Zobacz pełną wersję : Potop Total War
Strony :
1
2
3
4
5
[
6]
7
8
Braveheart kaleczne serce
25-03-2016, 12:42
Popieram. W końcu taki mod to skarb.
Damian0505
08-04-2016, 15:56
Skąd mogę pobrać moda nie pobierając go 30 godzin.
MisterKali
09-04-2016, 09:25
Raczej innego źródła nie ma...ale cieszmy się tym, że przynajmniej jest xD (przynajmniej ja wychodzę z takiego założenia)
Panowie, czy mod jest kontynuowany czy prace zostały przerwane?
Panowie, czy mod jest kontynuowany czy prace zostały przerwane?
Z mojej strony mogę powiedzieć, że prace idą do przodu, ale z braku czasu - dość powoli... Jakby znalazł się jakiś dobry grafik, chętny do pomocy/wzbogacenia moda to napewno bym przyspieszył.
Waszmościowie part 2 nie działa, proszę o udostępnienie go
potwierdzam , part 2 niedziałający , proszę o jakiekolwiek udostępnmienie
Do dupy z takim wydawaniem modów połowa linków nie działa, nie wpadliście na pomysł z wrzuceniem moda na jakąś stronę która się zajmuje ich hostowaniem typu ModDB czy Nexus? Już kiedyś o tym pisałem to usłyszałem że nikt z twórców nie ma już Potopu na dysku...
Tak to zabrzmiało jakby w ogóle olali sprawę ;). Ale tak naprawdę, po prostu zmiany zaszły na tyle daleko, że wydanie obecnej wersji powodowało by krasze co turę (o ile w ogóle dałoby się uruchomić. Trzeba czekać aż dadzą nową wersję. Niestety. No chyba ,że ktoś z ma zainstalowany już potop i mógłby to albo podzielić na party albo wrzucić jako całość na jakiś serwer. Ja niestety nie mam na dysku, bo 3 razy zepsuł mi się komp.
Cadet3377
14-05-2016, 07:40
Panowie ja mam Potop jak wrzucę go na gogle dysk to podam link do zassania Moda ;)
Przepraszam problemy techniczne postaram się jak najszybciej to zrobić
Panowie tu jest part 1 i part 3
part 2 gdzieś mi zwinęło, ale może ktoś inny będzie miał.
(part 1 - 1,0 gb
part 3 - 0,3 gb)
http://www.filedropper.com/part1_15
http://www.filedropper.com/part3_7
GOKERSONOW
25-05-2016, 14:03
To jak wreszcie panowie ktoś ma potop :)
ordenus22
28-05-2016, 14:52
Witam wszystkich, wrzucam 2 linki moda potop do pobrania.
Obecny mod ciężko nazwać wersją finalną, nawet stwierdzenie, że jest to beta będzie dużym nadużyciem, ale na pewno jest to wersja dużo bogatsza od wersji która jest umieszczona na stronie pierwszej czy wrzucana przez zainteresowanych z różnych chomików itd.
Nie mam kontaktu z k.m. jak i z resztą ekipy i nie wiem czy dalej pracują nad modem, ja zdecydowałem się wrzucić wersję którą posiadam, jest według mnie najnowsza.
Proszę Artema o umieszczenie moich linków na pierwszej stronie i usunięcie wcześniejszych wpisów które są już przestarzałe, o to linki z mojego dropboxa, wystarczy wejść i pobrać dwa pliki, rozpakować je i wrzucić folder potop do folderu mods:
https://www.dropbox.com/s/afr8nrrxoz268j6/potop.7z.001?dl=0
https://www.dropbox.com/s/ybotnlrb4gl7jhj/potop.7z.002?dl=0
Pobrałem, pograłem, komentuje:
- Słabo widać budynki miejskie na tle szarżującej husarii.
- W Siedmiogrodzie pomiędzy ikoną tworzenia budynków, a rekrutowania jest zbroja husarska. Już pomijam fakt, że średnio pasuje, ale dodatkowo jest ten sam problem co wyżej.
- Zmieńcie portret Wiśniowieckiemu, ten co ma teraz powstał po jego śmierci (w XVIII wieku bodajże).
- Jak dla mnie kawaleria kopijnicza w ciasnym szyku stoi zbyt szeroko (od czegoś jest luźny szyk).
- W menu głównym nie widać opcji (tło jest białe i litery są białe).
- W prowincjach moskiewskich porządku strzegli strzelcy grodowi, zmieniłbym więc nazwę piechoty ruskiej na wspomnianą wcześniej.
- Zmieniłbym balans piechota zachodnia - wschodnia. Ta pierwsza powinna mieć więcej obrażeń dystansowych, natomiast druga przewagę w walce wręcz.
To tak z grubsza. Jeśli potrzebowalibyście ikonek do Siedmiogrodu, to możecie sobie pogrzebać tutaj: https://pl.pinterest.com/muzgdeluge/siedmiogród-xvixvii/
Co jakiś czas dodaje tam nowe rzeczy.
Pobrałem, pograłem, komentuje:
- W prowincjach moskiewskich porządku strzegli strzelcy grodowi, zmieniłbym więc nazwę piechoty ruskiej na wspomnianą wcześniej.
To tak z grubsza. Jeśli potrzebowalibyście ikonek do Siedmiogrodu, to możecie sobie pogrzebać tutaj: https://pl.pinterest.com/muzgdeluge/siedmiogród-xvixvii/
Co jakiś czas dodaje tam nowe rzeczy.
Obecne roostery są całkowicie przerobione i nie ma już takich chochlików...
ordenus22
06-06-2016, 16:32
I jak tam, ktoś jeszcze pobrał nowszą wersję moda? Zapraszam do pobierania i komentowania. Dzięki Waszym opiniom będzie można mod udoskonalić.
Linki na 127 stronie
Edit, nad modem pracuje jeszcze k.m. więc coś tam może się jeszcze zmienić.
Właśnie pobieram, z braku czasu dam info za jakieś 2-3 dni, żeby zrobić jakieś porządne rozpoznanie ;)
Też pogram jak znajdę czas! :)
Nie jestem w stanie tego pobrać -_- 20kb\s, 6 godzin pobierania to trochę za dużo.
ordenus22
06-06-2016, 21:09
To dziwne bo sprawdziłem i mi zasysa ok 200 i czas 2 godz;), a neta mam wolniutkiego (neostrada 10mb)
falchion
08-06-2016, 18:03
Pobrałem obydwa pliki, które ordenus umieściłeś, ale tego oznaczonego jako drugi nie mogę ani otworzyć ani rozpakować, wyskakuje błąd
nie można go otworzyć jako archiwum, co uniemożliwia też wypakowanie
ordenus22
08-06-2016, 18:08
Te dwa pliki masz spakowane 7z (musisz mieć ten program) klikasz na 1 plik i klikasz wypakuj w wskazane przez ciebie miejsce i rozpakowuje 2 pliki i tyle.
Cadet3377
08-06-2016, 18:09
No nareszcie wyszło Cacuszko Bardzo się ciesze.Pobrałem no i zagrałem i jestem zadowolony wiadomo nie jest wszystko jest tak na tip top ale niewiele modów jest takich jestem w 26 turze i jak na razie wywaliło mnie raz.W poprzednich wersjach wywalało non stop aż do obrzydzenia.
Mod wygląda graficznie dobrze nie zadowala mnie tylko artyleria są tylko po 2 działa to mało i efekt rażenia kiepski ale póżniej może będzie lepiej jak nabiorą wprawy i doświadczenia
Dzięki Autorom za dobrą robotę i Pozdrawiam:D
ordenus22
08-06-2016, 18:12
Czy według Was odstępy między kawalerzystami w szyku ciasnym są za duże, np husaria?
Jaka jest agresja innych państw względem siebie, czy masowo wybuchają bunty itp?
falchion
08-06-2016, 19:08
Nareszcie po ponad roku zaglądania tutaj dostałem działające linki do tego moda i mogłem go zainstalować.
Nie grałem jeszcze kampanii, ale pooglądałem sobie moda i widać olbrzymi postęp.
O niebo lepiej narysowane prowincje dla RON, w porównaniu z pierwszą wersją moda i fajnie, że w ogóle jest dużo prowincji.
Podoba mi się poszerzona Ameryka; tutaj mam jeszcze jedno ale:
-powinno być więcej prowincji jako prowincji dla Indian, nawet w formie rebelii, to początki kolonizacji, więc powinni być wszędzie
Ponadto:
-piechota liniowa nie ma tekstury!
-tylko jedno miasto na mapie (Dubrovnik) ma wygląd miasta z fortyfikacjami bastionowymi, a wszystkie pozostałe stolice prowincji mają normalny kingdomsowy średniowieczny wygląd;
to musi być zmienione, głupio wygląda Zamość jako średniowieczna cytadela
a tak po za tym nie mam jakichś innych zastrzeżeń, musiałbym rozpocząć kampanię, żeby sprawdzić, ale już mogę stwierdzić, że np podoba mi się dobór muzyki
Co do Twoich pytań, Ordenusie:
Z tego co zauważyłem, to te odstępy dały chociaż namiastkę mocy naszej husarii, nie wygląda to jednak zbyt historycznie ;)
Mam około 50 turę i chyba tylko jakieś badziewne prowincje w afryce i ameryce się zbuntowały. Gorzej jest jednak z ekspansją AI vs AI.
AI podczas oblężeń jest bardzo złe, komputer nie jest w stanie rozbić bramy czy podłożyć drabiny, a co dopiero wejść przez bramę.
O niebo lepiej narysowane prowincje dla RON, w porównaniu z pierwszą wersją moda i fajnie, że w ogóle jest dużo prowincji.
Podoba mi się poszerzona Ameryka; tutaj mam jeszcze jedno ale:
-powinno być więcej prowincji jako prowincji dla Indian, nawet w formie rebelii, to początki kolonizacji, więc powinni być wszędzie
Ponadto:
-piechota liniowa nie ma tekstury!
W następnej wersji przewiduję następujące zmiany w mapie:
- prawdopodobnie nowa prowincja: Ingria (z zamkiem - Wyborg) - zamiast prowincji z wioską Umea w północnej Szwecji (naprawdę nie ma ona sensu)
- nowe miasto dla Francji - Perpignan
- możliwe, że Belo-Ozero (gród lub miasteczko) dla Moskwy - w celu zmniejszenia potencjalnej pasywności Ai w tym obszarze oraz zwiększenia potencjału mobilizacyjnego frakcji. Nie będę ukrywał - głównie zależy mi na rozgrywce w Europie Środkowej
- usunięcie Salzburga jako prowincji i oddanie tych terenów Cesarstwu (nowa prowincja ze stolicą w Lintz)
- do usunięcia Erfurt, Livorno
Co do Indian to właściwsze wydaje mi się spamowanie armiami buntowniczymi oraz poukrywane armie w lasach, specjalnie po to zrobiłem tyle zagajników tam. Nowe osady wiązałaby się z nową kulturą, którą trzeba było zrobić, a na to chyba już nie ma miejsca i za dużo roboty z tym by było. Ponadto nie wyobrażał sobie, żeby Indianie zajęli (i później rozwijali) takie osady jak Boston czy Nowy Amsterdam. To irracjonalne:D
Nie ma już takich jednostek jak piechota liniowa itp. Roostery póki co zawierają jednostki Attyli oraz z modów: OiM2, Renesansu (a co się z tym wiąże - FKoC), CoW (tylko jedna), Thery, Rusichi i XVII century mod.
MisterKali
09-06-2016, 10:36
Mógłby któryś z waszmościów poinstruować, jak pobrać i jak zainstalować te 3 party? bo jeden pobiera mi się w WinRar...drugi też, ale 3 już nie..i nie wiem za bardzo jak tego moda zainstalować. Z góry dziękuję za instrukcję :)
Po co Ci 3 party jak najnowsza wersja to tylko 2 party i jest w pełni samodzielna?
Link na stronie 127.
ordenus22
09-06-2016, 21:15
I jak się gra Panowie, czy mod jest stabilny, jakieś bugi, czy kampania jest ciekawa, czy jest stypa? Jak wygląda agresywność sąsiadów RON? Czy Turcja prowadzi ekspansję w Europie? Co do tekstur jednostek itp to k.m. się tym zajmuje.
Może ktoś chętny do pomocy przy modzie?
Crashe występują w przypadku ładowania bitwy, jest ich sporo, choć wystarczy po prostu wczytać grę i następne podejście śmiga
Grałem póki co RP i moim zdaniem dyplomacja jest nieco za bardzo "podstawkowa" wciąż, mogę miażdżyć kozaków, wyciąć im wszystkie armie (swoją drogą wypadałoby obniżyć zdolności dowódcze kozackim generałom, bo Nawet Jarema wymięka, Chmielnicki, Bohun i jeszcze jakiś wódz kozacki mają 10 gwiazdek.) a oni hardo nie chcą nawet białego pokoju
Wypadałoby dodać okręty z czasów XVII wieku, no i przede wszystkim jeżeli chodzi o okręty - zmniejszyć czas respawnu: Karaka odnawia się co około 90 tur
Sąsiedzi RON są agresywni aż nadto :P. Sytuacja finansowa na początku nie jest wspaniała a jednostki drogie (rozpoczynamy z dochodem -20 kafli) a jeżeli zostawimy prowincje odkryte, nawet ścisły sojusz i miłe relacje nie pomogą. Przydałby się mod Forced Diplomacy, bo dla ludzi, którzy próbują sobie "role-playować" nie ma bez niego przyszłości :P
W poprzedniej wersji masakrowali każde państwo jakie stanęło im na drodze. Tutaj z tego co widzę podbili może z 2 prowincje.
Brakuje kilka building cartów, no i fajnie by było, gdyby budynki dawały więcej niż teraz.
Bardzo wolny rozwój miast, nie wiem czy to plus czy minus, ale pierwsze metropolie poza Gdańskiem powstały u mnie dopiero w 100 turze (Warszawa)
Ten "budynek" Reforma wojskowa, powinna być dostępna tylko w stolicy i dawać globalne efekty.
Petryhorcy nie są w stanie szarżować za pomocą kopii.
Poza tym, gra się bardzo przyjemnie, są niedoskonałości, ale to nic psującego rozgrywkę.
ordenus22
09-06-2016, 21:38
Wonsz, jak rozbudowujesz miasta czy zamki RON (podnosisz je do wyższego poziomu), które na starcie miały kulturę (wygląd na mapie) wschodnią (prawosławną) np. Bracław, Kijów, Czernihów to ten wyższy poziom jest już zachodnioeuropejski czy wschodni?
P.S. Pojawił Ci się Dymitr Wiśniowiecki i Czarniecki z armią jako spawn?
Zachodnioeuropejski.
Wiem, że mam takiego na kresach ale czy zespawnił się z armią :D? Nie wiem, bo miałem tam sporo armii, jako, że Turcy ogłosili Dżihad na Kamieniec Podolski (mimo że byłem w sojuszu btw :P)
Na pewno powstał Sobieski (około 1670-1680) miał połowę armii zapełnioną
ordenus22
09-06-2016, 21:50
Tak, tzn że działa:D Dużo jednostek im nie dawałem, chodziło mi bardzie o postacie. W takim razie tylko muszę właśnie zrobić żeby pojawiało się info o tym. Oprócz nich w Rosji pojawia się Piotr I, J. Churchill w Anglii itd.
P.S. Zniszczyłeś może całkiem Sicz, jak tak czy potem może pojawili się jako horda?
Jak wyglądają stosunki między Anglią, Francją i Hiszpanią, prowadzą między sobą jakieś wojny, mają jakieś zdobycze terytorialne? Jak wygląda Austria Habsburgów? Jakimi armiami, jeśli chodzi o liczebność operuje AI?
Armie pozostały, ale jako buntownicze
Co do Anglii etc. Nie rozrośli się, Hiszpania traci dużo do Portugalii, Francji zbuntował się Bordeaux, a Anglia podbiła zbuntowany Holsztyn w Cesarstwie
ordenus22
09-06-2016, 22:13
To piszesz że Holsztyn był Cesarski, to jeśli dobrze rozumiem Habsburgowie pozajmowali te małe księstwa elektorskie?
Grałem póki co RP i moim zdaniem dyplomacja jest nieco za bardzo "podstawkowa" wciąż, mogę miażdżyć kozaków, wyciąć im wszystkie armie (swoją drogą wypadałoby obniżyć zdolności dowódcze kozackim generałom, bo Nawet Jarema wymięka, Chmielnicki, Bohun i jeszcze jakiś wódz kozacki mają 10 gwiazdek.) a oni hardo nie chcą nawet białego pokoju
Nowe postacie, które dodałem mają cechy na zasadzie kopiuj-wklej - stąd takie nieprawidłowości, typu 10-gwiazdkowi dowódcy.
Bardzo wolny rozwój miast, nie wiem czy to plus czy minus, ale pierwsze metropolie poza Gdańskiem powstały u mnie dopiero w 100 turze (Warszawa)
Tak powinno być, rozwój powinien być możliwie jak najmniejszy; 100 tur = 25 lat
Turcy ogłosili Dżihad na Kamieniec Podolski
Świetna wiadomość, tak właśnie powinno być, żeby Osmanie atakowali albo Kamieniec albo Wiedeń:D
P.S. Zniszczyłeś może całkiem Sicz, jak tak czy potem może pojawili się jako horda?
Żadna frakcja nie może już pojawić się jako horda
ordenus22
09-06-2016, 22:18
Kozacy czy Tatarzy mogli by mieć taką możliwość.
Trochę się zagmatwałem, chodziło mi o to, że Anglia podbiła buntowniczy Holsztyn ;).
MisterKali
10-06-2016, 22:17
Panowie, czy któryś z was może mi wytłumaczyć o co chodzi z "murem włóczni" dla Husarii oraz Peryhorców? jak to w ogóle działa i czemu nie da sie tego wyłączyć.
Pograłem więcej Oblężeń i powiem: szturmów nie da się rozgrywać. Na 10 miast obleganych przeze mnie, tylko 1 nie crashował.
ordenus22
10-06-2016, 22:28
MisterKali, nie wiem o co Tobie chodzi?
Faktycznie, husaria i inne jednostki kopijnicze ma możliwość włączenia muru włóczni, potem nie da się go jednak wyłączyć a sama jazda już do końca bitwy nie będzie mogła "biegać". To chyba po prostu zwyczajny bug.
MisterKali
11-06-2016, 12:23
No to tak...przegrałem w modzika już z 30 tur...bardzo przyjemnie się gra, nie wywaliło mnie ani razu. Kampania RoN jest bardzi fajna, choć najgorszym aspektem jest fakt iż mamy od początku mnóstwo wojska a przez nasz deficyt skarbca i tak trzeba bardzo dużą część rozwiązać. Kolejną rzeczą która mi się akurat spodobała, to pomysł licznych "buntów" na Ukrainie. Bardzo fajny pomysł. Tak samo bardzo dobrym rozwiązaniem jest brak możliwości ataku sojusznika. Innym dużym plusem dla mnie są bardzo ładne grafiki grodów, zamków, miast i twierdz. Bardzo ładnie i szczegółowo zrobione...duży + dla twórców. I teraz taka mała "ciekawostko-anomalia" która zdarzyła mi się w mojej kampanii...a no po 6 turach...Cesarstwo Austrii poddało swoją niepodległość na rzecz...Osmanów xD. Nie wiem czy tak ma być czy co, ale jak dla mnie to tak troszku "dziwne". A w kwestii jednostek no to wiadomo...te które sa gotowe sa bardzo ładne, nic im nie brakuje, te które nie mają swoich sygnaturek pewnie kiedyś je dostaną...no i oczywiście znalazło się kilka jednostek bez skinów...grenadierzy szwedzcy, jakaś piechota liniowa Szwecji, jedna z piechot liniowych RoN i to tyle...reszty państw na razie nie sprawdzałem. Ale poza tym jak dla mnie mod prezentuje się bardzo ładnie i o niebo lepiej niż pierwsza jego wersja :) licze na dalszy rozwój modyfikacji i życze powodzenia twórcom :)1533153415351536
Krwawy_Baron
11-06-2016, 20:10
Mod wygląda bardzo interesująco - niestety podczas większości bitew mnie wywala przez co rozgrywka jest póki co bezcelowa :( (możliwe że tutaj wina leży w tym, że Medievala II mam ze Steama). Oczywiście jest to wersja beta, ale gdy już Twórcy wyeliminują zgrzyty będzie całość będzie wyglądała przezacnie (już jest świetnie).
MisterKali
11-06-2016, 21:43
Ja tez gram na Steamowej wersji...mi sie wydaje, że wszytki zależy od tego jak się skrypty poukładają i aktywują...bo raz nie wywala wcale, a raz wywala co chwilę.
Artem.pl
12-06-2016, 05:06
W pierwszym poście dodałem linki do nowej wersji.
Cadet3377
12-06-2016, 07:46
Panowie mod naprawdę budzi respekt i dziękować twórcą z dobrą robotę.Z tym wywalaniem to różnie bywa mnie na 50 tur 2 razy wywaliło to nic w porównaniu z poprzednimi wersjami,zauważyłem że jak w czasie bitwy pojawiają się anomalia graficzne takie błyski geometryczne to po bitwie potrafi wywalić i tylko wtedy oczywiście w moim przypadku nie wiem jak u innych.Czy to wina kompa i ustawień grafiki czy innego czynnika jak ver Steam to sam zachodzę w głowę.
Mam nadzieję że będzie kontynuowana praca nad modem :D
I teraz taka mała "ciekawostko-anomalia" która zdarzyła mi się w mojej kampanii...a no po 6 turach...Cesarstwo Austrii poddało swoją niepodległość na rzecz...Osmanów xD. Nie wiem czy tak ma być czy co, ale jak dla mnie to tak troszku "dziwne".
Miałem dokładnie tak samo w 6 turze :D
zauważyłem że jak w czasie bitwy pojawiają się anomalia graficzne takie błyski geometryczne to po bitwie potrafi wywalić
Jeśli chodzi ci o dzikie czarne błyski skaczące po ekranie, to też je mam (Siedmiogród zwłaszcza), ale gry podczas kampanii jak do tej pory nie wywaliło. Nie mogę natomiast rozegrać własnej bitwy, bo gdy naciskam takową opcję to wywala mnie do pulpitu.
Z innej beczki: spieszona dragonia jest trochę nieopłacalna - chodzi po mapie jako piechota, nie ma bonusu do walki w lesie (tutaj myślę, że większym problemem jest, że piechota liniowa ma tą cechę, niż to, że dragonia jej nie ma) i jest ich mniej w oddziale.
anomalia graficzne takie błyski geometryczne to po bitwie potrafi wywalić
to wina tej aplikacji, która polepsza grafikę oraz niektórych jednostek. Z tego co pamiętam ze starej wersji to polscy pikinierzy (hajducy ze spisami) powodowali ctd
Dragonia ma mniej liczne jednostki, bo 20-30% żołnierzy pilnowało koni. Są za to szybsi o 30%.
Dragoni nie mieli czasem specjalnych pachołków do tego?
"a tam nakazałem [żołnierzom] spieszyć się i zostawiwszy konie z typową [dla tego zadania] strażą, nakazałem części atakować na most (…) a reszcie prowadzić ostrzał, maszerując jednocześnie przez bagnisko." ~ Gordon pod Słobodyszczami.
Moim zdaniem można by dać dragonom prędkość zwykłej kawalerii. W końcu to właśnie z tego powodu była to formacja tak lubiana w Polsce
MisterKali
12-06-2016, 12:39
...Nie mogę natomiast rozegrać własnej bitwy, bo gdy naciskam takową opcję to wywala mnie do pulpitu.
Na pierwszej stronie masz 2 linki do "własnych bitew"...pierwszy nie działa więc pobierasz z drugiego i pobrany plik wrzucasz do folderu z modem :)
Są tylko linki do dropboxa, nie widzę tam żadnych "własnych bitew".
MisterKali
12-06-2016, 20:28
Jak mi ktoś powie jak nazywał się ten plik (chyba custom_locations) to go wrzucę i dam linka bo go mam akurat.
Ktoś tu pisał, że nie da się atakować sojuszników? Jak to działa? Trzeba zerwać sojusz dyplomatą? Jeśli tak to jest to bardzo niekorzystne dla AI, bo na łatwiejszych poziomach trudności bot raczej nie łamie sojuszy, a na trudniejszych też bezsensu ich nie zrywa, dużo czasu poświęciłem,żeby ten aspekt usprawnić i taki zabieg po prostu znacznie ułatwią grę i robi ją bardzo przewidywalną.
Powiedz to Mołdawii, która wbiła mi nóż w plecy jak tylko uporałem się z Kozakami i musiałem przerzucać ludzi na północ.
Generalnie komp jest bezlitosny, wykorzystuje każde odsłonięcie flanki, choć czasem wygląda to tak, jakby miał rozpoznanie satelitarne.
Dużo słabiej niestety działa na mapie bitewnej, zwłaszcza przy oblężeniach, jeżeli nie kraszuje, to zazwyczaj kompletnie się blokuje przy bramie.
Powiedz to Mołdawii, która wbiła mi nóż w plecy jak tylko uporałem się z Kozakami i musiałem przerzucać ludzi na północ.
Generalnie komp jest bezlitosny, wykorzystuje każde odsłonięcie flanki, choć czasem wygląda to tak, jakby miał rozpoznanie satelitarne.
Dużo słabiej niestety działa na mapie bitewnej, zwłaszcza przy oblężeniach, jeżeli nie kraszuje, to zazwyczaj kompletnie się blokuje przy bramie.
To na trudniejszych poziomach tak powinno być :) NAd AI na mapie bitewnej nie pracowałem. Głównie na mapie.
MisterKali
13-06-2016, 07:29
Ja powiem tak...ja mam wrażenie, że jak dam wojsko na północ...to całe południe mi się wpierdzieli w plecy...jak dam na południe...to Carat i Szwecja w plecach...a jak się wszędzie da po równo...to sie nic nie stanie za pewne i mamy stagnację, aż może kiedyś się SI wyłamie i coś zaatakuje...ale szczerze taki poziom agresji AI jest nawet znośny, da się to jeszcze w miare ogarnąć do poziomu średniego...nie wiem jak potem. Choć pomimo tego i tak zmieniłbym troszkę dyplomację, bo mam wrażenie, że teraz RoN to prócz Cesarstwa i może jakiś 2-3 niemieckich landów to taka samotna wyspa po środku ognia walk...no a do tego moje cesarstwo to teraz osmański kalifat więc no...Deus vult i modlić się, że nagle nie zaatakuje Porta wraz ze Szwecją...bo "kochany" carewicz już się bawi na wschodzie...i tu taki kolejny mały minus, bo broniąc Smoleńska już 3 razy wywaliło podczas bitwy i obawiam się, że tej bitwy nie da sie rozegrać do końca...
MisterKali
13-06-2016, 12:16
Mam pytanie do wszystkich...czy ktoś może posiada ten plik z bitwami historycznymi? jeśli tak bardzo bym prosił o jakiś link czy coś :)
Jak mi ktoś powie jak nazywał się ten plik (chyba custom_locations) to go wrzucę i dam linka bo go mam akurat.
Ordenus wrzucił pewnie wersję z działającymi bitwami gracza, żaden dodatkowy plik nie jest potrzebny.
Mam pytanie do wszystkich...czy ktoś może posiada ten plik z bitwami historycznymi? jeśli tak bardzo bym prosił o jakiś link czy coś :)
Bitwy historyczne to submod pod OiM2. W tej wersji, która jest dostępna nie ma przecież jeszcze tych jednostek zaimplementowanych...
ordenus22
19-06-2016, 12:29
Dla tych co chcą aby ciężka jazda m.in. husaria miała szyk bardziej zwarty to oto link z plikami do podmiany w folderze data:
https://www.dropbox.com/s/8w2qqsx4jqepir3/ci%C4%99%C5%BCka%20kawaleria.7z?dl=0
Dla tych co nie wiedzą: zajmuje się obecnie graficzno-muzyczną stroną moda.
Jako "zajawkę" wrzucam tu filmik z nowym wyglądem menu i muzyką - https://www.youtube.com/watch?v=e6_64PUbkgg
ordenus22
27-06-2016, 15:25
Witam Muzg, bardzo fajnie to wygląda, co do muzyki to trzeba byłoby w trakcie kampanii ją podrasować, choćby w czasie gry RON. Ja trochę u siebie muzykę zmieniłem, bo już nie wytrzymywałem słuchania Miecia i Edzi:D, ale to co umieściłem do pobrania to jest wersja oryginalna.
P.S. Potrafisz przenieść na mapę bitewną fortyfikacje bastionowe, mamy na to zgodę.
Artem.pl
27-06-2016, 20:34
Wyśmienicie:clap: Zmienisz także UI na mapie kampanii?
P.S. Potrafisz przenieść na mapę bitewną fortyfikacje bastionowe, mamy na to zgodę.
Nie, nie znam się na tym.
Wyśmienicie Zmienisz także UI na mapie kampanii?
Kończę już Siedmiogród.
RockMiguel
28-06-2016, 23:54
Pomijając częste CTD (co jest charakterystyczne dla wersji beta) to mam do podzielenia się kilkoma spostrzeżeniami.
-za złupienie Sarajewa otrzymuje się niebagatelną kwotę pieniędzy - ok. 60 000 - to o wiele za dużo i narusza jakiekolwiek balans
-podbój tureckich posiadłości w południowej Europie jest banalne, bo miasta są opustoszałe (warto byłoby dać Otomanom jakąś armię pod Budapesztem czy gdzieś)
-czy kryzys gospodarczy RONu nie jest przesadzony? Skarbiec na samym początku liczy 2000 dukatów, a w drugiej turze (bez żadnych konkretnych ruchów, tura kliknięta w ramach testu) popada w 28 000 dług.
-to XVII, czy skuteczność muszkietów nie powinna być większa?
Pomijając częste CTD (co jest charakterystyczne dla wersji beta) to mam do podzielenia się kilkoma spostrzeżeniami.
-za złupienie Sarajewa otrzymuje się niebagatelną kwotę pieniędzy - ok. 60 000 - to o wiele za dużo i narusza jakiekolwiek balans
-podbój tureckich posiadłości w południowej Europie jest banalne, bo miasta są opustoszałe (warto byłoby dać Otomanom jakąś armię pod Budapesztem czy gdzieś)
-czy kryzys gospodarczy RONu nie jest przesadzony? Skarbiec na samym początku liczy 2000 dukatów, a w drugiej turze (bez żadnych konkretnych ruchów, tura kliknięta w ramach testu) popada w 28 000 dług.
1. Pewnie z tego względu, że Sarajewo ma populacje rzędu 100 tysięcy, było bodajże największym miastem osmańskim w Rumelii. Ale faktycznie - 60 tys. to jednak trochę za dużo:D
2. Pracuje właśnie nad dodawaniem armii w descr_strat, wersja którą posiadacie jest dopracowana głównie pod względem położenia armii i generałów, nie zagłębiałem się wtedy w strukturę i wielkości armii
3. To wina absurdalnych kosztów utrzymania jednostek, poprawiam to właśnie. Wspomnę ponadto, że na mapie brakuje surowców, jak je dodam to dochody z handlu znacznie wzrosną. Finanse RON również poprawię.
4. Nie przyglądałem się skuteczności broni palnej, ale nie będzie robiła takiej różnicy jak bezpośrednie starcie w walce. Jestem po kilku lekturach i broń palna w tamtym czasie była jeszcze mało celna, przeważała efektowność nad efektywnością. Ponadto na skuteczność przeciwko pancerzom zasługują tylko muszkiety.
Kamil z Częstochowy
02-07-2016, 20:43
Jako przykład na "skuteczność" muszkietów w XVII mogę Ci podać dane z Bitwy pod Naseby w 1645 roku. Piechota po obu stronach prowadziła walkę ogniową przez ponad dwie godziny na dystansie poniżej 100 metrów, który zużył (dosłownie) tony amunicji. Wynik? Mniej więcej 100 zabitych po obu stronach co stanowi mniej niż 1% strat(sic!)
To tyle jeśli chodzi o skuteczność ognia muszkietowego.
W 1706 pod Wschową
"obserwowano, iż jednym daniem ognia, więcej jak 2000 Moskalów razem strzelali, na te bataliony Nerk Wermelandskiego regimentu, jak już 20 kroków blisko byli, jeno dwóch oficerów trochę poraniono, ledwo 6 albo 8 gemajnów zabito i nad 20 nie poraniono.”
[EotH]ZiggyDeMiki
06-07-2016, 11:10
Cóż, pobrałem moda z nadzieją, custom battles działa jak należy, ale kampanii nie da się odpalić, nie ważne jaką frakcją :/ Wywala do pulpitu :/
ja też niedawno pobrałem moda i o ile z kozakami mi poszło dość łatwo i przyjemnie (po pokananiu ich nie ma żadnej hordy) to z tatarami się strasznie męczę ale to chyba dobrze :D
z ruskimi się nie da w ogole walczyc bo mnie ciągle wywala do pulpitu a to chyba nie dobrze :(
w RON nie można walczyć piechotą węgierską i petyhorcami bo też automatycznie wywala :confused:
edit: jazdą kozacką też nie można walczyć
[EotH]ZiggyDeMiki
07-07-2016, 13:57
Ja w ogóle kampanii włączyć nie mogę, a co dopiero testować czy przy jakiś jednostkach wywala :/
Coś pewnie źle zainstalowałeś. Bo kampania na pewno działa.
[EotH]ZiggyDeMiki
07-07-2016, 15:45
Wypakowałem wszystko do Medieval/mods jak należy, wszystko mi działa oprócz kampanii, spróbuje jeszcze reinstalować medievala, może to pomoże :/
ordenus22
07-07-2016, 15:50
Czym wypakowywałeś 7z?
[EotH]ZiggyDeMiki
08-07-2016, 12:13
Już nie ważne, zmniejszyłem ustawienia graficzne na minimum i działa :D Tylko w Polsce coś z kasą słabo :/
Braveheart kaleczne serce
08-07-2016, 14:22
Mam wielką i szczerą nadzieję , że mod będzie się bardzo dobrze rozwijał. XVII wiek to mój ulubiony okres historyczny więc w oczekiwaniu na Kozaków 3 ( Bożeeee jak długo...) chętnie pogram w ten świetny dodatek i liczę , że z czasem przegoni on ,,Ogniem i Mieczem".
[EotH]ZiggyDeMiki
08-07-2016, 15:57
Popieram :D
Jedyne co się mi rzuca w oczy, to niestety jednostki, które w porównaniu do tych z OiM 2 wyglądają blado. Nie wiem jak się Rosjanom udało przenieść tekstury z Mount&Blade, ale to chyba najlepiej wyglądające jednostki jeżeli chodzi o mody do Medievala 2.
preussen6
08-07-2016, 17:17
Podpinam się pod słowa Wonsza, rooster Anglików na początku to bieda, możecie dodać jednostki z moda o angielskiej wojnie domowej do nich ?
[EotH]ZiggyDeMiki
08-07-2016, 19:52
A Polsce dać choć trochę więcej kasy ? :)
Jedyne co się mi rzuca w oczy, to niestety jednostki, które w porównaniu do tych z OiM 2 wyglądają blado. Nie wiem jak się Rosjanom udało przenieść tekstury z Mount&Blade, ale to chyba najlepiej wyglądające jednostki jeżeli chodzi o mody do Medievala 2.
Podpinam się pod słowa Wonsza, rooster Anglików na początku to bieda, możecie dodać jednostki z moda o angielskiej wojnie domowej do nich ?
Wszystkie jednostki z OiM2 są zaimplementowane w nowej wersji, powiem nawet więcej: w ich modzie jest więcej jednostek graficznie poprawionych (np. z moda FKoC) a nie są obecne w ich EDU (sprawdzam po kolei jednostki z battle_models). W naszym modzie będą one wszystkie, tak aby zachować jak największą różnorodność:cool:
Jednocześnie część jednostek Attyli np. jazda polska (głównie jako sumplementowi) czy piechota wybraniecka, łanowa itp., kozacy, jednostki szeklerskie, wołoskie, greckie czy z Bałkanów są wciąż obecne.
RON, Moskwa, Siedmiogród, Hetmanat to frakcje z najbardziej rozległymi roosterami.
Brakuje tylko pancernych z prawdziwego zdarzenia - w jednostce Attyli jest zbyt dużo słabo opancerzonych jeźdźców, natomiast w przypadku jednostki z OiM2 - jazdy kozackiej - to jest już trochę anachroniczna pd względem uzbrojenia, pod koniec 17 wieku łuki pełniły już rolę raczej tylko reprezentacyjną. Idealna by tu była jednostka o skinach jazdy kozackiej z OiM2 a uzbrojona w broń palną i rohatynę....
Witam.Jestem zupełnie zielony w sprawach wgrywania modów do gier (nie hejtujcie mnie :) )Próbowałem już kilka razy wgrywać tego moda ale niestety ne udało się :(
Moje pytanie brzmi:Co zrobić po wypakowaniu moda w folderze mods?Co włączyć,zmienić abym mógł grać w ulubionym przeze mnie okresie?
Musisz kliknąc na Plik wsadowy Windows ;)
Jest pod nazwą Executable i gra powinna się uruchomić :)
polski76
21-07-2016, 20:05
kolego a masz wersje normalna mtw2 czy na steam
kolego a masz wersje normalna mtw2 czy na steam
Mam na Steamie.Spróbowałem sposobem który radził mi kolega powyżej ale jak włączam plik wsadowy windows to jest komunikat że "są problemy" i wyłącza się.
Jest również problem ze znalezieniem pliku Kingdoms.exe
Macie jakieś pomysły?
polski76
24-07-2016, 19:00
kolego to tak nie pojdzie ja tez mam steam. musisz wkleic wszystko do pliku z gra. u mnie to Steam-SteamApps-common-Medieval ll Total Ware-mods. i tam zmien nazwe na jeden z oryginalnych modow ja zmienilem na americas. a americas na americas org. i odpalaj gre z poziomu steam gdzie mozesz wybrac jaka chcesz gre . i odpal mod americas. u mnie to dziala z kazda modyfikacja.
Mam na Steamie.Spróbowałem sposobem który radził mi kolega powyżej ale jak włączam plik wsadowy windows to jest komunikat że "są problemy" i wyłącza się.
Jest również problem ze znalezieniem pliku Kingdoms.exe
Macie jakieś pomysły?
Znajdź sobie plik Kingdoms.exe i wgraj do folderu gry.
MisterKali
26-07-2016, 11:13
Panowie mam 2 pytania, jedno do twórców moda a drugie do wszystkich forumowiczów:
1) czy da się w miarę szybko naprawić błędy związane z bitwami przeciw Moskwie? prowadzenie kampanii z Caratem może skutecznie obrzydzić grę :/ (choć i tak warto spróbować)
2) czy każdy z was ma tak, że jak strzela z armat, dział itd pociskami wybuchowymi, to efektu nie widać a sama załoga artylerii zabija się przy strzale?
polski76
28-07-2016, 17:11
Panowie mam 2 pytania, jedno do twórców moda a drugie do wszystkich forumowiczów:
1) czy da się w miarę szybko naprawić błędy związane z bitwami przeciw Moskwie? prowadzenie kampanii z Caratem może skutecznie obrzydzić grę :/ (choć i tak warto spróbować)
2) czy każdy z was ma tak, że jak strzela z armat, dział itd pociskami wybuchowymi, to efektu nie widać a sama załoga artylerii zabija się przy strzale?
Kolego mam tak samo. Musimy czekać na ostateczną wersje.
wallenstein
06-08-2016, 23:09
Macie jakiś kontakt z Attylą?
ordenus22
07-08-2016, 15:18
Nie mamy z Attylą kontaktu.
Nie mogę wypakować part2. Zip informuje, że nie można tego otworzyć jako archiwum. Jak to naprawić? Z góry dzięki.
ordenus22
14-08-2016, 06:43
Ardas, potrzebujesz programu 7z, zipem tego nie wypakujesz.
Dzięki. To tak pewnie cud, jak part 1 został wypakowany poprawnie.
PS. Dla pewności że dobrze wypakowało. Czy w modzie natykamy się na brak portretów jednostek, generałów, budynków oraz niekiedy złych opisów - "My trzeci Rzym, czwartego nie będzie" Dewiza Carów, Mehmed IV etc.?
ordenus22
14-08-2016, 11:11
To jest wersja testowa więc podobnych kwiatków jest więcej.
polski76
09-09-2016, 17:29
witam ktoś wie co z ostateczną wersją POTOPU
Nie można otworzyć pliku jako archiwum. To mi wyskakuje gdy próbuje wypakować part 2. Gdy wypakowuje part 1 to nie wypakowuje mi się part 2 automatycznie. Czy ktoś mógłby mi pomoc?
ordenus22
13-09-2016, 18:31
Używasz programu 7z do wypakowania? Jak nie to już wiesz co masz zrobić.
Używałem I coś kombinowałem i chyba niechcący coś zrobiłem i mi to działa teraz już. Ma ktoś może rade na te mrygające kształty białe i czarne gdy się patrzy na swoje jednostki gdy strzelają?
Albo na to że mnie wywala co czwartą bitwe? Powino tak być że od początku mam 2000 i zarabiam -30000?
MisterKali
28-09-2016, 14:41
Czy coś się tutaj jeszcze dzieje? ktoś tutaj jeszcze żyje? xD bo tak wydaje mi sie że ten mod jak i temat pomalutku sobie umiera...
ordenus22
28-09-2016, 15:13
Jedyna nadzieja w k.m. właściwie osamotnionego w pracy nad modem, który niestety nie pojawia się na forum od dłuższego czasu, a skrzynkę ma zapełnioną więc nawet nie mogę się z nim skontaktować co do moich zmian. MisterKali masz rację, na chwilę obecną mod dogorywa. Zresztą nie ma co się dziwić, w pojedynkę ciągnąć ten wózek bez jakiegokolwiek wsparcia i pomocy to jest jak jest.
Od siebie jeszcze dodam, że ja już cały nowy soundtrack i grafikę k.m.'owi przesłałem. Faktycznie trudny by jeden człowiek to wszystko ciągnął i jeszcze prócz tego miał "życie", więc raczej nie spodziewałbym się szybko wyjścia nowej wersji.
ordenus22
28-09-2016, 17:29
Nie wiem jakie k.m. ma plany, czy może już wprowadził surowce na mapie, ale przydałoby się to i podniosłoby przychody.
Panowie jak idą prace? :) jest szansa może że nowa wersja wyjdzie przed końcem roku? :)
MisterKali
01-11-2016, 21:55
z okazji Wszystkich Świętych....dla takiego świetnego modzika zapalę świeczuszkę bo chyba tylko tyle tu pozostało na ten czas...
Panowie jak idą prace? :) jest szansa może że nowa wersja wyjdzie przed końcem roku? :)
Pewnie wypuścimy to co mamy na Święta, ale głowy nie daję...
spoko :) i tak wielkie brawa za całą pracę :clap:
Nie wiem czy komuś to się przyda ale grafika wali się chyba tylko przy węgierskiej piechocie.
Przy petyhorcach też wywala :)
Mi petyhorce nie szarżują.
Nie wiem czy komuś to się przyda ale grafika wali się chyba tylko przy węgierskiej piechocie.
Przy petyhorcach też wywala :)
Jednostki i roostery są już przerobione, także takie informacje są już zbędne.
Cadet3377
26-11-2016, 08:16
k.m mam pytanie mam moda już od dawna i w czasie bitwy mam anomalia graficzne i w większości po bitwie mnie wywala,jest to bardzo fajny mod ale te wywalanie zniechęca czy jest coś poprawione żeby było przyjemnie powalczyć.
k.m mam pytanie mam moda już od dawna i w czasie bitwy mam anomalia graficzne i w większości po bitwie mnie wywala,jest to bardzo fajny mod ale te wywalanie zniechęca czy jest coś poprawione żeby było przyjemnie powalczyć.
Wszystko sprawnie działa, a tych jednostek, które powodowały anomalie graficzne - już nie ma.
Wszystko sprawnie działa, a tych jednostek, które powodowały anomalie graficzne - już nie ma.
k.m
możesz powiedzieć czy zostały przeprowadzone jeszcze jakieś zmiany? Coś typu nowe/zmienionie jednostki, zmiany mapy, zmiany postaci i ich umiejscowienie itp
Cadet spróbuj wgrać ten plik do moda, usunąłem stamtąd hajduków i petyhorców i po prostu zastąpiłem innymi jednostkami, na początku oczywiście będzie chodziło lecz z biegiem czasu komputer może rekrutować te jednostki...ale zawsze coś :) (mam nadzieje że twórcy nie będą mieli za złe lekką edycje tego pliku :o)
Dotyczy to oczywiście graniem RP
(polecam zrobić kopie zapasową poprzedniej wersji pliku)
http://chomikuj.pl/goro4
(z racji wielkości pliku powinien być on do pobrania za darmo)
Cadet3377
29-11-2016, 09:14
Ok dzięki zrobię to i zobaczymy czy będzie ok czy nie :D
No spoko jestem w 49 turze i jak na razie jest ok
Dzieki za plik który zmienia sens grania w tego moda jak dla mnie
Mam pytanie.
Czy robiliście coś z finansami rzeczpospolitej na początku?
Nie pamiętam już ile dokładnie ale mi zarabia się ponad -30000
Goodspeed
13-12-2016, 23:54
Witajcie zainstalowałem moda, pozbyłem się map.rwm ale czy z plikiem czy bez nie widzę moda w Steamie do odpalenia Gry - mam Total Wara Kingdoms, widzę pozostałe mody prócz Potopu.
Help :)
Witajcie zainstalowałem moda, pozbyłem się map.rwm ale czy z plikiem czy bez nie widzę moda w Steamie do odpalenia Gry - mam Total Wara Kingdoms, widzę pozostałe mody prócz Potopu.
Help :)
Jeśli chodzi o to że nie pokazuje ci się po kliknięciu graj na steamie to wiedz że nigdy tam się nie pokazuje i musisz zmienić nazwe folderu z modem potop na nazwe modu który tam jest np. teutonic i wtedy klikając graj a potem teutonic otworzy ci się potop.
Goodspeed
18-12-2016, 22:54
Jeśli chodzi o to że nie pokazuje ci się po kliknięciu graj na steamie to wiedz że nigdy tam się nie pokazuje i musisz zmienić nazwe folderu z modem potop na nazwe modu który tam jest np. teutonic i wtedy klikając graj a potem teutonic otworzy ci się potop.
Dzięki !! działa !1
Goodspeed
19-12-2016, 00:17
Czasem mryga mi grafika podczas bitew, czy są jakieś patche dla tego moda ?? Może jakieś dodatki ? i jak sobie dać rade z kasą grając Rzeczpospolitą :) Toż to bankruty :)
Czasem mryga mi grafika podczas bitew, czy są jakieś patche dla tego moda ?? Może jakieś dodatki ? i jak sobie dać rade z kasą grając Rzeczpospolitą :) Toż to bankruty :)
na grafike nic nie poradzisz :/
a kase to wejdź sobie w plik descr_strat znajdź poland i poten danari sobie zmien :P
Goodspeed
19-12-2016, 20:06
na grafike nic nie poradzisz :/
a kase to wejdź sobie w plik descr_strat znajdź poland i poten danari sobie zmien :P
a gdzie konkretnie mam go szukac :) ?? descr_strat - w jakim katalogu ?
Dzięki za cierpliwość :)
a gdzie konkretnie mam go szukac :) ?? descr_strat - w jakim katalogu ?
Dzięki za cierpliwość :)
wchodzisz w katologu gry do mods -potop -data - world - maps - compaing - imperial_compaing - descr_strat
Spam usunięty. Za następny polecą już osty.
polski76
03-01-2017, 17:52
Witam czy ktoś posiada jakieś informacje o pracach nad modem pozdrawiam.
Będzie w końcu ta nowa wersja czy nie?
HellVard
05-01-2017, 21:14
"Kiedy premiera/nowa wersja?" Moderzy często słyszą te pytania, ale żeby tak ktoś zapytał: "Może wam w czymś pomóc?" To już jest ewenement :D
"Kiedy premiera/nowa wersja?" Moderzy często słyszą te pytania, ale żeby tak ktoś zapytał: "Może wam w czymś pomóc?" To już jest ewenement :D
Ja jestem w tym kompletny ignorant więc pomóc nie mogę.
HellVard
06-01-2017, 11:11
Bzdura, to tylko wymówki. Moderzy nie są nadludźmi obdarzonymi boską mocą, każdy zaczynał od zera. Do mnie zgłosiło się dwóch gości, jeden nauczył się robić symbole frakcji i karty jednostek, choć z obróbką grafiki nie miał wcześniej do czynienia, drugi napisał dla mnie kilkanaście długich tekstów do preview frakcji po angielsku, choć nie jest to jego ojczysty język. Z własnego doświadczenia wiem, że wiele spraw, które osobie nowej w tym temacie wydawać się mogą na początku czarną magią, okazują się potem banałem. Do modowania potrzebna jest tylko chęć przeznaczenia na to części swojego wolnego czasu, nic więcej :)
MisterKali
06-01-2017, 11:27
A prowadzicie coś w stylu "nabór" do grupy moderów? Czy po prostu osoby które się zgłoszą do pomocy są przyjmowani po uprzednim "szkoleniu"?
HellVard
06-01-2017, 11:49
Zaraz nas pewnie jakiś moderator pogoni za offtop, ale nic to ;)
Owszem, prowadzi się nabór, polega to na opublikowaniu ogłoszenia z wypisaniem spraw, którymi trzema się zająć i/lub "stanowiskami", które trzeba obsadzić (grafik, skrypter, itp). W moim przypadku zgłosiłem zapotrzebowanie na researcherów, zgłosiło się dwóch, no i jeden z nich został później grafikiem, gdy wyraził chęć spróbowania swoich sił w tym temacie :)
J.Skrzetuski
06-01-2017, 13:55
Witam. Mógłby ktoś powiedzieć jak zainstalować part2? 1 jest od razu spakowany w winrar i wystarczy go wypakowac do folderu a w 2 wyskakuje wyszukanie odpowiedniego programu.
Hellvard A teraz jest zapotrzebowanie na kogoś?
HellVard
06-01-2017, 20:38
Jeżeli pytasz o Potop, to powinieneś pogadać z ordenusem22, chyba tylko on jest jeszcze aktywny z całego zespołu. Pomagam mu czasami, choć raczej jako doradca niż osoba bezpośrednio pracująca nad tym projektem. Jeśli pytasz o mój mod, to i owszem ;)
Jeżeli pytasz o Potop, to powinieneś pogadać z ordenusem22, chyba tylko on jest jeszcze aktywny z całego zespołu. Pomagam mu czasami, choć raczej jako doradca niż osoba bezpośrednio pracująca nad tym projektem. Jeśli pytasz o mój mod, to i owszem ;)
A twój mod to który?
Polish kingdom?
HellVard
06-01-2017, 22:08
Owszem, a właściwie to przemianowany na Ad Mari a Mare ;)
Mógłbyś dać mi link do niego ? Jest do niego temat na tym forum?
A tak właściwie to śmieszna sytuacja bo mi kiedyś polish kingdom zwalił teutonica.
HellVard
06-01-2017, 22:25
Na naszym forum jest jeszcze pod starą nazwą, a konkretnie w tym temacie (http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?8716-Polish-Kingdom-2-0-preview). Niestety nie jest to usystematyzowane, doradzam kliknięcie w link w mojej sygnaturze, albo tutaj (http://www.moddb.com/mods/ad-mari-a-mare)
Na naszym forum jest jeszcze pod starą nazwą, a konkretnie w tym temacie (http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?8716-Polish-Kingdom-2-0-preview). Niestety nie jest to usystematyzowane, doradzam kliknięcie w link w mojej sygnaturze, albo tutaj (http://www.moddb.com/mods/ad-mari-a-mare)
Mógłbyś mi wysłać listę rzeczy dfo zrobienia to ja powiem co mógłbym zrobić.
ey ey ale to już w temacie AMAM'a, bo cię zaraz admun jaki pogoni
Co do tematu, to trochę ciężko zgłosić się do pomocy, biorąc pod uwagę, że nie wiemy co zostało ukończone i zmienione a co nie. Jeżeli Ordenus22 czyta, to niech wie, że dobrze (według mnie :P) byłoby wypuścić dokonane postępy, tak żeby ocenić co jest fajne a co nie i co jest gotowe a co nie.
HellVard
06-01-2017, 23:05
Fakt, dobrze by było wiedzieć co zostało dodane/poprawione względem ostatniej udostępnionej wersji. Sam bym się temu przyjrzał i może coś poprawił, ale ciężko z wolnym czasem :/
Pancerniak
28-01-2017, 15:06
Czy ten mod da się odpalić na Steamowej wersji Medievala?
polski76
29-01-2017, 18:02
Czy ten mod da się odpalić na Steamowej wersji Medievala?
Tak da ja mam taką wersję. Opis jak i co jest na forum poszukaj.
Arkanz223
06-02-2017, 12:28
Mógłby ktoś wrzucić nieuszkodzony part 2? Bo ten na dropboxie nie działa xd
MisterKali
09-02-2017, 19:35
Czy jest szansa na wyjście teraz jakiejkolwiek nowszej wersji tego moda? czy nie ma takiej możliwości? tak samo jeśli chodzi o usystematyzowanie 1 strony z Downloadem...
polski76
09-02-2017, 19:45
Czy jest szansa na wyjście teraz jakiejkolwiek nowszej wersji tego moda? czy nie ma takiej możliwości? tak samo jeśli chodzi o usystematyzowanie 1 strony z Downloadem...
Raczej jeszcze długo nie będzie ostatecznej wersji.
Raczej jeszcze długo nie będzie ostatecznej wersji.
Tu nie chodzi też o ostateczną wersję, bo nikogo nikt nie chce ścigać, a twórcą już należy się ogromny szacunek za odwaloną pracę :)
Ja osobiście ucieszyłbym się nawet z jakieś łatki :rolleyes:
MisterKali
10-02-2017, 11:27
No tak dokładniej to chodziło mi po prostu o jakąś "stabilną" wersję, którą można pobrać z jednego-dwóch źródeł bez problemu. Chciałem wczoraj sobie pobrać i znowu poczuć XVII-wieczny proch a tu d*pa bo link nie działa :/
polski76
10-02-2017, 13:15
No tak dokładniej to chodziło mi po prostu o jakąś "stabilną" wersję, którą można pobrać z jednego-dwóch źródeł bez problemu. Chciałem wczoraj sobie pobrać i znowu poczuć XVII-wieczny proch a tu d*pa bo link nie działa :/
Na ten czas musimy się zadowalać innymi produkcjami. Choć na POTOP oczekuje z wielką nadzieją. A linki działają
Panowie, może jakieś info w sprawie moda? :rolleyes:
ordenus22
26-03-2017, 13:01
Info jest takie że potrzeba nam ludzi do pracy nad modem, chętnych którzy by ponanosili surowce na mapę kampanii, przypisali tekstury niektórym jednostkom (tzw srebrne jednostki), pododawali nowe budynki np magazyny handlowe, faktorie itp., popracowaliby nad systemem udostępniania jednostek lokalnych w zajętych prowincjach, ludzi którzy potrafiliby stworzyć zrównoważony system finansowy m.in. RON który by pokazywał trudną sytuację finansową państwa, ale nie prowadził do tego, że po kilku turach, toniemy w długach w zastraszającym tempie.
Jeśli masz takie umiejętności to zapraszam do ekipy, jeśli nie to popytaj znajomych może ktoś ma wiedzę i chętnie by pomógł w tym projekcie.
Jeśliby znaleźli się chętni do realnej pomocy przy modzie to dość szybko byśmy wypuścili moda, jeśli nikt się nie pojawi to nie udostępnimy nie w pełni grywalnego moda, więc wszystko w Waszych rękach.
Info jest takie że potrzeba nam ludzi do pracy nad modem, chętnych którzy by ponanosili surowce na mapę kampanii, przypisali tekstury niektórym jednostkom (tzw srebrne jednostki), pododawali nowe budynki np magazyny handlowe, faktorie itp., popracowaliby nad systemem udostępniania jednostek lokalnych w zajętych prowincjach, ludzi którzy potrafiliby stworzyć zrównoważony system finansowy m.in. RON który by pokazywał trudną sytuację finansową państwa, ale nie prowadził do tego, że po kilku turach, toniemy w długach w zastraszającym tempie.
Jeśli masz takie umiejętności to zapraszam do ekipy, jeśli nie to popytaj znajomych może ktoś ma wiedzę i chętnie by pomógł w tym projekcie.
Jeśliby znaleźli się chętni do realnej pomocy przy modzie to dość szybko byśmy wypuścili moda, jeśli nikt się nie pojawi to nie udostępnimy nie w pełni grywalnego moda, więc wszystko w Waszych rękach.
te wszystkie rzeczy które napisałeś są do ogarnięcia przez zwykłą osobę, która nie miała nigdy z tym styczności, czy potrzeba już kogoś z doświadczeniem?
ordenus22
26-03-2017, 13:52
Osoba która nie miała z tym styczności, będzie po prostu musiała się tego nauczyć (skarbnica wiedzy Total War Center) , poćwiczyć, popróbować itd i wtedy zdobędzie niezbędne doświadczenie. Proste;)
HellVard
26-03-2017, 19:54
Nanoszenie surowców czy przypisywanie tekstur jest banalne, choć z początku może wydawać się trudne, ale to tylko kwestia praktyki i przećwiczenia tego kilkukrotnie ;)
Odzew i zainteresowanie byłoby większe, gdybyście dali chociaż linka do starej wersji ;)
MisterKali
04-04-2017, 21:54
Jeżeli potrzebujecie kogoś...choćby nawet "zwykłego laika" no to jestem chętny. Jak się z wami jakoś skontaktować?
Potop is coming...
https://www.youtube.com/watch?v=6nyoRcdOa4g
Może dajcie od razu 100 000 przychodu od jednego miasta, wtedy będą większe armie, większe bitwy, z ilością bardziej odpowiadającą realiom historycznym, co złego może się stać :)
BlackNyga89
13-04-2017, 16:51
Jak dla mnie pomysl bez sensu.........(mniemam, że to żart)
Tym bardziej że nie rozumiem w jakim kontekście ten żart :P
Żarty żartami, ale potop sam się nie pobierze:
https://www.dropbox.com/s/nxqp7398jiyhn9r/potop.7z?dl=0
Zaznaczam, że gra nie jest stabilna i warto często zapisywać grę.
Chore ilości kasy z pojedynczej prowincji niesamowicie ułatwiają grę człowiekowi i utrudniają botowi. 8000 z Paryża? Parę tysięcy od pierwszej tury z osad? To człowiek udowadnia jak tu zrobić, żeby bot był jak najinteligentniejszy, a ludzie i tak idą za głupią modą z twc. Przecież przy takich dochodach gra kończy sie tak, że bot trzyma 10 armii w kupie i wysyła po jednej do ataku, a gracz sobie to pokonuje pojedynczo i się cieszy, że jest pro. Nie o to chodzi.
Chore ilości kasy z pojedynczej prowincji niesamowicie ułatwiają grę człowiekowi i utrudniają botowi. 8000 z Paryża? Parę tysięcy od pierwszej tury z osad? To człowiek udowadnia jak tu zrobić, żeby bot był jak najinteligentniejszy, a ludzie i tak idą za głupią modą z twc. Przecież przy takich dochodach gra kończy sie tak, że bot trzyma 10 armii w kupie i wysyła po jednej do ataku, a gracz sobie to pokonuje pojedynczo i się cieszy, że jest pro. Nie o to chodzi.
ja się tam za bardzo nie znam, ale według mnie szkoda marnować czasu na drobne sprzeczki, a pomysł Pitera po prostu należy przetestować (jeśli istnieje taka możliwość oczywiście) i wtedy wszystko się wyjaśni czy jest to pomysł trafiony czy wręcz przeciwnie :)
To jest jakaś zuopdateowana wersja? Czy po prostu reupload z wczesnej bety?
u mnie natomiast zniknęła muzyka w pewnym momencie
nawet jak pobieram jeszcze raz moda z neta i go wgrywam, to nadal jej nie słychać,
jakieś sugestie?
ordenus22
17-04-2017, 12:47
To jest najnowsza wersja
u mnie natomiast zniknęła muzyka w pewnym momencie
nawet jak pobieram jeszcze raz moda z neta i go wgrywam, to nadal jej nie słychać,
jakieś sugestie?
Sprawdź w opcjach czy nie masz czasem wyciszonej (wiem, że to głupie, ale najpierw najlepiej wyeliminować najprostsze rozwiązanie).
Jak tam wszystko będzie ok, to wejdź data/sounds i usuń tam pliki music i music.idx (pliki nie foldery!!!).
Jak to nie pomoże, to może jakiś skrót klawiszowy czy coś w tym stylu nacisnąłeś...
https://www.dropbox.com/s/zu8ondx0lfs3z22/potop.zip?dl=0
Reupload tego pliku z 142 str. Pobierać szybko, bo znowu może zniknąć!
Krwawy_Baron
22-04-2017, 23:42
Obecna wersja jest całkiem okej, żadnych większych problemów nie doświadczyłem. O ile dawniej gdy grałem Rzeczpospolitą, co chwila miałem wylot do windowsa, teraz całkiem przyjemnie się gra :D
Ale mała prośba - zmieńcie Panowie u muzułmanów muzyczkę po zwycięstwie w bitwie. Piosenka ISISu pasuje tu jak pięść do nosa. Poza tym fajnie, że gdzieś tam w tle przygrywają osmańskie marsze wojskowe :D
Piosenka ISIS :D Jezus Maria. Warunki zwycięstwa trzeba skasować, wtedy AI lepiej działa.
ordenus22
23-04-2017, 09:30
Piosenka ISIS :D Jezus Maria. Warunki zwycięstwa trzeba skasować, wtedy AI lepiej działa.
Co do muzyki to nie jestem w temacie, Muzg pewnie coś pozmienia.
Piter jak masz ochotę i czas to może byś pokombinował aby AI lepiej działało?
Co do muzyki to nie jestem w temacie, Muzg pewnie coś pozmienia.
Piter jak masz ochotę i czas to może byś pokombinował aby AI lepiej działało?
Jak bot nie ma żadnych bonusów finansowych, a wszystkie frakcje są na początku na minusie to musi mu być ciężko nie wpaść w długi od początku :) Bot który tonie w długach to na pewno nie jest wyzwanie.
Edit: Cofam, nie wszystkie tylko Polska, co jest dla mnie zupełnie niezrozumiałe. Przecież Szwecja w 1648 tonęła w długach, a tu ma 50 000 na start :D Polska była bardzo bogatym krajem w tym okresie, a kryzysy i problemy miał każdy.
W pliku od mechaniki osad zwiększyliście zyski z każdego typu dochodów, a z kopalń dwa razy, plus dodaliście więcej budynków dających zyski i daliście dużo prowincji. Jak to sobie wyobrażacie, bitwy 20 armii kontra 20 armii, bot będzie atakował po jednej, dwie, bo tak jest ta gra zrobiona, a gracz te pojedyncze armie będzie mógł niszczyć 4 swoimi, albo jedną swoją i mieć dużo kasy na rozbudowę. Jaki tu sens? Mechanika moim zdaniem zupełnie nieprzemyślana.
Trzeba te dochody zmniejszyć i pozmniejszać proporcjonalnie armie początkowe i te ze skryptów, to dużo roboty.
Pewnie to też wywoła bunt, bo ludzie są przyzwyczajeni do mnóstwa kasy w medku, a zmiana każdego przyzwyczajenia wkurza ale jeśli chcecie żeby gra nie była dziecinnie prosta to tak trzeba.
Druga sprawa to ustawienie priorytetów rekrutacji, nie wiem czy to tu działa, bo nie przetestowałem ale nie cierpie tego osobiście robić.
Sprawdź w opcjach czy nie masz czasem wyciszonej (wiem, że to głupie, ale najpierw najlepiej wyeliminować najprostsze rozwiązanie).
Jak tam wszystko będzie ok, to wejdź data/sounds i usuń tam pliki music i music.idx (pliki nie foldery!!!).
Jak to nie pomoże, to może jakiś skrót klawiszowy czy coś w tym stylu nacisnąłeś...
Dzięki za rady, niestety nie pomogło :/
Instalacja całego medka od nowa o dziwo też nic nie dała...
Dopiero format kompa pomógł (i tak się mu już należał :D)
Oczywiście ogólnie mod ma wiele plusów i jest bardzo fajny ale ja się tu skupiam na tym co można poprawić. Nie rozumiem czemu z pliku z mechaniką mapy ktoś wywalił rozróżnienie na zamki i miasta, może to z innego moda przekopiowano po prostu.
Można budować kopalnie, które dają 0 dochodu. Usunąłem plik map.rwm żeby się utworzył na nowo, może to po tym się pokazało, nie wiem czy było wcześniej. Sakiewka króla rozdana na prawo i lewo, rozdawanie kasy graczu i botowi ułatwia grę, im więcej kasy do wydania, tym lepiej wyda to gracz i gorzej bot. Nawet bez gry z góry muszę założyć, że granie na tym modzie musi być banalne.
Mam też nadzieje, że generałowie w tym modzie to nie piechota, bo w takim razie nigdy nie uciekną.
Poza tym, hajducy jak powodowali oczopląs tak wciąż powodują.
Rozwój zamków się buguje (tzn. po osiągnieciu wymaganej populacji, nie pojawia się możliwość upgrade'u), być może z powodu powyżej opisanego przez Pitera
Koszary się bugują, nawet jak mamy zbudowany wyższy lvl, dalej pokazuje nam, że nie mamy tego budynku zbudowanego i można zbudować podstawowe koszary (na szczęście można rekrutować jednostki w zasadzie to po prostu najlepiej jest ten budynek zignorować i nic się nie stanie)
Jak dokładnie działa budynek "reforma wojskowa"?
Rozbicie taranem bramy dużego\olbrzymiego zamku powoduje crash gry
Grałem i faktycznie w każdym mieście można zbudować kopalnie ale tylko w niektórych daje to przychód.
Co do rozdawania kasy, to tak nie zabardzo. Oddziały są drogie, trzeba uważać, żeby nie przeszarżować i rozwijać miasta by pozwolić sobie na więcej. Moim zdaniem całkiem fajnie.
Ale mała prośba - zmieńcie Panowie u muzułmanów muzyczkę po zwycięstwie w bitwie. Piosenka ISISu pasuje tu jak pięść do nosa. Poza tym fajnie, że gdzieś tam w tle przygrywają osmańskie marsze wojskowe :D
Przyznaję - Osmani zostali pod względem ui i muzyki zrobieni trochę na odwal, ale zostanie to na bank naprawione w jakimś patchu.
Obecnie ważniejsza jest kwestia Hetmanatu, który jest kompletnie niegrywalny i tym się obecnie zajmuję.
Wystawienie tego moda gdziekolwiek z hymnem ISIS to wielki wstyd. Co do ilości kasy, to ja wiem jak to wygląda całkiem fajnie, w innych modach też jest całkiem fajnie, tylko bot jest głupi. Jeśli całkiem fajnie równa się całkiem łatwo to się z tym zgodze.
Jak jest tyle bugów to nie wiem czy jest sens tak mocno usprawniać AI, bo i tak się będzie źle grało.
Wystawienie tego moda gdziekolwiek z hymnem ISIS to wielki wstyd.
Ta muzyczka co jest po zwycięstwie w Turcji to nie jest hymn ISIS. Jest to piosenka/hymn jihadu.
Tutaj macie piosenkę razem z angielskim tłumaczeniem: https://youtu.be/TqDwfhRYOTs
Jak jest tyle bugów to nie wiem czy jest sens tak mocno usprawniać AI, bo i tak się będzie źle grało.
To co udostępniliśmy wam jest głównie wysiłkiem moim i Ordenusa. Udostępniając to liczyliśmy właśnie, że ktoś się tym zainteresuje i pomoże w dalszych pracach.
Krwawy_Baron
23-04-2017, 13:22
Ta muzyczka co jest po zwycięstwie w Turcji to nie jest hymn ISIS. Jest to piosenka/hymn jihadu.
Tutaj macie piosenkę razem z angielskim tłumaczeniem: https://youtu.be/TqDwfhRYOTs
Owszem to nie jest hymn ISIS, ale ten nasheed jest - o ile się nie mylę - jednym z oficjalnych kawałków muzycznych tego tworu państwowego, a przynajmniej jest z nim kojarzony.
Mechanika brudu została tutaj popsuta przez zbyt wysokie ilości populacji, których nie da się dostosować do mechaniki medka.
Jak pisałem wyżej - jest hymnem jihadu, a jeśli z tego powodu chcesz banować ten utwór, to równie dobrze można by banować jakieś utwory kościelne, bo je krzyżowcy śpiewali - https://www.youtube.com/watch?v=IkmODfy8K3k.
Albo jeszcze inaczej - wiele gier z czasów 2WW pokazuje ZSRR i puszcza oryginalne nagrania hymnów, wystąpień dygnitarzy/Stalina i nie można mieć im temu za złe, gdyż takie były realia historyczne.
Jeśli zaczniemy banować wszystko, co kojarzy się z reżimami, to gry i filmy historyczne będą wyglądać jak Hearts of Iron 4 w wersji niemieckiej.
Dobra, myślałem, że to hymn dzisiejszego ISIS, niehistoryczny, tylko z dziś, strasznie w tym modzie jest namieszane, ambitnie pozaczynane wiele rzeczy ale niedopracowane. Przekombinowane to wszystko strasznie. Tak jakby ktoś wiele rzeczy bezrefleksyjnie zmieniał, bo fajnie, historycznie, a nie testował swoich zmian.
Należy też zmniejszyć koszty generałów i zmniejszyć liczebność oddziałów generałów, zbierz wszystkich generałów do kupy, wygrasz każdą bitwę z armią za darmo, która się sama regeneruje. Bot tego nie potrafi, to wielkie ułatwienie.
Dobra, myślałem, że to hymn dzisiejszego ISIS, niehistoryczny, tylko z dziś, strasznie w tym modzie jest namieszane, ambitnie pozaczynane wiele rzeczy ale niedopracowane. Przekombinowane to wszystko strasznie. Tak jakby ktoś wiele rzeczy bezrefleksyjnie zmieniał, bo fajnie, historycznie, a nie testował swoich zmian.
No trudno się nie zgodzić. Zobacz ile osób nad tym pracowało na starcie, a głównie 2 tylko robiły tą wersję. Dlatego jeszcze raz powtórzę - potrzebna nam jest pomoc, by to wszystko ogarnąć.
Należy też zmniejszyć koszty generałów i zmniejszyć liczebność oddziałów generałów, zbierz wszystkich generałów do kupy, wygrasz każdą bitwę z armią za darmo, która się sama regeneruje. Bot tego nie potrafi, to wielkie ułatwienie.
Też racja, zwłaszcza w Polsce, bo w innych frakcjach kawaleria aż tak OP nie jest. Swoją drogą w TA było całkiem tak samo, dobrze pamiętam, jak generałem w Gondorze niszczyłem w czasie oblężenia całe armie orków...
Członkom rodziny pozmieniałem liczebność, generałów nie wiem gdzie znaleźć. Wrzuce swoje zmiany w mechanice ale jak jakieś frakcje będą beznadziejnie słabe, to już nie z winy moich zmian, tylko z tego jak ustawione są limity populacji i rozrzucone surowce po mapie do handlu.
Krwawy_Baron
23-04-2017, 15:47
Muzg chcę banować ten utwór nie dlatego, że jest hymnem dżihadu, tylko dla tego, że jest to utwór zrobiony na potrzeby propagandy ISIS. Al-Qawlu Qawlu Sawarim pasuje do Turcji osmańskiej jak pięść do nosa.
Jak pisałem wyżej - jest hymnem jihadu, a jeśli z tego powodu chcesz banować ten utwór, to równie dobrze można by banować jakieś utwory kościelne, bo je krzyżowcy śpiewali - https://www.youtube.com/watch?v=IkmODfy8K3k.
Albo jeszcze inaczej - wiele gier z czasów 2WW pokazuje ZSRR i puszcza oryginalne nagrania hymnów, wystąpień dygnitarzy/Stalina i nie można mieć im temu za złe, gdyż takie były realia historyczne.
Jeśli zaczniemy banować wszystko, co kojarzy się z reżimami, to gry i filmy historyczne będą wyglądać jak Hearts of Iron 4 w wersji niemieckiej.
Nie chodzi tu o banowanie "bo coś". Potop to mod historyczny, więc ścieżka dźwiękowa powinna nawiązywać do epoki. Te wszystkie przemówienia Stalina i inne hymny są, ponieważ budują klimat epoki II WŚ, a nie gloryfikują "coś tam" prawda? Bo jeżeli mamy bawić się w wolną amerykankę, to równie dobrze podczas kampanii Rzeczpospolitej może przygrywać patriotyczny-rap.
A jak już jesteśmy przy muzyce, jeżeli by wam czegoś jeszcze brakowało, to możecie poszerzyć ścieżkę dźwiękową o soundtrack z Kozaków 3: https://www.youtube.com/watch?v=fZikkKXYShA&list=PLh4Eme5gACZH31KnNFvdyo9-Ab3IH_Mxy
I nie, nie narzekam bo mam "ból tylnej części ciała" ani też dla tego, że jestem na twórców Potopu o coś obrażony.
PS. Zresztą wydaje mi się, że nawet czegoś takiego jak "hymn dżihadu" dawniej być nie mogło. Na Bliskim wschodzie muzyka była wyłącznie świecka (czyli albo ludowa albo coś prywatnie przygrywano dla możnych), bo islam słuchać takowej zabrania. Muzułmańska ortodoksja dopiero od niedawna patrzy na nią nieco przychylniej. Jeżeli idzie o soundtrack u muslimów, jest bardzo dobrze - zmieńcie tylko ten utwór i wszystko będzie okej.
No i jeszcze nie można zaatakować sojusznika, wyłączone! Jak to włączyć z powrotem? Zrobił ktoś AI, wstawił i ktoś inny se wymyślił, a bo sojusznicy nigdy się nie zdradzali w historii. Nosz, aż się klnąć chce, w AI naprawione wszystkie bugi, że bot zdradza bezsensu, ustawione, że zdradza rzadko, gdy musi, a tu se wyłączyli możliwość ataku na sojusznika. Nadziubdziane, strasznie się zniechęciłem. Zwłaszcza, że tu jest moje AI, od bardzo dawnych wersji.
Tylko, że moje AI w modach z lepiej przemyślaną ekonomią działa, a tu jest dobra ekonomia według tych co przedtem pisali ale AI kiepsko działa. Ekonmie trzeba pod bota robić, a nie pod gracza.
Nie można zmienić liczby straży przybocznej generałom, bo się psuje jednostki normalnie występujące w grze, mam dość.
No i jeszcze nie można zaatakować sojusznika, wyłączone! Jak to włączyć z powrotem? Zrobił ktoś AI, wstawił i ktoś inny se wymyślił, a bo sojusznicy nigdy się nie zdradzali w historii. Nosz, aż się klnąć chce, w AI naprawione wszystkie bugi, że bot zdradza bezsensu, ustawione, że zdradza rzadko, gdy musi, a tu se wyłączyli możliwość ataku na sojusznika. Nadziubdziane, strasznie się zniechęciłem. Zwłaszcza, że tu jest moje AI, od bardzo dawnych wersji.
Nawet to nie działa - gdy grałem Polską, to mnie Austria zdradziła.
Muzg chcę banować ten utwór nie dlatego, że jest hymnem dżihadu, tylko dla tego, że jest to utwór zrobiony na potrzeby propagandy ISIS. Al-Qawlu Qawlu Sawarim pasuje do Turcji osmańskiej jak pięść do nosa.
Tym optymistycznym akcentem zamknijmy tą dyskusję - moglibyśmy jeszcze długo się na ten temat kłócić, ale szkoda mojego czasu(i pewnie też twojego) czasu. Utwór w następnym patchu zostanie usunięty.
Nie dawno bawiłem się troszkę Waszymi plikami odnośnie moda (tak dla siebie) i robiłem zmiany typu:
- dodałem każdej frakcji +10000 złota (żeby gra była ciekawsza)
- zmieniłem generała w hetmanacie żeby nie był już piechotą tylko zwykłą jazdą
- dodałem do hetmanatu parę ładnych odziałów semenów (samą piechotę można było bardzo łatwo, szybko i przyjemnie pokonać, nawet przy wielkiej liczebności ich armii)
- zmieniłem statystyki armat (strasznie mnie wkurzało to, że ruszają się jak muchy w smole -.-) i zwiększyłem liczebność armat do 4 w oddziale
- dodałem do husarii skrzydła (taki po prostu mój kaprys :P)
- zmieniłem tło w menu głównym na to zdjęcie http://niezwykle.com/wp-content/uploads/2015/04/Plac-Krasi%C5%84skich-1778.jpg
oraz zmieniłem w tym menu muzykę na tę https://www.youtube.com/watch?v=SVpsF_b6Ths&index=4&list=PLsiEF5zINRD0RSBCvpc_g3RrZ-M6xA4_v
- zmieniłem pospolite ruszenie na jakiś oddział z siedmiogrodu, a statystyki mają podobne chyba do polskich rajtarów (też taka moja wizja :D)
- pozmieniałem kilka innych rzeczy jeszcze, jak np. ikonki przy rajtarii, czy piechota wybraniecka (nazwę też sobie zmieniłem z łanowej), dodałem jazdę pancerną i właśnie wybraniecką od początku do RON, zmieniłem liczebność armii, itp, itd
Pisze to po to, bo mogę wrzucić te pliki moje, jeśli uznacie za coś wartego uwagi, lub po prostu się Wam przydadzą :)
polski76
26-04-2017, 19:04
Nie dawno bawiłem się troszkę Waszymi plikami odnośnie moda (tak dla siebie) i robiłem zmiany typu:
- zmieniłem generała w hetmanacie żeby nie był już piechotą tylko zwykłą jazdą
- dodałem do hetmanatu parę ładnych odziałów semenów (samą piechotę można było bardzo łatwo, szybko i przyjemnie pokonać, nawet przy wielkiej liczebności ich armii)
- zmieniłem statystyki armat (strasznie mnie wkurzało to, że ruszają się jak muchy w smole -.-) i zwiększyłem liczebność armat do 4 w oddziale
- dodałem do husarii skrzydła (taki po prostu mój kaprys :P)
- zmieniłem tło w menu głównym na to zdjęcie http://niezwykle.com/wp-content/uploads/2015/04/Plac-Krasi%C5%84skich-1778.jpg
oraz zmieniłem w tym menu muzykę na tę https://www.youtube.com/watch?v=SVpsF_b6Ths&index=4&list=PLsiEF5zINRD0RSBCvpc_g3RrZ-M6xA4_v
- zmieniłem pospolite ruszenie na jakiś oddział z siedmiogrodu, a statystyki mają podobne chyba do polskich rajtarów (też taka moja wizja :D)
- pozmieniałem kilka innych rzeczy jeszcze, jak np. ikonki przy rajtarii, czy piechota wybraniecka (nazwę też sobie zmieniłem z łanowej), dodałem jazdę pancerną i właśnie wybraniecką od początku do RON, zmieniłem liczebność armii, itp, itd
Pisze to po to, bo mogę wrzucić te pliki moje, jeśli uznacie za coś wartego uwagi, lub po prostu się Wam przydadzą :)
Kolego możesz gdzieś wrzucić dokonane zmiany do pobrania?
Kolego możesz gdzieś wrzucić dokonane zmiany do pobrania?
postaram się wrzucić w niedługim czasie I TYLKO ZA ZGODĄ AUTORÓW. (Jeśli mogli by panowie wpisać w poście poniżej czy mogę swoje zmiany rozpowszechnić, byłbym wdzięczny :) )
a ponieważ bawię się teraz ze szwecją (według mnie mają mało wojska) i rosją (mają słabe wojsko), ogólnie to wzmacniam przeciwników RON, i chciałbym też zobaczyć czy po kilku turach RON nie zniknie z mapy :D Także jeszcze troszkę czasu mi to zajmie :/
Chce również zaznaczyć to, że nie jestem człowiekiem który ma styczność cały czas z modowaniem, tylko po prostu traktuję to jako zabawe :D, więc na pewno trzeba będzie zrobić kopię gry i często ją zapisywać ponieważ może być niestabilna... (chociaż u siebie nie widzę jak na razie różnicy)
polski76
27-04-2017, 19:44
postaram się wrzucić w niedługim czasie I TYLKO ZA ZGODĄ AUTORÓW. (Jeśli mogli by panowie wpisać w poście poniżej czy mogę swoje zmiany rozpowszechnić, byłbym wdzięczny :) )
a ponieważ bawię się teraz ze szwecją (według mnie mają mało wojska) i rosją (mają słabe wojsko), ogólnie to wzmacniam przeciwników RON, i chciałbym też zobaczyć czy po kilku turach RON nie zniknie z mapy :D Także jeszcze troszkę czasu mi to zajmie :/
Chce również zaznaczyć to, że nie jestem człowiekiem który ma styczność cały czas z modowaniem, tylko po prostu traktuję to jako zabawe :D, więc na pewno trzeba będzie zrobić kopię gry i często ją zapisywać ponieważ może być niestabilna... (chociaż u siebie nie widzę jak na razie różnicy)
ok rozumiem więc czekam
Linki do zmian:
http://uploadfile.pl/pokaz/1084322---uykq.html (klikamy w "download this file")
https://chomikuj.pl/goro4/zmiany+do+potop+total+war
Plik należy wypakować do folderu "mods" oraz WCZEŚNIEJ NALEŻY ZROBIĆ KOPIĘ GRY
Nie czerpie z tego tytułu żadnych korzyści majątkowych etc. etc. :D
Lista zmian:
- generał w hetmanacie jest zwykłą jazdą
- dodałem do hetmanatu parę ładnych oddziałów semenów i niewiele armat
- zmieniłem statystyki armat i zwiększyłem liczebność armat do 4 w oddziale
- husaria ma skrzydła
- zostało zmienione tło w menu głównym
- zostały zmienione loading_screeny i loadning_bar
- pospolite ruszenie zostało zmienione
- rajtaria została zmieniona w dragonie
- dodałem do RON, Szwecji, Rosji po kilka "nowych" jednostek dostępnych od początku gry
- Szwecja i Rosja ma dużą, dobrą armię od początku gry
- Turcy dostali jeszcze po kilka oddziałow janczarów itp
- dodałem do RON wiele portretów (i kilka do kozaków)
- zostało zmienione rozmieszczenie wojski w europie wschodniej
Specjalnie husaria nie miała skrzydeł.
ordenus22
30-04-2017, 11:00
Nie wiem o co chodzi? Husaria która jest dostępna w wersji oryginalnej ma skrzydła, ale nie takie z cyklu fantasy. Jak mielibyśmy dodać takie skrzydła które dodali twórcy moda OiM2 w wersji końcowej to musielibyśmy wprowadzić również jednostki elfów, krasnoludów i jednorożców. Jeżeli chodzi Ci o to że nie wszyscy husarze mają skrzydła to jest to wszystko zgodne z realiami historycznymi.
wiem o tym i wiem również, że jest to nie historyczne, ale dla mnie to jest tylko gra i zabawa.
Po za tym, wspominałem wcześniej, że robiłem to tylko pod siebie, a że ktoś poprosił żebym udostępnił swoje "wypociny" to już dla mnie żaden problem ;)
Ordenus, dodałem właśnie skrzydła podobne do OiM2 i pewnie o to chodzi :D
Cadet3377
30-04-2017, 19:30
Tak w ogóle to wielkie dzięki za wskrzeszenie Potopu bo to super mod jest jeszcze sporo do poprawienia ale jak dla mnie to jest OK:ok:
Wrzuciłem te bajery od kolegi goro496 i jest super ,zabawa o wiele lepsza :D
Dzięki za dobrą robotę
Tak w ogóle to wielkie dzięki za wskrzeszenie Potopu bo to super mod jest jeszcze sporo do poprawienia ale jak dla mnie to jest OK:ok:
Wrzuciłem te bajery od kolegi goro496 i jest super ,zabawa o wiele lepsza :D
Dzięki za dobrą robotę
Miło słyszeć, że się podoba :)
Ale chciałbym też zaznaczyć, że to nie są oficjalne zmiany do potopu, więc proszę je traktować jako ewentualny submod, żeby nic nie kolidowało z oficjalną wersją ;)
Przy wyborze papieża, crashuje. Co w związku z tym, że nie można tego pominąć, powoduje że cała moja kampania poszła w ... no właśnie.
Jest jakaś opcja by wyciąć skrypt z wyborem papieża?
polski76
05-05-2017, 19:13
Miło słyszeć, że się podoba :)
Ale chciałbym też zaznaczyć, że to nie są oficjalne zmiany do potopu, więc proszę je traktować jako ewentualny submod, żeby nic nie kolidowało z oficjalną wersją ;)
super zmiany dzięki kolego a co do skrzydeł dla mnie rewelacja.
Pan szlachcic
23-05-2017, 17:45
Witam
Czy ktokolwiek jeszcze przegląda to forum? Bo szkoda by było żeby tak świetny mod i ogrom pracy w niego włożony poszedł w zapomnienie. Pare tygodni temu udało mi się pobrać potop i zdążyłem w niego pograć. Mimo, że mod jest jeszcze trochę niedopracowany (to jest: brakuje tekstur do niektórych oddziałów, a Rosyjskie miasta mają fortyfikacje Azteków) gra się naprawdę super i proszę was nie zaprzestawajcie prac nad modem.
Medieval
29-05-2017, 16:34
Także proszę o kontynuowanie prac nad tym wspaniałym modem.
Pan szlachcic
31-05-2017, 18:30
Witam
Czy ktokolwiek jeszcze przegląda to forum? Bo szkoda by było żeby tak świetny mod i ogrom pracy w niego włożony poszedł w zapomnienie. Pare tygodni temu udało mi się pobrać potop i zdążyłem w niego pograć. Mimo, że mod jest jeszcze trochę niedopracowany (to jest: brakuje tekstur do niektórych oddziałów, a Rosyjskie miasta mają fortyfikacje Azteków) gra się naprawdę super i proszę was nie zaprzestawajcie prac nad modem.
Proszę wszystkie osoby, które jeszcze przeglądają to forum o napisanie czegoś.
Proszę wszystkie osoby, które jeszcze przeglądają to forum o napisanie czegoś.
Bo je zamkniesz jak nikt niczego nie napisze?
Proszę przestać prosić i błagać o kontynuowanie prac, bo takowe nigdy nie zostały wstrzymane, tym bardziej proszę o nie robienie z tego wątku śmietnika w którym każdy by zaznaczyć swoją obecność miałby postawić przysłowiową kropkę. Należy po prostu uzbroić się w cierpliwość, chyba, że ktoś chciałby pomóc w tworzeniu moda, wtedy pisać do mnie bądź do ordenusa.
Medieval
11-06-2017, 19:48
Znalazłem w modzie niedopatrzenie polegające na tym, że gdy gra się Szwecją, królowa może mieć żone i być ojcem dzieci.
Widząc jak posuwają się pracę nad nową łatką, chyba mogę już oficjalnie zapowiedzieć, że zbliża się patch 1.1.
Skupiamy się w nim na głównie na frakcji kozackiej, ponieważ ta wręcz płakała o remake. Przy okazji naprawiliśmy już kilka najbardziej irytujących błędów, jak dzikie czarne spazmy przy piechocie węgierskiej, czy kopalnie +0.
Z niniejszym postem chciałbym również rozpocząć swoistą akcję promocyjną.
Sygnaturka promująca nowy patch - zachęcam do używania.
2221
Mały teaser patcha.
https://www.youtube.com/watch?v=GBm6n8PqG6U
Potop wrzucony został również na Moddb, gdzie zbiera, jak na razie, same dobre recenzje.
http://www.moddb.com/mods/potop-total-war
Przydałaby się osoba ogarniająca w przyzwoitym stopniu angielski, która pomogła by w tłumaczeniu moda. Jeśli ktoś jest zainteresowany, niech wyśle mi wiadomość na priv.
Mod wygląda całkiem fajnie choć pograłem jedynie 30 minut. Przez te 30 minut miałem 11 CTD, czy to przy wyborze frakcji, czy w trakcie gry. Na razie podziękuję.
Przy wyborze frakcji crashuje z powodu dużej ilości frakcji, map, portretów. Medieval jest po prostu upośledzony pod względami technicznymi. Wystarczy przy wyborze kampanii nie skakać z frakcji do frakcji. Co do reszty to proszę o typowe informacje: co, gdzie, kiedy (najlepiej z logami).
Generalnie oblężenia mają bardzo duże ryzyko crashu, poza tym jednostki strzasznie się bugują nie potrafią formować szyku co z kolei uniemożliwia ostrzał.
Tego akurat nie naprawimy w tym patchu - nie ma nikogo, kto by się na tym znał, a zmienianie meshów miast to nie jest takie hop-siup .
Medieval
20-07-2017, 08:31
Czy w nadchodzącym patchu, dodacie brakujące kraje do multiplayer i czy naprawicie częste crashe podczas niszczenia bramy, ponieważ przez ten błąd muszę kilka razy robić oblężenie i psują się wtedy bardzo dobre wrażenia z gry w tego moda.
Witam,mam problem z jednostkami muszkieterów jeśli chodzi o Elektorat Brandenburgii i Prus i Elektorat Saksonii ,a mianowicie jednostki muszkieterów nie mają swoich skórek ,tylko są całe srebrne/białe.Jeśli ktoś mógłby mi pomóc byłbym wdzięczny!
Jakien Kolwiek
20-07-2017, 11:47
Hej PeeJay
Myślę, że muszkieterzy nie są przypisani do tych nacji (chodzi tu o tekstury modeli)
Jeśli chciałbyś to sobie poprawić to musisz zrobić poprawki w dwóch plikach;
export_descr_unit (data/...)
battle_models (data/unit_models/...)
Z pierwszego pliku musisz znaleźć nazwę modelu tej jednostki tj.
bierze się to stąd:
armour_ug_models musketiere
lub stąd
soldier musketiere
Potem otwierasz plik battle_models wciskasz skrót klawiaturowy ctr+f i wklejasz nazwę tego modelu np. "muskietere"
tam ci się otworzy drzewko
10 musketiere
1 1
58 unit_models/_Units/1648_crew/musketeers_1648_ug2_lod0.mesh 6400
29
7 england
67 unit_models/_Units/1648_crew/textures/1648_crew_ug1_england.texture
66 unit_models/_Units/1648_crew/textures/1648_crew_ug1_normal.texture
34 unit_sprites/musketiere_sprite.spr
.
.
.
.
.
.
.
12 papal_states
64 unit_models/AttachmentSets/Final European Light_hre_diff.texture
64 unit_models/AttachmentSets/Final European Light_hre_norm.texture 0
1
4 None
11 MTW2_Musket
11 MTW2_2H_Axe 1
19 MTW2_Musket_Primary 1
19 MTW2_2H_Axe_primary
16 -0.090000004 0 0 -0.34999999 0.80000001 0.60000002
Oczywiście całe drzewko jest długie a tekstura w tym wypadku jest przypisana do 29 nacji, musisz dopisać te dwie nacje do drzewka (tu na forum były porady gdzieś jak to robić krok po kroku, chyba w dziale o modowaniu)
Ważne jest żeby zmienić liczbę 29 na 31 (jeśli dodasz dwie nacje)
Zaznaczam że nie wiem czy to jest ten konkretny model o który Ci chodzi, sam musisz go znaleść.
Zrobiłem to co mówiłeś,aż do momentu gdy musiałem wkleić ten tekst z export_descr_unit do battle_models i nie wiem który plik wkleić,chciałem w tej wiadomości zamieścić cały folder ale jest limit znakó do 30000.Jeśli chciałbyś pomóc mogę ci wysłać go na twój e-mail.
Jakien Kolwiek
20-07-2017, 15:29
Eh, nie zrozumiałeś mnie.
Problem jest w tym, że nie mam zainstalowanego tego konkretnego moda, więc jak Ci to poprawię to nie będę mógł sprawdzić czy wszystko chodzi.
Ale możemy spróbować, napisz do mnie na prywatnym dokładną nazwę tej jednostki (uwaga nie zrób literówki!!!)
Ja Ci podam adres mail i napiszę które pliki mi prześlesz w załączniku a ja je spróbuję poprawić.
ordenus22
20-07-2017, 17:54
Jakien Kolwiek, masz może ochotę pomóc nam w pracach nad modem? Właśnie tego typu pomoc jak przypisywanie jednostek do poszczególnych frakcji, czy przenoszenie niektórych jednostek z OiM2 (mamy na to zgodę) bardzo nam by się przydało.
Jakien Kolwiek
20-07-2017, 19:08
Coś tam jednorazowo czasem mogę pomóc.
Bo tak żebym wszedł w to na 100% to nie, bo czasu nie ma i chęci szczerze mówiąc też mniej niż kiedyś.
Ale jeśli chodzi o jakąś konkretną akcję np. tak jak napisałeś żeby przenieś konkretne jednostki z moda do moda to mogę pomóc od czasu do czasu.
Póki co to nawet nie mam tego moda jeszcze:D Mam jakąś wersję z poprzednich lat, czy miesięcy nawet nie wiem:D
Ale sobie w najbliższym czasie go pobiorę z moddb, żeby nie było:D
Nowy patch przesyła się właśnie na MODDB: http://www.moddb.com/mods/potop-total-war
Lista zmian (możliwe, że o czymś zapomniałem, bo pisane z pamięci):
Zmiany:
- Naprawiono czarne spazmy przy piechocie węgierskiej
- Naprawiono bug z kopalniami +0
- Usunięto możliwość formowania "muru pik" u husarii i petyhorców
- Naprawiono część srebrnych jednostek
- Dodano nowe modele armat
- Dodano nowe modele koni
- Poprawiono tłumaczenie muszkieterów z Francji i Anglii (słynni strzelcy rakoczego)
- Zmieniono jednostkę gwardii w Polsce na polską rajtarię
- Zmieniono jednostkę gwardii w Hetmanacie na kijani
- Siedmiogród może już rekrutować armaty
- Hetmanat otrzymał nowy roster
- Hetmanat otrzymał nowe karty jednostek
- Przypisano więcej jednostek do Republiki Angielskiej
- Dodano budynek Tartak
- Chaty rybackie i huty zostały powiązane z surowcami
- Dodano budynek-cechę dla Siczy
- Dodano na mapie więcej surowca - Ryby
- Hetmanat otrzymał więcej respiących się armii
- Polska otrzymała nowego generała - Krzysztofa Arciszewskiego
- Cofnięto w rozwoju hiszpańskie miasta
- Hiszpańscy generałowie otrzymali cechy zmniejszające złoto pozyskiwane z miast
- Uhistoryczniono skład konklawe
- Dodano historycznego papieża
- Jerzy Rakoczy, Zygmunt Pac, Doroszenko i Krzywonos otrzymali historyczne portrety
- Zmieniono małżonkę Jerzego Rakoczego na historyczną
- Zwęgierszczono imiona i nazwiska części węgierskich postaci
- Dodano miasto-fort Chocim
- Dodano historycznie występujące zarazy (system będzie rozwijany)
- Zmieniono warunki wasalizacji, teraz Turcja nie będzie wasalizować każdego na swojej drodze
- Dodano kilka nowych grafik UI
- Dodano kilka nowych grafik ancillaries
- Dodano nowy ekran wczytywania
- Kozacy otrzymali nową muzykę
- RON i Hetmanat mają teraz własną bazę portretową
- Zmniejszono ilość startowego złota dla Szwecji (20000 -2000)
- Zmniejszono ilość startowego złota dla Turcji (10000-5000)
- Zmniejszono ilość sakiewski królewskiej dla Turcji (3000-1000)
- Zmniejszono ilość startowego złota dla Hiszpanii (12000-2000)
- Zmniejszono ilość sakiewski królewskiej dla Hiszpanii (9000-2000)
- Zmniejszono ilość sakiewski królewskiej dla Francji (3000-2000)
- Dodano skrypty automatycznie zwiększające królewskie sakiewki, jeśli daną frakcją gra bot (Polska - 10000, Hiszpania - 7000, Hetmanat - 8000, Republika Anglii - 7000, Rosja - 11000, Szwecja - 7000)
ordenus22
30-07-2017, 12:53
Wrzucam leciutko poprawiony plik campaign script, trzeba go podmienić (bo u Dymitra J. Wiśniowieckiego nie pojawia się atrybut że jest księciem Zbaraskim)
Dorzucam poprawione herby Lubomirskich, Wiśnioweckich, Czartoryskich
https://megawrzuta.pl/download/dfdefc742a04d29358ad5bff212331c4.html
https://megawrzuta.pl/download/7f0db3afc8f6ec267377d0f5168e2dc3.html
Trzeba by coś zrobić z oddawanie strzałów przez piechotę np szwedzki regiment piechoty w zasadzie w ogóle nie strzela (podobnie jest z kozakami rejestrowymi) podchodzi pod moje oddziały i na okrągło się przegrupowuje i to na tyle. Już np. piechota ruska czy mołdawska, mimo tego że ich oddziały mieszają się ze sobą, to starają się sformować jakąś nawet bezwładną kupę i strzelają w moją stronę więc jakoś ujdzie.
polski76
30-07-2017, 17:27
Wyrzuca przy próbie bitwy z Prusami.
Wrzucać logi (mogą być końcówki), bo pisanie w ten sposób nic nie daje.
Hetman24
31-07-2017, 14:30
Witam, skąd można pobrać całość modyfikacji? ponieważ link z dropboxa wygasł
Hetman24
31-07-2017, 15:40
Tyle wiem :D
Fajnie by było, gdyby ktoś wypowiedział się o zmianach, zgrzytach itp.
Szczególnie dla mnie ważna jest kwestia nowych ikon jednostek w Hetmanacie, które dodane są na próbę i jeśli się przyjmą, to zamierzam porobić takie również dla innych frakcji.
Jeśli ktoś dostaje CDT to niech opisze problem w dziale pomoc techniczna i załączy logi. Bez tego w większości przypadków nie ma nawet co pisać, gdyż nie jesteśmy jasnowidzami (sic!) i nie wiemy co wam się zrypało. Przed wypuszczeniem patcha był on testowany: ja na chyba 12 tur miałem dwa crashe: jeden podczas wczytywania 8 tys. bitwy i drugi podczas wyłączania gry, Ordenus zaś pisał mi, że grał 40 tur i dostał 3 crashe, dlatego dla mnie dziwne jest, że ktoś co bitwę dostaje CDT.
Jeśli ktoś chce pomóc w tworzeniu moda niech pisze na priv do mnie, bądź Ordenusa.
Medieval
02-08-2017, 09:27
Moim zdaniem nowe ikony są lepsze od wcześniejszych. Mam także prośbę, abyście w przyszłym patchu zrobili coś z Republiką Angielską, która w każdej grze zostaje wasalem Wielkiej Brytanii
W sumie oprócz typowych ctd, które zdarzają mi się na każdym modzie nie ma jak na razie takich które zamordowałyby mi kampanie.
Mam za to 2 obserwacje
1. Komputer niemiłosiernie drenuje swoje prowincje co doprowadza jego miasta na skraj zapaści, bo mają po -4 wzrostu i dla przykładu leipzig pod władzą AI ma w roku 1658 tylko 2,2k mieszkańców. Zaraz przybliżę szpiona do Paryża i do Moskwy zobaczymy. Ogólnie bot robi wysokie podatki co masakruje długoterminowo jego miasta.
2. Budowanie koszar wysoko tierowych nie ma zbytniego sensu. Wyższy poziom powinnien podnosic bazowy exp, i dawać jakieś bonusy. No i więcej nieco jednostek też by się przydało. Z bardziej zróżnicowanymi statystykami. Dodać też jednostek melee innych niż pikinierzy do RON'u.
W sumie oprócz typowych ctd, które zdarzają mi się na każdym modzie...
no to już wiem kto nie grał w The Last Kingdom ;) A jeśli grałeś i miałeś CTD to masz coś uwalone ze sprzętem, bo mod jest stabilny jak skała i nie występują w nim CTD.
1. Komputer niemiłosiernie drenuje swoje prowincje co doprowadza jego miasta na skraj zapaści, bo mają po -4 wzrostu i dla przykładu leipzig pod władzą AI ma w roku 1658 tylko 2,2k mieszkańców. Zaraz przybliżę szpiona do Paryża i do Moskwy zobaczymy. Ogólnie bot robi wysokie podatki co masakruje długoterminowo jego miasta.
wystarczy w pliku descr_settlement_mechanics.xml pozmieniać współczynniki SPF. Np. SPF_TAX_RATE_BONUS zmniejszyć, bo pewnie jest duże i dlatego wysokie podatki mocno obniżają wzrost populacji. Ewentualnie zwiększyć inne SPF.
HellVard
04-08-2017, 01:04
Podobają mi się karty jednostek kozackich, na początku można nie do końca rozróżniać która jest która, ale idzie przywyknąć ;)
Poda ktoś jakiegoś linka do ściągnięcia bo ten z pierwszej strony nie działa.
Poda ktoś jakiegoś linka do ściągnięcia bo ten z pierwszej strony nie działa.
http://www.moddb.com/mods/potop-total-war/downloads/potop
MisterKali
22-08-2017, 11:46
Mam pytanie. Czy tylko u mnie jest taki dziwny błąd? Mianowicie...kiedy włączę grę i ustawię wszystkie opcje, pogram sobie, zapiszę i wyłączę grę jest wszystko ok...ale jak włącze grę ponownie to wszystkie ustawienia które miałem resetują się automatycznie (sterowanie, grafika, wielkość jednostek itd...) czy jest ktoś w stanie jakoś pomóc?
Sprawdź w pliku cfg w głównym moda powinien być. Może tam masz zapisane te ustawienia grafiki do jakich komp wraca po każdym ponownym włączeniu.
ordenus22
22-08-2017, 18:05
Hej Araven, jak tam pograłeś trochę w Potop? Jakie wrażenia, spostrzeżenia?
Ogólnie z tą mechaniką wzrostu jest strasznie namieszane w tym modzie.
Jeszcze mechanika wzrostu nie jest najgorsza (w sensie, że namieszanie w niej można przeboleć), prawdziwym problemem jest to, że jakiś geniusz robiący wcześniej prowincje (według moich domysłów) nie wrzucił pliku tekstowego z zmianami, tylko sam plik string.bin. Przez to dalej w pliku tekstowym zamiast Bracławia jest Winnica, albo Kraków w różnych plikach jest opisany jako Krakow, Crakow i Cracow (Nie mam pojęcia jakim cudem to działa:eek:). Próbowałem to naprawić, dotarłem do momentu, gdzie kampania się uruchamiała i normalnie działała, ale po zapisaniu gry nie można było już jej wczytać i tutaj skończyła się moja wiedza na temat bawienia się prowincjami.
Na chwilę obecną nie jesteśmy w stanie nawet nazwy miasta zmienić, a co dopiero mówić o jakimś większym modowaniu mapy i to chyba jest największy obecny problem :help:.
Mam pytanie. Czy tylko u mnie jest taki dziwny błąd? Mianowicie...kiedy włączę grę i ustawię wszystkie opcje, pogram sobie, zapiszę i wyłączę grę jest wszystko ok...ale jak włącze grę ponownie to wszystkie ustawienia które miałem resetują się automatycznie (sterowanie, grafika, wielkość jednostek itd...) czy jest ktoś w stanie jakoś pomóc?
A może plik cfg w katalogu moda jest tylko do odczytu? Dlatego zmiany się nie zapisują.
Hej Ordenus nie pograłem na razie nic. W Attylę gram.
Medieval
24-08-2017, 12:25
Czy ikony jednostek kozackich, pochodzą z gry Polskie Imperium?
Tak, znalazłem kiedyś przypadkiem screeny z tej gry w necie i zauważyłem te fajne ikonki. Trochę je tylko edytowałem, poczym eksperymentalnie wrzuciłem do Kozaków na próbę czy się przyjmą. Odzew z tego co widzę jest pozytywny, więc w przyszłości zamierzam wszystkie ikony jednostek w grze zastąpić tymi z Imperium.
Medieval
24-08-2017, 18:45
Z dodaniem ikon z Imperium, może być problem, ponieważ jest tam dużo mniej jednostek i krajów niż w modzie.
MisterKali
09-09-2017, 11:57
Jakby co to zapomniałem napisać, że udało mi się to ogarnąć. A raczej samo się to naprawiło, gdyż po 4-5 uruchomieniu gra jakby zrozumiała że chce TE ustawienia i już je wczytuje cały czas ale dzięki z góry za porady ;)
A jeśli chodzi o moda to grałem w niego troszkę i jak zwykle świetny, nie zauważyłem zbytnio problemów, bardzo trudno jest mi sie przyzwyczaić do nowych ikonek Kozaków ale jakoś daje rade. Muzyka dobrana bardzo dobrze (przesłuchałem cały folder muzyczny). Jedyna rzecz jaka ciągle sprawia mi wątpliwości to to, ze da się uratować Stefana Potockiego. Niby fajnie, bo jest to jakieś wyzwanie, jednakże jest to troszkę ahistoryczne. Nie wiem czy taki jest zamysł autorów, ażeby była możliwość uratowania go, czy nie.
ogólnie oceniam moda na 8/10 z nadzieją na 9 w przyszłości ;)
Winszuje cierpliwości, bo cały "soundtrack" ma pewnie ponad godzinę. Co do Potockiego, to jest możliwość, a w zasadzie dwie: możesz uratować go "ręcznie" Mikołajem Potockim i Kalinowskim, co jednak jest dość trudne, lub rozegrać bitwę Stefana na autoresolvie. Wówczas Potocki zazwyczaj przeżywa i wycofuje się do pobliskiego fortu.
W tym modzie była mechanika dobrze wyważona swego czasu i ktoś ją tak popsuł, że szkoda gadać, nakombinowane, niedokończone i nieprzemyślane.
ordenus22
12-09-2017, 17:11
Piter, nie obraź się, to w końcu masz ochotę pomóc czy tylko gorzkie żale wylewać? To że jest to zje... to wiemy.
MisterKali
17-09-2017, 21:25
teraz grając sobie ponownie napotkałem dziwny błąd w nazwie kapitana szwedzkiego2287
ta nazwa z "podłogami"
Polecam sobie poczytać: http://totalwar.org.pl/potop-total-war-patch-1-2-material-specjalny/
Medieval
25-09-2017, 15:23
Kiedy wyjdzie ten patch?
Główne sprawy skrypterskie są już chyba zamknięte. Pozostaje jeszcze porobić opisy do eventów, potłumaczyć na angielski, potestować... W przyszłym miesiącu myślę, że wyjdzie (jak wszystko pójdzie dobrze).
Medieval
19-10-2017, 17:30
Jak tam posuwają się prace nad patchem? Pojawi się w tym miesiącu?