Chochlik20
Cytat:
A Ty jak rozumiem chcesz wojny domowej?
Wojny domowej w tym kraju chciał najwyraźniej Zachód popierając rebeliantów na Majdanie.
Cytat:
Według mnie Ukraińcy nie powinni się cackać z separatystami tylko wysłać tam regularne wojsko, które siłą zaprowadzi tam porządek.
Jak to, mają się zniżyć do poziomu Janukowycza? O przepraszam, Janukowycz użył ostrej amunicji tak nieśmiało, że można z powodzeniem nazwać go kunktatorem. Ale co na to Europa? A prawa człowieka? ;)
Cytat:
Wzmocnienie Rosji i przejęcie przez nią przemysłowej części Ukrainy nie tylko zdestabilizuje ten kraj, ale i sąsiednie zalane falą bezrobotnych szukających pracy po upadku państwa.
Ten kraj od grudnia jest zdestabilizowany. Przestrzegałem na tym forum do czego doprowadzi przewrót w Kijowie i jakie Rosja ma możliwości wpływu na wschodnią część państwa. A uchodźców niech przyjmie Sikorski u siebie w domu, tak gorąco popierał pucz.
Cytat:
Sorry, ale wolę widzieć Ukrainę pod rządami obecnej słabej władzy niz silną Rosję Putina, która może być dla nas zagrożeniem w przyszłości.
Sorry, ale z tym rządem Ukraina się rozpadnie, a cała zawierucha doprowadzić może do przesunięcia granic Rosji na zachód. Niestety smród przewrotu będzie się ciągnął jeszcze długo za Kijowem. A uzyskano po "pomarańczowej rewolucji" całkiem przyzwoity konsensus, trzeba było go pilnować.
Gajusz Mariusz
Cytat:
No to masz wiedzę czy nie?
Czy zdanie "nie mam dostatecznej wiedzy" jest niezrozumiałe? Czy ma ono te same znaczenie co "nie mam żadnej wiedzy"?
Cytat:
Co do sum na początek policz sobie ile Rosja straciła ucinając cenę surowców za panowania uciekiniera Janukowicza? Dobry wujek Wania? Nie, to inwestycje które wzięły w łeb na majdanie. Po drugiej stronie 5mld $ od 1991? Co tu porównywać, śmiechu warte...
Śmiechu warte to jest porównywanie oficjalnych umów handlowych do wspierania awanturników. UE a obecnie Zachód, prócz tych 5 mld przeznaczonych na demokratyzację poprzez przewrót dorzuca kolejne oferty, pożyczki, kredyty. Ale zgodzę się, że prawdopodobnie Ukraina lepiej wyszłaby na kontynuowaniu współpracy z Rosją. Co się tyczy niskiej ceny gazu to tak się składa, że korzystali na niej przeciwnicy kursu wschodniego, lub ci którzy grają o swoje. Taki na przykład ukraiński Willy Wonka, który miał finansować majdan teraz jest liderem w wyścigu po fotel prezydencki. Kto wie, może finasował majdan z pieniędzy zaoszczędzonych na nizkich cenach gazu z Rosji.;)
Cytat:
A Rosjanie prowadzą wojny nie dla zabezpieczenia własnych interesów?
Bądź tak łaskaw wskazać mi miejsce, w którym napisałem, że Rosjanie prowadzą wojny dla dobra luszkości, zbawienia świata i powszechnej szczęśliwości :rolleyes:
Cytat:
Mała różnica- zachód nie włącza terenów operacyjnych w skład własnego państwa. Nastąpił dawno temu postkolonializm, gdybyś nie zauważył, bo na Kremlu mają z tym kłopot.
Bo im się to nie opłaca. Lepiej zainstalować tam powolny sobie rząd i położyć łapę na złożach surowców. I czy się komuś podoba czy nie Krym jest bardziej Rosyjski niż Ukraiński. Byłby dziś w granicach Ukrainy, ale trzeba było bawić się w przewroty bo było za nudno.
Cytat:
Przecież jasno wyraziłem się o legalności władzy poprzez namaszczenie od Chruszczowa po(...) Jelcyna-Putina-Medwiediewa-Putina. Nie uważam że i tak by nie wygrali. Chyba nie złapałeś.
Masz rację, nie załapałem od "legalnego przejęcia włądzy przez bolszewików" włącznie. O jakim namaszczeniu mówisz? Masz na myśli sentyment Rosjan do ZSRR?
Cytat:
śmiałe twierdzenie, ja się do tego nie posunąłem, bo to absurd.
W istocie.
Cytat:
Następnie- obalać władzę a oddawanie kraju sąsiadowi to dwie rzeczy których już widzę nie rozróżniasz. Niektórzy tak mają.
Pisałem już, że drugie wynika z pierwszego. Ten kto przejął włądzę dysponuje terytorium i może ogłosić niepodległość, lub przyłączyć się do sąsiada. Jego wybór. Polscy mieszkańcy śląska trzykrotnie chwytali za broń i żądali oddania terytorium Polsce. W czymś problem?
Cytat:
Irak- może dlatego nie reagował że USA nie anektowało Basry albo Kirkutu? Przypadek? Nie, mały szczegół który gubią tu niektórzy.
Mały szczegół, w Basrze czy Kirkuku większości nie stanowią ludzie czujący się "Amerykanami", więc kogo USA miało tam przyłączać? Ale dobra, prześledźmy Twój punkt widzenia. Załużmy, że Rosja oddaje Krym Ukrainie, ale wcześniej dokonuje inwazji zbrojnej na ten kraj, wprowadza tam swoją "misje stabilizacyjną" instaluje swój rząd i przejmuje dla swojego przemysłu tamtejsze złoża surowców. Wtedy Rosja będzie dobra?
Cytat:
Dzielić się tortem? O co chodzi? Jak wygrał wybory Juszczenko czy coś takiego nastąpiło? Podniesiono cenę surowców (dzięki Tymoszenko) i Ukraina znowu w rękach Kremla. Pierwsza decyzja prezydenta Janukowicza dotyczyła stacjonowania floty czarnomorskiej w Sewastopolu. Jakoś nie chciano wtedy na Kremlu dzielić się "tortem". A teraz wystarczyło by takie same działanie. Jeszcze szybciej wzięto by się za łby w Kijowie. Ale Putin jest już na wyższym stadium rozwoju. Teraz prężymy muskuły.
Jak sam napisałeś Juszczenko wygrał wybory. Janukowycz też wygrał wybory. Tymoszenko została premierem w wyniku wyborów (koalicja rządząca). Pytanie za sto punktów - co się zmieniło? Kto pierwszy wszedł na wyższy poziom rozwoju depcząc wyniki wyborów?
Cytat:
Ten "idiotyczny sposób" to samostanowienie narodów. I największe wydarzenie XX w (nie dla Putina rzecz jasna i jak widzę nie dla kilku forumowiczów. Ja to szanuję, co nie znaczy że mnie to nie bawi)
Przepraszam bardzo ale o jakim samostanowieniu narodów mówisz, np. w przypadku Krymu? Tym z marca czy o tym z połowy ubiegłego wieku kiedy to decyzją administracyjną przekazano Krym Ukraińskiej SRR? Jeżeli chce się trzymać Rosję z daleka, to trzeba robić to umiejętnie. Rosja to nie kraj pastuchów na pustyni, gdzie można wykreować rebeliantów, a jak zaczną przegrywać to się ich wspomoże nalotami i pozamiatane. Popełniono błąd, a teraz Zachód rżnie za przeproszeniem głupa.