet jeżeli wybieram długie to i tak ich nie kończę, zwyczajnie już się nie chce gdy wiadomo, że zwycięstwo to tylko kwestia czasu.

Bojaki
30-09-2013, 22:06
Wystarczy edytować sejw i zmienić jedną cyferkę, żadnej nowej kampanii, czy wczytywania starego sejwa.

Dzięki . Szkoda że nie wiedziałem wcześniej, acz kilka forów przekopałem

Niesmiertelnik
30-09-2013, 22:14
Klika genialnych filmików z TW Center. Rage wzbiera na sile. Niedługo będzie jak podczas okresu godowego pawianów 8-)

http://www.grapheine.com/bombaytv/movie-en-92bf5a9c488be1542af0cac103ea8897.html
http://www.grapheine.com/bombaytv/designer-en-46f8dab7a7323ce16a3dedde9fccd8b7.html
http://www.grapheine.com/bombaytv/agency-en-3693d596ad112a34ab90f6d6557bbb46.html
http://www.grapheine.com/bombaytv/logo-en-ba212472f324afad604a74af6704b372.html
http://www.grapheine.com/bombaytv/website-en-a02698d66b23f2f03b653ba7c6ed8edd.html

LOL

Asuryan
30-09-2013, 23:04
a co do tego dochodu to tez nie jest takie proste, mi do ekonomicznego zwyciestwa brakowalo wlasnie tego i handlu z 20 nacjami. Co do surowcow zas, to podbijajac po kolei prowincje to dostep do nich tez jest kwestia czasu tak naprawde.
Dochód jest akurat bardzo prosty - zostawiasz sobie z 4 dobre armie, a resztę oddziałów wystarczy rozwiązać i rekrutować tylko najtańsze w utrzymaniu, by spełnić warunek ich liczby w ekonomicznej. Oczywiście zero najemników. Do tego technologie obniżające korupcję i przekształcenie dodatkowych świątyń z bonusem do technologii w budynki przynoszące kasę. Grając barbarzyńcami gorzej z tymi surowcami - jedwab jest tylko w Azji. Handel miałem już z 19 nacjami, ale wyruszając po jedwab zaatakowałem część swych partnerów handlowych :mrgreen:

Bojaki
01-10-2013, 11:37
Klika genialnych filmików z TW Center. Rage wzbiera na sile. Niedługo będzie jak podczas okresu godowego pawianów 8-)

http://www.grapheine.com/bombaytv/movie-en-92bf5a9c488be1542af0cac103ea8897.html
http://www.grapheine.com/bombaytv/designer-en-46f8dab7a7323ce16a3dedde9fccd8b7.html
http://www.grapheine.com/bombaytv/agency-en-3693d596ad112a34ab90f6d6557bbb46.html
http://www.grapheine.com/bombaytv/logo-en-ba212472f324afad604a74af6704b372.html
http://www.grapheine.com/bombaytv/website-en-a02698d66b23f2f03b653ba7c6ed8edd.html

LOL

Nie dziwię się. Przed 3 września sieć obfitowała w obrazki niemal hagiograficzne. Produkt wysoce nie spełnił oczekiwań i wahadło odbiło w drugą stronę. Ale trzeba przyznać, że mają poczucie humoru. Klimaty Bombaju są rewelacyjne

dawid621
01-10-2013, 13:53
Powiem Ci ze zalezy czego oczekujesz, AI w tej grze jest kiepskie poki co, szczegolnie w czasie oblezen, zdarzaja sie jeszcze jakies mniejsze, sporadyczne bugi. No i w duzej mierze jest to tez kwestia Twojego sprzetu, bez porzadnego 4-ro jajowca nie ma co do tej gry podchodzic, karta juz taka wazna nie jest ale rowniez bez przesady. Poza tym.gra na dluzsza mete jest bardzo schematyczna i w dalszej czesci rozgrywki komp praktycznie nie ma nas czym zaskoczyc, przez co jest zdecydowanie latwiej niz w takim.shogunie 2. Konczac ten moj wywod ja gdybym nie byl.fanatykiem serii to narazie wstrzymalbym sie z zakupem az poprawia AI. Aczkolwiek jest juz nieco lepiej niz w dniu.premiery.

dawid621
01-10-2013, 17:23
Racja, to Ai z pewnoscia najgorsze nie jest, nic nie pobije glupoty Ai z Empire i Napoleona :D

Pampa
01-10-2013, 18:00
AI jest tragiczne... w Empire to AI przynajmniej próbowało oskrzydlać konnicą, no i w ogóle starało się atakować. A tutaj jest parcie na flagi i bitwy po 5 minut. Żenada. Osobiście gram od Rome I

dawid621
01-10-2013, 18:04
AI jest tragiczne... w Empire to AI przynajmniej próbowało oskrzydlać konnicą, no i w ogóle starało się atakować.

Wlasnie o tym atakowaniu myslalem, faktycznie w empire i Napoleonie probowalo atakowac, tyle ze (szczegolnie mysle tutaj o Empire) nie umialo tego robic, czesto gesto poprostu wchodzilo piechota (w porywach nawet generalem) na linie ognia piechoty liniowej, o efekcie koncowym tego zabiegu ze strony Ai mowic chyba nie trzeba :D

adi
02-10-2013, 17:37
po kolejnym patchu, dalej jest lipa ;)

kto "nie musi" niech nie kupuje...

ja zaluje ze kupilem, ale niestety, greckie dlc mnie skusilo :(

A jak zachowuje sie wojo? Nadal w grupki sie zbiera i leje? Nie walczy w linii?

dawid621
02-10-2013, 19:04

Pod tym wzgledem nic sie nie zmienilo.

Bojaki
02-10-2013, 21:29

Pod tym wzgledem nic sie nie zmienilo.

Obawiam się, że tu żaden patch nie pomoże, bo to cecha silnika gry a nie oprawy :( Obym się mylił

K A M 2150
02-10-2013, 23:07
Da się to ogarnąć. Potrzebne są zmiany w formacjach i odpowiednie staty. Na Radiousie elitarne jednostki jak Bohaterowie Sparty i Gwardia Pretorian będą walczyć w linii jakby ktoś stał z miarką. Obecnie silnik ma największe możliwości jeżeli chodzi o trzymanie formacji itd, tylko CA tego sama nie ogarnia i chyba nie zamierza, a modderzy powoli coś z tym robią. Póki co głównie bazuje się na tym co dało CA, ale niestety z braku takich osób jak Darth szybko dobry balans nie wyjdzie. Radious zna się na wielu rzeczach, ale nigdy nie szedł jakoś mega w realizm.

Shane
02-10-2013, 23:24
W S2 nawet bez darta bylo z tym o wiele lepiej

K A M 2150
02-10-2013, 23:36
Bo nie było tam wielu modyfikatorów, które doszły w Rome, a w zasadzie zostały przywrócone z Rome 1, czyli masa(waga) jednostek (nieobecna od MTW2). CA nigdy nie potrafiło zrobić balansu, a gdy teraz mamy największe możliwości co do kreowania balansu to tym bardziej polegli. Pozostaje czekać na mody, bo gdy wyjdzie coś na poprawę AI oraz porządne staty to bitwy będą najbardziej realistyczne w serii TW.

Apolion
03-10-2013, 07:10
Witam :)
Od dawna śledzę forum i postanowiłem się "ujawnić" słysząc tyle pierdolamento na temat Romka 2.
Zupełnie nie zgadzam się z krytyczną masą która tak zajadle krytykuje CA.
Jestem fanem od Shoguna tak swoją drogą .

"How far will you go for Rome" ?

Jak zainwestowałem w kompa ponad 3 kawałki , wolne w pracy itp sprawy.
Gram od początku , i widzę jaka gra była i jak wygląda obecnie.
Na początku nie powiem była tragedia, to co zaserwowali na panowie z CA wołało o pomstę do nieba .
Tragiczne fps [nawet jak na mego kompa :O ] bunty , fawele w mieście ;) , run na flagę .
Wybaczyłem dużo = [nawet brak możliwości gry z kumplem w multi przez totalne zwiechy] :[
Dlaczego ?
Gra ma totalny potencjał, już od początku to się czuje i widzi z każda upływającą godziną .
Tak to najlepszy TOTAL WAR --- EVER !
Syndrom jeszcze jednej tury którego nie czułem od Shoguna I.
Grafika powala na kolana tutaj przyda się wklejenie tego linka
[youtube:a0hfq5cb]http://www.youtube.com/watch?v=xeEVpcbkh5M[/youtube:a0hfq5cb]
Pewnie widzieliście ale co tam ;)
Dla wszystkich którzy jeszcze nie zakupili - zwracam się z ROZSĄDKIEM

MARSZ DO SKLEPU !

Gra z każdą kolejną łatką jest coraz lepsza , już teraz sztuczna inteligencja jest znośna .
A będzie coraz lepiej :)
pozdrawiam was :)

manolito
03-10-2013, 07:36
Od dawna śledzę forum i postanowiłem się "ujawnić" słysząc tyle pierdolamento na temat Romka 2.

Na początku nie powiem była tragedia, to co zaserwowali na panowie z CA wołało o pomstę do nieba .
Tragiczne fps [nawet jak na mego kompa :O ] bunty , fawele w mieście ;) , run na flagę .
Wybaczyłem dużo = [nawet brak możliwości gry z kumplem w multi przez totalne zwiechy] :[
Dlaczego ?
Gra ma totalny potencjał, już od początku to się czuje i widzi z każda upływającą godziną .
[youtube:z5maz783]http://www.youtube.com/watch?v=xeEVpcbkh5M[/youtube:z5maz783]

MARSZ DO SKLEPU !

Gra z każdą kolejną łatką jest coraz lepsza , już teraz sztuczna inteligencja jest znośna .

ja też polecam wszystkim kupić, ale nie teraz, zwłaszcza jak ktoś nie ma nowego kompa(nie będzie mógł szczytować na widok wodotrysków - jak ten pan powyżej) - powinien poczekać do momentu gdy gra osiągnie wydajność i grywalność z poziomu shoguna2 - zaoszczędzicie nerwów i kasy.

nowy2142
03-10-2013, 07:44
@apolion
Przez takich kowalskich jak ty jest era DLC, płakania że produkcja gier jest droga (200mln dolarów na reklamy i 10mln na grę via cod ;)), same odgrzewane kotlety i nacisk na szybsze wydawanie gier nawet jeśli są one wyraźnie niedokończone.
Do ludzi z rozsądkiem.
Nic nie tracicie jeśli poczekacie, a i lepszy efekt będzie jeśli poczekacie z kupnem.
Pokażcie CA że nie będziecie płacić za wyraźnie niedokończony produkt.

Apolion
03-10-2013, 08:01
@apolion
Przez takich kowalskich jak ty jest era DLC, płakania że produkcja gier jest droga (200mln dolarów na reklamy i 10mln na grę via cod ;)), same odgrzewane kotlety i nacisk na szybsze wydawanie gier nawet jeśli są one wyraźnie niedokończone.
Do ludzi z rozsądkiem.
Nic nie tracicie jeśli poczekacie, a i lepszy efekt będzie jeśli poczekacie z kupnem.
Pokażcie CA że nie będziecie płacić za wyraźnie niedokończony produkt.

Nowy po 30 ciężko jest czymkolwiek człowieka zainteresować .
A i pracując w kraju liczę się z każdym groszem , nie łyknę wszystkiego jak młody pelikan .
Gra jest dopracowywana - ale już teraz warto ją nabyć , takie jest moje zdanie .

marko1805
03-10-2013, 08:04
Apolion pisze:

Dlaczego ?

To że gra może stać się najlepszą z serii to się nawet zgodzę, ale zachęcanie do zakupu tej bety na obecnym poziomie hm.. pisałeś to na trzeźwo ? czy jesteś jeszcze pod wpływem marketingowego bełkotu CA ?

MARSZ DO SKLEPU !

No a z tym tekstem to już zupełnie pojechałeś :lol: :lol: :lol:
Rozsądek to chyba na urlopie ;)
Za jakieś parę miesięcy jak gierka stanieje i ją być może załatają jak najbardziej będzie godna polecenia.

maryjan1001
03-10-2013, 08:16
Nooo Appolion pojechał po bandzie.
Też jestem fanem od początku,wszystkie części w oryginale. ROME 2 TOTAL BUG.
Tak to sie powinno nazywać.
Wybaczałem wiele z tym ostatnim Romkiem,ale po ostatnim patchu(do tej pory jako tako chodziło)zadnej bitwy ręcznie nie moge rozegrać-po kilku minutach ląduje we windzie :x
PS:ciekawe czy jakie płatne DLC zdecydują sie pany menegery z CA wypuścić. to by była jazda...

Apolion
03-10-2013, 08:17
marko po takiej akcji hejtowania tego produktu musiałem posunąć się do tych granic .
Wiele osób zastanawia się nad kupnem - dużo się wstrzymuje co w mojej opinii wychodzi im na dużą szkodę.
Stąd ta retoryka ;) "rozsądku "
Mam sporo znajomych którzy katują tą grę , każdy widzi jak wygląda ale większość przymyka oko
z uwagi na to że obcuję się z czymś "zjawiskowym "

Tak jesteśmy bandą kowalskich bez gustu :D i rozsądku :mrgreen:

Może ktoś wie kiedy można spodziewać się nacji Seulecydzi ?
Jakaś przeciwwaga dla Rzymu musi być !

nowy2142
03-10-2013, 08:29

Dokładnie. Albo jest jeszcze inne określenie. Casuale ;)

marko1805
03-10-2013, 08:44
marko po takiej akcji hejtowania tego produktu musiałem posunąć się do tych granic
To hejtowanie jak to ująłeś jest jak najbardziej zasłużone na chwilę obecną.

Wiele osób zastanawia się nad kupnem - dużo się wstrzymuje co w mojej opinii wychodzi im na dużą szkodę.
:lol: Moim zdaniem nic nie tracą, a zaoszczędzą sobie irytacji. Szkody żadnej na pewno nie poniosą, a te 140 zł można wydać dużo lepiej na pewno nie wspomagając CA.

Mam sporo znajomych którzy katują tą grę , każdy widzi jak wygląda ale większość przymyka oko
Właśnie, katują dobrze to jąłeś bo czasami trudno czerpać z tej gry przyjemność ,a Ty jeszcze zachęcasz ludzi do jej kupna :lol: :lol: :lol:

Argail
03-10-2013, 08:47
Seleucydzi są ale nie można nimi grać, ja gram Rzymem od ponad 100 lat i widzę że cienko przędą na mapie -jakieś bestie z bardzo dalekiego wschodu daj im chyba niezły wycisk

lofix
03-10-2013, 09:05

OMG ! Jak ktoś chce być pro graczem i być z tego dumny to polecam inne gry w których trzeba się wykazać ;) Ta gra była, jest i będzie casualowa :roll:

Apolion ma racje w wielu sprawach ale haterzy i tak go zjadą bo przecież jak można chwalić grę która im się nie podoba no jak można ? 8-)

nowy2142
03-10-2013, 09:24

OMG ! Jak ktoś chce być pro graczem i być z tego dumny to polecam inne gry w których trzeba się wykazać ;) Ta gra była, jest i będzie casualowa :roll:

Apolion ma racje w wielu sprawach ale haterzy i tak go zjadą bo przecież jak można chwalić grę która im się nie podoba no jak można ? 8-)
OMG! Nie znasz znaczenia słowa casual ani w stosunku do graczy ani w stosunku do gier http://pl.wikipedia.org/wiki/Gra_casual
Ani nawet tego co razem z apolionem określacie mianem "hatu,haterow" itp.
Nie masz racji w tym co piszesz ale przecież nie wolno mówić o czymkolwiek źle i wszyscy powinni myśleć jak ja- mów o czymś dobrze albo nie mów wcale :(
Również tutaj zajrzyj http://www.urbandictionary.com/define.p ... nna%20hate (http://www.urbandictionary.com/define.php?term=Haters%20gonna%20hate)
Bo ta wasza logika o "hates gonna hate" i hejterach i w ogóle jest błędna.
Nie używajcie czegoś czego nie rozumiecie.

Apolion
03-10-2013, 09:28
Seleucydzi są ale nie można nimi grać, ja gram Rzymem od ponad 100 lat i widzę że cienko przędą na mapie -jakieś bestie z bardzo dalekiego wschodu daj im chyba niezły wycisk

Tak dzięki ale chodziło mi o to kiedy będą dostępni jako nacja grywalna .
Grając w multi - kampanie jeśli ktoś gra Rzymem i umie grać jest naprawdę cholernie ciężki do pokonania.
Egipt jest potężny i jakoś sobie radzę ale Seulecydzi i ich państwa partnerskie jakoś bardziej do mnie przemawiają .

nowy 2142 skąd tyle złej energii ?
Podam przykład Diablo 3
Byłem wielkim fanem serii do czasu 3 i tego co zrobił Blizzard .
Darując bany wszystkim "cziterom" którzy wypaczyli sens i "sprawiedliwość" gry .
Grę z mega kontem opyliłem na allegro i przekląłem po wsze czasy tych panów.
Nie gram nie lubię nie chodzę po forach i nie wyżalam się !
Rodzi się pytanie skąd w was tyle emocji ?
To jest chyba miłość :;)

Wybranka okazała się wybrakowaną w waszym zdaniu ladacznicą :mrgreen: ?
W której więcej blichtru niż treści

hellbilly
03-10-2013, 09:48
Ja mogę sporo przetrawić. Wywala mnie do windy po bitwach morskich: trudno, po 3 patchu spadły fps z 41 na 33: trudno zmniejszyłem ustawienia na których grałem, komp robi błędy w czasie oblężenia: trudno, w każdej części to była jego słaba strona. Jest jedna podstawowa sprawa dla której gra dla mnie jest stratą czasu. AI na mapie kampanii. Po raz kolejny spróbowałem, odpaliłem kampanię rodem Junii. Mija ponad 100 lat gry i nawet jeden raz nie zostałem najechany przez sąsiadów. Chciałem aby było trudniej więc zacząłem już na wszystkich mozliwych "fronatch " walczyć. Popełniałem umyslnie strategicznie błedy angażując się w wojnę z wieloma państwami. Nikt z nich tego nie wykorzystał. W pewnym momencie pod Apollonię bronioną tylko przez mizerny garnizon podeszła ogromna armia Knossos, stanęła z 3 tury i uciekła. Przecież nie musiała jej zajmować na stałe. Mogli ja po prostu puścić z dymem i wziąć łupy. Marzyłem aby to zrobili... Jedyne walki obronne jakie toczyłem to walki z buntownikami. Gra nie stanowi dla ludzi grających w TW od lat najmniejszego wyzwania. Wybieram przeciwnika: podbijam i następny w kolejce. Odległych granic mogę wogóle nie bronić. Po co, nawet jak sąsiadują z wrogami i tak nic mi nie grozi. Cholerny Peace And Love Total War.

Dowgird
03-10-2013, 10:00
To może ja słów kilka, zanim dyskusja znowu przerodzi się w popisy oratorskie i wklejanie linków z wikipedii, które nie mają nic wspólnego z tematem. Po trzecim paczu Ai moim zdaniem poprawiło się przy oblężeniach. Nie podpala bramy, a jak podstawia machiny do muru, to w różnych miejscach często odległych od siebie, więc obrona musi sie rozproszyć. Fpsy- też podskoczyły i nawet podczas deszczu ładniej to u mnie wygląda niż wcześniej. Połyski na ziemi, efektowne, a nawet czasami efekciarskie ;) . Zresztą moim miernikiem optymalizacji gry jest oblężenie na 10000 woja, bardzo dużego miasta np. Rzymu. Tam gdzie jest wojsko przycina, ale to norma, grać się jednak da. Ustawione wszystko mam na wysokie, wielkość oddziału na ultra. Wygląda ładnie i jak mi idzie w customie, to w kampanii nic mnie nie zaskoczy, bo raczej do tak wielkiej bitwy nie dojdzie. Ogólnie jestem jednym z nielicznych jak widzę , którym gra nie płata figli technicznych. A sprzęt na którym się bawię to I5 3570K (mam nadzieje ze nie pomyliłem numerku) 3,4 Gh 8 giga ramu i Radeon 7970 3giga ramu. Ustawienia w grze mógłbym pewnie podnieść, ale miedzy ultra a wysokim, aż takich wielkich różnic nie widzę, więc wszelkie zasoby zainwestowałem w wygląd i wielkość oddziałów.

PS: Mam nadzieję, że nie dałem nikomu powodu, żeby mnie zjechać za to ze gra mi chodzi przyzwoicie, aczkolwiek jeszcze trochę pracy przy niej zostało i niech chłopaki się uwijają, żeby każdy mógł zagrać na przyzwoitym poziomie.(chodzi o stronę techniczną, bo resztę i tak jak zwykle lepiej wykonają moderzy)

Apolion
03-10-2013, 10:07
Ja mogę sporo przetrawić. Wywala mnie do windy po bitwach morskich: trudno, po 3 patchu spadły fps z 41 na 33: trudno zmniejszyłem ustawienia na których grałem, komp robi błędy w czasie oblężenia: trudno, w każdej części to była jego słaba strona. Jest jedna podstawowa sprawa dla której gra dla mnie jest stratą czasu. AI na mapie kampanii. Po raz kolejny spróbowałem, odpaliłem kampanię rodem Junii. Mija ponad 100 lat gry i nawet jeden raz nie zostałem najechany przez sąsiadów. Chciałem aby było trudniej więc zacząłem już na wszystkich mozliwych "fronatch " walczyć. Popełniałem umyslnie strategicznie błedy angażując się w wojnę z wieloma państwami. Nikt z nich tego nie wykorzystał. W pewnym momencie pod Apollonię bronioną tylko przez mizerny garnizon podeszła ogromna armia Knossos, stanęła z 3 tury i uciekła. Przecież nie musiała jej zajmować na stałe. Mogli ja po prostu puścić z dymem i wziąć łupy. Marzyłem aby to zrobili... Jedyne walki obronne jakie toczyłem to walki z buntownikami. Gra nie stanowi dla ludzi grających w TW od lat najmniejszego wyzwania. Wybieram przeciwnika: podbijam i następny w kolejce. Odległych granic mogę wogóle nie bronić. Po co, nawet jak sąsiadują z wrogami i tak nic mi nie grozi. Cholerny Peace And Love Total War.

Mogę wczuć się w to co napisałeś - i w 100 % zgodzić .
Ta wybranka jest też moją miłością a na rynku jest tylko CA .
Z bólem zaciskam zęby bo nie ma nic lepszego BAAA nie ma żadnej alternatywy -
aby zaspokoić mój głód strategiczny !! :o
Jak znajdę lepszy garnitur to go zmienię

Dla mnie ta gra to tylko multi - a nacje i AI musi być tylko pożywieniem dla rodzących się potęg
[ludzkich graczy ]
Przydałoby się aby było trochę mądrzejsze ale jest jak jest .

Bojaki
03-10-2013, 10:12

MARSZ DO SKLEPU !

Gra z każdą kolejną łatką jest coraz lepsza

Hihi haha hehe...
Kupujcie teraz, jak najszybciej, natychmiast - bo za parę miesięcy gra będzie lepsza :) :) :)
A to ci dopiero rozsądek

hellbilly
03-10-2013, 10:14
To ja mam pytanie, zwłaszcza do osób próbujących gry róznymi nacjami. Czy zdażają się jakieś wieksze ataki ze strony komputera. Przykładowo Sparta (jak u mnie w kampanii) wypowiada wojnę Rzymowi i robi desant pod Brundisium? Ja 3 krotnie grałem Rzymem, Swebami, Arwernami i Macedonią i zawsze spotykałem się z całkowitą biernością przeciwników. Owszem byli w stanie odbić miasto, które chwilę wcześniej im zdobyłem ale tylko jeden jedyny raz zaatakował sam z siebie. Było to w czasie gry Arwernami na 2 patchu. Nie pamiętam nazwy ale jedno z iberyjskich plemion zrobiło desant w okolicach normandii :) i zajęło mi jedno z tamtejszych miast. Ale takie akcje były dawniej normą, począwszy od Rome 1. Więc z czego mam się cieszyc.
Do tego byłem tak napalonym idiotą, że specjalnie pod Rome 2 kupiłem nowego kompa potrzebnego mi mówiąc szczerze jak łysemu grzebień w tej chwili. Poza Rome wszystkie inne gry chodziły co najmniej na średiowysokich, taki Szogun 2 na wysokich płynnie. Stary a głupi.

Bojaki
03-10-2013, 10:20
To ja mam pytanie, zwłaszcza do osób próbujących gry róznymi nacjami. Czy zdażają się jakieś wieksze ataki ze strony komputera.

Niestety poza wojną domową nie miałem jeszcze przyjemności zostać zaatakowanym. A i wojna domowa była śmieszna, bo AI zespawnowało na północy i zamiast atakować mnie zaczęła się prztykać z Cheruskami

Dowgird
03-10-2013, 10:25
To znowu ja ;) Grając Egiptem na 2 paczu, niechcący znaczy przez Cypr, dałem się wciągnąć w wojnę z Selucydami. A ich sojusznicy, to były głównie nacje ze mną sąsiadujące, przez co miałem wojnę prawie na wszystkie fronty. Tylko że to prawie skończyło się po 3 turach, bo nawet nacje neutralne wzięły się za mnie. Zaczęło się blokowanie portów i inwazje lądowe, jakoś sobie radziłem, tylko że ograniczona ilość armii nie pozwalała mi łatać dziur na bieżąco. Poziom kampanii normal. Więc sam nie wiem o co chodzi i nie piszę teraz tego złośliwie, ale czasami jak czytam forum, to mam wrażenie że gramy w różne gry. (rozbieżność wniosków i wrażeń jest ogromna). No chyba że CA sprzedało mi jakąś special edition ;) .

Memnon[pl]
03-10-2013, 10:30
To ja mam pytanie, zwłaszcza do osób próbujących gry róznymi nacjami. Czy zdażają się jakieś wieksze ataki ze strony komputera. .
Nawet po patchu 3 nie ma postepu.AI jest dalej tak samo kretynskie jak I przed nim.Gram na legendarnym-mam 130 ture-NIKT mnie nie zaatakowal pomimo iz prowadzilem niejednokrotnie wojny z 5 panstwami jednoczesnie.W obecnej kampani Rzymem mam zajete-Afryke az do Egiptu,Hiszpanie,Galie-teraz uderzam na Brytanie i jednoczesnie na wschod europy.Na 135 bitew lodowych nie przegralem ani jendej-nie dlatego ze jestem az taki dobry-tylko dlatego ze komp jest az tak totalnie beznadziejny.To jest najgorsze AI w calej hitorii TW-nawet w Empire bylo o wiele lepsze.
edit-Dowgird-Ty napewno grasz w Rome II? :D ...blokowanie portow owszem -zdarza sie i tyle na tym.Nic wiekszego z tego nie wynika.

Dowgird
03-10-2013, 10:41
No właśnie tak :D . Jestem graczem w miarę doświadczonym. Miałem małą przerwę od Napoleona. Nie wiem o co chodzi, dlatego piszę. Gra nie jest cudem, ale też nie mam aż takich odczuć jak niektórzy, że to totalne dno. Ot zwykły Total War (niedopracowany przez twórców, czekający na poprawki ze strony społeczności). I też nie przegrałem żadnej bitwy w polu, tylko że atakowany z każdej strony, przy ograniczonej liczbie armii nie wyrabiałem, a słabe garnizony nie potrafiły przeciwstawić się liczniejszym przeciwnikom. (znaczy ja nie potrafiłem). Dobra kończę już pisać bo i tak jak na 3 lata bytności za dużo dzisiaj gadam. Zapraszam wszystkich do mnie, bierzcie piwo i zagramy na moim kompie ;).

Pampa
03-10-2013, 11:05

Żenada. To jakoś dziwnie wielu ,,haterów" (co to do cholery jest, już lepiej by wyglądało hejterów od haterów) jest jak na tak wspaniałą produkcję :roll: a ocena gry przez graczy też jakoś dziwnie niska.A i hejt, od krytyki różni się diametralnie. Pozwól że wytłumaczę. Hejtujesz coś kiedy jest to nieuzasadnione, ot tak bo mogę. A krytyka która polega na wytykaniu pizdyliona błędów w grze i MARNEJ optymalizacji jest jak najbardziej uzasadniona(pamiętając wspomnienia z Empire Alpha: Total War). Ale cóż, lepiej onanizować się przed efektami graficznymi. Ot, do czego doprowadziła technologia. A dodając swoje ,,OMG" itp. tylko, przynajmniej dla mnie, stajesz się mniej hmmm autentyczny.

hellbilly
03-10-2013, 11:15
Ja chwilę temu odpaliłem kampanię Rzymem po raz kolejny, na poziomie legendarnym z tą różnicą, że od razu wypowiedziałem wojnę wszystkim nacjom jakie znałem ;) No w końcu zaczęło to być jakieś wyzwanie.
Epir zrobił inwazję w okolicach Brundisium, nawet Kartagina ruszyła ;) Zawsze to jakieś rozwiązanie.

Samick
03-10-2013, 11:25
Szczerze? Zamknąłbym ten temat, wstawiłbym Wam po miesiąc karceru. Wszystkim Wam po miesiącu, za pisanie w kółko o tym samym i doprowadzanie mnie o ból głowy (zapewne nie tylko mnie). Przepraszam, zrobiłbym parę wyjątków dla tych którzy coś sensownego piszą o grze, a nie przerzucają się jakimś dziwnym określeniem "hejter", które nie funkcjonuje w języku polskim który uczą w szkołach. Gdyby zrobić selekcje postów w tym temacie to 1/2 postów by wyleciało za pisanie nie na temat oraz powtarzanie tego samego w krótkich odstępach czasu. Swoimi jękami zabijacie to co lubię na tym forum i za co lubię serię TW.

Zrobimy taki układ, Wy będziecie pisać do rzeczy, skończycie z pieprzeniem o hajtaniu, a ja będę miły i nie będę wstawiał ostrzeżeń. Potraktujcie to jako oficjalne i jedyne ostrzeżenie.

mardar282
03-10-2013, 11:29

Dlaczego ?
[youtube:2zj8ty05]http://www.youtube.com/watch?v=xeEVpcbkh5M[/youtube:2zj8ty05]

MARSZ DO SKLEPU !

Zgadzam się z Tobą, należę również do osób które widzą postęp po kolejnych poprawkach, gram typowo testowo od początku grając na poziomie normalnym ( gra pasywna, 70 tur, w zasadzie nie grywalna na początku wydania).Od 2 tygodni gram na bardzo trudnym i widze postęp z tury na turę,jeśli ktos piszę że ma 70 prowincji i dziwi się że nikt go nie atakuje to chyba dobrze świadczy o AI komputera,po prostu widzi przewagę przeciwnika.Grając Rzymem w 70 turze mając cały półwysep, Sycylię i Korsykę wypowiedzałem na raz wojnę Sparcie,Galii,i Macedoni, reakcja była natychmiastowa, operacje lądowania na północy i południu (poziom bardzo trudny),czasami czytając wypowiedzi niektórych tu osób wydaje mi się że gram w inną grę.Zainwestowałem w komputer 4000 tysiące złotych kupując go 30 sierpnia ( czy dla Romy2?, całkiem możliwe że tak :oops: ), i nie mam pojęcia o jakich problemach technicznych piszecie.To prawda że gra miała chodzić na średnich sprzętach i nie każdego stać na nowy sprzęt, ja to rozumie doskonale, ale widocznie czasy Shoguna 2 mineły i potrzeby sprzętu się zmieniają.Wracając do gry oczywiście że gra miała duże wady 3 września, ale w dniu 2 października to inna dobra gra i została poprawiona w 95 procentach, a to że miała wyjść w grudniu 2013 roku nie trzeba mi przypominać, i nie było by tyle krzyku.Wszyscy Fani Total War mają tą samą chorobę-krótką pamięć, Rome z 2004 roku wywalał do pulpitu, i był nie grywalny przez miesiące, Medek 2 to katastrofa przez 1,5 miesiąca, do patcha nr 1.3, itp . Empire nie wspominam, ale dobry to czas, bo dla mnie to pierwszy kontakt ze Steam, i z perspektywy czasu to najlepsza rzecz jaka mogła zainstnieć dla Total War (DLC, patch, wszystko w jednym miejscu, i legalnie-czytaj walka z piractwem czyli zwykłym złodziejstwem). Wszystkim nie sposób dogodzić, nie ma gry idealnej,wyżywanie się i wzajemne opluwanie nie ma sensu, wszyscy chcemy dobrą grę, za którą każdy z Nas sporo zapłacił na Steam, itp. Jestem pewny że w grudniu zapomnimy o dolegliwościach Rome 2 i jak zwykle kilka milionów DLC na całym świecie zostanie kupiona, a to że w Rome 2 brakuje wielu rzeczy jak drzewko rodowe i wiele ,wiele innych aspektów nie ulega wątpliwości.Pozdrawiam.

Scooter
03-10-2013, 12:14
Mam pytanko , na jakiej podstawie kolejna tu osoba wie że w grudniu Rome 2 będzie grywalne?

DonVega
03-10-2013, 12:24
Na takiej samej jak twierdzenie ze w grudniu będzie dalej niegrywalna :) - nikt nie wie jak będzie trzeba mieć nadzieję = choć zauważyłem postęp w custom battle jak zagrałem przeciwko kompowi - to mi spierdzielił na górkę i kampił :) - szok - zazwyczaj stał jak kołek

mardar282
03-10-2013, 12:35
Mam pytanko , na jakiej podstawie kolejna tu osoba wie że w grudniu Rome 2 będzie grywalne?

Dostałem młody człowieku od CA duże wynagrodzenie :? , rozumie teraz administratora tej strony.....

Shane
03-10-2013, 12:47
U mnie po ostatnim patchu gra zaczela przycinac,system mam uporzadkowany a kompa dobrego.Minal miesiac od premiery a gra jest dalej niegrywalna,wiec jak inaczej mozna okreslic Rome 2 jesli niedokonczona,zabugowana,kupe gowna?Teraz powiedzcie ze jestem hejtem,bo krytykuje gre w ktora nawet nie moge grac :D albo ze napewno mam syf w systemie i dlatego przycina...

DonVega
03-10-2013, 13:10
Może kwestia ustawien - ja nie mam rewelacyjnego kompa ledwie dwu rdzeniówka wspomagana Radeonem 4890 a spoko mi się gra. W ustawieniach graficznych nie wale wszystkiego na maksa - tylko szukam optymalnego ustawienia i tak wszystkie szczgoły wody drzew itd....na średnio , tekstury na wysoko, lub bardzo, szczegółowość jednostek na wysoki , AA włączony, cienie na ekstremalne reszta wyłączona a grafika jest następująca

Kampania:
[spoiler:1skq7x1e]http://img266.imageshack.us/img266/7515/5ree.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/266/5ree.jpg/)[/spoiler:1skq7x1e]

Bitwa:
[spoiler:1skq7x1e]http://img694.imageshack.us/img694/3978/aat8.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/694/aat8.jpg/)[/spoiler:1skq7x1e]

Mam jakieś tam zacięcia czasami ale nie takie żeby nie dało się grać

Tomasz The Great
03-10-2013, 17:20
]
To ja mam pytanie, zwłaszcza do osób próbujących gry róznymi nacjami. Czy zdażają się jakieś wieksze ataki ze strony komputera. .
Nawet po patchu 3 nie ma postepu.AI jest dalej tak samo kretynskie jak I przed nim.Gram na legendarnym-mam 130 ture-NIKT mnie nie zaatakowal pomimo iz prowadzilem niejednokrotnie wojny z 5 panstwami jednoczesnie.W obecnej kampani Rzymem mam zajete-Afryke az do Egiptu,Hiszpanie,Galie-teraz uderzam na Brytanie i jednoczesnie na wschod europy.Na 135 bitew lodowych nie przegralem ani jendej-nie dlatego ze jestem az taki dobry-tylko dlatego ze komp jest az tak totalnie beznadziejny.To jest najgorsze AI w calej hitorii TW-nawet w Empire bylo o wiele lepsze.
edit-Dowgird-Ty napewno grasz w Rome II? :D ...blokowanie portow owszem -zdarza sie i tyle na tym.Nic wiekszego z tego nie wynika.

Ja nie mogę się zgodzić z kolegą.Od początku grając Rzymem na legendarnym(zacząłem od patcha 2)miałem ciągłe ataki najpierw od Etrusków,następnie od plemion spod Alp(zapomniałem nazwy frakcji),a przy setnej turze atakowało mnie już jakieś 8 nacji. Myśle ,że duże znaczenie ma fakt,co robi się z jeńcami,ja w 95% przypadków mordowałem jeńców ze złości ;) Im bardziej wbijałem się w głąb Galii,tym więcej miałem wojen,bitew(kilka armii na osadę z lądu i morza).Później był patch 3 i jakieś bugi,ale wojen wciąż mnóstwo(musiałem się wycofać z Galli i bronić Rzymu przed Hellenami)...istny szok i kocioł w jednym :)
Ogólnie jestem bardzo pozytywnie zaskoczony zachowaniem AI w kampanii,ale wciąż jest niedosyt przy oblężeniach przez komputer( Armia 4-krotnie większa zdobywa jeden kluczowy punkt i nie zdobywa kolejnych,więc czas się kończy i ja wygrywam).Również gdy jest duża ilość statków,część zółnierzy desantuje i atakuje,a reszta stoji przy statkach.

Gram na patchu 3 oraz zestawie "RTW Modpack by TracePL"(GEM-next,Radious mod oraz KLA Legionares,Scythed,Sparta pack-wygląd jednostek)

adi
03-10-2013, 18:03
Ogólnie jestem bardzo pozytywnie zaskoczony zachowaniem AI w kampanii,ale wciąż jest niedosyt przy oblężeniach przez komputer( Armia 4-krotnie większa zdobywa jeden kluczowy punkt i nie zdobywa kolejnych,więc czas się kończy i ja wygrywam).Również gdy jest duża ilość statków,część zółnierzy desantuje i atakuje,a reszta stoji przy statkach

No rzeczywiscie pozytywnie zaskakuje :D

Umbrecht
03-10-2013, 18:42
Ja się cieszę , że pojawia się trochę ludzi, którzy przyznają że gra jest zwyczajnie bardzo dobra pomimo wad.
Myślę, że i "totalni" krytykanci z czasem przekonają się do tej odsłony.

Scooter
03-10-2013, 19:16
Dostałem młody człowieku od CA duże wynagrodzenie :? , rozumie teraz administratora tej strony.....
yyy czytałem to z 10 razy i za ...... nie rozumiem coś tam naskrobał :lol:
Zadałem konkretne pytanie i oczekuję konkretnej odpowiedzi , tak Ci ciężko to zrozumieć? I nie wiem co ma mieć do tego administrator jak to określiłeś "strony"

mardar282
03-10-2013, 20:20
To bardzo proste.. do czasu usunięcia wszystkich złych rzeczy w Romie 2 nie ma mowy o wydaniu DLC, termin grudzień jest jak najbardziej właściwy by dokończyć to co stworzyli,tu chodzi po prostu o czas i pieniądze,pozdrawiam

adi
03-10-2013, 21:24
Ja się cieszę , że pojawia się trochę ludzi, którzy przyznają że gra jest zwyczajnie bardzo dobra pomimo wad.

No przestana krytykowac jak nie bedzie co krytykowac. To jest bardzo zdrowe zachowanie. A ja jak czytam posty takie jak Twoj, to sie dziwie i tak sobie mysle no to taki czlowiek co jak mu ptak narobi na glowe, to bedzie sie cieszyl,ze ma czapke;)

P.S. No bardzo dobra gra tak bardzo dobra,ze w nia nie gram :D. Niestety nie jestem odosobnionym przypadkiem :(

A swoja droga, to wdepnalem na recke Romka z tego forum bodajze 2 dzien po premierze(recka 2 dzien po premierze). Jedynie slaba optymalizacja w niej zostala wymieniona jako jedyny blad:D No tak ciezko nie zauwazyc czegos co jest "wielkosci gory".Chociaz miedzy nami, to ja nigdy na optymalizacje nie narzekalem bo mi gra normalnie chodzila na maksymalnych ustawieniach heheh

Ciekawe jaki zrobia dodatek do Romka czy tam DLC. OBstawiam oczywiscie Aleksandra. A cos innego? Hm moze wojny domowe Rzymu plus wojna z Kartagina? Albo cos w Grecji. Wojna peloponeska.

dawid621
03-10-2013, 22:21
Mi jako o dodatku marzy sie wrecz chociazby jakas minikampania o powstaniu spartakusa ;) Wojny Diadochow tez mysle bylyby ciekawym pomyslem na dodatek. Poza tym modle sie do Jowisza zeby nie wydali czegos o upadku cesarstwa Rzymskiego :D jakos kompletnie nie trawie tego okresu w historii.

Tomasz The Great
03-10-2013, 22:29
Ogólnie jestem bardzo pozytywnie zaskoczony zachowaniem AI w kampanii,ale wciąż jest niedosyt przy oblężeniach przez komputer( Armia 4-krotnie większa zdobywa jeden kluczowy punkt i nie zdobywa kolejnych,więc czas się kończy i ja wygrywam).Również gdy jest duża ilość statków,część zółnierzy desantuje i atakuje,a reszta stoji przy statkach

No rzeczywiscie pozytywnie zaskakuje :D

Pozytywnie zaskakuje w kampanii na legendarnym...nie przy oblężeniach.

No przestana krytykowac jak nie bedzie co krytykowac. To jest bardzo zdrowe zachowanie. A ja jak czytam posty takie jak Twoj, to sie dziwie i tak sobie mysle no to taki czlowiek co jak mu ptak narobi na glowe, to bedzie sie cieszyl,ze ma czapke;)

P.S. No bardzo dobra gra tak bardzo dobra,ze w nia nie gram :D. Niestety nie jestem odosobnionym przypadkiem :(

A swoja droga, to wdepnalem na recke Romka z tego forum bodajze 2 dzien po premierze(recka 2 dzien po premierze). Jedynie slaba optymalizacja w niej zostala wymieniona jako jedyny blad:D No tak ciezko nie zauwazyc czegos co jest "wielkosci gory".Chociaz miedzy nami, to ja nigdy na optymalizacje nie narzekalem bo mi gra normalnie chodzila na maksymalnych ustawieniach heheh

Ciekawe jaki zrobia dodatek do Romka czy tam DLC. OBstawiam oczywiscie Aleksandra. A cos innego? Hm moze wojny domowe Rzymu plus wojna z Kartagina? Albo cos w Grecji. Wojna peloponeska.

Tacy ludzie zawsze będą krytykować ,nawet jakby już wszystko poprawili, to i tak znajdą czas ,by się produkować na forum,że jaka ta gra jest słaba i jak bardzo ciężko im w nią grać...tak ciężko ,że aż muszą przestać.
Wszyscy jesteśmy źli na to całe zamieszanie,na półprodukt który tnie się na nowym ,specjalnie pod Rome 2, przygotowanym sprzęcie ,na wiele miesięcy wyczekiwań (jak nie lat) i w końcu wielkiego rozczarowania. Ale zamiast lamentować , jaki to ciężki los Polaka(kasa i tak już popłynęła),lepiej się zagłębić w epicki Rome 2 Total War i znaleźć coś, co nie pozwoli odejść od kompa przez wiele godzin...Ja znalazłem i brne dalej. A dla tych co nie znaleźli żadnego przyciągania, jedyną opcją pozostaje zmiana klimatu...klimatu w którym się odnajdą.
Dla mnie,jak i pewnie dla wielu innych graczy, starożytność jest wczutą do tego stopnia,że żadne systemowe problemy nie odciągną Nas od prześwietlenia gry na wylot,do czasu,aż będzie można odetchnąć :D

Pozdrawienia dla wszystkich Romeniaków ;D

Bojaki
03-10-2013, 22:40
Mi jako o dodatku marzy sie wrecz chociazby jakas minikampania o powstaniu spartakusa ;) Wojny Diadochow tez mysle bylyby ciekawym pomyslem na dodatek. Poza tym modle sie do Jowisza zeby nie wydali czegos o upadku cesarstwa Rzymskiego :D jakos kompletnie nie trawie tego okresu w historii.

Minikampanie to super pomysł . Dlaczego by do Spartakusa nie użyć mapy Italii i okolic (odpowiednio dodając kilka prowincji żeby było ciekawiej), a do Alexandra Hellady i Azji - czyli coś ala Kingdoms do Med2
Ale w upadek Cesarstwa to bym już z chęcią zagrał, wkręciłem się w temat po BI i chętnie bym znowu poprowadził legiony. Niezależnie od tytułu jest szansa, że naprawdę się przyłożą do dodatku, bo fani drugi raz im nie darują wtopy.

Dowgird
03-10-2013, 23:28
Adi kocham Cię ;) , a wracając do tematu, grałem dzisiaj z kolegą, nie weteranem i dostałem niezłe baty. Wszelkie taktyki z Romka 1 się nie sprawdziły. Muszę poćwiczyć , bo w tym starciu miałem być nauczycielem :P :mrgreen: :shock: . Nie wiem czy to wina gry, czy moja ;) . Lagów nie było, zabawa niezła, tylko honor podupadł 3:1 dostałem. A miałem go potraktować lajtowo :oops: .

kuroi
03-10-2013, 23:37
Tacy ludzie zawsze będą krytykować ,nawet jakby już wszystko poprawili, to i tak znajdą czas ,by się produkować na forum,że jaka ta gra jest słaba i jak bardzo ciężko im w nią grać...tak ciężko ,że aż muszą przestać.
Wszyscy jesteśmy źli na to całe zamieszanie,na półprodukt który tnie się na nowym ,specjalnie pod Rome 2, przygotowanym sprzęcie ,na wiele miesięcy wyczekiwań (jak nie lat) i w końcu wielkiego rozczarowania. Ale zamiast lamentować , jaki to ciężki los Polaka(kasa i tak już popłynęła),lepiej się zagłębić w epicki Rome 2 Total War i znaleźć coś, co nie pozwoli odejść od kompa przez wiele godzin...Ja znalazłem i brne dalej. A dla tych co nie znaleźli żadnego przyciągania, jedyną opcją pozostaje zmiana klimatu...klimatu w którym się odnajdą.
Dla mnie,jak i pewnie dla wielu innych graczy, starożytność jest wczutą do tego stopnia,że żadne systemowe problemy nie odciągną Nas od prześwietlenia gry na wylot,do czasu,aż będzie można odetchnąć :D

Pozdrawienia dla wszystkich Romeniaków ;D
No tak. Jest źle. Bardzo. Ale co z tego? Trzeba mówić, że jest dobrze. Pomimo, że nie jest. Dlaczego? Bo nie wypada mówić źle.

Proszę Cię. Na premierę CA zaserwowało nam kupę w pięknym papierku. Jeszcze przed rozpakowaniem czuć smród, a po rozpakowaniu chce się wymiotować.
Jedyne, co w tej grze po premierze było dobre to grafika. WSZYSTKO inne zostało mniej lub bardziej spartolone/źle zrobione. Dyplomacja, polityka, optymalizacja, AI bitewne oraz strategiczne, ogólnie bitwy same w sobie. Nawet Encyklopedia była(i jest) bardzo mierna.
Ale nie, po co mówić o tym, jak jest.(było) Lepiej mówić o grze w samych superlatywach, lub po prostu nie zwracać uwagi na te wszystkie niedoróbki.

Dowgird
04-10-2013, 00:00
Kuroi, Adi i inni , których nie pamiętam strona totalwar.org.pl, jest jedną z pierwszych , które uznałem za ciekawe, ponieważ opowiadały o mojej pasji grania w TW.Na forum każdy ma prawo głosu, tylko nie każdy potrafi , forum to nie gra spieprzona przez twórców. Forum to ciało żywe i jak ktoś nowy teraz wejdzie i popatrzy na powyższego posta to wyjdzie. Następnym razem kolego najpierw zadbaj o forum i klasę wypowiedzi.

Memnon[pl]
04-10-2013, 01:10
Tomasz-ja nie bede krytykowal tej gry jak poprawia-na poczatek AI.Wystarczy ze zostanie na takim poziomie jak w Shogunie II.Pozatym optymalizacja tez jest kiepska-w Shoguna II gram na max(wszystkich) ustawieniach a Rome II na srednich(tylko detale jednostek mam na wysokich) a I tak przy wieksztch bitwach gra lapie lagi.Ponadto gra stracla kilmat-zero jakiejs glebi-ot tworzysz armie I idziesz od miasta do miasta.Nawet nie ma kiedy przywiazac sie do gen-zanim cos osiagna to umieraja.W jedynce jak gen odnosil sukcesy to dostawal bardzo ciekawe przydomki-typu Julisz Wielki itp...tutaj niczego takiego niema,nie ma rodziny,polityki i wielu innych ciekawych rzeczy.O bitwach to juz nawet szkoda mowic-jak mozna bylo az tak spartolic tak istotna czesc?Moja maksymalna bitwa miala 12 miut.A srednie bitwy trwaja nie dluzej niz 5 min(nawet takie z udzielm 8 tys wojska)-gdzie te wielkie epickie bitwy i clala reszta ktora CA obiecywalo ?Ja naprawde lubie TW-gram od pierwszego Shoguna-nawet w Empire pomimo wielu wad nie narzekalem-ale to co zrobili z Rome II to tragedia.Ta gra ma bardzo duzo fajnych rozwiazan i naprawde olbrzymi potencjal-ale jak narazie to wcale niewykorzystany....
P.S-nie krytykuje Ciebie ze Ci sie podoba-wrecz podziwiam Twoj optymizm....

adi
04-10-2013, 04:59
Adi kocham Cię ;) , a wracając do tematu, grałem dzisiaj z kolegą, nie weteranem i dostałem niezłe baty. Wszelkie taktyki z Romka 1 się nie sprawdziły. Muszę poćwiczyć , bo w tym starciu miałem być nauczycielem :P :mrgreen: :shock: . Nie wiem czy to wina gry, czy moja ;) . Lagów nie było, zabawa niezła, tylko honor podupadł 3:1 dostałem. A miałem go potraktować lajtowo :oops: .

Jak Wy walczycie jak oni sie lacza w te grupki?:> Jedno cialo przyciaga drugie i tak o to powstala Ziemia ;)Zamiast pola bitwy mamy Uklad Sloneczny:)
No zabawa przednia. NIc nie dziala jak trzeba. Dlatego przegrales :D Motoryka wojska jest genialna bo wyrownuje szanse jak w komunizmie;);)Kto szybciej klika ten wygrywa :lol:

P.S. A wracajac do krytyki, to zachwalajacy gre powinni zauwazyc,ze owszem Romek 2 nawet z bugami , to bardzo dobra gra ale gdyby powstal w 2000 (zamiast Szoguna 1)Teraz mamy 2013 i nic sie nie zmienilo a nawet jest gorzej. Zatem Romkowi 2 dostaje sie podwojnie i bardzo dobrze. Moze nastepna czesc bedzie lepsza.Pomijajac jak ludzie z CA klamali w zywe oczy; super AI itd. No chyba,ze po prostu dla nich AI jest super albo sa idiotami bo nawet Umbrecht widzi,ze Ai nie jest super, chyba widzi?:)W kazdym razie ja nie lubie jak mi pluja w twarz.
Powiedzmy sobie szczerze gre glownie zachwalaja tzw. graficiarze, ktorym dac troche 3 D i juz maja ucieche:)Tacy mecza sobie Europe Universalis 4 na SP zamiast cisnac przeciwnika w genialna Europe Universalis 2 MP;)

A i zeby Wam nie pospadaly podkladki pod myszki, to pisze, to z przymruzeniem oka;)

Dowgird
04-10-2013, 08:29
I to mi się podoba Adi piszesz z sensem i bez pretensji (jeżeli EU też wolę II). Moje posty należy traktować z przymrużeniem oka. Szkoda forum na płacz, lament i agresję. Z drugiej strony myślę, a gdzie fan ma się wypłakać. Tutaj, tylko trzeba trzymać pewien poziom, bo z samego krytykanctwa nic jeszcze nigdy nie wyrosło. I nie dzielmy się na hejterów i zwolenników. Ja sam wiem, czego Romkowi 2 brakuje. Wczorajsza rozgrywka multi z kolegą, mi to jeszcze bardziej uświadomiła. Dla TW nie ma substytutu teraz na rynku, więc stąd tyle emocji. Człowiek wolny ma wybór, a my niewolnicy serii juz nie. No tylko taki, grać czy nie grać, po Szekspirowsku. A wracając do tematu, wczoraj jedną bitwę wygrałem, ponieważ zaspamowałem jazdą partyjską, nie pamiętam jak sie nazywa, ale jest ciężka i strzela ;) 12 takich jednostek wykończyło wroga + trochę piechoty na przetrzymanie. Mi też się to nie podoba i zamiast gadać tutaj, lepiej napisać do CA, co zaraz zrobię, żeby wzięli się w garść.

Tomasz The Great
04-10-2013, 10:47
]Tomasz-ja nie bede krytykowal tej gry jak poprawia-na poczatek AI.Wystarczy ze zostanie na takim poziomie jak w Shogunie II.Pozatym optymalizacja tez jest kiepska-w Shoguna II gram na max(wszystkich) ustawieniach a Rome II na srednich(tylko detale jednostek mam na wysokich) a I tak przy wieksztch bitwach gra lapie lagi.Ponadto gra stracla kilmat-zero jakiejs glebi-ot tworzysz armie I idziesz od miasta do miasta.Nawet nie ma kiedy przywiazac sie do gen-zanim cos osiagna to umieraja.W jedynce jak gen odnosil sukcesy to dostawal bardzo ciekawe przydomki-typu Julisz Wielki itp...tutaj niczego takiego niema,nie ma rodziny,polityki i wielu innych ciekawych rzeczy.O bitwach to juz nawet szkoda mowic-jak mozna bylo az tak spartolic tak istotna czesc?Moja maksymalna bitwa miala 12 miut.A srednie bitwy trwaja nie dluzej niz 5 min(nawet takie z udzielm 8 tys wojska)-gdzie te wielkie epickie bitwy i clala reszta ktora CA obiecywalo ?Ja naprawde lubie TW-gram od pierwszego Shoguna-nawet w Empire pomimo wielu wad nie narzekalem-ale to co zrobili z Rome II to tragedia.Ta gra ma bardzo duzo fajnych rozwiazan i naprawde olbrzymi potencjal-ale jak narazie to wcale niewykorzystany....
P.S-nie krytykuje Ciebie ze Ci sie podoba-wrecz podziwiam Twoj optymizm....

Ale tu nie chodzi o optymizm :)... ja się zgadzam z tą krytyką,z każdym z osobna.Gra mnie również bardzo zawiodła.Po miesiącach oczekiwań,przeglądania artykułów i oglądaniu filmików,byłem strasznie nakręcony...a tu zimny prysznic. :/ Spartolili Nam gre po całości,grzech nie wybaczalny! Jednak po co wciąż to rozstrząsac,od miesiąca ciągłę biadolenie. Nie pozostaje nic innego ,jak grać lub nie...nie trzeba w kółko ripostować tych co jednak widzą w tej grze jakieś pozytywy i przede wszystkim potencjał.
Przestańmy już z tą debatą na TAK lub NIE! Najlepszym rozwiązaniem byłoby zebrać się razem do kupy i zrobić własną grę...tak aby NIGDY...NIKT...Nam już niczego nie spieprzył :)
Pozdro Maniacy ;)

Tomasz The Great
04-10-2013, 10:56

Jak Wy walczycie jak oni sie lacza w te grupki?:> Jedno cialo przyciaga drugie i tak o to powstala Ziemia ;)Zamiast pola bitwy mamy Uklad Sloneczny:)
No zabawa przednia. NIc nie dziala jak trzeba. Dlatego przegrales :D Motoryka wojska jest genialna bo wyrownuje szanse jak w komunizmie;);)Kto szybciej klika ten wygrywa :lol:

P.S. A wracajac do krytyki, to zachwalajacy gre powinni zauwazyc,ze owszem Romek 2 nawet z bugami , to bardzo dobra gra ale gdyby powstal w 2000 (zamiast Szoguna 1)Teraz mamy 2013 i nic sie nie zmienilo a nawet jest gorzej. Zatem Romkowi 2 dostaje sie podwojnie i bardzo dobrze. Moze nastepna czesc bedzie lepsza.Pomijajac jak ludzie z CA klamali w zywe oczy; super AI itd. No chyba,ze po prostu dla nich AI jest super albo sa idiotami bo nawet Umbrecht widzi,ze Ai nie jest super, chyba widzi?:)W kazdym razie ja nie lubie jak mi pluja w twarz.
Powiedzmy sobie szczerze gre glownie zachwalaja tzw. graficiarze, ktorym dac troche 3 D i juz maja ucieche:)Tacy mecza sobie Europe Universalis 4 na SP zamiast cisnac przeciwnika w genialna Europe Universalis 2 MP;)

A i zeby Wam nie pospadaly podkladki pod myszki, to pisze, to z przymruzeniem oka;)

To się nazywa MARKETING...nie tylko oni robią Nas w ... :)
Naprawdę w to wierzysz,że kolejne części będą bezbłędne czy mniej zepsute od Rome 2?Szczerze w to wątpie. Pomógł by może zbiorowy pozew o odszkodowanie za zawiedzenie oczekiwań,oszustwo i straty materialne ;)
Dlatego trzeba coś z tym zrobić...

Umbrecht
04-10-2013, 14:12
Czy naprawdę niektórzy nie mogą rozmawiać na ciekawsze tematy niż tylko bugi i błędy oraz jak bardzo czują się oszukani ;) ?
To gadanie jest od 3 września i rzadko pojawia się ciekawszy temat do rozmowy albo interesujący post w ogólnej dyskusji.
Sprawia to wrażenie, że niektórzy mają horyzonty wąskie jak ich spojrzenie na świat, bo o jakiejkolwiek szerszej prespektywie nie napiszę.
Nie wspominając, że bardzo jest ciekawa aktywność tych, którzy już prawie 3 tygodnie regularnie poświęcają czas żeby pisać że gra to kupa, albo przyrównują innych do bezmózgiej masy, która łyka co im dadzą :), zamiast poświęcić czas na odrabianie lekcji, naukę, przygotowanie na zajęcia, ćwiczenia, zaliczenia, etc. Naprawdę grono matołów wśród absolwentów szkół średnich i studiów rozmaitych kierunków stale rośnie, co widać w pracy , jak człowiek cv przegląda albo prosi o pokazanie co dany człek potrafi (to tak dla tych młodszych) :) .
Rome 2 to bardzo dobry tytuł, znacznie mniej zbugowany niż S2 i Medek2 w chwili premiery (o Empire i R1) nie wspominając. Każdy ma inną opinię i bardzo dobrze, nie rozumiem jedynie co niektórym do tego, że gra może się podobać.
Ja grywam i za każdym razem kiedy gram , mam frajdę, czy to singiel czy multi z każdym patchem jest coraz lepiej, do tego na chwilę obecną są fajne mody, można pomagać tworzyć niektóre z nich jeśli ktoś ma ochotę i czas (ale lepiej przecież pisać bzdetne posty 100 raz na ten sam temat).
Jak wielokrotnie wcześniej pisałem są pewne bugi, które mnie irytują ale nie jest to nic takiego co odrzucałoby od gry.
A te teksty o marketingu, rynku i świecie rzucane często przez uczniaków gimanzjów czy szkół średnich albo studentów zaprawdę są zabawne...
Może zamiast tak się utożsamiać z grą komputerową zajmijcie się też światem poza ekranem kompów, od razu nabierzecie szerszego spojrzenia i dystansu.

manolito
04-10-2013, 14:52
Czy naprawdę niektórzy nie mogą rozmawiać na ciekawsze tematy niż tylko bugi i błędy oraz jak bardzo czują się oszukani ;) ?
To gadanie jest od 3 września i rzadko pojawia się ciekawszy temat do rozmowy albo interesujący post w ogólnej dyskusji.
Sprawia to wrażenie, że niektórzy mają horyzonty wąskie jak ich spojrzenie na świat, bo o jakiejkolwiek szerszej prespektywie nie napiszę.
Nie wspominając, że bardzo jest ciekawa aktywność tych, którzy już prawie 3 tygodnie regularnie poświęcają czas żeby pisać że gra to kupa, albo przyrównują innych do bezmózgiej masy, która łyka co im dadzą :), zamiast poświęcić czas na odrabianie lekcji, naukę, przygotowanie na zajęcia, ćwiczenia, zaliczenia, etc. Naprawdę grono matołów wśród absolwentów szkół średnich i studiów rozmaitych kierunków stale rośnie, co widać w pracy , jak człowiek cv przegląda albo prosi o pokazanie co dany człek potrafi (to tak dla tych młodszych) :) .
Rome 2 to bardzo dobry tytuł, znacznie mniej zbugowany niż S2 i Medek2 w chwili premiery (o Empire i R1) nie wspominając. Każdy ma inną opinię i bardzo dobrze, nie rozumiem jedynie co niektórym do tego, że gra może się podobać.
Ja grywam i za każdym razem kiedy gram , mam frajdę, czy to singiel czy multi z każdym patchem jest coraz lepiej, do tego na chwilę obecną są fajne mody, można pomagać tworzyć niektóre z nich jeśli ktoś ma ochotę i czas (ale lepiej przecież pisać bzdetne posty 100 raz na ten sam temat).
Jak wielokrotnie wcześniej pisałem są pewne bugi, które mnie irytują ale nie jest to nic takiego co odrzucałoby od gry.
A te teksty o marketingu, rynku i świecie rzucane często przez uczniaków gimanzjów czy szkół średnich albo studentów zaprawdę są zabawne...
Może zamiast tak się utożsamiać z grą komputerową zajmijcie się też światem poza ekranem kompów, od razu nabierzecie szerszego spojrzenia i dystansu.

napiszę streszcznie powyższego tekstu wszystko sprowadza się do: "rome2 to bardzo dobra gra, przestańcie narzekać!" - czyli CIĄGŁE narzekanie na narzekaczy, że narzekacze ciągle narzekają. ;)

Tomasz The Great
04-10-2013, 14:55

Dokładnie tak jak mówisz. Ja na ogół stronie od komentarzy,ale ta miesięczna dyskusja na ten sam temat,mogłaby się już skończyć...i tak nikt nikogo nie przekona do swych racji.