Cytat:
Żadna z ukraińskich partii nie osiągnęło 7% poparcia. Największym poparciem spośród nich cieszy się Batkiwszczyna Julii Tymoszenko, która może liczyć na 6,3%. Następny w kolejności, prezydencki Blok Petra Poroszenki ma 5,9%. W ukraińskim parlamencie znalazłby się jeszcze tylko prorosyjski Blok Opozycyjny z wynkiem 5,3%. Reszta z partii nie ma przekracza pięcioprocentowego progu wyborczego.
Partia, która wygrała poprzednie wyboru Narodny Front byłego premiera Arsenija Jaceniuka osiągnęło wynik najgorszy z wszystkich badanych ugrupowań. Dzisiaj jedynie 0,4% Ukraińców zagłosowałby na tę partię.
Kijowski politolog Ołeksandr Palij twierdzi: gdyby w najbliższym czasie doszło do wyborów, nowy parlament byłby jeszcze gorszy, niż jest, i niewiele byłby w stanie zrobić. To świadczy jedynie o tym, że nie ma tu żadnej siły politycznej, która miałaby znaczące poparcie społeczeństwa. Brak zaufania do polityków pozostaje jeszcze z czasów Janukowycza. Do tego dochodzi pogarszająca się sytuacja gospodarcza, która denerwuje Ukraińców.
W ciągu ostatnich trzech lat, wedlug oficjalnych danych rządowych, ceny towarów i usług wzrosły prawie o 80%, podczas gdy płace spadły o 50%. Ukraińska waluta straciła niemal 70% swojej wartości od czasu "rewolucji na Majdanie".
Jeszcze nie przeczytałem tych rozbic mojego posta na fragmenty, bo nie miałem weny ale jak Napoleonowi nie pasuje postawienie krzyża i uznał to za przenośnie, bo nie wierzy (chyba), że nie można tego krzyża postawić, to czuje się obezwładniony. Wiadomo często gdzie mogą być mogiły ale Ukraińcy utrudniają ich badanie. Nie można więc ich dokładnie zlokalizować i upamiętnić. Za niedługo nie będzie można też zliczyć ofiar w danej mogile, bo ciała się rozłożą.
Cytat:
Szczerze to zaczyna się już robić nudne.
Sam też nieustannie o niej piszesz.
Jak mam odpowiadać na ciągłe polska racja stanu, polska racja tanu, polska racja ble ble ble nie pisząc o niej
Cytat:
Stwierdzasz, że Ukraina jest bardziej nieprzyjaznym krajem od Rosji, bo jedna z partii wysunęła na wiecach(!) roszczenia terytorialne wobec Polski. Wpłynęło do ambasady jakieś pismo w tej sprawie?? Równie dobrze można napisać, że polscy nacjonaliści domagają się powrotu Wilna i Lwowa do Polski i z tego powodu oba kraje powinny mieć z nami napięte stosunki. Rosjanie nie wysuwają żądań terytorialnych wobec nas, ale za to nadrabiają agresywnością działań. I to jeżeli według Ciebie nie jest bardziej niebezpieczne to już nie wiem, co.
Może w takim razie porównasz potencjał militarny Rosji i Ukrainy?
Może lepiej porównać potencjał militarny Polski i Rosji by powiedzieć czy to od nas zależy niepodległość Ukrainy.
Cytat:
Napisz, co konkretnie trzeba zrobić, a nie pisz tylko slogany.
Nie wydawanie na Ukraińców pieniędzy i potępianie banderowców to konkretne działania, a nie slogany.
Cytat:
Wcześniej w Europie nie rosły w siłę partie nacjonalistyczne, jak widać obecny okres sprzyja temu. Teraz przełóż ten przykład na Ukrainę.
Nie przekładałbym sytuacji na Ukrainie do zachodu.
Cytat:
Ciekaw jestem, jaka to ukraińska jednostka walczyła po stronie Aliantów :hmm:
Żadna ale walczyły po stronie III Rzeszy stąd porównanie. Za to w armii czerwonej w wielu oddziałach większość to byli Ukraińcy.
Cytat:
To znaczy z kim? bo nawet prorosyjski prezydent nie ruszył tego mimo deklaracji. Jak rozumiem masz w rękawie odpowiednią siłę, aby to zrobić?
Po obrażają się, obrażają się, ale i tak przyjeżdżają do Polski czy to do pracy, czy do sklepów czy też na studia. Jak widać ta złość nie motywuje ich, aby tu nie przyjeżdżać.
Odebrania Banderze tytułu bohatera Ukrainy przez sąd mówiło się, że było podyktowane silnymi naciskami politycznymi.
Cytat:
No, skoro bronisz swojej wersji racji stanu to z wielką ochotą przeczytam, jak ma postąpić rząd, aby Ukraińcy zaakceptowali naszą wersję historii.
Na pewno NIE udawać, że gloryfikacja bandery to nie problem, NIE milczeć gdy kult bandery przetacza się z tego, że większość ludzi na Urainie w ogóle nie uważało bandery za bohatera do tego, ze staje się największym bohaterem, bo teraz gdy zaprostestujemy okaże się, to jakaś akcja polityczna, Polakom tyle lat to nie przeszkadzało, więc to, że teraz coś wymyślają to kłamstwa wynikające z ich wrogiej do Ukrainy Polityki.
Prosiłbym o edytowanie postów, a nie pisanie jednego pod drugim. Pampa