Strona 242 z 330 PierwszyPierwszy ... 142192232240241242243244252292 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 411 do 2 420 z 3294

Wątek: Filmy

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    Cytat Zamieszczone przez MicCal Zobacz posta
    Aż boję się spytać, Gajuszu, co Ty właściwie oglądasz, że same tylko filmy Ci takich danych dostarczają? Patrząc na wiele, ekhm, "historycznych" produkcji byłbym skłonny rzec, że brak takich obiektywnych informacji to bolączka nie tylko gatunku fantasy...
    Jak przeglądasz ten temat, to wiesz co oglądam. Nie dostarczają. Po prostu jak widzę TKS-a i Pz. Kpfw IVD to wiem czego się spodziewać. Jak widzę Spitfire Mk.I i Bf 109 E to wiem czego się spodziewać. Jak widzę jakieś zwierzęta powstałe w umyśle autora, już nie...

Cytat Zamieszczone przez Dagorad Zobacz posta
    Nie wymyślają na podstawie szczątkowych danych nie wiadomo jakich teorii. Film to tylko film, to co Ty piszesz to tylko i wyłącznie Twoje teorie które opierasz na tym że czegoś nie wiesz, później na tych teoriach tworzysz kolejne teorie. Nie wiem w jaki sposób podchodzisz ponoć do filmów i książek historycznych, ale jeżeli w zbliżony to niemający nic wspólnego z warsztatem historycznym. Film jest adaptacją i tego nikt nie ukrywa. Pewne wątki przedstawione zostały w taki czy inny sposób, rozumiem że wątek Orłów może budzić mieszane uczucia itd. Ty możesz tworzyć na podstawie szczątkowych informacji przeróżne teorie, których jednak nie możesz nazwać wnioskami bo to jedynie to co Ci się wydaje. W dodatku wydaje Ci się źle i opierając się nawet tylko na filmie można powiedzieć że twoje przemyślenia są błędne. To co w filmie zostało przedstawione po łebkach albo niejasno można spróbować wyjaśnić na podstawie książki jako że film to adaptacja tejże. Rozumiem że nie chcesz tego robić i to twoje prawo, domyślam się że przy filmach historycznych z niego nie korzystasz bo nie wierzę żebyś oglądając choćby Stalingrad celowo zapomniał wszystko co wiesz o wojnie, uzbrojeniu itd. Tak czy siak nie widzę powodu żebym miał kontynuować wątek tego co Ci się wydaje.
    Ten cały Twój wywód ze spamem słowa "Twoje teorie" oparty jest na moim spostrzeżeniu że można było użyć orłów. Wszelkie dalsze pytania dotyczyły tylko czy w powieści wiedza jaką posiadał Gandalf mogły pomóc mu podjąć taką decyzję czy nie. Liczyłem że to zrozumiesz, niestety nie. Przeboleję to.

Cytat Zamieszczone przez Dagorad Zobacz posta
    Nagle wymagasz czegoś od książki, mimo iż prędzej mieliśmy się opierać na filmach, chyba że oczekiwałeś że w filmie zrobią przerwę na przedstawienie statystyk występujących stworzeń które pojawiają się w 2-3 scenach. Tego o czym piszesz nie ma w książce (możliwe za to że jest w którymś z listów Tolkiena), wymagasz rzeczy wręcz niedorzecznych. Pisałeś podajże o niedźwiedziu w Grze o Tron, przedstawiono Ci w nim to jak silną ma łapę, jak szybko biega itd.? Nie, nie ma też tego w książce tak jak i wszystkich podobnych. Wplatanie takich rzeczy do powieści i oczekiwanie że bohaterowie je wiedzą jest po prostu niedorzeczne pod wieloma względami. W filmach historycznych np. o zrzuceniu bomb atomowych też nie ma wszystkich szczegółowych danych (bo i zwyczajnie nikt tak długich filmów nie tworzy) i to jest normalne. Ale oczywiście masz prawo wymagać czego chcesz i nie ma co drążyć tej kwestii.
    Nie wymagam rzeczy niedorzecznych. Jeżeli widzę standardowego niedźwiedzia brunatnego, albo inne znane ze świata realnego, to po co mi info o nim. Jeżeli gościu tworzy zwierzęta nieznane z innych światów i typowe tylko w świecie przez siebie stworzonym, to wypadałoby zrobić jego opis. I nie chodziło mi o info: biegł szybciej o 12km/h, wznosił się wyżej o 245m. Wystarczy prozaiczne: szybszy, wznosi się wyżej itd. Oczywiście to dotyczy książek. Jak napisałem, ja nie musze mieć takich danych, bohater z założenia taki jak Gandalf-tak. Jeżeli wynikałoby to też ze scen we filmie to super (np rozmowa przed walką i zwracanie uwagi na mocne strony wroga), bo wiedziałbym czego się spodziewać. Jak widzę palących się czerwonoarmistów i śmiało dalej atakujących, śmieję się do rozpuku. Gdy widzę jakiegoś gościa o wysokości 65cm razem z kitą na hełmie w filmie fantasy, to zawsze mogę się spodziewać że jest karmiony gumijagodami od 127 lat przez Saurona i powala Olifanta uderzeniem kciuka. Stąd ta moja wyjściowa trudność w ocenianiu tego typu filmów.

Ponieważ może trochę się zagolopowałem, jestem "ciut" starszy od Was i odpisywałem po przyjściu z pracy najczęściej w nocy to może kilka słów wyjaśnienia dla być może zbyt niejasnych moich postów:

-Nie atakuję ekranizacji WP. Być może lepiej je odebrałem niż wielu z Was sarkających na różnice z prozą Tolkiena. I dalej będę uważał trylogię za znakomite kino.

-Nikt nie każe komuś myśleć w trakcie czy po seansie. Może dalej bezrefleksyjnie łykać sceny. Nie szukając daleko kolejnej sceny: zadawałem sobie pytanie czy na miejscu Theodena po rozbiciu orków na widok Olifantów nie odpuściłbym decyzji poprowadzenia ludzi na smierć. W koncu swoje zrobili, a przeludnienie w jego kraju chyba nie miało miejsca. Tak wiem, honor etc. Podjął ją i tyle, ale czy mądrą? (nie miał żadnej pewności że na "Last minute" przybędzie armia duchów...). Klasyczny widok nadjeżdżającej kawalerii z klasycznych westernów powielany po wielokroć, właściwie w nieskończoność w tylu filmach tylko że pod różnymi postaciami może znudzić każdego kinomana...

-Oczywiście wiem że użycie orłów spowodowałaby brak tej epopei która była osią trylogii, więc dla powieści i ekranizacji jest ona nieodzowna (wędrówka rzecz jasna!) a piętrzenie trudności to kanon dobrego czytadła i filmu.

-Podobny przykład gdy prosta decyzja i także w moim mniemaniu jakże trafniejsza spowodowałaby brak co najmniej dobrego filmu. Gladiator. Wymykając się pretorianom decyduje pokonać od Dacji do Iberii kawał świata antycznego Rzymu, ujęty zostaje niewolnikiem, później Gladiatorem i mamy świetne kino "w sandałach". A gdyby tak uciekając skierował się z powrotem do obozu. Wojsko wielbiło zwycięskiego wodza. Szczególnie tuż po zwycięskiej bitwie. Kogo by wysłuchało? Kommodusa, praktycznie nieznanego armii? Czy ukochanego wodza? Odpowiedźcie sobie sami. Ale filmu takiego jak znamy już by nie było. No, ale to tylko "moja teoria"...

Dałem przykład orłów, który Ty postanowiłeś wszelkimi sposobami obalić. Czy Ci się udało? Zostawiam Cię z Twoim błogim przekonaniem że tak. Pax

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Asuryan
    Gość
    Co do orłów, były one bardzo dumne i dbające o swą niezależność. Fakt, 3 razy niosły kogoś na swych grzbietach, ale wynikało to z ich dobrej woli. Gandalf mógł je poprosić by zaniosły Foda z pierścieniem do wulkanu, ale nie musiały spełnić jego prośby.

Wargi to po prostu przerośnięte wilki.

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    O ile dobrze widziałem każdy z członków drużyny (no może oprócz hobbitów) był bardzo dumny a i niezależny od przedstawiciela innego kraju, rasy siedzącego obok. I nie wykonywał polecenia Gandalfa przystąpienia do drużyny tylko sam przystępował. Gdzie napisałem że Orły to "słudzy" Gandalfa i miały wykonać polecenie?

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Szambelan Awatar Araven
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    401
    Otrzymał 277 podziękowań w 235 postach
    Nie bardzo rozumiem sens tej zażartej dyskusji. Nawet gdyby Tolkien dopuszczał takie rozwiązanie jak lot na Wielkim Orle i wrzucenie pierścienia do Orodruiny, to w zasadzie nie mógł z niego skorzystać. Wyprawa czy w Hobbicie czy we Władcy Pierścieni, jest pretekstem do opisania świata i przeżywania przygód. Lecąc raczej wysoko i szybko na Wielkim Orle, za wiele by się nie działo.

I było też wielkie ryzyko, że Sauron przechwyci Pierścień wyczuwając go. To wszystko musiało być tak jak to opisał Tolkien, by miał co pisać. Dla mnie to proste. Dziś idę na Bitwę Pięciu Armii.
    Ostatnio edytowane przez Araven ; 30-12-2014 o 17:17

Asuryan
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Gajusz Mariusz Zobacz posta
    Gdzie napisałem że Orły to "słudzy" Gandalfa i miały wykonać polecenie?
    Wprost nie napisałeś. Zasugerowałeś tylko pisząc "są do użycia", "najszybszym dostępnym transportem".

Szambelan Awatar odi.profanum
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1
    Otrzymał 29 podziękowań w 24 postach
    Po drugie takie rozwiązanie - wysłać Orła by podwiózł pierścień było w sumie najbardziej oczywistym, a nie o to chodziło. Tak by się nie udało zaskoczyć Saurona, bo wszyscy się tego spodziewali
    "What is best in life?
    To crush your enemies, to see them driven

before you, and to hear the lamentations

of their woman"

http://www.lastfm.pl/user/raq7 mój last

Cześnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 6 podziękowań w 4 postach
    Panowie, dajcie już spokój tym orłom, nie ma co drążyć tematu, bo chyba już został wyczerpany. Mnie one osobiście nie przeszkadzają, ale rozumiem tych, którzy wytykają takie rzeczy - nie ma dzieł idealnych, które każdego zadowolą, a że w każdej praktycznie historii można się do czegoś przyczepić, cóż; jak zauważył Araven, inaczej nie byłoby historii wcale Swoją drogą, wszystkie tego typu nieścisłości czy uproszczenia Tolkienowskiego świata można wytłumaczyć jeszcze inaczej, tylko trzeba szukać poza "Władcą" - przyznam jednak, iż obraz, który nam się wtedy wyłoni jest raczej mało satysfakcjonujący

Cytat Zamieszczone przez Gajusz Mariusz Zobacz posta
    Jak przeglądasz ten temat, to wiesz co oglądam. Nie dostarczają. Po prostu jak widzę TKS-a i Pz. Kpfw IVD to wiem czego się spodziewać. Jak widzę Spitfire Mk.I i Bf 109 E to wiem czego się spodziewać. Jak widzę jakieś zwierzęta powstałe w umyśle autora, już nie...
    Paradoksalnie rzecz biorąc, dzisiejsze kino spod znaku Hollywood (i nie tylko) ma to do siebie, że owszem, widząc na ekranie takie "realne" rzeczy można się spodziewać pewnych efektów - tylko że często dokładnie odwrotnych od tych rzeczywistych, no ale cóż poradzisz... taki klimat

Btw, skoro jesteśmy w temacie adaptacji, to coś z innej beczki: Nie tak dawno oglądałem horror "Ruiny":

Film mocno średni, częściej się śmiałem niż bałem, ale od biedy pogapić się można Za to ostatnio, zupełnie przypadkowo, wpadła mi w ręce powieść o tym samym tytule, będąca pierwowzorem dla filmu - i muszę przyznać, że czytało się świetnie. Jeśli kogoś to interesuje, to gorąco polecam

Stolnik Awatar Aztec
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    35
    Otrzymał 44 podziękowań w 37 postach
    Ja tylko powiem, że warto wspomnieć o oddziaływaniu pierścienia. Osoba niosąca to brzemię tak jak Frodo musiała się do niego przyzwyczajać i walczyć z czasem zbliżania się do Mordoru. Myślę, że zbyt szybko rosnący ciężar(nie fizyczny) pierścienia spowodował by to, że zwyczajnie zwrócono by go Sauronowi. Frodo mimo posiadania przez wiele lat pierścienia nie był w stanie wrzucić go do Orodruiny na końcu swej przygody. W sumie jedynie Bilbo opierał się jego woli na tyle by oddać go bez "większych" problemów Jak wcześniej proponuje porzucenie tego wątku, gdyż prowadzi donikąd. Czekam na relację Aravena.
    Popraw podpis

Szambelan Awatar Araven
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    401
    Otrzymał 277 podziękowań w 235 postach
    Jestem na świeżo po filmie.
    Tak 7 na 10 daję.

Wojska Elfów i krasnoludów dobrze zrobione. Sama bitwa w miarę fajna, ale spore różnice z książką. Nietoperze i orły w tle tylko. To samo Beorn pojawia się na chwilę, a Bolga zabija Legolas nie Beorn. Ludzie słabo wypadli. Ta postać tego Alfrika, czy jak mu tam było, za dużo uwagi mu poświęcono.

Zabrakło mi wilczej jazdy i samych wargów, a sporo ich walczyło w Bitwie 5 armii. Thranduil spoko, Dain też konkretny. Bez sensu, że kompania Thorina wybiegła w większości w ubraniach, mimo, ze przebrali się w ciężkie pancerze wcześniej. Gwardia Bolga też mało widoczna. Gundabad nie jest na północ od Ereboru raczej na zachód. Jak będzie wersja reżyserska to liczę, na dużo więcej. Tak czy tak obejrzę ponownie, ale już nie w kinie. Byłem na 3D z dubbingiem.

Nie było źle, ale mogło być lepiej z tą bitwą.

Wielki Kuń Awatar Lwie Serce
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    452
    Otrzymał 326 podziękowań w 212 postach
    Fajnie, że dałeś w miarę pozytywną opinię. Ja jednak 2 stycznia jadę i też ocenię. Na wersję bez dubbingu bo nie cierpię go.

Niech żyje Gwardia!

Strona 242 z 330 PierwszyPierwszy ... 142192232240241242243244252292 ... OstatniOstatni