Zobacz pełną wersję : Filmy
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
[
12]
13
14
Mikkelsen'a kojarzę jedynie z roli Tristana w Królu Arturze i Michael'a Kohlhaas'a, przy czym drugi tytuł był dla mnie strasznie nudny. Jeśli chodzi o wygląd aktora, nie pasuję mi do roli wiedźmina. Mówcie co chcecie, ale Żebrowski pasował mi doskonale do roli wiedźmina, szkoda, że serial był takim niewypałem.
Żebrowski był okropny... i nawet nie mówię o grze aktorskiej ale o jego wyglądzie. Wycyckani piękniś bez charakteru - to nie Geralt. Dużo bardziej pasowałby na przykład grający inną rolę w Wiedźminie Maciej Kozłowski.
Kolejny film o kolejnej starożytnej wojnie domowej;) Przed obejrzeniem, wskazane jest przeczytanie HB "Wojna Czu z Han 209 - 202 p.n.e." Wtedy można się zorientować w niuansach akcji:P Film dosyć luźno nawiązuje do historii, ale ogląda się bardzo dobrze. Polecam szczególnie scenę zakładu między wodzami... to bardzo klimatyczny pojedynek umysłów...
https://www.youtube.com/watch?v=Z11KcJGY-r8
KLAssurbanipal
23-03-2016, 08:27
Mikkelsen'a kojarzę jedynie z roli Tristana w Królu Arturze i Michael'a Kohlhaas'a, przy czym drugi tytuł był dla mnie strasznie nudny. Jeśli chodzi o wygląd aktora, nie pasuję mi do roli wiedźmina. Mówcie co chcecie, ale Żebrowski pasował mi doskonale do roli wiedźmina, szkoda, że serial był takim niewypałem.
Nie pasuje? A co powiesz na to? ;)
http://lekturaobowiazkowa.pl/wp-content/uploads/2015/11/mads-mikkelsen-wiedzmin.jpg
Nezahualcoyotl
07-04-2016, 15:38
Na pociechę powiem że zostało raptem...osiem miesięcy do premiery:
JY6Bb5FDyEM&nohtml5=False
KLAssurbanipal
09-04-2016, 02:16
Jak to wczoraj zobaczyłem na filmwebie to dostałem czkawki. Kto odpowiada za takie tytuły? Tam, gdzie tytuł powinien być dosłowny to tłumacze wymyślają nie wiadomo co, niezwiązane z filmem. Jednak tam, gdzie nie wypada dać dosłownego tytułu ze względu na śmieszność to oni to jednak robią jak w tym przypadku. :rolleyes:
W miniony weekend zakończyły się zdjęcia do ekranizacji komiksu Marvela pt. "Doctor Strange (http://www.filmweb.pl/film/Doctor+Strange-2016-482376)". Z tej okazji studio zaprezentowało nowe zdjęcie tytułowego bohatera granego przez Benedicta Cumberbatcha (http://www.filmweb.pl/person/Benedict+Cumberbatch-232426).
http://1.fwcdn.pl/an/np/49468/2162_2.6.jpg (http://1.fwcdn.pl/an/np/49468/2162_2.7.jpg)
Jak to wczoraj zobaczyłem na filmwebie to dostałem czkawki. Kto odpowiada za takie tytuły? Tam, gdzie tytuł powinien być dosłowny to tłumacze wymyślają nie wiadomo co, niezwiązane z filmem. Jednak tam, gdzie nie wypada dać dosłownego tytułu ze względu na śmieszność to oni to jednak robią jak w tym przypadku. :rolleyes:
http://vader.joemonster.org/upload/ruo/l_1506861989e64c2SK.jpg
hi hi hi :P Mógłby być jeszcze huncwot!
Tak mnie rozbawiło że nawet upomnę tylko :Psłownie. Pampa
Nezahualcoyotl
10-04-2016, 18:11
http://vader.joemonster.org/upload/ruo/l_1506861989e64c2SK.jpg
hi hi hi :P Mógłby być jeszcze huncwot!
A może "Star Wars Bastards"?
Na poważnie to przyznaję rację KLA gdyż polski tytuł to gwiezdna porażka :wall:.
W ramach ciekawostki:
xofLi25c9-w
KLAssurbanipal
21-04-2016, 00:47
Ostatnio wyszło kilka trailerów.
Warcraft doczekał się drugiego trailera (wolałem pierwszy...):
Orw8CZpzIDU
Remake 7 wspaniałych (naprawdę? serio?!? :rolleyes:)
p9A1WKABIbk
Wspominany wcześniej marvelowski Doctor Strange (Incepcji ciąg dalszy?):
8E6suI1YMHk
W sumie w tym roku mamy najwięcej filmów o superbohaterach: 2x DC: Suicide Squad, Batman vs Superman i 4x Marvel (uniwersum + Fox): Deadpool, X-Men: Apocalypse, Captain America: Civil War, Doctor Strange. Razem aż 6 produkcji.
PaskudnyPludrak
28-04-2016, 20:59
https://www.youtube.com/watch?v=iaB-_b3_YIw
Pierwszy zwiastun filmu "Wołyń". Biorąc pod uwagę słowa reżysera-"Ten film musi kipieć emocjami, ale ma być mostem, a nie murem..." i fakt, że główny wątek scenariusza, to miłość Polki i Ukraińca coś mi się zdaję, że ci, którzy liczyli na antyukraiński paszkwil poczują się mocno rozczarowani, a mogą nawet nazwać ten film antypolskim.
Jakikolwiek by nie był, byle żeby nie zakłamywał. Siostra mojej prababci zginęła tam, więc poczułbym się też osobiście urażony, zresztą jak duża część rodzin które straciły tam kogoś.
Shay Ruan
29-04-2016, 10:12
Nie rozumiem dlaczego w każdy film "historyczny" musimy wciskać na pierwszy plan wątek miłosny. To jest żenujące...
Osobiście raczej filmu nie obejrzę, jeśli będzie zbyt realistycznie oddawał co działo się na Wołyniu. Niestety nie jestem w stanie oglądać takich filmów, ciężko mi się później pozbierać. Miłość w czasach wojny zawsze się dobrze sprzedawała.
Nezahualcoyotl
30-04-2016, 13:17
Mam nadzieję że ten film obejdzie się bez drastycznie realistycznych scen gdyż w powstającym obrazie Smarzowskiego nie o to chodzi.Dobry reżyser mając do swojej dyspozycji interesujący scenariusz oraz utalentowanych aktorów i bez ukazywania np.135 ukraińskich tortur lub ich znikomej części jest w stanie oddać grozę,nastrój,ludzkie postawy i cierpienie tamtych wydarzeń.
Liczy się żeby jasno i bez domówień wskazana została strona która faktycznie jest odpowiedzialna za śmierć tysięcy Polaków a to że pewnym środowiskom poza granicami jak i w naszym kraju może to być nie na rękę to już ich problem który tylko potwierdzi słuszność powstania "Wołynia" oraz winę tych którym stawiają pomniki.
Nezahualcoyotl
15-05-2016, 18:46
Obejrzałem wreszcie "Batman vs Superman" i jestem (o dziwo) pozytywnie zaskoczony.Film mroczny zarówno w strefie narracyjnej jak i wizualnej.Być może nie do końca zrozumiały zatarg pomiędzy dwoma superherosami oraz na siłę wciśnięta historia z jeszcze jedną postacią o nadludzkich cechach (chociaż na nią aż miło popatrzeć).Na dokładkę ten niezwykle zły Boss do walki z którym wszelkie spory poszły w niepamięć.Ale jest sporo efektów,niepotrzebnie długich pojedynków,są techologiczne gadżety i ani jednego dowcipu w trakcie ponad 2,5h seansu (!).Jednak pomimo wszystko to zdecydowanie lepsze kino od "The Avengers".
I jeśli ktoś ma dobry słuch to rozpozna motywy dzwiękowe z trylogii o Batmanie jak i muzykę z Supermena ale to żadne zaskoczenie biorąc że muzykę do wyżej przedstawionego filmu skomponowała ta sama osoba.
Na horyznocie pojawiła się ekranizacja katastrofy platfromy BP:
8yASbM8M2vg
Kolejna kinowa ekranizacja konfliktu na lini człowiek-maszyna:
TPLEjs7im9c
Oraz coś co przykuło moją uwagę gdyż takich tematów we współczesnym kinie ciężko szukać:
RDfySDiGeh8
Nie jest to bynajmniej historia Obi Wana na Tatooine ;)
Jednak pomimo wszystko to zdecydowanie lepsze kino od "The Avengers".
Ej ale chwila, chwila! Avengersi byli świetni! Jako kino rozrywkowe to liga mistrzów razem z Pacific Rim.
Nezahualcoyotl
16-05-2016, 07:59
"The Avengers" są spoko ale jak dla mnie zbyt krystaliczni i przewidywalni. Osobiście preferuję bardziej skomplikowane charaktery oraz mroczniejsze klimaty a tych nie brakuje w "Batman vs Superman".
Ja generalnie też wolę Batmana od Marvelowych bohaterów. Dużo bardziej podobają mi się urealnieni bohaterowie (jak u Nolana) niż papierowi i czarno-biali bohaterzy Marvela. Ale mówie pod względem czystej rozrywki, wodotrysków i szału na ekranie to Avengersi nie mają sobie równych. Batman jest bardziej "artystyczny". Pomijam ostatni film z nim bo:
- nie oglądałem
- bo Batmana gra największe drewno hollywoodu
- bo Superman, którego nie znoszę
- bo za dużo tych wszystkich czarodziejów jak Flash, Aquaman, Wonder Woman itd.
- bo poprzedni Superman był beznadziejny
Oczywiście obejrzę jak będzie na DvD ale wielkich nadziei sobie nie robię ;)
Nezahualcoyotl
16-05-2016, 16:43
Batmana lubię bo to człowiek z krwi i kości.Nie żaden mutant,wynik eksperymentu naukowego (wojskowego) anie też nie ukąsił go żaden pająk lub nie przydarzyło się jemu jakieś zdarzenie losowe dzięki któremu zyskał supermoce.Jedyne co ma w swoim arsenale to nowinki technologiczne i krzepę w łapach.Szczerze ten wizerunek Mrocznego Rycerza nawet bardziej mi odpowiada od nakręconej wcześniej trylogii i nie jest to wynikiem gry aktorskiej,gdyż ciężko jest zestawiać przeciwko sobie C.Bale'a z B.Affleck'em,ale ukazaniem samego superbohatera z jego licznymi wadami oraz zaletami.Byc może również istotnym jest fakt że w tym filmie Nietoperz nawet nie próbuje odgrywać roli zbawcy Gotham City pełnego cnót.Tutaj zwyczajnie chce walić po mordzie każdego złego a kiedy pojawia się Kosmita kieruje się poczuciem zagrożenia swojej pozycji czyli generalizując zamierza wykosić konkurencję i samemu być na świeczniku.
Co do zdolności teatralnych odtwórcy roli Batmana to są na poziomie do zaakceptowania gdyż przez większość filmu i tak biega w sztywnym kubraczku co może stanowić jego obronę odnośnie "drewnianego aktorstwa";).
Jednak Luthor (Jesse Eisenberg) to w porównaniu z Affleckiem aktorski beton bo równie dobrze można by go zastąpić technologią CGI.
Shay Ruan
16-05-2016, 17:16
Wszyscy zapominają o Batmanach Burtona, które były mega klimatyczne. Rewelacyjne role Keatona, Nicholsona i DeVito.
Nezahualcoyotl
16-05-2016, 17:28
Jak dla mnie to raczej zbyt lukrowane i nudne.Nicholson jest wielkim aktorem ale jego Joker z Jokerem odegranym przez Heath Ledger'a jest zwyczajnym pomyleńcem któremu daleko do człowieka opętanego żądzą czynienia zła dla samego zła bez osobistych i materialnych korzyści.Batman prezentowany przez M.Keatona to masło maślane zaś Pingwin jakim ukazał go D. de Vito jest daleko w tyle do tego którego można oglądać chociażby w serialu "Gotham".
A pózniejsze kreacje stworzone przez Val Killmera,Tommy L. Jones'a,J.Carrey'a,U.Thurman że o Arnim już nie wspomnę (chociaż już nie pod okiem T.Burtona) tylko przyczyniły się do groteskowego a nie mrocznego wizerunku Gotham City.
Shay Ruan
16-05-2016, 17:33
O późniejszych batmanach nie warto wspominać bo to nie Burton je kręcił. Straciły cały klimat a batman dorobił się sutków na kostiumie xD
Nezahualcoyotl
16-05-2016, 17:45
Nie mów tego zbyt głośno bo jeszcze miłośnicy LGTB zaczną protestować tak jak to miało miejsce z ostatnią częścią SW :devil:.
Akurat Keaton był świetny ;) Owszem wolę Bale'a i nową trylogię, ale Keaton idealnie pasował na Batmana. Nie był przystojniakiem jak Clooney czy Kilmer, a ten drapieżny urok zyskiwał dopiero w kostiumie. No ale jednak Nolan to jest Nolan. Jak mówię, obejrzę nowego Batmana, ale wzorem pewnie i tak zostanie Bale z Nolanem. Zresztą, dużo dają sami przeciwnicy a ci byli wyjątkowo mocni aktorsko. Wspomniany Leadger ale i świetny Hardy (granie samymi gestami i tonem głosu!) to na prawdę wyjątkowa sprawa.
Nezahualcoyotl
21-05-2016, 10:11
Przypomniałem sobie polskie kino oglądając dwa filmy:"Prowokator" oraz "Szwadron".Obydwa nie dość że z dobrym scenariuszem to jeszcze okraszone świetnymi zdjęciami,dobrą grą aktorską (Pieczyński i Gajos tradycyjnie najwyższa liga) a także muzyką.Naprawdę warte obejrzenia.
yWPTStNOSyA
ZwnJn3f5fhI
KLAssurbanipal
02-06-2016, 00:23
Dwa rodzime filmy na temat rosyjskiego zaboru. Muszę sobie odświeżyć Szwadron. Świetny film. Kiedyś go bardzo polecałem na forum. Prowokator? Nie jestem pewien czy oglądałem. Nie kojarzę, więc raczej nie. Muszę zatem poszerzyć horyzonty. ;)
Gajusz Mariusz
12-06-2016, 22:06
Dziś polecę 3 filmy:
4CJBuUwd0Os
Można tu znaleźć wszystko: film i dla tych co nazywają jankesów hamburgerami (minusy pięknie obnażone), widzimy tu także to co w nich najlepsze a cała reszta zobaczy po prostu dobry film.
FOSL21UVwcw
Początek naszej religii widziany oczami rzymskiego centuriona. Bardzo ciekawy pomysł.
md1ceV4qhw0
I na koniec coś mało wesołego lecz ostatnia scena zbija z nóg... pozytywnie! Nie dla wszystkich, ale warto!
Nezahualcoyotl
26-06-2016, 20:41
Wciąż sobie zgłębiam rodzimą kinematografię i natknąłem się na ekranizację "Nienasycenia" Witkacego.Chociaż w tym przypadku ciężko jest mówić o przeniesieniu prozy tego pisarza na ekran to pomimo wszystko warto spędzić te niespełna dwie godziny na chociażby pobieżne zapoznanie się z twórczością tego kontrowersyjnego artysty.Osobiście polecam lekturę a dopiero pózniej obejrzenie filmu:
ooWYz760pXM
Niestety nie jest to jakość HD ale jeśli sami pomajstrujecie w swoich settings uzyskacie dzwięk mozliwy do odbioru.Mimo wszystko polecam.
Dobra, obejrzałem tego Batmana v Superman... Cóż, nie taki diabieł straszny jak go malują ;) Oczywiście wiadomo, film nie jest jakiś super, szczególnie po trylogii Nolana. Ale też nie jest totalnym gniotem jak go niektórzy opisują. Mimo tego, że oglądałem dłuzszą wersję - 3h to moje oglądanie na "dwa razy" związane było z brakiem czasu a nie ze znudzeniem. Chociaż przyznam, że jak już pokonali baboka, to ciężko mi było dotrwać do końca. Te pogrzeby zostały niemiłosiernie rozciągnięte.
No ale co mnie "urzekło" i dlaczego ten film wygląda tak jak nie powinien.
1) to nie zarzut bezpośrednio do filmu a do universum. Zestawienie "poważnego" bohatera (do tego bez super mocy) z tandetnym i kiczowatym facetem w śmiesznym stroju. Do tego ta Atena... Dla mnie to już się gryzie, i o ile sprawdza się w filmach animowanych, komiksach, tak na ekranie - szczególnie jak robisz film pompatyczny, wygląda dziwnie i nienaturalnie.
2) dużo absurdów - supermana bez okularów nikt nie poznaje, potrafi zlokalizować ukochaną, nie potrafi zlokalizować matki
3) przez 1.5h filmu praktycznie nic się nie dzieje - niby mam wrażenie, że autorzy chcieli nam nakreślić jakiś rys psychologiczny gladiatorów, ale wyszło jak zwykle. Superman jest płaski jak kartka i jednocześnie te sprzeczności - niszczy pół stanu i to jest ok. Batman wymierza sprawiedliwość bandytom i to jest be XD No a batman wychodzi jedynie na mściwego gbura.
4) ta akcja z imieniem matki Supermana... berka roku! Tworzą jakąś osobowość tego batmana i pah! Wrogowie stają się przyjaciółmi bo ich matki mają to samo imię... No czegoś takiego nie było nawet w pokemonach
5) Generalnie sporo dłużyzn, nudy itd.
Co mi się podobało? O dziwo Affleck nawet pasuje na batmana. On zawsze był trochę sztywny więc ok. Oczywiście nadal Bale jest nieosiągalnym wzorem, zaraz potem Keaton i dalej Affleck. Do tego film był ładnie nakręcony, fajna tonacja zdjęć itd. Dało się obejrzeć bez bólu, czasami miał lepsze momenty, czasami gorsze. Takie mocne 6/10
KLAssurbanipal
15-07-2016, 20:06
Hmmmm... Nie wiem jak to wyjdzie w praktyce. W trailerze bardziej skupiono się na Niemcach i Rosjanach niż Ukraińcach, których widzimy dopiero na końcu. Mam nadzieję, że to złudne, aby pokazać efekty i większość filmu skupi się na rzezi wołyńskiej. Są trochę obawy, że ma to ukazać Wołyń przez całą wojnę - 2 godziny z walkami niemieckimi i radzieckimi, a końcówka 20 minutowa poświęcona rzezi.
Jeśli chodzi o bardziej lekkie klimaty to ten miesiąc jest jakiś pechowy. Mamy Dzień Niepodległości 2 z marnymi ocenami na filmwebie/IMDB w okolicach 5/10 oraz nowe Ghostbusters z jeszcze marniejszym wynikiem 4/10.
Nezahualcoyotl
15-07-2016, 22:30
"Ghostbusters" z jakimiś emerytkami sobie daruję gdyż już sam zwiastun mi mówi że to jest niewypał ale na "Independence Day2" to może się wybiorę bo sezon ogórkowy w pełni a efekty nawet wyglądają zachęcająco.Natomiast od siebie polecam "Beneath hill" a więc film osadzony w realiach IWŚ i opisujący autentyczne wydarzenia z roku 1916:
HH1lr2nLrd0
5xKBgBiGkog
Jestem po seansie filmu "Demon" w reżyserii Wrony, tego pana który chyba w ubiegłym roku popełnił samobójstwo (dosyć wymowne w kontekście tego co w filmie się dzieje). W skrócie, Anglik przyjeżdża do Polski by wziąć ślub z ukochaną. Poznaje polską kulturę i poznaje, na sobie, tą ciemniejszą stronę Polski. Film utrzymany jest w konwencji horroru i spokojnie można go dodać do "amntypolskich" filmów pokroju Idy i Pokłosia;) Choć tutaj mamy to pod zmyślną przykrywką. Cóż, "Demon" bardzo mi się podobał! Wprawdzie był momentami chaotyczny, parę scen było zbędnych ale to chyba problem większości młodych twórców, którzy chcą zrobić coś świeżego i przepakowują to pomysłami. Tak czy inaczej film jest klimatyczny i warto go zaobaczyć, szczególnie że za 20 zł można dostać DVD w biedronce;) 8/10
Kameralny horror z pesymistycznym, nihilistycznym przesłaniem...
https://www.youtube.com/watch?v=-1pQScWzN_U
KLAssurbanipal
26-07-2016, 15:12
Trzy nowe trailery Marvela i DC:
Doctor Strange
https://www.youtube.com/watch?v=h7gvFravm4A
Wonder Woman
https://www.youtube.com/watch?v=Tgk_63b-Mrw
Justice League
https://www.youtube.com/watch?v=fIHH5-HVS9o
Gajusz Mariusz
28-07-2016, 22:56
Mel Gibson wziął się za DWS
tEjh7-thFok
zobaczymy, zobaczymy...
A Guy Ritchie za Króla Artura, tym razem znowu w wersji fantasy... ale co tam, chyba się skuszę. :cool:
6rbPTQIdjmY
Też jakby znajome klimaty...
IUytcA3lJfw
A Chińczycy wiadomo, trzymają się mocno :P
6SKI9rgqFck
Co do Króla Artura, komentarz z yt trafnie oddaje co myślę.
"WTF isn't king Arthur a black woman?! This movie is so fkin racist and sexist SMH.."
KLAssurbanipal
29-07-2016, 11:16
Fajny sarkazm odnośnie politycznej poprawności, ale ktoś się pospieszył. ;) W jednym z kadrów widać czarnoskórych rycerzy.
Nezahualcoyotl
29-07-2016, 12:38
Tego nowego "Króla Artura" to chyba jedynie warto obejrzeć ze względu na Jude Law gdyż czarne charaktery w jego wykonaniu zawsze były interesujące ("Wilde","eXistenZ","Gattaca","Droga do zatracenia","Morze Czarne").
No i w sumie Guy Rietchie ma czasem ciekawe podejście do filmów, więc może być to coś ciekawego. Ciekawego pod względem czysto rozrywkowym, bo wybitnym dziełem to to nie będzie;)
Gajusz Mariusz
04-08-2016, 21:15
tRVI4tsSlX0
Wszystkim kinomaniakom - Polecam przez duże P.
Gajusz Mariusz
05-08-2016, 20:36
Fani FPS-ów. Znajdziecie tutaj nawiązania do chyba wszystkich klasycznych tytułów.
96EChBYVFhU
Nezahualcoyotl
08-08-2016, 16:53
Christopher Nolan się zabiera za film wojenny a że jest on już reżyserem o określonej renomie a w dodatku do współpracy zaprosił swoich znajomych (Tom Hardy,Cillian Murphy) oraz dodatkowo Mark Rylance wespół z Kenneth Branagh to należy się spodziewać produktu na którego warto czekać do lipca przyszłego roku:
https://www.youtube.com/watch?v=PC460OxDNhc
A muzykę skomponuje wiadomo kto.
Już mi się zaczyna podobać. Nie miałem styczności z żadnym z filmów opisujących Dunkierkę, także to może być coś ciekawego, jak zresztą każdy film Nolana wg mnie :)
Nezahualcoyotl
08-08-2016, 17:12
Możesz obejrzeć dwie pozycje filmowe z 1958 oraz z 2004.Tylko w przypadku drugiego filmu jest to telewizyjna inscenizacja przeplatana wstawkami autentycznych materiałów co dało nawet interesujący efekt.Jednak nie spodziewaj się w obydwu przypadkach wielkich kreacji aktorskich oraz epickich scen.
8Iz2GcO7a-I
B5tBX4z-w1w&list=PLKhsNALWkeBJpfi4WBhm4H4AmtzXyE-kD
Skrzyżowanie "Czasu Apokalipsy" z "Poszukiwaczami zaginionej Arki";) Zrealizowane nieźle. Ogląda się dobrze. Tylko zakończenie irytuje. Jakby pomysłu zabrakło lub zostawili furtkę na kontynuację... Mimo to, polecam.
https://www.youtube.com/watch?v=GhZZsuOMOi4
Nezahualcoyotl
12-08-2016, 15:06
Cztery miesiące do premiery i coś czuję że to będzie bardzo mroczna część SW w pozytywnym tego słowa znaczeniu i ku satysfakcji fanów:
frdj1zb9sMY
Gajusz Mariusz
28-08-2016, 10:58
Znakomite kino, polecam. Tym razem trailer jest dużo słabszy niż sam film :ok: :
Ihb8vCrj2kc
Nezahualcoyotl
04-09-2016, 21:03
Po "Aquirre" i 'El Dorado" (no można jeszcze podpiąć "Fitzcarraldo") kolejny film osadzony w amazońskiej dżungli z Europejczykami szukającymi wytworów swojej wyobrazni.Tym razem bohaterem jest brytyjski podróżnik Percy Fawcett którego losy posłużyły za scenariusz do tego filmu.
ZbFKOwptqf4
Nezahualcoyotl
19-09-2016, 05:13
W przyszłym miesiącu na platformie Netflix premiera filmu:
QCc6HiJGLsQ
Gajusz Mariusz
21-09-2016, 18:48
Po świetnej pierwszej części i po słabiutkim prequelu (Annabelle) trochę się czaiłem do tej odsłony. Ale spokojnie mogę zachęcić do seansu wszystkich tych których oczarowała Obecność 3 lata temu. Owszem, zawsze jest tak że gdy wiemy czego oczekiwać kolejna odsłona wydaje się być słabsza. I by to przeskoczyć scenarzyści, reżyserzy i producenci wpadają w pułapkę "więcej, lepiej, drożej" co często skutkuje niewypałem. Na szczęście tutaj mamy do czynienia z udaną kontynuacją mrocznej (co nie znaczy pełnej krwi i mięsa!) atmosfery która trzyma nas prawie do końcowych minut, a która tak dobrze się sprawdziła poprzednio. Polecam.
vPwqf5doXAw
Edit: Po obejrzeniu wszystkich poprzednich filmów Smarzowskiego wiedziałem czego się spodziewać. Teraz już wiem że i tym razem się nie zawiodę:
http://naekranie.pl/recenzje/wolyn-recenzja-filmu-festiwal-filmowy-w-gdyni
Gajusz Mariusz
30-09-2016, 21:52
Coś dla tęskniących za "Renesans TW". No dobrze, może przesadziłem ;), ale dla wszystkich którzy mają za sobą lekturę
http://www.ksiegarniamorska.pl/gfx/sklep/sklep_504.jpg
Dzięki mojej piękniejszej połówce (kompletnie film uniknął mego namierzania) miałem dziś okazję obejrzeć znakomity film o czasie świetności floty Republiki Zjednoczonych Prowincji. Czasie kiedy przyszła królowa mórz - Royal Navy musiała przełknąć kilka gorzkich wyników bitew. I co ważne, jednocześnie Holendrzy sami potrafili ukazać jak podział polityczny potrafił położyć na ołtarzu ojczyzny swych najlepszych synów - (lincz braci de Witt). Ostatni kwadrans raczej dla naszych pań, bo istny wyciskacz łez. :cool: W mojej skali - 9,5/10. Gorąco polecam!
j21t1i_SiKI
Wracając do Wołynia poruszonego w poprzednim poście. Polecam wywiad z reżyserem http://www.tvn24.pl/magazyn-tvn24/wolyn-poniewiera,59,1277
Proszę zwrócić na ostatnie zdanie Smarzowskiego! :
- Teraz nie będzie już obietnic, że kolejnego historycznego filmu Pan nie zrobi?
- Nie, chciałbym zrobić coś o czasach pogańskich. Interesuje mnie wczesne średniowiecze. Jestem już nawet w trakcie pracy nad tym projektem.
:ok:
Gajusz Mariusz
03-10-2016, 01:33
Nowy zwiastun, premiera coraz bliżej.
ZtDAOaIjVqc
Edit
I kolejna odsłona, zaraz będzie serial.
PW3ApIdZNas
Mamy i radzieckie, przepraszam - rosyjskie Termopile: znany motyw Panfiłowców. Był Stalingrad, teraz czas na Moskwę:
fXTFeG6ques
A tu trochę historii na ten temat: http://www.dws.org.pl/viewtopic.php?f=97&t=135648
Mroczny kryminał SF
jcQacCfi_pw
Gajusz Mariusz
10-10-2016, 19:28
W takim dniu wypadałoby choć wspomnieć w takim temacie. Panie Andrzeju, mimo że wiele razy Pan to wyjaśniał, sceny szarży ułanów na czołgi w "Lotnej" nie mogę wybaczyć. Wykształcony człowiek powinien wiedzieć że to zabetonuje stereotyp polskiej armii IIRP. Ale za największy polski film PRL-u jeszcze raz dziękuję. Niech będzie filmowo więc niech symbolicznie ostatnie napisy z tego filmu z głosem Krystyny Jandy w najmocniejszym wykonaniu pewnego utworu będą pożegnaniem ode mnie.
B7GU98L4Ml0
Lotna jak Lotna, ale Ziemia Obiecana jest po prostu genialna, więc i ja dziękuję - za największy film o Łodzi.
Y61xqks3zjc
Gajusz Mariusz
10-10-2016, 21:31
Asur, trochę mglisto napisałem, ja Lotnej nie chce znać :cool:. Za najlepszy film PRL-u uznaję Człowieka z żelaza.
Edit: Dobry punkt wyjścia, ciekawe rozwinięcie i... posypała się logika. Szkoda, bo do połowy film był co najmniej dobry. :(
7WmIF6mofLA
Nezahualcoyotl
13-10-2016, 15:37
Im bliżej premiery tym bardziej wysmakowanymi zwiastunami nas obdzielają.Ten jest wręcz epicki
sC9abcLLQpI
Gajusz Mariusz
13-10-2016, 16:36
Bardzo dobra recka Wołynia, chyba najbardziej obiektywna jaką czytałem: https://histmag.org/Wolyn-rez.-W.-Smarzowski-recenzja-filmu-14058
No i mam kolejny tytuł wart polecenia: Eternal Zero z 2013 ale łatwiej wyszukać pod tytułem Kamikaze. http://www.filmweb.pl/film/Kamikaze-2013-660005 Ktoś kto oglądał Yamato z 2005 nie będzie zaskoczony dwoma wątkami: współczesny świat w którym potomkowie pewnego pilota szukają informacji o swym dziadku i sceny z II wojny światowej które wizualizują wynik spotkań bohaterów z weteranami. Oczywiście scen współczesnych jest o 90% za dużo http://www.historycy.org/style_emoticons/default/smile.gif ale po obejrzeniu całości oceniam film na tyle dobrze że gdyby nazwisko reżysera brzmiało Spielberg lub Eastwood jakąś statuetkę by zyskał. http://www.historycy.org/style_emoticons/default/smile.gif Gorąco zapraszam na seans:
S1yAPEfhui4
Klimaty postapokaliptyczne. Dobra reżyseria i wykonanie. Polecam.
XmIIgE7eSak
http://nerdist.com/forget-gremlins-3-we-found-the-lost-80s-horror-film-groblins/
Mam wielką nadzieję, że się mylą!
1744
Nezahualcoyotl
26-10-2016, 09:39
Taaa z pewnością zważywszy na "filmowy" portal w którym został opublikowany ten zwiastun z profesjonalnymi aktorami i najnowocześniejszą CGF.Po drugie nawet na takie bzdety jest odpowiedni dział w którym możesz zamieszczać tego typu posty bez potrzeby zaśmiecania Tawerny.
Temat do śmietnika lub zamknięcia.
Gajusz Mariusz
29-10-2016, 10:47
@szwejku - Tak zajrzałem z ciekawości co o Oblivion i Predestination pisałem w temacie po seansach, wyszło że tak :cool: (posty 1933 i 2375):
Drugi film był dla mnie ...miłą niespodzianką. Nie jestem specjalnym fanem Toma. Myślałem- następny film "miłego faceta z sąsiedztwa" w roli supermena. A tu: film wizualnie na pewno zasługuje na uwagę. I fabuła która od początku wskazuje, że "coś tu nie pasuje" a mimo to kończy się (dla mnie na pewno) niespodzianką.
A ja obejrzałem Predestination (Przeznaczenie). Przyszłość, znany już motyw wracania w czasie przez stróżów prawa w celu zapobieżenia zamachom. Świetny Ethan Hawke, ale film ciężki, akcja się zapętla jak to przy mieszaniu w wydarzeniach z przeszłości. Taki sobie.
Natomiast u mnie poprzedni weekend był pod znakiem Dzikiego zachodu :D, najpierw poszedł
xL9F-Irm5tQ
Słabo oceniany ale obejrzeliśmy. Niby wszystko klasycznie się zaczyna: weteranowi wojny secesyjnej Meksykanie porywają żonę i ten rusza w pościg. Później wraz z czasem widzimy ze coś jest nie tak :P. Dodam jeszcze że patrząc na bohatera Clint E. nie wyparłby się syna. Sylwetka i rysy twarzy od razu przypomniały spaghetti westerny gdzie Clint zdobył nazwisko by kontynuować karierę w Hollywood. Film nie oszałamiający, ale dla fanów westernów w długie jesienne wieczory jak najbardziej.
Kolejny to:
zO8xbYx6tco
Znowu klasyka. Były rewolwerowiec wraca po latach w rodzinne strony do samotnego ojca (tutaj w obsadzie także syn i ojciec...) gdy na miejscu okazuje się że źle się dzieje. I mamy walkę wewnętrzną czy wrócić do dawnego życia w grzechu czy nadstawiać drugi policzek. Nie jest niespodzianką co wygra. ;) Przez co najmniej drugą połowę filmu wszystko zmierza do kulminacyjnego pojedynku dwóch największych cyngli w okolicy stojących po obu stronach barykady. I tu niespodzianka, jeszcze takiego wyniku głównego pojedynku nie widziałem w westernie :D
Na koniec był Sandler... czyli Ridiculous 6. Wiadomo czego się spodziewać, ale kilka nazwisk z listy płac przeważyło i ciekawość wygrała. No cóż, tylko dla otwartych na tego typu absurdalny humor. Wszystkie sceny bije postać małego Indianina :cool: (trailer 0:38)
qUp7Qgimn38
By wyczerpać temat jeszcze raz polecam Slow West i oglądany jakiś czas temu średniak, ale warto choćby dla Natalie ;)
g2hAsEuIxoU
A ja zacznę się rozglądać za tą nową ekranizacją Siedmiu wspaniałych...
Gajusz Mariusz
31-10-2016, 13:54
I znowu nas postraszą w kosmosie
HguxTfWISKY
Jeżeli reżyser nie obniżył lotów po Child 44 to obsada motywuje do odwiedzenia kina.
Errata do westernów. Zanim dopadłem Siedmiu wspaniałych wpadł mi w ręce The duel
vInSRt_KYio
Dobry (Hemsworth), zły (Harrelson), wspólna przeszłość, dziwne miasteczko, odnajdywane zwłoki w granicznej rzece Rio Grande. Wszystko już było, czy panowie dali radę w te klocki? Średnio na jeża. Ale cieszy że gatunek gdzieś tam po opłotkach żyje i znane twarze próbują swych sił. ;)
Nezahualcoyotl
03-11-2016, 21:58
Ło w mordę!Wielka Czwórka powraca :champagne:
oQlaYKP996c
Gajusz Mariusz
04-11-2016, 00:36
Znalazłem taki film: Fortress. Od razu zastrzegam: do ślicznotki z Memphis mu daaaaaaleko. Ale na bezrybiu i rak rybą :confused:. Co do ujęć lotniczych: jako graczowi Sturmovików jakoś znajomo mi to wyglądało :P.
gRjhgTqOuU4
Polecam tylko głodnym i fanom gatunku ;)
Nezahualcoyotl
13-11-2016, 20:57
Wyborna zabawa i świetny relaks.Chociaż jest kilka "ale"...Najgorszy Joker jakiego widziałem.Niestety udana charakteryzacja i ciągle rozdziawiona gęba to za mało żeby się zbliżyć do J.Nicholsona lub H.Ledgera.Trochę rozczarowuje główny zły charakter którego ma zlikwidować psychopatyczna ekipa jednak na szczęście ona sama jest wielce oryginalna i widz może się niezle uśmiać kiedy poszczególni jej załoganci się docierają.Na brak nudy nie będziecie narzekać:
CmRih_VtVAs
Najlepszy przykład na to iż najbardziej wyszukane efekty specjalne nie są w stanie uratować filmu w którym,po za nimi samymi,wszystko leży i woła o pomstę do nieba.Strata czasu a kto chce niechaj ogląda na własne ryzyko:
L4QHfgOMVM8
Dość brutalne kino ale takie były czasy Ameryki czasu prohibicji a T.Hardy w takich klimatach tradycyjnie prezentuje się wybornie chociaż w tym filmie,w mojej opini,został usunięty w cień dzięki G.Pearce.Wart obejrzenia nawet dla plumkającego twardziela (wyborna scena :devil:):
b2pjH_dQQDg
Zaś ze zbliżających się nowości uwagę zwróciłem na "Collateral beauty".Coś czuję że to będzie kolejny świetny film W.Smitha po "Seven pounds" i "The pursuit of happiness".Zresztą już sama fabuła oraz obsada powodują że nie można przejść obojętnie obok tego filmu:
isQ5Ycie73U
Zaś w marcu przyszłego roku ekranizacja klasyki:
G4VmJcZR0Yg
Gajusz Mariusz
19-11-2016, 01:24
Kolejny już trailer, ale ten przekonał mnie do ruszenia 4 liter do kina:
h9y6oPka3us
Trochę przypomina obraz Kuli według Crichtona. Tyle że tam ekranizacja była po prostu słaba w stosunku do książki. Mam nadzieje ze to nie będzie kolejne rozczarowanie, bo trailer mnie zachęca jak najbardziej:
ZLO4X6UI8OY
Gajusz Mariusz
02-12-2016, 10:26
I znowu za pół roku przygoda z mumią.
shjoX8JTo9w
Gajusz Mariusz
07-12-2016, 22:42
U mnie temat: Afryka.
Ten film skutecznie mnie mijał przez 10(!) lat: Ostatni król Szkocji. Znakomity Whitaker w roli Amina po prostu wymiata. Jeżeli kogoś też omijał, gorąco polecam nadrobić zaległości!
iV_QgKJFZP0
Ten dużo świeższy: Beasts of no nation. Znakomity obraz i do tego znakomita muzyka. Jak komuś się podobał Kaznodzieja z karabinem a szczególnie Krwawy diament spokojnie niech szuka. Jak już wzmiankowałem, muzyka i znakomite sceny robią wrażenie i przybliżają choć trochę codzienność Czarnego Lądu. Polecam!
2xb9Ty-1frw
Gajusz Mariusz
14-12-2016, 00:08
Pamiętacie Pan życia i śmierci (Lord of war)? Klimat i temat się podobał? No to polecam:
ckShfbAWc3c
Ktoś poleci jakieś dobre, w miare nowe (powiedzmy z ostatnich pięciu lat) filmy w klimatach historycznych, fantasy historycznego albo czystego fantasy? (tylko bez sf)
Bo ni mam co oglądać teraz :(
Dobrze aby było to coś wysokobudżetowego gdzie są sceny batalistyczne i stoją one na przyzwoitym poziomie.
F-eMt3SrfFU
Nadchodzi Dunkierka i zarazem nowy trailer ;)
Nezahualcoyotl
15-12-2016, 09:03
Nocka zerwana ale to szczegół dla którego warto było się wybrać na przedpremierowy seans najnowszych Star Wars i szczerze moja ulubiona cześć kosmicznej sagi jaką jest "Imperium kontratakuje" może zacząć być zagrożona bo "Rogue one" jest genialny i wymiata!!!
No właśnie słyszałem... a czasu brak na wycieczkę do kina :<
Spokojnie, jak dla mnie to szału wcale nie ma, chociaż tragedii też nie. Ale od "Imperium..." to najnowszą odsłonę dzielą lata świetlne.
Nezahualcoyotl
19-12-2016, 20:22
No nie wiem ale mam jakieś przeczucie że to będzie niewypał."Blade runner 2049" to nawet jeszcze nie wiadomo czy nowsza wersja czy też kontynuacja ale przynajmniej scenariusz napisała ta sama osoba co dla pierwowzoru z 1982.Wiadomo też że muzykę niestety nie skomponuje Vangelis ale do pazdziernika przyszłego roku wciąż szmat czasu to zobaczymy jak się to wszystko zakończy:
6T2b0mp2hco
Nocka zerwana ale to szczegół dla którego warto było się wybrać na przedpremierowy seans najnowszych Star Wars i szczerze moja ulubiona cześć kosmicznej sagi jaką jest "Imperium kontratakuje" może zacząć być zagrożona bo "Rogue one" jest genialny i wymiata!!!
Potwierdzam,wczoraj miałem przyjemność obejrzeć "Rogue one" i film wręcz przerósł moje oczekiwania,które i tak były bardzo duże po pierwszych pozytywnych opiniach i recenzjach. Początek może nieco niemrawy,ale z każdą minutą akcja się rozkręcała a ostatnie pół godziny wbija w fotel(sceny z Vaderem to mistrzostwo i poezja,jeszcze bardziej uwydatniające jak słaby jest Kylo Ren). Podsumowując - gorąco polecam każdemu kto jeszcze nie widział,nie trzeba być fanem serii żeby się dobrze bawić,dawno nie miałem poczucia tak dobrze wydanych pieniędzy na bilet :) (ostatni raz przy filmie "Zwierzogród" ale to zupełnie inna kategoria)
Nezahualcoyotl
28-12-2016, 18:03
Nie wiem jak Wy lecz już mam pierwszy film AD 2017 na który czekam z niecierpliwością:
BszXhUjJz00
Wiele lat temu kilka odcinków tej komiksowej sagi zostało opublikowane w naszym kraju i po długiej przerwie wznowiono jej publikację:
http://i65.tinypic.com/29qkydv.jpg
PerWerka
06-01-2017, 19:19
No i stało się...
Właśnie wróciłam z Assassin's Creed. Nie będę ukrywała, że jestem pod ogromnym wrażeniem i z niecierpliwością oczekuję kontynuacji. Film od pierwszych minut wręcz wgniata w fotel i trzyma do ostatnich minut... Jedyne czego mogę się czepiać to tego, że skończył się bardzo szybko. ;)
Tak po prawdzie to cały sezon AD 2017 zapowiada się mega pod względem tytułów, ale w moim odczuciu Assassin's Creed postawił wysoko poprzeczkę.
Hmm a to dziwne bo wszyscy narzekają że AC to straszna klapa :P Sam nie wiem czy się skuszę, z braku czasu, ale trochę mnie odstrasza Fassbender z tą swoją wiecznie zbolałą miną.
Zresztą, parę filmów czeka w kolejce u mnie. Civil War chyba do 4 miesięcy leży i czeka na swój czas. A do tego mam przed sobą, podobno, genialny horror:
YjBN0ByAqDk
PerWerka
09-04-2017, 20:16
W oczekiwaniu na Aliena 5,zaczęłam rysować xsenomorpha, i powiem nieskromnie, że chyba mi wyszedł:
2117
Proces rysowania można obejrzeć na moim kanale
https://www.youtube.com/watch?v=aNls7EdHmaA
Natomiast co do oczekiwań od samego filmu "Obcy: Przymierze" mam mieszane uczucia. Z jednej strony jako fanka serii nie mogę się doczekać, ale z drugiej strony jestem przeciwniczką "odgrzewania kotletów"
Trailery zapowiadają się nawet dobrze i mam nadzieję, że nie są tylko zepsutą bombonierką w pięknym opakowaniu.
https://www.youtube.com/watch?v=4luX1xJARIA
Nezahualcoyotl
10-04-2017, 22:13
Jak dla mnie to "Alien" się skończył na dwójce a potem to już równia pochyła aż do nieszczęsnej komplikacji z Predatorem."Prometeusz" to masło maślane plus CGI.To co widzimy w zwiastunie nie nastraja optymistycznie...
P.S.@PerWerka rysunek wyborny :ok:.
Tobiasz Piotrowski
22-04-2017, 22:13
jedyny film, który czekam tego roku to spider man : homecoming
Jak dla mnie to "Alien" się skończył na dwójce a potem to już równia pochyła aż do nieszczęsnej komplikacji z Predatorem."
No dla mnie akurat to dwójka była początkiem równi pochyłej - przecież ten film to kompletne zaprzeczenie idei, która przyświecała Scottowi. Uważam za to, że powrót do korzeni w trójce wyszedł zdecydowanie na plus. O tym, co było dalej to już nawet nie warto wspominać...
Ale w jednym się z Tobą zgodzę - rysunek PerWerki rzeczywiście pierwsza klasa (no, może tylko ta ślina trochę zbyt symetryczna :P).
Nezahualcoyotl
05-05-2017, 19:09
I kolejny zwiastun "Dunkierki" chociaż wielu nowych scen w porównaniu z wcześniejszymi nie ma ale na bezrybiu...
QdwVmHh1bz8
Ano i jest oficjalny zwiastun "Blade runner 2049".Co wiemy?Nic nie wiemy ale jest mroczno i szybko a się dowiemy jak do kin pójdziemy.
gCcx85zbxz4
P.S.Vangelis jednak nie uraczy nas swoimi kompozycjami i w zamian wsłuchamy się w muzykę autorstwa Johanna Johannssona (Sicario.Teoria wszystkiego,Arrival czy Prisoners).Zatem także mrocznie i z przytupem.
No co to, prawie tydzień po premierze i nikt się jeszcze wrażeniami z "Obcego" nie dzieli? Dobra, to ja zacznę :p
Mówiąc w skrócie: rozczarowanie. Niestety, ale i tu PerWerka trafiła w sedno, bo to rzeczywiście zepsute czekoladki w pięknym opakowaniu. Tytuł wskazywałby na powrót do korzeni, ale film z powodzeniem mógłby nazywać się "Prometeusz 2", bo obcy jest tam tak naprawdę wciśnięty na siłę i chyba tylko po to, żeby było co w trailerach pokazywać. Odnoszę wrażenie, że Scott zaczyna gonić własny ogon i miota się po swoim uniwersum, nie wiedząc do końca, co tak naprawdę chce kręcić. Mamy więc tutaj trochę horroru i szczyptę napięcia, ale też sporo kina akcji i jeszcze psychodramę do tego. Jak na dwugodzinny film - zdecydowanie za dużo (w każdym razie dla mnie).
Podobno cały cykl ma się składać z trzech części. Patrząc na to, jak rozwija się ta historia zaczynam się poważnie zastanawiać, w jaki sposób Ridley zamierza ją spiąć z "Ósmym pasażerem Nostromo". No cóż, pożywiom, uwidim, jak mawiali starożytni Rosjanie.
PerWerka
21-05-2017, 15:47
Niestety miałam rację ;( ... Rozczarowanie, niedosyt...
Nie żałuję tych paru złotych na bilet, bo było warto dla samej scenerii i ścieżki dźwiękowej, ale film pod względem klimatu "Aliena" ma tyle samo co >>Ryba po grecku z Grecją<<
Walic Alieny, nie wiem jak można było w ogóle wierzyć że to będzie dobry film :P
Wiadomość jaka mną wstrząsnęła dzisiaj: http://www.filmweb.pl/news/Tom+Hardy+gwiazd%C4%85+%22Venoma%22-123231
TOM HARDY VENOMEM! Mało już jarają mnie filmy komiksowe ale że lubię Venoma i uwielbiam Hardy'ego to dla mnie wspaniały njus!
Nezahualcoyotl
23-05-2017, 18:30
Film który przeszedł bez większego echa a szkoda gdyż tematyka w nim poruszona arcyważna.Oprócz tego interesujący scenariusz,znakomite aktorstwo oraz wyborna sceneria i kostiumy.Polecam dopóki jeszcze jest na dużych ekranach:
mtekphm2ipM
Czy ktoś z Was miał już okazję obejrzeć najnowszych piratów albo zamierza się na nich wybrać w najbliższym czasie? Seria jest mi bardzo bliska i widziałem wszystkie części,co prawda po mocno przeciętnej czwórce nie spodziewam się rewelacji ale film na pewno obejrzę. Ciekaw Waszych opinii jestem tym bardziej,że film zbiera bardzo sprzeczne recenzje,krytycy oceniają go bardzo nisko a widzowie raczej pozytywnie :
https://www.rottentomatoes.com/m/pirates_of_the_caribbean_dead_men_tell_no_tales/
http://www.metacritic.com/movie/pirates-of-the-caribbean-dead-men-tell-no-tales
Shay Ruan
27-05-2017, 20:49
Z tego co słyszałem od znajomych, grupy tłumaczy i recenzentów to straszny badziew. Największym minusem jest główny bohater, który jest cieniem samego siebie.
Trochę szkoda,jeżeli koniec końców ten film okazałby się być jeszcze gorszy od czwórki ale z kronikarskiego obowiązku i tak obejrzeć muszę :)
Shay Ruan
28-05-2017, 13:27
4 w mojej opinii była dużo lepsza od fatalnej 3, która to nie powinna powstać.
Mi się tam trójka podobała,co prawda była gorsza od poprzedniczek ale trzymała poziom. Davy Jones to w mojej opinii jeden z lepszych czarnych charakterów ;)
No dobra, to ja się zgłaszam jako ten, co był i widział :P
Szczerze mówiąc mnie film nie powalił, jeśli czwórka miała być taka zła (mnie tam się całkiem podobała), to piąta część na pewno lepsza nie jest. Generalnie uważam, że scenariusz jest skopany. Dzieje się dużo i szybko (tak, wiem, nic nowego w "Piratach..."), ale tym razem przez dobre pół filmu nie widać kierunku, w którym to wszystko ma zmierzać. Zabrakło też chyba pomysłów na porządnego złoczyńcę, bo odniosłem wrażenie, że już to wszystko przerabialiśmy, a Bardem i jego ekipa jacyś tacy niewyraźni (dosłownie i w przenośni). Są też wątki nie trzymające się kupy z pozostałymi częściami, a i starzy znajomi (czyt. Bloom i Knightely) wciśnięci jakby na siłę - chyba tylko po to, żeby zagrać na sentymencie fanów. Ogólnie rozrywka nienajgorsza, ale od pierwszej części najnowszą odsłonę dzielą, niestety, lata świetlne.
Lwie Serce
28-05-2017, 23:16
Akurat trójka podążyła innym torem niż dwie poprzednie części. Humor na dobre (poza kilkoma wyjątkami) wkroczył tak naprawdę dopiero od sceny zebrania konklawe piratów a przez większość filmu dawała mi wyczuć ten klimat już nieco dramatycznej przygody, gdzie bohaterowie poza walką o własne interesy, orientują się że wisi nad nimi widmo zagłady i trzeba też walczyć o przetrwanie. Mi się ta część bardzo podobała, Barbossa w szczytowej formie, Jack to samo, a i Elka już tutaj bardziej nabrała charakteru. Wiem że kobieta jako władczyni piratów niezbyt pasuje biorąc pod uwagę, jak się owi morscy rozbójnicy zazwyczaj do nich odnosili, ale nie zapominajmy że zdarzały się piratki i to takie, którym się dobrze wiodło :D I mi się motyw z Elisabeth jako królową piratów spodobał. Niezbyt za to przypadła mi do gustu scena z Jackiem w kubryku Jonesa, chociaż akurat rozumiem intencję ukazania zwariowania bohatera, któremu zaczęło w końcu odwalać. Podsumowując trzecia część miała świetny humor głównie dzięki Barbossie i Jackowi oraz bardziej dramatyczną przygodę, gdzie już na poważnie liczył się los piratów :)
Za to czwórka... Film dobry, Jack, Barbossa i Angelica byli naprawdę fajni, ale wątek miłosny wciśnięty na siłę między dwójką nowych bohaterów (dziewczyna była ok ale chłopak już mdły). Czarnobrody z kolei nie dorastał do pięt Davy'emu Jonesowi czy Barbossie jako czarny charakter. Beckett też go rozjechał całkowicie, Teach nie był nawet w połowie tak przekonujący jak oni. Najsłabsza część moim zdaniem, najnowszej jeszcze nie widziałem.
Dla mnie trójka była po prostu dobra,najlepsze części to dwójka i jedynka na równi,w trójce było parę niepotrzebnych wątków. Za to czwórka nie była ani dobra ani słaba,ot taki przeciętny film,wystawiłem 6/10 z czystym sumieniem. Niestety muszę się zgodzić z tym,że czarnobrody wypadł po prostu blado w porównaniu z Davym Jonesem. Barbossa z kolei nigdy nie był dla mnie czarnym charakterem,ot taki pirat z krwi i kości :).
Dla mnie akurat to najlepsza była jedynka, a dwójce i trójce sporo do niej brakuje. Niepotrzebne wątki w trójce były, bo czymś trzeba było zapełnić jedną historię rozbitą na dwie części. Dwójka też na tym ucierpiała, bo uważam, że zawiązanie akcji i przejście do głównego wątku jest jednak zbyt długie (swoją drogą bardzo podobna jest w tym względzie najnowsza część - przez dobre pół seansu byłem przekonany, że nie dadzą rady zamknąć całej historii w dwóch godzinach i czeka nas kolejna część na jej dokończenie).
Tak swoją drogą, to mi w nowszych częściach brakuje jednej ważnej rzeczy - morza i okrętów (no dobra, to dwie rzeczy :P). Koniec końców w porządnym filmie o piratach nie powinno zabraknąć morskiego pojedynku. Pamiętam, że sceny z "Perłą" i "Interceptorem" w pierwszej części wciskały mnie w fotel, a i w trójce było na co popatrzeć (niezależnie od tego, jak bardzo przerysowane by te akcje nie były). W czwórce to był chyba największy minus, bo dostaliśmy na chwilę jeden okręt i to zrobiony na odwal, a i w najnowszej części hiszpańska krypa Salazara tyłka nie urywa i oryginalnością nie powala. Niby budżet potężny, a właściwie nie wiadomo do końca na co poszła ta kasa...
Lwie Serce
29-05-2017, 21:05
Akurat nowe wątki w trójce mi nie przeszkadzały bo były dość ciekawe jak dla mnie i dawały miłą odskocznię od głównej fabuły. No i chyba prezentuję jako jeden z nielicznych pogląd, że część druga była na równi z pierwszą :)
AniDarko
02-06-2017, 09:52
Obejrzałem film, ale z napisami, bo po usłyszeniu dubbingu w trailerze zniechęciłem się bardzo :P Mocno średni, aż szkoda to pisać, bo jako fan myślałem, że będzie pełna dyszka. Niestety, Sparrow zepchnięty na drugi plan, całe poszukiwanie skarbu sprowadzone do najpłytszej postaci, a o rozwiązaniu wszystkim problemów to aż szkoda pisać. Dialogi i żarty pisane na kolanie przed zajęciami w liceum. Gdzieś się zagubiła ta magia wielkiej przygody...
Nezahualcoyotl
15-07-2017, 22:00
Gorąco polecam:
pIYGVtWwir0
SAAqiO_Z9Vs
UW4OE1egbHs
Nezahualcoyotl
06-08-2017, 20:09
Co prawda mamy sezon ogórkowy ale jednak obrodził nam przynajmniej dwoma produkcjami obok,których nie sposób przejść obojętnie.Pierwsza to oczywiście "Dunkierka" (aż dziwne że nikt jeszcze nie wspomniał o tej produkcji).Film bez dwóch zdań wybitny i przenoszący kino wojenne w nowy wymiar.Nolan pokazał iż nie potrzeba wielkich scen batalistycznych dla ukazania dramatyzmu walk a przede wszystkim strachu i cierpienia zwykłych żołnierzy którzy tutaj są całkowicie bezimienni a przez to bardziej bliscy dla widza.Wspaniałe wręcz poetyczne zdjęcia przy idealnie dobranej muzyce oraz rosnącemu napięciu wsparte świetną grą aktorską głównych bohaterów pokazują alienację,desperację oraz odwagę poszczególnych charakterów.Kto oczekuje strzelanki i kładzenia przeciwnika pokotem będzie zawiedziony gdyż nie to jest istotą tego filmu.Jego sensem jest po prostu wola przetrwania która ukazuje prawdziwe oblicze każdego człowieka w chwili próby.
Bez zbędnego patosu "Dunkierka" jest jednym z najlepszych filmów wojennych ostatniej dekady i grzechem byłoby go nie obejrzeć.Polecam i tyle w temacie.
Drugim filmem jest "Valerian" który jak dla mnie jest ogromnym rozczarowaniem.Lakonicznie mówiąc przerost formy nad treścią.Mając w pamięci komiksową sagę spodziewałem się obejrzeć dobre kino a otrzymałem setki fantastycznych efektów specjalnych przy drewnianej grze aktorskiej i płytkim scenariuszu.Po prostu porażka i już lepiej obejrzeć "Piąty element" (tego samego reżysera) aniżeli to badziewie.
Oglądałem Dunkierke i jest to na prawdę dobry film, jestem nim mega zaszkoczony :)
Teraz kolej na Annabelle - czy ktoś już oglądał? :)
Nezahualcoyotl
02-10-2017, 17:50
Znakomity film warty tych niespełna dwóch godzin:
4Kao3t0NBMU
Gajusz Mariusz
15-12-2017, 17:40
Film ciężki, ale daje do myślenia:
-GHhAq7oggQ
https://www.youtube.com/watch?v=5vPcKDRJo9A
Ok, a teraz o Dunkierce:
No cóż, początek niefortunny bo pierwszy bohater za którym podąża kamera po ucieczce spod barykady bronionej przez Francuzów (no tu odwaga reżysera bezapelacyjnie widoczna jeżeli chodzi o odbiór na wyspach) po raptem 100m (+/- 50) jest na plaży. Rozumiem skrót myślowy ale od razu wiadomo że musimy przygotować się na podobne sceny. Rozumiem także anonimowość bohaterów ale bezsłowne porozumiewanie się zestresowanych żołnierzy przez większą część filmu uwidacznia oderwanie od rzeczywistości reżysera. Zaburzenie chronologii ukazywanych obrazów powoduje że właściwie nie wiem czy Hardy (Farrier) nie został asem w jednym locie bo jeżeli chodzi o He-111 to wiadomo ze był tylko ten co atakował trałowiec, ale Bf-109 spadał jeden co kwadrans. No i to epickie zestrzelenie Stukasa (Branagh zamknął już oczy...) gdy od dłuższej chwili z braku paliwa silnik w spitfire stanął. Najpierw na oczach żołnierzy na plaży bezgłośnie przeleciał w kierunku zachodnim, później tak trochę mimochodem zestrzelił Junkersa lecąc kursem... na wschód.... http://www.historycy.org/style_emoticons/default/rolleyes.gif Ascetyzm scen. W tydzień reżyser by zgromadził pojazdy kołowe wśród rekonstruktorów i miłośników pojazdów z IIws by pokryć plażę po horyzont. Fakt, w większości Bedfordów i Chevroletów C15 z dalszego etapu wojny no ale Maillé-Brézé też słabo przypominał niszczyciele z maja/czerwca 1940.
Ok, ogólnie brat mnie przestrzegł więc obejrzałem długo po premierze. Daję jakieś 6/10 (bo film mimo wszystko robi spore wrażenie, szczególnie sceny z molem) i ponownie (choć nie zawsze) pozostaje mi się pogodzić z Pietrasem (https://www.youtube.com/watch?v=5vPcKDRJo9A)https://www.youtube.com/watch?v=_VXHaw3Gc0s
Pozdrawiam!
Jutrzenka
22-12-2017, 22:54
Polecam Bright. Młodszym forumowiczom to pewno nic nie powie, ale starszym graczom i graczkom RPG wystarczy jedno słowo: Shadowrun.
6EZCBSsBxko
Gajusz Mariusz
22-12-2017, 22:58
Najpierw o dwóch mieliznach przed którymi chciałbym ostrzec.
Mroczna wieża
Cóż, nie czytałem więc i tak lepiej zniosłem. Ci co czytali ponoć rwali włosy z głowy. Ja tylko 14 razy spojrzałem na zegarek, zaparzyłem bez wciśnięcia pauzy herbatę dla mnie i Gorgo, 5 razy sprawdziłem czy aby mała nie dokucza za bardzo Tasmanowi i w końcu ten 1,5- godzinny seans który odczuwalnie trwał 3h się skończył. Jedyny plus filmu to obejrzenie Lagerthy w cywilizowanych czasach :P
fbq7lofQgnw
Valerian i miasto tysiąca planet
200 mln $ plastiku. Chyba najlepsza w nim ścieżka dźwiękowa. Fakt faktem że i tak lepszy od 5 elementu ale po Leonie Luc Besson nic nie nakręcił co wcisnęłoby mnie w fotel.
_u_jTXDUVwo
No i pora na świeżo obejrzany Atomic Blonde
N2MeObWAIw8
Połączenie filmu szpiegowskiego na tle upadającego muru berlińskiego z ujęciami bijatyk i strzelanin rodem ze Świętych z Bostonu czy Johna Wicka. To wszystko z soundtrackiem który mile łechcze ucho urodzonych w latach 70/80. Dużo się dzieje ale scena zaczynająca się na klatce schodowej (ok 70 minuta) a kończąca się pościgiem na ulicach zakończonym w Sprewie zadowoli nawet tych najbardziej wybrednych. Gorąco polecam podczas poświątecznego odpoczynku z najbliższymi przy boku.
Polecam Bright. Młodszym forumowiczom to pewno nic nie powie, ale starszym graczom i graczkom RPG wystarczy jedno słowo: Shadowrun.
6EZCBSsBxko
No własnie recenzje zupełnie nie zachęcają... Nie byłem jakoś napalony na ten serial ale jednak widzę dosyć negatywny odzew.
Jutrzenka
23-12-2017, 16:35
To nie jest serial, to normalny pełnometrażowy film. I jako taki jest świetny, szczególnie kreacja alternatywnego świata. Elfy jako arogancka elita mająca swoją dzielnicę by nie bratać się z pospólstwem, ludzie pomiędzy i orki jako najniższa kasta - fizole od najcięższych/najgorszych prac (a także mieszkańcy slamsów). Wspomniane też są krasnoludy, a na niebie można zauważyć smoka (elitę elit). Gdyby tylko działo się to w niedalekiej przyszłości, były cyber i bio wszepy - to by była konwencja Shadwruna pełną gęba. Ale mimo tych w zasadzie kosmetycznych braków klimat systemu RPG jest jak najbardziej zachowany.
Obejrzałem mnie Bright, się podobał nawet bardzo. Popieram opinię Jutrzenki. :cool: Czytając recenzje w necie byłem nastawiony negatywnie a tu niespodzianka.
Gajusz Mariusz
31-12-2017, 12:35
Po nieudanej Mumii tym razem Tom we filmie który daje radę: American Made lub jak kto woli: Barry Seal: Król przemytu.
k_rPYsxWvsk
Kingsman Złoty krąg - to ciągle dobra rozrywka lecz to już nie to, raczej odcinanie kuponów.
z4dUD6sW70o
a sceny w kościele z jedynki już nic nie jest w stanie przebić :D
25683IE5v9g
No i słabiutki American Assassin, który miał b. dobry początek i potencjał ale później tylko ostre pikowanie w dół. Omijać.
9QhufSevZCU
Nezahualcoyotl
06-01-2018, 13:19
Ano i jest pierwszy film warty czekania (no przynajmniej po zwiastunie):
7COhfCUiJo0
Obsada oraz reżyseria także obiecująca.
Gajusz Mariusz
06-01-2018, 22:26
Nie wiem po co dziewczyna wyciąga lunetę by dojrzeć coś co za 5 sekund przesłoni jej świat. No ale może jednak coś zobaczyła co nie widziała na własne oczy. Sprawdzimy za bez mała rok. Coś ode mnie. Po słabiutkiej Annabelle tym razem nie spaprali sprawy:
gZSxyw0lbKU
No i w końcu po żenujących rolach Bruce Willis w filmie który da się obejrzeć z piwem pod ręką:
_jG_QY1hJ54
Oczywiście za 5 miechów znowu zamienię się w dzieciaka i polecę na:
LRqirSwnIPk
Jsatrzab
07-01-2018, 17:06
Ano i jest pierwszy film warty czekania (no przynajmniej po zwiastunie):
7COhfCUiJo0
Obsada oraz reżyseria także obiecująca.
Z tą reżyserią to bym nie przesadzał, bo to będzie z tego co się orientuje drugi film tego typa, a poprzedni nie miał zbyt dobrych ocen...
BTW Ta lornetka to jest mvp tego trailera...
Nezahualcoyotl
12-01-2018, 16:30
Trochę za dużo tego patriotycznego patosu lecz pomijając go sama bitwa warta jest obejrzenia
7PBIHkKi0wM
Gajusz Mariusz
22-01-2018, 11:17
Trafiły na listę do obejrzenia:
Powrót starych znajomych (szkoda że bez Emily Blunt)
4br1A1tltkc
Zwiastun zwrócił moją uwagę, zobaczymy czy słusznie.
6MmIjPdPwpw
Nezahualcoyotl
23-01-2018, 21:46
Bez zbędnego paplania.Polecam :ok:
wYhNELdwitw
Qf5cxPBwKoI
Gajusz Mariusz
02-02-2018, 14:09
Milczenie. Totalne rozczarowanie, chyba mistrzunio miał słaby dzień. Szogun przy tym to był film sensacyjny z wartką akcją przez duże A. Tylko dla fascynatów wygolonych Japończyków (przyznaję - Inoue -> najlepsza postać we filmie)
P1jpIgz6H3U
Dwa starsze filmy które nie trafiły do polskich kin:
Apollo 18. Ciekawy pomysł na film, choć przewidywalny nie nudzimy się do napisów końcowych. Dla zainteresowanych.
4RGhKzUUaME
Brudny szmal (The drop) . Akcja długo się zawiązuje, ale dobrane aktorstwo (Hardy, Rapace, ostatnia rola Gandolfiniego) i druga połowa filmu z nawiązką to wynagradzają. Gorąco polecam.
Iy_ogNiryZ8
Nezahualcoyotl
11-02-2018, 19:01
Pożyjemy i zobaczymy co z tego będzie:
6s2poY9gTLE
KLAssurbanipal
15-02-2018, 12:54
"Maya Lord" w reżyserii Emmericha prawdziwą historię Gonzalo Guerrero, hiszpańskiego żeglarza, który w 1511 roku przeżył zatonięcie statku u wybrzeży Jukatanu. Wraz z innymi rozbitkami został niewolnikiem lokalnego plemienia Majów. Udało mu się zyskać szacunek Majów. W końcu został liderem wojowników klanu Nachan i mężem córki wodza tego plemienia. Jego dzieci są pierwszymi metysami. W 1519 roku, kiedy Cortés rozpoczynał podbój Meksyku, Guerrero był jednym z dwóch wciąż żyjących członków załogi rozbitego statku. Guerrero nie przeszedł na stronę konkwistadorów i stanął do walki w obronie swoich nowych współbraci.
http://www.filmweb.pl/news/Re%C5%BCyser+%22Dnia+Niepodleg%C5%82o%C5%9Bci%22+w +ko%C5%84cu+opowie+o+upadku+Maj%C3%B3w-127038
Nezahualcoyotl
15-02-2018, 17:48
Roland Emmerich ma na swoim koncie kilka megaprodukcji zatem trzymam kciuki oraz czekam z niecierpliwością na finalny efekt jego pracy.Mam też nadzieję że ten projekt będzie bardziej historyczny od "Apocalypto".
Żeby nie było zbyt pusto to kilka dni temu obejrzałem i stwierdzam że czasu nie zmarnowałem:
JPNyNr2Kp4w
Gajusz Mariusz
22-02-2018, 09:58
Długo się zbierałem ale w końcu obejrzałem Blade Runner 2049
JFS_7lV10jY
Kilka słów komentarza, choć wiem że dla niektórych dość kontrowersyjnego. Cóż, oryginał oglądałem jako nastoletni dzieciak i jakoś tak nie złożyło się bym obejrzał ponownie, mimo że planowałem to przed kontynuacją. Rozumiem te wszystkie achy, ochy ale jakoś mnie ominęły, zapewne z racji wieku podczas oglądania. Dlatego nie stawiałem przed filmem "misji niemożliwe" czyli nawiązania poziomem do kultowego obrazu, gdyż to jest poza mną, jak już pisałem. Po bez mała 3 godzinach seansu okazało się że nie spoglądałem na zegarek, co mnie samego zaskoczyło gdyż wydłużonych scen było sporo. Postacie: Goslinga lubię i nie przeszkadzała mi informacja o tym kto zagra główną rolę (zapewne aktor wygrał wyścig o nią swoim występem w Drive). I nie zawiodłem się. Co prawda osobiście uważam że Fassbender byłby lepszy, ale po zagraniu duetu David/Walter nawet dla mnie byłoby już tego za wiele (akurat obejrzałem Snowmana o czym niżej), ta twarz i kolor oczu jest po prostu stworzona do tego typu postaci http://www.historycy.org/style_emoticons/default/wink.gif . Ford po prostu zagrał swoje, Jared Leto także całkiem nieźle. Do Any de Armas (Joi) mam słabość więc także na plus. Zatrzymując się przy tej postaci - nikt mi nie wmówi że pierwowzorem nie była Samantha z Her http://www.historycy.org/style_emoticons/default/cool.gif , Luv - także do zapamiętania. Uwaga ostrzegam - spoiler! Bardzo podobał mi się zwrot akcji gdy okazało się że K nie poszukiwał samego siebie, na co zdawały się wskazywać kolejne odkrycia bohatera. Muzyka zdawałoby się zupełnie inna niż w oryginale, lecz według mnie także b. dobra. Nie jestem specem od kina Sci-Fi lecz dla takich życzliwych dla gatunku jak ja film warty polecenia. Dla mnie 8,5/10.
http://www.twgreatdaily.com/imgs/image/146/14608411.jpg
Snowman
TOkz5yCBwsc
Ogólnie krytykowana próba ukazania na dużym ekranie kolejnego kryminału skandynawskiego. Część zarzutów słusznych, widać po trailerze że film utracił kilka scen które znikając zniekształciły a zapewne i wypłaszczyły kilka wątków na czym obraz oczywiście stracił. Jednak ciągle do obejrzenia dla fanów tak autora jak i kryminalnej prozy z zimnej Skandynawii. Na koniec pewna uwaga. Val Kilmer jak widzę jest chodząca antyreklamą operacji plastycznych... :cool:
Jsatrzab
22-02-2018, 10:54
@Gajusz Muzyka w nowym Blade Runnerze była bardzo podobna do tej z oryginału, widać lata kopiowania samego siebie pomogły Zimmerowi uchwycić brzmienie Vangelisa, co było naprawdę trudnym zadaniem. Zresztą moim zdaniem muzyka, jest najlepsza stroną obu tych filmów ;]
KLAssurbanipal
22-02-2018, 11:42
Jest nieco inna. 2-3 utwory są inną wersją Vangelisa.
Jsatrzab
22-02-2018, 12:27
No na pewno czuć w niej trochę Interstellara, no i przez te 30 lat trochę technologia poszła do przodu i brzmienia są trochę bardziej "trójwymiarowe" jednak to dalej stary dobry Blade Runner, ten sam klimat, te same brzmienia. :] Szkoda że nie dostał nominacji do Oscara, Dunkierka też miała fajny soundtrack, ale jednak wolałbym Blade Runnera w to miejsce :]
Jutrzenka
22-02-2018, 14:30
Obejrzałam niedawno niesamowity "Trzy billboardy za Ebbing, Missouri." Świetnie oddany klimat prowincjonalnego miasteczka i genialna gra aktorska. Choć to obyczajowy dramat, więc nie każdemu musi się spodobać.
Gajusz Mariusz
09-03-2018, 23:02
Słabo oceniany remake, ale mnie bardziej się podobał niż oryginał. Ciekawostka - Kiefer Sutherland mruga okiem swoją obecnością także w nowej wersji.
alYYSlK7apI
Gajusz Mariusz
16-03-2018, 20:21
Namówiony przez lepszą połowę obejrzeliśmy To. Pierwsza połowa filmu nawet, nawet. Lata 80-te, wiek bohaterów - nieprzypadkowo przypomina Stranger things (do tego obecność Finna Wolfharda). Niestety, wszystko niszczy postać Pennywise'a. Najsłabszy element filmu. Nic na to nie poradzę, od dzieciaka klauni mnie usypiali choćby nie wiem co robili. Tutaj także. Ile by nie miał zębów i jak bardzo idiotycznie się nie trząsł, po prostu żałosna postać. No a że to główne strachadło prozy/ekranizacji, cała reszta (znakomita gra dzieciaków) nie uratowała dla mnie filmu. Przez drugą połowę co rusz spoglądałem na zegarek, niestety. Koniec przywitałem z radością.
2-K7COJbp1Y
PerWerka
02-04-2018, 20:28
''Dobrze się kłamie w miłym towarzystwie''
https://www.youtube.com/watch?v=yxXHwWk5UMI
W moim odczuciu film wart obejrzenia. Nie wiem jednak czy w realu bym chciała w czymś takim uczestniczyć.... I nie chodzi mi tu o efekt końcowy ;)
Gajusz Mariusz
07-04-2018, 20:57
Werka, gdyby nie małe, średnie i duże kłamstwa ludzkość by nie przetrwała 365 dni ;)
Ponad rok po premierze, ale w końcu obejrzałem T2: Trainspotting
RQiI92MwZEk
Słodko-gorzki lecz zabawa znowu przednia. Film najbardziej przemówi do urodzonych w latach 70-tych, ale polecam wszystkim. Ta scena utkwiła mi szczególnie:
PgsfVJMWL0E
Gajusz Mariusz
10-04-2018, 06:25
Szczeki do potęgi? :cool: Megalodony do tej pory występowały w filmach klasy C. Statham jednak nie jest jeszcze Willisem czy Cage'm którzy grają we wszystkim co im podsuną więc może do kina w sierpniu nie pójdę, ale obejrzeć chyba nie omieszkam.
udm5jUA-2bs
Nezahualcoyotl
10-04-2018, 19:27
Po "Interstellar,Ex Machina,Blade Runner 2049" kolejna perełka na półce z filmami kategorii SF,czyli:"Annihilation".
89OP78l9oF0
Joaquin Phoenix ponownie pokazuje swój aktorski geniusz:
u6smn8BBTpo
I wreszcie jest kolejny film autorstwa Terry Gilliam który zapowiada się (tak jak większość jego produkcji) kompletnie zakręcony:
PkRo5l8679g
PerWerka
11-04-2018, 19:22
Szczeki do potęgi?
W myśl zasady....."Jeśli nie możesz czegoś zrobić młotkiem, weź cięższy młotek" :P
Gajusz Mariusz
18-04-2018, 19:00
22 czerwiec, jaka piękna data :D
1FJD7jZqZEk
Gajusz Mariusz
28-04-2018, 22:47
Po "Interstellar,Ex Machina,Blade Runner 2049" kolejna perełka na półce z filmami kategorii SF,czyli:"Annihilation".
89OP78l9oF0
A mnie jakoś nie rozłożyła na łopatki, choć może dlatego że nie uchroniłem się od spoilerów. Zresztą, youtuberów wyjaśniających co jak rozumieć całe zatrzęsienie (ciekawe czy jedni drugich obserwują przed napisaniem własnych przemyśleń ;)). Ogólnie niezły, największe wrażenie zrobiła na mnie druga scena z niedźwiedziem. Macie zamiar obejrzeć? Obserwujcie tatuaże! :cool:
Edycja
Pewnie z racji wieku mam sentyment do westernów i na szczęście czasami z Hollywood pojawi się coś w tym klimacie. Tym razem Hostiles. Można by napisać: kino drogi 120 lat temu. Choć chwilami traci tempo ogląda się znakomicie dzięki niesamowitej muzyce, bardzo dobrej Rosamund Pike i rewelacyjnemu Christianowi Bale. Jak ktoś lubi takie klimaty - gorąco polecam!
1M5cj4UmscE
I kolejna edycja
Film godny polecenia - Den of Thieves (Skok stulecia). Niezłe kino akcji choć kilka luk logicznych da się wyłapać. Bohater Butlera jak zazwyczaj role Cage'a -> wóda, fajka, wóda, fajka :cool: .
txEvzJHIRBY
Obejrzałem wreszcie Blade Runner 2049 Film, mimo, że część krytyków wieszała na nim psy, mi się spodobał. Sporo scen było inspirowane jedynką. Pomysł z wirtualną partnerką - bardzo dobry. Ciekawe, swoją drogą, skąd wzięli tego smętnego pieska?;) Reżyser jednak trochę przesadził z nastrojowymi dłużyznami... Gdyby film był skrócony o 40 min, to wyszłoby mu to na dobre - moim zdaniem. Warto obejrzeć.
Gajusz Mariusz
12-05-2018, 10:46
Zwiastun mnie nie powalił
TbN11_v9lcE
PerWerka
12-05-2018, 20:34
Zwiastun mnie nie powalił
I mnie też nie...
Podczas oczekiwania na nowego "Aliena" pisałam, że nie odgrzewa się starych kotletów, i nadal się tego trzymam. Zapewne będzie trochę fajnych efektów, ale to wszystko czego się spodziewam.
Dokładnie, Werka. Znowu będzie to samo, tyle że tym razem jeszcze więcej, mocniej i tak dalej - do, za przeproszeniem, urzygania. Temat Predatora dawno został wyczerpany i nie widzę sensu, żeby do niego wracać. Choć gorszy niż "Predators" nie będzie na pewno...
Nezahualcoyotl
14-05-2018, 21:48
"Predator" się skończył na drugiej części z Danny Glover.Wszystko co było potem to marnowanie czasu oraz oczu.Podobnie zresztą jak w przypadku "Obcego".Jeśli natomiast szukacie czegoś co jest wyborną rozrywką to na chwilę obecną tylko i wyłącznie te dwugodzinne szaleństwo :devil:
8nbUIqrrrZE
Gajusz Mariusz
19-05-2018, 20:37
dwugodzinne szaleństwo :devil:
Szaleństwo? ;) To jest dopiero 1,5 godzinne szaleństwo do kwadratu :twisted:
79-P9EKyb7g
Gajusz Mariusz
21-05-2018, 22:07
Czekając na ostatni sezon GoT luknąłem co porabia Tormund. A ten bawi się po swojemu w średniowiecznej Norwegii ;) Ostatni król (oryginalnie Birkebeinerne) - ogólnie raczej co najwyżej średni, jak ktoś lubi slalom gigant inne sporty zimowe (ze szczególnym naciskiem na biathlon) w 1204 roku w norweskich lasach - to czemu nie? ;D
kCZajozobwU
Nezahualcoyotl
23-05-2018, 05:22
Tak jak większość remake'ów ten również,w moim odczuciu,będzie skazany na porażkę zwłaszcza że odtwórcy ról głównych muszą się zmierzyć z kreacjami stworzonymi przez Steve McQueena i Dustin Hoffmana:
avvpqevmXGc
Gajusz Mariusz
23-05-2018, 09:05
Po odgrzaniu Króla Artura, kolej na Robin Hooda :confused:
tJfDBSWYqU8
A ja namówiony przez lepszą połowę obejrzałem Tulipanową gorączkę. Pozamałżeńskie namiętności z XVII wiecznym Amsterdamem w tle ze znanymi nazwiskami na liście płac. Coś jednak nie wypaliło choć chwilami było ciekawie. Dla fanów Alicji.
2scrU45_hGI
Właśnie obejrzałem
YsYJYEXgOy4
i cóż, Projekt: Monster ciągle bezapelacyjnie najlepszy w tym universum. Wracając do Paradoksu - ogląda się dobrze bo obsada niezła a i ujęcia kosmosu w tego typu filmach chyba mi się nie znudzą. Mimo tego ogólnie - słabe 5/10.
I kolejna edycja postu. Kształt wody choćby z powodu hałasu wokół niego (grom nominacji i zdobycie, nie licząc innych nagród, 4 oscarów i 2 złotych globów) wart był obejrzenia, mimo że tak jak się spodziewałem - nie rzucił mnie na kolana. Znakomita rola Shannona i odtworzona atmosfera zimnej wojny w Stanach w latach 60-tych. Dla chętnych na bajkę dla dorosłych.
DaahLDHc1zU
Ja sobie z filmami typu "Król Artur" czy "Robin Hood" (aktualnymi) dałem spokój. Jak widzę wciskanie wszędzie murzynów to aż krew mnie zalewa.
Co do "Kształtu wody" - byłem na tym filmie i.... jakoś mnie nie zachwycił za bardzo. Były momenty fajne, ale tak to nuda jakaś.
Za to polecam "Cichą Noc". Przyznaję, że gra aktorska Dawida Ogrodnika powala na kolana, sam pomysł na film trafny i równie... zabawny. Choć sam film moim zdaniem skradł dziadek głównego bohatera - wiecznie nachlany, a tym samym bawiący swoim zachowaniem np. podnoszenie wielkiej butli z wódą niczym ciężarkiem 20 kilogramowym ;D
Teraz w planach "Deadpool 2" i "Śmierć Stalina".
Deadpoola 2 mogę polecić z czystym sumieniem. Najlepszy film familijny jaki widziałem :D
Odnośnie mody na wciskanie wszędzie murzynów i azjatów w filmach typu najnowszy Król Artur, to popieram Arroyo. Dla mnie to chore. Poprawność polityczna wbrew historycznym faktom. Teraz duża część amerykańskich widzów będzie pewnie święcie przekonana, że w arturiańskiej Anglii było dużo obywateli o kolorach skóry innych niż biały, i nie byli oni oczywiście żadnymi niewolnikami. Takie czasy niestety. Efekty nawet fajne w tym najnowszym Królu Arturze, ale za mocno oderwane od pierwowzoru, bardzo luźna interpretacja.
KLAssurbanipal
02-06-2018, 00:44
Ten Robin Hood poza polityczną poprawnością razi mnie dziadowską scenografią i uwspółcześnionymi, tandetnymi kostiumami. W ogóle nie czuć klimatu średniowiecza, ani nawet świata brytyjskich legend. Po obejrzeniu trailera już wiem, że film to będzie cienizna. Nieraz się mylę i po słabym trailerze film okazuje się całkiem dobry, co jest pozytywnym zaskoczeniem. W tym wypadku jestem jednak pewien, że niestety tak nie będzie. Ani to śmieszne, ani ciekawe, sceny szału nie robią, a nawet efekty nie są jakieś wow, żeby przyciągnąć mnie w jakikolwiek sposób do kina. Narzekałem na Robin Hooda Ridleya Scotta, jednak tamten miał chociaż jakiś klimat i choć szału nie robi to da się obejrzeć. Temu nowemu nic dobrego nie wróżę.
Papillon pewnie będzie się przyjemnie oglądało, jednak to całkiem niepotrzebny film. Nie przebije kreacji aktorskich oryginału, który zresztą nadal super się ogląda. Taki zwykły skok po kasę kosztem kultowego klasyka. Coś jak Ben-Hur z ostatnich lat i wiele innych.
Deadpoola 2 widziałem i się uśmiałem. Jeśli ktoś nie lubi czarnego humoru i nie podobała mu się poprzednia część to nie ma po co iść. Dla mnie ubaw po pachy na letni wieczór. Chyba nawet przebił poprzednią część.
Nezahualcoyotl
02-06-2018, 09:17
Ten Robin Hood poza polityczną poprawnością razi mnie dziadowską scenografią i uwspółcześnionymi, tandetnymi kostiumami. W ogóle nie czuć klimatu średniowiecza, ani nawet świata brytyjskich legend. Po obejrzeniu trailera już wiem, że film to będzie cienizna. Nieraz się mylę i po słabym trailerze film okazuje się całkiem dobry, co jest pozytywnym zaskoczeniem. W tym wypadku jestem jednak pewien, że niestety tak nie będzie. Ani to śmieszne, ani ciekawe, sceny szału nie robią, a nawet efekty nie są jakieś wow, żeby przyciągnąć mnie w jakikolwiek sposób do kina. Narzekałem na Robin Hooda Ridleya Scotta, jednak tamten miał chociaż jakiś klimat i choć szału nie robi to da się obejrzeć. Temu nowemu nic dobrego nie wróżę.
Jeśli chodzi o buntownika z lasu to polecam ekranizację jego losów nakręconą w 1991:
WGbFTcz3rlI
Teraz duża część amerykańskich widzów będzie pewnie święcie przekonana, że w arturiańskiej Anglii było dużo obywateli o kolorach skóry innych niż biały, i nie byli oni oczywiście żadnymi niewolnikami.
Najpierw to oni musieliby wiedzieć, co to jest arturiańska Anglia...
Ten Robin Hood poza polityczną poprawnością razi mnie dziadowską scenografią i uwspółcześnionymi, tandetnymi kostiumami. W ogóle nie czuć klimatu średniowiecza, ani nawet świata brytyjskich legend.
To i tak dobrze, że miałeś siłę zwracać jeszcze uwagę na kostiumy... Ja po parunastu sekundach miałem już dosyć, myślałem, że przez pomyłkę odpaliłem trailer "Assasins Creed'a" :P
Popieram przedmówców w temacie politpoprawności, ale niestety, taki mamy klimat. Niemniej jednak nie ma się czemu dziwić, biorąc pod uwagę, że wygląda to zasadniczo na kino akcji w typowym dzisiejszym stylu, a dekoracja - czy historyczna, czy fantastyczna, czy jakakolwiek inna, ma tutaj zupełnie drugorzędne znaczenie. Mnie osobiście bardziej bolą "ambitne" filmy osadzone w realiach historycznych, które za nic mają fakty, a scenariusz wypełnia zestaw schematów i klisz dopasowanych do współczesnego odbiorcy - jak np. "Braveheart" czy "Królestwo niebieskie".
Btw, jeśli chodzi o nowego "Motylka", to również podzielam opinię, że jest twór równie bezsensowny, jak remake "Omena". Nie dość, że poprzednia ekranizacja ciągle daje radę, to w dodatku będzie to zapewne kopia pierwszego filmu (nawet główny bohater wystylizowany na McQueena), a nie próba zekranizowania książki Charriere'a na nowo (nawiasem mówiąc, gorąco polecam lekturę). W sumie nawet szkoda, bo film ledwie liznął literacki pierwowzór, który jest znacznie bogatszy od tego, co widzieliśmy na ekranie.
Gajusz Mariusz
03-06-2018, 15:21
Co do "Kształtu wody" - byłem na tym filmie i.... jakoś mnie nie zachwycił za bardzo. Były momenty fajne, ale tak to nuda jakaś.
Po prostu by wepchnąć różne gatunki filmowe w jeden seans i do tego opowiedzieć to tak by za każdym razem dobrze się oglądało trzeba wspiąć się na wyżyny Foresta Gumpa. Ten film może zdobywać nagrody ale po obejrzeniu raczej będzie się już omijało.
Robin Hood - już zwiastun nasuwa wątpliwości czy to nie Assassin's Creed z kolejną cyferką.
Mam coś lepszego do zaproponowania:
Shot caller (Skazany)
NUkApGNbBWY
Niby już znana historia od maklera do gangstera lecz ogląda się całkiem dobrze z jednym minusem. Reżyser postawił na retrospekcje, które poważnie zwalniają film. Tu liniowość lepiej by się sprawdziła. A co tu zobaczymy? Niedawno obejrzałem co tam Tormund porabia nudząc się w Norwegii ;) Teraz podglądamy kolejnego bohatera. A że to sam sir Jaime Lannister to i Punisher jest za cienki w uszach ;D Polecam.
KLAssurbanipal
05-06-2018, 22:51
Całkiem niezły film, przyjemnie się ogląda, ale jednak ma pewne niespójności zwłaszcza na koniec, które główny bohater mógł inaczej rozplanować, skoro i tak przewidział praktycznie do końca. Ale nie chcę spojlerować ;) Ogólnie film całkiem niezły i podoba mi się główny bohater.
Gajusz Mariusz
06-06-2018, 12:24
Czas mroku
wYSfrTkftnQ
Az trudno uwierzyć że w po części brytyjskim filmie historycznym stojącym na wysokim poziomie zabrakło na planie konsultanta który by wyprostował datę rozpoczęcia Operacji Dynamo czy fakt zatopienia lotniskowca Glorious przed... 9 maja 1940 http://www.historycy.org/style_emoticons/default/rolleyes.gif Czy to znaczy że to zły film? Na pewno nie! Mimo że za bardzo kameralne kino mi nie odpowiada, ale niekiedy jest nieodzowne by ukazać duszną atmosferę gabinetów. Gary Oldman - czapki z głów, Ben Mendelsohn jako Jerzy VI - mimo że aż się prosiło uśmiechnąć się do widza i obsadzić w tej roli Colina Firtha - także znakomity a scena powierzenia stanowiska premiera Churchillowi - jedna z tych niezapomnianych http://www.historycy.org/style_emoticons/default/smile.gif
Gdzieś czytałem że dzięki parze z Dunkierką Nolana mamy możliwość ujrzenia proces podejmowania decyzji jak i jej wykonania jeżeli chodzi o Operację Dynamo. I faktycznie tak jest. Nie czytałem żadnej biografii Churchilla więc zgaduję że ta przejażdżka metrem w dniu sławnej mowy w parlamencie o nie poddaniu się to licentia poetica twórców. Cóż, podsumowując - spokojnie polecam.
PS Jeszcze jedno - obraz kapitulanctwa tak gabinetu politycznego jak i sztabu jest porażający. Mając ciągle tyle atutów w ręku (które skutecznie wykorzystano) aż trudno uwierzyć że brytyjska strona twórców to zaakceptowała. Tłumaczę to tylko tym że chciano ukazać lwa na tle stada baranów. Królowi także się oberwało...
Edycja
Po Kobiecie w klatce http://www.filmweb.pl/film/Kobieta+w+klatce-2013-672278 i Zabójcy bażantów http://www.filmweb.pl/film/Zab%C3%B3jcy+ba%C5%BCant%C3%B3w-2014-698186 miałem możliwość ponownie spotkać się z Carlem Mørckiem i Assadem w Wybawieniu
UU9Ix2-yW4o
Może nie jestem jakimś maniakiem skandynawskich kryminałów, jednak muszę przyznać że jak do tej pory chyba się na nich nie zawiodłem. I mimo że tym razem (dla mnie) wyraźnie czegoś brakło, znowu ten znany już mroczny klimat do mnie trafił. Może nie na teraz, ale na jesienny deszczowy wieczór - film jak znalazł ;)
... i kolejna
12 strong
OHy4CIdjhuA
Pomieszanie kilku faktów z szarżą Lekkiej Brygady i hollywoodzkiej naiwności. Przykład - operatorzy sił specjalnych desantują się w nocy z CH-47 w górach Afganu rozpoczynając interwencję po ataku 11 września. Mają za zadanie dołączyć do sił Sojuszu Północnego gen Dostuma. Nie mają oczywiście :rolleyes: z nimi żadnej łączności, umówionych haseł ect. Po kilkunastu sekundach nie wiedząc kto nadchodzi biorą do niewoli dwóch bojowników generała by w końcu cała grupa tych ostatnich wyskoczyła by zorganizować scenę "każdy mierzy do każdego". Na szczęście agent CIA który już wcześniej dołączył do sił Sojuszu wyjaśnia sytuację jednocześnie mając pretensje że operatorzy wylądowali daleko od wyznaczonego miejsca. No to w takim razie co sami tam robili :devil: :crazy: Ok, dość złośliwości. Jeżeli komuś podobały się filmy typu http://www.filmweb.pl/film/Terytorium+wroga-2011-572635 i http://www.filmweb.pl/film/Ocalony-2013-613320 to spokojnie mogę mu polecić. No i rzecz jasna fankom Thora ;)
Gajusz Mariusz
14-06-2018, 22:17
Dziś o
26f0bcU7U2s
Ponieważ film całkiem nowy, by nie spoilerować wybierającym się do kina, reszta dla chętnych tutaj
Cóż, o filmie ponownie słychać głosy od zachwytu po totalna krytykę ale i tak jak 3 lata temu nie przeszkodziło mi to w wybraniu się do kina. Cokolwiek by nie pokazali i tak nie koncentruję się na obuwiu głównej bohaterki (do tego wrócimy ;)) czy braku logiki w fabule i w postępowaniu bohaterów lecz na zwierzakach tu i tam ryczących i biegających. Film przeznaczony dla wszystkich więc ja to zwykle bywa dobrzy bohaterowie wybrną z każdej sytuacji bez wyjścia, a źli są pokarmem dla dinozaurów a i to ukazane w wygładzonych scenach by jak najwięcej dzieciaków obejrzało. Fajnym przymrużeniem oka do widza była pierwsza scena z Claire, gdy kamera ukazuje ją poczynając od... butów :cool: Pratt ma kilka fajnych powiedzonek ale w pierwszej odsłonie miał lepsze dialogi. Mimo że jak wspomniałem, nie koncentruję się na braku logiki w fabule i w postępowaniu bohaterów to tym razem było to aż nazbyt widoczne już od pierwszej sceny - Mosasaurus przez 3 lata karmił się wspomnieniami? Zresztą super bystry indoraptor (tak, kolejny zmutowany główny bohater, jakby dinozaury nie mogły unieść ciężaru skupienia widzów na sobie :rolleyes: ) o super rozwiniętych zmysłach nie grzeszy węchem, inteligencją i siłą gdy jest mu to najbardziej potrzebne. Ponownie sporo scen które są wersjami 2.0 w stosunku do Jurassic Park. No i powód wyjścia do kina - dinozaury. Tu sporo nowych bohaterów - Barionyx, Carnotaurus, Styracosaurus czy Allosaurus lecz jak wspomniałem - one muszą być w cieniu sztucznego tworu. Zawiodłem się sceną Mosasaurusa z surferami którą widzieliśmy w zwiastunach. Niestety, to cała scena... :( Zaś zaskoczyła chyba najbardziej ckliwa - palącego się Brachiosaurusa ryczącego odgłosem Humbaka... Z komediowych zaś zapada w pamięć ta gdy sparaliżowany Pratt próbuje odpełznąć od lawy co wprost kojarzy się z fenomenalną sceną Leo z Wilka z Wall street :mrgreen: Akcja filmu gna i gna co trochę psuje odbiór (a może ma na celu przeszkadzanie w analizowaniu logiki scenariusza?) no i oczywiście na siłę wprowadzony dzieciak by najmłodsza część widowni miała się z kim identyfikować. Najciekawszym chyba fragmentem jest sam koniec. Ta minutowa scena daje tak dużo możliwości w kolejnych częściach (tych jestem pewien w liczbie mnogiej) że właściwie stanowi początek nowego uniwersum. I co tu kryć, za 3 lata oczywiście wybiorę się na kontynuację!
PS - Jestem dumny z lwa, nie pękał naprzeciw Tyrannosaurusa Rexa :ok:
Gajusz Mariusz
24-01-2019, 20:02
No dobrze, od czegoś trzeba zacząć. Dziś proponuję obejrzenie Wind river
s7WuKdVhrmA
Niezbyt mi odpowiadają zimowe klimaty (no, może oprócz The thing), lecz obsada mnie skusiła. Film rozkręca się powoli, choć z każdą minutą wciąga coraz bardziej. Śledzimy śledztwo młodej agentki FBI, na której widok miejscowi, gdy zobaczyli jak potraktowano sprawę w centrali, wszyscy zrobili tak :rolleyes: . Powodowany także osobistymi przyczynami, miejscowy myśliwy zgadza się jej pomóc, gdy przekonał się, że mimo małego doświadczenia, jest pełna zapału by wyjaśnić śmierć młodej dziewczyny. Koniec daje wiele do myślenia. Gorąco polecam!
Gajusz Mariusz
25-01-2019, 23:23
No to dzisiaj coś z Sci-Fi
Całkiem przypadkiem obejrzałem anonimowy dla mnie do chwili seansu thriller What Happened to Monday (polski tytuł, tym razem faktycznie trafiony - Siedem sióstr). Znakomity popis aktorski Noomi Rapace. Trzyma w napięciu a i zakończenie w miarę zaskakujące. Gorąco polecam! (oczywiście takie filmy omijają polskie kina...)
aErFYrNAA70 (https://www.youtube.com/watch?v=aErFYrNAA70)
Gajusz Mariusz
26-01-2019, 23:32
No to dziś o dziele zza północnej (tak, tak! nie wschodniej! ;)) granicy.
Problem z patosem jest ten, że gdy się przekroczy pewien jego poziom, ten zamienia się w groteskę i film wojenny przeistacza się w tragikomedię. Ale od początku. Obejrzałem jakiś czas temu to oto dzieło pogrobowców mosfilmu
R-QBqT9RQAM (https://www.youtube.com/watch?v=R-QBqT9RQAM)
O tej historii interesujący się frontem wschodnim słyszeli wszyscy https://pl.wikipedia.org/wiki/Panfi%C5%82owcy ale zobaczyć ekranizację to zupełnie co innego. Co tu mamy? Przełożeni wszystkich stopni zwracają się do żołnierzy właściwie nie wydając rozkazów, co najwyżej sugestie, polecenia. Komisarz polityczny to taki brat łata - a to wybroni ciągle żartującego żołnierza przed porucznikiem instruktorem walki z czołgami, a to przyniesie tytoń potrzebującym. Swój człowiek! Żołnierze są już tak doświadczeni czteromiesięcznym gonieniem szkopów (licząc od czerwca 41, np samoloty rozpoznawcze Luftwaffe zestrzeliwują masowo - raz pada liczba 10) że np dokładnie wiedzą kiedy nastąpi ostrzał, o jakim natężeniu, a kiedy atak (i tak się dzieje, lecz nigdy Niemcy jedno z drugim nie synchronizują). Raz nawet przeleciał Stukas, ale tylko po to by Szasza mógł do niego pruć z pepeszy. Niemieccy żołnierze piechoty przypominają zombie chodzące tu i tam na otwartym polu służąc za tarcze strzelnicze. A cała epicka bitwa 28-iu to wzięcie około dwóch kompanii czołgów i około dwóch kompanii piechoty w kleszcze które tworzyły: z lewej flanki 2(3?) działka p-panc bez osłony piechoty które Niemcy do końca nie zdecydowali się atakować bo po co, czasem zmuszeni ostrzelać ogniem dział czołgowych gdy liczba płonących maszyn kolegów-pechowców nie pozwalał im już jechać do przodu. Na wprost okopy naszych gierojów, a na prawej flance obsługa maxima która sama decyduje podczas którego ataku strzelać, a którego nie. Razem tworzy to nam kwadrat o boku kilkuset metrów w który wciąż i wciąż wchodziły fale za chwilę martwych szkopów. Wraz z czasem nie braknie nam postaci wychylających się przy rzucie wiązką granatów i ginących z przestrzeloną piersią od serii MG, zdążywszy rzecz jasna rzucić (celnie!) po chwili oszołomienia by spokojnie umrzeć z kolejnym palącym się czołgiem w tle. Gdy już kozaki nie mają amunicji (był nawet rzut kamieniem) i na niedobitki Niemców szykują się z saperkami, bagnetami etc, Iwan z maxima rozstrzeliwuje epicko do końca wrażych napastników. To wszystko na oczach obserwującego spokojnie przez lornetkę dowódcy kolejnej kompanii czołgów który na ten widok... zwątpił w siłę kilkunastu dział czołgowych kal 3,7cm , 5cm i 7,5cm i 30 MG. Pokaz siły jednego maxima wystarczył by faszystom zmiękła rura. Gdy widzimy iż w taśmie pozostały 3 naboje, ów obserwujący scenę rozstrzeliwania kamratów oficer wydał rozkaz wycofania się. Tyle akcja, ale film zapełniony jest także rozmowami żołnierzy. A to nasz brat-łata politruk uświadamia młodego Kazacha co to jest naród, a to nasze kozaki opowiadają sobie o Termopile, o... siedmiu samurajach i... siedmiu wspaniałych http://www.historycy.org/style_emoticons/default/biggrin.gif A to usłyszymy osąd że być pancerniakiem to pewna śmierć. Ale nade wszystko co jakiś czas słyszymy że mają zrobić wszystko, ale nie umrzeć! Gdy jeden z żołnierzy oznajmia że gotowy jest walczyć do śmierci, dostaje opieprz od przełożonego że jest samolubnym egoistą bo kto za niego będzie dalej walczyć? I tak dalej i tak dalej. Co jest najlepszego? Ukazanie sprzętu. U Niemców mamy haubice s.F.H.18, czołgi to Pz.Kpfw III i krótko lufowe Pz.Kpfw IV. U Rosjan niby prozaiczne haubice wz. 1938 (M-30), p-pance 45mm wz. 1937 (53-K) ale dostrzegamy pomiędzy PPSz-ami także PPD! Pod tym względem - nie mam nic do zarzucenia.
Podsumowując - ten radziecki film jako żywo przypomniał mi stare, słusznie minione czasy. Napisałem - radziecki? Hmmm. W końcu Władymir Władymirowicz pieje co chwila o największej katastrofie w XX wieku jaką był rozpad ZSRR. No to mu kręcą takie filmy a i naród po katastrofalnej głasnosti w końcu na powrót dowie się jak dbano o życie i zdrowie ich dziadków i pradziadków zimą 1941. Ach te setki tysięcy i miliony egoistycznych tchórzy, którzy postanowili wbrew rozkazom zginąć gdy inni zabijali nazistów setkami jakby tak od niechcenia. Ja tam film polecam http://www.historycy.org/style_emoticons/default/cool.gif głównie dla nostalgii. I jeszcze jedno - film nie trwa 2 godzin. Ostatni cały kwadrans to zbliżenie na monument jaki na miejscu zbudowano oraz mega lista płac. Ogólnie, jakby to powiedzieć. :hmm: "Na froncie wschodnim, bez zmian..."
KLAssurbanipal
31-01-2019, 14:07
Dzięki Gajuszu za obszerny komentarz! :)
W najbliższą niedzielę (03.02.2019) w TV Puls o godz. 20:00 będzie można obejrzeć film "Aleksander" w reżyserii Olivera Stone'a. Obsada: Colin Farrell (Aleksander), Angelina Jolie (Olimpias), Anthony Hopkins (Ptolemeusz), Val Kilmer (Filip II), Rosario Dawson (Roksana), Jared Leto (Hefajstion), Christopher Plummer (Arystoteles), Jonathan Rhys-Meyers (Kassander).
Jest to wg mnie najlepsza dotychczas produkcja filmowa pod względem realizacji antycznych bitew i zrekonstruowanego uzbrojenia. W tej kategorii do dziś nie ma sobie równych. Do tego należy dodać wspaniałą ścieżkę dźwiękową w wykonaniu Vangelisa.
Niestety powyższe walory tej produkcji nie zostały w pełni docenione ze względu na krytykę pewnej części scenariusza, skutkiem czego w późniejszych produkcjach o czasach starożytnych - bitwy, kostiumy i uzbrojenie traktuje się po mocoszemu.
u73M1iBwW8o
GaDiATvUKWQ
Nezahualcoyotl
31-01-2019, 16:40
Ciekawe tylko którą wersję pokażą :hmm:?
https://www.imdb.com/title/tt0346491/alternateversions
Gajusz Mariusz
31-01-2019, 20:18
Dzięki Gajuszu za obszerny komentarz! :)
W najbliższą niedzielę (03.02.2019) w TV Puls o godz. 20:00 będzie można obejrzeć film "Aleksander" w reżyserii Olivera Stone'a. Obsada: Colin Farrell (Aleksander), Angelina Jolie (Olimpias), Anthony Hopkins (Ptolemeusz), Val Kilmer (Filip II), Rosario Dawson (Roksana), Jared Leto (Hefajstion), Christopher Plummer (Arystoteles), Jonathan Rhys-Meyers (Kassander).
Jest to wg mnie najlepsza dotychczas produkcja filmowa pod względem realizacji antycznych bitew i zrekonstruowanego uzbrojenia. W tej kategorii do dziś nie ma sobie równych. Do tego należy dodać wspaniałą ścieżkę dźwiękową w wykonaniu Vangelisa.
Niestety powyższe walory tej produkcji nie zostały w pełni docenione ze względu na krytykę pewnej części scenariusza, skutkiem czego w późniejszych produkcjach o czasach starożytnych - bitwy, kostiumy i uzbrojenie traktuje się po mocoszemu.
u73M1iBwW8o
GaDiATvUKWQ
Ok, Gaugamela, szczególnie wchodząca w kadr falanga gdy początkowo widać tylko sarissy - miodzio. Lecz z Hydaspesem Stone nie popisał się zupełnie. :confused: Emocje, dobre ujęcia są, ale mimo krwawego przebiegu bitwa skończyła się jednoznacznie, co reżyserowi nie pasowało więc spaprał całkowicie by ukazać powód zmiany decyzji o ciągłym marszu do przodu.
Bsy9f7z7NiM
fXeuxwLt0lM
https://www.youtube.com/watch?v=dHpaNjLWoDU&feature=youtu.be
Wpisany na listę do upolowania :P
KLAssurbanipal
15-02-2019, 01:01
Teaser filmu "Tolkien". Fajne wrażenie robi głowa Saurona pojawiająca się na froncie I wojny światowej w 0:31:
Girzu81oS8Q
Gajusz Mariusz
17-02-2019, 00:29
Bird box (Nie otwieraj oczu)
KCavXsEiyJMNiestety, mimotego że Bullock bardzo sobie cenię, film-niewypał. W jakiś sposób przypomina A quiet place, który mimo że lepiej odebrałem, jakoś także nie zdobył mej większej uwagi.
Zacząłem oglądać i mówię sobie - zaraz odliczę tutaj głównych bohaterów Pacyfiku ;), później trochę innych znanych gęb ale grała głównie muzyka :cool:, więc mimo sporych nieścisłości, polecam.
mP0VHJYFOAU
N9Asxqvr2m8
Gdy już waśnie na temat filmu opadły, obejrzałem na spokojnie i ja. Jak zwykle Smarzowski nie zawiódł, jego ekipa aktorska także w znakomitej formie. Pamiętając co się działo po Wołyniu, głosy krytyki i zachwytu zmieniły swe źródło dokładnie na odwrót :ok: Wrzucę cytat z dyskusji na historykach:
Gdyby Smarzowski np. po "Klerze" nakręciłby podobne dzieła na zasadzie "Sędziowie", "AK", "Okrągły Stół", "Wyklęci", "Reprywatyzacja", "Smoleńsk" itd. to gwarantuję, że w tym kraju co dwa lata dla tych samych ludzi byłby na zmianę najlepszym i najgorszym polskim reżyserem.
Trudno nie przyklasnąć. Jak ktoś jeszcze nie oglądał, gorąco polecam!
Presidente
25-02-2019, 15:12
Jak dla mnie dobry film, ale nie jakiś tam wybitny. Też polecam
Gajusz Mariusz
25-02-2019, 15:24
Jest kilka smaczków w tle, choćby dość czytelny obraz pewnego młodego księdza, któremu cosik nie poszło z karierą w realu, ale nadal jest pupilem swego środowiska (niestety, zatrzymują go na lotnisku na wyspach i wysyłają na powrót do macierzy). Co ciekawe, sam to zauważył i w swojej recenzji-ocenie filmu także do tego nawiązał. Myślę że warto do niej podrzucić link: https://wprawo.pl/2018/10/05/j-miedlar-oszustwo-recenzuje-kler/
KLAssurbanipal
25-02-2019, 23:48
Kler jest świetny, poza smaczkami nawiązującymi do licznych mniej ważnych i ważniejszych wydarzeń ostatnich lat jest gra aktorska na najwyższym poziomie i świetna intryga dotycząca w pewnym momencie dwóch księży. Na pozór 3 różne historie, a jednak dwie się zazębiają.
A jak oceniacie wczorajszą galę oscarową?
Nezahualcoyotl
26-02-2019, 17:10
A jak oceniacie wczorajszą galę oscarową?
Idzie coraz szybciej w stronę Freak Show jaki mamy okazję "podziwiać" na Eurowizji :eek:
http://i63.tinypic.com/25qw07b.jpg
Gajusz Mariusz
01-03-2019, 21:23
8sfSXWl1j7E
Zaczynamy od lotu X-15 a później jest tylko lepiej. Gosling ponownie hipnotyzuje, reszta nie odstaje. O dziwo mało powiewania flagami, raczej dramat ambitnego człowieka który po stracie córki coraz bardziej jest wyalienowany do wszystkiego co ziemskie. Położenie akcentu na klaustrofobię było punktem w dziesiątkę. Trzaski poddawanym ekstremalnym przeciążeniom struktur X-15, Gemini czy Apollo na zmianę z ciszą kosmosu - miodzio. Gorąco polecam.
PS No, nie zapominajmy że dla niektórych Apollo wrócił do swych korzeni. Hollywood :cool:.
u0kysDisT-E
Cóż, Hollywood 4 raz serwuje nam film według tego samego scenariusza, więc jakoś nie spieszno mi było z seansem. I tak - Cooper aktorsko znakomity (i reżyserko także - debiut) a i wokalnie dał radę. Lady Gaga - cóż, wokalnie wiadomo, a aktorsko widać że dobrze się czuje przed kamerą. Więc para głównych bohaterów na plus. Nie jestem jej wielkim fanem, lecz powiem tylko (kwestia gustu) że daleko lepiej gdy stara się trzymać makijaż pod kontrolą. Niestety, w odróżnieniu od Bohemian rhapsody, nie jestem targetem tutejszego soundtracka. No po prostu nudziłem się bardzo, więc te 2h15min zdawały się osiągnąć 3h. A i tak końcówka jakby na skróty, mało wiarygodna. Podsumowując - doceniając elementy, to jednak o całym filmie zapomnę za 3 dni.
Niestety nie doczekałem się roli Mikkelsena w Wikingach, a szkoda :(. Jednak jest film w którym wspomniany aktor gra z Lagerthą, w Polar
P1MfyZbtuQI
Trochę zbyt surrealistyczny jak na mój gust, taki trochę powielający schemat Killing Gunther https://www.youtube.com/watch?v=uDT2FYXa_wA
na szczęście trochę mniej pokręcony. Na koniec patrząc na Madsa, uznałem że gdzieś już widziałem gościa przed laaaaaty ;)
https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/static.anygator.com/static-anygator2/thumbs/uk/d4/d46cb1033422c3afa35d7ade3942a2b02ae17a8c/big.jpg
https://pbs.twimg.com/profile_images/932262842144878592/NpiKn0GB_400x400.jpg
Czy polecić? Raczej tylko fanom Madsa i Katheryn
JAHKQPBKSZ8
Całkiem niezły potencjał, niestety zmarnowany przez cukierkowo-familijne rozwiązywanie wszelkich problemów, które ledwie się pojawiają, od pstryknięcia palcem znikają.
Naukowiec wraz z przyjacielem klonuje swoją rodzinę, która zginęła w wypadku samochodowym. W 17 dni ciała są gotowe, a że sam bohater robił dla megafirmy eksperymenty cyfrowego kopiowania wszystkiego co mamy między uszami na nieboszczykach (poległych żołnierzach) - właściwie odzyskuje najbliższych. Lecz nie do końca. Mając ograniczoną ilość komór, w których rosły klony, musiał zdecydować które dziecko nie dostanie drugiej szansy (żonie i dwójce dzieciaków wymazuje je z pamięci). Ciekawe aspekty, choćby takie jak zareagują osoby sklonowane po dowiedzeniu się że są klonami etc potraktowano po macoszemu. Nie chodzi mi o to by film był moralitetem filozoficznym, lecz omijanie wszelkich raf które napotyka bohater (choćby jak wytłumaczyć zniknięcie dziewczynki w szkole, u sąsiadów etc), spam absurdalnych zbiegów okoliczności, zero kamer w instytucji, gdzie jest sprzęt za setki mln $ etc etc. Pierwsza godzina jeszcze daje się oglądać, później mamy kino familijne do niedzielnego obiadu.
KLAssurbanipal
24-03-2019, 13:37
Co prawda zwiastun pojawił się parę dni temu, ale tu jeszcze go nie było. Póki co nie mówi nic o fabule. Taki zlepek różnych scen, gdzie można zobaczyć z jakim klimatem mamy do czynienia. Szkoda, że nie pokazano Zawieruchy jako Polańskiego, co może świadczyć, że to bardzo mała rola, ale z drugiej strony nie ma też Ala Pacino. Poczekamy na kolejny trailer ok. 2:30.
Scf8nIJCvs4
Gajusz Mariusz
24-03-2019, 16:09
Liczę na dobre kino. :cool:
KLAssurbanipal
26-03-2019, 00:00
Ciekawe, czy film będzie na zasadzie True Detective. Na koniec widać DiCaprio wspominającego prawdopodobnie zdarzenia z filmu.
Gajusz Mariusz
01-04-2019, 17:35
Ocean ognia
aC3v46_467Y
Jak już w końcu doczekaliśmy się jakiegoś filmu, który gdzieś tam ma zapewne nawiązywać do twórczości Toma Clancy, to otrzymujemy gniot w którym absurd goni absurd. Masakra.
Nezahualcoyotl
03-04-2019, 17:40
Niezwykle ciężko będzie Joaquin Phoenix przebić Heath Ledger w roli Jokera (bo z tym w wydaniu szalonego Jack Nicholson nie będzie problemu ale to może kwestia nie aktora lecz samej postaci) jednak mimo wszystko zanosi się na coś nowego z kręgu Gotham City.Zwiastun stawia nacisk na studium narodzin sztandarowego czarnego charakteru tego miasta a nie,jak dotychczas,akcje ze spluwami w roli głównej.
No i wreszcie stary oraz poczciwy Robert de Niro dostał szansę zagrania w czymś więcej aniżeli komedii "B" klasy:
1WuDZ_fl5DQ
Gajusz Mariusz
15-04-2019, 21:17
Robin Hood...
NXfjRgc8Dls
Długo się do niego zabierałem i w końcu na raty obejrzałem. Film jest po prostu tak rażący brakiem logiki, absurdalnością scen, kiepsko zagrany (o zachowaniu praw fizyki nawet nie wspomnę) i z tyloma topornymi nawiązaniami do czasów współczesnych a poziom głupoty został na tyle przekroczony, że... warto obejrzeć to jako przykład niezamierzonej komedii. Tylko dla odważnych, lecz zapewniam, że dobrze się ubawicie w ramach odmóżdżenia. Straszą nas kontynuacją, lecz mam nadzieję, że film nie zarobił na siebie i sobie odpuszczą.
W końcu obejrzałem film godny polecenia. Kursk
ZK58Xs-jwpg
Film zawiera nieścisłości, choćby dla dramaturgii obrazu widzimy że Brytyjczycy i Norwegowie przypłynęli na czas a jedynie postawa rosyjskiej wierchuszki sprawiła że i tak na próżno. Jednak sam film uważam za udany. Rosyjscy marynarze ukazani bez zauważalnej złośliwości, co prawda wierchuszce się dostało, ale przyznajmy - należało się. Z racji wieku dzięki filmowi miałem okazję powtórnie przeżywać tą tragedię. Obraz gra na emocjach, choćby niezapomniana konferencja z rodzinami załogi. Kto by zapomniał akcję z zastrzykiem? Osobiście spokojnie polecam nawet najbardziej wybrednym.
Ocean ognia
aC3v46_467Y
Jak już w końcu doczekaliśmy się jakiegoś filmu, który gdzieś tam ma zapewne nawiązywać do twórczości Toma Clancy, to otrzymujemy gniot w którym absurd goni absurd. Masakra.
No i znalazłem chiński odpowiednik takiego gniota, tyle że ten wyraźnie sponsorowany przez rząd w Pekinie jako reklamówka.
LIjuBj3Owo4
Czego tutaj nie mamy! Pojedynki czołgów, snajperów, operacje specjalne na wodach "rogu Afryki", na pustyni i w miastach, odbijanie zakładników i przejmowanie materiałów radioaktywnych. Logiki za grosz, ale gdy czegoś potrzeba zawsze albo przysyła dowództwo, albo stoi akurat za rogiem (np T-72). Efekty i sceny walki na poziomie hollywoodzkim, efekty ran nawet na wyższym, ale Chińczycy są ciągle z jednym na etapie lat 80-tych - oni ciągle nie muszą zmieniać magazynków. Oczywiście zawsze gdzieś tam dla dramatyzmu padnie okrzyk o braku amunicji, ale gdy aktor wypowiadający te słowa potyka się w tym samym momencie o stos kałaszy po zabitych islamskich terrorystach sami się domyślacie jak to kinoman odbiera. Na koniec eskadra chińskiej marynarki wojennej przegania z Morza Południowochińskiego 1 krążownik typu Ticonderoga plus 2 niszczyciele typu Arleigh Burke... Czasem trzeba się odmóżdżyć, więc czemu nie przy Operacji Morze Czerwone? :)
Edit - zapomniałem o dziennikarce ala Tomb Raider, która straciła bliskich podczas zamachu w Londynie. Podchodzi wszystkich islamistów jak Arya, strzela jak Czarna Wdowa a jak trzeba i w czołgu się odnajdzie. Strach się bać.
KLAssurbanipal
10-05-2019, 23:06
Chińczycy w filmach wojennych i akcji przebijają najnowsze części Szybkich i Wściekłych oraz Transformers, więc takich produkcji lepiej nie ruszać. :P
Gajusz Mariusz
23-05-2019, 16:33
W końcu się wziąłem i zabrałem za Glass
n2yHY-6LAR8
Po niezłym początku mamy narastanie napięcia w zakładzie psychiatrycznym w którym trzymają bohaterów obu wcześniejszych filmów (Niezniszczalny i Split). I niby jest ok, ale czekamy, czekamy, czekamy, przysypiamy, czekamy, przysypiamy. Sceny z dr Staple można wykorzystać na pójście do kuchni, łazienki, pokolorować z córką kolorowankę lub na wyjście z psem na spacer. Dużo nie tracimy, bo jest tego przynajmniej połowa filmu. Końcówka zupełnie rozczarowująca dobija cały film, który całkiem dużo obiecywał. Tak zmarnować potencjał Davida i Bestii http://www.historycy.org/style_emoticons/default/rolleyes.gif Gdybym przez pomyłkę poszedł na Glass do kina, jak rzadko kiedy żałowałbym pieniędzy, a przede wszystkim straconego czasu.
W końcu obejrzałem jakiś film warty polecenia. Przemytnik (The mule)
F7G1iCQnwws
Clint Eastwood. To nie jest ani jego najlepszy film, ani najlepsza rola. Tylko że to ciągle stary, porządny warsztat, a po małe rólki ustawiają się do niego w kolejce znane nazwiska, bo patrząc na formę starego twardziela, nie wiadomo ile filmów zdąży jeszcze zrealizować, niezależnie od tego, po której stronie kamery. Chwilami jako wierny fan miałem wrażenie, że Clint za chwilę się przewróci :( (89lat!). Gorąco polecam.
Oni (Loro).
xN8V6BS2euM
Znakomity Toni Servillo kradnie wszystkim show, ale tło także daje radę. Świetna muzyka, kalejdoskop scen z życia rodzinnego, zawodowego i politycznego (przekupywanie senatorów, próbka błyskotliwego handlowca wciskającego apartament, przekonywanie piłkarza do gdy w Milanie lecz także ciekawe rozmowy z żoną) i oczywiście bunga bunga !! :P . Gorąco polecam!
Przynęta (Serenity)
t8QR3vxAz7U
Dobry, choć ciut pokręcony na koniec film. Taki zwrot sytuacji może ma i urok, lecz wolałbym klasyczny thriller niż... no właśnie :cool: Nie dla wszystkich, lecz na pewno dla fanów McConaughey.
Tym razem komedia (inaczej trudno to zakwalifikować) wojenna o wdzięcznym tytule... T-34 :)
7y_eRUErIlY (https://www.youtube.com/watch?v=7y_eRUErIlY)
Cóż, po http://www.historycy.org/index.php?showtopic=269&view=findpost&p=1747745 tym razem nie mamy filmu opartego na faktach (choćby tylko się ślizgał na nich), tylko zupełne fantazyjne kino skierowane do fanów World of Tanks. Po zakupie całego batalionu T-34 od Laosu przez Rosję jestem gotowy na cały wysyp tego typu filmów wyprodukowanych przez pogrobowców Mosfilmu, lecz ten ewidentnie powstał wcześniej. My, wychowani na "Czterech..." i na sławnym podsumowaniu Smolenia: "Gdybyśmy mieli dwa takie czołgi, to byśmy se sami tę wojnę wygrali" odnajdziemy kilka nawiązań. Zaś Rosjanie udowadniają że gdyby mieli dwie takie załogi (bo takich czołgów mieli kilkadziesiąt tysięcy, oczywiście nie wszystkie w jednym czasie) to wojna zakończyłaby się 29 czerwca 1941 kapitulacją w Berlinie. O inspiracjach naszą epopeją Janka jeszcze będzie.
Uwaga sporo spoilerów więc ostrzegam, lecz ten scenariusz wart jest przeczytania!
Zaczynamy w listopadzie 1941 pod Moskwą gdzie nasz główny bohater, młody lejtnant Iwuszkin na pobojowisku nie może ścierpieć niemieckiego drogowskazu i wyżywa się na nim siekierką. Chwilę później uciekając przed strzelającym do jego GAZ-a AA PzKpfw III potrafi dokładnie wyliczać czas ładowania i moment strzału Niemców, co ratuje mu życie (w końcu kurs dowódców czołgów zakończył z wyróżnieniem!). Trafia do jednostki pancernej, w której pozostał jeden T-34 plus doświadczona załoga, lecz bez dowódcy. Trochę śmieją się z naszego żółtodzioba, lecz ten ich miażdży wiedzą na ile trzeba okopać regulaminowo T-34, że ociąganie uważa za przejaw tchórzostwa i karać będzie zgodnie z prawem wojennym i takie tam. W sztabie (to mnie zdziwiło - tu odwrotnie niż w 28 Panfiłowców rozkaz z góry był jasny - stać na śmierć!) popłoch, lecz w pierwszej walce nasza załoga prawie samodzielnie rozbija w proch i pył 9 PzKpfw III (są na nich emblematy 11DPanc) i 1 PzKpfw II - w tym dwa jednym strzałem! A co! Wszystko byłoby ok, gdyby nie okazało się że po stronie niemieckiej jest także taki zabijaka Jäger (co zaskakujące, posiada już PzKpfw III z 5 cm KwK 39 L/60), który prawie samemu ginąc, jednak zatrzymuje naszych bohaterów. Kolejna scena to już obóz koncentracyjny w Turyngii w 1944 gdzie trafia nasz Iwuszkin bo od 3 lat nie chce ujawnić swojego stopnia i nazwiska. Wożą go po całych Niemczech, kaci z SS rwą sobie włosy z głowy by poznać jego tożsamość, a ten nic, uparł się i już! Akurat tak się stało, że przy tym obozie jest poligon dla młodych pancerniaków z Waffen SS gdzie szkolącym jest ów Niemiec, teraz już SS-Standartenführer, któremu za cenę oszpeconej twarzy udało się ranić Iwuszkina przed 3 laty. I gdy rozpoznaje naszego bohatera, wpada na szalony pomysł - sprowadzi T-34/85, wpakuje tam załogę z Iwuszkinem na czele (rzecz jasna bez amunicji) i sprawdzi poziom swych kadetów. Coś Wam to przypomina? No i sprowadza czołg prosto z frontu do którego żaden Niemiec nie zajrzał więc nasi bohaterowie zakopali w przez siebie wybranym miejscu poprzednią załogę wraz z 6 pociskami, które znaleźli w środku. W międzyczasie poznajemy Rosjankę z obozu, służącą za tłumacza, która zdobywa oczywiście mapy dla naszych bohaterów bo zamierzają autobanami uciec do... Czech (tak, latem 1944). Oczywiście czołgiem... No i gdy przychodzi dzień próby, dziewczyna wmawia strażnikowi przy bramie że ma prawo do... jednego w roku wyjścia z obozu. A co! Kto mówił że z obozu nie można tak wyjść? No i kto powiedział, że więźniarki nie chodziły w pończochach po obozie? W tym samym czasie nasi bohaterowie szybciutko ładują pociski, i choć mają paliwa tylko na 30km, gromią raz dwa 3 Pz Kpfw V, uciekają z poligonu (nie, nie tracą wieży i nie wpadają w stóg siana) i zabierają z przystanku miejscowego PKS naszą sympatyczną Rosjankę przy mdlących na ten widok starych nazistkach. Ponieważ nie mają paliwa, zajeżdżają na najbliższa stację paliwa i proszą diesel do pełna. Mając pełny bak jadą przez opustoszałe Niemcy autobanami z tekstem na ustach że Armia Czerwona nie grabi, trochę lasami (bo uparci naziści odnaleźli skądś Flaki 8,8cm i obstawili nimi drogi) i gdy są o krok od Czech (Niemcy posiadają już tylko jednego Storcha, zresztą oczywiście z Jägerem w roli obserwatora), dokąd mają się przebijać (o dziwo!) na piechotę (w międzyczasie upojna noc naszej ślicznej pary) Iwuszkin w nocnej, leśnej ciszy usłyszał warkot czołgów z pobliskiej drogi. Wiedział że to Jäger! Tego nie mógł zdzierżyć, więc mamy wybijanie kompanii Panter w nocnej, miejskiej walce (nawet noktowizory Niemcom nie pomagają, bo Iwuszkin ma wzrok sowy) a na koniec pojedynek w samo południe z Jägerem na środku mostu. T-34/85 vs Panther. Jak myślicie, kto wygrał? Tak, zgadliście!! :champagne:
Wiem że mieliśmy niedawno Fury, ale takiej załogi nie było w światowej kinematografii. Co trzeba przyznać, w najnowszych rosyjskich filmach sprzętu widzimy sporo, choć niektóre Pz III i Pz II były ciut słabe. We filmie widzimy Guderiana (o włos od śmierci gdy wieża obserwacyjna poligonu oberwała odłamkowym) i Himmlera więc persony też były. Efektów specjalnym co niemiara i naprawdę wygląda to widowiskowo. Na koniec mamy informację, że film jest dedykowany czołgistom Wielkiej Wojny Ojczyźnianej, tym odznaczonym, anonimowym, tym którzy przeżyli i tym co polegli. Wszystko ok, ale czy to aby nie przerost formy nad treścią? Ogólnie powiem tak. Gdy film staje się parodią samego siebie, to nawet warto poświęcić te 2 godziny na takie dzieło. Bo w końcu się dowiedziałem, że T-34 były niepalne (a tak nas okłamali przy utracie pierwszego Rudego!) a jak już pancerz zostaje przebity po piętnastu rykoszetach, to tylko po to, by tankiści na moment ogłuchli. Tak! Polecam! :lol2:
Eutyches
17-06-2019, 15:56
Brawo Netflix! Ożywić klasyka z takim składem, same Shafty z filmów poprzednich.
Kiedyś czytałem nawet kryminał na bazie którego stworzono filmy wcześniejsze :)
Polecam :)
https://www.youtube.com/watch?v=jLoL4nEMbIk&ab_channel=NetflixPolska
Gajusz Mariusz
18-06-2019, 17:40
Po prostu znakomity
xI_d7CHlquE
Gorąco polecam.
Mam sentyment do westernów, więc staram się wyłuskiwać te ze znanymi twarzami. Tym razem Bracia Sisters
YM8SMEnTZB8
Niestety, mimo znakomitej obsady, czegoś zabrakło, choć momenty były znakomite.
nN8K1ZGlp9E
Late but not too late. Jakoś nie paliłem się do obejrzenia ze względu na oryginał, lecz po obejrzeniu przyznaję - podobał mi się. Myślę że warto.
Nezahualcoyotl
27-06-2019, 17:48
W listopadzie w kinach:
4zOT8URC9PU
Gajusz Mariusz
27-06-2019, 21:57
A na dniach za wielką wodą:
OnrL47mdOTg
Eutyches
30-06-2019, 20:08
Obejrzałem z przyjemnością, ma ten film coś w sobie. Aktorzy, klimat i efekty specjalne. Czekam na drugą cześć :P
Opis jak najbardziej trafny :)
Wizjonerscy twórcy James Cameron („Avatar”) i Robert Rodriguez („Sin City: Miasto grzechu”) przedstawiają spektakularny film fantastyczno-przygodowy o poznawaniu prawdy o sobie samym, odkrywaniu wewnętrznej siły i potędze nadziei. Alita (Rosa Salazar) budzi się bez pamięci w świecie przyszłości, którego nie poznaje. Opiekę nad nią roztacza Ido (dwukrotny laureat Oscara Christoph Waltz), sympatyczny doktor, który uświadamia sobie, że w ciele porzuconego cyborga kryje się serce i dusza młodej kobiety o niezwykłej przeszłości. Alita uczy się nowego życia na ulicach zdradliwego Miasta Złomu. Podczas gdy Ido stara się chronić ją przed jej własną tajemniczą historią, nowy przyjaciel Ality, Hugo (Keean Johnson), twierdzi, że zna sposób, by przywrócić jej pamięć. Dopiero, gdy potężne, śmiertelnie niebezpieczne i skorumpowane siły, które rządzą miastem, rzucają jej wyzwanie, Alita odkrywa klucz do swej przeszłości – posiada niezwykłe zdolności bojowe, a ci, którzy stoją u władzy, nie cofną się przed niczym, by przejąć nad nimi kontrolę. Jeśli Alicie uda się stawić im czoło, może ocalić swych przyjaciół, rodzinę i świat, który zdążyła pokochać. W pozostałych rolach nagrodzeni Oscarami Jennifer Connelly i Mahershala Ali oraz nominowany do Oscara Jackie Earle Haley.
https://www.youtube.com/watch?v=Rt11kiC-x3Q&ab_channel=FuriousTrailer
Nezahualcoyotl
17-07-2019, 21:31
Kto się dobrze bawił w trakcie obydwu częsci "Kingsman" może już zacierać ręce z niecierpliwości:
jPpOtyS8OdI
30 listopada uroczysta premiera na YT fanowskiej produkcji osadzonej w klimatach wiedźmińskich:
K2Ahcc4zH54
Gajusz Mariusz
19-07-2019, 06:16
Granie na sentymentach :cool:
cVRHG6z7sN8
Eutyches
24-07-2019, 20:05
https://wiadomosci.radiozet.pl/Swiat/Rutger-Hauer-nie-zyje.-Gwiazdor-Lowcy-androidow-zmarl-w-wieku-75-lat
Trochę mnie ruszyło to, bo same dobre wspomnienia, a za kilka filmów powinien Oscary dostać :(
https://gfx.wiadomosci.radiozet.pl/var/radiozetwiadomosci/storage/images/swiat/rutger-hauer-nie-zyje.-gwiazdor-lowcy-androidow-zmarl-w-wieku-75-lat/4673003-2-pol-PL/Rutger-Hauer-nie-zyje.-Gwiazdor-Lowcy-androidow-i-Sin-City-mial-75-lat_article.png
KLAssurbanipal
25-07-2019, 23:51
Mega smutna wiadomość. Jeden z moich ulubionych aktorów. Naprawdę Rutger to bardzo niedoceniony aktor. Liczyłem chociaż na Oscara honorowego. :/
Jeśli chodzi o festiwal w Wenecji to Joker z Phoenixem jest nominowany w głównej kategorii. Liczę na sukces choć to wątpliwe. Ważne, że ktoś tego aktora docenia, bo Oscary go omijają.... Co ciekawe Once Upon a Time in Hollywood ze świetnym startem we Francji nie jest nominowany w tej kategorii. Choć jako fan liczę, że oba będą dobrymi filmami, nawet jeśli Złotego Lwa nie zdobędą. :)
Nezahualcoyotl
26-07-2019, 04:16
https://wiadomosci.radiozet.pl/Swiat/Rutger-Hauer-nie-zyje.-Gwiazdor-Lowcy-androidow-zmarl-w-wieku-75-lat
Trochę mnie ruszyło to, bo same dobre wspomnienia, a za kilka filmów powinien Oscary dostać :(
https://gfx.wiadomosci.radiozet.pl/var/radiozetwiadomosci/storage/images/swiat/rutger-hauer-nie-zyje.-gwiazdor-lowcy-androidow-zmarl-w-wieku-75-lat/4673003-2-pol-PL/Rutger-Hauer-nie-zyje.-Gwiazdor-Lowcy-androidow-i-Sin-City-mial-75-lat_article.png
Wielka strata... Chyba dla większości ludzi już na zawsze pozostanie w pamięci jako autor jednej z najbardziej znanych sentencji w historii kina:
NoAzpa1x7jU
Ja pamiętam go przede wszystkim z następujących filmów:
- pięknemu romansowi fantasy "Zaklęta w sokoła"
- komedii "Ślepa Furia"
- genialnemu dramatowi historycznemu "Ciało i Krew" (znany także jako "Róża i Miecz" oraz "Legenda o Św. Marcinie").
Gajusz Mariusz
01-08-2019, 23:44
Trochę przypadkiem obejrzałem Władcę Paryża. A że lubię brzydala Cassela, oglądało się całkiem całkiem. To nie hicior, ale porządne kino w starym stylu. Polecam.
1qaE8XQB68c
Wrzucony do listy oczekiwań:
UcmZN0Mbl04
Kolejna edycja
Nie wiem po co dziewczyna wyciąga lunetę by dojrzeć coś co za 5 sekund przesłoni jej świat. No ale może jednak coś zobaczyła co nie widziała na własne oczy. Sprawdzimy za bez mała rok.
Zabójcze maszyny
5utVQRSIAYs
Trochę mi dłużej zajęło sprawdzenie. Ok, widać te mln $ ale dyplomatycznie napiszę - film nie porywa.
Bije się w piersi, dłuuugo za późno go obejrzałem :confused: Green Book.
QkZxoko_HC0
Zderzenie dwóch światów ale to Viggo wymiata :champagne:
Eutyches
05-08-2019, 21:52
Zabójcze maszyny
5utVQRSIAYs
Trochę mi dłużej zajęło sprawdzenie. Ok, widać te mln $ ale dyplomatycznie napiszę - film nie porywa.
Bardzo słaby film, efekty tego nie przykryją, to nie Tolkien :P
Scenariusz Peter Jackson (https://pl.wikipedia.org/wiki/Peter_Jackson)
Gajusz Mariusz
10-08-2019, 18:55
Chwilami są dłużyzny, ale nie zawiedziecie się. Gorąco polecam!
Dragged Across Concrete / Krew na betonie
NYCrXHv6TuI
Eutyches
13-08-2019, 12:31
Patch Adams (1998)
Po raz tysięczny oglądam i mimo upływu lat, to film ten ze znakomitą rolą, z mojej top listy aktorów - nie traci na aktualności.
Choćby jak ta scena poniżej, można do różnych spraw to przełożyć. Jakby kto filmu nie widział, to niech spróbuje; tym bardziej że osoba Patch Adamsa to nie wytwór Hollywoodu, a żyje w realu ktoś taki^^
https://www.youtube.com/watch?v=G0yU-YJ6sjY
Gajusz Mariusz
16-08-2019, 23:36
Pewnego dnia doszło do napadu na bank w mieście będącym stolicą jednego z europejskich miast. To co zaszło w przeciągu kilku następnych dni przeszło do historii z powodu nietypowych zdarzeń w środku budynku. Teraz cały świat wie co to syndrom sztokholmski :cool: . Jak to bywa, scenariusz filmu został zapewne mocno podkoloryzowany, ale dzięki grze aktorskiej bawiłem się przednie. Polecam.
FHzgsiNO6AY
Eutyches
23-08-2019, 14:56
Piotr Woźniak - Starak nie żyje. Wschodząca "gwiazda" wśród producentów polskich; taki zachodnio-myślący człowiek w dobrym tego słowa znaczeniu. Kto widział jego filmy, to wie o czym napisałem. Strata wielka.
filmy Piotra Woźniaka-Staraka ściągały do kin tłumy
https://kultura.onet.pl/film/wiadomosci/piotr-wozniak-starak-najwazniejsze-filmy/ntfver9
ciut inaczej
https://noizz.pl/film/piotr-wozniak-starak-nie-zyje-wszystkie-filmy-ktore-wyprodukowal-lista/j6vlg64
Gajusz Mariusz
24-08-2019, 21:23
Tym razem ostrzegam - Arizona. Sporo czarnego humoru, trup pada gęsto, ale ogólnie chała
DkE_tudEnkY
Oki, zacznijmy od filmu z klimatów Volomira (jeżeli dobrze pamiętam, jeżeli nie - wracaj i zdementuj :cool:) Godzilla
-ZmujTTM5aE
I tak. Dla mnie te nawiązanie gadziny do wyglądu XXXXXL z oryginalnych japońskich części jakoś mnie nie jara po ekranizacji z Jeanem Reno. Obecność postaci granej przez Millie Bobby Brown kompletnie sztucznie wklejona, tylko i wyłącznie dla podbicia Boxoffice. Logika ukazywania floty płynącej burta w burtę i wykorzystywania samolotów do ostrzeliwania z przyłożenia - to już standard w filmach o tych klimatach od pierwszego King Konga więc trudno czegoś innego oczekiwać. Ogólnie widać te miliony, lecz emocji nie wzbudziły żadnych. Film na raz.
Xtt2pZrjm6M
Po prostu seryjniak Vegi. Końcówka jedynki zwiastowała konfrontację Dygant z Bołądź. Niestety pierwsze sekundy zdmuchnęły te oczekiwania. Ogólnie coraz słabiej, ale i tak jeszcze daję radę (z browarem w ręku, fakt).
gvmU01cNZdg
Po słabym początku, później coraz lepiej. Trup pada gęsto jak zawsze i logiki za grosz, ale to... John Wick :D. Jak dla mnie, trójka lepsza od dwójki. Na czwórkę raczej także się skuszę.
KLAssurbanipal
29-08-2019, 23:23
Dla ludzie oczekujących Medievala 3 pewnie będzie gratka. ;)
9GvLKjZbxCQ
Gajusz Mariusz
30-08-2019, 07:38
Robert the Bruce - jako kontynuacja Braveheart. Nie za późno o jakieś 20 lat?
eWZtVZf8FVg
Eutyches
30-08-2019, 08:39
Ma pecha j.w. bo to już było^^ Widziałem i nawet niezłe :) Pokazuje przy okazji, że Anglicy zawsze mieli .....
https://www.youtube.com/watch?v=zGqhv6lSs9g
Na to czekam, bo bazuje na różnych powieściach, choć chyba tyle czytając, to sobie film zaspoilerowałem :P Ale dla Brada Pitta warto zerknąć :)
https://www.youtube.com/watch?v=nxi6rtBtBM0
KLAssurbanipal
30-08-2019, 12:39
Tyle postaci historycznych czeka na ekranizację, a Robert Bruce ma drugą nim upłynął rok po pierwszej. Poza tym większość ostatnich filmów o czasach wczesniejszych niz XX wiek to głównie historia anglosaska.
TAOD50blOKk
tD8XsTdpxfA
Y22lmaNA_Aw
Celowo ten post daję osobno, aby trzy poprzednie komponowały pewną całość (trylogię? joke). :)
zAGVQLHvwOY
Eutyches
31-08-2019, 09:10
TAOD50blOKk
tD8XsTdpxfA
Y22lmaNA_Aw
Dla mnie filmy o tej organizacji i ich przywódcy, to próba by całkiem po ostatnich aferach w wielu krajach na świecie; nie odeszli w niebyt ludzkiej pamięci^^. Młodego papieża widziałem, ze względu na odtwórcę głównej roli, to warto :P Podejrzewam, że kontynuacja będzie równie prześmiewcza ;)
Skoro wcześniej był Joker z mojego ulubionego DC Comics, to tutaj coś w klimacie najlepszych Batmanów, (mam na myśli Tima Burtona, a nie snuje Nolana) :P też sygnowane DC Comics.
https://www.youtube.com/watch?v=EYc3LXqEyhg
Gajusz Mariusz
31-08-2019, 22:53
Ma pecha j.w. bo to już było^^ Widziałem i nawet niezłe :) Pokazuje przy okazji, że Anglicy zawsze mieli .....
https://www.youtube.com/watch?v=zGqhv6lSs9g
Także oglądałem i jak najbardziej podobało mi się, mimo sceptycyzmu przed seansem co do aktora głównej postaci http://www.historycy.org/index.php?showtopic=178151&view=findpost&p=1768859
Eutyches
01-09-2019, 09:31
Gajusz MariuszAktor jest bardzo dobry, skąd ten sceptycyzm? Musi być dobry, że fani Star Treków go tolerują, nawet tacy ortodoksyjni jak ja, nie mówiąc o roli w Wonder Women, bo wbrew pozorom granie w filmach tego typu wymaga aktorstwa, CGI to nie wszystko :)
Ja polecam ten film z nim, bo mierzy się tutaj też z legendami kina odtwarzając rolę głównego bohatera i najgorzej mu nie wyszło. :)
https://www.youtube.com/watch?v=NBjll3ug8sA
Gajusz Mariusz
04-09-2019, 20:45
@ Eutyches - Mimo wszystko miałem obawy, ale film wyszedł przedni.
A ja właśnie obejrzałem Tolkiena. Bardzo dobrze się oglądało, ale wśród kinomanów zapewne jeszcze większą frajdę mieli czytelnicy jego literatury.
QjBKkkjcL0Y
Eutyches
05-09-2019, 18:56
@ Gajusz Mariusz, zerknę na Tolkiena, a jakże! Tylko znajdę chwilę czasu, ciekawa postać, Tolkiena czytałem, choć...ale tutaj nie temat o tym ;)
Polecam ten film choćby na dobór aktorów. Treść jest mocno na czasie, czyli o pedofili i internetu w tym celu...Gra w tym filmie serialowy Wiedźmin ;) , a zarazem Superman :) , i inni bohaterowie i antybohaterowie komiksów itp ...
https://www.youtube.com/watch?v=6WsylfdKkn4
Gajusz Mariusz
13-09-2019, 12:54
Eutychesie, tytuł zanotowany ;)
Ja z kolei proponuję na deszczowy wieczór Przykładnego obywatela (Cold pursuit). Niby zwyczajna akcja, ale czarny humor znakomicie ubarwia seans. Polecam!
ztzIGaehWJM
KLAssurbanipal
17-09-2019, 12:50
Podobno "Piłsudski" z Szycem jest bardzo dobrym filmem. Szyc zagrał ponoć rolę życia. Jednak film nie jest popularny przez szum wokół "Polityki" Vegi, uprzedzenie do odtwórcy głównej roli i niechęć do wielu filmów historycznych ostatnich lat.
Oglądaliście? Ja idę chyba jutro do kina.
Nezahualcoyotl
17-09-2019, 15:34
Skoro Pietras daje 8 w skali Kinomaniaka tzn. że film jest wart poświęconego jemu czasu oraz pieniędzy:
-9sGpUwJdvw
Eutyches
18-09-2019, 10:20
Pietras wymiatał swego czasu na TV4, szkoda że nie ma go w telewizorach, a może jest? Nigdy fanem Piłsudskiego nie byłem, ale skoro jest dobry film o nim, to można zerknąć.
Ja czekam, by wzorem tego ktoś, coś uczynił. Tutaj wersja dostosowana dla młodszych ale i tak dużo oglądania. Moim zdaniem spokojnie się broni, gdzie teraz taki budżet w polskich filmach historycznych? :P
https://www.youtube.com/watch?v=vBfhvt1zrfU
Gajusz Mariusz
20-09-2019, 09:15
Obejrzałem właśnie taką łotewską Starą baśn - The pagan king / Pierścień pogański. Ogólnie - dzielna Semigalia wycina w pień zastępy krucjatowych wojsk. Walki w skali ustawki pomiędzy wioskami pod remizą, krzyżowcy wobec wzorca - kopiuj-wklej, a przysłowie o skunksie w XIII wiecznej Europie doprawdy rozbroiło mnie do końca seansu :devil: Dla odważnych ;)
Lm0wxXQ6Xxw
https://zw.lt/radar-wilenski/pierscien-poganski-recenzja/
Eutyches
20-09-2019, 11:33
Widziałem film, zresztą jakich ja o takiej tematyce nie widziałem? :P
Nie jest zły jak się podchodzi jak do fantasy ;)
Polecam ten, w stylu "300", choć więcej tutaj prawdy niż w niejednym Total Waru. Pokazuje też genezę pewnych zachowań wśród naszych wschodnich sąsiadów.
Chciałbym żeby nasi tzw. filmowcy zrobili coś w ten deseń.
Ale w kraju, gdzie film Smarzowskiego o Wołyniu nie ma specjalnej prasy, to póki co niemożliwością.
Niech żyje ojkofobia! :(
Legenda o Kolovrate (2017)
https://www.youtube.com/watch?v=eTHmSiswINw
Nezahualcoyotl
20-09-2019, 19:43
Mają rozmach...
Zaś jutro wybieram się na :arrow:
SYLQdxec5lM
Zapowiada się całkiem,całkiem.
qFjZu2TS1LA
Eutyches
20-09-2019, 22:31
Piłsudski a teraz Legiony, może jest nadzieja dla polskiej kinematografii. W Legionach jest Frycz :P idę na bank.
Ekonomia kontra fani tej postaci i filmu, co sam należę ;)
Do tej pory dwa razy obejrzany, mimo braku czasu.
Mają swój przelicznik ekonomiczny wytwórnie, chyba 3krotność do włożonej kasy w realizację i wtedy im się opłaca, ale sami sobie są winni, bo nie puszcza się w terminach jak Marvele i DC Comics szaleją i brak porównywalnego pijaru do innych produkcji.
‘Alita: Battle Angel 2' release date, cast, plot: 60,000+ fans petition to see sequel movie
https://www.econotimes.com/Alita-Battle-Angel-2-release-date-cast-plot-60000-fans-petition-to-see-sequel-movie-1562843
https://vignette.wikia.nocookie.net/the-peoples-republic-of-alitastan/images/a/ab/Alita-battle-angel-poster-02.jpg/revision/latest?cb=20190815200828
Nezahualcoyotl
28-09-2019, 10:57
Zły pomysł gdyż uważam że losy Ality powinny się skończyć na jednym filmie który,w mojej ocenie, bije na głowę "Avatara" :cool:
Eutyches
28-09-2019, 11:44
Zły pomysł gdyż uważam że losy Ality powinny się skończyć na jednym filmie który,w mojej ocenie, bije na głowę "Avatara" :cool:
Dlaczego na jednym? Wrrrr...skoro zakończenie wręcz sugeruje kontynuację? Nawiązują do anime, materiału jest multum :)
Coś się kończy :(
Zmarł mój jeden z top aktorów.
https://kultura.onet.pl/film/wiadomosci/jan-kobuszewski-nie-zyje-aktor-mial-85-lat/fsf9vn8
Nezahualcoyotl
28-09-2019, 13:33
Dlaczego na jednym? Wrrrr...skoro zakończenie wręcz sugeruje kontynuację? Nawiązują do anime, materiału jest multum :)
Gdyż w większości przypadków kontynuacje lub dodatki są chybionym pomysłem kładącym się cieniem na pierworodne projekty.
Polecam niedawno obejrzany "W cieniu księżyca"
https://www.youtube.com/watch?v=lsxVvQOtph0
Gajusz Mariusz
05-10-2019, 01:24
Obraz pod wiele mówiącym tytułem - Da Hong Zha http://www.historycy.org/style_emoticons/default/biggrin.gif (a gdzie indziej: Air Strike, The Bombing, Unbreakable Spirit). Chińska produkcja z efektami rodem ze Sturmovika. Rok 1937, japońskie lotnictwo (widzimy G3M Nell, A6M Zeke, A5M Claude) miażdży (tak, tak!, w chińskim filmie!) obrońców (I-16, I-15, P-40) ale dzielni piloci odgryzają się jak mogą a wątek szpiegowsko-wywiadowczy, z elementami lekko zarysowanego romansu, bryluje na ziemi. By tytuł wyszedł poza Chiny co jakiś czas pojawia się Willis a zupełnie marginalnie miga Brody. Ogólnie bez zupki chmielowej nie do obejrzenia (pal licho obecność w 1937 niektórych typów samolotów), ale wspomnienia z godzin spędzonych ze Sturmovikiem wróciły z pełną mocą :P
BgIJfoo0n9Q
Nezahualcoyotl
05-10-2019, 12:44
Niezwykle ciężko będzie Joaquin Phoenix przebić Heath Ledger w roli Jokera (bo z tym w wydaniu szalonego Jack Nicholson nie będzie problemu ale to może kwestia nie aktora lecz samej postaci) jednak mimo wszystko zanosi się na coś nowego z kręgu Gotham City.Zwiastun stawia nacisk na studium narodzin sztandarowego czarnego charakteru tego miasta a nie,jak dotychczas,akcje ze spluwami w roli głównej.
No i wreszcie stary oraz poczciwy Robert de Niro dostał szansę zagrania w czymś więcej aniżeli komedii "B" klasy:
1WuDZ_fl5DQ
No i mamy najlepszego Jokera ever!Joaquin jak nie dostanie złotej statuetki za tą rolę to się nie zdziwię bo to nie film o transwestycie/geju/uchodźcy walczącym z niepoprawnie politycznie środowiskiem :devil:.
Film obowiązkowy a sam z pewnością jeszcze raz się wybiorę do kina a potem zamówię na Blu-ray żeby wzbogacić domową filmotekę.
Eutyches
05-10-2019, 18:06
No i mamy najlepszego Jokera ever!Joaquin jak nie dostanie złotej statuetki za tą rolę to się nie zdziwię bo to nie film o transwestycie/geju/uchodźcy walczącym z niepoprawnie politycznie środowiskiem :devil:.
Nie dostanie, bo to sygnowane DC Comics notabene moim ulubionym uniwersum komiksowym, jakby to był Marvel to jak najbardziej, patrz kto zawiaduje, znaczy dystrybutuje teraz uniwersum kinowym Marvela^^...
No i faktycznie, obecny Joker jest jakiś homofobiczny i ożeniony z ortodoksyjnym rasizmem. Biały zboczony heteryk( heteryk, to naprawdę się dzieje!^^ ) no i seksista, bo to facet :P
Jakby dostał statuetkę, za cokolwiek z tego filmu, to bym odetchnął z ulgą, a tak są plany by kolejna komiksowa postać - 007 James Bond, był kobietą^^ Jakoby Pierce Brosnan, to zasugerował^^.
Skoro takie klimaty, to polecam Prawdziwą Godzillę a nie te amerykańskie cieple kluchy sterowanym za pomocą pilota od...kto oglądał Godzillę 2, to wie z czego się nabijam
Ad rem
Mój ulubiony potwór :P
Niby anime, ale kreska bardzo zeuropeizowana i cgi momentami robi wrażenie, warto przebić się przez pierwsze 20 minut, by zrozumieć że Godzilla jest tylko jedna :P
Pierwsza część:
https://www.youtube.com/watch?v=jn2v_FU_qQg
Druga część
https://www.youtube.com/watch?v=RklYYuYmqGo
Trzecia część
https://www.youtube.com/watch?v=ZkIe8xlfolU
Nezahualcoyotl
06-10-2019, 18:52
Wygląda całkiem znośnie ale zobaczymy za miesiąc jak to smakuje:
bt-blK4azV8
Eutyches
07-10-2019, 10:20
Jak zamordować legendarny film, który się z wypiekami na twarzy oglądało w kinie i pamięta sie go mimo upływu lat bardzo dokładnie?
Zrobić kontynuację, pisząc na kolanie scenariusz i zatrudnić bardzo znanych aktorów, którzy potraktują film jako niemiły przymus grania.
Oceny filmu na imdb i nie tylko jak najbardziej zasadne.
https://www.youtube.com/watch?v=kzgEg67YZ1I
Nezahualcoyotl
11-10-2019, 03:47
Zapowiada się wielce interesująco:
OiQIFdDC-4o
https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/zrodzeni-do-szabli-film-a-e-pozyskalo-prawa-history-premiera
Eutyches
11-10-2019, 08:30
Pochwalę się, wybacz o Panie Nezahualcoyotlu :) , jak się sam czymś nie pochwalę, to nikt mnie nie pochwali... http://athkatla.cob-bg.pl/viewtopic.php?t=7696 jam to jako fan Trylogii wypatrzyłem swego czasu, jak Deląg ciułał kasę na ten film.
Dziwne, że przy takich rządzących - pełnych gęby frazesów patriotycznych, ale jestem ogromnie zadowolony, że się udało/ uda...
Powoli robi mnie się kolejka polskich filmów do obejrzenia.
Wielkie dzięki za informację, bo całkiem mi uleciało z głowy...:o
Hmmm....to film jest, czy serial? ;)
Eutyches
12-10-2019, 10:35
Robert Foster nie żyje
Musi być post pod postem :(
Nie żyje kolejny z pewnego pokolenia aktor.
Choroba cywilizacyjna go zabiła.
Aktorstwo to jeden z tych zawodów, gdzie można parafrazować powiedzenie, że są ludzie nie do zastąpienia.
https://lelum.pl/nowotwor-121019-br-aktor/
Nowotwór: Robert Foster nie żyje
Jak informuje hollywoodzki portal deadline.com, Robert Forster zmarł w domu w Los Angeles po krótkiej walce z rakiem mózgu. Dziennikarze potwierdzili informację w rozmowie z rodziną gwiazdora, data pogrzebu na razie nie jest znana.
-Cudowny człowiek i znakomity aktor (http://lelum.pl/tag/aktor). Spotkałem go w filmie Alligator 40 lat temu, a potem znowu w Breaking Bad. Nigdy nie zapomniałem, jak uprzejmy i hojny był dla młodego dzieciaka, który dopiero zaczynał w Hollywood — napisał aktor Robert Cranston na Twitterze.
Gajusz Mariusz
16-10-2019, 15:27
@ Gajusz Mariusz, zerknę na Tolkiena, a jakże! Tylko znajdę chwilę czasu, ciekawa postać, Tolkiena czytałem, choć...ale tutaj nie temat o tym ;)
Polecam ten film choćby na dobór aktorów. Treść jest mocno na czasie, czyli o pedofili i internetu w tym celu...Gra w tym filmie serialowy Wiedźmin ;) , a zarazem Superman :) , i inni bohaterowie i antybohaterowie komiksów itp ...
https://www.youtube.com/watch?v=6WsylfdKkn4
Eutychesie, tytuł zanotowany ;)
...i obejrzany. Niezły, choć chyba liczyłem na ciut więcej patrząc na listę płac.
Eutyches
16-10-2019, 18:21
Gajuszu Mariuszu, ten zerknij. Podobnie jak tamten też z ciekawą lista płac.
Tutaj Wonder Women wraz z komisarzem Gordonem i Deadpool :)
Jak tamten się podobał, to ten też :)
https://www.youtube.com/watch?v=JNfRQ4NBjUU
So Deadpool, Wonder Woman, Two face, Commissioner Gordon and clarks dad are all in a movie together? Interesting.
Gajusz Mariusz
16-10-2019, 21:29
Dawno obejrzany :P
Edit - Steel country/Mroczne miejsce. Ponura historia z amerykańskiego zadupia. Tempo ślamazarne, ale film warty obejrzenia.
pbv5RSmvQIQ
Kartoteka 64. Kolejna ekranizacja, już czwarta z cyklu powieściowego. Na pewno nie najlepsza w serii, ale ciągle dobrze się ogląda bo to ciągle Mørck i Asad
_m9yvaodd9k
Suburbicon. Czarna komedia lecz z dużej chmury mały deszcz. Zauważyć wypada, że tym razem zwiastun... no właśnie :cool: Tu ogromny plus.
T-jPpti22AI
Nikt nic, a więc ponownie edycja: Brawl in cell block 99 - znakomity. Gorąco polecam!
7FnAhrJDTqs
Byłem dziś na Midway - bardzo dobrze się oglądało. Fabuła nie występuje (zasadniczo aktorzy głównie wygłaszają kwestie, które mają niezanajomionemu z tematem wyjaśnić o co chodziło) ale za to na 158 minut filmu bitwy trwają z połowę przynajmniej. W dodatku o dziwo film jest mocno zgodny historycznie (jasne, jest trochę efekciarstwa typu zrzucanie bomby z wysokości 5m) - o ile Pearl Harbor był filemem science-fiction (nawet bardziej fiction) tutaj są skróty, uproszczenia ale raczej film idzie w ślady Bitwy o Midway, czyli stara się być historyczny.
Generalnie bawiłem się dobrze, jak ktoś nie interesuje się wojną na pacyfiku to będzie się bawił średnio a jak ktoś chce iść na dobry film, to będzie się bawił słabo :-) Do Dunkierki startu nie ma (ale za to Dunkierka była jak to mawiaja filmem "inspirowanym" wydarzeniami historycznymi).
To co mnie parę razy roczarowało to CGI - w reklamie World of Warships która leciała przed filmem miejscami były lepsze efekty.
Gajusz Mariusz
24-11-2019, 01:11
Właściwie podpisuję się pod opinią poprzednika. Od siebie dodam jednak kilka łyżek dziegciu. To co wyprawiał Dick Best z (swoją drogą faktycznie bardzo zwrotnym) Dauntlessem już w pierwszej scenie od razu nastawiało mnie pesymistycznie do ukazywanych praw fizyki. Zresztą jego lot nurkowy na Akagi zakończony wciąż z bombą... poziomym przelotem nad pokładem (brakowało tylko machania ręką do Nagumo) także podniósł mi brwi. Historycznie kilka wpadek, zapewne świadomych by podnieść dramatyzm filmu, choćby obecność Big E przy tonącym Lexingtonie, zdziwienie pilotów z owego Big E na kilka minut przed startem B-25 Doolittle'a z Horneta to także chyba jakiś żart, a całkowita nieobecność Wildcatów we filmie to oczywisty kolejny zabieg by podnieść bohaterstwo pilotów Dauntlessów samotnie walczących z Zerami. Temu służyły także masowe zestrzelenia przez obronę p-lot floty cesarskiej. No takiej jatki to nawet japońscy reżyserzy nie odważyliby się pokazać (chodzi o Dauntlessy, Devastatory faktycznie zmasakrowały, ale Zera a nie 25-ki). CGI - nie było tak źle, zawsze to lepiej od fatalnie zamaskowanych, współczesnych niszczycieli udających okręty sprzed 80 lat. Niestety, co prawda nie we wszystkich, ale w większości scen zespoły obu flot płynęły właściwie burta w burtę by lepiej się prezentować co lubią reżyserzy we wszystkich filmach niezależnie od ich jakości. Podsumowując - dokładnie otrzymałem to czego się spodziewałem. Ja nie żałuję.
Eutyches
27-11-2019, 18:13
Psy 3. W imię zasad - Zwiastun:D:D:D
https://www.youtube.com/watch?v=wzstEAJ_pxo&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2o Rw5nnX4o-XRrrw8ax4du4bNTCGsLjQUV94zar-7rMiYGZt6imKIeuv4
Wespazjan
03-12-2019, 14:28
Jestem ciekawy co powiecie o takim zestawieniu:
1. "Troja" i "Wojna trojańska"
2, "Gladiator" i "Upadek Cesarstwa Rzymskiego"
W obydwu zestawieniach ta sama tematyka.
Nezahualcoyotl
07-12-2019, 20:36
Oczywiście że się można przyczepić do wielu rzeczy lecz należy wziąć pod uwagę iż to efekt pracy zapaleńców prozy Sapkowskiego:
5GLtk2cLRu4
Eutyches
07-12-2019, 20:57
Rasistowska produkcja...Ja się pytam gdzie afroamerykańscy przedstawiciele uniwersum wiedźminów? Czemu ta pani ma rude włosy, a nie czarne niczym skrzydło kruka i oliwkową cerę? Co to jest?! Dużo niedociągnięć, ehhhh...co na to pan Sapkowski? :o
KLAssurbanipal
08-12-2019, 00:43
Jestem ciekawy co powiecie o takim zestawieniu:
1. "Troja" i "Wojna trojańska"
2, "Gladiator" i "Upadek Cesarstwa Rzymskiego"
W obydwu zestawieniach ta sama tematyka.
Tego jest dużo więcej. :)
1. "Ben Hur" z Charltonem Hestonem i ten badziewny z ostatnich lat.
2. "12 przykazań" również z CH i "Exodus"
3. "Ostatnie dni Pompejów" i Pompeje"
4. "300 Spartan" i "300"
5. "Spartakus" film i Spartakus" serial
Tak na szybko.
Ciężko porównywać te produkcje. Dzieli je duża przepaść pod względem zmian oczekiwań odbiorców i sposobu kręcenia przez Hollywood. Jednak mam sentyment do produkcji z lat 50-60 w USA oraz Włoszech. Specyficzna kamera, Technicolor, wzniosła chóralna muzyka i przede wszystkim nieziemski klimat. Obejrzałem ich kilkadziesiąt. Jeśli chcesz mogę podrzucić sporo tytułów tego okresu.
Jeśli chodzi o Kommodusa to Phoenix był świetny w Gladiatorze, ale w Upadku Cesarstwa Rzymskiego rola Kommodusa w wykonaniu Plummera to także mistrzostwo. Dziś jest kojarzony z rolami dziadków.
https://66.media.tumblr.com/7cb41985d613151c55cba4e63b87066b/tumblr_n15ie9rqan1t1g01wo2_640.jpg
Co do fan made kontynuacji Wiedźmina obejrzę najszybciej za tydzień.
Ostatnio w kinie obejrzałem taki zwiastun:
tL4McUzXfFI
Eutyches
08-12-2019, 13:01
Oczywiście że się można przyczepić do wielu rzeczy lecz należy wziąć pod uwagę iż to efekt pracy zapaleńców prozy Sapkowskiego:
5GLtk2cLRu4
Ktoś to obejrzał? Idzie wytrzymać?
Wespazjan
09-12-2019, 12:41
Assurbanipal
Masz rację. W latach 60-tych zaczęto sprowadzać filmy z krajów zachodnich. Włosi kręcili kupę filmów historycznych. Francuzi z pod płaszcza i szpady, Co się działo. Niektórzy chodzili na te filmy po dwa, trzy razy. Te kolejki po bilety. Opisałem yo ostatnio w "Centrum humoru" Możesz spojrzeć. Potem doszły japońskie filmy jak "7 wspaniałych", "Szpieg szoguna" i inne. W tych czasach nie było w kinie smrodu popcornu, szelest papierków od cukierków był niestosowny. teraz nie chodzę już do kina.
Ktoś to obejrzał? Idzie wytrzymać?
Bardzo fajny! Na pewno milion razy lepszy od profesjonalnego polskiego wiedźmina :D
Trochę drewniana gra aktorska ale naprawdę ładne dziewczyny grają :)
Mnie tylko rozwaliło i zabiło trochę wczucie się w film ujęcie pleneru gdzie normalny dom współczesny widać, nie wiem jak to możliwe, że to przegapili jak w reszcie filmu nie ma takich wpadek, zabiło to trochę urok.
Ale efekty specjalne naprawdę fajnie zrobione jak na ten budżet. Ogólnie, bardzo dobry film! Można się wciągnąć, nie ma problemu z wytrzymaniem tylko wciąga i człowiek ogląda zainteresowany.
Wykorzystanie skansenów do kręcenia scen i kostiumy aktorów wyglądają jakby film miał naprawdę duży budżet :)
KLAssurbanipal
14-12-2019, 02:04
Dobra nuta (New Order - Blue Monday z 1983 r.). Jakoś to uniwersum DC (czyli od Man of Steel, bez wliczania Dark Knightów Nolanowych) od premiery Aqumana mi się podoba - jest lekko, rozrywkowo, klimatycznie i dobre ścieżki dźwiękowe. Do Justice League było to nijakie.
sfM7_JLk-84
Eutyches
14-12-2019, 08:56
DC Comics to jest dużo ciekawych filmów i seriali ;) Nie tylko mój Batman i Wonder Women tam rządzi, masz jeszcze wydawnictwo Vertigo, gdzie na ich twórczości zrobiono choćby to :P
https://www.youtube.com/watch?v=DEa508Xmmio
Mimo, że różni się od pierwowzoru, to wybór fanów Keanu, był dla mnie jako sympatyka DC Comics bardzo trafny :)
WW obejrzałem z 6 razy^^
To pewnie też tyle razy zerknę.
Trailer super :)
Byleby dożyć ;)
Co do pół wieku poezji: oglądałem rozmowę z twórcami, mówili, że często musieli zmienić scenariusz, bo po prostu jakiś aktor nie dał rady przyjechać na plan i wszystko nakręcili w bliskiej okolicy swojego zamieszkania, tylko na Mazowszu. Prawie cały budżet poszedł na paliwo i jedzenie. Jak na to, to to że film da się oglądnąć z przyjemnością, choć nie jest to wielkie dzieło to naprawdę robi to wrażenie. Może ten scenariusz i dialogi byłyby lepsze jakby im się to nie zmieniało... bo aktor nie dał rady przyjechać to musieli postać usunąć ze sceny i zmienić scenariusz :D
Eutyches
15-12-2019, 23:29
Nawiązując do postów na temat
Social justice warrior w filmach ^^
:P
https://www.teleman.pl/tv/Siedmiu-Wspanialych-1788866
Film sam w sobie jest całkiem całkiem, ale nazywanie go remeke dawnego, to potwarz.
No i główny protoganista musi być afroamerykaninem^^...
3154
Gajusz Mariusz
19-12-2019, 09:56
Shaft - Może nie powala na łopatki, ale na pewno solidne kino
jLoL4nEMbIk
Pewnego razu w... Hollywood - Mega role Pitta i Leo. Właściwie ciężko dostrzec że to film Tarantina bo... mało krwisty, dopiero końcówka to rzeźnia w jego stylu
ZSS2Z9sutO8
Ad Astra - Muza i obraz to jak zawsze w tego typu filmach - bajka. Ciężki, psychologiczny klimat przypomina ekranizację Solaris z Clooneyem. Mimo że na taki film się nastawiałem, jestem nieco rozczarowany
I5fmE006W1M
Gajusz Mariusz
23-12-2019, 14:58
Będąc poza zbiorem fanów SW i prozy Sapkowskiego spokojnie oglądam zaległości:
Rambo (ponoć ostatnia krew, ale kto tam wie). Film przewidywalny od pierwszej do ostatniej minuty, tyle wywołał emocji co wyjście z psem w deszczowy wieczór na spacer. Kartele są teraz bardzo modnym tematem, bo są silne jak nigdy, więc i John musiał pokazać jak się skutecznie z nimi nie cackać. Tyle że w porównaniu chociażby do Sicario (jedynki, rzecz jasna) widać całą różnicę. Szkoda że Sly podciągnął ten film do cyklu Rambo. No ale kto mu zabroni....
RYNEQ-CYlqk
Anna. Bessona, więc taki mix Nikity z Atomic Blonde i Red Sparrow. Ogląda się dobrze, choć Luc z ilością retrospekcji ciut przesadził.
6FgX87UerOo
Eutyches
23-12-2019, 20:07
Polecam, dobra rozrywka; gwarantuje to między innymi Deadpool i reżyser Transfermersów :P
https://www.youtube.com/watch?v=aKgqHjx_dbQ
Gajusz Mariusz
23-12-2019, 21:31
Polecam, dobra rozrywka; gwarantuje to między innymi Deadpool i reżyser Transfermersów :P
https://www.youtube.com/watch?v=aKgqHjx_dbQ
Dzięki, wpisany na listę.
Edycja
A u mnie ciąg dalszy oglądania zaległości z 2019. Bedzie trochę serialowo, gdyż...
Spider Man, daleko od domu - cóż, najlżejszy gatunkowo z Marvela więc zaliczony w ramach familijnego oglądania.
LMniIECw76o
Szybcy i wściekli, Hobbs i Shaw. Fizyka wyłączona - to wiadomo. Ale akurat te postacie bez irytującego Diesela i jego ekipy (plus jego gatki o rodzinie) to już na wstępie punkt więcej w ocenie. Ten zły to także w miarę dobry wybór. Elba czyli połączenie Thanosa z cyborgiem na motocyklu-transformersie. Nie zapominajmy o Kirby z taką niepokojącą urodą - w sumie obejrzeć się da, choć dialogi obu tytułowych panów jak początkowo bawiły, na koniec drażniły. No po prostu płyta się zacięła... PS - Co tam robił Reynolds?
9kC_lXLHP2c
Świat w ogniu - obie poprzednie części nie zrobiły na mnie wielkiego wrażenia, ale dla Butlera skusiłem się. Coraz potężniejszy Gerard, a ciągle ochrania prezydenta :cool:. Logiki tu także za grosz, lecz pomysł z zamachem przy użyciu roju dronów to na pewno coś, co spędza z powiek prawdziwym służbom więc to na plus. Reszta to tylko strzelanka w starym stylu.
39p5xLCWpTk
Gajusz Mariusz
01-01-2020, 22:25
Ok, wiem ze post pod postem, ale może kogoś zainteresuje.
Nie do końca byłem zachwycony, a tu część druga
MLFRU63wOHk
No i dla forumowiczów zachwyconych tego typu filmami, a jest ich kilku
zOEWNswr16k
Eutyches
01-01-2020, 23:20
No i dla forumowiczów zachwyconych tego typu filmami, a jest ich kilku
zOEWNswr16k
A jakże Cny Szlachetny Panie,
czekam na Dc Comics/Margot oglądanie
Niestety, jeszcze miesiąc dobry oczekiwania,
by Harley Quinn, była do oglądania ;).
edit:
Na to szczególnie czekam, może być hit, wiadomo Avengersów nic nie przebije, bo to swoisty fenomen, ale czuję Gadot da rady i Pine.
https://youtu.be/sfM7_JLk-84
No i na ekranizację tego, ten cykl dał mi bakcyla na fantastykę, poprzednie adaptacje mają się jak pięść do nosa, do cyklu Diuny. Jak ktoś nie zna, polecam to
https://www.youtube.com/watch?v=ARYCYXvqACU
https://www.youtube.com/watch?v=oI0Cd73lxcw
a tutaj wersja zremasterowana, poprawiona jakoby przez fanów bazująca na tzw. kultowej z 1984, choć później też robiono, ale niezbyt wyszły moim zdaniem. To pokazuje ogrom pracy jaka czeka reżysera, pewnie gdzieś jest po polsku, ale to najszybciej i oficjalnie
https://www.youtube.com/watch?v=94d77kdmOvU
//////////////////
Dune (2020 (https://www.imdb.com/year/2020/?ref_=tt_ov_inf))
casting bardzo dobry, aż się nie chce mi wierzyć :P
https://www.imdb.com/title/tt1160419/
Gajusz Mariusz
07-01-2020, 00:40
Mieliśmy oglądać dziś Blindspot, lecz wyszło inaczej ;)
Vice - bardzo dobry film twórcy Big short, gorąco polecam szczególnie w kontekście aktualnych wydarzeń...
ENIo3-lwT0Q
Stuber - nie powiem, pośmieliśmy się całkiem sporo
aw16jq-QeV4
Head hunter - powiem tak - samotny łowca potworów - coś wam to mówi? ;) Krótka, bo godzinna ponura nowela w klimacie fantasy. Powinno się wam spodobać mimo niskobudżetowego efektu.
6vlwC9ppxgs
Nezahualcoyotl
07-01-2020, 19:45
Odnośnie Wiedźmina polecam odświeżyć poniższy film:
TXiNkOjM7oM
Gajusz Mariusz
08-01-2020, 09:52
Odnośnie Wiedźmina polecam odświeżyć poniższy film:
TXiNkOjM7oM
Całkowicie mi nie podszedł mimo całkiem niezłej listy płac. Może się skuszę na powtórkę.
Chyba jeszcze tego nikt nie polecał, więc nadrabiam zaległości:
XnRMKWea3uU
Ot taki film przygodowy do obejrzenia z drugą połówką. Dzieci w wieku szkolnym też chyba mogą spokojnie oglądać, młodsze mogą się przestraszyć.
Gajusz Mariusz
08-01-2020, 12:00
Chyba jeszcze tego nikt nie polecał, więc nadrabiam zaległości:
XnRMKWea3uU
Ot taki film przygodowy do obejrzenia z drugą połówką. Dzieci w wieku szkolnym też chyba mogą spokojnie oglądać, młodsze mogą się przestraszyć.
Obejrzałem bo lubię takie klimaty. I nie żałuję, ale znam zawiedzonych. Familijne kino, no ale już ten wiek :cool: