Zobacz pełną wersję : Dyskusja ogólna wersja 1.5
Strony :
1
2
3
4
[
5]
6
7
8
9
10
Spóźniłeś się z tym info. Rano napisali, że błąd usunięto. Więc najpewniej wyjdzie.
Jakiś czas już nie śledziłem tematu więc rodzi się moje pytanie: którą wersję pobrać aby była najnowsza? : D
Czy może czekać na tego nowego patcha?
Patch 1.4 wydany! Doczekaliśmy się!
PATCH 1.4 (http://empiretw.ru/board/index.php?showtopic=24936)
Komuś się udało ściągnąć z tego linka? Tradycyjnie nasi wschodni sąsiedzi mają linki nietrafione, albo ja mam złe ustawienia przeglądarki. Pytam się, bo nie chce mi się ściągać w kilku częściach. ;)
One file
http://www.unibytes.com/c1P2-orHIFEB
Ja zrezygnowałem, gdy ujrzałem 14h.
Wolę pobierać party. 8 partów umieszczonych na hotfilu, każdy po ok. 50 min.
No nareszcie :) zabieram się za ściąganie i testowanie 8-)
K A M 2150
31-12-2010, 11:02
Ja ściągam naraz z unibytes, filesonic i hotfile. Fakt, że tylko to ostatnie jako tako chodzi, ale przynajmniej na 3 linki z hotfile będzie przypadać po jednym z uni i file ; )
A co językiem w wersji 1.4? Jest już na starcie auf english?
Moda wydali dopiero dzisiaj w nocy. Nie spodziewajcie się cudów w postaci translacji i głosów.
K A M 2150
31-12-2010, 11:07
Miałem po prostu cichą nadzieję, że skoro tyle robili ten patch to dodali translację z poprzednich wersji ; P
Priorytetem dla nich jest rynek ruski, bo są z ZSRR.
Translacja będzie za 1-2 dni. ;) Nowa, całościowa.
Używajcie JDownloader pomaga w pobieraniu, mi najgorzej chodzi hotfile, a najlepiej filesonic.
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=414789
Torrent
A właśnie się zastanawiałem czy kontynuować grę Sylvanią (gra nie wywaliła podczas najazdu Chaosu) czy zacząć nową no ale teraz nowej zaczynać się nie opłaca.
To jest pełny mod więc starą wersję trzeba usunąć?
K A M 2150
31-12-2010, 16:08
Ściągnąłem i zainstalowałem sobie w końcu ten nowy patch, i ku mojemu zdziwieniu nie działa mi menu o_0 Gdy na początku zobaczyłem puste pola zamiast napisów w menu to myślałem, że sprawa wygląda tak jak na wcześniejszej wersji, czyli napisy pojawią się dopiero po wgraniu zangielszczenia, ale klikanie na oślep nic nie dawało i działa tylko klawisz escape i enter.
Na wcześniejszej wersji też to było chyba na 1.031 może stara wersja zangielszczenia będzie pasować w końcu w menu raczej zmian nie robili.
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=414797
Menowy fix.
-=Azrael=-
01-01-2011, 07:30
Witam !!
Mam pare problemów :
1) Mimo, iż ściągnąłem music pathc a który ma 1 giga instaluje mi sie 5 mega :/
2)Gdy zamierzam włączyć gre ( zainstalowałem w folderze /mods) to jest napisane "Nie można odnaleść kingdoms.exe
A przecież to jest świeża instalka ( zaznaczam że sam Call of Warhammer zainstalował sie w tym /mods jako luźne pliki a nie jako /mods/call of Warhammer
Pomocy
Ja również miałem sporo problemów z tym modem. Po pierwsze mi także mod instalował się do folderu 'mods' luzem (później przy 2 próbie sam zrobiłem mu odpowiedni folder). A po 2 niezależnie od tego co próbowałem wykombinować za każdym razem gdy odpalałem CoW uruchamiał mi się Medieval II Teutonic campagin. Może to dlatego, że po instalacji sound patcha (pobrałem osobno w 4 częściach, ale po wypakowaniu miał odpowiedni rozmiar) w docelowym folderze instalacji utworzył mi się kolejny właśnie o nazwie Teutonic Campagin (fixa też instalowałem - właśnie w tym folderze).
Teraz liczę na to, że mod pojawi się w najnowszej wersji jako jeden plik do pobrania, żeby nie trzeba było się męczyć.
A filmiki na YT sprawiają, że n ie mogę się doczekać.
(zdaje mi się, że dziś nie ma co liczyć na czyjąś szybką odpowiedź - bóle zatokowe i te sprawy ;] )
Napisane: So sty 01, 2011 6:30 am
:O Azrael, podziwiam
Wy instalować zgodnie z tym. Dobra Dobra być wtedy.
II.So you must download what and install what ?
A.For newcomer , for anyone who don't have anything about CoW :
1.Download 1.4 setup and music patch . Or just simple download the torrent
2. Unrar , install 1.4 setup at whatever place you like in your PC
3. Now we have the folder Call_of_Warhammer , cut this folder to Medieval II Total War\mods\ , so it will look like Medieval II Total War\mods\Call_of_Warhammer
4. Unrar , run file Call_of_Warhammer_1.01_sound_setup.exe , and again , install it at whatever place you like in your PC .
5. Now we have the folder sounds at the place you just install . The size of this folder will ~1Gb . Overwrite the sounds folder in Medieval II Total War\mods\Call_of_Warhammer\data with this 1Gb folder .
6. Run the file \mods\Call_of_Warhammer\warhammer.bat and you will have CoW 1.4 russian version .(because the English translation still not out)
B.For CoW veteran , who follow the Holy CoW since the day version 1.00 released :
1. Delete all your CoW setups , translations (except the sound setup) and follow the A
Ja dopiero ściągam - tą wersję z 3,1 GB (całą noc mi się zdzierało, a jeszcze 600 mega zostało) :)
Z tego co przeczytałem na TWC to jest to wersja rosyjskojęzyczna. Są jakieś widoki na angielskie teksty, bo bukwy trochę :) przeszkadzją ??
Za dwa dni ma być translacja.
GERDHARD
01-01-2011, 14:56
Martin robię tak jak napisano w instrukcji: Instaluje sobie gdzieś klienta wrzucam go do folderu z modami, zamieniam w nim sound. Odpalam plik wsadowy warhammer i pojawia mi sie okno logowania normalnego medka i po 20 sek komunikat MedivalII z ! i wypad do windowasa gdzie może tkwić przyczyna???
A i najgłupsze pytanie czy muszę ściągać coś oprócz 1.4 i sounda ???
Chyba nie musisz nic więcej pobierać.
Instalację dzisiaj przećwiczę u siebie to opiszę jak to powinno wyglądać i wówczas będę analizował kto co zrobił źle.
Czołg parowy... czołg parowy... wrum wrum!
Ja mam problem po wgraniu muzyki mod nie działa.
Instaluje na zasadzie: wgrywam 1.4 potem datę z muzyką.
Call_of_Warhammer_1.01_sound_setup u mnie zajmuje 981 MB (bajtów: 1 028 904 016).
teutonic, plik z muzyką po rozpakowaniu u mnie zajmuje 0,98 GB (bajtów: 1 055 030 076).
K A M 2150
01-01-2011, 16:20
Za pierwszym razem ściągnąłem sam patch 1.4 bez muzyki, wrzuciłem fixa dla menu i gra wyłączała się w momencie gdy wciskałem start bitwy. Dziś ściągnąłem wersję z torrentów, wyrzuciłem wszystkie pliki CoW jakie miałem z poprzedniej instalacji, wgrałem wersję 1.4, potem muzykę i teraz nawet nie chce już do menu dojść, dziwne :/
cpt. price
01-01-2011, 17:27
U mnie wsio działa.
Upewnijcie się, że macie zainstalowanego teutonica.
Wywala Ciebie nie przez samą muzę, tylko przez plik export_descr_unit, który też jest w paczce z muzyką - spróbuj zamienić go na ten plik co był od razu po instalacji, u mnie zadziałało. Teraz nie mogę się tylko doczekać zangielszczenia.
Pozdrawiam i życzę miłej gry w nowym roku ;)
K A M 2150
01-01-2011, 17:58
Niestety powróciłem tylko du punktu wyjścia, owszem, mod się włącza, kampania działa, ale gdy chcę włączyć bitwę gracza to dalej po wciśnięciu startu ląduje na pulpicie.
GERDHARD
01-01-2011, 18:01
Rozwiązałem problem wyciąłem plik export_descr_unit,i przewaliłem ręcznie resztę do soundsów w CoWie :) Działa bez zarzutów
Najlepszego w Noowym Roku.
Ps Martin czy twój projekt spolszczenia obejmie 1.4 :)
W zamierzeniu spolszczenie miało być właśnie robione z myślą pod 1.4. Nie wiem kiedy wyjdzie... czasu i sił jak na jednego człeka mało...
Mam nadzieję, że moja wersja patcha (muzyka i patch w 12 partach) zadziała. Inaczej się potnę...
Martin robię tak jak napisano w instrukcji: Instaluje sobie gdzieś klienta wrzucam go do folderu z modami, zamieniam w nim sound. Odpalam plik wsadowy warhammer i pojawia mi sie okno logowania normalnego medka i po 20 sek komunikat MedivalII z ! i wypad do windowasa gdzie może tkwić przyczyna???
Ja miałem tak samo za pierwszym razem, gdy zainstalowałem ponownie było dobrze, za drugim razem zainstalowałem w złym miejscy (ale na tym samym dysku więc nie było problemu) i musiałem przenieść ale wątpię by to dzięki temu zadziałało. Ogólnie wszystko mi działa ale sprawdzałem tylko pierwszą turę (w sensie startową i 1) i bitwy. Stara wersja muzyki mi nie działa (możliwe że z mojej winy bo nie podmieniałem plików tekstowych jako że te pierwotne były dużo większe).
W bitwie jest błąd z "Czołg parowy... czołg parowy... wrum wrum!" przez co kosztuje tylko kilka monet mam nadzieję że w kampania tego błędu nie ma. Kilka z nowych jednostek nie ma też obrazka ale możliwe że mi się po prostu nie załadowały.
Sylvania dostała sporo nowych jednostek ale jakoś mam mieszane uczucia względem nich jako iż połowa z nich to właściwie stare jednostki szkieletów tylko że wojsk Chaosu no ale może jest to zgodne z lore. Jest chyba kilka nowych zakonów rycerskich które mogą rekrutować wszystkie państwa imperialne a nie są jakoś przypisane do jednego. Nie ma nacji która nie dostałaby nowych jednostek ale zazwyczaj te nowe jednostki mają "brzydkie" (według mojego gustu) obrazki przynajmniej w porównaniu ze starymi.
Jest też nowa frakcja która wypełnia pustkę na południu mapy (zawsze się zastanawiałem czemu te żyzne i przyjazne tereny są buntownicze) są neutralnie nastawienie do frakcji "dobrych" a z resztą oczywiście się tłuką na samym starcie siedzą już u nich 3 armie orków ale w następnej turze ai już je wycofuje. Mają tylko jedną jednostkę kawalerii i ogólnie wyglądają na średniaków cała ta nacja wydaje mi się także brzydko zrobiona pod względem graficznym.
Mam wrażenie że kilka frakcji ma za dużo jednostek.
Póki co moda odinstalowałem kiedy wyjdzie zangielszczenie zainstaluje go od nowa z muzyką.
1. Czołg jest robiony pod kampanie, nie po multi (jak cały mod). W kampanii to i tak dostaniesz go jak magów - unikatowa jednostka.
2. To Dieter Helsnicht jest jednak w Sylvanii? Niby standardowo w WFB należał do VC, ale równocześnie w obecnych czasach służy Chaosowi... Ci Nieumarli w tych zbrojach to Żołnierze Krella - służyli Chaosowi, Nagashowi i w obecnej chwili znów Chaosowi, a Dieter w zamian za regeneracje zaprzedał się Chaosowi.
3. Ten wypełniacz to Księstwa Graniczne... trochę to niezgodne z lore, księstwa najczęściej nie żyły w zgodzie... ale na potrzeby gry...
GERDHARD
01-01-2011, 20:00
Martin noga ze mnie jeśli chodzi o Angielski ale czy na TWC mógłbyś zgłosić buga chodzi oto ze w kampanii dwarfów w 8 turze na południu pojawiają się 2 armie Nocnych Goblinów i atakują Karak 8 Szczytów. W takcie loading screena jest CTD .??
Resetowałem 3 razy kompanie i może tam jest przyczyna???
Poprawka: Chodziło mi o Kemmlera.
Nie ma sensu póki co zgłaszać bugów. To ruski mod gryzie się z nieruskimi wersjami, po instalacji translacji ma być lepiej ze stabilnością.
GERDHARD
01-01-2011, 20:24
Jasna sprawa szefie póki co ominąłem automatyczną rozgrywką:) Ale będę szukał dalej:)
manolito
01-01-2011, 22:14
macie też tak, że niektóre jednostki uległy dosłownie skarłowaceniu? teraz siewcy zarazy, zwierzoludzie, itp. są mniejsi od zwykłych ludzi:(
Nurglingi są małe. Zwierzoldzie zasadniczo też (Bestigory ciągle są większe od człowieka).
Zauważyłem kilka błędów graficznych póki co.
Mi obecnie wszystko działa. Zainstalowałem zgodnie z instrukcją. Miałem wersję razem z muzyką, wypakowałem gdzieś, skopiowałem folder z modem, wkleiłem do folderu "mods", odpaliłem przez taki plik BAT "Warhammer". Działa.
Powodem moich problemów było pobranie muzyki z torrenta, który posiadał muzykę z starej wersji.
Hmmmm... zasadniczo muzyka nie uległa zmianie. Widzę słowo "było" więc już musi być dobrze. :)
cpt. price
02-01-2011, 09:38
Ja pobierałem te całe 12 partów i też instalowałem zgodnie z instrukcją . Miałem niezły ubaw kiedy włączyłem bitwę i chaos miał jakiegoś demona. Najpierw pojawił się obrócony o 90 stopni w bok i wyglądał jakby leżał w powietrzu ale potem jakoś sam się naprawił.
EDIT: No i trochę przechwaliłem, nie wczytuje save'ów tylko wywala do pulpitu. :?
Hmmmm... zasadniczo muzyka nie uległa zmianie. Widzę słowo "było" więc już musi być dobrze. :)
Dopiero pobieram, muszę pobrać muzykę z modem bo linków dobrych do samej muzyki nie widzę.
Jak zainstalować muzykę z starych wersji do 1.4?
Instalatory się nie zmieniły... możesz spróbować zainstalować gdzieś, w jakimś folderze, a potem ciapnąć... jak jest napisane w instrukcji.
Całą datę, jak tak to nic to nie daje.
To będziesz musiał poczekać, aż się pobierze to co ściągasz.
Ja się ciesze, że posłuchali moich narzekań na VC. Ceny tu i ówdzie obniżyli, liczba formacji jazdy się podwoiła, doszło kilka fajnych jednostek... Upiory są niesamowite...
arturp70
02-01-2011, 13:05
Cześć!
U mnie z sejwami było tak samo, wywalały do pulpitu. Znalazłem, przynajmniej u siebie, rozwiązanie:
1. Odpalam gre
2. wybieram jeszcze raz tą samą frakcję, ładuje się
3. wgrywam sejwa
4.gram
K A M 2150
02-01-2011, 13:07
A u mnie dalej po kilku próbach i różnych kombinacjach wywala za każdym razem gdy zaczynam bitwę gracza. Niby kampania działa, ale przy obecnej stabilności i ruskim napisom to średnie pocieszenie ; P
arturp70
02-01-2011, 13:15
U mnie w kampanii też wywala niezależnie od frakcji. Nie ma na to jakiegoś klucza u mnie ani tury ani innych rzeczy.
K A M 2150
02-01-2011, 14:07
Pal licho kampanię, 3/4 mojego czasu spędzonego z poprzednimi wersjami CoW spędziłem na bitwach gracza i stąd się bierze moja frustracja spowodowana lądowaniem na pulpicie, gdy chcę jakąś włączyć ; P
cpt. price
02-01-2011, 15:34
Cześć!
U mnie z sejwami było tak samo, wywalały do pulpitu. Znalazłem, przynajmniej u siebie, rozwiązanie:
1. Odpalam gre
2. wybieram jeszcze raz tą samą frakcję, ładuje się
3. wgrywam sejwa
4.gram
Dzięki, u mnie też zadziałało. ;)
K A M 2150
02-01-2011, 17:32
Już znalazłem rozwiązanie mojego problemu z bitwami gracza. Okazało się, że z niewiadomego dla mnie powodu Medek 2 odmówił współpracy, nawet taki Third Age i SS, które jeszcze tydzień temu działały, nagle też wyskakują na pulpit jak chce włączyć bitwę gracza o_0 No nic, pozostaje reinstall.
Po pobraniu moda z muzyką w jednym instalatorze wszytko działa.
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=415485
Bugfix do sejwów.
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=415508
Ten drugi link Martina to zangielszczenie http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=415508.
Dzięki zangielszczeniu mod jest bardziej stabilny?
Mi trudno coś orzec - nie grałem jeszcze kampanii, nie wypowiem się.
Zainstaluj ten bugfix do sejwów, może coś da. Zdaje mi się, że te "wspaniałe" sposoby testowania (i krytykowanie moich propozycji) dały taki efekt jaki dały. :P
Alexander12345
03-01-2011, 22:29
Mam takie pytanie, ściągnąłem 16h grę call of warhammer. Zainstalowałem po rusku w folderze medieval II -> mods i zrobiłem osobny folder pod nazwą call of warhammer.
Niestety wyskakuje mi błąd "system windows nie może odnaleźć pliku kingdoms. exe" a mam zainstalowane wszystkie oryginalne części... np już grałem w Third Age.
Jak rozwiązać ten problem? Czy muszę odinstalowywać i wszystko od nowa instalować? A może pobrać jakoś plik kingdoms.exe z neta?
Pytam się bardziej doświadczonych. Wcześniej na forum nie widziałem udzielonej na to odpowiedzi pytanie, nawet w pierwszym poście.
Pozdrawiam
-=Azrael=-
03-01-2011, 23:16
Silvania jest trochę przegięta, tych rycerzy z Zakonu Smoka nie da się ubić :/
Na pierwszej stronie jest instrukcja instalacji. Sprawdź według niej jak zainstalować.
Owszem BD są mocni. Ale ty masz rozkaz Imperatora i Wsparcie Sigmara!
Pomijam już fakt, że Smoki są strasznie drogie.
Aha - nie ma jednostki niepokonanej... chyba, że to falanga nieumarłych, która stacjonuje w rogu mapy. Ale od czego mamy kusze i muszkiety? :P
Na rycerzy potrzebna jest dobra taktyka. Najlepiej poświęcić jakiś oddział i wjechać od tyłu swoją kawalerią. U mnie skutkowało, szczególnie po kilku szrżach.
Dzięki wszystkim za rady odnośnie instalacji. Wszystko pięknie działa, tylko szkoda, że tak krótko. :mrgreen: Już przy oblężeniu 2 zamku wroga wywaliło mnie do pulpitu podczas wczytywania bitwy.
A tak swoją drogą - to normalne, że wyznawcy Khorne'a mają, zarówno na mapie kampanii jak i w bitwie, głosy francuzików? :lol: Oczywiście wgrałem Sound patcha - muzyka jest wręcz genialna!
cpt. price
04-01-2011, 18:08
Ja mam inne pytanie - czy jest jakiś sposób żeby odblokować kampanię hot seat? :D
O sposobie nic nie wiem, ale ktoś na forum TWC poruszał chyba tą kwestię.
Huzi - spróbuj zainstalowac fixa do sejwów... może nic nie da, ale lepiej mieć.
Jest jeden mod na głosy angielskie z MoC... ale nie wiem, czy już załatwili konwersację pod 1.4.
Ja mam tego fixa do sevów. Grałem Nordlandem, Księstwami Granicznymi a efekt jak na razie ten sam. Co 2 turę za każdym razem wywala mnie do pulpitu, jedynie przy zapisywaniu gry i po dużych bitwach dzięki temu się nie wyłancza
Huzi - spróbuj zainstalowac fixa do sejwów... może nic nie da, ale lepiej mieć.
Jest jeden mod na głosy angielskie z MoC... ale nie wiem, czy już załatwili konwersację pod 1.4.
Zangielszczenie gry zawiera już tego fixa.
includes the MINIFIX (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=415508) for savegame
W sumie to trochę za wcześnie się z tym żaliłem, bo wywaliło mnie z gry tylko ten jeden raz, a ładnych parę godzin już przy tym modzie spędziłem.
Dodam jeszcze, że przy drugiej próbie instalacji po wgraniu wszystkich plików sound patcha gra nie chciała mi się uruchomić. Za trzecim i ostatnim podejściem nie kopiowałem pliku tekstowego "export_descr_unit" i wszystko pięknie działa.
Rany, 3 posty w jednym temacie. Chyba jeszcze nigdy nie byłem tak aktywny na tym forum. :mrgreen:
Ja niestety w moda nie wiedzieć dlaczego nie pogram :(
Ściągnąłem wersje 3,1 gb, zainstalowałem tak jak Martin opisał i nic. Odpalam na chwilę pokazuje się ekran z Medievala II i wywala mnie do pulpitu.
Pomocy !!
Gdzie to masz zainstalowane?
Instalowałem w program files, a następnie wyciąłem do Medieval II/mods. Żeby nie było to poprzednio instalowałem też bezpośrednio do tego folderu (i identycznie i się zachowywał).
Po przejrzeniu forum widziałem, że Gerhard miał ten sam problem, ale z tego co pisał wyciął txt - export_descr_unit i mu chodziło. U mnie niestety ciągle wywala na pulpit. Czy to może być problem związany z tym, że ściągnąłem wersję 1.4 w całości z muzyką (z tego co się orientuję większość ludzi na forum ściągała w partach i im działa) ??
Po przejrzeniu forum widziałem, że Gerhard miał ten sam problem, ale z tego co pisał wyciął txt - export_descr_unit i mu chodziło. U mnie niestety ciągle wywala na pulpit. Czy to może być problem związany z tym, że ściągnąłem wersję 1.4 w całości z muzyką (z tego co się orientuję większość ludzi na forum ściągała w partach i im działa) ??
Zacytuję samego siebie. ;)
Dodam jeszcze, że przy drugiej próbie instalacji po wgraniu wszystkich plików sound patcha gra nie chciała mi się uruchomić. Za trzecim i ostatnim podejściem nie kopiowałem pliku tekstowego "export_descr_unit" i wszystko pięknie działa.
Widzisz Ble - wszystko zależy od wersji, którą pobrałeś. Moja nie potrzebowała praktycznie żadnych innych zabiegów typu to co opisano powyżej.
Odnośnie mojej wcześniejszej wypowiedzi o wywalaniu, rzadko się dzieje i jak szlachetny przedmówca stwierdził spowodowane jest to wersją jaką się ściągnęło...Pewnie pochrzanili cosik jak wrzucali...Ja pobrałem wersję z torrentu, i nie jest źle...Wcześniej, wersje rozłożone na party wywalały po instalacji, co do muzyki, ciekawa jest, odpowiednia, nie mam głosów, ale idzie z tym przeżyć, wiem czemu, ale nie chce mi się kombinować ;) ...Bardzo mi się ta wersja podoba, chociaż wolałem Warhammera w innych grach...Widać ogrom pracy włożonej, a co do wszelkich błędów, to przy przeróbce z cyrylicy na alfabet łaciński, tak to już jest...Gdzieś jakieś części plików uciekają, ci co grali w rosyjskiego moda Rusichi Total War wiedzą że też trochę potrwało nim mod był bezstresowy...Jeszcze ukłon w stronę tych co zangielszczali kawał dobrej roboty wykonanej, znam trochę rosyjski więc wiem, przez co mogli przejść...
Rzadko się w tym temacie wypowiadam, bo mod ma swego bardzo dobrego opiekuna w osobie Martin von Carsteina i byłoby nietaktem wtrącać się...
pozdrawiam
Grand Admiral Thrawn
06-01-2011, 12:40
Jeszcze ukłon w stronę tych co zangielszczali kawał dobrej roboty wykonanej, znam trochę rosyjski więc wiem, przez co mogli przejść...
Dziękuję w imieniu swoim i Beregonda. ;)
Parę razy mnie szlak trafiał przy tej robocie i cały czas zdarzają się niedociągnięcia ale już niedługo powinna wyjść tzw. wersja 'delux' zangielszczenia.
Pozdrawiam
Bestie są koszmarnie zabugowane gram Mideenchaim and Midennland (czy jakoś tak) i już w pierwszej bitwie którą chciałem stoczyć zaliczyłem CTD po jeszcze kilku razach takich CTD doszedłem do wniosku że dowódca Bestii jest zabugowany i nie można walczyć z Bestiami jeżeli nie mają generała. Po tym jak nie mogłem zaatakować tego dowódcy zaatakowałem inną armię Bestii i w tym wypadku wszystko poszło jak należy i była to właśnie ostatnia bitwa jaką udało mi się stoczyć przy kolejnych gra zaliczała CTD albo już na samym starcie (w wypadku gdy dowodził dowódca) albo po chwili bitwy (raz zaliczyła CTD kiedy pieseczki chaosu rozpoczęły szarżę ale w tej jedynej bitwie która nie wywaliła do pulpity psiaczki też walczyły). Po wielu próbach przeszedłem na stałe na automatbattlewin (głównie dlatego że po pewnym CTD gra nie chciała mi wczytać zapisu przez co musiałem wczytać poprzedni). Mimo wielu prób (kto grał kiedyś tą frakcją wie ile toczy ona bitew z Bestiami a w tym patchu toczy jeszcze więcej) ani razu nie udało mi się stoczyć bitwy. Jestem teraz w 10 turze (strasznie dużo czasu zajęło mi to użeranie z CTD dodatkowo za każdym razem musiałem zmieniać ustawienia klawiatury), nie toczyłem bitew z kimś innym niż bestie ale gdyby tak było z wszystkimi bitwami pewnie by ktoś na forum napisał :) .
Zauważyłem że Bestie są chyba przepakowane (przynajmniej na 10 turę) przez co AI sobie z nimi nie radzi a konkretnie Reinkland który został ograniczony to dwóch prowincji mimo iż w stolicy i bezpośrednio obok ma 2 pełne armie (Bestie zabrały im jedną prowincję). Wątpię żeby dla gracza też były za silne (w poprzedniej wersji na automatbattlewin traciłem dużo więcej wojsk niż w normalnych bitwach innymi słowy walka z bestiami to było wycinanie w pień wszystkiego co się rusza z małymi stratami w sumie to z każdym wrogiem jest tak łatwo wystarczy mieć konnicę i wjechać wrogowi w plecy gdy walczą z piechotą).
W tym patchu grałem Nordlandem, sąsiadem Middeheim i też walczyłem z tymi samymi bestiami i przy walce z nimi gra mi się nie wyłanczała, za to wyłancza mi się zawsze co 2 turę i czasem po wielkich bitwach w których biłem się co najmniej pół godziny z przeważająxcymi siłami wroga!
Sprawdziłem i mi też nie wysypało gdy Nordlandem zaatakowałem dowódcę Bestii za to gdy sprawdzałem Reinklandem już wysypało. Może twórcy dali jakieś skrypty frakcjom które mają na pieńku z Bestiami żeby było trudniej i dlatego wysypuje. Na przykład w poprzedniej wersji z tego co zauważyłem frakcjom którym nie uruchamiały się skrypty z inwazją chaosu gra nie zaliczała CTD, grałem tak Sylvanią i Kislevem no ale może to czysty przypadek.
Jak by tak by było planowo to by było po prostu głupie ze strony twórców. Ten patch jest po prostu okropnie zabugowany
panterv2
07-01-2011, 17:56
Witam, mam podobny problem z uruchamianiem. Ściągnąłem wersje 1.4 z muzyką od razu + jezyk ang. Instalowałem już na różne sposoby do różnych lokalizacji. Efekt jest zawsze taki sam, włączam grę i albo od razu się wyłącza, albo włącza się obrazek Medieval II Tolal War i wywala mnie na pulpit. Wycięcie pliku export... nic nie pomogło. Jak to naprawić?
Obstawiam złą ścieżkę podczas instalacji (chociaż mogłeś to wrzucać). Odpalałeś przez plik Bat czy skrótem? Upewniłeś się, gdzie dokładnie znajduje się folder? Itd...
panterv2
07-01-2011, 18:57
Najpierw zainstalowałem bezpośrednio do folderu mods (folder znajdował się w lokalizacji podstawowej wersji Medievala II i nie działało. Potem zainstalowałem do folderu mods w lokalizacji Królestwa też nie działało. Zainstalowałem do nowego folderu w program flies i przeniosłem potem raz do jednego, raz do drugiego też nic. Cały czas ten sam problem albo w ogóle się nie uruchamia, albo tylko zdjęcie z podstawowej wersji i się wyłącza. Odpalałem i przez skrót i bat.
Może zapytam inaczej. Mam ściągnięty plik Call of Warhammer 1.4 + music. W środku są dwie ikonki setup jedna do muzyki druga do gry. I co teraz?
Pobierałeś torrent?
Jeżeli ta ikonka co ma dodane music waży więcej... ścieżkę dobierasz dokładnie do folderu mods (najlepiej, jeżeli utworzysz tam folder Call of Warhammer i on będzie na końcu ścieżki).
Jeżeli każda ikonka służy do czegoś innego (znaczy Music ma ok. 1 giga)... to ja dokładnie nie wiem. Poplątali to wszystko z tymi wersjami... ja bym zrobił to co opisałem powyżej, kolejno dla patcha 1.4 i dla muzyki... i się dużo modlimy...
panterv2
07-01-2011, 21:15
Już sobie poradziłem i znalazłem odpowiedź. Problem tkwił w instalacji Kingdoms. Automatycznie bowiem gra wybiera inną lokalizacje. Nie instaluje się w folderze SEGA, tylko oddzielnym Medieval II kingdoms. Teraz zainstalowałem dodatek bezpośrednio do foldera Segi i potem dopiero Call of Warhammer. Mam nadzieję, że było warto męczyć się cały dzień, bo wersja 1.01 jakoś wyjątkowo mało problematycznie mi działała. Przy okazji jak idą prace nad spolszczeniem i kto się tym zajmuje?
Ja się tym zajmuje i idą powoli.
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=320935
Wyszedł patch 1.041.
A czy jest kompatybilny z aktualnymi zapisami gry? Jestem już na takim etapie, że szkoda by było zaczynać od nowa, a widzę, że jest parę przydatnych poprawek.
Osobiście jeszcze nie sprawdzałem... być może odpalisz sejwy i pograsz, ale na pewno wówczas nie będziesz mógł rekrutować nowych jednostek (znaczy takich duchów).
panterv2
08-01-2011, 12:10
Tam na 1 strone są linki do jakichś poprawek mających naprawiać problemy, czy one są aktualne w przypadku 1.4? Czy to tylko dla starszych wersji?
Pliki GAT nie są aktualne dla wersji 1.4 i 1.041
To link do tematu, który można obserwować i modlić się o pojawienie nowych.
Reszta linków jest aktualna.
panterv2
08-01-2011, 12:47
Ktoś gra elfami wysokimi? Bo mam problem na początku Dark Elves atakują mi wyspe, a wtrakcie wczytywania bitwy wyrzuca na pulpit. To normalny bug?
Nie, to nie jest normalny bug.
Mi ta bitwa działała... masz pecha.
panterv2
08-01-2011, 13:21
Udało się patch działa piękna robota :D Mocne te modele, chyba będą musiał się przerzucić na win 64 bit żeby wykorzystać 8 giga ramu, ktoś może sprawdzał już czy to działa pod windowsa 64 bitowego? Niestety problemu ze startem elfami nie udało się naprawić nawet ponowną instalacją, ale to raczej nie jest problem z modem, to samo miałem ze zwykłym medievalem, a nawet jeszcze kiedyś z Romem. Coś powoduje, że jak mi za duże armie atakują miasto albo stają do walki to gra się wyłącza, mimo że na moim kompie gry pokroju GTA 4 działają bez problemów na wysokich ustawieniach.
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=414797
Zapomniałbym - fix menowy dla nowej wersji.
Dobrze, żeś podał tego linka, von Carstein bo właśnie zainstalowałem 1.4.1 i zepsułem sobie weekendowy humor. Jeśli nie napiszę kolejnego, lub nie zedytuję tego posta, to szukajcie mnie w Starym Świecie. ;]
Edit:
Dwie sprawy:
1. rozumiem, że zgodnie z tradycję na wersję angielską przyjdzie nam trochę poczekać, prawda?
2. może to i czysty przypadek, ale gdy chciałem wyjść z gry, to powitał mnie mój dobry znajomy Czarny Ekran. Poznałem go w trakcie losowych zwiechów CoW.
1. Sześć plików należy przetłumaczyć, więc tak.
2. Nie wiem.
No cóż, nauka do sesji na tym zyska. ;]
Właśnie przeglądałem temat z Twojego linka. Chyba żaden inny mod nie miał takiej rzeszy ludzi, którzy co chwila mają z grą problem. Pewnie niektóre z tych stereotypowych poglądów o Rosjanach są prawdziwe. ;]
edit:
A walić to - robię reinstall.
panterv2
08-01-2011, 20:47
A jest tam coś o tym, że co drugie zakończenie tury wywala gre? Bo to takie uciążliwe troche, dosłownie co drugie zakończenie tury w połowie procesu odbywania tur przez frakcje pododuje wywalenie.
-=Azrael=-
09-01-2011, 11:26
Moze to jest moje mylne odczucie ale po patchu 1.4.1 bitwy mi gorzej chodzą, jakby cos nawrzucali niepotrzebnego.
Komputer też słabiej myśli - bestie wychodzą z obleganej wioski i biegaja sobie przed az je powystrzelam, zaś pełna armia choasu atakuje tylko połowa ludzi przez co rozbijam ich moim oddialem 1300 ludzi :/
Zangielszczenie dla wersji 1.4.1 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=415508)
-=Azrael=-
09-01-2011, 12:32
Nie wiem co się stało, ale mam crash do pulpitu za każdym razem jak wczytuję gre :/ A wczoraj nie mialem ani jednego.
Śledzę wątek od dawna, dopiero wczoraj udało mi się po wielu próbach uruchomić moda i jest naprawdę wspaniały :). Właściwie nie mam CTD, natrafiłem natomiast na znacznie gorszy problem. Otóż w czasie bitwy (podczas kampanii jest wszystko ok) wyłącza mi się gra po ok. 10 minutach. I to niezależnie od ustawień graficznych, temperatury w kompie czy wietrzenia. Przy innych grach wszystko jest ok, nawet takich nowszych jak Crysis. Co zrobić? Pobrać starsze sterowniki? Pomóżcie towarzysze :D
Sprawdzał na podstawce kingdoms jak działają bitwy? Sprawdzał, czy nie ma wirusów?
No właśnie kingdoms i inne mody chodzą ok, tylko przy tym jest problem. Co do wirusów, to już sprawdzałem i jak na razie nic. Może wina zasilacza, ale czy wtedy nie powinno się wyłączać przy wszystkich grach?
Ale robił reinstalacje moda?
Hmm spróbuję, choć sądzę że wina bardziej leży w kwestiach technicznych, bo gdyby problem był w modzie to następował by po prostu CTD ;) ale spróbuję, dzięki
Nie wiem, czy powinienem pytać (prawa autorskie itp.), ale czy twórcy udostępnili może ścieżkę dźwiękową? Mile widziane również namiary na wykonawców.
Dzisiaj zacząłem grę Kislevem i wiele razy po prostu zatrzymywałem się na mapie kampanii, żeby posłuchać muzyki. A wiele utworów, które upiększają bitwy na ziemiach tej nacji, pojawiło się (o ile się nie mylę) w filmach takich jak: "Ogniem i Mieczem" czy "Potop" i chyba też w paru Rosyjskich produkcjach.
Znalazłem ten temat (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=366190), ale linki, które podał Holy Pilgrim niestety nie działają.
"szli my na Poznań, zdobyli my Poznań" :D
GERDHARD
10-01-2011, 13:31
Słuchajcie jest problem na 8 turze Krasnoludów dostaje CTD i tak już 3 kampania łamię się na potęgę. Czy ktoś ma podobne problemy z ruchem komputera???
To może być wina tłumaczenia angielskiego, nie jest jeszcze w pełni stabilne.
Grand Admiral Thrawn
10-01-2011, 17:06
Nie wiem, czy powinienem pytać (prawa autorskie itp.), ale czy twórcy udostępnili może ścieżkę dźwiękową? Mile widziane również namiary na wykonawców.
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=330813
post #11
Tłumaczenie jest stabilne. To mod sam w sobie napotyka błędy spowodowane przetłumaczeniem go na j.ang. Musimy po prostu się do tego przyzwyczaić jakoś (niestety).
Ponownie zwracam się o pomoc. Ściągnąłem moda w innej wersji (tej podzielonej na 8 partów + muzyka oddzielnie) i zainstalowałem (raz prosto do mods, za drugim razem tak jak opisano na TWC). No i niestety na chwilę włącza mi się plansza z Medieval II i się wykrzacza. Próbowałem wyciąć tego txt. export_descr_unit, ale to też nic nie dało. Zainstalowałem patch 1.41 - to samo.Nie mam bladego pojęcia co robić.
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=330813
post #11
Dzięki za link. Ten temat pomógł mi znaleźć utwór, którego szukałem.
http://www.youtube.com/watch?v=jn7NutK4 ... re=related (http://www.youtube.com/watch?v=jn7NutK4i9g&feature=related)
@ble444
Z tego co widziałem na twcenter, to bardzo wiele osób miało problemy z wersją rozbitą na części (ja również). Jedyne, co mogę Ci doradzić to pobranie moda v 1.4 jako jednego pliku z torrentów. Zostawisz na nockę, a rano - instalacja. ;] Jeśli się na kolejne pobieranie zdecydujesz to daj w tym temacie znać, gdyby było zbyt mało 'seederów' - trochę osób do pomocy pewnie się znajdzie.
A co do instrukcji instalacji to sprawdź 2 albo 3 strony wcześniej w tym temacie - Martin dość prostymi słowy wyjaśnił wszystko punkt po punkcie. A instalacja kolejnych patchy/znagielszczeń problematyczna nie jest.
Pobierałem wcześniej też plik jako całość - ten z unibytes i było dokładnie to samo. Z torrenta nie ściągałem (w sumie to nigdy nic z torrentów nie darłem więc nawet nie wiem jakim programem było by najlepiej i jak moda szukać)
Zacząłem pobierać torrenta, dam znać jak poszło. Sam już za siebie trzymam kciuki, bo wszyscy piszą jaki mod jest a ja co najwyżej mogę sobie tylko poczytać. Shit happens
Tłumaczenie jest stabilne. To mod sam w sobie napotyka błędy spowodowane przetłumaczeniem go na j.ang. Musimy po prostu się do tego przyzwyczaić jakoś (niestety).
Ruskie niestety same sobie grób kopią. Zamiast robić z myślą o jak najszerszym gronie odbiorców, zdobywać nowych i robić porządne testy na różnych wersjach (angielska i ruska) to tylko o sobie i o sobie i pod siebie... przeklęta Cyrylica... :(
A potem dzieje się to, co się dziać nie powinno niestety. W każdym razie nie w aż tak przerażających ilościach.
Ściągnąłem sobie wersję z torrenta, zainstalowałem (dokładnie według instrukcji) z forum i ponownie pojawił mi się ten sam błąd (plansza Medievala i po 10 sekundach out). Więc problem musi być u mnie. Jeżeli ktoś może mi pomóc to baaaaaaaaardzo proszę.
Ściągnąłem sobie wersję z torrenta, zainstalowałem (dokładnie według instrukcji) z forum i ponownie pojawił mi się ten sam błąd (plansza Medievala i po 10 sekundach out). Więc problem musi być u mnie. Jeżeli ktoś może mi pomóc to baaaaaaaaardzo proszę.
Przy instalacji sound patcha po rozpakowaniu masz dwa pliki:
1. jakiś folder
2. descr_strat....
Zainstaluj (czyli po prostu kopiuj wklej o ile pamiętam) tylko pierwszy. Descr_strat - nie ruszaj. Mnie też wywalało podczas ładowania ekranu powitalnego, ale wystarczyło wykonać powyższe.
plansza Medievala i po 10 sekundach out
Ale plansza czystego Medievala, czy ekran powitalny Cow?
Plansza czystego Medka (nawet nie Kingdoms)- taka z szarżującym (bodajże angielskim) rycerstwem w środku miasta. A potem nie wywala nawet do pulpitu tylko ekran robi się czarny (no i alt+F4 tylko pomaga)
P.S. skopiowanie samego sounds, bez tego txt teżnic nie daje
Zobacz też czy folder z modem na pewno nazywa się "Call_of_Warhammer" - każda inna nazwa będzie powodowała CTD ;)
Grand Admiral Thrawn
10-01-2011, 23:14
[quote="Grand Admiral Thrawn":376hb1z2]Tłumaczenie jest stabilne. To mod sam w sobie napotyka błędy spowodowane przetłumaczeniem go na j.ang. Musimy po prostu się do tego przyzwyczaić jakoś (niestety).
Ruskie niestety same sobie grób kopią. Zamiast robić z myślą o jak najszerszym gronie odbiorców, zdobywać nowych i robić porządne testy na różnych wersjach (angielska i ruska) to tylko o sobie i o sobie i pod siebie... przeklęta Cyrylica... :(
A potem dzieje się to, co się dziać nie powinno niestety. W każdym razie nie w aż tak przerażających ilościach.[/quote:376hb1z2]
No cóż...jest jak jest. Ten chociażby minifix od The Holy Pilgrim ma w sobie plik desc_strat.txt z folderu imperial campaign. Gry testowaliśmy tłumaczenie u siebie (ja i Beregond) wywalało nas albo do głównego menu i albo CTD (wina names.txt) Okazało się, że w oryginalnym strat.txt coś było inaczej zapisane i dlatego tak się robiło (i nadal się będzie robić w kolejnych patchach). Pokrętne toto ale jakoś trzeba to przełknąć.
Co do wersji podzielonych na części to sam ściągnałem tą z filesonic (zapłaciłem te 2 dyszki za miesięczny dostęp bo nie chciało mi się czekać 14-20 godzin z innych źródeł) i nie narzekam :P
Cóż ciężko się przyznać do głupoty, ale ja to muszę zrobić. :) Dzięki Biniu - faktycznie chodziło o te dwie kreseczki. Instalowałem moda dzisiaj z 6 razy, ale ani razu nie zwróciłem na nie uwagi. Kajam się i posypuje głowę popiołem.
Zacząłem grać Averlandem i Stirlandem i powiem tak... Jeżeli w wersji 1.3 było ciężko to teraz (na poziomie medium) gra jest po prostu ekstremalna. Averlandem w ogóle nie pograłem bo wpadły na mnie orki i już. A Stirldnadem coś tam powalczyłem ale zmaterializowały mi się 3 armie wampirów i idą na moją stolicę. Poza tym czy to normalne, że na najzwyklejszych pikinierów trzeba czekać 8 tur, aż staną się dostępni, czy to jakiś błąd ??
Nie błąd tylko skutek słabo rozbudowanych koszar.
-=Azrael=-
13-01-2011, 01:03
Ja nie wiem ale dla mnie mod .1.4.1 stał sie strasznie prosty, jakoś mniej armi atakuje. Bestie zamiast atakować pełną para z osad gdzie nie było palisady ( dzieki czemu szybko rozciągali swoje szyki ) teraz wyłażą za mur i czekają aż ich wystrzelam. Nocne gobliny nie niszczą już tak szybko krasnali. Sam nie wiem wolałem 1.4 jakoś było lepiej tylko, że duzo crashy.
Oczywiście nowy path nie rozwiązał mojego problemu z walką Middenheimem z Bestiami znaczy tego z atakowanie dowódcy już nie mam ale inne mam. Przy okazji Bestii to nie podobają mi się te ich malutkie prowincje.
panterv2
14-01-2011, 22:13
Jak myślisz, że jest za trudno to pograj Chaosem, zwłaszcza Khornem, kasy mnóstwo, wojska dostępne niemal cały czas można rekrutować do woli i co ważne, nikt cię nie atakuje, spokojnie można się rozwijać jednocześnie podbijając sąsiednie ziemie reszty bogów chaosu. A ludźmi faktycznie przegięte nie dość, że na początku armii malutko i słabe jednostki to jeszcze wróg za wrogiem, a obok stoją pełne armie innych królestw i żadna palcem nie kiwnie żeby pomóc.
Do wszystkich zainteresowanych:
17-18 I ma wyjść patch 1.4.02.
Jest może jakieś info co ten path będzie zmieniał?
Ja niestety na informacji więcej nie natrafiłem. Na pewno postarają się zwalczyć CTD...
Czy im się to uda, skoro Isilendil obwinia nie-rosjan (może przesadzam) o zły hardware i źle przeprowadzoną instalacje... Ruskich tak nie wywala jak nas...
panterv2
15-01-2011, 14:21
Mi niestety już kolejna kampania utknęła. Dziwna sprawa niby ta poprawka co była razem z ang. poprawiła problem, ale tylko na kilkanaście tur, potem od nowa się problem zaczyna. Nie mam już siły instalować tego ciągle od nowa, w sumie straciłem już na te instalacje jeden cały dzień i pół następnego.
Mi za to kampanie nie utykają (czasami tylko muszę zrobić autobattlewin po tam jak mnie po wielkiej zwycięskiej bitwie wywali) ale w sumie w obecnej kampanii Kraskami doszedłem do 10 tury (poprzednie kampanie też nie były dłuższe) a tu już nowy path.
Gram właśnie Kislevem i przez 50-55 tur nie miałem absolutnie żadnego CTD. Problemy zaczęły się później. Wywalało mnie w trakcie wczytywania gry, bitew, wychodzenia z bitew, przeglądania karty budynku obcej nacji... W wielkich bólach (http://img255.imageshack.us/f/gorillapcsmash.png/) doszedłem do 113 tury. Do zwycięstwa brakuje mi podbicia 3 regionów, ale ta gra za wszelką cenę nie daje się ukończyć.
Mimo to dalej uważam CoW za najlepszy mod do Medka. Kiedy przymierzałem się do zakupu Mark of Chaos widziałem właśnie taką grę (a potem było rozczarowanie :P )
panterv2
15-01-2011, 19:31
No Mark of Chaos faktycznie hitem nie było, zwłaszcza jak się okazało, że multi straszy pustkami. Mi też działa bez problemu aż do 55 tury. Wywala mnie w trakcie tur innych frakcji i nie da się nic z tym zrobić, w sumie mam 3 save grając z każdego utykam w tej samej turze.
Krasnoludek
16-01-2011, 12:26
Całkiem możliwe, że nowy patch (albo któryś następny) będzie zawierał Krasnoludy z Norski i Krasnoludy Chaosu, bo Islendill prosił mnie o informacje o nich i o pomysły na jednostki.
Jak zwykle nie chce mu się skorzystać z google... jest cały fanowski podręcznik o Krasnoludach Chaosu z masą jednostek (I są zdjęcia).
Nowe jednostki, które planują - w kolejnych patchach pojawią się Psy Wojny, taka jednostka najemnej konnicy a Arabii.
Patche będą teraz małe, wydawane co jakiś czas w miarę możliwości - z jednej strony dobrze, z drugiej nie bardzo - już teraz wiadomo, że sejwy z 1.04.1 nie zadziałają w wersji 1.04.2. Dla tych, co chcą ukończyć kampanie, a jednocześnie szybko spenetrować nową wersję zalecam utworzyć kopię całego folderu Call of Warhammer, wkleić w mods, zmienić nazwę i odpalać z pliku warhammer.bat.
Czy ktoś miał jeszcze problem z sejwami. Mnie dosyć nagle zaczęło w trakcie wczytywania sejwów wywalał na pulpit. Tak po prostu. Jest jakiś fix, który to naprawia ??
What will be in 1.4.2
Scripts fixes from Hick
1)Fixed that Nurgl faction doesn't dissapper after chaos union and appearing another chaos union faction if playing for chaos.
2) Orcs waargh were nerfed to 1 army for AI Reikland
3) Hopless battles - Reikland powered under volfenburg, seige of volfenburg for ostland - 2 armyes instead 3 and some others became more friendly.
4) if player refuse to help AI in battles enemies appear and take the cities.
5)Faction revive script fixed. We hope.
6)DE descent to HE camp moved from 2 turn to 15
Fix 2 From Iselendil
1) Krueger fixed
2) Krell fixed
3) Greatbeards fixed
Fix 3 from Месн
Beastmen settlements autorename after taking.
New unit
Sceletons with crossbow
Ballance
Cannon grapeshot, chaosdwarf musKeets ets
Texture
Lava removed.
Wie ktoś może jak odblokować Skaveny i przypisać je do danej frakcji? Z tego co wiem parę jednostek tej rasy jest i znalazłem nawet w plikach ;) pytanie co dalej
A ktoś może mi pomóc?
Otóż sciągnąłem MODa i próbuję go zainstalować i wywala mi komunikat, że chce 4tą płytę… Tymczasem Moda ściągałem jako całość. Może mi ktoś podać linka gdzie zassam 4 płytę, albo od początku całość? Proszę o pomoc.
Pozdrawiam,
Lugburc
Krasnoludek
17-01-2011, 09:57
@ Biniu, musisz wejść do export_descr_units, tam znaleźć jednostki skavenów i każda ma w linii attributes no_custom, musisz to usunąć. Będą w Mrocznych Elfach. Żeby zmienić im frakcję musisz zmienić linię "ownership" na odpowiednią. np. poland to krasnoludy, ale nie wiem jak jest z resztą frkacji musiałbyś najpierw to odkryc.
A ktoś może mi pomóc?
Otóż sciągnąłem MODa i próbuję go zainstalować i wywala mi komunikat, że chce 4tą płytę… Tymczasem Moda ściągałem jako całość. Może mi ktoś podać linka gdzie zassam 4 płytę, albo od początku całość? Proszę o pomoc.
Pozdrawiam,
Lugburc
Miałeś chyba na myśli czwartego parta (czwarta płyta!?). Pierwsza strona, download i szukasz odpowiedniego (znaczy patrzysz ile partów mieć powinieneś). Jak nie chcesz się męczyć to przeglądnij wcześniejsze strony - tam masz torrent.
Biniu - komu chcesz przypisać jednostki? Odnajdź w pliku jednostkę tej frakcji, popatrz komu przypisana, skopiuj nazwę nacji, wklej.
Dzięki za radę, odblokowałem i są po prostu świetnie :D nie mogę się doczekać aż zrobią z nich kolejną frakcję. Nieco przeszkadza ich spory wzrost, ale zawsze można zmniejszyć i dać animację od krasnoludów. Biorąc pod uwagę to czego już dokonali Rosjanie dadzą sobie ze spokojem radę. Hmm a odblokowując szczury w bitwie gracza, ujawniłem je też w kampanii czy muszę pogrzebać w plikach i podpiąć do konkretnego budynku?
Chwilowo nie będzie. Na początku przeprowadzili publiczne testy paru skryptów (wywalających i dodających jednostek podczas oblężeń). Wczoraj pojawiły się screeny dwóch jednostek:
Halflingi
http://foto.totalwars.ru/thumb-64CE_4D3971C9.jpg (http://foto.totalwars.ru/share-64CE_4D3971C9.html)
http://foto.totalwars.ru/thumb-7CA0_4D397172.jpg (http://foto.totalwars.ru/share-7CA0_4D397172.html)
Gwardia Nuln
http://img43.imageshack.us/img43/4549/imagebm.th.jpg (http://img43.imageshack.us/i/imagebm.jpg/)
Gwardia Krella
http://foto.totalwars.ru/thumb-9B33_4D3AF035.jpg (http://foto.totalwars.ru/share-9B33_4D3AF035.html)
Chyba (?) nowa wersja pieszych Białych Wilków.
http://foto.totalwars.ru/thumb-9680_4D3BFA32.jpg (http://foto.totalwars.ru/share-9680_4D3BFA32.html)
Nie przepadam za Elfami ale się przemogłem i postanowiłem zagrać Wysokimi w chwili najazdu 2 armii Mrocznych w 3 turze wyłączyłem grę. Następnie włączyłem Mrocznych kliknąłem na opis pewnego budynku i gra zaliczyła CTD postanowiłem więc zagrać od nowa Wysokimi. Tym razem przygotowałem się na atak tak iż było 2 armie Mrocznych kontra 1 moja (z tym że ich armie były silniejsze) po długiej walce udało mi się wygrać a jako iż bitwa była długa, trudna i ciekawa od razu zacząłem łapać klimat. Tylko że po tej bitwie nic się nie dzieje gra wychodzi to mapy jest kolej Mrocznych i niezależnie ile bym nie czekał nic się nie dzieje, kombinowanie też nic nie dało więc wczytałem zapis przed kliknięciem koniec tury (ten przed bitwą nie działał) najpierw chciałem spróbować z automatem ale się okazało że zaskryptowane jest automatyczne zwycięstwo atakującego (czyli Mrocznych) zrobiłem więc automatyczne zwycięstwo broniącego (później po prostu sam bym rozwiązał większość moich jednostek) niestety znowu nic się nie działo. Uznałem że może twórcy zaskryptowali jakoś iż Mroczni muszą wygrać albo koniec gry ale gdy przegrałem znowu powtórzyła się ta sama sytuacja wychodzi więc że nic z tym nie można zrobić :x .
Ogólnie według mnie twórcy trochę przegięli z tymi armiami pojawiającymi się ze skryptów w wypadku Kislevu i Wysokich zwłaszcza skoro te skrypty powodują bugi uniemożliwiające grę nawet wówczas gdy z wielkim wysiłkiem się wygra.
Mam nadzieję że w kolejnych wersjach stworzą oddzielne UI dla Wysokich i Mrocznych zwłaszcza ikonki i zdjęcia wydarzeń dla Mrocznych. Ikonki budynków elfów z SpellForce nie pasują moim zdaniem do Wysokich. Nie podoba mi się także to że Kislev w bitwie ma UI Imperium i jakiś dziwny herb (jakby przedszkolak go malował).
Dosyć długi post ;)
U mnie z kolei nie było w tej fazie gry żadnego problemu. Grałem Kislevem i odpierałem każdy atak "skryptów Chaosu". Wprawdzie grałem na medium/medium, ale oblężenie stolicy przez 3 pełne armie, z przewagą specjalnych jednostek, dodatkowych utrudnień nie wymaga. ;]
Chociaż gdy nasze wojsko składa się głównie z halabardników, którzy bronią uliczek w centrum (na murach nie było sensu stać) oraz sporej ilości lekkiej jazdy, szarżującej na zmianę za murami (plus oczywiście wsparcie zdolnościami specjalnymi dowódców), to i takie bitwy wygrać można bez stawania na głowie.
W moim przypadku gra skończyła się około 113 tury (a trudności pojawiły się już w 50), kiedy CTD są na tyle częste, że więcej uderzeń pada nie w pomiot Chaosu a w moje biurko. :lol:
Akurat gram teraz Kislevem na medium/medium (wcześniej był vh/vh) i też problemów nie ma, co prawda póki co 10 tura jest ale mam 3 armie gotowe do odparcia inwazji a później za ich pomocą odbiję Pragę (zostawiłem ja pustą i się wycofałem). Chaos okupujący Pragę trzyma 2 armie obok niej i się nimi nie rusza a pamiętam iż w poprzedniej wersji w miejscu nie stali przez co Praga im się zbuntowała i wróciła do mnie.
Najsłabszy patch ze wszystkich pod względem stabilności.Co około 4 tury wywala do pulpitu(unspecifed error, czy jakoś tak). Na High Elfach wiesza mi się na drugiej turze,nie wiem czemu. Gdyby nie fakt,ze uwielbiam modele games workshop i świat warhammera już dawno bym sobie odpuścił granie. A tak moge sobie przynajmniej pograć w custom battle każda nacja i pooglądać sobie jednostki z bliska tak ładnie są zrobione. Szkoda,że nie ma skavenów i lizaków.
Skaveni są. Kilka jednostek, do odblokowania w pliku Edu. Będą jako nacja po wyjściu Real Warhammera.
Lizaki są całkowicie zbędne podczas Burzy Chaosu.
Stabilność... nic na to nie poradzę. To może być wina instalacji, wersji językowej, wybranej nacji (Co nacja to inne problemy, ja np. z Elfami nie miałem żadnych. Jedne wywala częściej, inne rzadziej).
Ja nie mam czasu aktualnie grać w single, w kampanie. Od czasu do czasu jakaś bitwa multi.
Sorry za moją ignorancję :P ale co to Real Warhammer ?? :) Jakaś inna kampania ???
Submod. To właściwie RR/RC (Czy jak to nazywają ludzie), strefy rekrutacji, kampania sandboxowa, inny balans i inne zmiany.
A to takie buty :).
A planują jakąś inną kampanię po zakończeniu prac nad tą ? Czy to wszystko i będą tylko dorzucać nowe jednostki i frakcje ?
Tego niestety nie wiem. Bardzo dawno temu (w czasie modów) było przewidywanych kilka kampanii...
Obecnie należy patrzeć na submody. Najlepiej ma się ten, w którym pojawią się latadła.
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=398694
Wojny Elfów.
Ja bym był bardzo zadowolony, gdyby Games Workshop, CA i Rosyjscy modderzy siedli sobie przy jednym stole i pomyśleli o wspólnej przyszłości (i być może o kampanii globalnej). :]
Przemeksus
25-01-2011, 14:11
Witam.
Zainstalowałem ostatnio Crimson Tide, wszystko wygląda ładnie i pięknie - efekty krwi, ubłocenia jednostek, ośnieżenia itp., ale dodatkowo sub-mod usuwa strzały, a zasypywanie wroga gradem strzał zawsze przyjemnie wyglądało. Czy ktoś jakoś sobie z tym poradził, czy jedynym rozwiązaniem jest wgranie starych plików descr_flaming_projectiles.txt i descr_flaming_projectiles(2).txt? Jeśli tak to niech mnie ktoś poratuje i prześle te dwa pliki, bo nie mam starych a instalowanie wszystkiego od nowa to kupa roboty.
Z góry dziękuję za pomoc.
Żeby nie było warto napisać że submody w tym Real Warhammer nie są tworzone przez samych twórców a innych moderów (chyba że akurat w wypadku tego moda jest inaczej) a więc możliwe że twórcy już planują co będzie w kolejnej wersji ale póki co pracują chyba nad CTD.
panterv2
29-01-2011, 19:21
A ja zauważyłem coś ciekawego. Na początku jak grałem ludźmi, beastmani zaatakowali moje miasto i kiedy ustawiałem kamere pod odpowiednim kątem obok oddziałów wroga pojawiała się ogromna bestia. Może mają zamiar ją wprowadzić, ale jak narazie to wyglądało na jakiś błąd, w każdym razie była ze 2 razy większa od Demon Princa.
Path 4.1.2.
Grand Admiral Thrawn
30-01-2011, 21:17
To się dopiero okaże.
W każdym bądź razie tłumaczenie powinno być gotowe na jutro. Mamy z Beregondem na szczęście mniej roboty niż z początku się obawialiśmy.
Moje pierwsze wrażenie - nie podoba mi się zdecydowanie to iż pozbyto się wilków. Niby wiem, że wywalały. Ale tylko w nocnych bitwach.
Grand Admiral Thrawn
31-01-2011, 20:36
Tłumaczenie gotowe
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=415508
Wielu radości z grania!
Ubóstwiam Warhammer'a i ten mod trafi do mnie chyba najbardziej z dotychczasowych które grałem. Trafi, ponieważ kiedy chciałem specjalnie dla niego zainstalować Medka i dodatki okazało się, że napęd wysiadł (a dokładniej nie chce czytać płyt mimo, że na nie reaguje). Wyczyściłem optykę i niestety nic to nie pomogło, obstawiam, że to silniczek (jak ktoś ma jakąś teorie chętnie wysłucham). Teraz moje pytanie, chodzi o kolejności instalacji:
- CoW 1.4,
- kumul patch 1.42
- music patch for 1.42,
- poprawki GAT,
- angielskie tłumaczenie (są w nim angielskie głosy?).
Kolejność jest taka jak tu została przedstawiona przy wymienieniu, czy coś popsuje. Pytam, bo nie lubię się bawić godzinami, a z modami niestety czasami tak jest.
A tak na marginesie, w modzie występuje jacyś bohaterowie (np. duet Gotrek i Felix wymordowali Ci oddział chaosu, albo coś), albo wydarzenia znane z Warhammer'a? Jeśli występują to jaką pełnią rolę i czy specjalnie jednostki posiadają jakieś specjalnie atrybuty, zaklęcia i inne dziwactwa znane z fantasy?
panterv2
12-02-2011, 23:04
Jakieś tam występują, głównie jako najemnicy, np kiedy zgodzisz się nająć takiego jegomościa to dostajesz dzięki temu bohatera, kilka jego specjalnych oddziałów i możliwość rekrutacji takich oddziałów swoich miastach do czasu, aż ci ten bohater nie zginie. Co jakiś czas pojawia się też jakiś bohater np mag i jego ziomki jako pomoc dla ludzi, albo książe demonów dla Chaosu. No i są postacie oczywiście znane z fabuły na czele każdej frakcji + ich dzieci zdaje się. Mają też specjalne umiejętności na polu bitwy które działają na całą armie np napełniają żołnierzy odwagą itp.
I oczywiście gra oparta jest na skryptach, więc grając ludźmi spodziewaj się, że po pewnym czasie pojawią się gigantyczne armie chaosu na czele z Archonem itd. W sumie wszystko było by pięknie, gdy by nie trudności z rekrutacją. Po prostu system finansów nie został praktycznie zmodyfikowany, co za tym idzie nie sposób wygrać kampanie bo nie stać cie na armie które mogą bronić imperium... Oczywiście samo imperium ma dość sił, ale również inteligencja komputera jest taka jak była (sojusznika) więc na pomoc nie licz.
Grand Admiral Thrawn
13-02-2011, 09:59
Teraz moje pytanie, chodzi o kolejności instalacji:
- CoW 1.4,
- kumul patch 1.42
- music patch for 1.42,
- poprawki GAT,
- angielskie tłumaczenie (są w nim angielskie głosy?).
kumul patch? (znaczy, że jest 1.41 i 1.42 w jednym? - tego nie jestem pewien bo oba patche instalowałem oddzielnie)
moje poprawki są pod 1.3 i jeszcze nie dokonałem wszystkich zmian pod nową wersję
angielskie tłumaczenie dotyczy tylko tekstów
Błagam o wszelką pomoc.
Mam Windowsa 7 i okropne problemy. Mianowicie, po zainstalowaniu w folderze teutonic, podczas wczytywania, pojawia mi się ekran powitalny z podstawowego Medievala II i jakiś nieopisany błąd wywalający od razu do windy. Zrobiłem tak, na spatchowanego Kingdomsa w wersji 1.5 zainstalowałem warhammera 1.4, ale po sprawdzeniu czy działa, właśnie wywala na pulpit. Tak więc dalszego patchowania COWa zaniechałem. Zaznaczę, że pliki z folderu teutonic wkleiłem w inne miejsce, w inny folder i teraz kiedy próbuję włączyć kampanie teutonic pojawia mi się ekran z medievala II i nic poza tym. Czyli mam błędy z COWem i normalnym Teutonic.
Nadmienię, że mam wszystko oryginalne.
Proszę o pomoc...
Dodam jeszcze, że kiedy próbuję uruchomić moda jako administrator, pojawia się komunikat, że nie można znaleźć pliku "kingdoms.exe".
Powodem tego, że mod nie chce się uruchomić jest błędna instalacja. Usuń całego moda i Teutonic (oczywiście Teutonic w dodaj/usun), zainstaluj Teutonic znowuż, moda zainstaluj w folderze mods w oddzielnym pliku o nazwie Call_of_Warhammer
Mam pewien problem, otóż popełniam błąd podczas instalacji music patch. Robię to według kolejnych punktów, ale coś jest nie tak, może coś źle rozumiem. Przetłumaczyłby ktoś to(?):
Installing.
1. The Mod is installed over M2TW Kingdoms version 1.5
2. Unzip the archive with the Mod, launch the installer (file with extention EXE) and install the Mode into the folder Medieval II Total War\mods\
3. Get sure that there has appeared a new folder Call_of_Warhammer in the folder mods!!! If it is not there, search for it in the folder \Program Files, maybe the path of installment was given in a wrong way. When you find it, drag the folder Call_of_Warhammer int your folder Medieval II Total War\mods\ . In this case you will also need to edit the path in the tag into correcnt one.
4. Unzip the archive with the music mod, into any folder.
5. Drag the folder sounds that you received after unzipping the archive into the folder \mods\Call_of_Warhammer\data\ When there is a request ”Change the files?”, agree to it.
6. Delete the folder sounds [/ b] are two files - events.idx and events.dat
6. The mod is started by the shortcut on the desktop, or by the file [b]\mods\Call_of_Warhammer\warhammer.bat
7. Play
EDIT Już nie aktualne.
http://foto.totalwars.ru/thumb-0635_4D5065F6.jpg (http://foto.totalwars.ru/share-0635_4D5065F6.html)
Fajne? Będzie w 1,4,03.
Dobra. Teraz kolejny kłopot. Po zainstalowaniu, spatchowaniu, normalnie uruchamia się mod, ale nie moge uruchomić kampanii, po prostu cofa do menu single player. Kiedy przechodzę do custom battle, wywala do puplpitu. Jakieś pomysły?
Dobra. Teraz kolejny kłopot. Po zainstalowaniu, spatchowaniu, normalnie uruchamia się mod, ale nie moge uruchomić kampanii, po prostu cofa do menu single player. Kiedy przechodzę do custom battle, wywala do puplpitu. Jakieś pomysły?
Tutaj musisz zainstalować "menu fix". Sprawdź w tym temacie. Było kilka stron temu.
Zaraz spróbuję menu fixa.
A teraz! Wyszedł kolejny patch:
A mógłby ktoś podać link do tego menu fixa?
.:PW:.Hektor
14-02-2011, 16:40
Haha moje Doom Divery.
Już nie mam siły. Tym razem, po kolejnej reinstalacji, występuje mi następujący błąd: po włączeniu, gra niby uruchamia się normalnie, po czym, bez żadnego błędu wychodzi na pulpit. Jakieś pomysły? Reinstal nie pomógł. Mówię tu o najbardziej podstawowej wersji 1.4
Już nie mam siły. Tym razem, po kolejnej reinstalacji, występuje mi następujący błąd: po włączeniu, gra niby uruchamia się normalnie, po czym, bez żadnego błędu wychodzi na pulpit. Jakieś pomysły? Reinstal nie pomógł. Mówię tu o najbardziej podstawowej wersji 1.4
Najłatwiej będzie, jak pobierzesz moda w najnowszej wersji, jako jeden plik z torrentów. Wcześniej też męczyłem się z instalacją tych części, sound patcha itd., i tylko coraz bardziej się zniechęcałem do dalszych prób.
Teraz za to odpuszczam sobie na jakiś czas granie w CoW, bo kolejne patche wychodzą dość szybko, więc zaczekam na wersję bardziej dopracowaną (może 2.0). Nie pali się. :)
Też bym poczekał, ale ferie zamierzam dobrze wykorzystać. Teraz ściągam skumulowany 1.4.3 i zobaczymy co z tego wyjdzie. Nie odpuszczę Warhammera, zbyt micno w niego wsiąknąłem. 8-)
Grand Admiral Thrawn
15-02-2011, 18:43
Tutaj musisz zainstalować "menu fix". Sprawdź w tym temacie. Było kilka stron temu.
Fix jest nie potrzebny bo wszystko będzie w stawce z tłumaczeniem. Po każdym nowym patchu trzeba zrobić nowy 'fix' tzn w pliku descr_strat.txt jest jakiś błąd niekompatybilności z angielskim tłumaczeniem. The Holy Pilgrim wie o co chodzi i to za każdym razem naprawia. Pytałem się go czy nie mógłby mi napisać o co dokładnie chodzi...nie odpisał mi do dnia dzisiejszego. Głupie zachowanie zważywszy na to, że aby wypuścić nowe tłumaczenie musimy czekać aż on załatwi ten błąd (a tak ja czy Beregond moglibyśmy to zrobić i byłoby szybciej)
Martinie --> Doom Diver jest świetny, wczoraj zrobiłem sobie małą bitwę z ukrytymi jednostkami oraz nowymi i goblinki fajnie lecą, orkowy rydwan też jest OK ale trochę muszą jego tekstury dopracować. Bestigory, Kislevicki War Wagon i Banshee prezentują się znakomicie. :)
Niestety, dalej, po zainstalowaniu, już finalnej wersji 1.4.3 mam taki problem, że gdy próbuję odpalić kampanię alo własną bitwę, to wtedy pojawia się ten: "Unspecified coś tam error", no wiecie o co chodzi. Jest na to rada?
Niestety, dalej, po zainstalowaniu, już finalnej wersji 1.4.3 mam taki problem, że gdy próbuję odpalić kampanię alo własną bitwę, to wtedy pojawia się ten: "Unspecified coś tam error", no wiecie o co chodzi. Jest na to rada?
Może problem leży gdzieś u podstaw. Czy mod jest zainstalowany w osobnym folderze w "mods"? I czy nazwałeś go poprawnie, czyli: Call_of_Warhammer (z tymi kreskami)?
Ktoś wcześniej miał problem z uruchomieniem CoW, a przyczyną było niedokładne nazwanie folderu.
Jest jeszcze kwestia sound patcha, ale skoro instalowałeś wszystko jako całość, ten punkt chyba odpada. A chodzi o to, że przy jego wgrywaniu, nie należy kopiować pewnego pliku tekstowego. Również była o tym mowa w tym temacie, jakieś 2-3 strony temu.
Mam nadzieję, że pomogłem. Przyda mi się pozytywna karma, bo rano wybieram się do PUP'y. :D
Zmagań K0ndzia z Warhammerem, ciąg dalsz...
Dałem już sobie spokój z windowsem 7, przeszedłem na Vistę. Zainstalowałem co się dało, w nowym,dobrze nazwanym folderze. Odpaliło się wszystko... I w menu brak napisów... Ok, to przeżyłem. Z pamięci odpaliłem kampanię, grałem normalnie parę tur (po rosyjsku to niezłe wyzwanie) i spróbowałem potem wczytać sejw. Tym razem kapitulacja. Po próbie wczytania sejwu, czy to z menu, czy zakładki kontynuacji kampanii wywala na pulpit przy pokazaniu jakiegoś błędu bez nazwy.
Czy ktoś coś zasugeruje?
michciu4
17-02-2011, 12:31
jest jakiś menu fix dla wersji 1.4.3 (angielska) ?
Informuję, że nowy patch 1.4.4 został wydany!
kauczuk999
22-02-2011, 23:09
siema
czy moze byc ktos tak mily bo mi nie otwiera niewiem czemu i wrzucic link do wersji cumulativ 1.4.4 tu
z tej strony:
albo gdzies wrzucic tego mega packa i napisac ut bo nie moge sciagnac :(
Jakieś wieści z frontu, czy sam muszę ruszyć się i pozbierać informację? Może coś o poprawionej stabilności?
Ave Martin :)
Zaniedbałeś swoje poletko i wyrosły chaszcze, trzeba teraz zaorać ;). A tak serio to dobrze, że wróciłeś bo temat podupadł trochę pod Twoją nieobecność.
Nawet nosiłem się z zamiarem aby trochę go zaktualizować, ale jak zwykle zabrakło czasu.
Sorry za off-topa i czekam na nowe wieści z frontu :)
Dobrze, więc w weekend trochę przeglądnę to wszystko. Mam nadzieję, iż jakiś na TWC porządek panuje.
BuryZenoslaW
01-04-2011, 18:10
Witam, kiedyś miałem już miałem problemy z modem, tyle że dałem sobie spokój, czekałem na 1.4 :)
Dzisiaj ściągnąłem najnowszą wersję, razem z tłumaczeniem angielskim i muzyką.
Problem polega na tym, że gdy próbuję włączyć kampanię, wywala mnie do menu głównego gry. Nie ma problemów z bitwami. Jak ktoś wie jak to naprawić, to proszę pisać tu, żeby i inni wiedzieli :)
EDIT:
Problem rozwiązany, wystarczyło stosować się do instrukcji na forum :)
3) delete all map.rwm files from data\world\maps\ - do that each time after updating mod files
4) delete strings.bin files from data\text\ folder - rarely necessary
witam mam problem zainstalowałem to jako całosc niby wszystko ok ale włanczam ten mod pojawia mi sie menu główne bez napisów i kiedy na cos klikne to wywala do pulpitu o co chodzi bo instaluje to juz 7 raz!!
No cóż może przy 14 razie wpadniesz na to żeby przeczytać kilka ostatnich stron tematu i poszukać odpowiedzi.
robiłem wedlug tych wszystkich instrukcji jakie tu sa ale dalej to samo chyba dam sobie spokój poczekam na stabilna wersje
Grand Admiral Thrawn
10-04-2011, 13:05
Ta wersja jest stabilna i nie powinno być żadnych problemów z instalacją. Po prostu musisz iść krok po kroku przy instalowaniu. A jeżeli nie masz napisów to znaczy, że źle zainstalowałeś zangielszczenie. Wejdź do tematu o tłumaczeniu i postępuj zgodnie z instrukcjami w drugim poscie.
Prawdziwie stabilna wersja? Bez żadnych ściem, można grać ile się chce...?
Wybaczcie, że o to pytam, ale aktualnie TWC szwankuje.
Ogólnie rzecz biorąc jestem w kwestii tego moda znacznie zapóźniony. Do tego forum miało swego czasu kłopoty techniczne...
gdzies znalazłem torrenta z juz angielska wersja może to plik jest uszkodzony?
kauczuk999
12-04-2011, 22:48
ja to bym chcial by wydali warha oficjalnego przez tw bo juz w tego moda niewierze. od poczatku tu jestem i niestety widze tendencje pojscia w grafe niz stabilnosc a znudzilo mi sie juz ze niby nowa wersja a znow ciagle ctd
Coraz to nowsze wersje mają lepszą stabilność, przynajmniej ostatnia wiele w tej kwestii polepszyła. Gdyby wydawało to CA (po rozumiem że o nich chodziło z tym TW) to trzeba by pewnie zabulić ze 100 zł dodatkowo mod nie byłby ulepszany.
albo może poczekam na jakoms łatke
chyba wiem w czym problem nie wywaliłem kampani teutońskiej chodzi o to?
wojtusik
02-05-2011, 20:26
Ja mam pytanie: czy da się pobrać tego moda z innej strony niż megaupload czy innego płatnego ścierwa? Bardzo chcę zagrać w tego moda,a nie mogę go nawet ściągnąć :evil: ! Jeśli jest jakaś inna strona to poproszę o linka.
Z góry dziękuję!
Poszukaj tematów o wersji na torrentach, kiedyś były.
W tej chwili ci nie znajdę, mam kłopoty techniczne.
wojtusik
03-05-2011, 17:10
Dobra mam wszystko pobrane, zainstalowane i o dziwo działające, tyle że tu jest kolejny problem. Mianowicie gra nie wyświetla się na całym ekranie i za nic nie wiem co z tym zrobić, a nieźle mnie to wkurza.
Bardzo proszę o pomoc, bo w końcu dostanę zawału z wylewem przez tego moda :evil:
panterv2
28-05-2011, 13:23
Niestety jak ktoś myśli o tym, że to łatwe niech się nastawi na stracenie całego dnia. Ja grałem w wiele modów, różne gry, od serii TW, przez Mount&Balde, Dawn of War1/2 czy Empire at War i przyznam, że ten mod w instalacji to prawdziwe piekło, nie tylko dlatego, że to nie jest wcale takie proste, bo na każdym systemie wygląda inaczej, ale do tego trzeba zachować idealną kolejność w działaniu + spełniać warunki pokroju updatów zwykłego Kingdoms. Dlatego przed instalacją, radze wypisać/wydrukować sobie karteczke z dokładną instrukcją i robić wszystko idealnie po kolei bo inaczej po prostu nie zadziała. A jak już zadziała nastawić się na to, że kampania pelna jest CTG, czasem wyskoczą po 5 turze, czasem po 15, a czasem po 150, ale na pewno się pojawią, zależy od rasy jaką będziemy grać. Mimo to przyznać trzeba, że wygląd, grafika, oczywiście fabuła (czyli świat Warhammer), piękne jednostki no i wreszcie ogromne armie zwracają stresy związane z instalacją. Problemy ze stabilnością są zapewne wynikiem tego, że ludzie którzy to robią bardziej skupiają się na jednostkach itp sprawach, a nie na ogólnym dzialaniu całości co musi być bardzo trudne. Do tego gra oparta jest na skryptach, które są głównym często niezauważalnym źródłem CTG.
Niestety jak ktoś myśli o tym, że to łatwe niech się nastawi na stracenie całego dnia.
Chyba jakby patrzył na to jak się ściąga. Sama instalacja nie jest jakoś specjalnie skomplikowana (chyba że ktoś tak jak twórcy gier za edycję zaawansowaną uważa wybór miejsca na dysku gdzie ma się zainstalować).
spełniać warunki pokroju updatów zwykłego Kingdoms
Co więcej trzeba posiadać Medievalla II cóż za wygórowany warunek... To że jest wymagany odpowiedni update to jest przecież normalna sprawa bo równie dobrze bez tego można próbować instalować tego moda na Rome, problem by mógł być gdyby mod wymagał jakiejś starszej wersji ale wymaga najnowszego update takiego samego jak większość modów (jak nie wszystkie pod Kingdoms).
witam
to mój pierwszy post tutaj.
Co do instalacji, owszem są z nią problemy ale nie aż tak wielkie. Ja miałem problem ze spatchowaniem kindgomsa ;) ale w końcu się udało i CoW się ładnie wgrał i jakoś tam działał.
Właśnie skonczyłem kampanie HE. W początkowej fazie parokrotnie wywalało mnie do pulpitu ale dało się przeżyć, w środkowej fazie, powiedzmy od tury 60 szło gładko, zero błędów. Przy końcu znowu trochę błędów. Po ukończeniu tej kampani rozpoczełem DE i od poczatku błędy, pełno... ale w końcu idzie i jestem na ponad 20 turze i działa :D .
Kampania jest epicka :D grałem na poziomie h\vh, bez sejwowania w początkowej fazie byłoby trudno. Szczególnie kiedy idzie odeprzeć atak khornitów na drugi z głownych obozów HE gdzie 3 pełne armie wyskakują, podobnie z odparciem natarci na stolicę, którą szturmują DE. Po odparciu tych ataków jest dużo prościej i idzie z góry. Po zdobyciu miasta Khorna na przejściu pomiędzy Norską, a Krainami Chaosu okopałem się tam i cierpliwie znosiłem inwazję Khornitów, a pózniej Chaosu Niepodzielnego :D robiąc czasami kontry kawalerią na teren wroga aby go osłabić.
Uważam, ze Strom of Chaos to kurde pomyłka jest, gdy się rozpoczął było jak z górki (przynajmniej grajac HE). Fakt, że Archaon prowadzi z 16 pełnych armi, które nagle wyrastają na granicy Imperium i Kislevu ale to jest dla tych armi zgubą. Po tym zajściu wycofałem wszystkie swoje armie z tych rejonów, pozostawiając Imperium na pastwę losu Chaosu. Czekałem i szpiegowałem wroga cierpliwie i patrzyłem na rozwój wydarzeń. W międzyczasie zdobyłem Marienburg (był rebielancki i nie wiem czy tak zawsze jest ale chyba tak, bo gdy gram DE też jest pod rebelią, no chyba, że komputer nie potrafi go utrzymać zbyt długo?), który stał się skarbcem Asurów, 15tys dochodu, a potem 20 pozwala na bardzo szybki rozwój. Gdy cała kasa Chaosu szła na utrzymanie tych wielgaśnych armi to jedna z moich armi wkracza prosto do Krain Chaosu i co? Jedną pełną armię podbijam całe te krainy bo były po prostu nie pilnowane a komputer nie miał finansów na obronę tego rejonu. Garnizony jego zamków i miast to głownie tylko jakiś tam generał więc podbijałem jak leci wszystko. Jednak ludzie mieli i tak przechlapane bo Archaon niszczył wszystko w rejonie imperium, do tego doszło Waaagh!!! Jedna w raz z upływem czasu Chaos tam topniał, ale nie na tyle abym mógł sobie pozwolić na wejście swoimi armiami, po prostu mi się nie chciało prowadzić mozolnej wojny i dlaej czekałem, aż zabiłem Archaona zabójcami (na pewno musiał to zrobić Alith Anar (dla nie wtajemniczonych, mityczny król Wojowników Cienia z Naggarythe :D ) fakt, trochę to trwało ale się w koncu udało. Chaos sie dalej wykrwawiał aż dobiłem go jedną armią konną wspomagając Imperium, które tak naprawde samo się rozprawiło z tą inwazją. Potem nastał czas na odrzucenie Orków do swych leży, zdobyły Altdorf i były już zbyt blisko Marienburga abym się nimi nie przejmował. Biedne armie piechotne bez strzelania, choć rzeczywiście liczne były masakrowane przez ostrzał Ellyrianów oraz szarże Tiranockich Rydwanów i dobijane kawalerią generalską bąz Dragon Princami. Po odbiciu paru prowincji z rąk zielonych dobiłem do wymaganej ilości kontrolowanych prowincji i zwycięstwo :) . Filmiku nie obejrzałem bo się nie wyświetlił :( był czarny, mały ekran (tak jak jest podczas zwoływanych krucjat przez Imperium, czy zawsze tak jest? czy tylko przy HE? czy tylko u mnie? :D ).
Nie jestem pewien czy HE są tak zajebiste czy komputer tak głupi, bo jakoś kampania nimi nie okazała się trudna. Genialne jednostki Lothernów masakrują Chaos w ilościach hurtowych (a grając HE to głównie z nim przyjdzie nam walczyć) jak i każdą inną lekką piechotę, 4-5 oddziałów tej morskiej straży jest w stanie zniszczyć o dużo większe siły, zasypując wroga strzałami a potem dzielnie stawając w walce wręcz. Do tego Phoenix Guardzi... się zabić tego nie da jak odpowiednio są ustawione wojska no i dobra kawaleria+rydwany... Gra HE jest po prostu łatwa w kampani po odparciu tych dwóch początkowych, sporych ataków. Przynajmniej tak mi się wydaje.
Komputer jest masakrycznie głupi...
Gdy oblega moje mury, to atakuje go pierwszy i on grzecznie czeka aż go wystrzelam łucznikami bądz Lothernami z murów, a następnie dostaje nonstop szarżę kawaleri na swoje plecy... (po którymś tam razie przestałem tak robić...), więc w konsekwencji przerywa swoje oblęzenie.
Kolejną głupotą jest to, że jak wsadzi swoją armię na okręt to ni uja, nie robi desantu. Po pokonaniu armi Druchii, która szturmowała moją stolicę, jej resztki, chociaż potężne, wycofały się na okręty i tam siedziały, aż w końcu udało mi się zatopić tą flotę. A taką armią mógł spokojnie walczyć. Z resztą teraz jak gram De to samo robi HE, stoi okrętami u wybrzezy i nie wyładowuje wojsk tylko grzecznie czeka aż zatopię okręty i armię...
Cóż, gra ma ogromne mankamenty ale i tak jest genialna :D takiego czegoś mi właśnie brakowało. Gry w klimacie wfb :D coś porażajacego!
Wielkie podziękowania dla wszystkich, którzy to robili :)
Fajnie jakby doszły jakieś ogromne, pojedyńcze jednsotki, np. hydra u DE, aby generałowie HE mogli dosiadać smoków(podobnie z resztą jak i DE), Greater Demony w Chaosie, to byłoby miodne :D
No i szkoda, że nie ma WE ale gdzieś tu czytałem, że twórcy nad tym pracują :)
Mianowicie gra nie wyświetla się na całym ekranie i za nic nie wiem co z tym zrobić, a nieźle mnie to wkurza.
Miałem tak na początku. Dostosuj swoją rozdzielczość na taką jaką masz w grze. U mnie pomogło :)
sorki za przydługawy post ;)
pzodrawiam
Witam. Fajny opis kampanii. Jak mod stanie się stabilny to go pobiorę. Grałem tylko w RPG w ten system, ale ilość ctd jak na razie skutecznie mnie zniechęca do zagrania. Wiadomo coś czy szykuje sie jakaś kolejna wersja? Pozdrawiam.
@Araven
pobieraj :)
Ja tą kampanie przeszedłem gdzieś w 3-4 nocki i dość długie granie w dzień, ot, zrobiłem sobie małą przerwę od uczelni przed sesją ;)
Tych błędów nie ma aż tak dużo aby nie grać. Z resztą wywala, głownie mnie podczas zmiany frakcji jak damy end turn, przy samym końcu, tj rebeliantów, czyli jest autosave więc nie ma wkurzenia. Czasem wywala po bitwie... ale bardzo rzadko, może tak z 3-4 razy mi się zdarzyło, to jest wkurzające jak toczysz z 40 minut bitwę, okropnie trudną, wygrywasz i krach!, ale mi się to bardzo rzadko zdarzyło, chyba tylko jeden raz w jakiejś długiej i wymagającej bitwie.
Co do stabilności i nowego patcha, ja nie mam pojecia, ale czytając ten temat doczytałem się, ze twórcy idą w rozwój grafiki i innych bajerów, a nie stabilności. Ponoć rosyjska wersja jest bardzo stabilna, gdyż zaangielszczenie trochę miesza w grze, ale jak pisze, naprawdę da się grać.
yhym i jeszcze jedna uwaga do tłumacza na ang(bo to zrobił Polak? Grand Admiral (sorki za przekręcenie nicku jakby coś), ogólnie kojarzę tą ksywkę z forum Border Princes i zlokalizowałem brak przetłumaczenia nazwy u elfickiego kapłana? przynajmniej ten gośc robi to co robi ksiądz w medku, jego nazwa jest cyrylicą napisana, ot taki szczególik :D .
Na razie to komp mi nawalił, chyba dysk twardy... Klątwa czy co? Jak naprawię to pobiorę być może :mrgreen: . Może zagram po rosyjsku kiedyś w miarę kumałem. Pozdrawiam.
Witam. Fajny opis kampanii. Jak mod stanie się stabilny to go pobiorę.
Już jest w miarę stabilny. Wątpię żeby był bardziej jako iż większość CTD wynika z rozmiarów bitew (choć w nowym pathu tego nie zauważyłem).
Witam,mam instalator do Call of Warhammer,ale nie wiem gdzie to zainstalować i co zrobić potem,czy ktoś mógłby mi pomóc?
Instalujesz...jest tam chyba normalna instalacja:P
PS: Jestem na TWC twórca submoda to tego moda-tomb kings jeśli ktoś zna się na modowaniu i chce pomoc niech pisze do mnie tu bądź na TWC.
Instalujesz...jest tam chyba normalna instalacja:P
PS: Jestem na TWC twórca submoda to tego moda-tomb kings jeśli ktoś zna się na modowaniu i chce pomoc niech pisze do mnie tu bądź na TWC.
Jak możesz to wytłumacz Koledze Testarowi dokładnie jak zainstalować nawet jak to było niedawno ok? Tak w czynie spolecznym. :mrgreen: dokladnie krok po kroku, bez ironii. ;) Z góry dziekuję.
To niech ziomek powie jaka wersję ściągną
Ale po pierwsze niech wie że trza mieć wersje kingdoms 1.5
Przywalę threadem z TWC a co mi tam:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=326294
Windows XP: C:\Program Files\SEGA\Medieval II Total War\mods\teutonic
Windows 7: C:\Program Files (x86)\SEGA\Medieval II Total War\mods\teutonic
Steam (Windows XP): C:\Program Files\Steam\steamapps\common\medieval ii total war\mods\teutonic
Steam (Windows 7): C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\medieval ii total war\mods\teutonic
VISTA: C:\Program Files\SEGA\Medieval II Total War\mods\teutonic
LUB: http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=418122
WAŻNE: A jeżeli masz wersję CoW-a 1.44 To przejrzyj to: http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=320935
ALL!! - AFTER INSTALL 1.4.4. DELETE FOLDER Medieval II Total War - Kingdoms\mods\Call_of_Warhammer\data\world\maps\ba se ///czyli usunąć plik ze ścieżki(Kingdoms\mods\Call_of_Warhammer\data\wor ld\maps\base) po instalce
witam mam problem po zainstaowaniu moda gra fajnie działa bitwy też ale gdy włanczam kampanie przy oknie wyboru frakcji wywala mnie do windy o co chodzi
witam mam problem po zainstaowaniu moda gra fajnie działa bitwy też ale gdy włanczam kampanie przy oknie wyboru frakcji wywala mnie do windy o co chodzi
Wiele modów tak czasem ma. Jak bitwy działają to próbuj ponownie wybrać frakcję, nie skacz po menu. Wybierz jedną. Powinno odpalić. Im więcej "marudzisz" z w wyborem i klikasz na różne godła i opcje w menu tym większa szansa, że wywali. Nie mam tego moda ale to są zasady ogólne dla wszystkich modyfikacji. SS też tak czasem wywala, przy wyborze frakcji.
Klierowski
14-06-2011, 12:18
Zapraszam do rozgrywania bitew multiplayer :
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=458185
Co do kampanii to ja
Osobiście czekam na nowego patcha bo chce mieć gigantów i trolle działające w mojej hordzie zielonoskórych ...
ale mi tak się dzieje za kązdym razem od razu w menu właże na kampanie i i tak wywala za każdym razem
załatwione ponowna reinstalacja pomogła błąd był dlatego że zmieniłem nazwe z teutonic na Call_of_Warhammer
witam mam kolejny problem pobrałem wersje 1.4 ibitwy działaja normalnie ale jak załanczam kampanie wyskakuje mi bład o co chodzi?
dobra znowu naprawione :D naprawione wystarczyło zainstalować bugfix z angielszczeniem i muzyke bez tego export_destret unit nie wiem jak się to pisze i wszystko działa mam tylko jeszcze jedną prośbe poda mi ktoś link do tego bugfixa do sejwów mi nie działa
Wam też wyskakuje raz na jakiś czas error na mapce kampanii? (podczas ruchu komputera) Mam wersje 1.4.4
Hm. Nie mam tego moda ale do najbardziej stabilnych to on nie należy, zwłaszcza na zangielszczeniu i czasem wywala czyli jest jakiś error, ctd i inne takie :P
armaden spróbuj sie zarejestrować na TWC tam jest forum tego moda
http://www.twcenter.net/forums/forumdisplay.php?f=1377
Te CTD to normalne i standardowe w tym modzie. Należy się do tego przyzwyczaić lub dać sobie spokój. Istnieje też duże prawdopodobieństwo iż w którejś turze może wyskoczyć NadCTD, co... kończy grę.
Możesz też grać w Rosyjską wersję, najlepiej na ruskim medku - działa podobno świetnie.
http://www.twcenter.net/forums/forumdisplay.php?f=1377
Te CTD to normalne i standardowe w tym modzie. Należy się do tego przyzwyczaić lub dać sobie spokój. Istnieje też duże prawdopodobieństwo iż w którejś turze może wyskoczyć NadCTD, co... kończy grę.
Możesz też grać w Rosyjską wersję, najlepiej na ruskim medku - działa podobno świetnie.
Tak jest w istocie, prawie zero craschy...
BEFORE INSTALL AND PLAY (ANY VERSION!!!):
1) Disable UAC and other things if you are Win 7 or Vista user http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=321114
2) Run installer and game as administrator, it is absolutely necessary http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=415097
3) delete all map.rwm files from data\world\maps\ - do that each time after updating mod files
4) delete strings.bin files from data\text\ folder - rarely necessary
After install 1.4/4
1) delete folder BETTER_WATER and files descr_water, descr_water_effects, descr_water_interaction_effects
2) delete Call_of_Warhammer\data\world\maps\base folder
3) Copypast this file to your 144 data folder http://www.twcenter.net/forums/attachme ... 1298446255 (http://www.twcenter.net/forums/attachment.php?attachmentid=143276&d=1298446255)
4) Delete folders
data/siege_engines/textures/faction_variations
data/siege_engines/textures/winter
data/siege_engines/textures/variations
Zgodnie z tym poradnikiem mam usuwać te pliki z folderu data modu, czy gry? Bo raz piszą normalnie Call_of_Warhammer\data\world\maps\base a później data/siege_engines/textures/winter?
Musze je usunąć koniecznie przed instalacją, nie mogę po? ( Te pierwsze 4 punkty)
Czy przypadkiem "after" nie znaczy "po"?
Data to folder w folderze Call of Warhammer.
A tu masz właściwą instrukcję instalacji, jeżeli pobrałeś FULL ENGLISH ver. Call of Warhammer: Total War" МOD v. 1.4.4 with music!!!
Installing.
1. The Mod is installed over M2TW Kingdoms version 1.5
2. Unzip the archive with the Mod, launch the installer (file with extention EXE) and install the Mode into the folder Medieval II Total War\mods\
3. Get sure that there has appeared a new folder Call_of_Warhammer in the folder mods!!! If it is not there, search for it in the folder \Program Files, maybe the path of installment was given in a wrong way. When you find it, drag the folder Call_of_Warhammer int your folder Medieval II Total War\mods\ . In this case you will also need to edit the path in the tag into correcnt one.
5. The mod is started by the shortcut on the desktop, or by the file \mods\Call_of_Warhammer\warhammer.bat
6. Play.
Alexander12345
21-07-2011, 06:06
Witam. Mam do was pytanie.
Z 10 razy już instalowałem i odinstalowywałem Call of Warhammer (mam win 7/ instalowałem do folderu teutonica). Zawsze mam ten sam problem. Nie można znaleźć pliku o nazwie kingdoms.exe (gra się nie uruchamia, wyskakuje komunikat o tym, że nie można znaleźć powyższego pliku... i nic)
Ktoś inny miał podobny problem? Wiecie, co muszę zrobić, aby gra działała poprawnie?
Pierwszy post zaktualizowany i poprawiony. Zawiera instrukcję instalacji.
Dodam od siebie iż mod stał się zaskakująco stabilny, nie wywaliło mnie jak dotychczas po 8 turach i 5h gry.
Ok. Super to przerobiłeś. Na pewno pobiorę. Teraz mała kwestia techniczna, ta wersja Full english jest albo w 11 partach albo jako jeden plik, ale na ile kumam to jeden plik waży 3,72 gb i aby go pobrać trzeba zaplacić, bo limit darmowego pobierania tam to 1 gb? mam rację? Czyli mnie zostaje pobieranie 11 partów po około 370 mb? Dam radę. Lubię te klimaty i grałem w rpg papierowe w tym w Warhammera; a jak stał sie stabilniejszy to pogram. Pozdrawiam i dzięki za info o ułatwionej instalacji. Mam nadzieję, że jeden z tych 11-stu partów to plik instalatora. :mrgreen:
Jeszcze to trochę podrasuję, dodam jakieś obrazki, ale to jak odpocznę.
W tym drugim poście mamy ten FULL ENGlish Version i tam też do wyboru mamy:
- ściąganie jednego całego pliku (płatne)
- ściąganie tego samego pliku w 11 partach, z trzech różnych serwerów. Zawsze za darmo. Po pobraniu wypakujesz i masz to co napisałem w instalatorze.
Mała uwaga - na czas instalacji dobrze wyłączyć lub przyciszyć głośniki. Idzie nawet fajny marsz, ale to kilku minutach można się pociąć od słuchania.
Spotkałem się z fajną rzeczą - dodali moją muzykę do moda. Jest jej teraz dużo, dużo, dużo więcej niż np. w standardowym TA:TW.
Właśnie muszę też dodać w pierwszym poście link do forum, gdzie odbywają się takie "papierowe" sesje WFRP. :)
Edit. Dodałem link od Eutychesa do pełnej wersji FULL ENG, jeden part 3,6 giga.
Opis Kampanii:
Jest dość ciekawie. 30 tura gry Sylvanią i najłatwiej nie jest. W każdej turze jedna lub więcej ostrych bitew z nowym AI, które nie dość iż manewruje to ze śmiercionośną precyzją używa swoich strzelców - mało raz nie przegrałem gdy mnie taka armia nie posiadająca znacznej ilości kawalerii, ale za to 6-7 oddziałów kuszników i łuczników plus dwie baterie dział zaatakowała - moje szeregi kościanych wojowników (Trochę Zombie, które nadają się głównie do brania na siebie strzał i szarż jazdy, bo mają prędkość 1km/h, sporo szkieletów, które zostały już i tak baaaardzo osłabione w stosunku do pierwszej wersji moda, trzy oddziały Strażników Grobowców - średnia piechota w modzie, regiment Gwardii Drakenhof - dobra ciężka piechota szturmowa, dwa oddziały kościanych strzelców - słabi, lecz liczni, a także 6 oddziałów konnicy, w tym cztery Czarnych Rycerzy). Spodziewałem się tak jak poprzednich częściach szybkiego ataku jazdy na szeregi piechoty wroga (nawet włócznicy padali)... tym czasem moja kawaleria została dość szybko przetrzebiona ostrzałem, piechota skutecznie blokowała, z resztkami imperialnych rycerzy, Imperialna piechota rzecz jasna uderzyła też od czoła, halabardy, piki, wielkie miecze wyrżnęły pierwszą linię, z góry ciągle strzały... ostatecznie kosztem wielkich strat zniszczyłem te 1,5 armii wroga.
W ręce me wpadło kilka prowincji, w tym jedna Talabheim i jedna Stirlandu, którą pośpiesznie opuściłem. Dlaczego? Bo chociaż wiele miast jest ładnie osłabionych to zdobywając dane miasto odsłaniam się w innych punktach - gospodarka Sylvanii ma pod górę, bo toczy od początku ze wszystkimi żywymi wojnę, nie ma ani handlu, ani kupców, a sama oferta budynków jest ograniczona. Chcesz mieć co lepsze oddziały musisz płacić, większą armię, musisz płacić. Garnizony akurat mogą być całkiem spore (te darmowe) ale są to głównie podstawowe jednostki i nie chcąc tracić pieniędzy na żołd używasz ich w ostatnim momencie.
W Imperium dzieje się różnie, ale widać ogólnie chaos i rzeź, dzięki wychodzącym z lasów wyznawcom Chaosu i zwierzoludziom, którzy to zdobyli kilka miast i są cierniem w boku komputera. O dziwo, w porównaniu do poprzednich wersji, dzięki nowemu AI komputer nie skupia się na zdecydowanym wyrżnięciu gracza - ma swoje problemy. Atakował mnie Wissenland, ale po zniszczeniu mu dwóch (i utracie jednej prowincji na południu na rzecz zwierzoludzi) armii odpuścili i Twierdza Krwi na Wschodzie stała się osamotnionym bastionem w morzu pik i muszkietów, a Wissenland liże rany. Stirland szukał na początku guza, ale i on dostał kopniaka i też siedzi po twierdzach, broniąc swej niepodległości przed Chaosem. Ostermark oberwał od Chaosu, stracił jedną prowincję (teraz to mój mało aktywny sąsiad) ale zdobył kolejną i regularnie mnie najeżdża. Krasnoludy dzielnie się trzymają w swych górach i z radością co kilka tur ich armia maszeruje na Drakenchof, gdzie muszę gnać armią polową... ale nie atakują mnie armie z innych landów (kiedyś szły z drugiego krańca świata), najwidoczniej próbują one w końcu coś ugrać i bronić się, zajmują się sobą samym... nie zwiedzałem całego imperium, ale Ostland został osłabiony przez Nurgla, w Nordlandzie wylądowały Mroczne Elfy i z marszu zdobyły prowincję jedną tej krainy, w Kislevie też się źle dzieje. A to są zaledwie wypady zwiadowcze Chaosu, forpoczta i sabotażyści.
Oczywiście są też ładne widoczki, akurat za moimi plecami żółto-czarny Averland powolutku, korzystając ze zniszczeń dokonanych na sojusznikach, osłabieniu ich armii... toczy się do przodu, odbija kolejne prowincje, nie pytając się o zdanie ich dawnych właścicieli i ogólnie tworzy się na południu potężne państewko, które gdy zje swoich sąsiadów niechybnie ruszy na mnie, z drugiej strony Orkowie i Chaos. Będzie jatka w godzinie W).
Jestem w trakcie ściągania, mam 3 party do środy powinienem mieć 11. I chętnie sprawdze to nowe AI i samego moda ze świata Młota Bojowego. :P
Moim zdaniem warto przyjrzeć się kampanii. 39 turę mam. Doprowadziłem (wykorzystując zarazę w jednym z miast Averlandu) do epidemii w południowych krainach. Komputer jednak okazał się nie w ciemię bity i za pomocą szpiegów wyeksportował swoją zarazę do mojej twierdzy Blood Keep, tej osamotnionej na zachodzie i skutecznie osłabił załogę, potem Averland wysłał jedną ze swych armii, musiałem stoczyć bitwę (kochani łucznicy wroga), która kosztowała mnie mrowie ludzi. Nim zdążyłem uzupełnić straty uderzono na mnie jeszcze raz, a potem osłabiony Wissenland, sąsiad zza miedzy wybrał się na spacer i teraz mnie oblega.
Na wschodzie jest bardziej tragicznie. Postanowiłem spróbować odebrać ziemię Averlandowi, jedno czy dwa miasta. Podchodzę pod takie jedno, oblegam. Komputer raz-dwa przyczłapał swoimi kozakami z odsieczą, bitwa z garnizonem i tą armią, zwycięstwo (mieli przewagę 3 do 1)... zdobyłem miasto i sruuuuuuu, nieprzyjaciel posłał tam w tej samej turze zarażonego szpiega, czyli mam epidemię. Inna armia a przyczłapało ich trochę, oj przyczłapało) zniszczyła kilka jednostek, które zamierzałem połączyć z główną armią...
Teraz przeprowadzam pośpieszny odwrót mymi zarażonymi nieumarłymi (wcześniej oczywiście burząc w tym mieście co się da i podatki na full ustanawiając, coby przeciwnik po zajęciu miasta miał wyraźne kłopoty z jego utrzymaniem. Pośpieszny odwrót dlatego też iż potężna krasnoludzka armia Gotreka (Zabójca Trolli, pewnie pewne osoby go kojarzą) przyczłapał pod mój Drakenhof i teraz go oblega ku mojemu wyraźnemu niezadowoleniu.
Jestem też wyraźnie niezadowolony widząc statystyki jednostek Sylvanii (nie poprawiam sam bo musiałbym poprawić całość statystyk, wszystkie jednostki, a wątpię żebym zrobił to subiektywnie... więc czekam na pewnego, dobrego, starego submoda GATa) - szkielety zostały wyraźnie osłabione w sposób wręcz chory. Dobra, niech będzie... ale co z ich liczebnością!? BA! Co z ich ceną!? Za regiment szkieletów włóczników bez pancerzy płacę 500, imperium za włóczników 650. Moje mają 5 ataku, 2 szarży i 5 obrony - ich 6 ataku, 2 szarży i 10 obrony... przy przewadze liczebnej zaledwie 23 szkieletów... amen. Zombie są nic nie warte, dobrze jest nawet w kwestii jazdy, ale tacy Strażnicy Grobowców to dla mnie zgroza. Za oddział płacę 1400, a mają gorsze statystyki niż oddział podstawowych imperialnych zbrojnych i halabardników za 700-750... jedyny ich atrybut (oprócz morale) to przebijanie zbroi... trochę to mało, zważywszy iż imperium może swoją piechotę ulepszać.
Nadzieja jeszcze w katastrofalnie drogich Upiorach, bo krwawych smoków na horyzoncie ciągle nie widzę. Aha - katapulty. Sylvańskie kościane katapulty to dość istotny atut i wokół nich należy budować armię... inne jednostki to taka obudowa, a katapulty to rdzeń, który bardzo ładnie niszczy morale wroga... jednak ich prędkość... :(
Moda raczej jutro zainstaluje bo nie mam wszystkich cześci. a ten submod GATA to kiedy może być? Wiesz coś? pozdrawiam. Fajną masz kampanię.
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=324045
Się robi nowa wersja. ;)
Fajna kampania będzie jak się Chaos z Orkami zwalą. Póki co to taki sparing, aczkolwiek Averland jest coraz silniejszym prosiaczkiem, z tury na turę.
martin robisz spolszczenie to tego moda???
PS: daj screena ze swojej kampani:P
Ta ra!
http://img651.imageshack.us/img651/2816/wampiry.th.png (http://imageshack.us/photo/my-images/651/wampiry.png/)
Wczytałem kilka tur wstecz... ponieważ Manfred von Carstein zdechł od zarazy, a gra VC bez Manfreda to nie gra. :P Normalnie wczytałbym ostatnią, ale to wiązałoby się ze stoczeniem po raz czwarty tej samej bitwy o Twierdzę Krwi.
Poszedłem na twierdzę Zaplutych Karłów Reakcji na południu i ją zdobyłem, rozwalając łeb Gotrekowi (jednego mniej. :D). Averland ciągle silny, ale dzielnie roznoszę zarazę. Twierdza Krwii na zachodzie ciągle musi się męczyć ze szturmami Averlandu, który też zaczął iść na zachód i wschód. Podobnie odżył Ostermark i Talabheim.
Gorzej iż moje finanse zepsuli Necrarchianie, wampirzy nekromanci. Fajny oddział, ale żre 2000 złota na turę. Ni tego rozwiązać, bo szkoda, ni mieć złota... ciągle czekam na Krwawe Smoki i Krella.
Mało złota, oj mało.
Spolszczenie bym robił, jakby ktoś mi pomógł. Tego jest bardzo dużo jak na jednego mnie.
Dzisiaj zainstalowałem pełną wersję AI i jest po prostu super.
Sobie zainstalowalem tego moda. Zgrałem tylko bitwe Mroczne Elfy na Averland, o żesz modele niezle. TATW sie kryje... wszelkie submody do TATW to samo. Zobaczymy jak kampania. Zrobilem defragmntacje dysku po instalacji teraz zagram kampanie, od Bellum odpoczne. wrzucilem AI bitewne Germanicu5 do Warhammera i naprzód. Nie wiem kim zagram ale zaraz sie zdecyduje. :twisted:
Ja pobieram Bellum i obejrzę sobie co i jak w nim z Cesarstwem.
Mam nadzieję, że zainstalowałeś zgodnie z instrukcją, pousuwałem te kilka pliczków. Ensis nie usuwał i narzekał na crashe, a jak usunął to miał gut i sobie Kislevem gra. :)
Najpiękniejsze modele w obecnej chwili to właśnie Kislevu (w pierwszej kolejności) i Imperium, ale inne też nie odstają za bardzo (np. VC). Mroczne Elfy są najbrzydsze ze wszystkiego.
Gram Middenlandem bitwy z zwierzoludźmi i Mrocznymi Elfami oraz innymi siłami Chaosu to czad, a czeka mnie dużo wiecej. Powywalałem te wszystkie pliki i foldery o jakich pisałeś. :twisted: Nie no Rosjanie dali czadu. Czasem wywala ale o wiele rzadziej niż się spodziewałem. Fajni są bohaterowie i najemnicy, zaczyna mi się podobać. AI strategiczne jest niezłe a bitewne Germanicu5 daję radę.
P.S. Martin testowałeś czy Hardcore działa w Warhammerze?, bo na razie mam to normalne AI bitewne Germanicu5. :twisted:
Chyba spróbuje ściągnąć tego moda... Co zajmie dekady.
Andrus:
Ale warto się wysilić. :P
Mi ten Hardcore nie chce się nigdzie zainstalować. W żadnym modzie, w żadnej z podstawek. Po prostu wyskakuje błąd (taki samy wszędzie) i koniec instalacji.
Middenland dobry jest na początek, ma zarówno drogę rozwoju na zachodzie jak też jest broniony przez sporą linię Landów na wschodzie i północy.
Na ile kumam to hardcore jest do 3 modów w tym SS, TATW 2.1 i 3 nie pamietam w innych jego działanie jest problematyczne z tgo co na twc czytałem. No nic nawet normalne AI Germanicu5 jest wymagające. Pograłem ponad 30 tur wczoraj no mod ma klimat. Raczej porzucę Śródziemie na rzecz Warhammera. (Chaos, mroczny klimat i te tekstury, niezgorsze AI). Pogram więcej to opisze wrażenia. Podoba mi sie, że mogę rekrutowac najemników lub jednostki innych ras grając ludzkim Middenlandem (Ogry - najemników, Elfich łuczników i włóczników w Marienburgu). Pozdrawiam.
P.S. Czy da sie prowadzic negocjacje z Chaosem i np. Mrocznymi Elfami, bo jak wskażę kursorem (zaznaczonym dyplomatą) na ich miasta to mam x - znaczy niemożność podjęcia akcji dyplomatycznej - chyba, że coś źle nacelowałem kursorem... Z drugiej strony z mutantami nie bardzo można negocjowac ale z Druchii lub Sylvanią to np. już tak. Aczkolwiek ja z nimi rozmawiam przy użyciu siły, ale czasem rozejm by sie przydał. Na razie sojusznicy mnie nie zdradzili, a moga zdradzić? Bo w innych modach to jak najbardziej. 8-) W ogóle super sa najemnicy np. czarodzieje, łowcy czarownic, najemni generałowie z kilkoma doświadczonymi armiami, czasem dostajemy dodatkowe armie, ale nie tyle co Chaos. Gram łatwym Middenlandem na medium/medium tak zapoznawczo. potem zagram na VH jak sie nieco podszkolę. Budynki fajne, ale jednostki to majtersztyk... Niektóre bestie chaosu i potwory oraz masa jednostek specyficznych dla danych nacji to robi czad. Krasnoludami bym zagrał ale chyba jest sajgon nimi, kilka odizolowanych twierdz... Co mi polecasz na kolejną kampanię, takie średniotrudne? Trudniejsze, niż Middenland ale mozliwe do wygrania? I jaki poziom trudności jest optymalny w kampanii i w bitwach?
Poleciłbym Stirland, toczysz walki z Sylvanią i najazdem Orków. Najtrudniejszymi nacjami Imperium jest Ostland i Ostermark, na nie idzie główny cios. Średnią kampanią mógłby być Nordland (aczkolwiek ja nim nie grałem - planuję jednak zaraz po Sylvanii nim lub Averlandem). Nordland toczy walki głównie z najeźdźcami zza morza, czyli Mroczne Elfy i okazjonalnie Chaos, w dalekich wschodnich prowincjach.
Za najłatwiejszy land do gry ja osobiście uważam Hochland. Cztery prowincje na starcie, jednak wszędzie otaczają nas przyjaciele, możemy działać na ziemiach innych.
Mi hardcore się nawet w TA:TW nie chce zainstalować, ale mniejsza o to.
Dyplomacja jest, ale jest mocno ograniczona. Nie ponegocjujesz z Chaosem i Orkami. Z Mrocznymi Elfami raczej też, to najeźdźcy gardzącymi ludźmi, zwłaszcza poganami (a reszta Imperium uznałaby cię za zdrajcę). Możesz negocjować z resztą Imperium, Kislevem, Krasnoludami, Elfami Wysokimi i Księstwami Granicznymi. Raczej nie zerwą z tobą sojuszu (wyj. Księstwa neutralne)... o ile Teogonista w przypływie świętego gniewu nie uzna cię za heretyka - wówczas wszyscy stają ci się wrogiem (oprócz jednego odłamu Chaosu, który staje się twoim przyjacielem i ew. Mrocznych Elfów i możesz już wyglądać fajnego filmika przedstawiającego krucjatę na twą stolicę. Oczywiście zawsze możesz zerwać z nimi sojusz i pomyśleć nad przejęciem tronu w Imperium.
Z Sylvania nie da się negocjować - w historii nie znajdzie się takiego przypadku (nie liczę ultimatum stawianych przez Manfreda i Vlada typu "Służ nam albo giń i służ nam po śmierci". Manfred liczy iż zostanie pierwszym Imperatorem Wampirem, po trupach opornych. Dodatkowo Imperium ma wyraźne religijne przepisy w kwestii nieumarłych.
Ok. To kumam założenia dyplomacji i kim zagrac ewentualnie. A krasnoludami cieżko? I jeszcze jaki poziom trudności polecasz na M/M takim Midenlandem jest łatwo nawet, zwłaszcza po zdobyciu Marienburga, czyli powiadasz mogę zostać imperatorem jak złamę sojusz z innymi państwami ludzi i podbije ziemie imperium?
Czyli co z krasnoludami jak się nimi gra? I jaki poziom trudności VH/VH to za duże przegięcie w tym modzie? Kusi mnie zagranie Elfami ale nie wiem czy to dobry patent. Na razie dokończę Middenlandem, podszkolę się a potem się zobaczy. 8-)
Ja nigdy nie gram na M/M, więc się w tej kwestii nie wypowiem. :) Zawsze vh/vh i mi się dobrze gra.
Czy zostaniesz Imperatorem z tytuły to raczej nie, ale możesz zająć resztę ziem i chyba nawet z nimi negocjować taki pokój. Stara, dobra wojna domowa.
Krasnoludy - grałem kiedyś nimi kilka tur. Da się grać, twoim głównym przeciwnikiem są Orkowie i Nocne Gobliny. Masz sporo kusz i artylerii, AI Germanicusa osłabia siłę kawalerii podczas szarży więc czemu nimi nie grać? Twierdzę są łatwe do obrony, dużo podbić nie musisz (głównie odbić stare twierdze), pieniądze masz... dobrze jest.
Widze że zazwyczaj gracie dobrymi frakcjami(oprócz sylvani:P) Ja zawsze grałem Nurglami albo Khornem:P
Ja osobiście wolę tworzyć taktykę dla jednostek Imperium i bić chaosytów/orków półpikinierami i halabardnikami niż miażdżyć południowców pancernymi chorągwiami. :P
Aczkolwiek ja gram Sylvanią. Najczęściej. Kilkanaście razy zaczynałem, teraz chyba zacznę inną frakcją - coś się mi stało z sejwami chyba, ale to nic. Zacznę teraz grę chyba Nordlandem (imperium skończyłem raz, Hochlandem) albo Mrocznymi elfami/ którąś z nacji chaosu. Zawsze to jakaś nowość. :P A może Księstwa Graniczne? Się zobaczy.
Szkoda, że nie ma Skavenów. Od razu bym sobie nimi zagrał.
PS. Bardzo ładne animacje zombie, co im dałeś. Widok hordy ubranych zombie, człapiących wolno, chylących się w to jedną w to drugą stronę jest niesamowity... żeby jeszcze tak ghoule. :D
Ściągnąłem i pograłem.
Jest 20 tura i gram Hochlandem. Miło się tą frakcją gra mają przyjemne barwy, typowo Sigmarowe bannery i zajefajne położenie na mapie. Można spokojnie się rozwinąć bez obaw o finanse (brak wrogów = brak masowego wydawania pieniędzy). Bestie w okolicy wyeliminowałem na samym początku co zaowocowało 2 zdobytymi prowincjami. Kasy mam całkiem sporo zwerbowałem Ricco dzięki czemu pikinierów mam świetnych i moja armia ma w sumie 2 pełne paski :)
Tyle mi wystarczy, gdyż nie nadwyręża ta armia mojego budżetu. Ogólnie mod jest fajny mechanika, system pór roku ma wpływ na dochody, jednostki, frakcje, generałowie i tak dalej. Ale, skoro jesteśmy przy tym to zdam drobne sprawozdanie. Ogólnie imperium górą nawet ja ani razu jeszcze nie opuszczałem swych granic. Chaos ogólnie przedupia Nurgl padł poprzez początkowe porażki oraz wojnę ze Slaaneshem. Nie mają już prowincji, ale mam nadzieję, że się odrodzą czy coś, bo wszyscy chaosi ogólnie nie stanowią na razie zagrożenia. Ogólnie najlepiej sobie radzą z tych złych orkowie (Waagh) oraz Sylvania, acz różnica jest ogromna. Sylvani ledwo ledwo idzie ten wskaźnik na górę, ale wkrótce się to zmieni, gdyż została zwołana krucjata... Ogólnie mam nadzieje, że się jeszcze coś wydarzy, bo gram na h/vh oraz krótką kampanię, która niedługo się skończy a stoczyłem na razie tylko 6 bitew.
20 tura? To jeszcze nie zaczęła się gra.Bijesz się ledwie ze sabotażystami, zwiadowcami i awangardą (to te n-armii Chaosu i Orków w różnych częściach mapy.). W chyba okolicach 60 tury (może wcześniej? Skrypty coś zmieniali) dojdzie do właściwej inwazji (przynajmniej części sił... jednej z fal) Chaosu. Duuuuużo, z Archaonem. Potem dołączą orkowie z WAAAAAAAGH. Będzie ich jeszcze więcej niż Chaosu.
To tak, jakby wziąć Mongołów i Tatarów z Medievala II, podstawki do kupy. Pomnożyć razy 5-6-więcej i mniej-więcej tak to będzie wyglądać. Tylko, że tamci przy hordzie czarnych orków są jak dzieci.
Jeżeli nie skasowali skryptów to nawet z Sylvanią zniszczoną się namęczysz.
Hochland. Bardzo fajny dla początkujących. Lubię Hochland. :)
No nieco po 60 turze zaczyna sie inwazja u mnie a jestem na pierwszej linii... :mrgreen: Chaos się zjednoczył... :twisted: Burza chaosu czy coś w ten deseń.
O kurrrrr... 36 tura inwazja mrocznych elfów (całkowite zaskoczenie) O.o
Nie chodzi o samą inwazję, ale o to, iż oni olali wszystkie frakcje od Nordland po tych niebieskich i popruli do mnie, mimo że moją bramą były 2 inne frakcje... 6 pełnych pasków i to w dodatku elit jak ja mam niby to odeprzeć, skoro komputer poleciał prosto na mnie! Używam Ai zamieszczonego w tym temacie może on spowodował bugi czy coś. Od razu po wejściu straciłem miasto, gdyż nie sądziłem, że, ktokolwiek zaatakuje mnie z zachodniej strony (elfy splądrowały miasto). Wysłałem w desperacji swoją armię, która mimo gorszych jednostek i mimo mniejszej liczebności i to w dodatku z gorszymi pozycjami zdołała pokonać jedną armię. Są teraz wycieńczeni i, ledwo zipią jeśli elfy nie zaatakuje mojej wyczerpanej armii (pewnie większość to teraz kaleki) to będzie cud. Mam nadzieję, że mroczne elfy nie zamierzają podbić mojego Hofland, bo ledwo co zacząłem a już prowadzę desperacką walkę po 36 turach (epicka walka i ta muzyka miodzio)... Co ja jakieś serce imperium? Ja tylko prowadzę małe Hofland z 6 prowincjami...
Jeżeli to nowe AI sprawia że inwazje (przynajmniej część) idą na gracza to ta walka z elfami to będzie pikuś gdy Chaos postanowi w lasach Hochlandu uczynić swój przyczółek do ataku na resztę imperium.
Jak chwilę grałem Hochlandem to odpychały mnie ich czaszki a samą kampanię wyłączyłem jak poznałem ich rycerstwo i siłę szarży owego.
Mam nadzieję że twórcy moda dogadają się z twórcami submoda dodającego elfich nieumarłych i ujrzymy ich w normalnej wersji.
Co do AI to nowe AI dotyczy tylko bitew (autor Germanicu5 wersja 5.1.), na ile sie orientuję AI strategiczne nie zostało zmienione, ja nie grałem we wcześniejsze wersje teraz pykam w tą ostatnia czyli 1.04.04, zgrałem około 70 tur i to AI jest dość sensowne, czyli wg mnie AI strategiczne jest takie jak w poprzednich wersjach tego moda, czyba, że ja o czymś nie wiem... :P Modzik naprawdę ma klimat, muza jak napisał Andrus + eventy ze świata Warhammera robią swoje. Czekam na submoda o jakim pisał Martin, który ma poprawić balans jednostek. Ten jaki jest, jest ok, ale skoro może być lepszy to git. :mrgreen:
W pewnym stopniu AI mogło zostać zmienione w skali strategicznej, na ile się orientuje.
Post twórcy:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=463678&page=3
(notably skips EDU editing and campaign script code, which are vital for many added functions to work).
A czy te Mroczne Elfy nie są przypadkiem w sojuszu z którąś z frakcji Chaosu? :P Może wypełniają swą powinność.
Hochland być może nie jest sercem imperium, ale "historycznie" tędy szedł Chaos podczas Burzy. :P
Mam nadzieję że twórcy moda dogadają się z twórcami submoda dodającego elfich nieumarłych i ujrzymy ich w normalnej wersji
Daj link, jeżeli masz, do tego submoda.
PS. Hardcore mi chyba działa. Widzę wyraźne opóźnienie w wykonywaniu rozkazów.
Nowa jednostka dla Krasnoludów:
Prince Ulther’s Imperial Dwarfs - The Dragon Company
http://pl.rghost.net/16874381.view
Nie dołujcie mnie (szczególnie ty Dagorad)... Na pewno zmienia, bo komputer nigdy nie odważył się przemaszerować przez 2 państwa i to w dodatku bez połakomienia się na podbój... Martin chaos w tej chwili toczy zaciekłe walki z mrocznymi elfami szczególnie ze Slaaneshem (ogólnie Slaanesh jest najpotężniejszy ze wszystkich bogów chaosu... Tymi orgiami podbija innych xD), który pokonał Nurgla. Mi się zdaje, że mroczne elfy po prostu nienawidzą ludzi z Hochland (czy bugi) chodź nie wiem dlaczego, gdyż żadnej bitwy z nimi nie toczyłem. Cóż spróbuje jeszcze odeprzeć te ciemne barany chodź wątpię w to, a jeśli w 60 turze ma dojść kolejna inwazja i jak znam życiu pójdzie do mnie to mam po rozgrywce albo już mam po niej (zapomniałem kto napisał że Hochland jest najłatwiejszy, ale powiem tylko tyle... Kłamał bo tylko ja chwieje się na tronie... Moi 2000 ludzi armia elfów 20+ tys).
Przy okazji 3 trailery z Warhammera polecam tym, którzy nie oglądali, gdyż można się wczuć w klimat: http://www.youtube.com/watch?v=qs79s8sNWlY
Nie wiem czy tak jest zawsze ale gram Middenlandem po 60 turze zniknęły domeny Tzentcha, Nurgla i Slanesha i pojawia się burza Chaosu, która zwyczajnie zmiata państwa w/w bóstw, powstaje jedna frakcja jakby, Chaos - ma wszystkie ziemie 3 w/w bogów i nowe armie... Zdobyłem m.in. Erengard i przyjdą do mnie z północy jak od południa uderzą Orkowie, to będę miał nieźle, ale 6 armii Druchi uderzających na Hochland, i omijających zwyczajowo napadany przez nich Nordland - nieźle. Więc to AI może mnie jeszcze wiele razy zaskoczyć - i o to biega. Pozdrawiam.
Edit: A te krasnoludy ze screena Martina - są super.
Tak, tak jest zawsze. Pojawia się jeden, niepodzielny Chaos (zamiast kilku mordujących się frakcji jedna wielka, która morduje wszystkich).
Czy te elfy nie miały przypadkiem oskryptowanej bitwy/inwazji? Większość frakcji takie coś ma np. w 14 turze Talabheim dokonuje inwazji na Waldenhof - dwie armie maszerują 3 tury (i są zaznaczone czerwoną pętlą). Ostland ma tak zrobiony najazd Mrocznych elfów na ich portowe miasteczko i Chaosu na Wolfenburg.
Jak będę miał wolną chwilę to wrzucę trochę screnów z innych jednostek, które mają być w nowej wersji.
Martin właśnie ta inwazja jest oznaczona czerwoną pętlą... Ale i tak to się nie trzyma kupy, bo czegoś takiego nie było w Warhammerze.
O żesz w mordę, ściągnąłem 11 partów dopiero a tu nowa wersja na horyzoncie... Mam nadzieję, że patch to będzie a nie samodzielna wersja - ze 4 gb ... Pozdrawiam.
No niekoniecznie na horyzoncie. Patch 1.4, który miał wyjść "lada dzień", wychodził przez 9 miesięcy. ;) Ale owszem, mini patche wychodziły w krótkich odstępach czasu. Jako iż prawdopodobnie pojawią się Krasnoludy Chaosu nie obawiałbym się o błyskawiczne wyjście. :P
Poprzednie patche wychodziły jako zwykłe, standardowe patche.
Szukam właśnie w historii Burzy Chaosu czegoś o mrocznych elfach. Istotnie, mi się oskryptowana inwazja na Heedenhof (My Lord! Our scouts report that Dark Elves are ready to attack Heedenhof! You must greet them with steel, iron bolts and the bravery of our hearts! They will find their death here! - event) nie podoba. Oczywiście zawsze można zaryzykować samobójcze usunięcie skryptu. :P
Kiedyś hochland (np. wersja 1.2) był bardzo spokojny. Twórcy uznali iż był za spokojny, więc dodali oskryptowaną inwazje (to nie wina AI samego w sobie). Taką samą akcje ma Nordland i Ostland (zdobywają przyczółki Mroczne Elfy w Salkalten i Norden, normalna rzecz... jako cel - jeden do zwycięstwa - mroczne elfy mają zdobyć Nuln lub Altdorf). Moim zdaniem lepiej, gdyby zamiast elfów pojawiły się zwierzoludzkie/chaosowe/nieumarłe hordy z Drakwaldu... ale cóż.
O, czyli jakoś się to wytłumaczyło tak czy siak zdołałem odeprzeć najeźdźców... No dobra może nie sam, gdyż po zajęciu miast w następnych turach 3/4 inwazji zaczęło atakować sąsiadów co było błędem, gdyż Reikland był tuż tuż. Ja w tym czasie odbudowałem armię i odbiłem swoje miasto miażdżąc 2 armie wroga. Dalej się wycofał i koniec inwazji... Imperium win!
Teraz jest 65 tura trwa inwazja chaosu, której, póki co nie widać... Nordland padło oraz Sylvania, więc na południu poza orkami niema zagrożenia. Ogólnie kampanię przegrałem, gdyż zwycieżył Wiseenland, ale mogłem kontynuować, więc kontynuuje... Przecież nie będę się bezsensownie ścigać, kto więcej ma jak w Medku. W Warhammer nie o to chodzi prawda?