Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Potop Total War

Strony : 1 [2] 3 4 5 6 7 8

RockMiguel
22-02-2014, 19:29
Wkurzają mnie te wieże oblężnicze i tarany, bo drabiny mogą zostać

Samick
22-02-2014, 23:23
A te moskiewskie hulajgorody oblężnicze?

Coloman
23-02-2014, 09:03
Budowanie dział przed oblężeniem? Opanuj się, człowieku, masz ty w ogóle pojęcie, jak robi się działa?
A swoją drogą, to Kozacy też używali hulajhorodyn, więc akurat wieże oblężnicze są OK. Drabiny też były wtedy używane przy szturmach. Szkoda tylko, że w Medku nie ma opcji robienia podkopów, bo w tych klimatach pasowałoby kucie tuneli w celu podłożenia miny i wysadzenia murów czy tam bramy.

Araven
23-02-2014, 09:52
Poza tym brak taranów uniemożliwia użycie jazdy po rozbiciu bramy. Także bez sprzętu oblężniczego ani rusz.

Wonsz
23-02-2014, 16:45
Ale jazda chyba nie szarżowała podczas oblężeń?Poza tym przydałaby się możliwość strzelania z muszkietów do oddziałów na murach.Co do dział w oblężeniach, to chyba nie były skuteczne na mury w tamtych czasach? Szczególnie iż bardziej popularne stawały się wały ziemne.Nie jestem pewny.

Lwie Serce
23-02-2014, 16:52
Ale jazda chyba nie szarżowała podczas oblężeń?
Jak już wszyscy się do miasta wdzierali, to jazda też się wlewała czasem.

co do dział w oblężeniach, to chyba nie były skuteczne na mury w tamtych czasach?
Na mury? Były skuteczne, w przeciwnym wypadku by ich nie używano ;)

Araven
23-02-2014, 16:56
A czy ja piszę o szarży na mury? Rozbita brama umożliwia wolny wjazd jazdy do miasta razem z piechotą przez wyłamaną bramę np.
To tak oczywiste, że sądziłem że nie muszę tego dodatkowo wyjaśniać.
Nie da rady tego zmienić i tyle. Sprzęt oblężniczy musi być jak jest obecnie i nie ma co tego dalej rozważać.

Wonsz
23-02-2014, 17:57
A czy ja też piszę o szarży na mury? Chodzi mi o to ,że jazda się nie wdzierała przez bramę ,bo po drugiej stronie mogła czekać pułapka.Co do posta Lwie Serce, to mi tu chodzi o szturm , gdzie obrońcy jeszcze się bronią i mają jeszcze siły.Z tymi oblężeniami to mnie w takim razie moja była nauczycielka od historii zrobiła mnie w konia :).

Edit Araven:
Realia historyczne a gra to często 2 różne bajki. Ai wjeżdża przez bramę nie oglądając się na historyczne uwarunkowania.

Coloman
23-02-2014, 17:58
Może dałoby się ten taran przerobić na minę (beczka z prochem czy coś w tym stylu)? Wtedy historycznie by się zgadzało.

HellVard
23-02-2014, 19:00
Jak napisał Araven - nie ma co dalej tego rozważać ;) Nie ma możliwości zmiany sprzętu oblężniczego, wymagałoby to grzebania w silniku gry, co poza tym, że jest mocno skomplikowane, jest też nielegalne ;)

Aycox
26-02-2014, 16:07
A ja mam pytanie z innej beczki, czy jeśli mam zainstalowanego moda OiM2 to mogę też zainstalować moda Potop bez ryzyka, że coś mi się posypie w OiM? Już dosyć długo gram w tego moda toteż chciałbym zagrać w coś nowego, ale ochota rozjechania raz na jakiś czas szarżą husarii czeladzi kozackich czy osmańskich jest zbyt wielka :D

Artem.pl
26-02-2014, 16:38
Możesz spokojnie instalować.

Aycox
26-02-2014, 18:32
No spoko dzieki, ale jeszcze raz tak dla pewności chodzi mi o to żebym mógł bez deinstalacji OiM grać w Potopa ;)

Araven
27-02-2014, 20:28
Chyba Kolega już Ci odpowiedział. Ja mam 10 modów w tym OiM i mogę grać. Potopu nie mam.
Potop raczej nie nadpisuje żadnych plików gry to zagrożenia nie powinno być żadnego, ze OiM przestanie działać.

adriankowaty
07-03-2014, 20:37
Jak tam progres?

sadam86
08-03-2014, 14:31
Progres? Raczej rewolucja:) Wszystko zmierza pomału do przodu zrobione zostało sporo modeli wojaków po reformach, dochodzą oddziały gwardyjskie. Opracowywana jest koncepcja nowych eventów i rozbudowa EDB. Trochę to potrwa na razie Attyla poprawia animacje, ja staram się zebrać jednostki w spójna całość i dopasować to do EDB, jest też kilka pomysłów które trzeba przemyśleć, ale spokojnie prace trwają.

goro496
08-03-2014, 17:25
Sadam to może napiszesz te kilka pomysłów, a forumowicze to skomentują, a nóż widelec coś mądrego wpadnie :D
chyba że nie możesz z różnych powodów to nie było pytania ;)

CzłowiekRzodkiewka
08-03-2014, 17:59
Hej tak z ciekawości, czemu przy zmianach w dscr-export-unit gra się zawiesza?
To znaczy nie zrozumcie mnie zle, ja na tym pliku pozjadałem już zęby - wiec nie jest tak, że zmieniam nie to co trzeba.
Po prostu chciałem lekko upgaedować hussarię, a tu lipa :)
Any help?

sadam86
08-03-2014, 18:50
CzłowiekRzodkiewka nie wiem czemu tak jest zapytam twórcę.
goro496 główne kwestie z jakimi teraz walczymy to w miarę realne odwzorowanie reform wojskowych (plan jest taki żeby do reform werbować jednostki na zasadzie najemników czyli duży koszt zaciągu i utrzymania, a po reformie już jako wojsko z poboru z małym kosztem utrzymania), druga kwestia to dobór oddziałów gwardyjskich dla nacji z w miarę historyczny odwzorowaniem, trzecia to budynki i dobór do nich jakiś sensownych bonusów, czwarta to zasady działania pospolitego ruszenia i to chyba tyle z ważniejszych kwestii.

RockMiguel
08-03-2014, 19:05
A unormowano czas rekrutacji (w znaczeniu 50 tur do podstawowej kawalerii)?

sadam86
08-03-2014, 19:13
50 tur zgłaszał EliminatorT, a jak zostało w toku dyskusji ustalone on miał coś źle zainstalowane ja tego problemu nie mam husarię rekrutuję w 5 tur.

Wonsz
08-03-2014, 19:46
Dziwne , zazwyczaj tego błędy w instalacji powodują wywalanie do pulpitu.

goro496
09-03-2014, 07:05
goro496 główne kwestie z jakimi teraz walczymy to w miarę realne odwzorowanie reform wojskowych (plan jest taki żeby do reform werbować jednostki na zasadzie najemników czyli duży koszt zaciągu i utrzymania, a po reformie już jako wojsko z poboru z małym kosztem utrzymania)

To może coś takiego jak wojsko komputowe lub suplementowe ? ;)

druga kwestia to dobór oddziałów gwardyjskich dla nacji z w miarę historyczny odwzorowaniem,

Niestety nie udało mi się nic szczególnego znaleźć :/ Tylko coś takiego że w RON ograniczyli gwardie do ok. 1200 (składały się z 2 regimentów konny gdzie większość stanowiła dragonia i troche rajtarów; pieszych ale jakie oddziały to nie wiem ale coś przypuszczam że piechota wybraniecka/łanowa albo coś w tym stylu)

Siedmiogród: jazda przyboczna księcia, coś zbliżonego do naszej husarii - lekkie zbroje, szable, koncerze, nadziaki, kopie (4 metrowe), broń palna,
- lekka husaria - w typie naszych pancernych, ale raczej bez pancerzy,
- różne rodzaje piechoty;

Francja: Muszketerowie gwardii ormacja wojskowa, będąca gwardią przyboczną króla Francji. Formacja ta podobnie jak dragoni mogła walczyć jako lekka kawaleria albo piechota.

Turcy to chyba janczarzy byli ale tego nie jestem pewien

Rosja: Jej pierwszy oddział sformował Piotr I Wielki w 1690.

Korpus Gwardii
1 Dywizja Piechoty Gwardii - Petersburg, Fontanka.
1 Brygada:
Lejb-Gwardyjski Przeobrażeński Pułk Jego Wysokości
Lejb-Gwardyjski Semenowski Pułk
2 Brygada:
Lejb-Gwardyjski Izmaiłowski Pułk
Lejb-Gwardyjski Pułk Jegrów
1 Lejb-Gwardyjska Brygada Artylerii
2 Dywizja Piechoty Gwardii - Petersburg, Fontanka.
1 Brygada:
Lejb-Gwardyjski Moskiewski Pułk
Lejb-Gwardyjski Pułk Grenadierów
2 Brygada:
Lejb-Gwardyjski Pawłowski Pułk
Lejb-Gwardyjski Fiński Pułk
2 Lejb-Gwardyjska Brygada Artylerii
Brygada Strzelców Gwardii
1 Dywizja Kawalerii Gwardii - Petersburg, Fontanka.
1 Brygada:
Pułk Kawalergardów Gwardii Jej Wysokości Marii Fiodorowny
Lejb-Gwardyjski Pułk Konny
2 Brygada:
Lejb-Gwardyjski Pułk Kirasjerów Jego Wysokości
Lejb-Gwardyjski Pułk Kirasjerów Jej Wysokości Marii Fiodorowny
3 Brygada:
Lejb-Gwardyjski Pułk Kozaków Jego Wysokości
Lejb-Gwardyjski Atamański Pułk Jego Wysokości
Lejb-Gwardyjski Kombinowany Pułk Kozaków
1 sotnia uralska Jego Wysokości
2 sotnia orenburska
3 sotnia kombinowana
4 sotnia amurska
1 Lejb-Gwardyjska Brygada Artylerii Konnej
2 Dywizja Kawalerii Gwardii - Petersburg, Fontanka.
1 Brygada:
Lejb-Gwardyjski Pułk Grenadierów Konnych
Lejb-Gwardyjski Pułk Ułanów Jej Wysokości Aleksandry Fiodorowny
2 Brygada:
Lejb-Gwardyjski Pułk Dragonów
Lejb-Gwardyjski Pułk Huzarów Jego Wysokości
2 Lejb-Gwardyjska Brygada Artylerii Konnej
Samodzielna Brygada Kawalerii Gwardii – Warszawa (patrz: 23 KA)
1 Lejb-Gwardyjska Brygada Artylerii
2 Lejb-Gwardyjska Brygada Artylerii
Lejb-gwardyjska artyleria konna
Gwardyjski batalion artylerii haubic
Lejb-gwardyjski batalion saperów
Gwardyjska kompania lotnicza

Szwecja: Gwardia domu królewskiego - regiment pieszy gwardii, w teorii 4 kompanie szwedzkie i 12 kompanii niemieckich

Tyle znalazłem, nie wiem na ile jest to poprawnie historycznie ale jakiś element "zahaczenia" myśle, że jest :)
Jak znajde chwile czasu to moge jeszcze coś poszperać o tych gwardiach, wystarczy słówko ;)

trzecia to budynki i dobór do nich jakiś sensownych bonusów,

Na tym to się niestety nie znam, więc nawet się będę wypowiadał ;)

czwarta to zasady działania pospolitego ruszenia i to chyba tyle z ważniejszych kwestii.

dobrze by było jakby się pojawiało w czasie wojny
może tak jak z najemnikami było w podstawce Medievala, że jak dołączymy do krucjaty to wojska się pojawiają w oknie z najemnikami

Samick
09-03-2014, 14:00
Niestety nie udało mi się nic szczególnego znaleźć :/ Tylko coś takiego że w RON ograniczyli gwardie do ok. 1200 (składały się z 2 regimentów konny gdzie większość stanowiła dragonia i troche rajtarów; pieszych ale jakie oddziały to nie wiem ale coś przypuszczam że piechota wybraniecka/łanowa albo coś w tym stylu)

Gwardia została ograniczona konstytucyjnie do 1200 ludzi pod koniec panowania Władysława IV, który razem ze swoimi planami rozszerzył gwardię do ponad 2000 ludzi.

Gwardya zaś nasza nie będzie większa, nad dwanaście set (...).
Pytanie czy tu chodzi o faktyczną liczbę ludzi, czy o liczbę porcji. :)

Piechota łanowa/wybraniecka była powoływana specjalnie na kampanie i nie służyła jako gwardia królewska królów Polski. Od czasów Batorego (może nawet trochę wcześniej) w skład gwardii wchodzą oddziały piechoty węgierskiej o różnej liczebności i to bym uznał za coś w rodzaju pewnika.

Co do kawalerii, piszą różnie - rajtaria przez dwa lata, gdzie indziej husaria, chorągwie kozackie, tatarskie oraz dragoni. Trzeba przyjąć, że musiała istnieć jakaś chorągiew lekkiego znaku służąca jako szybka poczta. Zaś reszta tylko na czas wojny albo dla splendoru przy jakiś okazjach. Utrzymanie husarii było kosztowne i wątpię by którykolwiek król decydował się na utrzymywanie przy dworze bez potrzeby tak drogiej formacji, szczególnie że wszyscy mieli notoryczne kłopoty finansowe.

Wonsz
09-03-2014, 15:33
A husaria nie utrzymywała się sama?

sadam86
09-03-2014, 16:11
Nie też otrzymywała żołd może nie wystarczający na wszystko, ale zawsze to jakieś koszty dla Króla, a oni nie byli tani.

adriankowaty
17-03-2014, 15:35
Już minęło 8 dni, więc pytam: jak robota?

sadam86
17-03-2014, 16:08
Ja dużo nie stworzyłem bo nie miałem czasu, ale Attyla poprawił sporo animacji i prawie wszystkie modele jednostek są gotowe. Na dopracowanie czeka jeszcze mapa(dodanie stałych fortów imitujących miasta), a Attyla dla odmiany teraz dodaje nową muzę.

CzłowiekRzodkiewka
17-03-2014, 16:09
O! To kiedy planujecie koleją wersje w świat puscić?

sadam86
17-03-2014, 17:05
Szczerze nie wiem chcielibyśmy jak najszybciej, ale to różnie się układa, niedługo Święta więc będzie trochę innych zajęć to i prace zwolnią tempo.

Wonsz
17-03-2014, 19:10
A czy własne bitwy będą działać?

sadam86
17-03-2014, 19:48
Powinny jest z tym trochę roboty ale się postaramy:)

RockMiguel
22-03-2014, 10:42
Jak się projekt rozwija?

sadam86
22-03-2014, 20:42
Ja teraz przysiadłem trochę do EDU i dodaję info co w danym roku zdarzyło się historycznie na świecie (coś w stylu tego co jest w Bellum), chyba pokombinujemy z religią i kulturami, Attyla w przypływie radości dodaje jeszcze jednostki

adriankowaty
23-03-2014, 09:18
Moglibyście podać wartość % ukończonej pracy i ewentualnie planowaną datę wydania?

sadam86
23-03-2014, 09:40
Dziś właśnie sam zapytałem Attyli jak on to widzi i kiedy przewiduje jakieś kolejne wydanie więc niedługo padną jakieś bardziej oficjalne dane.
Edit:
Ku pokrzepieniu serc nowa wersja ma szansę pojawić się na święta.

Chmura
26-03-2014, 22:54
Witam,

Kliknięcie na Ks Toskanii, Neapol, Brandenburgię, Imperium Osmańskie, Wlk Brytanię, Maurów, Siedmiogród, Szwecję, lub wybór "custom battle" powoduje u mnie wywrotkę na pulpit.

EDIT: sorry dopiero przeczytałem, że inni też mają z tym problem.

Proponuję, żebyście zaktualizowali pierwszy post i napisali co działa a co nie - tak będzie łatwiej nowym graczom :)

adriankowaty
28-03-2014, 17:39
Jak tam praca? Kiedy kończycie?

Wonsz
28-03-2014, 17:53
Cytuję Sadama 3 posty wyżej:

"Ku pokrzepieniu serc nowa wersja ma szansę pojawić się na święta."

goro496
04-04-2014, 09:56
Pytanie do Twórców:
Czy po wybraniu jakiejkolwiek frakcji i rozpoczęciu kampanii byłaby możliwość do wyświetlania filmików z krótkim zarysem historycznym tej frakcji (tak jak to było m.in. w Medievalu z Królestwami ) ?

sadam86
04-04-2014, 15:55
Wow to tam był taki bajer nawet nie pamiętam, w sumie nawet w kingdoms nie grałem tylko kupiłem z racji modów pod kingdoms:) a odnośnie tych filmików zapytam Attyli, on jest bardziej zorientowany w kwestiach graficznych i wideo.

Wonsz
04-04-2014, 16:52
Da się , bo takie filmki wstępne widziałem już w Third Age i De bello Mundi, najprawdopodobniej jest to bardzo trudne, a poza tym trzeba by było nagrać filmki a żeby zrobić wstęp trzeba użyczyć swój głos.

goro496
05-04-2014, 18:47
Sadam czytałem na głównym forum propozycje do intra modu
w zasadzie przez przypadek się na to natchnąłem ale może się przyda, jest wiele rzeczy wartych uwagi...
Gdyby to odpowiednio edytować, dodać pare rzeczy i usunąc myśle że to mogło by być coś naprawde fajnego, ale to czy się przyda zostawiam wam ;)
http://www.youtube.com/watch?v=lYddEfXXQVk

ordenus22
17-04-2014, 17:07
Artem oczyść swoją pocztę na priv bo masz cała zapchaną

Artem.pl
18-04-2014, 08:47
Przepraszam, już jest czysta.

Baldwin
18-04-2014, 14:06
Witam wszystkich serdecznie. Nareszcie udało mi się zalogować na tym forum, chociaż nie wiedzieć czemu nie pod swoim "standardowym" nickiem: Attyla
Chciałbym podziękować wszystkim, którzy odwiedzili bądź odwiedzają ten wątek. Jednak (mam nadzieję, że nikt nie weźmie mi tego za złe) chcę przede wszystkim podziękować gorąco osobom, które zgodziły się wziąć udział w pracach nad tym modem (Ordenus, Sadam, Artempl).

Prace nad modem trwają. Wczoraj otrzymałem wyniki prac podejmowanych przez Artempla i Ordenusa. Nie miałem, niestety, jeszcze dość czasu, by zaimplementować je do moda ale z całą pewnością uda się to zaraz po świętach.
W każdym razie dyskusje, które prowadziliśmy na innym forum (nie wiem, czy można tu podawać jego nazwę) możemy chyba kontynuować tutaj :)
Prace nad jednostkami mam już z grubsza ukończone (wyjąwszy te najstarsze, które robiłem nie mając jeszcze tej wprawy, którą dysponuję dzisiaj. Nie chcę powiedzieć, że teraz jestem już mistrzem ale tylko tyle, że dzisiaj te okropne maszkarony zaczynają powoli wyglądać jak ludzie :) )

Artem.pl
18-04-2014, 15:55
Witaj na forum :)

adriankowaty
18-04-2014, 15:56
Jak tam postępy?

Baldwin
18-04-2014, 18:01
Artempl
Ano witam :)

adriankowaty (http://forum.totalwar.org.pl/member.php?5038-adriankowaty)
Jak poprawimy skrypty to będzie można wrzucić pierwszą wersję testową. W każdym razie to dopiero pierwszy krok. Teraz przypomniałem sobie, że nie wszystkie jednostki jednak udało się zrobić. Muszę dorobić tekstury dla grenadierów z wielu nacji.

CzłowiekRzodkiewka
20-04-2014, 12:28
Okay, to może jakas wersja super beta tak dla czekających :) ?
Albo jakieś screeny nowych jednostek
Albo nie, bo cisnienie mi za bardzo podskoczy :D

goro496
20-04-2014, 12:58
CzłowiekRzodkiewka screeny możesz zobaczyć pod tym linkiem http://www.gry-online.pl/S055_forum.asp?ID=12325051&WID=12325051
a co do nowej wersji to niech sobie lepiej Panowie pracują w spokoju, niż żeby się mieli śpieszyć ;)

CzłowiekRzodkiewka
20-04-2014, 13:12
Dobra dzięki, ale czy sa to screeny nowej wersji????

sadam86
20-04-2014, 14:24
Tak to są screeny jednostek które będą w nowej wersji, część to stare poprawione modele część to nowe modele jednostek po reformie. Jak można zauważyć brakuje jeszcze części unit cardów, więc jeszcze trochę pracy pozostało.

ordenus22
20-04-2014, 18:03
Dobra, zostało mi dodanie urzędów prowincjonalnych "jeszcze tylko" całej Turcji, Maroku i we Włoszech i byłoby wszystko. Może ktoś by chciał potworzyć urzędy w Turcji i Maroku? Ja bym zabrał się za dodawanie urzędów centralnych.

Chmura
20-04-2014, 20:19
Czy w nowej wersji działają "własne bitwy" ?

Artem.pl
20-04-2014, 20:54
Tak, własne bitwy będą działać.

ordenus22
21-04-2014, 18:30
Zabrałem się za dodawanie urzędów centralnych i nie tylko

http://www.fotoszok.pl/show.php/2019962_car.png.html

http://www.fotoszok.pl/show.php/2019964_chowanski.png.html

Samick
21-04-2014, 18:58
Nie chce krytykować, ale o ile wodzami były osoby militarnie utalentowane i taki tytuł hetmański mógłby dawać bonusy do dowodzenia, to tytuł królewski wcale nie oznaczał, że osoba ta jest predysponowana do czynów rycerskich. Taka uwaga do przemyślenia.

Na jakiej zasadzie będą nadawane tytuły?

ordenus22
21-04-2014, 19:11
Tytuł królewski można zmodyfikować zostawiając np tylko na plus do bezpieczeństwa osobistego i autorytetu. Tytuł królewski dostaję tylko lider frakcji, a urzędy centralne np. tego wojewodę prawej ręki dostaje gienek który przesiedzi 2 tury w mieście z koszarami itp. zwykłe urzędy prowincjonalne przez odsiedzenie 1 tury w mieście, które daję dany tytuł Nowogród - wojewoda nowogrodzki.

Paweł-K
21-04-2014, 19:56
Proszę pamiętać aby husaria była mocna tak jak w historycznej rzeczywistości :D

Samick
21-04-2014, 20:00
Tak, właśnie o to mi chodziło, że ten dodatek do dowodzenia jest taki sobie, ale autorytet, bezpieczeństwo owszem. Z bojowych zostawiłbym morale, bo to zawsze jakiś efekt psychologiczny jest jak się walczy gdy patrzy na Ciebie król. :)

Bene. Co z takimi funkcjami jak kanclerz czy hetman?

ordenus22
21-04-2014, 20:35
Rzeczypospolitej dodam hetmana, kanclerza i podskarbiego i ten system zastosuję do wszystkich państw. Oczywiście nazwy urzędów będą takie jakie były w danym państwie.

Samick
21-04-2014, 20:37
Chyba jestem dokuczliwy, ale i tak zapytam: a jak będą nadawane?

ordenus22
21-04-2014, 20:45
Muszę na spokojnie sprawdzić jaki jest poziom rozwoju technologicznego danego państwa, tzn jak ustawię że aby otrzymać urząd hetmana trzeba mieć np wybudowane stajnie 3 poziomu, a to będzie fizycznie możliwe gdzieś za jakieś 40 tur to to nie będzie miał sensu. Z urzędem wojewody prawej ręki zrobiłem tak, że zobaczyłem jakie są wybudowane budynki wojskowe, w tym przypadku były to koszary i tak wpisałem. Z podskarbim np ustawię że generał będzie musiał odsiedzieć 3 tury w mieście gdzie będzie wybudowany targ i otrzyma urząd podskarbiego.

Baldwin
22-04-2014, 19:33
Jednak zacząłem robić wersje spieszonej i zmieniam dragonię konną. Przy okazji zrobiłem nowy model dla polskich dragonów. Jednak niejako przy okazji i przez przypadek jakimś cudem (nie wiem jakim) nowy oddział spieszonych dragonów daje ognia całym oddziałem - ale bez przeładowania broni! Może uda mi się dojść jak to zrobiłem a wtedy prawdopodobnie uda mi się rozwiązać problem braku przeładowania broni no i piechota z XVIII w. będzie mogła prowadzić ogień batalionowy. Ciekawe, bo wszyscy jak dotąd twierdzili, że uzyskanie efektu ognia całym oddziałem jednocześnie nie jest w MTW2 możliwe.
W każdym razie efekt jest zabójczy :) Prawdziwa masakra.
Nie udało mi się połączyć modelu z animacją, więc mam problem z ikoną i kartą informacyjną ale jakoś dam sobie radę :)
Dałem też regimentom muszkieterskim brak możliwości przemieszczania się biegiem. Wiem, że musztra XVIII wieczna zakładała marsz we wszystkich okolicznościach ale nie mam pojęcia jak było z tym w wieku XVII.
Na obrazku salwa nowego oddziału spieszonych dragonów.

goro496
23-04-2014, 17:20
Attyla jeśli mogę to mam parę pytań :)
1. Czy dragonia będzie tylko i wyłącznie w wersji spieszonej ?
2. Czy będzie jakoś zmieniany czas rekrutacji (ogólnie czegokolwiek) ?
3. Czy stałe forty imitujące miasta będą jakoś modyfikowane (o ile to możliwe) np. ze względów graficznych itp. ? (po za tym straszenie brakuje mi tu twierdz tak jak np. Bar, Zamość)
4. Czy efekty wizualne będą zmieniane, tzn. ekrany wczytywania, menu główne, ikonka gry ? (ponieważ strasznie mi tu zalatuje OiM Total War, ale to może tylko moje zdanie)
5. Czy są przewidziane jakieś bitwy historyczne ?
6. Czy jest możliwe, aby w przyszłości "pojawiły" się postacie historyczne (jak np. Sobieski)
7. Czy jest możliwe, aby "dodać trochę rozumu" do AI zwłaszcza bitwy, gdyż atakują od razu całym wojskiem jakie mają, za tym idąc grając Rzeczpospolitą po połączeniu armii Potockiego z paroma jednostkami najemników, można odeprzeć 2 armie kozaków (przynajmniej mi się to udało na poziomie hard/very hard)
8. Pamiętam, że ludzie od OiM planowali zrobić submod o nazwie Nihil Novi (niestety nie dałem rady znaleźć forum) i tam pamiętam było bardzo dużo ciekawych rzeczy (szkoda, że niewiele zapamiętałem :D ), ale utkwiło mi tylko coś takiego z selekcją hetmanów niestety nie pamiętam, dobrze o co chodziło, ale było coś takiego, że o ile dobrze pamiętam to hetmanowi można było dodawać, określone cechy, i podobnie było w czasie bezkrólewia (coś jak wolna elekcja). Myśle, że warto z twórcamy OiM zamienić parę słówek (o ile to nie stanowi, żadnego problemu ;) )

Może, rzeczywiście zbyt daleko wybiegam w przyszlość :D, ale chciałbym wiedzieć, co by było jeszcze planowane (o ile to nie ma być tajemnica/niespodzianka :D ;) )

Chmura
23-04-2014, 17:25
Jednak zacząłem robić wersje spieszonej i zmieniam dragonię konną. Przy okazji zrobiłem nowy model dla polskich dragonów. Jednak niejako przy okazji i przez przypadek jakimś cudem (nie wiem jakim) nowy oddział spieszonych dragonów daje ognia całym oddziałem - ale bez przeładowania broni! Może uda mi się dojść jak to zrobiłem a wtedy prawdopodobnie uda mi się rozwiązać problem braku przeładowania broni no i piechota z XVIII w. będzie mogła prowadzić ogień batalionowy. Ciekawe, bo wszyscy jak dotąd twierdzili, że uzyskanie efektu ognia całym oddziałem jednocześnie nie jest w MTW2 możliwe.
W każdym razie efekt jest zabójczy :) Prawdziwa masakra.
Nie udało mi się połączyć modelu z animacją, więc mam problem z ikoną i kartą informacyjną ale jakoś dam sobie radę :)
Dałem też regimentom muszkieterskim brak możliwości przemieszczania się biegiem. Wiem, że musztra XVIII wieczna zakładała marsz we wszystkich okolicznościach ale nie mam pojęcia jak było z tym w wieku XVII.
Na obrazku salwa nowego oddziału spieszonych dragonów.

Bardzo dobry i słuszny pomysł. Dokładnie to samo robię teraz w OiM2, tzn Dragonia będzie piechotą (ale na mapie strategicznej z pkt ruchu jak konnica).
Co do ognia całym oddziałem, to wynika to za pewne z tego, że nadal zachowuje się jak "strzelcza konnica", która strzelała w grze (o ile mnie pamięć nie myli) całym oddziałem naraz. Przy okazji bardzo mi się podoba Wasz projekt i nie mogę się doczekać premiery !

ordenus22
23-04-2014, 17:36
goro496, co do postaci historycznych to jest ich cała masa, każda frakcja na starcie ma w zasadzie same postacie historyczne tj. Kondeusz Wielki, john Churchill, Chowański, Szeremietiew, Trubecki, Dołgoruki, Czerkaski, Tuhaj bej, Zasławski-Ostrogski, Wiśniowiecki, Radziwiłłowie, Sapieha itd itd, nie mówiąc o władcach. Sposób ukazania postaci jest bardzo podobna do moda Bellum Crucis gdzie jest podane z jakiego rodu pochodzi dana postać itp.

goro496
23-04-2014, 17:37
Bardzo przepraszam, nie wiedziałem, że mod OiM jest w dalszym ciągu kontynuowany, w takim razie moje ostatnie pytanie przepada.

goro496
23-04-2014, 17:39
goro496, co do postaci historycznych to jest ich cała masa, każda frakcja na starcie ma w zasadzie same postacie historyczne tj. Kondeusz Wielki, john Churchill, Chowański, Szeremietiew, Trubecki, Dołgoruki, Czerkaski, Tuhaj bej, Zasławski-Ostrogski, Wiśniowiecki, Radziwiłłowie, Sapieha itd itd, nie mówiąc o władcach. Sposób ukazania postaci jest bardzo podobna do moda Bellum Crucis gdzie jest podane z jakiego rodu pochodzi dana postać itp.

Chodziło mi raczej o to, czy w przyszłości będzie można zobaczyć postacie historyczne, nie na starcie tylko później, np. dorastanie Korybuta Wiśniowieckiego itp.

sadam86
23-04-2014, 17:40
http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?7647-Ogniem-i-Mieczem-II-Nihil-Novi
goro496 chyba chodzi Ci o ten projekt, niestety jest on zamknięty

goro496
23-04-2014, 17:42
tak Sadam wielkie dzięki, w zasadzie dzięki wpisie Chmury dowiedziałem się, że mod jest dalej kontynuowany, co mnie cieszy wielce :D

Chmura
23-04-2014, 17:51
Nihil Novi upadło, ale prace nad OiM2 trwają dalej. Z naszego forum jest w nie zaangażowany Ensis.
Mój udział ograniczony jest wyłącznie do małego retuszu gry Polską (moja własna inicjatywa) - i tutaj prace również trwają i większość z tego co chciałem zrobić jest już gotowe.
Sorry za OT.

Lwie Serce
23-04-2014, 17:52
goro496 (http://forum.totalwar.org.pl/member.php?8658-goro496) - prosiłbym, byś na przyszłość nie pisał posta pod postem tylko używał edycji, pozdrawiam.

ordenus22
25-04-2014, 14:08
Attyla i jak zaimplementowałeś nasze zmiany?

Baldwin
27-04-2014, 14:15
Jeszcze się z nimi męczę. Są jakieś kłopoty z rodzinami w moskwie i w Hiszpanii. Poza tym mam zdublowanych oficjeli z RON no i Oran - nie wiedzieć czemu - wrócił do Berberów :)

Baldwin
27-04-2014, 14:31
Poza tym brakuje kilku imion w bazach danych a ja nie mogę znaleźć odwołań do nich. Brakuje:
Zaneta
Zofia_a
Filip_H
Andre
Bazyli
Magnus_G_D_I_G

Rodziny już naprawione. Teraz zabieram się za mapę.

ordenus22
27-04-2014, 15:47
Attyla, trochę pograłem kilkoma frakcjami i zauważyłem, że komputer na potęgę wyskakuję z propozycjami adopcji, o ile ja mogę po prostu zignorować te propozycji to pozostałe frakcje kierowane przez komputer korzystają z tej opcji bardzo często. To akurat kłuci się z tym co chcieliśmy osiągnąć tzn wprowadzić znane rody historyczne do gry i chociaż ograniczyć postacie ni z gruszki ni z pietruszki. W związku z częstymi adopcjami wprowadzone przez nas rody wymierają, często nie pozostawiając swoich potomków. Z tego co rozumiem powodem jest to, że w drzewku genealogicznym jest tylko rodzina władcy, czasami od 1 do 3 osób i to powoduję że komputer z automatu proponuje adopcje. Według mnie jedynym wyjściem, żeby ograniczyć ten problem jest dodanie do drzewka tych generałów i powinno to ograniczyć adopcje.
To jest jedna sprawa druga to nazwiska postaci, często zdarza mi się, że dzieci swoich rodziców nie posiadają ich nazwiska np Wiśniowieckim przychodzi na świat np Zasławski itp, trzeba by coś z tym fantem zrobić.

A tutaj jeszcze dwa zdjęcia
Na zdjęciach Ferdynand Habsburg (trzeba mu poprawić imię :) ) , który jako władca otrzymał tytuł arcyksięcia, oraz tytuł cesarza - aby otrzymać ten tytuł musiał spełnić 2 warunki:
- tytuł arcyksięcia oraz musiał przesiedzieć 1 turę w Wiedniu.

http://zapodaj.net/77b5fb279aafa.png.html

http://zapodaj.net/6c5eb41ee7f63.png.html

Baldwin
28-04-2014, 08:10
Prawdę mówiąc, to nie wiem, czy dążenie do totalnej kontroli urodzeń :) to dobry pomysł. Wszak skład elit nigdy nie jest wartością constans. Z różnymi nazwiskami w granicach tej samej rodziny to jest jakiś problem ale nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Trzeba by siąść i się zastanowić a czasu brak...

Twoje zmiany już załadowałem ale nadal mam jakieś problemy z rodzinami. Gry mi nie wywala ale log przeładowany jest warningami :)

Chmura
Mam pytanie o to w jaki sposób chcesz zrobić z dragonii kawalerię tylko na mapie kampanii. Idziesz w traitsy czy może po prostu wpisujesz dragonię do kategorii cavalry? Pytam, bo ten drugi sposób jest łatwiejszy i bardziej sensowny (nie chcę przeładowywać gry labelami jednostek) a gdy wpisuję dragonów do kategorii cavalry bez przerwy mam CTD.

Samick
28-04-2014, 12:45
Z tymi nazwiskami nie martwiłbym się aż tak bardzo. Wiele rodów ze stanu szlacheckiego (abstrahując od ich pozycji majątkowej) pisało inaczej swoje nazwiska, a nawet zmieniało je. Wiele rodów, które podobno wymarły przetrwały znacznie dłużej, ale w bocznej linii która przybrała inne nazwisko, wystarczy prześledzić jakie rody wyszły od Rurykowiczów czy Giedyminowiczów, żeby zrozumieć ten proces. Przykład von Wedlów, którzy w polskiej linii przybrali imię Tuczyńskich oraz przypadki nazwisk dwuczłonowych, gdzie czasami pisano tylko jeden człon tego nazwiska na co dzień.

adriankowaty
28-04-2014, 13:43
Już po świętach, moglibyście chociaż wydać betę...

Chmura
28-04-2014, 15:24
Chmura
Mam pytanie o to w jaki sposób chcesz zrobić z dragonii kawalerię tylko na mapie kampanii. Idziesz w traitsy czy może po prostu wpisujesz dragonię do kategorii cavalry? Pytam, bo ten drugi sposób jest łatwiejszy i bardziej sensowny (nie chcę przeładowywać gry labelami jednostek) a gdy wpisuję dragonów do kategorii cavalry bez przerwy mam CTD.

Planowałem pozmieniać wartości w descr_character, bo miałem nadzieję natrafić tam na cavalry, artilery, infantry etc. Ale jak już pewnie wiesz, niestety wygląda to inaczej. Na pewno nie wystarczy zmienić infantry na cavalry w EDU - gra nie będzie się chciała uruchomić ze względu na brak linijki mount w EDU.
Widzę tylko takie możliwości:
Utworzenie nowego modelu dla Dragonii, gdzie koń byłby niewidzialny, mikroskopijny. Konieczne byłyby też nowe animacje. AI używałoby takiej jednostki zapewne jak każdej jazdy.
Utworzenie kolejnego obok piechoty, jazdy i artylerii typu jednostki. Nie wiem czy ktoś to kiedyś robił i nie wiem jak ogarnie to AI (zapewne tak jak wszystko, czyli kiepsko;) )
Z tymi traitami to może być stosunkowo najprostszy sposób. Chciałem wcześniej w ten sposób nadać większy zasięg Ordzie, można i pokombinować z dragonią. Ale tu też nie warto przesadza, bo nie chcemy mieć całej mechaniki gry rozwiązanej za pomocą wyłącznie budynków i cech.

Wonsz
28-04-2014, 15:27
Jak człowiek się śpieszy to diabeł się nie cieszy bo nie istnieje :D. A tak na serio ,to trzeba poczekać zrobią jak zrobią nie ma co poganiać bo potem jak wyjdzie gniot, to będziecie pisać ,że to niegrywalne gówno i tak dalej... Co od samego moda ,to mam mieszane odczucia co do postępów z nim(myślę ,że lepiej byłoby zrobić coś jak Megasubmod pod OiM2 lub Thirty Years War).Ale coż, zobaczymy w dniu wersji pełnej i póki co trzeba być dobrej myśli :).

ordenus22
28-04-2014, 16:45
"Prawdę mówiąc, to nie wiem, czy dążenie do totalnej kontroli urodzeń :) to dobry pomysł. Wszak skład elit nigdy nie jest wartością constans. Z różnymi nazwiskami w granicach tej samej rodziny to jest jakiś problem ale nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Trzeba by siąść i się zastanowić a czasu brak..."

To może pododawałbyś żony i nieletnich synów tym generałom, to by gwarantowało chociaż jakąś ciągłość. Artem miał to kiedyś zrobić, a ja nie wiem jak, no i jeszcze te nazwiska wybadałoby poprawić.
Jeszcze takie małe moje spostrzeżenie odnośnie gry, a więc - bardzo ubogie jak na początek drzewko technologiczne szczególnie jak się gra frakcjami Europy Wschodniej, jeśli chodzi o frakcje zachodnie wygląda to trochę lepiej. Ja grając Rosją przez chyba 30 tur prawie nic nie mogłem wybudować no i co do rekrutacji też było cieniutko. W pewnym momencie miałem coś koło 100 tys. kasy a nie mogłem z nią w zasadzie nic zrobić. Udostępnij więcej jednostek do rekrutacji, ale podnieś bardzo znacznie ich koszt oraz utrzymanie. Armia i jej utrzymanie powinna zżerać kupę kasy tak aby trzymanie dużych sił było bardzo trudne.
Trzeba pamiętać, ze znaczna część ówczesnej armii to były wojska najemne, które można było trzymać tylko na pewien okres np na określoną kampanię. Może w tą stronę należałoby pójść tzn mniejsza możliwość rekrutacji w garnizonach, a większa liczba rekrutacji najemników oraz możliwość werbunku na określony czas np na 5-10 tur.

Paweł-K
28-04-2014, 16:46
No właśnie :) Polski megasubmod jak do Bellum Crusis do tych dwóch powyższych modów powinien powstać. :) Chociaż twórcy OiM 2 zza wschodniej granicy baaardzooo dłuuuugoooo się ociągają z rozwojem swojego dzieła, które jest jeszcze betą. A 1648- wojna 30-letnia jest z typowo niemiecką solidnością wykonany ale jak mówi jego nazwa, skupia się na wąskim okresie i teatrze działań i nie była to wojna Polaków na szczęście. :) No i ma niewygodną, wielgachną mapę z błędami geograficznymi. :D

Samick
28-04-2014, 16:54
Nie moglibyście wykorzystać takiego skryptu jaki jest w TATW? Tam pojawiają się enty, które można swobodnie używać przez kilka tur, po czym znikają. Część wojsk rozwiązywano przecież na zimę.

Wonsz
28-04-2014, 17:16
Samick ,może lepiej pasowałby system z CoWa, czyli np: najmowanie oddziałów wybranych najemników , w postaci Eventów (dowódca i jakaś tam armia) wybieramy wtedy TAK lub NIE , płacimy z jakieś 5000złota i dostajemy jakąś armie najemniczą ,którą trzeba utrzymywać. To byłoby chyba dobre rozwiązanie co do najemników.

Samick
28-04-2014, 18:05
Może i lepsze, ale mało realne, ponieważ taki event musiałby pojawiać się co roku albo co turę. Co więcej daje armie w jednym miejscu (np.: koło stolicy) a prawda jest taka, że oddziały zaciągano przed kampanią i je koncentrowano, czyli musiałyby pojawiać się z jednoturowym opóźnieniem.

Oczywiście to tylko propozycje, a twórcy sami ocenią co jest dla nich odpowiednie.

sadam86
28-04-2014, 18:17
Dzięki za propozycje jak mówi stare porzekadło co dwie głowy to nie jedna, ekipa moda nie jest liczna więc nie we wszystkie mody graliśmy i wszystkich patentów nie znamy, a tak pojawiają się pomysły, które mogą nas pokierować w jakimś sensownym kierunku.

Samick
28-04-2014, 21:02
Co do patentów jest inne stare porzekadło: co za dużo to niezdrowo. :)

Chmura
29-04-2014, 18:20
Witam,

Jak zamierzacie rozwiązać kwestię podatków na wojnę? Osobiście próbowałem stworzyć budynek "pobór podatku", który można by stawiać w stolicy
Wygląda to tak:

http://i62.tinypic.com/rjfucm.jpg

Niestety z jakiegoś powodu wzrost dochodu z podatku dla całego Państwa nie ma takiego efektu na finanse jakiego się spodziewałem.

Wonsz
29-04-2014, 18:35
Może wzrost dochodów z kopalni?

Chmura
29-04-2014, 18:37
Można tak zrobić oczywiście, ale pytanie pozostaje. Czemu funkcja, która jest w grze, nie działa ?

Wonsz
29-04-2014, 18:40
Bo podatki to bardzo mała część dochodów i kto wie, może po prostu np: ze 100florenów wzrasta do 200florenów.

Chmura
29-04-2014, 19:08
Właśnie nie. Wartości pozostają niezmienione. 100 przed wybudowaniem i 100 po. Dlatego jestem bardzo ciekaw czy inni modujący też mieli z tym kłopot.

Wonsz
29-04-2014, 19:13
Aha to chyba że, spróbuj może wyłączyć efekt globalny.

Chmura
29-04-2014, 19:23
Ale idea jest taka, żeby przy pomocy jednego budynku zrobić opbór podatków w całym Państwie. Drugi z efektów, czyli wpływ na szczęście działa bez zarzutu.

Baldwin
30-04-2014, 09:45
Mam nieco inny plan dotyczący pierwszej połowy moda (przed przejściem do absolutum dominium). Przetestowałem to już we wcześniejszym moim modzie, więc nie ma problemu :) To dwustopniowy skrypt. Nie ma, niestety, polecenia, które by "ustawiało" poziom budżetu na jakimś poziomie, więc jeden skrypt określa dopuszczalny poziom budżetu (np. 10 000), po którego przekroczeniu pojawiają się kary finansowe. Drugi skrypt "daje" pieniądze w określonej kwocie. Gdy planowane wydatki przekraczają możliwości skarbu, można "wybudować" pożyczkę. Ustalić trzeba tylko kwotę pożyczki, okres spłaty i odsetki. W moim "starym" modzie pożyczka była spłacana przez 10 tur, odsetki wynosiły 100% a kwota pożyczki to 10 000.
Macie jakieś propozycje co do limitu budżetu i parametrów pożyczki?

Z tymi dragonami też jest problem. Porobiłem różne próby, które nie dały efektu. Pozostają traitsy ale to też nie jest żadna opcja, ponieważ otrzymać je może tylko named_character. Można też rzeczywiście pobawić się z niewidzialnym modelem mikroskopijnego konia ale to wymaga zbyt wiele pracy, więc na razie odpada. Pozostaje więc wymyślić coś, dzięki czemu dragoni będą, mimo wszystko, jednostką atrakcyjną. Przyznam się, że nie mam żadnego pomysłu oprócz zwiększenia szybkości przemieszczania się na polu walki.
W każdym razioe modele dragonów są gotowe, więc biorę się za brakujących grenadierów.

Po grenadierach zabiorę się za EDB i skrypty, dzięki czemu będzie można dać pierwszą wersję moda - ot dla zabawy dla niecierpliwych :)

CzłowiekRzodkiewka
30-04-2014, 12:29
Ej, a dało by radę może nie wiem, wrzucić chociażby nowe jednostki, tak dla ostudzenia zapału czekających?

RockMiguel
30-04-2014, 18:03
Przecież to jak mieszkanie z dziewczyną przed ślubem! :P Nie ma co sobie psuć niespodzianki, trzeba czekać na wydanie pełnej wersji.

Cadet3377
01-05-2014, 07:29
Tak panowie kolega ma rację czekać na Full wypas bo warto mod zapowiada się Świetnie i jak zrobią go Twórcy dobrze to będzie rewelacja

Baldwin
02-05-2014, 10:47
To jak? Nie ma żadnych propozycji w sprawie kredytów i limitu budżetu?

Na obrazku żołnierz piechoty liniowej po sejmie niemym.

RockMiguel
02-05-2014, 12:04
Świetny, oby tak dalej

Wonsz
02-05-2014, 12:28
Czyli akcja moda będzie się toczyłą również w XVIIIwieku?

sadam86
02-05-2014, 13:45
Tak mod będzie do 1750 roku.
Co do progu budżetu to może 30 tys. (mniej może być za mało przy dużym państwie), a kredyt 10 tys. spłacamy 15000 przez 10 tur.

adriankowaty
02-05-2014, 15:51
Mod mógłby być do 1799, a próg budżetu do 50 tyś. (wiem, że dużo, ale przy 50 prowincjowym imperium to raptem 1000/prowka).

Baldwin
02-05-2014, 20:07
30000 to chyba zbyt wiele. Chodzi właśnie o odtworzenie trudnej sytuacji gospodarczej RON. Przecież całość zbieranych danin szła na utrzymanie armii a i tak nigdy to nie starczało i na ostatnią ćwierć nie starczało kasy.
Zmianę formy rządów chcę zrobić w taki sposób, że budujemy city_hall. Ma to trwać 20 tur, podczas których mają się pojawiać bunty a i powstawać będzie możliwość oderwania się Litwy. Żeby mogła oderwać się Litwa, trzeba zwolnić 1 "slot" w zasobach dostępnych frakcji i zrobię to likwidując Szwajcarów.
Aby rozpocząć "rewolucję" (czyt. budowę city_hall) trzeba wyłożyć 10000. Jeżeli zatem gracz zdecyduje się na ten krok, zostanie mu 20000 a za to można sformować armię złożoną np. z 8 chorągwi husarii i 2 regimentów piechoty niemieckiej. Nigdy nie ma tak, żeby armia przed takim krokiem w ogóle nie istniała a to oznacza, że taka "rewolucja" będzie spokojnym spacerkiem zamiast naprawdę trudną sprawą.
Dlatego proponuję zredukować budżet do 15000 rocznie i dodatkowo mocno zmniejszyć go w czasie trwania "rewolucji".
W zamian proponuję zmniejszyć obciążenie spłatą kredytu poprzez rozłożenie go na 20 tur przy zachowaniu 50% lichwy.

A ja zabrałem się za EDB i skrypty :)

RockMiguel
02-05-2014, 22:17
Szlifujecie Rzeczpospolitą Obojga Narodów- to dobrze, a inne kraje? A co "Polski" ta historyczność-utrudnianie nie stworzy takiego problemu, że AI nie poradzi sobie? Choćby zbankrutuje i stanie się łatwym łupem i szybko odpadnie z gry?

sadam86
03-05-2014, 08:51
Attyla a może taka opcja (trochę odwrócenie sytuacji z moda Bellum), tam jest money script który nalicza kary finansowe od liczby prowincji im więcej tym większa kara; może zrobić tak skoro mają być dwa skrypty odpowiedzialne za finanse to np. ustawić budżet 100 tyś. i karę do niego dajmy na to 85 tyś. przy 10 prowincjach, 75 tyś. minusu przy 20 prowincjach. Nie wiem czy to wykonalne i czy się z tym zgodzisz ale przemyśleć można.

Wonsz
03-05-2014, 09:18
Ludzie, ale my mamy w to grać z uśmiechem na ustach, mordując Rusków, Szwedów(z całym szacunkiem) A Wasze pomysły chcą abyśmy darli włosy z głowy bo będziemy zmuszeni przez gre aby powtarzać błędy powszedników.

CzłowiekRzodkiewka
03-05-2014, 13:08
Racja, kasa musi być, żeby zbudować imperium
Proponuje olać ograniczenia budzetowe, w zamian może nie wiem - tak jak w 1648 soro mozna było zarobić na kupcach (nie po 200 a np. po 2000).
Pieniądze pieniadze i jeszcze raz pieniadze....

Baldwin
03-05-2014, 22:26
RockMiguel
Szlifujecie Rzeczpospolitą Obojga Narodów- to dobrze, a inne kraje? A co "Polski" ta historyczność-utrudnianie nie stworzy takiego problemu, że AI nie poradzi sobie? Choćby zbankrutuje i stanie się łatwym łupem i szybko odpadnie z gry?
A jak sądzisz? Nie było to możliwe w rzeczywistej sytuacji 2 połowy XVII w.? I jak myślisz? Skąd wzięły się rozbiory? Przecież sojusz Szwedów, Siedmiogrodu i Moskwy to też była próba rozbioru. I to próba, która prawie się powiodła.

Co do innych krajów to ten sam skrypt będzie obowiązywał we wszystkich krajach, które jeszcze nie przeszły rewolucji absolutystycznej. Wyjątkiem będzie Rosja, Maroko i Turcja, które z natury rzeczy były despotiami wschodnimi (a Moskwa i Maroko są nadal - chociaż Turcja do pewnego stopnia też jest). Wyjątkiem będzie też W. Brytania i Niderlandy, które w ogóle tego trunku nie próbowały. Ich wzorca w RON zastosować się nie da, bo musielibyśmy wyrżnąć całą klasę możnowładców. Dlatego wydaje mi się, że nie ma co kombinować i zrobimy tylko możliwe przejście do absolutum dominium, do którego większość królów tego okresu miała inklinacje :)

sadam86

Attyla a może taka opcja (trochę odwrócenie sytuacji z moda Bellum), tam jest money script który nalicza kary finansowe od liczby prowincji im więcej tym większa kara; może zrobić tak skoro mają być dwa skrypty odpowiedzialne za finanse to np. ustawić budżet 100 tyś. i karę do niego dajmy na to 85 tyś. przy 10 prowincjach, 75 tyś. minusu przy 20 prowincjach. Nie wiem czy to wykonalne i czy się z tym zgodzisz ale przemyśleć można.
Mam podobne rozwiązanie w Oikoumene, więc technicznie nie jest to duży problem. Tyle, że lepszym rozwiązaniem jest skrypt, który pilnuje, by ie został przekroczony pewien próg budżetu. W Oikoumene jest to 100000. Jest to rozwiązanie lepsze, ponieważ to jest kilkanaście linijek skryptu zaś przy uzależnianiu kar od ilości prowincji jest tego wielokrotnie więcej.
I bez tego Skryptów jest u nas od rgroma, więc chyba lepiej z tym uważać :)

EliminatorT, CzłowiekRzodkiewka
No nie wiem. Łatwizna nigdy nie daje satysfakcji. Nie wiem, co powiedzą na to moi partnerzy ale mi się to nie podoba. Jeżeli jednak pozostali członkowie zespołu dadzą za ułatwieniami swój głos, to tak zrobimy.

Artem.pl
04-05-2014, 06:26
Ja jestem tylko za zmniejszeniem czasu oczekiwania na rekrutacje nowych jednostek. Reszta ma być taka, jak ty to sobie zażyczysz :)

adriankowaty
04-05-2014, 08:22
A ja jednak sugeruję, żeby ten limit budżetu nie był za niski. Kuriozalnie byłoby widzieć wielkie mocarstwo, które może naraz rozbudować max. 10-15 prowincji.
Baldwin: ten sojusz za Karola X Gustawa to był z Brandeburgią-Prusami, nie z Moskwą.

ordenus22
04-05-2014, 09:23
Podpisuję się pod słowami Artema i tak jak On oczekuję jakichś zmian odnośnie rekrutacji.

Wonsz
04-05-2014, 09:27
Baldwin, ale nakładanie takich kar, psuje całą rozgrywkę, bo nie stać nas na nic to jeszcze komp atakuje 10pełnymi armiami.I to ma być frajda,dostawać w tyłek cały czas i złościć się co chwile, że nawet nie można nic zrekrutować czyli powtarzać błędy poprzedników(tak powtarzam się)?

ordenus22
04-05-2014, 10:02
No to najwyżej niech ten limit budżetu, po którym będą ograniczenia, wynosi nie 10 tys. a 20 tys. To jest całkiem sporo kasy, ja grając w mody pod M2 tw w szczególności w SS, BC, Renesans to w większości mając ok 20 tys kasy byłem w niebo wzięty i wystarczało mi aż nadto. Przecież w połowie XVII wieku nie tylko Polska miała problemy z funduszami, chociaż RON to akurat był niechlubnym wzorcem, ale inne państwa miały podobne problemy.

sadam86
04-05-2014, 12:35
Tak jak pisze ordenus22 wszystkie kraje miały problem z kasą, tylko one brały kredyty i pożyczki(choć nie zawsze spłacały chyba Hiszpania w XVII wieku ogłaszała 3 razy bankructwo), w RON kasa w sumie była tylko zbierano ją zawsze z opóźnieniem po sejmie(a nie np. przed wojną). Jak by nie patrzeć wszystkim dogodzić się nie da jedni obsobaczą nas że nie jest historycznie drudzy że za trudno, a przecież zawsze później można moda dostosować do swych preferencji np. tak jak Bellum gdzie część graczy usunęła lub wgrała łagodniejszy money script.

Chmura
04-05-2014, 14:08
Hiszpania akurat miała ten komfort, że sprowadzała dużo złota ze swoich kolonii. Z tego względu mogła sobie (podobnie jak inne państwa kolonialne) pozwalać na o wiele większe wydatki niż np Polska.

CzłowiekRzodkiewka
04-05-2014, 18:22
Wicie co, mam takie pytanie, czy też spostrzeżenie.
Otóż zauważyłem, że komputer jest w stanie wstawić więcej jak 20 jednostek do miasta.
Czy jest w ogóle taka opcja dla gracza, żeby w mieście siedziało więcej chłopa?

Samick
04-05-2014, 18:24
Chmura,

To sprowadzanie złota z Ameryki zepsuło rynek kruszców w Europie i przycyzniło się skutecznie do tych trzech bankructw wspomnianych wyżej. Co za dużo, to niezdrowo. :)

A teraz od początku będę komentował:

Jak zamierzacie rozwiązać kwestię podatków na wojnę? Osobiście próbowałem stworzyć budynek "pobór podatku", który można by stawiać w stolicy

Szlachta nie lubiła się opodatkowywać, a jak już musiała to tylko w gardłowych sprawach (czyli wojna tuż obok ich folwarków), dlatego proponowałbym podatki podzielić na województwa oraz wprowadzić nową gałąź budynków zwiększających skuteczność podatków (można łączyć dla wygody z budynkami sądowymi). System zbierania podatków wiecznie kulał u nas, przez co planowane wpływy zawsze były mniejsze od tych planowanych.

Padł pomysł zwiększania dochodów z kopalń, problem w tym, że kopalnie (poza solą) nie były jakoś mocno rozwinięte i nie stanowiły dużego procenta dochodów skarbu królewskiego. Jednakże można byłoby stworzyć pogłowia itp. które tworzono w specjalnych okolicznościach. :)

Mam nieco inny plan dotyczący pierwszej połowy moda (przed przejściem do absolutum dominium). Przetestowałem to już we wcześniejszym moim modzie, więc nie ma problemu To dwustopniowy skrypt. Nie ma, niestety, polecenia, które by "ustawiało" poziom budżetu na jakimś poziomie, więc jeden skrypt określa dopuszczalny poziom budżetu (np. 10 000), po którego przekroczeniu pojawiają się kary finansowe. Drugi skrypt "daje" pieniądze w określonej kwocie. Gdy planowane wydatki przekraczają możliwości skarbu, można "wybudować" pożyczkę. Ustalić trzeba tylko kwotę pożyczki, okres spłaty i odsetki. W moim "starym" modzie pożyczka była spłacana przez 10 tur, odsetki wynosiły 100% a kwota pożyczki to 10 000.
Macie jakieś propozycje co do limitu budżetu i parametrów pożyczki?

Pożyczki powinny być różne dla różnych krajów. O ile Habsburgowie austriaccy pożyczali na potęgę u Fuggerów to nasi królowie nie mieli już takiej możliwości, ponieważ nasze banki nie były aż tak bogate by niemal finansować państwo i jej działania (w zamian za koncesje, przywileje itd.).

Kolejne pytanie: a co jak się nie spłaci takiej pożyczki?

Z tymi dragonami też jest problem. Porobiłem różne próby, które nie dały efektu. Pozostają traitsy ale to też nie jest żadna opcja, ponieważ otrzymać je może tylko named_character. Można też rzeczywiście pobawić się z niewidzialnym modelem mikroskopijnego konia ale to wymaga zbyt wiele pracy, więc na razie odpada. Pozostaje więc wymyślić coś, dzięki czemu dragoni będą, mimo wszystko, jednostką atrakcyjną. Przyznam się, że nie mam żadnego pomysłu oprócz zwiększenia szybkości przemieszczania się na polu walki.

Na tempo poruszania się armii (po mapie kampanii) wpływa skład armii, najwolniejszy jest sprzęt artyleryjski, najszybsza jazda. Może dałoby radę zrobić tak, żeby tempo przemieszczania się dragonii po mapie było takie same jak kawalerii?

Bardzo dobry pomysł. :)

Chmura
04-05-2014, 19:08
Chmura,

Szlachta nie lubiła się opodatkowywać,

A kto lubi ;) ?

a jak już musiała to tylko w gardłowych sprawach (czyli wojna tuż obok ich folwarków),

Tak. Dlatego miałem wcześniej pomysł, żeby uzależnić zbieranie podatków od sytuacji politycznej. Czyli musimy być w stanie wojny, żeby móc podnosić podatki. Dzięki uprzejmości naszych przyjaciół z TWC wiem już, że da się to zrobić, chociaż jest to dosyć skomplikowane.
Odpowiedź dostałem tu: http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?649444-Editing-quot-rally-units-quot-attribute-units-negative-influence-on-public-order-and-a-few-other-things

dlatego proponowałbym podatki podzielić na województwa oraz wprowadzić nową gałąź budynków zwiększających skuteczność podatków (można łączyć dla wygody z budynkami sądowymi).

Budynek zwiększający wpływy z podatków w całym Państwie ma problemy z poprawnym działaniem, więc pewnie pozostaje zrobić tak jak proponujesz regionalizację.
Muszę tylko poczytać, czy było to na pewno historyczne. Przede wszystkim czy sejm szlachecki mógł nakładać na różne ziemie podatki w różnej wysokości, czy też działo się to wyłącznie w czasie pomiędzy obradami sejmu (czyli co dwa lata o ile Król żył) przy udziale sejmików. O ile mnie pamięć nie myli to sejmiki przedkonwokacyjne w 1648 same uchwaliły podatki. Z tego co pamiętam, w tym samym roku niektóre sejmiki ziemskie zamiast poboru podatków wolały wystawić wojsko. W obu wypadkach nie jestem pewien czy mogły to zrobić wbrew uchwałom sejmu szlacheckiego (na szczęście mam jeszcze Kriegseisena na półce;) ).

System zbierania podatków wiecznie kulał u nas, przez co planowane wpływy zawsze były mniejsze od tych planowanych.

To prawda. Zastanawiający był ten optymizm poborców podatkowych. Z drugiej strony nawet dzisiaj rząd potrafi przestrzelić z szacowanymi wpływami z VATu ;)

Na tempo poruszania się armii (po mapie kampanii) wpływa skład armii, najwolniejszy jest sprzęt artyleryjski, najszybsza jazda. Może dałoby radę zrobić tak, żeby tempo przemieszczania się dragonii po mapie było takie same jak kawalerii?

Odpowiem za Atyllę, bo pośrednio ten temat jest mi bliski. Tak samo jak Ty myślałem jakiś tydzień temu, ale sprawa nie jest taka prosta jak się z początku wydawało. Mówiąc krótko: nie da się dać żadnej piechocie w grze dać zasięgu kawalerii na mapie strategicznej. Mam nadzieję, że nasi przyjaciele z TWC okażą się pomocni także tym razem, bo Atylla założył już tam temat: http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?650259-Infantry-as-cavalry-on-stratmap

(http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?650259-Infantry-as-cavalry-on-stratmap)Też staram mu się tam pomóc (jako Wojniłłowicz) ale - jak napisałem - sprawa nie jest prosta.

Samick
04-05-2014, 20:49
Tak. Dlatego miałem wcześniej pomysł, żeby uzależnić zbieranie podatków od sytuacji politycznej.

Wiem, że nie wszystko się da, ale ja bym tego tak nie robił. Jeśli chce się upłynnić przechodzenie ustrojowe, to warto przemyśleć choćby takie przypadki jak nowa kwarta na artylerię, przeprowadzanie lustracji, spłacanie długów królewskich, podatki an renowacje umocnień itd. Takie rzeczy nie robiono tylko w czasie wojny. ;)

Budynek zwiększający wpływy z podatków w całym Państwie ma problemy z poprawnym działaniem, więc pewnie pozostaje zrobić tak jak proponujesz regionalizację.

Problem w tym, że nie było centralnego organu który skutecznie nadzorowałby działalność poborców. Wybierani byli oni na sejmikach, po czym swoje zbiory przekazywali podskarbiemu (chyba że wybrano pośrednika między sejmikowymi poborcami a podskarbim, mógł to być wybrany człowiek na sejmie albo dzierżawca). Polecam "Skarbowość Rzeczypospolitej" Filipczak-Kocur (chyba Anety, dawno czytałem i nie pamiętam), pozycja raczej rzadka, ale jest swoistym kompendium w temacie. :)

Muszę tylko poczytać, czy było to na pewno historyczne. Przede wszystkim czy sejm szlachecki mógł nakładać na różne ziemie podatki w różnej wysokości, czy też działo się to wyłącznie w czasie pomiędzy obradami sejmu (czyli co dwa lata o ile Król żył) przy udziale sejmików. O ile mnie pamięć nie myli to sejmiki przedkonwokacyjne w 1648 same uchwaliły podatki. Z tego co pamiętam, w tym samym roku niektóre sejmiki ziemskie zamiast poboru podatków wolały wystawić wojsko. W obu wypadkach nie jestem pewien czy mogły to zrobić wbrew uchwałom sejmu szlacheckiego (na szczęście mam jeszcze Kriegseisena na półce ).

Tak, mógł. Wystarczy spojrzeć, że wiele obciążeń finansowych dzielono 2/3 do 1/3. 2/3 ponosiłą Korona a 1/3 Litwa. Uzależniano to podobno rozmiarami obu członów (po unii) oraz bogactwie regionów. Taki parytet istniał aż do rozbiorów niezależnie od sprawy i jej wagi, czy chodziło o wojnę czy o pokój. Jednocześnie Litwini do dzisiaj narzekają na upośledzenie swojej części (wtedy także) domagając się równości we wszystkich sprawach. Czyli komisje miały być pół na pół ale obciążenia tylko 1/3. To taka ciekawostka. :)

Sejmiki przedkonwokacyjne robiły to nader regularnie, ponieważ brakowało króla, to i bano się o porządek, więc zatrudniano wojsko lub robiono zrzutki by jakieś oddziały rozbijały kupy swawolne, egzekwowały prawo i pilnowały spokoju na prowincji. Vorbek-Lettow pisał że sejmik z okolic Wilna (nie pamiętam który) zebrał ogłosił podatek i zbierał na oddziały bodajże rajtarii w celu obrony przed postępującymi wojskami moskiewskimi (chociaż nie wiem czy nie miesza mi się z wojskiem powiatowym). Ustawodawstwo sejmu niemego z 1717 roku zakazywało sejmikom ustanawiania podatków na wojsko. Wynikało to z sytuacji wynikłej w III wojnie północnej gdy do 1709 roku panowało praktycznie dwukrólewie a ziemie przechodziły z rąk do rąk. Chcąc bronić się przed swawolnikami, dezerterami itp. różne regiony samoopodatkowywały się w celu wystawienia wojsk do obrony. Podlegały one sejmikom przez co nie władzy hetmańskiej czy królewskiej co tym grupom nie było na rękę, dlatego żeby zmniejszyć decentralizację i szanse na oddolne inicjatywy wprowadzono taki przepis.

To prawda. Zastanawiający był ten optymizm poborców podatkowych. Z drugiej strony nawet dzisiaj rząd potrafi przestrzelić z szacowanymi wpływami z VATu

Błędy wynikały z braków spisów. Jak pobrać pogłówne żydowskie skoro zlecenia takie przeprowadzał sejm żydowski i ich osoby? Tu się schowało, tam uciekło i nagle kogoś brakuje. Nie było spisów ludności, przez co nie wiedziano ile ma się pogłównego od chłopów zebrać. Chachmęcono na posiadanej ziemi, na dochodach z królewszczyzn, salin i innych kopalin. Kombinowano na cłach, mostowych. Ilość nadużyć jaka mogła istnieć oddają pośrednio lustracje królewszczyzn. Ostatnia rzecz to pogonienie poborcy przez jakiegoś zawadiakę oraz ogromne opóźnienia w oddawaniu poborów (dlatego oddawano niektóre rzeczy w dzierżawę, przez co takie osoby były bardziej sumienne, bo im więcej brakowało do poziomu umowy tym mniej zarabiali/więcej tracili).

Piter
04-05-2014, 21:15
Wicie co, mam takie pytanie, czy też spostrzeżenie.
Otóż zauważyłem, że komputer jest w stanie wstawić więcej jak 20 jednostek do miasta.
Czy jest w ogóle taka opcja dla gracza, żeby w mieście siedziało więcej chłopa?

Wydaje Ci się.

Chmura
04-05-2014, 22:36
Wiem, że nie wszystko się da, ale ja bym tego tak nie robił. Jeśli chce się upłynnić przechodzenie ustrojowe, to warto przemyśleć choćby takie przypadki jak nowa kwarta na artylerię, przeprowadzanie lustracji, spłacanie długów królewskich, podatki an renowacje umocnień itd. Takie rzeczy nie robiono tylko w czasie wojny. ;)

Zarówno kwarta jak i dupla były podatkami stałymi i nie wymagały uchwały sejmy. Budynek "podymne", który zrobiłem do OiM2 ma odwzorowywać podatek zbierany doraźnie w razie zwiększonego wysiłku zbrojnego. Idea jest taka, że obniża bardzo szczęśćie we wszystkich prowincjach, ale we wszystkich podnosi dochód z podatków (taxable income bonus). Można zrobić takie struktury centralnie i regionalnie - niezależne od siebie. Jdne dla Sejmu a drugie dla sejmików. Oczywiście pod warunkiem, że bonus do podatku zacznie działać bo na razie stroi fochy.

Problem w tym, że nie było centralnego organu który skutecznie nadzorowałby działalność poborców. Wybierani byli oni na sejmikach, po czym swoje zbiory przekazywali podskarbiemu (chyba że wybrano pośrednika między sejmikowymi poborcami a podskarbim, mógł to być wybrany człowiek na sejmie albo dzierżawca). Polecam "Skarbowość Rzeczypospolitej" Filipczak-Kocur (chyba Anety, dawno czytałem i nie pamiętam), pozycja raczej rzadka, ale jest swoistym kompendium w temacie. :)

Tak, mógł. Wystarczy spojrzeć, że wiele obciążeń finansowych dzielono 2/3 do 1/3. 2/3 ponosiłą Korona a 1/3 Litwa. Uzależniano to podobno rozmiarami obu członów (po unii) oraz bogactwie regionów. Taki parytet istniał aż do rozbiorów niezależnie od sprawy i jej wagi, czy chodziło o wojnę czy o pokój. Jednocześnie Litwini do dzisiaj narzekają na upośledzenie swojej części (wtedy także) domagając się równości we wszystkich sprawach. Czyli komisje miały być pół na pół ale obciążenia tylko 1/3. To taka ciekawostka. :)

Wartości podatku zebranego z każdego zakątka Państwa różniły się od siebie - to oczywiste - ale Sejm nie mógł zażyczyć sobie, aby szlachta z jednej ziemi musiała zapłacić jakiś podatek podwójnie lub potrójnie nawet jeśli była bardziej zagrożona przez działania wojenne. To samo dotyczy innych poddanych. Sejmiki ziemskie mogły z własnej woli chcieć zapłacić więcej (tak jak to miało miejsce w przypadku szlachty pruskiej w 1628) ale nie przypominam sobie przypadku, żeby zlały uchwałę sejmu i powiedziały "my zbierzemy tylko jedno pogłówne albo tylko jedno łanowe (jeśli sejm uchwalił np dwa lub trzy pobory), bo to nas nie dotyczy".

Pani profesor nazywa się Anna Filipczak-Kocur ;) Jeśli masz do tego dostęp to sprawdź jeśli możesz czy zdarzyło się, żeby Sejm uchwalił na przykłąd 3 pobory poradlnego z Ziemi Kaliskiej a tylko jeden z Bełskiej. Podział na Litwę i Koronę jest oczywisty, w końcu była to federacja.

Sejmiki przedkonwokacyjne robiły to nader regularnie, ponieważ brakowało króla, to i bano się o porządek, więc zatrudniano wojsko lub robiono zrzutki by jakieś oddziały rozbijały kupy swawolne, egzekwowały prawo i pilnowały spokoju na prowincji. Vorbek-Lettow pisał że sejmik z okolic Wilna (nie pamiętam który) zebrał ogłosił podatek i zbierał na oddziały bodajże rajtarii w celu obrony przed postępującymi wojskami moskiewskimi (chociaż nie wiem czy nie miesza mi się z wojskiem powiatowym). Ustawodawstwo sejmu niemego z 1717 roku zakazywało sejmikom ustanawiania podatków na wojsko. Wynikało to z sytuacji wynikłej w III wojnie północnej gdy do 1709 roku panowało praktycznie dwukrólewie a ziemie przechodziły z rąk do rąk. Chcąc bronić się przed swawolnikami, dezerterami itp. różne regiony samoopodatkowywały się w celu wystawienia wojsk do obrony. Podlegały one sejmikom przez co nie władzy hetmańskiej czy królewskiej co tym grupom nie było na rękę, dlatego żeby zmniejszyć decentralizację i szanse na oddolne inicjatywy wprowadzono taki przepis.

Błędy wynikały z braków spisów. Jak pobrać pogłówne żydowskie skoro zlecenia takie przeprowadzał sejm żydowski i ich osoby? Tu się schowało, tam uciekło i nagle kogoś brakuje. Nie było spisów ludności, przez co nie wiedziano ile ma się pogłównego od chłopów zebrać. Chachmęcono na posiadanej ziemi, na dochodach z królewszczyzn, salin i innych kopalin. Kombinowano na cłach, mostowych. Ilość nadużyć jaka mogła istnieć oddają pośrednio lustracje królewszczyzn. Ostatnia rzecz to pogonienie poborcy przez jakiegoś zawadiakę oraz ogromne opóźnienia w oddawaniu poborów (dlatego oddawano niektóre rzeczy w dzierżawę, przez co takie osoby były bardziej sumienne, bo im więcej brakowało do poziomu umowy tym mniej zarabiali/więcej tracili).

Temat na inny temat ;) Możemy to kiedyś obgadać.

Baldwin
05-05-2014, 07:24
Nie, no ludzie - widzę, że koncert życzeń trwa :D
Muszę jednak nadzieje większości z was ostudzić. W modowaniu możliwe jest tylko to, co jest możliwe :D Innymi słowy nie da się zrobić tego, czego zrobić się nie da :D
Poza tym jest jeszcze kwestia ekonomii obciążania procesora. Jeżeli chcecie czekać godzinę na zmianę tury, to oczywiście możemy robić osobny skripting dla każdej frakcji i osobne skrypty dla każdej prowincji z osobna ale raz, że zabierze to nieproporcjonalnie wiele czasu dla skonstruowania takich skryptów (nie używam narzędzie powielających skrypty bo im nie ufam. Bardzo łatwo wtedy stracić kontrolę nad tym, co się robi) a dwa, że nieproporcjonalnie do efektów obciąży procesor.

I mam prośbę do wszystkich, by nie reprodukowali tu propagandy zaborców i bolszewickich kreoli na temat rzekomego i rzeczywistego poziomu samowoli polskiej szlachty. Nie tylko w "sprawie" podatków. Zapominacie towarzysze, że w XVII w. tradycyjne rynki zbytu dla polskiego zboża zalane zostały masami zboża moskiewskiego, produkowanego po dużo niższych kosztach niż zboże polskie. Tym samym od 2 ćwierci XVII w. mieliśmy permanentny kryzys gospodarczy (tak jak dzisiaj np. straciliśmy cały przemysł obuwniczy, bo bezmyślnie wprowadzamy globalistyczną ideologię, z której korzystają Chińczycy albo stoczniowy, bo statki chcą robić Niemcy). Stąd banalny wniosek, że podatki były takie, jakie mogły być a nie takie, jakie były potrzebne a szlachta miała wybór płacić tyle ile mogła płacić albo zbankrutować. Inna sprawa, że kultura polska była radykalnie wiejska, więc z trudem przebijały się u nas miejskie trendy rodem z protestanckiej Europy.
I Bogu dzięki, bo dzisiaj stalibyśmy w kolejce do własnego Robespierre'a czy innego Hitlera.

adriankowaty
05-05-2014, 08:21
Wydaje Ci się.
Nie całkiem, mi w grze też się to zdarzało.

Baldwin
05-05-2014, 09:51
adriankowaty
Jakoś trudno mi w to uwierzyć :) granica 20 jednostek w jednym miejscu jest hardcoded a tego typu spostrzeżenie przeczy wskazanej regule :)

Sadam, Ordenus
Przeprasza, że dopiero teraz ale zamęt w pracy powoduje, że człowiek czasami głowę traci :)
Czyli co? Mogę uznać, że wniosek ułatwienia rozgrywki upadł?
Co do zwiększenia replenish, to pracuję teraz nad EDB i wartości te zwiększyłem radykalnie. Ograniczenie dotyczy teraz bardziej ilości jednostek, które można jednocześnie rekrutować niż wartości replenish. W barakach 1 poziomu może być tylko 1 oddział czakający na zaciąg (i 2 dla milicji), w barakach 2 poziomu oczekiwać będą 3 jednostki słabsze (np. pochodzące z zaciągu w systemie AOR) i 2 mocniejsze (liniowe). Chociaż i do tego mam wątpliwości, skoro głównym ograniczeniem rozrzutności militarnej ma być ograniczony budżet :)

Piter
05-05-2014, 09:58
Nie całkiem, mi w grze też się to zdarzało.

W 2 kolumnach miałeś po 9 oddziałów, w 3 kolumnie 2 oddziały.

sadam86
05-05-2014, 11:36
Tak ułatwienie w głosowaniu jawnym padło, ewentualnie poda się potem która część ogranicza budżet to zainteresowani sobie to wywalą.

Baldwin
05-05-2014, 12:38
Dobry pomysł :clap:

Samick
05-05-2014, 17:58
Zarówno kwarta jak i dupla były podatkami stałymi i nie wymagały uchwały sejmy.

Czasami uchwalano podwójną czy potrójną kwartę i do tego potrzebny był sejm i jakieś zagrożenie. :)

Wartości podatku zebranego z każdego zakątka Państwa różniły się od siebie - to oczywiste - ale Sejm nie mógł zażyczyć sobie, aby szlachta z jednej ziemi musiała zapłacić jakiś podatek podwójnie lub potrójnie nawet jeśli była bardziej zagrożona przez działania wojenne. To samo dotyczy innych poddanych. Sejmiki ziemskie mogły z własnej woli chcieć zapłacić więcej (tak jak to miało miejsce w przypadku szlachty pruskiej w 1628) ale nie przypominam sobie przypadku, żeby zlały uchwałę sejmu i powiedziały "my zbierzemy tylko jedno pogłówne albo tylko jedno łanowe (jeśli sejm uchwalił np dwa lub trzy pobory), bo to nas nie dotyczy".

Cierpię na brak mojej "biblioteczki" pod ręką więc mogę się mylić, przychodzi mi na pomoc wojna Batorego z Moskwą.

Pani profesor nazywa się Anna Filipczak-Kocur Jeśli masz do tego dostęp to sprawdź jeśli możesz czy zdarzyło się, żeby Sejm uchwalił na przykłąd 3 pobory poradlnego z Ziemi Kaliskiej a tylko jeden z Bełskiej. Podział na Litwę i Koronę jest oczywisty, w końcu była to federacja.

Mogę się pochwalić, jestem posiadaczem tego niemal białego kruka. Przy jej zakupie byłem szybszy niż wszystkie biblioteki i czytelnie w mojej dużej wsi z tramwajami (a jedna z nich ma prawo posiadania obowiązkowego egzemplarza każdej książki wydanej w tym kraju). :)

I mam prośbę do wszystkich, by nie reprodukowali tu propagandy zaborców i bolszewickich kreoli na temat rzekomego i rzeczywistego poziomu samowoli polskiej szlachty. Nie tylko w "sprawie" podatków.

To że podchwyciło te historie towarzystwo spod obrazu Marksa nie oznacza że nie jest to prawda. Spójrzmy na "Prawem i lewem" na moralizatorskie kazania i wesołe wierszyki, anegdoty i ogólny klimat sądów, sejmów, sejmików, zachowanie magnaterii i szlachty, a obraz nie był wcale wesoły (dla części uczestników). Wystarczyło mieć Stadnickiego za sąsiada i nie miałeś życia (w przenośni i dosłownie), a elementu negatywnego w grupie panów braci nigdy nie brakowało.

Stąd banalny wniosek, że podatki były takie, jakie mogły być a nie takie, jakie były potrzebne a szlachta miała wybór płacić tyle ile mogła płacić albo zbankrutować.

Najlepszy przykład na zasoby finansowe szlachty pokazują reformy doby stanisławowskiej. Sejm Wielki opodatkował szlachtę pośrednio i bezpośrednio i ta narzekała na wzrost obciążeń. W tym czasie Habsburgowie wyciskali od 15 lat 6 razy więcej z galicyjskiej szlachty i jakimś dziwnym trafem utrzymała się ona aż do 1944 roku, a w pewnym momencie masowo kupowała ona sobie tytuły hrabiowskie, tak biedna była. :)
Przypominam, że epoka stanisławowska to już RON bez dostępu do morza, to państwo które w 1788 roku było od 88 lat jak nie w stanie wojny i zniszczenia to eksploatowane przez te czy inne armie (vide konfederacja barska), tępiona ekonomicznie przez Prusy i Austrię za pomocą podrabianej monety czy bardzo wysokich ceł. I jak słusznie zauważyłeś już dawno straciła wielkie dochody z eksportu zbóż, drewna i innych produktów leśnych.

CzłowiekRzodkiewka
05-05-2014, 19:31
Okay takie pytanko:
to kiedy wyjdzie :D

Samick
05-05-2014, 20:17
Jak będą Szwedy! ^^

CzłowiekRzodkiewka
06-05-2014, 19:25
https://www.youtube.com/watch?v=XNii3m9yJAw
Dobra, masz tych Szwedów, to kiedy będzie w zw. z ich naruszeniem rozejmu ów rzeczony "Potop"?

RockMiguel
07-05-2014, 06:07
Ciii! Bo uznają to za zaproszenie i wrócą, a właśnie mi uświadomiłeś że można nazwać moda "The Deluge" wiem, iż Polacy nie gęsi własny język mają. Ale brzmi lepiej. :)

CzłowiekRzodkiewka
07-05-2014, 09:31
Jak wrócą z re-inwestycją tego, co nakradli to tylko się cieszyć ;)
a tak na serio to już się nie mogę doczekać, dlatego tak dopytuję.
Takie jedno pytanko: w modzie 1648 mozna było stawiac altylerię na pewnych częsciach muru obronnego, widziałem na screenach, że mury sa zmodyfikowane pod XVII i XVIII wiek. Czy utaj i tez będzie taka możliwość.
Pytanie nr 2: wiem że to kwestia słabości komputera, ale przy właśnie modzie potop czesto mi się wyłącza..właśnie komputer. Dziwna sprawa, znaczy w OiM2 też się CZASAMI zdarzało, ale tutaj się zdarza nader często. Co robić :) ?
Zmienicie coś z flotą, tj dacie może nie wiem, jakiś ładne rysunki na kartach i adekwatne nazwy (może okręst flagowy Vasa, u Szwedów np?).

Samick
07-05-2014, 09:33
... Wszystko jasne, fajne i głupie, ale mod o nazwie The Deluge już jest. Co prawda do M&B Warband, ale jest. Proponuję pójść w inną stronę i ruszyć do korzeni. Mod nazwać z języka łacińskiego Igni et Gladio albo Diluvium.

W ogóle nie chcecie własnego subforum w dziale Polskie modyfikacje? Oczywiście warunkiem byłoby wydanie chociaż bety. :P

sadam86
07-05-2014, 12:14
CzłowiekRzodkiewka
Co do murów mamy zgodę autorów moda 1648 na wykorzystanie ich modeli miast, więc taka opcja będzie.
Odnośnie flot jest plan zmiany zarówno kart jak i modeli (dokonano tego w modzie który przenosi gracza do Chin nazwy nie pamiętam), więc jest to możliwe; planowana jest zmiana palisady na "kozły hiszpańskie", ale to wszystko kwestia grafiki w której specem jest Attyla, ja tylko przytaczam dane kwestie.
Jeśli idzie o komputer proponuje go oczyści zarówno ze zbędnych plików jak i kurzu bo pewnie się przegrzewa i dlatego się wyłącza.
Samick
Temat subforum pozostawiam w gestii adminów, to już Wasza decyzja gdzie lepiej umieścić temat:)

RockMiguel
07-05-2014, 14:00
O to nie wiedziałem.A, Igni et Gladio świetne.
P.S Czy ten przystojniak:P w kontuszu to ty?

CzłowiekRzodkiewka
07-05-2014, 14:17
CzłowiekRzodkiewka
Co do murów mamy zgodę autorów moda 1648 na wykorzystanie ich modeli miast, więc taka opcja będzie.
Odnośnie flot jest plan zmiany zarówno kart jak i modeli (dokonano tego w modzie który przenosi gracza do Chin nazwy nie pamiętam), więc jest to możliwe; planowana jest zmiana palisady na "kozły hiszpańskie", ale to wszystko kwestia grafiki w której specem jest Attyla, ja tylko przytaczam dane kwestie.
Jeśli idzie o komputer proponuje go oczyści zarówno ze zbędnych plików jak i kurzu bo pewnie się przegrzewa i dlatego się wyłącza.
Samick
Temat subforum pozostawiam w gestii adminów, to już Wasza decyzja gdzie lepiej umieścić temat:)

Saddam (czyli Lew) - dzięki za odpowiedzi.
Mnie najbardziej ciekawi ta grafika z "gwiezdzistym" ułozeniem murów obronnych, no bomba po porstu
Co do kurzu, to nie wiem, jak sie to to czysci w lap-topie
:)

Samick
07-05-2014, 16:05
Zmienicie coś z flotą, tj dacie może nie wiem, jakiś ładne rysunki na kartach i adekwatne nazwy (może okręst flagowy Vasa, u Szwedów np?).

Ale on zatonął w dziewiczym rejsie po oddaniu pierwszej salwy. :)

P.S Czy ten przystojniak:P w kontuszu to ty?

Parafrazując komunikat Radia Erewań. Nie przystojniak tylko jaśnie oświecony książę moderator. Nie w kontuszu a w żupanie. Nie ja, tylko jaśnie oświecony książę moderator Samick. Czyli ja i ja czyli my. :)

CzłowiekRzodkiewka
07-05-2014, 18:16
No to będzie 1rwszy w świecie okręt podwodny, big deal ... ;)

https://www.youtube.com/watch?v=rO2vP47_fME

Jakby ktoś nie widział to psze bardzo, okręt Vasa.

Baldwin
08-05-2014, 18:00
Ma ktoś jakiś obrazek przedstawiający kozaka będącego moskiewskim rabem?
Na obrazku nowy model kozaka rejestrowego. Będę musiał go chyba trochę "przybrudzić", bo niezbyt odpowiada moim wyobrażeniom kozaków :)

adriankowaty
08-05-2014, 18:13
Jak dla mnie ten muszkieter zaporoski prezentuje się ładnie. Pokaż pan piechotę polską z XVIII wieku (najlepiej fizyliera).

ordenus22
08-05-2014, 19:08
Baldwin sorry, ale ten obrazek kozaka hm :confused: dobra - szarawary musza być tu masz przykład
http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Sergiy_Vasylkivskiy-_Cossack_Dunai.jpg

http://www.kresy.co.uk/zaporoze.html

tu masz dońców
http://passion-don.org/tribes/tribes_7.html

http://uniforma-army.ru/rossia_don_kazak_XVII.php

http://livinghistory.ru/topic/17945-donskie-kazaki-17-vek/page-6

Baldwin
09-05-2014, 08:28
Ordenus
Dziękuję za obrazki. Tymi kozakami zajmę się niezadługo.
A co do tego modelu kozaka, to można pokazać tylko jednego a spodni mam 2 rodzaje. Na tym poprzednim masz spodnie wąskie (takie, jakie noszą kozacy z okładki książki o oblężeniu Zbaraża) a na tym trochę inne:

ordenus22
10-05-2014, 15:28
Rurki - chodziło mi o wąskie spodnie:D
Co do modelu kozaków to ich wygląd w XVII i przynajmniej do połowy XVIII nie różnił się wcale, więc spokojnie możesz korzystać z tego foto:
http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Sergiy_Vasylkivskiy-_Cossack_Dunai.jpg
jak i z tego:
http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%BE% D1%80%D0%BE%D0%B7%D1%8C%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D0%BA%D 0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%BA.jpg

Baldwin
10-05-2014, 17:12
Ten drugi całkiem niezły :)
W każdym razie usunąłem z listy jednostek konnych łuczników kozackich a jazdę kozacką mocno osłabiłem, bo ta "stara" wersja potrafiła w walce 1:1 rozwalić pancernych a to już lekka przesada.
Pogorszyłem też znacznie celność ostrzału artyleryjskiego, bo zauważyłem, że jej skuteczność jest po prostu masakryczna. W 1 bitwie jedna 2 armatowa bateria potrafi zabić 800 wrogów, co przy stratach zadawanych przez najlepszą piechotę jest po protu hekatombą. Jeszcze nie wiem jak to wpływa na jakość ostrzału, bo nie robiłem testów jeszcze :)

Ktoś zgłaszał się do prac nad EDU? Przyda się pomoc, bo wiele czasu idzie na skrypty.

Wonsz
10-05-2014, 17:39
Mogę ja :)

ordenus22
10-05-2014, 18:35
Dobra, dodatek na dziedzica frakcji dodany i działa - wielkie dzięki Aravenie. Dodałem też 3 tytuły dla kolejno 3 frakcji tj, księcia Walii dla następcy Anglii, delfina dla następcy Francji i księcia Asturii dla następcy w Hiszpanii i też działa, tylko jest jeden problem a mianowicie - następca tronu np Anglii tj książę Walii po śmierci władcy, kiedy obejmuje władze, niestety z przyczyn technicznych, oprócz tytułu króla Anglii dalej posiada tytuł ks Walii, oczywiście można go przekazać, jednak komputer nie przekaże następcy tego tytułu:confused:, więc tu jest mały problem. Jeśli uważacie, że to jest ciekawe rozwiązanie z tymi tytułami to może ktoś wie czy w innych państwach były podobne tytuły dla następców? Z tego co mnie pamięć nie myli to tak było, jednak musiałbym trochę poszperać. Mam jeszcze jedno pytanie - czy ktoś orientuje się jakie były wtedy tytuły parów Anglii i Francji (Skandynawia też mile widziana) coś co było następstwem tzw średniowiecznych tytułów prowincjonalnych (książę Normandii, hrabia Anjou itp). Z tego co się orientuję było one w jakimś luźnym sensie przywiązane do jakiegoś okręgu z którego dany markiz, hrabia, książę mógł brać udział w izbie parlamentu. Potem te tytuły stały się dziedziczne, ja pamiętam tytuł księcia de Rohan z Bretanii, księcia Argyll ze Szkocji. Jakby ktoś miał na ten temat wiedzą to proszę wypisać te tytuły, ale tak żebym mógł je chociaż w przybliżeniu przypisać do prowincji które występują w modzie.

Baldwin
11-05-2014, 18:33
EliminatorT
EDB ma "obsłużyć" Sadam. Dołączył jako pierwszy, więc wie o wiele więcej i trzeba będzie mu dużo mniej tłumaczyć, więc sam rozumiesz...
Ale chętnie przyjmę twoją pomoc w robieniu skryptów. Nawet nie będziesz musiał przechodzić tu jakiegoś szczególnego kursu, bo twoja pomoc przydała by mi się bardzo przy multiplikowaniu skryptów dla poszczególnych frakcji. Oczywiście dam ci informacje co i gdzie trzeba zmienić.

Mam też prośbę dla osób zainteresowanych wojskowością 2 połowy XVII w. Chodzi mi o kolorystykę mundurów artylerzystów. Potrzebuję większości frakcji dostępnych w grze i wiem, że będzie źle jeżeli dam im kolorystykę mundurów muszkieterów. Muszkieterowie tego okresu wyglądają tak (karta jednostki hiszpańskiej):

Baldwin
11-05-2014, 21:12
Przepraszam, że jeszcze głowę zawracam ale id jutra mam niezły młyn, więc muszę teraz:
Czy ktoś przypadkiem zachował ostatnią uploadowaną wersję moda? Chodzi mi o pliki z katalogu ui/soutchern_european/interface
Będę wdzięczny za uploadowanie tego i podanie linki :)

Wonsz
12-05-2014, 13:06
EDB? Mi chodziło o EDU :).

Baldwin
12-05-2014, 22:57
Sadam
Dziękuję za pliki :)
A tu nowy model kozaka konnego. Nie zrobiłem mu jeszcze muszkietu na plecy ale to drobiazg. Mam nadzieję, że teraz nie będziesz nosem kręcił, bo zrobiony na bazie zalinkowanego przez ciebie obrazka :)

ordenus22
13-05-2014, 04:55
Elegancko ;)

RockMiguel
13-05-2014, 06:29
Stary model konia?

Baldwin
14-05-2014, 15:25
Mam pewien Problem. Robiłem wczoraj model petyhorców (a właściwie przerabiałem istniejący model jazdy kozackiej). W pewnym momencie komputer wyraźnie mi zwolnił i zwolnił na tyle, by praca stała się niemal niemożliwa. Najgorzej jest gdy dokonuję mapowania tekstur na model. Po restarcie sprzętowym wszystko przez chwilę chodzi dobrze ale za niedługi czas zaczyna mi wszystko wariować jak poprzednio. Sprawdziłem wirusy ale system był czysty. Wie ktoś co może się dziać z tą cholerną windą? :(
I w konsekwencji modelu nie skończyłem. Macie jakieś pomysły?
Teraz model wygląda tak, ale mapowanie tekstur nie jest zakończone.

Baldwin
15-05-2014, 20:24
Znowu zmieniłem dragonów :) Dowiedziałem się, że walczyli kontrmarszem, więk kontrmarsz im zafundowałem :) Na próbę. No i teraz wyraźnie widać ich przewagę nad normalną piechotą liniową. Zwłaszcza w pościgu. Ich modyfikator ruchu 1.5 przy braku biegu u piechoty liniowej robi swoje. Nawet przy prawie dwukrotnej przewadze liczebnej regimentów pieszych (150:80).
Z tą windą to chyba był problem ze zbyt małym plikiem wymiany. W każdym razie taką mam nadzieję...

J.Skrzetuski
16-05-2014, 16:03
Cześć jestem nowy i mam pytanie. Czy można już pobrać potop tw?

Wonsz
16-05-2014, 16:07
Tak, ale jest to wczesna beta ,która jeszcze nawet nie ma własnej bitwy i muzyki.

sadam86
16-05-2014, 16:19
J.Skrzetuski
wstrzymaj się trochę i poczekaj na nową bardziej dopracowaną wersję:)

J.Skrzetuski
17-05-2014, 20:51
A tak na kiedy jest planowana pelna wersja?? Bo sie nie mogę doczekać :-)

Baldwin
18-05-2014, 07:53
Była planowana na po świętach ale teraz pracy dużo i nie udało się a co gorsza niezbyt sporo idzie. Jak raz dziennie na godzinkę się przysiądę to wszystko a skrypty wymagają ogromnie wiele czasu.

J.Skrzetuski
18-05-2014, 16:07
Dobra dzięki :)

J.Skrzetuski
18-05-2014, 17:16
A tak około za ile będzie? :)

Bucychrust
18-05-2014, 19:01
Ja też niecierpliwie oczekuje tego moda. Nie znam się na modowaniu ale gdyby trzeba było konsultacji historycznej to chętnie służę pomocą.

Wonsz
18-05-2014, 19:47
Ja bym nie poganiał twórców będzie jak będzie, wolę ,żeby wyszedł późno ale został takim hitem jak Bellum Crucis niż na szybko i niestarannie i potem wydawać setki patchy na zabugowanego gniota ;)

Baldwin
19-05-2014, 08:44
Standardowo - im dalej w las, tym więcej drzew :) Wczoraj miałem trochę czasu, więc eksperymentowałem ze skryptem wykrywającym agresję i powołującym pospolite ruszenie. Jednak z uwagi na ogromną ilość kodu, jaką trzeba by wygenerować (200 prowincji x 30 frakcji), chyba ograniczę się tylko do generowania pospolitaków tylko w przypadku rozpoczęcia oblężenia stolicy regionu. Wtedy można ograniczyć generowanie pospolityków tylko do najważniejszych prowincji (członków zespżołu proszę o propozycje dotyczące prowincji, które należy objąć systemem pospolitego ruszenia). Myślałem też o generowaniu pospolitaków w przypadku rozpoczęcia wojny, ale w medievalu wojny toczą się nieustannie przez całą grę, więc chyba rozwiązanie nr 2 będzie najlepsze :)
Poza tym mam problem z grenadierami i artylerią europejską zarówno wczesnego jak i późniego okresu. Po pierwsze nie wiem jak ich "ubrać" (poza RON - tu mundury mają być zielone z niebieskimi wyłogami) :) A po drugie wychodzi mi na to, że każda frakcja ma innych grenadierów, co wymusza zrobienie dużej ilości modeli. Wczoraj zrobiłem modele i tekstury dla Szwedów i Moskwy i zacząłem prace nad modelem dla RON (okres saski) - a jak widzę, to można wykorzystać ten sam dla Prusaków i Sasów.

sadam86
19-05-2014, 12:01
Ja do artylerii nie mam żadnych materiałów, może ktoś inny coś zasugeruje. A co do skryptu pospolitego ruszenia nie wiem czy to wykonalne, ale może zrobić coś takiego że pospolitaków gra będzie generować gdy nasza fakcja będzie toczyć boje na 3 i więcej frontach.

Wonsz
19-05-2014, 13:05
http://vlep.pl/1jrywx.jpg Chmura stworzył je w OiM 2 w swoim retuszu gry polską, to do niego trzeba się zgłosić w sprawach artylerii.

Samick
19-05-2014, 13:25
Ja do artylerii nie mam żadnych materiałów, może ktoś inny coś zasugeruje. A co do skryptu pospolitego ruszenia nie wiem czy to wykonalne, ale może zrobić coś takiego że pospolitaków gra będzie generować gdy nasza fakcja będzie toczyć boje na 3 i więcej frontach.

"Frontach" czyli gdy będziemy toczyć trzy wojny. Czyli wojny z trzema różnymi państwami. Co oznacza że niemal zawsze będą pojawiać się pospolitacy. :)

Wonsz
19-05-2014, 13:49
Może po prostu co jakieś 30 tur będzie się pojawiała propozycja przyjęcia pospolitego ruszenia jak np: w Call of Warhammer najemników.

Chmura
20-05-2014, 12:37
@Pospolite Ruszenie
W Pikes and muskets Cegoracha pospolitacy mieli być specjalną jednostą rekrutowaną przy pomocy mechanizmu krucjaty. Niestety nie mam pojęcia czy da się edytować krucjaty na silniku medka.

@artyleria
Eliminator jest zbyt uprzejmy. Niczego nie stworzyłem, a skopiowalem jedynie dostępne modele i tekstury dla stworzenia wystarczającej liczby jednostek artylerii. Liczba ta i wagomiary są zgodne z podziałem jaki wprowadził w Rzeczplitej Władysław IV.

Pozdrawiam

sadam86
20-05-2014, 13:03
Co do artylerii chodziło raczej o kolor mundurów artylerzystów, choć trzeba przyznać Chmura wiernie oddał wagomiary wręcz zgodnie z literą spisu jaki można znaleźć na stronie Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie:)
Samick nie koniecznie musi być to 3 przeciwników można podnieść limit do 5-6 to tylko taka sugestia:)

Baldwin
20-05-2014, 15:24
Chmura
A szkoda, bo już miałem nadzieję, że trafiłem na kogoś, kto oświeci mnie w kwestii modyfikacji modeli armat (a zatem koni i innych takich, które korzystają z innego niż "ludzki") szkieletu...

I prośba jeszcze:
swego czasu widziałem gdzieś w internecie zdjęcie munduru grenadiera z muzeum WP (chodzi mo głównie o tą blachę z czoła mitry). Zrobiłem model saskiego (więc i polskiego) grenadiera ale nie mogę nigdzie znaleźć tego zdjęcia. Wie może ktoś gdzie szukać tego badziewia? Będę wdzięczny za linkę.

ps.
No i o kolory mundurów chodziło oczywiście :)

Zarrr
20-05-2014, 21:11
Witaj Attyla, chodzi ci o ten mundur?
http://www.muzeumwp.pl/wystawy/13,sala-saska/

Co do artylerzystów to postaram się coś wrzucić w najbliższym czasie.

Baldwin
22-05-2014, 07:44
O - właśnie ten! Dziękuję! Wie ktoś jak zbudowana jest ta mitra? Chodzi mi o to, czy za tym zdobionym frontem znajduje się sferyczna czapka wzmacniana metalowymi obiciami czy - jak u Sasów - wysoka do szczytu frontu czapka z pomponem? Pompona nie widać, więc może to ten pierwszy rodzaj - a może jeszcze inny?

A to jest polski grenadier. Zabiorę się jutro za saskiego.

Baldwin
24-05-2014, 21:32
Zmieniłem model dla hajduków/piechoty węgierskiej. Nie wiem tylko, czy nie przesadziłem. Wzór wziąłem z fotografii grupy rekonstrukcyjnej. Jak sądzicie? Nie za bardzo "cukierkowy"?

Wonsz
24-05-2014, 22:10
Troszkę więcej wygnieceń i może więcej brudu.

ordenus22
25-05-2014, 05:30
Wrzuciłby ktoś działający link do moda Dominium Maris Baltici, bo chcemy wykorzystać modele husarii.

goro496
25-05-2014, 12:32
http://www.filefront.com/14746607/dmb-0.03.rar/ Proszę znalazłem wersje beta ale nie ściągałem także nie wiem czy to jest to ;)

jakby coś zostaje jeszcze chomik: http://chomikuj.pl/CichorAEC/Gry+-+Games/Medieval+II+Total+War/Dominium+Maris+Baltici

Jak rozumiem to teraz pracujecie nad resztą jednostek ? Możecie powiedzieć co jest jeszcze planowane ?

ordenus22
25-05-2014, 13:33
Wielkie dzięki.
W zasadzie co do modeli to już jest końcówka, Attyla pisze, że została robota z plikami tekstowymi i skryptami, ale najprawdopodobniej zrobi parę skryptów podstawowych i już wypuści moda do grania.

Zarrr
26-05-2014, 17:57
Artylerzyści z końca XVII

http://i57.tinypic.com/15hzu5y.jpg Anglia

http://i61.tinypic.com/102ux07.jpg Austria

http://i57.tinypic.com/2jhbua.jpg Brandenburgia

http://i57.tinypic.com/5ceyw2.jpg Francja

http://i59.tinypic.com/9lc0ap.jpg Francja

http://i59.tinypic.com/aaxb2e.jpg Rosja

http://i60.tinypic.com/2ez5xfn.jpg Sabaudia

Baldwin
29-05-2014, 10:18
Zarrr - dziękuję. Nie masz więcej? :D

Ordenus
właśnie pakuję i wrzucę paczkę na neta a tobie wyślę linkę. Załaduję w miarę aktualną wersję, żebyś mógł pracować na aktualnych plikach :) To ważne, bo zaraz po skryptach zabieram się za mapę.

Ach zapomniałbym! Czy ma ktoś jakąś ilustrację przedstawiającą ruskiego dragona sprzed powstania armii "nowowo stroia"?

krzysiu1505
29-05-2014, 14:56
A czy dragoni w postaci innej niż najemnicy zachodni istnieli w Rosji przed "nowym strojem"? A tak poza tym, a czy czasem w chwili rozpoczęcia gry w modzie(czyli 1650r) nowy strój już nie został wprowadzony? Wszakże sporą część armii Szechina oblegającej w 1632 roku Smoleńsk stanowiły właśnie wojska nowego stroju(zarówno pułki piesze, jak i dragońskie oraz rajtarskie).

Baldwin
29-05-2014, 16:30
Dragoni ruscy istnieli w 2 poł. XVII w. tak, jak istnieli rajtarzy.

Co do armii nowowo stroja, to spotykałem się z tym określeniem tylko do armii Piotra, ale niewykluczone, że określa się tym także jednostki wzorowane na zachodnich z wcześniejszego okresu. Mi w każdym razie chodziło o 2 poł. XVII w.

krzysiu1505
30-05-2014, 17:28
Na rosyjskiej wikipedii pod hasłem "pułki nowogo stroja" jest napisane o pułkach poborowych piechoty, dragonii i jazdy, zorganizowanych i uzbrojonych na wzór zachodni, dowodzonych przez najemnych oficerów z zachodu, które to pułki powstały w latach 20tych XVII wieku, brały udział w toczonych przez carów w tym czasie wojnach i zostały przez Piotra Wielkiego przekształcone w nową armię.
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%B8_%D0%B8%D0%BD%D0%BE% D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE_%D1%81%D 1%82%D1%80%D0%BE%D1%8F
Co do dragonów moskiewskich to można by posadzić na rosyjskim koniu zachodniego dragona w hełmie czółenkowym(tak zrobiono w modzie OiM pod Rome TW dragona moskiewskiego)

Baldwin
30-05-2014, 21:56
1. Dragoni definitywnie "zsiedli" z koni w naszym modzie :)
2. Na temat terminów używanych w odniesieniu armii moskiewskiej dyskutować nie mogę - mam na ten temat zbyt mają wiedzę (o ile to w ogóle wiedzą nazwać można), więc nowy strój może być nawet w odniesieniu do jednostek XVII wiecznych - nie przeszkadza mi to.
3. Z tym "zachodnim dragonem" też nie tak łatwo. Teraz mam 4 rodzaje wczesnych dragonów (francuski, typ "niemiecki", typ "angielski" i typ wschodni). Poza tym nadal jest to spekulacja a nie jakieś źródło, na którym można się opierać. Z takiego "źródła" mógłbym skorzystać bez konieczności odwoływania się do wiedzy, którą może posiadać ktoś inny.

krzysiu1505
31-05-2014, 13:24
Znalazłem w internecie taki oto rysunek przedstawiający moskiewskiego dragona
http://s49.radikal.ru/i124/1208/78/eb75a4fdf421.jpg

goro496
31-05-2014, 18:06
ale żeś się chłopie tych dragonów uwziął :D
Atylla a czy mapa kampanii będzie jakoś zmieniana tzn. zmiana miast albo modeli ?

Baldwin
31-05-2014, 18:11
Wyglądają jak klasyczni strzelcy ruscy. Jesteś pewien, że to dragoni? Tak czy owak zrobiłem model (najwyżej podmienię model strzelców). Nie wiem tylko jak ich pomalować. Na czerwono?

Planuję zmienić modele miast (i strategiczne i taktyczne), ale na to trzeba dużo czasu, bo nigdy jeszcze tego nie robiłem. Na razie mam narzędzia i dobre chęci :)

Wyszło coś takiego:

Wonsz
31-05-2014, 18:54
A Rosja będzie miała więcej prowincji?

ordenus22
01-06-2014, 02:54
Attyla wykorzystaj modele jednostek z moda thrashing_mada, w tym modzie masz jednostki z połowy XVII w m.in. z Polski, Rosji, Szwecji i najemników.

Wonsz
01-06-2014, 09:41
Mod Trashing_mada? Przecież on tworzył wczesnośredniowieczne polskie jednostki, gdzie im do XVII wieku?

krzysiu1505
01-06-2014, 10:25
Wyglądają jak klasyczni strzelcy ruscy. Jesteś pewien, że to dragoni? Tak czy owak zrobiłem model (najwyżej podmienię model strzelców). Nie wiem tylko jak ich pomalować. Na czerwono?

Planuję zmienić modele miast (i strategiczne i taktyczne), ale na to trzeba dużo czasu, bo nigdy jeszcze tego nie robiłem. Na razie mam narzędzia i dobre chęci :)

Wyszło coś takiego:

Jestem pewien, pod rysunkiem był taki podpis: Драгуны полка де Грона 1654 г. Na stronie, gdzie znalazłem ten rysunek jest jeszcze masa innych przedstawiających wojsko moskiewskie z okresu XVII wieku.
http://www.balto-slavica.com/forum/index.php?showtopic=13022
A jeśli chodzi o dragonów ze screena, to bardzo ładny model, aczkolwiek można by ich pomalować np. na niebiesko, oraz zwiększyć liczbę posiadających hełmy czółenkowe w oddziale, żeby się nieco różnili od zwykłych strzelców z pułków piechoty nowego typu

ordenus22
01-06-2014, 10:52
EliminatorT mylisz się mod "XVIIth Century Mod: Dominium Maris Baltici" stworzony przez Trashing_mada osadzony jest ku twojemu zdziwieniu w XVII wieku.

Wonsz
01-06-2014, 11:13
Gdzie go można pobrać?

ordenus22
01-06-2014, 11:21
Masz link na 44 stronie umieścił go goro, w tym modzie dla twojej wiadomości działają tylko bitwy

Wonsz
01-06-2014, 11:27
Fajno, tyle że GameFront nie działa :\

ordenus22
01-06-2014, 11:44
Ja pobierałem z chomika

Samick
01-06-2014, 11:44
Znam właściciela w/w chomika z modem, mogę z nim pogadać żeby przez parę dni można było ściągać na jego koszt tego moda. :)

Baldwin
02-06-2014, 16:47
To nie będzie konieczne. Wystarczy wpisać do wyszukiwarki nazwę moda + download i gra orkiestra :)

Nie wiem tylko po co miałbym brać z tego moda jakieś modele, bo przecież tego moda wziąłem aby go wykończyć. Prawda, że większość modeli już wymieniłem na moje ale akurat model husarii pozostał jeszcze prawie bez zmian :) A jeśli poradzę sobie z kłopotami z milkshapem to ko wie?może zmienię ten model już nie za długo? :) W każdym razie teraz męczę skrypty, więc w przerwie - dla relaksu zrobię jakiegoś nowego żołnierzyka :) Na razie dzięki stronie zapodanej przez Krzysia mam lekką ochotę na powrót do armii kontratakującego imperium :) Poza tym znalazłem kilka obrazków przedstawiających Tatarów z XVII i XVIII w., więc trzeba będzie się nimi zająć, bo nijak się oni mają do tego, co znalazłem w Ospreyu i co dałem w modzie :(

Zarrr
04-06-2014, 12:41
Dalsza część artylerzystów

Początek XVIII

http://i58.tinypic.com/2e2jfqp.jpg Anglia

http://i61.tinypic.com/2yttrx1.jpg Anglia i Holandia

http://i62.tinypic.com/f9p4s0.jpg Austria

http://i58.tinypic.com/5afi4p.jpg Hanower

http://i61.tinypic.com/1693ln9.jpg Hiszpania

http://i61.tinypic.com/2cid5s7.jpg Hiszpania

http://i57.tinypic.com/2nvxv5u.jpg Polska

http://i58.tinypic.com/j14jg9.jpg Rosja

http://i57.tinypic.com/168ymxl.jpg Rosja

http://i62.tinypic.com/ndv2vm.jpg Szwecja

http://i60.tinypic.com/2vcun36.jpg Szwecja

Wonsz
04-06-2014, 13:19
"To nie będzie konieczne. Wystarczy wpisać do wyszukiwarki nazwę moda + download i gra orkiestra :)"- Daj linka, bo ja nigdzie znaleźć tak nie mogę...

Baldwin
07-06-2014, 08:43
Coś cisza ostatnio :) Rozumiem - sam też mam urwanie nie powiem już czego, bo dzieci mogą tu zaglądać :D
No to zapodam obrazek modelu, kry "rodził" się najdłużej jak do tej pory :) Co prawda głównie z tego powodu, że mogłem przysiąść się nie więcej niż na 0,5 h na dzień ale co mi tam :D
Teraz to miał być karabinier chorwacki o taki:
http://public.carnet.hr/husar/

(http://public.carnet.hr/husar/)

goro496
07-06-2014, 09:09
Może nie będę zbyt oryginalny z tym pytaniem ale kiedy planujecie wydać następną wersję moda ? :D I co jeszcze chcecie zrobić / ;)

adriankowaty
07-06-2014, 09:31
Podczepiam się do pytania. Mieliście go wydawać już dawno, a na takie mody jak wasz czeka się niezwykle niecierpliwie.

Baldwin
07-06-2014, 12:21
Wszyscy robimy to swoim wolnym czasem. Im tego czasu mniej, tym wolniej idą prace. Nas nie jest zbyt wielu. Nie wiem też jak koledzy ale ja od wielu lat studentem już nie jestem i wakacji także nie mam :) Jak napisałlem przy okazji modelu karabiniera robiłem go bardzo długo nie dlatego, że był jakoś specjalnie skomplikowany i wymagał ogromie wiele czasu (choć mało też go nie było). Robimy tyle ile można i tak szybko, jak na to obowiązki pozwalają.

CzłowiekRzodkiewka
07-06-2014, 16:19
To może walnijcie jakąś betke ;)
Choćby dlatego, że większa ilość użytkowników będzie mogła się wypowiedzieć nt. ew. błędów, zanim sfinalizujecie tego fantastycznie zapowiadającego się moda.

ordenus22
07-06-2014, 20:06
Mam problem z dodaniem nowego imienia - wprowadzam imię do plików names (folder text) i do descr names i descr names lookup (data) i ciągle mi wyrzuca wie ktoś co robię źle?

Baldwin
07-06-2014, 21:23
A co jest w logu?

ordenus22
07-06-2014, 22:09
Na maila wysłałem

Baldwin
08-06-2014, 10:16
O którego named_character ci chodzi, bo ja widzę problemy z co najmniej czterema? Gra nie widzi ich opisu w bazie danych (names.txt). Sprawdź dokładnie wpisy w tym pliku a jeżeli wszystko jest lub wygląda dobrze, skasuj przed odpalenim gry plik names.txt.string. To powinno pomóc (przynajmniej do tej pory zawsze tak było :) )

ordenus22
08-06-2014, 10:43
Chodzi mi o Armanda
Przy okazji wiesz może jak zrobić portret_dead.tga, bo on ma być taki przyciemniony?

sadam86
08-06-2014, 10:58
Do przyciemnienia jak dobrze pamiętam daj w GIMPie grey scale na zwykłym kolorowym i wyjdzie w odcieniach szarości.

Baldwin
08-06-2014, 11:13
Wystarczy dać desaturację z menu Kolor.

ordenus22
08-06-2014, 11:40
Odnośnie nowych imion problem rozwiązany, to był mój błąd nie poprawiłem wpisu w relative;)
Co do tamtych postaci co wyskoczyły w logu to nie mam pojęcia, ja przy nich nic nie robiłem, a co do portretu to dzięki za podpowiedz.

Ile to czasu zajmuję poprawianie drzewka rodu - masakra nad drzewkiem rodu Francji I Moskwy przesiedziałem chyba z 4 godziny i to jeszcze będę musiał doszlifować pewne szczegóły.
We Francji rozbiłem dynastię Burbonów na kilka gałęzi tj na Burbonów "tzw właściwych" oraz boczne linie tj Buron-Vendome, Burbon-Conde i Burbon-Conti
U Rosjan do dynastii Romanowów dołączyłem poprzez księżniczki parę na tamten okres najpotężniejszych rodzin bojarskich.

Zastanawiam się jak to zrobić w RON bo zostawić tylko samego Jana K z bratem to trochę skąpo?

Baldwin
08-06-2014, 19:58
Przecież nie było ich więcej :)
Co do twoich zmian, to jeszcze nie miałem kiedy przysiąść a dziś od rana męczyłem skrypty buntów. Coś mi nie idzie - armia powstańcza zamiast oblegać wskazane miasto, pałęta się po mapie. Ćwiczyłem to wielokrotnie, więc nie myślałem, że znam już wszystkie odpowiedzi i, że już nigdy nie będę miał z tym problemu a tu taka niespodzianka...
Pycha to jednak obrzydliwa cecha...

Baldwin
11-06-2014, 10:35
Prace idą dalej. Ze skryptami buntów nadal mam problem. Dziwne, bo dokładnie ten sam rodzaj skryptów odnosi się do najazdów tatarskich a tam wszystko chodzi jak należy...
Zabrałem się do robienia nowego modelu dla husarii zarówno polskiej jak i bałkańskich Z tą różnicą, że nasza husaria używa kirysów płytowych a bałkańska folgowych - no i nasza husaria zażywa czasem skrzydeł i zawsze proporców do kopii).
Na obrazku nowy model piechoty wybranieckiej po przezbrojeniu w muszkiety i wyposażeniu w berdysze - oczywiście nie ruskie :)

Wonsz
11-06-2014, 11:18
A owa piechota będzie walczyła tym berdyszem?

Baldwin
11-06-2014, 12:04
Tak. Na razie używa do tego animacji z dwuręcznego topora wikingów ale myślę o tym, żeby te animacje poprawić.
Zapomniałbym: poprawiłem animacje strzelania z forkietu i berdysza i teraz są całkiem zadowalające.

ordenus22
12-06-2014, 14:26
Atylla, odnośnie husarii, tylko nie dawaj im tych śmiesznych dwuczęściowych skrzydeł, których w połowie XVII w. nie mieli, dodaj im tylko te jednoczęściowe przytwierdzane do siodła. Co do proporców to podstawa, to właśnie dzięki nim słyszalny był ten szum/szelest, którzy obecnie przypisują wyimaginowanym skrzydłom.
Ja w tej chwili poprawiam co niektóre drzewa genealogiczne i dodaję nowe postacie historyczne, poprawiłem już Rosję, Francję, Turcję, Tatarów, jestem w trakcie poprawiania drzewka Anglików i zostanie mi jeszcze Hiszpania i Austria, co do pozostałych to będą to tylko kosmetyczne poprawki. Jeśli chodzi o niewyświetlanie się nazwisk to u mnie wszystko gra, nazwiska normalnie się wyświetlają i dlatego mam więcej roboty bo muszę zmieniać imiona, które były tworzenie w ten sposób że zawierały od razu nazwisko i potem nic dziwnego że syn nie miał nazwiska swojego ojca. Odnośnie tych buntowników na terenie Szkocji to nie dałoby rady przyłączyć te tereny do Anglii, przecież w tym czasie była zawarta unia personalna między Szkocją i Anglią, ponieważ w Anglii panowała szkocka dynastia Stuartów, mało tego w czasie wojny domowej to właśnie w dużej mierze Szkocja była ostoją monarchii. Może coś byś z tym zrobił?
A i jeszcze jedno, to co widziałeś w logach odnośnie postaci to te wpisy były związany z tym, że osoba, która wcześniej robiła te drzewka i dodawała postacie, które już nie żyją to nie podawała od ilu lat dana osoba nie żyje i dlatego takie wpisy w logach.

goro496
12-06-2014, 19:41
Atylla, odnośnie husarii, tylko nie dawaj im tych śmiesznych dwuczęściowych skrzydeł, których w połowie XVII w. nie mieli, dodaj im tylko te jednoczęściowe przytwierdzane do siodła. Co do proporców to podstawa, to właśnie dzięki nim słyszalny był ten szum/szelest, którzy obecnie przypisują wyimaginowanym skrzydłom.

Ordenus w tym przypadku się z tobą nie zgodzę. Osobiście wiem że husaria skrzydeł nie używała, ale to jest tak jakby ich znak rozpoznawczy zarówno w Polsce jak i w reszcie świata, widziałem chyba tylko ze 2 filmy w których husaria nie miała tych dwuczęściowych skrzydeł. A po za tym chyba lepiej wygląda husaria z dwoma skrzydłami jak z jednym. Myśle, że jeżeli już chcecie być bardziej historyczni (chociaż chyba już wszędzie na te skrzydła oczy przymykają) to już lepiej zrobić wogóle bez niż z takim dzyndzlem z tyłu. (I choćbyście nie wiem co mówili taka szarżująca husaria z oboma skrzydłami to jest jeden z piękniejszych widoków :D )

Wonsz
12-06-2014, 19:43
Może jakaś beta? Żeby można było wskazać to trzeba wiedzieć co działa dobrze a co źle, co poprawić\zmienić lub jakieś osobiste uwagi od testerów. Co wy na to?

goro496
12-06-2014, 19:49
A ja mam jeszcze pytanie do moderów, czy nazwy miast będą spolszczone czy to już wersja skończona, bo tak jak włączyłem sobie Rusckich to ni jak nie wiedziałem co gdzie jest :/

Baldwin
13-06-2014, 08:29
Co do skrzydeł husarii i rogatych hełmów Wikingów zawsze miałem ten sam stosunek: wolę nos Kleopatry niż fabula mundi :) Innymi słowy skrzydła występują i będą występowały sporadycznie, pojedynczo a ich długość nie będzie większa niż do ramion jeźdźca. Innymi słowy argument o tym, że husaria z dwoma skrzydłami lepiej wygląda nie trafia do mnie. Choćby z tego powodu, że husarzy nie byli panienkami na wybiegu a wojakami :D

Co do nazw miast, to jeszcze na wątku na innym portalu ustaliliśmy, że miasta będą nosiły nazwy właściwe dla nacji, do których należą. W tym celu wykorzystam skrypty z poprzedniego mojego moda, gzie działały bez zarzutu.
Rozumiem, że nie lubisz cyrylicy? Jestem w stanie to zrozumieć :) ale w modzie cyrylica będzie zaśmiecała prawie pół mapy a jedynym sposobem, żeby ją usunąć będzie rozpoczęcie kampanii np. Rzeczpospolitą i inkorporowanie ziem ruskich dzikusów w całości. Trzeba też pilnować, żeby nie wybuchło powstanie Greków czy Bułgarów :)

A polski husarz będzie podobny do tego tutaj, z tym, że będzie miał inne tekstury no i dostanie to swoje skrzydełko :)

ordenus22
13-06-2014, 12:19
A co planujesz z tą Szkocją?

Baldwin
13-06-2014, 15:51
Hmmm... Z jaką Szkocją?

Jeszcze pytanie i prośba. Gdyby ktoś przypadkiem widział kiedyś lub miał obrazek przedstawiający pandura z XVII w. - będę wdzięczny za wskazówki ewentualnie linkę. To, co znalazłem wygląda mi podejrzanie "późno":

waldii0203
14-06-2014, 13:37
Mod jest na wysokim poziomie i trudny ale o to chodzi:clap::clap::clap: z tym, że irytuje mnie jedna rzecz; aczkolwiek moje miasta bardzo szybko się rozbudowują w związku z tym w mieście musi być moim zdanie za duży garnizon bo inaczej bunty i rebelie mam już bardzo dużą armie która chłonie fundusze i nie mogę zrobić żadnego wypadu na wroga, ponieważ muszę jednostki rozsiać po prowincjach by utrzymać porządek. Oczywiście buduje budowle zapewniające porządek dbam o religie ale to nic nie daje, w skrócie moja armia jest udupiona i nie mogę się nigdzie wyrwać zaczynam się nudzić :wall:( ps z chęcią przetestuje betę)

Baldwin
14-06-2014, 14:30
Prośba do wszystkich. Poszukuję tekstury dla skóry wilka. Głowę jakoś zrobiłem ze zdjęcia ale teraz potrzebuję grzbietu i boków a najlepiej zdjęcia lub tekstury skóry zrobionej od grzbietu na całość.

Waldi
Nie przejmuj się, będzie jeszcze trudniej ;) Jeszcze nie masz najazdów Tatarów i wojen między panami feudalnymi (oczywiście "wojny" te będą występować tylko jako pojawianie się od czasu do czasu buntowników, którzy będą dążyli do zdobycia miasta, co jeżeli się stanie zmniejszy populację i zniszczy część struktur miejskich)

Wonsz
14-06-2014, 14:38
Mam nadzieje, że ta trudność nie będzie się ograniczała do 1000 pełnych armii elitarnych bo jak takie coś będzie to ja sobie odpuszczę. Jakie statystyki będzie miała husaria i najważniejsze ,czy będzie sobie radziła z pikinierami?

waldii0203
14-06-2014, 15:12
he he Baldwin nie przejmuję i tym bardziej sie nie przejmę gdy jakąś armię wyskrobię na takie niespodzianki;D realnie nie rozumiem dlaczego startowa prowincja ma sie buntować skoro ma wszystko zapewnione od farm po religie i mam ściągać armię na swoich obywateli jak nas hordy wrogich tatarów bez sensu:hmm: gram Rzeczpospolitą oczywiście i takie miasta jak Kraków, Lwów,Poznań i Warszawa sie buntują i potrzebują garnizonu przewyższającego dochód to bez sensu jest, rozumiem zdobyte obce prowincje to się zgodzę.

[IG] Misiak
14-06-2014, 15:55
Ja tylko chciałbym przypomnieć, ze druga połowa XVII wieku to okres zmierzchu świetności husarii, więc żeby nie było, że w modzie będzie to taran nie do zatrzymania :)

Wonsz
14-06-2014, 16:20
Nie? Tu w grę wchodziła wszechobecna bieda, mało kogo stać było na uzbrojenie husarskie stąd mała liczba husarzy a nie jak się powszechnie myśli "bo muszkiety były lepsze". Ale przecież tu chodzi o stworzenie z Polski (czy innego kraju) potęgi, więc zapobiegamy biedzie i nasze czołgi renesansu nadal będą występowały a nawet będzie ich jeszcze więcej bo w końcu tworzymy supermocarstwo tamtych czasów i nas BĘDZIE na nich stać ;).

[IG] Misiak
14-06-2014, 16:29
Polemizowałbym:) Tak czy siak, armie złożone z samej husarii będą dość....hmmm.... mało klimatyczne, tym bardziej, jeśli mają być to czołgi. O wiele bardziej wymagająca byłaby gra, w której trzeba by było pokombinować a nie puścić konnice na hura. To tylko moje zdanie, więc się tym nie przejmuj ale radzę wejść w głębiej w temat.

P.S Autorom moda gratuluję wytrwałości i chęci i trzymam kciuki za dalszy rozwój modyfikacji :)

Wonsz
14-06-2014, 17:01
Może dla Ciebie będzie mało klimatyczne ,ja bym płakał ze szczęścia, jakbym widział 3000 husarzy uderzających w Francuskich żołdaków z pełnymi majtkami by po krótkiej walce wszystkie żabojady ruszyły jak jeden mąż do ucieczki ;). O to właśnie chodzi w grach, by naprawić błędy poprzedników masakrując w naszym przypadku Rosjan, Prusaków i Austryjaków!

waldii0203
14-06-2014, 18:54
he EliminatorT ma racje od medka po empire o to chodzi:cool::cool::cool::cool::cool:

Baldwin
14-06-2014, 19:01
Husaria w XVIII w. nie zmniejszyła swojej przydatności. Jedynym, co się stało, było to, że polscy dowódcy zaczęli stosować taktykę czysto defensywną, bez staczania bitew w polu. Husaria przestała być wykorzystywana i spadały umiejętności żołnierzy.
Poza tym była to formacja mocno wyspecjalizowana i straszliwie droga w utrzymaniu - i to było powodem rezygnacji z tej formacji. Pamiętajcie, że kirasjerzy spełniali doskonale swoją rolę jeszcze w XIX w. A Napoleon nawet przywrócił im kirysy jako wyposażenie ochronne. Nie ma zatem żadnego powodu, aby w grze formacja ta nie mogła występować nawet w 2 połowie XVIII w., chociaż mod kończy się w roku 1750.

RockMiguel
15-06-2014, 09:28
Czy na multi z kolesiem na FOTSie, czy tutaj... Uwielbiam heroiczne szarże kawalerii. Czekam z niecierpliwością!

Wonsz
15-06-2014, 09:37
"Poza tym była to formacja mocno wyspecjalizowana i straszliwie droga w utrzymaniu"- Chodów 400husarzy pieszo odparli 25tyś tatarów. Co do straszliwie droga w utrzymaniu to husaria z tego co słyszałem dostawała od państwa tylko kopie. Cały rynsztunek musieli sobie załatwić sami.

Baldwin
15-06-2014, 18:09
Nie o wyposażeniu pisałem a o utrzymaniu. Ponadto wiesz chyba, że pod Chodowem była husaria wraz z pancernymi, i że walczyli oni pieszo a nie konno? Dlatego zresztą pod koniec XVII w. w armii koronnej była stosunkowo duża część dragonów, jako jednostek najbardziej adekwatnych do walki z Tatarami i Kozakami (duża ruchliwość taktyczna + broń palna).

Wonsz
15-06-2014, 18:54
"Ponadto wiesz chyba, że pod Chodowem była husaria wraz z pancernymi, i że walczyli oni pieszo a nie konno?"-Przecież tak napisałem, o pancernych nie wiedziałem, myślałem, że to byli towarzysze pancerni. Ale powtórzę pytanko, jakie statystyki będzie miała husaria?

[IG] Misiak
15-06-2014, 19:32
"Ponadto wiesz chyba, że pod Chodowem była husaria wraz z pancernymi, i że walczyli oni pieszo a nie konno?"-Przecież tak napisałem, o pancernych nie wiedziałem, myślałem, że to byli towarzysze pancerni. Ale powtórzę pytanko, jakie statystyki będzie miała husaria?

Chciałbym zauważyć, że towarzysze pancerni a pancerni to jedno i to samo, bowiem, upraszczając, pełnili oni mniej więcej taką rolę jak podoficerowie w autoramencie cudzoziemskim. Hodów jest zresztą przereklamowany niesamowicie, bowiem Tatarów łatwo było odpierać zza umocnień, bowiem kompletnie nie potrafili zdobywać nawet najprostszych umocnień.

P.S Ja jednak liczę, że autorzy nie pofolgują sobie zbytnio ze statystykami i zrobią je w miarę.... realistyczne.

Baldwin
15-06-2014, 21:09
Jakie statystyki? Jako jedyny rodzaj jazdy mają 8 bonusu do szarży. Mają 24 do ataku kopiami i 6 do walki wręcz (jak cała jazda polska). Pod tym względem Polakom dorównują jedynie Węgrzy, Tatarzy i niektóre jednostki tureckie.
Poza tym dysponują atrybutem frighten_foot, hardy, power_charge i knight.
Pancerza mają 5 dla zbroi (jak lekka kolczuga), 10 z szyku (obrona) i 13 dla tarczy (nie mają oczywiście tarczy ale mają mieć dobrą zbroję od czoła). Kirasjerzy i husaria węgierska mają pancerz 18 ale "po całości". No i kosztują znacznie mniej.
Niestety, list przypowiedni na zaciąg jednej chorągwi husarii kosztuje 4400 a rocznie ich utrzymanie kosztuje 1100.
Znacznie lepszym i bardziej uniwersalnym rodzajem jazdy są w moim przekonaniu pancerni.

Paweł-K
15-06-2014, 21:53
Cześć Baldwinie. Wiem, że odbiegam od tematu ale czy grałeś w moda 1648 o wojnie 30-letniej. Bo wydaje mi się, że nasza husaria i inne elitarne jednostki są dziwnie słabe. Może ktoś kto się na tym zna jak Ty np :) mógłby dostosować tych wojowników do realiów historycznych wg tego co podałeś w powyższym swoim poście. Aby w oczekiwaniu na pełny Potop, pograć trochę w tego niemieckiego moda. :D

Baldwin
16-06-2014, 07:25
Od dawna nie grywam już w gry komputerowe :) Ale moda tego znam oczywiście, tyle, że nie na tyle dobrze, by oceniać parametry jednostek :) Zwłaszcza, że to można robić tylko w porównaniu z cechami innych jednostek moda.

Wonsz
16-06-2014, 08:15
Husaria słaba w 1648? O nie, mi wystarczyły 6regimentóww husarskich by rozwalić całą armię Szwedzką.

Piter
16-06-2014, 10:20
Przecież jak w czasie potopu w czasie bitwy pod Warszawą jak się husaria wbiła w Szwedów to nieomal nie wygrała bitwy, a husarze stanowili ile? 1% polskiej armii. Brak skuteczności husarii był w czasie potopu raczej spowodowany tym, że jej prawie nie było, a że były jakieś sporadyczne sytuacje gdy w bardzo niesprzyjających uwarunkowaniach terenowych udało się szwedom odeprzeć husarię to i w czasie wojen na pomorzu gdańskim w latach świetności husarii nie mogła ona rozbić szwedów gdy Ci fortyfikowali się w sprzyjającym terenie :) Dobrze husarię podsumował swego czasu dr Radosław Sikora, który napisał, że największą zaletą husarii nie było to, że potrafiła ona pokonać ufortyfikowanego wroga, a nie potrafiła, była wtedy bezsilna, tylko to, że przeciwnik musiał się ukrywać w fortyfikacjach i unikać walki w otwartym polu co dawało polskim siłom olbrzymią przewagę choćby w organizowaniu żywności dla armii, a w tamtym okresie większość żołnierzy ginęło właśnie z głodu i chorób, a nie od walki- konieczność przebywania armii w ufortyfikowanych miejscach potęgowała te problemy. Husaria powinna być silna, tylko koszt rekrutacji duży oraz możliwość rekrutacji np. co 15 tur, żeby większa ilość husarii była trudna do osiągnięcia.

Baldwin
16-06-2014, 10:54
Póki co, gracz husarię może rekrutować raz na 50 tur a AI będzie mogła to robić raz na 20 tur.
A co do husarii, to jest to przede wszystkim kwestia taktyki, doświadczenia i małeś skuteczności ostrzału. Przecież podczas wojny w roku 1920 ruskie armie konne Budionnego i Gaja były trudne do zatrzymania, z uwagi na bardzo niski poziom wyszkolenia strzeleckiego polskich żołnierzy. Sądzę, że jeżeli wziąć pod uwagę różnicę technichną, to żołnierze polscy w 1920 r. mieli podobną skuteczność, co muszkieterzy szwedzcy podczas Potopu. I w grze jest to widoczne. Nawet lekka jazda, gdy zaatakuje niezdezorganizowany oddział piechoty, nie da się zatrzymać tylko ostrzałem (oczywiście, gdy jest 1:1).
Tu - jak zawsze chodziło o koncentrację uderzenia w jednym miejscu i wsparcie przełamania pościgiem sił lżejszych i mniej menewrowych.